• Εισπρακτική «ανικανότητα» του Δημοσίου, διαπιστώνει ο Λ. Ρακιντζής

  Εισπρακτική «ανικανότητα» του Δημοσίου, διαπιστώνει ο Λ. Ρακιντζής

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 15:06:59 | Πηγή: Καθημερινή

  «Είναι μεγάλα τα ποσά για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια» είπε ο κ. Ρακιντζής. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «όσοι καταλογισμοί και να γίνουν, δεν εισπράττονται. Οι καταλογισμοί παραμένουν στις ΔΟΥ, αλλά γίνονται διάφορες ρυθμίσεις τις οποίες αξιοποιούν οι παραβάτες προκειμένου εκείνοι να λάβουν στη συνέχεια τα πιστοποιητικά που έχουν ανάγκη από τις εφορίες και μετά περιμένουν την επόμενη ρύθμιση για να υπαχθούν σε αυτήν. Έτσι οι καταλογισμοί μένουν στα χαρτιά».

  Ανασχετικό παράγοντα χαρακτήρισε ο γενικός επιθεωρητής και τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης «την οποία σήμερα ουδείς φοβάται, αφού οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται πέντε και οκτώ χρόνια μετά και η ημερήσια αποζημίωση την οποία καταβάλλουν οι καταδικασθέντες είναι 5 ευρώ, με ενδεικτική την περίπτωση μεγαλοεργολάβου που ‘καθάρισε’ με 7.500 ευρώ».

  Ο κ. Ρακιντζής, ερωτηθείς και για το φαινόμενο των υπεράκτιων (offshore) εταιρειών, ιδίως αυτών που έχουν δημιουργηθεί για να καλύψουν ακίνητα, είπε ότι μετά την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ακίνητα που ανήκουν σε υπεράκτιες, πολλές από τις εταιρείες αυτές μετατρέπονται πλέον σε Ανώνυμες Εταιρείες.

  Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ρακιντζή σε φάκελο που έδωσε στη Δικαιοσύνη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και περιελάμβανε συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες ο ίδιος είχε ενδείξεις διακριτικής μεταχείρισης επωνύμων με απαλλακτικά βουλεύματα από τη Δικαιοσύνη.

  Τα στοιχεία, όπως έκανε γνωστό, τα είχε πάει στον κ. Τέντε, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση αλλά στη συνέχεια του γνωστοποιήθηκε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία και αυτή τέθηκε στο αρχείο.

  Μολονότι ο γενικός επιθεωρητής κλήθηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, να δώσει τα στοιχεία αυτά και τα ονόματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και στην Επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για το πόθεν έσχες, ο κ. Ρακιντζής είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να τα αναζητήσει από τη Δικαιοσύνη.

  Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, αναφερόμενος στους ρυθμούς απομάκρυνσης των επίορκων υπαλλήλων, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί 200 επίορκοι υπάλληλοι.

  «’κουσα διάφορα τρελά νούμερα για 7.000 επίορκους υπαλλήλους, αλλά οι εισαγγελικές Αρχές έχουν στείλει στο γραφείο μου περίπου 2.500 ποινικές υποθέσεις, οι οποίες δεν αφορούν 2.500 υπαλλήλους, δεδομένου ότι πολλές παραγγελίες αντιστοιχούσαν στο ίδιο πρόσωπο» είπε ο κ. Ρακιντζής και ενημέρωσε ότι, σήμερα, εκκρεμούν στα πειθαρχικά συμβούλια ακόμη 500 υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις από τη Δικαιοσύνη.

  Για τα πλαστά πιστοποιητικά, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είπε ότι στις δημοτικές αστυνομίες εντοπίστηκαν περιπτώσεις που πλαστογραφήθηκαν απολυτήρια. Μόνο στον δήμο Αθηναίων, εντοπίστηκαν 50 τέτοιες περιπτώσεις και περίπου 12 με 15 στα Δωδεκάνησα.

  Ο κ. Ρακιντζής, αναφερόμενος στις αδυναμίες που πρέπει να θεραπευτούν προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, είπε ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά να νομοθετήσει στη βάση των συστάσεων της οργάνωσης GRECO, ιδίως εκείνων που αφορούν στην προστασία των μαρτύρων για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.

  Είπε, επίσης, ότι πρέπει να εισαχθεί το κώλυμα της εντοπιότητας, καθώς «δεν μπορεί ο αστυνομικός ή ο πολεοδόμος να ασκούν καθήκοντα στον τόπο της καταγωγής τους», ενώ ως προς τις προαγωγές των υπαλλήλων είπε ότι οι προϊστάμενοι πρέπει να εναλλάσσονται και πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος και να μειωθούν οι παρεμβολές και τα φαινόμενα χρηματισμού.

  Τα μεγαλύτερα προβλήματα κακοδιοίκησης, όπως τόνισε, έχουν εντοπιστεί στους ΟΤΑ, με διάσπαση των έργων σε ποσά κάτω των 70.000 ή 45.000 ευρώ, ιδίως όταν «η αντιπολίτευση ‘τα βρίσκει’ με τη συμπολίτευση μέσα στον δήμο».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Ιράν: Ο ΟΗΕ απέσυρε την πρόσκλησή του ενεργώντας «υπό πίεση»

  Ιράν: Ο ΟΗΕ απέσυρε την πρόσκλησή του ενεργώντας «υπό πίεση»

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 14:45:40 | Πηγή: Καθημερινή

  «Εκφράζουμε τη λύπη μας για το ότι ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-μουν απέσυρε την πρόσκλησή του, όντας υπό πίεση», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

  Ο Μπαν Κι-μουν απέκλεισε χθες το Ιράν από τη διάσκεψη Γενεύη 2, η οποία έχει προγραμματιστεί ν' αρχίσει αύριο, Τετάρτη, 24 ώρες αφότου το είχε προσκαλέσει, προκαλώντας αντιδράσεις στους κόλπους των συμμετεχόντων.

  Ο ΟΗΕ δικαιολόγησε τη στροφή του αυτή με την άρνηση του Ιράν να υποστηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, όπως προβλέπει το «ανακοινωθέν τηςΓενεύης», το οποίο υπέγραψαν οι μεγάλες δυνάμεις στις 30 Ιουνίου του 2012.

  «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Μπαν δεν έχει το θάρρος να αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους που τον οδήγησαν στην απόσυρση της πρόσκλησης», τόνισε ο Ζαρίφ, η χώρα του οποίου είναι ο κύριος περιφερειακός σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ.

  «Υπήρξα σαφής κατά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες μου (με τον Μπαν) ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δε επρόκειτο να δεχθεί όρους για τη συμμετοχή της στη Γενεύη», εξήγησε.

  «Το Ιράν δε ήθελε να συμμετάσχει στη διάσκεψη αυτή», διαβεβαίωσε ο ιρανός υπουργός, τονίζοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν επρόκειτο να στείλει παρά έναν υφυπουργό γιατί το ενδεδειγμένο χρονικό περιθώριο για την πρόσκληση ενός υπουργού είχε παρέλθει».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Θ. Πάγκαλος: «Να πέσουν κεφάλια» για τον Χρ. Ξηρό

  Θ. Πάγκαλος: «Να πέσουν κεφάλια» για τον Χρ. Ξηρό

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 14:45:37 | Πηγή: Καθημερινή

  Mιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα είπε ότι οι δικαστικοί φταίνε για την απόδραση γιατί του έδωσαν την άδεια και η Αστυνομία γιατί δεν τον παρακολούθησε.

  Χαρακτήρισε «ηλίθια και αδιανόητη» την επιστολή του λέγοντας ότι είναι παράξενο που ο τρομοκράτης θέλησε να βάλει τον εαυτό του κοντά στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον ’ρη Βελουχιώτη και τον Τσε Γκεβάρα. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην κόμμωση Ξηρού λέγοντας πως υπάρχουν και άλλοι επαναστάτες που βάφουν τα μαλλιά τους.

  Όσον αφορά στις δηλώσεις του συνηγόρου του Χριστόδουλου Ξηρού, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι ο κ. Ραγκούσης, «προφανώς έχει επαναστατικό μέγεθος μετά από αυτά που είπε και η ψυχή του συμπίπτει με αυτήν του Ξηρού και είναι ακατάλληλος για δικηγόρος και πρέπει να διαγραφεί από τον Σύλλογο».

  «Ο κ. Ραγκούσης δεν ξέρω αν είναι στα καλά του, αλλά οποιοσδήποτε άνθρωπος θέλει να κυλάνε ποτάμια με αίμα έχει ένα πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας» πρόσθεσε.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές και αναλυτές

  Βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές και αναλυτές

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 14:45:29 | Πηγή: Καθημερινή

  Εν όψει των εργασιών του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Συνεδρίου στο Νταβός της Ελβετίας, το 59% από τους 477 συνδρομητές του πρακτορείου –επενδυτές, αναλυτές και χρηματιστές– που ερωτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, από 33% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το πλέον αισιόδοξο αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2009, οπότε άρχισε αυτή η έρευνα.

  Η έρευνα υπογραμμίζει τη μετατόπιση των επενδυτών και πάλι προς τις αναπτυγμένες οικονομίες, πέντε χρόνια μετά την αναστάτωσή τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση. Τώρα, είναι οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες στήριξαν την παγκόσμια οικονομία εν μέσω της ύφεσης, που προκαλούν ανησυχία. Το 72% των συνδρομητών δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται από 53% πριν από ένα χρόνο.

  Το 49% δήλωσε το ίδιο για την Ευρωζώνη – ποσοστό τριπλάσιο από πέρυσι τον Ιανουάριο και το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2011 που τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα. Το 48% δήλωσαν ότι ενισχύεται η Ιαπωνία. Αντίθετα, μόνο το 13% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βελτιώνεται η κινεζική οικονομία, ενώ το 36% δήλωσαν ότι επιδεινώνεται και σχεδόν οι μισοί ότι είναι σταθερή. Το 44% σημείωσαν ότι η βραζιλιάνικη οικονομία εξασθενεί.

  Ο ενθουσιώδης τόνος αναμένεται να ενισχυθεί, όταν από αύριο θα συγκεντρώνονται στις ελβετικές ’λπεις περισσότεροι από 2.500 οικονομικοί, επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg. Οι σύνοδοι του Νταβός των τελευταίων ετών είχαν επισκιασθεί από κρίσεις: την ύφεση του 2009 και τους φόβους που ακολούθησαν για τη διάλυση της Ευρωζώνης. Ακόμη και πέρυσι, υπήρχαν φόβοι για το ενδεχόμενο ενός λάθους στη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ ή μίας ανώμαλης προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας.

  «Το κλίμα είναι πιθανότατα καλύτερο και θετικό. Αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο γνωστός Αμερικανός Νουριέλ Ρουμπινί, πρόεδρος της εταιρείας Roubini Global Economics, ο οποίος προειδοποίησε το 2007 από το βήμα του συνεδρίου στο Νταβός για τα επικείμενα οικονομικά δεινά.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Ιταλίδα «ξέχασε» να δηλώσει εισοδήματα 2 δισ. ευρώ

  Ιταλίδα «ξέχασε» να δηλώσει εισοδήματα 2 δισ. ευρώ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 14:45:29 | Πηγή: Καθημερινή

  Στην πλειονότητά τους τα αμέτρητα ακίνητα της Ιταλίδας δισεκατομμυριούχου βρίσκονται στη Ρώμη και στον κατάλογο που έχει στα χέρια της η ιταλική δικαιοσύνη συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον τρία ξενοδοχεία. Η Αρμελίνι είχε αποφύγει να καταβάλει στο δημόσιο τους οφειλόμενους φόρους χάρη σε είκοσι εταιρίες που φέρεται να είχε ιδρύσει στο Λουξεμβούργο.

  Τα εισοδήματα που η Αρμελίνι δεν δήλωσε ποτέ στην ιταλική υπηρεσία φοροεισπράξεων υπολογίζεται σε έως και 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι φόροι που αναλογούν υπολογίζονται σε 190 εκατομμύρια ευρώ.

  Η εισοδηματίας κατηγορείται, μαζί με έντεκα συνεργάτες της, για παράνομη δράση με σκοπό την φοροδιαφυγή. Η σε βάρος τους έρευνα διήρκεσε έναν χρόνο και σύμφωνα με τις αρχές συνέβαλε να εξακριβωθεί με ποιο τρόπο από την δεκαετία του 1990 και κατόπιν η Αρμελίνι εξαπάτησε το ιταλικό δημόσιο.

  Οι έρευνες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας –όπως αναφέρει σήμερα ο Τύπος– έδειξαν ακόμη ότι η μόνιμη κατοικία που δήλωνε στο εξωτερικό η αποκαλούμενη «Ρωμαία μεγάλη κυρία των ακινήτων», στο Μονακό, στην πραγματικότητα ήταν πλασματική και ο ψευδής αυτός ισχυρισμός της είχε στόχο την εξασφάλιση επιπλέον φορολογικών διευκολύνσεων.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ η Eurostat, κατά την «Die Welt»

  Αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ η Eurostat, κατά την «Die Welt»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 14:23:13 | Πηγή: Καθημερινή

  Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία πρόκειται να προχωρήσει σε αναβάθμιση των ετήσιων στοιχείων για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, υιοθετώντας το σύστημα European System of Accounts 2010, το οποίο ήδη από πέρυσι έχουν εισαγάγει και οι ΗΠΑ, αντικαθιστώντας το ESA 1995.

  Ο συντάκτης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η βασική αλλαγή του νέου συστήματος υπολογισμού εντοπίζεται στον συνυπολογισμό κατά τη μέτρηση του ΑΕΠ και των επενδύσεων ενός κράτους στην έρευνα. «Μελλοντικά, βαρύτητα θα δίδεται στις επενδύσεις και όχι τόσο στις τρέχουσες δαπάνες. Για παράδειγμα, οι εξοπλιστικές δαπάνες θα θεωρούνται στο μέλλον επενδύσεις.

  Η αλλαγή στις ΗΠΑ οδήγησε, από τη μία μέρα στην άλλη, σε άνοδο του ΑΕΠ κατά περίπου 3%, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό του δημοσίου χρέους της χώρας μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ευρώπη το όφελος θα είναι κατά τι μικρότερο» σημειώνει το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για άνοδο του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 2,4% βάσει των νέων μεθοδολογικών τροποποιήσεων.

  «Και μεταξύ των κρατών- μελών θα υπάρχουν αλλαγές. Έτσι, για παράδειγμα, η άνοδος σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Λετονία, Ουγγαρία) θα είναι μικρότερη του 1%, αντιθέτως στη Φινλανδία ή στη Σουηδία θα κυμανθεί μεταξύ του 4% και 5%. Για τη Γερμανία υπολογίζεται όφελος της τάξης του 3% και το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν έτσι κατά περίπου 82 δισ. ευρώ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί και το χρέος των χωρών.

  «Για παράδειγμα, στην Ιταλία θα μειωθεί από 133,6 στο 131%, στο Βέλγιο από το 191 κάτω από το 100%. Για την περίπτωση της Ελλάδας δεν υπάρχει δυστυχώς ακόμη υπολογισμός των επιπτώσεων σε ΑΕΠ και δημόσιο χρέος» διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Ν. Χριστοδουλάκης: «Δεν χειραγωγήσαμε στοιχεία προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ»

  Ν. Χριστοδουλάκης: «Δεν χειραγωγήσαμε στοιχεία προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 14:23:07 | Πηγή: Καθημερινή

  «Η Ελλάδα αξιοποίησε την ευελιξία που δόθηκε τότε στις υπό ένταξη χώρες, αλλά δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση για εμάς, και δεν απαιτήσαμε και κάτι τέτοιο. Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, κάποια πράγματα θα αποκαλύπτονταν από τη Eurostat ή τις αγορές», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στους όρους ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

  «Όλα ήταν νόμιμα», είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Έλληνα πρώην υπουργού προς τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», στην οποία ο κ. Χριστοδουλάκης υπερασπίζεται την επιλογή της ένταξης στη ζώνη του ευρώ και απορρίπτει τις κατηγορίες περί παραποίησης των δεικτών για την εκπλήρωση των όρων ένταξης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, όλα όσα έκανε η τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας και της διαφάνειας.

  Ο πρώην υπουργός εξηγεί, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου η Ελλάδα να πληροί τους όρους ένταξης (πχ μείωση ΦΠΑ για την υποχώρηση του πληθωρισμού και σταδιακή κατανομή των δαπανών για εξοπλισμούς). «Η μέθοδος αυτή αρχικά επικρίθηκε, αλλά από το 2006 έχει υιοθετηθεί από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης και, απαντώντας σε ερώτηση εάν η μέθοδος αυτή συνιστά «χειραγώγηση» των στοιχείων, υπενθυμίζει ότι πολλές χώρες έκαναν χρήση διαφιλονικούμενων μεθόδων προκειμένου να ανταποκριθούν στα κριτήρια ένταξης. «Η Γερμανία δεν συμπεριέλαβε τα νοσοκομεία της στον δημόσιο τομέα και τα αφαίρεσε από τον υπολογισμό. Η Γαλλία αποφάσισε να μην συμπεριλάβει το ασφαλιστικό ταμείο της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον δημόσιο τομέα. Το Βέλγιο πούλησε χρυσό. Η Ελλάδα δεν έκανε τέτοια πράγματα», τονίζει ο πρώην υπουργός.

  Ο κ. Χριστοδουλάκης δηλώνει πεπεισμένος ότι το ευρώ ωφέλησε την Ελλάδα και υποστηρίζει ότι «μια έξοδος από το ευρώ θα είχε ολέθριες συνέπειες», εξηγώντας ότι στην περίπτωση αυτήν το νέο εθνικό νόμισμα θα ήταν υποτιμημένο, ενώ το χρέος της χώρας θα παρέμενε σε ευρώ. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην είναι δυνατή η εξυπηρέτησή του, πράγμα που θα οδηγούσε σε μη συντεταγμένη χρεοκοπία, αναφέρει. Ο πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού «masterplan» ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ανακάμψει η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. «Ένα μέρος από αυτό το ποσό θα πρέπει να διοχετευθεί στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν οι υποδομές και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις», επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλάκης, υπολογίζοντας σε 17 δισ. το ποσό αυτό, ζητά δε τη διασφάλιση περισσότερου χρόνου και χαλάρωσης των όρων δανεισμού της Ελλάδας. «Οι όροι της τρόικας δεν είναι υλοποιήσιμοι ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά», τονίζει.

  Αναφερόμενος στην καγκελάριο ’γγελα Μέρκελ, την οποία είχε επικρίνει έντονα όταν εκείνη είχε δηλώσει πως ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο κ. Χριστοδουλάκης εκφράζει την ελπίδα να αλλάξει. «Σίγουρα δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως τιμωρός, αλλά ως σωτήρας της Ευρώπης. Το τίμημα για αυτό είναι 100 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, εκ των οποίων ένα μέρος θα πάει στην Ελλάδα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία», καταλήγει ο Έλληνας πρώην υπουργός.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • ΕΚΤ: Μειώθηκαν 17% τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, το 2013

  ΕΚΤ: Μειώθηκαν 17% τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, το 2013

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 13:59:28 | Πηγή: Καθημερινή

  Την 1η Ιανουαρίου 2014, ο αριθμός των ιδρυμάτων αυτών - στα οποία περιλαμβάνονται εκτός από τις τράπεζες και ταμεία που επενδύουν στην αγορά χρήματος (money market funds), οι 19 κεντρικές τράπεζες και άλλα ιδρύματα - μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 17% σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου 2013 ή σε απόλυτους αριθμούς από 75 σε 62.

  Στην Κύπρο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν από 139 σε 103 (ποσοστό μείωσης 26%), ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης καταγράφηκε μείωση 3,6% (από 7.059 σε 6.790 ιδρύματα). Παρά την ένταξη και άλλων χωρών στην Ευρωζώνη την τελευταία 12ετία, ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της μειώθηκε κατά 31% ή κατά 3.066 ιδρύματα από την 1η Ιανουαρίου 1999. Η μείωση το αντίστοιχο διάστημα στην Ελλάδα ανήλθε σε 39,2%, καθώς το 1999 λειτουργούσαν 102 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χώρα.

  Στη Γερμανία και τη Γαλλία αντιστοιχεί (1η Ιανουαρίου 2014) το 42% του συνόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης, ποσοστό σχεδόν ίδιο με αυτό που είχε καταγραφεί πριν από ένα χρόνο. Το 87% των MFIs (5.909) αποτελούν πιστωτικά ιδρύματα (εμπορικές τράπεζες, ταμιευτήρια, ταχυδρομικά ταμιευτήρια, πιστωτικές ενώσεις κ.λπ), ενώ τα ταμεία που επενδύουν στην αγορά χρήματος αποτελούν το 12% (816).

  Στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περιλαμβάνονται και οι κεντρικές τράπεζες (19 μαζί με την ΕΚΤ) και 46 άλλα ιδρύματα.

  Το Βέλγιο, η Σλοβακία και η Ελλάδα έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ως ποσοστό στο σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων (62%, 54% και 48%, αντίστοιχα).

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Στις Βρυξέλλες εν μέσω της πολιτικής κρίσης ο Ερντογάν

  Στις Βρυξέλλες εν μέσω της πολιτικής κρίσης ο Ερντογάν

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 13:36:59 | Πηγή: Καθημερινή

  Η επίσκεψη, η πρώτη μετά το 2009, που είχε έχει σχεδιασθεί για να τονώσει την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκτά ιδιαίτερα πολιτική σημασία εν όψει των διλημμάτων που δημιουργεί η πολιτική κρίση που ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου με αφορμή τις επιχειρήσεις της δικαιοσύνης.

  Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορείται ότι προσπαθεί να θέσει τη δικαστική εξουσία υπό αυστηρό πολιτικό έλεγχο και να εμποδίσει τις έρευνες για την διαφθορά σε βάρος στενών συνεργατών του.

  Ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει αντίθετα ότι το κίνημα του μουσουλμάνου διανοητή Φετουλάχ Γκιουλέν, χρησιμοποιεί έρευνες και την ισχυρή θέση ου έχει αποκτήσει μέσα στη Δικαιοσύνη, για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

  Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει ωστόσο ότι οι αλλαγές που σχεδιάζονται στην Δικαιοσύνη είναι απόλυτα σύμφωνες με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωση. «Το νομοσχέδιο που αφορά το Ανώτερο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) είναι σύμφωνο με τα πολιτικά πρότυπα της ΕΕ», λέει.

  Η συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού, που προκάλεσε μεγάλη ένταση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, έχει αναβληθεί, ενώ φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί καινούργιες πολιτικές συμμαχίες που θα επέτρεπαν μια πιο ομαλή αλλαγή των κανόνων.

  Αυθαιρεσίες και «πολιτικές διώξεις» μέσω της δικαιοσύνης είχαν καταγγελθεί άλλωστε και με αφορμή τις έρευνες σε βάρος πρωταγωνιστών των παλαιότερων στρατιωτικών πραξικοπημάτων, καθώς και των υποθέσεων «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα».

  Οι καταγγελίες που είχαν γίνει τότε αφορούσαν ακριβώς τα ίδια δίκτυα που σήμερα καταγγέλλει η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν.

  Πάντως ένα μήνα μετά το σοκ που προκάλεσε η επιχείρηση της Δικαιοσύνης εναντίον της διαφθοράς, η επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου η εκλογική απήχησή του Τούρκου πρωθυπουργού μένει αλώβητη.

  Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που βρίσκεται στο 12ο έτος άσκησης της εξουσίας, μοιάζει έτοιμο να επαναλάβει την επίδοση που έχει καθιερώσει—να αυξάνει δηλαδή την εκλογική του επιρροή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

  Το εκτεταμένο κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το καλοκαίρι οδήγησε σε δημοκοπική βουτιά έξι μονάδων που αναπληρώθηκε όμως μόλις σε ένα μήνα. Τον Αύγουστο η δημοτικότητα της κυβέρνησης ήταν και πάλι θεαματικά υψηλή.

  Η πολιτική κρίση που ξεκίνησε την 17η Δεκεμβρίου οδήγησε σε αλλαγή συμμαχιών. Η ένταση στις σχέσεις με το κίνημα του διανοητή Φετουλάχ Γκιουλέν που οδηγήθηκαν σε πλήρη και σε ανοικτό πόλεμο. Με αστραπιαία ταχύτητα συστάθηκαν νέες συμμαχίες με παλιούς αντιπάλους. Οι συμμαχίες αυτές οδήγησαν στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι ενδέχεται να επαναληφθούν οι δίκες για τις υποθέσεις Εργκένεκον και Βαριοπούλα. Η δήλωση αυτή χαιρετίστηκε αμέσως από τον Αρχηγό του Επιτελείου, ενώ επικρίθηκε από τους φιλελεύθερους που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επανακάμψουν οι στρατιωτικοί στο πολικό προσκήνιο. Προς το παρόν οι φόβοι αυτοί χαρακτηρίζονται υπερβολικοί.

  Η σύγκρουση του πρωθυπουργού Ερντογάν με την οργάνωση Χιζμέτ («έργο», ή «υπηρεσία») του Γκιουλέν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν είχε προχωρήσει στη συμφωνία με τον έγκλειστο στο Ιμραλί Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν για την δρομολόγηση ειρηνικής διαδικασίας λύσης του Κουρδικού και μετασχηματισμού εκ των πραγμάτων της Τουρκίας σε κράτος προστάτη των Κούρδων της Μέσης Ανατολής.

  Η προσπάθεια αυτή του Ερντογάν έχει σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες, τις οποίες άλλες δυνάμεις τη περιοχή θέλουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν. Είναι αυτές οι δυνάμεις —υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός— οι οποίες συνωμοτούν για να αποσταθεροποιήσουν τη κυβέρνηση του.

  Οι πολικές κρίσεις ενισχύουν την πεποίθηση ότι η λύση όλων αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στην υιοθέτηση νέου συντάγματος, που θα μπορούσε να επανιδρύσει την Τουρκική Πολιτεία.

  Πρωτοβουλίες του προέδρου της δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έχουν ήδη δρομολογήσει εξελίξεις προς αυτή τη κατεύθυνση.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • «Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες στη Θεσσαλία

  «Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες στη Θεσσαλία

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 13:36:51 | Πηγή: Καθημερινή

  Στον Νομό Λάρισας, η εξόρμηση των τρακτέρ αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, με κύρια σημεία συγκέντρωσης τα Φάρσαλα και την περιοχή Πλατυκάμπου, ενώ όλη την εβδομάδα θα συνεχίσει η προσέλευση των τρακτέρ σε διάφορα σημεία συνάντησης, ώστε στα τέλη της εβδομάδας να εκτιμηθεί η δυναμική της συμμετοχής και η περαιτέρω πορεία του αγώνα. Για την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις διαμαρτυρίας των αγροτών έξω από τις εφορίες, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη των επιτροπών αγώνα των μπλόκων που έγινε, την Κυριακή, στη Λάρισα. Όσον αφορά ειδικά στην Λάρισα, η διαμαρτυρία θα γίνει έξω από την 1η ΔΟΥ, στις 11 το πρωί.

  Σχετική πρόσκληση για συμμετοχή στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, έχει απευθύνει με ανακοίνωση της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, έχοντας προγραμματίσει μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα και ενημερώσεις αγροτών στις επαρχίες του νομού.

  Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΕΟΣΝΛ «η άγρια φορολόγηση με το άνοιγμα λογιστικών βιβλίων και τη φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ, τα κάθε είδους χαράτσια σε σπίτια και αγροκτήματα, οι υπέρογκες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, το πετρέλαιο, τα μέσα και εφόδια και οι χαμηλές τιμές μειώνουν το αγροτικό εισόδημα, οδηγούν χιλιάδες αγρότες στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

  Καλεί δε τους αγρότες, όλοι μαζί να στείλουν μήνυμα στην Κυβέρνηση, ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν βιώσιμες λύσεις στα αιτήματα τους.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Εξοπλιστικά: Νέες κινήσεις ύποπτων λογαριασμών μελετούν οι ανακριτές

  Εξοπλιστικά: Νέες κινήσεις ύποπτων λογαριασμών μελετούν οι ανακριτές

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 13:36:51 | Πηγή: Καθημερινή

  Πρόκειται για τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό, εκπρόσωπο της εταιρείας ΜΙΕ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και αναμένεται να προσέλθει ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης την Πέμπτη.

  Οι κατηγορίες που του αποδίδονται αφορούν τον κεντρικό ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε η εταιρία του στην υπόθεση των υποβρυχίων και στη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών που δόθηκαν για «ωφέλιμες πληρωμές».

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος φαίνεται να έχουν στη διάθεσή τους νέες κινήσεις λογαριασμών, μέσω των οποίων φέρεται να διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά για τα εξοπλιστικά προγράμματα, στοιχεία που μελετούν και αντιπαραβάλλουν με δεδομένα της δικογραφίας και ισχυρισμούς κατηγορουμένων.

  Στο μεταξύ, στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα Ελβετοί εισαγγελείς οι οποίοι, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, θα λάβουν καταθέσεις στις φυλακές από τους ήδη καταδικασμένους για παράνομες αμοιβές ’κη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη και τον εξάδελφό του, Νίκο Ζήγρα, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με επίκεντρο δύο συγκεκριμένους λογαριασμούς οι οποίοι σχετίζονται με τον πρώην υπουργό και τον εξάδελφο του και δέχθηκαν ποσά που φέρεται να σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΕΘΑ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Α. Τσίπρας: Οι ξεχωριστές δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές θα κοστίσουν 50 εκ. ευρώ

  Α. Τσίπρας: Οι ξεχωριστές δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές θα κοστίσουν 50 εκ. ευρώ

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 13:36:25 | Πηγή: Καθημερινή

  Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι τυχόν διεξαγωγή των ευρωεκλογών τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών αντίκειται στο πνεύμα του Νόμου Καλλικράτη και επιφέρει επιπλέον κόστος άνω των 50 εκατ. ευρώ.

  Στην ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν σκοπεύει να προχωρήσει σε ιδιαίτερη πράξη προκήρυξης, μέσω της έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε αυτοτελώς είτε σε ενιαίο Προεδρικό Διάταγμα με την προκήρυξη των ευρωεκλογών.

  Ζητάει, επίσης, να ενημερωθεί αν η κυβέρνηση έχει ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και διατυπώνει τη θέση ότι η διενέργεια των ευρωεκλογών μαζί με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί έναν τακτικό ελιγμό και συσκοτίζει τα πολιτικά διακυβεύματα και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

  «Η διαρκής διακίνηση τέτοιων σεναρίων έχει δημιουργήσει σημαντική θεσμική ανασφάλεια στον χώρο της Αυτοδιοίκησης» αναφέρουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση και τονίζει ότι «τέτοιου είδους παράνομοι και αντιδημοκρατικοί χειρισμοί που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τη γνήσια και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, δεν μπορούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτοί».

  kathimerini.gr

 • Επικρίσεις σε Μ. Ομπάμα για ρηχή μεταρρύθμιση της NSA

  Επικρίσεις σε Μ. Ομπάμα για ρηχή μεταρρύθμιση της NSA

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 13:10:25 | Πηγή: Καθημερινή

  Την Παρασκευή, ο Ομπάμα απαγόρευσε, όπως ο ίδιος είπε, στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να κατασκοπεύουν τους ηγέτες των φιλικών και συμμαχικών χωρών σε μία προσπάθεια να διαβεβαιώσει τους αμερικανούς πολίτες και τους ξένους ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει υπόψη της την ανάγκη σεβασμού της ιδιωτικής ζωής που προέκυψε από τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

  «Το μόνο που μας πρόσφερε ο Ομπάμα είναι μία ασαφής διαβεβαίωση ότι οι επικοινωνίες των πολιτών θα παρακολουθούνται μόνο σε περίπτωση κινδύνου για την εθνική ασφάλεια, κάτι πολύ γενικό και αόριστο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Βερολίνο ο Κένεθ Ροθ, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη.

  «Σε τίποτα από αυτά (που είπε) δεν υπάρχει η αναγνώριση ότι οι μη Αμερικανοί εκτός ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών τους,...στα μεταδεδομένα και ότι όλοι έχουν το δικαίωμα του να μην υποκλέπτονται οι ηλεκτρονικές τους επικοινωνίες και να καταχωρούνται σε κάποιον κυβερνητικό υπολογιστή», πρόσθεσε ο ίδιος.

  Ο Ροθ είπε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι η μαζική καταγραφή των επικοινωνιών έχει επιφέρει κάποια διαφορά στο ζήτημα της ασφάλειας.

  Στην ετήσια παγκόσμια έκθεσή της, η οργάνωση αναφέρει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι κυβερνήσεις να απαντήσουν στην πολιτική παρακολούθησης από την αμερικανική κυβέρνηση με το να κρατούν τα δεδομένα που αφορούν τους πολίτες τους στην ίδια τους τη χώρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη λογοκρισία του κυβερνοχώρου.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Ακυρώσεις, διαψεύσεις και ασυνεννοησία στο Εθνικό Θέατρο

  Ακυρώσεις, διαψεύσεις και ασυνεννοησία στο Εθνικό Θέατρο

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 12:33:08 | Πηγή: Καθημερινή

  Οι κλυδωνισμοί φαίνεται ότι συνεχίζονται στο πρώτο θέατρο της χώρας, το Εθνικό Θέατρο. Χθες το πρωί, στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία όλων μας έφτασε μια απάντηση του σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού, που έλεγε ότι ενημερώθηκε μέσω συνέντευξης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Σωτήρη Χατζάκη, για έργο που πρόκειται να σκηνοθετήσει την ερχόμενη σεζόν: «Ομολογώ ότι για πρώτη φορά δέχομαι πρόταση σκηνοθεσίας δημοσίως και διά του Τύπου, γι’ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω κι εγώ δημοσίως.

  Μια σκηνοθεσία στο Εθνικό Θέατρο δεν συμπεριλαμβάνεται στα προσεχή μου σχέδια, ακόμη και αν θα πρωταγωνιστούσε, όπως διάβασα, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, τον οποίο είναι αυτονόητο ότι σέβομαι απεριόριστα και τιμώ. Ουδέποτε συζητήθηκε συγκεκριμένη πρόταση σκηνοθεσίας για το Εθνικό Θέατρο -πόσο μάλλον συμφωνίαμε τον Σωτήρη Χατζάκη.

  Η μόνη σχέση που επιθυμούσα να έχω με το Εθνικό Θέατρο αφορούσε τη δημιουργία Σχολής Σκηνοθεσίας Θεάτρου, πάγιο αίτημα της εποχής μας, αλλά και δικό μου όραμα, το οποίο συμμεριζόταν απόλυτα ο αείμνηστος Νίκος Κούρκουλος, πλάι στον οποίο εργάστηκα επί επτά χρόνια, αλλά το οποίο δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει», έλεγε η δημόσια δήλωση του Στάθη Λιβαθινού.

  Το Εθνικό απαντά

  Η «Κ» ζήτησε την επίσημη θέση του Εθνικού Θεάτρου στη δήλωση Λιβαθινού. Απάντησε αμέσως σχεδόν ο θεατρικός συγγραφέας Αντώνης Κούφαλης, καλλιτεχνικός σύμβουλος στο Εθνικό: «Εγώ του τηλεφώνησα για λογαριασμό του Σ. Χατζάκη και του είπα ότι θα θέλαμε πολύ να είναι στο Εθνικό και να σκηνοθετήσει το εναρκτήριο έργο της επόμενης σεζόν. Πραγματικά χάρηκε ο Λιβαθινός και νομίζω ότι κάθε σκηνοθέτης θα χαιρόταν. Συμφωνήσαμε ότι θα ξαναμιλήσουμε για να βρεθούμε από κοντά όταν θα επέστρεφε από το εξωτερικό. Οταν επιχείρησα να τον ξαναπάρω δεν τον βρήκα. Θεωρώ ότι είναι υπερβολική η αντίδρασή του. Είναι ένας σκηνοθέτης τον οποίο και εγώ και το Εθνικό εκτιμούμε βαθύτατα. Το Εθνικό απ’ όσο γνωρίζω του πρότεινε τη διεύθυνση της Δραματικής Σχολής και του διατυπώθηκε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της στέγης της. Δεν ενημερώθηκε ο κ. Λιβαθινός γιατί παραμένει ακόμη αυτή η εκκρεμότητα. Νομίζω ότι έγινε κακό επικοινωνιακό παιχνίδι με τον κ. Λιβαθινό και πραγματικά πιστεύω ότι μια πολύ προσωπική επαφή θα λύσει όλες τις διαφορές, που δεν υπάρχουν. Αντίθετα, παραμένει το χέρι μας απλωμένο στην πρότασή μας να ανοίξει την ερχόμενη σεζόν την Κεντρική Σκηνή», δήλωσε ο κ. Κούφαλης.

  Εν τω μεταξύ εκτός από θέμα Λιβαθινού που προέκυψε μόλις χθες, και που σίγουρα έχει πολύ χρόνο για να διευθετηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπάρχει και ένα ακόμα θέμα, που αφορά παράσταση της φετινής σεζόν, για την ακρίβεια του ερχόμενου μήνα. Πρόκειται για την «Πρόβα νυφικού», το δημοφιλές μυθιστόρημα που έγραψε η Ντόρα Γιαννακοπούλου και επρόκειτο να σκηνοθετήσει ο Βασίλης Βαφέας. Λίγες μέρες πριν έγινε γνωστό ότι η παράσταση θα γίνει μεν, αλλά θα την ολοκληρώσει ο Σωτήρης Χατζάκης και θα καθυστερήσει η πρεμιέρα της λίγες μέρες, προς τα μέσα Φεβρουαρίου.

  Πολλά ακούστηκαν γι’ αυτήν τη διακοπή συνεργασίας, αλλά επίσημη ανακοίνωση δεν βγήκε από καμία πλευρά.

  Περισσότερες διευκρινίσεις δεν δόθηκαν, πάντως είναι φανερό ότι κάτι συμβαίνει: Σταύρος Ξαρχάκος, Δημήτρης Μαυρίκιος, Βασίλης Βαφέας, Στάθης Λιβαθινός. Και υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα έρθει ούτε η Μάγια Μόργκενστερν...

 • «Πόλεμος» στη Χιλή για τις στολές ομάδας

  «Πόλεμος» στη Χιλή για τις στολές ομάδας

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 12:32:49 | Πηγή: Καθημερινή

  Ειδικότερα, όπως λένε όσοι έχουν γνώση της υπόθεσης, ο αριθμός «Ενα», που υπάρχει στις μπλούζες του ποδοσφαιρικού συλλόγου Palestino του Σαντιάγο, έχει σχηματιστεί κατά τρόπο ώστε να θυμίζει τις παλαιστινιακές περιοχές, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της εβραϊκής κοινότητας της Χιλής. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Tάιμς του Σαντιάγο», το σχήμα που έχει δοθεί στον αριθμό υποδεικνύει ότι το Ισραήλ ανήκει στους Παλαιστινίους.

  «Πώς θα ένιωθαν άραγε οι πολίτες της Χιλής αν μια ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής είχε στα μπλουζάκια της έναν χάρτη που έδειχνε ότι η Χιλή αποτελεί μέρος της Αργεντινής;», διερωτάται ο Σάμι Τελίας στη φιλοϊσραηλινή Revista Shalom, ενώ όπως τονίζει στους «Τάιμς» ο Γκαμπριέλ Ζαλιάσνικ, πρώην πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Χιλής, η τοποθέτηση των συμβόλων αυτών «αποτελεί μια μορφή πολιτικής βίας στο χιλιανό ποδόσφαιρο, κακόγουστη και σοβινιστική».

  Στην αντιπαράθεση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες με θέμα τη νέα στολή του ποδοσφαιρικού συλλόγου ενεπλάκη και η ισραηλινή κυβέρνηση εκφράζοντας «έκπληξη και συνάμα ανησυχία» καθώς, όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας La Nacion, «πρόκειται για μια πρόκληση που μοναδικό στόχο έχει να αρνηθεί στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπάρχει». Ομως ο αθλητικός σύλλογος Palestino FC μοιάζει να μην κάμπτεται από την έντονη κριτική που δέχεται τις τελευταίες ημέρες. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της ομάδας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, «για εμάς, ελεύθερη Παλαιστίνη θα είναι πάντα η ιστορική Παλαιστίνη». Αλλά και η συνομοσπονδία των Παλαιστινίων που ζουν στη Χιλή εξέφρασε στήριξη στην απόφαση της ομάδας να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο σύμβολο για τη στολή των ποδοσφαιριστών, λέγοντας, μάλιστα, ότι ο χάρτης υπάρχει ως σύμβολο στη Χιλή από το 1920.

  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Χιλή ζει η μεγαλύτερη παλαιστινιακή κοινότητα στον κόσμο, εκτός των αραβικών κρατών, καθώς και ότι ο ποδοσφαιρικός σύλλογος ιδρύθηκε από Παλαιστίνιους μετανάστες.

  www.kathimerini.gr

 • Προσεδάφιση σε κομήτη

  Προσεδάφιση σε κομήτη

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 12:32:49 | Πηγή: Καθημερινή

  Το «Ροζέτα» πρόκειται να μπει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο, για να στείλει όχημα προσεδάφισης στην επιφάνεια του αστρικού αντικειμένου.

  Το ενσωματωμένο ψηφιακό «ξυπνητήρι» του «Ροζέτα» ετέθη χθες σε λειτουργία στη 1 ώρα Ελλάδος, ενώ το διαστημόπλοιο χρειάσθηκε επτάμισι ώρες για να εκκινήσει τα συστήματα πλοήγησης και τους κινητήρες, που θα επιβραδύνουν την προσέγγισή του στον κομήτη τον Νοέμβριο. Αμέσως μετά, το «Ροζέτα» άναψε τον πομπό του, με τον οποίο έστειλε το μήνυμα «Ολα καλά» στη Γη.

  Το διαστημόπλοιο είναι τόσο απομακρυσμένο από τη Γη, καθώς βρίσκεται σε απόσταση 800 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, λίγο έξω από την τροχιά του Δία, που τα ραδιοφωνικά σήματα απαιτούν 45 λεπτά της ώρας για να φθάσουν στους σταθμούς παρακολούθησης της ESA σε Αυστραλία και Καλιφόρνια.

  Το «Ροζέτα» και το 100 κιλών όχημα προσεδάφισης, με το όνομα Philae, που μεταφέρει, βρίσκονταν σε πλήρη αδράνεια τα τελευταία τρία χρόνια, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν ενέργεια. Τον Αύγουστο, το «Ροζέτα» θα προσεγγίσει τον στόχο του: τον ευμεγέθη κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο που έχει διάμετρο 4 χλμ.

  Σε αντίθεση με παλαιότερα ερευνητικά διαστημόπλοια, το «Ροζέτα» δεν θα αρκεσθεί να προσεγγίσει τον κομήτη, καθώς είναι σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη για να τον μελετήσει για έναν ολόκληρο χρόνο.

  Οι αστρονόμοι θεωρούν τους κομήτες ανέγγιχτα απομεινάρια της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια. Η επιστημονική ομάδα ελπίζει ότι η αποστολή θα προσφέρει ενδείξεις για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος, όπως έκανε η «Στήλη της Ροζέτας», που επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών.

  Πρώτο μέλημα του διαστημοπλοίου θα είναι ο εντοπισμός κατάλληλου σημείου προσεδάφισης για το Philae.

  Το όχημα προσεδάφισης έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει μικρού βάθους γεώτρηση στην επιφάνεια του κομήτη, επιτρέποντας στην επιστημονική ομάδα να μελετήσει τη χημική σύσταση του Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο.

  Κρίσιμη απάντηση

  «Περιμένουμε με αγωνία να διαπιστώσουμε εάν η οργανική χημεία, την οποία θεωρούμε υπεύθυνη για την εμφάνιση ζωής, υπάρχει στους κομήτες», λέει ο Στεφάν Ουλαμέτς, επικεφαλής της ομάδας του «Ροζέτα».

  Η κατασκευή του οχήματος προσεδάφισης Philae έγινε χωρίς η ομάδα των μηχανικών της ESA να γνωρίζει τι θα συναντήσει το όχημα στην επιφάνεια του ΤσουριούμοφΓερασιμένκο και αν ο κομήτης θα έχει σχετικά επίπεδη επιφάνεια κατάλληλη να φιλοξενήσει το Philae.

  Για τον λόγο αυτό, το Philae εξοπλίστηκε με δίδυμες άγκυρες, που θα καρφωθούν στην επιφάνεια, εμποδίζοντάς το να αποκολληθεί από τον κομήτη.

  Η ESA δαπάνησε περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το πρόγραμμα, με το «Ροζέτα» να συνεχίζει τη μετάδοση δεδομένων μέχρι τα τέλη του 2015. Το «Ροζέτα» εκτοξεύθηκε το 2004, ενώ πραγματοποίησε έκτοτε ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα και τους κοντινούς στη Γη πλανήτες.

 • Περιορίζεται η ανασφάλιστη εργασία - στο 18,95% τον Δεκέμβριο

  Περιορίζεται η ανασφάλιστη εργασία - στο 18,95% τον Δεκέμβριο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 12:32:41 | Πηγή: Καθημερινή

  Μείωση στο 18,95%, από 20,57% τον Νοέμβριο, παρουσίασε το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», που παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

  Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σκέλους του σχεδίου που αφορά στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου ελέγχθηκαν 6.515 επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 39.612 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 905, δηλαδή ποσοστό 2,28%.

  Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου για την αδήλωτη εργασία έφτασαν τα 9.225.987 ευρώ.

  Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «έχοντας κλείσει τέσσερις μήνες αδιάλειπτης και πλήρους εφαρμογής του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά».

  Παρά ταύτα, «οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται, κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, φανερώνουν ότι η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

  Ο Γ. Βρούτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης» που εμφανίζει η ανασφάλιστη εργασία, και τόνισε ότι οι θετικές αυτές εξελίξεις αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

  Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση και μάλιστα για τρεις συνεχόμενους μήνες (Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο) απόρροια τόσο της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ όσο και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος».

  kathimerini.gr

 • Εκρηξη στη δυτική Βηρυτό

  Εκρηξη στη δυτική Βηρυτό

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 12:03:43 | Πηγή: Καθημερινή

  Δύο νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ανατίναξης παγιδευμένου αυτοκινήτου στην συνοικία Χάρετ Χρέικ, στην νοτιο-δυτική Βηρυτό, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, μετέδωσε το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

  Η πυκνοκατοικημένη αυτή συνοικία υπήρξε στόχος βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στις

 • Δικηγόρος Ξηρού: «Δεν νιώθω ότι ετοιμάζεται να αιματοκυλίσει την Ελλάδα»

  Δικηγόρος Ξηρού: «Δεν νιώθω ότι ετοιμάζεται να αιματοκυλίσει την Ελλάδα»

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 12:03:16 | Πηγή: Καθημερινή

  «Είναι μια κατάθεση ψυχής για αφύπνιση. Δε νιώθω ότι ετοιμάζεται να αιματοκυλίσει την Ελλάδα» είπε ο κ. Ραγκούσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 και πρόσθεσε: «διαβάζοντας την ανακοίνωση εκείνο που βλέπω είναι μια ανοιχτή μετωπική δράση. Δεν βλέπω αίμα».

  Ο κ. Ραγκούσης εκτίμησε ότι το κείμενο που φαίνεται να διαβάζει ο Ξηρός είναι μέσα στο αξιακό του σύστημα, ενώ διέψευσε τα σενάρια «που τον θέλουν να έχει συλληφθεί και να τον βάζουν να διαβάζει κείμενα».

 • Τι λέει ο Γιωτόπουλος για την απόδραση Ξηρού

  Τι λέει ο Γιωτόπουλος για την απόδραση Ξηρού

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 12:03:16 | Πηγή: Καθημερινή

  Με αφορμή τη διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού, ο Αλ. Γιωτόπουλος υποστηρίζει σε επιστολή του, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ότι η «διαταγή» για την απόδραση «ήρθε από πάνω», καθώς, όπως λέει, «ούτε η διευθύντρια, ούτε βέβαια κάποιος αρχιφύλακας έχουν εξουσία ή θα αναλάμβαναν την ευθύνη» να του δοθεί (σσ. του Χριστόδουλου Ξηρού) το ελεύθερο να πηγαίνει καθημερινά όπου θέλει, στο αρχιφυλακείο, στους Πυρήνες, στους σημαντικότερους ποινικούς».

  Ο επιστολογράφος ισχυρίζεται ότι «η διαταγή ήρθε από πάνω. Από την αντιτρομοκρατική, την ΕΥΠ και άρα την κυβέρνηση, που την εποπτεύει.[...] Υπεύθυνοι είναι οι υπουργοί που σήμερα ωρύονται και κραυγάζουν με υποκρισία, ενώ η κατάσταση τους βολεύει».

  «Γιατί στις δύο άδειες του Βασ. Τζωρτζάτου με κατ΄οίκον περιορισμό, έξι αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής ήταν κάτω από το σπίτι του (τρία στον δρόμο και τρία στους παράδρομους) και τον παρακαλουθούσαν, ενώ στον Χριστόδουλο που ήταν σε χωριό, δεν υπήρχε κανείς;» αναρωτιέται και προσθέτει: «Όλοι αυτοί οι κύριοι της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, της κυβέρνησης αλλά και της CIA δεν γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ και ενάμιση χρόνο είχε πάρει έξι άδειες; Τι έκαναν για να αποτρέψουν την ενδεχόμενη εξαφάνισή του; Τίποτε».

  Σε ό,τι αφορά τη δική του θέση, ο Αλ. Γιωτόπουλος υποστηρίζει ότι ανάμεσα στα τεκμήρια που παρουσιάστηκαν εναντίον του το 2002 «υπήρχε και ένα τυφλό δαχτυλικό αποτύπωμα», για το οποίο λέει πως «ήταν κατασκευασμένο στοιχείο» εναντίον του.

  Πηγή: AMΠE

 • Λαβρόφ: «Να μην αναμειγνύονται στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία οι Ευρωπαίοι»

  Λαβρόφ: «Να μην αναμειγνύονται στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία οι Ευρωπαίοι»

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 11:41:45 | Πηγή: Καθημερινή

  «Θα προτιμούσαμε ορισμένοι ευρωπαίοι συνάδελφοί μας να απέχουν από οποιαδήποτε ανάρμοστη πράξη όσον αφορά την ουκρανική κρίση γιατί, χωρίς καμία πρόσκληση, μέλη ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σπεύδουν στην πλατεία Μεϊντάν (κεντρική πλατεία του Κιέβου) και συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια χώρα, με την οποία έχουν διπλωματικές σχέσεις», τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

  «Είναι απλώς δυσάρεστο», τόνισε.

  Πηγή: AMΠE

 • Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

  Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 11:41:41 | Πηγή: Καθημερινή

  Ενίσχυση στις αγορές έδωσε και η ένεση ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας της Κίνας με 42 δισ. δολάρια στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

  Ανοδικά – στις 64 μονάδες για τον Ιανουάριο – εκτιμάται ότι θα κινηθεί ο δείκτης ZEW στη Γερμανία για τις προσδοκίες επενδυτών και αναλυτών για τις οικονομικές εξελίξεις στο επόμενο εξάμηνο.

  Η εικόνα των κυριότερων δεικτών:

  Λονδίνο - FTSE: +0,12%

  Παρίσι - CAC: +0,08%

  Φρανκφούρτη - DAX: +0,21%

  Μιλάνο – ΜΙΒ: +0,51%

  Μαδρίτη – ΙΒΕΧ: +0,19%

  www.kathimerini.gr

 • Έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για συμμετοχή στη φετινή Agrotica

  Έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για συμμετοχή στη φετινή Agrotica

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 11:41:38 | Πηγή: Καθημερινή

  Μπορεί δύο χρόνια πριν, οι ασχολούμενοι με τον αγροτικό τομέα να δίσταζαν να επενδύσουν στην προβολή τους μέσω της συμμετοχής τους σε εκθέσεις- κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης -ωστόσο η διστακτικότητα φαίνεται να έχει δώσει πλέον τη θέση της στην παραδοχή πως μόνο με την ανάληψη ρίσκου μπορείς να πετύχεις. Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν οι «αριθμοί» της φετινής διοργάνωσης της διεθνούς έκθεσης γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων Agrotica, που ανοίγει τις πύλες της στις 30 Ιανουαρίου (στις 7 το βράδυ).

  Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Βασίλης Σπύρου, στην 25η Agrotica, που θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης έως τις 2 Φεβρουαρίου, ο αριθμός τόσο των εκθετών (από Κίνα, Ιταλία, Τσεχία, ΗΠΑ, Πολωνία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Ινδία, Κορέα, Καναδά και Ταϊβάν κ.α.), όσο και των επισκεπτών καταγράφονται διπλάσιοι συγκριτικά με την προηγούμενη διοργάνωση.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, οι εκθέτες, Έλληνες και ξένοι, φθάνουν μέχρι στιγμής τους 1400 και θα αναπτυχθούν σε 30.000 τ.μ στεγασμένου χώρου. Πλούσιο καταγράφεται δε και το πλάνο των εκδηλώσεων, με τα υδροπονικά συστήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

  Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η υδροπονία υπερτερεί της παραδοσιακής καλλιέργειας σε μια σειρά από παραμέτρους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται από ειδικούς ότι με την υδροπονία πετυχαίνουμε ιδανική αναλογία θρεπτικών στοιχείων, που αναπροσαρμόζεται στο στάδιο ανάπτυξης των φυτών, ιδανική θρέψη των φυτών, με αποτέλεσμα πολύ υψηλή παραγωγικότητα και εξαιρετική ποιότητα, απομόνωση από επικίνδυνα παθογόνα του εδάφους αλλά και μια καλλιέργεια που μπορεί να ασκηθεί χωρίς βλαβερές και πολυέξοδες χημικές επεμβάσεις.

  Παράλληλα, με την υδροπονία δεν μεταφέρονται ασθένειες του εδάφους και ζιζάνια παρά μόνο αν εισαχθούν από απροσεξία του καλλιεργητή, δεν απαιτείται προετοιμασία του εδάφους, ζιζανιοκτονία και η φύτευση είναι απλή και εύκολη μειώνοντας σημαντικά το εργατικό κόστος, ενώ πολύ σημαντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι η υδροπονία, με τα κλειστά υδροπονικά συστήματα, έρχεται να δώσει λύση και σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, την έλλειψη νερού.

  Επιπλέον, με την υδροπονία, το κόστος θέρμανσης είναι μειωμένο, δίνει τη δυνατότητα καλλιέργειας σε ακατάλληλα ή μη γόνιμα εδάφη, ενώ μπορεί να επιτευχθεί και ταχύτατη εναλλαγή των καλλιεργειών αφού επιτρέπει την άμεση τροποποίηση περιβάλλοντος ρίζας.

  Επίσης, είναι δυνατή μεγαλύτερη πυκνότητα φύτευσης για ορισμένες καλλιέργειες, η παραγωγή δεν επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες, αφού πετυχαίνουμε ελεγχόμενο περιβάλλον και επιτυγχάνεται περιορισμός της σκληρής χειρωνακτικής εργασίας, που είναι αναγκαία στις καλλιέργειες εδάφους, όπως κατεργασία εδάφους, φύτεμα, ζιζανιοκτονία.

  Από το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζουν το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica, με θέμα «Στοχεύοντας στην αγροτική ανάπτυξη, η σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή», η ημερίδα με θέμα την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας, η εκδήλωση για την ιχνηλασιμότητα και τις ελληνοποιήσεις και η παρουσίαση πετυχημένων πρακτικών (καλές πρακτικές αγροτικής επιχειρηματικότητας) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

  Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 11:41:35 | Πηγή: Καθημερινή

  O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 1.241,18 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,14%.

  Αρχικά σημείωνε άνοδο έως και 0,64% καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 1.247,44 μονάδες.

  Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,11 εκατ. ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,26%.

  Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών(+0,64%) και των Ταξιδιών (+0,26%).

  Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-1,81%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,29%) και των Τροφίμων (-1,08%).

  Ανοδικά κινούνται 25 μετοχές, 36 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

  Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Αφοί Κορδέλλου +10,00%, ΕΛΒΕ +6,10%Χατζηκρανιώτη +5,88%, και Κανάκης +4,10%.

  Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μοχλός -13,37%, Ευρωσύμβουλοι -9,92%, CPI-9,62%, και ΑΛΚΟ -4,15%.

  Πηγή: AΠE-MΠΕ

 • Νεκρός από σφαίρες άνδρας στον Ασπρόπυργο

  Νεκρός από σφαίρες άνδρας στον Ασπρόπυργο

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 11:15:13 | Πηγή: Καθημερινή

  Το θύμα έφερε τραύματα από σφαίρες και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

  Το έγκλημα αποδίδεται από την Αστυνομία σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, καθώς ο 42χρονος ήταν σεσημασμένος για ληστείες, κλοπές και ναρκωτικά. Έρευνα για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

 • Οκτώ συλλήψεις στον αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ-Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ

  Οκτώ συλλήψεις στον αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ-Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 11:15:13 | Πηγή: Καθημερινή

  Οκτώ άτομα συνελήφθησαν χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ-Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι επτά συνελήφθησαν όταν ομάδα οπαδών επιχείρησε να μπει στο κλειστό γυμναστήριο, χωρίς εισιτήρια, αλλά εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια και συμπλοκές.

  Οι νεαροί επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και τους απώθησαν.

  Οι νεαροί προξένησαν φθορές και στον σταθμό του ΗΣΑΠ Ειρήνη. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τους επτά για συμμετοχή στα επεισόδια και έναν ακόμα για κατοχή κροτίδων, ενώ προσήχθησαν άλλα 24 άτομα, που αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα.

  Πηγή: AΠE-MΠΕ

 • Άνοδος των δεικτών στις ασιατικές αγορές

  Άνοδος των δεικτών στις ασιατικές αγορές

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 11:15:05 | Πηγή: Καθημερινή

  Ανοδικά κινήθηκαν την Τρίτη οι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το κλίμα στο Τόκιο να βελτιώνεται με έρεισμα τις ελπίδες για ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα. Θετικά λειτούργησε και η χαμηλότερη ισοτιμία του γιεν έναντι του δολαρίου, που ενισχύει ιδιαίτερα τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών.

  Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,99%, ενώ κέρδη παρουσίασε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, σε ποσοστό 0,45%.

  Ο δείκτης Kοspi στη Νότια Κορέα κέρδισε 0,52%.

  Ανοδική ήταν και η εικόνα στην αγορά της Κίνας στη Σαγκάη, με κέρδη 0,86%. Η αγορά στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,65%.

  kathimerini.gr

 • Πτώση του ευρώ στα 1,3533 δολ.

  Πτώση του ευρώ στα 1,3533 δολ.

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 11:15:05 | Πηγή: Καθημερινή

  Το ευρώ βρίσκεται στα 141,725 γιεν, στο 0,8241 με τη στερλίνα και στο 1,2364 με το ελβετικό φράγκο.

  Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,52% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και διαμορφώνεται στα 104,725 γιεν.

  Το δολάριο βρίσκεται στο 1,6421 με τη στερλίνα και στο 0,9137 με το ελβετικό φράγκο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Πέντε συλλήψεις για τη διπλή δολοφονία πατέρα και γιου στη Θεσσαλονίκη

  Πέντε συλλήψεις για τη διπλή δολοφονία πατέρα και γιου στη Θεσσαλονίκη

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 10:54:59 | Πηγή: Καθημερινή

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, εκτός από τον δράστη της διπλής δολοφονίας ηλικίας 61 ετών συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις άνδρες, δύο 24χρονοι, ένας 28χρονος και ένας 33χρονος, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της συμπλοκής.

  Όπως προέκυψε από την έρευνα των αρχών, τα δύο θύματα μαζί με τους τέσσερις νεαρούς συλληφθέντες πήγαν έξω από το σπίτι του δράστη για να λύσουν προσωπικές τους διαφορές. Ακολούθησαν έντονοι διαπληκτισμοί, ενώ στη σύζυγο του δράστη και στον ανήλικο γιο τους ασκήθηκε σωματική βία από τους παραπάνω. Τότε ο δράστης πήρε την κυνηγετική καραμπίνα μέσα από το σπίτι του και πυροβόλησε τον 64χρονο και τον 32χρονο γιο του, τραυματίζοντάς τους θανάσιμα.

  Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις κάλυκες, ενώ σε έρευνα στο Ι.Χ. αυτοκίνητο του 64χρονου θύματος εντοπίστηκαν δύο ξύλινα ρόπαλα.

  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από τις αστυνομικές αρχές για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

  Πηγή: AΠE-MΠΕ

 • Δικηγόρος Ξηρού: «Δε νιώθω ότι ετοιμάζεται να αιματοκυλίσει την Ελλάδα»

  Δικηγόρος Ξηρού: «Δε νιώθω ότι ετοιμάζεται να αιματοκυλίσει την Ελλάδα»

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 10:54:59 | Πηγή: Καθημερινή

  «Είναι μια κατάθεση ψυχής για αφύπνιση. Δε νιώθω ότι ετοιμάζεται να αιματοκυλίσει την Ελλάδα» είπε ο κ. Ραγκούσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 και πρόσθεσε: «διαβάζοντας την ανακοίνωση εκείνο που βλέπω είναι μια ανοιχτή μετωπική δράση. Δεν βλέπω αίμα».

  Ο κ. Ραγκούσης εκτίμησε ότι το κείμενο που φαίνεται να διαβάζει ο Ξηρός είναι μέσα στο αξιακό του σύστημα, ενώ διέψευσε τα σενάρια «που τον θέλουν να έχει συλληφθεί και να τον βάζουν να διαβάζει κείμενα».

 • Επιστροφή της έκπτωσης του 50% από τις εφορίες για τους ημιυπαίθριους

  Επιστροφή της έκπτωσης του 50% από τις εφορίες για τους ημιυπαίθριους

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 10:54:49 | Πηγή: Καθημερινή

  Στους φορολογούμενους αυτούς, ο φόρος έχει υπολογισθεί στο σύνολό του επειδή στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 που υπέβαλαν, δεν υπήρχε ξεχωριστός κωδικός για τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους.

 • To 95% των ΑΤΜ θα επηρεασθεί από τον «θάνατο» των Windows XP τον Απρίλιο

  To 95% των ΑΤΜ θα επηρεασθεί από τον «θάνατο» των Windows XP τον Απρίλιο

  Κατηγορία: Τεχνολογία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 10:34:40 | Πηγή: Καθημερινή

  «Πονοκέφαλο» για τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου προκαλεί η απόφαση της Microsoft να σταματήσει την υποστήριξη των Windows XP τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την εταιρεία NCR, έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως προμηθευτές μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών, το 95% των ΑΤΜ σε όλο τον πλανήτη βασίζεται στο 12χρονο λειτουργικό του αμερικανικού κολοσσού. Έτσι, θα πρέπει να αναβαθμισθεί το λογισμικό τους όσο το δυνατόν συντομότερα.

  Παρόλο που η Microsoft έχει ανακοινώσει το τέλος των Windows XP εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα με την NCR ο τραπεζικός τομέας έχει καθυστερήσει να προετοιμασθεί για την επόμενη ημέρα. Έτσι, αν και αναμένεται πως οι περισσότερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα επιλέξουν τα Windows 7 ως διάδοχο λειτουργικό, η εταιρεία υποστηρίζει πως για παράδειγμα στις ΗΠΑ μόλις το 15% των ΑΤΜ θα «τρέχουν» την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού της Microsoft.

  Σε άρθρο του για το ίδιο θέμα, το Bloomberg Businessweek αναφέρει πως ορισμένες αμερικανικές τράπεζες θα επιλέξουν να αγοράσουν ειδικές άδειες επέκτασης της «ζωής» των Windows XP για όλο το 2014, ώστε να μεταθέσουν αρκετούς μήνες αργότερα τη διορία αναβάθμισης των μηχανημάτων τους. Εξάλλου, προσθέτει το άρθρο, σε ορισμένα ΑΤΜ θα πρέπει να αναβαθμισθεί και το hardware που ενσωματώνουν, πέρα από το λογισμικό τους. Ενδεικτική περίπτωση η JPMorgan, η οποία παραδέχεται πως 3.000 μηχανήματά της, από τα 19.000 που διαθέτει συνολικά, θα χρειασθούν «βελτιώσεις».

 • Ελβετοί εισαγγελείς θα εξετάσουν Τσοχατζόπουλο και Ζήγρα

  Ελβετοί εισαγγελείς θα εξετάσουν Τσοχατζόπουλο και Ζήγρα

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 10:16:04 | Πηγή: Καθημερινή

  Στις 2 Φεβρουαρίου 2014 ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα δεχθεί επίσκεψη στις φυλακές Κορυδαλλού από αντιπροσωπεία της ελβετικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας που αναζητεί τις ευθύνες ανώτατου πρώην στελέχους μεγάλης αμερικανικής τράπεζας στο «ξέπλυμα» 30 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από τις προμήθειες των TOR-M1 και των γερμανικών υποβρυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και της ελβετικής εφημερίδας Tagesanzeiger, η ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει ζητήσει να εξετάσει τους κ.κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Ζήγρα και Βίκυ Σταμάτη. Οι κ. Τσοχατζόπουλος και Ζήγρας έχουν ανταποκριθεί θετικά στο ελβετικό αίτημα και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των Ελβετών εισαγγελέων.

  Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ελβετών δικαστικών βρίσκονται οι λογαριασμοί 05152486 και 051-52485 που ετηρούντο στην αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley. Στους δύο αυτούς λογαριασμούς, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «Κ», κατατέθηκαν το 2000 και το 2001 συνολικά 29.404.000 ελβετικά φράγκα και «επιβαρύνθηκε ο Φουάντ αλ Ζαγιάντ στην τράπεζα Credit Agricole Γενεύης». Ο Φουάντ αλ Ζαγιάντ εκπροσωπούσε τη ρωσική επιχείρηση Concern ANTEY που πούλησε το σύστημα TOR-M1 στην Ελληνική Δημοκρατία. Το τραπεζικό στέλεχος που χειριζόταν τον λογαριασμό, τον οποίο είχε ανοίξει στην αμερικανική τράπεζα ο κ. Νίκος Ζήγρας, μετακινήθηκε στη συνέχεια στη UBS, και μαζί με την πρώην και τη νυν σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, τον Φουάντ αλ Ζαγιάντ, τον Βλάση Καμπούρογλου, αντιπρόσωπο των Ρώσων στην Ελλάδα που βρέθηκε νεκρός το 2012 σε ένα φτηνό ξενοδοχείο της Τζακάρτα, βρίσκεται, μαζί με τους αδελφούς Χ. που χειρίζονταν την εταιρεία των Καμπούρογλου - Σμπώκου, Clavis, στο στόχαστρο των Ελβετών εισαγγελέων.

  Κεντρικό ερώτημα των Ελβετών προς τον κ. Νίκο Ζήγρα είναι εάν χειριζόταν τους λογαριασμούς για τον εαυτό του ή για λογαριασμό τρίτου και τι γνώριζε για αυτό το πιστωτικό ίδρυμα.

  Ο κ. Ζήγρας έχει καταθέσει τον Ιούνιο του 2013 στον ανακριτή της υπόθεσης των υποβρυχίων, Γαβριήλ Μαλλή, ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος άνοιξε λογαριασμό εν αγνοία του με δικό του διαβατήριο, κατάθεση που οδήγησε στην επέκταση των ερευνών και στην Ελβετία. Ο κ. Ζήγρας είχε σε ανύποπτο χρόνο επισημάνει ότι του απέσπασαν σε νοσοκομείο έξω από το Μόναχο εξουσιοδότηση για την κίνηση των λογαριασμών του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει για τις ακριβείς κινήσεις που προέκυπταν από απευθείας συνεννόηση του πρώην τραπεζίτη με τον υπουργό. Ο κ. Τσοχατζόπουλος λέει ότι αγνοεί την ύπαρξη αυτών των λογαριασμών που δεν του ανήκουν, κάτι που κρίθηκε πάντως με την πρωτόδικη απόφαση στο Εφετείο Αθηνών. Ο τραπεζίτης υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τον κ. Τσοχατζόπουλο παρά μόνο τον κ. Ζήγρα.

 • Νεκρή από πυρκαγιά στο διαμέρισμά της γυναίκα στον Άγιο Δημήτριο

  Νεκρή από πυρκαγιά στο διαμέρισμά της γυναίκα στον Άγιο Δημήτριο

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 10:16:04 | Πηγή: Καθημερινή

  Τραγικό θάνατο βρήκε μια γυναίκα 40 ετών, λίγο μετά τις 7 το πρωί, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο διαμέρισμα που διέμενε μόνη, στον 1ο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Μενελάου 62 στον 'Αγιο Δημήτριο Αττικής.

  Η φωτιά εκδηλώθηκε στο υπνοδωμάτιο της γυναίκας και δεν πήρε μεγάλη έκταση, αλλά οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο και έσβησαν τις φλόγες, τη βρήκαν νεκρή κοντά στην μπαλκονόπορτα, όπου πιθανότατα προσπάθησε να φτάσει, για να βγει στο μπαλκόνι και να σωθεί. Δεν πρόλαβε όμως γιατί έχασε τις αισθήσεις της, από τους καπνούς. Η γυναίκα φέρει μικρής έκτασης εγκαύματα και ο θάνατός της αποδίδεται σε ασφυξία από τις αναθυμιάσεις.

  Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, ως πιθανότερη αιτία εξετάζεται να είχε ανάψει τσιγάρο η γυναίκα και να την πήρε ο ύπνος, γιατί ήταν καμένο το στρώμα του κρεβατιού.

  Πηγή: AΠE-MΠΕ

 • Ο ΟΗΕ απέκλεισε το Ιράν από τη Γενεύη 2

  Ο ΟΗΕ απέκλεισε το Ιράν από τη Γενεύη 2

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 09:55:50 | Πηγή: Καθημερινή

  Λιγότερο από δύο ημέρες πριν από την έναρξη της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, αύριο, Τετάρτη, στην Ελβετία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν απέκλεισε απ' αυτή το Ιράν, λίγο αφού το είχε προσκαλέσει, σε μια θεαματική στροφή η οποία διασώζει προσωρινά τη Γενεύη 2.

  Η συριακή αντιπολίτευση είχε απειλήσει να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη αν ήταν παρόν το Ιράν, σύμμαχος του Μπασάρ αλ-’σαντ.

  Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης αμέσως «επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στη Γενεύη 2, που έχει στόχο μια πολιτική μετάβαση στη Συρία».

  Αντιθέτως μία από τις κύριες συνιστώσες της αντιπολίτευσης αυτής, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Συνασπισμό για να διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή του στη Γενεύη 2.

  Ο Μπαν «αποφάσισε η μονοήμερη σύνοδος στο Μοντρέ (Ελβετία) να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι.

  Η διάσκεψη Γενεύη 2 πρόκειται να αρχίσει αύριο με μια υπουργική σύνοδο στο Μοντρέ υπό την προεδρία του Μπαν Κι-Μουν, στην οποία είναι προσκεκλημένες περίπου 40 χώρες, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες δυνάμεις και οι άλλες χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία.

  Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πρόκειται στη συνέχεια να διαπραγματευθούν από την Παρασκευή στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι.

  Ο Μάρτιν Νεζίρκι δικαιολόγησε την απόφαση του Μπαν επικαλούμενος την άρνηση του Ιράν να υποστηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, όπως το προβλέπει το «ανακονωθέν της Γενεύης» που υπογράφηκε στις 30 Ιουνίου 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις.

  Παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Μπαν από υψηλόβαθμους ιρανούς αξιωματούχους, εξήγησε, η Τεχεράνη αρνήθηκε να επικυρώσει το ανακοινωθέν, τη στιγμή που αυτό αποτελεί «τη βάση των συζητήσεων και το στόχο» της Γενεύης 2.

  Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει χθες, Δευτέρα, πως «το Ιράν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη χωρίς προϋποθέσεις».

  Το ανακοινωθέν της Γενεύης κάνει λόγο για την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία με «πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες», κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι ο Μπασάρ αλ-’σαντ θα μπορούσε να χάσει ένα μεγάλο μέρος, ακόμη και το σύνολο των προνομίων του.

  Πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Μπαν, ο οποίος επρόκειτο να αναχωρήσει χθες το βράδυ αεροπορικώς για την Ελβετία «απογητεύθηκε βαθιά από τις δημόσιες δηλώσεις του Ιράν σήμερα».

  Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, που επιθυμούν την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-’σαντ, είχαν καταστήσει και οι τρεις την υποστήριξη του Ιράν σε μια δημοκρατική μετάβαση απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσία της χώρας αυτής στο Μοντρέ.

  Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος έκανε δηλώσεις ζητώντας να μην κατονομαστεί, είχε μάλιστα καλέσει τον ΟΗΕ να «αποσύρει» την πρόσκλησή του, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής ο ίδιος ο Μπαν Κι-Μουν.

  Έπειτα απ' αυτή την κρίση, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι ζήτησε χθες το βράδυ «απ' όλα τα μέρη να επικεντρωθούν πλέον στο στόχο που πρέπει να επιτευχθεί: να μπει τέλος στα βάσανα του συριακου λαού και να αρχίσει επιτέλους μια πολιτική μετάβαση».

  Η Ρωσία, από την πλευρά της, άλλος πιστός σύμμαχος της Δαμασκού, υποστήριξε τη Δευτέρα δια του υπουργού της επί των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι ο αποκλεισμός του Ιράν θα ήταν «ένα ασυγχώρητο λάθος».

  Ο Μπασάρ αλ-’σαντ είχε ο ίδιος συμβάλει στη σκλήρυνση των θέσεων υποστηρίζοντας, σε αποκλειστική συνέντευξή του που έδωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως έχει «πολλές πιθανότητες» να είναι φέτος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον εαυτό του.

  Το βράδυ του Σαββάτου, η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση είχε άρει, έπειτα από δύσκολες διαβουλεύσεις, την τελευταία υποθήκη που βάραινε τη Γενεύη 2, αποδεχόμενη να στείλει εκεί μια αντιπροσωπεία. Όμως η πρόσκληση που απηύθυνε ο Μπαν Κι-Μουν την Κυριακή στο Ιράν είχε προκαλέσει έντονες διαβουλεύσεις μέσα σε ατμόσφαιρα κρίσης.

  Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-’σαντ και την αντιπολίτευση πρόκειται να αρχίσουν την Παρασκευή στη Γενεύη, όμως οι στόχοι των δύο στρατοπέδων μοιάζουν εντελώς ασυμβίβαστοι. Στη συνέντευξή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο σύρος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπιστευθεί την ηγεσία μιας μελλοντικής κυβέρνησης σ' έναν αντιπολιτευόμενο και προέβλεψε ότι ο πόλεμός του εναντίον των ανταρτών θα πάρει «πολύ καιρό».

  Μετά τη διαβεβαίωση αυτή, ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα πως η Ουάσινγκτον έχει λάβει «πολυάριθμα μηνύματα» από την πλευρά μελών του καθεστώτος της Δαμασκού «τα οποία ανυπομονούν να βρεθεί μια ειρηνική λύση» στον εμφύλιο πόλεμο, που έχει αιματοκυλήσει τη χώρα. Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Μάρτιο του 2011.

  Επί του πεδίου, μια διπλή επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε χθες στη συνοριακή πόλη Μπαμπ αλ Χάουα, κοντά στα τουρκικά σύνορα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  Επίσης χθες η «Γκάρντιαν» και το CNN δημοσιοποίησαν μια έκθεση στην οποία τρεις πρώην διεθνείς εισαγγελείς κατηγορούν τη Συρία για σφαγές μεγάλης κλίμακας και βασανιστήρια.

  Η έκθεση, την οποία είχε παραγγείλει το Κατάρ, χώρα που υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, έχει αναρτηθεί στους ιστότοπους της βρετανικής εφημερίδας και του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου και βασίζεται στη μαρτυρία και σε φωτογραφίες που προμήθευσε ένας λιποτάκτης ανωνύμως για λόγους ασφαλείας.

  Ο πληροφοριοδότης, ένας φωτογράφος που δηλώνει ότι λιποτάκτησε από τη συριακή στρατιωτική αστυνομία, παρέδωσε περίπου 55.000 ψηφιακές φωτογραφίες 11.000 νεκρών κρατουμένων στους ιατροδικαστικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έχουν πάρει εντολή από το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί το Κατάρ.

  Ο πληροφοριοδότης υποστηρίζει πως η άνθρωποι αυτοί έχασαν τη ζωή τους ενώ ήταν κρατούμενοι και μεταφέρθηκαν σ' ένα στρατιωτικό νοσοκομείο για να φωτογραφιστούν.

  Ορισμένοι απ' αυτούς δεν έχουν πια μάτια και άλλοι φέρουν σημάδια στραγγαλισμού ή ηλεκτροσόκ, σύμφωνα με την 31σέλιδη έκθεση.

  Η έκθεση συντάχθηκε από τον Ντέσμοντ ντα Σίλβα, πρώην επικεφαλής των εισαγγελέων του ειδικού δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε, τον Τζέφρι Νάις, πρώην επικεφαλής των εισαγγελέων στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Ντέιβιντ Κρέιν, ο οποίος απήγγειλε τις κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ.

  Οι συντάκτες της έκθεσης θεώρησαν το μάρτυρα και τις αποδείξεις του αξιόπιστους αφού τους υπέβαλαν σε «αυστηρή εξέταση» και έθεσαν το αποτέλεσμα της εργασίας τους στη διάθεση του ΟΗΕ, των κυβερνήσεων και των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Πηγή: AMΠE

 • Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου

  Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 09:55:43 | Πηγή: Καθημερινή

  Συνεχίζεται, σήμερα, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της πολύκροτης υπόθεσης υπεξαίρεσης των 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με βασικό κατηγορούμενο τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

  Για την υπόθεση κατηγορούνται επίσης ο πρώην γενικός γραμματέας και ο πρώην ταμίας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και Παναγιώτης Σαξώνης αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων, πρωτόδικα, είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον καθένα. Το εδώλιο συμπληρώνεται, επίσης, από δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, στους οποίους είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντιστοίχως, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της επαναληπτικής δίκης.

  Την περασμένη Πέμπτη, οπότε ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό αλλά διακόπηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου, ο συνήγορος υπεράσπισης του Μιχάλη Λεμούσια υπέβαλε αίτημα να μην εξεταστεί η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση, ωστόσο ο εισαγγελέας της έδρας, αντιεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Νάιντος, πρότεινε την απόρριψή του. Το δικαστήριο αναμένεται να γνωστοποιήσει, σήμερα, την απόφασή του.

  Ο Β. Παπαγεωργόπουλος επέμεινε στην αθωότητά του, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ για την οποία καταδικάστηκε πριν από 11 μήνες από το πρωτόδικο δικαστήριο, ενώ την αθωότητά του υποστήριξε και το άλλοτε «δεξί χέρι» του τέως δημάρχου, ο Μ. Λεμούσιας.

  Στον αντίποδα, ο Παναγιώτης Σαξώνης αποδέχθηκε τις κατηγορίες που του καταλογίζονται, ζητώντας συγγνώμη από το λαό της Θεσσαλονίκης.

  Πηγή: AΠE-MΠΕ

 • Ουκρανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

  Ουκρανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 09:39:00 | Πηγή: Καθημερινή

  Οι ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας διέλυσαν ένα οδόφραγμα και ένα καταπέλτη που είχαν κατασκευάσει οι διαδηλωτές καθώς οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

  Οι διαδηλωτές άρχισαν επίσης να κυνηγούν ύποπτους ως προβοκάτορες και νωρίς το πρωί είχαν συλλάβει αρκετούς νεαρούς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

  Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι η κυβέρνηση στέλνει πληρωμένους κακοποιούς για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση.

  Στο μεταξύ, η εφημερίδα του ουκρανικού κοινοβουλίου «Γκόλος Ουκράινι» (Η φωνή της Ουκρανίας) δημοσίευσε σήμερα τους νόμους που καθιστούν αυστηρότερες τις κυρώσεις εναντίον των διαδηλωτών, πράγμα που σημαίνει πως τίθενται σε ισχύ τα κείμενα αυτά, η υιοθέτηση των οποίων την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο.

  Η εφημερίδα του κοινοβουλίου δημοσίευσε, ανάμεσα σ' ένα σύνολο κειμένων, αυτά που ενισχύουν, μέχρι και σε φυλάκιση 5 ετών, τις κυρώσεις που μπορεί να επιβάλλονται στους διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει εδώ και δύο μήνες στο κέντρο του Κιέβου έναν καταυλισμό και οδοφράγματα και έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια.

 • Φόβοι για ντόμινο από την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους

  Φόβοι για ντόμινο από την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 09:38:56 | Πηγή: Καθημερινή

  Σοβαρότατες εξελίξεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες, δεν αποκλείεται να προκαλέσει η απόφαση που ελήφθη από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ό,τι αφορά τις περικοπές των ενστόλων.

  Η απόφαση, που υπήρξε ομόφωνη, έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου (4093 του 2012) με τον οποίο επιβλήθηκαν περικοπές στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια και μάλιστα αναδρομικά από τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Το σκεπτικό της απόφασης, που αναμένεται λόγω της σοβαρότητάς της να δημοσιευθεί το συντομότερο δυνατόν, είναι εκείνο που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το εύρος της αντισυνταγματικότητας και, κυρίως, για το δημοσιονομικό κόστος που προκαλείται.

  Ωστόσο, σημαντικότερο ακόμα και από την ίδια την απόφαση για τους ενστόλους (Ενοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα) είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει, αν και άλλοι που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια τύχουν ανάλογης δικαστικής αντιμετώπισης. Ο κίνδυνος να υπάρξει ντόμινο δικαστικών αποφάσεων δικαίωσης όσων προσφεύγουν για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια προκαλεί έντονο προβληματισμό όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και σε κύκλους του ανωτάτου δικαστηρίου.

  Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, που είναι πλέον ορατό, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος, συγκάλεσε και χθες εκ νέου την ολομέλεια του δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ασχολήθηκαν με προσφυγές και άλλων, όπως οι Ανεξάρτητες Αρχές που ζητούν και αυτοί να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές τους.

  Πάντως, όπως ξεκαθάριζαν στην «Κ» ανώτατες δικαστικές πηγές, η απόφαση για τους ένστολους οπωσδήποτε κρίνει αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές σε μισθούς και επιδόματα (από Αύγουστο έως τέλη 2012). Αλλά και εντοπίζει προβλήματα αντισυνταγματικότητας για το σύνολο των περικοπών που επιβλήθηκαν με τον νόμο του 2012 σε όλους τους ένστολους.

  Στο κρίσιμο θέμα όμως, αν και άλλοι μπορεί να δικαιωθούν, όπως οι ένστολοι, ανώτατοι δικαστικοί δήλωναν με έμφαση στην «Κ» ότι «αυτό εξαρτάται από το σκεπτικό της απόφασης». Και διευκρίνιζαν πως, αν «το σκεπτικό αντιμετωπίζει τους ένστολους ως ειδική κατηγορία, ως απασχολούμενους στον σκληρό πυρήνα του κράτους, δεν μπορεί να αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για άλλες περιπτώσεις». Αν όμως, δεν έχει τέτοια επιχειρηματολογία, ο κίνδυνος να επεκταθεί η «φωτιά» που άναψε είναι μεγάλος.

  Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και κατά τη χθεσινοβραδινή σύγκληση της ολομέλειας του ΣτΕ ανώτατοι δικαστικοί εξέφρασαν απόψεις για το κρίσιμο σκεπτικό της απόφασης για τους ένστολους, ώστε να υπάρξουν περιορισμένες – κατά το δυνατόν– συνέπειες στο δημοσιονομικό κόστος.

  Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, και αυτό είναι σημαντικό, δεν αφορά το σύνολο των περικοπών που έχουν υποστεί οι ένστολοι από τότε που άρχισε η λήψη δημοσιονομικών μέτρων. Προσφυγές τους για περικοπές πριν από το 2012 είχαν κριθεί συνταγματικές. Οπως άλλωστε συνταγματικές είχαν κριθεί από την ολομέλεια του ΣτΕ και οι διατάξεις των λεγόμενων Μνημονίων, αλλά και επιμέρους διατάξεις νόμων που επέβαλαν στο Δημόσιο περικοπές σε μισθούς και επιδόματα.

  Εξίσου σημαντική είναι η παράμετρος πως η απόφαση για τους ένστολους δεν περιορίζεται μόνο στους εν ενεργεία αλλά και στους συνταξιούχους (ένστολους), οι οποίοι επίσης είχαν υποστεί περικοπές –και αυτοί αναδρομικά– με τον νόμο του 2012.

 • Τα τρία σημεία τριβής με την τρόικα για τα stress tests των τραπεζών

  Τα τρία σημεία τριβής με την τρόικα για τα stress tests των τραπεζών

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 07:16:42 | Πηγή: Καθημερινή

  Λίγες ημέρες μετά θα ακολουθήσει ο νέος νόμος για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν στην «Κ» ότι πρέπει να υπάρχει μια αίσθηση για το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων πριν από την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

  Ο στόχος για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test μέχρι το τέλος του μήνα εξαρτάται από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τρόικας - κυβέρνησης και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στον τομέα των τραπεζών αποτελεί ένα από τα βασικότερα εμπόδια για την προσέγγιση κυβέρνησης - τρόικας. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της άσκησης στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου.

  Για την ολοκλήρωση του stress test απαιτείται η συμφωνία με την τρόικα σε τουλάχιστον τρία βασικά σημεία.

  Το πρώτο αφορά τον καθορισμό των ορίων των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας τους οποίους θα πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες προκειμένου να περάσουν με επιτυχία την άσκηση. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να μειωθούν σύμφωνα με την απαίτηση της ΕΚΤ για δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 8%. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το δυσμενές σενάριο της άσκησης, η κυβέρνηση επιδιώκει αυτή να «τρέξει» με όριο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 6% -όπως ισχύει για τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες- αντί του ορίου του 7% με το οποίο είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο stress test της BlackRock. Σημειώνεται ότι όσο υψηλότερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας απαιτείται τόσο περισσότερα κεφάλαια πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες.

  Το δεύτερο κρίσιμο μέτωπο αφορά τον εποπτικό χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η ΤτΕ προχώρησε στην αναγνώριση του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου (100%) των τραπεζών έναντι του 20% που ίσχυε μέχρι τώρα. Ωστόσο πρόκειται για καθαρά λογιστικό όφελος και για να έχει θετική επίδραση στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και να προσμετρηθεί στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να υπάρξει σχετική συμφωνία με την τρόικα.

  Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα προσμετρηθεί το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου στο stress test καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βασιλείας ΙΙΙ, που έχει τεθεί σε ισχύ από 1.1.2014, το επίπεδο του αναβαλλόμενου φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των βασικών ιδίων κεφαλαίων.

  Το τρίτο μέτωπο αφορά το με ποιο σενάριο, το βασικό ή το δυσμενές, θα υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Αν η άσκηση «τρέξει» με το βασικό σενάριο, τότε οι επιπτώσεις θα είναι ήπιες και είναι πιθανό -εκτός από την Eurobank η οποία ήδη έχει αναγγείλει αύξηση κεφαλαίου ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ- οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) να μη χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Ή σωστότερα, τα πρόσθετα κεφάλαια να μην είναι πολλά και να υπερκαλυφθούν από τη λειτουργική κερδοφορία, τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά. Ομως αν οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογιστούν με βάση το δυσμενές σενάριο, τότε είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια και άλλη τράπεζα πέραν της Eurobank.

  Από τη συμφωνία στα τρία αυτά μέτωπα θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα του stress test και θα καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των επιμέρους τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια ιδιότυπη σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα, με στόχο το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επιδιώκει ήπιους όρους στο stress test ώστε να μην απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια για τις τράπεζες, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση μέρους του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ. Αντίθετα η τρόικα φαίνεται να επιθυμεί πιο αυστηρούς όρους ώστε τα 9 δισ. ευρώ να παραμείνουν στο ΤΧΣ και να διατεθούν για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

 • Φόβοι για ντόμινο από την απόφαση του ΣτΕ

  Φόβοι για ντόμινο από την απόφαση του ΣτΕ

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 07:01:42 | Πηγή: Καθημερινή

  Σοβαρότατες εξελίξεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες, δεν αποκλείεται να προκαλέσει η απόφαση που ελήφθη από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ό,τι αφορά τις περικοπές των ενστόλων.

  Η απόφαση, που υπήρξε ομόφωνη, έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου (4093 του 2012) με τον οποίο επιβλήθηκαν περικοπές στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια και μάλιστα αναδρομικά από τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Το σκεπτικό της απόφασης, που αναμένεται λόγω της σοβαρότητάς της να δημοσιευθεί το συντομότερο δυνατόν, είναι εκείνο που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το εύρος της αντισυνταγματικότητας και, κυρίως, για το δημοσιονομικό κόστος που προκαλείται.

  Ωστόσο, σημαντικότερο ακόμα και από την ίδια την απόφαση για τους ενστόλους (Ενοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα) είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει, αν και άλλοι που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια τύχουν ανάλογης δικαστικής αντιμετώπισης. Ο κίνδυνος να υπάρξει ντόμινο δικαστικών αποφάσεων δικαίωσης όσων προσφεύγουν για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια προκαλεί έντονο προβληματισμό όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και σε κύκλους του ανωτάτου δικαστηρίου.

  Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, που είναι πλέον ορατό, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος, συγκάλεσε και χθες εκ νέου την ολομέλεια του δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ασχολήθηκαν με προσφυγές και άλλων, όπως οι Ανεξάρτητες Αρχές που ζητούν και αυτοί να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές τους.

  Πάντως, όπως ξεκαθάριζαν στην «Κ» ανώτατες δικαστικές πηγές, η απόφαση για τους ένστολους οπωσδήποτε κρίνει αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές σε μισθούς και επιδόματα (από Αύγουστο έως τέλη 2012). Αλλά και εντοπίζει προβλήματα αντισυνταγματικότητας για το σύνολο των περικοπών που επιβλήθηκαν με τον νόμο του 2012 σε όλους τους ένστολους.

  Στο κρίσιμο θέμα όμως, αν και άλλοι μπορεί να δικαιωθούν, όπως οι ένστολοι, ανώτατοι δικαστικοί δήλωναν με έμφαση στην «Κ» ότι «αυτό εξαρτάται από το σκεπτικό της απόφασης». Και διευκρίνιζαν πως, αν «το σκεπτικό αντιμετωπίζει τους ένστολους ως ειδική κατηγορία, ως απασχολούμενους στον σκληρό πυρήνα του κράτους, δεν μπορεί να αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για άλλες περιπτώσεις». Αν όμως, δεν έχει τέτοια επιχειρηματολογία, ο κίνδυνος να επεκταθεί η «φωτιά» που άναψε είναι μεγάλος.

  Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και κατά τη χθεσινοβραδινή σύγκληση της ολομέλειας του ΣτΕ ανώτατοι δικαστικοί εξέφρασαν απόψεις για το κρίσιμο σκεπτικό της απόφασης για τους ένστολους, ώστε να υπάρξουν περιορισμένες – κατά το δυνατόν– συνέπειες στο δημοσιονομικό κόστος.

  Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, και αυτό είναι σημαντικό, δεν αφορά το σύνολο των περικοπών που έχουν υποστεί οι ένστολοι από τότε που άρχισε η λήψη δημοσιονομικών μέτρων. Προσφυγές τους για περικοπές πριν από το 2012 είχαν κριθεί συνταγματικές. Οπως άλλωστε συνταγματικές είχαν κριθεί από την ολομέλεια του ΣτΕ και οι διατάξεις των λεγόμενων Μνημονίων, αλλά και επιμέρους διατάξεις νόμων που επέβαλαν στο Δημόσιο περικοπές σε μισθούς και επιδόματα.

  Εξίσου σημαντική είναι η παράμετρος πως η απόφαση για τους ένστολους δεν περιορίζεται μόνο στους εν ενεργεία αλλά και στους συνταξιούχους (ένστολους), οι οποίοι επίσης είχαν υποστεί περικοπές –και αυτοί αναδρομικά– με τον νόμο του 2012.

 • Στάση αναμονής και ανησυχία από Μαξίμου

  Στάση αναμονής και ανησυχία από Μαξίμου

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 07:01:27 | Πηγή: Καθημερινή

  Η απόφαση συνιστά νάρκη για τα δημόσια οικονομικά, καθώς, ανάλογα με την τελική απόφαση, η κυβέρνηση θα κληθεί να αποκαταστήσει το μισθολόγιο, να νομοθετήσει εκ νέου και, στη χειρότερη εκδοχή, να επιστρέψει τα μη καταβληθέντα ποσά σε σημαντικό αριθμό δημοσίων λειτουργών.

  Το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται είναι, ωστόσο, η μία μόνο παράμετρος, καθώς η ίδια απόφαση εκτιμάται πως μπορεί να ανοίξει τον χορό των προσφυγών και για άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και, εκ των πραγμάτων, «ροκανίζει» μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος που η κυβέρνηση σχεδιάζει να διανείμει τον προσεχή Απρίλιο. Μέσω δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου και του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκου, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση, αναμένοντας πάντως τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της. Ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης σχολίασε, πάντως, ότι «όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε...».

  Τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος είχε σύντομη συνομιλία με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς από την Αθήνα έδινε το σύνθημα όχι μόνο συνέχισης της προσπάθειας, αλλά και απαρέγκλιτης εφαρμογής των συμφωνηθέντων, ώστε να βγει η χώρα από το Μνημόνιο. «Θα βγούμε από το Μνημόνιο μια και καλή. Αλλά για να βγούμε πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις. Ετσι ξεκίνησα, έτσι θα το πάω μέχρι τέλους. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις, τόνισε χαρακτηριστικά.

  Ο πρωθυπουργός, από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά επιτεύγματα αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα, δεσμεύτηκε για μείωση των φορολογικών βαρών εφόσον υπάρξει και το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σχολίασε και τις δικαστικές έρευνες για όζουσες υποθέσεις: «Εχει ανοίξει ο δρόμος για την τιμωρία όσων... λεηλάτησαν τον τόπο... έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη, που κάνει τη δουλειά της χωρίς περισπασμούς και ανάμειξη κανενός», επισήμανε ο κ. Σαμαράς, καταλήγοντας: «Δεν θέλω κανέναν αθώο να την πληρώσει! Αλλά δεν θέλω και κανέναν ένοχο να τη γλιτώσει! Ούτε κυνήγι μαγισσών, αλλά ούτε συγκάλυψη και ατιμωρησία».

 • Στα ταμεία του Δημοσίου 800 εκατ. από υποθέσεις διαφθοράς

  Στα ταμεία του Δημοσίου 800 εκατ. από υποθέσεις διαφθοράς

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 07:01:27 | Πηγή: Καθημερινή

  Υστερα από κυοφορία πολλών μηνών, η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά την άμεση ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των χρημάτων που δεσμεύονται από τις δικαστικές αρχές σε υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας και κρατικής διαφθοράς. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας από τις στήλες της κυριακάτικης «Κ», προβλέπουν διαδικασίες για άμεση ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου χρημάτων και άλλων κινητών αξιών που δεσμεύονται ή κατάσχονται από τις δικαστικές αρχές.

  Το νομοσχέδιο αφορά υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας και κρατικής διαφθοράς.

  Η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην είσπραξη σημαντικών ποσών από το Δημόσιο, περιλαμβάνει και τα δεσμευμένα ακίνητα υπόδικων και καταδίκων για οικονομικά εγκλήματα ή διωκόμενων για κρατική διαφθορά.

  Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ρευστοποιήσεις των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων θα γίνονται για φοροδιαφυγή, παραβάσεις «πόθεν έσχες», παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα (λαθρεμπορίες), της ειδικής νομοθεσίας για την προστασία των συμφερόντων της Ε.Ε (απάτες σε βάρος της Ε.Ε από κοινοτικές επιδοτήσεις και κοινοτικά κονδύλια) αλλά και υποθέσεις κρατικής διαφθοράς με κατηγορίες για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

  Από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει περί τα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων δικαστικών πηγών που έχουν εικόνα των δεσμευμένων λογαριασμών και ακινήτων σε σημαντικές «ανοιχτές» υποθέσεις. Ενδεικτικά, για την υπόθεση της Proton Bank έχουν δεσμευθεί σημαντικά χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, 160 εκατ. ευρώ, και άλλα 40 σε άλλους εμπλεκόμενους στην ίδια υπόθεση. Επίσης στην υπόθεση των ηλεκτρικών εταιρειών Energa - Ellas Power έχουν υπάρξει δεσμεύσεις 240 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλα χρηματικά ποσά και σημαντικής αξίας ακίνητα έχουν δεσμευθεί στα εξοπλιστικά. Ιδιαίτερα μεγάλης αξίας είναι τα ακίνητα του Βλάση Καμπούρογλου στην Ιθάκη, του Ακη Τσοχατζόπουλου και μελών της οικογενείας του, του Σωτ. Εμμανουήλ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ναυπηγεία (βίλα στην Κηφισιά), του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

  Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνουν και διαδικασίες ρευστοποίησης και για λογαριασμούς του εξωτερικού, ενώ σημαντική είναι η πρόβλεψη για επιεικέστερη ποινική μεταχείριση εκείνων που θα δίδουν στις δικαστικές αρχές στοιχεία για την ύπαρξη λογαριασμών και ακινήτων που δεν έχουν εντοπιστεί και θα συναινούν να ρευστοποιηθούν υπέρ του Δημοσίου.

  Μόνον στην περίπτωση που οι υπόδικοι αθωώνονται θα γίνεται επιστροφή των δεσμευμένων. Με την ισχύουσα ώς σήμερα νομοθεσία, για να ρευστοποιηθούν τα δεσμευμένα υπέρ του Δημοσίου, απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

 • Μέση αναμονή 9 μήνες για μία θέση εργασίας

  Μέση αναμονή 9 μήνες για μία θέση εργασίας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 07:01:10 | Πηγή: Καθημερινή

  Ο μέσος χρόνος αναμονής για μια δουλειά αυξήθηκε πάνω από 9 μήνες στην Ελλάδα, ξεπερνώντας έτσι όχι μόνο την Ισπανία, αλλά και τον μέσο χρόνο αναμονής ανέργων στη... Νότιο Αφρική. Αυτό επισημαίνει το ILO στην ετήσια έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, με θέμα τις τάσεις στην παγκόσμια απασχόληση το 2014.

  Παρόλο που η αύξηση του χρόνου παραμονής είναι μια γενική τάση μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη επιμονή. Επί παραδείγματι, στις ΗΠΑ ο μέσος χρόνος παραμονής εκτός εργασίας αυξήθηκε, μετά την κρίση, από τους 3-4 μήνες στους 6 μήνες το 2012. Στην Ισπανία αυξήθηκε από τους 5 μήνες το 2008 στους 8 μήνες το 2012. Και στην Ελλάδα, όπου πάντα ήταν υψηλότερος ο χρόνος παραμονής εκτός εργασίας, παρατηρήθηκε αύξηση τουλάχιστον ενός μήνα σε σύγκριση με το 2009.

  Σύμφωνα με την έκθεση, η επανεξισορρόπηση των μακροοικονομικών πολιτικών και η αύξηση των εργατικών εισοδημάτων θα βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές απασχόλησης. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προσομοίωσης του ILO, ιδιαίτερα για χώρες του G20, «μια ανάλογη αναπροσαρμογή θα μπορούσε να μειώσει την ανεργία κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 6,1 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας».

  Ωστόσο, το ερώτημα «κλειδί» που θέτει η έκθεση, και το απαντά μάλλον καταφατικά, υποδεικνύοντας τα πεδία που ενέχουν τον κίνδυνο μιας θετικής απάντησης είναι «εάν –παγκοσμίως– ελλοχεύει ο κίνδυνος της άνεργης ανάπτυξης». Δηλαδή ενός μη συγχρονισμού ανάμεσα στη βελτίωση των μακρο- και δημοσιονομικών μεγεθών με αυτά της ανεργίας και της απασχόλησης. «Εάν οι υφιστάμενες τάσεις επιμείνουν, η παγκόσμια ανεργία θα διευρυνθεί με αποτέλεσμα έως το 2018 οι άνεργοι να αυξηθούν στα 215 εκατομμύρια», αναφέρεται στην έκθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το ποσοστό της ανεργίας παγκοσμίως θα παραμείνει στα ύψη την επόμενη πενταετία, με τους νέους άνεργους να παραμένουν κατά 1 εκατομμύριο περισσότεροι σε σύγκριση με το προ κρίσης χρονικό διάστημα. Το χειρότερο ως προς τους νέους αφορά την υψηλή αναλογία (1/4) των νέων που «ούτε εργάζονται, ούτε σπουδάζουν, ούτε είναι σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης».

  Το 2013 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 5 εκατομμύρια περισσότερο από το 2012. Το σύνολο των ανέργων ανήλθε στα 202 εκατομμύρια. Το 45% των ανέργων είναι στις περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Ασίας, στην υποσαχάρια Αφρική και την Ευρώπη. Αντιθέτως, στην αύξηση της ανεργίας, η Λατινική Αμερική συμμετείχε μόνο με 50.000 ανέργους, αντιστοίχιση που δεν υπερβαίνει το 1% της παγκόσμιας αύξησης ανέργων.

  Σύμφωνα με το ΔΓΕ, το χάσμα στις θέσεις εργασίας, που εντάθηκε με την κρίση του 2008, δεν έχει κλείσει και συνεχίζει να διευρύνεται. Το 2013, το έλλειμμα στις θέσεις απασχόλησης ανήλθε σε 62 εκατομμύρια.

  Μέσα στην ίδια χρονιά προστέθηκαν 32 εκατομμύρια άνθρωποι προς αναζήτηση εργασίας, αλλά και 23 εκατομμύρια άνθρωποι που παραιτήθηκαν από την αναζήτηση λόγω αποθάρρυνσης. Επίσης, μέσα στο 2013, 7 εκατομμύρια άτομα προστέθηκαν στον μη ενεργό πληθυσμό και δεν αναζητούν πλέον εργασία.

 • Η προκλητική εμφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού

  Η προκλητική εμφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού

  Κατηγορία: Ελλάδα | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 06:41:35 | Πηγή: Καθημερινή

  Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο κειμένου που αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι στο Διαδίκτυο (Indymedia) και στο οποίο εξαπολύει απειλές κατά δημοσιογράφων, πολιτικών, αστυνομικών και καλεί σε μπαράζ αιματηρών επιθέσεων. Το κείμενο φέρεται να έχει συνταχθεί σε δύο φάσεις, την 31η Δεκεμβρίου (την παραμονή της φυγής του από τον Κορυδαλλό) και τη 14η Ιανουαρίου, και σ’ αυτό ο καταδικασθείς σε 6 φορές ισόβια τρομοκράτης αυτοπροσδιορίζεται ως «ελεύθερο μέλος της “17 Νοέμβρη”».

  Στο πρώτο απόσπασμα του κειμένου ο Ξηρός κάνει συχνές αναφορές σε πρόσωπα όπως ο Αρης Βελουχιώτης και καλεί τους συντρόφους της ένοπλης δράσης «να χτίσουμε το ΕΑΜ της εποχής μας». Επίσης, αναφερόμενος εμμέσως στην «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κρατούμενων αναρχικών, ο 56χρονος φυγάς απευθύνει έκκληση για ενότητα.

  Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν το περιεχόμενο της επιστολής (συνοδεύεται από video στο οποίο ο δραπέτης εμφανίζεται να διαβάζει αποσπάσματα του κειμένου) επιβεβαίωση των εκτιμήσεών τους ότι η φυγή του είχε στόχο να σηματοδοτήσει την επιχείρηση αναβίωσης της τρομοκρατίας. «Πήρα για άλλη μια φορά την απόφαση να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι ενάντια σε αυτούς που μας κλέψαν τη ζωή και πούλησαν τα όνειρά μας για να βγάλουν κέρδος», αναφέρει στο κείμενό του ο καταζητούμενος τρομοκράτης. Οπως και οι «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Ομάδες» που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. στο Ν. Ηράκλειο, ο Ξηρός εξαπολύει επίθεση στα στελέχη της Αριστεράς (εξωκοινοβουλευτικής και μη) χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «άπραγοι και άκαπνοι, κριτικάρουν αφ’ υψηλού, καταδικάζουν, διαφωνούν, κλαψουρίζουν». Απειλές εκτοξεύει και εναντίον των ΜΜΕ, ισχυριζόμενος ότι «η επέλαση του Δ΄ Ράιχ δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τους Νενέκους των ΜΜΕ». Μάλιστα, αποδίδει ευθύνες στα ΜΜΕ και για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, ενώ στοχοποιεί δικαστές και αστυνομικούς γράφοντας ότι «όποιος σηκώσει χέρι σε διαδηλωτή, απεργό και κάθε αντιστεκόμενο πολίτη θα του κόβεται από τη ρίζα».

  Ο Ξηρός κάνει αναφορά στις τρομοκρατικές οργανώσεις «Επαναστατικός Αγώνας», «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και «Σέχτα Επαναστατών» ισχυριζόμενος ότι τα μέλη τους έδειξαν ότι «ο εχθρός δεν είναι παντοδύναμος και ανίκητος», ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου του γράφει ότι «η δική μας βία είναι επιβεβλημένη. Είναι ο μονόδρομος που οδηγεί στην ελευθερία». Τέλος, σχετικά με τις συνθήκες φυγής του από τις φυλακές Κορυδαλλού, γράφει ότι «το εάν κατάφερα να πείσω τους δεσμώτες μου να μου χορηγήσουν άδεια το θεωρώ προσωπική επιτυχία». Η μαγνητοσκόπηση του μηνύματος Ξηρού έχει γίνει στο κρησφύγετό του, με φόντο τις φωτογραφίες των Τσε Γκεβάρα, Γεώργιου Καραϊσκάκη, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Αρη Βελουχιώτη, προφανώς με τη βοήθεια των ατόμων που τον υποθάλπουν.

 • Αντ. Σαμαράς: «Δεν μας σταματούν οι απειλές»

  Αντ. Σαμαράς: «Δεν μας σταματούν οι απειλές»

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 06:41:26 | Πηγή: Καθημερινή

  «Δεν μας σταματούν οι απειλές των τρομοκρατών, που η αστυνομία τους συλλαμβάνει, η Δικαιοσύνη τους δικάζει και ένα σαθρό σύστημα τους αφήνει να φεύγουν ανενόχλητοι», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κλείσει τις «κερκόπορτες ενός συστήματος που δείχνει να νοιάζεται περισσότερο για την ευημερία των τρομοκρατών παρά για την ασφάλεια των πολιτών». Από τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά δεν έλειψαν και οι αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία και «φωτογράφισε» βάλλοντας κατά όσων «από τη μια κάνουν ό,τι μπορούν για να αφεθούν ελεύθεροι οι τρομοκράτες και από την άλλη τους αποκηρύσσουν...».

  Με απαξία, εξάλλου, αντιμετώπισε συνολικά το πολιτικό σύστημα το μήνυμα Ξηρού. Ο κ. Ν. Δένδιας ανέφερε ότι «το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία ότι οι Αρχές επιτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους να οδηγούν στις φυλακές αυτούς που πρέπει να βρίσκονται εκεί». Ο κ. Χαρ. Αθανασίου τόνισε ότι «οι δηλώσεις των τρομοκρατών λαμβάνουν απάντηση από τη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των θεσμών». Ανακοίνωση για την επανεμφάνιση Ξηρού έδωσαν στη δημοσιότητα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τα παιδιά της, Αλεξία και Κώστας, στην οποία επισημαίνεται ότι «ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι ένας αδίστακτος, στυγνός, κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος επιμένει να εκμεταλλεύεται την ηθική ανωτερότητα της Δημοκρατίας. Θα πάρει τη θέση του στη φυλακή όπου και ανήκει». Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο αυτόκλητος “υπερασπιστής” των “λαϊκών συμφερόντων” Χριστόδουλος Ξηρός είναι ο τελευταίος που μπορεί να έχει άποψη για τη δημοκρατία, γιατί απλά δεν πιστεύει σε αυτήν, καθώς και στην ανάγκη διαρκούς διεύρυνσής της». Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι το κόμμα «δεν συνδιαλέγεται με δολοφόνους». Η ΔΗΜΑΡ κάλεσε τις δημοκρατικές δυνάμεις σε μέτωπο κατά της τρομοκρατίας.

  Πηγή: AMΠE

 • «Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

  «Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 06:41:26 | Πηγή: Καθημερινή

  Το οικονομικό επιτελείο τηρεί στάση αναμονής, αλλά στην τρόικα ανησυχούν πως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιστρέψει ποσά που κυμαίνονται από 30 έως 108 εκατομμύρια ευρώ στους ένστολους.

  Επιπροσθέτως, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να απαιτηθεί τελικά να επιστραφούν περίπου 420 εκατομμύρια ευρώ προς όλους όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

  Ο νόμος 4093 του 2012 προέβλεπε περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και κυρίως στις κατηγορίες των δικαστών, ένστολων (όλων των Σωμάτων Ασφαλείας), πανεπιστημιακών και ιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το δημοσιονομικό όφελος από τις περικοπές αυτές θα ανερχόταν σε ετήσια βάση στα 420,2 εκατομμύρια ευρώ.

  Ωστόσο, οι δικαστές προσέφυγαν κατά των διατάξεων αυτών και δικαιώθηκαν, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους ένστολους. Οπως είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο, από τις περικοπές στους ένστολους το όφελος στον προϋπολογισμό θα ήταν 78 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.

  Ο συγκεκριμένος νόμος μπορεί να ψηφίστηκε στα τέλη του 2012, αλλά οι διατάξεις του για τις περικοπές είχαν αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου του 2012.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή ακριβώς την αναδρομικότητα της εφαρμογής των περικοπών είναι που προσβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του και εκτός απροόπτου η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καλύψει το ποσό που έχασαν οι ένστολοι για το διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου 2012.

  Προς το παρόν, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν την επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να καθορίσουν τη στάση του Δημοσίου και ταυτόχρονα προσπαθούν να προσδιορίσουν το ενδεχόμενο κόστος στον προϋπολογισμό.

  Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν τρία σενάρια:

  1. Να πρέπει να επιστραφούν τα ποσά που περικόπηκαν και αφορούσαν την περίοδο Αυγούστου - Δεκεμβρίου 2012. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα είναι μικρό και υπολογίζεται σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.

  2. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αφορά και τις περικοπές που έγιναν το 2013. Δεδομένου ότι το ετήσιο όφελος είχε υπολογιστεί στα 78 εκατομμύρια ευρώ, τότε το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται στα 108 εκατομμύρια ευρώ.

  3. Να συνεχιστούν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τα άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, ιατροί, ιεράρχες κ.ά.). Οι δικαστές έχουν ήδη δικαιωθεί (θα τους επιστραφεί ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ), οι ένστολοι δικαιώνονται τώρα και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και οι άλλοι κλάδοι, επιβαρύνοντας συνολικά τον προϋπολογισμό με 420,2 εκατομμύρια ευρώ.

  Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεδομένου ότι και χωρίς αυτό το «αγκάθι» υπάρχει δημοσιονομικό κενό 1-1,5 δισ. ευρώ για το 2014. Σε ό,τι αφορά δε το 2015, η τρόικα υπολογίζει το κενό σε 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

  Τα κενά αυτά δεν έχουν γεφυρωθεί. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί με προσοχή το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, καθώς το 2014 το πλεόνασμα θα πρέπει να αυξηθεί και όχι να μειωθεί.

 • Τουλάχιστον 26 νεκροί απο διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

  Τουλάχιστον 26 νεκροί απο διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 06:24:18 | Πηγή: Καθημερινή

  Η πιο φονική από τις συνολικά επτά επιθέσεις έγινε σε συνοικία νότια της ιρακινής πρωτεύουσας όπου τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων. Δύο από τις εκρήξεις έπληξαν περιοχές όπου πλειοψηφούν σουνίτες μουσουλμάνοι ενώ οι υπόλοιπες στόχευσαν περιοχές με σιιτικό πληθυσμό.

  Καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας, αλλά για παρόμοιες φονικές ενέργειες σε διάφορες περιοχές που πλειοψηφούν οι σιίτες μουσουλμάνοι, έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν ομάδες σουνιτών της αλ-Κάιντα που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη σιιτική ηγεσία της κυβέρνησης του Νούρι αλ-Μαλίκι.

  Πηγή: AMΠE

 • Ο γγ του ΟΗΕ απέσυρε την πρόσκλησή του προς το Ιράν στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία

  Ο γγ του ΟΗΕ απέσυρε την πρόσκλησή του προς το Ιράν στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 00:53:16 | Πηγή: Καθημερινή

  Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν απέσυρε απόψε την πρόσκληση που είχε απευθύνει στο Ιράν να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν εγκρίνει τη συμφωνία του Ιουνίου του 2012, την αποκαλούμενη «Γενεύη 1» που αποτελεί τη βάση για τις νέες συνομιλίες.

  "Δεδομένου ότι (η Τεχεράνη) επέλεξε να μην ακολουθήσει τη βασική συμφωνία, (ο Μπαν) αποφάσισε ότι η μονοήμερη συνάντηση του Μοντρέ θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν» είπε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Μάρτιν Νεσίρκι, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη αυτή.

  Νωρίτερα, ο Μπαν είχε δηλώσει ότι η δημόσια διακήρυξη του Ιράν ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία της «Γενεύης 1» που προβλέπει τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, «δεν συνάδει» με τις διαβεβαιώσεις που του είχε δώσει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

  Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νεσίρκι, ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στις ειρηνευτικές συνομιλίες της 22ας Ιανουαρίου.

 • Ισραήλ: Πύραυλος ερρίφθη κοντά στο Εϊλάτ

  Ισραήλ: Πύραυλος ερρίφθη κοντά στο Εϊλάτ

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-21 00:14:00 | Πηγή: Καθημερινή

  Συντρίμμια του πυραύλου βρέθηκαν κοντά στην παραθαλάσσια αυτή πόλη της Ερυθράς Θάλασσας, που βρίσκεται κοντά στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

  Η αστυνομία και ο στρατός επιβεβαίωσαν ότι έγιναν αντιληπτές εκρήξεις από τους κατοίκους της πόλης και ότι οι έρευνές τους συνεχίζονται.

  Πολλές φορές τους τελευταίους μήνες έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι στην περιοχή αυτή, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί θύματα.

  Ο τελευταίος πύραυλος ερρίφθη προς το Εϊλάτ την 13η Αυγούστου και αναχαιτίστηκε από τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οργάνωση τζιχαντιστών είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, σημειώνοντας ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο Γκραντ.

  Η επίθεση αυτή πραγματοποιείται ενώ στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντά σήμερα Ισραηλινούς διαπραγματευτές, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει επαφές με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών με στόχο να βρεθεί μια λύση στο Μεσανατολικό και να τερματιστεί μια σύγκρουση που διαρκεί δεκαετίες.

 • Αντ. Σαμαράς: Δεν θα ξαναφύγουν ανενόχλητοι οι τρομοκράτες

  Αντ. Σαμαράς: Δεν θα ξαναφύγουν ανενόχλητοι οι τρομοκράτες

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2014-01-20 22:54:58 | Πηγή: Καθημερινή

  Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν μας σταματούν ούτε οι απειλές των τρομοκρατών! Που η αστυνομία τους συλλαμβάνει, η Δικαιοσύνη τους δικάζει και ένα σαθρό παλιό σύστημα τους αφήνει να φεύγουν ανενόχλητοι. Όμως, τις κλείνουμε μία-μία τις τρύπες αυτού του παλιού και σαθρού συστήματος. Και στεκόμαστε αποφασισμένοι απέναντι στους τρομοκράτες κι απέναντι σε όσους τους βοηθούν, σε όσους τους συνδράμουν, σε όσους προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τα κίνητρα μιας δράσης που είναι μόνο αιματοβαμμένη και τίποτα άλλο. Απέναντι σε όσους, από τη μία κάνουν ό,τι μπορούν, για να αφεθούν ελεύθεροι οι τρομοκράτες, κι από την άλλη τους αποκηρύσσουν ή μας ζητούν και τα ρέστα, όταν εκείνοι ξεφεύγουν.

  Τα βλέπετε και τα ξέρετε. Και στα αυτιά μας ηχούν πάντα τα λόγια μιας μάνας ενός θύματος της τρομοκρατίας, που πιστεύω ότι έδωσε μάθημα σε όλους μας. «Το δικό μου το παιδί, είπε, δεν μπορεί να πάρει άδεια από κει που βρίσκεται…»

  Κι εμείς έχουμε ηθική υποχρέωση να ακούσουμε αυτά που είπε. Και πολιτική υποχρέωση να κλείσουμε και την τελευταία τρύπα, όλες τις κερκόπορτες ενός συστήματος που πολλές φορές δείχνει να νοιάζεται περισσότερο για την ευημερία των ακραίων παρά για την ασφάλεια των πολιτών».

  Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει το έργο του χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις καθώς όπως είπε στόχος του είναι να βγούμε από το μνημόνιο για να αποκατασταθούν οι αδικίες και να μειωθούν τα φορολογικά βάρη. «Τώρα αρχίζει η ανάκαμψη, γεννιέται μια καινούργια Ελλάδα» δήλωσε φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις περιπτώσεις που ήδη οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

  «Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι ξεπερνάμε το σημείο της μη επιστροφής, δεν υπάρχει γυρισμός σε αυτά που μας πλήγωσαν και μας ντρόπιασαν» τόνισε επισημαίνοντας πως η χώρα κάνει ένα τεράστιο βήμα για να ξεφύγει από την ασφυξία του μνημονίου. «Προχωρήσαμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, με πολύ κόπο και αγώνα, διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι θα βγαίναμε από το ευρώ, ότι θα αναγκαζόμαστε να πάρουμε μέτρα» τόνισε ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο γεγονός ότι η χώρα έβγαλε ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. Για τον κ. Σαμαρά η ανάκαμψη θα αρχίσει το 2014 καθώς το πρόγραμμα δουλεύει. «Λέω την αλήθεια και το ξέρετε, ναι το πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος, για αυτό και το αλλάξαμε» δήλωσε επισημαίνοντας τις περικοπές αλλά και την αντιμετώπιση των απερίγραπτων στρεβλώσεων.

  Για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο του κ. Σαμαρά μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο και φωτογράφισε λέγοντας πως «κάποιοι αντί να κοιτούν μπροστά προσπαθούν να μας πάνε πίσω, και θέλουν να μας ξαναβάλουν στην αβεβαιότητα, να συγκρουστούμε με όλα εκείνα που έπρεπε να είχαν αλλάξει». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα διαψεύσει όσους εύχονται «να μην τα καταφέρουμε, να αποτύχουμε, να υποστούμε νέους σκληρούς όρους δανεισμού» και έκανε λόγο για ύπουλες δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. «Τους διαψεύδουμε κάθε μέρα, και σύντομα η πρόοδος θα φανεί και στην πραγματική οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις τρεις άμεσες προτεραιότητές του για το επόμενο διάστημα. Όπως είπε στόχος του είναι η επιστροφή του 70% του πλεονάσματος στην κοινωνία καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει αποκατάσταση των αδικιών, κάτι που θα νοιώσουν εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Δεύτερος στόχος είναι για τον Αντώνη Σαμαρά η «πλήρης εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους» κάτι που χαρακτήρισε ως κρίσιμο για να ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις. «Το είχαμε συμφωνήσει ότι θα γινόταν εφόσον πιάναμε πλεόνασμα, εμείς κάναμε το δικό μας μερίδιο, το ίδιο περιμένουμε και από τους άλλους» είπε χαρακτηριστικά. Έμφαση για το επόμενο διάστημα δίνει ο πρωθυπουργός και στην επιτυχία της ελληνικής προεδρίας.

  Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε διεξοδικά στο νέο κλίμα που δημιουργείται, ένα κλίμα φιλικό προς τον επιχειρηματία καθώς όπως είπε έχουν γίνει ήδη πολλές τομές.

  Πηγή: AMΠE

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο