• Ελληνικός Στρατός: Υπογραφή σύμβασης για Α/Τ Carl Gustav

  Ελληνικός Στρατός: Υπογραφή σύμβασης για Α/Τ Carl Gustav

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-24 00:40:34 | Πηγή: Defence Point

  Την υπογραφή της σύμβασης 002A/17 για την προμήθεια 1.950 οργάνων νυκτερινής παθητικής σκόπευσης (ΟΝΥΠΑΣ) ενίσχυσης ειδώλου 3ης γενεάς για τα αντιαρματικά (Α/Τ) όπλα Carl Gustav M2 του Ελληνικού Στρατού, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση Τύπου, η σύμβαση υπεγράφη στις 22 Μαΐου 2017 παρουσία του Κυριάκου Κυριακίδη, Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και του Περικλή Νεάρχου, νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας «ΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.». Λεπτομέρειες για τον τύπο / χαρακτηριστικά των ΟΝΥΠΑΣ, το ύψος της σύμβασης και το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων δεν ανακοινώθηκαν.

  Της υπογραφής της σύμβασης είχε προηγηθεί η ανασυγκρότηση, στις 12 Δεκεμβρίου 2016, από τη ΓΔΑΕΕ της επιτροπής διαπραγματεύσεων του υποπρογράμματος «Προμήθεια 1.500 ΟΝΥΠΑΣ Ενισχύσεως Ειδώλου 3ης Γενεάς για τα Α-Τ CARL GUSTAV».

  Όπως τότε είχε ανακοινωθεί έργο της επιτροπής ήταν η άμεση συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία ΕΑΣ ΑΕΒΕ, για τον επακριβή καθορισμό των όρων προμήθειας των υλικών θέματος.


  Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε αρχικά αποτελέσει αντικείμενο του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με αριθμό 11 του 2002 «Προμήθεια 1.500 ΟΝΥΠΑΣ Ενίσχυσης ειδώλου 3ης γενιάς για τα Α/Τ CARL GUSTAV», ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2003 με κατάθεση προσφορών την 23η Δεκεμβρίου 2002.

  Μερικά χρόνια αργότερα, την 27η Ιανουαρίου 2009 είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι απεστάλη η πρόσκληση υποβολής προσφοράς στην ΕΑΣ για την προμήθεια 1.500 ΟΝΥΠΑΣ Ενισχύσεως Ειδώλου 3ης γενεάς για τα Α-Τ Carl Gustav, ύψους 7.942.500 ευρώ.

  Περίπου 15 χρόνια αργότερα το πρόγραμμα υλοποιείται, αλλά εγείρονται ερωτήματα εάν η τεχνολογία που έχει επιλεχθεί («ενίσχυσης ειδώλου 3ης γενεάς») μπορεί να ικανοποιήσει τις σημερινές και μελλοντικές επιχειρησιακές απαιτήσεις, καθώς πλέον στα σκοπευτικά νυκτός έχουν επικρατήσει τα θερμικά που επιτυγχάνουν μεγαλύτερες αποστάσεις εντοπισμού – αποκάλυψης του στόχου (αν και με βάση τα δραστικά βεληνεκή του όπλου η βαρύτητα του εν λόγω παράγοντα απομειώνεται) και παρέχουν αυξημένες δυνατότητες αναγνώρισης.

 • Αθλιότητα βαρβάρων: Συμπεριφορά Τούρκων στη μνήμη Ηλιάκη…

  Αθλιότητα βαρβάρων: Συμπεριφορά Τούρκων στη μνήμη Ηλιάκη…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-23 21:29:42 | Πηγή: Defence Point

  «H Τουρκία παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, μη σεβόμενη ακόμα και αυτό που σέβονται οι πιο βάρβαροι στρατοί του κόσμου, τη μνήμη ενός πολεμιστή την ώρα που τον τιμά η πατρίδα του» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την Κάρπαθο, για τη σημερινή συμπεριφορά της γείτονος στο Αιγαίο.

  Τη συμπεριφορά της Τουρκίας κατήγγειλε σήμερα ο κ. Καμμένος από την Κάρπαθο, όπου είχε μεταβεί με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση ένδεκα χρόνων από τον ηρωικό θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την πατρίδα.

  «Είναι σημαντικό να πούμε ότι την ώρα που η Ελλάδα τιμούσε έναν ήρωα, έναν νέο αξιωματικό που άφησε πίσω του μια οικογένεια, πέφτοντας υπέρ πίστεως και πατρίδος, την ίδια στιγμή η Τουρκία έδειξε τον πραγματικό της εαυτό.

  »Παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, μη σεβόμενη ακόμα και αυτό που σέβονται οι πιο βάρβαροι στρατοί του κόσμου, τη μνήμη ενός ήρωα, ενός πολεμιστή που έπεσε μαχόμενος και υπερασπιζόμενος την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» σχολίασε ο υπουργός.


  Σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και δύο ελικόπτερα. Καταγράφηκαν τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε ισάριθμες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο κεντρικό Αιγαίο και ανατολικά της Ρόδου.

  Η μία παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου έγινε από το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών που πέταξε μεταξύ Λέσβου και Χίου και εξήλθε του FIR Αθηνών πετώντας μεταξύ Χίου και Σάμου και οι άλλες τρεις παραβιάσεις έγιναν από τα ελικόπτερα που συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος».

  ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com/

 • Σημαντική η στήριξη Ρωσίας στην Κύπρο… τουρκική οργή (upd.)

  Σημαντική η στήριξη Ρωσίας στην Κύπρο… τουρκική οργή (upd.)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-23 19:23:37 | Πηγή: Defence Point

  Το φυσάει και δεν κρυώνει η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της Μόσχας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς οι παράνομες ΝΟΤΑΜ που εκδίδονται από τα κατεχόμενα και είναι φυσικά άκυρες, απορρίπτονται από τη ρωσική πλευρά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ρήγματα στη συμμαχία συμφέροντος – κυρίως οικονομικού – ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, η οποία θα δοκιμαστεί προσεχώς, όπως όλα δείχνουν, και στη Συρία, ξανά. Σχετικό πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ φιλοξενεί η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

  Σύμφωνα με μια μικρή περίληψη που υπάρχει στη διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας, «Ιδιαίτερα έντονη είναι η αντίδραση από Τουρκία και “διοίκηση” κατεχομένων σε ρωσικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας.

  »Τέτοιες αντιδράσεις καταγράφονται ενδεχομένως για πρώτη φορά και αφορούν σε παράνομες ανακοινώσεις με τις οποίες θεωρούνται ως “μηδενικές”, δηλαδή μη ισχύουσες, ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας για ρωσικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας κατά την περίοδο 29 Μαΐου έως 4 Ιουνίου.

  »Συγκεκριμένα, με τις ΝΟΤΑΜ Α0694/17 και Α0695/17 (αρ. 1 στον χάρτη) δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή ανοικτά του κόλπου Αμμοχώστου προς τη Συρία –συγκεκριμένα η περιοχή δέσμευσης ξεκινά από σημείο 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κάβο Γκρέκο– για ασκήσεις με πραγματικά πυρά του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

  »Πρόκειται για περιοχή έκτασης 2.500 τετρ. χιλιομέτρων απέναντι από τις ακτές της Συρίας, που και στο παρελθόν έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας.»

  Το απόγευμα, η εφημερίδα δημοσιοποίησε ολόκληρο το άρθρο του ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ στον ιστοχώρο της. Η συνέχεια λοιπόν:

  Οι κατοχικές «αρχές» εξέδωσαν δική τους σχετική παράνομη ανακοίνωση που αναφέρει: «Σε σχέση με τις ΝΟΤΑΜ A0694/17 και A0695/17, με ημερομηνία 17 Μαΐου 2017, που εκδόθηκαν από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της «νότιας» Κύπρου σχετικά με μη επανδρωμένο πτητικό σύστημα θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι η «κυβέρνηση» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» είναι η μόνη νόμιμη και αρμόδια «αρχή» για την παροχή πληροφοριών εναέριας κυκλοφορίας και παροχή υπηρεσιών αεροναυτικών πληροφοριών εντός των ορίων της περιοχής των συμβουλευτικών υπηρεσιών του Ερτζιάν. Ως εκ τούτου οι ΝΟΤΑΜ Α0694/17 και Α0695/17 της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να θεωρούνται μηδενικές και κενές περιεχομένου».

  Προκαλεί εντύπωση πάντως το γεγονός ότι αναφέρονται σε «μη επανδρωμένο πτητικό σύστημα» ενώ οι συγκεκριμένες δύο ΝΟΤΑΜ αφορούν τις ρωσικές ασκήσεις.

  Στο μεταξύ, μεγάλης έκτασης στρατιωτική αεροναυτική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας προαναγγέλλεται με τις ΝΟΤΑΜ Α697/17 και Α698/17, που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτές δεσμεύεται ένα πολύγωνο έκτασης 7.000 τετρ. χιλιομέτρων νότια της Κύπρου (αρ.2) καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο τμήμα του FIR Λευκωσίας, που ξεκινά από απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από το Ακρωτήρι και φτάνει μέχρι και σε απόσταση 145 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ισραήλ.

  Πρόκειται για ασκήσεις που ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο, χωρίς να αποκαλύπτεται η στρατιωτική δύναμη και η χώρα που τις διεξάγει. Λόγω της έκτασης των ασκήσεων αυτών υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί που αφορούν την αεροπορική κίνηση.

  Με άλλη ΝΟΤΑΜ, την Α713/17, δεσμεύεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, περιοχή έκτασης περίπου 12 τετρ. χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα του FIR Λευκωσίας, (αρ.3) για αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο. Όπως φαίνεται πρόκειται για άσκηση συνδυασμένη με αυτήν της προηγούμενης NOTAM, αφού η περιοχή δέσμευσης απέχει ελάχιστα από τα όρια της περιοχής που δεσμεύτηκε με την προηγούμενη ΝΟΤΑΜ.

  Επίσης, με τις NOTAM 717/17 και 718/17, που εξέδωσε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία, δέσμευσε ζώνη 25 τετρ. χιλιομέτρων, δυτικά της Πάφου και σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τις ακτές της για αεροναυτικές ασκήσεις (αρ. 4) με χρήση πυρών από θαλάσσης και αέρος, για την ερχόμενη Τρίτη 30 Μαΐου.

  Δεν αποκαλύπτεται η χώρα του πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας που θα πραγματοποιήσει τις ασκήσεις. Μάλιστα, λόγω των συγκεκριμένων ασκήσεων, θα «κλείσουν» για την εναέρια κυκλοφορία δύο νοητά εναέρια σημεία διέλευσης αεροσκαφών νοτιοδυτικά και δυτικά της Πάφου.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής από τη ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι θαλάσσια ζώνη που τις προηγούμενες βδομάδες είχε δεσμευτεί παράνομα από την Τουρκία για ασκήσεις έρευνας διάσωσης και ρυμούλκησης υποβρυχίων αντικειμένων.

  Στο μεταξύ, η Τουρκία εξέδωσε δύο νέες παράνομες NOTAM που αφορούν σε αεροναυτικές ασκήσεις «έρευνας – διάδοσης», σε περιορισμένης έκτασης περιοχές στον κόλπο Αμμοχώστου και κοντά στον Απόστολο Αντρέα, για την περίοδο 13-15 Ιουνίου (αρ. 7 εντός των ορίων «δέσμευσης» για τις «έρευνες» του Barbaros).

  Ταυτόχρονα, από μέρες, με τέσσερις παράνομες ΝΟΤΑΜ, έχουν δεσμεύσει αντίστοιχες μεγάλες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «έρευνας – διάσωσης» για τις οποίες ήδη έγραψε ο «Φ» για την περίοδο 24-29 Μαΐου (αρ. 5a, 5b, 5c, 5d).

 • Σημαντική η στήριξη Ρωσίας στην Κύπρο… και η τουρκική οργή

  Σημαντική η στήριξη Ρωσίας στην Κύπρο… και η τουρκική οργή

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-23 12:04:38 | Πηγή: Defence Point

  Το φυσάει και δεν κρυώνει η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της Μόσχας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς οι παράνομες ΝΟΤΑΜ που εκδίδονται από τα κατεχόμενα και είναι φυσικά άκυρες, απορρίπτονται από τη ρωσική πλευρά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ρήγματα στη συμμαχία συμφέροντος – κυρίως οικονομικού – ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, η οποία θα δοκιμαστεί προσεχώς, όπως όλα δείχνουν, και στη Συρία, ξανά. Σχετικό πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ φιλοξενεί η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

  Σύμφωνα με μια μικρή περίληψη που υπάρχει στη διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας, «Ιδιαίτερα έντονη είναι η αντίδραση από Τουρκία και “διοίκηση” κατεχομένων σε ρωσικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας.

  »Τέτοιες αντιδράσεις καταγράφονται ενδεχομένως για πρώτη φορά και αφορούν σε παράνομες ανακοινώσεις με τις οποίες θεωρούνται ως “μηδενικές”, δηλαδή μη ισχύουσες, ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας για ρωσικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας κατά την περίοδο 29 Μαΐου έως 4 Ιουνίου.

  »Συγκεκριμένα, με τις ΝΟΤΑΜ Α0694/17 και Α0695/17 (αρ. 1 στον χάρτη) δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή ανοικτά του κόλπου Αμμοχώστου προς τη Συρία –συγκεκριμένα η περιοχή δέσμευσης ξεκινά από σημείο 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κάβο Γκρέκο– για ασκήσεις με πραγματικά πυρά του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

  »Πρόκειται για περιοχή έκτασης 2.500 τετρ. χιλιομέτρων απέναντι από τις ακτές της Συρίας, που και στο παρελθόν έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας.»

 • Ρωσία: Κρυφό χαρτί για να πουλήσουν… δίδαγμα για Ελλάδα;

  Ρωσία: Κρυφό χαρτί για να πουλήσουν… δίδαγμα για Ελλάδα;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-23 01:18:43 | Πηγή: Defence Point

  Όλα τα περιθώρια εξαντλούν οι Ρώσοι στην προσπάθεια να κατακτήσουν ή απλώς να διατηρήσουν διεθνείς αγορές για τα άκρως ανταγωνιστικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Sukhoi, με τελευταίο «χαρτί» που εμφανίστηκε στην περίπτωση της Ινδονησίας να είναι το… ανταλλακτικό εμπόριο!

  Συγκεκριμένα, νιώθοντας προφανώς «καυτή την ανάσα» των Σουηδών που «τα δίνουν όλα» για να προωθήσουν το μαχητικό τέταρτης γενιάς JAS-39 Gripen, έριξαν στο τραπέζι την πρόταση να προχωρήσουν οι Ινδονήσιοι στην προμήθεια Sukhoi Su-35 που βρίσκεται υπό συζήτηση και σε αντάλλαγμα να πληρώσουν με… φυσικό – μη επεξεργασμένο – καουτσούκ!

  Η κυβέρνηση της Ινδονησίας δεν έχει αποφασίσει αν θα δεχθεί την πρόταση ή όχι και όλα δείχνουν ότι προβληματίζεται σοβαρά, αν και το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι ενδείξεις που θέλουν την ασιατική χώρα να εξετάζει σοβαρά την προμήθεια δυτικής τεχνολογίας μαχητικού αεροσκάφους.

  Το εκτιμώμενο ύψος της προμήθειας θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, δεν είναι μια απλή διαδικασία, καθώς οι διεθνείς τιμές του αγαθού μεταβάλλονται και θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που θα αφήνει ικανοποιημένες και τις δυο πλευρές.


  Κι επειδή «η πενία τέχνας κατεργάζεται», μήπως έχει έρθει η ώρα να σκεφτούν σε κυβερνητικό επίπεδο και στην Ελλάδα κάτι παρόμοιο; Ενδιαφερόμενοι θα βρεθούν και εκτιμάται ότι δεν θα είναι μόνο οι Ρώσοι, ενώ θα μπορούσαν ενδεχομένως με τον τρόπο αυτόν να καλυφθούν τεράστιες ανάγκες, από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα.

  Προβλήματα στις λεπτομέρειες θα υπήρχαν, όταν όμως υπάρχει βούληση και δημιουργικότητα, τρόποι πάντα βρίσκονται, ενώ οι έξυπνοι υποψήφιοι προμηθευτές θα έβρισκαν τον τρόπο επικερδών συναλλαγών ακόμα και σε τόσο χαλεπούς καιρούς, στην Ελλάδα της κρίσης.

  Να θυμίσουμε ότι στη Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που πληρώνονται για να κάθονται (Ταμείο Ανεργίας), ας προσθέταμε κάτι παραπάνω να τους πληρώναμε για να εργάζονται και το προϊόν ας είναι η πληρωμή για κάτι που μας ενδιαφέρει. Διότι δεν μπορεί αυτά να τα σκεφτόμασταν τις προηγούμενες μόνο για απατεωνιές μέσω προγραμμάτων αντισταθμιστικών και να μην μπορούμε σήμερα να βρούμε άκρη σε έναν ευλογημένο τόπο που μπορεί να παράξει σχεδόν τα πάντα…

 • Βάζει φωτιές σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ελλάδα το Heritage Foundation

  Βάζει φωτιές σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ελλάδα το Heritage Foundation

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-23 01:18:43 | Πηγή: Defence Point

  Εν αναμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ εντός της εβδομάδας, μια έκθεση που εκπόνησαν οι ειδικοί του συντηρητικού think tank με τη χαρακτηριστική ονομασία Heritage Foundation (Ίδρυμα Κληρονομιάς…), το οποίο θεωρείται εκ των διαμορφωτών πολιτικής στους κύκλους που απευθύνεται στην Ουάσιγκτον, με παρατηρητές να τονίζουν την επιρροή στην κυβέρνηση Τραμπ, βάζει φωτιές στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον…

  Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  Η μελέτη διαταράσσει ευαίσθητες ισορροπίες προτείνοντας περαιτέρω διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ, καλώντας το να ενσωματώσει τη Γεωργία, την ΠΓΔΜ (φυσικά την αποκαλεί «Μακεδονία» και τη Βοσνία, αφήνοντας «μακροπρόθεσμα» την πόρτα ανοιχτή και στην Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η Ρωσία να φανεί κατέχουσα βέτο στην απόφαση για τη συμμετοχή μιας χώρας στη Συμμαχία στο διηνεκές…

  Προτού αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα στις προτάσεις της έκθεσης, επισημαίνουμε πως όλα δείχνουν ότι δείχνει να έχει και ένα «διαπραγματευτικό ρόλο», υπό την έννοια του ότι θα χρεωθεί ως σκέψεις συντηρητικών κύκλων κοντά στον Λευκό Οίκο, κάτι το οποίο στέλνει το μήνυμα στη Μόσχα, ότι η Ουάσιγκτον έχει και αυτή την επιλογή κάθετης κλιμάκωσης.

  Κατά συνέπεια, η τήρηση μετριοπαθούς και λογικής συμπεριφοράς, όταν οι δυο χώρες αναζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης στις διμερείς σχέσεις που επηρεάζουν ολόκληρη την υφήλιο, είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθούν καταστάσεις που θα οδηγήσουν στο ξεκαθάρισμα της κατάστασης και την αποκατάσταση των ισορροπιών με συγκρουσιακό τρόπο και όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η υπόθεση του Μαυροβουνίου δείχνει τον δρόμο.

  Υπενθυμίζεται, ότι η κατηγορία που απευθύνθηκε προς τη Μόσχα ήταν ότι ενορχήστρωσε απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος είχε μεθοδεύσει το δημοψήφισμα του 2006 που οδήγησε στην απόσχιση από τη Σερβία, ενώ στη συνέχεια, η συμπερίληψη της νέας χώρας στο ΝΑΤΟ που δεν έγινε με δημοψήφισμα, έκλεισε οριστικά μια ακόμη οδό εξόδου του σλαβικού στοιχείου στα θερμά νερά της Μεσογείου, αν κανείς ακολουθήσει τα νάματα της γεωπολιτικής…


  Στην υπόθεση της Γεωργίας, εντύπωση προκαλεί στην έκθεση, ότι κατηγορούνται Γερμανία και Γαλλία ότι μπλόκαραν τον «οδικό χάρτη» της χώρας στην περίφημη σύνοδο κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι, όταν και η Ελλάδα είχε μπλοκάρει την πορεία των Σκοπίων προς τη Συμμαχία, παρότι είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς ο «οδικός χάρτης», εξαιτίας της απαράδεκτης – αλυτρωτικής στάσης της χώρας για το όνομα. Υπενθυμίζεται, ότι το 2008 το καλοκαίρι είχε πραγματοποιηθεί και η εισβολή της Ρωσίας που οδήγησε στην απόσχιση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας…

  Τούτων λεχθέντων και δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στα Βαλκάνια, όσα αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού ιδρύματος για την ΠΓΔΜ, συνιστούν μάλλον μια σαφή προειδοποίηση και προς την ελληνική πλευρά να μην επαναλάβει τα του 2008, αφού η «μεγάλη εικόνα» αφορά τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία και οι ελληνικές ευαισθησίες αποτελούν για τους ισχυρούς αποτελούν «υποενότητα»… ας ελπίσουμε ότι η Αθήνα έχει αντιληφθεί τα μηνύματα και θα δράσει κατά τρόπον που θα αποτρέπει περιπέτειες…

  Η άλλη προβληματική χώρα είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία έλαβε τον δικό της «οδικό χάρτη» (MAP: Membership Action Plan), για τη οποία είναι χαρακτηριστικό ότι αποφεύγει να αναπτύξει ένα σκεπτικό που να καταλήγει κάπου, για τον προφανή λόγο της παραμέτρου «Republika Srpska», της σερβοβοσνιακής συνιστώσας δηλαδή, η οποία ελέγχεται απόλυτα από τη Μόσχα και επιθυμεί να αποσχισθεί – διακηρυκτικά τουλάχιστον – και να ενωθεί με τη Σερβία.

  Η υπόθεση είναι βέβαια εξαιρετικά πολύπλοκη σε όλες της τις διαστάσεις, ενώ οι μνήμες των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία με την αφορμή του Κοσσυφοπεδίου, δυσκολεύει πολύ σε επικοινωνιακό επίπεδο την αποδοχή οποιασδήποτε πρωτοβουλίας εισόδου στο ΝΑΤΟ χώρας που εμπεριέχει σερβικό στοιχείο. Το ζήτημα ίσως είναι εάν υπό προϋποθέσεις προκριθεί από το ΝΑΤΟ ως αποδεκτή εξέλιξη η απώλεια του σερβοβοσνιακού τμήματος για την επίτευξη ενσωμάτωσης του υπολοίπου στη Συμμαχία.

  Καταληκτικά, όλα δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ επανέρχεται – και επίσημα διότι επί της ουσίας ποτέ δεν έλειψε – στην κορυφή της ατζέντας του κεφαλαίου «ευρωπαϊκή ασφάλεια», καθώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ευρωπαϊκής άμυνας, έστω ως διακριτή συνιστώσα της Συμμαχίας, υποθέσεις που αφορούν φυγόκεντρες δυνάμεις (βλ. BREXIT), είναι λογικό να μονοπωλούν σχεδόν το ενδιαφέρον.

  Η Ελλάδα οφείλει να προσέξει πολύ διότι αυτό που η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ως «ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία», θα μπορούσε να ακολουθήσει θεαματική ανατροπή, ενώ οι κακές σχέσεις Ανατολής-Δύσης, τα ανοιχτά μέτωπα και μια Ρωσία επανεξοπλισμένη και σε πίεση λόγω των οικονομικών κυρώσεων, αποτελούν «καμπανάκι κινδύνου» για την ελληνική πλευρά που συμπληρώνει αισίως εφτά χρόνια σφοδρής οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει τα πάντα, ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2008.

 • Όνειρο θερινή νυκτός τα Arleigh Burke για την Ελλάδα, δυστυχώς

  Όνειρο θερινή νυκτός τα Arleigh Burke για την Ελλάδα, δυστυχώς

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-22 22:03:15 | Πηγή: Defence Point

  Διαψεύδονται οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ με τις μεγάλες εξαγγελίες περί «ναυτικού των 350 πλοίων» από τα 275 σήμερα, καθώς ο Λευκός Οίκος, φοβούμενος μεγάλες αντιστάσεις και «μάχη» στο Κογκρέσο, λες και λίγα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ήδη, αποφάσισε να μη διαφοροποιηθεί, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την υλοποίηση του ελληνικού ονείρου για την απόκτηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke…

  Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε ύψος 603 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαφοροποιείται από τις επιλογές Ομπάμα καθώς «βάζει στο ράφι» την εγκατάλειψη των πυραύλων Tomahawk μέσω της πρόβλεψης κονδυλίων για επιπλέον προμήθειες, αντί της χρηματοδότησης προγράμματος ανάπτυξης νέου όπλου, ενώ προβλέπει τη ναυπήγηση μόλις ενός επιπλέον αντιτορπιλικού τύπου Arleigh Burke, ενώ το Ναυτικό ζητούσε άλλα οχτώ (8).

  Η έμφαση στην αγορά κατευθυνόμενων όπλων, παρότι είναι λογική η εξήγηση της αναπλήρωσης απωλειών λόγω της εμπλοκής στο Ιράκ και τη Συρία, θα μπορούσε να παραπέμπει σε προβλέψεις περισσοτέρων πολεμικών περιπετειών, ενώ αυτό το μέτωπο που δημιουργείται στη νότια Συρία, στα σύνορα με την Ιορδανία, πολύ προβληματίζει τελευταία…


 • Κύπρος – γεωπολιτικό πλεονέκτημα, Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής

  Κύπρος – γεωπολιτικό πλεονέκτημα, Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-22 13:11:50 | Πηγή: Defence Point

  Η παραδοσιακή γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου είναι γνωστή σε όλους. Είναι δίοδος, είναι ο χώρος από όπου περνάει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του διεθνούς εμπορίου. Η Κύπρος έχει χαρακτηρισθεί αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Μια ματιά στον χάρτη δείχνει γιατί. Στη γεωπολιτική σημασία πρέπει να προστεθεί και η γεωοικονομική σημασία που προέκυψε από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

  Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

  Το μέγεθός τους δεν είναι ακόμα γνωστό, με την έννοια ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Το μέγεθος των κοιτασμάτων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον δρόμο, μέσω του οποίου οι ενεργειακοί αυτοί πόροι θα διοχετευθούν στη διεθνή αγορά, κυρίως στην ευρωπαϊκή.

  Η επίλυση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για να επιλεγεί ο πιο συμφέρον οικονομικά δρόμος, ο δρόμος που μέσω της Κύπρου θα στείλει το φυσικό αέριο στην Τουρκία και από εκεί στη διψασμένη για ενέργεια Ευρώπη. Προφανώς, αυτή η επιλογή εξαρτάται και από τη βούληση του Ερντογάν. Προς το παρόν ζητάει τη μερίδα του λέοντος στη Μεγαλόνησο.

  Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα δεδομένα που προέκυψαν από τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη». Η ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι από τους Δυτικούς, την ώρα που ο Καντάφι τους είχε παραδοθεί πλήρως, εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα για τον ορθολογισμό των δυτικών επιλογών.

  Σκληρό καρύδι η Συρία

  Στη Συρία, το καθεστώς Άσαντ φάνηκε αρχικά ότι ήταν εύκολος στόχος. Αποδείχθηκε το αντίθετο. Η Συρία φιλοξενεί τις μοναδικές ρωσικές βάσεις στην Μεσόγειο και αυτό ήταν ο λόγος που υποχρέωσε τη Μόσχα να εμπλακεί άμεσα. Για τους δικούς τους λόγους ενεπλάκησαν και το Ιράν και η σιιτική Χεζμπολά του Λιβάνου.

  Η σύμπραξη αυτή επέτρεψε στο καθεστώς Άσαντ να αντισταθεί και από ένα χρονικό σημείο και πέρα να περάσει στην αντεπίθεση, να αποκτήσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα και να ανακτήσει πολλά από τα χαμένα εδάφη. Η εξέλιξη αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα της Τουρκίας.

  Πριν ξεσπάσει η «Αραβική Άνοιξη», ο Ερντογάν είχε δημιουργήσει τους όρους μίας συνεννόησης και με την Τεχεράνη και με τη Δαμασκό, με στόχο την ανάσχεση του κουρδικού αλυτρωτισμού. Υπενθυμίζουμε τις αγκαλιές του με τον Άσαντ. Όταν, όμως, ξέσπασε η εξέγερση στη Συρία και το σουνιτικό στοιχείο στράφηκε ενόπλως εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, ο Ερντογάν ανέλαβε για λογαριασμό της Δύσης να ανατρέψει τον μέχρι τότε σύμμαχό του.

  Ήταν η εποχή που η Δύση έκανε τα στραβά μάτια, βαφτίζοντας τους τζιχαντιστές «αγωνιστές της ελευθερίας». Οι Δυτικοί συνεργάστηκαν άμεσα με την Αλ-Νούσρα, η οποία είναι επίσημο παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στη Συρία.

  Ο Ομπάμα σοφά αποφάσισε να μη στείλει στρατό στη Συρία. Τα αδιέξοδα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ τον είχαν διδάξει ότι είναι εύκολο να ανατρέψει καθεστώτα, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργήσει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι 15 χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, αν φύγουν οι δυτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν θα επανέλθουν στην εξουσία.

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΕΩΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Μαχητικά 4,5 γενιάς καλύτερη λύση από τα stealth & για Ελλάδα;

  Μαχητικά 4,5 γενιάς καλύτερη λύση από τα stealth & για Ελλάδα;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-22 13:11:50 | Πηγή: Defence Point

  O τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να ήταν και «Boeing προς USN: Μην κάνετε το λάθος και δώσετε λεφτά για νέο stealth μαχητικό». Όπως μετέφερε το αμερικανικό περιοδικό Aviation Week η Boeing «προειδοποίησε» το αμερικανικό ναυτικό να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού stealth F/A-XX που θα αντικαταστήσει τα F/A-18 στο μέλλον, και θα πλαισιώσει τα F-35C στα καταστρώματα των αεροπλανοφόρων.

  Η αμερικανική εταιρεία, που αυτή την στιγμή είναι ο βασικός προμηθευτής μαχητικών του USN χάρη στο αειθαλές F/A-18, ήταν πολύ σαφής. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια, και πάρα, μα πάρα πολλά δις δολαρίων για να φτάσει το F/A-XX στους καταπέλτες των αεροπλανοφόρων.

  Τι έχει να αντιπροτείνει η Boeing; μα φυσικά την περαιτέρω εξέλιξη του F/A-18E/F, που θα συνεχίσει την παραγωγή σαν Block 3 το 2020. Η εταιρεία μιλάει πλέον για ένα Block 4, που θα είναι προϊόν εκσυγχρονισμού παλαιότερων F/A-18.

  Δεν προσθέτει κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη ξέρουμε και μας απασχολεί κι εμάς σαν Ελλάδα. Το F-35 είναι ένα αεροσκάφος «πρώτης μέρας πολέμου», που μπορεί να είναι αόρατο σε ραντάρ που εκπέμπουν στην X-band. Το θέμα όμως είναι πως Ρωσία και Κίνα…

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ: https://www.ptisidiastima.com/boeing-to-usn-dont-develop-new-steath-fighter/

 • Κύπρος – γεωπολιτικό πλεονέκτημα, Ελλάδα – χώρα πρώτης γραμμής

  Κύπρος – γεωπολιτικό πλεονέκτημα, Ελλάδα – χώρα πρώτης γραμμής

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-22 03:23:47 | Πηγή: Defence Point

  Η παραδοσιακή γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου είναι γνωστή σε όλους. Είναι δίοδος, είναι ο χώρος από όπου περνάει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του διεθνούς εμπορίου. Η Κύπρος έχει χαρακτηρισθεί αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Μια ματιά στον χάρτη δείχνει γιατί. Στη γεωπολιτική σημασία πρέπει να προστεθεί και η γεωοικονομική σημασία που προέκυψε από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

  Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

  Το μέγεθός τους δεν είναι ακόμα γνωστό, με την έννοια ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Το μέγεθος των κοιτασμάτων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον δρόμο, μέσω του οποίου οι ενεργειακοί αυτοί πόροι θα διοχετευθούν στη διεθνή αγορά, κυρίως στην ευρωπαϊκή.

  Η επίλυση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για να επιλεγεί ο πιο συμφέρον οικονομικά δρόμος, ο δρόμος που μέσω της Κύπρου θα στείλει το φυσικό αέριο στην Τουρκία και από εκεί στη διψασμένη για ενέργεια Ευρώπη. Προφανώς, αυτή η επιλογή εξαρτάται και από τη βούληση του Ερντογάν. Προς το παρόν ζητάει τη μερίδα του λέοντος στη Μεγαλόνησο.

  Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα δεδομένα που προέκυψαν από τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη». Η ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι από τους Δυτικούς, την ώρα που ο Καντάφι τους είχε παραδοθεί πλήρως, εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα για τον ορθολογισμό των δυτικών επιλογών.

  Σκληρό καρύδι η Συρία

  Στη Συρία, το καθεστώς Άσαντ φάνηκε αρχικά ότι ήταν εύκολος στόχος. Αποδείχθηκε το αντίθετο. Η Συρία φιλοξενεί τις μοναδικές ρωσικές βάσεις στην Μεσόγειο και αυτό ήταν ο λόγος που υποχρέωσε τη Μόσχα να εμπλακεί άμεσα. Για τους δικούς τους λόγους ενεπλάκησαν και το Ιράν και η σιιτική Χεζμπολά του Λιβάνου.

  Η σύμπραξη αυτή επέτρεψε στο καθεστώς Άσαντ να αντισταθεί και από ένα χρονικό σημείο και πέρα να περάσει στην αντεπίθεση, να αποκτήσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα και να ανακτήσει πολλά από τα χαμένα εδάφη. Η εξέλιξη αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα της Τουρκίας.

  Πριν ξεσπάσει η «Αραβική Άνοιξη», ο Ερντογάν είχε δημιουργήσει τους όρους μίας συνεννόησης και με την Τεχεράνη και με τη Δαμασκό, με στόχο την ανάσχεση του κουρδικού αλυτρωτισμού. Υπενθυμίζουμε τις αγκαλιές του με τον Άσαντ. Όταν, όμως, ξέσπασε η εξέγερση στη Συρία και το σουνιτικό στοιχείο στράφηκε ενόπλως εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, ο Ερντογάν ανέλαβε για λογαριασμό της Δύσης να ανατρέψει τον μέχρι τότε σύμμαχό του.

  Ήταν η εποχή που η Δύση έκανε τα στραβά μάτια, βαφτίζοντας τους τζιχαντιστές «αγωνιστές της ελευθερίας». Οι Δυτικοί συνεργάστηκαν άμεσα με την Αλ-Νούσρα, η οποία είναι επίσημο παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στη Συρία.

  Ο Ομπάμα σοφά αποφάσισε να μη στείλει στρατό στη Συρία. Τα αδιέξοδα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ τον είχαν διδάξει ότι είναι εύκολο να ανατρέψει καθεστώτα, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργήσει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι 15 χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, αν φύγουν οι δυτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν θα επανέλθουν στην εξουσία.

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΕΩΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Πολεμική Αεροπορία: Περιστατικό με C-27J

  Πολεμική Αεροπορία: Περιστατικό με C-27J

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-21 14:25:34 | Πηγή: Defence Point

  Πριν λίγη ώρα, η Πολεμική Αεροπορία μέσω του λογαριασμού twitter του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΑ, αλλά και στο site της, δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση:

  «Την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 και ώρα 07:30 ​κατά τη μεταφορά ασθενούς από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, με αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και ενώ βρισκόταν στην αρχή του διαδρόμου για απογείωση, το δεξί ακροπτερύγιο και η έλικα ​του αεροσκάφους ήρθαν σε επαφή με το διάδρομο. Το αεροσκάφος υπέστη ελαφρές υλικές ζημιές.»

  Δεν έχει γίνει γνωστό τίποτα περισσότερο για τις συνθήκες του περιστατικού, ή για τις συνολικές ζημιές του αεροσκάφους.

  ΠΗΓΗ: ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ

   

 • Γερμανική επίθεση στην Κρήτη 1941: Επιχείρηση «Merkur»

  Γερμανική επίθεση στην Κρήτη 1941: Επιχείρηση «Merkur»

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-20 12:10:40 | Πηγή: Defence Point

  Η Κρήτη, με μήκος 260 χλμ., είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, δεσπόζοντας στις θαλάσσιες οδούς όλης της ανατολικής Μεσογείου και αποτελώντας το έσχατο στρατηγικό βάθος του ελλαδικού χώρου.

  Οι γερμανικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Merkur» (Ερμής), αποτελούντο από τον 4ο Αεροπορικό Στόλο (Luftflotte 4) υπό τον πτέραρχο Αλεξάντερ Λερ. Υπό τις διαταγές του Λερ βρισκόταν το VIII Αεροπορικό Σώμα (VIII. Fliegerkorps), υπό τον πτέραρχο Βόλφραμ φον Ριχτχόφεν, το οποίο για την επιχείρηση διέθεσε 280 μέσα βομβαρδιστικά, 180 μαχητικά Messerschmitt Bf 109 και Bf 110, περί τα 150 βομβαρδιστικά κάθετης εφόρμησης Ju 87 Stuka, 600 περίπου μεταγωγικά και περίπου 70 ανεμοπλάνα τύπου DFS 230.

  Υπό τον αντιπτέραρχο Στούντεντ είχε τεθεί το ΧΙ Αεροπορικό Σώμα (Αεροκίνητο) (ΧΙ. Fliegerkorps), στο οποίο υπαγόταν η 7η Αεροπορική Μεραρχία (Αλεξιπτωτιστών) (7. Flieger-Division), υπό τον υποπτέραρχο Ζίσμαν, πλήρους σύνθεσης, με εννέα τάγματα αλεξιπτωτιστών, αερομεταφερόμενη μοίρα πυροβολικού και υπηρεσίες, καθώς και το Αερομεταφερόμενο Σύνταγμα Εφόδου, υπό τον υποστράτηγο Μάιντλ, το οποίο διέθετε ένα αερομεταφερόμενο τάγμα και δύο τάγματα αλεξιπτωτιστών, καθώς και ένα τάγμα πεζικού του στρατού.

  Στο σώμα αυτό υπαγόταν ακόμη η 22η Μεραρχία Πεζικού (Αεροκίνητη), υπό τον υποστράτηγο φον Σπόνεκ, με τα 16ο, 47ο και 65ο Συντάγματα Πεζικού, η οποία όμως βρισκόταν στη Ρουμανία και δεν ήταν δυνατό να συμμετάσχει. Γι’ αυτό και αντικαταστάθηκε από την 5η Ορεινή Μεραρχία, υπό τον αντιστράτηγο Ρίγκελ, με τα 85ο και 100ό Συντάγματα Ορεινών Κυνηγών. Εφεδρεία της δύναμης αυτής αποτελούσαν η 6η Ορεινή Μεραρχία, και η 5η Μεραρχία Πάντσερ.

  Όσον αφορά τις θαλάσσιες δυνάμεις για την πραγματοποίηση της απόβασης, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν περί τα 70 ελαφρά πλοιάρια και φορτηγίδες, επί των οποίων επιβιβάστηκαν συνολικά περίπου 6.400 άνδρες. Στην επιχείρηση έδρασαν σε δεύτερο χρόνο και ιταλικές δυνάμεις, συγκείμενες σε ενισχυμένο σύνταγμα πεζικού, υπό τον συνταγματάρχη Καφάρο.

  Το Τακτικό Συγκρότημα «Ρετζίνα» αποτελείτο από δύο τάγματα πεζικού, ένα τάγμα μελανοχιτώνων, δύο λόχους ναυτών, μία ίλη ελαφρών αρμάτων CV-35, μία πυροβολαρχία με ορειβατικά πυροβόλα των 65 mm (έξι πυροβόλα) και μία αντιαρματική πυροβολαρχία με έξι πυροβόλα των 47 mm. Συνολικά, οι γερμανικές δυνάμεις αριθμούσαν περί τους 30.000 άνδρες όλων των κλάδων της Wehrmacht. Οι ιταλικές δυνάμεις αριθμούσαν λίγο περισσότερους από 3.000 άνδρες.

  Σημαντικό πρόβλημα για τους Γερμανούς αποτελούσε ο χρόνος, εξαιτίας ακριβώς της σπουδής του Χίτλερ να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι, οι δυνάμεις που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση «Merkur» είχαν περιθώριο δύο εβδομάδων για να συγκεντρωθούν, μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η 7η Αεροπορική Μεραρχία (Αλεξιπτωτιστών) [ΑΜ(Α)], για παράδειγμα, κινήθηκε από τη Γερμανία και έφθασε στην Ελλάδα τις παραμονές της επιχείρησης.

  Επίσης, οι Γερμανοί αντιμετώπιζαν σημαντικές ελλείψεις, κυρίως σε αεροπορικά καύσιμα, ενώ το «φτωχό» ελληνικό οδικό δίκτυο δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τον όγκο των μεταφορών τους. Η επιχείρηση «Merkur» εξαπολύθηκε στις 20 Μαΐου 1940 και έληξε την 1η Ιουνίου, δηλαδή 21 μόλις ημέρες πριν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που από μόνο του αποστομώνει όλους όσοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η ελληνική αντίσταση δεν υπήρξε σωτήρια για τους Σοβιετικούς.


  Από την άλλη πλευρά, οι συμμαχικές δυνάμεις στην Κρήτη αποτελούντο από 27.000 Βρετανούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, καθώς και από αρκετές χιλιάδες Ελλήνων. Από τις δυνάμεις αυτές, όμως, ένα μεγάλο μέρος είχε μόλις διασωθεί από την ηπειρωτική Ελλάδα, έχοντας αφήσει πίσω το μεγαλύτερο μέρος των βαρέων όπλων τους, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις διέθεταν ελάχιστα όπλα και ακόμη λιγότερα πυρομαχικά. Υπήρχαν περί τα 24 άρματα, αλλά το πυροβολικό ήταν ελάχιστο. Επιπλέον, η αεροπορική κάλυψη του νησιού ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη.

  Επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων ήταν ο Νεοζηλανδός στρατηγός Μπέρναρντ Φράιμπεργκ που γνώριζε τις αδυναμίες των δυνάμεών του. Πίστευε, όμως, πως η επικείμενη γερμανική επίθεση από αέρος δεν θα μπορούσε να επιτύχει, αν οι ελαφρές αερομεταφερόμενες γερμανικές δυνάμεις δεν υποστηρίζονταν από βαρέα όπλα και ίσως από άρματα μάχης, τα οποία μόνο από τη θάλασσα μπορούσαν να μεταφερθούν.

  Επ’ αυτού υπολόγιζε στη συνδρομή του Βρετανικού Ναυτικού, για να μη φθάσουν ποτέ στην Κρήτη από τη θάλασσα οι γερμανικές ενισχύσεις. Αυτό που δεν υπολόγισε, όμως, ήταν η Luftwaffe. Η γερμανική επίθεση κατά της Κρήτης εκδηλώθηκε το πρωί της 20ής Μαΐου με σφοδρούς βομβαρδισμούς του νησιού από τη Luftwaffe.

  Στις 08.00, τα πρώτα ανεμοπλάνα προσγειώθηκαν στο νησί και ταυτόχρονα άρχισε η ρίψη αλεξιπτωτιστών. Εξαρχής, όμως, οι Γερμανοί αντιμετώπισαν πολύ σθεναρή αντίσταση. Ο διοικητής της 7ης ΑΜ(Α) σκοτώθηκε και ο διοικητής του Αερομεταφερόμενου Συντάγματος Εφόδου τραυματίστηκε θανάσιμα.

  Σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν γύρω από το ύψωμα 107 που δέσποζε του αεροδρομίου του Μάλεμε, η κατάληψη του οποίου θα εξασφάλιζε στους Γερμανούς και την κατοχή του αεροδρομίου, δίνοντάς τους στη συνέχεια τη δυνατότητα να προσγειώνουν τα αεροσκάφη τους σε αυτό.

  Νέα τμήματα αλεξιπτωτιστών που αφίχθησαν στο νησί το απόγευμα της ίδιας ημέρας, υπέστησαν επίσης ιδιαίτερα βαριές απώλειες. Παρόμοια τύχη είχαν και οι γερμανικές προσπάθειες μεταφοράς ενισχύσεων διά θαλάσσης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 20ής και 22ας Μαΐου, παρά τις απώλειες που η Luftwaffe προκάλεσε στο Βρετανικό Ναυτικό.

  Μόνο το πρωί της 22ας Μαΐου η γερμανική διοίκηση αντιλήφθηκε καθαρά την κατάσταση και εξαπέλυσε το σύνολο των μάχιμων δυνάμεων του VIII Αεροπορικού Σώματος κατά των βρετανικών πλοίων στα ύδατα της Κρήτης, εκκαθαρίζοντας οριστικά τη θαλάσσια οδό ενίσχυσης και ανεφοδιασμού των μαχόμενων συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη.

  Κατόπιν αυτών, οι γερμανικές ενισχύσεις άρχισαν να συρρέουν στην Κρήτη, καθιστώντας την έκβαση της μάχης προδιαγεγραμμένη. Η μάχη συνεχίστηκε μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε και αποχώρησαν από το νησί όσες βρετανικές δυνάμεις κατάφεραν να διασωθούν. Ο Φράιμπεργκ είχε απολέσει την ευκαιρία να κερδίσει τη μάχη κατά τις δύο πρώτες ημέρες, εξουδετερώνοντας το πρώτο γερμανικό αερομεταφερόμενο κύμα, όταν ακόμη οι άνδρες αυτού δεν διέθεταν βαρύ οπλισμό και ήταν ευάλωτοι.

  Στη μάχη της Κρήτης αναδείχθηκε, για πρώτη ίσως φορά στη μέχρι τότε ιστορία των πολέμων η αξία της απόλυτης αεροπορικής υπεροχής, χάρη στην οποία οι Γερμανοί επικράτησαν τελικά. Η γερμανική πλευρά διέπραξε σοβαρά σφάλματα που θα μπορούσαν να της έχουν στερήσει τη νίκη.


  Οι Γερμανοί δεν διέθεταν λεπτομερή εικόνα της αντίπαλης ισχύος και διάταξης στην Κρήτη, γιατί δεν διεξήγαγαν σοβαρές επιχειρήσεις αναγνώρισης, αλλά και γιατί είχαν αναπτύξει, λόγω των συνεχών νικών τους, μια αλαζονική αντιμετώπιση των αντιπάλων τους. Έτσι πίστευαν ότι η φρουρά της Κρήτης αποτελείτο μόνο από 5.000 Βρετανούς.

  Επίσης, διαπράχθηκαν τεράστια σφάλματα όσον αφορά τα σημεία ρίψης των αλεξιπτωτιστών, τα οποία δεν είχαν επισημανθεί σωστά, με αποτέλεσμα οι αλεξιπτωτιστές να ριφθούν επάνω σε βράχια ή σε ελαιώνες και να υποστούν συντριπτικές απώλειες, πριν καν πολεμήσουν. Λόγω της αβελτηρίας και της μειωμένης στρατηγικής αντίληψης του Χίτλερ, η γερμανική κατάληψη της Κρήτης αποδείχθηκε, πάντως, μια «κούφια» αμυντική τελικά επιτυχία και μόνο.

  Ο Χίτλερ δεν έπραξε καν το ακόμη πιο απλό: να κυριεύσει τη Μάλτα και να ενισχύσει τον Ρόμμελ στη βόρεια Αφρική με δύο επιπλέον μεραρχίες πάντσερ, οι οποίες θα ήταν αρκετές για να οδηγήσουν το DAK στην Αλεξάνδρεια, εκείνη την εποχή. Ο Χίτλερ άλλωστε, στην υπ’ αριθμόν 30 Οδηγία του της 23ης Μαΐου 1941, ξεκαθάρισε ότι η επίθεση κατά των Βρετανών στην ανατολική Μεσόγειο θα διεξαχθεί μόνο μετά το επιτυχές πέρας της επιχείρησης «Barbarossa» και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

  Σημαντικό, πάντως, ρόλο στη μη εκμετάλλευση της νίκης στην Κρήτη από τον Χίτλερ πρέπει να διαδραμάτισαν οι πολύ μεγάλες απώλειες που υπέστησαν τόσο η Luftwaffe, όσο και οι επίλεκτες δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών του. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την Κρήτη οι γερμανικές αεροκίνητες και αερομεταφερόμενες δυνάμεις ουδέποτε έδρασαν ως τέτοιες ξανά. Για παράδειγμα, η Ταξιαρχία «Ramcke» των αλεξιπτωτιστών, η οποία υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιείτο κατά της Μάλτας, πολέμησε και υπέκυψε ως κοινό πεζικό στη βόρεια Αφρική, ενταγμένη στο DAK του Ρόμμελ.

  Οι γερμανικές απώλειες στην Κρήτη δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί με ακρίβεια. Σύμφωνα με τον Νεοζηλανδό ιστορικό Νταν Ντάβιν, οι απώλειες των Γερμανών έφθασαν τους 6.698 άνδρες, χωρίς στο σύνολο αυτό να περιλαμβάνονται οι απώλειες του VIII Αεροπορικού Σώματος της Luftwaffe και οι απώλειες του Γερμανικού Ναυτικού.

  Νέα έρευνα που ολοκληρώθηκε το 1986 για λογαριασμό της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας και η οποία δημοσιεύτηκε στον Τύπο της χώρας, υπολόγισε τις γερμανικές απώλειες στην Κρήτη σε 17.000 άνδρες συνολικά.

  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ υπολόγισε τις γερμανικές απώλειες σε 15.000, ενώ ο ναύαρχος σερ Άντριου Κάνινγκαμ τις ανέβασε σε 22.000. Αντίθετα, η Διεύθυνση Ιστορίας του Αμερικανικού Στρατού τις υπολόγισε σε περίπου 7.000 άνδρες. Οι ίδιοι οι Γερμανοί παραδέχονται απώλειες περίπου 6.500 ανδρών, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αλεξιπτωτιστές.

  Σε κάθε περίπτωση, ο κατάλογος των νεκρών Γερμανών περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αξιωματικών με πρώτο τον Βίλχελμ Ζίσμαν, διοικητή της 7ης Αεροπορικής Μεραρχίας (Αλεξιπτωτιστών), ο οποίος σκοτώθηκε όταν το ανεμόπτερο στο οποίο επέβαινε κατάπεσε στη θάλασσα. Επίσης, στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνεται ο υποστράτηγος Μάιντλ, επικεφαλής του Αερομεταφερόμενου Συντάγματος Εφόδου της Luftwaffe.

  Από τους περίπου 14.000 άνδρες των γερμανικών αεροκίνητων και αερομεταφερόμενων δυνάμεων του ΧΙ Αεροπορικού Σώματος οι οποίοι έδρασαν στην Κρήτη, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περίπου οι μισοί. Όχι άδικα, λοιπόν, ο Γερμανός αντιπτέραρχος Στούντεντ χαρακτήρισε την Κρήτη «τάφο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών».

  Στην επιχείρηση κατά της Κρήτης η Luftwaffe υπέστη σοβαρότατες απώλειες, χάνοντας 284 αεροσκάφη και 311 πιλότους και πληρώματα – άλλοι 127 χειριστές αεροσκαφών και άνδρες πληρωμάτων τραυματίστηκαν. Άλλα 100 περίπου γερμανικά αεροσκάφη υπέστησαν μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες της Luftwaffe στα 370 αεροσκάφη κάθε τύπου, δηλαδή χάθηκε το 33%, περίπου, των διατιθεμένων για την επιχείρηση αεροσκαφών.

  Τη «μερίδα του λέοντος» των γερμανικών απωλειών όσον αφορά τα αεροσκάφη υπέστησαν τα μεταγωγικά. Ακόμη και ο αντίπαλος διοικητής, ο Φράιμπεργκ, εντυπωσιάστηκε από τις απώλειες που υπέστησαν οι γερμανικές δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, γράφοντας προφητικά, όπως αποδείχθηκε, στις 24 Μαΐου: «Η μάχη έχει καταστεί ιδιαίτερα σκληρή και μπορώ αναμφισβήτητα να πω ότι οι υπερεκτιμημένοι αλεξιπτωτιστές έχουν υποστεί βαριά ήττα. Δεν πιστεύω ότι θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά σε παρόμοιο εγχείρημα».

  Οι συμμαχικές απώλειες είναι σαφώς πιο εύκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια. Στην Κρήτη σκοτώθηκαν περίπου 1.900 άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων, με άλλους τόσους περίπου να έχουν τραυματιστεί. Οι απώλειες του Βρετανικού Ναυτικού ξεπέρασαν τους 2.000 νεκρούς και τραυματίες, καθώς βυθίστηκαν τα καταδρομικά «Gloucester», «Fiji» και «Calcutta», καθώς και τα αντιτορπιλικά «Kelly», «Greyhound», «Kashmir», «Hereward», «Imperial» και «Juno».


  Επίσης, υπέστησαν ζημιές το αεροπλανοφόρο «Formidable», τα θωρηκτά «Warspite» και «Barham», τα καταδρομικά «Ajax», «Dido», «Orion» και το αυστραλιανό «Perth», καθώς και τα αντιτορπιλικά «Kelvin» και «Nubian». Όσον αφορά τους αιχμαλώτους, οι Γερμανοί συνέλαβαν 12.250 άνδρες της Κοινοπολιτείας και 5.250 Έλληνες.

  Μεγάλη αιμορραγία υπέστησαν οι Κρήτες πολίτες, είτε λόγω των γερμανικών βομβαρδισμών, είτε λόγω της συμμετοχής τους στις μάχες κατά των εισβολέων, είτε ως θύματα των γερμανικών αντιποίνων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, περίπου 7.000-9.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς στην Κρήτη.

  Εν τέλει, η νίκη του Χίτλερ στην Κρήτη έμεινε παντελώς ανεκμετάλλευτη και εξελίχθηκε τελικά σε στρατηγική ήττα του Γερμανού δικτάτορα, καθώς εξαιτίας της Κρήτης υπήρξε χρονική απόκλιση σχεδόν 40 ημερών για την έναρξη της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση, η οποία τελικά εκδηλώθηκε στις 22 Ιουνίου, αντί της 15ης Μαΐου το αργότερο, ημερομηνία που προέβλεπε το αρχικό γερμανικό σχέδιο.

  Αν και εσχάτως αμφισβητείται γενικότερα το κέρδος χρόνου που πρόσφερε στη συμμαχική υπόθεση η ελληνική αντίσταση κατά των Γερμανών, τα γεγονότα άλλα αποδεικνύουν. Η Κρήτη, τελικά, αποδείχθηκε μικρή ανταμοιβή για την τόσο μεγάλη φθορά σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό την οποία οι γερμανικές δυνάμεις υπέστησαν για να την κυριεύσουν.

  Οι Γερμανοί επικράτησαν στην Κρήτη, όχι γιατί πολέμησαν καλύτερα ή γιατί απολάμβαναν συντριπτικής υπεροχής στρατιωτών ή μέσων. Βασικός λόγος της επιτυχίας τους ήταν η ανικανότητα της συμμαχικής διοίκησης να τους αντιμετωπίσει, αν και γνώριζε εκ των προτέρων ότι η επίθεση ήταν επικείμενη.

  Από όλες τις γερμανικές επιχειρήσεις, η επιχείρηση «Barbarossa» αποδεικνύει ότι ο Χίτλερ, τελικά, δεν κατόρθωσε ποτέ να διακρίνει τις στρατηγικές ανάγκες της Γερμανίας από τις ρατσιστικές και ιδεολογικές του αγκυλώσεις. Ο «Ζωτικός Χώρος» (Lebensraum), τον οποίο ο Χίτλερ ονειρευόταν για τη Γερμανία, δεν περιελάμβανε τα Βαλκάνια, μια περιοχή που ο Χίτλερ, εξαιρώντας την Ελλάδα, θεωρούσε κατοικούμενη από «κατώτερους» λαούς. Ο ίδιος έλεγε σχετικά: «Ας παραμείνουμε Βόρειοι».

  Εξετάζοντας την κατάληψη της Κρήτης υπό αυτό το πρίσμα, ανακαλύπτουμε μια ακόμη –πιθανή– αιτία της μη στρατηγικής αξιοποίησης της Κρήτης, με εντολή του Χίτλερ. Αν και η υπ’ αριθμόν 28 Οδηγία επιχειρήσεων του Χίτλερ (επιχείρηση «Merkur»), η οποία αφορούσε την κατάληψη της Κρήτης, όριζε ότι «η Κρήτη έπρεπε να αξιοποιηθεί ως αεροπορική βάση για επιχειρήσεις κατά των Βρετανών στην ανατολική Μεσόγειο», εντούτοις ο ίδιος αμέσως μετά απέσυρε τις αεροπορικές του δυνάμεις από την Ελλάδα, τις δυνάμεις δηλαδή που θα απαιτούντο για να καταστεί η Κρήτη βάση επιθετικών γερμανικών επιχειρήσεων.

  Επίσης, υποτίθεται ότι η Κρήτη αποτέλεσε μια ευκαιρία επίδειξης των δυνατοτήτων των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, των οποίων η δράση είχε κατά κάποιον τρόπο μυθοποιηθεί μετά τις επιτυχίες τους στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, το 1940. Ωστόσο, αποδείχθηκε αυτό που σήμερα είναι γνωστό, ότι δηλαδή οι ελαφρά -εκ των πραγμάτων- οπλισμένες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, μπορούν να αποτελούν τον προπομπό μόνο μιας ισχυρής δύναμης και όχι την κύρια δύναμη επίθεσης.

  Σε κάθε περίπτωση, η μάχη της Κρήτης αποτέλεσε τον ορισμό της πύρρειου νίκης για τους Γερμανούς, αλλά και την απαρχή της ένοπλης αντίστασης των λαών της Ευρώπης στον Άξονα. Οι Κρήτες από την πρώτη στιγμή πολέμησαν τον εχθρό με φανατισμό, κάτι που το πλήρωσαν με το αίμα τους. Μόλις στις 2 Ιουνίου, δηλαδή την επόμενη ημέρα από το πέρας της μάχης, οι Γερμανοί εκτέλεσαν Έλληνες στο χωριό Κοντομάρι. Την επομένη ισοπέδωσαν το χωριό Κάνδανος και δολοφόνησαν πολλούς κατοίκους…

 • Τη Ρόδο αμφισβητούν τώρα οι αθεόφοβοι… Τουρκαλάδες!

  Τη Ρόδο αμφισβητούν τώρα οι αθεόφοβοι… Τουρκαλάδες!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-19 18:23:09 | Πηγή: Defence Point

  Με επιστολή του προς τις χώρες που έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης ΝΤΕΝΙΖ ΓΚΟΡΝΤΟΥ («Θαλασσόλυκος») ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης, τις καλεί να μη στείλουν εκπροσώπους τους, γιατί «η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου».

  ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/

  «Το γεγονός αυτό» υπογραμμίζει, «πέραν του ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων».

  Την επιστολή Λουκάκη αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα YENI SAFAK, που γράφει: “Η άσκηση DENIZ KURDU, η οποία διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανησύχησε τους Έλληνες. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης έστειλε επιστολή στις συμμετέχουσες χώρες, προτρέποντάς τις να μη συμμετέχουν».

  Ειδικότερα, ο Έλληνας πρέσβης έστειλε επιστολές στις χώρες που έχουν προσκληθεί να στείλουν παρατηρητές στην τελική φάση της άσκησης, στις 22 Μαΐου, λέγοντας: «Η άσκηση, η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές, περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων».

  Πρόκειται, σαφώς, για άλλη μία προκλητική κίνηση από την Τουρκία, που δοκιμάζει τα όρια των αντοχών των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα εκδίδει τη μία NAVTEX μετά την άλλη και δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις.

 • ΠΝ: Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος

  ΠΝ: Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-19 04:33:59 | Πηγή: Defence Point

  Ένα πολύ όμορφο βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπεύθυνοι του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο αποτυπώνεται με απλό τρόπο η καθημερινότητα και οι προτεραιότητες του Κλάδου, όλη η προσφορά του στην ελληνική κοινωνία…

  Από την προστασία των θαλασσίων συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, με 3.500 χρόνια ναυτική Ιστορία και υπέρτατη αρχή του ο άνθρωπος, υποδηλώνει την ετοιμότητά του να προασπίσει τα συμφέροντα του Ελληνισμού όπου και όταν χρειαστεί.

  Να είναι πάντα καλά και η ισχύς σε συνδυασμό με τη ναυτοσύνη, την αποφασιστικότητα και την πίστη στα ιδανικά της πατρίδας μα διασφαλίζουν την ειρήνη διά της αποτροπής. Θα έρθουν και καλύτερες ημέρες παιδιά…

 • Αιγαίο: Χαμός πάλι με τους Τούρκους… από νωρίς το πρωί

  Αιγαίο: Χαμός πάλι με τους Τούρκους… από νωρίς το πρωί

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-18 20:54:28 | Πηγή: Defence Point

  Από νωρίς το πρωί τέσσερα τουρκικά ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 προέβησαν σε συνολικά 33 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

  Λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη σταμάτησαν για λίγες ώρες τις πτήσεις τους εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά περίπου από τις πέντε το απόγευμα ξανάρχισαν τις παραβιάσεις.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr. από τα 10 τουρκικά μαχητικά που ξεκίνησαν τις εικονικές επιχειρήσεις το απόγευμα της Πέμπτης, έξι κινήθηκαν ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο και τέσσερα πέταξα ανατολικά της Ρόδου.

  Είναι ενδεικτικό ότι οι παραβιάσεις που καταγράφονται έπειτα από την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, δεν είχαν οριστικοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ μέχρι τις 19:30 το απόγευμα.

  ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/

 • Άγνωστες πτυχές της τραγωδίας της Κύπρου …ένα νέο βιβλίο

  Άγνωστες πτυχές της τραγωδίας της Κύπρου …ένα νέο βιβλίο

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-18 15:29:04 | Πηγή: Defence Point

  Οι εκδόσεις «Μένανδρος» παρουσιάζουν το πόνημα του συγγραφέα και συνταγματάρχη ε.α. Παναγιώτη Νάστου, «Η Κυπριακή Τραγωδία & ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων». Ένα συγκλονιστικό βιβλίο-ντοκουμέντο, στο οποίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλες οι σκοτεινές πλευρές -και όχι μόνο- του Κυπριακού Ζητήματος.

  Ένα έργο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αντιληφθεί αμερόληπτα αυτή καθαυτή την ιστορική πραγματικότητα, καθώς έχει στη διάθεσή του πληθώρα πηγών και ντοκουμέντων, τα οποία τον βοηθούν να προσεγγίσει από πολλές «οπτικές γωνίες» τα γεγονότα που οδήγησαν το φλέγον αυτό θέμα στη σημερινή του μορφή.

  Μία μοναδική καταγραφή και προβολή των όσων διαδραματίστηκαν, όχι μόνο επί σκηνής, αλλά και επί παρασκηνίου, που καταρρίπτει τα μέχρι σήμερα δεδομένα του οδυνηρού αυτού Ζητήματος. Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων, με προεξέχουσες τις Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, οι οποίες, ως κύριοι «δρώντες», επενέβησαν σε πολλαπλά επίπεδα -κυρίως πολιτικοστρατιωτικά- σε διάφορες ιστορικές περιόδους και που τελικά, όπως όλα δείχνουν, συντέλεσαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της τελικής έκβασής του.

  Η έκδοση παρουσιάζει μία σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως:

  >Τη διαμόρφωση ισχύος των Μεγάλων Δυνάμεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  >Την ύπαρξη κλίματος κατάλυσης της αποικιοκρατίας μέσω εθνικών κινημάτων στη Μ. Ανατολή και τις συνέπειες για τη Μ. Βρετανία και Γαλλία.
  >Την εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από το 1945 μέχρι το 1974.
  >Τη γεωπολιτική αξία της Κύπρου για τη Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ.
  >Τον ρόλο του ΟΗΕ στο «Κυπριακό» και την αδυναμία του για την οριστική διευθέτησή του.

  Με απαρχή το 1878, με την υπογραφή της Συνθήκης ή Σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως, ξετυλίγονται διαδοχικά όλα τα ιστορικά δρώμενα, φτάνοντας στην τουρκική εισβολή, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέρα με τη μέρα, το τραγικό αποτέλεσμα, για να καταλήξει στο άνοιγμα του απορρήτου φακέλου με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

  Στην έκδοση παραθέτονται αυτούσια:

  >Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής των Ελλήνων στις 31/10/1998.
  >Το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στις 17/3/2011.
  >Το χειρόγραφο κείμενο του Διαγγέλματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
  >Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ενώπιον του Συμβουλίου του ΟΗΕ.
  >Οι χάρτες των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

  Συγγραφέας: Παναγιώτης Νάστος, Συνταγματάρχης ε.α.
  Πρόλογος: Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
  Διαστάσεις: 17×24
  Σελίδες: 464

 • Γερμανία: Ξεκίνησε το… κάστινγκ για νέα βάση των Tornado

  Γερμανία: Ξεκίνησε το… κάστινγκ για νέα βάση των Tornado

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-18 12:08:10 | Πηγή: Defence Point

  Και η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο είναι μια από τις υποψηφιότητες για τη μεταφορά των μαχητικών Tornado της γερμανικής Αεροπορίας που σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, μετά από την οργή που προκάλεσε στη γερμανική κυβέρνηση μια νέα απαγόρευση επίσκεψης στους περίπου 250 Γερμανούς στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν στη βάση, από Γερμανούς κοινοβουλευτικούς.

  Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπάρχουν υπό συζήτηση οχτώ συνολικά εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται, πέραν όμως της Ιορδανίας και της Κύπρου, δεν έχει διαρρεύσει άλλο ενδεχόμενο. Ήδη ομάδα ειδικών του γερμανικού υπουργείου Άμυνας επιθεωρεί περιηγούμενο τις εναλλακτικές λύσεις, ώστε να αξιολογηθούν τα θετικά και τα αρνητικά, ώστε στο τέλος να ληφθεί η τελική απόφαση.

   

 • Ελλάδα-Αίγυπτος σε βήματα συνεργασίας Ενόπλων Δυνάμεων

  Ελλάδα-Αίγυπτος σε βήματα συνεργασίας Ενόπλων Δυνάμεων

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-17 21:32:54 | Πηγή: Defence Point

  Ενδεικτικό της προωθημένης πλέον συνεργασίας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι το περιεχόμενο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το 2017, που υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα.

  Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στους τομείς επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών… τα τελευταία χρόνια οι ασκήσεις ανάμεσα στις δυο χώρες είναι πολλές και εντυπωσιακά προωθημένες.

  Το πρόγραμμα υπόγραψαν ο επικεφαλής της διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο επικεφαλής της διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας του αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, ταξίαρχος Αχμέντ Φαχμί Αχμέντ Μοχαμέντ.

 • Θρίλερ με Σκοπιανό ανώτερο αξιωματικό των αρχών ασφαλείας

  Θρίλερ με Σκοπιανό ανώτερο αξιωματικό των αρχών ασφαλείας

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-17 20:29:18 | Πηγή: Defence Point

  Στα χέρια των ελληνικών διωκτικών αρχών βρίσκεται από τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας 30χρονος πρώην ανώτερος αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας των Σκοπίων, στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώνεται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, η οποία βρέθηκε στα όρια του εμφυλίου μεταξύ αλβανόφωνων και σλαβόφωνων.

  Του Παναγιώτη Στάθη
  ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/

  Ο αξιωματικός, την έκδοση του οποίου ζητούν οι Σκοπιανοί, ισχυρίζεται πως επί κυβερνήσεως Γκρουέφσκι θεωρείτο περίπου “ήρωας” στη χώρα , αλλά από την πτώση του και μετά, τα κέντρα εξουσίας που ελέγχονται από Αλβανόφωνους, αποδύθηκαν στη δίωξή του , κάτι που τον ανάγκασε να περάσεις τη χώρα μας. Τώρα οι ελληνικές αρχές καλούνται να λύσουν αυτό τον διπλωματικό γρίφο , ο οποίος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, προσεγγίζει (με τεράστιες διαφορές βέβαια) σε επικινδυνότητα, την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών.

  Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο Ντεργιάν Βούκοβιτς, 30 ετών, ήταν γνωστός αθλητής στα Σκόπια, αστυνομικός, σερβικής καταγωγής και χριστιανός ορθόδοξος. Ήταν Επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής – αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων και κυρίως Επικεφαλής της ομάδας που στις 9 Μαΐου 2015 στην πόλη Κουμάνοβο που συγκρούστηκε με αλβανόφωνο παρακλάδι του UCK.

  Τότε, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου (Καθημερινή) οι Αλβανόφωνοι είχαν επιτεθεί σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις και ο ίδιος οδήγησε τα σώματα ασφαλείας των Σκοπίων σε σύγκρουση μαζί τους. Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 14 Αλβανόφωνοι και 8 αστυνομικοί. Η επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν από τον ίδιο σε υπομνήματά του στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης (σ.σ εφημερίδες Μακεδονία και Καθημερινή) τον οδήγησε ουσιαστικά να θεωρείται ήρωας στη χώρα του.

  Όπως αναφέρει όμως μετά την πτώση του Γκρουέφσκι και την επικράτηση Αλβανόφωνων σε κεντρικά κυβερνητικά και δημόσια αξιώματα έγινε “από ήρωας-εγκληματίας”. Συγκεκριμένα, (κι ενώ αρχικά υποβιβάστηκε σε δουλειά γραφείου) συνελήφθη τον Σεπτέμβρη του 2016 από τις Σκοπιανές αρχές καθώς, στο αυτοκίνητο του βρέθηκε “μια βόμβα Μ93 και 805 γραμμάρια μαριχουάνας”.

  Ο αξιωματικός κατάφερε να δραπετεύσει και τα Σκόπια εξέδωσαν “ερυθρά αγγελία” από Σκόπια. Τελικά Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη τέλη Φεβρουαρίου. Ο αξιωματικός ισχυρίζεται πως υπόκειται πολιτική δίωξη, λόγω της αναταραχής στη γειτονική χώρα και πως του “φύτεψαν” τα ναρκωτικά λόγω της διαμάχης με τον UCK. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να τον εκδώσει και οι συνήγοροι του μετέφεραν την υπόθεση του στον Άρειο Πάγο ο οποίος θα κρίνει τελεσίδικα.

 • ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ… Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος (ΒΙΝΤΕΟ)

  ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ… Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος (ΒΙΝΤΕΟ)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-17 20:29:18 | Πηγή: Defence Point

  Ένα πολύ όμορφο βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπεύθυνοι του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο αποτυπώνεται με απλό τρόπο η καθημερινότητα και οι προτεραιότητες του Κλάδου, όλη η προσφορά του στην ελληνική κοινωνία…

  Από την προστασία των θαλασσίων συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, με 3.500 χρόνια ναυτική Ιστορία και υπέρτατη αρχή του ο άνθρωπος, υποδηλώνει την ετοιμότητά του να προασπίσει τα συμφέροντα του Ελληνισμού όπου και όταν χρειαστεί.

  Να είναι πάντα καλά και η ισχύς σε συνδυασμό με τη ναυτοσύνη, την αποφασιστικότητα και την πίστη στα ιδανικά της πατρίδας μα διασφαλίζουν την ειρήνη διά της αποτροπής. Θα έρθουν και καλύτερες ημέρες παιδιά…

 • Δυο πυραυλάκατοι του τουρκικού Ναυτικού στο Αγαθονήσι…

  Δυο πυραυλάκατοι του τουρκικού Ναυτικού στο Αγαθονήσι…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-17 15:08:28 | Πηγή: Defence Point

  Έμπρακτη απόδειξη της «αδυναμίας» που έχουν οι Τούρκοι για το Αγαθονήσι τα τελευταία χρόνια μας πρόσφεραν, με την «επίσκεψη αβροφροσύνης» που πραγματοποίησαν δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Ναυτικού, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…

  Συγκεκριμένα, προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου, πριν από λίγες ώρες, το μεσημέρι, παραβιάζοντας κατά τον πλου τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούσε ελληνικό περιπολικό της Ακτοφυλακής, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που κινήθηκαν άμεσα προς την περιοχή.

  Η ελληνική πλευρά προέβη άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης για απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων, τα οποία συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση με την επωνυμία «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ». Παρέμειναν στην περιοχή για ένα 20λεπτο περίπου και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.

 • Αν είσαι μάγκας βάλε στον Τραμπ εμβατήρια …των Γενίτσαρων

  Αν είσαι μάγκας βάλε στον Τραμπ εμβατήρια …των Γενίτσαρων

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-17 15:08:28 | Πηγή: Defence Point

  Το άρθρο-καταπέλτης του γενναίου Τουρκοκύπριου Σενέρ Λεβέντ που ακολουθεί, αφορά την είδηση για το «στρατιωτικό εμβατήριο των γενιτσάρων» με το οποίο απάντησε το σκάφος «Μπάρμπαρος» στην προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου από τις νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι παραβίαζε τα χωρικά ύδατα… Αξίζει να το διαβάσει κανείς:

  Του Σενέρ Λεβέντ
  ΠΗΓΗ: http://politis.com.cy/

  Παίζουν εμβατήρια γενιτσάρων στους Ελληνοκύπριους. Μήπως είναι μαστοριά αυτό; Αν μπορείς παίξε το στην Αμερική! Παίξε το στη Ρωσία! Κοίτα που στο έδαφος της Συρίας απέναντι από το Κιλίς ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Τι στέκεσαι; Δεν είσαι γόνος των γενίτσαρων; Άντε παίξε!

  Η Αμερική στέλλει βαριά όπλα στους Κούρδους αντάρτες στη Συρία. Και σε εσένα λέει «σιώπα». Παίξε! Θίχτηκες; Προσβλήθηκες; Δεν θα πας στην Ουάσιγκτον; Γελάνε, γελάνε δυνατά, κοροϊδεύουν αυτό σου το χάλι. «Αν δεν θα έρθεις, μην έρθεις, εμείς δεν θα χάσουμε τίποτα», σου λένε. Άντε παίξε. Δείξε τους τη δύναμή σου. Μην λυγίσεις. Μήπως σου ταιριάζει κάτι τέτοιο; Ένα τέκνο των Οθωμανών, όπως εσύ, πώς αντέχει τον Κινγκ Κονγκ της Αμερικής και την αρκούδα των Ρώσων;

  Παίξε. Παίξε με τον ασύρματο. Παίξε όπως έπαιξες στον Νίκο! Τα παιδιά μας εδώ χρειάζονται πολύ τέτοιες πορδές. Όσο πορδίζεις εσύ, πορδίζουν και εκείνοι μετά από εσένα σαν χορωδία. Η Αμερική θα βάλει τους Κούρδους να φάνε τα αδέλφια μας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Μην τυχόν και την αφήσεις. Μας χρειάζονται αυτοί οι τζιχαντιστές. Αν θα βομβαρδίσουν κάποιους, να βομβαρδίσουν τους Κούρδους. Να μην αγγίξουν τους ηρωικούς τζιχαντιστές μας οι οποίοι κόβουν κεφάλια. Παίξε τότε, παίξε! Να κοιμάμαι και εγώ ήσυχος στην οδό Σελίμ του Β’ στην Λευκωσία!

  Παίξε σου λέω. Μην σταματάς, παίξε! Αλλιώς θα σκάσω. Να πεθάνουν από φόβο και ο Τραμπ και ο Πούτιν! Και οι δύο να ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν. Εσύ είσαι Οθωμανός. Απόγονος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Κανείς να μην σε συγχύζει με την άρρωστη Τουρκία. Κοίτα που έκανες και την πρώτη σου πυραυλική δοκιμή. Τι ωραία. Βάλε και ένα στη Μόσχα. Να καταλάβει τι σημαίνει Οθωμανός.

  Αν δεν παίρνει τις ντομάτες σου, να μην τις παίρνει. Εσύ τα αγγούρια να κοιτάς, τα αγγούρια! Αν θες να σουφρώσω και εγώ και να σου στείλω λίγα από τη Χλώρακα της Πάφου. Θα βάλω και λίγα μούσμουλα από τον κήπο του δικού μας του Οσμάν και φράουλες από τον Λιμνίτη. Θα τρέχουν τα ζουμιά τους από το στόμα σου. Φτάνει να παίξεις. Να παίξεις πιο γρήγορα. Να γνωρίσει τους εφτά παππούδες μας ο μαλάκας.

  Άσε την Κύπρο. Τι ψωμί έχει η Κύπρος άλλωστε; Ούτως ή άλλως είναι χέρσα. Εκείνους δες! Στόχευσε τη ρωσική σημαία απέναντι από το Κιλίς. Μάτι στο στόχαστρο. Πυρ! Άντε λιοντάρι μου να σε δω. Στείλε και ένα χαμπάρι σε εκείνο το τσουλί τον Τραμπ. Να μην μας κάνει να θυμώσουμε. Να προσέχει τι κάνει. Να αφήσει τον Ζαράμπ και να στείλει τον Φέτο στην Άγκυρα.

  Αν δεν κάνει αυτά που λες, κατάλαβε ότι είναι και αυτός οπαδός του Φέτο. Μην τον συγχωρέσεις καθόλου! Άρπαξέ τον από τα ξανθά του μαλλιά. Σήκωσέ τον και χτύπησέ τον στην παλαίστρα. Με την αγάπη του Μοχάμεντ Άλι. Δεν είναι ο προφήτης Μωάμεθ, αλλά ο Μοχάμεντ Άλι. Μην τυχόν και τους μπερδέψεις!

  Ενώ εσύ διευθετείς αυτές τις δουλειές, εγώ εδώ θα τελειώσω τη δουλειά αυτών εδώ. Πάλι θα παραφρονήσουν οι Έλληνες αδελφοί μας. Τώρα έβαλαν στο μάτι και την ολόλαμπρη σημαία μας στο βουνό. Άρχισαν εκστρατεία συλλογής υπογραφών, λέει. Σώνει και καλά θα την αφαιρέσουν από εκεί, λέει. Γίνονται τέτοια πράματα; Τα χέρια που θα απλωθούν πάνω στη σημαία θα κοπούν.

  Με τη βοήθεια των τζιχαντιστών αδελφών μας που εξειδικεύτηκαν στο κόψιμο, θα απαλλαχτούμε από εκείνα τα χέρια. Είναι η τελευταία εστία που καίει στην πατρίδα μου και δεν θα σβήσει. Είναι το αστέρι του έθνους μου και θα λάμπει. Και ο Πούτιν και ο Τραμπ θα την πατήσουν!

  Αλλά εσύ πρώτα παίξε τους. Παίξε τους όπως έπαιξες στον Νίκο στη Μεσόγειο. Παίξε με τον ασύρματο. Παίξει με την μπάντα. Παίξε μέχρι να καταλάβουν ότι ένα βράδυ ξαφνικά μπορεί να έρθεις! Βάλε το τουρμπάνι στο κεφάλι σου. Ζώσου το χαντζάρι σου. Στρίψε το μουστάκι σου. Να δει ο κόσμος τις σημαίνει πορδή. Ε εσύ ισχυρέ Οθωμανέ αγά!

 • Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά… αρμενίζουμε κύριοι

  Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά… αρμενίζουμε κύριοι

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-17 15:08:28 | Πηγή: Defence Point

  Τον τελευταίο καιρό έχουμε δυστυχώς γίνει μάρτυρες μιας ολοένα και πιο σκληρής τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά όλο το χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Γινόμαστε όμως και μάρτυρες αλλεπάλληλων επιτυχιών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που αποτελούν το επιστέγασμα πολιτικών που εφαρμόσθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

  Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΣΛΙΑΝΗΣ
  ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ

  Σε αντίθεση με τη θλιβερή ελληνική πραγματικότητα και στις σπασμωδικές και δίχως συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτυχίες οι τουρκική βιομηχανία είναι πλέον σε θέση να παράξει μια πλειάδα συστημάτων που θα αποτελέσουν ίσως την αιχμή του δόρατος σε μια ελληνοτουρκική σύγκρουση.

  Οχήματα πυροβολικού, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, πύραυλοι και ρουκέτες, βαλλιστικοί πύραυλοι, κορβέτες χαμηλής παρατηρησιμότητας, διάφορα οχήματα, άρματα μάχης, ελικόπτερα ενώ πρόσφατα οι Τούρκοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν από μόνοι τους νέο υποβρύχιο αναερόβιας πρόωσης… Φυσικά υπάρχει και το σχέδιο για τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος για το οποίο οι φίλοι και σύμμαχοι Άγγλοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να το εξοπλίσουν με κινητήρες Rolls Royce!

  Παράλληλα με τα ανωτέρω, ο τρελός του χωριού Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του Θεού στον κόσμο, ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων (σουνιτών… οι άλλοι είναι κατώτεροι), ο απόλυτος ηγεμών και «πατερούλης» του έθνους περιτριγυρισμένος από αυλικούς που ψάχνουν για λίγη αναγνώριση, δημιουργεί ολοένα και πιο άκαμπτη πολιτική σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

  Συριακό, Ιράν, Ρωσία, Η.Π.Α. και φυσικά Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στο καθημερινό μενού. Ειδικά όμως όσον αφορά τα ελληνικά ζητήματα το ανησυχητικό είναι η ποιοτική αναβάθμιση τόσο της πολιτικής που ακολουθεί όσο και της στρατιωτικής μηχανής που αποτελεί το μακρύ του χέρι. Και όταν μιλάμε για ποιοτική αναβάθμιση της πολιτικής δεν εννοούμε κάτι το πολιτισμένο αλλά εξέλιξη των σε βάρος του Ελληνισμού διεκδικήσεων.

  Από τη μια παράνομη NAVTEX στην άλλη, ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εν δυνάμει ΑΟΖ, ασκήσεις νηοψίας στο Αιγαίο (!) και άλλα πολλά που δείχνουν τουλάχιστον μια αποφασιστικότητα. Ποιος είναι λοιπόν ο αντικειμενικός σκοπός; Μα φυσικά η επέκταση προς δυσμάς διότι ανησυχεί πολύ – μα πάρα πολύ ότι θα χάσει το παιχνίδι στα ανατολικά.

  Παιχνίδι, δηλαδή πόλεμος, που ο ίδιος προκάλεσε σε σύμπνοια με το ISIS, που δεν του βγαίνει μέχρι στιγμής. Οι τελευταίες μάλιστα εξελίξεις με την απόφαση των Η.Π.Α. να ενισχύσουν στρατιωτικά το YPG και να στηριζτούν πάνω του, έχει αποτελειώσει τον ασταθή ψυχιατρικώς επίδοξο δικτατορίσκο.


  Το δε θράσος απύθμενο. Στέλνει τελεσίγραφα στην Ουάσιγκτον αλλά παράλληλα πηγαίνει στον Λευκό Οίκο για να παρακαλέσει τον Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή του και να του παραδώσουν τον Γκιουλέν. Θα διοργανωθεί μάλιστα και συλλαλητήριο μπροστά στο Λευκό Οίκο προς υποστήριξη του σουλτάνου… Η παράθεση των γεγονότων που δείχνουν το ασταθές ψυχολογικό του προφίλ είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητη και θα χρειαζόταν διδακτορική διατριβή για να αναφερθούν.

  Από την άλλη πλευρά στον πλανήτη Ελλάδα επικρατούν σκληρές καιρικές συνθήκες. Η αφέλεια τόσο της πολικής εξουσίας αλλά και η ημιμάθεια και αδιαφορία του Έλληνα πολίτη δημιουργούν όλες τις κατάλληλες συνθήκες για τη δορυφοροποίηση της χώρας από την Τουρκία και μάλιστα δίχως να πέσει μια τουφεκιά. Οι εκτεταμένες εξοπλιστικές προσπάθειες της Τουρκίας τα τελευταία 10 χρόνια έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και να μετατρέπουν τη χώρα σε στρατιωτική δύναμη.

  Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η ολοένα και αυξανόμενη βιομηχανική απεξάρτηση των Τούρκων από τους ξένους τους δίνει το «δικαίωμα» να καβαλούν το καλάμι και με το δίκιο τους. Η σύγκριση μεταξύ των δυο χωρών είναι απελπιστική. Η Ελλάς δεν έχει δώσει φράγκο από τα χρόνια του Καραμανλή για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τουλάχιστον στα κύρια οπλικά συστήματα.

  Μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες, ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ απλώς γηράσκουν και δεν αναβαθμίζονται. Το ίδιο συμβαίνει και στην αντιαεροπορική άμυνα της χώρας. Τα δε BMP 3 ακόμα… παραγγέλλονται αφήνοντας τα Leo 2 HEL χωρίς υποστήριξη πεζικού. Και ακόμα δεν έχουν έρθει τα F-35 στην Τουρκία για να αλλάξει δραματικά το ισοζύγιο ισχύος. Το μόνο πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ είναι η αναβάθμιση των ΑΦΝΣ P-3 που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει νέες δυνατότητες ελέγχου στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

  Τα ίδια δυστυχώς λαμβάνουν χώρα και στην Κύπρο στην οποία επικρατεί απόλυτη εξοπλιστική άπνοια εδώ και χρόνια. Αντίθετα, η μόνη μας ενασχόληση είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, το «άσυλο» του Δημοσίου, η εξολόθρευση του ιδιωτικού τομέα και φυσικά το μεγάλο εθνικό θέμα του… Survivor. Είναι όμως απορίας άξιο πως θα συνεχίσουν αυτά να μας απασχολούν εάν χαθεί το Αιγαίο ή η Θράκη. Ή κάποια νησιά του ανατολικού Αιγαίου στα οποία πλέον «απαγορεύεται» η επίσκεψη Υπουργών και στρατηγών γιατί είναι τουρκικά!

  Η συστηματική και άξια θαυμασμού πολιτική (όσο και αν τους ζηλεύουμε) που ακολούθησαν οι Τούρκοι όσον αφορά τον τομέα των εξοπλισμών και την ενίσχυση της αμυντικής τους βιομηχανίας είναι ικανή να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια. Τετελεσμένα που δεν πρόκειται να αναιρεθούν για τον υπόλοιπο 21ο αιώνα.

  Η συστηματική έρευνα και ανάπτυξη ειδικά πυραυλικών μέσων που θα έχουν εμβέλεια που θα καλύπτει Αθήνα και Θεσσαλονίκη (εννοείται φυσικά και ό,τι άλλο υπάρχει ως εκεί…) δύναται να καθαρίσει την κατάσταση χωρίς μια σταγόνα αίμα. Η απειλή χρήσης βίας και η βέβαιη λόγω εξοπλιστικής άπνοιας αδυναμία της Ελλάδος να την αντιμετωπίσει θα δώσει τη λαβή στις υποτακτικές ελληνικές κυβερνήσεις να παραδώσουν αμαχητί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα ή και κάποιο νησάκι.

  Έχει φτάσει πια η ώρα να δούμε την αλήθεια κατάματα και να αφήσουμε τις γνωστές ελληνικές φαιδρότητες και να εργαστούμε σοβαρά. Η μόνη ουσιαστική ελπίδα για τον Ελληνισμό στα επόμενα χρόνια προέρχεται από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.

  Πιθανόν κανείς να μη γνωρίζει ακριβώς τις ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται υποθαλάσσια όμως η παράδοσή τους στους Τούρκους θα ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα και προδοσία. Ας μιλήσουμε ανοιχτά: Με δεδομένη την οικονομική κατοχή στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται η χώρα για τις επόμενες δεκαετίες οι υδρογονάνθρακες αποτελούν τη μόνη ελπίδα για την επιβίωση του έθνους αφού θα αναχρηματοδοτήσουν το χρεωκοπημένο ασφαλιστικό και το υπέρογκο χρέος δίχως να χρειάζονται εξοντωτικά μέτρα κατά του λαού.

  Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις να δώσουν τα απαραίτητα κίνητρα για την αύξηση του πληθυσμού και να σταματήσει η φυγή των νέων που είναι αδύνατον να αναπληρωθεί. Αλήθεια, έχει εκτιμήσει κανείς το κόστος φυγής 400.000 νέων μορφωμένων και μη ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα; Υπολογίστηκε ποιος θα είναι ο πληθυσμός της χώρας σε 30 χρόνια και πόσοι θα εργάζονται για να συντηρούν ολοένα και περισσότερους γέρους; Σκέφτηκε η πολιτική ηγεσία πόσες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προκειμένου να υποστηρίξουν την άντληση υδρογονανθράκων;

  Είναι πια καιρός η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ξεπεράσει το Φοβικό Σύνδρομο απέναντι στην Άγκυρα αλλά και στους υπόλοιπους ξένους (ας κάνουν ψυχοθεραπείες…) και να πιάσουν δουλειά ξεχνώντας τα κοκτέιλ πάρτι και τις συναντήσεις χωρίς νόημα. Λύσεις ακόμη υπάρχουν αν και είναι ήδη αρκετά αργά. Η χώρα επένδυσε υπέρ του δέοντος στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

  Επένδυσε, επίσης, υπέρμετρα στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο βεβαίως είχεκαι έχει και τις θετικές του διαστάσεις. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό, πλέον έχει καταστεί αυταπόδεικτο. Αν και όλα αυτά είναι καλά, δεν μετέτρεψαν τη χώρα σε πόλο έλξης όπως στρεβλά και απλουστευτικά το φανταζόμασταν.

  Κανείς από το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. δεν θα πολεμήσει για εμάς. Κανείς επίσης δε θα πάρει το μέρος μας εάν ηττηθούμε σε μια έστω και περιορισμένης διάρκειας σύγκρουση. Όλοι θα παροτρύνουν να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι εκεί το παιχνίδι είναι χαμένο. Οφείλουμε να ξαναδούμε τη συνολική μας στρατηγική ή όχι;

 • Ξεσάλωσαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, μαχητικά, ΑΦΝΣ κι ελικόπτερα!

  Ξεσάλωσαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, μαχητικά, ΑΦΝΣ κι ελικόπτερα!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-17 15:08:28 | Πηγή: Defence Point

  Σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, προέβησαν σήμερα τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος».

  Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, χθες εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως 20 τουρκικά μαχητικά τύπου F-16, πέντε ΑΦΝΣ (αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας) τύπου CN-235 και 19 ελικόπτερα.

  Καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους.

  Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 9 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Δεκατέσσερα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

 • Το Πολεμικό Μουσείο συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

  Το Πολεμικό Μουσείο συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-17 15:08:28 | Πηγή: Defence Point

  Τη συμμετοχή στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου 2017, ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου το Πολεμικό Μουσείο (ΠΜ).

  Συγκεκριμένα το Πολεμικό Μουσείο, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), το οποίο επέλεξε για το 2017 το θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», θα συμμετάσχει με ανέκδοτα έργα από σπάνια συλλογή λιθογραφιών ως αγωγός διάδοσης ιστορικών γεγονότων της περιόδου 1912-1922.

  Η συλλογή θα εκτεθεί στον εκθεσιακό χώρο του 1ου ορόφου του ΠΜ και θα τιτλοφορείται: «1912-1922. Επί τον τύπον των … λίθων» – Λιθογραφίες των Βαλκανικών Πολέμων, του Μεγάλου Πολέμου αλλά και της Μικρασιατικής Εκστρατείας “διηγούνται” ιστορίες αμφισβήτησης, διαφωνίας, διένεξης, διχασμού αλλά και συμφωνίας δύο μεγάλων πολιτικών ανδρών του 20ού αιώνα.

  Η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη. Θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις στην ελληνική γλώσσα στις 11:00,13:00,15:00,17:00 και στην αγγλική γλώσσα στις 16:00 καθώς και βιωματικό πρόγραμμα σε μαθητές Δημοτικού στις 17:00, με ελεύθερη συμμετοχή. Επίσης, τμήμα της Μπάντας (ορχήστρα) τού Πολεμικού Ναυτικού θα καλύψει με τις μελωδίες της την «Διεθνή Ημέρα Μουσείων».

 • Βατραχάνθρωποι της Τουρκίας πέρασαν… ή όχι τον Έβρο;

  Βατραχάνθρωποι της Τουρκίας πέρασαν… ή όχι τον Έβρο;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-17 15:08:28 | Πηγή: Defence Point

  Τρία στελέχη της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών SAT του Τουρκικού Ναυτικού που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και αναζητούνταν, συνελήφθησαν σήμερα στη φερόμενη προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο.

  Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι Υποπλοίαρχος Ahmet Çamoğlu, Αρχικελευστής Yücel Özcan, Αρχικελευστής Mustafa Özel συνελήφθησαν σε ένα χωράφι κοντά στην έξοδο του αυτοκινητοδρόμου Κωνσταντινούπολης-Ανδριανούπολης και συγκεκριμένα «μετά από πληροφορία προς την Περιφερειακή Μονάδα της ΜΙΤ στην Ανδριανούπολη».

  Στους τρεις συλληφθέντες αποδίδεται η κατηγορία της «απόπειρας κατάλυσης του Πολιτεύματος» καθώς συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan τη νύχτα του πραξικοπήματος.

  Σύμφωνα πάντα με τουρκικές πηγές, και οι τρεις ομολόγησαν στην αρχική τους κατάθεση ότι συνδέονται με το κίνημα του Gülen ενώ υποστήριξαν πως ενημερώθηκαν για την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος πέντε ημέρες νωρίτερα. Στην κατοχή τους βρέθηκαν τα διαβατήριά τους καθώς και το χρηματικό ποσό των 10.993 τουρκικών λιρών, 39.990 ευρώ και 7.105 δολαρίων.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΟΥ ΕΓΕΙΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΑΝΤΩΣ ΛΕΠΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ: http://e-amyna.com/sullhpsi-3-tourkon-vatrahanthropon-sas/

 • Στρατιωτική Επιτροπή στις Βρυξέλλες με τον Α/ΓΕΕΘΑ παρόντα

  Στρατιωτική Επιτροπή στις Βρυξέλλες με τον Α/ΓΕΕΘΑ παρόντα

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-17 15:08:28 | Πηγή: Defence Point

  Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee-EUMC), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

  Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην σύνοδο αφορούσαν:

  Στην υλοποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της ΕΕ (η θεματική ενότητα πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini).

  Στις τρέχουσες, κύριες και υποστηρικτικές, στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ.

  Στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

  Στην συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ.


  Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  Οι υφιστάμενες προκλήσεις ασφαλείας καθιστούν επιτακτική την αποτελεσματική και αποφασιστική εμπλοκή όλων των μειζόνων διεθνών δρώντων. Η επιτυχής ανάληψη επιχειρήσεων ενίσχυσης της ασφάλειας από την ΕΕ, η περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών της δυνατοτήτων και η συνέχιση της πολυεπίπεδης και εποικοδομητικής της συνεργασία με το ΝΑΤΟ, θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ ως ‘’παρόχου’’ ασφαλείας.

  Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την επιτυχή συνεργασία FRONTEX-NATO στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, θα πρέπει να εξετασθεί από την ΕΕ η ενίσχυση του ρόλου της ‘’Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής’’.

  Η συνεργασία των επιχειρήσεων “Sea Guardian”-”Sophia” είναι εξαιρετικά σημαντική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Μεσόγειο.

  Η υιοθέτηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών θα συμβάλλει στην ενίσχυση των προσόντων του εμπλεκομένου, με την κυβερνοάμυνα, προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών.

  Η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας και ανάπτυξης των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.

  Παράλληλα, η επιτυχής διοργάνωση της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα στις 10 Μαΐου κατέδειξε την σκοπιμότητα περαιτέρω ανάπτυξης διαύλων στρατιωτικής επικοινωνίας.

 • «Πρόσφυγας», μέλος ISIS, που μπορούσε… να γυρίσει Τουρκία

  «Πρόσφυγας», μέλος ISIS, που μπορούσε… να γυρίσει Τουρκία

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-15 01:04:34 | Πηγή: Defence Point

  Μια υπόθεση αρκούντως “μυστήρια” έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει κατά καιρούς για την εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και της ισλαμικής τρομοκρατίας (έννοιες αλληλένδετες πια…) στο μεταναστευτικό κύμα που σάρωσε τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου το 2015-2016. Και αποδεικνύει πόσο αφελής ήταν η πολιτική “ανοιχτών συνόρων” που υιοθετήθηκε το Μάρτιο του 2015, και πόσο εγκληματικά επιπόλαιες οι απειλές ότι η Ελλάδα θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές.

  ΠΗΓΗ: http://e-amyna.com/

  Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που δημοσίευσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, ένας Τούρκος, στέλεχος του ISIS, πέρασε παράνομα στη Λέσβο το 2015, υποδυόμενος τον Σύρο πρόσφυγα. Από εκεί ταξίδεψε στη Γερμανία, όπου καταχωρήθηκε ως πρόσφυγας. Μετά από τέσσερις μήνες επέστρεψε ξαφνικά στην Τουρκία, όπου αποκαλύφθηκε η ιστορία του…

  Πρόκειται για τον Σούφι Αλπφιντάν (Suphi Alpfidan), 26 ετών, με καταγωγή από τη μεθοριακή τουρκική πόλη Suruç της νοτιοανατολικής επαρχίας Şanlıurfa. Ο συγκεκριμένος “Σύρος πρόσφυγας” ήταν στην πραγματικότητα Τούρκος, μεσίτης ακινήτων στο επάγγελμα, και πληρωνόταν από το ISIS για να παρέχει καταφύγια και αποθηκευτικούς χώρους σε πυρήνες του ISIS στην πόλη Gaziantep υπό την ηγεσία του Yunus Durmaz.

  Επισημαίνεται ότι ο πυρήνας του ISIS στην πόλη Gaziantep υπό την ηγεσία του Yunus Durmaz (που σκοτώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015 υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες) ήταν από τους πιο ενεργούς και επικίνδυνους, καθώς παρείχε στους χειριστές του στη Συρία πληροφορίες για τις κινήσεις εξοπλισμού και στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και πρότεινε την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) στα δρομολόγιά τους, με στόχο την πρόκληση απωλειών.

  Ο Σούφι Αλπφιντάν είναι ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση του ISIS που έγινε στις 10 Οκτωβρίου 2015 έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας και κόστισε τη ζωή σε 107 ανθρώπους, πλέον των δύο βομβιστών αυτοκτονίας. Η συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση επηρέασε καθοριστικά υπέρ του Ερντογάν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 2015. Η συμμετοχή του Αλπφιντάν στην επίθεση αυτή προκύπτει από αποτυπώματά του που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο “συνοδείας” που καθοδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητο.


  Το Νοέμβριο του 2015, ο Αλπφιντάν έφυγε από την Τουρκία μέσω Σμύρνης, πληρώνοντας 600 δολάρια σε διακινητές για να τον περάσουν στη Λέσβο ως “πρόσφυγα”. Παρουσιάστηκε στις ελληνικές αρχές ως Χουσεϊν Μαχμούντ (Hussein Mahmood) από τη μαρτυρική συριακή πόλη Κομπάνι, και έλαβε κάρτα προσωρινής καταχώρισης από τις ελληνικές αρχές.

  Στη συνέχεια πέρασε στην Αθήνα και, ταξιδεύοντας επί 8-9 ημέρες με τρένο και λεωφορείο, έφτασε μαζί με άλλους μετανάστες στη Γερμανία, όπου καταχωρήθηκε ως πρόσφυγας και τοποθετήθηκε σε κέντρο υποδοχής. Στη Γερμανία ήρθε σε επαφή με ένα Τούρκο σύνδεσμο και αργότερα του δόθηκε νέα ταυτότητα και προσωρινό διαβατήριο από το τουρκικό προξενείο στην πόλη Mainz.

  Μετά από τέσσερις μήνες στη Γερμανία, όταν η βομβιστική επίθεση του ISIS στην Άγκυρα είχε κάπως ξεχαστεί, αποφάσισε ξαφνικά να επιστρέψει στην Τουρκία. Ο Bozkurt, έμπειρος δημοσιογράφος, αναρωτιέται γιατί ο Αλπφιντάν αποφάσισε να επιστρέψει, ενώ εκκρεμούσαν δυο εντάλματα σύλληψης εναντίον του σχετικά με το ISIS. Καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι του δόθηκαν “αρμοδίως” κάποιες διαβεβαιώσεις…

  Κατά την άφιξή του στην Αττάλεια στις 3 Μαρτίου 2016, ο Αλπφιντάν κρατήθηκε για λίγο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος από τον εισαγγελέα χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ταξιδίων. Καθώς όμως τα δακτυλικά του αποτυπώματα ταυτοποιούνταν σταδιακά και σε άλλες υποθέσεις σχετιζόμενες με την ισλαμιστική τρομοκρατία, ζητήθηκε η σύλληψή του από δικηγόρους που εκπροσωπούσαν θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, κι έτσι συνελήφθη στη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας στις 6 Νοεμβρίου του 2016.

  Η σύλληψή του σόκαρε τον Σούφι Αλπφινταν (ενδεχομένως επειδή είχε λάβει διαβεβαιώσεις για το αντίθετο), με αποτέλεσμα να προβεί σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τις σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με την ισλαμική τρομοκρατία.

  Συγκεκριμένα ο Αλπφιντάν κατέθεσε στο δικαστήριο ότι κατονόμασε δύο αξιωματικούς πληροφοριών με τους οποίους συνεργαζόταν στο Gaziantep, ενημερώνοντάς τους για όλες της δραστηριότητες του ISIS. Όταν το δικαστήριο απευθύνθηκε στην τουρκική αστυνομία για να εντοπίσει τους συγκεκριμένους αξιωματικούς, η κυβέρνηση απάντησε ότι αδυνατούσε να τους ταυτοποιήσει ή να τους εντοπίσει.

  Το συμπέρασμα του έμπειρου δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt είναι ότι η υπόθεση αποδεικνύει τη στενή συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις του ISIS στην Τουρκία. Επιπλέον, ότι αποδεικνύεται πόσο εύκολα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες “φυτεύουν” τζιχαντιστές μέσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών, και χρησιμοποιούν τους διακινητές για να τους προωθήσουν σε ευρωπαϊκές πόλεις.

  Υπενθυμίζεται ότι και δύο από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στο μακελειό της 14ης Νοεμβρίου 2015 στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι, είχαν μπει στο ευρωπαϊκό έδαφος ως “πρόσφυγες”, μέσω Λέρου. Δεν είναι επομένως τυχαίο, καταλήγει ο Bozkurt, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν θα είναι ασφαλής, αν οι πολιτικές της ΕΕ απειλήσουν τα συμφέροντά του. Και γιατί να μην απειλεί, προσθέτουμε εμείς, αφού κάποιοι το 2015 του άνοιξαν τις πόρτες, παίζοντας το παιχνίδι του…

 • Ο μεγάλος Έλληνας Βάσος Λυσσαρίδης… δεν έχει βρει μιμητές

  Ο μεγάλος Έλληνας Βάσος Λυσσαρίδης… δεν έχει βρει μιμητές

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-14 20:48:09 | Πηγή: Defence Point

  Ο Βάσος Λυσσαρίδης ανήκει στο σπάνιο είδος ανθρώπων που έχουν γνωρίσει καταστροφές και μεγάλες εξάρσεις του ελληνισμού. Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανόλη Γλέζο – παρότι και οι τρεις έχουν ξεπεράσει τα ενενήντα τους χρόνια- ο λόγος τους εξακολουθεί να διαθέτει μια απίστευτη φρεσκάδα, συμπυκνωμένη πείρα αλλά και σοφία.

  Προς επιβεβαίωση του παραπάνω ισχυρισμού δεν έχετε παρά να διαβάσετε το μήνυμα που έστειλε ο ιδρυτής της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός της όπου τόνιζε τα ακόλουθα:

  «Σήμερα επιβάλλεται μια νέα πανεθνική στρατηγική, γιατί ο Τουρκικός επεκτατισμός απειλεί τον ελληνισμό στο σύνολο του. Απειλεί με διχοτόμηση και συγκυριαρχία το Αιγαίο, με Κυπροποίηση τη Θράκη, με Ιμβροποίηση την Κύπρο. (…) Εμείς κανενός τα νόμιμα δικαιώματα δεν αμφισβητούμε, αλλά και σε κανέναν δεν εκχωρούμε τα δικά μας.

  »Ζωή χωρίς Ελευθερία και Αξιοπρέπεια δεν έχει νόημα. Κι αν είναι να πεθάνει κανείς για αξιοπρέπεια και λευτεριά, αξίζει να έχει χίλιες ζωές. Δεν θα αυτοκτονήσουμε για να μη μας δολοφονήσουν. Θα αγωνιστούμε με πάθος και σωφροσύνη για λεύτερη πατρίδα».


  Διχοτόμηση και συγκυριαρχία στο Αιγαίο, Κυπροποίηση στη Θράκη, Ιμβροποίηση στην Κύπρο σημαίνουν χάσιμο εδαφών, χάσιμο κυριαρχίας, εθνικό διαμελισμό. Λιγότερη Ελλάδα, περιορισμένος ελληνισμός, περιορισμένη κρατική – εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

  Σήμερα, σε μια Ελλάδα, όπου πολιτική ηγεσία και διανόηση, είναι ολοκληρωτικά παραδομένες στον τάχα «στρατηγικό ρεαλισμό και ψυχραιμία» και αναζητούν την ασυλία τους μέσα από την εφαρμογή επανωτών μνημονίων σε βάρος του λαού και της χώρας και την θαλπωρή στις αγκαλιές των «προστατών» ΗΠΑ, Άγγλων ή Ε.Ε. και γιατί όχι με το να γίνουν «γιουσουφάκια», αποδεχόμενοι τον νέο-οθωμανισμό, σαν αναγκαία κατάσταση.

  Μια Ελλάδα που μετρά μονάχα το τι χάνει από την μεριά των Μνημονίων νομίζοντας ότι θα παραμείνει αλώβητη στο στάτους – απλά- της αποικίας – χρέους, μια Ελλάδα που παραιτείται και δεν αγωνίζεται με πάθος και σωφροσύνη για λεύτερη πατρίδα, είναι μια αδύναμη Ελλάδα.

  Ο Βάσος Λυσσαρίδης, σοσιαλιστής και εθνικός αγωνιστής, έχει την δύναμη να βλέπει καθαρά και να στέκεται όρθιος: «Δεν θα αυτοκτονήσουμε για να μην μας δολοφονήσουν! Θα σταθούμε όρθιοι και θα παλέψουμε. Μια ζωή χωρίς ελευθερία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη δεν έχει νόημα. Από την στιγμή που αρχίζεις να αγωνίζεσαι συναντάς την έννοια αλλά και το βαθύ νόημα της ελεύθερης ζωής».

 • ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Αποκαλύψεις, Leo2HEL και Arleigh Burke!

  ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Αποκαλύψεις, Leo2HEL και Arleigh Burke!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-14 20:48:09 | Πηγή: Defence Point

  Αρχής γενομένης από αυτό το τεύχος της Π&Δ, επανερχόμαστε για την αποκάλυψη της αλήθειας και πολλά νέα στοιχεία για διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα και σκοπό να ξαναφωτίσουμε τις σκανδαλώδεις προμήθειες μέσω των οποίων διασπαθίστηκε πακτωλός δημοσίου χρήματος με πρόσχημα τη θωράκιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας εντός ενός αδιαφανούς συστήματος με αποτέλεσμα τον παράνομο πλουτισμό ορισμένων φαύλων πολιτικών.

  Το πρώτο θέμα μας –και όχι μόνο επειδή βρίσκεται στην επικαιρότητα- αφορά το «Φάκελο Leopard 2» σε ένα γιγάντιο αφιέρωμα (26 σελίδων) από το πρόγραμμα επιλογής του νέου άρματος της δεκαετίας του 90, αδημοσίευτα στοιχεία και φωτογραφίες από την διαδικασία επιλογής στο Λιτόχωρο, τις χαμένες ευκαιρίες στις συμβάσεις αλλά κυρίως τις αμαρτωλές πρακτικές υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Όλα όσα θέλατε πάντα να μάθετε αλλά δεν σας αποκάλυπτε κανείς!


  DDG Arleigh Burke… για την ΠΑ και την Εθνική Αεράμυνα… μέσω ΠΝ;

  Όχι δεν είναι ετεροχρονισμένο… πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά μια ρηξικέλευθη πρόταση DDG κλάσης Arleigh για την ΠΑ… μέσω ΠΝ!. Είναι χρήσιμη η απόκτηση τέτοιων πλοίων στους σημερινούς καιρούς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Ποια είναι η αξία που θα προσθέσουν στην ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού; Και το σημαντικότερο, ποια θα είναι η δυνατότητα που θα προσδώσουν στην αντιαεροπορική ασπίδα της χώρας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει νέες απειλές στο εγγύς μέλλον;


  Su-30SM, Νέα «φτερά» για τους «Ρώσους Ιππότες»

  Είκοσι έξι χρόνια μετά τη συγκρότησή του το σμήνος επιδείξεων της Ρωσικής Αεροπορίας πετά πλέον και επίσημα νέα αεροπλάνα, που όχι μόνο ανεβάζουν στα ύψη τις δυνατότητές του αλλά υποβοηθούν τα μέγιστα τον κύριο σκοπό του: την προώθηση της εικόνας μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής διαθεσιμότητας εντός και εκτός των ρωσικών τειχών. Τους είδαμε στην πρώτη τους εμφάνιση στη LIMA 2017!


  Sukhoi Su-30, To «Flanker» πολλαπλών ρόλων

  Το Su-30 μεσουρανεί στον χώρο εδώ και δύο δεκαετίες, κατακτώντας τόσο τη διεθνή όσο τελικά και τη ρωσική αγορά. Με την ευκαιρία της αναφοράς μας στα μαχητικά των Ρώσων Ιπποτών ανασκοπούμε και τις εξελίξεις στο σχετικό πρόγραμμα.


  Επίθεση στη Shayrat, Καταστροφή των συριακών Su-22!

  Στο προσκήνιο, στις 7 Απριλίου το US Navy εκτόξευσε 59 πυραύλους Tomahawk εναντίον της πλέον στρατηγικής βάσης της Συριακής Αεροπορίας ως αντίποινα στην επίθεση με χημικά όπλα στις 4 Απριλίου από συριακά Su-22. Ποιο ήταν όμως το παρασκήνιο της αμερικανικής επίθεσης;

 • Τιμή και μνήμη στην εποποιία Ρούπελ και Γραμμής Μεταξά…

  Τιμή και μνήμη στην εποποιία Ρούπελ και Γραμμής Μεταξά…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-14 20:48:09 | Πηγή: Defence Point

  Περισσότερα από 6.000 άτομα αναμένεται να επισκεφθούν τα πεδία των μαχών του θρυλικού Ρούπελ και τα υπόγεια οχυρά της Γραμμής Μεταξά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αυτό το Σαββατοκύριακο (13-14 Μαΐου), για να ζήσουν από κοντά την αναβίωση της μάχης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά.

  Αυτό εκτιμά ο Παναγιώτης Σαββίδης, ένας εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM» για το ενδιαφέρον που εκδηλώνει ο κόσμος να συμμετάσχει σε αυτού του είδους δράσεις που είναι πολύ διαδεδομένες στο εξωτερικό.

  «Είναι η δεύτερη χρονιά που ο Δήμος Σιντικής διοργανώνει την εκδήλωση με την υποστήριξη φορέων και επαγγελματιών της περιοχής. Πέρσι είχαν έρθει στην περιοχή περίπου 4.500 άτομα» αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

  Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει την αναβίωση της Μάχης των Οχυρών (που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1941), με ομάδες αναβιωτών, εκρήξεις και εντυπωσιακά εφέ, καθώς και αεροπορική επίδειξη από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 Ζεύς.


  Θα υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις όλο το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης. Μεταξύ αυτών και η χοροεσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο με κοστούμια εποχής.

  «Εκτιμώ πάντως, ότι η πιο συγκινητική στιγμή, η αποκορύφωση της εκδήλωσης είναι η αποχώρηση των Ελλήνων από το οχυρό, όπου ωστόσο οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να φτάσουν, γι’ αυτό ποτέ δεν θεωρήθηκαν αιχμάλωτοι πολέμου. Ο εχθρός λοιπόν, αναγνωρίζοντας το πόσο τίμια και γενναία πολέμησαν τους απέδωσε τιμές» σημειώνει ο κ. Σαββίδης.

  «Αυτό που θέλουμε να γνωρίζει ο κόσμος, είναι ότι δημιουργήσαμε νέες θέσεις στάθμευσης, αλλά η προσέλευση την Κυριακή θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από την έναρξη της εκδήλωσης, που θα αρχίσει στις 11.30 για να μην δημιουργηθεί συνωστισμός» επισημαίνει ο κ. Σαββίδης.

  Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα, καθώς όσοι συμμετέχουν μελετούν και την ιστορία και στόχος είναι να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • «Στιγμιαίος πόλεμος» η νέα τουρκική απειλή λόγω πυραύλων…

  «Στιγμιαίος πόλεμος» η νέα τουρκική απειλή λόγω πυραύλων…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-14 20:48:09 | Πηγή: Defence Point

  Η πρόσφατη εκρηκτική αύξηση των παραβιάσεων από πλευράς της Τουρκικής Αεροπορίας και η επίσημη αμφισβήτηση της ελληνικότητας του Αγαθονησίου, έδωσαν ένα σκληρό πλήγμα στις αφελείς αντιλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές προκλήσεις αποτελούσαν στοιχείο της εκλογικής καμπάνιας του Ερντογάν και κατά συνέπεια θα εξαφανίζονταν ή έστω θα περιορίζονταν δραστικά μετά το δημοψήφισμα.

  Του Κώστα Γρίβα*
  ΠΗΓΗ: Περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»

  Όπως ο γράφων έχει υποστηρίξει και σε προηγούμενα άρθρα του, ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει έλθει για να μείνει και οφείλεται πρωτίστως στη μετάλλαξη της γεωπολιτικής ταυτότητας της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει να εξελιχθεί σε ευρασιατική δύναμη μέσα σε ένα σχηματιζόμενο πολυπολικό σύστημα.

  Αν η άποψη αυτή φαντάζει υπερβολικά γενική και θεωρητική σε κάποιους, η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε έναν ενεργειακό ταμιευτήρα κρίσιμης σημασίας για τις διεθνείς ισορροπίες ισχύος στα επόμενα χρόνια, αποτελεί από μόνη της έναν σοβαρότατο λόγο για την Τουρκία έτσι ώστε να προσπαθήσει να αποκτήσει την κυριαρχία στο Αιγαίο. Περισσότερα μπορεί κάποιος να βρει στο εξαιρετικό άρθρο του πρέσβη ε.τ. Περικλή Νεάρχου που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 373 των «Επικαίρων».

  Θα πρέπει να αποδεχθούμε, λοιπόν, το αδυσώπητο γεγονός ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα καθίσταται ολοένα και πιο επιθετικός και αυτό σημαίνει ότι, αργά ή γρήγορα, είναι πιθανόν να λάβει και στρατιωτική διάσταση. Βέβαια, αυτήν τη στιγμή οι ισορροπίες ισχύος, αλλά και η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, θα καθιστούσαν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη για την Άγκυρα οποιαδήποτε πολεμική περιπέτεια με την Ελλάδα, ακόμη και αν επρόκειτο κάποιο «ασήμαντο» θερμό επεισόδιο, εκτός βέβαια και αν ήταν απολύτως σίγουρο ότι η ελληνική αντίδραση θα είναι υπέρ το δέον μετριοπαθής…

  Αυτή όμως δεν θα αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση. Δυστυχώς, αν κάνουμε μια προβολή στο μέλλον, με βάση αυτά που γνωρίζουμε σήμερα για τις εξοπλιστικές φιλοδοξίες της Άγκυρας, θα δούμε ότι η ισορροπία ισχύος θα επιδεινωθεί επικίνδυνα για την Ελλάδα, ενώ και τα προβλήματα στη δομή του τουρκικού στρατεύματος, που προέκυψαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, θα επιλυθούν, ίσως πολύ πιο γρήγορα από ότι πολύ αισιόδοξα θεωρούν κάποιοι στη χώρα μας.

  Ωστόσο, κατά την άποψη του γράφοντος και σε αντίθεση με ότι γενικά πιστεύεται, ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα όσον αφορά τις τουρκικές εξοπλιστικές προσπάθειες, δεν προέρχεται ούτε από τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που (μάλλον…) θα ενταχθούν στο τουρκικό οπλοστάσιο, ούτε από όπλα – σύμβολα, πρωταρχικός στόχος των οποίων είναι να ενισχύσουν το κύρος της Τουρκίας και να εδραιώσουν την εικόνα της ως κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι το περιβόητο υβριδικό αεροπλανοφόρο – σκάφος αμφιβίων επιχειρήσεων που αναμένεται να αποκτήσει.

  Πολύ πιο σημαντικά είναι τα προϊόντα που αναπτύσσει η τουρκική πολεμική βιομηχανία, ιδιαίτερα δε τα πυραυλικά συστήματα.

  ΜΕΓΑΛΟ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

  Αναλυτικότερα, η Τουρκία φαίνεται πως έχει εναρμονιστεί με τα επιτεύγματα της λεγόμενης «Πυραυλικής Επανάστασης» (Missile Revolution) και αναπτύσσει εγχωρίως μια σειρά από πυραυλικά συστήματα πολλαπλών επιπέδων και ρόλων, ξεκινώντας από τις μικρές ρουκέτες Cirit και καταλήγοντας σε βαλλιστικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά βλήματα υψηλών επιδόσεων. Στο παρόν άρθρο θα περιοριστούμε να αναφέρουμε κάποια πυραυλικά συστήματα εδάφους – εδάφους που η Τουρκία παρουσίασε τον τελευταίο καιρό.

  Έτσι λοιπόν, όπως μας πληροφορεί στο τεύχος Απριλίου το έγκυρο αμυντικό περιοδικό «Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία», στην έκθεση αμυντικού υλικού IDEX 2017, που διεξήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο Φεβρουάριο, η τουρκική εταιρεία Roketsan παρουσίασε, μεταξύ των άλλων, την καθοδηγούμενη ρουκέτα TRG – 300 Kaplan διαμετρήματος 300 χιλιοστών, η οποία προορίζεται για τα ρουκετοβόλα Kasirga, (που αποτελούν την τουρκική έκδοση του κινεζικού WS – 1A). Η συγκεκριμένη ρουκέτα επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 120 χλμ και απόκλιση από τον στόχο μικρότερη των 50 μέτρων.

  Στο ίδιο τεύχος του, το περιοδικό μας πληροφορεί ότι πάλι η Roketsan παραδίδει στον Τουρκικό Στρατό τον τακτικό βαλλιστικό πύραυλο Bora, με βεληνεκές 280 – 300 χλμ, ο οποίος καθοδηγείται προς τον στόχο του με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης υποβοηθούμενο από δορυφορικό παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης (GPS / INS), με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει μεγάλη ακρίβεια πλήγματος. Εξαγωγική έκδοση του Bora, πάλι σύμφωνα με την «Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία», είναι ο πύραυλος Khan, βάρους 2500 κιλών και διαμέτρου 610 χιλιοστών ο οποίος μεταφέρει πολεμική κεφαλή βάρους 470 κιλών.

  Συγκριτικά, ο πολύ γνωστός J-600T Yildirim, ο οποίος υπηρετεί εδώ και χρόνια στον Τουρκικό Στρατό, έχει βάρος 2100 κιλών, διάμετρο 600 χιλιοστών και μεταφέρει πολεμική κεφαλή 480 κιλών. Το δε βεληνεκές του είναι της τάξης των 150 χλμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Yildirim βασίζεται στον κινεζικό B611. Είναι εμφανής λοιπόν η πρόοδος που έχουν επιτύχει οι Τούρκοι όσον αφορά το βεληνεκές των πυραυλικών τους συστημάτων και πιθανώς αυτή να είναι η κορυφή του παγόβουνου.

  Παρόμοια πυραυλικά συστήματα θέτουν νέες προκλήσεις στην αμυντική στρατηγική της Ελλάδας. Το πιο απλό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Τουρκία ενισχύει σταδιακά αλλά αποφασιστικά τις ικανότητές της να ασκεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σαρωτικά πλήγματα σε μεγάλο τακτικό και επιχειρησιακό βάθος στον ελληνικό χώρο, εναντίον μεγάλης ποικιλίας στόχων και με τέτοιον τρόπο που να αφήνει ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης ή ακόμη και προειδοποίησης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

  Παρόμοιες ικανότητες «πυκνού πολέμου» μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας στο ιδιόρρυθμο ελληνοτουρκικό σύστημα, όπου η συμμετοχή και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ καθιστά δύσκολη τη διεξαγωγή μιας παρατεταμένης πολεμικής αντιπαράθεσης, λόγω των εξωτερικών πιέσεων, ιδιαίτερα από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ βολεύει και την στρατηγική της Άγκυρας, που θα θέλει «καθαρά» αποτελέσματα υπέρ αυτής μέσα σε ένα ελεγχόμενο πολεμικό πλαίσιο, χωρίς να κινδυνεύει να ολισθήσει σε ανεξέλεγκτη πολεμική αντιπαράθεση.


  ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

  Παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, ή έστω κάποιο θερμό ή «υπέρθερμο» επεισόδιο, πολύ δύσκολα θα εξελισσόταν σε μια χρονικά παρατεταμένη πολεμική αντιπαράθεση, λόγω του ασφυκτικού γεωστρατηγικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούν οι δύο χώρες, αλλά και γιατί κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή της Άγκυρας, η οποία θέλει να επιτύχει γρήγορα οφέλη χωρίς μεγάλους κινδύνους και κόπους, καθιστά εκτός πραγματικότητας τις μηδενιστικά απαισιόδοξες αντιλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει απολύτως καμία πιθανότητα σε τυχόν σύγκρουση με την Τουρκία λόγω των μεγάλων τουρκικών μεγεθών.

  Οι απόψεις αυτές, κατά την άποψη του γράφοντος, ενδέχεται να μην είναι εντελώς αθώες αλλά να υποδαυλίζονται και απέξω αποσκοπώντας να επιβάλλουν ένα κλίμα ηττοπάθειας και φαταλιστικής μοιρολατρίας στην ελληνική κοινή γνώμη, επιτρέποντας έτσι στην Άγκυρα να ασκήσει τους εκβιασμούς που θέλει ώστε να επιτύχει την σταδιακή παγίωση της κυριαρχίας της στο Αιγαίο χωρίς να χρειαστεί να πέσει τουφεκιά.

  Ωστόσο, μπορεί να έχουν και μια ακόμη λειτουργία. Συγκεκριμένα, πιθανώς να επιδιώκουν να στρέψουν την προσοχή μας μακριά από τις διαρκώς ενισχυόμενες ικανότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να ασκούν «πυκνή» και πολυεπίπεδη προβολή ισχύος σε πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, έτσι ώστε να επιτύχουν ένα «στιγμιαίο» πολεμικό επεισόδιο, που θα ολοκληρωθεί πριν η Ελλάδα προλάβει καν να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβη.

  Επιπλέον, δεδομένης της στενής σχέσης της Τουρκίας με την Κίνα στον πυραυλικό τομέα, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί σχετικές πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε την πιθανότητα ότι η τουρκική βιομηχανία αναπτύσσει ή θα αναπτύξει στο μέλλον και εξειδικευμένες εκδόσεις βαλλιστικών πυραύλων και ρουκετών, όπως με κεφαλές αντι – ραντάρ ή αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM), οι οποίοι θα είναι ικανοί να προσβάλουν πολεμικά πλοία επιφανείας εν κινήσει.

  Σε αυτήν την περίπτωση ότι θεωρούσαμε ως δεδομένο για τις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο μπορεί να αλλάξει άρδην.

  Βέβαια, οι διαπιστώσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε κάποια παθητική στάση και ηττοπαθή μοιρολατρία. Το γεγονός ότι η Τουρκία καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη και μάλιστα όχι τόσο με αγορές από το εξωτερικό αλλά με την ανάπτυξη δικών της συστημάτων, θα πρέπει να οδηγήσει και την Ελλάδα σε μια αναθεώρηση εκ βάθρων της αμυντικής, αποτρεπτικής και εξοπλιστικής της πολιτικής.

  Μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν η «Πυραυλική Επανάσταση» προσφέρει κάποιες λύσεις στα τουρκικά στρατιωτικά προβλήματα ενδέχεται να προσφέρει πολύ περισσότερες στην Ελλάδα και αυτό για μια σειρά από λόγους, ένας εκ των οποίων είναι η ιδιόρρυθμη γεωγραφία επιχειρήσεων της αιγαιακής αρχιπελαγικής δομής. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

  (*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 • «Πρόσφυγας», μέλος ISIS, που δε δίσταζε… να γυρίσει Τουρκία

  «Πρόσφυγας», μέλος ISIS, που δε δίσταζε… να γυρίσει Τουρκία

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-14 20:48:09 | Πηγή: Defence Point

  Μια υπόθεση αρκούντως “μυστήρια” έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει κατά καιρούς για την εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και της ισλαμικής τρομοκρατίας (έννοιες αλληλένδετες πια…) στο μεταναστευτικό κύμα που σάρωσε τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου το 2015-2016. Και αποδεικνύει πόσο αφελής ήταν η πολιτική “ανοιχτών συνόρων” που υιοθετήθηκε το Μάρτιο του 2015, και πόσο εγκληματικά επιπόλαιες οι απειλές ότι η Ελλάδα θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές.

  ΠΗΓΗ: http://e-amyna.com/

  Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που δημοσίευσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, ένας Τούρκος, στέλεχος του ISIS, πέρασε παράνομα στη Λέσβο το 2015, υποδυόμενος τον Σύρο πρόσφυγα. Από εκεί ταξίδεψε στη Γερμανία, όπου καταχωρήθηκε ως πρόσφυγας. Μετά από τέσσερις μήνες επέστρεψε ξαφνικά στην Τουρκία, όπου αποκαλύφθηκε η ιστορία του…

  Πρόκειται για τον Σούφι Αλπφιντάν (Suphi Alpfidan), 26 ετών, με καταγωγή από τη μεθοριακή τουρκική πόλη Suruç της νοτιοανατολικής επαρχίας Şanlıurfa. Ο συγκεκριμένος “Σύρος πρόσφυγας” ήταν στην πραγματικότητα Τούρκος, μεσίτης ακινήτων στο επάγγελμα, και πληρωνόταν από το ISIS για να παρέχει καταφύγια και αποθηκευτικούς χώρους σε πυρήνες του ISIS στην πόλη Gaziantep υπό την ηγεσία του Yunus Durmaz.

  Επισημαίνεται ότι ο πυρήνας του ISIS στην πόλη Gaziantep υπό την ηγεσία του Yunus Durmaz (που σκοτώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015 υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες) ήταν από τους πιο ενεργούς και επικίνδυνους, καθώς παρείχε στους χειριστές του στη Συρία πληροφορίες για τις κινήσεις εξοπλισμού και στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και πρότεινε την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) στα δρομολόγιά τους, με στόχο την πρόκληση απωλειών.

  Ο Σούφι Αλπφιντάν είναι ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση του ISIS που έγινε στις 10 Οκτωβρίου 2015 έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας και κόστισε τη ζωή σε 107 ανθρώπους, πλέον των δύο βομβιστών αυτοκτονίας. Η συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση επηρέασε καθοριστικά υπέρ του Ερντογάν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 2015. Η συμμετοχή του Αλπφιντάν στην επίθεση αυτή προκύπτει από αποτυπώματά του που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο “συνοδείας” που καθοδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητο.


  Το Νοέμβριο του 2015, ο Αλπφιντάν έφυγε από την Τουρκία μέσω Σμύρνης, πληρώνοντας 600 δολάρια σε διακινητές για να τον περάσουν στη Λέσβο ως “πρόσφυγα”. Παρουσιάστηκε στις ελληνικές αρχές ως Χουσεϊν Μαχμούντ (Hussein Mahmood) από τη μαρτυρική συριακή πόλη Κομπάνι, και έλαβε κάρτα προσωρινής καταχώρισης από τις ελληνικές αρχές.

  Στη συνέχεια πέρασε στην Αθήνα και, ταξιδεύοντας επί 8-9 ημέρες με τρένο και λεωφορείο, έφτασε μαζί με άλλους μετανάστες στη Γερμανία, όπου καταχωρήθηκε ως πρόσφυγας και τοποθετήθηκε σε κέντρο υποδοχής. Στη Γερμανία ήρθε σε επαφή με ένα Τούρκο σύνδεσμο και αργότερα του δόθηκε νέα ταυτότητα και προσωρινό διαβατήριο από το τουρκικό προξενείο στην πόλη Mainz.

  Μετά από τέσσερις μήνες στη Γερμανία, όταν η βομβιστική επίθεση του ISIS στην Άγκυρα είχε κάπως ξεχαστεί, αποφάσισε ξαφνικά να επιστρέψει στην Τουρκία. Ο Bozkurt, έμπειρος δημοσιογράφος, αναρωτιέται γιατί ο Αλπφιντάν αποφάσισε να επιστρέψει, ενώ εκκρεμούσαν δυο εντάλματα σύλληψης εναντίον του σχετικά με το ISIS. Καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι του δόθηκαν “αρμοδίως” κάποιες διαβεβαιώσεις…

  Κατά την άφιξή του στην Αττάλεια στις 3 Μαρτίου 2016, ο Αλπφιντάν κρατήθηκε για λίγο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος από τον εισαγγελέα χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ταξιδίων. Καθώς όμως τα δακτυλικά του αποτυπώματα ταυτοποιούνταν σταδιακά και σε άλλες υποθέσεις σχετιζόμενες με την ισλαμιστική τρομοκρατία, ζητήθηκε η σύλληψή του από δικηγόρους που εκπροσωπούσαν θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, κι έτσι συνελήφθη στη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας στις 6 Νοεμβρίου του 2016.

  Η σύλληψή του σόκαρε τον Σούφι Αλπφινταν (ενδεχομένως επειδή είχε λάβει διαβεβαιώσεις για το αντίθετο), με αποτέλεσμα να προβεί σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τις σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με την ισλαμική τρομοκρατία.

  Συγκεκριμένα ο Αλπφιντάν κατέθεσε στο δικαστήριο ότι κατονόμασε δύο αξιωματικούς πληροφοριών με τους οποίους συνεργαζόταν στο Gaziantep, ενημερώνοντάς τους για όλες της δραστηριότητες του ISIS. Όταν το δικαστήριο απευθύνθηκε στην τουρκική αστυνομία για να εντοπίσει τους συγκεκριμένους αξιωματικούς, η κυβέρνηση απάντησε ότι αδυνατούσε να τους ταυτοποιήσει ή να τους εντοπίσει.

  Το συμπέρασμα του έμπειρου δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt είναι ότι η υπόθεση αποδεικνύει τη στενή συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις του ISIS στην Τουρκία. Επιπλέον, ότι αποδεικνύεται πόσο εύκολα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες “φυτεύουν” τζιχαντιστές μέσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών, και χρησιμοποιούν τους διακινητές για να τους προωθήσουν σε ευρωπαϊκές πόλεις.

  Υπενθυμίζεται ότι και δύο από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στο μακελειό της 14ης Νοεμβρίου 2015 στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι, είχαν μπει στο ευρωπαϊκό έδαφος ως “πρόσφυγες”, μέσω Λέρου. Δεν είναι επομένως τυχαίο, καταλήγει ο Bozkurt, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν θα είναι ασφαλής, αν οι πολιτικές της ΕΕ απειλήσουν τα συμφέροντά του. Και γιατί να μην απειλεί, προσθέτουμε εμείς, αφού κάποιοι το 2015 του άνοιξαν τις πόρτες, παίζοντας το παιχνίδι του…

 • Πριν 53 χρόνια έδιναν στους Τούρκους το Καστελόριζο-σήμερα…

  Πριν 53 χρόνια έδιναν στους Τούρκους το Καστελόριζο-σήμερα…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-12 02:16:41 | Πηγή: Defence Point

  Προσπαθώ μάταια από την δεκαετία του 1980 να ενημερώσω τις ελληνικές κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό για την αξία του Καστελόριζου. Ακόμα και, σήμερα, τα δελτία καιρού στις ελληνικές τηλεοράσεις δεν περιλαμβάνουν το ακριτικό νησί, διότι κείται πολύ ανατολικότερα από τους χάρτες που χρησιμοποιούν. Επίσης, κάποιοι αγνοούν και βασικά στοιχεία της γεωγραφίας αναφέροντας ότι το Καστελόριζο είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης.

  Του Θεόδωρου Καρυώτη
  ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com

  Η Κύπρος είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης και το Καστελόριζο αποτελεί το ανατολικότερο μέρος της Ευρώπης. Η Ελλάδα ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το Καστελόριζο, όταν πληροφορήθηκε το περίφημο Σχέδιο Άτσεσον του 1964. Στο αρχικό σχέδιο, η Κύπρος θα παρεχωρείτο ολόκληρη στην Ελλάδα εκτός της Καρπασίας, όπου θα εγκαθίστατο μια στρατιωτική βάση της Τουρκίας παρόμοια με τις Βρετανικές βάσεις στο νησί, χωρίς χρονικά περιθώρια.

  Επιπλέον το Καστελόριζο θα παρεχωρείτο στην Τουρκία. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε αμέσως αυτό το σχέδιο. Ο Άτσεσον πρότεινε μια αλλαγή που προέβλεπε ότι η Τουρκία θα διατηρούσε την Καρπασία μόνο για 50 χρόνια και η Τουρκία το απέρριψε. Ο καθηγητής Βαγγέλης Κουφουδάκης, σε ένα άρθρο του σχετικά με το Σχέδιο Άτσεσον, είχε αναφέρει ότι οι Αμερικανοί είχαν προτείνει αντί του Καστελόριζου να δοθούν στην Τουρκία τα νησιά Χίος, Σύμη και Σάμος!

  Έχουν περάσει από τότε 53 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να εποφθαλμιούν τα νησιά μας. Έτσι δικαιώθηκα, πρόσφατα, όταν έγραψα ότι ο Ερντογάν θέλει το Καστελόριζο, την Σάμο και την Χίο. Κρίμα που δεν θέλει και την Σύμη, που του έδιναν επίσης οι Αμερικανοί το 1964.

  Όπως έχω τονίσει, χρόνια πριν, το Σχέδιο Άτσεσον ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο. Όταν δει κανείς πόσο μικρό είναι το Καστελόριζο, εύκολα θα αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν επιθυμούσε μια τέτοια ανταλλαγή, αλλά ούτε και η Ελλάδα να παραδώσει ελληνικό έδαφος, όσο μικρό και να ήταν αυτό. Αλλά ο Άτσεσον είχε άλλο πράγμα στο μυαλό του.

  Οι Αμερικανοί, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώριζαν την αξία των υδρογονανθράκων και είχαν αρχίσει μυστικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της περιοχής. Τότε βέβαια υπήρχε μόνο η έννοια της υφαλοκρηπίδας, αλλά οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι και τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Έτσι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ θα ανήκε στην Τουρκία.

  Όπως έγραψε ο Μιχάλης Ιγνατίου: «Χωρίς αμφιβολία, η Τουρκία δημιουργεί πολεμική ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο. Βασικά, όπως πάντα, στοχεύει την Ελλάδα και την Κύπρο. Τις τελευταίες ημέρες έχει περικυκλώσει το Καστελόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ, και χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά στη διάρκεια των ασκήσεων των στρατιωτικών της δυνάμεων. Πρόκειται μόνο για απειλές και προκλήσεις;

  Είναι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά το πρελούδιο για μία κολασμένη συνέχεια, που θα κυριαρχηθεί από την ακραία επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας; Ή βρισκόμαστε ενώπιον της γνωστής τρικυμίας κρανίου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν; Πιστεύω ότι είναι ένα μείγμα όλων των παραπάνω, αλλά ουδείς φαίνεται να έχει πραγματική πληροφόρηση για τη συνέχεια, ειδικά για το τι θα ακολουθήσει στην περιοχή του Καστελόριζου και την κυπριακή ΑΟΖ.»


  Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια κάποιοι Έλληνες αναλυτές κάνουν ένα σοβαρό λάθος όταν υποστηρίζουν: «Ο Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη δημιουργία ελληνικής αποκλειστικής ζώνης στην περιοχή, καθώς κάτι τέτοιο θα του έκλεινε το δρόμο προς τη Μεσόγειο.

  Οι Τούρκοι αρνούνται να συμφωνήσουν ότι το Καστελόριζο ανήκει στην ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Ο λόγος; Τo μικρό αυτό νησί θα αποτελούσε κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.» Το Καστελόριζο δεν αποτελεί κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Κανένα τμήμα της Ελληνικής επικράτειας δεν αποτελεί κλειδί για την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

  Το Καστελόριζο αποτελεί κλειδί για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

  Προξενεί εντύπωση ότι, μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζεται η σύγχυση ανάμεσα στις έννοιες ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η οριοθέτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Κύπρο.

  Όταν θα γίνει η σωστή οριοθέτηση, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ανάμεσα στα δύο κράτη, που θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελόριζου, η Τουρκία θα αντιδράσει και θα ζητήσει την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Χάγης και όχι του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δίκαιου της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο, αφού Τουρκία δεν είναι μέλος του UNCLOS.

  Η Τουρκία θα προσπαθήσει να πείσει την Χάγη ότι το τριεθνές σημείο οριοθέτησης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο παραβιάζει τους κανόνες του Δίκαιου της Θάλασσας και θα ζητήσει να έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Η Ελλάδα θα πρέπει να απορρίψει αυτή τη θέση της Τουρκίας τονίζοντας ότι θα δεχτεί την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Χάγης, μόνο εάν η Τουρκία αποδεχτεί την οριοθέτηση ολόκληρης της θάλασσας των δύο κρατών.

  Τα χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Τουρκία και το Καστελόριζο

  Η Τουρκία με επιθετικότητα και ασύστολο θράσος συνεχίζει για πάνω από 40 χρόνια τώρα μια επιθετική και επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει συμπεριλάβει και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, προβάλλοντας συνεχώς αβάσιμες διεκδικήσεις και παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

  Αυτή την χρονική περίοδο, αυτό που προέχει είναι η Ελλάδα να προχωρήσει τάχιστα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

 • Τουρκικοί βαλλιστικοί προ των πυλών και… κάποιοι κοιμούνται (vid.)

  Τουρκικοί βαλλιστικοί προ των πυλών και… κάποιοι κοιμούνται (vid.)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-12 02:16:41 | Πηγή: Defence Point

  Όταν τους τα λέγαμε και τους τα γράφαμε, εισπράτταμε επιτιμητικά σχόλια από τους «καμένους» εγκεφάλους, ή στην καλύτερη περίπτωση εγκληματικά αφελείς εγκεφάλους που η συγκυρία τους έφερε να εκπροσωπούν το έθνος στο Κοινοβούλιο, ενώ στην πραγματικότητα είναι ανίκανοι να διοικήσουν ακόμα και συνοικιακό παραμάγαζο.

  Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  Τώρα τα βλέπουν να εξελίσσονται μπροστά στα μούτρα τους και κοιτούν ενεοί, χωρίς ακόμα να συνειδητοποιούν ότι το βαλλιστικό οπλοστάσιο που αναπτύσσει η Τουρκία θα την καταστήσει ικανή να καταστρέψει ολοκληρωτικά τις κρίσιμες υποδομές της Ελλάδας σε μερικές ώρες, επιστρέφοντάς την στη δεκαετία του ’50.

  Πολλοί εξ αυτών, όλοι τους ξέρουμε, δεν έχει νόημα να το προσωποποιούμε, αφού η ηλιθιότητα ενέσκηψε στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’90 σε συνέχεια του λαϊκισμού του ’80 και των απομειναριών του αυταρχισμού των προηγούμενων δεκαετιών, οδηγώντας την στο σημερινό χάλι εξακολουθούν, εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τίποτα.

  Δεν φταίνε όμως αυτοί. Κάποιοι τους εξέλεξαν. Διακομματικά. Έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Ας φροντίσουμε να πάψουμε να ακούμε τα «πολιτικά αηδόνια», αφού αν δεν καταλάβαμε ακόμα ότι τα παχιά λόγια οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες και πως μόνο αν βάλουμε το «σπίτι» μας σε τάξη θα αναπτυχθούμε, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. ΑΠΟΛΥΤΑ.

  Προς τι αυτή η εκτεταμένη εισαγωγή; Μα για τι άλλο πέραν της εντυπωσιακής δοκιμής του βαλλιστικού πυραύλου BORA στη Σινώπη, που μπορεί να πλήξει τον στόχο του σε απόσταση 280 χιλιομέτρων (κάντε τους υπολογισμούς…), με στόχο στο μέλλον να φτάσει και τα 1.000 χιλιόμετρα, βάζοντας στο στόχαστρο μια πολύ μεγάλη περιοχή, ενώ η δοκιμή στην κατεύθυνση της Μαύρης Θάλασσας. Υπολογίστε που θα έφτανε εάν το βεληνεκές του ήταν 1.000 χιλιόμετρα… και δεν είναι μόνο αυτοί, είναι και άλλοι.


  Τα περί αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που ανέφερε ανακοινώνοντας το γεγονός ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, δυστυχώς για εμάς, δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερβολές και υπερφίαλοι ισχυρισμοί νεοθωμανικού «μεγαλείου».

  Όσο και να μας ενοχλεί, η Τουρκία διαθέτει εξαιρετικές εταιρίες που παράγουν οπλικά συστήματα άκρως αξιόλογα, από τη Roketsan με τα πυραυλικά συστήματα και τα βλήματα παντός είδους, την Aselsan με τα ηλεκτρονικά και μια σειρά άλλες εταιρίες που κατασκευάζουν παντός είδους οχήματα για στρατιωτική χρήση.

  Παράλληλα, όσο κι αν οι προσπάθειες είναι σε εμβρυακό στάδιο, προσπαθούν να φτιάξουν σύστημα αναερόβιας πρόωσης για τα υποβρύχιά τους και δηλώνουν ότι θα κατασκευάσουν το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Ό,τι και να συμβεί, κάτι μένει στην τουρκική τεχνολογική βάση και αν μη τι άλλο η όλη προσπάθεια είναι αξιοθαύμαστη.

  Δεκτή εκ προοιμίου η κριτική που θα ακουστεί από τα χείλη πολλών, ότι αν αυτή η αναθεωρητική Τουρκία είναι μεγάλη απειλή για πολλούς περισσότερους από την Ελλάδα, οπότε υπάρχει περιθώριο άσκησης αποτελεσματικής αποτροπής μέσω συμμαχικών και διατήρησης ενός ικανοποιητικού βαθμού πολεμικής ετοιμότητας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνδυασμό με έξυπνες λύσεις τις οποίες τις ξέρουν οι υπεύθυνοι.

  Κανείς δε λέει να εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερο λάθος για την Ελλάδα. Όμως, δεν θα πρέπει να παραμυθιαζόμαστε κιόλας. Η χώρα, εδώ και πολλά χρόνια ΔΕΝ κάνει όσα θα έπρεπε για την προστασία της.

  Για την ακρίβεια, έχει πάψει να κάνει ακόμα και τα στοιχειώδη, ενώ ακόμα και σήμερα ολιγωρεί επικίνδυνα, με τις προβολές στο μέλλον των δεδομένων, επιχειρησιακών και οικονομικών, να είναι απλά εφιαλτικές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο κοιμάται όρθια.


  Θα πρέπει να καταλάβουν το συντομότερο δυνατό, ότι ακόμα κι αν αυτή η Τουρκία έχει δημιουργήσει πολλούς εχθρούς και ενδεχομένως η συγκυρία να ευνοεί τον αγώνα της Ελλάδας να μείνει όρθια και να επιβιώσει χωρίς απώλειες από το «τσουνάμι» που την πλήττει, σε συνδυασμό με την τρομακτική περιφερειακή και παγκόσμια αστάθεια.

  Όμως, το βασικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας για να προστατευθούμε από τον θανατηφόρο εφησυχασμό είναι: «Πιστεύουμε ότι η γεωπολιτική συγκυρία θα μας ευνοεί στο διηνεκές;»… ή θα πρέπει να φοβόμαστε ότι μια αδύναμη Ελλάδα προσφέρει τον αυτό της για ανταλλάγματα προς αυτόν που ίσως χάσει τα περισσότερα από τις «καραμπόλες» στην περιοχή;

  Τι να το κάνουμε ως Ελλάδα, εάν σε ένα υποθετικό σενάριο η Τουρκία χάσει τις νοτιοανατολικές της επαρχίες και δημιουργηθεί Κουρδιστάν, εάν αποφασίσει ο οποιοσδήποτε να της προσφέρει «στο πιάτο» είτε τον έλεγχο της Κύπρου, είτε κάποιο σημείο στο ανατολικό Αιγαίο σε βάρος μας; Αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες;

  Ή μήπως απλά θα ζήσουμε ξανά την ίδια ιστορία, με τον έναν να στρέφεται κατά του άλλου, πετώντας ο ένας την ευθύνη στον άλλον, με αποτέλεσμα έναν νέο διχασμό που για μια ακόμη φορά στην Ιστορία της χώρας θα την πάει πίσω, ποιος ξέρει πόσα χρόνια, ενώ δεν διασφαλίζεται ότι το κόστος που θα καταβληθεί θα σταματήσει εκεί;

  Δεν είναι δα και μυστικό ότι η Τουρκία είναι ένας αντίπαλος με επιδιώξεις περιφερειακής ηγεμονίας και απόλυτης καθυπόταξης του οποιουδήποτε, σε ένα από τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια της υφηλίου. Και δυστυχώς για εμάς, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αυτή η κατάσταση που θυμίζει τον Χίτλερ στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν γίνεται αντιληπτή ούτε από τους συμμάχους μας.

  Μπορεί να παραπέμπει στην ακαταλληλότητα της στρατηγικής του κατευνασμού, το περίφημο «appeasement» που αποδέχεται αξιωματικά Δύση και Ανατολή και διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους κύκλους σπουδών στον τομέα των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής, μόνο που δεν αντιλαμβάνονται ότι εδώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια παρόμοια κατάσταση.

  Θα αφήσουμε την τύχη μας στα χέρια τρίτων; Σίγουρα δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, αφού στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει καταμερισμός ισχύος, ο οποίος όμως με τη σειρά του επιδέχεται επηρεασμού, αναλόγως της αποφασιστικότητας ενός έθνους να προασπίσει όσα θεωρεί ότι του ανήκουν.

  Την ίδια στιγμή, ο πολλαπλασιαστής ισχύος που είναι οι συμμαχίες, είναι αποτελεσματικές όταν έχεις να προσφέρεις σε αυτές, όχι να τις κοιτάς παθητικά, να αποφεύγεις οποιαδήποτε εμπλοκή και να καμαρώνεις μετά δείχνοντας τους «συμμάχους», κομπάζοντας ότι είσαι ασφαλής.

  Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους είτε για να ξυπνήσουν στη Βουλή και τον πολιτικό κόσμο γενικότερα όσοι ακόμα «κοιμούνται», συνήθως το ύπνο… του βολεμένου, αλλά και να αντιληφθούν οι «ξύπνιοι» ότι δεν φθάνει απλά να ανησυχούμε, πρέπει και να δράσουμε, συντονισμένα, οργανωμένα, ορθολογικά.

  Πάνω από όλα όμως να αποκτήσουμε συναίσθηση του κινδύνου. Διότι δεν διακρινόμαστε ιδιαίτερα σε αυτό. Και το πληρώνουμε. Τώρα στο οικονομικό. Αύριο – μεθαύριο, ίσως αλλού.

 • Συντήρηση εκθεμάτων Πολεμικού Μουσείου, με φωτογραφίες!

  Συντήρηση εκθεμάτων Πολεμικού Μουσείου, με φωτογραφίες!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-12 02:16:41 | Πηγή: Defence Point

  Φωτογραφίες από μία σημαντική διαδικασία που πρόσφατα άρχισε να υλοποιείται αποδέσμευσε το Πολεμικό Μουσείο. Συγκεκριμένα, μετά από πολλά χρόνια, με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείο στο οποίο χρέη προέδρου εκτελεί ο αντιναύαρχος (ε.α.) Αθανάσιος Παναγόπουλος ΠΝ και αποδοχή του σχετικού αιτήματος από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), άρχισε η σταδιακή μεταφορά των πυροβόλων – εκθεμάτων τού Πολεμικού Μουσείου για συντήρηση, τυχόν επισκευή και βαφή τους.

  Όπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συντήρηση – βαφή των αεροσκαφών που παρουσιάζονται ως εκθέματα στο Πολεμικό Μουσείο αφού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Πολεμικού Μουσείου.

  Η συντήρηση, τυχόν επισκευή και βαφή των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα αλλά είναι αυτονόητο ότι η έλλειψη κονδυλίων απετέλεσε σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα.

  Πλέον όμως έχει δρομολογηθεί και με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί θα οδηγήσει στην επαναφορά των πλήρως συντηρημένων εκθεμάτων στις πρότερες θέσεις τους αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το Πολεμικό Μουσείο.

  Με την ευκαιρία της έναρξης της προαναφερθείσας διαδικασίας, έγινε γνωστό ότι ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για τον εμπλουτισμό του Πολεμικού Μουσείου με εκθέματα προερχόμενα από το Πολεμικό Ναυτικό καθώς τα υπάρχοντα είναι ελάχιστα.


 • Τουρκικοί βαλλιστικοί προ των πυλών και… κάποιοι κοιμούνται

  Τουρκικοί βαλλιστικοί προ των πυλών και… κάποιοι κοιμούνται

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-12 01:16:22 | Πηγή: Defence Point

  Όταν τους τα λέγαμε και τους τα γράφαμε, εισπράτταμε επιτιμητικά σχόλια από τους «καμένους» εγκεφάλους, ή στην καλύτερη περίπτωση εγκληματικά αφελείς εγκεφάλους που η συγκυρία τους έφερε να εκπροσωπούν το έθνος στο Κοινοβούλιο, ενώ στην πραγματικότητα είναι ανίκανοι να διοικήσουν ακόμα και συνοικιακό παραμάγαζο.

  Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  Τώρα τα βλέπουν να εξελίσσονται μπροστά στα μούτρα τους και κοιτούν ενεοί, χωρίς ακόμα να συνειδητοποιούν ότι το βαλλιστικό οπλοστάσιο που αναπτύσσει η Τουρκία θα την καταστήσει ικανή να καταστρέψει ολοκληρωτικά τις κρίσιμες υποδομές της Ελλάδας σε μερικές ώρες, επιστρέφοντάς την στη δεκαετία του ’50.

  Πολλοί εξ αυτών, όλοι τους ξέρουμε, δεν έχει νόημα να το προσωποποιούμε, αφού η ηλιθιότητα ενέσκηψε στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’90 σε συνέχεια του λαϊκισμού του ’80 και των απομειναριών του αυταρχισμού των προηγούμενων δεκαετιών, οδηγώντας την στο σημερινό χάλι εξακολουθούν, εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τίποτα.

  Δεν φταίνε όμως αυτοί. Κάποιοι τους εξέλεξαν. Διακομματικά. Έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Ας φροντίσουμε να πάψουμε να ακούμε τα «πολιτικά αηδόνια», αφού αν δεν καταλάβαμε ακόμα ότι τα παχιά λόγια οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες και πως μόνο αν βάλουμε το «σπίτι» μας σε τάξη θα αναπτυχθούμε, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. ΑΠΟΛΥΤΑ.

  Προς τι αυτή η εκτεταμένη εισαγωγή; Μα για τι άλλο πέραν της εντυπωσιακής δοκιμής του βαλλιστικού πυραύλου BORA στη Σινώπη, που μπορεί να πλήξει τον στόχο του σε απόσταση 280 χιλιομέτρων (κάντε τους υπολογισμούς…), με στόχο στο μέλλον να φτάσει και τα 1.000 χιλιόμετρα, βάζοντας στο στόχαστρο μια πολύ μεγάλη περιοχή, ενώ η δοκιμή στην κατεύθυνση της Μαύρης Θάλασσας. Υπολογίστε που θα έφτανε εάν το βεληνεκές του ήταν 1.000 χιλιόμετρα… και δεν είναι μόνο αυτοί, είναι και άλλοι.


  Τα περί αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που ανέφερε ανακοινώνοντας το γεγονός ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, δυστυχώς για εμάς, δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερβολές και υπερφίαλοι ισχυρισμοί νεοθωμανικού «μεγαλείου».

  Όσο και να μας ενοχλεί, η Τουρκία διαθέτει εξαιρετικές εταιρίες που παράγουν οπλικά συστήματα άκρως αξιόλογα, από τη Roketsan με τα πυραυλικά συστήματα και τα βλήματα παντός είδους, την Aselsan με τα ηλεκτρονικά και μια σειρά άλλες εταιρίες που κατασκευάζουν παντός είδους οχήματα για στρατιωτική χρήση.

  Παράλληλα, όσο κι αν οι προσπάθειες είναι σε εμβρυακό στάδιο, προσπαθούν να φτιάξουν σύστημα αναερόβιας πρόωσης για τα υποβρύχιά τους και δηλώνουν ότι θα κατασκευάσουν το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Ό,τι και να συμβεί, κάτι μένει στην τουρκική τεχνολογική βάση και αν μη τι άλλο η όλη προσπάθεια είναι αξιοθαύμαστη.

  Δεκτή εκ προοιμίου η κριτική που θα ακουστεί από τα χείλη πολλών, ότι αν αυτή η αναθεωρητική Τουρκία είναι μεγάλη απειλή για πολλούς περισσότερους από την Ελλάδα, οπότε υπάρχει περιθώριο άσκησης αποτελεσματικής αποτροπής μέσω συμμαχικών και διατήρησης ενός ικανοποιητικού βαθμού πολεμικής ετοιμότητας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνδυασμό με έξυπνες λύσεις τις οποίες τις ξέρουν οι υπεύθυνοι.

  Κανείς δε λέει να εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερο λάθος για την Ελλάδα. Όμως, δεν θα πρέπει να παραμυθιαζόμαστε κιόλας. Η χώρα, εδώ και πολλά χρόνια ΔΕΝ κάνει όσα θα έπρεπε για την προστασία της.

  Για την ακρίβεια, έχει πάψει να κάνει ακόμα και τα στοιχειώδη, ενώ ακόμα και σήμερα ολιγωρεί επικίνδυνα, με τις προβολές στο μέλλον των δεδομένων, επιχειρησιακών και οικονομικών, να είναι απλά εφιαλτικές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο κοιμάται όρθια.


  Θα πρέπει να καταλάβουν το συντομότερο δυνατό, ότι ακόμα κι αν αυτή η Τουρκία έχει δημιουργήσει πολλούς εχθρούς και ενδεχομένως η συγκυρία να ευνοεί τον αγώνα της Ελλάδας να μείνει όρθια και να επιβιώσει χωρίς απώλειες από το «τσουνάμι» που την πλήττει, σε συνδυασμό με την τρομακτική περιφερειακή και παγκόσμια αστάθεια.

  Όμως, το βασικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας για να προστατευθούμε από τον θανατηφόρο εφησυχασμό είναι: «Πιστεύουμε ότι η γεωπολιτική συγκυρία θα μας ευνοεί στο διηνεκές;»… ή θα πρέπει να φοβόμαστε ότι μια αδύναμη Ελλάδα προσφέρει τον αυτό της για ανταλλάγματα προς αυτόν που ίσως χάσει τα περισσότερα από τις «καραμπόλες» στην περιοχή;

  Τι να το κάνουμε ως Ελλάδα, εάν σε ένα υποθετικό σενάριο η Τουρκία χάσει τις νοτιοανατολικές της επαρχίες και δημιουργηθεί Κουρδιστάν, εάν αποφασίσει ο οποιοσδήποτε να της προσφέρει «στο πιάτο» είτε τον έλεγχο της Κύπρου, είτε κάποιο σημείο στο ανατολικό Αιγαίο σε βάρος μας; Αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες;

  Ή μήπως απλά θα ζήσουμε ξανά την ίδια ιστορία, με τον έναν να στρέφεται κατά του άλλου, πετώντας ο ένας την ευθύνη στον άλλον, με αποτέλεσμα έναν νέο διχασμό που για μια ακόμη φορά στην Ιστορία της χώρας θα την πάει πίσω, ποιος ξέρει πόσα χρόνια, ενώ δεν διασφαλίζεται ότι το κόστος που θα καταβληθεί θα σταματήσει εκεί;

  Δεν είναι δα και μυστικό ότι η Τουρκία είναι ένας αντίπαλος με επιδιώξεις περιφερειακής ηγεμονίας και απόλυτης καθυπόταξης του οποιουδήποτε, σε ένα από τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια της υφηλίου. Και δυστυχώς για εμάς, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αυτή η κατάσταση που θυμίζει τον Χίτλερ στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν γίνεται αντιληπτή ούτε από τους συμμάχους μας.

  Μπορεί να παραπέμπει στην ακαταλληλότητα της στρατηγικής του κατευνασμού, το περίφημο «appeasement» που αποδέχεται αξιωματικά Δύση και Ανατολή και διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους κύκλους σπουδών στον τομέα των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής, μόνο που δεν αντιλαμβάνονται ότι εδώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια παρόμοια κατάσταση.

  Θα αφήσουμε την τύχη μας στα χέρια τρίτων; Σίγουρα δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, αφού στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει καταμερισμός ισχύος, ο οποίος όμως με τη σειρά του επιδέχεται επηρεασμού, αναλόγως της αποφασιστικότητας ενός έθνους να προασπίσει όσα θεωρεί ότι του ανήκουν.

  Την ίδια στιγμή, ο πολλαπλασιαστής ισχύος που είναι οι συμμαχίες, είναι αποτελεσματικές όταν έχεις να προσφέρεις σε αυτές, όχι να τις κοιτάς παθητικά, να αποφεύγεις οποιαδήποτε εμπλοκή και να καμαρώνεις μετά δείχνοντας τους «συμμάχους», κομπάζοντας ότι είσαι ασφαλής.

  Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους είτε για να ξυπνήσουν στη Βουλή και τον πολιτικό κόσμο γενικότερα όσοι ακόμα «κοιμούνται», συνήθως το ύπνο… του βολεμένου, αλλά και να αντιληφθούν οι «ξύπνιοι» ότι δεν φθάνει απλά να ανησυχούμε, πρέπει και να δράσουμε, συντονισμένα, οργανωμένα, ορθολογικά.

  Πάνω από όλα όμως να αποκτήσουμε συναίσθηση του κινδύνου. Διότι δεν διακρινόμαστε ιδιαίτερα σε αυτό. Και το πληρώνουμε. Τώρα στο οικονομικό. Αύριο – μεθαύριο, ίσως αλλού.

 • Πριν 53 χρόνια έδιναν στους Τούρκους το Καστελόριζο, σήμερα θέλουν…

  Πριν 53 χρόνια έδιναν στους Τούρκους το Καστελόριζο, σήμερα θέλουν…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-11 15:47:58 | Πηγή: Defence Point

  Προσπαθώ μάταια από την δεκαετία του 1980 να ενημερώσω τις ελληνικές κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό για την αξία του Καστελόριζου. Ακόμα και, σήμερα, τα δελτία καιρού στις ελληνικές τηλεοράσεις δεν περιλαμβάνουν το ακριτικό νησί, διότι κείται πολύ ανατολικότερα από τους χάρτες που χρησιμοποιούν. Επίσης, κάποιοι αγνοούν και βασικά στοιχεία της γεωγραφίας αναφέροντας ότι το Καστελόριζο είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης.

  Του Θεόδωρου Καρυώτη
  ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com

  Η Κύπρος είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης και το Καστελόριζο αποτελεί το ανατολικότερο μέρος της Ευρώπης. Η Ελλάδα ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το Καστελόριζο, όταν πληροφορήθηκε το περίφημο Σχέδιο Άτσεσον του 1964. Στο αρχικό σχέδιο, η Κύπρος θα παρεχωρείτο ολόκληρη στην Ελλάδα εκτός της Καρπασίας, όπου θα εγκαθίστατο μια στρατιωτική βάση της Τουρκίας παρόμοια με τις Βρετανικές βάσεις στο νησί, χωρίς χρονικά περιθώρια.

  Επιπλέον το Καστελόριζο θα παρεχωρείτο στην Τουρκία. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε αμέσως αυτό το σχέδιο. Ο Άτσεσον πρότεινε μια αλλαγή που προέβλεπε ότι η Τουρκία θα διατηρούσε την Καρπασία μόνο για 50 χρόνια και η Τουρκία το απέρριψε. Ο καθηγητής Βαγγέλης Κουφουδάκης, σε ένα άρθρο του σχετικά με το Σχέδιο Άτσεσον, είχε αναφέρει ότι οι Αμερικανοί είχαν προτείνει αντί του Καστελόριζου να δοθούν στην Τουρκία τα νησιά Χίος, Σύμη και Σάμος!

  Έχουν περάσει από τότε 53 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να εποφθαλμιούν τα νησιά μας. Έτσι δικαιώθηκα, πρόσφατα, όταν έγραψα ότι ο Ερντογάν θέλει το Καστελόριζο, την Σάμο και την Χίο. Κρίμα που δεν θέλει και την Σύμη, που του έδιναν επίσης οι Αμερικανοί το 1964.

  Όπως έχω τονίσει, χρόνια πριν, το Σχέδιο Άτσεσον ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο. Όταν δει κανείς πόσο μικρό είναι το Καστελόριζο, εύκολα θα αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν επιθυμούσε μια τέτοια ανταλλαγή, αλλά ούτε και η Ελλάδα να παραδώσει ελληνικό έδαφος, όσο μικρό και να ήταν αυτό. Αλλά ο Άτσεσον είχε άλλο πράγμα στο μυαλό του.

  Οι Αμερικανοί, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώριζαν την αξία των υδρογονανθράκων και είχαν αρχίσει μυστικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της περιοχής. Τότε βέβαια υπήρχε μόνο η έννοια της υφαλοκρηπίδας, αλλά οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι και τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Έτσι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ θα ανήκε στην Τουρκία.

  Όπως έγραψε ο Μιχάλης Ιγνατίου: «Χωρίς αμφιβολία, η Τουρκία δημιουργεί πολεμική ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο. Βασικά, όπως πάντα, στοχεύει την Ελλάδα και την Κύπρο. Τις τελευταίες ημέρες έχει περικυκλώσει το Καστελόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ, και χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά στη διάρκεια των ασκήσεων των στρατιωτικών της δυνάμεων. Πρόκειται μόνο για απειλές και προκλήσεις;

  Είναι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά το πρελούδιο για μία κολασμένη συνέχεια, που θα κυριαρχηθεί από την ακραία επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας; Ή βρισκόμαστε ενώπιον της γνωστής τρικυμίας κρανίου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν; Πιστεύω ότι είναι ένα μείγμα όλων των παραπάνω, αλλά ουδείς φαίνεται να έχει πραγματική πληροφόρηση για τη συνέχεια, ειδικά για το τι θα ακολουθήσει στην περιοχή του Καστελόριζου και την κυπριακή ΑΟΖ.»


  Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια κάποιοι Έλληνες αναλυτές κάνουν ένα σοβαρό λάθος όταν υποστηρίζουν: «Ο Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη δημιουργία ελληνικής αποκλειστικής ζώνης στην περιοχή, καθώς κάτι τέτοιο θα του έκλεινε το δρόμο προς τη Μεσόγειο.

  Οι Τούρκοι αρνούνται να συμφωνήσουν ότι το Καστελόριζο ανήκει στην ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Ο λόγος; Τo μικρό αυτό νησί θα αποτελούσε κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.» Το Καστελόριζο δεν αποτελεί κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Κανένα τμήμα της Ελληνικής επικράτειας δεν αποτελεί κλειδί για την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

  Το Καστελόριζο αποτελεί κλειδί για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

  Προξενεί εντύπωση ότι, μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζεται η σύγχυση ανάμεσα στις έννοιες ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η οριοθέτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Κύπρο.

  Όταν θα γίνει η σωστή οριοθέτηση, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ανάμεσα στα δύο κράτη, που θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελόριζου, η Τουρκία θα αντιδράσει και θα ζητήσει την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Χάγης και όχι του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δίκαιου της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο, αφού Τουρκία δεν είναι μέλος του UNCLOS.

  Η Τουρκία θα προσπαθήσει να πείσει την Χάγη ότι το τριεθνές σημείο οριοθέτησης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο παραβιάζει τους κανόνες του Δίκαιου της Θάλασσας και θα ζητήσει να έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Η Ελλάδα θα πρέπει να απορρίψει αυτή τη θέση της Τουρκίας τονίζοντας ότι θα δεχτεί την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Χάγης, μόνο εάν η Τουρκία αποδεχτεί την οριοθέτηση ολόκληρης της θάλασσας των δύο κρατών.

  Τα χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Τουρκία και το Καστελόριζο

  Η Τουρκία με επιθετικότητα και ασύστολο θράσος συνεχίζει για πάνω από 40 χρόνια τώρα μια επιθετική και επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει συμπεριλάβει και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, προβάλλοντας συνεχώς αβάσιμες διεκδικήσεις και παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

  Αυτή την χρονική περίοδο, αυτό που προέχει είναι η Ελλάδα να προχωρήσει τάχιστα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

 • Σημαντική παρέμβαση «Ποταμιού» για τα α/φ F-16 και τα F-35

  Σημαντική παρέμβαση «Ποταμιού» για τα α/φ F-16 και τα F-35

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-11 12:37:45 | Πηγή: Defence Point

  Έχοντας στο παρελθόν ταχθεί με τη ρητορική «εκσυγχρονιστών» οι οποίοι εθελοτυφλούσαν απέναντι στο πρόβλημα της τουρκικής απειλής, αλλά και δεν αντιλαμβάνονταν καν το ότι τα υπάρχοντα μέσα θα πρέπει σταδιακά να συντηρούνται και να αναβαθμίζονται, αφού όταν κάποια στιγμή παρέλθει ο επιχειρησιακός τους βίος το ποσό που θα απαιτείται για την ανανέωση θα είναι τρομακτικό, ενώ μέχρι την αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει ανοίξει ένα τεράστιο «παράθυρο τρωτότητας» για την Ελλάδα και «ευκαιρίας» για τους αντιπάλους της (window of vulnerability / opportunity) όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία της στρατηγικής, «Το ΠΟΤΑΜΙ» προχωρά σε μια ενδιαφέρουσα και απολύτως ορθολογική παρέμβαση στο ζήτημα της αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και την προμήθειας από την Τουρκία μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 Lightning II. Μακάρι να τους ακούσουν:

  »Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι καθημερινά αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

  »Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η διεθνής οικονομική συγκυρία που σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στα βόρεια σύνορά μας δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό, το οποίο δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Συνεπώς, οι ΕΔ οφείλουν να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να εκτελέσουν το θεσμικό τους έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  »Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ είναι πλείστα και επικεντρώνονται σε θέματα υποστήριξης των μέσων. Κύρια αιτία του εν λόγω προβλήματος είναι ότι την τελευταία εικοσαετία, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν φρόντισαν να οργανώσουν μια σοβαρή αμυντική βιομηχανία με επιχειρηματικά κριτήρια που θα έδιναν ανάσα στην οικονομία μας και παράλληλα στις ΕΔ, αλλά αντιθέτως με τις πολιτικές τους αποδόμησαν την αμυντική βιομηχανία.

  »Η πολιτική ηγεσία καθυστερημένα αποφάσισε την αναβάθμιση των α/φών F-16 παρότι γνώριζε πολλά χρόνια πριν την εισήγηση των Α/ΓΕΑ, την αναγκαιότητά τους. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει ενίσχυση των δομικών στοιχείων και παράλληλα εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων του α/φους που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας.

  »Το ίδιο λάθος, δηλαδή η μη τροφοδότηση συγκεκριμένου έργου στην εγχώρια βιομηχανία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί για πολλοστή φορά, καθώς έτσι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθολογική υποστήριξη των μέσων των ΕΔ και τον ολοκληρωτικό μαρασμό της εγχώριας βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας.

  »Αν επιπλέον υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός απευθείας σύνδεσης του προγράμματος με την έρευνα και τις ελληνικές πανεπιστημιακές κοινότητες, θα κινητροδοτήσει τους νέους επιστήμονες μειώνοντας σημαντικά τη ροή εξόδου τους από τη χώρα.

  »Ένα στοιχείο που θα πρέπει επίσης να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στη διαδικασία αναβάθμισης σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη F-35 που θα αποκτήσουν οι γείτονές μας, είναι ότι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου της Εθνικής Άμυνας οφείλουν από τώρα να προβλέψουν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά συστήματα που απαιτούνται τόσο στο αφος F-16 όσο και στα Radars επιφανείας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού οι κίνδυνοι που θα προκύψουν.

  »Ο Τομέας Άμυνας του Ποταμιού παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, ελπίζοντας ότι το Υπουργείο θα εξετάσει σε βάθος την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μελλοντικά και θα λάβει όλα τα απαραίτητα «αντίμετρα» που θα συμβάλουν στην αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ύπαρξη ισχυρών ΕΔ αποτελεί μονόδρομο, στην κατεύθυνση της υποστήριξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»

 • Ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ χαλάρωσε στην Αθήνα μετά το ξύλο στις ΗΠΑ

  Ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ χαλάρωσε στην Αθήνα μετά το ξύλο στις ΗΠΑ

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-10 22:45:26 | Πηγή: Defence Point

  Πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, οι εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με την συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδος, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, πΓΔΜ, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας. Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχαν επίσης οι Πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Διοικητής Allied Joint Force Command Naples καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ της Κροατίας.

  Την σύνοδο τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και απευθύνθηκε στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και στους λοιπούς προσκεκλημένους. Στην ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέστησαν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας.

  Η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ θεσμοθετήθηκε, μετά από Ελληνική πρωτοβουλία, το 2007 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.


  Η ημερήσια διάταξη των εργασιών της συνόδου διέλαβε τα ακόλουθα:

  >Παρουσίαση της προόδου του προγράμματος “South-East Europe Education and Training Network” με την εξέταση της συμπερίληψης δυνατοτήτων τηλεκπαίδευσης, και την διασύνδεση σε αυτό, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων, Κέντρων Εκπαίδευσης και Κέντρων Αριστείας.

  >Εξέταση της συμμετοχής στις δραστηριότητες που προτάθηκαν από την υποομάδα εργασίας για την εκπαίδευση.

  >Συνέχιση της υλοποίησης μιας κοινής άσκησης κατ’ έτος.

  >Πραγματοποίηση ομιλίας από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Πρέσβυ Lamberto Zannier, με θέμα: «Γεωπολιτική Σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη-Ενεργειακές Οδοί». Η εν λόγω θεματική αποτελεί καινοτομία της φετινής Διαβαλκανικής Συνόδου, η οποία συνίσταται στην εισαγωγή ενότητας ανάπτυξης θέματος αμοιβαίου ενδιαφέροντος από διακεκριμένους ομιλητές, προερχόμενους από διεθνείς οργανισμούς ή τον ακαδημαϊκό χώρο.

  Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική, περιοχές που χαρακτηρίζονται από μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα και απειλή τρομοκρατίας.

  Παράλληλα, ανέδειξε ως κεντρικής σημασίας, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου.

  Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι καθίσταται επιτακτική η συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ανάπτυξη πολύπλευρης και αποφασιστικής στρατηγικής αντιμετώπισης των αιτίων αποσταθεροποίησης της περιοχής, και άξονες αυτής, την ανταλλαγή πληροφοριών, την έγκαιρη προειδοποίηση, την ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων και την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών.

  Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συναντήσεις με όλους τους ομολόγους του καθώς και τους λοιπούς προσκεκλημένους Αξιωματούχους.

 • Στους κορυφαίους του κόσμου οι δυνάμεις των ελληνικών ΕΚΑΜ!

  Στους κορυφαίους του κόσμου οι δυνάμεις των ελληνικών ΕΚΑΜ!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-10 01:32:12 | Πηγή: Defence Point

  Σπουδαία διάκριση κατάφερε η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (ΔΕΑΔ) της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς αναδείχθηκε στην κορυφαία πεντάδα των καλύτερων αστυνομικών κομάντος στον κόσμο! Πρόκειται για μια εξαιρετικά τιμητική θέση που κατέλαβε η ΕΚΑΜ σε διεθνή διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2017, στο Αμάν της Ιορδανίας.

  ΠΗΓΗ: http://sfairika.gr/

  Η ΕΛ.ΑΣ συμμετείχε στον διαγωνισμό με μία ομάδα της ΕΚΑΜ, η οποία κατέκτησε την πέμπτη θέση στη συνολική βαθμολογία, ανάμεσα σε 37 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων αστυνομιών από 17 χώρες του κόσμου. Σημειώνεται, ότι σε δύο από τα αγωνίσματα η ελληνική ομάδα κατέκτησε την τρίτη θέση.

  Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά κέντρα για επίλεκτες μονάδες στον κόσμο, το KASOT, που βρίσκεται στο Αμάν και σύμφωνα με πληροφορίες χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος από τις ΗΠΑ.

  Οι 17 χώρες που συμμετείχαν ήταν οι ΗΠΑ και η Κίνα, τέσσερις από την Ευρώπη, (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), τέσσερις από την Αφρική και οι υπόλοιπες από την Ασία, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Μέσης Ανατολής.


  Την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη κατέκτησε η κινεζική αποστολή, η οποία συμμετείχε με δύο διαφορετικές επιχειρησιακές ομάδες, όπως και οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες. Η κάθε ομάδα ήταν οκταμελής ενώ η ΕΚΑΜ αποτελούταν από έναν αξιωματικό επικεφαλής και οκτώ επιλεγμένους αστυνομικούς.

  Οι 37 ομάδες που συμμετείχαν διαγωνίστηκαν σε επτά διαφορετικά αγωνίσματα και επιχειρησιακά σενάρια, μεταξύ των οποίων αεροπειρατεία, εισβολή σε κτίριο με τρομοκράτες, ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, σκοπευτική ικανότητα, κ.λπ.

  Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο αμερικανικές ομάδες δεν κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα, ενώ από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες καμία δεν μπήκε στην 15άδα. Η ΕΚΑΜ ήταν η τρίτη χρονιά που συμμετείχε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Πέρυσι είχε κατακτήσει την όγδοη θέση.

 • Πτήση-θρίλερ Chinook με Α/ΓΕΣ – ανώτατους Αμερικανούς αξ/κούς;

  Πτήση-θρίλερ Chinook με Α/ΓΕΣ – ανώτατους Αμερικανούς αξ/κούς;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-09 18:16:51 | Πηγή: Defence Point

  Ένα έγγραφο που υπογράφει ο ίδιος ο Α/ΓΕΣ αποκαλύπτει ότι πριν από τη τραγωδία με το Huey είχε υπάρξει μια πτήση-θρίλερ, με επιβάτες Ανώτατους Αμερικανούς Αξιωματικούς αλλά και τον ίδιο τον Α/ΓΕΣ, από την Αλεξανδρούπολη προς την Αλεξάνδρεια Ημαθίας!

  Πτήση σε εξαιρετικά άσχημες καιρικές συνθήκες. Και το ερώτημα που προκαλείται είναι γιατί έγινε η πτήση; Οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη τραγωδία με το ελικόπτερο Huey. Το συμπέρασμα αυτό έχει καταγραφεί και δεν νομίζουμε ότι αμφισβητείται από οποιονδήποτε.

  Η χαμηλή νέφωση δεν εκτιμήθηκε όπως έπρεπε, ώστε η πτήση να αναβληθεί ή να ματαιωθεί. Όπως προκύπτει από το έγγραφο του Α/ΓΕΣ Α. Στεφανή, με το οποίο απονέμει ηθική αμοιβή σε πλήρωμα ελικοπτέρου CHINOOK…

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ: http://www.militaire.gr/

 • Συνωστισμός Α/ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα για τη Διαβαλκανική Σύνοδο

  Συνωστισμός Α/ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα για τη Διαβαλκανική Σύνοδο

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-09 00:54:22 | Πηγή: Defence Point

  Από 9 έως 11 Μαΐου 2017, o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, θα υποδεχθεί στην Αθήνα, τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ της Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, πΓΔΜ, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των εργασιών της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

  Επίσης, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Διοικητής Allied Joint Force Command Naples καθώς και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ή αντιπρόσωποι αυτών της Σλοβενίας και Κροατίας.

  Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της συνόδου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  >Παρουσίαση δράσεων και έγκριση των ετησίων αναφορών ομάδων εργασίας.

  >Ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Πρέσβη Lamberto Zannier, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Γεωπολιτική Σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη-Ενεργειακές Οδοί».

  >Υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος.

  Την σύνοδο έχει προσκληθεί να τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και θα απευθυνθεί στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και στους λοιπούς προσκεκλημένους, ενώ θα παρίστανται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας.

 • Αμείλικτα ερωτήματα για τα ελληνικά επιθετικά ε/π AH-64A Apache…

  Αμείλικτα ερωτήματα για τα ελληνικά επιθετικά ε/π AH-64A Apache…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-08 03:28:14 | Πηγή: Defence Point

  Για την επιχειρησιακή αξία των επιθετικών ελικοπτέρων Apache οι πρόλογοι είναι αχρείαστοι – μιλάει από μόνο του το γεγονός πως αποτελούν το μοναδικό οπλικό σύστημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που κατονομάζεται ρητά στο τουρκικό Σχέδιο Επιχειρήσεων Balyoz με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη του βορείου Έβρου: «Τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας είναι πολύ ανώτερα από τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα, θέμα το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τις επιθετικές ικανότητές μας (…) Οι χώροι διασποράς των ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων Apache αποτελούν στόχο των τμημάτων ανορθοδόξου πολέμου».

  ΠΗΓΗ: http://e-amyna.com/

  Αχρείαστες επίσης είναι και οι περιστροφές: είναι γνωστές οι δυσκολίες που παρουσιάζει η συντήρηση του στόλου των Apache, μετά την παύση της υποστήριξης των ΑΗ-64Α από τον κατασκευαστή, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στο συγκρότημα ηλεκτροπτικών (TADS/PNVS) των ελικοπτέρων.

  Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η μεγάλη ευκαιρία που απώλεσε η ΑΣ, πριν από περίπου 4 χρόνια, να «σκουπίσει» το μεγάλο απόθεμα ανταλλακτικών των αμερικανικών ελικοπτέρων AH-64A που εκποιούνταν σε συμβολική τιμή.

  Αν και η ελληνική πλευρά είχε ενημερωθεί εγκαίρως από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation – ODC) της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, αδράνησε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα τα ανταλλακτικά να καταλήξουν τελικά στο Ισραήλ. Δυστυχώς, κατά τα φαινόμενα, η ιστορία επαναλαμβάνεται.


  Η ψευδαίσθηση της αφθονίας

  Πριν από περίπου έναν χρόνο, οι πληροφορίες που λαμβάναμε από το μέτωπο των Apache ήταν εξόχως ενθαρρυντικές. Σύμφωνα μ’ εκείνες, βρισκόταν σε εξέλιξη μια δυναμική, εκ των έσω προσπάθεια μερικού εκσυγχρονισμού των -Α.

  Παράλληλα, μαθαίναμε πως είχαν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες εξεύρεσης ανταλλακτικών, καθώς είχαν εντοπιστεί επαρκείς ποσότητες σε Ολλανδία και ΗΑΕ. Με αυτές τις δύο χώρες είχαν ξεκινήσει και σχετικές συζητήσεις – οι πληροφορίες ανέφεραν, μάλιστα, πως με την ολλανδική πλευρά βρίσκονταν σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο.

  Θυμίζουμε πως τα ολλανδικά AH-64D αγοράστηκαν στην έκδοση Block-I και αναβαθμίστηκαν σε Block-II (ίδιο επίπεδο με τα ελληνικά AH-64DHA) σε δεύτερο χρόνο. Ανάμεσα στις άλλες παρεμβάσεις της αναβάθμισης αυτής, ήταν και η αντικατάσταση του αρχικού συγκροτήματος TADS/PNVS από το εξελιγμένο Μ-TADS/PNVS Arrowhead.

  Συνεπώς, το σύνολο των αφαιρεθέντων TADS/PNVS (ίδια με αυτά που φέρουν τα ελληνικά AH-64A και που δεν υποστηρίζονται πλέον από τον κατασκευαστή) είναι διαθέσιμο.

  Όμως, τα τελευταία νέα είναι μάλλον ανησυχητικά: η προαναφερθείσα προσπάθεια εξεύρεσης ανταλλακτικών φαίνεται πως ατόνησε (υπάρχει ανεπιβεβαίωτη πληροφορία πως οι Ισραηλινοί μάς πρόλαβαν και πάλι, όσον αφορά τα ολλανδικά αποθέματα), την ώρα που οι διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων ΑΗ-64Α βαίνουν διαρκώς μειούμενες.

  Φαίνεται πως η διαφαινόμενη προμήθεια σημαντικού αριθμού ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης ΟΗ-58D Kiowa Warrior έχει ήδη δημιουργήσει στην ΑΣ μια ψευδαίσθηση αφθονίας ιπτάμενων μέσων, περιορίζοντας την πραγματική αίσθηση επείγοντος για ένα τόσο κρίσιμο οπλικό σύστημα όπως το ΑΗ-64Α…

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ: http://e-amyna.com/ameilikta-erwthmata-gia-ta-ellhnika-apache/

 • Δοκιμές αποδοχής για το νο.12 ελικόπτερο NH90 στα Μέγαρα!

  Δοκιμές αποδοχής για το νο.12 ελικόπτερο NH90 στα Μέγαρα!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-08 02:27:52 | Πηγή: Defence Point

  Ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και θα συνεχιστούν από αύριο οι δοκιμές αποδοχής του 12ου NH90 της σύμβασης των 20 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού που έφτασε στη βάση της Πάχης Μεγάρων στις 18 Απριλίου χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες.

  ΠΗΓΗ: ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ

  Το ελικόπτερο είναι το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο TTH, αυτό που κατ’ ευφημισμό ονομάσαμε «Ειδικών Επιχειρήσεων» και όπως γράφαμε πριν μερικές εβδομάδες η παράδοσή του έγινε δυνατή μετά τη συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρία που άρει την αναστολή των παραδόσεων που είχε γίνει το 2015 σταματώντας τις παραλαβές στο ελικόπτερο Νο11.

  Το δεύτερο ελικόπτερο «Ειδικών Επιχειρήσεων» (και Νο 13), που γίνεται επίσης με βάση την πέμπτη τροποποίηση της Σύμβασης (όπως και το Νο 12), θα παραληφθεί τον ερχόμενο Ιούνιο ενώ το Νο14 (… απλό ΝΗ90) θα παραληφθεί τον Οκτώβριο του 2017.

  Η έκτη τροποποίηση της Σύμβασης καλύπτει τις παραδόσεις από εκεί και πέρα και αφορά τα έξι τελευταία ελικόπτερα, οι παραδόσεις των οποίων στο σύνολό τους αναμένεται να γίνει το 2018.

 • Πάνος Καμμένος… χείμαρρος επί παντός σε συνέντευξη

  Πάνος Καμμένος… χείμαρρος επί παντός σε συνέντευξη

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-07 19:50:43 | Πηγή: Defence Point

  Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει άξονα σταθερότητας στην περιοχή με την πολιτική που εφαρμόζει και τη δυνατότητα της να συνομιλεί παράλληλα με τους Ισραηλινούς, τους Άραβες, τους Παλαιστίνιους, τους Λίβυους, προς νότο και τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία προς βορρά, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.Έφερε δε ως παράδειγμα την αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ όπου συμμετείχαν αεροσκάφη από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλες χώρες για την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία ενός μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Κύπρο θα συμπίπτει με τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Αιγύπτου και θα φθάνει μέχρι την Ηγουμενίτσα και τα ελληνικά κοιτάσματα και από εκεί προς την Ευρώπη δίνοντας λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της γηραιάς Ηπείρου.

  Παράλληλα, ανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί το Μαυροβούνιο και τη Σερβία και ότι δρομολογείται επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

  Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές: «Εμείς ποτέ δεν προκαλούμε. Είμαστε μια φιλειρηνική χώρα, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία δεν σέβεται τίποτε. Ακόμα και την ώρα των κηδειών των 4 αξιωματικών του Στρατού Ξηράς -όπου ισχύει η πολεμική ηθική ανάμεσα σε εχθρούς- έκανε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου».

  Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ο κ. Καμμένος επανέλαβε: «εμείς δεν θα προκαλέσουμε θερμό επεισόδιο». «Εάν προσπαθήσουν προσβολή εθνικής κυριαρχίας η απάντηση θα είναι συντριπτική για την Τουρκία», σχολίασε περαιτέρω.

  «Εμείς δεν ακολουθούμε πολιτική Σημίτη-Πάγκαλου τις σημαίες να τις παίρνει ο αέρας. Οι σημαίες αντικαθίστανται με νέες όταν φθαρούν. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε προσβολή της εθνικής κυριαρχίας», κατέστησε σαφές, ενώ παρατήρησε ότι «οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί Τούρκων αξιωματούχων αποτελούν παράσημο για μένα».


  «Δυστυχώς» πρόσθεσε, «η Τουρκία μεταβάλλεται από ένα κράτος προσανατολιζόμενο προς την Ευρώπη σε ένα θεοκρατικό κράτος». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέφερε πληροφορίες που φέρουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων ζητώντας εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα «να διακόψει τη δημιουργία ενός ακραίου ισλαμικού τόξου».

  «Εγγύηση για τη δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου και να μην επεκταθούν οι εξτρεμιστικές ακραίες ομάδες», δήλωσε σχετικά. Αναφερόμενος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι η Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

  «Μεγαλοϊδεατισμοί και ακραίες ισλαμιστικές ομάδες λειτουργούν σε βάρος της ίδιας της Αλβανίας», πρόσθεσε . «Οφείλουμε να μιλήσουμε με την Αλβανία όπως πχ για την πρόοδο της προς την Ευρώπη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών αλλά όχι για θέματα που είναι σε βάρος της Ελλάδας ή σε υποθέσεις που έχουν κλείσει» ξεκαθάρισε.

  «Η Ελλάδα είναι υπέρ της μη αλλαγής συνόρων, ωστόσο δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους χριστιανικούς πληθυσμούς ή να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», παρατήρησε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση, πρόσθεσε. Ο κ. Καμμένος αφού σχολίασε ότι στα Σκόπια υπάρχει πλειοψηφία Αλβανών επανέλαβε τη θέση του ότι δεν θα δεχθούμε όνομα με τον όρο Μακεδονία αλλά εδώ, όπως είπε, υπάρχει θέμα εάν θα υπάρχουν ως χώρα. Τέλος αναφερόμενος στη μεταναστατευτική πολιτική της χώρας από την οποία , όπως είπε, κερδίσαμε, εξήγησε:

  «Η Ελλάδα δεν αποτελεί στόχο ακραίων ομάδων διότι ήλθε δίπλα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη σε δύσκολη στιγμή. Οι άνθρωποι βρήκαν εδώ στοργή. Έχει εκτιμηθεί ιδιαιτέρως η στάση της χώρας μας» σχολίασε. Υπενθύμισε δε ότι συριακά πλοία ήταν εκείνα που διέσωσαν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και Σύροι γιατροί ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στην Κύπρο κατά την εισβολή.

  Η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ έκλεισε με τα μικρά παιδιά από τη Δονούσα να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο στο νηπιαγωγείο στο νησί με την ευκαιρία των εγκαινίων του, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του.

 • Τυφέκιο Ακροβολιστή τύπου G3DMR για τον Κύπριο Καταδρομέα

  Τυφέκιο Ακροβολιστή τύπου G3DMR για τον Κύπριο Καταδρομέα

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-07 13:25:50 | Πηγή: Defence Point

  Έχουμε πολλές αναφερθεί στο γεγονός ότι οι Καταδρομείς πρωτοπορούν. Μας έχουν συνηθίσει άλλωστε. Ακολουθώντας πιστά την «παράδοση» της πρωτοπορίας, οι Κύπριοι Καταδρομείς υλοποιούν ακόμα ένα πρόγραμμα αναβάθμισης υφιστάμενου οπλισμού σε μια προσπάθεια να μείνουν σε επαφή με τις διεθνείς εξελίξεις εν μέσω των στενότατων οικονομικών πλαισίων.

  ΠΗΓΗ: Περιοδικό ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

  Μετά την πιλοτική αναβάθμιση τυφεκίων εφόδου vz.58 της Εθνικής Φρουράς, με την οποία επιχειρείται να καλυφθεί το κενό στον συγκεκριμένο τομέα μέχρις ότου υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, παρακάτω παρουσιάζεται αντίστοιχη προσπάθεια που αφορά στην προσπάθεια δημιουργίας ενός αξιοπρεπούς τυφεκίου Ακροβολιστού που να καλύπτει έστω και στοιχειωδώς την κρίσιμη και απαιτητική αυτή ανάγκη.

  Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, το proof of concept έγινε αθόρυβα και μέσω προσωπικών εξόδων ορισμένων στελεχών των Καταδρομών που πάντα υπό την σκέπη και την στήριξη της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ) εξετάζουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα ή ανάγκες χωρίς κατ’ ανάγκη να προσκρούουν στις αγκυλώσεις της πανταχού παρούσας γραφειοκρατίας.

  Εμπνευσμένες και στοχοπροσηλωμένες διοικήσεις, κάθε κλιμακίου, που δεν διστάζουν να εφαρμόσουν την διαχρονική αρχή του «always listen to the men on the ground» είναι πολλές φορές το σημείο κλειδί για να προωθηθεί μια ιδέα ή μια εργασία προερχόμενη από τους εκτελεστές, τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τους «men on the ground».

  Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας, που για χάρη του άρθρου και σε αντιστοιχία με τα διεθνή πρότυπα, θα το ονομάσουμε G3DMR (Designated Marksman Rifle) θα είναι το αντικείμενο της παρουσίασης αυτής.

  Η αρχική ιδέα για την αναβάθμιση ήταν αποτέλεσμα των αδυναμιών του υφιστάμενου συνδυασμού G3A3/Steiner 4X24 να ανταποκριθεί στα όλο και πιο απαιτητικά σενάρια των ασκήσεων της ΔΚΔ αλλά και της σταδιακής απαξίωσης των υλικών λόγω παλαιότητας και καταπόνησης από την σκληρή χρήση.

  Έτσι συντάχθηκαν οι απαιτήσεις που έπρεπε να καλυφθούν και εκπονήθηκε ένα μίνιμουμ κριτηρίων που έπρεπε να πληροί η όποια αναβάθμιση λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι δεν μπορούσαν να γίνουν μόνιμες μετατροπές στα τυφέκια αλλά και το κόστος που έπρεπε να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: http://e-amyna.com/tyfekio-akrovolisti-g3dmr-gia-katadromeis-ethnikisfruras/

 • Τυφέκιο Ακροβολιστή τύπου G3DMR για τον Καταδρομέα της Ε.Φ

  Τυφέκιο Ακροβολιστή τύπου G3DMR για τον Καταδρομέα της Ε.Φ

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-07 12:18:30 | Πηγή: Defence Point

  Έχουμε πολλές αναφερθεί στο γεγονός ότι οι Καταδρομείς πρωτοπορούν. Μας έχουν συνηθίσει άλλωστε. Ακολουθώντας πιστά την «παράδοση» της πρωτοπορίας, οι Κύπριοι Καταδρομείς υλοποιούν ακόμα ένα πρόγραμμα αναβάθμισης υφιστάμενου οπλισμού σε μια προσπάθεια να μείνουν σε επαφή με τις διεθνείς εξελίξεις εν μέσω των στενότατων οικονομικών πλαισίων.

  ΠΗΓΗ: Περιοδικό ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

  Μετά την πιλοτική αναβάθμιση τυφεκίων εφόδου vz.58 της Εθνικής Φρουράς, με την οποία επιχειρείται να καλυφθεί το κενό στον συγκεκριμένο τομέα μέχρις ότου υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, παρακάτω παρουσιάζεται αντίστοιχη προσπάθεια που αφορά στην προσπάθεια δημιουργίας ενός αξιοπρεπούς τυφεκίου Ακροβολιστού που να καλύπτει έστω και στοιχειωδώς την κρίσιμη και απαιτητική αυτή ανάγκη.

  Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, το proof of concept έγινε αθόρυβα και μέσω προσωπικών εξόδων ορισμένων στελεχών των Καταδρομών που πάντα υπό την σκέπη και την στήριξη της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ) εξετάζουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα ή ανάγκες χωρίς κατ’ ανάγκη να προσκρούουν στις αγκυλώσεις της πανταχού παρούσας γραφειοκρατίας.

  Εμπνευσμένες και στοχοπροσηλωμένες διοικήσεις, κάθε κλιμακίου, που δεν διστάζουν να εφαρμόσουν την διαχρονική αρχή του «always listen to the men on the ground» είναι πολλές φορές το σημείο κλειδί για να προωθηθεί μια ιδέα ή μια εργασία προερχόμενη από τους εκτελεστές, τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τους «men on the ground».

  Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας, που για χάρη του άρθρου και σε αντιστοιχία με τα διεθνή πρότυπα, θα το ονομάσουμε G3DMR (Designated Marksman Rifle) θα είναι το αντικείμενο της παρουσίασης αυτής.

  Η αρχική ιδέα για την αναβάθμιση ήταν αποτέλεσμα των αδυναμιών του υφιστάμενου συνδυασμού G3A3/Steiner 4X24 να ανταποκριθεί στα όλο και πιο απαιτητικά σενάρια των ασκήσεων της ΔΚΔ αλλά και της σταδιακής απαξίωσης των υλικών λόγω παλαιότητας και καταπόνησης από την σκληρή χρήση.

  Έτσι συντάχθηκαν οι απαιτήσεις που έπρεπε να καλυφθούν και εκπονήθηκε ένα μίνιμουμ κριτηρίων που έπρεπε να πληροί η όποια αναβάθμιση λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι δεν μπορούσαν να γίνουν μόνιμες μετατροπές στα τυφέκια αλλά και το κόστος που έπρεπε να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: http://e-amyna.com/tyfekio-akrovolisti-g3dmr-gia-katadromeis-ethnikisfruras/

 • Η προσφορά του RF-4E Phantom II στην ΠΑ

  Η προσφορά του RF-4E Phantom II στην ΠΑ

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-04 19:05:24 | Πηγή: Defence Point

  Εκπληκτικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η Πολεμική Αεροπορία με την ευκαιρία της αναστολής λειτουργίας της 348ΜΤΑ και της απόσυρσης των φωτοαναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E Phantom II.

  Την ερχόμενη Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναστολής λειτουργίας της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης (348ΜΤΑ) και η απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας.

  Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων Αεροπόρων της 348ΜΤΑ, στατική έκθεση αεροσκαφών, έκθεση φωτογραφίας, πτήσεις/διελεύσεις αεροσκαφών, καθώς και επίδειξη των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και Τ-6 «Δαίδαλος».

 • Ισραηλινά UAV στην υπηρεσία ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής

  Ισραηλινά UAV στην υπηρεσία ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-04 19:05:24 | Πηγή: Defence Point

  Αν και η ΕΑ διαθέτει ήδη Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) THUNDER-B και SPYLITE εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, έγινε σήμερα η επίσημη επίδειξή τους στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας με την ευκαιρία της «ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης των χειριστών τους (αλλά κυρίως την διευθέτηση του θέματος του σχετικού νομικού πλαισίου).

  Ανοίγει έτσι ο δρόμος και της επισημοποίησης της Μικτής Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (με τα μέσα ΕΑ και ΠΣ), όπου και το Πυροσβεστικό Σώμα προχώρησε πρόσφατα στην προμήθεια 4 ΣμηΕΑ (παραδοτέα προσεχώς) στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς».

  ΠΗΓΗ: https://www.ptisidiastima.com/

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο