• Από αύριο και σε τρεις φάσεις οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον»

  Από αύριο και σε τρεις φάσεις οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-18 10:13:36 | Πηγή: News Beast

  Ανοίγει αύριο σταδιακά μετά από πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ».

  Η διαδικασία υποβολής μετά την κατάρρευση της πλατφόρμας λόγω υπερφόρτωσης θα ανοίξει τμηματικά  σε διάστημα τριών εβδομάδων. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον. Ήδη από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP’s) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών.

  Διερευνάται εάν πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού. Σε κάθε περίπτωση ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που προέκυψε επιβάρυνε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα όρια των δυνατοτήτων της, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρήθηκαν, επιχειρώντας επί ώρα να καταχωρήσουν στοιχεία, υπό την πρόσθετη πίεση του άγχος που ενέχει κάθε διαδικασία όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας.

  Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιείται τμηματικά ως εξής:

  Δευτέρα 19 Μαρτίου: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα. Δευτέρα 26 Μαρτίου: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη. Δευτέρα 2 Απριλίου: Αττική, Νότιο Αιγαίο.

  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίγει από τις 8 το πρωί.

 • ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε 21,5% η παραγωγή στις κατασκευές το δ’ τρίμηνο 2017

  ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε 21,5% η παραγωγή στις κατασκευές το δ’ τρίμηνο 2017

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-18 10:05:13 | Πηγή: News Beast

  Μεγάλη μείωση 21,5% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το δ' τρίμηνο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ' τριμήνου 2016, έναντι αύξησης 18,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2016 με το 2015.

  Ο ίδιος δείκτης το δ' τρίμηνο 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ' τριμήνου 2017 παρουσίασε αύξηση 44,5%, έναντι αύξησης 25,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δ' τριμήνου 2016 με το γ' τρίμηνο 2016.

  Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης καλύπτει όλους τους τομείς στις κατασκευές (κτίρια- έργα πολιτικού μηχανικού).

  Στα κτίρια περιλαμβάνονται μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια, κτίρια δημόσιων θεαμάτων, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία και λοιπά οικιστικά κτίρια, ενώ στα έργα πολιτικού μηχανικού περιλαμβάνονται αυτοκινητόδρομοι, οδοί, αεροδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, γέφυρες, σήραγγες, υπόγειες διαβάσεις, αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, δίκτυα παραγωγής και διανομής ρεύματος, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, υδραυλικά και λιμενικά έργα κ.λπ.

 • Οι κοινωνικοί εταίροι «βλέπουν» επαγγελματικό ταμείο στον ιδιωτικό τομέα

  Οι κοινωνικοί εταίροι «βλέπουν» επαγγελματικό ταμείο στον ιδιωτικό τομέα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-18 08:56:18 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Τι προβλέπεται για επιδόματα, τριετίες, γονικές άδειες - Μετά το Πάσχα και με 2 μήνες καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθούΗ υπογραφή της Νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 αναμένεται μεταξύ 26 και 31 Μαρτίου καθώς στις 31 του μηνός εκπνέει η μετενέργεια της προηγούμενης σύμβασης.


  Στην καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπεται και το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου στον ιδιωτικό τομέα. Μετά τη συρρίκνωση των νέων επικουρικών συντάξεων οι οποίες ειδικά στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να καταποντιστούν και στα 50 ευρώ, οι κοινωνικοί εταίροι θα αναθέσουν σε ανεξάρτητη αρχή να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου. Επιπλέον οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται να διεκδικούν ισχυρότερη συμμετοχή στις αποφάσεις για τα εργασιακά, με τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης καθώς και την προώθηση προγραμμάτων που αφορούν στην επανακατάρτηση ανέργων.

  Την Παρασκευή, οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία προκειμένου να διασωθούν το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων με δεδομένο ότι δεν έχουν πια το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ύψος τους κατώτατου μισθού.

  Η συμφωνία θα προβλέπει τη συνέχιση των όρων εργασίας θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ  όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10% . Επίσης η σύμβαση θα προβλέπει δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού και για τον εργαζόμενο πατέρα στον ιδιωτικό τομέα.

  Ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος μετά από  διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης από επιστημονική επιτροπή. Υπ’όψη λαμβάνονται οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

  Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Αχτσιόγλου: Οι συντάξεις θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής για τους ηλικιωμένους...

  Αχτσιόγλου: Οι συντάξεις θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής για τους ηλικιωμένους...

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-18 08:38:54 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  ...εφόσον βέβαια συνοδευτεί από βελτίωση του επιπέδου των αμοιβών και συνδυαστεί με πρόσθετες μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους από τον κοινωνικό προϋπολογισμοΤην εκτίμηση ότι «το μέσο εισόδημα από συντάξεις σταθερά θα υπερβαίνει το 90% του αντίστοιχου εισοδήματος του μέσου μισθού  δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για κάθε ηλικιωμένο» διατυπώνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «εφόσον, βέβαια, συνοδευτεί από βελτίωση του επιπέδου των αμοιβών και συνδυαστεί με πρόσθετες μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους από τον κοινωνικό προϋπολογισμό, πράγμα που, επίσης, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».


  Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου η αύξηση του κατώτατου μισθού και η βελτίωση συνολικά του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων αποτελούν δέσμευση και σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης,«διότι», όπως σημειώνει, «πυρήνας της δίκαιης ανάπτυξης είναι η ενίσχυση της εργασίας».

  Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, η εμπειρία της Πορτογαλίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς οι προτεραιότητες στα ζητήματα της εργατικής πολιτικής είναι κοινές. Τονίζει δε ότι η προεργασία της διαδικασίας αυτής θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα κι εκεί θα καθοριστούν τα βήματα και το χρονοδιάγραμμά της.

  «Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι, επομένως, η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, με στήριξη της καινοτομίας, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας. Είναι, λοιπόν, ακριβώς, σε αυτό το σημείο, που εμφανίζεται η διαχωριστική κοινωνική και πολιτική μας γραμμή από τη ΝΔ που θεωρεί ότι η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας» διευκρινίζει η κ. Αχτσιόγλου.

  Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι τόσο οι θεσμοί όσο και οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης θα κρατήσουν μία εποικοδομητική στάση και η 4η αξιολόγηση, αλλά και η συζήτηση για το μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας και τη ρύθμιση του χρέους θα κλείσουν έγκαιρα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

  Όσον αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, στην τέταρτη αξιολόγηση, η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι αυτά αφορούν, κυρίως, τεχνικά ζητήματα για το μηχανισμό μέτρησης της αντιπροσωπευτικότητας στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και για το θεσμό της διαιτησίας, «προς τον οποίο να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αμφισβητείται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής, όπως όρισε και η απόφαση του ΣτΕ».

  Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζει ότι, τις προηγούμενες ημέρες, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συναντήσεων με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων της αγοράς εργασίας. «Στο επίκεντρο του διαλόγου βρέθηκε η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που, μαζί με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, θα τεθούν σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως έχει ήδη ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους. Επίσης, συζητήθηκαν η λειτουργία του θεσμού της διαιτησίας και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία» προσθέτει η ίδια, ενώ σημειώνει ότι, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου συναντήσεων, διαπιστώθηκε ικανοποιητική σύγκλιση απόψεων, κατατέθηκαν τεχνικές προτάσεις και παρατηρήσεις από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων, καταγράφηκαν, όμως και διαφορετικές προσεγγίσεις.

  «Πιστεύουμε ότι μπορούμε με σύνθεση απόψεων και με ειλικρινή συναινετική διάθεση να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο των συζητήσεων, εκφράστηκαν εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων και οι καταρχήν θέσεις τους στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού με θετικές προσεγγίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι η αντιπροσωπευτικότητα στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ένα μέγεθος απαραίτητο για την επέκταση μίας συλλογικής σύμβασης στο σύνολο ενός κλάδου, ενώ αποσαφηνίζει ότι η απουσία πληροφοριακών συστημάτων οδηγούσε στον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας με μία χειροκίνητη και βαριά διαδικασία. Σήμερα, αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει με αυτοματοποιημένο και γρήγορο τρόπο.

  «Η συζήτηση που διεξάγεται, αυτήν τη στιγμή, περιορίζεται αυστηρά σε τεχνικά θέματα και δεν αφορά ζητήματα ουσίας της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων» σχολιάζει η κ. Αχτσιόγλου.

  Μέσω της συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας θίγει και το μείζον θέμα της ανεργίας, λέγοντας ότι η καταπολέμηση της ανεργίας είναι ένας διαρκής στόχος. «Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί κατά έξι μονάδες περίπου από το 2014 και έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 350.000 περισσότερες θέσεις εργασίας στην περίοδο της διακυβέρνησής μας. Ασφαλώς, το έχω ξαναπεί, κανείς δεν εφησυχάζει, γνωρίζουμε καλά το μέγεθος του προβλήματος και ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη» συμπληρώνει.

  «Ο βασικός πυρήνας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της ανεργίας στοχεύει στους μακροχρόνια ανέργους και στη νεολαία. Οι αλλαγές που έγιναν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για ανθρώπους που έχουν βρεθεί αρκετά χρόνια εκτός της αγοράς εργασίας» σημειώνει η υπουργός Εργασίας.

  Το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει, θα ανακοινωθούν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που σχετίζονται, κυρίως, με τη νεανική ανεργία. «Γνωρίζουμε βέβαια ότι τόσο η ανεργία όσο και το brain drain δεν αφορούν μόνο ένα υπουργείο. Χρειάζεται, επομένως, συντονισμός και διυπουργική συνεργασία, για να είμαστε αποτελεσματικοί. Ήδη, το υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει και εφαρμόσει σειρά θετικών πρωτοβουλιών για τους νέους πτυχιούχους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αχτσιόγλου.

  Σε ερώτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η υπουργός Εργασίας απαντά ότι, ήδη, η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, συντείνουν στην εξάλειψη των ταμειακών ελλειμμάτων της κοινωνικής ασφάλισης, υπογραμμίζοντας ότι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ολοκληρώθηκε με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, ύψους 777 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ. «Μία θετική απόκλιση, δηλαδή, της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Η ίδια θετική εικόνα θα επαναληφθεί και το 2018» εκτιμά η υπουργός.

  Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, στην Γεωργία Μπάρλα, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

  ΕΡ: Έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Ποια θέματα του χαρτοφυλακίου σας τέθηκαν στις συναντήσεις που είχατε με τους θεσμούς και πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η πορεία αυτής της διαπραγμάτευσης;

  ΑΠ: Πράγματι, βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Θεωρώ ότι τόσο οι θεσμοί όσο και οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης θα κρατήσουν μία εποικοδομητική στάση και η 4η αξιολόγηση, αλλά και η συζήτηση για το μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας και τη ρύθμιση του χρέους θα κλείσουν έγκαιρα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

  Όσον αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, στην τέταρτη αξιολόγηση, αυτά αφορούν, κυρίως, τεχνικά ζητήματα για το μηχανισμό μέτρησης της αντιπροσωπευτικότητας στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και για το θεσμό της διαιτησίας, προς τον οποίο να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αμφισβητείται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής, όπως όρισε και η απόφαση του ΣτΕ.

  ΕΡ: Η παρούσα κυβέρνηση και εσείς προσωπικά έχετε δεσμευθεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήσατε πρόσφατα μία επίσκεψη στην Πορτογαλία. Με ποιον τρόπο σχεδιάζετε να δρομολογήσετε την αύξηση και σε ποιο χρονικό πλαίσιο;

  ΑΠ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η βελτίωση συνολικά του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων αποτελούν δέσμευση και σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης. Διότι πυρήνας της δίκαιης ανάπτυξης είναι η ενίσχυση της εργασίας.

  Η δραστική μείωση που επιβλήθηκε με νόμο το 2012 στον κατώτατο μισθό, ήταν μία κοινή επιλογή των θεσμών και των κυβερνήσεων της περιόδου 2010-2014. Η επιλογή αυτή αντανακλούσε την ταύτισή τους στην άποψη ότι, έτσι, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δημιουργείται ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Η θέση της κυβέρνησης ήταν πάντοτε ότι αυτή η κίνηση δεν αποδείχτηκε μόνο κοινωνικά επιζήμια, αλλά ήταν ταυτόχρονα και οικονομικά αναποτελεσματική.

  Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι πρόβλημα υψηλού μισθολογικού κόστους. Είναι, κυρίως, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ενός επεξεργασμένου αναπτυξιακού σχεδίου με προτεραιότητες και ιεραρχήσεις.

  Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι, επομένως, η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, με στήριξη της καινοτομίας, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας.

  Είναι, λοιπόν, ακριβώς, σε αυτό το σημείο, που εμφανίζεται η διαχωριστική κοινωνική και πολιτική μας γραμμή από τη ΝΔ που θεωρεί ότι η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας.

  Η εμπειρία εξάλλου της Πορτογαλίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς οι προτεραιότητες στα ζητήματα της εργατικής πολιτικής είναι κοινές, ενώ δείχνει ότι μπορούμε και στη χώρα μας να σχεδιάσουμε τεκμηριωμένα και να εφαρμόσουμε, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, μία συγκεκριμένη πορεία αύξησης του κατώτατου μισθού, μετά το τέλος της επιτροπείας.

  Η προεργασία της διαδικασίας αυτής θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα κι εκεί θα καθοριστούν τα βήματα και το χρονοδιάγραμμά της.

  ΕΡ: Εδώ και λίγες ημέρες, ξεκινήσατε έναν κύκλο διαλόγου με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους. Ποια ζητήματα απασχόλησαν τις συναντήσεις σας; Επιτεύχθηκε σύγκλιση απόψεων μεταξύ του υπουργείου και των κοινωνικών εταίρων;

  ΑΠ: Τις προηγούμενες ημέρες, ολοκληρώσαμε έναν κύκλο συναντήσεων με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων της αγοράς εργασίας.

  Στο επίκεντρο του διαλόγου βρέθηκε η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που, μαζί με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, θα τεθούν σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως έχει ήδη ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους. Επίσης, συζητήθηκαν η λειτουργία του θεσμού της διαιτησίας και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

  Ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί με συνάντηση που θα έχουμε τις προσεχείς ημέρες με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και, τέλος, με μία κοινή συνάντηση με τα προεδρεία όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων.

  Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου συναντήσεων, διαπιστώθηκε ικανοποιητική σύγκλιση απόψεων, κατατέθηκαν τεχνικές προτάσεις και παρατηρήσεις από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων, καταγράφηκαν και διαφορετικές προσεγγίσεις.

  Πιστεύουμε ότι μπορούμε με σύνθεση απόψεων και με ειλικρινή συναινετική διάθεση να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

  Στο πλαίσιο των συζητήσεων, εκφράστηκαν εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων και οι καταρχήν θέσεις τους στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού με θετικές προσεγγίσεις.


  ΕΡ: Σύμφωνα με δηλώσεις σας, έχει ήδη νομοθετηθεί η επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την έξοδο από το πρόγραμμα, τον ερχόμενο Αύγουστο. Πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση σχετικά με το μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας;

  ΑΠ: Η αντιπροσωπευτικότητα στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ένα μέγεθος απαραίτητο για την επέκταση μίας συλλογικής σύμβασης στο σύνολο ενός κλάδου.

  Οι επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν οι εργοδοτικές οργανώσεις οι οποίες συνυπογράφουν μία συλλογική σύμβαση, θα πρέπει να απασχολούν το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου, ώστε η σύμβαση να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων.

  Επιτρέψτε μου εδώ να υπενθυμίσω ότι δεν αναφερόμαστε σε κάποια επιπλέον υποχρέωση, αλλά, ακριβώς, στην ίδια ρύθμιση που ίσχυε και πριν την αναστολή των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

  Η απουσία πληροφοριακών συστημάτων οδηγούσε στον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας με μία χειροκίνητη και βαριά διαδικασία. Σήμερα, αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει με αυτοματοποιημένο και γρήγορο τρόπο.

  Η συζήτηση που διεξάγεται, αυτήν τη στιγμή, περιορίζεται αυστηρά σε τεχνικά θέματα και δεν αφορά ζητήματα ουσίας της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.


  ΕΡ: Με βάση στατιστικά στοιχεία, που, κατά καιρούς, δημοσιεύονται, προκύπτει ότι οι νέοι και οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά ανεργίας. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για την ανάσχεση του brain drain (διαρροή εγκεφάλων) και την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης;

  ΑΠ: Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι ένας διαρκής στόχος. Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί κατά έξι μονάδες περίπου από το 2014 και έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 350.000 περισσότερες θέσεις εργασίας στην περίοδο της διακυβέρνησής μας.

  Ασφαλώς, το έχω ξαναπεί, κανείς δεν εφησυχάζει, γνωρίζουμε καλά το μέγεθος του προβλήματος και ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη και, ειδικά, για τις κατηγορίες στις οποίες αναφέρεστε.

  Ο βασικός πυρήνας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της ανεργίας στοχεύει στους μακροχρόνια ανέργους και στη νεολαία. Οι αλλαγές που έγιναν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για ανθρώπους που έχουν βρεθεί αρκετά χρόνια εκτός της αγοράς εργασίας.

  Το επόμενο διάστημα, θα ανακοινωθούν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που σχετίζονται, κυρίως, με τη νεανική ανεργία. Γνωρίζουμε βέβαια ότι τόσο η ανεργία όσο και το brain drain δεν αφορούν μόνο ένα υπουργείο. Χρειάζεται, επομένως, συντονισμός και διυπουργική συνεργασία, για να είμαστε αποτελεσματικοί. Ήδη, το υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει και εφαρμόσει σειρά θετικών πρωτοβουλιών για τους νέους πτυχιούχους.


  ΕΡ: Κρίνετε ότι η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι βιώσιμη; Εντάσσονται στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας διορθωτικές παρεμβάσεις;

  ΑΠ: Γνωρίζουμε καταρχάς ότι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις των εισοδημάτων τους κατά την περίοδο της κρίσης. Οι μειώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα και της επιβολής μίας σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και των υψηλών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, που αποτέλεσαν και τον πυρήνα της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα.

  Η παρούσα κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση του 2015 πέτυχε τη μείωση αυτών των στόχων, οι οποίοι, όμως, παραμένουν υψηλοί, πράγμα που επηρεάζει άμεσα και τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Από τη δική μας πλευρά, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας, για να περιορίσουμε την επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και την ίδια στιγμή να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος, που ήταν βαθιά ελλειμματικό και βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης.

  Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και απορροφά τον αντίκτυπο των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων. Υλοποιεί τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, δεδομένων ασφαλώς των δημοσιονομικών περιορισμών.

  Σύμφωνα με την πρόσφατη αναλογιστική προβολή της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 12,9% του ΑΕΠ το 2040, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. το 2040 έχει προβλεφθεί να είναι στο 13% του ΑΕΠ.

  Ήδη, η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, συντείνουν στην εξάλειψη των ταμειακών ελλειμμάτων της κοινωνικής ασφάλισης.

  Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, ύψους 777 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ. Μία θετική απόκλιση, δηλαδή, της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Η ίδια θετική εικόνα θα επαναληφθεί και το 2018.

  Παράλληλα, το μέσο εισόδημα από συντάξεις εκτιμάται ότι σταθερά θα υπερβαίνει το 90% του αντίστοιχου εισοδήματος του μέσου μισθού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για κάθε ηλικιωμένο, εφόσον, βέβαια, συνοδευτεί από βελτίωση του επιπέδου των αμοιβών και συνδυαστεί με πρόσθετες μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους από τον κοινωνικό προϋπολογισμό, πράγμα που, επίσης, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

  Η βελτίωση της πορείας της οικονομίας και του ρυθμού ανάπτυξης θα επηρεάσουν θετικά τα οικονομικά δεδομένα και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, επιτρέποντάς μας τις διορθωτικές παρεμβάσεις.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • ΗΠΑ: Ντέιβιντ Σόλομον, ένας DJ επικεφαλής της Goldman Sachs

  ΗΠΑ: Ντέιβιντ Σόλομον, ένας DJ επικεφαλής της Goldman Sachs

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-18 00:53:46 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Goldman Sachs ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Ντέιβιντ Σόλομον θα είναι ο πρόεδρος και διευθυντής επιχειρήσεών της από τις 20 Απριλίου, κάτι που του ανοίγει τον δρόμο για να διαδεχθεί τον Λόιντ Μπλάκφαϊν, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της επενδυτικής τράπεζας ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στο τέλος του έτους.

  Ο 55χρονος Σόλομον κατάφερε να ανέλθει στη δεύτερη θέση της ιεραρχίας της Goldman Sachs, μιας από τις ισχυρότερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, και περνά τις ημέρες του κάνοντας διαπραγματεύσεις, όμως τα βράδια έχει ένα ασυνήθιστο χόμπι: είναι DJ.

  Οι πρώην ισχυροί άνδρες της Goldman Sachs Χένρι Πόλσον και Στίβεν Μνούτσιν έγιναν υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο προκάτοχος του Σόλομον, ο Γκάρι Κον, ήταν μέχρι πρότινος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ενώ ο Μάριο Ντράγκι έχει διατελέσει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας. Ο Μάλκομ Τέρνμπουλ έφτασε ως την πρωθυπουργία της Αυστραλίας.

  Η επιθυμία για δημόσια αξιώματα φαίνεται να είναι εγγεγραμμένη στο DNA των στελεχών της επενδυτικής τράπεζας, κάτι που και ο ίδιος ο Σόλομον δεν έχει αποκλείσει.

  Προς το παρόν όμως παίζει μουσική σε πολυτελή κλαμπ σε όλο τον κόσμο με το όνομα DJ D-Sol. Στον λογαριασμό του στο Instagram έχει αναρτήσει φωτογραφίες από την πιο πρόσφατη εμφάνισή του στα τέλη Ιανουαρίου στο διάσημο κλαμπ Up&Down της Νέας Υόρκης, ενώ ένα remix του σε τραγούδι των Fleetwood Mac περιέχεται στη συλλογή SiriusXM.

  Την έμπνευση για το όνομα D-Sol του την έδωσε μια φίλη της κόρης του, η οποία δεν ήξερε πώς να τον αποκαλεί όταν επισκεπτόταν το σπίτι του. Σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ όπου οι περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται στους άλλους στον ενικό, της φάνηκε άκομψο να φωνάζει «Ντέιβιντ» τον πατέρα της φίλης της, αφού της είχαν πει ότι είναι μεγάλο στέλεχος τράπεζας. Από την άλλη και το «κύριε Σόλομον» της φαινόταν απόμακρο. Έτσι το κορίτσι σκέφθηκε το D-Sol, το οποίο ακουγόταν αρκετά cool και αθώο ταυτόχρονα.

  Ως DJ έχει ταξιδέψει στις Μπαχάμες, όπου έπαιξε μουσική στην αλλαγή του χρόνου. Έξι μήνες νωρίτερα εμφανίστηκε στο υπαίθριο μπαρ Nipper’s στις ΗΠΑ την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

  Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο Σόλομον ήταν μεταξύ των DJs που συμμετείχαν στην τελετή των MTV Europe Music Awards στο Λονδίνο. «Καταπληκτική βραδιά και καταπληκτικό σόου», έγραψε στο Instagram.

  Για να αποδείξει πόσο σοβαρά παίρνει την ενασχόλησή του αυτή, ο Σόλομον ανήρτησε μια φωτογραφία στο Instagram με το σχόλιο: «Ξεκίνησα να παίζω με βινύλιο. Παλιάς σχολής και έχω πολλά να μάθω, αλλά είναι πολύ cool».

  Ο τραπεζίτης έχει φωτογραφηθεί με μουσικούς όπως ο ράπερ Sean Combs και συζήτησε την κατάσταση στη μουσική βιομηχανία με τον Σκούτερ Μπράουν, ιδιοκτήτη δισκογραφικής εταιρείας και κυνηγό ταλέντων, στη διάρκεια της Innovator Summit που διοργάνωσε η Goldman Sachs πέρυσι το φθινόπωρο.

  Ο Σόλομον προσπαθεί να αλλάξει τη νοοτροπία στη Goldman Sachs παρακολουθώντας τα ωράρια των υπαλλήλων και τονίζοντάς τους ότι πρέπει να έχουν και άλλα ενδιαφέροντα πέραν της τράπεζας.

  «Πρέπει να δημιουργείς μια ατμόσφαιρα όπου οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται σκληρά, αλλά επίσης μπορούν να έχουν την ευκαιρία να έχουν τη ζωή τους», είχε δηλώσει σε podcast του πέρυσι.

  «Ο Ντέιβιντ πάντα πίστευε ότι το να έχει κανείς μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων εκτός δουλειάς οδηγεί σε μια ισορροπημένη ζωή και συμβάλει σε μια καλύτερη καριέρα», δήλωσε ο Τζέικ Σίουερτ, εκπρόσωπος της Goldman Sachs στους New York Times. «Το επαναλαμβάνει στους νεότερους εργαζόμενους στην εταιρεία και προσπαθεί να ηγείται δια του παραδείγματός του».

  Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσα χρήματα κερδίζει ο Σόλομον ως DJ, προφανώς δεν είναι κάτι που κάνει για τα χρήματα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Payscale, ο μέσος DJ κερδίζει περίπου 40 δολάρια την ώρα.

  Ο Σόλομον έχει ετήσιες απολαβές ύψους 1,85 εκατομμυρίου συν τα μπόνους, όπως αναφέρει το περιοδικό Fortune, ενώ τον Ιανουάριο έλαβε μετοχές αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Πηγές: CNBC, Suddeutsche Zeitung
 • Η ελληνική εταιρεία που ξεπέρασε 706 Κινέζικες και πήρε κορυφαίο βραβείο

  Η ελληνική εταιρεία που ξεπέρασε 706 Κινέζικες και πήρε κορυφαίο βραβείο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-18 00:09:45 | Πηγή: News Beast
  Γράφει
  η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη

  Στόχος τους η αγορά της Κίνας, μία από τις σημαντικότερες αγορές στον κόσμο. Ο Γιώργος και ο Νίκος Παπαχρήστος είναι αδέλφια και δημιουργοί της εταιρείας Toorbee, της πρώτης ελληνικής start-up παροχής εξειδικευμένων B2B υπηρεσιών στο χώρο του τουρισμού.

  Η ελληνική πλατφόρμα που ενώνει την Ανατολή με την Δύση και κάνει τη ζωή τουριστών και επιχειρηματιών πιο εύκολη κέρδισε το βραβείο της πιο υποσχόμενης επιχειρηματικής ιδέας στην Κίνα σε διαγωνισμό που διεξήχθη στην πόλη Hangzhou της επαρχίας Zhejiang.

  Ο κ. Γιώργος Παπαχρήστος, CEO κι ένας εκ των ιδρυτών της Toorbee μας μίλησε για τα κοινά που έχουμε με τους Κινέζους αλλά και το πόσο σημαντικές για την ελληνική οικονομία είναι οι καλές σχέσεις με την Χώρα του Δράκου.

  - Τι είναι η Toorbee;

  «Η Toorbee είναι μία B2B πλατφόρμα η οποία ενώνει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τουρισμού της Ευρώπης που προσφέρουν υπηρεσίες του προορισμού, δηλαδή όχι ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια αλλά εκδρομές, μεταφορές, ξεναγούς, φαγητό, ψώνια, χονδρικώς, B2B δηλαδή, με τους μεγαλύτερους online travel agents της Κίνας.

  Δεν προσφέρουμε ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια αλλά προσφέρουμε τη δυνατότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τους πόρους και τη δυνατότητα να καταλάβουν, πώς να ξεπεράσουν τα πολιτισμικά εμπόδια για να διανείμουν τις υπηρεσίες τους στην κινεζική αγορά.

  Όλοι ξέρουν ότι η Κίνα είναι μεγάλη αγορά, όλοι θέλουν να πουλήσουν αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Οπότε μέσω της πλατφόρμας της Toorbee αποκτούν διανομή στην κινεζική αγορά».

  - Πότε ξεκίνησε η εταιρεία;

  «Ξεκίνησε το Μάιο του 2016, ξεκινήσαμε ο αδερφός μου κι εγώ και ο πρώτος μας επενδυτής ήταν ο Νο2 της Baidu. Η Baidu είναι κινεζική Google. Ο άνθρωπος αυτός είναι μέσα στις τοπ 20 προσωπικότητες τεχνολογίας της Κίνας και μαζί με τον πρόεδρο ενός αμερικάνικου Venture Capital fund στην Κίνα, και οι δύο Κινέζοι ήταν οι πρώτοι επενδυτές της Toorbee. Μας δώσανε τα πρώτα χρήματα μαζί με κάποια που έβαλα κι εγώ και ο αδερφός μου και φτιάξαμε τη βασική μας ομάδα».

  Γιώργος και Νίκος Παπαχρήστος

  «Στη συνέχεια σηκώσαμε 350.000 ευρώ από διεθνείς επενδυτές, από την Ρωσία, την Ευρώπη, την Αμερική, την Κίνα και την Ελλάδα, με αυτά τα χρήματα επεκτείναμε την πλατφόρμα μας, ανεβάσαμε πάνω προμηθευτές από την Ελλάδα κι άλλες εφτά ευρωπαϊκές χώρες και παράλληλα καταφέραμε να συνδεθούμε με το 90% της online κινεζικής τουριστικής αγοράς. Αυτή τη στιγμή η Toorbee έχει μία ομάδα δέκα ατόμων στην Ελλάδα και δύο ατόμων στη Σαγκάη και αυτή της τιμή που μιλάμε είμαστε σε συζητήσεις με επενδυτές για να σηκώσουμε ένα τρίτο γύρο γύρω στο 1 εκατομμύριο».

  - Το κάνετε να ακούγεται εύκολο. Πώς έχετε καταφέρει σε περίοδο κρίσης να σας εμπιστεύονται και να εξασφαλίζετε χρήματα;

  «Δεν ξέρω αν ακούγεται εύκολο ή δύσκολο αλλά έχω να πω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ο αδερφός μου κι εγώ, έχουμε δουλέψει αρκετά σκληρά και τα τελευταία 14 - 15 χρόνια έχουμε ένα ενεργό επιχειρηματικό background, είμαστε αρκετά έμπειροι κι έχουμε πράγματα να πούμε σε επενδυτές. Και αυτά τα πράγματα και με τις αποτυχίες και με τις επιτυχίες μας, τους κάνουν να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς.

  Το δεύτερο είναι ότι εγώ ως απόφοιτος του Στάνφορντ, έχω ένα διεθνές δίκτυο φίλων και γνωστών και ειδικά στην Κίνα. Ο συγκάτοικός μου στο Στάνφορντ και καλύτερος μου φίλος είναι Κινέζος. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που μου άνοιξε την πόρτα στην χώρα. Η Κίνα είναι μια οικονομία των προσωπικών σχέσεων και της προσωπικής εμπιστοσύνης οπότε αυτός μου έκανε τις πρώτες γνωριμίες τις οποίες μετά τις δούλεψα και τις άνοιξα.

  Στην Κίνα για να προχωρήσεις πρέπει οι άλλοι να σε εμπιστευτούν και από τη στιγμή που σε εμπιστευτούν σου ανοίγουν το προσωπικό τους δίκτυο. Από τη στιγμή που είσαι σοβαρός και έντιμος επεκτείνεται το δίκτυό σου και είναι πιο εύκολο να κάνεις δουλειά. Όμως θέλει πολύ μεγάλη υπομονή που οι περισσότεροι Δυτικοί δεν την έχουν.

  Επίσης τα τελευταία 8 χρόνια, ειδικά εγώ, ταξιδεύω συστηματικά στην Κίνα. Περνάω 2-3 μήνες το χρόνο εκεί. Οπότε η γνώση μου για την Κίνα, το δίκτυό μου για την Κίνα είναι εντυπωσιακό. Οπότε η επιχειρηματική εμπειρία από τη μία και η γνώση της κινεζικής κουλτούρας, κοινωνίας και οικονομίας από την άλλη, δημιουργούν περισσότερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές».

  shutterstock86138695

  - Ποια είναι τα στοιχεία της κινεζικής κουλτούρας που μοιάζουν και ποια εκείνα που διαφέρουν με την ελληνική;

  «Εάν αφαιρέσουμε το κομμάτι της γλώσσας, το οποίο έχει μία μεγάλη δυσκολία, πιστεύω ότι Έλληνες και Κινέζοι έχουν πολύ περισσότερα κοινά από ό,τι με τους υπόλοιπους Δυτικούς. Η εστίαση στην οικογένεια, στους γονείς, στην εκπαίδευση των παιδιών, στη στήριξη των γονέων στα παιδιά, στη φιλοτιμία στη φιλοξενία είναι τρομερή η ομοιότητα, αλλά δεν φαίνεται επ' ουδενί στο γυμνό μάτι και δεν φαίνεται επ' ουδενί στον άνθρωπο που θα πάει στην Κίνα μία και δύο φορές για διακοπές.

  Επίσης θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο δυτικός Τύπος γενικότερα αφήνει μία υποβόσκουσα αρνητική εικόνα για την Κίνα, το οποίο αδικεί την χώρα. Η Κίνα είναι μία χώρα που έχει περάσει πάρα μα πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια, ο λαός της έχει δουλέψει πάρα πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σφοδρός ανταγωνισμός, είναι το πιο ανταγωνιστικό μέρος του πλανήτη. Είναι αστείοι οι άνθρωποι που λένε ότι θα πάνε στην Κίνα να κάνουν δουλειά γιατί από τη μία είναι μία πολύ μεγάλη αγορά, αλλά δεν υπάρχει πιο σφοδρός ανταγωνισμός στον πλανήτη από το να πάρεις το δολάριο που έχει ο Κινέζος στην τσέπη του για να ξοδέψει.

  Οπότε οι ομοιότητες σε επίπεδο κουλτούρας, για μένα, είναι πολύ κοντινές. Χαρακτηριστικά άλλα των Κινέζων είναι πρώτον ότι το μέγεθος μετράει και δεύτερον σε επίπεδο μάκρο η Κίνα επανέρχεται στη θέση που είχε τους 19 από τους τελευταίους 20 αιώνες όπου ήταν το πιο ανεπτυγμένο οικονομικά και τεχνολογικά μέρος του πλανήτη» λέει και συνεχίζει:

  «Τώρα η Κίνα βγαίνει και προς τα έξω, το βλέπουμε και από αυτά που συμβαίνουν στον Τύπο, και αυτό συνδυάζεται με την επίσημη υψηλή  στρατηγική του κινεζικού κράτους που είναι το πρόγραμμα του νέου δρόμου του Μεταξιού, το οποίο θα ενώσει την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Αυτό σημαίνει ότι είναι απόφαση του κινεζικού κράτους να έρθει και έρχεται στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν οι κρατικές εταιρείες, οι ιδιωτικές εταιρείες, ροές κεφαλαίων, επαγγελματιών και τουριστών. Το μακροπρόθεσμο πλάνο είναι ότι αυτά που ακούμε για κινεζική κατανάλωση, κινεζική επένδυση και κινεζικές αφίξεις στην Ευρώπη είναι αλατοπίπερο μπροστά σε αυτά που έρχονται. Οι αριθμοί που βλέπω τώρα είναι αστείοι μπροστά σε αυτά που έρχονται. Η διαφορά είναι ότι όταν έρθουν πρέπει να είσαι έτοιμος να μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτό που θέλει ο Κινέζος. Ο Κινέζος καταναλωτής είναι πολύ διαφορετικός από τον δυτικό καταναλωτή.

  Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο Ρώσος, ο Ιταλός, ο Εγγλέζος, ο Αμερικάνος, ο Γερμανός θέλουν ήλιο και θάλασσα. Να κάτσουν μία βδομάδα να αράξουν. Ο Κινέζος δεν το θέλει αυτό. Ο Κινέζος θέλει σε μία βδομάδα να δει όσα περισσότερα πράγματα μπορεί. Ο Κινέζος δεν θέλει να πάει στη θάλασσα και να κάτσει στον ήλιο».

  - Τι θέλει να δει ο Κινέζος τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα;

  «Θέλει να δει όσο τον δυνατό περισσότερα αξιοθέατα, να απολαύσει τη φύση, τον καθαρό ουρανό και τη θάλασσα, θέλει να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα, θέλει να ψωνίσει τοπικά προϊόντα και θέλει να κάνει εκδρομές ή να βιώσει εμπειρίες οι οποίες είναι λίγο διαφορετικές και λίγο πιο εμπειρικές.

  Και δεν αναφερόμαστε στο κλειστό γκρουπ. Η Toorbee απευθύνεται στον 18-35, ο οποίος είναι ο νέος που τώρα έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει μόνος του και θέλει να έχει μια ελευθερία και να βιώσει λίγο πιο βαθιά την τοπική κουλτούρα».

  shutterstock570355000

  - Τι σημαίνει αυτό το βραβείο για εσάς;

  «Μέσω του δικτύου μας μάς έγινε μία πρόταση να πάμε να συναντήσουμε τις τοπικές αρχές στην πόλη Hangzhou της επαρχίας Zhejiang. Είναι η πιο πλούσια επαρχία στην Κίνα, είναι 45 λεπτά δυτικά της Σαγκάης με το high speed τρένο, είναι η Silicon Valley της Κίνας και εκεί είναι τα κεντρικά γραφεία της Alibaba.

  Η πολιτική του κινεζικού κράτους είναι πλέον να επιδοτεί νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικότητα δίνοντας κίνητρα σε ξένους επιχειρηματίες και Κινέζους του εξωτερικού να επανέλθουν ή να μπουν στην Κίνα. Δεν θέλουν πλέον να επιδοτούν φτηνή εξαγωγή και φτηνή βιομηχανία. Οπότε την γραμμή της κεντρικής κυβέρνησης την έχουν ακολουθήσει όλες οι επαρχίες και όλες οι τοπικές κυβερνήσεις. Συζητήσαμε με την τοπική κυβέρνηση για το μοντέλο μας και την Toorbee, τους άρεσε και μας πρότειναν να πάρουμε μέρος στο διαγωνισμό καινοτομίας που κάνανε τον Δεκέμβριο.

  Οπότε λάβαμε μέρος σε ένα διαγωνισμό που είχε τρεις φάσεις και πήραν μέρος 710 επιχειρήσεις, ήμασταν η μόνη μη κινέζικη και βγήκαμε τέταρτοι στους 710 και πήραμε το βραβείο του most promising project award, της πιο υποσχόμενης επιχειρηματικής ιδέας της Κίνας.

  Βραβευτήκαμε από την τοπική κυβέρνηση και τον γενικό γραμματέα του κόμματος στην περιοχή αυτό όμως είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από ό,τι ακούγεται».

  IMG_8802Η ομάδα της Toorbee (από αριστερά προς δεξιά): Αριστοτέλης Σκαμάγκης, Αιμίλιος Πέππας, Μυρτιά Παπαμιχαήλ, Γιώργος Χιώτης, Παναγιώτης Πατσουράκος, Γιώργος Χρηστίδης

  «Τι σημαίνει αυτό, ότι τώρα εμείς θα μπορέσουμε κάνοντας την τοπική μας κοινωνία στην ηπειρωτική Κίνα, θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε με αναπτυξιακά κεφάλαια, άτοκα δάνεια, επιχορηγήσεις, χαμηλότερη φορολογία, επιδότηση του ΙΚΑ μας, δωρεάν γραφεία, δωρεάν κατοικία για εμάς όποτε ταξιδεύουμε στην Κίνα, το οποίο είναι ένα τρομερό πακέτο.

  Το εντυπωσιακό είναι ότι στο μυαλό μας είχαμε το κινεζικό κράτος ως μια βαριά γραφειοκρατική μηχανή, το οποίο δεν ισχύει, είναι μια γραφειοκρατία όπως όλες και ίσως πιο ευέλικτη σε σχέση με άλλες, αλλά το άλλο που μας έκανε τρελή εντύπωση είναι ότι η κάθε επαρχία και η κάθε πόλη μέσα στην ίδια επαρχία και ο κάθε δήμος μέσα στην ίδια πόλη ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο, ποιος θα δώσει περισσότερα κίνητρα για να γραφτεί μία επιχείρηση στα δικά του μητρώα».

  - Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας της εταιρείας;

  «Το συστατικό της επιτυχίας είναι η δύναμη της ομάδας, η επιτυχία μίας εταιρείας είναι οι άνθρωποί της για αυτό και εμείς στην Toorbee προσπαθούμε να είμαστε πάρα πολύ επιλεκτικοί με το προσωπικό που προσλαμβάνουμε για αυτό και ψάχνουμε έμπειρους Έλληνες προγραμματιστές οι οποίοι θέλουν να ζήσουν την εμπειρία ενός διεθνούς start up project».

  - Σε ποιο βαθμό οι καλές σχέσεις με την Κίνα θα βοηθήσουν τη χώρα μας; Είναι κάτι που οι κυβερνήσεις πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν;

  «Τίποτα στον πλανήτη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα εάν αποφασίσει να κινητοποιήσει τους πόρους της για κάτι. Κανένας. Ούτε το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ούτε κανένας. Η Κίνα έχει αποφασίσει να κινητοποιήσει τους πόρους της για το νέο δρόμο του Μεταξιού και η στρατηγική θέση της χώρας είναι πάρα πολύ σημαντική. Μπορεί να παίξει τρομερό ρόλο.

  Από εκεί και πέρα η Κίνα είναι μία χώρα και μια κουλτούρα όπου εκτιμάει τη σταθερότητα. Δεν μπορείς τη μία μέρα να λες άλφα και την άλλη βήτα. Χάνεις πρόσωπο και χάνεις κύρος. Οπότε σταματάει κάποιος να ασχολείται μαζί σου. Εάν είχαμε μία σοβαρή κυβέρνηση, εάν είχαμε μία μακροπρόθεσμη πολιτική, ας λέγαμε συνταγματικά κατοχυρωμένη μακροπρόθεσμη πολιτική επενδύσεων, εδώ πέρα θα μπορούσε να γίνει κάτι τρομερό από πλευράς κινεζικών επενδύσεων. Ο Πειραιάς, το Ελληνικό κι άλλες επενδύσεις που έχουν κάνει και θα κάνουν οι Κινέζοι δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που μπορούν και θέλουν να κάνουν.

  Ας δούμε το λιμάνι της Cosco, το πήρανε επί μία κυβέρνηση μετά η άλλη ήθελε να το αλλάξει δεν το άλλαξε μετά ήρθε άλλη κυβέρνηση, πήγε πάλι να το αλλάξει. Εάν δεν ήταν μία στρατηγική επένδυση σε επίπεδο ιδιωτικό φαντάζομαι ότι δεν θα είχε προχωρήσει. Εάν υπήρχε μια σταθερή μακροπρόθεσμη πολιτική η οποία δεν αλλάζει και δημιουργεί βεβαιότητα και σιγουριά και λιγότερη ανασφάλεια στους επενδυτές πιστεύω ότι εδώ πέρα θα βλέπαμε έναν οργασμό επενδύσεων».

 • «Θέμα χρόνου η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας»

  «Θέμα χρόνου η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 23:51:05 | Πηγή: News Beast

  «Έχουμε φτάσει μόλις μια βαθμίδα πριν την επενδυτική βαθμίδα και παρά το γεγονός ότι δεν ήρθε τώρα η αναβάθμιση, από τον συγκεκριμένο Οίκο, όπως και από άλλους, υπάρχει ένα παράθυρο ενός έτους ακόμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Standard and Poor's, ο οποίος διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο BB+/B, με θετικές προοπτικές.

  Η κυβέρνηση , είπε ο κ. Προδρόμου, φροντίζει να κρατήσει τη σταθερότητα και τη σωστή οικονομική πολιτική.

  Ο Κύπριος εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα χρόνου» .

 • Πρόδρομος Προδρόμου: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

  Πρόδρομος Προδρόμου: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-17 20:36:48 | Πηγή: News247

  «Έχουμε φτάσει μόλις μια βαθμίδα πριν την επενδυτική βαθμίδα και παρά το γεγονός ότι δεν ήρθε τώρα η αναβάθμιση, από τον συγκεκριμένο Οίκο, όπως και από άλλους, υπάρχει ένα παράθυρο ενός έτους ακόμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Standard and Poor's, ο οποίος διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο BB+/B, με θετικές προοπτικές.

  Η κυβέρνηση , είπε ο κ. Προδρόμου, φροντίζει να κρατήσει τη σταθερότητα και τη σωστή οικονομική πολιτική.

  Ο Κύπριος εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα χρόνου» .

 • Κύπρος: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα

  Κύπρος: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-17 18:54:42 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα Ψήφος εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από Moody's 14/03 10:27

  Η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα της κυπριακής οικονομίας είναι θέμα χρόνου εκτιμά ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση φροντίζει να κρατήσει τη σταθερότητα και τη σωστή οικονομική πολιτική.

  «Έχουμε φτάσει μόλις μια βαθμίδα πριν την επενδυτική βαθμίδα και παρά το γεγονός ότι δεν ήρθε τώρα η αναβάθμιση, από τον συγκεκριμένο οίκο, όπως και από άλλους, υπάρχει ένα παράθυρο ενός έτους ακόμα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Προδρόμου, σχολιάζοντας την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor's, ο οποίος διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο BB+/B, με θετικές προοπτικές.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Κύπρος: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, υποστηρίζει η κυβέρνηση

  Κύπρος: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, υποστηρίζει η κυβέρνηση

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 18:37:34 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα χρόνου» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος«Έχουμε φτάσει μόλις μια βαθμίδα πριν την επενδυτική βαθμίδα και παρά το γεγονός ότι δεν ήρθε τώρα η αναβάθμιση, από τον συγκεκριμένο Οίκο, όπως και από άλλους, υπάρχει ένα παράθυρο ενός έτους ακόμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Standard and Poor's, ο οποίος διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο BB+/B, με θετικές προοπτικές.


  Η κυβέρνηση , είπε ο κ. Προδρόμου, φροντίζει να κρατήσει τη σταθερότητα και τη σωστή οικονομική πολιτική.

  Ο Κύπριος εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα χρόνου». Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Στουρνάρας: Ουδέποτε υπήρξα έμμισθος σύμβουλος της Novartis

  Στουρνάρας: Ουδέποτε υπήρξα έμμισθος σύμβουλος της Novartis

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 16:14:52 | Πηγή: News Beast

  «Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis», λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξηγώντας τη σχέση του με τη φαρμακευτική εταιρεία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες ότι διετέλεσε έμμισθος σύμβουλος της Novartis απάντησε πως «πρόκειται για ανοησίες» και προσέθεσε:

  «Προτού γίνω υπουργός Οικονομικών, και για πολλά χρόνια εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Ήμουν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η τελευταία μου θέση στον ιδιωτικό τομέα ήταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Το ΙΟΒΕ είναι ένα think tank αμιγώς του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ των κλάδων που παρακολουθούσαμε στο ΙΟΒΕ ήταν και η φαρμακοβιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό η Novartis μου ζήτησε να κάνω δύο ή τρείς παρουσιάσεις στην Αθήνα, η τελευταία εκ των οποίων το 2011, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για τις παρουσιάσεις αυτές υπογράψαμε συμβάσεις. Το αντίτιμο ήταν το σύνηθες που λαμβάνουν οι καθηγητές Οικονομικών. Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis».

  Ερωτηθείς αν γνωρίζει προσωπικά τον κ. Φρουζή, απάντησε «βεβαίως είχα έρθει σε επαγγελματική επαφή μαζί του από τις πρώτες μέρες του ΙΟΒΕ. Ποτέ και πουθενά δεν ισχυρίστηκα το αντίθετο».

  Σχετικά με τις προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ότι «στην Τράπεζα της Ελλάδος λέμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, έτσι ώστε η έξοδος να είναι πετυχημένη. Η φράση "καθαρή έξοδος" από το Μνημόνιο δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα. Αφού μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».

  Ερωτηθείς αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού είπε ότι «η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις. Έχει υπογράψει συμφωνίες. Εάν τις αθετήσει οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Από πλευράς αγορών κατ΄ αρχάς». Ανέφερε ως παράδειγμα ότι «μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο πλεόνασμα είναι εφικτό, αλλά δεν γνωρίζει «αν είναι επιθυμητό», και προσέθεσε ότι «σαφώς θα ήταν καλύτερα εάν το πλεόνασμα από 3,5% έπεφτε στο 2%» και πως «για να το μειώσουμε, θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση».

  Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα τα μνημόνια «έσωσαν τη χώρα (καθώς) ξεκινήσαμε από γιγαντιαίο δίδυμα ελλείμματα και σήμερα έχουμε ισορροπία και στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». Ως προς "το πώς θα είναι ιδανικά η Ελλάδα το 2030" είπε ότι «ως χώρα έχουμε τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Εάν τα συνδυάσουμε με την σύγχρονη τεχνολογία θα απογειωθούμε», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει το 25% του εισοδήματος που έχασε τα προηγούμενα χρόνια «μέσα σε δέκα χρόνια».

 • Γ. Στουρνάρας: Η φράση «καθαρή έξοδος» δεν έχει νόημα

  Γ. Στουρνάρας: Η φράση «καθαρή έξοδος» δεν έχει νόημα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-17 15:24:39 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα Η ορθή τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα 14/03 10:07

  «Η φράση "καθαρή έξοδος" από το μνημόνιο δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα» δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς όπως επισημαίνει «μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».

  «Στην Τράπεζα της Ελλάδος λέμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, έτσι ώστε η έξοδος να είναι πετυχημένη» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

  Ερωτηθείς αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις» και «έχει υπογράψει συμφωνίες» που αν τις αθετήσει «οι συνέπειες θα είναι δραματικές... από πλευράς αγορών κατ΄ αρχάς».

  Αναφέρει ως παράδειγμα ότι «μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο πλεόνασμα είναι εφικτό, αλλά δεν γνωρίζει «αν είναι επιθυμητό», και προσθέτει ότι «σαφώς θα ήταν καλύτερα εάν το πλεόνασμα από 3,5% έπεφτε στο 2%» και πως «για να το μειώσουμε, θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση».

  Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα τα μνημόνια «έσωσαν τη χώρα (καθώς) ξεκινήσαμε από γιγαντιαίο δίδυμα ελλείμματα και σήμερα έχουμε ισορροπία και στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». Ως προς «το πώς θα είναι ιδανικά η Ελλάδα το 2030» υπογραμμίζει ότι «ως χώρα έχουμε τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα ορατά δια γυμνού οφθαλμού». «Εάν τα συνδυάσουμε με την σύγχρονη τεχνολογία θα απογειωθούμε», εκτιμά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει το 25% του εισοδήματος που έχασε τα προηγούμενα χρόνια «μέσα σε δέκα χρόνια».

  Για την υπόθεση Novartis, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει πως «ουδέποτε υπήρξε -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της εταιρείας». «Πρόκειται για ανοησίες» σημειώνει προσθέτοντας: «Προτού γίνω υπουργός Οικονομικών, και για πολλά χρόνια εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Ήμουν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η τελευταία μου θέση στον ιδιωτικό τομέα ήταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Το ΙΟΒΕ είναι ένα think tank αμιγώς του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ των κλάδων που παρακολουθούσαμε στο ΙΟΒΕ ήταν και η φαρμακοβιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό η Novartis μου ζήτησε να κάνω δύο ή τρείς παρουσιάσεις στην Αθήνα, η τελευταία εκ των οποίων το 2011, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για τις παρουσιάσεις αυτές υπογράψαμε συμβάσεις. Το αντίτιμο ήταν το σύνηθες που λαμβάνουν οι καθηγητές Οικονομικών».

  Ερωτηθείς αν γνωρίζει προσωπικά τον κ. Φρουζή, απαντά πως «βεβαίως είχα έρθει σε επαγγελματική επαφή μαζί του από τις πρώτες μέρες του ΙΟΒΕ». «Ποτέ και πουθενά δεν ισχυρίστηκα το αντίθετο» συμπληρώνει.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Δέκα δισεκατομμύριούχοι που μεγάλωσαν φτωχοί

  Δέκα δισεκατομμύριούχοι που μεγάλωσαν φτωχοί

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-17 14:19:18 | Πηγή: News247

  Υπάρχουν πολλοί δισεκατομμυριούχοι που δεν μεγάλωσαν με «χρυσά κουτάλια». Στην πραγματικότητα, πολλοί προήλθαν από τίποτα. Με επιμονή και εργατικότητα, όμως, κατάφεραν να φτάσουν ψηλά και να δημιουργήσουν τον δικό τους αμύθητο πλούτο.

  Δείτε παρακάτω δέκα πρόσωπα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και σήμερα είναι δισεκατομμυριούχοι:

  Περιουσία: 2,7 δισ. δολάρια

  Παρόλο που η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της ήταν πολύ άσχημη, η Όπρα κατάφερε να γίνει η πρώτη ανταποκρίτρια της αφρικανικής-αμερικανικής τηλεόρασης στο Νάσβιλ. Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια στο Μισισιπή, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κερδίσει υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Tennessee. Το 1983, η Γουίνφρεϊ μετακόμισε στο Σικάγο για να εργαστεί σε μια εκπομπή που αργότερα θα ονομαζόταν «The Oprah Winfrey Show».

  Περιουσία: 2,9 δισ. δολάρια

  Σε μια συνέντευξη του, ο Σουλτς δήλωσε: «Μεγαλώνοντας αισθάνθηκα πάντα ότι ζούσαμε στο περιθώριο, ήξερα ότι οι άνθρωποι από την άλλη πλευρά είχαν περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα και ζούσαν πιο ευτυχισμένα, Δεν ξέρω γιατί ή πώς, ήθελα να επιτύχω κάτι πέρα ​​από αυτό που οι άνθρωποι έλεγαν ότι ήταν δυνατόν». Ο Σουλτς κέρδισε μια υποτροφία για το ποδόσφαιρο στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Μίσιγκαν και πήγε να εργαστεί για τη Xerox μετά την αποφοίτησή του. Λίγο αργότερα, άνοιξε μία εταιρεία καφέ με το όνομα Starbucks, η οποία τότε είχε μόνο 60 καταστήματα. Ο ίδιος έγινε CEO της εταιρείας το 1987 και επέκτεινε την αλυσίδα καφέ δημιουργώντας πάνω από 16.000 καταστήματα παγκοσμίως.

  Περιουσία: 3,1 δισ. δολάρια

  Ο Ντο Γουόνγκ Τσανγκ και η σύζυγός του Ζιν Σουκ, προτού ιδρύσουν την εταιρεία ενδυμάτων Forever 21 είχαν μία δύσκολη ζωή. Αφού μετακόμισε στην Αμερική από την Κορέα το 1981, ο Ντο Γουόνγκ έπρεπε να εργάζεται σε τρεις διαφορετικές δουλειές ταυτόχρονα για να τα βγάλει πέρα. Το ζευγάρι, ωστόσο, άνοιξε το πρώτο κατάστημα ειδών ένδυσης το 1984 και σήμερα είναι μια διεθνής αυτοκρατορία 480 καταστημάτων που κερδίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το χρόνο.

  Δείτε και τους υπόλοιπους δισεκατομμυριούχους στο Fortunegreece

 • Standard and Poor's: Σταθερή με θετικές προοπτικές η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου

  Standard and Poor's: Σταθερή με θετικές προοπτικές η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 14:16:10 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Η ανάκαμψη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ωστόσο ο επιβαρυμένος τραπεζικός τομέας παραμένει ακόμη ένα σημαντικό τρωτό σημείο» λέει ο οίκος αξιολόγησης - Θέμα χρόνου η αναβάθμιση λέει η ΛευκωσίαΟ οίκος αξιολόγησης Standard & Poor`s διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο BB+/B, με θετικές προοπτικές και δεν προχώρησε σε αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα όπως ανέμενε η Λευκωσία.


  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, επιτρέποντας τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ωστόσο, ο επιβαρυμένος τραπεζικός τομέας παραμένει ακόμη ένα σημαντικό τρωτό σημείο».

  Η Standard & Poor's υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της αξιολόγησης εφόσον παρατηρηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αντιμετώπιση των διαφόρων αδυναμιών, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα και το χρέος στον ιδιωτικό τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να συμβάλει στη μείωση του δημοσίου χρέους.

  Το ενδεχόμενο αναβάθμισης θα εξεταστεί εντός του 2018, εφόσον η οικονομική ανάπτυξη και η κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής δώσουν ώθηση για περαιτέρω μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα. Αναμένουν επίσης να δουν περαιτέρω βελτίωση στο εξωτερικό χρέος, ιδιαίτερα μέσω της μείωσης του βραχυπρόθεσμου χρέους.

  Επίσης θα εξεταστεί κατά πόσο οι πιστωτικές και νομισματικές συνθήκες της Κύπρου συγκλίνουν με αυτές της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασυνήθιστα υψηλών μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs).

  Στην ανακοίνωση, αναφέρεται εξάλλου ότι η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 3,9% το 2017, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 
  3,3%.


  «Προβλέπουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% κατά μέσο όρο την περίοδο 2018-2021, με τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας και των εξαγωγών των υπηρεσιών, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνεται καθώς αυξάνεται η εξυπηρέτηση του χρέους από τα νοικοκυριά» αναφέρει ο οίκος S&P.

  Λευκωσία: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση 

  Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Σημείωσε ωστόσο ότι η Κύπρος «τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία βελτίωσης με διαδοχικές αναβαθμίσεις από όλους τους Οίκους Αξιολόγησης», η οποία είναι αντίθετη με την πορεία κατολίσθησης.

  «Έχουμε φτάσει» επεσήμανε «μόλις μια βαθμίδα πριν την επενδυτική βαθμίδα και παρά το γεγονός ότι δεν ήρθε τώρα η αναβάθμιση, από τον συγκεκριμένο Οίκο, όπως και από άλλους, υπάρχει ένα παράθυρο ενός έτους ακόμα».

  Ανέφερε εξάλλου ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες «ιδιαίτερα με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται τώρα για να υποβοηθηθεί η περαιτέρω εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, με τα ιδιωτικά δάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος», κάτι που όπως είπε «πιστεύουμε ότι θα είναι κλειδί». Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Στην κατηγορία BB+ διατηρεί την κυπριακή οικονομία ο S&P

  Στην κατηγορία BB+ διατηρεί την κυπριακή οικονομία ο S&P

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-17 13:50:05 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s διατηρεί τη διαβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου στην κατηγορία «σκουπίδια», στην οποία βρίσκεται από το 2012. Συγκεκριμένα ο οίκος Standard and Poor΄s κρατά την κυπριακή οικονομία στο BB+, πράγμα που σημαίνει ότι η Κύπρος παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

  Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την Κύπρο σε αυτή τη βαθμίδα BB+, πριν ένα ακριβώς χρόνο, δημιουργώντας προσδοκίες για έξοδο από την κατηγορία «σκουπίδια», για την οποία χρειάζεται μία μόνο αναβάθμιση. Οι άλλοι τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν την Κύπρο σε δύο ή τρεις βαθμίδες χαμηλότερες από τον Standard and Poor΄s.

  Ο οίκος σημειώνει ότι αναβάθμιση των αξιολογήσεων θα προκύψει εάν διαπιστωθεί μεγαλύτερη δυναμική στη μείωση των τρωτών σημείων της Κύπρου, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και τα υψηλά χρέη του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι θα εξεταστεί αναβάθμιση των αξιολογήσεων το 2018, εάν η οικονομική ανάκαμψη και η κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής παρέχει ώθηση για περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα, οι μετρήσεις του εξωτερικού χρέους της οικονομίας βελτιώνονται περαιτέρω, ιδίως μέσω μείωσης του βραχυπρόθεσμου χρέους της και εάν οι πιστωτικές και νομισματικές συνθήκες της Κύπρου εξακολουθούν να συγκλίνουν με εκείνες της ευρωζώνης, μέσω μιας ουσιαστικής μείωσης του «ασυνήθιστα ύψηλού» επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αξιολογήσεις της Κύπρου περιορίζονται από τον ψηλό βαθμό μόχλευσης της οικονομίας, τον επιβαρυμένο τραπεζικό τομέα και το μικρό μέγεθος της σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. «Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να λάβει υπόψη λιγότερο τις μικρότερες οικονομίες της ευρωζώνης κατά τον καθορισμό της πολιτικής αποφάσεων της», αναφέρεται από τον οίκο Standard and Poor's.

  Για το 2018 ο οίκος αναμένει ότι η οικονομία θα επιστρέψει στα μεγέθη του 2011. Η επενδυτική δραστηριότητα θα παραμείνει ισχυρή υποστηριζόμενη από τα έργα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κυρίως στον τουρισμό και την ενέργεια, ενώ αναμένεται ότι οι εξαγωγές κυρίως από τον τουρισμό και τις επιχειρηματικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να έχουν σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη μέχρι το 2021.

  Ο ισολογισμός του κυπριακού ιδιωτικού τομέα είναι από τους πλέον χρεωμένους στην Ευρώπη σε περίπου 250% του ΑΕΠ. Ο οίκος σημειώνει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει μία σημαντική πιστωτική αδυναμία και το μέγεθός του είναι τρεις φορές το ΑΕΠ. Αναμένεται ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί λόγω των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί οριακά μέχρι το 2021, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ζήτηση για εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να μειωθούν σταδιακά υποστηριζόμενα από τις προσπάθειες των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε στο 1,9% του ΑΕΠ το 2017 έναντι 0,5% που ανέμεναν οι S&P ενώ για τα επόμενα έτη αναμένεται να διατηρηθούν μέτρια τα πλεονάσματα.

  Η επόμενη αξιολόγηση του οίκου θα είναι το φθινόπωρο.

  Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 20 Απριλίου, από τον οίκο Fitch, ο οποίος κατατάσσει την Κύπρο δύο σκαλιά μακρύτερα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, έχοντας αξιολογήσει με ΒΒ το μακροπρόθεσμο χρέος της και με Β το βραχυπρόθεσμο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Εκτός επενδυτικής βαθμίδας άφησε την Κύπρο η S&P

  Εκτός επενδυτικής βαθμίδας άφησε την Κύπρο η S&P

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 13:15:31 | Πηγή: News Beast

  Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s διατηρεί τη διαβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου στην κατηγορία «σκουπίδια», στην οποία βρίσκεται από το 2012. Συγκεκριμένα ο οίκος Standard and Poor' s κρατά την κυπριακή οικονομία στο BB+, πράγμα που σημαίνει ότι η Κύπρος παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

  Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την Κύπρο σε αυτή τη βαθμίδα BB+, πριν ένα ακριβώς χρόνο, δημιουργώντας προσδοκίες για έξοδο από την κατηγορία «σκουπίδια», για την οποία χρειάζεται μία μόνο αναβάθμιση. Οι άλλοι τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν την Κύπρο σε δύο ή τρεις βαθμίδες χαμηλότερες από τον Standard and Poor' s.

  Ο οίκος σημειώνει ότι αναβάθμιση των αξιολογήσεων θα προκύψει εάν διαπιστωθεί μεγαλύτερη δυναμική στη μείωση των τρωτών σημείων της Κύπρου, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και τα υψηλά χρέη του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι θα εξεταστεί αναβάθμιση των αξιολογήσεων το 2018, εάν η οικονομική ανάκαμψη και η κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής παρέχει ώθηση για περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα, οι μετρήσεις του εξωτερικού χρέους της οικονομίας βελτιώνονται περαιτέρω, ιδίως μέσω μείωσης του βραχυπρόθεσμου χρέους της και εάν οι πιστωτικές και νομισματικές συνθήκες της Κύπρου εξακολουθούν να συγκλίνουν με εκείνες της ευρωζώνης, μέσω μιας ουσιαστικής μείωσης του «ασυνήθιστα ύψηλού» επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αξιολογήσεις της Κύπρου περιορίζονται από τον ψηλό βαθμό μόχλευσης της οικονομίας, τον επιβαρυμένο τραπεζικό τομέα και το μικρό μέγεθος της σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. «Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να λάβει υπόψη λιγότερο τις μικρότερες οικονομίες της ευρωζώνης κατά τον καθορισμό της πολιτικής αποφάσεων της», αναφέρεται από τον οίκο Standard and Poor's.

  Για το 2018 ο οίκος αναμένει ότι η οικονομία θα επιστρέψει στα μεγέθη του 2011. Η επενδυτική δραστηριότητα θα παραμείνει ισχυρή υποστηριζόμενη από τα έργα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κυρίως στον τουρισμό και την ενέργεια, ενώ αναμένεται ότι οι εξαγωγές κυρίως από τον τουρισμό και τις επιχειρηματικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να έχουν σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη μέχρι το 2021.

  Ο ισολογισμός του κυπριακού ιδιωτικού τομέα είναι από τους πλέον χρεωμένους στην Ευρώπη σε περίπου 250% του ΑΕΠ. Ο οίκος σημειώνει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει μία σημαντική πιστωτική αδυναμία και το μέγεθός του είναι τρεις φορές το ΑΕΠ. Αναμένεται ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί λόγω των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί οριακά μέχρι το 2021, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ζήτηση για εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να μειωθούν σταδιακά υποστηριζόμενα από τις προσπάθειες των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε στο 1,9% του ΑΕΠ το 2017 έναντι 0,5% που ανέμεναν οι S&P ενώ για τα επόμενα έτη αναμένεται να διατηρηθούν μέτρια τα πλεονάσματα.

  Η επόμενη αξιολόγηση του οίκου θα είναι το φθινόπωρο.

  Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 20 Απριλίου, από τον οίκο Fitch, ο οποίος κατατάσσει την Κύπρο δύο σκαλιά μακρύτερα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, έχοντας αξιολογήσει με ΒΒ το μακροπρόθεσμο χρέος της και με Β το βραχυπρόθεσμο.

 • Από εργάτης έγινε μεγιστάνας και στα 89 του αποχωρεί από την ενεργό δράση

  Από εργάτης έγινε μεγιστάνας και στα 89 του αποχωρεί από την ενεργό δράση

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 11:08:28 | Πηγή: News Beast

  Ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της CK Hutchison Holdings Ltd, ρίχνοντας την αυλαία σε μια επιχειρηματική πορεία 75 και πλέον ετών, που τον έφερε από τη φτώχεια στα πλούτη και τον ανέδειξε σε τοπικό ήρωα.

  Ο 89χρονος Λι Κα-σινγκ θα αποχωρήσει μετά την ετήσια γενική συνέλευση της εταιρίας του στις 10 Μαΐου, όπως ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο όμιλος του, που διατηρεί συμμετοχές σε διάφορες εταιρίες, από εταιρίες διαχείρισης λιμένων έως τηλεπικοινωνίες.

  Ο Λι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που ξεκίνησε την πορεία του σε μικρή ηλικία ως μαθητευόμενος σε ένα εργοστάσιο, είχε το προσωνύμιο «Superman» για το επιχειρηματικό του ήθος και την επαγγελματική του επιτυχία.

  Αν και τα τελευταία χρόνια η λατρεία που τρέφει το Χονγκ Κονγκ στο πρόσωπο του δισεκατομμυριούχου έχει κάπως εξασθενήσει, ο ίδιος αποχωρεί από μία επιχείρηση που θεωρείται από τις πλέον εξωστρεφείς στην Ασία, με παρουσία σε πάνω από 50 χώρες και 323.000 εργαζομένους.

  Ο ίδιος ο Λι θα παραμείνει ως σύμβουλος στον όμιλο. Ο μεγαλύτερος του γιος, ο Βικτορ Λι, που ορίστηκε διάδοχός του πριν από αρκετά χρόνια, θα αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης. Ο Βίκτορ, που είναι ήδη στο διοικητικό συμβούλιο το ομίλου, θεωρείται συνετός και σταθερός άνθρωπος, που είναι απίθανο να αλλάξει πορεία.

  «Ανέκαθεν έλεγα ότι μπορούσα να ταξιδέψω οπουδήποτε και η εταιρία θα συνέχιζε να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Λι, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του.

  Κατά την θητεία του, ο Λι αύξησε τον ρυθμό των εξαγορών στο εξωτερικών, ενισχύοντας την κερδοφορία του ομίλου. Μέσω της ναυαρχίδας του, της CK Hutchison, ο Λι ελέγχει τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία διαχείρισης εμπορικών λιμένων, τον καναδέζικο πετρελαϊκό κολοσσό Husky Energy Inc, έναν από τους βασικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης καθώς και ποσοστά σε διάφορες βρετανικές επιχειρήσεις - κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η Βασίλισσα της Αγγλίας να τον χρίσει ιππότη το 2000.

  Ο Λι, με εκτιμώμενη περιουσία 35,3 δισ. δολαρίων που τον κατατάσσει 23ο στην λίστα των κροίσων του Forbes, είναι ο πλουσιότερος μεγιστάνας στο Χονγκ Κονγκ

  Τα προηγούμενα χρόνια, οι στενές του σχέσεις με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο βρέθηκαν στο μικροσκόπιο. Ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός δημοσίως.

  «Μου αρέσει πάρα πολύ να διαβάζω ιστορία… και για τη χώρα μου. Εάν μπορούσα να ψηφίσω σήμερα, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση (στην Κίνα) προκειμένου ο (πρόεδρος) Σι (Τζινπίνγκ) να έχει μία ακόμα θητεία… θα τον ψήφιζα»

  «Η σχέση μου με την κεντρική κυβέρνηση είναι πολύ καλή. Αλλά προσωπικά, δεν λέω πράγματα που δεν θα έπρεπε».

  Παρά τους θρύλους που κυκλοφορούν για το πνεύμα σύνεσης και λιτότητας που τον διακατέχει καθώς και την έντονη φιλανθρωπική του δραστηριότητα το, αρκετοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δεν ανέχονται τον ρόλο που διαδραματίζει η οικογένειά του στην τοπική οικονομία, ενώ κατηγορούν επίσης τα ολιγοπώλια μεγιστάνων, όπως του Λι, για μια σειρά από κοινωνικά δεινά. Γεγονός είναι πάντως ότι είναι δύσκολο να περάσει κανείς μια ημέρα στο Χονγκ Κονγκ χωρίς να συνεισφέρει οικονομικά στην αυτοκρατορία του Λι.

  Η Hongkong Electric του Λι είναι ένας από τους δύο ενεργειακούς παρόχους της πόλης, ενώ η Cheung Kong από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ. Οι εταιρίες του ελέγχουν επίσης μια από τις δύο κυρίαρχες αλυσίδες σούπερ μάρκετ καθώς και μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας του Χονγκ Κονγκ.

  Το όνομα του Λι, γύρω από οποίο έχει δημιουργηθεί ολόκληρος μύθος ενώ κυκλοφορούν πολλές ιστορίες για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένειά του, έχει γίνει συνώνυμο της επιτυχίας χάρη στη σκληρή δουλειά ενάντια σε κάθε πιθανότητα. Ο ίδιος μιλά συχνά για τη σκληρή δουλειά και την προσπάθειά του μορφωθεί αφού έγινε μαθητευόμενος σε ένα εργοστάσιο για λουράκια ρολογιών σε ηλικία 13 ετών, λίγο πριν τον θάνατο του πατέρα του. Στα 19 του έγινε γενικός διευθυντής του εργοστασίου, έχοντας την ευθύνη 300 εργαζομένων και στα 21 του ίδρυσε την εταιρία πλαστικών Cheung Kong – το θεμέλιο της αυτοκρατορίας του. Το εργοστάσιο εκείνο λειτουργούσε σε 24ωρη βάση και ήταν κερδοφόρο από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, με τον νεαρό τότε Λι να κοιμάται σε μια από τις αποθήκες.

  «Έχω δουλέψει πολλά χρόνια, πάρα πολλά», δήλωσε σήμερα, χαλαρός πλέον, ο Λι στους δημοσιογράφους.

 • Τα νέα δεδομένα για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018

  Τα νέα δεδομένα για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 09:26:06 | Πηγή: News Beast

  Προ των πυλών βρίσκεται η διαδικασία για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017.

  Με απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής δίνεται προθεσμία έως τις 30 Μαρτίου στις επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα του 2017.

  Για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίστηκε η 29η Ιουνίου.

  Οι φορολογούμενοι θα δουν για τις φορολογικές δηλώσεις 2018 στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν τις αποδοχές τους, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2017 καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους και τα τεκμήρια.

  Τα νέα φορολογικά έντυπα έχουν ήδη σχεδιαστεί με τη βασικότερη αλλαγή στον έντυπο Ε1 να αφορά στους κωδικούς 049-050 όπου οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες θα δηλώνουν τις δαπάνες για αγορές ή παροχής υπηρεσιών που πραγματοποίησαν με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking.

  Οι δαπάνες αυτές, εξασφαλίζουν φέτος την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου.

  Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή:

  - Η προθεσμία για την υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, των βεβαιώσεων των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και των βεβαιώσεων εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα είναι η 30ή Μαρτίου 2018

  - Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ορίζεται η 29η Ιουνίου 2018.

  Για όσα αρχεία υποβληθούν μετά τις 30.3.2018 και 29.6.2018 αντίστοιχα, αλλά μέχρι και τις 31.12.2018, δεν θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

 • Σολτς: Ελάφρυνση χρέους μόνο αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

  Σολτς: Ελάφρυνση χρέους μόνο αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 08:36:19 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ο διάδοχος του Σόιμπλε συναρτά τις όποιες εξελίξεις στο ελληνικό χρέος με τη βούληση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις – Θα παραμείνουμε σε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρειΤη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θέτει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 


  «Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Η εξέλιξη δίνει αφορμή για αισιοδοξία. Επ΄ αυτού θα παραμείνουμε (με την ελληνική κυβέρνηση) σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Ο Σολτς ερωτήθηκε για το εάν πρόκειται να... μιμηθεί τον προκάτοχό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να κρατήσει την Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική ρότα. 

  Η πρώτη του συνέντευξη στο πόστο του υπουργού Οικονομικών έγινε αμέσως μετά την επίσης πρώτη συνάντηση που είχε ο Σολτς, την Παρασκευή με τον γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μέρ στο Παρίσι. Είναι γνωστό στους δημοσιογράφους ότι ο Όλαφ Σολτς δεν είναι ιδιαίτερα ομιλητικός και ξέρει πολύ καλά την τέχνη του να μην επεκτείνεται σε όσα δεν μπορεί ή δεν θέλει να πει.

  «Φιλόδοξες οι προτάσεις Μακρόν»


  Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στις μεταρρυθμιστικές ιδέες του γάλλου προέδρου Μακρόν και τη στάση του Βερολίνου. Για παράδειγμα, τόνισε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πάρει μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική για να ξανακερδίσει τους πολίτες στην υπόθεση της Ευρώπης. Τις προτάσεις Μακρόν χαρακτήρισε φιλόδοξες, «σαν Γερμανοί θα πρέπει να έχουμε μεγάλο συμφέρον να προχωρήσουμε μαζί με τη Γαλλία». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να κάνουν κοινές προτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς.

  «Ένας Γερμανός ΥΠΟΙΚ παραμένει Γερμανός ΥΠΟΙΚ»

  Οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν τι ακριβώς είναι εκείνο που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση. «Η νέα κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, με το να πει ανοιχτά ότι η Γερμανία γνωρίζει ότι ως απόρροια του Brexit θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό» απαντά ο Όλαφ Σολτς. «Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το βήμα; Διότι ο καθένας ξέρει ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει περισσότερο, Ξεκινάμε λοιπόν με μιαν αλήθεια. Μέχρι σήμερα εκκινούσαμε με τη διαπίστωση ότι δεν πληρώνουμε τίποτα, αλλά στο τέλος πληρώναμε, Νομίζω ότι αυτή η αντικρουόμενη συμπεριφορά συνέβαλε στον σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ. Γι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και με ειλικρίνεια».

  Σε ότι αφορά την ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο μιας αναδιανεμητικής Ευρώπης με κοινή ανάληψη ευθύνης Όλαφ Σολτς εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Είναι γεγονός ότι η Γερμανία ήδη σήμερα συμβάλλει με ένα τεράστιο ποσό στην αλληλέγγυα χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε για όλους. Ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αυτό δεν αλλάζει από το σε ποιο κόμμα ανήκει» διευκρινίζει ο Σολτς. Σημειωτέον ότι ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες. 


  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Στουρνάρας: Δεν έχει νομικό ή πραγματικό νόημα η φράση «καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο»

  Στουρνάρας: Δεν έχει νομικό ή πραγματικό νόημα η φράση «καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 08:36:19 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Αφού «γνωρίζετε ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση» - Εάν η Ελλάδα αθετήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει οι συνέπειες θα είναι δραματικέςΚανένα νομικό ή πραγματικό νόημα δεν έχει η φράση «καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια» σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα καθώς όπως δηλώνει στα ΝΕΑ «γνωρίζετε ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».


  Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αυτό που λέει είναι ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού».

  Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες τις οποίες «εάν αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές». «Από πλευράς αγορών κατ' αρχάς. Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση» προσθέτει.

  Σύμφωνα με τον ίδιο αν και θα ήταν καλύτερο εάν το πλεόνασμα έπεφτε στο 2% προς το παρόν η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να αξιώσει κάτι τέτοιο. «Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση». 

  Ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ακόμα ότι τα μνημόνια «έσωσαν» την ελληνική οικονομία καθώς από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» ενώ εκφράζει την αγωνία του για τη διολίσθηση των θεσμών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με προβληματίζει η διολίσθηση αυτή».

  Η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει το 25% του εισοδήματός της που έχασε τα προηγούμενα χρόνια.

  Διαμηνύει, τέλος, ότι «ήρθα στην Τράπεζα της Ελλάδος για να επιτελέσω ένα έργο. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Το αυτονόητο πράττω {...} Φανταστείτε να μην το έκανα. Εάν με έκαμπταν οι συκοφαντικές επιθέσεις δεν θα άξιζε να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση». Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Σολτς: Aισιοδοξία για την εξέλιξη στην Ελλάδα

  Σολτς: Aισιοδοξία για την εξέλιξη στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-17 08:35:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και η εξέλιξη αυτή δίνει αφορμή για αισιοδοξία, τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην Suddeutsche Zeitung.

  «Επ΄ αυτού θα παραμείνουμε (με την ελληνική κυβέρνηση) σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους», σημείωσε ο κ. Σολτς

  Μετά την πρώτη συνάντηση που είχε ο Σολτς, την Παρασκευή με τον γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ στο Παρίσι έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στην SZ και επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμιστικές ιδέες του γάλλου προέδρου Μακρόν και τη στάση του Βερολίνου.

  Όπως είπε χαρακτηριστικά η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πάρει μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική για να ξανακερδίσει τους πολίτες στην υπόθεση της Ευρώπης. Τις προτάσεις Μακρόν χαρακτήρισε φιλόδοξες, «ως Γερμανοί θα πρέπει να έχουμε μεγάλο συμφέρον να προχωρήσουμε μαζί με τη Γαλλία». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να κάνουν κοινές προτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς.

  Σε ερώτηση τι ακριβώς είναι εκείνο που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, ο Όλαφ Σολτς τόνισε: «Η νέα κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, με το να πει ανοιχτά ότι η Γερμανία γνωρίζει ότι ως απόρροια του Brexit θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό» απαντά ο Όλαφ Σολτς και προσθέτει : «Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το βήμα; Διότι ο καθένας ξέρει ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει περισσότερο. Ξεκινάμε λοιπόν με μιαν αλήθεια. Μέχρι σήμερα εκκινούσαμε με τη διαπίστωση ότι δεν πληρώνουμε τίποτα, αλλά στο τέλος πληρώναμε. Νομίζω ότι αυτή η αντικρουόμενη συμπεριφορά συνέβαλε στον σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ. Γι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και με ειλικρίνεια».

  Σε ότι αφορά την ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο μιας αναδιανεμητικής Ευρώπης με κοινή ανάληψη ευθύνης ο Όλαφ Σολτς εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Είναι γεγονός ότι η Γερμανία ήδη σήμερα συμβάλλει με ένα τεράστιο ποσό στην αλληλέγγυα χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε για όλους. Ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αυτό δεν αλλάζει από το σε ποιο κόμμα ανήκει» διευκρινίζει ο Σολτς.

  Πηγή: Deutsche Welle
 • Τρεις «μνηστήρες» για εξαγορά της Forthnet

  Τρεις «μνηστήρες» για εξαγορά της Forthnet

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-17 08:35:31 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Από την έντυπη έκδοση

  Της Τέτης Ηγουμενίδη
  tigoum@naftemporiki.gr

  Οι Vodafone και Wind με κοινή προσφορά, η Providence με τον όμιλο Antenna και η Odyssey Consulting Management είναι οι φορείς που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της Forthnet χθες αργά το απόγευμα.

  Εικόνα δεν υπήρχε για το αν συνεχίζει στη διαδικασία η Golden Tree Asset Management, εκ των βασικών μετόχων της Wind.

  Τη διαδικασία πώλησης της εισηγμένης «τρέχουν» οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) ως κάτοχοι του 32,8% του μετοχικού κεφαλαίου της (μετά τη μετατροπή του ομολογιακού δανείου σε μετοχές) με τη συνδρομή της Nomura International.

  Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με όσους από τους υποψηφίους κριθεί ότι έχουν καταθέσει προσφορά η οποία μπορεί να συζητηθεί. Πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για δεσμευτικές προσφορές με προϋποθέσεις και αυτό γιατί η ενημέρωση των υποψηφίων που έχει προηγηθεί χαρακτηρίζεται μη επαρκής, ενώ υπάρχουν και οι γνωστές εκκρεμότητες όσον αφορά τα δικαιώματα μετάδοσης από τη Nova του ελληνικού πρωταθλήματος.

  Η εκτίμηση είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει προτάσεις που συμπεριλαμβάνουν «κούρεμα» των δανείων της εισηγμένης, κάτι πάντως που, όπως φάνηκε και από την αντιμετώπιση ανάλογων συμφωνιών στις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, δεν θα δεχτούν εύκολα οι τράπεζες. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει και εδώ μια μεγάλη επιμήκυνση των δανειακών της υποχρεώσεων.

  Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Forthnet (πρώτο εξάμηνο 2017) τα δάνειά της είναι περί τα 255 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές περί τα 100 εκατ. ευρώ (και τα δύο ποσά είναι στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις).

  Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία εξυπηρετεί περίπου 700.000 νοικοκυριά, ενώ τα έσοδά της τους πρώτους έξι μήνες του προηγούμενου οικονομικού έτους ήταν 149 εκατ. ευρώ.  
   

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ο νέος γερμανός ΥΠΟΙΚ εξηγεί τι χρειάζεται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

  Ο νέος γερμανός ΥΠΟΙΚ εξηγεί τι χρειάζεται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 08:25:02 | Πηγή: News Beast

  Το ελληνικό ζήτημα και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν κεντρικό θέμα στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, στη Süddeutsche Zeitung. «Από τις μεταρρυθμίσεις εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σολτς.

  Όπως πάντως επισημαίνει η Deutsche Welle, είναι γνωστό ότι με τους δημοσιογράφους ο νέος τσάρος της γερμανικής οικονομίας δεν είναι ιδιαίτερα ομιλητικός και ξέρει πολύ καλά την τέχνη του να μην επεκτείνεται σε όσα δεν μπορεί ή δεν θέλει να πει.

  Στην ερώτηση εάν προτίθεται να μιμηθεί τον αυστηρό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να κρατήσει την Αθήνα σε μεταρρυθμιστική ρότα, ο ίδιος απάντησε: «Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Η εξέλιξη δίνει αφορμή για αισιοδοξία. Επ' αυτού θα παραμείνουμε (με την ελληνική κυβέρνηση) σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους», αρκέστηκε να απαντήσει ο Όλαφ Σολτς. Ειδάλλως, το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στις μεταρρυθμιστικές ιδέες του γάλλου προέδρου Μακρόν και τη στάση του Βερολίνου. Για παράδειγμα, τόνισε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πάρει μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική για να ξανακερδίσει τους πολίτες στην υπόθεση της Ευρώπης. Τις προτάσεις Μακρόν χαρακτήρισε φιλόδοξες, «σαν Γερμανοί θα πρέπει να έχουμε μεγάλο συμφέρον να προχωρήσουμε μαζί με τη Γαλλία».

  Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να κάνουν κοινές προτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς.

  Όσο για το τι ακριβώς είναι εκείνο που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Σολτς εξήγησε: «Η νέα κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, με το να πει ανοιχτά ότι η Γερμανία γνωρίζει ότι ως απόρροια του Brexit θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό» απαντά ο Όλαφ Σολτς. «Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το βήμα; Διότι ο καθένας ξέρει ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει περισσότερο, Ξεκινάμε λοιπόν με μιαν αλήθεια. Μέχρι σήμερα ξεκινούσαμε με τη διαπίστωση ότι δεν πληρώνουμε τίποτα, αλλά στο τέλος πληρώναμε, Νομίζω ότι αυτή η αντικρουόμενη συμπεριφορά συνέβαλε στον σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ. Γι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και με ειλικρίνεια».

  Σε ότι αφορά την ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο μιας αναδιανεμητικής Ευρώπης με κοινή ανάληψη ευθύνης Όλαφ Σολτς εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Είναι γεγονός ότι η Γερμανία ήδη σήμερα συμβάλλει με ένα τεράστιο ποσό στην αλληλέγγυα χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε για όλους. Ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αυτό δεν αλλάζει από το σε ποιο κόμμα ανήκει» διευκρινίζει ο Σολτς.

 • Donskoy Tabak: Η βιομηχανία που έγινε καπνός 1,3 δισ. ευρώ

  Donskoy Tabak: Η βιομηχανία που έγινε καπνός 1,3 δισ. ευρώ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-17 08:12:32 | Πηγή: News247

  Μία ιστορία που φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια: η πώληση της Donskoy Tabak συμφερόντων Σαββίδη στην Japan Tobacco International δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2012 υπάρχουν δημοσιεύματα ότι η «σημαντικότερη μη κρατική βιομηχανία καπνού» στη Ρωσία «προετοιμάζεται για πώληση». Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας Janoschka, μίας εταιρείας που εξειδικεύεται στις αγορές τυποποίησης και συσκευασίαw, ανάμεσά τους και καπνικών προϊόντων, στις αρχές του 2012 οι προοπτικές της Donskoy Tabak «μπορεί να μην είναι τόσο λαμπρές όσο δείχνουν τα υγιή στοιχεία πωλήσεων και εξαγωγών των τελευταίων τριών ετών». Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα «η απόδοση της εταιρείας μπορεί να είναι στην αιχμή της», όμως, «οι αβεβαιότητες, που προκύπτουν από τα πρόστιμα για ακατάλληλη διαφήμιση (καπνικών προϊόντων) στα παιδιά, καθώς και αμφίβολα προγράμματα εξαγωγής, βρίσκονται μπροστά».

  Την ώρα που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο οι μνήμες από τη διαφήμιση τσιγάρων για εφήβους ήταν ακόμη νωπές: τον Αύγουστο του 2011 όταν για λίγες ημέρες η εταιρεία προχώρησε σε διαφημιστικές ενέργειες «παιδικών πακέτων τσιγάρων». Άμεσα μετά από αντιδράσεις οργανώσεων η συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια αποσύρθηκε.

  Λίγους μήνες μετά, στις αρχές του 2012, το άρθρο της Janoschka ανέφερε: «Αρκετοί σημαντικοί παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της China National Tobacco Corporation, ανταγωνίζονται για την εξαγορά της εταιρείας που εδρεύει στο Rostov-on-Don. Ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων είναι γνωστός μόνο στους μετόχους της Donskoy Tabak, τους εξής δύο: την οικογένεια Σαβίδη (87,36%) και την Open Joint Stock Company Primary Don (12,64%). Ο Ιβάν Σαββίδης είναι γενικός διευθυντής του εργοστασίου από την ιδιωτικοποίηση της πρώην κρατικής μονάδας το 1993. Εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2003 και μετέφερε το μερίδιο του (το οποίο ήταν τότε 75%) στη σύζυγό του, Κυριακή Σαββίδη».

  Όταν ο Ιβάν Σαββίδης εκλέχθηκε βουλευτής στην Δούμα, παραιτήθηκε από τις εμπορικές δραστηριότητές του όπως ορίζεται από την σχετική νομοθεσία.  Έτσι, η σύζυγός του Κυριακή απέκτησε το προαναφερόμενο πλειοψηφιακό πακέτο μετοχών της Donskoy. Από έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές δημοσιογράφοι σε στοιχεία του Ομοσπονδιακού Μητρώου Κρατικών Συμβάσεων της Ρωσίας φαίνεται ότι η Donskoy σε διάστημα τριών χρόνων, από το 2007 έως και το 2010, κατάφερε να υπογράψει 13 συμβόλαια καπνικών προϊόντων αξίας 60 εκατομμύρια ρουβλιών (τότε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) με τον Ρωσικό Στρατό. Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εδρεύει στη Μόσχα, η GR Research & Consulting Center (Lobbying.ru) και κύριο αντικείμενο της οποίας είναι η παρακολούθηση του lobbying των καπνοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία, ισχυριζόταν ότι η Donskoy Tabak εκείνη την περίοδο διένειμε ένα δισεκατομμύριο τσιγάρα στους στρατιώτες εντελώς δωρεάν.

  Από το 87% που κατείχε η οικογένεια Σαββίδη σύμφωνα με το δημοσίευμα του 2012, τρία χρόνια μετά, φαίνεται να κατέχει το σύνολο της Donskoy Tabak, όπως αποτυπώνεται σε έγγραφο που προέρχεται από το Ρωσικό Μητρώο Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, στην σελίδα 2 του εγγράφου, εμφανίζεται το όνομα της Κυριακής Σαββίδη με το οποίο συνδέεται το 100% των μετοχών της εταιρείας στις 20 Οκτωβρίου 2015. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, ήδη ο Ιβάν Σαββίδης είχε ξεκινήσει τις επενδύσεις στην καπνοβιομηχανία και στην Ελλάδα: Το 2013 εξαγόρασε την ΣΕΚΑΠ καταβάλλοντας 5 εκατομμύρια ευρώ, έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 25 εκατομμύρια και επένδυσε και 4,2 εκατομμύρια για νέο εξοπλισμό. Τον Ιούλιο του 2013 το 84,5% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ μεταβιβάστηκε από την Αγροτική Τράπεζα και την ΣΕΚΕ στην Donskoy Tabak. Την ίδια χρονιά η Donskoy Tabak  φαίνεται ότι έχει δανείσει κεφάλαια προς την κυπριακή εταιρεία συμφερόντων του Dimera, η οποία τα αποπλήρωσε εντός του έτους.

  Χθες, στο δελτίο τύπου της Japan Tobacco International αναγραφόταν ότι “An individual” (ένα άτομο) διαθέτει το 100% των μετοχών της JSC Donskoy Tabak. Κι όσο για τη ΣΕΚΑΠ: αναφερόταν ότι “An Individual” κατέχει το 94,7% των μετοχών.

 • Η

  Η "πολύφερνη" ΣΕΚΑΠ και η ντρίπλα του Ιβάν

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-17 08:00:46 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση», δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το «δεξί χέρι» του Ιβάν Σαββίδη και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. κ. Arthur Davidyan, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της επιλογής του Ιβάν Σαββίδη που αιφνιδίασε τους πάντες στην Ελλάδα και αναμένεται να συνεχίζει να ταράζει το επιχειρείν στη χώρα μας και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Japan Tobacco.

  Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Donskoy Tabak διήρκεσαν 15 ολόκληρους μήνες η δήλωση του εξ απορρήτων του Ιβάν Σαββίδη αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια κίνηση πανικού, που συνδέεται με τις εξελίξεις της προηγούμενης Κυριακής στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.

  Ο μεγαλομέτοχος της ΣΕΚΑΠ και του ΠΑΟΚ, του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon και μιας σειράς άλλων μικρότερων επιχειρήσεων φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά «φεύγει από την Ελλάδα».

  Κάθε περί του αντιθέτου συζήτηση κλείνει -και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο- και πάλι ο εξ απορρήτων του Ιβάν Σαββίδη, Arthur Davidyan:

  «Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Dimera Group» αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητά του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».

  Η ρευστότητα που θα αποκτήσει ο κ. Σαββίδης με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα είναι οπωσδήποτε μεγάλη. Πριν από λίγο η ρωσική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε ότι η Japan Tobacco Inc., αγοράζει τη ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak (Ντανσκόι Ταμπάκ), η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του Ιβάν Σαββίδη, έναντι 90 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,3 δισ. ευρώ).
  Του δίνει λοιπόν τη δυνατότητα να «μεταγγίσει» ποσά για τις επενδύσεις που σχεδιάζει ή έχει επιλέξει στην Ελλάδα.

  Τι ποσό θα μεταφέρει όμως στη χώρας μας;
  Αυτό είναι προς το παρόν ζητούμενο.

  Το τίμημα για την πώληση της Donskoy Tabak θα καταβληθεί στη Ρωσία, όπου και η έδρα της μητρικής εταιρείας της ΣΕΚΑΠ.

  Με δεδομένο ότι κύριος μέτοχος της Japan Tobacco είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και στη Ρωσία το κυρίαρχο επιχειρηματικό παιχνίδι τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης Πούτιν, αν όχι του ιδίου προσωπικά, οι βασικές επενδύσεις του Ιβάν Σαββίδη θα γίνουν στη Ρωσία.  Εδώ για να εξελιχθεί το επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο που αποκάλυψε ο κ. Davidyan θα πρέπει να έλθουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

  Το πότε μπορεί να γίνει αυτό αποκαλύπτεται από τον χρόνο που απομένει για να καταβάλουν οι Ιάπωνες το συμφωνημένο τίμημα, αφού η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών, οπωσδήποτε μετά το καλοκαίρι.

  Ένα άλλο πράγμα που αποδεικνύεται είναι ότι η επιλογή να αποκτήσει πριν από πέντε χρόνια ο κ. Σαββίδης και την ΣΕΚΑΠ δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε χωρίς επιχειρηματικό σχέδιο.
  «Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία» επιμένει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. κ. Arthur Davidyan.

  Δηλαδή η ελληνική και πρώην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία αποκτήθηκε, ανασυγκροτήθηκε, απέκτησε υπεραξίες και τώρα συνέβαλε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Ιάπωνες.
  Οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους αποκαλύπτουν πόσο υπολόγισαν την παρουσία της ΣΕΚΑΠ στον όμιλο Donskoy Tabak:

  «Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%». Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%. Με το 3% του μεριδίου της αγοράς που αθροίζει πλέον η απόκτηση της ΣΕΚΑΠ διαμορφώνει ένα ποσοστό που αγγίζει το 26%.

  Πολύ κοντά δηλαδή σε εκείνο της πρώτης σε πωλήσεις καπνοβιομηχανίας Philip Morris- Παπαστράτος.
  Η μάχη στην καπνική αγορά «φουντώνει» μετά την κρίση που προκάλεσε σε άλλοτε κραταιές καπνοβιομηχανίες το αντικαπνιστικό κλίμα που αναπτύχθηκε στον δυτικό κόσμο.

  Η «μικρή» κι όχι τόσο πικρή ιστορία του… Ιβάν

  Το Ροστώφ επί Σοβιετικής Ένωσης ήταν η πρωτεύουσα της ρωσικής Μαφίας. Οι Ουκρανοί είχαν την δική τους πρωτεύουσα στην Οδησσό. Εκεί στο Ροστώφ εγκαταστάθηκε και η θρυλική σοβιετική καπνοβιομηχανία η «Ντονσκόυ» επί του ποταμού Ντόν.

  Το ενδιαφέρον (για τις business) είναι πως το εργοστάσιο εξυπηρετείτο από ένα αεροδρόμιο. «Από την παραγωγή στη κατανάλωση» δηλαδή.

  Ο Ιβάν ήταν εργάτης στην καπνοβιομηχανία αλλά την περίοδο Γιέλτσιν, κοιμόσουν εργάτης στην αλυσίδα παραγωγής αλλά ξυπνούσες το πρωί manager του εργοστασίου. Την επόμενη εβδομάδα μπορούσες και να αναδειχθείς ακόμη και ιδιοκτήτης. Ήταν η εποχή που τα ιμάτια της σοβιετικής αυτοκρατορίας μοιράζονταν στους εκκολαπτόμενους Ολιγάρχες. Έτσι ο Ιβάν Σαββίδης έγινε το αφεντικό της «Ντονσκόυ».

  Στην Ελλάδα η επένδυσή του στον τομέα του καπνού δεν προκάλεσε εντύπωση. Ήταν μία συναφής δραστηριότητα. Ο σκοπός ήταν ξεκάθαρος. Αγοράζεις μία προβληματική κρατική εταιρεία, υπερχρεωμένη, απομακρύνεις τους ανταγωνιστές όπως την Δυναστεία των Μομιντάλα από την Ινδία, έναν κολοσσό που σχεδίαζε την αγορά της ΣΕΚΑΠ με ένα business plan που αιφνιδίασε την κυβέρνηση Σαμαρά, τότε.

  Μόνον που ο βουλευτής του Αλέξανδρος Κοντός, από την Ξάνθη είχε «διαφορετική γνώμη».
  Έκανε τα πάντα για να αποτύχει η πρόταση των Ινδών. Στο παιγνίδι ήταν και η «Bulgartabac» με τα παιδιά του Ζίβκωφ που «φλέρταραν» τη ΣΕΚΑΠ. Τελικά επικράτησε ο Ιβάν Σαββίδης.

  Ένα πράγμα ήθελε να αποφύγει. Το «καπέλο» των 35 εκατ. ευρώ από παλαιά χρέη της εταιρείας. Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύθηκε να τα διαγράψει αλλά δεν το έκανε. Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης, αλλά απέτυχε. Τελικά το πρόστιμο περί τα 40 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις «πάγωσαν».
  Όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Κυρίως οι Ιάπωνες.
 • Η «πολύφερνη» ΣΕΚΑΠ και η ντρίπλα του Ιβάν

  Η «πολύφερνη» ΣΕΚΑΠ και η ντρίπλα του Ιβάν

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-17 07:34:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση», δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το «δεξί χέρι» του Ιβάν Σαββίδη και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. κ. Arthur Davidyan, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της επιλογής του Ιβάν Σαββίδη που αιφνιδίασε τους πάντες στην Ελλάδα και αναμένεται να συνεχίζει να ταράζει το επιχειρείν στη χώρα μας και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Japan Tobacco.

  Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Donskoy Tabak διήρκησαν 15 ολόκληρους μήνες η δήλωση του εξ απορρήτων του Ιβάν Σαββίδη αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια κίνηση πανικού, που συνδέεται με τις εξελίξεις της προηγούμενης Κυριακής στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.

  Ο μεγαλομέτοχος της ΣΕΚΑΠ και του ΠΑΟΚ, του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon και μιας σειράς άλλων μικρότερων επιχειρήσεων φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά «φεύγει από την Ελλάδα».
  Κάθε περί του αντιθέτου συζήτηση κλείνει και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο και πάλι ο εξ απορρήτων του Ιβάν Σαββίδη, Arthur Davidyan:

  «Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Dimera Group» αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».

  Η ρευστότητα που θα αποκτήσει ο κ. Σαββίδης με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα είναι οπωσδήποτε μεγάλη. Πριν από λίγο η ρωσική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε ότι η Japan Tobacco Inc., αγοράζει τη ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak (Ντανσκόι Ταμπάκ), η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του Ιβάν Σαββίδη, έναντι 90 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,3 δισ. ευρώ).
  Του δίνει λοιπόν τη δυνατότητα να «μεταγγίσει» ποσά για τις επενδύσεις που σχεδιάζει ή έχει επιλέξει στην Ελλάδα.

  Τι ποσό θα μεταφέρει όμως στη χώρας μας;
  Αυτό είναι προς το παρόν ζητούμενο.

  Το τίμημα για την πώληση της Donskoy Tabak θα καταβληθεί στη Ρωσία, όπου και η έδρα της μητρικής εταιρείας της ΣΕΚΑΠ.

  Με δεδομένο ότι κύριος μέτοχος της Japan Tobacco είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και στη Ρωσία το κυρίαρχο επιχειρηματικό παιχνίδι τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης Πούτιν, αν όχι του ιδίου προσωπικά, οι βασικές επενδύσεις του Ιβάν Σαββίδη θα γίνουν στην Ρωσία.  Εδώ για να εξελιχθεί το επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο που αποκάλυψε ο κ. Davidyan θα πρέπει να έλθουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

  Το πότε μπορεί να γίνει αυτό αποκαλύπτεται από τον χρόνο που απομένει για να καταβάλουν οι Ιάπωνες το συμφωνημένο τίμημα, αφού η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών, οπωσδήποτε μετά το καλοκαίρι.

  Ένα άλλο πράγμα που αποδεικνύεται είναι ότι η επιλογή να αποκτήσει πριν από πέντε χρόνια ο κ. Σαββίδης και την ΣΕΚΑΠ δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε χωρίς επιχειρηματικό σχέδιο.
  «Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία» επιμένει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. κ. Arthur Davidyan.


  Δηλαδή η ελληνική και πρώην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία αποκτήθηκε, ανασυγκροτήθηκε, απέκτησε υπεραξίες και τώρα συνέβαλε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Ιάπωνες.
  Οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους αποκαλύπτουν πόσο υπολόγισαν την παρουσία της ΣΕΚΑΠ στον όμιλο Donskoy Tabak:

  «Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%». Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%. Με το 3% του μεριδίου της αγοράς που αθροίζει πλέον η απόκτηση της ΣΕΚΑΠ διαμορφώνει ένα ποσοστό που αγγίζει το 26%.

  Πολύ κοντά δηλαδή σε εκείνο της πρώτης σε πωλήσεις καπνοβιομηχανίας Philip Morris- Παπαστράτος.
  Η μάχη στην καπνική αγορά «φουντώνει» μετά την κρίση που προκάλεσε σε άλλοτε κραταιές καπνοβιομηχανίες το αντικαπνιστικό κλίμα που αναπτύχθηκε στον δυτικό κόσμο.

  Η «μικρή» κι όχι τόσο πικρή ιστορία του… Ιβάν

  Το Ροστώφ επί Σοβιετικής Ένωσης ήταν η πρωτεύουσα της ρωσικής Μαφίας. Οι Ουκρανοί είχαν την δική τους πρωτεύουσα στην Οδησσό. Εκεί στο Ροστώφ εγκαταστάθηκε και η θρυλική σοβιετική καπνοβιομηχανία η «Ντονσκόυ» επί του ποταμού Ντόν.

  Το ενδιαφέρον (για τις business) είναι πώς το εργοστάσιο εξυπηρετείτο από ένα αεροδρόμιο. ¨Από την παραγωγή στη κατανάλωση» δηλαδή.

  Ο Ιβάν ήταν εργάτης στην καπνοβιομηχανία αλλά την περίοδο Γιέλτσιν κοιμόσουν εργάτης στην αλυσίδα παραγωγής αλλά ξυπνούσες το πρωί manager του εργοστασίου. Την επόμενη εβδομάδα μπορούσες και να αναδειχθείς ακόμη και ιδιοκτήτης. Ήταν η εποχή που τα ιμάτια της σοβιετικής αυτοκρατορίας μοιράζονταν στους εκκολαπτόμενους Ολιγάρχες. Έτσι ο Ιβάν Σαββίδης έγινε το αφεντικό της «Ντονσκόυ».

  Στην Ελλάδα η επένδυση του στον τομέα του καπνού δεν προκάλεσε εντύπωση. Ήταν μία συναφής δραστηριότητα. Ο σκοπός ήταν ξεκάθαρος. Αγοράζεις μία προβληματική κρατική εταιρεία, υπερχρεωμένη, απομακρύνεις τους ανταγωνιστές όπως την Δυναστεία των Μομιντάλα από την Ινδία, έναν κολοσσό που σχεδίαζε την αγορά της ΣΕΚΑΠ με ένα business plan που αιφνιδίασε την κυβέρνηση Σαμαρά, τότε.

  Μόνον που ο βουλευτής του Αλέξανδρος Κοντός, από την Ξάνθη είχε «διαφορετική γνώμη».
  Έκανε τα πάντα για να αποτύχει η πρόταση των Ινδών. Στο παιγνίδι ήταν και η «Bulgartabac»με τα παιδιά του Ζίβκωφ που «φλέρταραν» την ΣΕΚΑΠ. Τελικά επικράτησε ο Ιβάν Σαββίδης.

  Ένα πράγμα ήθελε να αποφύγει. Το «καπέλο» των 35 εκατ. ευρώ από παλαιά χρέη της εταιρείας. Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύθηκε να τα διαγράψει αλλά δεν το έκανε. Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης αλλά απέτυχε. Τελικά το πρόστιμο περί τα 40 εκατ ευρώ με τις προσαυξήσεις «πάγωσαν».
  Όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Κυρίως οι Ιάπωνες.
 • Το ΔΝΤ βάζει νέους κανόνες για τα προγράμματα χωρών της ευρωζώνης

  Το ΔΝΤ βάζει νέους κανόνες για τα προγράμματα χωρών της ευρωζώνης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 07:33:40 | Πηγή: News Beast

  Τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και άλλων τριών νομισματικών ενώσεων συζήτησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 21 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου, η συζήτηση έγινε στη βάση έκθεσης των στελεχών του, με τίτλο: «Σχεδιασμός των προγραμμάτων σε νομισματικές ενώσεις». Οι κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύσουν άμεσα ή από την επόμενη αξιολόγηση ενός προγράμματος σε περίπτωση τρέχουσας συμφωνίας, αναφέρει.

  Οι διευθυντές του ΔΝΤ υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος θα πρέπει να βασίζεται, στον βαθμό που είναι αυτό δυνατό, σε πολιτικές, στις οποίες οι εθνικές Αρχές του μέλους έχουν άμεσο ή έμμεσο έλεγχο.

  Οι διευθυντές συμφώνησαν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι στο βαθμό που τα μέλη μίας νομισματικής ένωσης έχουν μεταφέρει σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές σε θεσμούς της ένωσης, θα πρέπει να αναζητούνται διαβεβαιώσεις σχετικά με τις δράσεις των θεσμών αυτών, όταν οι πολιτικές προσαρμογής των χωρών δεν θα μπορούσαν από μόνες τους να επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος. Η έκταση των δράσεων αυτών θα περιορίζονται κανονικά στη συγκεκριμένη χώρα - μέλος. Το κατώφλι για να χρησιμοποιήσει το Ταμείο τους δικούς τους πόρους, με την προϋπόθεση της ανάληψης δράσης από έναν θεσμό στο επίπεδο της ένωσης, είναι το ίδιο όπως και για τις πολιτικές που βρίσκονται στον έλεγχο του ίδιου του μέλους: Το μέτρο πρέπει να θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

  Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι το Ταμείο δεν θα αναζητά διαβεβαιώσεις για την πολιτική από έναν θεσμό της ένωσης, οι οποίες θα συνεπαγόταν ότι αυτός θα αναλάμβανε δράσεις που δεν είναι συνεπείς με την εντολή του και τα νομικά και θεσμικά πλαίσια. Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι οι διαβεβαιώσεις για καθοριστικής σημασίας δράσεις της πολιτικής πρέπει να είναι σαφείς, συγκεκριμένες, ελέγξιμες και - όταν είναι αναγκαίο - με χρονική προθεσμία. Οι διαβεβαιώσεις για την πολιτική πρέπει να είναι κατάλληλες, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της σχετικής δράσης πολιτικής. Θα πρέπει να παρέχονται γραπτώς, με τη μορφή επιστολής από τον σχετικό θεσμό της ένωσης στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ή μίας δημοσιευμένης ανακοίνωσης. Σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, η διαβεβαίωση θα μπορούσε να δίνεται σε εμπιστευτική μορφή.

  Οι Διευθυντές τόνισαν με έμφαση ότι τα μέτρα, για τα οποία έχουν ζητηθεί διαβεβαιώσεις, πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος των μελών. Στην περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο δεν εφαρμόζεται πλήρως, μία απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την έγκριση της χρήσης πόρων του Ταμείου θα πρέπει να εξαρτάται από τη διαπίστωση ότι, παρά ταύτα, μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Μία τέτοια διαπίστωση θα βασίζεται στην αξιολόγηση των στελεχών του Ταμείου ότι το έλλειμμα στην εφαρμογή της πολιτικής είναι μικρής σημασίας ή προσωρινό ή ότι έχει ληφθεί επαρκής διορθωτική δράση.

 • Έγγραφες δεσμεύσεις θα ζητά το ΔΝΤ για τα προγράμματα με χώρες της ευρωζώνης

  Έγγραφες δεσμεύσεις θα ζητά το ΔΝΤ για τα προγράμματα με χώρες της ευρωζώνης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-17 00:12:51 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Οι κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύσουν άμεσα ή από την επόμενη αξιολόγηση ενός προγράμματος σε περίπτωση τρέχουσας συμφωνίας, αναφέρει το ΤαμείοΤις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και άλλων τριών νομισματικών ενώσεων συζήτησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 21 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου, η συζήτηση έγινε στη βάση έκθεσης των στελεχών του, με τίτλο: «Σχεδιασμός των προγραμμάτων σε νομισματικές ενώσεις». Οι κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύσουν άμεσα ή από την επόμενη αξιολόγηση ενός προγράμματος σε περίπτωση τρέχουσας συμφωνίας, αναφέρει το Ταμείο.


  Οι διευθυντές του ΔΝΤ υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος θα πρέπει να βασίζεται, στον βαθμό που είναι αυτό δυνατό, σε πολιτικές, στις οποίες οι εθνικές Αρχές του μέλους έχουν άμεσο ή έμμεσο έλεγχο. Οι διευθυντές συμφώνησαν, ότι στο βαθμό που τα μέλη μίας νομισματικής ένωσης έχουν μεταφέρει σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές σε θεσμούς της ένωσης, θα πρέπει να αναζητούνται διαβεβαιώσεις σχετικά με τις δράσεις των θεσμών αυτών, όταν οι πολιτικές προσαρμογής των χωρών δεν θα μπορούσαν από μόνες τους να επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος. Η έκταση των δράσεων αυτών θα περιορίζονται κανονικά στη συγκεκριμένη χώρα - μέλος. Το κατώφλι για να χρησιμοποιήσει το Ταμείο τους δικούς τους πόρους, με την προϋπόθεση της ανάληψης δράσης από έναν θεσμό στο επίπεδο της ένωσης, είναι το ίδιο όπως και για τις πολιτικές που βρίσκονται στον έλεγχο του ίδιου του μέλους: Το μέτρο πρέπει να θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

  Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι το Ταμείο δεν θα αναζητά διαβεβαιώσεις για την πολιτική από έναν θεσμό της ένωσης, οι οποίες θα συνεπαγόταν ότι αυτός θα αναλάμβανε δράσεις που δεν είναι συνεπείς με την εντολή του και τα νομικά και θεσμικά πλαίσια. Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι οι διαβεβαιώσεις για καθοριστικής σημασίας δράσεις της πολιτικής πρέπει να είναι σαφείς, συγκεκριμένες, ελέγξιμες και - όταν είναι αναγκαίο - με χρονική προθεσμία. Οι διαβεβαιώσεις για την πολιτική πρέπει να είναι κατάλληλες, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της σχετικής δράσης πολιτικής. Θα πρέπει να παρέχονται γραπτώς, με τη μορφή επιστολής από τον σχετικό θεσμό της ένωσης στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ή μίας δημοσιευμένης ανακοίνωσης. Σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, η διαβεβαίωση θα μπορούσε να δίνεται σε εμπιστευτική μορφή.

  Οι Διευθυντές τόνισαν με έμφαση ότι τα μέτρα, για τα οποία έχουν ζητηθεί διαβεβαιώσεις, πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος των μελών. Στην περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο δεν εφαρμόζεται πλήρως, μία απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την έγκριση της χρήσης πόρων του Ταμείου θα πρέπει να εξαρτάται από τη διαπίστωση ότι, παρά ταύτα, μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Μία τέτοια διαπίστωση θα βασίζεται στην αξιολόγηση των στελεχών του Ταμείου ότι το έλλειμμα στην εφαρμογή της πολιτικής είναι μικρής σημασίας ή προσωρινό ή ότι έχει ληφθεί επαρκής διορθωτική δράση.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • ΔΝΤ: Συζήτηση για τον σχεδιασμό προγραμμάτων σε χώρες - μέλη νομισματικών ενώσεων

  ΔΝΤ: Συζήτηση για τον σχεδιασμό προγραμμάτων σε χώρες - μέλη νομισματικών ενώσεων

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-16 23:57:41 | Πηγή: News247

  Τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και άλλων τριών νομισματικών ενώσεων συζήτησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 21 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου, η συζήτηση έγινε στη βάση έκθεσης των στελεχών του, με τίτλο: «Σχεδιασμός των προγραμμάτων σε νομισματικές ενώσεις». Οι κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύσουν άμεσα ή από την επόμενη αξιολόγηση ενός προγράμματος σε περίπτωση τρέχουσας συμφωνίας, αναφέρει το Ταμείο.

  Οι διευθυντές του ΔΝΤ υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος θα πρέπει να βασίζεται, στον βαθμό που είναι αυτό δυνατό, σε πολιτικές, στις οποίες οι εθνικές Αρχές του μέλους έχουν άμεσο ή έμμεσο έλεγχο. Οι διευθυντές συμφώνησαν, ότι στο βαθμό που τα μέλη μίας νομισματικής ένωσης έχουν μεταφέρει σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές σε θεσμούς της ένωσης, θα πρέπει να αναζητούνται διαβεβαιώσεις σχετικά με τις δράσεις των θεσμών αυτών, όταν οι πολιτικές προσαρμογής των χωρών δεν θα μπορούσαν από μόνες τους να επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος. Η έκταση των δράσεων αυτών θα περιορίζονται κανονικά στη συγκεκριμένη χώρα - μέλος. Το κατώφλι για να χρησιμοποιήσει το Ταμείο τους δικούς τους πόρους, με την προϋπόθεση της ανάληψης δράσης από έναν θεσμό στο επίπεδο της ένωσης, είναι το ίδιο όπως και για τις πολιτικές που βρίσκονται στον έλεγχο του ίδιου του μέλους: Το μέτρο πρέπει να θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

  Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι το Ταμείο δεν θα αναζητά διαβεβαιώσεις για την πολιτική από έναν θεσμό της ένωσης, οι οποίες θα συνεπαγόταν ότι αυτός θα αναλάμβανε δράσεις που δεν είναι συνεπείς με την εντολή του και τα νομικά και θεσμικά πλαίσια. Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι οι διαβεβαιώσεις για καθοριστικής σημασίας δράσεις της πολιτικής πρέπει να είναι σαφείς, συγκεκριμένες, ελέγξιμες και - όταν είναι αναγκαίο - με χρονική προθεσμία. Οι διαβεβαιώσεις για την πολιτική πρέπει να είναι κατάλληλες, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της σχετικής δράσης πολιτικής. Θα πρέπει να παρέχονται γραπτώς, με τη μορφή επιστολής από τον σχετικό θεσμό της ένωσης στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ή μίας δημοσιευμένης ανακοίνωσης. Σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, η διαβεβαίωση θα μπορούσε να δίνεται σε εμπιστευτική μορφή.

  Οι Διευθυντές τόνισαν με έμφαση ότι τα μέτρα, για τα οποία έχουν ζητηθεί διαβεβαιώσεις, πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος των μελών. Στην περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο δεν εφαρμόζεται πλήρως, μία απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την έγκριση της χρήσης πόρων του Ταμείου θα πρέπει να εξαρτάται από τη διαπίστωση ότι, παρά ταύτα, μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Μία τέτοια διαπίστωση θα βασίζεται στην αξιολόγηση των στελεχών του Ταμείου ότι το έλλειμμα στην εφαρμογή της πολιτικής είναι μικρής σημασίας ή προσωρινό ή ότι έχει ληφθεί επαρκής διορθωτική δράση.

  (Φωτό: AP Photo/Cliff Owen)

 • Έκλεισε με άνοδο η Wall Street

  Έκλεισε με άνοδο η Wall Street

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-16 23:45:39 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Άνοδος 72,85 μονάδων για τον βιομηχανικό δείκτηΟ δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 72,85 μονάδων (+0,29%) στις 24.946,51 μονάδες.


  Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,25 της μονάδας στις 7.481,99 μονάδες.

  Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με άνοδο 4,68 μονάδων (+0,17%) στις 2.752,01 μονάδες. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • ΔΝΤ: Συζήτηση για τον σχεδιασμό προγραμμάτων σε κράτη της Ε.Ε.

  ΔΝΤ: Συζήτηση για τον σχεδιασμό προγραμμάτων σε κράτη της Ε.Ε.

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 23:27:46 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και άλλων τριών νομισματικών ενώσεων συζήτησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 21 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου, η συζήτηση έγινε στη βάση έκθεσης των στελεχών του, με τίτλο: «Σχεδιασμός των προγραμμάτων σε νομισματικές ενώσεις». Οι κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύσουν άμεσα ή από την επόμενη αξιολόγηση ενός προγράμματος σε περίπτωση τρέχουσας συμφωνίας, αναφέρει το Ταμείο.

  Οι διευθυντές του ΔΝΤ υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος θα πρέπει να βασίζεται, στον βαθμό που είναι αυτό δυνατό, σε πολιτικές, στις οποίες οι εθνικές Αρχές του μέλους έχουν άμεσο ή έμμεσο έλεγχο. Οι διευθυντές συμφώνησαν, ότι στο βαθμό που τα μέλη μίας νομισματικής ένωσης έχουν μεταφέρει σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές σε θεσμούς της ένωσης, θα πρέπει να αναζητούνται διαβεβαιώσεις σχετικά με τις δράσεις των θεσμών αυτών, όταν οι πολιτικές προσαρμογής των χωρών δεν θα μπορούσαν από μόνες τους να επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος. Η έκταση των δράσεων αυτών θα περιορίζονται κανονικά στη συγκεκριμένη χώρα - μέλος. Το κατώφλι για να χρησιμοποιήσει το Ταμείο τους δικούς τους πόρους, με την προϋπόθεση της ανάληψης δράσης από έναν θεσμό στο επίπεδο της ένωσης, είναι το ίδιο όπως και για τις πολιτικές που βρίσκονται στον έλεγχο του ίδιου του μέλους: Το μέτρο πρέπει να θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

  Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι το Ταμείο δεν θα αναζητά διαβεβαιώσεις για την πολιτική από έναν θεσμό της ένωσης, οι οποίες θα συνεπαγόταν ότι αυτός θα αναλάμβανε δράσεις που δεν είναι συνεπείς με την εντολή του και τα νομικά και θεσμικά πλαίσια. Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι οι διαβεβαιώσεις για καθοριστικής σημασίας δράσεις της πολιτικής πρέπει να είναι σαφείς, συγκεκριμένες, ελέγξιμες και - όταν είναι αναγκαίο - με χρονική προθεσμία. Οι διαβεβαιώσεις για την πολιτική πρέπει να είναι κατάλληλες, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της σχετικής δράσης πολιτικής. Θα πρέπει να παρέχονται γραπτώς, με τη μορφή επιστολής από τον σχετικό θεσμό της ένωσης στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ή μίας δημοσιευμένης ανακοίνωσης. Σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, η διαβεβαίωση θα μπορούσε να δίνεται σε εμπιστευτική μορφή.

  Οι Διευθυντές τόνισαν με έμφαση ότι τα μέτρα, για τα οποία έχουν ζητηθεί διαβεβαιώσεις, πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος των μελών. Στην περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο δεν εφαρμόζεται πλήρως, μία απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την έγκριση της χρήσης πόρων του Ταμείου θα πρέπει να εξαρτάται από τη διαπίστωση ότι, παρά ταύτα, μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Μία τέτοια διαπίστωση θα βασίζεται στην αξιολόγηση των στελεχών του Ταμείου ότι το έλλειμμα στην εφαρμογή της πολιτικής είναι μικρής σημασίας ή προσωρινό ή ότι έχει ληφθεί επαρκής διορθωτική δράση.
 • Σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φορολογία 3% στις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες

  Σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φορολογία 3% στις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-16 23:27:42 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες με σημαντικά έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Google και το Facebook, θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών τους βάσει σχεδίου πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Η πρόταση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα και εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές για την επικαιροποίηση του προηγούμενου σχεδίου που προέβλεπε φορολογικό συντελεστή μεταξύ 1 και 5%.

  Ο φόρος, αν εγκριθεί από τα κράτη και τους νομοθέτες της Ε.Ε., θα ισχύει μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις με παγκόσμια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και φορολογητέα έσοδα άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην Ένωση.

  Το όριο για τα έσοδα της Ε.Ε. έχει αυξηθεί από 10 εκατ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν, για να απαλλάσσονται από τον φόρο οι μικρότερες εταιρείες και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις.

  Οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Uber, η Airbnb και η Amazon, ενδέχεται να πληγούν εξίσου από τη νέα εισφορά, η οποία θα εφαρμοζόταν σε όλες τις 28 χώρες της Ε.Ε..

  Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν κατηγορηθεί από τα μεγάλα κράτη μέλη για το γεγονός ότι καταβάλλουν πολύ λίγους φόρους στην Ε.Ε., μεταφέροντας ορισμένα από τα κέρδη τους σε κράτη μέλη με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • ΔΝΤ: Συζήτηση για το σχεδιασμό προγραμμάτων με χώρες-μέλη της ευρωζώνης

  ΔΝΤ: Συζήτηση για το σχεδιασμό προγραμμάτων με χώρες-μέλη της ευρωζώνης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-16 23:11:01 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Το θέμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου αφορά σχέδιο συνεργασίας με νομισματικές ενώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή ΈνωσηΤις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και άλλων τριών νομισματικών ενώσεων συζήτησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 21 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου, η συζήτηση έγινε στη βάση έκθεσης των στελεχών του, με τίτλο: «Σχεδιασμός των προγραμμάτων σε νομισματικές ενώσεις». Οι κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύσουν άμεσα ή από την επόμενη αξιολόγηση ενός προγράμματος σε περίπτωση τρέχουσας συμφωνίας, αναφέρει το Ταμείο.


  Οι διευθυντές του ΔΝΤ υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος θα πρέπει να βασίζεται, στον βαθμό που είναι αυτό δυνατό, σε πολιτικές, στις οποίες οι εθνικές Αρχές του μέλους έχουν άμεσο ή έμμεσο έλεγχο. Οι διευθυντές συμφώνησαν, ότι στο βαθμό που τα μέλη μίας νομισματικής ένωσης έχουν μεταφέρει σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές σε θεσμούς της ένωσης, θα πρέπει να αναζητούνται διαβεβαιώσεις σχετικά με τις δράσεις των θεσμών αυτών, όταν οι πολιτικές προσαρμογής των χωρών δεν θα μπορούσαν από μόνες τους να επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος. Η έκταση των δράσεων αυτών θα περιορίζονται κανονικά στη συγκεκριμένη χώρα - μέλος. Το κατώφλι για να χρησιμοποιήσει το Ταμείο τους δικούς τους πόρους, με την προϋπόθεση της ανάληψης δράσης από έναν θεσμό στο επίπεδο της ένωσης, είναι το ίδιο όπως και για τις πολιτικές που βρίσκονται στον έλεγχο του ίδιου του μέλους: Το μέτρο πρέπει να θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

  Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι το Ταμείο δεν θα αναζητά διαβεβαιώσεις για την πολιτική από έναν θεσμό της ένωσης, οι οποίες θα συνεπαγόταν ότι αυτός θα αναλάμβανε δράσεις που δεν είναι συνεπείς με την εντολή του και τα νομικά και θεσμικά πλαίσια. Οι Διευθυντές συμφώνησαν ότι οι διαβεβαιώσεις για καθοριστικής σημασίας δράσεις της πολιτικής πρέπει να είναι σαφείς, συγκεκριμένες, ελέγξιμες και - όταν είναι αναγκαίο - με χρονική προθεσμία. Οι διαβεβαιώσεις για την πολιτική πρέπει να είναι κατάλληλες, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της σχετικής δράσης πολιτικής. Θα πρέπει να παρέχονται γραπτώς, με τη μορφή επιστολής από τον σχετικό θεσμό της ένωσης στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ή μίας δημοσιευμένης ανακοίνωσης. Σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, η διαβεβαίωση θα μπορούσε να δίνεται σε εμπιστευτική μορφή.

  Οι Διευθυντές τόνισαν με έμφαση ότι τα μέτρα, για τα οποία έχουν ζητηθεί διαβεβαιώσεις, πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος των μελών. Στην περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο δεν εφαρμόζεται πλήρως, μία απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την έγκριση της χρήσης πόρων του Ταμείου θα πρέπει να εξαρτάται από τη διαπίστωση ότι, παρά ταύτα, μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Μία τέτοια διαπίστωση θα βασίζεται στην αξιολόγηση των στελεχών του Ταμείου ότι το έλλειμμα στην εφαρμογή της πολιτικής είναι μικρής σημασίας ή προσωρινό ή ότι έχει ληφθεί επαρκής διορθωτική δράση.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Σημαντική άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

  Σημαντική άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-16 23:02:43 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η τιμή του βαρελιού αυξήθηκε κατά 1,9% - Στα 62,34 δολάρια το brentΑνοδος την Παρασκευή για το πετρέλαιο με τις εκτιμήσεις για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης να αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για αυξημένη αμερικανική παραγωγή και την εβδομαδιαία άνοδο του αριθμού των ενεργών εξέδρων άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ.


  Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου για το αμερικανικό αργό, σημείωσε άνοδο 1,15 δολ. ή 1,9% και διαμορφώθηκε στα 62,34 δολ.το βαρέλι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet, σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 0,5%.

  Σύμφωνα με το MarketWatch, το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου για το Brent σημείωσε άνοδο 1,7% και διαμορφώθηκε στα 66,21 δολ. το βαρέλι.

  Πηγή: www.newmoney.gr

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Reuters: Υπό εξέταση νέα διάσωση ύψους 17 δισ. δολ. για δύο ρωσικές τράπεζες

  Reuters: Υπό εξέταση νέα διάσωση ύψους 17 δισ. δολ. για δύο ρωσικές τράπεζες

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 22:28:30 | Πηγή: Ζούγκλα
  Κεφαλαιακή "ένεση" ύψους 17 δισ. δολ. εξετάζει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για δύο τράπεζες που για πρώτη φορά διέσωσε πέρυσι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

  Η κεντρική τράπεζα της χώρας διέσωσε το 2017 τις ιδιωτικές τράπεζες Otkritie, B&N Bank και Promsvyazbank και έκλεισε δεκάδες μικρότερες στο πλαίσιο ενός ευρύτερου "ξεκαθαρίσματος" στον κλάδο, που είχε αποδυναμωθεί από αυξανόμενα "κόκκινα" δάνεια και εκροές καταθέσεων.

  Η υπό εξέταση κεφαλαιακή ένωση αφορά θυγατρικές της Otkritie και της B&N, ανέφερε πηγή που είναι κοντά σε μία από τις δύο τράπεζες.

  Δύο άλλες πηγές, σε αντίπαλες τράπεζες, επιβεβαίωσαν πως η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει επιπλέον πόρων, που αντιστοιχούν στο 11% των κεφαλαίων του ρωσικού τραπεζικού κλάδου.

  Και οι τρεις πηγές σημείωσαν πως οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση για το μέγεθος της κεφαλαιακής ένεσης.

  Πηγή: capital 
 • Η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου για τη δημόσια δεοντολογία

  Η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου για τη δημόσια δεοντολογία

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 22:11:47 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς και η ενίσχυση της ικανότητας των αρχών στην αξιολόγηση των πολιτικών τους σχετικά με την ενδυνάμωση της δεοντολογίας, ήταν στο επίκεντρο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου για τη «Δημόσια Δεοντολογία» που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα.

  Στο συνέδριο, που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, συμμετείχαν οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι της Βουλής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και πάλλων οργανισμών.

  Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, μίλησε για τη σημασία αναγνώρισης και εμπέδωσης μιας κουλτούρας δεοντολογίας στον κρατικό μηχανισμό.

  Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), καθηγητής Νομικής Σχολής, Δημοσθένης Κασσαβέτης, παρουσίασε το έργο του ΣΕΕΔΔ, η δράση του οποίου εκτείνεται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, προσδιόρισε ως σκοπό της συνολικής του δραστηριότητας «τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της διοίκησης, ιδιαίτερα δε την επισήμανση φαινομένων διαφθοράς, κακοδιοίκησης, αδιαφανών διαδικασιών, αναποτελεσματικότητας, χαμηλής παραγωγικότητας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών» και πρότεινε τη λειτουργία Διαρκούς Επιτροπής Καινοτομίας Αυτοδιοικητικών Πολιτικών για τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης .

  Ο επικεφαλής της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τζανλούκα Εσποζίτο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, τόνισε ότι η διαφθορά αφορά όλες τις χώρες, ωστόσο η ενδυνάμωση της ηθικής στον δημόσιο τομέα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας της πρόληψής της. Αναφέρθηκε επίσης στη δουλειά της GRECO στην Ελλάδα, χαιρετίζοντας τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα.

  Η Κλαούντια Λουτσιάνι, διευθύντρια Δημοκρατικής Διακυβέρνησης και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, εξέφρασε την ικανοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δέσμευση των εκπροσώπων της Βουλής και της κυβέρνησης για την πρόληψη της διαφθοράς και υπογράμμισε τη μεγάλη βαρύτητα που δίνει ο διεθνής οργανισμός στην ενίσχυση της δημόσιας δεοντολογίας.

  Ο διευθυντής της Μονάδας Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντανιέλε Ντότο, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνικής βοήθειας στην ανάπτυξη υποβάθρου δεοντολογίας και της μεταφοράς βέλτιστων πρακτικών στην Ελλάδα.

  Στο θέμα της ανάπτυξης προληπτικών πολιτικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς τοποθετήθηκαν επίσης ο γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Κωνσταντίνος Χρήστου, ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Ιφιγένεια Καμτσίδου, η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, Ευαγγελία Κουλουμπίνη και ο συντονιστής του Γραφείου Αθήνας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άγγελος Μπίνης.

  Στο συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη, οι αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου Άννα Λιγωμένου και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης Εύη Δημητρούλια και ο αναπληρωτής γραμματέας της Ένωσης Δήμων Κύπρου Χρίστος Χατζηγιάγκου.
 • Πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή φόρου 3% στους τεχνολογικούς κολοσσούς

  Πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή φόρου 3% στους τεχνολογικούς κολοσσούς

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-16 22:03:32 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ο φόρος, αν εγκριθεί από τα κράτη και τους νομοθέτες της ΕΕ, θα ισχύει μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις με παγκόσμια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ ετησίωςΟι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες με σημαντικά έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Google και το Facebook, θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών τους βάσει σχεδίου πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


  Η πρόταση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα και εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές για την επικαιροποίηση του προηγούμενου σχεδίου που προέβλεπε φορολογικό συντελεστή μεταξύ 1 και 5%.

  Ο φόρος, αν εγκριθεί από τα κράτη και τους νομοθέτες της ΕΕ, θα ισχύει μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις με παγκόσμια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και φορολογητέα έσοδα άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην ΕΕ.

  Το όριο για τα έσοδα της ΕΕ έχει αυξηθεί από 10 εκατ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν, για να απαλλάσσονται από τον φόρο οι μικρότερες εταιρείες και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις.

  Οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Uber, η Airbnb και η Amazon, ενδέχεται να πληγούν εξίσου από τη νέα εισφορά, η οποία θα εφαρμοζόταν σε όλες τις 28 χώρες της ΕΕ.

  Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν κατηγορηθεί από τα μεγάλα κράτη μέλη για το γεγονός ότι καταβάλλουν πολύ λίγους φόρους στην ΕΕ, μεταφέροντας ορισμένα από τα κέρδη τους σε κράτη μέλη με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβρούργο.
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβάρυνση με φόρο 3% των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών

  Σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβάρυνση με φόρο 3% των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 21:54:30 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες με σημαντικά έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Google και το Facebook, θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών τους βάσει σχεδίου πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Η πρόταση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα και εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές για την επικαιροποίηση του προηγούμενου σχεδίου που προέβλεπε φορολογικό συντελεστή μεταξύ 1 και 5%.

  Ο φόρος, αν εγκριθεί από τα κράτη και τους νομοθέτες της ΕΕ, θα ισχύει μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις με παγκόσμια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και φορολογητέα έσοδα άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην ΕΕ.

  Το όριο για τα έσοδα της ΕΕ έχει αυξηθεί από 10 εκατ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν, για να απαλλάσσονται από τον φόρο οι μικρότερες εταιρείες και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις.

  Οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Uber, η Airbnb και η Amazon, ενδέχεται να πληγούν εξίσου από τη νέα εισφορά, η οποία θα εφαρμοζόταν σε όλες τις 28 χώρες της ΕΕ.

  Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν κατηγορηθεί από τα μεγάλα κράτη μέλη για το γεγονός ότι καταβάλλουν πολύ λίγους φόρους στην ΕΕ, μεταφέροντας ορισμένα από τα κέρδη τους σε κράτη μέλη με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβρούργο.
 • Μπουτάρης: Ελπίζω ο Σαββίδης να επενδύσει μέρος από τα 1,6 δισ. στη Θεσσαλονίκη

  Μπουτάρης: Ελπίζω ο Σαββίδης να επενδύσει μέρος από τα 1,6 δισ. στη Θεσσαλονίκη

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 21:54:30 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το deal του Ιβάν Σαββίδη με την ιαπωνική εταιρεία Japan Tobacco σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

  Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ελπίδα, ο ομογενής επιχειρηματίας να επενδύσει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης κάποια από τα 1,6 δισ. δολάρια της συμφωνίας, στη Θεσσαλονίκη.

  Αναλυτικά το Tweet:

  «Ελπίζω ότι ένα μέρος από τα 1,6 δις δολάρια που προέκυψαν από το deal πώλησης της Donskoy Tabak του κ. Ιβάν Σαββίδη στον Ιαπωνικό κολοσσό JTI να επενδυθεί στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή».

  Ανθρωποι του περιβάλλοντος Σαββίδη αναφέρουν πως στρατηγική του επιλογή παραμένει η επένδυση σημαντικών ποσών στην Ελλάδα, πως δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του από την «πατρίδα του».

 • Bank of America: Πιθανή η δημιουργία μικρής bad bank στην Ελλάδα

  Bank of America: Πιθανή η δημιουργία μικρής bad bank στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-16 21:18:22 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  H Bank of America Merrill Lynch αναλύει το νέο σχέδιο της Κομισιόν για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδοΠιθανή είναι η δημιουργία bad bank στην Ελλάδα, αλλά θα είναι μικρής εμβέλειας, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch.


  Ειδικότερα, στην τελευταία 9σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «Ελληνικές Τράπεζες - Κακή Τράπεζα: Πιθανή, αλλά μάλλον μικρή», η Bank of America Merrill Lynch σχολιάζει το νέο σχέδιο της Κομισιόν για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. 

  Στόχος αυτού του σχεδίου είναι να επιταχυνθεί η μείωση των NPEs, καθώς οι ενέργειες μέσω αναδιαρθρώσεων, εξακολουθούν να κινούνται αργά, αναφέρει και επισημαίνει:  
  Σε αυτό το πλαίσιο, μια bad bank στην Ελλάδα θα είναι μικρή, ενώ θα επιτρέψει στις τράπεζες να συνεχίσουν να εργάζονται για τη μείωση των προβληματικών δανείων. 

  Επίσης, η BofA επαναλαμβάνει τον κίνδυνο για χαμηλές αποδόσεις στον ελληνικό κλάδο, καθώς συνεχίζει να βλέπει έναν σημαντικό κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης.  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 21:09:24 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

  Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.164,14 μονάδες με άνοδο +0,34%. Στο Παρίσι ο CAC40 έκλεισε στις 5.282,75 μονάδες με άνοδο +0,29%.

  Στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI έκλεισε στις 8.882,53 μονάδες με άνοδο +0,04% και στη Φραγκφούρτη ο DAX30 στις 12.389,58 μονάδες κινούμενος ανοδικά κατά +0,36% και ο EuroStoxx50 έκλεισε στις 3.437,40 μονάδες με άνοδο +0,68%.
 • Κοινωνικοί εταίροι: Υπογράφουν Εθνική Σύμβαση

  Κοινωνικοί εταίροι: Υπογράφουν Εθνική Σύμβαση

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Στέλιος Παπαπέτρου | Ημερομηνία: 2018-03-16 20:38:21 | Πηγή: News247

  Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ, η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018. Χθες το απόγευμα, οι πέντε πρόεδροι των αντίστοιχων οργανώσεων σε γεύμα εργασίας που είχαν νωρίς το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμφώνησαν ουσιαστικά στην ανανέωση της προϊσχύουσας Εθνικής Σύμβασης, καθώς στο τέλος Μαρτίου λήγει η τρίμηνη μετενέργεια της, ενώ η τυπική ισχύς της έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Οι κοινωνικοί εταίροι φαίνονται διατεθειμένοι να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική συμμετοχή στις εξελίξεις που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, με την λειτουργία του Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης. Υπενθυμίζεται ότι από τις 14.2.2102 με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) - επί κυβέρνησης Παπαδήμου – αναπροσαρμόστηκε νομοθετικά ο κατώτατος μισθός στα 586,08 ευρώ (για εργαζόμενους άνω των 25 ετών) και στα 510,95 ευρώ (για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών) και αφαιρέθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα ελεύθερων διαβουλεύσεων για τον καθορισμό της Εθνικής Γενικής συλλογικής σύμβασης Εργασίας.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων συζητήθηκε και το ζήτημα του προγράμματος της «δεύτερης ευκαιρίας» για τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αφορά στην παροχή εξειδικευμένης βοήθειας ώστε να προβαίνουν εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, να διασώζονται οι θέσεις εργασίας και να διατηρείται η αξία των επιχειρήσεων. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης και 2ης Ευκαιρίας Επιχειρήσεων", χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία COSME και συμμετέχουν δεκαπέντε φορείς (υπουργεία, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Κοινωνικοί Εταίροι και Μη Κερδοσκοπικοί φορείς).

  Την σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του 3ου δημοσιονομικού προγράμματος σε τρία χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 €, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 €), προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η επαναφορά της πρότασης της ΕΣΕΕ έρχεται σε μία χρονική περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της Υπουργού Εργασίας κ. Αχτσιόγλου και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων -ΕΣΕΕ,ΣΕΒ,ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ- και αφορούν στην επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, στη λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

  (Φωτογραφία: Sooc.gr)

 • BofA: Πιθανή η δημιουργία μικρής bad bank στην Ελλάδα

  BofA: Πιθανή η δημιουργία μικρής bad bank στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 19:50:57 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στην πιθανότητα δημιουργία μίας μικρής bad bank στην Ελλάδα αναφέρεται σε νέα της έκθεση η Bank of America Merrill Lynch, μετά το νέο σχέδιο που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την διαχείριση των NPEs στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, ο κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι ακόμη υπαρκτός.

  Πιο αναλυτικά, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι μία bad bank (ή Asset Management Company - AMC) μπορεί να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, καθώς άλλες μέθοδοι μείωσης των NPΕs όπως οι αναδιαρθρώσεις δανείων, συνεχίζουν να κινούνται αργά παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στην νομοθεσία.

  Ωστόσο, όπως σημειώνει, με δεδομένα τα σχέδια της Κομισιόν, μια ελληνική bad bank θα είναι μικρή και θα αφήσει τις τράπεζες να συνεχίσουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση του όγκου των προβληματικών δανείων, ενώ πιθανώς να υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω προβλέψεις σε αυτό το σενάριο.

  Σε αυτά τα πλαίσια διατηρεί τις τιμές-στόχους που είχε για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες διαμορφώνονται στα 1,6 ευρώ για την Αlpha Βank, στα 0,65 ευρώ για την Eurobank, στα 0,25 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 3,26 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

  Όπως τονίζει, συνεχίζει να εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης καθώς οι τράπεζες εργάζονται για την διαχείριση των NPEs.

  Σύμφωνα με την BofA, τα εταιρικά NPEs θα είναι πιο δύσκολο να διαχωριστούν από μια τράπεζα και να μεταφερθούν στην ΑΜC λόγω της ολιστικής φύσης της σχέσης τραπεζών-επιχειρήσεων, τη στιγμή που τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα είναι κατά 60% εταιρικά.
  Ωστόσο, σύμφωνα και με το σχέδιο της Κομισιόν, μία AMC μπορεί να δημιουργηθεί για ένα τραπεζικό σύστημα όπως το ελληνικό, όπου τα δάνεια είναι κυρίως εταιρικά.

  Επίσης, το σχέδιο τονίζει ότι «η πραγματοποίηση εξασφαλίσεων για τα RRE (στεγαστικά) θα είναι ιδιαίτερα προβληματική λόγω των νομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών" και ότι τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα θεωρούνται για την AMC ως "εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις».

  Η BofA θεωρεί ότι μια AMC, εάν υλοποιηθεί στην Ελλάδα, θα είναι πιθανώς μικρή, αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν οι ίδιες το μεγαλύτερο μέρος των NPEs.

  Κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία της AMC, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η τιμή στην οποία θα μεταφερθεί το ενεργητικό, όπως σημειώνει η BofA και στην περίπτωση της Ελλάδας θα απαιτηθούν περαιτέρω διαγραφές δανείων, αν και αυτό δεν είναι σαφές στα guidelines της Κομισιόν. Επίσης, κάποιας μορφής κατανομή κινδύνου μπορεί επίσης να είναι πιθανή.

  Παράλληλα, η BofA επισημαίνει ότι είναι πιθανή η προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, αν προχωρήσει η λύση της bad bank, δεδομένης: α) της αβεβαιότητας γύρω από τα πιθανά κέρδη/ζημίες στην bad bank και β) τη χρηματοδότηση που προτείνεται για την AMC και αν θα φέρει κρατική εγγύηση.
 • Κανάκης: Επιστροφή κεφαλαίου θα προτείνει στη ΓΣ η διοίκηση

  Κανάκης: Επιστροφή κεφαλαίου θα προτείνει στη ΓΣ η διοίκηση

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 19:32:42 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της Κανάκης και τη μη διανομή μερίσματος προτίθεται να προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση η διοίκηση της εταιρείας.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Γ.Σ. έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου.

  Αναλυτικά, το Οικονομικό Ημερολόγιο του έτους 2018 έχει ως εξής:


  * Ημερομηνία ανακοίνωσης και δημοσίευσης στον τύπο των Ετησίων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσεως 2017 (1.1.2017-31.12.2017), που συνετάγησαν βάσει των ΔΛΠ/ΔΠΧΠ: 19 Μαρτίου 2018 (μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών).

  * Ημερομηνία Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων: 4 Ιουνίου 2018.

  Σημειώνεται ότι η Εταιρεία προτίθεται να προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση την μη διανομή οιουδήποτε μερίσματος για την χρήση 2017.

  Προτίθεται επίσης να προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Σε περίπτωση λήψεως τέτοιας αποφάσεως περί επιστροφής κεφαλαίου, οι ημερομηνίες αποκοπής, προσδιορισμού δικαιούχων επιστροφής κεφαλαίου και έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου, οι οποίες θα προσδιορισθούν με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και το ύψος του ποσού της επιστροφής, θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση της Εταιρείας.
 • Ι. Σαββίδης: Είχε αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ 5 εκατ. - «Ξεμπλέκει» και με το πρόστιμο

  Ι. Σαββίδης: Είχε αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ 5 εκατ. - «Ξεμπλέκει» και με το πρόστιμο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-16 19:32:36 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η ΣΕΚΑΠ, που ιδρύθηκε το 1975 στην Ξάνθη, πέρασε στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη πριν από περίπου πέντε χρόνια. Τον Ιούλιο του 2013 η Donskoy Tabak, του ομίλου Agrokom του απέκτησε το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, μέσω της συναλλαγής με τους τότε βασικούς μετόχους της επιχείρησης (ATEBANK και ΣΕΚΕ).

  Το αντίτιμο ήταν μόλις 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνολική επένδυση Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Agrokom, ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ έως και το 2016. Το ποσό περιλαμβάνει τα έξοδα για νέο εξοπλισμό, που στοίχισε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ. 

  Το πρόστιμο και η τροπολογία 

  Το Φεβρουάριο του 2015 οι αρχές επιβάλλουν στη ΣΕΚΑΠ πρόστιμο συνολικού ύψους 38 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Αιδηψού. Τα 10 εκατ. ευρώ ήταν για διαφυγόντες φόρους και δασμούς και οι προσαυξήσεις 28 εκατ. ευρώ.

  Τον Απρίλιο του 2017 ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή, όταν στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενσωματώθηκε τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη, η οποία και θεωρήθηκε φωτογραφική για τη ΣΕΚΑΠ. Η τροπολογία, που πέρασε με 149 ψήφους υπέρ, προέβλεπε ότι εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας, εάν αυτά είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος. 

  Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τελικά διευκρινίστηκε ότι η τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ. 

  Η πτώχευση 

  Οι τίτλοι τέλους για την επένδυση του Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ άρχισαν να πέφτουν τον Δεκέμβριο του 2017, όταν το Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας. 

  Στις 28 Δεκεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να δρομολογήσει τη διαδικασία πτώχευσης. Είχε προηγηθεί απόφαση του τελωνείου Ξάνθης να μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της εταιρείας στην ελληνική αγορά. 

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Κρυπτονομίσματα θα δέχεται για πληρωμές η Playboy

  Κρυπτονομίσματα θα δέχεται για πληρωμές η Playboy

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 19:24:07 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Playboy Enterprises, Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι πληρωμών που θα υποστηρίξει μια σειρά κρυπτονομισμάτων σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα της εταιρείας.

  Το Playboy.TV θα είναι η πρώτη από τις πλατφόρμες πολυμέσων της εταιρείας που θα διαθέτει το νέο ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο θα επιτρέψει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να δέχεται το Vice Industry Token (VIT), μεταξύ άλλων κορυφαίων tokens, για την πρόσβαση στο αποκλειστικό περιεχόμενο του brand. Έτσι οι επισκέπτες θα μπορούν να πληρώνουν και να κερδίζουν tokens για να βλέπουν το περιεχόμενο του Playboy.TV, καθώς και να σχολιάζουν το περιεχόμενο.

  "Καθώς η δημοτικότητα των εναλλακτικών μεθόδων πληρωμής συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, μαζί με τις ψηφιακές πλατφόρμες Playboy, θεωρήσαμε σημαντικό να προσφέρουμε στους 100 εκατομμύρια μηνιαίους καταναλωτές μας αυξημένη ευελιξία στις πληρωμές", δήλωσε η Reena Patel, COO της Playboy Enterprises Inc
 • ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το 5% του ΟΤΕ

  ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το 5% του ΟΤΕ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-16 19:05:11 | Πηγή: News Beast

  Την ολοκλήρωση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διάθεση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, το οποίο αντιστοιχεί σε 24.507.520 κοινές ονομαστικές μετοχές, κατόπιν μη υποβολής προσφοράς κατά την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαρτίου 2018, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

  Ακολούθως, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε, ενόψει της διάθεσης των ως άνω μετοχών με διαδικασία βιβλίου προσφορών, την αποστολή στη Deutsche Telekom AG ειδοποίησης, με την οποία την προσκαλεί να ασκήσει εντός 30 εργασίμων ημερών το δικαίωμα πρώτης άρνησης ( σύμφωνα με τους όρους 8.4 και 8.6 της Συμφωνίας Μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG, στην οποία έχει προσχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ).

  Η σχετική ειδοποίηση απεστάλη στη Deutsche Telekom AG σήμερα.

 • Στις 813,91 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,46%

  Στις 813,91 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,46%

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-16 18:34:47 | Πηγή: News247

  Νέα ήπια υποχώρηση κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κινούμενη σε πτωτική τροχιά για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση.

  Αυξημένος ήταν ο όγκος των συναλλαγών λόγω κυρίως της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE. Υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Motor Oil, των ΕΛΠΕ και της Folli Follie. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 813,91 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,46%.

  Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 811,02 μονάδες (-0,82%) και ανώτερη στις 818,22 μονάδες (+0,06%). Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, κατέγραψε πτώση 0,93%, από τις αρχές Μαρτίου υποχωρεί σε ποσοστό 2,60%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,44%.

  Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 108,241 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 62.819.687 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,47%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,20%.

  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Motor Oil(+3,11% στα 19,900 ευρώ), των ΕΛΠΕ (+1,91% στα 8,00 ευρώ) και της Folli Follie(+1,26% στα 17,640 ευρώ). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Grivalia Properties(-3,21% στα 8,750 ευρώ), της ΔΕΗ (-3,13% στα 2,724 ευρώ) και της Πειραιώς (-2,92% στα 3,320 ευρώ).

  Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του πετρελαίου(+2,74%) και του Εμπορίου(+1,22%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών(-2,63%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,48%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Eurobank διακινώντας 33.537.323 και 7.508.379 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Μυτιληναίος με 14,722 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 12,798 εκατ. ευρώ.

  Ανοδικά κινήθηκαν 64 μετοχές, 52 πτωτικά και 29 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τζιρακιάν+19,47%, Βιοτέρ+17,29%, Αλουμύλ+17,05% και Μπουτάρης+16,22%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Χατζηκρανιώτη-19,57%, Εκδόσεις Λιβάνη-19,35%, Παϊρης-9,46% και Space Hellas -5,61%.

  Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν, ως εξής:

  ALPHA BANK:1,880 ευρώ(+0,80%)

  EUROBANK: 0,7450 ευρώ(-0,67%)

  FOLLI-FOLLIE:17,640 ευρώ(+1,26%)

  VIOHALCO:3,590 ευρώ(-0,83%)

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 5,350 ευρώ(αμετάβλητη)

  ΕΥΔΑΠ: 5,840 ευρώ(-2,67%)

  ΔΕΗ:2,724 ευρώ(-3,13%)

  ΑΔΜΗΕ:1,9200 ευρώ(+0,52%)

  COCA COLA HBC:28,660 ευρώ(-0,49%)

  ΕΛΠΕ:8,00 ευρώ(+1,91%)

  ΕΘΝΙΚΗ:0,2696 ευρώ(+0,52%)

  ΣΑΡΑΝΤΗΣ: 14,700 (αμετάβλητη)

  JUMBO:15,500 ευρώ(-0,26%)

  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ:5,220 ευρώ(-0,57%)

  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ:9,700 ευρώ(-2,71%)

  MOTOR OIL:19,900 ευρώ(+3,11%)

  ΟΠΑΠ:9,730 ευρώ(-1,67%)

  ΟΤΕ:11,220 ευρώ(-0,36%)

  ΠΕΙΡΑΙΩΣ:3,320 ευρώ(-2,92%)

  ΤΙΤΑΝ:20,800 ευρώ(-1,89%)

  LAMDA DEVELOPMENT:6,610 ευρώ(-0,90%)

  ΟΛΠ:16,940 ευρώ(+0,95%)

  ΕΧΑΕ:4,805 ευρώ(-0,93%)

  GRIVALIA PROPERTIES:8,750 ευρώ(-3,21%)

  AEGEAN AIRLINES:9,160 ευρώ(-1,40%)

 • Σήμα κινδύνου για την ελληνική κτηνοτροφία

  Σήμα κινδύνου για την ελληνική κτηνοτροφία

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 18:30:51 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σύσταση Ομάδας Εργασίας που θα αναλάβει τη διαβούλευση με φορείς και παραγωγούς, σε περιφερειακές συσκέψεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

  Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, λαμβάνοντας τα μηνύματα από τους Συνεταιρισμούς μέλη του φορέα και τους χιλιάδες παραγωγούς που εκπροσωπεί, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, εκτενώς ασχολήθηκε με τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας, αλλά και με την πρόκληση της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

  Για την σε κρίση ελληνική κτηνοτροφία και τον τομέα του γάλακτος, κοινός τόπος μεταξύ των μελών του Δ.Σ. ήταν η ανάγκη άμεσων και αποφασιστικών παρεμβάσεων από την πολιτεία, προκειμένου να επανέλθει τουλάχιστον η ισορροπία στον χώρο, ο οποίος και μετρά απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

  Όπως, μάλιστα, με έμφαση επισημάνθηκε, οι αιτίες και το μέγεθος του προβλήματος είναι σε όλους γνωστά και έχουν σε επίπεδο διαπιστώσεων και άνευ ουσίας συζητήσεων εξαντληθεί: «Δεν έχει νόημα να συζητάμε άλλο και να περιγράφουμε μια κατάσταση που τείνει να εξελιχθεί σε καταστροφή για την εγχώρια παραγωγή.

  Πρέπει η πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, να αναλάβει δράση. Να προστατεύσει τον Έλληνα παραγωγό από αθέμιτες πρακτικές, να ελέγξει τις ελληνοποιήσεις και τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, με τις οποίες κάποιοι παράγουν ελληνική, κατά τα άλλα, φέτα και ελληνικό, δήθεν, γιαούρτι. Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

  Επιτέλους, να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να πούμε αλήθειες. Αν πράγματι θέλουμε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας προϊόντα, αν πράγματι θέλουμε να έχει μέλλον η ελληνική κτηνοτροφία, που σήμερα βυθίζεται, μαζί με τις τιμές παραγωγού. Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Οι εκμεταλλεύσεις διαρκώς μειώνονται, οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τον κλάδο, το ίδιο το ζωικό κεφάλαιο συρρικνώνεται».

  Στο έτερο μεγάλο θέμα, αυτό της αναθεώρησης της ΚΑΠ και των απωλειών που αναμένονται για τη χώρα, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη παρουσιάσει τους βασικούς Άξονες Προσανατολισμού.

  Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης και αφού εκφράστηκαν μια σειρά από επιμέρους προβληματισμοί και προτάσεις, αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, κύριο αντικείμενο της οποίας θα είναι να καταθέσει, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ολοκληρωμένη πρόταση.

  Για τη διαμόρφωση της πρότασης αυτής θα ξεκινήσει άμεσα ένας ευρύτατος κύκλος επαφών, διαβουλεύσεων και συζητήσεων τόσο με θεσμικούς φορείς όσο και με τους ίδιους τους Συνεταιρισμούς, αλλά και τους άμεσα ενδιαφερόμενους παραγωγούς.

  Προγραμματίζονται έτσι, μεταξύ άλλων ενεργειών, περιφερειακές διασκέψεις και ημερίδες, προκειμένου να ενσωματωθούν στην τελική πρόταση όλες οι απόψεις και να διασφαλιστεί ότι αυτό που η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θα καταθέσει θα περιλαμβάνει πράγματι κάθε παράμετρο.
 • Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ θα καταγράψει κέρδη το 2018

  Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ θα καταγράψει κέρδη το 2018

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-16 18:30:04 | Πηγή: News Beast

  Η ΔΕΗ, το 2018, θα εγγράψει σημαντικά κέρδη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικώς με το θέμα των υγρών καυσίμων, αλλά και την πολιτική της επιχείρησης.

  «Η ΔΕΗ, παρά τα κάποια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισε πέρσι, και τα οποία λύθηκαν, είναι μια οικονομικά εύρωστη επιχείρηση. Το 2018 θα εγγράψει σημαντικά κέρδη» είπε ειδικότερα ο κ. Παναγιωτάκης, απαντώντας κυρίως στην παρατήρηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Κ. Σκρέκα, ότι δυστυχώς οι αλλαγές που συντελέστηκαν έχουν βρει τη ΔΕΗ απροετοίμαστη, κάτι που αποδεικνύεται από τα οικονομικά στοιχεία.

  «Στα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2017, σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2016, παρατηρείται μια τραγική μείωση στο περιθώριο κέρδους της εταιρείας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, περίπου 40%. Προστίθεται σε αυτό και το μεγάλος βάρος των ανείσπρακτων οφειλών προς την ΔΕΗ» ανέφερε ο κ. Σκρέκας για να λάβει από τον κ. Παναγιωτάκη την απάντηση ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες που αντιμετώπισε η ΔΕΗ και παρά την εκπτωτική πολιτική που ακολουθεί, τελικώς το τρέχον έτος θα καταγράψει κέρδη.

  Αυτό θα συμβεί, χωρίς να υπολογιστούν οι ΥΚΟ, έχοντας κάνει την έκπτωση του 15% (για τους συνεπείς καταναλωτές) και έχοντας απορροφήσει επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες (όπως είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ - 350 εκ. τα οποία κατέβαλε χωρίς να τα μετακυλήσει στους καταναλωτές) την επιβάρυνση από έκτακτες συνθήκες, την ενεργειακή κρίση του Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου και την υποχρέωση να μειωθεί το μερίδιο της αγοράς, που επιβάρυνε το EBIDA. «Παρόλα αυτά θα έχουμε αξιόλογα κέρδη» τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

  Διακόσια εκατ. ευρώ τα χρέη από καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο

  Σχετικώς με τα ανείσπρακτα υπόλοιπα της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης εξήγησε ότι ένα μέρος μεν οφείλεται στην κρίση, ένα άλλο μέρος, ωστόσο, οφείλεται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και παρότι, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των οφειλών από τους πελάτες της ΔΕΗ (σε σχέση με τον Δεκέμβριο μείωση 150 εκατ. ευρώ έως και το τέλος Φεβρουαρίου),παρατηρείται εκτόξευση των χρεών των λεγόμενων «τελικών πελατών», περίπου 200 εκατ. ευρώ.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ διευκρίνισε ότι έχει παρατηρηθεί ένα φαινόμενο κατά το οποίο κάποιοι παύουν να είναι πελάτες της ΔΕΗ, πηγαίνουν σε άλλους προμηθευτές, έχοντας κάνει μία ρύθμιση την οποία δεν τηρούν, και αυτό έχει εκτινάξει τα χρέη των τελικών πελατών περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

  Παρέμβαση ΡΑΕ

  «Είναι είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, όπως και τη ΡΑΕ. Το 2016, είχε ληφθεί μια πολύ σωστή απόφαση από τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, σύμφωνα με την οποία όποιος αλλάζει πάροχο οφείλει να έχει διακανονίσει ή να έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο πάροχο, κάτι που τηρείται γενικώς, αλλά υπάρχουν και κάποιοι οι αλλάζουν ΑΦΜ και ενώ έχουν την ίδια παροχή, δεν μεταφέρεται το χρέος στο νέο συμβόλαιο που κάνουν, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η αναζήτηση αυτών των οφειλών» ενημέρωσε.

  Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, εξελίσσεται σχετική συζήτηση με τη ΡΑΕ, η οποία έχει διαπιστώσει το πρόβλημα. «Υπάρχουν ορισμένα ακραία παραδείγματα τα οποία έχουν χτυπήσει το καμπανάκι σε όλους και τους έχουν ευαισθητοποιήσει και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε τέτοιες ρυθμίσεις, και από τη ΡΑΕ, που θα μας βοηθήσουν να εισπράξουμε το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον αυτών των οφειλών» τόνισε.

  Τέλος, ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τους καταναλωτές να εγγραφούν στο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης λογαριασμών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα της μηνιαίας εξόφλησης.

  Ενημέρωση για υγρά καύσιμα

  Προηγουμένως, ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε για το θέμα της προμήθειας υγρών καυσίμων, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σοβαρό ζήτημα για την ΔΕΗ. Τόνισε ότι η επιβάρυνση της επιχείρησης για υγρά καύσιμα φθάνει τα 650 με 700 εκατ. ευρώ και εξήγησε ότι η η ΔΕΗ τα χρησιμοποιεί πρωτίστως για την τροφοδοσία των νησιών και δευτερευόντως για τις εκκινήσεις των λιγνητικών σταθμών παραγωγής για τη λειτουργία των ορυχείων και ως κίνηση.

  Όπως είπε, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Μια τομή που έχει γίνει είναι η διακίνηση των καυσίμων είναι η μεταφορά των υγρών καυσίμων, ιδιαίτερα στο μαζούτ. «Έχουμε τις δεξαμενές του Λαυρίου, όπου συγκεντρώνουμε το προμηθευόμενο μαζούτ και από εκεί με πλοία, που έχουμε ναυλώσει εμείς, το πάμε στα νησιά. Εξαίρεση είναι στον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Αθερινόλακκου στην Κρήτη, όπου είναι περίπου το 30% του προμηθευόμενου μαζούτ, που πάει απευθείας, λόγω ποσοστώσεων. Το ντίζελ πάει κατευθείαν στα νησιά».

  Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ επισήμανε ακόμη ότι μια δεύτερη τομή, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι κάνουμε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, με τους οποίος εξασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια και το αδιάβλητο και οι καλύτερες τιμές.

  Ειδικότερα, φέτος, για την προμήθεια του μαζούτ έλαβαν μέρος οκτώ εταιρείες, μεταξύ αυτών και δύο ελληνικές. Τελικά ο προμηθευτής αναδείχθηκε με λίγο μικρότερη τιμή από πέρσι.

  Για το ντιζελ έλαβαν μέρος, καταρχάς τρεις ελληνικές εταιρείες, έδωσαν προσφορές οι δύο και τελικώς μειοδότης αναδείχθηκε η ΕΚΟ. Ο κ. Παναγιωτάκης, εξήγησε ότι παρότι ήταν λίγο ακριβότερα από πέρσι, οι σημερινές τιμές είναι οι δεύτερες καλύτερες της δεκαετίας.

  «Συνεπώς, έγιναν δύο διαγωνισμοί άψογα, σύμφωνα με τον νόμο και εξαντλώντας όλα τα περιθώρια της τεχνολογίας και του ανταγωνισμού και γι αυτό ήταν προμήθεια επωφελής για την επιχείρηση» κατέληξε.

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο