• Αυστραλία: Με κάθειρξη 15 ετών απειλούνται αυτοί που έβαλαν βελόνες σε φράουλες

  Αυστραλία: Με κάθειρξη 15 ετών απειλούνται αυτοί που έβαλαν βελόνες σε φράουλες

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 11:30:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Αυστραλία σκοπεύει να αυξήσει σε 15 χρόνια το μέγιστο της ποινής κάθειρξης που προβλέπεται για όσους καταδικάζονται για παραβίαση των τροφίμων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, μετά τα κρούσματα με τις βελόνες που βρέθηκαν μέσα σε φράουλες.

  Ανταποκρινόμενος στην τρομοκρατία που έχει ξεσπάσει μετά τα κρούσματα, ο Mόρισον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να αυξήσει από 10 σε 15 χρόνια τη μέγιστη διάρκεια κάθειρξης για οποιονδήποτε καταδικαστεί για παραβίαση των τροφίμων.

  «Δεν είναι αστείο, θέτουν σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης των σκληρά εργαζόμενων Αυστραλών» τόνισε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

  Ενώ οι αγρότες χαιρέτισαν την κυβερνητική πρόταση, πολλοί δήλωσαν ότι απειλούνται με οικονομική καταστροφή, εάν η ζήτηση της φράουλας δεν ανακάμψει γρήγορα.

  Ο τραπεζικός κλάδος της Αυστραλίας δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προσφέρει οικονομική βοήθεια στους πληγέντες αγρότες.
 • Πριν από 125 χρόνια η πρώτη γυναικεία ψήφος

  Πριν από 125 χρόνια η πρώτη γυναικεία ψήφος

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 11:30:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πριν από 125 χρόνια στη Νέα Ζηλανδία για πρώτη φορά γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Μέχρι σήμερα τα αιτήματα παραμένουν τα ίδια: Ίση αμοιβή για ίση εργασία, καταπολέμηση ενδοοικογενειακής βίας, καριέρα, οικογένεια, γράφει στην ελληνική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.

  Το άρθρο της Deutsche Welle:
  Ήταν οι πρώτες στον κόσμο που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για τις γυναίκες στη Νέα Ζηλανδία που από το 1893 τους δόθηκε το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές, ένα τέταρτο του αιώνα νωρίτερα από ό,τι στη Γερμανία. «Η Νέα Ζηλανδία είναι προοδευτική χώρα, μας αρέσουν οι νεωτερισμοί και δεν έχουμε φόβο να πούμε τη γνώμη μας» δηλώνει η υπουργός Φυσικού Πλούτου Eugenia Sage. Εκτός από αυτό το Yπουργείο η Sage εκπροσωπεί και την υπουργό Γυναικών Τζούλι Αν Γκέντερ. Ευρύτερα γνωστή έγινε όταν χρησιμοποίησε το ποδήλατο για να πάει στο μαιευτήριο και να γεννήσει το πρώτο της παιδί. Τώρα έχει πάρει τρίμηνη άδεια μητρότητας.

  Στην γυναικεία πρωτοπορία η Νέα Ζηλανδία…

  Αλλά και η πρωθυπουργός της χώρας Τζακίντα Άρντερν πήρε άδεια για 6 εβδομάδες μόλις γέννησε το παιδί της. Τα καθήκοντά της ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Έτσι δεν χρειάστηκε να καθυστερήσει η διαδικασία διακυβέρνησης της χώρας με λήψη αποφάσεων. Αλλά η μεγαλύτερη αναστάτωση προκλήθηκε μετά τη γέννα, αρχές Σεπτεμβρίου, όταν επέστρεψε εσπευσμένα με ειδική πτήση από τη νήσο Ναουρού στον Ειρηνικό στην πατρίδα της. Ήθελε να είναι με την 11 μηνών κόρη της, γιατί τη θήλαζε. Στον φορολογούμενο κόστισε το ταξίδι γύρω στα 56.000 ευρώ. Είναι λοιπόν η Νέα Ζηλανδία μια χώρα όπου άλλες μπορούν να τη μιμηθούν για τις προόδους της σε γυναικεία ζητήματα; Και ναι και όχι. Σύμφωνα με την κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ WEF του 2017 η χώρα καταλαμβάνει την 9η θέση σε ό,τι αφορά τις διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, τρεις θέσεις πριν τη Γερμανία αλλά πίσω από την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, όπου οι διαφορές είναι απειροελάχιστες.


  Ο συγκεκριμένος δείκτης αξιολογεί τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όχι μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά και σε σχέση με τη μόρφωση, την υγεία και την πολιτική. Η Νέα Ζηλανδία καταλαμβάνει καλή θέση στους τομείς παιδείας, συμμετοχής των γυναικών στον εργασιακό κόσμο και την υγεία. Στη συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα κατατάσσεται πάνω από το μέσον όρο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2017, 46 γυναίκες κατέλαβαν έδρα στη Βουλή. Πρόκειται για ποσοστό 38,4%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη γερμανική Βουλή ανέρχεται στο 30,9%. Το 1933 για πρώτη φορά γυναίκα βουλευτής ανέλαβε τα καθήκοντά της στη Νέα Ζηλανδία. Σήμερα Γενική Κυβερνήτης της χώρας είναι επίσης γυναίκα, η Πάτσι Ρέντι, η οποία εκπροσωπεί τον αρχηγό του κράτους, την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ.


  …αλλά οι αγώνες συνεχίζονται

  Παρόλα αυτά οι Νεοζηλανδές δεν εγκαταλείπουν τα χαρακώματα. Για παράδειγμα, η Τζακίντα Άρντερν, όταν ανέλαβε επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, έπρεπε να δώσει λογαριασμό για τα σχέδιά της να αποκτήσει παιδιά. «Θεωρώ απαράδεκτο το ότι σε εργαζόμενες γυναίκες τίθενται τέτοιες ερωτήσεις» λέει. Και όταν λίγο μετά την νίκη της στην προεδρία του κόμματος ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος, δεν εισέπραξε μόνο συμπάθεια. Υπήρξαν σχολιαστές στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που την κατηγόρησαν ότι άργησε και ότι παραπλάνησε τη χώρα. «Δεν θα είμαι η πρώτη γυναίκα που θα πρέπει να οργανώσει τη ζωή της multitask» έλεγε για το διπλό ρόλο που επρόκειτο να αναλάβει.


  Στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες οι γυναίκες κατοχύρωσαν το δικαίωμα του εκλέγειν μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη Γερμανία ήταν τον Νοέμβριο του 1918, στην Ελβετία το 1971, στην Ελλάδα το 1952 σε βουλευτικές εκλογές και το 1934 σε δημοτικές. Το γυναικείο κίνημα στη Νέα Ζηλανδία βασίζεται στους ακούραστους αγώνες πρωτοπόρων όπως η Κέιτ Σέπαρντ. Στο γραπτό αίτημά της μήκους 274 μέτρων υπέγραψαν 25.521 γυναίκες και οι ακτιβίστριες το παρέδωσαν πριν από 125 χρόνια στο κοινοβούλιο στο Ουέλλιγκτον, τυλιγμένο σε ξύλο σκούπας. «Εάν γυρίσουμε πίσω πριν από 125 χρόνια είναι σαφές ότι τότε οι γυναίκες κατάφεραν το ακατόρθωτο» λέει η Άρντερν με αφορμή την επέτειο. «Σε πολλές οικογένειες υπάρχουν γιαγιάδες και θείες που υπέγραψαν την αίτηση. Αγωνίστηκαν για προβλήματα που μας απασχολούν ακόμη και σήμερα, οικονομική ανεξαρτησία, ελευθερία από τη βία, ίση αμοιβή. Η χώρα χρωστά σε αυτές τις γυναίκες την πρόοδό της, να μπορούν να ψηφίζουν και να κάνουν καριέρα μαζί με οικογένεια».

  Πηγή: Deutsche Welle
 • Αποζημίωση ρεκόρ από αρχιεπισκοπή σε αγόρια που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά

  Αποζημίωση ρεκόρ από αρχιεπισκοπή σε αγόρια που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Μαργαρίτα Τσαγκαράκη | Ημερομηνία: 2018-09-19 11:09:35 | Πηγή: News Beast

  Η αρχιεπισκοπή του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ δέχθηκε στο πλαίσιο φιλικού διακανονισμού να δώσει αποζημίωση ύψους 27,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερα αγόρια τα οποία κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από το 2003 ως το 2009 από έναν θεολόγο που εργαζόταν στην τοπική καθολική εκκλησία, δήλωσαν χθες Τρίτη οι δικηγόροι των θυμάτων.

  Το ποσό των 27,5 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 6,87 εκατομμύρια για κάθε αγόρι αποτελεί «την πιο υψηλή προσωπική αποζημίωση» που έχει δοθεί ποτέ από την καθολική εκκλησία, δήλωσε ο Μπεν Ρουμπίνοβιτς.

  «Αν και τίποτα δεν μπορεί να πάρει πίσω αυτή τη φοβερή κακοποίηση και το κακό που υπέστησαν αυτά τα αγόρια, η αποζημίωση αυτή είναι ένας τρόπος να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται όχι μόνο τώρα, αλλά και για το υπόλοιπο της ζωής τους», επεσήμανε ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Επί έξι χρόνια ο Άντζελο Σεράνο κακοποιούσε σεξουαλικά τα τέσσερα αγόρια που τότε ήταν ηλικίας 8 με 12 ετών. Η αγωγή κατατέθηκε το 2012 μετά τη σύλληψη του Σεράνο, που σήμερα είναι 67 ετών, το 2009 για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού, μια υπόθεση στην οποία δήλωσε ένοχος το 2011 και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη.

  Σύμφωνα με τον Ρουμπίνοβιτς, η αρχιεπισκοπή δέχθηκε να πληρώσει αφού «επί καιρό προσπαθούσε να πάρει αποστάσεις από τον Σεράνο», ο οποίος εργαζόταν ως καθηγητής θρησκευτικών στην εκκλησία και ήταν αρμόδιος της θρησκευτικής αγωγής, αλλά δεν ήταν ιερωμένος.

 • «Ο Μικρός Πρίγκιπας» έγινε άγαλμα στη Μολδαβία

  «Ο Μικρός Πρίγκιπας» έγινε άγαλμα στη Μολδαβία

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Konstantinos Kaltsas | Ημερομηνία: 2018-09-19 11:09:35 | Πηγή: News Beast

  Σε μια γωνιά στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, βρίσκεται ένα πολύ μικρό άγαλμα του Μικρού Πρίγκιπα, του χαρακτήρα του βιβλίου του Αντουάν Σεντ-Εξιπερί, με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

  Είναι το μικρότερο άγαλμα σε δημόσιο χώρο στη Μολδαβία. Μόλις 11 εκατοστά το συνολικό ύψος του αγάλματος, αλλά ο ίδιος ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ακόμη πιο μικρός.

  Στη διαχρονική ιστορία του Γάλλου συγγραφέα, το αεροπλάνο ενός πιλότου συντρίβεται στην έρημο της Σαχάρας. Ο πιλότος βρίσκεται απέναντι στον Μικρό Πρίγκιπα που τον ενθαρρύνει να δει κάτω από την όψη των πραγμάτων και να βρει το κρυφό νόημά τους.

  «Και τώρα να το μυστικό μου, ένα πολύ απλό μυστικό» εξομολογείται στον πιλότο ο Μικρός Πρίγκιπας. «Είναι μόνο με την καρδιά που μπορεί κανείς να δει σωστά. Αυτό που είναι ουσιαστικό, είναι κρυμμένο απ' το μάτι».

  Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μπρούτζινο αγαλματάκι βρίσκεται πάνω σε έναν μεταλλικό φράχτη, σε μια λίμνη στο πάρκο Vala Morilor. Έχει αντικαταστήσει μια από τις σφαίρες που διακοσμούν την κορυφή των πασάλων του φράχτη. Η ιδέα είναι ότι αυτές οι σφαίρες αντιπροσωπεύουν τους πλανήτες που αναφέρονται στο βιβλίο του Σεντ-Εξιπερί και ο Μικρός Πρίγκιπας στέκεται πάνω στον δικό του πλανήτη, τον αστεροειδή «B-612».

  Για να τον δει κανείς, μπαίνει από την κύρια είσοδο του πάρκου στην οδό Strada Grigore Alexandrescu, εντοπίζει τις σκάλες που οδηγούν στον φράχτη στην όχθη της λίμνης και βρίσκει τον Μικρό Πρίγκιπα πάνω στην 23η διακοσμητική σφαίρα. Και τον αγγίζει, μιας και πολλοί πιστεύουν ότι φέρνει τύχη.

 • Βρετανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς έξω από τέμενος στο Λονδίνο- Δύο τραυματίες

  Βρετανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς έξω από τέμενος στο Λονδίνο- Δύο τραυματίες

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 10:47:38 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο έπειτα από πληροφορίες ότι ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς έξω από ένα τέμενος στο βορειοδυτικό Λονδίνο χθες Τρίτη, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός LBC.

  Η αστυνομία «επιφυλάσσεται σχετικά με τα αίτια του συμβάντος» ανέφερε o σταθμός «LBC» στο Twitter.

  Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει όταν επικοινώνησε σήμερα μαζί της δημοσιογράφος του Reuters.

  Εικόνες από το σημείο:

 • Μαλαισία: Η Unicef καταγγέλλει ακόμη έναν γάμο ανήλικου κοριτσιού με πολύ μεγαλύτερο άνδρα

  Μαλαισία: Η Unicef καταγγέλλει ακόμη έναν γάμο ανήλικου κοριτσιού με πολύ μεγαλύτερο άνδρα

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 10:47:38 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Unicef καταδίκασε σήμερα τον γάμο ενός κοριτσιού 15 ετών στη Μαλαισία με έναν άνδρα που έχει σχεδόν την τριπλάσια ηλικία, την ώρα που η μουσουλμανική χώρα δέχεται πιέσεις να απαγορεύσει τους γάμους ανηλίκων.

  Η έφηβη, το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα έγινε η δεύτερη σύζυγος ενός 44χρονου άνδρα τον Ιούλιο, αφού έλαβε άδεια από ένα ισλαμικό δικαστήριο στη συντηρητική επαρχία Κελατάν, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

  Τον Ιούνιο ο γάμος ενός 11χρονου κοριτσιού από την Ταϊλάνδη που προερχόταν από φτωχή οικογένεια με έναν πλούσιο έμπορο καουτσούκ 41 ετών επίσης από την επαρχία Κελατάν είχε προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών.

  Στη Μαλαισία η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 16 έτη, όμως οι μουσουλμάνες μπορούν να λάβουν άδεια να παντρευτούν ακόμη και σε μικρότερη ηλικία από θρησκευτικό δικαστήριο.

  «Είναι απαράδεκτο για μια ακόμη φορά ένα παιδί να παντρεύεται με έναν πολύ μεγαλύτερο άνδρα», κατήγγειλε η Μαριάν Κλαρκ- Χέιτινγκ εκπρόσωπος της Unicef στη Μαλαισία.

  Είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση «να ξεκινήσει μια νομοθετική αλλαγή ώστε να απαγορευθεί αυτή η πρακτική», τόνισε στην ανακοίνωσή της. Ο Ουάν Αζίζα Ουάν Ισμαήλ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της
  Μαλαισίας, δήλωσε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες συναντήθηκαν με το 15χρονο κορίτσι, το οποίο έχει 12 αδελφούς και αδελφές, και τους γονείς της στην περιοχή Τουμπάτ, όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγείρει νομικά εμπόδια για να μην τελεστεί ένας τέτοιος γάμος.

  Στη Μαλαισία τα ισλαμικά δικαστήρια έχουν τη δικαιοδοσία να αποφασίσουν για τα οικογενειακά και θρησκευτικά ζητήματα των μουσουλμάνων, που αποτελούν το 60% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, που ανέρχεται σε 32 εκατομμύρια.

  Ο πατέρας του κοριτσιού δήλωσε ότι συμφώνησε στον γάμο ώστε η κόρη του να γλιτώσει από τη φτώχεια, σύμφωνα με την εφημερίδα The Star. Από την πλευρά του το κορίτσι επεσήμανε ότι δέχθηκε να παντρευτεί: «Είμαι χαρούμενη και θέλω να κάνω τον άνδρα μου χαρούμενο. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει».

  Το 11χρονο κορίτσι από την Ταϊλάνδη που είχε παντρευτεί τον Ιούνιο επέστρεψε τον Αύγουστο στην πατρίδα της έπειτα από μια τεράστια εκστρατεία κινητοποίησης από τα μέσα ενημέρωσης και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του ανθρωπιστικού δράματος στην Υεμένη

  Εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του ανθρωπιστικού δράματος στην Υεμένη

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Μυρτώ Κόλια | Ημερομηνία: 2018-09-19 10:46:41 | Πηγή: News Beast

  Με 5,2 εκατομμύρια παιδιά να απειλούνται από τον λιμό και την κατάσταση στη χώρα να χαρακτηρίζεται τραγική, η επανέναρξη των επιχειρήσεων στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα, στην Υεμένη, επιτείνει τους φόβους περί κλιμάκωσης του ανθρωπιστικού δράματος στη χώρα.

  Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Υεμένης και υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση, επιχειρούν με σκοπό να αποσπαστεί το λιμάνι από τα χέρια των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. Την Τρίτη, αξιωματικοί των στρατευμάτων που πρόσκεινται στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για τον θάνατο 40 σιιτών ανταρτών Χούθι μέσα σε 24 ώρες στον δυτικό τομέα στη Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

  Το λιμάνι της πόλης των 600.000 κατοίκων, που ελέγχεται από το 2014 από τους Χούθι, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην Υεμένη οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους χρειάζονται βοήθεια, πάνω απ' όλα τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτός από τον πόλεμο, τους αμάχους απειλεί επίσης ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χολέρας.

  Οι Χούθι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγόρησαν τη διεθνή κοινότητα ότι είναι συνένοχη στην «τρομοκρατία» της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

  «Αποθήκες τροφίμων διεθνών οργανισμών στοχοθετήθηκαν (τη Δευτέρα) στη Χοντάιντα, κάτι που δείχνει καθαρά ότι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι σύμμαχοί τους έχουν πρόθεση να μετατρέψουν αυτές τις αποθήκες και πυκνοκατοικημένες συνοικίες σε θεμιτούς στόχους στις τρομοκρατικές τους επιχειρήσεις» είπε ο επικεφαλής του Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου των ανταρτών.

  Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, από τον Μάρτιο του 2015, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 56.000 άλλοι και έχει προκληθεί η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη.

 • Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς έξω από τέμενος στο Λονδίνο

  Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς έξω από τέμενος στο Λονδίνο

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Μυρτώ Κόλια | Ημερομηνία: 2018-09-19 10:46:41 | Πηγή: News Beast

  Περιστατικό με δύο τραυματίες εξαιτίας αυτοκινήτου που έπεσε πάνω σε πεζούς, έξω από τέμενος, ερευνά η αστυνομία του Λονδίνου. «Ο οδηγός δεν σταμάτησε, οι έρευνες για τον εντοπισμό του είναι σε εξέλιξη» ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.

  Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αρχές επιφυλάσσονται σχετικά με τα αίτια του συμβάντος.

  Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς έξω από τέμενος, στην συνοικία Μπρεντ στο βορειοδυτικό Λονδίνο χθες το βράδυ.

  Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν απειλείται η ζωή τους.

 • Προς πυρηνικό αφοπλισμό στη Χερσόνησο της Κορέας

  Προς πυρηνικό αφοπλισμό στη Χερσόνησο της Κορέας

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 10:03:19 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η συμφωνία περί πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου επισφραγίστηκε έπειτα από τη νέα συνάντηση που είχαν στην Πιονγιάνγκ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζε-ιν.
  Ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι θα πάει στη Σεούλ «στο εγγύς μέλλον», πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσαΟ πρόεδρος της Ν. Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι μαζί με τον Κιμ αποφασίστηκε η Βόρειος Κορέα να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι.
  Η Β. Κορέα «δέχθηκε να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά» η διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε ο Μουν.

  Ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι θα πάει στη Σεούλ «στο εγγύς μέλλον», πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα αφότου η Xερσόνησος χωρίστηκε στα δύο.

  «Υποσχέθηκα στον (Nοτιοκορεάτη) πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ότι θα επισκεφθώ τη Σεούλ στο εγγύς μέλλον» ανέφερε ο Κιμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

  Ακόμη, σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο ηγετών, η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη, πέρα από το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της για την ανάπτυξη και τις δοκιμές πυραύλων, να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εάν οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις ανταπόδοσης της καλής θέλησης που επιδεικνύει.
  Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν ότι η Χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», τόνισε ακόμη ο Μουν.


  Συγχαρητήρια Τραμπ


  Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε τις αποφάσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σχολίασε τη συνάντηση των δύο ηγετών μέσω Twitter.

  Σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Τραμπ απαρίθμησε τα θετικά στοιχεία της κοινής δήλωσης που υπογράφηκε από τον Nοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και τον Bορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «όλα αυτά είναι πολύ συναρπαστικά».

  «Ο Κιμ Γιονγκ-ουν συμφώνησε να επιτρέψει επιθεωρήσεις στα πυρηνικά, αφού προηγηθούν τελικές διαπραγματεύσεις, και να διαλύσει οριστικά το πεδίο [πυραυλικών] δοκιμών και το σημείο εκτόξευσης παρουσία διεθνών ειδικών» έγραψε ο Τραμπ.

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα γίνουν περαιτέρω πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές.

  Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κοινή πρόταση Βορείου και Νότιας Κορέας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032.

  «Η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα υποβάλουν κοινή πρόταση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032. Πολύ συναρπαστικό!» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.


  Διαβάστε επίσης:


 • FT: Η Μέι θα παρακάμψει τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ για το Brexit

  FT: Η Μέι θα παρακάμψει τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ για το Brexit

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 09:39:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα αποπειραθεί να παρακάμψει τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit  Μισέλ Μπαρνιέ και να πείσει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Financial Times».

  Η Μέι επιδιώκει να εξευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής συμβιβαστική λύση στο ακανθώδες ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για το Brexit, κατά τις πληροφορίες των «FT».
 • ΗΠΑ: Εργαζόμενοι στα McDonald's διαμαρτυρήθηκαν κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

  ΗΠΑ: Εργαζόμενοι στα McDonald's διαμαρτυρήθηκαν κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 09:39:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  Εργαζόμενοι στα εστιατόρια McDonald’s σε δέκα πόλεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη, στάση εργασίας για να διαμαρτυρηθούν για την απουσία μέτρων προστασίας των εργαζόμενων από τη σεξουαλική παρενόχληση.

  Η απεργία πραγματοποιήθηκε τέσσερις μήνες αφού πολλές γυναίκες προσέφυγαν στην ομοσπονδιακή υπηρεσία υπέρ της ισότητας στον εργασιακό χώρο, καταγγέλλοντας ότι η αλυσίδα εστιατορίων δεν εφαρμόζει τους κανονισμούς κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι γυναίκες επισημαίνουν ότι οι υπεύθυνοι των McDonald’s τις αγνόησαν όταν κατήγγειλαν περιστατικά όπως ανάρμοστες χειρονομίες και σχόλια.

  Η εταιρεία απάντησε με ανακοίνωσή της ότι διαθέτει «ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και δομές» για να αποτρέπεται η σεξουαλική παρενόχληση. «Δεν υπάρχει θέση για την παρενόχληση» στα εστιατόριά μας, τόνισε η McDonald’s.

  Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε την ώρα του μεσημεριανού και διήρκησε μία ώρα με τη συμμετοχή εργαζομένων στα McDonald’s σε μεγάλες πόλεις, όπως το Λος Άντζελες, το Σικάγο και το Μαϊάμι.

  Η McDonald’s διαθέτει ενιαία πολιτική που ισχύει σε όλα της τα καταστήματα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, όμως οι διαδηλωτές θέλουν να βελτιωθεί, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες που εφαρμόζονται δεν είναι επαρκείς ενώ προσθέτουν ότι όλο το προσωπικό θα πρέπει να παρακολουθήσει εκπαίδευση κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

  Από το 2016 περισσότεροι από 24 εργαζόμενες στα McDonald’s έχουν προσφύγει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία καθώς οι καταγγελίες τους για σεξουαλική παρενόχληση αγνοήθηκαν, ενώ οι ίδιες έγιναν στόχος χλεύης ή αντιποίνων.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC
 • Αυστραλία: Με φυλάκιση 15 ετών απειλούνται αυτοί που έβαλαν βελόνες σε φράουλες

  Αυστραλία: Με φυλάκιση 15 ετών απειλούνται αυτοί που έβαλαν βελόνες σε φράουλες

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 09:39:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Αυστραλία σκοπεύει να αυξήσει σε 15 χρόνια το μέγιστο της ποινής φυλάκισης που προβλέπεται για όσους καταδικάζονται για παραβίαση των τροφίμων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, μετά τα κρούσματα με τις βελόνες που βρέθηκαν μέσα σε φράουλες.

  Ανταποκρινόμενος στην τρομοκρατία που έχει ξεσπάσει μετά τα κρούσματα, ο Mόρισον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να αυξήσει από 10 σε 15 χρόνια τη μέγιστη διάρκεια φυλάκισης για οποιονδήποτε καταδικαστεί για παραβίαση των τροφίμων.

  «Δεν είναι αστείο, θέτουν σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης των σκληρά εργαζόμενων Αυστραλών» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

  Ενώ οι αγρότες χαιρέτισαν την κυβερνητική πρόταση, πολλοί δήλωσαν ότι απειλούνται με οικονομική καταστροφή εάν η ζήτηση της φράουλας δεν ανακάμψει γρήγορα.

  Ο τραπεζικός κλάδος της Αυστραλίας δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προσφέρει οικονομική βοήθεια στους πληγέντες αγρότες.
 • Στις ράγες τα πρώτα τρένα που κινούνται με υδρογόνο

  Στις ράγες τα πρώτα τρένα που κινούνται με υδρογόνο

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-19 09:38:47 | Πηγή: News Beast

  Δύο τρένα κατασκευασμένα στη Γαλλία, τα οποία άρχισαν από τη Δευτέρα να κυκλοφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της βόρειας Γερμανίας, είναι τα πρώτα στον κόσμο που κινούνται με υδρογόνο.

  Τα τρένα Coradia iLint φωτεινού μπλε χρώματος είναι δημιούργημα της γαλλικής εταιρείας Alstom, που φτιάχνει και τα γρήγορα γαλλικά τρένα TGV. Ήδη κινούνται σε μια διαδρομή περίπου 100 χιλιομέτρων ανάμεσα σε γερμανικές πόλεις, οι οποίες έως τώρα συνδέονταν με ντιζελοκίνητα τρένα. Ο σταθμός ανεφοδιασμού τους με υδρογόνο βρίσκεται στο Μπρεμερβέρντε.

  Η νέα τεχνολογία στα τρένα είναι πιο ακριβή, αλλά και πιο φιλική στο περιβάλλον, καθώς επίσης πιο ήσυχη από πλευράς θορύβου, κάτι πολύ σημαντικό για τις πόλεις που θέλουν να μειώσουν τόσο τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα (λόγω κλιματικής αλλαγής), όσο και την ηχορύπανση.

  Η Alstom θα παραδώσει άλλα 14 υδρογονοκίνητα τρένα μηδενικών εκπομπών ρύπων στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας έως το 2021. Και άλλα γερμανικά κρατίδια έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον.

  Τα τρένα είναι εφοδιασμένα με κυψέλες καυσίμου, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό μέσω ενός συνδυασμού υδρογόνου και οξυγόνου, μια διαδικασία που αφήνει ως υποπροϊόντα στο περιβάλλον μόνο ατμό και νερό. Η έξτρα παραγόμενη ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες λιθίου, που επίσης διαθέτει το τρένο.

  Το τρένο Coradia iLint μπορεί να διανύσει περίπου 1.000 χιλιόμετρα χωρίς να ανεφοδιασθεί με υδρογόνο, μια απόσταση περίπου ίδια με εκείνη των ντιζελοκίνητων τρένων.

  'Αλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ιταλία και ο Καναδάς, ενδιαφέρονται επίσης για τα τρένα υδρογόνου, έκανε γνωστό η Alstom, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό. Στη Γαλλία η κυβέρνηση θέλει το πρώτο τρένο υδρογόνου να τρέξει στο δίκτυο της χώρας έως το 2022.

 • Ενθουσιασμός Τραμπ για την κοινή πρόταση Βόρειας και Νότιας Κορέας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

  Ενθουσιασμός Τραμπ για την κοινή πρόταση Βόρειας και Νότιας Κορέας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Μυρτώ Κόλια | Ημερομηνία: 2018-09-19 09:38:47 | Πηγή: News Beast

  «Πολύ συναρπαστικό» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την υποβολή κοινής πρότασης από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032.

  Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στη δια-κορεατική σύνοδο κορυφής Μουν Τζε-Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα υποβάλουν κοινή πρόταση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032. Πολύ συναρπαστικό!».

  Όπως ανέφερε η Σοεύλ, Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032 ενώ στην κοινή δήλωση των δύο πλευρών αναφέρεται πως συμφωνήθηκε να «συμμετάσχουν από κοινού» σε διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ άλλων και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

  Η ιδέα μιας κοινής πρότασης για φιλοξενία των θερινών Ολυμπιακών αγώνων το 2032 αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Υπουργό Αθλητισμού της Σεούλ Ντο Γιονγκ Βαν. Εκείνος είπε ότι η συνδιοργάνωση των Αγώνων θα βασιστεί στην επιτυχία των φετινών χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Πιόνγκτσανγκ, όπου η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας βοήθησε στη μείωση των εντάσεων στη χερσόνησο.

  Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές». Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως η Βόρεια θα κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι.

 • Εντείνεται η ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη

  Εντείνεται η ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 09:15:26 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η επανέναρξη των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης και υποστηρίζονται από μια στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση, επιτείνει τους φόβους περί κλιμάκωσης του ανθρωπιστικού δράματος στη χώρα.
  Η νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών γίνεται με στόχο να αποσπαστεί το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην πόλη Χοντάιντα από τα χέρια των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.
  Χθες Τρίτη, αξιωματικοί των στρατευμάτων που πρόσκεινται στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για τον θάνατο 40 σιιτών ανταρτών Χούθι μέσα σε 24 ώρες στον δυτικό τομέα στη Χοντάιντα, πόλη που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.
  Το λιμάνι της πόλης των 600.000 κατοίκων, που ελέγχεται από το 2014 από τους Χούθι, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των εμπορευμάτων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισάγονται στη χώρα. Στην Υεμένη οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους χρειάζονται βοήθεια, πάνω απ' όλα τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτός από τον πόλεμο, τους αμάχους απειλεί επίσης ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χολέρας.
  Οι Χούθι κατηγόρησαν τη διεθνή κοινότητα ότι είναι συνένοχη στην «τρομοκρατία» της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.
  «Αποθήκες τροφίμων διεθνών οργανισμών στοχοθετήθηκαν (τη Δευτέρα) στη Χοντάιντα, κάτι που δείχνει καθαρά ότι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι σύμμαχοί τους έχουν πρόθεση να μετατρέψουν αυτές τις αποθήκες και πυκνοκατοικημένες συνοικίες σε θεμιτούς στόχους στις τρομοκρατικές τους επιχειρήσεις», είπε ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, επικεφαλής του Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου των ανταρτών.
 • Φιλιππίνες: Στους 81 οι νεκροί από τον τυφώνα Μανγκούτ

  Φιλιππίνες: Στους 81 οι νεκροί από τον τυφώνα Μανγκούτ

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 09:15:26 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Μανγκούτ που έπληξε τις Φιλιππίνες.
  Σήμερα, οι Αρχές έκαναν λόγο για 81 νεκρούς, αριθμός που όμως ίσως αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν δεκάδες ανθρώπους που έχουν καταπλακωθεί από τις λάσπες.

  Ο τυφώνας Μανγκούτ πέρασε πάνω από το βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων το Σάββατο καταστρέφοντας σπίτια και πλημμυρίζοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
  Από τότε ο απολογισμός των νεκρών δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται έπειτα και από την τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε στην πόλη Ιτογκόν, στη νήσο Λουσόν, στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.
  Δεκάδες άνθρωποι που πιστεύεται ότι είναι νεκροί εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.
  «Σύμφωνα με τον κατάλογο, υπάρχουν ακόμη 59 άνθρωποι που αγνοούνται» στην Ιτογκόν, δήλωσε ο Ρικάρντο Τζαλάντ αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας. «Αν τους προσθέσουμε σε αυτούς που έχουν ήδη εντοπιστεί, είναι πιθανό ο απολογισμός να ξεπεράσει τους 100 νεκρούς».

  Η κατολίσθηση αυτή σημειώθηκε όταν ο Μανγκούτ έριξε πάνω στο νησί Λουσόν όγκο νερού που αντιστοιχεί σε έναν μήνα βροχής. Τα νερά παρέσυραν ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο σε χρυσωρυχείο, το οποίο οι εργαζόμενοι στο ορυχείο και οι οικογένειές τους χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο.
 • Τα μυστικά της επιτυχίας από τον κροίσο των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ

  Τα μυστικά της επιτυχίας από τον κροίσο των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-19 09:14:29 | Πηγή: News Beast

  Ο βασιλιάς της επενδυτικής Γουόρεν Μπάφετ παραμένει σταθερά ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και αξίζει σήμερα 87,1 δισ. δολάρια.

  Αν μη τι άλλο λοιπόν ξέρει από πλούτο και πώς βγαίνει το χρήμα, καθώς είναι εκατομμυριούχος ήδη από τα 32 του. Κι έτσι όταν μοιράζεται τη στρατηγική της επιτυχίας του, πολλοί είναι αυτοί που τεντώνουν τα αυτιά τους.

  «Σκέψου μακροχρόνια»: για να βγάλει χρήματα ο επενδυτής, λέει, δεν πρέπει να αγοράζει μετοχές με μοναδικό στόχο να τις πουλήσει. «Η αγαπημένη μας περίοδος που κρατάμε τις μετοχές μας είναι για πάντα», έλεγε ήδη από το 1988 στους μετόχους του.

  «Πάντα να μαθαίνεις καινούρια πράγματα και να είσαι ταπεινός»: Να μαθαίνεις κάτι καινούριο κάθε μέρα, να αρπάζεις τις ευκαιρίες και να παραμένεις σεμνός και ταπεινός, λέει. Και παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακριβώς επενδυτική συμβουλή, είναι επιχειρηματική στρατηγική που κάθε έξυπνος άνθρωπος οφείλει να εφαρμόσει, όπως τονίζει.

  «Να επενδύεις τα δικά σου λεφτά»: Υποδεικνύοντας τις τέσσερις φορές που η αξία της εταιρίας του Berkshire Hathaway κατακρημνίστηκε, ο Μπάφετ υποδεικνύει πως μόνο όταν είσαι ανεξάρτητος και δεν στηρίζεσαι σε δάνεια και λεφτά άλλων μπορείς να πάρεις νηφάλιες αποφάσεις.

  «Χτίσε σχέσεις και συμπεριφέρσου καλά στους ανθρώπους»: Αυτό το είπε σε φοιτητές οικονομικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα, πως «δεν μπορείς να υποκαταστήσεις τις σχέσεις που χτίζεις και τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους με επιχειρηματικές γνώσεις»…

  «Κοίτα στο μέλλον, όχι στο παρελθόν»: «φυσικά και ο επενδυτής του σήμερα δεν κερδίζει από την ανάπτυξη του χθες», έγραφε ήδη από το 1951. Τα λόγια του παραμένουν αληθή εφτά σχεδόν δεκαετίες αργότερα. Προειδοποιεί δηλαδή τους επενδυτές να προβλέπουν τη μελλοντική πορεία και να μην παρασύρονται από την παλαιότερη ανάπτυξη μιας εταιρίας, καθώς αυτό είναι παραπλανητικό.

  «Μην υποθέτετε πως το υψηλότερο κόστος σημαίνει και καλύτερη υπηρεσία»: Σε επιστολή προς τους μετόχους του το 2017 προειδοποίησε πως συχνά οι μεγαλοεπενδυτές παρασύρονται και σπαταλούν χρήματα σε ακριβοπληρωμένους επενδυτικούς συμβούλους…

  «Απόφυγε την ψυχολογία του όχλου»: Όπως έγραψε το 2004, «προσπάθησε να είσαι δειλός όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και άπληστος όταν οι άλλοι είναι δειλοί». Μην κάνεις ό,τι κάνουν οι άλλοι δηλαδή, καταλήγοντας στη μόνιμη επωδό του «αγόρασε φτηνά, πούλα ακριβά»…

  «Να ξέρεις πότε να παραιτείσαι»: Αυτό το έμαθε λέει όταν τζόγαρε στον ιππόδρομο ως έφηβος και προσπαθώντας να αντισταθμίσει τα χαμένα του πρώτου στοιχήματος, έχανε τα διπλάσια τελικά συνεχίζοντας τα πονταρίσματα…

  «Μην επικεντρώνεσαι ολότελα στο χρήμα»: ωραίο είναι να είσαι πλούσιος, λέει, μόνο που το χρήμα δεν είναι το παν. Σημασία έχει και πώς έφτασες εκεί, αλλά και οι άνθρωποι που σε συνοδεύουν στη ζωή σου. Αυτά μετράνε περισσότερο…

 • Ενθουσιασμός Τραμπ για την κοινή πρόταση Βορείου και Νότιας Κορέας για τους Ολυμπιακούς του 2032

  Ενθουσιασμός Τραμπ για την κοινή πρόταση Βορείου και Νότιας Κορέας για τους Ολυμπιακούς του 2032

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 08:50:07 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ενθουσιασμένος με την προοπτική της κοινής πρότασης από Βόρεια και Νότια Κορέα, για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2032, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
  «Η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα υποβάλουν κοινή πρόταση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032. Πολύ συναρπαστικό!», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στη δια-κορεατική σύνοδο κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ.
  Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», τόνισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

  Από την Σεούλ αναφέρεται, ότι Βόρειος και Νότια Κορέα συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032, όπως σημείωσαν σήμερα σε κοινή δήλωση μετά από σύνοδο κορυφής.

  Όπως τονίστηκε στη κοινή δήλωση, συμφωνήθηκε να «συμμετάσχουν από κοινού» σε διεθνείς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.
  Η ιδέα μιας κοινής πρότασης για φιλοξενία των θερινών Ολυμπιακών αγώνων το 2032 αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Υπουργό Αθλητισμού της Σεούλ Ντο Γιονγκ Βαν.
  Εκείνος είπε ότι η συνδιοργάνωση των Αγώνων θα βασιστεί στην επιτυχία των φετινών χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Πιόνγκτσανγκ, όπου η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας βοήθησε στη μείωση των εντάσεων στη χερσόνησο.

 • Γιατρός και η σύντροφός του κατηγορούνται πως νάρκωναν και βίαζαν ανυποψίαστες γυναίκες

  Γιατρός και η σύντροφός του κατηγορούνται πως νάρκωναν και βίαζαν ανυποψίαστες γυναίκες

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Μυρτώ Κόλια | Ημερομηνία: 2018-09-19 08:48:57 | Πηγή: News Beast

  Κατηγορίες για τουλάχιστον δύο σεξουαλικές επιθέσεις αντιμετωπίζουν ένας χειρουργός από την Καλιφόρνια και η σύντροφός του, ενώ οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα θύματά τους να είναι εκατοντάδες.

  Ο 38χρονος Grant William Robicheaux και η 31χρονη Cerissa Laura Riley επιτέθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε δύο γυναίκες που είχαν συναντήσει σε ένα εστιατόριο κι ένα μπαρ, το 2016.

  Σύμφωνα με τους ερευνητές που έχουν αναλάβει την υπόθεση, «χιλιάδες» βίντεο πιθανών θυμάτων βρέθηκαν στα κινητά του ζευγαριού και πλέον επιχειρούν να αναγνωρίσουν τις γυναίκες στα πλάνα.

  Η αστυνομία ανακοίνωσε πως το ζευγάρι παραπλανούσε τα θύματά του κάνοντάς τα να νιώθουν ασφαλή. «Χρησιμοποιούσαν την καλή εικόνα και τη γοητεία τους για να περιορίσουν τις αναστολές των πιθανών θυμάτων τους» τόνισε εκπρόσωπός της. «Υπάρχουν πολλά βίντεο όπου οι γυναίκες δείχνουν πολύ μεθυσμένες, χωρίς ικανότητα συναίνεσης ή αντίστασης, και σχεδόν δεν αντιδρούν στις σεξουαλικές κινήσεις του κατηγορούμενου. Με τα δεδομένα αυτά, πιστεύουμε πως υπάρχουν πολλά θύματα που δεν έχουν αναγνωριστεί».

  Όπως γράφει το BBC, ο ορθοπεδικός και η σύντροφός του δρούσαν από κοινού για να γνωρίζουν γυναίκες σε μπαρ, να τις ναρκώνουν ή να τις παρασύρουν στη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και στη συνέχεια να τις μεταφέρουν στο διαμέρισμα του Robicheaux, όπου εκείνος τους επιτίθετο σεξουαλικά.

  Δύο γυναίκες φέρονται να προχώρησαν σε καταγγελίες πριν από δύο χρόνια. Η πρώτη περιέγραψε πώς συνάντησε το ζευγάρι σε ένα εστιατόριο και πώς την προσκάλεσαν σε πάρτι σε σκάφος. Όταν μέθυσε, η 32χρονη μεταφέρθηκε στο διαμέρισμα του 38χρονου, όπου βιάστηκε. Κατήγγειλε το περιστατικό την επόμενη ημέρα στις αρχές και στις εξετάσεις της βρέθηκε θετική σε πολλά φάρμακα και ναρκωτικά.

  Τον Οκτώβριο του 2016, η δεύτερη καταγγέλλουσα ξύπνησε στο διαμέρισμα του Robicheaux έπειτα από μια νύχτα άφθονου αλκοόλ και ούρλιαζε για βοήθεια μέχρι που οι γείτονές του κάλεσαν την αστυνομία. Όπως περιέγραψε, βρισκόταν σε ένα μπαρ με το ζευγάρι μέχρι που έχασε τις αισθήσεις της.

  Οι αρχές έχουν βρει τα βίντεο με την επίθεση σε μία από τις δύο γυναίκες.

  Οι δύο κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 100.000 δολαρίων.

  Εάν ο Robicheaux και η Riley καταδικαστούν, είναι πιθανό να περάσουν 40 και 30 χρόνια στη φυλακή αντίστοιχα.

  «Ο κόσμος συχνά νομίζει πως οι βιαστές είναι τρομακτικοί, ανατριχιαστικοί άνδρες που πετάγονται από τους θάμνους και επιτίθενται σε ανυποψίαστες γυναίκες. Η αλήθεια είναι πως οι βιαστές προέρχονται από όλες της κοινωνικοοικονομικές τάξεις, από κάθε πιθανό περιβάλλον» τόνισε ο εισαγγελέας της περιοχής, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση.

 • Η Κίνα επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη - Δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη

  Η Κίνα επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη - Δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 08:26:08 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Κίνα έχει την δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), ακολουθώντας τα ίχνη των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναφορά της συμβουλευτικής εταιρείας Gartner που συνεργάζεται με την Ακαδημία Πληροφορικής κι Επικοινωνιών της Κίνας (CAICT).
  Η αναφορά δημοσιοποιήθηκε στην Σανγκάη, όπου και πραγματοποιείται η Παγκόσμια Διάσκεψη Τεχνητής Νοημοσύνης 2018.
  «Ο αριθμός των εταιριών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, συνεχίζει να αυξάνεται και τώρα βρίσκεται στην δεύτερη θέση, σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε η Λίου Ντούο, πρόεδρος της CAICT.
  Σύμφωνα με την ίδια, ο αριθμός των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης εκτινάχθηκε από το 2015, ενώ δραστικά έχει αναπτυχθεί κι ο τομέας της αντίστοιχης αγοράς, με έμφαση στις τεχνολογίας φωνητικής αναγνώρισης κι αναγνώρισης μέσω εικόνας.
 • Βραζιλία: Ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος εδραιώνει το προβάδισμά του

  Βραζιλία: Ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος εδραιώνει το προβάδισμά του

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 08:08:04 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο μετά την επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα, παραμένει στην πρώτη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.
  Ωστόσο το ποσοστό του υποψήφιου του Κόμματος Εργαζομένων Φερνάντου Αντάτζι αυξήθηκε θεαματικά και πλέον καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.
  Τα παραπάνω καταδεικνύονται σε νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ibope.
  Ο Μπολσονάρου φέρεται να συγκεντρώνει το 28% των προθέσεων ψήφου στη δημοσκόπηση αυτή, ποσοστό αυξημένο κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με εκείνο που καταγραφόταν πριν από μία εβδομάδα.
  Το ποσοστό του Αντάτζι αυξήθηκε στο 19% ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών την 7η Οκτωβρίου, ή κατά 11 εκατοστιαίες μονάδες από την περασμένη εβδομάδα σε αυτή την κυλιόμενη δημοσκόπηση.
  Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Σίρου Γκόμις βλέπει το ποσοστό του να παραμένει αμετάβλητο στο 11%, ενώ ο υποψήφιος που προτιμούν οι επενδυτές, ο Ζεράλντου Άλκμιν, είδε το δικό του ποσοστό να υποχωρεί κατά 2 μονάδες, στο 7%.
  Εάν όπως θεωρείται πολύ πιθανό χρειαστεί δεύτερος γύρος την 28η Οκτωβρίου, η δημοσκόπηση αυτή καταγράφει απόλυτη ισοψηφία μεταξύ των Μπολσονάρου και Αντάτζι, στο 40%.
  Η δημοσκόπηση του Ibope διενεργήθηκε από την 16η ως τη 18η Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.506 ψηφοφόρων και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.
 • Πέντε εκατομμύρια παιδιά απειλεί ο λιμός στην Υεμένη

  Πέντε εκατομμύρια παιδιά απειλεί ο λιμός στην Υεμένη

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Μυρτώ Κόλια | Ημερομηνία: 2018-09-19 08:07:12 | Πηγή: News Beast

  Ένα εκατομμύριο παιδιά επιπλέον αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού στην Υεμένη, όπως προειδοποιεί η οργάνωση Save the Children, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται φέρνοντας ολοένα και περισσότερες οικογένειες αντιμέτωπες με την αυξημένη τιμή των τροφίμων, την πτώση της αξίας του νομίσματος της χώρας και τελικά τη διατροφική ανασφάλεια.

  Ακόμα μία απειλή προέρχεται από τις μάχες που διεξάγονται γύρω από το λιμάνι - κλειδί της πόλης Χουντάιντα, πόλης εισόδου για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

  Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αριθμός των παιδιών που είναι αντιμέτωπα με τον λιμό στην Υεμένη φτάνει πλέον τα 5,2 εκατομμύρια.

  Οι ένοπλες συγκρούσεις στη χώρα κλιμακώθηκαν από το 2015, όταν οι αντάρτες Χούτι πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του δυτικού τμήματος της χώρας και ανάγκασαν τον πρόεδρο Αμπραντούχ Μανσούς Χάντι να εγκαταλείψει την Υεμένη.

  Παρενέβη τότε ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα και ακόμα επτά αραβικά κράτη, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την άνοδο της οργάνωσης, η οποία θεωρούν πως βρίσκεται κοντά στο Ιράν, και να αποκαταστήσουν την κυβέρνηση.

  Ο πόλεμος έφερε μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών σε δασκάλους και δημοσίους υπαλλήλους, εκ των οποίων κάποιοι δεν έχουν πληρωθεί για δύο χρόνια, όπως αναφέρει το BBC.

  Εντωμεταξύ, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 68% από την έναρξη του πολέμου και το νόμισμα της χώρας έχει χάσει το 180% της αξίας του.

  «Εκατομμύρια παιδιά δεν ξέρουν αν και πότε θα έρθει το επόμενο γεύμα τους» τόνισε εκπρόσωπος του Save the Children International. «Σε νοσοκομείο που επισκέφθηκα, στη βόρεια Υεμένη, τα μωρά ήταν τόσο αδύναμα που δεν μπορούσαν ούτε να κλάψουν, εξουθενωμένα από την πείνα. Αυτός ο πόλεμος απειλεί να σκοτώσει μία ολόκληρη γενιά παιδιών στην Υεμένη, που αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές, από βόμβες ως την πείνα και ασθένειες όπως η χολέρα».

 • Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής στην Αυστρία με μεταναστευτικό και Brexit στην ατζέντα

  Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής στην Αυστρία με μεταναστευτικό και Brexit στην ατζέντα

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Μυρτώ Κόλια | Ημερομηνία: 2018-09-19 08:07:12 | Πηγή: News Beast

  Με στόχο την επίτευξη προόδου σε επίπεδο συντονισμού, τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στο Brexit, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα και αύριο στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

  Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου παραμένουν αδιέξοδες, ενώ και η ιδέα για τη δημιουργία «πλατφορμών» αποβίβασης σε τρίτες χώρες δεν βρίσκει την ανταπόκριση που επιθυμούσαν κάποιοι αρχηγοί κρατών. Αναμένεται ωστόσο να συζητηθούν η περαιτέρω συνεργασία της ΕΕ με την Αίγυπτο, αλλά και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση Συνόδου Κορυφής ΕΕ και Λίγκας Αραβικών Χωρών στις αρχές του 2019.

  «Το ζήτημα του τερματισμού της μεταναστευτικής κρίσης είναι κοινό καθήκον όλων των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Εάν ορισμένοι θέλουν να λύσουν την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, θα παραμείνει άλυτη» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναγνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επανεμφανίστηκαν οι «εντάσεις» μεταξύ των κρατών-μελών, σε ό,τι αφορά τις ροές των μεταναστών.

  Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η οποία θα είναι το πρώτο θέμα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών των κρατών-μελών, την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συνόρων και τη διασφάλιση της προστασίας στον κυβερνοχώρο.

  Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας των 27 αρχηγών (χωρίς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι) όπου συζητηθούν η πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit και τα επόμενα βήματα, παρουσία του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. «Με μόλις έξι μήνες περιθώριο πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μπαίνουμε στις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων» τονίζει ο Τουσκ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αποφασιστεί ενδεχόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Νοέμβριο για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

  Επί της ουσίας, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αποφυγής «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας (που ανήκει στην βρετανική επικράτεια) μετά το Brexit, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» θα πρέπει να να καταλήξουν σε κοινή θέση σε ό,τι αφορά την «κοινή πολιτική δήλωση», στην οποία θα περιγράφεται η μελλοντική εταιρική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

  (φωτογραφία αρχείου)

 • FT: Η Μέι θα παρακάμψει τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ για το Brexit

  FT: Η Μέι θα παρακάμψει τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ για το Brexit

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 07:44:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα αποπειραθεί να παρακάμψει τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, τον Μισέλ Μπαρνιέ, και να πείσει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times.

  Η Μέι επιδιώκει να εξευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής συμβιβαστική λύση στο ακανθώδες ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για το Brexit, κατά τις πληροφορίες των FT.
 • Μάας: Προς το συμφέρον μας η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ

  Μάας: Προς το συμφέρον μας η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-19 07:24:37 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Τη συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας χαιρέτισε εκ νέου από τα Σκόπια ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι το ζητούμενο τώρα είναι να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

  Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε στη Deutsche Welle: «Ελπίζουμε σε μια ευρωπαϊκή προοπτική για την ΠΓΔΜ και μάλιστα αξιόπιστη, την οποία και αξίζουν. Γι΄ αυτό και θα ξεκινήσουν την ερχόμενη χρονιά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπήρξε συμφωνία στη διαμάχη για το όνομα. Το ζητούμενο τώρα είναι να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα. Και σε αυτό θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε τα Σκόπια».

  Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες παρέμβασης και άλλων παραγόντων, όπως της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εκτίμησε καταρχήν, ότι οι ίδιοι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θέλουν μια ευρωπαϊκή προοπτική: «Πιστεύω ότι η πολιτιστική εξέλιξη στη χώρα δείχνει ότι το βλέμμα είναι σαφέστατα στραμμένο στην Ευρώπη. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία αυτή την προοπτική διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι. Και αυτό σε μια διαφορετική βάση αξιών απ΄ ό,τι η Ευρώπη».

  Όπως σημειώνει η DW «το Βερολίνο παρακολουθεί πολύ στενά τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Μάας στα Σκόπια δεν ήταν τυχαία».

  «Στο παρά πέντε του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να συνδράμει το στρατόπεδο του 'ναι' προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμφωνία των Πρεσπών και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Και αυτό όχι μόνον για να μην διευρυνθεί η σφαίρα επιρροής άλλων διεθνών παικτών. Κατά τη γερμανική ανάγνωση πρόκειται κυρίως για ζήτημα γεωπολιτικής σταθερότητας» εξηγεί η DW, επισημαίνοντας ότι «στο Βερολίνο εκτιμάται ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στη Δύση θα συμβάλει στη σταθερότητα όχι μόνον της ίδιας της χώρας, αλλά της ευρύτερης περιοχής και των πολύπαθων Βαλκανίων εν γένει».

  ΣΚΟΠΙΑΝΟ DEUTSCHE WELLE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΓΔΜ ΗΠΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Μπαρνιέ: Η ώρα της αλήθειας για το Brexit έρχεται τον Οκτώβριο

  Μπαρνιέ: Η ώρα της αλήθειας για το Brexit έρχεται τον Οκτώβριο

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Nikos Demisiotis | Ημερομηνία: 2018-09-19 07:23:53 | Πηγή: News Beast

  Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ, υπενθύμισε την Τρίτη ότι ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχετικά με την αποχώρηση του ΗΒ, αποκαλώντας τον Οκτώβριο την «ώρα της αλήθειας».

  Ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δείξει ευελιξία σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα μέχρι τώρα, τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

  Τα δύο μέρη συμπίπτουν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, αλλά αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πώς θα γίνει αυτό.

  «Είμαστε διατεθειμένοι να βελτιώσουμε την πρότασή μας», είπε ο Μπαρνιέ και σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση και η επεξεργασία προτάσεων από την πλευρά της Βρετανίας «συνεχίζεται», ώστε να διευκρινιστεί «ποια αγαθά θα χρειάζονται να ελέγχονται, πού και πότε και από ποιον».

  Το σενάριο το Brexit να γίνει τον προσεχή Μάρτιο χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία προκαλεί συναγερμό και στις δυο πλευρές της Μάγχης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε στην επιστολή της πρόσκλησής του προς τους ηγέτες ότι είναι πάντα «πιθανό». Ενόψει αυτού του κινδύνου, πρόσθεσε, ίσως χρειαστεί η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Νοέμβριο.

  Αν δεν υπάρξει συμφωνία οι κανόνες της ΕΕ θα πάψουν να ισχύουν στη Βρετανία μέσα σε μια νύχτα, προκαλώντας μεγάλες δυσχέρειες στην κίνηση αγαθών, προσώπων και την προσφορά υπηρεσιών από τη μια πλευρά στην άλλη και ενδεχομένως χαοτική κατάσταση.

  «Το να περιοριστεί η ζημιά που θα προκαλέσει το Brexit είναι αμοιβαίο συμφέρον μας. Δυστυχώς, το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία είναι ακόμη αρκετά πιθανό. Αλλά εάν ενεργήσουμε όλοι μας με υπεύθυνο τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε μια καταστροφή», τόνισε ο Τουσκ στο κείμενο της επιστολής του προς τους αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

 • Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν σε αποπυρηνικοποίηση

  Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν σε αποπυρηνικοποίηση

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-19 07:03:58 | Πηγή: News Beast

  Η Βόρεια Κορέα θα κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, έπειτα από τη συνάντησή του στην Πιονγκγιάνγκ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

  Η Βόρεια Κορέα «δέχθηκε να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά» η διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε ο Μουν.

  Από την πλευρά του, ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι θα πάει στη Σεούλ «στο εγγύς μέλλον», πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα αφότου η χερσόνησος χωρίστηκε στα δύο.

  «Υποσχέθηκα στον (νοτιοκορεάτη) πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ότι θα επισκεφθώ τη Σεούλ στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο Κιμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

  Ακόμη, κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη, πέρα από το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της για την ανάπτυξη και τις δοκιμές πυραύλων, να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εάν οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις ανταπόδοσης της καλής θέλησης που επιδεικνύει.

  Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν ότι η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», τόνισε ακόμη ο Μουν.

 • Νέα κατηγορηματική διάψευση του Μάτις πως αποχωρεί από την κυβέρνηση

  Νέα κατηγορηματική διάψευση του Μάτις πως αποχωρεί από την κυβέρνηση

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Nikos Demisiotis | Ημερομηνία: 2018-09-19 07:03:58 | Πηγή: News Beast

  Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις διέψευσε κατηγορηματικά την Τρίτη τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ενδέχεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι «δεν θα τα έπαιρνα τόσο στα σοβαρά».

  «Πόσες φορές το έχουμε συζητήσει αυτό αφότου ήρθα εδώ πέρα; Θα ξεχαστεί σύντομα, κι αυτοί που άρχισαν τη φημολογία (...) θα ασχοληθούν με την επόμενη φήμη», είπε ο Μάτις, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

  «Έτσι είναι αυτή η πόλη», συνέχισε. «Θα σας πρότεινα να διατηρήσετε την αίσθηση του χιούμορ σας.»

  Τα σχόλια αυτά είναι τα πιο σαφή που έχει κάνει μέχρι τώρα ο στρατηγός εν αποστρατεία σχετικά με την εντεινόμενη φημολογία για το μέλλον του, καθώς ο Τραμπ πλησιάζει το ορόσημο της διετίας της προεδρίας του κι εντείνονται τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησής του μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

  Ο Μάτις βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως μετά την κυκλοφορία νωρίτερα αυτόν τον μήνα του νέου βιβλίου του βετεράνου ρεπόρτερ Μπομπ Γούντγουορντ — ενός από τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ — κατά το οποίο ο υπουργός Άμυνας φέρεται να αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο στον Τραμπ συζητώντας με στενούς του συνεργάτες.

  Ο στρατηγός διέψευσε κατηγορηματικά ότι αναφέρθηκε με υποτιμητικό τρόπο στον μεγιστάνα των ακινήτων. Την 5η Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ δήλωσε πως ο υπουργός Άμυνας θα παραμείνει στον θώκο του, επιμένοντας: «Θα μείνει εδώ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι μαζί του. Καταγάγουμε πολλές νίκες».

  Μολαταύτα, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times τη 15η Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ αντιμετωπίζει πλέον με εντεινόμενη δυσφορία τον Μάτις, λόγω των συγκρίσεων μεταξύ τους, που δεν τον ευνοούν, και λόγω του γεγονότος πως ο υπουργός Άμυνας χαρακτηρίζεται από κάποιους «ο ενήλικος στο δωμάτιο».

  Ο Μάτις — σε αυτό συνάδει με τον Τραμπ — αντιμετωπίζει πάντως με δυσπιστία τα μέσα ενημέρωσης και την κάλυψη των πολιτικών εξελίξεων στην Ουάσινγκτον. Χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» το βιβλίο του Γούντγουορντ και άλλα κείμενα που καταπιάνονται με συζητήσεις που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

  Ερωτηθείς για τα πρόσφατα δημοσιεύματα γύρω από τις φήμες περί αποχώρησής του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ απάντησε: «Είναι όπως τα περισσότερα πράγματα σε αυτήν την πόλη. Κάποιος μαγειρεύει έναν τίτλο. Μετά τηλεφωνεί σε μερικούς ανθρώπους που τους αρέσει η κουβεντούλα. Βρίσκει ένα-δυο πράγματα που κολλάνε. Προσθέτει φήμες (...). Και ιδού, έχουμε μια είδηση», σχολίασε ειρωνικά.

  Πάντως ο Μάτις είναι γνωστό ότι δεν αρέσκεται στην ενασχόληση με την πολιτική και δεν έκρυβε πως δεν επεδίωκε να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, ή να επιστρέψει καν στην Ουάσινγκτον, όταν εξελέγη ο Τραμπ. Ο στρατηγός ε.α. μετά την αποχώρησή του από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπιασε δουλειά στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και δεν δίστασε να πει στην ακρόαση στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του πως δεν περίμενε να δεχθεί τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο.

  Στις επίμονες ερωτήσεις για το πώς βλέπει το μέλλον του, απάντησε μισοαστεία-μισοσοβαρά: «Φυσικά και δεν σκέφτομαι να φύγω από εδώ».

  «Το λατρεύω αυτό το μέρος», πρόσθεσε ο Μάτις με χαμόγελο. «Θα βρω ένα μικρό μέρος εδώ λίγο πιο κάτω στον Ποτόμακ»...

 • Η Βόρεια Κορέα κλείνει οριστικά το πεδίο ανάπτυξης και δοκιμών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι

  Η Βόρεια Κορέα κλείνει οριστικά το πεδίο ανάπτυξης και δοκιμών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 06:45:15 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Βόρεια Κορέα θα κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, έπειτα από τη συνάντησή του στην Πιονγιάνγκ με τον Bορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

  Η Βόρεια Κορέα «δέχθηκε να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά» η διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε ο Μουν.

  Από την πλευρά του, ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι θα πάει στη Σεούλ «στο εγγύς μέλλον», πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα αφότου η χερσόνησος χωρίστηκε στα δύο.

  «Υποσχέθηκα στον (Nοτιοκορεάτη) πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ότι θα επισκεφθώ τη Σεούλ στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο Κιμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

  Ακόμη, κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη, πέρα από το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της για την ανάπτυξη και τις δοκιμές πυραύλων, να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εάν οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις ανταπόδοσης της καλής θέλησης που επιδεικνύει.

  Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν ότι η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», τόνισε ακόμη ο Μουν.
  Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters
 • ΗΠΑ: Διαψεύδει τα περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση ο Μάτις

  ΗΠΑ: Διαψεύδει τα περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση ο Μάτις

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-19 06:45:11 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Τα δημοσιεύματα περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

  «Πόσες φορές το έχουμε συζητήσει αυτό αφότου ήρθα εδώ πέρα; Θα ξεχαστεί σύντομα κι αυτοί που άρχισαν τη φημολογία (...) θα ασχοληθούν με την επόμενη φήμη», είπε ο Μάτις, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο. «Έτσι είναι αυτή η πόλη. Θα σας πρότεινα να διατηρήσετε την αίσθηση του χιούμορ σας» πρόσθεσε.

  Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν εν μέσω της εντεινόμενης φημολογίας για το μέλλον του, καθώς πλησιάζει το ορόσημο της διετίας της προεδρίας Τραμπ κι εντείνονται τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησής του μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

  Ο Μάτις βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως μετά την κυκλοφορία νωρίτερα αυτόν τον μήνα του νέου βιβλίου του βετεράνου ρεπόρτερ Μπομπ Γούντγουορντ - ενός από τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ - κατά το οποίο ο υπουργός Άμυνας φέρεται να αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο στον Τραμπ συζητώντας με στενούς του συνεργάτες.

  Ο στρατηγός διέψευσε κατηγορηματικά ότι αναφέρθηκε με υποτιμητικό τρόπο στον μεγιστάνα των ακινήτων. Την 5η Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ δήλωσε πως ο υπουργός Άμυνας θα παραμείνει στον θώκο του: «Θα μείνει εδώ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι μαζί του. Καταγάγουμε πολλές νίκες».

  Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times τη 15η Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ αντιμετωπίζει πλέον με εντεινόμενη δυσφορία τον Μάτις, λόγω των συγκρίσεων μεταξύ τους, που δεν τον ευνοούν, και λόγω του γεγονότος πως ο υπουργός Άμυνας χαρακτηρίζεται από κάποιους ως «ο ενήλικος στο δωμάτιο».

  Ο Μάτις αντιμετωπίζει πάντως με δυσπιστία τα μέσα ενημέρωσης και την κάλυψη των πολιτικών εξελίξεων στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» το βιβλίο του Γούντγουορντ και άλλα κείμενα που καταπιάνονται με συζητήσεις που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

  Ερωτηθείς για τα πρόσφατα δημοσιεύματα γύρω από τις φήμες περί αποχώρησής του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ απάντησε: «Είναι όπως τα περισσότερα πράγματα σε αυτήν την πόλη. Κάποιος μαγειρεύει έναν τίτλο. Μετά τηλεφωνεί σε μερικούς ανθρώπους που τους αρέσει η κουβεντούλα. Βρίσκει ένα-δυο πράγματα που κολλάνε. Προσθέτει φήμες (...). Και ιδού, έχουμε μια είδηση», σχολίασε ειρωνικά.

  Ο Μάτις είναι γνωστό ότι δεν αρέσκεται στην ενασχόληση με την πολιτική και δεν έκρυβε πως δεν επεδίωκε να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, ή να επιστρέψει καν στην Ουάσινγκτον, όταν εξελέγη ο Τραμπ. Μετά την αποχώρησή του από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ο στρατηγός ε.α. έπιασε δουλειά στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και δεν δίστασε να πει στην ακρόαση στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του πως δεν περίμενε να δεχθεί τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο.

  Στις επίμονες ερωτήσεις για το πώς βλέπει το μέλλον του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας απάντησε: «Φυσικά και δεν σκέφτομαι να φύγω από εδώ. Το λατρεύω αυτό το μέρος».

  Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

  ΗΠΑ ΗΠΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Αιματηρή εξέγερση σε φυλακή της Βραζιλίας

  Αιματηρή εξέγερση σε φυλακή της Βραζιλίας

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Nikos Demisiotis | Ημερομηνία: 2018-09-19 06:44:29 | Πηγή: News Beast

  Επτά έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη κατά τη διάρκεια εξέγερσης έπειτα από απόπειρα απόδρασης σε φυλακή στην Πολιτεία Παρά, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές της Βραζιλίας.

  Δεκαέξι φυλακισμένοι αποπειράθηκαν αρχικά, ανεπιτυχώς, να αποδράσουν από το κέντρο αυτό στην Αλταμίρα, περί τη 01:30 το πρωί (07:30 ώρα Ελλάδας), μέσω ενός αεραγωγού. Αλλά οι κινήσεις τους εντοπίστηκαν από κάμερες του κλειστού τηλεοπτικού κυκλώματος επιτήρησης και φύλακες τους σταμάτησαν.

  Κατόπιν ξέσπασε εξέγερση, στην οποία πήραν μέρος 120 έγκλειστοι. Έβαλαν φωτιά σε μια αίθουσα όπου βρίσκονταν γεννήτριες και «ένα τμήμα των κελιών, του αναρρωτηρίου και της γραμματείας της φυλακής καταστράφηκαν», σύμφωνα με τις αρχές.

  Έξι φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης — τους σκότωσαν άλλοι κρατούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές — ενώ ένας έβδομος υπέκυψε στα εγκαύματα που υπέστη.

  Οι φυλακισμένοι οι οποίοι στασίασαν απαιτούσαν ταχύτερες δίκες, καλύτερες συνθήκες κράτησης και να αντικατασταθεί ο διευθυντής της φυλακής.

  Η φυλακή έχει ονομαστική χωρητικότητα 208 θέσεων, αλλά οι έγκλειστοι σε αυτή είναι 374.

  Στη Βραζιλία καταμετράται ο τρίτος μεγαλύτερος πληθυσμός φυλακισμένων στον κόσμο, με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, που ανάγονται στο 2016, να κάνουν λόγο για 726.712 εγκλείστους, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από την ονομαστική χωρητικότητα των κέντρων κράτησης.

  Τα σωφρονιστικά καταστήματα, πολλά από τα οποία ουσιαστικά ελέγχονται από ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, μετατρέπονται πολύ συχνά σε θέατρα εξεγέρσεων ή αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες κακοποιών.

 • Απεβίωσε η Μαρσελίν Λοριντάν-Ιβένς, επιζήσασα του Άουσβιτς

  Απεβίωσε η Μαρσελίν Λοριντάν-Ιβένς, επιζήσασα του Άουσβιτς

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-19 06:44:29 | Πηγή: News Beast

  Η γαλλίδα σκηνοθέτρια, ηθοποιός και συγγραφέας Μαρσελίν Λοριντάν-Ιβένς, επιζήσασα του Άουσβιτς-Μπίρκεναου κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, απεβίωσε την Τρίτη στο Παρίσι, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο εκ μέρους της οικογένειάς της ο δικηγόρος Ζαν Βέιγ.

  Ήταν πολύ γνωστή στη Γαλλία, μεταξύ άλλων διότι εξορίστηκε σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης μαζί με τη Σιμόν Βέιγ, τη μαχητική φεμινίστρια και πολιτικό που έδωσε σκληρή μάχη για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης στη Γαλλία όταν έγινε υπουργός Υγείας το 1974.

  «Ήταν συντρόφισσα στην εξορία, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης με τη μητέρα, κι αυτό το επεισόδιο της ζωής τους, μολονότι πολύ δύσκολο, τις έκανε φίλες για πάντα», σημείωσε ο Βέιγ, η μητέρα του οποίου απεβίωσε τον Ιούνιο του 2017 και η σορός της έχει ενταφιαστεί στο Πάνθεον στο Παρίσι.

  «Η Μαρσελίν ήταν άνθρωπος με τρομερή ζωτικότητα. Είχαμε πολύ στενή σχέση, σχεδόν συγγενική. Ο αδελφός μου κι εγώ ήμασταν πολύ κοντά της, η παρουσία της ήταν σημαντική για εμάς», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

  Η σκηνοθέτρια, παραγωγός και συγγραφέας κατήγγειλε πάντα την αδικία και τη βία, αφού μετατράπηκε σε μαχήτρια για όλη της τη μετά τον εκτοπισμό της, σε ηλικία 15 ετών, στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

  Η Μαρσελίν κι ο πατέρας της, μέλος της γαλλικής αντίστασης, συνελήφθησαν στην Μπολέν (νοτιοανατολική Γαλλία) από την Γκεστάπο τον Φεβρουάριο του 1944. Έπειτα από τη μεταγωγή τους στο στρατόπεδο του Ντρανσί, στα προάστια του Παρισιού, εξορίστηκαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου τον Απρίλιο.

  Η Μαρσελίν Λοριντάν ήταν ανάμεσα στους κρατούμενους που μετήχθησαν, καθώς πλησίαζε ο Κόκκινος Στρατός, στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν, κατόπιν στο Τερίριενστατ.

  Τη 10η Μαΐου 1945, δύο ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, είδε τον πρώτο σοβιετικό στρατιώτη, πάνω σε μια μοτοσικλέτα, με την κόκκινη σημαία.

  Μετά τον πόλεμο, σύχναζε στη Cinémathèque του Παρισιού και δακτυλογραφούσε χειρόγραφα του σημειολόγου Ρολάν Μπαρτ.

  Την είσοδό της στον κόσμο του κινηματογράφου την έκανε χάρη στον φιλόσοφο Εντγκάρ Μορέν, ο οποίος της ανέθεσε τον ρόλο της αφηγήτριας στο ντοκιμαντέρ «Χρονικό Ενός Καλοκαιριού» (Chronique d'un été) το 1961.

  Απέκτησε φήμη κυρίως για τα ντοκιμαντέρ για το Βιετνάμ και την Κίνα του Μάο που γύρισαν με τον δεύτερο σύζυγό της, τον Ολλανδό Γιόρες Ιβένς.

 • Μέι: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για συντεταγμένο Brexit

  Μέι: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για συντεταγμένο Brexit

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Nikos Demisiotis | Ημερομηνία: 2018-09-19 06:24:40 | Πηγή: News Beast

  Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit, τονίζει η αγγλίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, προτρέποντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεταβάλει κατά τι τις θέσεις της για να κλειστεί η διευθέτηση.

  Η Μέι σημειώνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση για να αποφευχθεί η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον προσεχή Μάρτιο, κάτι που αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

  «Βρισκόμαστε κοντά στο να επιτύχουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση η οποία αποτελεί τη βάση ουσιαστικά για την οικοδόμηση μιας μελλοντικής στενής εταιρικής σχέσης», αναφέρει το κείμενο.

  «Για να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη, όπως ακριβώς το ΗΒ εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο. Καμιά από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να απαιτεί κάτι απαράδεκτο από την άλλη, όπως το να υπάρχουν εξωτερικά σύνορα και τελωνεία που θα χωρίζουν τμήματα του ΗΒ».

  Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα και αύριο στην Αυστρία για να συζητήσουν κυρίως για το διαζύγιο. Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτηρίζει την άτυπη Σύνοδο Κορυφής «σημαντικό ορόσημο».

  Ο Ράαμπ σημείωσε πως το Λονδίνο επιμένει στην πρότασή του για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του ΗΒ, με την Ιρλανδία, χώρα-μέλος της ΕΕ, ζήτημα που αποτελεί ένα από κυριότερα εμπόδια για το κλείσιμο συμφωνίας.

  Την Τρίτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να βελτιώσουν την πρότασή τους για τη διαχείριση των συνόρων μετά το Μπρέξιτ.

  Η Μέι επιχειρηματολογεί στο άρθρο της στη Βελτ ότι η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας ή μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου ΗΒ θα απειλούσε την ειρήνη και την ασφάλεια της βρετανικής νήσου.

  «Για να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα χρειαζόμαστε κίνηση αγαθών χωρίς τριβές. Αυτό δεν είναι το ίδιο με συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά εν μέρει: οι βρετανικές εταιρείες δεν θα απολαύουν τα ίδια νομικά δικαιώματα», εξηγεί. «Αυτή λοιπόν η κίνηση χωρίς τριβές βρίσκεται στην καρδιά των νέων προτάσεων που κάναμε το καλοκαίρι».

  Η δημιουργία ενός χώρου ελεύθερων συναλλαγών αγαθών και αγροδιατροφικών προϊόντων ανάμεσα στην ΕΕ και το ΗΒ, σε συνδυασμό με έναν «φιλικό για τις επιχειρήσεις διακανονισμό για τα τελωνεία, θα επέτρεπαν να μην υπάρχει ανάγκη για τελωνεία και ελέγχους στα σύνορά μας», κρίνει η Μέι. Αυτή η διευθέτηση θα προστατεύσει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ενωθεί στις δύο πλευρές, συμπληρώνει.

 • ΗΠΑ: Η γυναίκα που κατηγορεί τον Κάβανο για σεξουαλική επίθεση θέλει να διενεργήσει έρευνα για την υπόθεση το FBI

  ΗΠΑ: Η γυναίκα που κατηγορεί τον Κάβανο για σεξουαλική επίθεση θέλει να διενεργήσει έρευνα για την υπόθεση το FBI

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 05:44:32 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η γυναίκα που κατηγορεί τον Μπρετ Κάβανο, τον δικαστικό τον οποίο επέλεξε ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να καταλάβει μια έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά πριν από δεκαετίες θέλει να διεξαχθεί έρευνα για την υπόθεση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) πριν εμφανιστεί και καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, δήλωσε δικηγόρος της την Τρίτη.

  Η Κριστίν Μπλάζι Φορντ, καθηγήτρια πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια, κατηγορεί τον Κάβανο ότι της επιτέθηκε το 1982, όταν ακόμη και οι δυο τους πήγαιναν στο γυμνάσιο, καταγγελία που ο συντηρητικός δικαστής χαρακτηρίζει «απολύτως ψευδή».

  Η Επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για το δικαστικό σύστημα, στην οποία συζητήθηκε η επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα οργανώσει μια ακρόαση τη Δευτέρα για να εξεταστεί η καταγγελία. Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι ο δικαστής είναι έτοιμος να πάει και να καταθέσει.

  «Τίποτα ουσιαστικό και τίποτε έννομο δεν μπορεί να συμβεί μέχρι τη Δευτέρα», τόνισε όμως η Λίσα Μπανκς, δικηγόρος της Φορντ, σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

  Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τσακ Γκράσλι, οι δικηγόροι της Φορντ σημειώνουν πως πρέπει να διενεργήσει έρευνα το FBI πριν καταθέσει ενώπιον των γερουσιαστών η πελάτισσά τους. Αντίγραφο της επιστολής αναρτήθηκε στον ιστότοπο του CNN.

  Μόνο «μια ολοκληρωμένη έρευνα» μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα γεγονότα και οι μάρτυρες σε αυτό το ζήτημα θα εξεταστούν με «ακομμάτιστο τρόπο» και ότι η Επιτροπή θα είναι «πλήρως ενημερωμένη πριν διεξαγάγει μια ακρόαση ή λάβει αποφάσεις», ανέφεραν οι δικηγόροι.

  Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

  Οι δημοκρατικοί, που προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στον διορισμό του Κάβανο, ζητούν επίσης έρευνα του FBI, κάτι που οι ρεπουμπλικάνοι απορρίπτουν. Ο Τραμπ και άλλοι ρεπουμπλικάνοι λένε ότι δεν θεωρούν πως πρέπει να αναμιχθεί η ομοσπονδιακή αστυνομία.

  Η ακρόαση θα μπορούσε να κρίνει εάν θα επικυρωθεί ο — ουσιαστικά ισόβιος — διορισμός του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να επιτύχει τη στροφή του κορυφαίου οργάνου της αμερικανικής δικαιοσύνης προς τα δεξιά.

  Οι ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία μόνο οριακά, κάτι που σημαίνει ότι εάν υπάρξουν αντάρτες ο διορισμός μπορεί να μην εγκριθεί, κάτι που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο.

  Νωρίτερα την Τρίτη ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, άλλος ένας ρεπουμπλικάνος που συμμετέχει στην Επιτροπή, τόνισε ότι η ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού θα γίνει την προσεχή εβδομάδα είτε η Φορντ καταθέσει είτε όχι.

  «Εάν δεν θέλει να έλθει τη Δευτέρα (να καταθέσει), δημόσια ή κεκλεισμένων των θυρών, θα προχωρήσουμε και θα ψηφίσουμε την Τετάρτη», είπε ο Γκρέιαμ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

  Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
 • Υεμένη: Αλιευτικό δέχθηκε επίθεση από φρεγάτα στα ανοικτά του λιμανιού της πόλης Αλ Χούχα - Τουλάχιστον 18 νεκροί

  Υεμένη: Αλιευτικό δέχθηκε επίθεση από φρεγάτα στα ανοικτά του λιμανιού της πόλης Αλ Χούχα - Τουλάχιστον 18 νεκροί

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 05:44:32 | Πηγή: Ζούγκλα
  Μια φρεγάτα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον αλιευτικού στα ανοικτά του λιμανιού της πόλης αλ Χούχα της Υεμένης την Τρίτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 ψαράδες, δήλωσαν συγγενείς των θυμάτων.

  Η στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία η οποία έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι αρνήθηκε ότι διεξήγαγε αυτή την επίθεση.

  Μέλη των οικογενειών των θυμάτων είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι μόνο ένας από τους ψαράδες επέζησε όταν το πολεμικό άνοιξε πυρ εναντίον του αλιευτικού.

  Η συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι ένα άγνωστο σκάφος άνοιξε πυρ εναντίον των ψαράδων, επιμένοντας ότι δεν ήταν δικό της.

  «Η διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων διαβεβαιώνει ότι αυτό που μετέδωσαν ορισμένα ΜΜΕ, πως το ναυτικό της συμμαχίας στοχοθέτησε αλιευτικά σκάφη ανοιχτά της αλ Χούχα, είναι ανυπόστατο», ανέφερε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπος της συμμαχίας.

  Ο ίδιος κατηγόρησε τους Χούθι, λέγοντας ότι έχουν εξαπολύσει παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν.

  Το λιμάνι της πόλης Αλ Χούχα ελέγχεται από τον στρατό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που εκδίωξε τους Χούθι από αυτό τον Δεκέμβριο και όπου έχει εγκαταστήσει στρατιωτική βάση που χρησιμοποιεί στην επιχείρηση για να καταληφθεί η Χοντάιντα, που ξανάρχισε.

  Ο Μάλικι είπε ότι η συμμαχία διενεργεί έρευνα για το συμβάν και συγκεντρώνει πληροφορίες από άλλους ψαράδες που βρίσκονταν στην περιοχή και από τον επιζήσαντα.

  Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και υποστηρίζονται από τη συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι κατέλαβαν τον σημαντικότερο οδικό άξονα που συνδέει τη Χοντάιντα με τη Σαναά, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την απομόνωση των δύο πόλεων, οι οποίες ελέγχονται από τους Χούθι. Οι αντάρτες το διέψευσαν.
 • Πρωινό με… χολιγουντιανό άρωμα σε καφέ στο Μόναχο

  Πρωινό με… χολιγουντιανό άρωμα σε καφέ στο Μόναχο

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Nikos Demisiotis | Ημερομηνία: 2018-09-19 05:43:45 | Πηγή: News Beast

  Στο καφέ Kitchenette στη συνοικία Σέντλινγκ του Μονάχου, τα πιάτα που προσφέρονται για πρωινό φέρουν τα ονόματα σπουδαίων κινηματογραφικών αστέρων.

  Το καφέ βρίσκεται σε μία ήσυχη γωνιά. Το εξωτερικό του καταστήματος δεν φανερώνει με τίποτα ότι μεγάλοι πρωταγωνιστές του κινηματογράφου είναι συγκεντρωμένοι στο εσωτερικό και πιο συγκεκριμένα στους τοίχους, τους οποίους κοσμούν πορτρέτα τους, αλλά και στο μενού.

  Το πιάτο «Όντρεϊ Χέπμπορν» δεν θυμίζει σε τίποτα το κρουασάν και το φλυτζάνι καφέ που προτιμούσε η ηθοποιός ενώ στεκόταν έξω από το κοσμηματοπωλείο Tiffany’s και χάζευε τη βιτρίνα στην ταινία «Breakfast at Tiffany's» στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ως Χόλυ Γκολάιτλι.

  Το πιάτο στο γερμανικό καφέ περιλαμβάνει σολομό, μπαγκέτα και βραστό αυγό με χαβιάρι.

  Πολλά από τα πιάτα πρωινού είναι πολύ πλούσια και μπορούν να αντικαταστήσουν γεύμα, όπως για παράδειγμα, το πιάτο «Ομάρ Σαρίφ». Πίσω από το όνομα του διάσημου ηθοποιού, ο οποίος είναι γνωστός για τον ρόλο του ως Λόρενς της Αραβίας, κρύβονται χουρμάδες τυλιγμένοι με μπέικον και ψημένο κατσικίσιο τυρί με μέλι σε σαλάτα και επίσης ψωμί και γιαούρτι με φρούτα.

  Υπάρχει επίσης το πρωινό «Σοφία Λόρεν», που αποτελείται από γιαούρτι με φρούτα, κρουασάν με μαρμελάδα και φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκάλι.

  Αν παραγγείλετε το πιάτο «Έμα Γουάτσον» θα πάρετε κεκάκια με μαρμελάδα και «χτυπημένη» κρέμα γάλακτος. Αν θέλετε μπορείτε να το συνδυάσετε με αυγά σιγοβρασμένα σε ειδικό σκεύος egg coddler.

  Για ειδικές περιστάσεις είναι κατάλληλο ένα από τα πιο ακριβά πρωινά, το «Τζίνα Λολοπρίτζιτα». Το πιάτο είναι για δύο και περιλαμβάνει τα πάντα: κρουασάν, σολομό ακόμη και prosecco.

  Το πιάτο «Χάιντζ Έρχαρντ» αποτελείται από ψωμί, αλλαντικά, βούτυρο και βραστό αυγό.

  Στην πραγματική ζωή ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Σον Κόνερι υποδυόταν τον Τζέιμς Μποντ. Στο καφέ Κitchenette το όνομά του φιγουράρει δίπλα σε χτυπητά αυγά με μπέικον, ψωμί και ένα γλύκισμα.

  Μετά από hangover το κατάλληλο πρωινό φέρει το όνομα «Μάριο Άντορφ» μπέικον, τηγανητά αυγά, ποικιλία από πίκλες και φυσικό χυμό πορτοκάλι.

  Το πιάτο «Κλιντ Ίστγουντ» είναι ακόμη πιο δυνατό, μοσχαρίσια μπριζόλα, τηγανητό αυγό, τηγανητές πατάτες και ντομάτα στο γκριλ.

  Αν πάλι βιάζεστε το ιδανικό για σας είναι το «Μαρτσέλο Μαστρογιάννι», κρουασάν με μαρμελάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα – αφιέρωμα στο ιδιαίτερο καφέ με τους διάσημους αστέρες της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung».

  Αν και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τους αστέρες του κινηματογράφου, τουλάχιστον όσον αφορά το πρωινό και ένας πολυέλαιος λαμπυρίζει στην οροφή, το καφέ παραμένει προσγειωμένο στο έδαφος. Διαθέτει απλά ξύλινα τραπέζια, στα οποία οι άνθρωποι της γειτονιάς συναντιούνται για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή καφέ. Τα πιάτα των «αστέρων» σερβίρονται από το πρωί έως τις τέσσερις το απόγευμα. Όταν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να καθίσετε και έξω στη μικρή πλατεία.

  Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που βασίζεται σε ειδικούς. Για παράδειγμα τα κέικ ετοιμάζονται από σεφ, αυθεντία στη ζαχαροπλαστική, του οποίου το δίπλωμα επίσης κρέμεται στον τοίχο.

 • Γερμανός ΥΠΕΞ: Προς το συμφέρον μας η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ

  Γερμανός ΥΠΕΞ: Προς το συμφέρον μας η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 05:24:08 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε στη Deutsche Welle:

  «Ελπίζουμε σε μια ευρωπαϊκή προοπτική για την ΠΓΔΜ και μάλιστα αξιόπιστη, την οποία και αξίζουν. Γι΄ αυτό και θα ξεκινήσουν την ερχόμενη χρονιά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπήρξε συμφωνία στη διαμάχη για το όνομα. Το ζητούμενο τώρα είναι να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα. Και σε αυτό θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε τα Σκόπια.»

  Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες παρέμβασης και άλλων παραγόντων, όπως της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εκτίμησε καταρχήν, ότι οι ίδιοι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θέλουν μια ευρωπαϊκή προοπτική: «Πιστεύω ότι η πολιτιστική εξέλιξη στη χώρα δείχνει ότι το βλέμμα είναι σαφέστατα στραμμένο στην Ευρώπη. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία αυτή την προοπτική διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι. Και αυτό σε μια διαφορετική βάση αξιών απ΄ ό,τι η Ευρώπη».

  Σε Τίρανα και Αθήνα ο Μάας

  Το Βερολίνο παρακολουθεί πολύ στενά τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Μάας στα Σκόπια δεν είναι φυσικά τυχαία. Στο παρά πέντε του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να συνδράμει το στρατόπεδο του «ΝΑΙ» προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμφωνία των Πρεσπών και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και αυτό όχι μόνον για να μην διευρυνθεί η σφαίρα επιρροής άλλων διεθνών παικτών. Κατά τη γερμανική ανάγνωση πρόκειται κυρίως για ζήτημα γεωπολιτικής σταθερότητας. Στο Βερολίνο εκτιμάται ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στη Δύση θα συμβάλει στη σταθερότητα όχι μόνον της ίδιας της χώρας, αλλά της ευρύτερης περιοχής και των πολύπαθων Βαλκανίων εν γένει.

  Στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία ξεκίνησε χθες από το Βουκουρέστι και θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός επισκέπτεται σήμερα Τρίτη τα Σκόπια, όπου έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Ζάεφ αλλά και τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ. Όπως είχε ανακοινωθεί στο προοίμιο της επίσκεψης από το γερμανικό ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η συμφωνία για το όνομα.

  Αύριο ο γερμανός ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στα Τίρανα. Στις επαφές του με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας αναμένεται να κυριαρχήσει επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
  Πηγή: Deutsche Welle
 • Βραζιλία: Επτά νεκροί κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή

  Βραζιλία: Επτά νεκροί κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 04:42:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Επτά έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη κατά τη διάρκεια εξέγερσης έπειτα από απόπειρα απόδρασης σε φυλακή στην Πολιτεία Παρά, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές της Βραζιλίας.

  Δεκαέξι φυλακισμένοι αποπειράθηκαν αρχικά, ανεπιτυχώς, να αποδράσουν από το κέντρο αυτό στην Αλταμίρα, περί τη 01:30 το πρωί (07:30 ώρα Ελλάδας), μέσω ενός αεραγωγού. Αλλά οι κινήσεις τους εντοπίστηκαν από κάμερες του κλειστού τηλεοπτικού κυκλώματος επιτήρησης και φύλακες τους σταμάτησαν.

  Κατόπιν ξέσπασε εξέγερση, στην οποία πήραν μέρος 120 έγκλειστοι. Έβαλαν φωτιά σε μια αίθουσα όπου βρίσκονταν γεννήτριες και «ένα τμήμα των κελιών, του αναρρωτηρίου και της γραμματείας της φυλακής καταστράφηκαν», σύμφωνα με τις αρχές.

  Έξι φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης — τους σκότωσαν άλλοι κρατούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές — ενώ ένας έβδομος υπέκυψε στα εγκαύματα που υπέστη.

  Οι φυλακισμένοι οι οποίοι στασίασαν απαιτούσαν ταχύτερες δίκες, καλύτερες συνθήκες κράτησης και να αντικατασταθεί ο διευθυντής της φυλακής.

  Η φυλακή έχει ονομαστική χωρητικότητα 208 θέσεων, αλλά οι έγκλειστοι σε αυτή είναι 374.

  Στη Βραζιλία καταμετράται ο τρίτος μεγαλύτερος πληθυσμός φυλακισμένων στον κόσμο, με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, που ανάγονται στο 2016, να κάνουν λόγο για 726.712 εγκλείστους, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από την ονομαστική χωρητικότητα των κέντρων κράτησης.

  Τα σωφρονιστικά καταστήματα, πολλά από τα οποία ουσιαστικά ελέγχονται από ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, μετατρέπονται πολύ συχνά σε θέατρα εξεγέρσεων ή αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες κακοποιών.
 • Υεμένη: Ένα εκατ. παιδιά επιπλέον κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν μετά την επανέναρξη της επιχείρησης στη Χοντάιντα

  Υεμένη: Ένα εκατ. παιδιά επιπλέον κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν μετά την επανέναρξη της επιχείρησης στη Χοντάιντα

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 04:02:09 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ένα εκατομμύριο παιδιά επιπλέον κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν στην Υεμένη εξαιτίας της απογείωσης των τιμών βασικών αγαθών μετά την επανέναρξη της επιχείρησης των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης, με την υποστήριξη μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, για να ανακαταλάβουν το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Χοντάιντα, προειδοποίησε σήμερα η ΜΚΟ «Save the Children».

  Αυτό σημαίνει ότι συνολικά 5,2 εκατομμύρια παιδιά απειλούνται από λιμό στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα, όπου οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αναμετρώνται με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι κυρίευσαν το 2014 και το 2015 μεγάλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

  Αν υπάρξουν προβλήματα «στον εφοδιασμό με τρόφιμα και καύσιμα», το μεγαλύτερο μέρος των οποίων περνάει από το λιμάνι στη Χοντάιντα, «μπορεί να προκληθεί λιμός εύρους που δεν θα έχει προηγούμενο», κατήγγειλε η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

  Η Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι η βασική πύλη εισόδου στην Υεμένη των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη χώρα αυτή οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους χρειάζονται βοήθεια, πάνω απ' όλα τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Η επανέναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης για να αποσπαστεί το λιμάνι της πόλης από τους Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, επιτείνει τους φόβους περί κλιμάκωσης της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη χώρα των 27 εκατομμυρίων κατοίκων.

  Οποιαδήποτε διακοπή του εφοδιασμού μέσω του λιμανιού στη Χοντάιντα θα θέσει «αμέσως σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών», επέμεινε η οργάνωση Σώστε τα Παιδιά.

  «Εκατομμύρια παιδιά αγνοούν πότε ή αν θα έρθει το επόμενο γεύμα τους», τόνισε η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η γενική διευθύντρια της ΜΚΟ. «Σε ένα νοσοκομείο που επισκέφθηκα στη βόρεια Υεμένη, τα βρέφη ήταν τόσο αδύναμα που δεν μπορούσαν ούτε καν να κλάψουν, τα σώματά τους ήταν εξαντλημένα από την πείνα».

  «Αυτός ο πόλεμος υπάρχει κίνδυνος να σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά παιδιών στην Υεμένη, που αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές, από τις βόμβες ως την πείνα και ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν, όπως η χολέρα», πρόσθεσε.

  Μια πρόσφατη προσπάθεια να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη απέτυχε.

  Στην τελευταία φάση του πολέμου, από το 2015, έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 56.000 άλλοι και έχει προκληθεί η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη.
 • «Επιδημία» πολύνεκρων τροχαίων με λεωφορεία στον Ισημερινό

  «Επιδημία» πολύνεκρων τροχαίων με λεωφορεία στον Ισημερινό

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Nikos Demisiotis | Ημερομηνία: 2018-09-19 03:38:56 | Πηγή: News Beast

  Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη στον Ισημερινό όταν λεωφορείο ενεπλάκη σε τροχαίο, το έβδομο παρόμοιο μέσα στις 37 τελευταίες ημέρες, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει πλέον τους 63 νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές.

  Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των «12 νεκρών» γνωστοποιήθηκε μέσω Twitter από τη Ρόσα Λόπες, κυβερνήτρια της επαρχίας Ελ Όρο (νοτιοδυτικά), που γειτονεύει με το Περού και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

  Η Λόπες διευκρίνισε ότι το «θανατηφόρο δυστύχημα» έγινε στον δρόμο που συνδέει τις κοινότητες Λόχα και Μπάλσας.

  Το λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα βάθους εκατό μέτρων, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, που έκαναν επίσης λόγο για δεκάδες τραυματίες.

  Από τη 12η Αυγούστου, έχουν γίνει στον Ισημερινό επτά τροχαία δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν λεωφορεία, με τον αθροιστικό απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 63 νεκρούς και 152 τραυματίες.

 • Μέι: Η Βρετανία και η Ε.Ε. βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit

  Μέι: Η Βρετανία και η Ε.Ε. βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 03:21:01 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit, τονίζει η Aγγλίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», προτρέποντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεταβάλει κατά τι τις θέσεις της για να κλειστεί η διευθέτηση.

  Η Μέι σημειώνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση για να αποφευχθεί η αποχώρηση του ΗΒ από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία τον προσεχή Μάρτιο, κάτι που αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

  «Βρισκόμαστε κοντά στο να επιτύχουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση η οποία αποτελεί τη βάση ουσιαστικά για την οικοδόμηση μιας μελλοντικής στενής εταιρικής σχέσης», αναφέρει το κείμενο.

  «Για να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη, όπως ακριβώς το ΗΒ εξέλιξε τη θέση του, η Ε.Ε. θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο. Καμιά από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να απαιτεί κάτι απαράδεκτο από την άλλη, όπως το να υπάρχουν εξωτερικά σύνορα και τελωνεία που θα χωρίζουν τμήματα του ΗΒ».

  Οι ηγέτες της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα και αύριο στην Αυστρία για να συζητήσουν κυρίως για το διαζύγιο. Ο Bρετανός υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτηρίζει την άτυπη Σύνοδο Κορυφής «σημαντικό ορόσημο».

  Ο Ράαμπ σημείωσε πως το Λονδίνο επιμένει στην πρότασή του για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του ΗΒ, με την Ιρλανδία, χώρα-μέλος της Ε.Ε., ζήτημα που αποτελεί ένα από κυριότερα εμπόδια για το κλείσιμο συμφωνίας.

  Την Τρίτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να βελτιώσουν την πρότασή τους για τη διαχείριση των συνόρων μετά το Μπρέξιτ.

  Η Μέι επιχειρηματολογεί στο άρθρο της στη Βελτ ότι η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας ή μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου ΗΒ θα απειλούσε την ειρήνη και την ασφάλεια της βρετανικής νήσου.

  «Για να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα χρειαζόμαστε κίνηση αγαθών χωρίς τριβές. Αυτό δεν είναι το ίδιο με συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά εν μέρει: οι βρετανικές εταιρείες δεν θα απολαύουν τα ίδια νομικά δικαιώματα», εξηγεί. «Αυτή λοιπόν η κίνηση χωρίς τριβές βρίσκεται στην καρδιά των νέων προτάσεων που κάναμε το καλοκαίρι».

  Η δημιουργία ενός χώρου ελεύθερων συναλλαγών αγαθών και αγροδιατροφικών προϊόντων ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΗΒ, σε συνδυασμό με έναν «φιλικό για τις επιχειρήσεις διακανονισμό για τα τελωνεία, θα επέτρεπαν να μην υπάρχει ανάγκη για τελωνεία και ελέγχους στα σύνορά μας», κρίνει η Μέι. Αυτή η διευθέτηση θα προστατεύσει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ενωθεί στις δύο πλευρές, συμπληρώνει.
 • Τέσσερις νεκροί και 57 τραυματίες σε τροχαίο στη Ρωσία

  Τέσσερις νεκροί και 57 τραυματίες σε τροχαίο στη Ρωσία

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 02:59:02 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δύο υπεραστικά λεωφορεία συγκρούστηκαν στον αυτοκινητόδρομο Ντον, στη νότια Ρωσία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν 57.

  «Οι διασώστες του υπουργείου Έκτακτων Αναγκών» πήραν μέρος σε επιχείρηση καθαρισμού του δρόμου ύστερα από τροχαίο δυστύχημα στην περιοχή Νοβουσμάνσκι. Επρόκειτο για σύγκρουση δύο λεωφορείων», ανέφερε η ρωσική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

  Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών έκτακτης ανάγκης δήλωσε στο Sputnik ότι τουλάχιστον τρία άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους και ότι τραυματίστηκαν 37 άτομα, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί είναι τέσσερις και οι τραυματίες 20 περισσότεροι από την αρχική ανακοίνωση.

  Τρεις από τους τραυματίες έχουν υποστεί πολύ σοβαρά τραύματα.

  Μέχρι αυτή την ώρα παραμένει άγνωστη η αιτία του τραγικού δυστυχήματος.
  Πηγή: Sputnik
 • ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διαψεύδει ξανά τις φήμες περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση

  ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διαψεύδει ξανά τις φήμες περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 02:38:08 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις διέψευσε την Τρίτη τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ενδέχεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι «δεν θα τα έπαιρνα τόσο στα σοβαρά».

  «Πόσες φορές το έχουμε συζητήσει αυτό αφότου ήρθα εδώ πέρα; Θα ξεχαστεί σύντομα, κι αυτοί που άρχισαν τη φημολογία (...) θα ασχοληθούν με την επόμενη φήμη», είπε ο Μάτις, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

  «Έτσι είναι αυτή η πόλη», συνέχισε. «Θα σας πρότεινα να διατηρήσετε την αίσθηση του χιούμορ σας.»

  Τα σχόλια αυτά είναι τα πιο σαφή που έχει κάνει μέχρι τώρα ο στρατηγός εν αποστρατεία σχετικά με την εντεινόμενη φημολογία για το μέλλον του, καθώς ο Τραμπ πλησιάζει το ορόσημο της διετίας της προεδρίας του κι εντείνονται τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησής του μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

  Ο Μάτις βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως μετά την κυκλοφορία νωρίτερα αυτόν τον μήνα του νέου βιβλίου του βετεράνου ρεπόρτερ Μπομπ Γούντγουορντ — ενός από τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ — κατά το οποίο ο υπουργός Άμυνας φέρεται να αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο στον Τραμπ συζητώντας με στενούς του συνεργάτες.

  Ο στρατηγός διέψευσε κατηγορηματικά ότι αναφέρθηκε με υποτιμητικό τρόπο στον μεγιστάνα των ακινήτων. Την 5η Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ δήλωσε πως ο υπουργός Άμυνας θα παραμείνει στον θώκο του, επιμένοντας: «Θα μείνει εδώ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι μαζί του. Καταγάγουμε πολλές νίκες».

  Μολαταύτα, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times τη 15η Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ αντιμετωπίζει πλέον με εντεινόμενη δυσφορία τον Μάτις, λόγω των συγκρίσεων μεταξύ τους, που δεν τον ευνοούν, και λόγω του γεγονότος πως ο υπουργός Άμυνας χαρακτηρίζεται από κάποιους «ο ενήλικος στο δωμάτιο».

  Ο Μάτις — σε αυτό συνάδει με τον Τραμπ — αντιμετωπίζει πάντως με δυσπιστία τα μέσα ενημέρωσης και την κάλυψη των πολιτικών εξελίξεων στην Ουάσινγκτον. Χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» το βιβλίο του Γούντγουορντ και άλλα κείμενα που καταπιάνονται με συζητήσεις που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

  Ερωτηθείς για τα πρόσφατα δημοσιεύματα γύρω από τις φήμες περί αποχώρησής του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ απάντησε: «Είναι όπως τα περισσότερα πράγματα σε αυτήν την πόλη. Κάποιος μαγειρεύει έναν τίτλο. Μετά τηλεφωνεί σε μερικούς ανθρώπους που τους αρέσει η κουβεντούλα. Βρίσκει ένα-δυο πράγματα που κολλάνε. Προσθέτει φήμες (...). Και ιδού, έχουμε μια είδηση», σχολίασε ειρωνικά.

  Πάντως ο Μάτις είναι γνωστό ότι δεν αρέσκεται στην ενασχόληση με την πολιτική και δεν έκρυβε πως δεν επεδίωκε να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, ή να επιστρέψει καν στην Ουάσινγκτον, όταν εξελέγη ο Τραμπ. Ο στρατηγός ε.α. μετά την αποχώρησή του από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπιασε δουλειά στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και δεν δίστασε να πει στην ακρόαση στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του πως δεν περίμενε να δεχθεί τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο.

  Στις επίμονες ερωτήσεις για το πώς βλέπει το μέλλον του, απάντησε μισοαστεία-μισοσοβαρά: «Φυσικά και δεν σκέφτομαι να φύγω από εδώ».

  «Το λατρεύω αυτό το μέρος», πρόσθεσε ο Μάτις με χαμόγελο. «Θα βρω ένα μικρό μέρος εδώ λίγο πιο κάτω στον Ποτόμακ»...
 • «Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να βρει τα χρήματα για τους Ιταλούς που είναι σε μεγάλη δυσκολία»

  «Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να βρει τα χρήματα για τους Ιταλούς που είναι σε μεγάλη δυσκολία»

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 02:20:02 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε στην κατάρτιση του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού. «Ο υπουργός Oικονομικών της κυβέρνησης της αλλαγής πρέπει να βρει τα χρήματα για τους Ιταλούς που είναι σε μεγάλη δυσκολία», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

  Παραλήπτης του μηνύματος είναι ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο οποίος έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του να σεβαστεί η χώρα τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της.

  «Θέλουμε να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ιταλών», δήλωσε ο Ντι Μάιο στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7 και πρόσθεσε ότι «θα κοπούν οι σπατάλες».

  Δεν θέλησε να αναφερθεί, πάντως σε ακριβή στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ επέμεινε ότι χάρη στην οικονομική ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος της χώρας θα αρχίσει να μειώνεται.

  «Δεν συγκρούομαι με κανέναν, ούτε με τον υπουργό Οικονομικών, ούτε με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Θέλουμε, απλώς, να αποδείξουμε ότι η όλη κατάσταση μπορεί να αλλάξει», είπε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων.

  «Αν κάποιοι θέλουν να μας αποκαλούν λαϊκιστές επειδή τηρούμε τις υποσχέσεις μας, είναι ελεύθεροι να το κάνουν», είπε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

 • «Είναι… σκληρό καρύδι, ο Ζαν Κλοντ»

  «Είναι… σκληρό καρύδι, ο Ζαν Κλοντ»

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Nikos Demisiotis | Ημερομηνία: 2018-09-19 02:19:17 | Πηγή: News Beast

  «Ο Ζαν Κλοντ είναι σκληρό καρύδι»: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε τις διαπραγματευτικές ικανότητες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ…για να αναδείξει καλύτερα τις δικές του.

  «Είναι πολύ καλός άνθρωπος, αλλά είναι σκληρός, είναι πονηρός(…) Ο τύπος με τον οποίο μου αρέσει να διαπραγματεύομαι», είπε χαμογελώντας στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.

  «Ένας πραγματικά σκληρός τύπος», επέμεινε, πριν περιγράψει πως εξανάγκασε τον Γιούνκερ να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ήθελε, σύμφωνα με τον Τραμπ, τη συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης.

  «Είπα, εντάξει, δεν χρειάζεται να επαναδιαπραγματευτούμε, θα επιβάλλουμε δασμούς σε εκατομμύρια αυτοκίνητα που στέλνετε στις ΗΠΑ», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

  Αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου «έφτασε στο γραφείο μου υπερβολικά γρήγορα από την Ευρώπη..»

  «Ειλικρινά, δεν ήξερα ότι είχαν τόσο γρήγορα αεροπλάνα», είπε.

  Σε μια συνάντηση που είχαν στα τέλη Ιουλίου στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της Κομισιόν αποκλιμάκωσαν την κρίση που επικρατούσε επί μήνες με προειδοποιήσεις και απειλές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντινού, αν και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

  Συγκεκριμένα, συμφώνησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ότι κανένας νέος δασμός δεν θα επιβληθεί στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 • ΗΠΑ: Άκρως προσωπικές λεπτομέρειες από την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για τη σχέση της με τον Τραμπ

  ΗΠΑ: Άκρως προσωπικές λεπτομέρειες από την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για τη σχέση της με τον Τραμπ

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 01:36:26 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, η οποία ισχυρίζεται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από δέκα χρόνια, περιγράφει χωρίς περιστροφές, με ωμό κι άκομψο τρόπο την ανατομία του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, όπως αποδεικνύεται στα αποσπάσματα της αυτοβιογραφίας της, που δημοσίευσε την Τρίτη ο βρετανικός Guardian.

  «Πρόκειται πιθανόν για τη λιγότερο εντυπωσιακή σεξουαλική σχέση που είχα ποτέ, όμως ξεκάθαρα εκείνος δεν συμμεριζόταν αυτήν την άποψη» λέει η Στέφανι Κλίφορντ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Οκτωβρίου, με τίτλο "Full Disclosure".

  Η πορνοστάρ αφηγείται την ιστορία της χρησιμοποιώντας πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την ανατομία του προέδρου. Οι περιγραφές της περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μια αναφορά στον χαρακτήρα του βιντεοπαιχνιδιού "Mario Kart", που έχει τη μορφή μανιταριού. Τα σχόλια της ήδη σαρώνουν την τουιτόσφαιρα και βρίσκονται μεταξύ των πλέον δημοφιλών θεμάτων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ.

  Η Στόρμι Ντάνιελς υποστηρίζει ότι σύναψε σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ το 2006, λίγους μήνες μετά τη γέννηση του μικρότερου παιδιού του επιχειρηματία, του Μπάρον, κι ενώ ήταν ήδη παντρεμένος με τη Μελάνια Τραμπ.

  Ο πρώην δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν, παραδέχθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης ότι πλήρωσε τη Στόρμι Ντάνιελς 130.000 δολάρια έπειτα από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ για να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει να αρνείται ότι είχε σχέσεις με την πορνοστάρ.

  Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Στόρμι Ντάνιελς Μάικλ Αβενάτι υπεραμύνθηκε της έκδοσης του βιβλίου της πελάτισσάς του, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο δεν είναι οι περιγραφές της φερόμενης σχέσης τους.

  «Πρόκειται για την περιγραφή της ζωής της και του ρόλου της σύγχρονης γυναίκας που δεν φοβάται να πει την αλήθεια μπροστά στην εξουσία» έγραψε σε μήνυμα στο Twitter.

  Η κυκλοφορία του "Full Disclosure", που αναμένεται την 2α Οκτωβρίου, ακολουθεί εκείνη του βιβλίου του δημοσιογράφου Μπομπ Γουντγουόρντ, ο οποίος περιγράφει μια προεδρία Τραμπ βυθισμένη στο χάος.
 • Ισημερινός: Τουλάχιστον 12 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

  Ισημερινός: Τουλάχιστον 12 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 01:36:26 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη στον Ισημερινό όταν λεωφορείο ενεπλάκη σε τροχαίο, το έβδομο παρόμοιο μέσα στις 37 τελευταίες ημέρες, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει πλέον τους 63 νεκρούς, σύμφωνα με τις Aρχές.

  Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των «12 νεκρών» γνωστοποιήθηκε μέσω Twitter από τη Ρόσα Λόπες, κυβερνήτρια της επαρχίας Ελ Όρο (νοτιοδυτικά), που γειτονεύει με το Περού και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

  Η Λόπες διευκρίνισε ότι το «θανατηφόρο δυστύχημα» έγινε στον δρόμο που συνδέει τις κοινότητες Λόχα και Μπάλσας.

  Το λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα βάθους 100 μέτρων, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, που έκαναν επίσης λόγο για δεκάδες τραυματίες.

  Από τη 12η Αυγούστου, έχουν γίνει στον Ισημερινό επτά τροχαία δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν λεωφορεία, με τον αθροιστικό απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 63 νεκρούς και 152 τραυματίες.
 • Τραμπ: Εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο εγκατάστασης μιας μόνιμης αμερικανικής βάσης στην Πολωνία

  Τραμπ: Εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο εγκατάστασης μιας μόνιμης αμερικανικής βάσης στην Πολωνία

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 00:54:56 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε την Τρίτη ότι εξετάζει «πολύ σοβαρά» το ενδεχόμενο εγκατάστασης μιας μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Πολωνία.

  «Το εξετάζουμε αυτό πολύ σοβαρά» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ υποδεχόταν στο Οβάλ Γραφείο τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.

  «Η Πολωνία είναι έτοιμη να συμβάλει με σημαντικό τρόπο ώστε οι ΗΠΑ να έχουν παρουσία στην Πολωνία» συμπλήρωσε.

  «Εάν είναι έτοιμοι να το κάνουν, είναι κάτι για το οποίο σίγουρα θα μιλήσουμε» επισήμανε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

  Μια τέτοια πρωτοβουλία, εφόσον υλοποιείτο, θα μπορούσε να προκαλέσει αψιμαχίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι και η Πολωνία, όπως επίσης να επιδεινώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ Δύσης-Ρωσίας.
 • Τραμπ: Ο Γιούνκερ είναι «σκληρό καρύδι»

  Τραμπ: Ο Γιούνκερ είναι «σκληρό καρύδι»

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 00:30:29 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Ο Ζαν Κλοντ είναι σκληρό καρύδι»: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε σήμερα τις διαπραγματευτικές ικανότητες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ…για να αναδείξει καλύτερα τις δικές του.

  «Είναι πολύ καλός άνθρωπος, αλλά είναι σκληρός, είναι πονηρός(…) Ο τύπος με τον οποίο μου αρέσει να διαπραγματεύομαι», είπε χαμογελώντας στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.

  «Ένας πραγματικά σκληρός τύπος», επέμεινε, πριν περιγράψει πως εξανάγκασε τον Γιούνκερ να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ήθελε, σύμφωνα με τον Τραμπ, τη συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης.

  «Είπα, εντάξει, δεν χρειάζεται να επαναδιαπραγματευτούμε, θα επιβάλλουμε δασμούς σε εκατομμύρια αυτοκίνητα που στέλνετε στις ΗΠΑ», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

  Αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου «έφτασε στο γραφείο μου υπερβολικά γρήγορα από την Ευρώπη..»

  «Ειλικρινά, δεν ήξερα ότι είχαν τόσο γρήγορα αεροπλάνα», είπε.

  Σε μια συνάντηση που είχαν στα τέλη Ιουλίου στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της Κομισιόν αποκλιμάκωσαν την κρίση που επικρατούσε επί μήνες με προειδοποιήσεις και απειλές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντινού, αν και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

  Συγκεκριμένα, συμφώνησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ότι κανένας νέος δασμός δεν θα επιβληθεί στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • «Τέλος στα σχέδια του Άσαντ να ανακτήσει όλη τη χώρα»

  «Τέλος στα σχέδια του Άσαντ να ανακτήσει όλη τη χώρα»

  Κατηγορία: Κόσμος | Συντάκτης: Γαβριήλ Φιλιππόπουλος | Ημερομηνία: 2018-09-19 00:06:02 | Πηγή: News Beast

  Εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας θέτει τέρμα στις ελπίδες του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

  «Η συμφωνία για την Ιντλίμπ διασφαλίζει τις ζωές των αμάχων και αποτρέπει να γίνουν άμεσος στόχος του καθεστώτος. Θάβει τα όνειρα του Άσαντ να επιβάλει τον πλήρη έλεγχό του στη Συρία», δήλωσε ο Μουστάφα Σεζάρι αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

  Ο Σεζάρι επεσήμανε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες Δευτέρα στο Σότσι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν επιτρέπει στη συριακή αντιπολίτευση να ελέγχει ντε φάκτο «μια γεωγραφική περιοχή», η οποία θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για μια πολιτική μετάβαση που θα τερματίσει «την απολυταρχική» εξουσία του Άσαντ.

  «Αυτή η περιοχή θα παραμείνει στα χέρια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και θα αναγκάσει το καθεστώς και τους υποστηρικτές του να ξεκινήσουν μια σοβαρή πολιτική διαδικασία η οποία θα οδηγήσει σε μια πραγματική μετάβαση που θα τερματίσει την εξουσία του Άσαντ», τόνισε ο ίδιος.

  Η Ρωσία, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια του Άσαντ, προετοιμαζόταν για μια ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους Σύρους αντάρτες και στην οποία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

  Μετά τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επίθεση στην Ιντλίμπ.

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο