• Απώλειες στη Wall Street - Κέρδη για τις ενεργειακές

  Απώλειες στη Wall Street - Κέρδη για τις ενεργειακές

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-26 00:06:02 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η μετοχή της Apple κατέγραψε πτώση έως 1%, για τέταρτη συνεχή μέρα - Κέρδη πάνω από 1% για τις Exxon Mobil και ChevronΠτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street, στον απόηχο των γερμανικών εκλογών, με τους επενδυτές να αξιολογούν την επόμενη μέρα για τη Γερμανία αλλά και να ζυγίζουν το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.


  Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,23% στις 22.297 μονάδες, ο S&P έκλεισε με πτώση 0,22% στις 2.496 μονάδες με «οδηγό» τις μετοχές ΙΤ και τις ενεργειακές. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,88% στις 6.370 μονάδες.

  Η μετοχή της Apple κατέγραψε πτώση έως 1%, για τέταρτη συνεχή μέρα. Η μετοχή της υποχώρησε πάνω από 5% την προηγούμενη εβδομάδα. Η μετοχή του Facebook υποχώρησε κατά 4%.

  Κέρδη πάνω από 1% για τις Exxon Mobil και Chevron χάρη στην άνοδο του πετρελαίου.

  Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται πτωτικά. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,43% ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 2,22%.

  Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 βρέθηκε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό, στις 1.452,89 μονάδες, με «οδηγό» τις ενεργειακές Noble και Diamond Offshore Drilling.

  Πηγή: Newmoney.gr Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ανοιχτό αφήνει ο Ντράγκι το ενδεχόμενο επίσπευσης των ελέγχων στις τράπεζες το 2018

  Ανοιχτό αφήνει ο Ντράγκι το ενδεχόμενο επίσπευσης των ελέγχων στις τράπεζες το 2018

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 23:26:30 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα Ντράγκι: Κίνδυνος για τη Δημοκρατία η ανεργία των νέων 22/09 14:02

  H Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τα στρες τεστ της το επόμενο έτος δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ερωτηθείς εάν οι εποπτικές αρχές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα ελέγχους για την υγεία των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

  Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία, σε ό,τι αφορά τα τεστ αντοχής των τραπεζών.

  «Και αυτό που σχεδιάζει ο SSM για το επόμενο έτος, είναι να διενεργήσει τα τεστ αντοχής, ενδεχομένως να κάνει ένα εμπροσθοβαρές στρες τεστ και γι' αυτό έχει ενημερωθεί και το ΔΝΤ με σχετική επιστολή», πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

  Στο δημοσίευμά του, το Reuters σημειώνει ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για μια νέα αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών, ενδεχομένως στο πλαίσιο της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης.

  Κατά το δημοσίευμα, η ΕΚΤ απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα, λέγοντας ότι ο επόμενος έλεγχος θα γίνει με τα προγραμματισμένα τεστ αντοχής του 2018.

  Ωστόσο οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι για «εμπροσθοβαρή» τεστ αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί η ΕΚΤ να δείξει ευελιξία με το χρονοδιάγραμμά της, σχολιάζει το Reuters.

  Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου σχετικά με τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι «το σημείο κλειδί» είναι όταν η ΕΚΤ προχωρήσει στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

  «Αυτή η αξιολόγηση θα καταστεί δυνατή όταν έχουμε περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες για τα μέτρα που θα λάβει το Eurogroup και τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτήν θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπ' όψιν οι εξωτερικοί κίνδυνοι. Τότε θα μπορούσε η ΕΚΤ να συζητήσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», κατέληξε.

  naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Οι σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας στη μετα-Brexit εποχή

  Οι σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας στη μετα-Brexit εποχή

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 22:48:55 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Από την έντυπη έκδοση 

  Του Φάνη Ζώη

  Σημαίνοντα ρόλο στη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από το νέο σκηνικό που θα φέρει το Brexit σε διάφορα επίπεδα, ειδικά όσον αφορά την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων και προσώπων στοχεύει να διαδραματίσει το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

  Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις υπήρξαν ανέκαθεν ισχυρές και ουσιαστικές σε όλα τα επίπεδα, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν» η νέα πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη. Το γεγονός και μόνο ότι η Μ. Βρετανία, όπως τονίζει, αποτελεί τον 7ο εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα -οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν περίπου 1 δισ. ευρώ το 2016- δείχνει τη βαρύτητα για την οικονομία και των δύο χωρών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι σχέσεις αυτές επεκτείνονται στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στα χρηματοοικονομικά, στην εκπαίδευση.

  Βασικός στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των επιχειρηματικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας - Βρετανίας, τονίζει η νέα πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη.

  «Είναι γνωστή, άλλωστε, η δυναμική του City, το οποίο διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της ηγετικής θέσης του ελληνικού εφοπλισμού παγκοσμίως. Επιπρόσθετα, όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, είναι σημαντικό», αναφέρει χαρακτηριστικά, «να τονίσουμε ότι χιλιάδες νέοι επιλέγουν ετησίως για τις σπουδές τους τη Μεγάλη Βρετανία, επομένως χιλιάδες οικογένειες συνδέονται άμεσα με τη χώρα αυτή και παρακολουθούν τις εξελίξεις».

  Η πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κατανοώντας την ανησυχία και τον προβληματισμό, από ελληνικής πλευράς, σε ό,τι αφορά το Brexit, δηλώνει πεπεισμένη ότι τα επόμενα χρόνια και στις δύο χώρες θα γίνουν άοκνες προσπάθειες ώστε να μην πληγούν αυτές οι πολυετείς και αδιατάρακτες σχέσεις.

  Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις και ανατροπές, βασικός στόχος και πρώτιστο καθήκον του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι η ενδυνάμωση των επιχειρηματικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας - Βρετανίας, επισημαίνει η κα Καλλιάνη.

  Σύμφωνα με τη νέα πρόεδρο, οι προτεραιότητες της διοίκησης του Επιμελητηρίου θα είναι:

  Να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αλλαγή σελίδας που επιχειρεί η χώρα στην οικονομία. Να προτείνει λύσεις για την ισχυροποίηση των σχέσεων Ελλάδας - Βρετανίας. Να συνεισφέρει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς και στην προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα φιλική χώρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην ανάταξη της οικονομίας.

  «Ενέργεια, χρηματοπιστωτικός κλάδος και ασφάλειες, ναυτιλία, τουρισμός, εξαγωγές, τεχνολογία/καινοτομία, εκπαίδευση, πολιτισμός αποτελούν τους βασικούς πυλώνες των διμερών μας σχέσεων στους οποίους επιθυμούμε να επικεντρωθούμε» τονίζει η κα Καλλιάνη.

  Με την τεχνογνωσία που διαθέτει το Επιμελητήριο θέλει να παρέχει υποστήριξη στις ελληνικές και βρετανικές επιχειρήσεις. Πρώτιστο καθήκον είναι η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η προβολή και η προώθηση των δύο χωρών και η επέκταση των πρωτοβουλιών που απαιτούνται σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς.

  Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεση του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το ίδιο πρωτοβουλίες και να οργανώσει δράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μ. Βρετανία, αλλά και να συνεργαστεί και με άλλα επιμελητήρια και οργανισμούς.

  Όσον αφορά το Brexit, υπογραμμίζει ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να δώσει στο Επιμελητήριο έναν πιο κεντρικό ρόλο ως προς την αξιόπιστη, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

  «Έχουμε θέσει ως στόχο να συνδράμουμε ουσιαστικά ώστε να γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνονται για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προκλήσεις των καιρών είναι πολλαπλές και επιτακτικές. Απαιτείται εγρήγορση και συνεργασία όλων των υπεύθυνων φορέων που επιθυμούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της χώρας» καταλήγει η κα Καλλιάνη.

  BREXIT Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής στον τομέα λιανικής της Τράπεζας Πειραιώς

  Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής στον τομέα λιανικής της Τράπεζας Πειραιώς

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 22:44:01 | Πηγή: News247

  Ο Βασίλειος Κουτεντάκης  αναλαμβάνει επικεφαλής του Τομέα Λιανικής Τραπεζικής, Δικτύου Καταστημάτων και Καταθέσεων στην Ελλάδα, ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς στη θέση της Ευτυχίας Κασελάκη που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

  Η κυρία Κασελάκη αποχωρεί από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς μετά από 19 χρόνια, έχοντας διατελέσει Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου.

  Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ευχαριστεί την κυρία Κασελάκη για την πολυετή συνεργασία της και προσφορά της στον ‘Όμιλο και της εύχεται καλή επιτυχία στις μελλοντικές επαγγελματικές της επιλογές.

 • Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής τομέα λιανικής στην Τράπεζα Πειραιώς

  Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής τομέα λιανικής στην Τράπεζα Πειραιώς

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 22:34:11 | Πηγή: News247

  Ο Βασίλειος Κουτεντάκης  αναλαμβάνει επικεφαλής του Τομέα Λιανικής Τραπεζικής, Δικτύου Καταστημάτων και Καταθέσεων στην Ελλάδα, ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς στη θέση της Ευτυχίας Κασελάκη που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

  Η κυρία Κασελάκη αποχωρεί από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς μετά από 19 χρόνια, έχοντας διατελέσει Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου.

  Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ευχαριστεί την κυρία Κασελάκη για την πολυετή συνεργασία της και προσφορά της στον ‘Όμιλο και της εύχεται καλή επιτυχία στις μελλοντικές επαγγελματικές της επιλογές.

 • Economist: Ανάπτυξη και καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

  Economist: Ανάπτυξη και καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Τάσος Δασόπουλος | Ημερομηνία: 2017-09-25 21:45:39 | Πηγή: News247

  Συμφώνησαν στις μεγάλες τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και την ανάγκη νέων μεταρρυθμίσεων αλλά είχαν διαφορετική οπτική για τον χρόνο και τον τρόπο μείωσης του χρέους.

  Πρόκειται για τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιού οι οποίοι συναντήθηκαν στο συνέδριο του Economist που είχε θέμα την πορεία των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ελλάδας .

  Οι σταθερές της τοποθέτησης του Προέδρου του Eurogroup ήταν η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου, η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα το 2018 και ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας της Ελλάδας

  Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά αλλά πολλά ακόμη μένουν να γίνουν μέχρι να έχουμε μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος και η ανάκαμψη της οικονομίας να είναι σταθερή είπε ο κ. ΝταΪσλεμπλούμ

  Ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στο Ευρώ ήταν το βασικό του μέλημα τα πέντε χρόνια της θητείας του ενώ έδωσε τα εύσημα για την έως τώρα πρόοδο του προγράμματος . « Κάναμε μια άσχημη αρχή το 2015 αλλά στα δύο χρόνια που ακολούθησε είχαμε πολύ καλή συνέχεια. Καλύψαμε τα πολλά και δύσκολα θέματα του ελληνικού προγράμματος και πλέον περιμένουμε να έχουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018» είπε ο κ. Νταϊσελμπλούμ.

  Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε χθες για αλλαγή της προοπτικής για την Ελλάδα. Τόσο κατά την συνάντηση που είχε στο υπουργείο οικονομικών όσο και στο συνέδριο του Economist όπου συμμετείχε τόνισε μετά από φύο δύσκολα χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα . Μιλάω με επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο και ζητούν να μάθουν για την Ελλάδα . Αν λοιπόν δεν πιστεύετε εμένα ή την Ευρωπαϊκής Επιτροπή που έχει κάνει πολύ θετικές προβλέψεις πιστέψτε την διεθνή επιχειρηματική κοινότητα» είπε .

  Δεν ήταν το ίδιο ξεκάθαρος όμως και για το θέμα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα της Ελάφυνσης.¨Όπως είπε οι εταίροι της Ελλάδας έχουν κάνει ήδη πολλά πράγματα για την ελάφρυνση του χρέους . «Είμαστε έτοιμοι, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα με επιτυχία τότε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα» είπε

  Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην στην βασική του τοποθέτηση Ελλάδα ο Πρόεδρος του Eurogroup είπε «φτάσαμε πολύ κοντά σε μια κρίση, αλλά την ξεπεράσαμε». Είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν εξαλειφθεί και θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα χρόνια. Επανέλαβε πως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους και το 2018 θα σχεδιαστεί μια μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα εφαρμοστεί εάν χρειαστεί με βάση τη ρήτρα ανάπτυξης.

  «Όλοι υποσχεθήκαμε σε όλους ότι θα δουλέψουμε σκληρά τους επόμενους μήνες για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση και για μια καθαρή έξοδο. Στόχος, να είναι η Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη στη λήψη των αποφάσεων», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup στην αναφορά του στη χώρα μας.

  Μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο σπριντ πριν από τη λήξη του προγράμματος και «πρέπει να αποφύγουμε την επανάπαυση» απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στην δική του ομιλία του στο συνέδριο του Economist, έκανε λόγο για γρήγορη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης πριν από τέλος του έτους, ώστε από την 1η Ιανουαρίου να υπάρξουν «καθαρές ανάσες» για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» για την «καθαρή έξοδο» και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τόνισε επίσης ότι σε αυτήν την φάση η ακολουθούμενη πολιτική είναι η μόνη κατάλληλη και εφικτή

  Αναφερόμενος στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4% και ανεργία λίγο κάτω από το 19% (από περίπου 20% εφέτος). Πρόσθεσε πως εφέτος προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%- 2,2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ) και μπορεί άνετα να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

  Συχνές αναφορές στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος δήλωσε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμος μακροχρόνια «χωρίς πόνο» . Παραδέχθηκε με την σειρά του ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει εικόνα τα τελευαταία δύο χρόνια με ένα μεγάλο όγκο μεταρρυθμίσεων να έχουν ολοκληρωθεί και άλλο ένα μεγάλο αριθμό βασικών διαρθρωτικών αλλαγών να βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε πάντως ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους η ευημερία των ελλήνων πολιτών που έχουν περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια θα είναι υπονομευμένη για πολύ καιρό.

  Παρεμβαίνοντας ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε σχετικά με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ ότι «κάτι λάθος συμβαίνει στις προβλέψεις του ΔΝΤ και όχι στην ελληνική οικονομία». Είπε ότι θα υπάρξουν μακροχρόνια πιέσεις, κυρίως δημογραφικές, αλλά και δυναμική στην οικονομία. «Καθώς η ανεργία μειώνεται και η οικονομία αναπτύσσεται, θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι μισθοί», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα χαμηλούς» τους μισθούς των νέων.

  Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως πονά ιδίως για τους νέους που έχουν πτυχίο και είναι άνεργοι ή με συμβόλαια χωρίς εγγυημένη εργασία. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι επιχειρηματίες με τους οποίους μιλά σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχονται τώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί μια πραγματική αλλαγή και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Σχετικά με την γ’ αξιολόγηση ανέφερε πως υπάρχουν δύσκολα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και για αυτό είναι σχετικά ήρεμος. «Το μονοπάτι θα γίνει πιο ομαλό. Η Ελλάδα επιστρέφει στη διεθνή σκηνή», κατέληξε.

  Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ. Χουλιαράκης τάχθηκαν, νωρίτερα στις ομιλίες τους, υπέρ του μετασχηματισμού του ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ για τη στήριξη των διαρθρωτικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup έθεσε ως επιπλέον στόχους την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και τη μεγαλύτερη χρήση των «εργαλείων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του «πακέτου Γιούνκερ».

 • Χρηματιστήριο Αθηνών: Όλα τα κέρδη της ανοδικής αντίδρασης εξατμίστηκαν, κλείσιμο σε νέα χαμηλά τριμήνου 

  Χρηματιστήριο Αθηνών: Όλα τα κέρδη της ανοδικής αντίδρασης εξατμίστηκαν, κλείσιμο σε νέα χαμηλά τριμήνου 

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 21:40:33 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Του Κώστα Ιωαννίδη

  Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές καθαρά πτωτική δυναμική μετά την αντίδραση στο δεύτερο μέρος της Τετάρτης και την άνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής. Ήταν κλιμακούμενα πτωτική από τις 10:30, και εκτελούσε πορεία ακριβώς αντίθετη από τις προηγούμενες συνόδους. Μετά  από έναρξη που έγινε με σημαντικό καθοδικό χάσμα -0,41%. Το άνοιγμα ήταν και το μέγιστο μέρας στις 770,73 από 775,91 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Αλλά μετά το ελάχιστο αναζητιόταν ως τις 16:35 ήτοι ως τα τελευταία λεπτά και ορίστηκε στις 739,12 (-4,50%) από 763,51 μονάδες την προηγούμενη, με σαφή και σταθερή κάθοδο  που προέκυψε από τις γενικευμένες ρευστοποιήσεις αντί των αγορών την προηγούμενη σύνοδο. Ο μέσος όρος από τις 14:30 ως το πέρας της συνόδου κινήθηκε σε απόλυτο συντονισμό  με τις εξόχως αποφασιστικά πτωτικές  Τράπεζες καθώς στο ελάχιστο του ΓΔ είχε μεταβολή -13,45%χτυπώντας τις 772 μονάδες.

  Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν ανώτεροι από της Παρασκευής και η τελική εικόνα επιδεινώθηκε όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ, προφανώς γιατί οι οριακές μεταβολές των βασικών δεικτών στη Wall Street δεν επηρέασαν τη διάθεσή τους. Αφού είχαν ξεκινήσει πτωτικά και ο Dow συνέχισε καθοδικά με μεταβολές γύρω στο -0,02% ενώ ο βαρύτερος δείκτης του κόσμου ήταν στο -0,01%.

  Με σημαντικές απώλειες οι ΑΔΜΗΕ -4,59%, ΑΤΤ -13,24%, ΒΙΟ -5,37%, ΔΕΗ -4,83%,  ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,08%, και με απώλειες από -2% και πάνω ΕΛΠΕ -2,57%, ΕΧΑΕ -2,65%, ΛΑΜΔΑ -2,97%, ΟΠΑΠ -2,41%, ΦΡΛΚ -2,78%. Από τα υπόλοιπα 14 πτωτικά είχαν απώλειες από -0,3% και πάνω.

  Το μέγιστο σημειώθηκε στην έναρξη και η τιμή κλεισίματος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχές που υπερτερούσε η ζήτηση στο τρίτο τρίμηνο. Υπήρξε μέσα στη μέρα πτωτικό ξεπέρασμα των 770 μονάδων κατόπιν των 760, μετά των 752 και ακολούθησαν οι 742 μονάδες, αλλά η κίνηση έδειξε διόγκωση του μίζερου κλίματος και όταν φάνηκε η αδυναμία διάτρησης του επιπέδου των 742, τα κύματα εντολών πώλησης ανέβασαν την προσφορά και ανάγκασαν τους βασικούς δείκτες σε πτωτική κίνηση για 20 λεπτά, που έφερε το ελάχιστο μέρας μια μονάδα πάνω από το ελάχιστο της περασμένης βδομάδας. Στις δημοπρασίες υπήρξε επιπλέον πίεση των δεικτών. Ο δείκτης των Τραπεζών από τις 899 μονάδες υψηλό την Παρασκευή βρέθηκε στις 772 και είχε κλείσιμο 15  ψηλότερα από εκεί.

  Ήταν μια σύνοδος με μεγάλο εύρος (31,6 μονάδες) σε σχέση με τις 12,4  μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που πέρασε στα 51,143 από 52,929 δις ευρώ χάνοντας περίπου 1,8 δις ευρώ. 

  Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -8,33% από +1,59%, την ΕΤΕ στο -11,88% από +1,91%, ΕΥΡΩΒ -15,48% από +4,03% και η ΠΕΙΡ -15,79% από +3,05%. Η αγορά σήμερα δεν μπόρεσε να αμυνθεί στην κυριαρχία των πωλητών, παρά μόνο στην αρχή και στο τέλος για το δεύτερο μέρος και δεν  το έκανε με επιτυχία από τις 17:00 ως τις 17:20. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ισότιμα με τα blue chip υποχωρώντας -4,33% από +1,25% την προηγούμενη.                                        

  Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 7) και κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 3 από 27 την προηγούμενη σύνοδο, και καμία από 3 δεν ήταν αμετάβλητη. Άρα, οι 37 από 10 ήταν πτωτικές. Στα 75,569 από 57,069 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 56,37 από 41,26 κατευθυνθήκαν στα 4 συστημικά τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 75,03% από 72,30% του συνολικού τζίρου. 

  Οι Ευρωπαϊκές αγορές, εμφάνισαν πτωτική δυναμική μετά από μικτό ξεκίνημα και ήταν σταθερά στο +0,20% το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ενώ όλη την ώρα τα futures για τους αμερικάνικους δείκτες είχαν οριακά πτωτικές μεταβολές. Όταν τελείωσαν οι συναλλαγές στην Αθήνα, οι μεταβολές των περισσότερων είχαν αρνητικά πρόσημα και σχετικά μέτριο μέγεθος. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ , οι ξένες αγορές είχαν τον DΑΧ, να ενισχύεται +0,23%, ο CAC ήταν στο -0,12%, με τον FTSE100 στο -0,05%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν πτωτικές μεταβολές για τον Dow Jones κατά -0,01% και για τον S&P500 στο -0,02%.

  Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -4,06% και έφθασε στις 742,49 από 773,94 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1956,85 από 2045,88 με μεταβολή -4,35% Οι δημοπρασίες άλλαξαν δραστικά την τιμή για τον ΓΔ κατά 2,0 μονάδες χαμηλότερα και τον 25άρη κατά 11, το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

  Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,569 από 57,069 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,864 από 8,496 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 26άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 71,384 από 47,066 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,138 από 0,562 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 97,470 από 71,521 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 27 από 63 των καθοδικών σε 87 από 35 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19 από 27. 

  ΣΧΟΛΙΟ Χ.Α. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικός Δείκτης FTSE/ΧΑ LARGE CAP

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • 'Αβάσιμο το πρόστιμο της ΕΕΕΤ', υποστηρίζει ο ΟΤΕ

  'Αβάσιμο το πρόστιμο της ΕΕΕΤ', υποστηρίζει ο ΟΤΕ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 21:35:35 | Πηγή: News247

  Τοποθετήθηκε η διοίκηση της ΟΤΕ στο συνολικό πρόστιμο ύψους 6,3 εκατ. ευρώ που της επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Το πρόστιμο επιβλήθηκε κατόπιν εξέτασης σχετικών καταγγελιών των υπολοίπων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

  Στην ανακοίνωση του ο ΟΤΕ αναφέρει:

  Η απόφαση της ΕΕΤΤ είναι αβάσιμη και ο ΟΤΕ επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του.

  H EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί παράβαση. Οι ενεργοποιήσεις ή μεταφορές χονδρικής από τον ΟΤΕ ήταν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει ορίσει η ίδια η ΕΕΤΤ (Κανονισμός Χονδρικής RUO-Regulated Unbundled Offer).

  H EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί ζημία. Οι αιτιάσεις του ανταγωνισμού περί απώλειας πελατών δεν αποδείχθηκαν. Αντίθετα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι ενεργοποιήσεις του ανταγωνισμού εμφάνισαν σταθερή αύξηση.

  Οι Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ κατέχουν πλέον μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς από τον ΟΤΕ, άρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος από πλευράς ΕΕΤΤ περί «προστασίας του ανταγωνισμού».

  Η ανακοίνωση του ΟΤΕ συνεχίζει: Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΕΤΤ, με τις τιμωρητικές αποφάσεις εναντίον του ΟΤΕ, τα προσκόμματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη δικτύων και τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αντί να προωθεί τις επενδύσεις, κρατάει την αγορά και τη χώρα πίσω και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

  Με τις πρακτικές της, η ΕΕΤΤ περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών της χώρας σε προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, καθώς τιμωρεί τη μόνη εταιρεία που υλοποιεί τεράστιες επενδύσεις, πάνω από το 65% του συνόλου του κλάδου, για να δημιουργήσει τα δίκτυα του μέλλοντος τώρα.

  Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει επανειλημμένα στο παρελθόν καταγγείλει στην ΕΕΤΤ αθέμιτες συμπεριφορές προσέλκυσης πελατών από παρόχους, αλλά και περιπτώσεις δημιουργίας προσκομμάτων σε πελάτες που θέλουν να επιστρέψουν στον ΟΤΕ. Για την τύχη αυτών των καταγγελιών, ο ΟΤΕ δεν έχει καμία ενημέρωση από την ΕΕΤΤ.

  Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΕΕΤΤ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για την επιβολή προστίμου ενώ επέδιδε το 103 σελίδων κείμενο της Απόφασης στον ΟΤΕ.

 • Ντάισελμπλουμ: Δυσκολευτήκαμε πολύ να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός τροχιάς το 2015

  Ντάισελμπλουμ: Δυσκολευτήκαμε πολύ να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός τροχιάς το 2015

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 20:54:58 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Στην Ελλάδα τα επόμενα 10-20 χρόνια η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους είναι διαχειρίσιμη» είπεΑπό το 2014 ήταν ανοιχτή η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι το τότε πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. 


  Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι «τα συμφέροντα όλων μας θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα», αναγνωρίζοντας παράλληλα, ότι στην αρχή της κρίσης έγιναν λάθη και από τους θεσμούς. 

  Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τονίζοντας «το πρώτο μισό του 2015, μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, γιατί μετά τη βελτίωση της οικονομίας το 2014, όλα επιδεινώθηκαν στις αρχές του 2015. Δυσκολευτήκαμε πολύ για να κρατήσουμε την κατάσταση εντός τροχιάς. Τώρα όμως είναι μια εντελώς διαφορετική περίοδος. Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με την ελληνική κυβέρνηση, η οικονομία ανεβαίνει πάλι, η εμπιστοσύνη επιστρέφει και τα πράγματα φαίνονται καλύτερα».

  Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα ήταν εκτός προγράμματος, εφόσον δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο, ο κ.Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Είναι δύσκολο να το πει κανείς. Σίγουρα, το δεύτερο πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Βασικά, στο τέλος του 2014 σταμάτησε χωρίς να ολοκληρωθεί. Μετά ήρθαν οι πρόωρες εκλογές. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αν οι εκλογές γίνονταν αργότερα; Αν το πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί, υπήρχαν συζητήσεις ήδη για το χρέος, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα» απάντησε ο κ. Ντάισελμπλουμ.  Για τη συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση

  «Πιστεύω ότι τώρα είμαστε επικεντρωμένοι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει αν τελειώσει στο τέλος του έτους. Και ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι θέλει να την τελειώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Λοιπόν, το ενδιαφέρον είναι ότι τώρα τα συμφέροντα όλων μας είναι ευθυγραμμισμένα. Έχουμε όλοι το ίδιο συμφέρον, ας πάμε να το κάνουμε. Ας τελειώσουμε αυτή τη φάση μέχρι το τέλος της χρονιάς και στην αρχή της επόμενης θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για την τελική έξοδο τον Αύγουστο. Και ο πρωθυπουργός έχει αναλαμβάνει να βγει μπροστά για να διασφαλίσει ότι όλοι θα είναι αποδοτικοί και θα έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου».

  Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι για πρώτη φορά δεν θα χρειαστούμε μεγάλα νομοθετικά πακέτα. Περισσότερο έχουμε να κάνουμε με εφαρμογή και δρομολόγηση θεμάτων. Άρα θα έλεγα ότι τα περισσότερα θέματα είναι περισσότερο πρακτικής φύσεως και λιγότερο πολιτικής ή ιδεολογικής. Αν καταφέρουμε τα πρακτικά και τα δρομολογήσουμε σίγουρα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Δεύτερον, πιστεύω πως όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο στο μυαλό μας, που είναι το τέλος του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο και η δυνατότητα να φτάσουμε ως την έξοδο με έναν ήπιο τρόπο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». 

  Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων


  «Πρώτα απ' όλα αναγνωρίζω πλήρως τι προσπάθειες και τις δυσκολίες που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες. Σε καμία άλλη χώρα δεν ήταν η κρίση τόσο βαθιά και τόσα μακρά. Άρα καταλαβαίνω απολύτως την ανάγκη να υπάρξει μια προοπτική χωρίς άλλες περικοπές και να αφήσουμε την οικονομία να αναρρώσει. Όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό. Ο προϋπολογισμός είναι τώρα σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση. Άρα έχει γίνει αρκετή δουλειά», τόνισε.

  «Το κλειδί είναι να σταθεροποιήσουμε αυτή την προσπάθεια. Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεφύγουν τα πράγματα. Να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το φορολογικό σύστημα, να έρχονται τα έσοδα αλλά ταυτόχρονα να βεβαιωθούμε ότι θα έρχονται επενδύσεις και θα ισχυροποιείται η οικονομία», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

  «Φιλοδοξία μας έιναι μία καθαρή έξοδος»

  Πρώτα από όλα, πιστεύω ότι είναι κοινή μας φιλοδοξία να έχουμε μια καθαρή έξοδο. Δεν είναι μόνο ευχή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι και ευχή της Ευρωζώνης. Δεύτερον, είναι δυνατόν; Ναι, μπορεί να γίνει, αλλά θα απαιτήσει την προσεχή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο να γίνουν όλα σωστά. Η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί, να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις του προγράμματος, έτσι ώστε αυτό να ολοκληρωθεί ομαλά και να επιτευχθεί η πρόσβαση στις αγορές. Όλα αυτά χρειάζεται να συμβούν. Δεν μπορεί να μας λείπει κανένα από αυτά τα στοιχεία, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο. Μπορεί να συμβεί; Ναι, μπορεί. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να το κάνουμε; Απολύτως.

  Για την εποπτεία

  «Πιστεύω πως όπως σε όλες τις χώρες που είχαν πρόγραμμα θα υπάρξει αυτό που λέγεται εποπτεία μετά το πρόγραμμα. Το έχει η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, όλοι έχουν τέτοιου είδους εποπτεία. Είναι μια ελαφρά μορφή εποπτείας, οι θεσμοί θα έρχονται δυο φορές το χρόνο για να βλέπουν πώς είναι η κατάσταση, πώς αναπτύσσεται η οικονομία κλπ. Και αν η κατάσταση εκτροχιάζεται θα προειδοποιούν εμάς, αλλά και την κυβέρνηση».

  Για το χρέος

  «Κανείς δεν έχει οριστική λύση για το χρέος. Κάθε χώρα έχει χρέος. Το ερώτημα είναι αν μπορείς να το διαχειριστείς, αν μπορείς να το πληρώσεις. Αν κοιτάξεις στην Ελλάδα τα επόμενα 10-20 χρόνια η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους είναι διαχειρίσιμη. Λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν να πληρώσουν τόσα λίγα στο ετήσιο ΑΕΠ τους σε χρέος. Άρα η ερώτηση κλειδί δεν είναι το χρέος κατά τη γνώμη μου. Το κλειδί είναι η οικονομία. Αν η οικονομία είναι σταθερή και βελτιώνεται, αν η Ελλάδα έχει ανάπτυξη τότε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο χρέος της. Έχοντας πει αυτό, το Eurogroup έχει δώσει μια καθαρή υπόσχεση, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αν τότε χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση για το χρέος, θα της την δώσουν». Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ντάισελμπλουμ στον ΣΚΑΙ: Συζητήσεις για το χρέος υπήρχαν από το 2014

  Ντάισελμπλουμ στον ΣΚΑΙ: Συζητήσεις για το χρέος υπήρχαν από το 2014

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 20:49:22 | Πηγή: Skai
  Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την Σία Κοσιώνη παραχώρησε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

  Μεταξύ άλλων ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως το πρόγραμμα του 2014 δεν περαιώθηκε ποτέ και υπήρχε ήδη ανοιχτή συζήτηση από τότε για το Ελληνικό χρέος.

  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζει πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα πως «τα συμφέροντα όλων μας είναι ευθυγραμμισμένα» και αναγνωρίζει πως στην αρχή της κρίσης έγιναν λάθη και από τους θεσμούς.

  Αναλυτικά στη συνέντευξή του κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει:

  Την τελευταία φορά που επισκεφθήκατε την Ελλάδα το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο. Όλοι θυμόμαστε τους ζωηρούς διαλόγους σας με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Μοιάζει να ήταν σε μία άλλη ζωή; Σε μια άλλη χώρα;

  Πάει πολύς καιρός τώρα. Ήταν το 2015, το πρώτο μισό του 2015, μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, γιατί μετά τη βελτίωση της οικονομίας το 2014, όλα επιδεινώθηκαν στις αρχές του 2015. Δυσκολευτήκαμε πολύ για να κρατήσουμε την κατάσταση εντός τροχιάς. Τώρα όμως είναι μια εντελώς διαφορετική περίοδος. Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με την ελληνική κυβέρνηση, η οικονομία ανεβαίνει πάλι, η εμπιστοσύνη επιστρέφει και τα πράγματα φαίνονται καλύτερα.

  Πιστεύετε ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015, η Ελλάδα θα βρισκόταν ήδη εκτός προγράμματος;

  Είναι δύσκολο να το πει κανείς. Σίγουρα, το δεύτερο πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

  Βασικά, στο τέλος του 2014 σταμάτησε χωρίς να ολοκληρωθεί. Μετά ήρθαν οι πρόωρες εκλογές. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αν οι εκλογές γινόταν αργότερα; Αν το πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί, υπήρχαν συζητήσεις ήδη για το χρέος, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα.

  Τώρα πώς είναι η συνεργασία σας με την ελληνική κυβέρνηση; Είναι όλοι οι υπουργοί στο ίδιο μήκος κύματος; Είναι όλοι αφοσιωμένοι στο πρόγραμμα και την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων;

  Πιστεύω ότι τώρα είμαστε επικεντρωμένοι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει αν τελειώσει στο τέλος του έτους. Και ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι θέλει να την τελειώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Λοιπόν, το ενδιαφέρον είναι ότι τώρα τα συμφέροντα όλων μας είναι ευθυγραμμισμένα. Έχουμε όλοι το ίδιο συμφέρον, ας πάμε να το κάνουμε. Ας τελειώσουμε αυτή τη φάση μέχρι το τέλος της χρονιάς και στην αρχή της επόμενης θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για την τελική έξοδο τον Αύγουστο. Και ο πρωθυπουργός έχει αναλαμβάνει να βγει μπροστά για να διασφαλίσει ότι όλοι θα είναι αποδοτικοί και θα έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

  Όμως, λίγο πολύ την ίδια περίοδο πέρυσι η κυβέρνηση αναλάμβανε την ίδια δέσμευση και εσείς κάνατε την ίδια ευχή. Ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν στο τέλος της χρονιάς και αυτό δεν έγινε. Άρα τι είναι αυτό που σας κάνει αισιόδοξο ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά;

  Πιστεύω ότι για πρώτη φορά δεν θα χρειαστούμε μεγάλα νομοθετικά πακέτα. Περισσότερο έχουμε να κάνουμε με εφαρμογή και δρομολόγηση θεμάτων. Άρα θα έλεγα ότι τα περισσότερα θέματα είναι περισσότερο πρακτικής φύσεως και λιγότερο πολιτικής ή ιδεολογικής. Αν καταφέρουμε τα πρακτικά και τα δρομολογήσουμε σίγουρα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Δεύτερον, πιστεύω πως όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο στο μυαλό μας, που είναι το τέλος του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο και η δυνατότητα να φτάσουμε ως την έξοδο με έναν ήπιο τρόπο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

  Κύριε Ντάισελμπλουμ, μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους Έλληνες ότι δεν θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα;

  Πρώτα από όλα αναγνωρίζω πλήρως τι προσπάθειες και τις δυσκολίες που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες. Σε καμία άλλη χώρα δεν ήταν η κρίση τόσο βαθιά και τόσα μακρά. Άρα καταλαβαίνω απολύτως την ανάγκη να υπάρξει μια προοπτική χωρίς άλλες περικοπές και να αφήσουμε την οικονομία να αναρρώσει. Όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό. Ο προϋπολογισμός είναι τώρα σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση. Άρα έχει γίνει αρκετή δουλειά.

  Aλλά, υπάρχει ένα «αλλά» εδώ;

  Όχι, όχι. Το κλειδί είναι να σταθεροποιήσουμε αυτή την προσπάθεια. Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεφύγουν τα πράγματα. Να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το φορολογικό σύστημα, να έρχονται τα έσοδα αλλά ταυτόχρονα να βεβαιωθούμε ότι θα έρχονται επενδύσεις και θα ισχυροποιείται η οικονομία.

  Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι στηριγμένο πάνω στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει μια καθαρή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα. Είναι τόσο απλό ή η Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από κάποιο είδος ελέγχου, αξιολογήσεων και «δεμένη» σε κάποιο πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο;

  Πρώτα από όλα, πιστεύω ότι είναι κοινή μας φιλοδοξία να έχουμε μια καθαρή έξοδο. Δεν είναι μόνο ευχή της Ελληνικής κυβέρνησης, είναι και ευχή της Ευρωζώνης. Δεύτερον, είναι δυνατόν; Ναι, μπορεί να γίνει, αλλά θα απαιτήσει την προσεχή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο να γίνουν όλα σωστά. Η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί, να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις του προγράμματος, έτσι ώστε αυτό να ολοκληρωθεί ομαλά και να επιτευχθεί η πρόσβαση στις αγορές. Όλα αυτά χρειάζεται να συμβούν. Δεν μπορεί να μας λείπει κανένα από αυτά τα στοιχεία, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο. Μπορεί να συμβεί; Ναι, μπορεί. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να το κάνουμε; Απολύτως.

  Όμως η Ελλάδα έχει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Συνεπώς πώς θα εποπτεύει η Ευρώπη αν η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της;

  Πιστεύω πως όπως σε όλες τις χώρες που είχαν πρόγραμμα θα υπάρξει αυτό που λέγεται εποπτεία μετά το πρόγραμμα. Το έχει η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, όλοι έχουν τέτοιου είδους εποπτεία. Είναι μια ελαφρά μορφή εποπτείας, οι θεσμοί θα έρχονται δυο φορές το χρόνο για να βλέπουν πώς είναι η κατάσταση, πώς αναπτύσσεται η οικονομία κλπ. Και αν η κατάσταση εκτροχιάζεται θα προειδοποιούν εμάς αλλά και την κυβέρνηση.

  Αν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο δεν πρέπει να υπάρξει και μια οριστική λύση για το χρέος;

  Κανείς δεν έχει οριστική λύση για το χρέος. Κάθε χώρα έχει χρέος. Το ερώτημα είναι αν μπορείς να το διαχειριστείς, αν μπορείς να το πληρώσεις. Αν κοιτάξεις στην Ελλάδα τα επόμενα 10-20 χρόνια η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους είναι διαχειρίσιμη. Λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν να πληρώσουν τόσα λίγα στο ετήσιο ΑΕΠ τους σε χρέος. Άρα η ερώτηση κλειδί δεν είναι το χρέος κατά τη γνώμη μου. Το κλειδί είναι η οικονομία. Αν η οικονομία είναι σταθερή και βελτιώνεται, αν η Ελλάδα έχει ανάπτυξη τότε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο χρέος της. Έχοντας πει αυτό, το Eurogroup έχει δώσει μια καθαρή υπόσχεση, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αν τότε χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση για το χρέος, θα της την δώσουν.

  Στο θέμα των τραπεζών. Υπάρχει πολύ συζήτηση σε σχέση με το τι είδους τεστ θα επιλεγεί. Το AQR ή το τυπικό στρες τεστ;

  Δεν έχω άποψη αν θα πρέπει να υπάρξει AQR ή στρες τεστ. Το θέμα κλειδί εδώ είναι ότι καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι. Και δεδομένης όλης της δουλειάς που έχει γίνει, της ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει, των νέων κεφαλαίων που έχουν μπει είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε για τώρα με το θέμα των τραπεζών. Να είναι σταθερές και ισχυρές. Αν αυτό μπορεί να γίνει με το στρες τεστ τότε μια χαρά. Αν χρειάζεται AQR ας είναι. Αυτό νομίζω ότι είναι απόφαση των τραπεζικών αρχών. Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική απόφαση.

  Τελικά κ. Ντάισελμπλουμ η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε πρόγραμμα. Πού το αποδίδετε αυτό; Στην αποτυχία του πολιτικού ελληνικού συστήματος ή έχουν γίνει λάθη και από την άλλη πλευρά, την πλευρά των θεσμών;

  Στην αρχή της κρίση πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, έγιναν λάθη. Υπήρξε αυτοσχεδιασμός. Δεν γνωρίζαμε από τέτοιες κρίσεις στην Ευρώπη. Δεν ξέραμε πώς να χειριστούμε τέτοιες καταστάσεις στις τράπεζες. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού. Οι τράπεζες όλων των χωρών εθνικοποιήθηκαν και σώθηκαν με μεγάλο κόστος. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει διαφορετικά; Απολύτως. Θα τα κάνουμε διαφορετικά την επόμενη φορά; Απολύτως.

  Κοιτάζοντας πίσω, υπάρχει κάποια ιδιαίτερη στιγμή ή για να το πω διαφορετικά, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην ελληνική κρίση όλα αυτά τα χρόνια;

  Νομίζω το καλοκαίρι του 2015 όταν υπήρξε μια πραγματική απειλή η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη. Η δουλειά μου ως επικεφαλής του Eurogroup ήταν να κρατήσω την ευρωζώνη συμπαγή και άθικτη. Πιστεύω ότι για το μέλλον της Ελλάδας και για το μέλλον της Ευρωζώνης αυτό ήταν κρίσιμο.

  Ξέρετε υπάρχει ένα αστείο στην Ελλάδα, ότι το Eurogroup μοιάζει με το ποδόσφαιρο. Είναι ένα ματς που στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία. Πόσο απέχει αυτό από την πραγματικότητα;

  Δεν νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Πιστεύω ότι αυτό που καταφέραμε το καλοκαίρι του 2015 δεν ήταν «per se» η γερμανική λύση αλλά η καλύτερη λύση για την Ευρωζώνη.


  Σχετικά Άρθρα

  Ντάισελμπλουμ: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος του χρόνου Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας Tags: Ντάισελμπλουμ, συνέντευξη, ΣΚΑΪ, χρέος, αξιολόγηση, Eurogroup
 • Ice cream factory Froneri closes down, leaving 102 jobless

  Ice cream factory Froneri closes down, leaving 102 jobless

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 20:45:18 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Sraff will receive financial support, company saysProto Thema Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα ΚΤΕΟ ή περισσότερη ανάγκη για ελέγχους;

  Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα ΚΤΕΟ ή περισσότερη ανάγκη για ελέγχους;

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Δημήτρης Μπαλής | Ημερομηνία: 2017-09-25 20:19:34 | Πηγή: News247

  Το θέμα με τους ελέγχους στα ΚΤΕΟ, ιδιωτικά και δημοσίου, είναι μεγάλο θέμα. Ουσιαστικά εκεί καταλήγει, εφόσον γίνεται, ο έλεγχος ενός οχήματος αναφορικά με την καταλληλότητά του να κυκλοφορεί. Ωστόσο, παρά τους νόμους, αυτή τη στιγμή, πάνω από 1,5 εκατ. οχήματα δεν περνούν από τεχνικό έλεγχο, με ό,τι συνεπάγεται για την ασφαλή τους κυκλοφορία και βέβαια για την ασφάλεια όλων μας, οδηγών, επιβαινόντων και πεζών.

  Τα δημόσια ΚΤΕΟ, που λειτουργούσαν αρχικά, δεν κάλυπταν τις ανάγκες των ελέγχων, γι αυτό και άνοιξε το 2001 η αγορά, με χωροταξικά κριτήρια, για τη δημιουργία ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Υπήρχαν βέβαια και πολλά θέματα, με τα γνωστά φακελάκια στα δημόσια ΚΤΕΟ, προκειμένου να πάρουν πιστοποιητικό ικανότητας κυκλοφορίας κυριολεκτικά σαράβαλα.

  Με τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, η κατάσταση συμμορφώθηκε, οι έλεγχοι έγιναν με σύγχρονα μηχανήματα σε μονάδες πρότυπο και η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή. Λέω ήταν, διότι σταδιακά και με τον ανταγωνισμό να μεγαλώνει λόγου του μεγάλου αριθμού ΚΤΕΟ, ακόμα και στα ιδιωτικά γίνονται παρατηρήσεις μόνο για τα απολύτως αναγκαία να διορθωθούν ή κι ακόμα περιορίζονται τα «κοψίματα», δηλαδή λένε στους οδηγούς «πηγαίνετε να κάνετε τις αλλαγές και ελάτε να σας ελέγξουμε ξανά».

  Αυτά τα φαινόμενα είναι πλέον γνωστά. Έχουν ελαστικοποιηθεί οι έλεγχοι, προκειμένου τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ να μην χάσουν την πελατεία τους. Κι έρχονται τα επίσημα στοιχεία, του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Τα ποσοστά απόρριψης στα ΚΤΕΟ, στα επιβατικά οχήματα είναι 4,7% (στα ταξί 4,6%), όταν για παράδειγμα στη Γερμανία το ποσοστό φθάνει το 33,6%! Είναι λοιπόν σε καλύτερη κατάσταση τα οχήματα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες; Όχι βέβαια, διότι στην Ελλάδα με την κάθετη πτώση των πωλήσεων και τη μείωση των ελέγχων, η ηλικία των οχημάτων έχει αυξηθεί.

  Τώρα λοιπόν, στη Ελλάδα υπάρχει μεγάλη προσφορά, δηλαδή λειτουργούν 210 ιδιωτικά ΚΤΕΟ και ακόμα 20 δημόσια. Τη στιγμή που μάλιστα, πάνω από 1,5 εκατ. δεν περνούν από έλεγχο. Αρα υπάρχει μικρή ζήτηση από τους πελάτες και πολλά ΚΤΕΟ βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας, ακριβώς επειδή δεν γίνεται σωστά η διασταύρωση των στοιχείων, όπως έγινε εσχάτως, παρά τα προβλήματα, στο θέμα της ασφάλισης.

  Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνον στην Αθήνα λειτουργούν σχεδόν 40 μονάδες ΚΤΕΟ με πάνω από 80 γραμμές ελέγχου, η δυναμικότητα αυτών είναι τριπλάσια των ελεγχόμενων οχημάτων (στοιχεία 2016) ή περίπου +50% μεγαλύτερη από το φόρτο που θα προέκυπτε, αν υπήρχε πλήρης προσέλευση εκ μέρους των ιδιοκτητών.

  Όλα αυτά τα ΚΤΕΟ, με νόμο του 2001 λειτουργούν μόνο σε βιομηχανικές ζώνες και χονδρεμπορίου, δηλαδή υπάρχει συγκεκριμένο χωροταξικό.

  Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιχειρείται να αλλάξει το χωροταξικό και να επιτρέπεται η λειτουργία ΚΤΕΟ στον αστικό ιστό των πόλεων, δηλαδή σε χρήσεις γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου. Τη στιγμή μάλιστα που δεν τίθεται θέμα ζήτησης, δηλαδή ανάγκη να λειτουργήσουν περισσότερα ΚΤΕΟ.

  Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός, διότι κάποιος θα μπορεί να πηγαίνει σε ένα ΚΤΕΟ της γειτονιάς, αντί σε κάποιο που είναι πιο απομακρυσμένα και που ο ιδιοκτήτης του έχει προβεί σε μεγάλη επένδυση. Πάντως, ακόμα και αυτά τα απομακρυσμένα, δεν είναι και τόσο, διότι σε μέσο όρο απέχουν περίπου 5 χλμ. από την περιοχή του ιδιοκτήτη του οχήματος.

  Επισημαίνω επίσης, ότι το θέμα αυτό, για ΚΤΕΟ σε γενική κατοικία, είχε ανοίξει το 2005 αλλά έκλεισε με δικαστικές αποφάσεις το 2007.

  Τόσο η «Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών ΚΤΕΟ» όσο και ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΚΤΕΟ» έχουν επισημάνει το μείζον ζήτημα από τον Μάρτιο (δείτε την κοινή επιστολή τους στους αρμόδιους υπουργούς), ενώ αντιδρά και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

  Σε κάθε περίπτωση, η οδική ασφάλεια είναι πάνω από όλα και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ελέγχων των οχημάτων που δεν ελέγχονται, των οχημάτων που μόλις ελέγχθηκαν αν πράγματι πέρασαν σωστά τον έλεγχο αλλά και των ΚΤΕΟ αν κάνουν τα «στραβά μάτια».

 • Επίσημα εγκαίνια για το LAZART Hotel στη Θεσσαλονίκη

  Επίσημα εγκαίνια για το LAZART Hotel στη Θεσσαλονίκη

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 19:49:18 | Πηγή: News247

  α χθεσινά εγκαίνια του ξενοδοχείου, το οποίο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα φιλόμουση και καλλιτεχνική περιοχή της Θεσσαλονίκης μόλις λίγα λεπτά από τις ακτές του Θερμαϊκού και στην καρδία της πόλης, κατάφεραν να δώσουν στους πολλούς καλεσμένους την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση της πρωτοβουλίας του LAZART Hotel να αναδείξει την πολιτισμική ταυτότητα του Δήμου Παύλου Μελά και της Σταυρούπολης.

  Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι της βραδιάς είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους συνεδριακούς χώρους και τις αίθουσες εκδηλώσεων, τα ευρύχωρα δωμάτια, αλλά και τα ατμοσφαιρικά εστιατόρια και μπαρ μέσα από μια εικαστικά εμπνευσμένη περιήγηση με έργα τέχνης νέων και διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που κοσμούσαν τους χώρους του ξενοδοχείου. Οι καλλιτέχνες μάλιστα στη συνέχεια χάρισαν στο κοινό μια μοναδική εμπειρία καθώς ζωγράφιζαν πρωτότυπα έργα ζωντανά κατά την διάρκεια των εγκαινίων.

  Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zeus International, κος Χάρης Σιγανός και η Διευθύντρια του ξενοδοχείου, κα Νόπη Σαββίδου. Τα επίσημα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά γραφεία και εταιρίες αλλά και επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας.

  Η Zeus International, έχοντας σαν παρακαταθήκη την σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία της τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, θέτοντας σαν στόχο να δημιουργήσει με το LAZART Hotel ένα μοναδικό σημείο συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ανάδειξη του ξενοδοχείου και της πόλης ως ιδανικό μέρος για city break, για business & leisure επισκέψεις αλλά και για την διεξαγωγή επαγγελματικών συναντήσεων και συνεδρίων. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, η Zeus International στηρίζει την τοπική κοινωνία, τα φεστιβάλ και τις δράσεις του τόπου, γεμίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το κενό στις υποδομές ποιοτικής φιλοξενίας της περιοχής.

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zeus International κος Χάρης Σιγανός, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης, την ανάδειξη ενός μοναδικού ξενοδοχείου που επανασυστήνεται στο κοινό πλήρως ανανεωμένο. Η Zeus International, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία των στελεχών της, επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα τώρα και στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση και λειτουργία του  LAZART Hotel, δημιουργώντας ένα νέο σημείο αναφοράς για όλη την συμπρωτεύουσα.»

  Η Διευθύντρια του LAZART Hotel, κα. Νόπη Σαββίδου δήλωσε σχετικά: ««Στο ξενοδοχείο LAZART, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν προσιτή πολυτέλεια και απαράμιλλη άνεση. Το ξενοδοχείο διαθέτει από τα πιο ευρύχωρα δωμάτια στη Θεσσαλονίκη, εξασφαλίζοντας άνεση και προσφέροντας το ιδανικό μέρος διαμονής για οικογένειες και ζευγάρια, επαγγελματίες αλλά και όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την πόλη. Επίσης προσφέρει εξαιρετικές εγκαταστάσεις, παροχές και υπηρεσίες στους επισκέπτες, έτσι ώστε να νιώθουν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να απολαμβάνουν ασύγκριτη περιποίηση. Το ξενοδοχείο είναι ιδανικός προορισμός και για επαγγελματίες καθώς διαθέτει 6 multi-functional χώρους για συνέδρια και εκδηλώσεις συνολικής χωρητικότητας έως 1000 ατόμων, ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου και υψηλά ποιοτικά στάνταρ στις υπηρεσίες σε συνδυασμό με σύγχρονες εγκαταστάσεις και άρτιο εξοπλισμό. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία, κάθε συνέδριο και εκδήλωση μπορεί να λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου με απόλυτη επιτυχία.»

  Ο Ιορδάνης Αϊβάζης, Διευθύνων Σύμβουλος της Madison Point Hotels δήλωσε σχετικά: ««Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σήμερα εγκαινιάζουμε το νέο ξενοδοχείο LAZART Hotel και ευχαριστούμε όλους τους επίτιμους προσκεκλημένους μας που έδωσαν το παρών στην αποψινή βραδιά. Σε συνεργασία με τα στελέχη και το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό της Zeus International που έχει αναλάβει την διαχείριση του ξενοδοχείου πετύχαμε σε χρόνο ρεκόρ την έναρξη λειτουργίας του LAZART Hotel ανεβάζοντας ψηλότερα τον πήχη όσον αφορά την ποιότητα των εγκαταστάσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είμαστε σίγουροι πως με την υποστήριξη της Zeus International και των επισκεπτών της συμπρωτεύουσας, το LAZART Hotel σύντομα θα γίνει σημαντικό σημείο συνάντησης της πόλης τόσο για τους ξένους όσο και για τους κάτοικους της Θεσσαλονίκης”

 • Ντράγκι: Δεν προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και το ΔΝΤ το γνωρίζει

  Ντράγκι: Δεν προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και το ΔΝΤ το γνωρίζει

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Μαρία Ψαρά | Ημερομηνία: 2017-09-25 19:39:29 | Πηγή: News247

  Για του χρόνου είναι προγραμματισμένα τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και αυτό το ξέρει και το ΔΝΤ. Αυτό δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  «Οι αποφάσεις της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού λαμβάνονται σε πλήρη ανεξαρτησία. Την επόμενη χρονιά θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα τεστ αντοχής και γι’ αυτό έχει ενημερωθεί και το ΔΝΤ με σχετική επιστολή του SSM» είπε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ περί ανάγκης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quaity Review).

  Σε δεύτερη ερώτηση του ίδιου ευρωβουλευτή, για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μ. Ντράγκι επανέλαβε ότι «το σημείο κλειδί είναι όταν η ΕΚΤ προχωρήσει στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους».

  Όπως τόνισε, «αυτή η αξιολόγηση θα καταστεί δυνατή όταν θα έχουμε περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες για τα μέτρα που θα λάβει το Eurogroup και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτήν θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι εξωτερικοί κίνδυνοι. Τότε θα μπορούσε η ΕΚΤ να συζητήσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», κατέληξε ο Μ. Ντράγκι.

   

  AP Photo/Michael Probst

 • Υστέρηση 1.7 δισ. ευρώ στα έσοδα

  Υστέρηση 1.7 δισ. ευρώ στα έσοδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Τάσος Δασόπουλος | Ημερομηνία: 2017-09-25 19:30:29 | Πηγή: News247

  Η συνολική «τρύπα» επιμερίζεται σε υστερήσεις στην φορολογία εισοδήματος, τους φόρους ακίνητης περιουσίας, τους λοιπούς άμεσους φόρους, τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και καπνικών προϊόντων και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης προϊόντων καπνού - σημειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία-σοκ που δημοσιοποιήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας από το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

  Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι, παρά τις αυξήσεις που επέβαλαν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι δανειστές στην άμεση και την έμμεση φορολογία  μέσω του Μνημονίου ΙΙΙ μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2017, σημειώθηκε υστέρηση κατά 619 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις του κρατικού προϋπολογισμού από το φόρο εισοδήματος, κατά 157 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επί των προϊόντων καπνού, κατά 788 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τους φόρους περιουσίας, κατά 123 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από τους λοιπούς άμεσους φόρους και κατά 13 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών.

  Βεβαίως, όσον αφορά τους φόρους περιουσίας η υστέρηση των 788 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οφείλεται στο γεγονός ότι η 1η δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του 2017 δεν εισπράχθηκε εντός του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, αλλά πρόκειται να εισπραχθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

  Ωστόσο, η υστέρηση αυτή είναι τελικά σημαντικά χαμηλότερη του 1,027 δισ. ευρώ, που είχε παρουσιάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθειά της να ισχυριστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής υστέρησης των εσόδων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους, όπως η μετάθεση της είσπραξης της 1ης δόσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο.

  Οι μόνες κατηγορίες φορολογικών εσόδων στις οποίες οι εισπράξεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν μεγαλύτερες από τους τεθέντες στόχους ήταν:

  α. Οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών, όπου σημειώθηκε υπέρβαση του εισπρακτικού στόχου κατά 277 εκατ. ευρώ, λόγω της αυξημένης ανταπόκρισης χιλιάδων φορολογουμένων στις ρυθμίσεις για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών.

  β. Ο ΦΠΑ επί των εγχωρίων συναλλαγών, πλην των πωλήσεων προϊόντων πετρελαίου και καπνού, όπου σημειώθηκε υπέρβαση του τεθέντος στόχου κατά 263 εκατ. ευρώ η οποία όμως οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι εισπράχθηκε ποσό ύψους 296,16 εκατ. ευρώ το οποίο αφορούσε στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (έσοδα αποκρατικοποιήσεων).

  γ. Οι λοιποί φόροι επί των συναλλαγών όπου σημειώθηκε μικρή υπέρβαση στόχου της τάξεως των 28 εκατ. ευρώ.

  δ. Τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων, όπου κι εκεί καταγράφηκε μια υπέρβαση στόχου της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

  ε. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, όπου εισπράχθηκαν 28 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί, εξαιτίας της επιβολής αυξήσεων στους συντελεστές των συγκεκριμένων φόρων.

  Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017:

  1. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31.433 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.748 εκατ. ευρώ ή 5,3% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Ειδικότερα:

  α. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.242 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.765 εκατ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021.

  Μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα από τις εξής κατηγορίες:

  i) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 469 εκατ. ευρώ ή 8,5%,

  ii) Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 118 εκατ. ευρώ ή 7,4%,

  iii) Φόρος Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών κατά 32 εκατ. ευρώ ή 4,0%,

  iv) Φόροι στην περιουσία κατά 788 εκατ. ευρώ ή 48,1%,

  v) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 123 εκατ. ευρώ ή 8,7%,

  vi) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 13 εκατ. ευρώ ή 1,0%,

  vii) ΦΠΑ καπνού κατά 24 εκατ. ευρώ ή 6,2%,

  viii) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 133 εκατ. ευρώ ή 7,2%,

  ix) Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 24 εκατ. ευρώ ή 8,6%,

  x) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 346 εκατ. ευρώ ή 26,3%.

  *Σημειώνεται ότι στην κατηγορία του ΦΠΑ λοιπών, περιλαμβάνεται ποσό ύψους 296,16 εκατ. ευρώ που αφορά στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (έσοδα αποκρατικοποιήσεων).

  Στον αντίποδα, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε κυρίως στις εξής κατηγορίες εσόδων:

  i) Άμεσοι Φόροι Παρελθόντων Οικονομικών  Ετών (Π.Ο.Ε.) κατά 142 εκατ. ευρώ ή 10,9%,

  ii) ΦΠΑ λοιπών κατά 263 εκατ. ευρώ ή 3,1%,

  iii) Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 28 εκατ. ευρώ ή 8,5%,

  iv) Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 30 εκατ. ευρώ ή 23,3%,

  v) Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1,0%,

  vi) Έμμεσοι φόροι Π.Ο.Ε. κατά 135 εκατ. ευρώ ή 21,8%,

  vii) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 97 εκατ. ευρώ ή 3,3%,

  viii) Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 26 εκατ. ευρώ ή 14,9%,

  ix) Έσοδα προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά 12 εκατ. ευρώ.

  β. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.565 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  αύξηση κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.096 εκατ. ευρώ).

  γ. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.190 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

  2. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017 ανήλθαν στα 32.703 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.702 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (34.406 εκατ. ευρώ).

  Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31.121 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1.183 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 201 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 120 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 329 εκατ. ευρώ.

  Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 1.438 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 296 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, 114 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 57 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας, 35 εκατ. ευρώ για δαπάνες μεταναστευτικών ροών και 70 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

  Oι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1.583 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 519 εκατ. ευρώ.

  3. Στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 1.271 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.684 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 1.226 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.544 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.117 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.573 εκατ. ευρώ.

 • ΟΤΕ: Τι απαντάει για το πρόστιμο της ΕΕΤΤ

  ΟΤΕ: Τι απαντάει για το πρόστιμο της ΕΕΤΤ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 19:30:29 | Πηγή: News247

  Τοποθετήθηκε η διοίκηση της ΟΤΕ στο συνολικό πρόστιμο ύψους 6,3 εκατ. ευρώ που της επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Το πρόστιμο επιβλήθηκε κατόπιν εξέτασης σχετικών καταγγελιών των υπολοίπων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

  Στην ανακοίνωση του ο ΟΤΕ αναφέρει:

  Η απόφαση της ΕΕΤΤ είναι αβάσιμη και ο ΟΤΕ επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του.

  H EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί παράβαση. Οι ενεργοποιήσεις ή μεταφορές χονδρικής από τον ΟΤΕ ήταν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει ορίσει η ίδια η ΕΕΤΤ (Κανονισμός Χονδρικής RUO-Regulated Unbundled Offer).

  H EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί ζημία. Οι αιτιάσεις του ανταγωνισμού περί απώλειας πελατών δεν αποδείχθηκαν. Αντίθετα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι ενεργοποιήσεις του ανταγωνισμού εμφάνισαν σταθερή αύξηση.

  Οι Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ κατέχουν πλέον μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς από τον ΟΤΕ, άρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος από πλευράς ΕΕΤΤ περί «προστασίας του ανταγωνισμού».

  Η ανακοίνωση του ΟΤΕ συνεχίζει: Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΕΤΤ, με τις τιμωρητικές αποφάσεις εναντίον του ΟΤΕ, τα προσκόμματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη δικτύων και τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αντί να προωθεί τις επενδύσεις, κρατάει την αγορά και τη χώρα πίσω και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

  Με τις πρακτικές της, η ΕΕΤΤ περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών της χώρας σε προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, καθώς τιμωρεί τη μόνη εταιρεία που υλοποιεί τεράστιες επενδύσεις, πάνω από το 65% του συνόλου του κλάδου, για να δημιουργήσει τα δίκτυα του μέλλοντος τώρα.

  Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει επανειλημμένα στο παρελθόν καταγγείλει στην ΕΕΤΤ αθέμιτες συμπεριφορές προσέλκυσης πελατών από παρόχους, αλλά και περιπτώσεις δημιουργίας προσκομμάτων σε πελάτες που θέλουν να επιστρέψουν στον ΟΤΕ. Για την τύχη αυτών των καταγγελιών, ο ΟΤΕ δεν έχει καμία ενημέρωση από την ΕΕΤΤ.

  Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΕΕΤΤ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για την επιβολή προστίμου ενώ επέδιδε το 103 σελίδων κείμενο της Απόφασης στον ΟΤΕ.

 • ΄ΗΛΙΟΣ: Στα 894,13 ευρώ η μέση σύνταξη τον Αύγουστο

  ΄ΗΛΙΟΣ: Στα 894,13 ευρώ η μέση σύνταξη τον Αύγουστο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 19:30:29 | Πηγή: News247

  Οι μικρότεροι σε ηλικία συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι είναι μεταξύ 56-65 ετών και έκαναν χρήση των διατάξεων που τους επέτρεπαν να φεύγουν νωρίς από την εργασία τους λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσά σύνταξης. 

  Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία οι συντάξεις κυμαίνονται από 1.071 έως και 1.130 ευρώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ΗΛΙΟΣ για τον μήνα Αύγουστο. Από την επεξεργασία των στοιχείων των συντάξεων προκύπτει ότι ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας ανέρχεται σε 2.600.107 και το μέσο εισόδημα από συντάξεις ανήλθε σε 894,13€. To 26,91% των συνταξιούχων της χώρας, δηλαδή 699.811 δικαιούχοι, λαμβάνουν μικτές μηνιαίες συντάξεις έως 500 ευρώ (κύριες, θανάτου, αναπηρίας) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ που αφορούν στο μήνα Αύγουστο του 2017.

  Με βάση την τελευταία έκθεση, τον Αύγουστο του 2017 πληρώθηκαν συνολικά 4.513.764 συντάξεις, από τις οποίες τα 2.864.272 ήταν κύριες, οι 1.241.678 επικουρικές και 407.814 μερίσματα. Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.324.844.234,34€ και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ  ενώ δεν περιλαμβάνει την παροχή ΕΚΑΣ. Το πλήθος των δικαιούχων του ΕΚΑΣ ανέρχεται σε 236.513 άτομα και η συνολική δαπάνη για το συγκεκριμένο επίδομα σε 25.222.085,93 ευρώ. Από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται πως 1.225.709 συνταξιούχοι λαμβάνουν 1 μόνο σύνταξη, 945.261 λαμβάνουν 2 συντάξεις και 345.044 συνταξιούχοι λαμβάνουν 3 συντάξεις, ενώ πολύ περιορισμένος αριθμός δικαιούχων λαμβάνει πάνω από 7 συντάξεις.

  Περισσότεροι από 7 στους 10 συνταξιούχους, δηλαδή από το σύνολο των 2.600.107, το 1.924.999 είναι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 66 ετών.

  Συγκεκριμένα το 26% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 81 ετών, το 32% κυμαίνεται μεταξύ 71 και 80 ετών, το 38% μεταξύ 51 έως 70 ετών ενώ μόλις το 1% είναι συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών (αφορά αναπηρικές συντάξεις). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου, το συνολικό πληρωτέο ποσό των καταβαλλόμενων αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης ανήλθε σε 43.789.932,81€ και το συνολικό ποσό συντάξεων σε 4.951.731,53€ για την πληρωμή 10.786 συντάξεων. Αντίστοιχα, το συνολικό πληρωτέο ποσό αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης ανέρχεται σε 8.811.689,19€ και το συνολικό ποσό συντάξεων σε 1.793.173,54€ για την πληρωμή 4.464 προσωρινών συντάξεων.

 • Ντάισελμπλουμ: «Αν χρειαστεί» η ελάφρυνση χρέους

  Ντάισελμπλουμ: «Αν χρειαστεί» η ελάφρυνση χρέους

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 19:26:12 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup - Ο Γιώργος Χουλιαράκης προέβλεψε υπέρβαση του στόχου με πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%-2,2,% φέτος και άνετη επίτευξη του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ το 2018«Περισσότερη ελάφρυνση χρέους θα έρθει το επόμενo διάστημα, εφόσον χρειάζεται» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας πως, αν η ανάπτυξη δεν είναι αυτή που περιμένουμε στην Ελλάδα, υπάρχει ένας μακροχρόνιος μηχανισμός ελάφρυνσης (δείχνοντας προς την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου). 


  Μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια 

  Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δεν χρειάζεται να σας θυμίσω την αρχή του 2015, όταν φτάσαμε πολύ κοντά σε μια κρίση που θα ήταν εξαιρετικά καταστροφική για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», για να στείλει ακόμη ένα μήνυμα: Θα προχωρήσουμε μαζί, «σημαίνει αυτό ότι για πολλά χρόνια θα έχουμε πιο πολλές μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε κι άλλη προσαρμογή; Ναι».

  Μιλώντας ευρύτερα, τόνισε ότι οι εκλογές στη Γερμανία δεν θα αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup. Για το πολιτικό σκέλος, είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς «ο λαϊκισμός είναι ακόμη σε φάση ανόδου, ακόμη και στη Γερμανία».  

  Χουλιαράκης: Πλεόνασμα 2,2% φέτος 
   
  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, είπε στο ίδιο συνέδριο ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,4% το 2018. 

  Τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% έως 2,2% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου 1,75%) -κάτι που, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα επιστρέψει την άνετη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

  Σημείωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους θα δώσει στη χώρα «καθαρό αέρα», για να έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις αγορές και να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μετά τον Αύγουστο του 2018, μιλώντας για καθαρή έξοδο («clean exit») από το Μνημόνιο. 

  Λιου: Χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους

  Νωρίτερα, στο πάνελ που προηγήθηκε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν βλέπει λύση που θα έχει διάρκεια χωρίς αναδιάρθρωση χρέους» στο ελληνικό ζήτημα.  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Άρχισαν να μην ανησυχούν για τον πληθωρισμό στην ΕΚΤ

  Άρχισαν να μην ανησυχούν για τον πληθωρισμό στην ΕΚΤ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-25 19:25:42 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης «ωφελήθηκαν από τα μέτρα μας που υποστήριξαν την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

  Προειδοποίησε ωστόσο ότι «υπάρχουν ακόμα διαρθρωτικά ζητήματα που περιορίζουν την βιώσιμη οικονομική σύγκλιση».

  «Τα επόμενα χρόνια, ένας υψηλότερος βαθμός βιώσιμης σύγκλισης καθώς και ενισχυμένη ανθεκτικότητα θα είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί μία Οικονομική και Νομισματική Ένωση που θα λειτουργεί καλύτερα», σημείωσε και πρόσθεσε:

  «Αυτό θα απαιτήσει, από την μία πλευρά, πολιτικές από τις εθνικές κυβερνήσεις που θα έχουν στόχο να απελευθερώσουν το παραγωγικό δυναμικό στις οικονομίες τους.

  Από την άλλη πλευρά, απαιτούνται περαιτέρω αποφασιστικά βήματα για να καταστήσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης κατάλληλη για τον σκοπό που προορίζεται».
 • Γ. Χουλιαράκης: Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2% το 2017

  Γ. Χουλιαράκης: Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2% το 2017

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 19:25:36 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης από το βήμα εκδήλωσης του Economist τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν και πλέον υπάρχει πιο καθαρός δρόμος μπροστά. 

  Πάντως επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Όπως διευκρίνισε προέχει η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης πριν από τέλος του έτους, ώστε να υπάρχει περίοδος με καθαρό αέρα από τον Ιανουάριο και «να κτίσουμε ένα αποθεματικό ασφαλείας για την έξοδο στις αγορές και να μπορέσουμε στη συνέχεια να προσδιορίσουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

  Εκτίμησε ότι η ανεργία θα κλείσει το 2017 περίπου στο 20%, ενώ για το 2018 η εκτίμηση είναι ότι θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από 19%.

  Έκανε λόγο για εξαιρετικές δημοσιονομικές επιδόσεις υποστηρίζοντας ότι «τα δίδυμα ελλείμματα που οδήγησαν στην κρίση έχουν αντιμετωπιστεί».

  Ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα κλείσει στο 2,2% του ΑΕΠ και ότι το 2018 «θα πιάσουμε το φιλόδοξο 3,5%».

  Η πρόοδος, σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης απεικονίζεται και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

   

  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ο Μ. Ντράγκι εμπιστεύεται τις ελληνικές τράπεζες και δεν ανησυχεί

  Ο Μ. Ντράγκι εμπιστεύεται τις ελληνικές τράπεζες και δεν ανησυχεί

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-25 19:16:46 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τη θέση της ΕΚΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα προγραμματισμένα στρες τεστ την επόμενη χρονιά εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

  «Οι αποφάσεις της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού λαμβάνονται σε πλήρη ανεξαρτησία. Την επόμενη χρονιά θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα τεστ αντοχής και γι' αυτό έχει ενημερωθεί και το ΔΝΤ με σχετική επιστολή του SSM», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ περί ανάγκης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quaity Review).


  Σε δεύτερη ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ σχετικά με τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μ. Draghi επανέλαβε ότι "το σημείο κλειδί" είναι όταν η ΕΚΤ προχωρήσει στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

  «Αυτή η αξιολόγηση θα καταστεί δυνατή όταν έχουμε περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες για τα μέτρα που θα λάβει το Eurogroup και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτήν θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι εξωτερικοί κίνδυνοι. Τότε θα μπορούσε η ΕΚΤ να συζητήσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», κατέληξε ο Draghi.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Dijsselbloem says “clean exit” from memorandum for Greece the goal, but supervision will continue…

  Dijsselbloem says “clean exit” from memorandum for Greece the goal, but supervision will continue…

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 19:07:16 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  EuroGroup President joint press conference with Greek Finance Minister TsakalotosProto Thema Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Χρηματιστήριο: Μίνι κραχ για τις τράπεζες - «Βουτιά» 4,06% για τον Γενικό Δείκτη

  Χρηματιστήριο: Μίνι κραχ για τις τράπεζες - «Βουτιά» 4,06% για τον Γενικό Δείκτη

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:58:21 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η Πειραιώς κατέγραψε απώλειες -15,79%, η Eurobank υποχώρησε κατά 15,48%, η Εθνική έκλεισε στο 11,88% χαμηλότερα και η Alpha Bank υποχώρησε κατά 8,33% - Στις 742 μονάδες έκλεισε η αγορά της Αθήνας - Ελεύθερη πτώση 11% για τις τραπεζικές μετοχέςΣτο καναβάτσο.... οι τράπεζες που παρέσυραν την αγορά χαμηλότερα πλήττοντας και τις αποτιμήσεις των υγειών εταιρειών.


  Ο προβληματισμός, όμως, στην αγορά αυξάνει κυρίως μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών στις τράπεζες. Οι πιέσεις απο το ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες δεν σταματούν καθώς απαιτούν ελέγχους και ανακεφαλαιοποίηση έως 10 δισ. ευρώ.

  Παρά το γεγονός ότι επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley τονίζουν - μετά τις συναντήσεις του Λονδίνου – ότι οι ελληνικές μετοχές είναι υπερπουλημένες και πως δεν χρειάζονται ασκήσεις ποιότητας ενεργητικού, οι επενδυτές δεν συμμερίζονται τις απόψεις του ΔΝΤ. Πιστεύουν ότι, είναι καλύτερο να δουν τις ελληνικές τράπεζες μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να μην εμπλακούν είτε σε πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου, είτε σε ενδεχόμενο reverse split των μετοχών.

  Μάλιστα, πολλοί ξένοι επενδυτές ρωτούσαν τραπεζίτες για το αν θα προχωρήσουν οι τράπεζες σε αυξήσεις κεφαλαίου, πριν απο τα stress tests του 2018. Από την άλλη πλευρά, κυρίως, αμερικανικά funds θεωρούν πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και ότι, τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν σε σημαντική μείωση των ΝPL'S, είτε μέσω πωλήσεων, δανειακών πακέτων σε funds είτε μέσω διαγραφών.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,06% στις 742 μονάδες, με τραπεζική «βουτιά» 11%.

  Στις τράπεζες, η Πειραιώς κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, -15,79% στα 2,56 ευρώ, η Eurobank υποχώρησε κατά 15,48% στα 0,677 ευρώ, η Εθνική έκλεισε κατά 11,88% χαμηλότερα στα 0,282 ευρώ και η Alpha Bank υποχώρησε κατά 8,33% στα 1,76 ευρώ.

  Στις μη τραπεζικές μετοχές η ΒΙΟΧΑΛΚΟ υποχώρησε κατά 5,37%, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και ο Ελλάκτωρ κατέγραψαν απώλειες άνω του 4%, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ υποχώρησαν κατά 2,4%-25%.

  Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε σε 75,22 εκατ. ευρώ.

  Πηγή: www.newmoney.gr

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Μάριο Ντράγκι: Το 2018 τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών

  Μάριο Ντράγκι: Το 2018 τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:58:21 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει έλεγχο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προτού εξετάσει το ζήτημα ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τόνισε ο Κεντρικός ΤραπεζίτηςΕντός του υφισταμένου χρονοδιαγράμματος θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή "έγκαιρα το επόμενο έτος" απάντησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου. 


  Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάριο Ντάγκι συμπλήρωσε πως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα λάβει την απόφαση σε πλήρη ανεξαρτησία, σχετικά με την ακριβή χρονική τοποθέτηση των τεστ αντοχής και έχει στείλει και ενημερωτική επιστολή στο ΔΝΤ για το θέμα αυτό. 

  Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, σχετικά με το αίτημα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Κεντρικός Τραπεζίτης είπε πως η ΕΚΤ πρέπει να κάνει έλεγχο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αφού όμως υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα των μέτρων που προτίθεται να λάβει το Eurogroup για τη βιωσιμότητα του. 

  Ολοκληρώνοντας, ο Μάριο Ντράγκι είπε πως θα ληφθούν υπόψη οι εξωτερικοί κίνδυνοι που υπάρχουν (για την οικονομία της Ελλάδας) και πως το ΔΣ της ΕΚΤ θα λάβει την απόφαση του όταν έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται.  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • «Βουτιά» 4,06% στο Γενικό Δείκτη Τιμών

  «Βουτιά» 4,06% στο Γενικό Δείκτη Τιμών

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:53:05 | Πηγή: Skai
  Άκρως αρνητικό ήταν το κλίμα σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υποκύπτει σε ένα ακόμη τραπεζικό sell off, το οποίο πυροδότησε η αβεβαιότητα για τα προβληματικά δάνεια, αλλά και η επόμενη μέρα του σχηματισμού της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

  O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 742,49 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,06%.

  Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 75,9 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 98,1 εκατ. μετοχές.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,33%.

  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές του Σαράντη (+1,44%) και του ΟΛΠ (+0,20%).

  Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-15,79%), της Eurobank (-15,48%) και της Attica Bank (-13,24%).

  Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο δεν σημείωσε κανένας δείκτης, ενώ, αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-11,76%) και της Υγείας (-7,12%).

  Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (58,6 εκατ. τεμάχια) και της Eurobank (12 εκατ. τεμάχια).

  Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (17,12 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank (17,10 εκατ. ευρώ).

  Ανοδικά κινήθηκαν 28 μετοχές, πτωτικά 94 και 117 παρέμειναν σταθερές.

  Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μπήτρος (Κ) (+19,50%), Μοτοδυναμική (+15,53%) και Φιερατέξ (+9,32%).

  Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Audiovisual (-21,93%), Πειραιώς (-15,79%) και Eurobank (-15,48%).

  Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν, ως εξής:
  ALPHA BANK: -8,33% στα 1,76 ευρώ
  AEGEAN AIRLINES: -0,62% στα 8,05 ευρώ
  VIOHALCO: -5,37% στα 2,82 ευρώ
  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: -0,52% στα 3,83 ευρώ
  GRIVALIA PROPERTIES: -0,34% στα 8,70 ευρώ
  ΔΕΗ: -4,83% στα 1,97 ευρώ
  COCA COLA HBC: -1,40% στα 28,10 ευρώ
  ΕΛΛΑΚΤΩΡ: -4,08% στα 1,41 ευρώ
  ΕΛΠΕ: -2,57% στα 7,19 ευρώ
  ΕΘΝΙΚΗ: -11,88% στα 0,282 ευρώ
  EUROBANK: -15,48% στα 0,677 ευρώ
  ΕΧΑΕ: -2,65% στα 4,78 ευρώ
  ATTICA BANK: -13,24% στα 0,0590 ευρώ
  MOTOR OIL: -0,91% στα 19,54 ευρώ
  JUMBO: -1,97% στα 13,92 ευρώ
  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: -0,61% στα 8,16 ευρώ
  ΟΛΠ: +0,20% στα 15,41 ευρώ
  ΟΠΑΠ: -2,41% στα 8,91 ευρώ
  ΟΤΕ: -1,05% στα 10,35 ευρώ
  ΠΕΙΡΑΙΩΣ: -15,79% στα 2,56 ευρώ
  ΤΙΤΑΝ: -1,78% στα 21,50 ευρώ
  FOLLI-FOLLIE: -1,79% στα 18,66 ευρώ
  ΣΑΡΑΝΤΗΣ: +1,44% στα 12,00 ευρώ
  LAMDA DEVELOPMENT: -2,97% στα 6,20 ευρώ
  ΑΔΜΗΕ: -4,59% στα 1,87 ευρώ
  FOURLIS: -2,78% στα 5,25 ευρώ
  Tags: Χρηματιστήριο Αθηνών, πτώση
 • Υστέρηση 1.7 δις ευρώ στα έσοδα

  Υστέρηση 1.7 δις ευρώ στα έσοδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Τάσος Δασόπουλος | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:53:04 | Πηγή: News247

  Η συνολική «τρύπα» επιμερίζεται σε υστερήσεις στην φορολογία εισοδήματος, τους φόρους ακίνητης περιουσίας, τους λοιπούς άμεσους φόρους, τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και καπνικών προϊόντων και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης προϊόντων καπνού - σημειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία-σοκ που δημοσιοποιήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας από το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

  Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι, παρά τις αυξήσεις που επέβαλαν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι δανειστές στην άμεση και την έμμεση φορολογία  μέσω του Μνημονίου ΙΙΙ μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2017, σημειώθηκε υστέρηση κατά 619 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις του κρατικού προϋπολογισμού από το φόρο εισοδήματος, κατά 157 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επί των προϊόντων καπνού, κατά 788 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τους φόρους περιουσίας, κατά 123 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από τους λοιπούς άμεσους φόρους και κατά 13 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών.

  Βεβαίως, όσον αφορά τους φόρους περιουσίας η υστέρηση των 788 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οφείλεται στο γεγονός ότι η 1η δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του 2017 δεν εισπράχθηκε εντός του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, αλλά πρόκειται να εισπραχθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

  Ωστόσο, η υστέρηση αυτή είναι τελικά σημαντικά χαμηλότερη του 1,027 δισ. ευρώ, που είχε παρουσιάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθειά της να ισχυριστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής υστέρησης των εσόδων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους, όπως η μετάθεση της είσπραξης της 1ης δόσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο.

  Οι μόνες κατηγορίες φορολογικών εσόδων στις οποίες οι εισπράξεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν μεγαλύτερες από τους τεθέντες στόχους ήταν:

  α. Οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών, όπου σημειώθηκε υπέρβαση του εισπρακτικού στόχου κατά 277 εκατ. ευρώ, λόγω της αυξημένης ανταπόκρισης χιλιάδων φορολογουμένων στις ρυθμίσεις για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών.

  β. Ο ΦΠΑ επί των εγχωρίων συναλλαγών, πλην των πωλήσεων προϊόντων πετρελαίου και καπνού, όπου σημειώθηκε υπέρβαση του τεθέντος στόχου κατά 263 εκατ. ευρώ η οποία όμως οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι εισπράχθηκε ποσό ύψους 296,16 εκατ. ευρώ το οποίο αφορούσε στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (έσοδα αποκρατικοποιήσεων).

  γ. Οι λοιποί φόροι επί των συναλλαγών όπου σημειώθηκε μικρή υπέρβαση στόχου της τάξεως των 28 εκατ. ευρώ.

  δ. Τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων, όπου κι εκεί καταγράφηκε μια υπέρβαση στόχου της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

  ε. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, όπου εισπράχθηκαν 28 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί, εξαιτίας της επιβολής αυξήσεων στους συντελεστές των συγκεκριμένων φόρων.

  Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017:

  1. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31.433 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.748 εκατ. ευρώ ή 5,3% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Ειδικότερα:

  α. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.242 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.765 εκατ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021.

  Μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα από τις εξής κατηγορίες:

  i) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 469 εκατ. ευρώ ή 8,5%,

  ii) Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 118 εκατ. ευρώ ή 7,4%,

  iii) Φόρος Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών κατά 32 εκατ. ευρώ ή 4,0%,

  iv) Φόροι στην περιουσία κατά 788 εκατ. ευρώ ή 48,1%,

  v) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 123 εκατ. ευρώ ή 8,7%,

  vi) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 13 εκατ. ευρώ ή 1,0%,

  vii) ΦΠΑ καπνού κατά 24 εκατ. ευρώ ή 6,2%,

  viii) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 133 εκατ. ευρώ ή 7,2%,

  ix) Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 24 εκατ. ευρώ ή 8,6%,

  x) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 346 εκατ. ευρώ ή 26,3%.

  *Σημειώνεται ότι στην κατηγορία του ΦΠΑ λοιπών, περιλαμβάνεται ποσό ύψους 296,16 εκατ. ευρώ που αφορά στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (έσοδα αποκρατικοποιήσεων).

  Στον αντίποδα, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε κυρίως στις εξής κατηγορίες εσόδων:

  i) Άμεσοι Φόροι Παρελθόντων Οικονομικών  Ετών (Π.Ο.Ε.) κατά 142 εκατ. ευρώ ή 10,9%,

  ii) ΦΠΑ λοιπών κατά 263 εκατ. ευρώ ή 3,1%,

  iii) Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 28 εκατ. ευρώ ή 8,5%,

  iv) Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 30 εκατ. ευρώ ή 23,3%,

  v) Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1,0%,

  vi) Έμμεσοι φόροι Π.Ο.Ε. κατά 135 εκατ. ευρώ ή 21,8%,

  vii) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 97 εκατ. ευρώ ή 3,3%,

  viii) Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 26 εκατ. ευρώ ή 14,9%,

  ix) Έσοδα προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά 12 εκατ. ευρώ.

  β. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.565 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  αύξηση κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.096 εκατ. ευρώ).

  γ. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.190 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

  2. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017 ανήλθαν στα 32.703 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.702 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (34.406 εκατ. ευρώ).

  Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31.121 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1.183 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 201 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 120 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 329 εκατ. ευρώ.

  Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 1.438 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 296 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, 114 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 57 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας, 35 εκατ. ευρώ για δαπάνες μεταναστευτικών ροών και 70 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

  Oι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1.583 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 519 εκατ. ευρώ.

  3. Στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 1.271 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.684 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 1.226 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.544 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.117 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.573 εκατ. ευρώ.

 • Ντάισελμπλουμ: «Καθαρή» έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά... εποπτεία και μετά το πρόγραμμα

  Ντάισελμπλουμ: «Καθαρή» έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά... εποπτεία και μετά το πρόγραμμα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:49:00 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Αν γράψω βιβλίο, θα μάθετε τι είπα» απάντησε σε ερώτηση για το τι είχε ψιθυρίσει στο αυτί του Βαρουφάκη - Είπε ότι όποιος είναι στην ευρωζώνη, ούτως ή άλλως δεν έχει πλήρη αυτονομία - Τσακαλώτος: «Στόχος η έξοδος από το πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί νέο πρόγραμμα»«Έχουμε ένα ισχυρό και κοινό συμφέρον να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε ο κ. Ντάσελμπλουμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο Οικονομικών.


  Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει να υλοποιηθεί το clean exit», δηλαδή η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο. 

  «Δεν θα πω εγώ τι θα γίνει, ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται από την ελληνική πλευρά και η Κομισιόν θα έχει λόγο για το θέμα, δεν υπάρχουν επιπλέον σχόλια για το θέμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρές» είπε ο ίδιος, απαντώντας αν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

  Ο κ. Τσακαλώτος είπε για το ίδιο θέμα ότι, παρότι υπάρχει υποαπόδοση σε κάποιους τομείς, καταγράφεται υπεραπόδοση σε άλλους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το 2017. 

  Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα».

  Και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχει επιστροφή της εμπιστοσύνης.

  Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ακόμη ότι η γερμανική στάση δεν θα αλλάξει μετά τις εκλογές και ότι οι υποσχέσεις που δίνονται στο πλαίσιο του Eurogroup δεν αλλάζουν, όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. 

  Επέμεινε στο «clean exit» και το «smooth exit», την «ήπια έξοδο» από το Μνημόνιο και εξήγησε ότι, μετά το πρόγραμμα, υπάρχει μια διαδικασία εποπτείας για όλους για έναν αριθμό ετών, αλλά αυτό δεν επεμβαίνει στην αυτονομία των κρατών -σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, όποιος είναι στην ευρωζώνη, δεν έχει ούτως ή άλλως πλήρη αυτονομία.    

  Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.  

  Ντάισελμπλουμ: «Ιστορική αίθουσα», θα τα γράψω σε βιβλίο 

  Σε ερώτημα του protothema.gr τι είπε στο αυτί του κ. Βαρουφάκη πριν από 33 μήνες, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε. «Αν γράψω βιβλίο, τότε θα μάθετε τι είπα. Πρέπει να κρατήσω και κάτι, για να ανέβουν οι πωλήσεις».

  Νωρίτερα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο ίδιος είπε: «Είναι ωραίο να επιστρέφεις σε αυτή την ιστορική αίθουσα, που είναι γεμάτη με τόσες αναμνήσεις».

  Ερωτηθείς από ξένο δημοσιογράφο για το αν η σχέση του με τον Ντάισελμπλουμ είναι καλύτερη από αυτή που είχε μαζί του ο κ. Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Εντάξει, ο πήχης δεν ήταν και πολύ ψηλά, θα ήταν δύσκολο να περάσω από κάτω»! Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε τον... μεταφραστή στον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ψιθυρίζοντάς του στο αυτί όσα ρωτούσαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι.

  Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα παραμένει σε εποπτεία και μετά το πρόγραμμα. «Υπάρχει η επιτήρηση με βάση τους κανόνες του ESM, αυτό θα ισχύει για κάποια χρόνια και για την Ελλάδα» ανέφερε.

  Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ακόμη, μεταξύ άλλων:

  - Ίσως δεν κάναμε σωστά όλα όσα έπρεπε στην κρίση στην ευρωζώνη. Τώρα όμως έχουμε θεσμούς, που πριν δεν είχαμε. Η άνοδος της ακροδεξιάς -και στη Γερμανία- δείχνει ότι πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
  - Το πρώτο βήμα είναι η ενοποίηση των τραπεζών. Η πώληση δανείων στην Ιταλία έπρεπε να είχε γίνει από καιρό και βοήθησε πολύ.
  - Επόμενο βήμα είναι η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε πλέον ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, έχουμε πια την τεχνογνωσία.
  - Θα ήταν καλό να έχεις μόνιμο Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, με έμμισθη σχέση και χωρίς να προέρχεται από κάποια κυβέρνηση; Πρέπει να το σκεφτούμε και αυτό, από πού θα ελέγχεται, σε ποιον θα λογοδοτεί κλπ.
  - Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να εξετάσουμε και να σχεδιάσουμε...
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Νέο χτύπημα: Η Unilever πουλά «Αλτις» και «Ελάνθη»

  Νέο χτύπημα: Η Unilever πουλά «Αλτις» και «Ελάνθη»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:49:00 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Με διάφορους τρόπους μεγάλες εταιρείες αποχωρούν από την ελληνική αγορά - Η απόφαση θεωρείται πλήγμα για το ελληνικό ελαιόλαδο - Τι λέει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της

  Με μια λιτή της ανακοίνωση σήμερα το μεσημέρι και η πολυεθνική Unilever ήλθε να δηλώσει πως προχωρά σε αποεπένδυση από ένα εξόχως ελληνικό της σήμα. Το Άλτις αλλά και μια σειρά άλλων μαρκών. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της επαναξιολόγησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, των στρατηγικών επιλογών της Unilever για την κατηγορία των μαργαρινών, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas σήμερα γνωστοποιεί την πρόθεσή της, να προχωρήσει στην πώληση των ελαιολάδων της.


  Η πώληση θα αφορά τις μάρκες Άλτις, Ελάνθη και Solon. Μια πώληση την οποία όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ή να δεσμευτεί πως θα σημάνει ταυτόχρονα και πλήρη διατήρηση θέσεων εργασίας ή των μαρκών στην αγορά ως έχουν. Φιρμών 100% ελληνικών που θα περάσουν σε νέα χέρια.

  Όπως τονίζει η ανακοίνωση "η μεταφορά των μαρκών αναμένεται να περιλαμβάνει το εργοστάσιο ελαιολάδου στην Πειραιώς, καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτή την προϊοντική κατηγορία".Η εταιρεία για προφανείς λόγους μιλά για διατήρηση παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα η οποία παραμένει στρατηγική επιλογή όμως ξεκάθαρα πλέον ο νέος επενδυτής θα αποφασίσει το πόσους και ποιους θα κρατήσει, ως είθισται σε τέτοιες μεταβιβάσεις. Ταυτόχρονα, η Unilever αποφάσισε να μεταφέρει πρόσθετη παραγωγή προϊόντων οικιακής φροντίδας στο εργοστάσιο του Ρέντη.

  Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της  η Ελλάδα παραμένει προτεραιότητα για την Unilever και η αναδιάρθρωση αυτή του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου αναμένεται να συμβάλει στην βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και κερδοφορίας της τοπικής εταιρείας, ενώ θα δώσει την ώθηση για εστίαση σε στρατηγικές κατηγορίες και επένδυση σε νέα προϊόντα στην τοπική αγορά.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Ελαΐς - Unilever με τα σήματα που κατέχει είναι leader στην ελληνική αγορά ελαιόλαδου με δεύτερη μεγαλύτερη την Μινέρβα. Η πρόθεση για έξοδο από τον τομέα του ελαιόλαδου στην ελληνική αγορά είναι μία υπόθεση η οποία έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Unilever ενώ πρόσφατα αποπέμφθηκε και η τέως διευθύνουσα σύμβουλος της πολυεθνικής κα. Ηρώ Αθανασίου. Μάλιστα η εταιρεία είχε ανεπιτυχώς και στο παρελθόν - περίπου πριν από μία δεκαετία - να αποδεσμευτεί από τα συγκεκριμένα σήματα τα οποία όμως διατήρησε στο χαρτοφυλάκιο της καθώς δεν είχε δεχθεί κάποια αξιόλογη προσφορά. 

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Επίσημο τέλος για την ένταξη της Ελλάδας στο QE - Πρώτα τα μέτρα για το χρέος λέει ο Ντράγκι

  Επίσημο τέλος για την ένταξη της Ελλάδας στο QE - Πρώτα τα μέτρα για το χρέος λέει ο Ντράγκι

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:49:00 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η ΕΚΤ θα συζητήσει την ένταξη της Ελλάδας στο QE, όταν υπάρξει σαφής εικόνα για τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτηςΑνεβαίνει ο λογαριασμός από την πολύμηνης καθυστέρηση της αξιολόγησης και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, καθώς η Ελλάδα δείχνει να μένει και επισήμως εκτός QE, χάνοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία θα πήγαιναν για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ θα περιμένει να οριστούν συγκεκριμένα και σαφή μέτρα για το χρέος και ακολούθως να συζητήσει την ένταξη της Ελλάδας στο QE.

  «Η ΕΚΤ θα συζητήσει την ένταξη της Ελλάδας στο QE, όταν υπάρξει σαφής εικόνα για τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας πως «το ΔΣ θα αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψιν και τους εξωτερικούς κινδύνους».

  Το QE εκπνέει το 2017, ενώ η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα ανοίξει το 2018, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα τίθεται και επισήμως εκτός προγράμματος.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τα Αραβικά Εμιράτα φτιάχνουν επενδυτικό σχήμα στην Ελλάδα

  Τα Αραβικά Εμιράτα φτιάχνουν επενδυτικό σχήμα στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:37:46 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία ενός επενδυτικού fund με κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο θα χρηματοδοτεί την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και μεγαλύτερα πρότζεκτ στη χώρα μας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών μετά την επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Τσίπρα.

  Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ίδια υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναμένεται να ανακοινωθεί «μέσα στους επόμενους μήνες» σημειώνοντας πως «αποδίδουν καρπούς οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με εκπροσώπους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων».

  Σημειώνεται, από την ίδια πηγή, πως η επίσκεψη του Γιώργου Τσίπρα στο Άμπου Ντάμπι, όπου στο επίκεντρο των επαφών του βρέθηκε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εμιρατινών επενδύσεων στη χώρα μας, έρχεται σε συνέχεια των συναντήσεων σε κορυφαίο επίπεδο που ακολούθησαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον περασμένο Δεκέμβριο και τη συνάντησή του με τον διάδοχο του θρόνου σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Χρηματιστήριο: Στο καναβάτσο οι τράπεζες - «Βουτιά» 4,06% για τον Γενικό Δείκτη

  Χρηματιστήριο: Στο καναβάτσο οι τράπεζες - «Βουτιά» 4,06% για τον Γενικό Δείκτη

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:29:07 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Στις 742 μονάδες έκλεισε η αγορά της Αθήνας - Ελεύθερη πτώση 11% για τις τραπεζικές μετοχέςΣτο καναβάτσο.... οι τράπεζες που παρέσυραν την αγορά χαμηλότερα πλήττοντας και τις αποτιμήσεις των υγειών εταιρειών.


  Ο προβληματισμός, όμως, στην αγορά αυξάνει κυρίως μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών στις τράπεζες. Οι πιέσεις απο το ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες δεν σταματούν καθώς απαιτούν ελέγχους και ανακεφαλαιοποίηση έως 10 δισ. ευρώ.

  Παρά το γεγονός ότι επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley τονίζουν - μετά τις συναντήσεις του Λονδίνου – ότι οι ελληνικές μετοχές είναι υπερπουλημένες και πως δεν χρειάζονται ασκήσεις ποιότητας ενεργητικού, οι επενδυτές δεν συμμερίζονται τις απόψεις του ΔΝΤ. Πιστεύουν ότι, είναι καλύτερο να δουν τις ελληνικές τράπεζες μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να μην εμπλακούν είτε σε πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου, είτε σε ενδεχόμενο reverse split των μετοχών.

  Μάλιστα, πολλοί ξένοι επενδυτές ρωτούσαν τραπεζίτες για το αν θα προχωρήσουν οι τράπεζες σε αυξήσεις κεφαλαίου, πριν απο τα stress tests του 2018. Από την άλλη πλευρά, κυρίως, αμερικανικά funds θεωρούν πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και ότι, τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν σε σημαντική μείωση των ΝPL'S, είτε μέσω πωλήσεων, δανειακών πακέτων σε funds είτε μέσω διαγραφών.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,06% στις 742 μονάδες, με τραπεζική «βουτιά» 11%.

  Στις τράπεζες, η Πειραιώς κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, -15,79% στα 2,56 ευρώ, η Eurobank υποχώρησε κατά 15,48% στα 0,677 ευρώ, η Εθνική έκλεισε κατά 11,88% χαμηλότερα στα 0,282 ευρώ και η Alpha Bank υποχώρησε κατά 8,33% στα 1,76 ευρώ.

  Στις μη τραπεζικές μετοχές η ΒΙΟΧΑΛΚΟ υποχώρησε κατά 5,37%, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και ο Ελλάκτωρ κατέγραψαν απώλειες άνω του 4%, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ υποχώρησαν κατά 2,4%-25%.

  Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε σε 75,22 εκατ. ευρώ.

  Πηγή: www.newmoney.gr

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Βίζερ: Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα από μια μεσοπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων

  Βίζερ: Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα από μια μεσοπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:28:30 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα Ντέισελμπλουμ: Όσα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup θα τηρηθούν 25/09 16:53 Λιου: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα αλλά μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους 25/09 17:52 Ευ. Μυτιληναίος: Σύνδεση της μείωσης χρέους με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις 25/09 18:06

  «Λόγω των ευνοϊκών όρων αναχρηματοδότησης με χρονική διάρκεια πέραν των 30 ετών, η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα σε περίπτωση μεσοπρόθεσμης αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε ο επικεφαλής του Euroworking Group, ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ.

  Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Kurier τη Δευτέρα, ο κ. Βίζερ επεσήμανε ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μια άνοδος του επιπέδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, και όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο χρέους ενός κράτους, τόσο καλύτερα είναι προετοιμασμένο απέναντι σε μία ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων. 

  «Η Ελλάδα έχει στην Ευρωζώνη το υψηλότερο χρέος, όμως λόγω των ευνοϊκών όρων αναχρηματοδότησης με χρονική διάρκεια πέραν των 30 ετών, πρακτικά εξαιρείται από αυτό το πρόβλημα», σημείωσε ο ίδιος.

  Ερωτηθείς εάν το ευρώ θα μπορέσει να ξεπεράσει μια ενδεχόμενη επόμενη κρίση, ο κ. Βίζερ υποστήριξε ότι το ευρώ ποτέ δεν βρέθηκε σε κίνδυνο, σε αντίθεση με μεμονωμένες χώρες.

  naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ Ε.Ε. - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ντάισελμπλουμ: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος του χρόνου

  Ντάισελμπλουμ: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος του χρόνου

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:24:04 | Πηγή: Skai
  Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε, πως τα τελευταία δύο χρόνια καλύφθηκε πάρα πολύς δρόμος για την Ελλάδα και πλέον έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη και η προοπτική για την οικονομία και τους πολίτες.

  «Συζητήσαμε με τον κ. Τσακαλώτο για την τελευταία φάση του προγράμματος και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωσή της θα ξεκλειδώσει τις αποφάσεις για το χρέος και θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αίσθησή μου είναι ότι το κλίμα αυτό υπάρχει ήδη από τις συνομιλίες που έχω με επενδυτές. Πρέπει να είναι καθαρή η έξοδος από το πρόγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωζώνης.

  Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια. «Δεν υπάρχει πλέον η εποχή που οι χώρες (της Ευρωζώνης) είχαν πλήρη αυτονομία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αυτονομία κάθε χώρας στη λήψη αποφάσεων. Σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επεσήμανε, ότι παρότι δεν έχει σαφή εικόνα διότι αυτό αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ίδιος βλέπει τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά.

  Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ για τη συνεργασία που είχαν και τη βοήθεια που προσέφερε στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια, επεσήμανε ότι στόχος είναι μια καθαρή έξοδος χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος. Θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στους 10 μήνες που απομένουν, ωστόσο βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχουν λύσεις.

  Ερωτηθείς για πιθανά δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως ο προϋπολογισμός εμφανίζεται ισοσκελισμένος, διότι κάποιες πηγές υπεραποδίδουν, καλύπτοντας αυτές που υστερούν και θα πειστούν οι θεσμοί ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Ενώ για τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, ανέφερε πως θα υπάρξουν και άλλες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ανακοινώνεται εκ των προτέρων.

  Σχετικά Άρθρα

  Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας Tags: Ντάισελμπλουμ, Τσακαλώτος, αξιολόγηση, οικονομία
 • Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 4,06%

  Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 4,06%

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:24:03 | Πηγή: News247

  Άκρως αρνητικό ήταν το κλίμα σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υποκύπτει σε ένα ακόμη τραπεζικό sell off, το οποίο πυροδότησε η αβεβαιότητα για τα προβληματικά δάνεια, αλλά και η επόμενη μέρα του σχηματισμού της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

  O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 742,49 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,06%.

  Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 75,9 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 98,1 εκατ. μετοχές.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,33%.

  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές του Σαράντη (+1,44%) και του ΟΛΠ (+0,20%).

  Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-15,79%), της Eurobank (-15,48%) και της Attica Bank (-13,24%).

  Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο δεν σημείωσε κανένας δείκτης, ενώ, αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-11,76%) και της Υγείας (-7,12%).

  Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (58,6 εκατ. τεμάχια) και της Eurobank (12 εκατ. τεμάχια).

  Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (17,12 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank (17,10 εκατ. ευρώ).

  Ανοδικά κινήθηκαν 28 μετοχές, πτωτικά 94 και 117 παρέμειναν σταθερές.

  Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μπήτρος (Κ) (+19,50%), Μοτοδυναμική (+15,53%) και Φιερατέξ (+9,32%).

  Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Audiovisual (-21,93%), Πειραιώς (-15,79%) και Eurobank (-15,48%).

  Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν, ως εξής:

  ALPHA BANK: -8,33% στα 1,76 ευρώ

  AEGEAN AIRLINES: -0,62% στα 8,05 ευρώ

  VIOHALCO: -5,37% στα 2,82 ευρώ

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: -0,52% στα 3,83 ευρώ

  GRIVALIA PROPERTIES: -0,34% στα 8,70 ευρώ

  ΔΕΗ: -4,83% στα 1,97 ευρώ

  COCA COLA HBC: -1,40% στα 28,10 ευρώ

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ: -4,08% στα 1,41 ευρώ

  ΕΛΠΕ: -2,57% στα 7,19 ευρώ

  ΕΘΝΙΚΗ: -11,88% στα 0,282 ευρώ

  EUROBANK: -15,48% στα 0,677 ευρώ

  ΕΧΑΕ: -2,65% στα 4,78 ευρώ

  ATTICA BANK: -13,24% στα 0,0590 ευρώ

  MOTOR OIL: -0,91% στα 19,54 ευρώ

  JUMBO: -1,97% στα 13,92 ευρώ

  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: -0,61% στα 8,16 ευρώ

  ΟΛΠ: +0,20% στα 15,41 ευρώ

  ΟΠΑΠ: -2,41% στα 8,91 ευρώ

  ΟΤΕ: -1,05% στα 10,35 ευρώ

  ΠΕΙΡΑΙΩΣ: -15,79% στα 2,56 ευρώ

  ΤΙΤΑΝ: -1,78% στα 21,50 ευρώ

  FOLLI-FOLLIE: -1,79% στα 18,66 ευρώ

  ΣΑΡΑΝΤΗΣ: +1,44% στα 12,00 ευρώ

  LAMDA DEVELOPMENT: -2,97% στα 6,20 ευρώ

  ΑΔΜΗΕ: -4,59% στα 1,87 ευρώ

  FOURLIS: -2,78% στα 5,25 ευρώ

 • Μήνυμα Ντάισελμπλουμ για 'καθαρή έξοδο' απ' τα μνημόνια

  Μήνυμα Ντάισελμπλουμ για 'καθαρή έξοδο' απ' τα μνημόνια

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Γεωργία Σάκκουλα | Ημερομηνία: 2017-09-25 18:14:04 | Πηγή: News247

  Σαφές μήνυμα για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ επισήμανε πως οι θέσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα αλλάξουν μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.

  Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε, πως τα τελευταία δύο χρόνια καλύφθηκε πάρα πολύς δρόμος για την Ελλάδα και πλέον έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη και η προοπτική για την οικονομία και τους πολίτες.

  «Συζητήσαμε (με τον κ. Τσακαλώτο) για την τελευταία φάση του προγράμματος και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωσή της θα “ξεκλειδώσει” τις αποφάσεις για το χρέος και θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αίσθησή μου είναι ότι το κλίμα αυτό υπάρχει ήδη από τις συνομιλίες που έχω με επενδυτές. Πρέπει να είναι καθαρή η έξοδος από το πρόγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωζώνης.

  Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια. «Δεν υπάρχει πλέον η εποχή που οι χώρες (της Ευρωζώνης) είχαν πλήρη αυτονομία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αυτονομία κάθε χώρας στη λήψη αποφάσεων. Σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επεσήμανε, ότι παρότι δεν έχει σαφή εικόνα διότι αυτό αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ίδιος βλέπει τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά.

  Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ για τη συνεργασία που είχαν και τη βοήθεια που προσέφερε στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια, επεσήμανε ότι στόχος είναι μια καθαρή έξοδος χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος. Θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στους 10 μήνες που απομένουν, ωστόσο βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχουν λύσεις.

  Ερωτηθείς για πιθανά δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως ο προϋπολογισμός εμφανίζεται ισοσκελισμένος, διότι κάποιες πηγές υπεραποδίδουν, καλύπτοντας αυτές που υστερούν και θα πειστούν οι θεσμοί ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Ενώ για τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, ανέφερε πως θα υπάρξουν και άλλες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ανακοινώνεται εκ των προτέρων.

  Νωρίτερα κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, εξήρε τις προσπάθειες την Ελλάδας και έκανε λόγο για επιστροφή της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας ως αποτέλεσμα της πολλής δουλειάς.

 • Υπερβολική ευαισθησία «βύθισε» το Χρηματιστήριο και τις Τράπεζες

  Υπερβολική ευαισθησία «βύθισε» το Χρηματιστήριο και τις Τράπεζες

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-25 17:59:17 | Πηγή: Ζούγκλα
  Υπερβολική αντίδραση επέδειξε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, σημειώνοντας μεγάλη πτώση με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 11,76%!

  Ο απόηχος των γερμανικών εκλογών, οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για τα κόκκινα δάνεια και την γ΄ αξιολόγηση και οι δηλώσεις του αρχηγού των Γερμανών Φιλελευθέρων για την Ελλάδα, επιδείνωσαν ένα κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο ΧΑ από την προηγούμενη εβδομάδα.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,06% στις 742,49 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 770,73 μονάδων (-0,41%) και 739,12 μον. (-4,50%).

  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 98,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 590 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,35%, στις 1.956,85 μονάδες, ενώ στο -4,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.011,61 μονάδες.

  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 11,76% στις 787,12 μονάδες.

  Η Πειραιώς και η Eurobank ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες 15,79% και 15,48% αντίστοιχα, με την Attica Bank να ακολουθεί με -13,24% και την Εθνική με -11,88%.

  Απώλειες 8,33% σημείωσε η Alpha Bank, η Βιοχαλκο έκλεισε στο -5,37%, ενώ άνω του 4% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

  Ανώτερες του 2% ήταν οι απώλειες σε Λάμδα, Φουρλή, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Jumbo, Folli Follie, Τιτάν, ΟΤΕ και ΕΕΕ, με την τελευταία να χάνει το θετικό της πρόσημο στις δημοπρασίες.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Grivalia, με μόνο τον Σαράντη (+1,44%) και τον ΟΛΠ (+0,20%) να κλείνουν θετικά στον FTSE 25.
 • Ντάισελμπλουμ: «Καθαρή» έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά... σε εποπτεία και μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα

  Ντάισελμπλουμ: «Καθαρή» έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά... σε εποπτεία και μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 17:20:28 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Αν γράψω βιβλίο, θα μάθετε τι είπα» απάντησε σε ερώτηση για το τι είχε ψιθυρίσει στο αυτί του Γιάνη Βαρουφάκη - Είπε ότι όποιος είναι στην ευρωζώνη, δεν έχει ούτως ή άλλως πλήρη αυτονομία - «Στόχος η έξοδος από το πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί νέο πρόγραμμα» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος«Έχουμε ένα ισχυρό και κοινό συμφέρον να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε ο κ. Ντάσελμπλουμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο Οικονομικών.


  Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει να υλοποιηθεί το clean exit», δηλαδή η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο. 

  «Δεν θα πω εγώ τι θα γίνει, ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται από την ελληνική πλευρά και η Κομισιόν θα έχει λόγο για το θέμα, δεν υπάρχουν επιπλέον σχόλια για το θέμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρές» είπε ο ίδιος, απαντώντας αν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

  Ο κ. Τσακαλώτος είπε για το ίδιο θέμα ότι, παρότι υπάρχει υποαπόδοση σε κάποιους τομείς, καταγράφεται υπεραπόδοση σε άλλους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το 2017. 

  Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα».

  Και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχει επιστροφή της εμπιστοσύνης.

  Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ακόμη ότι η γερμανική στάση δεν θα αλλάξει μετά τις εκλογές και ότι οι υποσχέσεις που δίνονται στο πλαίσιο του Eurogroup δεν αλλάζουν, όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. 

  Επέμεινε στο «clean exit» και το «smooth exit», την «ήπια έξοδο» από το Μνημόνιο και εξήγησε ότι, μετά το πρόγραμμα, υπάρχει μια διαδικασία εποπτείας για όλους για έναν αριθμό ετών, αλλά αυτό δεν επεμβαίνει στην αυτονομία των κρατών -σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, όποιος είναι στην ευρωζώνη, δεν έχει ούτως ή άλλως πλήρη αυτονομία.    

  Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.  

  Ντάισελμπλουμ: «Ιστορική αίθουσα», θα τα γράψω σε βιβλίο 

  Σε ερώτημα του protothema.gr τι είπε στο αυτί του κ. Βαρουφάκη πριν από 33 μήνες, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε. «Αν γράψω βιβλίο, τότε θα μάθετε τι είπα. Πρέπει να κρατήσω και κάτι, για να ανέβουν οι πωλήσεις».

  Νωρίτερα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο ίδιος είπε: «Είναι ωραίο να επιστρέφεις σε αυτή την ιστορική αίθουσα, που είναι γεμάτη με τόσες αναμνήσεις».

  Ερωτηθείς από ξένο δημοσιογράφο για το αν η σχέση του με τον Ντάισελμπλουμ είναι καλύτερη από αυτή που είχε μαζί του ο κ. Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Εντάξει, ο πήχης δεν ήταν και πολύ ψηλά, θα ήταν δύσκολο να περάσω από κάτω»! Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε τον... μεταφραστή στον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ψιθυρίζοντάς του στο αυτί όσα ρωτούσαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι.

  Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα παραμένει σε εποπτεία και μετά το πρόγραμμα. «Υπάρχει η επιτήρηση με βάση τους κανόνες του ESM, αυτό θα ισχύει για κάποια χρόνια και για την Ελλάδα» ανέφερε.
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τσακαλώτος και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα

  Τσακαλώτος και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-25 17:19:55 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Έχουμε ένα ισχυρό και κοινό συμφέρον να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε ο κ. Ντάσελμπλουμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο Οικονομικών.

  Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει να υλοποιηθεί το clean exit», δηλαδή η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο.

  «Δεν θα πω εγώ τι θα γίνει, ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται από την ελληνική πλευρά και η Κομισιόν θα έχει λόγο για το θέμα, δεν υπάρχουν επιπλέον σχόλια για το θέμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρές» είπε ο ίδιος, απαντώντας αν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

  Ο κ. Τσακαλώτος είπε για το ίδιο θέμα ότι, παρότι υπάρχει υποαπόδοση σε κάποιους τομείς, καταγράφεται υπεραπόδοση σε άλλους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το 2017.

  Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα».

  Και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχει επιστροφή της εμπιστοσύνης.
 • Ντάισελμπλουμ: Η έξοδος από το Μνημόνιο πρέπει να είναι «καθαρή»

  Ντάισελμπλουμ: Η έξοδος από το Μνημόνιο πρέπει να είναι «καθαρή»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 17:00:15 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Στόχος η έξοδος από το πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί νέο πρόγραμμα» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, 33 μήνες μετά το αμήχανο «ουάου» του Γιάνη Βαρουφάκη στην ίδια αίθουσα, τον Ιανουάριο του 2015 - Παρών στη συνάντηση και ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ«Έχουμε ένα ισχυρό και κοινό συμφέρον να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε ο κ. Ντάσελμπλουμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο Οικονομικών.


  Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει να υλοποιηθεί το clean exit», δηλαδή η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο. 

  «Δεν θα πω εγώ τι θα γίνει, ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται από την ελληνική πλευρά και η Κομισιόν θα έχει λόγο για το θέμα, δεν υπάρχουν επιπλέον σχόλια για το θέμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρές» είπε ο ίδιος, απαντώντας αν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

  Ο κ. Τσακαλώτος είπε για το ίδιο θέμα ότι, παρότι υπάρχει υποαπόδοση σε κάποιους τομείς, καταγράφεται υπεραπόδοση σε άλλους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το 2017. 

  Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα».

  Και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχει επιστροφή της εμπιστοσύνης. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ελαΐς - Unilever: Βγάζει στο σφυρί το 'Άλτις'

  Ελαΐς - Unilever: Βγάζει στο σφυρί το 'Άλτις'

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Κωστής Χριστοδούλου | Ημερομηνία: 2017-09-25 16:44:37 | Πηγή: News247

  Σε συνέχεια της επαναξιολόγησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, των στρατηγικών επιλογών της Unilever για την κατηγορία των μαργαρινών, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas σήμερα γνωστοποιεί την πρόθεσή της, να προχωρήσει στην πώληση των ελαιολάδων της. Η πώληση θα αφορά τις μάρκες Άλτις, Ελάνθη και Solon.

  Η μεταφορά των μαρκών αναμένεται να περιλαμβάνει το εργοστάσιο ελαιολάδου στην Πειραιώς, καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτή την προϊοντική κατηγορία.

  Επίσης, καθώς η διατήρηση παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα παραμένει στρατηγική επιλογή, η Unilever αποφάσισε να μεταφέρει πρόσθετη παραγωγή προϊόντων οικιακής φροντίδας στο εργοστάσιο του Ρέντη. Με αυτόν τον τρόπο, το συγκεκριμένο εργοστάσιο διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του ανάμεσα στα εργοστάσια της Unilever στην Ευρώπη.

  Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της  η Ελλάδα παραμένει προτεραιότητα για την Unilever και η αναδιάρθρωση αυτή του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου αναμένεται να συμβάλει στην βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και κερδοφορίας της τοπικής εταιρείας, ενώ θα δώσει την ώθηση για εστίαση σε στρατηγικές κατηγορίες και επένδυση σε νέα προϊόντα στην τοπική αγορά.

 • Ξεπουλάνε όσο όσο τις μετοχές στο ΧΑ

  Ξεπουλάνε όσο όσο τις μετοχές στο ΧΑ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-25 16:40:16 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ασταμάτητη φαντάζει η καθοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών σήμερα, η οποία συμπαρασύρει το σύνολο του χρηματιστηρίου της Αθήνας σε μια πολύ μεγάλη πτώση.

  Το ζήτημα της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των προβληματικών δανείων που έθεσε ο Ντάισελμπλουμ στα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και οι νέες ισορροπίες που θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία «βυθίζουν» το ΧΑ.

  Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες(ώρα 16.29) 4,04% στις 742,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 60 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,97% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.964,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 11,72% στις 787,44 μονάδες.

  Επίσης, τις ανησυχίες αυτές τροφοδότησε και η δήλωση του αρχηγού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, ότι η θέση για την Ελλάδα ήταν ότι το FDP θα πει "ναι" σε πακέτα διάσωσης εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα χρέους.

  Έτσι, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 16,45%, η Eurobank υποχωρεί κατά 12,98%, η Εθνική είναι στο -11,87%, η Attica Bank χάνει 10,29% και η Alpha Bank είναι στο -8,33%.

  Απώλειες που φτάνουν το 5,10% σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ, η Βιοχαλκο είναι στο -5,03%, ενώ στο -4% κινούνται οι ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Άνω του 3% είναι οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής και Folli Follie, ενώ άνω του -2% κινούνται οι Λάμδα και Μυτιληναίος.

  Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Grivalia και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΕΕ, Motor Oil και ΟΛΠ.
 • Θύμα κυβερνοεπίθεσης η Deloitte

  Θύμα κυβερνοεπίθεσης η Deloitte

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-25 16:20:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  H Deloitte, μία από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες παγκοσμίως, βρέθηκε στο στόχαστρο hackers οι οποίοι απέκτησαν εμπιστευτικά μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και σχέδια ορισμένων εκ των μεγάλων πελατών της εταιρείας, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

  Η Deloitte παρέχει ελεγκτικές και φορολογικές υπηρεσίες αλλά και συμβουλές αναφορικά με την κυβερνοασφάλεια σε ορισμένες από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες τράπεζες, πολυεθνικές, επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, φαρμακευτικές εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες.

  Οι πελάτες της Deloitte που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς, διατηρούσαν πληροφορίες στο σύστημα e-mail της εταιρείας, το οποίο παραβιάστηκε. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Guardian, η κυβερνοεπίθεση παρέμεινε απαρατήρητη επί μήνες.

  Η εταιρεία ανακάλυψε ότι έχει πέσει θύμα επίθεσης τον προηγούμενο Μάρτιο, ωστόσο θεωρείται αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο οι hackers να είχαν πρόσβαση στο σύστημα της από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2016. Στο στόχαστρο φαίνεται να βρέθηκαν οι δραστηριότητες της εταιρείας στις ΗΠΑ.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής έξι από τους πελάτες της Deloitte έχουν ενημερωθεί ότι οι πληροφορίες τους "επηρεάστηκαν" από την επίθεση των hackers, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εσωτερικός έλεγχος για το περιστατικό.

  Οι hackers παραβίασαν τον παγκόσμιο server ηλεκτρονικού ταχυδρομείο της εταιρείας, κάνοντας χρήση ενός λογαριασμού διαχειριστή ("administrator’s account”), ο οποίος θεωρητικά τους έδωσε ελεύθερη πρόσβαση. Ο λογαριασμός αυτός απαιτούσε έναν μόνο κωδικό πρόσβασης (password) και δεν είχε επαλήθευση δύο βημάτων, όπως αναφέρουν πηγές στον Guardian.

  Εκτός από τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ των 244.000 υπαλλήλων της εταιρείας και των πελατών της, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα οι hackers είχαν εν δυνάμει πρόσβαση σε ονόματα χρηστών, κωδικούς πρόσβασης, διευθύνσεις IP, οργανογράμματα επιχειρήσεων και ιατρικές πληροφορίες. Ορισμένα emails είχαν συνημμένες ευαίσθητες λεπτομέρειες ασφαλείας και σχεδιασμού.

  Με βάση τα όσα αναφέρει ο Guardian, μένει να φανεί αν πίσω από την επίθεση κρύβεται κάποιος "μοναχικός λύκος", επιχειρηματικοί ανταγωνιστές ή hackers που χαίρουν της υποστήριξης κάποιου κράτους.

  Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, αν οι hackers δεν κατάφεραν να καλύψουν τα ίχνη τους, είναι πιθανό να εντοπιστεί πού "περιπλανήθηκαν" και τι στοιχεία απέσπασαν.
 • Ντάισελμπλουμ σε Τσακαλώτο: Άδικο που δεν έχετε τη φωτογραφία του Βαρουφάκη

  Ντάισελμπλουμ σε Τσακαλώτο: Άδικο που δεν έχετε τη φωτογραφία του Βαρουφάκη

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 16:02:02 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Χιουμοριστικός διάλογος στην αρχή της συνάντησης του προέδρου του Eurogroup με τον υπουργό ΟικονομικώνΈναν διάλογο με χιούμορ μπροστά στις κάμερες και τους φωείχαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Ντάισελμπλουμ κατά την έναρξη της συνάντησής τους στις 15.30 το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα συσκέψεων στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών. 


  Ο κύριος Τσακαλώτος είπε στον κύριο Ντάισελμπλουμ: "Ξέρετε σταματήσαμε να βάζουμε στους τοίχους τις φωτογραφίες των υπουργών Οικονομικών μετά την είσοδο στο πρόγραμμα προσαρμογής το 2010. Δεν θα δείτε ούτε τον Παπακωνσταντίνου, ούτε τον Στουρνάρα, ούτε τον Βαρουφάκη. Ο τελευταίος είναι ο κύριος Παπαθανασίου". 

  Ο Ντάισελμπλουμ γύρισε, κοίταξε τις φωτογραφίες των πρώην Υπουργών και απάντησε: "Αυτό είναι τόσο άδικο, γιατί οι υπουργοί μετά το 2010 έκαναν όλη τη σκληρή δουλειά". 

  Κυβερνητικές πηγές: Σύγκλιση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του Eurogroup

  Σύγκλιση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διαπιστώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και στους δυο στόχους της ελληνικής πλευράς.

  Αφενός στο έγκαιρο κλείσιμο της γ´ αξιολόγησης χωρίς καινούργιες απαιτήσεις και στη συνέχιση της συζήτησης για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
   
  Όπως άλλωστε δήλωσε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, οδεύουμε προς το τέλος του προγράμματος και το ζήτημα πλέον είναι η καθαρή έξοδος της Ελλάδας.
   
  Και οι δυο άνδρες συμφώνησαν στη συνέχιση της συζήτηση για έξοδο από το πρόγραμμα σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και τους όρους που θα διαμορφωθούν για τη χώρα μας μετά τον Αύγουστο του 2018 όποτε τελειώνει το πρόγραμμα.
   
  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: πήρε μια οικονομία σε αποσταθεροποίηση και κατάφερε να την μεταβάλει σε μια οικονομία που καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για σημαντικό πολιτικό κατόρθωμα που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους υπουργούς Οικονομιών της ευρωζώνης αλλά και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
   
  Σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν φαίνεται να συνδέεται με καμία μορφή πιστοληπτικής γραμμής. Για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα υπάρχουν τρεις εποπτικοί μηχανισμοί: εκείνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυο γραμμές του ESM. Ωστόσο, όσον αφορά στην Ελλάδα δεν φαίνεται ούτε και σε επίπεδο συζητήσεων να υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο ως προς την πιστοληπτική γραμμή.
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Πτώση 2,61% στο Χρηματιστήριο

  Πτώση 2,61% στο Χρηματιστήριο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 15:43:31 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Παρά το γεγονός ότι επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley τονίζουν ότι οι ελληνικές μετοχές είναι υπερπουλημένες και πως δεν χρειάζονται ασκήσεις ποιότητας ενεργητικού, οι επενδυτές  δεν συμμερίζονται τις απόψεις του ΔΝΤΣτο καναβάτσο.... οι τράπεζες που παρασύρουν την αγορά ολοένα και χαμηλότερα πλήττοντας και τις αποτιμήσεις των υγειών εταιρειών. Ο προβληματισμός, όμως, στην αγορά αυξάνει κυρίως μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών στις τράπεζες.


  Οι πιέσεις απο το ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες δεν σταματούν καθώς απαιτούν ελέγχους και ανακεφαλαιοποίηση έως  10 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley τονίζουν -μετά τις  συναντήσεις του Λονδίνου- ότι οι ελληνικές μετοχές είναι υπερπουλημένες και πως δεν χρειάζονται ασκήσεις ποιότητας ενεργητικού, οι επενδυτές  δεν συμμερίζονται τις απόψεις του ΔΝΤ.

  Πιστεύουν ότι, είναι καλύτερο να δουν τις ελληνικές τράπεζες μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος προκιεμένου να μην εμπλακούν είτε σε πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου, είτε σε ενδεχόμενο reverse split των μετοχών. Μάλιστα, πολλοί ξένοι  επενδυτές ρωτούσαν τραπεζίτες για το αν θα προχωρήσουν οι τράπεζες σε αυξήσεις κεφαλαίου, πριν απο τα stress tests του 2018.

  Από την άλλη πλευρά, κυρίως, αμερικανικά funds θεωρούν πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου  και ότι, τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν σε σημαντική μείωση  των ΝPL’S, είτε μέσω πωλήσεων, δανειακών πακέτων σε funds είτε μέσω διαγραφών.

  Λίγο πριν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 760 μονάδες καταγράφοντας πτώση 2,61%. Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές συνεχίζονται, κυρίως, σε Εθνική και Πειραιώς – καθώς χάνουν πάνω απο 6%.

  Την ίδια ώρα οι τιμές των μετοχών του FTSE σημειώνουν απώλειες διακνώντας απο ελάχιστο έως χαμηλό τζίρο. Με βουτιά 7,5% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,296 ευρώ.

  Με πτώση 5,37% η Eurobank στα 0,758 ευρώ. Πτώση 5,21% για την Alpha bank στα 1,85 ευρώ. Βουτιά 12,17% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,67. Πτώση 0,66% ο ΟΠΑΠ στα 9,07 ευρώ. Με πτώση 1,82% ο ΟΤΕ στα 10,27 ευρώ. Βουτιά 3,40% η Ελλάκτωρ στα1,42 ευρώ. Με πτώση 3,65% η Βιοχάλκο στα 2,87 ευρώ.

  Με κέρδη 0,66% η Motor Oil στα 19,85 ευρώ. Κέρδη 1,30% ο ΟΛΠ στα  15,88 ευρώ. Θετικά κινείται και η Coca- cola στα 28,70 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 29,1 εκατ. ευρώ. 
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ντάισελμπλουμ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση

  Ντάισελμπλουμ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-25 15:42:58 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, κοιτάζοντας γενικότερα την οικονομία αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν θα υπάρχει θέμα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μπαίνοντας στην Ολλανδική πρεσβεία όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στις 15.00 το απόγευμα της Δευτέρας.

  Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, σειρά έχει η άφιξη του Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνάντηση με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη.
 • Ντέισελμπλουμ: Κοινός στόχος η «καθαρή» έξοδος από το πρόγραμμα

  Ντέισελμπλουμ: Κοινός στόχος η «καθαρή» έξοδος από το πρόγραμμα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-09-25 15:42:52 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα Μακροχρόνια εκτός αγοράς εργασίας το 74% των ανέργων 25/09 15:05 Ποιο θα είναι το πλαίσιο εποπτείας μετά τη λήξη του γ' μνημονίου 25/09 12:06 Και επισήμως εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα 25/09 12:00 Η προκοπή ως όραμα 25/09 11:34 Οι 4 κίνδυνοι για την τρίτη αξιολόγηση 25/09 09:22

  Κοινή επιδίωξη είναι η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε ότι στόχος και των δύο πλευρών είναι να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο.

  Ο κ. Ντέισελμπλουμ αναγνώρισε ότι πλέον τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, «η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει» και σχολίασε ότι «έγινε τόση πολύ δουλειά και τα νέα είναι καλα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη».

  «Έχουμε κοινό στόχο να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ, «και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την "καθαρή" έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί», σημείωσε.

  Ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συνεργασία τους και την υποδοχή εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα, «δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας» σημείωσε.

  «Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Ντέισελμπλουμ, «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

  INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

  Απ' την πλευρά του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και πως πλεον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών. Ο κ. Τσίπρας είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλεον βρισκόμαστε στο τέλος», είπε υπογραμμίζοντας πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.

  «Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλαδας».

  «Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πάντως πως τα οικονομικά στοιχεία μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μελλον.

  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Η Ελένη Λουκά αποδοκίμασε τον Τόμας Βίζερ έξω από το υπουργείο Οικονομικών!

  Η Ελένη Λουκά αποδοκίμασε τον Τόμας Βίζερ έξω από το υπουργείο Οικονομικών!

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 15:33:42 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Έξω» φώναξε διαμαρτυρόμενη προς τον πρόεδρο του EuroWorking Group ενώ εισερχόταν στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ντάισελμπλουμ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια

  Ντάισελμπλουμ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 15:33:42 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Τι είπε ο πρόεδρος του Eurogroup πριν τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στην Αθήνα«Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, κοιτάζοντας γενικότερα την οικονομία αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν θα υπάρχει θέμα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μπαίνοντας στην Ολλανδική πρεσβεία όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στις 15.00 το απόγευμα της Δευτέρας. 


  Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, σειρά έχει η άφιξη του Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνάντηση με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη.  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • «Τρύπα» 687 εκατ. στα έσοδα από φόρους εισοδήματος και αυξήσεις σε καύσιμα και τσιγάρα

  «Τρύπα» 687 εκατ. στα έσοδα από φόρους εισοδήματος και αυξήσεις σε καύσιμα και τσιγάρα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 15:14:51 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Προϋπολογισμός: 1,765 δισ. λιγότερα έσοδα και «τσεκούρι» 1,702 δισ. σε κρατικές δαπάνες«Τρύπα» 1 δισ. στις εισπράξεις φόρων ανοίγει στον κρατικό προϋπολογισμό.


  Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουάριος- Αύγουστος 2017 εισπράχθηκαν 951 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από φόρους σε σχέση με όσα υπολόγιζαν κυβέρνηση και θεσμοί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Μάιο.

  Περίπου τα 700 εκατομμύρια οφείλονται σε απλήρωτους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
   
  Τα καθαρά έσοδα (αν από τις συνολικές εισπράξεις αφαιρεθούν οι επιστροφές φόρων) εμφανίζουν υστέρηση 1,765 δισ. έναντι των στόχων. Η επίσημη δικαιολογία του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ότι δεν εισπράχθηκαν 1,027 δισ. τον Αύγουστο επειδή μετατέθηκε η πληρωμή της α΄ δόσης του ΕΝΦΙΑ για Σεπτέμβριο. Στους αναλυτικούς πίνακες όμως προκύπτει υστέρηση ΕΝΦΙΑ 788 εκατ. ευρώ και όχι 1,027 δισ. που υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
   
  Η «τρύπα» στα έσοδα εντοπίζεται κυρίως στην υστέρηση εισπράξεων από τις εξής κατηγορίες φόρων:
   
  α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: - 469 εκατ. ευρώ ή - 8,5% έναντι των στόχων,
  β) Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων: - 118 εκατ. ευρώ ή - 7,4%,
  γ) Φόρος Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών: - 32 εκατ. ευρώ ή -4,0%,
  δ) Φόροι στην περιουσία (ΕΝΦΙΑ) κατά 788 εκατ. ευρώ ή 48,1%,
  ε) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 123 εκατ. ευρώ ή 8,7%,
  στ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 13 εκατ. ευρώ ή 1,0%,
  ζ) ΦΠΑ καπνού κατά 24 εκατ. ευρώ ή 6,2%,
  η) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 133 εκατ. ευρώ ή 7,2%,
   
  Καλύτερα έναντι του στόχου κινήθηκαν οι εισπράξεις στις εξής κατηγορίες εσόδων:
   
  α) Άμεσοι Φόροι παρελθόντων ετών (από δόσεις, ρυθμίσεις, κατασχέσεις, συμψηφισμούς, διαγραφές κλπ) κατά 142 εκατ. ευρώ ή 10,9%,
  β) ΦΠΑ λοιπών κατά 263 εκατ. ευρώ ή 3,1%,
  γ) Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 28 εκατ. ευρώ ή 8,5%,
  δ) Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 30 εκατ. ευρώ ή 23,3%,
  ε) Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1,0%,
  στ) Έμμεσοι φόροι Π.Ο.Ε. κατά 135 εκατ. ευρώ ή 21,8%,
  ζ) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 97 εκατ. ευρώ ή 3,3%,
  η) Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 26 εκατ. ευρώ ή 14,9%,
  θ) Έσοδα προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά 12 εκατ. ευρώ.

  Την ίδια στιγμή, «πάγωσαν» οι κρατικές δαπάνες: για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017 ανήλθαν στα 32,703 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,702 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (34,406 δισ. ευρώ).
   
  Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 201 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 120 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 329 εκατ. ευρώ.

  Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μικρότερες ακόμα και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 1,438 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ εμφανίζουν μείωση έναντι του στόχου κατά 519 εκατ. ευρώ Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Πτώση 1,9% στο Χρηματιστήριο

  Πτώση 1,9% στο Χρηματιστήριο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 15:05:20 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Την επαύριο των γερμανικών εκλογών όπου το αποτέλεσμα πιθανότατα για τις σχέσεις Γερμανίας με την Ελλάδα να είναι αρνητικό, η αγορά δείχνει μια αμηχανίαΣτο καναβάτσο.... οι τράπεζες που παρασύρουν την αγορά ολοένα και χαμηλότερα πλήττοντας και τις αποτιμήσεις των υγειών εταιρειών. Ο προβληματισμός, όμως, στην αγορά αυξάνει κυρίως μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών στις τράπεζες. Οι πιέσεις απο το ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες δεν σταματούν καθώς απαιτούν ελέγχους και ανακεφαλαιοποίηση έως  10 δισ. ευρώ.


  Παρά το γεγονός ότι επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley τονίζουν - μετά τις  συναντήσεις του Λονδίνου – ότι οι ελληνικές μετοχές είναι υπερπουλημένες και πως δεν χρειάζονται ασκήσεις ποιότητας ενεργητικού, οι επενδυτές  δεν συμμερίζονται τις απόψεις του ΔΝΤ.

  Πιστεύουν ότι, είναι καλύτερο να δουν τις ελληνικές τράπεζες μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος προκιεμένου να μην εμπλακούν είτε σε πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου, είτε σε ενδεχόμενο reverse split των μετοχών. Μάλιστα, πολλοί ξένοι  επενδυτές ρωτούσαν τραπεζίτες για το αν θα προχωρήσουν οι τράπεζες σε αυξήσεις κεφαλαίου, πριν απο τα stress tests του 2018. Από την άλλη πλευρά, κυρίως, αμερικανικά funds θεωρούν πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου  και ότι, τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν σε σημαντική μείωση  των ΝPL’S, είτε μέσω πωλήσεων, δανειακών πακέτων σε funds είτε μέσω διαγραφών.

  Λίγο πριν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 759 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,90%.

  Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές συνεχίζονται, κυρίως, σε Εθνική και Πειραιώς - καθώς χάνουν πάνω απο 6%. Την ίδια ώρα οι τιμές των μετοχών του FTSE σημειώνουν απώλειες διακνώντας απο ελάχιστο έως χαμηλό τζίρο.

  Με βουτιά 6,88% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,297 ευρώ. Με πτώση 4% η Eurobank στα 0,769 ευρώ. Πτώση 3,65% για την Alpha bank στα 1,85 ευρώ. Βουτιά 6,91% για την Τράπεζα Πειραιώς. Πτώση 0,66% ο ΟΠΑΠ στα 9,07 ευρώ.

  Με πτώση 1,82% ο ΟΤΕ στα 10,27 ευρώ. Βουτιά 3,40% η Ελλάκτωρ στα1,42 ευρώ. Με πτώση 3,65% η Βιοχάλκο στα 2,87 ευρώ. Με κέρδη 0,66% η Motor Oil στα 19,85 ευρώ. Κέρδη 1,30% ο ΟΛΠ στα  15,88 ευρώ. Θετικά κινείται και η Coca- cola στα 28,70 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 29,1 εκατ. ευρώ. 
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο