• Βουλευτές με κρίση ταυτότητας

  Βουλευτές με κρίση ταυτότητας

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Λευτέρης Αρβανίτης | Ημερομηνία: 2018-03-16 13:18:58 | Πηγή: News247

  Πριν από κάποια χρόνια τη Μεγάλη Βρετανία απασχολεί ένα ακόμη "κοινοβουλευτικό" σκάνδαλο. Διακαής  πόθος του  επιχειρηματία Μοχάμεντ Αλ  Φαγέντ  είναι να λάβει τη Βρετανική υπηκοότητα, την οποία όμως δεν φαίνεται να παίρνει παρά  τις προσπάθειές του. Τότε λαδώνει  δύο βουλευτές του συντηρητικού κόμματος για να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή σχετική με το θέμα αυτό. Όταν κατάλαβε πως δεν πρόκειται να δει αποτέλεσμα, διοχέτευσε ο ίδιος την είδηση στον τύπο και ο ένας από τους δύο βουλευτές που είχε πλέον γίνει υπουργός, αφού παραιτήθηκε εγκατέλειψε την πολιτική.

  Αυτή είναι μια τυπική σχέση επιχειρηματία με διεφθαρμένο πολιτικό που συναντάται σε όλο τον πλανήτη.  Στα δικά μας ο Γιάννης Μιχελάκης κρίθηκε ένοχος για παθητική δωροδοκία, καθώς φέρεται επιχειρηματίας να έδωσε 7.000 στον πρώην βουλευτή προκειμένου να υποβάλλει ερώτηση στη βουλή  στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

  Ακόμη όμως και αν δεν πρόκειται για υποθέσεις δωροδοκίας, οι καλές σχέσεις με επιχειρηματίες καθορίζουν τη στάση των βουλευτών, κόντρα πολλές φορές στην επίσημη κομματική γραμμή. Με την Νέα Δημοκρατία στα κάγκελα με αφορμή το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο γαλάζιος βουλευτής  Σάββας Αναστασιάδης τόνιζε πως "είναι θετικό να αποκτήσει κανάλι ο Ιβάν Σαββίδης". Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήριζε "θετικό" για τη χώρα το γεγονός να επενδύσει χρήματα ο Ρώσος επιχειρηματίας για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας. Λίγους μήνες πριν ο Ρώσος επιχειρηματίας έδινε το παρόν  σε προεκλογική εκδήλωση του τότε  υποψήφιου στη Β΄ Θεσσαλονίκης, παρέχοντας στήριξη στον κ. Αναστασιάδη.

  Η παρουσία στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου των βουλευτών των ΑΝΕΛ Λαζαρίδη και  της Ε.Κ. Φωκά που εμφανίστηκαν σαν "χούλιγκαν" για να καταγγείλουν το κράτος των Αθηνών και τους "εγκληματίες διαιτητές" που σφάζουν τον ΠΑΟΚ, είναι ενδεικτική. Βουλευτές με περιορισμένη κοινοβουλευτική παρουσία  -ο κ. Φωκάς έχει καταθέσει δύο ερωτήσεις στο σύνολο της θητείας του- αποφάσισαν σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σχέση της πολιτείας με τους ολιγάρχες του ποδοσφαίρου, να θολώσουν τα νερά και να μεταφέρουν στη Βουλή τη συζήτηση που γίνεται στα καφενεία της Τούμπας.  

  Λίγο η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ, λίγο το χάιδεμα  του εκλογικού τους ακροατηρίου, ζήσαμε άλλη μια ντροπιαστική στιγμή εντός κοινοβουλίου. Και εκεί που λες πως τα έχεις δει όλα, έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει τη χαριστική βολή.

  Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με τον Ιβάν Σαββίδη, έκανε λόγο  για μια "νέα γενιά ολιγαρχών" τόνισε πως είναι καλύτερα οι δημοσιογράφοι να ρωτήσουν τον κ. Τσίπρα για τον κ. Σαββίδη. "Επειδή ήταν και εξακολουθεί να είναι σε κάποιο βαθμό πολύ κοντά μαζί του", ενώ εξήγησε πως "ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη, διαγράφοντας κάποια πρόστιμα που είχαν συσσωρευτεί σε μία από τις εταιρείες τσιγάρων του και ως αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά μέσων ενημέρωσης".

  Η εταιρεία τσιγάρων είναι η ΣΕΚΑΠ, που ο επιχειρηματίας αγόρασε έπειτα από προτροπή του Αντώνη Σαμαρά. Από την κυβέρνηση του οποίου έλαβε κατ’εξαίρεση την ελληνική ιθαγένεια ο κ.Σαββίδης το 2012, έπειτα από  πρόταση του τότε αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, αναγορεύοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ σε εθνικό ευεργέτη. Ο ίδιος επιχειρηματίας είχε συνεχείς συναντήσεις με το μισό υπουργικό συμβούλιο για σειρά θεμάτων. Άλλωστε το πολιτικό προφίλ του, είναι μάλλον συντηρητικό και ταιριάζει πιο καλά με της Νέας Δημοκρατίας.

  Άλλαξαν τα κόζια στη συνέχεια και από εθνικός ευεργέτης, έγινε η νέα ολιγαρχία. Αν από τους βουλευτές τα περιμένουμε όλα –γιατί άνθρωποι είναι και έχουν αδυναμίες- δεν ισχύει το ίδιο για ένα κόμμα εξουσίας.

  *Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη

 • Ζήτω ο ρατσισμός και το μίσος! Ζήτω

  Ζήτω ο ρατσισμός και το μίσος! Ζήτω

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Σταμάτης Ζαχαρός | Ημερομηνία: 2018-03-16 11:14:51 | Πηγή: News247

  Η αθώωση του παπά-μητροπολίτη Αμβρόσιου για τον ρατσιστικό λόγο μίσους κατά των ομοφυλοφίλων ήταν η καλύτερη αφορμή για να αναδειχθεί το εύρος της σήψης που διαπερνά την ελληνική κοινωνία. Θεσμικά και ιδεολογικά ανάπηρη η κοσμική εξουσία κάθε είδους έδειξε πολύ πρόθυμα την υποταγή της στην ιδιότυπη θεοκρατία που καταδυναστεύει τη χώρα.

  Το χειρότερο είναι ότι το κάνει χωρίς ίχνος ενοχής. Ίσως δε ακόμη και με υπερηφάνεια. Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, ο Αμβρόσιος είχε γράψει «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους. Ε λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελοκομεία». Επιπρόσθετα είχε κηρύξει στην ενορία του διήμερο εθνικό πένθος. 

  Οι κατάπτυστες ενέργειές του ανθρώπου που δηλώνει ότι εκπροσωπεί τη θρησκεία της αγάπης, έφτασαν να κριθούν στο δικαστήριο. Στην απολογία του ο Αμβρόσιος υποστήριξε ότι κανένας δεν έφτυσε κανέναν και κανένας δεν επιτέθηκε σε κανέναν επειδή το είπα εγώ. Δεν έπρεπε να είμαι κατηγορούμενος”. Τον υποστήριξαν μάλιστα και οι δύο Δημαρχαίοι της περιοχής (Αιγιαλέιας κ. Παναγοπούλος και Καλαβρύτων κ. Λαζουράς), οπότε το δικαστήριο έκανε δεκτή την επιχειρηματολογία του παπά.

  Ο νόμος του 2014 περί υποκίνησης βίας ή μίσους όμως είναι σαφής: “Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 - 20.000) ευρώ”.

  Σε κανένα σημείο του ο νόμος δεν αναφέρει ότι πρέπει ο ρατσιστικός λόγος να έχει ως αποτέλεσμα επίθεση ή φτύσιμο που λέει και ο παπάς για να υπάρξει τιμωρία. Και αν στα δικαστήρια υπάρχει de facto αποδοχή της θεοκρατίας, θα περίμενε κανείς να αντιδράσουν όλοι εκείνοι οι “ακτιβιστές” υπέρ των δικαιωμάτων. Όπως ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που είχε στείλει στο δικαστήριο τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου για ισλαμοφοβικό και ρατσιστικό λόγο. Απ’ όσο γνωρίζω δεν κινήθηκε κατά του παπά. Ίσως θεώρησε ότι η συγγραφέας υποκινεί περισσότερο τον ρατσισμό απ’ ότι τα λόγια του Αμβρόσιου. Η κυρία Τριανταφύλλου είχε γράψει ό,τι “όπως έλεγε ο Μάρκο Πόλο, «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι”.

  Δεν κινήθηκαν ούτε και οι γνωστοί “επαγγελματίες προοδευτικοί” της εγχώριας πολιτικής που καραδοκούν για να κατηγορήσουν οποιονδήποτε για φασισμό. Ουτε καν αυτοί που σπεύδουν να δηλώσουν προσβεβλημένοι από (τις εννοείται κατάπτυστες δηλώσεις) όπως αυτή που έκανε πρόσφατα ο Βουλαυτής Λακωνίας της ΝΔ κος. Δαβάκης για τους ρομά. 

  Με την εκκλησία στην Ελλάδα του 2018 δεν τα βάζει κανείς. Μια γρήγορη ματιά στο γράφημα που ακολουθεί είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι η χώρα απέχει παρασάγγας απ’ ότι ονομάζουμε δυτικό κοσμικό κράτος. Ανήκει στο κλειστό εκείνο club των χωρών που αρνούνται να διαχωρίσουν το κράτος από την εκκλησία και επισημαίνονται στον ακόλουθο χάρτη με κόκκινο χρώμα. 

   

  Δεν το έκανε ούτε η Κυβέρνηση της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε πάγια θέση της. Παρά του ότι αποτελεί μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη. Τουλάχιστον για τις χώρες εκείνες που θέτουμε ως παραδείγματα για την εξέλιξή μας.

  Η ίδια η εκκλησία θα έπρεπε να προστατεύει τον εαυτό της από τέτοιες συμπεριφορές και αντιλήψεις. Αποδεχόμενη το μίσος και τον ρατσιστικό λόγο με την εκκωφαντική σιωπή της, απομακρύνει τους σώφρονες πολίτες από τους κόλπους της. Ενδεχομένως βέβαια να μην ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Διότι η Θρησκεία είναι πανανθρώπινη αλλά η εγχώρια εκκλησία μάλλον ενδιαφέρεται μόνο για την ισχύ που της προσφέρει το φανατισμένο πλήθος…

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

 • Τα κηρύγματα του μίσους δεν είναι αθώα

  Τα κηρύγματα του μίσους δεν είναι αθώα

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Βαγγέλης Δεληπέτρος | Ημερομηνία: 2018-03-16 10:31:49 | Πηγή: News247

   “Εντολήν καινήν δίδωμι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους, καθώς ηγά­πη­σα υμάς ίνα και υμείς αγαπάτε αλλήλους εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μα­θη­ταί έστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις ”.

  Αυτό που σύμφωνα με το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο είπε ο Ιησούς Χριστός στους μαθητές του λίγο μετά τη στιγμή που έφυγε ο Ιούδας για να τον προδώσει, είναι ένα από τα γνωστότερα εδάφια των Ευαγγελίων και πρέπει να είναι ελάχιστοι οι μετέχοντες της ημετέρας παιδείας που το αγνοούν.

  Είναι λογικό επίσης να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει μητροπολίτης που να μην το έχει υπόψη του. Αλλά όπως φαίνεται από τα πολλά ρατσιστικά κηρύγματα του γνωστού και μη εξαιρετέου Αμβρόσιου των Καλαβρύτων υπάρχουν ορισμένοι αρχιερείς που παρότι το γνωρίζουν το γράφουν κυριολεκτικά στα παλιά τους παπούτσια.

  Γιατί ακόμα κι αυτός ο δεσπότης, που έχει αποκαλέσει “αποβράσματα” και “ξεφτιλισμένους”¨τους ομοφυλόφιλους και έχει καλέσει σε πογκρόμ εναντίον τους με την απολύτως σαφή για τις ακροδεξιές απόψεις του διατύπωση “Μη διστάζετε, λοιπόν! Οταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι”, κάπου, κάποτε, θα έριξε και μια έστω επιφανειακή ματιά στα ευαγγέλια για να περάσει τις εξετάσεις για... επίσκοπος και θα υποχρεώθηκε να παπαγαλίσει το πασίγνωστο εδάφιο που είναι απολύτως εμβληματικό της χριστιανικής διδασκαλίας.

  Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο Αμβρόσιος δεν κατανοεί ούτε τον τύπο ούτε την ουσία αυτής της διδασκαλίας καθώς μεταξύ της αρχιερατικής του ιδιότητας και των ολοκληρωτικών αντιλήψεών του διαλέγει πάντοτε την ακροδεξιά του ταυτότητα. Γιαυτό και τον βρίσκεις κάτω από όποια ρατσιστική και νεοφασιστική πέτρα κι αν σηκώσεις.

  Όταν η συζήτηση είναι στο προσφυγικό και στην ανάγκη αλληλεγγύης, παρεμβαίνει κάνοντας εκκλήσεις “να μην μολύνουν την περιοχή μας τα στίφη των προσφύγων ισλαμιστών”. Όταν τίθεται το ζήτημα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και της εγκληματικής της δράσης, σπεύδει να την καλύψει, φωτογραφιζόμενος με πρωτοκλασάτα στελέχη της και δηλώνοντας δημοσίως ότι προτιμά να τον αποκαλούν “φασίστα παρά κατσαπλιά”.

  Ακροδεξιός λοιπόν, μισαλλόδοξος και ρατσιστικός ο λόγος του πάντοτε. Τόσο που πλέον ο φανατισμός του θεωρείται αναμενόμενος και δεν σκανδαλίζει -αν και θα έπρεπε- το ποίμνιο.  Θα έπρεπε όμως να προβληματίζει τους δικαστές που εξέτασαν την μήνυση οκτώ εκπροσώπων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο,  για υποκίνηση μίσους ή βίας.

  Αλλά δεν τους προβλημάτισε και τον έκριναν αθώο!

  Ελεύθερος λοιπόν και άσπιλος κατά τους δικαστές μπορεί να συνεχίζει τα κηρύγματα της μισαλλοδοξίας και να δηλώνει ό,τι γουστάρει. Όπως, “το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από το νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε”.

  Ή το άλλο... αθωωτικό που είπε στην απολογία του: “Όσους μιλούν για αγάπη, τους λέω αγαπούληδες”!

  Με άλλα λόγια, όσο “αθώος” είναι ο Αμβρόσιος, τόσο “αδέκαστοι” είναι οι δικαστές που τον αθώωσαν.

 • Ζητείται δικαιοσύνη για τον Αμβρόσιο

  Ζητείται δικαιοσύνη για τον Αμβρόσιο

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Βίκυ Σαμαρά | Ημερομηνία: 2018-03-16 07:55:17 | Πηγή: News247

  Μόνο ντροπή μπορεί να νιώσει ένας στοιχειωδώς νοήμων και έχων καρδιά άνθρωπος στο άκουσμα της χθεσινής αθωωτικής απόφασης για τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ο οποίος κατηγορείτο για σύνταξη και ανάρτηση κειμένου μίσους και προτροπής σε βία σε βάρος των ομοφυλόφιλων στο προσωπικό του ιστολόγιο.

  Διότι ο κ. Αμβρόσιος όχι μόνο ξέσπασε σε νέο ρατσιστικό παραλήρημα δηλώνοντας ότι “ο Θεός συχαίνεται τους ομοφυλόφιλους”, λες και εκείνος διαθέτει το αλάθητο του Πάπα ή απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον Ύψιστο.

  Αλλά εντός της αίθουσας των δικαστηρίων δήλωσε ότι θα δολοφονούσε άνθρωπο εάν αυτό ήταν νόμιμο και παρόλα αυτά δεν καταδικάστηκε.

  Ο κ. Αμβρόσιος προσπαθώντας να δικαιολογήσει το αδικαιολόγητο μίσος του, έφερε μαζί του μία φωτογραφία ενός νεαρού ντυμένου παπά σε κάποιο Pride και είπε χωρίς αιδώ: «Αν είχα όπλο και με άφηνε ο νόμος θα το χρησιμοποιούσα να ξεμπερδεύουμε.»

  Αν οποιοσδήποτε άλλος κατηγορούμενος μέσα σε δικαστική αίθουσα δήλωνε ότι αν είχε όπλο θα το χρησιμοποιούσε, που θα βρισκόταν τώρα;

  Κατά τα λοιπά ο μητροπολίτης ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν προέβη σε βία εις βάρος ομοφυλόφιλων εξαιτίας των δικών του παροτρύνσεων εναντίον τους, λες και είναι σε θέση να γνωρίζει τι μπορεί να προκαλέσει το μίσος που φύτεψε σε ψυχές, στις οποίες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να καλλιεργεί μόνο αγάπη.

  Περίεργο πάντως πως οι φασίστες πάσης φύσεως, αυτοί που θέλουν να στερούν από τους άλλους ανθρώπους τα δικαιώματα τους βάσει εθνικότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, επικαλούνται πως "είναι δικαίωμα τους" να “εκφράζουν την άποψη τους”. Επικαλούνται τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα αυτοί που τα βιάζουν.

  Ίσως δεν ήταν τυχαίο που ο Αμβρόσιος έχει τον ίδιο συνήγορο με τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά. Δικαίωμα του αναφαίρετο βέβαια είναι να έχει δικηγόρο υπεράσπισης, δικαίωμα που του έχει δώσει η Δημοκρατία, τις αρχές της οποίας δεν σέβεται όταν παρακινεί σε βία. Αλλά δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί....

  Το παρήγορο είναι πως ο κάθε Αμβρόσιος μένει κάθε ημέρα και λίγο πιο μόνος στο δηλητήριο του μίσους του. Γιατί αν αυτός καλεί τους “πιστούς” του να φτύσουν τους ομοφυλόφιλους, τις δικές του αντιλήψεις τις απορρίπτει πια η κοινωνία.

  Η κοινωνία που δεν άκουσε τον Αμβρόσιο όλα αυτά τα χρόνια να οργίζεται για τα δεινά της ή να συμπαραστέκεται στα προβλήματα της. Και στα προβλήματα της ξέρει πολύ καλά ότι η απάντηση δεν είναι το μίσος κατά του διαφορετικού. Όσο και να φωνάζουν κάποιες θλιβερές μειοψηφίες.

  *Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια πολιτικού του News24/7

 • Κουμπούρι

  Κουμπούρι

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Παύλος Μεθενίτης | Ημερομηνία: 2018-03-15 12:18:16 | Πηγή: News247

  Η κουμπούρα, ή το κουμπούρι, δηλαδή η μεγάλη εμπροσθογεμής πιστόλα, προέρχεται από το ελληνικότατο «κουμπί», (από την αρχαία λέξη «κομβίον»), καθώς, όπως λέει το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, οι οπλισμένοι με την κουμπούρα συνήθιζαν να τοποθετούν το πιστόλι τους σε κουμπωτό περιστήθιο.

  Οπότε, η τουρκική λέξη «kubur», με την ίδια σημασία, είναι μάλλον δάνειο από την ελληνική λέξη.  Το Μείζον Ελληνικό Λεξικό δίνει και μια άλλη, μεταφορική, σημασία: τα «κουμπούρια», στον πληθυντικό, είναι, για μια νέα γυναίκα, οι μαστοί, τα βυζιά!

  Από το «κουμπούρι» έχουμε και τον όρο «κουμπούρας», που είναι βέβαια ο κακός μαθητής, αυτός που δεν παίρνει τα γράμματα. Βέβαια αυτός ο χαρακτηρισμός χρησιμοποιούνταν πριν εισβάλλει η πολιτική ορθότητα στο λεξιλόγιό μας - σήμερα ο ίδιος μαθητής αντιμετωπίζει «μαθησιακές δυσκολίες».  Επίσης, παλιότερα, «κουμπούρα» λέγανε και τον βλάκα, τον άξεστο, τον απαίδευτο – το Λεξικό δίνει ως συνώνυμα τις λέξεις «κούτσουρο» και «τούβλο», οι οποίες, να σημειώσω πως τυγχάνουν πολιτικά εσφαλμένες.

  Οπότε προσέξτε πώς τις χρησιμοποιείτε, όπως άλλωστε και το ίδιο το πιστόλι - προσέξτε τη συμπεριφορά σας όταν οπλοφορείτε. Ασφαλώς  και το κουμπούρι είναι χρήσιμο για την αυτοπροστασία σας, ειδικά εάν είστε ένας άνθρωπος που έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει πως η ζωή του κινδυνεύει από τους άλλους Ολιγάρχες. Ωστόσο, πρέπει να τηρείτε τα προσχήματα: για παράδειγμα, το να μπουκάρετε στο γήπεδο αλλόφρων με το σιδερικό στη θήκη σαν τον Λούκι Λουκ που πηγαίνει να συναντήσει τους Ντάλτον, δεν είναι πολιτικώς ορθό, σίγουρα αμαυρώνει το δημόσιο προφίλ σας. Βέβαια, αλίμονο εάν οι οπλαρχηγοί του ’21 κοιτούσαν την πολιτική ορθότητα, καθώς κουβαλούσαν περήφανα τα κουμπούρια τους στο σταυρωτό τους περιστήθιο.

  Όπως και να’ χει, το κουμπούρι στην Ελλάδα είναι μάλλον δαιμονοποιημένο. Θέλω να πω, σε κάποιες από τις Πολιτείες των ΗΠΑ, απαγορεύεται το να κουβαλάς κρυμμένο κουμπούρι (concealed weapon). Εάν όμως μοστράρεις την νόμιμη κουμπούρα σου φόρα παρτίδα, ουδείς σε πειράζει.  Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σ’ αυτόν τον τομέα, αν και στους αγωνιστικούς χώρους γίνονται εσχάτως βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αφήστε που το να έχεις κουμπούρι και να το δείχνεις, είναι και ένα βήμα προς την κοινωνική ισότητα, όχι μέσω της δικαιοσύνης, αλλά διά της απειλής: «Ο Θεός έφτιαξε τους ανθρώπους, και ο Κολτ (διάσημος Αμερικανός οπλοποιός) τους έκανε ίσους», λέει ένα ρητό της Άγριας Δύσης.

  *Ο Παύλος Μεθενίτης είναι δημοσιογράφος του Ραδιοφώνου 24/7.

 • Πάμε για 'φούντο' ή για 'next big thing'

  Πάμε για 'φούντο' ή για 'next big thing'

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-15 11:34:12 | Πηγή: News247

  Χθές παρουσιάστηκαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η Κυβέρνηση πέτυχε να εκδώσει ετήσιο έντοκο γραμμάτιο με σχετικά χαμηλό επιτόκιο και ταυτόχρονα παρουσίασε εντυπωσιακά αυξημένο πλεόνασμα για το πρώτο δίμηνο του έτους. Το “βαρύ πυροβολικό” της οικονομικής ενημέρωσης από την άλλη, το Bloomberg, δημοσίευσε ανάλυση με την οποία υποστηρίζει ότι: “Δεν δικαιολογείται η επενδυτική αισιοδοξία για την Ελλάδα”. Το τι να πιστέψει ο δύσμοιρος πολίτης είναι ένα περίπλοκο ζήτημα αλλά σύντομα θα ξεκαθαρίσει το ποιος έχει δίκιο.

  Η εικόνα της επιτυχούς δημοσιονομικής πορείας που παρουσιάζει η Κυβέρνηση βασίζεται κυρίως σε μια βραχυπρόθεσμη εικόνα. Οι επενδυτές όντως έδωσαν προσφορές με πολύ χαμηλό επιτόκιο για τα έντοκα γραμμάτια της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η έκδοση ήταν ήδη “καλυμμένη” και όσοι επιπλέον επενδυτές ήθελαν να συμμετέχουν, θα έπρεπε να κάνουν ανταγωνιστικές προσφορές. Συμμετέχουν βεβαίως διότι το ρίσκο είναι ιδιαίτερα μικρό σε ορίζοντα δωδεκάμηνου, ενώ οι αποδόσεις σε ανάλογες εκδόσεις ασφαλών χωρών της ευρωζώνης είναι ακόμη πιο χαμηλές. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα έντοκα γραμμάτια είχαν εξαιρεθεί ακόμη και από το κούρεμα του PSI.

  Σε ότι αφορά στο πλεόνασμα, θα πρέπει να παραδεχθεί κανείς ότι τα φορολογικά έσοδα δεν δείχνουν σημάδια κόπωσης. Στελέχη όμως που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν ότι τροφοδοτούνται από παρελθούσες ρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση συνεχίζει να περιορίζει τις δημόσιες δαπάνες, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι κυβερνητικοί υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο φρενάρει την ανάπτυξη. Ας σημειωθεί επίσης ότι το μέρισμα που έλαβε το ΥΠΟΙΚ από την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν φέτος σημαντικά αυξημένο.

  Από την άλλη πλευρά το Bloomberg αναφέρεται επίσης σε δεδομένα. Αναφέρεται σε ένα ασαφές τοπίο σχετικά με τους παράγοντες που θα φέρουν την ανάπτυξη δεδομένης της πολύ χαμηλής αύξησης στην κατανάλωση (μόλις 0,65% το 2017) και υπενθυμίζει ότι οι επερχόμενες μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις (τις οποίες ήδη έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση) θα πλήξουν έτι περαιτέρω την κατανάλωση και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

  Κάνει επίσης λόγο για σιωπηρή υπαναχώρηση στις αποκρατικοποιήσεις. φέρνει ώς παράδειγμα το ερειπωμένο Ελληνικό αλλά υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που εμπίπτουν στη ρήση “όποιος δεν θέλει να ζυμώσει”. Οι επενδυτές πάντως δεν κάνουν ουρά όπως είχε προβλέψει ο Ευκλ. Τσακαλώτος και τίποτα δεν προμηνύει ότι με δεδομένη την κατάσταση στην Ελλάδα η χώρα θα γίνει το “the next big thing” για τις επενδύσεις. Προσθέτει σ’ αυτά και το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον που επίσης αποθαρρύνει τους επενδυτές.

  Γραφειοκρατία, υπερβολικές ρυθμίσεις αλλά και η διαφθορά που δεν έχει μειωθεί, κάνουν τη συντάκτη του άρθρου ακόμη πιο απαισιόδοξη ενώ η εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα δεχθούν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, επιβαρύνουν την κατάσταση και έρχονται σε άμεση αντίθεση με το σχέδιο που προβάλλει η Κυβέρνηση.

  Η κατάληξη του άρθρου είναι εφιαλτική αλλά όχι αβάσιμη: “Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης σε λίγους μήνες, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την παραπαίουσα ανάπτυξη (σ.σ. 1,4% αντί πρόβλεψης για 2,7 το 2017), την "ανοικοδόμηση" του τραπεζικού της συστήματος και την αναζωογόνηση μιας ατζέντας μεταρρυθμίσεων που τραβάει από τις ρίζες το δημόσιο τομέα της προς όφελος μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας που θα καθοδηγείται από τις επενδύσεις και το εμπόριο αντί για τις κυβερνητικές δαπάνες και τα κεφάλαια της ΕΕ. Χωρίς αυτά, θα βρεθεί μπροστά σε μη ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και ακόμη ίσως, ακόμη χειρότερα, σε ακόμη μία χαμένη δεκαετία”.

  Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Η χώρα έχει προχωρήσει κάποιες από τις αλλαγές που επεβλήθησαν και αυτό είχε ευεργετικές συνέπειες σε σχέση με το πώς μας αντιμετωπίζουν οι αγορές. Από την άλλη πλευρά οι Κυβερνήσεις ανθίστανται σε ένα άλλο κομμάτι μεταρρυθμίσεων σε μια απόπειρα να διατηρήσουν μια ψευδαίσθηση επιστροφής στην δημοσιονομική και κοινωνική παραλυσία του παρελθόντος.

  Είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να διαψεύσει τις Κασσάνδρες και να υλοποιήσει μέχρι τέλους ένα πρόγραμμα που ουδεμία σχέση έχει με τις ιδεολογικές καταβολές και τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Αυτό όμως είναι το πρόγραμμα που εκτιμούν όσοι μας δανείζουν ότι θα φέρει αποτέλεσμα. Ένα πρόγραμμα που υποστήριζε η προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς “αντίμετρα” ή “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”. Χωρίς υποσχέσεις για παλινόρθωση των απαράδεκτων προνομίων και για άμεσες αυξήσεις στον βασικό μισθό, με λεφτά που δεν υπάρχουν.

  Εϊναι όμως αμφίβολο αν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει το πολιτικό κεφάλαιο που χρειάζεται για να υλοποιήσει ακόμη πιο σκληρές αλλαγές. Μένει να αποδειχθεί. Είναι όμως εξίσου αμφίβολο αν η σημερινή Αντιπολίτευση θα μπορέσει να φέρει σε πέρας μια τόσο σφοδρή σύγκρουση με ένα (σημαντικό ακόμη) κομμάτι της κοινωνίας που αδιαφορεί για όσα συνέβησαν την προηγούμενη δεκαετία.

  (Φωτογραφία: Sooc)

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

 • Οι ΗΠΑ, ο Τραμπ και η νέα κανονικότητα

  Οι ΗΠΑ, ο Τραμπ και η νέα κανονικότητα

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Βαγγέλης Δεληπέτρος | Ημερομηνία: 2018-03-14 13:05:47 | Πηγή: News247

  Σε μια κανονική χώρα ο υπουργός Εξωτερικών δεν απολύεται μέσω twitter αλλά ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος που έχει την ευθύνη της κυβέρνησης διαθέτει μερικά λεπτά για να επικοινωνήσει με αυτόν που ετοιμάζεται να ξαποστείλει, στέλνοντας με όσα λεχθούν ή όσα αποσιωπηθούν μηνύματα προς την κυβέρνηση και τους πολίτες.

  Απολύοντας τον Τίλερσον με “τιτίβισμα” ο Τραμπ έστειλε βέβαια ένα πολύ μεγαλύτερο μήνυμα: ένα “αποφασίζω και διατάσσω” κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της νέας εποχής και μια επισήμανση ότι ακόμα και ο ειδικός για τα πετρέλαια που ο ίδιος είχε τοποθετήσει στο υπουργείο Εξωτερικών είναι τελικά πολύ... κανονικός για τα γούστα του.

  Σε μια κανονική χώρα, όταν αποπέμπεται από το υπουργείο Εξωτερικών αυτός που μέχρι πριν από λίγο θεωρείτο καταλληλότερος για πολύπλοκες διαπραγματεύσεις και σημαντικές συμφωνίες, δεν στοποθετείται στη θέση του αυτός που προΐσταται της υπηρεσίας πληροφοριών, στην οποία ως γνωστόν συμπεριλαμβάνονται και οι “ειδικές επιχειρήσεις”.

  Γιατί αυτός είναι ο Πομπέο και τέτοια είναι η “ειδικότητά” του. Και δεν είναι συμπτωματικό ότι έχει γίνει γνωστός για τις προσπάθειές του να επεκταθούν οι δυνατότητες παρακολούθησης που έχει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) και να μην θεωρούνται βασανιστήρια ο εικονικός πνιγμός και άλλες παρόμοιες μέθοδοι “συζήτησης” που χρησιμοποιεί η CIA.

  Σε μια κανονική χώρα επίσης όταν μένει κενή η θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν σπεύδεις να την καλύψεις με κάποια που βασικό προσόν της είναι ότι διοίκησε με επιτυχία ένα “σημαντικό κέντρο βασανιστηρίων της CIA στην Ταϊλάνδη”.

  Είναι η περίπτωση της Τζίνα Χάσκελ η οποία υπό κανονικές συνθήκες σε μια κανονική χώρα αντί να πάρει προαγωγή θα είχε απολυθεί. Διότι, όπως την κατηγόρησε όχι κάποιος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας, δεν είχε πειθαρχικές συνέπειες γιατί πρόλαβε και “κατέστρεψε δεκάδες ταινίες που κατέγραφαν βασανιστήρια στα οποία είχε υποβάλλει τους κρατούμενους”.

  Προφανώς βέβαια οι ΗΠΑ του Τραμπ δεν είναι μια κανονική χώρα. Και όταν μια βασική υπερδύναμη υποβαθμίζει ή καταργεί κάθε κανόνα αυτό επηρεάζει και τον υπόλοιπο κόσμο και την εποχή μας. Για αυτό και το μεγάλο μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις και συμφωνίες αλλά μόνο για μονομερείς αποφάσεις και βασανιστήρια, με ή χωρίς εισαγωγικά.

  Με άλλα λόγια δικαιώνονται κανονικότατα οι εκτιμήσεις του Νόαμ Τσόμσκι για τον μη κανονικό (σύμφωνα με τις κλασικές αναλύσεις) φασισμό που δίνει σήμερα τον τόνο στις ΗΠΑ. Και αυτό συνεπάγεται ότι τα τύμπανα μιας νέας επερχόμενης παγκόσμιας σύγκρουσης ακούγονται ήδη εκκωφαντικά.

 • Γιατί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν τον Χόκινγκ και προτιμούν τον Τράμπ;

  Γιατί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν τον Χόκινγκ και προτιμούν τον Τράμπ;

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Σταμάτης Ζαχαρός | Ημερομηνία: 2018-03-14 12:57:05 | Πηγή: News247

  Η απώλεια του Στιβεν Χόκινγ είναι πολύ σοβαρή για το στρατόπεδο της λογικής. Πέρα από τη θλίψη που προκαλεί στις γενιές που γαλουχήθηκαν με το όνειρο της διαρκούς αναζήτησης, ο άνθρωπος αυτός χρησιμοποίησε την βαρύτητα του λόγου του και την αναγνωρισιμότητά του, προκειμένου να αφυπνίσει την ανθρωπότητα. Σε διάφορα πεδία. Προέβαλλε έναν λόγο βασισμένο στην λογική και τη συναίσθηση της ματαιότητας.

  Ο ίδιος έθεσε τον εαυτό του απέναντι στον παραλογισμό που έχει κερδίσει αλλεπάλληλες μάχες. Λίγες ώρες μετά την εσπευσμένη μεταφορά του σε νοσοκομείο της Ρώμης το 2016, έγραψε ένα άρθρο στον Guardian, σαν μια “διαθήκη” των ιδεών του ορθολογισμού στον οποίο ο ίδιος πίστευε. “Η πρόσφατη απόρριψη των ελίτ, τόσο στις Η.Π.Α όσο και στην Μεγάλη Βρετανία, από την κοινωνία, έχει στόχο και εμένα, που ανήκω σε αυτήν την κατηγορία. Ό,τι και να πιστεύουμε για την απόφαση του βρετανικού εκλογικού σώματος να απορρίψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και των Αμερικανών να «αγκαλιάσουν» τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι αναλυτές θεώρησαν τις κινήσεις αυτές ως «κραυγές» θυμού, από πολίτες που νιώθουν προδομένοι από τους ηγέτες τους”. Το άρθρο είχε τίτλο “This is the most dangerous time for our planet”, αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για τον πλανήτη μας.

  Η αλήθεια είναι ότι οι “ελίτ” προειδοποιήσαν και πριν συμβούν αυτές οι ιδιόμορφες εξελίξεις. Οι πολίτες όμως δεν τους άκουσαν στις περισσότερες περιπτώσεις. Τουναντίον τις απαξίωσαν. Οι απόψεις που εκφράστηκαν, μπορούν να αποτυπωθούν λακωνικά στην εμβληματική φράση του Αρ. Μπαλτά, «Η αριστεία είναι ρετσινιά».

  Το αποτέλεσμα είναι πολύ χειρότερο απ΄ όσο φαίνεται. Δεν φτάνει που η ριζοσπαστικοποίηση οδηγήθηκε σε λάθος δρόμο, ακόμη και οι θιασώτες της λογικής έβαλαν απέναντι τους διαφωνούντες πολίτες και τις λάθος επιλογές τους. Ένας παγκόσμιος διχασμός τροφοδοτείται από τις εξελίξεις που αλλάζουν δραματικά τις ζωές των ανθρώπων. Η άγνωστη στην Ελλάδα 4η βιομηχανική επανάσταση απειλεί τον δυτικό τρόπο ζωής σε όλο τον πλανήτη και οι λαϊκιστές υπόσχονται ότι θα εμποδίσουμε την πρόοδο επενδύοντας στις δικαιολογημένες ανασφάλειες ή και την απελπισία των πολιτών. Οι παγκόσμιες ελίτ, συνεχίζοντας τις -επί του παρόντος- ασφαλείς από κάθε άποψη ζωές τους, περιορίζονται στο ρόλο του σχολιαστή.  Απαξιώνοντας τις επιλογές των πολιτών και τις πρακτικές των δημαγωγών.

  Ο Χώκινγκ είχε μια διαφορετική προσέγγιση σε όλα τα κυρίαρχα ζητήματα που εκμεταλλεύονται οι δημαγωγοί. Μόνο που δεν είναι βολική για τα γελοία μικροσυμφέροντά τους. Πολιτικά, ιδεολογικά αλλά και επιχειρηματικά. Θεωρούσε για παράδειγμα ότι η λύση για το παγκόσμιο πρόβλημα της ανισότητας και της μετανάστευσης, δεν είναι τα κλειστά σύνορα αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη. Αντιτίθεται στον κυνισμό του Τράμπ περί σκευωρίας σε σχέση με τους κινδύνους της υπερθέρμανσης και άλλων πρακτικών καταστροφής του πλανήτη. Είναι εμβληματική η φράση του “Έχουμε τα τεχνολογικά μέσα να καταστρέψουμε τον πλανήτη μας, αλλά ακόμα δεν έχουμε τα μέσα για να ξεφύγουμε από αυτόν”.

  Δηλώνοντας ευθαρσώς ότι αποτελεί μέρος της απαξιωμένης ελίτ, δεν επέλεξε ούτε την ηττοπάθεια, ούτε την απαξίωση των ιδεολογικών του αντιπάλων. Παραδέχεται ότι οι ελίτ έκαναν λάθος και αυτός μαζί Άλλωστε και κατά τη διάρκεια του βίου του είχε το θάρρος να παραδέχεται τα λάθη του. Όπως έκανε όταν υποστήριξε, και στοιχημάτισε, ότι το μποζόνιο του Higgs δεν θα βρεθεί ποτέ. Το σωματίδιο ανακαλύφθηκε στο CERN, τον Ιούλιο του 2012 και ο Χόκινγκ γρήγορα παραδέχθηκε ότι είχε χάσει το στοίχημά του. Μάλιστα διατύπωσε την άποψη ότι ο Higgs πρέπει να πάρει αμέσως το βραβείο Νόμπελ.

  Αντιλαμβάνονταν όμως ότι χωρίς την καθοδήγηση σημαντικών ηγετών η ανθρωπότητα θα εκλείψει. Και είχε πίστη ότι η λογική μπορεί να ελευθερώσει τις κοινωνίες από τα δεσμά του λαϊκισμού. Έτσι έκλεισε το εμβληματικό του άρθρο: “Για να το κάνουμε όμως, πρέπει οι παγκόσμιες ελίτ, από το Λονδίνο στο Χάρβαρντ, από το Κέιμπριτζ στο Χόλιγουντ, να εμπεδώσουμε το μήνυμα που στάλθηκε αυτή τη χρονιά. Να μάθουμε, πάνω από όλα, την ταπεινοφροσύνη”. Μια ταπεινοφροσύνη που ο ίδιος είχε αντιληφθεί δια μέσου όσων θαυμαστών ανακάλυπτε για τη φύση και το διάστημα. Πίστευε ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις «μας οδηγούν σε μια νέα και πολύ διαφορετική εικόνα του Σύμπαντος και της θέσης μας σε αυτό». Η οποία θέση είναι περιττό να αναφέρω πόσο ασήμαντη είναι…

  Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Στιβεν Χόκινγκ ΕΔΩ

  Υ.Γ. Ο Χόκινγκ θεωρούσε την έννοια του Παραδείσου ως μύθο, πιστεύοντας ότι «δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή» και ότι μια τέτοια ιδέα ήταν ένα «παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι»…

  (Φωτογραφία: Photo by Joel Ryan/Invision/AP, File)

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).

 • Κράτα με να σε κρατώ...

  Κράτα με να σε κρατώ...

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Χάρης Παυλίδης | Ημερομηνία: 2018-03-14 07:23:14 | Πηγή: News247

  Ο ευτελισμός της πολιτικής ξεκίνησε από τη σέντρα. Τότε που αντί να στηθεί η μπάλα στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, στήθηκε στην ίδια θέση το τρόπαιο. Ξέρετε αυτό το βαρύτιμο έπαθλο που ο γιός του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ μας συνέστησε... να το βάλουμε εκεί που ξέρουμε!

  Για να είμαι ακριβής είπε επί λέξει: «Για πρώτη φορά στη ζωή μου φοβήθηκα για την υγεία του πατέρα μου. Φτάνει, ως εδώ βάλτε το εκεί που ξέρετε τέτοιο τρόπαιο…». Λόγια συναισθηματικά φορτισμένα, αλλά σε κάθε περίπτωση ιδιαιτέρως διαφωτιστικά για όλους όσοι ερμηνεύουν το «φαινόμενο» Σαββίδη αποκλειστικά με ποδοσφαιρικούς όρους. Άλλωστε οι επαφές του με στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βόρειο Ελλάδα δεν πρέπει να εκληφθούν ως μέρος της γενικότερης επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Σημειώστε ότι δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον του για την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής στη Ρωσία και πριν από ένα χρόνο είχε τονίσει απαντώντας σε ερώτηση, που είχε γίνει στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα ΘΕΜΑ πως: «Όταν δώσω συνέντευξη στα ελληνικά, αυτό θα σημάνει και την έναρξη της πολιτικής μου καριέρας στην Ελλάδα»!

  Προς το παρόν δεν μιλάει ελληνικά, τουλάχιστον δημοσίως, ως εκ τούτου η πολιτική του καριέρα στην Ελλάδα θα περιμένει. Ωστόσο φρόντισε να κάνουν άλλοι πολιτική καριέρα, είτε ως αρχηγοί κομμάτων είτε ως βουλευτές. Τώρα βέβαια πολλοί από αυτούς σπεύδουν να κρατήσουν αποστάσεις από τον κ. Σαββίδη. Αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ποιοι τον βοήθησαν να αποκτήσει τον έλεγχο της ΕΠΟ και ποιοι ήταν εκείνοι που με τις αποφάσεις τους (δύο φορές επί πρώτης φορά Αριστερά διεκόπη το πρωτάθλημα) έδωσαν στον κ. Σαββίδη τον τίτλο του «εξυγιαντή» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θυμίζω τα λόγια του από την ίδια συνέντευξη, όπου είχε αποκαλέσει τον πρωθυπουργό... Πούτιν της Ελλάδας! «Ακούγοντας τον Τσίπρα στη Βουλή», είχε πει, του θύμισε τον Πούτιν και ήταν έτοιμος να τον χειροκροτήσει»! Δεν μάθαμε αν τελικά χειροκρότησε τον πρωθυπουργό, αλλά μάθαμε τα αισθήματα του για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτός με τη στάση του και την πολιτική του διώχνει τους επενδυτές», είχε πει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας μάλιστα την πρόβλεψη ότι «δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδος»!

  Αν ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν είχε εισβάλει στο γήπεδο, αν ο φωτογραφικός φακός δεν εστίαζε στο περίστροφο που είχε στη μέση, αν προηγουμένως η δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ δεν είχε ολονυχτία και δια μαγείας η εφορία δεν σφράγιζε τα εισιτήρια του αγώνα, ίσως σήμερα το «φαινόμενο» Σαββίδη να μην απασχολούσε κανέναν. Πολύ περισσότερο την κυβέρνηση που σε κάθε περίπτωση απολάμβανε της εμπιστοσύνης του επενδυτή από το Ροστόβ. Να, όμως, που υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που διαμορφώνουν τις εξελίξεις διαφορετικά από τους σχεδιασμούς που γίνονται στα υπόγεια. Πριν από ένα χρόνο ο κ. Σαββίδης καλούσε τους Έλληνες να «κρατηθούν από τον κ. Τσίπρα» γιατί αυτός είναι η προϋπόθεση επιτυχίας για το μέλλον. Το θέμα πλέον είναι από ποιον θα κρατηθεί ο ίδιος και ποιους κρατάει...

  * Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

 • Ωχ! Ένα μπιστόλι

  Ωχ! Ένα μπιστόλι

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Σταμάτης Ζαχαρός | Ημερομηνία: 2018-03-13 10:57:49 | Πηγή: News247

  "Η απόφαση της Κυβέρνησης να παταχθεί η βία στα γήπεδα είναι οριστική και αμετάκλητη. Η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα τα οποία μας προσβάλουν όλους και προσβάλουν και τον πολιτισμό μας είναι οριστική”. Τα σοφά αυτά λόγια θα μπορούσαν να αποτελούν τη δέσμευση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη μετά το συμβάν στην Τούμπα. Ανήκουν όμως στον προκάτοχό του τον Στ. Κοντονή. Τα είπε λίγες ημέρες μετά τον σχηματισμό της πρώτης Κυβέρνησης της αριστεράς στις 25 Φεβρουαρίου του 2015 όταν διέκοψε το πρωτάθλημα της Superleague με αφορμή μία φωτοβολίδα που βρήκε στο διάβα της τον Φιμπόγκανσον.

  Η απόφαση ωστόσο δεν ήταν και τόσο οριστική όσο υποσχέθηκε ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης. Λίγες ημέρες αργότερα το πρωτάθλημα ξαναξεκίνησε για να διακοπεί εκ νέου τον Μάρτιο του 2016, όπως και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Εδώ που τα λέμε, μοιάζει εύκολο να διακόψεις το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, όχι όμως οριστικά. Κυρίως αν δεν έχεις κάποιο σοβαρό σχέδιο να παρουσιάσεις για να μπει τέλος στη βία αλλά και την απαξίωση.

  Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι με τους ίδιους ακριβώς επενδυτές που ανέχονται (αν δεν υποθάλπουν) τα επεισόδια και την απαξίωση του πρωταθλήματος, θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα νέο προϊόν. Γι’ αυτό μοιάζει γελοία και η στάση της UEFA, η οποία φέρεται να  συμφωνεί ότι δεν πρέπει να “να ξανά-εκκινήσει το πρωτάθλημα εάν δεν υπάρχει ένα νέο σαφές πλαίσιο συμφωνημένο από όλους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με όρους και κανόνες”.

  Όροι και κανόνες προφανώς υπάρχουν. Το ότι δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται με με διασταλτική ερμηνεία κατά περίπτωση είναι ένα άλλο θέμα. Εδώ δεν ισχύουν για τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, όσα ισχύουν για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στη χώρα. Μερικές εξ’ αυτών έχουν να δημοσιεύσουν ισολογισμό εδώ και χρόνια αλλά συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα να πωλούν εισιτήρια. Φήμες λένε ότι πρόεδρος επαρχιακής ομάδας είχε δει παλιά έναν ισολογισμό και ρωτούσε αν πρόκειται για κρυπτογραφημένο μήνυμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  Και τι να τους κάνουν άραγε τους ισολογισμούς; Μήπως πρόκειται για κερδοφόρα δραστηριότητα; Οι περισσότερες ΠΑΕ μιμούνται το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Ξοδεύουν πολύ περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν. Οι οπαδοί θεωρούν φυσιολογικό οι ομάδες τους να είναι ελλειμματικές και αποδίδουν στην οπαδική καρδιά του “πρόεδρα”, το γεγονός ότι “χώνει” λεφτά για μεταγραφές αεροδρομίου. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ίσως η μόνη δραστηριότητα παγκοσμίως που οι συνεχείς ζημίες των εταιρειών είναι αποδεκτές και θεωρούνται φυσιολογικές.

  Τι θα συμβεί λοιπόν όταν κάτσουν (ξανά-μανά) γύρω από το τραπέζι για να συμφωνήσουν σε ένα νέο πλαίσιο; Θα ασπασθούν ξαφνικά τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης; Θα σεβαστούν την αθλητική νομοθεσία; Το Fair Play; Μήπως πιστεύουμε ότι θορυβημένοι από τους κανόνες, οι σημερινοί επενδυτές θα αποχωρήσουν δίνοντάς τη θέση τους σε θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια;

  Τίποτε απ’ αυτά δεν θα συμβεί. Παρά τις υποσχέσεις και την εντολή του Πρωθυπουργού να μην λογαριάσει ο Γ. Βασιλειάδης το πολιτικό κόστος, τα πράγματα θ’ ακολουθήσουν τη νομοτέλεια της λήθης. Το πρωτάθλημα αργά ή γρήγορα θα ξαναξεκινήσει με δεσμεύσεις για νέο ήθος. Δεσμεύσεις που θα κρατήσουν μέχρι το επόμενο περιστατικό. Έκπληκτη τότε η κοινωνία θα “πέσει από τα σύννεφα”. Ξανά. Σαν την “ημέρα της μαρμότας”. Η όποια Κυβέρνηση θα διακόψει το πρωτάθλημα, θα υποσχεθεί μαχαίρια στα κόκαλα και όλα τα παρελκόμενα μέχρι το θέμα να ξεχαστεί και να ξεκινήσει και πάλι η μπάλα.

  Κάπως έτσι όμως το ποδοσφαιρικό προϊόν που προσφέρει τζίρους, κέρδη αλλά κυρίως χαρά σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έχει καταντήσει καρκίνωμα στη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού. Ακόμη και αν η Κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος στη γελοιότητα, είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνία μπορεί να αποδεχθεί το νέο υγειές περιβάλλον; Ή θα απαιτεί και πάλι μεσσίες με αγνώστου προελεύσεως κεφάλαια και “ειδικούς σκοπούς" προκειμένου να χαίρεται με το μίζερο θέαμα που υποτίθεται ότι χαρίζει υπερηφάνεια στους τυφλωμένους από από την καφρίλα οπαδούς;

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).

 • Όταν οι ολιγάρχες αδικούνται…

  Όταν οι ολιγάρχες αδικούνται…

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Λευτέρης Αρβανίτης | Ημερομηνία: 2018-03-13 10:30:05 | Πηγή: News247

  Σε όλη μου τη ζωή υποστηρίζω  ότι είναι ευτυχία να αντιμετωπίζουμε προβλήματα πολυτελείας. Να μπορούμε να μαλώνουμε για ένα οφσάιντ, να στεναχωριόμαστε για ένα χαμένο πέναλτι ή  για μια συναυλία που δεν προλάβαμε να δούμε. Όλα σημαντικά, όλα άδικα όταν μας συμβαίνουν, αλλά και όλα κάτι λίγο παραπάνω από διασκέδαση.

  Προσπάθησα για αρκετές ώρες να καταλάβω τον λόγο που ένας ζάμπλουτος άνθρωπος μπουκάρει σε ένα γήπεδο και σταματά την απόλυτη διασκέδαση για πολλούς χιλιάδες απλούς, καλούς ανθρώπους που ακόμη και σήμερα κάθε Κυριακή στα γήπεδα αναστενάζουν.  Δεν βρήκα κανένα απολύτως λόγο, πέρα από  εκείνη την αντίδραση του πιτσιρικά που νιώθει ότι αξίζει τη νίκη σε οποιοδήποτε παιχνίδι και όταν τον κατακλύζει το αίσθημα αδικίας –δικαιολογημένο ή όχι- της ήττας ρημάζει ότι βρίσκει μπροστά του.

  Ακόμη και έτσι σκεφτόμουν πόσο αδικημένος μπορεί να νιώθει κάποιος που έχει ξοδέψει εκατομμύρια, αγαπάει την ομάδα του και βλέπει το όνειρο του να γκρεμίζεται; Και μετά ενστικτωδώς γύρισα πάλι στους πολλούς και καλούς ανθρώπους που παρακολουθούσαν  από τις κερκίδες της Τούμπας σαν παναγίτσες το θέατρο που παιζόταν στο χορτάρι.

  Άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει τα πάνδεινα. Μεροκαματιάρηδες  που δεν πήγαν διακοπές για να πάρουν ένα διαρκείας του ΠΑΟΚ, ζευγάρια που έχουν δει τη ζωή τους να καταστρέφεται, να μένουν άνεργοι, να μην μπορούν να ζήσουν τα παιδιά τους, να τους παίρνουν τα σπίτια οι τράπεζες και να μαθαίνουν πως πλήρωναν τα φάρμακα της μάνας τους 10 φορές πάνω για να απολαμβάνουν  τα μπόνους τους οι μάνατζερ της  Novartis. Πόσο άραγε άδικο είναι αυτό που τους συνέβη  κι όμως μπορούν ακόμη να τραγουδούν περήφανα πως « θα ζήσουν τη ζωή τους σε ένα πέταλο»  και να είναι έξω καρδιά;

  Σε κάθε κοινωνία σε μετάβαση είναι σύνηθες φαινόμενο η δημιουργία νέων ελίτ.  Τα μνημόνια στην Ελλάδα πέρα από το κλείσιμο των λογαριασμών με μια παρασιτική μετεμφυλιακή αστική τάξη που αναδιαρθρώθηκε, αποτέλεσαν και μια ατόφια διαδικασία αναδιανομής πλούτου και πρωτογενούς συσσώρευσης κεφαλαίου που οδηγεί στη δημιουργία μιας  νέας ολιγαρχίας.

   Είτε πρόκειται για τις μετακομμουνιστικές κοινωνίες της Ανατολικής Ευρώπης, την Ιταλία του Σίλβιο ή την Ελλάδα της κρίσης η συνταγή είναι κοινή. Οι ολιγάρχες παίρνουν σε τιμή ευκαιρίας τα ασημικά του δημοσίου, απολαμβάνουν δικαστική ασυλία, επενδύουν στα ΜΜΕ για να ελέγξουν την κοινή γνώμη και αγοράζουν αθλητικά σωματεία για να ταυτίσουν έστω σε μια εκδοχή τα συμφέροντά τους με αυτά των πολλών. Για να τελειώνουμε με τα παραμύθια όσο διαφορετικοί φαίνονται  από το Λονδίνο και τη Μόσχα,  μέχρι το Μιλάνο και την Αθήνα, τόσο όμοιοι είναι.

  Κοινό χαρακτηριστικό είναι η αδικία που δεν ανέχονται ή μάλλον τα δικαιώματα που νιώθουν ότι απολαμβάνουν στις σύγχρονες δημοκρατίες. Όλα τους ανήκουν.  Πόσο εύκολο είναι όταν νιώθει κάποιος ότι αδικείται για ένα οφσάιντ να μπουκάρει με ένα όπλο στο γήπεδο; Ίσως είναι τόσο απλό που να επιτρέπει αν νιώσει ότι αδικείται από έναν νόμο, να μπουκάρει σε ένα κοινοβούλιο.

  Από προχθές, παρόλο που μιλάμε απλά για ποδόσφαιρο,  έχω αυτό το αίσθημα που μου προκαλούν τα σοβαρά προβλήματα. Τα σοβαρά προβλήματα δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα μαζί. Μπορούμε όμως να πιάνουμε ένα τη φορά. Το πρώτο είναι να τελειώνουμε τη «συναισθηματική» σχέση μας τουλάχιστον με τους ολιγάρχες και τους παρατρεχάμενους τους.   Είμαστε άλλο εμείς και άλλο αυτοί…

  *Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη

 • Το μπιλιάρδο της Κεντροαριστεράς

  Το μπιλιάρδο της Κεντροαριστεράς

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Στέφανος Τζανάκης | Ημερομηνία: 2018-03-13 07:16:16 | Πηγή: News247

  Ούτε παραγγελία να είχε το Κίνημα Αλλαγής τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που αφήνουν περιθώρια για άνετη κατάκτηση της τρίτης θέσης – και μάλιστα αρκετά πάνω από την Χρυσή Αυγή: εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου που ξεκινά την Παρασκευή, μία τονωτική ένεση ήταν ό,τι έπρεπε. Αλλά δεν αρκεί...

  Ο χώρος της κεντροαριστεράς πέρασε από 40 κύματα την εποχή των Μνημονίων: το 44% του 2009 κατέληξε να έχει ως μοναδική βεβαιότητα την είσοδο στη Βουλή – ενώ οι ψηφοφόροι αναζήτησαν τις χαμένες προσδοκίες τους είτε προς τα αριστερά, είτε προς τα δεξιά.

  Οι εκπρόσωποι του «νέου δικομματισμού» - οι κ.κ Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης – ακολουθούν εντελώς διαφορετική προσέγγιση προς το Κίνημα Αλλαγής: η μεν ΝΔ , που γνωρίζει ότι υπάρχουν ορισμένα στελέχη της κεντροαριστεράς τα οποία ευχαρίστως θα απαντούσαν θετικά στο όποιο προσκλητήριο Μητσοτάκη, προχωρεί κατά καιρούς σε επιθέσεις φιλίας, προκειμένου να συντηρήσει μία σχέση , η οποία ωστόσο έφθειρε και τις δύο πλευρές στο παρελθόν.

  Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί εντελώς διαφορετική τακτική: γνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία , προηγουμένως ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, κινείται επιθετικά , τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, επιχειρώντας να θυμίζει στο εκλογικό σώμα όλα εκείνα που το οδήγησαν να εγκαταλείψει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα όμως, φροντίζει να συντηρεί με γενικολογίες ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας κάπως, κάπου, κάποτε.

  Η αλήθεια είναι ότι στην σοσιαλδημοκρατική ομάδα της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατακτήσει πολλές συμπάθειες – παρά το γεγονός ότι δεν δέχεται να ταυτιστεί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι η αλλαγή στάσης μετά το δημοψήφισμα εξασφάλισε στον ΣΥΡΙΖΑ αρκετούς συνομιλητές από την σοσιαλδημοκρατία – είναι και το γεγονός ότι πρόκειται για πρωθυπουργό, κάτι σπάνιο στις μέρες μας για τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο.

  Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει επιθέσεις φιλίας στους ψηφοφόρους του που τράβηξαν δεξιά: πήγαν εκεί εν αναμονή της εξουσίας και δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη. Όμως, ο «αντισύριζα» λόγος των περισσοτέρων στελεχών του, σίγουρα δεν βοηθά την επαναπροσέγγιση με εκείνους που τράβηξαν αριστερά. Άλλωστε, ακόμα κι αν το έχουν μετανιώσει, δεν είναι έτοιμοι να ακούσουν κάποιον να τους λέει πόσο λάθος έκαναν...

  * Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του NEWS 24/7.

 • Η γηπεδική κατάντια ξεκινά από την κούνια

  Η γηπεδική κατάντια ξεκινά από την κούνια

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Χρήστος Δεμέτης | Ημερομηνία: 2018-03-12 11:55:06 | Πηγή: News247

  Τούμπα όλα. Τούμπα όλα τα αυτονόητα. Διασυρμός , σα να βλέπεις σε επανάληψη την ίδια αποκρουστική ταινία. Επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που δεν έχει πια κανένα νόημα.

  Παράγοντες ομάδων που λειτουργούν ως παράγοντες αποσταθεροποίησης και εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων. Νόμοι που εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Οπαδοί που διψούν για αίμα. Οπαδοί που καυχιούνται για το ποιός έχει τον πιο "άντρα" πρόεδρο. Και κάποιοι φίλαθλοι που έχουν απηυδήσει. Οι περισσότεροι ίσως έχουν απηυδήσει, γι' αυτό και εγκαταλείπουν τα γήπεδα.

  Το κακό με το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι διπλό. Από τη μια ακολουθεί σε μεγαλύτερο βαθμό τη μοίρα των πολιτικών πραγμάτων: Απαξίωση. Παράγοντες μηδαμινού κύρους, οργανωμένες ομάδες τραμπούκων, ανομία και μίσος.

  Και το δεύτερο κακό, συνδέεται με τη γενικότερη παθογένεια  του ελληνικού αθλητισμού, από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες ως τα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα: Έλλειψη παιδείας.

  Τι εννοώ; Πολύ απλά, ότι ο Έλληνας, ο νεοέλληνας, δεν έχει μάθει να χάνει. Δεν έχει μάθει από τα παιδικά του χρόνια να χάνει.

  Η κατάντια  ξεκινάει από τις κερκίδες των γονιών. Από τα παιδικά πρωταθλήματα, από τα μικρά παιδιά που - αν χάσουν -  θα τους κάνουν να νιώθουν ταπεινωμένοι στο ίδιο τους το σπίτι και κάπως έτσι, προτιμούν να είναι οι αιώνιοι "αδικημένοι".

  Παιδιά που  αν έρθουν δεύτεροι νιώθουν χαμένοι. Παιδιά που δεν έχουν μάθει πως η προσπάθεια μετράει περισσότερο από το αποτέλεσμα. Πως ένα πυροτέχνημα δεν είναι η επιτομή της επιτυχίας. Πως τα πραγματικά καλά αποκτούνται με κόπο και διαρκή εξέλιξη, αλλά και με ευγενή ανταγωνισμό, με υγιή συναγωνισμό.

  Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή, λένε οι αμερικανοί. Στην Ελλάδα όμως, κανείς δεν αντέχει να είναι ηττημένος. Πώς να το κάνουμε; Έχουμε μάθει να επιβιώνουμε χωρίς αντίδραση εδώ και εννέα χρόνια σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, αλλά ξεσηκώνουμε το σύμπαν για ένα οφσάιντ.

  Αυτή η κουλτούρα έχει περάσει παντού. Στους αγώνες αθλητικών επιδείξεων με παιδιά δημοτικού, στις πανελλαδικές εξετάσεις, στους χώρους εργασίας. Πολίτες με σύνδρομο άγχους και στρες από τα πέντε τους χρόνια. Θύματα μίας κοινωνίας που τους οδηγεί να υποτάσσονται στην κερκίδα που ορκίζεται στο μίσος.

  Κάπου αλλού, σε ένα παράλληλο σύμπαν, οι οπαδοί της γερμανικής Ζανκτ Πάουλι στήνουν πάρτι υποβιβασμού όταν πέσει κατηγορία η ομάδα τους. Κάνουν φιέστες για τα δικαιώματα των γκέι και της ΛΟΑΤ κοινότητας, κάνουν δράσεις κοινωνικής απήχησης για τα άτομα που βάλλονται από την κρίση.

  Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα βήματα είναι ελάχιστα και μετρημένα (ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνουν οι Radical Fans United - μια ανοιχτή πρωτοβουλία οπαδών από διάφορες ομάδες από όλη την Ελλάδα). Και ναι, δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι δεν έχουν καν ακούσει γι' αυτούς.

  Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να υμνούμε τις  εξαιρέσεις, μόνον και μόνον για  να "βγάζουμε λάδι" τον κανόνα της παθογένειας.

  Ας μη γελιόμαστε: Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία συνολικά, δεν θα πάμε πουθενά.

  Γιατί η εξυγίανση στον αθλητισμό ξεκινά από το σπίτι. Για την ακρίβεια, ξεκινά από την κούνια.

  ΥΓ. Όσο για τα έκτροπα της Τούμπας αλλά και τα έκτροπα που λογικά θα ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον; Η λύση είναι μία. Άμεση εφαρμογή των νόμων,  με ποινές ίδιες για όλους και με απόλυτη εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων, χωρίς διαφορετικές "ερμηνείες" ανάλογα με την κάθε περίπτωση, περίσταση ή συγκυρία. Αλλιώς, σε λίγους μήνες πάλι τα ίδια θα γράφουμε.

  *Ο Χρήστος Δεμέτης είναι αρχισυντάκτης του News 24/7

 • Μια αντίληψη που απειλεί την Δημοκρατία

  Μια αντίληψη που απειλεί την Δημοκρατία

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Σταμάτης Ζαχαρός | Ημερομηνία: 2018-03-12 11:12:36 | Πηγή: News247

  Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, περιγράφει με τον πλέον εύστοχο τρόπο το θεμελιώδες πρόβλημα της χώρας. Σε μέτρηση της κοινής γνώμης που διενήργησε η εταιρεία Prorata οι ίδιοι οι πολίτες αμφισβητούν την αναγκαιότητα της απόλυτης προστασίας των θεσμών.

  Με ή χωρίς μνημόνιο και υπό οποιεσδήποτε οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, η αντίληψη αυτή μοιάζει να απειλεί τη δημοκρατία. Πολλώ δε μάλλον αν όλ’ αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον πόλωσης και διαρκούς επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. 

  Το ερώτημα που θέτει η εταιρεία δημοσκοπήσεων με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis (σκάνδαλο όπως το χαρακτηρίζει η εφημερίδα), είναι το εξής: “Μεταξύ των δύο στόχων, εσείς ποιό πιστεύετε ότι είναι ο πιο σημαντικός”; Οι επιλογές που δίδονται είναι δύο: Η κάθαρση και η προστασία των θεσμών, με την κάθαρση να λαμβάνει το 60% των απαντήσεων και τους θεσμούς να υποστηρίζονται μόλις από το 30% ενώ υπάρχει και ένα 10% που “δεν ξέρει, δεν απαντά”!

  Είναι προφανές ότι το ερώτημα διλημματικού χαρακτήρα, θα παρήγαγε και απαντήσεις υπέρ της κάθαρσης. Οι πολίτες συναισθηματικά φορτισμένοι από το πολιτικό κλίμα αλλά και έχοντας νωπές τις μνήμες από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα του πρόσφατου παρελθόντος, είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν λίγη ή περισσότερη από την προστασία των θεσμών, προκειμένου να υπάρξει επιτέλους κάθαρση. 

  Η κάθαρση όμως χωρίς ανεξάρτητους και ισχυρούς θεσμούς είναι απλά μια φενάκη. Οι ίδιοι οι θεσμοί είναι οι μηχανισμοί που μπορούν να αποτρέψουν φαινόμενα διαφθοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει αμφισβήτηση ή κατάλυση των θεσμών, τα φαινόμενα διαφθοράς πολλαπλασιάζονται.

  Φαίνεται ότι οι πολίτες ξέχασαν γρήγορα ηγέτες τύπου Τσαουσέσκου ή Πινοσέτ αν προτιμάτε. Δεν νοιάζονται ούτε καν για τα αποτελέσματα της διάλυσης των θεσμών από τον Μαδούρο. Αν όμως από το 1748 που ο Μοντεσκιέ δημοσίευσε το “Πνεύμα των Νόμων” μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να αντιληφθούμε την σημασία της διάκρισης των εξουσιών για το πολίτευμα, κάτι στραβό συμβαίνει στη χώρα. 

  Έχοντας απογοητευθεί από τις επιδόσεις των θεσμικών οργάνων της πολιτείας, οι πολίτες μοιάζουν πρόθυμοι να ανταλλάξουν λίγη η περισσότερη από την ισχύ και ανεξαρτησία τους, δοκιμάζοντας μια άλλη μορφή επιβολής του νόμου. Ποιος όμως θα είναι αυτός που θα αποφανθεί τελικά για τα σκάνδαλα ή για την υπόθεση Novartis, αν όχι η δικαιοσύνη; Σε μια χώρα καθημαγμένη από τις άστοχες πολιτικές δεκαετιών, τέτοιοι πειραματισμοί είναι επικίνδυνοι. 

  Το ερώτημα “θεσμοί ή κάθαρση”, είναι ένα ψευτοδίλημμα, για να δανειστώ την αγαπημένη φράση του ΚΚΕ. Ασχέτως αν έπρεπε ή όχι να τεθεί, οι πολίτες μοιάζουν πρόθυμοι να απαντήσουν και η απάντηση που δίνουν είναι εφιαλτική. Η προστασία των θεσμών δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Είναι η βάση του πολιτεύματος και η δικλείδα που μας προστατεύει από αυθαιρεσίες των κυβερνώντων, των ισχυρών ή ακόμη και των σκευωρών. Αν θέλουμε πραγματική κάθαρση, μόνη μας επιδίωξη θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των θεσμών. Δημοκρατία χωρίς θεσμούς πραγματικά δεν νοείται.

  (Φωτογραφία: Sooc)

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).

 • Η ορντινάντσα του Σαμαρά

  Η ορντινάντσα του Σαμαρά

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Βαγγέλης Δεληπέτρος | Ημερομηνία: 2018-03-12 08:06:21 | Πηγή: News247

  Οι διάφορες εκπομπές τύπου survivor και masterchef, όπως και τα πρωινάδικα και τα μεσημεριανάδικα, υπαγορεύουν μοντέλα επικοινωνίας όπου κυριαρχεί η εξυπνακίστικη ατάκα και εξοστρακίζεται κάθε ουσιαστικός διάλογος.

  Όταν μάλιστα το πολιτικό προσωπικό δεν έχει αρχές και βολεύεται με κραυγές επειδή δεν έχει να επιδείξει συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο ή θέλει να το αποκρύψει κρατώντας το στο ημίφως, τα τηλεοπτικά μοντέλα επιβάλλονται, κάνοντας την πολιτική συζήτηση κυριολεκτικά σαν τα μούτρα τους.

  Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση του βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σταμάτη που διεκδικώντας λίγα λεπτά δημοσιότητας, όποτε του δοθεί ευκαιρία προκαλεί και τη λογική και τους δημοκρατικούς κανόνες. Γιατί πορευόμενος σαν ορντινάτσα του Αντώνη Σαμαρά επιχειρεί διαρκώς να κρατά στον αφρό την σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ αφήνοντας βέβαια σε δεύτερο πλάνο την εντελώς ακροδεξιά ρητορική της.

  Εξού και η παρέμβασή του υπέρ Ερντογάν τον οποίο θεωρεί αξιόπιστο και... ειλικρινή πολιτικό και τον οποίο πιστεύει “περισσότερο από τον Τσίπρα”.

  Γιατί οι ακροδεξιοί μπορεί να παριστάνουν τους ακραιφνείς πατριώτες και τους εγγυητές της ορθής “πατριωτικής” στάσης στα εθνικά, αλλά στην πραγματικότητα, διαχρονικά, χρησιμοποιούν τα εθνικά ζητήματα απολύτως ιδιοτελώς: κερδίζουν πρόσκαιρα και μικροκομματικά ό,τι μπορούν, ενώ ταυτοχρόνως η χώρα πληρώνει ακριβά τη ρητορική τους οδηγούμενη σε ήττες.

  Για αυτά βέβαια δεν μιλούν οι Σταμάτηδες. Ούτε για την πραγματική ουσία της τακτικής τους σε αυτή τη φάση που είναι η δημιουργία εντάσεων και προβλημάτων για τα οποία δεν έχουν απαντήσεις και λύσεις. Γιατί ακόμα και αυτοί καταλαβαίνουν ότι εάν αποκάλυπταν ότι στόχος τους είναι να στρώσουν το έδαφος για να υπάρξει δεξιότερα της ΝΔ το “δικό τους κόμμα” δεν θα τους ακολουθούσαν παρά ελάχιστοι.

  Λιγότεροι αυτή τη φορά ακόμα και από εκείνους που τους ακολούθησαν το 1993 όταν έριξαν την κυβέρνηση της ΝΔ για να δημιουργήσουν (και τότε!)στα δεξιά της την Πολιτική Άνοιξη. Και βέβαια λιγότεροι από εκείνους που ακολούθησαν το 1977 τον... κόντε Θεοτόκη στην πρώτη προσπάθεια να υπάρξει “σοβαρό” ακροδεξιό κόμμα πλάι στην “καραμανλική Νέα Δημοκρατία”.

  Ενδεικτική πάντως της αξίας που έχουν οι δηλώσεις και οι εκτιμήσεις του Δημ. Σταμάτη και των άλλων εξαπτέρυγων του Σαμαρά είναι ότι πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τον Μάιο του 2016, σε μια άλλη “σοβαρή” τηλεοπτική του εμφάνιση είχε... προβλέψει ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έξω και πέρα από απειλές, θα γίνει πρωθυπουργός την άνοιξη του 2017”, δηλαδή πέρυσι!

  Υποθέτω ότι και αυτή είναι μία ακόμα “πολιτική” δήλωση που ο Σταμάτης και οι Σαμαρικοί θέλουν να ξεχάσουν. Όπως ό,τι έχουν πει από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στην πολιτική μέχρι σήμερα. Γιατί όπως φαίνεται το 'χουν συνήθειο να πέφτουν έξω.

  Για να λέμε πάντως και του στραβού το δίκιο, ο Σταμάτης όπως και ο Σαμαράς, έχει μια αναμφισβήτητη ικανότητα: να επανέρχεται κάθε τόσο -παρά τις αποτυχίες- στο προσκήνιο, μέσα από υπόγειες διεργασίες και επαφές.

  Γιατί, όπως φαίνεται, οι πατενταρισμένοι ακροδεξιοί και τα δίκτυά τους, έχουν πάντα πέραση σε ορισμένους κύκλους.

  *Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.

 • Η πιπίλα του νεοφιλελευθερισμού

  Η πιπίλα του νεοφιλελευθερισμού

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Χάρης Παυλίδης | Ημερομηνία: 2018-03-10 08:39:53 | Πηγή: News247

  Δεν ξέρω που ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έκαναν πάρτυ στο δημόσιο, όπως είπε ο βουλευτής του κόμματος του από τη Θεσσαλονίκη, ονόματι Λαζαρίδης, αλλά θα είχε πάει για τσιγάρα στο περίπτερο και ως εκ τούτου απουσίαζε από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ασθενής μνήμη ή μήπως όλα αυτά που λέγονται απευθύνονται σε μια ασθενούσα κοινωνία; Η ψυχιατρική θα ασχοληθεί κάποτε, ελπίζω, με όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη χώρα.

  Επί της παρούσης καλό θα ήταν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και των άλλων... προοδευτικών δυνάμεων να φρεσκάρουν λίγο τις γνώσεις τους και ανατρέχοντας στην πλούσια βιβλιογραφία περί φιλελευθερισμού να ξεκαθαρίσουν στα μυαλά τους ορισμένες βασικές έννοιες. Θα τους ήταν χρήσιμο γιατί εκτείθενται όταν κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για νεοφιλελελευθερισμό, την οποία μάλιστα παρουσιάζουν περίπου ως μολυσματική νόσο, αφού δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μια και ο νεοφιλελευθερισμός πωλείται- ειδικά στην Ελλάδα- ως πιπίλα. Εκτός κι αν όλοι αυτοί οι «προοδευτικοί» κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Για να το εξηγήσω ψυχαναλυτικά προφανώς χρειάζονται οι ίδιοι θεραπεία γιατί αφού χρησιμοποιούν τον νεοφιλελευθερισμό ως πιπίλα, πιθανότητα είναι καθηλωμένοι στο στοματικό στάδιο.

  Άραγε σε ποιο πολιτικό κείμενο περί νεοφιλελευθερισμού οι φόροι αυξάνονται αντί να μειώνονται; Σε ποιο νεοφιλελεύθερο πόνημα προσλαμβάνονται από τα παράθυρα και από τους φεγγίτες συμβασιούχοι παντός είδους; Ποιος νεοφιλελεύθερος συμβάλλει στην αύξηση των δραστηριοτήτων του κράτους αντί στον περιορισμό τους, της γραφειοκρατίας και τις αύξησης των δημοσίων δαπανών; Και τέλος η νεοφιλελεύθερη πολιτική από που και έως που συσχετίζεται με τα μνημόνια όταν τα μέτρα που λαμβάνονται κατά την εφαρμογή τους απηχούν ένα άκρως συντηρητικό μοντέλο οικονομίας; Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε είναι νεοφιλελεύθεροι, ή μήπως συντηρητικοί πολιτικοί (αυτό που λέμε στην ημεδαπή «λαϊκή δεξιά») που πιστεύουν στον μεγάλο δημόσιο τομέα και στη μεγάλη φορολογία της μεσαίας τάξης;

  Είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν είναι η Νέα Δημοκρατία. Δεν ήταν ποτέ ούτε είναι νεοφιλελεύθερο κόμμα. Δεν το έδειξε όταν κυβερνούσε και σε πολλές περιπτώσεις έβαλε τα... θεμέλια ώστε η σημερινή κυβέρνηση να έχει άλλοθι για αυτά που κάνει στην οικονομία. Μα αφού δεν είναι όλα αυτά, τότε γιατί κατηγορείται η Νέα Δημοκρατία ότι ευθύνεται για όλα αυτά και για όσα προτίθεται ότι θα κάνει όταν οι ψηφοφόροι διαπράξουν το... λάθος να τους εμπιστευθούν; Γιατί είναι νεοφιλελεύθερη, άρα ένοχη! Δηλαδή; Τρέχα γύρευε. Ούτε και οι ίδιοι ξέρουν, γιατί αν ήξεραν δεν θα έλεγαν τέτοιες ανοησίες. Και το χειρότερο δεν θα τις πίστευαν και κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία που αισθάνονται ενίοτε την ανάγκη να απολογούνται με αποτέλεσμα να εμφανίζουν την κεντροδεξιά ως ένα πολιτικό χώρο που ετεροπροσδιορίζεται από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

  Εν ολίγοις η Νέα Δημοκρατία δεν είναι νεοφιλελεύθερο κόμμα. Θα μπορούσε όμως να γίνει φιλελεύθερο υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό όμως ενοχλεί και φοβίζει. Ενοχλεί τους απέναντι, γιατί θα καταρρεύσουν οι μύθοι, αλλά φοβίζει και κάποιους μέσα στην κεντροδεξιά γιατί θα χάσουν τα «πελατάκια». Ξεκάθαρα: Η παρέμβαση του κράτους στην Υγεία και στην Παιδεία, στη στήριξη των κοινωνικών προγραμμάτων, η ελεύθερη λειτουργία της οικονομίας με βάση τις αρχές της αγοράς, η δραστική μείωση των φόρων, οι ιδιωτικοποιήσεις και η δραστική μείωση του κράτους, αλλά και ο σεβασμός στις ατομικές ελευθερίες και στην ατομικότητα δεν είναι νεοφιλελευθερισμός. Είναι η κοινή λογική. 

  * Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

 • Η γέννηση της Νέας Δεξιάς

  Η γέννηση της Νέας Δεξιάς

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Λευτέρης Αρβανίτης | Ημερομηνία: 2018-03-10 08:31:17 | Πηγή: News247

  Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στον Αύγουστο του 2015, για να θυμηθούμε πως έφυγε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς. Έχασε σε μια μάχη που δεν επέλεξε να δώσει και που συνειδητά δεν ήταν ο ίδιος ο αρχηγός. Τα πρόσωπα του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα ήταν δήμαρχοι, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι. Σίγουρα όμως όχι ο Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέχεια μπήκε θέμα ηγεσίας από τους καραμανλικούς του κόμματος και μετά από μια προεκλογική περίοδο παρωδία, την ηγεσία ανέλαβε ο υποψήφιος με τις πλέον αδύναμες καταβολές και βασική νομιμοποίηση  τη συγγενική σχέση του με ένα εκ των ιδρυτών του οίκου.

  Υπό το βάρος της πλέον βαριάς ήττας της Νέας Δημοκρατίας  καθώς το δημοψήφισμα άγγιξε τον πυρήνα της ταυτότητας  του κόμματος, υπήρξε αδυναμία ανασυγκρότησης  και πραγματικής μάχης στο εσωτερικό  προκειμένου να σχεδιαστεί το μέλλον της συντηρητικής παράταξης.

  Επειδή όμως τα χρόνια περνούν και τα σενάρια για αριστερή παρένθεση απομακρύνονται, έρχονται δύο γεγονότα να επιταχύνουν εξελίξεις στη δεξιά πολυκατοικία. Το Μακεδονικό προσφέρει το ιδεολογικό υπόβαθρο γέννησης της Νέας Δεξιάς, που μπορεί να περιλαμβάνει μνημονιακούς, αντιμνημονιακούς, κεντροδεξιούς και ακροδεξιούς που ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Η υπόθεση Novartis από την άλλη συσπειρώνει όλο εκείνο το στελεχιακό δυναμικό των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, που θεωρούν θεσμικό ατόπημα τη μη ομαλή εναλλαγή της εξουσίας και κυρίως χτύπημα στον πυρήνα του αστικού πολιτισμού μας, την ανυπαρξία ασυλίας στις ατασθαλίες των ελίτ.

  Κοντά στα δύο αυτά γεγονότα, προστίθενται και κάποια μικρά, αλλά κρίσιμα συστατικά για τη γέννηση της Νέας Δεξιάς: α) Υπάρχει ένα κόμμα που αποτελεί τη βασική μήτρα και στο παρελθόν έχει στεγάσει από χουντοβασιλικούς μέχρι φιλελεύθερους μάνατζερ.  β) Το κόμμα αυτό έχει διασπαστεί, αλλά ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί αυτό οργανωτικά. Είναι προφανές ότι οι οπαδοί του μεσαίου χώρου, θεωρούν πως θα ξυπνήσουν από τον εφιάλτη και το ΛΑΟΣ θα έχει αποχωρήσει από τη ΝΔ. γ) Υπάρχει ηγέτης και αυτός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Με το άρθρο στους FT καθόρισε μάλιστα τη γραμμή, καθώς καταγγέλλει τη πολιτική δίωξη των αντικομμουνιστών από τους οπαδούς Λατινοαμερικάνικων καθεστώτων. δ) Πάντα στη γέννηση νέων πολιτικών φορέων, βρίσκεται ένας άνθρωπος με κύρος, διαφορετικών καταβολών, που πείθεται ότι ήρθε η ώρα μπροστά στον εθνικό κίνδυνο να υπερβεί τις ιδεολογικές αγκυλώσεις. Και όπως καλά καταλάβατε αυτός είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. ε) Και φυσικά υπάρχει και ένας εχθρός που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καταρχήν γιατί έκανε ρεσάλτο στην εξουσία και προφανώς γιατί στο μυαλό τους φαντάζει μετεξέλιξη του ΕΑΜ.

  Προφανώς η αδυναμία του Κυριακού Μητσοτάκη να ηγηθεί πυροδότησε εξελίξεις και δημιούργησε ανασφάλεια για την επάνοδο στην εξουσία. Όσο όμως κι αν φαίνεται οξύμωρο βασικός καταλύτης στις εξελίξεις αυτές δεν είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η ταυτοτική αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ που μετατοπίζει όλο το πολιτικό φάσμα προς τα Δεξιά. Για να το πω μπακαλίστικα, αν η ριζοσπαστική αριστερά εφαρμόζει την πολιτική του ΔΝΤ με ανθρώπινο πρόσωπο, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον θα υποχρεωθεί να παραδώσει τα κλειδιά σε μια πρωτογονική Δεξιά που θα φλερτάρει ακόμη και με εθνικοσοσιαλιστικές αναφορές.

  Είμαστε επομένως  πολύ κοντά να ζήσουμε μια επανάληψη της τριετίας 2012-2015, με πιο σκληρούς όρους, κοινούς πρωταγωνιστές και αβέβαιο αποτέλεσμα.

  *Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη.

 • Οι μετανάστες της... Ελβετίας

  Οι μετανάστες της... Ελβετίας

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Λίλυ Σπυροπούλου | Ημερομηνία: 2018-03-09 17:34:05 | Πηγή: News247

  Σήμερα, παρά το γεγονός ότι η κρίση δημιούργησε μια νέα γενιά μεταναστευτικού κύματος από νέους και μεσήλικες, μορφωμένους εν πολλοίς ανθρώπους, σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, παρουσιάστηκε το παράδοξο φαινόμενο – ελληνική πατέντα μετανάστευσης (κατά το λαϊκότερον.... «λαμογιά»)- της μετανάστευσης στην Ελβετία!

  Και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, που έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης....η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα που σου έρχεται στο νού όταν σκέφτεσαι ξενιτιά, μετανάστευση, αναγκαστική αποχώρηση από την « Αχ πατρίδα μας γλυκιά..» που έλεγε το ομώνυμο άσμα...

  Μόνο που οι σύγχρονοι μετανάστες δεν έχουν καμία σχέση με όσους φεύγουν για μια καλύτερη τύχη. Είναι οι έξυπνοι. Ή, οι πιο πονηροί. Ή όσοι πρόλαβαν. Ή όσοι μπόρεσαν. Και σίγουρα, όσοι είχαν όχι μόνο «τα κοννέ», αλλά και τους οβολούς....

  Ετσι, σήμερα, το ελβετικό τοπίο έχει διάσπαρτους Ελληνες της «οικονομικής ή φοροδιαφυγικής ή της καταχρεωμένης διασποράς», οι οποίοι προτίμησαν να εγκαταλείψουν τον μεσογειακό ήλιο, για  να απολαύσουν και να διασωθούν πίσω από την ουδετερότητα της γνωστής για τον τραπεζικό πλούτο χώρας της κεντρικής Ευρώπης.

  Αδιαφορώντας παντελώς για την υστεροφημία του ονόματος που σε πολλές περιπτώσεις είχαν με κόπο χτίσει προηγούμενες γενιές , καθώς και για το επιχειρηματικό ήθος, διάφορες πασίγνωστες οικογένειες, απαρτίζουν πλέον το ελληνικό lobby της Ζυρίχης, Γενεύης, Λουγκάνο...

  Την ίδια στιγμή, εκποιούνται προσωπικές τους περιουσίες, όπως τεράστιες υπερπολυτελείς βίλες ( όπως στην περίπτωση του Αγούδημου, η «οικία» της Γλυφάδας που ξεκινάει στον πλειστηριασμό με τιμή άνω των 2 εκατ ευρώ) ή αυτοκίνητα ( Porsche, Chrysler και άλλα αντίστοιχα), πίνακες ζωγραφικής, πανέμορφα εξοχικά .....Παράλληλα, εκρεμμούν αποφάσεις για συλλήψεις ατόμων....που ήδη φρόντισαν να είναι σήμερα εκτός Ελλάδος και να ζουν με τα απείρως περισσότερα των πλειστηριαζόμενων περιουσιακών τους στοιχείων αποθέματα.

  Η ιστορία των πλειστηριασμών που άρχισε επιτέλους να αποδίδει, με κινητήρια δύναμη το φόβο, σε όσους παρέμειναν Ελλάδα, έκανε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να σπεύσουν στην τράπεζα, ανακαλύπτοντας ξαφνικά διαθέσιμη ρευστότητα στα χρηματοκιβώτιά τους και ζητώντας αυτοβούλως μια ρύθμιση...

  Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, διάφορα ευτράπελα συνέβησαν. Από την προσπάθεια μεγάλων και ισχυρών ανδρών να αναστείλουν τους πλειστηριασμούς ( όπως η περίπτωση του Στ. Ψυχάρη που επικαλέσθηκε έως ότι είναι παράνομη η δημοπρασία του εξοχικού του στο Πόρτο Χέλι – που τελικά αγοράστηκε από Ελβετούς- καθώς μεγάλο μέρος της είναι...δασικό!).

  Ενα άλλο παραδειγμα, είναι η αποτυχημένη προσπάθεια της οικογένειας Ανδριόπουλου να μπλοκάρει πλειστηριασμό ακινήτων της, δημιουργώντας προβλήματα στο ξενοδοχείο Laktiras στην Κω. Ευτυχώς, η ιστορία είχε αίσιο τέλος. Το ξενοδοχείο περνάει στην Atlantica, κυπριακών συμφερόντων εταιρία , της οικογένειας Νικολαϊδη, η οποία συνεργάζεται στενά μ ετην Τui και διαχειρίζεται πάνω από 20 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, Κύπρο , Αίγυπτο και αλλού.

  Η Αtlantica αγόρασε την Πέμπτη το ξενοδοχείο, καταβάλλοντας 62,9 εκατ ευρώ (υψηλότερη από 7 προσφορές που υποβλήθηκαν) και με το ποσό αυτό θα υπερκαλύψει τις οφειλές της Laktiras σε τράπεζες και δημόσιο.

  Ο πρώην ιδιοκτήτης της Laktiras, κ. Ανδριόπουλος, προσπάθησε με κάθε μέσο να προσφύγει επιδιώκοντας την αναστολή των πλειστηριασμών, αλλά η τρίτη και τελευταία προσπάθειά του, απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.

  Αν κάτι είναι αισιόδοξο, είναι ότι με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τέλειωσαν τα ψέματα. Στρατηγικοί, πονηροί και άλλης μορφής κακοπληρωτές, μετράνε πλέον αντίστροφα...

 • Minestrone

  Minestrone

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Χάρης Παυλίδης | Ημερομηνία: 2018-03-09 15:16:00 | Πηγή: News247

  Θα πάρει καιρό μέχρι να μάθουμε αν η κεντροδεξιά θα σχηματίσει κυβέρνηση, αν ο Λουίτζι ντι Μάιο θα επιλέξει κυβερνητικό εταίρο στη κεντροδεξιά ή στην κεντροαριστερά, ή αν ο Πρόεδρος Ματαρέλα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Τζεντιλόνι να συνεχίσει προκειμένου να οδηγήσει την Ιταλία σε νέες εκλογές. Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται ο «πεντάστερος» ντι Μάιο να συμμαχήσει με βουλευτές της κεντροαριστεράς και έτσι να σχηματίσει αυτός κυβέρνηση. Λίγο ασθενές αυτό το σενάριο, αν και συζητιέται μεταξύ των δημοσιογραφικών κύκλων, αφού ο Ρέντσι παραιτήθηκε μεν αλλά δεν φεύγει αν προηγουμένως δεν διασφαλίσει και την παραμικρή πιθανότητα να μη γίνει κάτι τέτοιο.

  Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος να προωθήσουν στην ηγεσία της κεντροαριστεράς τον Κάρλο Καλέντα. Ποιος είναι ο Καλέντα; Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, ένα απολύτως επιτυχημένο υπουργό, ο οποίος μάλιστα δεν είναι μέλος του κόμματος! Θα γίνει όμως με βάση την παρέμβαση που έκανε πριν από λίγες ώρες μέσωTwitter: «Αύριο θα γραφτώ στο Δημοκρατικό Κόμμα. Δεν χρειάζεται ένα νέο κόμμα. Πρέπει να εργαστούμε για να ανακάμψει εκείνο που ήδη υπάρχει», έγραψε χαρακτηριστικά.

  Εφόσον ο Καλέντα καταφέρει να ανακόψει το ρεύμα φυγής βουλευτών προς το Κίνημα των 5 Αστέρων, τότε ο Λουίτζι ντι Μάιο δεν θα έχει καμία ελπίδα να γίνει ο νεώτερος πρωθυπουργός της Ιταλίας, αφού όλα δείχνουν ότι κανένα από τα ισχυρά κόμματα της κεντροδεξιάς δεν θα μπει στον πειρασμό να συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Τις όποιες ελπίδες του διέψευσε τόσο ο Σαλβίνι της Λέγκα, που βλέπει τις μετοχές του να αυξάνονται στο χρηματιστήριο της κεντροδεξιάς, όσο και ο Μπερλουσκόνι ο οποίος παραμένει στην ηγεσία της Φόρτσα Ιτάλια και παράλληλα στηρίζει τον Σαλβίνι και εγγυάται την ενότητα των τεσσάρων κομμάτων που συγκροτούν τη συμμαχία.

  Τούτων δοθέντων προκύπτει κι ένα σενάριο που δεν αποκλείται να δει θετικά το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο χρειάζεται χρόνο για να συνέλεθει από το σοκ της πιο βαριάς ήττας στην ιστορία του. Η κεντροδεξιά ως πρώτο κόμμα να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, προχωρώντας άμεσα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Προφανώς το εγχείρημα παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες θα είναι αυτές που θα προκύψουν εντός της Βουλής και της Γερουσίας καθιστώντας το χρόνο παραμονής της κυβέρνησης από λίγο έως ελάχιστο. Άλλωστε στην Ευρώπη δεν θα άρεσε να γίνει πρωθυπουργός ο Σαλβίνι, που εκτός των άλλων δεν κρύβει τη σχέση του με τον Πούτιν. 

  Σε κάθε περίπτωση η ασάφεια και η αβεβαιότητα θα συνεχισθούν και τις επόμενες εβδομάδες. Η κεντροαριστερά είναι προφανές ότι θα ταλαιπωρηθεί μέχρι να αποφασίσει αν θα αφεθεί στα χέρια του Καλέντα ή κάποιου από την αριστερή πτέρυγα, ενώ η κεντροδεξιά με ηγέτη πλέον τον Ματέο Σαλβίνι θα επιδιώξει να ξαναφέρει κοντά της τον ιταλικό νότο και τη Σικελία, περιοχές που παραδοσιακά αποτελούσαν προπύργιο της χριστιανοδημοκρατίας.

  Όσο για τον Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο ήρθε όπως λένε στην Ιταλία για να μείνει, τα δύσκολα θα αρχίσουν από τη στιγμή που κληθεί να κυβερνήσει. Ήδη στη Ρώμη κυκλοφορεί ευρέως υπό μορφή ανεκδότου η ομοιότητα που παρουσιάζει η περίπτωση του Λουίτζι ντι Μάιο με αυτή του Αλέξη Τσίπρα. Εν ολίγοις όσα έλεγε για την Ευρώπη, την ευρωζώνη, τα επιδόματα, τους μισθούς, τις συντάξεις και τους φόρους, θα πρέπει να τα ξεχάσει γρήγορα στην περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει. Και εκεί ποντάρουν στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά προκειμένου να ανακτήσουν τους ψηφοφόρους τους. 

  * Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

 • 7+1 λόγοι ανησυχίας ενόψει 'καθαρής εξόδου'

  7+1 λόγοι ανησυχίας ενόψει 'καθαρής εξόδου'

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Σταμάτης Ζαχαρός | Ημερομηνία: 2018-03-09 11:40:26 | Πηγή: News247

  Η καθαρή έξοδος είναι το άγιο δισκοπότηρο της Κυβέρνησης. Η φιλοσοφική λίθος που πιστεύουν ότι μπορεί να μετατρέψει μια προδιαγεγραμμένη (από τα γκάλοπ)  ήττα σε περήφανη νίκη της Κυβέρνησης της αριστεράς. Στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι λογικό να επενδύουν σ’ αυτή και εδώ που τα λέμε, η πρόσφατα εκπεφρασμένη άποψη του Γ. Δραγασάκη εμπεριέχει στοιχεία αλήθειας. Η χώρα θα πρέπει να “ενηλικιωθεί” και να βασιστεί σε ίδιες δυνάμεις, μακριά από το προστατευτικό περιβάλλον των προγραμμάτων διάσωσης.

  Μια επιτυχής έκβαση του συγκεκριμένου σχεδίου, έκτος του ότι θα έκανε τον Γ. Στουρνάρα να φάει το καπέλο του αλά Τζον Ρόμπαξ, θα σήμαινε και πολλά για την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα υλοποιώντας τις δεσμεύσεις των προγραμμάτων προσαρμογής. Αντίθετα με τις παλαιότερες πεποιθήσεις των συντρόφων, η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών θα επιταχύνει την επιστροφή στην κανονικότητα και θα δώσει το πράσινο φως σε επενδυτές και καταθέτες.

  Όσοι όμως πιστεύουν ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χωρίς το δίχτυ προστασίας που προσφέρει η τρόικα, θα είναι περίπατος στο πάρκο, καλό θα ήταν να αναλογιστούν διάφορους παράγοντες που μπορεί να μετατρέψουν το όνειρο σε εφιάλτη.

  Α. Αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κατάσταση των ίδιων των αγορών  ομολόγων.

  Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων. το υψηλό κόστος χρήματος είναι κάτι που έχουν σταθμίσει στην Κυβέρνηση. Το είπε περίπου ανοιχτά στους Δελφούς ο Φρ. Κουτεντάκης. Το πόσο ακριβό όμως θα είναι το χρήμα τους επόμενους 6-12 μήνες μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του ελληνικού εγχειρήματος. Ήδη οι επενδυτές “στοιχηματιζουν” ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει ως τον Ιούλιο στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Reuters. Το δρόμο τον έχει ήδη δείξει η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία  αύξησε τέσσερις φορές το βασικό επιτόκιό της στους τελευταίους 18 μήνες, με τη συνολική άνοδο να ανέρχεται σε μία ποσοστιαία μονάδα αλλά το ύψος του επιτοκίου (1% έως 1,25%) να παραμένει χαμηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο. Το σοκ της μετάβασης από το περιβάλλον των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων που μας δανείζουν οι τοκογλύφοι μέχρι το (ενδεχόμενα) υψηλό επιτόκιο των αγορών, ίσως να δυσκολέψει πολύ την προσπάθεια της Κυβέρνησης.

  Β. Πρόβλημα θα δημιουργήσει και μια αναταραχή στις κεφαλαιαγορές.

  Είδαμε ότι μόλις “φταρνίστηκε” λίγο η Wall st. την Φεβρουάριο, τα ελληνικά ομόλογα “κρυολόγησαν”. Η JP Morgan θεωρεί το “ξεπούλημα” των μετοχών του Φλεβάρη ως ασήμαντο γεγονός, συγκρινόμενο με αυτό που περιμένει για το προσεχές διάστημα. Ο επικεφαλής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της αμερικάνικης τράπεζας, Daniel Pinto αναμένει μία διόρθωση της τάξης του 30-40% εντός των επομένων 2-3 ετών. Εδώ που τα λέμε η αύξηση των επιτοκίων, οδηγεί συνήθως νομοτελειακά σε μια πτώση της αξίας των μετοχών.

  Γ. Οι μεγάλες καθυστερήσεις κόστισαν περισσότερο απ’ ότι πιστεύουμε και οι αγορές ‘μυρίζονται” το άγχος.

  Η Κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο “σέρνοντας” τους εταίρους σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις. Χρόνο που θα μπορούσε να έχει ανακτήσει την αξιοπιστία και ενδεχομένως το αξιόχρεο. Το “μαξιλάρι” στο οποίο υπολογίζουν στην Κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει ήδη χτιστεί με λιγότερη χρονική πίεση. Η χθεσινή κίνηση του ΥΠΟΙΚ να ανακοινώσει την πρόθεση της για αντικατάσταση τρίμηνων εντόκων γραμματίων που λήγουν σύντομα με μονοετές ομόλογο, είναι άκρως ανησυχητική. Δεδομένου ότι τα έντοκα γραμμάτια συνήθως εκδίδονται για την άντληση ρευστότητας, οι αγορές “μυρίζονται” ότι η Ελλάδα έχει (ή θα έχει σύντομα) ταμειακό πρόβλημα. Αν μη τι άλλο, θα αυξήσουν τα επιτόκια που ζητούν προκειμένου να αναλάβουν το συγκεκριμένο ρίσκο.

  Δ. Οι τράπεζες παραμένουν “αδύναμος κρίκος”.

  Ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα ανοίξει τις τράπεζες την επομένη του δημοψηφίσματος. Ακόμη και σήμερα περισσότερα από 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι παραμένουν στα στρώματα ενώ οι πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται αγκομαχώντας. Το τραπεζικό σύστημα πασχίζει να σταθεροποιηθεί αλλά είναι φανερό ότι η εμπιστοσύνη δεν έχει επιστρέψει. Η εποπτική αρχή δεν θέλει προβλήματα και δεν αποκλείεται για μια ακόμη φορά να μην εξαντλήσει την αυστηρότητα της σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι “μεγάλοι παίκτες’ δεν θα γνωρίζουν τι έχει συμβεί. Αναλόγως θα αξιολογήσουν και το ρίσκο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Άλλωστε ακόμη και αν είναι μικρή, η επίπτωση από το αυξημένο κόστος χρήματος λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ για τις τράπεζες (επειδή η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος), θα δημιουργήσει αναταραχές.

  Ε. Ο εμπορικός πόλεμος με τον οποίο απειλεί ο Trump, θα δημιουργήσει ένα λιγότερο ασφαλές περιβάλλον για “ανοίγματα”.

  Όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, o Trump μπορεί να μείνει στις απειλές ή να υποχωρήσει υπό το βάρος των αντιποίνων. Άλλωστε εμπορικός πόλεμος μα “εξαιρέσεις για τους φίλους” δεν μοιάζει ιδιαίτερα σοβαρός, δεδομένου ότι οι εχθροί των ΗΠΑ είναι λίγοι. Αν τον κηρύξει για μεμονωμένες χώρες τότε δεν είναι εμπορικός πόλεμος αλλά μονομερές εμπάργκο που λογικά θα σπάσουν διάφοροι καλοθελητές. Ωστόσο αν πράγματι υπάρξει κάποιου είδους αναταραχή στο διεθνές εμπόριο, το  timing δεν θα είναι ιδιαίτερα καλό για την Ελλάδα. Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο το περιέγραψε χθες χωρίς αναστολές: “η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία”. Η Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της διαβλέπει κίνδυνο “να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις".

  ΣΤ. Η Κυβέρνηση είναι επιρρεπής στην χαλάρωση ή και αναίρεση των μεταρρυθμίσεων.

  Μπορεί κεντρικά το “οικονομικό κογκλάβιο” να έχει λάβει απόφαση για “ιδιοκτησία του προγράμματος” και συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά υπάρχουν πλείστοι όσοι βουλευτές που κάνουν πρόβες παροχολογίας. Τα “αντίμετρα” δεν έχουν βγει ποτέ από το κεφάλι των κυβερνώντων ενώ τα πρόσφατα δείγματα γραφής αναφορικά με τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου ήταν τραγελαφικά και εξαντλήθηκαν σε προεκλογικού τύπου παροχές, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν εκλογές. Σε περιβάλλον χωρίς δίχτυ ασφαλείας δεν υπάρχουν 17ωρες διαπραγματεύσεις. Οι αγορές είναι ωμές και θα τιμωρήσουν άμεσα (με αύξηση επιτοκίων ή ακόμη και με άρνηση δανεισμού) αν μυριστούν ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται για ασωτίες.

  Ζ. Η αναιμική ανάπτυξη του 2017 προκαλεί ανησυχία.

  Κυρίως διότι οι προβλέψεις Κυβέρνησης και θεσμών έπεσαν εντελώς έξω. Υπάρχει προφανώς κάποιο “αλλεργικό σοκ” που προκαλείται στην ελληνική οικονομία και δεν κατορθώνει να αναπτυχθεί, παρά το γεγονός ότι ξεκινά από πολύ χαμηλό επίπεδο. Αν συνεχιστεί αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο, οι επενδυτές δεν θα θέλουν και τόσο να δώσουν τα χρήματα σε μια χώρα που μοιάζει με “πιθάρι των Δαναΐδων”.

  Η. Ενδεχόμενη γεωπολιτική αστάθεια θα καταστήσει αδύνατη την ομαλή επάνοδο στον διεθνή δανεισμό.

  Δεν είναι μόνο τα δικά μας εθνικά θέματα που μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή στην περιοχή. ήδη στρατοί συγκεντρώνονται με αφορμή της γεωτρήσεις στην Κύπρο. Ακόμη όμως και κάτι απλό, όπως ένα νέο θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την διαφαινόμενη ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού. Με δεδομένο ότι η όποια επάνοδος στην ανάπτυξη βασίστηκε στον τουρισμό, οι εξελίξεις είναι προδιαγεγραμμένες.

  Είναι φανερό ότι Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επηρεάσει όλες αυτές τις παραμέτρους. Μπορεί να κάνει ότι της αναλογεί και εν συνεχεία να προσεύχεται. Δεν είναι απίθανο να τα καταφέρει, αν βοηθήσουν και οι συγκυρίες. Και ο σχοινοβάτης άλλωστε δεν πέφτει συνέχεια, αλλά το δίχτυ ασφαλείας βρίσκεται εκεί για την ακραία περίπτωση που παραπατήσει. Η Κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στο αφήγημα της καθαρής εξόδου και αν δεν υποχωρήσει, θα πρέπει όλοι να πάρουμε βαθιά ανάσα και να το επιχειρήσουμε. Μιλάμε πάντως για έξοδο με κάθε κόστος. Η μόνη συμβουλή που αρμόζει είναι “ζακέτα να πάρεις”. 

  (Φωτογραφία: AP / Πέτρος Γιαννακούρης)

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).

 • Ο έρωτας του Βενιζέλου για τη ΝΔ δεν κρύβεται

  Ο έρωτας του Βενιζέλου για τη ΝΔ δεν κρύβεται

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Βαγγέλης Δεληπέτρος | Ημερομηνία: 2018-03-09 07:29:10 | Πηγή: News247

  Η προανακριτική για την υγεία που πρότεινε η ΝΔ ήταν να 'χαμε να λέγαμε. Να παραστήσει ότι έχει άποψη, να ισχυριστεί ότι δεν φταίνε μόνο οι δικές της κυβερνήσεις, να υπονοήσει ότι φταίνε και οι άλλοι, δηλαδή τελικά όλοι. Και δια της πλαγίας,αφού φταίνε όλοι, να στείλει το μηνυματάκι ότι δεν χρειάζεται και πολύ ψάξιμο η υπόθεση και όλοι πρέπει να αθωωθούν.

  Με άλλα λόγια και επειδή ήταν δεδομένο ότι για να γίνει δεκτή η πρόταση έπρεπε να έχει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να την υπερψηφίσουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που όλοι γνωρίζαμε ότι δεν θα το έκαναν, η αξία της πρότασης ήταν νέτα σκέτα συμβολική. Μια συμβολική κίνηση ενταγμένη στους επικοινωνιακούς χειρισμούς του επιτελείου της ΝΔ που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχει να δείξει και πολλές επιτυχίες.

  Για αυτόν τον λόγο το βασικό μέλημα των υπόλοιπων κομμάτων ήταν να στείλουν -επίσης συμβολικά- το δικό τους μήνυμα: Να υψώσουν ή να χαμηλώσουν τους τόνους, να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν, να μείνουν στην ψηφοφορία ή να αποχωρήσουν, ή ακόμα να προσπαθήσουν να αναζητήσουν ένα συμβολικό... τρίτο δρόμο, ρίχνοντας στην κάλπη ένα “δικό” τους ψηφοδέλτιο, εκτός των κανονικών με το ναι” και το “όχι”.

  Αυτό βέβαια που το επέλεξε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επί της ουσίας είναι άκυρο αλλά δίνει μια κάποια δυνατότητα συμβολικής διαφοροποίησης και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που έστω και θεωρητικά, έστω και όσο πατάει η γάτα, επιτρέπει στο άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και τις ποικίλες συνιστώσες του υπό συγκρότηση Κινήματος Αλλαγής να κινούνται αυτόνομα, όχι δορυφορικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

  Η προσπάθεια αυτή όμως προφανώς δεν άρεσε στον Βενιζέλο που αποφάσισε να κάνει ένα καταφανές βήμα προς της Νέα Δημοκρατία διαφοροποιούμενος από αυτά που αποφάσισαν οι υποτιθέμενοι συνοδοιπόροι του στο Κίνημα Αλλαγής.

  Συμβολική κίνηση “τρίτου δρόμου” αυτοί, συμβολική κίνηση σύγκλισης με τη Νέα Δημοκρατία αυτός, που εκτός από πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Και όπως φαίνεται, αυτή η δεύτερη ιδιότητα τον καθορίζει με πιο ουσιαστικό και πιο “χειροπιαστό” ενόψει και των επόμενων εκλογών τρόπο.

  Σήμερα. τα αμήχανα από την επιλογή του στελέχη της παραδοσιακής Κεντροαριστεράς μπορεί να σφυρίζουν. παριστάνοντας τους αδιάφορους σε μια προσπάθεια να κάνουν συνέδριο χωρίς να σπάσουν... αυγά αλλά ο Βενιζέλος είναι σίγουρο ότι χαμογελά σαρδόνια, όπως το συνηθίζει, καθώς άλλη μια φορά κατάφερε να τους βάλει μπουρλότο.

  *Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.

 • Πρόκληση: Μία λέξη χωρίς σημασία

  Πρόκληση: Μία λέξη χωρίς σημασία

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Στέφανος Τζανάκης | Ημερομηνία: 2018-03-08 11:30:31 | Πηγή: News247

  Η σύλληψη , αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη ομηρεία , των δύο Ελλήνων στρατιωτικών , σκεπάζει σχεδόν τα πάντα στην πολιτική ζωή της χώρας: η τουρκική πλευρά κλιμακώνει την επιθετικότητά της προσδοκώντας ότι θα οδηγήσει την Αθήνα σε μία διμερή διαπραγμάτευση, από την οποία μόνον οφέλη έχει να αποκομίσει.

  Η Ελλάδα αρνείται να συρθεί σε μία τέτοια διαδικασία – αντίθετα, κάνει το παν για να διεθνοποιήσει το θέμα. Αλλά είναι προφανές ότι όσο το παιχνίδι μακραίνει σε διάρκεια, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες για λάθη.

  Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική δεν είναι μονοθεματική – και κάθε κρίση, μπορεί να γίνει ευκαιρία: για παράδειγμα, το ονοματολογικό των Σκοπίων. Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Ζάεφ ερμηνεύθηκαν από μεγάλο τμήμα της πολιτικής σκηνής ως «επιστροφή στην προκλητικότητα» από την πλευρά των γειτόνων – κάτι που προφανώς δεν ισχύει.

  Δεν ισχύει δε, όχι επειδή ο κ. Ζάεφ είναι καλό παιδί – ένα καρντάσι από τον Βορρά που θέλει να έρχεται ανενόχλητο στην εξοχική του κατοικία, στην Χαλικιδική. Δεν ισχύει η επιστροφή στην προκλητικότητα , επειδή δεν έχουν αλλάξει σε τίποτα οι επιδιώξεις των Σκοπίων, δηλαδή η είσοδος στο ΝΑΤΟ και η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Και η Ελλάδα κρατά το κλειδί και για τα δύο «θέλω» των γειτόνων.

  Όμως, τα δύο συλλαλητήρια – και η «πόλωση Novartis που ακολούθησε αμέσως μετά – έχει οδηγήσει μία σειρά στελεχών, ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ, να θέτουν ως προϋπόθεση για κάθε λύση, τις αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων. Ουσιαστικά δηλαδή, θέτουν ως προϋπόθεση για τη λύση τον μοναδικό όρο που δεν πρόκειται να ικανοποιήσει ο κ. Ζάεφ – επειδή δεν μπορεί, αφού η πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο είναι οριακή.

  Η χθεσινή παρέμβαση Παπαδημούλη στο Ραδιόφωνο 24/7 είναι ενδεικτική των ζυμώσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ : ξεκόβοντας τα περί αλλαγών στο σύνταγμα ως μονόδρομο για να βρεθεί λύση και τασσόμενος υπέρ μίας διεθνούς συμφωνίας στο πρότυπο της «Ενδιάμεσης» του ΄'95, ο αντιπρόεδρος της ευρωβουλής μπήκε στο μάτι διαφόρων στελεχών του κόμματος, τα οποία νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τους οπαδούς του «καμία χρήση του όρου Μακεδονία» για τα Σκόπια. Άλλωστε, τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν λύνονται σε συνθήκες ηρεμίας – λύνονται όταν υπάρχει λόγος να λυθούν...

  *Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr.

 • Τι εννοείτε; Δεν είναι υπεύθυνη στάση το Κούγκι;

  Τι εννοείτε; Δεν είναι υπεύθυνη στάση το Κούγκι;

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Σταμάτης Ζαχαρός | Ημερομηνία: 2018-03-07 11:29:23 | Πηγή: News247

  Προς έκπληξη πολλών, θέλω να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι θεωρώ δίκαια ορισμένα από τα αιτήματα των οδηγών ταξί που διαμαρτύρονται κατά της UBER. Η αμερικάνική εταιρεία θα πρέπει να αγωνιστεί ώστε να πείσει για τις πρακτικές της και να γίνει συμπαθής στους πολίτες, κάτι που προσπαθεί να πετύχει σε διεθνές επίπεδο.

  Στη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού, γλίτωσε χρόνο και χρήμα καθώς της ήρθε θεόσταλτο ένα δώρο σε απόχρωση “ακαζού”. Οι πρακτικές των θερμόαιμων συνδικαλιστών υπό το άγρυπνο βλέμμα του αιώνιου προέδρου Θύμιου Λυμπεροπούλου.

  Διότι ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν την UBER,  την έμαθαν χθες. Ο τηλεοπτικός χρόνος και το πλήθος των δημοσιευμάτων στο σύνολο του ελληνικού Τύπου με αφορμή τις απαράδεκτες βιαιοπραγίες των ταξιτζήδων, την κατέστησαν γνωστή ακόμη και σε όσους εμμένουν στην άποψη ότι κάθε τεχνολογική καινοτομία είναι “του διαβόλου”. Δεν την έμαθαν μόνο, ενδεχομένως αναγκάστηκαν να την χρησιμοποιήσουν κιόλας, δεδομένου ότι τα ταξί “τράβηξαν χειρόφρενο” (sic), όπως κάνουν παραδοσιακά όταν θέλουν να διεκδικήσουν κάτι. Κάθε φορά που τα κίτρινα ταξί απεργούν, στην UBER ανοίγουν σαμπάνιες καθώς προβάλλουν ως αξιόπιστη εναλλακτική.

  Μερί τώρα η UBER έδειχνε να χάνει κατά κράτος τη μάχη με τα παραδοσιακά ταξί. Η πλειοψηφία των πολιτών -ακόμη και αν τη γνώριζε- ήταν επιφυλακτική δεδομένου ότι οι οδηγοί δεν είναι επαγγελματίες ενώ επιπρόσθετα μεμονωμένα αρνητικά περιστατικά έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα παγκοσμίως. Εξάλλου, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2,5 ταξί ανά 1000 κατοίκους. Τα περισσότερα στην Ευρώπη. Οι Έλληνες συνεχίζουν να βγαίνουν  στο δρόμο με υψωμένο το χέρι προς αναζήτηση ταξί.

  Ο χυδαίος, τσαμπουκαλίδικος τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ξανά χθες μια μερίδα οδηγών ΤΑΞΙ, υπενθύμισε σε όλους την παθογένεια ενός συστήματος μεταφορών που δεν έχει ανάγκη καμία UBER για να γίνει δυσάρεστο για τους πολίτες. Ένα σύστημα που σημαντικό μέρος του εμποδίζει όλους τους άλλους, λατρεύει να τσακώνεται, να βρίζει και να μουτζώνει, αρνείται να αξιολογηθεί και προστατεύει με μαφιόζικους όρους ακόμη και τα “κακά παιδιά” που συχνά-πυκνά εμφανίζονται στις τάξεις του. Επικαλούμενοι την “αγανάκτησή” τους, οι συνδικαλιστές ταξιτζήδες επιλέγουν την αυτοδικία ενώ ταυτόχρονα ζητούν την προστασία της έννομης τάξης. Παράνοια. Δεν δίστασαν να τα βάλουν ακόμη και με τους πολίτες που είναι πιθανοί πελάτες τους, κατεβάζοντάς τους από τα οχήματα.

  Εδώ δεν δίστασαν να τα βάλουν και με τους συναδέλφους τους που “τόλμησαν” να μην απεργήσουν. Στη χώρα του Θύμιου, η απεργία δεν είναι δικαίωμα. Είναι υποχρέωση και όποιος έχει αντίθετη άποψη αντιμετωπίζει τους νταήδες που ρίχνουν και καμιά ψιλή. 

  Προφανώς υπάρχουν πολλοί οδηγοί που κατανοούν ότι οι πρακτικές αυτές δεν βοηθούν στην ανάδειξη των αιτημάτων του κλάδου. Ότι χάνουν το δίκιο τους, ακόμη και εκεί που έχουν δίκιο. Όπως για παράδειγμα ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα πρέπει να προβλέπει ίδια δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για όλους. Όμως η συνδικαλιστική παντοδυναμία του Θ. Λυμπεροπούλου καλύπτει και ενδεχομένως ενθαρρύνει τον “ακτιβισμό του νταή”. Ο ίδιος ο πρόεδρος υπέγραφε προχθές ανακοίνωση του συνδέσμου για την “προειδοποιητική στάση εργασίας” στην οποία ανέφερε ότι προτίμησαν “την υπεύθυνη στάση” από το να σηκώσουν “το λάβαρο της επανάστασης”.

  Αυτή η “υπεύθυνη στάση” οδήγησε χθες στην εκτόξευση απειλών ότι “αν δεν γίνουν έλεγχοι και δεν εφαρμοστεί ο νόμος το καλοκαίρι θα το κάνουμε Κούγκι. Προειδοποιούμε. Δεν θα δουλέψει τίποτα και θα κάνουμε Κούγκι τον τουρισμό”. Πόσο πιο υπεύθυνα μπορεί να φερθεί κανείς πια…

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).

 • Νεοναζισμός: Μία μήτρα με πολλές παραφυάδες

  Νεοναζισμός: Μία μήτρα με πολλές παραφυάδες

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Βαγγέλης Δεληπέτρος | Ημερομηνία: 2018-03-07 07:32:49 | Πηγή: News247

  Όταν τάγματα εφόδου πέρυσι στο Μενίδι οργάνωναν πογκρόμ εναντίον Ρομά πολλοί νόμιζαν ότι δεν τρέχει και τίποτε. Παρ' ότι οι νεοφασίστες δεν έκρυβαν ούτε τη δράση ούτε τις απόψεις τους. Όπως δήλωναν τότε από τις ιστοσελίδες τους “οι ΑΜΕ/C18 είναι οι μόνοι που είναι δίπλα στους κατοίκους εξάλλου δεν χρειαζόμαστε και άλλους [τα] καταφέρνουμε μια χαρά”.

  Με άλλα λόγια, οι ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές) και οι C18 (Combat18) από τότε δήλωναν ανοιχτά τη σχέση τους και διατυμπάνιζαν την εγκληματική δράση τους που αντικαθιστούσε “στους δρόμους” την προσωρινή απόσυρση των “κανονικών” ταγμάτων εφόδου της χρυσής αυγής τα οποία είχαν χωθεί στα λαγούμια τους για να στηθεί ένα σκηνικό που θα βοηθούσε την αθώωση της ηγεσίας της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας.

  Ομάδες δηλαδή, σαν την “Απέλλα”, την “Κρυπτεία”, τους “Μαιάνδριους” και τους Combat18, συγγγενείς... πρώτου βαθμού μεταξύ τους και όλοι τους σπορά και γέννημα των χρυσαυγιτών, είχαν ένα διπλό ρόλο: να επιτρέψουν στους χρυσαυγίτες να ξεκαρφωθούνε (“Δεν τα κάνουμε εμείς, τα κάνουνε άλλοι”) και να δώσουν ταυτόχρονα στον χρυσαυγιτισμό τη δυνατότητα να παραμείνει 'παρών', δια της παρουσίας ρατσιστικών και νεοφασιστικών δράσεων.

  Διόλου συμπτωματικά λοιπόν, η στοχοποίηση της “Φαβέλας” του Πειραιά ξεκίνησε με την προειδοποιητική αναγραφή ναζιστικών συνθημάτων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές, συνεχίστηκε με εμπρηστική επίθεση για την οποία μετά από καιρό συνελήφθησαν μέλη της “Απέλλας” και κατέληξε πριν από λίγες ημέρες στη δολοφονική επίθεση το κουβάρι της οποίας θα αρχίσει να ξετυλίγεται τώρα, με τις συλλήψεις “Combat-ικών” “Μαιάνδριων” και άλλων νεοναζιστών.

  Όπως δεν είναι συμπτωματικό ότι όποτε συλλαμβάνονται κάποιοι από αυτούς, ανακαλύπτονται στις έρευνες “τρικάκια και άλλα υλικά” μιας από αυτές τις “πολλές” οργανώσεις, αλλά επίσης “τρικάκια και άλλα υλικά” της γνωστής εγκληματικής συμμορίας.

  Και δεν είναι, τέλος, καθόλου συμπτωματικό ότι ο υπόδικος Κασιδιάρης εμφανίστηκε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για να προκαλέσει επεισόδιο ζητώντας την απομάκρυνση του “Τούρκου” βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά. Στόχος του από τη μια να ανέβει η ένταση όπως επιβάλλουν οι σχεδιασμοί των ακραίων σοβινιστικών κύκλων και από την άλλη να τραβήξει τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω του, κρατώντας όσο μπορεί στο περιθώριο τις συλλήψεις των νεοναζιστών “συγγενών” του, μελών των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών και της Combat18.

  Κοντός ψαλμός αλληλούια πάντως. Ψηφίδα την ψηφίδα και σύλληψη την σύλληψη, θα έρθουν στο φως όλες οι συγγενικές σχέσεις, φανερές και υπόγειες, αυτού του εσμού οργανώσεων αλλά και των ποικίλων “σοβαρών” συνομιλητών τους.

  *Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.

 • Che Bordello

  Che Bordello

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Λευτέρης Αρβανίτης | Ημερομηνία: 2018-03-06 13:32:57 | Πηγή: News247

  Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας  Il Tempo πέρα από την τρέχουσα συγκυρία, θα μπορούσε να περιγράφει την πολιτική κατάσταση μιας χώρας  που με εξαίρεση μικρά διαστήματα «σταθερότητας», θεωρείται μια ιδιαίτερη περίπτωση για τον δυτικό κόσμο. Αυτή τη φορά όμως δεν έχουμε να κάνουμε με την «ιταλική ιδιαιτερότητα», αλλά με εικόνα από το μέλλον της Ευρώπης και με πολιτικές μεταβολές που συνιστούν πλέον όχι ένα εκλογικό παράδοξο, αλλά μια νέα πραγματικότητα.

  Η κυρίαρχη άποψη των δημοσιολογούντων είναι πως πρόκειται για μια άνοδο των λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων εξαιτίας της κρίσης των θεσμών και του οικοδομήματος της ΕΕ. Μπούρδες δηλαδή, με μόνο στόχο να τσουβαλιάσουν μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ποδέμος, με τη Λεπέν και τη Λέγκα, αποφεύγοντας την πραγματική πολιτική συζήτηση. 

  Στην Ιταλία για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώθηκε πως έχουμε να κάνουμε με τη μετατόπιση του συνόλου της Δεξιάς οικογένειας στα άκρα τους δικού της πόλου και με την πλήρη κατάρρευση  της σοσιαλδημοκρατίας, ως απότοκο της έλλειψης λόγου ύπαρξης στο πεδίο του πολιτικού ανταγωνισμού.

  Στην Ιταλία υπήρξε μεγάλη προσπάθεια να εφαρμοστεί το σχέδιο που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια, για μια σοβαρή Χρυσή Αυγή. Κύριο μέλημα του συστήματος έγινε η ανάγκη  ενσωμάτωσης της άκρας Δεξιάς από την Κεντροδεξιά. Αυτό συνέβη με δύο τρόπους. Είτε εντάσσοντας γνωστές φιγούρες της ακροδεξιάς στην κεντροδεξιά, είτε παρουσιάζοντας κόμματα τύπου Χρυσής Αυγής, όπως η Λέγκα του Βορρά ως εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους. Έτσι το κόμμα Σαλβίνι από μια περιθωριακή οργάνωση στα όρια της νομιμότητας, μετατράπηκε σε κυρίαρχο του παιχνιδιού.

  Κανένας αντιευρωπαϊσμός δεν ενίσχυσε το φασιστικό μόρφωμα στην Ιταλία. Άλλωστε εξίσου αντιευρωπαϊστής θεωρείται και ο Μπερλουσκόνι που στο παρελθόν πρότεινε την έκδοση παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία, απέναντι στην «κυριαρχία του ευρώ». Ο Σαλβίνι εκμεταλλεύτηκε τη συντηρητικοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και την αδυναμία της πάλαι ποτέ χριστιανοδημοκρατικής οικογένειας να απορροφήσει αυτές τις τάσεις.

  Από την άλλη η Ιταλική κεντροαριστερά του Ρέντσι θα μπορούσε να ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ ο Μακρόν είναι το όνειρο κάθε φιλελεύθερου Νέοδημοκράτη που απορεί πως βρέθηκε να κόβει πίτες με τον Άδωνη.

  Η μόνη χώρα της Ευρώπης που φαίνεται η κεντροαριστερά να ανακάμπτει είναι η Μεγάλη Βρετανία. Εκεί οι Εργατικοί επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα ατόφιας, καθαρής σοσιαλδημοκρατίας, με το οποίο φαίνεται πως ταυτίζεται και μεγάλο τμήμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επιτροπές του κόμματος συζητούν με τεχνοκρατικό τρόπο μοντέλα δημόσιας χρηματοδότησης επενδύσεων. Συζητούν πως θα ξεπεραστούν νομικά ζητήματα που αφορούν το δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Στο πρόγραμμα Κόρμπιν δεσπόζουν η κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων, των επιχειρήσεων ενέργειας και των οργανισμών ύδρευσης, ενώ ήδη υπάρχουν δεσμεύσεις για την κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. 

  Πως χαρακτηρίζεται ο Κόρμπιν από τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρώπης; Ως ένας νεοκομμουνιστής γεροξεκούτης, που μετατρέπει το πρωτοπόρο Εργατικό κόμμα του Μπλερ, σε ένα λαϊκίστικο μόρφωμα. Απειλούν μάλιστα πως θα έχει την ίδια τύχη με τους Εργατικούς των αρχών της δεκαετίας του ’80, όταν επιχείρησαν με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα να χτυπήσουν τη Θάτσερ και ακόμη πονούν…

  Θα το πω όσο πιο μπακαλίστικα μπορώ, ως περήφανο μέλος  του μπλοκ των Ευρωπαίων λαϊκιστών. Όταν η μια πλευρά μετατρέπεται στην Πινοσετική εκδοχή της Ευρώπης του 2018, η άλλη δεν μπορεί να παριστάνει τον Τόνι Μπλερ –ή τον Κώστα Σημίτη για να το κάνω πιο γκροτέσκο- του 2000.Η κατάρρευση της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας σε Γερμανία και Ιταλία, θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές του 2019 και τότε δεν θα μιλάμε για κρίση των θεσμών, αλλά για μια νεοφασιστική Ευρώπη.

  *Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη

 • Η ψήφος του Σόιμπλε

  Η ψήφος του Σόιμπλε

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Στέφανος Τζανάκης | Ημερομηνία: 2018-03-06 12:14:51 | Πηγή: News247

  Πρώτο κόμμα στην Ιταλία τα 5 αστέρια; Και που είναι το πρόβλημα; Οι ούνα φάτσα, ούνα ράτσα γείτονες ψήφιζαν για χρόνια τον Μπερλουσκόνι , ενώ γνώριζαν ποιος είναι και τι εκπροσωπεί. Επειδή τώρα ξέβαψε η – πολιτική – μπογιά του και καλοβλέπουν τον Μπέπε Γκρίλο, θα αρχίσουμε τις θεωρίες για τη λιτότητα και το κακό που έχει κάνει στο Νότο της Ευρώπης η πολιτική του Σόιμπλε;

  Ωραίος ο κυνισμός , αλλά δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα: ναι, κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Ναι, οι κοινωνίες έχουν δικαίωμα και στο λάθος. Ναι, ο καβαλιέρε τους είχε γοητεύσει , με τα εκατομμύρια, τα κανάλια και τα μπούνγκα μπούνγκα του. Αλλά πίσω από όλα όσα συμβαίνουν στις κάλπες ανά την Ευρώπη, υπάρχει η γερμανικής έμπνευσης λιτότητα.

  Ο Μπερλουσκόνι κατόρθωσε να αλώσει την ιταλική Δεξιά – και να δώσει μία αίσθηση σταθερότητας, όταν η πολιτική της σκηνή διαλύθηκε. Αλλά η ψήφος στα 5 αστέρια του Γκρίλο, που μπορεί να αποδοθεί; Στο ότι ένας στους τρεις Ιταλούς πιστεύει ότι ο εμβολιασμός προκαλεί αυτισμό – όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ο πεντάστερος ηγέτης;

  Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα , όπως και η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία. Οι γείτονες έχουν σε απόλυτους αριθμούς δέκα φορές μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, ενώ οι τράπεζες τους δεν νιώθουν και τόσο καλά τελευταία. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα μεγέθη , ο κ. Τόμσεν και η παρέα του θα είχαν εγκατασταθεί για τα καλά στη Ρώμη – και η Λέγκα θα μετρούσε ...τριψήφιο ποσοστό στον ιταλικό βορρά.

  Ο Νότος βγάζει Γκρίλο, ο Βορράς τη Λέγκα. Ο κ. Σόιμπλε βλέπει πια τα πράγματα από το έδρανο του προέδρου της Μπούντεσταγκ, αλλά η πολιτική του ζει και βασιλεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βασιλεύει – και παράγει εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία θα κάνουν όλο και δυσκολότερη υπόθεση την συνοχή της Ευρώπης.

  Στο τέλος της λεωφόρου Σόιμπλε, υπάρχουν μόνον αδιέξοδα. Η Ευρώπη των χαμηλών ελλειμμάτων, της αναιμικής ανάπτυξης , της μερικής απασχόλησης και των ανισοτήτων πλησιάζει σε αυτό το τέλος – και επειδή η φτώχεια θέλει καλοπέραση, το διασκεδάζει κιόλας ψηφίζοντας 5 αστέρια. Ούτως ή άλλως, όποιος και να βγει , η πολιτική θα είναι η ίδια...

  *Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr.

 • Δεν είναι ένα απλό, αγνό ρουσφέτι

  Δεν είναι ένα απλό, αγνό ρουσφέτι

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Σταμάτης Ζαχαρός | Ημερομηνία: 2018-03-06 11:21:37 | Πηγή: News247

  Η τοποθέτηση του Φραγκίσκου Κουτεντάκη στη θέση του συντονιστή του Γραφείου Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν είναι απλώς ένα αγνό ρουσφέτι. Πρόκειται για μια τοξική επιλογή που δεν σχετίζεται με την επάρκεια ή όχι του συγκεκριμένου προσώπου. Σχετίζεται με την διαιώνιση του κομματικού κράτους και της απόπειρας για πλήρη έλεγχο της εξουσίας. Η Κυβέρνηση αναμένεται να βολευτεί προσωρινά από τις θετικότερες εκθέσεις της ανεξάρτητης υπηρεσίας αλλά δημιουργεί το άλλοθι για να αλώσει το κράτος με τη σειρά της κάθε επόμενη Κυβέρνηση.

  Διότι ας μη γελιόμαστε, καμία Κυβέρνηση δεν θέλει μια ενοχλητική αρχή ελευθέρας βοσκής που να καταργεί με τεχνοκρατικό υφάκι κάθε σοβαρή προσπάθεια προπαγάνδας. Δεδομένου ότι δεν μπορεί απροκάλυπτα να καταργήσει τις αρχές ή να άρει την ανεξαρτησία τους διά νόμου, ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας είναι ένας. Η απροκάλυπτη τοποθέτηση στελεχών που δεν θα δημιουργούν προβλήματα. Αν μάλιστα τα στελέχη αυτά μπορούν να υπηρετούν και τους σκοπούς της προπαγάνδας, τόσο το καλύτερο.

  Η προηγούμενη εργασία του κου Κουτεντάκη δεν θα αποτελούσε απαραίτητα εχέγγυο για μια τέτοια συμπεριφορά. Οι κομματικού χαρακτήρα τοποθετήσεις του όμως μπορούν. Μόλις προχθές, από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών υποστήριξε την Κυβερνητική θέση περί εξόδου από τον “στενό κορσέ” των μνημονίων, προκειμένου να υπάρξει χώρος για άσκηση “δικής μας πολιτικής”. Ακόμη και αν κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πληρώσουμε κάτι τις παραπάνω. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική θέση και ενδεχομένως ως τέτοια να είναι σεβαστή. Δεν μπορεί όμως να είναι σεβαστή ως η άποψη ενός τεχνοκράτη οικονομολόγου.

  Για την Κυβέρνηση όμως που “έσκουζε” για τις εκθέσεις του κου Π. Λιαργκόβα, είναι μια περήφανη νίκη.  Ο κ. Λιαργκόβας άλλωστε είχε τοποθετηθεί στην θέση του συντονιστή από την Ν.Δ. (με τη στήριξη βεβαίως και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης) ενώ προηγουμένως είχε συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.

  Αυτό που δεν κατανοεί η Κυβέρνηση είναι ότι με τέτοιες συμπεριφορές δεν τιμά τις δεσμεύσεις της για διαφορετικό ήθος στην πολιτική. Καθόλου διαφορετικό θα έλεγα. Τουναντίον, από την τοποθέτηση ενός οικονομολόγου που κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, φθάσαμε στο σημείο η πλειοψηφία να ορίζει έναν οικονομολόγο που ανήκει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Υπουργού Οικονομικών και μάλιστα είναι εν ενέργεια Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου. Αν καλόπιστα δεχθούμε a priori την ακεραιότητά του συγκεκριμένου προσώπου, η συγκεκριμένη κομματική επιλογή, δημιουργεί άλλοθι για κάθε επόμενη Κυβέρνηση να τοποθετεί σε καίριες θέσεις ακόμη και τα πλέον ακραία κομματόσκυλα.

  Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο αν αναλογισθεί κανείς ότι βρισκόμαστε προ μιας διαδικασίας τοποθέτησης “μόνιμων” Γενικών Γραμματέων. Πρόκειται για μια “μνημονιακή” υποχρέωση με στόχο την αποκομματικοποίηση του κράτους. Αν ευτελίσουμε και αυτή τη διαδικασία με μόνο στόχο την άλωση του κρατικού μηχανισμού από “δικά μας παιδιά”, δεν είναι εύκολα κατανοητό που εντοπίζεται το διαφορετικό ήθος. Τα δείγματα γραφής πάντως δεν είναι ενθαρρυντικά.

  Αν τελικά ο στόχος της αποκομματικοποίησης καταλήξει σε κομματικές επιλογές, είναι περίπου προφανές ότι η κάθε επόμενη Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξηλώσει τον κομματικό στρατό από τις θέσεις ευθύνης με πρόσχημα ότι δημιουργούν προσκόμματα στην άσκηση εξουσίας. Με διαρκώς αυξανόμενο κυνισμό θα προβαίνει σε ενέργειες κάθε είδους προκειμένου να εκδιώξει ή να υποχρεώσει σε παραίτηση κάθε έναν από αυτούς που επέλεξαν ι προηγούμενοι. Μιλάμε για τον ορισμό της κομματοκρατίας.

  Επιπρόσθετα, εμείς οι πολίτες πρέπει να αναλογιστούμε ποια είναι η χρησιμότητα της ύπαρξης επιτροπών και ανεξάρτητων αρχών που θα εναρμονίζονται πλήρως με τις επιλογές της εκάστοτε Κυβέρνησης. Εκτός και αν συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι απαιτείται να πληρώνουμε τη λειτουργία τους προκειμένου αφενός να βολεύονται μερικοί “ημέτεροι” (όπως μάθαμε να τους λέμε στη δεκαετία του ’80) και παράλληλα να παριστάνουμε ότι έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους βεβαίως θα ελέγχει η εκάστοτε εξουσία στο όνομα της δημοκρατίας.

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).

 • Ιταλικά για αρχάριους Έλληνες πολιτικούς

  Ιταλικά για αρχάριους Έλληνες πολιτικούς

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Χάρης Παυλίδης | Ημερομηνία: 2018-03-06 09:08:33 | Πηγή: News247

  Το πρωτοσέλιδο μιας εκ των παλαιοτέρων εφημερίδων της Ρώμης, της Il Tempo(CHE BORDELLO), αντικατροπίζει τα συναισθήματα της κοινής γνώμης στη γειτονική χώρα.

  Εν προκειμένω όλων όσοι αντιλαμβάνονται πλέον, με τον πλέον επώδυνο τρόπο για τους θεσμούς, πως καταστρέφονται οι δημοκρατίες. Όσοι πριν από πολλά χρόνια είχαν διαβάσει το σχετικό βιβλίο του Ζαν Φρανσουά Ρεβέλ, βλέπουν ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δεν προέκυψε. Ήταν σχεδιασμένο εδώ και πολλά χρόνια και βασίστηκε στο τρίπτυχο: Όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, όλοι οι δημοσιογράφοι είναι διαπλεκόμενοι, όλοι οι επιχειρηματίες είναι απατεώνες. Το δηλητήριο απλώθηκε στη κοινωνία και σήμερα όλοι στέκονται πάνω από τα συντρίμια του πολιτικού συστήματος και απορούν. Πρώτο σε ψήφους ένα κόμμα που δεν είναι κόμμα, μια Κεντροδεξιά στην οποία η κυρίαρχη τάση είναι αντιευρωπαϊκή και εξόχως ξενοφοβική και μια Κεντροαριστερά εντελώς παρηκμασμένη.

  Σε κάθε περίπτωση η Ιταλία του Βέρντι φαλτσάρει επικίνδυνα. Και αυτό δεν ενοχλεί μόνο τα αυτιά των Ιταλών. Αυτοί τα τελευταία χρόνια, ή τέλος πάντων οι περισσότεροι εξ αυτών, έχουν πάψει να γοητεύονται από την όπερα. Στους Ιταλούς αρέσουν οι μπουφόνοι τύπου Γκρίλο, οι λαϊκίστικοι «γκριλισμοί» και η ακροδεξιά. Περιττό βέβαια να λεχθεί ότι η επιστροφή του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς προέκυψαν ως παράπλευρες επιπτώσεις της επιχείρησης «καθαρά χέρια». Είναι αυτό που λέγεται, και ισχύει, πως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Το «παλιό» πολιτικό σύστημα, όπως λένε κι εδώ οι «προοδευτικές ταξιαρχίες», έπρεπε να πεθάνει. Μόνο που τώρα γεννιέται ένα τέρας που είναι έτοιμο να καταβροχθίσει και εκείνους που τα τάιζαν.

  Οι συνέπειες, οδυνηρές για την Ιταλία και τη δημοκρατία, καθίστανται επικίνδυνες για την Ευρώπη. Ο θρίαμβος των λαϊκιστικών κομμάτων και της ακροδεξιάς, αποτελεί μια βαριά ήττα για τα δημοκρατικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Και γι αυτό δεν είναι άμοιρη η Ευρώπη. Το κατεστημένο των Βρυξελλών και οι πολιτικές λιτότητας που ουσιαστικά στρέφονται (κι ας φωνάζουν οι «προοδευτικοί» για το αντίθετο) κατά των φιλελεύθερων αστικών κομμάτων. Τα κόμματα με τα υψηλότερα ποσοστά, το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα, δεν διακρίνονται για τα φιλοευρωπαϊκά τους αισθήματα. Αυτό όμως είναι το λιγότερο, αφού σε πολλές περιπτώσεις κορυφαία στελέχη αυτών των κομμάτων έχουν εκφρασθεί απαξιωτικά για τα ατομικά δικαιώματα.

  Με δεδομένο ότι η Λέγκα του Σαλβίνι δεν δεσμεύεται μετεκλογικά να παραμείνει στη Κεντροδεξιά συμμαχία με τον Μπερλουσκόνι, φαντάζει εφιλατικό το ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης με το Κίνημα των 5 Αστέρων. Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο για τη δημοκρατία- που δεν είναι απίθανο λαμβάνοντας υπ’ όψιν το προηγούμενο αλά ελληνικά με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- αποτελεί πρόβλημα ότι δεν είναι σε θέση να το εμποδίσουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς. Το Δημοκρατικό Κόμμα βγαίνει αποδυναμωμένο και εν πολλοίς διχασμένο. Θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να βρεί νέο πολιτικό στίγμα, μετά μάλιστα την αποχώρηση του Ματέο Ρέντσι. Όσο για τον Μπερλουσκόνι που έχασε την πρωτοκαθεδρία της Κεντροδεξιάς από τον Σαλβίνι, θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ορίσει τον διάδοχό του ώστε να εμποδίσει τις διαρροές προς τη Λέγκα.     

  Κατόπιν αυτών ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία είναι ένας γρίφος, αρκετά όμως διδακτικός για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα στο προσεχές μέλλον. Διότι ναι μεν οι λαϊκιστές δεν θα τολμήσουν να βγάλουν την Ιταλία από την ευρωζώνη- κι αυτό το περάσαμε στην Ελλάδα- αλλά όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, τόσο θα εντείνεται η ανησυχία στις αγορές, ενώ πολιτικά η Ιταλία θα γίνεται ολοένα και περισσότερο πρόβλημα για την Ευρώπη και τις χώρες που κινούνται παράλληλα με αυτήν. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά ήταν αναμενόμενα και ασφαλώς δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν. Κυρίως όλους όσοι διατείνονται ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν έχουν στόχο την πάταξη της διαφοράς, ενώ οι ίδιοι εμφανίζονται ως τιμητές των πάντων. Η Ιταλία δεν απέχει μακριά από την Ελλάδα και γι αυτό η δημοκρατική αντιπολίτευση οφείλει από τώρα να προετοιμασθεί για ένα σκηνικό αλά ιταλικά και να σχηματίσει ένα μέτωπο κατά του λαϊκισμού ώστε να προλάβει τα χειρότερα.

  * Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

 • Πάρτε, κύριε, λαχεία

  Πάρτε, κύριε, λαχεία

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Στέφανος Τζανάκης | Ημερομηνία: 2018-03-05 17:49:06 | Πηγή: News247

  Μπορεί κανείς να προβλέψει το μέλλον; Στα οικονομικά, πολλοί το κατάφεραν – είτε λόγω φόβου, είτε λόγω διαίσθησης – και αποκόμισαν πολύ μεγάλα κέρδη για τους εαυτούς τους. Άλλοι δεν τα κατάφεραν – και μετά έψαχναν τρόπο για να τα βγάλουν πέρα...

  Συμβαίνει το ίδιο με τις χώρες; Θα το μάθουμε αρχές του Σεπτέμβρη, όταν το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει τελειώσει και η Ελλάδα θα βρίσκεται πια στην «επόμενη μέρα» του Μνημονίου. Τότε, η συζήτηση για την καθαρότητα της εξόδου δεν θα έχει πια νόημα – αφού δεν θα είμαστε πια στο Μνημόνιο. Άλλα θα μετρούν τότε – κι αυτά τα «άλλα» θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις, πέρα από τις οικονομικές.

  Προς το παρόν, η κυβέρνηση εστιάζει σε μία καθαρή, αυτοδύναμη έξοδο – προσπερνώντας το γεγονός ότι όλο αυτό μοιάζει σαν μία συζήτηση για το φύλλο των αγγέλων: όταν θα έλθει η στιγμή , οι μεν θα την βαφτίζουν πεντακάθαρη και μπανιαρισμένη, οι δε θα κάνουν λόγο για λίγδα πολλών ημερών. Αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα...

  Στην πραγματικότητα, όλα θα κριθούν από κάποια «συμβολικά» - αλλά πολύ ουσιαστικά – θέματα: για παράδειγμα, θα έχει καταφέρει η κυβέρνηση να πείσει – μέσω των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας – ότι η ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων που έχει προγραμματιστεί για το 2019, είναι αχρείαστη; Θα καταφέρει να πετύχει αύξηση του κατώτατου μισθού; Θα καταφέρει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας; Θα καταφέρει κάτι από όλα αυτά, οπότε θα κάνει τις εκλογές στην ώρα τους και με μεγάλες προσδοκίες; Ή δεν θα καταφέρει τίποτα – και θα οδηγηθεί πρόωρα στις κάλπες με τον πήχη στα χαμηλά;

  Ο Κ. Σημίτης μίλησε στους Δελφούς με βάση ένα απαισιόδοξο σενάριο – σύμφωνα με το οποίο τα ελληνικά επιτόκια θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα σε απαγορευτικά επίπεδα , πράγμα που θα καταστήσει την «βαριά» επιτροπεία αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμα. Οι κυβερνητικοί μιλούν για ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας » που θα κεντηθεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα διασφαλίσει άνετη πρόσβαση στον δανεισμό. Το ποιος έχει δίκιο , θα το δείξει – προφανώς - η ζωή. Αλλά μπορεί να έβγαλαν πολλοί χρήματα από προφητείες για τα οικονομικά – ωστόσο ακόμα δεν έχει καταγραφεί η περίπτωση κάποιου ο οποίος έπεσε από την Ακρόπολη και βρήκε στο χώμα λαχείο που κερδίζει.

  *Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr.

 • Μούγκα για τη "Φαβέλα" από τη ΝΔ των Δαβάκηδων

  Μούγκα για τη "Φαβέλα" από τη ΝΔ των Δαβάκηδων

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Βαγγέλης Δεληπέτρος | Ημερομηνία: 2018-03-05 13:01:55 | Πηγή: News247

  Στην “ένταση της στιγμής” προσπάθησε να τα ρίξει εκ των υστέρων για τις δηλώσεις του σχετικά με τους Ρομά, ο γαλάζιος Αθ. Δαβάκης όταν αντιλήφτηκε με κάποια καθυστέρηση βεβαίως, ότι έγινε βούκινο στα social media.

  Η προσπάθειά του βέβαια δεν πρόκειται να αποδώσει. Γιατί όπως έλεγαν οι Λατίνοι scripta manent, τα γραπτά μένουν δηλαδή, και υπάρχουν πολλά γραπτά να κολλήσει κανείς στη μούρη του βουλευτή Λακωνίας. Αν λοιπόν τώρα του φταίνε οι... συνθήκες για τις “γενικεύσεις”, οι οποίες του φάνηκαν χρήσιμες όταν τις είπε στους “άλλους” Λάκωνες ψηφοφόρους του αλλά του δημιούργησαν πρόβλημα όταν τις μάθαμε εμείς, ποιος και τι τού “έφταιξε” προ ετών, όταν έσπευσε να υπερασπιστεί τους χρυσαυγίτες;

  Τότε, το όχι και τόσο μακρινό 2015, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, είχε χαρακτηρίσει την γνωστή εγκληματική οργάνωση που παριστάνει το κόμμα, “νεοναζιστική”. Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι... υπόδικοι Λαγός και Παναγιώταρος άριχσαν να διαμαρτύρονται γιατί, λέει, “δεν αποδέχονται τον όρο” και ο νεοδημοκράτης Αθ, Δαβάκης πετάχτηκε και πήρε το μέρος τους, επειδή, αφού δεν αποδέχονται τον όρο, προσβάλλονται οι... ψηφοφόροι τους!

  Με άλλα λόγια όπως δείχνουν τα στοιχεία, o Δαβάκης είναι απολύτως ξεκάθαρος: έχει περί πολλού τους ψηφοφόρους, ακόμα και τους χρυσαυγίτες, φτάνει να μην είναι Ρομά! Και προφανώς δεν βλέπει τίποτε μεμπτόν σε αυτή του τη στάση για αυτό και την κρατάει διαχρονικά με τόση συνέπεια, αλλάζοντάς την μόνο όταν ενοχλούνται άλλοι ψηφοφόροι και του τραβάει -λίγο- το αυτί η Νέα Δημοκρατία.

  Πιο προβληματική από τον Δαβάκη πάντως είναι η Νέα Δημοκρατία ως σύνολο, περιλαμβανομένης της ηγετικής της ομάδας και ιδίως των “φιλελεύθερων” στοιχείων, τρομάρα τους. Που ακόμη κι όταν αντιδρούν για τους Δαβάκηδες, το κάνουν όσο πατάει η γάτα, ώστε να μην ενοχληθεί η ακροδεξιά συνιστώσα της.

  Στη Νέα Δημοκρατία βέβαια υπήρχαν πάντοτε και Δαβάκηδες και  “μεταρρυθμιστές” της πλάκας. Αυτό που αλλάζει άρδην την  κατάσταση και αποκαλύπτει ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η εκκωφαντική σιωπή της για τη “Φαβέλα”.

  Οκτώ ημέρες μετά την δολοφονική επίθεση του νεοφασιστικού τάγματος εφόδου και όλοι στη ΝΔ, πολιτικοί και επκοινωνιολόγοι, ακροδεξιοί και “εκσυγχρονιστές”, συνεχίζουν να καταπίνουν τη γλώσσα τους μην τυχόν δυσαρεστηθούν  οι Βορίδηδες, οι Γεωργιάδηδες και οι άλλοι εκλεκτοί συνάδελφοί τους.

  Και όλα αυτά προς δόξαν των ευρωπαϊκών κεκτημένων και της “μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης”.

  *Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.

   

 • Τι είπε η Πυθία για χρέος και έξοδο. Μόνο για όσους θέλουν ν’ ακούσουν

  Τι είπε η Πυθία για χρέος και έξοδο. Μόνο για όσους θέλουν ν’ ακούσουν

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Σταμάτης Ζαχαρός | Ημερομηνία: 2018-03-05 12:27:21 | Πηγή: News247

  Όταν στα τέλη Φλεβάρη το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωνε ότι για πρώτη φορά  στο Euro Working Group της περασμένης Πέμπτης θα εξετασθούν τα αποτελέσματα όσων είχαν συζητηθεί μέχρι τότε για το ελληνικό χρέος, η σχετική διαρροή απέπνεε μια αισιοδοξία για τις εξελίξεις. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ανέδειξε ως ορόσημο των πολιτικών εξελίξεων τη συγκεκριμένη υπόθεση. Εξίσου αισιόδοξα ήταν και όσα υποστήριζαν κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με την καθαρή έξοδο στις αγορές. Οι κυβερνητικοί δεν δέχονται κουβέντα για το θέμα και ψέγουν τον κεντρικό τραπεζίτη για όσα υποστηρίζει περί πιστοληπτικής γραμμής. Έπειτα ήρθαν αυτοί οι μίζεροι ευρωπαίοι και χάλασαν την ωραία ατμόσφαιρα που είχαμε δημιουργήσει.

  Με πρώτο και καλύτερο αυτόν τον Klaus τον Regling, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που με μιας κατέρριψε όλους τους μύθους και προσγείωσε όσους θέλουν να ακούσουν σε μια δύσκολη πραγματικότητα που έρχεται σαν τραίνο καταπάνω μας. Οι δηλώσεις του για το χρέος ήταν πλήρως απογοητευτικές. “Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα χρειαστούν παρεμβάσεις στο θέμα του χρέους στο τέλος του προγράμματος” είπε βάζοντας τέλος  και στην πρόωρη ελληνική σπέκουλα. Δεν άφησε περιθώριο ούτε για επικοινωνιακή διαχείριση, διαψεύδοντας τα περί πρώτης φοράς που συζητείται το θέμα τους χρέους,  παραπέμποντας στο Eurogroup του 2016 και στις σχετικές αποφάσεις.

  Η “γαλλική λύση”, η συσχέτιση δηλαδή των αποπληρωμών με την ανάπτυξη τίθεται ήδη εν αμφιβόλω. Ακόμη όμως και αν συμβεί, θα συνοδευτεί από σκληρά μέτρα ως εξής: Κάθε φορά που θα απογοητεύει η ανάπτυξη, η χώρα θα πληρώνει μεν λιγότερα αλλά αυτόματα θα ενεργοποιούνται νέα μέτρα που θα έχουν περίπου προσυμφωνηθεί. Αυτή την εξέλιξη επιβεβαίωσε και ο Declan Costello, ο επικεφαλής των της Κομισιόν για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.  Ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν τα μέτρα, είναι να πετύχει η χώρα μας εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αποπληρώσει μεγαλύτερα ποσά χρέους, οπότε δεν θα χρειαστεί η ελάφρυνση την οποία περίπου προαναγγέλλει η ελληνική πλευρά.

  Το ΥΠΟΙΚ όμως έσπευσε να ενημερώσει μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι “η συζήτηση που διεξάγεται εντατικά εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και συνεχίζεται”. Συνεχίζεται, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες, οι οποίες άλλωστε δεν ήταν διαθέσιμες. Ακόμη και στην έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση αναφέρεται ότι “είναι αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέρα από ό,τι έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα, με λογικές υποθέσεις”. Στην ίδια έκθεση όμως αναφέρονται ως επαρκή όσα συμφωνήθηκαν από το Eurogroup  το 2016 και το 2017!  Ο Mario Centeno δεν ανέφερε τίποτε σε σχετική με το EWG δήλωση, ούτε καν ο “φιλέλλην” πολιτικός Pierre Moscovici, συμπεριέλαβε τη λέξη χρέος στο καθιερωμένο tweet του.

  Ο Regling, το έκανε δε ακόμη χειρότερο, λέγοντας κάτι που είναι αυτονόητο για όσους ασχολούνται με την οικονομία, αλλά εκνευρίζει όσους ασκούν πολιτική. Ο επικεφαλής του  ESM, επέμεινε ότι δεν είναι η ελάφρυνση η πρώτη προτεραιότητα. "Αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση η Ελλάδα είναι η ανάπτυξη, συνεχείς μεταρρυθμίσεις και μία φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομία, με αποτελεσματική δημόσια διοίκηση”.

  Αφού ξεμπέρδεψαν με το hoax περί βέβαιης ελάφρυνσης του χρέους, οι τροϊκανοί έπιασαν το θέμα της καθαρής εξόδου και το ξετίναξαν. Ο Costello μίλησε για “συμφωνία-πακέτο που δεν θα παράσχει μόνο εμπιστοσύνη στις αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους στο μέλλον αλλά και τα σωστά κίνητρα στην Ελλάδα να μείνει προσηλωμένη σε υγιείς οικονομικές πολιτικές τα προσεχή έτη”. Έσπευσε βεβαίως να ξεκαθαρίσει ότι δεν αναφέρεται σε νέα μέτρα αλλά στην εφαρμογή όσων έχουμε ήδη συμφωνήσει. Δηλαδή στο να μην εκτροχιαστούν οι ελληνικές πολιτικές θεωρώντας ότι ξεμπερδέψαν με τα μνημόνια. Ήταν όμως ξεκάθαρος στο θέμα της εποπτείας, χαρακτηρίζοντάς την “ειδική”.

  Στο ίδιο μήκος Κύματος και ο κος. Ρegling. “Η Ελλάδα θα αποτελέσει μία ειδική περίπτωση και μετά το πρόγραμμα” είπε. Πράγμα που είναι φυσικό καθώς έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα στη χώρα ενώ παρατηρείται και δυσκολία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

  Η ελληνική πλευρά αρνείται την πιστοληπτική γραμμή προκειμένου να αποφύγει την συνέχιση των μνημονίων και της εποπτείας.  Οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχιστεί η εποπτεία επί μακρόν, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη πλευρά η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ακόμη και αν συνοδεύονται από σκληρότερη εποπτεία. Είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Θα ξεκαθαρίσει όμως πριν το τέλος του καλοκαιριού. Η Κυβέρνηση αναζητά τρόπο να τελειώσει μια και καλή με την εποπτεία και προτιμά να βουτήξει στα βαθιά για να μπορέσει να χειριστεί επικοινωνιακά την “οριστική έξοδο από τα μνημόνια”, όπως άλλωστε πολύ εύστοχα περιέγραψε και ο νέος Υποιργός Οικονομίας κ. Ι. Δραγασάκης λέγοντας ότι είναι ακριβότερο το χρήμα στις αγορές αλλά πρέπει κάποτε να απεμπλακούμε από το περιβάλλον προστασίας και κυρίως εποπτείας.

  Κάτι που ωστόσο (και σύμφωνα με τις συνεχείς δηλώσεις των ευρωπαίων) δεν μοιάζει πιθανό με κανέναν συνδυασμό επιλογών και κάνει την αναζήτηση της Κυβέρνησης να μοιάζει απλά μάταιη…

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).

 • Πες τα, Χρυσόστομε!

  Πες τα, Χρυσόστομε!

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Παύλος Μεθενίτης | Ημερομηνία: 2018-03-04 10:54:48 | Πηγή: News247

  «Όσον αφορά στο πολιτικό κόστος που λέει κάποιος, παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει. Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω. Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας.

  Λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Για να μη λέμε για «πολιτικές» και «φοβόμαστε» και τις «ψήφους» και δεν συμμαζεύεται.

  Εγώ απαγορεύω σε οποιονδήποτε από αυτούς κι αν έχετε κανένα γνωστό να του το πείτε αν με ψηφίζει να μην με ξαναψηφίσει. Από τους αθίγγανους. Να μην με ψηφίσουν εμένα».

  Αυτά είπε ο Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης κατά την διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο συγκέντρωσης ενημέρωσης στην Παλαιοπαναγιά του Δήμου Σπάρτης, την περασμένη Παρασκευή, για την αντίδραση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

  Ο κ. Δαβάκης, να σημειώσω, έχει διατελέσει Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, και έχει επιδείξει πλούσια πολιτική και κονωνική δράση. Ενδεικτικά αναφέρω την ιδιότητά του ως υπεύθυνος Ιδεολογικού της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και μετά της ΟΝΝΕΔ, ενώ έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνοβρεταννικής Φιλίας, Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής, καθώς και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοϊαπωνικής Φιλίας.

  Θέλω να συγχαρώ τον κύριο βουλευτή για το σθένος του. Πολλοί συνάδελφοί του βουλευτές αισθάνονται ακριβώς έτσι, αλλά φοβούνται το δυσβάστακτο πολιτικό κόστος της δημοσιοποίησης αυτών των απόψεων, και βέβαια την συνακόλουθη απώλεια ψήφων που λαμβάνουν από τους Αθιγγάνους. Επίσης, είμαι σίγουρος πως ο κ. Βουλευτής Λακωνίας εκφράζει τολμηρά τις απόψεις πολλών συμπολιτών μας, απλών και επωνύμων, με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή τόσα χρόνια, με την επιστημονική, επαγγελματική και πολιτική του ιδιότητα, καθώς και με το πλούσιο κοινωνικό του έργο. Ο κύριος Δαβάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης πολλών ανθρώπων– άλλωστε εκλέγεται με το κόμμα της Νέας Δημκρατίας από το 1993.

  Να υπογραμμίσω πως ο Θανάσης Δαβάκης είπε το αυτονόητο. Η Ελλάς πρέπει να απαλλαχθεί από όλους αυτούς του μελαψούς αλλόφυλους, οι οποίοι είναι απορίας άξιον το πώς απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και, Θεός φυλάξοι, του εκλέγεσθαι. Ο κύριος Δαβάκης δεν θέλει τις ψήφους των κατωτέρων ανθρώπων, των υπανθρώπων, όπως τους αποκαλούσε ο Καγκελάριος του Τρίτου Ράιχ, πριν ξεκινήσει την μεγαλειώδη επιχείρηση της Τελικής Λύσεως, η οποία όμως, δυστυχώς, δεν ολοκληρώθηκε.

  Ο κύριος Δαβάκης, ο εκπληρωτής των πεπρωμένων της Λευκής Φυλής, τώρα που αποκάλυψε με παρρησία στο πανελλήνιο το εθνοσωτήριο όραμά του, θα έπρεπε να ηγηθεί μιας εκστρατείας, μιας σταυροφορίας εναντίον όλων όσων αμαυρώνουν και μολύνουν την Πατρίδα. Κάτι τσιγγάνοι, κάτι αναρχικοί και πούστηδες, κάτι Εβραίοι και κομμουνιστοσυμμορίτες, κάτι καθυστερημένοι και σακάτηδες και λοιπά παραβατικά μιάσματα, δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία. Πολλοί τα λένε αυτά μεταξύ τους, πολλοί εύχονται ιδιωτικώς να ξανανοίξει ο Καιάδας, αλλά μόνο ο Δαβάκης ήταν αρκετά άντρας για να ανοίξει το θέμα.

  Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα εντός του οποίου ανδρώθηκε πολιτικά ο κύριος Θανάσης Δαβάκης, η παράταξη της οποίας η ιδεολογική σκευή συνδιαμορφώθηκε από τον βουλευτή, θα πρέπει να εκτιμήσει το μεγαλείο του ανδρός, και να τον αξιοποιήσει καταλλήλως.  Σε κάθε περίπτωση όμως, πολλοί ελληνόψυχοι συμπολίτες μας, θα βρεθούν να του σφίξουν το χέρι και να του πουν «πες, τα Χρυσόστομε!» 

  *Ο Παύλος Μεθενίτης είναι δημοσιογράφος του Ραδιοφώνου 24/7.

 • Το γαϊτανάκι της μίζας

  Το γαϊτανάκι της μίζας

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Βαγγέλης Δεληπέτρος | Ημερομηνία: 2018-03-02 11:43:03 | Πηγή: News247

  Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για τη σύσταση της προκαταρκτικής για τη Novartis, που -για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- δεν είναι διόλου δεδομένο ότι θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αν και θα έπρεπε, και (ξανα)έρχονται στο φως κι άλλες μίζες.

  Αυτήν τη φορά είναι η γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn που δωροδοκούσε για να παίρνει μελέτες και έργα που συνδέονταν με την κατασκευή του μετρό της Αθήνας. Και όπως λένε οι καταθέσεις των εμπλεκομένων στη Γερμανία, μίζες έπαιρναν και «κρατικοί αξιωματούχοι» αλλά και «πολιτικά κόμματα».

  Σε μια επανάληψη της ιστορίας της Siemens, έχουμε και πάλι «λαδώματα» και μαύρο χρήμα, που μπαίνει και πάλι σε βαλίτσες ώστε να εντοπίζεται δυσκολότερα και οι βαλίτσες φτάνουν -σύμφωνα με τις καταθέσεις- και πάλι σε κομματικά γραφεία για να ενισχύσουν ίσως τους πολιτικούς αγώνες υπέρ του... εκσυγχρονισμού και κατά της... διαφθοράς.

  Ακόμα και τα ονόματα των αναφερομένων είναι εν πολλοίς τα ίδια, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί την περίοδο 2003-2007 (στην οποία αναφέρεται ο φάκελος που ανοίγει τώρα) είναι μια παρεούλα, που πότε ακούγεται για το ένα και πότε για το άλλο, από τις φρεγάτες μέχρι τα υποβρύχια και από το C4I μέχρι το μετρό, αλλά εναλλασσόμενοι στην κυβέρνηση παλιότερα ή συγκυβερνώντας μέχρι πρότινος, έβρισκαν πάντοτε τον τρόπο να σταματούν εν τη γενέσει της κάθε σχετική συζήτηση.

  Γι’ αυτό, άλλωστε, μικρή σημασία έχει πώς και πότε ξεκίνησαν όλα αυτά. Αν πρώτα κάποιος τα πήρε για τη φρεγάτα ή για τις στάσεις, για τους μπουλμέδες ή τα καθισματάκια. Σημασία έχει ότι με αυτούς που τα έπαιρναν και εκείνους που έκαναν τα στραβά μάτια, το ένα έφερε το άλλο και η όλη υπόθεση έγινε ένα κουβάρι που δεν ξεμπερδεύεται εύκολα.

  Μόνο που σε αυτό το «γαϊτανάκι» συμπεριφορών και γεγονότων βρεθήκαμε τελικά μπλεγμένοι όλοι μας. Αυτοί γιατί έκαναν το πολιτικό σύστημα σαν τα μούτρα τους, ενισχύοντας αντικειμενικά την ακροδεξιά ρητορική και τις νεοφασιστικές πρακτικές, και εμείς γιατί πληρώσαμε και πληρώνουμε τις μίζες που εκείνοι ενθυλάκωσαν.

 • Τρολάροντας τον Κουβέλη

  Τρολάροντας τον Κουβέλη

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Στέφανος Τζανάκης | Ημερομηνία: 2018-03-01 21:16:12 | Πηγή: News247

  Σήμερα πρόκειται να ορκισθεί στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας – ενώ οι τουρκικές προκλήσεις εξαπλώνονται και στην κυπριακή ΑΟΖ, πέρα από το Αιγαίο.

  Πολλοί ήταν εκείνοι που βρήκαν την ευκαιρία να τρολάρουν με την περίπτωση Κουβέλη – ως και κάποιο παλιότερο τουίτ της περιόδου της ΔΗΜΑΡ ανασύρθηκε, στο οποίο σημείωνε ότι δεν επρόκειτο να μπει σε κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο. Και τώρα θα τον έχει προϊστάμενο στο Πεντάγωνο – όπερ έδει δείξαι.

  Όμως, δεν ανασύρθηκαν τα πρόσφατα: για παράδειγμα, η συνέντευξή του στο Έθνος, στην οποία επέκρινε με δριμύτητα τους ΑΝΕΛ για την στάση τους στο ονοματολογικό των Σκοπίων. Τώρα καλείται να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο , σε μία κομβική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Βίτσας αντιμετώπισε το ζήτημα δια της επιλεκτικής σιωπής – αλλά ο κ. Κουβέλης δεν έχει συνηθίσει να μιλάει δια της σιωπής του.

  Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ υπουργοποιούμενος, σε μία στιγμή που το κόμμα από το οποίο αποχώρησε για να ιδρύσει τη ΔΗΜΑΡ έχει υιοθετήσει περίπου πλήρως την πολιτική που εκείνος τους πρότεινε χωρίς επιτυχία.

  Βεβαίως, η αποχώρηση που του κόστισε περισσότερο ήταν εκείνη από την τρικομματική των δεύτερων εκλογών του 2012 , όπως και η «ρετσινιά» ότι προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, μη αποδεχόμενος την πρόταση να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

  Η αλήθεια είναι ότι οι πρωταγωνιστές εκείνης της συγκυρίας δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς, τόσο το γιατί επιτάχυναν την διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όσο και το γιατί δεν διατύπωσαν αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές του 2014 και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, την προτίμησή τους στο πρόσωπο του κ. Κουβέλη.

  «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» , τρολάρισε η Μαρία Σπυράκη για την υπουργοποίηση Κουβέλη, αντιγράφοντας το σλόγκαν Τσίπρα. Καλό – αλλά παραβλέπει το γεγονός ότι με την αναβάθμιση Δραγασάκη και την είσοδο Κουβέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει επί σκηνής στελέχη που δεν ζουν για να αντιμάχονται τους πολιτικούς αντιπάλους. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στην εποχή της Novartis.

 • Ένα σχολικό κουδούνι ελπίδας χτύπησε τέλη Φλεβάρη

  Ένα σχολικό κουδούνι ελπίδας χτύπησε τέλη Φλεβάρη

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Χρήστος Δεμέτης | Ημερομηνία: 2018-03-01 21:16:12 | Πηγή: News247

  Ζόφος. Σκοτάδι. Και μερικές λάμψεις ελπίδας.

  Μέσα στην οικονομική αλλά και πολιτισμική κρίση, μέσα στην οικονομική ένδεια και τις προβληματικές εναλλακτικές πολιτικής, οι ακραίοι βρίσκουν χώρο. Επιθέσεις σε θέατρα, επιθέσεις σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, χτυπήματα εναντίον γυναικών με λοστάρια, κηρύγματα μίσους, ακροδεξιές γενικεύσεις. Μισαλλοδοξία, πόλωση και λάθη του παρελθόντος που τα βρίσκουμε και πάλι μπροστά μας.

  Και ξάφνου, ένα κουδούνι σε κάνει να αισθανθείς λίγη ζεστασιά μέσα στο καταχείμωνο.

  Ένα κουδούνι που χτυπά τέλη Φλεβάρη, 27 Φλεβάρη για την ακρίβεια, στη Χίο, στη ΒΙΑΛ. Εκεί που συνωστίζονται οι εγκλωβισμένοι της αδιέξοδης και ανεφάρμοστης ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό.

  Ένα κοντέινερ έγινε νηπιαγωγείο. Μία ΜΚΟ με παραδειγματική δράση, μακριά από εκείνα με τα οποία έχουν στιγματιστεί άλλες ΜΚΟ, η ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, παραχώρησε αυτό το κοντέινερ και πλέον λειτουργεί σαν νηπιαγωγείο. 45 προσφυγόπουλα μπήκαν μέσα στον μικρό, αλλά μαγικό για εκείνα, χώρο. Παιδιά που εμβολιάστηκαν κανονικά και εντάσσονται κανονικά στη σχολική μονάδα. Παιδιά που θα ζήσουν στην Ελλάδα για ένα μικρό ή τελικά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα εκπαιδευτούν στην Ελλάδα, και με τα χρόνια ίσως νοιώσουν την Ελλάδα σαν σπίτι τους. Ίσως. Από εμάς εξαρτάται αυτό.

  Διαβάζω στην τοπική εφημερίδα Αστραπάρης:

  "Το νηπιαγωγείο στην ΒΙΑΛ αποτελεί παράρτημα με υπουργική απόφαση του 1ου νηπιαγωγείου Καμποχώρων. Πρόκειται για ολοήμερο σχολείο, τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά από το πρωί μέχρι και τις 16:00 και η διεύθυνση πρωτοβάθμιας σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους της ΒΙΑΛ έχει φροντίσει να έχουν στο σχολείο το φαγητό τους, ώστε η λειτουργία του σχολείου να είναι ακριβώς ίδια με των υπόλοιπων νηπιαγωγείων".

  Πέντε εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν ξένες γλώσσες είναι εκεί για να αγκαλιάσουν τη χαρά των προσφυγόπουλων που έχουν μάθει από τα πιο αθώα χρόνια τους, να παίζουν μέσα στις λάσπες και το κρύο. Προσφυγόπουλα που αρχίζουν να διδάσκονται ελληνικά και είναι έτοιμα να ενταχθούν στην κοινωνία μας που αλλάζει. Είτε μείνουν για λίγο, είτε μείνουν για πολύ. Αυτός είναι ο σωστός, και ο μόνος δρόμος.

  Να σημειωθεί εδώ πως αρχές Φλεβάρη, ξεκίνησε και η λειτουργία νηπιαγωγείου στο Καρά Τεπέ, στο οποίο προσελήφθησαν 2 εκπαιδευτικοί. Άλλα νηπιαγωγεία λειτούργησαν στη Χίο, εκτός ΒΙΑΛ, στο Ελληνικό, στη Σάμο, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα νησιά του Αιγαίου, έχουν εντοπιστεί τα σχολεία που θα λειτουργούν το απόγευμα ως τάξεις υποδοχής παιδιών γυμνασίου και λυκείου, ενώ έχει πραγματοποιηθεί η στελέχωσή τους. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η λειτουργία ανάλογων δομών για τα πάνω από 1.000 παιδιά που βρίσκονται στον καταυλισμό στη Μόρια, στη Λέσβο.

  Κάτι που δείχνει πως ακόμη είμαστε στην αρχή ενός αχαρτογράφητου δρόμου και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, για να μη μείνουμε στις λίγες αχτίδες ελπίδας.

  Γιατί το μόνο σίγουρο, είναι πως τα προσφυγόπουλα είναι οι "πυξίδες του μέλλοντος" που αλλάζει, και διαμορφώνεται από σήμερα μπροστά στα μάτια μας, στις γειτονιές μας. Είναι παιδιά χωρίς προκαταλήψεις, παιδιά που οικοδομούν φιλίες μακριά από στεγανά και παρωπιδισμούς, και κυρίως, είναι παιδιά με ίσα δικαιώματα και χρίζουν όμοιων παροχών με τα ελληνόπουλα.

  Η απομόνωσή τους, μόνο κακό μπορεί να κάνει για μια χώρα υποδοχής, όπως η δική μας.

  *Ο Χρήστος Δεμέτης είναι αρχισυντάκτης του News 24/7

 • Λέμε όχι στην καπιταλιστική Tesla του θανάτου

  Λέμε όχι στην καπιταλιστική Tesla του θανάτου

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Σταμάτης Ζαχαρός | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:23:48 | Πηγή: News247

  H ίδρυση εταιρείας από την Tesla στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη είδηση των τελευταίων μηνών. Όχι λόγω μεγέθους ή οικονομικού αποτελέσματος αλλά λόγω των αιτίων που οδήγησαν τον χαρισματικό Elon Musk  και την ομάδα του να επενδύσει στη χώρα μας. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η Tesla αντιπροσωπεύει σχεδόν όλα όσα η χώρα μας θεωρεί ταμπού και φυσικά τα πολεμάει δίχως έλεος.

  Κυρίως τον βασικό λόγο που έκανε την καινοτόμο επιχείρηση να στρέψει το βλέμμα της προς την Ελλάδα. Τη σύνδεση δηλαδή ενός πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Επί του προκειμένου μιλάμε για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τόσο ο επικεφαλής μηχανικός σχεδίασης ηλεκτροκινητήρων όσο και δύο ακόμη σχεδιαστές από την ομάδα, έχουν αποφοιτήσει από το συγκεκριμένο ίδρυμα. Για την ιστορία, πρόκειται για τους κ.κ. Κωνσταντίνο Λάσκαρη, Κωνσταντίνο Μούρχα και Βασίλη Παπανικολάου. Στην Tesla σκέφθηκαν λογικά. Αφού το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει τέτοια “παραγωγή” επιστημόνων, ας μην περιμένουμε να έρθουν στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Palo Alto. Ας πάμε εμείς εκεί, όπου τα πάντα είναι φθηνά και η πρόσβαση στους φοιτητές άμεση.

  Εμείς οι ημεδαποί βεβαίως γνωρίζουμε πόσο αφελής είναι μια τέτοια σκέψη. Η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας είναι απαγορευμένη πρακτικά στη χώρα μας και όποιος δοκιμάζει την τύχη του, μπορεί και να βρεθεί “τουμπανο” απ’ το πολύ ξύλο. Όπως θα θυμάστε, “ρωμαλέοι” φοιτητές είχαν πλακώσει στο ξύλο έναν ανάπηρο που τόλμησε να πατήσει το πόδι του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση της AIESEC. Μίας οργάνωσης με πάνω από 60 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα , η οποία έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Την διασύνδεση δηλαδή των φοιτητών με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Για να μιλήσουμε και σε επιστημονική γλώσσα που καταλαβαίνουν οι χαρτογιακάδες της Tesla, πριν πατήσουν το πόδι τους στα τιμημένα (και μισοσπασμένα) μάρμαρα των ελληνικών ιδρυμάτων θα πρέπει να υπολογίσουν την “ξυλοχωρητικότητα” των στελεχών τους. Ήτοι πόσο ξύλο αντέχουν να εισπράξουν από τη μαφία των πανεπιστημίων.

  Φήμες μάλιστα αναφέρουν ότι η Tesla είχε το θράσος να ζητήσει τη στέγαση του ερευνητικού της κέντρου εντός της πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, στα πρότυπα αμερικανικών πρακτικών. Έχοντας άγνοια κινδύνου προφανώς, καθώς υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες φοιτητών και καθηγητών για βιαιοπραγίες, ληστείες, εμπόριο ναρκωτικών, βιασμούς και διάφορες άλλες αξιόποινες πράξεις εντός του γκέτο της πανεπιστημιούπολης. Οι καημένοι οι Αμερικανοί είχαν στο μυαλό τους εικόνες από κολεγιακές φαρσοκωμωδίες όπου δείχνουν σκηνές από τις αποστειρωμένες κολεγιουπόλεις των αμερικανικών πανεπιστημίων. Εδώ όμως είναι Βαλκάνια κύριοι και ευτυχώς που κάποιος τους το σφύριξε και γλίτωσαν. Έδρα της Μονοπρόσωπης ΙΚΕ ορίστηκε το Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος που έχει ιδρυθεί από το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος.

  Μιλώντας για ΙΚΕ, μοιραία με την απόφασή τους αυτή, τα αμερικανάκια θα έρθουν και σε ευθεία αντιπαράθεση με την ελληνική γραφειοκρατία. Είναι κοντά η ημέρα που κάποιος υπάλληλος θα ζητήσει από την εταιρεία που στέλνει πύραυλο στον Άρη να στείλει telex “στην υπερεσία” ή να σφραγίσει επικυρωμένο από το πρωτοδικείο, αντίγραφο κάποιου δημοσίου εγγράφου. “Ο ίδιος ο κύριος Μάσκ αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο Αθηνών”. Όλο και κάποια αρτηριοσκληρωτική διάταξη θα τους απαγορεύει να εισάγουν μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού ή θα δουν εξαρτήματα αξίας εκατομμυρίων να σαπίζουν στα τελωνεία λόγω κάποιας απεργίας διαρκείας. 

  Βεβαίως ας μην ξεχνάμε και το βασικό αμάρτημα της Tesla.  Πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία και σύμφωνα με την επικρατούσα προνεωτερική αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας, ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί. Για προφανείς λόγους, θα υπάρξει ένα διάστημα ψυχραιμίας αλλά πραγματικά θέλω να δω τα μούτρα του Musk όταν π.χ. το ΠΑΜΕ, ο Ρουβίκωνας ή κάποιο συνδικαλιστικό σωματείο θα κάνει “παρέμβαση” με τρικάκια στα γραφεία τους ή ακόμη χειρότερα κάποιος Υπουργός θα βάλλει άνευ λόγου και αιτίας εις βάρος τους στο κοινοβούλιο.

  Άλλωστε, ο θρύλος λέει ότι η διοίκηση της Tesla  έχει ήδη πάρει μια πρώτη γεύση από την διάσημη ελληνική επιχειρηματική φιλοξενία. Ήταν το 2012 όταν οι Αμερικάνοι ήρθαν στην Ελλάδα για να διερευνήσουν την περίπτωση κατασκευής ενός εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων στη χώρα μας. Τα βρήκαν μπαστούνια με τις περιβαλλοντικές και άλλες αδειοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να επιλέξουν τελικά την Ολλανδία όπου επιπλέον τους παραχωρήθηκαν διάφορα προνόμια, μεταξύ των οποίων και η έκταση στην οποία χτίστηκε το εργοστάσιο… Για την ιστορία επίσης, η επένδυση στο Tilburg, ξεκίνησε στα μέσα του 2012 και ολοκληρώθηκε το 2013, με εγκρίσεις άδειες και απ’ όλα. Μάλιστα η ολλανδική θυγατρική ήταν αυτή που ίδρυσε την Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Ελλάδα.

  Πέρα απ’ την πλάκα, η απόφαση της Tesla είναι σταθμός. Το να επιλέγει μια τόσο μεγάλη και δημοφιλής εταιρεία την Ελλάδα, όχι για λόγους κόστους αλλά για την τεχνογνωσία που έχει είναι πράγματι τιμητικό. Δείχνει βεβαίως και τις χαμένες ευκαιρίες της χώρας που αρνείται να εκσυγχρονιστεί χάνοντας την ευκαιρία να “μοσχοπουλήσει” το επιστημονικό και ακαδημαϊκό δυναμικό της. Οι ιδεοληψίες και τα μικροσυμφέροντα απαγορεύουν κάθε απόπειρα προόδου. Η Tesla αποφάσισε να αγνοήσει το “κακό όνομα” της χώρας και να επενδύσει, έστω δειλά. Δεν θα έχουμε πολλές ευκαιρίες ακόμη. Πρέπει να φερθούμε με σύνεση και προσοχή.

  (Φωτογραφία: AP Photo/Chuck Burton)

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

 • Θέατρο σκιών με διχαστικό λόγο

  Θέατρο σκιών με διχαστικό λόγο

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Βαγγέλης Δεληπέτρος | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:23:48 | Πηγή: News247

  Αυτά που λέει πλέον ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στις τηλεοπτικές εκπομπές που καλείται είναι απολύτως υστερικά και επομένως δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και εντελώς απαράδεκτα πολιτικά ώστε να θεωρηθεί ότι δεν είναι άξια σχολιασμού.

  Μιλώντας ως... εκδοροσφαγέας που θα τους “γδάρει όλους” και δηλώνοντας ως ελληνάρας από αυτούς που σατιρίζονται στις επιθεωρήσεις ότι [ο Τσίπρας] “δεν έχει καταλάβει πού έμπλεξε”, δεν αγκιστρώνει πια το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού αλλά γεννάει προβληματισμούς εάν όντως έχει κόψει κάβο, όπως λέει για τέτοιες περιπτώσεις ο λαός μας, ή εάν τρέχει κάτι άλλο σημαντικότερο.

  Να το πούμε απλά και ήρεμα, όπως συνιστούν σε τέτοιες περιπτώσεις οι ειδικοί: Το να κατηγορείς χωρίς το παραμικρό στοιχείο τους άλλους ως διεφθαρμένους που “τα παίρνουν”, δεν σε βοηθά σε τίποτε.

  Όταν μάλιστα κάποιος, όπως τώρα ο Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης, βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα τεράστιο σκάνδαλο όπως αυτό της Novartis επειδή -όπως ισχυρίζεται- κάποιοι ψευδομαρτύρησαν, το να προσπαθεί να κηλιδώσει την υπόληψη των αντιπάλων του ως κοινός συκοφάντης ενώ καταγγέλλει την... συκοφάντησή του δεν συνηγορεί υπέρ της αθωότητάς του.

  Αντίθετα αυτά τα καμώματα, οι επιμελώς σκηνοθετημένες εκρήξεις και η χρησιμοποίηση όλων των s-χαρακτηρισμών που επιτρέπουν οι τηλεοπτικοί οικοδεσπότες του, μπορεί -ίσως- να προσφέρουν σε αυτούς τα χρειαζούμενα σε καιρούς κρίσης νούμερα τηλεθέασης αλλά δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες ούτε στον ίδιο, ούτε στους συναδέλφους του που έχουν μπει στο κάδρο, ούτε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Διότι όπως έχει εμπεδώσει προ πολλού η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης, από τότε που ο κ. Γεωργιάδης και οι συνοδοιπόροι του προπαγάνδιζαν την αναγκαιότητα των Μνημονίων, δεν έχει δίκιο όποιος φωνάζει περισσότερο μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, ούτε βέβαια όποιος βρίζει πιο εύκολα και με πιο “πλούσιο” λεξιλόγιο. Γιατί σε αυτό είναι αναμφισβήτητα πρωταθλητές. Στην ουσία έχουν μείνει προ πολλού μετεξεταστέοι.

  Γιατί με αυτό το στιλ, είτε το “μαγκίτικο” του Σαμαρά, είτε το “οργισμένο” του Γεωργιάδη, κανείς πια δεν φοβάται και κανείς δεν αλλάζει άποψη. Επειδή η ζωή μας δεν είναι b-movie ώστε να αποκτούν υπόσταση τέτοιες καρικατούρες.

  *Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.

 • Οι εγκληματικές οργανώσεις ανήκουν στη φυλακή, όχι στη Βουλή

  Οι εγκληματικές οργανώσεις ανήκουν στη φυλακή, όχι στη Βουλή

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Βίκυ Σαμαρά | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:23:48 | Πηγή: News247

  Η νέα δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών κατά του κοινωνικού χώρου Φαβέλα στον Πειραιά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό της Ελευθερίας Τομπατζόγλου, δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, αποδεικνύει ότι το φίδι του ναζισμού έχει ακόμη δόντια και παραμένει θρασύ.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φασίστες επιτίθενται στο συγκεκριμένο χώρο. Η Φαβέλα είχε δεχθεί εμπρηστική επίθεση στις 29 Αυγούστου του 2017 και στα σπίτια των τεσσάρων συλληφθέντων για την επίθεση είχαν βρεθεί όπλα και ναζιστικά σύμβολα. Αλλά το αυτί κανενός δεν ίδρωσε ως φαίνεται. Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που δέχεται επίθεση δικηγόρος που έχει αναλάβει στη δίκη της ΧΑ.

  Μη βιαστούν ορισμένοι δήθεν “νοικοκυραίοι” να αδιαφορήσουν για την επίθεση θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα “επεισόδιο” μεταξύ “δύο άκρων” κατά την αγαπημένη ρητορική ορισμένων δήθεν φιλελεύθερων με ακροδεξιές συμπάθειες. Ούτε επεισόδιο ήταν, ούτε για το ποδόσφαιρο έγινε. Το γεγονός δε ότι στα θύματα και δη βαρύτατα τραυματισμένη συγκαταλέγεται η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, ενώ η δίκη της ΧΑ ακόμη (!) συνεχίζεται, δημιουργεί προβληματισμό για το στόχο της επίθεσης. Πού ήταν μία επίθεση ξεκάθαρα δολοφονική.

  Όλα αυτά την ώρα που δημοσκόπηση φέρνει το νεοναζιστικό μόρφωμα ξανά στη θέση του τρίτου κόμματος. Δε μάθαμε τίποτα από το αίμα που ήδη χύθηκε; Αν υπάρξει κι άλλος νεκρός, θα είναι αθώοι του αίματος όσοι χαρίζουν την ψήφο, που τους δίνει η Δημοκρατία, σε εκείνους που θέλουν να την καταργήσουν;

  Η ΧΑ δεν είναι ένα κόμμα για να δώσει κανείς ελαφρά τη καρδία ψήφο διαμαρτυρίας. Δεν ενδιαφέρεται για την πατρίδα, γιατί είναι ο ιδεολογικός κληρονόμος αυτών που πρόδωσαν την πατρίδα στους ναζί. Δεν ενδιαφέρεται για τον φτωχό, γιατί είναι αυτοί που λένε μεγάλα λόγια αλλά στήριξαν κάθε νομοθετική διάταξη για το ΤΑΙΠΕΔ και υπέρ συμφερόντων. Δεν την ενδιαφέρει τίποτα, παρά μόνο να έχει σκλάβους στην εγκληματική της οργάνωση.

  Νεοναζιστικά μορφώματα δεν ανήκουν στη Βουλή. Ανήκουν στη φυλακή. Για το δεύτερο θα αποφασίσει (κάποια στιγμή, ελπίζουμε) η Δικαιοσύνη. Το πρώτο πρέπει να το διασφαλίσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι. Που δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν ακόμη και σε εγκληματικά ναζίδια να τους πιάνουν κορόιδα.

  *Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια πολιτικού του News 24/7 

 • Ένα βρέφος στον κάδο

  Ένα βρέφος στον κάδο

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Παύλος Μεθενίτης | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:23:48 | Πηγή: News247

  Μέχρι να αποκτήσω δικό μου παιδί, δεν με πολυένοιαζαν τα παιδιά του κόσμου. Όλου του κόσμου. Εντάξει, δεν τα πείραζα, αλλά δεν τα αγαπούσα κιόλας. Αυτό άλλαξε όταν γεννήθηκε ο γιος μου – από τότε άρχισα να προσέχω τα παιδιά γύρω μου.

  Κι όχι μόνο να τα προσέχω, παρά και να τα νοιάζομαι, να ανησυχώ γι’ αυτά. Κι όχι μόνο αυτά που έβλεπα με τα μάτια μου, κι όχι μόνο αυτά που γνώριζα προσωπικά, αλλά και όλα τα παιδιά στον κόσμο.

  Ο Άνθρωπος, εσείς κι εγώ, είμαστε εκπολιτισμένα, δηλαδή ημιεξημερωμένα, ζώα. Μόνο ο εαυτός μας υπάρχει για μας, κι άντε και η οικογένειά μας – η αγέλη μας.  Κι άντε, σε λιγότερους, η πατρίδα με τους συμπατριώτες, και σε ακόμα πιο λίγους, η ιδεολογία ή η πίστη, με τους συντρόφους και τους ομόδοξους. Οι άνθρωποι είναι κτήνη, που θέλουν κυρίως να φάνε, να ζευγαρώσουν και να επιβιώσουν. Ο πολιτισμός απλώς εξευγένισε αυτά τα βασικά ένστικτα.

  Προχτές ένας άστεγος βρήκε ένα βρέφος πεταμένο στα σκουπίδια. Νεκρό, μπουκωμένο με χαρτοπετσέτες.  Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν, δεν ξέρω βάσει ποιας συγκεκριμένης πολιτικής σκοπιμότητας ή γεωστρατηγικής συγκυρίας, (και δεν με νοιάζει), ένα σωρό φωτογραφίες με νεκρά παιδιά στη Συρία. Νεκρά παιδιά στη Συρία, ματωμένα, σκονισμένα, βομβαρδισμένα, συλημένα, με τα χέρια τους να ξεπροβάλλουν μέσα από τα χαλάσματα, παιδιά που θρηνούν στην αγκαλιά τους άλλα παιδιά μικρότερα, παιδιά που κοιμούνται ανάμεσα στους τάφους των γονιών τους γιατί δεν έχουν πού αλλού την κεφαλή κλίναι.

  Να, αυτά τα παιδιά προσέχω, αυτά και άλλα σαν κι αυτά, από τότε που απόκτησα το δικό μου, και ντρέπομαι που το λέω αυτό, αλλά έτσι είναι. Και μεταξύ μας, χέστηκα εάν αυτά τα παιδιά τα βομβάρδισε ο Πούτιν, ο Άσαντ, ο Ερντογάν, οι Αμερικάνοι, ο ISIS ή οι εξωγήινοι.  Και καθώς τα  βλέπω, μένω άναυδος με τα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μου.

  Παραιτήθηκε, λέει, η πλουσία κυρία υπουργός γιατί έπαιρνε επίδομα ενοικίου, και την ακολούθησε ο σύζυγος, επίσης υπουργός, και ο πρωθυπουργός μάλλον θα κάνει ανασχηματισμό, και οι Τούρκοι έδιωξαν το ιταλικό γεωτρύπανο, και κάποιος έριξε ένα ρολό χαρτιού ταμειακής μηχανής στο κεφάλι κάποιου προπονητή, και κάποιες μεγάλες μούρες της καλής κοινωνίας τσιρίζουν γιατί κατηγορούνται πως λαδώθηκαν... Και άλλα τέτοια θέματα και θεματάκια, που ανάβουν σαν κεράκια, που σκάνε σαν μπαλονάκια, δίπλα σε ένα ζήτημα σοβαρό, λαμπρό και εκκωφαντικό σαν βόμβα που σκάει, κάπου στη Συρία, ας πούμε. Σαν βόμβα που εκρήγνυται διαμελίζοντας παιδιά.

  Κι εμείς, τα ημιεξημερωμένα ζώα, εμείς οι πολιτισμένοι άνθρωποι, τί κάνουμε, θα πείτε. Τί κάνουμε; Απλώς διαπιστώνουμε την ασύλληπτη αδιαφορία μας απέναντι στις πραγματικές τραγωδίες. Εμείς απλώς φρικάρουμε με τις φωτογραφίες στο Ίντερνετ. Εμείς απλώς ανακαλύπτουμε νεκρά βρέφη σε κάδους σκουπιδιών.

  *Ο Παύλος Μεθενίτης είναι δημοσιογράφος του Ραδιοφώνου 24/7.

 • Κάψτε επιτέλους το θέατρο (και τους ΧΙΠΙΣ)

  Κάψτε επιτέλους το θέατρο (και τους ΧΙΠΙΣ)

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Σταμάτης Ζαχαρός | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:23:48 | Πηγή: News247

  Από την πρεμιέρα στο Broadway μέχρι και σήμερα στην Ιπποκράτους, η ροκ όπερα Jesus Christ Superstar εξάπτει τα πάθη και προκαλεί αντιδράσεις. Συνήθως αντιδρούν φανατικοί χριστιανοί που πιστεύουν ότι πρόκειται για μια βλάσφημη ιστορία, συνήθως χωρίς να την έχουν υπόψιν τους.

  Στην Ελλάδα το 1974 οι φανατικοί χριστιανοί (!!!) εμπόδισαν την προβολή της ομώνυμης ταινίας. Στις ΗΠΑ αντέδρασαν ωστόσο και φανατικοί εβραίοι που θεώρησαν την παράσταση ως ένα κρεσέντο αντισημιτισμού. Στον αντίποδα, το 1972 αντέδρασαν και οι λογοκριτές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, οι οποίοι ουδόλως ενδιαφέρθηκαν για τη βλασφημία αλλά θεώρησαν ότι πρόκειται για αισχρή θρησκευτική προπαγάνδα.

  Όλα αυτά όμως συνέβησαν την δεκαετία του '70 όταν ο συνθέτης Andrew Lloyd Webber ξεκινούσε την καριέρα του. Σήμερα στα 70  του χρόνια και με τα όρια της πρόκλησης να έχουν διασταλεί, θα θεωρούσε προφανώς ότι το έργο του θα μπορούσε κάλλιστα να παιχτεί από τον ερασιτεχνικό θίασο κάποιας ενορίας. Μέχρι που η καταραμένη μοίρα του έργου, το έφερε στην Ελλάδα, την χώρα που ακόμη και το Game of Thrones μελετά, προκειμένου να καταλάβει τι συνέβαινε κατά τα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα.

  Και αν η μήνυση του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ που ζητά την τιμωρία των ηθοποιών και συντελεστών της παράστασης καθώς παρουσιάζουν τον Ιησού ως “μέλος της κοινότητας ΧΙΠΙΣ που έχει ταυτιστεί με σεξουαλικά όργια και χρήση ναρκωτικών ουσιών”, είναι αναμενόμενη και ενδεχομένως λίγο τελετουργική, όσα ακολούθησαν καταδεικνύουν ότι αν ένα πράγμα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης στην χώρα, αυτό είναι ο σκοταδισμός.

  Οπαδοί (!!!) της θρησκείας της αγάπης, συγκεντρώθηκαν έξω απ’ το θέατρο Ακροπόλ στην πρεμιέρα και απαιτούσαν να κατέβει η βλάσφημη παράσταση. Οι ηθοποιοί φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα. Έκτοτε και με την πρόσφατη περήφανη νίκη της ορθοδοξίας κατά του γλυπτού Phylax για φάρο, οι χριστιανοχούλιγκανς πέταξαν μπογιές στην πρόσοψη του θεάτρου, βανδάλισαν αυτοκίνητα των συντελεστών της παράστασης, εμποδίζουν καθημερινά την πρόσβαση των θεατών στο θέατρο και παροτρύνουν όποιον νιώθει ζηλωτής σε πράξεις βίας με αναρτήσεις τύπου “κάψτε το θέατρο”.

  Αδιαφορώντας για τις έννοιες του bullying ή της στοχοποίησης πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι της ηθοποιού που υποδύεται την Μαρία Μαγδαληνή χαρακτηρίζοντας βλάσφημους όσους συμμετέχουν “στη μεγάλη αποστασία” και υπογράφουν με την πρωτότυπη παρότρυνση “μετανοείτε”. Άλλωστε όπως αναφέρει και ο ιερέας στη μήνυσή του “στην παράσταση παρουσιάζεται επίσης γυναίκα με το όνομα Μαρία Μαγδαληνή, δηλαδή με αναφορά στην Αγία Μαρία Μαγδαληνή, να τραγουδάει στον Ιησού ερωτικό τραγούδι”. Τέτοια αίσχη δηλαδή.

  Φανατικοί ή όχι, οι χριστιανοί έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους κατά της παράστασης. Ακόμη και με συγκεντρώσεις έξω από το θέατρο αν έτσι νομίζουν. Όταν ξεπερνούν όμως τα όρια της νομιμότητας έχει και η δικαιοσύνη την υποχρέωση να τους μπαγλαρώσει. Κάτι που δεν κάνει ωστόσο. Ούτε τώρα ούτε ποτέ. Ακόμη και όταν οι -κατά δήλωσή τους- άνθρωποι του Θεού ρίχνουν “τίμιο ξύλο” σε θέατρα και εκθέσεις. Όταν βανδαλίζουν ιδιωτική ή δημόσια περιουσία. Μοιάζουν σαν να έχουν μια μορφή ασυλίας, ενδεχομένως να πιστεύουν ότι πρόκειται για “θεία παρέμβαση”.

  Τεράστια είναι και η ευθύνη της εκκλησίας που αφήνει να εκδηλώνονται (αν δεν υποθάλπει κιόλας) τέτοια φαινόμενα. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σπεύδει να μιλήσει για ωμή παραβίαση της ελευθερίας και της αρχής της αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας με αφορμή τροπολογία 7 βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ποτάμι) που αφορά αλλαγές στο Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου. Κάνει  όμως σαν να μην βλέπει την δράση των “πιστών” και δεν μπαίνει στον κόπο ούτε καν να την καταδικάσει. Όπως δεν έκανε ούτε με το γλυπτό στο Φάληρο. Έστω για τους τύπους. Η ελευθερία και η αυτοδιοίκηση όμως συνεπάγονται και υποχρεώσεις. Ειδάλλως είναι δύσκολο να πείσεις και για τα δικαιώματά σου…

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

 • Εκατομμυριούχοι υπουργοί

  Εκατομμυριούχοι υπουργοί

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Στέφανος Τζανάκης | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:23:48 | Πηγή: News247

  Ό,τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό : η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει από την περίοδο του Βατοπεδίου και συνεχίζεται με κάθε ευκαιρία – όταν βρεθεί κάποιο πρόσφορο θύμα, εν ολίγοις.

  Αυτήν τη φορά, το θύμα ήταν η Ράνια Αντωνοπούλου - η οποία , λέει, είναι πολύ πλούσια και έτσι δεν έπρεπε να κάνει χρήση του επιδόματος στέγασης. Αυτά τα χρήματα είναι μόνον για φτωχούς υπουργούς – αστέγους , χαμηλοσυνταξιούχους ή ανέργους , όπως είναι παραδοσιακά οι περισσότεροι του υπουργικού συμβουλίου. Διότι ναι μεν νόμιμο το επίδομα, αλλά όχι και ηθικό, αφού η κυρία είναι εκατομμυριούχος.

  Έγινε βούκινο η υπόθεση, είπε η πλούσια υπουργός ότι τα επιστρέφει τα χρήματα και θέλει να κριθεί από το έργο της – αλλά φευ: ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή της, κατά τα ειωθότα. Πάει η Αντωνοπούλου, πάει και ο σύζυγος υπουργός Παπαδημητρίου και να έρχεται ο επόμενος ή η επόμενη – ό,τι προκύψει.

  Η πλούσια υπουργός έχει ζήσει χρόνια στις ΗΠΑ , όπου κανείς δεν διανοείται να διαθέσει τον Λευκό Οίκο με εισοδηματικά κριτήρια: για παράδειγμα, είναι δισεκατομμυριούχος ο Τραμπ, οπότε ας μείνει στον ομώνυμο Πύργο του, να γλυτώσει ο φτωχός Αμερικανός φορολογούμενος τα έξοδα – περιμένοντας τον πρώτο άστεγο πλανητάρχη. Εκεί δεν θα είχε τύχη η συζήτηση για το νόμιμο και το ηθικό...

  Βεβαίως, η Ελλάδα δεν είναι Αμερική: μπορεί στις ΗΠΑ οι κοινωνικές ανισότητες να είναι μεγαλύτερες, αλλά ο τόπος μας είναι μικρός – και το πρόβλημα με την υπουργό δεν είναι ηθικό, αλλά αισθητικό: κανείς δεν πρόκειται να ανεχθεί επίδομα 1000 ευρώ σε μία υπουργό εγνωσμένου πλούτου, όταν αυτό ισούται με τρεις μισθούς για νέους κάτω των 25 ετών.

  Από την άλλη πλευρά, το πιο ακριβό πράγμα στον Κόσμο είναι το τζάμπα: θα ήταν πανεύκολο για αυτήν ή την επόμενη κυβέρνηση να προσχωρήσει στο ρεύμα του «ηθικού» και να καταργήσει κάθε παροχή στα πολιτικά στελέχη – άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η κοινωνία κατά πλειοψηφία θεωρεί ότι οι πάντες τα παίρνουν και ότι όσοι δεν τα παίρνουν, είναι επειδή δεν βρήκαν την ευκαιρία.

  Όμως, με την κατάργηση κάθε αποζημίωσης, η πολιτική θα γίνει σπορ αποκλειστικά για χοντρά πορτοφόλια. Και κάποια στιγμή η συζήτηση θα αλλάξει – και θα συμφωνήσουν οι πάντες πως ό,τι είναι παράνομο, είναι και ηθικό...

  *Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr

 • Αν θέλεις την ισότητα, γιατί είσαι τόσο πλούσιος

  Αν θέλεις την ισότητα, γιατί είσαι τόσο πλούσιος

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Λευτέρης Αρβανίτης | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:23:48 | Πηγή: News247

  Το ζεύγος Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου αντιπροσωπεύει ένα χαρακτηριστικό ιδεότυπο αντιπαθών πολιτικών για την ελληνική κοινωνία, στο πρόσωπο των οποίων αναπαράγονται όλα τα στερεότυπα κλισέ  που ξεκινούν από τους πλούσιους αριστερούς που "ήρθαν να μας σώσουν" και φτάνουν σε σενάρια συνομωσίας για αμερικανικά ιδρύματα που επιθυμούν να καθορίσουν τις τύχες της χώρας. Για την ελληνικά δεξιά είναι το δραχμικό ζεύγος , για κάποιους στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αποικιοκράτες και σίγουρα για όλους μια οικογένεια πολύ πλούσιων που θα παρουσίαζε κάποια στιγμή στοιχεία αντουανετισμού.

  Άρα ορθά εκτίμησαν στο "σύστημα Νέα Δημοκρατία" ότι υπήρχε η πρώτη ύλη για να στηθεί ένα θέμα που θα μπορούσε να πλήξει την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερη αφορμή από την επιδότηση του ενοικίου των δύο υπουργών. Αυτό που δεν υπολόγισαν στην Πειραιώς ήταν πως η ίδια ακριβώς συνθήκη –τα ιδιαίτερα δηλαδή χαρακτηριστικά του ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου- καθιστούν εξίσου εύκολη τη διαχείριση του ζητήματος από το Μαξίμου.

  Ο Αλέξης Τσίπρας –λες και έστησε την υπόθεση- έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που αποπέμπει υπουργούς για ένα ηθικό ζήτημα αυτής της τάξης μεγέθους και "υποχρεώνει" υπουργούς να επιστρέψουν χρήματα στο δημόσιο.  Παράλληλα προλαβαίνει ακόμη και το follow up της γαλάζιας επικοινωνιακής καταιγίδας, με αποτέλεσμα σήμερα να κυκλοφορούν τρεις εφημερίδες με πρωτοσέλιδα που χαρακτηρίζουν έκθετο τον πρωθυπουργό γιατί διατηρεί στη θέση του τον κ. Παπαδημητρίου, ενώ ο υπουργός έχει  ήδη παραιτηθεί.

  Και θα μπορούσε να γίνουν χειρότερα τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία, αν για παράδειγμα η κυβέρνηση θύμιζε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λάμβανε, όπως προκύπτει στο πόθεν έσχες του, ένα μικρό ποσό από αγροτικές επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Άντε να βρεις το νόμιμο και το ηθικό!

  Πλέον η κυβέρνηση από εγκαλούμενη βγαίνει επιτιθέμενη και ζητά τις παραιτήσεις από τα θεσμικά τους καθήκοντα, όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis. Και εδώ που τα λέμε έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, όταν ο Πρωθυπουργός έχει αποπέμψει δύο υπουργός γιατί ευνοήθηκαν από νόμο τι κυβέρνησης του, που αντίκειται  στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

  Απλά μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας σε μια χώρα που για τρεις ημέρες έζησε επιτέλους στον αστερισμού του πραγματικού λαϊκισμού, καθώς ασχολούμαστε με την υπόθεση δύο υπουργών που σε δύο χρόνια επιδοτήθηκαν –βάσει νόμου- με επιπλέον 22.000 ευρώ, όταν το σύνολο του ανώτερου πολιτικού προσωπικού απολαμβάνει προνόμια που δεν εξασφαλίζουν τις συνθήκες απρόσκοπτης τέλεσης των καθηκόντων τους, αλλά δημιουργούν συνθήκες πλουτισμού.

  Η αντιφατικότητα με την οποία προσεγγίζουμε τέτοιου τύπου θέματα δεν είναι κάτι καινούργιο. Στις 10 Αυγούστου του 2015, 4 μόλις ημέρες μόλις πριν περάσει η επίμαχη διάταξη της επιδότησης ενοικίου, στο Μαξίμου συγκαλείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

  "Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους…", τόνιζε τότε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη σύσκεψη. Πόσο πολύ εκθέτει την κυβέρνηση η τροπολογία που πέρασε λίγες ημέρες μετά; Είναι δυνατό να μην έχει ζητηθεί ακόμη η παραίτηση του ανθρώπου που την εμπνεύστηκε; Και δεν ήταν η Ράνια Αντωνοπούλου.

  Τελικά το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των βουλευτών –σε αντίθεση με την επιδότηση ενοικίου-  δεν κατέβηκε προς ψήφιση ποτέ, αλλά πράγματι κάποιες αλλαγές έγιναν τελικά την άνοιξη του 2017. Με τα προνόμια όμως των βουλευτών να παραμένουν και ο μισθός τους να είναι εξωπραγματικός για το μέσο εργαζόμενο.

  Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στη γειτονική Κύπρο, που η επιτυχημένη κυβέρνηση Αναστασιάδη έβγαλε από τα μνημόνια. Αυτές τις ημέρες έχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για αφορολόγητο φιλοδώρημα θα λάβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη που δεν θα επαναδιοριστούν. Το ποσό αυτό που πλησιάζει τις €100.000 για όσους συμπλήρωσαν πενταετή θητεία σε υπουργικό θώκο, παραχωρείται ως επιβράβευση για την προσφορά τους στον τόπο!

  Το βασικό ερώτημα είναι λοιπόν αν αρκούν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ισχυρίζεται ο πολιτικός φιλελευθερισμός για να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη και η απάντηση προφανής. Ας κρατήσουμε μόνο αυτό που μας λέει ο Τζ. Α. Κοέν. "Δεν αρκεί ούτε η ιστορία ούτε γενικώς η πολιτική – απαιτείται πρώτα απ’ όλα μια ηθική επανάσταση, μια επανάσταση στην ανθρώπινη ψυχή". Αν θέλεις την ισότητα, καταλήγει ο Κοέν, δεν μπορείς να είσαι τόσο πλούσιος.

  *Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη

 • Η ιστορία της bad bank – too good to be true

  Η ιστορία της bad bank – too good to be true

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Λίλυ Σπυροπούλου | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:23:48 | Πηγή: News247

  Έρχεται, επανέρχεται, εγκαταλείπεται, αναβιώνει, διαφοροποιείται.... η ιδέα της ίδρυσης μιας bad bank στην ελληνική αγορά, έχει τη δική της ιστορία. Οι σπόροι για τη γέννησή της έπεσαν προφανώς λόγω της κρίσης, σαν ύστατη ή βέλτιστη (εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς) λύση στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

  Με προηγούμενη εμπειρία σε μεμονωμένες χώρες της ΕΕ, ήταν, είναι και θα είναι, μία εναλλακτική, στην αποτελεσματική διαχείριση των υπέρογκων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

  Αλλά δεν είναι μια απλή ιστορία. Το να φορτώσουν όλες οι τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια σε μία «κακή» τράπεζα και να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν, όπως ορίζει και ο ρόλος τους, την οικονομία, θα ήταν βέβαια μια ανακούφιση, καθώς θα έβγαινε ο «μπελάς» της διαχείρισης από το κεφάλι τους.

  Συζητήθηκε -  όπως και η ιδέα μιας ευρωπαϊκής bad bank  - και απορρίφθηκε, πάγωσε, ξεχάστηκε. Ο λόγος είναι ότι κάθε χώρα, έχει την ιδιαιτερότητά της. Αλλού ιδρύθηκαν τοπικές bad banks, αλλού το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και η ομαλοποίηση επανήλθε και αλλού – στην Ελλάδα εν προκειμένω – η κατάσταση εξακολουθεί να προβληματίζει. Συν το γεγονός ότι, η ίδρυση μιας bad bank προϋποθέτει κεφάλαια, κρατικά ή ιδιωτικά. Ένα από τα μεγάλα θέματα, είναι το ποιός θα βάλει τα λεφτά.

  Η Ευρώπη όμως, από πλευράς της, βλέπει ότι πέραν κάποιων εθνικών bad banks που βοήθησαν τις τοπικές αγορές να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, δεν υπάρχει συνολικά η ίδια επιτακτική ανάγκη σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν, όπου το θέμα έκαιγε σε περισσότερο βαθμό και σε μεγαλύτερη έκταση, πανευρωπαϊκά.

  Σήμερα  ο μέσος όρος των NPL’s στην ευρωζώνη , έχει υποχωρήσει κάτω από το 5%, όταν στην Ελλάδα, κρατάει ακόμη τη σημαία του 44,5%. Ακόμα και στην προοπτική εθνικών bad banks, κάτι που όντως έχει αρχίσει και επανεξετάζεται, είναι μακρινό και αμφίβολο σενάριο.

  Από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, έριξε φως στην προοπτική αυτή που αχνοφαίνεται στις συζητήσεις ακόμη και εντός των κύκλων των θεσμών.

  Ομως, ο ίδιος ο διοικητής γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι ο δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή είναι μακρύς. Eίναι μεν θετικό ότι ξαναμπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης, αλλά εξαρτάται από τους θεσμούς και του τι θα αποφασίσουν. Οι συζητήσεις αν και υπαρκτές, θεωρούνται πρώιμες.

  Μέχρι νεωτέρας, αυτό που οφείλουν να κάνουν οι τράπεζες της χώρας – και αυτό είναι το νέο μήνυμα Στουρνάρα- είναι να μη χάσουν και αυτή τη φορά το τρένο. Να επισπεύσουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Με στόχους υψηλούς, αλλά επιτεύξιμους. Και να δώσουν στα stress tests  που τυπικά ξεκινάνε αύριο, τις καλύτερες εξετάσεις ever!

   

 • Θέλει ο Μιχαλολιάκος να κρυφτεί...

  Θέλει ο Μιχαλολιάκος να κρυφτεί...

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Βαγγέλης Δεληπέτρος | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:23:48 | Πηγή: News247

  Ας ξεκινήσουμε από τα απλά: Επεισόδια -στον πληθυντικό- σημαίνει βίαιες συγκρούσεις. Όταν λοιπόν ο επικεφαλής της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος σε δήλωσή του για την εισβολή φασιστών στον κοινωνικό χώρο “Φαβέλα” κάνει λόγο για “επεισόδια στην περιοχή του Πειραιώς” προσπαθεί να μας υποβάλει ότι έγιναν κάποιες συγκρούσεις, οπότε μπορεί να υπήρξαν και κάποια “προβλήματα”.

  Αυτό δηλαδή που προσπαθεί να κρύψει ο χρυσαυγίτης για να βγάλει την ουρά του απέξω και να καλύψει τους συνοδοιπόρους του, είναι ότι έγινε εισβολή στη “Φαβέλα” από μέλη τάγματος εφόδου που φορούσαν κράνη και κρατούσαν πυρσούς και σιδερολοστούς και οι οποίοι χτύπησαν τους παρευρισκόμενους αφήνοντας πίσω τους όταν αποχώρησαν πέντε τραυματίες.

  Με δεδομένη την απόκρυψη και τη διαστρέβλωση των πραγματικών περιστατικών, η δήλωση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης που παριστάνει το κόμμα ότι “καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια” είναι απολύτως υποκριτική και δεν έχει καμιά σημασία.

  Άλλωστε έγινε μόνο και μόνο επειδή βαρύτερα τραυματισμένη από την επίθεση των νεοφασιστών είναι η Ελευθερία Τομπατζόγλου δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, γεγονός που εξ αντικειμένου ρίχνει τους προβολείς της δημοσιότητας στον ίδιο τον Μιχαλολιάκο και τους αποδέλοιπους της ηγεσίας της οργάνωσης που δικάζονται για το φόνο του Παύλου Φύσσα.

  Αυτό όμως που δεν κρύβεται, όσες δηλώσεις κι αν κάνουν οι μιχαλολιάκοι και οι κασιδιάρηδες, είναι η εντυπωσιακή ομοιότητα της επίθεσης στη “Φαβέλα” με παλαιότερες επιθέσεις των χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου σε άλλους κοινωνικούς χώρους, όπως η επίθεση στο στέκι “Αντίπνοια” στα Πετράλωνα το 2008.

  Και εκεί τα κρανοφόρα μέλη του τάγματος εισέβαλαν στο χώρο, έσπασαν ό,τι πρόλαβαν, χτύπησαν όποιον μπόρεσαν και αποχώρησαν μόλις ο “ομαδάρχης” φώναξε “ο χρόνος τελείωσε”. Η διαφορά που μπορεί κανείς να εντοπίσει είναι ότι η επίθεση στη “Φαβέλα” ολοκληρώθηκε όταν ο επικεφαλής φώναξε “τέλος χρόνου”.

  Δηλαδή, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όπως κάνει ο Μιχαλολιάκος, οι δύο επιθέσεις είναι σχεδόν απόλυτα όμοιες, σχεδιασμένες με το ίδιο ακριβώς πλάνο και εκτελεσμένες από άτομα με την ίδια ακριβώς εκπαίδευση. Και αυτό είναι που προσπαθεί να κρύψει ο Μιχαλολιάκος, “καταδικάζοντας” χωρίς στην πραγματικότητα να καταδικάζει.

  Και για να μην μείνει καμιά αμφιβολία ας θυμηθούμε τι έλεγε μεταξύ άλλων η απόφαση για την “Αντίπνοια” που έστειλε,για απόπειρα ανθρωποκτονίας, δυο χρυσαυγίτες στη φυλακή: Ήταν “οργανωμένη επίθεση από πολλά άτομα, με όπλα, στον χώρο των παθόντων, χωρίς πρόκληση από τους τελευταίους”, σε μια εποχή που “η Χρυσή Αυγή είχε αναβαθμίσει τις επιθέσεις της”, από δράστες που είχαν “το εγκληματικό σχέδιο της θανάτωσης”.

  Δηλαδή ό,τι ακριβώς έγινε και τώρα στην “Φαβέλα”.

  *Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.

 • Πεντάστερη καμαρούλα μια σταλιά 2x3 στο ακριτικό Ψυχικό

  Πεντάστερη καμαρούλα μια σταλιά 2x3 στο ακριτικό Ψυχικό

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: Σταμάτης Ζαχαρός | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:23:48 | Πηγή: News247

  Η υπόθεση με το επίδομα ενοικίου που ελάμβανε η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου αποτέλεσε ώς συνήθως τη θρυαλλίδα για να έρθουν στο φως διάφορες σουρεαλιστικές περιπτώσεις της ελληνικής πολιτικής. Παρά πάντως την αυθόρμητη επιθυμία για τρολάρισμα, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πόσο δίκαια ή όχι είναι τα βουλευτικά και υπουργικά προνόμια. Πρώτ’ απ’ όλα θα πρέπει να αναλογιστούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι πριν τα δώσουν βορά στον λαϊκισμό, μετατρέποντας την πολιτική σε ένα σπορ για πλουσίους.

  Διότι όσο πιο εξευτελιστικές είναι οι πράξεις τους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απαξία των πολιτών για το πολιτικό προσωπικό. Ποια ανάγκη είχε άραγε ο κύριος Σγουρίδης, αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ να ενημερώσει το πανελλήνιο ότι διέμενε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο Αιγάλεω με ενοίκιο 50 ευρώ το μήνα; Ποιος άνθρωπος με οικογενειακό εισόδημα σχεδόν 100.000 ευρώ για την χρήση του 2016 και σημαντική ακίνητη περιουσία θα ήταν τόσο λιτοδίαιτος που θα έμενε σε καμαρούλα 2x3 και κυρίως για ποιό λόγο; Ίσως μόνο αν πάσχει από το σύνδρομο του Βασιλάκη Καΐλα. Επιπρόσθετα, με μια απλή αναζήτηση στις δημοφιλείς ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων, διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει τίποτε που να ενοικιάζεται έναντι 50 ευρώ το μήνα. Όχι μόνο στο τιμημένο Αιγάλεω, αλλά πουθενά στα δυτικά προάστια.

  Δεν γνωρίζω επίσης τα κίνητρα του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κου Φωτάκη να μοιραστεί το δράμα ενός ακρίτα με τους συμπολίτες του. Δήλωσε ότι ζήτησε το επίδομα ενοικίου επειδή χρειαζόταν ένα σπίτι κοντά στη Βουλή καθώς το δικό του κεραμίδι ήταν εκτός Αθηνών. Και εκεί που όλοι σκέφθηκαν τις δυσκολίες που περνά ένας σύγχρονος Έλληνας Διγενής, ο κύριος Φωτάκης αποκάλυψε ότι το σπίτι του βρίσκεται στο Νέο Ψυχικό. Λίγο παραδίπλα από την πινέζα δηλαδή.

  Η κατάσταση είναι ακόμη πιο απελπιστική -σχεδόν τραγική- για τους 36 βουλευτές που πετάει στο δρόμο το πεντάστερο ξενοδοχείο Caravel. Με το που άνοιξε η συζήτηση για την επιδότηση ενοικίου, βρήκαν την ευκαιρία να δημοσιοποιήσουν το δράμα τους. Από την 1η του Μάη λέει, δεν θα έχουν που να μείνουν. Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε δίπλα τους γιατί είναι όντως δύσκολο τέτοιες μέρες να βρει κανείς σπίτι με 1000 ευρώ ενοίκιο μηνιαίως. Η αναζήτηση μόνο σε μία από τις ιστοσελίδες αγγελιών επέστρεψε μόλις 1331 αγγελίες με αυτά τα κριτήρια και μόνο για το κέντρο της Αθήνας, ώστε να μην τρέχουν στα κατσάβραχα του Ψυχικού ή του Αιγάλεω.

  Βλέποντας τέτοιες συμπεριφορές, οι πολίτες που τα βγάζουν πέρα δύσκολα, είναι εύλογο να στραφούν κατά του πολιτικού συστήματος συνεχίζοντας την απαξίωσή του. Οι πολιτικοί πατρόνοι του λαϊκισμού θα ξεκινήσουν τη πλειοδοσία καταγγελιών. Θα προτείνουν ενδεχομένως και την πλήρη κατάργηση αυτών των προνομίων προσδοκώντας στην αγάπη του κόσμου.

  Θα πρέπει ωστόσο να αναλογιστεί κανείς πόσο δίκαιη είναι μια τέτοια πράξη και κυρίως πόσο βοηθά ή όχι τη δημοκρατία μας. Πόσο δίκαιη είναι η κατάργηση του επιδόματος στέγασης για τους βουλευτές της επαρχίας που θα πρέπει να διατηρούν δύο σπίτια, έναντι όσων συναδέλφων τους εκλέγονται στην Αθήνα; Πόσο εύκολο είναι για κάποιον φτωχό ή έστω μισθοσυντήρητο να ασχοληθεί με την πολιτική; Σίγουρα δυσκολότερο από ότι για κάποιον γόνο μιας πλούσιας οικογένειας που θα μπορεί να συντηρεί την πολιτική ιδιότητα του χωρίς να στερείται τίποτε.

  Υπάρχει άλλωστε το διαχρονικό επιχείρημα ότι αν δεν πληρώνονται καλά οι Βουλευτές θα είναι πιο επιρρεπείς στη διαφθορά. Υπάρχει βεβαίως και το αντεπιχείρημά του ότι “έτσι κι αλλιώς είναι διεφθαρμένοι”. Κόβοντας λοιπόν τα προνόμια για κοινοβουλευτικούς και μη που ασχολούνται με τη  πολιτική θα είναι σαν να “νομιμοποιούμε” ηθικά τη διαφθορά. Κάπως πρέπει να ζήσουν κι’ αυτοί και οι οικογένειές τους. Ειδάλλως η πόρτα της πολιτικής θα είναι ανοιχτή μόνο για όσους “έχουν τον τρόπο τους”, με την ελπίδα ότι ο πλούτος τους είναι αρκετός για αντισταθούν στις σειρήνες του επιπλέον χρήματος. Κάτι που όπως απεδείχθη εκ νέου και περίτρανα δεν ισχύει πάντοτε…

  *Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

 • Τολμηρές αποφάσεις με κοινωνική δικαιοσύνη

  Τολμηρές αποφάσεις με κοινωνική δικαιοσύνη

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:12:47 | Πηγή: Εξπρές
   ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων τριάμισι ετών. Επίσης οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2010, ενώ το spread διαμορφώθηκε κάτω από τις 840 μονάδες.

  ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ οι ενδείξεις είναι θετικές. Κάτι φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο στη βυθισμένη στην ύφεση ελληνική οικονομία, αλλά σίγουρα είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κάποιος για «έξοδο από το τούνελ». Η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η αποκλιμάκωση του spread προοιωνίζονται ένα καλύτερο μέλλον, αλλά δεν το εγγυώνται κιόλας.

  ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ την πάντα απρόβλεπτη διεθνή εξέλιξη που μπορεί να επιδεινώσει την πορεία της εθνικής μας οικονομίας (παράδειγμα, οι εξελίξεις στην Κύπρο), η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επιταχύνει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή μέτρων με μεγάλο πολιτικό κόστος. Το οικονομικό σύστημα  έχει χρεοκοπήσει  και βρισκόμαστε στη διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο και εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο.

  ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ σύστημα στην τριετή μνημονιακή περίοδο απλώς «χαμήλωσε τον πήχη», μειώνοντας μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα, χωρίς να αγγίξει τις δομές και τους μηχανισμούς παραγωγής των ελλειμμάτων.

  ΩΣ ΕΚ τούτου τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση. Η αισιοδοξία θα αποδειχθεί βάσιμη μόνο αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση θεραπείας των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις αλλά και αποκατάσταση της αίσθησης δικαίου στην οικονομική πολιτική. Μόνο έτσι οι θετικές ενδείξεις θα μετατραπούν… σε χειροπιαστή ανάκαμψη.

   
 • Επαγγελματισμός

  Επαγγελματισμός

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:12:47 | Πηγή: Εξπρές
   
  Εννέα ευρωπαϊκά κύπελλα πρωταθλητριών στο μπάσκετ από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια, δεν έτυχε… Πέτυχε!

  Η «συνταγή» του ελληνικού μπάσκετ αποδεικνύεται επιτυχημένη κι όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές (εξ αφορμής των επιτυχιών των Εθνικών ομάδων σε ευρωπαϊκά, παγκόσμια, ολυμπιακά τουρνουά) πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης και παραδείγματος σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας! Το ζήτημα προς ανάλυση αφορά το «μυστικό της επιτυχίας», στην... πατέντα που εφαρμόζουν οι άνθρωποί του και το κάνουν να ξεχωρίζει από άλλους κλάδους της οικονομίας, να διακρίνεται σε διεθνές επίπεδο.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε κάθε success story ανακαλύπτει κανείς πάντα την ίδια πρώτη ύλη στη συνταγή της επιτυχίας. Δουλειά, επιμονή, συνέπεια, σεβασμός! Κι εξ αυτών προκύπτουν η οργάνωση, η ενότητα, ο κοινός στόχος, η συνεργασία, ο καταμερισμός εργασίας.

  Με κάποιον περίεργο και μαγικό τρόπο, στο DNA του ελληνικού μπάσκετ έχει εγκατασταθεί αυτή η πρώτη ύλη με αποτέλεσμα οι άνθρωποί του να το έχουν μετατρέψει σε μηχανή παραγωγής επιτυχιών που προσφέρονται ως αναλγητικό στην δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

  Αναμφισβήτητα, το μικροτσίπ που εμφυτεύτηκε στον γενετικό κώδικα του ελληνικού μπάσκετ είχε στην... ούγια το όνομα του Νίκου Γκάλη. Ο άνθρωπος αυτός ήταν το ζωντανό παράδειγμα που συμπύκνωνε όλα τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας – ένα success story αλά ελληνικά που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων και ιδιαίτερα όσων έτυχε να κινούνται στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ.

  Δεν χρειάστηκε κανείς HR γκουρού για να διδάσκει πως στη ζωή τα πάντα κατακτώνται με δουλειά και πείσμα, πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, πως ο καθένας έχει ό,τι του αξίζει. Αρκούσε να βλέπει κανείς και να αναλύει τον άνθρωπο «φαινόμενο». Αρκούσε να ακούει την ιστορία του, το πώς ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές των ΗΠΑ για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και να κερδίσει τα πάντα!

  Η μεθοδικότητα και ο επαγγελματισμός του Γκάλη ως αντίληψη και στάση ζωής, αναμεμιγμένα με το μεράκι, το ταλέντο και τον ψυχισμό του Έλληνα, δημιούργησαν το πρώτο επιτυχημένο μίγμα που στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με τα συστατικά της «γιουγκοσλαβικής σχολής» και προσδιόρισε την ταυτότητα (brand) του ελληνικού μπασκετικού προϊόντος.

  Δεδομένου ότι το «επιχειρείν» στο μπάσκετ ήταν δουλειά ντόπιων παραγόντως, είναι αξιοσημείωτο (και ίσως ο σημαντικός λόγος του ελληνικού success story) πως δεν υπήρξαν φοβικοί στο να αποδεχθούν τον αμερικανικό επαγγελματικό του Γκάλη και τον... κλασικισμό των Γιουγκοσλάβων προπονητών. Τα προσάρμοσαν στον τρόπο σκέψης τους και δημιούργησαν ένα «προϊόν»  –μωσαϊκό διαφορετικών επιρροών και αντιλήψεων – που όμως παραμένει ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν. Μια ελληνική πατέντα!

  Π.Κ. Μαυρίδης
  panamav@gmail.com   
 • Επείγει η νέα ισορροπία μισθών και τιμών

  Επείγει η νέα ισορροπία μισθών και τιμών

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:12:47 | Πηγή: Εξπρές
   ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο αποπληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Απρίλιο, με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να σημειώνει μείωση κατά 0,6%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από το 1968…

  ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ Η ενίσχυση των αποπληθωριστικών τάσεων θα προκαλούσε ανησυχία στους ιθύνοντες επειδή οι οικονομικές μονάδες δεν είναι συνηθισμένες να λειτουργούν με αρνητικό πληθωρισμό και οι επιλογές τους γίνονται απρόβλεπτες.

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία όμως είναι… ειδική περίπτωση. Η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25% περίπου θα έπρεπε να είχε προκαλέσει ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Όταν η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες μειώνεται κάθετα, οι τιμές ακολουθούν – εφόσον βέβαια η αγορά λειτουργεί ελεύθερα και ανταγωνιστικά…

  Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ αποκλιμάκωση των τιμών στην ελληνική οικονομία οφείλεται, πέραν των αυξήσεων της φορολογίας και της υψηλής παραοικονομίας, στην έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές. Παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν προς την ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, υπάρχουν ακόμα κλειστά επαγγέλματα ή επαγγέλματα που άνοιξαν στο επίπεδο της νομοθεσίας, αλλά όχι στην πράξη. Στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, τα κατά τόπους ολιγοπώλια ανθίστανται και δεν πρόκειται να παραδώσουν αμαχητί τα μερίδια της αγοράς και τα υψηλά περιθώρια κέρδους που κατέκτησαν στο παρελθόν. Ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον εντοπισμό και την κατάργησή τους παραμένει καταλυτικός.

  ΠΑΡΑ ΤΗ μείωση του μέσου επιπέδου των τιμών, όπως αποτυπώνεται στον γενικό δείκτη, υπάρχουν θύλακες αντίστασης, σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η νέα ισορροπία μισθών - τιμών δεν έχει σε καμία περίπτωση επιτευχθεί και ακριβώς αυτό πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος της οικονομικής πολιτικής.    
 • Νέο μοντέλο επιχειρείν

  Νέο μοντέλο επιχειρείν

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:12:47 | Πηγή: Εξπρές
   
  Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την αφύπνιση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας; Ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα, πλην όμως η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ επιχείρησε να μεταδώσει το μήνυμα πως η επιχειρηματική τάξη της χώρας δηλώνει παρούσα και αποφασισμένη να συνεισφέρει για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

  Ήδη από την πρώτη γραμμή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «είμαστε μια τάξη ανθρώπων που εκπροσωπεί την πρώτη γραμμή άμυνας του τόπου απέναντι στη συνεχιζόμενη κρίση. Και την αιχμή του δόρατος για το ξεπέρασμά της».

  Η πρόθεση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου να μεταβάλει το στερεότυπο περί ανάλγητης εργοδοσίας που (υποτίθεται) συνεργάζεται με τους δανειστές σε βάρος των εργαζομένων, το οποίο η συστηματική «αριστερή» προπαγάνδα έχει επιβάλει σε μεγάλος μέρος της ελληνικής κοινωνίας,  εκδηλώνεται σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του.

  Σκοπός του είναι να αλλάξει την άποψη που έχει η κοινωνία για τους επιχειρηματίες, σε βαθμό μάλιστα τέτοιο που να μιλάει για ένα διαφορετικό είδος πατριωτισμού, καθώς όπως λέει «δεν υπάρχει μεγαλύτερος πατριωτισμός στην πράξη από τον πατριωτισμό του Έλληνα επιχειρηματία που παραμένει σε αυτή τη χώρα και εξακολουθεί να μοχθεί για να κρατήσει και να αναπτύξει τη δουλειά του, αντιμέτωπος με ένα διεφθαρμένο Δημόσιο, με την αντιεπιχειρηματική μνησικακία, με μια εχθρική γραφειοκρατία και ένα αμετανόητο πελατειακό σύστημα, το οποίο εξέθρεψαν και ακόμα συντηρούν πολιτικοί όλων των χρωμάτων».

  Δεν θα ήταν υπερβολικό να αναγνωρίσει κανείς ότι στο παραπάνω απόσπασμα συμπυκνώνεται όλη η παθογένεια του ελληνικού οικονομικού μοντέλου που αναγκαστικά «επένδυσε» ή/και στηρίχθηκε σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία - επιχειρηματικότητα.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό πρέπει να αλλάξει... χθες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική οικονομία οφείλει να γίνει εξωστρεφής και η ανάπτυξή της να στηρίζεται στην σύγχρονη παραγωγική επιχειρηματικότητα και όχι στην αλόγιστη υπερκατανάλωση.

  Η μετάβαση σε ένα τέτοιο μοντέλο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Είναι η υποκουλτούρα του βολέματος και της εξαπάτησης που επιβλήθηκε στην κουλτούρα του επιχειρείν και των αυστηρών συναλλακτικών ηθών που πρέπει να αλλάξει και να εμπεδωθεί σε όλη την αγορά. Αλλά, πράγματι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετατρέψεις έναν αντιπαραγωγικό δημόσιο υπάλληλο σε οξυδερκή επιχειρηματία, ή να αντικαταστήσεις την παγιωμένη νοοτροπία της «σιγουριάς του Δημοσίου» με την αβεβαιότητα και το εύλογο ρίσκο οιασδήποτε μορφής «επιχειρείν».

  Γι'Α αυτό και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ήταν σαφής όταν έθετε το ερώτημα: «Τρόποι υπάρχουν (σημ: για να σπάσει το ταμπού της μονιμότητας που έχει εξελιχθεί σε “ασυλία της αργομισθίας”). Βούληση υπάρχει;».

  Π.Κ. Μαυρίδης
  panamav@gmail.com

   
 • Τέλος στην «ομηρία» των επόμενων γενεών

  Τέλος στην «ομηρία» των επόμενων γενεών

  Κατηγορία: Γνώμες | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:12:47 | Πηγή: Εξπρές
   Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αντέδρασε άμεσα στην προοπτική των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την επίδοση  88.000 φύλλων, ώστε να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

  ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης αντιδρούν στις αλλαγές που προωθούνται για λόγους δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως για παράδειγμα οι συγχωνεύσεις μονάδων, η απόλυση των αναπληρωτών και η  αύξηση των ωρών διδασκαλίας κατά δύο επιπλέον ώρες την εβδομάδα.  

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό και απαραβίαστο. Επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παιδεία αποτελεί την πιο σημαντική επένδυση σε μία κοινωνία και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυστηρά οικονομικούς όρους. Από την άλλη πλευρά, όσο και αν το αίτημα για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία είναι πάντοτε δίκαιο από πλευράς κοινωνικής σκοπιμότητας, δεν μπορεί να μην υπάρχει έλεγχος και περικοπή δαπανών, που συνιστούν απειθαρχία και δεν έχουν κοινωνική αποδοτικότητα.
   
  ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ χρόνια, όταν η οικονομία βρισκόταν σε ανάπτυξη, δεν φροντίσαμε να εξυγιάνουμε τις δαπάνες που προορίζονταν για την παιδεία προς όφελος της κοινωνίας και των επόμενων γενεών. Η άσκηση πολιτικής και στον τομέα αυτόν ήταν η ίδια που ακολουθήθηκε σε όλους τους τομείς. Κατανομή του οφέλους σήμερα και των βαρών στο μέλλον.

  ΣΗΜΕΡΑ, ΠΟΥ επικρατούν στη χώρα έκτακτες συνθήκες και που η χρηματοδότησή μας εξαρτάται από τα μνημόνια και την τρόικα, είμαστε αναγκασμένοι να θέσουμε και την παιδεία στο «τραπέζι» της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αρκεί να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Αυτή τη φορά πρέπει να βάλουμε τα παιδιά μας πάνω από εμάς και να τερματίσουμε την «ομηρία» των επόμενων γενεών. 


   
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο