• «Πυρά» από Γερμανία σε Σόιμπλε: Ζαβολιάρης, να αναγνωριστούν οι θυσίες των Ελλήνων

  «Πυρά» από Γερμανία σε Σόιμπλε: Ζαβολιάρης, να αναγνωριστούν οι θυσίες των Ελλήνων

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-24 09:02:58 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Με την πείσμονα άρνησή του να γίνουν ουσιαστικές ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους δημιουργεί μια νέα αβεβαιότητα»«Ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές και χρησιμοποιεί τεχνάσματα στο θέμα της Ελλάδας» είπε ο Γιοχάνες Καρς, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας για οικονομικά θέματα σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse» της Τετάρτης και τον κατηγόρησε ότι είναι «ανειλικρινής» .

  Η Γενική Γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ είπε επίσης στην ίδια εφημερίδα: «Είναι καιρός οι πιστωτές της Ελλάδας να τηρήσουν εποικοδομητική στάση και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Οι Έλληνες υφίστανται εδώ και χρόνια περικοπές όπως λ.χ. στις συντάξεις τους. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε».

  Ο Αντιον Χοφράιτερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) επέκρινε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «με την πείσμονα άρνησή του να γίνουν ουσιαστικές ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους δημιουργεί μια νέα αβεβαιότητα».

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τη διοικητική της ομάδα ενισχύει η Τράπεζα Πειραιώς

  Τη διοικητική της ομάδα ενισχύει η Τράπεζα Πειραιώς

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-24 08:57:56 | Πηγή: News247

  Με τρία έμπειρα τραπεζικά στελέχη, ενισχύεται τη  διοικητικής της ομάδα η Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για τους κ.κ.  Θύμιο Κυριακόπουλο, Γεώργιο Κορμά και Γεώργιο Χριστόπουλο, που θα αναφέρονται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου.

  Ειδικότερα, ο κ. Θύμιος Κυριακόπουλος θα ενταχθεί στην τράπεζα ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου με σκοπό να συμβάλει στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου του Ομίλου, να συντονίσει τις εργασίες εν όψει των stress tests το 2018, να εξετάσει και να υλοποιήσει σενάρια βελτιστοποίησης των λειτουργιών και του ισολογισμού.

  Ο κ. Κυριακόπουλος διαθέτει ένα διευρυμένο σύνολο δεξιοτήτων και βαθιά τεχνογνωσία, που απέκτησε κατά τη διάρκεια των 20 ετών επαγγελματικής του εμπειρίας σε μεγάλα ιδρύματα. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Managing Director στο fixed income trading της Goldman Sachs, έχει συμμετάσχει στο σχηματισμό μιας επιχείρησης fintech με την επωνυμία MarketAxess Inc, που είναι τώρα εισηγμένη στο NASDAQ και έχει διατελέσει στρατηγικός σύμβουλος της Deutsche Bank. Είναι πρόεδρος της Hellas Direct Insurance Ltd και διαχειρίζεται  επενδύσεις σε επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τεχνολογικής ανάπτυξης, εμπορικά ακίνητα και κεφαλαιαγορές. Ο κ. Κυριακόπουλος κατέχει MBA από το Wharton School και Bachelor of Science από το Πανεπιστήμιο Cornell.

  Ο κ. Γιώργος Κορμάς αναλαμβάνει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate με σκοπό να διασφαλίσει ότι η θυγατρική Εταιρεία θα συνεχίσει να εξελίσσεται τόσο στρατηγικά, όσο και επιχειρησιακά, να δημιουργεί αξία και να επιτυγχάνει αποτελέσματα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον στην αγορά ακινήτων.

  Ο κ. Κορμάς διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία μέσω των ηγετικών του ρόλων τόσο σε εθνικούς, όσο και ευρωπαϊκούς θεσμούς του τραπεζικού τομέα (ΕΚΤ και ΤτΕ). Μέχρι πρόσφατα ήταν υπεύθυνος για όλα τα μεγάλα έργα της Τράπεζας της Ελλάδος που συνδέονται με τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, όλων των ασκήσεων αναθεώρησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τελευταίων έξι ετών και της αναδιοργάνωσης ολόκληρης της επιχειρηματικής ακίνητης περιουσίας της τράπεζας. Ο κ. Κορμάς είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών και πτυχίου M.Sc. στη Διεθνή Τραπεζική και Χρηματοοικονομική, στην Επιχειρησιακή Έρευνα και την Οικονομική Ανάπτυξη και Ανάπτυξη, που αποκτήθηκαν στο Justus-Liebig-Universität Gießen (JLU) / Γερμανία.

  Ο κ. Γιώργος Χριστόπουλος θα είναι Σύμβουλος Διοίκησης του Διευθύνοντος Συμβούλου, σε στενή συνεργασία με το Recovery Banking Unit και άλλες Διευθύνσεις της Τράπεζας, που αναπτύσσουν το πλαίσιο και συντονίζουν τις συναλλαγές βελτιστοποίησης του ισολογισμού.

  Ο κ. Χριστόπουλος είναι έμπειρος τραπεζίτης με εκτεταμένη διεθνή εμπειρία, που αποκτήθηκε μέσα από ένα ευρύ φάσμα απαιτητικών ρόλων στην επενδυτική τραπεζική. Ο κ. Χριστόπουλος έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στον τομέα σταθερού εισοδήματος της Nomura International, Global Head στον τομέα αναδυόμενων αγορών στη Dresdner Kleinwort, Global Head στον τομέα αναδυόμενων αγορών στη Rabobank International, καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εμπορική Τράπεζα. Ο κ. Χριστόπουλος έχει σπουδάσει Μηχανικός Μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο Drexel (PA, ΗΠΑ) και είναι κάτοχος πτυχίων Bachelor of Science και Master of Science.

   

   

 • Η συμφωνία κόλλησε στο χρέος και στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022

  Η συμφωνία κόλλησε στο χρέος και στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-24 08:53:43 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα Handelsblatt: Πιο κοντά ΔΝΤ και Σόιμπλε 24/05 00:15 SZ: Η γραβάτα του Τσίπρα στη ντουλάπα 24/05 01:00 Σόιμπλε: Να βρούμε πιο ρεαλιστικές λύσεις από τις αλλαγές στις Συνθήκες της Ε.Ε. 23/05 22:49 Tόμσεν: Μεγαλύτερος ρεαλισμός, περισσότερη εξειδίκευση  23/05 10:33 Αδιέξοδο από την κόντρα Βερολίνου - ΔΝΤ 23/05 08:45

  Από την έντυπη έκδοση 

  Του Νίκου Μπέλλου
   nbellos@naftemporiki.gr

  Τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν επέτρεψαν την επίτευξη συνολικής απόφασης τη Δευτέρα το βράδυ στο Εurogroup, εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

  Ωστόσο, στις Βρυξέλλες διάχυτη ήταν χθες η εκτίμηση για συμφωνία στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (15 Ιουνίου).

  Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ του ΔΝΤ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσω αλλεπάλληλων διμερών και πολυμερών συναντήσεων, στάθηκε αδύνατο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες, αλλά το γεγονός ότι όλοι συζητούσαν επί συγκεκριμένων προτάσεων καταδεικνύει πως αναζητούν συμβιβαστική λύση.

  Μαργαρίτης Σχοινάς: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εφικτή σύντομα

  Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, που πρωταγωνίστησε αρνητικά στην προχθεσινή συνεδρίαση, εμφανίστηκε χθες πεπεισμένος ότι σε τρεις βδομάδες, δηλαδή στις 15 Ιουνίου, θα υπάρξει συνολική απόφαση.

  Πάντως, η μαραθώνια συνεδρίαση μπορεί να μην οδήγησε σε αποφάσεις, αλλά προέκυψαν από αυτήν ορισμένες διαπιστώσεις που είναι χρήσιμες για τη συνέχεια.

  Κατ’ αρχήν, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η διαφωνία για την Ελλάδα δεν είχε στο επίκεντρο την ελληνική πλευρά, αλλά αφορούσε τους ίδιους τους δανειστές, δεδομένου ότι η χώρα μας ανταποκρίθηκε νομοθετώντας τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. Άλλωστε αυτό τονίστηκε κατά κόρον όχι μόνο από τον Γερούν Ντέισελμπλουμ και τον Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τους άλλους εταίρους, κυρίως τον νέο Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ.

  Ούτε ο κ. Σόιμπλε έβαλε την Ελλάδα στο «κάδρο», αποδεχόμενος και αυτός τη θετική εισήγηση των θεσμών.

  Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι οι Γερμανοί ήταν χθες μόνοι τους και διαχρονικά στα ευρωπαϊκά θέματα όταν μένουν μόνοι τους σε μια αρνητική στάση, γίνονται πιο ευέλικτοι στη συνέχεια, γι’ αυτό και η δήλωση χθες του κ. Σόιμπλε ότι θα βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου.

  Η τρίτη διαπίστωση -και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα χθες- είναι ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα του χρέους και βρίσκεται από θέση ισχύος, γιατί οι Γερμανοί το θέλουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς τη «σφραγίδα» του διεθνούς οργανισμού για τη βιωσιμότητα του χρέους, μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει στις αγορές, οπότε το τέταρτο πρόγραμμα θα καταστεί μονόδρομος και η χρηματοδότησή του από τους Ευρωπαίους επίσης.

  Συνεπώς, στο διάστημα που απομένει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί ένα στρογγύλεμα των θέσεων όλων των πλευρών, ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία με συμμετοχή του ΔΝΤ για να παραμείνει ζωντανό το ελληνικό αφήγημα: ελάφρυνση χρέους, ποσοτική χαλάρωση, έξοδος στις αγορές. Διαφορετικά θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία, κι αυτό επίσης το γνωρίζουν όλοι.

  Το παζάρι για τα πλεονάσματα

  Αναφορικά με την ουσία, η συνεδρίαση «κόλλησε» από την αρχή στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022. Μέχρι το 2022 όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να κινούνται στο 3,5% ετησίως. Οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με την περίοδο από το 2023 μέχρι το 2060, όπου η απόσταση που χωρίζει τη Γερμανία από το ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλη.

  Το Βερολίνο ξεκίνησε από την απαίτηση για πλεονάσματα 2,6% του ΑΕΠ και μετά από συμβιβαστικές προτάσεις υποχώρησε στο 2,2%, ενώ ο κ. Ντέισελμπλουμ πρότεινε 2%, ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη συνεδρίαση Πολ Τόμσεν δεν ήταν διατεθειμένος να δεχθεί μεγαλύτερο πλεόνασμα του 1,5% του ΑΕΠ.

  Ντέισελμπλουμ: «Μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι»

  Όσο κι αν φαίνεται μικρή η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές, αν υπολογιστεί σε βάθος χρόνου σε ποσοστό του ΑΕΠ επί τους χρέους, πρόκειται για τεράστια απόκλιση, ενώ όσο πιο μεγάλο είναι το πλεόνασμα τόσο μικρότερη παρέμβαση θα χρειαστεί για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να βασιστεί σε ρεαλιστικό σενάριο και πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ για 40 χρόνια δεν είναι εφικτός στόχος. Για παράδειγμα, με πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ που ζητούσαν οι Γερμανοί το χρέος γίνεται βιώσιμο μόνο του χωρίς παρέμβαση μέχρι το 2060.

  Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπου στην απόφαση του Εurogroup το Μάιο του 2016 γινόταν μια απλή αναφορά στις δυνατότητες παρέμβασης: επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕΤΧΣ (131,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δεύτερης διάσωσης), μεγαλύτερη περίοδος χάριτος, επιστροφή κερδών ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν, δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ και παρεμβάσεις στα επιτόκια δανεισμού.

  Ο κ. Τόμσεν ζήτησε να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα και ειδικότερα οι Ευρωπαίοι να αποδεχθούν από τώρα 20 χρόνια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και να προβλέψουν πρόσθετη περίοδο χάριτος. Στις διάφορες προτάσεις που κατατέθηκαν χθες οι Ευρωπαίοι έφτασαν μέχρι τα 15 χρόνια επιμήκυνση, ενώ δεν υπήρξε αριθμητική αναφορά στην περίοδο χάριτος. Για τις επιστροφές των κερδών όλες οι πλευρές συμφωνούν, όπως συμφώνησαν επίσης ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ.

  Πάντως, ο κ. Τόμσεν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε θετικά για το ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι το ΔΝΤ μπορεί να το υποστηρίξει. «Το ελληνικό πρόγραμμα θα επιτρέψει μία φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα γιατί αντιμετωπίζει δύσκολα ζητήματα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό» είπε.

  Πρόσθεσε για το χρέος ότι το ΔΝΤ για να συμμετάσχει χρειάζεται αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσής του, ενώ αναγνώρισε ότι χθες έγινε πρόοδος, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία.

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, χρειάζεται συγκεκριμενοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, ώστε ο διεθνής οργανισμός να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει με τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

  Στις πιέσεις για συμφωνία στο επόμενο Εurogroup έχει μπει δυναμικά και η Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο Μαργαρίτη Σχοινά να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και τώρα οι εταίροι πρέπει να κάνουν το ίδιο, ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.

  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, υπήρξε σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα στα προαπαιτούμενα, ενώ η Κομισιόν θεωρεί ότι το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Για τον λόγο αυτό κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν πνεύμα ευθύνης, ενώ υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια συνολική απόφαση το συντομότερο δυνατόν.

  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΝΤ Ε.Ε. - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Νέο «ψαλίδι» έως 18% στις συντάξεις και αύξηση των εισφορών από το 2019

  Νέο «ψαλίδι» έως 18% στις συντάξεις και αύξηση των εισφορών από το 2019

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-24 08:53:43 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα ΕΦΚΑ: Στο 46,8% η ανταποδοτική σύνταξη και με 40 χρόνια ασφάλισης 22/05 13:02 Στα 722 μικτά η μέση σύνταξη γήρατος 22/05 12:07 Θέμα συνταγματικότητας για μειώσεις σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια 17/05 12:02 ΣΑΣΟΕΕ: Υπερφορολόγηση - εισφορές οδηγούν σε αφανισμό των αγροτών 18/05 17:28

  Από την έντυπη έκδοση 

  Του Στέλιου Παπαπέτρου
  spapap@naftemporiki.gr

  Τριπλό «ψαλίδισμα» των συντάξεων, κύριων - επικουρικών και οικογενειακών επιδομάτων, από το οποίο θα θιγούν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι μετά την 1/1/2019, θα προκαλέσουν οι νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή και προβλέπουν μειώσεις έως και 18%.

  Επισημαίνεται ότι ο νέος νόμος προβλέπει ταυτόχρονα «πάγωμα» όλων των συντάξεων μέχρι το 2021. Παράλληλα οι νέες ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν μία πρόσθετη επιβάρυνση στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες και αγρότες (σε σύγκριση με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού).

  Για το 2018, οι εισφορές τους θα υπολογίζονται επί του 85% του φορολογητέου αποτελέσματος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα, εξαιτίας της πρόσθετης επιβάρυνσης, να αυξήσουν τις συνολικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών στο 34,21%.

  UNKNOWN

  Έτσι, ο συνολικός αριθμός των άμεσα θιγόμενων από τις νέες παρεμβάσεις στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων και των 230.730 δικαιούχων του ΕΚΑΣ το οποίο θα καταργηθεί οριστικά από το 2019, θα ανέλθει σε περίπου 2.230.000 συνταξιούχους και εργαζόμενους (ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες).

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης -όπως αυτές αποτυπώνονται στον νέο νόμο 4472/17-, το σύνολο των νέων παρεμβάσεων στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης θα ανέλθει: το 2019 στα 2,6 δισ. ευρώ, το 2020 στα 2,7 δισ. ευρώ και το 2021 στα 2,8 δισ. ευρώ.

  Μαζί με τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ που ήδη έχει θεσμοθετηθεί και θα ολοκληρωθεί το 2019, από την οποία εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί δαπάνη 910 εκατ. ευρώ, ο συνολικός αριθμός των βασικών παρεμβάσεων που έχουν «προγραμματιστεί» με τις νέες ρυθμίσεις ανέρχεται σε έξι:

  1. Από την 1/1/2019 περικόπτεται έως και 18% η «προσωπική διαφορά» που προβλεπόταν για τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Στις περιπτώσεις που το ποσό της προσωπικής διαφοράς ανάμεσα στον παλιό τρόπο υπολογισμού και στον νέο τρόπο υπολογισμού είναι μεγαλύτερο από 18%, τότε το υπόλοιπο ποσό που είναι πάνω από το 18% εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως «προσωπική διαφορά».

  Σε 1,3 δισ. ευρώ εκτιμάται η εξοικονόμηση δαπάνης για το 2019 από την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και σε 805 εκατ. ευρώ από τις αντίστοιχες του Δημοσίου. Οι περικοπές θα αγγίξουν περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους και εκτιμάται ότι από αυτούς οι περίπου 400.000 θα έχουν απώλειες 18%, δηλαδή θα υποστούν το προβλεπόμενο ανώτατο όριο της μείωσης.

  2. Αντίστοιχα, η εξοικονόμηση της δαπάνης από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα ανέλθει το 2019 σε 232 εκατ. ευρώ. Επειδή ο νόμος προβλέπει ότι στις νέες μειώσεις των επικουρικών θα συνυπολογιστούν και οι περσινές μειώσεις, οι απώλειες θα αγγίξουν περίπου 180.000 από τους σημερινούς δικαιούχους και θα ανέλθουν μέχρι και 40 ευρώ τον μήνα σε ορισμένες περιπτώσεις δικαιούχων που λαμβάνουν ακόμη υψηλές επικουρικές συντάξεις.

  3. Η περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων αφορά περίπου 250.000 συνταξιούχους. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι για όσους λαμβάνουν σύνταξη μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, το επίδομα συζύγου εξακολουθεί να συγκαταβάλλεται με τη σύνταξη σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων τους έως 31/12/2018. Από το 2019 και μετά το επίδομα καταργείται και συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια.

  4. Από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ -το οποίο απώλεσαν ήδη 50.000 δικαιούχοι- και έχει θεσμοθετηθεί αλλά θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το τέλος του 2019, προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθεί κονδύλι ύψους 910 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ το ΕΚΑΣ, χορηγείται σήμερα σε 230.730 συνταξιούχους και η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 49.355.666,83 ευρώ.

  UNKNOWN

  5. Απώλειες θα δουν και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 13/5/2016 ή θα συνταξιοδοτηθούν έως την 31/12/2018 και εκτιμώνται σε περίπου 120.000 δικαιούχους, καθώς και αυτοί θα χάσουν μέχρι το ποσοστό του 18%, την «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους.

  6. Οι νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις οποίες από το 2019 οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, θα οδηγήσουν σε επιπλέον επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα, όπως εκτιμά η πανελλήνια ομοσπονδία φοροτεχνικών, για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ «το νέο ποσοστό που προκύπτει είναι 26,95% επί του 26,95% ήδη υπάρχοντος ποσοστού του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να καταλήγει, περίπου, σε πρόσθετη επιβάρυνση 7,26% που σημαίνει συνολικά 34,21% ή αύξηση 26,94% των εισφορών». Επισημαίνεται ότι μόνο για το 2018 ο νέος νόμος προβλέπει έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε αυτές να υπολογίζονται στο 85% του φορολογητέου αποτελέσματος. Η έκπτωση αυτή καταργείται από το 2019.

  Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να έχει ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων.

  Ποιοι πλήττονται

  Η περικοπή έως και 18% της «προσωπικής διαφοράς» για τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις αγγίζει περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους. Περίπου 120.000 δικαιούχοι οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 ή θα συνταξιοδοτηθούν έως την 31/12/2018 θα χάσουν επίσης μέχρι το ποσοστό του 18% την «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θίγουν περίπου 180.000 από τους σημερινούς δικαιούχους. Η περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων αφορά περίπου 250.000 συνταξιούχους. Από τη σταδιακή, έως το τέλος του 2019, κατάργηση του ΕΚΑΣ -το οποίο απώλεσαν ήδη 50.000 δικαιούχοι- θα θιγούν επιπλέον 230.730 συνταξιούχοι. Οι νέες ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές θίγουν 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες και αγρότες.

   

  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Tageszeitung: Ηρθε η ώρα για τον Σόιμπλε να παραιτηθεί

  Tageszeitung: Ηρθε η ώρα για τον Σόιμπλε να παραιτηθεί

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-24 08:37:51 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων», εκτιμά η εφημερίδα  Για μια φορά ακόμα η Ελλάδα αγωνιά, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, σε σχόλιο με τίτλο «50 χρόνια δουλείας».

  «Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Β. Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί, ωστόσο ,κινδύνους γιατί χωρίς ελαφρύνσεις το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Β. Σοίμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα. (…) Ο γόρδιος δεσμός δεν είναι εύκολο να λυθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες εβδομάδες» επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου.

  Και προσθέτει: «Ο Β. Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας. Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. Όμως, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας. Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».

  Παράλληλα και η Süddeutsche Zeitung επικρίνει τους χειρισμούς του γερμανού υπουργού Οικονομικών, καθώς σε σχόλιό της με τίτλο «Ένας λαός θυσία στον προεκλογικό αγώνα - "Όχι" Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής πολιτικής» η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Για μια ακόμα φορά η μοίρα της Ελλάδας εξαρτάται από το Βερολίνο. Τίποτα δεν άλλαξε σε αυτή την τελευταία επταετία. Σήμερα, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό μείγμα ρεαλιστικών και προεκλογικών κινήτρων, τα οποία καθιστούν δύσκολη μια επίλυση της κρίσης. (..) Σε περίπτωση που ο Β. Σόιμπλε υποχωρούσε γρήγορα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ισχυρίζονταν ότι επιτέλους ο υπουργός Οικονομικών συνειδητοποίησε πως η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. (…) Και μετά είναι ο φόβος μπροστά στο κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD), το οποία θα μπορούσε να μιλήσει για "μαλακή γραμμή" Σόιμπλε και να καλλιεργήσει προεκλογικά αρνητικό κλίμα κατά της Ελλάδας. Όλα αυτά επηρεάζουν το Βερολίνο».

  Και προσθέτει η εφημερίδα: «Τα σπασμένα όμως τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ένας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Όσο συνεχίζεται η διένεξη, τόσο δυσκολότερα η Ελλάδα θα καταφέρει να διαφυλάξει τις μέχρι σήμερα επιτυχίες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όσο υπάρχει αβεβαιότητα, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Ποιος θα επένδυε σε μια χώρα που δεν ξέρει τι του ξημερώνει;».

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τάσεις σταθεροποίησης στις τιμές του πετρελαίου

  Τάσεις σταθεροποίησης στις τιμές του πετρελαίου

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-24 08:20:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τάσεις σταθεροποίησης των τιμών πετρελαίου διαμορφώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα γύρω από την εφαρμογή της πρωτοβουλίας του ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου το 2017, αλλά και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

  Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν κατά 3 σεντς στα 54,18 δολάρια το βαρέλι.

  Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν στα 51,49 δολάρια το βαρέλι αυξημένες κατά 2 σεντς.
 • Το παρασκήνιο του Eurogroup: Θέλουν το ΔΝΤ χωρίς λεφτά μέχρι το τέλος του προγράμματος

  Το παρασκήνιο του Eurogroup: Θέλουν το ΔΝΤ χωρίς λεφτά μέχρι το τέλος του προγράμματος

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-24 08:04:23 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Πιέζουν την Αθήνα να εφαρμόζει τα μέτρα, ενώ αναβάλλουν τις αποφάσεις για το χρέος - Η κόντρα Σόιμπλε-Τόμσεν στη συνεδρίαση της ΔευτέραςΝέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση δημιουργεί η «τριπλή» χθεσινή αποκάλυψη (από το protothema.gr  το πρωί και, εν συνεχεία, από  τους Financial Times και την γερμανική Handelsblatt το απόγευμα) για την πρόταση που έπεσε την τελευταία στιγμή στο τραπέζι του Eurogroup και οδήγησε σε «εκτροχιασμό» την πολυαναμενόμενη συμφωνία για το χρέος.
   
  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αρνήθηκε να αποδεχθεί το τελικό σχέδιο συμφωνίας που κατατέθηκε και όριζε ότι το ΔΝΤ θα μπει σαν χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα μόνον όταν θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους, δηλαδή το 2018 που θα λήγει το πρόγραμμα. Η λύση αυτή προτάθηκε προφανώς για να σταματήσει να πιέζει το ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους από τώρα. Η ελληνική πλευρά όμως δεν θα μπορούσε να κάνει δεκτό τέτοιο συμβιβασμό, γιατί ουσιαστικά θα σήμαινε ότι θα λαμβάνει ως τότε το σύνολο των μέτρων λιτότητας που ζητάνε το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, χωρίς να είναι σίγουρη όμως ούτε η ελάφρυνση, ούτε και η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ.


  Ουδέν κακόν, αμιγές καλού Κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν μάλιστα πως ήταν καλύτερο που αναβλήθηκε η απόφαση για εκταμίευση της δόσης, ώστε να διατηρούνται ζωντανές οι παράλληλες συζητήσεις και για το χρέος και για τα πλεονάσματα και για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν δείχνουν να ανησυχούν καθόλου πως μπορεί η Αθήνα να μείνει χωρίς την δόση που αναμένει (περί τα 7,2 δισ. ευρώ) ως τον Ιούλιο για να αποπληρώσει τα δάνεια στην ΕΚΤ, την δόση για το ΔΝΤ και το ομόλογο Σαμαρά που θα λήγει τότε. Αντιθέτως, πραγματική ανησυχία θα προκαλούσε αν εκταμιευόταν τώρα η δόση και έμενε στον αέρα (και μετά τις γερμανικές εκλογές ενδεχομένως) το υπόλοιπο πλέγμα των συζητήσεων.
   
  Από την πρόταση που κατατέθηκε όμως και μόνον, διαφαίνεται η δυστοκία των Ευρωπαίων να δώσουν άμεσα την λύση που ζητεί το ΔΝΤ για το χρέος. Αντιθέτως, στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε η απαίτηση για συνεχή δημοσιονομικά πλεονάσματα ως το 2060, για να μειωθεί σταδιακά το δημόσιο χρέος κοντά στο 60% του ΑΕΠ. Και εκεί όμως η Αθήνα προσβλέπει στην υποστήριξη του ΔΝΤ που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι οι δυνατότητες της χώρας για συνεχή πλεονάσματα περιορίζονται σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο με τα σημερινά δεδομένα) αντί 3,5% ως το 2022 και 2%-2,6% για τα επόμενα πολλά χρόνια που ζητούν το Βερολίνο και οι Ευρωπαίοι δανειστές.
   
  Οι πληροφορίες για την συμβιβαστική πρόταση ΔΝΤ και Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους Financial Times, αναφέρουν επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει μεν τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ πριν τις 20 Ιουλίου, αλλά το ΔΝΤ θα αποφύγει να δώσει το νέο δάνειο στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Μια τέτοια εξέλιξη, θα καταστήσει το ΔΝΤ «παντεπόπτη» των μέτρων που θα λαμβάνει η Ελλάδα, αλλά θα αναβάλλει επ’ αόριστον τόσο τις αποφάσεις για το χρέος, όσο και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
   
  Οι πληροφορίες συγκλίνουν και με εκείνες της Γερμανικής Handelsblatt, η οποία αναφέρει πως Γερμανία και ΔΝΤ συμφώνησαν να μην εκταμιεύσει δάνειο πριν να διευκρινιστούν τα μέτρα για το χρέος. Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που απηχεί τις απόψεις του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ εμφανίζεται να αποδέχεται να συζητήσει μια τέτοια προσέγγιση.
   
  Την αβεβαιότητα επιτείνουν πληροφορίες που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg το οποίο, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων, τονίζει πως παραμένει μεγάλη απόσταση για συμφωνία για το ελληνικό χρέος, καθώς το Ταμείο απέρριψε ως ανεπαρκή την επιμήκυνση κατά 15 χρόνια των αποπληρωμών των δόσεων από τη χώρα μας.
   
  Δραματικό τόνο δίνουν όμως και δηλώσεις της Κομισιόν, που διαβεβαιώνει μεν ότι τα απαραίτητα κεφάλαια για τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα διατεθούν έγκαιρα, αλλά ταυτόχρονα  ο εκπρόσωπός της, κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς, έσπευσε να καλέσει όλες τις πλευρές «να δείξουν υπευθυνότητα και να τιμήσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού τους τελευταίους μήνες». Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Έρχεται χαράτσι και για το πότισμα στα χωράφια

  Έρχεται χαράτσι και για το πότισμα στα χωράφια

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-24 08:04:23 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η απόφαση εκκρεμούσε από το 2010 και αποτελούσε αιρεσιμότητα για τη χώρα στον τομέα των υδάτωνΚανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης για όλες τις χρήσεις νερού, πλην της υδροηλεκτρικής ενέργειας και πηγαδιών-φρεατίων υιοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, στοχεύοντας στο νερό ύδρευσης και άρδευσης που μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν με σπάταλο και άναρχο τρόπο. Με το νέο πλαίσιο, υιοθετείται το περιβαλλοντικό τέλος, που αντιστοιχεί στην οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο ύδατος και κλίμακες τελών ογκοχρέωσης με στόχο να αποτρέπεται η υπερβολική κατανάλωση νερού. Η πρώτη κλίμακα αντιστοιχεί στις βασικές ανάγκες διαβίωσης με σχεδόν μηδενική επιβάρυνση ενώ το ύψος των τελών στην υψηλότερη κλίμακα, καθορίζεται σε επίπεδα που αποθαρρύνουν την υπερκατανάλωση.

  Η σχετική απόφαση που αναρτήθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 1751/22-05-2017) από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, αποτελούσε υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΕ για τα νερά.

  Η απόφαση εκκρεμούσε από το 2010 και αποτελούσε αιρεσιμότητα για τη χώρα στον τομέα των υδάτων. «Η μη εκπλήρωσή της θα σήμαινε απώλεια πόρων, ύψους 1,2 δισ, ευρώ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η δημοσίευσή της απελευθερώνει σημαντικές πράξεις προκήρυξης και χρηματοδότησης υποδομών άρδευσης σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε χθες, Τρίτη,το υπουργείο Περιβάλλοντος.

  Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney


  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Μόνο τα 11,4 δισ. από τα 92 δισ. των ληξιπρόθεσμων χρεών θεωρούνται εισπράξιμα

  Μόνο τα 11,4 δισ. από τα 92 δισ. των ληξιπρόθεσμων χρεών θεωρούνται εισπράξιμα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-24 07:47:47 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Τα μεγάλα χρέη θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης από στελέχη του υπ. Οικονομικών - Στο στόχαστρο οι 2,3 εκατ. φορολογούμενοι που οφείλουν ποσά έως 500 ευρώΜικρό καλάθι για τη δυνατότητα είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών που ξεπερνούν τα 92 δισ. ευρώ φαίνεται ότι κρατάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής από την ΑΑΔΕ θεωρούν εισπράξιμα μόλις τα 11,4 δισ. προσθέτοντας ότι μεγαλύτερες πιθανότητες είσπραξης υπάρχουν για χρέη από μικροοφειλέτες.

  Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα πολύ μεγάλα χρέη θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης καθώς προέρχονται από παλαιά στοιχεία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από επιχειρήσεις του ελληνικού Δημοσίου αλλά και από καταπτώσεις εγγυήσεων.

  Συγκεκριμένα εκτός στόχων θεωρείται το 0,1% των οφειλετών που έχουν οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 5.551 φυσικά και νομικά πρόσωπα που, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οφείλουν στην εφορία το 76% του συνολικού χρέους ή διαφορετικά 72 δισ. ευρώ.

  Έτσι πλέον στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν οι περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία ποσά έως και 500 ευρώ. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Τόμσεν-Σόιμπλε στο Eurogroup της Δευτέρας

  Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Τόμσεν-Σόιμπλε στο Eurogroup της Δευτέρας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-24 07:30:09 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ο πρώτος πήγε στις Βρυξέλλες με την εντολή να μην συμφωνήσει σε διατυπώσεις που δεν θα επέτρεπαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα - Ο δεύτερος δεν είχε πρόθεση δυσαρεστήσει τα «γεράκια» του κόμματός τουΑν και πηγές στις Βρυξέλλες εκφράζουν μεγάλη αισιοδοξία πως στην επόμενη συνεδρίαση του Europgroup στις 15 Ιουνίου θα προκύψει συμφωνία, το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου, αν και πολύ μειοψηφικό, δεν αποκλείεται. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση Έλληνα αξιωματούχου που έχει καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.

  Ο ίδιος ομολογεί πως η Αθήνα όχι απλώς είχε πολιτικά ποντάρει στη συμφωνία, αλλά και πως την είχε σχεδόν προεξοφλήσει παρά τις δηλώσεις του Σόιμπλε, με τις οποίες οριοθέτησε εκ των προτέρων τη στάση του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πολλά χαμόγελα να έχουν "κοπεί" στο Μέγαρο Μαξίμου. Τουλάχιστον προς το παρόν.

  Σύμφωνα με πληροφορίες για τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων εντός και εκτός Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέμεινε ουσιαστικά αμετακίνητος, παρότι δέχθηκε να μπει σε διεξοδική διαπραγμάτευση ακόμη και σε τεχνικά θέματα.

  Έχοντας τα μάτια στραμμένα στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν είχε πρόθεση να δώσει όπλα στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, αλλά και να δυσαρεστήσει τα “γεράκια” του κόμματός του. Έχει, άλλωστε, χρόνο πριν προκληθεί ανήκεστος βλάβη. Και εκτός αυτού είναι συνηθισμένη τακτική του να εξαντλεί όλα τα περιθώρια πριν κάνει βήμα πίσω, ώστε να πουλήσει ακριβά και την παραμικρή υποχώρησή του.

  Όπως, όμως, λέει και στέλεχος της Κομισιόν, απέναντί του δεν έχει την Ελλάδα, αλλά το ΔΝΤ. Ο Πολ Τόμσεν πήγε στις Βρυξέλλες, έχοντας σαφή εντολή να μην συμφωνήσει σε διατυπώσεις που δεν θα μπορούν να κριθούν από το Συμβούλιο του Ταμείου ως επαρκείς για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι, εξάλλου, αρκετά τα μέλη του Συμβουλίου που θα ήθελαν την οριστική έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο δε αμερικανικός παράγοντας έχει πει ναι στη συμμετοχή, αλλά με ιδιαιτέρως αυστηρούς όρους.

  Στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πίσω του ικανό αριθμό υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά το παιχνίδι δεν κρινόταν στους αριθμούς. Στη σύσκεψη των τεσσάρων, όπου και κρίθηκε η έκβαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να βρει ένα συμβιβασμό, αλλά πολύ πιο κοντά στη θέση του Γερμανού ομολόγου του.

  Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Λεμέρ τήρησε θετική στάση, λέγοντας επανειλημμένα πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία και πως είναι λάθος η Ελλάδα να μείνει μετέωρη όταν η ίδια έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Παρά την καλή του διάθεση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, ίσως επειδή δεν ήταν προετοιμασμένος, ίσως επειδή δεν είναι ακόμα εξοικειωμένος με αυτού του τύπου τις διαπραγματεύσεις.

  Παρά τις προσπάθειες να βρεθεί ένας συμβιβασμός, αυτό κατέστη αδύνατον λόγω της ανελαστικότητας που επέδειξαν οι δύο πρωταγωνιστές: από τη μία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και από την άλλη ο Πολ Τόμσεν. Ελληνική κυβερνητική πηγή θεωρεί ότι την επόμενη φορά, όταν δεν θα υπάρχει πια χρόνος για αναβολές, το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα θα το έχει το ΔΝΤ. Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, το κόστος ενός μοιραίου για την Ελλάδα ναυαγίου στις 15 Ιουνίου θα το χρεωθεί το Βερολίνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την Ευρωζώνη και για τις επιπτώσεις στο προεκλογικό σκηνικό της Γερμανίας. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να πουλήσει στους ανταγωνιστές της 400 χιλιάδες πελάτες

  Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να πουλήσει στους ανταγωνιστές της 400 χιλιάδες πελάτες

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Θοδωρής Παναγούλης | Ημερομηνία: 2017-05-24 07:16:59 | Πηγή: News247

  Μέσα στον Ιούνιο, το αργότερο τον Ιούλιο, η ΔΕΗ θα είναι έτοιμη να κάνει διαγωνισμό για να πουλήσει εταιρεία με αναλογικό χαρτοφυλάκιο πελατών περίπου 7% της αγοράς (400-450 χιλιάδες πελάτες).

  Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, αποκαλύπτοντας ότι όλη αυτή την περίοδο μελετώνται τα πιθανά προβλήματα και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ξεπεραστεί.

  Αυτή θα είναι και η πρώτη θυγατρική της ΔΕΗ στη λιανική που θα βγει προς πώληση, με τον πρόεδρο της ΔΕΗ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και συνέχεια.

  Άλλωστε, η εκτίμηση του προέδρου της ΔΕΗ είναι ότι αυτός ο τρόπος για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά θα αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικός από τα όσα έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα.

  Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, αν δε γίνουν τέτοιες κινήσεις, είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ.

  Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι «αν θεωρήσουμε ότι μένουν στη ΔΕΗ οι πελάτες της Υψηλής Τάσης, το Δημόσιο και οι ευάλωτοι καταναλωτές, τότε για να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να μετακινηθούν 4,7 εκατ. ρολόγια μέσα σε 2,5 χρόνια».

  Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει υποδομή από τις ανταγωνίστριες της ΔΕΗ εταιρείες να υποδεχτούν ένα τέτοιο όγκο πελατών, καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στα business plan τους.

  Έτσι λοιπόν, για τη ΔΕΗ η επιτυχία του μέτρου αυτού αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη του μνημονιακού στόχου για τον περιορισμό του μεριδίου της στην αγορά.

  Ένα ζήτημα που δεν έχει ακόμα κλείσει εντελώς, έχει να κάνει με τα κίνητρα που θα δοθούν στους υποψήφιους αγοραστές της θυγατρικής αυτής εταιρείας, προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν τους πελάτες.

  Πάντως, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, ένα από τα κίνητρα που μελετάται να δοθούν είναι και η παροχή σταθερής τιμής με κάποιο σχετικό discount σε σχέση με την Οριακή Τιμή Συστήματος για 2-3 χρόνια.

  (Φωτογραφία: Sooc)

 • Τσίπουρο: Πως κατατρόπωσε το ούζο και έριξε από τον θρόνο του το ουίσκι

  Τσίπουρο: Πως κατατρόπωσε το ούζο και έριξε από τον θρόνο του το ουίσκι

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Κωστής Χριστοδούλου | Ημερομηνία: 2017-05-24 07:00:08 | Πηγή: News247

  Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια όπου το ουίσκι βασίλευε στην αγορά των οινοπνευματωδών. Από την ασπρόμαυρη εικόνα του Λάμπρου Κωνσταντάρα να απολαμβάνει το "σκατς" μέχρι τις φιάλες που άφηναν κάβα στα νυχτερινά κέντρα οι παρέες  τα τέλη της περασμένης δεκαετίας. Βασικός αντίπαλος του όλα αυτά τα χρόνια ήταν το "εθνικό ποτό", το ούζο. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, γευστικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί, ακόμη και ιδεολογικοί κρύβονταν πίσω από την επιλογή του ενός ή του άλλου.

  Και οι δύο τους όμως έπεσαν τα τελευταία χρόνια στο καναβάτσο από ένα οινοπνευματώδες που κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει την ταχύτατη άνοδο του όταν τα υπόλοιπα σκληρά ποτά έλιωναν κάτω από το βάρος της ύφεσης. Ο λόγος για το τσίπουρο που είναι το μόνο αλκοολούχο που την τελευταία δεκαετία κινείται συνεχώς ανοδικά.

  Το ούζο κατάφερε να το κατατροπώσει ήδη από το γύρισμα της δεκαετίας. Όταν το 2006 οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου ούζου βρίσκονταν στα 63 εκατ. ευρώ αυτές του τσίπουρου ήταν σχεδόν στα μισά (33 εκατ. ευρώ). Στον πρώτο χρόνο της κρίσης, το 2009 η σχέση αυτή είχε διαμορφωθεί σε 59,2 εκατ. ευρώ για το εμφιαλωμένο ούζο και 53,1 εκατ. ευρώ για το εμφιαλωμένο τσίπουρο και την επόμενη χρονιά το τσίπουρο "πήρε κεφάλι" με πωλήσεις που άγγιζαν τα 60 εκατ. ευρώ και ούζο να πέφτει κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

  Πως έχει η κατάσταση σήμερα; Όπως ανέφερε στο news247 o κ. Ισίδωρος Ρεβάχ, Πρόεδρος της ΑΜΒΥΞ, της μεγαλύτερης και παλαιότερης ελληνικής εταιρείας στον χώρο της εμπορίας ποτών, αλλά και πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, "όταν πριν από την κρίση για κάθε φιάλη νόμιμου τσίπουρου πωλούνταν 3 φιάλες ούζου σήμερα η σχέση αυτή έχει αντιστραφεί και πλέον πωλείται μία φιάλη ούζου και 2,5 τσίπουρου", κοινώς οι πωλήσεις του τσίπουρου είναι υπερδιπλάσιες από αυτές του ούζου.

  Σε επίπεδο των πέντε μεγάλων παικτών στην αγορά του ούζου οι πωλήσεις έχουν πέσει στα 400 χιλ. κιβώτια από 700 χιλιάδες που ήταν πριν από έξι χρόνια όταν αντίστοιχα οι μεγάλοι παίκτες στο τσίπουρο είδαν τις πωλήσεις του να εκτοξεύονται στα 500 χιλιάδες κιβώτια από 150 χιλιάδες που ήταν έξι χρόνια πριν.

  Τι ήταν αυτό που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης τσίπουρου; Κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει με ακρίβεια. Σίγουρα έχει να κάνει σε ένα μεγάλο βαθμό με την αύξηση και του χύμα τσίπουρου που οδήγησε στην πορεία τους καταναλωτές να αναζητήσουν ασφαλές και εγγυημένης ποιότητας εμφιαλωμένο. Έχει να κάνει επίσης με την αλλαγή στον τρόπο διασκέδασης και την άνοδο των τσιπουράδικων αλλά και την τάση που θέλει να τα ποτά να κάνουν "κύκλους" και να έχουν ανοδικές και πτωτικές πορείες.

  Πτωτική πορεία, και μάλιστα έντονη παρουσιάζει το ουίσκι το οποίο φέρεται να βλέπει και αυτό την πλάτη του εμφιαλωμένου τσίπουρου. Στην ελληνική αγορά η πτώση του ξεπερνάει το 50% στα χρόνια της ύφεσης και είναι αποτέλεσμα τόσο της παγκόσμιας τάσης όπου η νέα γενιά στρέφεται στα "λευκά" ποτά και στα κοκτέιλ, όσο και στην εγχώρια πτώση της διασκέδασης σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες πίστες όπου ήταν και ο κύριος χώρος κατανάλωσης στις περασμένες δεκαετίες.

  Το εάν θα μπορέσει το τσίπουρο να συνεχίσει να κινείται με τους ίδιους έντονους ανοδικούς ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια είναι κάτι που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την φορολογική πολιτική απέναντι στο προϊόν. Υπάρχουν έντονες πιέσεις από την Κομισιόν (σ.σ. απειλεί με παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) για εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με αυτή που ισχύει για τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά. Στην περίπτωση αυτή το τσίπουρο θα χάσει το πλεονέκτημα τιμής που έχει με τα υπόλοιπα ποτά.

 • Θέλουν το ΔΝΤ χωρίς λεφτά μέχρι το τέλος του προγράμματος

  Θέλουν το ΔΝΤ χωρίς λεφτά μέχρι το τέλος του προγράμματος

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-24 06:00:44 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Πιέζουν την Αθήνα να εφαρμόζει τα μέτρα, ενώ αναβάλλουν τις αποφάσεις για το χρέος - «Δεν πήραμε την δόση αλλά κρατάμε ζωντανή την διαπραγμάτευση» λένε στην κυβέρνησηΝέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση δημιουργεί η «τριπλή» χθεσινή αποκάλυψη (από το protothema.gr  το πρωί και, εν συνεχεία, από  τους Financial Times και την γερμανική Handelsblatt το απόγευμα) για την πρόταση που έπεσε την τελευταία στιγμή στο τραπέζι του Eurogroup και οδήγησε σε «εκτροχιασμό» την πολυαναναμενόμενη συμφωνία για το χρέος.
   
  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αρνήθηκε να αποδεχθεί το τελικό σχέδιο συμφωνίας που κατατέθηκε και όριζε ότι το ΔΝΤ θα μπει σαν χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα μόνον όταν θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους, δηλαδή το 2018 που θα λήγει το πρόγραμμα. Η λύση αυτή προτάθηκε προφανώς για να σταματήσει να πιέζει το ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους από τώρα. Η ελληνική πλευρά όμως δεν θα μπορούσε να κάνει δεκτό τέτοιο συμβιβασμό, γιατί ουσιαστικά θα σήμαινε ότι θα λαμβάνει ως τότε το σύνολο των μέτρων λιτότητας που ζητάνε το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, χωρίς να είναι σίγουρη όμως ούτε η ελάφρυνση, ούτε και η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ.


  Ουδέν κακόν, αμιγές καλού Κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν μάλιστα πως ήταν καλύτερο που αναβλήθηκε η απόφαση για εκταμίευση της δόσης, ώστε να διατηρούνται ζωντανές οι παράλληλες συζητήσεις και για το χρέος και για τα πλεονάσματα και για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν δείχνουν να ανησυχούν καθόλου πως μπορεί η Αθήνα να μείνει χωρίς την δόση που αναμένει (περί τα 7,2 δισ. ευρώ) ως τον Ιούλιο για να αποπληρώσει τα δάνεια στην ΕΚΤ, την δόση για το ΔΝΤ και το ομόλογο Σαμαρά που θα λήγει τότε. Αντιθέτως, πραγματική ανησυχία θα προκαλούσε αν εκταμιευόταν τώρα η δόση και έμενε στον αέρα (και μετά τις γερμανικές εκλογές ενδεχομένως) το υπόλοιπο πλέγμα των συζητήσεων.
   
  Από την πρόταση που κατατέθηκε όμως και μόνον, διαφαίνεται η δυστοκία των Ευρωπαίων να δώσουν άμεσα την λύση που ζητεί το ΔΝΤ για το χρέος. Αντιθέτως, στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε η απαίτηση για συνεχή δημοσιονομικά πλεονάσματα ως το 2060, για να μειωθεί σταδιακά το δημόσιο χρέος κοντά στο 60% του ΑΕΠ. Και εκεί όμως η Αθήνα προσβλέπει στην υποστήριξη του ΔΝΤ που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι οι δυνατότητες της χώρας για συνεχή πλεονάσματα περιορίζονται σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο με τα σημερινά δεδομένα) αντί 3,5% ως το 2022 και 2%-2,6% για τα επόμενα πολλά χρόνια που ζητούν το Βερολίνο και οι Ευρωπαίοι δανειστές.
   
  Οι πληροφορίες για την συμβιβαστική πρόταση ΔΝΤ και Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους Financial Times, αναφέρουν επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει μεν τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ πριν τις 20 Ιουλίου, αλλά το ΔΝΤ θα αποφύγει να δώσει το νέο δάνειο στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Μια τέτοια εξέλιξη, θα καταστήσει το ΔΝΤ «παντεπόπτη» των μέτρων που θα λαμβάνει η Ελλάδα, αλλά θα αναβάλλει επ’ αόριστον τόσο τις αποφάσεις για το χρέος, όσο και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
   
  Οι πληροφορίες συγκλίνουν και με εκείνες της Γερμανικής Handelsblatt, η οποία αναφέρει πως Γερμανία και ΔΝΤ συμφώνησαν να μην εκταμιεύσει δάνειο πριν να διευκρινιστούν τα μέτρα για το χρέος. Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που απηχεί τις απόψεις του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ εμφανίζεται να αποδέχεται να συζητήσει μια τέτοια προσέγγιση.
   
  Την αβεβαιότητα επιτείνουν πληροφορίες που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg το οποίο, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων, τονίζει πως παραμένει μεγάλη απόσταση για συμφωνία για το ελληνικό χρέος, καθώς το Ταμείο απέρριψε ως ανεπαρκή την επιμήκυνση κατά 15 χρόνια των αποπληρωμών των δόσεων από τη χώρα μας.
   
  Δραματικό τόνο δίνουν όμως και δηλώσεις της Κομισιόν, που διαβεβαιώνει μεν ότι τα απαραίτητα κεφάλαια για τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα διατεθούν έγκαιρα, αλλά ταυτόχρονα  ο εκπρόσωπός της, κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς, έσπευσε να καλέσει όλες τις πλευρές «να δείξουν υπευθυνότητα και να τιμήσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού τους τελευταίους μήνες». Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Το μεγαλύτερο κοίτασμα Φυσικού Αερίου στον κόσμο, Ν.Δ. της Κρήτης;

  Το μεγαλύτερο κοίτασμα Φυσικού Αερίου στον κόσμο, Ν.Δ. της Κρήτης;

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-24 02:54:02 | Πηγή: Defence Point

  Ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να μας εξηγήσουν ότι μία πετρελαιοπιθανή περιοχή περιέχει «Υδρογονάθρακες» μόνο όταν αυτοί έχουν ανακαλυφθεί με γεωτρήσεις. Επ’ αυτού βεβαίως δεν διαφωνούμε, αλλά θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι πρόσφατες εξελίξεις και εφαρμογές νέων καινοτόμων τεχνολογιών (π.χ. σεισμικές καταγραφές νέας γενιάς), έχουν αυξήσει δραστικά τις πιθανότητες ακριβέστερου εντοπισμού γεωτρητικών στόχων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ενώ παράλληλα έχουν μειώσει σημαντικά το πιθανό ρίσκο αποτυχίας των γεωτρήσεων.

  Των Τερέζας Φωκιανού (Πρόεδρος & Δ.Σ. FLOW Energy S.A.) και
  Δρ. Ηλία Κονοφάγου (Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών)

  Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών μέσα σε μία περιοχή πετρελαιοπιθανού ενδιαφέροντος για την εκτέλεση ερευνητικών γεωτρήσεων.

  Εξάλλου, πάνω στο πνεύμα αυτό, πρόσφατες επιστημονικές αναλύσεις, των Εταιρειών PGS και Spectrum που παρουσιάστηκαν στο διεθνές Συνέδριο του Γεωλογικού Κέντρου Ερευνών του Λονδίνου (London Geological Society) στις 12 Δεκεμβρίου 2016, προσδιόρισαν με ακρίβεια τις θέσεις γεωτρητικών στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο που το μέγεθος τους ξεπερνά κάθε προηγούμενη προσδοκία.

  Είναι γνωστό ότι οι δύο αυτές Εταιρείες έχουν ήδη σαρώσει με σεισμικές καταγραφές νέας γενιάς όλη σχεδόν την Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, Λιβύης, Λιβάνου, Κύπρου & Αιγύπτου.

  Τον Σεπτέμβριο δε του 2015 η ανακάλυψη με γεώτρηση του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου «ΖΟΡ» από την Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, οδήγησε σε σημαντικές ανατροπές του τρόπου αναζήτησης και εντοπισμού συγκεντρώσεων υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο.


  Το νέο αυτό ερευνητικό γεωλογικό μοντέλο, προσέθεσε νέες σημαντικότατες ερευνητικές γιγαντιαίες προσδοκίες κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Να σημειώσουμε ότι μέχρι μόλις πριν ένα χρόνο οι πετρελαϊκές εταιρείες αναζητούσαν στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλειστικά στόχους ψαμμιτικών ταμιευτήρων υδρογονανθράκων.

  Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει και κύρια ερευνητική προτεραιότητα των πετρελαϊκών εταιρειών αποτελούν οι στόχοι ταμιευτήρων βιογενούς φυσικού αερίου καρστικών ασβεστολίθων (reefs) που παλαιογεωγραφικά βρίσκονταν σε ακτές παλαιο-λιμνοθαλασσών της ύστερης μειοκαινικής περιόδου.

  Να υπενθυμίσουμε ότι την εποχή του Μειοκαίνου η Μεσόγειος θάλασσα περιείχε πολύ μεγάλες ποσότητες οργανικής ύλης και όταν ο πορθμός του Γιβραλτάρ έκλεισε -πριν περίπου 7,3 εκατομμύρια χρόνια- η Μεσόγειος άρχισε να εξατμίζεται με πολύ ταχείς ρυθμούς. Η εξάτμιση αυτή άφησε πίσω της ένα μεγάλο αριθμό λιμνοθαλασσών οι οποίες περιείχαν συγκεντρωμένη όλη την οργανική ύλη που προγενέστερα υπήρχε στη Μεσόγειο παρουσία τεράστιων ποσοτήτων αλάτων.

  Η οργανική αυτή ύλη μετατράπηκε μέσω βακτηριακής αποσύνθεσης σε βιογενές φυσικό αέριο το οποίο επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια τροφοδότησε τις παλαιοϋψηλές ασβεστολιθικές ακτές των μεσογειακών λιμνοθαλασσων, που με τη σειρά τους καλύφθηκαν από ιζήματα παλαιοποταμών της μείζονος περιοχής.

  Οι εξαιρετικά ενδιαφέροντες αυτοί ασβεστολιθικοί στόχοι κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι σήμερα εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν με σεισμικές καταγραφές δύο διαστάσεων (2D) διότι τυγχάνουν να καλύπτονται από παχιά στρώματα αλάτων του Μεσσηνίου, που επί της ουσίας εμποδίζουν την ανίχνευση και απεικόνισή τους, ενώ παράλληλα η βελονοειδής γεωμετρία τους καθιστά την αξιολόγησή τους ιδιαίτερα δύσκολη.

  Παρά ταύτα, τα σεισμικά νέας γενιάς δύο διαστάσεων (2D) & τριών διαστάσεων (3D) της PGS εντόπισαν με σαφήνεια στην Λεκάνη του Ηροδότου Νοτιοανατολικά της Κρήτης τουλάχιστον τρεις στόχους κοιτασμάτων «τύπου ΖΟΡ» μέσα στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

  Παράλληλα διαπίστωσαν ότι μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τέσσερις (4) σημαντικοί στόχοι «τύπου ΖΟΡ» και στον Λίβανο επιπλέον άλλοι τρεις παρόμοιοι στόχοι. Όσον αφορά το κοίτασμα «ΖΟΡ» γνωρίζουμε ότι έχει επιφάνεια 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα (km2) και περιέχει τουλάχιστον 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Τcf) βιογενούς αερίου.

  Επιπλέον, η Εταιρεία Spectrum, αναλύοντας τις σεισμικές καταγραφές της Κύπρου, διαπίστωσε ότι βορείως του κοιτάσματος «ΖΟΡ» στο ύψος των κυπριακών μπλοκ (γεωτεμαχίων) Νο6 & Νο7, υπάρχει ένας ασβεστολιθικός ύφαλος – στόχος κοιτάσματος, αντίγραφο του κοιτάσματος ΖΟΡ, πέντε (5) φορές μεγαλύτερος από το κοίτασμα αυτό με επιφάνεια που υπερβαίνει τα 500 km2.

  Εάν αποδειχθεί στο μέλλον ότι ο στόχος έχει παρόμοια πληρότητα φυσικού αερίου με αυτή του κοιτάσματος ΖΟΡ, θα μπορούσε να περιέχει τουλάχιστον 150 Τcf. Η εταιρεία Spectrum ονομάζει σήμερα τον στόχο αυτό «Βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ».

  Παράλληλα με τα παραπάνω, η γεωφυσική Εταιρεία των ΗΠΑ «ΙΟΝ» εξετέλεσε πρόσφατα σεισμικές καταγραφές (βλ. Εικ.2) στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης στο νότιο Ιόνιο πέλαγος μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος ενώ ταυτόχρονα επεξεργάστηκε εκ νέου μαζί με την Εταιρεία Spectrum παλαιότερες σεισμικές καταγραφές στην ίδια περιοχή. Οι δύο Εταιρείες, ερμήνευσαν και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης του συνόλου των καταγραφών αυτών στο Λονδίνο.

  Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπίστωσαν ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και μέσα στην αβυσσική πεδιάδα του Ιονίου πελάγους υπάρχουν δύο τεράστια «αντίγραφα» του κοιτάσματος «ΖΟΡ», ο πρώτος στόχος (αριστερά στην Εικ.2) βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με την Spectrum εμφανίζεται να είναι 10 φορές μεγαλύτερος από το «Βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ» καλύπτοντας μία επιφάνεια 5.000 km2.

  Είναι φανερό ότι εφόσον ένας τέτοιος στόχος επιβεβαιωθεί με περαιτέρω λεπτομερέστερες έρευνες στο μέλλον και εμφανίσει πληρότητα φυσικού αερίου παρόμοια με το κοίτασμα ΖΟΡ, τότε ο στόχος αυτός θα μπορούσε να περιέχει τουλάχιστον 1.500 Tcf ή 43 Τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm).

  Εάν λάβουμε δε υπ’ όψη ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm με επιφάνεια 7.500 km2, τότε διαπιστώνουμε ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα μπορούσε να βρίσκεται το Νο.1 μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο Βιογενούς Φυσικού Αερίου!!!

  Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η ο τίτλος της επιστημονικής παρουσίασης της παραπάνω προσδοκίας από την Spectrum στο Λονδίνο είχε τίτλο: «Ένα θέαμα για τα μάτια του ΖΟΡ, η αναζήτηση του επόμενου Αφρικανικού Υπέρ-Γίγαντα» (Α sight for Zohr eyes: the search for the next North African Super Giant). Βεβαίως το ερευνητικό μέλλον θα δείξει εάν ο παραπάνω ισχυρισμός είναι αληθινός.

  Ανεξάρτητα όμως εάν αυτό υπάρχει ή όχι και ανεξάρτητα από το εάν οι παραπάνω στόχοι βρίσκονται μέσα στη Λιβυκή ΑΟΖ ή όχι, υπάρχει ανάγκη το θέμα να διερευνηθεί σε βάθος από όλους επιστημονικούς ερευνητές ή ελληνικούς φορείς υδρογονανθράκων.

  Γεγονός πάντως είναι, ότι οι περιοχές μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος, γεωγραφικά, φαίνεται ότι περιείχαν τις σημαντικότερες σε μέγεθος Μεσογειακές παλαιο-λιμνοθάλασσες του ύστερου Μειοκαίνου.

  Επειδή γνωρίζουμε ότι από ερευνητική σκοπιά το παραπάνω θέμα απασχολεί την Ιταλική πλευρά η οποία είναι μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει η Ελλάδα -που παλαιότερα είχε συζητήσει την δυνατότητα σύνδεσης Λιβύης & Ελλάδος με αγωγό φυσικού αερίου- να ενώσει τις δυνάμεις της με την Ιταλία, ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να διευθετήσει τα θαλάσσια όρια της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) με τη Λιβύη, ιδιαίτερα δε τα όρια του τριπλού σημείου οριοθέτησης μεταξύ Ιταλίας, Λιβύης & Ελλάδος.

  Να καταλήξουμε ότι με δεδομένο ότι η Spectrum αναφέρει ότι οι στόχοι κοιτασμάτων «τύπου ΖΟΡ» είναι επαναλαμβανόμενοι (βλ. Εικ.3, σεισμικών καταγραφών μήκους 310 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την ελληνική λεκάνη του Ηροδότου) διατρέχοντας τα Κυπριακά Μπλοκ (γεωτεμάχια) 10 & 11 της ExxonMobil & TOTAL μέχρι το Μπλοκ 12 της Noble, είναι φανερό ότι οι στόχοι που διαπιστώθηκαν από την Spectrum μέσα στη Λιβυκή ΑΟΖ θα μπορούσαν επίσης να επαναλαμβάνονται εντός της Ιταλικής ΑΟΖ αλλά και μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ.

 • Handelsblatt: Πιο κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα ΔΝΤ και Σόιμπλε

  Handelsblatt: Πιο κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα ΔΝΤ και Σόιμπλε

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-24 01:14:40 | Πηγή: Skai
  Πιο κοντά σε μία φόρμουλα συμφωνίας, σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό, φέρονται να βρίσκονται το ΔΝΤ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

  Σύμφωνα με δημοσίευμά της εφημερίδας, το ΔΝΤ εξέφρασε τη βούληση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρει μέρος και με χρηματοδότηση μόνο όταν το ελληνικό χρέος κριθεί βιώσιμο.

  Με τον τρόπο αυτό, το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, χωρίς να εκταμιεύσει χρήματα, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά απέρριψε από την πλευρά της αυτό το σενάριο.

  Tags: ΔΝΤ, Σόιμπλε
 • «Ψαλίδι» 3,6 τρις δολάρια στις κυβερνητικές δαπάνες θέλει ο Τραμπ

  «Ψαλίδι» 3,6 τρις δολάρια στις κυβερνητικές δαπάνες θέλει ο Τραμπ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-24 01:02:50 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σε περικοπές, ύψους 3,6 τρις δολαρίων, στις κυβερνητικές δαπάνες θέλει να προχωρήσει το Κογκρέσο ο Ντόναλντ Τραμπ. Το «ψαλίδι» έχει ορίζοντα δεκαετίας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά στην υγειονομική περίθαλψη και στα κοινωνικά προγράμματα βοήθειας για τους φτωχούς.

  Στον προϋπολογισμό που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προβλέπονται επίσης μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και ρυθμός ανάπτυξης 3%.
 • Πτώση για τον χρυσό

  Πτώση για τον χρυσό

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-24 01:02:50 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε την Τρίτη ο χρυσός, υποχωρώντας από το υψηλό τριών εβδομάδων.

  Ειδικότερα, ο χρυσός, παραδόσεως Ιουνίου, έχασε 0,5% ή 5,90 δολάρια, κλείνοντας τη συνεδρίαση στα 1.255,50 δολάρια η ουγγιά.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Το μεγαλύτερο κοίτασμα Φυσικού Αερίου στον κόσμο, ΝΔ της Κρήτης;

  Το μεγαλύτερο κοίτασμα Φυσικού Αερίου στον κόσμο, ΝΔ της Κρήτης;

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: 004 | Ημερομηνία: 2017-05-24 00:40:36 | Πηγή: Defence Point

  Ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να μας εξηγήσουν ότι μία πετρελαιοπιθανή περιοχή περιέχει «Υδρογονάθρακες» μόνο όταν αυτοί έχουν ανακαλυφθεί με γεωτρήσεις. Επ’ αυτού βεβαίως δεν διαφωνούμε, αλλά θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι πρόσφατες εξελίξεις και εφαρμογές νέων καινοτόμων τεχνολογιών (π.χ. σεισμικές καταγραφές νέας γενιάς), έχουν αυξήσει δραστικά τις πιθανότητες ακριβέστερου εντοπισμού γεωτρητικών στόχων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ενώ παράλληλα έχουν μειώσει σημαντικά το πιθανό ρίσκο αποτυχίας των γεωτρήσεων.

  Των Τερέζας Φωκιανού (Πρόεδρος & Δ.Σ. FLOW Energy S.A.) και
  Δρ. Ηλία Κονοφάγου (Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών)

  Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών μέσα σε μία περιοχή πετρελαιοπιθανού ενδιαφέροντος για την εκτέλεση ερευνητικών γεωτρήσεων.

  Εξάλλου, πάνω στο πνεύμα αυτό, πρόσφατες επιστημονικές αναλύσεις, των Εταιρειών PGS και Spectrum που παρουσιάστηκαν στο διεθνές Συνέδριο του Γεωλογικού Κέντρου Ερευνών του Λονδίνου (London Geological Society) στις 12 Δεκεμβρίου 2016, προσδιόρισαν με ακρίβεια τις θέσεις γεωτρητικών στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο που το μέγεθος τους ξεπερνά κάθε προηγούμενη προσδοκία.

  Είναι γνωστό ότι οι δύο αυτές Εταιρείες έχουν ήδη σαρώσει με σεισμικές καταγραφές νέας γενιάς όλη σχεδόν την Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, Λιβύης, Λιβάνου, Κύπρου & Αιγύπτου.

  Τον Σεπτέμβριο δε του 2015 η ανακάλυψη με γεώτρηση του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου «ΖΟΡ» από την Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, οδήγησε σε σημαντικές ανατροπές του τρόπου αναζήτησης και εντοπισμού συγκεντρώσεων υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο.


  Το νέο αυτό ερευνητικό γεωλογικό μοντέλο, προσέθεσε νέες σημαντικότατες ερευνητικές γιγαντιαίες προσδοκίες κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Να σημειώσουμε ότι μέχρι μόλις πριν ένα χρόνο οι πετρελαϊκές εταιρείες αναζητούσαν στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλειστικά στόχους ψαμμιτικών ταμιευτήρων υδρογονανθράκων.

  Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει και κύρια ερευνητική προτεραιότητα των πετρελαϊκών εταιρειών αποτελούν οι στόχοι ταμιευτήρων βιογενούς φυσικού αερίου καρστικών ασβεστολίθων (reefs) που παλαιογεωγραφικά βρίσκονταν σε ακτές παλαιο-λιμνοθαλασσών της ύστερης μειοκαινικής περιόδου.

  Να υπενθυμίσουμε ότι την εποχή του Μειοκαίνου η Μεσόγειος θάλασσα περιείχε πολύ μεγάλες ποσότητες οργανικής ύλης και όταν ο πορθμός του Γιβραλτάρ έκλεισε -πριν περίπου 7,3 εκατομμύρια χρόνια- η Μεσόγειος άρχισε να εξατμίζεται με πολύ ταχείς ρυθμούς. Η εξάτμιση αυτή άφησε πίσω της ένα μεγάλο αριθμό λιμνοθαλασσών οι οποίες περιείχαν συγκεντρωμένη όλη την οργανική ύλη που προγενέστερα υπήρχε στη Μεσόγειο παρουσία τεράστιων ποσοτήτων αλάτων.

  Η οργανική αυτή ύλη μετατράπηκε μέσω βακτηριακής αποσύνθεσης σε βιογενές φυσικό αέριο το οποίο επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια τροφοδότησε τις παλαιοϋψηλές ασβεστολιθικές ακτές των μεσογειακών λιμνοθαλασσων, που με τη σειρά τους καλύφθηκαν από ιζήματα παλαιοποταμών της μείζονος περιοχής.

  Οι εξαιρετικά ενδιαφέροντες αυτοί ασβεστολιθικοί στόχοι κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι σήμερα εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν με σεισμικές καταγραφές δύο διαστάσεων (2D) διότι τυγχάνουν να καλύπτονται από παχιά στρώματα αλάτων του Μεσσηνίου, που επί της ουσίας εμποδίζουν την ανίχνευση και απεικόνισή τους, ενώ παράλληλα η βελονοειδής γεωμετρία τους καθιστά την αξιολόγησή τους ιδιαίτερα δύσκολη.

  Παρά ταύτα, τα σεισμικά νέας γενιάς δύο διαστάσεων (2D) & τριών διαστάσεων (3D) της PGS εντόπισαν με σαφήνεια στην Λεκάνη του Ηροδότου Νοτιοανατολικά της Κρήτης τουλάχιστον τρεις στόχους κοιτασμάτων «τύπου ΖΟΡ» μέσα στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

  Παράλληλα διαπίστωσαν ότι μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τέσσερις (4) σημαντικοί στόχοι «τύπου ΖΟΡ» και στον Λίβανο επιπλέον άλλοι τρεις παρόμοιοι στόχοι. Όσον αφορά το κοίτασμα «ΖΟΡ» γνωρίζουμε ότι έχει επιφάνεια 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα (km2) και περιέχει τουλάχιστον 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Τcf) βιογενούς αερίου.

  Επιπλέον, η Εταιρεία Spectrum, αναλύοντας τις σεισμικές καταγραφές της Κύπρου, διαπίστωσε ότι βορείως του κοιτάσματος «ΖΟΡ» στο ύψος των κυπριακών μπλοκ (γεωτεμαχίων) Νο6 & Νο7, υπάρχει ένας ασβεστολιθικός ύφαλος – στόχος κοιτάσματος, αντίγραφο του κοιτάσματος ΖΟΡ, πέντε (5) φορές μεγαλύτερος από το κοίτασμα αυτό με επιφάνεια που υπερβαίνει τα 500 km2.

  Εάν αποδειχθεί στο μέλλον ότι ο στόχος έχει παρόμοια πληρότητα φυσικού αερίου με αυτή του κοιτάσματος ΖΟΡ, θα μπορούσε να περιέχει τουλάχιστον 150 Τcf. Η εταιρεία Spectrum ονομάζει σήμερα τον στόχο αυτό «Βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ».

  Παράλληλα με τα παραπάνω, η γεωφυσική Εταιρεία των ΗΠΑ «ΙΟΝ» εξετέλεσε πρόσφατα σεισμικές καταγραφές (βλ. Εικ.2) στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης στο νότιο Ιόνιο πέλαγος μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος ενώ ταυτόχρονα επεξεργάστηκε εκ νέου μαζί με την Εταιρεία Spectrum παλαιότερες σεισμικές καταγραφές στην ίδια περιοχή. Οι δύο Εταιρείες, ερμήνευσαν και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης του συνόλου των καταγραφών αυτών στο Λονδίνο.

  Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπίστωσαν ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και μέσα στην αβυσσική πεδιάδα του Ιονίου πελάγους υπάρχουν δύο τεράστια «αντίγραφα» του κοιτάσματος «ΖΟΡ», ο πρώτος στόχος (αριστερά στην Εικ.2) βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με την Spectrum εμφανίζεται να είναι 10 φορές μεγαλύτερος από το «Βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ» καλύπτοντας μία επιφάνεια 5.000 km2.

  Είναι φανερό ότι εφόσον ένας τέτοιος στόχος επιβεβαιωθεί με περαιτέρω λεπτομερέστερες έρευνες στο μέλλον και εμφανίσει πληρότητα φυσικού αερίου παρόμοια με το κοίτασμα ΖΟΡ, τότε ο στόχος αυτός θα μπορούσε να περιέχει τουλάχιστον 1.500 Tcf ή 43 Τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm).

  Εάν λάβουμε δε υπ’ όψη ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm με επιφάνεια 7.500 km2, τότε διαπιστώνουμε ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα μπορούσε να βρίσκεται το Νο.1 μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο Βιογενούς Φυσικού Αερίου!!!

  Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η ο τίτλος της επιστημονικής παρουσίασης της παραπάνω προσδοκίας από την Spectrum στο Λονδίνο είχε τίτλο: «Ένα θέαμα για τα μάτια του ΖΟΡ, η αναζήτηση του επόμενου Αφρικανικού Υπέρ-Γίγαντα» (Α sight for Zohr eyes: the search for the next North African Super Giant). Βεβαίως το ερευνητικό μέλλον θα δείξει εάν ο παραπάνω ισχυρισμός είναι αληθινός.

  Ανεξάρτητα όμως εάν αυτό υπάρχει ή όχι και ανεξάρτητα από το εάν οι παραπάνω στόχοι βρίσκονται μέσα στη Λιβυκή ΑΟΖ ή όχι, υπάρχει ανάγκη το θέμα να διερευνηθεί σε βάθος από όλους επιστημονικούς ερευνητές ή ελληνικούς φορείς υδρογονανθράκων.

  Γεγονός πάντως είναι, ότι οι περιοχές μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος, γεωγραφικά, φαίνεται ότι περιείχαν τις σημαντικότερες σε μέγεθος Μεσογειακές παλαιο-λιμνοθάλασσες του ύστερου Μειοκαίνου.

  Επειδή γνωρίζουμε ότι από ερευνητική σκοπιά το παραπάνω θέμα απασχολεί την Ιταλική πλευρά η οποία είναι μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει η Ελλάδα -που παλαιότερα είχε συζητήσει την δυνατότητα σύνδεσης Λιβύης & Ελλάδος με αγωγό φυσικού αερίου- να ενώσει τις δυνάμεις της με την Ιταλία, ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να διευθετήσει τα θαλάσσια όρια της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) με τη Λιβύη, ιδιαίτερα δε τα όρια του τριπλού σημείου οριοθέτησης μεταξύ Ιταλίας, Λιβύης & Ελλάδος.

  Να καταλήξουμε ότι με δεδομένο ότι η Spectrum αναφέρει ότι οι στόχοι κοιτασμάτων «τύπου ΖΟΡ» είναι επαναλαμβανόμενοι (βλ. Εικ.3, σεισμικών καταγραφών μήκους 310 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την ελληνική λεκάνη του Ηροδότου) διατρέχοντας τα Κυπριακά Μπλοκ (γεωτεμάχια) 10 & 11 της ExxonMobil & TOTAL μέχρι το Μπλοκ 12 της Noble, είναι φανερό ότι οι στόχοι που διαπιστώθηκαν από την Spectrum μέσα στη Λιβυκή ΑΟΖ θα μπορούσαν επίσης να επαναλαμβάνονται εντός της Ιταλικής ΑΟΖ αλλά και μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ.

 • Πετρέλαιο: «Τσίμπησε» εκ νέου η τιμή του βαρελιού

  Πετρέλαιο: «Τσίμπησε» εκ νέου η τιμή του βαρελιού

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-24 00:37:46 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παραδόσεως Ιουλίου, ενισχύθηκε κατά 0,7% ή 34 σεντς, κλείνοντας την Τρίτη στα 51,47 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, το Brent παραδόσεως Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 0,5% ή 28 σεντς, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 54,15 δολάρια το βαρέλι.

  Ήταν η πέμπτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τον «μαύρο χρυσό».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Πιτσιόρλας: Έχουμε δύο χρόνια για να σχεδιάσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας

  Πιτσιόρλας: Έχουμε δύο χρόνια για να σχεδιάσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-23 23:57:03 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ο υφυπουργός οικονομίας είπε ότι στις 15 Ιουνίου θα δοθεί μια συνολική λύση, κάτι που -όπως είπε- το έχει προεξοφλήσει η αγορά, με επόμενο βήμα την είσοδο στην ποσοτική χαλάρωσηΝέος κύκλος σταθερότητας, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, ανοίγει με την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να δημιουργηθούν ευρύτερες συναινέσεις, βάσει των οποίων θα χαραχτεί η στρατηγική επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης για την Ελλάδα. Τα παραπάνω προέκυψαν από την αποψινή ομιλία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στη Θεσσαλονίκη.

  Ο ίδιος διατύπωσε την πρόβλεψη ότι στις 15 Ιουνίου θα δοθεί μια συνολική λύση, κάτι που -όπως είπε- το έχει προεξοφλήσει η αγορά, με επόμενο βήμα την είσοδο στην ποσοτική χαλάρωση με ευεργετική επίδραση στο γενικότερο κλίμα. Επανέλαβε ότι πρέπει να κατακτήσουμε τις προϋποθέσεις, να καταλήξουμε σε μια «μίνιμουμ συμφωνία» για τον ανασχεδιασμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

  «Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αλλάξουν πολλά ως προς τη λειτουργία της κυβέρνησης» σημείωσε εξηγώντας ότι πλέον ο κύκλος των δύσκολων μέτρων κλείνει και «απελευθέρωνει το πολιτικό σύστημα». Ο ίδιος επισήμανε ότι αν στην Ελλάδα δεν γίνει η απαραίτητη αλλαγή παραγωγικού μοντέλου «θα αργήσει η πραγματική οικονομία να δώσει απτά αποτελέσματα για τον πολίτη».
   
  Ν.Βέττας, ΙΟΒΕ: Επενδύσεις «στα όρια του ανέκδοτου» το 2016

  Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθηγητής Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι στα χρόνια της κρίσης «θεωρήσαμε πιο εύκολο να μικρύνουμε την οικονομία μας, να πάμε στην ύφεση, παρά να την αλλάξουμε». Πρόσθεσε ότι «αν δεν αλλάξουμε, θα μείνουμε με αυτό το (σημερινό) εισόδημα στην τσέπη» γιατί «αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που παράγουμε» και για να αλλάξουμε «πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις σε εποχή που υπάρχει τεράστια ρευστότητα διεθνώς, και να βάλουμε στην παραγωγή το ένα εκατομμύριο των ανέργων».
  Ο κ.Βέττας τόνισε ότι για να αλλάξει η οικονομία χρειάζονται νέα κεφάλαια και επενδύσεις, γιατί τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε «μια αδιανόητα μεγάλη αποεπένδυση». Κατά τον κ.Βέττα, το 2016 οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έφτασαν μόλις στα 20 δισ. ευρώ, ποσό «στα όρια του ανέκδοτου» όταν το 2007 ήταν 65,5 δισ. Όπως είπε, για να προσκαλέσουμε επενδυτές «κάποιοι από μας θα πρέπει να ξεβολευτούμε».
  Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΟΒΕ, στο σύστημα της αγοράς οι κρίσεις εξακολουθούν να έρχονται έρχονται. Για αυτό δεν θα πρέπει να φτιάξουμε την οικονομία με βάση την προηγούμενη κρίση, αλλά την επόμενη» σχολίασε.
   
  Ν.Μαρίου, ΣΙΔΕΝΟΡ: «Αν η κατάσταση δεν γίνει καλή, ας γίνει προβλέψιμη»
  Από την πλευρά του ο Νίκος Μαρίου, γενικός διευθυντής του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ σημείωσε ότι «στη σημερινή συγκυρία, που δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε σε υπεραξίες ή θέσεις στο δημόσιο, ας συνεννοηθούμε σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα για τη βιομηχανία, ώστε τουλάχιστον να μειώσουμε το ρίσκο των πολιτικών αλλαγών». Όπως είπε, «αν δεν γίνει καλή η κατάσταση, τουλάχιστον ας γίνει προβλέψιμη».
  Κατά τον κ.Μαρίου, η χαλυβουργία, ένας από τους κλάδους που επλήγησαν σφοδρότερα από την κρίση, χρειάζεται ανταγωνιστικό ενεργειακό και μεταφορικό κόστος για τις εξαγωγές.
   
  Στ. Γώγος, Εurobank: Ανάπτυξη 3,3% στην επόμενη δεκαετία για να φτάσουμε στο ΑΕΠ του 2007
  «Για να φτάσουμε στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2007, η οικονομία θα πρέπει να "τρέχει" με ρυθμό για 3,3% για 10 χρόνια, ή 2% για 15 χρόνια ή 1,5% για 20 χρόνια», επισήμανε από την πλευρά του ο Στέλιος Γώγος, οικονομικός αναλυτής της Eurobank.
   
  Κ.Λουφάκης, ΣΕΒΕ: Ανάγκη για μείωση της αβεβαιότητας
  Ανοίγοντας τις εργασίες της συνέλευσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, δρ Κυριάκος Λουφάκης, επεσήμανε ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στον επιχειρηματικό κόσμο, δεδομένου ότι θα ελευθερώσει κεφάλαια στην αγορά κάποια από τα οποία θα φτάσουν στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα τη μείωση της αβεβαιότητας και τη βελτίωση της οικονομίας.
  «Ο κίνδυνος όμως στην πραγματική οικονομία σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα ελλοχεύει, καθώς η ρευστότητα στην αγορά και η χρηματοδότηση της παραγωγής παραμένουν χαμηλά, η δε αύξηση των φόρων συμπεριλαμβανομένων των εισφορών, έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων με ορατό τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι στα έσοδα» σημείωσε, ενώ επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να τοποθετήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στον χάρτη της ελληνο-σινικής συνεργασίας και του Δρόμου του Μεταξιού.

  Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τετραήμερο ανοδικό σερί στη Wall Street

  Τετραήμερο ανοδικό σερί στη Wall Street

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-23 23:48:20 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν 11,4% τον Απρίλιο, με την πτώση τους να είναι υψηλότερη του αναμενόμενου, ενώ δυσάρεστο κλίμα και στην αγορά των ΗΠΑ προκαλεί το τρομοκρατικό κτύπημα στο Μάντσεστερ Εντός περιορισμένης κλίμακας διακύμανσης κινήθηκε η αμερικανική αγορά, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στο ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ ανά την υφήλιο αλλά και στην επικείμενη κατάθεση του προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το δημοσιονομικό έτος 2017-18.

  Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 20.937 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 2.398 μονάδες και ο Nasdaq με οριακή άνοδο 0,08% στις 6.138 μονάδες.

  «Το ταξίδι του Τραμπ σαφώς βοηθά. Όχι τόσο γιατί κάνει κάτι σημαντικό αλλά απλά γιατί δεν έχει χρόνο να... προκαλέσει και άλλα προβλήματα», υποστηρίζει ο Randy Frederick, αντιπρόεδρος της μονάδας παραγώγων και trading της Charles Schwab.

  Αναφορικά με τον προϋπολογισμό ο Λευκός Οίκος στοχεύει στη μείωση κατά 3,6 τρισ. δολαρίων των ομοσπονδιακών δαπανών την επόμενη 10ετία, ενώ σε αυτόν θα περιλαμβάνονται και οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη μείωση των φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν 11,4% τον Απρίλιο, με την πτώση τους να είναι υψηλότερη του αναμενόμενου, ενώ δυσάρεστο κλίμα και στην αγορά των ΗΠΑ προκαλεί το τρομοκρατικό κτύπημα στο Μάντσεστερ.

  Ο δείκτης φόβου VIX διαμορφώθηκε στις 10,8 μονάδες.

  Πηγή: Newmoney.gr


  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Αποκάλυψη: Οι πέντε παγίδες στο σχέδιο συμφωνίας

  Αποκάλυψη: Οι πέντε παγίδες στο σχέδιο συμφωνίας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-23 23:25:49 | Πηγή: News247

  Στρωμένος με... παγίδες ήταν ο δρόμος της συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup. Κι αυτό γιατί, στα προσχέδια κειμένων που παρουσίασε η τετραμερής επιτροπή που -αποτελούμενη από τον επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και Μπρ. Λεμέρ, αλλά και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν- τα σημεία που έπρεπε να προσέξει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ήταν αρκετά.

  Το News247 από τις διαρροές Ευρωπαίων αξιωματούχων εντόπισε 5 σημεία-παγίδες για την Ελλάδα στο ανακοινωθέν του Eurogroup.

  Πιο συγκεκριμένα:

  1. Το Eurogroup θα καλωσόριζε την δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Από εκεί και πέρα, οι υπουργοί Οικονομικών θα ανέφεραν ότι η χώρα θα έχει μια δημοσιονομική πορεία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ισχύουν στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, με ταυτόχρονη δέσμευση “τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για την περίοδο από το 2023 έως το 2060.”

  2. Οι υπουργοί Οικονομικών θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η ελάφρυνση του χρέους «μπορεί να επιτευχθεί με ή χωρίς τα μέτρα για το χρέος που προέβλεπε το Eurogroup του Μάιου του 2016», με εγγύηση ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα περιοριστούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ ετησίως μεσοπρόθεσμα και στην συνέχεια κάτω από το 20%, ώστε του ΑΕΠ να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε καθοδική πορεία.

  3. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, «το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει, με την επιφύλαξη της τελικής έκθεσης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους (DSA), την επέκταση των ωριμάνσεων, καθώς και την αναβολή της καταβολής των τόκων του ΕΤΧΣ μεταξύ 0 και 15 ετών, στα πλαίσια της συμφωνίας του Μάιου του 2016. Αυτά τα μέτρα δεν θα οδηγήσουν σε επιπρόσθετο κόστος για τα κράτη μέλη.

  Σε αυτό το σημείο, ήταν η παγίδα για την ελληνική πλευρά. Το πρώτο σκέλος το απέρριψε το ΔΝΤ, αφού οι ωριμάνσεις των ελληνικών ομολόγων κατά μέγιστο στα 15 έτη δεν ήταν επαρκείς για τη βιωσιμότητα του χρέους, που απαιτούσε σημαντικά μεγαλύτερη επέκταση των ωριμάνσεων για να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ απέρριπτε την αναφορά σε διάστημα  0-15, που θα μπορούσαν να είναι και... μηδέν.

  4. Από τα πιο «δύσκολα» σημεία του ανακοινωθέντος ήταν αυτό που αναφερόταν στην έκθεση της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα πραγματοποιηθεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Σε αυτήν την εκδοχή, έλειπαν τρία... μαγικά γράμματα: ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, η πρόταση ανέφερε ότι η μελέτη βιωσιμότητας που θα έκρινε το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο, θα αποφασιζόταν χωρίς την «σφραγίδα» του ΔΝΤ. Η αναφορά όμως αυτή δεν προϋποθέτει ότι το Ταμείο θα άλλαζε την εκτίμησή του για τη βιωσιμότητα που σήμερα είναι αρνητική. Χωρίς την θετική εκτίμηση από το ΔΝΤ της βιωσιμότητας του χρέους είναι σχεδόν αδύνατο να μεταβληθεί η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η αξιολόγηση των αγορών και του ΔΝΤ δεν θα επέτρεπαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφανθεί για το αξιόχρεο της Ελλάδας και κατά συνέπεια να την εντάξει στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

  5. Έτσι φτάνουμε στην μεγαλύτερη παγίδα. To Eurogroup δήλωνε ότι οι επικεφαλής του ΔΝΤ σύντομα θα συστήσουν στο ΔΣ του Ταμείου την έγκριση επί της αρχής του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνo προληπτικό πρόγραμμα (for a 14-month precautionary Standby Arrangement) και το ΔΝΤ θα ήταν δεσμευμένο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με απόφαση του ΔΣ στο άμεσο χρονικό διάστημα. Καθώς το ΔΝΤ απέρριψε να δεσμευτεί σε αυτή την προοπτική, εφευρέθηκε η φράση “επί της αρχής να κάνει εισήγηση συμμετοχής στο ΔΣ του”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξει απαραίτητα την έκθεση βιωσιμότητας του. Απορίας άξιο είναι γιατί το  ΔΝΤ που αποπληρώνεται το 2025 θα έπρεπε να κάνει έκθεση βιωσιμότητας έως το 2060.

  Σε αυτά τα σημεία διαφωνίας ο Πρόεδρος του Eurogroup καλείται το επόμενο χρονικό διάστημα να καταφέρει την γεφύρωση των διαφορών των εμπλεκομένων μερών με συναινετικό τρόπο. Ο δρόμος για τις 15 Ιουνίου είναι μακρύς και το έργο του Προέδρου δύσκολο, αλλά είναι βέβαιο από το παρελθόν ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες του…

  (Φωτογραφία: AP Images/Geert Vanden Wijngaert)

 • Τέταρτη ημέρα κερδών για τη Wall Street

  Τέταρτη ημέρα κερδών για τη Wall Street

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-23 23:21:58 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση τερμάτισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην πρώτη περιοδεία του Ντόναλντ Τραμπ στο εξωτερικό.

  Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 20.937 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,18% στις 2.398 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση κατά 0,08% στις 6.138 μονάδες.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε σήμερα στη Βηθλεέμ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. «Το ταξίδι του Τραμπ αποδεικνύεται ευεργετικό, καθώς προχώρησε στη σύσφιγξη των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ και έβαλε στον “πάγο” τα εγχώρια προβλήματα» σχολίασε ο Ράντι Φρέντερικ, αναλυτής της Charles Schwab.

  Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,50% έναντι του ευρώ (1,1180 δολάρια), κατά 0,47% έναντι του γεν (111,79 γεν) και κατά 0,25% έναντι της στερλίνας (1,2964 δολάρια).

  Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,63% στα 51,40 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,50% στα 54,14 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, κατέγραψε πτώση κατά 0,82% στα 1.251,00 δολάρια.

  Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 392,40 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,31% στις 12.659 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μείωση κατά 0,15% στις 7.485 μονάδες.

  Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,43% στις 19.592 μονάδες και ο δείκτης Topix  μειώθηκε κατά 0,23% στις 1.564 μονάδες. Στην  Κίνα,  το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,47% στις 3.061 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε απώλειες κατά 1,18% στις 482,47 μονάδες.

  naftemporiki.gr

  ΣΧΟΛΙΟ WALL STREET Dow Jones Composite Average Index S&P 500 Index Combined Composite Index Repr.NMS & NSC Com Shs

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Στα 6 εκατ. δολάρια η συνολική επένδυση της Coca-Cola στην Ελλάδα

  Στα 6 εκατ. δολάρια η συνολική επένδυση της Coca-Cola στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-23 23:15:37 | Πηγή: News247

  Στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της εταιρείας να στηρίζει τους νέους της Ελλάδας, σε προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας και απασχολησιμότητας, η εταιρεία αποφάσισε μια νέα δωρεά ύψους 500.000 δολαρίων για το 2017-2018, φθάνοντας σε ένα συνολικό ύψος 6 εκατ. ευρώ.

  Από το 2010 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) έχει επενδύσει στην Ελλάδα σε προγράμματα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η στήριξη των νέων και συνεχίζει δυναμικά προς την ίδια κατεύθυνση.

  Ειδικότερα με το ποσό των 500.000 δολαρίων θα ενισχυθούν τρία σημαντικά προγράμματα:

  -Μετά την επιτυχία του 2015 και 2016, οι Τhink Young «Σχολές Επιχειρηματικότητας» επιστρέφουν στην Ελλάδα σε 4 πόλεις σε συνεργασία με την διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση “Think Young”, προσφέροντας σε νέους Έλληνες τα εφόδια να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιχειρηματική πραγματικότητα.

  -Το πρόγραμμα 6μηνης αμειβόμενης απασχόλησης ReGeneration, το οποίο η Coca-Cola υποστηρίζει τα τελευταία 4 χρόνια, θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος εκπαίδευσης και ανάπτυξης, το οποίο θα προσφέρει σε ταλαντούχους νέους της χώρας μας τις αναγκαίες δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους κλάδους του τουρισμού και της πληροφορικής.

  -Το πρόγραμμα Counting Stars, που στόχο έχει να στηρίξει νέες γυναίκες ανά την Ελλάδα να ξεκινήσουν μια ιδέα και να την κάνουν πραγματικότητα ή να ενδυναμώσουν την ήδη υπάρχουσα επιχείρησή τους. Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η βιοτεχνία.

  Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Νεκταρία Μητράκου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας, Coca-Cola Hellas, με ευθύνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα “με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola, στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία, με επίκεντρο τους νέους που αποτελούν την καρδιά και το μέλλον της χώρας μας

  -Οι Σχολές Επιχειρηματικότητας, που ίδρυσε η διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση ThinkYoung, αποτελεί μια πρωτοποριακή μέθοδο εκπαίδευσης νέων επίδοξων επιχειρηματιών, όπου καταξιωμένοι επιχειρηματίες αναλαμβάνουν το ρόλο των καθηγητών/ μεντόρων και βοηθούν τους νέους να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες. Στις εκπαιδευτικές του δράσεις έχουν μέχρι σήμερα συμμετάσχει πάνω από 300 άτομα, ενώ το 2016 σημειώθηκε 200% αύξηση στις αιτήσεις συμμετοχών σε σχέση με το 2015. Για το 2017, οι Σχολές Επιχειρηματικότητας θα ταξιδέψουν σε περισσότερα σημεία στην Ελλάδα με στόχο να προσεγγίσουν επιπλέον 400 νέους, οι οποίοι θα αναδείξουν το επιχειρηματικό τους ταλέντο.

  -Το ReGeneration είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που απευθύνεται σε ταλαντούχους νέους πτυχιούχους όλων των ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να ξεχωρίσουν εδώ, αλλά και σε εταιρείες που δυσκολεύονται να βρουν στους σημερινούς αποφοίτους τις δεξιότητες που θεωρούν απαραίτητες. Το πρόγραμμα προσφέρει 6μηνη αμειβόμενη απασχόληση σε πολυεθνικές και μικρομεσαίες εταιρίες στην Ελλάδα, 50 ώρες εκπαίδευσης με έμφαση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, καθώς και 25 ώρες κοινωνικής εργασίας. Μέσω του ReGeneration, περισσότεροι από 300 νέοι έχουν ήδη απασχοληθεί σε περισσότερες από 90 εταιρίες, με το 80% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα να έχει ανανεώσει τη σύμβασή του, αλλά και να έχει αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες για την επαγγελματική και την προσωπική του εξέλιξη.

  -Το πρόγραμμα “Counting Stars” που υλοποιείται σε συνεργασία με το μη κυβερνητικό οργανισμό MeXoXo προσφέρει επιχειρηματική στήριξη και καθοδήγηση σε γυναίκες που πραγματοποιούν συνεταιριστικές ή ατομικές επιχειρηματικές προσπάθειες ανά την Ελλάδα. Επιδίωξη του προγράμματος για το 2017-2018 είναι, με τη στήριξη και του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), να ενισχύσει 600 γυναίκες από όλη την Ελλάδα, προσφέροντάς τους εκπαίδευση και καθοδήγηση, μέσα από προσωπικές συναντήσεις και ομαδικά ενημερωτικά σεμινάρια και δραστηριότητες. Το πρόγραμμα ξεχωρίζει γιατί, εκτός από τις οκτάωρες ομαδικές εκπαιδευτικές συναντήσεις, οι άνθρωποι της MeXoXo αφιερώνουν τουλάχιστον μία ώρα σε μια ατομική συνάντηση με την κάθε γυναίκα που συμμετέχει στο πρόγραμμα, με στόχο να κατανοήσει και να αναπτύξει καλύτερα τις ανάγκες και τις ιδέες της. Με αυτόν τον τρόπο, αυτή η εξατομικευμένη συμβουλευτική συνάντηση τη βοηθάει να εξελίξει την επιχειρηματική της ιδέα και να αναλάβει δράση για να την κάνει πραγματικότητα.»

  Το The Coca-Cola Foundation είναι το παγκόσμιο φιλανθρωπικό Ίδρυμα της The Coca-Cola Company. Από την ίδρυσή του, το 1984, το Ίδρυμα έχει διαθέσει περισσότερα από 990 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για την υποστήριξη βιώσιμων κοινωνικών πρωτοβουλιών σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το The Coca-Cola Foundation, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.coca-colacompany.com/our-company/the-coca-cola-foundation.

  Η The Coca-Cola Company (NYSE:KO) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, με περισσότερα από 500, ανθρακούχα ή μη, εμπορικά σήματα και περισσότερες από 3.800 επιλογές προϊόντων. Μαζί με την Coca-Cola, ένα από τα πιο πολύτιμα και αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα στον κόσμο, η  The Coca-Cola Company εμπορεύεται 20 brands αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 18 είναι διαθέσιμα σε επιλογές με μειωμένες, χαμηλές ή και καθόλου θερμίδες. Το χαρτοφυλάκιο της The Coca-Cola Company περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα brands Diet Coke, Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite, Dasani, vitaminwater, Powerade, Minute Maid, Simply, Del Valle, Georgia και Gold Peak. Μέσω του μεγαλύτερου συστήματος διανομής στον κόσμο, αποτελεί τον No. 1 προμηθευτή σε όλες τις κατηγορίες μη αλκοολούχων ποτών, ανθρακούχων ή μη. Καταναλωτές σε περισσότερες από 200 χώρες απολαμβάνουν τα προϊόντα της, περισσότερες από 1,9 δισ. φορές την ημέρα.

  Διατηρώντας τη δέσμευσή της για διαμόρφωση βιώσιμων κοινωνιών, η The Coca-Cola Company επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες που μειώνουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, δημιουργούν ένα ασφαλές, χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον εργασίας για τους εργαζομένους της και ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Σε συνεργασία με τους κατά τόπους εμφιαλωτές της, η The Coca-Cola Company βρίσκεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους εργοδότες παγκοσμίως, με περισσότερους από 700.000 συνεργάτες.

  Η Coca-Cola Hellas είναι θυγατρική εταιρεία της The Coca-Cola Company με ευθύνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με τη χάραξη της στρατηγικής marketing, την προώθηση, την έρευνα αγοράς, τη διαφήμιση και την προστασία της φήμης των προϊόντων της The Coca-Cola Company. Παρέχει επίσης τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα προϊοντικής επικοινωνίας, καθώς και υπηρεσίες για τη διασφάλιση των ποιοτικών ελέγχων των προϊόντων. Στην Ελλάδα, εμφιαλωτής της The Coca-Cola Company είναι η Coca-Cola Τρία Έψιλον που μαζί με την Coca-Cola Hellas, αποτελούν το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα.

 • Πέντε παγίδες στο σχέδιο συμφωνίας

  Πέντε παγίδες στο σχέδιο συμφωνίας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-23 22:22:03 | Πηγή: News247

  Στρωμένος με... παγίδες ήταν ο δρόμος της συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup. Κι αυτό γιατί, στα προσχέδια κειμένων που παρουσίασε η τετραμερής επιτροπή που -αποτελούμενη από τον επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και Μπρ. Λεμέρ, αλλά και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν- τα σημεία που έπρεπε να προσέξει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ήταν αρκετά.

  Το News247 από τις διαρροές Ευρωπαίων αξιωματούχων εντόπισε 5 σημεία-παγίδες για την Ελλάδα στο ανακοινωθέν του Eurogroup.

  Πιο συγκεκριμένα:

  1. Το Eurogroup θα καλωσόριζε την δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Από εκεί και πέρα, οι υπουργοί Οικονομικών θα ανέφεραν ότι η χώρα θα έχει μια δημοσιονομική πορεία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ισχύουν στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, με ταυτόχρονη δέσμευση “τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για την περίοδο από το 2023 έως το 2060.”

  2. Οι υπουργοί Οικονομικών θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η ελάφρυνση του χρέους «μπορεί να επιτευχθεί με ή χωρίς τα μέτρα για το χρέος που προέβλεπε το Eurogroup του Μάιου του 2016», με εγγύηση ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα περιοριστούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ ετησίως μεσοπρόθεσμα και στην συνέχεια κάτω από το 20%, ώστε του ΑΕΠ να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε καθοδική πορεία.

  3. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, «το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει, με την επιφύλαξη της τελικής έκθεσης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους (DSA), την επέκταση των ωριμάνσεων, καθώς και την αναβολή της καταβολής των τόκων του ΕΤΧΣ μεταξύ 0 και 15 ετών, στα πλαίσια της συμφωνίας του Μάιου του 2016. Αυτά τα μέτρα δεν θα οδηγήσουν σε επιπρόσθετο κόστος για τα κράτη μέλη.

  Σε αυτό το σημείο, ήταν η παγίδα για την ελληνική πλευρά. Το πρώτο σκέλος το απέρριψε το ΔΝΤ, αφού οι ωριμάνσεις των ελληνικών ομολόγων κατά μέγιστο στα 15 έτη δεν ήταν επαρκείς για τη βιωσιμότητα του χρέους, που απαιτούσε σημαντικά μεγαλύτερη επέκταση των ωριμάνσεων για να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ απέρριπτε την αναφορά σε διάστημα  0-15, που θα μπορούσαν να είναι και... μηδέν.

  4. Από τα πιο «δύσκολα» σημεία του ανακοινωθέντος ήταν αυτό που αναφερόταν στην έκθεση της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα πραγματοποιηθεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Σε αυτήν την εκδοχή, έλειπαν τρία... μαγικά γράμματα: ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, η πρόταση ανέφερε ότι η μελέτη βιωσιμότητας που θα έκρινε το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο, θα αποφασιζόταν χωρίς την «σφραγίδα» του ΔΝΤ. Η αναφορά όμως αυτή δεν προϋποθέτει ότι το Ταμείο θα άλλαζε την εκτίμησή του για τη βιωσιμότητα που σήμερα είναι αρνητική. Χωρίς την θετική εκτίμηση από το ΔΝΤ της βιωσιμότητας του χρέους είναι σχεδόν αδύνατο να μεταβληθεί η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η αξιολόγηση των αγορών και του ΔΝΤ δεν θα επέτρεπαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφανθεί για το αξιόχρεο της Ελλάδας και κατά συνέπεια να την εντάξει στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

  5. Έτσι φτάνουμε στην μεγαλύτερη παγίδα. To Eurogroup δήλωνε ότι οι επικεφαλής του ΔΝΤ σύντομα θα συστήσουν στο ΔΣ του Ταμείου την έγκριση επί της αρχής του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνo προληπτικό πρόγραμμα (for a 14-month precautionary Standby Arrangement) και το ΔΝΤ θα ήταν δεσμευμένο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με απόφαση του ΔΣ στο άμεσο χρονικό διάστημα. Καθώς το ΔΝΤ απέρριψε να δεσμευτεί σε αυτή την προοπτική, εφευρέθηκε η φράση “επί της αρχής να κάνει εισήγηση συμμετοχής στο ΔΣ του”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξει απαραίτητα την έκθεση βιωσιμότητας του. Απορίας άξιο είναι γιατί το  ΔΝΤ που αποπληρώνεται το 2025 θα έπρεπε να κάνει έκθεση βιωσιμότητας έως το 2060.

  Σε αυτά τα σημεία διαφωνίας ο Πρόεδρος του Eurogroup καλείται το επόμενο χρονικό διάστημα να καταφέρει την γεφύρωση των διαφορών των εμπλεκομένων μερών με συναινετικό τρόπο. Ο δρόμος για τις 15 Ιουνίου είναι μακρύς και το έργο του Προέδρου δύσκολο, αλλά είναι βέβαιο από το παρελθόν ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες του…

  (Φωτογραφία: AP Images/Geert Vanden Wijngaert)

 • Η Pimco μειώνει την έκθεσή της στο ελληνικό χρέος

  Η Pimco μειώνει την έκθεσή της στο ελληνικό χρέος

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-23 22:13:11 | Πηγή: Skai
  Η Pimco, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων παγκοσμίως, μειώνει την έκθεσή της στο ελληνικό χρέος, ενώ είναι απίθανο να ενδιαφερθεί σε νέες εκδόσεις ομολόγων από τη χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στη Γερμανία.

  «Έχουμε κάποια έκθεση σε ορισμένα funds αλλά όχι γενικά σε ολόκληρη την εταιρεία… Καθώς οι τιμές έχουν αρχίσει να αυξάνονται πάλι, μειώνουμε την έκθεση μας», δήλωσε ο Andrew Bosomworth στο Reuters.

  Η Pimco είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους του 5ετούς ομολόγου που πούλησε η Ελλάδα στη σύντομη επιστροφή της στις αγορές το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
 • FT: Συμβιβαστικό σχέδιο στο τραπέζι ΔΝΤ – Ευρωζώνης

  FT: Συμβιβαστικό σχέδιο στο τραπέζι ΔΝΤ – Ευρωζώνης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 21:52:13 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξετάζουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες για το χρέος, αναφέρουν οι Financial Times.

  Σύμφωνα με διπλωμάτες, η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από το ΔΝΤ, προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

  Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις ευαίσθητες συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.
 • Handelsblatt: Πολύ κοντά σε συμφωνία ΔΝΤ και Γερμανία

  Handelsblatt: Πολύ κοντά σε συμφωνία ΔΝΤ και Γερμανία

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-23 21:36:14 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Όπως αναφέρει η εφημερίδα βάσει της συμφωνίας, το ΔΝΤ θα χρειαστεί να καταβάλει κεφάλαια στην Ελλάδα μόνο εάν η χώρα μπορεί να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμοΣε συμφωνία αναφορικά με το ελληνικό χρέος έχουν καταλήξει Γερμανία και ΔΝΤ, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handlsblatt» (και μάλιστα στην αγγλική της έκδοση), η οποία χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση ως «νίκη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε», με δεδομένη τη σφοδρή επιθυμία του για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα βάσει της συμφωνίας, το ΔΝΤ θα χρειαστεί να καταβάλει κεφάλαια στην Ελλάδα μόνο εάν η χώρα μπορεί να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να συγκεκριμενοποιήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, ενώ το ΔΝΤ ζητά να συμφωνηθούν από τώρα όλες οι λεπτομέρειες.

  Εάν τελικώς το ΔΝΤ αποφασίσει να συμμετάσχει αυτό θα «λύσει τα χέρια» του κ. Σόιμπλε, ο οποίος θα μπορεί να πει στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι «το ΔΝΤ παραμένει μαζί μας». Παράλληλα θα προσφέρει και στην Ελλάδα μία σχετική ανακούφιση, καθώς θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης και η χώρα θα κατορθώσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες ξεπερνούν το ποσό των επτά δισ. ευρώ, εντός του Ιουλίου.

  Ταυτόχρονα σε ένα ακόμη δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup – γύρω στις 11.00 ώρα Βρυξελλών- ο κ. Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του έδωσε «εντολή» να μη δεχθεί τις προτάσεις των Ευρωπαίων. Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προχώρησε σε λήξη της συνεδρίασης.

  Πηγή: Newmoney.gr Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • 1.000.000 Κινέζους τουρίστες κάθε χρόνο θέλει να φέρει η Alibaba

  1.000.000 Κινέζους τουρίστες κάθε χρόνο θέλει να φέρει η Alibaba

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-23 21:06:12 | Πηγή: News247

  Του Δημήτρη Μπαλή

  Η αρχή έγινε τον Ιούλιο του 2016, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, είχε συνάντηση με τον ιδρυτή και πρόεδρο της ALIBABA, Jack Ma, στην οποία συνέβαλε σημαντικά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

  Σε συνέχεια λοιπόν της επίσκεψης, η Alibaba θα παρουσιάσει στην Αθήνα την πλατφόρμα της Alitrip, εκ των κορυφαίων τουριστικών στην Κίνα, με στόχο την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα, από την Κίνα.

  Την παρουσίαση θα κάνει ο Kai Cui, αντιπρόεδρος της Alitrip και υπεύθυνος για την αγορά της Ευρώπης, σε 50 κορυφαίες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία) και φορείς του ελληνικού τουρισμού και της επιχειρηματικότητας (Σύνδεσμοι, Επιμελητήρια).

  Με δεδομένο ότι το οικοσύστημα της Alibaba έχει σήμερα περισσότερους από 500 εκατ. Κινέζους χρήστες και ότι η πλατφόρμα Alitrip είναι από τις μεγαλύτερες για τον τουρισμό στην Κίνα, ο κοινός στόχος του 1.000.000 Κινέζων τουριστών ετησίως είναι εφικτός σε διάστημα τριετίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα διεθνώς οι Κινέζοι τουρίστες αναγνωρίζονται ως οι τουρίστες με τις υψηλότερες δαπάνες ανά ταξίδι, το αποτέλεσμα της εκδήλωσης καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό.

  Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι Κινέζοι πάροχοι υπηρεσιών της πλατφόρμας Alitrip, θα ενημερώσουν τους Έλληνες ενδιαφερόμενους για τις λεπτομέρειες και το κόστος συνεργασίας και προώθησής του στην αγορά της Κίνας.

  (Φωτογραφία: AP Images/Daniel Chan)

 • Εντάσεις, αλληλοκατηγορίες και συνεχείς προτάσεις στο χθεσινό Eurogroup

  Εντάσεις, αλληλοκατηγορίες και συνεχείς προτάσεις στο χθεσινό Eurogroup

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-23 20:49:30 | Πηγή: Skai
  Εντάσεις ,αλληλοκατηγορίες και συνεχείς προτάσεις που όλες απορρίφθηκαν περιείχε το χθεσινό 8ωρο θρίλερ στο Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

  Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να δέθηκε τα πυρά των ομολόγων του για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα εάν δεν απομειωθεί προηγουμένως το χρέος , ενώ ενστάσεις διατυπωθήκαν και για την πρόσφατη νομοθέτηση σειράς μέτρων όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το καλοκαίρι του 2018 και μετά που νομοθέτησε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την έκρηξη του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι και η οποία προέβλεπε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρήματα μέχρι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης να συμφωνήσουν στα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

  Σχετικά Άρθρα

  Σόιμπλε: Το ΔΝΤ αποδείχτηκε δύσκολο στο Eurogroup Ακαρπο Eurogroup χωρίς συμφωνία για χρέος και εκταμίευση δόσης Τόμσεν: Εχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία Tags: Eurogroup, υπουργός Οικονομικών, Ευρωζώνη, ΔΝΤ
 • Στουρνάρας: Ο ελληνικός ερευνητικός ιστός παραμένει αναξιοποίητος

  Στουρνάρας: Ο ελληνικός ερευνητικός ιστός παραμένει αναξιοποίητος

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 20:29:08 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η συμπόρευση των δυνάμεων της γνώσης, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την εδραίωση συνθηκών ευημερίας, δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην Εσπερίδα της Πρωτοβουλίας για Παιδεία και Ανάπτυξη (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α) με θέμα: «ΑΕΙ, Έρευνα, Καινοτομία Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην ΤτΕ.

  Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της χώρας θα πρέπει να κινηθεί στη λογική του οικονομικού μετασχηματισμού, υιοθετώντας πολιτικές διάχυσης της γνώσης και τεχνολογικής διαφοροποίησης, ώστε να δημιουργηθούν νέες παραγωγικές δυνατότητες σε πεδία με υψηλή δυναμική ανάπτυξης με στόχο την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων.
  Είπε ότι η συμβολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και την απασχόληση μπορεί να ενισχυθεί με την αποτελεσματική σύνδεση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, δηλαδή των τριών πλευρών του «τριγώνου της γνώσης».

  Όπως σημείωσε, ο ελληνικός ερευνητικός ιστός, παρόλο που έχει κατακτήσει υψηλές θέσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη, παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητος, τόσο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όσο και για την αναστροφή του έντονου, κατά τα τελευταία χρόνια, μεταναστευτικού κύματος αξιόλογου ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain).

  «Είναι επομένως αναγκαία η αναδιάρθρωση και περαιτέρω εξέλιξή του», υπογράμμισε.
 • Αισιοδοξία Σόιμπλε για συμφωνία με το ΔΝΤ στις 15 Ιουνίου

  Αισιοδοξία Σόιμπλε για συμφωνία με το ΔΝΤ στις 15 Ιουνίου

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 20:04:32 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την παραδοχή ότι «οι Έλληνες εφάρμοσαν επί της ουσίας τις μεταρρυθμίσεις και τις ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο», διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN, προσθέτοντας ότι η επιδίωξη είναι να κλείσει η αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup.

  Ο κ. Σόιμπλε άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ, καλώντας το Ταμείο «να τηρήσει αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν ήδη από την αρχή της συμμετοχής του στα προγράμματα σωτηρίας». Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ότι εάν χρειάζονται μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, από αυτά που έχουν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016, αυτό θα κριθεί μετά τη λήξη του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι «οι δυνατότητες είναι πολύ πιο περιορισμένες». Έστρεψε δε τα πυρά του προς το εσωτερικό της Γερμανίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «να εξηγήσω και στο Βερολίνο σε συναδέλφους ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση στο Κοινοβούλιο η οποία αποκλείει τις διαπραγματεύσεις πέραν των ψηφισθέντων».

  Αναλυτικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως αν και «ασχοληθήκαμε επί μακρόν με την Ελλάδα, δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε κάποιο αποτέλεσμα». Προσέθεσε πως «οι Έλληνες εφάρμοσαν επί της ουσίας τις μεταρρυθμίσεις και τις ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο. Για το θέμα αυτό λάβαμε την έκθεση των θεσμών και έτσι υπάρχει η προϋπόθεση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος», παραπέμποντας «το κλείσιμο της αξιολόγησης στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, σε τρεις βδομάδες».

  Ο κ. Σόιμπλε προσέθεσε ότι, καθώς απαιτείται ακόμα κάποια τεχνική βοήθεια, στο βαθμό αυτό η χτεσινή συνεδρίαση δεν ήταν χαμένος χρόνος.

  Επανέλαβε την πάγια θέση του για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ λέγοντας «πρέπει όμως εκτός από τις προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου 2016, κατά τη λήξη τους προγράμματος να επιτυγχάνεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 5 χρόνια και αυτή είναι η τυπική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

  Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία «λόγω της απόκλισης απόψεων στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους -το οποίο είναι σχετικά περίπλοκο- δεν καταφέραμε να επιτύχουμε την συγκατάθεση του ΔΝΤ χτες. Αυτό πρέπει να το επιτύχουμε στις επόμενες τρεις βδομάδες».

  Αναφερόμενος στη διαφωνία με το ΔΝΤ εξήγησε ότι επιχειρήθηκε η επίλυση του προβλήματος σε δύο σημεία: «Το ένα είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι το Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».

  Σε αυτό το σημείο έκανε έμμεση αναφορά στις δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Πρέπει να εξηγήσω και στο Βερολίνο σε συναδέλφους, και όχι τόσο σε συναδέλφους μου στο Eurogroup, ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση στο Κοινοβούλιο η οποία αποκλείει τις διαπραγματεύσεις πέραν των ψηφισθέντων, άλλων δηλαδή δημιουργικών λύσεων τις οποίες σκέφτονται ορισμένοι, ότι δηλαδή οι δυνατότητες είναι πολύ πιο περιορισμένες από αυτές που διαβάζει κανείς στις εφημερίδες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «γι' αυτό και παραμένουμε στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων του Μαΐου 2016, κάτι το οποίο δεν είναι επίμαχο».

  Στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε καυτηρίασε τη στάση του ΔΝΤ: «Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση λαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο υπόψη τους ενδοιασμούς του ΔΝΤ για να ορίσουμε ακριβέστερα ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα μέτρα. Αποτύχαμε τελικά, διότι το ΔΝΤ αποδείχτηκε σχετικά δύσκολο κατά τις συζητήσεις, για να το διατυπώσω ευγενικά. Ένας εκ των συμμετεχόντων Ευρωπαίων αναφώνησε μάλιστα ότι είμαστε μέτοχοι του ΔΝΤ. Δεν το είπα εγώ, μόνο ανέφερα τι είπε κάποιος άλλος», είπε.

  Ακόμη, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι οι επόμενες τρεις βδομάδες θα αξιοποιηθούν «ώστε οι Ευρωπαίοι να πείσουν το ΔΝΤ να τηρήσει αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν ήδη από την αρχή της συμμετοχής του στα προγράμματα σωτηρίας στα οποία λαμβάνει μέρος ήδη από το 2010» και προσέθεσε: «Γι' αυτό και πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτή την γραμμή, διότι διαφορετικά θα πρόκειται για ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο θα χρειάζεται την έγκριση μιας σειράς ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, κάτι το οποίο δεν θα ήθελε κανείς στην Ευρώπη. Γι' αυτό κινηθήκαμε σε αυτό το πλαίσιο».

  Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, αν και γύρω στα μεσάνυχτα υπήρχε η αίσθηση για συμφωνία, «ένα μέλος της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτή τη βάση και ότι έπρεπε να επεξεργαστεί αυτό στο οποίο χτες τα μεσάνυχτα είχαμε καταλήξει».

  «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν είχαμε βέβαια την πιο ενθουσιώδη των διαθέσεων που συνέβη αυτό, αλλά πρέπει να δει κανείς ότι δεν χάνουμε χρόνο για το θέμα της Ελλάδας, διότι τα τεχνικά θέματα θα διαρκούσαν ούτως ή άλλως μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία», κατέληξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Ψύχραιμα παρέμειναν τα χρηματιστήρια σε Βρετανία και Ευρώπη

  Ψύχραιμα παρέμειναν τα χρηματιστήρια σε Βρετανία και Ευρώπη

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 19:46:43 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν, στην πλειοψηφία τους, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά μάκρο.

  Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,22% στις 392,02 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θετικό πρόσημο, υποχωρώντας κατά 0,15% και ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,31%, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,47%.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,46%, ο ισπανικός IBEX 35 γνώρισε "άλμα" 1,14% και ο πορτογαλικός PSI 20 διαμορφώθηκε 0,70% υψηλότερα.

  Οι θετικές επιδόσεις των ευρωαγορών ήλθαν έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με τον PMI του Μαΐου να αναρριχάται σε υψηλό εξαετίας. Ειδικότερα στην περίπτωση της Γαλλίας, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της οδήγησαν τον τραπεζικό κλάδο 0,93% υψηλότερα.

  Το χρηματιστήριο του Λονδίνου, πάντως, κατάφερε να αντικρούσει τις πιέσεις, μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ στη διάρκεια μιας συναυλίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι.
 • Πάντοαν: Στο προφίλ βιωσιμότητας του χρέους «κόλλησε» η ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης

  Πάντοαν: Στο προφίλ βιωσιμότητας του χρέους «κόλλησε» η ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-23 19:05:00 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Τα προβλήματα δεν είναι κοινότυπα και αφορούν τόσο τα μέλη του Eurogroup, όσο και την Ελλάδα, αλλά και τη θέση του ΔΝΤ, που διαφέρει από την Κομισιόν. Το όλο παιχνίδι είναι πολύπλοκο», τόνισε ο Ιταλός υπουργός ΟικονομικώνΓια «γενική ικανοποίηση» στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου συζητήθηκαν «η αξιοσημείωτη πρόοδος που έχει γίνει στην Ελλάδα στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στο θέμα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε σημερινές δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin. Επισήμανε μάλιστα ότι «στη διαπίστωση αυτή υπήρξε ομοφωνία».

  Ο κ. Πάντοαν τόνισε επίσης ότι παρότι δεν ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, «δεν έγιναν βήματα πίσω, αλλά προς τα εμπρός», ενώ αναφέρθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας ότι ο Μπρούνο Λεμέρ «ήταν πολύ δραστήριος σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την Ελλάδα».

  «Δεν έγιναν βήματα πίσω, αλλά προς τα εμπρός, δεν φτάσαμε στην επιζητούμενη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για το πέρασμα στην επόμενη φάση, διότι τα προβλήματα δεν είναι κοινότοπα, αλλά αφορούν τόσο τα μέλη του Eurogroup όσο και την Ελλάδα και τη θέση του ΔΝΤ, η οποία είναι διαφορετική από εκείνη της Κομισιόν. Και το όλο παιχνίδι είναι πολύπλοκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

  Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς απομένει να προσδιοριστεί -αν και συζητήθηκε επί πολλές ώρες χθες βράδυ, όπως επισήμανε- το προφίλ της βιωσιμότητας του χρέους, «που πρέπει να λάβει και την έγκριση του ΔΝΤ, το οποίο παραμένει εντός προγράμματος αν και πρέπει να επαναδιατυπωθούν οι όροι». 

  «Αυτό οδήγησε το Eurogroup στην απόφαση για αναβολή των συμπερασμάτων για την επόμενη συνεδρίασή του σε περίπου τρεις εβδομάδες. Τα συμπεράσματα αυτά θα επιτρέψουν, στη συνέχεια, να φτάσουμε στην εκταμίευση της δόσης και να μπορέσουμε να επεκτείνουμε το βλέμμα μας πέρα από το υφιστάμενο πρόγραμμα», προσέθεσε.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης εργαζομένων της INTERAMERICAN, δεύτερο στην Ελλάδα

  Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης εργαζομένων της INTERAMERICAN, δεύτερο στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 19:03:57 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η εντεινόμενη συζήτηση για τη συμπληρωματική αναγκαιότητα των Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων βρίσκει το ΤΕΑ INTERAMERICAN στη δεύτερη θέση, όσον αφορά το ύψος του χαρτοφυλακίου (ενεργητικό) μεταξύ των 13 Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης που λειτουργούν στην Ελλάδα, με στοιχεία 2016.

  Το Ταμείο των εργαζομένων της εταιρείας παρουσίαζε στις 31.12.2016 τίτλους πάγιας επένδυσης 14.634.134 ευρώ με ενεργητικό 15.179.246 ευρώ και πλήθος ενεργών ασφαλισμένων 1.195.

  Το Ταμείο έχει δώσει από την έναρξη της λειτουργίας του έως σήμερα 117 εφάπαξ αξίας 2.263.206 ευρώΟ δεύτερος πυλώνας, που έχει αποδειχθεί λειτουργικός για τις συντάξεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος και στην Ελλάδα και η INTERAMERICAN υποστηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική προοπτική, ευθυγραμμιζόμενη και με τη σταθερή τοποθέτηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για το ζήτημα. Το ΤΕΑ των εργαζομένων της εταιρείας ιδρύθηκε το 2010 και είναι ένα από τα 9 ομοειδή Επαγγελματικά Ταμεία προαιρετικής ασφάλισης (υφίστανται και άλλα 4 Ταμεία υποχρεωτικής).

  Οι επενδύσεις αποταμίευσης των μελών πραγματοποιούνται μέσω του ευέλικτου Αμοιβαίου Κεφαλαίου “ΤΕΑ INTERAMERICAN Global Balanced Fund of Funds” και απέφεραν κατά το 2016 αποδόσεις 2,30%.

  Το Ταμείο έχει δώσει από την έναρξη της λειτουργίας του έως σήμερα 117 εφάπαξ αξίας 2.263.206 ευρώ. Σε αυτό, μπορούν να ενταχθούν με αίτησή τους και με καταβολή προσωπικών εισφορών σε ποσοστό από 1% έως 10% του ονομαστικού μισθού τους οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης.

  Η εισφορά της εταιρείας, που ανέρχεται σε ποσοστό 4,25% του ονομαστικού μισθού κάθε δικαιούχου, καταβάλλεται για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 12 μήνες υπηρεσίας. Ενδεικτικά, η INTERAMERICAN διαθέτει ετησίως στο ΤΕΑ ποσόν που υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο είναι πιστοποιημένο από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή για την επάρκεια των αποθεματικών του, την κάλυψη των υποχρεώσεών του με επαρκή ασφαλιστική τοποθέτηση και τη συμμόρφωσή του με την κείμενη νομοθεσία, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένο και με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας και Καλών Πρακτικών για τα ΤΕΑ.

  Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των 13 ΤΕΑ στο κλείσιμο του 2016 έφθανε τα 1,2 δισ. ευρώ και με βάση αυτό το στοιχείο, αντιστοιχεί περίπου στο 1/4 του συνολικού ενεργητικού των εγχωρίων ΑΕΔΑΚ. Τα ΤΕΑ αποτελούν την ελληνική εκδοχή των «Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών» - IORPs και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (νόμος 4261/2014).

  Επισημαίνεται, όσον αφορά στο φορολογικό πλαίσιο, ότι, σύμφωνα με τον Ν.4172/2013, ΦΕΚ167 - τΑ’ - 23/7/2013, οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στα ΤΕΑ εκπίπτουν φορολογικά κατά 100%, ενώ σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των παροχών, οι εφάπαξ παροχές δεν φορολογούνται και οι συντάξεις φορολογούνται ως εισόδημα.
 • Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola: «Χέρια που αξίζουν το μεγάλο ευχαριστώ μας»

  Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola: «Χέρια που αξίζουν το μεγάλο ευχαριστώ μας»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 18:54:51 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola παρουσιάζουν τους πρωταγωνιστές μίας διαχρονικής ιστορίας, που αγγίζει σχεδόν 50 χρόνια στην Ελλάδα, στην ταινία «Χέρια που αξίζουν το μεγάλο ευχαριστώ μας» .

  Χιλιάδες άνθρωποι αφήνουν το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα στα περισσότερα από 200 προϊόντα και τις 15 διαφορετικές μάρκες που συνοδεύουν καθημερινά τις πιο δροσερές, απολαυστικές στιγμές χιλιάδων καταναλωτών. Προϊόντα αγαπημένα όπως τα: Coca-Cola, Fanta, Sprite, Powerade, Nestea, illy issimo, Schweppes, Amita, Amita Motion, Frulite, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ και τα snacks TSAKIRIS.

  Είναι οι 1.844 εργαζόμενοι του Συστήματος της Coca-Cola, οι 1.150 μικροί και μεγάλοι παραγωγοί, οι 4.000 προμηθευτές, συνεργάτες και όλοι όσοι εργάζονται στα συνολικά 130.000 σημεία πώλησης, όπου διατίθενται τα προϊόντα σε όλη τη χώρα

  Μία πολύτιμη αλυσίδα αξίας για τη χώρα, ίση με το 0,5 % του ΑΕΠ.  Από τον μικρό παραγωγό πορτοκαλιών στο Αγρίνιο, το συνοικιακό μαγαζί στην Αμοργό, τον σχεδιαστή που δημιουργεί νέες συσκευασίες, τον διανομέα, τον εργοδηγό στο εργοστάσιο και τελικά όλους εκείνους που τιμούν με την επιλογή τους τα προϊόντα, συνοδεύοντας με αυτά τις καθημερινές τους στιγμές, δημιουργείται μία σημαντική αλυσίδα αξίας που συμβάλλει στην ελληνική οικονομία και απασχόληση.

  Οι κρίκοι της αλυσίδας αξίας δημιουργούν μία προστιθέμενη αξία 924 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δηλαδή αξία ίση με το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας και το 1% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

  Δημιουργούν αξία που η εταιρεία επιστρέφει σε κοινωνικά προγράμματα, όπως ανακαινίσεις σχολικών κτηρίων ή προγράμματα νεανικής απασχόλησης και επιχειρηματικότητας που έχουν ξεπεράσει τα 18 εκατ. ευρώ τα τελευταία 7 χρόνια.

  Συνολικά, το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα καλύπτει το 0,6% του συνολικού δείκτη απασχόλησης της χώρας με 21.300 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, που υποστηρίζουν το εισόδημα περίπου 54.000 ανθρώπων, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

  Τα χέρια όλων όσοι εργάζονται για τα προϊόντα που κρατούν στα χέρια τους οι καταναλωτές, αποτελούν μια πολύτιμη αλυσίδα αξίας που διαχρονικά, διαμορφώνει το αποτύπωμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola στην Ελλάδα.

  Με αυτήν την ταινία θέλουν να τους πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ και σας καλούν να τους γνωρίσετε και εσείς.
 • Αυξάνονται τα 5αστερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

  Αυξάνονται τα 5αστερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 18:46:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τη συνεχή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, διαπιστώνει η ετήσια μελέτη του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) που αποτελεί όργανο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ελληνικών ξενοδοχείων και camping δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το 2015.

  Όπως συμπεραίνεται στην έρευνα που ακτινογραφεί τα μεγέθη και τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ξενοδοχίας το 2016, τα ελληνικά ξενοδοχεία αναβαθμίζονται διαρκώς και οι 4 και 5 αστέρων ξενοδοχειακές μονάδες αποτελούν το 42,3% του συνόλου της συνολικής δυναμικότητας των μονάδων της χώρας. Αντίστοιχα διαρκώς βαίνει μειούμενος ο αριθμός των 1 και 2 αστέρων ξενοδοχείων της Ελλάδας, ενώ το δυναμικό των ξενοδοχείων 3* παρουσιάζεται σχεδόν αμετάβλητο.

  Μέσο μέγεθος ξενοδοχείου στη χώρα μας ανέρχεται στα 41,8 δωμάτια.Παράλληλα, η μελέτη του ΙΤΕΠ επισημαίνει ότι "ελληνικό ξενοδοχείο είναι το μικρό ξενοδοχείο", αφού το μέσο μέγεθος ξενοδοχείου στη χώρα μας ανέρχεται στα 41,8 δωμάτια.

  Όπως καταγράφει η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου, το ελληνικό ξενοδοχείο, εν μέσω κρίσης, αποτελεί σταθερή πηγή απασχόλησης και παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα έσοδα του τουρισμού πέρυσι, το ποσοστό απασχόλησης ανέβηκε κατά 3,9% σε σχέση με το 2015. Συγχρόνως το ποσοστό των απασχολούμενων γυναικών στα ξενοδοχεία προσεγγίζει το 57% στο σύνολο του εργαζομένων, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης.

  Αναλύοντας την εικόνα των τουριστικών διανυκτερεύσεων, το 2016 καταγράφεται για μια ακόμη χρονιά υψηλή εποχικότητα στη τουριστική ζήτηση, αποτελώντας για μια ακόμη χρονιά κυρίαρχο δομικό πρόβλημα και μόνιμη παθογένεια στον κλάδο τόσο του τουρισμού όσο και των ξενοδοχείων.

  Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, παρουσιάζοντας τη μελέτη, τόνισε ότι το Νότιο Αιγαίο αποτελεί τον πρωταθλητή σε αρκετές κατηγορίες του ξενοδοχειακού προϊόντος της χώρας. Πρωταθλητής στην αύξηση της απασχόλησης είναι η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με ποσοστό 15,5% σε σύγκριση με το 2015, ενώ πρωταθλήτρια στην απασχόληση γυναικών είναι η Κεντρική Ελλάδα με ποσοστό 67,7%. Υπογραμμίζεται ότι η μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση παρατηρήθηκε με ποσοστό 10% στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

  Ο κ. Τσακίρης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, ανέφερε ότι η ποιότητα ων ελληνικών ξενοδοχείων αποτελεί το ανάχωμα στο διεθνή ανταγωνισμό και στον εγχώριο αθέμιτο ανταγωνισμό. "Παρακαταθήκη για τη διασφάλιση της ποιότητας στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας της χώρας αποτελεί η διαδικασία πιστοποίησης της κατάταξης των καταλυμάτων από το Ξ.Ε.Ε.", επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

  Παράλληλα με τη μελέτη του ΙΤΕΠ, το Ξ.Ε.Ε. παρουσίασε και τις πινακίδες με το νέο σήμα πιστοποίησης της κατάταξης των καταλυμάτων σε κατηγορίες αστεριών και κλειδιών. Οι νέες πινακίδες θα δίνονται στα πιστοποιημένα καταλύματα, σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή.

  Τέλος παραδόθηκαν συμβολικά από το Ξ.Ε.Ε. στα έξι καταλύματα που πρώτα από όλα έλαβαν με την ενεργοποίηση της νέας διαδικασίας κατάταξης, το πιστοποιητικό κατάταξης. Συγκεκριμένα παραδόθηκαν από τον πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε., 3 πινακίδες με αστέρια σε ισάριθμους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και 3 πινακίδες με κλειδιά σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων-διαμερισμάτων.
 • Παρουσίαση της πλατφόρμας Alitrip της Alibaba σε 50 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις

  Παρουσίαση της πλατφόρμας Alitrip της Alibaba σε 50 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 18:38:00 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το ενδιαφέρον των Κινέζων τουριστών για τη χώρα μας αναμένεται να εντείνει η θυγατρική εταιρεία του κινεζικού εμπορικού κολοσσού Alibaba, η Alitrip.

  Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συνδιοργανώνει με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας εκδήλωση, στις 26 Μαΐου 2017 στο ξενοδοχείο KING GEORGE, με τίτλο "Η ALITRIP στην Ελλάδα: ενισχύοντας τον εισερχόμενο τουρισμό από την Κίνα στην Ελλάδα".

  Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα ALITRIP της ALIBABA από τον Kai Cui, αντιπρόεδρο της ALITRIP, υπεύθυνο για την αγορά της Ευρώπης, σε 50 κορυφαίες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία) και φορείς του ελληνικού τουρισμού και της επιχειρηματικότητας (σύνδεσμοι, επιμελητήρια).

  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η έλευση της ALITRIP γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την ALIBABA, όπως χαράχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ιδρυτή και πρόεδρο της ALIBABA, Jack Ma, τον Ιούλιο του 2016 στην Κίνα. Στόχος της συνεργασίας των δύο πλευρών είναι η προώθηση του ελληνικού τουρισμού στους Κινέζους τουρίστες.

  Στην συνέχεια της παρουσίασης της ALITRIP από τον κ. Cui θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των συμμετεχόντων στην εκδήλωση από Κινέζους παρόχους υπηρεσιών υποστήριξης στην πλατφόρμα ALITRIP. Μέσω αυτών των συναντήσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν τις λεπτομέρειες και το κόστος συνεργασίας και προώθησης στην αγορά της Κίνας.

  "Με δεδομένο ότι το οικοσύστημα της ALIBABA έχει σήμερα περισσότερους από 500 εκατ. Κινέζους χρήστες και ότι η πλατφόρμα ALITRIP αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες για τον τουρισμό στην Κίνα, ο κοινός στόχος του 1.000.000 Κινέζων τουριστών ετησίως είναι εφικτός σε διάστημα τριετίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα, διεθνώς, οι Κινέζοι τουρίστες αναγνωρίζονται ως οι τουρίστες με τις υψηλότερες δαπάνες ανά ταξίδι, το αποτέλεσμα της εκδήλωσης καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό", σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

  Πριν από την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κλειστή διευρυμένη συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με την ηγεσία της ALITRIP, με στόχο την πρόοδο των εργασιών που έχουν ξεκινήσει από την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ιδρυτή της ALIBABA.
 • Μικρή άνοδος επιτοκίων δανεισμού λόγω Eurogroup

  Μικρή άνοδος επιτοκίων δανεισμού λόγω Eurogroup

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 18:29:33 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αρκετοί επενδυτές επέλεξαν να «βγουν πωλητές» στα 10ετή ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να σημειώνουν άνοδο της τάξης του 1,9% και στο 5,789%, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, τα 15ετή, βλέπουν τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν στο 6,302%.

  Σε έκθεση της χθες η Goldman Sachs προειδοποίησε πως είναι απίθανο η Ελλάδα να προλάβει το QE καθώς η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το tapering, την στιγμή που η αμερικάνικη τράπεζα ανέμενε μάλιστα πως χθες θα έκλεινε το θέμα της δόσης.

  Όπως καταλαβαίνουμε και το ορόσημο της 22 Μαΐου χάθηκε, ενώ η δήλωση του Eurogroup πως δεν θα υπάρξει κάποια έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα, δίνει το σήμα στην αγορά ότι οι δανειστές δεν... βιάζονται.
 • Δεν «είδε» καταστροφή το Χρηματιστήριο

  Δεν «είδε» καταστροφή το Χρηματιστήριο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 18:29:33 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με ήπιες απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας ουσιαστικά να ελέγξει τις πιέσεις, που δέχτηκε στην έναρξη της συνεδρίασης, εξαιτίας της απουσίας προόδου στο Eurogroup.

  Σε κάθε περίπτωση το ΧΑ δεν «είδε» καταστροφή από την αποτυχία των ελληνικών επιδιώξεων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 783,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 770,78 μονάδων (-2,25%) και 790,92 μον. (+0,30%).

  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 110,23 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 150 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,9 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,40%, στις 2.086,28 μονάδες, ενώ στο -2,53% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.036,85 μονάδες.
  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,86% στις 1.026,97 μονάδες.

  Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης "βούτηξε" στις 770 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες που έφτασαν έως και το 2,25%, με τις τράπεζες να σημειώνουν πτώση που ξεπέρασε το 4%.

  Ωστόσο, λίγο μετά τις 14:00, ο γενικός δείκτης πέρασε ακόμη και σε θετικό έδαφος, λαμβάνοντας στήριξη κυρίως από μερικές "βαριές" μετοχές, όπως η ΔΕΗ.
 • Digital Transformation Academy in Retail

  Digital Transformation Academy in Retail

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-23 18:07:52 | Πηγή: News247

  Το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, μέλος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, σε συνεργασία με την eSkills Center και την υποστήριξη της Beiersdorf Hellas, υλοποιούν την πρώτη ακαδημία στην Ελλάδα, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου που πλέον αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Στόχος της ακαδημίας είναι να προετοιμαστούν τα υψηλόβαθμα στελέχη για να οδηγήσουν αποτελεσματικά την επιχείρησή τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

  Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, αφορά το νέο πλαίσιο λειτουργίας όλων των τμημάτων ενός οργανισμού, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των ψηφιακών τεχνολογιών. Προϋποθέτει αλλαγές σε δεξιότητες, διαδικασίες, επιχειρησιακά συστήματα & εργαλεία, επιχειρηματικά μοντέλα, οργανωτικές δομές και εταιρική κουλτούρα.

  Το πρόγραμμα, σε 60 ώρες εκπαίδευσης, καλύπτει όλο το φάσμα των εργασιών και παρεμβάσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που απαιτείται να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις, με 15 κορυφαίους εξειδικευμένους εισηγητές και καλύπτει τις ακόλουθες ενότητες:

  - Digital Transformation in wholesale B2B collaboration: ψηφιακές μέθοδοι συνεργασίας και αυτοματοποιημένης ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων

  - Instore Technologies for a Digital: τεχνολογίες που αναβαθμίζουν την εμπειρία του καταναλωτή μέσα στο κατάστημα

  - Big Data in Retail: τρόποι και εργαλεία με τα οποία ο σύγχρονος οργανισμός μπορεί να συλλέξει, επεξεργαστεί και αξιοποιήσει, ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τους τεράστιους όγκους δεδομένων που παράγει η εμπορική δραστηριότητα

  - e-Commerce: ανάπτυξη του οργανισμού μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου με παρουσίαση πλατφορμών, eCommerce Operations, P&L 3ετίας και κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας για κερδοφορία online

  - Digital Transformation in Logistics: σύγχρονες προσεγγίσεις στα logistics για wholesale/retail που βασίζονται κυρίως στη χρήση της τεχνολογίας και βελτιώνουν σημαντικά την αποδοτικότητα του οργανισμού σε όλους τους τομείς

  - Digital Marketing: στρατηγική και εργαλεία Digital Marketing που κάθε οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει για branding & πωλήσεις

  - Using Digital for cross-border sales: τρόποι και μέσα για την εξαγωγή των προϊόντων των επιχειρήσεων στο wholesale & retail μέσω της δικής τους οnline παρουσίας ή τρίτων πλατφορμών (Amazon, Alibaba, κ.α.)

  - Mobile Trends in Retail: Mobile marketing, ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα κανάλια διάδρασης με τον καταναλωτή

  - e-HR: digital εργαλεία και σύγχρονες μέθοδοι που χρειάζεται ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού

  - Design Thinking: δημιουργικοί και δομημένοι τρόποι σχεδίασης νέων επιχειρηματικών μοντέλων που αποδίδουν αξία και μπορούν να αποτελέσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

  - Digital Transformation in CRM: πώς το CRM αναβαθμίζεται με digital εργαλεία και σύγχρονες μεθόδους campaign management για μεγαλύτερη πιστότητα

  - Digital Tools for your business: ψηφιακά εργαλεία που κάνουν πιο παραγωγική την εργασία στο γραφείο

  - Customer Experience in the Digital Era: εργαλεία και μέθοδοι που συλλέγουν δεδομένα ικανοποίησης πελατών και πως αυτά αξιοποιούνται για βελτίωση της εμπειρίας των πελατών

  - Change Management Towards Digital: σχεδιασμός και εφαρμογή αλλαγών προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ομάδες και δομές που αντιστέκονται

  - Roles & People Management in the Digital Ecosystem: νέοι ρόλοι και προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού σε ένα οργανισμό που μετασχηματίζεται ψηφιακά

  - Business Planning for an eBusiness: δημιοργία P&L 3ετίας σε μία ηλεκτρονική επιχείρηση, βασισμένο σε digital data

  Το Digital Transformation Academy in Retail ξεκινάει στις 7 Ιουνίου και θα υλοποιηθεί στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη.

  Η Beiersforf Hellas συμβάλει στην υλοποίηση της ακαδημίας Digital Transformation in Retail αποδεικνύοντας στην πράξη τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της στη νέα ψηφιακή εποχή, στηρίζοντας τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και την εξέλιξη του λιανεμπορίου.

  Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο site της «Εξέλιξης» www.excelixi.org.

 • Σε αμηχανία η αγορά λόγω του αδιεξόδου στο Eurogroup

  Σε αμηχανία η αγορά λόγω του αδιεξόδου στο Eurogroup

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 17:53:47 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σε αμηχανία βρίσκεται η αγορά λόγω του αδιεξόδου που προέκυψε στο Eurogroup, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης και σημειώνει ότι "άλλο ένα Eurogroup έφυγε, η συμφωνία δεν ήρθε, τα μέτρα όμως έμειναν".
 • Σόιμπλε: Είμαστε μέτοχοι στο ΔΝΤ, άρα δεν μπορεί, παρά να συμφωνήσει!

  Σόιμπλε: Είμαστε μέτοχοι στο ΔΝΤ, άρα δεν μπορεί, παρά να συμφωνήσει!

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-23 17:46:37 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Βλέπει» συμφωνία για την Ελλάδα σε τρεις εβδομάδες, αν όλα πάνε καλά - Το ΔΝΤ ήταν «δύσκολο» στις συζητήσεις της Δευτέρας, δεν μπλοκάρουμε εμείς τις αποφάσεις, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την Ελλάδα εμφανίστηκε σήμερα σε δηλώσεις του, μετά την συνεδρίαση του  Ecofin, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

  Όπως είπε «αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε συμφωνία σε τρεις εβδομάδες», ενώ για το χθεσινό «ναυάγιο» απέδωσε την ευθύνη στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι το Ταμείο ήταν το «δύσκολο»
  στις συζητήσεις της Δευτέρας. 

  Μάλιστα, φρόντισε να... θυμίσει στο ΔΝΤ ότι η Γερμανία είναι... μέτοχός του και, ως εκ τούτου, το Ταμείο δεν μπορεί, παρά να συμφωνήσει στις θέσεις των Ευρωπαίων. «Είμαι πολύ βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει τελικά στην προτεινόμενη συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς είμαστε μέτοχοι στο Ταμείο» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

  Αναφερόμενος στη στάση του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, υπεραμύνθηκε της γερμανικής θέσης, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν έχει τίποτα εναντίον της Ελλάδας, και δεν μπλοκάρει τις διαδικασίες, αλλά απλά «επιθυμεί να εφαρμόζονται οι κανόνες».

  «Οι γερμανικές θέσεις τυγχάνουν πάντα ευρείας στήριξης ανάμεσα στα μέλη του Eurogroup» συμπλήρωσε με νόημα, απαντώντας ουσιαστικά σε όσους θέλουν τον ίδιο να είναι απομονωμένος στο Eurogroup.

  Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει για το ζήτημα της Ελλάδας και εξήγησε ότι η αδυναμία επίτευξης ενός συμβιβασμού οφείλεται στις αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ Ταμείου και ΕΕ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι έδωσαν επιμήκυνση δανείων 15 χρόνια και το ΔΝΤ είπε «όχι»

  Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι έδωσαν επιμήκυνση δανείων 15 χρόνια και το ΔΝΤ είπε «όχι»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-05-23 17:29:26 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι ούτε με αυτόν τον τρόπο δύναται να καταστεί το χρέος βιώσιμοΜεταξύ των προσφορών προς το ΔΝΤ προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις του και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι φέρονται να πρότειναν και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ορισμένων ελληνικών ομολόγων κατά 15 χρόνια.

  Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

  Το ΔΝΤ, όμως, δεν ικανοποιήθηκε από αυτήν την προσφορά, επιμένοντας ότι ακόμη και με χρήση αυτού του μέσου, το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι λύσεις;

  Μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι λύσεις;

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-23 17:06:52 | Πηγή: News247

  Πολλές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη πάσχουν από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ιδίως στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τα NPLs σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ ανήλθαν στο 8% του συνόλου των δανείων το 2013 και, έκτοτε, έχουν μειωθεί σταδιακά σε ορισμένες χώρες.

  Μετά τη δημοσίευση, στα τέλη του 2016 των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς διαβούλευση, σχετικά με τις προκλήσεις εφαρμογής που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες εντός του χώρου της τραπεζικής ένωσης που επιδιώκουν να μειώσουν τα NPLs τους, η KPMG διεξήγαγε έρευνα απευθυνόμενη σε 18 τράπεζες σε 10 κράτη-μέλη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για το θέμα αυτό (“Non-Performing loans in Europe”). Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι μια τράπεζα θα χρειαστεί κατά μέσο όρο 1-2 χρόνια για να εφαρμόσει τις κατευθύνσεις της ΕΚΤ, ενώ αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ για τη διαδικασία. Οι υποδομές διαχείρισης δεδομένων και πληροφοριών, παραγωγής εσωτερικών αναφορών, και διαχείρισης/παρακολούθησης των εξασφαλίσεων, είναι οι τομείς οι οποίοι θα υποστούν τις σημαντικότερες μεταβολές και θα χρειασθούν τις μεγαλύτερες επενδύσεις.

  Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες αυτές αναμένουν ότι θα υπάρξει λιγότερη ανάγκη βελτίωσης των εσωτερικών τους διαδικασιών και των δομών διακυβέρνησης, των δεικτών έγκαιρης προειδοποίησης για την πιθανή αθέτηση χρέους του πιστούχου, των διαδικασιών και δεικτών που βρίσκουν εφαρμογή στη διενέργεια προβλέψεων, των συντελεστών κάλυψης καθώς και των μονάδων διαχείρισης καταγγελμένων δανείων . Εντούτοις, οι τράπεζες ενδέχεται να υποτιμούν το βαθμό στον οποίο η ΕΚΤ μπορεί να πιέσει για αλλαγές και σε αυτούς τους τομείς.

  Οι τράπεζες αναμένουν επίσης ότι οι οδηγίες της ΕΚΤ θα έχουν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs, στις χώρες που ακολουθείται συστηματικά η πρακτική αυτή.

   

  Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των NPLs δεν επαφίεται αποκλειστικά στους μηχανισμούς και στις διαδικασίες των τραπεζών. Η KPMG μέσα από την πρόσφατη αναλυτική της μελέτη, επισημαίνει μια σειρά διαρθρωτικών εμποδίων που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ορισμένες χώρες για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική διαχείριση των NPLs.

  Βασικές περιοχές που απαιτούν δράση σε εθνικό επίπεδο ή σε επίπεδο Ε.Ε είναι και οι εξής:

  - Η εισαγωγή ενός πιο συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου για τις εταιρείες σε καθεστώς πτώχευσης, με συγκεκριμένες διαδικασίες, χρονοδιαγράμματα και αποτελέσματα των νομικών διαδικασιών για την υποστήριξη αφενός των ενεργειών διαχείρισης των τραπεζών καθώς και της ωρίμανσης της αγοράς των .

  - Η ανάπτυξη μιας αγοράς τιτλοποίησης για ενδέχεται να απαιτήσει ευνοϊκότερο νομοθετικό περιβάλλον καθώς και την παροχή κρατικών εγγυήσεων.

  - Η διεύρυνση των συμμετεχόντων που δύνανται να αναλάβουν τη διαχείριση NPLs

  - Η ενοποίηση διαφορετικών υποδομών πληροφόρησης που λειτουργούν ως σήμερα, παρέχοντας τη συνολική εικόνα για τον πιστούχο, τη δανειακή έκθεση και τις αντίστοιχες εξασφαλίσεις

  - Η αποσαφήνιση και ενδεχομένως η χαλάρωση των παραμέτρων της Ε.Ε για το καθεστώς εξυγίανσης των τραπεζών (BRRD), ώστε να επιτρέπεται η κρατική στήριξη για την επιτάχυνση της απομόχλευσης των.

  Παρόλα αυτά, πολλά μπορούν να επιτευχθούν και σε επίπεδο μεμονωμένων τραπεζών. Η καθοδήγηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες σχετικά με τα αποτελεί ένα χρήσιμο και εποικοδομητικό σημείο εκκίνησης.

   

  - Να αναλύσουν τις ενδεχόμενες αποκλίσεις στη διαχείριση των σε σχέση με τις κατευθύνσεις της ΕΚΤ, καθ’ όλο τον «κύκλο ζωής» των πάνω στον οποίο βασίζεται η καθοδήγηση της ΕΚΤ.

  - Να επανεξετάσουν την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών και των διαδικασιών για τη διαχείριση των , συμπεριλαμβανομένου του φάσματος επιλογών (ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες της διαχείρισης κόκκινων δανείων, σύσταση , ή εξολοκλήρου πωλήσεις χαρτοφυλακίων), των ανθρώπων και των δεξιοτήτων, της βελτίωσης των μεθόδων διαχείρισης των δεδομένων και των πληροφοριακών συστημάτων, και των αποτιμήσεων των εξασφαλίσεων.

  - Να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις ενισχυμένες απαιτήσεις υποβολής εποπτικών αναφορών και δημοσιοποίησης.

  - Γενικότερα, να προσδιοριστούν αλληλεξαρτήσεις με τρέχοντα έργα υλοποίησης (για παράδειγμα για το ΔΠΧΑ 9, οι ορισμοί της αθέτησης πληρωμής και η συγκέντρωση και υποβολή δεδομένων κινδύνου) και να ευθυγραμμιστούν με τις ενέργειες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις οδηγίες της ΕΚΤ.

  - Να εξετάσουν ποια από τα στοιχεία ενεργητικού θα μπορούσαν ενδεχομένως να πωληθούν σε μια εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού στην οικονομική τους αξία ( ) ή χαμηλότερα, και να ασκηθούν πιέσεις σε εθνικές και κοινοτικές αρχές για την παροχή τέτοιας δυνατότητας.

  - Να συνεχίσουν να εστιάζουν σε μέτρα για τη μείωση της δημιουργίας συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών τιμολόγησης και χορήγησης πιστώσεων.

  Τέλος, οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες θα χρειασθεί να αντικαταστήσουν τα με υψηλότερης ποιότητας και πιο κερδοφόρες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να καταστούν μακροπρόθεσμα βιώσιμες, ενώ θα χρειασθεί να επανεξετάσουν από μηδενική βάση τα λειτουργικά τους κόστη.

 • Bloomberg: Πρόταση για επέκταση των ωριμάνσεων κατά 15 έτη απέρριψε το ΔΝΤ

  Bloomberg: Πρόταση για επέκταση των ωριμάνσεων κατά 15 έτη απέρριψε το ΔΝΤ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-23 17:02:14 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Συμφωνία για Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup  23/05 12:57 Βloomberg: Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος  22/05 14:18

  Συμβιβαστική πρόταση, η οποία προέβλεπε την επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων έως και 15 έτη, κατέθεσαν στο χθεσινό Eurogroup οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, με το ΔΝΤ ωστόσο, να θεωρεί «ανεπαρκή» τη συγκεκριμένη λύση.

  Τα παραπάνω αναφέρουν ανώνυμες πηγές, οι οποίες είχαν γνώση των χθεσινών διαβουλεύσεων, σημειώνοντας ότι η αδιαλλαξία του Ταμείου ήταν η κύρια υπεύθυνη για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα.

  «Το ΔΝΤ έκρινε πως οι προτάσεις των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετές ώστε να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος βοήθειας» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

  Η ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συνιστά προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, καθώς αρκετά κράτη θεωρούν την εμπλοκή του Ταμείου ως εγγύηση αξιοπιστίας.

  Ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει, από την πλευρά της, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

  Τα μέτρα «ανακούφισης» του χρέους θεωρούνται απαραίτητα και για την ΕΚΤ, η οποία εξετάζει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξέλιξη η οποία θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές.

  naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Κέρδη στη Wall Street

  Κέρδη στη Wall Street

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 16:54:33 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ανοδικά εκκινούν στη σημερινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην πρώτη περιοδεία του Ντόναλντ Τραμπ στο εξωτερικό.

  Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,16% στις 20.928 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη κατά 0,15% στις 2.397 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει αύξηση κατά 0,12% στις 6.141 μονάδες.
 • ΑΜΒΥΞ: H ελληνική εταιρεία που μοιράζεται τα κέρδη της με τους εργαζόμενους της

  ΑΜΒΥΞ: H ελληνική εταιρεία που μοιράζεται τα κέρδη της με τους εργαζόμενους της

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Κωστής Χριστοδούλου | Ημερομηνία: 2017-05-23 16:49:57 | Πηγή: News247

  Ένας από τους πρώτους τομείς στους οποίους οι περισσότεροι επιχειρηματίες παίρνουν το ψαλίδι και αρχίζουν τις περικοπές είναι αυτός του ανθρώπινου κεφαλαίου. Απολύσεις και μειώσεις μισθών είναι η πεπατημένη με άλλοθι την ύφεση. Η ΆΜΒΥΞ, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμπορίας οινοπνευματωδών, ακολουθεί εντελώς αντίθετη πορεία.

  Όχι μόνο αύξησε το προσωπικό της κατά 20% αλλά στις κερδοφόρες χρονιές διανέμει το 15% των κερδών της στους 130 εργαζόμενους της, από τους διευθυντές έως τις καθαρίστριες.

  Η ιστορία της ΑΜΒΥΞ αρχίζει το 1917 όταν ο Αλβέρτος Ρεβάχ, μαζί με δύο άλλους συνεργάτες, ιδρύουν μία μικρή εμπορική / εισαγωγική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, την τότε πρωτεύουσα του εμπορίου της Ελλάδας. Εισάγουν και εμπορεύονται διάφορα προϊόντα διατροφής καθώς και ποτά και κρασιά από όλη την Ευρώπη. Το 1967 τα ηνία στην οικογενειακή εταιρεία ανέλαβε ο Ισίδωρος Ρεβάχ ο οποίος σύστησε ξανά στους Έλληνες το perrier ενώ κατάφερε να εκτοξεύσει τις πωλήσεις της βότκα Absolut στην Ελλάδα καθιστώντας την χώρα μας μία από τις 5 πρώτες σε κατανάλωση σε όλο τον κόσμο. 

  Ένα αιώνα μετά, μετά από μια πορεία γεμάτη προκλήσεις και νέες ευκαιρίες, η ΑΜΒΥΞ συνεργάζεται πλέον με 20 Οίκους που αντιπροσωπεύουν, παγκοσμίως, ετήσιο τζίρο πάνω από 80 δισ. ευρώ και διαχειρίζεται 70 και πλέον κορυφαία διεθνή και ελληνικά brands αλκοολούχων ποτών.

  Ακόμα και εν μέσω της της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, από το 2012 έως το 2016, η ΑΜΒΥΞ σημείωσε +60% αύξηση στον κύκλο των εργασιών της και διπλασίασε το μερίδιο αγοράς της, σε αντίθεση με την πτωτική πορεία του κλάδου. Παράλληλα, η εταιρεία αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 20%, επιβεβαιώνοντας την ανοδική της πορεία.

  Το 2016 αποτέλεσε μια εξίσου δυναμική χρονιά, καθώς η ΑΜΒΥΞ κατέγραψε ανάπτυξη τζίρου +40%, συμπεριλαμβάνοντας και την προσθήκη των προϊόντων της Bacardi στο χαρτοφυλάκιο της. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν νέα τμήματα και δομές, καθώς και νέες θέσεις εργασίας.

  «Ο φετινός εορτασμός των 100 χρόνων αποτελεί ίσως το πιο σπουδαίο ορόσημο στην μακρόχρονη ιστορία της εταιρείας μας. Έχοντας αναπτύξει στέρεες βάσεις και σημαντική τεχνογνωσία, η ΑΜΒΥΞ παραμένει προσηλωμένη στους 3 πυλώνες ανάπτυξης της; την υγιή ανάπτυξη των προϊόντων της, την δημιουργία υπεραξίας για τους συνεργάτες της και την ενδυνάμωση δεξιοτήτων των ανθρώπων της. Μέσα από αυτές τις δοκιμασμένες στρατηγικές, στοχεύει στα επόμενα 3 χρόνια να είναι η Νο1 εταιρία του κλάδου των ποτών στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Γιάννης Αρτινός, Γεν. Διευθυντής της ΑΜΒΥΞ.

 • Πλειστηριασμοί κατοικιών για ποσό κατάσχεσης από 300.000 ευρώ

  Πλειστηριασμοί κατοικιών για ποσό κατάσχεσης από 300.000 ευρώ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-05-23 16:20:32 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την απόφασή της να επιτρέψει, συνεχίζοντας την αποχή από τους πλειστηριασμούς, τη διεξαγωγή πλειστηριασμών με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ, κατοικιών για τις οποίες το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης (δηλαδή το ποσό εγγραφής κατάσχεσης) είναι ίσο με ή μεγαλύτερο από 300.000 ευρώ, γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής της την Τρίτη η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

  «Όλοι οι διενεργούμενοι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται κατόπιν αδείας που θα χορηγείται από τους Συλλόγους ή τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, που θα υποβάλλεται κατόπιν έγγραφης αίτησης σε αυτόν από τον επισπεύδοντα» εξηγεί η ανακοίνωση και προσθέτει:

  «Γθα την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο κατοικία του οφειλέτη (φυσικού προσώπου) με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ, και για ποσό επισπευδόμενης απαίτησης, δηλαδή ποσό εγγραφής κατάσχεσης ίσο με ή πάνω από 300.000 ευρώ».

  «Θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους της επισπευδόμενης απαίτησης, μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων, τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων» συμπληρώνει.

  «Διαπιστώνουμε ότι η συνταγματικώς καθορισμένη διαδικασία εκτέλεσης των νομίμως εκδοθεισών δικαστικών αποφάσεων επαφίεται στην υπομονή, την αντοχή και το κουράγιο εκάστου συναδέλφου συμβολαιογράφου» προσθέτει και καταλήγει αναφέροντας:

  «Διεκπεραιώνεται δε, μέσα από την ανοχή έως αδιαφορία όλων των εμπλεκομένων και των επιφορτισμένων με την τήρηση της τάξης και της εφαρμογής των νόμων οργάνων, καθώς κάθε Τετάρτη γινόμαστε θεατές σκηνών και το χειρότερο δέκτες προσωπικών επιθέσεων που μόνο σε ευνομούμενη Πολιτεία δεν ταιριάζουν».
 • «Θα υπάρξει συμβιβασμός»

  «Θα υπάρξει συμβιβασμός»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-05-23 16:20:29 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Σχετικά θέματα Σόιμπλε: Δεν μπλοκάρουμε τις αποφάσεις για την Ελλάδα 23/05 14:14 Η γιατρειά είναι για τους τολμηρούς 23/05 14:00 Ν.Δ.: Το θέατρο του κ. Τσίπρα κοστίζει πολύ στους Έλληνες 23/05 13:47 Κομισιόν: Να τιμήσουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας  23/05 13:41 Δ. Τζανακόπουλος: Χρειάζεται μια καθαρή λύση χωρίς γκρίζες ζώνες 23/05 13:36

  Τη βεβαιότητα ότι ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εκφράζουν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ.

  «Δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως», αναφέρουν και προσθέτουν ότι για να επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων στο θέμα του χρέους εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα: πρώτον, να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δεύτερον οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να βασιστούν σε υποθέσεις που στα μάτια του ΔΝΤ να είναι ρεαλιστικές και αξιόπιστες.

  Στο χθεσινό Eurogroup, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ συμφώνησαν ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 ως το 2022 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι μετά το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν μεταξύ 2% και 2,5%.

  Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές και αυτό επηρεάζει και τις αποφάσεις για το χρέος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι, με βάση την έως τώρα εμπειρία του, μια χώρα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, με χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλή ανεργία νέων, αδύναμη διοίκηση κλπ, δεν είναι εφικτό να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα για πάρα πολλά χρόνια.

  Όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το ΔΝΤ θέλει να αποσαφηνιστούν τώρα, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016. Μεγαλύτερη σαφήνεια για το Ταμείο σημαίνει συγκεκριμένη απόφαση για πόσα χρόνια θα επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων της Ελλάδας και η περίοδος χάριτος αποπληρωμής τους.

  Στο θέμα αυτό υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις στο χθεσινό Eurogroup, ωστόσο δεδομένων των διαφωνιών στις βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμβιβασμός, πρόσθεσαν οι πηγές από τις Βρυξέλλες. 

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΔΝΤ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο