• Απαραίτητη η παράταση των συνοριακών ελέγχων της Γερμανίας λέει η κυβέρνηση της χώρας

  Απαραίτητη η παράταση των συνοριακών ελέγχων της Γερμανίας λέει η κυβέρνηση της χώρας

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 23:11:25 | Πηγή: News247

  Για κατ' αρχήν συμφωνία της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ότι η παράταση των συνοριακών ελέγχων "είναι για την ώρα απαραίτητη, διότι η ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν είναι ακόμη τέλεια", έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ από το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίστηκε ότι οποιαδήποτε απόφαση για παράταση, επέκταση ή μείωση των ελέγχων που βρίσκονται σε ισχύ θα ληφθεί περί τα μέσα-τέλος Απριλίου, καθώς η τρέχουσα παράταση εκπνέει στο τέλος Μαΐου.

  Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοικοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι "οι έλεγχοι στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα θα πρέπει να διεξάγονται για όσο η ΕΕ δεν καταφέρνει να προστατεύσει και να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα", ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει προοπτική να καταφέρνει (η ΕΕ) κάτι τέτοιο σε προβλεπτό χρόνο. Κληθείς να σχολιάσει την συγκεκριμένη δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η θέση που διατυπώνεται είναι και πάλι η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης: "Η ελευθερία κίνησης της Σένγκεν, δηλαδή η ελευθερία των πολιτών να περνούν τα σύνορα, είναι ένας από τους μεγάλους "θησαυρούς" της ΕΕ. Εκεί γίνεται αντιληπτή με χειροπιαστό τρόπο από τους πολίτες η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Για αυτό θέλουμε αυτό το επίτευγμα να το διατηρήσουμε. Από την άλλη πλευρά μπορεί όμως να λειτουργήσει μόνο όταν οι Ευρωπαίοι οργανώνουν μια πλήρη προστασία των εξωτερικών τους συνόρων". Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ζήτημα αποσπά πλέον μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι παλαιότερα και τώρα διατίθενται από την ΕΕ "πάρα πολλοί πόροι και πολύ περισσότερο προσωπικό". Η Καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών, συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, "έχουν συμφωνήσει ότι μια παράταση των ελέγχων των γερμανικών συνόρων είναι για την ώρα απαραίτητη, διότι η ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν είναι ακόμη τέλεια, για αυτό όμως συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους μας - πρόκειται για μια συμφωνία επί της αρχής, όχι όμως στις λεπτομέρειες, οι οποίες πρέπει τότε να καθοριστούν".

  Από την πλευρά πάντως του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν οι συνοριακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να παραταθούν "επ' αόριστον". "Ο υπουργός είπε ότι όσο δεν καταφέρνει η ΕΕ να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα, είναι (ο υπουργός) υπέρ μιας παράτασης (των ελέγχων). Δεν πρόκειται ούτε για επ' αόριστον ούτε για απεριόριστη παράταση. Υπάρχουν όροι", δήλωσε.

  Ο κ. Ντίμροτ υπενθύμισε ότι οι ισχύοντες συνοριακοί έλεγχοι τελειώνουν στο τέλος Μαΐου και πρόσθεσε ότι "για μια παράταση ή και για μια αλλαγή θα πρέπει να ληφθεί απόφαση περίπου ως τα μέσα-τέλος Απριλίου, διότι υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για ενημέρωση οι οποίες καθιστούν απαραίτητο ένα χρονικό διάστημα πριν (την απόφαση)". Αυτός είναι περίπου ο χρονικός ορίζοντας για τον οποίο μιλάμε, σημείωσε, "γιατί χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα πριν από την παράταση, την επέκταση, την μείωση ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο".

  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους αριθμούς των προσφύγων που φθάνουν παρανόμως στην Γερμανία όχι από την Αυστρία, όπου ισχύουν συνοριακοί έλεγχοι, αλλά από τις υπόλοιπες χώρες που συνορεύουν με την χώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι για την Γαλλία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Τσεχία και την Πολωνία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκή νομική βάση για συνοριακούς ελέγχους και ανέφερε ότι το 2017 εισήλθαν στην Γερμανία παράνομα 3946 άτομα από την Γαλλία, 1654 από την Ολλανδία, 328 από το Λουξεμβούργο, 2148 από την Πολωνία και 4035 από την Τσεχία. "Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλά σημεία στα σύνορα της Γερμανίας τα οποία βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση. Και αυτό πρέπει πλέον να συζητηθεί, το εάν δηλαδή μπορεί να παραμείνει έτσι. Το ζήτημα βέβαια δεν αφορά μόνον την αποτροπή ανθρώπων από παράνομες εισόδους στη χώρα, αλλά οι συνοριακοί έλεγχοι εξυπηρετούν και άλλους στόχους προστασίας", δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt, πυροδοτώντας εικασίες σχετικά με σχέδια για την επιβολή συνοριακών ελέγχων σε όλη την έκταση των γερμανικών συνόρων.

  "Το θέμα είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω με μεγάλη προσπάθεια - εκεί ήδη έχουν γίνει πολλά αλλά ίσως ακόμη όχι αρκετά - τα μέτρα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Χρειάζεται μόνο να κοιτάξουμε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια των συνόρων και θα διαπιστώσουμε ότι μπορεί να μην έχει επιτευχθεί ακόμη αυτό το επίπεδο το οποίο ελπίζαμε, μπορεί και να ελπίζαμε όταν γινόταν η εισαγωγή της Σένγκεν, ώστε αυτό να δικαιολογεί από την σκοπιά του υπουργού Εσωτερικών το να χρειάζονται αυτά τα σημαντικά μέτρα ελέγχου. Δεν μπορώ τώρα να σας πω: με τον αριθμό Χ ή τον Ψ θα είχε επιτευχθεί σαφώς αυτή η κατάσταση ή όχι. Αυτό είναι σίγουρα μια συνολική εικόνα την οποία πρέπει να δούμε και την οποία δεν μπορούμε να περιορίσουμε σε ένα μόνο μέγεθος", κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

 • Χουλιαράκης: Έως τον Αύγουστο, θα πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους

  Χουλιαράκης: Έως τον Αύγουστο, θα πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 23:02:37 | Πηγή: News247

  Έως τον Αύγουστο, θα έχουν εξοφληθεί πλήρως οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ταυτοχρόνως γνωστοποίησε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.

  Κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά, αφού "ούτε θέλει, ούτε ξέρει, ούτε μπορεί", ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι είναι «απολύτως εφικτό» να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος, τον ερχόμενο Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. Εξήγησε, ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να επιτευχθεί, τόσο μέσω της αξιοποίησης ταμειακών διαθέσιμων ("υπάρχουν οι πιστώσεις", είπε) όσο και με την ενίσχυση των πιστώσεων από τον πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

  Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να απορροφήσει τους διαθέσιμους πόρους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ υποστήριξε ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης "να συντηρεί την εσωτερική στάση πληρωμών". "Δεν υπάρχει στρατηγική εσωτερική στάση πληρωμών γιατί αν υπήρχε θα επιδείνωνε, δεν θα βελτίωνε το αποτέλεσμα", αντέτεινε ο Γ. Χουλιαράκης. Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε ότι πέραν των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπάρχουν - και πρέπει να προστεθούν - και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου οι οποίες δεν καταγράφονται. Επικαλέστηκε ως προς αυτό, την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία εκκρεμούν εκ μέρους του Δημοσίου, επιστροφές φόρων προς τους φορολογούμενους καθώς και η απονομή συντάξεων, όσων έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης.

  Απαντώντας ο κ. Χουλιαράκης, ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους υπερέβαιναν το ποσό των 5 δισ. ευρώ και μειώθηκαν σε 2,4 δισ. ευρώ κατά το διάστημα προ του Ιανουαρίου του 2018.

 • Νεκρός σε αυτοκίνητο ο 51χρονος που αγνοείτο από το Μαρκόπουλο

  Νεκρός σε αυτοκίνητο ο 51χρονος που αγνοείτο από το Μαρκόπουλο

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: Θοδωρής Παναγιωτίδης | Ημερομηνία: 2018-03-19 23:02:36 | Πηγή: News247

  Νεκρός εντοπίστηκε το πρωί ένας 51χρονος άντρας μέσα στο αυτοκίνητό του επί της οδού Κέκροπος 104, στην Καλλιθέα.

  Ο θάνατός του σύμφωνα με την αστυνομία οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ενώ για τον άτυχο άντρα είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του από τους οικείους του, το περασμένο Σάββατο, στο Αστυνομικό Τμήμα Μαρκοπούλου.

 • Βαρκελώνη: Άνδρας κρατούσε όμηρο γυναίκα στο προξενείο του Μάλι

  Βαρκελώνη: Άνδρας κρατούσε όμηρο γυναίκα στο προξενείο του Μάλι

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 22:27:49 | Πηγή: News247

  Μια γυναίκα κρατείτο αιχμάλωτη μέσα στο προξενείο του Μάλι στη Βαρκελώνη και οι αστυνομικές αρχές της Καταλονίας είχαν περικυκλώσει το κτίριο στην προσπάθειά τους να διαπραγματευτούν με τον δράστη, ο οποίος, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, κατάγεται από το Μάλι.

  Ούτε η πρεσβεία του Μάλι στη Μαδρίτη, ούτε το προξενείο της χώρας στη Βαρκελώνη ήταν σε θέση να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις. Η γυναίκα είναι η σύζυγος του προξένου επί τιμή του Μάλι.

  Η εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι αρχές είχαν περικυκλώσει το κτίριο και απέκλεισαν περιοχή στην κεντρική Βαρκελώνη. Στο σημείο αναπτύχθηκαν και άνδρες των ειδικών δυνάμεων πριν βάλουν τέλος στην ομηρία με την απελευθέρωση της γυναίκας και την σύλληψη του δράστη.

  Όπως αναφέρουν ισπανικά Μέσα, ο άνδρας ζητούσε άδεια παραμονής.

 • Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 0,79%

  Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 0,79%

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 22:18:50 | Πηγή: News247

  Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 810 μονάδες, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

  Η συναλλακτική δραστηριότητα κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

  Η αγορά κινήθηκε πτωτικά για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, με τον βασικό δείκτη να καταγράφει συνολικές απώλειες 2,92%.

  O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 807,44 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,79%.

  Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 804,57 μονάδες (-1,15%).

  Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 32,960 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 27.132.905 μετοχές.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,72%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,53%.

  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,06% στα 5,460 ευρώ), της Αegean Airlines (+1,53% στα 9,300 ευρώ), της Jumbo (+1,42% στα 15,720 ευρώ), της Grivalia Properties (+1,26% στα 8,860 ευρώ), της ΕΥΔΑΠ (+1,03% στα 5,900 ευρώ) και της Τιτάν (+0,96% στα 21,00 ευρώ).

  Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-6,99% στα 3,088 ευρώ), της Viohalco (-3,62% στα 3,460 ευρώ), της Eurobank (-2,48% στα 0,7265 ευρώ), της ΑΔΜΗΕ (-2,29% στα 1,876 ευρώ) και της ΔΕΗ (-2,28% στα 2,662 ευρώ).

  Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας(+8,31%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,88%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-3,30%) και των Τραπεζών (-2,63%).

  Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η MIG διακινώντας 8.273.938 και 3.726.164 μετοχές, αντιστοίχως.

  Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 6,480 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 6,194 εκατ. ευρώ.

  Ανοδικά κινήθηκαν 28 μετοχές, 77 πτωτικά και 25 παρέμειναν σταθερές.

  Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +19,63%, Τζιρακιάν +19,44%, Κρητών 'Αρτος +10,00% και Υγεία +8,31%.

  Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εκδόσεις Λιβάνη -18,67%, Dionic -18,63%, CPI -18,60% και Audiovisual -15,82%.

  Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν, ως εξής:

  ALPHA BANK:1,849 ευρώ (-1,65%)

  EUROBANK:0,7265 ευρώ(-2,48%)

  FOLLI-FOLLIE:17,760 ευρώ(+0,68%)

  VIOHALCO:3,460 ευρώ(-3,62%)

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 5,460 ευρώ(+2,06%)

  ΕΥΔΑΠ:5,900 ευρώ(+1,03%)

  ΔΕΗ:2,662 ευρώ(-2,28%)

  ΑΔΜΗΕ:1,876 ευρώ(-2,29%)

  COCA COLA HBC:28,600 ευρώ(-0,21%)

  ΕΛΠΕ:7,940 ευρώ(-0,75%)

  ΕΘΝΙΚΗ:0,265 ευρώ(-1,71%)

  ΣΑΡΑΝΤΗΣ:14,400 ευρώ(-2,04%)

  JUMBO:15,720 (+1,42%)

  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ:5,240 ευρώ(+0,38%)

  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ:9,700 ευρώ(αμετάβλητη)

  MOTOR OIL:19,460 ευρώ(-2,21%)

  ΟΠΑΠ:9,730 ευρώ(αμετάβλητη)

  ΟΤΕ:11,200 ευρώ(-0,16%)

  ΠΕΙΡΑΙΩΣ:3,088 ευρώ(-6,99%)

  ΤΙΤΑΝ:21,000 ευρώ(+0,96%)

  LAMDA DEVELOPMENT:6,570 ευρώ(-0,61%)

  ΟΛΠ:16,800 ευρώ(-0,83%)

  ΕΧΑΕ:4,750 ευρώ(-1,14%)

  GRIVALIA PROPERTIES:8,860 ευρώ(+1,26%)

  AEGEAN AIRLINES:9,300 ευρώ(+1,53%)

 • Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ανακοίνωσε η Attica Bank

  Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ανακοίνωσε η Attica Bank

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 22:10:39 | Πηγή: News247

  Σε συνέχεια της αναδιοργάνωσης, των οργανωτικών μεταβολών της Τράπεζας και της συνεχούς προσαρμογής των δομών και της επιχειρησιακής της λειτουργίας στα νέα δεδομένα της αγοράς και στις μεταβολές του θεσμικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος, το Δ.Σ. της Attica Bank ενέκρινε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

  Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει το σύνολο του προσωπικού της Τράπεζας που απασχολείται στην Τράπεζα τα τελευταία τουλάχιστον τρία έτη.

  Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης της εθελουσίας εξόδου τα κριτήρια είναι η ηλικία και τα έτη υπηρεσίας του εργαζόμενου στην Τράπεζα.

  Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους έως 45 ετών να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε μακροχρόνια άδεια δύο (2) ετών, με επιλογή στο τέλος της περιόδου είτε να επιστρέψουν στην Τράπεζα είτε να αποχωρήσουν.

  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες παροχές που αφορούν σε νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 • Πώς θα γίνει η Ελλάδα ξανά φιλική προς το επιχειρείν- Προτάσεις Γ. Στουρνάρα

  Πώς θα γίνει η Ελλάδα ξανά φιλική προς το επιχειρείν- Προτάσεις Γ. Στουρνάρα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 22:10:39 | Πηγή: News247

  Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους η χώρα θα θεμελιώσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, προσελκύοντας επενδύσεις.

  Η Ελλάδα- είπε χαρακτηρηρτικά ο κ. Στουρνάρας -  βρίσκεται σήμερα μπροστά στην ιστορική πρόκληση να επανέλθει στην κανονικότητα και σε πορεία σύγκλισης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η επιστροφή σε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί πρωτίστως τη διατήρηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί, καθώς και ουσιαστικές αλλαγές σε τομείς που εξακολουθούν και σήμερα να υστερούν, όπως είναι το φορολογικό σύστημα, η δημόσια διοίκηση, η απονομή δικαιοσύνης, η σύνδεση της παραγωγής με την έρευνα και την εκπαίδευση, το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο ειδικά σε ότι αφορά τις χρήσεις γης, οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση μπορεί η Ελλάδα να καταστεί ξανά φιλική προς το επιχειρείν, να υποστηρίξει ουσιαστικά τις παραγωγικές επενδύσεις και  να επιτύχει ένα άλμα στη συνολική παραγωγικότητά της.

  Η αύξηση των επενδύσεων σε βάθος χρόνου προϋποθέτει αύξηση των αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων), οι οποίες όπως προαναφέρθηκε έχουν μειωθεί θεαματικά, κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε μια δεκαετία. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συρρίκνωση των αποταμιεύσεων τη διετία 2015-2016 τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι γεγονός ότι η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολόγηση οδήγησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ανάλωση των αποταμιευτικών τους πόρων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ανάγκες τους.

  Επενδύσεις όμως χωρίς εγχώρια αποταμίευση, ή εναλλακτικά συνεχιζόμενη χρηματοδότηση από το εξωτερικό, δεν μπορούν να υπάρξουν, για αυτό είναι σημαντικό σε βάθος χρόνου να αποκατασταθεί η δυνατότητα αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, όχι μόνο θα εξασφαλίσει καλύτερες προϋποθέσεις βιωσιμότητας για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά θα δώσει επίσης κίνητρα στα νοικοκυριά για αποταμίευση και ένα νέο κανάλι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για επενδύσεις. Έτσι η Ελλάδα θα καταφέρει, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, να αυξήσει το παραγωγικό της δυναμικό και να θεμελιώσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο σε γερές βάσεις.

  Σήμερα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε σαφώς πιο εύρωστη θέση σε σύγκριση με την αρχή της κρίσης. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έχουν βελτιωθεί οι δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας, ενώ οι ενέργειες που γίνονται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση του αποθέματος σε συνάφεια με τους τεθέντες στόχους. Ήδη κατά τη διάρκεια του 2017 το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 11 δισεκ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το συσσωρευμένο υπόλοιπο παραμένει υψηλό (περίπου 95 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2017).

  Στην περαιτέρω αποκλιμάκωση θα συμβάλει, εκτός από την παγίωση θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, η οποία θα συνεισφέρει στη βελτίωση της τιμολόγησης των υπό ρευστοποίηση εξασφαλίσεων που αναπόφευκτα χάνουν την αξία τους όσο αναβάλλεται η εκποίησή τους. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την ανάπτυξη μιας ενεργούς δευτερογενούς αγοράς δανείων, αλλά και την υλοποίηση άλλων μέτρων που θα επιτάχυναν τις δικαστικές διαδικασίες και θα διευκόλυναν την ενεργητική διαχείριση, μέρους τουλάχιστον, των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελούν υπό καθεστώς νομικής προστασίας, ιδίως δε εκείνων που κατά τεκμήριο συνδέονται με στρατηγικούς κακοπληρωτές.

  Η μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιδράσει θετικά στην οικονομική δραστηριότητα και την παραγωγικότητα μέσω δύο διαύλων: (α) την αύξηση της προσφοράς τραπεζικών δανείων και (β) την αναδιάρθρωση του παραγωγικού τομέα. Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις και μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλει στη μείωση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου των τραπεζών και την αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησής τους, καθώς και την αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

  Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει σταδιακή αύξηση της προσφοράς δανείων και μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Παράλληλα, αναμένεται μείωση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει με αποτέλεσμα την αύξηση της αποτίμησης των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων τους λόγω των υψηλότερων αποδόσεων του κεφαλαίου και των ακινήτων. Συνεπώς, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σταδιακά καθίστανται πιο αξιόχρεα, επιτρέποντας την περαιτέρω τόνωση της επενδυτικής ζήτησης. Τέλος, κατά τη διαδικασία εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απελευθερωθούν παραγωγικοί πόροι, που εφόσον αναδιανεμηθούν προς τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και κλάδους, θα οδηγήσουν σε αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας.  Καίριας σημασίας είναι η διευκόλυνση της παροχής οικονομικής στήριξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), οι οποίες παρουσιάζουν υψηλότερη δυναμικότητα σε σύγκριση με τις ήδη εδραιωμένες και δύνανται να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης.

  Εκτός προς τις παραδοσιακές µορφές χρηματοδότησης των επενδύσεων, όπως ο τραπεζικός δανεισµός και τα προγράµµατα εγγυήσεων, θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν σε µεγαλύτερο βαθµό οι δυνατότητες που προσφέρουν οι κεφαλαιαγορές ή η εναλλακτική χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων μορφών χρηματοδότησης αποτελούν: 

  1) τα εργαλεία “συνεπένδυσης” (equity funding), στα οποία περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων τα κεφάλαια επιχειρηµατικών συµµετοχών (venture capital), η συµµετοχική χρηµατοδότηση (equity crowdfunding) και οι εξειδικευµένες χρηµατιστηριακές πλατφόρµες αγορών µετοχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (specialised platforms for public listing of SMEs),

  2) τα υβριδικά εργαλεία, όπως π.χ. οι µετατρέψιµες οµολογίες (convertible bonds) και το mezzanine finance, τα οποία κατά κανόνα αφορούν δανεισµό που υπό προϋποθέσεις µπορεί να µετατραπεί σε µετοχική συµµετοχή, και

  3) ο δανεισµός εκτός τραπεζικού συστήµατος, π.χ. μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων, τιτλοποιημένου χρέους (securitised debt) και καλυμμένων ομολογιών (covered bonds).

  Όπως διευκρίνισε ο διοικητήςτ ης ΤτΕ, ε εξαίρεση την αγορά εταιρικών ομολόγων, η χρηματοδότηση μέσω άλλων εργαλείων της κεφαλαιαγοράς είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη στην Ελλάδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως άλλωστε καταδεικνύει και η μελέτη του ΙΟΒΕ, ενώ ιδιαίτερα περιορισμένη είναι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην ΕΕ η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις κεφαλαιαγορές ανέρχεται σε λιγότερο από 15% της συνολικής τους χρηματοδότησης, ενώ η άντληση κεφαλαίων μέσω αυτών των καναλιών είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πληροφόρησης στη διάθεση των επενδυτών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 25% όλων των επιχειρήσεων και το 75% περίπου των διαχειριζόμενων από τους ιδιοκτήτες τους εταιριών στην Ευρώπη δεν διαθέτει πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Πράσινη Βίβλο για την οικοδόμηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

  Καθώς λοιπόν το πρόβλημα είναι γενικότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστρώσει από το 2015 και υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο για την οικοδόμηση ενιαίας αγοράς κεφαλαίων στην ΕΕ έως το 2019. Στόχος του σχεδίου είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για όλες τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, η αύξηση και η διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης και η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των αγορών με στόχο την άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν το βαθμό και το κόστος πρόσβασης επενδυτών και επιχειρήσεων στις αγορές.

  Η ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών έχει σημαντικά οφέλη για τους συμμετέχοντες και την οικονομική δραστηριότητα γενικά.

  Η πορεία προς τη δημιουργία Ένωσης Κεφαλαιαγορών είναι σταθερή αλλά σχετικά αργή.

  Με την ολοκλήρωση και υλοποίηση όλων των νομοθετημάτων εκτιμάται ότι θα αρθούν οι φραγμοί που αποτρέπουν τους επενδυτές από τη γεωγραφική διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους, περιορίζοντας τη ρευστότητα της αγοράς και δυσχεραίνοντας την επέκταση των επιχειρήσεων.

  Συνολικά πάντως, καθώς οι τραπεζικές πιστώσεις και η άντληση κεφαλαίων μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης δεν αναμένεται να αυξηθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σε επαρκή βαθμό για ένα σημαντικό άλμα των επιχειρηματικών επενδύσεων που απαιτείται για βιώσιμη ανάπτυξη, είναι αναγκαία μια επιθετική πολιτική προσέλκυσης στρατηγικών ξένων άμεσων επενδύσεων. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική αν αναλογιστούμε ότι η εγχώρια αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα έχει μειωθεί σημαντικά στη διάρκεια της κρίσης, από 15,3% του ΑΕΠ το 2007 σε 3,8% τα πρώτα τρία τρίμηνα του  2017.

  Για να προσελκύσει η χώρα άμεσες ξένες επενδύσεις, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην άρση σημαντικών αντικινήτρων, όπως η γραφειοκρατία, η ασάφεια και η αστάθεια του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, το μη προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, η ελλιπής προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και οι καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση των διαφορών. Μολονότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν μια αυξητική τάση τα δύο τελευταία χρόνια, έχοντας βεβαίως ξεκινήσει από χαμηλή βάση, υπολείπονται σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και με το μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης.

  Επίσης, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων και στη συστηματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων των διαρθρωτικών ταμείων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και άλλων προγραμμάτων όπως αυτά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

  Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει επίσης ότι σημαντική για την ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων αναμένεται να επηρεάσει ευνοϊκά τη συνολική ζήτηση και την παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα και να δημιουργήσει κίνητρα για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

  Το κυριότερο όμως είναι  η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με πρώτο βήμα την άρση των προσκομμάτων σε μεγάλες επενδύσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί αλλά καθυστερούν, και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος. Αυτό θα επηρεάσει θετικά τους όρους εξόδου στις αγορές, θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και θα ενισχύσει την προσέλκυση επενδύσεων. Επιπλέον, θα διευκολύνει την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες και θα ενδυναμώσει την πιστοδοτική τους ικανότητα. Τα παραπάνω θα θέσουν σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα και θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση των επενδύσεων και την αποκατάσταση βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. 

  Αν η εμπέδωση της εμπιστοσύνης είναι η κύρια και ουσιαστική προϋπόθεση για να συμβούν τα ανωτέρω, δηλαδή να αυξηθούν τόσο οι εγχώριες αποταμιεύσεις όσο και οι συνολικές επενδύσεις, θα πρέπει παράλληλα να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού πλαισίου ασφαλείας που θα πείθει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες συγκυριακές αντιξοότητες που καθιστούν το κόστος χρηματοδότησης μη ανεκτό, ιδίως εν μέσω ενός διεθνούς περιβάλλοντος με ιδιαίτερες χρηματοοικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

 • Αυτοκίνητο της Uber χωρίς οδηγό σκότωσε πεζή

  Αυτοκίνητο της Uber χωρίς οδηγό σκότωσε πεζή

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 22:01:35 | Πηγή: News247

  Μία γυναίκα έχασε την ζωή της στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο της UBER χωρίς οδηγό.

  Αν και πολλά ατυχήματα έχουν σημειωθεί στα οποία εμπλέκονται οχήματα χωρίς οδηγό, το συγκεκριμένο πιθανότατα να είναι το πρώτο θανατηφόρο.

  Το δυστύχημα έλαβε χώρα στην πόλη της Τέμπε, το βράδυ της Κυριακής με την τοπική αστυνομία να λέει ότι το αυτοκίνητο ήταν σε κατάσταση "αυτόματης οδήγησης" με οδηγό ασφαλείας στο τιμόνι, όταν χτύπησε την 49χρονη γυναίκα η οποία διέσχιζε τον δρόμο.

  Σύμφωνα με την Uber, η εταιρεία είχε σταματήσει τις δοκιμές στα αυτόνομα οχήματά της στην Τέμπε, το Σαν Φραντσίσκο, το Πίτσμπουργκ και το Τορόντο, τις τέσσερις βορειοαμερικανικές πόλεις όπου τέσταρε την συγκεκριμένη τεχνολογία.

  Η επικεφαλής της Uber Dara Khorowsahi δήλωσε πως πρόκειται για "εξαιρετικά θλιβερά νέα":

  "Σκεφτόμαστε την οικογένεια του θύματος καθώς εργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές για να καταλάβουμε τι συνέβη", έγραψε σε tweet της.

  Όπως ανέφερε η αστυνομία, η 49χρονη Elaine Herzberg δεν είχε χρησιμοποιήσει την διάβαση πεζών. Μετά το ατύχημα, διακομίστηκε σε τοπικό νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία της πνοή.

  Ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών των ΗΠΑ, Anthonny Foxx, είπε αποκάλεσε το δυστύχημα "αφύπνηση για όλη την βιομηχανία των αυτόνομων οχημάτων και για την κυβέρνηση, ώστε να βάλουν την ασφάλεια σε πρώτη προτεραιότητα".

  Η Uber άρχισε τις δοκιμές αυτοκινήτων χωρίς οδηγό στο Πίτσμπουργκ το 2016. Ο θάνατος έρχεται έναν χρόνο αφού η εταιρεία διέκοψε τις δοκιμές μετά από ένα ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα το ντεραπάρισμα ενός SUV στην Αριζόνα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε και πάλι αργότερα.

   

  Με πληροφορίες από: BBC, Telegraph Φωτογραφία:ABC-15.com via AP

 • Σκοπιανό: Με ισόβια ή θάνατο απειλούν Παμμακεδονικές Οργανώσεις όποιον αποδεχτεί σύνθετη ονομασία

  Σκοπιανό: Με ισόβια ή θάνατο απειλούν Παμμακεδονικές Οργανώσεις όποιον αποδεχτεί σύνθετη ονομασία

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου | Ημερομηνία: 2018-03-19 22:01:34 | Πηγή: News247

  Με την επιβολή ισόβιας κάθειρξης ή θανατικής ποινής από τη Δικαιοσύνη απειλούν Παμμακεδονικές οργανώσεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού όσους βουλευτές ψηφίσουν στη Βουλή σύνθετη ονομασία για την πΓΔΜ.

  Τέσσερις Παμμακεδονικές οργανώσεις (Μακεδονίας, Καναδά, Ν. Αφρικής και Αυστραλίας) απέστειλαν προ ημερών εξώδικο στους βουλευτές απειλώντας τους ότι εάν αποδεχτούν και ψηφίσουν λύση για το ονοματολογικό με σύνθετη ονομασία τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή ισόβιας κάθειρξης ή θανάτου. «Σας ενημερώνουμε ότι διαπράττετε το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και της άμεσης συνέργειας σε επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας που προβλέπονται στα άρθρα του Ποινικού Κώδικα 134 και 138 και που τιμωρούνται το μεν πρώτο με ισόβια κάθειρξη, το δε δεύτερο με θάνατο» αναφέρει το εξώδικο.

  Την ύπαρξη του εξωδίκου των Παμμακεδονικών Οργανώσεων αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας ότι οι οργανώσεις εγκαλούν τους βουλευτές για εσχάτη προδοσία σε περίπτωση που ψηφίσουν υπέρ της λύσης με σύνθετη ονομασία. «Κάποιοι έχουν ξεφύγει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

 • Πώς η Ελλάδα θα γίνει ξανά φιλική προς το επιχειρείν- Προτάσεις Γ. Στουρνάρα

  Πώς η Ελλάδα θα γίνει ξανά φιλική προς το επιχειρείν- Προτάσεις Γ. Στουρνάρα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 21:52:35 | Πηγή: News247

  Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους η χώρα θα θεμελιώσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, προσελκύοντας επενδύσεις.

  Η Ελλάδα- είπε χαρακτηρηρτικά ο κ. Στουρνάρας -  βρίσκεται σήμερα μπροστά στην ιστορική πρόκληση να επανέλθει στην κανονικότητα και σε πορεία σύγκλισης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η επιστροφή σε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί πρωτίστως τη διατήρηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί, καθώς και ουσιαστικές αλλαγές σε τομείς που εξακολουθούν και σήμερα να υστερούν, όπως είναι το φορολογικό σύστημα, η δημόσια διοίκηση, η απονομή δικαιοσύνης, η σύνδεση της παραγωγής με την έρευνα και την εκπαίδευση, το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο ειδικά σε ότι αφορά τις χρήσεις γης, οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση μπορεί η Ελλάδα να καταστεί ξανά φιλική προς το επιχειρείν, να υποστηρίξει ουσιαστικά τις παραγωγικές επενδύσεις και  να επιτύχει ένα άλμα στη συνολική παραγωγικότητά της.

  Η αύξηση των επενδύσεων σε βάθος χρόνου προϋποθέτει αύξηση των αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων), οι οποίες όπως προαναφέρθηκε έχουν μειωθεί θεαματικά, κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε μια δεκαετία. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συρρίκνωση των αποταμιεύσεων τη διετία 2015-2016 τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι γεγονός ότι η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολόγηση οδήγησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ανάλωση των αποταμιευτικών τους πόρων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ανάγκες τους.

  Επενδύσεις όμως χωρίς εγχώρια αποταμίευση, ή εναλλακτικά συνεχιζόμενη χρηματοδότηση από το εξωτερικό, δεν μπορούν να υπάρξουν, για αυτό είναι σημαντικό σε βάθος χρόνου να αποκατασταθεί η δυνατότητα αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, όχι μόνο θα εξασφαλίσει καλύτερες προϋποθέσεις βιωσιμότητας για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά θα δώσει επίσης κίνητρα στα νοικοκυριά για αποταμίευση και ένα νέο κανάλι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για επενδύσεις. Έτσι η Ελλάδα θα καταφέρει, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, να αυξήσει το παραγωγικό της δυναμικό και να θεμελιώσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο σε γερές βάσεις.

  Σήμερα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε σαφώς πιο εύρωστη θέση σε σύγκριση με την αρχή της κρίσης. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έχουν βελτιωθεί οι δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας, ενώ οι ενέργειες που γίνονται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση του αποθέματος σε συνάφεια με τους τεθέντες στόχους. Ήδη κατά τη διάρκεια του 2017 το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 11 δισεκ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το συσσωρευμένο υπόλοιπο παραμένει υψηλό (περίπου 95 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2017).

  Στην περαιτέρω αποκλιμάκωση θα συμβάλει, εκτός από την παγίωση θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, η οποία θα συνεισφέρει στη βελτίωση της τιμολόγησης των υπό ρευστοποίηση εξασφαλίσεων που αναπόφευκτα χάνουν την αξία τους όσο αναβάλλεται η εκποίησή τους. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την ανάπτυξη μιας ενεργούς δευτερογενούς αγοράς δανείων, αλλά και την υλοποίηση άλλων μέτρων που θα επιτάχυναν τις δικαστικές διαδικασίες και θα διευκόλυναν την ενεργητική διαχείριση, μέρους τουλάχιστον, των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελούν υπό καθεστώς νομικής προστασίας, ιδίως δε εκείνων που κατά τεκμήριο συνδέονται με στρατηγικούς κακοπληρωτές.

  Η μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιδράσει θετικά στην οικονομική δραστηριότητα και την παραγωγικότητα μέσω δύο διαύλων: (α) την αύξηση της προσφοράς τραπεζικών δανείων και (β) την αναδιάρθρωση του παραγωγικού τομέα. Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις και μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλει στη μείωση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου των τραπεζών και την αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησής τους, καθώς και την αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

  Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει σταδιακή αύξηση της προσφοράς δανείων και μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Παράλληλα, αναμένεται μείωση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει με αποτέλεσμα την αύξηση της αποτίμησης των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων τους λόγω των υψηλότερων αποδόσεων του κεφαλαίου και των ακινήτων. Συνεπώς, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σταδιακά καθίστανται πιο αξιόχρεα, επιτρέποντας την περαιτέρω τόνωση της επενδυτικής ζήτησης. Τέλος, κατά τη διαδικασία εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απελευθερωθούν παραγωγικοί πόροι, που εφόσον αναδιανεμηθούν προς τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και κλάδους, θα οδηγήσουν σε αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας.  Καίριας σημασίας είναι η διευκόλυνση της παροχής οικονομικής στήριξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), οι οποίες παρουσιάζουν υψηλότερη δυναμικότητα σε σύγκριση με τις ήδη εδραιωμένες και δύνανται να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης.

  Εκτός προς τις παραδοσιακές µορφές χρηματοδότησης των επενδύσεων, όπως ο τραπεζικός δανεισµός και τα προγράµµατα εγγυήσεων, θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν σε µεγαλύτερο βαθµό οι δυνατότητες που προσφέρουν οι κεφαλαιαγορές ή η εναλλακτική χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων μορφών χρηματοδότησης αποτελούν: 

  1) τα εργαλεία “συνεπένδυσης” (equity funding), στα οποία περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων τα κεφάλαια επιχειρηµατικών συµµετοχών (venture capital), η συµµετοχική χρηµατοδότηση (equity crowdfunding) και οι εξειδικευµένες χρηµατιστηριακές πλατφόρµες αγορών µετοχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (specialised platforms for public listing of SMEs),

  2) τα υβριδικά εργαλεία, όπως π.χ. οι µετατρέψιµες οµολογίες (convertible bonds) και το mezzanine finance, τα οποία κατά κανόνα αφορούν δανεισµό που υπό προϋποθέσεις µπορεί να µετατραπεί σε µετοχική συµµετοχή, και

  3) ο δανεισµός εκτός τραπεζικού συστήµατος, π.χ. μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων, τιτλοποιημένου χρέους (securitised debt) και καλυμμένων ομολογιών (covered bonds).

  Όπως διευκρίνισε ο διοικητήςτ ης ΤτΕ, ε εξαίρεση την αγορά εταιρικών ομολόγων, η χρηματοδότηση μέσω άλλων εργαλείων της κεφαλαιαγοράς είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη στην Ελλάδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως άλλωστε καταδεικνύει και η μελέτη του ΙΟΒΕ, ενώ ιδιαίτερα περιορισμένη είναι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην ΕΕ η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις κεφαλαιαγορές ανέρχεται σε λιγότερο από 15% της συνολικής τους χρηματοδότησης, ενώ η άντληση κεφαλαίων μέσω αυτών των καναλιών είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πληροφόρησης στη διάθεση των επενδυτών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 25% όλων των επιχειρήσεων και το 75% περίπου των διαχειριζόμενων από τους ιδιοκτήτες τους εταιριών στην Ευρώπη δεν διαθέτει πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Πράσινη Βίβλο για την οικοδόμηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

  Καθώς λοιπόν το πρόβλημα είναι γενικότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστρώσει από το 2015 και υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο για την οικοδόμηση ενιαίας αγοράς κεφαλαίων στην ΕΕ έως το 2019. Στόχος του σχεδίου είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για όλες τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, η αύξηση και η διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης και η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των αγορών με στόχο την άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν το βαθμό και το κόστος πρόσβασης επενδυτών και επιχειρήσεων στις αγορές.

  Η ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών έχει σημαντικά οφέλη για τους συμμετέχοντες και την οικονομική δραστηριότητα γενικά.

  Η πορεία προς τη δημιουργία Ένωσης Κεφαλαιαγορών είναι σταθερή αλλά σχετικά αργή.

  Με την ολοκλήρωση και υλοποίηση όλων των νομοθετημάτων εκτιμάται ότι θα αρθούν οι φραγμοί που αποτρέπουν τους επενδυτές από τη γεωγραφική διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους, περιορίζοντας τη ρευστότητα της αγοράς και δυσχεραίνοντας την επέκταση των επιχειρήσεων.

  Συνολικά πάντως, καθώς οι τραπεζικές πιστώσεις και η άντληση κεφαλαίων μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης δεν αναμένεται να αυξηθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σε επαρκή βαθμό για ένα σημαντικό άλμα των επιχειρηματικών επενδύσεων που απαιτείται για βιώσιμη ανάπτυξη, είναι αναγκαία μια επιθετική πολιτική προσέλκυσης στρατηγικών ξένων άμεσων επενδύσεων. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική αν αναλογιστούμε ότι η εγχώρια αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα έχει μειωθεί σημαντικά στη διάρκεια της κρίσης, από 15,3% του ΑΕΠ το 2007 σε 3,8% τα πρώτα τρία τρίμηνα του  2017.

  Για να προσελκύσει η χώρα άμεσες ξένες επενδύσεις, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην άρση σημαντικών αντικινήτρων, όπως η γραφειοκρατία, η ασάφεια και η αστάθεια του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, το μη προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, η ελλιπής προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και οι καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση των διαφορών. Μολονότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν μια αυξητική τάση τα δύο τελευταία χρόνια, έχοντας βεβαίως ξεκινήσει από χαμηλή βάση, υπολείπονται σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και με το μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης.

  Επίσης, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων και στη συστηματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων των διαρθρωτικών ταμείων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και άλλων προγραμμάτων όπως αυτά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

  Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει επίσης ότι σημαντική για την ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων αναμένεται να επηρεάσει ευνοϊκά τη συνολική ζήτηση και την παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα και να δημιουργήσει κίνητρα για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

  Το κυριότερο όμως είναι  η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με πρώτο βήμα την άρση των προσκομμάτων σε μεγάλες επενδύσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί αλλά καθυστερούν, και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος. Αυτό θα επηρεάσει θετικά τους όρους εξόδου στις αγορές, θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και θα ενισχύσει την προσέλκυση επενδύσεων. Επιπλέον, θα διευκολύνει την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες και θα ενδυναμώσει την πιστοδοτική τους ικανότητα. Τα παραπάνω θα θέσουν σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα και θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση των επενδύσεων και την αποκατάσταση βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. 

  Αν η εμπέδωση της εμπιστοσύνης είναι η κύρια και ουσιαστική προϋπόθεση για να συμβούν τα ανωτέρω, δηλαδή να αυξηθούν τόσο οι εγχώριες αποταμιεύσεις όσο και οι συνολικές επενδύσεις, θα πρέπει παράλληλα να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού πλαισίου ασφαλείας που θα πείθει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες συγκυριακές αντιξοότητες που καθιστούν το κόστος χρηματοδότησης μη ανεκτό, ιδίως εν μέσω ενός διεθνούς περιβάλλοντος με ιδιαίτερες χρηματοοικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

 • Για ποιες περιφέρειες άνοιξε το 'Εξοικονομώ κατ΄οίκον'

  Για ποιες περιφέρειες άνοιξε το 'Εξοικονομώ κατ΄οίκον'

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 21:35:15 | Πηγή: News247

  Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», μετά τα τεχνικά προβλήματα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr. Με απόφαση που έλαβε του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η χώρα μοιράστηκε σε τρείς γεωγραφικές ενότητες, για κάθε μία εκ των οποίων θα γίνεται χωριστά η έναρξη της υποβολής αιτήσεων.

  Συγκεκριμένα, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί εκ νέου με την παρακάτω σειρά:

  Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου, 17.700 νοικοκυριά έχουν το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, οπότε οι διαθέσιμοι πόροι είναι υπέρ αρκετοί. Επιπρόσθετοι πόροι θα γίνουν διαθέσιμοι σε περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί την προσφορά.

  Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70%, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.

  Καινοτομία του προγράμματος είναι η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών να κάνουν συνδυασμό επιχορηγήσεων, δανεισμού και ιδίων χρημάτων προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα έξοδα.

  Το ανώτατο ύψος τους, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, πρέπει να ανέρχεται στα 25.000 ευρώ.

 • Λονδίνο - Βρυξέλλες: 0-1

  Λονδίνο - Βρυξέλλες: 0-1

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Μαρία Ψαρά | Ημερομηνία: 2018-03-19 21:17:39 | Πηγή: News247

  Αυτό είναι το μέχρι στιγμής σκορ μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του Brexit. Η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 επετεύχθη, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιοι διαπραγματευτές, με σημαντικές υποχωρήσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Κάτι, που φαίνεται να βοηθάει τελικά την ίδια τη Βρετανία, που επιτέλους έδειξε αποφασισμένη να βρει μια λύση για "συντεταγμένη έξοδο" από την ΕΕ.

  Σύμφωνα με το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές, από τις 29 Μαρτίου 2019, όταν η Βρετανία θα αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2020, η χώρα θα εφαρμόζει πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία μεν, αλλά δε θα λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις. Οι πολίτες που θα εγκατασταθούν εκεί κατά το ίδιο διάστημα θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους έφτασαν πριν από το Μάρτιο του 2019. Όπως άλλωστε ζητούσε η ΕΕ.

  Αλλά και στο θέμα της Ιρλανδίας, οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν ότι στο διαζύγιό τους θα περιλαμβάνει μια "δικλείδα ασφαλείας" έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο στο νησί, κάτι με το οποίο είχε προειδοποιήσει η Κομισιόν. Παρόλο που το Δουβλίνο ανησυχούσε για την απόρριψη από πλευράς Λονδίνου μιας τέτοιου τύπου διευθέτησης, τελικά η Βρετανία συμφώνησε.

  "Έχουμε μια συμφωνία για τη μετάβαση και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα", δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, που έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι μένουν ακόμη ζητήματα προς επίλυση, όπως στο ζήτημα της διακυβέρνησης, καθώς έχει συμφωνηθεί μόνο το κομμάτι που αφορά το ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών και όχι γενικά την ισχύ του δικαστηρίου.

  "Με αυτή τη συμφωνία παρέχεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις η βεβαιότητα που έχουν ζητήσει, αφού τους δίνεται ο χρόνος να προετοιμαστούν για το μέλλον", δήλωσε ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Ντέιβις.

  Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από τους ηγέτες των κρατών μελών κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το… σίριαλ Brexit θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια.

  Φωτογραφία:Virginia Mayo

 • Σε επ'αόριστον απεργία οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

  Σε επ'αόριστον απεργία οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 21:08:58 | Πηγή: News247

  Σε αποχή- απεργία επ΄ αόριστον προχώρησαν από σήμερα οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), αντιδρώντας στην μετεγκατάσταση υπηρεσιών και εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας από το Ελληνικό, πριν εξασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα.

  Στο εξώδικο της ΟΣΥΠΑ προς την διοίκηση, μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι δεν θα συμμετάσχουν, δεν θα συνεργαστούν και θα απέχουν από κάθε ενέργεια που ως σκοπό έχει την απομάκρυνσή τους από τον παρόντα χώρο εργασίας τους, πριν εξασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα.

  Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, τονίζουν, εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, το πρόβλημα μετεγκατάστασης των υπηρεσιών της ΥΠΑ, λόγω της επένδυσης στο Ελληνικό, συνέχισε να υπάρχει και στη τρέχουσα θητεία της σημερινής διοίκησης, όπου πολλές συναντήσεις συνήθως απέβαιναν άκαρπες σχετικά με την σχεδιαζόμενη και γνωστή εδώ και χρόνια απομάκρυνση-μετεγκατάσταση του συνόλου των υπηρεσιών και εγκαταστάσεων της ΥΠΑ. Η ΟΣΥΠΑ καταγγέλλει, ότι η Υπηρεσία προβαίνει σε σειρά βίαιων ενεργειών με στόχο:

  - Την άμεση και παντελώς απρογραμμάτιστη, χωρίς σχέδιο και σκοπό, απομάκρυνση ("ξήλωμα") των υπηρεσιών, στον χώρο στον οποίο βρίσκονται εδώ και μια πεντηκονταετία οι εγκαταστάσεις της ΥΠΑ.

  - Την σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση καίριων Διευθύνσεων σε μεγάλη απόσταση η μία από την άλλη, που καθιστά πρακτικά και ουσιαστικά αδύνατη την ομαλή συνέχιση του παρεχόμενου έργου και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας στη χώρα μας.

 • Λονδίνο-Βρυξέλλες: 0-1

  Λονδίνο-Βρυξέλλες: 0-1

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Μαρία Ψαρά | Ημερομηνία: 2018-03-19 20:42:56 | Πηγή: News247

  Αυτό είναι το μέχρι στιγμής σκορ μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του Brexit. Η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 επετεύχθη, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιοι διαπραγματευτές, με σημαντικές υποχωρήσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Κάτι, που φαίνεται να βοηθάει τελικά την ίδια τη Βρετανία, που επιτέλους έδειξε αποφασισμένη να βρει μια λύση για "συντεταγμένη έξοδο" από την ΕΕ.

  Σύμφωνα με το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές, από τις 29 Μαρτίου 2019, όταν η Βρετανία θα αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2020, η χώρα θα εφαρμόζει πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία μεν, αλλά δε θα λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις. Οι πολίτες που θα εγκατασταθούν εκεί κατά το ίδιο διάστημα θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους έφτασαν πριν από το Μάρτιο του 2019. Όπως άλλωστε ζητούσε η ΕΕ.

  Αλλά και στο θέμα της Ιρλανδίας, οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν ότι στο διαζύγιό τους θα περιλαμβάνει μια "δικλείδα ασφαλείας" έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο στο νησί, κάτι με το οποίο είχε προειδοποιήσει η Κομισιόν. Παρόλο που το Δουβλίνο ανησυχούσε για την απόρριψη από πλευράς Λονδίνου μιας τέτοιου τύπου διευθέτησης, τελικά η Βρετανία συμφώνησε.

  "Έχουμε μια συμφωνία για τη μετάβαση και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα", δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, που έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι μένουν ακόμη ζητήματα προς επίλυση, όπως στο ζήτημα της διακυβέρνησης, καθώς έχει συμφωνηθεί μόνο το κομμάτι που αφορά το ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών και όχι γενικά την ισχύ του δικαστηρίου.

  "Με αυτή τη συμφωνία παρέχεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις η βεβαιότητα που έχουν ζητήσει, αφού τους δίνεται ο χρόνος να προετοιμαστούν για το μέλλον", δήλωσε ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Ντέιβις.

  Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από τους ηγέτες των κρατών μελών κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το… σίριαλ Brexit θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια.

  Φωτογραφία:Virginia Mayo

 • 'Βαποράκι' ετών 12 εντοπίστηκε στις φυλακές Νιγρίτας

  'Βαποράκι' ετών 12 εντοπίστηκε στις φυλακές Νιγρίτας

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 20:42:56 | Πηγή: News247

  «Βαποράκι» ετών 12 εντόπισαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις φυλακές Νιγρίτας, το περασμένο Σάββατο.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια ελέγχου εντοπίστηκε πάνω στο 12χρονο κορίτσι συσκευασία με 190 χάπια. Το παιδί επρόκειτο να επισκεφθεί τον πατέρα του που κρατείται στην Νιγρίτα.

  Όπως αναφέρει το υπουργείο «σε κανονικό έλεγχο εισόδου που πραγματοποιήθηκε από γυναίκα εξωτερική φρουρό εντοπίστηκε στην ανήλικη η ανωτέρω συσκευασία η οποία παραδόθηκε στην αστυνομία για περαιτέρω έλεγχο».

  Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «εκφράζει τα συγχαρητήριά του στους υπαλλήλους για την εγρήγορση και την ευσυνειδησία που επέδειξαν στην άσκηση των καθηκόντων τους και δηλώνει την αποφασιστικότητά του για την πάταξη κάθε φαινομένου παρανομίας στις φυλακές».

 • Συγχαρητήρια Ερντογάν σε Πούτιν για την επανεκλογή του

  Συγχαρητήρια Ερντογάν σε Πούτιν για την επανεκλογή του

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 20:21:09 | Πηγή: News247

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη σαρωτική του νίκη στις προεδρικές εκλογές, ενώ οι δύο ηγέτες κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, επεσήμαναν την αποτελεσματική συνεργασία των χωρών τους στα ζητήματα που αφορούν στη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

  "Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση να συνεχισθούν οι περαιτέρω κοινές δραστηριότητες που αφορούν την ενίσχυση της αμοιβαίας επωφελούς ρωσο-τουρκικής συνεργασίας" αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση του.

  Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "αυτό θα συμβάλλει στο να διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου η επόμενη συνοδος του Συμβουλίου συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής".

  Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:Kayhan Ozer/Pool Photo via AP

 • Ναύπακτος: 'Οικογενειακή επιχείρηση' διαρρήξεων έστησε πατέρας με τους ανήλικους γιους του

  Ναύπακτος: 'Οικογενειακή επιχείρηση' διαρρήξεων έστησε πατέρας με τους ανήλικους γιους του

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: Θοδωρής Παναγιωτίδης | Ημερομηνία: 2018-03-19 20:21:08 | Πηγή: News247

  Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, στη Ναύπακτο και στην Πάτρα, από άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, μία οικογένεια Ρομά και συγκεκριμένα ο 43χρονος πατέρας με τους δύο ανήλικους γιούς του, ηλικίας 14 και 13 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.

  Επιπλέον, τόσο ο 43χρονος πατέρας, όσο και η 36χρονη μητέρα των δυο παιδιών, κατηγορούνται για παραμέληση της εποπτείας τους. Ο πατέρας έπαιρνε στις διαρρήξεις μαζί του τους γιους του, «εκπαιδεύοντάς» τους και τους έδινε ενεργούς ρόλους.

  Ειδικότερα, οι τρεις δράστες προχθές, διέρρηξαν την οικία ενός 38χρονου στη Ναύπακτο, αφαιρώντας κοσμήματα, συνολικής αξίας 700 ευρώ και άγνωστο χρηματικό ποσό.

  Για την διερεύνηση της κλοπής, διενεργήθηκε έρευνα από τους άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, με αποτέλεσμα την άμεση ταυτοποίηση των τριών δραστών, τον εντοπισμό τους χθες σε Ναύπακτο και Πάτρα και τη σύλληψή τους.

  Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι οι τρεις δράστες είχαν διαπράξει ακόμα τρεις κλοπές στη Ναύπακτο. Προχθές το απόγευμα, αφαίρεσαν από κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτου, ένα κινητό τηλέφωνο και μικρό χρηματικό ποσό.

  Στις 26 Νοεμβρίου 2017 αφαίρεσαν από μία οικία, το χρηματικό ποσό των 40 ευρώ και τον  Αύγουστο του 2017 αφαίρεσαν από μία οικία μικρό χρηματικό ποσό. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου. Το Αστυνομικό Τμήμα Ναυπακτίας συνεχίζει τις έρευνες για εμπλοκή των δραστών σε παρόμοιες υποθέσεις.

 • Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε ακατοίκητο κτίριο στο Μεταξουργείο

  Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε ακατοίκητο κτίριο στο Μεταξουργείο

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: Θοδωρής Παναγιωτίδης | Ημερομηνία: 2018-03-19 20:03:32 | Πηγή: News247

  Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε ακατοίκητο κτίριο, επί της οδού Καλογήρου Σαμουήλ, στο Μεταξουργείο.

  Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς και είναι σχεδόν ετοιμόρροπο. Σημειώνεται ότι  δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν εγκλωβισμένα άτομα, ενώ ήδη οι πυροσβέστες πραγματοποιούν έλεγχο στο εσωτερικό του κτιρίου για παν ενδεχόμενο. Στο σημείο επιχειρούν 21 άντρες της Πυροσβεστικής με 7 οχήματα.

 • Βουλή: Ομόφωνη απόφαση για μομφή σε Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Ηλιόπουλο

  Βουλή: Ομόφωνη απόφαση για μομφή σε Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Ηλιόπουλο

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου | Ημερομηνία: 2018-03-19 20:03:31 | Πηγή: News247

  Μομφή στον αρχηγό των χρυσαυγιτών Νίκο Μιχαλολιάκο και στους βουλευτές του Ηλ. Κασιδιάρη και Π. Ηλιόπουλο για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά απέδωσε η Βουλή με ομόφωνη απόφασή της.

  Υπέρ της μομφής στους τρεις χρυσαυγίτες ψήφισαν δι’ εγέρσεως οι βουλευτές όλων των πτερύγων του δημοκρατικού τόξου. Η μομφή συνεπάγεται περικοπή του μισού της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος είχε εξυβρίσει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αλλά και τους μειονοτικούς βουλευτές. Στον Νίκο Μιχαλολιάκο και στον Παναγιώτη Ηλιόπουλο επιβλήθηκε επίσης περικοπή του ¼ της μηνιαίας αποζημίωσής τους για τις ύβρεις τους κατά των μουσουλμάνων βουλευτών.

  Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι δυνατόν η Βουλή να βρίσκεται σε ομηρειά, να σιωπά και να δίνει άλλοθι και ασυλία στον διχαστικό, μίζερο και ρατσιστικό, λόγο» των χρυσαυγιτών. «Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε» ανέφερε. Καταλόγισε, μάλιστα, στους χρυσαυγίτες ότι θέλουν να σπείρουν διχασμό, μίσος, και εμφύλιες διαμάχες. Ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι όλοι οι έλληνες βουλευτές μουσουλμανικού θρησκεύματος της Θράκης «είναι ισότιμοι» με τους υπόλοιπους βουλευτές και πρέπει να τύχουν σαφούς πολιτικής και ηθικής υποστήριξης. «Να μην τολμήσει κανείς να μιλήσει ξανά για κατασκόπους και πράκτορες» τόνισε ο κ. Βούτσης.

  Ο κ. Βούτσης άφησε, όμως, σαφείς αιχμές και για τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένο, για διαστρέβλωση της δήλωσής του κατά του πιστοποιητικού εθνικών φρονημάτων που ζητούσε ο Ν. Μιχαλολιάκος από τους μειονοτικούς βουλευτές. «Εγώ είπα ότι είναι πρόκληση να καλείται ο βουλευτής να δηλώνει ποια είναι η πατρίδα του» τόνισε ο κ. Βούτσης και κατήγγειλε διαστρέβλωση από χρυσαυγίτικα fake news. «Κάποιος αντιπρόεδρος της Βουλής χωρίς να διαβάσει τα πρακτικά είπε ότι διαφωνεί με τον Βούτση ότι ο Έλληνας βουλευτής να δηλώνει πίστη σε άλλη πατρίδα» τόνισε φωτογραφίζοντας τον Δημήτρη Καμμένο. «Εκεί φτάσαμε. Πλέον δεν κάνουμε αγορεύσεις και δεν φέρνουμε επιχειρήματα. Ασχολούμαστε με ατάκες, tweet, χωρίς να διαβάζουμε τίποτα και καταγγέλλουμε ασυστόλως» συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης αδειάζοντας πλήρως τον κ. Καμμένο.

 • Σε ποιους 'εργαζόμενους' συνταξιούχους κόβεται η σύνταξη

  Σε ποιους 'εργαζόμενους' συνταξιούχους κόβεται η σύνταξη

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Στέλιος Παπαπέτρου | Ημερομηνία: 2018-03-19 19:54:41 | Πηγή: News247

  Οι συνταξιούχοι που άρχισαν να εργάζονται μετά τις 13/5/2016 όταν δηλαδή τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου, θα έχουν μείωση του ακαθάριστοι ποσού της σύνταξης τους κατά 60% Αυτό προβλέπει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ και το σημείο «κλειδί» σε ό,τι αφορά τις μειώσεις, είναι η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης τους είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

  Ο νόμος Κατρούγκαλου τέθηκε σε εφαρμογή στις 13 Μάϊου του 2016, έτσι σύμφωνα με την εγκύκλιο όσοι συνταξιούχοι ήδη απασχολούνταν πριν από αυτή την ημερομηνία διέπονται από τις προηγούμενες διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας και υφίσταται μικρότερες περικοπές ύψους 40%. Επίσης, η εγκύκλιος προβλέπει την αναστολή του συνόλου της σύνταξης εκείνων των συνταξιούχων που διορίζονται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης.

  Το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων αφορά πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά, ανεξάρτητα εάν η ασκούμενη δραστηριότητα αναλήφθηκε πριν ή μετά την συνταξιοδότησή τους (σχετική η αριθ. 531/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), καθώς και πρόσωπα που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία με βάση το προγενέστερο του ν.4387/2016 νομοθετικό πλαίσιο και αναλαμβάνουν την ασκούμενη δραστηριότητα μετά την ανωτέρω ημερομηνία.

  Παράδειγμα: Ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ που παράλληλα παρέχει εξαρτημένη εργασία (υπαγόμενος στην ασφάλιση βάσει των σχετικών διατάξεων του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) και ασκεί ελεύθερο επάγγελμα (υπαγόμενος στην ασφάλιση βάσει των σχετικών διατάξεων του πρώην ΟΑΕΕ), υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος εντός του 2017, συνεχίζει όμως να ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα. Στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016. Αντίστοιχα, συνταξιούχος του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από το 2010 ασκεί ελεύθερο επάγγελμα από 1.1.2017, υπαγόμενος στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ. Και στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016.

  Η εγκύκλιος αναφέρει ότι, σε περίπτωση ανανέωσης σύμβασης που έχει συναφθεί πριν την 13.5.2016 εξακολουθεί να εφαρμόζεται το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο ως προς την απασχόληση συνταξιούχων, εφόσον η σύμβαση αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ και μετά την 13.5.2016 ή ανανεώνεται μετά την 13.5.2016 χωρίς να μεσολαβεί κενό χρονικό διάστημα μεταξύ της λήξης της σύμβασης και της ανανέωσής της.

  Επομένως εάν λήξει σύμβαση που έχει καταρτιστεί μέχρι και 12.5.2016 και συνάπτεται νέα σύμβαση με τον εργοδότη, χωρίς να προκύπτει χρονικό κενό μεταξύ των δύο συμβάσεων, εξακολουθεί και στην περίπτωση αυτή να εφαρμόζεται το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο.

  Παράδειγμα: συνταξιούχος από το 2012 του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ είχε αναλάβει μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα από 1.1.2014 έως 31.10.2017. Από 1.11.2017 αναλαμβάνει εργασία στον ίδιο (ή σε άλλον εργοδότη) καταρτίζοντας σύμβαση από 1.11.2017 έως 31.12.2019.

  Στην περίπτωση αυτή εξακολουθεί να εφαρμόζεται το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο ως προς την απασχόληση συνταξιούχων. Εάν όμως η νέα σύμβαση ισχύει από 2.11.2017, θεωρείται ότι υπάρχει διακοπή και συνεπώς εφαρμόζεται από 2.11.2017 το άρθρο 20 του ν.4387/2016.

  Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ανάληψης υπηρεσίας σε φορέα γενικής κυβέρνησης πριν την 13.5.2016, αν επακολούθησε διορισμός στην ίδια ή άλλη θέση χωρίς χρονικό κενό, εφόσον η λήξη της υπηρεσίας και ο επαναδιορισμός συντελέστηκαν ταυτόχρονα, με επακόλουθο η υπηρεσία να είναι συνεχής. Εάν όμως προκύπτει διακοπή μεταξύ των αναληφθεισών υπηρεσιών, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας της διακοπής, έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις του κοινοποιούμενου άρθρου.

  Σε περίπτωση άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος (υπαγωγή στην ασφάλιση βάσει των σχετικών διατάξεων του πρώην ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχόλησης (υπαγωγή στην ασφάλιση βάσει των σχετικών διατάξεων του πρώην ΕΤΑΑ), όπου η ασφάλιση γίνεται με βάση τον μήνα, η σύνταξη περικόπτεται κατά 60% για το σύνολο του μήνα που ασκείται επαγγελματική δραστηριότητα.

  Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος του ΕΦΚΑ λαμβάνει κύρια σύνταξη ύψους €800,00 και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ ύψους €100,00, και αναλαμβάνει εργασία στον ιδιωτικό τομέα, με πλήρη απασχόληση (25 ημέρες ασφάλισης). Ο εν λόγω συνταξιούχος θα λάβει μειωμένη κύρια και επικουρική σύνταξη κατά 60%, δηλαδή η μηνιαία κύρια σύνταξη θα ανέρχεται σε €320,00 [(€800,00 - (60% x €800,00)] και η μηνιαία επικουρική σύνταξη θα ανέρχεται σε €40,00 [€100,00 - (60% x €100,00)].

  Παράδειγμα 2: Συνταξιούχος του ΕΦΚΑ λαμβάνει κύρια σύνταξη ύψους €800,00, και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ ύψους €100,00 και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα για 2 ημέρες τον μήνα, με πλήρες ωράριο. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της κύριας σύνταξης για κάθε ημέρα ανέρχεται σε €32,00 (€800,00/25) και για κάθε ημέρα απασχόλησης το ποσό της κύριας σύνταξης μειώνεται κατά €19,20 (60% x €32,00). Συνολικά, ο συνταξιούχος απασχολείται 2 ημέρες το μήνα και, συνεπώς, θα λάβει κύρια σύνταξη ύψους €761,60 [€800,00 - (2 x €19,20)].

  Αντίστοιχα, το ποσό της επικουρικής σύνταξης για κάθε ημέρα ανέρχεται σε €4,00 (€100,00/25) και για κάθε ημέρα απασχόλησης το ποσό της επικουρικής σύνταξης μειώνεται κατά €2,40 (60% x €4,00). Συνολικά, ο συνταξιούχος που απασχολείται 2 ημέρες το μήνα, θα λάβει επικουρική σύνταξη ύψους €95,20 [€100,00 - (2 x €2,40)].

  Παράδειγμα 3: Συνταξιούχος του ΕΦΚΑ λαμβάνει κύρια σύνταξη, ύψους €800,00, και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ, ύψους €100,00, και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα για 5 ημέρες τον μήνα, με μειωμένο ωράριο. Στην απασχόλησή του αυτή έστω ότι αντιστοιχούν 3 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα. Επομένως, θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον συνταξιούχο του προηγούμενου παραδείγματος, δηλαδή θα του καταβληθεί μειωμένο κατά 60% το ποσό που αντιστοιχεί στα 3/25 της κύριας και επικουρικής σύνταξής του.

  Παράδειγμα 4: Συνταξιούχος του ΕΦΚΑ λαμβάνει κύρια σύνταξη ύψους €800,00, και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ, ύψους €100,00, και παρέχει υπηρεσίες σε ΝΠΔΔ, που είναι φορέας γενικής κυβέρνησης, για 2 ημέρες τον μήνα, με πλήρες ωράριο. Το ποσό της κύριας σύνταξης για κάθε ημέρα ανέρχεται σε €32,00 (€800,00/25). Συνολικά, ο συνταξιούχος απασχολείται 2 ημέρες το μήνα και, συνεπώς, θα λάβει κύρια σύνταξη ύψους €736,00 [€800,00 - (2 x €32,00)]. Αντίστοιχα, το ποσό της επικουρικής σύνταξης για κάθε ημέρα ανέρχεται σε €4,00 (€100,00/25). Συνολικά, ο συνταξιούχος που απασχολείται 2 ημέρες το μήνα, θα λάβει επικουρική σύνταξη ύψους €92,00 [€100,00 - (2 x €4,00)].

  Παράδειγμα 5: Ομοίως συνταξιούχος του ΕΦΚΑ συμμετέχει ως ηθοποιός/τραγουδιστής σε δύο παραστάσεις ανά εβδομάδα. Θα περικοπεί μόνο το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στην απασχόλησή του για τις δύο παραστάσεις ανά εβδομάδα σύμφωνα με τα παραπάνω παραδείγματα.

  Κατά τη διάρκεια περικοπής ή αναστολής της σύνταξης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο συνταξιούχος καταβάλλει τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση ασφαλιστικές εισφορές κύριας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (όπου οι τελευταίες προβλέπονται) καθώς και όποιες εισφορές ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους καταργείται η προβλεπόμενη από το προϊσχύον καθεστώς προσαύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.

 • ΝΔ: Κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού και αύξηση του αφορολόγητου

  ΝΔ: Κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού και αύξηση του αφορολόγητου

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 19:45:53 | Πηγή: News247

  Η ΝΔ σε ενημερωτικό της σημείωμα, αναφέρεται στις νέες δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως διατυπώθηκαν από τον ίδιο στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ.

  Συγκεκριμένα, επανέλαβε την κατηγορηματική δέσμευσή του για σημαντική μείωση φόρων και εισφορών και προσέλκυση επενδύσεων, ενώ μίλησε για δημιουργία 600 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσα σε 3 χρόνια, με την οποία θα μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το επίπεδο της ανεργίας.

  Στη συνέχεια - τονίζει η Πειραιώς - ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι σε αυτό το νέο πλαίσιο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα έχει εισέλθει η οικονομία, "οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν ότι η απασχόληση θα αυξηθεί, ο στρατός της ανεργίας θα μειωθεί και οι πραγματικές αποδοχές θα αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο". Συμπλήρωσε δε, ότι "τότε, με την ανεργία να μειώνεται και την απασχόληση να αυξάνεται με βιώσιμο τρόπο, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για υπο-κατώτατο μισθό στους νέους".

  Οι δύο ρητές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη είναι για την κατάργηση του υποκατώτου μισθού και για την αύξηση του αφορολογήτου.

  "Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει την υφιστάμενη σήμερα διάκριση σε κατώτατο και υπο-κατώτατο μισθό, που ουσιαστικά δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων, ανάλογα με την ηλικία τους. Με την κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού των 510 ευρώ, κανένας εργαζόμενος δεν θα αμείβεται μετά τις εκλογές με μισθό χαμηλότερο από τον ισχύοντα κατώτατο μισθό που είναι σήμερα 586 ευρώ", διευκρινίζει η Πειραιώς.

  Για την αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, η ΝΔ σημειώνει: "Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώνουν το αφορολόγητο όριο για όλους κατά 3000 ευρώ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού τόνισε τη σημασία του θεσμού της οικογένειας στην ελληνική κοινωνία, δεσμεύθηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία θα αυξήσει σε κάθε περίπτωση, το αφορολόγητο όριο κατά 1000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί".

  Πηγή:ΑΜΠΕ

 • Γεννηματά: Αύξηση του κατώτερου μισθού και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων

  Γεννηματά: Αύξηση του κατώτερου μισθού και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 19:45:53 | Πηγή: News247

  Αύξηση του κατώτερου μισθού και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων προτείνει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, παραμένοντας σταθερή στη λογική της αυτόνομης πορείας και διακριτών προτάσεων και από ΣΥΡΙΖΑ και από ΝΔ.

  Τα σημερινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου αποκαλύπτουν την ζοφερή πραγματικότητα, σχολίασε ειδικότερα η κ.Γεννηματά. "Η φτώχεια διευρύνεται και για τους εργαζόμενους. Οι μισθοί στην Ελλάδα συνέχισαν να μειώνονται και το 2017", τόνισε.

  "Είναι ώρα για ουσιαστικά μέτρα. Όχι με προσωρινά μπαλώματα. Όπως επιχειρεί ο Σύριζα. Όχι μόνο για ένα μέρος των εργαζομένων όπως “δεσμεύεται” η Ν.Δ." εκτίμησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτερου μισθού και του προσδιορισμού του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και υπέρ της πλήρους επαναφοράς της καθολικής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ώστε να καλύπτουν όλους τους εργαζομένους.

  Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

 • Βρούτσης: Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων ήταν έργο του Σαμαρά

  Βρούτσης: Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων ήταν έργο του Σαμαρά

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 19:36:47 | Πηγή: News247

  Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων εξαπέλυσε από τη Σύρο ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έργο της κυβέρνησης Σαμαρά.

  "Το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Νομού Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου, σχεδιάστηκε, αδειοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε και άρχισε να υλοποιείται από την προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά. 

  Η σημερινή Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, εγκαινιάζει σήμερα την ολοκλήρωση ενός έργου που όχι μόνο δεν πίστεψε αλλά εμπόδισε ακόμη και την υλοποίησή του. Αποτέλεσμα ήταν οι εμμονές της να προκαλέσουν μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση 20 μηνών που κόστισαν στον ελληνικό λαό πάνω από 100 εκατ. ευρώ", δήλωσε ο κ.Βρούτσης.

  Συνομιλώντας στη συνέχεια με δημοσιογράφους υποστήριξε ότι: "Μετά τον σφετερισμό από τον κ. Τσίπρα, της κατασκευής του εμβληματικού αγωγού φυσικού αερίου Τ.Α.Ρ. -που ο ίδιος είχε καταψηφίσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση- σήμερα επαναλαμβάνεται κάτι ανάλογο με τα εγκαίνια της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

  Και κάτι ακόμη, άκρως υποκριτικό: Ο κ. Τσίπρας, που κατήργησε το ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου, υποσχέθηκε για πολλοστή φορά την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Μετατόπισε, όμως,  το χρόνο εφαρμογής του από το 2018 -που αρχικά είχε υποσχεθεί- για το 2019 που ούτε ο ίδιος θα είναι Πρωθυπουργός, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Κυβέρνηση".

 • Κυβερνητικές πηγές: Εάν είχε αξιοπρέπεια ο Γεωργιάδης θα είχε παραιτηθεί

  Κυβερνητικές πηγές: Εάν είχε αξιοπρέπεια ο Γεωργιάδης θα είχε παραιτηθεί

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 19:36:47 | Πηγή: News247

  Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή την υπόθεση Novartis, καθώς κυβερνητικές πηγές εξαπολύουν νέα επίθεση κατά του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

  "Μετά και τις σημερινές αποκαλύψεις για την κατά παραγγελία της Novartis νομοθέτηση από τον Άδωνη Γεωργιάδη, εάν του είχε απομείνει ίχνος αξιοπρέπειας, θα έπρεπε να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του", αναφέρουν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: "Όσο για τον κ. Μητσοτάκη, με την πολυήμερη σιωπή του επιβεβαιώνει πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποχείριο του Αντιπροέδρου της ΝΔ."

  Νωρίτερα ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ είχαν επιδοθεί σε πόλεμο ανακοινώσεων.

  Με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως: "Τα όσα αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” για τις σχέσεις της εταιρείας Novartis με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αποδεικνύουν όχι μόνο το μέγεθος του υπό διερεύνηση σκανδάλου, αλλά και τη στρατηγική σύμπλευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα μεγάλα συμφέροντα."

  Η Κουμουνδούρου υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στον ετήσιο απολογισμό που είχε συντάξει για το έτος 2014 ο τότε αντιπρόεδρος της εταιρείας, Κ. Φρουζής, σχετικά με τα πεπραγμένα της εταιρείας στην Ελλάδα, σημείωνε πως "παραμένει η Novartis η αγαπημένη εταιρεία της ελληνικής κυβέρνησης".

  "Οι κ.κ. Μητσοτάκης, Σαμαράς και Βενιζέλος οφείλουν να δώσουν άμεσα σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τους: Για ποιο λόγο και με ποια ανταλλάγματα διατηρούσαν προνομιακές σχέσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία; Τι σχέση έχει με την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος η καλλιέργεια προνομιακών σχέσεων με ιδιωτικές εταιρείες; Το οφείλουν, πάνω από όλα, στους πολίτες, οι οποίοι πλήρωσαν πολύ ακριβά το πάρτι της διαπλοκής που είχαν στήσει πάνω στην πλάτη τους", κατέληξε η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος

  Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σε απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ:

  "Το ποιος θέλει να λάμψει η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis θα φανεί αύριο από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα αποδεχθούν επιτέλους την αυτονόητη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να έρθουν στην Προανακριτική Επιτροπή όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και φυσικά οι ανώνυμοι μάρτυρες, παρουσία των τάχα κατηγορουμένων.

  Αυτό επιτάσσει η διαφάνεια σε μια Δημοκρατία. Και δεν εννοούμε βέβαια την εφημερίδα “Δημοκρατία” και τις εμφανείς, πια, σχέσεις της με τα υπόγεια του Μαξίμου".

  Η Κουμουνδούρου σε νεότερη ανακοίνωση της σχολίασε: "Η αμηχανία της ΝΔ μπροστά στις συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις σχέσεις διαπλοκής με τη Novartis είναι οφθαλμοφανής. Όσο συνεχίζει, όμως, να αποφεύγει να απαντά στα ερωτήματα που τίθενται, η θέση της θα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο."

 • Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε ακατοίκητο κτίριο στο Μεταξουργείο

  Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε ακατοίκητο κτίριο στο Μεταξουργείο

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: Θοδωρής Παναγιωτίδης | Ημερομηνία: 2018-03-19 19:19:05 | Πηγή: News247

  Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε ακατοίκητο κτίριο, επί της οδού Καλογήρου Σαμουήλ, στο Μεταξουργείο.

  Το κτίριο καίγεται ολοσχερώς και είναι ετοιμόρροπο, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 21 άντρες της Πυροσβεστικής με 7 οχήματα.

 • Στο ΣτΕ ΠΟΣΠΕΡΤ και εργαζόμενοι για το Mega

  Στο ΣτΕ ΠΟΣΠΕΡΤ και εργαζόμενοι για το Mega

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 19:19:05 | Πηγή: News247

  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και 120 εργαζόμενοι (τεχνικοί και διοικητικοί) στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και ζητούν να ακυρωθεί η υπ΄αριθμ. 18/2018 απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για τον τερματισμό λειτουργίας του.

  Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Πέμπτη, με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου, "πάγωσε" η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την οποία αποφασίστηκε να σταματήσουν οι εκπομπές στο Mega μετά από αίτηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του σταθμού Τηλέτυπος Α.Ε. Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει κατατεθεί, ενώ η συζήτησή της δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.

  Σήμερα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, κ.λπ. υποστηρίζουν ότι τόσο η απόφαση του ΕΣΡ, όσο και ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός, αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Mega αναφέρουν ότι δεν τους έχει καταβληθεί "ουδέν ποσό έναντι των δεδουλευμένων αποδοχών τους από τον Ιούνιο του 2016 και εφεξής" και ότι η απόφαση του ΕΣΡ που επιβάλλει τον τερματισμό λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού μεταφράζεται αυτοδικαίως στην απώλεια των θέσεων εργασίας και στην απώλεια των δεδουλευμένων αποδοχών και μισθών υπερημερίας. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του Mega δεν θα μπορούν να απασχοληθούν σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς λόγω των γνωστών εργασιακών και οικονομικών συγκυριών.

  Πηγή:ΑΜΠΕ

 • Αξίζουν τα 135 δευτερόλεπτα που αφιερώνεις στο κινητό σου να τρακάρεις;

  Αξίζουν τα 135 δευτερόλεπτα που αφιερώνεις στο κινητό σου να τρακάρεις;

  Κατηγορία: Αυτοκίνητο | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 19:09:48 | Πηγή: News247

  Η τηλεματική τεχνολογία έχει δείξει ότι αυτός είναι ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν οι κινητό τους οι οδηγοί που εμπλέκονται σε ατύχημα λόγω απόσπασης προσοχής.

  Τα έχεις υπολογίσει ποτέ;

  Σε 135 δευτερόλεπτα στέλνεις 4 SMS από 28 χαρακτήρες το καθένα. Ανοίγεις 22 emails. Κάνεις 15 like στο Facebook, από 3 σε κάθε φανάρι. Χαζεύεις 60 posts στο Instagram, από 10 κάθε φορά που μπλοκάρει η κίνηση. Σίγουρα έχεις κάνει κάτι από τα παραπάνω σε μία καθημερινή διαδρομή. 

  Αξίζει αυτή η δραστηριότητα στο κινητό σου τη ζωή ενός ανθρώπου; Όχι.

  Κι όμως, από τα 296 θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 στην Ελλάδα, τα 19 (το 6,4%!) προκλήθηκαν από την απόσπαση προσοχής του οδηγού. Και σκέψου ότι το το 35,1% των περιπτώσεων -δηλαδή 104 θανατηφόρα ατυχήματα- ακόμη ερευνώνται.

  Ας πάμε λίγο πιο μακριά. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το 52% των τροχαίων (θανατηφόρων και μη) προκαλούνται από απόσπαση προσοχής.

   

  Και πότε αποσπάται η προσοχή σου; Όταν χρησιμοποιείς το κινητό σου την ώρα που οδηγείς. Τότε αυξάνεις τον κίνδυνο να τρακάρεις κατά 6 φορές. Ακόμη και η πολύ απλή κίνηση που κάνεις τεντώνοντας το χέρι για να πιάσεις και να σηκώσεις το τηλέφωνό σου αυξάνει την πιθανότητα να εμπλακείς σε κάποιο ατύχημα 5 φορές.

  Η προσοχή σου αποσπάται όταν, χρησιμοποιείς το κινητό σου, αλλάζεις ένα σταθμό στο ραδιόφωνο, τσιμπολογάς μία τυρόπιτα, διαβάζεις μία πινακίδα, ψάχνεις μία διεύθυνση, σκέφτεσαι ένα πρόσωπο.

  Βασικά η προσοχή σου αποσπάται τον περισσότερο χρόνο που περνάς πίσω από το τιμόνι.                         

  Η έρευνα                           

  Το διαπιστώσαμε με με τον πιο επιστημονικά εξακριβωμένο τρόπο σε έρευνα που κάναμε σε συνεργασία με τη Insaitu. Κολλήσαμε ηλεκτρόδια σε 19 οδηγούς που έκαναν μία διαδρομή στο Μαρούσι. Καταγράψαμε και αναλύσαμε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Παράλληλα το Hellas Direct App αξιολογούσε την οδηγική τους συμπεριφορά (επιτάχυνση, φρενάρισμα, χρήση κινητού, παραβίαση ορίου ταχύτητας, στροφές).

  Το αποτέλεσμα;

  Οι οδηγοί μας ήταν πραγματικά συγκεντρωμένοι μόνο το 29,4% του χρόνου της οδήγησης!

  Και μη νομίζεις ότι έτρωγαν ενώ οδηγούσαν, βάφονταν, ξυρίζονταν ή τσέκαραν τα τελευταία posts στο Facebook. Ήξεραν πολύ καλά ότι συμμετείχαν σε έρευνα.

  Οι συμμετέχοντες γνώριζαν ότι ένας εξελιγμένος τεχνολογικός μηχανισμός αξιολογούσε τα εγκεφαλικά τους κύματα (α, β και θ), μία κάμερα κατέγραφε τις κινήσεις τους και το Hellas Direct App αξιολογούσε την οδήγησή τους.

  Κι όμως, το 57,5% του χρόνου της οδήγησης η προσοχή τους ήταν διασπασμένη.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

  Ακόμη και την ώρα που κέρδιζαν 4 ή 5 στα 5 αστέρια στο app, ο ηλεκτροεγκεφαλογράφος έδειχνε ότι η προσοχή τους ήταν διασπασμένη.  

  Όταν έπεφτε το σκορ τους, ιδίως στο φρενάρισμα και τη χρήση του κινητού,έπεφτε ακόμη περισσότερο και η συμμετοχή του εγκεφάλου                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      έπεφτακόμπερισσότερο                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

  Τι σημαίνει αυτό; Όταν οδηγείς αφηρημένος, τη στιγμή που επαναφέρεις την προσοχή σου στο δρόμο, ξαφνικά «εμφανίζονται» μπροστά σου πεζοδρόμια, κολώνες, πεζοί, μηχανάκια που δεν είχες δει. Αναγκαστικά φρενάρεις απότομα.

  Το απότομο φρενάρισμα είναι το αποτέλεσμα της διάσπασης προσοχής. Η χρήση κινητού είναι η αιτία. Αυτό το ξέραμε. Το συζητάμε εδώ και χρόνια και τώρα βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους τις τρομακτικές διαστάσεις του. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι η προσοχή σου αποσπάται περισσότερο όταν δέχεσαι ένα SMS από όταν δέχεσαι μία τηλεφωνική κλήση. Γιατί λες;  

  *(Με στοιχεία από Virginia Tech Institute, έρευνα του CMT σε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του app, Ελληνική Τροχαία, από την έρευνα της Insaitu).

   

   

 • Κοτζιάς: Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

  Κοτζιάς: Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 19:01:01 | Πηγή: News247

  «Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Ερντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια».

  Αυτό δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ΕΡΤ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες για το θέμα των δύο στρατιωτικών που βρίσκονται κρατούμενοι στην Τουρκία.

  Ενώ σε σχέση με το Σκοπιανό, ο υπουργός είπε: «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».

  «Σήμερα είχαμε Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Ξεκινήσαμε με μια πρωινή συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας. Είδαμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα αυτή. Συζητήσαμε διεξοδικά για τη Συρία. Κάναμε μια αξιολόγηση της εμπλοκής των διαφόρων κρατών στα εσωτερικά αυτού του κράτους και τους κινδύνους που υπάρχουν για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνική διαδικασία πηγαίνοντας προς τη Γενεύη και ιδιαίτερα να μην επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο έναντι τρίτων κρατών ή να προσπαθούν να διατηρήσουν επί μακρόν την παρουσία τους σε αυτά. Κάναμε μία κουβέντα με την Υπουργό Εξωτερικών της Κορέας γύρω από τα ζητήματα που συνδέονται με τις σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και το διάλογο που έχει αρχίσει τώρα και θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως η λεγόμενη Ostpolitik στη δεκαετία του 1960 και του 1970 που επέφερε την ειρήνευση στο κέντρο της Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός.

  (Φωτογραφία: Sooc)

 • Πέθανε η φεμινίστρια Ζώγια Χρονάκη-Παπαμίχου

  Πέθανε η φεμινίστρια Ζώγια Χρονάκη-Παπαμίχου

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 18:52:35 | Πηγή: News247

  Μια από τις σημαντικότερες μορφές του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια - διδάσκουσα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ζώγια Χρονάκη - Παπαμίχου, πέθανε σήμερα σε ηλικία 75 ετών μετά από πολυετή ασθένεια.

  Γεννημένη στη Βέροια στα 1943, έκανε νομικές σπουδές στο ΑΠΘ και από το 1975 ως το 2005 εργάστηκε ως βοηθός στη Νοµική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

  Υπήρξε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη, μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, ιδρυτικό µέλος της Κίνησης ∆ηµοκρατικών Γυναικών Θεσσαλονίκης και αργότερα της Οµάδας Γυναικείων Σπουδών του ΑΠΘ. Δηµοσίευσε µεγάλο αριθµό άρθρων στον ηµερήσιο και περιοδικό τύπο και µελετών για το γυναικείο κίνηµα.

  "Υπήρξε γυναίκα που τόλμησε, άνοιξε δρόμους και τίμησε το σύνθημα που η ίδια εμπνεύστηκε- το προσωπικό ειναι και πολιτικό" δήλωσε συγκινημένη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ Σάσα Λαδά (συναγωνίστρια της εκλιπούσας σε πολιτικούς και φεμινιστικούς αγώνες).

  Είχε δωρίσει το αρχείο της (της Κίνησης Δημοκρατικών γυναικών) με κείμενα - φωτογραφίες από τη μεταδικτατορική δράση του φεμινιστικού κινήματος στα ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας), απ' όπου και πρόσφατα προκηρύχθηκε ερευνητική υποτροφία ("Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου"), με στόχο την ενίσχυση της μελέτης της ιστορίας των γυναικών, της φεμινιστικής σκέψης και των φεμινιστικών ή/και γυναικείων κινημάτων στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.

  Ήταν παντρεμένη με τον καθηγητή του τμήματος αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκο Παπαμίχο, και μητέρα δυο γιων.

  Η σορός της Ζώγιας Χρονάκη θα αποτεφρωθεί και σύντομα η οικογένεια θα πραγματοποιήσει πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη της.

  (Φωτογραφία Τη φωτογραφία της Ζώγιας Χρονάκη παραχώρησε στο ΑΠΕ η Σάσα Λαδά (εμπεριέχεται στην έκθεση ντοκουμέντων "Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης 1974-1990: Ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις", η οποία παρουσιάζεται στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης έως τις 30 Ιουνίου 2018)

 • Βουλή: Νέο παραλήρημα χρυσαυγιτών για τις κυρώσεις εναντίον τους

  Βουλή: Νέο παραλήρημα χρυσαυγιτών για τις κυρώσεις εναντίον τους

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου | Ημερομηνία: 2018-03-19 18:34:04 | Πηγή: News247

  Με ένα ακόμη υβριστικό παραλήρημα αντέδρασαν οι υπόδικοι χρυσαυγίτες Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος στην πρόθεση της Βουλής να τους επιβάλει κυρώσεις για τις χυδαίες εκφράσεις τους κατά μειονοτικών βουλευτών. 

  Τόσο ο Ηλίας Κασιδιάρης όσο και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά αμετανόητοι στην απολογία τους στην Ολομέλεια ενόψει της επιβολής ποινής μομφής εναντίον τους που αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Βουλή. Οι χρυσαυγίτες αναπαρήγαγαν μάλιστα για μία ακόμη φορά την επιχειρηματολογία Ερντογάν αμφισβητώντας την εθνική ταυτότητα των μειονοτικών βουλευτών και καταλογίζοντάς τους ότι «ενδύονται την τουρκική σημαία» και «λατρεύουν τον σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ». Ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε, μάλιστα, χαμαιτυπείο την ελληνική Βουλή ενώ ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι σε λίγο δεν θα υπάρχει Δυτική και Ανατολική Θράκη τασσόμενος δηλαδή υπέρ της εισβολής στην Τουρκία. 

  Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπροέδρου της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία διεμήνυσε στους χρυσαυγίτες ότι ο «ναζιστικός λόγος» τους είναι καταδικασμένος. Όταν αντέδρασαμ, μάλιστα, οι χρυσαυγίτες η κυρία Χριστοδουλοπούλου τους καταλόγισε ότι εκφράζουν «χιτλερικό» λόγο και επικαλούνται ψευδεπίγραφα το Σύνταγμα.

  Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αριστείδης Μπαλτάς ανέφερε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη συνηγορία υπέρ του Ερντογάν από τα λόγια των χρυσαυγιτών. Επισήμανε μάλιστα ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση «ναζιστικού χαρακτήρα». «Συνεχίζουν να εγκληματούν παρά τα δικαστήρια και για λόγους θρασυδειλίας κρύβουν τις ιδέες τους πίσω από τον εθνικισμό» ανέφερε ο κ. Μπαλτάς και καταλόγισε «συστηματικό δωσιλογισμό» στους χρυσαυγίτες.

  Εκ μέρους της ΝΔ ο Γιώργος Γεωργαντάς κατήγγειλε τους χρυσαυγίτες για τη δημιουργία «διχαστικού λόγου» στην κοινωνία.

  Σε πολύ πιο οξύ ύφος η Εύη Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε «ανθελληνική» την προπαγάνδα των χρυσαυγιτών. Παρουσίασε, μάλιστα, φωτογραφία του βουλευτών του μορφώματος όπως το αποκάλεσε κάτω από τη ναζιστική σβάστικα και τους καταλόγισε ότι με τις δράσεις τους εξυπηρετούν τα σχέδια του Ερντογάν.

 • Ευχές Μακρόν σε Πούτιν και καρφιά για την Αφρίν

  Ευχές Μακρόν σε Πούτιν και καρφιά για την Αφρίν

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 18:24:56 | Πηγή: News247

  Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, που επανεξελέγη χθες, «τις ευχές του για επιτυχία στον πολιτικό, δημοκρατικό, οικονομικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό της χώρας», στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης.

  Ο Μακρόν «υπενθύμισε την προσήλωσή του σε έναν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ευρώπη» και «επανέλαβε την πεποίθησή του πως, σε μια καθαρή βάση, η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία, απαραίτητη για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι προς το συμφέρον των (δύο) χωρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

  Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη «μεγάλη ανησυχία του» για το θέμα των συριακών περιοχών Αφρίν και ανατολική Γούτα.

  «Στο θέμα της Συρίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωστοποίησε τη μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση τόσο στο καντόνι Αφρίν όσο και στην ανατολική Γούτα και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες και οι απώλειες αμάχων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των Ηλυσίων.

  Επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να «ξαναρχίσει με ζέση» τη μάχη κατά των χημικών όπλων, μετά τη χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα με σκοπό τη δολοφονία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

  Ο Γάλλος πρόεδρος «κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ρίξουν άπλετο φως στις ευθύνες που συνδέονται με την απαράδεκτη επίθεση στο Σάλσμπερι και να ξαναρχίσει με ζέση τη μάχη κατά ενδεχόμενων προγραμμάτων που δεν δηλώθηκαν στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP Photo/Alexander Zemlianichenko, pool

 • Αγαθονήσι: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων

  Αγαθονήσι: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 18:07:54 | Πηγή: News247

  'Ακαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων που επέβαιναν στο ξύλινο σκάφος με τους 22 μετανάστες, που τις πρώτες πρωινές ώρες τα ξημερώματα του Σαββάτου 17/03 βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άτομα μεταξύ των οποίων και εννέα ανήλικα παιδιά.

  Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή πραγματοποιούνται από τρία πλωτά του λιμενικού και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης.

  Τρεις από τους επιβαίνοντες του ξύλινου σκάφους, κατάφεραν να διασωθούν και μεταφέρθηκαν στη Σάμο όπως και οι σοροί των θυμάτων που αναγνωρίστηκαν.

  Πρόκειται για 8 Αφγανούς υπηκόους και 6 Ιρακινούς ενώ δύο ακόμα άνδρες δεν έχουν αναγνωριστεί. Από τα θύματα πέντε παιδιά είναι αφγανικής υπηκοότητας και τέσσερα ιρακινής.

  Σύμφωνα με όσα φέρεται να επικαλέστηκαν στους λιμενικούς οι τρεις διασωθέντες, η βάρκα ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια και τη χειρίζονταν δύο Τούρκοι δουλέμποροι.

  Κάποια στιγμή η βάρκα σταμάτησε λόγω μηχανικής βλάβης και όπως ανέφεραν όλοι σηκώθηκαν να δουν τι συμβαίνει με αποτέλεσμα στο σκάφος να υπάρξει εισροή υδάτων και να βυθιστεί.

 • Αυτός είναι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός

  Αυτός είναι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: Δημήτρης Μπαλής | Ημερομηνία: 2018-03-19 18:07:54 | Πηγή: News247

  Από τη δεκαετία του '80 υπήρχαν κινήσεις στην Ελλάδα, για τη δημιουργία μιας εταιρείας, ενός Οργανισμού, που θα είχε ως αντικείμενο το διάστημα. Βέβαια, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες, καμία δεν κατέληξε σε ολοκλήρωση, με αποτέλεσμα διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο εξωτερικό.

  Σήμερα, πήρε “σάρκα και οστά” το εγχείρημα που είχε ανακοινωθεί προ μηνών, η δημιουργία, δηλαδή, ενός συγκεκριμένου Οργανισμού που θα ασχολείται με το διάστημα, συνεισφέροντας με τις υπηρεσίες του σε πολλές ανάγκες της χώρας, από οικονομικής φύσεως (ανάπτυξη), έως και πληροφόρησε για τον πρωτογενή (αγροτικό) τομέα.

  Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) είναι πλέον γεγονός και θα διαχειρίζεται εθνικά έργα που αφορούν σε διαστημικές τεχνολογίες.

  Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μέσω της πρωτοβουλίας του, στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, του δυναμισμού και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, επιθυμεί τη διάχυση των τεχνολογιών και των εφαρμογών του Διαστήματος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, γεωργία, μεταφορές, εκπαίδευση, κ.ά.). Παράλληλα, θα συνδράμει στην αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας (δορυφορικές επικοινωνίες, ραδιοπλοήγηση, παρατήρηση Γης, κ.λπ), ενώ θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας, μέσω ανάπτυξης συνεργασιών με τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες.

  «Μέσα σε ένα χρόνο καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια και κατορθώσαμε να επαναφέρουμε στη δημόσια σφαίρα τη συζήτηση για τα οφέλη, που μπορούν να αποφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής στον τόπο μας, μεταξύ αυτών και οι τεχνολογίες του Διαστήματος. Η πρωτοβουλία μας δικαιώνεται καθημερινά. Σε σχολεία, ερευνητικά κέντρα, καινοτόμες επιχειρήσεις,» ανέφερε κατά την παρουσίαση ο υπουργός Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας ότι «η ίδρυση του ΕΛΔΟ δίνει νέα ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την αξιοποίηση του διαστημικού τομέα. Οι επενδύσεις στις διαστημικές τεχνολογίες αφορούν μια εμπορική δραστηριότητα με τζίρο 200 δισ. ευρώ ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η αναλογία του intern of investment του διαστήματος είναι 1 ένα προς 7. Πρόκειται, δηλαδή, για μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες που υπάρχουν σε οποιοδήποτε κλάδο.».

   

  Εξάλλου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία της χώρας με την ESA, «με σκοπό την ίδρυση ενός ESA BIC στην Ελλάδα, που θα προσφέρει υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες, ώστε να αξιοποιήσουν τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών». Όπως σημείωσε, «η διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος, πέρα από την ανάπτυξή τους και την παραγωγή νέων προϊόντων, είναι απαραίτητη ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο χρήσιμος είναι αυτός ο τομέας. Να αντιληφθούν ότι πρόκειται για υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και την Ελλάδα ισχυρότερη, καθώς αποτελεί έναν κλάδο - “αιχμή του δόρατος” στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.»

  Την παρουσίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΔΟ καθώς και του λογοτύπου, έκανε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας. «Δύο χρόνια πριν κανείς δεν πίστευε ότι η Πολιτεία είχε τη βούληση να ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα του Διαστήματος, με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπωθεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τη διαστημική μας πολιτική. Η ίδρυση του Οργανισμού αποδεικνύει τη δυναμική της χώρας, ενισχύει τη διεθνή της εικόνα και επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς θα υπάρξει διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος και των εφαρμογών τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

  Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΔΟ, είναι ο Σταμάτης Κριμιζής, ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία και πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. «Όραμά μας αποτελεί η οργάνωση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και η υποστήριξη των αναγκών των πολιτών. Θα εργαστούμε με επιμονή και αποφασιστικότητα για να αποδείξουμε ότι αυτή η χώρα έχει την οργάνωση, τις ικανότητες και τη θέληση για σκληρή δουλειά και πάνω απ’ όλα τη βούληση και το σθένος να συμβάλλει στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής μας. Είναι επιτακτική ανάγκη ο ΕΛΔΟ, να καταστεί πρότυπο Οργανισμού και παράδειγμα προς μίμηση για άλλους Οργανισμούς, σε επίπεδο αξιοκρατίας, ήθου, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Να συνεισφέρει στην ανάπτυξη την ευημερία και κυρίως στην ασφάλεια της χώρας μας. Θέλουμε να μείνει η νέα γενιά στην Ελλάδα και να πείσουμε όσους ξενιτεύτηκαν ότι η Ελλάδα αλλάζει να πρέπει να επιστρέψουν».

  Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αποτελείται από τους:

  Σταμάτιο Κριμιζή, Πρόεδρο.

  Κωνσταντίνο Πιλαφτσή, Διευθύνοντα Σύμβουλο.

  Βασίλειο Αναστασόπουλο, Μέλος.

  Βασίλειο Κωστόπουλο, Μέλος.

  Γεώργιο Μαντζούρη, Μέλος.

  Αθανάσιο Πότση, Μέλος.

  Χριστόδουλο Πρωτόπαππα, Μέλος.

  Στο πλαίσιο της παρουσίασης του ΕΛΔΟ, ο Νίκος Παππάς υποδέχθηκε στο Υπουργείο μαθητές του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών - Μαρασλείου, οι οποίοι είχαν κερδίσει πέρυσι την πρώτη θέση στο μαθητικό διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece» -διαγωνισμό στον οποίο μετέχουν και φέτος- μαζί με τους καθηγητές τους. Ο Υπουργός τους προσέφερε συμβολικά δώρα και δήλωσε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει τα έξοδα της συμμετοχής τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

 • ΚΚΕ: Η Σύρος μετατρέπεται σε κέντρο διερχομένων αμερικανοΝΑΤΟϊκών και σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

  ΚΚΕ: Η Σύρος μετατρέπεται σε κέντρο διερχομένων αμερικανοΝΑΤΟϊκών και σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 18:07:52 | Πηγή: News247

  Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την ομιλία του στη Σύρο εξαπέλυσε το ΚΚΕ.

  Ειδικότερα σε ανακοίνωση του αναφέρει: "Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού απ’ τη Σύρο προς τους νησιώτες είναι για μια ακόμη φορά χωρίς αντίκρυσμα. Τη στιγμή που η ζωή και το εισόδημα των νησιωτών επιβαρύνονται, εξαιτίας της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και ιδιαίτερα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, που οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι σε άθλια κατάσταση, που οι εργαζόμενοι στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία του τουρισμού αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες “γαλέρας”, ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει εμβληματικά - για το κεφάλαιο - έργα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση και τα υδατοδρόμια. Η ηλεκτρική διασύνδεση, παρά τη τεχνική της σημασία και τις δυνατότητες που ανοίγει, θα οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, τόσο στα Κυκλαδονήσια όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Πραγματικός στόχος της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι η αξιοποίηση των Κυκλάδων για μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, που θα οδηγήσει τελικά, όχι μόνο σε νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και σε προβλήματα στις τοπικές οικονομίες για όσα νησιά δεν είναι στη πρώτη γραμμή του Τουρισμού. Η όποια μείωση των δαπανών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) είναι σταγόνα στον ωκεανό της συνεχούς αύξησης της τιμής του ρεύματος που φέρνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση της ενέργειας και ο ενεργειακός σχεδιασμός με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων.

  Όσο για το Νεώριο, για το οποίο υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει με νέο επενδυτή, παρέλειψε να πει ότι αυτό θα γίνει με πετσοκομμένα δικαιώματα και εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από μέρος των δεδουλευμένων, που τους οφείλονται. Παρέλειψε, επίσης, να πει ότι και οι εξελίξεις με το Νεώριο εντάσσονται στην προσπάθεια να μετατραπεί η Σύρος σε “κέντρο διερχομένων” αμερικανοΝΑΤΟϊκών και σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, με όσους κινδύνους για το λαό αυτό συνεπάγεται."

 • Καμμένος: Η συγκυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος

  Καμμένος: Η συγκυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 17:41:46 | Πηγή: News247

  Τις Κασσάνδρες που βλέπουν ξανά ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή θέλησε να διαψεύσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ενόψει και του αυριανού του ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

  Σε συνομιλία με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Καμμένος δήλωσε ότι: "Η συγκυβέρνηση αυτή τη στιγμή προχωρά με έντιμη δημόσια συμφωνία που έχουμε κάνει και θα φτάσει μέχρι το τέλος".

  Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε: "Η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια έντιμη σχέση, μια σχέση πολιτική που βασίζεται σε αρχές και στη δημοκρατική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ο καθένας να μπορεί να έχει πολιτική αυτονομία, να μην απορροφάται ο ένας χώρος από τον άλλον, αλλά να προχωρούμε σε αυτά που μαζί συμφωνήσαμε, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την τεράστια οικονομική κρίση".

  Σημείωσε πάντως πως: "Ύπάρχουν θέματα που έχουμε δημόσια ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να αλλάξουμε τις θέσεις ούτε του ενός ούτε του άλλου κόμματος". Επανέλαβε δε ως προς το Σκοπιανό: "Για το όνομα της Μακεδονίας η θέση των ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν δεχόμαστε καμία λύση, που να εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία. Ούτε Βόρεια, ούτε Νότια, ούτε Ανατολική, ούτε Δυτική Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Από εκεί και πέρα είναι σειρά της FYROM, να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές".

  Το αυριανό ραντεβού Τσίπρα- Καμμένου στο Μαξίμου έχει άλλωστε ακριβώς ως στόχο να μπει τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικού ρήγματος με αφορμή το Μακεδονικό, την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, αλλά και την υπόθεση Σαββίδη. Σενάρια τα οποία υιοθετεί η ΝΔ η οποία εδώ και καιρό έχει στοχεύσει τον κυβερνητικό εταίρο θεωρώντας τον ως τον "αδύναμο κρίκο" της συγκυβέρνησης, στο πλαισιο της γαλάζιας επιχείρισης να αμφισβητηθεί η κυβερνητική συνοχή.

  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, ενώ διαβεβαίωσε πως μεταξύ των δυο ανδρών υπάρχει διαρκής επικοινωνία» και ότι ο ίδιος «δεν ανησυχεί καθόλου» για την συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.

  «Μιλούν διαρκώς, σχεδιάζουν μαζί τις επόμενες ενέργειες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, ο οποίος, μάλιστα, για του λόγου το ασφαλές, ανήγγειλε ότι αύριο έχει κανονιστεί συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Μάλιστα, ερωτηθείς ποιο είναι το αντικείμενο της συνάντησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι  οι δύο άνδρες θα εξετάσουν «πιθανές ενέργειες» σε σχέση με τους κρατούμενους στρατιωτικούς στην Τουρκία –με δεδομένο, εξάλλου, ότι στις 22 του μηνός στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν εκ νέου επί τάπητος ενώπιον των άλλων ευρωπαίων ηγετών το πρόβλημα της  διαρκούς αναβάθμισης της τουρκικής προκλητικότητας.

  Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

 • Μαρτυρία από το Αγαθονήσι: 'Σας παρακαλώ πηγαίνετε μήπως υπάρχει κάποιος ζωντανός'

  Μαρτυρία από το Αγαθονήσι: 'Σας παρακαλώ πηγαίνετε μήπως υπάρχει κάποιος ζωντανός'

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: Μάνος Φραγκιουδάκης | Ημερομηνία: 2018-03-19 17:05:22 | Πηγή: News247

  «Έχω βιώσει αρκετά περιστατικά με τους μετανάστες τα τελευταία χρόνια αλλά το προχθεσινό δεν το έχω αντιμετωπίσει ξανά. Εύχομαι ειλικρινά κανείς να μη ζήσει κάτι τέτοιο». Ο Γιάννης Κανέλλης, δύτης που δουλεύει στις ιχθυοκαλλιέργειες στο Αγαθονήσι, έφτασε γρήγορα με τη βάρκα του στο σημείο του ναυαγίου που έγινε το πρωί του Σαββάτου ανοιχτά του νησιού και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 παιδιά.

  Ο ίδιος βρισκόταν στις ιχθυοκαλλιέργειες όταν μπροστά του είδε έναν άνδρα που είχε βγει στη στεριά. «Με τα λιγοστά μου αγγλικά τον ρώτησα τι έγινε και μου είπε πως το σκάφος στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε και έχουν πνιγεί όλοι. Ήταν ο μοναδικός άνδρας που σώθηκε, μαζί με δύο γυναίκες», λέει ο κ. Κανέλλης. «Με είδε με τη στολή του δύτη και μου είπε “Σας παρακαλώ πηγαίνετε μήπως υπάρχει κάποιος ζωντανός ακόμα. Η γυναίκα και τα τρια παιδιά μου ήταν στη βάρκα”. Έτρεξα αμέσως, πάντα πηγαίνω σε αυτά τα περιστατικά» περιγράφει.

  Φτάνοντας στο σημείο, έβλεπε γύρω του μόνο πτώματα. Έριξε την άγκυρα και βούτηξε στο νερό με την μπουκάλα του, ξεκινώντας να ανασύρει τους πνιγμένους. Με τα χέρια του έβγαλε δύο ανήλικα παιδιά, έναν άντρα και δύο γυναίκες.  Όλοι πνιγμένοι. «Δεν το έχω ξαναδεί. Ήμουν μέσα στο νερό και έκλαιγα. Πρώτα βρήκα το ένα από τα παιδιά του άνδρα που με είχε βρει νωρίτερα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Όπως το είδα στο νερό νόμιζα ότι μου ζητούσε βοήθεια. Αλλά ήταν νεκρό. Δεν μπορώ να περιγράψω πως ένιωσα, είναι τραγικό. Ένας από τους συναδέλφους μου είδε ένα νεκρό παιδί και μου είπε ότι στην αρχή νόμιζε πως ήταν κούκλα. Είναι απερίγραπτο».

  Η μηχανή της μικρής βάρκας ανοικτού τύπου που μετέφερε τους ανθρώπους φαίνεται, σύμφωνα με όσα είπαν οι επιζώντες, πως έπαθε βλάβη, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να πανικοβληθούν και το σκάφος να ανατραπεί. «Αγνοείται ακόμη ένα νεογέννητο βρέφος και ακόμη δύο άτομα όπως μας έχουν πει, που ίσως είναι οι διακινητές. Το βρέφος το θήλαζε η μητέρα του την ώρα που χάλασε η μηχανή. Το σκάφος μπατάρισε και εκείνη την ώρα έχασε το παιδί από την αγκαλιά της» αναφέρει ο Γιάννης Κανέλλης.

  Ανασύροντας τα πτώματα, ο Γιάννης Κανέλλης του έκανε εντύπωση πως όλοι όσοι είχαν πνιγεί φορούσαν σωσίβια. «Είναι να τρελαίνεσαι» λέει, ενώ θεωρεί περίεργο το γεγονός πως ακόμη δεν έχει βρεθεί η βάρκα που τους μετέφερε. Ο ίδιος βούτηξε ξανά τη Δευτέρα αναζητώντας τους τρεις αγνοούμενους και το σκάφος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

  Στο Αγαθονήσι είχε περάσει αρκετός καιρός που δεν είχαν φτάσει πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας. Την περασμένη εβδομάδα όμως, τρεις ημέρες πριν το ναυάγιο, έφτασαν δύο φουσκωτές βάρκες που μετέφεραν περίπου 50 με 60 άτομα και ο Γιάννης Κανέλλης ανησυχεί πως θα αρχίσουν ξανά να εμφανίζονται τέτοια περιστατικά.

  Οι έρευνες από το λιμενικό συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής την φετινή χρονιά.

 • Εκλογές στη Ρωσία: Έλλειψη ανταγωνισμού διαπιστώνει ο ΟΑΣΑ

  Εκλογές στη Ρωσία: Έλλειψη ανταγωνισμού διαπιστώνει ο ΟΑΣΑ

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 16:56:00 | Πηγή: News247

  Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ρωσικές προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν σωστά παρά την «έλλειψη αληθινού ανταγωνισμού» και τις παρατυπίες που είχαν στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή.

  Ο ΟΑΣΕ, ο οποίος είχε αναπτύξει χθες 481 διεθνείς παρατηρητές στα εκλογικά τμήματα, αναφέρει έτσι σε έκθεσή του πως η ψηφοφορία διεξήχθη «στο σύνολό της με τάξη, παρά τις διαδικαστικές παρατυπίες στη διάρκεια της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων».

  Ο οργανισμός υπογραμμίζει ωστόσο πως η εκλογική αναμέτρηση, την οποία κέρδισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με πσοσοστό 76,7% των ψήφων, διεξήχθη «μέσα σ' ένα πολιτικό και δικαστικό περιβάλλον που χαρακτηρίσθηκε από διαρκή άσκηση πίεσης στις επικριτικές φωνές».

  «Οι περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, καθώς και στην υποβολή των υποψηφιοτήτων, είχαν ως αποτέλεσμα μια έλλειψη αληθινού ανταγωνισμού», αναφέρει ο ΟΑΣΕ.

  Ο οργανισμός υπογραμμίζει επίσης την «απουσία κριτικής στην κάλυψη του προέδρου Πούτιν από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, η οποία οδήγησε σε άνισες συνθήκες ανταγωνισμού» μεταξύ των υποψηφίων.

  Ο Αλεξέι Ναβάλνι, που αντιπολιτεύεται το Κρεμλίνο, είχε αποκλειστεί από τις εκλογές από την Εκλογική Επιτροπή εξαιτίας μιας καταδίκης του από τη δικαιοσύνη για κατάχρηση κεφαλαίων, για την οποία καταγγέλλει πως ενορχηστρώθηκε από τις αρχές. Είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.

  Οι οπαδοί του «ήταν θύματα πολυάριθμων συλλήψεων, κατασχέσεων υλικού τους και άλλων μέτρων που περιόρισαν την ελευθερία τους να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συγκεντρώνονται», αναφέρει ο ΟΑΣΕ.

  Οι διεθνείς πρατηρητές επισήμαναν εξάλλου ανήμερα των εκλογών «μια σειρά μέτρων, μερικά από τα οποία είναι ανάρμοστα, με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή», όπως η μαζική μεταφορά δημόσιων υπαλλήλων με πούλμαν προς τα εκλογικά τμήματα ή πιέσεις στους εργαζομένους ορισμένων επιχειρήσεων, τους φοιτητές και τους γονείς μαθητών να πάνε να ψηφίσουν.

  Ο Ναβάλνι κατηγόρησε τις αρχές ότι διόγκωσαν με πολυάριθμες απάτες το ποσοστό της συμμετοχής και προειδοποίησε πως θα συνεχίσει να καλεί σε διαδηλώσεις.

  Η πρόεδρος της ρωσικής Εκλογικής Επιτροπής, η Έλα Παμφίλοβα, δήλωσε από την πλευρά της ότι η εκλογή ήταν «διαφανής στον μέγιστο βαθμό».

   

  ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Pavel Golovkin

 • tweet

  tweet

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Παναγιώτης Παπαϊωάννου | Ημερομηνία: 2018-03-19 16:46:50 | Πηγή: News247

  Последний соцопрос ФБК и результаты "выборов". Я удивляюсь тем, кто удивляется результатам. Мы сразу весьма точно это предсказали. Поздравляю нашу соцслужбу, Анна @a_biryukova и замечательных волонтёров, проводивших наши опросы. Вы лучшие и в России есть независимая социология! pic.twitter.com/V1Vk8Se3gP

 • Κομοτηνή: 33χρονος Σύρος καταδικάστηκε ως μέλος του ISIS

  Κομοτηνή: 33χρονος Σύρος καταδικάστηκε ως μέλος του ISIS

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 16:46:48 | Πηγή: News247

  Του Κώστα Καντούρη

  Σύρος καταδικάστηκε σήμερα από το Κακουργιοδικείο της Κομοτηνής ότι ήταν μέλος του ISIS και του δικτύου της Αλ Νούσρα που έδρασε παράλληλα με τον στρατό του ισλαμικού χαλιφάτου. Του επιβλήθηκε ποινή οκτώ ετών κάθειρξης, παρ’ ότι ο ίδιος αρνούταν επίμονα πως έχει εμπλοκή με τους τζιχαντιστές, υποστηρίζοντας ότι ήταν μέλος του ελεύθερου συριακού στρατού.

  Ο 33χρονος Σύρος βρέθηκε στις φυλακές ύστερα από μία κατάθεση της ίδιας της συζύγου του κατά την εξέταση του αιτήματος ασύλου που υπέβαλε η οικογένεια, στο γραφείο της Αλεξανδρούπολης. Η γυναίκα είχε πει πως ο άντρας της ήταν μέλος του ISIS, όμως μετά αποχώρησε από τον ισλαμικό στρατό και έφυγαν από τη Συρία. Όταν στις 19 Οκτωβρίου 2017 πέρασε και ο ίδιος από συνέντευξη στην ίδια υπηρεσία ασύλου της Αλεξανδρούπολης, τότε συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι ήταν μέλος των τρομοκρατικών οργανώσεων ISIS και Αλ Νούσρα και ότι συμμετείχε σε δολοφονίες, εμπρησμούς και εκρήξεις. Σύμφωνα με τη δικογραφία στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν φωτογραφίες από τις μάχες στη Συρία, ενώ υλικό που συνδέεται με τους τζιχαντζιστές βρέθηκε στον φορητό υπολογιστή του, που κατασχέθηκε από το σπίτι όπου έμενε με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους στη Θεσσαλονίκη.

  Κατά τη διάρκεια της δίκης σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής, αστυνομικός από την Αλεξανδρούπολη υποστήριξε στην κατάθεσή του πως ο 33χρονος τους επιβεβαίωσε άτυπα ότι ήταν μέλος του ISIS και στη συνέχεια εντάχθηκε στον ελεύθερο συριακό στρατό. Στην κατάθεσή της η γυναίκα του κατηγορούμενου ανέφερε πως η ίδια δεν υποστήριξε ποτέ σε καμία υπηρεσία ότι ο άντρας της ήταν μαχητής των τζιχαντιστών και ότι όσα της αποδόθηκαν ήταν λόγω κακής μετάφρασης στην υπηρεσία ασύλου της Αλεξανδρούπολης.

  Ο ίδιος στην απολογία του επανέλαβε την αρχική άρνησή του ότι δεν είχε σχέση με τον ISIS και είπε, όπως και στην ανάκριση ότι οι φωτογραφίες του κινητού του προέρχονται από μάχες του ελεύθερου συριακού στρατού, που εκείνη την περίοδο πολεμούσε εναντίον του ISIS. Αναφορικά με το υλικό στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή είπε ότι τον είχε αγοράσει από έναν Πακιστανό, οι εικόνες παραπέμπουν στο Πακιστάν και όχι στη Συρία και ότι ο ίδιος δεν τις γνωρίζει.

  Το δικαστήριο τον καταδίκασε, με πρόταση και της εισαγγελέα της έδρας, για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και τον απάλλαξε για συμμετοχή σε δολοφονίες, εμπρησμούς και εκρήξεις, επιβάλλοντάς του την ποινή των 8 χρόνων κάθειρξης. Ο 33χρονος θα παραμείνει στις φυλακές καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημα να του αναγνωριστεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

  «Καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια, ενώ απειλούταν με ισόβια», είπε στο News24/7 η συνήγορος υπεράσπισής του Τριανταφυλλιά Τσιουλπά. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον ISIS, ενώ όσα είπε πως ήταν στον ελεύθερο συριακό στρατό επιβεβαιώνονται από το έγγραφο της Europol που βρίσκεται στη δικογραφία», σημείωσε.

  Ο 33χρονος έφτασε με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016 και από εκεί μένουν αρχικά σε καμπ της Αθήνας, από εκεί στον καταυλισμό προσφύγων του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, μέχρι που φιλοξενήθηκε σε διαμέρισμα με την ευθύνη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Πριν τη σύλληψή του είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη όταν μέλος της οργάνωσης τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία.

 • Κλειστός αύριο το απόγευμα ο σταθμός μετρό 'Πανεπιστήμιο'

  Κλειστός αύριο το απόγευμα ο σταθμός μετρό 'Πανεπιστήμιο'

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 16:46:48 | Πηγή: News247

  Κλειστός θα είναι αύριο, Τρίτη, από τις 16.30 ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω συγκέντρωσης αλληλεγγύης στην Αφρίν που διοργανώνουν στα Προπύλαια η ΛΑΕ, μαζί με οργανώσεις Κυπρίων στην Ελλάδα και τους Κούρδους που ζουν στη χώρα.

  Η διέλευση των συρμών θα γίνεται κανονικά χωρίς να πραγματοποιείται στάση στον συγκεκριμένο σταθμό.

 • Φουντώνει η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για Novartis. Κουμουνδούρου: Προνομιακές σχέσεις της εταιρείας με Σαμαρά- Βενιζέλο

  Φουντώνει η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για Novartis. Κουμουνδούρου: Προνομιακές σχέσεις της εταιρείας με Σαμαρά- Βενιζέλο

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 16:46:47 | Πηγή: News247

  Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση Novartis, με αφορμή νέα δημοσιεύματα για προνομιακές σχέσεις της εταιρείας με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

  Με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως: "Τα όσα αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” για τις σχέσεις της εταιρείας Novartis με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αποδεικνύουν όχι μόνο το μέγεθος του υπό διερεύνηση σκανδάλου, αλλά και τη στρατηγική σύμπλευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα μεγάλα συμφέροντα."

  Η Κουμουνδούρου υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στον ετήσιο απολογισμό που είχε συντάξει για το έτος 2014 ο τότε αντιπρόεδρος της εταιρείας, Κ. Φρουζής, σχετικά με τα πεπραγμένα της εταιρείας στην Ελλάδα, σημείωνε πως "παραμένει η Novartis η αγαπημένη εταιρεία της ελληνικής κυβέρνησης".

  "Οι κ.κ. Μητσοτάκης, Σαμαράς και Βενιζέλος οφείλουν να δώσουν άμεσα σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τους: Για ποιο λόγο και με ποια ανταλλάγματα διατηρούσαν προνομιακές σχέσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία; Τι σχέση έχει με την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος η καλλιέργεια προνομιακών σχέσεων με ιδιωτικές εταιρείες; Το οφείλουν, πάνω από όλα, στους πολίτες, οι οποίοι πλήρωσαν πολύ ακριβά το πάρτι της διαπλοκής που είχαν στήσει πάνω στην πλάτη τους", κατέληξε η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος

  Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σε απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ:

  "Το ποιος θέλει να λάμψει η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis θα φανεί αύριο από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα αποδεχθούν επιτέλους την αυτονόητη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να έρθουν στην Προανακριτική Επιτροπή όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και φυσικά οι ανώνυμοι μάρτυρες, παρουσία των τάχα κατηγορουμένων.

  Αυτό επιτάσσει η διαφάνεια σε μια Δημοκρατία. Και δεν εννοούμε βέβαια την εφημερίδα “Δημοκρατία” και τις εμφανείς, πια, σχέσεις της με τα υπόγεια του Μαξίμου".

  Η Κουμουνδούρου σε νεότερη ανακοίνωση της σχολίασε: "Η αμηχανία της ΝΔ μπροστά στις συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις σχέσεις διαπλοκής με τη Novartis είναι οφθαλμοφανής. Όσο συνεχίζει, όμως, να αποφεύγει να απαντά στα ερωτήματα που τίθενται, η θέση της θα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο."

 • Απειλεί και το Ιράκ ο Ερντογάν: Ή διώχνετε το PKK ή ξεκινάμε στρατιωτική επιχείρηση

  Απειλεί και το Ιράκ ο Ερντογάν: Ή διώχνετε το PKK ή ξεκινάμε στρατιωτική επιχείρηση

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 16:37:59 | Πηγή: News247

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σε άλλες κουρδικές περιοχές, στη Συρία και το Ιράκ αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το πρακτορείο AFP.

  Όπως φέρεται να είπε, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν από την πόλη Sinjar του Ιράκ. Σύμφωνα με την Σαμπάχ, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ήδη από την ιρακινή κυβέρνηση να “καθαρίσει” τους Κούρδους αντάρτες του PKK, που θεωρεί “τρομοκράτες”. Διαφορετικά, φέρεται να προειδοποίησε ο Ερντογάν, ότι θα ξεκινήσει ο ίδιος επιχείρηση σύντομα εναντίον των ανταρτών στο Ιράκ. Επίσης θα κινηθεί εναντίον των πόλεων Minbaj, Qamishlo, Kobani kai Shingal.

 • Ισχυρισμοί Welt: H Αθήνα 'τορπιλίζει' τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

  Ισχυρισμοί Welt: H Αθήνα 'τορπιλίζει' τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 15:26:36 | Πηγή: News247

  Εκτενές δημοσίευμα για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες φιλοξενεί η εφημερίδα Die Welt. Το δημοσίευμα καταλήγει στη διαπίστωση ότι ενώ η Τουρκία εφαρμόζει τη συμφωνία, υπάρχει η υποψία ότι η Ελλάδα την «τορπιλίζει». Σύμφωνα με πληροφορίες της από αρμόδιους στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες καθώς και από την Frontex,  η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει μεγάλο αριθμό προσφύγων που ζητούν άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, με συνέπεια η Τουρκία να μην είναι υποχρεωμένη πλέον να τους δεχθεί πίσω και έτσι η Αθήνα δίνει το μήνυμα προς τους πρόσφυγες ότι όποιος καταφέρνει να φτάσει μέσω του Αιγαίου στα νησιά, μπορεί να προχωρήσει και προς την κεντρική Ευρώπη.

  Οι αρθρογράφοι παραθέτουν εσωτερικά στατιστικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου 2018 έφτασαν 62.190 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, από αυτούς στην ηπειρωτική χώρα 27.635, δηλαδή ένα ποσοστό του 45%», αναφέρεται στο άρθρο. Εμπειρογνώμονες γερμανικών υπηρεσιών επικρίνουν επίσης ότι «οι ελληνικές αρχές επαναπροωθούν στην Τουρκία πολύ λίγους πρόσφυγες, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί. Λόγω των πολλών παραβιάσεων της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται το κίνητρο των προσφύγων, μέσω των ελληνικών νησιών, να καταφεύγουν στην Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων».

  Κατά την Welt από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ανέβηκε σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά μέσω του Αιγαίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Συνολικά στο 2017 ήρθαν περίπου 35.000 πρόσφυγες από την Τουρκία, τον περασμένο Δεκέμβριο οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα ήταν περισσότεροι από όσους ήρθαν στα ελληνικά νησιά. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν οι κακές συνθήκες διαβίωσης και η αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών, όπως αναφέρει η εφημερίδα.    

  «Στην Επιτροπή Εσωτερικών της γερμανικής βουλής υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επεσήμανε ότι οι Έλληνες μεταφέρουν τακτικά πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα αντί να τους επαναπροωθούν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η προσφυγική συμφωνία». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι προς τα έξω το γερμανικό υπουργείο επιλέγει επαινετικά λόγια για τη συμφωνία, «ότι πρόκειται για μια κοινή επιτυχία», αλλά ο νέος υφυπουργός του υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι «δεν εφαρμόζονται όλες οι πτυχές της συμφωνίας, όπως οι επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία». Αλλά και η Κομισιόν πιέζει εδώ και μήνες τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν επιτέλους τις επαναπροωθήσεις προσφύγων, των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό για να μην δημιουργείται το αδιαχώρητο στα νησιά, συνεχίζουν οι αρθρογράφοι.

  Από την έναρξης ισχύος της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Τουρκία η Ελλάδα επαναπροώθησε μόλις 1.600 πρόσφυγες σύμφωνα με την εφημερίδα, εκ των οποίων οι 236 ήταν από τη Συρία. «Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου του 2017 χρειάστηκε σχεδόν ενάμισης χρόνος από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για να επιβεβαιώσει η Ελλάδα ότι επαναπροωθεί και Σύρους στην Τουρκία παρά τη θέλησή τους».

  Πηγή: DW, Φωτογραφία: SOOC

 • Εκλογές τη Ρωσία: Έλλειψη ανταγωνισμού διαπιστώνει ο ΟΑΣΑ

  Εκλογές τη Ρωσία: Έλλειψη ανταγωνισμού διαπιστώνει ο ΟΑΣΑ

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 14:59:41 | Πηγή: News247

  Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ρωσικές προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν σωστά παρά την «έλλειψη αληθινού ανταγωνισμού» και τις παρατυπίες που είχαν στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή.

  Ο ΟΑΣΕ, ο οποίος είχε αναπτύξει χθες 481 διεθνείς παρατηρητές στα εκλογικά τμήματα, αναφέρει έτσι σε έκθεσή του πως η ψηφοφορία διεξήχθη «στο σύνολό της με τάξη, παρά τις διαδικαστικές παρατυπίες στη διάρκεια της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων».

  Ο οργανισμός υπογραμμίζει ωστόσο πως η εκλογική αναμέτρηση, την οποία κέρδισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με πσοσοστό 76,7% των ψήφων, διεξήχθη «μέσα σ' ένα πολιτικό και δικαστικό περιβάλλον που χαρακτηρίσθηκε από διαρκή άσκηση πίεσης στις επικριτικές φωνές».

  «Οι περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, καθώς και στην υποβολή των υποψηφιοτήτων, είχαν ως αποτέλεσμα μια έλλειψη αληθινού ανταγωνισμού», αναφέρει ο ΟΑΣΕ.

  Ο οργανισμός υπογραμμίζει επίσης την «απουσία κριτικής στην κάλυψη του προέδρου Πούτιν από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, η οποία οδήγησε σε άνισες συνθήκες ανταγωνισμού» μεταξύ των υποψηφίων.

  Ο Αλεξέι Ναβάλνι, που αντιπολιτεύεται το Κρεμλίνο, είχε αποκλειστεί από τις εκλογές από την Εκλογική Επιτροπή εξαιτίας μιας καταδίκης του από τη δικαιοσύνη για κατάχρηση κεφαλαίων, για την οποία καταγγέλλει πως ενορχηστρώθηκε από τις αρχές. Είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.

  Οι οπαδοί του «ήταν θύματα πολυάριθμων συλλήψεων, κατασχέσεων υλικού τους και άλλων μέτρων που περιόρισαν την ελευθερία τους να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συγκεντρώνονται», αναφέρει ο ΟΑΣΕ.

  Οι διεθνείς πρατηρητές επισήμαναν εξάλλου ανήμερα των εκλογών «μια σειρά μέτρων, μερικά από τα οποία είναι ανάρμοστα, με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή», όπως η μαζική μεταφορά δημόσιων υπαλλήλων με πούλμαν προς τα εκλογικά τμήματα ή πιέσεις στους εργαζομένους ορισμένων επιχειρήσεων, τους φοιτητές και τους γονείς μαθητών να πάνε να ψηφίσουν.

  Ο Ναβάλνι κατηγόρησε τις αρχές ότι διόγκωσαν με πολυάριθμες απάτες το ποσοστό της συμμετοχής και προειδοποίησε πως θα συνεχίσει να καλεί σε διαδηλώσεις.

  Η πρόεδρος της ρωσικής Εκλογικής Επιτροπής, η Έλα Παμφίλοβα, δήλωσε από την πλευρά της ότι η εκλογή ήταν «διαφανής στον μέγιστο βαθμό».

   

  ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Pavel Golovkin

 • Συνελήφθησαν διαρρήκτες που είχαν ρημάξει τα σταθμευμένα οχήματα στα Νότια προάστια

  Συνελήφθησαν διαρρήκτες που είχαν ρημάξει τα σταθμευμένα οχήματα στα Νότια προάστια

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: Θοδωρής Παναγιωτίδης | Ημερομηνία: 2018-03-19 14:59:40 | Πηγή: News247

  Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ένας 20χρονος Αλγερινός και ένας 26χρονος Τυνήσιος, να επιχειρούν να διαρρήξουν σταθμευμένα οχήματα στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης.

  Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες, από τον περασμένο Φεβρουάριο, προέβαιναν συστηματικά σε διαρρήξεις σταθμευμένων αυτοκινήτων, είτε παραβιάζοντας τις κλειδαριές είτε προβαίνοντας στην θραύση των υαλοπινάκων και στη συνέχεια εισέρχονταν στο εσωτερικό τους και αφαιρούσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, έγγραφα και τιμαλφή.

  Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί 14 περιπτώσεις κλοπών από οχήματα, σε διάφορες περιοχές των Νοτίων προαστίων (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα). Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

 • Συγχαρητήρια Αναστασιάδη στον Βλαντιμίρ Πούτιν

  Συγχαρητήρια Αναστασιάδη στον Βλαντιμίρ Πούτιν

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 14:59:38 | Πηγή: News247

  Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθύνει συγχαρητήρια για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσίας.

  Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Αναστασιάδης, μαζί με τις ευχές του για μια επιτυχημένη διακυβέρνηση, «επαναβεβαιώνει την επιθυμία του για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

  (Φωτογραφία: Sergei Chirikov/Pool Photo via AP)

 • Ασφάλιση: Λέμε "ναι" στις ψηφιακές καινοτομίες

  Ασφάλιση: Λέμε "ναι" στις ψηφιακές καινοτομίες

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 14:33:05 | Πηγή: News247

  Περισσότερα από 2,5 χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος σε αυτή την πρωτότυπη έρευνα και οι απαντήσεις που έδωσαν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πάνω από το ένα τρίτο (35%) όσων απάντησαν, ήταν μεταξύ 37 και 45 ετών. Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες (78%). Ως επί το πλείστον, οι συμμετέχοντες είναι έγγαμοι (61%), ιδιοκτήτες κάποιου ακινήτου (72%) και στο μεγαλύτερο μέρος τους (77%) διαθέτουν κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ. Στο 84% των περιπτώσεων, αυτό το συμβόλαιο αφορά ασφάλιση αυτοκινήτου, ενώ 55% των συμμετεχόντων έχουν ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο σε ισχύ, 46% ασφάλεια ζωής και 43% ασφάλεια του σπιτιού.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το 71% των ερωτώμενων κάνει αποταμίευση, ενώ το 82% προγραμματίζει τα έξοδα και τα έσοδα του, σε μηνιαία (71%) βάση. Η σημασία της αποταμίευσης αναδεικνύεται και στην ερώτηση "εάν σας περίσσευαν 50 €, πού θα επιθυμούσατε να τα ξοδέψετε; Το 58% απάντησε ότι θα αποταμίευε αυτό το ποσό, το 31% θα το ξόδευε σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και μόνο το 11% θα το διέθετε για ψώνια.

   

  Όσον αφορά την υγεία το 72% φροντίζει να υποβάλλεται σε προληπτικές εξετάσεις, το 70% προσέχει τη διατροφή του, ενώ το 61% των συμμετεχόντων κάνει γυμναστική. Εύλογα, το 92% των ερωτώμενων αξιολόγησε την υγεία του και την υγεία της οικογένειάς του ως πάρα πολύ σημαντική (δίνοντας την κορυφαία βαθμολογία στην κλίμακα από 1 έως 5), ενώ ως σημαντική αξιολογήθηκε και η περιουσία. Στην αντίστοιχη κλίμακα, το 39% των ερωτώμενων βαθμολόγησε την αξία της περιουσίας με 3, το 32% με 4 και το 21% με 5.

  Το 93% των ερωτώμενων θεωρεί σημαντική έως πάρα πολύ σημαντική τη σύνταξή του. Ως αποτελεσματική πρόνοια για τη σύνταξη, το 55% προκρίνει την αποταμίευση και το 38% ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο.

  Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (46%) ενδιαφέρονται για ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο κατοικίας, ενώ για την ασφάλεια του σπιτιού του το 23% βρίσκει ενδιαφέρουσα την ιδέα έξυπνων προϊόντων που ελέγχονται απομακρυσμένα από συσκευές.

   

  Αρκετά μεγάλη εμπιστοσύνη φαίνεται ότι δείχνει το δείγμα της έρευνας στο διαδίκτυο και τα ψηφιακά προϊόντα, καθώς το 68% απάντησε ότι θα εμπιστευόταν ένα ασφαλιστικό προϊόν για την υγεία ή τη σύνταξη που προσφέρεται μόνο μέσα από το ίντερνετ. Ακόμη, η χρήση ψηφιακών εφαρμογών για την προσωπική τους ασφάλεια ή την ασφάλεια του σπιτιού και της οικογένειάς τους, φαίνεται καλή ιδέα στην πλειονότητα (76%) των συμμετεχόντων, με τους περισσότερους (78%) να απαντούν ότι θα επέλεγαν μια ασφαλιστική εταιρία που μέσα από κάποια ψηφιακή εφαρμογή θα τους παρείχε οικονομικά οφέλη ή άλλες επιβραβεύσεις.

  Όσον αφορά το αντικείμενο μιας εφαρμογής που θα βελτίωνε τη σχέση τους με την ασφαλιστική εταιρεία η οποία θα την παρείχε, οι περισσότερες αναφορές είχαν να κάνουν με το χρόνο αποζημιώσεων (68%), την ευελιξία πληρωμών (65%) και το χρόνο καταγραφής ζημιών - πραγματογνωμοσύνης, ενώ σχεδόν οι μισοί θα ενδιαφέρονταν να ενημερωθούν για νέα προϊόντα και προσφορές μέσα από μία τέτοια ψηφιακή εφαρμογή.

  Σχετικά με τον τρόπο εξυπηρέτησής τους, οι περισσότεροι (71%) θα ήθελαν να εξυπηρετούνται από μία ασφαλιστική εταιρεία με βάση συνδυασμό που περιλαμβάνει αφενός την εξυπηρέτηση από αποκλειστικούς συμβούλους και αφετέρου τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης όλο το εικοστετράωρο.

 • Ρόδος: Ολλανδός κατηγορείται ότι ασέλγησε σε 14χρονο αγόρι

  Ρόδος: Ολλανδός κατηγορείται ότι ασέλγησε σε 14χρονο αγόρι

  Κατηγορία: Κοινωνία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 14:33:04 | Πηγή: News247

  Το περιστατικό για το οποίο κατηγορείται ο αλλοδαπός, αναφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού το βράδυ του Σαββάτου 9 Αυγούστου 2015 από τον – τότε-  48χρονο  πατέρα  του ανήλικου Ολλανδού που κατήγγειλε ότι ο 53χρονος συμπατριώτης του ασέλγησε σε βάρος του ανήλικου γιου του.

  Όπως τονίζεται και στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, ο 48χρονος με την σύζυγο και τον 14χρονο γιο του είχαν φθάσει στο νησί μας στις 30 Ιουλίου 2015 και έκτοτε διέμεναν σε ξενοδοχείο στην Ιαλυσό. Εκεί γνωρίστηκαν με τον 53χρονο, την σύζυγο του και τα δύο του παιδιά και έκαναν παρέα.

  Οι τρεις άνδρες, ο 53χρονος, ο 48χρονος και ο 14χρονος γιος του στις 8 Αυγούστου 2015 πήγαν σε κλαμπ που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο για να πιουν ένα ποτό. Μία ώρα αργότερα ο 48χρονος έφυγε από το μπαρ και άφησε τον γιο του μαζί με τον 53χρονο. Ο ανήλικος επέστρεψε – σύμφωνα με την κατάθεση του πατέρα- δύο ώρες αργότερα και η κατάστασή του δεν ήταν καλή αφού έβαλε τα κλάματα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες στο διάστημα των δύο ωρών που μεσολάβησαν ο 53χρονος έχοντας καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ, όταν έφυγε από το μπαρ ο 48χρονος πήρε τον ανήλικο και πήγαν στην παραλία. Εκεί αφού κάθισαν σε ξαπλώστρες ο 53χρονος κατηγορείται ότι ανάγκασε τον 14χρονο να του κάνει στοματικό έρωτα.

  Όταν ξημέρωσε ο 48χρονος ενημέρωσε για το περιστατικό την σύζυγό του και εν συνεχεία την σύζυγο του 53χρονου και ακολούθησε η καταγγελία στην αστυνομία και η σύλληψη του δράστη.

  Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατάχρηση ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη όχι όμως και τα 18, σε ασέλγεια από πρόσωπο που του έχουν εμπιστευθεί να φυλάσσει τον ανήλικο έστω και προσωρινά.

  Πάντως ο 53χρονος, απολογούμενος στην ανακρίτρια με τον συνήγορο του κ. Ιωάννη Καραμιχάλη, αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως αυτές του απαγγέλθηκαν και σημείωσε ότι πράγματι διασκέδαζαν από κοινού με την οικογένεια του 14χρονου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανέλαβε την φύλαξη του νεαρού, όπως ισχυρίστηκαν οι γονείς του. Ο ίδιος είπε επίσης ότι δεν θυμάται τι ακολούθησε καθώς είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

  Μετά την απολογία του ο αλλοδαπός είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές, όμως δια του συνηγόρου του είχε προσφύγει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος έστω και με περιοριστικούς όρους έως την εκδίκαση της υπόθεσης του από το αρμόδιο δικαστήριο.

  Πράγματι το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα του (109/2015) τον Σεπτέμβριο του 2015 έκανε δεκτή την αίτηση και αποφάσισε ο 53χρονος Ολλανδός να αφεθεί ελεύθερος με τον όρο της καταβολής εγγύησης ποσού 10.000 ευρώ.

  Ο αλλοδαπός κατέβαλε το ποσό της εγγύησης και επέστρεψε στην πατρίδα του. Ωστόσο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου με πρόταση του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, επανήλθε με το 17/2016 βούλευμα του και αντικατέστησε τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγυοδοσίας με το αναγκαστικό μέτρο της προσωρινής κράτησης, διατάσσοντας δε τη σύλληψή του.

  Έτσι ο Ολλανδός δια της δικηγόρου του κας Εύης Αρνιθενού προσέφυγε στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου καταθέτοντας έφεση κατά του τελευταίου αυτού βουλεύματος ζητώντας να ακυρωθεί το 17/2016 βούλευμα του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Ρόδου και να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση με τους όρους της εγγυοδοσίας ποσού 10.000 ευρώ και την εμφάνιση του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Το αίτημα απορρίφθηκε, ενώ η δίκη του 53χρονου προσδιορίστηκε να γίνει σήμερα 19 Μαρτίου 2018.

  Πηγή: Rodiaki

 • Θεοδωράκης: Δεν έχουμε λόγο να ταυτιστούμε με τις πολιτικές κανενός

  Θεοδωράκης: Δεν έχουμε λόγο να ταυτιστούμε με τις πολιτικές κανενός

  Κατηγορία: Πολιτική | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 14:33:02 | Πηγή: News247

  Το Ποτάμι θα συνεχίσει να δίνει όλες τις προοδευτικές μάχες μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Δεν υποστέλλουμε τις προοδευτικές μας σημαίες, επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Ραδιόφωνο 24/7, από τους 88,6 και στους δημοσιογράφους Στέφανο Τζανάκη και Γιώργο Μελιγγώνη.

  Μιλώντας για την επόμενη μέρα του συνεδρίου επεσήμανε πως «άλλα τα πειράματα στο εργαστήριο και άλλα τα πειράματα στη ζωή. Από δω και πέρα έχουμε ζωή, έχουμε πραγματικότητα και εκεί θα δοκιμαστούν και οι προοδευτικές μας απόψεις και οι σχέσεις μας». Αναφερθείς στην πορεία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό καθώς «θα ήταν αντιδημοκρατικό να τις καταργήσουμε. Μιλάμε όμως, συνεννοούμαστε και έχουμε στα περισσότερα θέματα ενιαία τοποθέτηση». «Τα κόμματα, και πόσο μάλλον τα υπό σύσταση κινήματα, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν όλες τις πλευρές του προοδευτικού κινήματος» επεσήμανε.

  Eξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, παρά τις όποιες αστοχίες, καθώς, όπως διευκρίνισε «το Ιδρυτικό Συνέδριο είναι μια συνάντηση των Ιδρυτών και δεν θα μπορούσε να γίνει λιστομαχία. Θα έπρεπε να υπάρχει μια αντιπροσώπευση όλων των δυνάμεων. Και αυτό έγινε. Ορθώς υπήρξε μια κατεύθυνση στην πολιτική συζήτηση και όχι στις μάχες των μηχανισμών» τόνισε και κατέληξε σχετικά λέγοντας «σε κανένα ιδρυτικό συνέδριο δεν γίνονται αρχαιρεσίες, διότι οι σύνεδροι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους». Πρόσθεσε επίσης πως «δεν υπάρχουν δογματικές αντιλήψεις για τη λειτουργία των κομμάτων πια. Υπάρχει η δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι απόψεις στο πλαίσιο ενός προοδευτικού κινήματος».

  Μιλώντας για τα «μηνύματα» που έστειλαν με τις τοποθετήσεις τους, τόσο ο αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ανάγκη να απαντήσει στα δικά τους καλέσματα. Έχει μια ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας και με αυτήν την τοποθέτηση θα πορευτεί». Συμπλήρωσε, δε, ότι «δεν έχουμε λόγο να ταυτιστούμε με τις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ούτε βεβαίως με τις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας». Επεσήμανε μάλιστα πως ο μεγάλος και δημοκρατικός στόχος είναι το Κίνημα Αλλαγής να βγει τρίτο κόμμα, κάτι που εύχονται όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες.

  Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα θέματα της οικονομίας για την έξοδο της χώρας από το μνημόνι, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «εκεί πρέπει να δώσουμε βαρύτητα».

  Συμπλήρωσε μάλιστα «δεν μετέχω στη συζήτηση για τη σοσιαλδημοκρατία ή τη μη σοσιαλδημοκρατία. Tο καράβι - η χώρα στη δικιά μας περίπτωση - βουλιάζει και οι λοστρόμοι αναρωτιούνται τι χρώμα να βάψουν τα παγκάκια». Και πρόσθεσε πως «προτεραιότητα έχει να ανταποκρινόμαστε στα προβλήματα που έχει η κοινωνία. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η χώρα να προετοιμαστεί για το καλοκαίρι και νομίζω ότι εδώ η κυβέρνηση μάλλον για άλλη μια φορά μένει επανεξεταστέα» κατέληξε.

  Ακούστε τις δηλώσεις του εδώ:

   

 • Ισραήλ: Γάλλος συνελήφθη για λαθρεμπόριο όπλων από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Όχθη

  Ισραήλ: Γάλλος συνελήφθη για λαθρεμπόριο όπλων από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Όχθη

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-19 14:24:15 | Πηγή: News247

  Γάλλος εργαζόμενος στο γενικό προξενείο της Γαλλίας στην Ιερουσαλήμ συνελήφθη με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε λαθρεμπόριο όπλων από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ.

  Ο Ρομέν Φρανκ, ένας 23χρονος οδηγός του γαλλικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ, κατηγορείται από το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τα προνόμια που δίνονται στις διπλωματικές αποστολές προκειμένου να μεταφέρει περίπου 70 πιστόλια και δύο αυτόματα όπλα από τη Λωρίδα της Γάζας για λογαριασμό ενός παλαιστινιακού δικτύου διακινητών, επεσήμανε η Σιν Μπετ.

  Ο ύποπτος συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε η Σιν Μπετ για ένα παλαιστινιακό δίκτυο που μετέφερε λαθραία στρατιωτικού τύπου όπλα από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, στη Δυτική Όχθη.

  «Ο εργαζόμενος στο προξενείο περνούσε τα όπλα τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας όχημα του γαλλικού προξενείου, το οποίο υποβαλλόταν σε λιγότερους ελέγχους στο πέρασμα Ερέζ (στα σύνορα Ισραήλ- Γάζας), όπως συνηθίζεται με τέτοιου τύπου οχήματα», ανακοίνωσε η Σιν Μπετ.

  Η Λωρίδα της Γάζας που κυβερνάται από τη Χαμάς υπόκειται εδώ και δέκα χρόνια σε αυστηρό αποκλεισμό από τις ισραηλινές αρχές. Όμως συνήθως δεν ερευνάται το εσωτερικό των διπλωματικών οχημάτων που κινούνται από και προς τον θύλακα.

  Ο Φρανκ φέρεται να λάμβανε τα όπλα από έναν Παλαιστίνιο εργαζόμενο στο Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο της Γάζας. Στη συνέχεια διερχόταν από το πέρασμα Ερέζ και έφτανε έως την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εκεί έδινε τα όπλα σε ένα πρόσωπο το οποίο τα πουλούσε σε διακινητές, εξήγησε η Σιν Μπετ, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος είχε κάνει πέντε τέτοιες διαδρομές.

  Συνολικά εννέα άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων και ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που εργαζόταν στον τομέα ασφάλειας του γαλλικού προξενείου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

  Έξι από τους συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ο Φρανκ, αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στην Μπιρ Σέβα, όπου θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

  Η Σιν Μπετ εξήγησε ότι το κίνητρο του Γάλλου ήταν οικονομικό. «Η έρευνα κατέδειξε ξεκάθαρα ότι ο εργαζόμενος του γαλλικού προξενείου έδρασε για τα χρήματα, μόνος του και κρυφά από τους ανωτέρους του».

  Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ εξήγησε ότι ο ύποπτος είναι «μέλος του γενικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ» και πρόσθεσε ότι η Γαλλία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την υπόθεση και συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές.

  (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP Photo/Mahmoud Illean)

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο