• Πέθανε η συγγραφέας Βούλα Μάστορη

  Πέθανε η συγγραφέας Βούλα Μάστορη

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
   Πέθανε σήμερα, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Βούλα Μάστορη, η οποία γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1945 από Μικρασιάτες γονείς. Η Βούλα Μάστορη έζησε τα παιδικά της χρόνια στην 'Αμφισσα και σε ηλικία 12 ετών πήγε στην Αθήνα. Με την παιδική λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται το 1974. Επίσης, ασχολήθηκε με τη μετάφραση και συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το περιοδικό «Το Ρόδι». Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν τη θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Τα έργα της διακρίνονται από το ρεαλιστικό στοιχείο και από μία φεμινιστική διάθεση. Βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2005 και με αναγραφή στον Διεθνή Τιμητικό Πίνακα IBBY.

  Αποσπάσματα βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και τα ανθολόγια της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δημοσίευσε περισσότερα από 40 βιβλία για παιδιά και δύο για ενήλικες («Το παραμύθι των ψυχών» και «Γυναίκα μπονσάι»). Το τελευταίο παιδικό βιβλίο της κυκλοφόρησε φέτος με τίτλο «Στη χώρα των θαυμάτων» (εκδόσεις Πατάκη).


   
 • Δεύτερο μνημείο υπάρχει στον Λόφο Καστά, στην Αμφίπολη

  Δεύτερο μνημείο υπάρχει στον Λόφο Καστά, στην Αμφίπολη

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Ενα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο απ'αυτό που ήδη έχει βρεθεί στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη, εικάζεται ότι υπάρχει δυτικά, σε βάθος περίπου δύο μέτρων όπως προέκυψε από τη γεωφυσική διασκόπηση που διενεργεί το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

  Όπως αποκάλυψε σήμερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, στο περιθώριο ομιλίας του με θέμα «Πώς εντοπίζονται θαμμένες αρχαιότητες: τα μυστικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη», έχουν εντοπιστεί «στόχοι» δυτικά του μνημείου που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης.

  «Έχουμε, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, την κατανομή της αντίστασης και βλέπουμε ότι κάτι υπάρχει εκεί. Εικάζουμε ότι είναι ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο (απ'αυτό που έχει βρεθεί), σε βάθος περίπου δυο μέτρων, το οποίο πρέπει να ερευνηθεί» εξήγησε ο Γρηγόρης Τσόκας.

  Συμπλήρωσε δε, ότι στον λόφο Καστά που έχει εξερευνηθεί πλήρως με την γεωφυσική διασκόπηση, βρέθηκε ότι υπάρχει μια θαμμένη κοιλάδα, «ένα φαράγγι δηλαδή στη ΒΑ του πλευρά, το οποίο έχει σκεπαστεί από την ανθρώπινη επίχωση και χρήζει περαιτέρω ανασκαφικής διερεύνησης».

  «Η γεωφυσική μελέτη του λόφου Καστά ανατέθηκε στο δικό μας εργαστήρι το 2014 και το πανεπιστήμιο χρηματοδότησε εξολοκλήρου την έρευνα. Έχουμε ήδη εξερευνήσει τον λόφο και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, κάτι που είναι δύσκολο λόγω του όγκου του, ενώ έχουν βρεθεί και κάποια δεδομένα που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης και γι'αυτό προσπαθούμε να βρούμε πόρους για να το συνεχίσουμε» ανέφερε ο καθηγητής. «Επιπλέον», συνέχισε, «έγινε και χρονολόγηση σε ένα κομμάτι λιθάνθρακα που βρέθηκε στα θεμέλια και προέκυψε ότι το μνημείο δημιουργήθηκε το 300, συν-πλην 30, π.Χ.».


   
 • Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ακούει - Ακροάσεις κάθε Τρίτη στις 4:00 μ.μ.

  Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ακούει - Ακροάσεις κάθε Τρίτη στις 4:00 μ.μ.

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η ΣEΙΡΑ ΓΕΦΥΡΕΣ, θεσμοθετώντας τις Ανοιχτές Πλατφόρμες, προσκαλούν ερμηνευτές και δημιουργούς ανεξαρτήτως ηλικίας να λάβουν μέρος σε ακροάσεις που θα πραγματοποιούνται από τις 10 Ιανουαρίου έως και τις 16 Μαΐου 2017 κάθε Τρίτη στις 4:00 μ.μ.  Τα καλύτερα μουσικά σύνολα που θα επιλεγούν από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, θα εμφανιστούν στο Μέγαρο την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018.

  Στις φετινές ακροάσεις μπορούν να συμμετάσχουν σύνολα που αποτελούνται τουλάχιστον από τρία άτομα και ερμηνεύουν κλασικό ρεπερτόριο (από την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα) ή προέρχονται από τον χώρο της τζαζ και της έθνικ.

  Έναρξη ακροάσεων: Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017
  Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: ppat@megaron.gr, 210 72 82 736   
 • Απονεμήθηκαν τα Bραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και Βραβεία «Καρόλου Κουν» 2016

  Απονεμήθηκαν τα Bραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και Βραβεία «Καρόλου Κουν» 2016

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Με το μεγάλο βραβείο Θεάτρου τίμησαν τον Μίκη Θεοδωράκη για το σύνολο του έργου του, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών, στην τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2016, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
   
  Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη τελετή γι? αυτό και η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του, τις προσεχείς ημέρες παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και εκπροσώπων της επιτροπής των βραβείων.
   
  Το βραβείο «Κάρολος Κουν» σκηνοθεσίας ελληνικού έργου, απονεμήθηκε στον Δημήτρη Τάρλοου, για τη σκηνοθεσία του διασκευασμένου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση «η Μεγάλη Χίμαιρα». «Η Μεγάλη Χίμαιρα- που παίζεται και φέτος στο θέατρο μας- στηρίζεται στην αγάπη του κόσμου που είναι τεράστια» είπε ο Δημήτρης Τάρλοου παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο «αντανακλά σε ολόκληρο το έργο του Καραγάτση, αλλά και στο καλλιτεχνικό έργο του θεάτρου Πορεία, που βρίσκεται σε μία δύσκολη περιοχή των Αθηνών, την οποία έχουμε κρατήσει ζωντανή τα τελευταία 17 χρόνια». Ενώ ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τον «Γιώργο Λούκο, που έγινε αποδέκτης της πρότασης μας στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014, τον συγγραφέα Στρατή Πασχάλη, που μας παρέδωσε ένα άρτιο θεατρικό έργο, τον κινηματογραφιστή Χρήστο Δήμα, που σκηνοθέτησε όλο το κινηματογραφικό μέρος της παράστασης και τους ηθοποιούς που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση τη σκηνοθεσία».
   
  Για τον μονόλογο του «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι!», έναν «ιδιοφυή, θεματολογικά και μυθοπλαστικά, κλαυσίγελω για τη σημερινή εθνική μας κακοδαιμονία» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Τέχνης, τιμήθηκε ο Βασίλης Παπαβασιλείου με το βραβείο «Κάρολος Κουν» δραματουργίας ελληνικού έργου. Ο Β. Παπαβασιλείου ευχαρίστησε την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Χορού που «επιμένει να δείχνει τέτοια μακροθυμία απέναντι στο πρόσωπό μου και φέτος να με βραβεύει με μία τρίτη νεόκοπη ιδιότητα, αυτή του συγγραφέα, αφού με έχει βραβεύσει ήδη ως σκηνοθέτη και ως ηθοποιό». «Επιτρέψτε μου να εκλάβω αυτή την απόφαση ως ένα είδος υπενθύμισης, ότι δεν κατάφερα να γίνω τόσο κακό και άτακτο παιδί όσο θα το ήθελα στο ξεκίνημα μου. Θα προσπαθήσω στα χρόνια που θα έρθουν» ανέφερε ο ίδιος.
   
  Το βραβείο «Κάρολος Κουν» ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο, δόθηκε στην Ανθή Ευστρατιάδου, που σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, «διέπρεψε στο ρόλο της συζύγου και επαναστάτριας» στο έργο «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη.


   
 • Ο Γιάννης Μηλιός νέος πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών

  Ο Γιάννης Μηλιός νέος πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
   «Η απόφαση ορισμού νέου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή, σταθερή και εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ προς όφελος όλων» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία γνωστοποιεί τη νέα σύνθεση του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με πρόεδρο τον Γιάννη Μηλιό.

  Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

  «Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου ορίζεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

  Το νέο ΔΣ του Φεστιβάλ ορίζεται ως εξής:

  Πρόεδρος: Μηλιός Γιάννης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ΕΜΠ

  Αντιπρόεδρος: Σταυριανός Πέτρος, Δικηγόρος

  Μέλη: Κουρουπός Γιώργος, συνθέτης

  Λαμπρινουδάκης Βασίλης, Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

  Γιαννοπούλου Έφη, μεταφράστρια- Κριτικός

  Φωστέρη Μάρθα, Κοινωνιολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ιδρυτικό μέλος ΚΕΘΕΑ

  Ερηνάκης Νίκος, Οικονομολόγος, Δρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας της Τέχνης

  Σκεπτικό της απόφασης

  Η γνωστή ρήξη μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του είχε οδηγήσει τον θεσμό σε αδράνεια και ουσιαστικά, σε αδιέξοδο. Η απόφαση ορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου ήταν αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή, σταθερή και εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ προς όφελος όλων».

   
 • Πέθανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Φυσσούν (2)

  Πέθανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Φυσσούν (2)

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Εφυγε από τη ζωή ο Ελληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Φυσσούν, σε ηλικία 83 ετών, από λοίμωξη του αναπνευστικού. Νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες στο νοσοκομείο «Σωτηρία». O Πέτρος Φυσσούν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1933 στη Ρωσία (άλλες πηγές αναφέρουν στο Αγρίνιο), γιος πρόσφυγα από τη Ρωσία που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά τη ρωσική επανάσταση.

  Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης το 1954. Μέχρι το 1956 συνεργάσθηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1961-1965 και στη συνέχεια ομοίως στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 1976-1978. Στη θεατρική σκηνή ερμήνευσε όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, δράμα, κωμωδία, τραγωδία αλλά και επιθεώρηση.

  Είχε συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (1965), Μόσχας και τότε Λένιγκραντ (1966), Αθηνών, Φιλίππων αλλά και στα Επιδαύρια. Υπήρξε θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας, αλλά και μέλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

  Τιμήθηκε με πολλά βραβεία όπως Α΄ ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1963 και 1964 καθώς και με Α΄ Βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975.

  Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, για τον θάνατο του Πέτρου Φυσσούν

  "Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα τον χαμό του Πέτρου Φυσσούν ενός ηθοποιού που υπηρέτησε τη υποκριτική σε όλα τα είδη και σε όλες του τις εκδοχές για πολλές δεκαετίες. Ο Πέτρος Φυσσούν, ηθοποιός πολυβραβευμένος, με πολλούς ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και με συμμετοχές σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ανήκει σε μια εμβληματική γενιά ηθοποιών που εμπλούτισε την υποκριτική τέχνη.
  Το Υπουργείο Πολιτισμού και εγώ προσωπικά θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του και τους οικείους του", δήλωσε η υπουργός.

  Το ΚΚΕ για τον θάνατο του Πέτρου Φυσσούν

  Τη λύπη του για τον θάνατο του ηθοποιού Πέτρου Φυσσούν, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. «Μια σημαντική μορφή του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν πέρασε στην ιστορία. Το πέρασμά του από την σκηνή και την οθόνη και η δύναμη της καλλιτεχνικής του ποιότητας θα τον κρατάει ζωντανό στην μνήμη μας για πάντα» σημειώνει το ΚΚΕ, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

  Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Πέτρο Φυσσούν

  Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Πέτρου Φυσσούν, ενός εξαιρετικού ηθοποιού που υποδύθηκε μια ευρεία γκάμα ρόλων και διακρίθηκε σε όλα τα είδη του θέατρου αλλά και στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση. Υπήρξε σκηνοθέτης και θιασάρχης και διακρίθηκε με πολλά βραβεία στην μακρόχρονη, σημαντική καλλιτεχνική του πορεία την οποία διάνυσε με ήθος και σεμνότητα.

  Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης το 1954. Μέχρι το 1956 συνεργάσθηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου (1961-1965) και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε τρεις ιστορικές του παραγωγές (1977-1978).

  Συνεργασίες με το ΚΘΒΕ
  · « Ο 'Αγιος Πρίγκηψ» της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Σκηνοθεσία: Σταύρος Ντουφεξής (1977) - Αλέξιος
  · «Ιούλιος Καίσαρ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος (1978)- Κάσσιος.
  · «Πέρσες» του Αισχύλου. Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος. (1978)-Ξέρξης.
   
 • Ο δήμαρχος Αθηναίων τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη με το μεγάλο βραβείο θεάτρου

  Ο δήμαρχος Αθηναίων τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη με το μεγάλο βραβείο θεάτρου

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Το μεγάλο βραβείο θεάτρου παρέδωσε στον Μίκη Θεοδωράκη ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τιμώντας την 70χρονη προσφορά και διαδρομή του, στη μουσική και τον πολιτισμό. Ο κ. Καμίνης επισκέφθηκε χθες Τρίτη 13 Δεκεμ΄βρίου 2016 τον κ. Θεοδωράκη στο σπίτι του και παρέδωσε στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη το μεγάλο βραβείο θεάτρου της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Η συνάντηση κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Μίκης Θεοδωράκης, με τον γνωστό γλαφυρό του τρόπο, διηγήθηκε γνωστά και άγνωστα γεγονότα που σημάδεψαν τα ελληνικά μουσικά και θεατρικά δρώμενα, πρόσωπα που επηρέασαν την πορεία του, καθώς και το παράλληλο ενδιαφέρον του για τα πολιτικά πράγματα.


   
 • Οι Μάγοι με τα Δώρα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

  Οι Μάγοι με τα Δώρα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
   
  Το Μεγάλο Εορταστικό Πρόγραμμα του Μουσείου που θα «μαγέψει» μικρούς και μεγάλους, στέλνει αυτές τις γιορτές το μήνυμα της προσφοράς, της σοφίας και της αγάπης. Στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, σ' ένα ονειρικό περιβάλλον η Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ(*) θα παρουσιάσει μια μοναδική θεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική. Γονείς και παιδιά θα συμμετάσχουν στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία των τριών Μάγων σ'Α ένα περιπετειώδες ταξίδι, μέσα στη Φύση. Στην αναζήτησή τους θα βρουν τα πολύτιμα δώρα του σήμερα; Θα καταφέρουν να δουν το φωτεινότερο αστέρι του ουρανού και να ακολουθήσουν το μονοπάτι που φωτίζεται μπροστά τους;

  Στο Αμφιθέατρο 'Αγγελος Γουλανδρής θα ακούσουμε Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια από την γνωστή αφηγήτρια παραμυθιών Λίλη Λαμπρέλλη, με συνοδεία μουσικής από τον Γιάννη Ψαριώτη.

  Στο Εργαστήρι των Μάγων τα παιδιά θα ταξιδέψουν στο χώρο της ζωγραφικής και των χειροτεχνιών, θα ζωγραφίσουν τους μάγους, τα δώρα, θα φτιάξουν δικά τους στολίδια, θα συνθέσουν ένα μεγάλο έργο στον χώρο και θα πάρουν μαζί τις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές τους.

  … …και ΦΕΤΟΣ για πρώτη φορά το «Δωμάτιο Απόδρασης» του Athens Clue στο Μουσείο!
  H παρέα σας θα πρέπει, μέσα σε 25 λεπτά μόνο, να λύσει ένα μυστήριο, συμμετέχοντας σε μια περιπέτεια εξυπνάδας και ταχύτητας, με τίτλο «Στα Ίχνη του Χαμένου Διαμαντιού»!
  Συμμετοχή ανά 6 άτομα.

  Φυσικά, μπορείτε να επισκεφθείτε όλες τις Εκθέσεις του Μουσείου, καθώς και την Έκθεση Φωτογραφίας «Οδοιπορικό στη Νότιο Αμερική» της Green Project, που παρουσιάζεται  στο πλαίσιο του φετινού Εορταστικού Προγράμματος!

  Στο Πωλητήριο του Μουσείου, θα βρείτε μια ξεχωριστή ποικιλία αντικειμένων σε μεγάλο εύρος τιμών, για να δωρίσετε στους δικούς σας.

  Και μην ξεχνάτε το Café Αμμωνίτες και το Museum Café-Restaurant όπου σας περιμένουν πεντανόστιμες γευστικές απολαύσεις από τον Executive Chef Δημήτρη Σκαρμούτσο!

  Οι Μάγοι με τα Δώρα στο Μουσείο…! Σας περιμένουμε για να διασκεδάσουμε, να γίνουμε συνταξιδιώτες των 3 Μάγων και να στείλουμε παντού το μήνυμα της χαράς και της αισιοδοξίας.

  (*Συντελεστές Ομάδας Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ : Σχεδιασμός-σκηνοθεσία: Ηλίας Πίτσικας, Κείμενα: Μαρία Μενεγάκη, Μουσική: Γιάννης Σφυρής, Χορογραφίες: Σοφία Δράκου, Κατασκευές: Μάρθα Τζαβάρα και Μιχάλης Λαγκουβάρδος)

  Εισιτήρια
  Γενική είσοδος: 8 ευρώ για ενήλικες και παιδιά
  Δωρεάν: παιδιά έως 2 ετών, ΑΜΕΑ, εθελοντές του ΜΓΦΙ
  Οικογένειες με 2 παιδιά :28 ευρώ
  Οικογένειες με 3 παιδιά: 34 ευρώ
  50% έκπτωση: πολύτεκνες οικογένειες, άτομα άνω 65 ετών, ΦΙΛΟΙ ΜΓΦΙ,
  μέλη ICOM, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, ξεναγοί, δημοσιογράφοι

  Ημέρες και ώρες λειτουργίας προγράμματος «Οι Μάγοι με τα Δώρα στο Μουσείο»
  Σάββατο 24/12/2016 έως και Κυριακή 08/01/2017

  Το Μουσείο θα είναι κλειστό μόνο Ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
  Ανοιχτά τις αργίες 26/12 και 6/1

  Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.

  Συμμετοχή στο Δωμάτιο Απόδρασης του Athens Clue : 6 ευρώ το άτομο
  Πληροφορίες για κρατήσεις θέσεων θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες.

  Είσοδος
  ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ, Όθωνος 100, Κηφισιά


  Πληροφορίες

  Τηλέφωνο: 210 8015870
  Ιστοσελίδα: www.gnhm.gr


   
 • Πέθανε στα 99 η ηθοποιός Ζα Ζα Γκαμπόρ

  Πέθανε στα 99 η ηθοποιός Ζα Ζα Γκαμπόρ

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Η θρυλική σταρ του Χόλιγουντ Ζα Ζα Γκαμπόρ (Zsa Zsa Gabor) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι CBS στο Λος 'Αντζελες, που επικαλέστηκε τον/την υπεύθυνο των δημοσίων της σχέσεων. Ουγγρικής καταγωγής, η Γκαμπόρ μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έγινε γνωστή ως ηθοποιός τόσο για την πληθωρική προσωπικότητά της όσο και για τους γάμους της - το 1986 παντρεύτηκε τον έννατο και τελευταίο της σύζυγο.

  Ο Έντουαρντ Λότσι, ο οποίος χειριζόταν επί χρόνια τις δημόσιες σχέσεις της Γκαμπόρ, είπε ότι η ηθοποιός που γεννήθηκε στην Ουγγαρία άφησε την τελευταία της πνοή στην οικία της στο Λος 'Αντζελες μετά από μακροχρόνιες περιπέτειες υγείας. Τον Φεβρουάριο θα έκλεινε τα 100 χρόνια.

  Η Γκαμπόρ είχε κατά γενική ομολογία μια προσωπικότητα που επισκίαζε τα υποκριτικά της ταλέντα. Η εύθυμη και ζωηρή της προσωπικότητα καθώς και η ομορφιά της την βοήθησαν να αποκτήσει μια σειρά πλούσιων συζύγων. Είχε μια τάση να αποκαλεί τους πάντες "χρυσό μου" (dah-ling), με βαριά ουγγρική προφορά. Μαζί με τις αδελφές της Εύα και Μάγδα, έγινε στις δόξες της σήμα κατατεθέν του κοινωνικού κύκλου του Χόλιγουντ.

  Κάποτε περιγράφηκε ως "η πιό ακριβή εταίρα από την εποχή της Μαντάμ ντε Πομπαντούρ", αλλά η Γκαμπόρ επέμενε ότι ο μόνος γάμος της που είχε χρηματικό κίνητρο ήταν με τον σύζυγο νούμερο 2, τον μεγιστάνα ξενοδοχείων Κόνραντ Χίλτον.

  Και είναι αλήθεια ότι οι γάμοι θα μπορούσαν να περιγραφούν ως οικογενειακή επιχείρηση της οικογένειας Γκαμπόρ, με τη Ζα Ζα ως διευθύνοντα σύμβουλο. Οι εννιά γάμοι της ξεπέρασαν τους πέντε της Εύας, η οποία πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του '60 "Green Acres" (Πράσινα λιβάδια), και τους έξι της Μάγδας, της οποίας η χολυγουντιανή καριέρα βασιζόταν κυρίως στο γεγονός ότι ήταν μία από τις αδερφές Γκαμπόρ.

  Ενώ σπάνια αναγνωρίστηκε για τις υποκριτικές της δεξιότητες, η Ζα Ζα Γκαμπόρ έχτισε μια καριέρα από τις πρώτες της κιόλας μέρες στο Χόλιγουντ. Οι καλύτεροι ρόλοι της ήταν στην ταινία "Moulin Rouge" (Μουλέν Ρουζ), για το οποίο είχε θετικές κριτικές (1952), και για το "Lili" (1953).

  Εμφανίστηκε σε πάνω από 30 ταινίες, ενώ τη δεκαετία του '70 άρχισε να απορρίπτει μικρότερους ρόλους, καταλήγοντας να παίζει σε ταινίες χαμηλού κόστους με τίτλους όπως "Queen of Outer Space" (Βασίλισσα του διαστήματος) και "Picture Mommy Dead" (Φαντάσου τη μανούλα νεκρή).

   
 • Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

  Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Αυτά τα Χριστούγεννα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει τις πρώτες εορταστικές εκδηλώσεις στο νέο σπίτι της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους με ξεχωριστές ιστορίες από τις συλλογές της.

  Από τις 22 έως τις 25 Δεκεμβρίου και από τις 29 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου, πάνω από 70 γνωστοί συγγραφείς, τραγουδιστές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και βιβλιοθηκονόμοι δηλώνουν «παρών» για να δώσουν φωνή σε αγαπημένα χριστουγεννιάτικα βιβλία και να στηρίξουν την Εθνική Βιβλιοθήκη στο νέο ξεκίνημά της. Έργα των 'Αντερσεν, Γκριμμ και Ντίκενς, παραδοσιακά παραμύθια, διηγήματα του Παπαδιαμάντη και του Κόντογλου αλλά και σύγχρονες ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από δημόσιες αναγνώσεις από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

  Παράλληλα, στον ίδιο χώρο τοποθετείται από 16 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 15 Ιανουαρίου 2017 το Δέντρο των Ευχών του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Πρόκειται για το αποτέλεσμα 100 Εργαστηρίων Ευχών που πραγματοποιήθηκαν σε βιβλιοθήκες και σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με τον συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η δράση ενέπνευσε χιλιάδες παιδιά να κατασκευάσουν πρωτότυπες ευχές για το νέο έτος, αξιοποιώντας λέξεις από αποσπάσματα βιβλίων. Οι δημιουργίες τους κατέφθασαν ταχυδρομικώς στο Βαλλιάνειο κτίριο, οι φάκελοι ανοίχτηκαν από το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης και οι ευχές αποτελούν, πλέον, το πρώτο υλικό που κάνει ποδαρικό στις νέες εγκαταστάσεις, πριν γεμίσουν τα ράφια από βιβλία κατά τη διάρκεια του 2017.

  Ιστοσελίδα Μετάβασης: transition.nlg.gr

  Ιστοσελίδα Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών: network.nlg.gr

  Facebook: www.facebook.com/NLGreece/
   Hashtag: #forEBEr


   
 • Πέθανε, σε ηλικία 53 ετών, ο τραγουδιστής George Michael

  Πέθανε, σε ηλικία 53 ετών, ο τραγουδιστής George Michael

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 53 ετών, ο διάσημος τραγουδιστής  της pop, George Michael (Τζορτζ Μάικλ), τα μεσάνυχτα της Κυριακής 25 Δεκεμβρίου 2016, στο σπίτι του στο Οξφορντσιρ της Αγγλίας, όπως ανακοίνωσε ο πράκτορας και υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις του καλλιτέχνη. «Με μεγάλη μας θλίψη επιβεβαιώνουμε ότι ο αγαπημένος μας γιος, αδελφός και φίλος Τζορτζ πέθανε ειρηνικά, από καρδιακή ανακοπή, στο σπίτι του τα Χριστούγεννα», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο πράκτορας του τραγουδιστή. Στη σειρά των μεγάλων επιτυχιών του Τζορτζ Μάικλ περιλαμβάνεται και το γιορτινό Last Christmas, και μοιάζει τραγική ειρωνία ότι και ο ίδιος απεβίωσε τη νύχτα των Χριστουγέννων.

  Ο Τζορτζ Μάικλ γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1953 με το όνομα Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου στο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν Κύπριος εστιάτορας που μετακόμισε στο Λονδίνο και η μητέρα του Αγγλίδα χορεύτρια.  Έγινε παγκοσμίως γνωστός κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και 1990 αρχικά με το μουσικό δίδυμο Wham!, το οποίο δημιούργησε μαζί με τον 'Αντριου Ρίτζλεϊ το 1981

  Ο Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου, που κάποτε έπαιζε μουσική στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου πριν ιδρύσει το συγκρότημα Wham! μαζί με τον φίλο του 'Αντριου Ρίτζλεϊ το 1981, απεβίωσε στο σπίτι του στο Γκόρινγκ, στο Όξφορντσιρ, μετέδωσε το BBC.

  Πολλά από τα κομμάτια του είχαν επιρροές από την R&B αλλά η μελωδική του φωνή ήταν αυτή που τον καθιέρωσε σε διαφορετικά είδη μουσικής.

  Το 1988 κέρδισε το βραβείο Γκράμι για το τραγούδι  «I Knew You Were Waiting (for Me)», ένα ντουέτο με την Αρίθα Φράνκλιν ενώ απέσπασε ένα ακόμη βραβείο Γκράμι με το «Faith» για το άλμπουμ της χρονιάς. Το 2004 η Ραδιοφωνική Ακαδημία της Βρετανίας τον ανακήρυξε ως τον καλλιτέχνη τα κομμάτια του οποίου είχαν ακουστεί περισσότερο στο ραδιόφωνο από το 1984 έως το 2004.

  Wham! - Wake Me Up Before You Go-Go  Wham! - Last Christmas  Η ζωή του Τζορτζ Μάικλ δεν είχε μόνο λάμψη αλλά και πολλές «σκοτεινές» στιγμές με αποκορύφωμα τη σύλληψή του το 1998 σε δημόσια τουαλέτα στο Λος 'Αντζελες που τον οδήγησε στο να δημοσιοποιήσει την ομοφυλοφιλία του.

  Ο θάνατός του δεν θεωρείται ύποπτος από τη βρετανική αστυνομία, την οποία επικαλέστηκε η βρετανική δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένος. Έχασα έναν αγαπημένο φίλο, τον πιο ευγενικό και γενναιόδωρο, κι έναν εξαίρετο καλλιτέχνη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται στην οικογένειά του και τους θαυμαστές του», έγραψε ο βρετανός τραγουδιστής Έλτον Τζον στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram. Αν και είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, ο Τζορτζ Μάικλ ετοίμαζε ένα καινούργιο άλμπουμ σε συνεργασία με τον βρετανό μουσικό παραγωγό Naughty Boy.

   Η δημοφιλία του είχε μειωθεί τη δεκαετία του 1990, αλλά επέστρεψε το 2004 με το άλμπουμ «Patience», που κατέλαβε την πρώτη θέση των πωλήσεων στη Βρετανία.

  Ο τραγουδιστής πέρασε επανειλημμένα φάσεις που αντιμετώπισε προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ στο παρελθόν. Του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων εβδομάδων το 2010, όταν έπεσε με το Range Rover του πάνω σε ένα κατάστημα στο βόρειο Λονδίνο υπό την επήρεια κάνναβης. Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε βρεθεί λιπόθυμος μέσα στη Mercedes του κι ομολόγησε πως είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, αλλά απέφυγε τη φυλάκιση συμφωνώντας να προσφέρει 100 ώρες κοινωφελούς εργασίας. Του είχε απαγορευτεί να οδηγεί για δυο χρόνια.

  Ο Τζορτζ Μάικλ πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους τις τέσσερις δεκαετίες που μεσουράνησε στη σκηνή της ποπ μουσικής, τα 20 ήδη με τον πρώτο δίσκο της σόλο καριέρας του, που είχε τίτλο «Faith» (1987). Το τελευταίο του άλμπουμ, με τίτλο «Symphonica» (2014), έγινε χρυσό στη Βρετανία.


  2016, μια τραγική χρονιά για τη μουσική

  O θάνατος του βρετανού σταρ της ποπ Τζορτζ Μάικλ χθες, ανήμερα τα Χριστούγεννα, έρχεται να κλείσει μια τραγική χρονιά 2016 για τη μουσική μετά τον θάνατο του Ντέιβιντ Μπόουι και του Πρινς, μεταξύ άλλων.

  Ντέιβιντ Μπόουι: Το ίνδαλμα της γκλαμ-ροκ βύθισε στο πένθος εκατομμύρια θαυμαστές του πεθαίνοντας στις 10 Ιανουαρίου, μόλις δύο ημέρες πριν από την κυκλοφορία του τελευταίου του δίσκου "Blackstar" την ημέρα των 69ων γενεθλίων του. Πρωτοπόρος και δημιουργικός μέχρι τον θάνατο του, ο Μπόουι υπέφερε από καρκίνο αλλά μόνο οι οικείοι του ήξεραν τη μάχη που έδινε κατά της νόσου.

  Γκλεν Φρέι: Συνιδρυτής και αρχηγός του αμερικανικού συγκροτήματος Eagles πεθαίνει στις 18 Ιανουαρίου, σε ηλικία 67 ετών, έπειτα από χρόνια αρρώστιας. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του "Hotel California", οι Eagles ήταν μεταξύ των συγκροτημάτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στην ιστορία της αμερικανικής ροκ.

  Πολ Κάντνερ: Συνιδρυτής και εμπνευστής του ροκ συγκροτήματος Jefferson Airplane, του οποίου η ψυχεδελική μουσική ήταν κάτι σαν φυσική μουσική υπόκρουση στη δεκαετία του 1960 και στην εποχή των χίπις. Ο Κάντνερ πεθαίνει στις 28 Ιανουαρίου, σε ηλικία 74 ετών, από καρδιακή προσβολή.

  Μορίς Γουάιτ: Ιδρυτής του συγκροτήματος Earth, Wind & Fire είχε συνθέσει μικρά υπέροχα ποπ κομμάτια εμπνευσμένα από τη φανκ.

  Το συγκρότημα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που είχαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στην ιστορία της μουσικής. Ήταν αναμφίβολα το πρώτο αφρο-αμερικανικό συγκρότημα που είχε μεγάλη απήχηση στο λευκό κοινό. Ο Μορίς Γουάιτ πέθανε σε ηλικία 74 ετών στις 4 Φεβρουαρίου, αφού βασανίστηκε πολλά χρόνια από τη νόσο του Πάρκινσον.

  Κιθ 'Εμερσον και Γκρεγκ Λέικ: Ο 'Εμερσον, ένας από τους πρωτοπόρους του συνθεσάιζερ στη ροκ μουσική, αυτοκτονεί στο σπίτι του στο Λος 'Αντζελες στην Καλιφόρνια, στις 11 Μαρτίου. Ο μπασίστας και τραγουδιστής Γκρεγκ Λέικ αλλά και φίλος του στο συγκρότημα Emerson, Lake & Palmer, στο κορυφαίο τρίο της progressif rock, πεθαίνει από καρκίνο, εννέα μήνες αργότερα, στις 7 Δεκεμβρίου σε ηλικία 69 ετών, στο Λονδίνο.

  Φιφ Ντάογκ: Ο ράπερ του A Tribe Called Quest, ενός συγκροτήματος που έφερε νέα καλλιτεχνική αίσθηση στη χιπ-χοπ, πέθανε στις 22 Μαρτίου σε ηλικία 45 ετών, έπειτα από μακρά μάχη με τον διαβήτη.

  Μερλ Χάγκαρντ: Θρύλος της κάντρι μουσικής, που αυτοαποκαλείτο "παράνομος", διηγείτο με τη φωνή του τη ζωή των χαρακτηριστικών απομονωμένων συντηρητικών της δεκαετίας του 1960 Πέθανε στις 6 Απριλίου, την ημέρα των 79ων γενεθλίων του.

  Πρινς: Καλλιτέχνης από αυτούς που σημάδεψαν τη δεκαετία του 1980, κυρίως με το τραγούδι του "Purple Rain". Το παιδί από τη Μινεάπολη πέθανε στις 21 Απριλίου σε ηλικία 57 ετών στην κατοικία-στούντιο του στο Paisley Park στη Μινεσότα από υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Ο Πρινς που είχε διασώσει μια αισθησιακή φανκ, ήταν παραγωγικός ως μουσικός αλλά ταυτόχρονα εσωστρεφής ως προσωπικότητα.

  Λέοναρντ Κοέν: Ποιητής και τραγουδιστής, οι μελωδίες του για την αγάπη και την πνευματικότητα του είχαν χαρίσει ένα ακράδαντα πιστό κοινό. Πέθανε στις 7 Νοεμβρίου σε ηλικία 82 ετών στο Μόντρεαλ. Η ταφή του έγινε σε πολύ στενό κύκλο, πριν ακόμη η οικογένειά του ανακοινώσει τον θάνατό του. Όπως ο Μπόουι, ο Καναδός με την τραχιά φωνή μόλις είχε ολοκληρώσει τον τελευταίο του δίσκο, "You Want It Darker", επιλέγοντας έναν τίτλο που προοιώνιζε το τέλος.

  Σάρον Τζόουνς: Τραγουδίστρια της σόουλ και της φανκ, ο θηλυκός Τζέιμς Μπράουν όπως την αποκαλούσαν, είχε αργήσει να γίνει διάσημη. Πέθανε στις 18 Νοεμβρίου από καρκίνο σε ηλικία 60 ετών.

  Ρικ Παρφίτ: κιθαρίστας του βρετανικού συγκροτήματος της ροκ Status Quo, διάσημος κυρίως για το τραγούδι του "In the Army Now". Πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου σε ηλικία 68 χρονών από επιπλοκές μιας λοίμωξης. Έπειτα από πολλά προβλήματα υγείας που είχε στο παρελθόν, σκόπευε να αρχίσει σόλο καριέρα και να κυκλοφορήσει ένα δίσκο το 2017.

  Τζορτζ Μάικλ: Πρώην αρχηγός του ποπ ντούο Wham! στη δεκαετία του 1980. Ο βρετανός καλλιτέχνης ακολούθησε στη συνέχεια μια λαμπρή σόλο καριέρα. Ο συνθέτης του "Careless Whisper" που είχε μονοπωλήσει αρκετές φορές τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με τα προβλήματα υγείας του, πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο ανήμερα τα Χριστούγεννα στα 53 του χρόνια.
   
 • Μαντόνα, Ελτον Τζον καο Πολ Μακάρτνεϊ αποχαιρετούν τον George Michael

  Μαντόνα, Ελτον Τζον καο Πολ Μακάρτνεϊ αποχαιρετούν τον George Michael

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Η Μαντόνα, ο Ελτον Τζον, ο Πολ Μακάρτνεϊ και πολλοί άλλοι, ανώνυμοι και επώνυμοι θαυμαστές και φίλοι του Τζορτζ Μάικλ, απότισαν φόρο τιμής στον αστέρα της ποπ που έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 53 ετών. Ο Τζορτζ Μάικλ άφησε την τελευταία του πνοή ανήμερα τα Χριστούγεννα και η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι ο θάνατός του δεν είναι "ύποπτος".

  Ο μάνατζέρ του, Μάικλ Λίπμαν, είπε ότι ο τραγουδιστής πέθανε από καρδιακή προσβολή. "Είμαι συνετριμμένος από την απώλεια του πολυαγαπημένου φίλου μου, του Γιογκ. Εγώ, και οι αγαπημένοι του, οι φίλοι του, ο κόσμος της μουσικής, όλος ο κόσμος. Θα τον αγαπάμε πάντα" έγραψε στο Twitter ο 'Αντριου Ρίτζλεϊ, ο φίλος του με τον οποίο ίδρυσαν μαζί το ντουέτο Wham! στις αρχές της δεκαετίας του '80. "Αντίο φίλε μου. 'Αλλος ένας μεγάλος καλλιτέχνης μας αφήνει" ήταν το μήνυμα που έστειλε η Μαντόνα.

  "Η γλυκιά μουσική του Τζορτζ Μάικλ θα ζει ακόμη και μετά τον ξαφνικό θάνατό του. Συνεργαστήκαμε αρκετές φορές και το μεγάλο ταλέντο του πάντα έλαμπε ενώ το αυτοσαρκαστικό χιούμορ του καθιστούσε την εμπειρία αυτή ακόμη πιο ευχάριστη" είπε ο Πολ Μακάρτνεϊ. Πολλοί θαυμαστές του άφησαν λίγα λουλούδια και άναψαν κεριά έξω από τα σπίτια του, στο Λονδίνο και το Όξφορντσιρ.

  «Μεγάλωσα μαζί του. Ήταν μια μουσική συλλογή για τους καλούς και τους κακούς καιρούς. Και ήρθα σήμερα εδώ απλώς και μόνο για να πω "Ευχαριστώ Τζορτζ" για τη μουσική» είπε ένας από αυτούς. Νωρίτερα, ο Έλτον Τζον, στενός φίλος και συνεργάτης του Τζορτζ Μάικλ, τον αποχαιρέτησε λέγοντας ότι "έχασε έναν αγαπημένο φίλο, την ευγενέστερη και πιο γενναιόδωρη ψυχή".
   

   
 • Μία ημέρα μετά τον θάνατο της Carrie Fisher, πέθανε και η μητέρα της, Debbie Reynolds

  Μία ημέρα μετά τον θάνατο της Carrie Fisher, πέθανε και η μητέρα της, Debbie Reynolds

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Η θρυλική ηθοποιός του Χόλιγουντ Debbie Reynolds ( Ντέμπι Ρέινολντς), μητέρα της επίσης ηθοποιού Carrie Fisher (Κέρι Φίσερ), πέθανε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσε ο γιός της. Η Ρέινολντς, με το ταλέντο της στο τραγούδι και τον χορό μπήκε στην καρδιά εκατομμυρίων θεατών του κινηματογράφου στον κόσμο με μιούζικαλ όπως το "Singin' in the Rain".

  Η Ντέμπι Ρέινολντς, μια από τις παλαίμαχες και πιό αγαπημένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, πέθανε λίγες ώρες μετά την εσπευσμένη εισαγωγή της σε νοσοκομείο στο Λος 'Αντζελες, αφού υπέστη εγκεφαλικό, είπε ο γιός της Τοντ Φίσερ. Ο θάνατός της επήλθε μία μόνο μέρα μετά τον θάνατο της κόρης της, ηθοποιού Κέρι Φίσερ από καρδιακή προσβολή.

  Η Ρέινολντς, που απέκτησε φήμη μετά το "Singin' in the Rain", εμφανίστηκε σε δεκάδες ταινίες με ρόλους δίπλα στον Τζιν Κέλι, τον Φρανκ Σινάτρα, τον Τόνι Κέρτις, τον Ντόναλντ Ο' Κόνορ, τον Φρεντ Ασταίρ και τον Ντικ Βαν Ντάικ. Είχε προταθεί για Όσκαρ για τον ρόλο της στη ταινία του 1964 "The Unsinkable Molly Brown".

  Στο απόγειο της καριέρας της, η Ρέινολντς ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο όταν ο σύζυγός της, τραγουδιστής Έντι Φίσερ, απέκτησε σχέση με την ηθοποιό Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Η Ρέινολντς και ο Φίσερ πήραν διαζύγιο το 1959, και αυτός παντρεύτηκε την Τέιλορ. Αργότερα, η Ρέινολντς και η Τέιλορ, η οποία χώρισε από τον Φίσερ, συμφιλιώθηκαν και εμφανίστηκαν μαζί στην ταινία γυρισμένη ειδικά για την τηλεόραση "These Old Broads", που είχε γραφτεί από την Κέρι Φίσερ.

  Μεταξύ των γυρισμάτων πολλών ταινιών στις οποίες έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους, και όταν μειώθηκαν οι συμμετοχές της σε ταινίες, συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές και πολλές τηλεοπτικές σειρές, έδωσε παραστάσεις σε νάιτκλαμπ, και το 1968 παρουσίασε τη δική της εκπομπή στο κανάλι NBC, "The Debbie Reynolds Show".

  Η τελευταία μεγάλη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ήταν το 1970, "What's the Matter with Helen?", ενώ είχε μικρούς ρόλους σε μεταγενέστερες ταινίες.

  Παντρεύτηκε δεύτερη φορά τον επιχειρηματία παπουτσιών Χάρι Καρλ, χωρίζοντάς τον στις αρχές της δεκαετίας του '70 αφού αυτός έχασε ένα μεγάλο ποσοστό της περιουσίας της σε τυχερά παιχνίδια. Το 1984 παντρεύτηκε τον επενδυτή ακινήτων Ρίτσαρντ Χάμλετ και αγόρασαν ένα ξενοδοχείο και καζίνο στο Λας Βέγκας, όπου έδωσε παραστάσεις. Ο γάμος έληξε εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης του εγχειρήματος και η Ρέινολντς κήρυξε πτώχευση για να προστατευθεί από τους πιστωτές.

  "Υπάρχουν καλοί άνδρες, όπως ο πατέρας μου και ο γιός μου Τοντ, αλλά εγώ έτυχε να παντρευτώ ηλίθιους, γι' αυτό το λόγο παραιτήθηκα εδώ και πολλά χρόνια. Έχω απαίσιο γούστο στους άντρες", είπε σε μια τοπική αγγλική εφημερίδα, Yorkshire Post, το 2010.

  Το 1988 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, "Debbie: My Life".


   
 • Απεβίωσε η σκηνοθέτρια Ηρώ Σγουράκη

  Απεβίωσε η σκηνοθέτρια Ηρώ Σγουράκη

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
   Εφυγε από τη ζωή, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, η σκηνοθέτρια Ηρώ Σγουράκη, η οποία μαζί με τον άνδρα της, Γιώργο Σγουράκη, είχαν δημιουργήσει δεκάδες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση. Από τα πιο εμβληματικά τους έργα ήταν το «Μονόγραμμα», όπου παρουσιάζονταν οι αυτοβιογραφίες των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας.

  Γεννημένη στην Αθήνα, η μικρασιατικής καταγωγής Ηρώ Σγουράκη έκανε τις γυμνασιακές σπουδές της στο Αρσάκειο, ενώ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην «Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών», καθώς και σκηνοθεσία.

  Ήταν μέλος του «Ιδρύματος Μελετών Νίκος Καζαντζάκης» και διετέλεσε μέλος των Δ.Σ. του «Πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αθηναίων», του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84». Ήταν επίσης εταίρος της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας» των Αρσακείων Σχολείων και συνεργάτης του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών», ενώ διετέλεσε και σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας, Μίκη Θεοδωράκη.

  Το συγγραφικό έργο της είχε ερευνητικό χαρακτήρα, όπως το βιβλίο - λεύκωμα «Γαύδος, οδοιπορικό στο χώρο και στον χρόνο».

  Το έργο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη στην ελληνική τηλεόραση αποτελείται από περίπου 800 ταινίες-ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το «Μονόγραμμα», το οποίο έχει αποκληθεί από τον Τύπο ως το «εθνικό αρχείο». Επίσης, δημιούργησαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αρχείο Κρήτης» και εξέδωσαν τα λευκώματα με dvd «Μίκης Θεοδωράκης - ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του», «Γιάννης Ρίτσος ? αυτοβιογραφία», την ταινία «Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου», τα βιβλία «Κρητικά Ημερολόγια», καθώς και την ειδική έκδοση σε cd με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

  Η ΕΡΤ σε ειδική εκδήλωση, τον Φεβρουάριο 2012, βράβευσε τους δυο δημιουργούς για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της εκπομπής «Μονόγραμμα» στην ελληνική τηλεόραση.

  Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία, όπως η ταινία «Θεόφιλος Γ. Χ Μιχαήλ» - Α' Βραβείο 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Μίκης Θεοδωράκης ? αυτοβιογραφία» κ.ά. Σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ταινίες από το έργο τους αποτελούν θέματα μελέτης και διδασκαλίας, όπως από τις σειρές «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική...», «Μονόγραμμα», καθώς και από τα ντοκιμαντέρ «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», «Η άλλη Ελλάδα» και «Αυτή είναι η Κρήτη».

  Το 2012 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τους παραγωγούς εκπομπών και κινηματογραφιστές Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους που αφορά στη δημιουργία εκπομπών πνευματικού, ιστορικού-καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τα οποία προάγεται η ελληνική ποιοτική τηλεόραση.


   
 • Πέθανε ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μάντης - Την Πέμπτη 5-1-2017 η κηδεία του

  Πέθανε ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μάντης - Την Πέμπτη 5-1-2017 η κηδεία του

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
   Η αρχαιολογική κοινότητα έχασε σήμερα έναν διακεκριμένο εκπρόσωπό της, τον Αλέξανδρο Μάντη, έναν αρχαιολόγο που είχε εργαστεί ιδιαίτερα για την Ακρόπολη. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, στις 14.30, στο ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι.
   
  Γεννημένος το 1947, ο Αλέξανδρος Μάντης σπούδασε κλασική αρχαιολογία στο Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1975 και το 1983 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα με βαθμό άριστα. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής του ήταν τα «Προβλήματα της εικονογραφίας των ιερειών και των ιερέων στην αρχαία ελληνική τέχνη». Διεύρυνε τον κύκλο των σπουδών του με έρευνες και υποτροφίες στο αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόνης (1976- 1978, 1988-1989), στο Βρετανικό Μουσείο (1986) και στο αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου (1979).
   
  Εργάστηκε κατά διαστήματα στην αρχαιολογική υπηρεσία, από το 1975- 1979 και από το 1979 κε. ως μόνιμος μετά από διορισμό με εισαγωγικό διαγωνισμό στον οποίο πρώτευσε.
   


   
 • Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας Χριστόφορος Μηλιώνης

  Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας Χριστόφορος Μηλιώνης

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
   Εφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος πεζογράφος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Χριστόφορος Μηλιώνης. Σε ανακοίνωση της, η Εταιρεία Συγγραφέων αναφέρει: «Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας, Χριστόφορου Μηλιώνη. Ο Χριστόφορος Μηλιώνης ήταν ένας καταξιωμένος συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστός για τα διηγήματά του, τα οποία βραβεύτηκαν και μεταφράστηκαν στο εξωτερικό. Στους οικείους του εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας».

  Ο Χριστόφορος Μηλιώνης γεννήθηκε στο Περιστέρι Πωγωνίου, των Ιωαννίνων, το 1932. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή και σπούδασε φιλολογία στο ΑΠ Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε τη μέση εκπαίδευση, στην Ελλάδα και την Κύπρο, ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου/Λυκείου, και μέλος των εκδοτικών ομάδων των γιαννιώτικων περιοδικών «Ενδοχώρα» και «Δοκιμασία». Αρκετά άρθρα του δημοσιεύτηκαν στην Φιλολογική Καθημερινή και αργότερα στα Νέα. Ήταν σύζυγος της ομότιμης καθηγήτριας της γαλλικής φιλολογίας Τατιάνας Τσαλίκη-Μηλιώνη και ιδρυτικό μέλος (έχοντας διατελέσει και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου) της Εταιρείας Συγγραφέων.

  «Κεντρική σημασία σε όλα τα πεζά του Χριστόφορου Μηλιώνη έχει η μνήμη, ο απεριόριστος και αεικίνητος χρόνος της αναθύμησης, της αναπόλησης. Όλα συμβαίνουν εκεί, καθώς σχεδόν όλες οι ιστορίες του εκκινούν από προσωπικά βιώματα και αναπτύσσονται έπειτα διασταλτικά μέσω της συγγραφικής φαντασίας, με τη χρησιμοποίηση προσώπων που αφηγούνται για λογαριασμό του. Επίσης, κεντρικό ρόλο στις μικρές και μεγάλες ιστορίες του Μηλιώνη παίζει το περιβάλλον, συνήθως ο εξω-αστικός χώρος, η ενδοχώρα των Ιωαννίνων και το φυσικό τοπίο της, εκεί όπου ο ίδιος άρχισε να σχηματίζεται ως συνείδηση και εκεί όπου απέκτησε τα νεανικά και παιδικά του βιώματα, συσχετισμένα σχεδόν πάντοτε με το βαρύ αποτύπωμα της ιστορίας της Κατοχής και του Εμφυλίου, και των δραματικών επιπτώσεών της δράσης της στη ζωή των ανθρώπων.
   

   
 • Πέθανε η Κέλλυ Σακάκου, από τις πρώτες παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης

  Πέθανε η Κέλλυ Σακάκου, από τις πρώτες παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Απεβίωσε το πρωί της Κυριακής 8 Ιανουαρίου 2017 η Κέλλυ Σακάκου, μια από τις πρώτες παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης. Η Κέλλυ Σακκάκου εργάστηκε επί 30 περίπου χρόνια ως παρουσιάστρια στην ΕΡΤ. Η γνωστή παρουσιάστρια βρισκόταν εδώ και μήνες σε ακινησία λόγω εγχείρησης που είχε κάνει στο ισχίο της.
  Η Κέλλυ Σακάκου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Ήταν αριστούχος στην «Ευαγγελική Σχολή» της Νέας Σμύρνης ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε από τη σχολή «Κατσέλη» όπου σπούδασε ηθοποιός. Σπούδασε δραματική τέχνη και δημοσιογραφία και εργάστηκε στην Τηλεόραση, στο Ραδιόφωνο, στη Διαφήμιση και στον Τύπο.

  Συγκεκριμένα, συμπλήρωσε 30 χρόνια στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) και συμμετείχε σε πολλές εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η παρουσία της στην ΕΡΤ σφράγισε τις δεκαετίες 1970 και 1980. Ήταν μία από τις πιο αναγνωρίσιμες παρουσιάστριες της Ελληνικής τηλεόρασης.

  Η παρουσιάστρια το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και βρισκόταν καθηλωμένη στο κρεβάτι, μετά από επέμβαση στο ισχύο της. 

  Τον περασμένο Ιούλιο είχε χάσει τον αγαπημένο της σύζυγο και σύντροφο ζωής Σπύρο Φασιανό, γεγονός που την είχε συγκλονίσει.

   
 • Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Oscar 2017

  Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Oscar 2017

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Ανακοινώθηκαν στο Λος Αντζελες οι υποψηφιοτήτες για τα φετινά βραβεία Οσκαρ. Πρώτη με 14 υποψηφιότητες συνολικά έρχεται το μιούζικαλ «La La Land». Υποψήφιο για Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου είναι το «The lobster» (Ο αστακός) του Γιώργου Λάνθιμου, όπως ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα από την Αμερικανική Ακαδημία. Μαζί με τον συνεργάτη του και συνσεναριογράφο, Ευθύμη Φιλίππου, ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί και πάλι Οσκαρ, έξι χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα», που είχε φτάσει στην πεντάδα των Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Επίσης, μία Ελληνίδα δημιουργός, η Δάφνη Ματζιαράκη, βρίσκεται στις υποψηφιότητες των Όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, με την ταινία της «4.1 Miles».

  Ειδικότερα,

  Υποψήφιοι για το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου

  Υποψήφιοι για το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου είναι οι:

  Κέισι 'Αφλεκ 'Αντριου Γκάρφιλντ Ράιαν Γκόσλινγκ Βίγκο Μόρτενσεν Ντένζελ Ουάσινγκτον.

   Οι υποψηφιότητες για το 'Οσκαρ καλύτερου α' γυναικείου ρόλου

  Υποψήφιες για το 'Οσκαρ καλύτερου α' γυναικείου ρόλου είναι οι ηθοποιοί:

  Ιζαμπέλ Ιπερ Ρουθ Νέγκα Νάταλι Πόρτμαν Έμμα Στόουν Μέριλ Στριπ
  Οι υποψηφιότητες για το 'Οσκαρ καλύτερης ταινίας


  Οι υποψήφιες ταινίες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας είναι οι:

  «Arrival» (Η άφιξη) «Fences» «Hacsaw Ridge» (Αντιρρησίας Συνείδησης) «Hell or High Water» (Πάση θυσία) «Hideen Figures» «La La Land» «Lion» «Manchester by the Sea» «Moonlight»


  Υποψήφιοι για το Οσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου

  Για το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου 2017 υποψήφιοι είναι ο Τζεφ Μπρίτζες (Comancheria), ο Μαχερσάλα 'Αλι (Moonlight), ο Λούκας Χέτζες (Manchester by the sea), ο Μάικλ Σάνον (Νυκτόβια πλάσματα) και Ντεβ Πάτελ (Lion).

   Οι υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας

  Οι ακόλουθες ταινίες είναι υποψήφιες για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας στην 89η τελετή των Όσκαρ που θα απονεμηθούν στις 26 Φεβρουαρίου:

  "Le client" ("Ο εμποράκος"? Ιράν, συμπαραγωγή με Γαλλία), "Les oubli?s" (Δανία), "Mr.Ove" ("Ο κύριος Όβε" ? Σουηδία), "Tanna" (Αυστραλία), "Toni Erdman" ("Τόνι Έρντμαν" ? Γερμανία).


   
 • Oscar 2017: «Ο Αστακός» του Γ. Λάνθιμου και το «4.1 Miles» της Δ. Ματζιαράκη στις υποψηφιότητες

  Oscar 2017: «Ο Αστακός» του Γ. Λάνθιμου και το «4.1 Miles» της Δ. Ματζιαράκη στις υποψηφιότητες

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Υποψήφιο για Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου είναι το «The lobster» (Ο αστακός) του Γιώργου Λάνθιμου, όπως ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα από την Αμερικανική Ακαδημία. Μαζί με τον συνεργάτη του και συνσεναριογράφο, Ευθύμη Φιλίππου, ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί και πάλι Οσκαρ, έξι χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα», που είχε φτάσει στην πεντάδα των Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Επίσης, μία Ελληνίδα δημιουργός, η Δάφνη Ματζιαράκη, βρίσκεται στις υποψηφιότητες των Όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, με την ταινία της «4.1 Miles».

  Νωρίτερα, σήμερα Τρίτη 24 Ιανουα΄ρίου 2017 ανακοινώθηκαν στο Λος 'Αντζελες οι υποψηφιοτήτες για τα φετινά Όσκαρ. Πρώτη με 14 υποψηφιότητες συνολικά έρχεται η ταινία «La La Land» .


   
 • Την Πέμπτη 26-1-2017 η κηδεία του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου. Δηλώσεις

  Την Πέμπτη 26-1-2017 η κηδεία του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου. Δηλώσεις

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες. Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 και καταγόταν από γνωστή καλλιτεχνική οικογένεια. Ήταν πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας ήταν και αριστούχος διδάκτωρ. Σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Για πρώτη φορά σκηνοθέτησε επαγγελματικά σε ηλικία 21 ετών και συνέχισε με περισσότερες από 200 σκηνοθεσίες στα ελληνικά κρατικά θέατρα, στα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ζυρίχη, Ζάλτσμπουργκ, Κάσσελ, Λουκέρνη, Πρίνστον ΗΠΑ, Μαδρίτη κ.α.).

  Το 1975 ίδρυσε το Αμφι-Θέατρο, που λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2011, παρουσιάζοντας την εργασία του (από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς) σε Αθήνα, Επίδαυρο και πολλές ελληνικές περιοχές, καθώς και σε τριάντα Διεθνή Φεστιβάλ των πέντε ηπείρων. Είχε σκηνοθετήσει έργα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και πολλές όπερες. Είχε μεταφράσει, επίσης, θεατρικά κείμενα κλασικών και νεωτέρων. Είχε γράψει πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου. Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και πρόεδρός της. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 1991 εξελέγη καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου διετέλεσε συχνά πρόεδρος. Του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία. Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

  Η κηδεία του Σπύρου Ευαγγελάτου, θα τελεστεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στις 3.00 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

  Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Σπύρου Ευαγγελάτου

  Δημοσία δαπάνη θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Σπύρου Ευαγγελάτου, κατόπιν απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

  Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει: "Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο άνθρωπος που φώτισε με το έργο του το ελληνικό θέατρο, έφυγε από τη ζωή. Όπως όλοι οι σημαντικοί σκηνοθέτες στην Ελλάδα, με το δικό του θεατρικό ύφος και υψηλό επίπεδο αισθητικής, προσέγγισε με μοναδικό τρόπο την εθνική κληρονομιά, από το αρχαίο δράμα μέχρι την ελληνική λαϊκή παράδοση, γνωρίζοντας την καταξίωση και αναγνώριση από καλλιτέχνες και κοινό.

  Χάρη στο πηγαίο ταλέντο, στη βαθιά του μόρφωση και στην άσβεστη αγάπη του για την ελληνική δραματουργία, κατόρθωσε να γίνει κοινωνός της ελληνικής πραγματικότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τέχνη.

  Με τη θεατρική ομάδα «Νεοελληνική Σκηνή», με το «Αμφι-θέατρο» αλλά και στο Εθνικό θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας λαμβάνοντας τακτικά μέρος στα Φεστιβάλ Επιδαύρου, Αθηνών καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ, με έργα αρχαίου δράματος, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής ελληνικής λογοτεχνίας -κάνοντας γνωστά παραγνωρισμένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας- καθώς και με έργα διεθνούς δραματολογίου. Ήδη από νεαρή ηλικία σκηνοθέτησε έργα από το κρητικό, το επτανησιακό και το λαϊκό θέατρο που μέχρι τότε θεωρούνταν αναχρονιστικά και απροσπέλαστα. Στο τόσο δύσκολο αυτό πλαίσιο, ο Σπύρος Ευαγγελάτος κατάφερε να παράγει εξαιρετικά σκηνικά αποτελέσματα θεμελιωμένα στη θεατρολογική έρευνα και την επιστημονική ακρίβεια και τελικά να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τα κείμενα αυτά και το λαϊκό πολιτισμό. Γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρόεδρός αυτής, καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρός του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο Σπύρος Ευαγγελάτος συνδύασε τη θεωρία με την πράξη όσο ελάχιστοι στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου.

  Η απώλειά του Σπύρου Ευαγγελάτου αποτελεί απώλεια για το ίδιο το ελληνικό θέατρο αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα".

  Το ΚΘΒΕ για την απώλεια του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου

  Το ΚΘΒΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου στην ακόλουθη ανακοίνωσή του: «Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, πανεπιστημιακού δασκάλου και ακαδημαϊκού. Σπουδαίος δημιουργός, με πλήθος σκηνοθεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Σπύρος Ευαγγελάτος υπήρξε ιδρυτής του Αμφιθεάτρου με διεθνή καταξίωση και άφησε πίσω του πλούσιο σκηνοθετικό αλλά και μεταφραστικό έργο. Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1977-1980)».
   
  Δηλώσεις:

  Τσίπρας : Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Σπ. Ευαγγελάτος, δάσκαλος, μελετητής και ανανεωτής του θεάτρου μας

  Στην απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο Twitter, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος. «Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Σπύρος Ευαγγελάτος, δάσκαλος, μελετητής και ανανεωτής του θεάτρου μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του.

  Μητσοτάκης: Ο Σπ. Ευαγγελάτος γνώρισε την αποδοχή και την εκτίμηση επιλέγοντας το δύσκολο δρόμο

  "Ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος ανήκει στους Έλληνες εκείνους που με το έργο τους, την ευρυμάθειά τους και την εν γένει παρουσία τους στη δημόσια σφαίρα, έγιναν σημεία αναφοράς και ενέπνευσαν γενιές συμπατριωτών τους" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού και τόνισε ότι "ο Σπύρος Ευαγγελάτος γνώρισε την αποδοχή και την εκτίμηση του κοινού και των φοιτητών του επιλέγοντας το δύσκολο δρόμο".

  Συλλυπητήριο μήνυμα του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Σπ. Ευαγγελάτου

  «Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Σπύρου Ευαγγελάτου, ενός από τους σημαντικότερους και ακαταπόνητους εργάτες του ελληνικού θεάτρου» αναφέρει συλλυπητήριο μήνυμα του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
   
  «Από την πρώτη του σκηνοθεσία, σε ηλικία 21 ετών, υπηρέτησε αδιάλειπτα μέχρι πολύ πρόσφατα τη δραματική τέχνη, ανανεώνοντας τρόπους και μορφές, ενσαρκώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τους ρόλους του σκηνοθέτη, του μεταφραστή, του εμβριθούς ερευνητή και μελετητή, αλλά και του αφοσιωμένου δασκάλου. Στο θεατρικό του σπίτι, το Αμφιθέατρο, αλλά και στις συνεργασίες του με κρατικά θέατρα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό εργάστηκε με τόλμη και σεβασμό πάνω σε όλα τα είδη θεάτρου, με έμφαση στο αρχαίο δράμα, στο μεγάλο κλασικό ρεπερτόριο, αλλά και στο λυρικό θέατρο» προσθέτει.

  Ποτάμι: Ο Σπ. Ευαγγελάτος μας ταξίδεψε σε κόσμους μαγικούς

  "Αποχαιρετούμε τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον σπουδαίο σκηνοθέτη και ακαδημαϊκό, τον θεατράνθρωπο που με τις παραστάσεις του μας ταξίδεψε σε κόσμους μαγικούς, που μας έκανε πιο πλούσιους πνευματικά. Αποχαιρετούμε τον δάσκαλο εκατοντάδων σκηνοθετών, ηθοποιών, θεατρολόγων" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού.

  ΚΚΕ: Σπουδαίο το ερευνητικό, μεταφραστικό και κυρίως σκηνοθετικό έργο του Σπύρου Ευαγγελάτου

  "Ένας ακόμη μεγάλος του θεάτρου που σημάδεψε με την παρουσία του και το έργο του την θεατρική τέχνη και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, ο σκηνοθέτης, καθηγητής και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

  Από σήμερα, πέρασε στην αθανασία, έχοντας προσφέρει ένα σπουδαίο έργο ερευνητικό, μεταφραστικό και κυρίως σκηνοθετικό", αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τον θάνατο του Σπύρου Ευαγγελάτου, υπογραμμίζοντας ότι «για όλο αυτό το έργο κέρδισε το σεβασμό και την αναγνώριση από Έλληνες και ξένους. Σημαντική παρακαταθήκη και προσφορά του η δημιουργία του "Αμφι-Θεάτρου", που για δεκαετίες συντρόφεψε το θεατρικό κοινό.»

  Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην κόρη του Σπύρου Ευαγγελάτου, Κατερίνα.

  ΑΝΕΛ : Η λέξη «αναντικατάστατος» αδυνατεί να περιγράψει το μέγεθος της απώλειας

  «Ο Σπύρος Ευαγγελάτος υπήρξε ένας μεγάλος θεατράνθρωπος που αφιέρωσε κυριολεκτικά τη ζωή του στο θέατρο. Ήταν ένας χαρισματικός σκηνοθέτης που προσέγγισε με τη δική του ξεχωριστή ματιά τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, τον Αριστοφάνη και τα έργα του κλασικού και του σύγχρονου θεατρικού ρεπερτορίου» αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
   
  «Πραγματικά, η λέξη «αναντικατάστατος» αδυνατεί να περιγράψει το μέγεθος της απώλειας. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια» καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου.


   
 • Πέθανε η ποιήτρια Νατάσα Χατζιδάκι - Στο Ρέθυμνο η κηδεία της

  Πέθανε η ποιήτρια Νατάσα Χατζιδάκι - Στο Ρέθυμνο η κηδεία της

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
   Πέθανε η ποιήτρια Νατάσα Χατζιδάκι σε ηλικία 71 ετών. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής της, στο Ρέθυμνο. Από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της γενιάς του '70, η Νατάσα Χατζιδάκι σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και αγγλική λογοτεχνία στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε στη σύνταξη των λογοτεχνικών περιοδικών «Πρόσωπα», «Σήμα» και «Ρεύματα». Επίσης συνεργάστηκε ως παραγωγός εκπομπών λόγου στην Ελληνική Ραδιοφωνία (Τρίτο και Πρώτο Πρόγραμμα) και στην ΕΤ1. Έχει παρουσιάσει «οπτικά ποιήματά» της σε ομαδικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ ποίησης σε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία και Ισπανία. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα γαλλικά. Εκτός από τις ποιητικές της συλλογές «Στις εξόδους των πόλεων» (1971), «Ακρυλικά» (1976), «Δυσαρέσκεια» (1984), «'Αλλοι» (1990), «Βαθυέρυθρο» (2005), «'Αδηλος αναπνοή» (2008), έγραψε τις νουβέλες «Συνάντησέ την, το βράδυ» (1979), «Ιβίσκοι, νάρκισσοι» 1985, «Ξένοι στην πόλη» (1993).

  Η Εταιρεία Συγγραφέων, της οποίας η Νατάσα Χατζιδάκι υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη, εκφράζει σε ανακοίνωσή της βαθιά συλλυπητήρια για την απώλεια.


   
 • Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ηθοποιός John Hurt

  Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ηθοποιός John Hurt

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Ο βετεράνος βρετανός ηθοποιός Sir John Vincent Hurt, (σερ Τζον Χερτ), υποψήφιος δύο φορές για βραβείο Όσκαρ --για τον ρόλο του στην ταινία Ο Ανθρωπος Ελέφαντας (The Elephant Man, 1980) αλλά και για αυτόν στην ταινία Το εξπρές του Μεσονυχτίου (Midnight Express, 1979)-- απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών, έπειτα από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο, μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τον πράκτορα του. Ο Τζον Χερτ γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1940, στο Τσέστερφιλντ (Ηνωμένο Βασίλειο).

   Ο Χερτ, έπαιξε σε πάνω από 200 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κατά τη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας που κράτησε έξι δεκαετίες, ακολουθούν ορισμένες από τις γνωστότερες:

  - 1978: Το Εξπρές του Μεσονυχτίου (Midnight Express) του 'Αλαν Πάρκερ

  - 1979: 'Αλιεν, ο επιβάτης του διαστήματος (Alien) του Ρίντλεϊ Σκοτ

  - 1980: Ο 'Ανθρωπος Ελέφαντας (Elephant Man) του Ντέιβιντ Λιντς

  - 1980: Η Πύλη της Δύσεως (Heaven's Gate) του Μάικλ Τσιμίνο

  - 1981: Η τρελή ιστορία του κόσμου (History of the World: Part I) του Μελ Μπρουκς

  - 1984: 1984 του Μάικλ Ράντφορντ

  - 1987: Μπαλάκια Τρίτου Τύπου (Spaceballs) του Μελ Μπρουκς

  - 1989 : Σκάνδαλο (Scandal) του Μάικλ Κέιτον-Τζόουνς

  - 1995: Ο Νεκρός (Dead Man) του Τζιμ Τζάρμους

  - 2001: Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Sorcerer`s Stone) του Κρις Κολόμπους

  - 2004: Hellboy: Ο ήρωας της Κόλασης (Hellboy) του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

  - 2005: V for Vendetta του Τζέιμς ΜακΤιγκ

  - 2008: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) του Στίβεν Σπίλμπεργκ

  - 2010: Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος 1ο (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1) του Ντέιβιντ Γέιτς

  - 2011: Melancholia του Λαρς φον Τρίερ

  - 2011: Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι (Tinker Tailor Soldier Spy) του Τόμας 'Αλφρεντσον

  - 2013: Snowpiercer του Μπονγκ Τζουν-χο


   
 • Στο νοσοκομείο ύστερα από καρδιακό επεισόδιο ο Αντόνιο Μπαντέρας

  Στο νοσοκομείο ύστερα από καρδιακό επεισόδιο ο Αντόνιο Μπαντέρας

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Στο σπίτι του αναρρώνει ο Ισπανός ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας (José Antonio Domínguez Bandera) ύστερα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Sun ο ηλικίας 56 ετών ηθοποιός (γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1960 στη Μάλαγα της  Ισπανίας),  βρίσκονταν στο σπίτι του στο Surrey και αθλούνταν όταν ένιωσε πόνους στο στήθος. Αμέσως κλήθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ο χολιγουντιανός ηθοποιός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί τον κράτησαν για παρακολούθηση μέχρι να διαπιστωθεί ότι η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος στην The Sun χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα της υγείας του.


   
 • Πέθανε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης (2)

  Πέθανε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης (2)

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 73 ετών, ο γνωστός τραγουδοποιός Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ο καλλιτέχνης νοσηλευόταν τον τελευταίο διάστημα στην εντατική του νοσοκομείου "Υγεία" λόγω σοβαρών αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων.  Η σύζυγός του και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Aννα Βαγενά επιβεβαίωσε την μεγάλη απώλεια μέσω του λογαριασμού της στο Facebook.

  Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη  στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνας, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ηταν παντρεμένος με την 'Αννα Βαγενά και έχουν δύο κόρες. Το 1999 δημιούργησαν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο».

  Η καλλιτεχνική καριέρα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου Η Πόλη μας.

  Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Στη συνέχεια έγραψε πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική και στίχους για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές εκπομπές, κ.α.. Πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ («Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», "Ντίσκο", κ.α.).

  H σύζυγός του, 'Αννα Βαγενά, εξέδωσε ανακοίνωση :

  «Ο Λουκιανός έφυγε σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 2017, τα ξημερώματα από κοντά μας.

  Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που τον φρόντισαν σε όλες του τις νοσηλείες.

  Ευχαριστούμε όλους εσάς που τον αγαπήσατε και ξέρουμε ότι θα τον αγαπάτε για πάντα. Η τελετή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

  Στη μνήμη του Λουκιανού όσοι θέλετε μπορείτε να καταθέσετε χρήματα στον λογαριασμό GR8501101130000011395450502 της Εθνικής Τράπεζας βοηθώντας μία αγαπημένη μας οικογένεια που το έχει ανάγκη.

  Οικογένεια Λουκιανού Κηλαηδόνη».

  Δηλώσεις:

  Αλ. Τσίπρας για Λ. Κηλαηδόνη: Από το Θίασο μέχρι τη Βουλιαγμένη μας συντρόφευσε πράγματι στα «καλύτερά μας χρόνια»

  "Ο Λουκιανός μας άφησε, αλλά το έργο του θα μας συντροφεύει για πάντα. Σαν αγιόκλημα και γιασεμί τις καλοκαιρινές νύχτες με φεγγάρι", αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του για τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

  Ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης υπήρξε "σε όλη του τη ζωή ονειροπόλος και μαχητής. Πάντα πρωτοπόρος στην τέχνη και στους αγώνες". "Από το Θίασο μέχρι τη Βουλιαγμένη μας συντρόφευσε πράγματι στα «καλύτερά μας χρόνια»", συμπλήρωσε.

  "Στην 'Αννα, στις δυο του κόρες, στην εγγονή του, σε όλους τους δικούς του ανθρώπους, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια", καταλήγει στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός.
   

  Δ. Τζανακόπουλος: Αντίο, Λουκιανέ. Θα σε αγαπάμε πάντα!
  «Φεύγοντας από το briefing, με βρήκαν τα νέα... Αντίο Λουκιανέ. Θα σε αγαπάμε πάντα!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
  Εις μνήμην, ο κ. Τζανακόπουλους συνόδευσε την ανάρτηση του με το βίντεο του τραγουδιού του Λουκιανού Κηλαηδόνη «ο ύμνος των μαύρων σκυλιών».

  Κυρ. Μητσοτάκης: Καλό παράδεισο Λουκιανέ
  Ανάρτηση για την απώλεια του Λουκιανού Κελαηδόνη έκανε στο διαδίκτυο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σαν καλλιτέχνης σημάδεψε με τα τραγούδια του μια ολόκληρη εποχή. Σαν άνθρωπος θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας για τη ζεστασιά, το χαμόγελο και το μοναδικό του χιούμορ. Καλό παράδεισο Λουκιανέ», έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Β. Λεβέντης: Δυσαναπλήρωτο κενό ο πρόωρος χαμός του Λουκιανού Κηλαηδόνη

  Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εκφράζει τη βαθιά του λύπη στην οικογένεια του, για τον πρόωρο θάνατο του αξιόλογου καλλιτέχνη Λουκιανού Κηλαηδόνη και τονίζει το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει, η απώλεια του στον καλλιτεχνικό χώρο.

  ΣΥΡΙΖΑ: Tα τραγούδια του Λουκιανού θα μας συντροφεύουν πάντοτε στην νοσταλγία της νεότητας, στις γιορτές της συντροφικότητας

  "Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο «φτωχός και μόνος καουμπόι» του ελληνικού τραγουδιού, έφυγε σήμερα το πρωί αφήνοντας πίσω του μουσικές και τραγούδια που μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά και συνεχίζουν να συντροφεύουν πολλές ακόμη", αναφέρει το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, για τον θάνατο του αγαπημένου τραγουδοποιού και συνθέτη.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Πολιτισμού του κόμματος, συμμετέχουν στο πένθος για τον χαμό αυτού του "σπουδαίου καλλιτέχνη, του ευγενικού και τρυφερού ανθρώπου που υπήρξε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης" και εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στη σύζυγό του 'Αννα Βαγενά, τις κόρες του και τους οικείους του.
  "Ο Λουκιανός της Βουλιαγμένης, του Λυκαβηττού, των θερινών σινεμά, της Φωκίωνος Νέγρη, των κακών παιδιών, του Μικρού ήρωα, δεν είναι πια μαζί μας", αναφέρει και τονίζει πως "τα τραγούδια του όμως, θα μας συντροφεύουν πάντα στη νοσταλγία της νεότητας, στις γιορτές της συντροφικότητας".

  Συλλυπητήρια ΚΚΕ
  «Η απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη αφήνει κενό στη μουσική, όπως, επίσης, στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην σύζυγό του 'Αννα Βαγενά, τις δύο του κόρες και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

  Συλλυπητήρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων
  «Ένας σπουδαίος τραγουδοποιός, από τους σημαντικότερους της γενιάς του, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα μουσικά πράγματα της χώρας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, έχασε τελικά τη μάχη που έδινε για τη ζωή, την οποία τόσο υπέροχα ύμνησε με τις μουσικές και τα τραγούδια του. Ο "φτωχός και μόνος καουμπόι" που έγραψε τα "Μικροαστικά", τα οποία έγιναν σημείο αναφοράς για μία ολόκληρη γενιά σε άλλες δύσκολες εποχές, που έγραψε "τραγούδια για κακά παιδιά", που συνιστούσε "ψυχραιμία παιδιά", έκανε τη μοιραία "χαμηλή πτήση" του, προκαλώντας μας μεγάλη, ανείπωτη θλίψη». Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα παπαδοπούλου για την απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
   
  «Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θα μείνει στη μνήμη και στις καρδιές όλων εκείνων που τον αγάπησαν και τον λάτρεψαν για τα πολύ όμορφα τραγούδια του», πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου και κατέληξε: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του, 'Αννα Βαγενά και την οικογένειά του».

  Λυδία Κονιόρδου: «Ο Λουκιανός ήταν ένα σημείο αναφοράς στην πολιτιστική μας ζωή που ένωνε  διαφορετικές "φυλές", τάσεις, ηλικίες»

    «Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν ένας τραγουδοποιός με όλη τη σημασία της λέξης. Ένας ταλαντούχος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, με κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες που αποτυπώνονταν στα τραγούδια του, στις συνεργασίες του και στους τρόπους που διάλεγε για να συναντήσει το κοινό του», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.   
 • Σε λαϊκό προσκύνημα στο θέατρο «Μεταξουργείο» η σορός του Λουκιανού Κηλαηδόνη

  Σε λαϊκό προσκύνημα στο θέατρο «Μεταξουργείο» η σορός του Λουκιανού Κηλαηδόνη

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο τραγουδοποιό Λουκιανό Κηλαηδόνη θα πουν αύριο, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017, συγγενείς και φίλοι. Με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η σύζυγός του 'Αννα Βαγενά έκανε γνωστό ότι η σορός του Λουκιανού Κηλαηδόνη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο θέατρο «Μεταξουργείο».

  Αναλυτικά η ανάρτηση της 'Αννας Βαγενά:

  «Αύριο, Πέμπτη 9/02/2017, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ η σορός του Λουκιανού θα βρίσκεται στο θέατρό μας, το ?Μεταξουργείο?, Ακαδήμου 14 στο Μεταξουργείο για όσους επιθυμούν να τον αποχαιρετήσουν.

  Η οικογένεια Λουκιανού Κηλαηδόνη».


   
 • Το δημόσιο αναλαμβάνει τις οφειλές από το δάνειο του Μεγάρου Μουσικής

  Το δημόσιο αναλαμβάνει τις οφειλές από το δάνειο του Μεγάρου Μουσικής

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Την ανάληψη και ένταξη στο χρέος της Κεντρικής Διοίκησης από 1η Ιανουαρίου 2017 του ανεξόφλητου κεφαλαίου της (από 22 Δεκεμβρίου 2003) δανειακής σύμβασης αρχικού ποσού των 150 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συναφθεί από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

  Όπως προβλέπεται στην απόφαση το ανεξόφλητο κεφάλαιο πλην των επιβαρύνσεων από τόκους, την 1η Ιανουαρίου 2017 ανέρχεται στο ποσό των 112.292.421,23 ευρώ το οποίο και ουσιαστικά αναλαμβάνει το δημόσιο. Ημερομηνία λήξης για το ποσό της πρώτης εκταμίευσης του δανείου είναι η 15.12.2028 ενώ για το ποσό της δεύτερης εκταμίευσης ημερομηνία λήξης είναι η 15.06.2030. Τα επιτόκια των δύο εκταμιεύσεων του δανείου είναι σταθερά 4,77% ετησίως και 3,59% ετησίως αντίστοιχα.

  Η παρακολούθηση, ο προυπολογισμός και η εξυπηρέτηση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναλαμβάνονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ) .

  Όπως σημειώνεται στην απόφαση προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προυπολογισμού για τα οικονομικά έτη 2017 έως και 2030 η οποία θα καλυφθεί από τις σχετικές πιστώσεις εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
   

   
 • Στο μιούζικαλ «La La Land» το Bafta καλύτερης ταινίας για το 2017

  Στο μιούζικαλ «La La Land» το Bafta καλύτερης ταινίας για το 2017

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
   Το ρομαντικό μιούζικαλ «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ απέσπασε, όπως ήταν αναμενόμενο, το BAFTA καλύτερης ταινίας στην τελετή απονομής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
  Το ειδύλιο μεταξύ μιας ηθοποιού και ενός τζαζίστα μουσικού είναι το θέμα της ταινίας. Η 'Εμα Στόουν και ο Ράιαν Γκόσλινγκ υποδύονται τους αντίστοιχους ρολους, χορεύουν και τραγουδούν στο μιούζικαλ αυτό που επικράτησε άλλων υποψηφίων ταινιών στην ίδια κατηγορία: «Arrival», «Moonlight», «Manchester by the Sea», «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ».

  Στον Κέισι Αφλεκ το BAFTA καλύτερου ηθοποιού

  Ο Κέισι Αφλεκ απέσπασε το βραβείο BAFTA καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία "Manchester by the Sea", κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 
  Υποψήφιοι για το βραβείο ήταν οι Ράιαν Γκόσλινγκ (La La Land), 'Αντριου Γκάρφιλντ (Αντιρρησίας Συνείδησης), Τζέικ Τζίλενχαλ (Nocturnal Animals) και Βίγκο Μόρτενσεν (Captain Fantastic).

  H 'Εμα Στόουν κέρδισε το BAFTA καλύτερης ηθοποιού

  H Αμερικανίδα ηθοποιός 'Εμα Στόουν κέρδισε απόψε το BAFTA καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στο ρομαντικό μιούζικαλ «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ, στην τελετή απονομής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Υποψήφιες για το βραβείο ήταν οι Μέριλ Στριπ («Florence Foster Jenkins»), Νάταλι Πόρτμαν («Jackie»), 'Ειμι Ανταμς («Arrival») και 'Εμιλι Μπλαντ («Το κορίτσι του τρένου»).   
 • Η Adele σάρωσε στα βραβεία Grammy 2017

  Η Adele σάρωσε στα βραβεία Grammy 2017

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Η Αντέλ κερδίσε τα τρία κορυφαία βραβεία Grammy, για το άλμπουμ, την ηχογράφηση και το τραγούδι, επικρατώντας αιφνιδιαστικά έναντι της Μπιγιονσέ. Η Αντέλ κέρδισε και τα πέντε βραβεία για τα οποία είχε προκριθεί, μεταξύ αυτών για το άλμπουμ της «25»αλλά και για το τραγούδι της «Hello».
  Από την πλευρά της, η Μπιγιονσέ, που ήταν υποψήφια για εννέα βραβεύσεις για το άλμπουμ της «Lemonade» κέρδισε μόλις δύο βραβεία.
   

   
 • Το ΚΑΣ είπε «όχι» στην Gucci για επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη

  Το ΚΑΣ είπε «όχι» στην Gucci για επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  «Ο ιδιαίτερος πολιτιστικός χαρακτήρας των μνημείων της Ακρόπολης δεν συνάδει με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς πρόκειται για μοναδικά μνημεία και σύμβολα παγκόσμιας κληρονομιάς, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco». Με την παραπάνω αιτιολόγηση, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα της εταιρείας Gucci για επίδειξη μόδας υψηλής ραπτικής εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού Βράχου.


   
 • Σε πανελλαδική 24ωρη απεργία οι αρχαιοφύλακες για τη Δευτέρα 20-2-2017

  Σε πανελλαδική 24ωρη απεργία οι αρχαιοφύλακες για τη Δευτέρα 20-2-2017

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Προειδοποιητική 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, κήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΦΥΑ), με αποτέλεσμα όλα τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι να παραμείνουν κλειστά με το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας.
   
  Όπως ενημερώνει η Ένωση, οι αρχαιοφύλακες διεκδικούν «τη διατήρηση της καταβολής των Κυριακών και Αργιών και των επιπλέον ημερών εργασίας από το ΤΑΠΑ, όπως ισχύει μέχρι τώρα», την «άμεση απόσυρση του Σχεδίου Νόμου περί Οργανισμού του ΤΑΠΑ», καθώς και την «άμεση πρόσληψη 200 μονίμων Αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στα πλαίσια την Νησιωτικής Πολιτικής της Κυβέρνησης στις 13/12/2016».
   
  Επίσης, ζητούν «η θετική εξέλιξη με την σύσταση των αυτοτελών Γραφείων Φύλαξης που επιχειρείτε μέσω του Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, να βελτιωθεί και να επεκταθεί ώστε η λειτουργική της δομή να γίνει πιο αποτελεσματική (όπως η θεσμοθέτηση Γραφείου Αρχιφυλάκων ανά Αρχ/κο Χώρο και Μουσείο)». Οι αρχαιοφύλακες πάντως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΦΥΑ, ελπίζουν στην ανταπόκριση και άμεση επίλυση των προβλημάτων τους «που δεν δημιουργούν κανένα οικονομικό κόστος, ώστε η έναρξη της Τουριστικής σεζόν, καθώς και των Εορτών του Πάσχα να βρει τα Μουσεία και τους Αρχαιλογικούς Χώρους χωρίς προβλήματα».


   
 • Πέθανε ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς - Δηλώσεις Τσίπρα, Μητσοτάκη

  Πέθανε ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς - Δηλώσεις Τσίπρα, Μητσοτάκη

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017  ο ζωγράφος και δάσκαλος Δημήτρης Μυταράς μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που τα τελευταία χρόνια είχαν επιδεινωθεί σε βαθμό να απολέσει την όρασή του.

  «Αν βγάλεις τον Μυταρά από την ελληνική ιστορία της τέχνης, τότε καταλαβαίνεις ότι θα μείνει φτωχή» έχει δηλώσει για τον σημαντικό ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

  Δάσκαλος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, της οποίας διετέλεσε και πρύτανης από το 1982 έως το 1985, εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό σπουδαστών και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες στην ΑΣΚΤ οι οποίοι και διοργάνωσαν τιμητική έκθεση στην καλλιτεχνική του πορεία το 2015, στο Μουσείο Μπενάκη.

  Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο στην ΑΣΚΤ, το 1978 και με την αρωγή του Δήμου Χαλκιδέων, ίδρυσε στη γενέτειρά του την Χαλκίδα, το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της συζύγου του Χαρίκλειας Μυταρά, αναπτύσσει σημαντική διδακτική και πολιτιστική δραστηριότητα.

  Γεννήθηκε το 1934 στη Χαλκίδα. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1953-1957) με τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1961-1964, σκηνογραφία και εσωτερική διακόσμηση, Ecole Nationale des Arts Decoratifs και Ecole des Arts et Metiers).

  Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα (1961, Ζυγός). Η στροφή του προς τον κριτικό ρεαλισμό με χρήση φωτογραφικών ντοκουμέντων, περιορισμένη χρωματικότητα και πολιτικό περιεχόμενο, ήταν μια χαρακτηριστική φάση πρώιμης ζωγραφικής του, στα χρόνια της δικτατορίας. Ωστόσο στη συνέχεια της πορείας του κυριάρχησαν τα εξπρεσιονιστικά στοιχεία και το έντονο χρώμα. Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του τα θέματα είναι ανθρωποκεντρικά και συχνά προσωπογραφικά. Η αφαιρετική διάθεση, η ελευθερία της γραμμής και οι χρωματικές εντάσεις συνυπάρχουν με την οξύτητα της παρατήρησης, είτε πρόκειται για απεικονίσεις προσώπων είτε άλλων θεμάτων. Σε όλο του το έργο, η έμφαση στις εικαστικές ποιότητες φανερώνει τη βαθύτερη σχέση του με τις παραδοσιακές αξίες της ζωγραφικής.

  Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος επιμελήθηκε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικά ελληνικά θέατρα (Εθνικό, ΚΘΒΕ, Θέατρο Τέχνης, Ελληνικό Χορόδραμα, κ.ά.). Επίσης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση και με διάφορες εικαστικές εφαρμογές. Έχει διακοσμήσει με τοιχογραφίες πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (ξενοδοχεία, τράπεζες, κλπ). Το έργο του Δεξίλεως τοποθετήθηκε στο σταθμό «Δάφνη» του αθηναϊκού μετρό. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα και μελέτες για την τέχνη που έχουν εκδοθεί και σε βιβλία, αρθρογραφία στον Τύπο για διάφορα θέματα, καθώς και ποίηση.

  Δίδαξε εσωτερική διακόσμηση στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (1964-72) και από το 1969 άρχισε να διδάσκει στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, όπου εξελέγη καθηγητής το 1977 και διετέλεσε Πρύτανης από το 1982 έως το 1985.

  Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του στην Έκθεση Νέων Ζωγράφων (Ζυγός, 1958) και στην Πανελλαδική Έκθεση Νέων (1961). Συμμετείχε στις Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1958, 1966), Μπιενάλε Νέων (Παρίσι, 1960), Μπιενάλε Sao Paulo (1966) και Μπιενάλε Βενετίας (1972). Αρκετές είναι και οι αναδρομικές του εκθέσεις: 1989 (Πινακοθήκη Πιερίδη και Βελλίδειο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης), 1992 (Chateau de Chenonceau, Loire, Γαλλία), 1993 (Expo 93, Τόκυο, Ιαπωνία), 1995 (Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα), 1998 (Millesgarden Museum, Στοκχόλμη), 2001 (Palazzo Vecchio, Φλωρεντία,) και 2006 (Δημοτική Πινακοθήκη, Θεσσαλονίκη).

  Το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Την ίδια χρονιά, ο Δήμος Χαλκιδέων του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

  «Αντίο, Δημήτρη Μυταρά», από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

  Με τα εξής λόγια αποχαιρέτησε το μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter: «Έφυγε απόψε από κοντά μας ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της ελληνικής ζωγραφικής. Αντίο, Δημήτρη Μυταρά».

  Δήλωση του Κ. Μητσοτάκη για την απώλεια του Δημήτρη Μυταρά

  "Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν από τους πιο λαμπρούς καλλιτέχνες της. Έναν άνθρωπο προικισμένο, έναν ακαδημαϊκό διεθνούς εμβέλειας, έναν δάσκαλο της ζωγραφικής. Ο Δημήτρης Μυταράς με τη στάση ζωής και τις δημιουργίες του τίμησε όσο λίγοι την πατρίδα μας", αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. Αφήνει, όμως, και πολύτιμη κληρονομιά το αξεπέραστο έργο του. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.


   
 • Πέθανε ο ηθοποιός Θέμης Μάνεσης

  Πέθανε ο ηθοποιός Θέμης Μάνεσης

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  «ΕΈφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο ηθοποιός Θέμης Μάνεσης. Το τελευταίο διάστημα ο γνωστός ηθοποιός νοσηλευόταν με καρδιολογικά προβλήματα σε κλινική της Αθήνας. Ο Θέμης Μάνεσης είχε ξεχωρίσει μέσα από τους ρόλους του σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως «Oι Αυθαίρετοι» και «Δύο Ξένοι», ενώ πιο πρόσφατη ήταν η συμμετοχή του το 2014 στη σειρά του Alpha «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα».


   
 • Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος

  Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Ο Νίκος Κούνδουρος προσπάθησε με το έργο του να αναδείξει την «κρυμμένη» από το επίσημο κάδρο ελληνική πραγματικότητα, μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο. Με την νεορεαλιστική ματιά του και με ποιητική ενατένιση, όπως στην ταινία που τον καθιέρωσε «Ο Δράκος» (1956), ταινία που κατατάσσεται στην δεκάδα με τις καλύτερες του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και στην πρώτη του ταινία «Μαγική πόλις» (1954).

  Ακολούθησαν «Οι παράνομοι» (1958), «Το ποτάμι» (1959), οι πολυβραβευμένες «Μικρές Αφροδίτες» (1963), το Vortex (σε μια πρώτη μορφή, με τον τίτλο «Το πρόσωπο της Μέδουσας», προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1967).

  Στη Μεταπολίτευση προβλήθηκαν «Τα τραγούδια της φωτιάς» (1974), γύρισε το «1922» (ταινία του 1978), «Μπορντέλο»(1984), «Μπάιρον- Μπαλάντα για ένα δαίμονα» (1991) κά.

  Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά οι γονείς του, Κρητικοί από ατελείωτες γενιές, δεν ανέχονταν να πολιτογραφηθεί Αθηναίος. Τον μετέφεραν στην Κρήτη, τυλιγμένο σε μία πάνα, ώστε να γραφτεί στα δημοτολόγια του Αγίου Νικολάου, στις 15 Δεκεμβρίου του 1926. Ο πατέρας του ήταν ο δικηγόρος και πολιτικός Ιωσήφ Κούνδουρος.

  Ο Νίκος Κούνδουρος σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία αποφοίτησε το 1948. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στη Μακρόνησο, λόγω των αριστερών φρονημάτων του. Στα 28 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με την ταινία «Μαγική πόλις» (1954).

  Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά με ανακοίνωση της «τον τελευταίο μεγάλο των πρωτεργατών του ελληνικού Κινηματογράφου και του ελληνικού Πολιτισμού» όπως τον χαρακτηρίζει. «'Ανοιξε δρόμους στο εξωτερικό για τον ελληνικό κινηματογράφο, στήριξε με πάθος τους νέους ανθρώπους και υπήρξε ο δημιουργός του σωματείου μας, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Ο Νίκος Κούνδουρος υπήρξε εγγύηση για την ταυτότητα της Ελλάδας».

  Ο ΠτΔ, Πρ. Παυλόπουλος, για το θάνατο του Ν.Κούνδουρου

  Ο Νίκος Κούνδουρος υπηρέτησε, με την τέχνη του και όχι μόνο, τον Πολιτισμό μας με τον δικό του πρωτοποριακό και ασυμβίβαστο τρόπο. Γι' αυτό και το κενό που αφήνει ο θάνατός του είναι, κυριολεκτικώς, δυσαναπλήρωτο, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για το θάνατο του Ν.Κούνδουρου.

  Αλ. Τσίπρας: Στους θεμελιωτές του σύγχρονου κινηματογράφου, ένας περήφανος άνθρωπος ο Ν. Κούνδουρος

  «Με σεβασμό» όπως έγραψε στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο twitter, αποχαιρετά τον Νίκο Κούνδουρο ο Αλ. Τσίπρας. Συγκεκριμένα, «ο Νίκος Κούνδουρος ήταν ένας από τους θεμελιωτές του σύγχρονου κινηματογράφου μας και ένας περήφανος άνθρωπος. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό».

  Κ. Μητσοτάκης: Ο Ν. Κούνδουρος υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες

  «Ο Νίκος Κούνδουρος υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες. Τίμησε και πρόβαλε με το έργο του την Ελλάδα στο εξωτερικό», αναφέρει σε δήλωσή του για την απώλεια του Έλληνα σκηνοθέτη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «Οι ταινίες του διακρίθηκαν διεθνώς στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και του Βερολίνου. Ως σκηνοθέτης, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον ελληνικό κινηματογράφο. Ως άνθρωπος, με τη σεμνότητα και το ήθος του έδειξε το δρόμο στους νεότερους δημιουργούς. Το κενό που αφήνει η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτο. Στους οικείους του, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

  Συλλυπητήριο μήνυμα του Ν. Βούτση για τον θάνατο του Νίκου Κούνδουρου

  Την μεγάλη του θλίψη για τον θάνατο του μεγάλου δημιουργού και σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου εκφράζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης. «Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος, ο αγωνιστής, σύντροφος και φίλος Νίκος Κούνδουρος, έκλεισε σήμερα τα μάτια του. Το ρηξικέλευθο βλέμμα του θα μείνει ανοιχτό για πάντα μέσα από τα σπουδαία έργα του, που ταξίδεψαν την Ελλάδα πολύ πέρα από τα σύνορά της, καταγράφοντας την ιστορία με τη δική του υπογραφή. Το ταξίδι του μακριά μας ξεκίνησε ενώ στη Βουλή ήδη προγραμματιζόταν εκδήλωση για να τιμηθεί ο μεγάλος αυτός δημιουργός. Εκφράζω τη μεγάλη μου θλίψη για την απώλειά του».

  Η υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Κονιόρδου για τον θάνατο του Ν. Κούνδουρου

  «Σήμερα αποχαιρετούμε τον Νίκο Κούνδουρο αλλά οι εικόνες μιας ολόκληρης εποχής θα μείνουν για πάντα διαφυλαγμένες στις ταινίες του. Θα ήθελα να εκφράσω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του, τη σύζυγό του Σωτηρία Ματζίρη και τα παιδιά του Σήφη και Διαλεχτή, καθώς και στους οικείους του». Τα παραπάνω δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, αναφερόμενη στον σκηνοθέτη «που μόλις με τη δεύτερη ταινία του, τον θρυλικό ?Δράκο' άλλαξε την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου».

  «Ένας ακούραστος δημιουργός που ανανεωνόταν από ταινία σε ταινία. Από τη λυρική απλότητα στις ?Μικρές Αφροδίτες' μέχρι τον πειραματισμό του ?Vortex' και από τον κινηματογράφο-ντοκουμέντο στα ?Τραγούδια της φωτιάς' μέχρι το αισθητικό επίτευγμα του ?Μπορντέλο', από την ιστορία ως πληγή στο ?1922' και την ιστορία ως σπαρακτικό ποίημα στο ?Μπάυρον: Μπαλλάντα για ένα δαίμονα', ο Νίκος Κούνδουρος υπήρξε ένας καλλιτέχνης που εφεύρισκε τον εαυτό του κάθε φορά από την αρχή. Περισσότερο όμως από οποιαδήποτε άλλη του ταινία, ο ?Δράκος' στέκει μέχρι και σήμερα αγέραστος, γοητεύοντας με την ίδια ένταση, ως μια από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ως τεκμήριο μιας εποχής, ως έργο-αναφορά για οποιαδήποτε μελλοντική γενιά», συμπλήρωσε η κ Κονιόρδου.

  «Ο Νίκος Κούνδουρος εκπροσώπησε τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό όπως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1953 και 1956, στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967, βραβεύτηκε σε πολλά ελληνικά και ξένα φεστιβάλ ενώ κόπιες των ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη καθώς και στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης. Υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα που δεν φοβήθηκε ποτέ να παρέμβει στον δημόσιο λόγο εκφράζοντας με σθένος την προσωπική του άποψη. Ένα σθένος που μπορεί κανείς να συναντήσει με την ίδια αμείωτη ζωντάνια και στα βιβλία του, στην αυτοβιογραφία του όσο και στην αλληλογραφία και τα ημερολόγια του τα οποία πρόσφατα εξέδωσε», ανέφερε η υπουργός.


  Συλλυπητήρια από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων για τον θάνατο του Ν. Κούνδουρου

  Τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες κινηματογραφιστές εκφράζουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων σε ανακοινώσεις τους. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των τομέων Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον θάνατο του Νίκου Κούνδουρου αναφέρει ότι «μια μεγάλη μορφή του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ο Νίκος Κούνδουρος, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Νίκος Κούνδουρος, πάντα περήφανος για την Κρητική του καταγωγή, με σπουδές σε γλυπτική και ζωγραφική, διακρίθηκε από πολύ νωρίς ως σκηνοθέτης σπουδαίων ταινιών, που δημιούργησαν σχολή, ανέδειξαν τον υπαρξιακό πυρήνα του καθημερινού ανθρώπου, τον οποίο δόξασε μέσα από τα πάθη του, τα λάθη του, την ομορφιά του. Οι ταινίες του όπως ο Δράκος, οι Μικρές Αφροδίτες, αλλά και τα υπόλοιπα αριστουργήματα του, είναι σημεία αναφοράς για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Με το ίδιο πάθος που είχε για την τέχνη του, έδωσε αγώνες για την πατρίδα και τις πολιτικές ιδέες του. Ένας ενθουσιώδης άνθρωπος, μια σπάνια προσωπικότητα, ένας διανοούμενος και καλλιτέχνης που έδωσε ταυτότητα στον πολιτισμό μας. Συμμετέχουμε στο πένθος για τον χαμό του σπουδαίου σκηνοθέτη και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

  Και το Ποτάμι εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού. «Από τη Μαγική Πόλη μέχρι τις Μικρές Αφροδίτες και το Μπορντέλο με ενδιάμεσο σταθμό και ορόσημο τον Δράκο, ο Νίκος Κούνδουρος ταυτίστηκε όχι απλά με τη μεγάλη περιπέτεια του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και με την Ελλάδα που αναπαρέστησε με τον φακό του. Αιρετικός με τον τρόπο του, έκανε από νωρίς την επανάστασή του με το οικογενειακό περιβάλλον και την οικογενειακή παράδοση και στράφηκε από τις αρχές της καριέρας του στους ξεχασμένους, δίνοντάς μας υπέροχα δείγματα ενός διακριτού ελληνικού νεορεαλισμού- όσο κι αν ο ίδιος δεν ήθελε να ταυτίζεται με τον νεορεαλισμό. Αλλά ήξερε να δίνει νέες μορφές στη ματιά του, ήξερε να ωριμάζει, ήξερε να περνά από τη σκληρή ρεαλιστική όψη στη μεγάλη διήγηση, στο 1922, μια άλλη τοιχογραφία μιας άλλης εποχής. Ο πολίτης Νίκος Κούνδουρος δεν ήταν παρά η άλλη όψη του καλλιτέχνη. Πέρασε από την Μακρόνησο, αλλά δεν έπαψε να πιστεύει στην εθνική συνεννόηση. Αντιτάχτηκε στη δικτατορία. Υπερασπίστηκε με θέρμη τις απόψεις του, ακόμα και όταν ήξερε ότι δεν θα έχουν καθολική απήχηση, μόνο και μόνο γιατί η ιδιοτέλεια του ήταν ξένη». Καταλήγοντας τονίζεται ότι «από τον Νίκο Κούνδουρο κρατάμε την αφοσίωση στην τέχνη και στον άνθρωπο, την πίστη σε μια καλύτερη χώρα, πίστη που κράτησε μέχρι το τέλος, και βέβαια το έργο του, απαράγραπτη πολιτιστική κληρονομιά της νεότερης Ελλάδας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

  Με την σειρά του και το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η ελεύθερη φωνή του σίγησε για πάντα, θα μείνει όμως το έργο του αιώνιο στο χρόνο. Τα θερμά συλλυπητήρια μας στους οικείους του».
   

   
 • Ο Ντέιβιντ Μπόουι ήταν ο μεγαλύτερος νικητής στα Brit Awards

  Ο Ντέιβιντ Μπόουι ήταν ο μεγαλύτερος νικητής στα Brit Awards

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο θρυλικός μουσικός της ροκ, ήταν ο μεγαλύτερος νικητής στα σημαντικότερα βρετανικά μουσικά βραβεία (BRIT) στο Λονδίνο χθες, κερδίζοντας δύο βραβεία, ένα για άνδρα καλλιτέχνη της Βρετανίας και ένα για άλμπουμ της χρονιάς στη Βρετανία.

  Ο Μπόουι, ένας χαμαιλέοντας της ροκ που κέρδισε στρατιές θαυμαστών με την πρωτοποριακή μουσική του, έδωσε στην κυκλοφορία το τελευταίο του άλμπουμ ("Blackstar") λίγες ημέρες προτού πεθάνει από καρκίνο στην ηλικία των 69 ετών, τον Ιανουάριο του 2016.

  "Ήταν πάντα εκεί, υποστηρίζοντας άτομα που πίστευε πως ήταν λίγο παράξενα ή λίγο περίεργα, λίγο διαφορετικά, και βρισκόταν πάντα στο πλευρό τους", είπε ο γιος του Μπόουι, ο Ντάνκαν Τζόουνς, ενώ δεχόταν το βραβείο εκ μέρους του πατέρα του. "Αυτό το βραβείο είναι για όλους τους λοξούς και όλα τα άτομα που δημιουργούν τους λοξούς", πρόσθεσε.

  Τα βραβεία BRIT, η τελετή των οποίων μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την αρένα Ο2 του Λονδίνου, αποτελούν τα σημαντικότερα μουσικά βραβεία της καθιερωμένης βρετανικής μουσικής βιομηχανίας.

  Στην τελετή τραγούδισαν η Κέιτι Πέρι, ο Ρόμπι Ουίλιαμς, ο Μπρούνο Μαρς, και ο Εντ Σιράν, ενώ οι διοργανωτές απέτισαν φόρο τιμής και στον Τζορτζ Μάικλ, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο, με τον τραγουδιστή Κρις Μάρτιν να τραγουδά το τραγούδι του "A Different Corner". Ενώ τραγουδούσε ο Μάρτιν, προβάλλονταν στη σκηνή ο Μάικλ να μιλά και να τραγουδά το ίδιο τραγούδι.

  Μεταξύ άλλων βραβευθέντων, η Αντέλ, της οποίας το άλμπουμ "25" θριάμβευσε στα περσινά BRIT και τα βραβεία Grammy, κέρδισε το "βραβείο BRIT για παγκόσμια επιτυχία" για τις διεθνείς πωλήσεις του ίδιου άλμπουμ που κατέκτησε τα τοπ τσαρτ.

  Το γυναικείο συγκρότημα Little Mix κέρδισε το βραβείο Βρετανικού σινγκλ για το "Shout Out to My Ex", η τραγουδίστρια Έμελι Σαντέ κέρδισε ως καλύτερη καλλιτέχνης της Βρετανίας και το βραβείο καλύτερου συγκροτήματος πήγε στο The 1975.

  Ο τραγουδοποιός Rag'n'Bone Man, ο οποίος είχε ήδη κερδίσει την "Επιλογή Κριτικών" για τα φετεινά βραβεία, κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου μουσικού. Ο μουσικός Σκέπτα που είχε προταθεί σε τρείς κατηγορίες δεν έφυγε με κανένα βραβείο.

  Ενώ η διοργάνωση αφορά κυρίως Βρετανούς, περιλαμβάνει και κατηγορίες για διεθνείς άνδρες και γυναίκες μουσικούς και για διεθνή μουσικά συγκροτήματα. Φέτος τα αντίστοιχα βραβεία πήγαν στον Ντρέικ, την Μπιγιονσέ και τους A Tribe Called Quest.

  Μετά από την περσινή σφοδρή κριτική που υπέστησαν οι διοργανωτές για την ελλειπή παρουσία μη-λευκών καλλιτεχνών στα βραβεία, τον Νοέμβριο είπαν ότι είχαν καλέσει πάνω από 700 πιθανούς ψηφοφόρους για να συμμετάσχουν στην Ακαδημία Ψήφων της BRIT, σε μια προσπάθεια να "επιτύχουμε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των φύλων καθώς και αυξημένη αντιπροσωπεύσεις από μαύρους, ασιάτες, και μέλη εθνικών μειοψηφιών".


   
 • Στο Δημόσιο παραδόθηκε το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

  Στο Δημόσιο παραδόθηκε το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Με μία εμβληματική γιορτή, παραδόθηκε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες το μνημειώδες έργο-πνοή για την Αττική, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παρόντες πλήθος κόσμου, οι άνθρωποι του Ιδρύματος, και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, οι πρόεδροι της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

  Το έργο παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ τη μεταβίβαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Χριστίνα Λαμπροπούλου, οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων χρόνων στο δημόσιο», ενώ τόνισε τη «μεγάλη ευθύνη για το ελληνικό δημόσιο». «Οποιαδήποτε παράλειψη δε θα είναι παράλειψη έναντι των δωρητών, αλλά έναντι του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «το ΚΠΙΣΝ ήρθε να προσφέρει στον τόπο, σε μία εποχή που οι περισσότεροι ήρθαν για να πάρουν», διαβεβαιώνοντας ότι «πρόκειται για ένα έργο για όλους και όχι για την ελίτ». Τόνισε δε, ότι «δεν είναι σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι η ελληνική πολιτεία, και οι πολίτες δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα στολίδι σαν και αυτό και να το αξιοποιήσουν», υπενθυμίζοντας την ευθύνη και την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας «να κρατήσει και να πολλαπλασιάσει την αίγλη αυτού του δημόσιου χώρου πολιτισμού», όπως είπε.

  «Φιλοδοξία είναι το Κέντρο Πολιτισμού ν' αποτελέσει μία αχτίνα φωτός που θα μπορέσει να εισχωρήσει στην ελληνική κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανδρέας Δρακόπουλος πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», προσθέτοντας: «το στοίχημα το κερδίσαμε ήδη: Να καταλάβει η ελληνική κοινωνία ότι είναι δικό της», έτσι ώστε, όπως είπε, «να βάλουμε γερά θεμέλια για να ξεφύγουμε από την κρίση».

  Σε μία χαρακτηριστική στιγμή της εκδήλωσης, χειροκροτήματα απέσπασαν τα μηνύματα που ανάγνωσε ο κ. Δρακόπουλος, μέσω των οποίων πολίτες εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το δημόσιο θα καταφέρει να διατηρήσει το έργο.

  «Εάν φορέσουμε όλοι τη φανέλα με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος ευχαριστώντας όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ καταλήγοντας, ανακοίνωσε τη δωρεά 143 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ.

  Απ΄ την πλευρά του ο Ρέντσο Πιάνο, η αρχιτεκτονική διάνοια πίσω από το έργο, όπως είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, οραματίστηκε ένα «χώρο, όπου ο κόσμος μπορεί να έρχεται κοντά και να παραμένει κοντά».

  Το έργο έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα 760.000 επισκέπτες. Χρειάστηκαν περί τα δέκα χρόνια για την ολοκλήρωσή του, από την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» Ανδρέα Δρακόπουλου και Σπύρου Νιάρχου με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος. Με την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, εξασφαλίστηκε έκτοτε η απρόσκοπτη πορεία του έργου, το οποίο αφότου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012, ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστέρηση.

  Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος», με μία γενναιόδωρη προσφορά στην Ελληνισμό, σε μία έκταση 200 στρεμμάτων στο χώρο του παλιού ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, πραγματοποίησε ένα τριπλό έργο: τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, και το Πάρκο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Η ανάδοχος κοινοπραξία ήταν η ΤΕΡΝΑ-Impregilo, και για το έργο εργάστηκαν περί τα 2.500 άτομα. Ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 620 εκ. ευρώ και παραδόθηκε πλήρως εξοπλισμένο, και εξοφλημένο, με τις υψηλότερες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει συνέχιση των δωρεών με κονδύλια ύψους 50 εκ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

  Στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, την τελετή παράδοσης του έργου ακολούθησε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα. Ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πείραμα συνύπαρξης και ποικιλομορφίας που έφερε την υπογραφή του Θωμά Μοσχόπουλου. Από Μάνο Χατζιδάκι, το "Impossible Dream" του αξέχαστου Frank Sinatra που ερμήνευσε η Νατάσσα Μποφίλιου, αυτοσχεδιασμούς του πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη, μέχρι την «Αρχόντισσα» του Βασίλη Τσιτσάνη που ερμήνευσε μοναδικά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και τη διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo η οποία ντυμένη στα κατάλευκά τραγούδησε την άρια Casta Diva από την όπερα Norma και απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ θερμά χειροκροτήθηκε και η Παιδική Χορωδία της Λυρικής.

  Χορός, μουσική, τραγούδι, αφηγήσεις, και απαγγελίες από κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, αστική κουλτούρα και happenings συναντήθηκαν σε ένα δημιουργικό διάλογο που αντανακλά τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης που αγκαλιάζει το ΚΠΙΣΝ.
   
  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποσπάσματα του προγράμματος αποκαλύφθηκαν σε ποικίλα σημεία του ΚΠΙΣΝ, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γίνουν μέρος της γιορτής, ενώ οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την εκδήλωση μέσα από ζωντανή μετάδοση σε οθόνες στην Αγορά, τον Πύργο Βιβλίων, το Φάρο και το Ξέφωτο.

  Στο τέλος, η ιστορική εκδήλωση έκλεισε με ένα εντυπωσιακό show πυροτεχνημάτων, ενώ η γιορτή συνεχίστηκε με πάρτι στην Αγορά και dj set από την dj Kafka (Κατερίνα Καφεντζή).
   
  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνταξιούχος επισκέπτης του ΚΠΙΣΝ, «επαφίεται πλέον σε εμάς το κατά πόσο θα το διατηρήσουμε».


   
 • Ποινική δίωξη για απιστία εναντίον της διοίκησης 2010-2014 του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  Ποινική δίωξη για απιστία εναντίον της διοίκησης 2010-2014 του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
   Ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, σε βάρος του πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη ως πρώην προέδρου του καλλιτεχνικού φορέα, αλλά και πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού της περιόδου 2010-2014. Η ποινική δίωξη στηρίχθηκε σε πόρισμα οικονομικών επιθεωρητών που διενήργησαν εκτεταμένο έλεγχο, ενώ η συνολική ζημιά για το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

  Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται κατόπιν καταγγελίας που έφτασε στις εισαγγελικές Αρχές της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, το οποίο υποβλήθηκε στον αντεισαγγελέα εφετών Αχ. Ζήση, τρία είναι τα επίμαχα σημεία που στοιχειοθετούν τη δίωξη.
  Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι φαίνεται ότι «βάφτισαν» δύο διοικητικούς υπαλλήλους ως διευθύντρια του λογιστηρίου τη μία, κι ως διευθύντρια προσωπικού την άλλη, με συνέπεια να λαμβάνουν τα σχετικά επιδόματα ευθύνης. Για τα έτη 2010 έως 2012, η ζημιά για το δημόσιο απ? αυτήν την απόφαση προσδιορίζεται σε περίπου 60.000 ευρώ.

  Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Δημήτρης Εϊπίδης φαίνεται ότι ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, κάτι τέτοιο απαγορευόταν από τον νόμο, με δεδομένο ότι κατείχε ήδη τη θέση του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και αμειβόταν κατά συνέπεια κανονικά. Όπως αναφέρεται στο ίδιο πόρισμα, ο κατηγορούμενος συμβλήθηκε με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, εισπράττοντας ως καλλιτεχνικός του διευθυντής έξτρα μισθούς (με «μπλοκάκι»), το ύψος των οποίων ανήλθε για την τριετία 2010-2012 σε 135.000 ευρώ μικτά.

  Κι ενώ η θητεία του έληξε, ο πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου με την ανοχή του διοικητικού συμβουλίου σκόπιμα -σύμφωνα πάντα με το πόρισμα- δεν φρόντισε να προκηρυχθεί δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για νέο διευθυντή που θα τον αντικαθιστούσε, με συνέπεια να παραμένει στη θέση του και για δύο χρόνια, το 2013 και το 2014, να πληρώνεται κανονικά, εισπράττοντας το διάστημα αυτό 150.000 ευρώ σε μισθούς.
  Η δίωξη που παραγγέλθηκε είναι η ίδια για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία το επόμενο διάστημα θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας διαφθοράς Βασιλικής Ζώτου.


   
 • Αύριο Σάββατο 25-2-2017, δημοσία δαπάνη, η κηδεία του Νίκου Κούνδουρου

  Αύριο Σάββατο 25-2-2017, δημοσία δαπάνη, η κηδεία του Νίκου Κούνδουρου

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Το τελευταίο αντίο στον Νίκο Κούνδουρο θα πουν συγγενείς και φίλοι αύριο Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο.  Η κηδεία του μεγάλου σκηνοθέτη, ο οποίος πέθανε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 91 ετών, θα γίνει δημοσία δαπάνη, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να κατατεθούν δωρεές στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».


   
 • Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στο Νίκο Κούνδουρο

  Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στο Νίκο Κούνδουρο

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα στον Νίκο Κούνδουρο, στον «αιώνιο έφηβο» του ελληνικού κινηματογράφου, η οικογένειά του, η σύζυγός του Σωτηρία και τα παιδιά του, Σήφης και Διαλεχτή, συγγενείς και φίλοι, άνθρωποι της τέχνης και της πολιτικής, αλλά και απλός κόσμος.

  Στην κηδεία παραβρέθηκαν από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις. Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θοδωράκης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο Φώτης Κουβέλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Μανώλης Γλέζος, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Παντελής Βούλγαρης, η Ιωάννα Καρυστιάνη, η Όλγα Μαλέα, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, και πολλοί άλλοι.

  Η κηδεία του μεγάλου σκηνοθέτη, που έγινε δημοσία δαπάνη στο Α' Νεκροταφείο, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ενώ επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφάνου να κατατεθούν δωρεές στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

  Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο ακαδημαϊκός 'Αγγελος Δεληβορριάς, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος.

  «Αν βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζεμένοι δεν είναι για να τον αποχαιρετίσουμε. Ο Νίκος θα παραμείνει κοντά μας ζωντανός για να μας συντροφεύει, να μας εμψυχώνει και να μας εμπνέει, ακριβώς όπως το έκανε ασταμάτητα με μια ακατάβλητα δυναμική δημιουργικότητα χρόνια τώρα», δήλωσε ο κ. Δεληβορριάς, που απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» στον σπουδαίο σκηνοθέτη. «Ο Νίκος Κούνδουρος θα μας προτρέπει πάντα με το υπόδειγμα του έργου του, με τον χαρακτήρα του να υπολογίζουμε τη σημασία της αξίας των μικρών πραγμάτων. Ήταν εκρηκτικός, άμεσος, αυθόρμητος, εκδηλωτικός, ευαίσθητος, ευσυγκίνητος, συμμέτοχος και πρόθυμος για κάθε καλό. Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν ένας λεβέντης που παρέμεινε έφηβος», συμπλήρωσε.

  «Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν πάντα εκεί και παντού. Ήταν πάντα εκεί παρών και δεν θα μιλήσω για τη δράση και το έργο του. Διότι ο Νίκος ήταν πολλά άλλα πράγματα. Πέρα από τις ταινίες του, τα κείμενά του, τις εικόνες, τις αγιογραφίες ή τις ερωτογραφίες που φιλοτεχνούσε, τα σπίτια που έχτιζε με τα χέρια του, τα έπιπλα που κατασκεύαζε για να τα χαρίσει στους φίλους του, πέρα από την ανεπανάληπτη ομορφιά του, τη λεβεντιά, την παρρησία και τον εκρηκτικό του λόγο, τη διεισδυτική, ειρωνική, χιουμοριστική, γενναιόδωρη ματιά του, ομόρφαινε τη ζωή, τη δική του και μαζί όλων των άλλων», είπε μεταξύ άλλων στον δικό του λόγο ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

  «Η Λέσβος και το Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά αποχαιρετούν σήμερα με οδύνη, αλλά και με αγάπη και ευγνωμοσύνη, τον άνθρωπο που επί 20 χρόνια, από τη θέση του προέδρου του ΔΣ, εργάστηκε ακούραστα για την αποκατάσταση και αναστήλωση αυτού του μοναδικού μνημειακού συγκροτήματος του 19ου αιώνα. Ενός αρχιτεκτονικού μνημείου το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα ένα ευδιάκριτο ίχνος της καταγωγής του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη», σημείωσε από τη μεριά του ο Νίκος Σηφουνάκης, αρχιτέκτων, πρώην υπουργός, Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος.

  «Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά σήμερα τον τελευταίο μεγάλο του ελληνικού κινηματογράφου. Είμαστε όλοι εδώ, νέοι και παλιοί σκηνοθέτες να σου πούμε το τελευταίο αντίο. Το γελαστό παιδί τραγουδά στη γειτονιά των αγγέλων αφού μας γνώρισε τη ?Μαγική Πόλη'. 'Ανοιξε δρόμους σε όλους, έβγαλε την Ελλάδα από τα σύνορα. Μας έμαθε πως για να δεις τα άστρα, πρέπει να σηκώσεις κεφάλι», τόνισε στον λόγο του ο Χάρης Παπαδόπουλος.

  Στεφάνια κατέθεσαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου Κρήτης, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, η οικογένεια Μάνου Χατζιδάκι, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννη κ.ά.


   
 • Oscars 2017: Ποιοι κέρδισαν τα βραβεία

  Oscars 2017: Ποιοι κέρδισαν τα βραβεία

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές

  Τα βραβεία της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου για το 2017, ή Οσκαρ όπως είναι πιο γνωστά, απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής (τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 27 Φεβρουαρίου, ώρα Ελλάδας) σε μια τελετή στο Χόλιγουντ παρουσιαστής της οποίας ήταν ο τηλεοπτικός κωμικός Τζίμι Κίμελ.

  Ακολουθεί ένας κατάλογος των νικητών στις σημαντικότερες κατηγορίες:

  Καλύτερης ταινίας

  Moonlight σε σκηνοθεσία του Μπάρι Τζένκινς

  Πρώτου ανδρικού ρόλου

  Κέισι 'Αφλεκ για την ερμηνεία του στην ταινία Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea), του Κένεθ Λόνεργκαν

  Πρώτου γυναικείου ρόλου

  Έμμα Στόουν για την ερμηνεία της στην ταινία La La Land του Ντέιμιεν Σαζέλ

  Σκηνοθεσίας

  Ντέιμιεν Σαζέλ για την ταινία La La Land

  Δεύτερου ανδρικού ρόλου

  Μαχέρσαλα Αλί για την ερμηνεία του στην ταινία Moonlight

  Δεύτερου γυναικείου ρόλου

  Βαϊόλα Ντέιβις για την ερμηνεία της στην ταινία Fences του Ντένζελ Ουάσινγκτον

  Πρωτότυπου σεναρίου

  Κένεθ Λόνεργκαν, για την ταινία Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea)

  Διασκευασμένου σεναρίου

  Μπάρι Τζένκινς και Τάρελ 'Αλβιν Μακράνι για την ταινία Moonlight

  Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων

  Ζωούπολη (Zootopia) των Ριτς Μουρ και Μπάιρον Χάουαρντ

  Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

  Ο εμποράκος (Ιράν)

  Καλύτερου ντοκιμαντέρ

  O.J.: Made in America

  Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού

  "City of Stars" (La La Land) με μουσική του Τζάστιν Χόρβιτς και στίχους των Μπέντζι Πάσεκ και Τζάστιν Πολ

  «Γκάφα για Όσκαρ»


  Η ταινία "Moonlight" του Μπάρι Τζένκινς κέρδισε το 'Οσκαρ καλύτερης ταινίας, αφότου αρχικά το βαρύτιμο βραβείο δόθηκε εκ παραδρομής στο μιούζικαλ "La La Land", κατά τη διάρκεια της 89ης τελετή απονομής των βραβείων του αμερικανικού κινηματογράφου στο Λος 'Αντζελες, σε μια βραδιά στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο στόχος πολλών αιχμηρών σχολίων και η οποία ξεχώρισε για τις έντονες διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής του.

  Το απίστευτο απρόοπτο προκάλεσε σύγχυση και σάλο, ενώ οι ηθοποιοί και οι παραγωγοί και των δύο ταινιών στέκονταν αμήχανα πάνω στη σκηνή· μάλιστα δύο παραγωγοί του μιούζικαλ, το οποίο θεωρείτο το μεγάλο φαβορί εδώ και εβδομάδες, ευχαριστούσαν ήδη την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την τιμή, όταν ένας από αυτούς αντιλήφθηκε το λάθος ενώπιον εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών σε μια βραδιά που μεταδιδόταν απευθείας παγκοσμίως.

  "Υπάρχει ένα λάθος, 'Moonlight', εσείς κερδίσατε το βραβείο καλύτερης ταινίας", εξήγησε o παρουσιαστής Γουόρεν Μπίτι που ήταν σκηνή μαζί με την συμπαρουσιάστριά του Φαίη Νταναγουέι λέγοντας ότι τους δόθηκε λάθος φάκελος να ανοίξουν και γι αυτό ύψωσε την καρτέλα με τον όνομα του νικητή και τον κόκκινο φάκελό της.

  Οι βετεράνος ηθοποιός προσπάθησε να εξηγήσει ότι αυτός και η Φαίη Νταναγουέι ανακοίνωσαν λάθος νικητή γιατί ο φάκελος που τους δόθηκε είχε λανθασμένα το όνομα της νικήτριας του α΄ γυναικείου ρόλου 'Εμα Στόουν και της ταινίας που πρωταγωνιστούσε "La La Land".

  Στη αρχή, όλοι πίστεψαν ότι ήταν ένα αστείο αλλά η καρτέλα πάνω στην οποία ήταν γραμμένο το όνομα του νικητή προβλήθηκε σε γκρο πλαν, μια τελευταία απόδειξη ότι πράγματι το "Moonlight" πήρε το βραβείο.

  "Θέλω να σας πω τι συνέβη. 'Ανοιξα τον φάκελο και έγραφε "Εμα Στόουν, 'La La Land' ", είπε ο Μπίτι.

  "Γι' αυτό κοίταξα τόσο παρατεταμένα τη Φαίη και εσάς. Δεν προσπαθούσα να είμαι αστείος", πρόσθεσε ξεσπώντας στη συνέχεια σε γέλια. Η Ντάναγουεϊ ήταν αυτή που τελικά είπε το "La La Land".

  "Είναι αλήθεια. Δεν είναι φάρσα", αναφώνησε ο σκηνοθέτης του "Moonlight" Μπάρι Τζένκινς. "Στέλνω στην αγάπη μου στο La La Land, την αγάπη μου σε όλους".

  Ήταν η πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο λάθος γίνεται στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας, της μεγαλύτερης βραδιάς του Χόλιγουντ.

  "Αυτή είναι η πιο τρελή στιγμή των 'Οσκαρ όλων των εποχών", διερωτήθηκε η Στόουν μιλώντας στους δημοσιογράφους στα παρασκήνια "Είναι ένα πολύ παράξενο συμβάν στην ιστορία του θεσμού".


  Οι υποψηφιότητες:

  Ακολουθούν οι υποψηφιότητες στις κυριότερες κατηγορίες των βραβείων:

  Καλύτερης ταινίας

  Η 'Αφιξη (Arrival) του Ντενί Βιλνέβ

  Fences του Ντένζελ Ουάσινγκτον

  Αντιρρησίας συνείδησης (Hacksaw Ridge) του Μελ Γκίμπσον

  Πάση Θυσία (Hell or High Water) του Ντέιβιντ Μακένζι

  Αφανείς Ηρωίδες (Hidden Figures) του Θίοντορ Μέλφι

  La La Land του Ντέιμιεν Σαζέλ

  Lion του Γκαρθ Ντέιβις

  Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea) του Κένεθ Λόνεργκαν

  Moonlight του Μπάρι Τζένκινς

  Καλύτερης σκηνοθεσίας

  Ντενί Βιλνέβ, για την ταινία Η 'Αφιξη (Arrival)

  Μελ Γκίμπσον, για την ταινία Αντιρρησίας Συνείδησης (Hacksaw Ridge)

  Ντέιμιεν Σαζέλ, για την ταινία La La Land

  Κένεθ Λόνεργκαν, για την ταινία Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea)

  Μπάρι Τζένκινς, για την ταινία Moonlight

  Πρώτου ανδρικού ρόλου

  Κέισι 'Αφλεκ, για την ερμηνεία του στην ταινία Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea) του Κένεθ Λόνεργκαν

  'Αντριου Γκάρφιλντ, για την ερμηνεία του στην ταινία Αντιρρησίας συνείδησης (Hacksaw Ridge) του Μελ Γκίμπσον

  Ράιαν Γκόσλινγκ, για την ερμηνεία του στην ταινία La La Land, του Ντέιμιεν Σαζέλ

  Βίγκο Μόρτενσεν, για την ερμηνεία του στην ταινία Captain Fantastic του Ματ Ρος

  Ντένζελ Ουάσινγκτον, για την ερμηνεία του στην ταινία Fences, σε σκηνοθεσία του ιδίου

  Πρώτου γυναικείου ρόλου

  Ιζαμπέλ Ιπέρ, για την ερμηνεία της στην ταινία Εκείνη (Elle) του Πάουλ Φερχούφεν

  Ρουθ Νέγκα, για την ερμηνεία της στην ταινία Loving του Τζεφ Νίκολς

  Νάταλι Πόρτμαν, για την ερμηνεία της στην ταινία Jackie του Πάμπλο Λαραΐν

  Έμμα Στόουν, για την ερμηνεία της στην ταινία La La Land του Ντέιμιεν Σαζέλ

  Μέριλ Στριπ, για την ερμηνεία της στην ταινία Florence: Φάλτσο Σοπράνο (Florence Foster Jenkins) του Στίβεν Φρίαρς

  Δεύτερου ανδρικού ρόλου

  Μαχέρσαλα Αλί, για την ερμηνεία του στην ταινία Moonlight του Μπάρι Τζένκινς

  Τζεφ Μπρίτζες, για την ερμηνεία του στην ταινία Αντιρρησίας συνείδησης (Hacksaw Ridge) του Μελ Γκίμπσον

  Λούκας Χέτζις, για την ερμηνεία του στην ταινία Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea) του Κένεθ Λόνεργκαν

  Ντεβ Πατέλ, για την ερμηνεία του στην ταινία Lion του Γκαρθ Ντέιβις

  Μάικλ Σάνον, για την ερμηνεία του στην ταινία Νυκτόβια Πλάσματα (Nocturnal Animals) του Τομ Φορντ

  Δεύτερου γυναικείου ρόλου

  Βαιόλα Ντέιβις, για την ερμηνεία της στην ταινία Fences του Ντένζελ Ουάσινγκτον

  Νεϊόμι Χάρις, για την ερμηνεία της στην ταινία Moonlight του Μπάρι Τζένκινς

  Νικόλ Κίντμαν, για την ερμηνεία της στην ταινία Lion του Γκαρθ Ντέιβις

  Οκτάβια Σπένσερ, για την ερμηνεία της στην ταινία Αφανείς Ηρωίδες (Hidden Figures) του Θίοντορ Μέλφι

  Μισέλ Ουίλιαμς, για την ερμηνεία της στην ταινία Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea) του Κένεθ Λόνεργκαν

  Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

  Κάτω από την άμμο (Under Sandet), του Μάρτιν Σέντβλιετ (Δανία)

  Ο κύριος Όβε (En Man som Heter Ove) του Χάνες Χολμ (Σουηδία)

  Ο εμποράκος (Le client ή The Salesman) του Ασγκάρ Φαρχάντι (Ιράν/συμπαραγωγή: Γαλλία)

  Tanna του Μπέντλι Ντιν (Αυστραλία)

  Toni Erdmann του Μάρεν 'Αντε (Γερμανία)

  Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων

  Ο Κούμπο και οι δύο χορδές (Kubo and the Two Strings) του Τράβις Νάιτ

  Βαϊάνα (Moana) του Τζον Μάσκερ

  Εγώ ο Κολοκυθάκης (Ma vie de courgette) του Κλοντ Μπαράς

  Ζωούπολη (Zootopia) του Ριτς Μουρ

  Η Κόκκινη Χελώνα (La tortue rouge) του Μίχαελ Ντούντοκ ντε Βιτ

  Πρωτότυπου σεναρίου

  Τέιλορ Σέρινταν, για το σενάριο της ταινίας Πάση Θυσία (Hell or High Water)

  Ντέιμιεν Σαζέλ, για το σενάριο της ταινίας La La Land

  Ευθύμης Φιλίππου, για το σενάριο της ταινίας Ο Αστακός

  Κένεθ Λόνεργκαν, για το σενάριο της ταινίας Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea)

  Μάικ Μιλς, για το σενάριο της ταινίας Καταπληκτικές γυναίκες (20th Century Women)   
 • Ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης πρόεδρος στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

  Ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης πρόεδρος στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:14:53 | Πηγή: Εξπρές
  Ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης αναλαμβάνει πρόεδρος στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο του «Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Τα μέλη του νέου ΔΣ ορίστηκαν από το Εληνικό Δημόσιο. Ένα από τα μέλη ορίσθηκε καθ' υπόδειξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και ένα καθ' υπόδειξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), ενώ ως μέλος ορίσθηκε, ex officio, και ο δήμαρχος Καλλιθέας Αττικής.

  Τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Α.Ε. είναι τα εξής: Γιώργος Κιμούλης, πρόεδρος, Νίκος Μανωλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και μέλη οι Ματίνα Στέα, Ανδρέας Νοταράς, Δημήτρης Κάρναβος (δήμαρχος Καλλιθέας), Γιώργος Κουμεντάκης (εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Δημήτρης Δημητρόπουλος (εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας).
   

   
 • Champions League: Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα, Μπενφίκα-Ντόρτμουντ απόψε

  Champions League: Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα, Μπενφίκα-Ντόρτμουντ απόψε

  Κατηγορία: Αθλητικά | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:13:36 | Πηγή: Εξπρές
  Ξανά δράση στο Champions League, σε δύο δόσεις, με τους πρώτους τέσσερις αγώνες,απόψε και αύριο , για τη φάση των «16» της διοργάνωσης, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα ματς θα διεξαχθούν την προσεχή εβδομάδα. Από τα πρώτα παιχνίδια ξεχωρίζει η μεγάλη μονομαχία μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μπαρτσελόνα, αλλά και της Μπάγερν Μονάχου με την Αρσεναλ.

  Ιδιαίτερο «ελληνικό» ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κόντρα των Παπασταθόπουλου με Μήτρογλου και Σάμαρη, καθώς Ντόρτμουντ και Μπενφίκα θα δώσουν τη μάχη της πρόκρισης, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης θα πρέπει να προσέξει πολύ κόντρα στην πάντα επικίνδυνη Νάπολι. Αναλυτικά τα παιχνίδια το επόμενο διήμερο έχουν ως εξής (με ώρα έναρξης στις 21:45):


  ΤΡΙΤΗ 14-02-2017

  Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα
  Μπενφίκα-Ντόρτμουντ

  ΤΕΤΑΡΤΗ 15-02-2017

  Ρεάλ Μαδρίτης-Νάπολι
  Μπάγερν Μονάχου-Αρσεναλ 


  Ποτέ πριν 6 χώρες στους «16» του Champions League

  Στο τραπέζι της ελίτ του ευρωπαικού ποδοσφαίρου, κάθονται ολοένα και λιγότεροι. Ποτέ πριν, όπως σε αυτό το Champions League, δεν υπήρχαν τόσες λίγες χώρες με τουλάχιστον μία ομάδα στο δεύτερο γύρο και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι αυτοί είναι οι εκπρόσωποι των έξι μεγάλων πρωταθλημάτων: Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1 και Primeira. Μεταξύ των κορυφαίων 16 ομάδων στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης  είναι τέσσερις ισπανικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης), τρεις αγγλικές (Μάντσεστερ Σίτι, 'Αρσεναλ και Λέστερ), τρεις γερμανικές (Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν), δύο γαλλικές ( Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό), δύο πορτογαλικές (Μπενφίκα και Πόρτο) και δύο ιταλικές ομάδες (Γιουβέντους και Νάπολι).

  Κατά τα τελευταία 18 χρόνια , ποτέ πριν δεν είχε συμβεί, μόνο έξι χώρες για εκπροσωπούνται  στο κορυφαίο τουρνουά της Ευρώπης σε αυτό το σημείο της σεζόν: πέρυσι υπήρξε ένα άλμα  στις 10 με την προσθήκη της Ρωσίας, Ολλανδίας, Ουκρανίας και το Βελγίου, ενώ το προηγούμενο χαμηλό (7 χώρες) παρουσιάστηκε  σε τέσσερις σεζόν (2002-2003, 2004-2005, 2008-2009 και 2010-2011).

   Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία είχαν πάντα τουλάχιστον μία ομάδα μεταξύ των κορυφαίων 16. Η Γαλλία  έχει χάσει ένα ραντεβού με τις κορυφαίες «16», ενώ η Πορτογαλία έχει δηλώσει «παρών» 14 φορές από τις 18. Η σχετική ανάλυση της Gazzetta Dello Sport, ξεκινά από την αγωνιστική περίοδο 1999-2000 γιατί παρουσιάστηκε μία νέα φόρμουλα αλλά και η κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, το πέρασμα από στους «16» στους «8» γινόταν με μία δεύτερη φάση ομίλων.

   Αυτό το στατιστικό στοιχείο φαίνεται να ακολουθεί το κύμα που δημιουργείται από το νέο Champions League που θα σηκώσει την αυλαία το 2018.  Τα κορυφαία τέσσερα πρωταθλήματα θα έχουν τέσσερις ομάδες στο Champions League, χωρίς να περάσουν από τα πλέι-οφ, ενώ οι χώρες  που βρίσκονται στην 5η και 6η θέση θα έχουν μόνο 2 εκπρόσωπους συν μία από τα πλέι-οφ. Σύμφωνα με τις τρέχουσες βαθμολογίες Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία θα έχουν  4, η Γαλλία και η Ρωσία 2, Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο και Τουρκία 1. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι νικητές του Champions και Europa League συν 4 των πλέι-οφ για  τους πρωταθλητές και 2 από πλέι-οφ για «μη πρωταθλητές».


   
 • Champions League: Η Παρί διέσυρε με 4-0 την Μπαρτσελόνα

  Champions League: Η Παρί διέσυρε με 4-0 την Μπαρτσελόνα

  Κατηγορία: Αθλητικά | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:13:36 | Πηγή: Εξπρές
  Το ερώτημα είναι απλό: Τι όνειρο να είδαν άραγε τα «πουλιά» της UEFA, που παραμονές των πρώτων αγώνων της φάσης των «16» δημοσιοποίησαν μία μελέτη που με βάση τα στατιστικά στοιχεία η Μπαρτσελόνα θα επιστρέψει στον «θρόνο» της Ευρώπης κατακτώντας το Champions League; Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι απέναντι σε αυτή την Παρί Σεν Ζερμέν καμία ευρωπαϊκή ομάδα δεν είχε τύχη απόψε στο «Παρκ ντε Πρενς». Η ομάδα του Ουνάι Έμερι έκανε «σκόνη και θρύψαλλα» τους Καταλανούς, τους διέσυρε με 4-0 και μετέτρεψε τη ρεβάνς της 8ης Μαΐου στο «Κάμπ Νόου» σε τυπική διαδικασία.

  Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης ήταν η Παρί, ομάδα φτιαγμένη για να φτάσει πολύ ψηλά στη διοργάνωση. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό είχε τον πλήρη έλεγχο του ματς, ισοπέδωσε τη Μπαρτσελόνα και της έδωσε ένα γερό μάθημα. Ίσως να ήρθε η ώρα των «πρωτευουσιάνων» να ανέβουν επίπεδο και να «πιάσουν τόπο» τα δισεκατομμύρια των Αράβων επενδυτών τους, που δεν το κρύβουν όταν τους ρωτούν ότι το όνειρό τους είναι ένα και μοναδικό: η κατάκτηση του Champions League.

  Η σημερινή Παρί μπορεί κάλλιστα να ονειρεύεται το τρόπαιο με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που έπαιξε. Προηγήθηκε στο 18΄ με το εξαιρετικό φάουλ του Ντι Μαρία και στο 40΄ στον... ορισμό της αντεπίθεσης έφτασε στο 2-0 μετά την ασίστ... πάρε βάλε του Βεράτι στον Ντράξλερ και το άψογο τελείωμα του Γερμανού διεθνούς μέσου.

  Η εφιαλτική βραδιά για τους Καταλανούς, που γνώρισαν μία από τις πιο βαριές εκτός έδρας ήττες τους στη διοργάνωση, συνεχίστηκε και στο 55΄ ο Ντι Μαρία με... συστημένο σουτ έξω από την περιοχή «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα του Τερ Στέγκεν για τρίτη φορά (3-0). Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε ο Έντισον Καβάνι στο 71΄ με σουτ πάνω στην κίνηση μετά την πάσα του Μουνιέ. Πλέον, στη ρεβάνς της 8ης Μαρτίου στο «Καμπ Νόου» η Μπαρτσελόνα να επιδιώξει να πετύχει μία ιστορική ανατροπή, μόνο που με αυτή την Παρί κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν απίθανο...

  Η μεγαλύτερη ευκαιρία των «μπαλουγκράνα» στο ματς χάθηκε στο 83΄ με τον Ουμτιτί να σημαδεύει το δοκάρι του Τραπ, ο οποίος στο πρώτο μέρος είχε βγει νικητής στο τετ-α-τετ με τον Αντρέ Γκόμες.

  Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)
  Κίτρινες: Ραμπιό - Μπουσκέτς, Γκόμες, Ραφίνια

  Οι ενδεκάδες:
  ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ (Ουνάι Έμερι): Τραπ, Κιμπέμπε, Μαρκίνιος, Βεράτι (69΄ Ενκουνκού), Καβάνι, Ντικ Μαρία (61΄ Λούκας Μόουρα), Μουνιέ, Ματουϊντί, Κουρζάβα, Ντράξλερ (86΄ Παστόρε), Ραμπιό

  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Λουίς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Πικέ, Μπουσκέτς, Ινιέστα (72΄ Ράκιτιτς), Σουάρες, Μέσι, Νεϊμάρ, 'Αλμπα, Σέρχι Ρομπέρτο, Γκόμες (58΄ Ραφίνια), Ουμτιτί

  Ντεμπούτο και γκολ ο Ντράξλερ

  Περίπου 40 εκ. ευρώ στοίχισε στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Γιούλιαν Ντράξλερ. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι πρωταθλητές Γαλλίας απόκτησαν το αστέρι της Βόλφσμπουργκ, ο οποίος φρόντισε με το... καλημέρα σε όλες τις διοργανώσεις που αγωνίστηκε να δείξει την κλάση του και να σκοράρει.

  Το ντεμπούτο του 23χρονου έγινε στις 7 Ιανουαρίου στο 7-0 της Παρί εναντίον της Μπαστιά για το Κύπελλο Γαλλίας. Ο Ντράξλερ «έβαλε το κερασάκι στην τούρτα» στο 88ο λεπτό. Έμεινε εκτός αποστολής στο επόμενο παιχνίδι Κυπέλλου με τη Μετς κι έκανε ντεμπούτο στη Ligue 1 στις 14 Ιανουαρίου στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Ρεν.

  Έβαλε την υπογραφή του στο 39΄ του αγώνα και με το γκολ αυτό οι «πρωτευουσιάνοι» έφυγαν με το «διπλό» από το «Ροαζόν Παρκ». Ονειρεμένο ήταν και το ντεμπούτο του στο Champions League. Ο Γερμανός άσος με εξαιρετικό βολέ από πλάγια στην περιοχή «κάρφωσε» τη μπάλα στη δεξιά γωνία του συμπατριώτη του, Τερ Στέγκεν κι έκανε το 2-0 εναντίον της Μπαρτσελόνα.


   
 • Champions League: Με γκολ του Μήτρογλου 1-0 η Μπενφίκα τη Ντόρτμουντ

  Champions League: Με γκολ του Μήτρογλου 1-0 η Μπενφίκα τη Ντόρτμουντ

  Κατηγορία: Αθλητικά | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:13:36 | Πηγή: Εξπρές
  Ο Κώστας Μήτρογλου έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στη Μπενφίκα για τους προημιτελικούς του Champions League. Με το γκολ του Έλληνα διεθνούς στράικερ στο 48΄ οι «αετοί» της Λισαβόνας επιβλήθηκαν με 1-0 της Ντόρτμουντ στο «Ντα Λους» και, πλέον, στη ρεβάνς της 8ης Μαρτίου στη Βεστφαλία έχουν τον πρώτο λόγο για να πάρουν το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

  Οι Γερμανοί, που ήταν ανώτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να ισοφαρίσουν στο 59΄, όταν ο Ομπαμεγιάνγκ δεν κατάφερε να νικήσει τον Έντερσον από το σημείο του πέναλτι (χέρι του Φέισα).
   
  Διαιτητής: Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)
  Κίτρινες: Φέισα - Σμέλτσερ, Πούλισιτς, Μπαρτρά

  Οι ενδεκάδες:

  ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ρουί Βιτόρια): Έντερσον, Λουϊζάο, Φέισα, Μήτρογλου (75΄ Χιμένεθ), Λίντελοφ, Καρίγιο (46΄ Αουγκούστο), Σάλβιο, Ελιζέου, Πίτσι, Ράφα Σίλβα (67΄ Σέρβι), Σεμέντο

  ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ (Τόμας Τούχελ): Μπούρκι, Μπαρτρά, Ντεμπελε, Ρόις (82΄ Πούλισιτς), Γκερέιρο (82΄ Κάστρο), Ομπαμεγιάνγκ (62΄ Σούρλε), Παπασταθόπουλος, Πίστσεκ, Σμέλτσερ, Βάιγκλ, Ντουρμ


   
 • Νίκη με 3-1 η Ρεάλ επί της Νάπολι. Η Μπάγερν συνέτριψε 5-1 την Αρσεναλ

  Νίκη με 3-1 η Ρεάλ επί της Νάπολι. Η Μπάγερν συνέτριψε 5-1 την Αρσεναλ

  Κατηγορία: Αθλητικά | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:13:36 | Πηγή: Εξπρές
  Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερη ομάδα από τη Νάπολι και ως τέτοια έβγαλε εξαιρετική αντίδραση όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ από τους «παρτενοπέι», μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», επικρατώντας με 3-1 και παίρνοντας σαφέστατο προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά του Champions League, ενόψει της ρεβάνς στο «Σαν Πάολο», στις 7 Μαρτίου.

  Ο αγώνας άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για τους φιλοξενούμενους, αφού στο 8ο λεπτό ο Ινσίνιε εκμεταλλεύτηκε την κάθετη πάσα του Χάμσικ και τη λάθος θέση του Κέιλορ Νάβας για να ανοίξει το σκορ από μακριά, με ένα πολύ τεχνικό σουτ.

   Οι γηπεδούχοι έφτασαν στην ισοφάριση σχετικά γρήγορα και συγκεκριμένα δέκα λεπτά αργότερα. Στο σημείο εκείνο ο Καρβαχάλ σέντραρε έξοχα με το εξωτερικό στην καρδιά της άμυνας, ο Μπενζεμά βρέθηκε πλασαρισμένος σε επίκαιρη θέση και με κεφαλιά «έγραψε» το 1-1.

  Στο 42΄ ο Ρονάλντο βρήκε τον Γάλλο επιθετικό, αυτός πλάσαρε, αλλά η μπάλα βρήκε στον Ρέινα και ύστερα στο δοκάρι και κατέληξε κόρνερ. Στο 49΄ όμως ο Ισπανός τερματοφύλακας της Νάπολι δεν κατόρθωσε να αντιδράσει στο εν κινήσει πλασέ του Τόνι Κρόος, που κι αυτός είχε δεχθεί την πάσα του CR7.

  Πέντε λεπτά αργότερα ήρθε το τρίτο και ωραιότερο γκολ του αγώνα. Το πέτυχε ο Κασεμίρο με εκπληκτικό βολέ από περίπου 30 μέτρα και πλάγια δεξιά, όταν σούταρε απευθείας με την μπάλα να έρχεται από ψηλά. Η ομάδα του Σάρι έχασε την ευκαιρία να κάνει τη ζωή της πιο εύκολη στο 68΄, όταν ο Μέρτενς πλάσαρε πάνω από το δοκάρι μετά την πάσα του Καγεχόν.

  ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)
  ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ράμος, Μόντριτς - Ζιελίνσκι, Μέρτενς

  Οι ενδεκάδες:

  ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζινεντίν Ζιντάν): Νάβας, Καρβαχάλ, Ράμος (71΄ Πέπε), Βαράν, Ρονάλντο, Κρόος, Μπενζεμά (82΄ Μοράτα), Χάμες Ροντρίγκες (76΄ Βάσκεθ), Μαρτσέλο, Κασεμίρο, Μόντριτς.

  ΝΑΠΟΛΙ (Μαουρίτσιο Σάρι): Ρέινα, Χισάι, Καγεχόν, Μέρτενς, Χάμσικ (84΄ Μίλικ), Ζιελίνσκι (75΄ 'Αλαν), Ινσίνιε, Κουλιμπαλί, Γκουλάμ, Αλμπιόλ, Ντιαβαρά.

  Η Μπάγερν συνέτριψε 5-1 την 'Αρσεναλ

  Μετά την Παρί Σεν Ζερμέν, άλλη μία ομάδα «καθάρισε» -ουσιαστικά- από το πρώτο κιόλας ματς την πρόκριση για τους προημιτελικούς του Champions League. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μετά το 2005, το 2013 και 2014, η Μπάγερν «πετάει έξω» από την φάση των «16» την 'Αρσεναλ. Χάρις στο εκρηκτικό δεύτερο μέρος, η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι μετέτρεψε το 1-1 του ημιχρόνου σε 5-1, έφτασε τις 16 νίκες σε ισάριθμα εντός έδρας ματς στη διοργάνωση και, πλέον, η ρεβάνς της 7ης Μαρτίου στο «Εμιρεϊτς» έχει αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα.

  Οι Βαυαροί έκαναν ίσως το καλύτερό τους ματς στο Champions League, καθώς εκτός από τα πέντε γκολ που πέτυχαν, έχασαν πολλές ευκαιρίες, είχαν δοκάρι με τον Λεβαντόφσκι, ενώ διαμαρτύρονται δικαίως για δύο πέναλτι που δεν τους δόθηκαν σε χέρι του Μπεγερίν στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος του Κοκλέν. Με το πιο όμορφο γκολ της βραδιάς, ο Ρόμπεν έδωσε προβάδισμα στους «κόκκινους» στο 11΄, αλλά στο 30΄ οι «κανονιέρηδες» απάντησαν με τον Αλέξις Σάντσες. Ο Χιλιανός εκτέλεσε πέναλτι που απόκρουσε ο Νόιερ, στο «ριμπάουντ» έπιασε... αέρα, αλλά δεν τα παράτησε και με γυριστό σουτ ισοφάρισε.

  Οι γηπεδούχοι «αγρίεψαν» στο δεύτερο μέρος κι από το 53΄ έως το 63΄ πέτυχαν τρία γκολ. Τα δύο τελευταία ο Τιάγκο Αλκάνταρα, ενώ είχε δώσει προβάδισμα ο Λεβαντόφσκι με κεφαλιά. Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε στο 89΄ ο Μίλερ με δυνατό σουτ, υποχρεώνοντας τους «κανονιέρηδες» στην πιο βαριά ήττα τους στο Champions League.

  Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)
  Κίτρινες: Χούμελς, Λαμ (χάνει το επόμενο ματς) - Μουστάφι, Τσάκα

  Οι ενδεκάδες:

  ΜΠΑΓΕΡΝ (Κάρλο Αντσελότι): Νόιερ, Χούμελς, Τιάγκο Αλκάνταρα, Μαρτίνεθ, Λεβαντόφσκι (86΄ Μίλερ), Ρόμπεν (88΄ Ραφίνια), Κόστα (84΄ Κίμιχ), Αλόνσο, Λαμ, Βιδάλ, Αλάμπα 

  ΑΡΣΕΝΑΛ (Αρσέν Βενγκέρ): Οσπίνα, Γκιμπς, Κοσιενλί (49΄ Γκάμπριελ), Σάντσες, Οζίλ, Τσάμπερλεν, Ιβόμπι (66΄ Γουόλκοτ), Μουστάφι, Μπεγερίν, Τσάκα, Κοκλέν (77΄ Ζιρού)

  Στους πρώτους αγώνες της φάσης των «16» του Champions League σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

  Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Ντόρτμουντ(Γερμανία)         1-0        

  Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)     4-0         

  Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Αρσεναλ (Αγγλία)        5-1   

  Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Νάπολι (Ιταλία)            3-1  

  Λεβερκούζεν(Γερμανία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία) 21/02   

  Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)-Μονακό (Γαλλία)          21/02   

  Πόρτο (Πορτογαλία)-Γιουβέντους (Ιταλία)           22/02   

  Σεβίλλη (Ισπανία)-Λέστερ (Αγγλία)                 22/02   


  *Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 7,8,14 και 15 Μαρτίου.

   
 • Ολυμπιακός-Οσμανλίσπορ, ΠΑΟΚ-Σάλκε απόψε στο Europa League

  Ολυμπιακός-Οσμανλίσπορ, ΠΑΟΚ-Σάλκε απόψε στο Europa League

  Κατηγορία: Αθλητικά | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:13:36 | Πηγή: Εξπρές
  Ωρα Ευρώπης για τις ελληνικές ομάδες, για τη φάση των «32» του Europa League, καθώς σήμερα  θα διεξαχθούν τα πρώτα παιχνίδια και το ευκολότερο έργο θα έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα υποδεχθεί στο «Καραϊσκάκη» την τουρκική Οσμανλίσπορ, ενώ αρκετά δύσκολη είναι η αποστολή για το ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τη γερμανική Σάλκε. 

  Η Οσμάνλισπορ μετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη διοργάνωση και αποτελεί μέχρι στιγμής την ευχάριστη έκπληξη του εφετινού Europa League, καθώς προκρίθηκε σε βάρος γνωστών ευρωπαϊκών ομάδων. Αντίθετα με τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ έχει προϊστορία απέναντι στην αντίπαλό του, αφού την είχε αντιμετωπίσει στα πλέι οφ του Champions league την περίοδο 2013/14. Την πρόκριση στους ομίλους είχε πάρει η Σάλκε, αφού κέρδισε στην Τούμπα με 3-2, ενώ στη Γερμανία οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1.

  Τέλος ο ΑΠΟΕΛ θα παίξει με την Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, και έχει τη δυνατότητα να προκριθεί. Στο πρόγραμμα των αγώνων υπάρχουν αρκετά δυνατά ζευγάρια, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζου το Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ - Σεντ Ετιέν, Βιγιαρεάλ - Ρόμα και Γκλάντμπαχ - Φιορεντίνα. Αναλυτικά τα παιχνίδια:

  ΠΕΜΠΤΗ 16-02-2017

  ΠΑΟΚ-Σάλκε (Γερμανία)
  Ολυμπιακός-Οσμανλίσπορ (Τουρκία)
  Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) - ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)
  Κράσνονταρ (Ρωσία) - Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
  'Αλκμααρ (Ολλανδία) - Λιόν (Γαλλία)
  Γκλάντμπαχ (Γερμανία) - Φιορεντίνα (Ιταλία)
  Ροστόφ (Ρωσία) - Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
  Γάνδη (Βέλγιο) - Τότεναμ (Αγγλία)
  Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) - Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)
  Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) - Κοπεγχάγη (Δανία)
  'Αστρα Γκιούργκιου (Ρουμανία) - Γκενκ (Βέλγιο)
  Χάποελ Μπερ Σεβά (Ισραήλ) - Μπεσίκτας (Τουρκία)
  Βιγιαρεάλ (Ισπανία) - Ρόμα (Ιταλία)
  Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία) - Σεντ Ετιέν (Γαλλία)
  Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) - 'Αγιαξ (Ολλανδία)
  'Αντερλεχτ (Βέλγιο) - Ζενίτ (Ρωσία)

  *Οι αγώνες ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 23 Φεβρουαρίου 2017.


   
 • Ο Σταύρος Μάνταλος διαιτητής στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός

  Ο Σταύρος Μάνταλος διαιτητής στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός

  Κατηγορία: Αθλητικά | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:13:36 | Πηγή: Εξπρές
   Ο Σταύρος Μάνταλος του Συνδέσμου Αθηνών, ορίστηκε από την ΚΕΔ/ΕΠΟ να διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής της Super League, μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, που θα γίνει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Ακόμη, ο Γιώργος Κομίνης από τη Θεσπρωτία θα «σφυρίξει» στο ματς της Τρίπολης, ανάμεσα στον Αστέρα και τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Γιώργος Μπλάνας από τη Μεσσηνία θα είναι ο διαιτητής στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τη Βέροια.

  Αναλυτικά οι διαιτητές και βοηθοί της 21ης αγωνιστικής:


  ΣΑΒΒΑΤΟ 18/2

  15:00 Ατρόμητος-Ξάνθη
  Διαιτητής: Παπαπέτρου (Αθηνών)
  Βοηθοί: Δημητριάδης (Μακεδονίας), Απτόσογλου (Αθηνών)
  4ος Διαιτητής: Σελίμος (Λακωνίας)

  17:15 ΠΑΣ Γιάννινα-Κέρκυρα
  Διαιτητής: Αρετόπουλος (Τρικάλων)
  Βοηθοί: Νικολαϊδης (Μακεδονίας), Διπλάρης (Καρδίτσας)
  4ος Διαιτητής: Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)

  19:30 Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός
  Διαιτητής: Κομίνης (Θεσπρωτίας)
  Βοηθοί: Ευθυμιάδης (Πιερίας), Ποντίκης (Πρέβεζας)
  4ος Διαιτητής: Βάτσιος (Δυτ. Αττικής)

  ΚΥΡΙΑΚΗ 19/2
  15:00 Πανιώνιος-Ηρακλής
  Διαιτητής: Θάνος (Γρεβενών)
  Βοηθοί: Καλφάκης (Χανίων), Νικολακάκης (Ηρακλείου)
  4ος Διαιτητής: Αντωνίου (Αθηνών)

  17:15 Παναιτωλικός-Πλατανιάς
  Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας)
  Βοηθοί: Μπαλτάς (Αχαϊας), Πήττας (Ηλείας)
  4ος Διαιτητής: Αγγελάκης (Μακεδονίας)

  17:15 ΠΑΟΚ-Βέροια
  Διαιτητής: Μπλάνας (Μεσσηνίας)
  Βοηθοί: Βασιλόπουλος (Εβρου), Κωνστάντιος (Εύβοιας)
  4ος Διαιτητής: Κουμπαράκης (Θράκης)

  19:30 ΑΕΚ-Ολυμπιακός
  Διαιτητής: Μάνταλος (Αθηνών)
  Βοηθοί: Ακρίβος (Αθηνών), Τάτσης (Ηπείρου)
  4ος Διαιτητής: Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)

  ΔΕΥΤΕΡΑ 20/2
  19:30 ΑΕΛ-Λεβαδειακός
  Διαιτητής: Στυλιαράς (Αιτωλοακαρνανίας)
  Βοηθοί: Γρεβένης (Χαλκιδικής), Μερκενίδης (Μακεδονίας)
  4ος Διαιτητής: Σημαιάκης (Χαλκιδικής)


   
 • «Ασφαιρος» ο Ολυμπιακός έμεινε στο 0-0 με την Οσμανλισπόρ

  «Ασφαιρος» ο Ολυμπιακός έμεινε στο 0-0 με την Οσμανλισπόρ

  Κατηγορία: Αθλητικά | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:13:36 | Πηγή: Εξπρές
  «Ασφαιρος» ο Ολυμπιακός έμεινε στο 0-0 με την Οσμανλισπόρ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για τη φάση των «32» του Europa League κι αυτό κάνει αρκετά δύσκολη την αποστολή του ενόψει της ρεβάνς στην 'Αγκυρα, σε μια εβδομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες στο τελευταίο 20λεπτο, λόγω αποβολής του Βιάνα στο 74'.

  Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος σε όλο το α' ημίχρονο, είχε τον έλεγχο των κινήσεων, αλλά ήταν και προσεκτικός πίσω για να μην μένει εκτεθειμένος στις συχνές αντεπιθέσεις που επιχειρούσε η τουρκική ομάδα. ΄Έτσι, μόνο μια φορά ανησύχησε, στο 44', όταν ο Ντελάρζ βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά ο Μποτία με προβολή του έκοψε το σουτ. Αυτό που έλειπε από τον Ολυμπιακό ήταν οι φάσεις. Είχε τον έλεγχο, αλλά με δυσκολία έφτανε σε θέση βολής. Ξεκίνησε στο 3ο λεπτό με ένα φάουλ «κεραυνό» του Φορτούνη που έφυγε άουτ και είχε άλλες δύο ευκαιρίες μέσα σε ένα δίλεπτο στο τέλος του ημιχρόνου. Στο 41' με σουτ του Μποτία από το ύψος της μικρής περιοχής και στο 42' με τον Καρντόσο να παίρνει την μπάλα από το λάθος γύρισμα του Κάρλος και να σουτάρει, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο Καρτσεμαρσκάς αντέδρασε σωστά.

  Ο Λιθουανός τερματοφύλακας συνέχισε να είναι σε ετοιμότητα και στο σουτ του Σεμπά στο 55' και στο μακρινό σουτ του Μάρτινς στο 57', όπου «απογειώθηκε» και έδιωξε σε κόρνερ. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει, όμως στο 74' και σε μια αψιμαχία με τον Προχάτσκα, ο Βιάνα τον κλότησε και ο Μπουκέ του έδειξε την κόκκινη κάρτα. Ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα, αλλά και χωρίς σέντερ φορ, αφού ο Μπέντο προτίμησε να «θυσιάσει» τον Καρντόσο για να καλύψει την απώλεια στην άμυνα.

  Μοιραία τα λεπτά κύλησαν με τους «ερυθρόλευκους» να προσέχουν, τουλάχιστον να μην δεχθούν γκολ. Έτσι παρέμεινε το 0-0, που αφήνει ανοιχτούς τους λογαριασμούς για τις δύο ομάδες.

  ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ρουντί Μπουκέ (Γαλλία)
  ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 74' Βιάνα
  ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Φιγκέιρας, Ρέτσος, Φορτούνης, Μποτία - Λουίς Κάρλος, Εντιαγέ, Πίντο, Τσουρουκσού

  Συνθέσεις:

  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Φιγκέιρας, Σισοκό, Μποτία, Βιάνα, Ρέτσος, Μάρτινς (87' Ανσαρφάρντ), Ανδρούτσος, Σεμπά, Φορτούνης (72' Μανθάτης), Καρντόσο (76' Ρομαό).

  ΟΣΜΑΝΛΙΣΠΟΡ (Μουσταφά Ακτσάι): Καρτσεμάρσκας, Βρσάγιεβιτς, Εντιαγέ, Πίντο, Ρεγκατίν, Λουίς Κάρλος (87' Μάιερ), Προχάτσκα, Ντελάρζ (81' Ρουσέσκου), Τσαγκιράν, Μπιφουμά (93' Γκουβέν), Τσουρουκσού.


   
 • Ηττα του ΠΑΟΚ με 3-0 από την Σάλκε μέσα στην Τούμπα

  Ηττα του ΠΑΟΚ με 3-0 από την Σάλκε μέσα στην Τούμπα

  Κατηγορία: Αθλητικά | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:13:36 | Πηγή: Εξπρές
  Ενα θαύμα θα πρέπει να κυνηγήσει στη ρεβάνς της Γερμανίας ο ΠΑΟΚ, μετά την ήττα του με 0-3 από τη Σάλκε το βράδυ της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου, για τους «32» του Europa League. Από την άλλη, «άσφαιρος» έμεινε ο Ολυμπιακός στο 0-0 με την Οσμανλισπόρ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη κι αυτό κάνει αρκετά δύσκολη την αποστολή του ενόψει της ρεβάνς στην 'Αγκυρα, σε μια εβδομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες στο τελευταίο 20λεπτο, λόγω αποβολής του Βιάνα στο 74'.

  Ο δρόμος του ΠΑΟΚ για τους «16» του Europa League αποδείχθηκε αδιέξοδος, μετά την εντός έδρας ήττα από τη Σάλκε με 0-3. Οι «βασιλικοί μπλε» σκόραραν στην Τούμπα με τους Γκουίντο Μπουργκστάλερ στο 27ο, Μαξ Μάιερ στο 82ο, Κλάας Γιαν Χούντελαρ στο 90ό λεπτό λεπτό και, ουσιαστικά, εξασφάλισαν στην πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ο αγώνας-ρεβάνς θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στο Γκελζενκίρχεν.

  Με πολύ καλή ευκαιρία ξεκίνησε τον αγώνα ο ΠΑΟΚ, που στο 5΄ πλησίασε στο γκολ με πλαγιοκόπηση του Μυστακίδη, που έστειλε παράλληλη σέντρα στην δεξιά πλευρά, για να στείλει ο Μάτος από πλάγια θέση σουτ μόλις άστοχο, που βρήκε την εξωτερική πλευρά της δοκού της Σάλκε κι έφυγε αναξιοποίητο. Η πρώτη ολοκληρωμένη επιθετική προσπάθεια για τους φιλοξενούμενους ήταν στο 18΄ με άστοχο όμως τελικό σουτ του Μπρουγκστάλερ.

  Μετά το 15λεπτο οι Γερμανοί οργανώθηκαν καλύτερα και στο 27΄ άνοιξαν το σκορ με κοντινό σουτ του Μπρουγκστάλερ στη σχεδόν άδεια εστία του Γλύκου, που έδιωξε προσωρινά με πλονζόν στην αρχική κεφαλιά του Νάλντο μέσα από την περιοχή. Το γκολ αυτό για τον Αυστριακό παίκτη ήταν το 15ο στα τελευταία 19 παιχνίδια του.

  Στο 33΄ ο Λέοβατς είδε κίτρινη κάρτα και δεν θα παίξει στον αγώνα ρεβάνς της επόμενης Τετάρτης στο Γκεζελκίρχεν. Οι Γερμανοί συνέχισαν να ελέγχουν το παιχνίδι με εξοντωτικό πρέσσιγκ που αφαίρεσε από τον ΠΑΟΚ τη δυνατότητα γρήγορης αντεπίθεσης και σωστής ανάπτυξης. Με το 0-1 υπέρ της Σάλκε ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο και στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι έκαναν μια αλλαγή στην μεσαία γραμμή με την αντικατάσταση του "κιτρινισμένου" Σεπφ, από τον Κέρερ.

  Ο Ιβιτς εκτίμησε πως δεν απαιτούνταν αλλαγή των προσώπων και του συστήματος με τους 3 καθαρούς κεντρικούς αμυντικούς. Ομως στο 55΄ αναγκάστηκε να δώσει άλλη πνοή στην επίθεση του με την προσθήκη του Τζάλμα Κάμπος αντί του Μυστακίδη. Στο ίδιο και το επόμενο λεπτό ο Φέρμαν έκανε δυο θετικές εξόδους σε ψηλοκρεμαστά σουτ των Θεσσαλονικέων που από την πλευρά τους πάσχιζαν για το καλύτερο, χωρίς όμως να έχουν τα περιθώρια από το ασφυκτικό μαρκάρισμα των Γερμανών.

  Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να διατηρούν τον έλεγχο και στο 67΄ από συνεργασία των Κολάσινατς-Μάιερ ο τελευταίος σούταρε δυνατά για να απομακρύνει ο Γλύκος. Ο ΠΑΟΚ με εξουδετερωμένο και ακίνδυνο τον Αθανασιάδη και "παγωμένο" και ανέτοιμο τον Κάμπος δεν ήταν σε θέση να απειλήσει με οργανωμένη επίθεση την Σάλκε, που με κοντρολαρισμένο παιχνίδι έκανε όχι πολύ επικίνδυνες αλλά συχνές επιθέσεις. Σε μια από αυτές στο 82΄ εδραίωσε τη μεγάλη νίκη της, σαν σε προπόνηση, με κεφαλιά του Μάιερ που δεν κατάφερε να εξουδετερώσει ο Γλύκος, μετά την ωραία σέντρα-ασίστ του Χέβεντες.

  Η έκταση της νίκης των Γερμανών τελικά πήρε μεγαλύτερο μέγεθος με το τρίτο γκολ που σημείωσε στο 90 ο Χούντελαρ που είχε πάρει θέση στο παιχνίδι έξι λεπτά νωρίτερα. Ηταν ένα φάουλ του Μάιερ και απόκρουση του Γλύκου που έστειλε την μπάλα στα πόδια του Ολλανδού, που δεν είχε πρόβλημα να την στείλει στα δίχτυα του ΠΑΟΚ.

  Το παιχνίδι είχε κριθεί και πιθανότατα και η πρόκριση για τους "16" του Europa League, κάτι που προδικάστηκε από τη φυσική ανωτερότητα των Γερμανών, που έδειξαν κατάλληλα προετοιμασμένοι και έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν τον φορμαρισμένο για τα ελληνικά δεδομένα ΠΑΟΚ, που δυστυχώς γι αυτόν, "πνίγηκε" στο φλύαρο και χωρίς ουσία παιχνίδι του και "αιχμαλωτίστηκε" στο πολυποίκιλο και γεμάτο αυτοματισμούς παιχνίδι των Γερμανών.

  Ο Βλάνταν Ιβιτς θέλησε με πολλές αλλαγές στον κορμό και τα πρόσωπα να δημιουργήσει το πλέον αξιόμαχο πρόσωπο για τον ΠΑΟΚ, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα η Σάλκε έδειξε πλούσια προτερήματα και ομαδικό αγωνιστικό χαρακτήρα, που τον αξιοποίησε με τον παραγωγικότερο τρόπο χειροκροτούμενη από τους 1.500 περίπου οπαδούς της.

  Διαιτητής: Ξαβιέ Εστράντα (Ισπανία)
  Κίτρινες: Λέοβατς, Μάτος, Βαρέλα- Σεπφ, Γκορέτζκα, Κολάσινατς, Νάσταζιτς
   
  Συνθέσεις:

  ΠΑΟΚ: Γλύκος, Κρέσπο, Μαλεζάς, Βαρέλα, Μάτος, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ (77' Ενρίκε), Μυστακίδης (55' Κάμπος) και Αθανασιάδης (85' Ουάρντα).

  Σάλκε:  Φέρμαν, Χέβεντες, Νάλντο, Νάσταζιτς, Σεπφ (46' Κέρερ) Κολάσινατς, Σταμπουλί, Μπουργκστάλλερ (84'  Χούντελαρ), Γκορέτζκα, Μέιερ και Καλιγκιούρι (79' Κονοπλιάνκα).

  «Ασφαιρος» ο Ολυμπιακός με την Οσμανλισπόρ

  «Ασφαιρος» ο Ολυμπιακός έμεινε στο 0-0 με την Οσμανλισπόρ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για τη φάση των «32» του Europa League κι αυτό κάνει αρκετά δύσκολη την αποστολή του ενόψει της ρεβάνς στην 'Αγκυρα, σε μια εβδομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες στο τελευταίο 20λεπτο, λόγω αποβολής του Βιάνα στο 74'.

  Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος σε όλο το α' ημίχρονο, είχε τον έλεγχο των κινήσεων, αλλά ήταν και προσεκτικός πίσω για να μην μένει εκτεθειμένος στις συχνές αντεπιθέσεις που επιχειρούσε η τουρκική ομάδα. ΄Έτσι, μόνο μια φορά ανησύχησε, στο 44', όταν ο Ντελάρζ βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά ο Μποτία με προβολή του έκοψε το σουτ. Αυτό που έλειπε από τον Ολυμπιακό ήταν οι φάσεις. Είχε τον έλεγχο, αλλά με δυσκολία έφτανε σε θέση βολής. Ξεκίνησε στο 3ο λεπτό με ένα φάουλ «κεραυνό» του Φορτούνη που έφυγε άουτ και είχε άλλες δύο ευκαιρίες μέσα σε ένα δίλεπτο στο τέλος του ημιχρόνου. Στο 41' με σουτ του Μποτία από το ύψος της μικρής περιοχής και στο 42' με τον Καρντόσο να παίρνει την μπάλα από το λάθος γύρισμα του Κάρλος και να σουτάρει, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο Καρτσεμαρσκάς αντέδρασε σωστά.

  Ο Λιθουανός τερματοφύλακας συνέχισε να είναι σε ετοιμότητα και στο σουτ του Σεμπά στο 55' και στο μακρινό σουτ του Μάρτινς στο 57', όπου «απογειώθηκε» και έδιωξε σε κόρνερ. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει, όμως στο 74' και σε μια αψιμαχία με τον Προχάτσκα, ο Βιάνα τον κλότησε και ο Μπουκέ του έδειξε την κόκκινη κάρτα. Ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα, αλλά και χωρίς σέντερ φορ, αφού ο Μπέντο προτίμησε να «θυσιάσει» τον Καρντόσο για να καλύψει την απώλεια στην άμυνα.

  Μοιραία τα λεπτά κύλησαν με τους «ερυθρόλευκους» να προσέχουν, τουλάχιστον να μην δεχθούν γκολ. Έτσι παρέμεινε το 0-0, που αφήνει ανοιχτούς τους λογαριασμούς για τις δύο ομάδες.

  ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ρουντί Μπουκέ (Γαλλία)
  ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 74' Βιάνα
  ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Φιγκέιρας, Ρέτσος, Φορτούνης, Μποτία - Λουίς Κάρλος, Εντιαγέ, Πίντο, Τσουρουκσού

  Συνθέσεις:

  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Φιγκέιρας, Σισοκό, Μποτία, Βιάνα, Ρέτσος, Μάρτινς (87' Ανσαρφάρντ), Ανδρούτσος, Σεμπά, Φορτούνης (72' Μανθάτης), Καρντόσο (76' Ρομαό).

  ΟΣΜΑΝΛΙΣΠΟΡ (Μουσταφά Ακτσάι): Καρτσεμάρσκας, Βρσάγιεβιτς, Εντιαγέ, Πίντο, Ρεγκατίν, Λουίς Κάρλος (87' Μάιερ), Προχάτσκα, Ντελάρζ (81' Ρουσέσκου), Τσαγκιράν, Μπιφουμά (93' Γκουβέν), Τσουρουκσού.

   
 • Europa League: Αποτελέσματα 16-02-2017

  Europa League: Αποτελέσματα 16-02-2017

  Κατηγορία: Αθλητικά | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:13:36 | Πηγή: Εξπρές
  Σε τυπική διαδικασία μετέτρεψαν τις ρεβάνς σε Ιταλία και Γαλλία, Ρόμα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Ρωμαίοι μετά το αποψινό 4-0 στο «Μαδριγάλ» «καθάρισαν» από το πρώτο ματς των «32» την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League. Χατ τρικ για τους «Ρωμαίους» πέτυχε ο Τζέκο, ενώ στο «Ολντ Τράφορντ» ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς «υπέγραψε« το 3-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Σεντ Ετιέν με δικό του χατ τρικ.
  Στο «Σαν Μαμές» ο ΑΠΟΕΛ πάλεψε και κατάφερε με το γκολ του Γιαννιώτα στο 89΄ να μείνει «ζωντανός» για την πρόκριση. Οι Κύπριοι ηττήθηκαν με 2-3 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο και πλέον όλα θα παιχτούν στο ΓΣΠ της Λευκωσίας την ερχόμενη εβδομάδα.

  «Αγκαλιά» με την πρόκριση στους «16» του Europa League βρίσκονται Λιόν και Ροστόφ, μετά τα πρώτα παιχνίδια των «32» του Europa League. Οι Γάλλοι επικράτησαν εκτός έδρας με 4-1 επί της 'Αλκμααρ, ενώ οι Ρώσοι επιβλήθηκαν 4-0 της Σπάρτα Πράγας, εκμεταλλευόμενοι την αποβολή του Κονατέ στο 32΄.

  Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στους πρώτους αγώνες της φάσης των «32»:


  Κράσνονταρ (Ρωσία) - Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)            1-0
  (4΄ Κλάεσον)

  'Αλκμααρ (Ολλανδία) - Λιόν (Γαλλία)                     1-4
  (68΄ Γιαχανμπάκσ - 26΄ Τουσάρ, 45΄+2, 57΄ Λακαζέτ, 90΄+4 Φερί)

  Γάνδη (Βέλγιο) - Τότεναμ (Αγγλία)                      1-0
  (59΄ Περμπέ)

  Γκλάντμπαχ (Γερμανία) - Φιορεντίνα (Ιταλία)            0-1
  (44΄ Μπερναρντέτσι)

  Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) - Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)     0-1
  (27΄ Λέστσουκ)

  Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) - Κοπεγχάγη (Δανία)          1-2
  (82΄ Κεσερού - 2΄αυτ. Ανισέτ, 53΄ Τουτού)

  Ολυμπιακός-Οσμανλίσπορ (Τουρκία)                       0-0

  Ροστόφ (Ρωσία) - Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)                4-0
  (15΄ Μεβλία, 38΄ Πολόζ, 40΄ Νομπόα, 68΄ Αζμούν)

  'Αστρα Γκιούργκιου (Ρουμανία) - Γκενκ (Βέλγιο)          2-2
  (43΄ Μπουντέσκου, 90΄ Σέτο - 25΄ Καστάν, 83΄ Τροσάρ)

  ΠΑΟΚ-Σάλκε (Γερμανία)                                  0-3
  (27΄ Μπουργκστάλερ, 82΄ Μάιερ, 89΄ Χούντελααρ)

  Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) - ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)            3-2
  (38΄αυτ. Μερκής, 61΄ Αντούριθ, 72΄ Γουίλιαμς - 36΄ Εφραίμ, 89΄ Γιαννιώτας)

  Χάποελ Μπερ Σεβά (Ισραήλ) - Μπεσίκτας (Τουρκία)        1-3
  (44΄ Μπαρντά - 42΄αυτ. Γουίλιαμ, 60΄ Τοσούν, 90΄+4 Χάτσινσον)

  Βιγιαρεάλ (Ισπανία) - Ρόμα (Ιταλία)                    0-4
  (32΄ Έμερσον, 65΄,79΄,86΄ Τζέκο)             

  Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία) - Σεντ Ετιέν (Γαλλία)  3-0
  (15΄,75΄, 88΄ πέν. Ιμπραΐμοβιτς)

  Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) - 'Αγιαξ (Ολλανδία)          0-0

  'Αντερλεχτ (Βέλγιο) - Ζενίτ (Ρωσία)                     2-0
  (5΄,31΄ Ατσεαμπόνγκ)      


   
 • Η Μπάγερν μεγάλο φαβορί για το Champions League 2017, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων

  Η Μπάγερν μεγάλο φαβορί για το Champions League 2017, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων

  Κατηγορία: Αθλητικά | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:13:36 | Πηγή: Εξπρές
  Η Μπαρτσελόνα του Λουίς Ενρίκε, ήταν σύμφωνα με τα κορυφαία γραφεία στοιχημάτων, αλλά και μελέτη της UEFA, το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Champions League. Η βαριά ήττα (4-0) από την Παρί Σ.Ζ, άλλαξε τα δεδομένα, όμως φαίνεται ότι ακόμα και στην προοπτική αποκλεισμού των Καταλανών, δεν είναι η Ρεάλ η ομάδα που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι κορυφαίες στοιχηματικές εταιρείες δίνουν πλέον την Μπάγερν του Κάρλο Αντσελότι, ως την βασική υποψήφια για την τελική νίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες εταιρείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Marca, έχουν την Μπαρτσελόνα πίσω από την Σεβίλη που βρίσκεται στην όγδοη θέση. Τελευταία στη λίστα είναι η Λεβερκούζεν που  ακόμα δεν έχει αγωνιστεί για την φάση των «16» της κορυφαίας διοργάνωσης.


   
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο