• «Τουρισμός, αξία για όλους», η νέα ψηφιακή καμπάνια για τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας

  «Τουρισμός, αξία για όλους», η νέα ψηφιακή καμπάνια για τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 19:35:08 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανακοινώνει την έναρξη της ψηφιακής καμπάνιας «Τουρισμός, αξία για όλους». Η καμπάνια, η οποία «τρέχει» στο site www.axiagiaolous.gr και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έχει ως στόχο την ανάδειξη της ουσιαστικής και μετρήσιμης συμβολής του τουρισμού στο σύνολο της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας. 

  Ένα ιδιαίτερο concept θέτει το ερώτημα «Τουριστικό επάγγελμα; #kiomos» και 12 υπαρκτά πρόσωπα επαγγελματιών απαντούν και προβάλλουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του τουρισμού, παρουσιάζοντας τη σύνδεση του τουριστικού τομέα με άλλους κλάδους της οικονομίας.

  Τα πρόσωπα της καμπάνιας (προγραμματίστρια, πολιτικός μηχανικός, ταμίας θεάτρου, έμπορος λευκών ειδών, οδηγός φορτηγού, ανθοπαραγωγός, παραγωγός γαλακτοκομικών, σχεδιάστρια καπέλων, οινολόγος, σεφ σε συνοικιακό εστιατόριο, κρεοπώλης, ψαράς) δίνουν το στίγμα της θετικής επίδρασης που δημιουργεί ο τουρισμός για τους επιμέρους κλάδους και μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές μιας επικοινωνίας που μιλάει στις καρδιές όλων μας. Για την καμπάνια επιλέχθηκαν πραγματικοί επαγγελματίες, καθημερινοί άνθρωποι που φωτογραφήθηκαν στον χώρο εργασίας τους.

  Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, ο ΣΕΤΕ αναδεικνύει την παραδοχή πώς ο τουρισμός είναι ένας τομέας με διάχυση ωφελειών στην οικονομία και μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ, την απασχόληση και την κάλυψη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί το ανάχωμα στην ύφεση. Ο τουριστικός τομέας, άλλωστε, περιλαμβάνεται μέσα στους τομείς αιχμής που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον και λόγω της σημασίας του μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

  Με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε σχετικά: «Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας. Η αξία που παράγει διαχέεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη, δυναμώνει τις επιχειρήσεις, δίνει ώθηση στις τοπικές κοινωνίες. Ο ΣΕΤΕ επιδιώκει μέσα από την καμπάνια να αποτυπώσει με τον πιο άμεσο τρόπο αυτή ακριβώς την πολύτιμη διάσταση. Η αξία που παράγει ο τουρισμός μας αφορά όλους».
 • Capital Economics: Θετικές για την Ισπανία ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές

  Capital Economics: Θετικές για την Ισπανία ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-25 19:35:04 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Υπέρ του ενδεχομένου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στην Ισπανία τάσσεται η Capital Economics, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

  Είχε προηγηθεί καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος (PP) για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκονται μέλη του κόμματός του, με τον κ. Ραχόι πάντως να απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

  Κατά την Capital Economics, ενδεχόμενες εκλογές θα ενίσχυαν μακροπρόθεσμα την ισπανική οικονομία, παρά τις όποιες ανησυχίες των επενδυτών βραχυπρόθεσμα.

  Η Capital Economics επισημαίνει εξάλλου ότι κανένα από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα στην Ισπανία δεν είναι ευρωσκεπτικιστικό, σε αντίθεση με την Ιταλία.

  Προχωρώντας σε εκτίμηση για την επόμενη ημέρα μετά από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, η Capital Economics «βλέπει» είτε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, είτε έναν κεντροαριστερό συνασπισμό από τους φιλελεύθερους Ciudadanos και Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE).

  Κατά την Capital Economics, ένας τέτοιος συνασπισμός θα χαλάρωνε ίσως τη δημοσιονομική πολιτική, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό.

  Υπενθυμίζεται ότι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ισπανία ζήτησε το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos, σύμμαχος του Μαριάνο Ραχόι, ανακοινώνοντας ωστόσο πως δεν θα ψηφίσει την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών κατά του Ισπανού πρωθυπουργού.

  Όπως όμως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χοσέ Μανουέλ Βιγιέγκας, αν ο κ. Ραχόι δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι Ciudadanos θα καταθέσουν δική τους πρόταση μομφής ώστε να προκαλέσουν τη διεξαγωγή τους.

  ΙΣΠΑΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Πακέτο μέτρων για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα ενέκρινε το ECOFIN

  Πακέτο μέτρων για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα ενέκρινε το ECOFIN

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 19:34:11 | Πηγή: News Beast

  Ένα πακέτο μέτρων για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα ενέκριναν σήμερα κατά πλειοψηφία οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων.

  Το πακέτο των μέτρων αυτών αποσκοπεί στην επικαιροποίηση των κανόνων που εγκρίθηκαν από την ΕΕ κατά τη διάρκεια και μετά την οικονομική κρίση στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης.

  «Είμαι ευτυχής που μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο πολύ σύνθετων και τεχνικών συζητήσεων, το Συμβούλιο κατέληξε σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό πακέτο για τη μείωση των κινδύνων», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «τη βάση για περαιτέρω πρόοδο στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης».

  Οι διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τους κανόνες που θα διέπουν την εκκαθάριση των τραπεζών ήταν αυτές που εμπόδιζαν την επίτευξη συμφωνίας για μήνες, ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με φόντο την κατάσταση στην Ιταλία, οι δύο χώρες έδειξαν αποφασιστικότητα να καταλήξουν σήμερα σε ένα συμβιβασμό.

  Αυτή η συμφωνία «σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για να καταστεί ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας ο πιο ισχυρός και σταθερός στον κόσμο και έτσι να προσφέρει ακόμη περισσότερη ασφάλεια στους αποταμιευτές», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ.

  Από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του χαρακτήρισε την πρόταση συμβιβασμού «ισορροπημένη».

  Από τη σημερινή συμφωνία απείχαν από την ψηφοφορία η Ελλάδα και η Ιταλία.

  Ως επόμενο βήμα το Συμβούλιο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμα προσδιορίσει τη θέση του.

 • Grivalia Properties: Στα €10,3 εκατ. τα καθαρά κέρδη α' τριμήνου

  Grivalia Properties: Στα €10,3 εκατ. τα καθαρά κέρδη α' τριμήνου

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 19:11:33 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στα €10,3 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2018, ελαφρά αυξημένα σε λειτουργικό επίπεδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων και του μεριδίου των αποτελεσμάτων των κοινοπραξιών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Προστίθεται πως, εάν στα καθαρά κέρδη ληφθούν υπόψη τα ανωτέρω, παρουσιάζεται μείωση 12%.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πορεία των βασικών μεγεθών του Ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν η ακόλουθη:

  1. Τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε €17,6εκ. έναντι €16,0εκ. (αύξηση 10%) κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων προερχομένων από τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2017.

  2. Τα χρηματοοικονομικά έσοδα ανήλθαν σε €0,34εκ. έναντι €0,19εκ. (αύξηση 79%) λόγω της αποδοτικότερης διαχείρισης των διαθεσίμων.

  3. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε €1,1εκ. έναντι €0,8εκ. (αύξηση 38%). Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στη σταδιακή εκταμίευση:

  α) των ομολογιακών δανείων που εκδόθηκαν το 2017 συνολικού ποσού €60εκ. και εκταμιεύθηκαν το Μάρτιο και το Νοέμβριο 2017 και

  β) του δανείου που χορηγήθηκε από το International Finance Corporation συνολικού ποσού €50εκ. και εκταμιεύθηκε το Μάρτιο 2017 και το Μάρτιο 2018.

  4. Οι φόροι ακινήτων ανήλθαν σε €1,6εκ. έναντι €1,4εκ. (αύξηση 14%) κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των νέων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2017 στον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

  5. Τα έξοδα φόρων ανήλθαν σε €2,0εκ. έναντι €1,8εκ. (αύξηση 11%) κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των νέων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 2017 στον υπολογισμό του φόρου ενεργητικού.

  Οι βασικοί δείκτες του Ομίλου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Δείκτης Γενικής Ρευστότητας (Λόγος Κυκλοφορούντος Ενεργητικού προς Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις): 1,8x

  • Δανειακές Υποχρεώσεις προς Σύνολο Ενεργητικού: 15% • Δανειακές Υποχρεώσεις προς Επενδύσεις: 16%

  • Κεφάλαια από τη Λειτουργία (FFOs): €10,1εκ.

  • Προσαρμοσμένο EBITDA: €13,5εκ.

  Τα διαθέσιμα του Ομίλου την 31η Μαρτίου 2018 ανήλθαν σε €32εκ. από €54εκ. την 31η Δεκεμβρίου 2017 και οι δανειακές υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε €154εκ. από €138εκ. την 31η Δεκεμβρίου 2017.

  Την 31η Μαρτίου 2018, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται στα €880εκ. ή €8,69 ανά μετοχή. Εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται σε €9,05 ανά μετοχή.
 • Πεκίνο: Δεν θα υπάρξουν νικητές από έναν εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ

  Πεκίνο: Δεν θα υπάρξουν νικητές από έναν εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 19:11:33 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ουάνγκ Τσισάν προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα υπάρξουν νικητές από έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο δεν θα πρέπει να επιδείξει συναισθηματισμούς στον χειρισμό των διαφωνιών του με την Ουάσινγκτον.

  Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο Τσισάν είπε ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να επιλύσει την εμπορική διαφωνία της με την Ουάσινγκτον αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για οποιαδήποτε τροπή λάβουν τα γεγονότα.

  Εξάλλου, αναφερόμενη στην εμπορική διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην ίδια σύνοδο, χαρακτήρισε "παράξενες" τις διαμαρτυρίες της Ουάσινγκτον για το μέγεθος του εμπορικού ελλείμματος της με το Πεκίνο.

  Πρόσθεσε επίσης ότι οι καταγγελίες για τις φερόμενες καταπατήσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους της Κίνας θα έπρεπε να συζητηθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

  Για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ο Κινέζος αντιπρόεδρος είπε ότι μια σύνοδο κορυφής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί "με κάθε κόστος" μια σύγκρουση στην περιοχή.

  Την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε την ιστορική σύνοδο κορυφής που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη επικαλούμενος την "εχθρότητα" της Πιονγκγιάνγκ.

 • Κλειδώνει η συμφωνία για το χρέος έως την 21η Ιουνίου

  Κλειδώνει η συμφωνία για το χρέος έως την 21η Ιουνίου

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 18:47:55 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες σχετικά με την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα.

  Όπως ανέφερε, το χρονοδιάγραμμα είναι "στενό", καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων θα πρέπει οι θεσμοί να συντάξουν την καθιερωμένη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

  Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εφαρμογής των προαπαιτούμενων και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

  ​Στις 21 Ιουνίου στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και ένα "αξιόπιστο" πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέουςΣτο πλαίσιο αυτό, στις 21 Ιουνίου στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και ένα "αξιόπιστο" πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ.

  Υπογράμμισε, επίσης ότι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου το 2019 αντί για το 2020 «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι», καθώς όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019, ενώ από το 2020 θα έχει αυξητική τροχιά, καθώς θα αυξάνεται η παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, είπε πως δεν αναμένεται να χρειαστεί κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο.  Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι θα επανεκκινήσουν από το 2019 και ότι αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανατροπή ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είχαν ανασταλεί μόνο για την περίοδο του μνημονίου.

  Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα καθορίσει τον κατώτατο μισθό μετά το τέλος του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι μετά από μια κρίση τέτοιου βαθμού, κατά την οποία μειώθηκαν οι μισθοί κατά 25%, είναι λογικό να πάρει αυξητική πορεία.

  ​ Στη «μετά-μνημόνιο» εποχή, "το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει περίπλοκο και κοστοβόρο για τους επενδυτές, ενώ η δημόσια διοίκηση έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης"Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο, με δεδομένο ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλή και ο κατώτατος μισθός της είναι ήδη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  Αναφορικά με το πλαίσιο επιτήρησης στη μεταμνημονιακή περίοδο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι «όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις, στόχους και επιτήρηση» και εξήγησε ότι το πλαίσιο αυτό για την Ελλάδα δεν θα είναι και δε θα μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα.

  Ωστόσο, επισήμανε ότι εφόσον η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό να έχει μια πιο αυστηρή εποπτεία και πως η Επιτροπή έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της "ενισχυμένης εποπτείας" που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

  Ερωτηθείς σχετικά με το εναπομείναν ένα δισ. της τρίτης αξιολόγησης (που έχει συνδεθεί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου) εκτίμησε ότι η έκθεση των θεσμών θα είναι θετική ως προς τη λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ για την αποπληρωμή οφειλών τα στοιχεία θα κατατεθούν στις 4 Ιουνίου.

  Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη «μετά-μνημόνιο» εποχή, είπε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει περίπλοκο και κοστοβόρο για τους επενδυτές, ενώ η δημόσια διοίκηση έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

  Πηγή: ΑΜΠΕ
 • Στις 29 Μαΐου η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

  Στις 29 Μαΐου η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 18:47:55 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την Τρίτη, 29 Μαΐου 2018, θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τα μέλη του ΣΕΒ θα κληθούν, μεταξύ των άλλων, να εγκρίνουν τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2017, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2017), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2018. Θα ακολουθήσουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου.

  Όπως σημειώνεται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ προτείνεται, στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης, η ανανέωση της θητείας του κ. Θεόδωρου Φέσσα ως Προέδρου του ΣΕΒ. Προτείνεται επίσης, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος να αναλάβει Αντιπρόεδρος με αυξημένες αρμοδιότητες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

  Στην πρωινή συνεδρίαση θα μιλήσει στα Μέλη του ΣΕΒ, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Στην απογευματινή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Sigmar Hartmut Gabriel. Η απογευματινή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Προέδρου του ΣΕΒ.

  Ακολουθεί η σύνθεση του προτεινομένου νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ:

  Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος
  Γιάννης Γιώτης, Αντιπρόεδρος
  Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Αντιπρόεδρος
  Νίκος Καραμούζης, Αντιπρόεδρος
  Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Αντιπρόεδρος
  Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αντιπρόεδρος
  Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Αντιπρόεδρος
  Αλέξανδρος Μακρίδης, Γενικός Γραμματέας
  Κωνσταντίνος Μαραγκός, Ταμίας
  Οδυσσέας Αθανασίου, Μέλος ΔΣ
  Ευτύχιος Βασιλάκης, Μέλος ΔΣ
  Μάρκος Βερέμης, Μέλος ΔΣ
  Καλλίνικος Καλλίνικος, Μέλος ΔΣ
  Ιωάννης Καραγιάννης, Μέλος ΔΣ
  Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Μέλος ΔΣ
  Ελένη Κολιοπούλου, Μέλος ΔΣ
  Πάνος Κυριακόπουλος, Μέλος ΔΣ
  Αριστοτέλης Παντελιάδης, Μέλος ΔΣ
  Μιχάλης Στασινόπουλος, Μέλος ΔΣ
  Μιχάλης Τσαμάζ, Μέλος ΔΣ
 • «Εκτός συζήτησης η πρόωρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου»

  «Εκτός συζήτησης η πρόωρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 18:47:09 | Πηγή: News Beast

  Την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες σχετικά με την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα.

  Όπως ανέφερε, το χρονοδιάγραμμα είναι «στενό», καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων θα πρέπει οι θεσμοί να συντάξουν την καθιερωμένη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εφαρμογής των προαπαιτούμενων και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

  Στο πλαίσιο αυτό, στις 21 Ιουνίου στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και ένα «αξιόπιστο» πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ.

  Υπογράμμισε, επίσης ότι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου το 2019 αντί για το 2020 «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι», καθώς όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019, ενώ από το 2020 θα έχει αυξητική τροχιά, καθώς θα αυξάνεται η παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, είπε πως δεν αναμένεται να χρειαστεί κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο.

  Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι θα επανεκκινήσουν από το 2019 και ότι αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανατροπή ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είχαν ανασταλεί μόνο για την περίοδο του μνημονίου. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα καθορίσει τον κατώτατο μισθό μετά το τέλος του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι μετά από μια κρίση τέτοιου βαθμού, κατά την οποία μειώθηκαν οι μισθοί κατά 25%, είναι λογικό να πάρει αυξητική πορεία. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο, με δεδομένο ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλή και ο κατώτατος μισθός της είναι ήδη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  Αναφορικά με το πλαίσιο επιτήρησης στη μεταμνημονιακή περίοδο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι «όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις, στόχους και επιτήρηση» και εξήγησε ότι το πλαίσιο αυτό για την Ελλάδα δεν θα είναι και δε θα μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα. Ωστόσο, επισήμανε ότι εφόσον η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό να έχει μια πιο αυστηρή εποπτεία και πως η Επιτροπή έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας» που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

  Ερωτηθείς σχετικά με το εναπομείναν ένα δισ. της τρίτης αξιολόγησης (που έχει συνδεθεί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου) εκτίμησε ότι η έκθεση των θεσμών θα είναι θετική ως προς τη λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ για την αποπληρωμή οφειλών τα στοιχεία θα κατατεθούν στις 4 Ιουνίου.

  Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη μετά-μνημόνιο εποχή, είπε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει περίπλοκο και κοστοβόρο για τους επενδυτές, ενώ η δημόσια διοίκηση έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

 • Σε χαμηλό έτους το Χρηματιστήριο

  Σε χαμηλό έτους το Χρηματιστήριο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 18:30:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Μάιος αποδεικνύεται ο χειρότερος μήνας εφέτος για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο αναγκάστηκε σήμερα σε χαμηλά έτους λόγω μεγάλης πτώσης των τραπεζικών μετοχών, την εξελισόμενη κρίση αξιοπιστίας που προκαλεί η υπόθεση της Folli Follie, που τελικά αφαιρέθηκε από το ταμπλό, αλλά και της αναταραχής στα ομόλογα που προκαλεί πρώτιστα η Ιταλία και τις τελευταίες ώρες και η Ισπανία.

  Το Χ.Α προσπάθησε να αντιδράσει από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, έκλεισε όμως σε νέα χαμηλά έτους και τις 755,63 μονάδες με απώλειες 1,98%

  Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά ωστόσο επίπεδα και στα 55,46 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,52% στις 1.998,30 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης – ο αρνητικός πρωταγωνιστής της αγοράς – σημείωσε βουτιά της τάξης του 5,39% στις 806,34 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 3,47% ενώ ισχυρή ήταν η πτώση στον δείκτη των τραπεζών η οποία άγγιξε το 9,25%.  Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις αρχές του Μαΐου, οπότε και ξέσπασε η κρίση αξιοπιστίας στο Χ.Α λόγω της υπόθεσης της Folli Follie, ο Γ.Δ σημειώνει απώλειες 12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αγγίζει το -21,8%.

  Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μία ακόμη «μαύρη σελίδα» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την μετοχή της Πειραιώς να οδηγείται σε νέες ισχυρές απώλειες της τάξης του 7,69% στα 2,4 ευρώ, την Alpha Bank να κλείνει στο -4,76% και τα 1,8 ευρώ, την Eurobank στο -7,66% και τα 0,82 ευρώ, ενώ η Εθνική έκλεισε με απώλειες 2,79% στα 0,2650 ευρώ.

  Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειοψηφία των τίτλων έκλεισε στο "κόκκινο", με μοναδική εξαίρεση τις μετοχές των Coca Cola (+2,39) και Σαράντη (+1,36%).

  Ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν σε ΕΛΠΕ (-4,37%), Βιοχάλκο (-3,45%), ΟΠΑΠ (-2,46%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,12%).

  Σε αυτό συνέβαλλαν και οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στην ευρωπεριφέρεια, μετά τον νέο "πονοκέφαλο" της ευρωζώνης που ακολουθεί σε συνέχεια των πολιτικών αναταραχών στην Ιταλία, που δεν είναι άλλος από την Ισπανία.

  Τις ρευστοποιήσεις στην ισπανική αγορά πυροδότησε η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, που ταλανίζεται από σκάνδαλο χρηματισμού των στελεχών του τη δεκαετία του '90, οδηγώντας τα ισπανικά ομόλογα σε ισχυρό sell-off και με τους ελληνικούς τίτλους να παρασύρονται και αυτή τη φορά από τις διεθνείς αυτές πιέσεις.

  Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,356% με άνοδο της τάξης του 2,2% από χθες, ενώ στο 3,327% διαμορφώθηκε η απόδοση του 5ετούς με αύξηση 1,4% από τα χθεσινά επίπεδα.


  Από την άλλη πλευρά όλη αυτή η πίεση που παρατηρείται έχει οδηγήσει κάποιες αποτιμήσεις σε επίπεδα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον τοποθετήσεων.

  Οι τράπεζες βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους χωρίς να έχουν μπροστά τους εκκρεμότητες όπως τα τεστ αντοχής ή την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9. Aegean, Jumbo, Διυλιστήρια έχουν διορθώσει από τα πρόσφατα υψηλά τους διατηρώντας ικανοποιητικές προοπτικές μερισματικής απόδοσης για την ερχόμενη χρήση.

  Ακόμα δεν υπάρχει η κραυγαλέα αποτίμηση των επενδυτικών ευκαιριών ωστόσο η υποχώρηση των τιμών δίνει καλύτερα επίπεδα εισόδου σε μετοχές που μέχρι πρότινος η αποτίμηση τους ενδεχομένως να ενσωμάτωνε περισσότερη προσδοκία.  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού στην αντίδραση της περασμένης Τετάρτης δεν κατάφερε να νικήσει την αντίσταση των 800 μονάδων έδωσε ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους τα οποία σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

  Σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι είναι πουλημένοι, έχοντας καθοδική φορά. Επόμενη μεσοπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται μεταξύ 735 και 740 μονάδων επίπεδο από το οποίο διέρχεται ένα ήπια ανοδικό κανάλι που έχει την αφετηρία του στο Μαίο του 2017.

  Εφόσον η αγορά συνεχίσει προς το εν λόγω επίπεδο τιμών η σύγκλιση των ταλαντωτών προς υποτιμημένες ζώνες τιμών θα συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες για μια ουσιαστική αντίδραση χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις.

  Συμπερασματικά και η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραμείνει νευρική ενδεχομένως και λόγω των εκροών του MSCI.
 • Βουλιάζει το χρηματιστήριο

  Βουλιάζει το χρηματιστήριο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 18:29:13 | Πηγή: News Beast

  Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος με την αγορά να υποχωρεί προς τις 750 μονάδες, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου 2017. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ σε μέτρια επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος.

  O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 755,63 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,98%.

  Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου 2017(749,76 μονάδες).

  Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 3,47%, από τις αρχές Μαΐου υποχωρεί κατά 11,95%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 5,83%.

  Ανεστάλη σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Folli Follie μετά από αίτημα της ίδιας της εταιρείας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η μετοχή της Folli Folli έκλεισε χθες στα 4,80 ευρώ με μεγάλη πτώση 24,88%. Η μετοχή έχει καταγράψει απώλειες 68,71% από τα 15,34 ευρώ που ήταν πριν ξεκινήσει η πτωτική πορεία μετά την έκθεση του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM) με επίκεντρο τις οικονομικές επιδόσεις της Folli Follie.

  Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 55,460 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 51.175.325 μετοχές.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,52%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,31%.

  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+2,39% στα 30,470 ευρώ) και της Σαράντης (+1,36% στα 14,900 ευρώ).

  Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-7,69% στα 2,400 ευρώ), της Eurobank (-7,66% στα 0,820 ευρώ), της Alpha Bank (-4,76% στα 1,800 ευρώ), των ΕΛΠΕ (-4,37% στα 7,230 ευρώ), της Viohalco (-3,45% στα 3,215 ευρώ) και της Εθνικής (-2,79% στα 0,265 ευρώ).

 • Ο

  Ο "πονοκέφαλος" Ερντογάν χαρά των τουριστών

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 18:07:26 | Πηγή: Ζούγκλα
  Κάθε κρίση έχει και τους ωφελημένους της. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γερμανοί -και όχι μόνο- τουρίστες. Η Τουρκία έχει ανακτήσει και πάλι τη δημοφιλία της μετά την τουριστική κάμψη των προηγούμενων ετών και όποιος έχει ευρώ στην τσέπη του βλέπει τις τιμές στην Τουρκία να γίνονται εξαιρετικά προσιτές.

  Σε ορισμένες ιστοσελίδες κράτησης τουριστικών καταλυμάτων βρίσκει κανείς δωμάτια σε πανσιόν από πέντε ευρώ τη βραδιά τον Ιούλιο, ενώ δωμάτια σε πεντάστερα ξενοδοχεία ξεκινούν από 69 ευρώ. Φθηνότερες είναι βεβαίως και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως το φαγητό σε εστιατόρια, οι επισκέψεις ιστορικών μνημείων, οι εκδρομές και οι αθλητικές εκδηλώσεις. Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για όσους έχουν ευρώ, ωστόσο άκρως προβληματική για την πλειοψηφία των Τούρκων.

  "Πονοκέφαλο" προκαλεί η βουτιά της τουρκικής λίρας και στον πρόεδρο Ερντογάν, δεδομένου ότι στις 24 Ιουνίου διεξάγονται πρόωρες εκλογές στη χώρα του και ο ίδιος στοχεύει να επανεκλεγεί.

  Η τουρκική λίρα έχει απολέσει από την αρχή του 2018 πάνω από το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάρρευση της λίρας για Τούρκους που εισπράττουν το εισόδημά τους στο εθνικό νόμισμα, καλούνται όμως να καλύψουν υποχρεώσεις σε ξένα νομίσματα.

  Ένα παράδειγμα είναι αυτοί τα παιδιά των οποίων φοιτούν στη Γερμανική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι βλέπουν τα δίδακτρα να εκτοξεύονται.

  Αισθητές αυξήσεις σε καθημερινά προϊόντα

  Για όσους πληρώνουν με τουρκικές λίρες σχεδόν τα πάντα γίνονται ακριβότερα. Η παρούσα εξέλιξη πλήττει σχεδόν τους πάντες.

  Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων έχουν σημειώσει ισχυρή αύξηση, γεγονός που επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής στη χώρα. Η Τουρκία έχει μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, δηλαδή εισάγει αισθητά περισσότερα από όσα εξάγει.

  Οι τιμές των τροφίμων έχουν σημειώσει επίσης έντονη αύξηση. Μάλιστα λόγω του υψηλού πληθωρισμού οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο τα προϊόντα εισαγωγής αλλά και τα εγχώρια.

  Ένα απλό παράδειγμα από την καθημερινότητα των τούρκων πολιτών είναι το παραδοσιακό (και) στην Τουρκία κουλούρι με σουσάμι:
  Μέχρι πρότινος κόστιζε στους φούρνους περί το ένα ευρώ, σήμερα έχει φθάσει το 1,5 ευρώ.

  Η κυβέρνηση προσπαθεί με λήψη "εκπτωτικών" μέτρων να περιορίσει τα βάρη ενόψει των εκλογών προκειμένου να κρατήσει σε ελεγχόμενα επίπεδα τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ωστόσο έτσι μειώνονται ακόμη περισσότερο τα κρατικά έσοδα.

  Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται οι τουρκικές επιχειρήσεις που καλούνται να εξυπηρετήσουν δάνεια που έχουν λάβει σε ξένο νόμισμα. Την ίδια ώρα η τουρκική ηγεσία θεωρεί ότι πίσω από την κατακόρυφη πτώση της λίρας δεν κρύβονται οικονομικά αίτια, αλλά μια συνομωσία που στοχεύει στην πολιτική του αποδυνάμωση.

  Το αν βέβαια τέτοια επιχειρήματα θα πείσουν τελικά τους ψηφοφόρους παραμένει προς το παρόν ανοιχτό. Σε δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υιοθετεί τη θεωρία ότι υπάρχει «συνομωσία εξωτερικών δυνάμεων εναντίον της Τουρκίας» με στόχο την εξασθένηση της λίρας.

  Ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τον στόχο του Ερντογάν να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

  Πηγή: Deutsche Welle
 • Υποκύπτει στις πιέσεις του κλάδου ενέργειας η Wall Street

  Υποκύπτει στις πιέσεις του κλάδου ενέργειας η Wall Street

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 17:50:32 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πτωτικά πρόσημα κυριαρχούν στο ταμπλό της Wall Street καθώς οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο ενέργειας ασκούν πιέσεις στους βασικούς δείκτες.

  Οι μετοχές ακολουθούν τη βουτιά της τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή εν μέσω αναφορών ότι ΟΠΕΚ και Ρωσία εξετάζουν την αύξηση της παραγωγής τους έως και κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να καλύψουν την υποχώρηση των προμηθειών από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

  Oi επενδυτές περιμένουν την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell για νέα στοιχεία όσον αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

  Ο Dow Jones χάνει 51,27 μονάδες ή 0,19% στις 24.761 μονάδες, ενώ το S&P 500 υποχωρεί κατά 0,2% ή κατά 5,16 μονάδες στις2.722 μονάδες. ΤΟ τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,19% ή κατά 12, 88 μονάδες στις 7.438 μονάδες. Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα για τον εορτασμό της Memorial Day.

  Οι δείκτες έκλεισαν με μικρές απώλειες την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου συνάντηση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

  Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε πάντως ότι συνεχίζει να είναι πρόθυμος για μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. "Εκφράζουμε την προθυμία για μία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο ανά πάσα στιγμή" δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

  Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι τον Απρίλιο υποχώρησε η ζήτηση για παραγγελίες διαρκών αγαθών, λόγω της μείωσης των παραγγελιών αεροσκαφών.

  Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά σημείωσαν πτώση 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 248,5 δισ. δολ. τον Απρίλιο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μείωση 1,5% σε μηνιαία βάση.

  Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, οι παραγγελίες σημείωσαν αύξηση 9,6% σε σύγκριση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2017.

  Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Foot Locker Inc. σημειώνει άλμα 11,9% μετά την ανακοίνωση κερδών και πωλήσεων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στον αντίποδα, η Zoe’s Kitchen Inc. σημειώνει βουτιά άνω του 32% καθώς η αλυσίδα καταστημάτων εστίασης εμφάνισε μεγαλύτερες των εκτιμήσεων ζημιές.

  Μεγάλες απώλειες 7% σημειώνει και η Gap Inc. καθώς τα κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
 • Στα 31,8 δισ. ευρώ τα χρέη στα Ταμεία

  Στα 31,8 δισ. ευρώ τα χρέη στα Ταμεία

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 17:50:32 | Πηγή: Ζούγκλα
  Κατά 600 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα Ταμεία για το α΄τρίμηνο του 2018, οι εν λόγω οφειλές έφτασαν στα 31,8 δισ. ευρώ.

  Ωστόσο, οι ίδιες οφειλές, κατά το δ΄τρίμηνο του 2017, ανερχόταν στα 31,2 δισ. ευρώ. Συνεπώς μέσα σε τρεις μήνες αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ ή 1,8%.

  Το δε πλήθος των οφειλετών ανήλθε σε 1.216.873 άτομα.
 • Ιδιωτικός τομέας: 629.687 μισθωτοί αμείβονται με 385 ευρώ

  Ιδιωτικός τομέας: 629.687 μισθωτοί αμείβονται με 385 ευρώ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 17:50:32 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με μικτές αμοιβές 385 ευρώ πληρώνονται 629.687 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση του ΕΦΚΑ για την απασχόληση το Νοέμβριο του 2017. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μεταξύ Νοεμβρίου – Οκτωβρίου 2017:

  * Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 5,51%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,39% και στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 5,43%.

  * Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων μειώθηκε κατά 15,36%.

  * Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,33%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,71% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 0,29%.

  * To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,30% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 0,23%.

  * Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,65% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,94%.
 • Διαπιστώνουν πρόοδο στην Ελλάδα Γερμανός και Γάλλος ΥΠΟΙΚ

  Διαπιστώνουν πρόοδο στην Ελλάδα Γερμανός και Γάλλος ΥΠΟΙΚ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 17:27:13 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τις θετικές προοπτικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισήμαναν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

  «Οι εξελίξεις για την Ελλάδα σήμερα είναι καλές. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, χάρη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

  Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποια επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ως την 21η Ιουνίου θα έχουν γίνει όλα τα «αναγκαία βήματα» για να ληφθούν οι «αναγκαίες αποφάσεις».

  Ερωτηθείς εάν υπάρχει τρόπος να βρεθεί μία λύση -μία «κοινή προσέγγιση»- με το ΔΝΤ, χωρίς τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σολτς απάντησε πως και αυτό το ενδεχόμενο βρίσκεται υπό συζήτηση.

  «Ναι, συζητάμε και για το τι χρειάζεται για την περίπτωση που λέτε, αλλά αυτή είναι μία συζήτηση που έχουμε αρκετό χρόνο να την κάνουμε, πριν την 21η Ιουνίου» ανέφερε.

  Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις και πρόσθεσε πως οι εταίροι υπολογίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Ιούνιο.

  Ο κ. Λεμέρ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος συμβιβασμός μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για μία «καλή διευθέτηση του ελληνικού χρέους», η οποία θα είναι «σαφής, αξιόπιστη και κατανοητή στις αγορές».

  Όπως υποστήριξε, φτάνουμε στο τέλος του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους συνεχίζονται.

  «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχής. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Όλοι οι θεσμοί είναι πλήρως δεσμευμένοι σε αυτόν το στόχο, καθώς και οι ελληνικές Αρχές» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Αιμορραγία στις αγορές του Νότου εν μέσω σεναρίων κρίσης

  Αιμορραγία στις αγορές του Νότου εν μέσω σεναρίων κρίσης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-25 17:27:06 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Της Νατάσας Στασινού
  nstas@naftemporiki.gr 

  Στον ευρωπαϊκό Νότο και τις πολιτικές εξελίξεις επικεντρώνεται η προσοχή των επενδυτών. Οι διεργασίες για το σχηματισμό μίας κυβέρνησης με άκρως αμφιλεγόμενες προτάσεις στο οικονομικό πεδίο στην Ιταλία και τα σκάνδαλα, που εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία πυροδοτούν σενάρια για νέα κρίση. Και αυτή τη φορά δεν θα πηγάζει από μία μικρή οικονομία, αλλά από την τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. 

  Στα Χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης οι ρευστοποιήσεις εντείνονται όσο προχωρούμε προς την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα. Βαρύ είναι το κλίμα στην Αθήνα, που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στους δύο μέγαλους του Νότου και τα σενάρια ανησυχίας για το μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά και από την αδυναμία σύγκλισης Ευρωπαίων και ΔΝΤ στο θέμα του χρέους. Και στα τρία χρηματιστήρια οι απώλειες υπερβαίνουν το 2%. 

  Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενώ έως και τα μέσα της συνεδρίασης εμφάνιζε συγκρατημένη πτώση, έχοντας κάποια στιγμή ανέβει και σε θετικό έδαφος, λίγο πριν από τις 17:00 παρουσιάζει πτώση 2,1%. O τραπεζικός δείκτης με «βουτιά» 3,8% διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου του 2017. Το σφυροκόπημα ήταν τόσο έντονο στις μετοχές των Banco BPM και Monte Dei Paschi, που ανεστάλη η διαπραγμάτευσή τους. Παρόμοια είναι η εικόνα στη Μαδρίτη με τον IBEX 35 να υποχωρεί 2,2% και τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζει απώλειες σχεδόν 4%.

  Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,8% στις 757 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του 2%, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 6,3% στις 798 μονάδες. 

  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600  παρουσιάζει οριακή μόνο πτώση. Ωστόσο το ξεπούλημα ισπανικών και ιταλικών τραπεζών έχει ως αποτέλεσμα ο τραπεζικός κλάδος στο δείκτη να παρουσιάζει πτώση 2,3% στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 13  μήνες. Σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο κλάδος ενέργειας, καθώς η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ κάνει «βουτιά» 2,5% στα 76,8 δολάρια το βαρέλι. 

  Οι εξελίξεις εντείνουν τις πιέσεις και στο ευρώ το οποίο υποχωρεί 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,1650 δολάρια ανά ευρώ. Αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω υποτίμησή του το προσεχές διάστημα. 

  Βαρύ το κλίμα για τα ομόλογα της περιφέρειας στην αγορά κρατικού χρέους. Οι αποδόσεις ιταλικών και ισπανικών απογειώνονται, ενώ των γερμανικών, που αποτελούν παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής, υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Το spread ιταλικών- γερμανικών ομολόγων κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. 

  Η απόδοση του ιταλικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας με άλμα 15 μονάδων, διαμορφώνεται στο 2,549%. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού από την άλλη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το Σεπτέμβριο του 2012- όταν είχαμε αναζωπύρωση της κρίσης χρέους- στο 0,387%. 

  Την ίδια ώρα η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς σκαρφαλώνει στο 1,48%, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) πενταετούς διάρκειας είναι στις 65 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο.

  Iταλικές, ισπανικές ανησυχίες διαχέονται και στα ελληνικά ομόλογα, με το δεκαετές να βλέπει και πάλι την απόδοση να σκαρφαλώνει πάνω από το 4,4%. 

  Πηγές της ΕΚΤ σχολίαζαν στο Reuters πως οι εξελίξεις δεν θα ανατρέψουν τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για τερματιστό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης φέτος. Ωστόσο σημείωναν πως πιθανότατα θα καθυστερήσουν αρκετά τις αυξήσεις επιτοκίων. 

   

  ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΧΟΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΟ ΞΕΝΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ποιοι είναι οι μέσοι μισθοί μερικής και πλήρους απασχόλησης

  Ποιοι είναι οι μέσοι μισθοί μερικής και πλήρους απασχόλησης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 17:26:14 | Πηγή: News Beast

  Τα μισθολογικά στοιχεία για τον Νοέμβριο του 2017 έδωσε στη δημοσιότητα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, από τα οποία προκύπτει ότι το μέσο ημερομίσθιο σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση ανήλθε στα 50,37 ευρώ, στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων και ο μέσος μισθός στα 1.160,92 ευρώ. Αντίστοιχα, στη μερική απασχόληση διαμορφώθηκαν στα 23,38 ευρώ και 385,53 ευρώ.

  Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων», που υποβλήθηκαν για τον Νοέμβριο του 2017 και από τις εγγραφές, οι οποίες έχουν ελεγχθεί, κατά το χρόνο επεξεργασίας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Επιχειρήσεις-Ασφαλισμένοι

  Υποβλήθηκαν και επεξεργάστηκαν «Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις» (ΑΠΔ) από 247.485 κοινές επιχειρήσεις και 13.299 από οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ, ανέρχεται σε 2.004.206, εκ των οποίων 1.967.188 σε κοινές επιχειρήσεις και 37.018 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

  Δημογραφικά στατιστικά στοιχεία

  Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 54,02% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 53,18% στις κοινές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 57,10%, ενώ με μερική απασχόληση το 44,88%.

  Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 21,75% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 52,34% έως 39 ετών. Επίσης, 71,80% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 71,92% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 65,40%. Τέλος, στο σύνολο των επιχειρήσεων, 18,42% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 18,17% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 31,85%.

  Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 89,90% έχουν ελληνική υπηκοότητα, 1,68% άλλης χώρας ΕΕ και 8,42% χώρας εκτός ΕΕ. Στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις, 90,57% έχουν ελληνική υπηκοότητα, 1,66% άλλης χώρας ΕΕ και 7,77% χώρας εκτός ΕΕ, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 54,68%, 2,43% και 42,90%.

  Οι αλλοδαποί άνδρες αντιπροσωπεύουν το 11,99% των ασφαλισμένων ανδρών και οι αλλοδαπές γυναίκες το 7,87% των ασφαλισμένων γυναικών. Στο σύνολο των αλλοδαπών ασφαλισμένων, 52,84% έχουν αλβανική υπηκοότητα. Στους αλλοδαπούς άντρες, 54,41% είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι υπήκοοι του Πακιστάν με 9,92%, και του Μπανγκλαντές με 4,79%. Στις αλλοδαπές γυναίκες, 50,03%, είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι ασφαλισμένες βουλγαρικής υπηκοότητας με 8,34% και ρουμάνικης με 7,33%.

  Η οικονομική δραστηριότητα των ασφαλισμένων έχει, ως εξής:

  Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 21,89% απασχολείται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 13,77% στον κλάδο «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια» και 13,38% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες». 22,35% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 12,81% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 12,53% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια». 25,39% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας ΕΕ απασχολείται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 16,24% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και 14,83% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες».

  Στους ασφαλισμένους αλβανικής υπηκοότητας, 26,24% εργάζεται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 19,06% στις «Κατασκευές» και 17,37% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες».

  Στους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους, πλην αυτών της ΕΕ και των Αλβανών υπηκόων, 22,33% απασχολείται στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», 21,91% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και 21,85% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».

  Από τους εργαζόμενους στις «Κατασκευές», το 29,68% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 4,27% των ασφαλισμένων.

  Από τους εργαζόμενους σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», το 18,16% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 13,77% των ασφαλισμένων.

  Ακόμη, από τους εργαζόμενους στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», το 13,93% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 13,38% των ασφαλισμένων.

  Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις, είναι «Υπάλληλοι Γραφείου» με ποσοστό 22,51%. 26,08% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι «Υπάλληλοι Γραφείου», 21,72% είναι «Απασχολούμενοι στην Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές», ενώ 13,52% είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες». 30,68% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας ΕΕ είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 24,01% απασχολούνται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 19,71% είναι «Υπάλληλοι Γραφείου».

  Οι ασφαλισμένοι αλβανικής υπηκοότητας στη συντριπτική τους πλειονότητα (49,21%) απασχολούνται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 23,41% απασχολούνται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 9,51% ως «Ειδικευμένοι Τεχνίτες». Σχετικά με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους, πλην αυτών της ΕΕ και των Αλβανών υπηκόων, 41,49% απασχολούνται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 21,46% στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 11,32% ως «Υπάλληλοι Γραφείου».

  Βασικά στοιχεία μηνιαίας απασχόλησης

  Στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση είναι 20,95 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,07 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 14,34.

  Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανήλθε στα 50,37 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.160,92 ευρώ. Αντίστοιχα, στη μερική απασχόληση, διαμορφώθηκαν στα 23,38 ευρώ και 385,53 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο ανήλθε στα 39,42 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 565,28 ευρώ.

  Στις κοινές επιχειρήσεις, η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες.

  Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 63,33% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στο 60,55%.

  Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 87,47% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 95,62%.

  Σύγκριση βασικών μεγεθών Νοεμβρίου 2017-Οκτωβρίου 2017

  Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 5,51%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,39% και στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 5,43%.

  Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων μειώθηκε κατά 15,36%.

  Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,33%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,71% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 0,29%.

  To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,30% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 0,23%.

  Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,65% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,94%.

  Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, για το έτος 2017, η σύγκριση των στατιστικών μεγεθών της ΑΠΔ με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους δεν θεωρείται δόκιμη για τους εξής λόγους:

  Σύσταση του ΕΦΚΑ από 1/1/2017 με υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ νέων κατηγοριών ασφαλισμένων (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών που έχουν το πολύ δύο εργοδότες, δημόσιοι υπάλληλοι, έμμισθοι δικηγόροι με καινούργια πακέτα κάλυψης). Σταδιακή ένταξη μεγάλων ομάδων ασφαλισμένων κατά τη διάρκεια του έτους. Μεταβολή των στοιχείων του κάθε μήνα, αναλόγως της ένταξης των ανωτέρω με τακτική και αναδρομική εισφορά, με αποτέλεσμα τα στατιστικά μεγέθη των αντίστοιχων μηνών να μην είναι συγκρίσιμα.
 • Θ. Φωτίου: Σήμερα η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων του ΚΕΑ

  Θ. Φωτίου: Σήμερα η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων του ΚΕΑ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 17:05:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σήμερα, Παρασκευή 25 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2018, διαβεβαιώνει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ποσό των 63.077.250,94 ευρώ θα καταβληθεί σε 287.021 δικαιούχους και αφορά συνολικά 612.000 άτομα.

  «Επειδή η προκαθορισμένη ημερομηνία καταβολής του ΚΕΑ, δηλαδή η 28η Μαΐου, συμπίπτει με την αργία του Αγίου Πνεύματος επιχειρήθηκε από το υπουργείο Εργασίας να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, πριν από το τριήμερο» διευκρινίζει το υπουργείο. Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), αμέσως μετά τη μεταφορά των χρημάτων, δίνει εντολή στις τράπεζες να πιστωθούν οι λογαριασμοί. Ωστόσο, το υπουργείο σημειώνει ότι τα χρήματα που θα έπρεπε να ξεκινήσουν να εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από χθες το απόγευμα, καθυστέρησαν.

  Η κ. Φωτίου δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη γι' αυτό το λάθος που έγινε από την ΗΔΙΚΑ και να διαβεβαιώσω τους δικαιούχους ότι σήμερα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το ποσό που τους αναλογεί. Υπενθυμίζω, ότι το υπόλοιπο 50% του ποσού πιστώνεται από τις τράπεζες, μέσω των προπληρωμένων καρτών. Όπως όλοι γνωρίζουν ποτέ δεν έχουμε καθυστερήσει πληρωμές».

 • Πακέτο μέτρων για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα συμφωνήθηκε στο Ecofin

  Πακέτο μέτρων για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα συμφωνήθηκε στο Ecofin

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 17:05:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ένα πακέτο μέτρων για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα ενέκριναν σήμερα κατά πλειοψηφία οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων. Το πακέτο των μέτρων αυτών αποσκοπεί στην επικαιροποίηση των κανόνων που εγκρίθηκαν από την ΕΕ κατά τη διάρκεια και μετά την οικονομική κρίση στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης.

  «Είμαι ευτυχής που μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο πολύ σύνθετων και τεχνικών συζητήσεων, το Συμβούλιο κατέληξε σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό πακέτο για τη μείωση των κινδύνων», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί "τη βάση για περαιτέρω πρόοδο στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης".

  Οι διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τους κανόνες που θα διέπουν την εκκαθάριση των τραπεζών ήταν αυτές που εμπόδιζαν την επίτευξη συμφωνίας για μήνες, ωστόσο, με φόντο την κατάσταση στην Ιταλία, οι δύο χώρες έδειξαν αποφασιστικότητα να καταλήξουν σήμερα σε ένα συμβιβασμό.

  Αυτή η συμφωνία «σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για να καταστεί ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας ο πιο ισχυρός και σταθερός στον κόσμο και έτσι να προσφέρει ακόμη περισσότερη ασφάλεια στους αποταμιευτές», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ.

  Από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του χαρακτήρισε την πρόταση συμβιβασμού "ισορροπημένη".

  Από τη σημερινή συμφωνία απείχαν από την ψηφοφορία η Ελλάδα και η Ιταλία.

  Ως επόμενο βήμα το Συμβούλιο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμα προσδιορίσει τη θέση του.
 • ΗΠΑ: Πτώση 1,7% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Απρίλιο

  ΗΠΑ: Πτώση 1,7% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Απρίλιο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 16:26:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  Υποχώρησε η ζήτηση για παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, λόγω της μείωσης των παραγγελιών αεροσκαφών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

  Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά σημείωσαν πτώση 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 248,5 δισ. δολ. τον Απρίλιο.

  Αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μείωση 1,5% σε μηνιαία βάση.

  Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, οι παραγγελίες σημείωσαν αύξηση 9,6% σε σύγκριση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2017.
 • Δύο χώρες εκτός φορολογικών παραδείσων, ποιες παραμένουν στη μαύρη λίστα

  Δύο χώρες εκτός φορολογικών παραδείσων, ποιες παραμένουν στη μαύρη λίστα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 16:25:46 | Πηγή: News Beast

  Αφαιρέθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη λίστα της Ε.Ε. με τους φορολογικούς παραδείσους οι Μπαχάμες και ο Άγιος Χριστόφορος.

  Οι δύο χώρες είχαν προστεθεί στη μαύρη λίστα τον Μάρτιο καθώς κρίθηκε ότι οι φορολογικοί τους κανόνες και πρακτικές δεν συμβάδιζαν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

  Αφού οι χώρες αυτές δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγές, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να τις μεταφέρουν από τη μαύρη λίστα στη λεγόμενη γκρίζα, η οποία περιλαμβάνει περιοχές με χαμηλά πρότυπα διαφάνειας αλλά που έχουν στόχο να γίνουν περισσότερο διαφανείς, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ.

  Στη μαύρη λίστα παραμένουν επτά άλλες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες από το Reuters.

  Η μαύρη λίστα της ΕΕ καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο, ύστερα από την αποκάλυψη πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής που χρησιμοποιούσαν εταιρίες και ιδιώτες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Αρχικά περιελάμβανε 17 περιοχές.

  «Το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερες περιοχές στη λίστα είναι ένας δείκτης της επιτυχίας στη διαδικασία κατάρτισης της λίστας», δήλωσε ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, η οποία ασκεί τώρα την προεδρία της ΕΕ.

  Οργανώσεις υπέρ της δίκαιης φορολόγησης και Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν επικρίνει τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνεται η λίστα αυτή καθώς και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει χώρες που είναι γνωστές για πρακτικές φοροδιαφυγής.

 • Aγορές: Στην ιταλική γρίπη, προστίθεται και ισπανικός πονοκέφαλος

  Aγορές: Στην ιταλική γρίπη, προστίθεται και ισπανικός πονοκέφαλος

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 16:03:55 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το ενεργητικό των δύο μεγάλων οικονομιών του Νότου, Ιταλίας και Ισπανίας, βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο των επενδυτών, με τα ταμπλό στο Μιλάνο και τη Μαδρίτη να δείχνουν κόκκινο και τις αποδόσεις των ομολόγων των δύο χωρών να ακολουθούν την ανιούσα.

  Στην ιταλική περίπτωση είναι οι ανησυχίες για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, για το εάν αυτή θα είναι βιώσιμη και σε ποιο βαθμό θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις Λέγκας και Πέντε Αστέρων, που τρέπει τους επενδυτές σε φυγή.

  Τις ρευστοποιήσεις στην ισπανική αγορά πυροδότησε η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, που ταλανίζεται από σκάνδαλο χρηματισμού των στελεχών του τη δεκαετία του '90.

  Στην αγορά μετοχών εντονότερες είναι οι πιέσεις στις ισπανικές με τον δείκτη IBEX 35 να καταγράφει πτώση 2% στις 14:37 ώρα Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές εάν το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να ανατρέψει τον Ραχόι.

  Στο Μιλάνο την ίδια ώρα ο FTSE MIB υποχωρεί 0,7%, την ώρα που η τάση στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ανοδική. Στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,9%, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,4% και στο Λονδίνο είναι στο +0,2%.

  Νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη αυτή την ώρα να υποχωρεί 0,2%. Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, στα 24,8 εκατ. ευρώ.

  Στην αγορά κρατικού χρέους νέο σφυροκόπημα δέχονται τα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοσή του διετούς έκανε σήμερα άλμα 16 μονάδων βάσης στο 0,44% τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2015. Σε εβδομαδιαία βάση παρουσιάζει αύξηση 35 μονάδων βάσης- τη μεγαλύτερη εδώ και πέντε χρόνια.

  Το spread έναντι του διετούς γερμανικού έχει ανοίξει στις 108 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 4,5 χρόνια. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς την ίδια ώρα κινείται κοντά στο 2,5% με το spread έναντι του γερμανικού να ανοίγει στις 200 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο.

  Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου την ίδια ώρα ενισχύεται στο 1,48%, αυξημένη κατά εννέα μονάδες βάσης σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα.

  Υπό πίεση βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να αυξάνεται στο 4,33%.
 • Θρίλερ στο Χρηματιστήριο με τη Folli Follie

  Θρίλερ στο Χρηματιστήριο με τη Folli Follie

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 16:03:55 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με τον χειρότερο τρόπο εξελίσσεται η πολύκροτη πλέον υπόθεση της Folli Follie, η οποία από την Πέμπτη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο αρνητικών εξελίξεων, ενώ από το πρωί βλέπει τη μετοχή της να βγαίνει προσωρινά από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να την κατηγορεί για ελλιπή στοιχεία και τους Κινέζους της Fosun να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις για τη συνεργασία των δύο εταιρειών.

  Η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής

  Η εταιρεία με την επωνυμία «Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία» ανακοίνωσε προς το επενδυτικό κοινό ότι ζήτησε «από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας».

  Αναλυτικά η ανακοίνωση:

  «Mετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στη διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία».


  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αδυναμία παροχής στοιχείων δήλωσε η Folli Follie

  Λίγη ώρα αργότερα, σε ανακοίνωσή της για την απόφαση να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli Follie στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευκρινίζει ότι η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής των στοιχείων που είχαν ζητηθεί για τις οικονομικές καταστάσεις της.

  Η σχετική προθεσμία από την Επιτροπή εξέπνεε σήμερα το μεσημέρι.

  «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη σήμερα, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie A.E., μετά από επιστολή - αίτηση αναστολής διαπραγμάτευσης που απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εταιρεία.
  Στην επιστολή αυτή η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

  Ποια είναι τα... εγκλωβισμένα funds στη Folli Follie

  Η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie, την οποία ζήτησε η ίδια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να σταματήσει η ελεύθερη πτώση της, αφενός προσφέρει ένα «προσωρινό σωσίβιο» στην περαιτέρω κατάρρευσή της μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση -κάτι το οποίο μόνο το repοrt της Ernst & Young με τον επανέλεγχο των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2017 έχει τη δύναμη να κάνει- αφετέρου όμως οδηγεί δεκάδες ξένα funds σε κατάσταση «εγκλωβισμού».

  Αυτό συνιστά ένα νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του συνόλου του ελληνικού χρηματιστηρίου και δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο, αφού προκαλεί τριγμούς και σε άλλες εισηγμένες εταιρείες οι οποίες έχουν σημαντική συμμετοχή ξένων funds στο μετοχολόγιό τους, καθώς οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να «μεταφράζουν» την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά ως ένα επικίνδυνο στοίχημα.

  Προς το παρόν λοιπόν, όσα funds έχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie θα αναγκαστούν να περιμένουν μέχρι την ανακοίνωση του έλεγχου της ΕΥ, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο, και έως τότε θα παρακολουθούν «παγωμένα» τις όποιες εξελίξεις.

  Και όλα αυτά τη στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ήδη καταρρεύσει κατά 70% περίπου, από τότε που ξέσπασε η «μάχη» με το αμερικανικό fund QCM, το οποίο αμφισβήτησε τα οικονομικά της στοιχεία, ακριβώς πριν από τρεις εβδομάδες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds αυτά -με μικρή ή μεγαλύτερη συμμετοχή- ξεπερνούν τα... 100 και φτάνουν έως το Χονγκ Κονγκ αλλά και τη Σιγκαπούρη, ενώ το free float της FF Group διαμορφώνεται κοντά στο 50%.

  Από αυτά, τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν τα:
  -Fidelity Management & Research Co.
  -Vanguard Group
  -Swedbank Robur Fonder
  -Norges Bank Investment Management
  -BlackRock Fund Advisors
  -Asset Management NV
  -Dorval Asset Management
  -Global X Management Co. LLC
  -Templeton Asset Management Ltd.
  -Allianz Global Investors GmbH και
  -Eastspring Investments (Singapore) Ltd.
 • Σολτς- Λεμέρ: Aισιοδοξία για συμφωνία έως τις 21 Ιουνίου

  Σολτς- Λεμέρ: Aισιοδοξία για συμφωνία έως τις 21 Ιουνίου

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-25 16:03:47 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Τις θετικές προοπτικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισήμαναν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ. Εξέφρασαν αισιοδοξία για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21η Ιουνίου.  

  «Οι εξελίξεις για την Ελλάδα σήμερα είναι καλές. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, χάρη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν ακόμα κάποια επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ως την 21η Ιουνίου θα έχουν γίνει όλα τα «αναγκαία βήματα» για να ληφθούν οι «αναγκαίες αποφάσεις».

  Ερωτηθείς εάν υπάρχει τρόπος να βρεθεί μία λύση -μία «κοινή προσέγγιση»- με το ΔΝΤ, χωρίς τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σολτς απάντησε πως και αυτό το ενδεχόμενο βρίσκεται υπό συζήτηση. «Ναι, συζητάμε και για το τι χρειάζεται για την περίπτωση που λέτε, αλλά αυτή είναι μία συζήτηση που έχουμε αρκετό χρόνο να την κάνουμε, πριν την 21η Ιουνίου» ανέφερε.

  Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις και πρόσθεσε πως οι εταίροι υπολογίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Ιούνιο.

  Ο κ. Λεμέρ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος συμβιβασμός μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για μία «καλή διευθέτηση του ελληνικού χρέους», η οποία θα είναι «σαφής, αξιόπιστη και κατανοητή στις αγορές». 

  «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχής. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Όλοι οι θεσμοί είναι πλήρως δεσμευμένοι σε αυτόν το στόχο, καθώς και οι ελληνικές Αρχές» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

  nafemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ 

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Η ΕΕ αφαιρεί δύο χώρες από τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους

  Η ΕΕ αφαιρεί δύο χώρες από τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 15:41:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να αφαιρέσουν τις νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής, τις Μπαχάμες και τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, από τη λίστα της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους.

  Οι δύο χώρες είχαν προστεθεί στη μαύρη λίστα τον Μάρτιο καθώς κρίθηκε ότι οι φορολογικοί τους κανόνες και πρακτικές δεν συμβάδιζαν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

  Αφού οι χώρες αυτές δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγές, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να τις μεταφέρουν από τη μαύρη λίστα στη λεγόμενη γκρίζα, η οποία περιλαμβάνει περιοχές με χαμηλά πρότυπα διαφάνειας αλλά που έχουν στόχο να γίνουν περισσότερο διαφανείς, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ.

  Στη μαύρη λίστα παραμένουν επτά άλλες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

  Η μαύρη λίστα της ΕΕ καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο, ύστερα από την αποκάλυψη πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής που χρησιμοποιούσαν εταιρίες και ιδιώτες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Αρχικά περιελάμβανε 17 περιοχές.

  «Το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερες περιοχές στη λίστα είναι ένας δείκτης της επιτυχίας στη διαδικασία κατάρτισης της λίστας», δήλωσε ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, η οποία ασκεί τώρα την προεδρία της ΕΕ.

  Οργανώσεις υπέρ της δίκαιης φορολόγησης και Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν επικρίνει τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνεται η λίστα αυτή καθώς και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει χώρες που είναι γνωστές για πρακτικές φοροδιαφυγής.
 • Κατά 30% περισσότερες οι καταγγελίες προς τον συνήγορο του Καταναλωτή το 2017

  Κατά 30% περισσότερες οι καταγγελίες προς τον συνήγορο του Καταναλωτή το 2017

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 15:41:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αυξημένες κατά περίπου 30% ήταν το 2017 οι υποθέσεις που έφθασαν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, αγγίζοντας τις 9.757, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής την ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων της Αρχής.

  «Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως έχουμε διπλασιάσει τις υποθέσεις μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πάρα πολύς κόσμος έρχεται σε μας πλέον και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των εισοδημάτων που κάνει τον κόσμο να διεκδικεί και το ελάχιστο και λόγω της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών στην εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, αλλά και χάρις στην αποτελεσματικότητα της Αρχής, επιτρέψτε μου να πω, καθώς μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες λύνουμε το 82% περίπου των υποθέσεων. Πέρσι είχαμε πολύ σοβαρές υποθέσεις, η πιο σημαντική από τις οποίες ήταν τα βλαστοκύτταρα, η οποία αφορούσε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και είχε να κάνει με τον πολύ ευαίσθητο χώρο της Υγείας», ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης.

  Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και τόνισε πως οι ουσιαστικές συζητήσεις, με βάση τα συμπεράσματα της ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου, που θα γίνουν στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα δώσουν την ευκαιρία στους βουλευτές να ενημερωθούν και να αποκτήσουν γνώσεις επί σοβαρών ζητημάτων, έτσι ώστε, όταν έρχονται τα νομοθετήματα στη Βουλή, να υπάρχει ενσωματωμένη αυτή η εμπειρία.
 • Διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 15:41:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Έντονη μεταβλητότητα χαρακτηρίζει την εικόνα της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση. Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οδηγούν την αγορά σε ήπια πτώση, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

  O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 15.25, διαμορφώνεται στις 767,32 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,46%.

  Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 776,95 μονάδες (+0,79%) και κατώτερη στις 765,48 μονάδες (-0,70%).

  Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,15 εκατ. ευρώ.

 • Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για εργασιακά και ασφαλιστικό

  Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για εργασιακά και ασφαλιστικό

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-25 15:41:48 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο 24/05 10:15

  Από την έντυπη έκδοση 

  Του Στέλιου Παπαπέτρου
  spapap@naftemporiki.gr

  Την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης πριν ένα εκ των δύο μερών, εργοδότες - εργαζόμενοι, ασκήσει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), καθώς και τη διαμόρφωση της διοικητικής διαδικασίας η οποία θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας περιλαμβάνει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο σε ό,τι αφορά την ατζέντα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

  Σχετικά με το ασφαλιστικό, η νέα συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πέρσι μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων έως και 18% που αφορούν τις συνταξιοδοτικές παροχές που εκδόθηκαν μέχρι τις 12/5/2016, δηλαδή πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Επίσης, προβλέπεται η πλήρης εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών παροχών του ΕΔΟΕΑΠ με όσα ισχύουν σήμερα στο μεγάλο ταμείο, το ΕΤΕΑΕΠ, που χορηγεί επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές. 

  Στο ζήτημα αυτό κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών συμφωνούν πως τα τελευταία χρόνια έγιναν σοβαρές αλλαγές στην αγορά εργασίας προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ώστε να εξισορροπηθεί η ευελιξία της αγοράς με τη δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθεί υπόψη το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας που υπάρχει ακόμη στη χώρα μας (20,8% Φεβρουάριος 2018) και η ανάγκη για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

  Σχετικά με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Έτσι, μετά τον Αύγουστο οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.

  Το υπουργείο Εργασίας θα φέρει ρύθμιση η οποία επαναφέρει τη δυνατότητα του διαμεσολαβητή να υποβάλει πρόταση που θα επιτρέπει στα δύο μέρη να επαναλάβουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις πριν ένα εκ των δύο προσφύγει στη διαιτησία. Με τον ίδιο νόμο, θα πρέπει να επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία μόνο για το μέρος που έχει αποδεχτεί την πρόταση διαμεσολάβησης. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την αναγκαιότητα απλούστευσης της εργατικής νομοθεσίας και για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Την άλλη Τρίτη, πιθανότατα, η κ. Αχτσιόγλου θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας.

  Περικοπές συντάξεων
  Το επικαιροποιημένο μνημόνιο, εκτός από τη ρητή αναφορά για εφαρμογή των συμφωνηθέντων ως προς τις περικοπές του 2019, ουσιαστικά επαναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση  για ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών με βάση τις νέες παραμέτρους του ενιαίου κανόνα συνταξιοδότησης που εισήγαγε ο ασφαλιστικός νόμος 4387/16. Επίσης, βασικός στόχος παραμένει η έκδοση όλων των αιτήσεων κύριας σύνταξης που υποβλήθηκαν το 2016, του 30% των αιτήσεων για κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το 2017 και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεων για επικουρική σύνταξη που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 και 31.12.2016. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα πρέπει να εκδώσουν την υπουργική απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019, καθώς και τις υπουργικές αποφάσεις για τον ενιαίο κανονισμό λειτουργίας και παροχών του ΕΦΚΑ. 

  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Χρηματιστήριο: Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες

  Χρηματιστήριο: Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 15:25:00 | Πηγή: Ζούγκλα
  Διατηρείται η νευρικότητα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει ωστόσο μικρές διακυμάνσεις γύρω από τις 770 μονάδες, ενώ στο επίκεντρο της αγοράς βρίσκονται οι νέες εξελίξεις γύρω από την Folli Follie, για την οποία ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς "αποκάλυψε" τελικά ότι η εισηγμένη δεν μπόρεσε να προσκομίσει τα στοιχεία που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις, ενώ νωρίτερα στην ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας δεν γινόταν κάποια αναφορά σε αυτό.

  Χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι η ένταση των ρευστοποιήσεων λίγο μετά τις 14:00 στις τράπεζες, τη στιγμή που νωρίτερα οι πιέσεις ήταν πιο ελεγχόμενες.

  Όπως δείχνουν τα πράγματα το Χρηματιστήριο αδυνατεί να ξεφύγει από τον κλοιό της αβεβαιότητας και της επιφυλακτικότητας στον οποίο έχει βρεθεί από τις αρχές του μήνα, όπου κάθε προσπάθεια αντίδρασης σταματά καθώς τα ηνία παίρνουν οι πωλητές.

  Στα θετικά της ημέρας οι αντιστάσεις που εμφανίζουν επιλεκτικά μη τραπεζικά blue chips προσπαθούν να ισορροπήσουν την αγορά από τις απώλειες των τραπεζών.

  Ο Γενικός Δείκτης κινείται στο -0,41% και στις 768,09 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και τα 26 εκατ. ευρώ.

  Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται στο -0,03% στις 2.028,63 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 2,29% στις 832,76 μονάδες.

  Στις τραπεζικές μετοχές η εικόνα είναι και πάλι αρνητική με την Eurobank να κινείται στο -2,25% και τα 0,8680 ευρώ, την Εθνική στο -1,39% και τα 0,2688 ευρώ, την Alpha Bank στο -2,22% και τα 1,8480 ευρώ, ενώ νέες ισχυρές πιέσεις της τάξης του 3,85% στα 2,5 ευρώ σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς.

  Τα μη τραπεζικά blue chips, όπως αναφέραμε, "σώζουν" κάπως την κατάσταση, με την Jumbo να ενισχύεται 2,85%, την Coca Cola στο +1,92% και την ΔΕΗ να ανακάμπτει σημαντικά στο +2,32%
 • Σημαντική ενημέρωση για τους πελάτες της EUROBANK

  Σημαντική ενημέρωση για τους πελάτες της EUROBANK

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 15:25:00 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στις 25 Μαΐου 2018 αρχίζει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679.

  Ο νέος κανονισμός διευρύνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και ενισχύει τα δικαιώματα που έχει κάθε φυσικό πρόσωπο σχετικά με τη συλλογή, αποθήκευση, χρήση και εν γένει επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του.

  Η Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E. προσαρμόζεται στις διατάξεις του ως άνω Κανονισμού και σας καλεί να ενημερωθείτε αναλυτικά για:

  • τα προσωπικά σας δεδομένα που συλλέγει και τις πηγές τους,
  • τους σκοπούς για τους οποίους τα επεξεργάζεται κατά περίπτωση και τις νόμιμες βάσεις της επεξεργασίας τους,
  • τους αποδέκτες των δεδομένων σας,
  • τις προϋποθέσεις διαβίβασης των δεδομένων σας σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • τον χρόνο τήρησης των δεδομένων σας,
  • τα δικαιώματά σας και πώς μπορείτε να τα ασκήσετε,
  • τα μέτρα που λαμβάνει για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.  Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.eurobank.gr/gdpr ή οποιοδήποτε κατάστημα της Τράπεζας για να ενημερωθείτε.

  Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε., Όθωνος 8, 105 57, Αθήνα, Αρ.Γ.Ε.ΜΗ. 000223001000

 • Βουτιά 2% για το αργό

  Βουτιά 2% για το αργό

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 15:25:00 | Πηγή: Ζούγκλα
  Βουτιά σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή εν μέσω αναφορών ότι ΟΠΕΚ και Ρωσία εξετάζουν την αύξηση της παραγωγής τους έως και κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να καλύψουν την υποχώρηση των προμηθειών από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

  Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου χάνει 1,33 δολ. ή 1,9% στα 69,38 δολ. το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση το συμβόλαιο οδεύει για συνολικές απώλειες 2,7%.

  Το αργό Brent υποχωρεί 1,69 δολ. ή 2,1% στα 77,10 δολ. το βαρέλι.

  Οι απώλειες ακολουθούν τις αναφορές μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συζητούν ένα σχέδια για την πρώτη αύξηση της παραγωγής τους από το 2016.

  Το Bloomberg αναφέρει ότι οι δύο χώρες εξετάζουν την αύξηση της παραγωγής τους κατά 300.000 με 800.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ το Reuters αναφέρει ότι αυτό το νούμερο ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και τα 1 εκατ. βαρέλια.

  Η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ έχουν συνεργαστεί για τον περιορισμό της παραγωγής τους από τον Ιανουάριο του 2017 σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την παγκόσμια υπερπροσφορά που είχε οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά πολλών ετών.

  Τα παγκόσμια αποθέματα είναι πλέον κοντά στο επίσημο στόχο του ΟΠΕΚ, οδηγώντας στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

  Το σχέδιο για αύξηση της παραγωγής έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι οι εξαγωγές του Ιράν θα υποχωρήσουν μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και μετά την κατάρρευση της παραγωγής στη Βενεζουέλα.
 • Süddeutsche Zeitung: Έπαινος για την Ελλάδα στο Eurogroup

  Süddeutsche Zeitung: Έπαινος για την Ελλάδα στο Eurogroup

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 15:23:55 | Πηγή: News Beast

  «Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επαίνεσαν την ελληνική κυβέρνηση για τις μεγάλες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων», γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

  «Έχουμε υπέροχα νέα από την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, την Πέμπτη πριν τη συνάντηση με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν για τη συμφωνία που έκλεισε σε επίπεδο αξιωματούχων αναφορικά με τις επιπλέον απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να ολοκληρωθεί το τρέχον δανειακό πρόγραμμα τον Αύγουστο.

  Στο ερώτημα, εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ οικονομικά στο πρόγραμμα, ο Σεντένο δήλωσε: «Είμαστε πολύ κοντά. Είναι σημαντικό να συμμετάσχει το ΔΝΤ». Το ΔΝΤ, ωστόσο, έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του εκτεταμένες ελαφρύνσεις χρέους, οι οποίες είναι αμφιλεγόμενες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

  Πριν τη συνάντηση του Εurogroup, το ΔΝΤ συμφώνησε μεν ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί μόνον η αποπληρωμή των λεγόμενων δανείων του EFSF, εμμένοντας ωστόσο στους λοιπούς όρους που έχει θέσει, όπως ελέχθη. Η απαίτηση του ΔΝΤ για ελαφρύνσεις 100 δισ. ευρώ θεωρείται στο Βερολίνο, τη Χάγη και σε άλλες πρωτεύουσες πολιτικά δύσκολη.

  Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, διευκρίνισε ότι το αργότερο στο Εurogroup του Ιουνίου οι Ευρωπαίοι θα έχουν συνεννοηθεί για ελαφρύνσεις χρέους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΕΜΣ θα μπορούσε π.χ. να επιμηκυνθεί ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων από τα τωρινά 32,5 έτη κατά πέντε έως δέκα χρόνια επιπλέον. Επίσης, θα μπορούσε να επεκταθεί χρονικά το πάγωμα καταβολής τόκων, που τώρα έχει συμφωνηθεί να ισχύσει μέχρι το 2022.

  Ο ΕΜΣ έχει επεξεργαστεί μαζί με την Γαλλία ένα μηχανισμό που συνδέει το ύψος των ελαφρύνσεων με τη μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σχέδιο για το οποίο δεν έχουν πειστεί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ και στο Βερολίνο υπάρχουν αμφιβολίες, εκτιμά η SZ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 • Τουρκία: Νέα μέτρα για στήριξη της λίρας

  Τουρκία: Νέα μέτρα για στήριξη της λίρας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 15:00:11 | Πηγή: Ζούγκλα
  Νέα μέτρα για τη στήριξη της τουρκικής λίρας, που έχει υποτιμηθεί περίπου 20% από τις αρχές του έτους, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα, καθώς όπως αποδείχθηκε η αύξηση των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης δεν ήταν αρκετή.

  Όπως ανακοινώθηκε οι επιχειρήσεις, που έχουν λάβει δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την κεντρική τράπεζα, μπορούν από σήμερα έως τις 31 Ιουλίου να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές τους σε τοπικό νόμισμα.

  Αναλυτές σχολίαζαν στο Bloomberg ότι και αυτή η κίνηση θα προσφέρει βραχυπρόθεσμο στήριγμα στο τουρκικό νόμισμα, που έχει υποχωρήσει 5% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

  Και τούτο γιατί βασική πρόκληση παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός και το φουσκωμένο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών- απόρροια των Εrdoganomics και των συνεχών επιθέσεων του Τούρκου πρόεδρου στην κεντρική τράπεζα, ενόψει των εκλογών.
 • Süddeutsche Zeitung: Έπαινος για την Ελλάδα

  Süddeutsche Zeitung: Έπαινος για την Ελλάδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 15:00:11 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επαίνεσαν την ελληνική κυβέρνηση για τις μεγάλες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων», γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

  «Έχουμε υπέροχα νέα από την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, την Πέμπτη πριν τη συνάντηση με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν για τη συμφωνία που έκλεισε σε επίπεδο αξιωματούχων αναφορικά με τις επιπλέον απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να ολοκληρωθεί το τρέχον δανειακό πρόγραμμα τον Αύγουστο. Στο ερώτημα, εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ οικονομικά στο πρόγραμμα, ο Σεντένο δήλωσε: «Είμαστε πολύ κοντά. Είναι σημαντικό να συμμετάσχει το ΔΝΤ». Το ΔΝΤ, ωστόσο, έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του εκτεταμένες ελαφρύνσεις χρέους, οι οποίες είναι αμφιλεγόμενες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

  Πριν τη συνάντηση του Εurogroup, το ΔΝΤ συμφώνησε μεν ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί μόνον η αποπληρωμή των λεγόμενων δανείων του EFSF, εμμένοντας ωστόσο στους λοιπούς όρους που έχει θέσει, όπως ελέχθη. Η απαίτηση του ΔΝΤ για ελαφρύνσεις 100 δισ. ευρώ θεωρείται στο Βερολίνο, τη Χάγη και σε άλλες πρωτεύουσες πολιτικά δύσκολη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, διευκρίνισε ότι το αργότερο στο Εurogroup του Ιουνίου οι Ευρωπαίοι θα έχουν συνεννοηθεί για ελαφρύνσεις χρέους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΕΜΣ θα μπορούσε π.χ. να επιμηκυνθεί ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων από τα τωρινά 32,5 έτη κατά πέντε έως δέκα χρόνια επιπλέον. Επίσης, θα μπορούσε να επεκταθεί χρονικά το πάγωμα καταβολής τόκων, που τώρα έχει συμφωνηθεί να ισχύσει μέχρι το 2022.

  Ο ΕΜΣ έχει επεξεργαστεί μαζί με την Γαλλία ένα μηχανισμό που συνδέει το ύψος των ελαφρύνσεων με τη μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σχέδιο για το οποίο δεν έχουν πειστεί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ και στο Βερολίνο υπάρχουν αμφιβολίες, εκτιμά η SZ.
 • Επιμένει ο ιταλικός πυρετός στην αγορά ομολόγων

  Επιμένει ο ιταλικός πυρετός στην αγορά ομολόγων

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 14:38:43 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στην Ιταλία, όπου ο Τζουζέπε Κόντε, αρχίζει να συγκροτεί την κυβερνητική ομάδα τους, παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους.

  Τα ιταλικά ομόλογα παραμένουν υπό πίεση, με τις αποδόσεις τους να κινούνται εκ νέου ανοδικά σήμερα, μετά τη χθεσινή αποκλιμάκωση.

  Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου παρουσιάζει άνοδο 4 μονάδων βάσης, στο 2,45%, ενώ το spread έναντι του γερμανικού δεκαετούς έχει διευρυνθεί στςι 196,8 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017.

  Η μεγαλύτερη αγωνία έχει να κάνει με το πρόσωπο, που θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Οικονομικών του τρίτου ισχυρότερου μέλους της Ευρωζώνης και το εάν τελικά αυτό θα θέσει σε εφαρμογή τη ραγδαία στροφή πολιτικής και αμφιλεγόμενα μέτρα, που ευαγγελίζονταν στο πρόγραμμά τους τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ή θα βάλει στο «νερό» στο κρασί των προγραμματικών δεσμεύσεων για να αποφύγει την ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.
 • Στο 0,5% ο πληθωρισμός στο Τόκιο

  Στο 0,5% ο πληθωρισμός στο Τόκιο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 14:38:43 | Πηγή: Ζούγκλα
  Άνοδο με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σε μία ακόμη ένδειξη ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει το στόχο της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας στο 2%.

  Ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των φρέσκων τροφίμων, σημείωσε άνοδο 0,5% το Μάιο σε σχέση με το περασμένο έτος, όπως εμφανίζουν τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών και επικοινωνιών.

  Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το 0,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Επίσης σηματοδοτεί τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που ο ρυθμός αυξήσεων στον δομικό πληθωρισμό επιβραδύνθηκε στο Τόκιο.

  Ο πληθωρισμός στο Τόκιο θεωρείται αρχική ένδειξη για τον εθνικό πληθωρισμό, ο οποίος τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 0,7%, από το 0,9% το Μάρτιο.
 • Deutsche Welle: Ο Τραμπ χαλαρώνει την εποπτεία των τραπεζών

  Deutsche Welle: Ο Τραμπ χαλαρώνει την εποπτεία των τραπεζών

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 14:13:48 | Πηγή: Ζούγκλα
  Χαλαρώνουν και πάλι στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία Τραμπ, οι αυστηροί ρυθμιστικοί κανόνες για τις τράπεζες που είχαν επιβληθεί μετά την κρίση της περιόδου 2007-2009. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη;

  Δύο από τις πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις που άφησε πίσω της η κρίση ήταν το bail-out και το «Too big to fail». Ο τελευταίος χαρακτηρισμός αφορούσε τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες που κρίθηκαν τόσο σημαντικές για τη λειτουργία της οικονομίας ώστε η κατάρρευσή τους θα συμπαρέσυρε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γι' αυτό και διασώθηκαν τελικά με δεκάδες δισεκατομμύρια από το υστέρημα των φορολογουμένων (bail-out). Μετά από αυτήν την οδυνηρή εμπειρία οι περισσότερες χώρες ψήφισαν αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τραπεζικό τομέα. Στις ΗΠΑ ο νόμος των Ντοντ και Φρανκ επιβάλλει από το 2010 περιορισμούς στη λειτουργία μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ προβλέπει ότι τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού άνω των 50 δις θα πρέπει να διενεργούν στρες τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  Ωστόσο, με το σχέδιο νόμου που ενέκρινε την Τρίτη η Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζει από τα 50 στα 250 δις το όριο πάνω από το οποίο οι τράπεζες κρίνονται συστημικά επικίνδυνες και ενθαρρύνει τις μικρότερες τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους, χορηγώντας περισσότερα δάνεια. Ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι το χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο θα ωφελήσει την οικονομική ανάπτυξη, αν και πολλοί ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες. Σε κάθε περίπτωση η νέα νομοθεσία Τραμπ εξασφαλίζει στις αμερικανικές τράπεζες σημαντικά πλεονεκτήματα στον διεθνή ανταγωνισμό, τα οποία δεν διαθέτουν οι αυστηρότερα εποπτευόμενες ευρωπαϊκές τράπεζες.

  America First και στις τράπεζες

  Ο Γιοχάνες Γιεργκ Ρίγκλερ, πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου δημοσίων τραπεζών, θεωρεί ότι «ανοίγει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα στο ρυθμιστικό πλαίσιο» το οποίο στην ιδανική περίπτωση θα έπρεπε να είναι ομοιόμορφο, γιατί «μόνο έτσι διασφαλίζεται η επί ίσοις όροις ανταγωνιστικότητα μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας». Μάλλον απίθανο φαίνεται να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιμένει στο δόγμα America First. Και όλα δείχνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών θα διευθυνθεί, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να έχει ολοκληρώσει την απορρύθμιση του τραπεζικού κλάδου με την κατάργηση του νόμου Ντοντ-Φρανκ.

  Το επόμενο βήμα θα είναι πιθανότατα η ανάκληση του αποκαλούμενου «κανόνα Φόλκερ» (Volcker rule), που απαγόρευε μέχρι σήμερα στις τράπεζες να αξιοποιούν τα κεφάλαιά τους στοιχηματίζοντας όπως τα hedge funds. Ήδη η αμερικανική κεντρική τράπεζα επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο νόμου. «Εδώ βλέπω έναν κίνδυνο» λέει ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Βαυαρικού Χρηματοπιστωτικού Κέντρου. «Πρόκειται για ένα όριο που κανονικά δεν πρέπει να υπερβαίνουμε. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδείξει ότι αδιαφορεί για τα όποια όρια».
  Πιέσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες

  Με τη νέα νομοθεσία Τραμπ όχι μόνο αυξάνουν οι κίνδυνοι για τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο, αλλά και εντείνονται οι πιέσεις στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό. «Τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα υποχωρούν και χάνουν σοβαρό μερίδιο αγοράς» διαπιστώνει ο Κρίστιαν Όσιγκ, επικεφαλής του γερμανικού συνδέσμου τραπεζών. Προς το παρόν ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Εκτιμά ωστόσο ότι μεσοπρόθεσμα «δεν αποκλείεται να αναγκαστούμε κι εμείς να χαλαρώσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να ανταποκριθούμε στον ανταγωνισμό. Αλλά αυτό θα ήταν δραματικό λάθος, γιατί θα έφερνε πιο κοντά την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση. Και τότε να δούμε πόσες τράπεζες θα επιβιώσουν...».

  Πηγή: Deutsche Welle
 • Σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία

  Σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 14:13:48 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε το πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής για την Κυκλική Οικονομία ως κομβικό στοιχείο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας θέτοντας σε δημόσιο διάλογο το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2018-2019, το οποίο συντονίζει και υλοποιεί ειδική διϋπουργική ομάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:
  «Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για την Ελλάδα. Μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση και έχει σαφή περιφερειακή διάσταση. Στηρίζεται στην ορθή αξιοποίηση των πόρων, στην ιδέα της ανακύκλωσης - επαναχρησιμοποίησης και στο μοντέλο της βιομηχανικής συμβίωσης.

  Επιδιώκει και ενθαρρύνει τη χρήση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων ως παραγωγικών πόρων και χρήσιμων υλικών, προσδίδοντας μια αειφορική διάσταση στο παραγωγικό μοντέλο.

  Στο πλαίσιο αυτό, η κυκλική οικονομία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο ανορθόδοξο οικονομικό μοντέλο.

  Αναφέρεται στην οικονομία του πραγματικού προϊόντος, τροφοδοτεί τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας, στηρίζεται στην οικονομία της γνώσης και της εξειδίκευσης, αξιοποιεί και σέβεται τους φυσικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές, δημιουργεί θέσεις εργασίας και είναι απολύτως συμβατή με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία.

  Στις δράσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2018-2019 περιλαμβάνονται:

  1. Κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας και την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.

  2. Χρηματοδότηση και παροχή κινήτρων ενίσχυσης της Κυκλικής Οικονομίας.

  3. Βελτίωση της γνώσης και διασύνδεση της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας με την τεχνολογική καινοτομία.

  4. Διοίκηση και υποστήριξη του σχεδίου

  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, καλεί όλους τους πολίτες και τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του Σχεδίου προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι τις 26 Ιουνίου 2018 και ώρα 24.00.

  Οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα συμβάλουν στην υλοποίηση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης".
 • Ο Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, στη «Ν»

  Ο Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, στη «Ν»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-25 14:13:44 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Συνέντευξη στη Λέττα Καλαμαρά

  Έντονο είναι το αποτύπωμα του εξορυκτικού κλάδου στην ελληνική οικονομία, η συμμετοχή της οποίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ανέρχεται στο 3,5%, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο στούντιο της Ναυτεμπορικής ο κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

  Σύμφωνα με τον κ. Καβαλόπουλο η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως σε αρκετές κατηγορίες μετάλλων και ο εξαγωγικός χαρακτήρας των επιχειρήσεων του κλάδου διατήρησε ισχυρές τις παραγωγικές δομές του. Ωστόσο απαιτείται άμεση υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την εξορυκτική βιομηχανία, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις αδειοδοτήσεις και την υλοποίηση των επενδύσεων με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη απόδοση του κλάδου. Για το 2018 αναμένεται ενίσχυση των εξαγωγών των εταιρειών του κλάδου, με εξαίρεση τα αδρανή υλικά και το τσιμέντο που δέχονται πιέσεις. 

  Κάμερα, μοντάζ: Χρήστος Λώλος

  NSTUDIO

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Η έκκληση Λαγκάρντ στην Τουρκία μετά την κατρακύλα της λίρας

  Η έκκληση Λαγκάρντ στην Τουρκία μετά την κατρακύλα της λίρας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 14:12:43 | Πηγή: News Beast

  H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζάς της, καθώς η σύγχυση που δημιουργήθηκε οδήγησε στην κατρακύλα της λίρας.

  Τα ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα είναι απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις δημιούργησαν μία αίσθηση αβεβαιότητας στους επενδυτές, θέτοντας υπό πίεση το τουρκικό νόμισμα, δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αγία Πετρούπολη, στην οποία αναφέρεται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  «Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήνουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να κάνουν τη δουλειά που πρέπει και να διατηρούν και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους», σημείωσε η Λαγκάρντ.

  «Ορισμένες δηλώσεις σήμαναν συναγερμό στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους επενδυτές ότι ξαφνικά η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από κατευθύνσεις, οδηγίες ή επιρροή. Αυτό δημιούργησε μία αίσθηση αβεβαιότητας και μία έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία είχε την αντανάκλασή της στην αγορά» πρόσθεσε.

  Η κρίση της λίρας κυριάρχησε στην Τουρκία αυτό τον μήνα, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα έχει μεγαλύτερη αρμοδιότητα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, αν επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα.

  Ο Ερντογάν είχε αντιταχθεί επανειλημμένα σε κάθε κίνηση για αύξηση των επιτοκίων, αποκαλώντας αυτά ως «τη μητέρα όλων των δεινών», ενώ επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η πτώση. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να ακολουθήσει τις διεθνείς αρχές για τη νομισματική πολιτική και την Τετάρτη η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκιά της κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) στο 16,5% σε μία έκτακτη συνεδρίαση, μετά από τρεις εβδομάδες μίας σε μεγάλο βαθμό αυτοπροκληθείσας αναταραχής.

 • Alpha Bank: Οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης

  Alpha Bank: Οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 13:50:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα περιγράφει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που κυκλοφόρησε σήμερα.

  Όπως επισημαίνει, «η ομαλή έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα σε συνδυασμό με ένα πειστικό σχεδιασμό ελαφρύνσεως του δημοσίου χρέους σε συνεργασία και υπό την εποπτεία των επίσημων πιστωτών και εταίρων μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε μακρό χρονικό ορίζοντα».

  Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «η επίλυση του προβλήματος βιωσιμότητος του χρέους θα βελτιώσει περαιτέρω τις συνθήκες για την έλευση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στη χώρα, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές, τονώνοντας περαιτέρω τις συνθήκες ρευστότητος του χρηματοπιστωτικού τομέα».

  Αναλυτικά, η Alpha Bank σημειώνει τα εξής:

  «Η συρρίκνωση της επενδυτικής δαπάνης στη διάρκεια της οικονομικής υφέσεως από 21,8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην περίοδο 2001-2007 σε 12,4% στην περίοδο 2011-2017, εξασθένησε σημαντικά το απόθεμα του παραγωγικού κεφαλαίου της χώρας, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα το ποσοστό αποσβέσεων υπερβαίνει το σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (Εβδομαδιαίο Δελτίο 11/11/2016, Alpha Bank).

  Η πτώση του παραγωγικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της παραγωγικότητος και του ποσοστού απασχολήσεως (το οποίο παρά τη φθίνουσα πορεία της ανεργίας των τελευταίων ετών διαμορφώνεται σε επίπεδο χαμηλότερο εκείνου του 2007 κατά 7,3 εκατοστιαίες μονάδες) συνιστούν τους κύριους παράγοντες υποχωρήσεως του δυνητικού προϊόντος της χώρας.

  Σημειώνεται ότι το δυνητικό ΑΕΠ, και κατά συνέπεια η παραγωγική δυναμικότητα της χώρας, έχει υποχωρήσει σωρευτικά κατά 14,9% στην δεκαετία 2009-2017, ενώ με βάση τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχίσει να παρουσιάζει αρνητικό ρυθμό μεταβολής στην διετία 2018-2019.

  Η ύφεση στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που υιοθέτησαν προγράμματα προσαρμογής ήταν μεγαλύτερης εντάσεως και χρονικής διάρκειας. Η μεγάλη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητος συνδέεται χρονικά με την κατάρρευση των επενδύσεων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στις λοιπές χώρες.

  Ειδικότερα, αν τεθεί ως κοινό έτος βάσεως το 2007, παρατηρείται ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 53,1% σωρευτικά την περίοδο 2007- 2017 και παραμένουν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του έτους βάσεως.

  Αντίθετα, οι επενδύσεις στην Ιρλανδία έχουν ανακάμψει πλήρως και κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ και στην Κύπρο εκτιμάται ότι οι επενδύσεις θα ανέλθουν το 2018 σε επίπεδο ανώτερο του έτους βάσεως.

  Ξένες Άμεσες Επενδύσεις: Η Αναγκαιότητα και οι Προϋποθέσεις

  Η υποχώρηση των επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό όλων των επιμέρους κατηγοριών που συνθέτουν τις επενδύσεις. Ωστόσο, η πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες έλαβε τεράστιες διαστάσεις.

  Η Ελλάδα δεν ακολούθησε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία στην υπερτίμηση της αγοράς ακινήτων, ωστόσο παραδοσιακά το ποσοστό των επενδύσεων σε κατοικίες στο ΑΕΠ ήταν υψηλό, στο 8,2% κατά μέσο όρο στην περίοδο 2000-2007, ενώ το 2017 διαμορφώθηκε μόλις στο 0,6%.

  Δεδομένου ότι η μέση ροπή προς αποταμίευση των νοικοκυριών στην Ελλάδα διατηρείται σε αρνητικό έδαφος την τελευταία εξαετία, ως αποτέλεσμα της πτώσεως του διαθεσίμου εισοδήματος και των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων, η σημασία της προσελκύσεως Ξένων Άμεσων Επενδύσεων καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική.

  Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Economic Surveys, Greece, Απρίλιος 2018), οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις έχουν ισχυρότερο αναπτυξιακό αποτύπωμα για τρεις λόγους.

  Πρώτον, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις βοηθούν σημαντικά στην εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών που ενισχύουν την παραγωγικότητα της εργασίας.

  Δεύτερον, συμβάλλουν στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας προορισμού καθώς οι εισερχόμενοι επενδυτές είναι συνήθως περισσότερο προσανατολισμένοι στις ξένες αγορές σε σχέση με τις τοπικές επιχειρήσεις.

  Τρίτον, αποτελούν δομικό στοιχείο της "παγκόσμιας αλυσίδας αξίας" (global value chain1).

  Ως εκ τούτου επιτρέπουν σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε πολυεθνικούς οργανισμούς να ειδικευθούν σε μέρος της παραγωγικής διαδικασίας στο οποίο είναι πιο ανταγωνιστικές, χρησιμοποιώντας ενδιάμεσα αγαθά και υπηρεσίες από τρίτες χώρες.

  Παράλληλα, η ενσωμάτωση σε αλυσιδωτές διαδικασίες προσβάσεως στις διεθνείς αγορές προϊόντων συσχετίζεται θετικά με την παραγωγικότητα και την ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

  Το χαμηλό ποσοστό των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στο ελληνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δυσχεραίνει σημαντικά τη δυνατότητα της χώρας να επωφεληθεί τόσο από το διεθνές εμπόριο μέσω της συμμετοχής της σε αλυσιδωτές διαδικασίες προσβάσεως στην παγκόσμια αγορά, όσο και από τα αποτελέσματα διαχύσεως (spill-over effects) των τεχνολογικών καινοτομιών και του εξαγωγικού
  προσανατολισμού.

  Οι παράγοντες που καθηλώνουν τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις σε χαμηλό επίπεδο, δυσχεραίνουν την επιχειρηματικότητα και την ταχεία ανάκαμψη των επιχειρήσεων είναι αρκετοί.

  Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB Investment Survey 2017, δείγμα 12500 επιχειρήσεων στην ΕΕ-28), η αβεβαιότητα για το μέλλον, το πολύπλοκο κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και το κόστος ενέργειας αποτελούν τους τέσσερις σημαντικότερους παράγοντες που αποτρέπουν την προσέλκυση επενδύσεων.

  Η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες αποτελεί και στην ΕΕ-28 τον βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις. το 71% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν αυτό το εμπόδιο, έναντι 95% στην Ελλάδα.

  Η άρση της αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων. Η ομαλή έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα σε συνδυασμό με ένα πειστικό σχεδιασμό ελαφρύνσεως του δημοσίου χρέους σε συνεργασία και υπό την εποπτεία των επίσημων πιστωτών και εταίρων μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε μακρό χρονικό ορίζοντα.

  Η επίλυση του προβλήματος βιωσιμότητος του χρέους θα βελτιώσει περαιτέρω τις συνθήκες για την έλευση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στη χώρα, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές, τονώνοντας περαιτέρω τις συνθήκες ρευστότητος του χρηματοπιστωτικού τομέα.

  Η σχέση ανάμεσα στον όγκο των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και το ύψος του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών μπορεί να απεικονιστεί με απλό τρόπο με ένα γράφημα διασποράς.

  Υφίσταται αρνητική σχέση ανάμεσα στο ύψος του αποθέματος των εισερχομένων Ξένων Άμεσων Επενδύσεων ως ποσοστό στο ΑΕΠ και στο ύψος του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων.

  Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας που συνδυάζεται με ένα ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό. Ο περιορισμός του ύψους των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ως αποτέλεσμα της ελαφρύνσεως του χρέους θα επιτρέψει την εκλογίκευση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής μεταξύ φορολογικών συντελεστών και περικοπών δαπανών, επιτρέποντας την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

  Τέλος, η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει συχνά αναφερθεί ως σημαντικό εργαλείο πολιτικής για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος οπότε δύναται να συμβάλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων από το εξωτερικό.

 • Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αδυναμία παροχής στοιχείων δήλωσε η Folli Follie

  Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αδυναμία παροχής στοιχείων δήλωσε η Folli Follie

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-25 13:50:30 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα Folli Follie: Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της 25/05 11:07 Folli Follie: Αγοράζει 30.000 μετοχές ο Δ. Κουτσολιούτσος 22/05 18:00

  Σε ανακοίνωσή της για την απόφαση να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli Follie στο Χρημαστιστήριο Αθηνών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευκρινίζει ότι η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής των στοιχείων, που είχαν ζητηθεί για τις οικονομικές καταστάσεις της. Η σχετική προθεσμία από την Επιτροπή εξέπνεε σήμερα το μεσημέρι. 

  «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη σήμερα, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie A.E., μετά από επιστολή – αίτηση αναστολής διαπραγμάτευσης που απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εταιρία. Στην επιστολή αυτή η εταιρία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για το λόγο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. 

   

  ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ, ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ & ΑΞΕΣΟΥΑΡ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Χάνει την μάχη και της ανάπτυξης η Βρετανία

  Χάνει την μάχη και της ανάπτυξης η Βρετανία

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 13:27:14 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων και η χαμηλότερη αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών στα τρία τελευταία χρόνια, σηματοδότησε μια άσχημη έναρξη για το 2018 της βρετανικής οικονομίας, καθώς τα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι μετά βίας αναπτύχθηκε.

  Παρά τις αμφιβολίες της Τράπεζας της Αγγλίας, η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ONS, διατήρησε την άποψη ότι οι κακές καιρικές συνθήκες από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 0,1% στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου, όπως αναμενόταν.

  Αντιθέτως, η ONS ανακοίνωσε ότι διαπιστώνει ένα μακροπρόθεσμο μοτίβο επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

  Οι επιχειρηματικές επενδύσεις υποχώρησαν 0,2% σε τριμηνιαία βάση στο α΄ τρίμηνο, που αποτελεί τις χειρότερες επιδόσεις από τα μέσα του 2015, σύμφωνα με την ONS.

  Το καθαρό εμπόριο απέτυχε να συμβάλει στην ανάπτυξη και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν μόλις 0,2% στο τρίμηνο, που αποτελεί τη χαμηλότερη αύξηση από το δ΄ τρίμηνο του 2014.

  «Συνολικά, η οικονομία εμφάνισε φτωχές επιδόσεις στο α΄ τρίμηνο, με βραδεία μεταποιητική ανάπτυξη και ασθενείς βιομηχανικούς κλάδους που συνδέονται με τους καταναλωτές», ανέφερε ο στατιστικολόγος της ONS, Rob Kent-Smith.

  Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες επηρέασαν τις κατασκευές και τα ψώνια, αυτό αντισταθμίστηκε σε ένα βαθμό από τις αυξημένες πωλήσεις μέσω διαδικτύου και την ενεργειακή προσφορά.
 • Λαγκάρντ προς Τουρκία: Διασφαλίστε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας

  Λαγκάρντ προς Τουρκία: Διασφαλίστε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 13:27:14 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας μετά τη σύγχυση που βύθισε την τουρκική λίρα.

  Τα μικτά σήματα για το αν η κεντρική τράπεζα είναι απαλλαγμένη από την πολιτική παρέμβαση δημιούργησε μια αίσθηση αβεβαιότητας μεταξύ των επενδυτών, ασκώντας πιέσεις στο νόμισμα, δήλωσε η Λαγκάρντ στην τηλεόραση του Bloomberg από την Αγία Πετρούπολη.

  «Σε όρους νομισματικής πολιτικής, είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήνουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και να διατηρούν και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους», είπε.

  Η Τουρκία ταλανίστηκε από μια νομισματική κρίση αυτό το μήνα καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη εξουσία στην κεντρική τραπεζική εάν κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα.

  Ο Ερντογάν ανττίθετο επανειλημμένως σε οποιαδήποτε κίνηση αύξησης των επιτοκίων, αποκαλώντας τα «μητέρα όλων των κακών», ενώ οι επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η άτακτη φυγή.

  «Κάποια από τα σχόλια που έγιναν αφύπνισαν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τους επενδυτές, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μπορούσε να δέχεται κατεύθυνση, οδηγίες ή επιρροή», είπε η Lagarde.

  «Αυτό δημιούργησε μια αίσθηση αβεβαιότητας και έλλειψη εμπιστοσύνης, που βρήκαν το δρόμο τους στην αγορά».
 • Αλλαγή διοίκησης στη Hellenic Seaways

  Αλλαγή διοίκησης στη Hellenic Seaways

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 13:27:14 | Πηγή: Ζούγκλα
  Νέο διοικητικό συμβούλιο και νέος διευθύνων σύμβουλος τοποθετήθηκαν στη Hellenic Seaways, έπειτα από την εξαγορά της από την Attica. Το νέο ΔΣ της εταιρίας, το οποίο είναι 7μελές, έχει ως εξής: Κυριάκος Μάγειρας, Σπυρίδων Πασχάλης, Νικόλαος Ταπίρης, Παναγιώτης Δικαίος, Διονύσης Θεοδωράτος, Ηρακλής Σιμιτσιδέλλης και Θωμάς Οικονόμου.

  Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, στη θέση του Τόνυ Αγαπητού που αποχώρησε, αναμένεται να αναλάβει ο κ. Σπυρίδων Πασχάλης.
 • Ποια είναι τα...

  Ποια είναι τα... "εγκλωβισμένα" funds στην Folli Follie

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 13:27:14 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie την οποία ζήτησε η ίδια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να σταματήσει η ελεύθερη πτώση της, από την μία προσφέρει ένα "προσωρινό" σωσίβιο στην περαιτέρω κατάρρευσή της μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση -κάτι το οποίο μόνο το repοrt της Ernst & Young με τον επανέλεγχο των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2017 έχει τη δύναμη να κάνει- οδηγεί ταυτόχρονα δεκάδες ξένα funds σε κατάσταση "εγκλωβισμού".

  Αυτό αποτελεί ένα νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του συνόλου του ελληνικού χρηματιστηρίου και δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο, αφού προκαλεί τριγμούς και σε άλλες εισηγμένες εταιρίες η οποίες έχουν σημαντική συμμετοχή ξένων funds στο μετοχολόγιό τους, καθώς οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να "μεταφράζουν" την έκθεση τους στην ελληνική αγορά ως ένα επικίνδυνο στοίχημα.

  Προς το παρόν λοιπόν, όσα funds έχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie θα αναγκαστούν να περιμένουν μέχρι την ανακοίνωση του έλεγχου της ΕΥ, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο, και έως τότε θα παρακολουθούν "παγωμένα" τις όποιες εξελίξεις.

  Και όλα αυτά την στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ήδη καταρρεύσει κατά 70% περίπου, από τότε που ξέσπασε η "μάχη" με το αμερικάνικο fund QCM το οποίο αμφισβήτησε τα οικονομικά της στοιχεία, ακριβώς πριν τρεις εβδομάδες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds αυτά –με μικρή ή μεγαλύτερη συμμετοχή– ξεπερνούν τα... 100 και φτάνουν έως το Χονγκ Κονγκ αλλά και την Σιγκαπούρη, ενώ το free float της FF Group διαμορφώνεται κοντά στο 50%.

  Από αυτά, τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν τα: Fidelity Management & Research Co., Vanguard Group, Swedbank Robur Fonder, Norges Bank Investment Management, BlackRock Fund Advisors, Asset Management NV, Dorval Asset Management, Global X Management Co. LLC, Templeton Asset Management Ltd., Allianz Global Investors GmbH και Eastspring Investments (Singapore) Ltd.

  Πηγή: Capital
 • Στην πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Μάρτιο οδεύουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

  Στην πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Μάρτιο οδεύουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 13:02:39 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν σήμερα αλλά οδεύουν προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Μάρτιο λόγων των ανησυχιών για τη νέα ιταλική κυβέρνηση και τις παγκόσμιες εμπορικές συνομιλίες καθώς και λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

  Στις 11:47 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,4% αφού υποχώρησε χθες σε χαμηλό οκτώ ημερών. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, ο δείκτης καταγράφει πτώση 0,5%.

  «Κατά τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξε μια γρήγορη αντιστροφή κλίματος καθώς μια σειρά διαφορετικών παραγόντων, γεωπολιτικών και οικονομικών, φαίνεται πως πρόσφεραν την ευκαιρία…για κατοχύρωση κερδών», δήλωσε αναλυτής της CMC Markets.

  Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,8%.

  Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB παρέμεινε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 εβδομάδων, σημειώνοντας πτώση 0,1%. Οι ιταλικές τράπεζες υποχώρησαν σε χαμηλό 11 μηνών, με τις μετοχές των Intesa Sanpaolo και UniCredit να σημειώνουν πτώση περίπου 1,5%.

  «Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας προτείνει μέτρα, τα οποία οι οικονομολόγοι μας θεωρούν ότι θα διευρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού και θα οδηγήσουν το εθνικό χρέος της Ιταλίας σε νέα αύξηση », ανέφερε η Goldman Sachs.

  Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν άνοδο 0,7% καθώς η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές προκάλεσε έντονη κριτική, με αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους και μέλη ακόμα και του δικού του κόμματος να προειδοποιούν για ενδεχόμενο πλήγμα στη βιομηχανία και τα αμερικανικά συμφέροντα.

  Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών BMW, Daimler και Volkswagen σημείωσαν νωρίτερα άνοδο μεταξύ 0,4%και 1,6%.
 • Ενημέρωση για τον νέο Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679

  Ενημέρωση για τον νέο Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 12:14:41 | Πηγή: News Beast

  Ο Όμιλος Alpha Bank, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των Πελατών του (Φυσικά Πρόσωπα) και σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει προσαρμόσει τις διαδικασίες του στις διατάξεις του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 25 Μαΐου 2018.

  Εφόσον είσθε Πελάτης της Τραπέζης ή/και των Εταιριών του Ομίλου Alpha Bank στην Ελλάδα* παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Alpha Bank (www.alpha.gr) ή των Εταιριών του Ομίλου ή οποιοδήποτε Kατάστημα της Τραπέζης, προκειμένου να ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με:

  τα προσωπικά σας δεδομένα τα οποία αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και τις πηγές από τις οποίες συλλέγονται, τους σκοπούς της κατά περίπτωση επεξεργασίας τους, τους αποδέκτες των δεδομένων σας, τις προϋποθέσεις διαβιβάσεως των δεδομένων σας σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τον χρόνο τηρήσεως των δεδομένων σας, τα δικαιώματά σας και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα ασκήσετε, και τα μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των δεδομένων σας.

  * Alpha Finance Α.Ε.Π.Ε.Υ., Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., Alphalife Ανώνυμος Ασφαλιστική Εταιρία Ζωής,    Alpha Leasing Χρηματοδοτικής Μισθώσεως Α.Ε., ABC Factors Πρακτορεία Επιχειρηματικών Απαιτήσεων Α.Ε., Alpha Aστικά Ακίνητα Α.Ε.

 • Εκτός ταμπλό η Folli Follie

  Εκτός ταμπλό η Folli Follie

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 11:50:11 | Πηγή: News Beast

  Εκτός του ταμπλό του Χρηματιστηρίου τίθεται η μετοχή της εταιρείας Folli Follie. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η εταιρεία ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της.

  Διαβάστε την ανακοίνωση:

  «Μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στην διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία».

  Η μετοχή της Folli Folli έκλεισε χθες στα 4,80 ευρώ με μεγάλη πτώση 24,88%. Η μετοχή έχει καταγράψει απώλειες 68,71% από τα 15,34 ευρώ που ήταν πριν ξεκινήσει η πτωτική πορεία μετά την έκθεση του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM) με επίκεντρο τις οικονομικές επιδόσεις της Folli Follie.

 • Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie

  Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 11:14:22 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η εταιρεία με την επωνυμία «Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία» ανακοίνωσε προς το επενδυτικό κοινό ότι ζήτησε «από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας».
  Αναλυτικά η ανακοίνωση:
  «Mετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στην διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία».
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο