• Γερασμένος ο αγροτικός πληθυσμός στην Ελλάδα - Τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε.

  Γερασμένος ο αγροτικός πληθυσμός στην Ελλάδα - Τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε.

  Κατηγορία: Αγροτικά | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:29:44 | Πηγή: Flashnews

  Σταθερή αύξηση γήρανσης παρουσιάζει ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας σε ταύτιση με την επίσης αυξητική τάση γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού για το διάστημα 2009 - 2014, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Κομισιόν.

  Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γερμανία διαθέτουν στις τάξεις τους το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων αγροτών επί του συνόλου του αγροτικού τους πληθυσμού (περίπου 21% ήτοι το ένα πέμπτο επί του συνόλου των αγροτών).

  Στον αντίποδα, Ιρλανδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν τον πιο νεανικό αγροτικό πληθυσμό με 22%, 18,6% και 17,6% αντίστοιχα.

  Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκαν οι λιγότεροι νέοι αγρότες ήταν οι Γερμανία και Βουλγαρία. Για την περίοδο 2009 - 2014 η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση του γηρασμένου πληθυσμού κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες (1,8%).

  Σε όλη την Ευρώπη, η αύξηση του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού συνοδεύτηκε από μείωση ή σταθερά ποσοστά του νεανικού αγροτικού πληθυσμού. Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού εντός ΕΕ καταδεικνύει και το εύρημα ότι για την ίδια περίοδο λιγότεροι από 4 εργαζόμενοι αγρότες αντιστοιχούσαν σε έναν αγρότη άνω των 65 ετών.

  Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο πληθυσμός στις επαρχιακές περιοχές της ΕΕ γερνάει με γρηγορότερους ρυθμούς απ΄ ότι στις ημιαστικές και αστικές περιοχές. Το μερίδιο των ηλικιωμένων έχει αυξηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως στη Μάλτα (3,6 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Φινλανδία (2,6 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από την Τσεχική Δημοκρατία και τη Δανία, και οι δύο με 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.

  Η έκθεση της Κομισιόν για την γήρανση του αγροτικού πληθυσμού της ΕΕ

  Πηγή: agrotypos.gr

 • Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 25/3 - 1/4/2016

  Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 25/3 - 1/4/2016

  Κατηγορία: Αγροτικά | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:29:44 | Πηγή: Flashnews

  Με μειωμένους ρυθμούς, συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών ποικιλίας ορτανίκ. Επίσης συνεχίστηκαν οι εξαγωγές ακτινιδίων και προς χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (Ινδία 889 τόνοι).

  Και τη νέα εβδομάδα αναμένεται μειωμένη ζήτηση μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και με καλύτερους ρυθμούς στις Βαλκανικές αγορές.

  Επίσης συνεχίστηκαν οι εξαγωγές μήλων (κυρίως προς χώρες της Μ. Ανατολής), καθώς και αγγουριών και τοματών. Με μικρότερους ρυθμούς συνεχίστηκαν οι εξαγωγές φράουλας.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 25/3 - 1/4/2016, είναι οι εξής: 

  Πορτοκάλια 316.495 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 253.523 τόνων 
  Μανταρίνια 69.603 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 47.871 τόνων 
  Λεμόνια 15.128 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 1.554 τόνων 
  Γκρέιπφρουτ 290 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 436 τόνων 
  Μήλα 78.255 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 53.788 τόνων 
  Αγγούρια 32.909 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 29.801 τόνων 
  Ακτινίδια 98.256 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 100.413 τόνων.

 • Ξεκίνησε επιστροφή ΦΠΑ για εξαγώγιμα προϊόντα και για αγρότες της Κρήτης

  Ξεκίνησε επιστροφή ΦΠΑ για εξαγώγιμα προϊόντα και για αγρότες της Κρήτης

  Κατηγορία: Αγροτικά | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:29:44 | Πηγή: Flashnews

  Σε συνέχεια της παρέμβασης του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σωκράτη Βαρδάκη, με την οποία αποκαλύφθηκε η δυνατότητα που έχουν οι παραγωγοί αγροτικών εξαγώγιμων προϊόντων, να διεκδικήσουν επιστροφή ΦΠΑ και την επακόλουθη υποβολή αιτήσεων στην Εφορία από παραγωγούς του νησιού, τα πρώτα χρήματα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.

  Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ενώ είναι συνοπτική εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη. Με βάση την ΠΟΛ 1073/2004, όλοι οι αγρότες που εξάγουν προϊόντα, όπως πρώιμα κηπευτικά, σταφύλια, λάδι και όποιο άλλο προϊόν είναι εξαγώγιμο και διατηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων μπορούν με μία απλή αίτηση στις Εφορίες, να πάρουν πίσω χρήματα με συμψηφισμό Φ.ΠΑ..

  Για την δυνατότητα όμως αυτή δεν είχαν καμία απολύτως γνώση, ούτε οι δικαιούχοι αγρότες, ούτε οι  φοροτεχνικοί, ενώ η πλειοψηφία των κατατεθειμένων αιτήσεων, τα προηγούμενα χρόνια, προήλθε από δύο συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Κρήτη.

  Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασία για τους πρώτους δικαιούχους ο Βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης έκανε την εξής δήλωση: «Οι κρητικοί παραγωγοί εξαγώγιμων προϊόντων έχασαν μεγάλα χρηματικά ποσά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι επιστροφές φόρου μπορούσαν να διεκδικηθούν από την πρώτη μέρα που οι αγρότες άρχισαν να διατηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Η δυνατότητα αυτή τώρα άνοιξε και η καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς έπεισε και τους πιο δύσπιστους. Είναι ανάγκη την ιδιαίτερη αυτή στιγμή, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δικαιούχων».

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστροφή Φ.Π.Α. που αναλογεί στις πρώτες αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τον φοροτεχνικό Μηνά Σταυρακάκη, ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

 • Εκπρόσωποι των αγροτών της Ιεράπετρας με τον Μ.Θραψανιώτη σε τρία Υπουργεία

  Εκπρόσωποι των αγροτών της Ιεράπετρας με τον Μ.Θραψανιώτη σε τρία Υπουργεία

  Κατηγορία: Αγροτικά | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:29:44 | Πηγή: Flashnews

  Σε τρεις διαδοχικές συναντήσεις συμμετείχε σήμερα ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης  με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξής κ. Αποστόλου και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Δημάκη, με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης  κ. Δραγασάκη και με τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Ανάπτυξής κ. Παπαδεράκη για θέματα που απασχολούν τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας.

  Στις συναντήσεις συμμετείχαν και έθεσαν τα προβλήματα που τους απασχολούν οι: κ. Μαλλιωτάκης και κ. Χαρδάκης εκπρόσωποι του Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας, ο κ. Ζαχαριαδάκης πρόεδρος της Ο.Π. (Ομάδας Παραγωγών )Ανατολή, ο κ. Πλεξουσάκης πρόεδρος της Ο.Π. Νότος, ο κ. Φραγκιαδάκης από την Ο.Π. Περιβόλι, ο κ. Δραγασάκης από την Ο.Π.  Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας, ο κ. Χανιώτάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πύτνα και ο κ.Μαρουλάκης πρόεδρος της Ο.Π. Ψαρής Φοράδας.  

  Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε συζήτηση για την εμπορία των πρώιμων κηπευτικών, τη φορολόγηση των Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών, τον τρόπο καταβολής και την διαχείριση των επιδοτήσεων- ενισχύσεων σε συνδυασμό με την ποιότητα και την παραγωγή, τις παράλληλες εισαγωγές από τρίτες χώρες και το κόστος παραγωγής.

  Ο κ. Αποστόλου και ο κ. Δημάκης τόνισαν ότι βούληση και θέληση του Υπουργείου είναι η στήριξη των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών, θεωρώντας τον τομέα των πρώιμων κηπευτικών ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κατατεθούν  άμεσα νομοσχέδια στη Βουλή. 

  Στη συνέχεια  σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη και με την συμμετοχή του κ. Γιώργου Τσίπρα,  Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Σχέσεις, και των ειδικών συμβούλων του αντιπροέδρου συζητήθηκαν τα θέματα της φορολόγησης των αγροτών και  του Ρώσικου εμπάργκο και οι δυνατότητες- προοπτικές για την προσέγγιση της ρώσικης αγοράς  και άλλων αραβικών χωρών.  Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση  δύο συσκέψεων, για το εμπάργκο και για το φορολογικό, με τα συναρμόδια Υπουργεία, τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπροσώπους των αγροτών καθώς και η στενότερη επαφή με τους Έλληνες Εμπορικούς Ακολούθους ιδιαίτερα στα αραβικά κράτη.

  Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξής με το Γ.Γ. κ. Παπαδεράκη συζητήθηκαν θέματα όπως η παράνομη διακίνηση κηπευτικών προϊόντων, η εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου μεταφοράς αυτών, οι έλεγχοι σε τελωνεία, λιμάνια και εθνικές οδούς, η πάταξη της φοροδιαφυγής που προκύπτει από τις συγκεκριμένο παραεμπόριο καθώς και οι παράνομές ελληνοποιήσεις προϊόντων.  Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου τόνισαν  ότι η πάταξη της παράνομης διακίνησης και διάθεσης των προϊόντων, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων προς το σκοπό αυτό είναι άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου.  Ζήτησαν επίσης  από τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων τη συνδρομή τους και  τις προτάσεις τους  στο σκοπό αυτό.

  Ο Μανόλης Θραψανιώτης τόνισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ουσιαστική συμβολή του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα στην οικονομία καθώς και την αγωνία αλλά και ανησυχία των αγροτών για το μέλλον τους στην ύπαιθρο. Τόνισε την αναγκαιότητα για  λήψη μέτρων στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων,  με προτεραιότητα την ενίσχυση της παραγωγής (κίνητρα για μείωση του κόστους παραγωγής, κάρτα αγρότη,  εργόσημο κλπ). Επιπλέον να δοθεί έμφαση στην πιστοποίηση των προϊόντων, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους.

  Επισήμανε ακόμα, την αναγκαιότητα  συνεχών ελέγχων στη διακίνηση,  την εμπορία και  την προώθηση    των πρωίμων  κηπευτικών τόσο στη χώρα μας όσο και  στα Βαλκάνια. Με συνέργειες και συνεργασίες να στηριχθούν οι Ομάδες Παραγωγών και οι  υγιείς Συνεταιρισμοί, ώστε να δοθεί  καλύτερη εξαγωγική προοπτική στα προϊόντα της Κρήτης, διεισδύοντας και   κατακτώντας έτσι ξεχωριστή θέση και σε νέες αγορές, όπως της Ρωσίας και των Αραβικών Κρατών.

 • Σε διαβούλευση κανονισμός για Ελληνικό Σήμα στο ελαιόλαδο

  Σε διαβούλευση κανονισμός για Ελληνικό Σήμα στο ελαιόλαδο

  Κατηγορία: Αγροτικά | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:29:44 | Πηγή: Flashnews

  Η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τον συντονισμό των διαδικασιών για την απονομή του σήματος ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών έθεσε, από τις 4 Απριλίου, σε δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 187 του ν.4072/2012 τον κανονισμό ελέγχου και απονομής ελληνικού σήματος που αφορά στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο.

  Με τον υπό διαβούλευση κανονισμό ορίζεται ως Φορέας Απονομής και Ελέγχου του Σήματος στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ) και καθορίζονται με λεπτομέρεια όλες οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την απονομή και τη χρήση του ελληνικού σήματος στα σχετικά προϊόντα.

  Δεδομένης της σπουδαιότητας του προτεινόμενου Κανονισμού για την προστασία της ελληνικότητας των προϊόντων της χώρας μας καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους στις διατάξεις του.
   
  Καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης είναι: 05/ 05/ 2016.
   
  Το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης
   
  Η ιστοσελίδα της διαβούλευσης 

 • Τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση βεβαίωσης Μητρώου Αγροτών

  Τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση βεβαίωσης Μητρώου Αγροτών

  Κατηγορία: Αγροτικά | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:29:44 | Πηγή: Flashnews

  Εγκύκλιο με τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσει ο αγρότης για να λάβει τη βεβαίωση που δείχνει ότι έχει εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Στουπής. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα δικαιολογητικά, ανά περίπτωση, είναι τα παρακάτω:

  Α. Επαγγελματίες Αγρότες

  1. Για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος: Αντίγραφο της τελευταίας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, το αντίστοιχο Εκκαθαριστικό Φόρου Εισοδήματος και αντίγραφο της Κατάστασης Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα έντυπο Ε3 του ιδίου έτους, όπου εκεί θα αποτυπώνεται η αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα-έξοδα, κ.λ.π.) της αγροτικής εκμετάλλευσης του ενδιαφερομένου. Συγκεκριμένα συγκρίνεται το καθαρό κέρδος με λογιστικό προσδιορισμό Αγροτικής Δραστηριότητας σε σχέση με το συνολικό καθαρό κέρδος με λογιστικό προσδιορισμό.

  2. Για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση: Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.

  3. Για την απόδειξη ασφάλισης στον ΟΓΑ: Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας ή Βεβαίωση Ασφάλισης από τον ΟΓΑ.

  Β. Κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης

  1. Για την απόδειξη της δραστηριότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης: Αντίγραφο της τελευταίας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, το αντίστοιχο Εκκαθαριστικό Φόρου Εισοδήματος και αντίγραφο της Κατάστασης Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα έντυπο Ε3 του ιδίου έτους, όπου εκεί θα αποτυπώνεται η αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα-έξοδα) της αγροτικής εκμετάλλευσης του ενδιαφερομένου.

  2. Για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης: Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.

  3. Στις περιπτώσεις πρόσφατης απόκτησης της αγροτικής εκμετάλλευσης όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, θα προσκομίζονται:

  Αντίγραφο της τελευταίας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, το αντίστοιχο Εκκαθαριστικό Φόρου Εισοδήματος, όπου εκεί δεν θα αποτυπώνεται αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από την αγροτική εκμετάλλευση του ενδιαφερομένου.
  Για μόνιμες φυτείες: Συμβόλαια αγοράς αγροτικών εκτάσεων, νομίμως μετεγγραμμένα που προέρχονται από αγορά, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, κ.λ.π, (εφόσον δεν εκμισθώνονται σε τρίτους) ή αποδεικτικά μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων που έχουν υποβληθεί στο taxisnet και αντίγραφα ελαιοκομικού, αμπελουργικού μητρώου ή άλλων μητρώων, συναπτόμενα εντός του έτους αναφοράς.
  Για μονοετείς καλλιέργειες: Συμβόλαια αγοράς αγροτικών εκτάσεων, νομίμως μετεγγραμμένα που προέρχονται από αγορά, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, κ.λ.π. (εφόσον δεν εκμισθώνονται σε τρίτους), ή αποδεικτικά μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων που έχουν υποβληθεί στο taxisnet, και παραστατικά αγοράς σπόρων ή φυτωρίων ή πώλησης προϊόντων της εκμετάλλευσης, εντός της χρονικής περιόδου του έτους αναφοράς.
  Αποδεικτικά κατοχής ζωικού κεφαλαίου ή μελισσοσμηνών το οποίο είναι καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του ΥΠΑΑΤ (μητρώο αιγοπροβάτων, βοοειδών, μελισσοκομικό βιβλιάριο, κ.λ.π.), εντός της χρονικής περιόδου του έτους αναφοράς.
  Αντίγραφο Ενιαίας Δήλωσης καλλιέργειας / εκτροφής ΕΛΓΑ.
  Γ. Ασκούντες αγροτική δραστηριότητα

  1. Για την απόδειξη της αγροτικής δραστηριότητας: Αντίγραφο της τελευταίας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, το αντίστοιχο Εκκαθαριστικό Φόρου Εισοδήματος.

  2. Βεβαίωση αποδοχών ή ένσημα ΙΚΑ για τους δασεργάτες και αντίγραφα εργοσήμων για τους εργάτες γης, για το αντίστοιχο έτος με αυτό της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

  3. Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ΙΚΑ ή ΟΓΑ.

  Κατά περίπτωση μπορεί να κριθούν απαραίτητα και άλλα δικαιολογητικά όπως αυτά περιγράφονται σε προηγούμενα έγγραφα μας, τα οποία και ισχύουν.

  Πηγή: agro24.gr

 • Στην Bουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

  Στην Bουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

  Κατηγορία: Αγροτικά | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:29:44 | Πηγή: Flashnews

  Στη Βουλή κατατέθηκε την Τετάρτη το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους συνεταιρισμούς. Που διαφωνούν οι Συνεταιριστικές οργανώσεις

  Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη πανελλαδική συνάντηση Συνεταιριστικών Οργανώσεων, από όλες τις περιοχές της χώρας, καταδικάστηκε ομόφωνα ως «χειρότερο από το αρχικό κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση, αλλά και από τον νόμο 4015/2011 «Σκανδαλίδη», καθώς οι προβλέψεις του για άκρατο παρεμβατισμό του κράτους στα εσωτερικά του συνεταιριστικού κινήματος θα δημιουργήσουν συνθήκες εμπορικής ασφυξίας».

  Επίσης, επισημάνθηκε ότι δεν λύνει ουσιαστικά κανένα πρόβλημα, αντίθετα δημιουργεί νέα προβλήματα στην λειτουργία των συνεταιρισμών, τα οποία θα οδηγήσουν στην διάλυσή τους.

  Αναλυτικότερα, επιγραμματικά οι βασικές αντιρρήσεις των Συνεταιριστών επί του κατατεθέντος πλέον σχεδίου νόμου αφορούν στα εξής επί μέρους σημεία του:

  - Το ότι ένας Συνεταιρισμός οφείλει να περιορίζει τον όγκο των συναλλαγών του με τρίτους, μη μέλη του, στο όριο των συναλλαγών με τα μέλη του (άρθρο 23), περιορισμός που αν ισχύσει δημιουργεί εμπορική ασφυξία σε κάθε συνεταιριστική επιχείρηση.

  - Το ότι εμμένει να θεωρεί μη αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις τους (άρθρο 1).

  - Η λιτότητα του άρθρου 2 σχετικά με τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς και το γεγονός πως τα όποια μέτρα ανάπτυξής του μετατίθενται για το μέλλον με έκδοση αποφάσεων των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών.

  - Η ασάφεια του καθεστώτος σχετικά με τους Κλαδικούς Συνεταιρισμούς και τους Κλαδικούς Εθνικούς Συνεταιρισμούς όσον αφορά την διαβάθμισή τους, αλλά και για το αν έχουν την δυνατότητα άσκησης εμπορικής δραστηριότητας (άρθρο 31).

  - Η έλλειψη πρόβλεψης καταστατικής δυνατότητας επίλυσης προβλημάτων σε συνεταιρισμούς λόγω ασαφειών του νόμου, όπως προϋπήρχε σε όλους τους προηγούμενους συνεταιριστικούς νόμους (άρθρο 4).

  - Το ασαφές καθεστώς των επενδυτών που μπορούν να εγγράφουν οι συνεταιρισμοί ως μέλη τους (άρθρο 6).

  - Τα εξόφθαλμα δείγματα κρατικού παρεμβατισμού στην λειτουργία των Συνεταιρισμών που περιέχονται στο άρθρο 12, όπως η μη δυνατότητα εκλογής στο προεδρείο Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Δ.Σ. ή η παράγραφος 7 που καθορίζει της δυνατότητες εκλογής αντιπροσωπευτικής γενικής συνέλευσης. Καθώς και η προβληματική διατύπωση της παραγράφου 8 του εν λόγω άρθρου, για μεταβολή, συγχώνευση και λύση.

  - Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η πρόβλεψη του άρθρου 16 πως τα μέλη των Διοικητικών και Εποπτικών Συμβουλίων των Συνεταιρισμών μπορούν να εκλεγούν μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες, η οποία κρίνεται τουλάχιστον απαράδεκτη αν όχι αντισυνταγματική. Όπως τονίζεται, δεν υπάρχει κανένα άλλο νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα που ασκεί εμπορική ιδιότητα και ο νόμος να του βάζει περιορισμούς στις θητείες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του, και με την ρύθμιση αυτή εγείρονται σοβαρά ζητήματα για την οικονομική βιωσιμότητα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Επίσης, επισημαίνεται η αναγκαιότητα μεταβατικών διατάξεων διότι σε συνδυασμό με την παράγραφο 8 του άρθρου 17 θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας για τις συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν μετατραπεί βάσει διατάξεων του ισχύοντος συνεταιριστικού νόμου. Ενδεχομένως θα τεθεί θέμα αιφνίδιας κατάργησης διοικήσεων!

  - Επίσης, στο ίδιο άρθρο 16, οι προβλέψεις της παραγράφου 7 για την ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τις ζημίες που υπέστη ο Συνεταιρισμός κατά την θητεία τους είναι ιδιαίτερα αυστηρές – σε επίπεδο ομορρύθμου εταιρείας – γεγονός που ενδέχεται σοβαρά να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην συμμετοχή των μελών των συνεταιρισμών στην διοίκησή τους.

  - Ανησυχίες και προβληματισμούς δημιουργούν και οι παράγραφοι 11 και 13 του άρθρου 16 που αφορούν τον τρόπο διορισμού Γενικού Διευθυντή σε ένα Συνεταιρισμό και την υποχρέωση των μελών να παρακολουθήσουν κατά τους πρώτους έξη μήνες της θητείας τους βασική συνεταιριστική εκπαίδευση, αντίστοιχα. Σημειώνεται πως η εν λόγω εκπαίδευση περιλαμβάνει παρακολούθηση σεμιναρίων του υπό δημιουργία «Ταμείου αγροτικής συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» (του άρθρου 39 του ιδίου σχ. νόμου).

  - Σημαντικές ανησυχίες εγείρονται και από το επόμενο άρθρο 17 το οποίο ρυθμίζει τις αρχαιρεσίες για την εκλογή μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και συγκεκριμένα για τα θέματα της υποχρέωσης ύπαρξης δικαστικού λειτουργού, της υποχρεωτικής ποσόστωσης γυναικών υποψηφίων και τους σταυρούς προτίμησης, τα οποία κρίνεται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην διεξαγωγή εκλογών.

  -Επίσης, κρίνεται επείγουσα η πληρέστερη φοροτεχνική επεξεργασία του καθορισμού των όρων πλεονάσματα και κέρδη μιας συνεταιριστικής επιχείρησης (άρθρο 23).

  Ολόκληρο το νομοσχέδιο

  Πηγή: agronews.gr

 • Τα πάντα για τις αιτήσεις ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ-Οι ενημερώσεις στο νησί

  Τα πάντα για τις αιτήσεις ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ-Οι ενημερώσεις στο νησί

  Κατηγορία: Αγροτικά | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:29:44 | Πηγή: Flashnews

  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενόψει της έναρξης περιόδου υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, προγραμματίζει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με θέμα: «Σωστή υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016».

  Γνωρίζοντας την τεράστια σημασία που έχει η σωστή υποβολή της Αίτησης, τόσο για την έγκαιρη και πλήρη πληρωμή της ενίσχυσης στους αγρότες, όσο για την αποφυγή προστίμων και καταλογισμών για τη χώρα μας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσκαλεί τους παραγωγούς να συμμετέχουν στην ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλησιέστερη σε αυτούς πόλη. 

  Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση των γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας σχετικά με τα σημεία που πρέπει να προσέξουν και τα παραστατικά που πρέπει να διαθέτουν κατά την υποβολή της Αίτησης, και κατά τους μετέπειτα ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε να μειωθούν όσο είναι δυνατό, τα λάθη και οι παραλείψεις που οδηγούν σε προβλήματα στην πληρωμή τους. Επίσης, θα γίνει επίδειξη του τρόπου υποβολής της Αίτησης και ενημέρωση για την πράσινη ενίσχυση (πρασίνισμα) και τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων, που θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

  Είμαστε βέβαιοι ότι η παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων παραγωγών θα βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς ο ενημερωμένος παραγωγός δηλώνει σωστά και πληρώνεται έγκαιρα, χωρίς μειώσεις και καθυστερήσεις, 

  Τονίζεται ότι όσο νωρίτερα υποβληθεί η αίτηση, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός για διόρθωση λαθών πριν την πληρωμή. Επομένως, καλούμε τους παραγωγούς, με την ανακοίνωση της έναρξης υποβολής των αιτήσεων, να σπεύσουν να υποβάλουν την αίτησή τους, είτε στους πιστοποιημένους φορείς, είτε μόνοι τους ηλεκτρονικά μέσω του www.opekepe.gr.  

  Επισυνάπτεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει προγραμματιστεί για την Κρήτη:  

  Ηράκλειο 

  Τρίτη  12/4
  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ,  ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ & ΑΜΠΕΛΟΥ 
  Δ/νση:   Καστοριάς 32, Κατσαμπάς
  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΕΘΙΑΓΕ   Ώρα:  17:00 

  Χανιά 
  Δευτέρα  18/4     

  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ  ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ & ΕΛΙΑΣ,
  Αίθουσα: Νίκος Ψυλλάκης  Ώρα: 17:00

 • Οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αίτηση ΟΣΔΕ 2016

  Οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αίτηση ΟΣΔΕ 2016

  Κατηγορία: Αγροτικά | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:29:44 | Πηγή: Flashnews

  Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) 2016 πρέπει να υποβληθεί εμπρόθεσμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 16 Μαΐου 2016, όπως αναφέρει ενημερωτικός οδηγός που εξέδωσε ο Οργανισμός. Εκπρόθεσμη υποβολή γίνεται δεκτή μέχρι τις 10 Ιουνίου 2016, αλλά για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστερημένης υποβολής, ο γεωργός χάνει 1% της ενίσχυσης για την οποία θα κριθεί δικαιούχος και 3% από την αξία των δικαιωμάτων που αιτείται να του χορηγηθούν. Μετά τις 10 Ιουνίου 2016 καμία αίτηση δε γίνεται δεκτή και καμία πληρωμή δεν καταβάλλεται. Στη μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη (δηλαδή πώληση ή ενοικίαση) θα εφαρμοστεί και φέτος παρακράτηση 20% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος. Η παρακράτηση αυτή, δεν θα εφαρμοστεί σε περιπτώσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς. Οι μεταβιβάσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν, «αμέσως μετά τη χορήγηση των οριστικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης», τονίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

  Προκειμένου για οριστική μεταβίβαση, τα δικαιώματα μπορούν να μεταφερθούν (με πώληση ή οποιασδήποτε μορφής οριστική παραχώρηση). Για περιπτώσεις προσωρινής μεταβίβασης, τα δικαιώματα μπορούν να ενοικιαστούν (με τη λήξη της ενοικίασης τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον κάτοχο, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια).

  Διαβάστε την σχετική ενημέρωση για την μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

  Οι γεωργός έχει δύο επιλογές για να υποβάλλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (πρώην ΟΣΔΕ)
  Η πρώτη είναι να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των κατά τόπους πιστοποιημένων Φορέων υποβολής Α΄ ή Β΄ βαθμού της επιλογής του. 
  Η δεύτερη είναι να το κάνει μόνος του ή με τη βοήθεια κάποιου οικείου του που έχει πρόσβαση και ευχέρεια στη χρήση του διαδικτύου (internet), δωρεάν, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ (οn-line υποβολή), ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής της αίτησης του 2015. Σε αυτή την περίπτωση, ο γεωργός θα λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από την αρμόδια υπηρεσία (help - desk) του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε κάθε φάση υποβολής της αίτησής του διαδικτυακά. 

  Για την υποβολή της on-line αίτησης ο γεωργός ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:  Εισέρχεται στην κεντρική σελίδα του διαδικτυακού τόπου www.opekepe.gr και επιλέγει κατά σειρά τους συνδέσμους: «Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης» => «Εγγραφή στην on-line εφαρμογή υποβολής ΕΑΕ https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2016/» => «Για άμεση χρήση της on-line εφαρμογής υποβολής ΕΑΕ 2016, πατήστε εδώ».

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Με τη λήψη κωδικού πρόσβασης ΔΕΝ ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης. Ο κωδικός πρόσβασης κάθε χρήστη πρέπει να τηρείται σε ασφαλές μέρος και για μελλοντική χρήση.

  Γενικές ενέργειες αιτούντων γεωργών
  - Αν έχει υποβληθεί on-line η αίτηση 2015, πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση εγγραφής για την ΕΑΕ 2016.
  - Πρέπει να επιβεβαιώνεται η ορθότητα των σταθερών στοιχείων επικοινωνίας που είναι υποχρεωτικά (διεύθυνση, τηλέφωνο, κινητό, email).
  - Πρέπει να προσκομίζονται/επισυνάπτονται φωτοτυπία ταυτότητας, πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τράπεζας και φορολογικών εγγράφων (πχ. Ε1).
  - Για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης προσκομίζονται/επισυνάπτονται τα απαραίτητα παραστατικά (βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, πράσινο πιστοποιητικό κλπ.)
  - Καταγραφή όλων των επιδοτήσεων για τις οποίες είναι δυνατό να κριθούν δικαιούχοι (πχ. βασική ενίσχυση, πρασίνισμα, ενίσχυση νέων γεωργών).
  - Ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών μεταβίβασης (αγορά / πώληση) δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

  Απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της υποβολής της Ε.Α.Ε.
  - Ο γεωργός πρέπει να ελέγχει εάν τα συγκεντρωτικά στοιχεία των καλλιεργειών του εμφανίζονται σωστά στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
  - Ο γεωργός πρέπει να ελέγχει εάν δηλώνει / ενεργοποιεί το σύνολο των δικαιωμάτων του βασικής ενίσχυσης.
  - Συνιστάται η συχνή χρήση της επιλογής «Έλεγχος Λαθών Αίτησης», για τον εντοπισμό και τη διόρθωση λαθών κατά τη διάρκεια της υποβολής της αίτησης.
  - Η αίτηση μπορεί να εκτυπωθεί, πριν την οριστική υποβολή της, μαζί με το απόσπασμα χάρτη για κάθε ψηφιοποιημένο αγροτεμάχιο ξεχωριστά.
  - Στην αίτηση επισυνάπτεται το τιμολόγιο που εκδίδει ο φορέας υποβολής (εφόσον η αίτηση δεν υποβάλλεται ατομικά/on-line).
  - Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης, πρέπει να επισυναφθεί η 1η σελίδα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, με την υπογραφή του γεωργού να φαίνεται καθαρά.
  - Οι γεωργοί που υποβάλλουν Ε.Α.Ε. μέσω φορέα υποβολής, θα πρέπει να ζητούν αντίγραφο της δήλωσης το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τους χάρτες. Θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά το αντίγραφο προς επιβεβαίωση όλων των παραπάνω. (Μπήκαν σωστά τα αιτήματα; Μπήκαν οι κωδικοί των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων στα σωστά αγροτεμάχια; Δηλώθηκαν οι σωστές καλλιέργειες; Και κυρίως, σχεδιάστηκαν τα αγροτεμάχια στη σωστή θέση;).

  Πηγή: agrotypos.gr

 • Λίγες οι αιτήσεις για άδειες φύτευσης νέων αμπελώνων, λίγο πριν τη λήξη

  Λίγες οι αιτήσεις για άδειες φύτευσης νέων αμπελώνων, λίγο πριν τη λήξη

  Κατηγορία: Αγροτικά | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:29:44 | Πηγή: Flashnews

  Η 15η Απριλίου είναι η τελευταία μέρα για την υποβολή αιτήσεων αδειών φύτευσης νέων αμπελώνων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

  Στις 6 Απριλίου η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ενημέρωση σχετικά με την πορεία των αιτήσεων και το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους Έλληνες αμπελουργούς: «Δέκα ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων Αδειών Φύτευσης αμπελώνων με βάση την υπουργική απόφαση 1012/21063/18.2.2016, μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤρ (www.minagric.gr), έχουν υποβληθεί μέχρι τις 5 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ, αιτήσεις για χορήγηση αδειών που αντιστοιχούν σε 3.350 στρέμματα για φύτευση σε 500 περίπου αγροτεμάχια με αριθμό αιτήσεων σαφώς μικρότερο αφού υπάρχουν αιτήσεις που περιλαμβάνουν περισσότερο από ένα αγροτεμάχιο.

  Κατά την επεξεργασία των αιτήσεων διαπιστώνονται λάθη στις ψηφιακές καταχωρήσεις τα κυριότερα των οποίων αφορούν στην ελλιπή καταχώρηση των συντεταγμένων του αγροτεμαχίου, ή στην λανθασμένη απεικόνιση των μονάδων μέτρησης των επιφανειών (τετραγωνικά μέτρα αντί για στρέμματα).

  Το μικρό μέχρι σήμερα σχετικά με τις εκτάσεις ενδιαφέρον σε σύγκριση με τα αιτήματα εκδήλωσης ενδιαφέροντος του περασμένου Δεκεμβρίου (35.000 στρέμματα) αποδίδεται στην αδυναμία χρηματοδότησης των δαπανών φύτευσης από κοινοτικούς πόρους.

  Γεγονός που σημαίνει ότι οι αιτούντες θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια τις δαπάνες εγκατάστασης του αμπελώνα, σε καιρούς κατά τους οποίους η ρευστότητα και τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι ανύπαρκτα λόγω της οικονομικής κρίσης.

  Στην κατεύθυνση αυτή σύντομα θα αποσταλεί πρόταση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΤΤρ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η φύτευση από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης (σ.σ. γεγονός που δεν επιφέρει επιβάρυνση στον κοινοτικό προϋπολογισμό) και ταυτόχρονα το θέμα θα συζητηθεί με εκπροσώπους της Κομισιόν στο β’ δεκαήμερο του Απριλίου.

  Η ΚΕΟΣΟΕ υπενθυμίζει ότι το ΥπΑΤΤρ έχει ενημερώσει την Κομισιόν για τις ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα ροής των Νέων Φυτεύσεων (ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων, ενστάσεων, εφαρμογής κριτηρίων προτεραιότητας, κλπ..) και ως εκ τούτου καμία παράταση δεν μπορεί να δοθεί για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων που είναι η 15η Απριλίου 2016.»

  Πηγή: agro24.gr

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο