• Άνοδος 0,20% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Άνοδος 0,20% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 11:30:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με περιορισμένες διακυμάνσεις κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

  O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 688,07 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,20%.

  Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,05 εκατ. ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,56%.

  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+1,42% στα 1,500 ευρώ), της Εθνικής (+1,28% στα 1,813 ευρώ), του ΟΠΑΠ (+1,18% στα 9,030 ευρώ) και της Viohalco (+1,02% στα 2,965 ευρώ).

  Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (-0,74% στα 20,00 ευρώ) και της Motor Oil (-0,48% στα 20,950 ευρώ).

  Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,15%) και των Ταξιδιών (+1,14%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-0,44%) και των Κατασκευών (-0,35%).

  Ανοδικά κινούνται 32 μετοχές, 11 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.

  Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Γενική Εμπορίου+4,00% και Δρομέας+3,42%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Τεχνική Ολυμπιακή -4,58% και MLS Πληροφορική -1,40%.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Η απάντηση της MediaMarkt στα δημοσιεύματα πως σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα

  Η απάντηση της MediaMarkt στα δημοσιεύματα πως σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-19 10:46:43 | Πηγή: News Beast

  Ανακοίνωση εξέδωσε η MediaMarkt μετά τα δημοσιεύματα ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από τη χώρα.

  Την απόφασή της να παραμείνει στην ελληνική αγορά καθιστά σαφή με ανακοίνωσή της η MediaMarkt.

  Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος στον οποίο ανήκει, MediaMarktSaturn Retail Group: «Η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά για τη MediaMarkt. Η MediaMarkt σίγουρα θα παραμείνει στη χώρα. Δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης από την ελληνική αγορά».

  Όπως αναφέρθηκε ο Όμιλος προχώρησε στην παραπάνω ανακοίνωση μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αποεπένδυση από την Ελλάδα.

 • Η Amazon στην Τουρκία

  Η Amazon στην Τουρκία

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 09:39:44 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τις δραστηριότητές της στην Τουρκία επεκτείνει από σήμερα ο αμεριακνικός κολοσσός της Amazon.
  H ιστοσελίδα amazon.com.tr βρίσκεται πλέον online και προσφέρει προϊόντα 15 κατηγοριών, μεταξύ άλλων ηλεκτρονικές συσκευές, είδη σπιτιού και βιβλία.
  Σε γραπτή του δήλωση ο υπεύθυνος για την Amazon στην Τουρκία Σαμ Νίκολς ανέφερε: «Έχουμε δεσμευτεί να οικοδομήσουμε τις εργασίες μας στην Τουρκία τους επόμενους μήνες διευρύνοντας την γκάμα [προϊόντων] μας και τις επιλογές παράδοσης».
 • Πότε καταβάλλεται η δ΄ δόση του επιδόματος παιδιού

  Πότε καταβάλλεται η δ΄ δόση του επιδόματος παιδιού

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 08:50:02 | Πηγή: Ζούγκλα
  Έως την 21η Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59 θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην πληρωμή της Δ' δόσης του Επιδόματος Παιδιού 2018.
  Η καταβολή της δ' δόσης θα γίνει στις 25-27 Σεπτεμβρίου και θα αφορά τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΟΠΕΚΑ.
  Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται πως στην διάθεση των δικαιούχων έχουν τεθεί διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία, τα οποία επιτρέπουν τροποποιήσεις αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Αναλυτικά:
  α) δίνεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής αίτησης για προσθήκη νέου μέλους στην οικογένεια καθώς και διόρθωση μεταξύ άλλων και των στοιχείων των εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας (διαγραφή εξαρτώμενων τέκνων, αλλαγή σε σπουδές, έναρξη και περάτωση σπουδών κλπ). Προσοχή, για τέκνα που ενηλικιώνονται εντός του 2018 δεν απαιτείται πρόσθετη ενέργεια, καθώς το επίδομα καταβάλλεται για όλο το έτος.
  β) οι δικαιούχοι μπορούν να ακυρώσουν παλαιότερη εγκεκριμένη αίτηση του έτους 2018 και να υποβάλουν νέα διορθώνοντας την οικογενειακή κατάσταση που αφορά στους γονείς – κηδεμόνες (νέος γάμος, διάσταση, διαζύγιο κλπ).
  γ) αν υποβλήθηκαν εκ παραδρομής δύο αιτήσεις Α21 που αφορούν το ίδιο τέκνο ή τα ίδια τέκνα είναι δυνατόν να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί οικειοθελώς, από τον μη δικαιούχο, η αίτηση που περιλαμβάνει μη εξαρτώμενα τέκνα ώστε αυτόματα να καταβληθούν τα δικαιούμενα ποσά στον δικαιούχο χωρίς άλλη ενέργεια του τελευταίου.
  δ) η διόρθωση ΙΒΑΝ είναι πάντα ανοικτή.
  ε) δικαιούχοι που έδωσαν ηλεκτρονική συναίνεση σε εν διαστάσει συζύγους για εξαρτώμενα τέκνα του άλλου γονέα ή δηλώθηκαν ως εν διαστάσει σύζυγοι, δύνανται να υποβάλλουν αυτοτελώς δική τους αίτηση Α21 για τέκνα για τα οποία έχουν με δικαστική απόφαση ή ιδιωτικό συμφωνητικό την ανάθεση της επιμέλειας ή την κύρια ευθύνη διατροφής τους, εφόσον είναι ενήλικα.
 • Κίνα-ΗΑΕ: Στα 18,8 δισ. δολάρια το οικονομικό ύψος των διμερών εμπορικών συναλλαγών

  Κίνα-ΗΑΕ: Στα 18,8 δισ. δολάρια το οικονομικό ύψος των διμερών εμπορικών συναλλαγών

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 08:26:05 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Κίνα διατήρησε την θέση της ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ντουμπάι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

  Ο συνολικός εμπορικός όγκος των συναλλαγών έφτασε στα 69 δισεκατομμύρια ντίρχαμ (18,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με αναφορές των τοπικών ΜΜΕ.

  Το μη πετρελαϊκό εξαγωγικό εμπόριο του Ντουμπάι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, έφτασε στα 645 δισεκατομμύρια ντίραμ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 0,78% από την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAM των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

  Η Ινδία, είχε την δεύτερη θέση στην λίστα των διεθνών εμπορικών εταίρων του Ντουμπάι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, με το οικονομικό ύψος των διμερών εμπορικών συναλλαγών να καταγράφεται στα 56 δισεκατομμύρια ντίραμ.

  Οι ΗΠΑ είχαν την τρίτη θέση, με οικονομικό ύψος εμπορικών συναλλαγών στα 39 δισεκατομμύρια ντίραμ.

  Η Σαουδική Αραβία παρέμεινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ντουμπάι στον αραβικό κόσμο, ενώ βρίσκεται στην τέταρτη θέση των διεθνών εμπορικών εταίρων του εμιράτου, με το οικονομικό ύψος των διμερών εμπορικών συναλλαγών να καταγράφεται στα 29 δισεκατομμύρια ντίραμ.
 • Πώς θα διαγράψουν οι δικαστικοί την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

  Πώς θα διαγράψουν οι δικαστικοί την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-19 07:43:44 | Πηγή: News Beast

  Τη δυνατότητα να διαγράψουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης με την οποία επιβαρύνθηκαν για έκτακτη παροχή που έλαβαν έχουν οι δικαστικοί. Κατά τα έτη 2013 και 2014 οι δικαστικοί έλαβαν έκτακτη παροχή η οποία αφορούσε τα έτη 2003 – 2007. Τα ποσά που εισέπραξαν τα εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσεις και πάνω σε αυτά υπολογίστηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης παρά το γεγονός ότι η έκτακτη παροχή αφορά έτη πριν από το έτος έναρξης επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

  Το θέμα έφθασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αποφάσισε ότι τα ποσά που χορηγήθηκαν κατά τα έτη 2013 και 2014 στους δικαστικούς λειτουργούς ως έκτακτη παροχή, τα οποία αφορούν έτη πριν από το έτος έναρξης επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (έτη 2003 - 2007), δεν υπάγονται σε αυτήν, ακόμη κι αν εισπράχθηκαν και περιλήφθηκαν σε φορολογικές δηλώσεις μεταγενέστερων ετών, στων οποίων τα εισοδήματα είχε αρχίσει να επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

  Έτσι, τώρα οι δικαστικοί λειτουργοί μπορούν να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ. τους το αργότερο μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2018 και με έγγραφο αίτημά τους να ζητήσουν τη διαγραφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που υπολογίστηκε πάνω στη έκτακτη παροχή και εμφανίστηκε στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2013 και 2014.

  Η ικανοποίηση του εγγράφου αιτήματος των δικαστικών λειτουργών θα πραγματοποιηθεί με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τις Δ.Ο.Υ., διαγράφοντας τα συμπληρωμένα ποσά που αφορούν στα συγκεκριμένα εισοδήματα από τους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1 και μεταφέροντάς τα στους κωδικούς 657-658 της δήλωσης, τα ποσά των οποίων δεν προσμετρούνται στον υπολογισμό της εισφοράς.

  Κατόπιν εκδίδεται από τις Δ.Ο.Υ. νέο εκκαθαριστικό σημείωμα η οποία δεν θα περιλαμβάνει εισφορά για τα εισοδήματα της χωρίς την επιβολή κυρώσεων, εφόσον το αίτημα υποβληθεί μέχρι την πιο πάνω προθεσμία.

  Το αίτημα πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνει ο φορολογούμενος ότι δεν έχει ασκηθεί ενδικοφανής ή δικαστική προσφυγή.

  Ως προς την αντιμετώπιση εκκρεμών υποθέσεων, ισχύουν τα ακόλουθα:

  α) Αν έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή που εκκρεμεί, η Δ.Ο.Υ. ακολουθεί την παραπάνω διαδικασία, εφόσον υποβληθεί από τον φορολογούμενο δήλωση παραίτησης από την ασκηθείσα ενδικοφανή προσφυγή.

  β) Αν έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα δικαστική προσφυγή που εκκρεμεί, η Δ.Ο.Υ. επίσης ακολουθεί την παραπάνω διαδικασία, εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει δήλωση παραίτησης από το δικόγραφο και από το δικαίωμα της εκκρεμούς δικαστικής προσφυγής του ως προς όλα τα κεφάλαια και αιτήματά της, η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο.

 • DW: Χιονοστιβάδα δασμών σε κινεζικά προϊόντα

  DW: Χιονοστιβάδα δασμών σε κινεζικά προϊόντα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 07:24:39 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν λέει να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στην Κίνα στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου. Το αντίθετο. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, από τις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί ύψους 10% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων. Οι δασμοί αναμένεται μάλιστα να αυξηθούν από το 2019 κατά 25%. Η αμερικανική ανακοίνωση όμως δεν σταματά εδώ. Εάν η Κίνα δεν λάβει σοβαρά υπόψη της τις αμερικανικές προειδοποιήσεις τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δις δολαρίων. Ποτέ άλλοτε στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο στο πεδίο των διεθνών εμπορικών ανταγωνισμών δεν ακουγόταν πιο κατάλληλος ο όρος «εμπορικός πόλεμος» από ό,τι σήμερα. Η όλη συζήτηση περί εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων, δίκαιου εμπορίου και ισότητας στις ευκαιρίες για τις αναδυόμενες οικονομίες έχει λάβει νέες διαστάσεις.

  Ανησυχία και για ευρωπαϊκούς ομίλους στην Κίνα
  Η Κίνα από την πλευρά της έχει μειώσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Συγχρόνως είναι και ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές των υπερχρεωμένων ΗΠΑ με πάνω από ένα τρις δολάρια. Το να αγοράσει όμως στο εξής η Κίνα επιπλέον αμερικανικά ομόλογα θεωρείται απίθανο. Είναι επίσης πιθανό και η Κίνα από την πλευρά της να επιβάλει περιορισμούς στις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αχανή κινεζική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται στην Κίνα φοβούνται περαιτέρω συνέπειες, μέχρι και μποϋκοτάζ.

  Από μια τέτοια εξέλιξη όμως ενδέχεται να πληγούν και ευρωπαϊκοί όμιλοι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κίνα, η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα «προκαλεί σημαντικές διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού». Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και σε ομίλους που δεν είναι ούτε κινεζικοί ούτε αμερικανικοί, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο του Πεκίνου.
  Ποιος θα επικρατήσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό;
  Οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου. Ωστόσο είναι γεγονός ότι η δύναμη των ΗΠΑ στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου έχει πλέον υποχωρήσει, ενώ έχει αναδυθεί ως έτερη εμπορική υπερδύναμη η Κίνα. Οι ΗΠΑ αποτελούν σήμερα μόνο μια εκ των τριών μεγάλων «μπλοκ» του παγκόσμιου εμπορίου, μαζί με την Κίνα και την ΕΕ. Όπως παρατηρεί ο Guardian, «στόχος του Ντ. Τραμπ είναι να επαναφέρει την ηγεμονία των ΗΠΑ στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος πράγματι δεν κρύβει αυτόν τον στόχο. Άλλωστε από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο μότο του είναι: «America first». Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα δεν είναι επίσης το μόνο «πεδίο μάχης». Η διαμάχη με την ΕΕ είναι ακόμη ανοιχτή, ενώ με τον γειτονικό Καναδά και το Μεξικό μόλις πρόσφατα άρχισε να διαφάνεται στον ορίζοντα συμφωνία.

  Από την πλευρά της η Σούζαν Ζβαμπ, πρώην επιτετραμμένη για θέματα εμπορίου του ρεπουμπλικανού προέδρου Τζορτ Μπους (του νεότερου), εκτιμά ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Κίνα θα πλήξει και την αμερικανική οικονομία. Για τις παράπλευρες επιπτώσεις των κυρώσεων προειδοποιεί και ο Χόλγκερ Μπίνγκμαν πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Χονδρικού Εμπορίου, Εξαγωγικού Εμπορίου και Υπηρεσιών. Ο ίδιος εκτιμά μάλιστα ότι «τον λογαριασμό για όλο αυτό το χάος στο τέλος δεν θα το πληρώσουν μόνο οι πολίτες των ΗΠΑ». Πάντως είναι επίσης πιθανό ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής πολιτικής Τραμπ να απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο της χώρας του ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών (Midterms) για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Στις αρχές Νοεμβρίου οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα μπορέσουν έτσι σε μια πρώτη φάση να αξιολογήσουν τις μέχρι τώρα πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Τραμπ.
  Πηγή: Deutsche Welle
 • Tο ΔΝΤ έχει μείνει μόνο του στη μάχη για την περικοπή των συντάξεων

  Tο ΔΝΤ έχει μείνει μόνο του στη μάχη για την περικοπή των συντάξεων

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-19 07:23:54 | Πηγή: News Beast

  Ραντεβού το Δεκέμβριο, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για φέτος, δίνουν στην κυβέρνηση οι δανειστές, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα συνεχίζει τις συζητήσεις με τους θεσμούς. Στη γραμμή αυτή άλλωστε θα κινηθεί και την Πέμπτη ο Γιώργος Χουλιαράκης στο περιθώριο της συνεδρίασης του EuroWorking Group. To θέμα των συντάξεων δεν είναι στην ατζέντα αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν συνομιλίες γύρω από αυτό το ζήτημα.

  «Αν υπάρχει μία περίπτωση το θέμα των συντάξεων να συζητηθεί στο EWG, θα είναι από… σπόντα, στην ενημέρωση που θα κάνει η ελληνική πλευρά αναφορικά με τους στόχους και τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019» σημειώνει αρμόδιος παράγοντας. Στη συνεδρίαση του EWG θα εξεταστούν τα στοιχεία που παρέδωσε η ελληνική κυβέρνηση στο κουαρτέτο των δανειστών το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της πρώτης αποστολής του ελέγχου της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα.

  Σε αυτή τη βάση το EWG θα προχωρήσει σε έναν πρώτο απολογισμό των διαβουλεύσεων της προηγούμενης εβδομάδας, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν σχετικά από την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των συζητήσεων με τους πιστωτές, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται τώρα στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού- το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά στο θέμα των συντάξεων και τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχει στον προϋπολογισμό.

  Επισήμως, η λήψη των τελικών αποφάσεων για τις συντάξεις συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν και την εκπόνηση της πρώτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Στη βάση αυτής της έκθεσης το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα κληθεί να γνωμοδοτήσει εάν υπάρχει περιθώριο να ακυρωθεί το μέτρο.

  Πάντως η κυβέρνηση μπορεί να έθεσε το θέμα της ακύρωσης του μέτρου στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο οι επικεφαλής των θεσμών δεν έκαναν καμιά αναφορά στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο πριν αναχωρήσουν από τη χώρα μας. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή, ωστόσο αυτό είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο για τεχνικούς αλλά και πολιτικούς λόγους.

  Πάντως το πιθανότερο είναι οι αποφάσεις των πιστωτών να ληφθούν στις αρχές Δεκεμβρίου στη σύνοδο του Eurogroup, οπότε και η ελληνική πλευρά σκοπεύει να θέσει το θέμα και επισήμως στο συμβούλιο, με το επιχείρημα ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη 3,5% το 2019.

  Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει μείνει μόνο του να υποστηρίζει την αναγκαιότητα μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις μολονότι πρόκειται για ένα έντονο υφεσιακό μέτρο που αν εφαρμοστεί θα ψαλιδίσει το ΑΕΠ κατά 1%. Το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να ανοίξει τα χαρτιά του την Πέμπτη στο πλαίσιο της ενημέρωσης που θα γίνει στην Ουάσιγκτον από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Gerry Rice.

 • Εμπορικός πόλεμος: Θα ξεμείνει η Κίνα από πυρομαχικά;

  Εμπορικός πόλεμος: Θα ξεμείνει η Κίνα από πυρομαχικά;

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-19 07:04:38 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Μπορεί η Κίνα να απαντήσει έως τέλους στον πόλεμο, που της κήρυξαν οι ΗΠΑ ή θα ξεμείνει από πυρομαχικά; Αυτό είναι το ερώτημα, στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν αναλυτές και αγορές. Στο μέτωπο των δασμών οι δυνατόητές της είναι περιορισμένες, αφού εισάγει πολύ λιγότερα αμερικανικά αγαθά, από εκείνα που εξάγει στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Υπάρχει πάντα και το όπλο των ομολόγων. Μπορεί όμως να το χρησιμοποιήσει; 

  Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικό κρατικό χρέος περιορίστηκαν από τα 1,178 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο σε 1,171 τρισ. δολάρια τον Ιούλιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, με το ποσό ωστόσο να παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, που δεν ανησυχούν προς το παρόν την Ουάσιγκτον. 

  Ακόμη και μετά την μείωση αυτή- η οποία συνιστά συγκρατημένο μήνυμα του Πεκίνου προς τους Αμερικανούς- η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος με διαφορά πιστωτής των ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιαπωνία η οποία αύξησε τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά ομόλογα και έντογα γραμμάτια στα 1,04 από 1,03 τρισ. δολάρια. 

  «Αν οι Κινέζοι ήθελαν πραγματικά να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους μέσω των ομολόγων, θα είχαν κινηθεί πιο δραστικά» σχολιάζει στο CNBC o Άντριου Μπρένερ της National Alliance. Όπως εξήγησε η Κίνα δεν έχει αυτή τη στιγμή πολλές εναλλακτικές στις οποίες μπορεί να στραφεί, εάν αποσύρει τοποθετήσεις από τα αμερικανικά ομόλογα. «Θα προτιμούσε να έχει στην κατοχή της διετή αμερικανικά ομόλογα με απόδοση 2,8% ή διετή γερμανικά με αρνητική απόδοση -0,53%;» λέει χαρακτηριστικά.

  Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει το νόμισμά της ως όπλο πριν καταφύγει στην απειλή του ξεπουλήματος των αμερικανικών ομολόγων. Ήδη έχει επιτρέψει την αισθητή υποτίμηση του γιουάν, η οποία και στηρίζει τις εξαγωγές της, που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς. 

  Και αυτό το όπλο, όμως, έχει τα όριά του, καθώς μία δραστική υποτίμηση του νομίσματος, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικές εκροές κεφαλαίων. Ήδη το κινεζικό χρηματιστήριο αιμορραγεί. 

  Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα εισήγαγε αμερικανικά προϊόντα ύψους 129,9 δισ. δολαρίων το 2017, ενώ εξήγαγε δικά της προϊόντα ύψους 505 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά.  Για αυτό και στους τελευταίους αμερικανικούς δασμούς σε προϊόντα της αξίας 200 δισ. δολαρίων απάντησε με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων. 

  naftemporiki.gr 

  ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΑΣΜΟΙ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΙΝΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Προεόρτια πολιτικής κόντρας στην Ιταλία με φόντο την οικονομική κατάσταση της χώρας

  Προεόρτια πολιτικής κόντρας στην Ιταλία με φόντο την οικονομική κατάσταση της χώρας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Nikos Demisiotis | Ημερομηνία: 2018-09-19 06:44:30 | Πηγή: News Beast

  Ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε στην κατάρτιση του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού. «Ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης της αλλαγής πρέπει να βρει τα χρήματα για τους Ιταλούς που είναι σε μεγάλη δυσκολία», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

  Παραλήπτης του μηνύματος είναι ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο οποίος έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του να σεβαστεί η χώρα τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της.

  «Θέλουμε να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ιταλών», δήλωσε ο Ντι Μάιο στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7 και πρόσθεσε ότι «θα κοπούν οι σπατάλες».

  Δεν θέλησε να αναφερθεί, πάντως σε ακριβή στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ επέμεινε ότι χάρη στην οικονομική ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος της χώρας θα αρχίσει να μειώνεται.

  «Δεν συγκρούομαι με κανέναν, ούτε με τον υπουργό Οικονομικών, ούτε με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Θέλουμε, απλώς, να αποδείξουμε ότι η όλη κατάσταση μπορεί να αλλάξει», είπε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

  «Αν κάποιοι θέλουν να μας αποκαλούν λαϊκιστές επειδή τηρούμε τις υποσχέσεις μας, είναι ελεύθεροι να το κάνουν», είπε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

 • Μπαρνιέ: Ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες

  Μπαρνιέ: Ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 04:02:07 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ, υπενθύμισε την Τρίτη ότι ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχετικά με την αποχώρηση του ΗΒ, αποκαλώντας τον Οκτώβριο την «ώρα της αλήθειας».

  Ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δείξει ευελιξία σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα μέχρι τώρα, τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

  Τα δύο μέρη συμπίπτουν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, αλλά αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πώς θα γίνει αυτό.

  «Είμαστε διατεθειμένοι να βελτιώσουμε την πρότασή μας», είπε ο Μπαρνιέ και σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση και η επεξεργασία προτάσεων από την πλευρά της Βρετανίας «συνεχίζεται», ώστε να διευκρινιστεί «ποια αγαθά θα χρειάζονται να ελέγχονται, πού και πότε και από ποιον».

  Το σενάριο το Μπρέξιτ να γίνει τον προσεχή Μάρτιο χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία προκαλεί συναγερμό και στις δυο πλευρές της Μάγχης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε στην επιστολή της πρόσκλησής του προς τους ηγέτες ότι είναι πάντα «πιθανό». Ενόψει αυτού του κινδύνου, πρόσθεσε, ίσως χρειαστεί η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Νοέμβριο.

  Αν δεν υπάρξει συμφωνία οι κανόνες της Ε.Ε. θα πάψουν να ισχύουν στη Βρετανία μέσα σε μια νύχτα, προκαλώντας μεγάλες δυσχέρειες στην κίνηση αγαθών, προσώπων και την προσφορά υπηρεσιών από τη μια πλευρά στην άλλη και ενδεχομένως χαοτική κατάσταση.

  «Το να περιοριστεί η ζημιά που θα προκαλέσει το Μπρέξιτ είναι αμοιβαίο συμφέρον μας. Δυστυχώς, το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία είναι ακόμη αρκετά πιθανό. Αλλά εάν ενεργήσουμε όλοι μας με υπεύθυνο τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε μια καταστροφή», τόνισε ο Τουσκ στο κείμενο της επιστολής του προς τους αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.
 • «Να προχωρήσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης»

  «Να προχωρήσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Γαβριήλ Φιλιππόπουλος | Ημερομηνία: 2018-09-19 00:06:04 | Πηγή: News Beast

  Να προχωρήσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην «ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης» ζήτησαν σήμερα από το Παρίσι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι και ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

  Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, την έκκληση απηύθυναν με την ευκαιρία συνεδρίου που οργάνωσε στο Παρίσι η Αρχή Προληπτικής Εποπτείας και Ρυθμίσεων ( ACRP ).

  Ζήτησαν μεταξύ άλλων, «τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων και την πλήρη λειτουργικότητα του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική σταθερότητα των 19».

  Το θέμα της άμεσης «πλήρους λειτουργικότητας» του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Διοικητής της Τράπεζας Γαλλίας που είναι και μέλος του συμβουλίου των διοικητών της ΕΚΤ. Ο κ. Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι «η εφαρμογή του θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους».

  Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν για την τραπεζική ένωση, εξαιτίας του κατακερματισμού του τραπεζικού τομέα:

  «Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης διαθέτει ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο και καλά εναρμονισμένη νομοθεσία, παραμένει όμως κατακερματισμένος και η διασυνοριακή ενοποίηση, που συνιστά μέσο αύξησης των διασυνοριακών πιστώσεων, έφθασε πρόσφατα σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα» τόνισε.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, «η πρόοδος προς την οριστικοποίηση της τραπεζικής ένωσης - μέσα από την εναρμόνιση των επιλογών και της διακριτικής ευχέρειας, μέσα από την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων και τη δημιουργία των βάσεων για τη θέσπιση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων - είναι ουσιαστικής σημασίας και είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση».

  Κλείνοντας την ομιλία του ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε: «Χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς μιας ενοποιημένης αγοράς, η οποία θα επιτρέψει τον επιμερισμό του κινδύνου στον ιδιωτικό τομέα και τη μακροοικονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης».

 • ΕΚΤ: Άμεση ανάγκη συμφωνίας για το δίχτυ ασφαλείας του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών

  ΕΚΤ: Άμεση ανάγκη συμφωνίας για το δίχτυ ασφαλείας του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Γαβριήλ Φιλιππόπουλος | Ημερομηνία: 2018-09-18 23:41:01 | Πηγή: News Beast

  H Ευρωζώνη πρέπει να συμφωνήσει έως το τέλος του έτους στις λεπτομέρειες για το δίχτυ ασφαλείας του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιλερουά ντε Γκαλό.

  Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στα τέλη Ιουνίου να επιτρέψουν τον δανεισμό του Ταμείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε περίπτωση που αυτό ξέμενε από χρήματα σε μία κρίση και ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες έως τον Δεκέμβριο.

  «Είναι επείγον τώρα να υλοποιήσουμε (τη συμφωνία του Ιουνίου) έως το τέλος του έτους», είπε ο Βιλερουά, που είναι και διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, σε συνέδριο για το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Παρίσι.

  «Παραμένουν δύο βασικά θέματα: Πώς θα χρηματοδοτήσουμε το δίχτυ ασφαλείας σε επαρκώς υψηλό επίπεδο για να είναι αξιόπιστο και πώς θα δημιουργήσουμε μία γρήγορη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις. Αν χρειαζόμαστε εβδομάδες για να ενεργοποιήσουμε το δίχτυ ασφαλείας, τότε αυτό θα είναι άχρηστο», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα το να γίνει πλήρως λειτουργικό το Ταμείο Εξυγίανσης, κάτι που με τη σειρά του θα ανοίξει τον δρόμο για έναν «ρεαλιστικό συμβιβασμό» για την ασφάλιση των καταθέσεων.

  Το χρηματοδοτούμενο από τις τράπεζες Ταμείο Εξυγίανσης για την αντιμετώπιση χρεοκοπιών πιστωτικών ιδρυμάτων συστάθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου για την τραπεζική ένωση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να μην έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει μία μεγάλη τραπεζική κρίση, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας.

 • Μείωση 1,1% στις κενές θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας

  Μείωση 1,1% στις κενές θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Γαβριήλ Φιλιππόπουλος | Ημερομηνία: 2018-09-18 22:52:25 | Πηγή: News Beast

  Μείωση 1,1% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών) το β' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το β' τρίμηνο 2017 (14.466 εφέτος και 14.630 πέρυσι, αντίστοιχα), έναντι μείωσης 3,6% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2017 προς το 2016.

  Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο απώτερο μέλλον. Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις αφορούν μόνον στους μισθωτούς.

  Δεν θεωρούνται κενές θέσεις εργασίας οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από:

  μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

  Κενές θέσεις στο άμεσο μέλλον είναι οι κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

 • Η πρώτη αγωγή λόγω… Airbnb σε πολυκατοικία της Αθήνας

  Η πρώτη αγωγή λόγω… Airbnb σε πολυκατοικία της Αθήνας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Spiros Pistikos | Ημερομηνία: 2018-09-18 21:58:51 | Πηγή: News Beast

  Στα… χαρακώματα βρίσκονται ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, χωρισμένοι ανάμεσα σε αυτούς που νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους μέσω Airbnb και άλλων υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, και σε αυτούς που μένουν οι ίδιοι στα διαμερίσματά τους ή διαχειρίζονται τις πολυκατοικίες.

  Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στις 6 Δεκεμβρίου 2018 το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καλείται να εκδικάσει την πρώτη σχετική αγωγή που κατατέθηκε στην Αθήνα, με τη διαχειρίστρια μίας πολυκατοικίας στην οδό Χέυδεν να επικαλείται τον κανονισμό της πολυκατοικίας, ζητώντας την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

  Σύμφωνα με την εν λόγω αγωγή, σε διαμέρισμα 5ου ορόφου της πολυκατοικίας κατοικούν ως και 16 άτομα, που διαμένουν λίγες ημέρες κάθε φορά και κατά καιρούς κάνουν πάρτι, όπου «φωνασκούν, τραγουδούν, χορεύουν και ακούν μουσική σε μεγάλη ένταση», ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.

  Επίσης, υποστηρίζει η διαχειρίστρια, τα άτομα αυτά παραλαμβάνουν τα κλειδιά των δύο εισόδων της πολυκατοικίας, τα οποία αλλάζουν χέρια μεταξύ ανεξέλεγκτου αριθμού αγνώστων ατόμων, με συνέπεια να δημιουργείται σοβαρότατο θέμα για την ασφάλεια όλης της οικοδομής και των ενοίκων αυτής, καθώς μπαινοβγαίνουν όλο το βράδυ, αφήνουν τις εισόδους της πολυκατοικίας ξεκλείδωτες, χαλάνε τις κλειδαριές των δύο εισόδων, με αποτέλεσμα να εισέρχονται χρήστες ναρκωτικών, ενώ χαλάνε συχνά και το ασανσέρ, καθώς ανεβαίνουν στον πέμπτο όροφο υπεράριθμοι ή/και μεταφέρουν πολλές αποσκευές.

  Η διαχειρίστρια επικαλείται τον κανονισμό της πολυκατοικίας, που αναφέρει πως «έκαστος ιδιοκτήτης διηρημένης ιδιοκτησίας (διαμερίσματος) εν τη οικοδομή, έχει απόλυτον δικαίωμα κυριότητος και πάσας τας εκ της κυριότητος εξουσίας και δη ενδεικτικώς, χρήσεως, εκμεταλλεύσεως, υποθηκεύσεως, μεταβιβάσεως και εν γένει εκποιήσεως της διηρημένης ιδιοκτησίας του υπό τον όρον όπως μη παρενοχλούνται τα συνολικά και κατ’ ιδίαν δικαιώματα των λοιπών ιδιοκτητών και μη τίθενται εν κινδύνω η ασφάλεια, η στερεότης, η ευπρέπεια και υγιεινή του κτιρίου και των εν αυτή κατοικούντων…».

  Σε άλλο άρθρο εξειδικεύει: «Έκαστος ιδιοκτήτης διαμερίσματος δύναται να χρησιμοποιήσει τούτο ως βούλεται είτε ο ίδιος είτε εκμισθών είτε παραχωρών καθ’ οιονδήποτε νόμιμον τρόπον την χρήσιν ταύτην υπό τον όρον ότι δεν θα παρεμποδίζεται η άσκησις των ομοίων δικαιωμάτων των λοιπών ιδιοκτητών, δεν θα παρενοχλήται και διαταράσσηται η ησυχία των και θα τηρούνται αι εκ του παρόντος, εκ του νόμου, εκ των αστυνομικών και εν γένει διοικητικών διατάξεων, των ηθών, εθίμων και συνηθειών απορρέουσαι υποχρεώσεις…».

 • Υπουργείο Εργασίας: Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο

  Υπουργείο Εργασίας: Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Γιώργος Νομικός | Ημερομηνία: 2018-09-18 21:34:02 | Πηγή: News Beast

  «Τις χειρότερες υπηρεσίες προσφέρουν στους συνταξιούχους όσοι ισχυρίζονται ότι τους εκπροσωπούν, προβάλλοντας ανακριβείς αιτιάσεις σχετικά με την εκκαθάριση των εκκρεμών, για πολλά έτη, συνταξιοδοτικών παροχών και επιχειρώντας να αμφισβητήσουν τα πλεονάσματα που επιτυγχάνει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, δημοσιεύοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «τα στοιχεία είναι συντριπτικά και τους διαψεύδουν:

  Από την 1/1/2015 έως τις 31/8/2018, έχουν καταβληθεί συνολικά 708.341 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ), ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, σε σύγκριση με τις 386.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές, ύψους 2 δισ. ευρώ, που είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις έως τις 31/12/2014, έχουν περιοριστεί κατά 74% για την κύρια σύνταξη (43.520 έναντι 168.922), κατά 57% για το εφάπαξ (27.563 έναντι 63.500) και κατά 41% για την επικουρική σύνταξη (91.158 έναντι 154.022). Η εκκαθάριση και πληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύρια σύνταξη συνυπολογίζεται στη συνταξιοδοτική δαπάνη και στο τελικό πλεόνασμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για το 2018».

  «Η πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος συνεχίζεται. Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο και έχει επικυρωθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον να αμφισβητούν αυτό το αποτέλεσμα εκείνοι που θα έπρεπε να το υπερασπίζονται» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας.

 • Deutsche Bank: Αναβαθμίζει τις ιταλικές μετοχές, underweight σε Γαλλία-Γερμανία-Ισπανία

  Deutsche Bank: Αναβαθμίζει τις ιταλικές μετοχές, underweight σε Γαλλία-Γερμανία-Ισπανία

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 21:11:23 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σε αναβάθμιση των ιταλικών μετοχών σε "ουδέτερη" σύσταση, σε υποβάθμιση των ελβετικών μετοχών σε underweight και σε διατήρηση της αρνητικής της σύστασης για τις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας προχωρά η Deutsche Bank, σύμφωνα με την νέα έκθεση επενδυτικής στρατηγικής στην περιοχή της Ευρώπης.

  Όπως επισημαίνει, αναβαθμίζει την Ιταλία από underweight σε ουδέτερη στάση, μετά την υποαπόδοση της τάξης του 13% που έχει σημειώσει το ιταλικό χρηματιστήριο από τα πρόσφατα υψηλά του στις αρχές Μαΐου, εκτιμώντας ότι θα σημειώσει ανάκαμψη της τάξης του 10% μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

  Όπως προσθέτει, οι ιταλικές μετοχές αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της τάσης στους δείκτες PMI της ευρωζώνης και τη σημαντική ανάκαμψη που αναμένεται να σημειωθεί στον ιταλικό ΡΜΙ ειδικότερα, ο οποίος έχει μειωθεί το τελευταίο εξάμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2015.

  Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, η Deutsche Bank παραμένει underweight καθώς σε όρους PMI η χώρα δεν έχει ακόμη αντιδράσει στην απότομη μείωση του momentum της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και εκτιμά ότι ο γαλλικός δείκτης CAC 40 θα υποαποδόσει κατά 5% σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό δείκτη στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Όπως τονίζει, η Γαλλία παραμένει μακράν η πιο ακριβή αγορά σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της Deutsche Bank.

  Η underweight στάση διατηρείται και για τη Γερμανία η οποία υποαποδίδει συνεχώς από τις αρχές του έτους, με τον DAX να έχει υποχωρήσει 6% από τα πρόσφατα υψηλά του τον Νοέμβριο του 2017.

  Αν και η Γερμανία τείνει να επωφελείται από την άνοδο των δεικτών PMI στην ευρωζώνη, ωστόσο η Deutsche Bank εκτιμά πως η άνοδος της τάξης της μίας μονάδας που αναμένει για τους PMIs δεν είναι αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να οδηγήσει σε σημαντική υπεραπόδοση. Σύμφωνα με την τράπεζα, ο DAX θα υποαποδόσει κατά 3% έως τα τέλη του Νοεμβρίου και μειώνει τον στόχο για τον δείκτη στα τέλη του 2018 στις 13.000 μονάδες από 14.000 πριν.

  Η Ισπανία έχει επίσης υποαποδόσει σημαντικά αυτό το έτος έχοντας σημειώσει απώλειες της τάξης του 14% από τα υψηλά του Μαΐου του 2017. Έτσι, η D.B παραμένει underweight, σημειώνοντας πως το momentum του ισπανικoύ PMI υποδηλώνει 7% περαιτέρω υποαπόδοση για τον δείκτη IBEX 35 έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
 • «Πρέπει να μειωθούν οι φόροι για τη μεσαία τάξη»

  «Πρέπει να μειωθούν οι φόροι για τη μεσαία τάξη»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Konstantinos Kaltsas | Ημερομηνία: 2018-09-18 21:10:22 | Πηγή: News Beast

  Στις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνηση Κόντε στην οικονομική πολιτική αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Τζοβάνι Τρία κατά το «Forum Bloomberg» που οργανώνεται σήμερα στο Μιλάνο.

  «Ετοιμάζουμε μελέτη, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο, για να μειώσουμε το φορολογικό βάρος που σηκώνει η μεσαία τάξη, διατηρώντας διαχειρίσιμη τη δημοσιονομική ισορροπία», τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών. Μια κίνηση που ξεπερνά, όπως εξήγησε, την προεκλογική δέσμευση της Λέγκα για υιοθέτηση μιας και μόνο φορολογικής κλίμακας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Παράλληλα, ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Ρώμης τόνισε ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για τη μείωση του δημόσιου χρέους της, με παράλληλο στόχο, όμως, να αυξηθούν 30% οι δημόσιες επενδύσεις, ποσοστό που περικόπηκε τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο Τζοβάνι Τρία θεωρεί ότι «οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να καταφέρουν να αγγίξουν και πάλι βραχυπρόθεσμα το 3% του ΑΕΠ της χώρας».

  Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, τέλος, επέμεινε και σήμερα ότι στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε και το «εισόδημα του πολίτη», με αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος συνταξιούχων και ανέργων στα 780 ευρώ τον μήνα.

 • Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 20:50:51 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη. 

  Ακολουθεί πίνακας με την τελική διαμόρφωση («κλείσιμο») των δεικτών δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά και την ποσοστιαία μεταβολή ως προς το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο:

  Λονδίνο FTSE 100 7.300,23 -1,87 -0,03%  Παρίσι CAC 40 5.363,79 +14,92 +0,28%  Ζυρίχη SMI 8.915,87 -20,84 -0,23% Φραγκφούρτη DAX30 12.157,67 +61,26 +0,51%  Φραγκφούρτη EuroStoxx50 3.358,46 +12,35 +0,37%.
 • Πρόστιμα ύψους 738.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  Πρόστιμα ύψους 738.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Spiros Pistikos | Ημερομηνία: 2018-09-18 20:05:17 | Πηγή: News Beast

  Πρόστιμα ύψους 738.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκ των οποίων τα 300.000 ευρώ αφορούν την εταιρεία Folli Follie.

  Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

  - Την επιβολή προστίμου 348.000 ευρώ στο νομικό πρόσωπο με την επωνυμία HSBC BANK PLC για παράβαση του άρθρου 12(1.β) του Κανονισμού 236/2012, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις ανοικτές πωλήσεις και ορισμένες πτυχές πιστωτικής αθέτησης, όπως αυτό εξειδικεύεται με το άρθρο 5 (1.ε) του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 827/2012, κατά την πώληση 27.780.897 μετοχών της Eurobank.

  - Την επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ στην Folli Follie, για παράβαση των διατάξεων του ν. 3556/2007 σχετικών με την παροχή ζητούμενων στοιχείων, πέραν αυτών που σχετίζονται με τα ταμειακά διαθέσιμα, που αφορούν στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση 2017.

  - Την επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ στην Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 11 και 30 του Ν.3283/2.11.2004 και των άρθρων 3 και 7 της υπ' αριθμ. 2/132/19.5.1998 και 3 και 8 της υπ' αριθμ. 1/462/7.2.2018 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθόσον τα έτη 2008, 2009 και 2010 προέβη σε παραπλανητικές αναφορές προς πελάτες της σχετικά με την απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων τους σε υπό διαχείριση αμοιβαίο κεφάλαιο.

  - Την επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ στην Eurobank, ως καθολική διάδοχο της Νέα Proton Τράπεζα ΑΕ. για παράβαση από την Proton Τράπεζα ΑΕ των διατάξεων του άρθρου 10 παρ. 1 του ν. 3340/2005 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παρ.1 του ν.3340/2005, λόγω μη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για προνομιακές πληροφορίες που αφορούσαν την οικονομική της κατάσταση κατά το 2011.

  - Την επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ στην «Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ» για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 61, 65 του ν. 4099/2012 και των άρθρων 3 της υπ' αριθμ. 2/452/01.11.2007 και 18 της υπ' αριθμ. 1/452/01.11.2007 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που αφορούν σε μη τήρηση επενδυτικών ορίων των υπό διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων και μη εφαρμογή κατάλληλων μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου.

 • Η Apple θα καταβάλει οφειλόμενους φόρους €13 δισ. στην Ιρλανδία

  Η Apple θα καταβάλει οφειλόμενους φόρους €13 δισ. στην Ιρλανδία

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 19:17:23 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε. σχεδιάζουν να αποσύρουν τις νομικές διαδικασίες κατά της Ιρλανδίας μετά την απόφαση της Apple να πληρώσει 13,1 δισ. ευρώ σε οφειλόμενους φόρους, μεταδίδει το Reuters.

  Η Ευρωπαία Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Margrethe Vestager είχε κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της ιρλανδικής κυβέρνησης για την αποτυχία της να ανακτήσει τους οφειλόμενους φόρους από τον αμερικανικό κολοσσό.

  Με την πληρωμή των φόρων η υπόθεση αναμένεται να τεθεί στο αρχείο.

  «Υπό το πρίσμα της πληρωμής από την Apple της παράνομης κρατικής βοήθειας που είχε λάβει από την Ιρλανδία, η Επίτροπος Vestager θα προτείνει στο Κολέγιο των Επιτρόπων να αποσυρθούν οι νομικές διαδικασίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Reuters.
 • Η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί στη διαμόρφωση ενιαίας εταιρικής κουλτούρας

  Η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί στη διαμόρφωση ενιαίας εταιρικής κουλτούρας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-18 19:16:33 | Πηγή: News Beast

  Η Τράπεζα Πειραιώς, συνεπής στο στρατηγικό της στόχο για συνεχή ενίσχυση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και διαμόρφωσης ενιαίας εταιρικής κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα του Οργανισμού, υλοποιεί σχέδιο για την ενσωμάτωση των Αξιών της στις δομές και τις λειτουργίες της.

  Στο πλαίσιο της διάδοσης των Εταιρικών Αξιών και της κατανόησής τους στην πράξη, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Αξιών, μια εσωτερική εκδήλωση για τα στελέχη της Τράπεζας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου.

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν από εργαζόμενους της Τράπεζας 21 projects και πρωτοβουλίες που συνδέουν τις Αξίες της Τράπεζας με τις καθημερινές λειτουργίες της.  Μέσα από ένα διαδραστικό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα marketplace, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με πρακτικό και βιωματικό τρόπο την ενσωμάτωση των αξιών στην λειτουργία και τις δραστηριότητες της Τράπεζας.

  Σκοπός της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς είναι να δημιουργήσει μια ομοιόμορφη και σταθερή εταιρική κουλτούρα σε ολόκληρο τον Οργανισμό με βάση τις Αρχές της Υπευθυνότητας, της Αξιοκρατίας και της Διαφάνειας, δημιουργώντας παράλληλα ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον που προάγει την ανοικτή επικοινωνία, την υψηλή απόδοση και την προσωπική ανάπτυξη.

  Οι νέες αξίες της Τράπεζας προέκυψαν από τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε εσωτερική έρευνα και διαμορφώνονται ως εξής:

  Δημιουργούμε συνεχώς αξία Βλέπουμε τα δεδομένα ως πρόκληση Ενθουσιάζουμε τους πελάτες μας Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης

  Οι παραπάνω Αξίες, είναι ο τρόπος της Τράπεζας Πειραιώς για να πετυχαίνει τους στόχους της. Σκοπός της Τράπεζας Πειραιώς είναι να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, να τροφοδοτεί την ανάπτυξη και να στηρίζει την καινοτομία.

  Το αποτύπωμά της να είναι θετικό και διαρκές, με οφέλη για τους πελάτες, τους εργαζόμενους, τους μετόχους και την κοινωνία συνολικά, σε πλήρη αντιστοιχία με τις Αξίες της Τράπεζας.

 • Με δασμούς σε 5.200 αμερικανικά προϊόντα απαντά η Κίνα στον Τραμπ

  Με δασμούς σε 5.200 αμερικανικά προϊόντα απαντά η Κίνα στον Τραμπ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Spiros Pistikos | Ημερομηνία: 2018-09-18 19:16:33 | Πηγή: News Beast

  Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει νέους τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικού ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τους επιπρόσθετους δασμούς που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ουάσινγκτον.

  Από τη Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, το Πεκίνο θα επιβάλει δασμούς ύψους 5-10% σε συνολικά 5.200 προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, διευκρίνισε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό «να υπερασπιστεί τις ελεύθερες συναλλαγές και τις πολυμερείς ανταλλαγές και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα» της Κίνας, πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Η απόφαση της Κίνας ήταν αναμενόμενη, καθώς την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 10% στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι δασμοί αυτοί θα αυξηθούν στο 25%.

  «Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ύψος των τελωνειακών δασμών, η Κίνα θα απαντήσει αναλόγως», προειδοποίησε σήμερα το Πεκίνο.

  Λίγο νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο μπορεί να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα: αυτή η νέα ομοβροντία μέτρων «εντείνει την αβεβαιότητα», είπε ο Γκενγκ Σουάνγκ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξάγονται «στη βάση της ισότητας και της καλής πίστης».

  «Όμως αυτό που μόλις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ δεν μαρτυρά καμία ειλικρίνια, καμία καλοπιστία’, συνέχισε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτους» τους νέους δασμούς.

  Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από το Πεκίνο να μειώσει το αβυσσαλέο εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ ανοίγοντας την αγορά του στα αμερικανικά προϊόντα.

 • Ενιαία εταιρική κουλτούρα

  Ενιαία εταιρική κουλτούρα "χτίζει" η Τράπεζα Πειραιώς

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 18:55:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Τράπεζα Πειραιώς, συνεπής στο στρατηγικό της στόχο για συνεχή ενίσχυση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και διαμόρφωσης ενιαίας εταιρικής κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα του Οργανισμού, υλοποιεί σχέδιο για την ενσωμάτωση των Αξιών της στις δομές και τις λειτουργίες της.

  Στο πλαίσιο της διάδοσης των Εταιρικών Αξιών και της κατανόησής τους στην πράξη, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Αξιών, μια εσωτερική εκδήλωση για τα στελέχη της Τράπεζας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου.

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν από εργαζόμενους της Τράπεζας 21 projects και πρωτοβουλίες που συνδέουν τις Αξίες της Τράπεζας με τις καθημερινές λειτουργίες της.

  Μέσα από ένα διαδραστικό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα marketplace, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με πρακτικό και βιωματικό τρόπο την ενσωμάτωση των αξιών στην λειτουργία και τις δραστηριότητες της Τράπεζας.

  Σκοπός της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς είναι να δημιουργήσει μια ομοιόμορφη και σταθερή εταιρική κουλτούρα σε ολόκληρο τον Οργανισμό με βάση τις Αρχές της Υπευθυνότητας, της Αξιοκρατίας και της Διαφάνειας, δημιουργώντας παράλληλα ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον που προάγει την ανοικτή επικοινωνία, την υψηλή απόδοση και την προσωπική ανάπτυξη.

  Οι νέες αξίες της Τράπεζας προέκυψαν από τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε εσωτερική έρευνα και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Δημιουργούμε συνεχώς αξία

  • Βλέπουμε τα δεδομένα ως πρόκληση

  • Ενθουσιάζουμε τους πελάτες μας

  • Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης

  Οι παραπάνω Αξίες, είναι ο τρόπος της Τράπεζας Πειραιώς για να πετυχαίνει τους στόχους της. Σκοπός της Τράπεζας Πειραιώς είναι να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, να τροφοδοτεί την ανάπτυξη και να στηρίζει την καινοτομία.

  Το αποτύπωμά της να είναι θετικό και διαρκές, με οφέλη για τους πελάτες, τους εργαζόμενους, τους μετόχους και την κοινωνία συνολικά, σε πλήρη αντιστοιχία με τις Αξίες της Τράπεζας.
 • Χιλιάδες επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο περίπτερο της Coca-Cola στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

  Χιλιάδες επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο περίπτερο της Coca-Cola στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-18 18:54:18 | Πηγή: News Beast

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Coca-Cola στη φετινή, 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με χιλιάδες κόσμου να επισκέπτονται το καινοτόμο και διαδραστικό περίπτερο, όπου η Coca-Cola πρόσφερε ένα «ταξίδι – εμπειρία» στα 50 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, το πλούσιο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαθέτει, αλλά και τα προγράμματα που υλοποιεί με γνώμονα τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία.

  Λίλιαν Νεκταρίου - Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

  Ανάμεσα στους επισήμους που επισκέφθηκαν το περίπτερο της Coca-Cola ήταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross, o Αμερικανός Πρέσβης των Η.Π.Α. Geoffrey R. Pyatt, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Γιάννης Μπουτάρης και πολλοί άλλοι. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στη φετινή ΔΕΘ, η Coca-Cola παρουσίασε το μεγαλόπνοο πρόγραμμα Zero Waste Cities, που στόχο έχει να συμβάλλει στο να γίνει η Θεσσαλονίκη η πρώτη πόλη χωρίς απορρίμματα στην Ελλάδα.

  Κυριάκος Μητσοτάκης – Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Λίλιαν Νεκταρίου – Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα

  Οι επισκέπτες είχαν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν στο περίπτερο για το πρόγραμμα, αλλά και να δουν από κοντά τον τρόπο υλοποίησης της δράσης Print your City, που μετατρέπει τα πλαστικά απορρίμματα σε αστικό εξοπλισμό με την τεχνολογία του 3D printing.

  Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης τα πρώτα 3D «έπιπλα» από ανακυκλωμένο πλαστικό τοποθετήθηκαν στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Η επιτυχημένη συμμετοχή της Coca-Cola επισφραγίσθηκε από το βραβείο που απέσπασε από τη Helexpo, τόσο για την παρουσίαση του προγράμματος Zero Waste Cities, όσο και για τη συνολική της παρουσία στην 83η ΔΕΘ.

  Λίλιαν Νεκταρίου - Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Σίσσυ Ηλιοπούλου – Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

  Όλοι όσοι επισκέφθηκαν το περίπτερο της Coca-Cola είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα «ταξίδι- εμπειρία» στην ιστορία της εταιρείας και τα 50 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, καθώς και στο πλούσιο χαρτοφυλάκιό της, στην πορεία της για να γίνει μία Total Beverage εταιρεία, προσφέροντας επιλογές που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ηλικίες αλλά και στιγμές της ημέρας.

  Ελεάνα Βλάχου, Λίλιαν Νεκταρίου - Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Σίσσυ Ηλιοπούλου – Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και ο Απόστολος Τζιτζικώστας – Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

  Επιπλέον, το κοινό είχε τη δυνατότητα να μάθει τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί ή πρόκειται να υλοποιήσει η εταιρεία μέσα στα επόμενα χρόνια, που απαντούν σε καίρια κοινωνικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και να αγοράσει συλλεκτικά αντικείμενα Coca-Cola από το Coca-Cola Pop-Up Store.

  Σίσσυ Ηλιοπούλου – Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και ο Τάσος Τζήκας Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO

  Η παρουσία της Coca-Cola στη φετινή ΔΕΘ είχε ως κεντρικό άξονα το φιλόδοξο πρόγραμμα Zero Waste Cities, το οποίο και παρουσιάστηκε αναλυτικά κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο πλάνο δράσεων, που θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τους πολίτες στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, την αντιμετώπιση των απορριμμάτων ως πόρους που μπορεί να έχουν μια δεύτερη ή τρίτη ζωή, και να ανοίξει το δρόμο για μια ζωή σε πιο «έξυπνες» πόλεις.

  Οι δράσεις του Zero Waste Cities κινούνται σε τρεις άξονες: την Παρέμβαση, την Εκπαίδευση και την Αλλαγή Συμπεριφοράς. Το πρόγραμμα που στόχος είναι να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ξεκινάει για πρώτη φορά από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη, με στόχο η πόλη να μπει σε προοπτική «Zero Waste», δηλαδή να γίνει μια «πόλη μηδενικών απορριμμάτων».

  Μια από τις βασικές δράσεις του προγράμματος για φέτος αποτελεί και το «Print Your City», που μετατρέπει τα πλαστικά απορρίμματα σε χρηστικά αντικείμενα με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Οι επισκέπτες μπόρεσαν να δουν στην πράξη πώς μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους «έπιπλο» από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα που θα βρίσκεται σύντομα online.

  Εκεί, θα μπορούν να επιλέξουν το χρώμα, το σχήμα, μια σειρά από επιπρόσθετα χαρακτηριστικά που θα μπορεί να έχει το έπιπλο, καθώς και το σημείο της Θεσσαλονίκης στο οποίο επιθυμούν να τοποθετηθεί.

  Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες ενημερώθηκαν για τη δράση μέσα στο ειδικά διαμορφωμένο σημείο του περιπτέρου της Coca-Cola, βλέποντας στην πράξη τη διαδικασία της 3D εκτύπωσης και μαθαίνοντας περισσότερα γύρω από την αξία της ανακύκλωσης του πλαστικού, δημιουργώντας περισσότερα από 1.600 σχέδια μέσω του demo application.

  Από αριστερά προς τα δεξιά, Φίλιππος Κυρκίτσος - Δρ. Περιβαλλοντολόγος Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Πάνος Σακκάς – Αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος της ομάδας The New Raw, Λίλιαν Νεκταρίου - Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Σίσσυ Ηλιοπούλου - Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Γιώργος Δημαρέλος, Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων

  Στο πλαίσιο της δράσης Print Your City, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκαν στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης τα πρώτα 3D εκτυπωμένα έπιπλα, δίνοντας μια πρώτη ιδέα στους πολίτες για το πώς μπορούν να μεταμορφώσουν την πόλη τους, μια παρέμβαση που έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης.

  Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη φετινή έκθεση, η Coca-Cola απέσπασε από τη Helexpo και ένα ειδικό βραβείο, για την παρουσίαση του προγράμματος για το Περιβάλλον «Zero Waste Cities» που συνδυάζει την Καινοτομία και τη Δημιουργικότητα, καθώς και για τη συνολική παρουσία της στην 83η ΔΕΘ, επισφραγίζοντας έτσι την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία της Coca-Cola στη φετινή διοργάνωση.

 • Και νέο πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ από την ΕΚ για την υπόθεση Folli Follie

  Και νέο πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ από την ΕΚ για την υπόθεση Folli Follie

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 18:28:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  Και νέο πρόστιμο για την υπόθεση της Folli Follie επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αυτή τη φορά αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους € 300.000 στην εταιρεία FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, για παράβαση των διατάξεων του ν. 3556/2007 σχετικών με την παροχή ζητούμενων στοιχείων, πέραν αυτών που σχετίζονται με τα ταμειακά διαθέσιμα, που αφορούν στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση 2017.

  Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε:

  * Την επιβολή προστίμου ύψους € 348.000 στο νομικό πρόσωπο με την επωνυμία HSBC BANK PLC για παράβαση του άρθρου 12(1.β) του Κανονισμού 236/2012, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις ανοικτές πωλήσεις και ορισμένες πτυχές πιστωτικής αθέτησης, όπως αυτό εξειδικεύεται με το άρθρο 5 (1.ε) του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 827/2012, κατά την πώληση 27.780.897 μετοχών της ΤΡΑΠΕΖΑΣ EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

  * Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους € 50.000 στην εταιρεία EUROBANK ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 11 και 30 του Ν.3283/2.11.2004 και των άρθρων 3 και 7 της υπ’ αριθμ. 2/132/19.5.1998 και 3 και 8 της υπ’ αριθμ. 1/462/7.2.2018 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθόσον τα έτη 2008, 2009 και 2010 προέβη σε παραπλανητικές αναφορές προς πελάτες της σχετικά με την απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων τους σε υπό διαχείριση Αμοιβαίο Κεφάλαιο.

  * Την επιβολή προστίμου ύψους € 20.000 στην ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε., ως οιονεί καθολική διάδοχο της Νέα PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ. για παράβαση από την PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ των διατάξεων του άρθρου 10 παρ. 1 του ν. 3340/2005 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παρ.1 του ν.3340/2005, λόγω μη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για προνομιακές πληροφορίες που αφορούσαν την οικονομική της κατάσταση κατά το 2011.

  * Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους € 20.000 στην εταιρεία "ΠΕΙΡΑΙΩΣ Asset Management ΑΕΔΑΚ" για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 61, 65 του ν. 4099/2012 και των άρθρων 3 της υπ’ αριθμ. 2/452/01.11.2007 και 18 της υπ’ αριθμ. 1/452/01.11.2007 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που αφορούν σε μη τήρηση επενδυτικών ορίων των υπό διαχείριση Αμοιβαίων Κεφαλαίων και μη εφαρμογή κατάλληλων μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου.
 • Μινωικές Γραμμές: Καθαρά κέρδη €1,9 εκατ. το α' εξάμηνο

  Μινωικές Γραμμές: Καθαρά κέρδη €1,9 εκατ. το α' εξάμηνο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 18:28:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  Καθαρά κέρδη μετά από φόρους €1,9 εκατ. κατέγραψε η Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ για το α΄ εξάμηνο, με την εταιρεία να ανακοινώνει ταυτόχρονα λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) €8,5 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα €31,2 εκατ. καθώς και τον μηδενισμό των δανειακών υποχρεώσεων.

  Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, το α’ εξάμηνο του 2018 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε €35,9 εκ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 8,5 εκ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €1,9 εκ.

  Κατά την 30/6/2018, τα συνολικά ίδια κεφάλαια σε ενοποιημένο επίπεδο ανέρχονταν σε € 286,1 εκ. (€ 2,67 ανά μετοχή).

  Στις 29 Ιουνίου 2018, ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή του συνόλου του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας. Συγκεκριμένα, εντός του α’ εξάμηνου του 2018 αποπληρώθηκαν συνολικά €139,3 εκ., τα οποία αποτελούσαν το υπολειπόμενο κεφάλαιο του ομολογιακού κοινοπρακτικού δανείου, στο οποίο συμμετείχαν 4 ελληνικές και 5 ξένες τράπεζες.

  Επιπλέον τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου στις 30/6/2018 ανήλθαν σε €31,2 εκ.

  Σημειώνεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2018 επιβαρύνθηκαν σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων και τη συνακόλουθη αύξηση του κόστους πωληθέντων.

  Μεταφορικό έργο

  Ελληνική Ακτοπλοΐα (Γραμμή Κρήτης)

  Στη γραμμή της Κρήτης (Ηράκλειο-Πειραιάς-Ηράκλειο), οι Μινωικές Γραμμές διατήρησαν την ισχυρή θέση που παραδοσιακά κατέχουν στην αγορά αυτή.

  Το α’ εξάμηνο του 2018, η Εταιρεία διακίνησε 277 χιλ. επιβάτες, 35 χιλ. Ι.Χ. αυτοκίνητα και 30 χιλ. φορτηγά αυτοκίνητα. Τα μερίδια αγοράς στη συγκεκριμένη γραμμή ανήλθαν περίπου σε 65,1% για τους επιβάτες, 61,0% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 47,0% για τα φορτηγά αυτοκίνητα.

  Νέα Γραμμή Εσωτερικού

  Η Εταιρεία, μετά την απόκτηση του πλοίου "HIGHSPEED 7” (νυν ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΑΛΑΣ) στις 11/06/2018, ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στη νέα γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Ηράκλειο.

  Σημαντικές Εξελίξεις

  Τον Ιούνιο του 2018 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση το πλοίου "ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΑΛΑΣ” στην Εταιρεία από τη θυγατρική της Minoan Italia SpA έναντι € 65,0 εκατ., το οποίο δρομολογήθηκε από τα μέσα Ιουλίου 2018 στη γραμμή Χανιά-Πειραιάς-Χανιά.

  Στις 11/6/2018 η Εταιρεία προχώρησε στην πώληση των 37.667.504 μετοχών της εταιρείας ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε., οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 48,53% του καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου, στην Attica Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών έναντι τιμήματος € 78,5 εκατ.

  Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, η Εταιρεία αγόρασε το πλοίο "HIGHSPEED 7” από την εταιρεία ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε. έναντι συνολικού τιμήματος € 25,0 εκατ. Ηράκλειο, 18/09/2018.
 • Υπουργείο Εργασίας: Θετικό το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης

  Υπουργείο Εργασίας: Θετικό το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Γαβριήλ Φιλιππόπουλος | Ημερομηνία: 2018-09-18 18:27:30 | Πηγή: News Beast

  Θετικό είναι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του 2018 και διαμορφώνεται στις 281.813 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου οκταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

  Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουάριος–Αύγουστος 2018, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 1.786.045 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν το 1.504.232, εκ των οποίων οι 863.552 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 640.680 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

  Για τον Αύγουστο του 2018 προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 7.748 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 187.160, ενώ οι αποχωρήσεις σε 194.908. Από τις συνολικά 194.908 αποχωρήσεις, οι 93.941 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 100.967 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

  Δείτε εδώ τα αναλυτικά στοιχεία.

 • «Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας

  «Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 18:04:26 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Τις χειρότερες υπηρεσίες προσφέρουν στους συνταξιούχους όσοι ισχυρίζονται ότι τους εκπροσωπούν, προβάλλοντας ανακριβείς αιτιάσεις σχετικά με την εκκαθάριση των εκκρεμών, για πολλά έτη, συνταξιοδοτικών παροχών και επιχειρώντας να αμφισβητήσουν τα πλεονάσματα που επιτυγχάνει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, δημοσιεύοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «τα στοιχεία είναι συντριπτικά και τους διαψεύδουν:

  - Από την 1/1/2015 έως τις 31/8/2018, έχουν καταβληθεί συνολικά 708.341 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ), ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

  - Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, σε σύγκριση με τις 386.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές, ύψους 2 δισ. ευρώ, που είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις έως τις 31/12/2014, έχουν περιοριστεί κατά 74% για την κύρια σύνταξη (43.520 έναντι 168.922), κατά 57% για το εφάπαξ (27.563 έναντι 63.500) και κατά 41% για την επικουρική σύνταξη (91.158 έναντι 154.022).

  - Η εκκαθάριση και πληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύρια σύνταξη συνυπολογίζεται στη συνταξιοδοτική δαπάνη και στο τελικό πλεόνασμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για το 2018».

  «Η πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος συνεχίζεται. Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο και έχει επικυρωθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
  Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον να αμφισβητούν αυτό το αποτέλεσμα εκείνοι που θα έπρεπε να το υπερασπίζονται» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας.
 • Υπ. Εργασίας: Μειώθηκαν και συνεχίζουν να μειώνονται οι εκκρεμείς συντάξεις

  Υπ. Εργασίας: Μειώθηκαν και συνεχίζουν να μειώνονται οι εκκρεμείς συντάξεις

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 18:04:26 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τις χειρότερες υπηρεσίες προσφέρουν στους συνταξιούχους όσοι ισχυρίζονται ότι τους εκπροσωπούν, προβάλλοντας ανακριβείς αιτιάσεις σχετικά με την εκκαθάριση των εκκρεμών, για πολλά έτη, συνταξιοδοτικών παροχών και επιχειρώντας να αμφισβητήσουν τα πλεονάσματα που επιτυγχάνει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
  Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το Υπουργείο Εργασίας απαντώντας σε σχετικές περί του αντιθέτου αναφορές.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου:

  - Από την 1/1/2015 έως τις 31/8/2018 έχουν καταβληθεί συνολικά 708.341 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ), ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

  - Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, σε σύγκριση με τις 386.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις έως τις 31/12/2014, έχουν περιοριστεί κατά 74% για την κύρια σύνταξη (43.520 έναντι 168.922), κατά 57% για το εφάπαξ (27.563 έναντι 63.500) και κατά 41% για την επικουρική σύνταξη (91.158 έναντι 154.022).

  - Η εκκαθάριση και πληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύρια σύνταξη συνυπολογίζεται στη συνταξιοδοτική δαπάνη και στο τελικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το 2018.

  Και καταλήγει:

  «Η πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος συνεχίζεται. Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο και έχει επικυρωθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

  Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο να αμφισβητούν αυτό το αποτέλεσμα εκείνοι που θα έπρεπε να το υπερασπίζονται».
 • Τρίτη ημέρα, έστω μικρής, ανόδου στο Χρηματιστήριο

  Τρίτη ημέρα, έστω μικρής, ανόδου στο Χρηματιστήριο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 18:04:26 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με άνοδο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση κατάφερε να απαντήσει το Χρηματιστήριο στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τον κλάδο των τραπεζών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της απόστασης με τις 700 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Σείκτης έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 686,68 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 679,26 μονάδων (-0,51%) και 687,43 μονάδων (+0,69%).
  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 977,6 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,27%, στις 1.805,31 μονάδες, ενώ στο +1,50% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.121,55 μονάδες.
  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,03% στις 606,86 μονάδες.

  Το +6,19% της Eurobank, αλλά και το +4,45% της Πειραιώς, ξεχώρισαν στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια ακολούθησαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Σαράντης, Motor Oil, Τιτάν και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Aegean, ΟΛΠ, Εθνική, Λάμδα και Φουρλής.

  Στον αντίποδα, απώλειες που πλησίασαν το 1% σημείωσαν οι ΕΕΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, "συγκρατώντας" έτσι την άνοδο της αγοράς, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Alpha Bank, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Grivalia, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή
 • Άνοδος στο χρηματιστήριο

  Άνοδος στο χρηματιστήριο

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Γιώργος Νομικός | Ημερομηνία: 2018-09-18 18:03:34 | Πηγή: News Beast

  Ήπιες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.

  Υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς.

  O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 686,68 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,58%.

  Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 8,17 μονάδων. Κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 687,43 μονάδες (+0,69%) και κατώτερη στις 679,26 μονάδες (-0,51%).

  Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 41,258 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 20.824.933 μετοχές.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,50%.

  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+6,19% στα 0,660 ευρώ), της Πειραιώς (+4,45% στα 2,160 ευρώ), της ΔΕΗ (+2,42% στα 1,4790 ευρώ), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,39% στα 4,795 ευρώ) και των ΕΛΠΕ (+2,10% στα 7,300 ευρώ).

  Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-0,96% στα 28,760 ευρώ), του ΟΤΕ (-0,95% στα 10,380 ευρώ), του ΟΠΑΠ (-0,94% στα 8,9250 ευρώ) και της Viohalco(-0,84% στα 2,935 ευρώ).

 • Και πάλι ανοδικά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων

  Και πάλι ανοδικά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 17:37:19 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πιέσεις δέχονται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς κρατικού τίτλου "κολλημένη" πάνω από το ψυχολογικό όριο του 4% την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να ταξιδέψει αύριο στο Λονδίνο σε μια προσπάθεια να προωθήσει την βελτιωμένη προσπάθεια του δημοσίου χρέους και των προοπτικών της οικονομίας σε συνθήκες ανοικτής αγοράς.

  Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1,73% στο 4,105%, ενώ μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,35% σημειώνει η απόδοση του 5ετούς τίτλου διαμορφούμενη στο 3,132%.

  Την ίδια ώρα ανοδικά (κατά 3,28%) κινείται και η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου bund διαμορφούμενη στο 0,473%, ενώ το spread, ήτοι η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του ελληνικού 10ετου΄ς με το γερμανικό 10ετές διαμορφώνεται στις 363 μονάδες βάσης.

  Οι αναλυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Mooody’s την Παρασκευή.
 • Τραμπ κατά Κίνας: Χρησιμοποιεί το εμπόριο για να επηρεάσει τις εκλογές - Θα υπάρξουν αντίποινα

  Τραμπ κατά Κίνας: Χρησιμοποιεί το εμπόριο για να επηρεάσει τις εκλογές - Θα υπάρξουν αντίποινα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-18 17:37:10 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η Κίνα «δήλωσε ανοιχτά ότι επιχειρεί να επηρεάσει τις εκλογές μας, εξαπολύοντας επίθεση κατά των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στη βιομηχανία μας, εξαιτίας της πίστης τους σε εμένα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο την κλιμακούμενη εμπορική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

  «Αυτό που το Πεκίνο δεν καταλαβαίνει, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μεγάλοι πατριώτες και κατανοούν πλήρως ότι η Κίνα επωφελείται σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

  Όπως πρόσθεσε, «γνωρίζουν επίσης ότι είμαι αυτός που ξέρει πώς να το σταματήσει».

  Ο κ. Τραμπ προανήγγειλε «μεγάλα και γρήγορα οικονομικά αντίποινα» εναντίον της Κίνας, εάν η τελευταία πλήξει τους Αμερικανούς αγρότες, τους κτηνοτρόφους και / ή τους εργαζομένους στη βιομηχανία.

  ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΙΝΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Η ρωσική τράπεζα Sberbank ευελπιστεί να ολοκληρώσει την συμφωνία πώλησης της τουρκικής Denizbank

  Η ρωσική τράπεζα Sberbank ευελπιστεί να ολοκληρώσει την συμφωνία πώλησης της τουρκικής Denizbank

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 17:10:39 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η ρωσική τράπεζα Sberbank, η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ρωσίας ευελπιστεί να κλείσει την συμφωνία που αφορά την πώληση της τουρκικής τράπεζας Denizbank έως το τέλος του 2018, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ.

  «Σε ότι αφορά την Denizbank, τα σχέδια μας δεν άλλαξαν, όλα προσχωρούν βάσει προγράμματος . Όσον αφορά την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δοθεί» επεσήμανε ο Γκρέφ.
 • Η Κίνα απαντά στις ΗΠΑ με δασμούς σε προϊόντα 60 δισ.

  Η Κίνα απαντά στις ΗΠΑ με δασμούς σε προϊόντα 60 δισ.

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 17:10:39 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Κίνα θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων στις 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί Τραμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  Στην κινεζική λίστα με τα προϊόντα που θα δασμολογηθούν βρίσκονται 5.207 αμερικανικά αγαθά που εισάγονται στην Κίνα και οι δασμοί θα κυμαίνονται μεταξύ 5% και 10%.

  Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι από τις 24 Σεπτεμβρίου θα επιβληθούν δασμοί ύψους 10% σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, με το ύψος τους να αυξάνεται στο 25% την 1η Ιανουαρίου του 2019.

  Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow τόνισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα.

  Ήδη οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν επιβάλει δασμούς η κάθε μία σε προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων της άλλης, από τον προηγούμενο κύκλο της εμπορικής αντιπαράθεσης.
 • Ήπια ανοδικά η Wall με το βλέμμα στις εμπορικές αψιμαχίες ΗΠΑ-Κίνας

  Ήπια ανοδικά η Wall με το βλέμμα στις εμπορικές αψιμαχίες ΗΠΑ-Κίνας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 17:10:39 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με μικρά κέρδη κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα ενός νέου πακέτου δασμών 200 δισ. δολ. σε κινεζικά αγαθά στο πλαίσιο της καμπάνιας του να πιέσει το Πεκίνο να τροποποιήσει τις εμπορικές του πρακτικές.

  Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε παράλληλα ότι θα προχωρήσει στην επιβολή και νέων δασμών εάν η Κίνα δεν αλλάξει στάση.

  Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow άφησε πάντως ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με το Πεκίνο, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Κίνα για το εμπόριο.

  Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το σαββατοκύριακο ότι δεν θα υπάρξει χώρος για συνομιλίες εάν η αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει στην επιβολή και νέων δασμών.

  Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μπαίνει πλέον σε μία νέα φάση με τους αναλυτές να συμφωνούν ότι ένας ανεξέλεγκτος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο φέτος για την παγκόσμια ανάπτυξη.

  Δείκτες – Στατιστικά

  Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 89,94 μονάδες (0,35%) στις 26.148,97 μονάδες.
  Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 50,86 μονάδων (0,65%) φτάνοντας τις 7.946,70 μονάδες, ενώ ο S&P 500 προσθέτει 9,43 μονάδες (0,32%) στις 2.898,15 μονάδες.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό.
  Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Caterpillar στα 148,47 δολ. με άνοδο 2,25 δολ. ή σε ποσοστό 1,54%. Ακολουθούν η Apple με κέρδη 1,39% στα 220,89 δολ. και η Chevron στα 118,73 δολ., με άνοδο 1,06%.

  Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Walt Disney (-0,93%), η Merck (-0,64%) και η Verizon Communications (-0,55%).
  click here

  Οι μετοχές της Oracle υποχωρούν 1,55% καθώς τα έσοδα του αμερικανικού κολοσσού για το τελευταίο τρίμηνο δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Η εταιρεία τεχνολογίας ανακοίνωσε κέρδη 2,27 δισ. δολ. ή 57 cents ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου σε σύγκριση με 2,14 δισ. δολ. ή 50 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
  Τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν 71 cents ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 9,19 δισ. δολ. από 9,1 δισ. δολ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

  Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 68 cents ανά μετοχή με έσοδα ύψους 9,24 δισ. δολ.
 • Πληρωμή 3,1 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

  Πληρωμή 3,1 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Γαβριήλ Φιλιππόπουλος | Ημερομηνία: 2018-09-18 17:09:51 | Πηγή: News Beast

  Σε νέα πληρωμή, ύψους 3,1 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

  Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κατέβαλε σε συνολικά 272 δικαιούχους το ποσό των 3.108.243,50 ευρώ από τις 14-9-2018 έως τις 17-9-2018.

  Η πληρωμή αφορά κυρίως δασώσεις και νέους αγρότες.

 • Μετά το Brexit διακόπτεται προσωρινά η παραγωγή των Mini

  Μετά το Brexit διακόπτεται προσωρινά η παραγωγή των Mini

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 16:44:27 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την ετήσια περίοδο διακοπής λειτουργίας λόγω συντήρησης στο βρετανικό εργοστάσιο οχημάτων Mini τον Απρίλιο, αμέσως μετά την προγραμματιζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από τον ΕΕ, για την περίπτωση που δεν θα έχει επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit.

  «Ως υπεύθυνος οργανισμός, προγραμματίσαμε την ετήσια περίοδο συντήρησης στο εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη προκειμένου να ξεκινήσει την 1η Απριλίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο πιθανών βραχυπρόθεσμων προβλημάτων στην τροφοδοσία των εξαρτημάτων στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς μια συμφωνία», ανέφερε σήμερα η BMW σε ανακοίνωσή της. «Ενώ θεωρούμε ότι αυτό το χειρότερο σενάριο είναι μια απίθανη έκβαση, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για αυτό».

  Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

  Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνηθίζουν να κλείνουν τα εργοστάσιά τους για μερικές εβδομάδες κατά τους θερινούς μήνες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, καθώς τότε πολλοί εργαζόμενοι φεύγουν με άδεια και οι πωλήσεις είναι στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.
 • Υπουργείο Εργασίας: Θετικό το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του α' οκταμήνου 2018

  Υπουργείο Εργασίας: Θετικό το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του α' οκταμήνου 2018

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 16:44:27 | Πηγή: Ζούγκλα
  Θετικό είναι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του 2018 και διαμορφώνεται στις 281.813 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου οκταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

  Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουάριος–Αύγουστος 2018, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 1.786.045 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν το 1.504.232, εκ των οποίων οι 863.552 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 640.680 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

  Για τον Αύγουστο του 2018 προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 7.748 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 187.160, ενώ οι αποχωρήσεις σε 194.908. Από τις συνολικά 194.908 αποχωρήσεις, οι 93.941 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 100.967 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
 • ΙΝΤERAMERICAN: Στα 5,22 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου

  ΙΝΤERAMERICAN: Στα 5,22 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-09-18 16:44:23 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Στα 5,22 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ύψος των αποζημιώσεων από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, σε Ανατολική Αττική και Κινέτα, σύμφωνα με την ΙΝΤERAMERICAN.

  Όπως τονίζει η εταιρεία, σχεδόν δύο μήνες μετά την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η ΙΝΤERAMERICAN έχει πλέον ολοκληρωμένη εικόνα των ζημιών στο πελατολόγιό της, με τις αναγγελίες να ανέρχονται σε 108 για καταστροφή ακίνητης περιουσίας στο Μάτι, τη Ραφήνα και τον Νέο Βουτζά και το ύψος των αποζημιώσεων να εκτιμάται περί τα 4,57 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά τον πρώτο μήνα από το καταστροφικό γεγονός, ήδη, η εταιρεία είχε ολοκληρώσει συνοπτικά τη διαδικασία αποζημίωσης ασφαλισμένων για 58 περιπτώσεις στην Ανατολική Αττική, έχοντας καταβάλει 2,16 εκατ. ευρώ. Η ολική καταστροφή ασφαλισμένων σε ΙΝΤERAMERICAN και Αnytime οχημάτων, στην ίδια περιοχή, έφθασε στα 42 οχήματα, με το ύψος αποζημίωσης να ανέρχεται σε 170 χιλιάδες ευρώ.

  Από την πυρκαγιά στην περιοχή της Κινέτας, εξάλλου, η εταιρεία δηλώνει απολογιστικά μικρότερη καταστροφή, με 21 αναγγελίες ζημιών σε περιουσία, που φθάνουν σε κόστος αποζημίωσης στις 480 χιλιάδες ευρώ. Μέσα στον πρώτο μήνα είχαν διευθετηθεί άμεσα 16 περιπτώσεις.

  Συνολικά, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία -ακίνητα και οχήματα- από τις δύο πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου σε Ανατολική Αττική και Κινέτα, που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό έχουν πλέον κλείσει διαδικαστικά από την ΙΝΤERAMERICAN, ξεπερνούν τα 5,22 εκατ. ευρώ.

  Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, για ασφαλίσεις περιουσίας μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής έχουν ανοιχτεί 835 σχετικοί φάκελοι ζημιών, με εκτιμώμενο ύψος του συνολικού ποσού αποζημιώσεων 34,48 εκατ. ευρώ.

  Αντιστοίχως, για ζημιές ασφαλισμένων αυτοκινήτων έχουν ανοιχτεί 248 φάκελοι και οι αποζημιώσεις υπολογίζονται σε 1,53 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το μερίδιο της INTERAMERICAN, επί του συνολικά για την αγορά εκτιμώμενου ύψους των αποζημιώσεων, υπολογίζεται σε 14,5%.

   

  ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2018 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Διακανονισμός $6,2 δισ. για τις Visa και Mastercard σχετικά με τα τέλη χρήσης καρτών

  Διακανονισμός $6,2 δισ. για τις Visa και Mastercard σχετικά με τα τέλη χρήσης καρτών

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 16:22:19 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Visa, η Mastercard και άλλες τράπεζες, συμφώνησαν σήμερα να πληρώσουν το ποσό των 6,2 δισ. δολαρίων για να διευθετήσουν μια μακρόχρονη αγωγή για τα τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις όταν δέχονται πληρωμές μέσω κάρτας.

  Οι εκδότριες εταιρείες καρτών που κατονομάζονται στην αγωγή, περιλαμβάνουν και τις JP Morgan Chase & Co, Citigroup και Bank of America.

  Το ποσοστό που θα κληθεί να καταβάλλει η Visa αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. δολάρια, τα οποία η εταιρεία αναμένει να πληρώσει με κεφάλαια που έχει προηγουμένως καταθέσει στο δικαστήριο, και από έναν ειδικό λογαριασμό για νομικά έξοδα, που έχει δημιουργήσει από τις 28 Ιουνίου.
 • Συνολικά 170 γερμανικές εταιρίες θα συμμετάσχουν στην πρώτη διεθνή έκθεση εισαγωγών στην Κίνα

  Συνολικά 170 γερμανικές εταιρίες θα συμμετάσχουν στην πρώτη διεθνή έκθεση εισαγωγών στην Κίνα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 16:22:19 | Πηγή: Ζούγκλα
  Συνολικά 170 εταιρίες από τη Γερμανία θα συμμετάσχουν στην πρώτη διεθνή έκθεση εισαγωγών στην Κίνα, στην China International Import Expo (CIIE), σύμφωνα με τον Ζιμόνε Πολ, τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Αποστολής της Γερμανικής Βιομηχανίας και Εμπορίου στη Σανγκάη.

  Η Γερμανία είναι μία από τις 12 τιμώμενες χώρες της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί στη Σανγκάη από τις 5 έως τις 10 Νοεμβρίου, προσελκύοντας ως εκθέτες 2.800 εταιρίες από περισσότερες από 130 χώρες και περιοχές.

  Μεταξύ αυτών και 170 γερμανικές εταιρίες, κυρίως από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, της μεταποίησης, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των χημικών προϊόντων, του μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και των τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με τον Πολ.

  «Ακούμε ότι πάνω από 150.000 αγοραστές από την εγχώρια και τη διεθνή αγορά αναμένεται να επισκεφθούν την έκθεση, το οποίο δεν συμβαίνει συχνά», δήλωσε ο Πολ.

  «Άρα η CIIE έχει τύχει θερμής ανταπόκρισης από τη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα, καθώς θα ήθελαν να δημιουργήσουν στενότερες επιχειρηματικές σχέσεις με κινεζικές επιχειρήσεις».

  «Για τις γερμανικές και τις άλλες ξένες εταιρίες που είναι ήδη στην κινεζική αγορά, η CIIE είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της γερμανικής και της κινεζικής πλευράς», σημείωσε ο Πολ. «Για τους νεοεισερχόμενους στην κινεζική αγορά, η CIIE είναι ένα σημείο έναρξης για αυτούς προκειμένου να γνωρίσουν την αγορά».
 • Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη η δεύτερη κατανομή των vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

  Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη η δεύτερη κατανομή των vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 16:22:19 | Πηγή: Ζούγκλα
  Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα γίνει η δεύτερη κατανομή των vouchers, σε όλους τους γονείς που θα βρουν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων.

  Ο κ. Πουλάκης σημείωσε ότι μετά τη δεύτερη κατανομή εκτιμάται ότι θα δοθούν συνολικά 125.000-126.000 vouchers, δηλαδή 6,5% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

  Επίσης, το σύνολο των οικογενειών των πυροπαθών δήμων έλαβαν voucher, που αφορούν συνολικά 1.686 θέσεις (πρώτη και δεύτερη κατανομή), στους δημοτικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΑμέΑ.

  Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», κατά την πρώτη κατανομή, τον Ιούλιο, χορηγήθηκαν 94.000 επιταγές τοποθέτησης και κάλυψαν όλα τα παιδιά οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας και το σύνολο των αιτούντων για ΚΔΑΠ-ΑμέΑ, ανεξάρτητα από εισόδημα ή ηλικία.

  Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών εκτίμησε ότι για σχολικό έτος 2018-2019 αναμένεται να δοθούν από το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους συνολικά 235 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα, ενώ το έτος 2013-2014 το ποσό αυτό έφθανε τα 173 εκατ. ευρώ. Την τελευταία εξαετία μάλιστα, αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό συμμετοχής των εθνικών πόρων στη χρηματοδότηση του προγράμματος και από 12 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013-2014, φέτος ανέρχεται στα 167 εκατ. ευρώ.

  Τέλος, ο κ. Πουλάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων για το πρόγραμμα χρηματοδότησης, ύψους 15 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέων δομών και για το πρόγραμμα χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών, ύψους 95 εκατ. ευρώ, για τη συμμόρφωσή τους στις τεχνικές προδιαγραφές του π.δ. 99/2017, που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους και διασφαλίζει την ασφαλή φιλοξενία των βρεφών και των παιδιών.

  Παράλληλα, επισήμανε τη συμφωνία του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, να ενταχθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» όλες οι ώριμες μελέτες που υπάρχουν στους δήμους, ώστε να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Στα 5,22 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις από την IΝΤERAMERICAN για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές σε Μάτι και την Κινέτα

  Στα 5,22 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις από την IΝΤERAMERICAN για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές σε Μάτι και την Κινέτα

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 16:22:19 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σχεδόν δύο μήνες μετά την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η ΙΝΤERAMERICAN έχει πλέον ολοκληρωμένη εικόνα των ζημιών στο πελατολόγιό της, με τις αναγγελίες να ανέρχονται σε 108 για καταστροφή ακίνητης περιουσίας στο Μάτι, τη Ραφήνα και τον Νέο Βουτζά και το ύψος των αποζημιώσεων να εκτιμάται περί τα 4,57 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τον πρώτο μήνα από το καταστροφικό γεγονός, ήδη, η εταιρεία είχε ολοκληρώσει συνοπτικά τη διαδικασία αποζημίωσης ασφαλισμένων για 58 περιπτώσεις στην Ανατολική Αττική, έχοντας καταβάλει 2,16 εκατ. ευρώ.

  Η ολική καταστροφή ασφαλισμένων σε ΙΝΤERAMERICAN και Αnytime οχημάτων, στην ίδια περιοχή, έφθασε στα 42 οχήματα, με το ύψος αποζημίωσης να ανέρχεται σε 170 χιλιάδες ευρώ.

  Από την πυρκαγιά στην περιοχή της Κινέτας, εξάλλου, η εταιρεία δηλώνει απολογιστικά μικρότερη καταστροφή, με 21 αναγγελίες ζημιών σε περιουσία, που φθάνουν σε κόστος αποζημίωσης στις 480 χιλιάδες ευρώ. Μέσα στον πρώτο μήνα είχαν διευθετηθεί άμεσα 16 περιπτώσεις.

  Συνολικά, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία -ακίνητα και οχήματα- από τις δύο πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου σε Ανατολική Αττική και Κινέτα, που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό έχουν πλέον κλείσει διαδικαστικά από την ΙΝΤERAMERICAN, ξεπερνούν τα 5,22 εκατ. ευρώ.

  Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, για ασφαλίσεις περιουσίας μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής έχουν ανοιχτεί 835 σχετικοί φάκελοι ζημιών, με εκτιμώμενο ύψος του συνολικού ποσού αποζημιώσεων 34,48 εκατ. ευρώ.

  Αντιστοίχως, για ζημιές ασφαλισμένων αυτοκινήτων έχουν ανοιχτεί 248 φάκελοι και οι αποζημιώσεις υπολογίζονται σε 1,53 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το μερίδιο της INTERAMERICAN, επί του συνολικά για την αγορά εκτιμώμενου ύψους των αποζημιώσεων, υπολογίζεται σε 14,5%.
 • Η προειδοποίηση του προέδρου της Alibaba για τη διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας

  Η προειδοποίηση του προέδρου της Alibaba για τη διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: Konstantinos Kaltsas | Ημερομηνία: 2018-09-18 16:21:18 | Πηγή: News Beast

  Σε δηλώσεις του για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, ο πρόεδρος της Alibaba Τζακ Μα τόνισε σήμερα ότι οι εμπορικές προστριβές μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να κρατήσουν δύο δεκαετίες και θα δημιουργούσαν ένα «χάος» για όλους τους εμπλεκόμενους, λόγω των αδύναμων κανόνων για το εμπόριο.

  Ο Μα έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις σε επενδυτικό συνέδριο της Alibaba μερικές ώρες αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι θα ανταπαντήσει.

  Ο Μα δήλωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις θα επηρεάσουν πιθανόν τις κινεζικές και τις ξένες επιχειρήσεις, άμεσα και αρνητικά. Προέβλεψε ότι οι κινεζικές εταιρίες θα μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες χώρες μεσοπρόθεσμα για να αποφύγουν τους δασμούς.

  «Μπορείς να κερδίζεις τη μάχη, αλλά χάνεις τον πόλεμο», δήλωσε ο Μα σε εκδήλωση μετόχων στη Χανγκτζόου. «Μεσοπρόθεσμα, πολλές κινεζικές επιχειρήσεις θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Ο Μα δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα χρειάζονται νέοι εμπορικοί κανόνες.

  «Ακόμα και αν αποσυρόταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας νέος πρόεδρος θα έρθει, και πάλι θα συνεχιστεί… Χρειαζόμαστε νέους εμπορικούς κανόνες, χρειάζεται να αναβαθμίσουμε τον ΠΟΕ», δήλωσε, αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

  Ο Μα προέβη στα σχόλια αυτά στην τελευταία, όπως δήλωσε, ομιλία του προς τους μετόχους ως πρόεδρος του κινεζικού γίγαντα του διαδικτύου. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του εντός του έτους και θα παραδώσει τα ηνία στον διευθύνοντα σύμβουλο Ντάνιελ Τζανγκ.

 • Mega: Αίτηση για υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης

  Mega: Αίτηση για υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 15:57:39 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κατέθεσαν οι τράπεζες για το Mega. Η αίτηση κατατέθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 30 Οκτωβρίου.

  Η προσωρινή διαταγή θα συζητηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου.

  Με βάση τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται να ακολουθηθεί το μοντέλο ΔΟΛ.

  Η εταιρεία θα υπαχθεί στο νόμο 4307 (Νόμος Δένδια) και προβλέπεται ο πλειστηριασμός όλων των περιουσιακών της στοιχείων.
 • Ιταλία: «Πρέπει να μειωθούν οι φόροι για την μεσαία τάξη»

  Ιταλία: «Πρέπει να μειωθούν οι φόροι για την μεσαία τάξη»

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 15:57:39 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνηση Κόντε στην οικονομική πολιτική αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Τζοβάνι Τρία κατά το «Forum Bloomberg» που οργανώνεται σήμερα στο Μιλάνο.

  «Ετοιμάζουμε μελέτη, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο, για να μειώσουμε το φορολογικό βάρος που σηκώνει η μεσαία τάξη, διατηρώντας διαχειρίσιμη την δημοσιονομική ισορροπία», τόνισε ο ιταλός τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών. Μια κίνηση που ξεπερνά, όπως εξήγησε, την προεκλογική δέσμευση της Λέγκα για υιοθέτηση μιας και μόνο φορολογικής κλίμακας.

  Παράλληλα, ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Ρώμης τόνισε ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για τη μείωση του δημόσιου χρέους της, με παράλληλο στόχο, όμως, να αυξηθούν 30% οι δημόσιες επενδύσεις, ποσοστό που περικόπηκε τα τελευταία χρόνια.

  Πιο συγκεκριμένα, ο Τζοβάνι Τρία θεωρεί ότι «οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να καταφέρουν να αγγίξουν και πάλι βραχυπρόθεσμα το 3% του ΑΕΠ της χώρας».

  Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, τέλος, επέμεινε και σήμερα ότι στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε και το «εισόδημα του πολίτη», με αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος συνταξιούχων και ανέργων στα 780 ευρώ τον μήνα.
 • Εξετάζονται μέτρα για εκείνους που δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

  Εξετάζονται μέτρα για εκείνους που δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 15:57:39 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Το κεντρικό θέμα είναι η υπερχρέωση οφειλετών, λόγω των πολύ υψηλών εισφορών που υπήρχαν» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5.

  «Έχουμε ήδη φτιάξει την πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, εντάξαμε και τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2017, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι αρκετά αυτά τα μέτρα. Παρεμβαίνουν οι τράπεζες και άλλοι παράγοντες, που παρεμποδίζουν μία άμεση και εύλογη λύση για τους οφειλέτες» ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

  «Γι' αυτόν το λόγο»- συμπλήρωσε -«πριν τελειώσει η χρονιά, θα δούμε μέτρα για εκείνους που δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ή δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι περιπτώσεις τους στο σύστημα του εξωδικαστικού, ώστε να μειώσουμε τις οφειλές με έναν εύλογο τρόπο επιμέτρησης της οφειλής».

  «Πρέπει να βρούμε μία λύση γι' αυτόν τον κόσμο και θα βρούμε» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας:
  «ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στην αφαίρεση των χρεών από την ΝΔ, η ΝΔ οφείλει κάποια εκατομμύρια. Δεν τον νοιάζουν οι πολλοί, οι φτωχοί, άλλα τον απασχολούν».
 • Αυστραλία - Φράουλες με βελόνες: Οι ένοχοι αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης

  Αυστραλία - Φράουλες με βελόνες: Οι ένοχοι αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης

  Κατηγορία: Οικονομία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 15:57:39 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά τις πληροφορίες για δεκάδες περιστατικά με φράουλες και άλλα φρούτα που βρέθηκαν να έχουν καρφωμένες βελόνες και καρφίτσες και προειδοποίησε ότι οι ένοχοι κινδυνεύουν με ποινή κάθειρξης έως και δέκα χρόνια.

  Οι βελόνες, οι οποίες αρχικά εντοπίστηκαν σε φράουλες παραγωγής ενός προμηθευτή στην πολιτεία της βόρειας Αυστραλίας, το Κουίνσλαντ, εμφανίζονται πλέον σε όλη τη χώραΤο φαινόμενο έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στην Αυστραλία και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σοβαρότερα διατροφικά σκάνδαλα στη χώρα προκαλώντας το πάγωμα των εξαγωγών στη Νέα Ζηλανδία και υποχρεώνοντας τουλάχιστον μια φυτεία φράουλας να πετάξει τα φρούτα της στο απόγειο της σεζόν. Μια άλλη φυτεία εγκατέστησε ανιχνευτές μετάλλων, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

  Οι βελόνες, οι οποίες αρχικά εντοπίστηκαν σε φράουλες παραγωγής ενός προμηθευτή στην πολιτεία της βόρειας Αυστραλίας, το Κουίνσλαντ, εμφανίζονται πλέον σε όλη τη χώρα.

  Η αστυνομία στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι βελόνες βρέθηκαν σε περισσότερες από 20 συσκευασίες με φράουλες και ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι μια μπανάνα και ένα μήλο βρέθηκαν να έχουν βελόνες.

  Η αστυνομία σε άλλες πολιτείες ερευνά επίσης πληροφορίες για παρόμοια κρούσματα δολιοφθοράς παρότι δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων.


  «Τα όποια περιστατικά μόλυνσης έχουν αντίκτυπο στη βιομηχανία και δεν βοηθούν τις αρχές. Θα αντιμετωπίζονται ως περιστατικά μόλυνσης, που είναι σοβαρό αδίκημα και επισύρει ποινή κάθειρξης δέκα ετών» είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ ο αστυνομικός διευθυντής Ντάνι Ντόχερτι.

  Ένας άνθρωπος έχει δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι τραυματίστηκε ελαφρά στο στόμα όταν δάγκωσε μια φράουλα η οποία είχε καρφωμένη μια βελόνα.

  Προηγούμενα περιστατικά με μόλυνση τροφίμων στην Αυστραλία έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις αλλά όχι καταδίκες.

  Η αξία της βιομηχανίας φράουλας στην Αυστραλία ανέρχεται σε 115 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα περισσότερα από αυτά τα φρούτα καταναλώνονται στην ίδια τη χώρα.Το 2000 ένας άνδρας κατηγορήθηκε ότι μόλυνε ταμπλέτες παρακεταμόλης με στρυχνίνη με αποτέλεσμα την παγκόσμια ανάκλησή τους. Ο συλληφθείς πέθανε στη φυλακή προτού δικαστεί. Το 2006, μια γυναίκα η οποία κατηγορήθηκε ότι μόλυνε σαλάτες σε εστιατόρια της αλυσίδας Sizzler με ποντικοφάρμακο, κρίθηκε ότι έχει ψυχική νόσο και επομένως ήταν ακατάλληλη για δίκη.

  Η αξία της βιομηχανίας φράουλας στην Αυστραλία ανέρχεται σε 115 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα περισσότερα από αυτά τα φρούτα καταναλώνονται στην ίδια τη χώρα. Ένα μικρό μέρος τους καταναλώνεται στη Νέα Ζηλανδία.

  Και οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Νέα Ζηλανδία πάγωσαν τις παραγγελίες φράουλας παρότι το αρμόδιο υπουργείο επιβεβαίωσε ότι καμία από τις μολυσμένες παρτίδες δεν έφθασε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

  Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ύποπτος ούτε κίνητρο.

  Παρότι έξι είδη έχουν επηρεαστεί άμεσα και έχουν αποσυρθεί από την αγορά οι καταναλωτές έχουν ήδη σταματήσει να αγοράζουν γενικώς το φρούτο αυτό.

  Η πολιτεία του Κουίνσλαντ, η μεγαλύτερη παραγωγός φράουλας στη χώρα, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη σε μια παρατεταμένη πτώση των πωλήσεων. Η πρωθυπουργός της Αναστάσια Παλαστσούκ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα εκταμιεύσει ένα εκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας για να βοηθήσει τους παραγωγούς να βγάλουν τη σεζόν, ενώ προσφέρει 100.000 δολάρια Αυστραλίας σε όποιον διαθέτει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των υπευθύνων για την δολιοφθορά.
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο