• Κι άλλες παραβάσεις και παραβιάσεις από τους Τούρκους

  Κι άλλες παραβάσεις και παραβιάσεις από τους Τούρκους

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:36:50 | Πηγή: Defence Point

  Σε 20 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν πέντε τουρκικά αεροσκάφη στο Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες, μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

  Τα τουρκικά αεροσκάφη (δύο F-16, δύο F-4 και ένα CN-235) προέβησαν επίσης σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

  Δύο εκ των 20 παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησε ζεύγος τουρκικών μαχητικών στις F-4 στις 11.39 πάνω από το Μακρονήσι και τη νήσο Ανθρωποφάγοι στα 10.000 πόδια. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά που έσπευσαν στην περιοχή, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

 • Βολτίτσα πάνω από νησάκια μας για δυο τουρκικά F-4

  Βολτίτσα πάνω από νησάκια μας για δυο τουρκικά F-4

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-21 14:32:13 | Πηγή: Defence Point

  Αφού κι εμείς και οι Τούρκοι κάνουμε παραβιάσεις, σύμφωνα με όσα μας είπε κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, είναι λογικό τώρα που έφυγε, να ξεκινήσει πάλι η παλιά καλή συνήθεια της τουρκικής Αεροπορίας, έτσι, για να έχουμε να συζητάμε όταν βρισκόμαστε από κοντά και εν όψει της επίσκεψης του Ερντογάν που διετύπωσε την επιθυμία να περάσει μια βόλτα, κι εμείς περιχαρείς του διαμηνύσαμε ότι τον περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες!

  Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών Phantom F-4 προχώρησε σε παραβάσεις εισερχόμενα -χωρίς να έχουν τα δυο αεροσκάφη καταθέσει σχέδιο πτήσης- στο FIR Αθηνών, ενώ στις 11:15 και στις 11:39 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τα νησιά Mακρονήσι και Aνθρωποφάγοι (νοτίως των Φούρνων), στα 10.000 πόδια. Τα δύο τουρκικά F-4 εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 11:50.

 • Συλλεκτικό διαμάντι: Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού 1826-2017

  Συλλεκτικό διαμάντι: Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού 1826-2017

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-21 04:40:29 | Πηγή: Defence Point

  Ένα βιβλίο, έργο αναφοράς για την ελληνική βιβλιογραφία του σχετικού θέματος, με τίτλο «Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού 1826-2017» που συνέγραψε ο Ηλίας Νταλούμης, εξέδωσε πρόσφατα το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

  Όπως αναφέρεται στα εισαγωγικά του βιβλίου, η ιδέα να συγκροτηθεί ένα «Μητρώο» των πλοίων του Ναυτικού ανήκει στον αείμνηστο ναύαρχο Κωνσταντίνο Παΐζη, Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος μέχρι το τέλος της ζωής του το 2002, ο οποίος είχε εκδώσει το αντίστοιχο «Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού 1829–1999».

  Το νέο βιβλίο, που αποτελεί τη συλλεκτική και ερευνητική προσπάθεια του Ηλία Νταλούμη συμπλήρωσε τις κατηγορίες των πλοίων που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο και πρόσθεσε πάμπολλα στοιχεία, ιστορικά και τεχνικά σε κάθε πλοίο.

  Έτσι ποσοτικά τα λήμματα στο παρόν «ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 1826-2017» ανέρχονται σε 1059 έναντι των 790 του Παΐζη. Ο όγκος του έργου και το κυριότερο η πληθώρα των στοιχείων που περιέχονται, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αποτελεί προϊόν όχι μόνο συστηματικής έρευνας αλλά και των γνώσεων και του πάθους που χαρακτηρίζει τον συγγραφέα για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

  Ειδικότερα, το ανά χείρας βιβλίο είναι μια καταγραφή των πλοίων με τα οποία οι νεότεροι Έλληνες συγκρότησαν το Ναυτικό τους. Από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως και σήμερα.

  Η παράθεση των πλοίων γίνεται αλφαβητικά και χρονολογικά. Εκτός από τα αμιγώς πολεμικά ή αν προτιμάτε τα πλοία που ήσαν ιδιοκτησία του Ναυτικού, έχουν συμπεριληφθεί και πλοία που επιτάχτηκαν ή ναυλώθηκαν. Αυτά τα τελευταία είναι ελάχιστα. Τα επίτακτα όμως είναι πολλά. Φυσικά δεν συμπεριλήφθηκαν όλα.

  Επιλέχτηκαν όσα κρίθηκε ότι έπαιξαν κάποιο σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων και βρέθηκαν στοιχεία γι’ αυτά. Γιατί η έλλειψη στοιχείων είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερευνητής.

  Το βιβλίο έχει τη μορφή αντίστοιχων ξένων εκδόσεων, προσφέροντας στον αναγνώστη έναν θησαυρό γνώσεων για κάθε ένα πλοίο, ή απλό πλεούμενο που πέρασε από το Ναυτικό και παρέμεινε στους κόλπους του για ολόκληρη, ή μέρος της επιχειρησιακής του ζωής. Παράλληλα το σχήμα και ο όγκος του είναι σε εξαιρετικά βολικές για τον αναγνώστη διαστάσεις, έτσι ώστε να είναι εύχρηστο στην ανάγνωση και τη μεταφορά.

  Στο πέρασμα αυτών των χρόνων τα 1059 πλοία, μικρά ή μεγάλα, πρώτης γραμμής ή βοηθητικά βάσης, γνωστά ή ξεχασμένα, περνάνε μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη με τα όμορφα ονόματά τους που θυμίζουν μυθολογικά πρόσωπα, ηρωικές μορφές της ιστορίας μας, ανώνυμους αγωνιστές, ναυμαχίες, ποτάμια και λίμνες, νησιά αλλά και «θηρία», το καθένα με τις λεπτομέρειες ναυπήγησής του, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, την ιστορία του αλλά και παραλειπόμενα της θαλασσινής διαδρομής του και πάντα στο τέλος η τόσο ελκυστική επεξήγηση της ονοματοδοσίας τους.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το βιβλίο καλύπτει όλους τους τύπους και κατηγορίες των πλοίων που εντάχθηκαν σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό, όχι μόνο τα διάσημα για τη δράση τους στους ναυτικούς αγώνες του Έθνους αλλά και τις αφανείς συνιστώσες της ελληνικής ναυτικής ισχύος.


  Μία χαρακτηριστική αναφορά για ένα πλοίο επιφανείας είναι η ακόλουθη:
  «Α1
  Πλευρικός αριθμός: Α1
  Τύπος: Παράκτιο βοηθητικό.
  Πρώην: -
  Ναυπήγηση: Ιταλία
  Έναρξη: ;
  Καθέλκυση: ;
  Ένταξη: 1926
  Διαστάσεις: 13 x ; x ; μέτρα
  Εκτόπισμα: 58 τόνοι
  Πρόωση: ; με ισχύ ; ίππους
  Έλικες: 1
  Ταχύτητα: ;
  ΟΠΛΙΣΜΟΣ:
  Πυροβόλα: 1 Armstrong των 76mm/40, 1 πολυβόλο των 7.7mm
  Βόμβες βάθους
  ΠΛΗΡΩΜΑ: ;

  ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Παραγγέλθηκε και ναυπηγήθηκε στην Ιταλία. Χρησιμοποιήθηκε ως ακτοφυλακίδα, πλοίο δίωξης λαθρεμπορίου και γενικά σε διάφορες βοηθητικές υπηρεσίες. Τον 04.1941 εγκαταλείφθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις κατοχής. Τον 09.1943, μετά τη συμμαχική απόβαση στην Ιταλία, βρέθηκε στον Τάραντα. Επισκευάστηκε πρόχειρα κι έπλευσε στη Μάλτα. Εκεί ονομάστηκε VS902. Λόγω του μικρού του μεγέθους δεν έφερε όνομα αλλά μόνο πλευρικό αριθμό. Το Α1 είναι το πρώτο πλοίο του Ναυτικού με αυτό το όνομα.»

  Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η μορφή παρουσίασης των στοιχείων κάθε πλοίου που επέλεξε ο συγγραφέας, επιτρέπει τη συμπλήρωση ή τροποποίηση των στοιχείων με σκοπό την ακριβή απεικόνιση της ιστορικής πραγματικότητας. Μάλιστα, ο ίδιος ο συγγραφέας στο βιβλίο του παρακαλεί οποιοδήποτε έχει διαθέσιμα στοιχεία που συμπληρώνουν ή διορθώνουν τυχόν ανακρίβειες να έλθει σε επαφή μαζί του.

  Εν κατακλείδι, το παρόν βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί έργο ζωής καθώς ο συγγραφέας με συστηματικό τρόπο αλλά και εμφανές πάθος για το αντικείμενο του, καλύπτει σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Μάλιστα ο συγγραφέας κάθε άλλο παρά θεωρεί το έργο ολοκληρωμένο και συνεχίζει τη συλλογή στοιχείων με αποτέλεσμα ο αριθμός πλέον να προσεγγίζει τα 1.100.

  Ευχόμαστε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και να ακολουθήσει και δεύτερη έκδοση με επιπλέον πλοία και στοιχεία.

  Το βιβλίο διατίθεται στο πωλητήριο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και με αντικαταβολή.

  ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 1826-2017
  Συγγραφέας: Ηλίας Νταλούμης
  Εκδότης: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Ακτή Θεμιστοκλέους, Φρεαττύς, 18537 Πειραιάς, τηλ: 210 4516264, 210 4516822 / Fax: 210 4512277 / e-mail: [email protected] / www.hmmuseum.gr
  ISBN: 978-618-82181-4-7
  Σελίδες: 404
  Τιμή: 10 €

 • Επέστρεψε η 338Μ της 117 Πτέρυγας από την άσκηση στο Βέλγιο

  Επέστρεψε η 338Μ της 117 Πτέρυγας από την άσκηση στο Βέλγιο

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-20 23:13:56 | Πηγή: Defence Point

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΑ, από τη Δευτέρα 12 έως και την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, η 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στην άσκηση «Tactical Weapon Meet 2017», η οποία διοργανώθηκε από την 1st Squadron της βελγικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας της, στην Αεροπορική βάση Florennes.

  H Μοίρα συμμετείχε με δύο (2) αεροσκάφη F-4 AUP και ανάλογο προσωπικό και εκτέλεσε αποστολές Surface Attack Tactics και Surface Attack Tactics with Air Opposition. Οι λοιπές συμμετέχουσες δυνάμεις στην άσκηση, εκτός της ελληνικής και της βελγική, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.

  ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ


 • Βέλγιο: Βομβιστής αυτοκτονίας… κέντρο Βρυξέλλες, στα τρένα

  Βέλγιο: Βομβιστής αυτοκτονίας… κέντρο Βρυξέλλες, στα τρένα

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-20 23:13:56 | Πηγή: Defence Point

  Συναγερμός έχει σημάνει στις Βρυξέλλες με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μεταδίδουν πως έχουν σημειωθεί δυνατές εκρήξεις σε κεντρικό σταθμό της πόλης. Μέσα ενημέρωσης του Βελγίου μεταδίδουν επικαλούμενα αστυνομικές πηγές ότι στρατιώτες «εξουδετέρωσαν» ένα πρόσωπο που φορούσε μια ζώνη με εκρηκτικά στον κεντρικό σιδηροδρομικό των Βρυξελλών.

  ΠΗΓΗ: http://www.documentonews.gr/

  Μέσω Twitter, η βελγική αστυνομία ανέφερε ότι το συμβάν βρίσκεται υπό «έλεγχο». Νωρίτερα, βελγικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η αστυνομία απομάκρυνε πολίτες που βρίσκονταν στην Grand Place των Βρυξελλών και απέκλεισε την περιοχή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, εκτρέποντας τα οχήματα προς κινούνταν προς την περιοχή.

  Ακόμη, πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για μια έκρηξη μικρής ισχύος στον σταθμό.

 • Ικανοποίηση από την άσκηση Κυπρίων και Ισραηλινών κομάντος

  Ικανοποίηση από την άσκηση Κυπρίων και Ισραηλινών κομάντος

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-20 04:18:52 | Πηγή: Defence Point

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι συνδυασμένες ασκήσεις ΙΑΣΩΝ–1/2017 και ΚΙΝΥΡΑΣ-ΣΑΟΥΛ 2017 που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

  Οι Ασκήσεις διεξήχθησαν εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές συμμετείχαν Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και προσωπικό, επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

  Από πλευράς Ισραηλινού Στρατού, συμμετείχαν τουλάχιστον 400 καταδρομείς της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων Egoz με το σύνολο του εξοπλισμού τους, τμήμα της μονάδας Μηχανικού Yahalam και στρατιωτικών σκύλων της μονάδας Oketz ενώ η Ισραηλινή Αεροπορία ανέπτυξε μεταγωγικά C-130, 10 μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 Blackhawk και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΑΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • ΓΕΑ: Ανελκύσθηκε το Mirage 2000 ΒΑ της Εύβοιας

  ΓΕΑ: Ανελκύσθηκε το Mirage 2000 ΒΑ της Εύβοιας

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-19 14:39:43 | Πηγή: Defence Point

  Σύμφωνα με το ΓΕΑ τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017, ολοκληρώθηκε η αποστολή ανέλκυσης μειζόνων συγκροτημάτων (καταγραφέας, ουραίο τμήμα και κινητήρας) του αεροσκάφους M-2000, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στις 29 Μαΐου 2017 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Εύβοιας, προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του.

  Στην επιχείρηση ανέλκυσης των συγκροτημάτων του αεροσκάφους, από βάθος μέχρι και 580 μέτρων, συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας, που συγκροτήθηκε για τη Διερεύνηση του Αεροπορικού Ατυχήματος, υποβρύχιοι αποστολείς της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων(ΚΟΣΥΘΕ) της ΠΑ και ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο είχε και την ευθύνη υλοποίησης της ανέλκυσης.

 • ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ: Ενδιαφέρον για τους ΣΥΟΠ

  ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ: Ενδιαφέρον για τους ΣΥΟΠ

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-18 20:10:21 | Πηγή: Defence Point

  Μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας (14 Ιουνίου 2017) για την υποβολή αιτήσεων ανδρών και γυναικών προκειμένου να υπηρετήσουν ως συμβασιούχοι οπλίτες (ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά, τα αριθμητικά δεδομένα που αποδεσμεύθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά θετικά για την αποδοχή του θεσμού.

  Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε αίτηση μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπέβαλλαν 4.016 άτομα εκ των οποίων μεγάλος αριθμός διαθέτει πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου. Θα ακολουθήσουν η φάση της αθλητικής δοκιμασίας η οποία θα λάβει χώρα την περίοδο 19 έως 21 Ιουνίου 2017 και της υγειονομικής εξέτασης.

  Με βάση τα αναγραφόμενα στη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας η αθλητική δοκιμασία περιλαμβάνει το αγώνισμα του δρόμου των 1.000 μέτρων που ως σκοπό έχει την αξιολόγηση της αντοχής των υποψηφίων.

  Ως κατώτατα όρια επίδοσης έχουν καθορισθεί τα 5 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για τους άνδρες και τα 6 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα για τις γυναίκες. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι και των δύο φύλων έχουν δικαίωμα μιας προσπάθειας.

  Εάν κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος αποχωρήσουν, για οποιοδήποτε λόγο, από το αγώνισμα χωρίς να τερματίσουν ή δεν τερματίσουν εντός του καθορισμένου χρόνου θεωρούνται αποτυχόντες.

  Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό οι επιλεγέντες θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο και η πρόσληψη τους στην Εθνική Φρουρά θα λάβει χώρα τις αρχές Σεπτεμβρίου.

 • Ισλαμική αστυνομία δρα στο κέντρο της Αθήνας… πάμε καλά;

  Ισλαμική αστυνομία δρα στο κέντρο της Αθήνας… πάμε καλά;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-18 02:54:17 | Πηγή: Defence Point

  Η διαπερατότητα των χωρών και των συνόρων είναι εμφανής, όταν διασχίζει κανείς το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τον Βοτανικό, την Κυψέλη και άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Εκεί συγκεντρώνεται ο πυκνός μεταναστευτικός πληθυσμός –μόνιμος και παράνομος– από δεκάδες χώρες, συνδιαμορφώνοντας ένα πολύχρωμο όσο και πολύπλοκο μωσαϊκό.

  Της Νεφέλης Λυγερού

  Κάποιοι έχουν ριζώσει, χτίζοντας τα νοικοκυριά και τις μικροεπιχειρήσεις τους. Άλλοι, παγιδευμένοι στο κενό μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, στριμώχνονται στις πλατείες και στα πάρκα στο κέντρο της Αθήνας, αδυνατώντας να βρουν δουλειά ή στέγαση.

  Εναντίον όλων αυτών, όμως, στρέφεται ένα περίεργο φαινόμενο που έχει κάνει την εμφάνισή του στο κέντρο της Αθήνας και περιγράφεται με τη λέξη mutaween (μουταβίν). Στα αραβικά σημαίνει εθελοντής, αλλά στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται για να περιγράψει την άτυπη «ισλαμική αστυνομία», αυτή που σε κάποιες μουσουλμανικές χώρες περιπολεί και επιβάλλει την τήρηση των θρησκευτικών νόμων.

  Αν και στην Ευρώπη δεν αναγνωρίζεται και ούτε επιτρέπεται καμία θρησκευτική αστυνομία, οποιασδήποτε θρησκείας, κάτι τέτοιο φαίνεται να λειτουργεί υπόγεια και να χάνεται μέσα στα γκέτο της Αθήνας.

  Σωκράτους και Ευριπίδου γωνία

  Στην περίπτωση της Ελλάδας, η «ισλαμική αστυνομία», που επιδιώκει να επιβάλει το νόμο της Σαρία (ισλαμικό δίκαιο), λειτουργεί βέβαια απολύτως αυθαίρετα. Πρόκειται για ομάδες ανδρών από 30-50 ετών που δρουν στο κέντρο, σε περιοχές όπως είναι η πλατεία Θεάτρου, η οδός Σωκράτους, η Ευριπίδου και άλλα μέρη που έχουν καταντήσει δυσπρόσιτα για τον Αθηναίο.

  Σ’ αυτές τις περιοχές, λοιπόν… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • ΓΕΑ: Ανελκύσθηκε το Mirage 2000 στα ΒΑ της Εύβοιας (vid.)

  ΓΕΑ: Ανελκύσθηκε το Mirage 2000 στα ΒΑ της Εύβοιας (vid.)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-17 13:42:56 | Πηγή: Defence Point

  Σύμφωνα με το ΓΕΑ τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017, ολοκληρώθηκε η αποστολή ανέλκυσης μειζόνων συγκροτημάτων (καταγραφέας, ουραίο τμήμα και κινητήρας) του αεροσκάφους M-2000, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στις 29 Μαΐου 2017 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Εύβοιας, προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του.

  Στην επιχείρηση ανέλκυσης των συγκροτημάτων του αεροσκάφους, από βάθος μέχρι και 580 μέτρων, συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας, που συγκροτήθηκε για τη Διερεύνηση του Αεροπορικού Ατυχήματος, υποβρύχιοι αποστολείς της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων(ΚΟΣΥΘΕ) της ΠΑ και ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο είχε και την ευθύνη υλοποίησης της ανέλκυσης.

 • Το Όραμα της ΑΟΖ και κυβερνητική αδράνεια …Νίκο Κοτζιά γιατί;

  Το Όραμα της ΑΟΖ και κυβερνητική αδράνεια …Νίκο Κοτζιά γιατί;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-17 04:53:11 | Πηγή: Defence Point

  Ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αναλάβει τις ευθύνες της και τώρα που παραδώσαμε τα πάντα στην Τρόικα επείγει να κρατήσουμε για τον ελληνικό λαό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα για την ΑΟΖ της πατρίδας μας.

  Του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη

  Ούτε τώρα είναι πολύ αργά να ρωτήσει η ελληνική κυβέρνηση τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, για τις ενέργειες που έκανε η Κυπριακή κυβέρνηση για να προασπίσει τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ του μαρτυρικού νησιού.

  Οι Κύπριοι, για πολλά χρόνια τώρα, επισκέπτονταν την Ουάσιγκτον και προετοίμαζαν το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις τους χωρίς τυμπανοκρουσίες, ενημερώνοντας στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, ινστιτούτα που ειδικεύονται σε θέματα ενέργειας και το Αμερικανικό Κογκρέσο.

  Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς θεωρείται στην Κύπρο μια ηρωική φιγούρα, που πολεμά μόνος του για τον δίκαιο αγώνα των Ελληνοκυπρίων. Υπάρχουν πολλοί Κύπριοι που πιστεύουν ότι «οι ξένοι μας “παίζουν “ μονότερμα και εμείς θεατές βλέπουμε τα γκολ να μπαίνουν στην εστία μας». Πιστεύουν ότι ο Κοτζιάς είναι ο μόνος «καλαμαράς» που τραβά το μεγαλύτερο φορτίο και δεν αφήνει τους ξένους ούτε ένα λεπτό να θεωρούν πως οι Κύπριοι αγωνίζονται μόνοι τους.

  Οι θέσεις αυτές του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι απολύτως σωστές, αλλά διακηρύσσει τα αυτονόητα και εμείς σαν λαός δείχνουμε μια τάση για πολλά χρόνια τώρα να θαυμάζουμε τα αυτονόητα. Θα πρόσθετα ότι θα ήταν επίσης αυτονόητο να ασχολείται με την δημιουργία της ελληνικής ΑΟΖ ως θέμα υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική μας πολιτική. Ο κ. Κοτζιάς ανησυχεί για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά δεν φαίνεται δεν ασχολείται συστηματικά με την ΑΟΖ της Ελλάδας.

  Έτσι, δεν καταδέχτηκε να αντιπροσωπεύσει τη χώρα του στη Νέα Υόρκη, στις 5 Ιουνίου 2017, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Θάλασσα και τους Ωκεανούς, όπου θα μπορούσε να προβάλει τις ελληνικές θάλασσες, όπως έκανε ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών που ανέφερε:

  «Η ταχεία και σταθερή οικονομική ανάπτυξη των ωκεανών αποδεικνύει ότι οι οικονομικοί κινητήρες του πλανήτη φτάνουν σε μια νέα μελωδία τον 21ο αιώνα, την οποία πρέπει να μετατρέψουμε σε αρμονία μιας μεγάλης χορωδίας, όπου όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα. Τα έθνη των θαλασσών αποκαλούνται συχνά μικρά, αλλά εμείς δεν πιστεύουμε σε μικρά ή μεγάλα: κάθε έθνος είναι κυρίαρχο, οι δυνατότητες ποικίλλουν, αλλά όλα τα έθνη έχουν ίσα δικαιώματα.»

  Το πιο σοβαρό λάθος του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι ότι δεν δείχνει να κατανοεί ότι αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση της πατρίδας μας η ΑΟΖ είναι, με καθυστέρηση δεκαετιών, ένα εθνικό θέμα ύψιστης σημασίας. Κρίμα που δεν ζει ο Τάσσος Παπαδόπουλος για να τον συμβουλεύσει στο πως έπρεπε να ενεργήσει για την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελλάδας.

  Ήρθε η ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία και να επισκεφθεί πάραυτα την Ουάσιγκτον ζητώντας από τον ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον να αποσύρει την απαράδεκτη δήλωση που έκανε ο βοηθός υπουργός Φίλιπ Γκόρντον στην Αθήνα στις 27.7. 2011:

  «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερή βήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών για την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αλλά… δεν νομίζουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης».

  Η Μεγάλη Ώρα Οριοθέτησης με Κύπρο και Αίγυπτο

  Όμως την περίοδο αυτή, όταν παίζονται τόσα γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αναλάβουμε μια θαρραλέα πρωτοβουλία απαλλασσόμενοι από το φοβικό σύνδρομο, που μας διακατέχει και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με αυτές της Αιγύπτου και της Κύπρου, γιατί υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

  Βέβαια, η Κύπρος και η Αίγυπτος δεν κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και ασχολούνται σοβαρά με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ τους. Εμείς απλώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μας αρέσει να διοργανώνουμε τριεθνείς διασκέψεις με αυτά τα κράτη, να βγάζουμε φωτογραφίες και να ανακοινώνουμε πομπώδη συμπεράσματα αυτών των «σημαντικών» διασκέψεων.

  Τα τρία κράτη έχουν, μέχρι σήμερα, συναντηθεί τρεις φορές. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον Νοέμβριο του 2014 με την υπογραφή της Διακήρυξης του Καΐρου. Ακολούθησε η δεύτερη στην Λευκωσία τον Απρίλιο του 2015 με τη Διακήρυξη της Λευκωσίας. Στην τρίτη συνάντηση, τα τρία κράτη υπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών και επανέλαβαν ακριβώς τα ίδια, όπως και τις δύο προηγούμενες φορές. Επρόκειτο για μια καταθλιπτική εικόνα, για μια «ισπανική υποχώρηση», αφού η Ελλάδα συνεχίζει να μην τολμά να οριοθετήσει τις ΑΟΖ της.

  Συνεχίζεται πάντως η κοροϊδία όταν γίνεται αναφορά στις συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων τους, για τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ΑΟΖ τους. Είναι κοινό μυστικό ότι αυτές οι γεωγραφικές συντεταγμένες έχουν ήδη καθοριστεί. Επομένως, όλα είναι έτοιμα για την οριοθέτηση και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση χωρίς να κοιτάζουν κρυφά προς την πλευρά της Τουρκίας.


  Το «άδειασμα» των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ)

  Εν προκειμένω δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του προέδρου των ΕΛΠΕ Ευστάθιου Τσοτσορού την περασμένη Πέμπτη, 8 Ιουνίου, στο 2ο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Στην ομιλία του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματική αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο «να γίνουμε θεατές κατάρρευσης των προσδοκιών», αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες για να αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία που διαμορφώνεται από το διεθνές περιβάλλον.

  Νοιώσαμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια όταν δήλωσε:

  «Ένας βασικός στόχος θα είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων.

  Το πολυεθνικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές στην κατεύθυνση της κατάρτισης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αξιοποίησή τους, ενώ ανοίγει αναπόφευκτα και τη συζήτηση οριοθέτησης ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες.»

  Διαβάστε παρακάτω την ηλίθια απάντηση των παραγόντων της αγοράς:

  «Η παρέμβαση των ΕΛΠΕ για το θέμα των ΑΟΖ μέσω ενός διεθνούς συνεδρίου σχολιάστηκε αρνητικά από παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι πρόκειται για κρίσιμα εθνικά θέματα που άπτονται της αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Εξωτερικών και του ίδιου του πρωθυπουργού.»

  Οι «παράγοντες της αγοράς» βέβαια ως ειδικοί στο Δίκαιο της Θάλασσας μας κάνουν μάθημα για τις ΑΟΖ αγνοώντας προφανώς ότι η Ελλάδα έχει μόνο μια ΑΟΖ! Εκτός εάν διάβασαν κάποια άλλη, επίσης ηλίθια, ανάλυση που αναφερόταν στην ΑΟΖ της Κρήτης.

  Το πραγματικά τραγικό αυτής της υπόθεσης δεν ήταν η αντίδραση της «αγοράς», αλλά η άμεση παρέμβαση από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους που απαίτησαν από τα ΕΛΠΕ, μια ημέρα αργότερα, να κάνουν αυτή την διόρθωση:

  «Η ακριβής διατύπωση, το ύφος και το πνεύμα της χθεσινής ομιλίας του προέδρου της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Ευστάθιου Τσοτσορού στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου, δεν επιδέχονται παρερμηνείες ο κ. Τσοτσορός διαβεβαίωσε για τη βούληση του Ομίλου να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για εντοπισμό και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, περιγράφοντας έξι άξονες.

  »Το εάν, με ποιο σχεδιασμό και σε ποια χρονική συγκυρία θα δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα βήματα, εναπόκειται στην Ελληνική Πολιτεία να αποφασίσει. Ο ρόλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, είναι σαφώς οριοθετημένος, ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά του στον τομέα της Έρευνας Υδρογονανθράκων επικεντρώνεται, όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, αποκλειστικά στη Δυτική Ελλάδα και σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, καθώς και νότια και δυτικά της Κρήτης.

  »Ρόλος των ΕΛ.ΠΕ δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος στα όρια των “οικοπέδων” που προκηρύσσονται από το αρμόδιο υπουργείο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, αλλά λειτουργούν στο πλαίσιο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

  »Κατόπιν αυτών, οι εστιασμένες αναφορές δημοσιεύματος καθημερινής εφημερίδας στα γνωστά προβλήματα με τη Τουρκία, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ για την Έρευνα και Παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου».

  Τους έκαναν να προβούν σε αυτή τη δήλωση τη στιγμή που ετοιμάζονται, κατά τον καθηγητή Αντώνη Φώσκολο, να ξοδέψουν, μαζί με την ExxonMobil και την TOTAL, 12 δις. δολάρια για τρία χρόνια νότια της Κρήτης και τα οικόπεδα που σκέφτονται να εξερευνήσουν συμπίπτουν με τις τοποθεσίες που το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι υπάρχουν κοραλλιογενείς ύφαλοι με φυσικό αέριο.

  Η πρώτη φορά αριστερά με το ηθικό της πλεονέκτημα δεν είχε κανένα πρόβλημα να ρίξει στο καναβάτσο τον ευπρεπή πρόεδρο των ΕΛΠΕ και ο Κοτζιάς, που θεωρείται ο μεγάλος προστάτης της κυπριακής ΑΟΖ, δεν θέλει να αγγίξει την ΑΟΖ της Ελλάδας!

 • Η αναβάθμιση α/φ F-16 της Αεροπορίας πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ

  Η αναβάθμιση α/φ F-16 της Αεροπορίας πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-17 04:53:11 | Πηγή: Defence Point

  Εδώ και αρκετό καιρό, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 είναι στην πρώτη γραμμή της αμυντικής επικαιρότητας. Είναι ίσως το μόνο πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει τύχει τόσο ισχυρής υποστήριξης από τους επιτελείς της.

  Απλά δεν έχει τύχει τόσο υψηλής «δημοσιότητας», όσο ίσως το ανύπαρκτο πρόγραμμα της προμήθειας των F-35, που το θυμηθήκαμε όταν τα -ξανά- παρήγγειλε μαχητικά 5ης γενιάς η Τουρκία.

  Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 δεν είναι απλά πρώτης προτεραιότητας, είναι καθοριστικής σημασίας για την διατήρηση μιας στοιχειώδους ισορροπίας πάνω από το Αιγαίο και την ικανότητα της ΠΑ να ανταπεξέλθει σε ένα σύγχρονο και απαιτητικό πεδίο της μάχης. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε όμως τα πράγματα με μια σειρά…

  Τα μαχητικά F-16 ήταν αλλά και συνεχίζουν να είναι ο κορμός της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτή τη στιγμή στις τάξεις της υπηρετούν 155. Τα πλέον σύγχρονα είναι αυτά τα οποία αγοράστηκαν το 2005 επί κυβερνήσεως Κωσταντίνου Καραμανλή (F-16C Block52+ Adv), τα οποία φέρουν ραντάρ τύπου APG-68v9 και σύστημα ζεύξης δεδομένων τύπου Link 16 (ήταν και η τελευταία αγορά F-16). Πρέπει δε να τονίσουμε πως τα F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι πλέον στο επίπεδο των ελληνικών Blk52+ Adv, στο σύνολό τους με Link 16.

  Φυσικά δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξε αντίλογος από διάφορους «αρμόδιους» ή «εντελώς αναρμόδιους» στην Ελλάδα. Θα λέγαμε ότι είναι λογικό, καθώς ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι το μόνο πρόγραμμα που θα τρέξει σχεδόν «υποχρεωτικά», καθώς όπως είπαμε είναι «μονόδρομος». Έτσι κάποιοι θυμήθηκαν τα F-15, και τις τρομερές ικανότητές του στον πεδίο της μάχης.

  Φυσικά κανείς δεν τους είπε πως με τα χρήματα του εκσυγχρονισμού αγοράζουμε 12-14 καινούργια F-15 ή πως διαθέσιμα μεταχειρισμένα F-15 δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ ούτε για δείγμα (και τα οποία ΑΝ τα παίρναμε, θα απαιτούσαν ΚΑΙ δομικό εκσυγχρονισμό, εκτός της εγκατάστασης νέου ραντάρ AESA).

  Υπήρχαν και οι τελείως γραφικοί που δεν θέλουν κανέναν εξοπλισμό, «αρκετά φονικά» όπλα έχουμε, οπότε μπορούμε να βασιζόμαστε για την άμυνά μας στην καλοσύνη των γειτόνων μας, αλλά στο ΝΑΤΟ («που δολοφονεί λαούς» ενίοτε) και τους Αμερικανούς.

  Κάποιοι άλλοι επανέφεραν το τελείως ανύπαρκτο (ανυπόστατο στα όρια της «αερολογίας») θέμα των ρωσικών υπερμαχητικών Su-35S. Προφανώς με την παράλληλη αντικατάσταση των F-4E από Su-34 (από την στιγμή που κάποιοι άρχισαν την πλάκα, ας την συνεχίσουμε εμείς)…

  Ενώ άλλοι πρότειναν την χρήση των κονδυλίων στην αγορά ΝΜΑ (Rafale, Gripen, F-35 κοκ), χωρίς να καταλαβαίνουν πως με αυτό τον τρόπο ζητούν πολεμική αεροπορία 20-30 κύριων μαχητικών… Αν θέλουμε υψηλούς αριθμούς ικανών μαχητικών που θα μπορούν να εκτελέσουν τις αποστολές της ΠΑ στις δεκαετίες που θα έρθουν, χρειαζόμαστε τον εκσυγχρονισμό των F-16. Και τον χρειαζόμαστε ΤΩΡΑ.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ ΑΝΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

 • Κύπρος: Πώς να μη χάσεις πόλεμο, χωρίς να πέσει ντουφεκιά!

  Κύπρος: Πώς να μη χάσεις πόλεμο, χωρίς να πέσει ντουφεκιά!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-17 02:46:18 | Πηγή: Defence Point

  Υπάρχει τρόπος στη σύγχρονη εποχή να καταστραφείς και να υποστείς ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, αλλά και να χάσεις έναν πόλεμο που θα σε οδηγήσει στην αποδοχή τετελεσμένων, χωρίς να πέσει ντουφεκιά; Δυστυχώς, η απάντηση είναι καταφατική.

  Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία ανάπτυξης επιχειρησιακών δυνατοτήτων κυβερνοάμυνας από την Εθνική Φρουρά, δημοσιοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, κατά τη διάρκεια ημερίδας κυβερνοάμυνας με θέμα «Διαδίκτυο και Ασφάλεια» που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στη Λάρνακα.

  Όπως ανακοινώθηκε η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων του Υπουργείου Άμυνας αυτή τη βδομάδα, με στόχο τη γενική ενημέρωση γύρω από το θέμα της κυβερνοάμυνας.

  Στην ομιλία του ο Φωκαΐδης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, το ΓΕΕΦ έχει προχωρήσει στη σύσταση ειδικής Διεύθυνσης για θέματα Κυβερνοάμυνας.

  Σύντομα πραγματοποιείται διαγωνισμός για την επιλογή Συμβασιούχων Οπλιτών, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα (Πτυχία- Μεταπτυχιακά- Διπλώματα στο ευρύτερο επιστημονικό πεδίο της Πληροφορικής), για τοποθέτηση στην εν λόγω Διεύθυνση, πέραν των μονίμων στελεχών.

  Σε αυτούς που θα πρωτεύσουν στο διαγωνισμό, ο οποίος διεξάγεται αποκλειστικά με ευθύνη και εποπτεία του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα προσφερθούν υποτροφίες, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια. Εδώ στην Ελλάδα… εκ των έσω το έχουμε τακτοποιήσει το εν λόγω θέμα;

 • Μεραρχία Πεζικού «Σμύρνη», επιχ/σεις αποτροπής (ΦΩΤΟ)

  Μεραρχία Πεζικού «Σμύρνη», επιχ/σεις αποτροπής (ΦΩΤΟ)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-16 16:01:42 | Πηγή: Defence Point

  Την εβδομάδα από 12 έως 16 Ιουνίου 2017, Σχηματισμοί και Μονάδες της ΙΗΣ Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ»), στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αποτροπής, διεξήγαγαν πλήθος επιχειρησιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ανορθοδόξου πολέμου.

  Συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 100 Αξιωματικοί και 700 Οπλίτες και αριθμός ελικοπτέρων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΣ, επιβεβαιώθηκε η υψηλή ετοιμότητα και το επιθετικό πνεύμα.

 • Το Όραμα της ΑΟΖ και η κυβερνητική αδράνεια… Νίκο Κοτζιά γιατί;

  Το Όραμα της ΑΟΖ και η κυβερνητική αδράνεια… Νίκο Κοτζιά γιατί;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-16 04:28:33 | Πηγή: Defence Point

  Ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αναλάβει τις ευθύνες της και τώρα που παραδώσαμε τα πάντα στην Τρόικα επείγει να κρατήσουμε για τον ελληνικό λαό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα για την ΑΟΖ της πατρίδας μας.

  Του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη

  Ούτε τώρα είναι πολύ αργά να ρωτήσει η ελληνική κυβέρνηση τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, για τις ενέργειες που έκανε η Κυπριακή κυβέρνηση για να προασπίσει τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ του μαρτυρικού νησιού.

  Οι Κύπριοι, για πολλά χρόνια τώρα, επισκέπτονταν την Ουάσιγκτον και προετοίμαζαν το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις τους χωρίς τυμπανοκρουσίες, ενημερώνοντας στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, ινστιτούτα που ειδικεύονται σε θέματα ενέργειας και το Αμερικανικό Κογκρέσο.

  Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς θεωρείται στην Κύπρο μια ηρωική φιγούρα, που πολεμά μόνος του για τον δίκαιο αγώνα των Ελληνοκυπρίων. Υπάρχουν πολλοί Κύπριοι που πιστεύουν ότι «οι ξένοι μας “παίζουν “ μονότερμα και εμείς θεατές βλέπουμε τα γκολ να μπαίνουν στην εστία μας». Πιστεύουν ότι ο Κοτζιάς είναι ο μόνος «καλαμαράς» που τραβά το μεγαλύτερο φορτίο και δεν αφήνει τους ξένους ούτε ένα λεπτό να θεωρούν πως οι Κύπριοι αγωνίζονται μόνοι τους.

  Οι θέσεις αυτές του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι απολύτως σωστές, αλλά διακηρύσσει τα αυτονόητα και εμείς σαν λαός δείχνουμε μια τάση για πολλά χρόνια τώρα να θαυμάζουμε τα αυτονόητα. Θα πρόσθετα ότι θα ήταν επίσης αυτονόητο να ασχολείται με την δημιουργία της ελληνικής ΑΟΖ ως θέμα υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική μας πολιτική. Ο κ. Κοτζιάς ανησυχεί για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά δεν φαίνεται δεν ασχολείται συστηματικά με την ΑΟΖ της Ελλάδας.

  Έτσι, δεν καταδέχτηκε να αντιπροσωπεύσει τη χώρα του στη Νέα Υόρκη, στις 5 Ιουνίου 2017, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Θάλασσα και τους Ωκεανούς, όπου θα μπορούσε να προβάλει τις ελληνικές θάλασσες, όπως έκανε ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών που ανέφερε:

  «Η ταχεία και σταθερή οικονομική ανάπτυξη των ωκεανών αποδεικνύει ότι οι οικονομικοί κινητήρες του πλανήτη φτάνουν σε μια νέα μελωδία τον 21ο αιώνα, την οποία πρέπει να μετατρέψουμε σε αρμονία μιας μεγάλης χορωδίας, όπου όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα. Τα έθνη των θαλασσών αποκαλούνται συχνά μικρά, αλλά εμείς δεν πιστεύουμε σε μικρά ή μεγάλα: κάθε έθνος είναι κυρίαρχο, οι δυνατότητες ποικίλλουν, αλλά όλα τα έθνη έχουν ίσα δικαιώματα.»

  Το πιο σοβαρό λάθος του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι ότι δεν δείχνει να κατανοεί ότι αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση της πατρίδας μας η ΑΟΖ είναι, με καθυστέρηση δεκαετιών, ένα εθνικό θέμα ύψιστης σημασίας. Κρίμα που δεν ζει ο Τάσσος Παπαδόπουλος για να τον συμβουλεύσει στο πως έπρεπε να ενεργήσει για την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελλάδας.

  Ήρθε η ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία και να επισκεφθεί πάραυτα την Ουάσιγκτον ζητώντας από τον ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον να αποσύρει την απαράδεκτη δήλωση που έκανε ο βοηθός υπουργός Φίλιπ Γκόρντον στην Αθήνα στις 27.7. 2011:

  «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερή βήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών για την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αλλά… δεν νομίζουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης».

  Η Μεγάλη Ώρα Οριοθέτησης με Κύπρο και Αίγυπτο

  Όμως την περίοδο αυτή, όταν παίζονται τόσα γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αναλάβουμε μια θαρραλέα πρωτοβουλία απαλλασσόμενοι από το φοβικό σύνδρομο, που μας διακατέχει και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με αυτές της Αιγύπτου και της Κύπρου, γιατί υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

  Βέβαια, η Κύπρος και η Αίγυπτος δεν κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και ασχολούνται σοβαρά με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ τους. Εμείς απλώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μας αρέσει να διοργανώνουμε τριεθνείς διασκέψεις με αυτά τα κράτη, να βγάζουμε φωτογραφίες και να ανακοινώνουμε πομπώδη συμπεράσματα αυτών των «σημαντικών» διασκέψεων.

  Τα τρία κράτη έχουν, μέχρι σήμερα, συναντηθεί τρεις φορές. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον Νοέμβριο του 2014 με την υπογραφή της Διακήρυξης του Καΐρου. Ακολούθησε η δεύτερη στην Λευκωσία τον Απρίλιο του 2015 με τη Διακήρυξη της Λευκωσίας. Στην τρίτη συνάντηση, τα τρία κράτη υπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών και επανέλαβαν ακριβώς τα ίδια, όπως και τις δύο προηγούμενες φορές. Επρόκειτο για μια καταθλιπτική εικόνα, για μια «ισπανική υποχώρηση», αφού η Ελλάδα συνεχίζει να μην τολμά να οριοθετήσει τις ΑΟΖ της.

  Συνεχίζεται πάντως η κοροϊδία όταν γίνεται αναφορά στις συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων τους, για τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ΑΟΖ τους. Είναι κοινό μυστικό ότι αυτές οι γεωγραφικές συντεταγμένες έχουν ήδη καθοριστεί. Επομένως, όλα είναι έτοιμα για την οριοθέτηση και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση χωρίς να κοιτάζουν κρυφά προς την πλευρά της Τουρκίας.


  Το «άδειασμα» των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ)

  Εν προκειμένω δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του προέδρου των ΕΛΠΕ Ευστάθιου Τσοτσορού την περασμένη Πέμπτη, 8 Ιουνίου, στο 2ο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Στην ομιλία του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματική αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο «να γίνουμε θεατές κατάρρευσης των προσδοκιών», αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες για να αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία που διαμορφώνεται από το διεθνές περιβάλλον.

  Νοιώσαμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια όταν δήλωσε:

  «Ένας βασικός στόχος θα είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων.

  Το πολυεθνικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές στην κατεύθυνση της κατάρτισης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αξιοποίησή τους, ενώ ανοίγει αναπόφευκτα και τη συζήτηση οριοθέτησης ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες.»

  Διαβάστε παρακάτω την ηλίθια απάντηση των παραγόντων της αγοράς:

  «Η παρέμβαση των ΕΛΠΕ για το θέμα των ΑΟΖ μέσω ενός διεθνούς συνεδρίου σχολιάστηκε αρνητικά από παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι πρόκειται για κρίσιμα εθνικά θέματα που άπτονται της αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Εξωτερικών και του ίδιου του πρωθυπουργού.»

  Οι «παράγοντες της αγοράς» βέβαια ως ειδικοί στο Δίκαιο της Θάλασσας μας κάνουν μάθημα για τις ΑΟΖ αγνοώντας προφανώς ότι η Ελλάδα έχει μόνο μια ΑΟΖ! Εκτός εάν διάβασαν κάποια άλλη, επίσης ηλίθια, ανάλυση που αναφερόταν στην ΑΟΖ της Κρήτης.

  Το πραγματικά τραγικό αυτής της υπόθεσης δεν ήταν η αντίδραση της «αγοράς», αλλά η άμεση παρέμβαση από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους που απαίτησαν από τα ΕΛΠΕ, μια ημέρα αργότερα, να κάνουν αυτή την διόρθωση:

  «Η ακριβής διατύπωση, το ύφος και το πνεύμα της χθεσινής ομιλίας του προέδρου της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Ευστάθιου Τσοτσορού στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου, δεν επιδέχονται παρερμηνείες ο κ. Τσοτσορός διαβεβαίωσε για τη βούληση του Ομίλου να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για εντοπισμό και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, περιγράφοντας έξι άξονες.

  »Το εάν, με ποιο σχεδιασμό και σε ποια χρονική συγκυρία θα δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα βήματα, εναπόκειται στην Ελληνική Πολιτεία να αποφασίσει. Ο ρόλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, είναι σαφώς οριοθετημένος, ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά του στον τομέα της Έρευνας Υδρογονανθράκων επικεντρώνεται, όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, αποκλειστικά στη Δυτική Ελλάδα και σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, καθώς και νότια και δυτικά της Κρήτης.

  »Ρόλος των ΕΛ.ΠΕ δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος στα όρια των “οικοπέδων” που προκηρύσσονται από το αρμόδιο υπουργείο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, αλλά λειτουργούν στο πλαίσιο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

  »Κατόπιν αυτών, οι εστιασμένες αναφορές δημοσιεύματος καθημερινής εφημερίδας στα γνωστά προβλήματα με τη Τουρκία, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ για την Έρευνα και Παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου».

  Τους έκαναν να προβούν σε αυτή τη δήλωση τη στιγμή που ετοιμάζονται, κατά τον καθηγητή Αντώνη Φώσκολο, να ξοδέψουν, μαζί με την ExxonMobil και την TOTAL, 12 δις. δολάρια για τρία χρόνια νότια της Κρήτης και τα οικόπεδα που σκέφτονται να εξερευνήσουν συμπίπτουν με τις τοποθεσίες που το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι υπάρχουν κοραλλιογενείς ύφαλοι με φυσικό αέριο.

  Η πρώτη φορά αριστερά με το ηθικό της πλεονέκτημα δεν είχε κανένα πρόβλημα να ρίξει στο καναβάτσο τον ευπρεπή πρόεδρο των ΕΛΠΕ και ο Κοτζιάς, που θεωρείται ο μεγάλος προστάτης της κυπριακής ΑΟΖ, δεν θέλει να αγγίξει την ΑΟΖ της Ελλάδας!

 • Ο Γερμανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο ΥΠΕΘΑ για συνομιλίες

  Ο Γερμανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο ΥΠΕΘΑ για συνομιλίες

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-16 01:19:41 | Πηγή: Defence Point

  Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε χθες σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, General Volker Wieker, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 14 έως 16 Ιουνίου 2017

  Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας και οι συνεργασίες που πρέπει να αναπτύσσονται για την πληρέστερη αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών απειλών που ανακύπτουν. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στους τομείς της επιχειρησιακής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

  Συζητήθηκε επίσης η συμβολή των επιχειρήσεων «SNMG2» και «SOPHIA», στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αντίστοιχα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

  >Τη γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.

  >Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο

  >Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

  >Τη σκοπιμότητα συνέχισης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την συμβολή της γερμανικής διοίκησης στην εν λόγω επιχείρηση.

  >Τη δυνατότητα συνεργασίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ).

  >Την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποίησης του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.

  Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας στις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο ευρωατλαντικό σύμμαχο, τονίζοντας παράλληλα την επιθυμία περαιτέρω διεύρυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

  Ο General Volker Wieker, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, ο General Volker Wieker θα επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως.

 • ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ: Μεγάλο ενδιαφέρον, για τους ΣΥΟΠ (vid.)

  ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ: Μεγάλο ενδιαφέρον, για τους ΣΥΟΠ (vid.)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-16 01:19:41 | Πηγή: Defence Point

  Μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας (14 Ιουνίου 2017) για την υποβολή αιτήσεων ανδρών και γυναικών προκειμένου να υπηρετήσουν ως συμβασιούχοι οπλίτες (ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά, τα αριθμητικά δεδομένα που αποδεσμεύθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά θετικά για την αποδοχή του θεσμού.

  Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε αίτηση μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπέβαλλαν 4.016 άτομα εκ των οποίων μεγάλος αριθμός διαθέτει πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου. Θα ακολουθήσουν η φάση της αθλητικής δοκιμασίας η οποία θα λάβει χώρα την περίοδο 19 έως 21 Ιουνίου 2017 και της υγειονομικής εξέτασης.

  Με βάση τα αναγραφόμενα στη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας η αθλητική δοκιμασία περιλαμβάνει το αγώνισμα του δρόμου των 1.000 μέτρων που ως σκοπό έχει την αξιολόγηση της αντοχής των υποψηφίων.

  Ως κατώτατα όρια επίδοσης έχουν καθορισθεί τα 5 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για τους άνδρες και τα 6 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα για τις γυναίκες. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι και των δύο φύλων έχουν δικαίωμα μιας προσπάθειας.

  Εάν κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος αποχωρήσουν, για οποιοδήποτε λόγο, από το αγώνισμα χωρίς να τερματίσουν ή δεν τερματίσουν εντός του καθορισμένου χρόνου θεωρούνται αποτυχόντες.

  Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό οι επιλεγέντες θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο και η πρόσληψη τους στην Εθνική Φρουρά θα λάβει χώρα τις αρχές Σεπτεμβρίου.

 • Μ/Κ ΤΑΞ συγκρότησε η Εθνική Φρουρά

  Μ/Κ ΤΑΞ συγκρότησε η Εθνική Φρουρά

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-15 14:50:14 | Πηγή: Defence Point

  Ένα σημαντικό βήμα στην οργανωτική μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς αποτέλεσε η τελετή απονομής του λαβάρου στη νεοσυσταθείσα 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (6η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ), που έλαβε χώρα στο στρατόπεδο «Μάκη Γιωργάλλα» στο Μαθιάτη. Στην τελετή παρέστη και απένειμε το λάβαρο στον διοικητή της Ταξιαρχίας, ταξίαρχο Χριστοφόρου Παντελή, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

  Συγχαίροντας τον διοικητή και όλο το προσωπικό της ταξιαρχίας, ο υπουργός σημείωσε ότι η τελετή απονομής του λαβάρου της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ συνιστά άλλη μια επιβεβαίωση της επιτυχούς υλοποίησης της, συντεταγμένης και με βάση τακτών χρονοδιαγραμμάτων, νέας δομής δυνάμεων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.

  Η συγκρότηση και η λειτουργία της νέας αυτής Ταξιαρχίας, συμπλήρωσε ο Υπουργός, επιβεβαιώνει ότι η Εθνική Φρουρά αλλάζει, αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται προκειμένου να είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο της με ακόμα μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

  Ένα χρόνο και κάτι, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και οι τρεις πυλώνες του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης, τόνισε ο Υπουργός, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί (Νέα Δομή Δυνάμεων, Εξοπλιστικά και Πρόσληψη και Ενσωμάτωση 3.000 Συμβασιούχων Οπλιτών – ΣΥΟΠ).

  Ο υπουργός σημείωσε ακόμα, ότι όπως καταδείχθηκε και από την τελετή, οι συμβασιούχοι οπλίτες έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Ε.Φ. και υπέδειξε ότι σε δύο μέρες ολοκληρώνεται και ο φετινός ετήσιος διαγωνισμός για πρόσληψη ΣΥΟΠ, όπου το ενδιαφέρον, όπως και την πρώτη φορά, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, όπως είπε.

  Επίσης, ο Υπουργός κάλεσε το προσωπικό της ταξιαρχίας να συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο, αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό και να κρατά πάντοτε ψηλά το λάβαρο της Ταξιαρχίας, σε μια εποχή που ούτε οι κίνδυνοι, ούτε οι απειλές εξέλειπαν αλλά ούτε και η ανάγκη να αναβαθμίζουμε συνεχώς την επιχειρησιακή ικανότητα της Ε.Φ. και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οιαδήποτε απειλή.

  Στην τελετή απονομής του λαβάρου παρέστησαν ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), ανώτατοι αξιωματικοί και τοπικές κι εκκλησιαστικές αρχές.

  Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι σήμερα η Εθνική Φρουρά διέθετε κυρίως σχηματισμούς Πεζικού που εξ ορισμού διεξάγουν στατική άμυνα και μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία για την εκτόξευση αντεπιθέσεων – επιθέσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανοικτές πηγές, η σύνθεση της Εθνικής Φρουράς περιλαμβάνει:

  >I Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ)
  >II Μεραρχία Πεζικού (ΙΙ ΜΠ)
  >IV Ταξιαρχία Πεζικού (ΙV ΤΑΞΠΖ)
  >XX Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧ ΤΘΤ)
  >VII Ταξιαρχία Πεζικού (VII ΤΑΞΠΖ)
  >VIII Ταξιαρχία Πεζικού (VIII ΤΑΞΠΖ)
  >3η Ταξιαρχία Υποστήριξης (ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ)

  Το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποδέσμευσε στοιχεία για τον εξοπλισμό της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ , τη συγκρότηση της (μονάδες – ανεξάρτητες υπομονάδες), ούτε ανακοίνωσε κάποια μεταβολή στη σύνθεση που αναφέρεται παραπάνω ως συνέπεια της ενεργοποίησης της ταξιαρχίας.

  Πάντως το αριθμητικό πρόθεμα (6η) στην ονομασία της ταξιαρχίας μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη ότι δεν θα αντικαταστήσει / υποκαταστήσει κάποιο υφιστάμενο σχηματισμό.

  Όμως από το βίντεο που αποδεσμεύθηκε στη δημοσιότητα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η 6η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ είναι εξοπλισμένη με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2 (σύμφωνα με ανοικτές πηγές η Εθνική Φρουρά επιχειρεί 250 οχήματα του τύπου), ρυμουλκούμενους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M-63 Plamen, ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ1944 (BS-3), Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρόμησης (ΠΑΟ) M40A1 διαμετρήματος 106 χλστ. επί οχημάτων Mercedes Benz G-Wagen και όλμοι 120 χλστ. (MO-120RT61) και 81 χλστ. (E-44E1, κατασκευής ΕΑΣ).

  Σε κάθε περίπτωση, η συγκρότηση της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ αποτελεί σημαντική εξέλιξη αφού σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ΧΧ ΤΘΤ αυξάνει δραματικά τις ικανότητες ελιγμού της Εθνικής Φρουράς.

 • Υπερπτήσεις πάνω δυο από ελληνικά νησιά τουρκικών F-16

  Υπερπτήσεις πάνω δυο από ελληνικά νησιά τουρκικών F-16

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-14 17:57:02 | Πηγή: Defence Point

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σήμερα 14 Ιουνίου ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 μπήκε στο ελληνικό εναέριο χώρο στις 15:14 και στις 15:27 πέταξε πάνω από το νησί Μαυριά δυτικά της νήσου Λέβιθα στα 25.000 πόδια και στη συνέχεια βγήκε από τον ελληνικό εναέριο χώρο στις 16:05.

  Παράλληλα, άλλο ένα ζευγάρι τουρκικά αεροσκάφη έμπαιναν στον ελληνικό εναέριο χώρο στις 15.16 και στις 15:28 πέταξαν πάνω από την Κίναρο στα 27.000 πόδια. Δέκα λεπτά αργότερα στις 15:38 πέταξαν πάνω από το νησί Σοφράνα, το οποίο βρίσκεται Δυτικά – Βορειοδυτικά της Καρπάθου επίσης σε ύψος 27.000 πόδια. Τελικά βγήκαν από το FIR Αθηνών στις 16:09.

 • Athens Flying Week 2017 στην Τανάγρα στις 16-17 Σεπτέμβρη!

  Athens Flying Week 2017 στην Τανάγρα στις 16-17 Σεπτέμβρη!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-14 13:26:53 | Πηγή: Defence Point

  Η μεγαλύτερη αεροπορική επίδειξη της Ελλάδας, η Athens Flying Week (AFW) Tanagra International Air Show 2017, απογειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Αεροπορική Βάση της Τανάγρας κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο (16 και 17/09), κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις της Athens Flying Week 2017 και επαληθεύοντας τον τίτλο του αρτιότερου Αirshow της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θεσμό πλέον στη διεθνή αεροπορική κοινότητα.

  Ακόμα πιο δυναμική, η 6η Athens Flying Week, Tanagra International Air Show 2017, θα είναι φέτος πιο λειτουργική και φιλική από ποτέ για τους θεατές, έχοντας ως κύριο στόχο να αποτελέσει μοναδική εμπειρία για όλους εσάς που ήσαστε μαζί μας και πέρυσι, αλλά και εσάς που θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας για πρώτη φορά!

  >Ενώ αναμένεται η επιβεβαίωση αρκετών ακόμα συμμετοχών, θα είναι μαζί μας οι θρυλικοί RED ARROWS της Royal Air Force από την Μεγάλη Βρετανία με τα BAE Systems Hawk T1.

  >Η Πολωνική Πολεμική Αεροπορία που συμμετέχει πολλαπλά με τη MIG-29 Demo Team, το νέο τους F-16 Tiger Polish Demo Team και τους Bialo- Iskry Team.

  >Παρούσα, θα είναι η Βελγική Πολεμική Αεροπορία με το F-16 Solo Display Team, η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία με το Tornado ECR.

  >Ο παγκόσμιος Πρωταθλητής Johan Gustafsson με το ανεμοπλάνο του, που θα έλθει από τη Σουηδία για να μας συναρπάσει με το αεροπορικό του υπερθέαμα ζωγραφίζοντας το νυχτερινό ουρανό της Τανάγρας με πυροτεχνήματα, μουσική και ακροβασία.

  >Από την Ιταλία ο ακροβάτης Silver Chicken και ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής Luca Bertosio που φέτος θα παρουσιάσει και τη νυχτερινή του performance, ενώ η πανέμορφη, αγαπημένη των media “WINGWALKER” Danielle Hughes θα μας μαγέψει με τις χορευτικές της φιγούρες στα φτερά του εν πτήσει Boeing Stearman.

  >Από την Ελβετία θα είναι μαζί μας οι Schaerer & Partner Red Bull και από την Ολλανδία οι Dutch Rush Aerobatics.

  >Οι Hellenic Skydivers, η παλαιότερη Σχολή του είδους της στην Ελλάδα θα μας μυήσουν στον κόσμο της ελεύθερης πτώσης.

  >Φυσικά, στην κορυφαία θέση, θα ευρίσκονται οι ομάδες της καρδιάς μας, με το “Zeus” F-16 Demo Team καθώς και το Τ-6 A “Daedalus” Demo Team της Πολεμική μας Αεροπορίας μαζί και με άλλα αεροσκάφη σε δυναμική και στατική έκθεση. Παρόντα θα είναι επίσης, όπως πάντα, τα εναέρια μέσα του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

  Από φέτος και με μόνο σκοπό την ευκολότερη πρόσβαση όλων των επισκεπτών αλλά και τη μεγιστοποίηση της οπτικής απόλαυσης των πτητικών δραστηριοτήτων, το κέντρο του Air Show, μεταφέρεται στο πιο φιλικό για τον θεατή σημείο του αεροδρομίου της ΤΑΝΑΓΡΑΣ. Ο χώρος στάθμευσης, πάντα δωρεάν, ευρίσκεται τώρα σε νέα περιοχή, μέσα στο αεροδρόμιο, πολύ κοντά στην περιοχή των θεατών.

  Με τη νέα χωροθέτηση, σε αυτό το αεροδρόμιο αιχμής της Πολεμικής μας Αεροπορίας με την μεγάλη επάρκεια χώρων, δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να βιώσουν τις διαδικασίες απογειώσεων και προσγειώσεων των αγαπημένων τους αεροσκαφών τζετ, καθώς και το φαντασμαγορικό θέαμα της μαζικής τροχοδρόμησης με καπνό, των ακροβατικών σμηνών, από απόσταση αναπνοής.

  Θα θαυμάσουν με άνεση όλα τα αεροσκάφη της μεγαλύτερης στατικής έκθεσης των τελευταίων χρόνων στη χώρα, θα φωτογραφηθούν δίπλα σε αυτά με τους πιλότους κοντά τους και θα ζήσουν μοναδικές στιγμές και εμπειρίες με τους παγκοσμίου φήμης ακροβάτες αεροπόρους, αλλά και με εκείνους των μαχητικών τζετ, σε εναέριες χορογραφίες που δεν θα έχουν προηγούμενο!!!

  Ακόμα, θα υπάρχουν δύο πλήρως εξοπλισμένα εστιατόρια με χώρους σκίασης για το κοινό, για να γευματίσετε και να δροσιστείτε με την παρέα σας. Για πρώτη φορά φέτος θα έχουμε και πτήσεις μικρών drones πετώντας με ταχύτητες που φτάνουν τα 150 χλμ/ώρα, ακολουθούν τις οδηγίες του χειριστή τους και εκτελούν τις εναέριες επιδείξεις τους, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα που μπορείτε να παρακολουθήσετε είτε live, ή μέσα από τις γιγαντοοθόνες που θα βρίσκονται παντού, κοντά σας.

 • Μηχανοκίνητη ταξ/χία συγκρότησε η Εθνική Φρουρά (vid.)

  Μηχανοκίνητη ταξ/χία συγκρότησε η Εθνική Φρουρά (vid.)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-14 01:45:02 | Πηγή: Defence Point

  Ένα σημαντικό βήμα στην οργανωτική μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς αποτέλεσε η τελετή απονομής του λαβάρου στη νεοσυσταθείσα 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (6η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ), που έλαβε χώρα στο στρατόπεδο «Μάκη Γιωργάλλα» στο Μαθιάτη. Στην τελετή παρέστη και απένειμε το λάβαρο στον διοικητή της Ταξιαρχίας, ταξίαρχο Χριστοφόρου Παντελή, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

  Συγχαίροντας τον διοικητή και όλο το προσωπικό της ταξιαρχίας, ο υπουργός σημείωσε ότι η τελετή απονομής του λαβάρου της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ συνιστά άλλη μια επιβεβαίωση της επιτυχούς υλοποίησης της, συντεταγμένης και με βάση τακτών χρονοδιαγραμμάτων, νέας δομής δυνάμεων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.

  Η συγκρότηση και η λειτουργία της νέας αυτής Ταξιαρχίας, συμπλήρωσε ο Υπουργός, επιβεβαιώνει ότι η Εθνική Φρουρά αλλάζει, αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται προκειμένου να είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο της με ακόμα μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

  Ένα χρόνο και κάτι, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και οι τρεις πυλώνες του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης, τόνισε ο Υπουργός, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί (Νέα Δομή Δυνάμεων, Εξοπλιστικά και Πρόσληψη και Ενσωμάτωση 3.000 Συμβασιούχων Οπλιτών – ΣΥΟΠ).

  Ο υπουργός σημείωσε ακόμα, ότι όπως καταδείχθηκε και από την τελετή, οι συμβασιούχοι οπλίτες έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Ε.Φ. και υπέδειξε ότι σε δύο μέρες ολοκληρώνεται και ο φετινός ετήσιος διαγωνισμός για πρόσληψη ΣΥΟΠ, όπου το ενδιαφέρον, όπως και την πρώτη φορά, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, όπως είπε.

  Επίσης, ο Υπουργός κάλεσε το προσωπικό της ταξιαρχίας να συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο, αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό και να κρατά πάντοτε ψηλά το λάβαρο της Ταξιαρχίας, σε μια εποχή που ούτε οι κίνδυνοι, ούτε οι απειλές εξέλειπαν αλλά ούτε και η ανάγκη να αναβαθμίζουμε συνεχώς την επιχειρησιακή ικανότητα της Ε.Φ. και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οιαδήποτε απειλή.

  Στην τελετή απονομής του λαβάρου παρέστησαν ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), ανώτατοι αξιωματικοί και τοπικές κι εκκλησιαστικές αρχές.

  Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι σήμερα η Εθνική Φρουρά διέθετε κυρίως σχηματισμούς Πεζικού που εξ ορισμού διεξάγουν στατική άμυνα και μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία για την εκτόξευση αντεπιθέσεων – επιθέσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανοικτές πηγές, η σύνθεση της Εθνικής Φρουράς περιλαμβάνει:

  >I Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ)
  >II Μεραρχία Πεζικού (ΙΙ ΜΠ)
  >IV Ταξιαρχία Πεζικού (ΙV ΤΑΞΠΖ)
  >XX Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧ ΤΘΤ)
  >VII Ταξιαρχία Πεζικού (VII ΤΑΞΠΖ)
  >VIII Ταξιαρχία Πεζικού (VIII ΤΑΞΠΖ)
  >3η Ταξιαρχία Υποστήριξης (ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ)

  Το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποδέσμευσε στοιχεία για τον εξοπλισμό της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ , τη συγκρότηση της (μονάδες – ανεξάρτητες υπομονάδες), ούτε ανακοίνωσε κάποια μεταβολή στη σύνθεση που αναφέρεται παραπάνω ως συνέπεια της ενεργοποίησης της ταξιαρχίας.

  Πάντως το αριθμητικό πρόθεμα (6η) στην ονομασία της ταξιαρχίας μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη ότι δεν θα αντικαταστήσει / υποκαταστήσει κάποιο υφιστάμενο σχηματισμό.

  Όμως από το βίντεο που αποδεσμεύθηκε στη δημοσιότητα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η 6η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ είναι εξοπλισμένη με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2 (σύμφωνα με ανοικτές πηγές η Εθνική Φρουρά επιχειρεί 250 οχήματα του τύπου), ρυμουλκούμενους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M-63 Plamen, ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ1944 (BS-3), Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρόμησης (ΠΑΟ) M40A1 διαμετρήματος 106 χλστ. επί οχημάτων Mercedes Benz G-Wagen και όλμοι 120 χλστ. (MO-120RT61) και 81 χλστ. (E-44E1, κατασκευής ΕΑΣ).

  Σε κάθε περίπτωση, η συγκρότηση της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ αποτελεί σημαντική εξέλιξη αφού σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ΧΧ ΤΘΤ αυξάνει δραματικά τις ικανότητες ελιγμού της Εθνικής Φρουράς.

 • Μηχανοκίνητη ταξιαρχία συγκρότησε η Εθνική Φρουρά (vid.)

  Μηχανοκίνητη ταξιαρχία συγκρότησε η Εθνική Φρουρά (vid.)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-14 00:36:23 | Πηγή: Defence Point

  Ένα σημαντικό βήμα στην οργανωτική μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς αποτέλεσε η τελετή απονομής του λαβάρου στη νεοσυσταθείσα 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (6η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ), που έλαβε χώρα στο στρατόπεδο «Μάκη Γιωργάλλα» στο Μαθιάτη. Στην τελετή παρέστη και απένειμε το λάβαρο στον διοικητή της Ταξιαρχίας, ταξίαρχο Χριστοφόρου Παντελή, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

  Συγχαίροντας τον διοικητή και όλο το προσωπικό της ταξιαρχίας, ο υπουργός σημείωσε ότι η τελετή απονομής του λαβάρου της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ συνιστά άλλη μια επιβεβαίωση της επιτυχούς υλοποίησης της, συντεταγμένης και με βάση τακτών χρονοδιαγραμμάτων, νέας δομής δυνάμεων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.

  Η συγκρότηση και η λειτουργία της νέας αυτής Ταξιαρχίας, συμπλήρωσε ο Υπουργός, επιβεβαιώνει ότι η Εθνική Φρουρά αλλάζει, αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται προκειμένου να είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο της με ακόμα μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

  Ένα χρόνο και κάτι, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και οι τρεις πυλώνες του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης, τόνισε ο Υπουργός, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί (Νέα Δομή Δυνάμεων, Εξοπλιστικά και Πρόσληψη και Ενσωμάτωση 3.000 Συμβασιούχων Οπλιτών – ΣΥΟΠ).

  Ο υπουργός σημείωσε ακόμα, ότι όπως καταδείχθηκε και από την τελετή, οι συμβασιούχοι οπλίτες έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Ε.Φ. και υπέδειξε ότι σε δύο μέρες ολοκληρώνεται και ο φετινός ετήσιος διαγωνισμός για πρόσληψη ΣΥΟΠ, όπου το ενδιαφέρον, όπως και την πρώτη φορά, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, όπως είπε.

  Επίσης, ο Υπουργός κάλεσε το προσωπικό της ταξιαρχίας να συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο, αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό και να κρατά πάντοτε ψηλά το λάβαρο της Ταξιαρχίας, σε μια εποχή που ούτε οι κίνδυνοι, ούτε οι απειλές εξέλειπαν αλλά ούτε και η ανάγκη να αναβαθμίζουμε συνεχώς την επιχειρησιακή ικανότητα της Ε.Φ. και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οιαδήποτε απειλή.

  Στην τελετή απονομής του λαβάρου παρέστησαν ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), ανώτατοι αξιωματικοί και τοπικές κι εκκλησιαστικές αρχές.

  Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι σήμερα η Εθνική Φρουρά διέθετε κυρίως σχηματισμούς Πεζικού που εξ ορισμού διεξάγουν στατική άμυνα και μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία για την εκτόξευση αντεπιθέσεων – επιθέσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανοικτές πηγές, η σύνθεση της Εθνικής Φρουράς περιλαμβάνει:

  >I Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ)
  >II Μεραρχία Πεζικού (ΙΙ ΜΠ)
  >IV Ταξιαρχία Πεζικού (ΙV ΤΑΞΠΖ)
  >XX Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧ ΤΘΤ)
  >VII Ταξιαρχία Πεζικού (VII ΤΑΞΠΖ)
  >VIII Ταξιαρχία Πεζικού (VIII ΤΑΞΠΖ)
  >3η Ταξιαρχία Υποστήριξης (ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ)

  Το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποδέσμευσε στοιχεία για τον εξοπλισμό της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ , τη συγκρότηση της (μονάδες – ανεξάρτητες υπομονάδες), ούτε ανακοίνωσε κάποια μεταβολή στη σύνθεση που αναφέρεται παραπάνω ως συνέπεια της ενεργοποίησης της ταξιαρχίας.

  Πάντως το αριθμητικό πρόθεμα (6η) στην ονομασία της ταξιαρχίας μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη ότι δεν θα αντικαταστήσει / υποκαταστήσει κάποιο υφιστάμενο σχηματισμό.

  Όμως από το βίντεο που αποδεσμεύθηκε στη δημοσιότητα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η 6η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ είναι εξοπλισμένη με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2 (σύμφωνα με ανοικτές πηγές η Εθνική Φρουρά επιχειρεί 250 οχήματα του τύπου), ρυμουλκούμενους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M-63 Plamen, ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ1944 (BS-3), Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρόμησης (ΠΑΟ) M40A1 διαμετρήματος 106 χλστ. επί οχημάτων Mercedes Benz G-Wagen και όλμοι 120 χλστ. (MO-120RT61) και 81 χλστ. (E-44E1, κατασκευής ΕΑΣ).

  Σε κάθε περίπτωση, η συγκρότηση της 6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ αποτελεί σημαντική εξέλιξη αφού σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ΧΧ ΤΘΤ αυξάνει δραματικά τις ικανότητες ελιγμού της Εθνικής Φρουράς.

 • Athens Flying Week 2017 στην Τανάγρα στις 16-17 Ιουνίου!

  Athens Flying Week 2017 στην Τανάγρα στις 16-17 Ιουνίου!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-13 18:19:48 | Πηγή: Defence Point

  Η μεγαλύτερη αεροπορική επίδειξη της Ελλάδας, η Athens Flying Week (AFW) Tanagra International Air Show 2017, απογειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Αεροπορική Βάση της Τανάγρας κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο (16 και 17/09), κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις της Athens Flying Week 2017 και επαληθεύοντας τον τίτλο του αρτιότερου Αirshow της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θεσμό πλέον στη διεθνή αεροπορική κοινότητα.

  Ακόμα πιο δυναμική, η 6η Athens Flying Week, Tanagra International Air Show 2017, θα είναι φέτος πιο λειτουργική και φιλική από ποτέ για τους θεατές, έχοντας ως κύριο στόχο να αποτελέσει μοναδική εμπειρία για όλους εσάς που ήσαστε μαζί μας και πέρυσι, αλλά και εσάς που θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας για πρώτη φορά!

  >Ενώ αναμένεται η επιβεβαίωση αρκετών ακόμα συμμετοχών, θα είναι μαζί μας οι θρυλικοί RED ARROWS της Royal Air Force από την Μεγάλη Βρετανία με τα BAE Systems Hawk T1.

  >Η Πολωνική Πολεμική Αεροπορία που συμμετέχει πολλαπλά με τη MIG-29 Demo Team, το νέο τους F-16 Tiger Polish Demo Team και τους Bialo- Iskry Team.

  >Παρούσα, θα είναι η Βελγική Πολεμική Αεροπορία με το F-16 Solo Display Team, η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία με το Tornado ECR.

  >Ο παγκόσμιος Πρωταθλητής Johan Gustafsson με το ανεμοπλάνο του, που θα έλθει από τη Σουηδία για να μας συναρπάσει με το αεροπορικό του υπερθέαμα ζωγραφίζοντας το νυχτερινό ουρανό της Τανάγρας με πυροτεχνήματα, μουσική και ακροβασία.

  >Από την Ιταλία ο ακροβάτης Silver Chicken και ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής Luca Bertosio που φέτος θα παρουσιάσει και τη νυχτερινή του performance, ενώ η πανέμορφη, αγαπημένη των media “WINGWALKER” Danielle Hughes θα μας μαγέψει με τις χορευτικές της φιγούρες στα φτερά του εν πτήσει Boeing Stearman.

  >Από την Ελβετία θα είναι μαζί μας οι Schaerer & Partner Red Bull και από την Ολλανδία οι Dutch Rush Aerobatics.

  >Οι Hellenic Skydivers, η παλαιότερη Σχολή του είδους της στην Ελλάδα θα μας μυήσουν στον κόσμο της ελεύθερης πτώσης.

  >Φυσικά, στην κορυφαία θέση, θα ευρίσκονται οι ομάδες της καρδιάς μας, με το “Zeus” F-16 Demo Team καθώς και το Τ-6 A “Daedalus” Demo Team της Πολεμική μας Αεροπορίας μαζί και με άλλα αεροσκάφη σε δυναμική και στατική έκθεση. Παρόντα θα είναι επίσης, όπως πάντα, τα εναέρια μέσα του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

  Από φέτος και με μόνο σκοπό την ευκολότερη πρόσβαση όλων των επισκεπτών αλλά και τη μεγιστοποίηση της οπτικής απόλαυσης των πτητικών δραστηριοτήτων, το κέντρο του Air Show, μεταφέρεται στο πιο φιλικό για τον θεατή σημείο του αεροδρομίου της ΤΑΝΑΓΡΑΣ. Ο χώρος στάθμευσης, πάντα δωρεάν, ευρίσκεται τώρα σε νέα περιοχή, μέσα στο αεροδρόμιο, πολύ κοντά στην περιοχή των θεατών.

  Με τη νέα χωροθέτηση, σε αυτό το αεροδρόμιο αιχμής της Πολεμικής μας Αεροπορίας με την μεγάλη επάρκεια χώρων, δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να βιώσουν τις διαδικασίες απογειώσεων και προσγειώσεων των αγαπημένων τους αεροσκαφών τζετ, καθώς και το φαντασμαγορικό θέαμα της μαζικής τροχοδρόμησης με καπνό, των ακροβατικών σμηνών, από απόσταση αναπνοής.

  Θα θαυμάσουν με άνεση όλα τα αεροσκάφη της μεγαλύτερης στατικής έκθεσης των τελευταίων χρόνων στη χώρα, θα φωτογραφηθούν δίπλα σε αυτά με τους πιλότους κοντά τους και θα ζήσουν μοναδικές στιγμές και εμπειρίες με τους παγκοσμίου φήμης ακροβάτες αεροπόρους, αλλά και με εκείνους των μαχητικών τζετ, σε εναέριες χορογραφίες που δεν θα έχουν προηγούμενο!!!

  Ακόμα, θα υπάρχουν δύο πλήρως εξοπλισμένα εστιατόρια με χώρους σκίασης για το κοινό, για να γευματίσετε και να δροσιστείτε με την παρέα σας. Για πρώτη φορά φέτος θα έχουμε και πτήσεις μικρών drones πετώντας με ταχύτητες που φτάνουν τα 150 χλμ/ώρα, ακολουθούν τις οδηγίες του χειριστή τους και εκτελούν τις εναέριες επιδείξεις τους, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα που μπορείτε να παρακολουθήσετε είτε live, ή μέσα από τις γιγαντοοθόνες που θα βρίσκονται παντού, κοντά σας.

 • Η ανόητη υποβάθμιση στρατιωτικών σχολών θα έχει συνέπειες

  Η ανόητη υποβάθμιση στρατιωτικών σχολών θα έχει συνέπειες

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-13 04:36:02 | Πηγή: Defence Point

  Αποτελεί περίπου αξίωμα της στρατηγικής ανάλυσης ότι δεν υφίσταται απόλυτη στρατιωτική ισχύς. Η στρατιωτική ισχύς είναι ένα σχετικό μέγεθος, σε συνάρτηση, μεταξύ άλλων, με το γεωγραφικό περιβάλλον, το είδος της πολεμικής αντιπαράθεσης, τη μεθοδολογία διοίκησης των εμπλεκομένων, τις πολιτισμικές και κοινωνικές τους ιδιαιτερότητες κ.λπ.

  Του Δρ. Κωνσταντίνου Γρίβα*

  Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση ενός πλέγματος στρατιωτικών ικανοτήτων, που θα καλύπτει τις αμυντικές και αποτρεπτικές ανάγκες μιας χώρας, δεν μπορεί να γίνεται με κάποιον «τυφλοσούρτη» αλλά θα πρέπει να οικοδομείται κατόπιν μελέτης των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων που ισχύουν στο γεωσύστημα εντός του οποίου η συγκεκριμένη χώρα λειτουργεί.

  Αν η παραπάνω είναι μια γενική απαίτηση, ισχύει πολύ περισσότερο για την περίπτωση της σημερινής Ελλάδας για μια σειρά από λόγους. Ο πρώτος εξ αυτών είναι η οικονομική κρίση, η οποία έχει μετατρέψει σε μακρινό όνειρο την εποχή που δαπανούσαμε αφειδώς τεράστια χρηματικά ποσά για μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων, ακόμη και αν, με κάποιον μαγικό τρόπο, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εν συνόλω βελτιωθεί εντυπωσιακά μέσα στα επόμενα χρόνια.

  Και για να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, τα μαχητικά αεροσκάφη, τείνουν να γίνονται ολοένα και πιο ακριβά και κατά συνέπεια καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να αποκτηθούν αλλά και να συντηρηθούν και να αναπληρωθούν, επιβεβαιώνοντας την τάση που είχε διαβλέψει ο Πωλ Κέννεντι στο ιστορικό του βιβλίο, «Η Άνοδος και η Πτώση των Μεγάλων Δυνάμεων», τη δεκαετία του 80.

  Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα έχει στα σκαριά ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το πιο επικίνδυνο κομμάτι του οποίου είναι η ανάπτυξη εγχώριων προηγμένων οπλικών συστημάτων, που απειλούν να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική πραγματικότητα σε βάθος χρόνου στο ελληνοτουρκικό σύστημα.

  Η κατάσταση γίνεται δε ακόμη πιο ζοφερή από το ότι η Τουρκία φαίνεται πως παρακολουθεί στενά (σε αντίθεση με την Ελλάδα) τις δραματικές αλλαγές που φέρνουν στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία του πολέμου, μεταλλάξεις των διεθνών γεωστρατηγικών μεγεθών, όπως είναι η λεγόμενη «Πυραυλική Επανάσταση», στην οποία ο γράφων έχει αναφερθεί επανειλημμένως σε προηγούμενα άρθρα του στα «Επίκαιρα».

  Για παράδειγμα, έχουμε αναλύσει την πιθανότητα ανάπτυξης κατευθυνόμενων βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούν να προσβάλουν κινούμενα πλοία επιφανείας (ASBM), στα πρότυπα των κινεζικών, όπως και τις τρομακτικές αλλαγές που θα επέφερε στις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο μια παρόμοια εξέλιξη.

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ «ΘΕΩΡΙΑ ΝΙΚΗΣ»

  Εν παραλλήλω, η ανατροπή των ισορροπιών ισχύος στο ελληνοτουρκικό σύστημα, που ενδέχεται να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, συνδυάζεται με την εμφάνιση μίας νέας Τουρκίας, η οποία φαίνεται πως θεωρεί ως φυσικό της δικαίωμα την σχεδόν απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο και τη μετατροπή της Κύπρου σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας, που θα υπακούει στα τουρκικά κελεύσματα.

  Και αυτό όχι επειδή το θέλει ο «μεγαλομανής» Ερντογάν αλλά διότι έτσι προκύπτει από τη μετάλλαξη του ίδιου του διεθνούς συστήματος σε πολυπολικό, καθώς και από τη διακηρυγμένη φιλοδοξία της Τουρκίας να μετατραπεί σε έναν από τους κυρίαρχους πόλους ισχύος αυτού του συστήματος, κάτι που εν μέρει αποτελεί και αναγκαστική επιλογή έτσι ώστε να δραπετεύσει δια «επίθεσης στον ουρανό» από τα δραματικά εσωτερικά της προβλήματα.

  Ήδη, πάντως, η στάση της Άγκυρας έχει διαμορφώσει μια κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί «πόλεμος εν αναμονή» με την Ελλάδα και η κατάσταση μάλλον θα επιδεινωθεί στα χρόνια που έρχονται. Κατά συνέπεια, έχουμε ενώπιον μας ένα μείζον πρόβλημα Άμυνας και θα πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό. Φαινομενικά το πρόβλημα δείχνει άλυτο. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.

  Το γεγονός της οικονομικής στενότητας αλλά και η δαιμονοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στη συνείδηση της κοινής γνώμης, οδηγούν αναπόφευκτα στη διαπίστωση ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε όπως κατά τη δεκαετία του ‘90 μετά τα Ίμια, επιδιώκοντας μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα συμβατικού χαρακτήρα.

  Αντιθέτως, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οικονομικότερες και ίσως σε όχι και τόσο συμβατικές επιλογές, οι οποίες θα βασίζονται στις δραστικές αλλαγές που επισυμβαίνουν στη διεθνή γεωγραφία στρατιωτικής ισχύος, ώστε να επιτύχουμε ισορροπία αλλά – γιατί όχι – και πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, οικοδομώντας μια στιβαρή αποτρεπτική πρόταση έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού και διαμορφώνοντας μια «Θεωρία Νίκης» (Theory of Victory), στην περίπτωση που η αποτροπή αποτύχει και οι δύο χώρες περάσουν την «πύλη του φρενοκομείου», κατά την ιστορική φράση του Γεωργίου Παπανδρέου.


  Και φυσικά, θα πρέπει επίσης να «παντρέψουμε» τις διεθνείς εξελίξεις στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία του πολέμου με τις επιμέρους συνθήκες και ιδιαιτερότητες που κυριαρχούν στο ελληνοτουρκικό σύστημα αντιπαράθεσης, όπως είναι το μεικτό γεωγραφικό περιβάλλον, που συνδυάζει στεριά, θάλασσα και αέρα σε μια αδιαίρετη γεωστρατηγική ενότητα, ή η συμμετοχή και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, γεγονός που μάλλον θα «καναλιζάρει» την όποια ένοπλη αντιπαράθεση σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρονικά αλλά υψηλής έντασης πολεμικό επεισόδιο. Ένα είδος μικρού αλλά «πυκνού» πολέμου.

  ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ»

  Είναι επομένως προφανές ότι χρειάζεται μια ρεαλιστική και σε βάθος ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων στον χώρο της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογία του πολέμου, όπως και η διασύνδεσή τους με τις ελληνικές και τις τουρκικές ιδιαιτερότητες. Απαιτείται, κατά συνέπεια, η επένδυση στο πρωταρχικό και θεμελιώδες οπλικό σύστημα, που χωρίς αυτό κάθε άλλη προσπάθεια οικοδομείται πάνω στην άμμο, όσα χρήματα και αν διαθέσεις, όσο προηγμένες τεχνολογίες και αν αποκτήσεις. Αυτό το θεμελιώδες οπλικό σύστημα είναι η εθνική στρατιωτική σκέψη.

  Η εγχώρια συλλογική κουλτούρα πολέμου και αποτροπής, η οποία πρέπει να προέρχεται από εμάς και να απευθύνεται σε εμάς και όχι να μας έρχεται «ετοιματζίδικη» από «γκουρού» του εξωτερικού, οι οποίοι προωθούν απόψεις και λύσεις για καταστάσεις και προβλήματα που, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουν μόνο μερική σχέση με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

  Όπως σημειώθηκε ήδη, δεν υπάρχει απόλυτη στρατιωτική ισχύς, ούτε η τέλεια μεθοδολογία μάχης και αποτροπής. Όλα αυτά διαμορφώνονται με βάση κάποιες γενικές αρχές, σε συνάρτηση όμως με τις ιδιαιτερότητες του κάθε γεωσυστήματος. Φυσικά, μπορείς και οφείλεις να μελετήσεις ξένα μοντέλα, τόσο σημερινά όσο και προγενέστερα, δεν υπάρχουν όμως μαγικές λύσεις, ικανές να εφαρμοστούν ως έχουν στα ελληνικά δεδομένα.

  Με άλλα λόγια, απαιτείται άμεσα και επιτακτικά η επένδυση στην εγχώρια στρατιωτική επιστήμη. Την οποία στρατιωτική επιστήμη ( ή, για να το πούμε καλύτερα, την στρατιωτική, τη ναυτική και την αεροπορική επιστήμη) στην Ελλάδα υπηρετούν και αναπτύσσουν οι τρεις θεμελιώδεις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΕΙ), δηλαδή η Σχολή Ευελπίδων, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και η Σχολή Ικάρων.

  Όπως έγινε όμως γνωστό, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας του Κοσμήτορα της Σχολής Ικάρων, καθηγητού Πέτρου Κωτσιόπουλου, η κυβέρνηση αποφάσισε να υποβαθμίσει τα ΑΣΕΙ στο επίπεδο των Εκκλησιαστικών Σχολών και των Σχολών Εμποροπλοιάρχων, συντρίβοντας την όποια δυνατότητα υπήρχε να δημιουργηθεί εγχώρια στρατιωτική σκέψη, δηλαδή το πρωταρχικό και θεμελιώδες οπλικό σύστημα, πάνω στο οποίο θα χτιζόταν μια ρεαλιστική προσπάθεια αντιμετώπισης της εντεινόμενης τουρκικής απειλής. Τόσο απλά.

  Βέβαια, υπάρχουν και πολλές ακόμη συνέπειες, άμεσες και εν δυνάμει, για το στράτευμα, τα στελέχη του και τις ελληνικές αμυντικές και αποτρεπτικές ικανότητες που θα προκύψουν από αυτήν την εξέλιξη. Αλλά προσωρινά ας περιοριστούμε σε αυτό.

  Στο ότι, δηλαδή, τη στιγμή που η Τουρκία υπερεξοπλίζεται και αναπτύσσει δικά της οπλικά συστήματα, πιθανώς και καινοφανείς πολεμικές μεθοδολογίες, ενώ είναι ξεκάθαρο και ότι επιδιώκει ριζική αλλαγή του status quo στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να υποβαθμίσει περαιτέρω τους ήδη υποβαθμισμένους θεσμούς που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια προσπάθεια ανατροπής αυτής της κατάστασης, χωρίς να χρειαστεί η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ανεξέλεγκτη, «τυφλή» κούρσα εξοπλισμών.

  Μια μεγαλεπήβολη εξοπλιστική προσπάθεια, πέραν του ότι είναι μάλλον εκτός της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προσέφερε επαρκείς και αποτελεσματικές λύσεις έναντι της τουρκικής ισχύος, εξαιτίας τόσο των ποσοτικών δεδομένων όσο και ποιοτικών μεταλλάξεων της τουρκικής πολεμικής μηχανής.

  Κοντολογίς, μετά την απρόσμενη και αδικαιολόγητη ακαδημαϊκή υποβάθμιση των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών, η διαμόρφωση μιας εγχώριας στρατιωτικής σκέψης υπονομεύεται, άρα και η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής καθίσταται πολύ πιο δύσκολη σε βάθος χρόνου.

  Μια σειρά από ανατριχιαστικές σκέψεις χτυπάνε την πόρτα του μυαλού ακόμη και του πιο καλοπροαίρετου για τους βαθύτερους λόγους που προέκυψε αυτή η υποβάθμιση, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε το οτιδήποτε.

  Το γεγονός όμως παραμένει ότι με τον νέο νόμο τα ΑΣΕΙ απειλούνται να μετατραπούν σε ένα είδος μεταλυκειακών κέντρων και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο και επικίνδυνο λάθος, με συνέπειες σε βάθος χρόνου που δύσκολα μπορούν να προσδιοριστούν σήμερα.

  (*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 • Απειλές του ISIS για τα Βαλκάνια… αγγίζουν και την Ελλάδα

  Απειλές του ISIS για τα Βαλκάνια… αγγίζουν και την Ελλάδα

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-13 01:27:13 | Πηγή: Defence Point

  Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί η αναφορά στη βαλκανική έκδοση του περιοδικού του αυτοαποκαλούμενου ως «ισλαμικού κράτους», του ISIS, με την επωνυμία «Rumiyah» (Ρώμη), καθώς σύμφωνα με το «Balkan Insight», σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται, εκτοξεύει απειλές εναντίον των Σέρβων και των Κροατών, αλλά κάνει αναφορές και στα Βαλκάνια… γενικώς, αναφέροντας ότι θα αναζητήσει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν στη Βοσνία και το Κόσοβο στον πόλεμο της περιόδου 1992-1995!

  Ομνύοντας στον… Αλλάχ, απειλούν ακόμα και τους «προδότες» μουσουλμάνους, εκτός από τους «άπιστους», με αποτέλεσμα να εγείρεται το ενδεχόμενο η βαλκανική χερσόνησος να εξελιχθεί σε μια ακόμη περιφέρεια του πλανήτη, καθώς υπάρχουν θύλακες στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Βοσνία, ενώ εθελοτυφλεί όποιος πιστεύει ότι θα μείνει απείραχτη η Ελλάδα…

  Πέραν της διασποράς του επικίνδυνου φαινομένου της ισλαμικής τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, θα υπάρξει σύγκλιση συμφερόντων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, εάν υποτεθεί πως κοινός στόχος είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, στο τακτικό επίπεδο, η δράση των παρανοϊκών δολοφόνων του ISIS αποτελεί «πιόνι στη σκακιέρα» του παιγνίου των ισχυρών, όπως δείχνει η εμπειρία από άλλες περιφέρειες του πλανήτη…

  Το άρθρο στο περιοδικό του ISIS έχει τον – αυτονόητα παρανοϊκό – τίτλο «Βαλκάνια: Αίμα για τους εχθρούς και μέλι για τους φίλους» και αναφέρει ότι οι «στρατιώτες του χαλιφάτου» θα περπατούν στους δρόμους του Βελιγραδίου, του Ζάγκρεμπ, των Τιράνων, της πρίστινα, των Σκοπίων και άλλων πόλεων…


  Έχει ενδιαφέρον το ότι στο άρθρο γίνεται λόγος για τους «προδότες της ισλαμικής πίστης» στη Βοσνία, στην επαρχία Σαντζάκ της Σερβίας, στην Αλβανία, στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ «θα εξοντωθούν με σπαθιά και μαχαίρια», εκτός κι αν επιστρέψουν στο Ισλάμ, διευκρινίζοντάς τους ότι «το αίμα σας είναι για εμάς πιο γλυκό από αυτό των Σέρβων και των Κροατών»!

  Το περιοδικό του ISIS το όνομα του οποίου παραπέμπει στην κατάρρευση της Ρώμης (…) και εκδίδεται από τον δημοσιεύεται από τον «επικοινωνιακό βραχίονα» του ISIS «Al-Hayat» σε διάφορες γλώσσες, στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα αραβικά και τα τουρκικά.

  Ο Γκόραν Κοβάσεβιτς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σεράγεβο όπου ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του τμήματος «εγκληματολογίας και σπουδών ασφαλείας» (Faculty of Criminology and Security Studies), εκτίμησε ότι στόχος του ISIS είναι οι φτωχοί και άνεργοι στο μουσουλμανικό τμήμα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης…

  Όποια και να είναι η αλήθεια, όλες οι ενδείξεις συντείνουν ότι η περιοχή εισέρχεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο και πως όλα όσα βλέπουμε στη Μέση Ανατολή και πολλοί θεωρούν ότι είναι μακριά από εμάς, θα έρθουν στη βαλκανική μας «γειτονιά».

  Η επαγρύπνηση των αρμοδίων υπηρεσιών και η διεθνής συνεργασία αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση αντιμετώπισης της απειλής, καθώς επίσης και η ορθή ανάγνωση της κατάστασης από την ελληνική κυβέρνηση, που θα πρέπει να διαθέσει τους πόρους που θα επιτρέψουν να γίνουν όλα όσα απαιτούνται για να προστατευθεί η χώρα…

 • Μεγίστης σημασίας η μετεκπαίδευση αυτή, στελεχών της ΓΔΑΕΕ

  Μεγίστης σημασίας η μετεκπαίδευση αυτή, στελεχών της ΓΔΑΕΕ

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-12 21:16:47 | Πηγή: Defence Point

  Ολοκληρώθηκε σήμερα το 1ο πολυήμερο σεμινάριο με τίτλο «Στρατηγική και Πρακτική των Διαπραγματεύσεων» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επιμόρφωσης στελεχών της ΓΔΑΕΕ, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την καθηγεσία του Καθηγητού κ. Νικολόπουλου και αφορούσε 31 στελέχη.

  Η ΓΔΑΕΕ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της σε θέματα αρμοδιότητάς της και μετά τη διαπιστωθείσα ωφελιμότητα και του ενδιαφέροντος των στελεχών για το σεμινάριο, προτίθεται αυτό να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.

  Τις βεβαιώσεις παρακολούθησης απένειμε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΑΝΥΕΘΑ), Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος στη σύντομη παρέμβαση του τόνισε το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας για άμεση υιοθέτηση αναλόγων πρωτοβουλιών.


 • ΓΕΝ: Σε πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου το Πολεμικό Ναυτικό

  ΓΕΝ: Σε πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου το Πολεμικό Ναυτικό

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-12 14:48:26 | Πηγή: Defence Point

  Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε, ότι από 29 Μαΐου έως 09 Ιουνίου 2017, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ στην πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου “SPANISH MINEX 2017”, η οποία διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Ισπανίας.

  Πρόκειται για άσκηση τύπου «INVITEX», η οποία διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας με σκοπό την εξάσκηση στις επιχειρήσεις ναρκοπολέμου και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

  Στην εν λόγω άσκηση, εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία συμμετείχαν ναυτικές μονάδες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία.

 • Απρόσμενη υποβάθμιση στρατιωτικών σχολών που θα έχει συνέπειες

  Απρόσμενη υποβάθμιση στρατιωτικών σχολών που θα έχει συνέπειες

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-12 00:59:02 | Πηγή: Defence Point

  Αποτελεί περίπου αξίωμα της στρατηγικής ανάλυσης ότι δεν υφίσταται απόλυτη στρατιωτική ισχύς. Η στρατιωτική ισχύς είναι ένα σχετικό μέγεθος, σε συνάρτηση, μεταξύ άλλων, με το γεωγραφικό περιβάλλον, το είδος της πολεμικής αντιπαράθεσης, τη μεθοδολογία διοίκησης των εμπλεκομένων, τις πολιτισμικές και κοινωνικές τους ιδιαιτερότητες κ.λπ.

  Του Δρ. Κωνσταντίνου Γρίβα*

  Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση ενός πλέγματος στρατιωτικών ικανοτήτων, που θα καλύπτει τις αμυντικές και αποτρεπτικές ανάγκες μιας χώρας, δεν μπορεί να γίνεται με κάποιον «τυφλοσούρτη» αλλά θα πρέπει να οικοδομείται κατόπιν μελέτης των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων που ισχύουν στο γεωσύστημα εντός του οποίου η συγκεκριμένη χώρα λειτουργεί.

  Αν η παραπάνω είναι μια γενική απαίτηση, ισχύει πολύ περισσότερο για την περίπτωση της σημερινής Ελλάδας για μια σειρά από λόγους. Ο πρώτος εξ αυτών είναι η οικονομική κρίση, η οποία έχει μετατρέψει σε μακρινό όνειρο την εποχή που δαπανούσαμε αφειδώς τεράστια χρηματικά ποσά για μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων, ακόμη και αν, με κάποιον μαγικό τρόπο, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εν συνόλω βελτιωθεί εντυπωσιακά μέσα στα επόμενα χρόνια.

  Και για να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, τα μαχητικά αεροσκάφη, τείνουν να γίνονται ολοένα και πιο ακριβά και κατά συνέπεια καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να αποκτηθούν αλλά και να συντηρηθούν και να αναπληρωθούν, επιβεβαιώνοντας την τάση που είχε διαβλέψει ο Πωλ Κέννεντι στο ιστορικό του βιβλίο, «Η Άνοδος και η Πτώση των Μεγάλων Δυνάμεων», τη δεκαετία του 80.

  Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα έχει στα σκαριά ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το πιο επικίνδυνο κομμάτι του οποίου είναι η ανάπτυξη εγχώριων προηγμένων οπλικών συστημάτων, που απειλούν να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική πραγματικότητα σε βάθος χρόνου στο ελληνοτουρκικό σύστημα.

  Η κατάσταση γίνεται δε ακόμη πιο ζοφερή από το ότι η Τουρκία φαίνεται πως παρακολουθεί στενά (σε αντίθεση με την Ελλάδα) τις δραματικές αλλαγές που φέρνουν στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία του πολέμου, μεταλλάξεις των διεθνών γεωστρατηγικών μεγεθών, όπως είναι η λεγόμενη «Πυραυλική Επανάσταση», στην οποία ο γράφων έχει αναφερθεί επανειλημμένως σε προηγούμενα άρθρα του στα «Επίκαιρα».

  Για παράδειγμα, έχουμε αναλύσει την πιθανότητα ανάπτυξης κατευθυνόμενων βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούν να προσβάλουν κινούμενα πλοία επιφανείας (ASBM), στα πρότυπα των κινεζικών, όπως και τις τρομακτικές αλλαγές που θα επέφερε στις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο μια παρόμοια εξέλιξη.

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ «ΘΕΩΡΙΑ ΝΙΚΗΣ»

  Εν παραλλήλω, η ανατροπή των ισορροπιών ισχύος στο ελληνοτουρκικό σύστημα, που ενδέχεται να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, συνδυάζεται με την εμφάνιση μίας νέας Τουρκίας, η οποία φαίνεται πως θεωρεί ως φυσικό της δικαίωμα την σχεδόν απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο και τη μετατροπή της Κύπρου σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας, που θα υπακούει στα τουρκικά κελεύσματα.

  Και αυτό όχι επειδή το θέλει ο «μεγαλομανής» Ερντογάν αλλά διότι έτσι προκύπτει από τη μετάλλαξη του ίδιου του διεθνούς συστήματος σε πολυπολικό, καθώς και από τη διακηρυγμένη φιλοδοξία της Τουρκίας να μετατραπεί σε έναν από τους κυρίαρχους πόλους ισχύος αυτού του συστήματος, κάτι που εν μέρει αποτελεί και αναγκαστική επιλογή έτσι ώστε να δραπετεύσει δια «επίθεσης στον ουρανό» από τα δραματικά εσωτερικά της προβλήματα.

  Ήδη, πάντως, η στάση της Άγκυρας έχει διαμορφώσει μια κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί «πόλεμος εν αναμονή» με την Ελλάδα και η κατάσταση μάλλον θα επιδεινωθεί στα χρόνια που έρχονται. Κατά συνέπεια, έχουμε ενώπιον μας ένα μείζον πρόβλημα Άμυνας και θα πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό. Φαινομενικά το πρόβλημα δείχνει άλυτο. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.

  Το γεγονός της οικονομικής στενότητας αλλά και η δαιμονοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στη συνείδηση της κοινής γνώμης, οδηγούν αναπόφευκτα στη διαπίστωση ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε όπως κατά τη δεκαετία του ‘90 μετά τα Ίμια, επιδιώκοντας μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα συμβατικού χαρακτήρα.

  Αντιθέτως, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οικονομικότερες και ίσως σε όχι και τόσο συμβατικές επιλογές, οι οποίες θα βασίζονται στις δραστικές αλλαγές που επισυμβαίνουν στη διεθνή γεωγραφία στρατιωτικής ισχύος, ώστε να επιτύχουμε ισορροπία αλλά – γιατί όχι – και πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, οικοδομώντας μια στιβαρή αποτρεπτική πρόταση έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού και διαμορφώνοντας μια «Θεωρία Νίκης» (Theory of Victory), στην περίπτωση που η αποτροπή αποτύχει και οι δύο χώρες περάσουν την «πύλη του φρενοκομείου», κατά την ιστορική φράση του Γεωργίου Παπανδρέου.


  Και φυσικά, θα πρέπει επίσης να «παντρέψουμε» τις διεθνείς εξελίξεις στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία του πολέμου με τις επιμέρους συνθήκες και ιδιαιτερότητες που κυριαρχούν στο ελληνοτουρκικό σύστημα αντιπαράθεσης, όπως είναι το μεικτό γεωγραφικό περιβάλλον, που συνδυάζει στεριά, θάλασσα και αέρα σε μια αδιαίρετη γεωστρατηγική ενότητα, ή η συμμετοχή και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, γεγονός που μάλλον θα «καναλιζάρει» την όποια ένοπλη αντιπαράθεση σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρονικά αλλά υψηλής έντασης πολεμικό επεισόδιο. Ένα είδος μικρού αλλά «πυκνού» πολέμου.

  ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ»

  Είναι επομένως προφανές ότι χρειάζεται μια ρεαλιστική και σε βάθος ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων στον χώρο της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογία του πολέμου, όπως και η διασύνδεσή τους με τις ελληνικές και τις τουρκικές ιδιαιτερότητες. Απαιτείται, κατά συνέπεια, η επένδυση στο πρωταρχικό και θεμελιώδες οπλικό σύστημα, που χωρίς αυτό κάθε άλλη προσπάθεια οικοδομείται πάνω στην άμμο, όσα χρήματα και αν διαθέσεις, όσο προηγμένες τεχνολογίες και αν αποκτήσεις. Αυτό το θεμελιώδες οπλικό σύστημα είναι η εθνική στρατιωτική σκέψη.

  Η εγχώρια συλλογική κουλτούρα πολέμου και αποτροπής, η οποία πρέπει να προέρχεται από εμάς και να απευθύνεται σε εμάς και όχι να μας έρχεται «ετοιματζίδικη» από «γκουρού» του εξωτερικού, οι οποίοι προωθούν απόψεις και λύσεις για καταστάσεις και προβλήματα που, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουν μόνο μερική σχέση με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

  Όπως σημειώθηκε ήδη, δεν υπάρχει απόλυτη στρατιωτική ισχύς, ούτε η τέλεια μεθοδολογία μάχης και αποτροπής. Όλα αυτά διαμορφώνονται με βάση κάποιες γενικές αρχές, σε συνάρτηση όμως με τις ιδιαιτερότητες του κάθε γεωσυστήματος. Φυσικά, μπορείς και οφείλεις να μελετήσεις ξένα μοντέλα, τόσο σημερινά όσο και προγενέστερα, δεν υπάρχουν όμως μαγικές λύσεις, ικανές να εφαρμοστούν ως έχουν στα ελληνικά δεδομένα.

  Με άλλα λόγια, απαιτείται άμεσα και επιτακτικά η επένδυση στην εγχώρια στρατιωτική επιστήμη. Την οποία στρατιωτική επιστήμη ( ή, για να το πούμε καλύτερα, την στρατιωτική, τη ναυτική και την αεροπορική επιστήμη) στην Ελλάδα υπηρετούν και αναπτύσσουν οι τρεις θεμελιώδεις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΕΙ), δηλαδή η Σχολή Ευελπίδων, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και η Σχολή Ικάρων.

  Όπως έγινε όμως γνωστό, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας του Κοσμήτορα της Σχολής Ικάρων, καθηγητού Πέτρου Κωτσιόπουλου, η κυβέρνηση αποφάσισε να υποβαθμίσει τα ΑΣΕΙ στο επίπεδο των Εκκλησιαστικών Σχολών και των Σχολών Εμποροπλοιάρχων, συντρίβοντας την όποια δυνατότητα υπήρχε να δημιουργηθεί εγχώρια στρατιωτική σκέψη, δηλαδή το πρωταρχικό και θεμελιώδες οπλικό σύστημα, πάνω στο οποίο θα χτιζόταν μια ρεαλιστική προσπάθεια αντιμετώπισης της εντεινόμενης τουρκικής απειλής. Τόσο απλά.

  Βέβαια, υπάρχουν και πολλές ακόμη συνέπειες, άμεσες και εν δυνάμει, για το στράτευμα, τα στελέχη του και τις ελληνικές αμυντικές και αποτρεπτικές ικανότητες που θα προκύψουν από αυτήν την εξέλιξη. Αλλά προσωρινά ας περιοριστούμε σε αυτό.

  Στο ότι, δηλαδή, τη στιγμή που η Τουρκία υπερεξοπλίζεται και αναπτύσσει δικά της οπλικά συστήματα, πιθανώς και καινοφανείς πολεμικές μεθοδολογίες, ενώ είναι ξεκάθαρο και ότι επιδιώκει ριζική αλλαγή του status quo στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να υποβαθμίσει περαιτέρω τους ήδη υποβαθμισμένους θεσμούς που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια προσπάθεια ανατροπής αυτής της κατάστασης, χωρίς να χρειαστεί η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ανεξέλεγκτη, «τυφλή» κούρσα εξοπλισμών.

  Μια μεγαλεπήβολη εξοπλιστική προσπάθεια, πέραν του ότι είναι μάλλον εκτός της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προσέφερε επαρκείς και αποτελεσματικές λύσεις έναντι της τουρκικής ισχύος, εξαιτίας τόσο των ποσοτικών δεδομένων όσο και ποιοτικών μεταλλάξεων της τουρκικής πολεμικής μηχανής.

  Κοντολογίς, μετά την απρόσμενη και αδικαιολόγητη ακαδημαϊκή υποβάθμιση των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών, η διαμόρφωση μιας εγχώριας στρατιωτικής σκέψης υπονομεύεται, άρα και η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής καθίσταται πολύ πιο δύσκολη σε βάθος χρόνου.

  Μια σειρά από ανατριχιαστικές σκέψεις χτυπάνε την πόρτα του μυαλού ακόμη και του πιο καλοπροαίρετου για τους βαθύτερους λόγους που προέκυψε αυτή η υποβάθμιση, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε το οτιδήποτε.

  Το γεγονός όμως παραμένει ότι με τον νέο νόμο τα ΑΣΕΙ απειλούνται να μετατραπούν σε ένα είδος μεταλυκειακών κέντρων και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο και επικίνδυνο λάθος, με συνέπειες σε βάθος χρόνου που δύσκολα μπορούν να προσδιοριστούν σήμερα.

  (*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 • Η απόκτηση ΜΜΕ στη Θράκη ο νέος στόχος Άγκυρας & προξενείου

  Η απόκτηση ΜΜΕ στη Θράκη ο νέος στόχος Άγκυρας & προξενείου

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-12 00:59:02 | Πηγή: Defence Point

  Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διαφαινόμενο σχέδιο τουρκικής διείσδυσης στη Θράκη μέσα από την δημιουργία παράλληλων δομών (θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών, υγειονομικών, και κυρίως οικονομικών/εμπορικών), είναι κοινός τόπος η διαπίστωση ότι οι πιο εύρωστοι κύκλοι της ηγεσίας της μειονότητας ενθαρρύνει κινήσεις εξωστρέφειας και διάχυσης στην ευρύτερη κοινωνία της Θράκης με βλέψεις πανελλήνιας «κάλυψης».

  Γράφει ο Πέτρος Ούτσης
  ΠΗΓΗ: http://www.viadiplomacy.gr/

  Οι παρατηρητές της τοπικής σκηνής στη Θράκη με επίκεντρο τη Ροδόπη, έχουν κατά καιρούς επισημάνει τους μηχανισμούς της τουρκικής προπαγάνδας όπως αυτή μέχρι πρότινος εντοπιζόταν στο «κλειστό περιβάλλον» της μειονότητας με τα παραδοσιακά τουρκόφωνα μέσα ενημέρωσης και τις προνομιακές σχέσεις κάποιων τουρκόφωνων/τουρκόφρονων με ελληνόφωνα μέσα της περιοχής.

  Τους «διαφημίζουν» αυτοί που τους πολεμούν

  Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνονταν «χρήσιμα» μέχρι πρότινος και εκείνα τα μέσα ενημέρωσης που είχαν μία κατεύθυνση «τουρκομάχων» και μία πιο μαχητική «πατριωτική» στάση, καθώς ουσιαστικά «διαφήμιζαν» τα τουρκικά επιτεύγματα και δημιουργούσαν αρνητικά συναισθήματα στον τοπικό πληθυσμό ή και αναδείκνυαν την «ισχύ» του τουρκικού προξενείου.

  Με όρους προπαγάνδας, η εξύψωση του ρόλου του τουρκικού προξενείου από τα κεντρικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης περισσότερο ενίσχυε τον ρόλο του από ό,τι τον αποδυνάμωνε. Ακόμη και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τον ρόλο και τη δράση των μυστικών τουρκικών υπηρεσιών της ΜΙΤ στα πλαίσια της σύγκρουσης γκιουλενικών και ερντογανικών δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε.

  Ξεχωριστή θέση στην δημοσιοποίηση των θέσεων των ακραίων μειονοτικών έχουν και οι ΜΚΟ αλλά και διάφορες διεθνείς οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζονται τα ακραία στελέχη του DEB αλλά και άλλων μειονοτικών ακραίων κύκλων, μέσω των οποίων επιτυγχάνουν πανελλαδική και σε κάποιες περιπτώσεις και διεθνή κάλυψη.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ…

 • ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 348ΜΤΑ/RF-4E, Su-27, ελληνικά Patriot-ΑΩ

  ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 348ΜΤΑ/RF-4E, Su-27, ελληνικά Patriot-ΑΩ

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-10 09:52:23 | Πηγή: Defence Point

  Αν και οι σελίδες της Π&Δ έχουν φιλοξενήσει πολλές φορές τη μακρά ιστορία της τακτικής φωτοαναγνώρισης στην ΠΑ, η περίσταση επιβάλλει μια επιγραμματική αναφορά ώστε αυτή την ιστορική στιγμή ο αναγνώστης να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα διανθισμένη και με λεπτομέρειες που ίσως παρέμεναν άγνωστες.

  Αντλώντας από τα αρχεία μας αλλά και με νέα ιστορική έρευνα και ρεπορτάζ συμπληρώνουμε τον καμβά θρύλων, ανθρώπων και μηχανών σε ένα συλλεκτικό αφιέρωμα 38 σελίδων!


  Αφιέρωμα 38 σελίδες 348 ΜΤΑ:«Το τέλος του Φιλμ»

  Η συγκινητική τελετή για την απόσυρση των τριών τελευταίων RF-4E και τη διάλυση της 348ΜΤΑ στις 5 Μαΐου 2017 έβαλε τέλος όχι μόνο στο κεφάλαιο των 64 χρόνων επιχειρήσεων τακτικής φωτοαναγνώρισης με ειδικευμένα τζετ αεροσκάφη στην Ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά έγραψε και τις τελευταίες σελίδες του θρυλικού τύπου της McDonnell Douglas στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς ύστερα από 39 χρόνια ελληνικής αξιοποίησης τα εναπομείναντα Recce Phantom βρίσκονται πλέον μόνο στις τάξεις της IRIAF και της JASDF.


  Τα «χαμένα» ΑΩ των PATRIOT: Διασπάθιση Χρήματος και Χαμένες Ευκαιρίες

  Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ξαναφωτιστούν σκανδαλώδεις προμήθειες με διασπάθιση δημόσιου χρήματος, πρόσχημα τη θωράκιση της άμυνας της χώρας εντός ενός αδιαφανούς συστήματος και αποτέλεσμα τον παράνομο πλουτισμό ορισμένων φαύλων πολιτικών, αυτή τη φορά σειρά έχουν τα αντισταθμιστικά οφέλη της αγοράς του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, μίας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εστιάζοντας στο πως οι χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας καταλήγουν στην απώλεια πακτωλού χρημάτων από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

  Το ατέρμον τουρκικό πρόγραμμα LORAMIDS : S-400 vs. PAC-3, τίποτα ή Όλα!

  Για σχεδόν 15 χρόνια η Τουρκία βρίσκεται σε μια διαρκή επιδίωξη δημιουργίας ενός στρατηγικού συστήματος αντιαεροπορικής (και αντιβαλλιστικής) άμυνας. Η Άγκυρα επέλεξε επανειλημμένα το σύστημα MIM-104 Patriot αλλά λόγω του υψηλού κόστους της προμήθειας και κυρίως εξαιτίας των διαχρονικών πολιτικών σκοπιμοτήτων του σημερινού Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, το πρόγραμμα παραμένει όλα αυτά τα χρόνια μετέωρο, έχοντας όμως περάσει από το καλοκαίρι του 2016 στην τροχιά του ρωσικού συστήματος S-400. Τι θα συμβεί τελικά;

  IDEF 2017, τουρκική επίδειξη ισχύος μέσω τεχνολογίας

  Η τουρκική έκθεση Αεροδιαστημικής, Άμυνας, Ασφάλειας και συναφούς τεχνολογίας τον περασμένο Μάιο στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε για πολλούς μια «έκπληξη». Περιλαμβάνουμε μια πρώτη αναφορά σε κάποια από τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν ανάμεσά τους δυο νέους πυραύλους αέρος-αέρος μικρού και μέσου βεληνεκούς.

  ΔΕΙΤΕ ΗΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:
  https://www.ptisidiastima.com/pd-373-june-2017/
  https://www.ptisidiastima.com/pd-373-panorama/


 • Τουρκία: Εξοπλισμοί & ελληνική αντίδραση… συμβολισμοί & ουσία

  Τουρκία: Εξοπλισμοί & ελληνική αντίδραση… συμβολισμοί & ουσία

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-10 02:18:07 | Πηγή: Defence Point

  Ο ραγδαία επιδεινούμενος τουρκικός αναθεωρητισμός εις βάρος βασικών ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων – ακόμα και σε σύγκριση με τα «παραδοσιακά υψηλά» μεγέθη που είχε συνηθίσει για δεκαετίες το ελληνικό κράτος στο παρελθόν – συντηρεί τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τις ελληνικές εξοπλιστικές ανάγκες.

  Γράφει ο Παύλος Κιλίντζης (αναγνώστης του DP που είχε την καλοσύνη να μοιραστεί τις σκέψεις του για την άμυνα μαζί μας, με κάποιες εκ των οποίων συμφωνούμε και με κάποιες διαφωνούμε)

  Ωστόσο βάσει των δημοσιευθέντων δηλώσεων κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, αλλά και πληροφοριών που διοχετεύονται από τον τύπο, συχνά παρατηρούνται ανορθολογικές εξοπλιστικές πολιτικές και επιδιώξεις από την ελληνική πλευρά.

  Μάλιστα, συχνά εξάγεται το συμπέρασμα πως πολλές από τις επιδιωκόμενες εξοπλιστικές επιλογές από πλευράς Ελλήνων επιτελών, μάλλον δείχνουν να έχουν περισσότερο «συμβολικό» χαρακτήρα. Αντί να αντιμετωπίζουν την τουρκική απειλή, στους τομείς που εντοπίζεται περισσότερο ισχυρή.

  Στο παρόν άρθρο γίνεται αναφορά σε δύο ενδεικτικά τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα και στην αντίστοιχη ελληνική απάντηση, κατά περίπτωση: Τουρκικά F-35 και Ελληνικά F-16.

  Η Τουρκία συμμετέχει στο πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς, με την διακηρυγμένη πρόθεσή της για αγορά συνολικά 100 αεροσκαφών, ενώ εντός του 2016 επισημοποιήθηκε η συμφωνία για αγορά 24 αεροσκαφών με παράδοση εντός του 2018.

  Για το συγκεκριμένο μαχητικό έχει γίνει πολύς λόγος από ενάντιους, τόσο ως προς το υψηλό κόστος του, όσο και ως προς τις δυνατότητές του – κυρίως όσον αφορά τα αεροδυναμικά του χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η εμμονή στην αγορά του από τις πλέον σοβαρές αεροπορικές δυνάμεις παγκοσμίως – παρά το υπερβολικό κόστος του – δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

  Πρόκειται για το μοναδικό μαχητικό με πραγματικές δυνατότητες stealth, χρησιμοποιώντας το πανίσχυρο ραντάρ AN/APG-81 AESA και άλλες μοναδικές καινοτομίες, όπως η ενοποιημένη παρουσίαση ολόκληρου του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στον πιλότο μέσω του συστήματος Fusion, το σύστημα στόχευσης EOTS κ.λπ.

  Με την απόκτηση του F-35 η Τουρκική Αεροπορία (THK) θεωρητικά θα έχει πλέον την δυνατότητα να επιχειρεί στο Αιγαίο (και οπουδήποτε αλλού…) πρακτικά αόρατη, χωρίς να έχει η ΠΑ ουσιαστικές δυνατότητες όχι αντιμετώπισης της απειλής, αλλά ούτε καν στοιχειώδους αντίδρασης.


  Ο ελληνικός ειδικός Τύπος συχνά συγχέει την απάντηση της Ελλάδας, στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου των F-16. Αυτό που προτείνεται είναι ένα πακέτο εκσυγχρονισμού με επίκεντρο την τοποθέτηση του ραντάρ AESA SABR, σε ένα πακέτο που αναλόγως του επιλεγόμενου εξοπλισμού και του αριθμού των μαχητικών, κατά πάσα βεβαιότητα θα ξεπερνά τα 2 δις ευρώ.

  Ωστόσο, η ανάγκη εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 μάλλον δεν έχει άμεση σχέση με την αντιμετώπιση των τουρκικών F-35. Το ραντάρ APG-83 SABR τύπου AESA των F-16 έχει θεωρητικές δυνατότητες εντοπισμού μαχητικών stealth που προς το παρόν, μόνο ως διαλειτουργικό «πακέτο» με το ραντάρ APG-81 των F-35 έχει διαρρεύσει από την κατασκευάστρια εταιρεία και κανένας δεν έχει επιβεβαιώσει στην πράξη.

  Κανένας δηλαδή δεν ανέφερε ποτέ ότι ένα εκσυγχρονισμένο F-16 SABR θα μπορεί να εντοπίσει ένα εχθρικό F-35, και αυτό δυστυχώς δεν είναι κάτι που γίνεται συχνά ξεκάθαρο ούτε από τον ελληνικό Τύπο, ούτε από τους Έλληνες επιτελείς. Οπότε η (επιτακτική) ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου των ελληνικών F-16 μάλλον προκύπτει ως τεχνο-οικονομική αναγκαιότητα διατήρησης του πυρήνα των ελληνικών μαχητικών σε ύψιστο επιχειρησιακά επίπεδο, παρά ως «επιχειρησιακή απάντηση» στην απόκτηση των τουρκικών F-35.

  Αυτή, θα μπορούσε να λάβει ουσιαστική υπόσταση, μόνο με την αντίστοιχη απόκτηση F-35 από την Ελλάδα. Με κόστος ανά αεροσκάφος περίπου στα 100 εκατ. ανά μονάδα, χωρίς οπλισμό και υποδομή υποστήριξης, σίγουρα μοιάζει «δύσκολη υπόθεση» για την Ελλάδα. Αλλά χωρίς την απόκτηση του F-35, κατά τη γνώμη του υπογράφοντα και παρά τον αντίλογο που ενδεχομένως υπάρχει, η ΠΑ δεν μπορεί να ρεαλιστικά να προσδοκά στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση των F-35.

  Τουρκικά βαλλιστικά συστήματα και ελληνική ανυπαρξία αντίδρασης:

  Ενώ σύσσωμος ο ελληνικός ειδικός τύπος και οι Έλληνες πολιτικοί & στρατιωτικοί επιτελείς ασχολούνται με την αντιμετώπιση του F-35, η Τουρκία έχει κάνει «άλματα» στον τομέα της κατασκευής και απόκτησης βαλλιστικών και λοιπών πυραυλικών συστημάτων.

  Ενός οπλικού τομέα που κατά την άποψη του γράφοντος μπορεί να προκαλέσει «σοκ και δέος» στον αντίπαλο, τόσο σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και σε ψυχολογικό-συμβολικό, που έχει εξίσου σημαντική επιχειρησιακή αξία.

  Εδώ και χρόνια η τουρκική αμυντική βιομηχανία (Rokestan) έχει αναπτύξει τον βαλλιστικό πύραυλο τύπου J-600T Yldirim, ο οποίος έχει βεληνεκές 150 χλμ., ενώ μπορεί να μεταφέρει πολεμική κεφαλή βάρους μισού τόνου. Το σύστημα υπολογίζεται ότι ήδη επιχειρεί σε μεγάλους αριθμούς.

  Από ίδια εταιρεία έχει αναπτυχθεί ο βαλλιστικός πύραυλος Bora, ο οποίος παραδίδεται αυτήν την περίοδο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο πύραυλος Bora έχει δραστικό βεληνεκές 300 χλμ, ενώ χαρακτηρίζεται από μεγάλη ακρίβεια πλήγματος λόγω του σύγχρονου αδρανειακού συστήματος πλοήγησης (GPS/INS) που διαθέτει.


  Παράλληλα, πρόσφατα παρουσιάστηκε και πάλι από την Rokestan, η ρουκέτα TRG-300 που έχει δραστικό βεληνεκές 120 χλμ με ακρίβεια απόκλισης 50 μέτρων. Η συγκεκριμένη ρουκέτα προορίζεται να εξοπλίσει τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Kasirga, τους οποίους διαθέτει ο Τουρκικός Στρατός κατά δεκάδες.

  Καθίσταται προφανές πως η Τουρκία διαθέτοντας μια τέτοιας αποτελεσματικότητας πλειάδα βαλλιστικών συστημάτων, μπορεί να προκαλέσει «σοκ και δέος» στην Ελλάδα προκαλώντας συντριπτικά πλήγματα σε εκατοντάδες ελληνικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, αλλά και κατοικημένα κέντρα, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό ενδεχόμενο η Ελλάδα έχει πρακτικά ελάχιστη δυνατότητα άμυνας.

  Επιβεβλημένη επιχειρησιακή απάντηση από ελληνικής πλευράς θα ήταν ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών αντιαεροπορικών & αντιβαλλιστικών συστημάτων PATRIOT. Η Ελλάδα, απέκτησε το 2003 έξι συστοιχίες ΜΙΜ-104 PATRIOT PAC-3.

  Τα βλήματα που επιχειρούν στο συγκεκριμένο σύστημα είναι τα πεπαλαιωμένα ΜΙΜ-104A που προορίζονται αποκλειστικά για αναχαίτιση αεροσκαφών και περίπου 200 βλήματα ΜΙΜ-104D PAC-2/GEM που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, έχοντας ωστόσο περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Το βεληνεκές τους εναντίον βαλλιστικών πυραύλων είναι μόλις 20 χλμ.

  Καθίσταται προφανές, ότι το υπάρχον ελληνικό αντιβαλλιστικό σύστημα άμυνας, με μόλις 200 πυραύλους περιορισμένης αποτελεσματικότητας βεληνεκούς 20 χλμ, κρίνεται ανεπαρκές για την προηγμένη ποιοτικά και ποσοτικά τουρκική βαλλιστική απειλή.

  Ορθότερη απάντηση θα ήταν ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών PATRIOT με το βλήμα MIM-104F – PAC-3/MSE που διαθέτει διπλάσιο βεληνεκές και πραγματική αποτελεσματικότητα εναντίον βαλλιστικών βλημάτων. Να σημειωθεί επίσης, ότι από το 2013, η κατασκευάστρια εταιρεία Raytheon ήδη σε συνεργασία με την ισραηλινή Rafael προσφέρει το σύστημα PATRIOT PAAC-4, με ακόμη πιο προηγμένες δυνατότητες.

  Η λίστα θα μπορούσε να συμπληρωθεί με δεκάδες ακόμα εξοπλιστικές ανάγκες επιτακτικής ολοκλήρωσης, όπως η απόκτηση (επιτέλους) σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια Type 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών κλάσης MEKO 200HN, κ.λπ.

  Σε κάθε περίπτωση όμως, «απειλή με απειλή» διαφέρει. Κατά συνέπεια, η προοπτική ύπαρξης τουρκικών αεροσκαφών που απλώς θα επιχειρούν στο Αιγαίο χωρίς δυνατότητα αντίδρασης από ελληνικής πλευράς, ή της τουρκικής δυνατότητας να κάνει στάχτη σε λίγη ώρα κρίσιμες ελληνικές υποδομές ή μεγάλα αστικά κέντρα, πρέπει να αξιολογηθεί με την αντίστοιχη σοβαρότητα από τους Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς επιτελείς και να λάβει την ανάλογη προτεραιότητα.

  Με μια τουρκική ηγεσία πιο νευρική και απειλητική από κάθε άλλη φορά, η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών διακυβεύεται περισσότερο από ποτέ. Πρωταρχικά, μιλώντας με επιχειρησιακούς όρους…

 • Κι όμως, οι σχέσεις με τη Ρωσία στην άμυνα πάνε καλά!

  Κι όμως, οι σχέσεις με τη Ρωσία στην άμυνα πάνε καλά!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-10 01:11:45 | Πηγή: Defence Point

  Πραγματοποιήθηκε η 13η Σύσκεψη της Μικτής Επιτροπής Αμυντικο-Τεχνικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας στα Χανιά, από 7 έως και 9 Ιουνίου 2017.

  Στην εν λόγω σύσκεψη από ελληνικής πλευράς συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΓΔΑΕΕ με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κυριάκο Κυριακίδη (Αντιναύαρχο ε.α.) και από τη ρωσική πλευρά αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αμυντικο-Τεχνικής Συνεργασίας με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της κ. Dmitry Shugaev.

  Επιπλέον συμμετείχαν ο κ. Igor Nagorny Υποδιευθυντής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο κ. Alexandr Mikheev Γενικός Διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rosoboronexport. Η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο συνέχισης και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον Αμυντικο-Τεχνικό Τομέα.

  ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει συνεχώς να αναβαθμίζει τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ομοπσονδία στα θέματα της άμυνας, ασχέτως της ιδιότητάς της ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξομαλύνονται οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Οι Ρώσοι θα πρέπει να αντιληφθούν τους περιορισμούς εντός των οποίων καλείται να λειτουργήσει η ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική, αν φυσικά η ελληνική πλευρά κάνει καλή δουλειά στην εξήγηση της κατάστασης, το οποίο είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

  Η Ελλάδα επίσης οφείλει να κατανοήσει τους ρωσικούς προβληματισμούς και να παρέχει αποδείξεις της αγαθής πρόθεσης, ώστε να παραμένουν οι δίαυλοι στρατηγικού διαλόγου και συνεργασίας, ώστε να εξαντλούνται τα περιθώρια συνεργασίας, όπως άλλωστε γίνεται και με την Κίνα.

 • Μπας και καταλάβετε ηλίθιοι τι σημαίνει, Όπλο και Σφαίρες…

  Μπας και καταλάβετε ηλίθιοι τι σημαίνει, Όπλο και Σφαίρες…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-10 01:11:45 | Πηγή: Defence Point

  Είναι απολύτως εξοργιστικός ο άδικος χαμός του 10χρονου πιτσιρικά που σκοτώθηκε, όπως προέκυψε μία ημέρα αργότερα, από αδέσποτη σφαίρα η οποία μάλιστα δεν βλήθηκε καν προς το μέρος του…

  Το τραγικό περιστατικό έγινε στο Μενίδι, κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής, όταν ο άτυχος μαθητής έπεσε «ξερός» στο έδαφος. Θεωρήθηκε πως λιποθύμησε και αργότερα που κατέληξε στο νοσοκομείο, αρχικά θεωρήθηκε πως έχασε τη ζωή του από το χτύπημα στο κεφάλι.

  Όμως, την επόμενη ημέρα, δηλαδή σήμερα, κατά τη διάρκεια της νεκροψίας-νεκροτομής, οι αρμόδιοι βρήκαν μια σφαίρα καρφωμένη στο κεφάλι του μικρού… Όπως προέκυψε, κάποιος στην ευρύτερη περιοχή πυροβόλησε στον αέρα και η σφαίρα επιστρέφοντας στο έδαφος, με την ταχύτητα που απέκτησε, συνεπεία του βάρους της, καρφώθηκε στο κεφάλι του παιδιού και έκοψε το νήμα της ζωής του.

  Η είδηση αυτή έχει σημασία, διότι αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση των όπλων από τους ανόητους που πυροβολούν λέγοντας «έριξα στον αέρα, δεν κινδύνευσε κανείς»… Στο μυαλό έρχεται και η απίστευτα εγκληματική χρήση όπλου πριν λίγο καιρό στα δικαστήρια από κάποιον που θεωρούσε εαυτόν αδικημένο, με αποτέλεσμα για να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας στην υπόθεσή του, να πυροβολήσει στον αέρα!

  Επειδή τότε λίγοι κατάλαβαν και ακούστηκαν φωνές ανευθυνότητας που έλεγαν ότι δεν κινδύνευσε κανείς, πέραν του ότι θα μπορούσε η σφαίρα να έχει περάσει μέσα στο κτίριο και να έχει σκοτώσει οποιονδήποτε, η σημερινή τραγωδία αποδεικνύει ότι απλά θα μπορούσε να πέσει στο κεφάλι κάποιου άτυχου καθώς μόλις εξαντλούσε τη δύναμη της ανόδου, άρχισε να πέφτει προς το έδαφος επιταχυνόμενη…

 • Η Ελλάδα επέστρεψε «αντικαθεστωτικούς» στην Τουρκία…

  Η Ελλάδα επέστρεψε «αντικαθεστωτικούς» στην Τουρκία…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-09 04:23:42 | Πηγή: Defence Point

  Αρχίζει να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις η κατηγορία που εκτοξεύεται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, ότι προχώρησε στην επιστροφή στην Τουρκίας προσώπων που είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος, τα οποία είχαν ζητήσει άσυλο και έχοντας ξεφύγει από την δίωξη των εκεί αρχών με τη συνήθη δικαιολογία, ότι διατηρούσαν σχέσεις με το κίνημα «Χιζμέτ» του Φετουλάχ Γκιουλέν…

  Σχετικό ρεπορτάζ φιλοξενεί στις σελίδες της η αμερικανική εφημερίδα The New York Times και αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς, παρότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι η πλήρης άρνηση ότι τέτοια περιστατικά συνέβησαν στην Ελλάδα… με μια φρασεολογία που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αναζήτησης «αποδιοπομπαίων τράγων», αφού στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου υπήρχε η προσθήκη, ότι δεν δόθηκε ποτέ άδεια για κάτι τέτοιο.

  Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση στελεχών ανθρωπιστικών οργανώσεων που μίλησαν στην εφημερίδα, καθώς ερμηνεύουν τα συμβάντα που καταγγέλθηκαν (βίαιος – μυστικός επαναπατρισμός Τούρκων που ζήτησαν άσυλο, προφανώς σε συνεννόηση με την τουρκική πλευρά), ως απόπειρα της ελληνικής πλευράς να αποφύγει περιπέτειες με την Τουρκία, ιδίως μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης που απαγόρευσε την απέλαση των Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

  Θα επρόκειτο, όπως έχουμε ξαναγράψει, για ένα πραγματικά πολύ δύσκολο πρόβλημα, αφού από τη μια πλευρά πρέπει κανείς να ζυγίσει σαφέστατα τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη όμως θα έπρεπε να συνυπολογίσει και τη διάσταση της εθνικής ασφάλειας, αφού το έμμεσο μήνυμα που θα έστελνε η επανάληψη μιας δικαστικής διαδικασίας σαν αυτή των Τούρκων στρατιωτικών, θα την αφορούσε…


  Η Ελλάδα θα εμφανιζόταν αίφνης ως σωτήριος προορισμός για τους οπαδούς του Γκιουλέν στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί υπέρμετρα η ροή Τούρκων στην Ελλάδα και η κατάθεση αιτημάτων παροχής ασύλου που θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τη χώρα, ανοίγοντας ένα επικίνδυνο «παράθυρο τρωτότητας».

  Αυτό θα ήταν φυσιολογικό να έχει προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές αρχές και την αίσθηση ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να σταλεί ένα μήνυμα αποτροπής στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ή ακόμα και έμμεσης διαβεβαίωσης (reassurance) ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ανάμιξη στις εσωτερικές τουρκικές πολιτικές υποθέσεις, έστω κι αν αυτό θεωρούνταν από «κύκλους» στο εσωτερικό της χώρας ως κατευναστική στρατηγική.

  Αυτό θα ενέπλεκε ευθέως την Ελλάδα στην εσωτερική πολιτική διαμάχη στη γειτονική χώρα και φυσικά στο πλαίσιο του συνήθους συνδρόμου καταδίωξης που κατατρύχει τα ανώτατα επίπεδα της ισλαμιστικής κυβέρνησης, του προέδρου Ερντογάν προεξάρχοντος, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν καταστάσεις εκβιασμού, ακόμα και στρατιωτικού, με την αποσταθεροποίηση να ξεκινά πλέον από τον Κόλπο και να καταλήγει στα Βαλκάνια, ή αντίστροφα.

  Επειδή βέβαια είναι γνωστά τα «ήθη και έθιμα» στον ελληνικό πολιτικό κόσμο, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου απίθανο το θέμα αυτό να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης, αλλά και διόλου απίθανο για το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού…

 • Χακί μεταπτυχιακά με απόλυτη επιτυχία, τα πρώτα πτυχία (ΦΩΤΟ)

  Χακί μεταπτυχιακά με απόλυτη επιτυχία, τα πρώτα πτυχία (ΦΩΤΟ)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-09 01:15:38 | Πηγή: Defence Point

  Πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων την περασμένη Τρίτη, η τελετή απονομής των πρώτων δεκαεπτά μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών της Α’ Σειράς (έτους 2015-2017), στο πλαίσιο των δύο Διιδρυματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα αντικείμενα «Εφαρμοσμένη Επιχειρησιακή Έρευνα και Ανάλυση» και «Σχεδίαση και Επεξεργασία Συστημάτων (Systems Engineering)».

  Τους τίτλους απένειμαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης κύριος Βασίλειος Διγαλάκης, o Κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένης Επιχειρησιακής Έρευνας και Ανάλυσης», Καθηγητής κ. Νικόλαος Ιω. Δάρας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής κ. Νικόλαος Τσουρβελούδης και ο Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Σχεδίαση και Επεξεργασία Συστημάτων (Systems Engineering)», Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νικόλαος Ματσατσίνης.

  Στην τελετή παρέστησαν επίτιμοι Διοικητές της Σχολής και συγγενείς και φίλοι των μεταπτυχιακών σπουδαστών. Υπενθυμίζεται ότι έχει δημοσιευθεί η νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων όσων επιθυμούν να εγγραφούν στα εν λόγω Διιδρυματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών κατά το επόμενο Ακαδημαϊκό Έτος 2017-18 με καταληκτική ημερομηνία αποστολής των αιτήσεων την Δευτέρα 31η Ιουλίου 2017.

  Τα διετή Προγράμματα οδηγούν στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης και απευθύνονται τόσο στους Αξιωματικούς όλων των ειδικοτήτων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και σε αποφοίτους των Α.Ε.Ι. που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία σε δύο πολύ σημαντικά αντικείμενα αποκτώντας ένα ισχυρό τίτλο σπουδών.

  Δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής συγκροτημένης έρευνας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ενώ παρέχεται η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

  Οι αιτήσεις, τα έντυπα και οι σχετικές οδηγίες για τους ενδιαφερόμενους παρέχονται στην ιστοσελίδα των Προγραμμάτων και από τη γραμματεία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Ευελπίδων στο τηλέφωνο 2108904217.

 • Στην τελική ευθεία τα περιπολικά της ΕΛΑΚΤ… επιτέλους!

  Στην τελική ευθεία τα περιπολικά της ΕΛΑΚΤ… επιτέλους!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-08 00:54:54 | Πηγή: Defence Point

  Την έναρξη της διαδικασίας ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης με σκοπό τη συλλογή εποικοδομητικών παρατηρήσεων και σχολίων, για τις τεχνικές προδιαγραφές της προμήθειας “Τεσσάρων (04) παράκτιων περιπολικών πλοίων’’ μήκους άνω των 30μ, [δύο (02) πλοία συν δύο (02) με δικαίωμα προαίρεσης εφόσον επιτευχθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή]”, ανακοίνωσε η Ελληνική Ακτοφυλακή (ΕΛΑΚΤ).

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η προϋπολογισθείσα αξία έκαστου περιπολικού ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ (απαλλάσσεται ΦΠΑ), η συνολική προϋπολογισθείσα αξία με το δικαίωμα προαίρεσης σε 60 εκατ. ευρώ (απαλλάσσεται ΦΠΑ) και χωρίς το δικαίωμα προαίρεσης σε 30 εκατ. ευρώ (απαλλάσσεται ΦΠΑ).

  Σημειώνεται επίσης, ότι η συμμετοχή των οικονομικών φορέων στη διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης δεν είναι δεσμευτική. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης είναι η Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017.

 • ΕΣΤΙΑ: Τι θα κάνει η Ελλάδα αν Γερμανία και ΗΠΑ…

  ΕΣΤΙΑ: Τι θα κάνει η Ελλάδα αν Γερμανία και ΗΠΑ…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-08 00:54:54 | Πηγή: Defence Point

  Πέρασε μάλλον απαρατήρητο ένα σημαντικό κεντρικό άρθρο στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», συγκεκριμένα της χθεσινής μέρας, ίσως και λόγω της «γεμάτης» επικαιρότητας, όπου το ενδιαφέρον είναι κυρίως εστιασμένο στις εξελίξεις στον Κόλπο με την απομόνωση του Κατάρ από το «σουνιτικό μπλοκ» υπό τη Σαουδική Αραβία, όχι δηλαδή λόγω της γενικής αδιαφορίας του ελληνικού κοινού για θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον του, τα οποία απορρίπτει επειδή δεν κατανοεί ούτε στοιχειωδώς…

  Ωστόσο, η ιστορική εφημερίδα ανοίγει ένα μεγάλο θέμα, αυτό του αμερικανο-γερμανικού ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σε ένα άρθρο που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο και εξακολουθεί ακόμα να είναι ως «πιόνι» ενός γεωστρατηγικού «παιγνίου».

  Σύμφωνα με αναλυτές, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιούσε την Ελλάδα ως «δούρειο ίππο» στα γερμανικά σχέδια, την ήλεγχε – και συνεχίζει – γεωστρατηγικά και επεδίωκε να βάζει το Βερολίνο να πληρώνει. Τώρα το Βερολίνο ζητάει εκδίκηση, ή απλά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και αναζητά πλήρη χειραφέτηση…

  Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι στη Γερμανία βλέπουν μια αυτονομημένη ευρωπαϊκή άμυνα που μέσω Γαλλίας θα διαθέτει ακόμα και πυρηνική αποτροπή, με το άρθρο να καταλήγει ότι αν επέλθει «διαζύγιο» το δίλημμα για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγάλο και θα άπτεται της κλασικής συζήτησης στο πλαίσιο της γεωπολιτικής περί «ηπειρωτικών» και «ναυτικών» δυνάμεων… με ποιον πας και υπό ποίες προϋποθέσεις;

 • Μυστικές Υπηρεσίες: Η διόραση ενός αόρατου κόσμου… νέο βιβλίο

  Μυστικές Υπηρεσίες: Η διόραση ενός αόρατου κόσμου… νέο βιβλίο

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-07 12:16:55 | Πηγή: Defence Point

  Με τον Γιώργο Φιλιππή έτυχε να γνωριζόμαστε από πολύ παλιά, από τη δεκαετία του ’80. Γνώριζα την ιδιότητά του ως αξιωματικού της Αεροπορίας, γνώριζα και τη μετακίνησή του στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια.

  Η εικόνα που είχα πάντοτε σχηματισμένη γι’ αυτόν τουλάχιστον εξαιρετική και όχι μόνο διότι είχε μια υπέροχη πολυμελή οικογένεια και έδειχνε μεγάλη αγάπη και αφοσίωση γι’ αυτό που έκανε.

  Με είχε εντυπωσιάσει το με πόση επιμέλεια και πάντα με ένα αινιγματικό αλλά πολύ φιλικό χαμόγελο, απέφευγε να απαντήσει είτε να αναμιχθεί απλώς σε συζητήσεις που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια όταν αυτές άνοιγαν με τη γνωστή νεοελληνική μας αφέλεια, χωρίς συναίσθηση των συνεπειών.

  Είναι ένα «μάθημα» που μου έδωσε χωρίς να το αντιλαμβάνομαι και το αξιολόγησα πολύ αργότερα, όταν η επαγγελματική ενασχόληση έφερε τα αντικείμενα δυο παλιών φίλων πολύ πιο κοντά. Πρόσφατα ενημερώθηκα για την ολοκλήρωση ενός ονείρου που είχε από την εποχή που αποφάσισε να εγκαταλείψει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και το κλεινόν άστυ, επιλέγοντας μια πιο ήρεμη ζωή στην ελληνική επαρχία, αν και με εξίσου σκληρή δουλειά.

  Πριν από λίγες ώρες αναρτήθηκε παρουσίαση του βιβλίου του που αποπειράται ένα πολύ ενδιαφέρον «μάζεμα» πολλών ιστορικών υποθέσεων που έχουν απασχολήσει τον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών σε ακαδημαϊκό επίπεδο και διδάσκονται σε όλους τους σχετικούς κύκλους σπουδών στα πανεπιστήμια που ασχολούνται με το αντικείμενο. Μαζί με ταδιδάγματα για την Ελλάδα…

  Η ιστορική έρευνα σαφώς συνεχίζεται και νέες πηγές μπορούν να οδηγήσουν σε νέα συμπεράσματα. Αυτό που όμως μένει, είναι ο κρίσιμος ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών για την ασφάλεια μιας χώρας και οι τραγωδίες στις οποίες θα μπορούσε αυτή να οδηγηθεί σε περίπτωση πλημμελούς προσοχής στον ρόλο των υπηρεσιών αυτών από το πολιτικό κατεστημένο.

  Είναι μια αξιόλογη προσπάθεια ενός ακόμα πιο αξιόλογου ανθρώπου, που ένιωσε την ανάγκη να καταθέσει γραπτά την εμπειρία του, αφήνοντας κάτι πίσω για όσους στο μέλλον θα εκμεταλλευτούν τις εμπειρίες που μας «χαρίζει» η σφοδρή οικονομική κρίση.

  Μια κρίση που θα οδηγήσει όσους σήμερα μεγαλώνουν με υγιή και μη παρασιτική νοοτροπία, σε μια καινούργια Ελλάδα, όπου οι μυστικές υπηρεσίες θα έχουν τη θέση και την αντιμετώπιση που τους αξίζει σε ένα σύγχρονο κράτος και δεν θα πέφτουν θύμα ιδεοληψιών δεκαετιών, φορείς των οποίων συνέβαλαν τα μέγιστα στην καταστροφή της χώρας.

  ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.

  Τίτλος: ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – Διόραση ενός αόρατου κόσμου

  Συγγραφέας: Γεώργιος Αντ. Φιλιππής

  Εκδότης: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
  Φιλελλήνων 14, 105 57 Αθήνα
  Τ 2103316036, Φ 2103250421
  [email protected]
  www.infognomon.com

  Σελ.: 314
  ISBN: 978-618-5219-31-4
  Κωδ.: 86979Π25

  Τιμή: 16 €

 • ΓΕΝ / ΚΕΝΑΠ: Ένα συνέδριο στην Κρήτη σε κρίσιμη συγκυρία

  ΓΕΝ / ΚΕΝΑΠ: Ένα συνέδριο στην Κρήτη σε κρίσιμη συγκυρία

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-07 04:04:33 | Πηγή: Defence Point

  Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 8ου Ετήσιου Συνεδρίου του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), με θέμα την «ανάπτυξη των επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας, ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προκλήσεων ασφαλείας και την αντιμετώπιση των αναδυομένων απειλών στη θάλασσα» (The development of maritime security operations as the instrument to cope with the current security challenges and to counter the evolving threats at sea).

  Το συνέδριο πραγματοποιείται από 6 έως 8 Ιουνίου 2017, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, και αποσκοπεί στην εξέταση του σύγχρονου πλαισίου προκλήσεων ασφαλείας στη θάλασσα και στην διατύπωση προτάσεων ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας, ενώ συμμετέχει πλήθος καταξιωμένων επιστημόνων όπως πληροφορήθηκε το «DP».

  Ο Αρχηγός του γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κατά την ομιλία του τόνισε τόσο την γεωπολιτική σημασία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όσο και το ευμετάβλητο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

  Παράλληλα, έκανε μνεία στην ενεργό συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς αποστολές ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και επισήμανε τον κομβικό ρόλο που επιτελεί το ΚΕΝΑΠ, με την υλοποίηση πλήθους εκπαιδευτικών δράσεων και πρωτοβουλιών, ως πιστοποιημένη ΝΑΤΟϊκή εκπαιδευτική οντότητα.

 • Το μεγάλο κόλπο της Τουρκίας στην Κύπρο …αποτρέψτε το!

  Το μεγάλο κόλπο της Τουρκίας στην Κύπρο …αποτρέψτε το!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-04 13:00:00 | Πηγή: Defence Point

  Η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αποτελεί διαχρονική θέση της τουρκικής πλευράς και συνδέεται με τις στρατηγικές επιδιώξεις της στην Κύπρο και στην περιοχή. Επί της εποχής των Ερντογάν και Νταβούτογλου, το καθεστώς της Άγκυρας έχει υιοθετήσει την ορολογία της «εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας» σε διάφορα έγγραφα και παρεμβάσεις της σε διεθνείς οργανισμούς. Η ορολογία αυτή παραπέμπει στην τουρκική θεωρία πως η Κ.Δ. υπήρξε μέχρι το 1963 και έκτοτε θεωρείται «εκλιπούσα».

  Από το 1963 και εντεύθεν για την τουρκική πλευρά υπάρχει η «ε/κ διοίκηση», την οποία δεν αναγνωρίζει μεν αλλά δεν αμφισβητεί την παρουσία της. Αυτό εκφράζεται μέσα από την τουρκική πολιτική σε διάφορα πεδία, κυρίως όμως αυτή είναι η βασική γραμμή πλεύσης στο Κυπριακό. Τι λένε οι Τούρκοι; Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ισότιμες οντότητες, η «Ε/κ Διοίκηση» και η «ΤΔΒΚ», που ας, σημειωθεί, δεν αναγνωρίζεται από κανέναν πλην της Τουρκίας.

  Οι δύο οντότητες, όπως υποστηρίζουν, λειτουργούν δίπλα-δίπλα και η προσπάθεια τώρα είναι να πετύχουν έναν «νέο συνεταιρισμό». Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκεται είναι οι δύο οντότητες παράλληλα και ταυτόχρονα να μετεξελιχθούν σε συνιστώντα κρατίδια.

  Αυτό θα προσφέρει αναδρομική νομιμοποίηση και αναγνώριση ως κράτους της αποσχιστικής οντότητας της «ΤΔΒΚ». Ταυτόχρονα και παράλληλα, θα από-αναγνωρίζεται αναδρομικά η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία λειτουργεί ως το νόμιμο κράτος και έχει κυριαρχία σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.


  Εάν επικρατήσει αυτή η αντίληψη, η τουρκική δηλαδή, τι θα σημαίνει στην πράξη; Στην περίπτωση που θα προκύψει ένα κακό σενάριο, σημαίνει πως σε περίπτωση διάλυσης της «νέας κατάστασης πραγμάτων» η χώρα θα είναι μετέωρη και ασφαλώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι στα αζήτητα.

  Η τουρκική πλευρά με κάθε τρόπο προσπαθεί, μέσα από διεθνείς παρεμβάσεις και μέσα από τις διαπραγματεύσεις, να ακυρώσει μια στρατηγική θέση της Λευκωσίας, που διαχρονικά αναδεικνύει πως η συμφωνία θα συνιστά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δεν το δέχεται, δεν το συζητά η τουρκική πλευρά, καθώς αποδοχή της ε/κ θέσης θα συνιστούσε ακύρωση της δικής της διαχρονικής πολιτικής, αυτής της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Της πολιτικής που επιδιώκει τον στρατηγικό έλεγχο του νησιού.

  Η επαναλαμβανόμενη θέση της τουρκικής πλευράς περί «εκλιπούσας» κρύβει πίσω της μιαν ολοκληρωμένη πολιτική. Το κατοχικό καθεστώς λειτουργεί σαν ένα μη αναγνωρισμένο κράτος, έχοντας επαφές με ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Αυτό αποτελεί επιτυχία της Άγκυρας και αποτυχία της Λευκωσίας.

  Η ανατροπή αυτής της προσπάθειας μπορεί να επιτευχθεί με επιθετική πολιτική έναντι της Τουρκίας, σε όλα τα διπλωματικά πεδία, προκαλώντας κόστος στην Άγκυρα. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγονται ακροβασίες στις διαπραγματεύσεις, που ενδεχομένως να θέτουν σε αμφισβήτηση το θέμα της μετεξέλιξης (η συζήτηση για «προηγούμενες πράξεις» Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους). Το ζήτημα της μετεξέλιξης δεν είναι πολιτική της αερολογίας αλλά της πράξης.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Τουρκική κορβέτα πήγε να εμβολίσει τη φ/γ «ΝΑΥΑΡΙΝΟ»

  Τουρκική κορβέτα πήγε να εμβολίσει τη φ/γ «ΝΑΥΑΡΙΝΟ»

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-03 16:14:18 | Πηγή: Defence Point

  Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε προχθές μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας ΝΑΥΑΡΙΝΟ (F461) που συμμετέχει στην άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» και τουρκικής κορβέτας, κοντά στη βραχονησίδα «Ζουράφα». Η κορβέτα κινήθηκε στην περιοχή της άσκησης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με το ελληνικό πλοίο να ζητά την απομάκρυνσή της, καθώς έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

  Το πρόβλημα είναι ότι σε μια σαφέστατη ένδειξη ότι η Τουρκία αποζητά κλιμάκωση και «θερμό επεισόδιο», ο Τούρκος κυβερνήτης αρνήθηκε να συμμορφωθεί και στρέφοντας ξαφνικά τη κορβέτα προς τα δεξιά κινήθηκε προς την κατεύθυνση της ελληνικής φρεγάτας…

  Η άρνηση συμμόρφωσης και η επιθετική ενέργεια, σα να επιθυμούσε να εμβολίσει την ελληνική φρεγάτα οδήγησε σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, καθώς η σύγκρουση των δυο πλοίων αποφεύχθηκε μόνο μετά από τη διενέργεια επιδέξιων ελιγμών διαφυγής του κυβερνήτη της φ/γ ΝΑΥΑΡΙΝΟ, με το τουρκικό πλοίο να περνά σε πολύ μικρή απόσταση από την πλώρη…

  Στη φρεγάτα έσπευσαν ο Αρχηγός του ΓΕΝ, αντιναύαρχος Τσούνης και ο Αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Παυλόπουλος και ενημερώθηκαν για το επικίνδυνο περιστατικό, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ η μετάβαση του Α/ΓΕΝ και του Στόλαρχου σκοπό είχε την ενημέρωσή τους για την εξέλιξη της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ».

  Η ενέργεια αυτή του τουρκικού πλοίου έρχεται να προστεθεί και σε μια μακρά αλυσίδα «μη φιλικών» τουρκικών ενεργειών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πέραν του διμερούς πλαισίου, όπου έχει εγκαίρως διαπιστωθεί μια τάση μεταφοράς της έντασης που επικρατεί στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ, στην περιοχή του Αιγαίου.


 • ΠΓΔΜ: Το πρόβλημα δε λύθηκε και έχουμε ακόμα να δούμε…

  ΠΓΔΜ: Το πρόβλημα δε λύθηκε και έχουμε ακόμα να δούμε…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-03 11:51:08 | Πηγή: Defence Point

  Ο μακαρίτης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προβλέψει τη δεκαετία του ’90 ότι σε δέκα χρόνια δεν θυμάται κανένας το πρόβλημα που δημιούργησαν οι Σκοπιανοί με την ανεδαφική και απαράδεκτη επιμονή τους ότι είναι «Μακεδόνες». Στην πραγματικότητα δεν είναι, καθαροί Σλάβοι είναι, και θα συνεχίσουν να είναι όσα αγάλματα και αν κτίσουν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

  Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
  ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com/

  Ο πρώην πρωθυπουργός έπεσε έξω, όπως και σε άλλες προβλέψεις του, που δεν είναι της ώρας να αναφέρουμε από σεβασμό στο γεγονός ότι ο τάφος του στη λεβεντογέννα Κρήτη είναι φρέσκος ακόμα. Στο θέμα των Σκοπίων, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας πολιτεύθηκε λάθος. Μακριά από κάθε εθνικιστική έξαρση, και χωρίς ίχνος αυτής της «τρέλας» που δέρνει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, έχω να καταθέσω ότι η υπόθεση της ονομασίας παρά λίγο να χαθεί, διότι στην Ελλάδα βλέπουμε τα πάντα αφ’ υψηλού και ως «πολίτες του κόσμου».

  Στο θέμα του Σκοπιανού ομιλούμε για μία καθαρή κλοπή από ένα βαλκανικό πληθυσμό, που «είδε» το θέμα μέσα από την αρρωστημένη κομμουνιστική ιδεολογία της εποχής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ελλάδα ταλαιπωρείτο από τον εμφύλιο πόλεμο, και δεν μπορούσε να αντιδράσει. Στο θέμα αυτό, οι σύντροφοι του ΚΚΕ έσφαλλαν και πρέπει κάποια στιγμή να «καθαρίσουν» τη θέση τους.

  Γιατί ήταν λανθασμένη η πολιτική και η προσέγγιση από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών; Διότι δεν είχαν τη διορατικότητα και τις ικανότητες να διαβάσουν σωστά όσα συνέβαιναν στα Σκόπια. Και δεν έδωσαν καθόλου σημασία ότι τότε το 34% του πληθυσμού δήλωναν με φανατισμό Αλβανοί, που σημαίνει ότι δεν θα δεχόντουσαν ποτέ, όταν έφτανε η ώρα και ήταν δυνατοί, να ονομαστεί το γειτονικό κρατίδιο «Μακεδονία».

  Τώρα, οι αλβανόφωνοι, που θεωρούν τους εαυτούς τους Αλβανούς αποτελούν το 40% και πλέον του πληθυσμού των Σκοπίων. Όσοι παρακολουθήσαμε τα γεγονότα των τελευταίων έξι μηνών, όταν τα Σκόπια σπαράσσονταν από μία απίστευτη πολιτική κρίση, διαγνώσαμε σωστά ότι τα πράγματα οδηγούνταν σε σύγκρουση, όπως και συνέβη.

  Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη σε Σλάβους, που επιμένουν να αυτοχαρακτηρίζονται «Μακεδόνες» και αλβανόφωνους, οι οποίοι ζουν με το όνειρο της ένωσης με την Αλβανία. Οι Αμερικανοί, με τη συνδρομή του Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος χρηματοδοτούσε τις δραστηριότητες της περίεργης οργάνωσης του με χρήματα του Στέιτ Ντιάρτμεντ, και οι Ευρωπαίοι, επέβαλαν τη συγκατοίκηση της ηγεσίας των αλβανοφώνων με το νέο πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δηλώνει και «πολίτης του κόσμου».

  Είναι μία συγκατοίκηση καταδικασμένη σε αποτυχία και σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματά της. Οι φωνές και τα γιουχαΐσματα στην σκοπιανή Βουλή, όταν ο αλβανόφωνος πρόεδρος μίλησε αλβανικά, είναι μόνο η αρχή.

  Θα γίνουμε μάρτυρες συγκρούσεων και μέσα στη Βουλή. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στη θέση της και να περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή να για διαπραγματευθεί με επιτυχία το θέμα της ονομασίας.

  Σύντομα θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, διότι η νέα κυβέρνηση στοχεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Ο δρόμος της χώρας του προς την Ατλαντική Συμμαχία και την Ευρώπη περνά αναγκαστικά από την Αθήνα, η οποία διαθέτει τη δύναμη του βέτο. Οι Σκοπιανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η κλοπή τιμωρείται. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα έπαιξε δημοκρατικά -και ορθά έπραξε- αλλά οι γείτονες θεώρησαν τη στάση της αδυναμία. Δεν ήταν…

  Φανταστείτε τι θα συνέβαινε στους Σκοπιανούς εάν είχαν γείτονα τον Ταγίπ Ερντογάν και του έκλεβαν το όνομα της Τουρκίας. Δεν θα υπήρχαν στον παγκόσμιο χάρτη… Ουδείς εύχεται να δει τα Σκόπια να «αιματοκυλούνται» λόγω της γνωστής πολιτικής των Τιράνων για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», που δεν θα γίνει ποτέ.

  Όμως, τα εξτρεμιστικά και εθνικιστικά στοιχεία ανάμεσα στον αλβανόφωνο πληθυσμό των Σκοπίων παραμένουν και σήμερα επικίνδυνα. Γι’ αυτό, το μοναδικό συμφέρον των Σκοπιανών είναι οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα, που μπορεί σε διπλωματικό επίπεδο να τους βοηθήσει και να τους στηρίξει. Οτιδήποτε άλλο αποφασίσουν είναι ως να κτυπούν το χέρι τους στο μαχαίρι.

 • Πιθανό ένα ακραίο και… «παράλογο» σενάριο με Τουρκία

  Πιθανό ένα ακραίο και… «παράλογο» σενάριο με Τουρκία

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-02 11:12:56 | Πηγή: Defence Point

  Στις αρχές του 2016, είχα δημοσιεύσει στο Foreign Affairs (The Hellenic Edition) ένα εκτενές δοκίμιο για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής τους αναδιάταξης στον κόσμο και επίσης ως στρατηγικής εγκλωβισμού σε αυτή τη «μαύρη τρύπα» (τον Μεσογειακό-Μεσανατολικό χώρο), όλων των δυνητικών τους αντιπάλων ώστε να φθαρούν.

  Του Βασίλη Κοψαχείλη*

  Μερικούς μήνες αργότερα, έγραψα στο liberal.gr ότι μετά την κρίση του Σουέζ το 1956-57, οι ΗΠΑ ουσιαστικά κληρονόμησαν και διαχειρίστηκαν μία τάξη πραγμάτων που βρήκαν από τους Αγγλογάλλους και δεν δημιούργησαν μία νέα δική τους τάξη πραγμάτων στην περιοχή.

  Τέλος, λίγο πριν εκπνεύσει το 2016 και με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, έγραψα στο mignatiou.com, ότι με άξονα το Κουρδικό, οι ΗΠΑ επιχειρούν για πρώτη φορά την επιβολή μιας δικής τους τάξης πραγμάτων στην περιοχή, η οποία σαφώς και περιλαμβάνει τα συνομολογημένα στη Συνθήκη της Λωζάννης.

  Με το σημερινό άρθρο συνεχίζω θέλοντας να τονίσω, πως αν η Αραβική Άνοιξη ήταν ένας πρώτος κύκλος ανακατατάξεων και η περιπέτεια με το ISIS σε Λιβύη, Ιράκ και Συρία ένας δεύτερος κύκλος, τότε αρχίζει να ανοίγει ένας τρίτος κύκλος που σταδιακά θα τείνει να κλείσει (ασφυκτικά;) γύρω από την Ελλάδα.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Τουρκική κορβέτα κινήθηκε για να εμβολίσει τη φρεγάτα «ΝΑΥΑΡΙΝΟ»

  Τουρκική κορβέτα κινήθηκε για να εμβολίσει τη φρεγάτα «ΝΑΥΑΡΙΝΟ»

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-02 10:05:01 | Πηγή: Defence Point

  Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε προχθές μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας ΝΑΥΑΡΙΝΟ (F461) που συμμετέχει στην άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» και τουρκικής κορβέτας, κοντά στη βραχονησίδα «Ζουράφα». Η κορβέτα κινήθηκε στην περιοχή της άσκησης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με το ελληνικό πλοίο να ζητά την απομάκρυνσή της, καθώς έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

  Το πρόβλημα είναι ότι σε μια σαφέστατη ένδειξη ότι η Τουρκία αποζητά κλιμάκωση και «θερμό επεισόδιο», ο Τούρκος κυβερνήτης αρνήθηκε να συμμορφωθεί και στρέφοντας ξαφνικά τη κορβέτα προς τα δεξιά κινήθηκε προς την κατεύθυνση της ελληνικής φρεγάτας…

  Η άρνηση συμμόρφωσης και η επιθετική ενέργεια, σα να επιθυμούσε να εμβολίσει την ελληνική φρεγάτα οδήγησε σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, καθώς η σύγκρουση των δυο πλοίων αποφεύχθηκε μόνο μετά από τη διενέργεια επιδέξιων ελιγμών διαφυγής του κυβερνήτη της φ/γ ΝΑΥΑΡΙΝΟ, με το τουρκικό πλοίο να περνά σε πολύ μικρή απόσταση από την πλώρη…

  Στη φρεγάτα έσπευσαν ο Αρχηγός του ΓΕΝ, αντιναύαρχος Τσούνης και ο Αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Παυλόπουλος και ενημερώθηκαν για το επικίνδυνο περιστατικό, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ η μετάβαση του Α/ΓΕΝ και του Στόλαρχου σκοπό είχε την ενημέρωσή τους για την εξέλιξη της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ».

  Η ενέργεια αυτή του τουρκικού πλοίου έρχεται να προστεθεί και σε μια μακρά αλυσίδα «μη φιλικών» τουρκικών ενεργειών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πέραν του διμερούς πλαισίου, όπου έχει εγκαίρως διαπιστωθεί μια τάση μεταφοράς της έντασης που επικρατεί στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ, στην περιοχή του Αιγαίου.


 • ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Υπάρχει θέμα NSM της Kongsberg-Νορβηγία;

  ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Υπάρχει θέμα NSM της Kongsberg-Νορβηγία;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-01 19:48:08 | Πηγή: Defence Point

  Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε «ειδήσεις» για ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, ειδικά όταν προέρχονται από εταιρίες αλλά τα παρακάτω τα συναντήσαμε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες οπότε ακολουθούμε το γνωμικό ότι (ίσως) δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

  Η «είδηση» που κυκλοφορεί από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά έχει εμφανιστεί έκτοτε δυο-τρεις φορές είναι ότι υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την προμήθεια δυο συστοιχιών πυραύλων παράκτιας ναυτικής κρούσης NSM (Naval Strike Missile) της Kongsberg προκειμένου να ενισχυθεί και τελικά να αντικατασταθεί η σχετική δυνατότητα που υπάρχει σήμερα.

  Να θυμίσουμε ότι σήμερα το ΠΝ στηρίζεται σε Exocet MM40 Block 2, δυο «συστοιχίες» από τα οποία είχαν αποκτηθεί την περίοδο 1992-1993 και «ενισχύθηκαν» πολύ πιο πρόσφατα και από MM38 που αποσύρθηκαν από πυραυλακάτους Combattante IIa και «S-148».

  Η τελευταία αυτή εξέλιξη βέβαια είναι μια προσπάθεια αξιοποίησης των παλαιών βλημάτων έως ότου συμπληρωθεί το «όριο ζωής» τους χωρίς πρόθεση περαιτέρω επαναπιστοποίησης…

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Ελλάδα – Σερβία: Οι ειδικές δυνάμεις σε 10ήμερη άσκηση

  Ελλάδα – Σερβία: Οι ειδικές δυνάμεις σε 10ήμερη άσκηση

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-01 18:39:25 | Πηγή: Defence Point

  Από τις 21-31 Μαΐου, διεξήχθη η άσκηση ειδικών δυνάμεων «Γεράκι 2017» που έλαβε χώρα στον αερολιμένα της Ναϊσσού «Μέγας Κωνσταντίνος».

  Στόχος της δεκαήμερης άσκησης ήταν η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης για τους στρατούς των δύο χωρών σε τακτικό επίπεδο και αποτελεί καρπό του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας, το οποίο επικυρώθηκε τον περασμένο Γενάρη στο Βελιγράδι από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη και τον επικεφαλή του Τμήματος Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, πλοίαρχο Milan Konjikovac.

  Την άσκηση παρακολούθησαν ο διοικητής της Ειδικής Ταξιαρχίας της Σερβίας, Ταξίαρχος Ζόραν Velickovic και ο Διοικητής των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, Ταξίαρχος Νικόλαος Φλάρης.

  Οι ειδικές δυνάμεις των Σερβικού Στρατού αναδιοργανώθηκαν μετά την απόσχιση του Μαυροβουνίου, συγκροτώντας στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 την Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων με έδρα το Pančevo. Η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων στελεχώνεται αποκλειστικά από επαγγελματίες και αποτελείται από τέσσερα Τάγματα (Διοικήσεως, 63η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, 72η Μοίρα Καταδρομών, Αντιτρομοκρατίας) και ένα Λόχο υποστήριξης.

  Το Βελιγράδι απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εξοπλισμό της Ταξιαρχίας με σύγχρονα υλικά και οπλισμό δυτικής προέλευσης και ΝΑΤΟϊκών διαμετρημάτων, όπως πολυβόλα και τυφέκια 5,56mm (Μinimi και G-36C, HK416, Steyr AUG αντίστοιχα), υποπολυβόλα MP5 και UMP9, πιστόλια USP και CZ99 (εγχώριας κατασκευής) καθώς και τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή Sako TPG (όπως αυτό που φέρει ο Σέρβος ελεύθερος σκοπευτής στην πρώτη φωτογραφία).

  ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΤΟ ΕΓΚΥΡΟ E-AMYNA.COM

 • Διάσωση πιλότου Mirage 2000EGM με Super Puma

  Διάσωση πιλότου Mirage 2000EGM με Super Puma

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-01 15:35:04 | Πηγή: Defence Point

  Το βίντεο της διάσωσης του πιλότου από τη θάλασσα όπου είχε βρεθεί μετά την εγκατάλειψη του μαχητικού τύπου Mirage 2000EGM επί του οποίου επέβαινε, νοτίως της Σκύρου, έδωσε στη δημοσιότητα η Πολεμική Αεροπορία.

  Σε μια επιχείρηση «ρουτίνας» για τα πληρώματα των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (SAR: Search & Rescue), τύπου Super Puma, προχωρούν στην περισυλλογή του δικού τους ανθρώπου, με τους διασώστες να κατεβαίνουν στη θάλασσα, καθώς οι φορτίσεις κατά την εγκατάλειψη του αεροσκάφους τον είχαν τραυματίσει λίγο στη μέση…

 • Δολοφονική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο

  Δολοφονική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-01 00:44:46 | Πηγή: Defence Point

  Στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, βρισκόταν αυτοκίνητο επί του οποίου επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, όταν ο τελευταίος άνοιξε έναν φάκελο που του είχε σταλεί, ο οποίος όμως ήταν παγιδευμένος και προκλήθηκε έκρηξη.

  Από την έκρηξη τραυματίστηκαν και οι δυο επιβαίνοντες, ο κ. Παπαδήμος και ο οδηγός του, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρό τραυματισμό του πρώην πρωθυπουργού, αν και ευτυχώς, φαίνεται πως η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

  Να υπογραμμιστεί, ότι το αυτοκίνητο ήταν θωρακισμένο το οποίο όμως στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε αρνητικά, αφού τα τζάμια δεν έσπασαν, με αποτέλεσμα να υποστούν όλη την ισχύ της έκρηξης οι επιβαίνοντες…

 • Τα πλοία του ΠΝ από την «Καταιγίδα» σε όλο το Αιγαίο

  Τα πλοία του ΠΝ από την «Καταιγίδα» σε όλο το Αιγαίο

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-01 00:44:46 | Πηγή: Defence Point

  Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στην άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» πρόκειται να καταπλεύσουν σε λιμάνια του βορείου, βορειοανατολικού και κεντρικού Αιγαίου την Πέμπτη 1 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», που διοργανώνονται υπό το συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

  Πρόκειται για τα λιμάνια: Αγίου Ευστρατίου, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Θάσου, Καβάλας, Λήμνου, Σαμοθράκης, Σκοπέλου, Σκύρου, Φούρνων και Ψαρών. Κεντρική πόλη των εκδηλώσεων έχει καθοριστεί η Αλεξανδρούπολη, όπου την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερες εκδηλώσεις, παρουσία του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη.

  Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  -Στις 10:00, κατάθεση στεφάνου από τον αρχηγό ΓΕΝ στο μνημείο Δόμνας Βισβίζη.

  -Στις 11:00 επίδειξη από τη διοίκηση υποβρύχιων καταστροφών, στην παραλία Φάρου.

  -Στις 19:00 ομιλία του αρχηγού ΓΕΝ στο δημοτικό θέατρο.

  Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τα πολεμικά πλοία από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, οπότε θα ξεκινήσει συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στο Φάρο.

  Επίσης, από το Σάββατο 27 Μαΐου έως την Πέμπτη 1 Ιουνίου, θα διοργανωθεί έκθεση στο νομαρχείο Αλεξανδρούπολης για τη δράση του Πολεμικού Ναυτικού κατά την περίοδο 1821-1945, με τον τίτλο «Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου». Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση:

  -Το Σάββατο 27 Μαΐου, από 18:00 έως 22:00 και

  -Από την Κυριακή 28 Μαΐου έως την Πέμπτη 1 Ιουνίου, από 09:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 22:00.

 • Είναι κατάλληλο το F-35 για την Ελλάδα ή μήπως όχι;

  Είναι κατάλληλο το F-35 για την Ελλάδα ή μήπως όχι;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-06-01 00:44:46 | Πηγή: Defence Point

  Η εβδομάδα που μας πέρασε είχε αρκετές ενδιαφέρουσες ειδήσεις σε ότι αφορά την αεροπορική και αμυντική ειδησεογραφία. Αυτό όμως που «κέντρισε» κάπως το ενδιαφέρον ήταν η είδηση πως η Γερμανία ζήτησε πληροφορίες για το F-35. Φυσικά το Request for Information (ROI) δεν σημαίνει και αγορά. Αλλά ένα ενδιαφέρον από μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Γερμανία, σημαίνει πολλά.

  Το ίδιο έπραξε λίγες μέρες μετά και η Πολωνία, που έχει μεγαλύτερο άγχος για την άμυνά της, που προκαλείται από την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος. Με την μετακίνηση αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στον θύλακα του Καλίνινγκραντ οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να «αποκλείσουν» πολύ μεγάλο μέρος του πολωνικού εναερίου χώρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

  Οι Πολωνοί λοιπόν δικαίως εξετάζουν τα F-35 σαν λύση στο περίπλοκο στρατιωτικό παζλ της Βαλτικής καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν μαχητικά Su-30SM, αλλά και πυραύλους Iskander (πέρα από τον Στόλο την Βαλτικής που έχει την έδρα του εκεί).

  Οι Βέλγοι πρώτοι από τους παραπάνω, έχουν ξεκινήσει διαδικασία επιλογής Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, και το F-35 μάλλον είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής, από την στιγμή που η Ολλανδία και η Δανία έχουν ήδη αγοράσει το αεροσκάφος (αν και το Typhoon προσπαθεί να κάνει την «έκπληξη» στον διαγωνισμό).

  Φυσικά οι Άγγλοι και οι Ιταλοί το έχουν ήδη επιλέξει, και μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο ευρωπαϊκό μαχητικό, σε λίγο θα ακολουθήσουν και οι Ισπανοί. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ανάμεσα στους πιθανούς πελάτες του F-35 θα βάζαμε και τους Γάλλους, καθώς δύσκολα θα βρουν τους πόρους για να αναπτύξουν μόνοι τους ένα μαχητικό 5ης γενιάς.

  Η Ευρώπη δεν προβλέπεται να αναπτύξει σύντομα ένα μαχητικό αντίστοιχο του F-35. Κάπου όμως εκεί γεννιέται το ερώτημα αν, και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά το F-35…

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ


           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο