• Ο Σταμάτης Μαλέλης στο «ΕΘΝΟΣ» «Δεν με ενδιαφέρει η βουλευτική έδρα… Παραμένω υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου»

  Ο Σταμάτης Μαλέλης στο «ΕΘΝΟΣ» «Δεν με ενδιαφέρει η βουλευτική έδρα… Παραμένω υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου»

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-15 22:05:56 | Πηγή: Lesvos News

  Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου δημοσιογράφου Σταμάτη Μαλέλη στην Φώφη Γιωτάκη φιλοξενεί το «ΕΘΝΟΣ».

  Ανάμεσα στα άλλα ο Λέσβιος δημοσιογράφος δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η βουλευτική έδρα και παραμένει  υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Επιδίωξη του όπως δηλώνει, είναι η συσπείρωση όλου του δημοκρατικού κόσμου. Το Βόρειο Αιγαίο σημειώνει, πρέπει να “φύγει” από την περιφέρεια και να βρεθεί στο κέντρο της χώρας.

  Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη.

  -Η δημοσιογραφία οδηγεί παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις εγκαίρως. Είναι κλισέ;

  -Φαίνεται ότι είναι ουσιαστική φράση. Πάντως δεν εγκαταλείπω την δημοσιογραφία, αφού αυτή είναι η δουλειά μου.

  Έχετε δεχθεί επιθέσεις για τα “τηλεπαράθυρα” και άλλες τηλεοπτικές μεθόδους επικοινωνίας. Τι δεν θα κάνατε αν ξεκινούσατε από την αρχή;

  -Τα παράθυρα ήταν η εξέλιξη της τηλεόρασης. Ήταν ένα εύρημα διαλόγου. Και πρόσφεραν στην ενημέρωση. Φυσικά έγιναν και υπερβολές. Δεν χρησιμοποίησα καμιά ειδική μέθοδο. Έκανα τηλεόραση όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες. Είναι σαφές ότι όταν είσαι 27 συνεχόμενα χρόνια διευθυντής ειδήσεων σε ΟΛΑ τα κανάλια, θα κάνεις και λάθη. Μόνο οι πεθαμένοι δεν κάνουν. Πάντως κάτι καλό έκανα, για να είμαι όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Δέχομαι κριτική κυρίως για την τηλεόραση του ‘ 90. Άλλα χρόνια, άλλη τηλεόραση. Με τη σημερινή ωριμότητα, ίσως θα έκανα κάποιες αλλαγές. Θα έκανα, όμως, πάντα ρεπορτάζ,

  -Γιατί λοιπόν ανοίξατε παράθυρο στο Κίνημα Αλλαγής;

  -Γιατι θέλω να συνεισφέρω στην αναγέννηση της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Σε μας, δεν αρκεί η τρίτη θέση. Πρέπει και πάλι η παράταξη να ηγεμονεύσει. Και αυτό θα γίνει.

  -Έίχατε οργανωθεί σε κόμμα παλαιότερα ή κάνατε πρεμιέρα στη ΔΗΜΑΡ;

  -Από πολύ μικρός, σε αριστερές οργανώσεις και κυρίως στην ΚΝΕ. Φοιτητής οργανώθηκα στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, όπου ήμουν στην καθοδήγηση της Σπουδάζουσας. Πράγματι, ωραία χρόνια με πολλά όνειρα. Πίστεψα πολύ και αγάπησα τον Ανδρέα Παπανδρέου.

  -Η πρόταση να αναλάβετε Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ…

  -Ήρθε από τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και έγινε αποδεκτή από την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά και όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

  -Ποιο θεωρείτε δυνατό χαρτί της κυρίας Γεννηματά;

  -Τις ιδέες, τις απόψεις και τα οράματα της. Νομίζω ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο που  θα οδηγήσει στην αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης. Εκφράζει απόλυτα τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Ενώνει και δημιουργεί τις μεγάλες προοπτικές. Είμαι σίγουρος ότι η Γεννηματά με την βοήθεια και όλων των μελών του πολιτικού συμβουλίου θα κάνει ξανά μεγάλη την Παράταξη. Θα είμαι, και εγώ, στο πλευρό της.

  -Μιλάτε για αυτόνομο πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΙΝΑΛ- εννοείτε προφανώς ότι θα εξασφαλίσετε την τρίτη θέση και διψήφιο ποσοστό. Πως;

  -Δημιουργώντας τις συνθήκες για να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, όσοι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες για διαφόρους λόγους έφυγαν. Πρέπει να πείσουμε τους δημοκράτες, ότι είμαστε το εκσυγχρονισμένο κίνημα τις Αλλαγής- με ριζοσπαστικές και προοδευτικές προτάσεις. Πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε η Παράταξη που θα βγάλουμε την χώρα από την κρίση. Δεν μας πάει ο ρόλος του κομπάρσου. Θα δώσουμε αγώνα να κερδίσουμε ξανά τους πολίτες που κάποτε μας πίστεψαν. Πρέπει η Δημοκρατική Παράταξη, που ξεκινάει από το προοδευτικό κέντρο και φτάνει στην Ανανεωτική Αριστερά να ξανακυβερνήσει.

  -Οι τριπλές και τετραπλές εκλογές κρύβουν παγίδες;

  -Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί. Νομίζω ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν νωρίτερα. Ίσως και μέσα στο ’18. Η κυβέρνηση θα παίξει τα τελευταία της χαρτιά και μετά θα κρίνει. Πρώτα το θέμα των συντάξεων. Εάν της βγει- που καλό είναι- πιθανόν να έχουμε εκλογές άμεσα. Εάν όχι, πάμε για τις αρχές του 19.

  -Τι θα λέγατε με μία φράση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Κ. Μητσοτάκη;

  -Θα έλεγα ότι πρέπει να δουν τον κόσμο της εργασίας και την μεσαία τάξη. Η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού είναι το πρώτο θέμα, που πρέπει να λύσουμε όλοι.

  -Το “ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις”, ισχύει και σήμερα ενός του ΚΙΝΑΛ;

  -Το ΠΑΣΟΚ είναι κύριος κορμός της Παράταξης. Αλλά φυσικά υπάρχουν προοδευτικές φιλελεύθερες δυνάμεις αλλά και ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς. Θα τολμούσα να πω ότι το κόμμα του Λεωνίδα Κύρκου είναι μαζί μας.

  -Θα είστε υποψήφιος περιφερειάρχης ή θα διεκδικήσετε βουλευτική έδρα;

  -Φυσικά παραμένω υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Επιδίωξη μου είναι η συσπείρωση όλου του δημοκρατικού κόσμου. Το Βόρειο Αιγαίο, πρέπει να “φύγει” από την περιφέρεια και να βρεθεί στο κέντρο της χώρας.

  -Θέλετε, όπως λέτε, ψηφοδέλτια νίκης- και με ποια “υλικά”;

  -Σαφώς χρειάζεται ανανέωση. Χρειάζονται νέα πρόσωπα, που έχουν δοκιμαστεί στις δουλειές τους. Με γνώσεις, άποψη και όραμα. Όμως ο χώρος διαθέτει έναν μεγάλο πλούτο εμπειρίας και γνώσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν. Θα πάμε μπροστά με αυτούς που οραματίζονται τη μεγάλη παράταξη που θα ηγεμονεύσει.

  -Το Μακεδονικό …απομάκρυνε το Ποτάμι από το ΚΙΝΑΛ;

  -Ειλικρινά λυπήθηκα για την αποχώρηση του Ποταμιού. Δεν νομίζω πάντως ότι το μόνο πρόβλημα ήταν το Μακεδονικό. Κοιτάμε μπροστά και προχωράμε.

  -Διαβάζετε προσεκτικά ή προσπερνάτε τις δημοσκοπήσεις;

  -Και βέβαια τις κοιτάμε και τις μελετάμε. Κοιτάζουμε τα ποιοτικά μας στοιχεία. Θέλουμε με σωστή τακτική να ηγεμονεύσουμε στον προοδευτικό χώρο- γιατί πιστεύουμε ότι η σύγχρονη και μοναδική αριστερά είναι η σοσιαλδημοκρατία.

 • Στο νοσοκομείο και πάλι ο Σπύρος Γαληνός – Όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν λέει στο Lesvosnews.gr ο Στρατής Παττακός

  Στο νοσοκομείο και πάλι ο Σπύρος Γαληνός – Όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν λέει στο Lesvosnews.gr ο Στρατής Παττακός

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-15 21:42:16 | Πηγή: Lesvos News

  Στην Αθήνα βρίσκεται και πάλι ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός για τον προγραμματισμένο μετεγχειρητικό έλεγχο που επρόκειτο να κάνει.

  Ο Γιάννης Συνάνης επικοινώνησε με τον διακεκριμένο Λέσβιο καρδιολόγο Στρατή Παττακό, ο οποίος έχει την ομάδα των γιατρών που εγχείρησαν για το καρδιολογικό πρόβλημα που αντιμετώπισε και παρακολουθούν την πορεία του Σπύρου Γαληνού.

  Ο Στρατής Παττακός διαβεβαίωσε τον Γιάννη Συνάνη ότι όλα πάνε κατ’ ευχή και σε μία εβδομάδα το αργότερο ο Σπύρος Γαληνός θα επιστρέψει και πάλι στη Μυτιλήνη.

  Ωστόσο θα πρέπει να παραμείνει για ακόμα ένα χρονικό διάστημα μακριά από τα δημαρχιακά του καθήκοντα, μέχρι να ολοκληρωθεί το μετεγχειρητικό στάδιο που απαιτείται για την πλήρη αποθεραπεία του.

  Για μία ακόμα φορά ευχόμαστε στον Σπύρο Γαληνό να έχει ταχεία ανάρρωση και γρήγορα να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

 • Χαράλαμπος Αθανασίου: «Αφήγημα του Τσίπρα η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ»

  Χαράλαμπος Αθανασίου: «Αφήγημα του Τσίπρα η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ»

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-15 13:49:02 | Πηγή: Lesvos News

  «Καταρρέει το αφήγημα του κ. Τσίπρα, περί διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά του μεταναστευτικού για όσο είναι πρωθυπουργός.

  Όχι μόνο δεσμεύθηκε να καταθέσει ισοδύναμα 28 εκ. ευρώ για να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος της εξάμηνης παράτασης αλλά, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του ESM Κάρλος Ρεγκλιγκ, δεσμεύθηκε και την αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά μας από το τέλος του χρόνου.

  Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον κ. Τσίπρα, όπως αποκλειστικά θα τον βαραίνουν οι περικοπές των συντάξεων και οι απαράδεκτες συμφωνίες με τις οποίες δεσμεύει τη χώρα μας, όπως η συμφωνία που πρόκειται να υπογράψει για την μεταφορά μεταναστών από τη Γερμανία πίσω στην Ελλάδα.

  Όσο και αν φέρει ως άλλοθι το μεταφορικό ισοδύναμο του οποίου η υλοποίηση έχει καταστεί αμφίβολη, σε καμία περίπτωση το μέτρο αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει στη νησιωτική οικονομία η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

  Ο αγώνας για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας θα είναι συνεχής».

  Χαράλαμπος Αθανασίου – Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Λέσβου

 • ΟΡΙΣΤΙΚΟ – Αυτοδιοικητικές εκλογές για Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμο Λέσβου τον ερχόμενο Μάϊο

  ΟΡΙΣΤΙΚΟ – Αυτοδιοικητικές εκλογές για Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμο Λέσβου τον ερχόμενο Μάϊο

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-12 11:43:04 | Πηγή: Lesvos News

  Σε αποδοχή της τροπολογίας που ανοίγει τον δρόμο για τριπλές εκλογές – εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές – τον Μάιο προχώρησε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» στην Ολομέλεια της Βουλής.
  «Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο αλλά γίνεται πράξη» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών κάνοντας αποδεκτή την ρύθμιση.
  Για ιταμή εργαλειοποίηση των θεσμών της αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκλογικές μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου έκανε λόγο ο κ. Μάκης Βορίδης (ΝΔ) ξεκαθαρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμπράξει στην κυβερνητική «φαρσοκωμωδία». Παράλληλα, απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη είπε «δεχθήκατε να εφαρμόσετε τους νέους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα ακυρώνοντας την όποια προσωπική σας σοβαρότητα. Όταν σου κάνουν τέτοια και είσαι υπουργός δεν το δέχεσαι. Λες, ας το κάνει ο επόμενος. Αλλιώς πάς για τις Σατραπείες».

  «Εχετε προφανή στόχο να πάτε σε τετραπλές εκλογές» είπε ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ) ενώ προς τον κ. Σκουρλέτη ανέφερε «Αν ήταν στόχος δικός σας κοροϊδεύετε τον λαό. Αν είναι του κ. Τσίπρα τότε πρέπει να παραιτηθείτε».
  Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης ευρισκόμενος προφανώς σε δυσχερή θέση καθώς η επίμαχη ρύθμιση έφτασε στην Βουλή με εντολή Μεγάρου Μαξίμου επιχείρησε να υποστηρίξει δύο αντικρουόμενα επιχειρήματα. Επανέλαβε την πάγια θέση του σύμφωνα με την οποία η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να διαχωριστεί από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και παράλληλα είπε ότι κάνει αποδεκτή την τροπολογία που ορίζει την διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών την ίδια Κυριακή!

  Προκειμένου δε να πείσει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει εθνικές εκλογές τον Μάιο είπε ότι οι κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης θα γίνει τον Οκτώβριο του 2019.

  «Εάν αφήναμε την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο τότε θα συνέπιπταν με τις εθνικές» είπε σε άλλο σημείο αδυνατώντας ωστόσο να εξηγήσει με επάρκεια γιατί πρέπει να συμπέσουν οι εκλογές για την ανάδειξη Δημάρχων και Περιφερειαρχών με τις ευρωεκλογές.

  Υπενθυμίζεται ότι στις προωθούμενες διατάξεις του «Κλεισθένη Ι» προβλεπόταν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γινόταν στις 13 Οκτωβρίου 2019.

  «Χθες κατά το πέρας της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής κατατέθηκε μια τροπολογία από 16 βουλευτές για ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα που έχουμε συζητήσει. Θα έπρεπε να προηγηθώ για να διευκολύνω την συζήτηση. Βασική λογική του «ΚλεισθένηΙ» – μεταξύ άλλων – είναι ο διαχωρισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις εθνικές ή ευρωεκλογές. Αυτή είναι η λογική που μας οδήγησε στην διάταξη ότι οι εκλογές παγίως πρέπει να διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή Οκτωβρίου. Ήταν αίτημα αυτοδιοίκησης» ανέφερε αρχικά ο κ. Σκουρλέτης.

  «Αυτη η διάταξη παραμένει ως έχει. Υπάρχει ένα θέμα πως θα μεταβούμε στο νέο καθεστώς. Το ερώτημα που έμπαινε είναι πώς θα κάναμε εφαρμογή αυτής της διάταξης ενόψει του δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της θητείας των δημάρχων και τον Μάιο λήγει η θητεία τους. Πάνω σε αυτό το θέμα έγινε συζήτηση με τον κ. Βορίδη να λεει ότι από την μια θέλουμε αποσύνδεση αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών και από την άλλη την πάμε τον Οκτώβριο που συμπίπτει με τις εθνικές εκλογές» συνέχισε ο υπουργός για να προσθέσει «Η δέσμευση και ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της θητείας της με αποτέλεσμα να είναι πιθανό εως βέβαιο να έχουμε διπλές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019».

  «Η μετάβαση πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο. Κατά συνέπεια πρέπει να γίνει αποδεκτή η τροπολογία. Βλέπεται ότι είμαστε ανοικτοί στις δημιουργικές προτάσεις. Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο αλλά έγινε πράξη» τόνισε σε άλλο σημείο.

  «Κατανοώ πως η ΝΔ είχε ένα αφήγημα. Από την μια μας κατηγορούσατε για την μετάθεση εκλογών των Οκτώβριο 2019 και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν εφαρμοστεί ο νόμος των αυτοδιοικητικών εκλογών γιατί θα έχει έρθει στην κυβέρνηση. Όμως σας λέμε ότι και αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και εθνικές τον Οκτώβριο του 2019.

  Μ. Βορίδης: δεν συμπράττουμε στην ιταμή εργαλειοποίηση των εκλογών

  Για ιταμή εργαλειοποίηση των θεσμών της αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκλογικές μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου έκανε λόγο ο κ. Μάκης Βορίδης ξεκαθαρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμπράξει στην κυβερνητική «φαρσοκωμωδία».

  Παράλληλα, απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη είπε «δεχθήκατε να εφαρμόσετε τους νέους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα ακυρώνοντας την όποια προσωπική σας σοβαρότητα. Όταν σου κάνουν τέτοια και είσαι υπουργός δεν το δέχεσαι. Λες, ας το κάνει ο επόμενος. Αλλιώς πάς για τις Σατραπείες».

  «Η σημερινή συνεδρίαση έχει τίτλο: στο ταραγμένο μυαλό του πανικόβλητου κ. Τσίπρα. Γι αυτό θα συζητήσουμε. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο που λέει ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξήχθη στις 13 Οκτωβρίου 2019. Στην συνέχεια και συγκεκριμένα χθες το βράδυ, 16 καλοί συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι σκέφτηκαν καινούριο και είπαν ότι ειδικά για τις εκλογές του 2019, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών θα γίνει μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές. Όμως κάτι ξανασκέφτηκαν μέχρι σήμερα το πρωί και έτσι απέσυραν την πρώτη τροπολογία και είπαν να το αλλάξουν και να βάλουν ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση είπε να το κάνει αποδεκτό. Είστε για γέλια και για κλάματα» είπε αρχικά ο κ. Βορίδης και συνέχισε «ο υπουργός επιχειρηματολογούσε υπερ της μετακινήσεως των αυτοδιοικητικών εκλογών λέγοντάς μας ότι δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να θολώσει το μήνυμα με την ταύτισή τους με τις ευρωεκλογές. Του λέγαμε ότι το πάτε σε ύποπτη περίοδο καθώς μπορεί να συμπέσουν οι αυτοδιοικητικές με τις εθνικές τον Οκτώβριο του 2019. Τώρα λοιπόν λεει να μην το θολώσουμε με τις εθνικές και να το ξναναγυρίσουμε στις ευρωεκλογές».

  Ο ίδιος εκτίμησε ότι « αρχικώς ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε να έχει την δυνατότητα διπλών εκλογών τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2019 για να μπερδέψει το σύστημα. Εκεί υπήρχε ένα θέμα. Φτάνεις μέχρι εκεί για να κάνεις εθνικές; Αν δεν φτάνεις χάνεις το πλεονέκτημα και το σύστημα της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς θα το ακυρώσουμε. Χθες λοιπόν σε ταραχή διανοητική είπε άσε να το ξαναβάλω πίσω για να ταυτίσω αυτοδιοικητικές – ευρωεκλογές και εθνικές».

  «Βρίσκεστε σε πανικό , κατάρρευση και εργαλειοποιείτε την αυτοδιοίκηση και είναι απαράδεκτο και αυτό καταδικάζουμε και διακηρύττουμε ότι δεν θα συμπράξουμε σε αύτη την ιταμή πρακτική» τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε «Ομολογήσατε και την προεξοφλημένη ήττα γιατί η μετακίνηση της ημερομηνίας γίνεται γιατί γνωρίζετε ότι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα χάσετε»

  Θανάσης Θεοχαρόπουλος: στόχος της κυβέρνησης οι 4πλες εκλογές τον Μάιο

  Αντιδρώντας ο κ.Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε «αυτά που είπατε έρχονται σε αντίθεση με όσα λέγατε το προηγούμενο διάστημα. Υποστηρίξατε μια τροπολογία που έπρεπε να υποστηριχθεί από τους βουλευτές. Το περιεχόμενο τροπολογίας έρχεται σε αντίθεση με όσα λέγατε. Σήμερα όταν διαπιστώσατε ότι δεν εξυπηρετεί τις μικροκομματικές σας στοχεύσεις αλλάξατε την τροπολογία με προφανή στόχο – πιθανότατα – να πάτε σε 4πλές εκλογές. Αν ήταν στόχος δικός σας κοροϊδεύετε τον λαό. Αν είναι του κ. Τσίπρα τότε πρέπει να παραιτηθείτε».

  Εύη Χριστοφιλοπούλου: η κυβέρνηση φοβάται την κατάρρευση και παίζει με τους Θεσμούς

  Για μηχανορραφίες του Μεγάρου Μαξίμου και γελοιοποίηση του υπουργού Εσωτερικών μίλησε η κυρία Ευη Χριστοφιλοπούλου.

  «Ο υπουργός ξιφουλκούσε υπέρ της μη σύνδεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές. Τι συνέβη χθες την νύχτα και σήμερα το πρωί; Κατατέθηκαν δύο τροπολογίες που η μια διόρθωσε την άλλη. Μεγάλη αναταραχή ωραία κατάσταση λεει ο πρωθυπουργός που κατάλαβε ότι δεν του φθάνουν τα ταξίματα. Τον Ιανουάριο 2015 σας πιστέψανε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τον Σεπτέμβριο με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Τελικά φέρατε μνημόνια πνίξατε τα νοικοκυριά και στραγγίξατε τους πόρους από παντού. Τι θα πείτε στους πολίτες; Ότι θα πάτε 6 μήνες πίσω την περικοπή συντάξεων; Ο κόσμος σας έχει καταλάβει»» είπε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να συνεχίσει «φοβάστε την κατάρρευση και παίζετε με τους Θεσμούς. Παίζετε με την αυτοδιοίκηση, με την δημοκρατία, με τις εκλογές και την ψήφο του λαού. Δεν ντρέπεστε . Είστε μηχανορράφοι και μάλιστα ανίκανοι μηχανορράφοι».

  «Είτε ο υπουργός Εσωτερικών δεν γνώριζε την τροπολογία και είναι θύμα της μηχανορραφίας ή είναι μέρος της συμπαιγνίας. Απορώ πως κάθεστε στην καρέκλα. Δικαίωμα σας να γελοιοποιείστε αλλά εμάς μας ενδιαφέρει ο θεσμός της εκτελεστικής εξουσίας και της αυτοδιοίκησης» τόνισε σε άλλο σημείο ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τριπλές εκλογές για να θολώσει τα διλήμματα: «Γιατί θα ψηφίζουν οι πολίτες; Για την ανακοπή της ακροδεξιάς στην ευρώπη; Για την αυτοδιοίκηση ή για τα δικά σας μνημόνια;».

  Ανακοίνωση της ΝΔ

  Οσα ευτράπελα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες με τις διαρκείς αλλαγές στην ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, δεν αποτελούν παρά την πιο κραυγαλέα απόδειξη του πανικού της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι αν συμπέσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωεκλογές ή ακόμη και με τις εθνικές εκλογές θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες.

  Ας μην έχει και σε αυτό αυταπάτες. Οσες κάλπες και αν στήσει, όποτε και κι αν τις στήσει, οι πολίτες θα του δείξουν το δρόμο από το Μαξίμου στην Κουμουνδούρου.

  ΥΓ. Το αν θα μπορεί να μείνει και στην Κουμουνδούρου, είναι είναι μια άλλη ιστορία…

 • Συνελήφθη 78χρονος γέροντας από τη Μόρια που πυροβόλησε και τραυμάτισε στο κεφάλι και στα πόδια 16χρονο πρόσφυγα

  Συνελήφθη 78χρονος γέροντας από τη Μόρια που πυροβόλησε και τραυμάτισε στο κεφάλι και στα πόδια 16χρονο πρόσφυγα

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-11 09:37:08 | Πηγή: Lesvos News

  Ένας 78χρονος γέροντας από τη Μόρια, συνελήφθη και κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου όπου ανακρίνεται, γιατί πυροβόλησε και τραυμάτισε στο κεφάλι και στα πόδια με το κυνηγητικό όπλο, έναν 16χρονο πρόσφυγα από τη Συρία.

  Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο 78χρόνος ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο χωρίς να έχει πρόθεση να τον σκοτώσει, πιστεύοντας ότι μπήκε στο κτήμα του για να τον κλέψει.

  Από την άλλη πλευρά η οικογένεια του 16χρονου ισχυρίζεται ότι κατέφυγαν εκεί μαζί με το παιδί τους, για να αποφύγουν τα επεισόδια που είχαν γίνει μεταξύ Αραβόφωνων και  Αφγανών μεταναστών.

  Να σημειώσουμε ότι 78χρονος γέροντας έχει εκτίσει στο παρελθόν πολυετή φυλάκιση για το φόνο της συζύγου του, ενώ στο στο παρελθόν είχε πέσει κατ’ επανάληψη θύμα κλοπής από μετανάστες.

  Αυτή την ώρα ο κατηγορούμενος οδηγείται ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα, ενώ έξω από το δικαστικό μέγαρο βρίσκονται πολλοί κάτοικοι της Μόριας οι οποίοι έχουν προσέλθει για να τον στηρίξουν.

  Ο Πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης βρίσκεται εκεί και σε επικοινωνία που είχε με τον Γιάννη Συνάνη του υπενθύμισε ότι πριν λίγες ημέρες όταν έκανε την απεργία πείνας είχε προειδοποιήσει ότι οι κάτοικοι της Μόριας είναι σε απόγνωση και δεν μπορεί άλλο να τους συγκρατήσει αφού φοβάται την αντίδρασή τους.

 • Ο Σταμάτης Μαλέλης νέος γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής – Τον ανακοίνωσε επίσημα η Φώφη Γεννηματά

  Ο Σταμάτης Μαλέλης νέος γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής – Τον ανακοίνωσε επίσημα η Φώφη Γεννηματά

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-11 09:37:08 | Πηγή: Lesvos News
  Η πολιτική κερδίζει σιγά- σιγά τον γνωστό δημοσιογράφο Ο Σταμάτης Μαλέλης διαδέχεται στον τομέα επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής τον Δημήτρη Τσίοδρα, που αποχώρησε ακολουθώντας τον Σταύρο θεοδωράκη.

  Ο γνωστός δημοσιογράφος, που έχει συνδέσει το όνομά του με την ελληνική τηλεόραση, έχει εκφράσει την πρόθεση να διεκδικήσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

  Τα τελευταία χρόνια διεύρυνε την ενασχόλησή του με τα κοινά, καθώς εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και ενεπλάκη τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
 • Ζωντανές συνδέσεις του Γιάννη Συνάνη για την προβολή της Λέσβου με συνδρομή Ναταλίας Γερμανού, Άννυς Ζιώγα, Μαρίας Αχουλιά

  Ζωντανές συνδέσεις του Γιάννη Συνάνη για την προβολή της Λέσβου με συνδρομή Ναταλίας Γερμανού, Άννυς Ζιώγα, Μαρίας Αχουλιά

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-08 13:29:41 | Πηγή: Lesvos News

  Όχι μία, ούτε δύο, αλά τρεις ζωντανές συνδέσεις θα κάνει το τριήμερο αυτό ο Γιάννης Συνάνης με Αθηναϊκά κανάλια για την προβολή της Λέσβου.

  Το «χεράκι» τους έχουν βάλει σ’ αυτή την προσπάθεια και τρεις Μυτιληνιές συνάδελφές του δημοσιογράφοι.

  Η Ναταλία Γερμανού με τη βοήθεια του Γιάννη Συνάνη έκανε το Σαββάτο ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή της «Επιτέλους Σαββατοκύριακο» στο epsilontv  προβάλλοντας  τις ομορφιές και τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Ερεσού.

  Νωρίτερα την Παρασκευή στις 09.30 το πρωί η αρχισυντάκτρια της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη Άννυ Ζιώγα φιλοξένησε στην εκπομπή του Γιώργου Κούρου και της Στεφανίας Μουρελάτου «Καλοκαίρι Μαζί» στον Antenna  τον Γιάννη Συνάνη από τα μαγευτικά Βατερά.

  Την Κυριακή μία άλλη Μυτιληνιά η Μαρία Αχουλιά αρχισυντάκτρια της εκπομπής «Τώρα ότι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη αποχαιρέτησαν  τη φετινή τους πετυχημένη σεζόν με ζωντανή σύνδεση από την όμορφη Πέτρα όπου ο Γιάννης Συνάνης βρισκόταν εν πλω με τον καπετάν Αλέκο πίνοντας παράλληλα τα ουζάκια τους.

  Φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλες ζωντανές συνδέσεις από όμορφες περιοχές της Λέσβου όπως το Πλωμάρι, το Μόλυβο, τη Σκάλα Συκαμινιάς και άλλες τουριστικές περιοχές του νησιού μας.

  Για μία ακόμα φορά ο Γιάννης Συνάνης έκανε αναφορές σε όλους όσους βοηθούν στην προβολή της Λέσβου αναφέροντας τη σημαντικότατη συμβολή των ναυτιλιακών εταιριών Blue Star και Hellenic Sea Ways που προσφέρουν ειδικές προσφορές στα εισιτήρια των πλοίων τους, αλλά και στην ποτοποιϊα «Ισιδώρου Αρβανίτη» που προσφέρει δωρεάν Ούζο Πλωμαρίου στους τουρίστες που κάνουν διακοπές στη Λέσβο.

  ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ANTENNA

  ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΙΝΤΕΟ

 • Συνελήφθη 35χρονος στη Μυτιλήνη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών – Κατασχέθηκε χασίς πάνω από μισό κιλό

  Συνελήφθη 35χρονος στη Μυτιλήνη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών – Κατασχέθηκε χασίς πάνω από μισό κιλό

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-08 11:09:19 | Πηγή: Lesvos News

  Συνελήφθη 35χρονος στη Μυτιλήνη, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

  Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται 27χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία

  Στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, πάνω από μισό κιλό ακατέργαστης κάνναβης (χασίς) και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας

  Συνελήφθη, χθες (06-07-2018) στη Μυτιλήνη, μετά από οργανωμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας 35χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

  Στην ίδια υπόθεση διακριβώθηκε ότι εμπλέκεται ένας ακόμη αλλοδαπός, ηλικίας 27 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

  Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκε ο 35χρονος σε δημοτική οδό στη Μυτιλήνη και κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης (χασίς) βάρους -200- γραμμαρίων περίπου, κινητό τηλέφωνο, δύο (2) κάρτες sim και το χρηματικό ποσό των -800- ευρώ.

  Σε έρευνες που ακολούθησαν σε δύο οικίες στην πόλη της Μυτιλήνης, που χρησιμοποιούσαν για τη διαμονή τους ο συλληφθείς και ο 27χρονος, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν:

  ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης (χασίς) βάρους -330- γραμμαρίων περίπου, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας με υπολείμματα ναρκωτικών ουσιών, τρία (3) κινητά τηλέφωνα και τέσσερις (4) κάρτες sim, κενές νάιλον συσκευασίες και διάφορα έγγραφα.

  Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, τις παραπάνω ποσότητες κάνναβης κατείχαν από κοινού οι δύο προαναφερόμενοι δράστες και τις προόριζαν για περαιτέρω διάθεση σε τρίτους έναντι χρηματικής αμοιβής, ενώ το κατασχεθέν χρηματικό ποσό προερχόταν από πώληση ναρκωτικών.

  Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

 • ΣΟΚ !!! Νεκρός λιμενικός στο Σταθμό Περάματος… Βρέθηκε πυροβολημένος μέσα στο γραφείο του

  ΣΟΚ !!! Νεκρός λιμενικός στο Σταθμό Περάματος… Βρέθηκε πυροβολημένος μέσα στο γραφείο του

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-04 15:21:31 | Πηγή: Lesvos News

  Σοκ έχει προκαλέσει στο Πέραμα της Γέρας ο πυροβολισμός ενός Λιμενικού άνδρα μέσα στο Λιμενικό Σταθμό.

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 43χρονος Τ.Γ. βρέθηκε νεκρός μέσα στο γραφείο του ενώ δίπλα του βρέθηκε το υπηρεσιακό του περίστροφο.

  Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ακούστηκε ένας δυνατός πυροβολισμός στον Λιμενικό Σταθμό και όταν συνάδελφός του πήγε να δει τι συμβαίνει είδε τον άτυχο άνδρα πεσμένο και μέσα σε μία λίμνη αίματος.

  Στο Πέραμα μεταβαίνουν άμεσα ο Ιατροδικαστής Θεόδωρος Νούσιας και κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος από τη Μυτιλήνη.

  Σύμφωνα με τις πρώτες εκδοχές οι αρχές ασφαλείας κατευθύνονται στο σενάριο της αυτοκτονίας αλλά εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και της εγκληματικής ενέργειας.

  Το Lesvosnews.gr γνωρίζει τα στοιχεία του άτυχου άνδρα για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν τα αναφέρουμε –   ο οποίος ήταν ένα πολύ ήσυχο παιδί από καλή οικογένεια και όλοι έχουν να πουν ένα καλό λόγο γι αυτό.

  Ήταν παντρεμένος και είχε τρίδυμα ανήλικα παιδάκια – δύο κοριτσάκια και ένα αγοράκι –  ενώ χθες το βράδυ ήταν με μία παρέα από ψαράδες και διασκέδαζαν χωρίς να δείχνει ότι κάτι τον απασχολούσε.

   

   

  φωτο αρχειου

 • Πέθανε η 66χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε από φορτηγό στο κέντρο της Μυτιλήνης

  Πέθανε η 66χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε από φορτηγό στο κέντρο της Μυτιλήνης

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-04 11:48:43 | Πηγή: Lesvos News

  Υπέκυψε τελικά στα βαρύτατα τραύματά της η 66χρονη γυναίκα που είχε παρασυρθεί πριν από τρεις ημέρες στο κέντρο της Μυτιλήνης από φορτηγό.

  Η άτυχη γυναίκα δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών αφού τα τραύματα που είχε στα ζωτικά της όργανα ήταν βαρύτατα.

  Το δυστύχημα είχε γίνει μπροστά στο Σούπερ Μάρκετ Α/Β όταν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες η άτυχη γυναίκα βρέθηκε εγκλωβισμένη στους τροχούς του φορτηγού.

  Το ανακριτικό τμήμα της Τροχαίας Μυτιλήνης ερευνά την υπόθεση για να εξακριβώσει τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος.

 • ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ – ΣΟΚ !!! Νεκρός λιμενικός στο Σταθμό Περάματος… Βρέθηκε πυροβολημένος

  ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ – ΣΟΚ !!! Νεκρός λιμενικός στο Σταθμό Περάματος… Βρέθηκε πυροβολημένος

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-04 09:33:41 | Πηγή: Lesvos News

  Σοκ έχει προκαλέσει στο Πέραμα της Γέρας ο πυροβολισμός ενός Λιμενικού άνδρα μέσα στο Λιμενικό Σταθμό.

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Τ.Γ. βρέθηκε νεκρός μέσα στο γραφείο του ενώ δίπλα του βρέθηκε το υπηρεσιακό του περίστροφο.

  Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ακούστηκε ένας δυνατός πυροβολισμός στον Λιμενικό Σταθμό και όταν συνάδελφός του πήγε να δει τι συμβαίνει είδε τον άτυχο άνδρα πεσμένο και μέσα σε μία λίμνη αίματος.

  Στο Πέραμα μεταβαίνουν άμεσα ο Ιατροδικαστής Θεόδωρος Νούτσιας και κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος από τη Μυτιλήνη.

  Σύμφωνα με τις πρώτες εκδοχές οι αρχές ασφαλείας κατευθύνονται στο σενάριο της αυτοκτονίας αλλά εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και της εγκληματικής ενέργειας.

  Το Lesvosnews.gr γνωρίζει τα στοιχεία του άτυχου άνδρα για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν τα αναφέρουμε –   ο οποίος ήταν ένα πολύ ήσυχο παιδί από καλή οικογένεια και όλοι έχουν να πουν ένα καλό λόγο γι αυτό.

  Ήταν παντρεμένος και είχα τρίδυμα παιδάκια, ενώ χθες το βράδυ ήταν με μία παρέα από ψαράδες και διασκέδαζαν χωρίς να δείχνει ότι κάτι τον απασχολούσε.

   

   

  φωτο αρχειου

 • Δήμος Λέσβου: «Υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στη συμφωνία για το μεταναστευτικό αλλά…»

  Δήμος Λέσβου: «Υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στη συμφωνία για το μεταναστευτικό αλλά…»

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-03 01:11:34 | Πηγή: Lesvos News

  Σε δελτίο τύπου που έστειλε ο Δήμος Λέσβου στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρει:

  «Η συμφωνία της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Ε.Ε για το προσφυγικό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία σε αυτήν, δεν οδηγεί δυστυχώς σε συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Η πρόταση που είχαμε καταθέσει, ως Δημοτική Αρχή από τον Οκτώβριο του 2015, σε όλα τα Ευρωπαϊκά φόρα και αφορούσε: α)την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων- μεταναστών στην Τουρκία- προκειμένου να πάψει το Αιγαίο να  γίνεται υγρός τάφος για εκατοντάδες κυνηγημένων και να σταματήσει η αισχροκέρδεια των διακινητών-, β) την ισοκατανομή των βαρών της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, και γ) την  απευθείας βοήθεια στις χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο, ουσιαστικά παρά τις θετικές αντιδράσεις της Επιτροπής δεν λήφθηκε υπ’ όψιν. Όλα τα παραπάνω, με έμφαση φυσικά στο πάγιο αίτημά μας για διατήρηση μόνο του αριθμού των αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης με βάση την φέρουσα ικανότητα του ΚΥΤ της Μόριας, συμπεριλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη πρόταση, που ο Δήμος Λέσβου έχει καταθέσει από τον Οκτώβριο του 2015 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, καθώς και στους εθνικούς αρμόδιους φορείς.

  Τα όσα περιέχονται στην συμφωνία θεωρούμε πως δεν οδηγούν στην απαιτούμενη και  από καιρό αιτούμενη, από εμάς,  κρίσιμη και αναγκαία αποσυμφόρηση για τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα για τη Λέσβο. Εμείς ζητάμε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση προκειμένου να γίνει εφικτή η αποσυμφόρηση του νησιού μας, μιας και ο υπερπληθυσμός προσφύγων- μεταναστών συνδυαστικά με άλλους παράγοντες, όπως π.χ οι συνθήκες διαμονής στο ΚΥΤ,  οδηγούν στην παραβατικότητα,  παραβιάζοντας πέρα από τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων , τα ανθρώπινα δικαιώματα της ασφάλειας, της ιδιοκτησίας, της οικιακής ειρήνης, της διαβίωσης σε υγιεινό περιβάλλον των κατοίκων της Μόριας . Παραβιάσεις και παραβάσεις, που τέθηκαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής εδώ και καιρό σε όλους τους εμπλεκόμενους Κυβερνητικούς φορείς καθώς επίσης και από την δημαρχεύουσα Αντιδήμαρχο, κα Αναστασία Αντωνέλλη, στην συνάντησή της με την Ευρωπαία Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα Mijatovic, και τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μπαλάφα, κατά την εδώ επίσκεψη τους.»

   

   

   

 • Διήμερη επίσκεψη του Θάνου Τζήμερου στη Λέσβο – Που θα πάει ποιους θα δει… Ολόκληρο το πρόγραμμά του

  Διήμερη επίσκεψη του Θάνου Τζήμερου στη Λέσβο – Που θα πάει ποιους θα δει… Ολόκληρο το πρόγραμμά του

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-03 01:11:34 | Πηγή: Lesvos News

  Η «δημιουργία, ξανά!» οργανώνει το Σάββατο 07.07 και την Κυριακή 08.07.2018 περιοδεία του Θάνου Τζήμερου στη Λέσβο.

  Το πρόγραμμα ξεκινά το Σάββατο και περιλαμβάνει επισκέψεις σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και καταυλισμούς προσφύγων, ανοιχτή συζήτηση και γνωριμία στο χωριό Μόρια με μέλη της επιτροπής κατοίκων του χωριού αλλά και γενικότερα του νησιού, συνάντηση με τοπικούς φορείς, επαγγελματίες και πολίτες της Μυτιλήνης και συνεχίζεται την Κυριακή με περιοδεία στα τουριστικά χωριά Πέτρας Μολύβου και συναντήσεις με επαγγελματίες και φορείς της περιοχής

  Κυριακή 08 Ιουλίου 2018
  Μυτιλήνη

  ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΛΕΣΒΙΟΝ
  Προκυμαία Μυτιλήνης, Π. Κουντουριώτου 27Α,

  19:00 – 20:00     Συνέντευξη τύπου  20:00 – 21:30     Ομιλία

  ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ 21:30 – 22:30     Ελεύθερη συζήτηση με το κοινό

 • Δήμαρχοι Αιγαίου: «Να μην συνδέει η κυβέρνηση το μεταναστευτικό με τον ΦΠΑ»

  Δήμαρχοι Αιγαίου: «Να μην συνδέει η κυβέρνηση το μεταναστευτικό με τον ΦΠΑ»

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-03 00:48:50 | Πηγή: Lesvos News

  Η διαφαινόμενη εμμονή της κυβέρνησης να συνδέει, παρακινδυνευμένα, το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα με κάτι που άπτεται της συνταγματικά κατοχυρωμένης κοινοτικής αρχής της νησιωτικότητας και αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα όλων των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε., μπορεί να ανοίξει κι άλλο τον ασκό του Αιόλου εάν συνεχιστεί και καθιστά τη Λέσβο, τη Χίο, την Σάμο, την Κω και τη Λέρο ομήρους μιας ακραίας «πραγματικότητας».

  Ο αγώνας των Δημάρχων του ΒΑ Αιγαίου για να μην εφαρμοστεί η καταστροφική για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες μας αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ υπήρξε έντονος, συνεχής, αδιάκοπος, έχει ήδη φτάσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και σε κάθε επίπεδο μέχρι την υιοθέτηση μονίμων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλη τη νησιωτική Ελλάδα όπως υπό προϋποθέσεις επιτρέπει το σχέδιο της ευρωπαϊκής οδηγίας.

  Για εμάς, η αναστολή της εφαρμογής αυτής της πολύ άδικης και ουσιαστικά αντιευρωπαϊκής απόφασης, εφόσον συνδέεται με το προσφυγικό, παρότι ανακουφίζει προσωρινά τις χειμαζόμενες οικονομίες των νησιών μας, δε συνιστά ούτε κατά διάνοια λόγο για πανηγυρισμούς, διότι δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ορθολογικότερης, επιτέλους, διαχείρισης κρίσιμων εθνικών ζητημάτων στη βάση των ευρωπαϊκών κεκτημένων, αλλά σ’ ένα ιδιότυπο “παζάρι” στο οποίο ο ρόλος των ακριτικών τόπων μας είναι αυτός ενός νομίσματος με αδιευκρίνιστη αξία.

  Δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε και δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά μας για τον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική -από όπου και αν προέρχεται- να ερμηνεύεται η  αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, ως αντάλλαγμα για τη δημιουργία νέων δομών. Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλους μετανάστες και πρόσφυγες και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Η αποσυμφόρηση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλο το Βόρειο Αιγαίο.

  Η μάχη μας για να γίνουν και οι Έλληνες νησιώτες και δη οι ακρίτες, οι οποίοι αποτελούν το ανθρώπινο σύνορο της    Ευρώπης, ισότιμοι με όλους τους άλλους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η αγωνιώδης προσπάθειά μας να μη μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών το ΒΑ Αιγαίο.

   

   

  Ο Δήμαρχος Λέσβου Ο Δήμαρχος Σάμου Ο Δήμαρχος Χίου Ο Δήμαρχος Κώ Ο Δήμαρχος Λέρου Σπύρος Γαληνός Μιχάλης Αγγελόπουλος Μανώλης Βουρνούς Γιώργος Κυρίτσης Μιχάλης Κόλιας

   

 • Σταμάτης Κάρμαντζης: «Ο Πρωθυπουργός μας περνάει για… ιθαγενείς !!! Θετική η παραμονή του ΦΠΑ στο 17% αλλά…» (ΒΙΝΤΕΟ)

  Σταμάτης Κάρμαντζης: «Ο Πρωθυπουργός μας περνάει για… ιθαγενείς !!! Θετική η παραμονή του ΦΠΑ στο 17% αλλά…» (ΒΙΝΤΕΟ)

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-03 00:28:44 | Πηγή: Lesvos News

  Με χαμόγελο αντιμετώπισε ο Αντιπεριφερειάρχης την εξαγγελία του πρωθυπουργού περί παραμονής των νησιών σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ.

  Τι να κάνουμε, γελάμε όχι από ευχαρίστηση, αλλά γιατί ο Πρωθυπουργός μας περνάει για… ιθαγενείς. Θετική η μείωση του ΦΠΑ, συμπλήρωσε ο Στ. Κάρμαντζης αλλά με την «Φάκα» του προσφυγικού. Και επειδή υποτιμά και το επίπεδο μας λέγοντας ότι δεν συνδέεται το ένα με το άλλο, γιατί η μείωση του ΦΠΑ δεν ισχύσει και για τα άλλα νησιά, γιατί οι Οινούσσες και τα Ψαρά έχουν 24%.

  Στο ερώτημα πάντως ότι ο πρωθυπουργός διπλασίασε το πρόγραμμα έργων στα νησιά, ο Σταμάτης Κάρμαντζης απάντησε επιμένοντας στο… χαμόγελο.

  Σας παρακαλώ ας μη δουλευόμαστε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια γενική και αόριστη υπόσχεση για την προγραμματική περίοδο 2021- 2027. Εκτός του ότι κανείς δεν θα θυμάται τι είπε, ξέρει μήπως μετά από μια δεκαετία που θα βρίσκεται;

  www.alithia.gr

 • Ο Σταμάτης Μαλέλης για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ: Κύριε Τσίπρα να ψάξετε άλλου για χρήσιμους ηλίθιους!

  Ο Σταμάτης Μαλέλης για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ: Κύριε Τσίπρα να ψάξετε άλλου για χρήσιμους ηλίθιους!

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 20:26:40 | Πηγή: Lesvos News
  «Κάποιοι επιμένουν να βλέπουν το τυράκι και όχι την φάκα» αναφέρει σε δήλωσή του σχετικά με την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου ο κ. Μαλέλης. «Κάποιοι επιμένουν να βλέπουν το τυράκι και όχι την φάκα» αναφέρει σε δήλωσή του σχετικά με την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου ο Σταμάτης Μαλέλης.

  Δείτε παρακάτω την πλήρη δήλωση του:

  «Κύριε Τσίπρα να ψάξετε άλλου για χρήσιμους ηλίθιους

  Κάποιοι επιμένουν να βλέπουν το τυράκι και όχι την φάκα . Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά μας θα ήταν καλοδεχούμενη εάν δεν υπέκρυπτε αδιαφανείς συμφωνίες στο μεταναστευτικό.  Κανείς δεν μπορεί να εμπαίζει τους νησιώτες και πολύ περισσότερο αυτοί που αντί να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα , κάνουν τα χατίρια της Μέρκελ και μετατρέπουν το Β Αιγαίο σε αποθήκη ψυχών.

  Υ. Γ. Το για πάντα του κ Τσίπρα αποδείχθηκε ότι κρατάει 6 μήνες!»
 • FT: Ο Τσίπρας συμφώνησε με τη Μέρκελ επιστροφή των μεταναστών στην Ελλάδα

  FT: Ο Τσίπρας συμφώνησε με τη Μέρκελ επιστροφή των μεταναστών στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:48:01 | Πηγή: Lesvos News

  Λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψη του Γιάννη Μπαλάφα στη Λέσβο και μετά τις υποσχέσεις που έδωσε στον Πρόεδρο της Μόριας Νίκο Τρακέλλη και τον Πρόεδρο της Παναγιούδας Βαγγέλη Διόλατζη, για σταδιακή αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας, ένα δημοσίευμα των «Financial Times» φιλοξενεί ρεπορτάζ για το μεταναστευτικό, όπου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συμφωνεί με την Άγκελα Μέρκελ για την επιστροφή στη χώρα μας χιλιάδων μεταναστών.

  Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Skai.gr

  “Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές”

  “Χείρα βοηθείας» στην Άνγκελα Μέρκελ δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο προσφυγικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης όπως προκύπτει από συνέντευξή του στους Financial Times. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, “ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής”.

  Σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνέντευξή του «ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις ‘δευτερογενείς μετακινήσεις’ των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία». Έτσι θα διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία που κλυδωνίζεται λόγω του προσφυγικού:

  “Η κ. Μέρκελ δέχεται έντονη πίεση από τους εταίρους του συντηρητικού συνασπισμού της Βαυαρίας (σ.σ το CSU του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ) για να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απειλούν να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν καταφέρει να το επιτύχει έως το τέλος αυτού του μήνα”.

  “Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους FT. Και προσθέτει:

  “Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία”. “Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα” σημειώνει μάλιστα ο πρωθυπουργός στη βρετανική εφημερίδα. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα αναφέρει ότι η συμφωνία του Δουβλίνου δεν έχει μέλλον, ενώ εκφράζει την άποψη ότι το προσφυγικό δεν θα τελειώσει ακόμα και επιτευχθεί πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής. “Το (μεταναστευτικό) είναι εδώ για να μείνει, να μείνει για πολύ καιρό” προειδοποιεί. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε δε ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων».

  “Διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές της με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών, ενδεχομένως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σοβαρά” τονίζεται στο άρθρο.

  Σπυράκη: Ο Τσίπρας φανερώνει εκ νέου το ποιος είναι

  Την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τις διεθνείς επαφές του ως ένα μεγάλο παζάρι εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, με αφορμή την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους «Financial Times».

  «Το εισπράξαμε και στο ζήτημα των Σκοπίων» τόνισε η κ. Σπυράκη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει δείξει χαμηλή αποτελεσματικότητα στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

  Ανέφερε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κυβέρνηση ΝΔ ένα από τα βήματα που θα κάνει είναι να αλλάξει το νομό για την απόδοση ασύλου.

  skai.gr

 • ΕΚΤΑΚΤΟ – Αναπάντεχο δώρο !!! Αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές

  ΕΚΤΑΚΤΟ – Αναπάντεχο δώρο !!! Αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:48:01 | Πηγή: Lesvos News

  Αναπάντεχο δώρο της τελευταίας στιγμής για τα πέντε νησιά – Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο – που δέχονται τις προσφυγικές ροές ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

  Έτσι παραμένει στο 17% μέχρι νεωτέρας.

  Με αυτά τα ευχάριστα νέα δικαιώνονται οι προσπάθειες των μελών του Συντονιστικού Αγώνα αλλά και των ανθρώπων πίσω από αυτούς που αγωνίστηκαν.

  ΣΕ ΛΙΓΟ ΝΕΟΤΕΡΑ

 • Οι αγώνες του Λεσβιακού λαού και του Συντονιστικού Οργάνου δικαιώθηκαν για τον ΦΠΑ

  Οι αγώνες του Λεσβιακού λαού και του Συντονιστικού Οργάνου δικαιώθηκαν για τον ΦΠΑ

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:48:01 | Πηγή: Lesvos News

  Η απρόσμενη είδηση που πρώτο μετέδωσε το Lesvosnews.gr  για την αναστολή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στους κατοίκους των νησιών αυτών και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες και τους φορείς.

  Η απόφαση όμως αυτή δεν ήρθε τυχαία…

  Οι αγώνες που έδωσαν οι πολίτες και οι επαγγελματίες της Λέσβου, αλλά και των άλλων νησιών έπιασαν τόπο.

  Δικαιώθηκαν τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου, αλλά και των ανθρώπων που ήταν πίσω από αυτούς, για τους αγώνες και την επιμονή τους μέχρι και την τελευταία στιγμή.

  ‘Εναν αγώνα που τον έδωσαν μόνοι τους, χωρίς να έχουν τη συμπαράσταση κανενός τοπικού μας «άρχοντα».

  Τώρα κάποιοι θριαμβολογούν, ξεχνώντας πως όταν οι κάτοικοι της Λέσβου είχαν συγκεντρωθεί στη Μυτιλήνη, για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Τσίπρα, αυτοί ήταν οι χειροκροτητές του και χαμογελούσαν μαζί του, όταν οι διαδηλωτές της Λέσβου δέχονταν τις επιθέσεις από τα ΜΑΤ, με χημικά και δακρυγόνα.

  Έτσι για να μη ξεχνιόμαστε…

  Και ο νοών νοείτω…

   

   

 • Χαρ. Αθανασίου: «Ευχαριστώ το Συντονιστικό Όργανο των φορέων του νησιού μας για τον αγώνα τους που δικαιώθηκε»

  Χαρ. Αθανασίου: «Ευχαριστώ το Συντονιστικό Όργανο των φορέων του νησιού μας για τον αγώνα τους που δικαιώθηκε»

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Lesvosnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:48:01 | Πηγή: Lesvos News

  Από τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο Χαράλαμπο Αθανασίου λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου:

  «Αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα πέντε νησιά μας (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω), λόγω του προσφυγικού.

  Ενόψει του ότι η Βουλή δεν λειτουργεί το Σαββατοκύριακο, η ρύθμιση θα γίνει με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία στη συνέχεια πρέπει να κυρώσει η Ολομέλεια της Βουλής και θα το κάνει.

  Ο αγώνας των νησιωτών και ειδικά των Λέσβιων δικαιώθηκε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Συντονιστικό Όργανο των φορέων του νησιού μας (επιμελητήρια κλπ.) για τον αγώνα τους, αλλά, κυρίως, για την θεμελιωμένη επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν.

  Ο αγώνας για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος συνεχίζεται.

  Με ενότητα και κοινή δράση θα τα καταφέρουμε.»

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο