• Η Εκκλησία της Ελλάδος καταδίκασε τη…γιόγκα!

  Η Εκκλησία της Ελλάδος καταδίκασε τη…γιόγκα!

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Αντιδρώντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα που έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ, η Ιερά Σύνοδος προειδοποιεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η γιόγκα «δεν είναι γυμναστική» αλλά θεμελιώδες κεφάλαιο του ινδουισμού, και επομένως «δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών».

  Η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει ότι σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία, θεωρεί όμως ότι έχει ευθύνη «για την απο­φυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού».

  Η πλήρης ανακοίνωση:

  «Στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής της ευθύνης για, με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιου­νίου ως “Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα”, η Ιερά Σύνοδος της Εκ­κλη­σίας της Ελλάδος υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι: η “Γιόγκα” αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουισμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρ­μο­γών και τάσεων και δεν αποτελεί “είδος γυ­μνα­στι­κής».

  Ως εκ τούτου η “Γιόγκα” τυγχάνει απολύτως ασυμ­βί­βα­στη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών.

 • Έκτακτο δελτίο καιρού: πού θα πέσουν καταιγίδες και χαλάζι

  Έκτακτο δελτίο καιρού: πού θα πέσουν καταιγίδες και χαλάζι

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Χαλάει από σήμερα ο καιρός με βροχές, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χαλάζι σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

  Σήμερα Τετάρτη από το απόγευμα ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στην Μακεδονία, την Θράκη και την Ήπειρο και κατά την διάρκεια της νύχτας στην Θεσσαλία. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

  Την Πέμπτη, οι βροχές και οι καταιγίδες που θα σημειώνονται στο Ιόνιο, τα Ηπειρωτικά, το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρές και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια θα πέσει χαλάζι.

  Την Παρασκευή ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους κυρίως στην Μακεδονία, τη Θράκη, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, αλλά μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν.

 • Καιρός: θα συνεχιστούν οι καταιγίδες – Πολύ νερό και στην Αττική

  Καιρός: θα συνεχιστούν οι καταιγίδες – Πολύ νερό και στην Αττική

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται σήμερα Πέμπτη με την ΕΜΥ να εκδίδει δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τα Ιόνια νησιά, τα Ηπειρωτικά της χώρας και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο,  όπου οι βροχοπτώσεις θα είναι κατά τόπους ισχυρές και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

  Την Παρασκευή, ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα μέχρι το απόγευμα στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, το Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομενής της Αττικής), την Εύβοια και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο και θα συνοδεύονται απο χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

  econews

 • Αντικύθηρα: ενδείξεις για δεύτερο Ναυάγιο από την ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση

  Αντικύθηρα: ενδείξεις για δεύτερο Ναυάγιο από την ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενη από το Αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole ολοκλήρωσε την ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση και τρισδιάστατη απεικόνιση ακριβείας στην περιοχή του Ναυαγίου των Αντικυθήρων στο διάστημα από τις 9 μέχρι τις 16 Ιουνίου.

  Στην περυσινή αντίστοιχη αποτύπωση είχε καταγραφεί η περιοχή της θέσης του ναυαγίου απ’ όπου ανελκύστηκαν το 1900 τα περίφημα γλυπτά και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (70Χ30μ. περίπου). Εν τούτοις η γειτνίαση του με δεύτερη θέση όπου εντοπίζεται φορτίο αμφορέων και άγκυρες ίδιας χρονολόγησης κατέστησε αναγκαία την αποτύπωση του ευρύτερου χώρου (350Χ45μ. περίπου), ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα ευρήματα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή σχέση των δύο θέσεων. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

  Η λεπτομερής αποτύπωση δημιουργεί σαφέστερη εικόνα για την σχέση των δύο θέσεων, ενώ η τοποθέτηση των ευρημάτων στον αποτυπωμένο πλέον χώρο ενισχύει στην κατανόηση του συνόλου των ευρημάτων στις δύο θέσεις. Η αποτύπωση έγινε από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Sydney με τη χρήση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Sirius.

  Οι πόροι για τη διενέργεια της έρευνας/ανασκαφής εξασφαλίζονται από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, αμερικάνικους, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς φορείς, για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα και εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σημαντική ήταν η συμβολή της παραχώρησης από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σκάφους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση της ερευνητικής ομάδας.

  Η ΕΕΑ και οι συνεργάτες της προγραμματίζουν την δεύτερη φάση για το 2015, στο τέλος της θερινής περιόδου, οπότε θα γίνει η έναρξη της συστηματικής υποβρύχιας ανασκαφικής διερεύνησης του Ναυαγίου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος.

 • Capital controls στις τράπεζες: τι (δεν) μπορείτε να κάνετε με τα χρήματά σας

  Capital controls στις τράπεζες: τι (δεν) μπορείτε να κάνετε με τα χρήματά σας

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας το κλείσιμο των τραπεζών θα ισχύει από σήμερα, Δευτέρα, έως και τις 6 Ιουλίου και αφορά εκτός από τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όλα τα Ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος.

  Σύμφωνα με το ΦΕΚ, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το κλείσιμο των πιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να παραταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας. Το ημερήσιο όριο για αναλήψεις από τα ΑΤΜ προσδιορίζεται στα 60 ευρώ ανά κάρτα και τα ΑΤΜ θα τεθούν σε λειτουργία εντός 12 ωρών από την πρώτη ημέρα που θα ισχύσει η ΠΝΠ. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για πληρωμές αποκλειστικά και μόνο στο εσωτερικό της χώρας.

  Επίσης, οι συναλλαγές μέσω web banking θα επιτρέπονται για πληρωμές μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Όσον αφορά στις αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, τα όρια ανάληψης θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Εκτός των παραπάνω δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία άλλη τραπεζική εργασία. Επιπλέον, θα συσταθεί επιτροπή έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

  Η συγκεκριμένη επιτροπή θα εγκρίνει συναλλαγές στο εξωτερικό, όπως πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγή φαρμακευτικών ειδών. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας για δάνεια που λήγουν την περίοδο που οι τράπεζες θα είναι κλειστές.

  Τέλος, για την καταβολή των συντάξεων θα ανοίξουν συγκεκριμένα υποκαταστήματα ανά περιοχή.

 • Κλειστές τράπεζες: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

  Κλειστές τράπεζες: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 οι τράπεζες είναι κλειστές και θα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, σύμφωνα με τη σχετική ΠΝΠ που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.  Εδώ θα βρείτε όλες τις απαντήσεις σε απορίες και ερωτήματα για τη δύσκολη αυτή περίοδο, για την οποία συστήνεται ψυχραιμία και υπομονή. Σημειώνεται ότι οι τουρίστες δεν έχουν κανένα περιορισμό στη χρήση των καρτών τους.

  Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής τους.

  Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της χώρας δεν θα επηρεαστούν. Δηλαδή, θα διεξάγονται κανονικά όλες οι συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμών(web banking, phone banking). Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι το όριο, που υπήρχε, πριν την έναρξη της τραπεζικής αργίας.

  Παράλληλα, από το μεσημέρι της 29 Ιουνίου θα λειτουργούν τα ATM με ημερήσιο όριο ανάληψης 60€ ανά κάρτα, που αντιστοιχούν σε 1.800€ το μήνα. Οι αλλοδαποί τουρίστες θα μπορούν να κάνουν κανονικά αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ με τις κάρτες τους, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

  Έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή αυτή θα αντιμετωπίζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας).

  Οι μισθοί που καταβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω τραπεζικών λογαριασμών δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

  Ερωτήσεις και Απαντήσεις

  Για την ενημέρωση των πολιτών ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος με απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα.

  Τι σημαίνει τραπεζική αργία;

  Τραπεζική αργία σημαίνει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για λίγες μέρες.

  Πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες;

  Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου.

  Υπάρχει περίπτωση να χάσω τα χρήματά μου ή να «κουρευτούν» οι καταθέσεις μου;

  Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν περάσει πρόσφατα με επιτυχία τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Όσο διαρκεί, τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά;

  Τα ΑΤΜ θα ανοίξουν το αργότερο έως το μεσημέρι της Δευτέρας, και θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης τραπεζικής αργίας.

  Πόσα χρήματα θα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ;

  Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 – ανά κάρτα.

  Αν σε μία κάρτα είναι συνδεδεμένοι περισσότεροι λογαριασμοί, τι ισχύει;

  Σε κάρτες με περισσότερους συνδεδεμένους λογαριασμούς το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ.

  Αν ένας λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους τι ισχύει;

  Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα σε ένα λογαριασμό με δύο δικαιούχους που έχουν από μία κάρτα, το ημερήσιο όριο είναι 60€ ανά κάρτα, δηλαδή 120€ για το λογαριασμό.

  Αν ένας λογαριασμός έχει έναν δικαιούχο αλλά περισσότερες συνδεδεμένες κάρτες αναλήψεων, τι ισχύει;

  Σε αυτή την περίπτωση το ημερήσιο όριο 60€ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός με έναν δικαιούχο και δύο συνδεδεμένες κάρτες έχει ημερήσιο όριο 60€.

  Μπορώ να κάνω ανάληψη μετρητών με την πιστωτική μου κάρτα;

  Ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο (60€). Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με το επιτόκιο και προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση με την Τράπεζα που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα.

  Θα μπορώ να κάνω υπερανάληψη από τρεχούμενο λογαριασμό ή από λογαριασμό καταναλωτικού δανείου;

  Υπερανάληψη γίνεται με βάση το ημερήσιο όριο εφόσον επιτρέπεται από τη σύμβαση με την Τράπεζα.

  Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές;

  Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή μου με την Τράπεζα.

  Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο ίντερνετ;

  Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε Ελληνική τράπεζα.

  Θα μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);

  Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν, και δεν θα εκδίδονται νέες.

  Θα μπορώ να μεταφέρω χρήματα μέσω ίντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);

  Μεταφορές χρημάτων μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

  Θα μπορώ να κάνω πληρωμές μέσω ίντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);

  Πληρωμές μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

  Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);

  Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

  Μπορώ να κάνω διατραπεζικές πληρωμές;

  Διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

  Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου/ την εφορία/ το δάνειό μου κλπ;

  Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.

  Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;

  Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

  Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο μου συμβόλαιο (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας);

  Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ.

  Πως θα μπορέσω να στείλω έμβασμα στο εξωτερικό (έμβασμα σε φοιτητές, χρήματα για λόγους υγείας);

  Για αυτή την περίπτωση αρμόδια θα είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

  Οι πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών θα χρησιμοποιούνται κανονικά;

  Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται κανονικά. Για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.

  Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά; Θα μπορέσω να πάρω τα χρήματά μου;

  Οι συντάξεις θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς. Οι αναλήψεις θα γίνονται με βάση το ημερήσιο όριο.

  Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά;

  Ναι, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο».

 • Έκτακτο δελτίο καιρού: καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ

  Έκτακτο δελτίο καιρού: καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένεται να εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα τρίτη και αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

  Πιο αναλυτικά:

  1. σήμερα Τρίτη (30/06/2015) αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια και πιθανόν τις Σποράδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυροί όμβροι η καταιγίδες που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

  2. αύριο Τετάρτη (01/07/2015) κατά τόπους στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές που πιθανόν να συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

 • Ποιες τράπεζες πληρώνουν συντάξεις [Λίστα]

  Ποιες τράπεζες πληρώνουν συντάξεις [Λίστα]

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών τον κατάλογο των 968 υποκαταστημάτων τραπεζών που θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα την Τετάρτη 1 Ιουλίου για να εξυπηρετήσουν όσους συνταξιούχους δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης χρημάτων ή χρεωστική κάρτα.

  Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν: 288 υποκαταστήματα της Alpha Bank, 250 υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, 30 υποκαταστήματα της Attica Bank, 250 υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και 150 υποκαταστήματα της Eurobank.

  Δείτε αναλυτικά τους καταλόγους με τα υποκαταστήματα που θα λειτουργήσουν την Τετάρτη:

  *ALPHA BANK

  *ATTICA BANK

  *EUROBANK

  *ΕΘΝΙΚΗ

  *ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 • Υμηττός: μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στον Καρέα

  Υμηττός: μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στον Καρέα

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη από τις 12.30 περίπου στον Καρέα, κοντά στο νεκροταφείο του Βύρωνα. Η φωτιά μαίνεται σε αρκετές εστίες και κατακαίει τον Υμηττό.

  Σύμφωνα πληροφορίες καίγεται το δάσος πάνω από τον Καρέα και κινδυνεύουν σπίτια.

  Το έργο των πυροσβεστών απειλούν οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν ακόμα και τα εννέα Μποφόρ. Εκτός από επίγεια οχήματα θα επιχειρήσουν και ελικόπτερα.

  Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής γύρω στις 12 το μεσημέρι ακούστηκαν εκρήξεις μέσα στο δάσος και στη συνέχεια ξέσπασαν τέσσερα διαφορετικά πύρινα μέτωπα.

  Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά καίει το περιαστικό δάσος της Ηλιούπολης και κατεβαίνει με ταχύτητα την Περιφερειακή Υμηττού.

  —Υπόλοιπα μέτωπα

  Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην οδό Τσακάλωφ στο Κορωπί, κοντά στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού.

  Έχουν σπεύσει δέκα οχήματα της πυροσβεστικής. Η φωτιά καίει πεύκα και ελιές.

  Μαίνεται και η μεγάλη φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας που ξέσπασε το πρωί.

 • Υμηττός: μελισσοκόμοι οι εμπρηστές του Καρέα

  Υμηττός: μελισσοκόμοι οι εμπρηστές του Καρέα

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, δύο μελισσοκόμοι, οι οποίοι φαίνεται ότι ξεκίνησαν χθες την φωτιά στον Καρέα από εγκληματική αμέλεια, εν ώρα εργασίας.

  Πρόκειται για τον Έλληνα Α.Γ. του Σ, 67 ετών και ο Τ.D.του K, 58 ετών, βουλγαρικής υπηκοότητας, οι οποίοι συνελήφθησαν από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

  Οι δύο ύποπτοι βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο όπου διατηρούσαν κυψέλες μελισσιών και είχαν τα μεταλλικά δοχεία καπνού. Από κάποια απροσεξία, κάποιο κάρβουνο του δοχείου έπεσε στο έδαφος. Οι υψηλές θερμοκρασίες βοήθησαν στην ανάπτυξη της φωτιάς και οι ισχυροί άνεμοι στην γρήγορη επέκτασή της. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, οι δύο ύποπτοι αλληλοκατηγορούνται, επιρρίπτοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο, παραδεχόμενοι εμμέσως πλην σαφώς πως κάποιος από αυτούς ευθύνεται για την μεγάλη πυρκαγιά. Ο Εισαγγελέας διέταξε την σύλληψη και των δύο και σήμερα θα παραπεμφθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

  Σε βάρος των δύο, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για εμπρησμό δάσους από συγκλίνουσα αμέλεια και εμπρησμό από τον οποίο υπήρξε κίνδυνος σε ανθρώπους και πράγματα από συγκλίνουσα αμέλεια.

  Οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

  Η φωτιά, που ξεκίνησε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη, έφτασε σε σπίτια στον Καρέα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 50 καλόγριες, καθώς και σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού».

  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ένα σπίτι και μία ταβέρνα, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε άλλα κτίσματα.

 • Ισχυροί σεισμοί σε όλη την Ελλάδα: Σαμοθράκη, Νίσυρος, Αττική

  Ισχυροί σεισμοί σε όλη την Ελλάδα: Σαμοθράκη, Νίσυρος, Αττική

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Τρεις σεισμικές δονήσεις έχουν ταρακουνήσει από τα ξημερώματα το νησί της Σαμοθράκης.

  Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο πρώτος σεισμός έλαβε χώρα στις 04:26 και είχε μέγεθος 4,3 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 65 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης και 333 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.

  Η δεύτερη σεισμική δόνηση εκτυλίχθηκε στις 05:40 τα ξημερώματα, με το επίκεντρο του, να εντοπίζεται σε απόσταση 65 χλμ., ανατολικά και νότια της Σαμοθράκης και το μέγεθός του να φτάνει τους 4,6 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.

  Ο τρίτος και τελευταίος σεισμός είχε μέγεθος 4,2 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 09:54 το πρωί. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 70 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης.

  Σύμφωνα με τους σεισμολόγους οι δονήσεις της Σαμοθράκης οφείλονται στην ενεργοποίηση του ρήγματος της Ανατολίας το οποίος επεκτείνεται μέχρι το Βόρειο Αιγαίο.

  —Νίσυρος

  Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στον υποθαλάσσιο χώρο δυτικά της Νισύρου.

  Σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού είναι 5 Ρίχτερ το επίκεντρό του εντοπίστηκε 29 χιλιόμετρα δυτικά της Νισύρου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 125 χιλιόμετρα.

  —Νέα Μάκρη

  Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:04 το μεσημέρι της Παρασκευής και στη Νέα Μάκρη. Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε αισθητός στα νότια προάστια, εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο Ραφήνας – Νέας Μάκρης.

  Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο NewsIt, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως υπάρχει σεισμικό κέντρο στην περιοχή, το οποίο δίνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα σεισμούς, αλλά όχι δυνατούς και όχι μεγέθους μεγαλύτερου από 4,5 Ρίχτερ.

  Ο σεισμός έγινε αισθητός γιατί σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα.

  Αρχικά, το Γεωδυναμικό, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, ενημέρωσε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,3 Ρίχτερ, μετά το αναθεώρησε σε 3,5. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός ήταν έντασης 4,2 Ρίχτερ.

  econews

 • Καύσωνας με 40 βαθμούς Κελσίου – Πώς αντιμετωπίζουμε τη ζέστη

  Καύσωνας με 40 βαθμούς Κελσίου – Πώς αντιμετωπίζουμε τη ζέστη

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Ένα πολύ ζεστό τριήμερο από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή πρόκειται να υποστούν οι πολίτες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία αναμένεται να κορυφωθεί φτάνοντας στους 39-40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 βαθμούς.

  Εγκύκλιο με τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης εφιστώντας την προσοχή των αρμόδιων υπηρεσιών για τον επερχόμενο καύσωνα και αναφέροντας λεπτομερώς τις επιπτώσεις από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών, στον πληθυσμό.

  Όπως αναφέρει, το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο στις πόλεις και γι’ αυτό οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

  Όπως εξηγεί, αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια, ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο.

  Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

  Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

  Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.

  Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα τα οποία περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο είναι :

  α) Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).

  β) Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

  γ) Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή. Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

  δ) Συχνά μπάνια και ντους.

  ε)Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.

  ζ) Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.

  Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

  η) Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

  θ) Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους.

  Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:

  «’Ατομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

  Επίσης, το υπουργείο Υγείας έχει εκδόσει την ΔΥΓ2/Γ.Π.οικ.3191/14.1.14 (ΑΔΑ: ΒΙΨΠΘ-ΩΣ1) εγκύκλιο με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10), οι οποίες σε περίπτωση υπέρβασης αναρτώνται στον ιστότοπο του υπουργείου (http://www.moh.gov.gr/articles/news/3005-systaseis-gia-thn-atmosfairikh-rypansh).

  Οι Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν και αυτοί στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

  Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

  Τέλος, επισημαίνεται ότι Ενημερωτικό υλικό σχετικό με «Προστατευτικά μέτρα για τον καύσωνα» της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, Τμήμα Αγωγής Υγείας, είναι αναρτημένο στη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας http://www.moh.gov.gr/articles/health/agogi-ygeias/596-prostateytika-metra-gia-ton-kayswna.

 • Καύσωνας: Πού σημειώνονται 40αρια – Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

  Καύσωνας: Πού σημειώνονται 40αρια – Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα με ασθενείς ανέμους, ενώ στα ύψη θα βρεθεί το θερμόμετρο, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

  Αναλυτικά:

  Μακεδονία, Θράκη

  Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 21 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς κελσίου. Στη δυτικη Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

  Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτικη Στερεά, δυτικη Πελοπόννησος

  Καιρός: γενικά αίθριος. Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 37 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη και στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 βαθμούς χαμηλότερη.

  Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

  Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 21 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  Κυκλάδες, Κρήτη

  Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 36 βαθμούς κελσίου.

  Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

  Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 37 βαθμούς κελσίου. Στα Δωδεκάνησα 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  Αττική

  Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 24 έως 39 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  Θεσσαλονίκη

  Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 37 βαθμούς κελσίου.

  —ΥΠΑΠΕΝ: Συστάσεις στους πολίτες για τους ρύπους

  Στο μεταξύ, συστάσεις για τη μείωση της συσσώρευσης ρύπων στην Αθήνα λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών απηύθυνε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  Με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, οι δυσμενείς για την ατμόσφαιρα μετεωρολογικές συνθήκες και οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν έως πιθανώς την Πέμπτη με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων.

  Μάλιστα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή της Αθήνας αναμένεται να φθάσει σε υψηλά επίπεδα ως προς το όζον (Ο3) στην περιφέρεια της πόλης, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

  Οι υπόλοιποι ρύποι αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η μέγιστη τιμή που έφτασε το όζον τη Δευτέρα ήταν 248 μg/m3, στο σταθμό μέτρησης στους Θρακομακεδόνες (ώρα 16:00).

  Επιπλέον, προτείνεται η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών, εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών. Επίσης ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων θα πρέπει να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου, ενώ θα πρέπει κατά το δυνατόν να αποφεύγεται η λειτουργία μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία κ.λπ.), καθώς και η χρήση χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

  Το υπουργείο, με ανακοίνωσή του παρακαλεί θερμά τους πολίτες της Αττικής να ανταποκριθούν θετικά στις παραπάνω συστάσεις.

  Σημειώνεται, τέλος, ότι η εξέλιξη των τιμών ρύπανσης παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών για το όζον, θα εκδίδεται σχετική ανακοίνωση, τόσο για τα επίπεδα ρύπανσης όσο και οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την προφύλαξη του πληθυσμού.

 • Λύθηκε το μυστήριο της εξαφανισμένης πτήσης MH-370 της Malaysia Airlines

  Λύθηκε το μυστήριο της εξαφανισμένης πτήσης MH-370 της Malaysia Airlines

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα συντρίμμια ενός αεροσκάφους που βρέθηκαν κοντά στο νησί Ρεϋνιόν, στον νότιο Ινδικό Ωκεανό σε κοντινή απόσταση από τη Μαδαγασκάρη ανήκουν στο Boeing 777 της Malaysia Airlines, που εξαφανίστηκε το Μάρτιο το 2014 από όλα τα ραντάρ.

  Ο δήλωσε σήμερα ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στο νησί Ρεϊνιόν, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, κοντά στο νησί της Μαδαγασκάρης, ανήκουν στο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines.

  «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κομμάτι του πτερυγίου προέρχεται από αεροπλάνο Μπόινγκ 777. Ο επικεφαλής των ερευνών μας μού το είπε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Αμπντούλ Αζίζ Καπράουι.

  Νωρίτερα, ένας αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Associated Press ότι ειδικοί της ασφάλειας πτήσεων ήταν «αρκετά σίγουροι» ότι το κομμάτι είναι από το ίδιο μοντέλο όπως αυτό της πτήσης MH370, και ότι αποτελούσε ακριανό τμήμα του φτερού ενός Μπόινγκ 777. Σύμφωνα με τις φωτογραφίες το κομμάτι φαίνεται να έχει μήκος 2-2,5 μέτρα.

  Απομένει η τελική επαλήθευση της εκτίμησης, η οποία θα γίνει με βάση έναν αριθμό συντήρησης που βρίσκεται αποτυπωμένος στα συντρίμμια.

  «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και αν αυτά τα συντρίμμια προέρχονται πράγματι από την MH370, αυτό θα επιτρέψει στις οικογένειες (των θυμάτων) να πενθήσουν»,  δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Αυστραλίας Ουόρεν Τρας.

  Εξειδικευμένοι ερευνητές αναχώρησαν σήμερα για τη Ρεϋνιόν που βρίσκεται υπό γαλλική διοίκηση προκειμένου να εξακριβώσουν αν τα συντρίμμια μήκους δύο μέτρων που εντοπίστηκαν χθες αποτελούν τμήμα του φτερού του μοιραίου αεροπλάνου.

  Το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση MH370 εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος τον Μάρτιο του 2014 με 239 επιβάτες και προσωπικό, ενώ εκτελούσε πτήση ανάμεσα σε Κουάλα Λουμπούρ και Πεκίνο. Η εξαφάνισή του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας της αεροπορίας. Οι περισσότεροι επιβαίνοντες ήταν Κινέζοι υπήκοοι.

  Από τότε, οι προσπάθειες ανεύρεσης του σκάφους έχουν επικεντρωθεί σ’ ένα ευρύ τμήμα του νότιου Ινδικού Ωκεανού, κοντά στην Αυστραλία.

 • Φίλτρα νερού: προσοχή εφιστούν στους καταναλωτές οι αρμόδιοι φορείς

  Φίλτρα νερού: προσοχή εφιστούν στους καταναλωτές οι αρμόδιοι φορείς

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Οι φορείς του Δημοσίου που ασχολούνται με τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού παύουν να έχουν ευθύνη, σε περίπτωση που ο καταναλωτής βάλει στη βρύση του φίλτρο νερού.

  Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί των εμπορευόμενων φίλτρα νερού ότι το πόσιμο νερό που φθάνει στις βρύσες των καταναλωτών από δημόσια δίκτυα περιέχει φυτοφάρμακα και άλλες επικίνδυνες ουσίες ελέγχονται ως εντελώς ανακριβείς και οι μελέτες, αναλύσεις, πιστοποιήσεις, που αυτοί επικαλούνται αφορούν σε ενδεχόμενη κατακράτηση διαφόρων ουσιών και δεν σχετίζονται με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού.

  Παράλληλα, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην αγορά φίλτρων νερού και καλεί τους υπευθύνους διάθεσης τέτοιων συσκευών να προβούν άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες και να παρέχουν την κατάλληλη πληροφόρηση στον καταναλωτή, ώστε να του επιτρέπουν να αξιολογεί τους κινδύνους, κατά τη διάρκεια της χρήσης.

  Αφορμή στάθηκαν διαφημίσεις των φίλτρων νερού, σύμφωνα με τις οποίες τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι αναγκαία επειδή κατακρατούν επικίνδυνες ουσίες και προλαμβάνουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. Η Γραμματεία Βιομηχανίας έκανε ελέγχους σε εταιρείες κατασκευής και διάθεσης φίλτρων νερού για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.

  Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βεβαίωσε ότι στην Ελλάδα η ποιότητα του πόσιμου νερού στην βρύση του καταναλωτή παρακολουθείται συστηματικά από τους «υπευθύνους ύδρευσης» (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, Δήμοι), ότι διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και ότι από τα αποτελέσματα των ελέγχων τα οποία είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές, προκύπτει ότι είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 98/83/ΕΚ και της εθνικής νομοθεσίας για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

  Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ακόμη ότι στην περίπτωση που ο καταναλωτής θελήσει να τοποθετήσει ένα φίλτρο νερού στη βρύση του, τότε διακόπτεται το πεδίο ευθύνης των αρμοδίων φορέων για την ποιότητα του νερού που προκύπτει μετά την παρεμβολή του φίλτρου.

  Για όποια παράβαση της νομοθεσίας, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των υπευθύνων διάθεσης φίλτρων νερού.

 • Καιρός με καταιγίδες και χαλάζι – Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ

  Καιρός με καταιγίδες και χαλάζι – Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Επιδείνωση του καιρού  τη Δευτέρα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από ισχυρούς ανέμους και χαλάζι προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με το υπουργείο Εσωτερικών να εκδίδει σχετικές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες.

  Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε αρκετές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας.

  Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, πιθανόν στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και σταδιακά στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

  Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

  —Αναλυτικά

  Μακεδονία, Θράκη

  Καιρός: παροδικά αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Βαθμιαία μικρής διάρκειας όμβροι η καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά.

  Ανεμοι: μεταβλητοί και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

  Θερμοκρασια: από 20 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

  Καιρός: στην Κέρκυρα, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανόν στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και τα υπόλοιπα νησιά του Ιόνιου παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικά ισχυρές καταιγίδες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και τις απογευματινές ώρες τοπικούς όμβρους στα ορεινά. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις.

  Ανεμοι: μεταβλητοί 3 τοπικά βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ.

  Θερμοκρασια: από 21 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

  Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της Θεσσαλίας.

  Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα Κύθηρα και τον Κορινθιακό κόλπο 6 μποφόρ.

  Θερμοκρασια: από 19 έως 35 βαθμούς κελσίου.
  Κυκλάδες, Κρήτη

  Καιρός: γενικά αίθριος.

  Ανεμοι: δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

  Θερμοκρασια: από 23 έως 32 βαθμούς κελσίου.
  Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

  Καιρός: γενικά αίθριος.

  Ανεμοι: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

  Θερμοκρασια: από 23 έως 33 βαθμούς κελσίου.
  Αττική

  Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

  Ανεμοι: δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

  Θερμοκρασια: από 24 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  Θεσσαλονίκη

  Καιρός: παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους η καταιγίδες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα πιθανόν πρόσκαιρα να είναι τοπικά έντονα.

  Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

  Θερμοκρασια: από 22 έως 33 βαθμούς κελσίου.
  Πρόγνωση για Τρίτη 18-08-2015

  Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά.

  Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

  Θερμοκρασια: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

  —Προειδοποιήσεις

  Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

  Παράλληλα, η γενική γραμματεία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

  Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:

  · Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  · Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

  · Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

  · Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

  · Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

  · Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

  Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 • ΕΜΥ: Φθινοπωρινός καιρός με καταιγίδες και χαλάζι

  ΕΜΥ: Φθινοπωρινός καιρός με καταιγίδες και χαλάζι

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:49 | Πηγή: Econews

  Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει τις επόμενες ώρες ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (21/08/2015) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

  Αναλυτικά, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το απόγευμα μέχρι και αργά το απόγευμα του Σαββάτου στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και πιθανόν πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη βόρεια Εύβοια και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς.

  Το σκηνικό του  καιρού θα συνθέσουν καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και πιθανώς να συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. 

 • Συμφωνία με τρόικα, κυβέρνηση ειδικού σκοπού και μετά εκλογές σκέφτεται ο Τσίπρας

  Συμφωνία με τρόικα, κυβέρνηση ειδικού σκοπού και μετά εκλογές σκέφτεται ο Τσίπρας

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού φαίνεται, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, να είναι στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι στο γεύμα που παρέθεσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στα σχέδιά του.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνάντηση ότι βασικό του μέλημα είναι αρχικά η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια η προώθηση των επόμενων αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων.

  Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι το επόμενο βήμα, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με επικεφαλής πιθανότατα τον Αλέξη Τσίπρα, με διευρυμένη, όμως, πολιτική νομιμοποίηση και στήριξη από τη Βουλή, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή μη πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν έχουν κομματική ιδιότητα.

  —Το εσωτερικό ξεκαθάρισμα

  Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να προκηρύξει εκλογές μετά το Δεκαπενταύγουστο υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

  Μια τέτοια κίνηση θα είχε και εσωκομματική αφετηρία, αφού ο πρωθυπουργός θέλει να προλάβει πιθανές κινήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας όπως είναι η παρουσίαση ενός “φιλολαϊκού” σχεδίου παράλληλα με αυτόνομη κάθοδο σε τυχόν εκλογές.

  Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να γίνει στο συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο όπου αναμένεται να επιδιωχθεί μια στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία με παράλληλη “εκπαραθύρωση” της Αριστερής Πλατφόρμας.

  Σε κάθε περίπτωση πιθανότερος χρόνος για τις εκλογές είναι ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος. Μέχρι τότε ο πρωθυπουργός θα έχει προσπαθήσει να πετύχει και να κεφαλαιοποιήσει μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

  —Το δημοσίευμα της Real News

  Sε δημοσίευμά της η Realnews σε άρθρο της με τίτλο «7 κινήσεις Τσίπρα στη σκακιέρα» η εφημερίδα «αποκαλύπτει» τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός για να αλλάξει το σκηνικό και δημοσιεύει την «ατζέντα των αλλαγών».

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι επτά κινήσεις είναι:

  1. Συμφωνία με τους δανειστές έως 17 Αυγούστου – 2. Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο – 3. Πρόωρες κάλπες τέλη φθινοπώρου ή, το αργότερο, την άνοιξη – 4. Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής – 5. Σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα – συνταγματική αναθεώρηση – 6. Στοχευμένες δράσεις για στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων – 7. Αμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων για να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις”.

  econews

 • Αφαλάτωση στα νησιά: μια ιστορία ελληνικής αχρηστίας

  Αφαλάτωση στα νησιά: μια ιστορία ελληνικής αχρηστίας

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Δέκα ελληνικά νησιά που δεν διαθέτουν ούτε δικό τους πόσιμο νερό ούτε  μονάδες αφαλάτωσης εν λειτουργία θα παραλάβουν 168.100 κυβικά μέτρα νερού από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη σύμφωνα με όσα προβλέψει σύμβαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου, Γιάννης Γιαννέλης- Θεοδοσιάδης, με τη μοναδική υπέγραψε σύμβαση με τη μοναδική στη χώρα μας εταιρεία που ασχολείται με τη μεταφορά νερού, την «Κυκλάδες ΙΝΕ».

  Η σύμβαση προβλέπει τη μεταφορά 36.000 κυβικών μέτρων νερού στην Πάτμο, 25.600 κυβικών στην Κίμωλο, 23.500 κυβικών στην Αμοργό, 23.300 κυβικών στους Λειψούς, 17.600 κυβικών στο Καστελόριζο, 15.000 κυβικών στη Λέρο, 10.000 κυβικών στην Ηρακλειά, 7.500 κυβικών στη Δονούσα, 6.100 κυβικών στο Αγαθονήσι και 3.500 κυβικών στη Σύμη (περιοχή Πανορμίτη).

  Το νερό προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Λαύριο για τις Κυκλάδες και από γεωτρήσεις στην Κάλαθο της Ρόδου για τα Δωδεκάνησα.

  —Το κόστος

  Σύμφωνα με τη σύμβαση το κόστος της μεταφοράς είναι 10,40 Ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Εάν οι παραδοθείσες ποσότητες είναι μικρότερες κατά 20% και πλέον, τότε ο ανάδοχος θα αποζημιωθεί με το 80% του υπολειπόμενου ποσού. Αντίστοιχα, ο ανάδοχος επιβαρύνεται με πρόστιμο για κάθε ημέρα καθυστέρησης στην παράδοση του νερού.

  Το ποσό που θα καταβληθεί για την υδροδότηση των δέκα άνυδρων νησιών είναι 2,3 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων 1,7 εκατ. Ευρώ για την περίοδο Ιούνιος-Σεπτέμβριος και ακόμα  618.000 Ευρώ για το δίμηνο Απρίλιος – Μάιος.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, από το 2006 μέχρι το 2014 δαπανήθηκαν 71 εκατ. Ευρώ για αυτό το σκοπό. Μόνο το 2014 δαπανήθηκαν 5,5 εκατ. Ευρώ, όταν το κόστος της εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης σε όλα τα νησιά δεν ξεπερνά 3,1 εκατ. Ευρώ.

  —Μονάδες σε αχρηστία

  Το ενδιαφέρον της υπόθεσης -ενδεικτικό της αχρηστίας (ή μήπως του δόλου) των δημόσιων υπηρεσιών- είναι επτά από τα δέκα άνυδρα νησιά (Πάτμος, Πανορμίτης Σύμης, Λειψοί, Λέρος, Δονούσα, Αμοργός, Κίμωλος) διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες όμως δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία.

  Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα οι νησιωτικοί δήμοι δεν έχουν συμφέρον να πιέσουν το δυσκίνητο Δημόσιο για την εγκατάσταση των μονάδων αφαλάτωσης, καθώς τα χρήματα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και επομένως και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να υποτιμολογούν το νερό (ενώ αντίθετα, στην περίπτωση λειτουργούσας αφαλάτωσης, πρέπει να επιβαρυνθούν με το κόστος λειτουργίας της).

  Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την εγκατάσταση, τη σωστή λειτουργία και τη συντήρηση των μονάδων αφαλάτωσης.

  Υπολογίζεται ότι το κόστος παραγωγής πόσιμου νερού σε μια μονάδα αφαλάτωσης, την οποία θα διαχειρίζεται ένας ιδιώτης, είναι 1,5 ευρώ/κυβικό (συν 0,40 ευρώ/κυβικό ηλεκτροδότηση), ποσό πέντε φορές χαμηλότερο από τα χρήματα που πληρώνει το Κράτος για να εξυπηρετήσει τα νησιά.

  Η στρεβλή κρατική (και ψηφοθηρική) υποστήριξη προς τα νησιά έχει μάλιστα συμβάλλει στην υιοθέτηση κάκιστων πρακτικών κατασπατάλησης υδάτινων πόρων τη στιγμή που στο παρελθόν οι κάτοικοι των νησιών αξιοποιούσαν και το τελευταίο κυβικό που μάζευαν με κόπο.

  —Αφαλάτωση σε 45 νησιά και ελληνικές επιχειρήσεις

  Η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης σε ελληνικό νησί λειτούργησε στη Σύρο το 1969. Σήμερα υπολογίζεται ότι 45 νησιά διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης, κάποιες εκ των οποίων έχουν αγοραστεί με πόρους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, της Περιφέρειας ή των δήμων.

  Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, κερδίζει έδαφος και ένα νέο μοντέλο, η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης από ιδιώτες. Η πρώτη ιδιωτική μονάδα δημιουργήθηκε στη Μήλο το 2007, καλύπτοντας τις ανάγκες του νησιού. Ανήκει στην Αιολική Μήλου, ενώ την κατασκευή και διαχείριση έχει η ελληνική εταιρεία Sychem.

  Η ίδια εταιρεία λειτουργεί δύο ιδιωτικές μονάδες αφαλάτωσης στην Κρήτη, καλύπτοντας ανάγκες των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου. Η πιο πρόσφατη ιδιωτική μονάδα δημιουργήθηκε στην Υδρα. Τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία της ανέλαβε η επίσης ελληνική εταιρεία ΤΕΜΑΚ.

  econews

 • Οι ξαπλώστρες μάστιγα στις ελληνικές παραλίες

  Οι ξαπλώστρες μάστιγα στις ελληνικές παραλίες

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Η μία μετά την άλλη οι παραλίες των ελληνικών νησιών, αλλά και των παραθαλάσσιων θερέτρων της ηπειρωτικής χώρας καταλαμβάνονται από ξαπλώστρες (που σε ορισμένες περιπτώσεις νοικιάζονται ακόμα και με τη σεζόν έναντι εξωφρενικών τιμημάτων).

  Σε πάρα πολλές περιπτώσεις πρόκειται για παράνομες ενέργειας από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και καταστρατηγούν τα εξής τρία κριτήρια που πρέπει να πληρούνται στις παραλίες όπου επιτρέπεται η τοποθέτηση ξαπλωστρών: ελάχιστη απόσταση πέντε μέτρων από τον γιαλό, διάδρομοι ανάμεσα στις ξαπλώστρες και κάλυψη της παραλίας σε μέγιστο ποσοστό 50%.

  Οι ξαπλώστρες στις παραλίες πέρα από το αντιαισθητικό θέαμα που προσφέρουν και τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές του προβλήματος αποτελούν ένα ακόμα αντικείμενο διαπλοκής ανάμεσα στο Δημόσιο και τους πολίτες στην κομματοκρατούμενη Ελλάδα.

  Το Δημόσιο, ως ιδιοκτήτης του συνόλου των αιγιαλών και των παραλιών της Ελλάδας, εκμισθώνει προς εκμετάλλευση ή παραχωρεί προς χρήση τις εκτάσεις αυτές σε ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις έναντι κάποιου τιμήματος και με βάση συγκεκριμένους κανόνες.

  Ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου -ενός ακόμα- είτε γίνεται μερικώς είτε καθόλου διότι η αντικοινωνική νοοτροπία επιχειρηματιών και δημοσίων λειτουργών συναντά τη δυσλειτουργία (στην καλύτερη περίπτωση) ή ανυπαρξία (στη χειρότερη) ελεγκτικών μηχανισμών και ειδικών κλιμακίων.

  Η καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών με την εκμετάλλευση των παραλιών αποφάσεων από το υπουργείο Οικονομικών σημαίνει ότι οι δήμοι και οι κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες που πρέπει να ελέγχουν τις συμβάσεις επωμίζονται έναν τεράστιο όγκο δουλειάς (στις Κυκλάδες, για παράδειγμα, μισθώνονται 400-500 παραλίες) που πρέπει να διεκπεραιωθεί σε ελάχιστο χρόνο.

  Φέτος, το κράτος ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις. Είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζήτησε να μη γίνεται χωρίς ειδικές προϋποθέσεις η εκμίσθωση παραλιών σε περιοχές Natura.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, υπουργική απόφαση που εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στα μέσα Απριλίου και η οποία περιελάμβανε θετικές για το Δημόσιο και τους λουομένους ρυθμίσεις (όπως αύξηση της ελάχιστης απόστασης από τη θάλασσα, αύξηση του ποσοστού που εισπράττει το Δημόσιο από 20% σε 30% και απαγόρευση των τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες) αποσύρθηκε για να επιστρέψει τροποποιημένη επί τα χείρω.

  Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος βρέθηκε ξαφνικά για πρώτη φορά να πρέπει να γνωμοδοτεί για τον τρόπο παραχώρησης εκατοντάδων παραλιών, με τις αποφάσεις να εκδίδονται ακόμα και στα τέλη Ιουλίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές παραλίες έχουν από διμήνου καταληφθεί «άτυπα» (είτε σε συνεννόηση με τον δήμο είτε όχι).

  Έτσι, διαμορφώνεται ένα καθεστώς απόλυτης ανομίας με δημάρχους που δεν έρχονται σε ρήξη με την εκλογική τους πελατεία, δημόσιους λειτουργούς που δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας αυτό το τεράστιο έργο και αστυνομικούς που τρέχουν και δεν φτάνουν.

  Όσο για τα πρόστιμα, δεν υπάρχει κανείς για να τα επιβάλλει πόσω μάλλον για να εισπράξει.

  Τουλάχιστον μια μικρή νίκη κατά της ξαπλώστρας σημειώθηκε στην Κρήτη όπου κατόπιν καταγγελιών της δημοτικής αρχής των Χανίων και συντονισμένης ενέργειας της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν στις 28 Ιουλίου τέσσερεις επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλία της Νέας Χώρας για αυθαίρετη κατάληψη της παραλίας με ομπρελοκαθίσματα.

  Αν και οι μηνύσεις αφορούσαν επτά επιχειρηματίες, η αστυνομία εντόπισε μόνο τους τέσσερεις ενώ κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε το κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου και του δήμου προκλήθηκε ένταση μεταξύ των υπαλλήλων και των επιχειρηματιών.

  econews

 • Αττική: H διαχείριση των απορριμμάτων περνά σε νέα φάση

  Αττική: H διαχείριση των απορριμμάτων περνά σε νέα φάση

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ). Η τελική έγκριση του ΠΕΣΔΑ, που πρόκειται να τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης, θα γίνει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ενώ προηγουμένως θα υποβληθεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

  Στο νέο ΠΕΣΔΑ δίνεται έμφαση στη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, στην αποκεντρωμένη, δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων από μονάδες επεξεργασίας μικρής κλίμακας με βάση την αρχή της εγγύτητας και στον αναβαθμισμένο ρόλο και συμμετοχή των Δήμων, μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Απορριμμάτων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

  Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο ριζικά αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, υλοποιώντας τη δέσμευση της νέας Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ για πλήρη αλλαγή της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, βάζει τέλος στο σημερινό, πολλαπλά αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου εναπόθεσης στην ΟΕΔΑ Φυλής, προωθώντας ένα νέο, ορθολογικό μοντέλο διαχείρισης στη βάση της ευρωπαϊκής (της Οδηγίας – πλαίσιο2008/98/ΕΚ) και της εθνικής νομοθεσίας (ν. 4042/2012)».

  Παράλληλα «σκιαγραφεί, για πρώτη φορά, τις συνέργειες με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα αποκατάστασης των λατομείων Αττικής, το πρόγραμμα αναδάσωσης ορεινών όγκων και καταπολέμησης της ερημοποίησης και το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της απασχόλησης, στο πλαίσιο μίας πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης, με όρους αειφορίας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

  Σε δηλώσεις της, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τόνισε την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης και την ανάγκη κοινωνικής αποδοχής ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ.

  «Σήμερα ξεκινάμε από μια νέα, στέρεα αφετηρία, για μια οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Στο χέρι μας είναι η υλοποίησή της με σοβαρότητα, σύστημα και πολύ δουλειά, στα βέλτιστα χρονικά περιθώρια, προς όφελος της Αττικής και των πολιτών της» ανέφερε.

  —Οι στόχοι για το 2020

  Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, η εθνική πολιτική (όχι μόνο στην Αττική) για τα απόβλητα είναι προσανατολισμένη στους εξής στόχους-ορόσημα για το 2020: τα κατά κεφαλή παραγόμενα απόβλητα να έχουν μειωθεί δραστικά, η προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων-βιοαποβλήτων να εφαρμόζεται στο 50% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων, η ανάκτηση ενέργειας να αποτελεί συμπληρωματική μορφή διαχείρισης, όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης και η υγειονομική ταφή να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ).

  Το ΕΣΔΑ εκτός από τα ΑΣΑ περιλαμβάνει τη διαχείριση και άλλων ρευμάτων αποβλήτων όπως τα βιομηχανικά απόβλητα, τα γεωργοκτηνοτροφικά, η ιλύς των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

  Ο προγραμματισμός του Υπουργείου προβλέπει στη συνέχεια:

  *Έγκριση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, του οποίου η εκπόνηση ολοκληρώνεται και σύντομα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

  * Προσαρμογή των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων στη στοχοθεσία και κατευθύνσεις του αναθεωρημένου εθνικού σχεδιασμού  ως την 30η Σεπτεμβρίου.

  * Διαμόρφωση νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων, σε εφαρμογή του ΕΣΔΑ, μεταξύ των οποίων και μέτρα διευκόλυνσης της χωροθέτησης υποδομών ήπιας διαχείρισης αποβλήτων.

  * Πολύμορφες ενημερωτικές πρωτοβουλίες για τον ΕΣΔΑ και διάλογος με τη συμμετοχή τόσο Επαγγελματικών, Επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να διευκολυνθεί η επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ.

  * Δράσεις τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης των Δήμων και των υπηρεσιών τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάρτιση μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου των Τοπικών Δημοτικών Σχεδίων και υλοποίησή τους στη συνέχεια, με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

  * Χρηματοδότηση των δράσεων και υποδομών των Τοπικών Δημοτικών Σχεδίων και των συναφών έργων των ΠΕΣΔΑ, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

  Η ευαισθητοποίηση, συμμετοχή και εν τέλει η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί την αποτελεσματική κινητήρια δύναμη και προϋπόθεση επιτυχίας του νέου Σχεδιασμού.

  econews

 • “Legalize” το ελεύθερο κάμπινγκ λέει το ΚΚΕ

  “Legalize” το ελεύθερο κάμπινγκ λέει το ΚΚΕ

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Την αποποινικοποίηση του ελεύθερου τουρισμού ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ με ερώτησή του κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Η ερώτηση υπογράφεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Νίκος Καραθανασόπουλος (Αχαΐας).

  Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

  «Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

  Θέμα: Ποινικοποίηση ελεύθερου τουρισμού.

  Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια άγριας λιτότητας λόγω των πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της διαμονής σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ή σε οργανωμένους από ιδιώτες χώρους κατασκήνωσης επιλέγουν την ελεύθερη κατασκήνωση. Η σημερινή συγκυβέρνηση, αξιοποιώντας αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδίδεται σε ένα σαφάρι βίαιης απομάκρυνσης, κατάσχεσης εξοπλισμού και τσουχτερών προστίμων στους ελεύθερους κατασκηνωτές.

  Στο νότιο τμήμα της Κρήτης, που προσφέρεται για ελεύθερη κατασκήνωση, όπως για παράδειγμα στην περιοχή Καλοί Λιμένες, αυξάνονται οι περιπτώσεις βίαιης απομάκρυνσης ομάδων ελεύθερων κατασκηνωτών από κλιμάκια του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ).

  Ειδικά σήμερα, στη δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία, ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε, με κρατική χρηματοδότηση και μέριμνα, να διευκολύνει τους ελεύθερους κατασκηνωτές με την οργάνωση των βασικών υγειονομικών υποδομών, στηρίζοντας τις ανάγκες του ελληνικού λαού για φθηνές διακοπές, πρωτοστα­τεί στην εφαρμογή της σχετικής αντιλαϊκής νομοθεσίας.

  Προβάλλει υποκριτικά το ενδιαφέρον της για την προστασία του περιβάλλοντος, ουσιαστικά για να προασπίσει τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου.

  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

  1. Η ελεύθερη κατασκήνωση να πάψει να διώκεται ποινικά και να έχει την κατάλληλη κρατική μέριμνα και στήριξη.

  2. Να ακυρωθούν τα μέχρι σήμερα επιβληθέντα πρόστιμα».

 • Λαθρεμπόριο καυσίμων: ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση

  Λαθρεμπόριο καυσίμων: ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα είχε γίνει προεκλογική σημαία της παρούσας κυβέρνησης και είχε αναχθεί σε ένα από τα κύρια εργαλεία ενίσχυσης των κρατικών ταμείων και εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών μεγεθών.

  Η Διυπουργική Επιτροπή Πάταξης της Διαφθοράς που συστήθηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και που συνεδρίασε την Πέμπτη για τρίτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε μια σειρά μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων όπως η απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει σύστημα εισροών-εκροών και δεν βρίσκονται αναρτημένα στον λευκό κατάλογο (white list) της ιστοσελίδας του υπουργείου Οικονομικών.

  Ακολουθούν η ιχνηθέτηση, τα GPS (ακόμα και στα slops), η απογραφή όλων των δεξαμενών καυσίμων άνω των 4 τόνων κλπ.

  Σε νέα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (8/9) εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη πάταξη του Λαθρεμπορίου Καυσίμων, στο οποίο διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις και η εξέταση νέων θεσμικών παρεμβάσεων.

  Με αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποφάσισε, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα εξής:

  Α. Την επίσπευση με τους πλέον ταχείς ρυθμούς της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και ειδικότερα:

  1. Απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για το σύστημα εισροών – εκροών.
  2. Χρήση μοριακών ιχνηθετών σε όλα τα καύσιμα.
  3. Τοποθέτηση GPS σε πλωτά και επίγεια μεταφορικά μέσα καθώς και SLOPS (υγρά απορρίμματα πλοίων).
  4. Εντατικοί έλεγχοι αν εφαρμόζεται ο νόμος περί τοποθέτησης συστήματος εισροών-εκροών στις τελωνειακές αποθήκες.
  5. Σάρωση όλων των πρατηρίων πετρελαίου θέρμανσης με μικτό κλιμάκιο ελέγχου για την τήρηση των προβλεπόμενων τοποθέτησης και παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος εισροών-εκροών.

  Β. Την παρέμβαση με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για:
  1. Δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου ελέγχου-συντονισμού.
  2. Εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών σε όλες τις δεξαμενές.
  3. Σύστημα σφράγισης σε επίγεια μεταφορικά μέσα ενεργειακών πόρων και αποσφράγισης μόνο από τον πρατηριούχο.
  4. Σύνταξη Μητρώου Δεξαμενών χωρητικότητας άνω των 4 τόνων.

  Στη σύσκεψη του Σαββάτου προήδρευσε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, και συμμετείχαν (τα τακτικά μέλη) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για τη Διαφάνεια Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο Μιχάλης Καλογήρου νομικός σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και εξειδικευμένοι συνεργάτες τους.

 • Αυθαίρετα: “μπουλντόζα” σε δάση και αναδασωτέες περιοχές στέλνει το ΣτΕ

  Αυθαίρετα: “μπουλντόζα” σε δάση και αναδασωτέες περιοχές στέλνει το ΣτΕ

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Η κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων μέσα σε δάση ή σε εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αποτελεί δέσμια υποχρέωση της πολιτείας, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), επικυρώνοντας απόφαση για κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δασική έκταση 350 τμ στην Αττική.

  Συγκεκριμένα, το ΣτΕ απέρριψε αίτηση που είχε κατατεθεί ενώπιόν του για ανατροπή απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, με την οποία διατάχθηκε το 2007 η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε δημόσια δασική έκταση 350 τετραγωνικών μέτρων.

  Η συγκεκριμένη έκταση είχε κηρυχθεί αναδασωτέα το 2005, ενώ από αεροφωτογραφίες προέκυπτε ότι το διάστημα 1937 έως 1962 ήταν δασική και αργότερα άρχισε να απομακρύνεται η βλάστηση με εμφάνιση και των κατασκευών στις αρχές του ’90.

  Ωστόσο, σε έκθεση αυτοψίας που περιλαμβάνεται στο φάκελο της υπόθεσης, αναφέρεται ότι οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες της εν λόγω έκτασης, προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80, προχώρησαν σε κατάληψή της και στη συνέχεια σε αλλαγή χρήσης της, κατασκευάζοντας οικία 116 τετραγωνικών μέτρων με περίφραξη και τσιμεντόστρωση πάρκινγκ.

  Εξετάζοντας την αίτηση το ΣτΕ, επικύρωσε τη σχετική απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου για την κατεδάφιση και έκρινε ότι αποτελεί δέσμια υποχρέωση της Διοίκησης να προχωρήσει στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε τέτοιου είδους εκτάσεις, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, αφού προηγουμένως κληθεί σε ακρόαση ο ενδιαφερόμενος.

  Ακόμη, το ΣτΕ δέχθηκε ότι η πράξη κατεδάφισης είναι πραγματοπαγής, αφορά δηλαδή τα κτίσματα και όχι τον ιδιοκτήτη και το κύρος των πράξεων αυτών δεν επηρεάζεται όταν μνημονεύεται ως ιδιοκτήτης κάποιος που δεν έχει το σχετικό νομικό δεσμό με τις κατασκευές (συγγενικό πρόσωπο του πραγματικού ιδιοκτήτη).

  Επίσης, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν χρειάζεται να έχει προηγουμένως καταρτιστεί δασολόγιο ή δασικός χάρτης, προκειμένου να είναι νόμιμη η απομάκρυνση αυθαιρέτων κτισμάτων και απέκρουσε τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη έκταση είχε κριθεί ως αγροτική με απόφαση Ειρηνοδικείου.

  Τέλος, σύμφωνα με το ΣτΕ οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που επιλύουν αμφισβητήσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν περιλαμβάνουν κρίσεις δεσμευτικές για τον χαρακτήρα της έκτασης ως δασικής, ο οποίος κρίθηκε με την πράξη αναδάσωσης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής.

 • Μνημόνιο 3: όλα τα μέτρα της νέας συμφωνίας με τους δανειστές

  Μνημόνιο 3: όλα τα μέτρα της νέας συμφωνίας με τους δανειστές

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Κλείδωσε σύμφωνα με όλες της πληροφορίες η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας με το Μνημόνιο υπ΄αριθμόν τρία να κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση ακόμα και τις επόμενες ώρες (ενώ ο λαός θα παίρνει τα μπάνια του).

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, όπως αυτά προκύπτουν από το προσχέδιο του νέου μνημονίου, είναι τα εξής:

   

  1.Αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη.
  2.Αύξηση του φόρου χωρητικότητας στη ναυτιλία.
  3.Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2015, ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων τον Σεπτέμβριο.
  4.Διόρθωση εισπρακτικών μέτρων που υιοθετήθηκαν προσφάτως.
  5.Επιστροφή του καθεστώτος συνταγογράφησης φαρμάκων.
  6.Μείωση των τιμών των γενόσημων φαρμάκων.
  7.Κατάργηση των προνομίων στο αγροτικό πετρέλαιο.
  8.Καλύτερη στόχευση του πετρελαίου θέρμανσης το 2016.
  9.Πλήρης αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.
  10.Αναδιάρθρωση δημόσιας διοίκησης.
  11.Αντιμετώπιση των αστοχιών στην είσπραξη φορολογικών εσόδων.
  12.Κατάργηση του ανώτατου ορίου του 25% επί των μισθών και των συντάξεων για τις κατασχέσεις.
  13.Μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις στα 1.500 ευρώ.
  14.Αλλαγή στα επιτόκια της ρύθμισης των 100 δόσεων και εξαίρεση από αυτήν των κακοπληρωτών.
  15.Μεταφορά των υπηρεσιών και του προσωπικού φορολογικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ.
  16.Δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.
  17.Διευκρίνιση των προϋποθέσεων για την επιλεξιμότητα στην καταβολή της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67 έτη.
  18.Έκδοση εγκυκλίων για την πλήρη εφαρμογή του νόμου του 2010 για το ασφαλιστικό.
  19.Σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
  20.Διευκρίνιση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, με τις εκπτώσεις να καταργούνται μέχρι το τέλος του 2016.
  21.Ολοκληρωμένο σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση, ενίσχυση ρευστότητας τραπεζών και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
  22.Κατάργηση του νόμου για τη μετενέργεια στις συμβάσεις εργασίας που ψηφίστηκε στις 2 Ιουλίου του 2015.
  23.Εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ που προβλέπονταν από την Εργαλειοθήκη Ι (πλην των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και όλων των συστάσεων της Εργαλειοθήκης ΙΙ σχετικά με τα μη αλκοολούχα ποτά και τα πετρελαιοειδή.
  24.Άνοιγμα επαγγελμάτων, όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι κ.λ.π.
  25.Περιορισμός των φόρων υπέρ τρίτων.
  26.Μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση αδειοδοτήσεων για επενδύσεις χαμηλού ρίσκου.
  27.Μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου που θα οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση το 2018.
  28.Έγκριση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ήδη έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.
  29.Υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών στην Ε.Ε. για το μη μισθολογικό κόστος (επιδόματα, οδοιπορικά κ.λπ.) με εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2016.
  30.Νόμος για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ.
  31. Προτάσεις μέτρων για μείωση των καθυστερήσεων στις δικαστικές αποφάσεις.

  Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016 – 2019.

  Μεταξύ άλλων, ως το τέλος Οκτωβρίου προβλέπεται:
  1. Η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.
  2.Η αναδιάρθρωση του φορολογικού κώδικα.
  3.Η σταδιακή αλλαγή της φορολογία των αγροτών. Από το 2016 θα φορολογούνται με συντελεστή 20% και από το 2017 με συντελεστή 26%.
  4.Η επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
  5.Να προχωρήσει ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και τα σχετικά τέλη χρήσης των σχετικών συχνοτήτων.
  6.Να επεκταθεί η φορολογία 30% επί των ακαθάριστων εσόδων από τυχερά παιχνίδια και στα VLT, που προβλέπεται να εγκατασταθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και 2016.
  7.Να αυξηθεί στο 15% η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια κάτω των 12.000 ευρώ.
  8.Σταδιακή κατάργηση των φοροελαφρύνσεων στον ναυτιλιακό κλάδο.
  9.Μόνιμη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρπώ φέτος και κατά 400 εκατ. ευρώ έως το 2016.
  10. Επέκταση της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς έως το 2018.
  11. Απλοποίηση συστήματος φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων.
  12. Επανασχεδιασμός της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2016.
  13. Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ώστε οι πιθανές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες να μην επηρεάσουν τον στόχο της είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ.
  14. Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.
  15. Να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές.
  16. Αλλαγές στον νόμο που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  17. Νέα εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ για χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικό εμπόριο και μεταποίηση.
  18. Λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
  19. Ορισμός ανεξάρτητης ομάδας δράσης (Task force) που θα προσδιορίσει τις δυνατότητες για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία στο νέο ανεξάρτητο ταμείο.
  20.Αναδιάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και θέσπιση νέων ανώτατων ορίων για τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου έως το 2019.
  21.Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που είναι συνδεδεμένα με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από την 31η Οκτωβρίου. Οι απώλειες των ταμείων θα αντικατασταθούν από τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών.
  22. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ξεκινώντας με το 20% των “υψηλότερων” χαμηλοσυνταξιούχων από τον Μάρτιο του 2016.
  23. Εκκίνηση της συζήτησης με ανεξάρτητους φορείς και το ILO για εφαρμογή των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών στα εργασιακά ζητήματα. Μάλιστα, δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους.

 • Η Ελλάδα σε τρίτο Μνημόνιο μετά από συνεδρίαση “Μπεν Χουρ”

  Η Ελλάδα σε τρίτο Μνημόνιο μετά από συνεδρίαση “Μπεν Χουρ”

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Με 220 ψήφους “ΝΑΙ” και 64 ψήφους “ΟΧΙ” και 13 “ΠΑΡΩΝ” η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το τρίτο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από μια ψηφοφορία που διήρκεσε πάνω από 15 ώρες.

  Σημειώνεται ότι υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν λιγότεροι από 120 βουλευτές της κυβερνητικής “πλειοψηφίας” (σε εισαγωγικά πλέον).

  Νωρίτερα, στην ομιλία του που έλαβε χώρα γύρω στις 8.30 το πρωί, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επώδυνη επιλογής ευθύνης» την υπό έγκριση συμφωνία με τους δανειστές.

  «Μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πήραμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε τον αγώνα, αντί να επιλέξουμε να αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω, ούτε που πάλεψα όσο κανείς, προκειμένου να υπερασπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε μετανιώνω που διάλεξα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου», ανέφερε.

  Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ξανά νομοσχέδιο εάν δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, έστειλε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

  Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, αλλά δήλωσε την ετοιμότητα της ΝΔ για μια αναμέτρηση εάν αυτό αποφασιστεί.

  «Ποτέ δεν φοβηθήκαμε τη βούληση των πολιτών» ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της ΝΔ. Τόνισε, όμως, ότι οι εκλογές θα πάνε τη χώρα αρκετά πίσω και θα ανακόψουν την πορεία της οικονομίας.

  Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον Πρωθυπουργό. Με έπεισε ο ίδιος ότι πρέπει να πάψω να το κάνω, όταν δήλωσε ότι ειναι σουρεαλισμός να λέω ότι τον στηρίζω αλλά να μην ψηφίζω όσα εκβιάστηκε να υπογράψει. Με πληγώνει η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να προστεθεί στους Πρωθυπουργούς των μνημονίων” είπε στην ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρτα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

  «Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνταγματική εκτροπή.

  econews

 • Σκουριές: μπλόκο Σκουρλέτη στην εξόρυξη – Κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι λέει η εταιρεία

  Σκουριές: μπλόκο Σκουρλέτη στην εξόρυξη – Κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι λέει η εταιρεία

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Τη διακοπή των εργασιών εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής αποφάσισε η κυβέρνηση με το επιχείρημα της παράβασης των όρων των τεχνικών μελετών εκ μέρους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Για την προσωρινή διακοπή και την ανάκληση των εγκρίσεων των τεχνικών μελετών ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

  Σημείωσε ότι υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα που έχει να κάνει με τις Σκουριές. Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο. «Με απόφαση μου σήμερα ανακλούμε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών. Κατά συνέπεια αυτό μεταφράζεται σε ένα προσωρινό σταμάτημα των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές», τόνισε.

  Παράλληλα, με αφορμή αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, απαραίτητες, αναγκαίες, «αλλά πρέπει και οι εταιρείες να σέβονται τους όρους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί έτσι ώστε να μην θίγεται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον».

  —Τι απάντησε η Eldorado Gold

  Την απογοήτευση και τον προβληματισμό της για την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την ανάκληση των τεχνικών μελετών που σχετίζονται με τα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας στην Χαλκιδική εκφράζει η Eldorado Gold με ανακοίνωσή της, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

  «Είμαστε απογοητευμένοι και μπερδεμένοι από αυτή την απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ που θέτει σε άμεσο κίνδυνο 5.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 Ελλήνων εργαζόμενων και εργολάβων της Ελληνικός Χρυσός», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

  Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρεία θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης  «προκειμένου να διασφαλίσουμε και να υπερασπισθούμε με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε τα δικαιώματα της Eldorado, της Ελληνικός Χρυσός, τους έλληνες εργαζόμενους μας και όλη την περιοχή και τους φορείς που στηρίζουν την δραστηριότητά μας στην Χαλκιδική».

  Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ, η δραστηριότητα σε όλα τα εργοτάξια της εταιρείας στην Χαλκιδική συνεχίζεται κανονικά. Όπως διευκρίνισε όμως, η Ελληνικός Χρυσός ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές της στην Χαλκιδική «λόγω αυτής της ξαφνικής απόφασης του υπουργείου».

  Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Eldorado Gold η εταιρεία εξετάζει την υπουργική απόφαση με τα νομικά και τεχνικά της τμήματα και αναμένεται να κινηθεί νομικά. «Η ανάκληση βασίζεται στην ημιβιομηχανική δοκιμή που ολοκληρώθηκε σε σχέση με την διαδικασία του flash melting για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Outotec στην Φινλανδία ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε γίνει εντός πεδίου στη Χαλκιδική», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

  Η ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή, διευκρινίζει η ίδια ανακοίνωση, «αποτελεί τμήμα των τεχνικών μελετών που σχετίζονται με τα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας», ενώ «οι μελέτες αποτελούν την  βάση μιας σειράς μελετών και αδειοδοτήσεων που απαιτούνται από την εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει τα έργα της στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα».

 • Κυνήγι: “σόου” Τσιρώνη καταγγέλλουν Ορνιθολογική και φιλόζωοι

  Κυνήγι: “σόου” Τσιρώνη καταγγέλλουν Ορνιθολογική και φιλόζωοι

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Για υποχώρηση του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στα συμφέροντα και τις χρόνιες πιέσεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΣΕ), κάνει λόγο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της.

  Όπως αναφέρει η Ορνιθολογική “η νέα ετήσια ρυθμιστική απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής του κυνηγιού στην Ελλάδα ήταν μια ευκαιρία για τον κύριο Τσιρώνη να επιδείξει το ήθος και τη λογική που αντιστοιχεί σε έναν πολιτευτή με οικολογική συγκρότηση. Φαίνεται όμως ότι η ατζέντα για το περιβάλλον έχει περάσει πια οριστικά στα «αζήτητα». Το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος κρίθηκε «ασήκωτο» σε σχέση με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται, ενώ πάντα καραδοκεί η «απειλή» ότι μια εσωκομματική διαφωνία θα προκαλέσει ρωγμή στο κυβερνητικό σχήμα. Ως αποτέλεσμα, η περιβαλλοντική πολιτική, η οποία και θα διαχώριζε τη σημερινή κυβέρνηση από τις προηγούμενες χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, παραμένει απαράλλακτη, με μεγάλο χαμένο στην προκειμένη περίπτωση τα άγρια πουλιά της Ελλάδας”.

  “Η νέα ρυθμιστική απόφαση δεν περιλαμβάνει «αμοιβαίες υποχωρήσεις», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΑΠΕΝ, αλλά αλλαγές άνευ βαρύτητας και οικολογικής σημασίας. Κατ’ αρχάς, αφαιρείται από τη λίστα των θηρεύσιμων ειδών μόνο ο Καπακλής, ενώ η εισήγηση της Ορνιθολογικής περιείχε άλλα δύο πιο επίμαχα είδη που μειώνονται (Πετροπέρδικα και Καλημάνα). Ο δε Καπακλής δεν αποτελεί δημοφιλές θήραμα. Επίσης, τρία είδη (Ορτύκι, Τρυγόνι και Αγριοπερίστερο) θα κυνηγιούνται μέχρι και μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές (20/2 αντί 28/2), ρύθμιση η οποία δεν έχει απολύτως κανένα νόημα αφού τα Τρυγόνια και τα Ορτύκια δεν κυνηγιούνται τον Φεβρουάριο καθώς μεταναστεύουν στη χώρα μας τον Απρίλη!

  Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα υδρόβια είδη, για όλα τα οποία το κυνήγι πρέπει να λήγει πριν τη μετανάστευση προς τους τόπους αναπαραγωγής τους (μέσα – τέλη Ιανουαρίου), οι αλλαγές στη ρύθμιση αποτελούν προσβολή για την οικολογική σκέψη. Τα τέσσερα είδη για τα όποια η κυνηγητική περίοδος θα λήξει νωρίτερα δεν αποτελούν καθόλου δημοφιλή θηράματα, ενώ το καθεστώς για τα επίμαχα είδη (Σφυρίχταρι, Σουβλόπαπια, Νερόκοτα και Μπεκατσίνι) παραμένει ως είχε, δίνοντας έτσι την κάλυψη στους λαθροθήρες να θηρεύουν τη δημοφιλή Πρασινοκέφαλη πάπια και το Κιρκίρι παράνομα εκείνο το σημαντικό δεκαήμερο.

  Η παράνομη θήρα των ειδών, κυρίως κατά τη διάρκεια του επίμαχου 10ημέρου, αποδείχτηκε από έρευνα του ίδιου του Υπουργείου το 20081.

  Τέλος, δε θα πρέπει να παραλειφθεί ότι το νέο Υπουργείο για πρώτη φορά επικαλείται αδημοσίευτες μελέτες, ενώ το ίδιο έχει εκπονήσει την προαναφερθείσα ανεξάρτητη έρευνα η οποία πρότεινε τη λήξη κυνηγιού για όλα τα υδρόβια είδη την 31/01, όπως άλλωστε και το αρμόδιο διοικητικό τμήμα του ίδιου του Υπουργείου, την οποία ο κος Υπουργός αγνόησε.

  Δυστυχώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΣΕ, οι κυνηγοί «έδωσαν» κάτι ασήμαντο, ενώ ο νέος Υπουργός παραμένει…  “προσωπικά υπέρμαχος της μείωσης της κυνηγετικής δραστηριότητας” χωρίς ωστόσο κανένα πρακτικό αντίκτυπο.

  Απαύγασμα αυτής της πολιτικής προσέγγισης είναι η συμβολική δράση καταστροφής παράνομων ηχομιμητικών συσκευών από τον κο Τσιρώνη, όταν ταυτόχρονα επιτρέπει το κυνήγι που αποτελεί προπέτασμα για την οργανωμένη και κερδοφόρα λαθροθηρία πάπιας στη Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Αμβρακικού.

  Η λαϊκή ρήση “τα πολλά λόγια είναι φτώχεια” αποδεικνύεται,  δυστυχώς, η πλέον κατάλληλη να χαρακτηρίσει τα φετινά «παζάρια» που έγιναν για τη ρυθμιστική κυνηγιού.

  «Δυστυχώς η ελληνική Πολιτεία αποδεικνύει ότι με τις ανακόλουθες πολιτικές της οδηγείται για ακόμη μία φορά αυτοβούλως σε  παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των άγριων πουλιών, κάτι που αναπόφευκτα, θα της επιφέρει κυρώσεις», τονίζει ο Γιώργος Σγούρος, Διευθυντής της Ορνιθολογικής.

  —Το σόου Τσιρώνη

  tsironis_event_kinigi_2Ως τηλεοπτική προεκλογική φιέστα και υποκριτική-θεατρική παράσταση είχε χαρακτηρίσει την καταστροφή ηχομιμητικών συσκευών που χρησιμοποιούν οι λαθροθήρες και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ).

  “Τους είδαμε με τσάπες και φτυάρια να προσπαθούν να καταστρέψουν καμιά δεκαριά ηχομιμητικές παγίδες πουλιών, που παράνομα στήνουν χιλιάδες κυνηγοί και αιχμαλωτίζουν πουλιά” ανέφερε η ΠΦΠΟ σε σχετική ανακοίνωση.

  Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Αυγούστου, εκπρόσωποι της θηροφυλακής και κυνηγετικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του ΥΠΑΠΕΝ όπου άπλωσαν κατεσχεμένο παράνομο κυνηγετικό εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός, «παγίδες» ή «κράχτες», δηλαδή ηχομιμητικές συσκευές που χρησιμοποιούνται στο παράνομο κυνήγι των πτηνών καταστράφηκε επιτόπου από τους θηροφύλακες με την ενεργό συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη.

  Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Νίκος Παπαδόδημας και ο πρόεδρος της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Κώστας Μαρκόπουλος.

  «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε καμία παραβίαση ούτε του νόμου, ούτε του δημοσίου συμφέροντος ούτε της προστασίας του περιβάλλοντος. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν καταστρέφοντας τις ηχομηνυτικές συσκευές. Είναι και θέμα εκπαίδευσης να καταλάβουν οι άνθρωποι πόσο κακό κάνουν στο περιβάλλον γύρω τους. Πέρα από τις όποιες διαφωνίες η εξολόθρευση θηραμάτων με τέτοιες παγίδες δεν μπορεί να βρίσκει σύμφωνους ούτε τους κυνηγούς» είχε δηλώσει τότε ο Γιάννης Τσιρώνης.

 • Πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

  Πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου θα λάβουν χώρα βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου.

  Λίγο μετά τις πέντε και μισή το απόγευμα ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και αναμένεται διάγγελμα από τον πρωθυπουργό. Κατά πληροφορίες, αμέσως μετά θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και τον Κάρολο Παπούλια.

  Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου και στη Βουλή με στενούς του συνεργάτες, μέλη της κυβέρνησης αλλά και κομματικά στελέχη.

  Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν σίγουρη, ωστόσο παρέμενε ανοιχτό το εάν θα επιλεγεί η διαδικασία εξπρές για εκλογές τον Σεπτέμβριο ή εάν θα προτιμηθεί η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες τον Οκτώβριο.

  Στο μεταξύ, στη Βουλή προσήλθε λίγο μετά τις πέντε και μισή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα έχει σύσκεψη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

 • Ενεργειακοί επιθεωρητές: δόθηκε πλήρης πρόσβαση για την έκδοση Πιστοποιητικών

  Ενεργειακοί επιθεωρητές: δόθηκε πλήρης πρόσβαση για την έκδοση Πιστοποιητικών

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης του ΥΠΑΠΕΝ, σύμφωνα με την οποία σε νομοθετική ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 η προθεσμία για υποχρέωση επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή, κατά τις διατάξεις του π.δ. 100/2010, ανακοινώνεται ότι λόγω της μη έγκαιρης ρύθμισης του ανωτέρω και για την εύρυθμη λειτουργία της κτηματαγοράς, δίδεται άμεσα πλήρης πρόσβαση χρήσης του πληροφοριακού συστήματος του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων και του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών (www.buildingcert.gr), ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έκδοση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

  Η πρόσβαση αφορά στους Ενεργειακούς Επιθεωρητές που στις 30 Ιουνίου 2015 είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα και τη δυνατότητα έκδοσης ΠΕΑ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 • Υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου: η σύνθεση – Ιωάννης Γκόλιας στο Περιβάλλοντος

  Υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου: η σύνθεση – Ιωάννης Γκόλιας στο Περιβάλλοντος

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νέων υπουργών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στις 13:00 θα ακολουθήσει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσουν οι τελετές Παράδοσης – Παραλαβής.

  Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει ως εξής:

  Πρωθυπουργός: Βασιλική Θάνου

  Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνης Μανιτάκης
  Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτης: Αντώνης Μακρυδημήτρης
  Αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης: Ιωάννης Μουζάλας
  Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Φίλιππος Τσαλίδης
  Υπουργός Οικονομίας: Νίκος Χριστοδουλάκης
  Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης
  Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Αλκηστις Πρωτοψάλτη
  Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ιωάννης Γιάγκος πτέραρχος εν αποστρατεία
  Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου
  Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα
  Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Ιωάννης Γκόλιας
  Αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ: Κώστας Μουσουρούλης
  Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Ιωάννης Μελάς
  Υπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
  Υπουργός Εξωτερικών: Πέτρος Μολυβιάτης
  Αναπληρωτής υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων: Σπυρίδων Φλογαΐτης
  Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης
  Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Τρύφων Αλεξιάδης
  Υπουργός Εργασίας: Δημήτρης Μουστάκας
  Υπουργός Υγείας: ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος
  Υπουργός Επικρατείας: Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος
  Υπουργός Επικρατείας για την Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης
  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης

  Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται η διάλυση της Βουλής.

 • Πρεμιέρα για τις δημοσκοπήσεις με προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

  Πρεμιέρα για τις δημοσκοπήσεις με προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Προβάδισμα 3,5% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών. Πάντως, «πρώτο κόμμα» αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι.

  Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23% και ακολουθούν η Ν.Δ. με 19,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το Ποτάμι με 4%, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με 3,5% και η Ένωση Κεντρώων με 3%.

  Εκτός Βουλής, με ποσοστό 2%, μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

  Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, 64% θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε εκλογές, ενώ στο ερώτημα αν η Ελλάδα έπρεπε πάση θυσία να μείνει στην Ευρωζώνη, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό, το 68% απαντά θετικά.

  Η έρευνα διεξήχθη στις 25 και 26 Αυγούστου σε δείγμα 1.000 ερωτηματολογίων.

  —Interview

  Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόραση, η οποία επίσης έδινε προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

  Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24% έναντι 22% της Νέας Δημοκρατίας ενώ συνολικά πάνω από το όριο του 3% βρίσκονται εννέα κόμματα.

  Τα δύο πρώτα κόμματα ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6%, Ποτάμι με 5,5%, ΚΚΕ με 4,5%, ΠΑΣΟΚ με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 4,5%, Ένωση Κέντρου με 4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%.

  Αναποφάσιστο δηλώνει το 15% ενώ 5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψηφίσει «άλλο κόμμα».

  Σημαντικό στοιχείο είναι και έλλειψη συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται μόλις στο 50%, ενώ αντίθετα στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση παρουσιάζεται στο 70% με ανοδικές τάσεις.

 • Εκλογές 2015: οι δημοσκοπήσεις της Κυριακής 30 Αυγούστου

  Εκλογές 2015: οι δημοσκοπήσεις της Κυριακής 30 Αυγούστου

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις, ενώ τα ευρήματα των ερευνών δείχνουν πως θα σχηματιστεί πολυκομματική Βουλή.

  Ποσοστό από 4% και άνω φαίνεται να συγκεντρώνει η Λαϊκή Ενότητα, ενώ αμφίβολη δείχνει η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Σημαντικό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων.

  Αναλυτικά: 

  Σε δημοσκόπηση της Καπα Research για το Βήμα της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,3% και ακολουθεί η Ν.Δ. με ποσοστό 24,2%.

  Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,8% και ακολουθούν το Ποτάμι με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, η Ένωση Κεντρώων με 3,3% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 13,2%.

  Προβάδισμα μόλις 1,5% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα.

  Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,6% και ακολουθούν η Ν.Δ. με 22,1%, η Χρυσή Αυγή με 6,3%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,7% το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Λαϊκή Ενότητα 4%, και η Ένωση Κεντρώων 3%.

  Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 2,4%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει το 13,6%.

 • Μεταλλαγμένα: η Ελλάδα μπλόκαρε καλαμπόκι της Monsanto

  Μεταλλαγμένα: η Ελλάδα μπλόκαρε καλαμπόκι της Monsanto

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:35:24 | Πηγή: Econews

  Αξιοποιώντας μια πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία για τις «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες, η Ελλάδα και η Λετονία κατάφεραν να εξαιρεθούν από την πανευρωπαϊκή αδειοδότηση μιας ποικιλίας καλαμποκιού της Monsanto, η οποία είναι το μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται σήμερα στην ΕΕ.

  Η αμερικανική Monsanto δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση των δύο κυβερνήσεων, τις κατηγορεί όμως ότι αγνοούν τα επιστημονικά στοιχεία για την ασφάλεια του καλαμποκιού Mon810.

  Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, οι χώρες-μέλη της ΕΕ μπορούσαν να αρνηθούν την καλλιέργεια εγκεκριμένων «μεταλλαγμένων» ποικιλιών μόνο για λόγους δημόσιας υγείας ή περιβάλλοντος. Όμως, ελλείψει πειστικών επιστημονικών δεδομένων για την υποτιθέμενη επικινδυνότητα αυτών των καλλιεργειών, οι μονομερείς απαγορεύσεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες θεωρούνταν νομικά αστήρικτες.

  Το νέο πλαίσιο – το οποίο είχε εισηγηθεί η τελευταία ελληνική προεδρία της ΕΕ -, αφενός δίνει τη δυνατότητα καλλιέργειας στις χώρες που επιθυμούν τα «μεταλλαγμένα», αφετέρου επιτρέπει στις χώρες που δεν το επιθυμούν να απαγορεύουν την καλλιέργεια για λόγους όπως η δημόσια τάξη, η χωροταξία ή ο αγώνας κατά της επιμόλυνσης ντόπιων ποικιλιών.

  Οι κανόνες αυτοί αφορούν πάντως μόνο την καλλιέργεια και όχι το εμπόριο γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών.

  —Νέοι κανόνες πιέζουν την Ευρώπη

  Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες έχουν εξοργίσει τη βιομηχανία και τις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν την Ευρώπη να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στο πλαίσιο μιας σχεδιαζόμενης συμφωνίας για ελεύθερο διμερές εμπόριο. Βασικό επιχείρημα είναι ότι οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις στα «μεταλλαγμένα» δεν βασίζονται σε επιστημονικά επιχειρήματα.

  Στην επίσημη απάντησή της προς την κυβέρνηση της Λετονίας, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters, η Monsanto κάνει λόγο για αίτημα «που αντικρούει και υπονομεύει την επιστημονική ομοφωνία για την ασφάλεια του Mon810».

  Σε διαφορετική ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι δεν αναμένει οικονομικές επιπτώσεις από την απόφαση της Λετονίας και της Ελλάδας. «Παρόλα αυτά, λυπούμαστε για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες αποκλίνουν από μια προσέγγιση που βασίζεται στην επιστήμη για τη γεωργική καινοτομία, και προτιμούν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ενός επιτυχημένου προϊόντος για αυθαίρετους πολιτικούς λόγους» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση που εστάλη στο Reuters.

  Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει εγκρίνει την καλλιέργεια τεσσάρων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, ωστόσο μόνο μία από αυτές, το καλαμπόκι MON810 της Monsantο, εξακολουθεί να καλλιεργείται, κυρίως στην Ισπανία.

  Η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, τελικά εγκαταλείφθηκε.

  To καλαμπόκι Mon810 παράγει τη βακτηριακή πρωτεΐνη Bt, η οποία είναι τοξική για τα επιβλαβή έντομα αλλά αβλαβής για τον άνθρωπο. Η ίδια ουσία χρησιμοποιείται ως βιολογικό εντομοκτόνο σε οργανικές καλλιέργειες.

 • Μαζική μετανάστευση θαλάσσιων ειδών λόγω Κλιματικής Αλλαγής φέρνει πείνα

  Μαζική μετανάστευση θαλάσσιων ειδών λόγω Κλιματικής Αλλαγής φέρνει πείνα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Τη μαζικότερη μετανάστευση ειδών που ενδημούν στους ωκεανούς του πλανήτη εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια μπορεί να προκαλέσει η Κλιματική Αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη εάν επιβεβαιωθούν τα πλέον δυσοίωνα σενάρια για αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά πέντε βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

  Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Λιλ της Γαλλίας εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση είδη ψαριών που ζουν σε ψυχρά ύδατα ενδεχομένως θα εξαφανιστούν ή θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν προς του Πόλους όπου η βιοποικιλότητα θα αυξηθεί κατά 300%.

  Αντίστοιχα, θαλάσσια είδη που ευδοκιμούν σε θερμότερα νερά θα μετακινηθούν σε περιοχές που σήμερα καλύπτονται από ψυχρά ύδατα.

  Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η παγκόσμια υπερθέρμανση να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής έως τα τέλη του αιώνα, ένα σενάριο που επίσης συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις, όχι όμως τόσο ζοφερές με αυτό που φέρνει η τρέχουσα τάση για αύξηση κατά πέντε βαθμούς Κελσίου ως το 2100.

  —Η μελέτη

  Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις περιόδους της γεωλογικής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης της μέσης Πλειόκαινου, μίας περιόδου περίπου πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές. Αυτές οι πληροφορίες συνδυάστηκαν μαζί με δεδομένα από την πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων, πριν από 26.500 με 20.000 χρόνια, καθώς και με σύγχρονες μετρήσεις από το 1960 έως το 2013.

  Όλα αυτά τα στοιχεία αντιπαραβλήθηκαν με τις προβλέψεις των παγκόσμιων θερμοκρασιών για το έτος 2100. Οι προβλέψεις αυτές ποικίλουν ανάλογα με το ύψος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα 85 χρόνια.

  Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι αν η αύξηση της θερμοκρασίας αγγίξει τους πέντε βαθμούς Κελσίου, τότε θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μετανάστευση ειδών των ωκεανών εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια, ανακατανέμοντας μαζικά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα του πλανήτη.

  Ακόμη και αν επιτευχθεί ο χαμηλότερος στόχος του ΟΗΕ, η αλλαγή των βιοτόπων των ειδών θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι τα τελευταία 50 χρόνια.

  —Οι συνέπειες για τον άνθρωπο

  Οι επιπτώσεις μια τέτοιας εξέλιξης θα είναι ολέθριες για τον άνθρωπο και ειδικά για τις κοινότητες εκείνες που εξαρτώνται από τη ζωική πρωτεΐνη των ψαριών, των μαλακίων και των οστρακοειδών.

  Σε παγκόσμιο επίπεδο ο άνθρωπος τρέφεται με τέτοια πρωτεΐνη κατά 25% κατά μέσο όρο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  Το 2010, τα ψάρια παρείχαν σε 2,9 δισ. ανθρώπους το 20% της προσλαμβανόμενης ζωικής πρωτεΐνης και σε 4,3 δισ. ανθρώπους το 15%.

  Σε κάποιες χώρες τα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα.

  Ένα μειονέκτημα της μελέτης, όπως και άλλων που εστιάζουν στα θαλάσσια είδη, είναι ότι γνωρίζουμε περισσότερα για τον πλανήτη Άρη απ’ ότι για τους ωκεανούς της Γης.

  Ο Γκρεγκορύ Μπογκράν, εκ των συγγραφέων της μελέτης, επισημαίνει ότι έχουμε ταξινομήσει μόλις 200.000 θαλάσσια είδη, δηλαδή μόλις το 10% της βιοποικιλότητας που εκτιμούμε ότι κρύβουν οι ωκεανοί.

  “Δεν έχουμε πλήρη γνώση της θαλάσσιας βιολογίας και της χωρικής κατανομής της, στοιχεία που περιορίζουν την αξιοπιστία των μελετών μας ως ένα βαθμό” παραδέχτηκε.

  μελέτη δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

 • Η Κλιματική Αλλαγή δεν κάνει “παύση”, συνεχίζει ακάθεκτη – Έρευνα

  Η Κλιματική Αλλαγή δεν κάνει “παύση”, συνεχίζει ακάθεκτη – Έρευνα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Ακάθεκτη εξελίσσεται η Κλιματική Αλλαγή στον πλανήτη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που υποστηρίζει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά τα πρώτα 15 χρόνια του 21ου αιώνα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς αντίστοιχους με αυτούς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

  Η νέα μελέτη έρχεται προς απάντηση σε εκτιμήσεις-μεταξύ των οποίων και εκείνη της Διακυβερνητικής Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)- που υποστηρίζουν ότι καταγράφεται μια επιβράδυνση στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

  Οι μελετητές συμπέραναν ότι δεν καταγράφεται κάποια διακριτή μείωση στον ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη ανάμεσα στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα και στα πρώτα 15 χρόνια του 21ου αιώνα (η δεύτερη αυτή περίοδος θεωρείται από πολλούς κλιματολόγους ένα είδος ανάπαυλας στην υπερθέρμανση).

  Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί περί του αντιθέτου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, δεν είναι παρά μια στατιστική και επιστημονική πλάνη, που οφείλεται σε ανακριβή δεδομένα και εσφαλμένη ερμηνεία τους.

  «Η κοινή γνώμη πρέπει να πληροφορηθεί ότι στην πραγματικότητα η (παγκόσμια) θερμοκρασία σήμερα συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής, Τόμας Καρλ. «Η δήλωση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προ διετίας, ότι η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία εμφανίζει πολύ μικρότερη αύξηση κατά την τελευταία 15ετία έναντι των τελευταίων 30 ή 60 ετών, δεν ισχύει πλέον», πρόσθεσε.

  Επισημαίνεται πως το 2014 υπήρξε το πιο ζεστό έτος στην μετεωρολογική ιστορία, δηλαδή από το 1880 που τηρούνται επίσημα στοιχεία, ενώ επίσης ο φετινός Μάρτιος, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2015, ήσαν ο πιο θερμός Μάρτιος και το πιο ζεστό πρώτο τρίμηνο στα χρονικά.

  Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε διορθωμένη μέτρηση των θερμοκρασιών στους ωκεανούς και ενσωματώνει νέα δεδομένα για τις θερμοκρασίες εδάφους.

  —Η υποτιθέμενη επιβράδυνση

  Σύμφωνα με την IPCC, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά περίπου 0,05 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία από το 1998 ως το 2012.

  Συγκριτικά με την αύξηση των 0,12 βαθμών Κελσίου από το 1951 ως το 2012 κάτι τέτοιο θα συνιστούσε επιβράδυνση.

  Ωστόσο η νέα ανάλυση εκτιμά ότι η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,116 ανά δεκαετία από το 2000 ως το 2014 έναντι 0,113 από το 1950 ως το 1999.

  Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science.

  econews

 • Γροιλανδία: Γιατί εξαφανίζονται μυστηριωδώς οι υπερπαγετωνικές λίμνες;

  Γροιλανδία: Γιατί εξαφανίζονται μυστηριωδώς οι υπερπαγετωνικές λίμνες;

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Απάντηση στο γεωλογικό μυστήριο της εξαφάνισης λιμνών στην παγωμένη Γροιλανδία δίνει μια νέα αμερικανική μελέτη που προστίθεται σε παλαιότερη του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole (WHOI) η οποία πρώτη επιχείρησε να εξηγήσει το φαινόμενο.

  Τότε, το 2008, ερευνητές του ινστιτούτου σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, είχαν δείξει ότι στον πυθμένα των παγωμένων λιμνών σχηματίζονται ρωγμές μέσω των οποίων ο τεράστιος υδάτινος όγκος που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τις δύο ώρες.

  Πλέον οι ερευνητές του WHOI σε συνεργασία με επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (ΜΙΤ), του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και του Πανεπιστημίου της Τασμανίας με τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Nature ρίχνουν φως στον μηχανισμό που προκαλεί τις ρωγμές στον πυθμένα των επονομαζόμενων και υπερπαγετωνικών λιμνών, όπως χαρακτηρίζονται οι υδάτινοι όγκοι σε υγρή μορφή που βρίσκονται στην κορυφή παγετώνων.

  —Οι παρατηρήσεις

  Η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε 16 μονάδες GPS (Παγκόσμιο Σύστημα Στιγματοθέτησης) περιμετρικά της λίμνης Νορθ Λέικ στη νοτιοδυτική Γροιλανδία, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο. Η κίνηση του εδάφους γύρω από τη λίμνη μήκους δύο χιλιομέτρων καταγράφηκε προσεκτικά κατά τη διάρκεια τριών γεγονότων αποστράγγισης το 2011, το 2012 και το 2013.

  Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι έξι με δώδεκα ώρες πριν από την εκδήλωση του φαινομένου, ο πάγος κινήθηκε ανοδικά και μετατοπίστηκε. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι νερό από λιωμένο πάγο κατεβαίνει μέσα από κάθετα κανάλια στο στρώμα πάγου που συνδέουν την επιφάνεια με την παγωμένη βάση της λίμνης, σε βάθος ενός χιλιομέτρου.

  Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού ασκεί πιέσεις στον πάγο κάτω από τις λίμνες. Πέρα από κάποιο σημείο δημιουργούνται μαζικά ρωγμές. Στη συνέχεια εάν η ποσότητα του νερού στη λίμνη είναι αρκετά μεγάλη, τότε το νερό μπορεί να προεκτείνει τη ρωγμή, οδηγώντας σε μια ανεξέλεγκτη αποστράγγιση του νερού. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κατά τη μέγιστη ροή, η λίμνη αποστραγγίζεται πιο γρήγορα από ό,τι τα νερά ρέουν στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

  Άλλοι ερευνητές υποστήριζαν πως το μεγάλο βάρος του νερού εφάρμοζε τεράστια πίεση στον παγωμένο πυθμένα, έχοντας ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ρωγμών. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιες από τις λίμνες αποστραγγίζονται, ενώ άλλες όχι.

  —Οι συνέπειες

  Σε κάθε περίπτωση, η αποστράγγιση των υπερπαγετωνικών λιμνών μπορεί να επιταχύνει την άνοδο της στάθμης των ωκεανών εξαιτίας της διαρροής μεγάλων όγκων νερού στη θάλασσα και τη διευκόλυνση της ροής των πάγων από την ακτή στο νερό.

  Παρόλα αυτά, το εύρημα υποδηλώνει ότι πιο ευάλωτες στο φαινόμενο είναι οι λίμνες που βρίσκονται σε χαμηλότερα υψόμετρα όπου επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες.

  Το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας καλύπτει επιφάνεια 1,6 εκατ. τετρ. χιλιομέτρων και το λιώσιμό του μπορεί να επιταχύνει σε επικίνδυνο βαθμό την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

  econews

 • G7: οι “πλούσιοι” καταργούν τα ορυκτά καύσιμα με μπροστάρα τη Μέρκελ

  G7: οι “πλούσιοι” καταργούν τα ορυκτά καύσιμα με μπροστάρα τη Μέρκελ

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Οι ηγέτες του κλαμπ των επτά κορυφαίων βιομηχανικών χωρών συμφώνησαν να εκμηδενίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι τα τέλη του αιώνα, όπως ανακοίνωσε η γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκέλα Μέρκελ.

  Την τελευταία μέρα της συνόδου κορυφής που έλαβε χώρα στο Σλος Ελμάου της Γερμανίας, οι ηγέτες των “πλουσιότερων” χωρών του πλανήτη – Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς- συμφώνησαν να “εξαλείψουν την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα ως τα τέλη του αιώνα”.

  Μάλιστα, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των συνομιλιών που έλαβαν χώρα σε ένα επιβλητικό κάστρο της Βαυαρίας, στη νότια Γερμανία, γίνεται μνεία στην “ισχυρή αποφασιστικότητα” των G7 ώστε να υπογραφεί μια δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για τις εκπομπές ρύπων στη διάσκεψη για το Κλίμα που θα λάβει χώρα στο Παρίσι το Δεκέμβριο.

  Οι G7 συμφώνησαν επίσης να εργαστούν ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να συγκρατηθεί στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

  Όσο για τον ενδιάμεσο στόχο για τους ρύπους, συμφώνησαν η μείωσή τους να πλησιάσει το 70% μέχρι το 2050.

  Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτησαν ως “ιστορικές” τις ανακοινώσεις των G7, ωστόσο άσκησαν κριτική στο γεγονός ότι μεγάλοι ρυπαντές που αντιστέκονται σε μια παγκόσμια κλιματική συμφωνία, όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία, δεν συμφώνησαν να δεσμευτούν για άμεση θέσπιση στόχων μείωσης των ρύπων στις χώρες τους.

  —Στροφή στις ΑΠΕ

  Ως υποκατάστατα των ορυκτών καυσίμων οι ηγέτες των G7 απηύθυναν έκκληση για τη ριζική και ολική στροφή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς τις ανανεώσιμες και πυρηνικές πηγές μέχρι το 2050.

  Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί πρακτικά το τέλος της εποχής κυριαρχίας των ορυκτών καυσίμων που ξεκίνησε μετά τη βιομηχανική επανάσταση. Πρόκειται για μια φιλόδοξη και ριζοσπαστική αλλαγή, υπό τη σοβαρή απειλή της κλιματικής αλλαγής.

  Η Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης ότι οι κορυφαίες βιομηχανικές χώρες έχουν δεσμευθεί να συγκεντρώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την ετήσια χρηματοδότηση κλιματικών στόχων από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές έως το 2020.

  Η θετική έκβαση της συνόδου θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως προσωπική επιτυχία της γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκέλα Μέρκελ, η οποία ως υπουργός Περιβάλλοντος το 1995 συνέβαλε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κυότο το Δεκέμβριο του 1997, ενώ ως “πρώτη κυρία” χαρακτηρίστηκε “κλιματική Καγκελάριος” προτού η οικονομική κρίση υποβαθμίσει το περιβάλλον στην πολιτική της ατζέντα.

  Οι κυβερνήσεις των G7 δεσμεύτηκαν επίσης για πρωτοβουλίες με στόχο τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και της πείνας, μειώνοντας έως το 2030 τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων κατά 500 εκατομμύρια, καθώς και τη βελτίωση της παγκόσμιας διαχείρισης επιδημιών, όπως αυτή του ιού  Έμπολα.

  econews

 • Σκουλήκια αποτρέπουν τις υβριδικές αρκούδες και τα πουλιά-Πινόκιο

  Σκουλήκια αποτρέπουν τις υβριδικές αρκούδες και τα πουλιά-Πινόκιο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Το ρόλο των σκουληκιών στην ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής αναδεικνύει νέα διεθνής μελέτη την ώρα που διαφορετικές έρευνες αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις αρκούδες και τα πτηνά.

  —Ο ρόλος των σκουληκιών

  Οι γαιοσκώληκες αποτρέπουν τη διαρροή διοξειδίου στην ατμόσφαιρα καθώς τρέφονται με μικρόβια που τρέφονται με μικρόβια που καταναλώνουν αποσυντιθέμενη ύλη, απελευθερώνοντας άνθρακα κατά τη διαδικασία επισημαίνουν ερευνητές των αμερικανικών πανεπιστημίων Γέιλ και Νιου Χάμπσαϊρ, του φινλανδικού πανεπιστημίου του Ελσίνκι και του Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.

  Τα σκουλήκια βάζουν τέλος σε ένα φαύλο κλιματικό κύκλο αφού η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας του εδάφους, γεγονός που με τη σειρά του το οποίο ενισχύει τη διαδικασία της αποσύνθεσης και συμβάλλει στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

  Οι μικροβιακές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 100 χρόνια από μόνες τους, αναφέρει η μελέτη.

  Αυτή η άνοδος υπερβαίνει το όριο των δύο βαθμών πάνω από τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής πέραν του οποίου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι καταστροφικές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

  «Ουσιαστικά, τα μικρόβια που ζουν στο χώμα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή δέκα φορές περισσοτέρων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι παράγουν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Τόμας Κράουδερ του Πανεπιστημίου του Γέιλ, επικεφαλής της μελέτης. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή άνθρακα στην ατμόσφαιρα», πρόσθεσε.

  Η βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διάβρωση και η εξάντληση θρεπτικών συστατικών δεν θα καταπολεμήσουν μόνο την κλιματική αλλαγή, αλλά θα αυξήσουν επίσης τις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια τροφίμων και θα δώσουν λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας.

  «Η προσθήκη ζώων του εδάφους μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή, αλλά μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι να αφήσουμε το οικοσύστημα μόνο του ή να καλλιεργήσουμε τη φυσική βιοποικιλότητα. Η φυσική αναγέννηση είναι ο καλύτερος τρόπος», δήλωσε ο Κράουδερ.

  —Υβριδικές αρκούδες

  Η καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων ορισμένων ειδών λόγω κλιματικής αλλαγής και η μετανάστευσή τους σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη έχει οδηγήσει στην εμφάνιση υβριδικών ζώων.

  Για παράδειγμα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν αναγκάσει τις καφέ αρκούδες της Βόρειας Αμερικής να μεταναστεύσουν βορειότερα και να συναντήσουν πολικές αρκούδες. Τα δύο είδη αρκούδας διασταυρώνονται και γεννούν ένα νέο υβρίδιο αρκούδας, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο Nature.

  Ανάλογες τάσεις έχουν παρατηρηθεί μεταξύ συλβίων με κίτρινα και μπλε φτέρωμα. Η συλβία είναι ένα στρουθιόμορφο πτηνό, γνωστό στην Ελλάδα και την Κύπρο ως μαυροσκούφης ή τσιροβάκος.

  Ορισμένοι βιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπογενή μεταβολή της βιοποικιλότητας, ενώ άλλοι θεωρούν την υβριδοποίηση ως φυσική διαδικασία που ενίοτε ευνοεί τη γενετική ποικιλότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα υβρίδια είναι πιο κατάλληλα εξοπλισμένα για την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.

  —Τα πουλιά Πινόκιο

  Ο Πινόκιο έβλεπε τη μύτη του να μεγαλώνει όταν έλεγε ψέμματα στον Τζεπέτο. Μεγαλύτερα ράμφη αναπτύσσουν όμως και τα πουλιά για να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή.

  Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων αποκαλύπτει πως τα πτηνά αναπτύσσουν μεγαλύτερα ράμφη ως μέσο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

  Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντήκιν, με επικεφαλής τον Μάθιου Σίμοντς, ανακάλυψαν μία ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ αυξημένων θερμοκρασιών και του μεγέθους των ραμφών διαφόρων ειδών παπαγάλων στη νότια και ανατολική Αυστραλία.

  «Τα πτηνά χρησιμοποιούν τα ράμφη τους για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους, όπως για παράδειγμα οι ελέφαντες τα αυτιά τους. Τα πουλιά μπορούν να αντλούν αίμα στα αγγεία των ραμφών τους, επιτρέποντάς τους να απελευθερώνουν την περιττή θερμότητα από το υπόλοιπο σώμα», δήλωσε ο Σίμοντς.

  Η επιστημονική ομάδα εξέτασε 410 δείγματα πτηνών, τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ 1871 και 2008 και εκτίθενται σε διάφορα μουσεία σε ολόκληρη την Αυστραλία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέσσερα από τα πέντε είδη που εξετάστηκαν είχαν αισθητά μεγαλύτερα ράμφη σήμερα από ό,τι κατά τον 19ο αιώνα.

  «Σε προηγούμενη μελέτη ανακαλύψαμε ότι τα πτηνά σε θερμότερα κλίματα είχαν μεγαλύτερα ράμφη από ότι αυτά σε ψυχρότερα κλίματα, γεγονός που μας ώθησε να εξετάσουμε κατά πόσον υπήρξε αύξηση του μεγέθους του ράμφους γενικότερα καθώς η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά τον τελευταίο αιώνα», δήλωσε ο Σίμοντς.

  «Ανακαλύψαμε ότι υπήρξε μία αύξηση της επιφάνειας του ράμφους μεταξύ τέσσερα και δέκα τοις εκατό, η οποία μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη, αλλά έχει πραγματικά μια τεράστια διαφορά στην ικανότητα των πουλιών να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία τους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό της ακριβούς σύνδεσης ανεξάρτητα από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

  Η αύξηση του μεγέθους του ράμφους, πέρα από απόδειξη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να έχει συνέπειες και σε άλλες πτυχές της βιολογίας των πτηνών, όπως στο τι είδους τροφή καταναλώνουν, πώς ανταγωνίζονται μεταξύ τους και πώς αναπαράγονται, καταλήγει η μελέτη.

 • Ο Πάπας Φραγκίσκος “αφορίζει” τα ορυκτά καύσιμα

  Ο Πάπας Φραγκίσκος “αφορίζει” τα ορυκτά καύσιμα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Με μια “εγκύκλιο” που αναμενόταν εδώ και καιρό, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος καλεί το ποίμνιό του των 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών να απομακρυνθούν από τον σπάταλο τρόπο ζωής που μετατρέπει τη Γη σε «γιγάντιο σωρό από ακαθαρσίες».

  Με την εγκύκλιος του πάπα Φραγκίσκου, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανυψώνεται σε ηθική υποχρέωση πάνω από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και φέρνει τις πλούσιες χώρες αντιμέτωπες με τις ευθύνες τους έναντι των φτωχότερων.

  Η “πράσινη” εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου θεωρείται ως το σημαντικότερο μήνυμα της Αγίας Έδρας μετά την εγκύκλιο του πάπα Παύλου Στ’ το 1968 κατά της αντισύλληψης.

  Πρόκειται για ένα εξάτομο κείμενο 192 σελίδων το οποίο προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων: από τους συντηρητικούς κύκλους του Βατικανού που αμφισβητούν την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής μέχρι ομάδες ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων.

  Ο πάπας αντιμετωπίζει ευθέως τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής: «Μια πολύ στέρεα επιστημονική ομοφωνία υποδεικνύει ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής θέρμανσης του κλιματικού συστήματος [...] Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες -όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα, μεταβολές στην τροχιά και τον άξονα της Γης, ο ηλιακός κύκλος- όπως ένας αριθμός επιστημονικών μελετών υποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας θέρμανσης τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στις μεγάλες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου» γράφει.

  Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας απευθύνει έκκληση για θέσπιση πολιτικών «δραστικής» μείωσης των εκπομπών ρύπων και μάλιστα υποστηρίζει ότι τα ορυκτά καύσιμα «πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν χωρίς καθυστέρηση».

  Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζει την αδήριτη ανάγκη για “ένα νομικό πλαίσιο που μπορεί να θέσει ξεκάθαρα όρια και να διασφαλίσει την προστασία των οικοσυστημάτων“.

  Αρνείται ακόμα την ιδέα ότι οι αγορές άνθρακα και η τεχνολογία μπορούν να λύσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

  “Ο χρόνος τελειώνει για τη σωτηρία ενός πλανήτη” γράφει σε δραματικούς τόνους ο Πάπας και παρομοιάζει τη Γη με “γιγάντιο σωρό από ακαθαρσίες”.

  econews

 • Η κρεατοφαγία κάνει καλό στον πλανήτη χάρη σε νέο σύστημα εκτροφής αγελάδων

  Η κρεατοφαγία κάνει καλό στον πλανήτη χάρη σε νέο σύστημα εκτροφής αγελάδων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Ένα κοπάδι αγελάδες στη νοτιοδυτική Αγγλία συμμετέχει σε μια έρευνα αιχμής που σκοπό έχει την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων με πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

  Το επιστημονικό στοίχημα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον εάν λάβουμε υπόψη ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κτηνοτροφία ξεπερνούν τους επτά Γιγατόνους κάθε χρόνο και αντιστοιχούν στο 14,5 τοις εκατό των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών. Από αυτές, ποσοστό της τάξης του 65 τοις εκατό παράγεται από τις αγελάδες, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

  Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές εκτρέφουν 90 αγελάδες σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Οουκχάμπτον στο Ντέβον της Αγγλίας. Στόχος τους είναι να εξετάσουν προσεκτικά το περιβάλλον εκτροφής και ειδικά το είδος της τροφής που καταναλώνουν τα βοοειδήη με στόχο να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ.

  Οι αγελάδες ευθύνονται για τεράστιο μέρος του μεθανίου που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, αλλά και για το διοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας της πέψης τους. Καθώς χωνεύουν τις τροφές στο στομάχι και όχι στο έντερο, αναμασούν την τροφή με συνέπεια βακτήρια πλούσια σε μεθάνιο να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Τις εκπομπές επιτείνουν τα αέρια του στομάχου που απελευθερώνονται μετά τη χώνεψη, αλλά και τα κόπρανα.

  Οι ερευνητές αναπτύσσουν ειδικά γρασίδια, εύπεπτα και πλούσια σε σάκχαρα, για να μειώσουν το μεθάνιο που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, καθώς επίσης και τα οξείδια του αζώτου. Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε την αποτροπή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη μείωση των εισαγόμενων ζωοτροφών για τα βοοειδή, αλλά και τον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων, οι συνολικές εκπομπές της κτηνοτροφίας θα μπορούσαν να μειωθούν από 30% ως 50%.

  Οι αγελάδες έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες: η πρώτη τρέφεται με τις ειδικές τροφές, ένα δεύτερο κοπάδι θα τροφοδοτείται με φυτά που παράγουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, ενώ το τρίτο θα αποτελεί την ομάδα ελέγχου.

  Στο κτήμα Νορθ Γουάικ οι αγελάδες βόσκουν σε έναν τόπο που ελέγχεται από υπερσύγχρονα συστήματα. Οι επιστήμονες μετρούν τα πάντα, από την ένταση της βροχόπτωσης μέχρι τα υπολείμματα χημικών ουσιών κατά την απορροή των υδάτων. Όργανα μέτρησης των αερίων μετρούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατόπιν αυτές αντιπαραβάλλονται με τη δίαιτα που έχει ακολουθηθεί.

  —Οικολογική κρεατοφαγία

  Οι ερευνητές θέλουν να ακυρώσουν το επιχείρημα ορισμένων φανατικών χορτοφάγων που υποστηρίζουν ότι μόνο μια εξολοκλήρου χορτοφαγική διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προσπάθεια μείωσης των ρύπων του θερμοκηπίου.

  Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Μάικλ Λη, πιστεύει ακράδαντα ότι τα ζώα κτηνοτροφίας όπως οι αγελάδες και τα αιγοπρόβατα μπορούν να λύσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας καθώς τεράστιες περιοχές του πλανήτη καλύπτονται από βοσκοτόπια.

  «Είναι αναποτελεσματικό να εκτρέφουμε αγελάδες χρησιμοποιώντας σπόρους που θα μπορούσε να καταναλώσουν οι άνθρωποι, αλλά η εκτροφή τους σε τοποθεσίες όπου δεν μπορούν να αναπτυχθούν καλλιέργειες τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει μια πολύτιμη πηγή τροφής», συμπληρώνει ο καθηγητής Τζον Κρώφορντ.

  econews

 • Πακιστάν: άνθρωποι νεκροί σαν τις μύγες λόγω καύσωνα – Πάνω από 800 θύματα

  Πακιστάν: άνθρωποι νεκροί σαν τις μύγες λόγω καύσωνα – Πάνω από 800 θύματα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Τουλάχιστον 780 άνθρωποι στο Καράτσι του Πακιστάν και ακόμα 30 σε άλλα σημεία της επαρχίας Σιντ έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του καταστροφικού κύματος καύσωνα που πλήττει την ασιατική χώρα.

  Εκπρόσωπος του Οργανισμού Πρόνοιας Edhi δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα νεκροτομεία τους έχουν παραλάβει εκατοντάδες πτώματα και πλέον δεν υπάρχει χώρος για άλλα.

  Αναφορές κάνουν λόγο για ανθρώπους που πέφτουν νεκροί στο δρόμο λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που επικρατούν.

  Την Τρίτη η θερμοκρασία έφθασε τους 45 βαθμούς Κελσίου με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ να ζητά μέτρα έκτακτης ανάγκης με τη συμμετοχή του στρατού που συστήνει κέντρα θερμοπληξίας. Η Εθνική Διαχειριστική Αρχή Καταστροφών της χώρας (NDMA) δήλωσε ότι είχε λάβει εντολές από τον κ Σαρίφ να αναλάβει άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

  Οι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται οργισμένοι με τις αρχές, διότι οι περικοπές ρεύματος έχουν περιορίσει τη χρήση των κλιματιστικών μονάδων και των ανεμιστήρων, όπως λένε οι ανταποκριτές του BBC στην περιοχή.

  Την κατάσταση επιδεινώνει η μαζική αποχή από την λήψη νερού λόγω της νηστείας που επιβάλλει το Ραμαζάνι, ενώ υποφέρουν ιδιαιτέρως ηλικιωμένοι και ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

  Οι καύσωνες δεν σπανίζουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών στο Πακιστάν, αλλά οι παρατεταμένες διακοπές ρεύματος φαίνεται ότι έχουν επιδεινώσει την κατάσταση παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού.

  econews

 • To 2015 καθ΄ οδόν για θερμότερο έτος στα χρονικά – NOAA

  To 2015 καθ΄ οδόν για θερμότερο έτος στα χρονικά – NOAA

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Τον τίτλο του 2014 ως θερμότερου έτους στα χρονικά από το 1880 που τηρούνται επίσημα μετεωρολογικά δεδομένα διεκδικεί επάξια το 2015 σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις της  Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

  Τα επίσημα στοιχεία της NOAA δείχνουν ότι ο Μάιος του 2015 ήταν μακράν ο θερμότερος μήνας στην ιστορία, όπως και το πρώτο πεντάμηνο του 2015 συνολικά.

  Πιο συγκεκριμένα, ο Μάιος του 2015 ήταν θερμότερος κατά 0,08 βαθμούς Κελσίου από τον προηγούμενο και κατά 0,87 βαθμούς Κελσίου από τη μέση θερμοκρασία ολόκληρου του 20ού αιώνα.

  Αντίστοιχα, το πρώτο πεντάμηνο του 2015 κατέρριψε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2010 ως το θερμότερο στην ιστορία κατά 0,09 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τότε, τώρα το φαινόμενο Ελ Νίνιο μόλις κάνει την εμφάνισή του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας μέσα στο έτος.

  Εάν, λοιπόν, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που φέρνουν το επτάμηνο Ιουνίου-Δεκεμβρίου πέμπτο στην κατάταξη των θερμότερων αντίστοιχων περιόδων τότε το 2015 στο σύνολό του θα είναι και επίσημα το θερμότερο έτος στα χρονικά.

  «Οι ωκεανοί αποτελούν τον κύριο παράγοντα για τη θερμότητα που έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε καταγράψει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε όλες τις μεγάλες ωκεάνιες λεκάνες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 45 τοις εκατό της συνολικής επιφάνειας των ωκεανών», δήλωσε ο Ντικ Αρντ, επικεφαλής του Τομέα Παρακολούθησης του Κλίματος.

  econews

 • Σεισμοί τραντάζουν τη Γη λόγω των σπασμένων πάγων της Γροιλανδίας

  Σεισμοί τραντάζουν τη Γη λόγω των σπασμένων πάγων της Γροιλανδίας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Σεισμικές δονήσεις προκαλεί η κατάρρευση πάγων από τους παγετώνες της Γροιλανδίας όπως έδειξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

  Επιστήμονες μελέτησαν την εξέλιξη του παγετώνα Χέλχαϊμ, ενός από τους μεγαλύτερους στο παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον παγετώνα για 55 ημέρες το 2013 και κατέγραψαν δέκα σεισμικές δονήσεις, ορισμένες από τις οποίες έφτασαν σε ένταση τους 5 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ.

  Οι δονήσεις προκλήθηκαν εξαιτίας της απόσπασης και πτώσης μεγάλων κομματιών πάγου στη θάλασσα, εξαιτίας των οποίων ο παγετώνας υποχώρησε κατά 1,5 χιλιόμετρο στο διάστημα της μελέτης.

  Μάλιστα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν αποκολλώνται κομμάτια πάγου από τον παγετώνα, το σύστημα “γέρνει” προς τα πίσω, κινείται δηλαδή προς την ξηρά, ώστε να διατηρηθεί η ορμή παρότι κάποιος θα ανέμενε το αντίθετο.

  Όταν τελικά το κομμάτι πέσει στη θάλασσα, δημιουργεί ακριβώς πίσω του μια περιοχή χαμηλής πίεσης, καθώς το νερό γεμίζει το κενό ανάμεσα στο κομμάτι και τον παγετώνα. Αυτή η απότομη πτώση της πίεσης πιέζει το άκρο του παγετώνα προς τα κάτω. Ταυτόχρονα, όμως, ρουφάει νερό από τον πυθμένα της θάλασσας, και τον τραβάει έτσι προς τα πάνω.

  Η ανοδική δύναμη που ασκείται στον πυθμένα, σε συνδυασμό με την πτώση των κομματιών πάγου στη θάλασσα, είναι οι δυνάμεις που προκαλούν τη γέννηση ισχυρών σεισμικών κυμάτων, καταλήγουν οι ερευνητές.

  Δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα παγόβουνα που αποσπώνται από τα άκρα παγετώνων συχνά φτάνουν σε μάζα το ένα δισεκατομμύριο τόνους και περιέχουν αρκετό νερό για να γεμίσουν το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης μέχρι το ύψος του Εμπάιερ Στέιτ Μπίλντινγκ.

  Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η κατανόηση του μηχανισμού γέννησης των σεισμών από παγετώνες θα επιτρέψει την καταγραφή τους από μεγάλη απόσταση, προσφέροντας έτσι μια πληρέστερη εικόνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 • Κλίμα: Οι υβριδικές αρκούδες γκρόλαρ και το αισιόδοξο σενάριο

  Κλίμα: Οι υβριδικές αρκούδες γκρόλαρ και το αισιόδοξο σενάριο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή λίγες εικόνες είναι περισσότερο διαδεδομένες και “γλαφυρές” όσο μια πολική αρκούδα που ισορροπεί πάνω σε ένα λιωμένο κομμάτι πάγου.

  Πολλοί επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι η απώλεια των οικοσυστημάτων θα αναγκάσει πολλά είδη να μεταναστεύσουν σε νέα γεωγραφικά πλάτη όπου ενδέχεται να συναντήσουν, να ανταγωνιστούν ακόμα και να ζευγαρώσουν με συγγενικά είδη.

  Ήδη έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση υβριδικών αρκούδων που προέρχονται από τη διασταύρωση καφέ αρκούδων της Βορείου Αμερικής (γκρίζλι) με πολικές αρκούδες.

  Η πρώτη διασταύρωση πολικών αρκούδων με αρκούδες γκρίζλι επιβεβαιώθηκε το 2006, όταν μετά από γενετικές αναλύσεις σε ένα ασυνήθιστο ζώο που σκοτώθηκε από κυνηγό στο Μπανκς Άιλαντ του αρκτικού Καναδά. Το ζώο αυτό είχε πατέρα γκρίζλι και μητέρα πολική αρκούδα.

  Στα χρόνια που πέρασαν έχουν προταθεί αρκετές ονομασίες για τα υβρίδια αρκούδων, όπως pizzly και grolar.

  Ωστόσο μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change προβλέπει ότι ο ρυθμός δημιουργίας τέτοιων υβριδικών ειδών θα είναι σχετικά χαμηλός: κατά μέσο όρο μόλις το 6,4% των ειδών αναμένεται να μεταναστεύσει σε περιοχές με πιθανότητα δημιουργίας υβριδικών ειδών έως τα τέλη του αιώνα που διανύουμε.

  Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να προβλέψουν το κλίμα της Γης από το 2071 ως το 2100 και ανέλυσαν πώς διαφορετικά είδη πουλιών, θηλαστικών και αμφιβίων θα έπρεπε να μεταναστεύουν για να καταλήξουν σε κατάλληλα ενδιαιτήματα.

  Τα πουλιά συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πέσουν πάνω σε συγγενικά είδη (11,6%), ενώ θηλαστικά και αμφίβια συγκεντρώνουν πιθανότητα 4,4% και 3,6% αντίστοιχα.

  Επιπροσθέτως, εξαιτίας της πλούσιας βιοποικιλότητας σε αυτές τις περιοχές, το 85% των μελλοντικών “υβριδικών” συναντήσεων θα λάβει χώρα στους τροπικούς.

  econews

 • Η Κλιματική Αλλαγή στα μισά της καταστροφικής τροχιάς των 2 βαθμών Κελσίου

  Η Κλιματική Αλλαγή στα μισά της καταστροφικής τροχιάς των 2 βαθμών Κελσίου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά ένα βαθμό Κελσίου υψηλότερη από αυτή που επικρατούσε τη δεκαετία του 1880, εκτιμά η NASA.

  Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και μπορεί να ξεπεράσει το “κατώφλι” ασφαλείας των δύο βαθμών Κελσίου συγκριτικά με την προβιομηχανική εποχή, πάνω από το οποίο εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες.

  Οι μετρήσεις της NASA για τον Ιούνιο του 2015 έδειξαν πως -μαζί με εκείνον του 1998- ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 135 ετών, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή θερμοκρασιών.

  Συνολικά, οι έξι πρώτοι μήνες του χρόνου δείχνουν πως οδεύουμε ξανά στο να βιώσουμε το πιο θερμό έτος στην ιστορία.

  Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ζούμε την πρώτη φορά που η παγκόσμια υπερθέρμανση ξεπερνά για τόσο μεγάλο διάστημα τον ένα βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

  Δύο μεγάλες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου σημείωσαν θερμοκρασίες 2 έως 4 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο. Η πρώτη βρίσκεται στη δυτική Ασία, ενώ η δεύτερη στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ως συνέπεια του αναπτυσσομένου φαινομένου Ελ Νίνιο αυτή την περίοδο.

  Ο υπόλοιπος πλανήτης βίωσε επίσης θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο, με μόνη εξαίρεση μία μικρή περιοχή νότια της Γροιλανδίας.

  Εξάλλου, πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) επιβεβαίωσε πως το 2014 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία και πως η στάθμη των ωκεανών έφτασε επίσης τα υψηλότερα επίπεδα της.

 • Η Κλιματική Αλλαγή αλλοιώνει την ατομική χρονολόγηση του κόσμου

  Η Κλιματική Αλλαγή αλλοιώνει την ατομική χρονολόγηση του κόσμου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Οι υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα αχρηστεύσουν τη συνηθέστερη μέθοδο ραδιοχρονολόγησης, η οποία βασίζεται στη μέτρηση της αναλογίας του ραδιενεργού ισοτόπου άνθρακα-14 σε σχέση με τον συνηθισμένο, μη ραδιενεργό άνθρακα-12.

   

  Ο άνθρακας-14 είναι προϊόν της πρόσκρουσης κοσμικών ακτίνων από το Διάστημα με μόρια της ατμόσφαιρας και παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητας. Κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης,  τα φυτά απορροφούν άνθρακα από τον αέρα πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν άνθρακα-14 στις ίδιες συγκεντρώσεις με την ατμόσφαιρα.

  Με την πάροδο του χρόνου, ο άνθρακας-14 των οργανικών υλικών διασπάται και μεταστοιχειώνεται σε άζωτο. Η ραδιοχρονολόγηση βασίζεται στο γεγονός ότι η διάσπαση προχωρά με σταθερό, γνωστό ρυθμό: όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία του άνθρακα-14, τόσο πιο νέο πρέπει να είναι το δείγμα.

  Παρόλα αυτά, οι ανθρωπογενείς εκπομπές άνθρακα που προέρχονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου άνθρακα-14, αλλά μόνο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό συμβαίνει διότι τα τελευταία 125 χρόνια “καίμε” πολύ αρχαία οργανική ύλη που έχει απολέσει το σύνολο του άνθρακα-14 που περιείχε.

  Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα που αραιώνουν τεχνητά τον άνθρακα-14, δηλαδή “παλιώνουν” την ατμόσφαιρα. Με άλλα λόγια, τα ζώα και τα φυτά του πλανήτη περιέχουν λιγότερο άνθρακα-14 σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

  Μάλιστα, οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στην επιθεώρηση PNAS υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2050, αρχής γενομένης από το 2020,  η μέθοδος της ραδιοχρονολόγησης με τη μέθοδο του άνθρακα-14 θα είναι τελείως άχρηστη αφού ένα νέο αντικείμενο θα περιέχει την ίδια αναλογία ραδιενεργού άνθρακα με ένα αντικείμενο εκατοντάδων ετών.

  Τη μέθοδο του άνθρακα-14 είχαν στρεβλώσει προς την αντίθετη κατεύθυνση οι πρώτες πυρηνικές δοκιμές κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, αφού πλημμύρισαν τη γήινη ατμόσφαιρα με το ραδιοϊσότοπο του στοιχείου. Πλέον, κατόπιν της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών, τα επίπεδα των ραδιενεργών ισοτόπων στην ατμόσφαιρα βρίσκονται κοντά στα προβιομηχανικά επίπεδα.

  Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανάπτυξη της μεθόδου της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα κατά τη δεκαετία του 1940 ονομάστηκε “Η Επανάσταση του Ραδιενεργού Άνθρακα”, αφού οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να χρονολογήσουν με σχετική ακρίβεια τα ευρήματα της σκαπάνης αντί να υπολογίζουν την ηλικία τους κατά προσέγγιση σε συνάρτηση με τον τόπο όπου ανακαλύφθηκαν.

  econews

 • Πού μπορεί να συμβεί φυσική ή κλιματική καταστροφή [Χάρτης]

  Πού μπορεί να συμβεί φυσική ή κλιματική καταστροφή [Χάρτης]

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Πολλές περιοχές του κόσμου κινδυνεύουν από κλιματικές καταστροφές, όπως είναι οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι τυφώνες και φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί.

  Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους λόγω των φυσικών συνθηκών που επικρατούν εκεί για να αναζητήσουν την τύχη τους σε ασφαλέστερες περιοχές. Τα τελευταία χρόνια στις επίσημες εκθέσεις διεθνών οργανισμών χρησιμοποιείται ο όρος “κλιματικός πρόσφυγας”.

  Τα στοιχεία της έκθεσης Παγκοσμίου Κινδύνου για το 2015, που συνέταξε ο ΟΗΕ, δείχνουν ότι σε 173 χώρες του πλανήτη, οι κάτοικοι ενδέχεται να κινδυνεύσουν από σεισμούς, θύελλες, πλημμύρες, ξηρασία ή άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

  Η έκθεση επίσης λαμβάνει υπόψη και το πόσο καλά είναι προετοιμασμένη κάθε χώρα, για να αντιμετωπίσει μία τέτοια φυσική καταστροφή.

  Με βάση αυτά τα στοιχεία συντάκτες της βρετανικής Telegraph κατάρτισαν ένα χάρτη που απεικονίζει τις περιοχές του κόσμου που κινδυνεύουν στο μέγιστο βαθμό, αλλά και εκείνες όπου οι κάτοικοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

  Στην Ευρώπη πολύ υψηλός βαθμός κινδύνου καταγράφεται στην Ολλανδία, την Αλβανία και τη Σερβία.

  Δείτε τον διαδραστικό χάρτη και πληκτρολογείστε “Greece” στο πεδίο αναζήτησης για να μάθετε σε ποιο βαθμό κινδυνεύει η Ελλάδα και σε τι βαθμό προετοιμασίας βρισκόμαστε σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες.

   

  —Οι 10 πιο ασφαλείς χώρες
  Κατάρ 0.1
  Μάλτα 0.61
  Μπαρμπάντος 1.16
  Σαουδική Αραβία 1.32
  Γρενάδα 1.44
  Ισλανδία 1.55
  Κιριμπάτι 1.78
  Μπαχρέιν 1.81
  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 2.1
  Σουηδία 2.26

  —Οι 10 λιγότερο ασφαλείς χώρες
  Τιμόρ 16.37
  Ελ Σαλβαδόρ 16.85
  Καμπότζη 16.9
  Κόστα Ρίκα 16.94
  Νησιά Σολομώντα 18.11
  Μπαγκλαντές 19.81
  Γουατεμάλα 20.88
  Φιλιππίνες 27.52
  Τόνγκα 28.23
  Βανουάτου 36.43

  econews

 • Ο Ιούλιος του 2015 ο θερμότερος στα χρονικά

  Ο Ιούλιος του 2015 ο θερμότερος στα χρονικά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Ο Ιούλιος του 2015 ήταν ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη από το 1880 που τηρούνται μετεωρολογικά δεδομένα, ενώ το και το έτος που διανύουμε είναι συνολικά το πιο ζεστό σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

  Στη μηνιαία της έκθεση για το παγκόσμιο κλίμα η NOAA σχολίασε ότι σε πολλές χερσαίες περιοχές και ωκεανούς εκδηλώθηκαν  καύσωνες.

  Η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο έφτασε τους 16,61 βαθμούς Κελσίου και ήταν υψηλότερη κατά 0,08 βαθμούς Κελσίου από τον τέως θερμότερο Ιούλιο, εκείνον του 1998.

  Σε επίπεδο επταμήνου, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 0,85 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

  Οι ανακοινώσεις της NOAA έρχονται μόλις τρεις μήνες πριν τη Διάσκεψη για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών που θα λάβει χώρα στο Παρίσι το Δεκέμβριο.

  Ένας από τους στόχους της διάσκεψης είναι να σταματήσει η παγκόσμια θερμοκρασία να ανεβαίνει περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό είναι το θεωρητικό όριο πάνω από το οποίο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα καταστούν μη αναστρέψιμες με πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες και άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

  Η ΝΟΑΑ κατονομάζει ως κύρια αιτία της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας την καύση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, τη μεταποίηση και τις μεταφορές.

  econews

 • Τα γέρικα σκυλιά μαθαίνουν νέα κόλπα (λόγω Κλιματικής Αλλαγής)

  Τα γέρικα σκυλιά μαθαίνουν νέα κόλπα (λόγω Κλιματικής Αλλαγής)

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Eco_Editor | Ημερομηνία: 2015-09-01 00:34:56 | Πηγή: Econews

  Η Κλιματική Αλλαγή αποδεικνύει ότι τα “γέρικα” σκυλιά μπορούν τελικά να μάθουν νέα κόλπα, μόνο που για αυτό απαιτούνται μερικά εκατομμύρια χρόνια.

  Μια νέα αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι η εξελικτική πορεία των σκύλων και αρκετών ομάδων αρπακτικών διαμορφώθηκε από την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών που επικρατούσαν στον πλανήτη.

  Όπως έδειξε η μελέτη απολιθωμάτων δοντιών και αγκώνων σκύλων ηλικίας από δύο έως 40 εκατομμύρια έτη, οι αρχαιότεροι σκύλοι έμοιαζαν με μαγκούστες, μικρά αιλουροειδή που στήνουν ενέδρες στα θηράματά τους.

  Τα πρόσθια άκρα τους δεν τους επέτρεπαν τη γρήγορη καταδίωξη των θηραμάτων τους για αυτό και παραμόνευαν τη λεία τους.

  Ωστόσο, σταδιακά οι κλιματικές συνθήκες μεταβλήθηκαν, η θερμοκρασία μειώθηκε και τα πυκνά δάση που κάλυπταν την κεντρική Βόρειο Αμερική έδωσαν τη θέση τους σε απέραντα λιβάδια, τις σημερινές αχανείς Κεντρικές Πεδιάδες.

  Η ανάλυση των απολιθωμάτων έδειξε πως παράλληλα με τις κλιματικές αλλαγές, οι σκύλοι εξελίχθηκαν από ζώα που παραμόνευαν σε ενέδρες σε γρήγορους κυνηγούς που είχαν τη δυνατότητα να καταδιώκουν τα θηράματά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

  Οι αγκώνες των ποδιών τους έγιναν ισχυρότεροι και λιγότερο ευέλικτοι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επιθέσεις στα μεγάλα φυτοφάγα που εμφανίστηκαν κατά την ίδια περίοδο, όπως τα ελάφια και οι βίσωνες.

  Παράλληλα τα δόντια τους έγιναν ανθεκτικότερα, πιθανώς για να μπορούν να μασούν τη λεία τους που έγινε πιο σκληρή μακριά από το υγρό, φυλλώδες, δασικό έδαφος.

  «Τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι τα αρπακτικά ζώα μπορεί να είναι άμεσα εξαρτώμενα από το κλίμα και τα ενδιαιτήματα, στον ίδιο βαθμό με τα φυτοφάγα ζώα», δήλωσε η Κριστίν Τζάνις, καθηγήτρια οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και μέλος της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον Μπόρχα Φιγκεϊρίδο του ισπανικού Πανεπιστημίου της Μάλαγα.«Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται λογικό, δεν είχε αποδειχθεί στο παρελθόν», πρόσθεσε.

  Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αρπακτικά ζώα εξελίσσονται όχι μόνο σε συνάρτηση με τη λεία τους, αλλά και με τις κλιματικές αλλαγές στους βιοτόπους τους, μια εξέλιξη που μπορούμε να δούμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

  Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications.

  econews

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο