• Απώλεια πιλότου της Π.Α. με υπέρ-ελαφρό α/φ TL 20/2000

  Απώλεια πιλότου της Π.Α. με υπέρ-ελαφρό α/φ TL 20/2000

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 11:15:49 | Πηγή: Defence Point

  Σε περιοχή λίγο έξω από την Λάρισα εντοπίστηκαν μετά τα μεσάνυκτα τα συντρίμμια αεροσκάφους της Αερολέσχης Λάρισας, τύπου TL 20/2000 η επαφή με το οποίο είχε χαθεί κατά την διάρκεια πτήσης από το αεροδρόμιο Τερψιθέας.

  Το διθέσιο αεροπλάνο θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στις 20:30 χθες και όταν αυτό δεν έγινε υπήρξε σχετική κινητοποίηση. Μετά από έρευνες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας σε συνέχεια πληροφοριών το αεροσκάφος εντοπίστηκε στην περιοχή Δένδρα.

  Στα συντρίμμια βρέθηκαν και οι σοροί των δυο επιβαινόντων, ο ένας εκ των οποίων αναφέρεται ότι ήταν αξιωματικός της ΠΑ εν ενεργεία.

  ΠΗΓΗ: ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 • Τελειώνουν Τουρκία Νετανιάχου-Σίσι στην Ανατολική Μεσόγειο;

  Τελειώνουν Τουρκία Νετανιάχου-Σίσι στην Ανατολική Μεσόγειο;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 03:46:52 | Πηγή: Defence Point

  Ισχυρότατες είναι οι ενδείξεις ότι η Τουρκία του Ερντογάν, αυτή τη φορά υπερέβη τα εσκαμμένα για μια ακόμη φορά, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις συνεχείς υποχωρήσεις και τις διπλωματικές ευκαιρίες που δίνοντας από την πλευρά του εβραϊκού κράτους, το οποίο έχει λόγους να μην επιθυμεί μέτωπο με έναν μεγάλο σε μέγεθος και κατά τεκμήριο ισχυρό στρατιωτικά γείτονα.

  Όμως, αυτή τη φορά, ο τρόπος με τον οποίον επιτέθηκε η τουρκική πλευρά στο Ισραήλ, για ένα θέμα που ξεκίνησε από την εν ψυχρώ δολοφονία από ενόπλους δύο αστυνομικών στο τέμενος Αλ Ακσά, ενέργεια που οδήγησε στη λήψη μέτρων ασφαλείας, με την τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλων, ώστε να μην μπορεί ο κάθε ημιπαράφρων κουμπουροφόρος να μπαίνει στο τέμενος και να «εκτονώνεται» πυροβολώντας τις δυνάμεις ασφαλείας, ξέφυγε από κάθε όριο, με μια χώρα που μόνο δημοκρατία δεν μπορεί να λέγεται πλέον, να παραδίδει μαθήματα και να επικαλείται το… οθωμανικό παρελθόν.

  «Αυτοί που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δική τους χώρα δεν θα πρέπει να κάνουν κηρύγματα στην μόνη πραγματική δημοκρατία της περιοχής», ανέφερε σε δήλωση το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο ίδιος ο Μπανιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, μέσω του γραφείου του, απεκάλεσε ευθέως τον Ερντογάν ως «υποκριτή» και θύμισε στους Τούρκους όσα θέλουν να ξεχνούν… την καταπίεση των Κούρδων, αλλά και την εισβολή – κατοχή στην Κύπρο.

  Ας αναλογιστούμε πόσοι φίλοι της Ελλάδας και της Κύπρου το κάνουν αυτό με τέτοιον τρόπο, εδώ και δεκαετίες. Και όλα δείχνουν, ότι αυτή η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, δεν θα εκτονωθεί εύκολα. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας «τέλειας καταιγίδας», αλλά κι αν ακόμα δεν υπάρξει κλιμάκωση, οι νέες «πληγές» που άνοιξαν δεν θα κλείσουν εύκολα.

  Η ευθεία – αλλά «άσφαιρη» – απειλή του Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να σιγήσει το κάλεσμα των πιστών για προσευχή στα Ιεροσόλυμα, επειδή η ισραηλινή Κνέσετ προωθεί νομοθετική ρύθμιση απαγορεύοντας να «κράζει» ο ιμάμης ξυπνώντας και μη μουσουλμάνους τις ώρες κοινής ησυχίας, από τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 7 το πρωί, δηλαδή η παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων των μη μουσουλμάνων και η «υπενθύμιση» του ότι οι Εβραίοι ζούσαν στον «παράδεισο» της ανοχής και της ανεξιθρησκίας επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, εκνεύρισε ακόμα και τους πιο φανατικούς στο Ισραήλ, οι οποίοι για λόγους γεωστρατηγικής ανάλυσης επιθυμούν ένα επίπεδο συνεργασίας, ακόμα και στην ενέργεια.

  Εάν κανείς συνδυάσει και τη στάση της αιγυπτιακής πλευράς στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που αφορά Ελλάδα και Κύπρο, είναι σφόδρα πιθανό να έχουμε εξελίξεις στο προσεχές διάστημα. Το παρασκήνιο οργιάζει και ο Ερντογάν με τη συμπεριφορά του έχει κατορθώσει να συσπειρώσει τις χώρες της περιοχής εναντίον του, καθώς η καθεμιά έχει τους δικούς της λόγους να αισθάνεται την πίεση που ασκείται ταυτόχρονα άτσαλη και αφόρητη. Και αυτό κάπου θα ξεσπάσει.

 • ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Ας δούμε λίγο αυτά τα κινεζικά Ινστ/τα Κομφούκιου

  ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Ας δούμε λίγο αυτά τα κινεζικά Ινστ/τα Κομφούκιου

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-27 01:40:41 | Πηγή: Defence Point

  Διάφορα γεγονότα καταδεικνύουν μία διαχρονική-διακομματική τάση (;) της ελληνικής μεταπολιτευτικής ελίτ να στραφεί γεωπολιτικά προς την Κίνα. Είναι η ίδια πολιτική ελίτ (αριστερή και δεξιά) η οποία είχε στηριχθεί πάραυτα επί 70+ έτη από τη Δύση. Αυτές οι προσπάθειες της ελληνικής πολιτικής αριστεροδεξιάς ελίτ καταγράφηκαν προσφάτως υπό μορφή λίστας επτά (7) θεμάτων σε άλλο άρθρο, [1] με την ελπίδα να περιγραφεί η Μεγάλη Εικόνα.

  Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
  Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
  Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

  Στη συγκεκριμένη λίστα δεν περιλήφθησαν δύο επιπλέον συγκεκριμένα γεγονότα λόγω του προσφάτου χαρακτήρα τους: το πρώτο γεγονός αφορά την πρόσφατη επίσκεψη κινεζικών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, και το δεύτερο αφορά την πρόσφατη επίσκεψη Έλληνα πρώην πρωθυπουργού στην Κίνα (όχι σε ένα οποιοδήποτε μέρος της Κίνας αλλά στην περιοχή σύμβολο για τις εξορύξεις των κινεζικών σπάνιων γαιών: στην πόλη Ordos-Kangbashi η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο λόγω της εξόρυξης Κινεζικών σπάνιων γαιών στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Inner Mongolia και ειδικότερα στην κοντινή περιοχή του Baotou).

  Ας σημειωθεί πως η εξόρυξη σπάνιων γαιών αποτελεί θέμα Εθνικής Ασφάλειας για ορισμένες χώρες της Δύσης. Στο παρελθόν οι Κινέζοι «έψαχναν» τις Ελληνικές σπάνιες γαίες με τη συνδρομή της τότε Ελληνικής κυβέρνησης, [2]. Ας υπενθυμίσουμε, πως στο παρελθόν είχαν παρουσιασθεί τα διακυβεύματα όσο αφορά την αξιοποίηση των ελληνικών σπάνιων γαιών, [3], [4], [5].

  Ευλόγως λοιπόν τίθεται το ερώτημα: ποιός ο σκοπός του ταξιδιού του πρώην πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη περιοχή; Καλό θα ήταν ίσως να αποσαφηνισθεί ξεκάθαρα.Δυστυχώς, τόσο οι αριστερές όσο και οι δεξιές ιδεο ληψίες, οι οποίες είναι μάλλον ελληνική πατέντα, δεν αφήνουν περιθώρια ανίχνευσης των κινδύνων οι οποίοι πιθανώς δημιουργούνται. Όσον αφορά την ελληνική Αριστερά και την ειδωλολατρική της – σε σημείο αποθέωσης – λατρεία σε ιδεολογικά ζητήματα κομμουνιστικών χωρών δεν νομίζω να χρειάζεται να αναφερθώ.

  Ωστόσο, στην παγίδα έχουν πέσει και οι Έλληνες φιλελεύθεροι-δεξιοί οι οποίοι δεν διστάζουν να απενεχοποιήσουν τις επιθετικές συμπεριφορές της κινεζικής ολιγαρχικής νομενκλατούρας όσο αφορά τις εξαγορές Δυτικών assets. Πολύ φοβούμαι, πως αυτή η συμπεριφορά των φιλελευθέρων θα στοιχίσει ακριβά στις επόμενες γενιές. Κυρίως σε θέματα παγκόσμιας Δημοκρατίας και Ελευθερίας, [6].

  Στο σημερινό κείμενο ωστόσο θα σταθούμε σε ένα πιθανό κίνδυνο ο οποίος ονομάζεται «Ινστιτούτα Κομφούκιος». Ένα κίνδυνο ο οποίος απλώνεται σιγά-σιγά χωρίς ορισμένοι να τον έχουν αντιληφθεί. Πιο συγκεκριμένα, διαρκώς γίνονται προσπάθειες ίδρυσης Ινστιτούτων Κομφούκιου σε ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

  Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κινεζικής κομμουνιστικής προπαγάνδας, [7], ώστε να διεισδύσει η Κίνα σε περιοχές πλούσιες σε ορυκτά π.χ. στην Αφρική: η Κίνα εξαρτάται από το πετρέλαιο της Αφρικής. Το 32% των εισαγωγών της σε πετρέλαιο προέρχεται από την Αφρική, [8]. Στην Αφρική υπάρχουν περίπου 20 Ινστιτούτα Κομφούκιου διεσπαρμένα σε 13 αφρικανικές χώρες.

  Η χώρα μας διαθέτει πιθανώς τόσο υδρογονάνθρακες όσο και σπάνιες γαίες. Σύμφωνα με ορισμένους άλλους αναλυτές τα Ινστιτούτα Κομφούκιου λειτουργούν ακόμη και ως κέντρα κατασκοπείας ή/και βιομηχανικής κατασκοπείας, [9]. Τέλος, σύμφωνα με άλλες αναφορές τα Ινστιτούτα Κομφούκιου λειτουργούν ως το «όχημα» διείσδυσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα πανεπιστήμια της Δύσης, [10].

  1. Η πολιτική του Ινστιτούτου Κομφούκιου διαφέρει από το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο κ.λπ. στο εξής: τα Ινστιτούτα Κομφούκιου προσκολλώνται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Δεν επιδιώκουν να είναι αυτόνομα ιδρύματα όπως π.χ. το Γαλλικό Ινστιτούτο κ.λπ. Δεν διαθέτουν καν δικά τους κτίρια: επιδιώκουν να στεγάζονται εντός ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Δύσης (μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους).

  Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται ορισμένες περίεργες σκέψεις: μήπως στόχος είναι η βιομηχανική κατασκοπεία, [11]; Πολλοί μιλώντας για τα Ινστιτούτα Κομφούκιου, κάνουν λόγο ανοικτά για Δούρειους Ίππους της Κίνας, με στόχο την κινεζική ηγεμονία και την εκ των έσω άλωση, [12]. Ειδικά μέσα σε τεχνολογικά ιδρύματα της Δύσης η παρουσία ενός Ινστιτούτου Κομφούκιου θα ήταν ίσως τεχνολογική αυτοκτονία. Και μη νομίζουν ορισμένοι ότι τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν παράγουν υψηλή τεχνογνωσία.


  Μήπως στόχος είναι η κανονική κατασκοπεία (θυμηθείτε: στα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία υπάρχει άσυλο!). Φαντάζεστε Κινέζους αξιωματούχους-μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να δρουν κάτω από ελληνικό πανεπιστημιακό άσυλο; Δηλαδή πόσο μυαλό χρειάζεται κάποιος/α για να καταλάβει ότι ίσως κάτι δεν συνάδει στην κοινή λογική;

  2. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου είναι προσαρτημένα στην Κινεζική Κυβέρνηση. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου είναι η Κινεζική Κυβέρνηση, δεν είναι αυτόνομα ιδρύματα όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, ή το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.λπ. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου αποτελούν άμεσο βραχίονα της Κινεζικής Κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί βασική διαφορά από τα υπόλοιπα ξένα μορφωτικά Ινστιτούτα: όταν μιλάμε για Κινεζική κυβέρνηση μιλάμε άμεσα για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

  Με όρους μαθηματικούς: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΥ = ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ = ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.

  Άρα, οι Κινέζοι εργαζόμενοι-πολίτες του κάθε ενός Ινστιτούτου Κομφούκιου πολύ πιθανό να είναι μέλη του ΚΚΚ και μοναδικός τους στόχος δεν θα είναι η διαφήμιση του ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αλλά η εξυπηρέτηση των στόχων του ΚΚΚ.

  Εάν πράγματι τα παραπάνω αληθεύουν, τότε διερωτάται κανείς μήπως οτιδήποτε (ας επαναληφθεί η λέξη: «οτιδήποτε») θα πράττουν μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια οι Έλληνες ακαδημαϊκοί αλλά και οι υπάλληλοι των ελληνικών πανεπιστημίων, θα καταλήγουν αυτομάτως στα αρχεία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

  Αντιλαμβάνονται πχ. οι υπάλληλοι των Ελληνικών Πανεπιστημίων ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως οι πράξεις τους, οι ενέργειές τους, ακόμη και τα οικογενειακά τους θέματα, θα βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος;

  Έχουν ρωτηθεί-ενημερωθεί γι’ αυτούς τους πιθανούς κινδύνους οι υπάλληλοι των Πανεπιστημίων τα οποία τυχόν συνεργάζονται ή πρόκειται να συνεργασθούν με κάποιο Ινστιτούτο Κομφούκιου; Δεν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν; Γνωρίζουν οι Έλληνες ακαδημαϊκοί αυτά τα παρελκόμενα θέματα;

  3. Ποιόν κινεζικό πολιτισμό ευελπιστούν να προωθήσουν τα Ινστιτούτα Κομφούκιου μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια; Τον πολιτισμό της «Πολιτιστικής Επανάστασης» του Μάο με την εκκαθάριση εκατομμυρίων Κινέζων αντιφρονούντων-ακαδημαϊκών-επιστημόνων; Τον πολιτισμό των sweat shops; Αυτόν τον «πολιτισμό» προωθούν;

  Παρεμπιπτόντως, τον κινεζικό πολιτισμό πολέμησε σφόδρα το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ο Μάο μέσω της «Πολιτισμικής Επανάστασης» (sic), με αποτέλεσμα τις γνωστές εκκαθαρίσεις και τα εκατομμύρια νεκρούς Κινέζους διανοούμενους και επιστήμονες-ακαδημαϊκούς (45 εκατομμύρια νεκροί σε 4 χρόνια!).

  Πως το αντιλαμβάνονται αυτό οι Έλληνες ακαδημαϊκοί; Μήπως τίθενται θέμα δημοκρατίας, ηθικής, ελευθερίας κ.λπ.; Δυστυχώς, πολύ φοβούμαι ότι τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια δημοκρατία θα δοκιμασθεί σκληρά εξαιτίας της άγνοιας ορισμένων εκάστοτε πολιτικών και ακαδημαϊκών…

  Ας δοθεί ακόμη μία φορά η ίδια συμβουλή στην ελληνική αριστεροδεξιά πολιτική ελίτ της Μεταπολίτευσης: γεωπολιτικές στροφές δεν πραγματοποιούνται παρά μόνο μετά από πόλεμο. Ειδικά όταν πρόκειται για θέματα ορυκτών πόρων (Resource Wars). Αυτή είναι η φύση της διπλωματίας. Κάθε άλλη παρά φύση «στροφή», ίσως θα είναι τυφλή και άκρως επικίνδυνη.

  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  [1] http://www.huffingtonpost.gr/sotiris-kamenopoulos/post_15443_b_17549384.html?utm_hp_ref=greece

  [2] http://www.kathimerini.gr/783814/article/oikonomia/epixeirhseis/poy-yaxnoyn-gia-spanies-gaies-oi-kinezoi-sto-ellhniko-ypedafos-kai-gia-poio-logo

  [3] http://www.huffingtonpost.gr/sotiris-kamenopoulos/-_2181_b_8405174.html

  [4] http://www.capital.gr/me-apopsi/2076068/oligarxia-kai-spanies-gaies-poio-to-pagkosmio-diakubeuma

  [5] http://www.capital.gr/arthra/2104885/kineziko-endiaferon-gia-tis-ellinikes-spanies-gaies

  [6] http://www.zerohedge.com/news/2014-01-21/chinas-epic-offshore-wealth-revealed-how-chinese-oligarchs-quietly-parked-4-trillion

  [7] https://www.cfr.org/backgrounder/chinas-soft-power-initiative

  [8] https://link.springer.com/book/10.1057%2F9781137297761

  [9] http://www.theepochtimes.com/n3/1018292-hosting-confucius-institute-a-bad-idea-says-intelligence-veteran/

  [10] http://www.huffingtonpost.co.uk/ben/in-the-name-of-confucius-_b_14104430.html

  [11] https://www.amazon.com/Chinese-Industrial-Espionage-Acquisition-Modernisation/dp/0415821428

  [12] http://www.asianews.it/news-en/Confucius-institutes-as-Trojan-horses-for-Chinese-hegemony-25322.html

  [12b] http://www.theepochtimes.com/n3/1018292-hosting-confucius-institute-a-bad-idea-says-intelligence-veteran/

 • Περί πραξικοπημάτων και άλλων… συναφών φληναφημάτων

  Περί πραξικοπημάτων και άλλων… συναφών φληναφημάτων

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:47 | Πηγή: Defence Point

  Το μεσημέρι της Τρίτης 1ης Νοεμβρίου 2011, ο τότε υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης καλεί στις 2 το μεσημέρι στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

  Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

  Είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και οι αρχηγοί Στρατού Φραγκούλης Φράγκος, Ναυτικού αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης και Αεροπορίας αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας.

  Τους ανακοινώνει ότι: «Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ το οποίο και θα σας αποστρατεύσει».

  Οι διαρροές τότε έκαναν λόγο για πραξικόπημα!

  Μπεγλίτης και Παπανδρέου σύμφωνα και με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αργότερα, θέλοντας να δώσουν ένα δραματικό τόνο στα όσα συνέβαιναν στη χώρα, κατηγόρησαν εμμέσως τους Αρχηγούς ως πραξικοπηματίες!

  Η συνέχεια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Παρουσίαση στο ΓΕΣ, XXI Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΦΩΤΟ)

  Παρουσίαση στο ΓΕΣ, XXI Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΦΩΤΟ)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:47 | Πηγή: Defence Point

  Την τρέχουσα εβδομάδα, η ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧΙ ΤΘΤ – ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – «ΠΙΝΔΟΣ»), παρουσιάζει στο ΓΕΣ το έργο που επιτελεί το προσωπικό της, σε συνδυασμό με την αποστολή, το όραμα και την Ιστορία της.

  ΠΗΓΗ: http://army.gr/

  Παρακολουθούμε τις πάσης φύσης δραστηριότητές τους, τις πρωτοβουλίες και τις συνέργειες για τις οποίες αισθάνονται υπερήφανοι, αλλά και ενημερωθήκαμε για την περιοχή που εδρεύουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

  Το Έμβλημα της Ταξιαρχίας είναι κεφαλή αλόγου με ορθωμένη τη χαίτη, μέσα σε κύκλο με πράσινο περίγραμμα. Συμβολίζει τη δύναμη, την ορμή, την ταχύτητα και την επιθετικότητα, κύρια χαρακτηριστικά των Τεθωρακισμένων. Το πράσινο περίγραμμα, είναι η υπόμνηση του διακριτικού χρώματος του Όπλου των Τεθωρακισμένων.

  Το Ρητό του Εμβλήματος «ΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ» είναι από το βιβλίο του Πλουτάρχου «Αποφθέγματα Λακωνικά»: «…ούκ έφη δε τους Λακεδαιμονίους ερωτάν πόσοι εισίν οι πολέμιοι αλλά που εισίν», σε ελεύθερη μετάφραση: «…οι Σπαρτιάτες δεν ερωτούν πόσοι είναι οι εχθροί αλλά πού είναι».

  Add an Image

 • Σκύλος, ο καλύτερος φίλος φυσικά και των ενόπλων δυνάμεων!

  Σκύλος, ο καλύτερος φίλος φυσικά και των ενόπλων δυνάμεων!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:47 | Πηγή: Defence Point

  Πραγματοποιήθηκαν, από 19 έως και 21 Ιουλίου 2017, στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ), εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα την αντιμετώπιση εκτάκτων και οξέων περιστατικών, που απειλούν τη ζωή των στρατιωτικών σκύλων κατά τη θερινή περίοδο, όπως θερμοπληξία, δήγματα φιδιών και εντόμων και άλλα.

  ΠΗΓΗ: http://army.gr/

  Σκοπός των σεμιναρίων, ήταν όχι μόνο η διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Στοιχείων Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων – Συνοδών (ΣΕΣ-Σ), αλλά και η προάσπιση της ευζωίας των στρατιωτικών σκύλων, όπως αυτή υπαγορεύεται από την κτηνιατρική δεοντολογία και την υφιστάμενη νομοθεσία.

  Στα σεμινάρια συμμετείχε το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού ειδικότητας «Συνοδού Στρατιωτικού Σκύλου» που υπηρετεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής και οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν από Αξιωματικούς Κτηνιάτρους της Κτηνιατρικής Κλινικής του ΚΒΙΕΣ.

  Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο τον υψηλό επαγγελματισμό του προσωπικού, όσο και την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με το σκύλο / συνεργάτη του.

 • Η ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ στη Βουλγαρία και την άσκηση BREEZE 2017

  Η ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ στη Βουλγαρία και την άσκηση BREEZE 2017

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-26 05:45:47 | Πηγή: Defence Point

  (ΦΩΤΟ) Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε, ότι από 14 έως 23 Ιουλίου 2017, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με την πυραυλάκατο ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ (ως Διοικητής της Ομάδας πυραυλακάτων), μια κινητή μονάδα εκπαίδευσης από το ΚΕΝΑΠ (2 στελέχη) και έναν Αξιωματικό επιτελή στην πολυεθνική Άσκηση “BREEZE 2017”.

  Η Άσκηση διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Βουλγαρίας και διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Βουλγαρίας, στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου, όσο και των συγχρόνων μορφών απειλών όπως ναυτικής αποτροπής και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών καθώς και την βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

  Στην Άσκηση που διεξήχθη σε τρεις φάσεις συμμετείχαν προσωπικό, πλοία, υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από την Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, ΗΠΑ καθώς και πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG2.

  Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση μονάδων και προσωπικού στο λιμένα Βάρνας της Βουλγαρίας, τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων καθώς και εθιμοτυπικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών και τακτικών αντικειμένων εν πλω. Τέλος, η άσκηση ολοκληρώθηκε με τον επανάπλου των Πλοίων και την απενημέρωση (HWU) που έλαβε χώρα στον λιμένα της Βάρνας.

 • Πολεμική Αεροπορία: Ξανά στη Blue Flag, στο Ισραήλ, Νοέμβρη

  Πολεμική Αεροπορία: Ξανά στη Blue Flag, στο Ισραήλ, Νοέμβρη

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 05:07:44 | Πηγή: Defence Point

  Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη που δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην εξαιρετικά σημαντική πολυεθνική άσκηση «Blue Flag», η οποία μαζί με τον… Έλληνα «ΗΝΙΟΧΟ» αποτελούν δυο ασκήσεις με πολυπλοκότητα επιχειρησιακών σεναρίων και συνολικό όφελος για τους συμμετέχοντες, σχεδόν εφάμιλλο με την περίφημη αμερικανική «Red Flag».

  Τις πληροφορίες έδωσε ο διοικητής της αεροπορικής βάσης «Uvda» στο Ισραήλ, σμήναρχος του οποίου το όνομα δεν δόθηκε για λόγους ασφαλείας στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η Ελλάδα είναι μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και την Ινδία, οι χώρες που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, η οποία διεθνοποιείται κάθε χρόνο και περισσότερο (τρεις χώρες περισσότερες φέτος).

  Η άσκηση θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων, συνολικά 70 μαχητικά αεροσκάφη θα συνασκηθούν με μοίρα της ισραηλινής Αεροπορίας, γνωστή είτε ως «Red Squadron» (ερυθρή μοίρα) είτε ως «Flying Dragon» (ιπτάμενος δράκος) που αξιοποιεί επιχειρησιακά μαχητικά F-16C της Lockheed Martin και έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου στις εκπαιδεύσεις όλων των Μοιρών της ισραηλινής Αεροπορίας.

 • Μεγάλο ενδιαφέρον ναυτικής συνεργασίας από τους Κινέζους

  Μεγάλο ενδιαφέρον ναυτικής συνεργασίας από τους Κινέζους

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 02:01:14 | Πηγή: Defence Point

  Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε, ότι τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον υποδιοικητή του Στόλου της Ανατολικής Θάλασσας του Ναυτικού της Κίνας, υποναύαρχο Shen Hao.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα επί των δραστηριοτήτων των δύο Ναυτικών, αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας. Ακολούθως, μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ και επισκέφθηκε πολεμικά πλοία.

  Ο υποναύαρχος Shen Hao, επισκέπτεται την Ελλάδα ως Διοικητής της Ομάδας Πλοίων του Ναυτικού της Κίνας, TASK GROUP (TG) 150, η οποία αποτελείται από τη φρεγάτα PLANS JING ZHOU (FFG-532), το αντιτορπιλικό PLANS CHANG CHUN (DDG-150) και το πλοίο γενικής υποστήριξης PLANS CHAO HU (AOR-890).

  Η TG 150 κατέπλευσε στο λιμένα του Πειραιά την 23 Ιουλίου και θα παραμείνει έως την 26 Ιουλίου, στο πλαίσιο του πλου της για την προώθηση της κινέζικης πρωτοβουλίας «Δρόμος του Μεταξιού» (Belt and Road International Cooperation Summit Forum, May 2017).

 • Α/ΓΕΣ: Επίσκεψη σε ακριτικό φυλάκιο στην περιοχή Φλώρινας

  Α/ΓΕΣ: Επίσκεψη σε ακριτικό φυλάκιο στην περιοχή Φλώρινας

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 02:01:14 | Πηγή: Defence Point

  Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017, την Περιοχή Ευθύνης της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (9 Μ/Π ΤΑΞ – «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ») και συγκεκριμένα το Ε.Φ. ΛΑΙΜΟΥ, στο νομό Φλώρινας.

  Το Φυλάκιο έχει ανακαινισθεί πρόσφατα και έχει αναβαθμιστεί από Φυλάκιο περιοδικής σε Φυλάκιο μόνιμης επάνδρωσης, με σκοπό τόσο την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας του τοπικού πληθυσμού, όσο και της βελτιστοποίησης του πλέγματος της επιτήρησης της μεθορίου. Διαπιστώθηκε η πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα του Φυλακίου.

   

 • Η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο προσλαμβάνει 2.116 νέους οπλίτες

  Η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο προσλαμβάνει 2.116 νέους οπλίτες

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 00:57:06 | Πηγή: Defence Point

  Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί στον ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Αξιολόγησης αφού εξέτασε το σύνολο των 4.016 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί, έχοντας ενώπιον της τα αποτελέσματα της υγειονομικής και αθλητικής εξέτασης, καθώς επίσης και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούσαν τα κριτήρια πρόσληψης, προχώρησε στο καταρτισμό του καταλόγου επιτυχόντων, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

  Οι υποψήφιοι που πληρούσαν όλα τα κριτήρια, μετά και την ολοκλήρωση όλων των προβλεπομένων δοκιμασιών ήταν 2.116. Στον κατάλογο που δημοσιεύεται αναγράφεται, όπως και πέρσι, η βαθμολογία του κάθε υποψήφιου για σκοπούς διαφάνειας, στη βάση του απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης, ως η σχετική μοριοδότηση που προβλέπεται στη προκήρυξη.

  Σημειώνεται επίσης, ότι στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται και οι 1.900 υποψήφιοι που δεν πληρούσαν όλα τα απαιτούμενα προσόντα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ενστάσεων. Υποβολή ενστάσεων μπορεί να γίνει μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουλίου.

  Στη συνέχεια, η Επιτροπή Ενστάσεων, θα εξετάσει και θα αποφασίσει για όλες τις ενστάσεις το αργότερο εντός ενός μηνός. Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

  Σημειώνεται ότι ο κατάλογος επιτυχόντων έχει διάρκεια ενός έτους και θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη κενούμενων θέσεων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Ο επόμενος διαγωνισμός για πρόσληψη ΣΥΟΠ θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2018.

 • Ξανάνιωσε το ΑΒΕΡΩΦ και επιστρέφει στη Μαρίνου Φλοίσβου!

  Ξανάνιωσε το ΑΒΕΡΩΦ και επιστρέφει στη Μαρίνου Φλοίσβου!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 00:57:06 | Πηγή: Defence Point

  Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε, ότι την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», προγραμματίζεται να επαναπλεύσει στην μόνιμη θέση ελλιμενισμού του, στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης, στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών δεξαμενισμού, συντήρησης και επισκευής του σκάφους.

  Ειδικότερα, το ιστορικό πλοίο ρυμουλκούμενο αφίχθη στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την 24 Απριλίου 2017, οπότε και ανελκύστηκε σε δεξαμενή, προκειμένου να αναληφθούν οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης / επισκευής του, εκ των οποίων οι κυριότερες ήταν:

  α. Ναυπηγική επιθεώρηση της μεταλλικής κατασκευής του σκάφους (εσωτερικά και εξωτερικά) και εκτέλεση ελασματουργικών εργασιών επισκευής.

  β. Αντικατάσταση συστήματος προστασίας / χρωματισμού σε ύφαλα και έξαλα του σκάφους.

  γ. Συντήρηση του χρωματικού συστήματος προστασίας σε εσωτερικά διαμερίσματα / στεγανά.

  δ. Αφαίρεση όλου του παλαιού ξύλινου καταστρώματος και συντήρηση/επισκευή του μεταλλικού υποστρώματος.


  Η επανατοποθέτηση του κύριου καταστρώματος καθώς και εναπομείνασες στοχευμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης εσωτερικών χώρων του πλοίου, πρόκειται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα, στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του.

  Ως εκ τούτου δεν θα είναι δυνατή η υποδοχή επισκεπτών έως την πλήρη ολοκλήρωση των εργασιών, η οποία τοποθετείται περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2017, οπότε η «Ναυαρχίδα όλων των Ελλήνων» θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι τους επισκέπτες της και να συνεχίζει να εμπνέει εθνική υπερηφάνεια, αισιοδοξία, ακάθεκτη ορμητικότητα και αξιοπρέπεια.

  Ο δεξαμενισμός του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» ήταν επιτακτικός καθώς και η εκτέλεση των εργασιών συντήρησης για την ασφαλή πλευστότητά του, προκειμένου να διατηρηθεί ο ρόλος του, ως πλωτό μνημείο της Ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας.

  Για την εκτέλεση των εν λόγω εργασιών εξασφαλίσθηκαν χορηγίες, οι οποίες κάλυψαν τις ανάγκες προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών.

  Κατά τον επανάπλου του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στον όρμο Φαλήρου επιτρέπεται και παράλληλα ενθαρρύνεται η τιμητική συνοδεία του από πλωτά σκάφη ιδιωτών ή Συλλόγων, από τον όρμο Κανελλόπουλου (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) έως τις προσβάσεις Μαρίνας Φλοίσβου.

 • Μεγάλο ενδιαφέρον ναυτικής συνεργασίας από την Κίνα

  Μεγάλο ενδιαφέρον ναυτικής συνεργασίας από την Κίνα

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-25 00:57:06 | Πηγή: Defence Point

  Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε, ότι τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον υποδιοικητή του Στόλου της Ανατολικής Θάλασσας του Ναυτικού της Κίνας, υποναύαρχο Shen Hao.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα επί των δραστηριοτήτων των δύο Ναυτικών, αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας. Ακολούθως, μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ και επισκέφθηκε πολεμικά πλοία.

  Ο υποναύαρχος Shen Hao, επισκέπτεται την Ελλάδα ως Διοικητής της Ομάδας Πλοίων του Ναυτικού της Κίνας, TASK GROUP (TG) 150, η οποία αποτελείται από τη φρεγάτα PLANS JING ZHOU (FFG-532), το αντιτορπιλικό PLANS CHANG CHUN (DDG-150) και το πλοίο γενικής υποστήριξης PLANS CHAO HU (AOR-890).

  Η TG 150 κατέπλευσε στο λιμένα του Πειραιά την 23 Ιουλίου και θα παραμείνει έως την 26 Ιουλίου, στο πλαίσιο του πλου της για την προώθηση της κινέζικης πρωτοβουλίας «Δρόμος του Μεταξιού» (Belt and Road International Cooperation Summit Forum, May 2017).

 • ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Δεν είναι λογική η απόφαση για τα F-16 Block 30!

  ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Δεν είναι λογική η απόφαση για τα F-16 Block 30!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 12:49:07 | Πηγή: Defence Point

  Η απόφαση για τα F-16 Block 30 δε μου μοιάζει λογική, ή τουλάχιστον η βέλτιστη, για μία σειρά από λόγους. Μαζί με τις 32 μονάδες των «Block 30», σε λίγο θα αρχίσουν να αποσύρονται μαχητικά Mirage και τα F-4. Άρα βασικό πρόβλημα είναι, ότι η Ελλάδα θα μείνει με τα μισά μαχητικά του σήμερα ενώ ο αριθμός μαχητικών της Τουρκίας συνεχώς θα αυξάνεται. Υπερβολικό;

  Γράφει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

  Αν σε αυτό το «ποσοτικό» ζήτημα προσθέσουμε το πρόβλημα των χαρακτηριστικών stealth των F-35, καθώς οι ίδιοι οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι το ραντάρ AESA ενός F-16 Viper, μπορεί να εντοπίσει ένα F-35 σε μικρές μόνο αποστάσεις, λόγω μικρής διατομής κώνου του F-16 και μικρής ισχύος εξόδου του ραντάρ, καταλήγουμε ότι η όλη επένδυση ίσως δεν είναι «value for money» που λένε. Υπερβολικό;

  Τα F-35 και η έγκαιρη αποκάλυψης τους δεν θα είναι το μόνο πρόβλημα. Το πιο μεγάλο πρόβλημα θα είναι η αντιμετώπισή τους, όταν π.χ. ένα κύμα από δυο, τρεις, τέσσερις μοίρες F-35 θα επιτεθούν συγχρόνως, ενώ θα έχουν τα τουρκικά F-16 να τα προστατεύουν, η σε επικουρικό ρόλο επίτευξης στρατηγικού αιφνιδιασμού (να παρασύρουν σε κάποιο σημείο τα ελληνικά F-16).

  Αυτό σημαίνει, ότι τα ελληνικά F-16 που θα απογειωθούν, δεν θα έχουν να αναχαιτίσουν μόνο τα τουρκικά F-35 (όταν τα εντοπίσουν), αλλά και τα τουρκικά F-16 σε αναλογίες 1 προς 2 ή ακόμα και 1 προς 3, ενώ από πίσω θα ακολουθεί το επόμενο κύμα τουρκικών μαχητικών.

  Σε ένα τέτοιο σενάριο, ενώ τα ανεπαρκή ποσοτικά ελληνικά F-16 θα πρέπει να απογειωθούν στο σύνολό τους, λόγω μειωμένου αριθμού και θα προσπαθούν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-35, τα F-16 του αντιπάλου θα κάνουν «πάρτι» σκοποβολής, καταρρίπτοντας ελληνικά μαχητικά F-16, καθώς «η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα», κάτι το οποίο τελευταία δείχνουμε να το ξεχνάμε.

  Όσα ελληνικά F-16 διασωθούν, μετά από λίγη ώρα θα πρέπει να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό και για να επανεξοπλιστούν. Το νέο ερώτημα είναι ποια, πόσα και σε ποια απόσταση αεροδρόμια δεν θα έχουν πληγεί από τα F-35 για να εξυπηρετήσουν τα ελληνικά εναπομείναντα μαχητικά αεροσκάφη και ποιος θα καλύπτει τον ελληνικό εναέριο χώρο κατά τη διαδικασία ανεφοδιασμού. Μήπως η απάντηση είναι «κανείς»; Διότι αν ναι, το αποτέλεσμα, περιγράφεται ως «GAME OVER».Υπερβολικό;

  Τι μπορεί λοιπόν να γίνει, ώστε π.χ. να πιάσει τόπο η επένδυση 1,5-2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κοστίσει περίπου η απολύτως απαραίτητη αναβάθμιση των μαχητικών μας αεροσκαφών; Μήπως τελικά υπό το σημερινό πρίσμα η επιλογή των Erieye ήταν λάθος, μια εντυπωσιακή προμήθεια για να συνεχιστεί η γνωστή «μπίζνα» όσων επιχείρησαν να πλουτήσουν στην πλάτη της εθνικής άμυνας;

  Εξηγούμαι. Αντί των πανάκριβων Erieye η Ελλάδα μήπως θα έπρεπε να είχε επιλέξει ένα σύστημα ισχυρότατων ραντάρ AESA και ισχυρούς ανιχνευτές θερμότητας στο υπέρυθρο φάσμα (η αδυναμία των F-35 είναι ότι έχουν πολύ ισχυρό θερμικό ίχνος όταν πετάνε με πλήρη φόρτο λόγω του ενός και εξαιρετικά ισχυρού κινητήρα);


  Κι όλα αυτά επάνω σε αερόστατα τα οποία προσδεμένα σε πέντε βουνοκορφές κατά τον άξονα Βορά-Νότου, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, να ίπτανται σε πολύ μεγάλο ύψος (με 2.000 μέτρα ύψος οι βουνοκορφές συν 1.000 ανύψωση του αερόστατου φθάνουμε στα 3.000 μέτρα), διασυνδεδεμένα με ένα κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο, κάτι το οποίο θα εξασφάλιζε επισκόπηση εικοσιτετράωρου μέχρι την τουρκική ενδοχώρα;

  Πάμε και παρακάτω. Όσα συνέλεγαν αυτά τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, μέσω Link 16 θα προσφέρονταν στόχοι στα δικά μας αεροπλάνα και την αεράμυνα (που θα παρέμενε με κλειστά ραντάρ). Τα Erieye θα λειτουργούν επικουρικά σε αυτό το στατικό σύστημα «Early Warning» (έγκαιρης προειδοποίησης).

  Επίσης, θα χρειαζόντουσαν και μερικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (επίσης διαθέσιμα από σοβαρούς προμηθευτές) διάσπαρτα στα νησιά. Μία άλλη αποτρεπτική αλλά και οικονομική παράμετρος, θα ήταν η μεγάλη ενίσχυση της αεράμυνας αλλά και των πυραύλων κρούσης μεσαίου βεληνεκούς εδάφους/εδάφους, που θα στόχευαν όλες τις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας σε βάθος μέχρι 200 χιλ.

  Πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία θα ήξερε, ότι σε περίπτωση επίθεσης όλοι οι ναύσταθμοι και τα αεροδρόμια στο δυτικό της τόξο θα μπορούσαν να δεχθούν καταστροφικό πλήγμα, ακόμα και πριν καν τα αεροπλάνα της φθάσουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

  Παρεμπιπτόντως, η τιμή ενός μπαλονιού-αερόστατου σταθερά προσδεμένου κυμαίνεται από 30 έως 60,000 δολάρια, κι ενός συστήματος όπως το AN/SPY-3, ή αντίστοιχου ισραηλινού (έχει κάτι λύσεις η ELTA…) θα είναι γενικά οικονομικό, διότι γιατί απαιτούνται πέντε κεραίες με ένα κέντρο ελέγχου, η μέση απόσταση μεταξύ τοποθεσίας ραντάρ με τουρκικούς στόχους (ναυστάθμους – αεροδρόμια) θα είναι μέχρι 400 χιλιόμετρα, κάτι που λόγω ύψους θέσεως της κεραίας, δεν πρέπει να είναι πρόβλημα.

  Τούτων λεχθέντων, για μένα η λύση ίσως βρίσκεται στην αναβάθμιση ολόκληρου του ελληνικού στόλου σε επίπεδο F-16 Block 52+ Advanced, με σοβαρό σύστημα αυτοπροστασίας (αλήθεια, τι γίνεται 15 χρόνια μετά… με το ίδιο ασχολούμαστε ενώ έχει αλλάξει η τεχνολογία πόσες φορές;), ασφαλώς χωρίς απώλεια των Block 30, μεγάλο βάρος στον οπλισμό των αεροσκαφών, σε συνδυασμό με όλα τα προαναφερθέντα.

  Κι όποιος βιαστεί να μιλήσει για το συνολικό κόστος, νόημα έχει να σχεδιαστεί αυτό που πραγματικά θα αντιμετωπίσει το επερχόμενο πρόβλημα και να ξεκινήσει σταδιακά η υλοποίηση, κάνοντας ασφαλώς ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Αλλιώς και χρήμα πολύ θα ξοδέψουμε -που δεν υπάρχει- και μια τρύπα στο νερό θα κινδυνεύσουμε να κάνουμε.

 • Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ… η Ελλάδα πουλάει 32 μαχητικά F-16 Blk 30

  Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ… η Ελλάδα πουλάει 32 μαχητικά F-16 Blk 30

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 05:12:51 | Πηγή: Defence Point

  Είναι οριστικό. Σύμφωνα με εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να πουλήσει στη διεθνή αγορά τον στόλο των 32 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block 30, με σκοπό να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των υπολοίπων, πιο προηγμένων αεροσκαφών F-16 που διαθέτει, αλλά σε μια συμφωνία «πακέτο» να μπορέσει να αποσπάσει έργο για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

  Όπως έγινε γνωστό σε ένα ακόμα δημοσίευμα του έγκυρου IHS Jane’s Defence Weekly που φέρει την υπογραφή του Κροάτη ανταποκριτή Ίγκορ Τάμπακ, η Κροατία εξέδωσε τελικώς στις 20 Ιουλίου αίτημα υποβολής προτάσεων (RfP: Request for Proposal) για την απόκτηση μέχρι και 12 σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, για την αντικατάσταση των σοβιετικής προέλευσης, απαρχαιωμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-21.

  Το αίτημα, σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Άμυνας, απεστάλη διά της διπλωματικής οδού σε πέντε χώρες: την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την F-16, τη Νότια Κορέα για το ελαφρύ μαχητικό και αεροσκάφος προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης FA-50 και τέλος, στη Σουηδία για το JAS 39 Gripen.

  Όπως έγινε γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και πιο συγκεκριμένα, εντός προθεσμίας 75 ημερών. Στη συνέχεια θα υπάρξει μια περίοδος αξιολόγησης, η οποία πιθανώς θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

  Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του αεροσκάφους που θα επιλεγεί, θα συνεκτιμηθούν τρεις παράμετροι: Το συμβόλαιο να υπογραφεί μεταξύ κυβερνήσεων, η τιμή του προϊόντος και ένα γενικότερο «πακέτο» οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας.

  Τι προτείνει όμως η Ελλάδα και πώς εξηγείται η προσφορά υπερδιπλάσιου αριθμού μαχητικών από τη ζήτηση; Οι αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «defence-point.gr», έχουν ως ακολούθως: Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι, καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει σε εξέλιξη «συζήτηση» και με τη Βουλγαρία.

  Όσον αφορά την πρόταση προς την Κροατία, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Ελλάδα έχει ήδη «επικοινωνήσει» τις προθέσεις της στην κροατική πλευρά, χωρίς καν να περιμένει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διατύπωσης ενδιαφέροντος, αφού είναι φυσιολογικό, μιας επίσημης διαδικασίας να προηγούνται ανεπίσημες κρούσεις – διερευνήσεις από την πλευρά του αγοραστή.

  Η ελληνική πρόταση στην Κροατία έχει σημαντικό ενδιαφέρον, αφού είναι καλά επεξεργασμένη, όπως το αντιλαμβανόμαστε, έχει ξεκάθαρο στόχο και προσφέρει μια συμφωνία «win-win», δηλαδή αμοιβαία επωφελή. Η τιμή στην οποία θα προσφερθεί το αεροσκάφος μπορεί να αποδειχθεί δελεαστική, κι αυτό τεκμηριώνεται…


  Εάν η Κροατία αποδεχθεί την ελληνική πρόταση και κλειστεί συμφωνία, η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως το πρόγραμμα αναβάθμισης. Το ενδιαφέρον είναι, ότι από τα μαχητικά που θα αναβαθμίσει, θα αφαιρεθούν συστήματα απολύτως αξιόπιστα, τα οποία θα αντικατασταθούν με άλλα πιο προηγμένα, ενώ ο ελληνικός στόλος θα έχει εξοικονομήσεις μακροπρόθεσμα από την ομογενοποίηση του αεροπορικού στόλου.

  Εννοούμε των F-16, διότι όσον αφορά τα Mirage, μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε και σταδιακά θα αποσυρθούν από το ελληνικό οπλοστάσιο, αρχικά τα Mirage 2000 και σε βάθος χρόνου τα Mirage 2000-5με τις παρανοϊκές απαιτήσεις των Γάλλων για την αναβάθμισή τους, κάτι που έχουμε ξαναγράψει.

  Το Παρίσι, παρότι διαθέτει μαχητικά ακόμα και προς παραχώρηση, θέτει εξωπραγματικούς όρους, αντί πρώτον, να χρησιμοποιούσε πολιτικά την υπόθεση για να την «πουλήσει» ως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ταυτόχρονα να διασφάλιζε το μέλλον των γαλλικών μαχητικών στο ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο, καταφέρνει μέχρι στιγμής να εξοργίζει τους συνομιλητές του στην Ελλάδα.

  Ποντάρει στις περιπέτειες της Ελλάδας, ώστε να ανταλλάξει π.χ. ένα πρόγραμμα αναβάθμισης με την υποστήριξη σε κάποιο θέμα ύψιστου ελληνικού ενδιαφέροντος, αδυνατώντας να διαπιστώσει εγκαίρως το πόσο έδαφος έχει χάσει με αυτή τη συμπεριφορά στην ελληνική Αεροπορία.

  Επιστρέφοντας στην ελληνική πρόταση, τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα F-16 Block 50/52, προτείνεται να αποτελέσουν μέρος της αναβάθμισης των F-16 Block 30, με τις δυο πλευρές να μοιράζονται το κέρδος ουσιαστικά. Οι Κροάτες να πληρώνουν λιγότερα για την εξασφάλιση των συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα Block 30, άρα θα εξασφαλίσουν χαμηλότερη τιμή, η οποία ταυτόχρονα θα είναι υψηλότερη για την Ελλάδα!

  Κι αυτό διότι εάν πωλούνταν στη σημερινή τους κατάσταση θα κόστιζαν σαφώς λιγότερο, ενώ θα ήταν σημαντικά πιο ακριβά για την Κροατία από την τιμή που θα τα προμηθευθούν από την Ελλάδα, εάν είχαν ενσωματωμένα τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα ελληνικά Block 50/52.

  Κάπου εκεί εκτιμούμε, ότι θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να εξασφαλιστεί έργο για την ΕΑΒ, η οποία έχει πολυετή συνεργασία με την κατασκευάστρια των F-16, την αμερικανική Lockheed Martin και θα μπορούσε ακόμα και να εκπαιδεύσει τις κροατικές εταιρίες που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα.

  Εάν οι Κροάτες αποφασίσουν να προμηθευτούν F-16, τότε θα μπορούσαμε να δούμε και μια συνδυαστική παραγγελία και με το FA-50, προϊόν της συνεργασίας της κορεατικής KAI με τη Lockheed Martin, αφού σε μια τέτοια περίπτωση οι Κροάτες θα εξασφάλιζαν και αξιόπιστο και απολύτως συμβατό με το F-16 εκπαιδευτικό αεροσκάφος, αλλά και ένα ελαφρύ μαχητικό που θα μπορεί να εκτελεί αποστολές με κόστος χαμηλότερο από το F-16.

  Τούτων λεχθέντων, θα πρέπει κανείς να επισημάνει, ότι ενδεχόμενη ελληνική συνεργασία με την Κροατία για μαχητικά F-16 δεν θα ενθουσιάσει κιόλας τη Σερβία, όπως όμως δεν ενθουσιάζει και την Ελλάδα η στενή σχέση που καλλιεργούν οι Σέρβοι με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

  Το καταληκτικό σχόλιο μας ωστόσο είναι, ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνει μια «στροφή στον ρεαλισμό», έχοντας αντιληφθεί το δραματικό και αφόρητα περιοριστικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει και να εξασφαλίσει τα κονδύλια για την αναβάθμιση των F-16, ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, αλλά να είχε ολοκληρωθεί ΧΘΕΣ.

 • Τουρκική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» τώρα, διδάξτε στους Ε/Κ το μάθημα!

  Τουρκική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» τώρα, διδάξτε στους Ε/Κ το μάθημα!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-24 05:12:51 | Πηγή: Defence Point

  Εξοργιστικός είναι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο συνταξιούχος Τούρκος διπλωμάτης Μιτχάτ Ρεντέ, καθώς προτείνει η Τουρκία να αγοράσει άμεσα πλωτό γεωτρύπανο και να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 10» και το κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ακριβώς επειδή οι Κύπριοι βρήκαν εκεί αέριο, διδάσκοντάς τους ένα μάθημα!

  Το σκεπτικό του είναι εξόχως ψυχοπαθητικό και αποκαλυπτικό των διαθέσεων πολλών Τούρκων, για να μην πει κανείς και της «αρπακτικής» ψυχοσύνθεσης αυτών των ανθρώπων, που δε διστάζουν να κάνουν οτιδήποτε και να επικαλεστούν τα πιο φαιδρά επιχειρήματα, αρκεί μια υπόθεση που τους ενδιαφέρει να καταλήξει στο πεδίο που τους εξυπηρετεί: Αυτό του νόμου της ζούγκλας, όπου απλώς ο ισχυρότερος αρπάζει αυτό που επιθυμεί… εξάλλου, όταν μιλάει για την Κύπρο, όλως τυχαίως λέει… ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ!!!

  Ο απίθανος αυτός τύπος με το «βαρύ» πάντως βιογραφικό, ζητά οι γεωτρήσεις να γίνουν σε ένα σημείο για το οποίο λέει ότι «συμπίπτει» με οικόπεδο των Τουρκοκυπρίων, το οποίο λέει χάραξαν οι Τουρκοκύπριοι και εκχώρησαν στην τουρκική κρατική εταιρία TPAO (Turkish Petroleum Company), παρότι αυτό βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου! Την ίδια στιγμή ζητά να κλιμακωθούν οι προσπάθειες αναγνώρισης των κατεχομένων από φιλικές στην Τουρκία χώρες!

  Ιδού το ψυχοπαθητικό! Εάν η Τουρκία επιμένει ότι τα κατεχόμενα είναι χώρα, θα πρέπει να αποδέχεται τα σύνορα που η ίδια δημιούργησε με την εισβολή και κατοχή του 1974, οπότε, πώς ακριβώς δικαιούται εκεί «οικόπεδο», πώς ακριβώς αποκτά εκεί θαλάσσιες ζώνες το ψευδοκράτος;


  Προφανώς, ο απίθανος αυτός τύπος συντάσσεται με τις τουρκικές βολικές «εφευρέσεις», σύμφωνα με τις οποίες τα νησιά δεν δικαιούνται… περίπου τίποτα, ώστε να αρπάζει η Τουρκία ό,τι θέλει στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, όλως τυχαίως όλα απέναντι στον Ελληνισμό, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα, δεν είχε πρόβλημα να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να πάρει όσα δικαιούται, αφού τη βόλευε…

  Εξίσου φαιδρό είναι και το σκεπτικό του, καθώς υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία, καθώς οι Κύπριοι δεν καταλαβαίνουν τίποτε άλλο πέραν της γλώσσας της ισχύος… και έτσι θα τους οδηγήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων! Πραγματικό παραλήρημα!

  Κατά τα άλλα και αυτόν τον έπιασε τώρα «ο πόνος» για την επανένωση της Κύπρου, αλλά διαπιστώνει ότι δεν έχει εταίρο για την ειρήνη που τόσο επιθυμεί, εκτιμώντας ότι οι Ελληνοκύπριοι θα διαπραγματεύονται… για να διαπραγματεύονται και δεν έχουν καμία πρόθεση να συμφωνήσουν σε κάποια λύση!

  Άλλος ένας φιλεύσπλαχνος Τούρκος -πρώην- αξιωματούχος που κόπτεται για την ειρήνη, όμως μοναδική του στενοχώρια δεν είναι καν οι Τουρκοκύπριοι, αλλά απλά και μόνο ο πλούτος της νήσου τον οποίο θέλει να αρπάξει – κυριολεκτικά – η Τουρκία!

  Και λέει όσα λέει, παριστάνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι σε περίπτωση ακύρωσης των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής τα οποία σε τελική ανάλυση η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχθηκε ποτέ επίσημα, προφανέστατα οι Τουρκοκύπριοι θα έπαιρναν αναλογικά αυτό που τους αναλογεί.

  Κι εδώ όμως οι Τούρκοι τα θέλουν όλα 50-50, δηλαδή η μειοψηφία της νήσου (ακόμα κι αν βάλει κανείς τους εποίκους και τα εγκληματικά στοιχεία που εστάλησαν από την Ανατολία) να πάρει τα ίδια με την πλειοψηφία. Κλασική δημοκρατία αλά Τούρκα.

 • Καιρός να πάει στην Ουάσιγκτον ο Τσίπρας για την ΑΟΖ…

  Καιρός να πάει στην Ουάσιγκτον ο Τσίπρας για την ΑΟΖ…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-23 12:17:20 | Πηγή: Defence Point

  Ξαφνικά άρχισε πάλι η συζήτηση στην Αμερικανική Γερουσία για το θέμα της επικύρωσης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS) και θα έχει σημαντικές προεκτάσεις για την Ελλάδα.

  Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης
  ΠΗΓΗ: https://mignatiou.com/

  Η γερουσιαστής Λίζα Μουρκόβσκι της Αλάσκας, πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους, δήλωσε πρόσφατα ότι η μη επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS), αποτελεί ένα μεγάλο λάθος που πρέπει, σύντομα, να διορθωθεί ώστε οι ΗΠΑ να απολάβουν όλα τα προνόμια που θα της δίνει η προσχώρηση στο Σύνταγμα των Θαλασσών και Ωκεανών του πλανήτη Γη, όπως είναι έρευνες στην Αρκτική, στην εξωτερική υφαλοκρηπίδα, στα βάθη των ωκεανών για πιθανή εξόρυξη των πολύτιμων πολυμεταλλικών κονδύλων και καλύτερη προστασία της αλιείας τους.

  Επίσης, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Άνγκους Κίνγκ του Μαίην, μέλος της ίδιας επιτροπής, αποκάλεσε αποτυχία της Γερουσίας να επικυρώσει το UNCLOS, μιλώντας στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών και ανέφερε: «Είναι μια τεράστια αυτοτραυματική πληγή. Η αποτυχία να κυρωθεί με βάση τα επιχειρήματα της απώλειας αμερικανικής κυριαρχίας σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στο “παιχνίδι” για να αποφασίσουμε τα ευρέα ναυτιλιακά ζητήματα».

  Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) είναι η διεθνής συμφωνία που προέκυψε από την τρίτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία διεξήχθη μεταξύ 1973 και 1982. Η σύμβαση άνοιξε προς υπογραφή στις 10 Δεκεμβρίου 1982 και τέθηκε σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου 1994 με την κατάθεση του 60ου εγγράφου επικύρωσης. Η σύμβαση επικυρώθηκε από 167 συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία περιλαμβάνουν 166 κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον 14 κράτη μέλη του ΟΗΕ υπέγραψαν, αλλά δεν επικύρωσαν τη σύμβαση.

  Τον Μάρτιο του 1983, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν, με τη Διακήρυξη Αρ. 5030, ανακήρυξε μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) 200 ν.μ. (Ήταν η πρώτη απόδειξη για μένα ότι βρισκόμουν στον σωστό δρόμο για την αξία της Ελληνικής ΑΟΖ, και περιμένω από τότε να δω την ανακήρυξη της ΑΟΖ της πατρίδας μου). Τον Δεκέμβριο του 1988, ο Πρόεδρος Ρέιγκαν, μέσω της Διακήρυξης αριθ. 5928, επέκτεινε τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ από 3 ν.μ. σε 12 ν.μ. για σκοπούς εθνικής ασφάλειας. ( Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος στον κόσμο με χωρικά ύδατα 6 ν.μ.

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με την επικύρωση του UNCLOS, με επικρίσεις προερχόμενες κυρίως από συντηρητικούς πολιτικούς που θεωρούν ότι η συμμετοχή σε ορισμένους διεθνείς οργανισμούς και Συνθήκες είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, και θα έπληττε την κυριαρχία των ΗΠΑ.

  Οι ΗΠΑ έχουν πολλά να κερδίσουν από την επικύρωση σήμερα. Το UNCLOS είναι πολύ ευνοϊκό για τις Ηνωμένες Πολιτείες διότι διατήρησε τη μοναδική μόνιμη έδρα στο Διεθνές Συμβούλιο Βυθού Θαλασσών (Seabed Authority) που θα επιβλέπει την εξόρυξη του βυθού, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως πλούσιων πηγών αναξιοποίητων ενεργειακών πόρων, ορυκτών και πολύτιμων μετάλλων.

  Αυτή η μόνιμη θέση παραμένει άβολα κενή και παίρνονται αποφάσεις για την εξόρυξη του βυθού στα διεθνή ύδατα χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ Η Αμερική με το να μην έχει επικυρώσει (ουσιαστικά προσχωρήσει) στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν έχει δικαιώματα πρόσβασης στην Αρκτική. Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι ο Αρκτικός Ωκεανός έχει το 22% των παγκόσμιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν υπολογιστεί ότι είναι της τάξης των 412 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου!

  Τέλος, η αξία του UNCLOS είναι πολύ σημαντική για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διότι καθιερώνει σαφή δικαιώματα, καθήκοντα και δικαιοδοσίες των θαλάσσιων κρατών. Το UNCLOS καθορίζει τα όρια της «χωρικής θάλασσας» μιας χώρας, θεσπίζει κανόνες για τη διαμετακόμιση μέσω των «διεθνών στενών» και ορίζει τις ΑΟΖ με τρόπο συμβατό με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

  Καθιερώνει περαιτέρω το «κυρίαρχο απαραβίαστο» των ναυτικών πλοίων που καλούν σε ξένους λιμένες, παρέχοντας κρίσιμη προστασία για τα σκάφη των ΗΠΑ. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την εξεύρεση των 67 ψήφων, σε σύνολο 100, που απαιτούνται στη Αμερικανική Γερουσία για επικύρωση του UNCLOS.

  Η Αμερική, η Τουρκία και η Ελλάδα
  Η ΑΟΖ ΤΩΝ ΗΠΑ, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΟΖ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  Ο παραπάνω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα την υποκρισία της Αμερικής σχετικά με την φιλοτουρκική πολιτική που ακολουθεί για δεκαετίες τώρα στην ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο. Η Αμερική όταν ανακήρυξε και μετά οριοθέτησε την ΑΟΖ της όχι μόνο έδωσε πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στα νησιά της αλλά σεβάστηκε και τα νησιωτικά κράτη Μπαχάμες και Κούβα που βρίσκονται απέναντι από τις ανατολικές ακτές της. Όπως βλέπουμε από τον χάρτη, η Αμερική δεν χρησιμοποίησε τα τουρκικά επιχειρήματα ότι νησιά έχουν μειωμένη ΑΟΖ και οριοθέτησε την ΑΟΖ της με αυτή της Κούβας και των νησιών Μπαχάμες βάσει της μέσης γραμμής.

  Δεν ανέφερε ότι η ΑΟΖ αυτών των νησιωτικών κρατών διαθέτει περιορισμένη ΑΟΖ ίση με την αιγιαλίτιδα ζώνη τους και επομένως η αμερικανική ΑΟΖ επεκτείνεται και πίσω από τις ανατολικές ακτές αυτών των νησιών. Έτσι η Αμερική, που απέχει μόνο 90 μίλια από τη Κούβα, δεν τόλμησε να ισχυρισθεί ότι η Κούβα, επειδή είναι νησί, δεν έχει πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, αλλά οριοθέτησε την ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη χρησιμοποιώντας, όπως ήδη αναφέραμε, τη μέθοδο της “μέσης γραμμής” , μέθοδο που τόσο απεχθάνονται οι Τούρκοι.

  Μάλιστα η κυβέρνηση της Κούβας αποφάσισε να αρχίσει έρευνες για πετρέλαια στη δική της ΑΟΖ, έρευνες που μάλιστα γίνονται σε απόσταση μόνο 45 μιλίων από τις ακτές της Φλόριδα. Όταν αναφέρουμε στους Αμερικανούς να διαμηνύσουν στην Τουρκία να σεβαστεί τα νησιά μας που είναι πολύ κοντά στις ακτές της αλλά δεν της ανήκουν, όπως πράττουν και οι ίδιοι, μας απαντούν ότι αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική και αφορά «ειδικές περιστάσεις» μιας ημίκλειστης θάλασσας.

  Η Αμερική υπέγραψε, επίσης, μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τα νησιά Κιριμπάτι στις 6 Σεπτεμβρίου 2013. Οριοθετήθηκαν τρία διαφορετικά θαλάσσια σύνορα με βάση την αρχή της ίσης απόστασης (equidistance) που τόσο αντιπαθεί η Τουρκία και είναι σημαντικό ότι η οριοθέτηση αυτή περιλαμβάνει και ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες.

  Οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι, όπως ήδη αναφέραμε, έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Υποστηρίζουν ότι τα δικά τους νησιά, κατοικήσιμα ή όχι, έχουν πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ, αλλά παρόμοια δικά μας νησιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτή είναι μια απαράδεκτη φιλοτουρκική θέση των Αμερικανών από το 1982 και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει.

  ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ

  Είναι επιτακτική η άμεση επίσκεψη του Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Ήρθε η ώρα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον και να ζητήσει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με δέουσα πολιτική δεξιότητα, αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα, να ανακαλέσει την δήλωση που έκανε ο αξιωματούχος του State Department για την ελληνική ΑΟΖ, ώστε να θωρακίσει την πατρίδα μας, όπως ακριβώς έκανε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004.

  Η δήλωση έγινε από τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, στις 27 Ιουλίου 2011, στην Αθήνα: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερή βήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών για την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αλλά… δεν νομίζουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης».

  Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να σκεφτεί ότι η ΑΟΖ δεν αποτελεί αμιγώς ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά εντάσσεται στα ευρύτερα πλαίσια οικονομικής ανάπτυξης στους τομείς της αλιείας, της εξερεύνησης των υδρογονανθράκων, της αιολικής ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ίσως χρειάζεται, επίσης, να του υπενθυμίσουμε και την δήλωση που έκανε στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, στις 23 Ιανουαρίου 2013, όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση.

  Είχε πει τότε ο Αλέξης Τσίπρας: «Στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με κανέναν το δικαίωμά της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και μάλιστα πιστεύουμε ότι αυτό το δικαίωμα, το αναφαίρετο δικαίωμα, πρέπει να υποστηριχθεί και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

  Η Αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 35 ετών, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι του Αλέξη Τσίπρα, εμμένει στην πάγια θέση ότι Ελλάδα δεν πρέπει να προβεί σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ άνευ διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία. Βεβαίως, οι εμπειρογνώμονες του Ρεξ Τίλλερσον γνωρίζουν ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ αποτελεί μια μονομερή πράξη, όπως άλλωστε έκαναν οι ΗΠΑ το 1983.

  Μπορεί η μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ να δημιουργήσει μια κρίση; Η ερώτηση έχει τεθεί πολλές φορές, αλλά η απάντηση έχει μεγαλύτερη αξία σήμερα λόγω των αυξημένων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η απάντηση, βέβαια, δεν είναι δύσκολη, εκτός εάν κάποιος πάσχει από φοβικό σύνδρομο, γιατί η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι, πάνω απ’ όλα μια μονομερής πράξη. Ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ερντογάν όταν δεν προέβλεψε την ευφυή κίνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου να ανακηρύξει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004.

  Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 134 ανακηρύξεις ΑΟΖ στον πλανήτη Γη και όλες αυτές ήταν μονομερείς πράξεις. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε κάποια κρίση στις διμερείς σχέσεις γειτονικών κρατών λόγω μονομερούς ανακήρυξης.

  Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ακολουθήσει, έστω και καθυστερημένα, το παράδειγμα της Κύπρου και του Ισραήλ, ώστε να κατορθώσει ο ελληνικός λαός, με μέτρο και αυτοσυγκράτηση, να καρπωθεί τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της χώρας του και να τον διαφυλάξει και για τις επόμενες γενιές, όπως έχει πράξει με σύνεση η Νορβηγία.

  Εμείς επί 34 χρόνια αδρανούμε και όχι μόνο δεν έχουμε ανακηρύξει την Ελληνική ΑΟΖ αλλά παρακολουθούμε μισοζαλισμένοι τις ανακηρύξεις και οριοθετήσεις των ΑΟΖ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την απαξίωση της Θάλασσας από τον λαό που έγραψε μια τόσο λαμπρή ιστορία μέσα από τις θάλασσές της.

 • Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ… η Ελλάδα πουλάει 32 μαχητικά F-16 Block 30

  Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ… η Ελλάδα πουλάει 32 μαχητικά F-16 Block 30

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-23 01:42:03 | Πηγή: Defence Point

  Είναι οριστικό. Σύμφωνα με εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να πουλήσει στη διεθνή αγορά τον στόλο των 32 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block 30, με σκοπό να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των υπολοίπων, πιο προηγμένων αεροσκαφών F-16 που διαθέτει, αλλά σε μια συμφωνία «πακέτο» να μπορέσει να αποσπάσει έργο για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

  Όπως έγινε γνωστό σε ένα ακόμα δημοσίευμα του έγκυρου IHS Jane’s Defence Weekly που φέρει την υπογραφή του Κροάτη ανταποκριτή Ίγκορ Τάμπακ, η Κροατία εξέδωσε τελικώς στις 20 Ιουλίου αίτημα υποβολής προτάσεων (RfP: Request for Proposal) για την απόκτηση μέχρι και 12 σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, για την αντικατάσταση των σοβιετικής προέλευσης, απαρχαιωμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-21.

  Το αίτημα, σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Άμυνας, απεστάλη διά της διπλωματικής οδού σε πέντε χώρες: την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την F-16, τη Νότια Κορέα για το ελαφρύ μαχητικό και αεροσκάφος προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης FA-50 και τέλος, στη Σουηδία για το JAS 39 Gripen.

  Όπως έγινε γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και πιο συγκεκριμένα, εντός προθεσμίας 75 ημερών. Στη συνέχεια θα υπάρξει μια περίοδος αξιολόγησης, η οποία πιθανώς θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

  Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του αεροσκάφους που θα επιλεγεί, θα συνεκτιμηθούν τρεις παράμετροι: Το συμβόλαιο να υπογραφεί μεταξύ κυβερνήσεων, η τιμή του προϊόντος και ένα γενικότερο «πακέτο» οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας.

  Τι προτείνει όμως η Ελλάδα και πώς εξηγείται η προσφορά υπερδιπλάσιου αριθμού μαχητικών από τη ζήτηση; Οι αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «defence-point.gr», έχουν ως ακολούθως: Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι, καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει σε εξέλιξη «συζήτηση» και με τη Βουλγαρία.

  Όσον αφορά την πρόταση προς την Κροατία, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Ελλάδα έχει ήδη «επικοινωνήσει» τις προθέσεις της στην κροατική πλευρά, χωρίς καν να περιμένει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διατύπωσης ενδιαφέροντος, αφού είναι φυσιολογικό, μιας επίσημης διαδικασίας να προηγούνται ανεπίσημες κρούσεις – διερευνήσεις από την πλευρά του αγοραστή.

  Η ελληνική πρόταση στην Κροατία έχει σημαντικό ενδιαφέρον, αφού είναι καλά επεξεργασμένη, όπως το αντιλαμβανόμαστε, έχει ξεκάθαρο στόχο και προσφέρει μια συμφωνία «win-win», δηλαδή αμοιβαία επωφελή. Η τιμή στην οποία θα προσφερθεί το αεροσκάφος μπορεί να αποδειχθεί δελεαστική, κι αυτό τεκμηριώνεται…


  Εάν η Κροατία αποδεχθεί την ελληνική πρόταση και κλειστεί συμφωνία, η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως το πρόγραμμα αναβάθμισης. Το ενδιαφέρον είναι, ότι από τα μαχητικά που θα αναβαθμίσει, θα αφαιρεθούν συστήματα απολύτως αξιόπιστα, τα οποία θα αντικατασταθούν με άλλα πιο προηγμένα, ενώ ο ελληνικός στόλος θα έχει εξοικονομήσεις μακροπρόθεσμα από την ομογενοποίηση του αεροπορικού στόλου.

  Εννοούμε των F-16, διότι όσον αφορά τα Mirage, μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε και σταδιακά θα αποσυρθούν από το ελληνικό οπλοστάσιο, αρχικά τα Mirage 2000 και σε βάθος χρόνου τα Mirage 2000-5με τις παρανοϊκές απαιτήσεις των Γάλλων για την αναβάθμισή τους, κάτι που έχουμε ξαναγράψει.

  Το Παρίσι, παρότι διαθέτει μαχητικά ακόμα και προς παραχώρηση, θέτει εξωπραγματικούς όρους, αντί πρώτον, να χρησιμοποιούσε πολιτικά την υπόθεση για να την «πουλήσει» ως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ταυτόχρονα να διασφάλιζε το μέλλον των γαλλικών μαχητικών στο ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο, καταφέρνει μέχρι στιγμής να εξοργίζει τους συνομιλητές του στην Ελλάδα.

  Ποντάρει στις περιπέτειες της Ελλάδας, ώστε να ανταλλάξει π.χ. ένα πρόγραμμα αναβάθμισης με την υποστήριξη σε κάποιο θέμα ύψιστου ελληνικού ενδιαφέροντος, αδυνατώντας να διαπιστώσει εγκαίρως το πόσο έδαφος έχει χάσει με αυτή τη συμπεριφορά στην ελληνική Αεροπορία.

  Επιστρέφοντας στην ελληνική πρόταση, τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα F-16 Block 50/52, προτείνεται να αποτελέσουν μέρος της αναβάθμισης των F-16 Block 30, με τις δυο πλευρές να μοιράζονται το κέρδος ουσιαστικά. Οι Κροάτες να πληρώνουν λιγότερα για την εξασφάλιση των συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα Block 30, άρα θα εξασφαλίσουν χαμηλότερη τιμή, η οποία ταυτόχρονα θα είναι υψηλότερη για την Ελλάδα!

  Κι αυτό διότι εάν πωλούνταν στη σημερινή τους κατάσταση θα κόστιζαν σαφώς λιγότερο, ενώ θα ήταν σημαντικά πιο ακριβά για την Κροατία από την τιμή που θα τα προμηθευθούν από την Ελλάδα, εάν είχαν ενσωματωμένα τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα ελληνικά Block 50/52.

  Κάπου εκεί εκτιμούμε, ότι θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να εξασφαλιστεί έργο για την ΕΑΒ, η οποία έχει πολυετή συνεργασία με την κατασκευάστρια των F-16, την αμερικανική Lockheed Martin και θα μπορούσε ακόμα και να εκπαιδεύσει τις κροατικές εταιρίες που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα.

  Εάν οι Κροάτες αποφασίσουν να προμηθευτούν F-16, τότε θα μπορούσαμε να δούμε και μια συνδυαστική παραγγελία και με το FA-50, προϊόν της συνεργασίας της κορεατικής KAI με τη Lockheed Martin, αφού σε μια τέτοια περίπτωση οι Κροάτες θα εξασφάλιζαν και αξιόπιστο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, αλλά και ένα ελαφρύ μαχητικό που θα μπορεί να εκτελεί αποστολές με κόστος χαμηλότερο από το F-16.

  Τούτων λεχθέντων, θα πρέπει κανείς να επισημάνει, ότι ενδεχόμενη ελληνική συνεργασία με την Κροατία για μαχητικά F-16 δεν θα ενθουσιάσει κιόλας τη Σερβία, όπως όμως δεν ενθουσιάζει και την Ελλάδα η στενή σχέση που καλλιεργούν οι Σέρβοι με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

  Το καταληκτικό σχόλιο μας ωστόσο είναι, ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνει μια «στροφή στον ρεαλισμό», έχοντας αντιληφθεί το δραματικό και αφόρητα περιοριστικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει και να εξασφαλίσει τα κονδύλια για την αναβάθμιση των F-16, ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, αλλά να είχε ολοκληρωθεί ΧΘΕΣ.

 • Θράκη: Τι σημαίνει ο νέος Τσαβούσογλου …που μας βρήκε;

  Θράκη: Τι σημαίνει ο νέος Τσαβούσογλου …που μας βρήκε;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-22 05:33:25 | Πηγή: Defence Point

  Η τοποθέτηση του Χακάν Τσαβούσογλου, Τούρκου πολιτικού που γεννήθηκε στην Ελλάδα και τη μουσουλμανική της μειονότητα, στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας (ένας από τους πέντε), εγείρει διάφορα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή της Θράκης, ιδίως όμως μήπως η τοποθέτηση απηχεί τις προθέσεις του Ερντογάν να κλιμακώσει την πολιτική του για την περιοχή…

  Οι αντιδράσεις σε μειονοτικούς κύκλους που συνδέονται με το τουρκικό προξενείο ήταν απόλυτα θετικές. Βέβαια, στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας όλοι κόπτονται για να διατηρηθούν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας…

  Ο Τσαβούσογλου είναι μόλις 45 ετών, καθώς γεννήθηκε το 1972 στη Ντεϊλίνα, ένα χωριό της Κομοτηνής, όπου παραμένουν ακόμα πολλοί από τους συγγενείς του, Μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα ανέφεραν στον τουρκικό Τύπο, ότι αυτή η τοποθέτηση τους γέμισε υπερηφάνεια…

 • NAVTEX: Μπλοκάρει το Αιγαίο μέχρι τέλος Αυγούστου η Άγκυρα!

  NAVTEX: Μπλοκάρει το Αιγαίο μέχρι τέλος Αυγούστου η Άγκυρα!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-22 01:16:25 | Πηγή: Defence Point

  Τη μέρα που ο σεισμός χτύπησε Ελλάδα και Τουρκία, η Άγκυρα διάλεξε να βάλει νέα “φωτιά” στο Αιγαίο, ανακοινώνοντας με NAVTEX ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

  Την ώρα που οι δυο χώρες μετρούσαν θύματα στις δυο πλευρές του Αιγαίου, η Άγκυρα ανακοίνωνε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην καρδιά του Αρχιπελάγους, από την ερχόμενη Δευτέρα, μέχρι και τέλος Αυγούστου!

  Καταπατώντας κάθε ψήγμα συμφωνίας που έχει υπογράψει, η Τουρκία στήνει προκλητικά σκηνικό για δημιουργία ατυχήματος καταμεσής του Αιγαίου, ανακοινώνοντας στρατιωτικά γυμνάσια μέσα στην τουριστική περίοδο.

  ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX που ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ


 • Βρώμικα κόλπα της Τουρκίας και τα όρια του «Μολών Λαβέ»…

  Βρώμικα κόλπα της Τουρκίας και τα όρια του «Μολών Λαβέ»…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-21 13:26:47 | Πηγή: Defence Point

  Αποφασισμένη για σκληρό παιγνίδι στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά είναι η Άγκυρα και με ένα μπαράζ κινήσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαλύει κάθε ψευδαίσθηση που είχε δημιουργηθεί ότι με «ευρωπαϊκά» ανταλλάγματα, θα υιοθετούσε εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό και πολιτική «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.

  Του Νίκου Μελέτη
  ΠΗΓΗ: https://www.apopseis.com/

  Η διαρκής επί διήμερο παρενόχληση των ελικοπτέρων με τα οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος, και η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας μετακινήθηκε στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, δεν αντιμετωπίζεται φυσικά με τα διαρκή και επαναλαμβανόμενα ρητορικά «μηνύματα» που στέλνει ο κ. Παυλόπουλος, πολύ περισσότερο όταν αυτά τα μηνύματα δεν βρίσκουν παραλήπτη.

  Η αποτελεσματική διπλωματική και αμυντική πολιτική, η αποτρεπτική ισχύς μιας χώρας είναι ακριβώς στο να αποτρέπεται να βρεθεί σε μια τόσο δύσκολη θέση ώστε ο ανώτατος αρχών της χώρας να υποχρεώνεται υπό την σκιά των διαρκών παρενοχλήσεων και προκλήσεων να δηλώνει «Μολών Λαβέ». Αυτό να θυμίσουμε ότι είναι σύνθημα αυτοθυσίας και ηρωισμού, αλλά και συντριβής.

  Σήμερα φθάνει για παράνομη επίσκεψη στα Κατεχόμενα [σ.σ. ηεπίσκεψη πραγματοποιήθηκε] ο τούρκος πρωθυπουργός Μ. Yildirim για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την «επέτειο» της «ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως ακόμη και σήμερα αποκαλούν την τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή, απ όπου αναμένεται να στείλει νέα μηνύματα γι αυτό που η Τουρκία διακήρυξε ως «νέο οδικό χάρτη για λύση του κυπριακού με νέες παραμέτρους».

  Ο κ. Γιλντιρίμ που φθάνει στα Κατεχόμενα δυο ημέρες μετά τον ΥΠΕΞ Μ. Cavusoglu ουσιαστικά θέλει να στείλει το μήνυμα ότι για την Τουρκία το Κυπριακό παραμένει κορυφαίο ζήτημα κυρίως σε ότι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων και μάλιστα όταν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Τ. Erdogan επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προασπίσει τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Τα όσα προηγήθηκαν είναι γνωστά καθώς και η οργή της Άγκυρας που δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια βολική για την ίδια λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά, ούτε να αποτρέψει την ομαλή άφιξη στην κυπριακή ΑΟΖ του γεωτρύπανου West Capella και την έναρξη της γεωτρητικής διαδικασίας στο Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.


  Οι επιλογές της Άγκυρας είναι περιορισμένες και όλες υψηλού ρίσκου για την σταθερότητα στην περιοχή ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να αποδυναμώνεται το χαρτί που όλοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό επιχείρημα στο παζάρι με την Τουρκία είτε στο Κυπριακό είτε στο προσφυγικό, αυτό της Ευρωπαϊκής προοπτικής της.

  Η αναγγελία των σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros για διάστημα πέντε μηνών μέχρι τον Δεκέμβριο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχές που ανήκουν και στα Οικόπεδα 5 και 6 καθώς και η πραγματοποίηση διαρκών ασκήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ,δημιουργούν συνθήκες διαρκούς ακήρυχτου πολέμου που δοκιμάζει τις αντοχές της Λευκωσίας που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τις απειλές της Τουρκίας.

  Όμως η διεθνοποίηση της υπόθεσής της Κυπραίικη ΑΟΖ και η διάχυση και διαπλοκή των συμφερόντων μεταξύ πετρελαϊκών κολοσσών από την Γαλλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Κορέα αλλά και το Ισραήλ, η ενεργειακή και στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ασφάλειας για την Κυπριακή Δημοκρατία που καλύπτει την δική της αδυναμία να αντιμετωπίσει την τούρκικη στρατιωτική απειλή.

  Η Τουρκία σε ότι αφορά την Κύπρο γνωρίζει ότι προς το παρόν και για το επόμενο διάστημα η γεώτρηση θα περιορίζεται στην ανάλυση των δεδομένων του βυθού, και συνεπώς υπάρχει χρόνος για να αντιδράσει πριν την εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, εφόσον δεν βρεθεί λύση είτε στο Κυπριακό είτε στην κατανομή του οφέλους των φυσικών πόρων του νησιού και προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

  Για κάθε ενδεχόμενο όμως προετοιμάζεται ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα σεισμογραφικά δεδομένα που συλλέγει το Barbaros και να επιβάλλει τετελεσμένα, εγκαθιστώντας παράνομα δικό της γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Κάθε αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί όμως και αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

  Με την έξοδο του Τσεσμέ στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου και την επαναβεβαίωση της τουρκικής θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» με αφορμή την περιοδεία του Π. Παυλόπουλου και Π. Καμμένου στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου η Τουρκία απλώς θέτει και οριοθετεί το πλαίσιο εντός του οπίου θεωρεί ότι θα υποχρεώσει την Ελλάδα και την Κύπρο, να διαπραγματευθούν μαζί της υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

 • Στρατός: Αλαλούμ με τις στολές και ξενομανία που οδηγεί σε κακέκτυπα!

  Στρατός: Αλαλούμ με τις στολές και ξενομανία που οδηγεί σε κακέκτυπα!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-21 12:25:27 | Πηγή: Defence Point

  Κάθε στρατός στον κόσμο έχει ως θεμέλιο, την Ιστορία του και τις Παραδόσεις του. Ακόμη και χώρες που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, γνωρίζουν ότι η Ιστορία και οι Παραδόσεις του Στρατιωτικού Σώματος είναι το «τσιμέντο» που κρατάει όρθιο το οικοδόμημα που λέγεται «Στρατός».

  Του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

  Πάνω στην Ιστορία και τις παραδόσεις του, ο Στρατός χτίζει το ηθικό του, το μαχητικό του πνεύμα, την ικανότητα του να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τις θυσίες της στρατιωτικής ζωής, διότι η Ιστορία και οι παραδόσεις χτίζουν το πνεύμα της υπερηφάνειας και τιμής στα στελέχη του.

  Οι επίσημες στολές, τα εξαρτήματα της στολής, ο τρόπος που παρελαύνει ο στρατός, ο βηματισμός του στρατού, είναι όλα μέρος της ταυτότητας του στρατού, της Ιστορίας του, της κουλτούρας του και των παραδόσεων του.

  Ο Στρατός έχει μία ποικιλία στολών που καλύπτουν τις διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις της στρατιωτικής ζωής. Επίσης παρατηρούμε ότι από χώρα σε χώρα, υπάρχουν διαφορετικές στρατιωτικές εμφανίσεις, που οφείλονται στην διαφορετική ιστορία της κάθε χώρας.

  Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην διαμόρφωση της στολής είναι το πότε συστάθηκε χρονολογικά το συγκεκριμένο στρατιωτικό σώμα, κάτι που επηρεάζει το σχέδιο της στολής, από το πως ντυνόντουσαν οι άνθρωποι την εποχή εκείνη και ούτω καθεξής.


  Η Σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους βρήκε τον Ελληνικό Λαό σε μία κατάσταση χωρίς να έχει διαμορφωμένη μία συγκεκριμένη Ελληνική Συνείδηση. Ο λόγος ήταν ότι ο Ελληνικός λαός έζησε για σχεδόν 1500 χρόνια πρώτα ως ένας από τους λαούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και 400 περίπου χρόνια ως ένας από τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  Είναι ένα θαύμα το ότι, έστω και κομματιασμένη και όχι ξεκάθαρη, η Εθνοτική, Γλωσσική, Πολιτιστική Συνείδηση, εξακολουθούσε να επιβιώνει μετά από σχεδόν 2000 χρόνια.

  Δυστυχώς, η ηγεσία του ελληνικού λαού είχε ως πρότυπα ξένες χώρες που ήταν τα πρότυπα την εποχή εκείνη και μετά από διάφορους ενδυματολογικούς πειραματισμούς κατέληξε να αντιγράψει την αγγλική στρατιωτική στολή και για τα τρία σώματα μετά τον Α’ ΠΠ μέχρι και την πτώση της Δικτατορίας το 1974, που η στολή του Στρατού Ξηράς και μόνο, άρχισε να ακολουθεί τα πρότυπα της αμερικανικής στολής.

  Ο λόγος ήταν προφανής, η αποσύνδεση της εικόνας του Στρατού Ξηράς από την εποχή της Δικτατορίας και των Συνταγματαρχών. Ήταν ένας συμβολισμός που δεν εφαρμόστηκε στο Ναυτικό και την Αεροπορία γιατί δεν είχαν αναμειχθεί ενεργά στο πραξικόπημα και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ακολουθούν τα αγγλικά πρότυπα στις στολές τους.

  Αυτό το αλαλούμ έχει κάνει τον Ελληνικό Στρατό να είναι ο μόνος στην Ευρώπη που δεν έχει στολές βασισμένες στην στρατιωτική του Ιστορία, αλλά να είναι κακέκτυπα στολών άλλων χωρών. Κλασσική παρενέργεια από αυτό το κομφούζιο, είναι η τάση της μετατροπής της Στολής Μάχης από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς στον στρατό ξηράς, σε επίσημη στολή κατά παράβαση του Στρατιωτικού Πρωτοκόλλου.

  Το τελείως εξοργιστικό είναι όταν φορούν την στολή μάχης με το αμερικάνικο σχέδιο παραλλαγής και όχι το Ελληνικό, σε συνδυασμό με τα αμερικάνικα άρβυλα η μπότες. Λυπηρή εικόνα που είναι αποθέωση της γελοιότητας για έναν ανώτατο αξιωματικό που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι το υπόδειγμα για τους κατωτέρους του.

  Αυτή όμως η νοοτροπία, σε κάνει να αναρωτιέσαι με τι ηθικό ανάστημα αυτός ο αξιωματικός θα επιβάλει πειθαρχικές ποινές στους κατωτέρους του, σε ενδυματολογικές η άλλες παραβάσεις.

  Σημειολογικά πρέπει να αναφερθεί επίσης η καθ’ όλα γελοία τάση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, (ευτυχώς όχι όλοι), η οποία αρέσκεται να φοράει τζάκετ μάχης η του όπλου που παρακολουθεί την άσκηση, σε κάθε ευκαιρία.

  Ομολογώ ότι πέραν του Υπέρτατου Ηγέτη της Β. Κορέας και του Πούτιν κάποιες φορές, δεν έχω δει πολιτική ηγεσία να παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις ως… ειδικός από κάποια χώρα του Δυτικού Συνασπισμού.

  Νομίζω, ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτό το γελοίο μπάχαλο και να σκύψουν οι Στρατιωτικοί Ιστορικοί στο να επιλέξουν σχέδια στολών για τον Ελληνικό Στρατό που να έχουν την ρίζα τους αλλά και αναφορές, στην πλούσια Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία και να σταματήσουμε επιτέλους να κάνουμε κακέκτυπα αντίγραφα άλλων Στρατών.

 • Κύπρος: Ο Α/ΓΕΕΦ πήγε στη Διοίκηση Ναυτικού

  Κύπρος: Ο Α/ΓΕΕΦ πήγε στη Διοίκηση Ναυτικού

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-21 04:58:15 | Πηγή: Defence Point

  Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων, ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, βρέθηκε στη Διοίκηση Ναυτικού, όπου ενημερώθηκε για τα τρέχοντα και σε εξέλιξη θέματα της Διοίκησης.

  Επισκέφθηκε επίσης τις λιμενικές εγκαταστάσεις και παρακολούθησε εργασίες συντήρησης πλοίων. Τέλος, ο Αρχηγός παρακολούθησε επιχειρησιακή εκπαίδευση πληρωμάτων “Εν Πλω” η οποία περιελάμβανε σειρά γυμνασίων όπως παρακάτω:

  α. Αντιμετώπιση εχθρικής απειλής (επίγειας και εναέριας). Πραγματοποιήθηκε εικονική προσβολή του πλοίου από εχθρικό ζεύγος ελικοπτέρων η οποία αποκρούστηκε από τα Α/Α όπλα του πλοίου.


  β. Κατάσβεση πυρκαγιάς. Εκτελέστηκε εικονική κατάσβεση πυρκαγιάς στο πλωριό διαμέρισμα του πλοίου η οποία αντιμετωπίστηκε με τα μέσα πυρόσβεσης του πλοίου.

  γ. Γυμνάσιο συνδρομής κατάσβεσης πυρκαγιάς σε παραπλέον πλοίο.

  δ. Διάσωση άνθρωπου στη θάλασσα. Εκτελέστηκε εικονική διάσωση ναυαγού από το πλήρωμα του πλοίου.

  ε. Ρυμούλκηση ακυβέρνητου πλοίου.


  Προ της αποβίβασής του ο Αρχηγός συνεχάρη τους Κυβερνήτες και τα Πληρώματα για την υποδειγματική ακρίβεια και ταχύτητα με την οποία εκτελέστηκαν όλες οι ενέργειες, γεγονός που καταδεικνύει την άρτια εκπαίδευση και το υψηλό ηθικό τους και επιτρέπει στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να αισθάνεται υπερήφανη για τη ναυτοσύνη, τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση στο καθήκον και την αποστολή του προσωπικού της Ναυτικής μας Δύναμης.

  Στις παραπάνω δραστηριότητες τον Αρχηγό συνόδευσαν ο Διοικητής Ναυτικού και ο Διοικητής της Διοίκησης Πολεμικών Πλοίων.

 • Θα χτυπούσε ποτέ η Ελλάδα, πλατφόρμα εξόρυξης τουρκική;

  Θα χτυπούσε ποτέ η Ελλάδα, πλατφόρμα εξόρυξης τουρκική;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-21 02:51:00 | Πηγή: Defence Point

  «Οι ενεργειακές συμμαχίες είναι ισχυρότερες από τους καθολικούς γάμους» (Zaki Yamani, Πρώην υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας).

  Του Στέφανου Αθ. Παππά*

  Η Τουρκία πλέον έχει βγει δυνατά στο ενεργειακό προσκήνιο, τόσο με την πολιτική των αγωγών πετρελαίου, που προσπαθεί να περάσουν στην ενδοχώρα της, όσο και με το ενδιαφέρον της για υδρογονάνθρακες στη Μαύρη Θάλασσα. Η συνεργασία της με την ExxonMobil και τη Shell για την εγκατάσταση πλατφόρμων εξόρυξης εντάσσεται στα άμεσα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


  Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου Προέδρου έχει τονίσει πως: «Η νέα ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, θα βασίζεται στους εσωτερικούς της πόρους. Με την αύξηση των επενδύσεων σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε πλωτές μονάδες φύλαξης και επαναεριοποίησης (FSRU) πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Τουρκία θα μειώσει την εξάρτησή της από άλλες χώρες σε ενεργειακούς πόρους».

  Συνεπώς, η νέα ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας φαίνεται ότι θα δομηθεί με άξονα την εθνική ασφάλεια μιας δυνατής οικονομίας. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται από τα λεγόμενα του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος επισημαίνει τα ακόλουθα: «Με το νέο σκάφος ερευνών και εξόρυξης, που θα αγοράσουμε αυτό τον χρόνο, θα πραγματοποιούμε εργασίες εξόρυξης στις θάλασσες και συγκεκριμένα δύο στη Μαύρη Θάλασσα και δύο στη Μεσόγειο».

  Από τα παραπάνω, φαίνεται καθαρά η δυναμική της σοβαρότητας, που δίνεται από τη γείτονα, για να καθιερωθεί ως αυτάρκης, ενεργειακή δύναμη, ώστε να μην εξαρτάται οικονομικά, στρατιωτικά ή πολιτικά από άλλες χώρες.


  Οι επίσης πρόσφατες πληροφορίες περί τουρκικής πλωτής πλατφόρμας γεώτρησης στο Αιγαίο –συγκεκριμένα λίγο έξω από την Αττάλεια κι εντός της Κυπριακής ΑΟΖ- θα πρέπει να σημάνει συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία.

  Η αποκαλούμενη συνδιαχείριση του Αιγαίου από επίσημα κρατικά τουρκικά χείλη, από θεωρία θα μετουσιωθεί σε πράξη και μάλιστα εχθρική προς τα συμφέροντα των δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του Ο.Η.Ε.

  Το γεγονός της μη υπογραφής της Διεθνούς Σύμβασης Θαλάσσης του 1982 και συνεπαγόμενα η μη αναγνώριση ΑΟΖ, καθώς και οι συνεχείς απειλές πολέμου ενάντια σε Κύπρο λόγω της Ενεργειακής πολιτικής της και η εμπλοκή της στην συμμαχία Αιγύπτου-Ελλάδας κατά μιας ενδεχόμενης οριοθέτησης της θαλάσσιας οικονομικής ζώνης, συνθέτουν το παζλ των δυσμενών εξελίξεων.

  Παρά το γεγονός πως οι Η.Π.Α. δείχνουν αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο πολιτικής υποστήριξης από την Τουρκία προς την Ελλάδα, οι κινήσεις της Άγκυρας υποδηλώνουν πως θεωρεί εαυτόν ικανό προς μη υπαγωγή της σε ξένες σφαίρες επιρροής και άρα σε «κατά μόνας» χάραξη μιας πολιτικής, που συνάδει με τα ευρύτερα οικονομικά συμφέροντά της.


  Εξέταση δικαστικού προηγουμένου, περί προληπτικής επίθεσης κατά πλατφορμών πετρελαίου

  Ο κόσμος πλέον, αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις με τον νόμο περί Χρήσης Βίας, εν μέσω των αντιπαραθέσεων, που δημιουργούνται από τη δραστηριότητα των Η.Π.Α. μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Το θέμα που θα εξετάσουμε αφορά δύο ξεχωριστά περιστατικά .

  Στις 19 Οκτωβρίου 1987, όπου τέσσερα Αντιτορπιλικά κλάσης Spruance, δύο αεροσκάφη F-14 Tomcat, ένα E-2 Hawkeye και τμήμα κομάντος των Ηνωμένων Πολιτειών έπληξαν Ιρανική εγκατάστασή στο Reshadat, καταστρέφοντας δύο πλατφόρμες πετρελαίου –αφού είχαν ειδοποιηθεί από ασυρμάτου οι εργαζόμενοι και τις είχαν εγκαταλείψει-, που συνδέονταν με αυτό και με ένα άλλο συγκρότημα, το Resalat (Εικόνα 4).

  Η επίθεση ακολούθησε μετά από βεβαιότητα των Η.Π.Α σχετικά με το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα κατόπιν επιθετικών ενεργειών, που αποδόθηκαν στο Ιράν, κι αφορούσαν μια επίθεση πυραύλων στις 16 Οκτωβρίου 1987, η οποία κατέστρεψε το πετρελαιοφόρο του Κουβέιτ «Sea Isle City», στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιχείρηση κωδικοποιήθηκε με το όνομα «Nimble Archer».


  Το δεύτερο περιστατικό πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 1988. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης, με την κωδική ονομασία «Praying Mantis», ο Στρατός των Η.Π.Α. έπληξε και κατέστρεψε δύο ακόμα ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου, τα συγκροτήματα Salman και Nasr καθώς και 6 πολεμικά πλοία του Ιρανικού Ναυτικού. Η επιχείρηση και πάλι στηριζόταν στην άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών περί του δικαιώματος της αυτοάμυνας.

  Η διαμάχη για τις πλατφόρμες πετρελαίου σχετίζεται με γεγονότα, που έλαβαν χώρα στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ από το 1980 έως το 1988. Την ίδια στιγμή, η απόφαση για τις πλατφόρμες πετρελαίου εφιστά την προσοχή για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαστικών αρχών σε σχέση με τη Χρήση βίας για αυτοάμυνα.

  Η απαγόρευση της χρήσης βίας βάσει του διεθνούς δικαίου μπορεί να εντοπιστεί τόσο στο διεθνές, εθιμικό δίκαιο, όσο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (Άρθρο 2, παράγραφος 4). Ωστόσο, σε κανένα από τα παραπάνω δεν αναφέρεται η απαγόρευση της Χρήσης βίας κατά την άσκηση του δικαιώματος της αυτοάμυνας από ένα κράτος. Η εφαρμογή του εν λόγω δικαιώματος συνίσταται στην άσκηση απωθητικής δύναμης, ικανής και ανάλογης ώστε να απομακρυνθεί ο ένοπλος αντίπαλος.

  Το δικαίωμα αυτό προστατεύεται, επίσης, με σαφήνεια στον Χάρτη του Ο.Η.Ε. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 51, που προκύπτει από το άρθρο 2, παράγραφος 4, αναγνωρίζεται το εγγενές δικαίωμα των κρατών να ενεργούν ατομικά, αλλά και συλλογικά σε αυτοάμυνα «σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης» εναντίον κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών.

  Σύμφωνα με το κεφάλαιο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, Βία μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


  Ελληνική πιθανή στρατιωτική επιχείρηση αποτροπής

  Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο χρησιμοποίησής τους ως Διπλωματικά μέσα αποτροπής τετελεσμένων γεγονότων και ως κύριο όργανο αυτοάμυνας της χώρας μας, θα πρέπει να εξετάσουν από κοινού με την πολιτική ηγεσία την πιθανότητα προληπτικού πλήγματος σε περίπτωση εγκατάστασης από πλευράς της Τουρκίας, της πλωτής πλατφόρμας γεώτρησης. Η εν λόγω εγκατάσταση είναι πιθανόν να προκαλέσει διάσπαση της γειτνίασης της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Αυτό το πρώτο πλήγμα ως αποτροπή εχθρικής ενέργειας αγνόησης θαλασσίων συνόρων και επιβολής τετελεσμένων σε ενεργειακή συνεκμετάλλευση, μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στα πρώτα στάδια αυτής π.χ. εντός εχθρικών υδάτων ή εντός εχθρικού ναυστάθμου, είτε στο ενδιάμεσο στάδιο μεταφοράς της πλωτής εξέδρας κατά τον πλου σε διεθνή ύδατα.

  Οι Ειδικές Δυνάμεις είναι ιδανικές για τέτοιου είδους επιχειρήσεις καταστροφής ή δολιοφθοράς μιας θαλάσσιας πλατφόρμας εξόρυξης, όχι μόνο λόγω της μυστικότητας που τις χαρακτηρίζει, αλλά και επειδή αποτελούν μια «χαμηλής εντάσεως» στρατιωτική δύναμη από νομικής και διπλωματικής πλευράς.

  Οι αντίστοιχες μονάδες βορειοευρωπαϊκών χωρών έχουν μεγάλη εμπειρία και στοχευμένη εκπαίδευση, λόγω της ύπαρξης τέτοιων πλατφορμών στα νερά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μονάδες της Νορβηγίας και της Δανίας. Επιπλέον, είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες η ανάλογη εκπαίδευση, που έχουν λάβει οι πρωτοπόρες φημισμένες μονάδες SAS/SBS της Αγγλίας, Spetsnaz της Ρωσίας και Ουκρανίας και των U.S. Navy SEALS.


  Οι Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων – και συγκεκριμένα η περίφημη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Δ.Δ.Ε.Ε.) του Γ.Ε.Ε.Θ.Α., που περιλαμβάνει την Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), τις ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου, τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (31 Μ.Ε.Ε.Δ.)-, διαθέτοντας το κατεξοχήν, επίλεκτο, έμψυχο δυναμικό, αλλά και σύγχρονο, εξειδικευμένο και υψηλής αξιοπιστίας εξοπλισμό μπορούν να αναλάβουν ανάλογες αποστολές κυρίως σε νυκτερινή βάση, για ευνόητους λόγους.

  Η μεταφορά υποβρυχίως, μιας δύναμης Βατραχανθρώπων και η έξοδός τους από το Υ/Β φορέα, κοντά στον στόχο είναι εφικτή και δοκιμασμένη. Η μεταφορά επίσης με Σ.Α.Π. από κοντινό σημείο θα τους φέρει εύκολα και γρήγορα πολύ κοντά στον στόχο.

  Η πρόκληση του εγχειρήματος εντός εχθρικού ναυστάθμου, παρ’ όλες τις ικανότητες του καταδρομικού τμήματος, σαφώς και ενέχει μεγαλύτερο ποσοστό επικινδυνότητας εφόσον η ποικιλία αντιμέτρων και δικλείδων ασφαλείας κατά δολιοφθορέων είναι σίγουρη όσον αφορά τις ναυτικές βάσεις Φώκαιας (Foça) και Ακσάζ (Aksaz) μέσω του YUNUS ενός συστήματος επιτήρησης/ασφαλείας του τουρκικού ΠΝ, που βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2014. Αυτό περιλαμβάνει υποβρύχιο μεταλλικό πλέγμα κατά βατραχανθρώπων συνδεδεμένο με υδρόφωνα, αισθητήρες επιφανείας, θερμικές κάμερες και περιπλέοντα περιπολικά σκάφη. Η πιθανότητα φίλιων απωλειών θεωρείται δεδομένη.

  Στην περίπτωση κρούσης κατά τον πλου της εξέδρας, η χρήση των 2 πρόσφατα ενταχθέντων ελικοπτέρων NH90 SPECOPS, θα προσέδιδε μια εξίσου σημαντική αναβάθμιση στις δυνατότητες του επιτιθέμενου τμήματος, καθώς τα ελικόπτερα θα βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση (κοντινό νησί ή ακόμα και σε εμπορικό πλοίο) από τον στόχο και με χαμηλό ύψος νυκτερινής πτήσης και με χρήση του FAST ROPE θα άδειαζαν τους επίλεκτους κομάντος επάνω ακριβώς στην πλατφόρμα για εφαρμογή εκρηκτικών στα ηλεκτρονικά και άλλα συστήματα του κυρίως καταστρώματος, ενώ Βάτραχοι συνάδελφοί τους θα συνέδεαν εκρηκτικά στους πυλώνες στήριξης (Εικόνα 7).

  Εάν, επιλεγεί η χρήση αεροπορικού πλήγματος/βομβαρδισμού, σίγουρα η αντίδραση από πλευράς Τουρκίας θα περιλαμβάνει εξίσου αεροπορικό πλήγμα και καταρρίψεις εκατέρωθεν. Βέβαια, αν το αεροσκάφος/φορέας εκτόξευσης βρίσκεται εκτός οπτικής επαφής και βάλλει από το όριο βεληνεκούς των πυραύλων με παράλληλο καταυγασμό του στόχου από φίλιες Ειδικές Δυνάμεις – με τη χρήση ελαφρών φορητών καταδεικτών λέιζερ GLTD II – οι πιθανότητες καταστροφής του στόχου είναι υψηλές και οι πιθανότητες φίλιων απωλειών μειώνονται δραματικά.

  Ομοίως στην περίπτωση, που το Πολεμικό Ναυτικό επιδοθεί σε επιχείρηση ναυτικής απαγόρευσης σίγουρα τα αντίπαλα σκάφη δεν θα μείνουν απαθή. Ακόμη και η επιλογή με πλήγμα Harpoon ή Exocet θα ενέπλεκε αντίπαλο πυρ, εφόσον πολεμικά σκάφη επιφανείας και υποβρύχια θα συνόδευαν την εξέδρα. Για λόγους ασφαλείας και μείωσης απωλειών, μπορεί να γίνει χρήση Ειδικών Δυνάμεων με ελαφρούς φορητούς καταδείκτες λέιζερ.

  Τέλος, ένα ακόμη όπλο επιλογής θα ήταν η προσβολή της πλατφόρμας από υποβρύχιο. Διαθέτουμε το πλεονέκτημα με τα Υ/Β τεχνολογίας AIP και ο εντοπισμός θα ήταν δυσχερής, έως ανέφικτος. Βέβαια, η δυσκολία της χρήσης τορπιλών έγκειται στο γεγονός της μεταφοράς της πλατφόρμας σε ειδικό σκάφος (Εικόνα 5), το οποίο δεν είναι στρατιωτικό με ό,τι συνεπάγεται αυτό νομικά.

  Εκτός αυτού ακόμα κι αν πληγεί και βυθιστεί το σκάφος, η πλατφόρμα μπορεί να είναι ικανή να επιπλεύσει. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιη η άμεση διπλωματική εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων, ώστε να αποσυρθούν οι ένοπλες δυνάμεις αμφότερων χωρών από την περιοχή, χωρίς αυτό να δηλώνει αποτυχία της αποτροπής.

  Αντί Επιλόγου

  Προς το παρόν, η δικαστική απόφαση στην υπόθεση των πετρελαϊκών πλατφορμών που εξετάσαμε παραπάνω, τονίζει πως οι στρατιωτικές δραστηριότητες των εκάστοτε κρατών θα αξιολογηθούν με βάση τα πρότυπα του Διεθνούς Δικαίου, ακόμη και αν ορισμένα δύσκολα στοιχεία των εν λόγω προτύπων μπορεί να είναι υπό συζήτηση, όπως το επιτρεπτό της προληπτικής αυτοάμυνας ή και προληπτικής επιθετικής ενέργειας ενός Κράτους.

  Η πραγματική αξία της δικαστικής απόφασης στην περίπτωση των πλατφόρμων πετρελαίου είναι η συμβολή της εφόσον αποτελεί δικαστικό προηγούμενο, βάση των αρχών νομιμότητας, στις συζητήσεις περί του νόμου αυτοάμυνας σε αρχικό προληπτικό στάδιο εντός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση βίας, ιδίως για τις βασικές αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας.

  Πηγές:

  1. Foster, C. E. (2003). The OIL PLATFORMS Case and the Use of Force in International Law. Singapore Journal of International & Comparative Law, 7 p.p. 579–588.

  2. Kongsberg Defence & Aerospace AS, Naval Systems (2008). Contract for delivery of Underwater Surveillance System. Διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο: https://kongsberg.com/en/kds/news/2008/august/0801underwater/?p=1 (last access 16/07/2017)

  Yıldızel, Z.E. (2015). Black Sea; Turkey’s frame for exploration success, Black Sea Oil & Gas summit, 11-12 November 2015, İstanbul.

  *Ο κ. Στέφανος Αθ. Παππάς είναι απόφοιτος Ιδιωτικού Κολλεγίου Ναυτιλιακής κατεύθυνσης, με εξειδίκευση στο Ναυτικό Δίκαιο και Δίκαιο Θαλάσσης. Έχει προϋπηρεσία 11ετίας σε πολυεθνικές Ναυτιλιακές εταιρείες και 6 χρόνια στον Ξενοδοχειακό και Τουριστικό τομέα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Διεθνούς Διπλωματίας, σεμινάρια Θεωρίας Τρομοκρατίας-Αντιτρομοκρατίας από ξένα Πανεπιστήμια καθώς και άνω της δεκαετίας ερευνά θέματα, άπτοντα Άμυνας, Γεωπολιτικής και Στρατηγικής. Δημοσιεύει άρθρα σε ιστοσελίδες αντίστοιχου περιεχομένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του ΚΕΔΙΣΑ (Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων).

 • ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ: Το παιχνίδι “αγριεύει”… ΗΠΑ-Κίνα & Ελλάδα

  ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ: Το παιχνίδι “αγριεύει”… ΗΠΑ-Κίνα & Ελλάδα

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-21 02:51:00 | Πηγή: Defence Point

  Δύο σημαντικά γεγονότα διαδραματίσθηκαν στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες τα οποία ο περισσότερος κόσμος ίσως δεν τα αντιλήφθηκε. Τα γεγονότα αυτά συνδέονται με το παγκόσμιο εμπόριο, την ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας και τις σπάνιες γαίες.

  Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
  Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
  Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

  Στις 7 Μαρτίου 2017 παρουσιάσθηκε προς ψήφιση στο αμερικανικό Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα δεσμεύεται το 1% των γενικών εξόδων (overhead costs) του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ ώστε να δημιουργηθεί συγκεκριμένο επενδυτικό fund το οποίο θα ενισχύει μέσω χαμηλότοκων δανείων αμερικανικές εξορυκτικές επιχειρήσεις οι οποίες εξορύσσουν μία σειρά από συγκεκριμένα μέταλλα τα οποία κρίνονται στρατηγικά/κρίσιμα στην παραγωγή αμυντικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.

  Μεταξύ αυτών των μετάλλων είναι και οι σπάνιες γαίες [1]. Ωστόσο, το όλο νομοσχέδιο «χτίστηκε» με κεντρικό σχεδιασμό τις σπάνιες γαίες. Καταρχήν, αντιλαμβανόμαστε ίσως σιγά-σιγά τη γεωστρατηγική σημασία και τη σύνδεση των σπάνιων γαιών με τα αμυντικά θέματα.

  Ωστόσο, στο σημείο αυτό ας υπενθυμίσουμε μία παρόμοια «αντίστροφη» πρόταση η οποία πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2015 στη χώρα μας σχετική με την αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων και την ανάγκη ενίσχυσης της Εθνικής μας Άμυνας μέσω των πιθανών εσόδων του κράτους από τα πιθανά κοιτάσματα, [2].

  Το δεύτερο γεγονός αφορά πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Wilbur Ross στην έγκριτη Wall Street Journal [3]. Ο κ. Ross, στη συνέντευξή του αναφέρθηκε ξεκάθαρα στις σπάνιες γαίες τις οποίες συνέδεσε με το θέμα του παγκόσμιου εμπορίου ηλεκτρονικών ειδών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

  Το συγκεκριμένο θέμα σχετίζεται με τον εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Μη ξεχνάμε πως α) η εξόρυξη και η μεταλλουργία των σπάνιων γαιών ελέγχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Κίνα, και β) οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται σε προϊόντα συνολικής εμπορικής αξίας η οποία κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Μετά από τα παραπάνω, μπορούμε ίσως να αναμένουμε περισσότερες παγκόσμιες εξελίξεις στα θέματα των σπάνιων γαιών; Προσωπικά εκτιμώ πως ναι. Απλά να θυμίσω πως σπάνιες γαίες διαθέτει και η χώρα μας. Εάν υπάρχουν στην Ελλάδα ιθύνοντες που ενδιαφέρονται. Έγκαιρα αυτή τη φορά…

  [1] https://www.congress.gov/bill/115th-congress/house-bill/1407
  [2] http://www.defence-point.gr/news/?p=120104
  [3] https://www.wsj.com/artices/commerce-secretary-wilbur-ross-talks-trade-1497838380

 • Γερό μάθημα-αποτροπή στην Τουρκία από τους Έλληνες Anonymous

  Γερό μάθημα-αποτροπή στην Τουρκία από τους Έλληνες Anonymous

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-20 13:13:14 | Πηγή: Defence Point

  Στο πλαίσιο της επιχείρησης #OpTurkeyBlackout συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι επιθέσεις των Ελλήνων Anonymous. Αυτή τη φορά σημειώθηκε μεγάλη διαρροή δεδομένων από την Τουρκική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων. Οι Anonymous Greece κατάφεραν να αποσπάσουν μεγάλη βάση δεδομένων με στοιχεία και απόρρητες πληροφορίες από την Τουρκική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων.

  Σε συνέχεια της πρόσφατης εξαγγελίας των Ελλήνων Anonymous για την έναρξη της επιχείρησης OpTurkeyBlackout, οι διαδικτυακές επιθέσεις συνεχίζονται και οι hackers χτυπούν διάτρητες τουρκικές ιστοσελίδες. Η ακτιβιστική οργάνωση Anοnymous Greece ήδη ξεκίνησε το νέο κύμα μαζικών κυβερνοεπιθέσεων, εξαγγέλλοντας την επιχείρηση OpTurkeyBlackout.

  Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε πρόσφατη δημοσίευση μας, η επιχείρηση #OpTurkeyBlackout ξεκίνησε στις 12/7/2017 και θα διαρκέσει έως τις 22/7/2017, έχοντας ως στόχο να προκαλέσει “Blackout” σε τουρκικές ιστοσελίδες και υποδομές.

  Όλα τα αρχεία που διέρρευσαν, περιέχονται σε ένα αρχείο .rar που συμπεριλαμβάνει:

  >Δεδομένα από αγορές και άλλα έντυπα.
  >Φωτογραφίες από ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν την 07-06-2017 (και όχι μόνο)
  >Ονόματα και emails, domains, λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν, εκτυπωτές, IPs
  >Αρχεία PDF

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • ΓΕΣ: Άρματα μάχης, στο εξωτερικό μετά από 20 χρόνια!

  ΓΕΣ: Άρματα μάχης, στο εξωτερικό μετά από 20 χρόνια!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-20 12:09:58 | Πηγή: Defence Point

  Με την συμμετοχή περισσοτέρων από 25.000 στρατιωτών από 22 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και του προγράμματος «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» διεξάγεται ταυτόχρονα στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση Saber Guardian 17, υπό την U.S. European Command (EUCOM), μετέδωσε σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ του δημοσίευμα το έγκυρο «http://e-amyna.com/».

  Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, στην άσκηση συμμετέχουν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας τα ακόλουθα:

  >Ουλαμός Μέσων Αρμάτων με τέσσερα άρματα μάχης Leopard-2HEL και ένα πέμπτο αναπληρωματικό, με πλήρη φόρτο μάχης, καθώς και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας

  >Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και ένα ελικόπτερο CH-47SD Chinook της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

  >Προσωπικό της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών


  Σημειώνεται, πως είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης του ΕΣ μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε άσκηση, εκτελώντας βολές με πραγματικά πυρά, μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

  Τελευταία συμμετοχή αρμάτων μάχης στο εξωτερικό καταγράφηκε στη Νότια Σαρδηνία στο πλαίσιο της άσκησης Destined Glory ’96 με τη συμμετοχή αριθμού Μ48Α5 της 32 ΙΜΑ και του 521 Τάγματος Πεζοναυτών της 32 ΤΑΞΠΝ.

  Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, φωτογραφιεσ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ, ΑΡΑ… «ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ»

 • Ελληνικά άρματα μάχης στο εξωτερικό μετά από 20 χρόνια!

  Ελληνικά άρματα μάχης στο εξωτερικό μετά από 20 χρόνια!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-20 05:44:05 | Πηγή: Defence Point

  Με την συμμετοχή περισσοτέρων από 25.000 στρατιωτών από 22 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και του προγράμματος «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» διεξάγεται ταυτόχρονα στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση Saber Guardian 17, υπό την U.S. European Command (EUCOM), μετέδωσε σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ του δημοσίευμα το έγκυρο «http://e-amyna.com/».

  Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, στην άσκηση συμμετέχουν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας τα ακόλουθα:

  >Ουλαμός Μέσων Αρμάτων με τέσσερα άρματα μάχης Leopard-2HEL και ένα πέμπτο αναπληρωματικό, με πλήρη φόρτο μάχης, καθώς και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας

  >Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και ένα ελικόπτερο CH-47SD Chinook της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

  >Προσωπικό της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών


  Σημειώνεται, πως είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης του ΕΣ μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε άσκηση, εκτελώντας βολές με πραγματικά πυρά, μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

  Τελευταία συμμετοχή αρμάτων μάχης στο εξωτερικό καταγράφηκε στη Νότια Σαρδηνία στο πλαίσιο της άσκησης Destined Glory ’96 με τη συμμετοχή αριθμού Μ48Α5 της 32 ΙΜΑ και του 521 Τάγματος Πεζοναυτών της 32 ΤΑΞΠΝ.

  Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, φωτογραφιεσ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ, ΑΡΑ… «ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ»

 • Η «λατρεία» και του Ερντογάν… μα για το Καστελόριζο φυσικά!

  Η «λατρεία» και του Ερντογάν… μα για το Καστελόριζο φυσικά!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-19 15:06:58 | Πηγή: Defence Point

  Προσπαθώ, μάταια, από την δεκαετία του 1980 να ενημερώσω τις ελληνικές κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό για την αξία του Καστελόριζου. Ακόμα και, σήμερα, τα δελτία καιρού στις ελληνικές τηλεοράσεις δεν περιλαμβάνουν το ακριτικό νησί, διότι κείται πολύ ανατολικότερα από τους χάρτες που χρησιμοποιούν. Επίσης, κάποιοι αγνοούν και βασικά στοιχεία της γεωγραφίας αναφέροντας ότι το Καστελόριζο είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης. Η Κύπρος είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης και το Καστελόριζο αποτελεί το ανατολικότερο μέρος της Ευρώπης.

  Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

  Η Ελλάδα ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το Καστελόριζο, όταν πληροφορήθηκε το περίφημο Σχέδιο Άτσεσον του 1964. Στο αρχικό σχέδιο, η Κύπρος θα παραχωρείτο ολόκληρη στην Ελλάδα εκτός της Καρπασίας, όπου θα εγκαθίστατο μια στρατιωτική βάση της Τουρκίας παρόμοια με τις Βρετανικές βάσεις στο νησί, χωρίς χρονικά περιθώρια. Επιπλέον το Καστελόριζο θα παραχωρείτο στην Τουρκία.

  Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε αμέσως αυτό το σχέδιο. Ο Άτσεσον πρότεινε μια αλλαγή που προέβλεπε ότι η Τουρκία θα διατηρούσε την Καρπασία μόνο για 50 χρόνια και η Τουρκία το απέρριψε. Έχουν περάσει από τότε 53 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να εποφθαλμιούν το σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη).

  Όπως έχω τονίσει, χρόνια πριν, το Σχέδιο Άτσεσον ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο. Όταν δει κανείς πόσο μικρό είναι το Καστελόριζο, εύκολα θα αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν επιθυμούσε μια τέτοια ανταλλαγή, αλλά ούτε και η Ελλάδα να παραδώσει ελληνικό έδαφος, όσο μικρό και να ήταν αυτό. Αλλά ο Άτσεσον είχε άλλο πράγμα στο μυαλό του.

  Οι Αμερικανοί, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώριζαν την αξία των υδρογονανθράκων και είχαν αρχίσει μυστικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της περιοχής. Τότε βέβαια υπήρχε μόνο η έννοια της υφαλοκρηπίδας, αλλά οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι και τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Έτσι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ θα ανήκε στην Τουρκία.

  Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, κάποιοι Έλληνες αναλυτές αναφέρουν ότι το μικρό αυτό νησί αποτελεί το κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.

  Το Καστελόριζο δεν αποτελεί κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Κανένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας δεν αποτελεί κλειδί για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Το Καστελόριζο αποτελεί το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

  Προξενεί εντύπωση ότι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Τουρκική “καλημέρα” με παραβιάσεις από α/φη F-4 Phantom…

  Τουρκική “καλημέρα” με παραβιάσεις από α/φη F-4 Phantom…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-19 11:54:33 | Πηγή: Defence Point

  Τα γεροντάκια αρέσκονται να βγαίνουν τη βόλτα τους τα πρωινά, ειδικά στην περιοχή του Αιγαίου να «μαζέψουν» λίγο αεράκι και ήλιο. Έτσι λοιπόν και ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-4, είχαν την ευγενή καλοσύνη να κάνουν μια βόλτα να καλημερίσουν τους γείτονες, εμάς τους Έλληνες!

  Επειδή όμως όσο «ευγενείς» και να είναι δεν παύουν να είναι Τούρκοι, το έκαναν με τον γνωστό ατσούμπαλο τρόπο που συνηθίζουν, δηλαδή θα σου πω βρε Γκιαούρη καλημέρα θες δε θες! Κατά συνέπεια, ακολούθησαν την παλιά «καλή» τους συμπεριφορά.

  Πέταξαν στις 10 το πρωί μπαίνοντας στο FIR Αθηνών μεταξύ των νήσων Λέσβου και Λήμνου, εκτελώντας υπέρπτηση των νήσων Μακρονήσι και Ανρωποφάγοι, του νησιωτικού συγκροτήματος των Φούρνων σε ύψος 8.900 ποδών. Ακολούθως – μετά την «κακή στραβή κι ανάποδη» μέρα που μας ευχήθηκαν – ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 10.27 μεταξύ των νήσων Σάμου και Κω.

 • Κύπρος: Ο Α/ΓΕΕΦ πήγε στη Διοίκηση Ναυτικού (vid.)

  Κύπρος: Ο Α/ΓΕΕΦ πήγε στη Διοίκηση Ναυτικού (vid.)

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-19 03:40:04 | Πηγή: Defence Point

  Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων, ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, βρέθηκε στη Διοίκηση Ναυτικού, όπου ενημερώθηκε για τα τρέχοντα και σε εξέλιξη θέματα της Διοίκησης.

  Επισκέφθηκε επίσης τις λιμενικές εγκαταστάσεις και παρακολούθησε εργασίες συντήρησης πλοίων. Τέλος, ο Αρχηγός παρακολούθησε επιχειρησιακή εκπαίδευση πληρωμάτων “Εν Πλω” η οποία περιελάμβανε σειρά γυμνασίων όπως παρακάτω:

  α. Αντιμετώπιση εχθρικής απειλής (επίγειας και εναέριας). Πραγματοποιήθηκε εικονική προσβολή του πλοίου από εχθρικό ζεύγος ελικοπτέρων η οποία αποκρούστηκε από τα Α/Α όπλα του πλοίου.


  β. Κατάσβεση πυρκαγιάς. Εκτελέστηκε εικονική κατάσβεση πυρκαγιάς στο πλωριό διαμέρισμα του πλοίου η οποία αντιμετωπίστηκε με τα μέσα πυρόσβεσης του πλοίου.

  γ. Γυμνάσιο συνδρομής κατάσβεσης πυρκαγιάς σε παραπλέον πλοίο.

  δ. Διάσωση άνθρωπου στη θάλασσα. Εκτελέστηκε εικονική διάσωση ναυαγού από το πλήρωμα του πλοίου.

  ε. Ρυμούλκηση ακυβέρνητου πλοίου.


  Προ της αποβίβασής του ο Αρχηγός συνεχάρη τους Κυβερνήτες και τα Πληρώματα για την υποδειγματική ακρίβεια και ταχύτητα με την οποία εκτελέστηκαν όλες οι ενέργειες, γεγονός που καταδεικνύει την άρτια εκπαίδευση και το υψηλό ηθικό τους και επιτρέπει στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να αισθάνεται υπερήφανη για τη ναυτοσύνη, τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση στο καθήκον και την αποστολή του προσωπικού της Ναυτικής μας Δύναμης.

  Στις παραπάνω δραστηριότητες τον Αρχηγό συνόδευσαν ο Διοικητής Ναυτικού και ο Διοικητής της Διοίκησης Πολεμικών Πλοίων.

 • Επί θύραις συμφωνία για την απόκτηση 70 OH-58D Kiowa Warrior

  Επί θύραις συμφωνία για την απόκτηση 70 OH-58D Kiowa Warrior

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-18 03:26:16 | Πηγή: Defence Point

  Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται εκτός απροόπτου να υπογραφή από τις ΗΠΑ η LoA (Letter of Offer and Acceptance) για την παραχώρηση στην Ελλάδα των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior στο πλαίσιο της εκποίησης του στρατιωτικού υλικού μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles).

  Του Γιώργου Τσιμπούκη

  Η υπογραφή της LoA για το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίησης της παραχώρησης των εν λόγω ελικοπτέρων και την ενδυνάμωση της Αεροπορίας Στρατού. Το ζήτημα της απόκτησης των 70 OH-58D Kiowa Warrior ξεκίνησε στις αρχές του 2014 με τα πρώτα δημοσιεύματα στην Ελλάδα να αναφέρουν την πιθανότητα απόκτησης των ελικοπτέρων αυτών.

  Η υπόθεση εξελίχτηκε θετικά για την Ελλάδα, όταν το 2016 δημοσιεύτηκε η λίστα του στρατιωτικού υλικού που οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να παραχωρήσουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος EDA.

  Από τότε το ζήτημα της απόκτησης των 70 OH-58D Kiowa Warrior έλαβε την αναγκαία προτεραιότητα στον σχεδιασμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2017 εστάλη από την Ελλάδα στις ΗΠΑ η LoR (Letter of Request) για την απόκτηση των ελικοπτέρων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από 8 μήνες αναμονής, τον Σεπτέμβριο του 2017, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν και επίσημα θετικά στο Ελληνικό αίτημα για την παραχώρηση των ελικοπτέρων.

  Μετά την υπογραφή της LoA θα προσδιοριστεί ακριβώς το κόστος του ελληνικού προγράμματος και θα ακολουθήσει η διαδικασία αποπληρωμής της απόκτησης των ελικοπτέρων και των υλικών που θα τα συνοδεύουν μέσω πιστώσεων FMS.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Απειλές και από το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας

  Απειλές και από το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-17 22:03:48 | Πηγή: Defence Point

  «Μη νομίσετε ότι ξεμπερδέψατε μαζί μας» είναι στην καθομιλουμένη το μήνυμα που εξέπεμψε το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας μετά από την εξάωρη συνεδρίασή του υπό την προεδρία του «αρχηγού της φυλής» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (μόνο φύλαρχοι έχουν τέτοια συμπεριφορά).

  Τα Κυπριακό ήταν στην ατζέντα της συνάντησης και αξιολογήθηκε η εξέλιξη με την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, με τους Τούρκους να κάνουν λόγο για «αποφασιστικότητα στο θέμα της διατήρησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” (το ψευδοκράτος) στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

  Είναι τόσο γελοίοι – και το λέμε με την κυριολεκτική έννοια της λέξης – που από τη μία μιλάνε για «ΤΔΒΚ» (το ψευδοκράτος τους που το ονομάζουν «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου») άρα για ένα κράτος γι’ αυτούς, το οποίο έχει σαφείς θαλάσσιες ζώνες, που δεν έχουν καμία σχέση με τον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου και με βάση το «δίκαιο» που έχουν στο αρρωστημένο μυαλό τους, θέλουν δικαιώματα παντού!!!

  Πραγματικά διεθνείς απροσάρμοστοι, οι χειρότεροι στην υφήλιο που έτυχαν να συνορεύουν με τον Ελληνισμό. Από το σκοπευτικό δεν ξέφυγαν ούτε και οι Αμερικανοί τους οποίους εμμέσως έψεξαν ότι εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας, το YPG και από εκεί περνούν τα όπλα στα χέρια του ΡΚΚ», ενώ επικρίνουν και το Βόρειο Ιράκ για την απόφαση για δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας…

 • Ο… απροσάρμοστος ξαναχτυπά-παράνομη NAVTEX στην ΑΟΖ

  Ο… απροσάρμοστος ξαναχτυπά-παράνομη NAVTEX στην ΑΟΖ

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-17 21:01:23 | Πηγή: Defence Point

  Σε μια κίνηση ουσιαστικής κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και κορύφωσης των προκλήσεων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε η Άγκυρα.

  Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
  ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com

  Μετά από ένα τριήμερο περιπλανήσεων του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, εκδόθηκε αργά το απόγευμα τουρκική NAVTEX που δεσμεύει παράνομα ένα μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, επικαλύπτοντας μάλιστα και τμήμα των Οικοπέδων 4, 5, 6 και 7.

  Σύμφωνα με την NAVTEX 711/17 το σκάφος R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V BRAVO SUPPORTER και APOLLO MOON θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017 στην συγκεκριμένη περιοχή.

  Η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες η Τουρκία βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα επικαλύπτουν και μέρος των Οικοπέδων 4, 5, 6 και 7 εκ των οποίων το Οικόπεδο 6 έχει επίσης παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία Eni-Total.

  Σημεία της περιοχής που δεσμεύει η Τουρκία βρίσκονται μόλις λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς η Άγκυρα έτσι επιχειρεί να προβάλλει τη γνωστή διεκδίκησή της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου, διαγράφοντας πλήρως την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ NAVTEX ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Το CVN-77 σε… δράση και η απόφαση Τσίπρα για την MDCA

  Το CVN-77 σε… δράση και η απόφαση Τσίπρα για την MDCA

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-17 12:32:00 | Πηγή: Defence Point

  Πραγματικά ενδιαφέρον είναι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στον ιστοχώρο της καλής εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», καθώς περιέχει δύο σημαντικές ειδήσεις: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο ενεπλάκη ενεργά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην διατηρήσει τη διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ μόνο για ένα έτος…

  Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN-77), το δέκατο και τελευταίο τύπου «Nimitz» που περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο μεταφέροντας περί τα 90 αεροσκάφη, μαχητικά και άλλα, φέρεται να ανέλαβε δράση, χρησιμοποιώντας συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για να εξουδετερώσει τις δυνατότητες τουρκικών μαχητικών που επιχείρησαν να προσεγγίσουν στην περιοχή όπου εργάζεται το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella».

  Πρόκειται για μια σημαντική και ισχυρή συμβολικά και ουσιαστικά κίνηση, αφού διαβιβάζει μήνυμα αποτροπής προς την τουρκική πλευρά το οποίο δεν επιδέχεται ούτε αμφισβήτησης, ούτε μπορεί αν αγνοηθεί από τους ισλαμιστές στην Άγκυρα, οι οποίοι μέχρι στιγμής παραμένουν προκλητικοί, είναι όμως προσεκτικοί να μην παραβιάσουν «κόκκινες γραμμές».

  Σε συνδυασμό με την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας σήμερα στη Λευκωσία, αλλά και την παρουσία δύο ισχυρών πολεμικών πλοίων του γαλλικού Ναυτικού με ανθυποβρυχιακές και αντιαεροπορικές δυνατότητες, του FS Chevalier Paul (D621), αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων (αναφέρεται και ως φρεγάτα) τύπου Horizon και τη φρεγάτα FS Languedoc, τύπου FREMM Aquitaine, δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολιών αναφορικά με τη βούληση ΗΠΑ και Γαλλίας να προστατεύσουν όχι μόνο επενδύσεις εταιριών, αλλά και ευρύτερους σχεδιασμούς στο επίπεδο της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, οι οποίοι σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης.


  Η δεύτερη είδηση του δημοσιεύματος της «Καθημερινής» που υπογράφει ο καλός συνάδελφος Βασίλης Νέδος, αφορά την πληροφορία, ότι «ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει καταλήξει στην απόφαση ότι η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα παραμείνει ετήσια και δεν θα επεκταθεί σε πέντε χρόνια ή περισσότερα χρόνια».

  Όπως διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αναγνωρίζει πάντως την ολοένα και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Αυτό το δεδομένο μοιάζει λίγο αντιφατικό και μάλιστα όχι τόσο για το ότι η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις επιλογές του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, καθώς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν υπάρξει διαρροές περί πενταετούς συμφωνίας.

  Οπότε, το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι είδους «συμβιβασμός» είναι η άρνηση οποιασδήποτε αλλαγής. Έστω συμβολικά, η μονοετής περίοδο ισχύος της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι διετής, για να στείλει το μήνυμα. Εκτός κι αν η Ελλάδα επεχείρησε να διαπραγματευθεί ανταλλάγματα για τη χρονική επέκταση της συμφωνίας και «βρήκε τοίχο».

  Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να μη θεωρηθούν ασύμβατα η άρνηση έγκρισης μεγαλύτερης περιόδου για τη διμερή αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ από τη μία και η αναγνώριση ότι η ελληνική κοινωνία αισθάνεται ασφάλεια από τη στρατιωτική εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην ταραγμένη μας περιοχή σε αυτή τη συγκυρία.

 • Πώς η CIA μεθόδευσε το πραξικόπημα της προδοσίας το 1974…

  Πώς η CIA μεθόδευσε το πραξικόπημα της προδοσίας το 1974…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-16 16:30:31 | Πηγή: Defence Point

  Από την πρώτη στιγμή, το δεύτερο περίπου δεκαήμερο του Ιουνίου του 1974, όταν έφτασαν τα ανησυχητικά τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας που ανέφεραν “ότι ο Δημήτριος Ιωαννίδης θα αναλάβει δράση εναντίον του Μακαρίου”, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Σίσκο διαφώνησε με τον τότε ισχυρό άνδρα της Αμερικής, τον Χέρι Κίσινγκερ για το «σχέδιο δράσης» που στόχευε στην αντιμετώπιση της κατάστασης και την επερχόμενη κρίση στην Κύπρο.

  ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Του Μιχάλη Ιγνατίου

  Ο Χένρι Κίσιγκερ, σύστηνε αυστηρά «όχι ανάμειξη στα εσωτερικά ξένων χωρών»(!), ενώ ο Τζ. Σίσκο πρότεινε να δοθεί ένα μάθημα στον σκληρό διοικητή της ΕΣΑ. Προφανώς δεν είχε ιδέα για τις υπόγειες σχέσεις του με τη CIA. Όσο και αν ακούγεται, ακόμα και σήμερα, παράξενο, ο Σίσκο και ο διευθυντής του Γραφείου Κύπρου Τόμας Μπόγιατ, υποστήριξαν από τον Μάιο του 1974 ότι η μόνη λύση «για να γλιτώσουμε από την ελληνική χούντα» ήταν η ανατροπή της.

  Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, πριν από τον θάνατό του, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι είχε περιλάβει το σενάριο -που δεν εξελίχθηκε ποτέ σε σχέδιο- της ανατροπής του Ιωαννίδη σε σημείωμα (memo) που απέστειλε στον Κίσινγκερ στις αρχές Μαΐου του 1974.

  Μαζί με το memo είχε στείλει στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την έκθεση της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης, στην οποία αναφερόταν ότι η χούντα ήταν υπό διάλυση, με αποτέλεσμα «να μη δύναται -έτσι κι αλλιώς- να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ».

  Στα μέσα Μαΐου, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των απασχολουμένων με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία στο Γραφείο Ευρώπης και Εγγύς Ανατολής.

  Στη διάρκεια της σύσκεψης… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Το 2017 δεν είναι… 1974, αρκεί να το καταλάβουμε εμείς

  Το 2017 δεν είναι… 1974, αρκεί να το καταλάβουμε εμείς

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-16 13:23:15 | Πηγή: Defence Point

  Η απόφαση της Λευκωσίας να μην υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς και να προχωρήσει στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι τολμηρή και θαρραλέα. Πρόκειται για απόφαση που στηρίζεται απόλυτα από την Αθήνα και την πλειοψηφία των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων. Διότι υπάρχουν και οι αιώνια δειλοί, οι οποίοι θα επιθυμούσαν αναβολή των γεωτρήσεων από την TOTAL, αλλά δεν έχουν το κουράγιο να εκφράσουν την αντίθεσή τους δημόσια. Είναι τόσο προβλεπτοί και δειλοί…

  ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
  ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com/

  Η Διάσκεψη του Κραν Μοντανά της Ελβετίας, βασικά σχεδιάστηκε για να επιβάλει την αναβολή των γεωτρήσεων, αλλά όταν ετέθη εμμέσως από τους Βρετανούς και στη συνέχεια πιο επιτακτικά από τους Τούρκους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκοψε την κουβέντα, συνεπικουρούμενος και από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

  Εάν η απάντηση ήταν διαφορετική, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης γνώριζε ότι «έκαιγε» την πολιτική του καριέρα, καθώς ουδείς στην Κύπρο θα πίστευε ότι η αναβολή των γεωτρήσεων θα ήταν μία σοφή πράξη. Όπως το 2003, έτσι και το 2017, η Κύπρος έλαβε την μεγάλη απόφαση να μην φοβηθεί την ισλαμική Τουρκία. Τότε ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος προχώρησε με πλήρη μυστικότητα τους σχεδιασμούς του, και δεν φοβήθηκε την Άγκυρα.

  Το ίδιο συνέβη και τώρα, το ίδιο έπραξε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Για να είμαι δίκαιος, πριν από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, έπραξε το καθήκον του, στο θέμα αυτό και ο μακαρίτης Γλαύκος Κληρίδης. Έχουν μεγάλη σημασία οι λεπτομέρειες. Μία μικρή χώρα, το 40% της οποίας είναι υπό την παράνομη κατοχή της Τουρκίας, αθόρυβα και συντονισμένα, σχεδιάζει και υλοποιεί. Για να μην αδικήσω τον Δημήτρη Χριστόφια, πρέπει να καταθέσω ότι προχώρησε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μακριά από κάθε ιδεολογία και ιδεοληψία.

  Οι Κύπριοι πολιτικοί κάνουν ακριβώς το ανάποδο από τους Έλληνες συναδέλφους τους. Σχεδιάζουν, υλοποιούν και μετά ανακοινώνουν. Στην Ελλάδα, τρόπος του λέγειν σχεδιάζουν, ανακοινώνουν με λόγια μεγάλα, αλλά ψεύτικα, και ΔΕΝ υλοποιούν ποτέ. Πρόκειται για μία δυσάρεστη πραγματικότητα.

  ΕΠΙΣΗΣ: Οι Έλληνες πολιτικοί κυριαρχούνται από κομπλεξισμό και φόβο έναντι της Τουρκίας. Οι Κύπριοι πολιτικοί, αντιμετωπίζουν τους Τούρκους, όπως ακριβώς είναι. Ξέρουν ότι απειλούν, εκβιάζουν και στο τέλος υποχωρούν. Το 2017 σίγουρα δεν είναι 1974 και αυτό πρέπει να το κάνουμε βίωμα, να το χωνέψουμε και να μην φοβόμαστε.

  Το μέγα ερώτημα των τελευταίων ημερών είναι αυτό: Τι θα πράξει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν τώρα που τελείωσαν τα πανηγύρια για το σικέ πραξικόπημα της περασμένης χρονιάς. Θα επιτεθεί στην Κύπρο για να σταματήσουν οι έρευνες της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ; Προσωπικά δεν αποκλείω τίποτα διότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας κυριαρχείται από ψυχασθενικές συμπεριφορές.

  Θα απαντήσω στο ερώτημα με …ερώτηση: Μπορεί ο Ερντογάν να καταφύγει σε στρατιωτική ενέργεια; Το οικόπεδο 11, όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο West Capella -οι γεωτρήσεις επρόκειτο να ξεκινήσουν χθες το βράδυ- ανήκει σε μία γαλλική εταιρεία. Πρόκειται για τον ενεργειακό κολοσσό της TOTAL. Έλαβε μέρος στο διεθνή οργανισμό ύστερα από συνεννόηση με τον προηγούμενο πρόεδρο της Γαλλίας, τον Φρανσουά Ολάντ και αυτό σημαίνει ότι έλαβε και την υπόσχεση για πλήρη υποστήριξη από τη γαλλική διπλωματική και στρατιωτική μηχανή. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού.

  Με τα παραπάνω δεδομένα, μετά βεβαιότητας θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε, ότι απέναντι στην Τουρκία βρίσκεται η Γαλλία, όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι γίνονται οι δουλειές, μου είπε ένας Κύπριος αξιωματούχος που ασχολείται καθημερινά με το θέμα. Η Κύπρος έπαιξε το παιγνίδι των «μεγάλων παιδιών». Και δεν πρόκειται να χάσει. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουν όλοι μαζί οι Κύπριοι πολιτικοί, απ’ εδώ και πέρα, είναι να μην χάσουν, αλλά να θωρακίσουν, την Κυπριακή Δημοκρατία.

  ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο στόχος του χουντικού πραξικοπήματος, που έγινε με εντολή της τότε Αμερικής του Χένρι Κίσιγκερ, ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν το πέτυχαν οι πραξικοπηματίες, ούτε οι Τούρκοι με την εισβολή και την κατοχή των 43 χρόνων. Δεν το πέτυχαν με τα όπλα. Είναι δυνατόν να τους επιτραπεί να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο διαπραγματευτικό τραπέζι, σε μία στιγμή που στη γειτονιά μας μπορούν να αλλάξουν και σύνορα; ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ…

 • Νευρική Τουρκία, αντιλαμβάνεται την απουσία επιλογών…

  Νευρική Τουρκία, αντιλαμβάνεται την απουσία επιλογών…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-15 12:18:38 | Πηγή: Defence Point

  Σε διαρκή δοκιμασία αντοχής υποβάλλει την Κυπριακή Δημοκρατία, η Άγκυρα, καθώς αντιδρά σπασμωδικά στην έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 από το γεωτρύπανο West Capella για λογαριασμό του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού TOTAL.

  Του Νίκου Μελέτη

  Έτσι έχοντας ήδη στείλει στην περιοχή την φρεγάτα TCG Gokceada και το υποβρύχιο TCG Gaziantep (σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Επιτελείου) η Τουρκία γνωρίζοντας ότι η στρατιωτική αντίδραση δεν είναι η πιο εύκολη επιλογή, επιχειρεί, να συντηρήσει την πίεση και σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο αλλά και με την επιστράτευση του ερευνητικού σκάφους Barbaros το οποίο κινείται προς το παρόν χωρίς πρόγραμμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

  Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης επιχειρείται από την Τουρκία για να παρασύρει την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένα παιγνίδι από το οποίο μόνο χαμένη θα έβγαινε η ελληνική πλευρά, καθώς η οποιαδήποτε διαμεσολάβηση μετά από μια στρατιωτική κλιμάκωση πιθανότατα θα συμπαρέσυρε και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Λευκωσίας. Συγχρόνως όμως η στρατιωτική ένταση θα έπληττε τον πιο σημαντικό σήμερα πλουτοπαραγωγικό πόρο της Κύπρου, τον τουρισμό.

  Ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας όμως για στρατιωτικές προκλήσεις στο σημείο της γεώτρησης είναι ότι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Έρχεται αίτημα στην Ελλάδα από Κροατία για μαχητικά F-16…

  Έρχεται αίτημα στην Ελλάδα από Κροατία για μαχητικά F-16…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-14 01:05:26 | Πηγή: Defence Point

  Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα διερευνητικό αίτημα από την Κροατία, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν η Ελλάδα διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη F-16 τα οποία να είναι διατεθειμένη να συζητήσει την παραχώρησή τους, σύμφωνα με θέμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters σχετικό με το πρόγραμμα νέου μαχητικού της βαλκανικής χώρας.

  Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η Κροατία θα στείλει σε πέντε συνολικά χώρες αίτημα που αφορά στη διαθεσιμότητα μαχητικών αεροσκαφών προς πώληση. Οι χώρες αυτές, πέραν της Ελλάδας, είναι οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Σουηδία, με την τελευταία να είναι η μοναδική όπου το αίτημα δεν αφορά μαχητικά F-16, αλλά τη δικιά της πρόταση για αγορά ή μίσθωση (leasing) μαχητικών αεροσκαφών Gripen.

  Η πληροφορία είναι απόλυτα έγκυρη, καθώς το Reuters επικαλείται δήλωση – ανακοίνωση του κροατικού υπουργείου Άμυνας. Υπενθυμίζεται, ότι η κροατική Αεροπορία επιθυμεί την ανανέωση του αεροπορικού της στόλου που αποτελείται από μία εναπομείνασα μοίρα μαχητικών σοβιετικής προέλευσης τύπου MiG-21, παρότι είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας από το 2009 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2013.

  Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Κροάτες, τρία θα είναι τα βασικά κριτήρια της επιλογής τω μαχητικών, τα οποία θέλουν διαθέσιμα μέχρι τα τέλη του 2020: Η τιμή τους, η διακρατική συμφωνία, καθώς δεν επιθυμούν συμφωνία με εταιρία, αλλά και οι ευρύτερες προοπτικές οικονομικές συνεργασίας που θα ανοιχτούν με την προμηθεύτρια χώρα.


  Σε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, η πιθανότητα να βρουν τη λύση που αναζητούν στην Ελλάδα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς η Πολεμική Αεροπορία φέρεται να μην επιθυμεί να αποχωριστεί τα F-16 Block 30, ελλείψει εναλλακτικής.

  Ωστόσο, η παρουσία νέας ηγεσίας στο τιμόνι, η οποία έχει δείξει δείγματα διαφοροποίησης σε κάποια θέματα εν συγκρίσει με την προηγούμενη, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη πολιτική πίεση, καθώς η σκέψη χρηματοδότησης της τόσο επείγουσας έναρξης του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 με τα χρήματα από την παραχώρηση των F-16 Block 30, θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.

  Το ζητούμενο είναι πως θα μπορούσε η Ελλάδα να δελεάσει με οικονομική συνεργασία την Κροατία, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να υπερπηδηθεί με αμερικανική συνδρομή, είτε απευθείας κυβερνητική, είτε μέσω της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin, η οποία θα εκτελέσει το πρόγραμμα αναβάθμισης.

  Βέβαια, η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την επιθυμία ενδεχόμενη παραχώρηση των F-16 να συνδυαστεί με την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης στην ΕΑΒ. Και μόνο όμως η διατύπωση της κροατικής ανακοίνωσης, αρκεί για να προσγειώσει τις υπερβολικές προσδοκίες, ένα σύνηθες φαινόμενο στη χώρα μας, που ξεχνά ότι «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», κάτι το οποίο συστηματικά ξεχνούσε την εποχή των «παχιών αγελάδων», όταν η ίδια ήταν περιζήτητος πελάτης…

 • Σταδιακή κλιμάκωση, ψυχολογικό “παίγνιο” από την Τουρκία

  Σταδιακή κλιμάκωση, ψυχολογικό “παίγνιο” από την Τουρκία

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-14 01:05:26 | Πηγή: Defence Point

  Το τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή των γεωτρήσεων των Γάλλων της Total και των Ιταλών της ENI με το West Capella στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας άλλο ένα πλοίο που θα περιπολεί στην περιοχή, ενώ θα στείλει και ένα υποβρύχιο…

  Το γαλλικό πλωτό γεωτρύπανο εξακολουθεί να εργάζεται στην περιοχή που έχει επιλεγεί, ενώ το ελληνικό Γενικό Επιτελείο παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να χρεωθεί η Ελλάδα πρόθεση κλιμάκωσης, παρότι υπάρχουν δυνάμεις σε ετοιμότητα, ενώ «ακούγονται» και φωνές που καλούν για αποτρεπτική στρατηγική που δεν θα δεσμεύεται για αντιπαράθεση με τον αντίπαλο σε σημείο που τον εξυπηρετεί…

  Δεν είναι ώρα να ειπωθούν περισσότερα επ’ αυτού, καθώς η σαφέστατη προτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός παραλογισμός σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, ισχυροί, ενώ τίθεται και θέμα «εικόνας» γι’ αυτούς, καθώς δεν θα επιθυμούσαν να εμφανιστούν να «πειθαναγκάζονται» από την Τουρκία.


  Η Τουρκία αισθάνεται την υποχρέωση να πολεμήσει την πεποίθηση στην Ελλάδα και όχι μόνο, ότι παρά τις παρορμητικές φαινομενικά δηλώσεις και τη συμπεριφορά τοπικής υπερδύναμης που δεν επιθυμεί κανέναν στα πόδια της, μια ανάγκη που οδηγεί νομοτελειακά σε κλιμάκωση, ιδίως από τη στιγμή που δεν της έγινε το χατίρι της παράδοσης, κυριολεκτικά, της Κύπρου στις ορέξεις του ΑΤΤΙΛΑ…

  Εάν αυτό γινόταν, θα οδηγούσε σε παραγραφή των τουρκικών εγκλημάτων, παρότι είναι η πρώτη φορά που κατέστη προφανές ακόμα και στους πλέον κακόπιστους, ποιος ήταν που αρνήθηκε να δεσμευθεί στην οποιαδήποτε υποχώρηση, προδίδοντας ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας παραμένει ο γεωστρατηγικός έλεγχος της νήσου και ο πλήρης αφελληνισμός της.

  Είχαν προηγηθεί οι ευθέως απειλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος «ανανέωσε το ραντεβού» εκδήλωσης της τουρκικής αντίδρασης όταν αρχίσει η διαδικασία της εξόρυξης, επιλέγοντας τη σταδιακή και προσεκτική κλιμάκωσης.

 • Ο Τούρκος ΑΚΑΜ στην Αθήνα έστελνε sms… για το πραξικόπημα

  Ο Τούρκος ΑΚΑΜ στην Αθήνα έστελνε sms… για το πραξικόπημα

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 21:56:15 | Πηγή: Defence Point

  Γραπτά μηνύματα από το κινητό του έστελνε ο Τούρκος ΑΚΑΜ στην Αθήνα σε συναδέλφους του άλλων χωρών. Ένα χρόνο μετά, το ArmyNow ρίχνει φως στην υπόθεση

  Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

  Τρεις εβδομάδες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, η υπογράφουσα φέρνει με αποκλειστικό ρεπορτάζ στην δημοσιότητα ότι ο Τούρκος ΑΚΑΜ και ο Τούρκος Ναυτικός ακόλουθος στην Αθήνα είχαν διαφύγει με τις οικογένειές τους ακτοπλοϊκώς προς την Ιταλία και από εκεί πιθανώς σε συγγενικά τους πρόσωπα σε Γερμανία και Ολλανδία.

  Η είδηση έκρυβε πίσω της μεγάλο παρασκήνιο, το οποίο παρέμενε καλά κρυμμένο μέχρι πρόσφατα. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Πολεμικό Ναυτικό: Ένταξη βοηθητικού πλοίου «ΑΝΤΙΓΟΝΙΣ»

  Πολεμικό Ναυτικό: Ένταξη βοηθητικού πλοίου «ΑΝΤΙΓΟΝΙΣ»

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 20:49:02 | Πηγή: Defence Point

  Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Βοηθητικού Πλοίου Βάσεως (ΒΒ) «ΑΝΤΙΓΟΝΙΣ», στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου «ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ», στη Σαλαμίνα, το δεύτερο επί συνόλου τεσσάρων ομοίου τύπου πλοίων.

  Ανάδοχος του πλοίου ήταν η Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου. Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

  Το νέο ΒΒ, ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, έχει χωρητικότητα μεταφοράς 150 ατόμων, διαθέτει δύο κυρίες μηχανές και σύγχρονο ναυτιλιακό εξοπλισμό. Βασική αποστολή του πλοίου είναι η μεταφορά του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού στα πλοία και υπηρεσίες του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, αναβαθμίζοντας τον τρόπο μετάβασής του στην εργασία, με ασφάλεια και ταχύτητα.

 • Κύπρος: Τείχος από ΗΠΑ-Γαλλία κρατά σε απόσταση Τούρκους

  Κύπρος: Τείχος από ΗΠΑ-Γαλλία κρατά σε απόσταση Τούρκους

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 18:43:09 | Πηγή: Defence Point

  Ξεκίνησαν οι διαδικασίες της γεώτρησης στην Κύπρο με το γεωτρύπανο να έχει φθάσει στο σημείο σταθεροποίησης, ενώ οι τουρκικές απειλές δεν μένουν αναπάντητες, καθώς η Γαλλία έστειλε διακριτικά στην Κύπρο δυο ισχυρά πολεμικά πλοία τα οποία συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και αεροσκάφη που έχουν επίσης ενταχθεί στην ειρηνευτική δύναμη.

  Ουδείς δείχνει διατεθειμένος να αφήσει απροστάτευτη την επένδυσή του. Όπως έκαναν άλλωστε και οι Αμερικανοί με «ηχηρή» και σαφέστατη παρέμβαση της Ουάσιγκτον, η οποία σύμφωνα με δήλωση που απέσπασε ο ιστοχώρος του Μιχάλη Ιγνατίου, αναγνώρισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, προσθέτοντας την υποστήριξη στην «ακριβοδίκαια» κατανομή τους (δεν κάνει λόγο για ισοκατανομή, αφού μόνο τρελός θα δεχθεί το 50% να πάει σε τουρκικά χέρια με το «έτσι θέλω»). Επίσης, δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «αποθαρρύνουν» δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.


  Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» που εξασφάλισε και τη σχετική φωτογραφία, πρόκειται για την 142 μέτρων φρεγάτα τύπου FREMM, τη «Languedoc» με τα εξελιγμένα ραντάρ εντοπισμού υποβρυχίων «Ηρακλής» και κατευθυνόμενους πυραύλους MdCN, Aster και Exocet MM 40, καθώς επίσης και ανθυποβρυχιακές τορπίλες «MU 90», με πλήρωμα περίπου 140 στελεχών, όπως και δεύτερη φρεγάτα τύπου La Fayette, μήκους 125 μέτρων, εξοπλισμένη με Exocet MM40, αντιαεροπορικό σύστημα Thales Crotale Naval CN2.

  Επίσης, ανάλογα με τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, οι Γάλλοι έχουν ετοιμότητα και για από αέρος παρατήρηση και συμβολή με αεροσκάφη που είναι ενταγμένα επίσης στη δύναμη του Λιβάνου, κυρίως για λόγους ασφάλειας και αντιμετώπισης τυχόν συμβάντων ασφάλειας ή ατυχήματος, ενώ έχει γίνει και σχετική προετοιμασία.

  Στην ευρύτερη περιοχή κινείται επίσης και το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush με πλήρωμα 5.700 ατόμων, τα περίπου 90 αεροσκάφη και τους πυραύλους τύπου κρουζ, η έλευση του οποίου οδήγησε έμπειρους παρατηρητές στην περιοχή να αναρωτιούνται, μάλλον με περιπαικτική διάθεση, ποιος είναι ο «κακός» αυτή τη φορά, καθώς η κατάσταση με τους Ρώσους στη Συρία βρίσκεται υπό έλεγχο…

 • Μην και περάσει μέρα χωρίς να απειλήσουν Ελλάδα και Κύπρο…

  Μην και περάσει μέρα χωρίς να απειλήσουν Ελλάδα και Κύπρο…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 17:39:55 | Πηγή: Defence Point

  Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

  (σ.σ. κανείς δεν το αμφισβήτησε, όχι όμως και 50% που επιμένει ο Τούρκος λήσταρχος και σίγουρα μετά από την επανένωση, διότι η Τουρκία διαίρεσε τη νήσο με τον τρόπο που υφίσταται και σήμερα, αναγνώρισε ως κράτος τα κατεχόμενα και βάσει των δικών τους ενεργειών ΔΕΝ δικαιούται απολύτως τίποτα με τη σημερινή κατάσταση).

  Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

  Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

  ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://mignatiou.com/

 • Μιχάλης Ιγνατίου: Το «ακριβοδίκαια» και το μεγάλο μυστικό!

  Μιχάλης Ιγνατίου: Το «ακριβοδίκαια» και το μεγάλο μυστικό!

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 17:39:55 | Πηγή: Defence Point

  Η επαναλαμβανόμενη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου έχει πολύ μεγάλη σημασία, έστω και αν οι πάντες στην Ελλάδα και τη Μεγαλόνησο είναι δύσπιστοι, όταν το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, εκφράζεται θετικά για οτιδήποτε αφορά τις δύο χώρες.

  Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

  Η αναγνώριση, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της είναι ένα σημαντικό γεγονός.

  Μα -θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος- υπήρχε περίπτωση οι Αμερικανοί να πράξουν κάτι το διαφορετικό αφού το Δίκαιο της Θάλασσας καλύπτει πλήρως τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης; Η απάντηση είναι «ναι, θα μπορούσαν».

  Διότι είναι η υπερδύναμη που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των μικρών χωρών, όπως η Κύπρος. Άλλωστε, στο θέμα της συνεχιζόμενης κατοχής του 40% της Κύπρου, ακόμα και σήμερα -43 έτη μετά την εισβολή- συνεχίζουν να βάζουν πλάτη για τα ανομήματα της κατοχικής δύναμης Τουρκίας.

  Το γεγονός ότι επαναλαμβάνουν συνέχεια την υποστήριξη τους στα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, είναι αδιαμφισβήτητα μία πολύ όμορφη είδηση. Έχουν συμφέροντα και θα τα υποστηρίξουν. Μετά την TOTAL και την ENI ακολουθούν οι έρευνες της αμερικανικής EXXONMOBIL, η οποία αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα. Είναι αυτό το ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ…

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ «ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΑ» ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Κυπριακό: Μα γιατί «κολλάει» η Τουρκία στις εγγυήσεις;

  Κυπριακό: Μα γιατί «κολλάει» η Τουρκία στις εγγυήσεις;

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-13 13:01:42 | Πηγή: Defence Point

  Στην επίλυση μιας μακράς διένεξης όπως είναι το Κυπριακό, τα θέματα ασφαλείας είναι τα πλέον καθοριστικά για την βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα της όποιας λύσης.

  Γράφει ο Χρήστος Ιακώβου

  Μέχρι στιγμής το σχέδιο Ανάν μάς προσέφερε όχι μόνο το πλαίσιο αλλά και μία συγκεκριμένη μορφή για το πώς η Τουρκία εννοεί τα θέματα ασφαλείας, αλλά και για το πώς οι διεθνείς μεσολαβητές συμπεριφέρονται υποστηρικτικώς προς την Τουρκία, όταν αυτή προβάλλει τις αντιλήψεις της επί του θέματος στο πλαίσιο λύσης του προβλήματος.

  Σήμερα, αν υπάρχει ένα θέμα στο οποίο δεν παρατηρήθηκε πρόοδος στις συνομιλίες είναι η πτυχή της ασφάλειας, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποτελεί την πεμπτουσία του Κυπριακού. Όλα αυτά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από την ελληνική πλευρά, αν τελικώς οι συνομιλίες φθάσουν στο σημείο συζήτησης για την εν λόγω πτυχή.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Κύπρος: Τείχος από ΗΠΑ-Γαλλία κρατά σε απόσταση τους Τούρκους

  Κύπρος: Τείχος από ΗΠΑ-Γαλλία κρατά σε απόσταση τους Τούρκους

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-12 14:09:08 | Πηγή: Defence Point

  Ξεκίνησαν οι διαδικασίες της γεώτρησης στην Κύπρο με το γεωτρύπανο να έχει φθάσει στο σημείο σταθεροποίησης, ενώ οι τουρκικές απειλές δεν μένουν αναπάντητες, καθώς η Γαλλία έστειλε διακριτικά στην Κύπρο δυο ισχυρά πολεμικά πλοία τα οποία συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και αεροσκάφη που έχουν επίσης ενταχθεί στην ειρηνευτική δύναμη.

  Ουδείς δείχνει διατεθειμένος να αφήσει απροστάτευτη την επένδυσή του. Όπως έκαναν άλλωστε και οι Αμερικανοί με «ηχηρή» και σαφέστατη παρέμβαση της Ουάσιγκτον, η οποία σύμφωνα με δήλωση που απέσπασε ο ιστοχώρος του Μιχάλη Ιγνατίου, αναγνώρισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, προσθέτοντας την υποστήριξη στην «ακριβοδίκαια» κατανομή τους (δεν κάνει λόγο για ισοκατανομή, αφού μόνο τρελός θα δεχθεί το 50% να πάει σε τουρκικά χέρια με το «έτσι θέλω»). Επίσης, δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «αποθαρρύνουν» δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.


  Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» που εξασφάλισε και τη σχετική φωτογραφία, πρόκειται για την 142 μέτρων φρεγάτα τύπου FREMM, τη «Languedoc» με τα εξελιγμένα ραντάρ εντοπισμού υποβρυχίων «Ηρακλής» και κατευθυνόμενους πυραύλους MdCN, Aster και Exocet MM 40, καθώς επίσης και ανθυποβρυχιακές τορπίλες «MU 90», με πλήρωμα περίπου 140 στελεχών, όπως και δεύτερη φρεγάτα τύπου La Fayette, μήκους 125 μέτρων, εξοπλισμένη με Exocet MM40, αντιαεροπορικό σύστημα Thales Crotale Naval CN2.

  Επίσης, ανάλογα με τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, οι Γάλλοι έχουν ετοιμότητα και για από αέρος παρατήρηση και συμβολή με αεροσκάφη που είναι ενταγμένα επίσης στη δύναμη του Λιβάνου, κυρίως για λόγους ασφάλειας και αντιμετώπισης τυχόν συμβάντων ασφάλειας ή ατυχήματος, ενώ έχει γίνει και σχετική προετοιμασία.

  Στην ευρύτερη περιοχή κινείται επίσης και το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush με πλήρωμα 5.700 ατόμων, τα περίπου 90 αεροσκάφη και τους πυραύλους τύπου κρουζ, η έλευση του οποίου οδήγησε έμπειρους παρατηρητές στην περιοχή να αναρωτιούνται, μάλλον με περιπαικτική διάθεση, ποιος είναι ο «κακός» αυτή τη φορά, καθώς η κατάσταση με τους Ρώσους στη Συρία βρίσκεται υπό έλεγχο…

 • Α/ΓΕΣ: Η λίστα με τα «δώρα» από Αμέρικα, αληθινή & φανταστική

  Α/ΓΕΣ: Η λίστα με τα «δώρα» από Αμέρικα, αληθινή & φανταστική

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-10 19:20:48 | Πηγή: Defence Point

  Η πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΣ (πριν μερικές εβδομάδες) στις ΗΠΑ έδωσε για άλλη μια φορά ευκαιρία (όπως βέβαια συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση) για να οργιάσει και πάλι η φαντασία διαφόρων, άλλων σε μάλλον «πάγιο» και συγκρατημένο επίπεδο, άλλων όμως σε πολύ ποιό… «γόνιμο» κλίμα που γέννησε μεγάλα καλάθια με «δώρα» εξ’ Αμερικής.

  Βγήκε λοιπόν η «πλαστικοποιημένη» πλέον λίστα (παρελθόντων χρόνων) από τα συρτάρια κάποιων και είδαμε και πάλι περισπούδαστες αναφορές και αναλύσεις για 400 Abrams, εκατοντάδες Bradley, πυροβόλα και πυραύλους, Apache και Blackhawk, ενδεδυμένες βέβαια και με την απαραίτητη σάλτσα λεπτομερειών και υπενθυμίσεων που κάνουν το «πακέτο» που προσφέρεται στον αναγνώστη πιο πιστευτό.

  Για όσους όμως δεν έχουν «πλαστικοποιήσει» λίστα «δώρων» και κρατάνε μικρότερο καλάθι, η επίσκεψη (ρουτίνας) του Α/ΓΕΣ στις ΗΠΑ είχε πράγματι κάποια απτά αποτελέσματα.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 • Αθανάσιος Έλλις: Η οπτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

  Αθανάσιος Έλλις: Η οπτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-10 14:12:57 | Πηγή: Defence Point

  Στη σκιά της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αποκρυσταλλωμένες θέσεις για τα μεγάλα και τα «μικρά» της διεθνούς σκακιέρας, η προσέγγιση της Ουάσιγκτον στα θέματα που άμεσα ή έμμεσα απασχολούν την Ελλάδα βρίσκεται σε φάση αναμονής. Όπως σημειώνει δυτικός διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον, «η πολιτική τους βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση», αν και με την πάροδο του χρόνου «σε επιμέρους ζητήματα παρατηρείται μια σταδιακή μετακίνηση προς ρεαλιστικές θέσεις».

  Του Αθανάσιου Έλλις
  ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Έντυπη Έκδοση)

  Οι πολλές κενές θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, αλλά και άλλων, πιο χαμηλά στην ιεραρχία, οι οποίοι από πρακτικής άποψης είναι πιο σημαντικοί για τον σχεδιασμό της στρατηγικής στα επιμέρους ζητήματα, δυσχεραίνουν την άσκηση της πολιτικής, και κατ’ επέκτασιν κάθε ανάλυση, αποτίμηση και πρόβλεψη.

  Στα μείζονα ζητήματα για την Ελλάδα, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, όπως και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικότερα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, οι όποιες κινήσεις της Ουάσιγκτον, ακόμη και οι επιτυχείς, όπως η πρόσφατη παρέμβαση του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών Γι για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ, γίνονται από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους, και υπό αυτό το πρίσμα είναι τρόπον τινά προσωρινού χαρακτήρα.

  Σε κάθε περίπτωση, στην Ουάσιγκτον βλέπουν την Ελλάδα ως στενό και, με δεδομένο το τι συμβαίνει στην περιοχή, σταθερό σύμμαχο. Σε ιδιωτικές συζητήσεις περιγράφουν την κυβέρνηση Τσίπρα ως «εξαιρετικά συνεργάσιμη» σε σειρά ζητημάτων, κάτι που βλέπουν ως «ευχάριστη» έκπληξη με δεδομένο τον παραδοσιακό αντιαμερικανισμό της Αριστεράς κατά το παρελθόν.

  Παράλληλα, η στρατηγική επιλογή διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για μια στενή σχέση με το Ισραήλ, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας και με την Κύπρο, αποτιμάται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ως «πολύ θετική» εξέλιξη και «χρήσιμη» για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.


  Η παραπάνω αποτίμηση δεν είναι εντελώς άσχετη από τον προβληματισμό για την πορεία που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν. «Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του Πενταγώνου έχουν εκ των πραγμάτων μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τονίζει στην «Κ» άριστος γνώστης της Ουάσιγκτον και συμπληρώνει ότι «με την εντελώς απρόβλεπτη συμπεριφορά του ο Τούρκος πρόεδρος δεν μας επιτρέπει να χαράξουμε σχέδια για την επόμενη πενταετία και δεκαετία».

  Στο Κυπριακό, η προσέγγιση παραμένει η ίδια, υπέρ μιας δικοινοτικής ομόσπονδης λύσης, αν και τη γεωστρατηγική εξίσωση διαφοροποιεί σημαντικά η αξιοποίηση –και από αμερικανικές εταιρείες όπως η Exxon Mobil– κοιτασμάτων αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

  Ο αντιπρόεδρος Πενς παρακολουθεί το θέμα, επικοινωνεί με τους πρωταγωνιστές –το έκανε και τις προηγούμενες ημέρες–, αν και όχι στον βαθμό που το έπραττε ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν. Πάντως, ο ρόλος της Ουάσιγκτον δεν είναι όσο ενεργός ήταν το 2004, με την υποστήριξη του σχεδίου Ανάν. Τότε υπήρχε ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό –ο Τομ Γουέστον– ο οποίος ασχολείτο συνεχώς και σε βάθος με τις διαπραγματεύσεις, ενώ γίνονταν συνεχείς και πιεστικές παρεμβάσεις σε υψηλότατο επίπεδο.

  Ανάλογο είναι το σκηνικό και στο θέμα των Σκοπίων, και γενικότερα στα Βαλκάνια, όπου δεν υπάρχει, έως τώρα τουλάχιστον, μια καλά επεξεργασμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική από τον Λευκό Οίκο. Έτσι, και πάλι η Ουάσιγκτον κινείται με κεκτημένη ταχύτητα στην πάγια γραμμή των προηγούμενων ετών και εστιάζει στη σταθερότητα και την αρχή της μη αλλαγής συνόρων.

 • ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Ειδικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, κατά…

  ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Ειδικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, κατά…

  Κατηγορία: Άμυνα | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-07-09 00:37:43 | Πηγή: Defence Point

  Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε χώρα την περίοδο 7-14 Ιουνίου 2017, με τη συμμετοχή 26 ελικοπτέρων και 14 αεροπλάνων της Εθνικής Φρουράς και της Ισραηλινής Αεροπορίας και ενός C-130H της ΠΑ που υποστήριξαν δυνάμεις σε αγώνα ειδικών επιχειρήσεων στο Τρόοδος, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα των τριών χωρών προς την Τουρκία. Η Π&Δ παρακολούθησε τις εξελίξεις μέρα προς μέρα.

  343Μ, Προστασία Δύναμης!

  Οι επιταγές του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου ορίζουν την αξιοποίηση μεγάλων «πακέτων» αεροσκαφών για να διεξαχθούν με επιτυχία επιθετικές επιχειρήσεις κατά της εχθρικής αεροπορίας με τελικό στόχο την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής. Τα F-16 Βlock 52+ της 343 Μοίρας στην 115 ΠΜ συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά [(πρωτίστως) κορυφαίες δυνατότητες εναέριας μάχης πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR και ένα πολύ ικανό ραντάρ με τα αντίστοιχα βλήματα μεγάλης εμβέλειας, επιδόσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τον αγώνα WVR και όπλα για την καταστολή/καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας] που αξιοποιούνται από το άριστα καταρτισμένο και με περίσσιο πάθος προσωπικό της για να αναδειχθεί κορυφαία στον ρόλο Προστασίας Δύναμης COMAO.


  «Αμαρτωλές Λεοπαρδάλεις», Μέρος Β

  «Μια ιστορία παρασκηνίων, ίντριγκας και «χαμένων ευκαιριών». Έχοντας ανοίξει τον Φάκελο Εξοπλισμών σε προηγούμενο τεύχος μας συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε το ιστορικό του προγράμματος Leopard 2HEL παρουσιάζοντας τις άγνωστες -και σε μερικές περιπτώσεις, αν όχι σκοτεινές, τουλάχιστον αμφιλεγόμενες- πτυχές και τα παρασκήνια του ιστορικού της απόφασης της προμήθειας, της υλοποίησης, της συμπαραγωγής και της βιομηχανικής αξιοποίησης από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.


  ΑΒ Μίκρας, εκτός ενεργείας αεροσκάφη, Πολεμώντας τη λήθη στην 113ΠΜ

  Στο τρίτο μέρος της σειράς άρθρων μας «Πολεμώντας τη λήθη» βρεθήκαμε στην Αεροπορική Βάση Μίκρας και την 113 Πτέρυγα Μάχης για να εξερευνήσουμε τους εκεί αεροπορικούς θησαυρούς.


  ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…!!!
  https://www.ptisidiastima.com/pd374/
  https://www.ptisidiastima.com/panorama-374/


           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο