• Στο τέλος του έτους, τα πρώτα α/φ Yak-152 στις ρωσικές ΕΔ

  Στο τέλος του έτους, τα πρώτα α/φ Yak-152 στις ρωσικές ΕΔ

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 12:18:54 | Πηγή: Defence Point

  Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα παραλάβει τα πρώτα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-152 μέχρι το τέλος του 2017 και θα τα παραδώσει στην Αεροπορία της χώρας. Τα αεροσκάφη κατασκευάζει η εταιρία Irkut Corporation, που είναι θυγατρική της κρατικής «ομπρέλας» του στρατιωτικού αεροναυπηγικού τομέα United Aircraft Corp.

  Οι Ρώσοι ευελπιστούν να διαθέτουν ένα νέας γενιάς εκπαιδευτικό αεροσκάφος, μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος αεροπορικής εκπαίδευσης, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης για τα υπάρχοντα αλλά και για τα μελλοντικά μαχητικά αεροσκάφη. Στο σύστημα αυτό εντάσσονται και οι εξομοιωτές πτήσης (flight simulatots), πέραν της θεωρητικής εκπαίδευσης.

 • Αμερικανικά άρματα M1A2 Abrams κι άλλο υλικό στη Γεωργία…

  Αμερικανικά άρματα M1A2 Abrams κι άλλο υλικό στη Γεωργία…

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 12:18:54 | Πηγή: Defence Point

  Με την αφορμή της εθελοντικής συμμετοχής της Γεωργίας στη Συμμαχική Δύναμη Αντίδρασης (NRF: NATO Response Force), οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν πολεμικό υλικό στη χώρα για να συμμετάσχουν στην άσκηση Noble Partner 2017 που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Αυγούστου.

  Αμερικανικά άρματα μάχης τύπου M1A2 Abrams και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Bradley, καθώς επίσης και άλλο υλικό, έφτασε σιδηροδρομικώς σε στρατιωτική βάση έξω από την Τιφλίδα (Vaziani), έχοντας αφιχθεί στη χώρα μέσω του λιμένα Πότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποδέσμευσε το γεωργιανό υπουργείο Άμυνας.

  Είναι δεδομένο ότι η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις Ευρώπης (US Army Europe) στη συγκεκριμένη περιοχή κάνει εξαιρετικά «νευρικούς» τους Ρώσους, οι οποίοι βλέπουν στη συμμετοχή μικρής δύναμης των γεωργιανών χερσαίων δυνάμεων στον ΝΑΤΟϊκό σχηματισμό, ένα ακόμα βήμα της Δύσης στο πλαίσιο του σχεδίου περικύκλωσης της Ρωσίας.

 • Απώλεια πιλότου της Π.Α. με υπέρ-ελαφρό α/φ TL 20/2000

  Απώλεια πιλότου της Π.Α. με υπέρ-ελαφρό α/φ TL 20/2000

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 11:15:49 | Πηγή: Defence Point

  Σε περιοχή λίγο έξω από την Λάρισα εντοπίστηκαν μετά τα μεσάνυκτα τα συντρίμμια αεροσκάφους της Αερολέσχης Λάρισας, τύπου TL 20/2000 η επαφή με το οποίο είχε χαθεί κατά την διάρκεια πτήσης από το αεροδρόμιο Τερψιθέας.

  Το διθέσιο αεροπλάνο θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στις 20:30 χθες και όταν αυτό δεν έγινε υπήρξε σχετική κινητοποίηση. Μετά από έρευνες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας σε συνέχεια πληροφοριών το αεροσκάφος εντοπίστηκε στην περιοχή Δένδρα.

  Στα συντρίμμια βρέθηκαν και οι σοροί των δυο επιβαινόντων, ο ένας εκ των οποίων αναφέρεται ότι ήταν αξιωματικός της ΠΑ εν ενεργεία.

  ΠΗΓΗ: ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 • Τελειώνουν Τουρκία Νετανιάχου-Σίσι στην Ανατολική Μεσόγειο;

  Τελειώνουν Τουρκία Νετανιάχου-Σίσι στην Ανατολική Μεσόγειο;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 03:46:52 | Πηγή: Defence Point

  Ισχυρότατες είναι οι ενδείξεις ότι η Τουρκία του Ερντογάν, αυτή τη φορά υπερέβη τα εσκαμμένα για μια ακόμη φορά, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις συνεχείς υποχωρήσεις και τις διπλωματικές ευκαιρίες που δίνοντας από την πλευρά του εβραϊκού κράτους, το οποίο έχει λόγους να μην επιθυμεί μέτωπο με έναν μεγάλο σε μέγεθος και κατά τεκμήριο ισχυρό στρατιωτικά γείτονα.

  Όμως, αυτή τη φορά, ο τρόπος με τον οποίον επιτέθηκε η τουρκική πλευρά στο Ισραήλ, για ένα θέμα που ξεκίνησε από την εν ψυχρώ δολοφονία από ενόπλους δύο αστυνομικών στο τέμενος Αλ Ακσά, ενέργεια που οδήγησε στη λήψη μέτρων ασφαλείας, με την τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλων, ώστε να μην μπορεί ο κάθε ημιπαράφρων κουμπουροφόρος να μπαίνει στο τέμενος και να «εκτονώνεται» πυροβολώντας τις δυνάμεις ασφαλείας, ξέφυγε από κάθε όριο, με μια χώρα που μόνο δημοκρατία δεν μπορεί να λέγεται πλέον, να παραδίδει μαθήματα και να επικαλείται το… οθωμανικό παρελθόν.

  «Αυτοί που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δική τους χώρα δεν θα πρέπει να κάνουν κηρύγματα στην μόνη πραγματική δημοκρατία της περιοχής», ανέφερε σε δήλωση το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο ίδιος ο Μπανιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, μέσω του γραφείου του, απεκάλεσε ευθέως τον Ερντογάν ως «υποκριτή» και θύμισε στους Τούρκους όσα θέλουν να ξεχνούν… την καταπίεση των Κούρδων, αλλά και την εισβολή – κατοχή στην Κύπρο.

  Ας αναλογιστούμε πόσοι φίλοι της Ελλάδας και της Κύπρου το κάνουν αυτό με τέτοιον τρόπο, εδώ και δεκαετίες. Και όλα δείχνουν, ότι αυτή η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, δεν θα εκτονωθεί εύκολα. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας «τέλειας καταιγίδας», αλλά κι αν ακόμα δεν υπάρξει κλιμάκωση, οι νέες «πληγές» που άνοιξαν δεν θα κλείσουν εύκολα.

  Η ευθεία – αλλά «άσφαιρη» – απειλή του Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να σιγήσει το κάλεσμα των πιστών για προσευχή στα Ιεροσόλυμα, επειδή η ισραηλινή Κνέσετ προωθεί νομοθετική ρύθμιση απαγορεύοντας να «κράζει» ο ιμάμης ξυπνώντας και μη μουσουλμάνους τις ώρες κοινής ησυχίας, από τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 7 το πρωί, δηλαδή η παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων των μη μουσουλμάνων και η «υπενθύμιση» του ότι οι Εβραίοι ζούσαν στον «παράδεισο» της ανοχής και της ανεξιθρησκίας επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, εκνεύρισε ακόμα και τους πιο φανατικούς στο Ισραήλ, οι οποίοι για λόγους γεωστρατηγικής ανάλυσης επιθυμούν ένα επίπεδο συνεργασίας, ακόμα και στην ενέργεια.

  Εάν κανείς συνδυάσει και τη στάση της αιγυπτιακής πλευράς στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που αφορά Ελλάδα και Κύπρο, είναι σφόδρα πιθανό να έχουμε εξελίξεις στο προσεχές διάστημα. Το παρασκήνιο οργιάζει και ο Ερντογάν με τη συμπεριφορά του έχει κατορθώσει να συσπειρώσει τις χώρες της περιοχής εναντίον του, καθώς η καθεμιά έχει τους δικούς της λόγους να αισθάνεται την πίεση που ασκείται ταυτόχρονα άτσαλη και αφόρητη. Και αυτό κάπου θα ξεσπάσει.

 • Ο Σαακασβίλι τους έκανε άνω κάτω και στην Ουκρανία!

  Ο Σαακασβίλι τους έκανε άνω κάτω και στην Ουκρανία!

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 02:42:19 | Πηγή: Defence Point

  Πρώτα «έσωσε» τη Γεωργία (2004-20013), εμπλέκοντάς την σε έναν αιματηρό πόλεμο με τη Ρωσία το 2008, με αποτέλεσμα τον εδαφικό ακρωτηριασμό, την απώλεια της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Στη συνέχεια, εν όψει του κινδύνου οι συμπατριώτες του να τον βάλουν φυλακή, τον «περιέθαλψε» ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο… πάντα κάτι τέτοιες «πλάτες» είχε ο Μιχαήλ!

  Ο Ποροσένκο του έδωσε την ουκρανική υπηκοότητα και διαβατήριο, ενώ τον διόρισε μάλιστα και κυβερνήτη της επαρχίας της Οδησσού στην Ουκρανία τον Μάιο του 2015, ίσως για να ηρεμήσει και να σταματήσει… να τρώει τις γραβάτες του όταν τελεί σε κατάσταση έντονου στρες. Αυτό το παιδί όμως φαίνεται πως είναι αυτοκαταστροφικό, ή κάποιοι τον έπεισαν να παίξει πολιτικό παιχνίδι για να αποσταθεροποιήσει τον Ποροσένκο από την εξουσία.

  Οπότε, ο Μιχαήλ στράφηκε εναντίον του προέδρου και ευεργέτη του. Παραιτήθηκε από κυβερνήτης, διακηρύσσοντας ότι θα δημιουργήσει πολιτικό φορέα – κόμμα, το Κίνημα των Νέων Δυνάμεων, καταγγέλλοντας τον Ποροσένκο ότι άφησε τη διαφθορά να ακμάσει εκ νέου στην Ουκρανία!

  Το θέμα είναι πότε η χώρα αυτή ήταν απαλλαγμένη από το νοσηρό αυτό φαινόμενο και επιπρόσθετα, αυτόν περίμεναν να πάει με «μεταγραφή» για να τους δώσει, ασχέτως αν στη θητεία του στη Γεωργία, είχε όντως εργαστεί κατά της διαφθοράς;

  Οργισμένος ο Ποροσένκο, απλά του αφαίρεσε την ουκρανική υπηκοότητα, εκ τω ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να μπορεί να δραστηριοποιηθεί πολιτικά στην Ουκρανία και να ιδρύσει κόμμα! Αφού δεν τον απέλασε να λέει κι ευχαριστώ…

 • Κύπρος-Μπλοκ 6: Όχι εμείς ενώ συζητούνται παρουσία Τούρκων;

  Κύπρος-Μπλοκ 6: Όχι εμείς ενώ συζητούνται παρουσία Τούρκων;

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 02:42:17 | Πηγή: Defence Point

  Με δηλώσεις τους, γνωστοί Έλληνες γεωπολιτικοί αναλυτές υπέδειξαν ότι δεν πρέπει να δημοσιεύονται ή να σχολιάζονται στον Τύπο επιστημονικές αναλύσεις που να αναφέρουν ποσότητες ορυκτού πλούτου υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Ως πρόσχημα αναφέρθηκε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαδόσεις ή φήμες οι οποίες θα οδηγούσαν τον Τουρκικό παράγοντα να διεκδικήσει δικαιώματα στα Κυπριακά ερευνητικά μπλοκ.

  Των Ηλία Κονοφάγου*, Τερέζας Φωκιανού** και Αντώνη Φώσκολου***

  Πιστεύουμε ότι η παραπάνω υπόδειξη είναι τουλάχιστον αστεία, δεδομένου ότι οι προερχόμενες πληροφορίες από διεθνή πετρελαϊκά συνέδρια -στα οποία είχαμε εξ’ άλλου την τύχη να συμμετάσχουμε- διαχέεται άμεσα (online) μέσω χρηματηστηριακών ειδικευμένων πρακτορείων του διαδικτύου.

  Να αναφέρουμε ως παράδειγμα τις αναμενόμενες Κυπριακές ποσότητες υδρογονανθράκων όπως αυτές αναρτήθηκαν και δημοσιεύτηκαν πολύ πρόσφατα από την Εταιρεία “Spectrum” σε διεθνές γεωφυσικό Συνέδριο στο Λονδίνο στις 12.12.2016 (Εικ.1).

  Παρατηρούμε ότι σύμφωνα με αυτές οι αναμενόμενοι -με 50% πιθανότητα- πόροι βιογενούς φυσικού αερίου γύρω από το ύβωμα του Ερατοσθένη εκτιμώνται να υπερβαίνουν τα 100 Τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (+100 Tcf) και από τις αναλύσεις που ακολούθησαν θα μπορούσαν να φθάσουν στο ύψος των 130 Tcf ή εκπεφρασμένα σε δισεκατομμύρια ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου (Βboe) στο ύψος των 26 Βboe.

  Να σημειώσουμε επίσης ότι στην ίδια ανάρτηση η Εταιρεία Spectrum εκτιμά ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν πόροι υδρογονανθράκων της τάξης των 10 Βboe. Εάν λάβουμε υπ’ όψη ότι η τρέχουσα τιμή φυσικού αερίου προ φόρων που διατίθεται στις ελληνικές βιομηχανικές μονάδες είναι της τάξης των 7.78 Ευρώ ανά χίλια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, η ακαθάριστη αξία των αναμενομένων Κυπριακών ποσοτήτων βιογενούς φυσικού αερίου υπολογίζεται να είναι της τάξης των 1,01 τρισεκατομμυρίων Ευρώ.


  Ας αναφερθούμε λοιπόν εκτενέστερα στα επιστημονικά δεδομένα της Κυπριακής ΑΟΖ όπως αυτά παρουσιάστηκαν και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε γνωστά διεθνή μέσα ενημέρωσης και τα οποία αυτή την στιγμή συζητούνται σε παγκόσμια κλίμακα με κάθε λεπτομέρεια παρουσία όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκικής πλευράς.

  Από το 2012 οι γράφοντες, μέσω εισήγησής των στην Ακαδημία Αθηνών, είχαν επισημάνει τη σπουδαιότητα του Κυπριακού ερευνητικού «μπλοκ 6» δεδομένου ότι συνορεύει με ερευνητικό «μπλοκ 7» όπου ήδη είχε χαρτογραφηθεί ήδη η παρουσία 4 λασπο-ηφαιστείων.

  Τα λασποηφαίστεια αυτά αλλά και οι υπάρχουσες λιμνοθάλασσες του ύστερου μειοκάνου θα μπορούσαν παλαιογεωγραφικά να είχαν τροφοδοτήσει με βιογενές φυσικό αέριο, παγίδες ταμιευτήρων ψαμμιτών ή ασβεστολίθων ευρισκομένων μέσα στο γειτονικό ερευνητικό μπλοκ 6 (Εικ.2).


  Σχετικά με την ύπαρξη ταμιευτήρων φυσικού αερίου ψαμμιτικής προέλευσης η Γεωφυσική Εταιρεία “PGS” η οποία εξετέλεσε συστηματικές σεισμικές γεωφυσικές καταγραφές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, παρουσίασε επίσης στο Λονδίνο χαρτογραφήσεις, ανατολικά του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος “Zohr” (Εικ.3), από γλώσσες τουρβιδιτών (με μαύρο περίγραμμα) προερχόμενων από τον Παλαιο-Νείλο ποταμό οι οποίες κατά τη γνώμη της δημιούργησαν τους ταμιευτήρες ψαμμιτών, οι οποίοι με την σειρά τους οδήγησαν στις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου των “Leviathan”, Tanin, Karish & του Κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη.

  Παράλληλα έδωσαν στην δημοσιότητα γλώσσες παρόμοιων τουρβιδιτών -ευρισκομένων δυτικά του κοιτάσματος ”Zohr” (με κόκκινο περίγραμμα)- οι οποίοι εμφανώς εισέρχονται μέσα στα γεωτεμάχια 10, 6 & 7. Να σημειώσουμε ότι από πλευράς μεγέθους οι τουρβιδίτες αυτοί είναι αρκετά μεγαλύτεροι (τόσο σε έκταση αλλά και σε κατακόρυφο πάχος) από τους ευρισκόμενους ανατολικά του κοιτάσματος “Zohr”, ιδιαίτερα ο τουρβιδίτης που χαρτογραφήθηκε μέσα στο κυπριακό μπλοκ 6.


  Επίσης -σχετικά με τα μπλοκ 6 και 10- προέκυψε ότι εκτός από τις προοπτικές ασβεστολιθικών κοιτασμάτων “τύπου Ζohr” προκύπτουν πλέον σημαντικές επιπλέον δυνατότητες παρουσίας ψαμμιτικών κοιτασμάτων “τύπου Leviathan”.

  Με βάση τις εικόνες που παρουσίασε η εταιρεία PGS, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει την σπουδαιότητα του «Μπλοκ 6», όπου σύμφωνα με τις καταγραφές πετρελαιοπιθανών ιζημάτων, 4 γλώσσες τουρβιδιτών μεγάλου μεγέθους του παλαιο-Νείλου ποταμού καταλήγουν ή διέρχονται μέσω αυτού, οι οποίοι από παλαιογεωγραφική άποψη έχουν βάσιμες πιθανότητες να έχουν δημιουργήσει γιγαντιαίους ταμιευτήρες στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ψαμμιτικού τύπου.

  Κατά κανόνα & σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Εταιρείες Πετρελαίου αποφεύγουν να δίνουν προσφορές για ερευνητικά μπλοκ όπου υπάρχουν διενέξεις γειτονικών κρατών. Παρ’ όλα αυτά, οι Ευρωπαϊκές Εταιρείες ΤOTAL & ENI ζήτησαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση να τους παραχωρηθεί το Μπλοκ 6, γνωρίζοντας τις Τουρκικές αξιώσεις ερευνητικών δικαιωμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ του Μπλοκ αυτού.

  Με βάση το παραπάνω νομίζουμε ότι στα πλαίσια της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από το Μπλοκ 6 αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα σε συνεργασία με την Γαλλία και την Ιταλία –με βάση το Διεθνές αλλά και το Ευρωπαϊκό δίκαιο- να προστατέψουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή αυτή και να αναδείξουν το συντομότερο δυνατόν τον πιθανό αλλά τεράστιο ορυκτό πλούτο φυσικού αερίου που θα μπορούσε να περιέχει το Μπλοκ 6.

  ***Ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
  **Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της FLOW Energy S.A.
  *Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών & Αντιπρόεδρος της FLOW Energy S.A.

 • HMS Glasgow, πρώτη φρεγάτα Type 26 για το Βασιλικό Ναυτικό

  HMS Glasgow, πρώτη φρεγάτα Type 26 για το Βασιλικό Ναυτικό

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 01:40:45 | Πηγή: Defence Point

  Στην ανακοίνωση ότι η πρώτη φρεγάτα Type 26 (σε υπηρεσία τύπου City) θα φέρει την ονομασία HMS Glasgow προέβη ο Michael Fallon, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας κατά την επίσκεψη του στα ναυπηγεία της BAE Systems στο Glasgow όπου με μία συμβολική τελετή άρχισε η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας του τύπου.

  Της τελετής είχε προηγηθεί η πρόσφατη ανάθεση σύμβασης ύψους 4,14 δις ευρώ για τη ναυπήγηση των τριών πρώτων φρεγατών Type 26 και οι οποίες θα ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία της BAE Systems στο Glasgow.

  Η σύμβαση έπεται της εν εξελίξει ναυπήγησης πέντε περιπολικών ανοικτής θαλάσσης (OPV) τύπου River θα διασφαλίσει τη ναυπηγική βιομηχανία της Σκοτίας για τις επόμενες δύο δεκαετίες, συντηρώντας περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων οι 1.700 αφορούν άμεσα το πρόγραμμα φρεγατών Type 26) στη BAE Systems και την εφοδιαστική της αλυσίδα στη Βρετανία.

  «Το Type 26 είναι πολεμικό πλοίο τεχνολογίας αιχμής που θα διατηρήσει την παγκόσμιας εμβέλειας ναυτική ισχύ μας. Σχεδιασμένο για επιχειρησιακό βίο τουλάχιστον 25 ετών, οι φρεγάτες Type 26 θα αποτελέσουν τη σπονδυλική στήλη του στόλου επιφανείας του Βασιλικού Ναυτικού μέχρι τη δεκαετία του 2060», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Fallon.

  Υπενθυμίζεται, ότι σε υπηρεσία οι φρεγάτες Type 26 θα αντικαταστήσουν ως κύρια πλατφόρμα ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) τις φρεγάτες Type 23 ανθυποβρυχιακής έκδοσης. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό η πρώτη φρεγάτα του τύπου θα παραδοθεί στο Βασιλικό Ναυτικό περί τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

 • ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Ας δούμε λίγο αυτά τα κινεζικά Ινστ/τα Κομφούκιου

  ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Ας δούμε λίγο αυτά τα κινεζικά Ινστ/τα Κομφούκιου

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 01:40:41 | Πηγή: Defence Point

  Διάφορα γεγονότα καταδεικνύουν μία διαχρονική-διακομματική τάση (;) της ελληνικής μεταπολιτευτικής ελίτ να στραφεί γεωπολιτικά προς την Κίνα. Είναι η ίδια πολιτική ελίτ (αριστερή και δεξιά) η οποία είχε στηριχθεί πάραυτα επί 70+ έτη από τη Δύση. Αυτές οι προσπάθειες της ελληνικής πολιτικής αριστεροδεξιάς ελίτ καταγράφηκαν προσφάτως υπό μορφή λίστας επτά (7) θεμάτων σε άλλο άρθρο, [1] με την ελπίδα να περιγραφεί η Μεγάλη Εικόνα.

  Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
  Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
  Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

  Στη συγκεκριμένη λίστα δεν περιλήφθησαν δύο επιπλέον συγκεκριμένα γεγονότα λόγω του προσφάτου χαρακτήρα τους: το πρώτο γεγονός αφορά την πρόσφατη επίσκεψη κινεζικών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, και το δεύτερο αφορά την πρόσφατη επίσκεψη Έλληνα πρώην πρωθυπουργού στην Κίνα (όχι σε ένα οποιοδήποτε μέρος της Κίνας αλλά στην περιοχή σύμβολο για τις εξορύξεις των κινεζικών σπάνιων γαιών: στην πόλη Ordos-Kangbashi η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο λόγω της εξόρυξης Κινεζικών σπάνιων γαιών στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Inner Mongolia και ειδικότερα στην κοντινή περιοχή του Baotou).

  Ας σημειωθεί πως η εξόρυξη σπάνιων γαιών αποτελεί θέμα Εθνικής Ασφάλειας για ορισμένες χώρες της Δύσης. Στο παρελθόν οι Κινέζοι «έψαχναν» τις Ελληνικές σπάνιες γαίες με τη συνδρομή της τότε Ελληνικής κυβέρνησης, [2]. Ας υπενθυμίσουμε, πως στο παρελθόν είχαν παρουσιασθεί τα διακυβεύματα όσο αφορά την αξιοποίηση των ελληνικών σπάνιων γαιών, [3], [4], [5].

  Ευλόγως λοιπόν τίθεται το ερώτημα: ποιός ο σκοπός του ταξιδιού του πρώην πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη περιοχή; Καλό θα ήταν ίσως να αποσαφηνισθεί ξεκάθαρα.Δυστυχώς, τόσο οι αριστερές όσο και οι δεξιές ιδεο ληψίες, οι οποίες είναι μάλλον ελληνική πατέντα, δεν αφήνουν περιθώρια ανίχνευσης των κινδύνων οι οποίοι πιθανώς δημιουργούνται. Όσον αφορά την ελληνική Αριστερά και την ειδωλολατρική της – σε σημείο αποθέωσης – λατρεία σε ιδεολογικά ζητήματα κομμουνιστικών χωρών δεν νομίζω να χρειάζεται να αναφερθώ.

  Ωστόσο, στην παγίδα έχουν πέσει και οι Έλληνες φιλελεύθεροι-δεξιοί οι οποίοι δεν διστάζουν να απενεχοποιήσουν τις επιθετικές συμπεριφορές της κινεζικής ολιγαρχικής νομενκλατούρας όσο αφορά τις εξαγορές Δυτικών assets. Πολύ φοβούμαι, πως αυτή η συμπεριφορά των φιλελευθέρων θα στοιχίσει ακριβά στις επόμενες γενιές. Κυρίως σε θέματα παγκόσμιας Δημοκρατίας και Ελευθερίας, [6].

  Στο σημερινό κείμενο ωστόσο θα σταθούμε σε ένα πιθανό κίνδυνο ο οποίος ονομάζεται «Ινστιτούτα Κομφούκιος». Ένα κίνδυνο ο οποίος απλώνεται σιγά-σιγά χωρίς ορισμένοι να τον έχουν αντιληφθεί. Πιο συγκεκριμένα, διαρκώς γίνονται προσπάθειες ίδρυσης Ινστιτούτων Κομφούκιου σε ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

  Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κινεζικής κομμουνιστικής προπαγάνδας, [7], ώστε να διεισδύσει η Κίνα σε περιοχές πλούσιες σε ορυκτά π.χ. στην Αφρική: η Κίνα εξαρτάται από το πετρέλαιο της Αφρικής. Το 32% των εισαγωγών της σε πετρέλαιο προέρχεται από την Αφρική, [8]. Στην Αφρική υπάρχουν περίπου 20 Ινστιτούτα Κομφούκιου διεσπαρμένα σε 13 αφρικανικές χώρες.

  Η χώρα μας διαθέτει πιθανώς τόσο υδρογονάνθρακες όσο και σπάνιες γαίες. Σύμφωνα με ορισμένους άλλους αναλυτές τα Ινστιτούτα Κομφούκιου λειτουργούν ακόμη και ως κέντρα κατασκοπείας ή/και βιομηχανικής κατασκοπείας, [9]. Τέλος, σύμφωνα με άλλες αναφορές τα Ινστιτούτα Κομφούκιου λειτουργούν ως το «όχημα» διείσδυσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα πανεπιστήμια της Δύσης, [10].

  1. Η πολιτική του Ινστιτούτου Κομφούκιου διαφέρει από το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο κ.λπ. στο εξής: τα Ινστιτούτα Κομφούκιου προσκολλώνται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Δεν επιδιώκουν να είναι αυτόνομα ιδρύματα όπως π.χ. το Γαλλικό Ινστιτούτο κ.λπ. Δεν διαθέτουν καν δικά τους κτίρια: επιδιώκουν να στεγάζονται εντός ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Δύσης (μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους).

  Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται ορισμένες περίεργες σκέψεις: μήπως στόχος είναι η βιομηχανική κατασκοπεία, [11]; Πολλοί μιλώντας για τα Ινστιτούτα Κομφούκιου, κάνουν λόγο ανοικτά για Δούρειους Ίππους της Κίνας, με στόχο την κινεζική ηγεμονία και την εκ των έσω άλωση, [12]. Ειδικά μέσα σε τεχνολογικά ιδρύματα της Δύσης η παρουσία ενός Ινστιτούτου Κομφούκιου θα ήταν ίσως τεχνολογική αυτοκτονία. Και μη νομίζουν ορισμένοι ότι τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν παράγουν υψηλή τεχνογνωσία.


  Μήπως στόχος είναι η κανονική κατασκοπεία (θυμηθείτε: στα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία υπάρχει άσυλο!). Φαντάζεστε Κινέζους αξιωματούχους-μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να δρουν κάτω από ελληνικό πανεπιστημιακό άσυλο; Δηλαδή πόσο μυαλό χρειάζεται κάποιος/α για να καταλάβει ότι ίσως κάτι δεν συνάδει στην κοινή λογική;

  2. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου είναι προσαρτημένα στην Κινεζική Κυβέρνηση. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου είναι η Κινεζική Κυβέρνηση, δεν είναι αυτόνομα ιδρύματα όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, ή το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.λπ. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου αποτελούν άμεσο βραχίονα της Κινεζικής Κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί βασική διαφορά από τα υπόλοιπα ξένα μορφωτικά Ινστιτούτα: όταν μιλάμε για Κινεζική κυβέρνηση μιλάμε άμεσα για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

  Με όρους μαθηματικούς: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΥ = ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ = ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.

  Άρα, οι Κινέζοι εργαζόμενοι-πολίτες του κάθε ενός Ινστιτούτου Κομφούκιου πολύ πιθανό να είναι μέλη του ΚΚΚ και μοναδικός τους στόχος δεν θα είναι η διαφήμιση του ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αλλά η εξυπηρέτηση των στόχων του ΚΚΚ.

  Εάν πράγματι τα παραπάνω αληθεύουν, τότε διερωτάται κανείς μήπως οτιδήποτε (ας επαναληφθεί η λέξη: «οτιδήποτε») θα πράττουν μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια οι Έλληνες ακαδημαϊκοί αλλά και οι υπάλληλοι των ελληνικών πανεπιστημίων, θα καταλήγουν αυτομάτως στα αρχεία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

  Αντιλαμβάνονται πχ. οι υπάλληλοι των Ελληνικών Πανεπιστημίων ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως οι πράξεις τους, οι ενέργειές τους, ακόμη και τα οικογενειακά τους θέματα, θα βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος;

  Έχουν ρωτηθεί-ενημερωθεί γι’ αυτούς τους πιθανούς κινδύνους οι υπάλληλοι των Πανεπιστημίων τα οποία τυχόν συνεργάζονται ή πρόκειται να συνεργασθούν με κάποιο Ινστιτούτο Κομφούκιου; Δεν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν; Γνωρίζουν οι Έλληνες ακαδημαϊκοί αυτά τα παρελκόμενα θέματα;

  3. Ποιόν κινεζικό πολιτισμό ευελπιστούν να προωθήσουν τα Ινστιτούτα Κομφούκιου μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια; Τον πολιτισμό της «Πολιτιστικής Επανάστασης» του Μάο με την εκκαθάριση εκατομμυρίων Κινέζων αντιφρονούντων-ακαδημαϊκών-επιστημόνων; Τον πολιτισμό των sweat shops; Αυτόν τον «πολιτισμό» προωθούν;

  Παρεμπιπτόντως, τον κινεζικό πολιτισμό πολέμησε σφόδρα το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ο Μάο μέσω της «Πολιτισμικής Επανάστασης» (sic), με αποτέλεσμα τις γνωστές εκκαθαρίσεις και τα εκατομμύρια νεκρούς Κινέζους διανοούμενους και επιστήμονες-ακαδημαϊκούς (45 εκατομμύρια νεκροί σε 4 χρόνια!).

  Πως το αντιλαμβάνονται αυτό οι Έλληνες ακαδημαϊκοί; Μήπως τίθενται θέμα δημοκρατίας, ηθικής, ελευθερίας κ.λπ.; Δυστυχώς, πολύ φοβούμαι ότι τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια δημοκρατία θα δοκιμασθεί σκληρά εξαιτίας της άγνοιας ορισμένων εκάστοτε πολιτικών και ακαδημαϊκών…

  Ας δοθεί ακόμη μία φορά η ίδια συμβουλή στην ελληνική αριστεροδεξιά πολιτική ελίτ της Μεταπολίτευσης: γεωπολιτικές στροφές δεν πραγματοποιούνται παρά μόνο μετά από πόλεμο. Ειδικά όταν πρόκειται για θέματα ορυκτών πόρων (Resource Wars). Αυτή είναι η φύση της διπλωματίας. Κάθε άλλη παρά φύση «στροφή», ίσως θα είναι τυφλή και άκρως επικίνδυνη.

  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  [1] http://www.huffingtonpost.gr/sotiris-kamenopoulos/post_15443_b_17549384.html?utm_hp_ref=greece

  [2] http://www.kathimerini.gr/783814/article/oikonomia/epixeirhseis/poy-yaxnoyn-gia-spanies-gaies-oi-kinezoi-sto-ellhniko-ypedafos-kai-gia-poio-logo

  [3] http://www.huffingtonpost.gr/sotiris-kamenopoulos/-_2181_b_8405174.html

  [4] http://www.capital.gr/me-apopsi/2076068/oligarxia-kai-spanies-gaies-poio-to-pagkosmio-diakubeuma

  [5] http://www.capital.gr/arthra/2104885/kineziko-endiaferon-gia-tis-ellinikes-spanies-gaies

  [6] http://www.zerohedge.com/news/2014-01-21/chinas-epic-offshore-wealth-revealed-how-chinese-oligarchs-quietly-parked-4-trillion

  [7] https://www.cfr.org/backgrounder/chinas-soft-power-initiative

  [8] https://link.springer.com/book/10.1057%2F9781137297761

  [9] http://www.theepochtimes.com/n3/1018292-hosting-confucius-institute-a-bad-idea-says-intelligence-veteran/

  [10] http://www.huffingtonpost.co.uk/ben/in-the-name-of-confucius-_b_14104430.html

  [11] https://www.amazon.com/Chinese-Industrial-Espionage-Acquisition-Modernisation/dp/0415821428

  [12] http://www.asianews.it/news-en/Confucius-institutes-as-Trojan-horses-for-Chinese-hegemony-25322.html

  [12b] http://www.theepochtimes.com/n3/1018292-hosting-confucius-institute-a-bad-idea-says-intelligence-veteran/

 • Προχωρά η παραγωγή του συστήματος MUSS, αυτοπροστασία Puma!

  Προχωρά η παραγωγή του συστήματος MUSS, αυτοπροστασία Puma!

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 00:38:44 | Πηγή: Defence Point

  Την παράδοση του 200ου συστήματος αυτοπροστασίας MUSS (MUltifunctional Self-protection System: πολυλειτουργικό σύστημα αυτοπροστασίας) που θα ολοκληρωθεί στο νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης Puma του Στρατού της Γερμανίας, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Hensoldt.

  Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει ανατεθεί η Hensoldt έχει παραδώσει περισσότερα από 1.000 συγκροτήματα του συστήματος MUSS (εκ των οποίων 800 κεφαλές αισθητήρων και 200 κεντρικές μονάδες), και συνολικά προβλέπεται η παράδοση περίπου 350 συστημάτων MUSS στους κύριους ανάδοχους του προγράμματος Puma, Krauss-Maffei Wegmann και Rheinmetall.

  Κατά την κατασκευάστρια το MUSS μειώνει δραματικά την πιθανότητα προσβολής από κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα ή από πυρομαχικά λέιζερ καθοδήγησης και επιτυγχάνει επίπεδο προστασίας που για το ίδιο ολικό βάρος οχήματος δεν παρέχεται από παθητική θωράκιση.

  Κάθε σύστημα MUSS περιλαμβάνει τέσσερις αισθητήρες προειδοποίησης, μία κεντρική μονάδα, έναν παρεμβολέα αισθητήρων, ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολής και έναν καινοτόμο εκτοξευτή καπνογόνων βομβίδων / πυροτεχνικών αντιμέτρων που ευθυγραμμίζεται με τη διεύθυνση της απειλής.

  Οι δέκτες προειδοποίησης εντοπίζουν τα επερχόμενα βλήματα ή τις δέσμες λέιζερ που καταυγάζουν το όχημα και στη συνέχεια η κεντρική μονάδα ενεργοποιεί τον παρεμβολέα υπερύθρων που παρεμβάλει τα συστήματα καθοδήγησης των βλημάτων και ενεργοποιεί την εκτόξευση πυροτεχνικών αντιμέτρων.

 • HMS Glasgow, η πρώτη Type 26 για το Βασιλικό Ναυτικό

  HMS Glasgow, η πρώτη Type 26 για το Βασιλικό Ναυτικό

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 00:38:44 | Πηγή: Defence Point

  Στην ανακοίνωση ότι η πρώτη φρεγάτα Type 26 (σε υπηρεσία τύπου City) θα φέρει την ονομασία HMS Glasgow προέβη ο Michael Fallon, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας κατά την επίσκεψη του στα ναυπηγεία της BAE Systems στο Glasgow όπου με μία συμβολική τελετή άρχισε η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας του τύπου.

  Της τελετής είχε προηγηθεί η πρόσφατη ανάθεση σύμβασης ύψους 4,14 δις ευρώ για τη ναυπήγηση των τριών πρώτων φρεγατών Type 26 και οι οποίες θα ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία της BAE Systems στο Glasgow.

  Η σύμβαση έπεται της εν εξελίξει ναυπήγησης πέντε περιπολικών ανοικτής θαλάσσης (OPV) τύπου River θα διασφαλίσει τη ναυπηγική βιομηχανία της Σκοτίας για τις επόμενες δύο δεκαετίες, συντηρώντας περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων οι 1.700 αφορούν άμεσα το πρόγραμμα φρεγατών Type 26) στη BAE Systems και την εφοδιαστική της αλυσίδα στη Βρετανία.

  «Το Type 26 είναι πολεμικό πλοίο τεχνολογίας αιχμής που θα διατηρήσει την παγκόσμιας εμβέλειας ναυτική ισχύ μας. Σχεδιασμένο για επιχειρησιακό βίο τουλάχιστον 25 ετών, οι φρεγάτες Type 26 θα αποτελέσουν τη σπονδυλική στήλη του στόλου επιφανείας του Βασιλικού Ναυτικού μέχρι τη δεκαετία του 2060», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Fallon.

  Υπενθυμίζεται, ότι σε υπηρεσία οι φρεγάτες Type 26 θα αντικαταστήσουν ως κύρια πλατφόρμα ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) τις φρεγάτες Type 23 ανθυποβρυχιακής έκδοσης. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό η πρώτη φρεγάτα του τύπου θα παραδοθεί στο Βασιλικό Ναυτικό περί τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

 • Πρόγραμμα F-16V: Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί…

  Πρόγραμμα F-16V: Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί…

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 00:38:41 | Πηγή: Defence Point

  Οι καθημερινές παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου από τα Τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, καθώς και οι συνεχιζόμενες αερομαχίες των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας με τους εισβολείς της Τουρκικής Αεροπορίας, υπενθυμίζουν σε κάθε Έλληνα πολίτη ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να σταματήσει να αμφισβητεί τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

  Γράφει ο Γιώργος Τσιμπούκης

  Δυστυχώς η Ελλάδα δεν γειτονεύει με χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά με μια χώρα που επιθυμεί να αλλάξει το status quo με την απειλή της χρήσης βίας.

  Θεμελιώδη ρόλο στην υπεράσπιση των Ελληνικών εθνικών συμφερόντων στο Αιγαίο έχει η Πολεμική Αεροπορία, η οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης εδώ και 7 χρόνια προσπαθεί να διατηρήσει την υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν ένα μακροπρόθεσμο και φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα, την στιγμή που οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας μειώθηκαν τα τελευταία 7 χρόνια κατά 52,02%.

  Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιλογές του Ελληνικού κράτους είναι σαφώς περιορισμένες και θα πρέπει να περιοριστούν στην διατήρηση και αναβάθμιση της υπάρχουσας αεροπορικής δύναμης, έως ότου η χώρα μπορέσει να προχωρήσει στην αγορά νέων μαχητικών.

  Ουσιαστικά η Πολεμική Αεροπορία πρέπει με τους λιγοστούς πόρους που μπορεί να εξεύρει, να υποστηρίξει τα υπάρχοντα αεροσκάφη, αφού οι συμβάσεις για την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών (FOS) αν και έχουν προετοιμαστεί εδώ και αρκετά χρόνια από το ΓΕΑ και έχουν εγκριθεί από τις Ελληνικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, έπεσαν τελικά θύματα των οικονομικών εξελίξεων των τελευταίων 2,5 ετών.


  Όσο και αν ακούγεται απίστευτο τα δεκάδες σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που απέκτησε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, δοκιμάζονται από την χρονίζουσα αδυναμία της Πολεμικής Αεροπορίας να αποκτήσει τα ανταλλακτικά που απαιτούνται για την διαρκή επιχειρησιακή αξιοποίηση τους.

  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αν και η Ελλάδα απέκτησε σημαντικό αριθμό αεροσκαφών F-16C/D και Mirage-2000 τα προηγούμενα χρόνια, η Ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν μπόρεσε να αποκτήσει από τους Αμερικανούς και Γάλλους κατασκευαστές επαρκή αδειοδότηση για την εγχώρια κατασκευή κρίσιμων ανταλλακτικών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την διαρκή και αδιάλειπτη χρήστη των αεροσκαφών αυτών.

  Από την άλλη πλευρά, το πλέον σημαντικό και οικονομικά εφικτό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας σήμερα, είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου των F-16 που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Ελληνικού αεροπορικού στόλου.

  Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί διότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του από τις χαμηλότοκες πιστώσεις που παρέχουν οι ΗΠΑ μέσω των προγραμμάτων FMS, παράμετρος πολύ σημαντική, αφού το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η αδυναμία ανεύρεσης χρηματοδότησης για τα εξοπλιστικά προγράμματα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής θέσης της χώρας στις διεθνείς αγορές που καθιστά τον δανεισμό σχεδόν απαγορευτικό.

  Οι συνολικές ετήσιες Ελληνικές εξοπλιστικές δαπάνες (μισθοί, ανταλλακτικά, υποστήριξη κλπ) έχουν πλέον περιοριστεί κάτω των 600 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλό για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος όπως η αναβάθμιση των F-16.

  Η τελευταία παράμετρος είναι αυτή που καθορίζει τον αριθμό και τις εκδόσεις των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν, με την μοναδική υποψήφια εταιρεία για την ανάληψη του έργου την LM Aero, την εταιρεία που κατασκεύασε τα αεροσκάφη, να έχει καταθέσει ήδη από το 2014 τις προτάσεις της.

  Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος, όποτε αυτό τελικά ξεκινήσει, θα έχει η πορεία των τριών ανάλογων προγραμμάτων αναβάθμισης που η LM Aero έχει αναλάβει στην Ταιβάν (144 F-16A/B Block20), στην Νότιο Κορέα (134 KF-16 Block52) και στην Σιγκαπούρη (60 F-16C/D Block52/52+), προωθώντας την αναβάθμιση των διαφορετικών εκδόσεων του F-16 που οι Αεροπορίες των χωρών αυτών διαθέτουν, στην έκδοση F-16V Viper.

  Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και η πρόσφατη απόφαση της Αεροπορίας των ΗΠΑ (Ιούνιος 2017) για την μερική αναβάθμιση 74 αεροσκαφών F-16 της Εθνοφρουράς, με το radar AN/APG-83 SABR της εταιρείας Northrop Grumman.

  Το πρόγραμμα αναβάθμισης των διαφορετικών εκδόσεων του F-16 των παραπάνω χωρών στο επίπεδο F-16V Viper, περιλαμβάνει σειρά τεχνικών παρεμβάσεων και αντικατάστασης παλαιότερου υλικού με νέα συστήματα, που θα επιτρέψουν στα F-16 να επιχειρούν για αρκετές ακόμη δεκαετίες.

  Το πακέτο αναβάθμισης F-16V Viper της εταιρείας LM Aero, που ουσιαστικά είναι αναβάθμιση ηλεκτρονικών συστημάτων, και το οποίο έχει ήδη προταθεί στην Πολεμική Αεροπορία στο πλαίσιο του προγράμματος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» όπως έχει κωδικοποιηθεί, περιλαμβάνει:

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Lockheed Martin: Τις 100.000 ώρες πτήσης έφτασαν τα F-35

  Lockheed Martin: Τις 100.000 ώρες πτήσης έφτασαν τα F-35

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 16:21:35 | Πηγή: Defence Point

  Ένα σημαντικό ορόσημο καταγράφηκε πολύ πρόσφατα στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς του αμερικανικού αεροναυπηγικού κολοσσού Lockheed Martin, το οποίο αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι «βαίνει καλώς» και προχωρά με γοργό ρυθμό στην επίλυση των «παιδικών ασθενειών» που πλήττουν χωρίς εξαίρεση κάθε πρόγραμμα ενός νέου οπλικού συστήματος.

  Συγκεκριμένα, όπως πληροφορηθήκαμε από το έγκυρο ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ο στόλος των F-35 ξεπέρασε τις 100.000 ώρες στον αέρα και η Ομάδα δοκιμών ολοκληρώνει τα υπόλοιπα απαιτούμενα βήματα του προγράμματος SDD (System Development and Demonstration).

  Στόχος είναι να αποδεσμευτεί πριν το τέλος του χρόνου το «πακέτο» λογισμικού 3F. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την εταιρία, ξαναρχίζουν οι δοκιμές ski-jump για το F-35B ενώ προωθούνται και οι δοκιμές όπλων για όλες τις εκδόσεις.

 • Η Κίνα απέκτησε τη δική της DARPA και έχει αποτέλεσμα!

  Η Κίνα απέκτησε τη δική της DARPA και έχει αποτέλεσμα!

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 15:17:35 | Πηγή: Defence Point

  Οι κινεζκές ένοπλες δυνάμεις, αφομοιώνοντας τα διδάγματα άλλων ενόπλων δυνάμεων ανά τον κόσμο, προχώρησε στην ίδρυση της δικής της DARPA, στο πρότυπο δηλαδή του αμερικανικού φορέα που χειρίζεται τα προγράμματα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Το όνομα του φορέα που δημιούργησαν νωρίτερα εντός του 2017, είναι Διευθύνουσα Επιτροπή Επιστημονικής Έρευνας, ή «Scientific Research Steering Committee», όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του αγγλόφωνου κινεζικού Τύπου.

  Η αποκάλυψη της σημαντικής αυτής είδησης ήρθε μέσω ενός ντοκιμαντέρ 10 επεισοδίων που προέβαλλε το κρατικό τηλεοπτικό δορυφορικό δίκτυο CCTV (Carrying Reform Through to the End). Η Επιτροπή έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας, Ξι Ζινπίνγκ, κάτι που αποκαλύπτει και τη μεγάλη βαρύτητα και σημασία της.

  Ο πρόεδρος της Κίνας είναι ο πλέον φανατικός υποστηρικτής της αλλαγής της δομής των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων με τη σημαντική μείωση του μεγέθους τους. Φυσικά, ενώ ανακοινώθηκε η απώλεια τουλάχιστον 300.000 θέσεων εργασίας στις ένοπλες δυνάμεις, δεν είδε κανείς κάποια μαζική διαμαρτυρία, αφού πέραν των όποιων επιχειρημάτων μπορεί να επικαλεστεί κανείς, είναι βέβαιο ότι οι Κινέζοι αντιλαμβάνονται, πως δεν είναι λογικό να πληρώνεις χρήματα για την προσφορά υπηρεσιών που έχει κριθεί ότι δεν είναι πλέον απαραίτητες.

  Όσον αφορά την Επιτροπή για την επιστημονική έρευνα, ο παραλληλισμός με την αμερικανική DARPA δεν είναι δικός μας, αφού γίνεται από τους ίδιους τους Κινέζους, στην πιο – μετρήσιμα – επιτυχημένη αρχή με αυτές τις αρμοδιότητες στον κόσμο, η οποία ιδρύθηκε το 1957 από το Πεντάγωνο και συντονίζει τα των τεχνολογιών που σχετίζονται με τον ευρύτερο τομέα της εθνικής ασφάλειας.

  Υπενθυμίζεται, ότι το μαχητικό πέμπτης γενιάς εισήλθε σε υπηρεσία με την κινεζική Αεροπορία τον περασμένο Μάρτιο, ενώ όπως αναφέρει η South China Morning Post, ο εξειδικευμένος στα ναυτικά θέματα μηχανολόγος, υποναύαρχος Μα Γουεϊμίνγκ, αναπτύσσει ένα νέο ολοκληρωμένο ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης (IEPS: integrated electrical propulsion system) για τα πλοία του κινεζικού Ναυτικού.

  Στόχος είναι να μπορεί να υποστηρίζει και συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας λέιζερ τα οποία ενσωματώνονται σταδιακά σε οπλικά συστήματα τόσο αντιαεροπορικά όσο και εναντίον πλοίων από χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ινδία, τα οποία δεν μπορούν να υποστηριχτούν επαρκώς από τα υπάρχοντα ηλεκτροκίνητα συστήματα πρόωσης και χρειάζεται επιπρόσθετη ισχύς.

 • DIA: Ετοιμαστείτε το 2018 για πραγματικό ICBM της Β. Κορέας

  DIA: Ετοιμαστείτε το 2018 για πραγματικό ICBM της Β. Κορέας

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 13:12:16 | Πηγή: Defence Point

  Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών (US Intelligence Community), αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε η Βόρεια Κορέα να διαθέτει αξιόπιστο διηπειρωτικό πύραυλο (ICBM: intercontinental ballistic missile), ικανό να φέρει μη συμβατική κεφαλή, ο οποίος θα απειλεί το αμερικανικό μητροπολιτικό έδαφος.

  Το συμπέρασμα διαβαθμισμένης μελέτης της κατάστασης από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, την DIA (Defense Intelligence Agency) του Πενταγώνου, η οποία πλέον εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει πετύχει τον στόχο της ακόμα και εντός ενός έτους, κάποια στιγμή εντός του 2018.

  Επί της ουσίας στους Βορειοκορεάτες μένει να υπερπηδηθεί ένα μεγάλο εμπόδιο, αυτό του «οχήματος-φορέα» (re-entry vehicle) που θα πετύχει την επανεισαγωγή στη γήινη ατμόσφαιρα χωρίς να προκληθούν ζημιές στην πυρηνική κεφαλή, ένα πρόβλημα σοβαρό για μια χώρα με τα οικονομικά μέσα της πάμπτωχης Βόρειας Κορέας, χωρίς όμως να αποτελεί αυτό εξασφάλιση για οποιονδήποτε.

  Σχετικά με αυτό, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει ουκ ολίγες ενδείξεις ότι το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ ετοιμάζεται να προβεί σε δοκιμή ενός τέτοιου «re-entry vehicle».

  Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η δοκιμή της 4ης Ιουλίου είχε στόχο να επιδείξει τη βελτίωση της εμβέλειας (πέραν του ότι το καθεστώς επειγόταν να την διεξάγει ως «δώρο» για την ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών και πλέον εστιάζει στην απόδειξη κατοχής της τεχνολογική δυνατότητας προστασίας της πυρηνικής κεφαλής κατά την εκ νέου είσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα.

 • Έδεσαν τα χέρια του Τραμπ στο θέμα άρσης κυρώσεων στη Ρωσία!

  Έδεσαν τα χέρια του Τραμπ στο θέμα άρσης κυρώσεων στη Ρωσία!

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:53 | Πηγή: Defence Point

  Κόλαφος για την πολιτική Τραμπ απέναντι στη Ρωσία, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους πέρασε με χαρακτηριστική άνεση νέα νομοθεσία, περιορίζοντας σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία.

  Μόλις τρεις Ρεπουμπλικάνοι αντιπρόσωποι, ο Τζάστιν Αμάς από το Μίσιγκαν, ο Τζον Ντάνκαν Τζούνιορ από το Τενεσί και ο Τόμας Μέισι από το Κεντάκι καταψήφισαν τον νόμο, ο οποίος πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία 419 υπέρ και μόλις 3 κατά, σε μια ψηφοφορία που ισοδυναμεί με επίπληξη του προέδρου Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου επεδίωκε τον περιορισμό της δυνατότητας του Κογκρέσου να μπλοκάρει τη νέα πολιτική που θα ήθελε να ασκήσει απέναντι στη Ρωσία.

  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη του Κογκρέσου κατά του Λευκού Οίκου, καθώς πέτυχε να περιορίσει τα περιθώρια κινήσεων του προέδρου στο θέμα της πολιτικής απέναντι στη Ρωσία, εν μέσω των ερευνών για την έκταση της ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές και το αν ο «ομάδα Τραμπ» είχε συμφωνήσει προεκλογικά με τη ρωσική κυβέρνηση για να αυξηθούν οι πιθανότητες επικράτησης στις εκλογές του 2016.

  Ο Τραμπ είχε ζητήσει από τους νομοθέτες να διασφαλίσουν ότι ο πρόεδρος θα έχει περιθώρια «προσαρμογής» της αμερικανικής πολιτικής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όμως η μαζικότητα της υπερψήφισης του νόμου αποκλείει και τη δυνατότητα άσκησης βέτο από την πλευρά του προέδρου.


  Το νομοσχέδιο θεσπίζει νέες κυρώσεις για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, εκτός από τη Ρωσία. Όσον αφορά τη Ρωσία, οι υφιστάμενες κυρώσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας και την παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ θα κωδικοποιηθούν στον νέο νόμο.

  Επίσης, θα εφαρμοστούν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για την ανάπτυξη βαλλιστικού οπλοστασίου, ενώ κυρώσεις θα υποστεί η ναυτιλιακή βιομηχανία της Βόρειας Κορέας και πρόσωπα που χρησιμοποιούν δούλους ως εργάτες. Κι όλα αυτά εν μέσω της κόντρας με την Πιονγκ Γιανγκ για το ζήτημα του πυρηνικού της προγράμματος και αυτό για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

  Ενστάσεις στη διαδικασία ήγειραν εταιρίες του ενεργειακού κλάδου, τονίζοντας ότι οι διατάξεις που απαγορεύουν αμερικανικές επενδύσεις που υποστηρίζουν τη συντήρηση ή την κατασκευή ρωσικών αγωγών θα μπορούσαν ακούσια να πλήξουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

  Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η τελευταία εκδοχή του νομοσχεδίου διευκρινίζει ότι οι κυρώσεις αφορούν μόνο ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής υδρογονανθράκων, ενώ η απαγόρευση των επενδύσεων αμερικανικών εταιρών σε επενδυτικά προγράμματα αξιοποίησης κοιτασμάτων στην ανοικτή θάλασσα, σε κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου ή στην Αρκτική, θα ισχύουν μόνον όταν συμμετέχουν ρωσικές οντότητες με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 33%.

  Αυτά βέβαια είναι όλα λεπτομέρειες οι οποίες μπορούν στην πορεία να αλλάξουν. Η ουσία είναι τα εμπόδια που βάζει το Κογκρέσο στον δρόμο του Τραμπ για τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ αναμενόταν ο Τραμπ να αποφασίσει την επιστροφή των ακινήτων στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούσε η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία…

 • Παρασέρνει η έρευνα στη Νότια Κορέα, το F-35 και το KF-X;

  Παρασέρνει η έρευνα στη Νότια Κορέα, το F-35 και το KF-X;

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:53 | Πηγή: Defence Point

  Ανησυχία επικρατεί σε διάφορους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στη Νότια Κορέα εξαιτίας της εξέλιξης της έρευνας σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Korea Aerospace Industries (KAI) και του πρώην επικεφαλής της αρχής εξοπλιστικών προμηθειών της χώρας, της DAPA (Defense Acquisition Program Administration), οι οποίοι ελέγχονται για υποθέσεις διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος.

  Ο πρώην επικεφαλής της KAI είναι ύποπτος για παράνομη είσπραξη πολύ μεγάλων ποσών, με την εταιρία της οποίας προΐστατο να «φουσκώνει» τα εξοδολόγια προγραμμάτων όπως των ελικοπτέρων γενικής χρήσης Surion και των αεροσκαφών προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης / ελαφρών μαχητικών τύπου T-50.

  Ο επικεφαλής της DAPA ελέγχεται για ανεπαρκή έλεγχο στην KAI, επιτρέποντας στην εταιρία να ξεκινήσει εκ νέου τις παραδόσεις των Surion, παρότι είχαν εντοπιστεί σειρά αποκλίσεων με τις επιχειρησιακές προδιαγραφές που είχαν οριστεί.

  Η ανησυχία επικρατεί καθώς η έρευνα θεωρείται ότι αφορά εμμέσως το σύνολο των πιο σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη πρόεδρο η οποία βρίσκεται ήδη στη φυλακή κατηγορούμενη για διαφθορά, οπότε ο φόβος είναι μήπως παρασυρθούν και τα προγράμματα προμήθειας του μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-35 της Lockheed Martin, αλλά και το πρόγραμμα ανάπτυξης νέου μαχητικού αεροσκάφους, γνωστό και ως KF-X.


  Υπενθυμίζεται, ότι τον Μάρτιο του 2014 είχε ληφθεί απόφαση για την προμήθεια 40 μαχητικών F-35 από την Lockheed Martin (η DAPA είχε αρχικά προτείνει το F-15SE της Boeing), η οποία στη συνέχεια θα συνεργαζόταν με την αεροναυπηγική βιομηχανία της χώρας στο πρόγραμμα KF-X, την ανάπτυξη δηλαδή μαχητικού αεροσκάφους 4,5 γενιάς μέχρι το 2026, για την αντικατάσταση του στόλου των πεπαλαιωμένων F-4 και F-5.

  Η αμερικανική εταιρία «κατηγορείται» ότι αρνήθηκε να αποδεσμεύσει τέσσερις κρίσιμες τεχνολογίες για το υπό ανάπτυξη μαχητικό, όπως το ραντάρ AESA, το σύστημα υπέρυθρου εντοπισμού IRST, τα ατρακτίδια στόχευσης EOTGP και τους παρεμβολείς RF, αν και την ευθύνη για το μπλοκάρισμα των τεχνολογιών τη φέρει ακέραια η αμερικανική κυβέρνηση που απαγόρευσης την εξαγωγή για λόγους εθνικής ασφαλείας, θεωρώντας τις διαβαθμισμένες.

 • Σκληρά λόγια ανάμεσα σε Ινδία και την Κίνα εν όψει των BRICS

  Σκληρά λόγια ανάμεσα σε Ινδία και την Κίνα εν όψει των BRICS

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:53 | Πηγή: Defence Point

  Ανεβάζει σταδιακά τους τόνους η Κίνα απέναντι στην Ινδία για το συνοριακό πρόβλημα που έχει ανακύψει, βάζοντας τους στρατηγούς της να στείλουν αυστηρό μήνυμα στην ινδική πλευρά, ότι το Πεκίνο σκοπεύει να προασπίσει την εδαφική του κυριαρχία και ακεραιότητα με κάθε κόστος, δηλώσεις που καταγράφηκαν μία μόλις εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού CCTV ότι τα κινεζικά στρατεύματα συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση με τη χρήση πραγματικών πυρών στο οροπέδιο του Θιβέτ.

  Ωστόσο, αναλυτές πιστεύουν ότι η σκλήρυνση της στάσης της Κίνας γίνεται σκοπίμως στη δεδομένη χρονική συγκυρία, καθώς αναμένεται ότι σε προγραμματισμένη διεθνή συνάντηση υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια, των χωρών BRICS, όπου θα συναντηθούν Ινδοί και Κινέζοι αξιωματούχοι, αλλά θα συμμετάσχουν και αξιωματούχοι από τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, οπότε η Κίνα επιχειρεί να έχει χαράξει τις κόκκινες γραμμές της και να στείλει τα βασικά μηνύματα που επιθυμεί, ώστε να διαθέτει μεγαλύτερα διαπραγματευτικά περιθώρια.


  Είναι απόλυτα λογικό να συζητηθεί η διένεξη Κίνας και Ινδίας, καθώς οι πολυδιαφημισμένοι BRICS, για τους οποίους δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δεν δείχνουν τον βαθμό της συνοχής που θα επιθυμούσαν, μαζί με το ανάλογο μήνυμα στο παγκόσμιο ακροατήριο, όταν μέλη τους βρίσκονται πολύ κοντά σε σύγκρουση για κάποια συνοριακή διαφορά.

  Τα δε λόγια των Κινέζων είναι ιδιαιτέρως σκληρά, καθώς προειδοποίησαν την Ινδία να κρίνει σωστά τη διεθνή κατάσταση «και να επαναλάβει τα λάθη που έκανε [κάποτε] ο Τζαουαχαρλάλ Νεχρού πιστεύοντας ότι η Κίνα δεν θα πολεμήσει», αναφερόμενη στον πόλεμο των δυο χωρών το 1962! Ωστόσο, όλοι οι παρατηρητές δείχνουν να συμφωνούν, ότι τα πνεύματα θα εκτονωθούν, αφού οι γενικότερες επαφές των δυο ασιατικών γιγάντων βρίσκονται σε καλό επίπεδο.

 • Μόνο με πυρ αλλάζουν πορεία-νέο επεισόδιο, ιρανικό πλοίο (vid.)

  Μόνο με πυρ αλλάζουν πορεία-νέο επεισόδιο, ιρανικό πλοίο (vid.)

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:53 | Πηγή: Defence Point

  (ΒΙΝΤΕΟ) Νέο επεισόδιο ανάμεσα σε αμερικανικό και ιρανικό σκάφος των Φρουρών της Επανάστασης στην περιοχή του Περσικού προκαλεί ανησυχία κλιμάκωσης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ισλαμική Δημοκρατία, σε μια επικίνδυνη περίοδο και λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

  Συγκεκριμένα, αμερικανικό παράκτιο περιπολικό σκάφος που συμμετέχει σε άσκηση του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού των κρατών στον Περσικό Κόλπο, έριξε προειδοποιητικές βολές αφού πρώτα απευθύνθηκε διά του ασυρμάτου σε ιρανικό σκάφος να μην πλησιάσει περισσότερο στα συμμαχικά πλοία, σε ένα περιστατικό το οποίο αξιωματούχοι της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM: Central Command) περιέγραψαν ως «μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική» συμπεριφορά σε διεθνή ύδατα.

  Το ιρανικό σκάφος πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων το τύπου Cyclone παράκτιο περιπολικό USS Thunderbolt και δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν από το αμερικανικό πλοίο να επικοινωνήσει με αυτό, με αποτέλεσμα το πλήρωμα του αμερικανικού σκάφους να αναγκαστεί να περάσει στο επόμενο στάδιο διαχείρισης της κατάστασης και να ρίξει προειδοποιητικές φωτοβολίδες.

  Και πάλι όμως το ιρανικό πλοίο συνέχισε την πορεία του αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν δύο φορές και το διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα με πέντε μικρές εκρήξεις που ακολουθούν το σφύριγμα του πλοίου, αλλά και πάλι το ιρανικό σκάφος δεν άλλαξε πορεία, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές μπροστά στο εχθρικό – πλέον λόγω συμπεριφοράς – σκάφος, το οποίο μόνον τότε άλλαξε την πορεία του.

 • Εν αρχή το GREXIT, μετά το BREXIT και τώρα το REXIT!

  Εν αρχή το GREXIT, μετά το BREXIT και τώρα το REXIT!

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:53 | Πηγή: Defence Point

  Δε λέει να κοπάσει ο θόρυβος από τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει στην Ουάσιγκτον, αναφορικά με το μέλλον του Ρεξ Τίλερσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς φέρεται από πληθώρα δημοσιευμάτων να έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο και δε σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του, ίσως δε αποχωρήσει και πριν το τέλος του έτους…

  Μετά από τον σάλο που προκλήθηκε, εκπρόσωπος του Τίλερσον στο State Department, ανέλαβε να διαψεύσει τη σχετική φημολογία περί «Rexit» (ο νέος όρος που εφευρέθηκε για το θέμα, συναφής με το Grexit και το Brexit!), υποστηρίζοντας ότι η σκέψη της παραίτησης «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του», καθώς «υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει».

  Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Newsweek, ο Τίλερσον εποπτεύει τη διαδικασία αναδιοργάνωσης του State Department, μετά από την διατύπωση της πρόθεσης Τραμπ να περικόψει 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό του υπουργείου που ανέρχεται στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Ωστόσο, πηγές επιμένουν ότι ο Τίλερσον δεν αισθάνεται πλέον ότι τον αφήνουν να κάνει τη δουλειά του όπως εκείνος θεωρεί σωστό. Οι προβληματισμοί του Τίλερσον δεν μοιάζουν άσχετοι με την κατηγορία ότι ως διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, παραβίασε τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία.

  Άλλες πηγές τον εμφανίζουν να έχει ενοχληθεί και από τη στάση του Ντόναντ Τραμπ απέναντι στον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, θεωρώντας «μη επαγγελματική», ίσως διότι αντιλαμβάνεται ότι θα μπορούσε να πέσει κι αυτός θύμα ενός «αδίστακτου αφεντικού»!

 • Περί πραξικοπημάτων και άλλων… συναφών φληναφημάτων

  Περί πραξικοπημάτων και άλλων… συναφών φληναφημάτων

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:47 | Πηγή: Defence Point

  Το μεσημέρι της Τρίτης 1ης Νοεμβρίου 2011, ο τότε υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης καλεί στις 2 το μεσημέρι στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

  Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

  Είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και οι αρχηγοί Στρατού Φραγκούλης Φράγκος, Ναυτικού αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης και Αεροπορίας αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας.

  Τους ανακοινώνει ότι: «Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ το οποίο και θα σας αποστρατεύσει».

  Οι διαρροές τότε έκαναν λόγο για πραξικόπημα!

  Μπεγλίτης και Παπανδρέου σύμφωνα και με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αργότερα, θέλοντας να δώσουν ένα δραματικό τόνο στα όσα συνέβαιναν στη χώρα, κατηγόρησαν εμμέσως τους Αρχηγούς ως πραξικοπηματίες!

  Η συνέχεια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Παρουσίαση στο ΓΕΣ, XXI Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΦΩΤΟ)

  Παρουσίαση στο ΓΕΣ, XXI Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΦΩΤΟ)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:47 | Πηγή: Defence Point

  Την τρέχουσα εβδομάδα, η ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧΙ ΤΘΤ – ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – «ΠΙΝΔΟΣ»), παρουσιάζει στο ΓΕΣ το έργο που επιτελεί το προσωπικό της, σε συνδυασμό με την αποστολή, το όραμα και την Ιστορία της.

  ΠΗΓΗ: http://army.gr/

  Παρακολουθούμε τις πάσης φύσης δραστηριότητές τους, τις πρωτοβουλίες και τις συνέργειες για τις οποίες αισθάνονται υπερήφανοι, αλλά και ενημερωθήκαμε για την περιοχή που εδρεύουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

  Το Έμβλημα της Ταξιαρχίας είναι κεφαλή αλόγου με ορθωμένη τη χαίτη, μέσα σε κύκλο με πράσινο περίγραμμα. Συμβολίζει τη δύναμη, την ορμή, την ταχύτητα και την επιθετικότητα, κύρια χαρακτηριστικά των Τεθωρακισμένων. Το πράσινο περίγραμμα, είναι η υπόμνηση του διακριτικού χρώματος του Όπλου των Τεθωρακισμένων.

  Το Ρητό του Εμβλήματος «ΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ» είναι από το βιβλίο του Πλουτάρχου «Αποφθέγματα Λακωνικά»: «…ούκ έφη δε τους Λακεδαιμονίους ερωτάν πόσοι εισίν οι πολέμιοι αλλά που εισίν», σε ελεύθερη μετάφραση: «…οι Σπαρτιάτες δεν ερωτούν πόσοι είναι οι εχθροί αλλά πού είναι».

  Add an Image

 • Σκύλος, ο καλύτερος φίλος φυσικά και των ενόπλων δυνάμεων!

  Σκύλος, ο καλύτερος φίλος φυσικά και των ενόπλων δυνάμεων!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:47 | Πηγή: Defence Point

  Πραγματοποιήθηκαν, από 19 έως και 21 Ιουλίου 2017, στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ), εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα την αντιμετώπιση εκτάκτων και οξέων περιστατικών, που απειλούν τη ζωή των στρατιωτικών σκύλων κατά τη θερινή περίοδο, όπως θερμοπληξία, δήγματα φιδιών και εντόμων και άλλα.

  ΠΗΓΗ: http://army.gr/

  Σκοπός των σεμιναρίων, ήταν όχι μόνο η διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Στοιχείων Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων – Συνοδών (ΣΕΣ-Σ), αλλά και η προάσπιση της ευζωίας των στρατιωτικών σκύλων, όπως αυτή υπαγορεύεται από την κτηνιατρική δεοντολογία και την υφιστάμενη νομοθεσία.

  Στα σεμινάρια συμμετείχε το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού ειδικότητας «Συνοδού Στρατιωτικού Σκύλου» που υπηρετεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής και οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν από Αξιωματικούς Κτηνιάτρους της Κτηνιατρικής Κλινικής του ΚΒΙΕΣ.

  Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο τον υψηλό επαγγελματισμό του προσωπικού, όσο και την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με το σκύλο / συνεργάτη του.

 • Η ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ στη Βουλγαρία και την άσκηση BREEZE 2017

  Η ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ στη Βουλγαρία και την άσκηση BREEZE 2017

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:47 | Πηγή: Defence Point

  (ΦΩΤΟ) Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε, ότι από 14 έως 23 Ιουλίου 2017, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με την πυραυλάκατο ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ (ως Διοικητής της Ομάδας πυραυλακάτων), μια κινητή μονάδα εκπαίδευσης από το ΚΕΝΑΠ (2 στελέχη) και έναν Αξιωματικό επιτελή στην πολυεθνική Άσκηση “BREEZE 2017”.

  Η Άσκηση διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Βουλγαρίας και διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Βουλγαρίας, στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου, όσο και των συγχρόνων μορφών απειλών όπως ναυτικής αποτροπής και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών καθώς και την βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

  Στην Άσκηση που διεξήχθη σε τρεις φάσεις συμμετείχαν προσωπικό, πλοία, υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από την Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, ΗΠΑ καθώς και πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG2.

  Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση μονάδων και προσωπικού στο λιμένα Βάρνας της Βουλγαρίας, τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων καθώς και εθιμοτυπικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών και τακτικών αντικειμένων εν πλω. Τέλος, η άσκηση ολοκληρώθηκε με τον επανάπλου των Πλοίων και την απενημέρωση (HWU) που έλαβε χώρα στον λιμένα της Βάρνας.

 • Νέο επεισόδιο με EP-3 του US Navy με δύο κινεζικά μαχητικά J-10

  Νέο επεισόδιο με EP-3 του US Navy με δύο κινεζικά μαχητικά J-10

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 15:40:50 | Πηγή: Defence Point

  Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου EP-3 υποχρεώθηκε να προβεί σε ελιγμούς αποφυγής σύγκρουσης, καθώς δύο κινεζικά μαχητικά τύπου J-10 το πλησίασαν από πίσω, φθάνοντας σε πολύ κοντινή απόσταση και το παρενόχλησαν.

  Το επικίνδυνο περιστατικό σημειώθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, 80 ναυτικά μίλια νοτίως της κινεζικής πόλης Κινγκντάο. Ένα από τα κινεζικά μαχητικά πέρασε από μπροστά από το κατασκοπευτικό αεροσκάφος, υποχρεώνοντάς το να αλλάξει πορεία για να αποφύγει τη σύγκρουση.

  Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλεσαν την κινεζική ενέργεια «μη ασφαλή» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος εκτίμηση της κατάστασης κάποιου εκ των εμπλεκόμενων, οδηγώντας σε μη απαραίτητη κλιμάκωση στις σχέσεις των δυο χωρών. Σημειωτέον, ότι τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ το EP-3 του αμερικανικού Ναυτικού (US Navy) δεν συνοδευόταν από μαχητικά.

  Το επεισόδιο σημειώνεται σε μια χρονική περίοδο που ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ φέρεται να έχει αποφασίσει να αυξήσει τις διελεύσεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων από τη Νότια Σινική Θάλασσα και τα τεχνητά νησιά που έχουν φτιάξει οι Κινέζοι, με στόχο να διεκδικήσουν θαλάσσιες ζώνες.

  Στόχο έχουν να ελέγξουν την περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επικαλούνται το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, πλέοντας εντός των 12 ναυτικών μιλίων που διεκδικούν οι Κινέζοι για τα τεχνητά νησιά, άρα αμφισβητώντας τη νομιμότητά τους.

 • Τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, και τα αδιέξοδα…

  Τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, και τα αδιέξοδα…

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 15:40:48 | Πηγή: Defence Point

  Αντιμέτωπος με το κόκκινο φως που του έχει ανάψει η Δύση, ο Ερντογάν δεν έχει περιθώριο να εμποδίσει το πρόγραμμα των ερευνών και γεωτρήσεων που έχει δρομολογήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Στην Άγκυρα θεωρούσαν πως τα πράγματα δεν θα έφθαναν στο σημείο που είναι σήμερα. Θεωρούσαν πως στην πρόσφατη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό θα προέκυπτε τελικώς μία αλά τούρκα ενδιάμεση συμφωνία που θα οδηγούσε σε πάγωμα το πρόγραμμα των ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

  Του Σταύρου Λυγερού
  ΠΗΓΗ: https://stavroslygeros.gr/

  Πράγματι, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ικανοποίησε με την γραπτή πρότασή του τις περισσότερες από τις τουρκικές απαιτήσεις στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Η Αθήνα, όμως, δεν έκανε πίσω από τη θέση της ότι όρος για την επίτευξη συμφωνίας είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων στο πλαίσιο ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος.

  Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τουρκική ανελαστικότητα, οδήγησε στο ναυάγιο. Μία συμφωνία αλά τούρκα στο μέτωπο του Κυπριακού θα επέτρεπε στην Άγκυρα, μέσω των Τουρκοκυπρίων, να βάλει νομίμως χέρι στα όποια κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανακαλυφθούν στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέχρι τότε, μάλιστα, ο Ερντογάν απαιτούσε να παγώσουν οι σεισμικές έρευνες και το πρόγραμμα των γεωτρήσεων.

  Σύμμαχός του ήταν και ο Άιντε (χειριστής του Κυπριακού για λογαριασμό της Γραμματείας του ΟΗΕ), ο οποίος παγίως ζητούσε το πάγωμα με τον ισχυρισμό ότι οι γεωτρήσεις εμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού! Μετά το ναυάγιο της Πενταμερούς Διάσκεψης, όμως, αυτού του τύπου τα επιχειρήματα έχουν χάσει την όποια εμβέλειά τους.


  ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ

  Οι Τούρκοι δεν θέλουν να εδραιωθεί η άποψη διεθνώς πως η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το κυριαρχικό δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί τα όποια κοιτάσματα στην ΑΟΖ της. Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως έχουμε δείξει, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, με την έννοια ότι είναι απαγορευτική μία στρατιωτική αντίδρασή τους, λόγω της εμπλοκής πετρελαϊκών κολοσσών που έχουν πίσω τους τις κυβερνήσεις των μεγάλων Δυτικών κρατών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, για να βγουν από το αδιέξοδό τους στην Άγκυρα σχεδιάζουν την πραγματοποίηση τουρκικής γεώτρησης στο “οικόπεδο” 6. Επειδή, όμως, καμία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δεν δέχεται να συμπράξει σε μία τόσο κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σχεδιάζουν ή να ενοικιάσουν ή ακόμα και να αγοράσουν πλωτό γεωτρύπανο και να το εγκαταστήσουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

  Με άλλα λόγια, δεν θα είναι οι Τούρκοι που θα δράσουν επιθετικά για να εμποδίσουν το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα. Θα δημιουργήσουν τετελεσμένο, πετώντας το μπαλάκι στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αντιδράσει. Μέχρι τότε, όμως, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να καλλιεργούν την ένταση και να επιδίδονται σε προκλήσεις. Γι’ αυτό και η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν υιοθετήσει χαμηλούς τόνους.

  ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΆΓΚΥΡΑΣ

  Είναι αξιοσημείωτο ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Μια ματιά στον χάρτη το δείχνει. Ακόμα και οι πιο τραβηγμένες από τα μαλλιά ερμηνείες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να της δώσουν νομικό έρεισμα. Γι’ αυτό και όσον αφορά τα άλλα “οικόπεδα” (εκτός του 6) εμφανίζεται να δρα για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων. Για την ακρίβεια, προβάλλει δύο ισχυρισμούς:

  • Πρώτον, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να συνάπτει καμία διεθνή συμφωνία (όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ) πριν λυθεί το Κυπριακό.

  • Δεύτερον, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρη την Κύπρο (και στην ΑΟΖ νοτίως της Μεγαλονήσου) και δεν παραιτούνται απ’ αυτά.

  Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυπριακή κυβέρνηση έχει όλα τα σχετικά δικαιώματα. Η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα δεν επιτρέπει στη Λευκωσία να ασκεί την εξουσία της εκεί, αλλά δεν της περιορίζει τα άλλα δικαιώματά της. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες είναι αυθαίρετος σε βαθμό γελοιότητας. Η επίλυση του Κυπριακού είναι μια τελείως ανεξάρτητη διαδικασία από την τρέχουσα άσκηση της κυριαρχίας.

  Ας πάμε τώρα στον δεύτερο τουρκικό ισχυρισμό. Η διατύπωση «ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» είναι παραπλανητική. Σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα που αναγνωρίζει ένα κράτος στην Κύπρο, η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι ισχυρίζονται ότι από το 1983, οπότε ανακήρυξαν την “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”, στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη.

  Σύμφωνα, λοιπόν, με την ίδια την τουρκική θέση, οι Τουρκοκύπριοι έχουν πλήρη δικαιώματα στη βόρεια Κύπρο, άρα και στην ΑΟΖ που της αντιστοιχεί. Δεν έχουν, όμως, κανένα δικαίωμα στην ελεύθερη Κύπρο και κατ’ επέκτασιν στην ΑΟΖ που της αντιστοιχεί.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΦΟΒΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ «ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 • Τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και τα αδιέξοδα…

  Τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και τα αδιέξοδα…

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 13:32:20 | Πηγή: Defence Point

  Αντιμέτωπος με το κόκκινο φως που του έχει ανάψει η Δύση, ο Ερντογάν δεν έχει περιθώριο να εμποδίσει το πρόγραμμα των ερευνών και γεωτρήσεων που έχει δρομολογήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Στην Άγκυρα θεωρούσαν πως τα πράγματα δεν θα έφθαναν στο σημείο που είναι σήμερα. Θεωρούσαν πως στην πρόσφατη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό θα προέκυπτε τελικώς μία αλά τούρκα ενδιάμεση συμφωνία που θα οδηγούσε σε πάγωμα το πρόγραμμα των ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

  Του Σταύρου Λυγερού
  ΠΗΓΗ: https://stavroslygeros.gr/

  Πράγματι, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ικανοποίησε με την γραπτή πρότασή του τις περισσότερες από τις τουρκικές απαιτήσεις στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Η Αθήνα, όμως, δεν έκανε πίσω από τη θέση της ότι όρος για την επίτευξη συμφωνίας είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων στο πλαίσιο ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος.

  Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τουρκική ανελαστικότητα, οδήγησε στο ναυάγιο. Μία συμφωνία αλά τούρκα στο μέτωπο του Κυπριακού θα επέτρεπε στην Άγκυρα, μέσω των Τουρκοκυπρίων, να βάλει νομίμως χέρι στα όποια κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανακαλυφθούν στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέχρι τότε, μάλιστα, ο Ερντογάν απαιτούσε να παγώσουν οι σεισμικές έρευνες και το πρόγραμμα των γεωτρήσεων.

  Σύμμαχός του ήταν και ο Άιντε (χειριστής του Κυπριακού για λογαριασμό της Γραμματείας του ΟΗΕ), ο οποίος παγίως ζητούσε το πάγωμα με τον ισχυρισμό ότι οι γεωτρήσεις εμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού! Μετά το ναυάγιο της Πενταμερούς Διάσκεψης, όμως, αυτού του τύπου τα επιχειρήματα έχουν χάσει την όποια εμβέλειά τους.


  ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ

  Οι Τούρκοι δεν θέλουν να εδραιωθεί η άποψη διεθνώς πως η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το κυριαρχικό δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί τα όποια κοιτάσματα στην ΑΟΖ της. Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως έχουμε δείξει, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, με την έννοια ότι είναι απαγορευτική μία στρατιωτική αντίδρασή τους, λόγω της εμπλοκής πετρελαϊκών κολοσσών που έχουν πίσω τους τις κυβερνήσεις των μεγάλων Δυτικών κρατών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, για να βγουν από το αδιέξοδό τους στην Άγκυρα σχεδιάζουν την πραγματοποίηση τουρκικής γεώτρησης στο “οικόπεδο” 6. Επειδή, όμως, καμία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δεν δέχεται να συμπράξει σε μία τόσο κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σχεδιάζουν ή να ενοικιάσουν ή ακόμα και να αγοράσουν πλωτό γεωτρύπανο και να το εγκαταστήσουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

  Με άλλα λόγια, δεν θα είναι οι Τούρκοι που θα δράσουν επιθετικά για να εμποδίσουν το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα. Θα δημιουργήσουν τετελεσμένο, πετώντας το μπαλάκι στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αντιδράσει. Μέχρι τότε, όμως, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να καλλιεργούν την ένταση και να επιδίδονται σε προκλήσεις. Γι’ αυτό και η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν υιοθετήσει χαμηλούς τόνους.

  ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΆΓΚΥΡΑΣ

  Είναι αξιοσημείωτο ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Μια ματιά στον χάρτη το δείχνει. Ακόμα και οι πιο τραβηγμένες από τα μαλλιά ερμηνείες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να της δώσουν νομικό έρεισμα. Γι’ αυτό και όσον αφορά τα άλλα “οικόπεδα” (εκτός του 6) εμφανίζεται να δρα για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων. Για την ακρίβεια, προβάλλει δύο ισχυρισμούς:

  • Πρώτον, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να συνάπτει καμία διεθνή συμφωνία (όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ) πριν λυθεί το Κυπριακό.

  • Δεύτερον, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρη την Κύπρο (και στην ΑΟΖ νοτίως της Μεγαλονήσου) και δεν παραιτούνται απ’ αυτά.

  Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυπριακή κυβέρνηση έχει όλα τα σχετικά δικαιώματα. Η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα δεν επιτρέπει στη Λευκωσία να ασκεί την εξουσία της εκεί, αλλά δεν της περιορίζει τα άλλα δικαιώματά της. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες είναι αυθαίρετος σε βαθμό γελοιότητας. Η επίλυση του Κυπριακού είναι μια τελείως ανεξάρτητη διαδικασία από την τρέχουσα άσκηση της κυριαρχίας.

  Ας πάμε τώρα στον δεύτερο τουρκικό ισχυρισμό. Η διατύπωση «ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» είναι παραπλανητική. Σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα που αναγνωρίζει ένα κράτος στην Κύπρο, η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι ισχυρίζονται ότι από το 1983, οπότε ανακήρυξαν την “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”, στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη.

  Σύμφωνα, λοιπόν, με την ίδια την τουρκική θέση, οι Τουρκοκύπριοι έχουν πλήρη δικαιώματα στη βόρεια Κύπρο, άρα και στην ΑΟΖ που της αντιστοιχεί. Δεν έχουν, όμως, κανένα δικαίωμα στην ελεύθερη Κύπρο και κατ’ επέκτασιν στην ΑΟΖ που της αντιστοιχεί.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΦΟΒΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ «ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 • ΗΠΑ: Ο πιο σοβαρός υπουργός του Τραμπ σκέφτεται έξοδο;

  ΗΠΑ: Ο πιο σοβαρός υπουργός του Τραμπ σκέφτεται έξοδο;

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 12:28:47 | Πηγή: Defence Point

  Επανάληψη των δημοσιευμάτων που θέλουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, να σκέπτεται να αποχωρήσει από τη θέση του μέχρι το τέλος του έτους, εξαιτίας σοβαρών διαφωνιών που έχουν ανακύψει με τον Λευκό Οίκο.

  Ένας από τους τομείς που έχουν σημειωθεί σοβαρή απόκλιση στην οπτική των δυο μερών, είναι αυτός της πολιτικής απέναντι στο Ιράν, όπου πολύ πρόσφατα διατυπώναμε την υποψία μήπως ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρήσει «φυγή προς τα εμπρός» από τα προβλήματα που έχει στην Ουάσιγκτον, μέσω μιας νέας πολεμικής περιπέτειας στη Μέση Ανατολή, την πιο επικίνδυνη…

  Και αυτό δεν είναι η μόνη διαφωνία που φέρεται να έχει ο Τίλερσον με το επιτελείο του Τραμπ, το οποίο κατηγορεί ότι μπλέκεται περισσότερο του ανεκτού «στα πόδια του» και προσπαθεί αφενός να υπαγορεύσει πολιτική και αφετέρου, ανακατεύεται στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το State Department, ενώ ζητά περικοπή δαπανών 30% από το εν λόγω υπουργείο…

 • IDE-Hybrid Genaircon: Έχει διπλό διαφορικό, τραβά στην ανηφόρα!

  IDE-Hybrid Genaircon: Έχει διπλό διαφορικό, τραβά στην ανηφόρα!

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 12:28:45 | Πηγή: Defence Point

  Η IDE (INTRACOM Defense Electronics) παρουσίασε το νέο καινοτόμο προϊόν της Hybrid GENAIRCON. Η τεχνολογία του συστήματος βασίζεται στη σειρά προϊόντων HEPS (Hybrid Electrical Power Systems) της IDE και παρέχει ολοκληρωμένη λύση για στρατιωτικά οχήματα, ενσωματώνοντας μια υβριδική βοηθητική μονάδα ενέργειας, ένα προηγμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας καθώς και ένα σύστημα ελέγχου κλιματισμού οχήματος, τα οποία διαχειρίζονται από κεντρικό έλεγχο προηγμένης τεχνολογίας.

  Η παρουσίαση του προϊόντος συμπίπτει με την πρώτη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ IDE και BAE SYSTEMS, σύμφωνα με την οποία η IDE θα ολοκληρώσει την Hybrid GENAIRCON σε αυτοκινούμενα πυροβόλα M109 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

  Τα υβριδικά συστήματα GENAIRCONs παρέχουν την ενσωματωμένη λειτουργία “True Silent Watch”, που θεωρείται σημαντική για όλους τους τύπους στρατιωτικών οχημάτων και ιδιαίτερα για εκείνα που λειτουργούν σε αναγνωριστικές και μυστικές αποστολές, όπου τα θερμικά και ηχητικά ίχνη έχουν πρωτεύουσα σημασία.

  Η IDE, εταιρία-ηγέτης στην Ελλάδα στην ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρονικών και συστημάτων επικοινωνιών στο χώρο της άμυνας και ασφάλειας, είναι θυγατρική της Intracom Holdings, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους τεχνολογίας στη Ν.Α. Ευρώπη.

  Η IDE έχει αποκτήσει μοναδική τεχνογνωσία στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής σε τακτικές επικοινωνίες αμυντικών συστημάτων, συσκευές κρυπτογράφησης, συστήματα διοίκησης ελέγχου και επικοινωνιών (C3I), στην επιτήρηση, αναγνώριση και ασφάλεια, σε υβριδικά συστήματα ηλεκτρικής ισχύος και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

  Επίσης, σε πυραυλικές ζεύξεις μεταφοράς δεδομένων (data links), ηλεκτρονικά πυραυλικών συστημάτων, λογισμικό αμυντικών εφαρμογών και συστήματα ελέγχου και δοκιμών.

  Η εταιρία συμμετέχει επίσης σε διεθνή προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής όπως και σε διεθνείς συνεργασίες για την παραγωγή και εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού και περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του ΝΑΤΟ. Η IDE εξάγει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κύπρο, Λιθουανία, Λουξεμβούργο (NATO/NSPA), Σουηδία και Φινλανδία.

 • Πολεμική Αεροπορία: Ξανά στη Blue Flag, στο Ισραήλ, Νοέμβρη

  Πολεμική Αεροπορία: Ξανά στη Blue Flag, στο Ισραήλ, Νοέμβρη

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 05:07:44 | Πηγή: Defence Point

  Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη που δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην εξαιρετικά σημαντική πολυεθνική άσκηση «Blue Flag», η οποία μαζί με τον… Έλληνα «ΗΝΙΟΧΟ» αποτελούν δυο ασκήσεις με πολυπλοκότητα επιχειρησιακών σεναρίων και συνολικό όφελος για τους συμμετέχοντες, σχεδόν εφάμιλλο με την περίφημη αμερικανική «Red Flag».

  Τις πληροφορίες έδωσε ο διοικητής της αεροπορικής βάσης «Uvda» στο Ισραήλ, σμήναρχος του οποίου το όνομα δεν δόθηκε για λόγους ασφαλείας στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η Ελλάδα είναι μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και την Ινδία, οι χώρες που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, η οποία διεθνοποιείται κάθε χρόνο και περισσότερο (τρεις χώρες περισσότερες φέτος).

  Η άσκηση θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων, συνολικά 70 μαχητικά αεροσκάφη θα συνασκηθούν με μοίρα της ισραηλινής Αεροπορίας, γνωστή είτε ως «Red Squadron» (ερυθρή μοίρα) είτε ως «Flying Dragon» (ιπτάμενος δράκος) που αξιοποιεί επιχειρησιακά μαχητικά F-16C της Lockheed Martin και έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου στις εκπαιδεύσεις όλων των Μοιρών της ισραηλινής Αεροπορίας.

 • Ισχυρό πλήγμα από τη Γερμανία στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Brexit

  Ισχυρό πλήγμα από τη Γερμανία στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Brexit

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 04:04:38 | Πηγή: Defence Point

  Ένα τρομακτικό ποσό είναι έτοιμη να μεταφέρει η Deutsche Bank από τον ισολογισμό της βρετανικής της εταιρικής οντότητας στη Φρανκφούρτη, το οποίο σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 300 δισ. ευρώ, μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ.

  Τα σχέδιο που ονομάστηκε «Bowline» προβλέπει την έναρξη διενέργειας συναλλαγών στη γερμανική πόλη τον Σεπτέμβριο του 2018 και τα περιουσιακά στοιχεία να μετακινηθούν εκεί μέχρι το Μάρτιο του 2019, όπως δήλωσε ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το ζήτημα, το οποίο μίλησε υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας.

  Η μεταφορά 300 δισ. ευρώ θα ισοδυναμούσε σχεδόν με το ένα πέμπτο του ισολογισμού της Deutsche Bank, το οποίο στο τέλος του περασμένου έτους ανερχόταν σε 1,59 τρισ. ευρώ στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων.

  Η τράπεζα θα μεταφέρει στη Φραγκφούρτη και το τμήμα «investment banking» (η επενδυτική δραστηριότητα της τράπεζας για λογαριασμό πελατών της), καθώς επίσης εκατοντάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν στο Λονδίνο, μαζί ενδεχομένως με περίπου 20.000 λογαριασμούς πελατών που είναι πιθανό να μεταφερθούν.


  Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η τράπεζα σχεδιάζει να αρχίσει να ενημερώνει τους πελάτες της από τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι οι συμβάσεις τους με την τράπεζα θα ελέγχονται πλέον από τη Φρανκφούρτη.

  Απορεί κανείς πως οι Βρετανοί δεν βλέπουν την επερχόμενη μείωση της σημασίας του «Σίτι» στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο, αφού η Deutsche Bank είαι προφανές ότι θα είναι ένα μόνο από τα ιδρύματα που θα αναδιατάξουν τη στρατηγική τους εξαιτίας του Brexit.

 • Υεμένη: Επίθεση των Χούθι σε διυλιστήριο της Σ. Αραβίας! (vid.)

  Υεμένη: Επίθεση των Χούθι σε διυλιστήριο της Σ. Αραβίας! (vid.)

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 03:02:41 | Πηγή: Defence Point

  Εντυπωσιακή και θεαματική συνάμα ήταν η επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης (επίσημη ονομασία Ansar Allah) εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, καθώς σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν και παραπέμπουν σε σχετικό βίντεο από την επιχείρηση, έπληξαν μα βαλλιστικό πύραυλο τύπου «Burkan-2» (έκδοχο των Scud) διυλιστήριο πετρελαίου στην παραθαλάσσια πόλη Γιανμπού.

  Οι Χούθι κάνουν λόγο για το αποκορύφωνα ενός κύκλου επιθέσεων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας με το πλήγμα στο διυλιστήριο, ενώ προαναγγέλλουν νέα κύκλο επιθέσεων, με στόχο την πετρελαϊκή βιομηχανία του βασιλείου των Σαούντ, έως ότου σταματήσουν οι άγριες επιθέσεις στην Υεμένη…

  Η Σαουδική Αραβία δεν έχει επιβεβαιώσει το πλήγμα με βαλλιστικό πύραυλο εναντίον διυλιστηρίου της, με τις αρχές της να κάνουν λόγο για πυρκαγιά, για την οποία ευθύνεται ο υπερβολικά ζεστός καιρός στην περιοχή… όμως πολύ σατανική δε μοιάζει η ύπαρξη βίντεο την ίδια μέρα με εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου; Ίσως ναι, ίσως και όχι.

  Το πιο ανησυχητικό για τους Σαουδάραβες όμως, εάν ισχύει, είναι η χρήση του συγκεκριμένου πυραύλου, καθώς όλα τα στοιχεία τον φέρουν με ικανή εμβέλεια ώστε να πλήξει μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Τζέντα.

  Οι Σαουδάραβες έχουν πολλές φορές ισχυριστεί ότι έχουν καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους που έχοντας εκτοξευθεί από την Υεμένη είχαν σαν στόχο σαουδαραβικές μεγαλουπόλεις… και στατιστικά να το δει κανείς, κάποια στιγμή κάποιος θα ξεφύγει…

 • Νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι για τα ιαπωνικά α/φ F-2

  Νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι για τα ιαπωνικά α/φ F-2

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 02:01:18 | Πηγή: Defence Point

  Οι Ιάπωνες ετοιμάζονται να εξοπλίσουν τα εγχώρια μαχητικά F-2 (επί της ουσίας το γιαπωνέζικο F-16) με νέους υπερηχητικούς πυραύλους αέρος-επιφανείας (εναντίον πλοίων) που θα αντικαταστήσουν τους πυραύλους Type 80 και Type 93 .

  Η ταχύτητα του νέου πυραύλου που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, θα είναι περί τα Mach 3, ή αλλιώς, τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου και τρεις φορές ταχύτερος από τους Type 93. Σκοπεύουν δε να δοκιμάσουν τον νέο πύραυλο βάζοντας στόχο ένα αντιτορπιλικό που έχει αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία.

  Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο βλήμα διαφέρει επίσης και στο ότι θα εκτοξεύεται από τα μαχητικά με χαμηλή γωνία προσβολής, πέραν της πολύ υψηλής ταχύτητας, κάτι που θα καταστήσει την αναχαίτισή του από τα συστήματα αεράμυνας τον πλοίων σχεδόν αδύνατη.

  Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα με τα οποία η Ιαπωνία σκοπεύει να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τη φονικότητα των όπλων που θα χρησιμοποιούν κυρίως οι ναυτικές και αεροπορικές πλατφόρμες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με σκοπό να ασκήσει αξιόπιστη αποτροπή στο κινεζικό Ναυτικό που δείχνει υπερδραστήριο στην προβολή ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.

 • Μεγάλο ενδιαφέρον ναυτικής συνεργασίας από τους Κινέζους

  Μεγάλο ενδιαφέρον ναυτικής συνεργασίας από τους Κινέζους

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 02:01:14 | Πηγή: Defence Point

  Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε, ότι τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον υποδιοικητή του Στόλου της Ανατολικής Θάλασσας του Ναυτικού της Κίνας, υποναύαρχο Shen Hao.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα επί των δραστηριοτήτων των δύο Ναυτικών, αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας. Ακολούθως, μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ και επισκέφθηκε πολεμικά πλοία.

  Ο υποναύαρχος Shen Hao, επισκέπτεται την Ελλάδα ως Διοικητής της Ομάδας Πλοίων του Ναυτικού της Κίνας, TASK GROUP (TG) 150, η οποία αποτελείται από τη φρεγάτα PLANS JING ZHOU (FFG-532), το αντιτορπιλικό PLANS CHANG CHUN (DDG-150) και το πλοίο γενικής υποστήριξης PLANS CHAO HU (AOR-890).

  Η TG 150 κατέπλευσε στο λιμένα του Πειραιά την 23 Ιουλίου και θα παραμείνει έως την 26 Ιουλίου, στο πλαίσιο του πλου της για την προώθηση της κινέζικης πρωτοβουλίας «Δρόμος του Μεταξιού» (Belt and Road International Cooperation Summit Forum, May 2017).

 • Α/ΓΕΣ: Επίσκεψη σε ακριτικό φυλάκιο στην περιοχή Φλώρινας

  Α/ΓΕΣ: Επίσκεψη σε ακριτικό φυλάκιο στην περιοχή Φλώρινας

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 02:01:14 | Πηγή: Defence Point

  Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017, την Περιοχή Ευθύνης της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (9 Μ/Π ΤΑΞ – «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ») και συγκεκριμένα το Ε.Φ. ΛΑΙΜΟΥ, στο νομό Φλώρινας.

  Το Φυλάκιο έχει ανακαινισθεί πρόσφατα και έχει αναβαθμιστεί από Φυλάκιο περιοδικής σε Φυλάκιο μόνιμης επάνδρωσης, με σκοπό τόσο την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας του τοπικού πληθυσμού, όσο και της βελτιστοποίησης του πλέγματος της επιτήρησης της μεθορίου. Διαπιστώθηκε η πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα του Φυλακίου.

   

 • Το THAAD υπερασπίζει το 100% για 15η φορά …πάλι στη Αλάσκα!

  Το THAAD υπερασπίζει το 100% για 15η φορά …πάλι στη Αλάσκα!

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 00:57:12 | Πηγή: Defence Point

  Νέα δοκιμή του κορυφαίου αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD (Theater High Altitude Area Defense) προγραμματίζουν οι Αμερικανοί στην Αλάσκα και τη νήσο Κόντιακ, μόλις έναν μήνα μετά από την προηγούμενη που ήταν επιτυχημένη, η οποία ήταν η 14η συνεχόμενη επιτυχής δοκιμή, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να ευελπιστούν να διατηρηθεί το 100%.

  Η αμερικανική Ακτοφυλακή εξέδωσε προειδοποίηση ζητώντας από τους ναυτιλλομένους να μην χρησιμοποιούν θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της νήσου Κόντιακ και της Χαβάης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Το THAAD αντιμετωπίζει τον στόχο με πρόσκρουση του πυραύλου αναχαίτισης πάνω του στην τερματική φάση της πτήσης του.

 • Ρωσία: Επί θύραις το επιθετικό ελικόπτερο Mi-28NM Night Hunter

  Ρωσία: Επί θύραις το επιθετικό ελικόπτερο Mi-28NM Night Hunter

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 00:57:12 | Πηγή: Defence Point

  Ολοκληρώνονται οι δοκιμές του αναβαθμισμένου επιθετικού ελικόπτερου της Ρωσίας τύπου Mi-28NM Night Hunter, με αποτέλεσμα ο αρχηγός των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, Βίκτορ Μποντάρεφ, να προαναγγέλλει την ένταξή του σε μαζική παραγωγή, σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη το προγράμματος, το 2009.

  Όπως ανακοίνωσε, δεν υπάρχει απολύτως καμία καθυστέρηση στο πρόγραμμα του οποίου οι μηχανολογικές εργασίες θα ολοκληρωθούν το 2018 και στη συνέχεια η ρωσική Αεροπορία θα το αποδεχθεί, ώστε να εισέλθει σε μαζική παραγωγή και να παραδοθεί σε όλες τις μονάδες της Αεροπορίας Στρατού.

  Ο αρχηγός το χαρακτήρισε εξαιρετικό ελικόπτερο το οποίο χρειάζεται πολύ ο κλάδος, ένα ελικόπτερο το οποίο έχει χειριστήρια και στην μπροστινή και την οπίσθια θέση. Τις δηλώσεις ο αρχηγός της ρωσικής Αεροπορία τις έκανε στο πλαίσιο του φημισμένου αεροναυτικού και αεροδιαστημικού «σαλονιού» MAKS-2017, στην αεροπορική βάση Ζουκόφσκι έξω από τη Μόσχα.

 • Η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο προσλαμβάνει 2.116 νέους οπλίτες

  Η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο προσλαμβάνει 2.116 νέους οπλίτες

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 00:57:06 | Πηγή: Defence Point

  Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί στον ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Αξιολόγησης αφού εξέτασε το σύνολο των 4.016 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί, έχοντας ενώπιον της τα αποτελέσματα της υγειονομικής και αθλητικής εξέτασης, καθώς επίσης και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούσαν τα κριτήρια πρόσληψης, προχώρησε στο καταρτισμό του καταλόγου επιτυχόντων, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

  Οι υποψήφιοι που πληρούσαν όλα τα κριτήρια, μετά και την ολοκλήρωση όλων των προβλεπομένων δοκιμασιών ήταν 2.116. Στον κατάλογο που δημοσιεύεται αναγράφεται, όπως και πέρσι, η βαθμολογία του κάθε υποψήφιου για σκοπούς διαφάνειας, στη βάση του απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης, ως η σχετική μοριοδότηση που προβλέπεται στη προκήρυξη.

  Σημειώνεται επίσης, ότι στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται και οι 1.900 υποψήφιοι που δεν πληρούσαν όλα τα απαιτούμενα προσόντα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ενστάσεων. Υποβολή ενστάσεων μπορεί να γίνει μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουλίου.

  Στη συνέχεια, η Επιτροπή Ενστάσεων, θα εξετάσει και θα αποφασίσει για όλες τις ενστάσεις το αργότερο εντός ενός μηνός. Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

  Σημειώνεται ότι ο κατάλογος επιτυχόντων έχει διάρκεια ενός έτους και θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη κενούμενων θέσεων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Ο επόμενος διαγωνισμός για πρόσληψη ΣΥΟΠ θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2018.

 • Ξανάνιωσε το ΑΒΕΡΩΦ και επιστρέφει στη Μαρίνου Φλοίσβου!

  Ξανάνιωσε το ΑΒΕΡΩΦ και επιστρέφει στη Μαρίνου Φλοίσβου!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 00:57:06 | Πηγή: Defence Point

  Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε, ότι την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», προγραμματίζεται να επαναπλεύσει στην μόνιμη θέση ελλιμενισμού του, στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης, στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών δεξαμενισμού, συντήρησης και επισκευής του σκάφους.

  Ειδικότερα, το ιστορικό πλοίο ρυμουλκούμενο αφίχθη στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την 24 Απριλίου 2017, οπότε και ανελκύστηκε σε δεξαμενή, προκειμένου να αναληφθούν οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης / επισκευής του, εκ των οποίων οι κυριότερες ήταν:

  α. Ναυπηγική επιθεώρηση της μεταλλικής κατασκευής του σκάφους (εσωτερικά και εξωτερικά) και εκτέλεση ελασματουργικών εργασιών επισκευής.

  β. Αντικατάσταση συστήματος προστασίας / χρωματισμού σε ύφαλα και έξαλα του σκάφους.

  γ. Συντήρηση του χρωματικού συστήματος προστασίας σε εσωτερικά διαμερίσματα / στεγανά.

  δ. Αφαίρεση όλου του παλαιού ξύλινου καταστρώματος και συντήρηση/επισκευή του μεταλλικού υποστρώματος.


  Η επανατοποθέτηση του κύριου καταστρώματος καθώς και εναπομείνασες στοχευμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης εσωτερικών χώρων του πλοίου, πρόκειται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα, στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του.

  Ως εκ τούτου δεν θα είναι δυνατή η υποδοχή επισκεπτών έως την πλήρη ολοκλήρωση των εργασιών, η οποία τοποθετείται περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2017, οπότε η «Ναυαρχίδα όλων των Ελλήνων» θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι τους επισκέπτες της και να συνεχίζει να εμπνέει εθνική υπερηφάνεια, αισιοδοξία, ακάθεκτη ορμητικότητα και αξιοπρέπεια.

  Ο δεξαμενισμός του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» ήταν επιτακτικός καθώς και η εκτέλεση των εργασιών συντήρησης για την ασφαλή πλευστότητά του, προκειμένου να διατηρηθεί ο ρόλος του, ως πλωτό μνημείο της Ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας.

  Για την εκτέλεση των εν λόγω εργασιών εξασφαλίσθηκαν χορηγίες, οι οποίες κάλυψαν τις ανάγκες προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών.

  Κατά τον επανάπλου του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στον όρμο Φαλήρου επιτρέπεται και παράλληλα ενθαρρύνεται η τιμητική συνοδεία του από πλωτά σκάφη ιδιωτών ή Συλλόγων, από τον όρμο Κανελλόπουλου (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) έως τις προσβάσεις Μαρίνας Φλοίσβου.

 • Μεγάλο ενδιαφέρον ναυτικής συνεργασίας από την Κίνα

  Μεγάλο ενδιαφέρον ναυτικής συνεργασίας από την Κίνα

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 00:57:06 | Πηγή: Defence Point

  Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε, ότι τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον υποδιοικητή του Στόλου της Ανατολικής Θάλασσας του Ναυτικού της Κίνας, υποναύαρχο Shen Hao.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα επί των δραστηριοτήτων των δύο Ναυτικών, αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας. Ακολούθως, μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ και επισκέφθηκε πολεμικά πλοία.

  Ο υποναύαρχος Shen Hao, επισκέπτεται την Ελλάδα ως Διοικητής της Ομάδας Πλοίων του Ναυτικού της Κίνας, TASK GROUP (TG) 150, η οποία αποτελείται από τη φρεγάτα PLANS JING ZHOU (FFG-532), το αντιτορπιλικό PLANS CHANG CHUN (DDG-150) και το πλοίο γενικής υποστήριξης PLANS CHAO HU (AOR-890).

  Η TG 150 κατέπλευσε στο λιμένα του Πειραιά την 23 Ιουλίου και θα παραμείνει έως την 26 Ιουλίου, στο πλαίσιο του πλου της για την προώθηση της κινέζικης πρωτοβουλίας «Δρόμος του Μεταξιού» (Belt and Road International Cooperation Summit Forum, May 2017).

 • Αποφυγή σύγκρουσης ενός RAF Voyager, με ένα F-15 της USAF…

  Αποφυγή σύγκρουσης ενός RAF Voyager, με ένα F-15 της USAF…

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 16:13:47 | Πηγή: Defence Point

  Παραλίγο τραγωδία θα σημειωνόταν στη Βρετανία στις 5 Ιανουαρίου, καθώς όπως αποκαλύπτεται τώρα, αποφεύχθηκε εναέρια σύγκρουση στα 16.000 πόδια, ανάμεσα σε ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού A330 Voyager της βρετανικής βασιλικής Αεροπορίας (RAF) από τη βάση Brize Norton και αμερικανικού μαχητικού F-15.

  Η σύγκρουση θα γινόταν πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που μιλούσε στο τηλέφωνο, δεν κατόρθωσε να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα τα δυο αεροσκάφη να διασταυρωθούν στα 50 μόλις μέτρα απόσταση ενώ το μαχητικό πετούσε με 650 χιλιόμετρα ταχύτητα.

  Ο πιλότος του αμερικανικού μαχητικού αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τη μετάκαυση για να πάρει ύψος και να φύγει από την περιοχή, με αποτέλεσμα το A330 Voyager να αισθανθεί για τα καλά τις αναταράξεις! Στη συνέχεια ένας από τους πιλότους του, ανέφερε στον πύργο ελέγχου τι συνέβη, προσθέτοντας ότι αυτός και το πλήρωμά του βρέθηκαν πολύ κοντά στο «να μην είναι άλλο εκεί»…

  Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από κακή συνεννόηση του Αμερικανού πιλότου του μαχητικού με τον Βρετανό ελεγκτή, καθώς όταν του ανέφερε ότι θα κινηθεί προς «την περιοχή Γουός» (Wash area), εννοώντας περιοχή βορειότερα προς το σημείο που επιχειρούσε το αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού και ονομάζεται «Wash Aerial Tactics Area», ενώ ο ελεγκτής κατάλαβε ότι θα κινηθεί με ασφάλεια προς αντίθετη κατεύθυνση, νότια!

  Όπως προκύπτει από τη διερεύνηση του συμβάντος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο πιλότους του F-15 δεν είχε καν ενημερωθεί ότι στην περιοχή που πετούσε είχε γίνει άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού, με το A330 Voyager να ανεφοδιάζει εν πτήση δύο EF-2000 Typhoon της RAF.

 • Σοβαρή κρίση ανάμεσα σε Ιορδανία-Ισραήλ με δυο νεκρούς…

  Σοβαρή κρίση ανάμεσα σε Ιορδανία-Ισραήλ με δυο νεκρούς…

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 16:13:47 | Πηγή: Defence Point

  Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος έχει μεταβεί στο Αμάν της Ιορδανίας με σκοπό να διευθετήσει το συντομότερο δυνατό την κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δυο χώρες, άλλη μια παρανοϊκή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όταν ένοπλος φρουρός άνοιξε πυρ και σκότωσε δυο Ιορδανούς που του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν σοβαρά με κατσαβίδι.

  Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιορδανίας πολιορκούν το κτίριο της πρεσβείας και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μπει ή να βγει, ζητώντας την παράδοση του Ισραηλινού φρουρού για ανάκριση και δίκη, ενώ γνωρίζουν αφενός ότι δέχθηκε επίθεση, με τους ίδιους του Ιορδανούς να αναφέρουν ότι τελεί σε «μη σταθερή» και οι Ισραηλινοί σε «κρίσιμη» κατάσταση.

  Η παράνοια της Μέσης Ανατολής σε όλο της το μεγαλείο και όλα αυτά επειδή στη χώρα είναι πανίσχυρη η Μουσουλμανική Αδελφότητα η οποία απειλεί τη χασεμιτική μοναρχία ακόμα και με κατάρρευση, οπότε το καθεστώς είναι υποχρεωμένο να παριστάνει ότι αντιστέκεται στο Ισραήλ…

  Στην υπόθεση έχει εμπλακεί προσωπικά και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει συνομιλήσει σε ανώτατο επίπεδο με τους Ιορδανούς, επιδιώκοντας την άμεση διευθέτηση του ζητήματος ώστε να επιστρέψει ο φρουρός με ασφάλεια για νοσηλεία στην πατρίδα του, με ζητούμενο το να σωθεί η ζωή του.

 • Ολλανδία: 32 δέκτες προειδοποίησης για τα AH-64D Apache

  Ολλανδία: 32 δέκτες προειδοποίησης για τα AH-64D Apache

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 13:56:54 | Πηγή: Defence Point

  Την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την πιθανή πώληση, μέσω διακρατικής σύμβασης (FMS), στην Ολλανδία δεκτών προειδοποίησης βλημάτων AN/AAR-57A(V)7 για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64D ανακοίνωσε η υπηρεσία αμυντικής συνεργασίας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση Τύπου, η εκτιμώμενου κόστους 50,8 εκατ. ευρώ σύμβαση αφορά την πιθανή πώληση 32 δεκτών AN/AAR-57A(V)7 Common Missile Warning Systems (CMWS). Η εν λόγω πώληση έπεται της πώλησης 33 δεκτών εντοπισμού λέιζερ AN/AVR-2B μέσω προγενέστερης διακρατικής σύμβασης ύψους 7,16 εκατ. ευρώ.

  Η νέα πιθανή πώληση περιλαμβάνει επίσης εξοπλισμό αποστολής, υλικά και υπηρεσίες για την πραγματοποίηση τροποποιήσεων που απαιτούνται ειδικά για τον συγκεκριμένο χρήστη, εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας, ειδικά εργαλεία και εξοπλισμός δοκιμών, επίγειος εξοπλισμός υποστήριξης, βιβλιογραφία, υπηρεσίες εκπαίδευσης και λογιστικής υποστήριξης.

  Κύριος ανάδοχος, εφόσον η πώληση υλοποιηθεί, θα είναι η BAE Systems και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τύπου δεν υφίστανται συμφωνίες αντισταθμιστικών ωφελημάτων που να συνδέονται με τη συγκεκριμένη πιθανή πώληση.

   

 • Χιλιάδες ελαφρά Τ/Θ οχήματα JLTV για τη Βρετανία

  Χιλιάδες ελαφρά Τ/Θ οχήματα JLTV για τη Βρετανία

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 13:56:54 | Πηγή: Defence Point

  Την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την πιθανή πώληση, μέσω διακρατικής σύμβασης (FMS), στη Βρετανία ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), ανακοίνωσε η υπηρεσία αμυντικής συνεργασίας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση Τύπου, η εκτιμώμενου κόστους 908 εκατ. ευρώ σύμβαση αφορά την πιθανή πώληση 2.747 οχημάτων JLTV. Η πώληση, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επίσης βασικές συλλογές ολοκλήρωσης και συλλογές θωράκισης τύπου B.

  Επίσης, συλλογές για τη λειτουργία των κινητήρων σε αρκτικές περιοχές, ανταλλακτικά ελαστικά, εξοπλισμό διάβασης υδάτινων κωλυμάτων και υπηρεσίες εκπαίδευσης για το προσωπικό χειρισμού και συντήρησης. Καθήκοντα κύριου αναδόχου, εφόσον η πώληση υλοποιηθεί, θα αναλάβει η Oshkosh Defense LLC.

 • ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Δεν είναι λογική η απόφαση για τα F-16 Block 30!

  ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Δεν είναι λογική η απόφαση για τα F-16 Block 30!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 12:49:07 | Πηγή: Defence Point

  Η απόφαση για τα F-16 Block 30 δε μου μοιάζει λογική, ή τουλάχιστον η βέλτιστη, για μία σειρά από λόγους. Μαζί με τις 32 μονάδες των «Block 30», σε λίγο θα αρχίσουν να αποσύρονται μαχητικά Mirage και τα F-4. Άρα βασικό πρόβλημα είναι, ότι η Ελλάδα θα μείνει με τα μισά μαχητικά του σήμερα ενώ ο αριθμός μαχητικών της Τουρκίας συνεχώς θα αυξάνεται. Υπερβολικό;

  Γράφει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

  Αν σε αυτό το «ποσοτικό» ζήτημα προσθέσουμε το πρόβλημα των χαρακτηριστικών stealth των F-35, καθώς οι ίδιοι οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι το ραντάρ AESA ενός F-16 Viper, μπορεί να εντοπίσει ένα F-35 σε μικρές μόνο αποστάσεις, λόγω μικρής διατομής κώνου του F-16 και μικρής ισχύος εξόδου του ραντάρ, καταλήγουμε ότι η όλη επένδυση ίσως δεν είναι «value for money» που λένε. Υπερβολικό;

  Τα F-35 και η έγκαιρη αποκάλυψης τους δεν θα είναι το μόνο πρόβλημα. Το πιο μεγάλο πρόβλημα θα είναι η αντιμετώπισή τους, όταν π.χ. ένα κύμα από δυο, τρεις, τέσσερις μοίρες F-35 θα επιτεθούν συγχρόνως, ενώ θα έχουν τα τουρκικά F-16 να τα προστατεύουν, η σε επικουρικό ρόλο επίτευξης στρατηγικού αιφνιδιασμού (να παρασύρουν σε κάποιο σημείο τα ελληνικά F-16).

  Αυτό σημαίνει, ότι τα ελληνικά F-16 που θα απογειωθούν, δεν θα έχουν να αναχαιτίσουν μόνο τα τουρκικά F-35 (όταν τα εντοπίσουν), αλλά και τα τουρκικά F-16 σε αναλογίες 1 προς 2 ή ακόμα και 1 προς 3, ενώ από πίσω θα ακολουθεί το επόμενο κύμα τουρκικών μαχητικών.

  Σε ένα τέτοιο σενάριο, ενώ τα ανεπαρκή ποσοτικά ελληνικά F-16 θα πρέπει να απογειωθούν στο σύνολό τους, λόγω μειωμένου αριθμού και θα προσπαθούν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-35, τα F-16 του αντιπάλου θα κάνουν «πάρτι» σκοποβολής, καταρρίπτοντας ελληνικά μαχητικά F-16, καθώς «η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα», κάτι το οποίο τελευταία δείχνουμε να το ξεχνάμε.

  Όσα ελληνικά F-16 διασωθούν, μετά από λίγη ώρα θα πρέπει να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό και για να επανεξοπλιστούν. Το νέο ερώτημα είναι ποια, πόσα και σε ποια απόσταση αεροδρόμια δεν θα έχουν πληγεί από τα F-35 για να εξυπηρετήσουν τα ελληνικά εναπομείναντα μαχητικά αεροσκάφη και ποιος θα καλύπτει τον ελληνικό εναέριο χώρο κατά τη διαδικασία ανεφοδιασμού. Μήπως η απάντηση είναι «κανείς»; Διότι αν ναι, το αποτέλεσμα, περιγράφεται ως «GAME OVER».Υπερβολικό;

  Τι μπορεί λοιπόν να γίνει, ώστε π.χ. να πιάσει τόπο η επένδυση 1,5-2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κοστίσει περίπου η απολύτως απαραίτητη αναβάθμιση των μαχητικών μας αεροσκαφών; Μήπως τελικά υπό το σημερινό πρίσμα η επιλογή των Erieye ήταν λάθος, μια εντυπωσιακή προμήθεια για να συνεχιστεί η γνωστή «μπίζνα» όσων επιχείρησαν να πλουτήσουν στην πλάτη της εθνικής άμυνας;

  Εξηγούμαι. Αντί των πανάκριβων Erieye η Ελλάδα μήπως θα έπρεπε να είχε επιλέξει ένα σύστημα ισχυρότατων ραντάρ AESA και ισχυρούς ανιχνευτές θερμότητας στο υπέρυθρο φάσμα (η αδυναμία των F-35 είναι ότι έχουν πολύ ισχυρό θερμικό ίχνος όταν πετάνε με πλήρη φόρτο λόγω του ενός και εξαιρετικά ισχυρού κινητήρα);


  Κι όλα αυτά επάνω σε αερόστατα τα οποία προσδεμένα σε πέντε βουνοκορφές κατά τον άξονα Βορά-Νότου, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, να ίπτανται σε πολύ μεγάλο ύψος (με 2.000 μέτρα ύψος οι βουνοκορφές συν 1.000 ανύψωση του αερόστατου φθάνουμε στα 3.000 μέτρα), διασυνδεδεμένα με ένα κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο, κάτι το οποίο θα εξασφάλιζε επισκόπηση εικοσιτετράωρου μέχρι την τουρκική ενδοχώρα;

  Πάμε και παρακάτω. Όσα συνέλεγαν αυτά τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, μέσω Link 16 θα προσφέρονταν στόχοι στα δικά μας αεροπλάνα και την αεράμυνα (που θα παρέμενε με κλειστά ραντάρ). Τα Erieye θα λειτουργούν επικουρικά σε αυτό το στατικό σύστημα «Early Warning» (έγκαιρης προειδοποίησης).

  Επίσης, θα χρειαζόντουσαν και μερικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (επίσης διαθέσιμα από σοβαρούς προμηθευτές) διάσπαρτα στα νησιά. Μία άλλη αποτρεπτική αλλά και οικονομική παράμετρος, θα ήταν η μεγάλη ενίσχυση της αεράμυνας αλλά και των πυραύλων κρούσης μεσαίου βεληνεκούς εδάφους/εδάφους, που θα στόχευαν όλες τις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας σε βάθος μέχρι 200 χιλ.

  Πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία θα ήξερε, ότι σε περίπτωση επίθεσης όλοι οι ναύσταθμοι και τα αεροδρόμια στο δυτικό της τόξο θα μπορούσαν να δεχθούν καταστροφικό πλήγμα, ακόμα και πριν καν τα αεροπλάνα της φθάσουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

  Παρεμπιπτόντως, η τιμή ενός μπαλονιού-αερόστατου σταθερά προσδεμένου κυμαίνεται από 30 έως 60,000 δολάρια, κι ενός συστήματος όπως το AN/SPY-3, ή αντίστοιχου ισραηλινού (έχει κάτι λύσεις η ELTA…) θα είναι γενικά οικονομικό, διότι γιατί απαιτούνται πέντε κεραίες με ένα κέντρο ελέγχου, η μέση απόσταση μεταξύ τοποθεσίας ραντάρ με τουρκικούς στόχους (ναυστάθμους – αεροδρόμια) θα είναι μέχρι 400 χιλιόμετρα, κάτι που λόγω ύψους θέσεως της κεραίας, δεν πρέπει να είναι πρόβλημα.

  Τούτων λεχθέντων, για μένα η λύση ίσως βρίσκεται στην αναβάθμιση ολόκληρου του ελληνικού στόλου σε επίπεδο F-16 Block 52+ Advanced, με σοβαρό σύστημα αυτοπροστασίας (αλήθεια, τι γίνεται 15 χρόνια μετά… με το ίδιο ασχολούμαστε ενώ έχει αλλάξει η τεχνολογία πόσες φορές;), ασφαλώς χωρίς απώλεια των Block 30, μεγάλο βάρος στον οπλισμό των αεροσκαφών, σε συνδυασμό με όλα τα προαναφερθέντα.

  Κι όποιος βιαστεί να μιλήσει για το συνολικό κόστος, νόημα έχει να σχεδιαστεί αυτό που πραγματικά θα αντιμετωπίσει το επερχόμενο πρόβλημα και να ξεκινήσει σταδιακά η υλοποίηση, κάνοντας ασφαλώς ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Αλλιώς και χρήμα πολύ θα ξοδέψουμε -που δεν υπάρχει- και μια τρύπα στο νερό θα κινδυνεύσουμε να κάνουμε.

 • Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ… η Ελλάδα πουλάει 32 μαχητικά F-16 Blk 30

  Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ… η Ελλάδα πουλάει 32 μαχητικά F-16 Blk 30

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 05:12:51 | Πηγή: Defence Point

  Είναι οριστικό. Σύμφωνα με εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να πουλήσει στη διεθνή αγορά τον στόλο των 32 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block 30, με σκοπό να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των υπολοίπων, πιο προηγμένων αεροσκαφών F-16 που διαθέτει, αλλά σε μια συμφωνία «πακέτο» να μπορέσει να αποσπάσει έργο για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

  Όπως έγινε γνωστό σε ένα ακόμα δημοσίευμα του έγκυρου IHS Jane’s Defence Weekly που φέρει την υπογραφή του Κροάτη ανταποκριτή Ίγκορ Τάμπακ, η Κροατία εξέδωσε τελικώς στις 20 Ιουλίου αίτημα υποβολής προτάσεων (RfP: Request for Proposal) για την απόκτηση μέχρι και 12 σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, για την αντικατάσταση των σοβιετικής προέλευσης, απαρχαιωμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-21.

  Το αίτημα, σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Άμυνας, απεστάλη διά της διπλωματικής οδού σε πέντε χώρες: την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την F-16, τη Νότια Κορέα για το ελαφρύ μαχητικό και αεροσκάφος προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης FA-50 και τέλος, στη Σουηδία για το JAS 39 Gripen.

  Όπως έγινε γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και πιο συγκεκριμένα, εντός προθεσμίας 75 ημερών. Στη συνέχεια θα υπάρξει μια περίοδος αξιολόγησης, η οποία πιθανώς θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

  Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του αεροσκάφους που θα επιλεγεί, θα συνεκτιμηθούν τρεις παράμετροι: Το συμβόλαιο να υπογραφεί μεταξύ κυβερνήσεων, η τιμή του προϊόντος και ένα γενικότερο «πακέτο» οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας.

  Τι προτείνει όμως η Ελλάδα και πώς εξηγείται η προσφορά υπερδιπλάσιου αριθμού μαχητικών από τη ζήτηση; Οι αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «defence-point.gr», έχουν ως ακολούθως: Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι, καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει σε εξέλιξη «συζήτηση» και με τη Βουλγαρία.

  Όσον αφορά την πρόταση προς την Κροατία, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Ελλάδα έχει ήδη «επικοινωνήσει» τις προθέσεις της στην κροατική πλευρά, χωρίς καν να περιμένει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διατύπωσης ενδιαφέροντος, αφού είναι φυσιολογικό, μιας επίσημης διαδικασίας να προηγούνται ανεπίσημες κρούσεις – διερευνήσεις από την πλευρά του αγοραστή.

  Η ελληνική πρόταση στην Κροατία έχει σημαντικό ενδιαφέρον, αφού είναι καλά επεξεργασμένη, όπως το αντιλαμβανόμαστε, έχει ξεκάθαρο στόχο και προσφέρει μια συμφωνία «win-win», δηλαδή αμοιβαία επωφελή. Η τιμή στην οποία θα προσφερθεί το αεροσκάφος μπορεί να αποδειχθεί δελεαστική, κι αυτό τεκμηριώνεται…


  Εάν η Κροατία αποδεχθεί την ελληνική πρόταση και κλειστεί συμφωνία, η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως το πρόγραμμα αναβάθμισης. Το ενδιαφέρον είναι, ότι από τα μαχητικά που θα αναβαθμίσει, θα αφαιρεθούν συστήματα απολύτως αξιόπιστα, τα οποία θα αντικατασταθούν με άλλα πιο προηγμένα, ενώ ο ελληνικός στόλος θα έχει εξοικονομήσεις μακροπρόθεσμα από την ομογενοποίηση του αεροπορικού στόλου.

  Εννοούμε των F-16, διότι όσον αφορά τα Mirage, μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε και σταδιακά θα αποσυρθούν από το ελληνικό οπλοστάσιο, αρχικά τα Mirage 2000 και σε βάθος χρόνου τα Mirage 2000-5με τις παρανοϊκές απαιτήσεις των Γάλλων για την αναβάθμισή τους, κάτι που έχουμε ξαναγράψει.

  Το Παρίσι, παρότι διαθέτει μαχητικά ακόμα και προς παραχώρηση, θέτει εξωπραγματικούς όρους, αντί πρώτον, να χρησιμοποιούσε πολιτικά την υπόθεση για να την «πουλήσει» ως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ταυτόχρονα να διασφάλιζε το μέλλον των γαλλικών μαχητικών στο ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο, καταφέρνει μέχρι στιγμής να εξοργίζει τους συνομιλητές του στην Ελλάδα.

  Ποντάρει στις περιπέτειες της Ελλάδας, ώστε να ανταλλάξει π.χ. ένα πρόγραμμα αναβάθμισης με την υποστήριξη σε κάποιο θέμα ύψιστου ελληνικού ενδιαφέροντος, αδυνατώντας να διαπιστώσει εγκαίρως το πόσο έδαφος έχει χάσει με αυτή τη συμπεριφορά στην ελληνική Αεροπορία.

  Επιστρέφοντας στην ελληνική πρόταση, τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα F-16 Block 50/52, προτείνεται να αποτελέσουν μέρος της αναβάθμισης των F-16 Block 30, με τις δυο πλευρές να μοιράζονται το κέρδος ουσιαστικά. Οι Κροάτες να πληρώνουν λιγότερα για την εξασφάλιση των συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα Block 30, άρα θα εξασφαλίσουν χαμηλότερη τιμή, η οποία ταυτόχρονα θα είναι υψηλότερη για την Ελλάδα!

  Κι αυτό διότι εάν πωλούνταν στη σημερινή τους κατάσταση θα κόστιζαν σαφώς λιγότερο, ενώ θα ήταν σημαντικά πιο ακριβά για την Κροατία από την τιμή που θα τα προμηθευθούν από την Ελλάδα, εάν είχαν ενσωματωμένα τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα ελληνικά Block 50/52.

  Κάπου εκεί εκτιμούμε, ότι θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να εξασφαλιστεί έργο για την ΕΑΒ, η οποία έχει πολυετή συνεργασία με την κατασκευάστρια των F-16, την αμερικανική Lockheed Martin και θα μπορούσε ακόμα και να εκπαιδεύσει τις κροατικές εταιρίες που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα.

  Εάν οι Κροάτες αποφασίσουν να προμηθευτούν F-16, τότε θα μπορούσαμε να δούμε και μια συνδυαστική παραγγελία και με το FA-50, προϊόν της συνεργασίας της κορεατικής KAI με τη Lockheed Martin, αφού σε μια τέτοια περίπτωση οι Κροάτες θα εξασφάλιζαν και αξιόπιστο και απολύτως συμβατό με το F-16 εκπαιδευτικό αεροσκάφος, αλλά και ένα ελαφρύ μαχητικό που θα μπορεί να εκτελεί αποστολές με κόστος χαμηλότερο από το F-16.

  Τούτων λεχθέντων, θα πρέπει κανείς να επισημάνει, ότι ενδεχόμενη ελληνική συνεργασία με την Κροατία για μαχητικά F-16 δεν θα ενθουσιάσει κιόλας τη Σερβία, όπως όμως δεν ενθουσιάζει και την Ελλάδα η στενή σχέση που καλλιεργούν οι Σέρβοι με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

  Το καταληκτικό σχόλιο μας ωστόσο είναι, ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνει μια «στροφή στον ρεαλισμό», έχοντας αντιληφθεί το δραματικό και αφόρητα περιοριστικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει και να εξασφαλίσει τα κονδύλια για την αναβάθμιση των F-16, ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, αλλά να είχε ολοκληρωθεί ΧΘΕΣ.

 • Τουρκική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» τώρα, διδάξτε στους Ε/Κ το μάθημα!

  Τουρκική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» τώρα, διδάξτε στους Ε/Κ το μάθημα!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 05:12:51 | Πηγή: Defence Point

  Εξοργιστικός είναι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο συνταξιούχος Τούρκος διπλωμάτης Μιτχάτ Ρεντέ, καθώς προτείνει η Τουρκία να αγοράσει άμεσα πλωτό γεωτρύπανο και να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 10» και το κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ακριβώς επειδή οι Κύπριοι βρήκαν εκεί αέριο, διδάσκοντάς τους ένα μάθημα!

  Το σκεπτικό του είναι εξόχως ψυχοπαθητικό και αποκαλυπτικό των διαθέσεων πολλών Τούρκων, για να μην πει κανείς και της «αρπακτικής» ψυχοσύνθεσης αυτών των ανθρώπων, που δε διστάζουν να κάνουν οτιδήποτε και να επικαλεστούν τα πιο φαιδρά επιχειρήματα, αρκεί μια υπόθεση που τους ενδιαφέρει να καταλήξει στο πεδίο που τους εξυπηρετεί: Αυτό του νόμου της ζούγκλας, όπου απλώς ο ισχυρότερος αρπάζει αυτό που επιθυμεί… εξάλλου, όταν μιλάει για την Κύπρο, όλως τυχαίως λέει… ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ!!!

  Ο απίθανος αυτός τύπος με το «βαρύ» πάντως βιογραφικό, ζητά οι γεωτρήσεις να γίνουν σε ένα σημείο για το οποίο λέει ότι «συμπίπτει» με οικόπεδο των Τουρκοκυπρίων, το οποίο λέει χάραξαν οι Τουρκοκύπριοι και εκχώρησαν στην τουρκική κρατική εταιρία TPAO (Turkish Petroleum Company), παρότι αυτό βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου! Την ίδια στιγμή ζητά να κλιμακωθούν οι προσπάθειες αναγνώρισης των κατεχομένων από φιλικές στην Τουρκία χώρες!

  Ιδού το ψυχοπαθητικό! Εάν η Τουρκία επιμένει ότι τα κατεχόμενα είναι χώρα, θα πρέπει να αποδέχεται τα σύνορα που η ίδια δημιούργησε με την εισβολή και κατοχή του 1974, οπότε, πώς ακριβώς δικαιούται εκεί «οικόπεδο», πώς ακριβώς αποκτά εκεί θαλάσσιες ζώνες το ψευδοκράτος;


  Προφανώς, ο απίθανος αυτός τύπος συντάσσεται με τις τουρκικές βολικές «εφευρέσεις», σύμφωνα με τις οποίες τα νησιά δεν δικαιούνται… περίπου τίποτα, ώστε να αρπάζει η Τουρκία ό,τι θέλει στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, όλως τυχαίως όλα απέναντι στον Ελληνισμό, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα, δεν είχε πρόβλημα να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να πάρει όσα δικαιούται, αφού τη βόλευε…

  Εξίσου φαιδρό είναι και το σκεπτικό του, καθώς υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία, καθώς οι Κύπριοι δεν καταλαβαίνουν τίποτε άλλο πέραν της γλώσσας της ισχύος… και έτσι θα τους οδηγήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων! Πραγματικό παραλήρημα!

  Κατά τα άλλα και αυτόν τον έπιασε τώρα «ο πόνος» για την επανένωση της Κύπρου, αλλά διαπιστώνει ότι δεν έχει εταίρο για την ειρήνη που τόσο επιθυμεί, εκτιμώντας ότι οι Ελληνοκύπριοι θα διαπραγματεύονται… για να διαπραγματεύονται και δεν έχουν καμία πρόθεση να συμφωνήσουν σε κάποια λύση!

  Άλλος ένας φιλεύσπλαχνος Τούρκος -πρώην- αξιωματούχος που κόπτεται για την ειρήνη, όμως μοναδική του στενοχώρια δεν είναι καν οι Τουρκοκύπριοι, αλλά απλά και μόνο ο πλούτος της νήσου τον οποίο θέλει να αρπάξει – κυριολεκτικά – η Τουρκία!

  Και λέει όσα λέει, παριστάνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι σε περίπτωση ακύρωσης των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής τα οποία σε τελική ανάλυση η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχθηκε ποτέ επίσημα, προφανέστατα οι Τουρκοκύπριοι θα έπαιρναν αναλογικά αυτό που τους αναλογεί.

  Κι εδώ όμως οι Τούρκοι τα θέλουν όλα 50-50, δηλαδή η μειοψηφία της νήσου (ακόμα κι αν βάλει κανείς τους εποίκους και τα εγκληματικά στοιχεία που εστάλησαν από την Ανατολία) να πάρει τα ίδια με την πλειοψηφία. Κλασική δημοκρατία αλά Τούρκα.

 • Το μεγάλο κόλπο του Scorpion ακούει στο όνομα Σ. Αραβία!

  Το μεγάλο κόλπο του Scorpion ακούει στο όνομα Σ. Αραβία!

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 04:11:56 | Πηγή: Defence Point

  Το έγκυρο Flight Global μεταδίδει, ότι η αμερικανική εταιρία Textron, βρίσκεται σε συζητήσεις με το βασίλειο των Σαούντ, με σκοπό να ολοκληρώσει συμφωνία πώλησης του ελαφρού μαχητικού Scorpion, κάτι που ασφαλώς θα άλλαζε την τύχη του αεροσκάφους!

  Η είδηση έρχεται λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν – τον Αύγουστο – οι δοκιμές της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) με σκοπό να επιλέξει ενδεχομένως ένα αεροσκάφος τέτοιου τύπου το οποίο θα μπορεί να εκτελεί σειρά αποστολών χωρίς να χρειάζεται η κινητοποίηση «κλασικών» μαχητικών, με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική μείωση κόστους και θεαματικές εξοικονομήσεις κονδυλίων σε βάθος χρόνου.

  Το εν λόγω δικινητήριο ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος, είναι προϊόν της κοινοπραξίας Textron και Airland Enterprises. Εκτιμάται, ότι το αεροσκάφος έχει κινήσει το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων που διαθέτουν μαχητικά πρώτης γραμμής όπως τα ευρωπαϊκά EF-2000 Typhoon και τα F-15 της αμερικανικής Boeing, για τους ίδιους λόγους ου ενδιαφέρεται και η USAF.

 • Δύο συντριβές α/φών Yak-130 στη Ρωσία πλέον προβληματίζουν

  Δύο συντριβές α/φών Yak-130 στη Ρωσία πλέον προβληματίζουν

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 03:10:17 | Πηγή: Defence Point

  Τρίτωσε το κακό εντός Ιουλίου για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη ρωσικής προέλευσης τύπου Yak-130, καθώς μετά από τη συντριβή ενός της Αεροπορίας του Μπανγκλαντές, το πρώτο δεκαήμερο, έρχονται δύο ακόμα ατυχήματα, της ρωσικής Αεροπορίας αυτή τη φορά, με λίγες ώρες διαφορά το ένα από το άλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός, ενώ διεξάγονται έρευνες για τη διαπίστωση του τι δεν πήγε καλά στις πτήσεις.

  Τα ρωσικά ατυχήματα σημειώθηκαν στις 21 Ιουλίου, σύμφωνα με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του «Aviationist», καθώς επαγγελματίας πιλότος μαχητικών, με μια από τις τελευταίες του υπηρεσίες να είναι στα M-346 (εξηγούμε τη σημασία αμέσως μετά), συνεργάτης του έγκυρου ιστοχώρου, αποπειράται με τη βοήθεια των φωτογραφιών που διέρρευσαν στη δημοσιότητα, να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, αναζητώντας προφανώς εάν υπάρχει μία αιτία που έφερε το αποτέλεσμα, ώστε ο στόλος θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να αποφευχθεί επανάληψη των συμβάντων.

  Υπενθυμίζεται, ότι τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη / ελαφρά μαχητικά του τύπου, είναι διθέσια υποηχητικά αεροσκάφη, τα οποία αποτελούν τον καρπό της συνεργασίας της Yakovlev και της ιταλικής Aermacchi (πλέον ονομάζεται Leonardo), με την τελευταία να έχει μετατρέψει σε best-seller το δικό της M-346 Master, το οποίο έχει πωληθεί στην ιταλική, την πολωνική την ισραηλινή και τη σιγκαπουριανή Αεροπορία.

  Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει πιο εξειδικευμένο σε ρόλο ελαφρού μαχητικού το Yak-131 και σε ρόλο αναγνώρισης το Yak-133. Οι Ρώσοι δεν έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα ατυχήματα (δεν σημειώθηκαν ανθρώπινες απώλειες), καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα.

  Ωστόσο, κάποιες πρώτες ενδείξεις, όπως θα διαπιστώσουν όσοι φίλοι θέλουν και μπορούν να παρακολουθήσουν το σκεπτικό του «Aviationist» στην αγγλική γλώσσα, οδηγούν στο συμπέρασμα πιθανής δυσλειτουργίας είτε του συστήματος προσγείωσης, είτε του κινητήρα και της τροφοδοσίας του, ίσως δε και με την ποσότητα του καυσίμου που έφεραν.

 • Πάμε για την πρώτη πτήση του ιρανικού εκπαιδευτικού Kosar

  Πάμε για την πρώτη πτήση του ιρανικού εκπαιδευτικού Kosar

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 03:10:17 | Πηγή: Defence Point

  Το νέο ιρανικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Kosar, αναμένεται πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση εντός του τρέχοντος έτους, με τα ιρανικά μέσα να κάνουν λόγο για το «τρίτο τετράμηνο». Το αεροσκάφος εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης πολύ πρόσφατα να πραγματοποιεί κίνηση εντός αεροδρομίου.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρουν οι Ιρανοί, η Αεροπορία τους προγραμματίζει να διαθέτει νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος που θα μπορεί αν χρησιμοποιηθεί και σε ρόλους ελαφρού μαχητικού, σε δυόμιση χρόνια, εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

  Μέγιστο βάρος απογείωσης του αεροσκάφους θα είναι λίγο περισσότερο από 6 τόνους, ενώ διαθέτει δύο κινητήρες J90, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά εγχώρια τροποποίηση (βλ. αντιγραφή με κάποιες βελτιώσεις ενδεχομένως) των κινητήρων J85 της General Electric.

  Το ιρανικό αεροσκάφος μοιάζει πολύ με το AT-3 Tzu Chung της ταϊβανέζικης AIDC (Aerospace Industrial Development Corporation), το οποίο αναπτύχθηκε το διάστημα 1984-1990 σε συνεργασία με την αμερικανική Northrop.

   

 • Πρώην ειδικός της CIA στρέφεται κατά ΗΠΑ-Ισραήλ στη Συρία

  Πρώην ειδικός της CIA στρέφεται κατά ΗΠΑ-Ισραήλ στη Συρία

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 01:03:41 | Πηγή: Defence Point

  Μια στο τόσο ο πρόεδρος Τραμπ καταφέρνει να κάνει κάτι σωστό. Αυτή τη φορά είναι η απόφαση απόσυρσης της ευρείας συγκεκαλυμμένης βοήθειας στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που πολεμούν εναντίον του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ.

  Του Graham E. Fuller*
  ΠΗΓΗ: http://lobelog.com/

  Ο Άσαντ ήταν διαβόητος για τη βιαιότητα με την οποία προσπάθησε να καταστείλει την ένοπλη εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του. Πάνω από 300.000 Σύριοι έχουν πεθάνει από όλες τις πλευρές και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έμειναν άστεγοι. Για τη Δύση, η διαφυγή [από τη χώρα] των Σύρων προσφύγων έχει κλονίσει τον ίδιο τον πυρήνα της πολιτικής τάξης της ΕΕ, απειλώντας να προκαλέσει μια ξενοφοβική αντίδραση – η οποία μέχρι σήμερα έχει αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή πολιτική κοινή λογική.

  Όμως η επιλογή της [αμερικανικής] κυβέρνησης έχει απολύτως πολιτική λογική. Αν ο Άσαντ ήταν να ανατραπεί, θα ανατρεπόταν πιθανότατα μέσα στο πρώτο έτος της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Όμως δεν έπεσε, εν μέρει λόγω της βιαιότητάς του στη συντριβή της εξέγερσης, αλλά κι επειδή σημαντικά στοιχεία του συριακού πληθυσμού – οι Αλαουίτες, οι Χριστιανοί, οι Κούρδοι, ο Δρούζοι, οι σουνιτικές επιχειρηματικές ελίτ – μπορεί να αντιπαθούν την εξουσία του Άσαντ, αλλά έχουν πολύ βαθύτερους λόγους για να φοβούνται όποιον μπορεί να τον διαδεχθεί.

  Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο εξελισσόταν ο πόλεμος, ο διάδοχος του Άσαντ πιθανότατα θα προέκυπτε από τις τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές. Στη συνέχεια, όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν για τον Άσαντ, οι Ιρανοί και στη συνέχεια οι Ρώσοι αποφάσισαν να παρέμβουν για να βοηθήσουν το καθεστώς να επιβιώσει. Αυτό τελείωσε κάθε ρεαλιστική προοπτική για τις ΗΠΑ να ανατρέψουν τον Άσαντ.

  Η Ουάσιγκτον δεν είχε ποτέ καλές επιλογές. Έχει επιδιώξει να ανατρέψει τους Άσαντ – τον πατέρα και τον γιο – για δεκαετίες, ως ένα από τα λίγα κράτη που αντιστέκονταν στην ισραηλινή ηγεμονία και ως μια ισχυρή δύναμη αντιδυτικού αραβικού εθνικισμού, ειδικά όταν η Δύση προσπαθούσε να τους ανατρέψει.

  Μπορεί να υπήρχε μια περίοδος νωρίς [στην έναρξη του εμφυλίου]όταν υπήρξαν κάποιες αντικαθεστωτικές δυνάμεις που ήταν μετριοπαθείς, κοσμικές και μη εχθρικές απέναντι στη Δύση. Αλλά οι πραγματικά μετριοπαθείς φιλοδυτικοί δημοκράτες στις τάξεις στο σύνολο της αντιπολίτευσης ήταν λίγοι. Και ως μετριοπαθείς, απλά δεν είχαν «τα κότσια», ή το ένστικτο του δολοφόνου, για να ισοσκελίσουν τους ριζοσπάστες τζιχαντιστές ως μια ισχυρή πολεμική μηχανή.

  Αυτοί οι ριζοσπασάστες τζιχαντιστές υποστηρίχθηκαν επιπλέον σε διαφορετικό βαθμό από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κατάρ και την Τουρκία. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι οι ριζοσπάστες τζιχαντιστές, πολλοί ακόμη και ευθυγραμμισμένοι στενά με την Αλ Κάιντα, ήταν μια πολύ πιο αποτελεσματική πολεμική μηχανή. Ακόμη και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να ήταν πρόθυμες να συμφωνήσουν με τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα για να ξεφορτωθούν στον Άσαντ.

  Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος διαρκούσε, όλο και περισσότερο μετατράπηκε σε αγώνα μεταξύ των «πληρεξουσίων» (proxy) δυνάμεων άλλων δυνάμεων – Σαουδικής Αραβίας, Ιράν, Τουρκίας, Ρωσίας, ΗΠΑ. Ο ίδιος ο συριακός λαός κατέληξε ο μεγαλύτερος ηττημένος, καθώς τα σπίτια τους, τα μέσα διαβίωσης και οι πληθυσμοί καταστράφηκαν από αυτές τις δυνάμεις που ανταγωνίζονταν.


  Και, τελικά, ακόμα κι αν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις μπορούσαν τελικά να ανατρέψουν τον Άσαντ, οι ανταγωνιζόμενοι τζιχαντιστές πιθανότατα θα συνέχιζαν να διεξάγουν για αρκετό καιρό τον δικό τους άγριο εσωτερικό πόλεμο για κυριαρχία. Οι ΗΠΑ θα είχαν αντικαταστήσει έναν κοσμικό Άσαντ για καθεστώς τζιχαντιστών χωρίς καμιά εγγύηση ειρήνης.

  Από ανθρωπιστική άποψη, ο πόλεμος θα έπρεπε να είχε τελειώσει, χθες. Είναι απλώς ανήθικο να αγωνιζόμαστε μέχρι τον τελευταίο Σύρο, όλα με την ολοένα και πιο μάταιη ελπίδα να ξεφορτωθείς τον Άσαντ. Περισσότερες ζωές θα σωθούν και η ροή προσφύγων θα μειωθεί εάν ο Άσαντ αποκαταστήσει τον έλεγχο και την τάξη στη χώρα. Για όσους ζουν σε ζώνες πολέμου, σχεδόν οποιαδήποτε ειρήνη, είναι καλύτερη από σχεδόν οποιονδήποτε πόλεμο.

  Ναι, η Ρωσία θα έχει ισχυρή φωνή στη μελλοντική Συρία. Μαντέψατε; Έχουν ισχυρή πολιτική επιρροή και μια ναυτική βάση εκεί, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Ο Πομπέο [διευθυντής] της CIA μιλάει σα να είναι αυτό ένα νέο πράγμα. Η Κίνα είναι επίσης πιθανό να έχει μια αυξανόμενη επιρροή στα συριακά ζητήματα.

  Η κατάσταση αυτή προκαλεί πραγματική ανησυχία κυρίως στο Ισραήλ και τους υποστηρικτές του στις ΗΠΑ, καθώς και στους νεοσυντηρητικούς, για τους οποίους οποιοδήποτε ρωσικό κέρδος είναι αυτομάτως αποτυχία των ΗΠΑ και αντίστροφα. Η ιδέα ενός πιθανού αποτελέσματος που θα αποτελεί μια λογική και αξιοπρεπή διευθέτηση για όλους, φαίνεται να είναι ξένη προς τη σκέψη τους.

  Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θέλουν και οι δύο να σταματήσουν το ISIS και όποιους τζιχαντιστές συμμάχους που θα ανακύψουν. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία επιθυμούν σταθερότητα στην περιοχή. Το συνεχιζόμενο χάος, ο πόλεμος και η αναρχία είναι εγγυημένες συνταγές για περισσότερο ριζοσπαστισμό, περισσότερη οργή, περισσότερο τζιχαντισμό, περισσότερη δυστυχία. Ό, τι και να πιστεύουμε γι’ αυτούς, ο πατέρας και ο γιος Άσαντ είναι επιβεβαιωμένα κοσμικοί από την πρώτη μέρα και δεν «παίζουν εθνοκεντρικά».

  Κάποιοι θα αντιταχθούν στο ότι το Ιράν θα διατηρήσει ακόμα έναν σύμμαχο στο καθεστώς Άσαντ. Ναι, αυτό είναι αλήθεια, όμως η επιρροή της Τεχεράνης στη Συρία αυξάνεται αναλογικά με το βαθμό που η επιβίωση του Άσαντ κρέμεται από ένα νήμα και είναι απελπισμένος.

  Και όσο περισσότερο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ διακηρύσσουν ότι το Ιράν είναι η μεγαλύτερη απειλή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή – μια γραμμή που προωθείται ιδιαίτερα από τον Νετανιάχου και τον επικεφαλής της CENTCOM [στρατηγό] Τσόσεφ Βότελ- τόσο περισσότερο γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ο ολοένα και πιο φιλόδοξος νεαρός ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας δεν θα στενοχωριόταν κιόλας για έναν πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

  Καλού ή κακού, το Ιράν προορίζεται από τη γεωγραφία να είναι σημαντικός παίκτης στη Μέση Ανατολή μέχρι το τέλος της ανθρωπότητας. Είναι μάλλον τόσο σταθερό, αν όχι περισσότερο, όσο τα περισσότερα καθεστώτα στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι καλύτερο να ασχολούμαστε σε συνεχή βάση με το Ιράν αλλά να διασφαλίσουμε ότι η σχέση δεν θα είναι μόνιμα συγκρουσιακή – όπως προωθούν οι σημερινές αμερικανικές και ισραηλινές διακηρύξεις;

  Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου διαφωνεί με την αμερικανική-ισραηλινή θέση, αφήνοντας μας σοβαρά απομονωμένους και χάνοντας διεθνώς τη σημασία μας στο θέμα του Ιράν – εκτός αν επιλέξουμε να ξεκινήσουμε έναν πραγματικό πόλεμο.

  Όσο γρηγορότερα αυτή η βίαιη πολιτική σύγκρουση τελειώσει, τόσο το καλύτερο σχεδόν για καθέναν και ασφαλώς για τους Σύρπυς πάνω απ’ όλα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι να εμπλακούν σε έναν ακόμα πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο Ομπάμα το κατάλαβε. Παραδόξως, ο Τραμπ φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό και τώρα και έκανε ένα ακόμα βήμα υποβάθμισης των αμερικανικών ανατρεπτικών ενεργειών στη Συρία. Οι συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ δεν ήταν επιτυχείς και οι περισσότεροι στην Ουάσιγκτον το γνωρίζουν.

  Το ισχυρό ρωσοφοβικό λόμπι στην Ουάσινγκτον θα δούμε αναμφισβήτητα αυτή την κίνηση μείωσης της αμερικανικής συγκεκαλυμμένης βοήθειας στους «φιλικούς τζιχαντιστές», ως ένα ακόμα σημάδι ότι ο Πούτιν ελέγχει τον Τραμπ. Αλλά ποιος ελέγχει τους νεοσυντηρητικούς;

  *Ο Graham E. Fuller είναι πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA, συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων για τον μουσουλμανικό κόσμο. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το «Breaking Faith: A novel of espionage and an American’s crisis of conscience in Pakistan» (Ένα μυθιστόρημα κατασκοπείας και η κρίση συνείδησης ενός Αμερικανού στο Πακιστάν) [Amazon, Kindle].

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο