• Νέα δεδομένα για τα NPLs

  Νέα δεδομένα για τα NPLs

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 13:18:03 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Από την έντυπη έκδοση

  Tης Νένας Μαλλιάρα
  nmal@naftemporiki.gr

  Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την ερχόμενη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου επιταχύνει τις δράσεις των τραπεζών, τόσο σε επίπεδο οριστικών διευθετήσεων οφειλών όσο και στο μέτωπο των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη πελάτες των τραπεζών με επί χρόνια μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσεις, έχουν λάβει και θα λάβουν επιστολές με τις οποίες ενημερώνονται ότι το δάνειό τους θα τεθεί προς πώληση. Οι επιστολές αυτές υπήρξαν ήδη στην περίπτωση των καταναλωτικών NPLs της Eurobank που πωλήθηκαν στην Intrum Justitia (το deal ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά 150.000 επιστολές είχαν κοινοποιηθεί στους οφειλέτες από τον Ιούνιο), δημιουργώντας ένα ακόμη νέο δεδομένο για τράπεζες και δανειολήπτες. Οι μεν έπαυσαν να κυνηγούν τους οφειλέτες για ρυθμίσεις και έβγαλαν από τον ισολογισμό τους τα «κακά» δάνεια, οι δε βρίσκονται αντιμέτωποι με νέο αντισυμβαλλόμενο ένα fund.

  Διαπραγμάτευση με fund

  Γεγονός που στην πράξη σημαίνει πως οι οφειλέτες θα κληθούν να διαπραγματευθούν την οφειλή τους με το fund, το οποίο θα διεκδικεί την απαίτηση εις ολόκληρον, χωρίς να έχει ως αφετηρία διαπραγμάτευσης τυχόν ευνοϊκή λύση με «κούρεμα» οφειλής που είχε προτείνει η τράπεζα στον οφειλέτη. Πρόκειται για μία εξέλιξη που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους οι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενο δάνειο, οι οποίοι κινούνται στη λογική ότι το fund, επειδή αγόρασε πολύ φθηνά το δάνειο από την τράπεζα (π.χ. στην περίπτωση της Ιntrum στο 3% της αξίας του δανείου), θα ξεκινήσει από αυτή την αφετηρία τη διαπραγμάτευση για την είσπραξη της οφειλής…

  Επιθετικές ρυθμίσεις

  Εν τω μεταξύ, καθώς οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κύριο κορμό της στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τόσο οι επερχόμενοι πλειστηριασμοί όσο και η προοπτική των πωλήσεων δανείων οδηγούν σε πολύ «επιθετικότερες» ρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες ρυθμίσεις οφειλών με εθελοντική παράδοση ακινήτων στις τράπεζες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προς την κατεύθυνση αυτή η Eurobank «τρέχει» πιλοτικό πρόγραμμα με την ισπανική HipoGes.

  Τα amicable solutions

  Πρόκειται για την εφαρμογή της πρακτικής των amicable solutions, τις οποίες οι τράπεζες θα εφαρμόσουν σε δάνεια με πολυετή καθυστέρηση, καταγγελμένα και ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό και με τις οποίες η τράπεζα θα αποκτά το ενυπόθηκο ακίνητο με τη συναίνεση του οφειλέτη. Η συμφωνία με τον οφειλέτη θα προβλέπει είτε πώληση του ακινήτου σε τρίτον είτε αγορά του από την ίδια την τράπεζα, με ισόποση μείωση της οφειλής του δανειολήπτη έως πλήρη εξάλειψη του χρέους του.

  Οι επιλογές οριστικής διευθέτησης οφειλών που θα προσφέρονται μέσω συναινετικών λύσεων (amicable solutions) δίνουν δηλαδή στον οφειλέτη τη δυνατότητα είτε να πουλήσει το ακίνητο και με το τίμημα να αποπληρώσει το δάνειο (και να απομείνει ως οφειλή τυχόν διαφορά) είτε να παραδώσει το ακίνητό του σε συμφωνημένη τιμή στην τράπεζα και να του γίνει αντίστοιχη μείωση της οφειλής. Η δεύτερη επιλογή είναι και αυτή που θα εφαρμοστεί κυρίως, προσφέροντας στην πράξη τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να «κουρέψει» την οφειλή του, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει αν το ακίνητο κατέληγε σε πλειστηριασμό.

  Η δυνατότητα του «κουρέματος» θα υπάρχει διότι η τράπεζα θα διαγράφει το επιπλέον ποσό της απαίτησης, το οποίο θα απομένει μετά την εθελοντική παράδοση του ακινήτου. Κατ’ εξαίρεση θα το διεκδικεί μόνο εφόσον ο οφειλέτης έχει ετήσιο εισόδημα που υπερκαλύπτει το ύψος του δανείου του.

  Καταγγελμένες απαιτήσεις

  Σημειώνεται ότι οι καταγγελμένες απαιτήσεις (στις οποίες θα στοχεύουν οι συναινετικές λύσεις) στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, στο τέλος του 2016, ανέρχονταν σε 48 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 45% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Συνεπώς, η σημασία τους είναι καθοριστική στην προσπάθεια συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.   

  ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Νέες επενδύσεις της Lidl σε υποδομές logistics

  Νέες επενδύσεις της Lidl σε υποδομές logistics

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 13:18:03 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Από την έντυπη έκδοση

  Της Βάσως Βεγίρη
  vveg@naftemporiki.gr

  Στη δημιουργία νέων αποθηκών (σ.σ.: σε περιοχές που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες) και σε επέκταση υφιστάμενων θα προχωρήσει το 2018 η Lidl Hellas, σε συνέχεια των επεκτάσεων αποθηκών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

  Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής περιήγησης στις κεντρικές αποθήκες-κέντρο διανομής της Θεσσαλονίκης, συνολικού εμβαδού 60.000 τ.μ., που εξυπηρετούν 61 καταστήματα σε Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έγινε γνωστό ότι προσεχώς ολοκληρώνεται η επέκταση της αποθήκης των Τρικάλων, με μια επένδυση που, όπως πληροφορήθηκε η «Ν», είναι της τάξης των 9 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται επέκταση και άλλων αποθηκών στην Ελλάδα, όπως και της αποθήκης στην Κύπρο.

  Όπως επεσήμανε ο διευθυντής της αποθήκης Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Ταπάσκος, η εταιρεία έχει πάνω από 2.890 Έλληνες προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών, ενώ από Έλληνες παραγωγούς προέρχεται ποσοστό 85% των φρέσκων λαχανικών και φρούτων που εμπορεύεται και το 96% των κρεάτων-πουλερικών και ψαριών βάσει συγκεκριμένων ποιοτικών προδιαγραφών. Στην αποθήκη Θεσσαλονίκης ταξινομούνται ημερησίως 140.000 κιβώτια, πέρυσι ταξινομήθηκαν 40 εκατ. κιβώτια και φέτος μέχρις στιγμής ανέρχονται σε 32 εκατ. κιβώτια. Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Ταπάσκο, καταγράφεται αύξηση της διακίνησης κιβωτίων της τάξης του 10%.

  Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των χώρων και συστημάτων αποθήκευσης και logistics, εφαρμόζοντας γερμανικά hi-tech ηλεκτρονικά συστήματα τεχνικού ελέγχου και ιχνηλασιμότητας, με στόχο τη συνεχή μείωση των λειτουργικών της εξόδων και την παροχή του κέρδους που αποκομίζει με τον τρόπο αυτό προς τον καταναλωτή υπό τη μορφή προσφορών.

  Με επενδυτικό budget στα 80-100 εκατ. ευρώ για το 2018, όπως γνωστοποιήθηκε εξάλλου πρόσφατα κατά την παρουσίαση μελέτης για την κοινωνική και οικονομική επίδραση της εταιρείας στην Ελλάδα, η Lidl Hellas στοχεύει στη διεύρυνση της θέσης που κατέχει στην εγχώρια αγορά της οργανωμένης λιανικής τροφίμων. Το 2017 η εταιρεία επένδυσε 60 εκατ. ευρώ για επιπλέον προσφορές, στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής τιμών, την οποία σκοπεύει να συνεχίσει και να ενισχύσει περαιτέρω. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για το 2018 αφορά σε νέα καταστήματα, εγκαταστάσεις, ανακαινίσεις υφιστάμενων, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης σημείων, που σήμερα βρίσκονται στα περίχωρα, στα κέντρα των πόλεων. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να εγκαινιαστεί ένα κατάστημα νέας γενιάς στον Πειραιά, ενώ προγραμματίζεται για το οικονομικό έτος 2018-2019 η λειτουργία άλλων τριών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λάρισα.

  Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη  για την οικονομική και κοινωνική επίδραση της εταιρείας στην Ελλάδα, που αφορά τα έτη 2015 και 2016, η Lidl Hellas διέθεσε κεφάλαια άνω του 1,6 εκατ. ευρώ σε πρωτοβουλίες και δράσεις επικοινωνίας για την προώθηση και συμμετοχή στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. H συνολική προστιθέμενη αξία που δημιούργησε για το έτος 2015 εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 616 εκατ. ευρώ και για το 2016 σε 659 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 7%. Η συνολική προστιθέμενη αξία που δημιούργησε στην ελληνική οικονομία για το 2015 αντιστοιχεί στο 0,35% του ΑΕΠ και για το 2016 στο 0,37% του ΑΕΠ, η συνολική της συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα της χώρας για το 2015 ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ και για το 2016 σε 244 εκατ. ευρώ (αύξηση 6%), ενώ το 2016 είχε συνολικά 17.413 θέσεις εργασίας (άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες), αυξημένες κατά 6,5% σε σχέση με τις 16.353 θέσεις εργασίας του 2015. 

  ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ισόβια στον Μλάντιτς για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

  Ισόβια στον Μλάντιτς για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 13:18:03 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Ισόβια κάθειρξη στον πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων στον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη Ράτκο Μλάντιτς επέβαλε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, κρίνοντάς τον ένοχο για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

  Γνωστός με το προσωνύμιο «Χασάπης της Βοσνίας», αντιμετώπιζε 11 κατηγορίες ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ.

  Μεταξύ άλλων, ο Μλάντιτς καταδικάστηκε για τη μαζική δολοφονία περισσότερων από 7.000 Βόσνιων Μουσουλμάνων, ανδρών και νεαρών αγοριών, στη Σρεμπρένιτσα της νοτιοανατολικής Βοσνίας το 1995 και για την πολιορκία της πρωτεύουσας της χώρας, Σαράγεβο, στην οποία περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

  Νωρίτερα ο Σερβοβόσνιος πρώην στρατιωτικός είχε επικαλεστεί υπέρταση, ζητώντας να αναβληθεί η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, κάτι ωστόσο που δεν έγινε δεκτό και οδήγησε, μετά τις διαμαρτυρίες του Μλάντιτς, σε αποβολή του από την αίθουσα.

  naftemporiki.gr

  ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΟΗΕ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας: Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο

  Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας: Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 13:18:03 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, για την περίοδο των Χριστουγέννων 2017 ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας.

  Συγκεκριμένα, έχει ως εξής: 

  ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

  Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018 ο Σύλλογος προτείνει, όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου να παραμείνουν κλειστά.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • E-auctions of foreclosed property in Greece debut this month; bid to reduce massive NPLs load

  E-auctions of foreclosed property in Greece debut this month; bid to reduce massive NPLs load

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:56:28 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  By N. Malliara
  nmal@naftemporiki.gr

  The long-awaited commencement of electronic auctions of foreclosed property in Greece is now set for Nov. 29, a development expected to accelerate efforts by the country's thrice-recapitalized to reduce and better manage a "mountain" of bad debt smothering the credit system.

  According to reports, borrowers linked to unsecured loans that haven't been serviced for years have already been sent registered letters warning that their loan is set for resale on the secondary market. The latter is also a long-awaited development in Greece's battered banking system, following legal changes to allow the sale of NPLs to distress funds.

  Greek lender Eurobank recently took the lead in the sector, selling off a block of NPLs, identified as consumer loans, to Intrum Justitia earlier this month.

  Another 150,000 letters were sent to individuals with loan arrears in June 2017.

  Eurobank
 • Αύξηση 2,9% του δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρεμπόριο το γ' τρίμηνο

  Αύξηση 2,9% του δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρεμπόριο το γ' τρίμηνο

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:56:28 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Αύξηση 2,9% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο το γ' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ' τριμήνου 2016, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β' τριμήνου 2017 παρουσίασε μείωση 5,6%.

  Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο σημείωσε αύξηση 1% το γ' τρίμηνο 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β' τριμήνου 2017.

   

  ΕΜΠΟΡΙΟ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Κηδεύτηκε στο Κορλεόνε της Σικελίας ο αρχινονός της μαφίας Τοτό Ριίνα

  Κηδεύτηκε στο Κορλεόνε της Σικελίας ο αρχινονός της μαφίας Τοτό Ριίνα

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:56:28 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Κηδεύθηκε το πρωί στο χωριό Κορλεόνε της Σικελίας ο αρχινονός της Κόζα Νόστρα Τοτό Ριίνα, ο οποίος απεβίωσε στο νοσοκομείο της πόλης Πάρμα, την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως είχε ορισθεί από τις ιταλικές αρχές.

  Ο Ριίνα ενταφιάστηκε δίπλα στα μνήματα άλλων μεγαλονονών της σικελικής μαφίας, όπως του Λουτσιάνο Λίτζιο, του Μικέλε Ναβάρα και του Μπερνάρντο Προβεντσάνο.

  Η κόρη του Ριίνα, Λουτσία, έφυγε από το νεκροταφείο του Κορλεόνε χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Στην τελετή πήραν μέρος η σύζυγος του αρχινονού, Νινέτα Μπαγκαρέλα, η κόρη της Λουτσία και τα αδέλφια της Σαντούτσιο και Κοντσέτα.

  Ο Τοτό Ριίνα είχε καταδικασθεί από την ιταλική Δικαιοσύνη σε 26 φορές ισόβια ως εντολοδότης πάνω από 200 δολοφονιών (δεν δίστασε να διατάξει την θανάτωση και παιδιών) και δεν μετανόησε ποτέ για την δράση του.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Όλα τα νεότερα δεδομένα για την κυστική ίνωση

  Όλα τα νεότερα δεδομένα για την κυστική ίνωση

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:56:28 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Με αφορμή την Ευρωπαϊκή εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης 19-25 Νοεμβρίου, η κ. Χατζηαγόρου Ελπίδα, Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Πνευμονολογίας, ΑΠΘ, Τμήμα Κυστικής Ίνωσης του  Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία.

  Όπως λέει, ως επιστημονική υπεύθυνη και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Registry είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη καθώς στην τελευταία καταγραφή του 2015 περιλαμβάνονται τα κέντρα Αθήνας και  Θεσσαλονίκης με εγγεγραμμένους 590 ασθενείς που υπολογίζουμε ότι αντιστοιχούν στο 95% των ασθενών στην Ελλάδα.

  Αξίζει κανείς να παρατηρήσει ότι τα δεδομένα στην Ελλάδα είναι παρόμοια με το μέσο όρο στην Ευρώπη:  α)  η μέση ηλικία των ασθενών στη χώρα μας είναι 19.5 ετών – παρόμοια με το μέσο όρο στην Ευρώπη (20 ετών), β) η διάγνωση των ασθενών γίνεται νωρίς – η μέση ηλικία διάγνωσης στην Ελλάδα είναι 2.85 ετών, ενώ στην Ευρώπη 4.1 ετών, γ) οι μισοί ασθενείς (51%) στην Ελλάδα είναι πλέον ενήλικες, δ) η αναπνευστική λειτουργία και η θρέψη των ασθενών είναι σε άριστα επίπεδα: η μέση αναπνευστική λειτουργία (FEV1) στα παιδιά είναι 95% και στους ενήλικες 66%– αντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

  Το Registry έχει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, αφού αποτελεί ένα βασικό εργαλείο στα χέρια του ιατρού που μπορεί να εκτιμήσει το επίπεδο υγείας των ασθενών συγκριτικά με τα άλλα κράτη, να ελέγξει σε ποια σημεία υπερέχει και να βελτιώσει τα σημεία στα οποία υστερεί.

  Ενώ, η Συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Ιωάννα Λούκου, μας εξηγεί τι ακριβώς γίνεται με τις νέες θεραπείες. Όπως λέει, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς νέες καινοτόμες θεραπείες που στοχεύουν στα αίτια της νόσου. Έως τώρα έγκριση κυκλοφορίας έχουν λάβει μόνο δύο φάρμακα (KALYDEKO και ORKAMBI) που απευθύνονται σε πάσχοντες που φέρουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις της νόσου (υπάρχουν περισσότερες από 2.000 καταγεγραμμένες)  και όχι στο σύνολο των ασθενών. Το δεύτερο αφορά ομοζυγώτες της συχνότερης μετάλλαξης F508del, ηλικίας άνω των 12 ετών ενώ, πολύ σύντομα η θεραπεία αυτή θα επεκταθεί και σε μικρότερους ασθενείς. Ενδεικτικά αναφέρει, ότι στο Κέντρο Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» - που είναι και το μεγαλύτερο Κέντρο στη χώρα μας με πάνω από 300 ασθενείς – γίνεται ήδη χρήση των νέων θεραπειών από 75 περίπου ασθενείς.

  Εντός του 2018, επίκειται η έγκριση ενός νεότερου συνδυασμού φαρμάκων που θα στοχεύει τόσο στους ομοζυγώτες όσο και σε ορισμένους ετεροζυγώτες της F508del μετάλλαξης. 

  Όπως επισημαίνει η κ. Λούκου, εκτιμάται ότι έως το 2020, το 90% των ασθενών θα έχει πρόσβαση σε θεραπείες αυτού του είδους. Ενώ η γονιδιακή θεραπεία, που στοχεύει στο σύνολο των ασθενών άσχετα με τις μεταλλάξεις που φέρουν, βρίσκεται σε πιο πρώιμη φάση ανάπτυξης, με ενθαρρυντικά πάντως μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

  Η κ. Φιλία Διαμαντέα, διευθύντρια της Μονάδας Ενηλίκων Κυστικής Ίνωσης, στο Γενικό Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» μας περιγράφει την κατάσταση των ενηλίκων ασθενών και τις μεταμοσχεύσεις.

  Όπως λέει, στην Μονάδα Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο παρακολουθούνται και νοσηλεύονται στην παρούσα φάση 220 ασθενείς. Η Μονάδα υποδέχεται περίπου 20 νέους ασθενείς τον χρόνο από την αντίστοιχη Παιδιατρική Μονάδα στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ.Σοφία. Επειδή το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με κυστική ίνωση έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, διεθνώς έχει υπολογισθεί ότι ο αριθμός των ασθενών στα Τμήματα Ενηλίκων πρόκειται να αυξηθεί κατά 50% την επόμενη 10ετία. Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα τμήματα ενηλίκων με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, ιατρικό και παραϊατρικό.

  Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η παρακολούθηση και η φροντίδα αυτών των ασθενών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό πολλών ειδικοτήτων, με συντονιστή τον εξειδικευμένο Πνευμονολόγο. Ο αριθμός των εξειδικευμένων Πνευμονολόγων πρέπει να είναι 1 για κάθε περίπου 100 ασθενείς. Ταυτόχρονα εξειδικευμένοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων (Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, ΩΡΛ, Ρευματολόγος, Θωρακοχειρουργός και Επεμβατικός Ακτινολόγος), πρέπει να πλαισιώνουν την μονάδα, δεδομένης της προσβολής πολλών συστημάτων του οργανισμού από την νόσο. Στην παρούσα φάση στην μονάδα ενηλίκων του Σισμανογλείου απασχολούνται 1 μόνιμη και 1 επικουρική πνευμονολόγος , ενώ αναμένεται η πρόσληψη 2ου μόνιμου επιμελητή.

  Επειδή στους ενήλικες ασθενείς οι πιο σοβαρές επιπλοκές της νόσου αφορούν το αναπνευστικό σύστημα, η μεταμόσχευση πνευμόνων αποτελεί την μόνη βιώσιμη λύση στα τελικά στάδια αναπνευστικής ανεπάρκειας. Δεδομένου ότι δυστυχώς στην χώρα μας δεν υφίσταται μεταμοσχευτικό κέντρο που πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, η μονάδα ενηλίκων στο Σισμανόγλειο έχει συνδεθεί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης όπου τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί 40 επιτυχείς μεταμοσχεύσεις στους ασθενείς μας. Επειδή το κόστος της επέμβασης αλλά και της μετέπειτα παρακολούθησης και φροντίδας των ασθενών είναι υπέρογκο, υπάρχει άμεση ανάγκη να οργανωθεί τουλάχιστον σε πρώτη φάση ένα σύστημα παρακολούθησης των ασθενών μετά τον 1ο χρόνο από την μεταμόσχευση στην χώρα μας όπου σε συνεργασία με το μεταμοσχευτικό κέντρο της Βιέννης θα αναλάβει την επίβλεψη των ασθενών. Σε δεύτερη φάση, ένα καλά οργανωμένο μεταμοσχευτικό κέντρο με εξειδίκευση στην μεταμόσχευση πνευμόνων θα πρέπει να λειτουργήσει και στη χώρα μας.

  Τι γνωρίζουμε για την κυστική ίνωση 

  Πρόκειται για την πιο συχνή κληρονομική νόσο στη λευκή φυλή ενώ, στην χώρα μας εκτιμάται ότι γεννιέται ένα παιδί την εβδομάδα. Για να γεννηθεί ένα παιδί με κυστική ίνωση θα πρέπει να κληρονομήσει ένα ελαττωματικό γονίδιο από κάθε γονέα-φορέα. Στην Ελλάδα υπολογίζονται 500.000 φορείς, ενώ μπορεί να ανακαλύψει κάποιος αν είναι φορέας μέσω προγεννητικού ελέγχου. Είναι πολυσυστηματική νόσος καθώς επηρεάζει και καταστρέφει διάφορα όργανα και κυρίως τους πνεύμονες με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να καταλήγει από αναπνευστική ανεπάρκεια. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία.

  Τους στόχους, τις ανησυχίες και τις προκλήσεις για το 2018 αναλύει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης κ. Δημήτρης Κοντοπίδης.

  Όπως λέει, τα νέα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστα. Νέα φάρμακα για όλο και περισσότερους ασθενείς που με επίμονους αγώνες καταφέραμε να αποζημιώνονται στη χώρα μας. Όλο και περισσότεροι αριθμητικά γίνονται οι ενήλικες ασθενείς, ενώ αυξάνεται σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Οι μεταμοσχεύσεις τα τελευταία 4  χρόνια κοντεύουν να φτάσουν τον  αριθμό του συνόλου των μεταμοσχεύσεων πνεύμονα που έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς μας από το 1983.

  Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κοντοπίδη, υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Το μεγαλύτερο εντοπίζεται στις υπο στελεχωμένες μονάδες ενηλίκων Κ.Ι. του ‘’Σισμανογλείου’’ στην Αθήνα και του ‘’Παπανικολάου’’ στην Θεσσαλονίκη, που λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία των ιατρών και του ελάχιστου προσωπικού όπου αν δεν βρεθεί άμεσα λύση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Η ‘’φιλοξενία’’ των ασθενών για μεταμοσχεύσεις στην Αυστρία εκτός από το υπέρογκο κόστος έχει και αυτή ημερομηνία λήξης. Αν δεν προχωρήσουμε έγκαιρα σε πρόγραμμα παρακολούθησης ‘’follow up’’ των μεταμοσχευμένων ασθενών και στη συνέχεια ανάπτυξής  του σε πλήρες πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, είναι μια ακόμη τραγική κατάληξη απώλειας κεκτημένου των ασθενών για 2η ευκαιρία στην ζωή. Ο εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), έχει επανειλημμένως αναλύσει το σχέδιο δράσης που θα πρέπει να υποστηριχτεί έγκαιρα από την Πολιτεία. 

  Παρόλα αυτά, οι επιτυχής συνεργασίες στα θέματα των μεταμοσχεύσεων με την Αυστρία, η διασύνδεση της μονάδας Κ.Ι. Σισμανογλείου με την αντίστοιχη εξειδικευμένη μονάδα ενηλίκων Κ.Ι. του  Southampton χωρίς κόστος στο ελληνικό κράτος  και η αποτελεσματική διεκδίκηση αποζημίωσης καινοτόμων φαρμάκων για τους ασθενείς είναι αποτέλεσμα της αναζήτησης και εφαρμογής λύσεων μέσω καλών πρακτικών εξωτερικού.

  «Η αναμονή έγκρισης κλινικών μελετών καινοτόμων φαρμάκων που αφορούν ετεροζυγώτες ασθενείς με την μετάλλαξη df508 στην χώρα μας αρχές του 2018, η ένταξη στα κέντρα αναφοράς των μονάδων Κ.Ι., η κατ’ οίκον νοσηλεία, η έναρξη προγραμμάτων μεταμόσχευσης στην χώρα μας και τέλος η ένταξη προγραμμάτων  άσκησης και φυσιοθεραπείας σε καθημερινή βάση που θα προσδώσει μεγαλύτερο προσδόκιμο και ποιότητα ζωής στους ασθενείς, είναι οι βασικοί μας στόχοι μας για το 2018» τονίζει κλείνοντας ο κ. Κοντοπίδης.

  ΥΓΕΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ανεπάρκεια βιταμίνης D και πολυκυστικές ωοθήκες μειώνουν τα ποσοστά επιτυχούς εξωσωματικής

  Ανεπάρκεια βιταμίνης D και πολυκυστικές ωοθήκες μειώνουν τα ποσοστά επιτυχούς εξωσωματικής

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:56:28 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Η αυτόλογη έγχυση πλάσματος στις τελευταίες εξελίξεις της εξωσωματικής 08/11 12:27 Μωρά με τρεις γονείς: Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται 27/09 11:28 Μύθοι και αλήθειες για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών  08/09 19:39

  Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, οι οποίοι μελέτησαν δύο μεγάλες κλινικές μελέτες που είχαν διεξαχθεί με γυναίκες οι οποίες είχαν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ανεπάρκεια βιταμίνης D και είχαν παρουσιάσει κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες με εξωσωματική γονιμοποίηση.

  Οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν τα ευρήματα δύο μεγάλων κλινικών μελετών, των PPCOS II και AMIGOS. Οι μελέτες αυτές είχαν εξετάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για αύξηση της γονιμότητας στη βελτίωση των ποσοστών εγκυμοσύνης σε γυναίκες οι οποίες είτε έπασχαν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είτε από ανεξήγητη υπογονιμότητα.

  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάνω από 1.000 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν είχαν επαρκή ποσοστά βιταμίνης D στον οργανισμό τους, δεν κατάφεραν να έχουν μία επιτυχή διαδικασία. Μάλιστα, αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των γυναικών, τη φυλή, την ηλικία, τους δείκτες μεταβολικής λειτουργικότητας ή τη θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε.

  Αντίθετα, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τις εκβάσεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις γυναίκες οι οποίες έπασχαν από ανεξήγητη υπογονιμότητα.

  Τα ευρήματα παρουσιάσθηκαν πριν λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) που έγινε στο San Antonio, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

  Όπως εξήγησε ο χειρουργός γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ιατρική Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, η έρευνα αυτή δείχνει ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο και στη γονιμότητα των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Όπως είπε, ενισχύει τα ευρήματα προγενέστερων μελετών οι οποίες έχουν συσχετίσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με την μειωμένη ωορρηξία, έπειτα από τη λήψη φαρμάκων για τη γονιμότητα και με τη μείωση των πιθανοτήτων επιτυχημένης εγκυμοσύνης, δηλαδή κύησης που οδηγεί στην γέννηση υγιούς μωρού.

  ΥΓΕΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Παράνομες αφίξεις επικαλείται η Γερμανία για τους αυστηρούς ελέγχους επιβατών από Ελλάδα

  Παράνομες αφίξεις επικαλείται η Γερμανία για τους αυστηρούς ελέγχους επιβατών από Ελλάδα

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:45:36 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Συστηματικοί έλεγχοι στους Έλληνες σε γερμανικά αεροδρόμια 22/11 07:41 Κομισιόν: Τριμερής για τους εξονυχιστικούς ελέγχους επιβατών από Ελλάδα στη Γερμανία 21/11 14:04

  Την αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν επικαλούνται οι γερμανικές αρχές, για να δικαιολογήσουν τους συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούν από τις 12 Νοεμβρίου σε επιβάτες πτήσεων προερχόμενων από την Ελλάδα. 

  Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, το οποίο επικαλείται η Deutsche Welle, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πτήσεις από την Ελλάδα εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, αριθμός που χαρακτηρίζεται ως πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Σένγκεν.

  Αίσθηση μάλιστα προκαλεί αναφορά της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας στη Deutsche Welle ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από τη Τουρκία ή την Αίγυπτο».

  Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί υποχρεώνουν το τελευταίο διάστημα τα αεροπλάνα από την Ελλάδα να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους και στη συνέχεια ελέγχουν όλους τους επιβάτες.

  Η Κομισιόν τοποθετήθηκε για το ζήτημα αναφέροντας ότι το Βερολίνο κάνει χρήση του κώδικα του Σένγκεν, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε χώρες που συμμετέχουν να πραγματοποιούν ελέγχους για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

  Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, η Γερμανία είχε ενημερώσει ότι θα κάνει χρήση αυτού δικαιώματος για ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα, ενώ έδωσε εγγυήσεις ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι στοχευμένοι και περιορισμένοι στον χρόνο.

  Η εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι με πρωτοβουλία της Κομισόν θα υπάρξει σήμερα τριμερής συνάντηση (Κομισιόν, Βερολίνο, Αθήνα) σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να παρασχεθούν όλες οι πληροφορίες σε σχέση με το θέμα.

  Θα πρέπει να σημειωθεί πως με βάση τις προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο, τα κράτη μέλη μπορούν να λόγους εσωτερικής ασφάλειας να επιβάλουν ελέγχους για ένα έτος με δυνατότητα παράτασης για δύο εξάμηνα, ενώ η μέγιστη συνολική περίοδος καθορίζεται σε δύο έτη.

   

  ΓΕΡΜΑΝΙΑ Γερμανία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Έφη Αχτσιόγλου: Μέρισμα και για όσους είχαν εισοδήματα πέρυσι, αλλά ήταν άνεργοι το 2017

  Έφη Αχτσιόγλου: Μέρισμα και για όσους είχαν εισοδήματα πέρυσι, αλλά ήταν άνεργοι το 2017

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:45:36 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» 21/11 14:33

  Θα λάβουν το μέρισμα όσοι είχαν εισοδήματα το 2016, αλλά ήταν άνεργοι το 2017, έκανε γνωστό, μιλώντας στον Real FM, η η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

  Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας διευκρίνισε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ανοίγουν οι πύλες του taxisnet για την υποβολή αιτήσεων, στο koinonikomerisma.gr.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χαρίρι ανέστειλε την παραίτησή του

  Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χαρίρι ανέστειλε την παραίτησή του

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:34:24 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Λίβανος: Τα βλέμματα στραμμένα στον Χαρίρι 22/11 11:08 Επέστρεψε στον Λίβανο ο Χαρίρι 21/11 23:46

  Ο Σάαντ Αλ Χαρίρι ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία του Λιβάνου, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του προέδρου της χώρας Μισέλ Αούν που ζήτησε να δοθεί περιθώριο στον διάλογο.

  «Υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου στον πρόεδρο Αούν και εκείνος μου ζήτησε να περιμένω για να υπάρξει περαιτέρω διάλογος για τους λόγους (για τους οποίους υποβλήθηκε) και για το πολιτικό υπόβαθρο και ανταποκρίθηκα», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Σάαντ Αλ Χαρίρι.

  Ο φιλοδυτικός, σουνίτης μουσουλμάνος πολιτικός ηγείται κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν κόμματα και των τριών βασικών θρησκευτικών κοινοτήτων, χριστιανών μαρωνιτών, σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων.

  Συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι και των δύο μεγάλων πολιτικών μπλοκ της χώρας, της αντιισραηλινής και φιλικής προς το καθεστώς Άσαντ της Συρίας και προς το Ιράν «Συμμαχίας της 8ης Μαρτίου» και της αντιιρανικής, φιλοδυτικής και φιλοσαουδαραβικής «Συμμαχίας της 14ης Μαρτίου», στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο κ. Χαρίρι.

  naftemporiki.gr

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ο «λογαριασμός» του 2018

  Ο «λογαριασμός» του 2018

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:34:24 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα «Ψαλίδι» ύψους 1,6 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες το 2018 22/11 09:13 Το τρίπτυχο εκτέλεσης του πιο κρίσιμου προϋπολογισμού 22/11 09:06 Προϋπολογισμός 2018: Αυξημένοι κατά 951 εκατ. ευρώ οι φόροι 21/11 21:26

  Από την έντυπη έκδοση 

  Του Γιώργου Κούρου
  gkouros@naftemporiki.gr

  Στον «αστερισμό» της λιτότητας κινείται και o νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2018 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, «πιστός» και αυτός στις απαιτήσεις των μνημονιακών δεσμεύσεων, βάσει των οποίων από τις αρχές του επόμενου έτους τίθενται σε εφαρμογή 12 νέα μέτρα.

  Οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 478 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την άμεση φορολογία και άλλα 473 εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι τα καθαρά έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,8 δισ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άμεσοι φόροι υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 20,766 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για φέτος ύψους 20,288 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν και θα φθάσουν στα 27,390 δισ. ευρώ από 26,917 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισπραχθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

  Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις των εισπράξεων του νέου κρατικού προϋπολογισμού κινούνται κάτω από τους αρχικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, λόγω κυρίως της κάμψης που καταγράφεται στο σκέλος των εσόδων φέτος, που σε ταμειακή βάση φτάνει τα 2,95 δισ. ευρώ. 

  Η εν λόγω απόκλιση άλλωστε αποτελεί πλέον και τη μεγάλη «αγωνία» του οικονομικού επιτελείου, εάν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις που είναι μεν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως προστίθενται σε μια σειρά πολλών βαρών που έχουν κληθεί να σηκώσουν οι πολίτες. 

  Γεγονός που αποτυπώνεται άλλωστε στην κάμψη που καταγράφουν τα έσοδα τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους, αλλά και στην «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που πιστοποιούν την «κόπωση» των φορολογουμένων.

  Τα μεγέθη του 2018
  Ειδικότερα, με βάση το κείμενο του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50.509 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.795 εκατ. ευρώ έναντι του 2017 και μειωμένα κατά 764 εκατ. ευρώ έναντι των προβλέψεων του ΜΠΔΣ 2018-2021. 

  Άμεσοι φόροι
  Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 20.766 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 478 εκατ. ευρώ έναντι του 2017 και μειωμένοι κατά 687 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Ειδικότερα:

  Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 8.725 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 456 εκατ. έναντι του 2017, κυρίως λόγω της εκτιμώμενης απόδοσης των παρεμβάσεων που αφορούν την κατάργηση του 25% του αφορολόγητου σε βουλευτές και δικαστικούς, τη φορολόγηση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων, την κατάργηση της έκπτωσης στις ιατρικές δαπάνες, καθώς και της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να παρουσιάσει μείωση κατά 111 εκατ. ευρώ έναντι του 2017 και να διαμορφωθεί στα 3.322 εκατ. ευρώ, λόγω της επίδρασης της αυξημένης προκαταβολής του 2017. Οι φόροι περιουσίας προβλέπεται να φθάσουν στα 3.379 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 179 εκατ. ευρώ έναντι του 2017, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην προαναφερόμενη μετακύλιση της τελευταίας δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του έτους 2017, στον Ιανουάριο του 2018. Οι άμεσοι φόροι ΠΟΕ αναμένεται να διαμορφωθούν στα 1.718 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 103 εκατ. ευρώ έναντι του 2017, ενώ οι λοιποί άμεσοι φόροι θα διαμορφωθούν στα 2.362 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 8 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.

  Έμμεσοι φόροι
  Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 27.390 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 473 εκατ. ευρώ έναντι του 2017 και μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ΜΠΔΣ 2018-2021. Ειδικότερα:

  Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 15.845 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 78 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Οι φόροι κατανάλωσης θα διαμορφωθούν στα 9.706 εκατ. ευρώ αυξημένοι κατά 439 εκατ. έναντι του 2017. Οι έμμεσοι φόροι ΠΟΕ θα διαμορφωθούν στα 851 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 71 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.

  Μη φορολογικά έσοδα
  Οι απολήψεις του Τακτικού Προϋπολογισμού από την Ε.Ε. προβλέπεται να φθάσουν στα 331 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων (170 εκατ.) αφορά απολήψεις από το ΕΓΤΑΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων αγροτικής ανάπτυξης. Τα έσοδα από τις μεταναστευτικές ροές προβλέπονται στα 100 εκατ. ευρώ.

  Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα προβλέπονται στα 3.942 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 398 εκατ. ευρώ έναντι του 2017 και αυξημένα κατά 280 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα πρόσθετα έσοδα από την εισαγωγή των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), ύψους 100 εκατ. ευρώ.

  Μη τακτικά έσοδα 
  Τα έσοδα των καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 304 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7 εκατ. ευρώ έναντι του 2017 και κατά 21 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021.

  Μεταφορά απoδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου
  Από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs), καθώς και από το Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων (SMPs), της ΕΚΤ, αναμένεται να εισπραχθούν 314 εκατ. ευρώ.

  Επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων
  Οι επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 3.648 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 265 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021.

  Έσοδα Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
  Τα έσοδα του ΠΔΕ για το έτος 2018 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 3.735 εκατ. ευρώ σε ταμειακή βάση και στα 3.764 εκατ. ευρώ σε δεδουλευμένη βάση, χωρίς να παρουσιάζουν απόκλιση από τον στόχο του ΜΠΔΣ 2018-2021.

  «Τρύπα» 2,95 δισ. το 2017
  Όσον αφορά το τρέχον έτος, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού (σε ταμειακή βάση), μετά τη μείωση των επιστροφών φόρων, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 48.715 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αρνητική απόκλιση κατά 2.949 εκατ. ευρώ ή 5,7% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού η εν λόγω απόκλιση είχε οριοθετηθεί σε 1,860 δισ. ευρώ. Η ανωτέρω πάντως μεγαλύτερη απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως:

  στις αυξημένες επιστροφές φόρων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 5.577 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 2.253 εκατ. έναντι του στόχου σε ταμειακή βάση, ενώ σε δημοσιονομική βάση η αύξηση έναντι του στόχου περιορίζεται σε 506 εκατ.,  στη μείωση κατά 996 εκατ. ευρώ στον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ), στη μετακύλιση της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2017, εκτιμώμενου ποσού 281 εκατ. ευρώ, στον Ιανουάριο του 2018. 

  Παράλληλα, άλλες κατηγορίες εσόδων αναμένεται να καταγράψουν υπέρβαση 581 εκατ. ευρώ (σε ταμειακή βάση) περιορίζοντας τη συνολική ταμειακή απόκλιση των εσόδων στα 2.949 εκατ.

  Άμεσοι φόροι
  Από την άμεση φορολογία, εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 20.288 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.237 εκατ. ευρώ ή 5,7% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Η απόκλιση αυτή οφείλεται, κυρίως, στις μειωμένες εκτιμήσεις εσόδων από το ΦΕΦΠ, λόγω μείωσης της φορολογικής βάσης και στη μετακύλιση καταβολής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ 2017 τον Ιανουάριο του 2018, όπως προαναφέρθηκε. Ειδικότερα:

  Ο φόρος εισοδήματος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 12.897 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 1.140 εκατ. από τον στόχο. Η μείωση αυτή προέρχεται κατά 996 εκατ. από τη φορολογία των φυσικών προσώπων, κατά 89 εκατ. από τη φορολογία των νομικών προσώπων και κατά 55 εκατ. από τη φορολογία ειδικών κατηγοριών. Οι φόροι περιουσίας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 3.200 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 117 εκατ. ευρώ από τον στόχο του ΜΠΔΣ 2018-2021, λόγω της μετακύλισης καταβολής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ 2017 τον Ιανουάριο 2018. Οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) αναμένεται να διαμορφωθούν στα 1.821 εκατ., αυξημένοι κατά 178 εκατ.  Οι λοιποί άμεσοι φόροι αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2.370 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 158 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων εισπράξεων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από το τέλος επιτηδεύματος και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ως αποτέλεσμα της μειωμένης φορολογικής βάσης.

  Έμμεσοι φόροι
  Από τους έμμεσους φόρους αναμένεται να εισπραχθούν 26.917 εκατ., ποσό αυξημένο κατά 199 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Ειδικότερα:

  Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να διαμορφωθούν στα 15.767 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 222 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από την εμφάνιση στα έσοδα ΦΠΑ λοιπών προϊόντων ποσού ύψους 296 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (που στη συνέχεια εμφανίστηκε στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, αυξάνοντας ισόποσα τις επιστροφές φόρων). Μειωμένος εμφανίζεται ο ΦΠΑ στα καπνικά προϊόντα κατά 74 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών δεν παρουσιάζει απόκλιση σε σχέση με τον στόχο. Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 9.267 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 269 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021. Η μείωση αυτή προέρχεται από τους λοιπούς ΕΦΚ, οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 320 εκατ. ευρώ, λόγω της αυξημένης αποθεματοποίησης στα καπνικά προϊόντα του έτους 2016. Οι έμμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) αναμένεται να διαμορφωθούν στα 922 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 204 εκατ. ευρώ.

  Μη φορολογικά έσοδα
  Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 4.340 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 361 εκατ. ευρώ ή 9,1% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στους εξής παράγοντες: 

  στα αυξημένα, κατά 137 εκατ. ευρώ, έσοδα από μερίσματα λόγω της συμμετοχής του Δημοσίου στα κέρδη Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, στα αυξημένα, κατά 100 εκατ. ευρώ, έσοδα από πρόστιμα,  στα αυξημένα, κατά 29 εκατ. ευρώ, έσοδα από την είσπραξη φόρων με ταυτότητα οφειλής, μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, που καταχωρούνται προσωρινά σε μη φορολογικό κωδικό εσόδου,  στα έσοδα, ύψους 29 εκατ. ευρώ, από την καταβολή προμήθειας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου από τα πιστωτικά ιδρύματα, για την υπερβάλλουσα αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση οικονομικού έτους 2016, που δεν είχαν προβλεφθεί στο ΜΠΔΣ.

  «Πακέτο» κοντά στο 1 δισ. 
  Το «πακέτο» των μέτρων για το 2018 αφορά και αυξήσεις φόρων και επιβολής νέων τελών αλλά και την περικοπή δαπανών, όπως:

  1. Κατάργηση της έκπτωσης 10% στις ιατρικές δαπάνες. 
  2. Κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5%. 
  3. Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης. 
  4. Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb). 
  5. Κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών.
  6. Επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία / ενοικιαζόμενα. 
  7. Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά. 
  8. Επιβολή φόρου υπεραξίας (15%) στις πωλήσεις ακινήτων. 
  9. Επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία. 
  10. Κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.
  11. Αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 
  12. Αυστηρή εφαρμογή του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του clawback για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

  Μειωμένες σε σχέση με τον στόχο του μεσοπρόθεσμου οι δαπάνες
  Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού (σε ταμειακή βάση) για το έτος 2018 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 48,438 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 916 εκατ. ευρώ σε σχέση τον στόχο του ΜΠΔΣ 2018-2021, κυρίως λόγω της μείωσης της δαπάνης τόκων, της επανεκτίμησης της επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου, της μείωσης του ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ, της επανεκτίμησης των αποδιδόμενων πόρων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της επανεκτίμησης των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης. 

  Σε σύγκριση με το 2017 οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2018 προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,077 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 43,238 δισ. ευρώ το 2018, μειωμένες κατά 216 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021 και κατά 1,276 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2017.

  Ειδικότερα, για τις επιμέρους βασικές κατηγορίες δημοσίων δαπανών, ο προϋπολογισμός προβλέπει τα ακόλουθα: 

  Αποδοχές και συντάξεις: Οι δαπάνες για την καταβολή μισθών και συντάξεων προβλέπεται να ανέλθουν στα 12,298 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, αυξημένες κατά 371 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, κυρίως λόγω των αυξημένων εργοδοτικών εισφορών του κράτους ως εργοδότη υπέρ του ΕΦΚΑ για τους υπαλλήλους που υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου έως 31/12/2016 (από 3,33% το 2017 σε 6,67% το 2018), της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων, καθώς και της συνεχιζόμενης από το 2017 μείωσης του αριθμού των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης. Σε σύγκριση με το 2017, οι δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 378 εκατ. ευρώ.

  Πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές: Οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής προβλέπεται να ανέλθουν στα 417 εκατ. ευρώ, έναντι 348 εκατ. ευρώ για το έτος 2017. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στη μεταφορά της δαπάνης της ειδικής αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας από τη μείζονα κατηγορία των αποδοχών και συντάξεων στην κατηγορία πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές, σύμφωνα με νομοθετικές παρεμβάσεις που περιελήφθησαν στα ειδικά μισθολόγια.

  Καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες (πλην αποθεματικού): Οι δαπάνες αυτές προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 1,951 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κυρίως τις καταναλωτικού χαρακτήρα δαπάνες λειτουργίας των φορέων της κεντρικής διοίκησης, τις δαπάνες για προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών και τις δαπάνες μετακίνησης του προσωπικού για εκτέλεση υπηρεσίας.
  Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και δράσεις συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ περίπου για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής που χρηματοδοτούνται από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

  Αποθεματικό: Για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και έκτακτου χαρακτήρα δαπανών έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά και στον προϋπολογισμό του 2017.

  Πληρωμές που αντικρίζονται από πραγματοποιούμενα έσοδα: Οι πιστώσεις της κατηγορίας αυτής αφορούν αποδόσεις πόρων σε τρίτους κ.λπ. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως οι αποδόσεις πόρων στους ΟΤΑ και οι αποδόσεις στην Ε.Ε. Οι δαπάνες αυτές προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 5,138 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2017 κατά 149 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξημένες αποδόσεις προς τους ΟΤΑ.

  Δαπάνες προμηθειών τραπεζών, ESM και λοιπές δαπάνες δημόσιου χρέους: Οι δαπάνες αυτές προβλέπονται στα 65 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με το έτος 2017.

  Δαπάνες τόκων: Οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν στα 5,2 δισ. ευρώ, έναντι 6 δισ. ευρώ το 2017.

  ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Χάρη σε… δύο γαλοπούλες απένειμε ο Τραμπ

  Χάρη σε… δύο γαλοπούλες απένειμε ο Τραμπ

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:34:24 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Την παράδοση που θέλει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απονέμει χάρη σε μια τυχερή γαλοπούλα λίγο πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών τήρησε και ο Ντόναλντ Τραμπ, μια κίνηση που… δεν αναμένεται να προκαλέσει επικρίσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

  Πρόκειται για μία τελετή που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην προεδρική κατοικία εδώ και αρκετές δεκαετίες, αποτελώντας παράδοση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Ημέρα των Ευχαριστιών σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και είναι συνδεδεμένη με την κατανάλωση γαλοπούλας.

  Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια και τον γιο τους, Μπάρον, ο κ. Τραμπ μετέβη στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου και έδωσε χάρη σε δύο γαλοπούλες, οι οποίες ακούν στα ονόματα Ντράμστικ και Γουίσμπον.

  ODN Χάρη σε… δύο γαλοπούλες απένειμε ο Τραμπ

  Ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε μάλιστα στον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πέρσι είχε απονείμει χάρη σε δύο ακόμη γαλοπούλες, τον Τέιτερ και τον Τοτ.

  «Όπως ξέρετε, ανέλαβα δράση για να ανατρέψω ορισμένες από τις αποφάσεις του προκατόχου μου. Ωστόσο, όπως με ενημέρωσε η νομική υπηρεσία του Λευκού Οίκου, η χάρη στον Τέιτερ και τον Τοτ δεν γίνεται να ανακληθεί», είπε χαριτολογώντας ο Αμερικανός πρόεδρος.

  Η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving) αποτελεί μια ετήσια παραδοσιακή γιορτή στη Βόρεια Αμερική. Με τη συγκεκριμένη γιορτή, απονέμονται ευχαριστίες προς τον Θεό για τα αγαθά που αποκόμισε ο καθένας στο τέλος της σοδειάς.

  REUTERS/JIM BOURG

  Η πρώτη Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα σε περιοχές του σημερινού Καναδά, ενώ από τις αρχές του 17ου αιώνα άρχισε να γιορτάζεται και σε περιοχές των σημερινών ΗΠΑ.

  Στον Καναδά η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ενώ στις ΗΠΑ την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

  naftemporiki.gr

  ΗΠΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:12:19 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Μικτή είναι η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ανακοινώσεις νέων εταιρικών αποτελεσμάτων, οικονομικών στοιχείων στοιχείων από την Ευρωζώνη, καθώς στις εξελίξεις στη Γερμανία μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων.

  Επίσης σήμερα αναμένεται και η ενημέρωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. 

  Λίγο πριν τις 12.00 ώρα Ελλάδας ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ήταν αμετάβλητος στις 388,11 μονάδες. 

  Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 0,24% στις 13.136,54 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι ήταν στο -0,07% στις 5.362,22 μονάδες.

  Στον αντίποδα, ο FTSE στο Λονδίνο ενισχυόταν 0,29% στις 7.432,95 μονάδες, ενώ και ο IBEX στη Μαδρίτη σημείωνε άνοδο 0,37% στις 10.030,60 μονάδες.

  ΣΧΟΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • NBA: Σούπερ ανατροπή οι Λέικερς με Σικάγο

  NBA: Σούπερ ανατροπή οι Λέικερς με Σικάγο

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:12:19 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Την όγδοη νίκη σε 18 αγώνες σημείωσαν οι Λέικερς, που επιβλήθηκαν του Σικάγο με 103-94 στο Staples Center τους Λος Άντζελες, στον μοναδικό αγώνα της ημέρας στο NBA.

  Για να συμβεί αυτό, πάντως, οι γηπεδούχοι χρειάστηκε να κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, αφού οι Μπουλς είχαν φτάσει να προηγηθούν ακόμα και με 19 πόντους, στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου. 

  Οι «λιμνάνθρωποι» δεν τα παράτησαν όμως και με τους Κούζμα (22 πόντοι), Κάλντγουελ-Πόουπ (21 πόντοι, 9 ριμπάουντ) και  Ίνγκραμ (17 πόντοι) επέστρεψαν στο παιχνίδι. 

  Οι «Ταύροι» πάντως δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να είναι ανταγωνιστικοί ως το τέλος, όμως δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν τη δωδέκατη ήττα σε 15 αγώνες και μαζί με Ντάλας και Ατλάντα είναι οι «χειρότερες» ομάδες του πρωταθλήματος έως τώρα.

  NBA 2017-18 NBA ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΟΣΜΟΣ NBA

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ημιβυθίστηκε το σκάφος που πήρε φωτιά στη Γλυφάδα

  Ημιβυθίστηκε το σκάφος που πήρε φωτιά στη Γλυφάδα

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 12:03:06 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Ημιβυθίστηκε το σκάφος που πήρε φωτιά στη γ' μαρίνα Γλυφάδας, ενώ ζημιές υπέστησαν και δύο ακόμη σκάφη που ήταν ελλιμενισμένα αριστερά και δεξιά του. 

  Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά επεκτάθηκε και στο τουριστικό σκάφος «SILVER BLUE V», σημαίας Αγγλίας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής και να γίνει απάντληση υδάτων.

  Ζημιές προκλήθηκαν επίσης, λόγω υψηλής θερμοκρασίας, στην αριστερή πλευρά του τουριστικού σκάφους «ΑΝΤΟΚΑ», σημαίας Αγγλίας, που βρισκόταν δεμένο στη δεξιά του φλεγόμενου σκάφους, με όνομα «CLADS» και σημαία Ολλανδίας.

  Μετά το συμβάν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση από υπολείμματα καύσης και ελαιώδη μείγματα, σε έκταση περίπου 200 τ.μ..

  Το Λιμενικό εφάρμοσε τοπικό σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης αντιμετώπισης ρύπανσης, ενώ από τον φορέα διαχείρισης «Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας» επίκειται ανάθεση του έργου σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία πόντισης πλωτού φράγματος.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ισπανία: Ο Μπερίσο διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη

  Ισπανία: Ο Μπερίσο διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:51:10 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η Σεβίλη πέτυχε χθες το βράδυ έναν άθλο για τον οποίο θα γίνεται λόγος επί μακρόν, αφού κατόρθωσε να ισοφαρίσει τη Λίβερπουλ παρότι βρέθηκε να χάνει με 0-3 στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», αλλά η επόμενη ημέρα βρήκε τους πάντες στο σύλλογο στενοχωρημένους.

  Ο τεχνικός των Ανδαλουσιάνων, Εντουάρντο Μπερίσο, πάσχει από αδενοκαρκίνωμα του προστάτη και το προσεχές διάστημα, μετά από σειρά νέων εξετάσεων, θα αποφασιστεί η μέθοδος αντιμετώπισης της ασθένειας, όπως ανακοίνωσε επισήμως η ομάδα της ισπανικής Λίγκας.

  Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται η συμπαράσταση του συλλόγου προς τον 48χρονο τεχνικό, ωστόσο άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τον πάγκο της ομάδας. Η είδηση για την ασθένεια του Μπερίσο έγινε γνωστή μετά τον αγώνα με τη Λίβερπουλ για το Champions League, από την ιστοσελίδα Sevillainfo.es.

  Μετά τη λήξη του αγώνα παίκτες και προπονητής έγιναν μια αγκαλιά, αφού κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές της Σεβίλης ήδη γνώριζαν για την ασθένεια του Αργεντινού τεχνικού. 

  CHAMPIONS LEAGUE 2017-2018 ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΟΣΜΟΣ ΙσπανίαChampions League

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Κατάληψη μελών της ΠΕΝΕΝ στα γραφεία της ΠΝΟ

  Κατάληψη μελών της ΠΕΝΕΝ στα γραφεία της ΠΝΟ

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:51:10 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Σε κατάληψη των γραφείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) προχώρησαν από νωρίς το πρωί μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), με αίτημα τον «εκδημοκρατισμό και την ανασυγκρότηση του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

  Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ τόνισε ότι η νομοθεσία για το ναυτικό επάγγελμα θα πρέπει αλλάξει στην κατεύθυνση ενός εκσυχρονισμού και μιας ουσιαστικής βελτίωσης, με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

  Πρόσθεσε ότι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ εφαρμόζεται για όλη την έκταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα από το 1982 με τον νόμο 1264, δεν ισχύει για το ναυτικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση είχε προεκλογικά δεσμευθεί, αλλά και με τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή, ότι θα προχωρήσει στον εκσυχρονισμό του ναυτικού συνδικαλιστικού κινήματος με την κατάθεση σχετικού νόμου ή τροπολογίας.

  Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι «η ΠΝΟ είναι η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση στη χώρα που δεν εφαρμόζεται στο εσωτερικό της και στην εκλογή των όποιων οργάνων το σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόζεται σε όλη την έκταση των συνδικάτων από το 1982 με τον νόμο 1264, ενώ δεν έχει εκλεγμένο προεδρείο και η μόνη θέση εκλογής είναι αυτή του γενικού γραμματέα ο οποίος περιστοιχίζεται, από το ίδιο το αντιδραστικό καταστατικό, από υπερεξουσίες και αρμοδιότητες που τον καθιστούν πανίσχυρο στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας».

  Προσθέτει επίσης ότι «ένα άλλο δείγμα της άθλιας αντιδραστικής εσωτερικής λειτουργίας αποτελεί το γεγονός ότι ο έλεγχος των οικονομικών της Διοίκησης διενεργείται από τα ίδια τα μέλη της, ενώ αναφέρει ότι η ΠΝΟ χρηματοδοτεί με 71.000 ευρώ τα Ναυτεργατικά Σωματεία σε ετήσια βάση και αυτά τα χρήματα στα περισσότερα Σωματεία πηγαίνουν απευθείας στην τσέπη του Προέδρου!!»

  «Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι ο ετήσιος μισθός του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Χαλά είναι σε ετήσια βάση 183.000 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε 15.250 τον μήνα. Τέτοιο μισθό δεν έχει ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ούτε ανώτερα στελέχη του ιδιωτικού τομέα!!» αναφέρει η ΠΕΝΕΝ.

  naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

  Πρόεδρος Δημοκρατίας

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Χρηματικό ποσό από την ΚΕΔΕ στους πλημμυροπαθείς της δυτικής Αττικής

  Χρηματικό ποσό από την ΚΕΔΕ στους πλημμυροπαθείς της δυτικής Αττικής

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:51:10 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Στους πλημμυροπαθείς της δυτικής Αττικής θα προσφέρει η ΚΕΔΕ το χρηματικό ποσό που προοριζόταν για την κάλυψη του επίσημου δείπνου που θα παρέθετε στους συνέδρους στο πλαίσιο του Ετήσιου Τακτικού της Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, στα Ιωάννινα.

  Τη σχετική απόφαση έλαβε το δ.σ. της ΚΕΔΕ, κατόπιν σχετικής πρότασης του προέδρου της Γ. Πατούλη, προς ένδειξη συμπαράστασης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες.

  ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Επιχείρηση για μεταφορά τραυματισμένου προσκυνητή από το Άγιο Όρος

  Επιχείρηση για μεταφορά τραυματισμένου προσκυνητή από το Άγιο Όρος

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:40:50 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Προσκυνητής του Αγίου Όρους τραυματίστηκε -πιθανότατα από πτώση- ενώ φιλοξενούνταν σε κελί του Αγίου Αντωνίου, όπου και παραμένει μέχρι αυτή την ώρα.

  Ο 43χρονος τραυματίας χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης και γι' αυτό μεταβαίνουν στην περιοχή πυροσβέστες και εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), προκειμένου να τον μεταφέρουν με ειδικό φορείο αρχικά στον αρσανά Καυσοκαλιβίων, απ' όπου -σύμφωνα με το σχεδιασμό- θα παραληφθεί από σκάφος του Λιμενικού Σώματος για να διακομιστεί σε νοσοκομείο.

  Από την ενημέρωση που έχει έως τώρα η ΕΟΔ, η ζωή του δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

  Ο τραυματισμός του συνέβη τα προηγούμενα 24ωρα, ενώ η ΕΟΔ ενημερώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και ζητήθηκε η συνδρομή της.

  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, η περιοχή είναι δύσβατη και μέχρι χθες δεν κατέστη εφικτή η μεταφορά του τραυματία με άλλο τρόπο.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Spar to return to Greek super market sector via agreement with Asteras group

  Spar to return to Greek super market sector via agreement with Asteras group

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:40:50 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  By D. Alexaki
  dalex@naftemporiki.gr

  The Dutch super market chain Spar will apparently return to the Greek market year through its participation in a consortium with local retailer Asteras, a year after the former ended its agreement with the Veropoulos group.

  The latter, in fact, sold its Greece operation to Metro S.A., but retained units in southeast Europe under its Vero brandname.

  Spar was active in the Greek market from 1969 to 2016.

  According to sources who spoke with "N", the Dutch company first approached Metro after its buyout of Veropoulos, followed by contacts with at least another two super market chains in Greece.

  A deal was finally announced with Asteras, with a new consortium active in the domestic super market sector to be called Spar Hellas. 

 • Πειθαρχική δίωξη Σιμιτζόγλου σε Χιμένεθ

  Πειθαρχική δίωξη Σιμιτζόγλου σε Χιμένεθ

  Κατηγορία: Αθλητικά | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:31:57 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Super League: Ο Χιμένεθ κλήθηκε σε απολογία 21/11 21:50

  Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, άσκησε πειθαρχική δίωξη στον τεχνικό της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, για την άσεμνη χειρονομία του προς τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής.

  Ο Ισπανός τεχνικός, που ήδη έχει κληθεί σε απολογία και από τον αθλητικό δικαστή της Super League, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο στέρησης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους από έναν έως έξι μήνες.

  «Σας ενημερώνουμε ότι ο κ. Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου άσκησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του προπονητή της ΑΕΚ Μανόλο Χιμένεθ για πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 11 παρ. 2 σε συνδυασμό με άρθρο 10 παρ.1β’ του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ (αγώνας 19/11/2017 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ)», αναφέρει η ανακοίνωση.

   

  ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ 2017 - 2018 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ/ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΠΟ ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Άνοιγμα με άνοδο στο Χ.Α.

  Άνοιγμα με άνοδο στο Χ.Α.

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:31:55 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου με μοχλό την άνοδο των τραπεζικών μετοχών. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05 διαμορφώνεται στις 725,56 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,54%.

  Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,35 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,33%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,03%.

  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Lamda Development (+3,79% στα 5,48 ευρώ), της Eurobank (+2,15% στα 0,569 ευρώ), της Πειραιώς (+1,91%στα 2,13 ευρώ), της Εθνικής (+1,63% στα 0,250 ευρώ) και της ΔΕΗ (+1,43% στα 2,13 ευρώ).

  Αντιθέτως απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC(-1,19% στα 27,42 ευρώ) και του ΟΠΑΠ (-0,50% στα 10,01 ευρώ).

  Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+1,32%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+1,02%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-1,18%) και των Ταξιδιών (-0,43%).

  Ανοδικά κινούνται 34 μετοχές, 12 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Τεχνική Ολυμπιακή +3,14% και Παπουτσάνης +3,08%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Unibios -11,96% και Βιοκαρπέτ -9,26%.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΧΟΛΙΟ Χ.Α.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Λίβανος: Τα βλέμματα στραμμένα στον Χαρίρι

  Λίβανος: Τα βλέμματα στραμμένα στον Χαρίρι

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:31:53 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Επέστρεψε στον Λίβανο ο Χαρίρι 21/11 23:46 Στην Αίγυπτο ο Χαρίρι, λίγο πριν επιστρέψει στον Λίβανο 21/11 16:53 Ενεργειακά και οικονομία στην τριμερή Τσίπρα - Αναστασιάδη - Σίσι την Τρίτη 20/11 20:41 Χαρίρι: Θα επιστρέψω στη Βυρητό τις επόμενες μέρες 18/11 16:34

  Εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται ο Λίβανος, μετά την επιστροφή του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι στη Βηρυτό. 

  Ο Χαρίρι, η αιφνιδιαστική παραίτηση του οποίου βύθισε την χώρα του σε πολιτική κρίση, έφθασε στη Βηρυτό αργά χθες το βράδυ και αρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας δίπλα στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι.

  Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι πολιτικοί που πρόσκεινται στον Χαρίρι υποστήριξαν ότι το Ριάντ τον πίεσε να παραιτηθεί και τον κρατούσε στη Σαουδική Αραβία παρά τη θέλησή του, αλλά τόσο το βασίλειο όσο και ο ίδιος το διαψεύδουν. Η παραίτησή του πάντως αιφνιδίασε και τους ίδιους τους συμβούλους του.

  Επί μακρόν σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαρίρι επικαλέστηκε φόβους για τη ζωή του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του και επιτέθηκε στο Ιράν και στη Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο.

  Η επιστροφή του στον Λίβανο επιτεύχθηκε έπειτα από μεσολάβηση της Γαλλίας. Ακόμη δεν είναι σαφές αν θα εμμείνει στην απόφασή του ή αν θα την ανακαλέσει. Πριν από την άφιξή του στη χώρα είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την «πολιτική του θέση» στη Βηρυτό.

  Ο Αούν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει δεκτή την παραίτησή του αν δεν την υποβάλει ο ίδιος επιστρέφοντας στη χώρα. Ο Χαρίρι αναμένεται να συναντηθεί με τον Αούν στο προεδρικό μέγαρο εντός της ημέρας.

  Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός αναχώρησε από το Ριάντ για το Παρίσι το Σαββατοκύριακο και χθες επέστρεψε στη Βηρυτό αφού προηγουμένως επισκέφθηκε την Αίγυπτο και την Κύπρο.

  Η παραίτησή του προκαλέσει κλυδωνισμούς στη συμφωνία που επετεύχθη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία τον έφερε στην πρωθυπουργία τον περασμένο χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα ο πολιτικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Μισέλ Αούν, να ανέλθει στην προεδρία.

  Η Χεζμπολάχ, ένα βαριά οπλισμένο στρατιωτικό και πολιτικό κίνημα, συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΛΙΒΑΝΟΣ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Some 1.46 mln households in Greece eligible for latest 'holiday bonus' derived from surplus in meeting fiscal target

  Some 1.46 mln households in Greece eligible for latest 'holiday bonus' derived from surplus in meeting fiscal target

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:31:53 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Nearly 1.46 million households in Greece are reportedly eligible to receive portions of a "social dividend" to be doled out by the government next month, with income and asset criteria finally being listed in a bill ratified to facilitate this year's "holiday bonus".

  At last word, the average bonus to be handed out to a household comes to 483 euros, based on figures included in a draft 2018 budget tabled in Greece's Parliament on Tuesday.

  The number of people corresponding to eligible households is just more than 3.472 million, roughly 32 percent of the people in the country of 11 million.

  While the leftist-rightist coalition government has presented the "social dividend" as the product of efforts to curb tax and contributions evasion, as well as increased employment, the political opposition directly blames a "tax tsunami" imposed in 2016 in order to meet fiscal targets the Tsipras government agreed to meet, as per memorandum obligations.

  On paper, the roughly 1.4 billion euros to be funneled back to a large chunk of households comes from an over-performance in terms of the primary budget surplus target, as a percentage of GDP.

 • Champions League: Όλα για όλα απόψε ο Ολυμπιακός

  Champions League: Όλα για όλα απόψε ο Ολυμπιακός

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:31:53 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Champions League: «Χαρακίρι» Λίβερπουλ, πρόκριση για Τότεναμ και Ρεάλ 21/11 23:50 UEFA: 60.000 πρόστιμο για τις... αγκαλιές στον Μέσι 21/11 23:04 Λεμονής: Επιτακτική ανάγκη η νίκη 21/11 21:40 Champions League: Σε Νάπολη και Σεβίλη τα φώτα 21/11 11:55

  Τον κρισιμότερο φετινό ευρωπαϊκό αγώνα του δίνει απόψε ο Ολυμπιακός, που αντιμετωπίζει στη Λισαβόνα τη Σπόρτινγκ (21:45), στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Champions League (4ος όμιλος).

  Αν οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να συνεχίσουν στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA και το νέο έτος, τότε το τελευταίο σφύριγμα του Γερμανού διαιτητή Φέλιξ Σβάιερ θα πρέπει να τους βρει νικητές στο «Ζοζέ Αλβαλάδε». 

  Η ομάδα του Ζόρζε Ζεσούς κατέχει αυτή τη στιγμή την τρίτη θέση του ομίλου, η οποία οδηγεί στο Europa League. Οι Πορτογάλοι μετρούν τρεις βαθμούς, οι «ερυθρόλευκοι» έναν, οπότε είναι κατανοητό ότι με ήττα ο πρωταθλητής Ελλάδας αποχαιρετά την Ευρώπη, ενώ με ισοπαλία διατηρεί μεν ελπίδες, αλλά λιγότερες. 

  Τα στοιχεία που κρίνουν τέτοια παιχνίδια είναι το καλό διάβασμα του αντίπαλου και κατ΄ επέκταση η τακτική, το πάθος, η δύναμη και η καλή ψυχολογία.

  Φυσικά, ο Ολυμπιακός σε καμία περίπτωση δεν θα επιδοθεί σε αλόγιστη επίθεση από το πρώτο λεπτό αλλά θα επιχειρήσει να είναι «σφιχτός» για να κλέψει τον αγώνα, εστιάζοντας στη δημιουργία και την αποτελεσματικότητα. 

  «Θα κοιτάξουμε να δημιουργήσουμε περισσότερα πράγματα απ' ό,τι κάναμε, π.χ., στο ματς με την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου», σχολίασε ο τεχνικός της πειραϊκής ομάδας, εκθειάζοντας την αντίπαλό του: «Πρόκειται για ομάδα υψηλού επιπέδου. Μπορεί να παίξει παιχνίδι κατοχής και αντεπιθέσεων. Το παιχνίδι αντεπιθέσεων από την πλευρά της είναι καταπληκτικό. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποίησε για να κοντράρει την Μπαρτσελόνα και την Γιουβέντους. Πέρα από καλή ομάδα, έχει και πολύ καλό προπονητή»

  Στα αγωνιστικά, διαθέσιμοι για τον Έλληνα τεχνικό είναι οι: Προτό, Καπίνο, Χουτεσιώτης, Ανδρούτσος, Μπεν, Μποτία, Καρσελά, Τζούρτζεβιτς, Ελαμπντελαουί, Ένγκελς, Φιγκέιρας, Φορτούνης, Ζιλέ, Κούτρης, Μάριν, Νικολάου, Οτζίτζα, Πάρντο, Ρομαό, Σεμπά, Ταχτσίδης, Βούκοβιτς.

  CHAMPIONS LEAGUE 2017-2018 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Champions League

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Τερματισμό της «πολιτικής περιορισμού» των προσφύγων ζητούν 20 ΜΚΟ

  Τερματισμό της «πολιτικής περιορισμού» των προσφύγων ζητούν 20 ΜΚΟ

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:10:08 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Αποσυμφόρηση από μετανάστες ζήτησαν οι κάτοικοι της Λέσβου 21/11 14:07 Κομισιόν: Τριμερής για τους εξονυχιστικούς ελέγχους επιβατών από Ελλάδα στη Γερμανία 21/11 14:04 Χίος: Επεισόδιο μεταξύ μεταναστών και κατοίκων χωριού 20/11 10:21 Επεισόδια τη νύχτα στο hot spot της Μόριας 20/11 10:17

  Τερματισμό της λεγόμενης πολιτικής περιορισμού των προσφύγων στα νησιά ζητούν από την κυβέρνηση 20 μη κυβερνητικές οργανώσει (ΜΚΟ).

  Σε κοινό δελτίο Τύπου επισημαίνουν ότι η εν λόγω πολιτική «εξαναγκάζει τους αιτούντες άσυλο που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά να παραμένουν σε συνωστισμένες, μη ασφαλείς εγκαταστάσεις», γεγονός που εγείρει «επείγουσες ανησυχίες με τον χειμώνα προ των πυλών».

  Οι οργανώσεις καταγγέλλουν επιδεινούμενες συνθήκες παραμονής των προσφύγων στα νησιά και συγκεκριμένα ότι χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες μόνες και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές, υπό επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, ενώ πολλές γυναίκες αναγκάζονται να μοιράζονται τη σκηνή τους με ξένους άνδρες, διακινδυνεύοντας την ασφάλειά τους.

  Επίσης, σημειώνουν ότι αν και η κυβέρνηση μετέφερε τον τελευταίο μήνα 2.000 άτομα από τη Σάμο και τη Λέσβο στην ηπειρωτική χώρα, το μέτρο αυτό δεν επαρκεί, καθώς ως τις 20 Νοεμβρίου τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο φιλοξενούσαν 7.000 άτομα πάνω από τη χωρητικότητά τους (10.925 άτομα διαμένουν σε εγκαταστάσεις με χωρητικότητα 3.924 ατόμων).

  Δεδομένου ότι αυτή η πολιτική εφαρμόζεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, οι ΜΚΟ τονίζουν την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαϊκών κρατών-μελών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Εξάλλου,  απέστειλαν επιστολές στους πρεσβευτές των κρατών μελών της Ε.Ε. στην Ελλάδα, προτρέποντάς τους να καλέσουν άμεσα την κυβέρνηση να καταργήσει την πολιτική περιορισμού.

  Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις: ActionAid, Advocates Abroad, Aίτημα, Διεθνής Αμνηστία, Άρσις, Care International, Κάριτας Ελλάς, Danish Refugee Council Greece, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Help Refugees, Human Rights Watch, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Service, Lesbos Legal Center, Oxfam, Praksis, SolidarityNow και Terre des hommes.

  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Τροπικά χαρακτηριστικά είχε η φονική καταιγίδα στη Δυτική Αττική

  Τροπικά χαρακτηριστικά είχε η φονική καταιγίδα στη Δυτική Αττική

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 11:10:08 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Τι είπε η δήμαρχος Μάνδρας για τη «σύρραξη» στο δημοτικό συμβούλιο 22/11 08:26 Δυτική Αττική: Πάνω από 1.300 τα κτήρια που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες 21/11 19:52

  Η φονική καταιγίδα στη Δυτική Αττική ήταν ένα φαινόμενο τροπικού είδους που αναπτύχθηκε στα ύδατα της Μεσογείου και περιλάμβανε ένα τείχος νεφών, όπως οι τυφώνες, αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. 

  Η καταιγίδα αυτή είχε τροπικά και υποτροπικά χαρακτηριστικά, ήταν δηλαδή υβριδική και ασυνήθιστη για τα σχετικά ρηχά νερά της Μεσογείου.

  Ο μετεωρολόγος Μπομπ Χένσον ανέφερε ότι αν και οι καταιγίδες αυτού του τύπου ονομάζονται συχνά «μεσογειακοί τυφώνες», ελάχιστες είναι οι φορές που αποκτούν την ισχύ ενός πραγματικού τυφώνα. Η χαμηλή πίεση, ωστόσο, τους προσδίδει τροπικά χαρακτηριστικά, όπως συμμετρική δομή και μικρό πυρήνα θερμού αέρα.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Τερματισμό της «πολιτικής περιορισμού» των προσφύγων στα νησιά ζητούν 20 ΜΚΟ

  Τερματισμό της «πολιτικής περιορισμού» των προσφύγων στα νησιά ζητούν 20 ΜΚΟ

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 10:59:13 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Αποσυμφόρηση από μετανάστες ζήτησαν οι κάτοικοι της Λέσβου 21/11 14:07 Κομισιόν: Τριμερής για τους εξονυχιστικούς ελέγχους επιβατών από Ελλάδα στη Γερμανία 21/11 14:04 Χίος: Επεισόδιο μεταξύ μεταναστών και κατοίκων χωριού 20/11 10:21 Επεισόδια τη νύχτα στο hot spot της Μόριας 20/11 10:17

  Τερματισμό της λεγόμενης πολιτικής περιορισμού των προσφύγων στα νησιά ζητούν από την κυβέρνηση 20 μη κυβερνητικές οργανώσει (ΜΚΟ).

  Σε κοινό δελτίο Τύπου επισημαίνουν ότι η εν λόγω πολιτική «εξαναγκάζει τους αιτούντες άσυλο που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά να παραμένουν σε συνωστισμένες, μη ασφαλείς εγκαταστάσεις», γεγονός που εγείρει «επείγουσες ανησυχίες με τον χειμώνα προ των πυλών».

  Οι οργανώσεις καταγγέλλουν επιδεινούμενες συνθήκες παραμονής των προσφύγων στα νησιά και συγκεκριμένα ότι χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες μόνες και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές, υπό επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, ενώ πολλές γυναίκες αναγκάζονται να μοιράζονται τη σκηνή τους με ξένους άνδρες, διακινδυνεύοντας την ασφάλειά τους.

  Επίσης, σημειώνουν ότι αν και η κυβέρνηση μετέφερε τον τελευταίο μήνα 2.000 άτομα από τη Σάμο και τη Λέσβο στην ηπειρωτική χώρα, το μέτρο αυτό δεν επαρκεί, καθώς ως τις 20 Νοεμβρίου τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο φιλοξενούσαν 7.000 άτομα πάνω από τη χωρητικότητά τους (10.925 άτομα διαμένουν σε εγκαταστάσεις με χωρητικότητα 3.924 ατόμων).

  Δεδομένου ότι αυτή η πολιτική εφαρμόζεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, οι ΜΚΟ τονίζουν την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαϊκών κρατών-μελών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Εξάλλου,  απέστειλαν επιστολές στους πρεσβευτές των κρατών μελών της Ε.Ε. στην Ελλάδα, προτρέποντάς τους να καλέσουν άμεσα την κυβέρνηση να καταργήσει την πολιτική περιορισμού.

  Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις: ActionAid, Advocates Abroad, Aίτημα, Διεθνής Αμνηστία, Άρσις, Care International, Κάριτας Ελλάς, Danish Refugee Council Greece, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Help Refugees, Human Rights Watch, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Service, Lesbos Legal Center, Oxfam, Praksis, SolidarityNow και Terre des hommes.

  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Η Ν.Δ. δεν έχει απολύτως τίποτα να αντιπροτείνει

  Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Η Ν.Δ. δεν έχει απολύτως τίποτα να αντιπροτείνει

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 10:50:42 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Ν.Δ.: Προϋπολογισμός λιτότητας και αναπτυξιακής καχεξίας 21/11 20:12

  Στην αντεπίθεση πέρασε το υπουργείο Οικονομικών μετά την κριτική που δέχθηκε από τη Ν.Δ. για τον προϋπολογισμό του 2018. 

  Συγκεκριμένα, κύκλοι του αναφέρουν ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση λίγο μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού «δεν είχε απολύτως τίποτα να αντιπροτείνει, αλλά αρκέστηκε σε μία επαναλαμβανόμενη κατακλείδα για την "ανάγκη νέας οικονομικής πολιτικής" και στην εξ ίσου πολιτικά απέλπιδα ευχολογία για "νέα πολιτική και νέα διακυβέρνηση". Γενικώς».

   Οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ παρατηρούν ότι «κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, στις Επιτροπές, δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στην Ν.Δ.να αποκαλύψει την ατζέντα της και να απαντήσει στο ερώτημα που επανειλημμένως έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών στον αρχηγό της: "Από ποιες δαπάνες θα περικόψει για να μειώσει τους φόρους; Από την Παιδεία; Από την Υγεία; Από την ασφάλιση; Από το Δημόσιο;"».

   

  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΙΚ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ενδόμυχη ανάγκη για επιστροφή στην ανωριμότητα

  Ενδόμυχη ανάγκη για επιστροφή στην ανωριμότητα

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 10:38:40 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Μια αλλόκοτη ποιητική ιστορία ξετυλίγεται μέσα σε έναν εξωπραγματικό κόσμο, όπου η ενδόμυχη ανάγκη των ηρώων για επιστροφή στην ανωριμότητα υπαγορεύει κάθε είδους κίνηση. Μια αποπλάνηση, μια βόμβα, μια επανάσταση. Η μόδα και η απόλυτη γύμνια.

  Η ευφάνταστη και ανατρεπτική «Οπερέττα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, με ανανεωμένο θίασο, στο θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» (Πανεπιστημίου 48).

  Η υπεροχή της «γύμνιας» απέναντι στη διαφθορά του ενδύματος

  Υιοθετώντας την ελαφράδα του μουσικού αυτού είδους, η διαχρονική «Οπερέττα» του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς, με το σαρωτικό της χιούμορ, υπονομεύει τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα. Παράλληλα, εκθέτει τη γελοιότητα των προσώπων που τα εκφράζουν και προτείνει την υπεροχή της απλότητας και της «γύμνιας» απέναντι στην κενότητα κάθε εφήμερης μόδας.

  PATROKLOS SKAFIDAS

  Στην ιστορία του έργου, ο κόμης Αρισταίος σχεδιάζει να αποπλανήσει την όμορφη Αλμπερτίνα. Η επιτυχία του σχεδίου του είναι η αρχή μιας αλληλουχίας απροσδόκητων και εξωφρενικών γεγονότων, όπου συνυπάρχουν η μόδα με την επανάσταση και αντιμάχονται η διαφθορά του ενδύματος με την αθωότητα της γύμνιας.

  Ταυτότητα παράστασης

  Μετάφραση: Γιάννης Αστερής, σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος, διασκευή: Νίκος Καραθάνος - Γιάννης Αστερής, σκηνικά - κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, κίνηση: Αμάλια Μπένετ, βοηθός σκηνοθέτης: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη, βοηθοί σκηνογράφου: Μυρτώ Λάμπρου, Δημήτρης Αγγέλης, Τζίνα Ηλιοπούλου, βοηθοί ενδυματολόγου: Στέλλα Γάσπαρη - Κάκαρη, Μαρίνα Μουρτζή, Λίνα Σταυροπούλου, φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας.

  PATROKLOS SKAFIDAS Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Χάρης Αλεξίου, Χάρης Ανδριανός, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Πάρις Θωμόπουλος, Νίκος Καραθάνος, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Κώστας Κορωναίος, Νίκος Λεκάκης, Αμάλια Μπένετ, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μπιτούνη, Ελένη Μπούκλη, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Χάρης Φραγκούλης.

  PATROKLOS SKAFIDAS Μουσικοί επί σκηνής: Ilya Algaer (κοντραμπάσο), Γιώργος Δούσος (γκάιντα, καβάλ, ντουντούκ, κλαρίνο, φλάουτο), Διονύσης Κοκόλης (τρομπέτα), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρα), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι), Ιάκωβος Παυλόπουλος (κρουστά), Άγγελος Τριανταφύλλου (πιάνο).

  PATROKLOS SKAFIDAS Πληροφορίες

  Θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»: Πανεπιστημίου 48 Αθήνα, τηλ.: 210 3305074. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο: 20:00, Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: 22, 17, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ, Τετάρτη και Πέμπτη: ενιαία τιμή: 15 ευρώ, Παρασκευή: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 3305074, κρατήσεις συλλόγων: 210 5288178, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

  gkoul@naftemporiki.gr

  ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΟ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Στο Ριάντ η διχασμένη συριακή αντιπολίτευση για την εξεύρεση κοινής θέσης

  Στο Ριάντ η διχασμένη συριακή αντιπολίτευση για την εξεύρεση κοινής θέσης

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 10:38:36 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Οι βασικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τους στο Ριάντ με στόχο να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να παρουσιαστούν με κοινές θέσεις, την ώρα που αυξάνονται οι πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία.

  Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να συσταθεί μια αντιπροσωπεία με πιο συμφιλιωτική προσέγγιση σε κάποια αμφιλεγόμενα θέματα, με βασικότερο το μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προκειμένου να εκπροσωπήσει την αντιπολίτευση στις συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 28 Νοεμβρίου στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

  Έπειτα από πρόσκληση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ στη συνάντηση συμμετέχουν περίπου 140 Σύροι αντιπολιτευόμενοι, από διάφορες οργανώσεις της διχασμένης αντιπολίτευσης.

  Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι του Ιράν, της Τουρκίας και της Ρωσίας πρόκειται να συναντηθούν το απόγευμα στο Σότσι για να συζητήσουν την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία.

  Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία έχουν αποτύχει, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών για την τύχη του Άσαντ, την άμεση αποχώρηση του οποίου θέτει ως προϋπόθεση η αντιπολίτευση.

  Όμως, καθώς ο συριακός στρατός αυξάνει τις νίκες του επί του πεδίου, ενισχύοντας τη θέση του στη διεθνή σκηνή απέναντι στους αντάρτες, η αντιπολίτευση, που υπονομεύεται από εσωτερικούς διχασμούς, προσπαθεί να συσπειρωθεί.

  Χαρακτηριστικό της έντασης μεταξύ των διαφόρων πλευρών, πολλές προσωπικότητες της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC), που μέχρι πρότινος εκπροσωπούσε την αντιπολίτευση στη Γενεύη, υπέβαλαν την παραίτησή τους μόλις δύο ημέρες πριν το σημερινό συνέδριο.

  Μεταξύ αυτών ο συντονιστής της HNC Ρίαντ Χιτζάμπ, ο οποίος χωρίς να εξηγήσει τους λόγους για την παραίτησή του, τόνισε ότι εξακολουθεί να αντιστέκεται «στις απόπειρες που έχουν στόχο να περιοριστούν οι απαιτήσεις της επανάστασης και να δοθεί παράταση στο καθεστώς».

  «Πολλά στελέχη που αρνούνται κατηγορηματικά να δουν τον Άσαντ στο μέλλον της Συρίας αποκλείστηκαν», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της HNC που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και δεν έχει προσκληθεί στο Ριάντ.

  Οι απομακρύνσεις αυτές οφείλονται, όπως είπε, «στις πιέσεις που ασκεί η Ρωσία στη Σαουδική Αραβία».

  «Αν και η Σαουδική Αραβία στηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση, σήμερα έχει δικά της συμφέρονται με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ (…) και επιθυμεί μια άμεση λύση στη συριακή κρίση», συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος.

  Οι παραιτήσεις αυτές έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τη Μόσχα, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να εκτιμά ότι «θα βοηθήσουν την αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Συρία να ενωθεί με εποικοδομητικό τρόπο».

  Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

  ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΡΩΣΙΑ ΣΥΡΙΑ ΗΠΑΟΗΕΣυρία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Πτώση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους στα ανοικτά της Ιαπωνίας

  Πτώση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους στα ανοικτά της Ιαπωνίας

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 10:28:15 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Ένα αεροσκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με 11 επιβαίνοντες κατέπεσε στη θάλασσα, ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας, νοτιοανατολικά της Οκινάουα.

  Η αιτία της πτώσης του και η ταυτότητα του πληρώματος και των επιβατών δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι να ειδοποιηθούν οι συγγενείς τους, σύμφωνα με το BBC.

  Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

  ΗΠΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Εν αναμονή της ετυμηγορίας για τον Ράτκο Μλάντιτς

  Εν αναμονή της ετυμηγορίας για τον Ράτκο Μλάντιτς

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 10:17:33 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας την ετυμηγορία του για τον Ράτκο Μλάντιτς, «τον χασάπη των Βαλκανίων».

  Περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία (1992-1995), στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 2,2 εκατομμύρια, ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, 74 ετών σήμερα, η παρουσία του οποίου δεν είναι βέβαιη στο δικαστήριο, εξακολουθεί να διχάζει τη Βοσνία.

  Κατηγορείται ότι ήταν «ο εγκέφαλος πίσω από τον φόνο χιλιάδων ανθρώπων» και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπου ζουν ένα εκατομμύριο Σερβοβόσνιοι, όπου επαινείται ως ο «Σέρβος Ντε Γκολ».

  Μαζί με το πολιτικό του άλτερ έγκο, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι «ο αρχιτέκτονας της πολιτικής εθνοκάθαρσης» ενός μέρους της Βοσνίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμιγές σερβικό κράτος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σερζ Μπράμερτς.

  Το ICTY, που δημιουργήθηκε το 1993 για να δικαστούν όσοι κατηγορούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια, θα εκδώσει σήμερα «μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ιστορίας του», προτού κλείσει οριστικά τις πόρτες του στις 31 Δεκεμβρίου.

  Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να επιβληθούν ισόβια στον Μλάντιτς, μια ποινή «την οποία αξίζει βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν».

  Η υπεράσπισή του, από την άλλη, ζητεί την απαλλαγή του: ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σερβοβόσνιων δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την ενοχή του, αν και έχει δηλώσει ότι «λυπάται για κάθε αθώο που σκοτώθηκε σε όλες τις πλευρές, σε όλες τις εθνοτικές κοινότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας».

  Ο ίδιος ο στρατηγός Μλάντιτς ενδέχεται να είναι ο μεγάλος απών σήμερα, ενώ η υπεράσπισή του επιζητεί εδώ και ημέρες μάταια την αναβολή της ιστορικής απόφασης με δικαιολογία την κακή κατάσταση της σωματικής και πνευματικής του υγείας.

  Έχοντας πάθει τρία εγκεφαλικά ο Μλάντιτς «μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή», προειδοποίησε ο δικηγόρος του Ντράγκαν Ίβετιτς, ο οποίος αμφιβάλλει ακόμη κι αν ο πελάτης του είναι σε θέση «να κατανοήσει» την απόφαση.

  Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

  ΣΕΡΒΙΑ ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Λίντνερ: Χωρίς νόημα τυχόν νέος γύρος συνομιλιών για «Τζαμάικα»

  Λίντνερ: Χωρίς νόημα τυχόν νέος γύρος συνομιλιών για «Τζαμάικα»

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 10:17:33 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Εσωκομματικές προτροπές σε Σουλτς για αλλαγή στάσης 22/11 09:51 Οι μισοί Γερμανοί θέλουν νέες εκλογές 22/11 05:59 Κομισιόν για Γερμανία: Στην Ευρώπη δεν θα υπάρξει παύση 21/11 14:42

  Υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ της απόφασής του να αποχωρήσει από τις διερευνητικές συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

  «Υπάρχουν και όρια στη διάθεση συμβιβασμών, όταν πρόκειται για την ταπείνωση ενός εταίρου. Αυτά που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπρεπε δυστυχώς να εκληφθούν ως ταπείνωση» δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

  «Χωρίς τους Πράσινους θα είχε αναμφίβολα συγκροτηθεί κυβέρνηση. Στο FDP όμως υπήρχε η αντίληψη ότι εμείς θα αποτελούσαμε τον πυρήνα της πλειοψηφίας ενός (κατ' ουσίαν) χριστιανοδημοκρατικού-πράσινου συνασπισμού» πρόσθεσε.

  Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων κατηγόρησε επίσης την Άγκελα Μέρκελ ότι αδίκησε το κόμμα του: «Ενώ οι Πράσινοι δούλευαν εις βάρος του FDP, η κ. Μέρκελ δεν παρείχε καμιά υποστήριξη στις συμβιβαστικές μας προτάσεις».

  «Η Τζαμάικα θα είχε τον χαρακτήρα της συνέχειας του μεγάλου συνασπισμού με πράσινες πινελιές και ορισμένους υπουργούς του FDP. Έτσι, όμως δεν επρόκειτο να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση. Ένας νέος γύρος συνομιλιών για Τζαμάικα δεν έχει νόημα» συμπλήρωσε, για να καταλήξει ότι το κόμμα του «δεν φοβάται τις νέες εκλογές».

  Πηγή: ΑΜΠΕ

   

  ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Market Beat: Το διεθνές ράλι διευκολύνει την αντίδραση από τις 700 μονάδες

  Market Beat: Το διεθνές ράλι διευκολύνει την αντίδραση από τις 700 μονάδες

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 10:07:19 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Του Κώστα Ιωαννίδη

  Τα μεγάλα χρηματιστήρια σημειώνουν ρεκόρ υψηλών, τα ασιατικά ρεκόρ υψηλών δεκαετίας. Οι  ευρωπαϊκοί δείκτες ανθίζουν με δυο ανοδικές συνόδους στη σειρά παρά την κατάσταση του προσωρινού πολιτικού αδιέξοδου στη Γερμανία. Ετοιμάζονται να ανοίξουν ανοδικά καθώς η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη προσελκύουν ορδές επενδυτών σε μετοχές. Η δυναμική αυτή θα διευκολύνει την πρόσφατη αντίδραση των τιμών στην ταλαιπωρημένη αγορά της Αθήνας.

  γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

  Η φράση κλειδί, σύμφωνα με πολλούς εγχώριους παράγοντες για την χθεσινή εικόνα του ΧΑ, είναι το «short squeeze». Ήτοι μια γρήγορη άνοδος στην τιμή μιας μετοχής, που εμφανίζεται όταν υπάρχει έλλειψη προσφοράς μετοχών και ταυτόχρονα, υπερβολική ζήτηση για αυτή. Συνήθως τα short squeeze εμφανίζονται όταν οι επενδυτές που πωλούν μετοχές χωρίς να τις έχουν, καλύπτουν ομαδικά τα ανοίγματά τους, με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται οι όγκοι των εντολών αγοράς που κατευθύνουν τις τιμές ψηλότερα. Τώρα το χθεσινό, δεν θα το λέγαμε short squeeze με τα όλα του. Στις τράπεζες δεχόμαστε πως από τις 10:40 ως τις 12:40 οι αγοραστές πλήρωναν όσο - όσο για τις μετοχές τους. Έτσι ο δείκτης τους κατάφερε να περάσει από τις 632 στις 668 μονάδες. Έκτοτε οι συναλλαγές έγιναν με ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Αυτό τόνισε η πλάγια κίνηση μεταξύ 670 και 660 μονάδων από τις 13:00 ως τις 17:00.

  Τη βάση της χθεσινής ανόδου θα αποκαλύψουν οι σύνοδοι ως το τέλος του μήνα αλλά σήμερα τα ερωτήματα είναι έντονα και εκτιμούμε πως οι όγκοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Αυτοί χθες έδειξαν πως οι τράπεζες συναλλακτικά έχασαν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο. Στα 69,702 από 37,630 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 20,00 από 11,76 κατευθυνθήκαν στα 4 συστημικά τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι συστημικές τράπεζες αποτελούν το 28,70% από 31,26% του συνολικού τζίρου.  Ενώ οι όγκοι των ΣΑΡ και ΟΠΑΠ συνέβαλλαν για τη δημιουργία του 41,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Ο τζίρος, αναρριχήθηκε στα 69,7 εκατ., από τα οποία τα 26,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΑΛΦΑ).

  Πρόσφατα αναφερθήκαμε στην εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών στο «ράδιο Βρυξέλλες» και από αυτό εξέπεμπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, όταν αναφέρθηκε στην ελληνική περίπτωση θετικά. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες και τα τεστ αντοχής, που θα γίνουν νωρίτερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, θα δείξουν αν απαιτείται διορθωτική δράση πριν από το τέλος του προγράμματος. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου. Ερωτηθείς από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το μέλλον της οικονομίας, ανέφερε, ότι η συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο σε πραγματικά μεγέθη, όσο και σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και την απασχόληση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η συνεχής εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Τόνισε, ότι η βελτίωση της οικονομίας αντανακλάται θετικά στις αγορές, σημειώνοντας ειδικότερα την «αξιοσημείωτη μείωση των spreads» και την θετική ανταπόκριση των αγορών για την προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων (swap) από την ελληνική κυβέρνηση.

  Η κίνηση της αγοράς μόνο δυσάρεστη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Υπήρξε και μεταχρονολογημένη παραδοχή πως στις τιμές των τραπεζών του ΧΑ είχαν ενσωματωθεί discount, που δεν άρμοζαν στην εικόνα τους, ακόμα και υπό το πρίσμα αυστηρών stress tests. Αλλά, μετά από τόσα στραπάτσα, δεν αναμένεται ξαφνικά να απογειωθούν οι τιμές. Είναι όμως βέβαιη η βελτίωση της εικόνας ως το τέλος του Νοεμβρίου, για λόγους σχετικούς με μυστικούς εμπειρικούς κανόνες. Η δυναμική στο τέλος του Νοεμβρίου επηρεάζει την τακτική των ισχυρών θεσμικών τον Δεκέμβρη.

  Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

  ΗΠΑ 

  Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν σε άνοδο τη Wall Street. Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,69% ή 160 μονάδων στις 23.590,83 μονάδες, ο S&P ανέβηκε +0,65% στις 2.599,03 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq προσέθεσε +1,06% φθάνοντας στις 6.862,48 μονάδες.

  Και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά, με τον S&P ενδοσυνεδριακ, να σπάει το φράγμα των 2.600 μονάδων. Στον Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,8%) και Microsoft (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Wal-Mart (-1%) και General Electric (-0,8%).

  Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στα 1,1743 δολάρια από 1,1732 την προηγούμενη μέρα.

  Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώησε μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,36%.

  Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή κατά της AT&T προκειμένου να αποτρέψει την εξαγορά της Time Warner έναντι 85,4 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το υπουργείο, η εξαγορά θα δώσει τη δυνατότητα στην AT&T να αποκτήσει τον έλεγχο σε έναν εξελισσόμενο τομέα των media. Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της AT&T, Randall Stephenson υποστήριξε ότι «η αγωγή πάει κόντρα σε κάθε λογική».

  Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι ο ΟΠΕΚ θα παρατείνει τις περικοπές στην παγκόσμια παραγωγή αργού και μετά τον Μάρτιο του 2018.

  ΕΥΡΩΠΗ

  Ανοδικά κινήθηκαν και οι αγορές στην Ευρώπη ξεπερνώντας την πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,44% στις 388,10 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο +0,3% κλείνοντας στις 7.411,34 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα +0,83% στις 13.167,54 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 5.366,15 μονάδες. Ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,32% στις 9.993,40 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 22.326,44 μονάδες.

  Το Παρίσι και το Άμστερνταμ  επέλεξαν  οι Ευρωπαίοι υπουργοί σαν έδρα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) και της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Αρχής (EMA) αντίστοιχα. Οι δύο Οργανισμοί μεταφέρονται από το Λονδίνο μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

  Σύμφωνα με το Reuters, «οι Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές αποφάσισαν να δώσουν στις μεγάλες Τράπεζες της Ευρωζώνης προθεσμία ως και τεσσάρων ετών, για να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους 'μαξιλάρια', θέτοντας δεσμευτικές απαιτήσεις που κάποιες Τράπεζες θα δυσκολευτούν να πετύχουν».

  ΧΑ

  Τζίρος σε άνοδο όπως και η διάθεση για ρίσκο, με υπέρβαση των 720 μονάδων

  Στην δεύτερη συνεδρίαση της τέταρτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών αρχικά πτωτική πορεία ως την εγγραφή του ελάχιστου (707,14) με τη συμπλήρωση των 10 πρώτων λεπτών. Κατόπιν οι επενδυτές κράτησαν σταθερά τη ζήτηση πάνω από την προσφορά μετοχών από τις 10:41 ως τις 12:22.  που ο ΓΔ ξεπέρασε τις 720 μονάδες. Δεν χρειάστηκε όμως μόνο ένα δίωρο για να οριστούν τα όρια της κίνησης τους. Το ελάχιστο μέρας για τον ΓΔ στις 707,14 από 704,99 μονάδες την προηγούμενη εμφανίστηκε στις 10:40. Στη διάρκεια της ανόδου που επανεμφανίστηκε μετά τις 15:00 χτύπησε ανώτερη μέρας στις 722,71 από 713,64 μονάδες τη Δευτέρα, στις 16:30. Στις 17:00 σταμάτησε στις 720,13 μονάδες. Με τις δημοπρασίες έπιασε τις 721,67 με άνοδο της τάξης του +1,61%.

  Οι συνήθως πτωτικές Τράπεζες είχαν από την προσυνεδρίαση οριακή πτώση καθώς ο δείκτης τους έπιασε τιμές γύρω από τις 630 μονάδες (-1,22%) αλλά στις 14:30 βρέθηκε με μεταβολή της τάξης +5,22% στις 671,96 και μετά απέκτησε πλάγια δυναμική που τον κράτησε σε θετικό πεδίο και κοντά στις 670 από τις 12:20 ως τις 17:00. Τότε βρέθηκε στις 665 μονάδες και έκλεισε στις 666,56 με μεταβολή +4,37%. Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν ψηλότεροι από την προηγούμενη μέρα και η τελική εικόνα δεν επιβαρύνθηκε όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ.

  Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο εύρος (15,6 μονάδες) σε σχέση με τις 8,7 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν σαφώς ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που οδηγήθηκε στα 49,916 από 49,432 δις ευρώ.

  Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +7,14% από +1,45%, την ΕΤΕ στο +3,80% από -1,25%, ΕΥΡΩΒ +2,01% από -2,50% και την ΠΕΙΡ στο +0,48% από -0,95%. Η αγορά σήμερα πέρασε χωρίς μάχη  στην κυριαρχία των πωλητών, αφού λόγω ζήτησης τίτλων ζητήθηκαν όλο και ψηλότερες τιμές για την απόκτησή τους ως τις δημοπρασίες. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ισοδύναμα με  τα blue chip κερδίζοντας +1,59% από -0,28% την προηγούμενη.

  Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (21 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 16) και δυο την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 29 από 15 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 3 ήταν στις αμετάβλητες. Άρα, οι 8 από 22 ήταν πτωτικές. Στα 69,702 από 37,630 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 20,00 από 11,76 κατευθυνθήκαν στα 4 συστημικά τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι συστημικές τράπεζες αποτελούν το 28,70% από 31,26% του συνολικού τζίρου.

  Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,61% και έφθασε στις 721,67 από 710,27 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1892,11 από 1865,81 με μεταβολή +1,41%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ κατά 1,2 μονάδες ψηλότερα και τον 26άρη κατά 4,9, το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο ανώτερο του 26άρη και του ΓΔ.

  Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,702 από 37,630 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 26,125 από 7,273 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 26άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 42,486 από 29,096 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,556 από 0,521 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 50,477 από 35,767 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 62 από 34 των καθοδικών σε 37 από 52 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 24.

  Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

  Μετά τις χειρουργικές κινήσεις τη Δευτέρα ακολούθησε η άνευ πολλών αντιρρήσεων άνοδος της Τρίτης, που από το πρώτο κιόλας μέρος των συναλλαγών, όρισε επίπεδα τιμών για τον ΓΔ 20 μονάδες ψηλότερα από τις 700, τον πυθμένα της πρόσφατης πτώσης. Το δε «παράξενο» αλλά σημαντικό ήταν πως ο τζίρος στο μισό της συνόδου ήταν περίπου όσο ο συνολικός της προηγούμενης. Άλλωστε το κλίμα διεθνώς, διαμόρφωσε μια εκτίμηση της στήλης που τη διατυπώσαμε εδώ και αρκετές εβδομάδες. Θεωρούμε ότι η άνοδος των μετοχικών αξιών στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, δεν έχει να κάνει τόσο με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και τα μέτρα που υποσχέθηκε να εφαρμόσει, όσο με τη διαπίστωση πως η παγκόσμια ανάπτυξη αποκτά όλο και πιο στιβαρά χαρακτηριστικά και αυξάνει τους ρυθμούς μεταβολής της.  

  Στη σύνοδο της Τρίτης 21/11, οι θεσμικοί έδωσαν στον 26άρη επί 5 ώρες πλάγια ανοδική πορεία μεταξύ των 1876 και 1895 μονάδων με εκτίναξη από τα χαμηλά ημέρας μετά τις 10:40 και ως τις 12:20. Το ελάχιστο ημέρας ήταν στις 1852,37 (-0,72%) μονάδες και ορίστηκε στις 10:39. Το μέγιστο που εμφανίστηκε στις 16:31 ήταν οι 1894,97 (+1,56%). Το κλείσιμο έγινε στις 1892,11 μονάδες, με μεταβολή +1,41%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 10,575 εκατ. ευρώ.

  Για τη σειρά Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 1225 συμβολαίων, με ανώτερο στις 1884,00 μονάδες, ενώ το κατώτερο ήταν οι 1841,25 και 5310 από 5206 ανοικτές θέσεις με εκκαθάριση στις 1877,00 μονάδες. Για την σειρά Ιανουαρίου εμφανίστηκε όγκος 36 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 323 με εκκαθάριση στις 1873,00 μονάδες. Οι traders επέλεξαν την προ-πορεία του δείκτη κατά 15,00 από 17,75 μονάδες έναντι του ΣΜΕ Δεκεμβρίου.

  Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών από το διαδίκτυο, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε μετοχές που έχουν διορθώσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά και συνεχίζουν να έχουν ικανοποιητικά θεμελιώδη. Το Τραπεζικό trading θα συνεχίσει να αποσπά την "μερίδα του λέοντος" από πλευράς συναλλαγών και ενδιαφέροντος. Συνεχίζει να προβληματίζει η χαμηλή, καθαρή, αξία συναλλαγών και η ελαχιστοποίηση του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

  Σχόλια εγχώριων αναλυτών

  Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

  Η διαδικασία λήξης των Παραγώγων, κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, έδειξε ότι υφίσταται ισχυρή βούληση να μη παραβιαστεί το 'οχυρό' των 700 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, σε συνέχεια της επιμονής για διενέργεια ρευστοποιήσεων Τραπεζικών μετοχών και συντονισμένης προσπάθειας υποτιμητικής, σε βάρος τους, κερδοσκοπίας.

  Αν και η αβεβαιότητα σε σχέση με το ενδεχόμενο να συντρέξουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, μετά τη διενέργεια των "stress tests" εξακολουθεί να υφίσταται, η τρέχουσα τιμολόγηση των συστημικών Τραπεζών διαχέει το μήνυμα ότι είναι πιθανό να υφίσταται αρνητική υπερβολή, ενόψει μάλιστα της αναμενόμενης επανέναρξης των πλειστηριασμών, εξέλιξη που θα συμβάλει σε αυξημένη κινητικότητα γύρω από τα NPLs.

  Επιπλέον, η θετική υποδοχή για τα των swap των ομολόγων, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της καμπύλης αποδόσεων και καλύτερης προετοιμασίας για μελλοντική έξοδο στις Αγορές και οι θετικοί σχολιασμοί του Μάριο Ντράγκι για την Ελληνική Οικονομία και του Βάλντις Ντομπρόβσκις για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, με την προσδοκία ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης τον Ιανουάριο, συμβάλλουν στην αποκατάσταση θετικής ψυχολογίας στο Χρηματιστήριο.

  Μάλιστα, στην παρούσα φάση, η αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι πιθανό να σχετίζεται και με τη διαδικασία του "short squeeze", λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό δανεισμένων τίτλων, συστημικών κυρίως Τραπεζών, που έχει καταγραφεί επί πολλές ημέρες το προηγούμενο διάστημα.

  Επιπλέον, ο διπλασιασμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 9μηνο, λόγω κυρίως αυξημένων εξαγωγών και εισροών από τον Τουρισμό, προοιωνίζει και ποσοστό - έκπληξη για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου, που θα ανακοινωθεί στις 4/12, προσθέτοντας ένα σημαντικό θετικό καταλύτη και για το Χρηματιστήριο.

  Βραχυχρόνια, είναι ζητούμενη η υπέρβαση των 725 μονάδων, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο χαμηλός τζίρος δεν το επέτρεψε, με αποτέλεσμα να επανέλθει η σεναριολογία για κίνηση κάτω από τις 700 μονάδες, εξέλιξη που διαφαίνεται ότι απομακρύνεται.

  Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές περιβάλλον κυριαρχούν δύο ζητήματα από την έκβαση των οποίων επηρεάζεται έμμεσα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

  Στις ΗΠΑ έχει ήδη ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο από το Κογκρέσο και πιθανολογείται ότι θα ψηφιστεί και από τη Γερουσία. Παρά την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη και την αμφιλεγόμενη αναπτυξιακή του επίπτωση, οι Αγορές έχουν ήδη δώσει θετική ψήφο εμπιστοσύνης, όπως προκύπτει από τα διαδοχικά ρεκόρ των δεικτών στη Wall Street.

  Στη Γερμανία, ωστόσο, η δυστοκία για το σχηματισμό Κυβέρνησης φέρνει το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών πιο κοντά, με την απειλή της "παραλυσίας" στην Ε.Ε. ορατή σε σχέση με τη άμεση δρομολόγηση των αναγκαίων αλλαγών που θα σηματοδοτήσουν μια "άλλη Ευρώπη".

  Οι Αγορές πάντως επιδεικνύουν ψυχραιμία, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει λόγος αναστολής της αυξημένης δυναμικής που έχει δρομολογηθεί για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, άρα και για τις Αγορές της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μάριο Ντράγκι.

  Σήμερα

  Οι μετοχές της Ασίας εντάχθηκαν στο παγκόσμιο ράλι που ισχύει για να φτάσουν τα υψηλότερα επίπεδα σε μια δεκαετία σήμερα Τετάρτη καθώς η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη προσελκύουν ορδές επενδυτών σε μετοχές, ενώ οι τιμές του πετρελαίου πήδηξαν πιο κοντά σε μια πρόσφατη κορυφή 2-1 / 2 ετών.

  Κάθε ασιατική χρηματιστηριακή αγορά ήταν με κέρδη σήμερα, ένα σπάνιο περιστατικό. Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,5%, ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά+ 0,4% και ο δείκτης αναφοράς S & P / ASX 200 της Αυστραλίας αυξήθηκε υψηλότερα των 6.000 μονάδων.

  Μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία έχει τροφοδοτήσει μια ακόρεστη όρεξη για μετοχές φέτος, με τα εξαρτημένα από το εμπόριο κράτη της Ασίας να απολαμβάνουν ισχυρές υπερπόντιες πωλήσεις σε όφελος των εταιρικών κερδών.

  Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας της MSCI πρόσθεσε την Τετάρτη +0,4% στην άνοδο κατά 1,3% χθες που ήταν το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος σε οκτώ μήνες, υποστηριζόμενος από τους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας. Ο δείκτης του Hang Seng του Χονγκ Κονγκ εμφανίζει κέρδος που ανέρχεται σε 35,5%, ενώ ο CSI 300 της Κίνας έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα κατά 27,4% το 2017.

  Θετικό  ξεκίνημα αναμένεται για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές. 

  MARKET BEAT FTSE 100 Dow Jones Industrial Average Index DAX-Index Γενικος Δείκτης Real Time

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Εσωκομματικές προτροπές σε Σουλτς για αλλαγή στάσης

  Εσωκομματικές προτροπές σε Σουλτς για αλλαγή στάσης

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 10:07:19 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Οι μισοί Γερμανοί θέλουν νέες εκλογές 22/11 05:59 Κομισιόν για Γερμανία: Στην Ευρώπη δεν θα υπάρξει παύση 21/11 14:42 Σόιμπλε: Δοκιμασία αλλά όχι κρίση του κράτους η κατάσταση στη Γερμανία 21/11 12:24

  Κινητικότητα διαφαίνεται στις τάξεις του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο θέμα του διαλόγου για έναν νέο μεγάλο συνασπισμό, μία μέρα πριν τη συνάντηση του προέδρου του Mάρτιν Σουλτς με τον επίσης σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

  Πολιτικοί του SPD καλούν πλέον ανοικτά το κόμμα τους να μη συνεχίσει να αποκλείει την συζήτηση για συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

  Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του SPD Γιοχάνες Καρς είπε στην Passauer Neue Presse ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ένα νέος μεγάλος συνασπισμός. «Ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ανοιχτός στον διάλογο. Δεν μπορούμε να πούμε στον ομοσπονδιακό πρόεδρο απλώς αυτό ήταν. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος θα πρέπει να διερευνήσει ποιες δυνατότητες υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν εάν το SPD αποκλείει εκ προοιμίου τον μεγάλο συνασπισμό», σημείωσε.

  Ο Μπερντ Βέστφαλ, εκπρόσωπος του SPD για οικονομικά θέματα στην κοινοβουλευτική ομάδα τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες και κατά νέων εκλογών. «Το SPD δεσμεύτηκε πολύ (υπέρ των εκλογών), αλλά η μετακίνηση είναι δυνατή. Το SPD πρέπει να διατυπώσει σαφείς όρους και η Χριστιανική Ενωση να επιδείξει ευελιξία» είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt.

  Επίσης, ο νομικός εμπειρογνώμονας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Γιοχάνες Φέχνερ, τάχθηκε υπέρ μιας πιο προσεκτικής στάσης στο επίμαχο θέμα. «Το SPD δεν πρέπει να προτρέχει στο θέμα των νέων εκλογών και θα πρέπει να λάβει στα σοβαρά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε στην ίδια εφημερίδα.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΓΕΡΜΑΝΙΑ Πρόεδρος Δημοκρατίας

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Σύγχρονοι «Δαιμονισμένοι», οπλισμένοι με οργή και έκσταση

  Σύγχρονοι «Δαιμονισμένοι», οπλισμένοι με οργή και έκσταση

  Κατηγορία: Πολιτισμός | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 09:18:35 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Οι χίλιες σελίδες των «Δαιμονισμένων» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ζωντανεύουν από τον ρηξικέλευθο Ρώσο σκηνοθέτη Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (λεωφ. Συγγρού 107), από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

  Μηδενιστές και προφήτες, τρομοκράτες και επαναστάτες, εκτελεστές και αυτόχειρες κατακλύζουν την Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Το απέραντο μυθιστορηματικό υλικό των «Δαιμονισμένων» (1870 - 72) αναδομείται θεατρικά από τον Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, σε μια τετράωρη παράσταση, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Στέγη καλεί έναν ξένο καλλιτέχνη να σκηνοθετήσει Έλληνες ηθοποιούς.

  Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Με μια πεντάωρη διασκευή των «Αδερφών Καραμάζοφ» στη Στέγη, που αποθεώθηκε από θεατές και κριτικούς, ο Μπογκομόλοφ συστήθηκε το 2016 στο ελληνικό κοινό, μεταφέροντας το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι από τον ύστερο 19ο αιώνα στα σαλόνια των σημερινών Ρώσων ολιγαρχών. Η σάτιρά του ήταν ανελέητη και το καλλιτεχνικό του εκτόπισμα αδιαμφισβήτητο. Ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης επανέρχεται με Ντοστογιέφσκι και, μαζί με τον ελληνικό του θίασο, μας μεταφέρει στο σκοτεινό σύμπαν του Σταβρόγκιν, του Βερχοβένσκι και των υπόλοιπων αντιηρώων του συγγραφέα.

  CRISTOS.SARRIS Σε δύο διαστάσεις

  Οι «Δαιμονισμένοι» αναπτύσσονται σε δύο διαστάσεις: στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της εποχής τους (μηδενισμός, προεπαναστατικά αιτήματα, θρησκευτικός και κοινωνικός διάλογος), αλλά και σε έναν χώρο μεταφυσικό. Αυτή είναι και η βασική διαφορά από τα άλλα έργα του Ντοστογιέφσκι. Την εποχή που γράφει τους «Δαιμονισμένους», στη Ρωσία προετοιμάζεται το επαναστατικό κίνημα. Όμως, ήδη υπήρχαν οι πρώτες πράξεις βίας.

  Το 1869, βρέθηκε το πτώμα ενός σπουδαστή της Γεωπονικής Ακαδημίας της Μόσχας, που ήταν μέλος επαναστατικού πυρήνα, σε μια λίμνη κοντά στο ίδρυμα. Το έγκλημα πυροδότησε ο αρχηγός της επαναστατικής αυτής ομάδας, Σεργκέι Νετσάγιεφ, που συμμετείχε και στη δολοφονία. Το ανατριχιαστικό έγκλημα έδωσε στον Ντοστογιέφσκι το έναυσμα για την πλοκή του έργου. Ο συγγραφέας καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες του εγκλήματος και ο ένας εκ των κεντρικών ηρώων του εμπνέεται και αντιγράφει πιστά τον δολοφόνο του σπουδαστή.

  «Πόσο απέχουν σήμερα οι δαίμονες από τους αγγέλους»;

  Έργο πολυφωνικό και οριακό, πολιτικός λίβελος και, ταυτόχρονα, φιλοσοφικό μυθιστόρημα, εξομολογητικό και, συνάμα, σαρκαστικό, οι «Δαιμονισμένοι» εστιάζουν στη δράση ενός κύκλου νεαρών μηδενιστών. Κι όμως, σύμφωνα με τον Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, δεν είναι τόσο ένα έργο για τον μηδενισμό ή τον σοσιαλισμό, όσο για τον πόθο της ζωής και τη σαγήνη του θανάτου.

  Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Μια λέσχη αυτοχείρων παρουσιάζει ο Ντοστογιέφσκι: όλοι οι ήρωές του σκέφτονται τον θάνατο, μαγεύονται από τον θάνατο. Θυμίζουν τους σημερινούς τρομοκράτες - καμικάζι αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία, στο έργο, δεν εκλαμβάνεται ως πράξη απόγνωσης, αλλά ως επιλογή ζωής. Πόσο, άραγε, θα διέφεραν οι “Δαιμονισμένοι”, αν παρέμεναν Ευρωπαίοι και χριστιανοί, αλλά εξελίσσονταν σε μια άλλη εποχή και σε μια άλλη χώρα; Πόσο απέχουν σήμερα οι δαίμονες από τους αγγέλους;

  Σκοτεινά ένστικτα και αρχαϊκοί δαίμονες αφυπνίζονται από τα βάθη της φύσης μας και μας παραπλανούν. Μήπως, όμως, αυτοί οι δαίμονες είναι οι νέοι μας θεοί και η νέα μας αλήθεια; Πού θα μας οδηγήσει αυτή η αναζήτηση μιας νέας αλήθειας; Σε μια νέα λύτρωση ή σε έναν νέο φασισμό;». Αυτό διερωτάται με σκεπτικισμό ο Μπογκομόλοφ και μεταφέρει τη δράση των ντοστογιεφσκικών αντιηρώων από τη ρωσική πολίχνη των προεπαναστατικών χρόνων στη σύγχρονη εποχή. Οι «Δαιμονισμένοι» του, οπλισμένοι με οργή και έκσταση, δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε πιο σημερινοί, «ελληνικοί», «ρωσικοί» και οικουμενικοί.

  Παράλληλες δράσεις

  Πέμπτη 23 Νοεμβρίου: Masterclass από τον Κονσταντίν Μπογκομόλοφ.

  Παρασκευή 24 Νοεμβρίου: Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.

  Ταυτότητα παράστασης

  Σκηνοθεσία - διασκευή: Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, σκηνικά - κοστούμια: Λαρίσα Λομάκινα, σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Δρακουλαράκος, δραματουργική επεξεργασία μετάφρασης: Έρι Κύργια, βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου - Χρύσα Κουγιουμτζή, βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Λάμπρου, βοηθός ενδυματολόγου: Δάφνη Ηλιοπούλου, διερμηνέας προβών: Ιρίνα Σμισλιάεβα - Σταθοπούλου, μετάφραση αγγλικών υπερτίτλων: Μέμη Κατσώνη, διεύθυνση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη - Μαρία Δούρου, παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

  Ερμηνεύουν: Χρύσα Κουγιουμτζή, Έλενα Μεγγρέλη, Άρης Μπαλής, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαρία Πανουργιά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης, Μιλτιάδης Φιορέντζης.

  Πληροφορίες

  Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Διάρκεια παράστασης: 4 ώρες (με 1 διάλειμμα). Mε αγγλικούς υπέρτιτλους σε όλες τις παραστάσεις. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 40, 35, 28, 20, 15, 7  ευρώ, μειωμένο, φίλος ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 32, 28, 22, 16, 12 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 28, 25, 20, 14, 11 ευρώ, κάτοικος γειτονιάς: 7 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

  Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός, Cosmote και Ιανός οδού Σταδίου, τηλεφωνικά:  210 9005800, ομαδικές κρατήσεις:  213 0178176 και ηλεκτρονικά στο groupsales@sgt.gr, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονική προπώληση: sgt.gr, η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας, από όπου κι αν βρίσκεστε, και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

  gkoul@naftemporiki.gr

  ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΟ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Το τρίπτυχο εκτέλεσης του πιο κρίσιμου προϋπολογισμού

  Το τρίπτυχο εκτέλεσης του πιο κρίσιμου προϋπολογισμού

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 09:18:32 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα Γ. Χουλιαράκης: Δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας στον Προϋπολογισμό 21/11 23:12 ΠΔΕ: Στο ίδιο ύψος με το 2017 οι δαπάνες 21/11 21:40 Προϋπολογισμός 2018: Αυξημένοι κατά 951 εκατ. ευρώ οι φόροι 21/11 21:26 Προϋπολογισμός: Σχέδια για νέα έξοδο στις αγορές 21/11 21:06 Προϋπολογισμός: Πρόβλεψη για 2,736 δισ. έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 21/11 20:31

  Από την έντυπη έκδοση 

  Του Θάνου Τσίρου
  ttsiros@naftemporiki.gr

  Σε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,5%, ο οποίος θα στηριχτεί κατά κύριο λόγο στην τόνωση των επενδύσεων, σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης -παρά την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων-, στην άνοδο των εξαγωγών, αλλά και στην πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων «ποντάρει» η κυβέρνηση για να εκτελέσει τον κρισιμότερο και τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονιακών ετών.

  Ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει υψηλότερα ακόμη και από τον μνημονιακό στόχο του 3,5% και φτάνει στο 3,82%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 7,05 δισ. ευρώ.

  Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκτιμά από τώρα ότι και το 2018 θα υπάρξει «υπερπλεόνασμα» 587 εκατ. ευρώ έναντι του μνημονιακού στόχου, ο οποίος ορίζει ότι το θετικό αποτέλεσμα κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού θα πρέπει να φτάσει στα 6,464 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Συγκριτικά με το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να βελτιωθεί κατά 2,691 δισ. ευρώ καθώς η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως του 2,44% του ΑΕΠ, το οποίο ισοδυναμεί με 4,36 δισ. ευρώ. 

  Πού στηρίζεται η πρόβλεψη
  Η νέα πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ (2,5%) είναι ελαφρά βελτιωμένη σε σχέση με αυτή που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Οκτωβρίου (2,4%), ενώ για το 2017 ο πήχης της ανάπτυξης κατεβαίνει στο 1,6% (από 1,8%) έτσι ώστε η εκτίμηση να εναρμονιστεί με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2018 στηρίζεται:

  Η κυβέρνηση εκτιμά από τώρα ότι και το 2018 θα υπάρξει «υπερπλεόνασμα» 587 εκατ. ευρώ έναντι του μνημονιακού στόχου.

  1 Στη θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ, η οποία με τη σειρά της εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας. 

  2 Από τη θετική συνεισφορά του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου (κατά 1,4% του πραγματικού ΑΕΠ) που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό «λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος, αλλά και της αυξημένης ζήτησης» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

  3 Από την περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατά 0,2% του ΑΕΠ εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα. 

  Η πρόβλεψη για καλύτερη εικόνα του τρίπτυχου «κατανάλωση-επενδύσεις-εξαγωγές» εξειδικεύεται και με τις ακόλουθες επιμέρους προβλέψεις:

  Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% του ΑΕΠ έναντι 0,9% το 2017 και μηδενικής μεταβολής το 2016.  Για τη δημόσια κατανάλωση, η μεταβολή θα είναι οριακά θετική με το πρόσημο να είναι αισθητά μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017. Έτσι, η δημόσια κατανάλωση θα πρέπει να αυξηθεί σε ποσοστό 0,2% έναντι εκτίμησης για αύξηση 0,9% του ΑΕΠ μέσα στο 2017.  Υπερδιπλάσιο ποσοστό αύξησης προβλέπεται για τον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου. Το 2018 εκτιμάται ότι θα έχει αύξηση των επενδύσεων κατά 11,4%, έναντι μόλις 5,1% το 2017.  Η ποσοστιαία μεταβολή των εξαγωγών θα είναι θετική μεν, αλλά μικρότερη σε σχέση με το 2017 (4,6% έναντι 6,9% το 2017). Ωστόσο, η εκτιμώμενη βελτίωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα προέλθει από την αισθητή μείωση στον ρυθμό αύξησης των εισαγωγών. Για το 2018 ο σχετικός ρυθμός θα πέσει στο 3,8% από 6% το 2017.  Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 1,7% το 2018, έναντι 1,9% το 2017, αλλά το ποσοστό ανεργίας (με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού) αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 20,2% από 21,7% το 2017. Το ποσοστό ανεργίας σε εθνικολογιστική βάση θα περιοριστεί στο 18,4% από 19,9% το 2017.  Ο ρυθμός αύξησης του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή θα είναι μειωμένος στο 0,8% συγκριτικά με το 1,2% του 2017. 

  Τα πρωτογενή πλεονάσματα 
  Το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat (ESA 2010) θα πρέπει να διαμορφωθεί το 2018 στα 7,716 δισ. ευρώ ή στο 4,2%, ώστε μετά τις απαιτούμενες προσαρμογές, λόγω των μνημονιακών κανόνων, να περιοριστεί στα 7,051 δισ. ευρώ ή στο 3,82% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει κατακόρυφη αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα συγκριτικά με το 2017 το οποίο σε όρους ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4,683 δισ. ευρώ για το 2017 (ή στα 4,36 δισ. ευρώ σε μνημονιακούς όρους). Δηλαδή, το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 3 δισ. ευρώ σε όρους ESA 2010 ή κατά 2,691 δισ. ευρώ σε όρους μνημονίου. Αυτή η βελτίωση σε πολύ μεγάλο βαθμό θα πρέπει να προέλθει: 

  Από την ενίσχυση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1,794 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2017.

  Τα καθαρά έσοδα της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 50,509 δισ. ευρώ έναντι 48,715 δισ. ευρώ το 2017. Η απόκλιση του 2017 έναντι του στόχου που είχε τεθεί με το μεσοπρόθεσμο είναι πολύ μεγάλη και φτάνει στα 2,949 δισ. ευρώ. Οφείλεται όμως κατά κύριο λόγο στην εκτόξευση των επιστροφών φόρου οι οποίες και διαμορφώθηκαν στα 5,577 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης μόλις 3,324 δισ. ευρώ στο μεσοπρόθεσμο. Η αύξηση των εσόδων θα πρέπει να προέλθει κατά κύριο λόγο από τους φόρους. Τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 950 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2017, για να διαμορφωθούν στα 48,156 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 47,2 δισ. ευρώ το 2017. Αντίθετα, τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων προβλέπονται μειωμένα στο 1,1 δισ. ευρώ έναντι 1,542 δισ. ευρώ το 2017. 

  Από τη μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά περίπου 2,077 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017.
  Η μείωση θα πρέπει να προέλθει σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη συγκράτηση του κονδυλίου για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, με το σχετικό κονδύλι να μειώνεται από τα 21,037 δισ. ευρώ το 2017 στα 19,438 δισ. ευρώ το 2018. Προφανώς το «φούσκωμα» των κοινωνικών δαπανών του 2017 οφείλεται και στην καταβολή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος.  Από την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του ΕΦΚΑ.

  Κλειδί για τη μείωση των δαπανών αποτελεί η συγκράτηση του κονδυλίου για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Το σχετικό κονδύλι μειώνεται από τα 21,037 δισ. ευρώ το 2017 στα 19,438 δισ. ευρώ το 2018. 

  Το πρωτογενές αποτέλεσμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τον ορισμό ESA 2010 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 1,789 δισ. ευρώ έναντι 1,089 δισ. ευρώ το 2017.  

  «Ο καλύτερος μέχρι τον επόμενο»
  Αύριο αρχίζει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου. 
  Ο κρατικός προϋπολογισμός κατατέθηκε σε ηλεκτρονική μορφή χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση (δεξιά) από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Παραλαμβάνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Βούτσης είπε στον κ. Χουλιαράκη: «Εύχομαι, κύριε υπουργέ, και οι επόμενοι προϋπολογισμοί να είναι καλύτεροι. Αυτός είναι ο καλύτερος μέχρι τον επόμενο, όπως έλεγε και ο Γκάλης».

  INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

  Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα εισαχθεί αύριο στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις, πιθανότατα την Τρίτη 28 Νοεμβρίου. Η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια θα αρχίσει μετά από διάστημα τριών εβδομάδων λόγω της προγραμματισμένης μετάβασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ΗΠΑ, αλλά και του συνεδρίου της Ν.Δ. στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, οι συνεδριάσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.   

  Νέα αύξηση στο 179,8% του ΑΕΠ για το χρέος της γενικής κυβέρνησης
  Στα 332 δισ. ευρώ ή στο 179,8% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2018, σημειώνοντας νέα αύξηση τόσο σε απόλυτο ποσό όσο και σε ποσοστιαία βάση. Συγκριτικά με το 2017 το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 13,7 δισ. ευρώ (από τα 318,3 δισ. ευρώ που αναμένεται να είναι το κλείσιμο της φετινής χρονιάς στα 332 δισ. ευρώ), ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από το 178,2% του ΑΕΠ στο 179,8% του ΑΕΠ.

  Όσον αφορά τη σύνθεση του χρέους, την επόμενη χρονιά προβλέπεται ότι θα υπάρξουν οι ακόλουθες μεταβολές: 

  1 Η αύξηση του χρέους σε ομόλογα. Από τα 50,174 δισ. ευρώ το 2017, η έκθεση σε ομόλογα αναμένεται να φτάσει στα 55,275 δισ. ευρώ το 2018. Το νούμερο αποτυπώνει την πρόβλεψη περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ενώ ολόκληρο το ποσό της αύξησης προέρχεται από τις εκδόσεις νέων ομολόγων στην αγορά του εσωτερικού με το σχετικό υπόλοιπο να αυξάνεται από τα 48,407 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2017, στα 53,537 δισ. ευρώ για το 2018. 

  2 Η αύξηση του χρέους από τον επίσημο τομέα. Τα δάνεια από τον Μηχανισμό Στήριξης αναμένεται να «κλειδώσουν» στα 250,969 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018, κάτι που σημαίνει ότι οι εκταμιεύσεις μέσα στο 2018 προβλέπεται ότι θα φτάσουν περίπου στα 13,25 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το 2017 θα κλείσει με τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης να διαμορφώνονται στα 237,711 δισ. ευρώ. Άλλη εκταμίευση μέσα στο 2017 δεν θα υπάρξει οπότε το ποσό των 13,25 δισ. ευρώ αποτυπώνει την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης για τα κεφάλαια που θα αντληθούν με το κλείσιμο της 3ης και της 4ης αξιολόγησης. 

  3 Μείωση προβλέπεται στα βραχυπρόθεσμα δάνεια και ειδικά στους τίτλους με σύμφωνο επαναγοράς δηλαδή στα repos. To σχετικό υπόλοιπο αναμένεται να περιοριστεί στα 9 δισ. ευρώ από 15 δισ. ευρώ το 2017. Μείωση αναμένεται επίσης και στους βραχυπρόθεσμους τίτλους. Από το ανώτερο επιτρεπόμενο πλαφόν των 14,9 δισ. ευρώ του 2017, η έκθεση της χώρας στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να περιοριστεί το 2018 στα 13,7 δισ. ευρώ. 

  Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές που προβλέπονται στο χρέος με βάση τα όσα αναφέρονται στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης: 

  Η αντικατάσταση βραχυπρόθεσμου τμήματος του χρέους σε ύψος έως και 7 δισ. ευρώ. Το βραχυπρόθεσμο τμήμα του χρέους υποχρεώνει τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε αθρόες εξοφλήσεις. Μόνο το 2017, οι συνολικές εξοφλήσεις έφτασαν στα 541,1 δισ. ευρώ έναντι 531,26 δισ. ευρώ (σ.σ.: πρόκειται κυρίως για βραχυπρόθεσμα δάνεια που εκδίδονταν και εξοφλούνταν ανά τακτικότατα χρονικά διαστήματα). Με την αντικατάσταση του βραχυπρόθεσμου τμήματος του χρέους, αναμένεται να περιοριστούν και οι εξοφλήσεις, οι οποίες το 2009 περιορίζονταν σε περίπου 37 δισ. ευρώ.  Η αποπληρωμή ακόμη περισσότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το ύψος των 2,2 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ το 2017.  Η ενίσχυση των διαθεσίμων με το ποσό των 10 δισ. ευρώ (προφανώς για τον σχηματισμό του cash buffer) έναντι 2,85 δισ. ευρώ το 2017. 

  Η δαπάνη για τους τόκους το 2018 αναμένεται να περιοριστεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το 2017 δηλαδή στα 5,2 δισ. ευρώ έναντι 6 δισ. ευρώ το 2017. 

  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ασυντόνιστες οι διεκδικήσεις του Δημοσίου για τον Σκαραμαγκά

  Ασυντόνιστες οι διεκδικήσεις του Δημοσίου για τον Σκαραμαγκά

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 09:18:32 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα «Ναυμαχία» στο πρωτοδικείο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 16/11 08:56 Δικαστική «φουρτούνα» στον Σκαραμαγκά 19/10 09:32 Την υπαγωγή του Σκαραμαγκά σε ειδική διαχείριση ζητεί το Δημόσιο 13/10 09:51 Έως 200 εκατ. ευρώ θα καταβάλει το Δημόσιο για τον Σκαραμαγκά 05/10 09:32

  Από την έντυπη έκδοση 

  Του Αντώνη Τσιμπλάκη
  atsimp@naftemporiki.gr

  Σε διαφορά…. φάσης, όσον αφορά την αντιδικία της Ελληνικής Δημοκρατίας με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας.

  Στο «εσωτερικό μέτωπο» το υπουργείο Οικονομίας, που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κόντρα με τα ναυπηγεία, υποστηρίζει την αίτηση που κατατέθηκε προς το Πρωτοδικείο προκειμένου να υπαχθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και να βγει σε διεθνή διαγωνισμό το ναυπηγείο σε δύο κομμάτια (στρατιωτικό και εμπορικό), ώστε να αλλάξει «μετοχικά χέρια» σε διάστημα 12 μηνών. 

  Στο εξωτερικό, όμως, οι νομικοί εκπρόσωποι δύο άλλων υπουργείων, του Οικονομικών και του Άμυνας, στο πλαίσιο της κόντρας που έχουν οι αντίδικοι (δημόσιο και ιδιώτης) και στη Διεθνή Διαιτησία, υποστηρίζουν ότι η ανάκτηση θα αφορά μόνο το πολιτικό (civil) κομμάτι των ναυπηγείων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι διαιτητές προκειμένου να αιτιολογήσουν την απόφασή τους να απορρίψουν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Privinvest (μεγαλομέτοχος των ναυπηγείων) κατά του ελληνικού Δημοσίου. 

  Η Privinvest ζητούσε από τη διαιτησία να απαγορέψει στο ελληνικό Δημόσιο, ακόμη και υπό την «απειλή» πολύ υψηλού ημερήσιου προστίμου, να προχωρήσει σε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ναυπηγείων για όσο διάστημα είναι υπό συζήτηση η υπόθεση των διεκδικήσεων ανάμεσα στα δύο μέρη, στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.  
  Η διαιτησία υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κρίνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανακτήσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσει τα ζητήματα της ανάκτησης που επιτάσσει η Ε.Ε. μέσω πώλησης του πολιτικού μέρους των ναυπηγείων, ενώ δεσμεύτηκε επίσης (η ελληνική πλευρά) ότι δεν θα κρατικοποιήσει ή θα πάρει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της μονάδας. 

  Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο η διαιτησία εξετάζει τις απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου κατά των ΕΝΑΕ και των μετόχων της εταιρείας, η οποία έχει δικαίωμα να προχωρήσει και σε counter claim.  Πρόσφατα δημοσίευσε την απόφασή της για τις απαιτήσεις που διεκδικούσε η πλευρά των ΕΝΑΕ κατά του ελληνικού Δημοσίου. Με την απόφαση αυτή τα ΕΝΑΕ φαίνεται ότι κερδίζουν αποζημίωση από την Ελλάδα ύψους 200 εκατ. ευρώ, αλλά και το δικαίωμα να ξεκινήσουν συζητήσεις για την κατασκευή δύο ακόμα υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζει ότι θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης αυτής στα ελληνικά δικαστήρια (εφετείο), παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει πρόσφατα ανάλογη κίνηση με το σκεπτικό ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει τελεσίδικη απόφαση Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.

  Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας 
  Την προηγούμενη Παρασκευή έγινε η ακρόαση της αίτησης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας στο Πρωτοδικείο για να υπαχθούν εξ ολοκλήρου τα ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα δύο μέρη θα έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει βγει η απόφαση.

  Αν γίνει δεκτή η αίτηση το ναυπηγείο θα χωριστεί από τον εκκαθαριστή σε στρατιωτικό και εμπορικό (αυτό έχει ήδη γίνει από το ελληνικό Δημόσιο) και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρησή τους.  
  Όπως μάλιστα έχει υποστηρίξει η ελληνική πλευρά, η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των απαιτήσεων που έχει προβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανάκτηση από το ελληνικό κράτος των παράνομων επιδοτήσεων που είχαν δοθεί στα ναυπηγεία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Για τον λόγο αυτό το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ, που τώρα πλησιάζει τα 600 εκατ. ευρώ. 

  Στην αίτησή του το ελληνικό Δημόσιο, μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς, υποστηρίζει ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν είναι πλέον βιώσιμα. Σημειώνει ότι έχουν υπέρογκες υποχρεώσεις, ελάχιστο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, δεν έχουν δημοσιεύσει για χρόνια ισολογισμούς και κατά συνέπεια πληρούνται όλοι οι όροι για να τεθούν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Στην αίτηση του ελληνικού Δημοσίου περιέχεται έκθεση της Deloitte, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων:

  Η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις για τις χρήσεις που έληξαν μετά τις 30/9/2011. Από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ΕΝΑΕ για τη χρήση που έληξε στις 30/9/2011 προκύπτει ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 121,1 εκατ. ευρώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων 295,61 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Deloitte, στις 31/3/2017 η αρνητική καθαρή θέση έφτανε πλέον στα 985,4 εκατ. ευρώ και θα έπρεπε να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,108 δισ. ευρώ. 

  Τονίζεται επίσης ότι κατά την 31/3/2017 οι συνολικές υποχρεώσεις της ΕΝΑΕ ήταν 1,375 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σε 247,75 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ανεκτέλεστο έργο προς το Πολεμικό Ναυτικό και σε 661,92 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι κρατικές ενισχύσεις που πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο, με βάση απόφαση της Ε.Ε. (567 εκατ. συν 95 εκατ. τόκοι). Επίσης, χρωστάει 24,3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αίτηση χρωστάει 175,4 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους. Με βάση τα παραπάνω, αναφέρεται, οι αιτούντες πιστωτές εκπροσωπούν κατά την 31/3/2017 το 67,9% του συνόλου των απαιτήσεων της ΕΝΑΕ (και μετά την απόφαση της διαιτησίας ποσοστό 60%), που υπερβαίνει το προβλεπόμενο από τον νόμο 40% για την υποβολή αιτήματος.

  Η εταιρεία
  Τα ΕΝΑΕ υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν βρίσκεται σε κατάσταση γενικής και μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων. Τονίζουν ότι ήδη τελεσίδικα τους έχουν επιδικασθεί 200 εκατ. ευρώ από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, καθώς και ότι τους οφείλονται επιπλέον 247 εκατ. ευρώ, ενώ επισημαίνουν ότι η διαιτησία τα απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής 320 εκατ. ευρώ προς τον ΟΣΕ. Σημειώνουν επίσης ότι είναι ενεργό το πρόγραμμα Ποσειδών για την κατασκευή δύο επιπλέον υποβρυχίων αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ. Αμφισβητούν το χρέος προς το ελληνικό Δημόσιο, αφού, όπως τονίζουν, από το 2008 που εκδόθηκε η απόφαση, τα ναυπηγεία την ακολουθούν πιστά. Τέλος, τονίζουν ότι η ανάκτηση που διατάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά αποκλειστικά τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες.

  Η θέση των ΕΝΑΕ
  Σε σχέση με την απόφαση της διαιτησίας για τα ασφαλιστικά μέτρα, τα ΕΝΑΕ εξέδωσαν χθες αργά το απόγευμα ανακοίνωση με την οποία σημειώνουν: «Η εταιρεία σημειώνει ότι ενώ στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο η Ελληνική Δημοκρατία εκπροσωπούμενη από τους υπουργούς Οικονομικών & Άμυνας ανέλαβε επίσημα τις προαναφερθείσες δεσμεύσεις, με την αίτηση της υπαγωγής της ΕΝΑΕ σε καθεστώς “ειδικής διαχείρισης” προφανώς επιχειρεί να κατασχέσει, να ελέγξει και να εκκαθαρίσει την ΕΝΑΕ και τα περιουσιακά της στοιχεία - οδηγώντας την ΕΝΑΕ σε αναπόφευκτη πτώχευση. Για άλλη μια φορά η ΕΝΑΕ δηλώνει ότι θα αγωνιστεί αποφασιστικά για την ακεραιότητα της οντότητας και των περιουσιακών της στοιχείων και για το μέλλον των εργαζομένων της με όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα σε διεθνή και ελληνικά δικαστήρια κατά των καταφανώς κακής πίστης πράξεων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

  ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • «Ψαλίδι» ύψους 1,6 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες το 2018

  «Ψαλίδι» ύψους 1,6 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες το 2018

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 09:18:32 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα Γ. Χουλιαράκης: Δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας στον Προϋπολογισμό 21/11 23:12 Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» 21/11 14:33

  Από την έντυπη έκδοση 

  Του Στέλιου Παπαπέτρου
  spapap@naftemporiki.gr

  Τη μείωση της συνολικής δαπάνης για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 1,599 δισ. ευρώ για το 2018 προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες από 21,037 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι θα μειωθούν την επόμενη χρονιά στα 19,438 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά αφορούν το σύνολο της δαπάνης για την κοινωνική ασφάλιση, τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και την κοινωνική προστασία.

  Συγκεκριμένα τα συνολικά έσοδα του ενοποιημένου κοινωνικού προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπονται μειωμένα κατά 329 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, κυρίως λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 638 εκατ. ευρώ (και ειδικότερα κατά 363 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης των νοσοκομείων, 214 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ και 60 εκατ. ευρώ του ΟΓΑ), η οποία εν μέρει εξισορροπείται από την αναμενόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 362 εκατ. ευρώ.

  Αντίστοιχα, τα έξοδα προβλέπονται μειωμένα κατά 243 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, κυρίως λόγω της μείωσης της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 151 εκατ. ευρώ. Για το 2017 το ταμειακό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικά Ταμεία, Οργανισμοί Απασχόλησης, ΕΟΠΥΥ) και των Νοσοκομείων - ΠΕΔΥ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 1.581 εκατ. ευρώ, ενώ σε δημοσιονομική βάση αναμένεται να ανέλθει σε πλεόνασμα ύψους 1.560 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για το έτος 2018 διαμορφώνεται σε 1.495 εκατ. ευρώ και 1.929 εκατ. ευρώ.

  Πλεονασματικά τα ταμεία
  Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2018 αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 859 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2017 κατά 1.057 εκατ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως:

  Στην αυξημένη πρόβλεψη κατά 306 εκατ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (περιλαμβανομένων και των ρυθμίσεων οφειλών) κατά 360 εκατ. ευρώ έναντι του 2017, λόγω της αύξησης των εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από τη βελτίωση της απασχόλησης. Στη μειωμένη πρόβλεψη κατά 119 εκατ. ευρώ στο σκέλος των εξόδων έναντι του 2017, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των απλήρωτων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης προσπάθειας εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ παροχές.

  Παράλληλα, προωθείται η ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει την εισπραξιμότητα. Η δημιουργία ενός ενοποιημένου μητρώου εισφερόντων, καθώς και η εναρμόνιση των εισπρακτικών διαδικασιών εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών.

  Πλεόνασμα στον ΟΑΕΔ
  Το ισοζύγιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 586 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 43 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2017. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως:

  Στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 68 εκατ. ευρώ. Οι μεταβιβάσεις προβλέπονται στα 505 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και στα 130 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το 2017. Στην αυξημένη δαπάνη για τα προγράμματα απασχόλησης κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, η οποία προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 450 εκατ. ευρώ, με σκοπό την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων ενεργητικών πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης μέσω των διαφόρων προγραμμάτων ενίσχυσης, κατάρτισης και επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. 

  Παράλληλα, η δαπάνη για τα επιδόματα ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο ύψος των 986 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά αμετάβλητη σε σχέση με το 2017.

  Ενισχύεται ο ρόλος του ΣΕΠΕ
  Μέσα στο 2018 θα συνεχιστούν και οι δράσεις με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών, την καταπολέμηση της αδήλωτης-ανασφάλιστης εργασίας μέσω και της συμβολής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθώς και την ενίσχυση της συμμόρφωσης των εργοδοτών και των ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, το ΣΕΠΕ ενισχύεται με νέο προσωπικό και προσλήψεις στον κλάδο της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και στον κλάδο της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. 

  Εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων ΣΕΠΕ με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της ΑΑΔΕ. Τέλος, αξιοποιείται το σύστημα ανάλυσης κινδύνου (risk analysis) για περαιτέρω στοχευμένους ελέγχους και αντιμετώπιση του φαινομένου της υποδηλωμένης εργασίας, καθώς και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΣΕΠΕ με νέες λειτουργίες.

  Μεταβιβαστικές πληρωμές
  Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι δαπάνες για μεταβιβαστικές πληρωμές το 2018 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 22.292 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 929 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου ΜΠΔΣ 2018-2021. Η υπέρβαση αυτή οφείλεται κυρίως στις εκτιμήσεις για την καταβολή της επιστροφής εισφορών υγειονομικής περίθαλψης στους συνταξιούχους και της χορήγησης κοινωνικού μερίσματος για τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών.   

  Μέσο μέρισμα 483 ευρώ σε 1,46 εκατ. νοικοκυριά
  Σε 1.459.834 ανέρχονται τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, βάσει των κριτηρίων που τέθηκαν για τη διανομή του. Παράλληλα, το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.

  Τα στοιχεία αυτά για τους ωφελημένους του κοινωνικού μερίσματος περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο για την κοινωνική πολιτική του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτά, ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, δηλαδή στο 32% του πληθυσμού της χώρας.

  Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία (βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί για τη διανομή του), με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ.

  Στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού σημειώνεται ότι η διανομή κοινωνικού μερίσματος κατέστη εφικτή ύστερα από τη σημαντική υπέρβαση του στόχου 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017.

  Παράλληλα, όπως σημειώνεται, η μεταρρύθμιση της πολιτικής πρόνοιας, η οποία ξεκίνησε με την εισαγωγή του θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί με πολλαπλές δράσεις.   
   

   

  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Mercedes-Benz: Χορηγός του ΣΕΓΑΣ στον 35ο Μαραθώνιο

  Mercedes-Benz: Χορηγός του ΣΕΓΑΣ στον 35ο Μαραθώνιο

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 09:08:04 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Από την έντυπη έκδοση

  Με το ανατρεπτικό μήνυμα «run more, drive less», η Mercedes-Benz υποστήριξε τον ΣΕΓΑΣ και την κορυφαία αθλητική διοργάνωση για το 2017, τον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ως επίσημος χορηγός.

  Εκτός από τον μεγάλο αριθμό επιβατηγών και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων που εξυπηρέτησαν τις ανάγκες της διοργάνωσης, η Mercedes-Benz έκανε αισθητή την παρουσία της και με την ομάδα των δρομέων της που συμμετείχε σε όλα τα αγωνίσματα των 5, 10 και 42 χιλιομέτρων.

  Επιπλέον, θέλοντας για ακόμη μία χρονιά να συνδράμει τον Οργανισμό «Make-A-Wish Ελλάδος», προσέφερε σ’ αυτόν ποσό ίσο με το σύνολο του κόστους των συμμετοχών της ομάδας της Mercedes-Benz Ελλάς, ώστε με την ενέργεια αυτή να βοηθήσει για την πραγματοποίηση έστω και μίας ευχής ενός παιδιού που πάσχει από κάποια ασθένεια απειλητική για τη ζωή του.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Νορβηγία: Πρόστιμο 26.000 ευρώ για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

  Νορβηγία: Πρόστιμο 26.000 ευρώ για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 09:08:04 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Πρόστιμο ύψους 26.000 ευρώ επιβλήθηκε σε μία 22χρονη από τη Νορβηγία η οποία οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, αν και σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η νεαρή φοιτήτρια θα μπορούσε να τιμωρηθεί ακόμη πιο αυστηρά λόγω της οικονομικής της κατάστασης.

  Όπως προβλέπει η νομοθεσία της Νορβηγίας, το ύψος του προστίμου για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, είναι ανάλογο με το εισόδημα του οδηγού.

  Δεδομένου ότι η 22χρονη Καταρίνα Άντρεσεν θεωρείται μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της Νορβηγίας, με την περιουσία της να ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ σύμφωνα με εκτίμηση του περιοδικού Forbes, οι αρχές της χώρας της επέβαλαν πρόστιμο 26.000 ευρώ (250.000 κορόνες Νορβηγίας), απαγορεύοντάς της παράλληλα την οδήγηση για 13 μήνες.

  Σύμφωνα πάντως με τη εφημερίδα Finansavisen και όπως αναφέρει το Associated Press, η 22χρονη μάλλον τιμωρήθηκε με επιείκεια, καθώς θα μπορούσε να της επιβληθεί πρόστιμο ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, εφόσον η ποινή βασιζόταν στα περιουσιακά της στοιχεία και όχι στο εισόδημά της, το οποίο δεν είναι σταθερό.

  Το δικαστήριο του Όσλο που επιδίκασε τη συγκεκριμένη υπόθεση, έλαβε υπ’ όψιν του την εκτιμώμενη περιουσία της 22χρονης, η οποία είναι κάτοχος μεριδίου 42% σε εταιρεία επενδύσεων που ίδρυσε ο πατέρας της.

  naftemporiki.gr

  ΠΕΡΙΕΡΓΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ανοδικό κλείσιμο για τον Nikkei

  Ανοδικό κλείσιμο για τον Nikkei

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 08:56:50 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο βασικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,48%, με κέρδη 106,67 μονάδων, για να κλείσει στις 22.523,15 μονάδες.

  Ο δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 0,34%, καταγράφοντας κέρδη 5,95 μονάδων για να κλείσει στις 1.777,08 μονάδες.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Κένυα: Κινηματογραφικό ριφιφί σε τράπεζα απέναντι από αστυνομικό τμήμα

  Κένυα: Κινηματογραφικό ριφιφί σε τράπεζα απέναντι από αστυνομικό τμήμα

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 08:38:21 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Ποσό 500.000 δολαρίων (περίπου 426.000 ευρώ) κατόρθωσε να αποσπάσει με κινηματογραφικό τρόπο μία σπείρα ληστών από τράπεζα στην πόλη Τίκα της Κένυας, με την τοπική αστυνομία πάντως να βρίσκει τα ίχνη των δραστών, όχι όμως και τη λεία τους.

  Οι δράστες, όπως εκτιμούν οι αρχές, έσκαβαν επί μήνες ένα τούνελ κάτω από την τράπεζα -η οποία βρίσκεται απέναντι από… αστυνομικό τμήμα- αφού πρώτα νοίκιασαν ένα κατάστημα δίπλα από αυτήν.

  Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δράστες κατάφερναν να μεταφέρουν το χώμα που αφαιρούσαν από το έδαφος δίχως να κινήσουν υποψίες, καθώς το έκρυβαν σε κουτιά.

  Μάλιστα, οι έμποροι της περιοχής τους περιέγραψαν ως «πολύ εργατικούς».

  Το σχέδιο της σπείρας ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, με τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος της τράπεζας KCB να αντιλαμβάνονται πηγαίνοντας το πρωί στη δουλειά τους πως 500.000 δολάρια είχαν κάνει «φτερά».

  Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες και μία γυναίκα σε σχέση με τη ληστεία, εντοπίζοντας τα άτομα που είχαν νοικιάσει το κατάστημα από το οποίο ξεκινούσε το τούνελ.

  Πάντως, οι αρχές δεν κατάφεραν να βρουν τα χρήματα και εξετάζουν το ενδεχόμενο η σπείρα να έχει και άλλα μέλη, τα οποία διαφεύγουν της σύλληψης.

  naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

  ΠΕΡΙΕΡΓΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Τι είπε η δήμαρχος Μάνδρας για τη «σύρραξη» στο δημοτικό συμβούλιο

  Τι είπε η δήμαρχος Μάνδρας για τη «σύρραξη» στο δημοτικό συμβούλιο

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 08:38:21 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Για τη «σύρραξη» που σημειώθηκε την Τρίτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μάνδρας μίλησε στον ΣΚΑΪ  η δήμαρχος της περιοχής Ιωάννα Κριεκούκη.

  Αναφερόμενη στον Γιώργο Σαμπάνη -ο οποίος επεσήμανε ότι ήταν απούσα από τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τελικά να έρθει στα χέρια με άλλους παρευρισκόμενους- υποστήριξε ότι πρόκειται για «σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης που έρχεται πέντε φορές τον χρόνο στο δημοτικό συμβούλιο για καβγά».

  Ακόμη, είπε ότι «θεώρησε αναγκαίο να πουλήσει εφέ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, που είμαστε διαλυμένοι, να πει “πού είναι ο δήμαρχος, πού τα δίνετε τα τρόφιμα”».

  «Ήταν ανθρωπινος αδύνατο να συγκρατηθούν οι σύμβουλοί μου, με τις γαλότσες και τη λάσπη, να δεχθούν αυτήν την κατάσταση», συνέχισε η κ. Κριεκούκη και να σχολιάσει ότι «τα δημοτικά συμβούλια είναι μικρογραφία της κοινωνίας μας».

  Επίσης, η δήμαρχος εξήγησε ότι δεν παρευρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, διότι λίγη ώρα νωρίτερα έφθασε στη Μάνδρα εκπρόσωπος της εταιρείας Βαρδινογιάννη, τον οποίο συνόδευσε σε παιδικό σταθμό που έχει υποστεί ζημιές, προκειμένου να αναλάβει τις επισκευές του. 

  ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • «Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους»

  «Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους»

  Κατηγορία: Διάφορα | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 08:06:33 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Αρχαιολογική έκθεση υπό τον τίτλο «Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους» εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα).

  Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, συνθέτει επιλεγμένα «στιγμιότυπα» με πρωταγωνιστές ανθρώπους που εργάστηκαν για την αποκάλυψη, προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου των Κυκλάδων από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα και περιλαμβάνει μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα από τα νησιά, τα περισσότερα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

  Μέσα από εμβληματικά ευρήματα Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδας αλλά και πρωτότυπο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, παρουσιάζονται γοητευτικές ιστορίες για τους άοκνους εργάτες του δύσκολου και πολύπλοκου έργου της διάσωσης των μνημείων των Κυκλάδων αλλά και όλους αυτούς που συμμετείχαν ενεργά στην πρόσληψή του.

  Γάλλοι και Δανοί ερευνητές στην Υπόστυλη Αίθουσα (1909).

  Η αφήγηση είναι αδρά χρονολογική ξεκινώντας από τις πρώτες ανασκαφές του 19ου αιώνα στη Δήλο και τη Ρήνεια, και τη συμβολή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στην ανακάλυψη ενός θαυμαστού ιερού του αρχαίου κόσμου και ενός πολύβουου λιμανιού, που έζησε μοναδικές στιγμές πολυπολιτισμικού πλούτου. Εξέχον έκθεμα της ενότητας, το εξαιρετικό ψηφιδωτό έμβλημα από την οικία του Διονύσου που εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

  Ο Νικόλαος Ζαφειρόπουλος.

  Ο δεύτερος άξονας έχει ως επίκεντρο μια εμβληματική μορφή της αρχαιολογίας των Κυκλάδων, τον Νικόλαο Ζαφειρόπουλο, που εργάστηκε με συνέπεια έως το τέλος της ζωής του, σε περιόδους κρίσιμες για τις αρχαιότητες των Κυκλάδων αλλά και την ταυτότητα του κυκλαδικού τοπίου, με μοναδικό στόχο την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου των νήσων. Στο πολυδιάστατο έργο του συγκαταλέγεται και η ανασκαφή του νεκροταφείου της αρχαίας Θήρας στη Σελλάδα από όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό επιλεγμένα ευρήματα, όπως το εντυπωσιακό ομοίωμα οικίσκου από γυναικεία ταφή με 103 αντικείμενα - μια μικρογραφία θηραϊκού νοικοκυριού της εποχής, το κορυφαίο ίσως έκθεμα του έκθεσης.

  Λεπτομέρεια από το ψηφιδωτό του Διονύσου πάνω σε τίγρη, από την Οικία του Διονύσου στη Δήλο, 2ος-1ος αι. π.Χ.

  Η τελευταία ενότητα ρίχνει φως στις συντονισμένες προσπάθειες εντοπισμού, προστασίας και συντήρησης σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων αλλά και μοναδικών αντικειμένων εξέχουσας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Ιστορίες για σύνολα μνημειακής ζωγραφικής, φορητές εικόνες με τις προκλήσεις συντήρησής τους συνθέτουν το αφήγημα αυτής της ενότητας. Μεταξύ των εξαιρετικής ποιότητας εκθεμάτων, δύο άγνωστες έως σήμερα βυζαντινές εικόνες, αποτοιχισμένες βυζαντινές τοιχογραφίες και μια εικόνα βυζαντινής τεχνοτροπίας του Εl Greco που εντοπίστηκε απροσδόκητα στη Σύρο, το 1983.

  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

  Η έκθεση θα πλαισιώσει το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Περί των Κυκλάδων νήσων. Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του  Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου από την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

  Σκοπός του Συνεδρίου είναι να δημοσιοποιήσει στους ειδικούς και το ευρύ κοινό, το πολύπλευρο αρχαιολογικό έργο που συντελείται τα τελευταία χρόνια στα νησιά των Κυκλάδων από τους φορείς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές.

  Από την αποκάλυψη της Οικίας του Διονύσου στη Δήλο (1904)

  Οι θεματικές του Συνεδρίου καλύπτουν τη διαχρονία, από την απώτερη Προϊστορία έως και τους Νεώτερους Χρόνους, και τους παρακάτω τομείς:

  α) ανασκαφικό ερευνητικό έργο και ποικίλες έρευνες πεδίου

  β) συντήρηση και αναστήλωση μνημείων, εργασίες ανάδειξης και ανάπλασης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

  γ) Μουσεία και αρχαιολογικές συλλογές και δράσεις που τα πλαισιώνουν.

  Συμμετέχουν περισσότεροι από 200 σύνεδροι με προφορικές ανακοινώσεις και επιτοίχιες παρουσιάσεις, που συνολικά φθάνουν τις 130 με 10 αναρτημένες.

  Μελανόμορφος κρατήρας, εύρημα του Ν. Ζαφειρόπουλου από τη Σελλάδα Θήρας, β’ μισό 6ου αι. π.Χ.

  Το Συνέδριο αφιερώνεται στον Νικόλαο Ζαφειρόπουλο, Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (1912-1996) και διοργανώνεται προς τιμήν της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ως συμβολικό αντίδωρο για την πολύπλευρη προσφορά τους στην προστασία, μελέτη και ανάδειξη των κυκλαδικών αρχαιοτήτων.

  gkoul@naftemporiki.gr

  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Συστηματικοί έλεγχοι στους Έλληνες σε γερμανικά αεροδρόμια

  Συστηματικοί έλεγχοι στους Έλληνες σε γερμανικά αεροδρόμια

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 07:46:47 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Συστηματικοί έλεγχοι σε επιβάτες από την Ελλάδα γίνονται από τις 12 Νοεμβρίου σε γερμανικά αεροδρόμια. Οι Γερμανοί από τις 12 Νοεμβρίου υποχρεώνουν τα αεροπλάνα από την Ελλάδα να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους και στη συνέχεια ελέγχουν όλους τους επιβάτες.

  Από την πλευρά του το Βερολίνο επικαλείται την αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν.

  Η Κομισιόν τοποθετήθηκε για το ζήτημα αναφέροντας ότι το Βερολίνο κάνει χρήση του κώδικα του Σένγκεν, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε χώρες που συμμετέχουν να πραγματοποιούν ελέγχους για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

  Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανία είχε ενημερώσει ότι θα κάνει χρήση αυτού δικαιώματος για ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα, ενώ έδωσε εγγυήσεις ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι στοχευμένοι και περιορισμένοι στον χρόνο.

  Η εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι με πρωτοβουλία της Κομισόν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση (Κομισιόν, Βερολίνο, Αθήνα) σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων προκειμένου να παρασχεθούν όλες οι πληροφορίες σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

   

  ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γερμανία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ήρθαν στα χέρια στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας

  Ήρθαν στα χέρια στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-22 07:28:42 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Ένταση -με βρισιές, σπρωξιές και γροθιές- σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μάνδρας - Ειδυλλίας μετά από τις φονικές πλημμύρες, με αφορμή την απουσία της δημάρχου Ιωάννας Κριεκούκη.

  Μετά την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε για τη μνήμη των θυμάτων, ο επικεφαλής της μειοψηφούσας παράταξης Γιώργος Σαμπάνης κατηγόρησε τη δήμαρχο ότι ήταν απούσα από τη συνεδρίαση, στην οποία τιμούνταν οι νεκροί της περιοχής και μάλιστα με την παρουσία επίτιμων προσκεκλημένων, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη και τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

  Σύμβουλοι της παράταξης της κ. Κριεκούκη απάντησαν ότι η δήμαρχος απουσιάζει διότι καταγράφει τα προβλήματα από τις πλημμύρες. Τελικά, τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους να έρθουν στα χέρια.  

  Ένταση και στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής

  Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα τεταμένο ήταν το κλίμα και στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, όπου παρενέβησαν το ΠΑΜΕ, σωματεία και κάτοικοι της Μάνδρας,που φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό ζήσησαν, ζήτησαν την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και τη λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.

  Η συνεδρίαση τελικά διεκόπη με απόφαση του προέδρου Θ. Σχινά. 

  ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο