• Θράκη: Τι σημαίνει ο νέος Τσαβούσογλου …που μας βρήκε;

  Θράκη: Τι σημαίνει ο νέος Τσαβούσογλου …που μας βρήκε;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-22 05:33:25 | Πηγή: Defence Point

  Η τοποθέτηση του Χακάν Τσαβούσογλου, Τούρκου πολιτικού που γεννήθηκε στην Ελλάδα και τη μουσουλμανική της μειονότητα, στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας (ένας από τους πέντε), εγείρει διάφορα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή της Θράκης, ιδίως όμως μήπως η τοποθέτηση απηχεί τις προθέσεις του Ερντογάν να κλιμακώσει την πολιτική του για την περιοχή…

  Οι αντιδράσεις σε μειονοτικούς κύκλους που συνδέονται με το τουρκικό προξενείο ήταν απόλυτα θετικές. Βέβαια, στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας όλοι κόπτονται για να διατηρηθούν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας…

  Ο Τσαβούσογλου είναι μόλις 45 ετών, καθώς γεννήθηκε το 1972 στη Ντεϊλίνα, ένα χωριό της Κομοτηνής, όπου παραμένουν ακόμα πολλοί από τους συγγενείς του, Μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα ανέφεραν στον τουρκικό Τύπο, ότι αυτή η τοποθέτηση τους γέμισε υπερηφάνεια…

 • NAVTEX: Μπλοκάρει το Αιγαίο μέχρι τέλος Αυγούστου η Άγκυρα!

  NAVTEX: Μπλοκάρει το Αιγαίο μέχρι τέλος Αυγούστου η Άγκυρα!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-22 01:16:25 | Πηγή: Defence Point

  Τη μέρα που ο σεισμός χτύπησε Ελλάδα και Τουρκία, η Άγκυρα διάλεξε να βάλει νέα “φωτιά” στο Αιγαίο, ανακοινώνοντας με NAVTEX ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

  Την ώρα που οι δυο χώρες μετρούσαν θύματα στις δυο πλευρές του Αιγαίου, η Άγκυρα ανακοίνωνε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην καρδιά του Αρχιπελάγους, από την ερχόμενη Δευτέρα, μέχρι και τέλος Αυγούστου!

  Καταπατώντας κάθε ψήγμα συμφωνίας που έχει υπογράψει, η Τουρκία στήνει προκλητικά σκηνικό για δημιουργία ατυχήματος καταμεσής του Αιγαίου, ανακοινώνοντας στρατιωτικά γυμνάσια μέσα στην τουριστική περίοδο.

  ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX που ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ


 • Βρώμικα κόλπα της Τουρκίας και τα όρια του «Μολών Λαβέ»…

  Βρώμικα κόλπα της Τουρκίας και τα όρια του «Μολών Λαβέ»…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-21 13:26:47 | Πηγή: Defence Point

  Αποφασισμένη για σκληρό παιγνίδι στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά είναι η Άγκυρα και με ένα μπαράζ κινήσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαλύει κάθε ψευδαίσθηση που είχε δημιουργηθεί ότι με «ευρωπαϊκά» ανταλλάγματα, θα υιοθετούσε εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό και πολιτική «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.

  Του Νίκου Μελέτη
  ΠΗΓΗ: https://www.apopseis.com/

  Η διαρκής επί διήμερο παρενόχληση των ελικοπτέρων με τα οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος, και η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας μετακινήθηκε στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, δεν αντιμετωπίζεται φυσικά με τα διαρκή και επαναλαμβανόμενα ρητορικά «μηνύματα» που στέλνει ο κ. Παυλόπουλος, πολύ περισσότερο όταν αυτά τα μηνύματα δεν βρίσκουν παραλήπτη.

  Η αποτελεσματική διπλωματική και αμυντική πολιτική, η αποτρεπτική ισχύς μιας χώρας είναι ακριβώς στο να αποτρέπεται να βρεθεί σε μια τόσο δύσκολη θέση ώστε ο ανώτατος αρχών της χώρας να υποχρεώνεται υπό την σκιά των διαρκών παρενοχλήσεων και προκλήσεων να δηλώνει «Μολών Λαβέ». Αυτό να θυμίσουμε ότι είναι σύνθημα αυτοθυσίας και ηρωισμού, αλλά και συντριβής.

  Σήμερα φθάνει για παράνομη επίσκεψη στα Κατεχόμενα [σ.σ. ηεπίσκεψη πραγματοποιήθηκε] ο τούρκος πρωθυπουργός Μ. Yildirim για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την «επέτειο» της «ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως ακόμη και σήμερα αποκαλούν την τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή, απ όπου αναμένεται να στείλει νέα μηνύματα γι αυτό που η Τουρκία διακήρυξε ως «νέο οδικό χάρτη για λύση του κυπριακού με νέες παραμέτρους».

  Ο κ. Γιλντιρίμ που φθάνει στα Κατεχόμενα δυο ημέρες μετά τον ΥΠΕΞ Μ. Cavusoglu ουσιαστικά θέλει να στείλει το μήνυμα ότι για την Τουρκία το Κυπριακό παραμένει κορυφαίο ζήτημα κυρίως σε ότι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων και μάλιστα όταν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Τ. Erdogan επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προασπίσει τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Τα όσα προηγήθηκαν είναι γνωστά καθώς και η οργή της Άγκυρας που δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια βολική για την ίδια λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά, ούτε να αποτρέψει την ομαλή άφιξη στην κυπριακή ΑΟΖ του γεωτρύπανου West Capella και την έναρξη της γεωτρητικής διαδικασίας στο Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.


  Οι επιλογές της Άγκυρας είναι περιορισμένες και όλες υψηλού ρίσκου για την σταθερότητα στην περιοχή ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να αποδυναμώνεται το χαρτί που όλοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό επιχείρημα στο παζάρι με την Τουρκία είτε στο Κυπριακό είτε στο προσφυγικό, αυτό της Ευρωπαϊκής προοπτικής της.

  Η αναγγελία των σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros για διάστημα πέντε μηνών μέχρι τον Δεκέμβριο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχές που ανήκουν και στα Οικόπεδα 5 και 6 καθώς και η πραγματοποίηση διαρκών ασκήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ,δημιουργούν συνθήκες διαρκούς ακήρυχτου πολέμου που δοκιμάζει τις αντοχές της Λευκωσίας που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τις απειλές της Τουρκίας.

  Όμως η διεθνοποίηση της υπόθεσής της Κυπραίικη ΑΟΖ και η διάχυση και διαπλοκή των συμφερόντων μεταξύ πετρελαϊκών κολοσσών από την Γαλλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Κορέα αλλά και το Ισραήλ, η ενεργειακή και στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ασφάλειας για την Κυπριακή Δημοκρατία που καλύπτει την δική της αδυναμία να αντιμετωπίσει την τούρκικη στρατιωτική απειλή.

  Η Τουρκία σε ότι αφορά την Κύπρο γνωρίζει ότι προς το παρόν και για το επόμενο διάστημα η γεώτρηση θα περιορίζεται στην ανάλυση των δεδομένων του βυθού, και συνεπώς υπάρχει χρόνος για να αντιδράσει πριν την εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, εφόσον δεν βρεθεί λύση είτε στο Κυπριακό είτε στην κατανομή του οφέλους των φυσικών πόρων του νησιού και προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

  Για κάθε ενδεχόμενο όμως προετοιμάζεται ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα σεισμογραφικά δεδομένα που συλλέγει το Barbaros και να επιβάλλει τετελεσμένα, εγκαθιστώντας παράνομα δικό της γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Κάθε αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί όμως και αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

  Με την έξοδο του Τσεσμέ στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου και την επαναβεβαίωση της τουρκικής θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» με αφορμή την περιοδεία του Π. Παυλόπουλου και Π. Καμμένου στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου η Τουρκία απλώς θέτει και οριοθετεί το πλαίσιο εντός του οπίου θεωρεί ότι θα υποχρεώσει την Ελλάδα και την Κύπρο, να διαπραγματευθούν μαζί της υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

 • Στρατός: Αλαλούμ με τις στολές και ξενομανία που οδηγεί σε κακέκτυπα!

  Στρατός: Αλαλούμ με τις στολές και ξενομανία που οδηγεί σε κακέκτυπα!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-21 12:25:27 | Πηγή: Defence Point

  Κάθε στρατός στον κόσμο έχει ως θεμέλιο, την Ιστορία του και τις Παραδόσεις του. Ακόμη και χώρες που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, γνωρίζουν ότι η Ιστορία και οι Παραδόσεις του Στρατιωτικού Σώματος είναι το «τσιμέντο» που κρατάει όρθιο το οικοδόμημα που λέγεται «Στρατός».

  Του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

  Πάνω στην Ιστορία και τις παραδόσεις του, ο Στρατός χτίζει το ηθικό του, το μαχητικό του πνεύμα, την ικανότητα του να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τις θυσίες της στρατιωτικής ζωής, διότι η Ιστορία και οι παραδόσεις χτίζουν το πνεύμα της υπερηφάνειας και τιμής στα στελέχη του.

  Οι επίσημες στολές, τα εξαρτήματα της στολής, ο τρόπος που παρελαύνει ο στρατός, ο βηματισμός του στρατού, είναι όλα μέρος της ταυτότητας του στρατού, της Ιστορίας του, της κουλτούρας του και των παραδόσεων του.

  Ο Στρατός έχει μία ποικιλία στολών που καλύπτουν τις διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις της στρατιωτικής ζωής. Επίσης παρατηρούμε ότι από χώρα σε χώρα, υπάρχουν διαφορετικές στρατιωτικές εμφανίσεις, που οφείλονται στην διαφορετική ιστορία της κάθε χώρας.

  Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην διαμόρφωση της στολής είναι το πότε συστάθηκε χρονολογικά το συγκεκριμένο στρατιωτικό σώμα, κάτι που επηρεάζει το σχέδιο της στολής, από το πως ντυνόντουσαν οι άνθρωποι την εποχή εκείνη και ούτω καθεξής.


  Η Σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους βρήκε τον Ελληνικό Λαό σε μία κατάσταση χωρίς να έχει διαμορφωμένη μία συγκεκριμένη Ελληνική Συνείδηση. Ο λόγος ήταν ότι ο Ελληνικός λαός έζησε για σχεδόν 1500 χρόνια πρώτα ως ένας από τους λαούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και 400 περίπου χρόνια ως ένας από τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  Είναι ένα θαύμα το ότι, έστω και κομματιασμένη και όχι ξεκάθαρη, η Εθνοτική, Γλωσσική, Πολιτιστική Συνείδηση, εξακολουθούσε να επιβιώνει μετά από σχεδόν 2000 χρόνια.

  Δυστυχώς, η ηγεσία του ελληνικού λαού είχε ως πρότυπα ξένες χώρες που ήταν τα πρότυπα την εποχή εκείνη και μετά από διάφορους ενδυματολογικούς πειραματισμούς κατέληξε να αντιγράψει την αγγλική στρατιωτική στολή και για τα τρία σώματα μετά τον Α’ ΠΠ μέχρι και την πτώση της Δικτατορίας το 1974, που η στολή του Στρατού Ξηράς και μόνο, άρχισε να ακολουθεί τα πρότυπα της αμερικανικής στολής.

  Ο λόγος ήταν προφανής, η αποσύνδεση της εικόνας του Στρατού Ξηράς από την εποχή της Δικτατορίας και των Συνταγματαρχών. Ήταν ένας συμβολισμός που δεν εφαρμόστηκε στο Ναυτικό και την Αεροπορία γιατί δεν είχαν αναμειχθεί ενεργά στο πραξικόπημα και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ακολουθούν τα αγγλικά πρότυπα στις στολές τους.

  Αυτό το αλαλούμ έχει κάνει τον Ελληνικό Στρατό να είναι ο μόνος στην Ευρώπη που δεν έχει στολές βασισμένες στην στρατιωτική του Ιστορία, αλλά να είναι κακέκτυπα στολών άλλων χωρών. Κλασσική παρενέργεια από αυτό το κομφούζιο, είναι η τάση της μετατροπής της Στολής Μάχης από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς στον στρατό ξηράς, σε επίσημη στολή κατά παράβαση του Στρατιωτικού Πρωτοκόλλου.

  Το τελείως εξοργιστικό είναι όταν φορούν την στολή μάχης με το αμερικάνικο σχέδιο παραλλαγής και όχι το Ελληνικό, σε συνδυασμό με τα αμερικάνικα άρβυλα η μπότες. Λυπηρή εικόνα που είναι αποθέωση της γελοιότητας για έναν ανώτατο αξιωματικό που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι το υπόδειγμα για τους κατωτέρους του.

  Αυτή όμως η νοοτροπία, σε κάνει να αναρωτιέσαι με τι ηθικό ανάστημα αυτός ο αξιωματικός θα επιβάλει πειθαρχικές ποινές στους κατωτέρους του, σε ενδυματολογικές η άλλες παραβάσεις.

  Σημειολογικά πρέπει να αναφερθεί επίσης η καθ’ όλα γελοία τάση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, (ευτυχώς όχι όλοι), η οποία αρέσκεται να φοράει τζάκετ μάχης η του όπλου που παρακολουθεί την άσκηση, σε κάθε ευκαιρία.

  Ομολογώ ότι πέραν του Υπέρτατου Ηγέτη της Β. Κορέας και του Πούτιν κάποιες φορές, δεν έχω δει πολιτική ηγεσία να παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις ως… ειδικός από κάποια χώρα του Δυτικού Συνασπισμού.

  Νομίζω, ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτό το γελοίο μπάχαλο και να σκύψουν οι Στρατιωτικοί Ιστορικοί στο να επιλέξουν σχέδια στολών για τον Ελληνικό Στρατό που να έχουν την ρίζα τους αλλά και αναφορές, στην πλούσια Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία και να σταματήσουμε επιτέλους να κάνουμε κακέκτυπα αντίγραφα άλλων Στρατών.

 • Κύπρος: Ο Α/ΓΕΕΦ πήγε στη Διοίκηση Ναυτικού

  Κύπρος: Ο Α/ΓΕΕΦ πήγε στη Διοίκηση Ναυτικού

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-21 04:58:15 | Πηγή: Defence Point

  Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων, ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, βρέθηκε στη Διοίκηση Ναυτικού, όπου ενημερώθηκε για τα τρέχοντα και σε εξέλιξη θέματα της Διοίκησης.

  Επισκέφθηκε επίσης τις λιμενικές εγκαταστάσεις και παρακολούθησε εργασίες συντήρησης πλοίων. Τέλος, ο Αρχηγός παρακολούθησε επιχειρησιακή εκπαίδευση πληρωμάτων “Εν Πλω” η οποία περιελάμβανε σειρά γυμνασίων όπως παρακάτω:

  α. Αντιμετώπιση εχθρικής απειλής (επίγειας και εναέριας). Πραγματοποιήθηκε εικονική προσβολή του πλοίου από εχθρικό ζεύγος ελικοπτέρων η οποία αποκρούστηκε από τα Α/Α όπλα του πλοίου.


  β. Κατάσβεση πυρκαγιάς. Εκτελέστηκε εικονική κατάσβεση πυρκαγιάς στο πλωριό διαμέρισμα του πλοίου η οποία αντιμετωπίστηκε με τα μέσα πυρόσβεσης του πλοίου.

  γ. Γυμνάσιο συνδρομής κατάσβεσης πυρκαγιάς σε παραπλέον πλοίο.

  δ. Διάσωση άνθρωπου στη θάλασσα. Εκτελέστηκε εικονική διάσωση ναυαγού από το πλήρωμα του πλοίου.

  ε. Ρυμούλκηση ακυβέρνητου πλοίου.


  Προ της αποβίβασής του ο Αρχηγός συνεχάρη τους Κυβερνήτες και τα Πληρώματα για την υποδειγματική ακρίβεια και ταχύτητα με την οποία εκτελέστηκαν όλες οι ενέργειες, γεγονός που καταδεικνύει την άρτια εκπαίδευση και το υψηλό ηθικό τους και επιτρέπει στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να αισθάνεται υπερήφανη για τη ναυτοσύνη, τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση στο καθήκον και την αποστολή του προσωπικού της Ναυτικής μας Δύναμης.

  Στις παραπάνω δραστηριότητες τον Αρχηγό συνόδευσαν ο Διοικητής Ναυτικού και ο Διοικητής της Διοίκησης Πολεμικών Πλοίων.

 • Θα χτυπούσε ποτέ η Ελλάδα, πλατφόρμα εξόρυξης τουρκική;

  Θα χτυπούσε ποτέ η Ελλάδα, πλατφόρμα εξόρυξης τουρκική;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-21 02:51:00 | Πηγή: Defence Point

  «Οι ενεργειακές συμμαχίες είναι ισχυρότερες από τους καθολικούς γάμους» (Zaki Yamani, Πρώην υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας).

  Του Στέφανου Αθ. Παππά*

  Η Τουρκία πλέον έχει βγει δυνατά στο ενεργειακό προσκήνιο, τόσο με την πολιτική των αγωγών πετρελαίου, που προσπαθεί να περάσουν στην ενδοχώρα της, όσο και με το ενδιαφέρον της για υδρογονάνθρακες στη Μαύρη Θάλασσα. Η συνεργασία της με την ExxonMobil και τη Shell για την εγκατάσταση πλατφόρμων εξόρυξης εντάσσεται στα άμεσα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


  Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου Προέδρου έχει τονίσει πως: «Η νέα ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, θα βασίζεται στους εσωτερικούς της πόρους. Με την αύξηση των επενδύσεων σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε πλωτές μονάδες φύλαξης και επαναεριοποίησης (FSRU) πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Τουρκία θα μειώσει την εξάρτησή της από άλλες χώρες σε ενεργειακούς πόρους».

  Συνεπώς, η νέα ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας φαίνεται ότι θα δομηθεί με άξονα την εθνική ασφάλεια μιας δυνατής οικονομίας. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται από τα λεγόμενα του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος επισημαίνει τα ακόλουθα: «Με το νέο σκάφος ερευνών και εξόρυξης, που θα αγοράσουμε αυτό τον χρόνο, θα πραγματοποιούμε εργασίες εξόρυξης στις θάλασσες και συγκεκριμένα δύο στη Μαύρη Θάλασσα και δύο στη Μεσόγειο».

  Από τα παραπάνω, φαίνεται καθαρά η δυναμική της σοβαρότητας, που δίνεται από τη γείτονα, για να καθιερωθεί ως αυτάρκης, ενεργειακή δύναμη, ώστε να μην εξαρτάται οικονομικά, στρατιωτικά ή πολιτικά από άλλες χώρες.


  Οι επίσης πρόσφατες πληροφορίες περί τουρκικής πλωτής πλατφόρμας γεώτρησης στο Αιγαίο –συγκεκριμένα λίγο έξω από την Αττάλεια κι εντός της Κυπριακής ΑΟΖ- θα πρέπει να σημάνει συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία.

  Η αποκαλούμενη συνδιαχείριση του Αιγαίου από επίσημα κρατικά τουρκικά χείλη, από θεωρία θα μετουσιωθεί σε πράξη και μάλιστα εχθρική προς τα συμφέροντα των δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του Ο.Η.Ε.

  Το γεγονός της μη υπογραφής της Διεθνούς Σύμβασης Θαλάσσης του 1982 και συνεπαγόμενα η μη αναγνώριση ΑΟΖ, καθώς και οι συνεχείς απειλές πολέμου ενάντια σε Κύπρο λόγω της Ενεργειακής πολιτικής της και η εμπλοκή της στην συμμαχία Αιγύπτου-Ελλάδας κατά μιας ενδεχόμενης οριοθέτησης της θαλάσσιας οικονομικής ζώνης, συνθέτουν το παζλ των δυσμενών εξελίξεων.

  Παρά το γεγονός πως οι Η.Π.Α. δείχνουν αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο πολιτικής υποστήριξης από την Τουρκία προς την Ελλάδα, οι κινήσεις της Άγκυρας υποδηλώνουν πως θεωρεί εαυτόν ικανό προς μη υπαγωγή της σε ξένες σφαίρες επιρροής και άρα σε «κατά μόνας» χάραξη μιας πολιτικής, που συνάδει με τα ευρύτερα οικονομικά συμφέροντά της.


  Εξέταση δικαστικού προηγουμένου, περί προληπτικής επίθεσης κατά πλατφορμών πετρελαίου

  Ο κόσμος πλέον, αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις με τον νόμο περί Χρήσης Βίας, εν μέσω των αντιπαραθέσεων, που δημιουργούνται από τη δραστηριότητα των Η.Π.Α. μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Το θέμα που θα εξετάσουμε αφορά δύο ξεχωριστά περιστατικά .

  Στις 19 Οκτωβρίου 1987, όπου τέσσερα Αντιτορπιλικά κλάσης Spruance, δύο αεροσκάφη F-14 Tomcat, ένα E-2 Hawkeye και τμήμα κομάντος των Ηνωμένων Πολιτειών έπληξαν Ιρανική εγκατάστασή στο Reshadat, καταστρέφοντας δύο πλατφόρμες πετρελαίου –αφού είχαν ειδοποιηθεί από ασυρμάτου οι εργαζόμενοι και τις είχαν εγκαταλείψει-, που συνδέονταν με αυτό και με ένα άλλο συγκρότημα, το Resalat (Εικόνα 4).

  Η επίθεση ακολούθησε μετά από βεβαιότητα των Η.Π.Α σχετικά με το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα κατόπιν επιθετικών ενεργειών, που αποδόθηκαν στο Ιράν, κι αφορούσαν μια επίθεση πυραύλων στις 16 Οκτωβρίου 1987, η οποία κατέστρεψε το πετρελαιοφόρο του Κουβέιτ «Sea Isle City», στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιχείρηση κωδικοποιήθηκε με το όνομα «Nimble Archer».


  Το δεύτερο περιστατικό πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 1988. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης, με την κωδική ονομασία «Praying Mantis», ο Στρατός των Η.Π.Α. έπληξε και κατέστρεψε δύο ακόμα ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου, τα συγκροτήματα Salman και Nasr καθώς και 6 πολεμικά πλοία του Ιρανικού Ναυτικού. Η επιχείρηση και πάλι στηριζόταν στην άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών περί του δικαιώματος της αυτοάμυνας.

  Η διαμάχη για τις πλατφόρμες πετρελαίου σχετίζεται με γεγονότα, που έλαβαν χώρα στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ από το 1980 έως το 1988. Την ίδια στιγμή, η απόφαση για τις πλατφόρμες πετρελαίου εφιστά την προσοχή για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαστικών αρχών σε σχέση με τη Χρήση βίας για αυτοάμυνα.

  Η απαγόρευση της χρήσης βίας βάσει του διεθνούς δικαίου μπορεί να εντοπιστεί τόσο στο διεθνές, εθιμικό δίκαιο, όσο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (Άρθρο 2, παράγραφος 4). Ωστόσο, σε κανένα από τα παραπάνω δεν αναφέρεται η απαγόρευση της Χρήσης βίας κατά την άσκηση του δικαιώματος της αυτοάμυνας από ένα κράτος. Η εφαρμογή του εν λόγω δικαιώματος συνίσταται στην άσκηση απωθητικής δύναμης, ικανής και ανάλογης ώστε να απομακρυνθεί ο ένοπλος αντίπαλος.

  Το δικαίωμα αυτό προστατεύεται, επίσης, με σαφήνεια στον Χάρτη του Ο.Η.Ε. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 51, που προκύπτει από το άρθρο 2, παράγραφος 4, αναγνωρίζεται το εγγενές δικαίωμα των κρατών να ενεργούν ατομικά, αλλά και συλλογικά σε αυτοάμυνα «σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης» εναντίον κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών.

  Σύμφωνα με το κεφάλαιο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, Βία μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


  Ελληνική πιθανή στρατιωτική επιχείρηση αποτροπής

  Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο χρησιμοποίησής τους ως Διπλωματικά μέσα αποτροπής τετελεσμένων γεγονότων και ως κύριο όργανο αυτοάμυνας της χώρας μας, θα πρέπει να εξετάσουν από κοινού με την πολιτική ηγεσία την πιθανότητα προληπτικού πλήγματος σε περίπτωση εγκατάστασης από πλευράς της Τουρκίας, της πλωτής πλατφόρμας γεώτρησης. Η εν λόγω εγκατάσταση είναι πιθανόν να προκαλέσει διάσπαση της γειτνίασης της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Αυτό το πρώτο πλήγμα ως αποτροπή εχθρικής ενέργειας αγνόησης θαλασσίων συνόρων και επιβολής τετελεσμένων σε ενεργειακή συνεκμετάλλευση, μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στα πρώτα στάδια αυτής π.χ. εντός εχθρικών υδάτων ή εντός εχθρικού ναυστάθμου, είτε στο ενδιάμεσο στάδιο μεταφοράς της πλωτής εξέδρας κατά τον πλου σε διεθνή ύδατα.

  Οι Ειδικές Δυνάμεις είναι ιδανικές για τέτοιου είδους επιχειρήσεις καταστροφής ή δολιοφθοράς μιας θαλάσσιας πλατφόρμας εξόρυξης, όχι μόνο λόγω της μυστικότητας που τις χαρακτηρίζει, αλλά και επειδή αποτελούν μια «χαμηλής εντάσεως» στρατιωτική δύναμη από νομικής και διπλωματικής πλευράς.

  Οι αντίστοιχες μονάδες βορειοευρωπαϊκών χωρών έχουν μεγάλη εμπειρία και στοχευμένη εκπαίδευση, λόγω της ύπαρξης τέτοιων πλατφορμών στα νερά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μονάδες της Νορβηγίας και της Δανίας. Επιπλέον, είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες η ανάλογη εκπαίδευση, που έχουν λάβει οι πρωτοπόρες φημισμένες μονάδες SAS/SBS της Αγγλίας, Spetsnaz της Ρωσίας και Ουκρανίας και των U.S. Navy SEALS.


  Οι Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων – και συγκεκριμένα η περίφημη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Δ.Δ.Ε.Ε.) του Γ.Ε.Ε.Θ.Α., που περιλαμβάνει την Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), τις ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου, τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (31 Μ.Ε.Ε.Δ.)-, διαθέτοντας το κατεξοχήν, επίλεκτο, έμψυχο δυναμικό, αλλά και σύγχρονο, εξειδικευμένο και υψηλής αξιοπιστίας εξοπλισμό μπορούν να αναλάβουν ανάλογες αποστολές κυρίως σε νυκτερινή βάση, για ευνόητους λόγους.

  Η μεταφορά υποβρυχίως, μιας δύναμης Βατραχανθρώπων και η έξοδός τους από το Υ/Β φορέα, κοντά στον στόχο είναι εφικτή και δοκιμασμένη. Η μεταφορά επίσης με Σ.Α.Π. από κοντινό σημείο θα τους φέρει εύκολα και γρήγορα πολύ κοντά στον στόχο.

  Η πρόκληση του εγχειρήματος εντός εχθρικού ναυστάθμου, παρ’ όλες τις ικανότητες του καταδρομικού τμήματος, σαφώς και ενέχει μεγαλύτερο ποσοστό επικινδυνότητας εφόσον η ποικιλία αντιμέτρων και δικλείδων ασφαλείας κατά δολιοφθορέων είναι σίγουρη όσον αφορά τις ναυτικές βάσεις Φώκαιας (Foça) και Ακσάζ (Aksaz) μέσω του YUNUS ενός συστήματος επιτήρησης/ασφαλείας του τουρκικού ΠΝ, που βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2014. Αυτό περιλαμβάνει υποβρύχιο μεταλλικό πλέγμα κατά βατραχανθρώπων συνδεδεμένο με υδρόφωνα, αισθητήρες επιφανείας, θερμικές κάμερες και περιπλέοντα περιπολικά σκάφη. Η πιθανότητα φίλιων απωλειών θεωρείται δεδομένη.

  Στην περίπτωση κρούσης κατά τον πλου της εξέδρας, η χρήση των 2 πρόσφατα ενταχθέντων ελικοπτέρων NH90 SPECOPS, θα προσέδιδε μια εξίσου σημαντική αναβάθμιση στις δυνατότητες του επιτιθέμενου τμήματος, καθώς τα ελικόπτερα θα βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση (κοντινό νησί ή ακόμα και σε εμπορικό πλοίο) από τον στόχο και με χαμηλό ύψος νυκτερινής πτήσης και με χρήση του FAST ROPE θα άδειαζαν τους επίλεκτους κομάντος επάνω ακριβώς στην πλατφόρμα για εφαρμογή εκρηκτικών στα ηλεκτρονικά και άλλα συστήματα του κυρίως καταστρώματος, ενώ Βάτραχοι συνάδελφοί τους θα συνέδεαν εκρηκτικά στους πυλώνες στήριξης (Εικόνα 7).

  Εάν, επιλεγεί η χρήση αεροπορικού πλήγματος/βομβαρδισμού, σίγουρα η αντίδραση από πλευράς Τουρκίας θα περιλαμβάνει εξίσου αεροπορικό πλήγμα και καταρρίψεις εκατέρωθεν. Βέβαια, αν το αεροσκάφος/φορέας εκτόξευσης βρίσκεται εκτός οπτικής επαφής και βάλλει από το όριο βεληνεκούς των πυραύλων με παράλληλο καταυγασμό του στόχου από φίλιες Ειδικές Δυνάμεις – με τη χρήση ελαφρών φορητών καταδεικτών λέιζερ GLTD II – οι πιθανότητες καταστροφής του στόχου είναι υψηλές και οι πιθανότητες φίλιων απωλειών μειώνονται δραματικά.

  Ομοίως στην περίπτωση, που το Πολεμικό Ναυτικό επιδοθεί σε επιχείρηση ναυτικής απαγόρευσης σίγουρα τα αντίπαλα σκάφη δεν θα μείνουν απαθή. Ακόμη και η επιλογή με πλήγμα Harpoon ή Exocet θα ενέπλεκε αντίπαλο πυρ, εφόσον πολεμικά σκάφη επιφανείας και υποβρύχια θα συνόδευαν την εξέδρα. Για λόγους ασφαλείας και μείωσης απωλειών, μπορεί να γίνει χρήση Ειδικών Δυνάμεων με ελαφρούς φορητούς καταδείκτες λέιζερ.

  Τέλος, ένα ακόμη όπλο επιλογής θα ήταν η προσβολή της πλατφόρμας από υποβρύχιο. Διαθέτουμε το πλεονέκτημα με τα Υ/Β τεχνολογίας AIP και ο εντοπισμός θα ήταν δυσχερής, έως ανέφικτος. Βέβαια, η δυσκολία της χρήσης τορπιλών έγκειται στο γεγονός της μεταφοράς της πλατφόρμας σε ειδικό σκάφος (Εικόνα 5), το οποίο δεν είναι στρατιωτικό με ό,τι συνεπάγεται αυτό νομικά.

  Εκτός αυτού ακόμα κι αν πληγεί και βυθιστεί το σκάφος, η πλατφόρμα μπορεί να είναι ικανή να επιπλεύσει. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιη η άμεση διπλωματική εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων, ώστε να αποσυρθούν οι ένοπλες δυνάμεις αμφότερων χωρών από την περιοχή, χωρίς αυτό να δηλώνει αποτυχία της αποτροπής.

  Αντί Επιλόγου

  Προς το παρόν, η δικαστική απόφαση στην υπόθεση των πετρελαϊκών πλατφορμών που εξετάσαμε παραπάνω, τονίζει πως οι στρατιωτικές δραστηριότητες των εκάστοτε κρατών θα αξιολογηθούν με βάση τα πρότυπα του Διεθνούς Δικαίου, ακόμη και αν ορισμένα δύσκολα στοιχεία των εν λόγω προτύπων μπορεί να είναι υπό συζήτηση, όπως το επιτρεπτό της προληπτικής αυτοάμυνας ή και προληπτικής επιθετικής ενέργειας ενός Κράτους.

  Η πραγματική αξία της δικαστικής απόφασης στην περίπτωση των πλατφόρμων πετρελαίου είναι η συμβολή της εφόσον αποτελεί δικαστικό προηγούμενο, βάση των αρχών νομιμότητας, στις συζητήσεις περί του νόμου αυτοάμυνας σε αρχικό προληπτικό στάδιο εντός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση βίας, ιδίως για τις βασικές αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας.

  Πηγές:

  1. Foster, C. E. (2003). The OIL PLATFORMS Case and the Use of Force in International Law. Singapore Journal of International & Comparative Law, 7 p.p. 579–588.

  2. Kongsberg Defence & Aerospace AS, Naval Systems (2008). Contract for delivery of Underwater Surveillance System. Διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο: https://kongsberg.com/en/kds/news/2008/august/0801underwater/?p=1 (last access 16/07/2017)

  Yıldızel, Z.E. (2015). Black Sea; Turkey’s frame for exploration success, Black Sea Oil & Gas summit, 11-12 November 2015, İstanbul.

  *Ο κ. Στέφανος Αθ. Παππάς είναι απόφοιτος Ιδιωτικού Κολλεγίου Ναυτιλιακής κατεύθυνσης, με εξειδίκευση στο Ναυτικό Δίκαιο και Δίκαιο Θαλάσσης. Έχει προϋπηρεσία 11ετίας σε πολυεθνικές Ναυτιλιακές εταιρείες και 6 χρόνια στον Ξενοδοχειακό και Τουριστικό τομέα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Διεθνούς Διπλωματίας, σεμινάρια Θεωρίας Τρομοκρατίας-Αντιτρομοκρατίας από ξένα Πανεπιστήμια καθώς και άνω της δεκαετίας ερευνά θέματα, άπτοντα Άμυνας, Γεωπολιτικής και Στρατηγικής. Δημοσιεύει άρθρα σε ιστοσελίδες αντίστοιχου περιεχομένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του ΚΕΔΙΣΑ (Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων).

 • ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ: Το παιχνίδι “αγριεύει”… ΗΠΑ-Κίνα & Ελλάδα

  ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ: Το παιχνίδι “αγριεύει”… ΗΠΑ-Κίνα & Ελλάδα

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-21 02:51:00 | Πηγή: Defence Point

  Δύο σημαντικά γεγονότα διαδραματίσθηκαν στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες τα οποία ο περισσότερος κόσμος ίσως δεν τα αντιλήφθηκε. Τα γεγονότα αυτά συνδέονται με το παγκόσμιο εμπόριο, την ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας και τις σπάνιες γαίες.

  Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
  Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
  Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

  Στις 7 Μαρτίου 2017 παρουσιάσθηκε προς ψήφιση στο αμερικανικό Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα δεσμεύεται το 1% των γενικών εξόδων (overhead costs) του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ ώστε να δημιουργηθεί συγκεκριμένο επενδυτικό fund το οποίο θα ενισχύει μέσω χαμηλότοκων δανείων αμερικανικές εξορυκτικές επιχειρήσεις οι οποίες εξορύσσουν μία σειρά από συγκεκριμένα μέταλλα τα οποία κρίνονται στρατηγικά/κρίσιμα στην παραγωγή αμυντικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.

  Μεταξύ αυτών των μετάλλων είναι και οι σπάνιες γαίες [1]. Ωστόσο, το όλο νομοσχέδιο «χτίστηκε» με κεντρικό σχεδιασμό τις σπάνιες γαίες. Καταρχήν, αντιλαμβανόμαστε ίσως σιγά-σιγά τη γεωστρατηγική σημασία και τη σύνδεση των σπάνιων γαιών με τα αμυντικά θέματα.

  Ωστόσο, στο σημείο αυτό ας υπενθυμίσουμε μία παρόμοια «αντίστροφη» πρόταση η οποία πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2015 στη χώρα μας σχετική με την αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων και την ανάγκη ενίσχυσης της Εθνικής μας Άμυνας μέσω των πιθανών εσόδων του κράτους από τα πιθανά κοιτάσματα, [2].

  Το δεύτερο γεγονός αφορά πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Wilbur Ross στην έγκριτη Wall Street Journal [3]. Ο κ. Ross, στη συνέντευξή του αναφέρθηκε ξεκάθαρα στις σπάνιες γαίες τις οποίες συνέδεσε με το θέμα του παγκόσμιου εμπορίου ηλεκτρονικών ειδών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

  Το συγκεκριμένο θέμα σχετίζεται με τον εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Μη ξεχνάμε πως α) η εξόρυξη και η μεταλλουργία των σπάνιων γαιών ελέγχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Κίνα, και β) οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται σε προϊόντα συνολικής εμπορικής αξίας η οποία κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Μετά από τα παραπάνω, μπορούμε ίσως να αναμένουμε περισσότερες παγκόσμιες εξελίξεις στα θέματα των σπάνιων γαιών; Προσωπικά εκτιμώ πως ναι. Απλά να θυμίσω πως σπάνιες γαίες διαθέτει και η χώρα μας. Εάν υπάρχουν στην Ελλάδα ιθύνοντες που ενδιαφέρονται. Έγκαιρα αυτή τη φορά…

  [1] https://www.congress.gov/bill/115th-congress/house-bill/1407
  [2] http://www.defence-point.gr/news/?p=120104
  [3] https://www.wsj.com/artices/commerce-secretary-wilbur-ross-talks-trade-1497838380

 • Γερό μάθημα-αποτροπή στην Τουρκία από τους Έλληνες Anonymous

  Γερό μάθημα-αποτροπή στην Τουρκία από τους Έλληνες Anonymous

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-20 13:13:14 | Πηγή: Defence Point

  Στο πλαίσιο της επιχείρησης #OpTurkeyBlackout συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι επιθέσεις των Ελλήνων Anonymous. Αυτή τη φορά σημειώθηκε μεγάλη διαρροή δεδομένων από την Τουρκική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων. Οι Anonymous Greece κατάφεραν να αποσπάσουν μεγάλη βάση δεδομένων με στοιχεία και απόρρητες πληροφορίες από την Τουρκική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων.

  Σε συνέχεια της πρόσφατης εξαγγελίας των Ελλήνων Anonymous για την έναρξη της επιχείρησης OpTurkeyBlackout, οι διαδικτυακές επιθέσεις συνεχίζονται και οι hackers χτυπούν διάτρητες τουρκικές ιστοσελίδες. Η ακτιβιστική οργάνωση Anοnymous Greece ήδη ξεκίνησε το νέο κύμα μαζικών κυβερνοεπιθέσεων, εξαγγέλλοντας την επιχείρηση OpTurkeyBlackout.

  Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε πρόσφατη δημοσίευση μας, η επιχείρηση #OpTurkeyBlackout ξεκίνησε στις 12/7/2017 και θα διαρκέσει έως τις 22/7/2017, έχοντας ως στόχο να προκαλέσει “Blackout” σε τουρκικές ιστοσελίδες και υποδομές.

  Όλα τα αρχεία που διέρρευσαν, περιέχονται σε ένα αρχείο .rar που συμπεριλαμβάνει:

  >Δεδομένα από αγορές και άλλα έντυπα.
  >Φωτογραφίες από ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν την 07-06-2017 (και όχι μόνο)
  >Ονόματα και emails, domains, λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν, εκτυπωτές, IPs
  >Αρχεία PDF

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • ΓΕΣ: Άρματα μάχης, στο εξωτερικό μετά από 20 χρόνια!

  ΓΕΣ: Άρματα μάχης, στο εξωτερικό μετά από 20 χρόνια!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-20 12:09:58 | Πηγή: Defence Point

  Με την συμμετοχή περισσοτέρων από 25.000 στρατιωτών από 22 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και του προγράμματος «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» διεξάγεται ταυτόχρονα στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση Saber Guardian 17, υπό την U.S. European Command (EUCOM), μετέδωσε σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ του δημοσίευμα το έγκυρο «http://e-amyna.com/».

  Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, στην άσκηση συμμετέχουν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας τα ακόλουθα:

  >Ουλαμός Μέσων Αρμάτων με τέσσερα άρματα μάχης Leopard-2HEL και ένα πέμπτο αναπληρωματικό, με πλήρη φόρτο μάχης, καθώς και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας

  >Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και ένα ελικόπτερο CH-47SD Chinook της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

  >Προσωπικό της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών


  Σημειώνεται, πως είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης του ΕΣ μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε άσκηση, εκτελώντας βολές με πραγματικά πυρά, μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

  Τελευταία συμμετοχή αρμάτων μάχης στο εξωτερικό καταγράφηκε στη Νότια Σαρδηνία στο πλαίσιο της άσκησης Destined Glory ’96 με τη συμμετοχή αριθμού Μ48Α5 της 32 ΙΜΑ και του 521 Τάγματος Πεζοναυτών της 32 ΤΑΞΠΝ.

  Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, φωτογραφιεσ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ, ΑΡΑ… «ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ»

 • Ελληνικά άρματα μάχης στο εξωτερικό μετά από 20 χρόνια!

  Ελληνικά άρματα μάχης στο εξωτερικό μετά από 20 χρόνια!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-20 05:44:05 | Πηγή: Defence Point

  Με την συμμετοχή περισσοτέρων από 25.000 στρατιωτών από 22 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και του προγράμματος «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» διεξάγεται ταυτόχρονα στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση Saber Guardian 17, υπό την U.S. European Command (EUCOM), μετέδωσε σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ του δημοσίευμα το έγκυρο «http://e-amyna.com/».

  Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, στην άσκηση συμμετέχουν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας τα ακόλουθα:

  >Ουλαμός Μέσων Αρμάτων με τέσσερα άρματα μάχης Leopard-2HEL και ένα πέμπτο αναπληρωματικό, με πλήρη φόρτο μάχης, καθώς και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας

  >Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και ένα ελικόπτερο CH-47SD Chinook της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

  >Προσωπικό της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών


  Σημειώνεται, πως είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης του ΕΣ μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε άσκηση, εκτελώντας βολές με πραγματικά πυρά, μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

  Τελευταία συμμετοχή αρμάτων μάχης στο εξωτερικό καταγράφηκε στη Νότια Σαρδηνία στο πλαίσιο της άσκησης Destined Glory ’96 με τη συμμετοχή αριθμού Μ48Α5 της 32 ΙΜΑ και του 521 Τάγματος Πεζοναυτών της 32 ΤΑΞΠΝ.

  Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, φωτογραφιεσ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ, ΑΡΑ… «ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ»

 • Η «λατρεία» και του Ερντογάν… μα για το Καστελόριζο φυσικά!

  Η «λατρεία» και του Ερντογάν… μα για το Καστελόριζο φυσικά!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-19 15:06:58 | Πηγή: Defence Point

  Προσπαθώ, μάταια, από την δεκαετία του 1980 να ενημερώσω τις ελληνικές κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό για την αξία του Καστελόριζου. Ακόμα και, σήμερα, τα δελτία καιρού στις ελληνικές τηλεοράσεις δεν περιλαμβάνουν το ακριτικό νησί, διότι κείται πολύ ανατολικότερα από τους χάρτες που χρησιμοποιούν. Επίσης, κάποιοι αγνοούν και βασικά στοιχεία της γεωγραφίας αναφέροντας ότι το Καστελόριζο είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης. Η Κύπρος είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης και το Καστελόριζο αποτελεί το ανατολικότερο μέρος της Ευρώπης.

  Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

  Η Ελλάδα ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το Καστελόριζο, όταν πληροφορήθηκε το περίφημο Σχέδιο Άτσεσον του 1964. Στο αρχικό σχέδιο, η Κύπρος θα παραχωρείτο ολόκληρη στην Ελλάδα εκτός της Καρπασίας, όπου θα εγκαθίστατο μια στρατιωτική βάση της Τουρκίας παρόμοια με τις Βρετανικές βάσεις στο νησί, χωρίς χρονικά περιθώρια. Επιπλέον το Καστελόριζο θα παραχωρείτο στην Τουρκία.

  Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε αμέσως αυτό το σχέδιο. Ο Άτσεσον πρότεινε μια αλλαγή που προέβλεπε ότι η Τουρκία θα διατηρούσε την Καρπασία μόνο για 50 χρόνια και η Τουρκία το απέρριψε. Έχουν περάσει από τότε 53 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να εποφθαλμιούν το σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη).

  Όπως έχω τονίσει, χρόνια πριν, το Σχέδιο Άτσεσον ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο. Όταν δει κανείς πόσο μικρό είναι το Καστελόριζο, εύκολα θα αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν επιθυμούσε μια τέτοια ανταλλαγή, αλλά ούτε και η Ελλάδα να παραδώσει ελληνικό έδαφος, όσο μικρό και να ήταν αυτό. Αλλά ο Άτσεσον είχε άλλο πράγμα στο μυαλό του.

  Οι Αμερικανοί, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώριζαν την αξία των υδρογονανθράκων και είχαν αρχίσει μυστικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της περιοχής. Τότε βέβαια υπήρχε μόνο η έννοια της υφαλοκρηπίδας, αλλά οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι και τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Έτσι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ θα ανήκε στην Τουρκία.

  Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, κάποιοι Έλληνες αναλυτές αναφέρουν ότι το μικρό αυτό νησί αποτελεί το κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.

  Το Καστελόριζο δεν αποτελεί κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Κανένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας δεν αποτελεί κλειδί για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Το Καστελόριζο αποτελεί το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

  Προξενεί εντύπωση ότι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Τουρκική “καλημέρα” με παραβιάσεις από α/φη F-4 Phantom…

  Τουρκική “καλημέρα” με παραβιάσεις από α/φη F-4 Phantom…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-19 11:54:33 | Πηγή: Defence Point

  Τα γεροντάκια αρέσκονται να βγαίνουν τη βόλτα τους τα πρωινά, ειδικά στην περιοχή του Αιγαίου να «μαζέψουν» λίγο αεράκι και ήλιο. Έτσι λοιπόν και ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-4, είχαν την ευγενή καλοσύνη να κάνουν μια βόλτα να καλημερίσουν τους γείτονες, εμάς τους Έλληνες!

  Επειδή όμως όσο «ευγενείς» και να είναι δεν παύουν να είναι Τούρκοι, το έκαναν με τον γνωστό ατσούμπαλο τρόπο που συνηθίζουν, δηλαδή θα σου πω βρε Γκιαούρη καλημέρα θες δε θες! Κατά συνέπεια, ακολούθησαν την παλιά «καλή» τους συμπεριφορά.

  Πέταξαν στις 10 το πρωί μπαίνοντας στο FIR Αθηνών μεταξύ των νήσων Λέσβου και Λήμνου, εκτελώντας υπέρπτηση των νήσων Μακρονήσι και Ανρωποφάγοι, του νησιωτικού συγκροτήματος των Φούρνων σε ύψος 8.900 ποδών. Ακολούθως – μετά την «κακή στραβή κι ανάποδη» μέρα που μας ευχήθηκαν – ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 10.27 μεταξύ των νήσων Σάμου και Κω.

 • Κύπρος: Ο Α/ΓΕΕΦ πήγε στη Διοίκηση Ναυτικού (vid.)

  Κύπρος: Ο Α/ΓΕΕΦ πήγε στη Διοίκηση Ναυτικού (vid.)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-19 03:40:04 | Πηγή: Defence Point

  Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων, ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, βρέθηκε στη Διοίκηση Ναυτικού, όπου ενημερώθηκε για τα τρέχοντα και σε εξέλιξη θέματα της Διοίκησης.

  Επισκέφθηκε επίσης τις λιμενικές εγκαταστάσεις και παρακολούθησε εργασίες συντήρησης πλοίων. Τέλος, ο Αρχηγός παρακολούθησε επιχειρησιακή εκπαίδευση πληρωμάτων “Εν Πλω” η οποία περιελάμβανε σειρά γυμνασίων όπως παρακάτω:

  α. Αντιμετώπιση εχθρικής απειλής (επίγειας και εναέριας). Πραγματοποιήθηκε εικονική προσβολή του πλοίου από εχθρικό ζεύγος ελικοπτέρων η οποία αποκρούστηκε από τα Α/Α όπλα του πλοίου.


  β. Κατάσβεση πυρκαγιάς. Εκτελέστηκε εικονική κατάσβεση πυρκαγιάς στο πλωριό διαμέρισμα του πλοίου η οποία αντιμετωπίστηκε με τα μέσα πυρόσβεσης του πλοίου.

  γ. Γυμνάσιο συνδρομής κατάσβεσης πυρκαγιάς σε παραπλέον πλοίο.

  δ. Διάσωση άνθρωπου στη θάλασσα. Εκτελέστηκε εικονική διάσωση ναυαγού από το πλήρωμα του πλοίου.

  ε. Ρυμούλκηση ακυβέρνητου πλοίου.


  Προ της αποβίβασής του ο Αρχηγός συνεχάρη τους Κυβερνήτες και τα Πληρώματα για την υποδειγματική ακρίβεια και ταχύτητα με την οποία εκτελέστηκαν όλες οι ενέργειες, γεγονός που καταδεικνύει την άρτια εκπαίδευση και το υψηλό ηθικό τους και επιτρέπει στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να αισθάνεται υπερήφανη για τη ναυτοσύνη, τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση στο καθήκον και την αποστολή του προσωπικού της Ναυτικής μας Δύναμης.

  Στις παραπάνω δραστηριότητες τον Αρχηγό συνόδευσαν ο Διοικητής Ναυτικού και ο Διοικητής της Διοίκησης Πολεμικών Πλοίων.

 • Επί θύραις συμφωνία για την απόκτηση 70 OH-58D Kiowa Warrior

  Επί θύραις συμφωνία για την απόκτηση 70 OH-58D Kiowa Warrior

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-18 03:26:16 | Πηγή: Defence Point

  Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται εκτός απροόπτου να υπογραφή από τις ΗΠΑ η LoA (Letter of Offer and Acceptance) για την παραχώρηση στην Ελλάδα των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior στο πλαίσιο της εκποίησης του στρατιωτικού υλικού μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles).

  Του Γιώργου Τσιμπούκη

  Η υπογραφή της LoA για το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίησης της παραχώρησης των εν λόγω ελικοπτέρων και την ενδυνάμωση της Αεροπορίας Στρατού. Το ζήτημα της απόκτησης των 70 OH-58D Kiowa Warrior ξεκίνησε στις αρχές του 2014 με τα πρώτα δημοσιεύματα στην Ελλάδα να αναφέρουν την πιθανότητα απόκτησης των ελικοπτέρων αυτών.

  Η υπόθεση εξελίχτηκε θετικά για την Ελλάδα, όταν το 2016 δημοσιεύτηκε η λίστα του στρατιωτικού υλικού που οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να παραχωρήσουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος EDA.

  Από τότε το ζήτημα της απόκτησης των 70 OH-58D Kiowa Warrior έλαβε την αναγκαία προτεραιότητα στον σχεδιασμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2017 εστάλη από την Ελλάδα στις ΗΠΑ η LoR (Letter of Request) για την απόκτηση των ελικοπτέρων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από 8 μήνες αναμονής, τον Σεπτέμβριο του 2017, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν και επίσημα θετικά στο Ελληνικό αίτημα για την παραχώρηση των ελικοπτέρων.

  Μετά την υπογραφή της LoA θα προσδιοριστεί ακριβώς το κόστος του ελληνικού προγράμματος και θα ακολουθήσει η διαδικασία αποπληρωμής της απόκτησης των ελικοπτέρων και των υλικών που θα τα συνοδεύουν μέσω πιστώσεων FMS.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Απειλές και από το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας

  Απειλές και από το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-17 22:03:48 | Πηγή: Defence Point

  «Μη νομίσετε ότι ξεμπερδέψατε μαζί μας» είναι στην καθομιλουμένη το μήνυμα που εξέπεμψε το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας μετά από την εξάωρη συνεδρίασή του υπό την προεδρία του «αρχηγού της φυλής» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (μόνο φύλαρχοι έχουν τέτοια συμπεριφορά).

  Τα Κυπριακό ήταν στην ατζέντα της συνάντησης και αξιολογήθηκε η εξέλιξη με την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, με τους Τούρκους να κάνουν λόγο για «αποφασιστικότητα στο θέμα της διατήρησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” (το ψευδοκράτος) στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

  Είναι τόσο γελοίοι – και το λέμε με την κυριολεκτική έννοια της λέξης – που από τη μία μιλάνε για «ΤΔΒΚ» (το ψευδοκράτος τους που το ονομάζουν «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου») άρα για ένα κράτος γι’ αυτούς, το οποίο έχει σαφείς θαλάσσιες ζώνες, που δεν έχουν καμία σχέση με τον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου και με βάση το «δίκαιο» που έχουν στο αρρωστημένο μυαλό τους, θέλουν δικαιώματα παντού!!!

  Πραγματικά διεθνείς απροσάρμοστοι, οι χειρότεροι στην υφήλιο που έτυχαν να συνορεύουν με τον Ελληνισμό. Από το σκοπευτικό δεν ξέφυγαν ούτε και οι Αμερικανοί τους οποίους εμμέσως έψεξαν ότι εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας, το YPG και από εκεί περνούν τα όπλα στα χέρια του ΡΚΚ», ενώ επικρίνουν και το Βόρειο Ιράκ για την απόφαση για δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας…

 • Ο… απροσάρμοστος ξαναχτυπά-παράνομη NAVTEX στην ΑΟΖ

  Ο… απροσάρμοστος ξαναχτυπά-παράνομη NAVTEX στην ΑΟΖ

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-17 21:01:23 | Πηγή: Defence Point

  Σε μια κίνηση ουσιαστικής κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και κορύφωσης των προκλήσεων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε η Άγκυρα.

  Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
  ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com

  Μετά από ένα τριήμερο περιπλανήσεων του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, εκδόθηκε αργά το απόγευμα τουρκική NAVTEX που δεσμεύει παράνομα ένα μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, επικαλύπτοντας μάλιστα και τμήμα των Οικοπέδων 4, 5, 6 και 7.

  Σύμφωνα με την NAVTEX 711/17 το σκάφος R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V BRAVO SUPPORTER και APOLLO MOON θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017 στην συγκεκριμένη περιοχή.

  Η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες η Τουρκία βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα επικαλύπτουν και μέρος των Οικοπέδων 4, 5, 6 και 7 εκ των οποίων το Οικόπεδο 6 έχει επίσης παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία Eni-Total.

  Σημεία της περιοχής που δεσμεύει η Τουρκία βρίσκονται μόλις λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς η Άγκυρα έτσι επιχειρεί να προβάλλει τη γνωστή διεκδίκησή της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου, διαγράφοντας πλήρως την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ NAVTEX ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Το CVN-77 σε… δράση και η απόφαση Τσίπρα για την MDCA

  Το CVN-77 σε… δράση και η απόφαση Τσίπρα για την MDCA

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-17 12:32:00 | Πηγή: Defence Point

  Πραγματικά ενδιαφέρον είναι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στον ιστοχώρο της καλής εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», καθώς περιέχει δύο σημαντικές ειδήσεις: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο ενεπλάκη ενεργά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην διατηρήσει τη διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ μόνο για ένα έτος…

  Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN-77), το δέκατο και τελευταίο τύπου «Nimitz» που περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο μεταφέροντας περί τα 90 αεροσκάφη, μαχητικά και άλλα, φέρεται να ανέλαβε δράση, χρησιμοποιώντας συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για να εξουδετερώσει τις δυνατότητες τουρκικών μαχητικών που επιχείρησαν να προσεγγίσουν στην περιοχή όπου εργάζεται το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella».

  Πρόκειται για μια σημαντική και ισχυρή συμβολικά και ουσιαστικά κίνηση, αφού διαβιβάζει μήνυμα αποτροπής προς την τουρκική πλευρά το οποίο δεν επιδέχεται ούτε αμφισβήτησης, ούτε μπορεί αν αγνοηθεί από τους ισλαμιστές στην Άγκυρα, οι οποίοι μέχρι στιγμής παραμένουν προκλητικοί, είναι όμως προσεκτικοί να μην παραβιάσουν «κόκκινες γραμμές».

  Σε συνδυασμό με την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας σήμερα στη Λευκωσία, αλλά και την παρουσία δύο ισχυρών πολεμικών πλοίων του γαλλικού Ναυτικού με ανθυποβρυχιακές και αντιαεροπορικές δυνατότητες, του FS Chevalier Paul (D621), αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων (αναφέρεται και ως φρεγάτα) τύπου Horizon και τη φρεγάτα FS Languedoc, τύπου FREMM Aquitaine, δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολιών αναφορικά με τη βούληση ΗΠΑ και Γαλλίας να προστατεύσουν όχι μόνο επενδύσεις εταιριών, αλλά και ευρύτερους σχεδιασμούς στο επίπεδο της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, οι οποίοι σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης.


  Η δεύτερη είδηση του δημοσιεύματος της «Καθημερινής» που υπογράφει ο καλός συνάδελφος Βασίλης Νέδος, αφορά την πληροφορία, ότι «ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει καταλήξει στην απόφαση ότι η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα παραμείνει ετήσια και δεν θα επεκταθεί σε πέντε χρόνια ή περισσότερα χρόνια».

  Όπως διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αναγνωρίζει πάντως την ολοένα και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Αυτό το δεδομένο μοιάζει λίγο αντιφατικό και μάλιστα όχι τόσο για το ότι η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις επιλογές του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, καθώς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν υπάρξει διαρροές περί πενταετούς συμφωνίας.

  Οπότε, το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι είδους «συμβιβασμός» είναι η άρνηση οποιασδήποτε αλλαγής. Έστω συμβολικά, η μονοετής περίοδο ισχύος της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι διετής, για να στείλει το μήνυμα. Εκτός κι αν η Ελλάδα επεχείρησε να διαπραγματευθεί ανταλλάγματα για τη χρονική επέκταση της συμφωνίας και «βρήκε τοίχο».

  Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να μη θεωρηθούν ασύμβατα η άρνηση έγκρισης μεγαλύτερης περιόδου για τη διμερή αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ από τη μία και η αναγνώριση ότι η ελληνική κοινωνία αισθάνεται ασφάλεια από τη στρατιωτική εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην ταραγμένη μας περιοχή σε αυτή τη συγκυρία.

 • Πώς η CIA μεθόδευσε το πραξικόπημα της προδοσίας το 1974…

  Πώς η CIA μεθόδευσε το πραξικόπημα της προδοσίας το 1974…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-16 16:30:31 | Πηγή: Defence Point

  Από την πρώτη στιγμή, το δεύτερο περίπου δεκαήμερο του Ιουνίου του 1974, όταν έφτασαν τα ανησυχητικά τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας που ανέφεραν “ότι ο Δημήτριος Ιωαννίδης θα αναλάβει δράση εναντίον του Μακαρίου”, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Σίσκο διαφώνησε με τον τότε ισχυρό άνδρα της Αμερικής, τον Χέρι Κίσινγκερ για το «σχέδιο δράσης» που στόχευε στην αντιμετώπιση της κατάστασης και την επερχόμενη κρίση στην Κύπρο.

  ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Του Μιχάλη Ιγνατίου

  Ο Χένρι Κίσιγκερ, σύστηνε αυστηρά «όχι ανάμειξη στα εσωτερικά ξένων χωρών»(!), ενώ ο Τζ. Σίσκο πρότεινε να δοθεί ένα μάθημα στον σκληρό διοικητή της ΕΣΑ. Προφανώς δεν είχε ιδέα για τις υπόγειες σχέσεις του με τη CIA. Όσο και αν ακούγεται, ακόμα και σήμερα, παράξενο, ο Σίσκο και ο διευθυντής του Γραφείου Κύπρου Τόμας Μπόγιατ, υποστήριξαν από τον Μάιο του 1974 ότι η μόνη λύση «για να γλιτώσουμε από την ελληνική χούντα» ήταν η ανατροπή της.

  Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, πριν από τον θάνατό του, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι είχε περιλάβει το σενάριο -που δεν εξελίχθηκε ποτέ σε σχέδιο- της ανατροπής του Ιωαννίδη σε σημείωμα (memo) που απέστειλε στον Κίσινγκερ στις αρχές Μαΐου του 1974.

  Μαζί με το memo είχε στείλει στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την έκθεση της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης, στην οποία αναφερόταν ότι η χούντα ήταν υπό διάλυση, με αποτέλεσμα «να μη δύναται -έτσι κι αλλιώς- να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ».

  Στα μέσα Μαΐου, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των απασχολουμένων με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία στο Γραφείο Ευρώπης και Εγγύς Ανατολής.

  Στη διάρκεια της σύσκεψης… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Το 2017 δεν είναι… 1974, αρκεί να το καταλάβουμε εμείς

  Το 2017 δεν είναι… 1974, αρκεί να το καταλάβουμε εμείς

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-16 13:23:15 | Πηγή: Defence Point

  Η απόφαση της Λευκωσίας να μην υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς και να προχωρήσει στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι τολμηρή και θαρραλέα. Πρόκειται για απόφαση που στηρίζεται απόλυτα από την Αθήνα και την πλειοψηφία των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων. Διότι υπάρχουν και οι αιώνια δειλοί, οι οποίοι θα επιθυμούσαν αναβολή των γεωτρήσεων από την TOTAL, αλλά δεν έχουν το κουράγιο να εκφράσουν την αντίθεσή τους δημόσια. Είναι τόσο προβλεπτοί και δειλοί…

  ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
  ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com/

  Η Διάσκεψη του Κραν Μοντανά της Ελβετίας, βασικά σχεδιάστηκε για να επιβάλει την αναβολή των γεωτρήσεων, αλλά όταν ετέθη εμμέσως από τους Βρετανούς και στη συνέχεια πιο επιτακτικά από τους Τούρκους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκοψε την κουβέντα, συνεπικουρούμενος και από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

  Εάν η απάντηση ήταν διαφορετική, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης γνώριζε ότι «έκαιγε» την πολιτική του καριέρα, καθώς ουδείς στην Κύπρο θα πίστευε ότι η αναβολή των γεωτρήσεων θα ήταν μία σοφή πράξη. Όπως το 2003, έτσι και το 2017, η Κύπρος έλαβε την μεγάλη απόφαση να μην φοβηθεί την ισλαμική Τουρκία. Τότε ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος προχώρησε με πλήρη μυστικότητα τους σχεδιασμούς του, και δεν φοβήθηκε την Άγκυρα.

  Το ίδιο συνέβη και τώρα, το ίδιο έπραξε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Για να είμαι δίκαιος, πριν από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, έπραξε το καθήκον του, στο θέμα αυτό και ο μακαρίτης Γλαύκος Κληρίδης. Έχουν μεγάλη σημασία οι λεπτομέρειες. Μία μικρή χώρα, το 40% της οποίας είναι υπό την παράνομη κατοχή της Τουρκίας, αθόρυβα και συντονισμένα, σχεδιάζει και υλοποιεί. Για να μην αδικήσω τον Δημήτρη Χριστόφια, πρέπει να καταθέσω ότι προχώρησε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μακριά από κάθε ιδεολογία και ιδεοληψία.

  Οι Κύπριοι πολιτικοί κάνουν ακριβώς το ανάποδο από τους Έλληνες συναδέλφους τους. Σχεδιάζουν, υλοποιούν και μετά ανακοινώνουν. Στην Ελλάδα, τρόπος του λέγειν σχεδιάζουν, ανακοινώνουν με λόγια μεγάλα, αλλά ψεύτικα, και ΔΕΝ υλοποιούν ποτέ. Πρόκειται για μία δυσάρεστη πραγματικότητα.

  ΕΠΙΣΗΣ: Οι Έλληνες πολιτικοί κυριαρχούνται από κομπλεξισμό και φόβο έναντι της Τουρκίας. Οι Κύπριοι πολιτικοί, αντιμετωπίζουν τους Τούρκους, όπως ακριβώς είναι. Ξέρουν ότι απειλούν, εκβιάζουν και στο τέλος υποχωρούν. Το 2017 σίγουρα δεν είναι 1974 και αυτό πρέπει να το κάνουμε βίωμα, να το χωνέψουμε και να μην φοβόμαστε.

  Το μέγα ερώτημα των τελευταίων ημερών είναι αυτό: Τι θα πράξει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν τώρα που τελείωσαν τα πανηγύρια για το σικέ πραξικόπημα της περασμένης χρονιάς. Θα επιτεθεί στην Κύπρο για να σταματήσουν οι έρευνες της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ; Προσωπικά δεν αποκλείω τίποτα διότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας κυριαρχείται από ψυχασθενικές συμπεριφορές.

  Θα απαντήσω στο ερώτημα με …ερώτηση: Μπορεί ο Ερντογάν να καταφύγει σε στρατιωτική ενέργεια; Το οικόπεδο 11, όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο West Capella -οι γεωτρήσεις επρόκειτο να ξεκινήσουν χθες το βράδυ- ανήκει σε μία γαλλική εταιρεία. Πρόκειται για τον ενεργειακό κολοσσό της TOTAL. Έλαβε μέρος στο διεθνή οργανισμό ύστερα από συνεννόηση με τον προηγούμενο πρόεδρο της Γαλλίας, τον Φρανσουά Ολάντ και αυτό σημαίνει ότι έλαβε και την υπόσχεση για πλήρη υποστήριξη από τη γαλλική διπλωματική και στρατιωτική μηχανή. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού.

  Με τα παραπάνω δεδομένα, μετά βεβαιότητας θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε, ότι απέναντι στην Τουρκία βρίσκεται η Γαλλία, όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι γίνονται οι δουλειές, μου είπε ένας Κύπριος αξιωματούχος που ασχολείται καθημερινά με το θέμα. Η Κύπρος έπαιξε το παιγνίδι των «μεγάλων παιδιών». Και δεν πρόκειται να χάσει. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουν όλοι μαζί οι Κύπριοι πολιτικοί, απ’ εδώ και πέρα, είναι να μην χάσουν, αλλά να θωρακίσουν, την Κυπριακή Δημοκρατία.

  ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο στόχος του χουντικού πραξικοπήματος, που έγινε με εντολή της τότε Αμερικής του Χένρι Κίσιγκερ, ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν το πέτυχαν οι πραξικοπηματίες, ούτε οι Τούρκοι με την εισβολή και την κατοχή των 43 χρόνων. Δεν το πέτυχαν με τα όπλα. Είναι δυνατόν να τους επιτραπεί να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο διαπραγματευτικό τραπέζι, σε μία στιγμή που στη γειτονιά μας μπορούν να αλλάξουν και σύνορα; ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ…

 • Νευρική Τουρκία, αντιλαμβάνεται την απουσία επιλογών…

  Νευρική Τουρκία, αντιλαμβάνεται την απουσία επιλογών…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-15 12:18:38 | Πηγή: Defence Point

  Σε διαρκή δοκιμασία αντοχής υποβάλλει την Κυπριακή Δημοκρατία, η Άγκυρα, καθώς αντιδρά σπασμωδικά στην έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 από το γεωτρύπανο West Capella για λογαριασμό του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού TOTAL.

  Του Νίκου Μελέτη

  Έτσι έχοντας ήδη στείλει στην περιοχή την φρεγάτα TCG Gokceada και το υποβρύχιο TCG Gaziantep (σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Επιτελείου) η Τουρκία γνωρίζοντας ότι η στρατιωτική αντίδραση δεν είναι η πιο εύκολη επιλογή, επιχειρεί, να συντηρήσει την πίεση και σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο αλλά και με την επιστράτευση του ερευνητικού σκάφους Barbaros το οποίο κινείται προς το παρόν χωρίς πρόγραμμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

  Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης επιχειρείται από την Τουρκία για να παρασύρει την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένα παιγνίδι από το οποίο μόνο χαμένη θα έβγαινε η ελληνική πλευρά, καθώς η οποιαδήποτε διαμεσολάβηση μετά από μια στρατιωτική κλιμάκωση πιθανότατα θα συμπαρέσυρε και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Λευκωσίας. Συγχρόνως όμως η στρατιωτική ένταση θα έπληττε τον πιο σημαντικό σήμερα πλουτοπαραγωγικό πόρο της Κύπρου, τον τουρισμό.

  Ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας όμως για στρατιωτικές προκλήσεις στο σημείο της γεώτρησης είναι ότι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Έρχεται αίτημα στην Ελλάδα από Κροατία για μαχητικά F-16…

  Έρχεται αίτημα στην Ελλάδα από Κροατία για μαχητικά F-16…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-14 01:05:26 | Πηγή: Defence Point

  Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα διερευνητικό αίτημα από την Κροατία, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν η Ελλάδα διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη F-16 τα οποία να είναι διατεθειμένη να συζητήσει την παραχώρησή τους, σύμφωνα με θέμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters σχετικό με το πρόγραμμα νέου μαχητικού της βαλκανικής χώρας.

  Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η Κροατία θα στείλει σε πέντε συνολικά χώρες αίτημα που αφορά στη διαθεσιμότητα μαχητικών αεροσκαφών προς πώληση. Οι χώρες αυτές, πέραν της Ελλάδας, είναι οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Σουηδία, με την τελευταία να είναι η μοναδική όπου το αίτημα δεν αφορά μαχητικά F-16, αλλά τη δικιά της πρόταση για αγορά ή μίσθωση (leasing) μαχητικών αεροσκαφών Gripen.

  Η πληροφορία είναι απόλυτα έγκυρη, καθώς το Reuters επικαλείται δήλωση – ανακοίνωση του κροατικού υπουργείου Άμυνας. Υπενθυμίζεται, ότι η κροατική Αεροπορία επιθυμεί την ανανέωση του αεροπορικού της στόλου που αποτελείται από μία εναπομείνασα μοίρα μαχητικών σοβιετικής προέλευσης τύπου MiG-21, παρότι είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας από το 2009 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2013.

  Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Κροάτες, τρία θα είναι τα βασικά κριτήρια της επιλογής τω μαχητικών, τα οποία θέλουν διαθέσιμα μέχρι τα τέλη του 2020: Η τιμή τους, η διακρατική συμφωνία, καθώς δεν επιθυμούν συμφωνία με εταιρία, αλλά και οι ευρύτερες προοπτικές οικονομικές συνεργασίας που θα ανοιχτούν με την προμηθεύτρια χώρα.


  Σε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, η πιθανότητα να βρουν τη λύση που αναζητούν στην Ελλάδα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς η Πολεμική Αεροπορία φέρεται να μην επιθυμεί να αποχωριστεί τα F-16 Block 30, ελλείψει εναλλακτικής.

  Ωστόσο, η παρουσία νέας ηγεσίας στο τιμόνι, η οποία έχει δείξει δείγματα διαφοροποίησης σε κάποια θέματα εν συγκρίσει με την προηγούμενη, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη πολιτική πίεση, καθώς η σκέψη χρηματοδότησης της τόσο επείγουσας έναρξης του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 με τα χρήματα από την παραχώρηση των F-16 Block 30, θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.

  Το ζητούμενο είναι πως θα μπορούσε η Ελλάδα να δελεάσει με οικονομική συνεργασία την Κροατία, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να υπερπηδηθεί με αμερικανική συνδρομή, είτε απευθείας κυβερνητική, είτε μέσω της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin, η οποία θα εκτελέσει το πρόγραμμα αναβάθμισης.

  Βέβαια, η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την επιθυμία ενδεχόμενη παραχώρηση των F-16 να συνδυαστεί με την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης στην ΕΑΒ. Και μόνο όμως η διατύπωση της κροατικής ανακοίνωσης, αρκεί για να προσγειώσει τις υπερβολικές προσδοκίες, ένα σύνηθες φαινόμενο στη χώρα μας, που ξεχνά ότι «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», κάτι το οποίο συστηματικά ξεχνούσε την εποχή των «παχιών αγελάδων», όταν η ίδια ήταν περιζήτητος πελάτης…

 • Σταδιακή κλιμάκωση, ψυχολογικό “παίγνιο” από την Τουρκία

  Σταδιακή κλιμάκωση, ψυχολογικό “παίγνιο” από την Τουρκία

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-14 01:05:26 | Πηγή: Defence Point

  Το τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή των γεωτρήσεων των Γάλλων της Total και των Ιταλών της ENI με το West Capella στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας άλλο ένα πλοίο που θα περιπολεί στην περιοχή, ενώ θα στείλει και ένα υποβρύχιο…

  Το γαλλικό πλωτό γεωτρύπανο εξακολουθεί να εργάζεται στην περιοχή που έχει επιλεγεί, ενώ το ελληνικό Γενικό Επιτελείο παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να χρεωθεί η Ελλάδα πρόθεση κλιμάκωσης, παρότι υπάρχουν δυνάμεις σε ετοιμότητα, ενώ «ακούγονται» και φωνές που καλούν για αποτρεπτική στρατηγική που δεν θα δεσμεύεται για αντιπαράθεση με τον αντίπαλο σε σημείο που τον εξυπηρετεί…

  Δεν είναι ώρα να ειπωθούν περισσότερα επ’ αυτού, καθώς η σαφέστατη προτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός παραλογισμός σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, ισχυροί, ενώ τίθεται και θέμα «εικόνας» γι’ αυτούς, καθώς δεν θα επιθυμούσαν να εμφανιστούν να «πειθαναγκάζονται» από την Τουρκία.


  Η Τουρκία αισθάνεται την υποχρέωση να πολεμήσει την πεποίθηση στην Ελλάδα και όχι μόνο, ότι παρά τις παρορμητικές φαινομενικά δηλώσεις και τη συμπεριφορά τοπικής υπερδύναμης που δεν επιθυμεί κανέναν στα πόδια της, μια ανάγκη που οδηγεί νομοτελειακά σε κλιμάκωση, ιδίως από τη στιγμή που δεν της έγινε το χατίρι της παράδοσης, κυριολεκτικά, της Κύπρου στις ορέξεις του ΑΤΤΙΛΑ…

  Εάν αυτό γινόταν, θα οδηγούσε σε παραγραφή των τουρκικών εγκλημάτων, παρότι είναι η πρώτη φορά που κατέστη προφανές ακόμα και στους πλέον κακόπιστους, ποιος ήταν που αρνήθηκε να δεσμευθεί στην οποιαδήποτε υποχώρηση, προδίδοντας ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας παραμένει ο γεωστρατηγικός έλεγχος της νήσου και ο πλήρης αφελληνισμός της.

  Είχαν προηγηθεί οι ευθέως απειλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος «ανανέωσε το ραντεβού» εκδήλωσης της τουρκικής αντίδρασης όταν αρχίσει η διαδικασία της εξόρυξης, επιλέγοντας τη σταδιακή και προσεκτική κλιμάκωσης.

 • Ο Τούρκος ΑΚΑΜ στην Αθήνα έστελνε sms… για το πραξικόπημα

  Ο Τούρκος ΑΚΑΜ στην Αθήνα έστελνε sms… για το πραξικόπημα

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 21:56:15 | Πηγή: Defence Point

  Γραπτά μηνύματα από το κινητό του έστελνε ο Τούρκος ΑΚΑΜ στην Αθήνα σε συναδέλφους του άλλων χωρών. Ένα χρόνο μετά, το ArmyNow ρίχνει φως στην υπόθεση

  Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

  Τρεις εβδομάδες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, η υπογράφουσα φέρνει με αποκλειστικό ρεπορτάζ στην δημοσιότητα ότι ο Τούρκος ΑΚΑΜ και ο Τούρκος Ναυτικός ακόλουθος στην Αθήνα είχαν διαφύγει με τις οικογένειές τους ακτοπλοϊκώς προς την Ιταλία και από εκεί πιθανώς σε συγγενικά τους πρόσωπα σε Γερμανία και Ολλανδία.

  Η είδηση έκρυβε πίσω της μεγάλο παρασκήνιο, το οποίο παρέμενε καλά κρυμμένο μέχρι πρόσφατα. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Πολεμικό Ναυτικό: Ένταξη βοηθητικού πλοίου «ΑΝΤΙΓΟΝΙΣ»

  Πολεμικό Ναυτικό: Ένταξη βοηθητικού πλοίου «ΑΝΤΙΓΟΝΙΣ»

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 20:49:02 | Πηγή: Defence Point

  Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Βοηθητικού Πλοίου Βάσεως (ΒΒ) «ΑΝΤΙΓΟΝΙΣ», στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου «ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ», στη Σαλαμίνα, το δεύτερο επί συνόλου τεσσάρων ομοίου τύπου πλοίων.

  Ανάδοχος του πλοίου ήταν η Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου. Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

  Το νέο ΒΒ, ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, έχει χωρητικότητα μεταφοράς 150 ατόμων, διαθέτει δύο κυρίες μηχανές και σύγχρονο ναυτιλιακό εξοπλισμό. Βασική αποστολή του πλοίου είναι η μεταφορά του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού στα πλοία και υπηρεσίες του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, αναβαθμίζοντας τον τρόπο μετάβασής του στην εργασία, με ασφάλεια και ταχύτητα.

 • Κύπρος: Τείχος από ΗΠΑ-Γαλλία κρατά σε απόσταση Τούρκους

  Κύπρος: Τείχος από ΗΠΑ-Γαλλία κρατά σε απόσταση Τούρκους

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 18:43:09 | Πηγή: Defence Point

  Ξεκίνησαν οι διαδικασίες της γεώτρησης στην Κύπρο με το γεωτρύπανο να έχει φθάσει στο σημείο σταθεροποίησης, ενώ οι τουρκικές απειλές δεν μένουν αναπάντητες, καθώς η Γαλλία έστειλε διακριτικά στην Κύπρο δυο ισχυρά πολεμικά πλοία τα οποία συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και αεροσκάφη που έχουν επίσης ενταχθεί στην ειρηνευτική δύναμη.

  Ουδείς δείχνει διατεθειμένος να αφήσει απροστάτευτη την επένδυσή του. Όπως έκαναν άλλωστε και οι Αμερικανοί με «ηχηρή» και σαφέστατη παρέμβαση της Ουάσιγκτον, η οποία σύμφωνα με δήλωση που απέσπασε ο ιστοχώρος του Μιχάλη Ιγνατίου, αναγνώρισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, προσθέτοντας την υποστήριξη στην «ακριβοδίκαια» κατανομή τους (δεν κάνει λόγο για ισοκατανομή, αφού μόνο τρελός θα δεχθεί το 50% να πάει σε τουρκικά χέρια με το «έτσι θέλω»). Επίσης, δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «αποθαρρύνουν» δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.


  Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» που εξασφάλισε και τη σχετική φωτογραφία, πρόκειται για την 142 μέτρων φρεγάτα τύπου FREMM, τη «Languedoc» με τα εξελιγμένα ραντάρ εντοπισμού υποβρυχίων «Ηρακλής» και κατευθυνόμενους πυραύλους MdCN, Aster και Exocet MM 40, καθώς επίσης και ανθυποβρυχιακές τορπίλες «MU 90», με πλήρωμα περίπου 140 στελεχών, όπως και δεύτερη φρεγάτα τύπου La Fayette, μήκους 125 μέτρων, εξοπλισμένη με Exocet MM40, αντιαεροπορικό σύστημα Thales Crotale Naval CN2.

  Επίσης, ανάλογα με τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, οι Γάλλοι έχουν ετοιμότητα και για από αέρος παρατήρηση και συμβολή με αεροσκάφη που είναι ενταγμένα επίσης στη δύναμη του Λιβάνου, κυρίως για λόγους ασφάλειας και αντιμετώπισης τυχόν συμβάντων ασφάλειας ή ατυχήματος, ενώ έχει γίνει και σχετική προετοιμασία.

  Στην ευρύτερη περιοχή κινείται επίσης και το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush με πλήρωμα 5.700 ατόμων, τα περίπου 90 αεροσκάφη και τους πυραύλους τύπου κρουζ, η έλευση του οποίου οδήγησε έμπειρους παρατηρητές στην περιοχή να αναρωτιούνται, μάλλον με περιπαικτική διάθεση, ποιος είναι ο «κακός» αυτή τη φορά, καθώς η κατάσταση με τους Ρώσους στη Συρία βρίσκεται υπό έλεγχο…

 • Μην και περάσει μέρα χωρίς να απειλήσουν Ελλάδα και Κύπρο…

  Μην και περάσει μέρα χωρίς να απειλήσουν Ελλάδα και Κύπρο…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 17:39:55 | Πηγή: Defence Point

  Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

  (σ.σ. κανείς δεν το αμφισβήτησε, όχι όμως και 50% που επιμένει ο Τούρκος λήσταρχος και σίγουρα μετά από την επανένωση, διότι η Τουρκία διαίρεσε τη νήσο με τον τρόπο που υφίσταται και σήμερα, αναγνώρισε ως κράτος τα κατεχόμενα και βάσει των δικών τους ενεργειών ΔΕΝ δικαιούται απολύτως τίποτα με τη σημερινή κατάσταση).

  Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

  Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

  ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://mignatiou.com/

 • Μιχάλης Ιγνατίου: Το «ακριβοδίκαια» και το μεγάλο μυστικό!

  Μιχάλης Ιγνατίου: Το «ακριβοδίκαια» και το μεγάλο μυστικό!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 17:39:55 | Πηγή: Defence Point

  Η επαναλαμβανόμενη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου έχει πολύ μεγάλη σημασία, έστω και αν οι πάντες στην Ελλάδα και τη Μεγαλόνησο είναι δύσπιστοι, όταν το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, εκφράζεται θετικά για οτιδήποτε αφορά τις δύο χώρες.

  Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

  Η αναγνώριση, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της είναι ένα σημαντικό γεγονός.

  Μα -θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος- υπήρχε περίπτωση οι Αμερικανοί να πράξουν κάτι το διαφορετικό αφού το Δίκαιο της Θάλασσας καλύπτει πλήρως τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης; Η απάντηση είναι «ναι, θα μπορούσαν».

  Διότι είναι η υπερδύναμη που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των μικρών χωρών, όπως η Κύπρος. Άλλωστε, στο θέμα της συνεχιζόμενης κατοχής του 40% της Κύπρου, ακόμα και σήμερα -43 έτη μετά την εισβολή- συνεχίζουν να βάζουν πλάτη για τα ανομήματα της κατοχικής δύναμης Τουρκίας.

  Το γεγονός ότι επαναλαμβάνουν συνέχεια την υποστήριξη τους στα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, είναι αδιαμφισβήτητα μία πολύ όμορφη είδηση. Έχουν συμφέροντα και θα τα υποστηρίξουν. Μετά την TOTAL και την ENI ακολουθούν οι έρευνες της αμερικανικής EXXONMOBIL, η οποία αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα. Είναι αυτό το ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ…

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ «ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΑ» ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Κυπριακό: Μα γιατί «κολλάει» η Τουρκία στις εγγυήσεις;

  Κυπριακό: Μα γιατί «κολλάει» η Τουρκία στις εγγυήσεις;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 13:01:42 | Πηγή: Defence Point

  Στην επίλυση μιας μακράς διένεξης όπως είναι το Κυπριακό, τα θέματα ασφαλείας είναι τα πλέον καθοριστικά για την βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα της όποιας λύσης.

  Γράφει ο Χρήστος Ιακώβου

  Μέχρι στιγμής το σχέδιο Ανάν μάς προσέφερε όχι μόνο το πλαίσιο αλλά και μία συγκεκριμένη μορφή για το πώς η Τουρκία εννοεί τα θέματα ασφαλείας, αλλά και για το πώς οι διεθνείς μεσολαβητές συμπεριφέρονται υποστηρικτικώς προς την Τουρκία, όταν αυτή προβάλλει τις αντιλήψεις της επί του θέματος στο πλαίσιο λύσης του προβλήματος.

  Σήμερα, αν υπάρχει ένα θέμα στο οποίο δεν παρατηρήθηκε πρόοδος στις συνομιλίες είναι η πτυχή της ασφάλειας, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποτελεί την πεμπτουσία του Κυπριακού. Όλα αυτά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από την ελληνική πλευρά, αν τελικώς οι συνομιλίες φθάσουν στο σημείο συζήτησης για την εν λόγω πτυχή.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Κύπρος: Τείχος από ΗΠΑ-Γαλλία κρατά σε απόσταση τους Τούρκους

  Κύπρος: Τείχος από ΗΠΑ-Γαλλία κρατά σε απόσταση τους Τούρκους

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-12 14:09:08 | Πηγή: Defence Point

  Ξεκίνησαν οι διαδικασίες της γεώτρησης στην Κύπρο με το γεωτρύπανο να έχει φθάσει στο σημείο σταθεροποίησης, ενώ οι τουρκικές απειλές δεν μένουν αναπάντητες, καθώς η Γαλλία έστειλε διακριτικά στην Κύπρο δυο ισχυρά πολεμικά πλοία τα οποία συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και αεροσκάφη που έχουν επίσης ενταχθεί στην ειρηνευτική δύναμη.

  Ουδείς δείχνει διατεθειμένος να αφήσει απροστάτευτη την επένδυσή του. Όπως έκαναν άλλωστε και οι Αμερικανοί με «ηχηρή» και σαφέστατη παρέμβαση της Ουάσιγκτον, η οποία σύμφωνα με δήλωση που απέσπασε ο ιστοχώρος του Μιχάλη Ιγνατίου, αναγνώρισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, προσθέτοντας την υποστήριξη στην «ακριβοδίκαια» κατανομή τους (δεν κάνει λόγο για ισοκατανομή, αφού μόνο τρελός θα δεχθεί το 50% να πάει σε τουρκικά χέρια με το «έτσι θέλω»). Επίσης, δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «αποθαρρύνουν» δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.


  Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» που εξασφάλισε και τη σχετική φωτογραφία, πρόκειται για την 142 μέτρων φρεγάτα τύπου FREMM, τη «Languedoc» με τα εξελιγμένα ραντάρ εντοπισμού υποβρυχίων «Ηρακλής» και κατευθυνόμενους πυραύλους MdCN, Aster και Exocet MM 40, καθώς επίσης και ανθυποβρυχιακές τορπίλες «MU 90», με πλήρωμα περίπου 140 στελεχών, όπως και δεύτερη φρεγάτα τύπου La Fayette, μήκους 125 μέτρων, εξοπλισμένη με Exocet MM40, αντιαεροπορικό σύστημα Thales Crotale Naval CN2.

  Επίσης, ανάλογα με τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, οι Γάλλοι έχουν ετοιμότητα και για από αέρος παρατήρηση και συμβολή με αεροσκάφη που είναι ενταγμένα επίσης στη δύναμη του Λιβάνου, κυρίως για λόγους ασφάλειας και αντιμετώπισης τυχόν συμβάντων ασφάλειας ή ατυχήματος, ενώ έχει γίνει και σχετική προετοιμασία.

  Στην ευρύτερη περιοχή κινείται επίσης και το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush με πλήρωμα 5.700 ατόμων, τα περίπου 90 αεροσκάφη και τους πυραύλους τύπου κρουζ, η έλευση του οποίου οδήγησε έμπειρους παρατηρητές στην περιοχή να αναρωτιούνται, μάλλον με περιπαικτική διάθεση, ποιος είναι ο «κακός» αυτή τη φορά, καθώς η κατάσταση με τους Ρώσους στη Συρία βρίσκεται υπό έλεγχο…

 • Α/ΓΕΣ: Η λίστα με τα «δώρα» από Αμέρικα, αληθινή & φανταστική

  Α/ΓΕΣ: Η λίστα με τα «δώρα» από Αμέρικα, αληθινή & φανταστική

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-10 19:20:48 | Πηγή: Defence Point

  Η πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΣ (πριν μερικές εβδομάδες) στις ΗΠΑ έδωσε για άλλη μια φορά ευκαιρία (όπως βέβαια συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση) για να οργιάσει και πάλι η φαντασία διαφόρων, άλλων σε μάλλον «πάγιο» και συγκρατημένο επίπεδο, άλλων όμως σε πολύ ποιό… «γόνιμο» κλίμα που γέννησε μεγάλα καλάθια με «δώρα» εξ’ Αμερικής.

  Βγήκε λοιπόν η «πλαστικοποιημένη» πλέον λίστα (παρελθόντων χρόνων) από τα συρτάρια κάποιων και είδαμε και πάλι περισπούδαστες αναφορές και αναλύσεις για 400 Abrams, εκατοντάδες Bradley, πυροβόλα και πυραύλους, Apache και Blackhawk, ενδεδυμένες βέβαια και με την απαραίτητη σάλτσα λεπτομερειών και υπενθυμίσεων που κάνουν το «πακέτο» που προσφέρεται στον αναγνώστη πιο πιστευτό.

  Για όσους όμως δεν έχουν «πλαστικοποιήσει» λίστα «δώρων» και κρατάνε μικρότερο καλάθι, η επίσκεψη (ρουτίνας) του Α/ΓΕΣ στις ΗΠΑ είχε πράγματι κάποια απτά αποτελέσματα.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Αθανάσιος Έλλις: Η οπτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

  Αθανάσιος Έλλις: Η οπτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-10 14:12:57 | Πηγή: Defence Point

  Στη σκιά της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αποκρυσταλλωμένες θέσεις για τα μεγάλα και τα «μικρά» της διεθνούς σκακιέρας, η προσέγγιση της Ουάσιγκτον στα θέματα που άμεσα ή έμμεσα απασχολούν την Ελλάδα βρίσκεται σε φάση αναμονής. Όπως σημειώνει δυτικός διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον, «η πολιτική τους βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση», αν και με την πάροδο του χρόνου «σε επιμέρους ζητήματα παρατηρείται μια σταδιακή μετακίνηση προς ρεαλιστικές θέσεις».

  Του Αθανάσιου Έλλις
  ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Έντυπη Έκδοση)

  Οι πολλές κενές θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, αλλά και άλλων, πιο χαμηλά στην ιεραρχία, οι οποίοι από πρακτικής άποψης είναι πιο σημαντικοί για τον σχεδιασμό της στρατηγικής στα επιμέρους ζητήματα, δυσχεραίνουν την άσκηση της πολιτικής, και κατ’ επέκτασιν κάθε ανάλυση, αποτίμηση και πρόβλεψη.

  Στα μείζονα ζητήματα για την Ελλάδα, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, όπως και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικότερα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, οι όποιες κινήσεις της Ουάσιγκτον, ακόμη και οι επιτυχείς, όπως η πρόσφατη παρέμβαση του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών Γι για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ, γίνονται από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους, και υπό αυτό το πρίσμα είναι τρόπον τινά προσωρινού χαρακτήρα.

  Σε κάθε περίπτωση, στην Ουάσιγκτον βλέπουν την Ελλάδα ως στενό και, με δεδομένο το τι συμβαίνει στην περιοχή, σταθερό σύμμαχο. Σε ιδιωτικές συζητήσεις περιγράφουν την κυβέρνηση Τσίπρα ως «εξαιρετικά συνεργάσιμη» σε σειρά ζητημάτων, κάτι που βλέπουν ως «ευχάριστη» έκπληξη με δεδομένο τον παραδοσιακό αντιαμερικανισμό της Αριστεράς κατά το παρελθόν.

  Παράλληλα, η στρατηγική επιλογή διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για μια στενή σχέση με το Ισραήλ, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας και με την Κύπρο, αποτιμάται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ως «πολύ θετική» εξέλιξη και «χρήσιμη» για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.


  Η παραπάνω αποτίμηση δεν είναι εντελώς άσχετη από τον προβληματισμό για την πορεία που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν. «Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του Πενταγώνου έχουν εκ των πραγμάτων μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τονίζει στην «Κ» άριστος γνώστης της Ουάσιγκτον και συμπληρώνει ότι «με την εντελώς απρόβλεπτη συμπεριφορά του ο Τούρκος πρόεδρος δεν μας επιτρέπει να χαράξουμε σχέδια για την επόμενη πενταετία και δεκαετία».

  Στο Κυπριακό, η προσέγγιση παραμένει η ίδια, υπέρ μιας δικοινοτικής ομόσπονδης λύσης, αν και τη γεωστρατηγική εξίσωση διαφοροποιεί σημαντικά η αξιοποίηση –και από αμερικανικές εταιρείες όπως η Exxon Mobil– κοιτασμάτων αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

  Ο αντιπρόεδρος Πενς παρακολουθεί το θέμα, επικοινωνεί με τους πρωταγωνιστές –το έκανε και τις προηγούμενες ημέρες–, αν και όχι στον βαθμό που το έπραττε ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν. Πάντως, ο ρόλος της Ουάσιγκτον δεν είναι όσο ενεργός ήταν το 2004, με την υποστήριξη του σχεδίου Ανάν. Τότε υπήρχε ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό –ο Τομ Γουέστον– ο οποίος ασχολείτο συνεχώς και σε βάθος με τις διαπραγματεύσεις, ενώ γίνονταν συνεχείς και πιεστικές παρεμβάσεις σε υψηλότατο επίπεδο.

  Ανάλογο είναι το σκηνικό και στο θέμα των Σκοπίων, και γενικότερα στα Βαλκάνια, όπου δεν υπάρχει, έως τώρα τουλάχιστον, μια καλά επεξεργασμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική από τον Λευκό Οίκο. Έτσι, και πάλι η Ουάσιγκτον κινείται με κεκτημένη ταχύτητα στην πάγια γραμμή των προηγούμενων ετών και εστιάζει στη σταθερότητα και την αρχή της μη αλλαγής συνόρων.

 • ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Ειδικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, κατά…

  ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Ειδικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, κατά…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-09 00:37:43 | Πηγή: Defence Point

  Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε χώρα την περίοδο 7-14 Ιουνίου 2017, με τη συμμετοχή 26 ελικοπτέρων και 14 αεροπλάνων της Εθνικής Φρουράς και της Ισραηλινής Αεροπορίας και ενός C-130H της ΠΑ που υποστήριξαν δυνάμεις σε αγώνα ειδικών επιχειρήσεων στο Τρόοδος, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα των τριών χωρών προς την Τουρκία. Η Π&Δ παρακολούθησε τις εξελίξεις μέρα προς μέρα.

  343Μ, Προστασία Δύναμης!

  Οι επιταγές του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου ορίζουν την αξιοποίηση μεγάλων «πακέτων» αεροσκαφών για να διεξαχθούν με επιτυχία επιθετικές επιχειρήσεις κατά της εχθρικής αεροπορίας με τελικό στόχο την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής. Τα F-16 Βlock 52+ της 343 Μοίρας στην 115 ΠΜ συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά [(πρωτίστως) κορυφαίες δυνατότητες εναέριας μάχης πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR και ένα πολύ ικανό ραντάρ με τα αντίστοιχα βλήματα μεγάλης εμβέλειας, επιδόσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τον αγώνα WVR και όπλα για την καταστολή/καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας] που αξιοποιούνται από το άριστα καταρτισμένο και με περίσσιο πάθος προσωπικό της για να αναδειχθεί κορυφαία στον ρόλο Προστασίας Δύναμης COMAO.


  «Αμαρτωλές Λεοπαρδάλεις», Μέρος Β

  «Μια ιστορία παρασκηνίων, ίντριγκας και «χαμένων ευκαιριών». Έχοντας ανοίξει τον Φάκελο Εξοπλισμών σε προηγούμενο τεύχος μας συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε το ιστορικό του προγράμματος Leopard 2HEL παρουσιάζοντας τις άγνωστες -και σε μερικές περιπτώσεις, αν όχι σκοτεινές, τουλάχιστον αμφιλεγόμενες- πτυχές και τα παρασκήνια του ιστορικού της απόφασης της προμήθειας, της υλοποίησης, της συμπαραγωγής και της βιομηχανικής αξιοποίησης από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.


  ΑΒ Μίκρας, εκτός ενεργείας αεροσκάφη, Πολεμώντας τη λήθη στην 113ΠΜ

  Στο τρίτο μέρος της σειράς άρθρων μας «Πολεμώντας τη λήθη» βρεθήκαμε στην Αεροπορική Βάση Μίκρας και την 113 Πτέρυγα Μάχης για να εξερευνήσουμε τους εκεί αεροπορικούς θησαυρούς.


  ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…!!!
  https://www.ptisidiastima.com/pd374/
  https://www.ptisidiastima.com/panorama-374/


 • Αναστασιάδη ΜΗΝ ξεχνάς & απαξιώνεις την Εθνική Φρουρά

  Αναστασιάδη ΜΗΝ ξεχνάς & απαξιώνεις την Εθνική Φρουρά

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-09 00:37:43 | Πηγή: Defence Point

  Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος των Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, με αφορμή το άδοξο τέλος στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Οι αξιωματικοί αναφέρονται στον ρόλο που έπρεπε να έχουν –κατά τη γνώμη τους– στο πλαίσιο της συζήτησης του κεφαλαίου της ασφάλειας, καθώς και στην ανάγκη να εισακουστούν επιτέλους οι φωνές και οι απόψεις για κάλυψη των σοβαρών κενών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Φρουρά. Τονίζουν μάλιστα ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να εξοπλιστεί η Δύναμη με σύγχρονα μέσα για να αναβαθμιστεί η μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.

  ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

  Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού εκφράζει την «έντονη ανησυχία του αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό ζήτημα όπου οι Τούρκοι και οι Άγγλοι στρατιωτικοί συμμετείχαν στις συνομιλίες, προωθούσαν συγκεκριμένες θέσεις επ’ ωφελεία τους, σε αντίθεση με τη μη ουσιαστική εμπλοκή στρατιωτικών από δικής μας πλευράς».

  Ο ΣΥΚΣ τονίζει ακόμη ότι «η ασφάλεια της πατρίδας μας διέπεται από κατ’ εξοχήν στρατιωτικά κεφάλαια, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση των συνομιλιών, οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των Τούρκων και των Άγγλων για την Κύπρο δεν διαφαίνεται ότι μεταβάλλονται και η Ιστορία, δυστυχώς για εμάς, επαναλαμβάνεται.

  »Οι εγγυήσεις, η παρουσία στρατευμάτων, ο οπλισμός, οι ακτές, το έδαφος και οι απώλειες αφορούν καθηκόντως εμάς τους στρατιωτικούς, γιατί εμείς πρώτοι θα βρεθούμε αντιμέτωποι για την υπεράσπισή τους. Οι δε πιθανότητες πρόκλησης θερμού επεισοδίου από τον εχθρό κατά την επικείμενη χρονική περίοδο δεν αποκλείονται».

  Οι αξιωματικοί απευθύνουν έκκληση «προς πολιτική-στρατιωτική ηγεσία, Εκκλησία, πολιτικές δυνάμεις και θεσμούς εξ αντικειμένου όπως λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις του στρατηγού Φοίβου Κλόκκαρη, όπως αναλύονται σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή του, το περιεχόμενο της οποίας είναι αυτόδηλο και αρκούντως κατατοπιστικό».


  «Η βαθιά γνώση, το ήθος και η εν γένει πορεία τού ανδρός αποτελεί για τα στελέχη πρότυπο και πυξίδα, η άγνοια και ο παραγκωνισμός του στρατηγού, μας προβληματίζει ακόμη περισσότερο» σημειώνουν οι αξιωματικοί.

  Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΚΣ επισημαίνει ότι από «στρατιωτικής απόψεως και μόνο, προσεγγίσεις όπως «δεν αναγκαιούν οι επενδύσεις για την Άμυνα» ή «δεν θα συρθούμε σε πολεμική σύρραξη γιατί εμείς υστερούμε έναντι του αντιπάλου» δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, δεν συνάδουν με την αποστολή μας και εκφεύγουν των ιστορικών ευθυνών και παραδόσεών μας».

  Καταλήγοντας, οι αξιωματικοί τονίζουν: «όσο υποχρεούνται οι στρατιωτικοί να παραμένουν αφοσιωμένοι στο στρατιωτικό τους έργο, άλλο τόσο οφείλουν οι πολιτικοί και τεχνοκράτες να περιορίζονται στο δικό τους, προς αποφυγή επανάληψης των λαθών του παρελθόντος».

  Τα σοβαρά θέματα που ήγειρε ο στρατηγός Κλόκκαρης

  Στις 29 Μαΐου 2017 ο «Φιλελεύθερος» δημοσιοποίησε το εκτενές άρθρο του αντιστράτηγου ε.α. και πρώην υπουργού Άμυνας Φοίβου Κλόκκαρη, στο οποίο παρέθετε τις απόψεις του για μια σειρά από αποφάσεις, οι οποίες θέτουν υπό απειλή την άμυνα της Κύπρου. Τα κυριότερα και πιο σημαντικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κλόκκαρης:

  • Η θητεία των κληρωτών μειώθηκε απότομα από τους 24 στους 14 μήνες χωρίς να έχει μειωθεί η απειλή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και χωρίς η πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών να έχει καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της ΕΦ σε προσωπικό.

  • Η Εθνική Φρουρά προχώρησε σε βεβιασμένη αναδιοργάνωση, σε μια προσπάθεια να ακολουθηθούν πρότυπα ξένων στρατών, χωρίς να έχουν γίνει παράλληλα οι αναγκαίοι εξοπλισμοί και υποδομές.

  • Τα κύρια οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς είναι μεγάλης ηλικίας και το εξοπλιστικό πρόγραμμά της καθηλώθηκε για μακρό χρονικό διάστημα. Στασιμότητα που προκάλεσε δυσαναπλήρωτο κενό, γιατί οι εξοπλισμοί δεν απαιτούν μόνο χρήματα, αλλά και μεγάλο χρόνο για την απόκτηση, την ένταξη και αξιοποίησή τους από την ΕΦ.

  • Στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου, μεγάλης γεωπολιτικής αξίας, το πολεμικό ναυτικό και αεροπορία της ΕΦ βρίσκονται για πολλά χρόνια σε κατάσταση απαράδεκτης υποβάθμισης.

  • Ο Πρόεδρος της ΚΔ θα πρέπει να αναθεωρήσει τάχιστα την οδηγία που έδωσε στη στρατιωτική παρέλαση της 1 Οκτωβρίου 2016, να μη δίδεται βάρος στους εξοπλισμούς της ΕΦ.

  Είναι μια αψυχολόγητη ενέργεια σε μια ημικατεχόμενη χώρα, όταν μάλιστα η Τουρκία εισβάλλει στην ΑΟΖ της ΚΔ και απειλεί απροκάλυπτα το πρόγραμμα γεωτρήσεών της. Η ΕΦ υλοποιεί τη δυνατότητα αυτοάμυνας του κράτους μας και πρέπει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας.

 • Τα… τυχερά, βόλτες χωρίς νόημα για τους Α/ΓΕΕΘΑ παγκοσμίως

  Τα… τυχερά, βόλτες χωρίς νόημα για τους Α/ΓΕΕΘΑ παγκοσμίως

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-08 18:04:54 | Πηγή: Defence Point

  Από 6 έως 7 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στη 2η Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των Κρατών-Μελών, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. António Guterres, απευθύνθηκε στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και τόνισε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διάσκεψης.

  Η διάσκεψη εξέτασε την πρόοδο επί των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της 1ης αντίστοιχης διάσκεψης έτους 2015, αναφορικά με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις (Peacekeeping Operations) του ΟΗΕ. Ειδικότερα, η θεματολογία της διάσκεψης περιέλαβε:

  >Την εξελισσόμενη φύση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, λόγω της διαφοροποιήσεως του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.
  >Την διάθεση των αναγκαίων δυνάμεων από τα κράτη-μέλη για την υποστήριξη τους.
  >Την θέση της γυναίκας σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις.
  >Τις κρίσιμες παραμέτρους των ειρηνευτικών επιχειρήσεων (απαίτηση άμεσης ανάπτυξης επί του πεδίου, σχεδίαση-δομή και οργάνωση δυνάμεων, πληροφορίες, εκπαίδευση, πειθαρχία, δεξιότητες και αποτελεσματικότητα των συμμετεχόντων).

  Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις επιμέρους τοποθετήσεις του στις θεματικές περιόδους της διάσκεψης, επισήμανε τα ακόλουθα:

  >Είναι προφανής η συμβολή των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην προαγωγή της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

  >Το σύνθετο και εξελισσόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να αναπτυχθούν οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις, καθιστά επιβεβλημένη την τυποποίηση των διαδικασιών ετοιμότητάς και λειτουργίας των συμμετεχόντων, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της εντολής τους.


  >Η περαιτέρω συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότητά τους. Απαιτείται όμως η υιοθέτηση κατάλληλων εκπαιδευτικών πολιτικών, οι οποίες θα υποστηρίξουν την ενσωμάτωση των γυναικών σ΄ αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΝΑΠ ήδη αναπτύσσει εκπαιδευτικά προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση.

  >Πρέπει να εξακολουθήσει η πολιτική μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα αυθαιρεσιών και παρενοχλήσεων τοπικού πληθυσμού από μέλη ειρηνευτικών αποστολών, με την υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων λογοδοσίας και ελέγχου των ενεχομένων σε αυτά.

  >Βασικές αρχές συνεργασίας, όπως η ακώλυτη κίνηση, ο συντονισμός, η επικοινωνία μεταξύ των δρώντων, η συναίνεση και η διαφάνεια πρέπει να διέπουν την υλοποίηση αυτών των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην καλή υλοποίηση της σχετικής εντολής.

  Συνολικά συμμετείχαν Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ή εκπρόσωποι τους από 101 κράτη παγκοσμίως. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ [σ.σ. κάπου εκεί πίσω στη φωτογραφία αγωνίζεται να δει τι γίνεται πιο μπροστά και ίσως να φαίνεται... για την Ιστορία, στην οικογενειακή φωτογρφία, πού να ήξερε να είχε συμβουλευθεί πριν φύγει τον μετρ Κατρούγκαλο] είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους του, ενώ κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβυ κ. Διονύσιο Καλαμβρέζο καθώς και με τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στον ΟΗΕ.

 • H σφεντόνα του Δαβίδ: Η αποτροπή για την Κύπρο… εφικτή!

  H σφεντόνα του Δαβίδ: Η αποτροπή για την Κύπρο… εφικτή!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-08 13:56:13 | Πηγή: Defence Point

  Και ενώ η Τουρκία οδηγείται ολοένα και περισσότερο προς έναν μοναχικό γεωπολιτικό δρόμο, που απειλεί να τη μετατρέψει, σε βάθος χρόνου, σε ένα είδος Βορείου Κορέας της Μεσογείου, συνεχίζεται ακάθεκτη η διαδικασία «επίλυσης» του Κυπριακού, η οποία, αν ολοκληρωθεί, θα απειλήσει να εντάξει – τυπικά ή άτυπα – την Κυπριακή Δημοκρατία στη σφαίρα επιρροής της Άγκυρας. Κατά συνέπεια, μια τέτοια εξέλιξη θα υπονομεύσει τη γενικότερη θέση και λειτουργία της Κύπρου μέσα στον Δυτικό Κόσμο, δεδομένου ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι Δυτικοί σήμερα θα ήταν μια ακόμη πιο ισχυρή Τουρκία, που θα προέκυπτε μετά την «επίλυση» του Κυπριακού.

  Του Δρ. Κωνσταντίνου Γρίβα*

  Κατά την άποψη του γράφοντος, ένας λόγος που ωθεί το «φιλοευρωπαϊκό» κομμάτι της κυπριακής ηγεσίας σε αυτήν την σχιζοειδή πολιτική είναι μια ακραία απαισιόδοξη άποψη αναφορικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες, τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας, να αντιμετωπίσουν τυχόν τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον του ελεύθερου κομματιού της Μεγαλονήσου.

  Πολύ απλά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αντίληψη αυτή συμπυκνώνεται στην άποψη ότι η γείτων μπορεί να κάνει μια χαψιά την Κύπρο όποτε το θελήσει, άρα μία όπως όπως «επίλυση» του Κυπριακού είναι προτιμότερη από μια μετωπική αντιπαράθεση, που θα απειλούσε να οδηγήσει σε τουρκική εισβολή και σε συντριπτική ήττα, πιθανώς και σε πλήρη εξάλειψη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αντίληψη αυτή δρα αποδομητικά εδώ και καιρό δημιουργώντας έναν ηττοπαθή βρόχο ανάδρασης.

  Συγκεκριμένα, η πίστη στη ματαιότητα της στρατιωτικής αντίστασης σε περίπτωση τουρκικής εισβολής οδηγεί σε απαξίωση των μαχητικών ικανοτήτων της Εθνικής Φρουράς, που με τη σειρά της εδραιώνει περαιτέρω την αντίληψη της «βέβαιης ήττας», που εν συνεχεία οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση των μαχητικών ικανοτήτων της Εθνικής Φρουράς και πάει λέγοντας.

  Με άλλα λόγια, έχει δημιουργηθεί μια μοιρολατρική αντίληψη ότι η Κύπρος είναι έρμαιο των τουρκικών διαθέσεων και κατά συνέπεια, η «ρεαλιστική» επιλογή είναι η «επίλυση» του Κυπριακού, έστω και υπό τους όρους της Άγκυρας, τουτέστιν η εθελούσια εξάλειψη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου γεωπολιτικού δρώντος.


  Ανύπαρκτη έννοια η απόλυτη στρατιωτική ισχύς

  Τα τελευταία χρόνια, η φαταλιστική αυτή αντίληψη έχει ενισχυθεί υπέρμετρα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και συνεπακόλουθα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με αποτέλεσμα το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και γενικότερα η ικανότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει στρατιωτικά τη Μεγαλόνησο να προβάλλονται από κάποιους ότι είναι εξαιρετικά μειωμένα.

  Ωστόσο, η αντίληψη αυτή είναι απλώς λανθασμένη. Όπως ο γράφων έχει τονίσει και σε προηγούμενα άρθρα στα «Επίκαιρα» δεν υπάρχει απόλυτη στρατιωτική ισχύς, παρά μόνο σχετική, η οποία λαμβάνει υπόσταση ανάλογα με τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα δεδομένα της εκάστοτε αντιπαράθεσης. Κατά συνέπεια, οι τεράστιες διαφορές στα μεγέθη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας θα έπαιζαν τον κυρίαρχο ρόλο μόνον στο πλαίσιο ενός παρατεταμένου ολοκληρωτικού πολέμου, ο οποίος εύκολα γίνεται σε κάποιο πολεμικό παίγνιο, δύσκολα όμως μπορεί να προκύψει στην πολύπλοκη σημερινή διεθνή γεωπολιτική πραγματικότητα.

  Βέβαια, εδώ προκύπτουν μια σειρά από οργισμένες αντιρρήσεις από πλευράς των οπαδών της «ρεαλιστικής ηττοπάθειας». Η πρώτη εξ αυτών είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο 1974 και η Τουρκία κατέχει ήδη ένα μεγάλο μέρος της Κύπρου και διαθέτει εκεί μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις. Η δεύτερη είναι ότι η Τουρκική Αεροπορία απολαμβάνει πλήρη κυριαρχία πάνω από τη Μεγαλόνησο και σχεδόν από μόνη της μπορεί να συντρίψει την κυπριακή άμυνα.

  Παρεμπιπτόντως, η άποψη αυτή ενισχύεται από μια γενικότερη αντίληψη περί πρωτοκαθεδρίας της αεροπορικής ισχύος και της δυνατότητάς της να ολοκληρώσει επιτυχώς μια πολεμική αναμέτρηση από μόνη της. Τέλος, προβάλλεται η άποψη ότι και αν ακόμη ήταν δυνατή η επιτυχής άμυνα της Εθνικής Φρουράς αυτό θα απαιτούσε την αγορά ακριβών οπλικών συστημάτων, η απόκτηση και συντήρηση των οποίων είναι εκτός των οικονομικών ορίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.


  Η λύση για μικρότερες εκτάσεις

  Ωστόσο, μια αρχική ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία του πολέμου μας υποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρός αντίλογος και για τις τρεις αυτές απόψεις. Ας ξεκινήσουμε από το θέμα των χρημάτων για εξοπλισμούς. Εδώ θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους στις αγορές οπλικών συστημάτων είναι συνήθως αυτό της απόκτησης πλατφορμών μάχης, δηλαδή μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης κ.λπ. Τείνουμε όμως να ξεχνάμε ότι κατ’ ουσίαν η δουλειά κάθε πλατφόρμας είναι να μεταφέρει βλήματα τα οποία καταστρέφουν στόχους.

  Όλες αυτές οι πλατφόρμες, δηλαδή, αποτελούν μέσα μεταφοράς βλημάτων. Αν, λοιπόν, τα βλήματα μπορούν να μετακινηθούν από το σημείο Α στο σημείο Β χωρίς να χρειάζεται η πλατφόρμα μεταφοράς, τότε το κόστος περιορίζεται δραστικότατα. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε γεωγραφικά περιορισμένους χώρους, όπως είναι η Κύπρος, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συστημάτων πυροβολικού αυξημένου βεληνεκούς, που είναι μια από τις κυρίαρχες τάσεις στην τεχνολογία του πολέμου ή με την ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων πυροβολικού – αεροπορικών όπλων.

  Για παράδειγμα, ένα από τα πιο εξελιγμένα αεροπορικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η «Βόμβα Μικρής Διαμέτρου» (Small Diameter Bomb / SDB). Το έξυπνο αυτό όπλο μπορεί να μεταφερθεί στον στόχο του στην εσωτερική αποθήκη οπλισμού ενός πανάκριβου μαχητικού αεροσκάφους stealth F-35 ή πάνω σε μια ρουκέτα του πολλαπλού εκτοξευτή ρουκετών MLRS. Παρόμοιο είναι και το σερβικό σύστημα Kosava, το οποίο μεταφέρει πάνω σε μια ρουκέτα μια αεροπορική βόμβα με σύστημα ανεμοπορίας.

  Άρα, αν ο χώρος μάχης είναι αρκετά μικρός ώστε η βόμβα να μπορεί να φθάνει τους στόχους της πάνω σε μια ρουκέτα δεν χρειάζεσαι το πανάκριβο αεροπλάνο μεταφοράς. Επιπροσθέτως, οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών τείνουν να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο βεληνεκές διεθνώς. Το κινεζικό σύστημα WS-2D, για παράδειγμα, φθάνει σε βεληνεκές τα 400 χλμ, ενώ 300 χλμ είναι το βεληνεκές του πολωνικού WR-300 Homar και του βραζιλιάνικου ASTROS 2020 και 200 χλμ του λευκορωσικού Polonez.

  Το άκρως φονικό ρωσικό Smerch φθάνει σε βεληνεκές τα 90 χλμ, ενώ μεγάλη ποικιλία σχετικών συστημάτων παραθέτουν και οι Ισραηλινοί. Μάλιστα, οι τελευταίοι με το σύστημα Trajectory Correction System (TCS), επιτρέπουν την ενοποίηση πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών σε ένα δικτυοκεντρικό σύστημα – συστημάτων, όπου ένας κινούμενος στόχος, όπως για παράδειγμα μια επιλαρχία αρμάτων, βρίσκεται διαρκώς υπό επιτήρηση από κάποιους αισθητήρες και οι ρουκέτες ανανεώνουν τα δεδομένα στοχοποίησης ενώ βρίσκονται εν πτήσει μέσω ζεύξης δεδομένων, τροποποιώντας ανάλογα την τροχιά τους, ώστε να την προσβάλουν. Μπορούν, δηλαδή, να λειτουργούν ως υποκατάστατα αεροπορίας σε αποστολές κρούσης εναντίον κινούμενων μηχανοκίνητων σχηματισμών.

  Επίσης, υπάρχει μια τάση για ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση στη φονικότητα των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών, τόσο δια της ενίσχυσης της καταστρεπτικότητας των κεφαλών των ρουκετών όσο και του όγκου πυρός που μπορεί να εκπέμψουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του συστήματος Jobaria MCL των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μιας χώρας, παρεμπιπτόντως, που φημίζεται για τον πετρελαϊκό της πλούτο αλλά επ’ ουδενί για την πολεμική της βιομηχανία.

  Η αραβική εταιρεία, λοιπόν, πήρε έναν αρματοφορέα, πάνω στον οποίο τοποθέτησε εκτοξευτές με κοντέινερ ρουκετών στο «κλασικό» σοβιετικό διαμέτρημα των 122 χιλιοστών, με τη λογική ότι είναι ένα φθηνό όπλο και υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές στον πλανήτη που το παράγουν. Κάθε ρουκετοβόλο μεταφέρει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 240 ρουκέτες με βεληνεκές 40 χλμ. και έχει πλήρωμα μόλις τριών ατόμων.

  Δέκα τέτοιοι εκτοξευτές μπορούν να εξαπολύσουν μέσα σε μερικά λεπτά μια ομοβροντία 2400 ρουκετών. Εφοδιασμένες με θερμοβαρικές κεφαλές, οι ρουκέτες αυτές μπορούν να επιτύχουν καταστρεπτικό αποτέλεσμα ανάλογο με αυτό μιας ατομικής βόμβας. Σε περιορισμένους χώρους, όπως είναι η Μεγαλόνησος, παρόμοιες ομοβροντίες είναι σε θέση να κρίνουν τα αποτελέσματα μιας σύγκρουσης (‘game changers’).

  Τα αποτελέσματα παρόμοιων συστημάτων προσβολής στόχων περιοχής μπορούν να συμπληρωθούν με τα επιλεκτικά πυρά συστημάτων προσβολής σημειακής ακριβείας. Η πιο υποσχόμενη κατηγορία σε αυτόν τον τομέα είναι εξελιγμένοι διάδοχοι βαρέων όπλων πεζικού, που μπορούν να προσβάλουν στόχους σε αποστάσεις δεκάδων χλμ.

  Χαρακτηριστικός σε αυτήν την κατηγορία είναι ο ισραηλινός πύραυλος Spike NLOS (non line of sight), που παλαιότερα αναφερόταν ως Tamuz, ο οποίος αποτελεί έκδοχο του αντιαρματικού πυραύλου Spike, εκτοξεύεται από ένα μικρό όχημα σαν το Humvee και μπορεί να προσβάλει στόχους σε αποστάσεις 25 χλμ.

  Διαθέτει σύστημα ραδιοζεύξης μέσω του οποίου ο αισθητήρας του πυραύλου μεταδίδει την εικόνα που βλέπει στον χειριστή του συστήματος, ο οποίος τον καθοδηγεί ανάλογα. Έτσι, μπορεί να εξαπολυθεί προς την γενική κατεύθυνση κάποιου στόχου, ας πούμε μιας ομάδας αρμάτων μάχης και εν συνεχεία ο χειριστής του να επιλέξει ποιο από αυτά θα προσβάλει μόλις εμφανιστούν στην οθόνη του.

  Ισραηλινό είναι όμως και το πυραυλικό σύστημα Nimrod 3 με βεληνεκές 50 χλμ. Και αυτός είναι ένας μικρός πύραυλος που μπορεί να εκτοξευτεί από ένα μικρό φορτηγό ή ένα ταχύπλοο σκάφος, αλλά, σε αντίθεση με τον Spike NLOS, χρησιμοποιεί σύστημα ημιενεργής καθοδήγησης με κατάδειξη λέιζερ (SAL) για την προσβολή του στόχου. Δηλαδή, θα πρέπει κάποιος (για παράδειγμα ένας στρατιώτης των Ειδικών Δυνάμεων) να «φωτίζει» τον στόχο ώστε το βλήμα να τον προσβάλει. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο μικρός σερβικός πύραυλος ALAS-C που καθοδηγείται με οπτική ίνα και έχει βεληνεκές περίπου 25 χλμ.

  Τροποποιημένες φθηνές ρουκέτες

  Μια άλλη, ιδιαίτερα υποσχόμενη κατηγορία μικρών, φθηνών και αποτελεσματικών βλημάτων είναι τροποποιημένες «χαζές» ρουκέτες Hydra 70 των 2,75 ιντσών (70 χιλιοστών). Υπάρχουν πολλά σχετικά προγράμματα διεθνώς, ωστόσο αυτό που περισσότερο θα βόλευε την Εθνική Φρουρά, κατά την άποψη του γράφοντος, θα ήταν ένα αντίστοιχο του συστήματος LOGIR (LOw cost Guided Imaging Rocket) της κορεατικής Hanwha και της αμερικανικής Raytheon. Το σύστημα αυτό δεν χρησιμοποιεί ημιενεργή καθοδήγηση λέιζερ αλλά κεφαλή υπερύθρων που καθιστά τη ρουκέτα όπλο fire – and – forget.

  Δηλαδή, o αισθητήρας της ρουκέτας μπορεί να εντοπίσει τον στόχο της χωρίς την παρέμβαση του χειριστή. Επίσης, οι ρουκέτες μπορούν να εξαπολυθούν σε ομοβροντίες εναντίον ομάδων οχημάτων. Το μόνο που έχει να κάνει το πλήρωμα του εκτοξευτή είναι να εξαπολύσει τα βλήματα προς τη γενική περιοχή των στόχων, (π.χ. ομάδα οχημάτων), έστω και αν αυτά βρίσκονται εκτός της θέας πίσω από κάποιον λόφο.

  Δεδομένου του μικρού μεγέθους των ρουκετών, ένας πολλαπλός εκτοξευτής μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα μικρό αγροτικό φορτηγάκι. Επιπροσθέτως, εκτός από επίγειους στόχους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εν είδει αντιαεροπορικού συστήματος εναντίον μιας ομάδας, για παράδειγμα, επερχόμενων ελικοπτέρων, μαχητικών ή μεταφορικών.

  Όλα τα προαναφερθέντα οπλικά συστήματα είναι χαμηλού έως πολύ χαμηλού κόστους και χαμηλής τεχνολογίας, με εξαίρεση την SDB, η οποία, έτσι και αλλιώς, λόγω της αμερικανικής προέλευσής της, πολύ δύσκολα θα έβρισκε τον δρόμο της για το οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς. Σε περιορισμένης έκτασης χώρους επιχειρήσεων, όπως είναι η Κύπρος, παρόμοια όπλα θεωρούνται στρατηγικά ή έστω υποστρατηγικά, υπό την έννοια ότι μπορεί να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας σύγκρουσης.

  Επιπροσθέτως, σε έναν μικρό χώρο όπου θα κυριαρχούν παρόμοια συστήματα, ικανά να ασκήσουν σαρωτικό πλήγμα εναντίον μεγάλων μηχανοκίνητων σχηματισμών, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων από πλεονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα, προσφέροντας απλώς μεγαλύτερους στόχους στα μέσα προσβολής του αντιπάλου. Ιδιαίτερα δε αν η δομή και η φιλοσοφία διοίκησης των «πλατφορμοκεντρικών» μονάδων είναι συγκεντρωτική, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει με τις τουρκικές δυνάμεις.

  Και εδώ προκύπτει και μια απάντηση στο πρόβλημα της τουρκικής αεροπορικής κυριαρχίας, που είναι η αποκεντρωτική φιλοσοφία επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τεχνικές και τακτικές απόκρυψης, παραλλαγής και παραπλάνησης. Η γερμανική σχολή αποκεντρωτικής διοίκησης που βασίζεται στην αντίληψη της Auftragstaktik (στα αγγλικά αποδίδεται ως Mission Command και στα ελληνικά ως διοίκηση δια της αποστολής), καθώς και μεθοδολογίες υβριδικού πολέμου, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές λύσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής αεροπορικής ισχύος , ενώ και η δραστική ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς δεν είναι εκτός πραγματικότητας.


  Όχι αδύνατη, αλλά αποφευκτέα

  Όπως και να ‘χει, όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και δεν αποσκοπούν στο να αποδείξουν ότι η αντιμετώπιση της τουρκικής πολεμικής μηχανής από την Εθνική Φρουρά είναι εύκολη υπόθεση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι μια αδύνατη υπόθεση. Άλλωστε η Ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα όπου ο ισχυρός στα χαρτιά ηττήθηκε στο πεδίο της μάχης, ακόμη και αν η διαφορά ισχύος φάνταζε συντριπτική υπέρ του.

  Βέβαια, κάθε πολεμική αντιπαράθεση στην Κύπρο θα ήταν μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση που θα πρέπει να αποφευχθεί παντί τρόπω. Όμως, η «ρεαλιστική ηττοπάθεια», δηλαδή η άκριτη και άλογη πίστη στην τουρκική στρατιωτική παντοδυναμία, δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος για την αποφυγή του πολέμου. Αντιθέτως, μια αποτρεπτική λογική, που θα βασίζεται στην πιθανότητα της νίκης της Εθνικής Φρουράς σε τυχόν πολεμική αντιπαράθεση, είναι μια πολύ πιο σίγουρη μέθοδος για τη διατήρηση της ειρήνης.

  Επίσης, ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί της «συμβιβαστικής» επίλυσης του Κυπριακού λογικά θα πρέπει να καλοδέχονταν μια ασάφεια αναφορικά με τα πιθανά αποτελέσματα μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης Κύπρου – Τουρκίας, η οποία πιθανώς θα μείωνε την αυταρέσκεια και αλαζονεία της τουρκικής πλευράς και θα την οδηγούσε σε πιο μετριοπαθείς θέσεις. Εκτός και αν αυτό δεν είναι και τόσο επιθυμητό από κάποιους και η πραγματική στόχευση των πιο ακραίων οπαδών της «πάση θυσία λύσης» δεν είναι μια ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρος αλλά η μετατροπή της σε γεωπολιτικό εξάρτημα της Τουρκίας.

  (*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 • Πολύ φιλική ήταν η συνάντηση Α/ΓΕΕΘΑ, ΗΠΑ και Ελλάδας

  Πολύ φιλική ήταν η συνάντηση Α/ΓΕΕΘΑ, ΗΠΑ και Ελλάδας

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-06 17:50:14 | Πηγή: Defence Point

  Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps.

  Κατά την συνάντηση συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής και έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα εξετάσθηκαν και οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης αυτής.

  Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκαν:

  >Η επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων στους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και στις ειδικές επιχειρήσεις.
  >Η προώθηση των δράσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής.
  >Η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

  Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε:

  >Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
  >Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.

  Ο General Joseph F. Dunford US Marine Corps, από την πλευρά του, τόνισε:

  >Τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας.
  >Το γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σημαντικότατο εταίρο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
  >Την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας και για εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

  Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Άμυνας για την περιοχή της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ (Deputy Assistant Secretary of Defence for Europe and NATO), Thomas W. Goffus, με τον οποίον συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

  Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χάρη Λαλάκο, καθώς και με προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο υπηρετεί στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

 • Πόσα τουρκικά πλοία κουβαλούν ναρκωτικά στο Αιγαίο;

  Πόσα τουρκικά πλοία κουβαλούν ναρκωτικά στο Αιγαίο;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-06 17:50:14 | Πηγή: Defence Point

  Είναι η αυτονόητη σκέψη που περνά από το μυαλό σου όταν διαβάζεις τη NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι, με την οποία ενημερώνουν και προειδοποιούν τα πλοία με τουρκική σημαία ότι οι Έλληνες ανοίγουν πυρ χωρίς λόγο και αιτία!

  Η γελοιότητα και η θρασύτητα των Τούρκων έχει ξεπεράσει κάθε όριο, μόνο που αυτά τα χαρακτηριστικά δεν τους επιτρέπουν να αντιληφθούν, ότι το αποτέλεσμα είναι να εκτίθεται βαρύτατα η χώρα, διότι το πλοίο που δέχθηκε πυρά δεν υπάκουσε στις ελληνικές αρχές να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Ρόδου, καθώς υπήρχαν σαφείς πληροφορίες ότι μετέφερε ναρκωτικά.

  Οι Τούρκοι όχι μόνο το δέχθηκαν, όχι μόνο δεν έκαναν την παραμικρή έρευνα έστω για τα μάτια του κόσμου, «βγάζουν γλώσσα» και από πάνω. Κατά συνέπεια, δικαιούμαστε να σκεφτόμαστε πως όταν απευθύνουν προειδοποιήσεις για… ελληνικά πυρά, προειδοποιούν τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών και όπλων.

  Έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, αφού φαίνεται πως το πλοίο ACT ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια μέλους του ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος AKP… δεν θα μας έκανε εντύπωση να εμπλέκονται και ανώτατα στελέχη στην επικερδή δραστηριότητα. Γεμάτο κλέφτες είναι το κόμμα, με έμφαση στην κορυφή του, όπου γέμισε με… εφοπλιστές.

 • Αεροπορία Στρατού: Επιτέλους, βλήματα Hellfire AGM-114L!

  Αεροπορία Στρατού: Επιτέλους, βλήματα Hellfire AGM-114L!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-06 11:41:56 | Πηγή: Defence Point

  Εδώ και μια δεκαετία, η απουσία βλημάτων AGM-114L από το ελληνικό οπλοστάσιο ακύρωνε στην πράξη την τεράστια επένδυση της Αεροπορίας Στρατού στα ελικόπτερα AH-64DHA Apache Longbow κατά τρόπο αντίστοιχο με τον οποίο η έλλειψη πυρομαχικών 120 χλστ. ακύρωνε μέχρι πρόσφατα εκείνη στα άρματα μάχης Leopard 2HEL ή αυτή των σύγχρονων τορπιλών βαρέως τύπου εξακολουθεί να ακυρώνει την τεράστια εθνική επένδυση στα υποβρύχια Τύπου 214.

  ΠΗΓΗ: http://e-amyna.com

  Φαίνεται, λοιπόν, πως, στο πλαίσιο της επικείμενης έλευσης των ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, αυτό το μεγάλο λάθος πρόκειται να διορθωθεί, καθώς, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στρατηγό Mark A. Milley, στο εν λόγω πακέτο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και βλήματα Hellfire AGM-114L.

  Το βλήμα αποτελεί την έκδοση «Fire & Forget» της οικογένειας βλημάτων Hellfire, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει το ραντάρ Longbow και το σύστημα IDM των AH-64DHA, και η απόκτησή του θα επιτρέψει την αποδέσμευση των παλιότερων Hellfire προς εξοπλισμό των υπόλοιπων ελικοπτέρων.

  Το ελληνικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει περί τους 448 πυραύλους AGM-114F Hellfire, 248 AGM-114K & KBF Hellfire II και 657 AGM-114K1 & M1 Hellfire II. Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των AGM-114L περιλαμβάνεται στα 42 προγράμματα που εγκρίθηκαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, με κόστος 8,4 εκατ. ευρώ.

  Πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον αν η ΑΣ θα εξετάσει παράλληλα το ενδεχόμενο απόκτησης ρουκετών κατευθυνόμενων με λέιζερ, οι οποίες θα είναι συμβατές και με τις δύο εκδόσεις των ελληνικών Apache.

  Πρόκειται για μια φθηνή αλλά εξόχως πολύτιμη προσθήκη, που θα επιτρέψει την διαφύλαξη των αποθεμάτων των σαφώς ακριβότερων Hellfire, αφού θα μπορούν να πλήττονται με την ίδια ακρίβεια στόχοι οι οποίοι δεν απαιτούν την ισχύ αυτών για την καταστροφή τους.

 • Μήνυμα Ισραήλ, εν όψει γεωτρήσεων… στην κυπριακή ΑΟΖ

  Μήνυμα Ισραήλ, εν όψει γεωτρήσεων… στην κυπριακή ΑΟΖ

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-05 15:39:18 | Πηγή: Defence Point

  Σχεδόν όλο το νότιο FIR Αθηνών δέσμευσε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία για 10 ημέρες. Για δέκα ημέρες και, συγκεκριμένα από τις 4 Ιουλίου μέχρι και τις 14 Ιουλίου, σχεδόν ολόκληρη η περιοχή του FIR Αθηνών, νότια της Κρήτης, και ανατολικά μέχρι τα όρια με το FIR Λευκωσίας σχεδόν δεσμεύτηκε για άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

  Του Μαρίνου Γκασιάμη
  ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

  Συγκεκριμένα με την ΝΟΤΑΜ Α1607/17 η περιοχή που βρίσκεται μέσα στις συντεταγμένες που αναφέρονται θα είναι δεσμευμένη για άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας από τις 4 μέχρι τις 14 Ιουλίου και καλούνται όλα τα αεροσκάφη που δεν μπορούν να πετάξουν από άλλη διαδρομή θα πρέπει να λάβουν ειδική άδεια.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεκάδες αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα ασκηθούν στην εν λόγω περιοχή στέλνοντας παράλληλα και ένα σχετικό μήνυμα στην Άγκυρα να μην αποτολμήσει κάτι.

  Αυτό γιατί, όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» , σύμφωνα με τα όσα «δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Total E&P Κύπρου Ιβ Γκροζιάν, το πλοίο – γεωτρύπανο West Capella βρίσκεται ήδη εν πλω και αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο στις 12 Ιουλίου.


  Μετά την άφιξή του στην Κύπρο, όπως ανέφερε, το πλοίο γεωτρύπανο θα προχωρήσει σε κάποιες δοκιμές πριν από την γεώτρηση. Οι δοκιμές και οι έλεγχοι αναμένεται να διαρκέσουν λιγότερο από μια εβδομάδα και μόλις ολοκληρωθούν θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος», του τεμαχίου 11.

  Σύμφωνα με τον διευθυντή της Total, το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών που είναι γύρω στα 1.700 μέτρα, θα φτάσει μεταξύ 3.500 και 4.000 μέτρων.

  Σημειώνεται ότι στις 26/6 η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 240/17 ) με την οποία δεσμεύει την περιοχή στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση από το West Capella από τις 10 Ιουλίου 2017 μέχρι 15 Οκτωβρίου του 2017».

  Ανακεφαλαιώνοντας, όλα δείχνουν πως το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα από τουρκική πλευράς την περίοδο που θα φτάνει το τρυπάνι στην Κύπρο και τις ημέρες που θα ξεκινήσει η γεώτρηση, στέλνοντας στην ευρύτερη περιοχή την πολεμική του αεροπορία που λογίζεται ως ο ποιο ισχυρός από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεών του.

 • Μήνυμα Ισραήλ, εν όψει γεωτρήσεων, στην κυπριακή ΑΟΖ…

  Μήνυμα Ισραήλ, εν όψει γεωτρήσεων, στην κυπριακή ΑΟΖ…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-05 14:39:11 | Πηγή: Defence Point

  Σχεδόν όλο το νότιο FIR Αθηνών δέσμευσε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία για 10 ημέρες. Για δέκα ημέρες και, συγκεκριμένα από τις 4 Ιουλίου μέχρι και τις 14 Ιουλίου, σχεδόν ολόκληρη η περιοχή του FIR Αθηνών, νότια της Κρήτης, και ανατολικά μέχρι τα όρια με το FIR Λευκωσίας σχεδόν δεσμεύτηκε για άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

  Του Μαρίνου Γκασιάμη
  ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

  Συγκεκριμένα με την ΝΟΤΑΜ Α1607/17 η περιοχή που βρίσκεται μέσα στις συντεταγμένες που αναφέρονται θα είναι δεσμευμένη για άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας από τις 4 μέχρι τις 14 Ιουλίου και καλούνται όλα τα αεροσκάφη που δεν μπορούν να πετάξουν από άλλη διαδρομή θα πρέπει να λάβουν ειδική άδεια.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεκάδες αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα ασκηθούν στην εν λόγω περιοχή στέλνοντας παράλληλα και ένα σχετικό μήνυμα στην Άγκυρα να μην αποτολμήσει κάτι.

  Αυτό γιατί, όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» , σύμφωνα με τα όσα «δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Total E&P Κύπρου Ιβ Γκροζιάν, το πλοίο – γεωτρύπανο West Capella βρίσκεται ήδη εν πλω και αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο στις 12 Ιουλίου.


  Μετά την άφιξή του στην Κύπρο, όπως ανέφερε, το πλοίο γεωτρύπανο θα προχωρήσει σε κάποιες δοκιμές πριν από την γεώτρηση. Οι δοκιμές και οι έλεγχοι αναμένεται να διαρκέσουν λιγότερο από μια εβδομάδα και μόλις ολοκληρωθούν θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος», του τεμαχίου 11.

  Σύμφωνα με τον διευθυντή της Total, το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών που είναι γύρω στα 1.700 μέτρα, θα φτάσει μεταξύ 3.500 και 4.000 μέτρων.

  Σημειώνεται ότι στις 26/6 η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 240/17 ) με την οποία δεσμεύει την περιοχή στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση από το West Capella από τις 10 Ιουλίου 2017 μέχρι 15 Οκτωβρίου του 2017».

  Ανακεφαλαιώνοντας, όλα δείχνουν πως το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα από τουρκική πλευράς την περίοδο που θα φτάνει το τρυπάνι στην Κύπρο και τις ημέρες που θα ξεκινήσει η γεώτρηση, στέλνοντας στην ευρύτερη περιοχή την πολεμική του αεροπορία που λογίζεται ως ο ποιο ισχυρός από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεών του.

 • Μήνυμα Ισραήλ, εν όψει γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ…

  Μήνυμα Ισραήλ, εν όψει γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-05 01:26:55 | Πηγή: Defence Point

  Σχεδόν όλο το νότιο FIR Αθηνών δέσμευσε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία για 10 ημέρες. Για δέκα ημέρες και, συγκεκριμένα από τις 4 Ιουλίου μέχρι και τις 14 Ιουλίου, σχεδόν ολόκληρη η περιοχή του FIR Αθηνών, νότια της Κρήτης, και ανατολικά μέχρι τα όρια με το FIR Λευκωσίας σχεδόν δεσμεύτηκε για άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

  Του Μαρίνου Γκασιάμη
  ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

  Συγκεκριμένα με την ΝΟΤΑΜ Α1607/17 η περιοχή που βρίσκεται μέσα στις συντεταγμένες που αναφέρονται θα είναι δεσμευμένη για άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας από τις 4 μέχρι τις 14 Ιουλίου και καλούνται όλα τα αεροσκάφη που δεν μπορούν να πετάξουν από άλλη διαδρομή θα πρέπει να λάβουν ειδική άδεια.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεκάδες αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα ασκηθούν στην εν λόγω περιοχή στέλνοντας παράλληλα και ένα σχετικό μήνυμα στην Άγκυρα να μην αποτολμήσει κάτι.

  Αυτό γιατί, όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» , σύμφωνα με τα όσα «δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Total E&P Κύπρου Ιβ Γκροζιάν, το πλοίο – γεωτρύπανο West Capella βρίσκεται ήδη εν πλω και αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο στις 12 Ιουλίου.


  Μετά την άφιξή του στην Κύπρο, όπως ανέφερε, το πλοίο γεωτρύπανο θα προχωρήσει σε κάποιες δοκιμές πριν από την γεώτρηση. Οι δοκιμές και οι έλεγχοι αναμένεται να διαρκέσουν λιγότερο από μια εβδομάδα και μόλις ολοκληρωθούν θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος», του τεμαχίου 11.

  Σύμφωνα με τον διευθυντή της Total, το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών που είναι γύρω στα 1.700 μέτρα, θα φτάσει μεταξύ 3.500 και 4.000 μέτρων.

  Σημειώνεται ότι στις 26/6 η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 240/17 ) με την οποία δεσμεύει την περιοχή στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση από το West Capella από τις 10 Ιουλίου 2017 μέχρι 15 Οκτωβρίου του 2017».

  Ανακεφαλαιώνοντας, όλα δείχνουν πως το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα από τουρκική πλευράς την περίοδο που θα φτάνει το τρυπάνι στην Κύπρο και τις ημέρες που θα ξεκινήσει η γεώτρηση, στέλνοντας στην ευρύτερη περιοχή την πολεμική του αεροπορία που λογίζεται ως ο ποιο ισχυρός από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεών του.

 • Προσευχηθείτε για τους δημοσιογράφους της Cumhurriyet…

  Προσευχηθείτε για τους δημοσιογράφους της Cumhurriyet…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-04 22:06:32 | Πηγή: Defence Point

  Η τουρκική εφημερίδα Cumhurriyet ήδη υφίσταται τεράστιες διώξεις από το ισλαμοφασιστικό καθεστώς του Ερντογάν και όλα δείχνουν ότι θα υποφέρουν τα πάνδεινα με αυτά που αποκάλυψαν για το πλοίο που πιθανότατα μετέφερε ναρκωτικά και αρνήθηκε να σταματήσει στο σήμα του ελληνικού Λιμενικού / Ακτοφυλακής, με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά του ελληνικού πλοίου, προτού περάσει σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

  Η Cumhurriyet δημοσιεύει λοιπόν πληροφορίες, οι οποίες αποκαλύπτουν πως το πλοίο και γενικότερα η ιδιοκτήτρια εταιρεία, έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις μεταφοράς όπλων αλλά και ανθρώπων (trafficking) και όπως έχουμε ήδη γράψει, ο καπετάνιος είχε συλληφθεί στη Γάζα το 2010 στο επεισόδιο του «Μαβί Μαρμαρά».

  Επίσης, επαληθεύονται οι πληροφορίες περί παρακρατικής δράσης του όλου συστήματος αφού το πλοίο ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του στελέχους του κόμματος του Ερντογάν, του AKP, Αμπντουρραχίμ Ντουντάρ, ενώ άλλα πλοία της εταιρείας έχουν πολλές φορές στο παρελθόν ερευνηθεί από τις τουρκικές αρχές και διεθνείς δυνάμεις, για παράνομες μεταφορές. Εξακολουθεί όμως να βρίσκεται στην «πιάτσα»…

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 • Επιστροφή Α/ΓΕΝ από τη ναυτική έκθεση στην Αγία Πετρούπολη

  Επιστροφή Α/ΓΕΝ από τη ναυτική έκθεση στην Αγία Πετρούπολη

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-04 15:37:30 | Πηγή: Defence Point

  Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε, ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη), κατόπιν επίσημης πρόσκλησής του, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης «International Maritime Defence Show 2017» (IMDS-2017).

  Η Διεθνής Έκθεση IMDS-2017 διοργανώνεται ανά δύο έτη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας. Θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές εκθέσεις στο χώρο της άμυνας και των ναυτικών συστημάτων και τυγχάνει μεγάλης προβολής διεθνώς, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού κρατών, από όλο τον κόσμο.

  Στη διοργάνωση συμμετείχαν υψηλοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων αρχηγοί Ναυτικών, υψηλόβαθμοι επιτελείς, κυβερνητικοί φορείς και εκπρόσωποι της Αμυντικής Βιομηχανίας. Στην Έκθεση παρουσιάστηκαν οπλικά συστήματα και ναυτικός εξοπλισμός, καθώς και δείγματα των πιο σύγχρονων τεχνολογιών, ρωσικών και μη εταιρειών.

  Η θεματική της Έκθεσης περιελάμβανε την κατασκευή πολεμικών πλοίων και μέσων ναυτικής αεροπορίας, συστημάτων μάχης, πλοήγησης και επικοινωνιών, καθώς και συστημάτων παραγωγής ενέργειας σε πλοία.


  Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΝ, μεταξύ των επαφών και συναντήσεων που πραγματοποίησε, συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Ναυτικού της Ρωσίας Admiral Vladimir Korolev, το Γενικό Διευθυντή της ROSOBORONEXPORT (κρατικά ελεγχόμενος φορέας της Ρωσίας, αρμόδιος για τις εισαγωγές και εξαγωγές αμυντικού υλικού) Alexander A. Mikheev και το Γενικό Διευθυντή της εταιρείας ALMAZ (κατασκευάστρια εταιρεία των Πλοίων Ταχείας Μεταφοράς – ΠΤΜ, τύπου ZUBR) I. Mukhutdinov, και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

  Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόξενο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη.

 • Αξιολόγηση: HAWK, 181Μ Κατευθ/μένων Βλημάτων (ΦΩΤΟ)

  Αξιολόγηση: HAWK, 181Μ Κατευθ/μένων Βλημάτων (ΦΩΤΟ)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-04 15:37:30 | Πηγή: Defence Point

  (ΦΩΤΟ) Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αξιολογήσεων της Γενικής Επιθεώρησης του ΓΕΣ, επιχειρησιακή αξιολόγηση της 181 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «HAWK» (181 ΜΚ/Β «HAWK») και του 326 Λόχου Επισκευών Κατευθυνόμενων Βλημάτων «HAWK» (326 ΛΕ «HAWK»).

  Εκτελέσθηκαν οι προβλεπόμενες από τα Σχέδια διαδικασίες, όπως:

  - Πρόσκληση και εκπαίδευση εφέδρων.
  - Σχέδιο ετοιμότητας και συναγερμού.
  - Κίνηση και ανάπτυξη σε επιλεγμένες θέσεις.
  - Οργάνωση Μάχης.
  - Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας.
  - Ανάπτυξη δικτύων επικοινωνιών.
  - Αντιμετώπιση πλήθους επεισοδίων και σεναρίων, καθώς και εικονικών προσβολών από Αεροσκάφη και Επιθετικά Ελικόπτερα.

  Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, η άριστη εκπαίδευση, το υψηλό ηθικό του προσωπικού και η ικανότητα εκτέλεσης Αποστολής.

 • Τσίπρας – Τόσκας σε συμβολική επίσκεψη στα α/φ Canadair…

  Τσίπρας – Τόσκας σε συμβολική επίσκεψη στα α/φ Canadair…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-04 14:30:24 | Πηγή: Defence Point

  Χιλιάδες άντρες και γυναίκες της πολεμικής αεροπορίας δίνουν μια άνιση μάχη με το φυσικό στοιχείο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την αεροπορική βάση πυρόσβεσης στην Ελευσίνα. Μια μάχη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, που δίνεται με ηρωισμό και ανιδιοτέλεια. Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια όπως οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, πρόσθεσε.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η λιτότητα των τελευταίων χρόνων, έχει μειώσει τις δαπάνες για τη βελτίωση και αναβάθμιση της αεροπυρόσβεσης. Όπως είπε όμως, έχουν γίνει, το τελευταίο διάστημα, ουσιαστικά βήματα για τη βελτίωση των πτητικών μέσων πυρόσβεσης τα οποία πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιμα.

  Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι περίπου 9000 άντρες και γυναίκες των δυνάμεων πυρόσβεσης έχουν γίνει παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία για τον ηρωισμό τους. Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να έχουμε μια καλή χρονιά, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι η περίοδος του καλοκαιριού θα είναι δύσκολη σε ότι αφορά τις πυρκαγιές.

  Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στην αεροπορική βάση πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε υπόστεγο όπου εργάζονται οι τεχνικοί των Canadair, συνομίλησε μαζί τους σε φιλικό κλίμα για τις δυσκολίες του έργου που επιτελούν και τους εξέφρασε το “μεγάλο ευχαριστώ” του για την προσφορά τους.

 • Καπετάνιος τουρκικού παρακράτους… και με πλούσιο παρελθόν!

  Καπετάνιος τουρκικού παρακράτους… και με πλούσιο παρελθόν!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-04 12:27:08 | Πηγή: Defence Point

  Όζει η υπόθεση με το τουρκικό εμπορικό πλοίο που σύμφωνα με τις πληροφορίες των ελληνικών αρχών από την αμερικανική αρχή δίωξη ναρκωτικών, τη DEA (Drug Enforcement Administration), καθώς όσο περνούν οι ώρες έρχονται πληροφορίες, οι οποίες θέλουν τον καπετάνιο του πλοίου ACT να είναι «σεσημασμένος» για σχέσεις με το τουρκικό ισλαμιστικό παρακράτος!

  Καταρχάς και πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη αναφορά, θα πρέπει να διευκρινιστεί η τύχη του πλοίου από τη στιγμή που περιήλθε στα χέρια των τουρκικών αρχών. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά ναρκωτικών και ο καπετάνιος να σπεύδει να βρει καταφύγιο στα τουρκικά χωρικά ύδατα όπου προφανώς αισθάνεται καλυμμένος και ασφαλής;

  Αφού ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, δεν θα έπρεπε για να μην ενοχοποιηθούν, οι τουρκικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην κράτηση του καπετάνιου και του πληρώματος, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να ανεβαίνουν στο πλοίο και να διερευνούν εάν οι πληροφορίες για ναρκωτικά ισχύουν ή όχι;

  Πώς είναι δυνατόν να μην κουνιέται φύλο, το επίσημο τουρκικό Δημόσιο όχι μόνο να μην κουνιέται, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών να σπεύδει να επιτεθεί στην ελληνική πλευρά, κάνοντας λόγο για «δυσανάλογη αντίδραση» (disproportionate), όταν η ελληνική Ακτοφυλακή αντιδρά στην άρνηση του καπετάνιου να συμμορφωθεί, σπεύδοντας να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα όπου οι ελληνικές αρχές δεν είχαν δικαιοδοσία να επέμβουν;

  Εντυπωσιάζει παράλληλα η θρασύτητα των Τούρκων που επιχείρησαν να σπεκουλάρουν με την υπόθεση στέλνοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν, αδιαφορώντας – εκτός κι αν είναι μειωμένου καταλογισμού και εντελώς ανεγκέφαλοι οι υπεύθυνοι – για το αν όντως υπάρχουν όχι απλώς πληροφορίες από την πλευρά της DEA αλλά και τεκμήρια για το φορτίο του ACT!

  Πάμε και στο τελευταίο, αλλά ουχί λιγότερο σημαντικό στοιχείο που ανακύπτει: Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «militaire.gr» (εκεί το διαβάσαμε εμείς τουλάχιστον) ο καπετάνιος του πλοίου δεν είναι ένας απλός ναυτικός, αλλά έχει… τη δική του παρακρατική ιστορία στην Τουρκία.

  Τύπος αυτός λοιπόν, φέρεται να επέβαινε επί του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» των δήθεν «ακτιβιστών» της ισλαμιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης IHH που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και με όσα προκάλεσε άλλαξε τον ρου της Ιστορίας στην Ανατολική Μεσόγειο!

  Η επέμβαση των Ισραηλινών και όσα ακολούθησαν που είχαν μέχρι και θανάτους, οδήγησαν σε κατάρρευση της ούτως ή άλλων συμφεροντολογικές και ψεύτικες σχέσεις Ισραηλινών και των Τούρκων, με τον Ερντογάν να έχει στο παρασκήνιο εγκρίνει την αποστολή του πλοίου.

  Ήθελε να παραστήσει τον πανίσχυρο και ατρόμητο ηγέτη των – σουνιτών – μουσουλμάνων και τον προστάτη των Παλαιστινίων, ποντάροντας τότε – ο αφελής – στην κυριαρχία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι του λίγο καιρό αργότερα, αφού το σχέδιο κατέρρευσε με όσα καταγράφηκαν στην Αίγυπτο και την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σημερινό πρόεδρο.

  Ο καπετάνιος λοιπόν του ACT, Χαλού Σαμί Καλκαβάν, ήταν στη λίστα επιβατών του «Μαβί Μαρμαρά», ενώ – οποία σύμπτωση! – ο αδελφός του ήταν καπετάνιος! Πόσο βαθιά στο ισλαμιστικό παρακράτος του Ερντογάν είναι χωμένος οικογενειακά η οικογένεια; Παρεμπιπτόντως, σκέφτηκε κανείς να ζητήσει πληροφορίες από τους Ισραηλινούς που λογικά έχουν όλα αυτά τα μαφιόζικα παράσιτα καταγεγραμμένα;

 • Υπήρξε ανάμιξη των ΗΠΑ στην υπόθεση του τουρκικού πλοίου;

  Υπήρξε ανάμιξη των ΗΠΑ στην υπόθεση του τουρκικού πλοίου;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-03 22:10:22 | Πηγή: Defence Point

  Περιπλέκεται η υπόθεση του φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας που δέχθηκε τα πυρά της ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την εντολή να κατευθυνθεί στον λιμένα της Ρόδου για να διενεργηθεί έλεγχος, καθώς υπήρχε ΑΝΩΝΥΜΗ πληροφορία ότι μεταφέρει ναρκωτικά, όχι μόνο λόγω των πλοίων της Ακτοφυλακής που στέλνει η Τουρκία στην περιοχή μαζί με ένα πολεμικό, αλλά και λόγω πληροφορίας που θέλει την αμερικανική πλευρά να έχει δώσει την πληροφορία περί ναρκωτικών…

  Αυτό που μάλιστα κυκλοφόρησε με τη μορφή μη επιβεβαιωμένης πληροφορίας ήταν ότι οι Αμερικανοί έδωσαν την πληροφορία και στους Έλληνες και στους Τούρκους, κάτι που επιβεβαιώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αν και δεν πρέπει να διαγράψουμε εντελώς από τα ενδεχόμενα.

  Όταν όμως τουρκικό πλοίο φεύγει από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας, μια περιοχή που έχει αναφερθεί στο παρελθόν ως έξοδος λαθρεμπορίου από την περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και για τον οποιονδήποτε λόγο γίνεται το αντικείμενο πληροφορίας προς τις αρχές, πολλά μπορούν να συμβαίνουν.

  Στην πιο ακραία περίπτωση θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ακόμα και για μια ευφάνταστη απόπειρα προβοκάτσιας από τουρκικής πλευράς, καθώς η ευρύτερη περιοχή είναι ευαίσθητη στο ευρύτερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ ένα ερώτημα είναι που βρισκόταν το πλοίο τη στιγμή της ενημέρωσης των ελληνικών αρχών.


  Κι αυτό για να εκτιμηθεί εάν ενδεχομένως «κάποιος» θα μπορούσε να έχει σκεφθεί ότι οι Έλληνες θα επιχειρήσουν να κινηθούν π.χ. πιο κοντά στο Καστελλόριζο για να επιβεβαιώσουν την ελληνική κυριαρχία και την Τουρκία να στέλνει εκεί πλοία για αν δημιουργήσει θέμα… οπότε η όλη σκέψη πηγαίνει αλλού.

  Εάν όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν όντως δώσει την πληροφορία το σκηνικό τα δεδομένα επίσης αλλάζουν, ή απλώς «εμπλουτίζονται», ενώ πρακτικά το μόνο που μπορεί κανείς να κάνει εν αναμονή αμερικανικής αντίδρασης στο περιστατικό, είναι να εκπονήσει σενάρια δυνητικού κινήτρου της κάθε πλευράς, συνυπολογίζοντας και την παρουσία στην περιοχή ομάδας μάχης αεροπλανοφόρου με τρομακτική ισχύ πυρός. Προς το παρόν ας περιοριστούμε στην ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού / Ακτοφυλακής:

  «Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

  »Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.

  »Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος.

  »Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του.

  »Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής. Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».

 • Πυρά κατά τουρκικού πλοίου… η Άγκυρα απειλεί με εκδίκηση

  Πυρά κατά τουρκικού πλοίου… η Άγκυρα απειλεί με εκδίκηση

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-03 19:57:36 | Πηγή: Defence Point

  Προειδοποιητικές βολές κατά φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας φέρεται να έριξε η Ελληνική Ακτοφυλακή, σύμφωνα με το CNN Türk και το πρακτορείο Dogan, γράφει η εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου.

  ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com

  Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος, σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής έβαλλαν κατά του φορτηγού M/V ACT, στην περιοχή ανοικτά της Ρόδου, αφού o καπετάνιος του αρνήθηκε να τους ακολουθήσει για έλεγχο σε ελληνικό λιμάνι.

  Από την τουρκική πλευρά σημειώνεται ότι το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα κατευθυνόμενο στον κόλπο της Νικομήδειας (Izmit). Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο καπετάνιος του φορτηγού αρνήθηκε να υπακούσει στις ελληνικές εντολές και ενημέρωσε τον τουρκικό θάλαμο επιχειρήσεων.


  Θα πρέπει να σημειωθεί πως το τουρκικό φιλοκυβερνητικό Κανάλι 24, με τίτλο «η Ελλάδα πυροβόλησε πολιτικό σκάφος» ερμηνεύει την κίνηση της Ελλάδας ως προσπάθεια να λήξει τις συνομιλίες. Η Ελλάδα θα το πληρώσει προσθέτει το τουρκικό κανάλι, το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα ετοιμάζει κινήσεις τις επόμενες ώρες καθώς το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει σύσκεψη ενώ δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έχουν σταλεί στην περιοχή και συνοδεύουν τώρα το τουρκικό σκάφος. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα τουρκικά μέσα πάντως συνδέουν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

 • Τι θα γίνει επιτέλους, με το ΣΚΑΝΔΑΛΟ των αεροδιακομιδών;

  Τι θα γίνει επιτέλους, με το ΣΚΑΝΔΑΛΟ των αεροδιακομιδών;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-03 03:29:58 | Πηγή: Defence Point

  Σύμφωνα με το ΓΕΣ κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουνίου 2017 ο Στρατός Ξηράς, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς, πραγματοποίησε με ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού 24 αποστολές ημέρα και νύχτα, για την αεροδιακομιδή 27 ασθενών, από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων. Αντίστοιχοι απολογισμοί υπάρχουν φυσικά και για την ΠΑ ή το ΠΝ.

  ΠΗΓΗ: ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ

  Εδώ βέβαια έρχεται το ερώτημα που έχουμε θέσει πολλές φορές και δεν αφορά ούτε τα επιτελεία ούτε το ΓΕΕΘΑ αλλά πηγαίνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την κυβέρνηση. Πότε θα σταματήσει επιτέλους το σκάνδαλο των αεροδιακομιδών με Chinook και NH90 (αλλά και με Super Puma ή AegeanHawk) των οποίων ο σκοπός της τεράστιας επένδυσης του ελληνικού λαού δεν είναι αυτός.

  Θα βρεθεί κάποιος βουλευτής να ρωτήσει το ΥΕΘΑ ποιο είναι το πραγματικό κόστος πτήσης ανά ώρα όλων αυτών των ελικοπτέρων, και όταν αναφερόμαστε σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόστος μιλάμε να μπουν μέσα όλα τα κόστη (συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών, συντηρήσεων –από την ανάλωση ωρών- αλλά και εργοστασιακών ανακατασκευών που θα χρειαστούν νωρίτερα από ότι ήταν υπολογισμένο) και όχι τις «παπατζίδικες» απαντήσεις του παρελθόντος (αν τολμούν βέβαια…).

  Το ότι δεν πληρώνει το δημόσιο (ΕΚΑΒ) στο δημόσιο (ΥΕΘΑ) το κόστος των στρατιωτικών μέσων δεν σημαίνει ότι η χρήση τους είναι… δωρεάν! Ας μάθουμε λοιπόν κάποια στιγμή το πραγματικό κόστος των αεροδιακομιδών με ελικόπτερα των 7 και 10 τόνων που θα μπορούσαν να κάνουν ελικόπτερα των 2-3 τόνων.

  Και αν αυτά δεν υπάρχουν μήπως είναι ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΟ να ανατεθεί σε κάποια εταιρία το έργο με βάση αγορά υπηρεσιών (ή οι διοικούντες ακούνε –ακόμη- ιδιωτική εταιρία και βγάζουν σπυριά);

  Ποιος και πότε θα λογοδοτήσει για αυτή την τεράστια, σκανδαλώδη σπατάλη; Βέβαια η ζημιά θα φανεί λίγα χρόνια από σήμερα αλλά τότε ποιός ζει ποίος πεθαίνει» όπως είπε και ο υφυπουργός Ζουράρις.

  Υπάρχει πρόθεση να αξιοποιηθούν εκείνα τα AW 109 του ΕΚΑΒ ή τα έχουμε διαγράψει οριστικά; Και μια -ακαδημαϊκή μάλλον- συναφής ερώτηση: ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα σταματήσει κάποια στιγμή την «ομηρία» του ΝΗ90 στη Σύρο;

 • ΕΤΑ-SFG, και ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Μεγάλο Πεύκο (ΦΩΤΟ)

  ΕΤΑ-SFG, και ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Μεγάλο Πεύκο (ΦΩΤΟ)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-01 16:22:01 | Πηγή: Defence Point

  Από 29 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στο Μεγάλο Πεύκο, συνεργασία-συνεκπαίδευση προσωπικού από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και το 10th Special Forces Group (SFG) των ΗΠΑ.

  Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο προαγωγής γνώσεων και εμπειριών στη μεθοδολογία και διαδικασίες σχεδίασης τακτικών επιχειρήσεων, σε τεχνικές και τακτικές μάχης καθώς και σε αντικείμενα ειδικής αναγνώρισης και αμφίβιων επιχειρήσεων με τη χρήση κλειστού κυκλώματος.

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο