• Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος: «Προ των πυλών η παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία»

  Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος: «Προ των πυλών η παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία»

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-10 23:33:23 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος και Ηγούμενος της Μονής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι θεωρεί ως πιθανότερη εξέλιξη στο αμέσως προσεχές διάστημα την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

  Ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος σε ό,τι αφορά στο αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, είναι κατηγορηματικός, κρατώντας αποστάσεις ακόμη και από παλαιότερες συμβιβαστικές θέσεις του Φαναρίου, που προϋπόθεταν και την συγκατάθεση των άλλων ορθοδόξων Εκκλησιών για ένα τέτοιο βήμα: «η απονομή αυτοκεφάλου σε μια τοπική εκκλησία ανήκει επί σχεδόν 1350 χρόνια στη δικαιοδοσία και την αρμοδιότητα αποκλειστικά του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Συνόδου της Κωνσταντινουπόλεως. Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρ’ όλο, που έχει το δικαίωμα να απονέμει μόνο του το αυτοκέφαλο, όπως αυτό μαρτυρείται στην μέχρι τώρα πορεία της Εκκλησίας, δεν αγνοεί και τις άλλες τοπικές Εκκλησίες.

  Στην περίπτωση της Ουκρανίας, μάλιστα, με ειδική αντιπροσωπεία, που περιοδεύει και πραγματοποιεί συναντήσεις με τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, επιχειρεί να δώσει την πραγματική εικόνα του ζητήματος και ασφαλώς να διασκεδάσει τις παραπλανητικές πληροφορίες και διαστρεβλωμένες ειδήσεις οι οποίες διαδίδονται. Κριτήριο και στόχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν είναι το αυτοκέφαλο αυτό καθεαυτό. Ούτε φυσικά το αυτοκέφαλο αποτελεί αυτοσκοπό της Μητρός Εκκλησίας. Απλά προκρίνεται εκκλησιαστικώς ως η καλύτερη και κανονικότερη λύση στη δεδομένη στιγμή διότι μόνο αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της ενότητας του ορθοδόξου λαού της Ουκρανίας που όπως ξέρετε, είναι τελείως διχασμένος».

  «Η λύση του εκκλησιαστικού ζητήματος, πρόσθεσε ο κ. Ελπιδοφόρος, δεν θα επιδεινώσει την ήδη χειρίστη κατάσταση, που υπάρχει αυτή την στιγμή, στην Ουκρανία, ακριβώς το αντίθετο, πιστεύω ότι θα συμβάλει στην ειρήνευση, στην ένωση και στον καταλαγιασμό των θρησκευτικών παθών». Ενώ παράλληλα σχετικά με το αίτημα αυτοκεφαλίας από τον πρόεδρο της Ουκρανίας τόνισε ότι «θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το αίτημα που κατέθεσε ο πρόεδρος του κράτους δεν είναι αίτημα προσωπικό. Αδικούμε την όλη υπόθεση όταν αναφερόμαστε κατ’ αυτό τον τρόπο στο ζήτημα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μετέφερε το αίτημα του Ουκρανικού λαού στο Φανάρι, μετά από συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του αυτοκεφάλου στη Βουλή. Δεν αποτελεί επομένως προσωπική επιθυμία του προέδρου το αυτοκέφαλο», και συνέχισε:

  «Όταν κάποιος είναι αντικανονικός, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Το ότι χαρακτηρίζεται σχισματικός δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να ζητήσει την αποκατάστασή του και τη ρύθμιση της εκκρεμότητάς του από την Εκκλησία του και αν θεωρήσει ότι η Εκκλησία του τον αδίκησε να προσφύγει στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πρόκειται για το λεγόμενο “έκκλητο”. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή υπάρχουν σχισματικοί και μη κανονικοί στην Ουκρανία, οι οποίοι προσέφυγαν στην εκκλησιαστική τους δικαιοδοσία και δεν αντιμετωπίστηκαν, κατά την κρίση τους, δίκαια, μπορούν να προσφύγουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητώντας την εκδίκαση της υποθέσεώς τους και την αναψηλάφηση της περιπτώσεως τους για τελεσίδικη απόφαση.

  Προς το παρόν, βέβαια, το Πατριαρχείο δεν επιλήφθηκε της εκδικάσεως, της εκκλήτου, προσφυγής κανενός από την Ουκρανία. Ίσως στο μέλλον το Πατριαρχείο μελετήσει υποθέσεις εκκλήτου που έχουν κατατεθεί. Σχετικά με το αίτημα αυτοκεφαλίας όμως από κανονική Εκκλησία νομίζω ότι δεν πρέπει να υπερτονίζουμε αυτό το επιχείρημα. Θα ήθελα να θέσω το ζήτημα διαφορετικά: Μπορεί η κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία σήμερα, ακόμη κι αν το θέλει, να καταθέσει αίτημα αυτοκεφαλίας; Όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα στο Πατριαρχείο Μόσχας. Όποιος τολμήσει να κάνει μία τέτοια κίνηση θα βρεθεί εκτός Εκκλησίας με συνοπτικές διαδικασίες».

  Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την εκκλησία της Μόσχας και την απουσία της από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης:

  «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πεπεισμένο ότι όσες περισσότερες δυσκολίες υπάρχουν, τόσο περισσότερη ανάγκη έχουμε να κάνουμε συνόδους, να κάνουμε συναντήσεις, διάλογο, για να μπορούμε με την επιφοίτηση και την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες», είπε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι θεωρεί στοιχείο θεολογικής και εκκλησιολογικής ελλειμματικότητας την απουσία της Μόσχας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Χαρακτήρισε παράλληλα «δορυφόρους της Μόσχας» τις Εκκλησίες, που αποφάσισαν τελικά να μη συμμετάσχουν, εξαιρώντας μόνον την Αντιόχεια, δίνοντας επιχειρήματα στην «ειλημμένη εκ των προτέρων», απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας να δράσει διασπαστικά. «Είναι γεγονός πανθομολογούμενο ότι η απουσία της Μόσχας και των άλλων Εκκλησιών δεν βασίζεται σε θεολογικά και εκκλησιαστικοκανονικά επιχειρήματα».

  Την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος έκανε την εκτίμηση ότι «δεν έχουν κοπεί τα σκοινιά, ούτε έχουν καταργηθεί τα κανάλια επικοινωνίας, απλά θα πρέπει η εκκλησία της Ρωσίας να προσπαθήσει λίγο περισσότερο, τόνισε, για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και των δέκα ορθοδόξων εκκλησιών, οι οποίες ενοχλήθηκαν με την παρασκηνιακή δραστηριότητα της προκειμένου να απουσιάσουν και άλλες Εκκλησίες από τη Σύνοδο. Είναι μια πολυπληθής εκκλησία, που το Οικουμενικό Πατριαρχείο μοίρασε μαζί της σε δύσκολες εποχές την πορεία των Ορθόδοξων λαών και δεν είναι ώριμο να δρα τώρα παρασκηνιακά.»
 • Ομιλία Βαρθολομαίου σε μαθητικό συνέδριο της Πόλης:

  Ομιλία Βαρθολομαίου σε μαθητικό συνέδριο της Πόλης: "Είστε τα παιδιά του Facebook αλλά δεν χαίρεστε την επικοινωνία"

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με θερμούς πατρικούς λόγους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε απόψε στην Ιερά Έδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, τους μαθητές, τους καθηγητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και όλους όσοι συμμετέχουν στο 6ο διεθνές μαθητικό συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης, με τίτλο «Ο Κωνσταντινουπολίτης Γεώργιος Θεοτοκάς». Μετά την τέλεση της Ακολουθίας της Δ' στάσης των Χαιρετισμών, κατά την οποία χοροστάτησε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον πατριαρχικό ναό και ιδιαιτέρως στους μαθητές που ταξίδεψαν από πολλές χώρες για να λάβουν μέρος στο εν λόγω συνέδριο.

  «Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, ο Πατριάρχης σας, ο πνευματικός σας πατέρας, να υποδέχομαι εδώ, στο Φανάρι της Ιστορίας, εσάς, τα γεμάτα ελπίδα νιάτα, το μέλλον της φυλής μας. Βλέπω στο πρόσωπο του καθενός από εσάς, στα ζωηρά μάτια σας, μια πάλη. Αυτή η πάλη δεν είναι άλλη από αυτήν των ονείρων και των φιλοδοξιών σας με τα φουρτουνιασμένα κύματα απαισιοδοξίας της σύγχρονης εποχής. Είσθε νέοι, έχετε οράματα, σχέδια, κάνετε όνειρα για το μέλλον. Ονειρεύεσθε και συγχρόνως αντιμετωπίζετε το χειρότερο πρόσωπο μιας κατ' όνομα κοινωνίας, η οποία στερεί από τον άνθρωπο τη χαρά της ουσιαστικής κοινωνίας με τον συνάνθρωπο», είπε ο Πατριάρχης και συνέχισε:

  «Είσθε τα παιδιά του Facebook και του Instagram, αλλά οι συνήθειες της εποχής δεν σας αφήνουν να χαρείτε από κοντά την επικοινωνία με το πρόσωπο του άλλου! Αυτό συμβαίνει, αγαπητοί μας φίλοι, διότι κοινωνία με τον άλλο σημαίνει αλληλοπεριχώρηση, κένωση, άδειασμα από εγωισμό, σημαίνει θυσία. Η κοινωνία μεταξύ των προσώπων δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά όχι και ακατόρθωτη. Η γνήσια κοινωνία, η αληθινή και ανθρώπινη επικοινωνία, είναι ο μεγάλος εχθρός του εγωισμού. Δυστυχώς, εμείς ο μεγαλύτεροί σας, σας εγκαταλείψαμε πάνω από την οθόνη ενός λάπτοπ, σας πήραμε από το χέρι τις μπάλες και σας χαρίσαμε σύγχρονα κινητά, σας μαζέψαμε από τις εξοχές, σας στοιβάξαμε σε πόλεις-τσιμεντουπόλεις και σας εισαγάγαμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Σας στέλνουμε σε φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες για να γίνετε επιστήμονες, αλλά λησμονήσαμε να σας διδάξουμε ότι η αληθινή μόρφωση είναι η ανθρωπιά, είναι η αγάπη προς τον Θεό, τον συνάνθρωπο και προς την κτίση, το περιβάλλον, δημιουργία ολόκληρη. Αυτή η μόρφωση είναι η ατόφια και πραγματική ποίηση και λογοτεχνία του ανθρωπίνου γένους».

  Στην ομιλία του με αφορμή την τέλεση των Χαιρετισμών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Υπεραγία Θεοτόκο. «Μαθητεύουμε πια ως άνθρωποι στο εικονικό και απορρίψαμε την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο, τον ηγαπημένον του Θεού. Αυτή είναι η ρίζα όλων των φανερών και αφανών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουμε ως σημερινή τραγική πραγματικότητα. Όμως, παιδιά μας αγαπημένα, όλη αυτή η τραγικότητα της απομονώσεως και της ατομοκρατίας συντρίβεται ευτυχώς εμπρός εις αυτό το εικόνισμα της Υπεραγίας Θεοτόκου όπου μόλις αναγνώσαμε τα υπέροχα λόγια και βιώματα των Χαιρετισμών της. Συντρίβεται εμπρός εις αυτήν την εικόνα κάθε εικονική εκδήλωση του ανθρωπίνου είδους. Μπροστά στο καθαρό βλέμμα της διαλύεται κάθε πονηρία και ψεύτικη κίνηση των καρδιών μας. Στην τρυφερότητά Της απέναντι μαλακώνουν οι σκληρυνθείσες από τον ατομοκεντρισμό ψυχές μας. Στην αγκαλιά της βρίσκουν την αληθινή υπόστασή τους όλες οι εσωτερικές παρορμήσεις μας. Γι' αυτό και δικαίως τη χαιρετίζουμε και τώρα και πάντοτε και γυρεύουμε από εκείνην να γίνει η μεσίτρια της ειρήνης, της καταλλαγής, της συμφιλιώσεως, της αγαπητικής κοινωνίας και πολιτισμένης συνυπάρξεώς μας, της αποδοχής του αδελφού μας όπως είναι, και για να αποκαταστήσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών».

  Κατόπιν προέτρεψε τους μαθητές: «Ανοίξτε τις καρδιές σας εδώ να γεμίσουν φως και ελπίδα. Αυτό ταιριάζει τόσο όμορφα με την ολάνθιστη νιότη σας. Και με αυτά τα εφόδια επιστρέψτε στα σπιτικά σας, στις οικογένειές σας, στους φίλους σας, στους συμμαθητές σας, στους τόπους σας, την Ελλάδα, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και στη δική μου γενέτειρα, στην Ίμβρο της καρδιάς και της νοσταλγίας μου. Επιστρέψτε εκεί και μοιραστείτε με όλους αυτά τα όμορφα βιώματά σας από την Πόλη και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, το κέντρο της οικουμενικής Ορθοδοξίας. Και μη φοβάστε να αγαπάτε και κυρίως να αγαπιέστε. Διότι είναι πιο δύσκολο να αγαπιέται κανείς από το να αγαπά. Αγαπήστε τον Τριαδικό μας Θεό, τη Ρωμιοσύνη μας, την πλούσια σε αξίες και ιδανικά ιστορία μας, την όμορφη παράδοσή μας. Αγαπήστε τα γράμματα και την παιδεία. Μορφωθείτε και μορφώστε στις ψυχές σας την πιο υπέροχη ανθρώπινη εικόνα, τον Θεάνθρωπο Κύριο ο οποίος έφθασε μέχρι του πάθους και του σταυρού, για να συναναστήσει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος και σύνολη τη δημιουργία του, όση την κτίση».

  Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσωπα των συντελεστών του 6ου διεθνούς μαθητικού συνεδρίου, από το Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης και τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, αλλά και των καθηγητών που συνοδεύουν τους νέους: «Έχετε μέσα στα χέρια σας το μέλλον του Γένους μας. Διαμορφώστε την προσωπικότητα των μαθητών σας, ώστε να έχουν πίστη και αγάπη, αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό».
 • Νέα Υόρκη: Δυναμικό το συλλαλητήριο της Ομογένειας για την Μακεδονία

  Νέα Υόρκη: Δυναμικό το συλλαλητήριο της Ομογένειας για την Μακεδονία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Παναμερικανικό συλλαλητήριο για το μακεδονικό πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και τη Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής σε συνεργασία με το Hellenic American Congress, έξω από τα Ηνωμένα Εθνη.

  «Λαμβάνουμε θερμά μηνύματα απ’ όλη την Αμερική και ιδίως από τις γειτονικές πολιτείες», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Δημήτρης Φιλιππίδης στη συντονιστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο «Σταθάκειο».

  Κάλεσμα είχαν απευθύνει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος καθώς και οι μητροπολίτες Νέας Ιερσέης και Βοστόνης.

 • Ομογενείς πραγματοποίησαν συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Ν. Υόρκη

  Ομογενείς πραγματοποίησαν συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Ν. Υόρκη

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πλήθος ομογενών από τη Ν. Υόρκη και άλλες πολιτείες πραγματοποίησαν συγκέντρωση το μεσημέρι της Κυριακής έξω από το κτήριο του ΟΗΕ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

  Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, σε συνεργασία με το Hellenic American Congress.

  Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, χαιρετισμό απηύθυναν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Ελληνικού Σωματείου Μείζονος Ν. Υόρκης και του Ελληνικού Αμερικανικού Κογκρέσου Π. Γαλάτουλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Σικάγου Κ. Χανιωτάκης, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Σ.Κυριμλής, εκπρόσωποι ομογενειακών ενώσεων από όλη την Αμερική, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και εκπρόσωποι της νεολαίας της ομογένειας.

  «Απευθύνομαι σε σας, όχι με την ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου αλλά του Μακεδόνος, γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη κι η οικογένεια μου έχει βαθιές ρίζες. Είμαι Μακεδόνας τουλάχιστον 3 αιώνες. Μεγαλώσαμε με την αίσθηση ενός ιερού αγώνα που έγινε για να μείνει η Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική. Αυτό τον αγώνα τον κάνουμε πολλά χρόνια» ξεκίνησε την ομιλία του ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.


   
  «Το μήνυμα της διαδήλωσης απευθύνεται και στα Ηνωμένα Έθνη και στον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είπε ότι δεν είναι ρεαλιστική μία λύση χωρίς να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία» είπε ο παρουσιαστής του συλλαλητηρίου και αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Δημήτρης Φιλιππίδης. Τόνισε ότι τα μηνύματα πρέπει επίσης να τα λάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι οι Έλληνες είναι οι σταθεροί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι τα Σκόπια.

  Μιλώντας στο συλλαλητήριο, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Στέλιος Κυριμλής ευχαρίστησε όλους, για τη συμπαράσταση στον αγώνα. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για τη συμπαράσταση και το κάλεσμά του, καθώς και την οργανωτική επιτροπή.

  «Η Μακεδονία είναι ελληνική» ήταν το θερμό μήνυμα της συμπροέδρου της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της αμερικανικής Βουλής, Κάρολιν Μαλόνι, που σημείωσε ότι την επομένη πρόκειται να το μεταφέρει στους συναδέλφους της στο Κογκρέσο.  Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν οι πολιτειακοί βουλευτές Νικόλ Μαλλιωτάκης και Αραβέλλα Σιμωτά, ο πολιτειακός γερουσιαστής Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, όπως και ο πολιτειακός γερουσιαστής Ροντ Άιλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ψήφισμα που έχει εκδώσει το πολιτειακό Κογκρέσο της πολιτείας του για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Μηνύματα επίσης έστειλαν πολλοί φιλέλληνες Αμερικανοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών κι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

  Στο συλλαλητήριο παρέστη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «η ελληνική ομογένεια δίνει σήμερα δυναμικό "παρών" και βροντοφωνάζει ενωμένη και χωρίς κομματικές ταμπέλες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». • Εντυπωσιακοί οι Εύζωνες στην Αυστραλία

  Εντυπωσιακοί οι Εύζωνες στην Αυστραλία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Εντύπωση προκάλεσε σήμερα στη Βικτώρια της Αυστραλίας η επιβλητική παρουσία των Ελλήνων Ευζώνων στο πολιτειακό Κοινοβούλιο.

  Εκατοντάδες πολίτες ανέβηκαν στα σκαλοπάτια του κοινοβουλίου της πολιτείας στη Βικτώρια, για να δουν από κοντά τους Εύζωνες. Όλοι έμεναν έκθαμβοι από την παρουσία τους και έσπευσαν να βγάλουν φωτογραφίες, βίντεο, ακόμη και selfie.  Λίγες ώρες μετά την άφιξή του στη Μελβούρνη, το άγημα της Προεδρικής Φρουράς επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, το πολιτειακό κοινοβούλιο για να παραστεί σε εκδήλωση που έδινε προς τιμήν του το Victorian Multicultural Commission.

  Το άγημα καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος του Victorian Multicultural Commission Σπύρος Αλατσάς και ακολούθησαν ομιλίες από τον ομογενή πολιτειακό υπουργό Εμπορίου και Μικρών Επιχειρήσεων Φίλιππο Δαλιδάκη, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας Δημήτρη Μιχαλόπουλο, και τον επικεφαλής της αποστολής, πτέραρχο Παναγιώτη Ρούντο.  Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν τη μεγάλη τους χαρά για την παρουσία των Ευζώνων στη Μελβούρνη προκειμένου να τιμήσουν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

  Το άγημα της Προεδρικής Φρουράς θα παραστεί σε πολλές ομογενειακές εκδηλώσεις αλλά το αποκορύφωμα της παρουσίας του στη Μελβούρνη θα είναι η συμμετοχή του στη μεγάλη παρέλαση που θα γίνει την Κυριακή στο Shrine of Remembrance.
  Πηγή: Neoskosmos.com
 • Στον Λευκό Οίκο ο Παν. Κουρουμπλής για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

  Στον Λευκό Οίκο ο Παν. Κουρουμπλής για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής θα παραστεί στην καθιερωμένη εκδήλωση του Λευκού Οίκου προς τιμήν της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 22 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομογένειας.

  O κ. Κουρουμπλής θα εκπροσωπήσει σήμερα την κυβέρνηση, καθώς βρισκόταν ήδη στη Νέα Υόρκη όπου χθες υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας και του New York State University Maritime College παρουσία του Έλληνα υπουργού, στο πλαίσιο της προώθησης διμερούς συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, στη ναυτική εκπαίδευση.

  Στην καθιερωμένη εκδήλωση του Λευκού Οίκου αναμενόταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ωστόσο η προγραμματισμένη επίσκεψη ακυρώθηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης.

  Ο εορτασμός προς τιμήν της ομογένειας και της Ελλάδας για την 25η Μαρτίου είχε ξεκινήσει επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρήγκαν - 40ού προέδρου των ΗΠΑ - ενώ με την πάροδο των χρόνων έχει γίνει θεσμός.

 • Εύζωνες φύλαξαν τιμητικά το Κοινοβούλιο της Βικτώρια στην Αυστραλία

  Εύζωνες φύλαξαν τιμητικά το Κοινοβούλιο της Βικτώρια στην Αυστραλία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Άγημα της Προεδρικής Φρουράς κατέφθασε στη Μελβούρνη, τη μεγαλύτερη «ελληνική» πληθυσμιακά πόλη εκτός συνόρων, για να συμμετάσχους στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

  Το άγημα θα συμετάσχει στην μεγάλη παρέλαση την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομογένεια, στο κέντρο της Αυστραλιανής μεγαλούπολης την Κυριακή 25 Μαρτίου, μπροστά από το μνημείο Πεσόντων, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Το εν λόγω μνημείο παραχωρείται ειδικά στους Έλληνες, σε αναγνώριση των κοινών αγώνων με τους Αυστραλούς στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

  Επίσης, το μεσημέρι της Πέμπτης, η κυβέρνηση της Bικτώρια, με εντολή του Πολιτειακού πρωθυπουργού κ. Daniel Andrews, προσκάλεσε τιμητικά το άγημα των Ελλήνων Ευζώνων να αναλάβει τη φύλαξη του Κοινοβουλίου, εκδήλωση που εντυπωσίασε τους εκατοντάδες επισκέπτες απ΄όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα, συγκίνησε βαθύτατα τους συγκεντρωμένους ομογενείς, οι οποίοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

  Σε εκδήλωση που ακολούθησε στη συνέχεια εντός του κοινοβουλίου, Έλληνες και Αυστραλοί, αναφέρθηκαν σε σύντομες ομιλίες τους, στους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν τα δύο Έθνη αλλά και τους κοινούς αγώνες ενάντια σε κάθε ολοκληρωτισμό και επιβουλή.  Το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Πολιτεία της Βικτώρια κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος παρέθεσε στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης δεξίωση προς τιμήν της Εθνικής επετείου, ενώ το άγημα των Ευζώνων θα συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων και επισκέψεων που έχει προγραμματίσει η ομογένεια τις επόμενες δύο ημέρες, με κορύφωση την Κυριακή με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Μελβούρνης.

  Ιστορικό ντοκουμέντο: Αυστραλοί και Εύζωνες τον Απρίλιο του 19 41στην Ακρόπολη

 • Ο Τραμπ τιμά την 25η Μαρτίου με δεξίωση στον Λευκό Οίκο

  Ο Τραμπ τιμά την 25η Μαρτίου με δεξίωση στον Λευκό Οίκο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το απόγευμα της Πέμπτης 22 Μαρτίου άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του Λευκού Οίκου και συνεχίζοντας την παράδοση υποδέχεται τους εκπροσώπους της Ομογένειας γιορτάζοντας από κοινού την 197η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

  Ο εορτασμός προς τιμήν της Ομογένειας και της Ελλάδας για την 25η Μαρτίου είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν (40ού Προέδρου των ΗΠΑ) και με την πάροδο του χρόνου έχει θεσμοθετηθεί. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ντόναλντ Τραμπ, ως πρόεδρος, υποδέχθηκε προσωπικότητες της Ομογένειας και εκπροσώπους της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο.

  Ο κ. Τραμπ υπέγραψε μάλιστα και επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο τη Διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της εκδήλωσης.


  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε: «Όπως οι πρόγονοί μας, έτσι και εμείς θα αντλήσουμε δύναμη και από τους δεσμούς της ιστορίας και του πολιτισμού που ενώνουν τις χώρες μας και διαμορφώνουν το πεπρωμένο μας. Και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στις αξίες και τις αρχές που καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Και είμαστε ενωμένοι στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας σήμερα και για πάντα».

  Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως την «γενέτειρα της δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού», υποστηρίζοντας πως οι κοινές ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες ενέπνευσαν τους πολίτες σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου να αναλάβουν δράση και να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει την βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

  «Παντού γύρω μας, εδώ στις ΗΠΑ, βλέπουμε την βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού, της τέχνης και της φιλοσοφίας. Οι πατέρες (της αμερικανικής δημοκρατίας) συμβουλεύτηκαν την σοφία των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών όταν έγραφαν το δικό μας Σύνταγμα.

  Ήξεραν τι έκαναν. Οι στρατηγοί, οι επιστήμονες, οι δικηγόροι και οι εκπαιδευτικοί μας συνεχίζουν να βρίσκουν έμπνευση στα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Και σε όλη αυτή την πρωτεύουσα, από το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι το Μνημείο του Λίνκολν και τον όμορφο Λευκό Οίκο, βλέπουμε την μεγαλοπρέπεια της ελληνικής αρχιτεκτονικής».  Προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκομένων, ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως θα βρίσκεται για επτά ακόμα χρόνια στον Λευκό Οίκο για να γιορτάζει την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας.

  «Τιμούμε την ελληνική ανεξαρτησία εδώ στο Λευκό Οίκο από το 1987, μια παράδοση που γνωρίζουμε ότι θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια. Θα είμαι μαζί σας μόνο για τα επόμενα επτά».

  Κλείνοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι κοινές πολιτισμικές αξίες αποτελούν την βάση πάνω στην οποία οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν μαζί τις οποίες προκλήσεις εμφανιστούν στο μέλλον.
  «Γιορτάζοντας την ελληνική ανεξαρτησία, τιμούμε αυτήν την επιρροή και θυμόμαστε την κοινή μας κληρονομιά. Ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο ότι οποιαδήποτε πρόκληση κι αν εμφανιστεί στο μέλλον, θα την αντιμετωπίσουμε μαζί. Θα είμαστε όλοι μαζί, ως μέλη μιας μεγάλης κοινότητας εθνών».


  Από την πλευρά του, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στις κοινές αξίες που υπάρχουν ανάμεσα στην ελληνική επανάσταση και τις ιδρυτικές αρχές της αμερικανικής δημοκρατίας.

  «Η Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας μιλάει για αλήθειες που είναι αυτονόητες: την ισότητα όλων των ανθρώπων και τα δικαιώματά τους, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης. Ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821 είναι ένα καλό παράδειγμα. Την ημέρα εκείνη, ο ελληνικός λαός έπρεπε να ξεσηκωθεί εναντίον των καταπιεστών του και να δώσει έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα που απαιτούσε τεράστιες θυσίες για να κατακτήσει αυτές τις αυταπόδεικτες αλήθειες, δηλαδή την ελευθερία και την ανεξαρτησία τόσο σε ατομικό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

     Χρησιμοποιώντας ως έναυσμα τις κοινές πολιτισμικές αρχές και αξίες, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε έκκληση στον πρόεδρο Τραμπ να στηρίξει την θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την προώθηση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό καθώς και την εξεύρεση μιας νέας ονομασίας για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που, όπως είπε, θα είναι ιστορικά έγκυρη.

   «Κύριε Πρόεδρε, είμαστε ευγνώμονες που μοιράζεστε μαζί μας αυτές τις ζωτικής σημασίας αμερικανικές και οικουμενικές αρχές. Παρακαλούμε να συνεχίσετε να τις επιβεβαιώνετε, ακόμα περισσότερο σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο. Ζητάμε, επιπλέον, την ιδιαίτερη προσοχή σας στις συνεχείς αδικίες που υπέστη το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σε θέματα που αφορούν την θρησκευτική ελευθερία. Σας ζητούμε με ειλικρίνεια να μιλήσετε εκ μέρους όλων μας για μια δίκαιη λύση στην παρατεταμένη και τραγική διαίρεση της Κύπρου και στο θέμα για μια κατάλληλη και ιστορικά έγκυρη ονομασία για την πΓΔΜ».  Η συγκεκριμένη δεξίωση συνιστά ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα, καθώς η Ελληνική και η Ιρλανδική κοινότητα είναι ο μόνες εθνικές ομάδες στις ΗΠΑ οι εθνικές επέτειοι των οποίων εορτάζονται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο. Ο γνωστός ελληνοαμερικανός λομπίστας Μάικ Μάνατος τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν έχει απλώς έναν επικοινωνιακό χαρακτήρα, αλλά, όπως εξήγησε, αποτελεί ένα θεσμό που αποδίδει ουσιαστική πολιτική επιρροή στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

  Οπτικοακουστικό υλικό από την εκδήλωση φιλοξενείται στην ιστοσελίδα c-span.org η οποία αναφέρει:

  «Σε μια χώρα σχεδόν 320 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου έχουμε χιλιάδες οργανώσεις που προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του προέδρου, έχουμε δημιουργήσει μια εκδήλωση-θεσμό που μας επιτρέπει να συναντούμε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Και ως αποτέλεσμα, όλα τα ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι όντως μοναδική η ευκαιρία που έχει κάθε χρόνο ο Αρχιεπίσκοπος μας. Μπορεί να συναντήσει κατ' ιδίαν τον πρόεδρο και να συζητήσει ουσιαστικά θέματα που μας απασχολούν».

  Οπτικοακουστικό υλικό από την εκδήλωση φιλοξενείται στην ιστοσελίδα c-span.org η οποία αναφέρει:

  Ο Πρόεδρος Τραμπ διεξήγαγε στον Λευκό Οίκο μια εκδήλωση προς τιμήν της Ημέρας Απελευθέρωσης της Ελλάδας. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής βρέθηκε εκεί.   Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, ΑΠΕ, c-span.org
 • Ομογενής βετεράνος του Β’ ΠΠ έλαβε το «Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου»

  Ομογενής βετεράνος του Β’ ΠΠ έλαβε το «Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου»

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Άντριου Μουσαλιμάς (Andrew Mousalimas) έλαβε την Τετάρτη το “Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου” (Congressional Gold Medal), το υψηλότερο βραβείο με το οποίο μπορεί να τιμηθεί πολίτης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για τη συμμετοχή του σε κάποιες από τις πιο μυστικές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  Χαρακτηριστικό της αξίας του μεταλλείου είναι πως μόλις 175 άντρες και γυναίκες είχαν την τιμή να το λάβουν.

  Ο 93χρονος ομογενής εστιάτορας από το Οκλαντ διετέλεσε τότε μέλος μιας άκρως μυστικής ομάδας στρατιωτών που πολέμησαν πίσω από τις γραμμές του εχθρού ανατινάζοντας γέφυρες, συλλέγοντας πληροφορίες, παρεμποδίζοντας τον ανεφοδιασμό του αντίπαλου στρατού και σκοτώνοντας εχθρούς, αναφέρει η “San Fransisco Chronicle“.

  Ο κ. Μουσαλιμάς δεν είχε ακόμα κλείσει τα 18 του χρόνια όταν και στρατολογήθηκε για να αποτελέσει μέρος ενός ειδικού τάγματος Ελληνοαμερικανών που προωθήθηκαν πίσω από τις γραμμές των Γερμανών στην κατειλημμένη Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Η αποστολή τους μέσα από το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (Office of Strategic Services) είχε “ως αποτέλεσμα κάποιες από τις πιο γενναίες πράξεις του πολέμου αλλάζοντας για πάνα την τροπή της ιστορίας”΄, όπως αναφέρθηκε κατά την απονομή του μεταλλίου.  Η μονάδα του πολέμησε στο πλάι με Βρετανούς κομάντο και Έλληνες παρτιζάνους και οι ηρωικές πράξεις της δεν αποκαλύφθηκαν παρά 45 χρόνια μετά την τελευταία της μάχη. “Ηταν ένα από τα καλύτερα κρατημένα μυστικά του πολέμου”, δήλωσε ο κ. Μουσαλιμάς.

  Ο Μουσαλιμάς βρίσκονταν ως στρατιώτης στο Fort Bliss του Τέξας όταν και στρατολογήθηκε στην μονάδα των Ελληνοαμερικανών. Ηταν γιος Ελλήνων μεταναστών και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δυτικό Οκλαντ. Η οικογένειά του μιλούσε ελληνικά στο σπίτι και ο Αντριου δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά μέχρι να πάει στο σχολείο Prescott του Οκλαντ.

  Το γεγονός πως μιλούσε άπταιστα ελληνικά ήταν το προτέρημά του, καθώς ήταν αυτό ακριβώς που αναζητούσε ο στρατός. Η αποστολή προέβλεπε να πέσει η μονάδα των περίπου 160 ομογενών με αλεξίπτωτο στην Ελλάδα και να συνεργαστεί με Έλληνες αντάρτες.

  Σε μία συγκεκριμένη μάχη στα βουνά της Μακεδονίας, η ομάδα ανατίναξε μία γέφυρα η οποία χρησιμοποιείτο από τα τρένα του Αξονα, κι όπως είπε αργότερα, «αυτό ήταν μία τέλεια έκπληξη». Ο κ. Μουσαλιμάς ήταν τόσο κοντά στις βόμβες, στους όλμους και στις εκκωφαντικές εκρήξεις που έχασε τη μεγαλύτερη δυνατότητα της ακοής του. Ολα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσε να μιλήσει για τις δράσεις του στον πόλεμο διότι τα έγγραφα είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα. Επειτα από τον πόλεμο οι αναμνήσεις για τα όσα έκανε του δημιουργούσαν εφιάλτες επί πολλά χρόνια. Ανησυχούσε πως οι διηγήσεις γι’ αυτές τις μυστικές δραστηριότητες ίσως να ακουγόταν σαν περιπέτειες ή ως κινηματογραφική ταινία. «Σε ενοχλεί έπειτα από χρόνια», είπε, και συμπλήρωσες πως «ο πόλεμος δεν είναι αίγλη».

  Ο κ. Μουσαλιμάς ήταν περήφανος που κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ούτε ένας Έλληνας δεν πρόδωσε τις συμμαχικές δυνάμεις.

  Έχει λάβει και άλλα βραβεία, όπως από την ελληνική κυβέρνηση μερικά χρόνια πριν.

  Η τελετή έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον με την παρουσία της επικεφαλής της μειοψηφίας της Βουλής Νάνσι Πελόσι από το Σαν Φρανσίσκο, του προέδρου της Βουλής Πολ Ράιαν από το Ουισκόνσιν, καθώς και επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

  Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
 • To Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action» στην Αθήνα

  To Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action» στην Αθήνα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  To «Hellenic Youth in Action», το Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο 31η Μαρτίου με 1η Απριλίου, στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2016-2018 της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ζάππειο Μέγαρο).

  Με προσκεκλημένους 350 νέους Έλληνες, από όλο τον κόσμο, το Φόρουμ θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί η σχέση των απόδημων Ελλήνων με την ιστορική τους πατρίδα και παράλληλα να συνεργαστούν οι απανταχού νέοι Έλληνες με σκοπό την επίτευξη και την υλοποίηση κοινών στόχων και επιδιώξεων με επίκεντρο όλων των ενεργειών την Ελλάδα.

  Το Φόρουμ διοργανώνεται από τις εξής 9 οργανώσεις: Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων, Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου, Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

  Δείτε το βίντεο:


  Σχετικά με το πρόγραμμα του Φόρουμ, η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 31 Μαρτίου, στις 11:00 π.μ., όπου και θα δοθεί η έναρξη των εργασιών, με θέμα «Ελλάδα-Διασπορά», με τους 9 εκπρόσωπους νεολαίας των παγκόσμιων ελληνικών οργανώσεων να παρουσιάζουν τις δραστηριότητες των οργανώσεών τους και να προτείνουν παράλληλα τρόπους συνεργασίας μεταξύ των νέων Ελλήνων και της ιστορικής τους πατρίδας.

  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17:00 μ.μ., οι συμμετέχοντες του Φόρουμ θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή, όπου και θα παρουσιάσουν ένα χορευτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Χορός φιλίας», το οποίο θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία μίας μεγάλης σπείρας που συμβολίζει την ενότητα και τη δύναμη του ελληνικού Έθνους. Η οργάνωση του προγράμματος γίνεται υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του σκηνοθέτη-χορογράφου Φωκά Ευαγγελινού.

  Κατά τη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ, την Κυριακή 1η Απριλίου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 09:00 π.μ., με εκκλησιασμό στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν στο Ζάππειο Μέγαρο, work-shops με τα εξής θέματα: i) Σχέσεις Ελλάδας – Διασποράς, ii) Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός, iii) Ελληνική οικονομία και ανάπτυξη της χώρας, iv) Ορθοδοξία και χριστιανική κληρονομιά. Κατά τη διάρκεια των work-shops κάθε συμμετέχων θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις ιδέες και το όραμά του για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και διασποράς, καθώς και μεταξύ των οργανώσεων που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Οι ιδέες αυτές θα αποτελέσουν τη βάση του Ψηφίσματος του Φόρουμ.

  Στις 16:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική πορεία από το Ζάππειο Μέγαρο με κατεύθυνση την Πνύκα, με αίτημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα #bringthemarbleshome, κάνοντας στάση στο Μουσείο της Ακρόπολης, για να αναγνωσθεί το Ψήφισμα του Φόρουμ, στις 17:00 μ.μ., στο λόφο της Πνύκας

  Το Φόρουμ θα κλείσει στις 18:30 μ.μ. με τη διάλεξη του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή κ. Δ. Παντερμαλή, στο αμφιθέατρο του Μουσείου.
 • «Hellenic Youth in Action»: Ελληνόπουλα από όλο τον κόσμο έδωσαν ραντεβού στο Σύνταγμα!

  «Hellenic Youth in Action»: Ελληνόπουλα από όλο τον κόσμο έδωσαν ραντεβού στο Σύνταγμα!

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
  Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης


  350 Έλληνες νεολαίοι από 20 χώρες ταξίδεψαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action» το οποίο ξεκίνησε το Σάββατο 31 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 1 Απριλίου. Το Φόρουμ δίνει την ευκαιρία στους ομογενείς νέους να επισκεφτούν την Ελλάδα, και να δείξουν έμπρακτα σε όλους την φιλοδοξία τους για συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον Ελληνισμό. 

  Πριν από την τελετή έναρξης, οι 350 Έλληνες νεολαίοι που συμμετέχουν στο Φόρουμ άφησαν τα αποτυπώματά τους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο τοίχο, δίνοντας έτσι με συμβολικό τρόπο το στίγμα τους.

  Ο φακός του zougla.gr ήταν εκεί και κάλυψε τους παραδοσιακούς χορούς στο Σύνταγμα. Το στίγμα αλλά και τη σημασία της εκδήλωσης μας μετέφεραν ο Εμμανουήλ Κουγιουμουτζής, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, ο Ιωάννης Καστελιανός, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, η Γεωργία-Κατερίνα Τσουτσουνή, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών επίσης, ο Χρήστος Χρυσοχόου, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων και ο Χαράλαμπος Καρπούζος, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου.

  Δείτε το ρεπορτάζ:
  Η τελετή έναρξης του Φόρουμ έλαβε χώρα στις 11:00 στο Ζάππειο Μέγαρο. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι εξής:

  1. Ιωάννα Σαμπράκου, Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβούλιου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ζαππείου Μεγάρου)
  2. Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας
  3. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπίων κ. Συμέων, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
  4. Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
  5. Χρυσόστομος Δήμου, Πρόεδρος Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού
  6. Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων
  7. Εμμανουήλ Κουγιουμουτζής, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
  8. Βασιλης Γιαννακάκος, Πρόεδρος Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου
  9. Στέφανος Κούτρας, Εκπρόσωπος Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών & Συλλογων "Ασκληπιός"
  10. Δημήτρης Τριανταφύλλου, Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης
  11. Ιωάννης Παργινός, Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας
  12. Ιωάννης Αθανασιάδης, Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Αθηνών
  13. Γιώργος Συλλούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος
  14. Δημήτρης Μολοχίδης, Πρόεδρος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά
  15. Γεώργιος Φραγκούλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Ελλάδος  Η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβούλιου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ζαππείου Μεγάρου) κ. Ιωάννα Σαμπράκου χαιρέτισε τις εργασίες του Φόρουμ και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο Ελληνισμός έχει κέντρο του τη μητέρα Ελλάδα. Οι αρχαίες ελληνικές αξίες ακολουθούν τους Έλληνες νεολαίους απανταχού γης. Σας είμαστε ευγνώμονες επειδή πάντα θυμάστε τις ρίζες σας και τηρείτε τις αξίες και τα ιδανικά της μητέρας-πατρίδας».  Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Τέρενς Κουίκ στον χαιρετισμό του δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας εδώ. Γνωρίζουμε ότι φέρετε περήφανα την ελληνική σας ταυτότητα. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι εθνικοτοπικές οργανώσεις όπου γης εργάζονται συλλογικά με πολλή πυγμή για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους αλλά και για την πατρίδα τους την Ελλάδα. Δεν πρέπει να λησμονούμε βέβαια και τους Έλληνες της Αφρικής, οι οποίοι κρατάνε άσβεστα όπως εσείς την επικοινωνία τους με την Ελλάδα, τόσο μέσω της θρησκείας όσο και μέσω της γλώσσας. Είναι καθήκον μας ως Υπουργείο Εξωτερικών να βοηθήσουμε στην ενοποίηση της ομογένειας».

  Ο Πρωτοσύγκελος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπίων κ. Συμέων μετέφερε τις ευχές του Μακαριοτάτου Αρχεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και δήλωσε: «Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας δίνετε το παράδειγμα της ενότητας, της συνεργασίας και της συνένωσης δυνάμεων. Το Φόρουμ των Απανταχού Νέων Ελλήνων στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους να είναι ενωμένοι σε όλα τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας».
  Στη συνέχεια κηρύχτηκε η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου των απανταχού νέων Ελλήνων, με θέμα «Ελλάδα-Διασπορά», με τους 9 εκπρόσωπους νεολαίας των παγκόσμιων ελληνικών οργανώσεων, που συμμετέχουν στο Φόρουμ, να παρουσιάζουν τις δραστηριότητες των οργανώσεών τους και να προτείνουν παράλληλα τρόπους συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων νεολαίων και της ιστορικής τους πατρίδας.

  Οι εκπρόσωποι νεολαίας των παγκόσμιων οργανώσεων ελληνισμού που παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους ήταν οι εξής:

   Άλκης Αναστασιάδης, εκπρόσωπος Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας.
   Μαίρη Σαββίδης, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων.
   Σοφία Κουκουράβα, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.
   Αποστόλης Τσιρογιάννης, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών.
   Ιωάννης Καστελιανός, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών.
   Χρήστος Χρυσοχόου, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων.
   Χαράλαμπος Καρπούζος, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου.
   Χρήστος Κόμσιος, εκπρόσωπος Νεολαίας Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ.
   Δημήτριος Τριανταφύλλου, εκπρόσωπος Νεολαίας Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.  Μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, όλοι οι συμμετέχοντες του Φόρουμ πορεύτηκαν από το Ζάππειο Μέγαρο προς το Σύνταγμα για να λάβουν μέρος σε μία αξέχαστη γιορτή για τον Ελληνισμό. 200 χορευτές από 9 Παγκόσμιες Οργανώσεις του Ελληνισμού: Κρήτες, Θεσσαλοί, Ηπειρώτες, Κύπριοι, Μακεδόνες, Αρκάδιοι, Θρακιώτες, Βλάχοι, Πόντιοι συγκεντρώθηκαν απέναντι από τη Βουλή και παρουσίασαν η καθεμιά τη ξεχωριστή της χορευτική παράδοση.

  Στο τέλος όλοι μαζί, χέρι-χέρι, με ένα «Χορό Φιλίας» 500 νέοι και νέες από πέντε ηπείρους σχημάτισαν μία συμβολική σπείρα, που αγκάλιασε το σήμερα με το χθες και το αύριο. Στο χορό έλαβαν μέρος και περαστικοί που παρακολουθούσαν με αγαλλίαση τις χορευτικές παραστάσεις των 9 οργανώσεων και ήθελαν να γιορτάσουν μαζί με τους 500 νέους τη σημαντική αυτή μέρα για τον Ελληνισμό.   Η οργάνωση του προγράμματος έγινε υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του σκηνοθέτη-χορογράφου Φωκά Ευαγγελινού.

  Το Φόρουμ συντόνιζε ο γνωστός παρουσιαστής και δημοσιογράφος από την Αυστραλία Κυριάκος Γκολντ.

  Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μία ελληνική βραδιά στο CINE Κεραμεικός, στην οποία έδωσαν το παρών οι συμμετέχοντες του Φόρουμ.

  Το Φόρουμ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί η σχέση των απόδημων Ελλήνων με την ιστορική τους πατρίδα και παράλληλα να συνεργαστούν οι απανταχού Έλληνες νεολαίοι με σκοπό την επίτευξη και την υλοποίηση κοινών στόχων και επιδιώξεων με επίκεντρο όλων των ενεργειών την Ελλάδα. Το Φόρουμ διοργανώνεται στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2016-2018 της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.

  Το Φόρουμ διοργανώνεται από τις εξής 9 οργανώσεις: Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων, Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου, Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.
 • Απανταχού νέοι Έλληνες από όλον τον κόσμο έχουν ένα μήνυμα για τη Βρετανία

  Απανταχού νέοι Έλληνες από όλον τον κόσμο έχουν ένα μήνυμα για τη Βρετανία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  350 Έλληνες νεολαίοι από 20 χώρες ένωσαν τις φωνές τους την Κυριακή 1η Απριλίου στην Αθήνα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο: είναι ώρα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

  Μέρος των εργασιών του Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action», το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο 31η Μαρτίου με 1η Απριλίου, η εκστρατεία #bringthemarbleshome κορυφώθηκε με μία πορεία από το Ζάππειο Μέγαρο προς τον ιερό λόφο της Πνύκας, αιώνιο σύμβολο της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας.

  Εκεί, οι 350 εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς, διάβασαν το εξής ψήφισμα, το οποίο έχει ως αποδέκτες το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο:

  ΨΗΦΙΣΜΑ

  TOY ΦΟΡΟΥΜ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  ΑΘΗΝΑ, ΠΝΥΚΑ, 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
  #bringthemarbleshome

  Σήμερα, 1 Απριλίου 2018, εδώ κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης και του Παρθενώνα, πάνω στο λόφο της Πνύκας,

  Εμείς
  Οι 350 Έλληνες νεολαίοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, φύλακες περήφανης ιστορίας.

  Εκφράζουμε

  Τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο μέρος όπου πραγματικά ανήκουν και από όπου αφαιρέθηκαν παράνομα. Έπειτα από τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, δεν υπάρχει πια άλλη δικαιολογία για την παράνομη κατοχή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο.

  Σας ζητάμε

  Να βάλετε ένα τέλος στην παράνομη διατήρηση μέρους ενός μοναδικού και εμβληματικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

  Σας καλούμε όλους να υποστηρίξετε τον δίκαιο αγώνα μας για την επιστροφή των μαρμάρων πίσω στο σπίτι!

  Το διακηρυχθέν ψήφισμα υιοθετήθηκε από τις ακόλουθες οργανώσεις:

   Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας
   Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων
   Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών
   Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών
   Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών
   Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων
   Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου
   Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ
   Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης

  Tο ψήφισμα του Φόρουμ υπέγραψαν οι 9 Παγκόσμιες Οργανώσεις Ελληνισμού που συμμετείχαν στην εκστρατεία #bringthemarbleshome.

  Έπειτα από την τελετή λήξης, οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου παρακολούθησαν διάλεξη του διευθυντή του Μουσείου, Καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή.

  Η Οργανωτική Επιτροπή της εκστρατείας #bringthemarbleshome, που υπέγραψε το ψήφισμα, αποτελείται από τις εξής 9 οργανώσεις: Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων, Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου, Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

  Η εκστρατεία #bringthemarbleshome ήταν μία από τις δραστηριότητες του Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action». Το Φόρουμ συνδιοργανώθηκε από 9 Παγκόσμιες Ελληνικές Οργανώσεις Νεολαίας στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2016-2018 της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων του Ζαππείου Μεγάρου.

  Το Φόρουμ αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί η σχέση των απόδημων Ελλήνων με την Ελλάδα και παράλληλα να συνεργαστούν οι απανταχού νέοι Έλληνες με σκοπό την επίτευξη και την υλοποίηση κοινών στόχων και επιδιώξεων.

  Ιστορική αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα

  Όταν η Ελλάδα, ήταν ακόμα υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον 19ο αιώνα, ο κόμης Έλγιν αφαίρεσε σχεδόν τα μισά από τα σωζόμενα γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς και τα γλυπτά από τα Προπύλαια και το Ερέχθειο, και τα μετέφερε μέσω θαλάσσης στη Βρετανία. Μετά την αναγνώριση της ελληνικής ανεξαρτησίας, η Ελλάδα ξεκίνησε μία σειρά από διαδικασίες για να επαναφέρει τα γλυπτά της. Το Βρετανικό Μουσείο έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αρνητική του πρόθεση σχετικά με την επιστροφή όλων των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα, συνεχίζεται ο αγώνας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με σκοπό την επανένωσή τους.

  Δείτε εδώ όσα συνέβησαν την πρώτη ημέρα εργασιών του Φόρουμ:


 • Η εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου μητροπολίτου Πριγκηποννήσων

  Η εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου μητροπολίτου Πριγκηποννήσων

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σε έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα τελέστηκε χθες, Σάββατο του Λαζάρου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου, η εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Ιακώβου.

  Σε ομιλία που πραγματοποίησε αμέσως μετά, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Πατριαρχείο στερείται των υπηρεσιών του αείμνηστου ιεράρχου, η Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων στερείται του στοργικού ποιμενάρχου της, και η Ομογένεια της Πόλεως στερείται ενός στελέχους της, ενός ιεράρχου που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα της και ο οποίος ετίμησε το όνομα της Ομογένειας, με το ήθος του και με την αρχοντιά που τον διέκρινε. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων και προς τους οικείους του μεταστάντος.

  Κατάμεστος ο Καθεδρικός Ναός της Πριγκήπου

  Της εξοδίου Ακολουθίας προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, περιστοιχούμενος από πολλούς Αρχιερείς του Θρόνου από την Πόλη και την Ελλάδα.

  Το πένθος της Μητρός Εκκλησίας έφεραν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Προύσης Ελπιδοφόρος.

  Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου διάκονος Γρηγόριος.

  «Σήμερον ο μακαριστός μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, σιωπηλός, βιοί την κοινήν ειμαρμένην του ανθρωπίνου γένους, μετά την εξ Εδέμ εξορίαν, τον Θάνατον ούτινος τι είναι το προκαλούμενον δεινόν; Τούτο το δεινόν ουκ εστι άλλον παρ΄ ο χωρισμός, η διακοπή κοινωνίας του ενός προσώπου μετά του ετέρου, του αδελφού εξ αδελφού. Μέγα δεινόν ο Θάνατος! Θρηνήσωμεν πάντες επί τη επελεύσει αυτού. Και διατί θρηνήσωμεν; Θρηνήσωμεν ουχί εγωιστικώς δι΄ ημάς, οίτινες ευηργετούμεθα πολλαπλώς εκ της επί γης παρουσίας του ανθρώπου ημών, ούτε και δι΄ εκείνον ως τάχα εις τόπον αφανή και άγνωστον μεταβαίνοντα, αλλ΄ αμήν λέγω υμίν θρηνήσωμεν διά την αποστέρησιν της κοινωνικής συναναστροφής των βλεμμάτων, των λόγων, των έργων, των φρονημάτων, των ιδεών, των προσώπων. Θρηνήσωμεν ενώπιον του Μυστηρίου του Θανάτου όστις Θάνατος οίδε ως εχθρός φέρεσθαι εναντίον του πλάσματος του Κοινωνικού Θεού, ως πολέμιος του κάλλους και της ευπρεπείας, ως αντίδικος του αγαθού», ανέφερε ο υπογραματεύς και σε άλλο σημείο του επικηδείου λόγου επεσήμανε: Εν τη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, εις το Φανάριον, εις τον Κρανίου μαρτυρικόν τόπον, γλυκύ και ιλαρόν φέγγει, υπό τας Πανσέπτους αυτού στέγας, το της Αναστάσεως ανέσπερον φως εις την ακοίμητον κανδήλα. Έγνω το Φανάριον εκ του πολλάκις ουχί ειρηνικού τέλους των τέκνων του φιλοσοφείν τον Θάνατον και τα περί τον Θάνατον μετά της υψίστης και αρίστης φιλοσοφίας της υπό των Πατέρων ημών, των καθ΄ εκάστην γενεάν και γενεάν λειτουργών αυτού, δηλαδή φιλοσοφείν μετά της εν Ιησού Χριστώ ελπίδος. Και ούτω ο Θάνατος, ο βαθύς ύπνος των τέκνων του Θεού, συνυπάρχει αφανώς εις την καθημερινότητα του Φαναρίου ουχί ως ξένος αλλ΄ως ο προς τον Μέγαν ξένον, τον Εσταυρωμένον και Αναστάντα άγων διά της ενεργείας αυτού. Εμάθομεν και μανθάνομεν εν τη Πατριαρχική Αυλή, εν τω παλλαδίω τούτω των κατά Χριστόν αγωνοθεσιών, όπως βλέπωμεν όπισθεν του σκότους του Θανάτου το Φως της Αναστάσεως, εις την σιωπήν του να ακροώμεθα το "Δεύτε προς με", εις την λύπην του όπως εντοπίζωμεν τον Παράδεισον, εις την απελπισίαν του το "Ίδού εγώ μεθ΄υμών ειμι", εις την ακοινωνησίαν του την ευλογημένην Βασιλείαν του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

  Παρέστησαν ο αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, εκπρόσωποι άλλων Δογμάτων και Ομολογιών, ο έπαρχος, ο αντιδήμαρχος και ο αστυνομικός διοικητής των Πριγκηποννήσων, εκπρόσωποι άλλων μειονοτήτων, πανεπιστημιακοί καθηγητές και πλήθος κόσμου, από την Πόλη και την Ελλάδα, που θέλησε να αποχαιρετίσει τον αείμνηστο ιεράρχη.

  Ο ενταφιασμός του πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο του Προφήτη Ηλία Πριγκήπου.

  Νωρίτερα, το πρωί, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου, ιερουργούντος του μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνα.
 • Η Κυριακή των Βαΐων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

  Η Κυριακή των Βαΐων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με κάθε ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων στην Ιερή Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, κατά την οποία συγχοροστάτησαν Αρχιερείς του Θρόνου.

  Τον θείο λόγο κήρυξε, κατά την τάξη της ημέρας αυτής, ο υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

  Εκκλησιάστηκαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας, Vaselin Mareshky, ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Maksym Vdovychenko, 'Αρχοντες Οφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό.

  Μετά την απόλυση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε σε 'Αρχοντα Υπομνηματογράφο τον κ. Tudor Dinu, από τη Ρουμανία, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, o οποίος πρόσφατα εξέδωσε την ιστορική μελέτη «Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία», που προλόγισε ο Παναγιώτατος και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης.

  «Η Εκκλησία έχει ανάγκην ανθρώπων με τα ιδικά σας χαρίσματα, με ευφυίαν και ευσέβειαν. Με την επιστημοσύνην, την εργατικότητα, με το σύγχρονον πνεύμα που σας διακρίνει, αλλά και με το ενδιαφέρον διά τας πατρώας παραδόσεις», είπε ο Πατριάρχης και συνέχισε: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον είναι η πρωτόθρονος Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, η οποία ενσαρκώνει και εκφράζει τον υπερεθνικόν χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, την συνείδησιν της οικουμενικότητός της. Το τονίζομεν αυτό ιδιαιτέρως διότι υμείς είσθε Ρουμάνος Ορθόδοξος, ο οποίος τιμάται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο επειδή είσθε φορεύς αυτού του οικουμενικού πνεύματος χωρίς εθνικούς φραγμούς. Η Ορθόδοξος Εκκλησία μας κατεδίκασε, ως γνωστόν, εις την ενταύθα συνελθούσαν Μεγάλην Σύνοδον του 1872, τον εθνοφυλετισμόν ως αίρεσιν, ως αλλοτρίωσιν της συνειδήσεως της καθολικότητος της Εκκλησίας, "ως όλως τι ξένον και αδιανόητον και όλως ανήκουστον και πρωτοφανές εν τω πλαισίω της Ορθοδοξίας''. Εν τω πνεύματι τούτω το Οικουμενικόν Πατριαρχείον φυλάσσει τας ανεκτιμήτους παραδόσεις φιλοθεΐας και φιλανθρωπίας, επιτελεί την οικουμενικήν Αυτού αποστολήν, δίδει ευθαρσώς την καλήν μαρτυρίαν του έναντι των συγχρόνων προκλήσεων ως διακονική Εκκλησία, στοιχούσα τω παραδείγματι του Αρχηγού και τελειωτού της Πίστεως ημών, ο οποίος ήλθε διακονήσαι και ουχί διακονηθήναι».

  Από την πλευρά του ο κ. Tudor εξέφρασε τις ολόθερμές του ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ιδιαιτέρως σημαντική τιμή που του επεφύλαξε και αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη που τρέφει προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

  Σύμφωνα με την παράδοση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε Βάγια και ανοιξιάτικα λουλούδια στους Αρχιερείς, στους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και σε όλους όσοι εκκλησιάστηκαν.

  Το βράδυ ο Πατριάρχης προέστη της Ακολουθίας του Νυμφίου.
 • Πραγματοποιήθηκε το 1ο Φόρουμ απανταχού νέων Ελλήνων στην Αθήνα

  Πραγματοποιήθηκε το 1ο Φόρουμ απανταχού νέων Ελλήνων στην Αθήνα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action», στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2018 στην Αθήνα. 350 νέοι Έλληνες, από 20 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να συγκινήσουν τον Ελληνισμό σε όλα τα μήκη της γης, με τη συλλογική τους δράση και την αγάπη τους για την Ελλάδα.

  Το Φόρουμ αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τη συνεργασία των απανταχού νέων Ελλήνων με σκοπό την επίτευξη και την υλοποίηση κοινών στόχων και επιδιώξεων, και αποτέλεσε πρωτοβουλία 9 παγκόσμιων ελληνικών οργανώσεων, στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2016-2018 της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων του Ζαππείου Μεγάρου και με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Σαββίδη.

  Σχετικά με τις εκδηλώσεις του διημέρου, το Σάββατο 31 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο, ημέρα έναρξης των εργασιών του φόρουμ, η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παράλληλά οι 9 εκπρόσωποι των νεολαίων παρουσίασαν τις δραστηριότητες των οργανώσεών τους και να πρότειναν τρόπους συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων νεολαίων και της ιστορικής τους πατρίδας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε και ο «Χορός Φιλίας» στο Σύνταγμα και όλοι οι συμμετέχοντες του Φόρουμ παρακολούθησαν αξέχαστη γιορτή για τον Ελληνισμό.

  500 νέοι και νέες από πέντε ηπείρους με ένα «Χορό Φιλίας» σχημάτισαν μία συμβολική σπείρα, που αγκάλιασε το σήμερα με το χθες και το αύριο.  Κατά την δεύτερη ημέρα του φόρουμ, 1η Απριλίου 2018, οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν την Λειτουργία που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ ακολούθησαν work-shops στο Ζάππειο Μέγαρο με θέματα αναφορικά με την διασπορά και τους απόδημους Έλληνες. Αξιοσημείωτο είναι το ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι νεολαίοι ένωσαν τις φωνές τους στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο ότι έφτασε η στιγμή τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με την εκστρατεία #bringthemarbleshome, που κορυφώθηκε με μία πορεία από το Ζάππειο Μέγαρο προς τον ιερό λόφο της Πνύκας, αιώνιο σύμβολο της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας.

  Στην Πνύκα πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της εκδήλωσης, όπου οι 350 εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς, διάβασαν το ψήφισμα του Φόρουμ.

  Η ημέρα έκλεισε με μια ιδιαίτερα σημαντική διάλεξη του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή κ. Δ. Παντερμαλή, στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

  Το Φόρουμ διοργανώθηκε από τις εξής 9 οργανώσεις: Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων, Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου, Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

  Χορηγοί επικοινωνίας του Φόρουμ : ΕΡΤ, RIK, NETV, Europolitis, National Herald, Neos Kosmos, YAGREK, Hellasfm.

  Για περισσότερες πληροφορίες και υλικό μπορείτε να επισκεφθείτε τα Social Media και το site του Φόρουμ.

  Fb: Hellenic Youth in Action
  Twitter: #bringthemarbleshome
  Site: bringthemarbleshome.com  Ενδεικτικά σας παραθέτουμε ορισμένα από τα σημαντικά σημεία του Ψηφίσματος.

  Το Ψήφισμα του Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων. «Hellenic Youth in Action», 1.04.2018, ΑΘΗΝΑ

  Εμείς, οι 350 νεολαίοι απόδημοι Έλληνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμμετέχουμε στο Φόρουμ «Hellenic Youth in Action», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την 31η Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές και αξίες των προγόνων μας, ως άξιοι συνεχιστές του ελληνικού πολιτισμού. Για μας ο ελληνικός πολιτισμός και η Ορθοδοξία αποτελούν τις πηγές ύπαρξης και επιβίωσής μας. Εμείς οι 350 Έλληνες νέοι από όλο τον κόσμο ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να δείξουμε την ισχύ της ελληνικής νεολαίας εν τη ενώσει και για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας με την ιστορική μας πατρίδα.

  Θεωρούμε ότι:
  • Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η Πατρίδα μας, σε όλα τα επίπεδα, είναι αναγκαία όσο ποτέ η σύσφιξη των σχέσεών της με τον Απόδημο Ελληνισμό και την Απόδημη Νεολαία.
  • Η Ελληνική Γλώσσα και ο Πολιτισμός αποτελούν θεμέλια της ύπαρξής μας, δηλωτικό της εθνικής μας ταυτότητας.

  • Ο ρόλος της Εκκλησίας μας παραμένει καίριος στη διαμόρφωση της Εθνικής μας συνείδησης. Η Ορθόδοξη Πίστη αποτελεί διαχρονικά στήριγμα του Ελληνισμού.
  Δεσμευόμαστε:
  • Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για το συντονισμό των δράσεών μας σε όλα τα επίπεδα με στόχο να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη στην Πατρίδα μας στις δύσκολες ώρες που περνάει με την οικονομική κρίση.

  • Να συνεχίσουμε συντονισμένα, άοκνα τον αγώνα για την υποστήριξη των Εθνικών Δικαιωμάτων του Ελληνισμού:
  o Για να διατρανώσουμε την ιστορική αλήθεια για τη Μακεδονία μας.
  o Για να στηρίξουμε τις προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας για την απελευθέρωση των δύο νέων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές.
  o Για να υπενθυμίσουμε την Τουρκική Κατοχή στην Κύπρο και να υπερασπίσουμε τα δίκαια του Ελληνισμού στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.
  o Για την Ιστορική Δικαίωση των προγόνων μας που υπέστησαν στην περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  o Για την δικαίωση της ιστορίας και του Πανανθρώπινου Πολιτισμού με την επιστροφή των Μαρμάρων - Γλυπτών του Παρθενώνα.
  o Να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα Πανανθρώπινα Ιδανικά που πρεσβεύει ο Ελληνικός Πολιτισμός. Να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε την Ελλάδα μας, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της.
  o Να διατηρήσουμε την Ορθόδοξη Πίστη μας ως μέλη της Εκκλησίας μας. Ορθοδοξία σημαίνει Ελλάδα.
  Ζητάμε:
  Από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση, την Αντιπολίτευση και όλα τα πολιτικά κόμματα, από όλους τους θεσμούς και σε όλα τα επίπεδα την εμπιστοσύνη, την ανιδιοτελή στήριξη και συνεργασία τους.
  Την ανάπτυξη δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, όπου υπάρχει Ελληνισμός. Ζητάμε την σύμπνοια και ΕΝΟΤΗΤΑ για τα Εθνικά Θέματα των Ελλήνων όπου Γης.

  Αποφασίζουμε:

  • Να ζητήσουμε από την κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων να εφαρμοστεί το Άρθρο 108Β του Συντάγματος για την ενεργοποίηση του ΣΑΕ, στο οποίο ενεργό ρόλο θα παίζει το Δίκτυο Νεολαίας. Να συσταθεί η συντονιστική επιτροπή για την οργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ελληνικής Νεολαίας της Διασποράς.

  • Να προγραμματιστούν κοινές εκδηλώσεις για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, που γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου. Το έτος 2019 να οριστεί ως έτος εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στη Διασπορά με το σύνθημα «Μιλήστε Ελληνικά».

  • Να ερευνηθούν οι δυνατότητες των διαφόρων παγκόσμιων ιδρυμάτων/οργανισμών για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων των ομογενειακών οργανώσεων νεολαίας και την υλοποίηση προγραμμάτων.

  • Να αποσταλεί το Ψήφισμα της εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα #bringthemarbleshome στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο και να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό διάβημα για τη συγκέντρωση υπογραφών.

  • Να προτείνουμε στο ελληνικό κράτος να ενισχύσει την πολιτική του ως προς τη νεολαία λόγω των μεγάλων ποσοστών ανεργίας, έλλειψης κοινωνικών παροχών και ασφαλίσεων, που έχει ως αποτέλεσμα την φυγή του επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.

  • Να δημιουργηθεί ομάδα lobbying/advocating, η οποία θα είναι συνδετικός κρίκος μεταξύ μεγάλων προσωπικοτήτων του εξωτερικού για τη δημιουργία ωφέλιμων προγραμμάτων στην Ελλάδα.

  • Να καθιερωθεί Ημέρα Ελληνικής Διασποράς, όπου θα βραβεύονται άτομα με σημαντική προσφορά σε θέματα που αφορούν την ελληνική διασπορά.

  • Να προχωρήσει και να ψηφιστεί η επιστολική ψήφος των απόδημων Ελλήνων (άρθρο 51 του Συντάγματος) για το εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
  ΕΠΙΛΟΓΟΣ
  Απευθυνόμαστε στη νεολαία του απανταχού Ελληνισμού, σε όλες τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία και τους καλούμε όλους να συμπορευτούμε:
  Πιστεύουμε στη ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ, ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ που το εγγυόμαστε ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με τον ΑΓΩΝΑ και τα ΕΡΓΑ ΜΑΣ.
  Πιστεύουμε στο μέλλον και την προοπτική γιατί απλά ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

  Θα τα καταφέρουμε!

  Δείτε τα ρεπορτάζ από το Φόρουμ:

 • Μεγάλη Εβδομάδα στη Μητρόπολη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν

  Μεγάλη Εβδομάδα στη Μητρόπολη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με κατάνυξη και έντονη την προσευχητική συμμετοχή των πιστών τελέσθησαν οι Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στους Ναούς της Ι.Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

  Ιδιαιτέρως επισημαίνονται οι Ιερές Ακολουθίες των Αγίων Παθών, των Βασιλικών Ωρών, του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως και του Επιταφίου Θρήνου που τελούνται στην Ενοριακή Κοινότητα Αναστάσεως του Κυρίου της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ, την οποία εξυπηρετεί εκτάκτως κατ' αυτές τις ημέρες ο Σεβ.Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων, ασκώντας τα καθήκοντα του ασθενήσαντος Εφημερίου, Οικον.π.Σεργίου Mabelemo.

 • Αφιέρωμα του Al Jazeera στους Έλληνες της Αντίς Αμπέμπα

  Αφιέρωμα του Al Jazeera στους Έλληνες της Αντίς Αμπέμπα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αφιέρωμα στις μακραίωνες σχέσεις Ελλάδας και Αιθιοπίας και στην ελληνική κοινότητα που ζει στην Αντίς Αμπέμπα και τις διατηρεί ζωντανές σήμερα, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το διεθνές αραβικό δίκτυο Al Jazeera. «Η σχέση της Αιθιοπίας και της Ελλάδας χρονολογείται από την αρχαιότητα και μια μικρή ελληνική κοινότητα διατηρεί ζωντανούς και τους δυο πολιτισμούς» αναφέρει στην εισαγωγή του το δημοσίευμα, που έχει τίτλο «Οι τελευταίοι Έλληνες της Αντίς Αμπέμπα».

  «Γνωρίζατε ότι η Αιθιοπία πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη "Αιθίοψ", που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Όμηρο;» δηλώνει με περηφάνια ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο κράτος αυτό της ανατολικής Αφρικής -γνωστό παλιότερα και ως Αβησσυνία- Νικόλαος Πατακιάς.

  Καθισμένος στο γραφείο του στην πρωτεύουσα της Αντίς Αμπέμπα, ο κ. Πατακιάς δείχνει το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα, Τα Αιθιοπικά. Είναι μια ιστορία αγάπης για τη σχέση μεταξύ της κόρης της βασίλισσας της Αιθιοπίας και ενός Έλληνα απογόνου του Αχιλλέα. Επίσης στην κατοχή του πρέσβη υπάρχουν φωτογραφίες κειμηλίων από το αρχαίο αιθιοπικό βασίλειο της Αξώμης. Περιλαμβάνουν μία στήλη του Εζάνα (ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους βασιλιάδες της Αξώμης) και μερικά χρυσά νομίσματα, τα οποία -και τα δύο- φέρουν αρχαίες ελληνικές επιγραφές.  «Η παράδοση έχει ειδικό βάρος στην Αιθιοπία και την Ελλάδα, την ακολουθούμε με πίστη» λέει ο 57χρονος Οδυσσέας Πάρης, που κάθεται σε ένα ελληνικό εστιατόριο κοντά στην κατοικία του πρεσβευτή. «Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί μπορούμε να απολαύσουμε εορτασμούς και από τις δύο κουλτούρες» προσθέτει.

  Η συντάκτρια διακρίνει τα αναμφισβήτητα μεσογειακά χαρακτηριστικά του 57χρονου και της συζύγου του: Καθώς χτυπάει τον φραπέ του η σύζυγός του, Αναστασία Μητσοπούλου, καπνίζει και μιλάει παραστατικά με τους φίλους της. Ωστόσο, ο Οδυσσέας Πάρης και η Αναστασία Μητσοπούλου είναι δεύτερης γενιάς Ελληνοαιθίοπες της Αντίς Αμπέμπα. Και οι δύο παππούδες του Οδυσσέα Πάρη ήταν Έλληνες και οι γιαγιάδες του από την Αιθιοπία. Αυτός και οι γονείς του γεννήθηκαν στην Αιθιοπία.  Η ιστορία της Αναστασίας Μητσοπούλου είναι παρόμοια με αυτή του συζύγου της, αν και είναι επίσης και μερικώς Ιταλίδα. Όμως, αν και είναι μέρος των δυο από τους πιο περήφανους και πιο αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, δεν είναι πάντα εύκολο, λέει η Αναστασία Μητσοπούλου, δασκάλα στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας. «Καμία χώρα δεν τους δέχεται ως δικό τους. Για την Ελλάδα είμαστε Αιθίοπες, και για την Αιθιοπία είμαστε Έλληνες» λέει με αναστεναγμό.

  Έλληνες ναυτικοί και έμποροι άρχισαν να μεταναστεύουν στην Αιθιοπία σε σημαντικούς αριθμούς στα τέλη του 18ου αιώνα. Η πρεσβεία εκτιμά ότι η ελληνική κοινότητα στην ακμή της αριθμούσε 5.000 έως 6.000 άτομα.

  Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στην επιρροή που έχει ιστορικά στην κοινωνία της Αιθιοπίας η ελληνική κοινότητα, με έμφαση την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Από το 1890 οι Έλληνες ήταν άτομα με ισχυρή επιρροή στην κοινωνία της Αιθιοπίας και αποτελούσαν και σύμβουλοι του αυτοκράτορα της χώρας Χαϊλέ Σελασιέ, επισημαίνεται.

  Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το Al Jazeera στην ημέρα εορτασμού της Εθνικής Εορτής από την ελληνική κοινότητα, τα μέλη της οποίας τα τελευταία χρόνια αυξάνονται. Η μικρή κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα αριθμεί σήμερα 500 άτομα. Στους Έλληνες δεύτερης γενιάς που ζουν στην Αιθιοπία προστίθενται και αυτοί που έχουν μετακομίσει πρόσφατα στην Αντίς Αμπέμπα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και οι Αιθίοπες που επιστρέφουν από την πατρίδα μας λόγω εργασίας, γάμου ή ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

  Ωστόσο, τα χρώματα και οι γεύσεις της Ελλάδας πρωταγωνιστούν στην καθημερινή τους ζωή στη χώρα των 90 εκατ. που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής. Ενδεικτικά αναφέρεται το εστιατόριο δύο αδερφιών που μετακόμισαν πριν από 8 χρόνια στην Αντίς Αμπέμπα, που είναι βαμμένο στα ελληνικά χρώματα του μπλε και του λευκού και αποπνέει την οικεία αίσθηση μιας ελληνικής ταβέρνας.

  Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία ενθαρρύνει τους Έλληνες να επενδύσουν σε γεωργικές, τεχνολογικές, κλωστοϋφαντουργικές και εξαγωγικές βιομηχανίες της Αιθιοπίας. Ο πρέσβης Νίκος Πατακιάς δήλωσε πρόσφατα στα τοπικά ΜΜΕ ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε από 12 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 14,7 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) το 2013 σε 22,5 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 27,6 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) το 2016 και αναμένει αύξηση με ταχύτερο ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

  Το ειδικό αφιέρωμα στους Έλληνες της Αιθιοπίας κλείνει παρουσιάζοντας τις ομοιότητες που έχει ο πολιτισμός των δύο χωρών. Ειδική μνεία γίνεται στη θρησκεία, που δίνει την αίσθηση μιας κοινής κουλτούρας.

 • «Το πρόγραμμα Νόστος στέλνει το ισχυρό μήνυμα της ήπιας δύναμης, μέσω διαλόγου πολιτισμών και θρησκειών»

  «Το πρόγραμμα Νόστος στέλνει το ισχυρό μήνυμα της ήπιας δύναμης, μέσω διαλόγου πολιτισμών και θρησκειών»

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η άρρηκτη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά σε ανώτατο επίπεδο με την παρουσία των προέδρων των τριών χωρών στην έναρξη των εκδηλώσεων του προγράμματος Νόστος, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, αναχωρώντας από την Αλεξάνδρεια. Ταυτόχρονα επισήμανε πως η παρουσία των Προέδρων Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλου, Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έστειλε και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλον τον κόσμο: «Το μήνυμα της ήπιας δύναμης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος. Μήνυμα που δεν εκπέμπεται με την ισχύ των όπλων, αλλά με την ισχύ που προκύπτει από τον διάλογο των πολιτισμών και των θρησκειών, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει διάλογος παύουν και οι συγκρούσεις».

  Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Νόστος, είπε ότι ξεκίνησε πολύ εντυπωσιακά στην Αλεξάνδρεια και σημείωσε πως μπήκαν οι πιο γερές βάσεις για μια παραγωγική και επωφελή συνεργασία των απανταχού ομογενών των τριών χωρών. «Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι οι τρεις χώρες μας αυτόν τον διάλογο θέλουμε, συνεχίζοντας από κοινού να δείχνουμε όλα τα θετικά της συνεργασίας του πνεύματος» προσέθεσε ο κ. Κουίκ.  Υπενθύμισε ότι μαζί με τους ομολόγους του, την Αιγύπτια υπουργό Ναμπίλα Μάκραμ και τον Κύπριο προεδρικό επίτροπο Φώτη Φωτίου, περίπου πριν από ένα χρόνο ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το πρόγραμμα «Νόστος», το οποίο τελικά τέθηκε και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου. «Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα 120 Αιγυπτιώτες Ελλάδας και Κύπρου, να είναι προσκεκλημένοι της Αιγύπτου, σε ένα πρόγραμμα συνυφασμένο με τη νοσταλγία και την επιστροφή, στον τόπο απ΄ όπου οι ίδιοι ή οι γονείς τους έφυγαν τόσο ξαφνικά με τα γεγονότα της δεκαετίας του '50, ώστε να περπατήσουν στις παλιές τους γειτονιές και να γνωρίσουν τη σύγχρονη Αίγυπτο» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

  Χαρακτήρισε μάλιστα υποδειγματική την προετοιμασία της έναρξης του προγράμματος Νόστος από την Αιγύπτια ομόλογό του και του επιτελείου της, ευχαριστώντας την προσωπικά και προσέθεσε πως συμφώνησαν να πάρει διεθνείς διαστάσεις.  Η επόμενη εκδήλωση του προγράμματος θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, όπου οι τρεις χώρες έχουν μεγάλες ομογενειακές κοινότητες.

  Στο μεσοδιάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Κουίκ, οι τρεις χώρες θα συνεργαστούν και σε προγράμματα που θα αφορούν ομογένειές τους στις υποσαχάριες αφρικανικές χώρες. «Εκεί όπου έχουν ιδιαίτερη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ιεραποστολές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Εκμυστηρεύτηκε πως προσωπικά ο Πρόεδρος Σίσι, στη διμερή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο, και στην οποία ήταν ο ίδιος «παρών», του υποσχέθηκε ότι από την πλευρά του θα έχουν όλη τη δυνατή βοήθεια σε κάθε τους πρωτοβουλία.

  Επίσης, ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο για το παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα που απένειμε και στους τρεις ομολόγους που σχεδίασαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα Νόστος.  Τέλος, έκανε γνωστό ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για τη συνέχεια του προγράμματος Νόστος, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία αρχές Ιουνίου.

  Σημειώνεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού, πως με την ευκαιρία του επίσημου ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Αλεξάνδρεια, ο Τ. Κουίκ τον συνόδευσε σε όλες τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην ελληνική κοινότητα, στο Πατριαρχείο, στο μουσείο - σπίτι του Καβάφη και στο χώρο των ανασκαφών των Κήπων των Πτολεμαίων που διενεργεί η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα.
 • Εικόνες από παλιό αρχοντικό Ποντίων στην πόλη της Τραπεζούντας

  Εικόνες από παλιό αρχοντικό Ποντίων στην πόλη της Τραπεζούντας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  To trapezounta.gr βρέθηκε στον Πόντο και κατέγραψε εικόνες από ένα παλιό αρχοντικό Ποντίων, και κατέγραψε τις παρακάτω εικόνες, που περιγράφει ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης:

  «Και μετά από τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό τα πράγματα ηρέμησαν… Πάντα όμως υπήρχε η έννοια, μέχρι και σήμερα, για το σημείο που έκρυψαν οι Έλληνες, οι γκιαούρηδες όπως τους χαρακτήριζαν οι Τούρκοι, τις χρυσές λίρες.

  Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στον Πόντο, τον περασμένο Ιανουάριο, ήρθα αντιμέτωπος με μια εικόνα η οποία με συγκλόνισε και στιγμάτισε το συγκεκριμένο μου ταξίδι.

  Καθώς είχα μπει —με άδεια της οικογένειας— σε ένα παλιό αρχοντικό σπίτι στη συνοικία Ορτά-μαχαλέ των Πλατάνων της Τραπεζούντας, μου τράβηξε την εντύπωση η υψηλή αισθητική των προγόνων μας και ο πλούτος τους. Διακοσμημένα ταβάνια, εντοιχιζόμενες ντουλάπες και μπανιέρες(!), ξυλόγλυπτα έπιπλα, η θέα των μπαλκονιών με φόντο την Τραπεζούντα κ.ά.

  Αυτό όμως που μου τράβηξε την εντύπωση περισσότερο, με συγκλόνισε, και με έκανε να αισθανθώ πως χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου, ήταν η εικόνα στο εσωτερικό μιας ντουλάπας· γεμάτη τρύπες, σκαλισμένη. Στο παραμικρό δεν είχε πάει το μυαλό μου ότι θα ήταν αυτό που θα μου έλεγαν λίγα δευτερόλεπτα αργότερα οι σπιτονυκοκυραίοι, ότι έψαχναν για λίρες! Θεώρησα ότι ήταν φυσική φθορά.

  Η αντίδραση των μελών της οικογένειας ήταν αμήχανη. Μου εξήγησαν ότι όταν είχαν εκριζωθεί οι Έλληνες από την περιοχή, οι πρόγονοί τους έψαχναν για χρυσές λίρες.

  Πάντα άκουγα από το περιβάλλον μου αλλά και από διάφορες ιστορίες, από βιβλία ή μαρτυρίες ανθρώπων, ότι μετά τον μεγάλο ξεριζωμό οι Τούρκοι έσκαβαν ακόμα και νεκροταφεία(!) για να βρουν λίρες. Όμως άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις.

  Είθε να είναι οι τελευταίες σοκαριστικές εικόνες που βλέπω στην τελευταία πράξη του δράματος που λέγεται ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ».  Πηγή: trapezounta.gr 
 • Δολοφονήθηκε στο Τορόντο ο Ελληνας επιχειρηματίας Μάθιου Στάικος

  Δολοφονήθηκε στο Τορόντο ο Ελληνας επιχειρηματίας Μάθιου Στάικος

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο 37χρονος επιχειρηματίας Μάθιου Στάικος δολοφονήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στην περιοχή Γιόρκβιλ του Τορόντο.

  Η αστυνομία του Τορόντο έλαβε αναφορές για τουλάχιστον τρεις πυροβολισμούς. Ο επιχειρηματίας έχασε τη ζωή του ακαριαία, αφού έφερε τραύμα στο κεφάλι. Οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη το πιθανό κίνητρο του δράστη, ενώ η νεκροψία έχει οριστεί για σήμερα, Τετάρτη.  Ποιος ήταν ο Μάθιου Στάικος

  Ο Μάθιου -Ματθαίος- Στάικος ήταν πρόεδρος στην εταιρεία επενδύσεων Staikos Investments, CEO στην Vleepo και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμβουλος της Triggerfox.

  Η Vleepo, είναι μία ελληνική startup που κατόρθωσε να διαγράψει μια σημαντική πορεία με έδρα τη Λάρισα. Πρόκειται για ένα application για κινητά, το οποίο είναι η εξέλιξη των search tool και εργαλείων επικοινωνίας.

  Ο Στάικος γεννήθηκε το 1980 στον Καναδά. Σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του δημιούργησε με τον αδελφό του την εταιρεία με την επωνυμία Torch Mobile, με γραφεία στο Τορόντο και στο Πεκίνο.

  Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την εταιρεία Research In Motion (RIM) κατασκευάστρια των θρυλικών συσκευών BlackBerry. Ο ίδιος υπήρξε και τεχνικός διευθυντής, τεχνολογιών Web της RIM.


  Το μήνυμα του Έλληνα πρέσβη στον Καναδά

  Ο Έλληνας πρέσβης στον Καναδά, Δημήτριος Αζεμόπουλος, ανήρτησε μήνυμα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, θέλοντας να εκφράσει την οδύνη του για τον θάνατο του Μάθιου Στάικου.

  «Ο 37χρονος Ματθαίος Στάικος, περήφανος Ελληνας και επιτυχημένος Καναδός πολίτης, μας έκανε όλους περήφανους για την χωρίς όρια αγάπη του στη Μητέρα Πατρίδα και τα μεγάλα επιτεύγματά του στον Καναδά. Σήμερα το βράδυ λοιπόν μου είναι ειλικρινά τόσο μα τόσο δύσκολο να πιστέψω την είδηση της απώλειάς του. Τον γνώρισα την εποχή που προσπαθούσε να καταξιωθεί. Και αμέσως κατάλαβα ότι θα τα κατάφερνε και ότι θα έφτανε ψηλά.

  Ποτέ μου όμως δεν φαντάστηκα ότι θα έφευγε από κοντά μας τόσο γρήγορα, τόσο άδικα, τόσο βίαια. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την είδηση στα καναδικά ΜΜΕ και δεν θέλω να αποδεχτώ ότι αυτός ο υπέροχος Ανθρωπος και Φίλος δεν θα είναι πια ανάμεσά μας. Είμαι σίγουρος όμως ότι η ψυχή του έχει βρει ήδη τη θέση της κάτω από το αιώνιο φως του Θεού στον οποίο και ο ίδιος πίστευε. Τα πλέον θερμά και μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  Μερικές φορές είναι αδύνατο να εκφράσουμε την οδύνη της ψυχής μας. Μια από αυτές τις φορές είναι λοιπόν και αυτή για μένα σήμερα το βράδυ γράφοντας αυτές τις γραμμές για τον φίλο μου τον Ματθαίο».  Πηγή: Εθνικός Κήρυξ


 • Διάλεξη στη Μελβούρνη: Αποθωμανοποίηση της Κωνσταντινούπολης μετά το 1923

  Διάλεξη στη Μελβούρνη: Αποθωμανοποίηση της Κωνσταντινούπολης μετά το 1923

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:09:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο αναπληρωτής καθηγητής Christopher Houston από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Macquarie θα παρουσιάσει μια διάλεξη με θέμα την αποθωμανοποίηση της Κωνσταντινούπολης μετά το 1923, την Πέμπτη 7 Ιουνίου, στο Ελληνικό Κέντρο, ως μέρος των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρονται από την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

  Το 1923 η Κωνσταντινούπολη ήταν μια πόλη με ιστορία και συμβολισμό που δεν ήταν εύκολο να εναρμονιστεί με τη νέα πολιτική πραγματικότητα που αναδυόταν στην Άγκυρα. Μια αυτοκρατορική και κοσμοπολίτικη πόλη-λιμάνι και ένα κέντρο εμπορίου, κατανάλωσης και παραγωγής, το περιβάλλον της αντικατόπτριζε τον οθωμανικό εκσυγχρονισμό του 19ου αιώνα και την ευρωπαϊκή οικονομική επιρροή. Αν και ο αριθμός των κατοίκων δεν είναι ακριβής, οι εκτιμήσεις έφεραν τον μη μουσουλμανικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης το 1923 κάπου μεταξύ 35 και 40%, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων.

  Μέχρι το 1964, όμως, ο αριθμός των μη μουσουλμάνων στην πόλη μειώνεται σημαντικά. Τι συνέβη; Σε αυτήν τη διάλεξη, ο αναπληρωτής καθηγητής Houston θα επισημάνει τέσσερις πολιτικές πράξεις που οδήγησαν στην κατάρρευση του οθωμανικού «κόσμου» στην Κωνσταντινούπολη, καθεμία από τις οποίες συνδέεται με τον αμείλικτο εθνικισμό και το οικονομικό καθεστώς που προωθείτο στην Τουρκία, της μονοκομματικής και πολυκομματικής περιόδου που εκφράστηκε με διάφορους ρατσιστικούς νόμους που απευθύνονταν τόσο σε μη Τούρκους όσο και σε μη μουσουλμάνους.

  Εν συντομία, μεταξύ άλλων προβλέπονταν η υποχρεωτική στρατολόγηση το 1941 όλων των μη μουσουλμάνων ανδρών στην Τουρκία, η επιβολή από την κυβέρνηση έκτακτου φόρου πλούτου ή κεφαλαίου (Varlik Vergisi) το 1942, το προωθούμενο από το κράτος πογκρόμ κατά των ελληνικών ιδιοκτησιών, εκκλησιών και σχολείων στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου 1955, και η απέλαση Ελλήνων πολιτών το 1964.

  Ο αναπληρωτής καθηγητής Christopher Houston διδάσκει στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για την τουρκική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου αυτού για το Κουρδιστάν Kurdistan: Crafting of National Selves (Bloomington 2008) και το Islam, Kurds and the Turkish Nation-State (Berg, Oxford. 2001). Το σημερινό ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα των ετών πριν και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.  Πότε: Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018, 19.00
  Πού: Ελληνικό Κέντρο, (Mezzanine, 168 Lonsdale Street, Melbourne)
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο