• Απορρίπτει η ομογένεια της Αυστραλίας σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ

  Απορρίπτει η ομογένεια της Αυστραλίας σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-18 17:48:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η ομογένεια της Αυστραλίας απορρίπτει μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε τη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Παναυστραλιανού Συντονιστή Προεδρείων των Παμμακεδονικών Ενώσεων Μελβούρνης και Βικτώριας, Νότιας Αυστραλίας, Δυτικής Αυστραλίας, Κουηνσλάνδης αναφέρει:

  «Με αφορμή τις δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την προτεινόμενη και μεθοδευόμενη ονομασία του νεόδμητου κράτους των Σκοπίων, η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας και οι επιμέρους Παμμακεδονικές Ενώσεις της Βικτώριας, Δυτικής Αυστραλίας, Νοτίου Αυστραλίας και Κουηνσλάνδης επιθυμούν να δηλώσουν τα εξής:

  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

  Ο αυστραλιώτης Ελληνισμός (550.000) γενικότερα και ο Μακεδονικός Ελληνισμός (140.000) ειδικότερα, μέσα από διαδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, δημόσιες διαλέξεις και σεμινάρια από το 1960 μέχρι σήμερα, διατηρεί απαρέγκλιτη, αναλλοίωτη και με συνέπεια την άποψή του ότι το όνομα της Μακεδονίας, λειτούργησε διαχρονικά ως γεωγραφικός προσδιορισμός, αφού γλωσσικά, φυλετικά, θρησκευτικά και αθλητικά οι Μακεδόνες και η Μακεδονία αποτελούσαν αναπόσπαστο διαμέρισμα του ελληνικού χώρου και του Έθνους των Ελλήνων.

  Οι Μακεδόνες διέδωσαν την ελληνική σκέψη, το Αριστοτελικό ιδεώδες, την ευκλείδειο μηχανική, την ελληνική γλώσσα, οι Μακεδόνες μετέφεραν στα πέρατα του κόσμου το πολυπολιτισμικό ιδεώδες και έκαναν κοινοκτημοσύνη του γνωστού κόσμου την πεμπτουσία της ελληνικής προσφοράς, ήτοι τον σεβασμό στην ελευθερία και στη γνώση. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση, το διαμέρισμα της Μακεδονίας που έφερε το βαρύτιμο όνομα και την ιστορία του, επεκτάθηκε και διαμορφώθηκε από τους Ρωμαίους ανάλογα, προκειμένου να πληροί τις τότε διοικητικές τους ανάγκες, ώστε να περιλαμβάνει και μέρος του χώρου των Σκοπίων. Ωστόσο, ουδέποτε λειτούργησε ως χώρος για να προσδιορίσει συγκεκριμένο φυλετικό ή εθνικό μόρφωμα. Η απόδοση στους Σλάβους της π. Γιουγκοσλαβίας του νότου, στους πρώην Βούλγαρους μέχρι το 1946, και στη συνέχεια, στους Τιτογενείς «μακεδόνες» ακόμη και σύνθετου γεωγραφικού όρου, π.χ. γκόρνο μακεντόνια ή νόβα μακεντόνια ή φυλετικού σλαβιάνι μακεντόσκι, βαρτάσκα Μακεντόσκι ή απλώς μακεντόσκι, όπως έχει ήδη προταθεί από ορισμένους, προκαλεί το δίκαιο της ιστορίας, τραυματίζει τους αγώνες, αποσιωπεί τα μαρτύρια του μακεδονικού Ελληνισμού, και ακυρώνει τις εκατόμβες των μαρτύρων, δίγλωσσων αλλά και αμιγώς ελληνόφωνων, που έπεσαν στα πεδία των μαχών.

  Δηλώνουμε με απόλυτη βεβαιότητα, ότι η απόδοση και διμερής συμφωνία επί ενός σύνθετου ονόματος, όταν μάλιστα αυτό αποδίδεται με δύο λέξεις, δεν πρόκειται ποτέ να τηρηθεί ή να εφαρμοστεί από τους ηγέτες του αλυτρωτικού αγώνα όχι μόνον του κράτους των Σκοπίων, αλλά και από τους πρώην Έλληνες του ευρύτερου Βαλκάνιου χώρου που εγκατέλειψαν την Ελλάδα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, και έχουν κηρύξει πόλεμο μίσους εναντίον κάθε τι που έχει σχέση με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Σύνθετη ονομασία με δύο λέξεις θα αποτελέσει το Δούρειο Ίππο προς ένα ακόμη εθνικό ναυάγιο. Πολύ σύντομα οι Τιτογενείς «μακεδόνες» θα εγκαταλείψουν το πρώτο συνθετικό που έχει απλά μόνον προσδιοριστικό ρόλο και θα επικεντρώσουν την προπαγάνδα τους στο δεύτερο συνθετικό που αποτελεί την ουσία, έτσι πολύ σύντομα το «μακεντόνια» ή το τραγικό για μας Macedonia θα επικρατήσει.
  Η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας δηλώνει απερίφραστα ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε κίνηση κόμματος ή κυβέρνησης που οδηγεί την ελληνική ιστορία και τα δίκαια των αγώνων των Ελλήνων και του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΎ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ σε ναυάγιο λήθης και σε διπλωματική γκάφα, που αποβλέπει να θυσιάσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Το όνομα της Μακεδονίας παραμένει για μας αδιαπραγμάτευτη αξία, που ενώνει και συνδέει τον διαχρονικό Ελληνισμό. Το όνομα αυτό δεν χαρίζεται και δεν προσφέρεται για να ικανοποιηθούν οι νατοϊκοί εταίροι και οι Ευρωπαίοι, αφιλάδελφοι, σύμμαχοί μας.

  Οι Σλάβοι έχουν δική τους αξιοζήλευτη ιστορία και γλώσσα, για τις οποίες μπορούν να είναι υπερήφανοι. Να περιοριστούν στη δική τους ιστορία και να τιμούν έτσι τους προγόνους τους».
 • Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης μιλάει στο zougla. gr για την ψήφο των ομογενών και τις σχέσεις με την πατρίδα

  Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης μιλάει στο zougla. gr για την ψήφο των ομογενών και τις σχέσεις με την πατρίδα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-14 23:08:11 | Πηγή: Ζούγκλα
  Της Σταυρούλας Πεταλιού

  Στην Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεριάδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή. Επί τάπητος στη συνάντηση τους, όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο zougla.gr, τέθηκαν πολλά από τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ομογένεια της Αυστραλίας με κύριο αυτό της ψήφου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για άμεσες λύσεις στα καίρια θέματα τα οποία απασχολούν τους ομογενείς και συμπλήρωσε οι συζητήσεις κινήθηκαν σε πολύ θετικό κλίμα.

  Τόνισε παράλληλα πως οι δεσμοί των ομογενών με την Ελλάδα παραμένουν ισχυροί και πως την επισκέπτονται σε κάθε ευκαιρία την οποία τους δίνεται. 

  Σημείωσε πως στο τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα τέθηκε το θέμα της ψήφου των ομογενών, των κατασκηνώσεων για τα παιδιά τους, η επιστροφή του σήματος της ΕΡΤ στην Αυστραλία, η διακρατική συμφωνία στο θέμα της φορολογία και το θέμα του ΕΟΤ.

  Όπως δήλωσε για το θέμα της ψήφου ο πρωθυπουργός, όπως και ο κ. Τέρενς Κουίκ που ήταν παρών στη συνάντηση, ήταν πολύ θετικοί και δεσμεύτηκαν για άμεση λύση του, λέγοντας πως υπάρχει μια επιτροπή η οποία εξετάζει την άμεση επίλυση του ζητήματος.

  Ήδη, ο κ. Παπαστεριάδης εξήγησε ότι με τη σκληρή δουλειά του Τέρενς Κουίκ υπάρχει λύση σχετικά με τις κατασκηνώσεις που θα φιλοξενούν από του χρόνου τα παιδιά των ομογενών στην Ελλάδα. Ενώ για τα φορολογικά ο πρωθυπουργός είπε πως θα γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες, ώστε να μην φορολογούνται οι επενδύσεις των ομογενών. Οι δεσμοί των ομογενών με την Ελλάδα παραμένουν ισχυροί και πως την επισκέπτονται σε κάθε ευκαιρία την οποία τους δίνεται

  «Πριν άλλωστε από λίγες ημέρες πέρασε από τη Βουλή η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για την τουριστική βίζα κάτι το οποίο πολεμούσαμε εδώ και χρόνια» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας της Μελβούρνης. 


  Επίσης, επεσήμανε πως στόχος είναι η προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα αλλά και η ανταλλαγή καλλιτεχνικών προγραμμάτων μεταξύ Ελλάδας - Αυστραλίας και το αντίστροφο. 

  Ο κ. Παπαστεριάδης είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Δήμαρχο Αθηνών την Υπουργό Πολιτισμού και την Υπουργό Τουρισμού.

  Ακούστε όλα όσα είπε στο zougla.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης: • Συστάθηκε η

  Συστάθηκε η "Πρωτοβουλία Ελλήνων Σουηδίας για την Ελλάδα"

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Αθανάσιος Ρουμελιώτης, έλληνας κάτοικος της Σουηδίας, έστειλε το παρακάτω κείμενο στο zougla.gr, στο οποίο παρουσιάζει την «Πρωτοβουλία Ελλήνων Σουηδίας για την Ελλάδα». 

  Αναφέρει σχετικά:

  «Θέλω να σας ενημερώσω ότι εμείς οι Ελληνες που ζούμε και εργαζόμαστε εδω στη Σουηδία ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με γνώμονα την αγάπη μας για την Πατρίδα και τη θέλησή μας να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που την ταλαιπωρούν. Τελικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία Πολιτικού Φορέα, δεν θα προχωρήσουμε όμως εάν πρώτα δεν εκτιμηθεί από το μεγαλύτερο σύνολο του Ελληνικού Λαού.

  1ο. Κείμενο
  "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"
  (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ).

  Αγαπητοί Συνέλληνες,

  Οι καιροί που ζούμε είναι αρκετά δύσκολοι και το μέλλον είναι αβέβαιο.Καθώς περνάνε τα χρόνια βλέπουμε ότι το βιοτικό επίπεδο και η ελληνική κοινωνία παρακμάζει.Οι αποφάσεις των ιθυνόντων και των ανθρώπων που ο ελληνικός λαός δίνει αξιώσεις και δύναμη εδώ και δεκαετίες έχουν ως στόχο την εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου του κάθε Έλληνα και την υποτίμηση της πατρίδος μας.
  Εμείς ως Έλληνες του εξωτερικού,και δη ενός κράτος που λειτουργεί σε πολύ καλό βαθμό ως προς την οικονομική του πολιτική και για τα κοινωνικοπολιτικά του θέματα όπως είναι η Σουηδία,δημιουργήσαμε μια ομάδα αποκλειστικά απαρτιζόμενη από Έλληνες που τους πληγώνει αυτή η κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας.

  Ο σκοπός της είναι να μπορέσει να περάσει κάποια ερεθίσματα και να προτείνει λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα που ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό. Κύριο μέλημα μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι όλη αυτή η σκευωρία είναι κατασκευασμένη από διεθνής οργανισμούς που λειτουργούν με χυδαίο και παράνομο τρόπο με βλέψη στο να κατακτήσουν όλο τον εδαφικό και πολιτισμικό πλούτο που διαθέτει η πατρίδα μας. Η λύση που προτείνουμε εμείς ως ομάδα είναι,η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαική Ένωση,η αποχώρηση της από την Νομισματική Ένωση δηλαδή η αποχώρηση της από το ευρώ και η επιστροφή της σε Εθνικό Νόμισμα με την ισοτιμία του νομίσματος αυτού σε 1 προς 1,δηλαδή μία μονάδα εθνικού νομίσματος ίσο με ένα ευρώ.

  Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός,μπορούμε κάλλιστα να στηριχθούμε στην παραγωγή μας και να αξιοποιήσουμε οικονομικούς πόρους όπως για παράδειγμα η ναυτιλία,ο τουρισμός,ο αγροτικός τομέας,ο κτηνοτροφικός τομέας,οι φυσικές πηγές ενέργειας και πολλά άλλα.Βέβαια,τεράστιο ποσοστό των Ελλήνων είτε δεν γνωρίζει αυτούς τους πόρους ή είναι προσκολλημένος σε ό,τι του προβάλλουν καθημερινά και με ύπουλο τρόπο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,τα οποία ελέγχονται από κυβερνητικούς παράγοντες.

  Έτσι λοιπόν,ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να δει καθαρά και να σκεφτεί το πρόβλημα με όσο περισσότερη λογική γίνεται μιας και ο φόβος της αβεβαιότητας και της πτώχευσης που του πλασάρουν τον καταβάλει.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και το πως τα ΜΜΕ το παρουσιάσαν στους Έλληνες πολίτες,με έναν τόσο άσεμνο,ανήθικο και γεμάτο φόβο τρόπο για την επικράτηση του ‘’ΝΑΙ’’.Ενθαρρυντικό δείγμα βέβαια ήταν ότι ο ελληνικός λαός δεν πτοήθηκε και αποφάσισε το ‘’ΟΧΙ’’ έτσι ώστε να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους επιδιώκουν το ξεπούλημα της Ελλάδας,άσχετα βέβαια με το τι ακολούθησε στη συνέχεια και πως η κυβερνητική συμμαχία αλλά και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης ξευτιλίστηκε και προσκύνησε τους διεθνείς τοκογλύφους.

  Ως δεύτερη βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός είναι η πίστη και η εθνική συνείδηση.Πρέπει δηλαδή να πιστέψουμε ότι μόνοι μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.Έχουμε δει και στο παρελθόν ότι ενωμένοι οι Έλληνες έχουν πετύχει τεράστια κατορθώματα που εξυμνούνται και θα εξυμνούνται για πολλά χρόνια ακόμη,όπως για παράδειγμα η Μάχη του Μαραθώνα,η Επανάσταση του ’21 και άλλα πολλά.Βασικό μας μέλημα λοιπόν είναι να ενωθούν όλοι οι Έλληνες για την επίτευξη ενός στόχου που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα και την βελτίωση της ζωής του κάθε Έλληνα.Με την προϋπόθεση της ενότητας λοιπόν θα αποπειραθούμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας σε όλους αυτούς που χρόνια τώρα καταδυναστεύουν την ζωή μας.Απαραίτητη λοιπόν είναι η εισαγωγή του ‘’μαζί’’ στην νοοτροπία των Ελλήνων γιατί μόνο έτσι θα ‘χουμε την απαραίτητη δύναμη και το κατάλληλο μέγεθος αντίστασης ώστε να αλλάξουμε μόνοι μας τις ισορροπίες στα οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας προς το καλύτερο.

  Εν κατακλείδι,τι είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα και τι είναι αυτό που της λείπει;H απάντησή μας είναι,νέα αξιόλογα πρόσωπα σε κάτι καινούργιο με πρωτοπόρες αντιλήψεις και νέα ήθη.Χαρακτηριστικά των προσώπων αυτών πρέπει να είναι η ανιδιοτέλεια,η εντιμότητα,ο σεβασμός προς τους άλλους,η διάθεση προσφοράς,η αλληλεγγύη,η λαχτάρα για ανάπτυξη.Ενώ παράλληλα πρέπει να είναι καλοί εώς άριστοι συνομιλητές ανεξάρτητα από τίτλους και σπουδές.

  Με εκτίμηση.
  Η Διαχειριστική Επιτροπή

  2ο. Κείμενο
  "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ."
  (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ)

  Αγαπητοί Συνέλληνες,

  Όταν ένας ασθενής φτάνει στα Εξωτερικά Ιατρεία ενός Νοσοκομείου με χαμηλό αιματοκρίτη το πρώτο που κάνει ο γιατρός που τον παραλαμβάνει είναι να του δώσει αίμα για να τον σώσει και στη συνέχεια ψάχνει να βρει τις αιτίες που του προκάλεσαν την παθολογική αυτή κατάσταση.

  Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε για να σωθεί η Χώρα μας είναι να της δώσουμε αίμα και το αίμα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ που ως αποτέλεσμα θα έχει να έρθουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα χρήματα στη Χώρα.

  Ως "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" (Πολιτική Κίνηση) η λύση που προτείνουμε για να βγει η Χώρα μας από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ( την οποία αναφέραμε κ σε προηγούμενο κείμενο μας) είναι:

  "Η παραμονή της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ,η αποχώρησή της από το ευρώ, η επιστροφή της σε Εθνικό Νόμισμα,με ισοτιμία ένα ευρώ -μια μονάδα εθνικού νομίσματος.
  Για να επιτευχθεί αυτή η λύση πρέπει:

  1ον. Να "τυπώσουμε"-δηλ να δημιουργησουμε- το δικό μας Νόμισμα (Χώρα που της αφαιρείται το δικαίωμα να τυπώσει το δικό της νόμισμα ουσιαστικά της αφαιρείτε το δικαίωμα να αποφασίζει για τις τύχες της, της αφαιρείται η Εθνική της Κυριαρχία)..Ενώ αυτός που αναλαμβάνει ( σου παιρνει με το ζορι από τα δικα σου χερια) το «τύπωμα», παριστάνει τον δανειστή του ποσού που αυτός τυπώνει στο χαρτονόμισμα.

  2ον. Να παράγουμε άμεσα (η αξία του χρήματος έχει ως αντίκρισμα την παραγωγή)

  3ον. Να μειώσουμε την φορολογία (οποίος φορολογεί, αυτό που κάνει είναι να μειώνει στο ελάχιστο την δύναμη του χρήματος). Η μείωση της φορολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα την σταθεροποίηση και ανάπτυξη τον είδη υφισταμένων εταιρειών ,την δημιουργία καινούργιων (ανάπτυξη επιχειρηματικότητας) .Καθώς επίσης την ηρεμία και τον καθησυχασμό όλων των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών.

  Ο Αμερικάνικος καπιταλισμός υποστηρίζει ότι "ο φόρος είναι κλοπή". Εξ άλλου, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψεύδος από την προπαγάνδα ότι "το κράτος για να βρεί χρήματα για να υπάρξει, θα τα βρεί μονό μέσα από τους φορολογούμενους." Επειδή το κράτος παράγει χρήμα, οι φόροι υπάρχουν μόνο για την ισορροπία της οικονομίας.

  Κάθε άλλη χρήση είναι κλοπή εισοδήματος, λεηλασία του ιδιωτικού και δημόσιου πλούτου και πολιτική επιλογή ύφεσης και φτωχοποίησης για λόγους εξουσίας, υποταγής και κακοποίησης του λαού.

  4ον. Να πιστέψουμε στους εαυτούς μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ (" Το καθετί φαίνεται ακατόρθωτο όταν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να το κάνεις." "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ").

  5ον. Να επιδοτήσουμε την παραγωγή ως Κράτος. (Ετσι θα ενεργοποιηθεί η οικονομία και θα αναστραφεί η αποεπένδυση)

  6ον. Να δώσουμε άμεση προτεραιότητα στον Τουρισμό μας και στην Ναυτηλία μας δυο πηγές που μπορούν να μας φέρουν άμεσα συνάλλαγμα.

  7ον. Να ενεργήσουμε άμεσα (χθες) στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. (Για παραγωγικούς σκοπούς και όχι για καφετέριες και πλακοστρώσεις πεζοδρομίων ή και -ακόμα χειρότερα- για να καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός της Ελλάδας, δηλ η παραγωγικη δυναμη του Ελληνικού Λαού).

  Η μείωση της φορολογίας και η επιδότηση θα έχει ως αποτέλεσμα την ανταγωνιστικότητα μας ως προς τις τιμές των προϊόντων μας για να μπορούν εύκολα να πουληθούν στην Εξωτερική Αγορά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ΕΞΑΓΩΓΕΣ μας που θα φέρουν συνάλλαγμα στη Χώρα.
  Επιστρέφοντας στο Εθνικό μας Νόμισμα η Χώρα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών, δεν θα μπει σε κατάσταση πτώχευσης γιατί εμείς δεχόμαστε ότι το χρέος μας είναι περίπου 40 δις ευρώ, που το χρωστάμε από τη διάφορα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών ( δηλ. εμπορικό ισοζύγιο : περισσότερες εισαγωγές απ' ότι εξαγωγές +/- άδηλοι πόροι ).

  Αυτό το χρέος θα το πληρώσουμε, οι Έλληνες δεν υπήρξαν ποτέ "ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ."

  Δεν θα πληρώσουμε όμως το χρέος των 400 δις ευρώ γιατί πιστεύουμε ότι είναι κατασκευασμένο, ψεύτικο και δόλιο από τους Ευρωπαίους επιτήδειους,που με την ανοχή και την συνεργεία των διαφόρων Κυβερνήσεων που πέρασαν,, όπως και της σημερινής, φρόντισαν η Χώρα να περιέλθει σε κατάσταση ξεπουλήματος.

  Δεν ξεπουλάς τα μονοπώλια του Κράτους (ΔΕΗ ,Λιμάνια, Ναυπηγεία κ.τ.λ.) για να ξεχρεώσεις.
  Πώληση σημαίνει ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ,πιστεύουμε στη μικτή οικονομία.

  Εμείς ως Έλληνες κάναμε δυο λάθη:

  -Το πρώτο λάθος είναι που επιτρέψαμε τους εαυτούς μας να την πατήσουμε. Πιστέψαμε δηλ. ότι τα χρήματα που μας έδιναν μέσα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης ήταν τζάμπα, αυτοί ήξεραν πολύ καλά και γελούσαν όταν εμείς δηλώναμε 200 ελιές ενώ είχαμε 100 ή δηλώναμε 500 πρόβατα ενώ είχαμε 300. Ταυτόχρονα όμως μας "πληρώνανε" για να σπάσουμε τα καΐκια μας, να ξεριζώσουμε τις ελιές και τα αμπέλια μας, να διώξουμε την βιομηχανία μας στις διπλανές χώρες.

  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΗ της Χώρας που ήταν ο στόχος τους για να μπορέσουν στη συνέχεια εύκολα να τη λεηλατήσουν.

  Την πατήσαμε δηλ. όπως την πατάνε οι ρωσίδες χορεύτριες που εμπιστεύονται τον παραγωγό,ενώ στην ουσία είναι προαγωγός, έρχονται στην Ελλάδα και αντί για χορεύτριες καταλήγουν να είναι πόρνες σε κάποια γειτονιά.

  -Το δεύτερο λάθος που κάναμε είναι που κάποιες φορές ως λαός έχουμε έλλειψη αυτοπεποίθησης, πιστεύουμε ότι ο ξένος θα μας σώσει, ότι το ξένο προϊόν είναι καλύτερο από το ελληνικό

  Το ευρώ είναι το μοναδικό νόμισμα στον κόσμο που δεν ανήκει σε κράτος αλλά ανήκει σε μια συμμορία ΙΔΙΩΤΩΝ με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ΒΙΤΡΙΝΑ.
  Το ευρώ ως νόμισμα είναι ληστρικό, είναι σαν να έχει κάποιος μια άδεια οδήγησης αυτοκινήτου, να του την έχουν πάρει και να αναγκάζεται να δανείζεται για να πληρώσει κάποιον άλλον να του οδηγήσει το αυτοκίνητο του.

  Τέλος, θέλουμε να μας απαντήσουν στα δυο εξής ερωτήματα:

  1ον. Γατί αφού μπήκαμε στο ευρώ σε μια αγορά 300 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας και αναγκαζόμαστε να πουλήσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε για ένα ΔΗΘΕΝ χρέος;

  2ον. Γιατί δεν γίνεται άμεση απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ( περίπου 22 δις ευρώ) βρίσκοντας προφάσεις δηλ. φτηνές δικαιολογίες ως προς την απορρόφηση τους;

  Άρα για να σωθεί η ΧΩΡΑ ΜΑΣ πρέπει:
  -ΝΑ ΤΥΠΩΣΟΥΜΕ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ)
  -ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ
  -ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
  -ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ
  -ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΟΥΜΕ
  -ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΗΛΙΑ
  -ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΣΠΑ

  Και κάτι συνολικό.

  Δεν υπάρχουν δανειστές με την έννοια κάποιων πλουσίων που δανείζουν κάποιους φτωχούς οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν τα δανεικά.

  Υπάρχουν κέντρα που δημιουργούν (τυπώνουν) χρήμα, το οποίο το λένε (χωρίς να είναι) δανεικό, στην ονομαστική του αξία, εάν το "τύπωμα" (δημιουργία) γυρίσει στο κράτος, τότε δεν υπάρχει χρέος για ότι τυπώνεται.

  Με εκτίμηση.

  Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ».

  Η ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας: http://www.protovouliaellinonsouidias.com/
 • Επενδύσεις στην Ελλάδα: Κομβικός ο ρόλος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό

  Επενδύσεις στην Ελλάδα: Κομβικός ο ρόλος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Σάββας Αναστασιάδης, με θέμα. ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ:ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

  Το μείζον ζήτημα του ρόλου των Ελλήνων Επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, στις επενδύσεις, ανέδειξαν οι ομιλητές της εκδήλωσης , ενώ πολίτες από κάθε γεωγραφική περιοχή του Νομού, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό την εκδήλωση.  Παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας , Βουλευτές, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Δημ. Τ.Ο. Ν.Δ., ο Πρόεδρος Β΄ΝΟΔΕ, Πρόεδροι επιμελητηρίων, πολιτευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Μέλη της πολιτικής επιτροπής Ν.Δ., Επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.α.

  Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Τομεάρχης Εξωτερικών Ν.Δ. , Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και ο οικοδεσπότης και διοργανωτής κ. Σάββας Αναστασιάδης.  Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν , ως ζωντανά παραδείγματα πετυχημένων επιχειρηματιών, ο κ. Παντελής Μπούμπουρας, που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία και ο κ. Λάμπης Τασάκος που δραστηριοποιείται στη Γερμανία.

  Ο κ. Λάμπης Τασάκος , τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επιχειρηματική φαντασία σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη γνώση λυγίζουν ακόμα και τα σίδερα. Γιατί, σίδερα λυγίζει στην πραγματικότητα ο μηχανολόγος που αποφοίτησε απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με την ρομποτική τεχνογνωσία που δημιούργησε και η οποία εφαρμόζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας.  Ο κ. Τασάκος άνοιξε τα τελευταία χρόνια γέφυρες συνεργασίας και με την Ελλάδα πιστεύοντας ότι και η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει φυτώριο για τη δημιουργία αντίστοιχης εξαγώγιμης τεχνογνωσίας στον τομέα της ρομποτικής.

  Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Παντελής Μπούμπουρας, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα αναπτυξιακά προγράμματα της τελευταίας οκταετίας, στα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί κίνητρα που θα διευκόλυναν τους απόδημους Έλληνες να επενδύσουν στην δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι οι Έλληνες πολιτικοί έχοντας ως ισχυρό κίνητρο τη συναισθηματική σύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα, πρέπει να προχωρήσουν σε μία ειδική νομοθετική πλατφόρμα, η οποία θα τους επιτρέπει να επενδύσουν στη Μητέρα Πατρίδα με χρήματα που έβγαλαν στις δεύτερες Πατρίδες τους.  Τόνισε μάλιστα ότι προτίθεται να υποβάλλει ο ίδιος, στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη προτάσεις για επενδύσεις της ελληνικής διασποράς στην Ελλάδα, ώστε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

  Τέλος μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το ίδρυμα Μπούμπουρα που ίδρυσε στην Οδησσό της Ουκρανίας το 2016, το οποίο έχει ως σκοπό την παροχή βοήθειας στους τομείς της φιλανθρωπικής και κοινωφελούς δραστηριότητας , καθώς και την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων.
 • Στην Αίγυπτο για τριήμερη επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

  Στην Αίγυπτο για τριήμερη επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και ο Κύπριος ομόλογός του κ. Χάρης Μορίτσης, σήμερα το μεσημέρι, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου.

  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης που είναι προσκεκλημένος να μιλήσει αύριο στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη που διοργανώνει το Θρησκευτικό Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, το Ελ Άζχαρ, έγινε θερμά δεκτός από αιγυπτιακής πλευράς, και από τον Γενικό Γραμματέα του Κέντρου Ισλαμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Ελ Άζχαρ Καθηγητή Μόχι Ελ Ντιν Αφίφι Άχμεντ, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για τη μεγάλη τιμή για την πρόσκληση στο διεθνές αυτό συνέδριο κορυφής.

  Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες Διαθρησκειακές Συναντήσεις, που διοργανώνει το Ελ Άζχαρ και το Συμβούλιο Πρεσβυτέρων Μουσουλμάνων, όπου θα μιλήσει αύριο ο Πρώτος τη τάξει της Ορθοδοξίας και της οποίας τις εργασίες θα κλείσει με ομιλία του ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος.  Να σημειωθεί επίσης ότι στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου, το παρών έδωσαν και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια κ.κ. Λαμπρινή Κομίνη και Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

  Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τελευταία φορά που είχε έρθει πάλι στο Κάιρο ήταν το 2006, με τα εγκαίνια του Κοινοτικού Ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου παραβρέθηκε και στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

  Παράλληλα, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που θα επισκεφθεί αύριο το Ελ Άζχαρ, το οποίο είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια, όταν είχε εκλεγεί στον Οικουμενικό Θρόνο.

  Τον Οικουμενικό Πατριάρχη που έφτασε στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα στις 2 το μεσημέρι, συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο Υπογραμματεύς της Μεγάλης και Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου διάκονος π. Ιωακείμ.

  Καλωσορίζοντας τον κ. Βαρθολομαίο, ο Έλληνας Πρέσβης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του και τιμή που τον υποδέχεται στην Αίγυπτο, τη Χώρα του Νείλου που διατηρεί τις πλέον αδελφικές σχέσεις με την Ελλάδα.  Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συλλυπήθηκε από κοντά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο για την πρόσφατη εκδημία της σεβαστής μητρός του Κλεοπάτρας, ενώ οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες μίλησαν για τη μεγάλη σημασία του Συνεδρίου που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων του Διόρθοδοξου Κέντρου του Σαμπεζύ.

  Να σημειωθεί τέλος ότι τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα υποδεχθεί σήμερα το βράδυ σε επίσημο δείπνο στην Ελληνική Πρεσβευτική κατοικία, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, όπου εκτός των διπλωματικών και εκκλησιαστικών αρχών, θα παρεβρίσκονται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Αντρέας Βαφειάδης.

  Πηγή: pyramisnews.gr 
 • Απόφαση... σταθμός: Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε τις περικοπές μισθού σε έλληνες δασκάλους της Νυρεμβέργης!

  Απόφαση... σταθμός: Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε τις περικοπές μισθού σε έλληνες δασκάλους της Νυρεμβέργης!

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρεται στην περίπτωση των 18 δασκάλων του ελληνικού δημοτικού σχολείου της Νυρεμβέργης που προσέφυγαν στη γερμανική δικαιοσύνη και τώρα δικαιώθηκαν. Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που «απαίτησαν από την ελληνική βουλή η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ» η ελληνική κυβέρνηση περιέκοψε και τους μισθούς των δασκάλων της στη Γερμανία. Το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο στην Ερφούρτη έκρινε την Τετάρτη ότι οι περικοπές αυτές δεν ήταν νόμιμες.

  «Με την απόφαση αυτή παίρνει τέλος μια πενταετής δικαστική διαμάχη. Αφορμή ήταν η προσφυγή του δάσκαλου Γρηγόρη Ν. που διδάσκει στο σχολείο της Νυρεμβέργης από το 1996. Η σύμβαση εργασίας του προσαρμοζόταν στις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν στα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια και ο μισθός του έφθανε τα 3.900 ευρώ. Δύο ελληνικά νομοθετήματα του 2010 όμως επέβαλαν περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα και μάλιστα ανεξάρτητα από τις όποιες συλλογικές συμβάσεις. Ο Ν. λοιπόν έχασε 600 ευρώ κάθε μήνα από τον μισθό του και τα ειδικά επιδόματα με αποτέλεσμα μέσα σε μια διετία να έχει απώλειες 20.000 ευρώ.»

  Η πενία του εργοδότη δεν αφορά τον εργαζόμενο

  Το Εργατικό Δικαστήριο της Νυρεμβέργης απέρριψε την προσφυγή του Ν., την δέχθηκε όμως το εργατικό δικαστήριο του κρατιδίου, οπότε το ελληνικό κράτος προσέφυγε με τη σειρά του στο Ανώτατο Εργατικό Δικαστήριο. Κι αυτό με τη σειρά του αποτάθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (EuGH) ζητώντας να μάθει αν υπάρχει ευρωπαϊκή διάταξη που να καλύπτει τους χειρισμούς του ελληνικού δημοσίου.

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είπε όχι, άρα στη Γερμανία ισχύει το γερμανικό εργατικό δίκαιο και όχι το ελληνικό. Ενδιαφέρον το ακόλουθο σημείο της απόφασης: «Το γερμανικό εργατικό δίκαιο δεν αναγνωρίζει υποχρέωση του εργαζομένου να αποδεχθεί χωρίς ισχύουσα τροποποίηση της σύμβασης εργασίας του μόνιμες περικοπές του μισθού του λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του εργοδότη του.»

  Η περίπτωση του Ν. προδιαγράφει τώρα και τις προσφυγές των υπόλοιπων 17 Ελλήνων δασκάλων. Το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει τους πλήρεις μισθούς από το 2010 και μετά μαζί με τους τόκους!

  Πηγή: Deutsche Welle
 • Αναδείχθηκε ο 22ος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας

  Αναδείχθηκε ο 22ος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τον Εδμόνδο Κασιμάτη εξέλεξε ως πρόεδρό της η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για τα επόμενα δύο χρόνια.

  Την εκλογή του αποφάσισε η νέα κοινοτική επιτροπή της κοινότητας, που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής της 23ης Απριλίου, όπου εξελέγησαν οι κ.κ. Ιωάννης Σιόκας (πρώην πρόεδρος της ΕΚΑ), Εδμόνδος Κασιμάτης (πρόεδρος του ΕΝΟΑ) και Μαίρη Παυλίδου (γενική γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας).

  Από την ημέρα των εκλογών βέβαια, υπήρξαν αλλαγές στην κοινοτική επιτροπή, καθώς η μέχρι πρόσφατα γενική γραμματέας της ΕΚΑ, Άρτεμις Γεροντάκη – Ταμβάκη προτίμησε να παραιτηθεί από την κοινοτική επιτροπή.

  Με δεδομένη τη σύνθεση των οκτώ υπολοίπων μελών του ΔΣ, η κοινοτική επιτροπή της ΕΚΑ συνεδρίασε το απόγευμα της 27ης Απριλίου, με μέλη τους (κατ' αλφαβητική σειρά) Ανδρέα Βαφειάδη, Δημήτρη Κάβουρα, Μιχάλη Καρυδιά, Εδμόνδο Κασιμάτη, Νικόλα Κόπελο, Πάρη Μακρή, Μαίρη Παυλίδου και Γιάννη Σιόκα.

  Μετά από τις αρχαιρεσίες, 22ος πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας εξελέγη ο Εδμόνδος Κασιμάτης.

  Έτσι, το νέο προεδρείο της ΕΚΑ έχει ως εξής:

  Πρόεδρος: Εδμόνδος Κασιμάτης, Α΄ Αντιπρόεδρος: Γιάννης Σιόκας, Β΄Αντιπρόεδρος: Μαίρη Παυλίδου, Γενικός Γραμματέας: Μιχάλης Καρυδιάς και Οικονομικός Επόπτης: Πάρις Μακρής.

  Αλλαγές υπήρξαν και στις Εφορείες της ΕΚΑ. Την Εφορεία Σχολείων ανέλαβε ο Μιχάλης Καρυδιάς, την Εφορεία Αστικών ο Πάρις Μακρής, τις Εφορείες Πρόνοιας και Εκκλησιών καθώς και Κοιμητηρίων ανέλαβε ο Γιάννης Σιόκας. Την Εφορεία του οίκου ευγηρίας ανέλαβε ο Εδμόνδος Κασιμάτης. Στην Εφορεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων παρέμεινε ο Δημήτρης Κάβουρας.

  Τέλος, μία μεγάλη αλλαγή που αποφάσισε στην πρώτη της συνεδρίαση η νέα κοινοτική επιτροπή της Αλεξάνδρειας, είναι η ίδρυση μίας νέας Εφορείας Εστίασης, με υπεύθυνο προϊστάμενο τον Γιάννη Σιόκα. Η Εφορεία αυτή θα αναλάβει τις ανάγκες διατροφής του οίκου ευγηρίας, των βοηθουμένων της κοινότητας καθώς και των εκδηλώσεων του οργανισμού.
 • Ενός λεπτού σιγή στη συνέλευση της ελληνικής κοινότητας Καΐρου

  Ενός λεπτού σιγή στη συνέλευση της ελληνικής κοινότητας Καΐρου

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η ελληνική παροικία στο Κάιρο έδειξε άλλη μία φορά το πόσο κοντά βρίσκεται στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού, τηρώντας ενός λεπτού σιγή για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχτηκε η Αίγυπτος, η οποία θρήνησε την Κυριακή των Βαΐων 47 αθώα θύματα.

  Ήταν ένας φόρος τιμής από τους Αιγυπτιώτες Έλληνες που διαμένουν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες την ετήσια τακτική τους Γενική Συνέλευση, παρουσία των εκκλησιαστικών, προξενικών και παροικιακών αρχών και 145 μελών της.

  «Θα σας παρακαλέσω να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη των όσων η τυφλή βία της τρομοκρατίας έκοψε το νήμα της ζωής τους, καθιστώντας τους μάρτυρες της ειρήνης και της πατρίδας τους το περασμένο διάστημα», τόνισε ξεκινώντας τις εργασίες της συνέλευσης ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής.

  Αμέσως μετά ξεκίνησε ο απολογισμός των εργασιών της ελληνικής κοινότητας για το περασμένο έτος (2016), που σηματοδοτήθηκε από την περαιτέρω ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο.

  «Επιτρέψτε μου να τονίσω την ιδανική σχέση που υπάρχει σήμερα ανάμεσα των τριών μας πατρίδων: της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Κύπρου, γεγονός που εκφράζεται και με τη συχνή ανταλλαγή επισκέψεων των ηγετών των τριών χωρών», τόνισε ο πρόεδρος της συνέλευσης κ. Καβαλής, επισημαίνοντας ότι «η σύνδεση και κοινή αυτή πορεία δεν μπορεί παρά να μάς γεμίζει αισιοδοξία και σθένος για την παρουσία μας στην αγαπημένη χώρα του Νείλου όπου γεννηθήκαμε...».

  Ο κ. Καβαλής έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην 11η Οκτωβρίου του περασμένου έτους, όταν το Κάιρο επισκέφθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχαν την τριμερή συνάντηση κορυφής με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. «Ήταν μία ιστορική ημέρα για την παροικία μας», είπε ο πρόεδρος των Ελλήνων του Καΐρου, τονίζοντας το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα, τόσο εκείνος όσο και ο τότε πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννης Παπαδόπουλος, είχαν γίνει δεκτοί για πάνω από μία ώρα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τον, όπως αργότερα και τον Κύπριο Πρόεδρο, για όλα τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της Αιγύπτου.

  Επίσης, ο κ. Καβαλής εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κοινότητας Καΐρου για το αμέριστο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, που με τις τελευταίες όλο και περισσότερες επισκέψεις των υπουργών της, όπως (κατά το έτος 2016) του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και των υφυπουργών Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη και Τέρενς Κουΐκ, επιδεικνύοντας έτσι, όπως είπε, η ελληνική πολιτεία το τεράστιο ενδιαφέρον της τόσο για την ανάπτυξη των σχέσεων της με την Αίγυπτο αλλά και μεριμνώντας για τα θέματα που αφορούν στην ελληνική παροικία. Το γεγονός αυτό φάνηκε ιδιαίτερα, υπογράμμισε, και στην πρόσφατη πολυήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κουΐκ στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και - για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια για μέλος ελληνικής κυβέρνησης- στο Πορτ Σαΐντ.

  Παράλληλα, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου αναφέρθηκε στην πρόσφατη «αλλαγή σκυτάλης» τον Νοέμβρη του 2016, του Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας και τη μείωση τουλάχιστον κατά δέκα χρόνια του μέσου όρου της ηλικίας της Διαχειριστικής της Επιτροπής, γεγονός που το χαρακτήρισε ως «μία νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, δίνοντας την ευκαιρία στη νέα γενιά να προετοιμαστεί για τη μελλοντική πορεία της κοινότητας στο πλαίσιο και τους κανόνες που την κατέστησαν στο επίπεδο δυναμισμού και οικονομικής ανεξαρτησίας που έχει σήμερα».

  Και ο κ. Καβαλής επισήμανε καταληκτικά: «Γνωρίζω πως κάθε ριζική αλλαγή εμπεριέχει το άγνωστο και αυτό φοβίζει. Άλλους, αυτός ο φόβος αφήνει σταθερούς στη θέση τους προσηλωμένους σε αυτά που ξέρουν μέχρι που να μην έχουν την δύναμη να αλλάξουν και άλλοι πάλι βάζουν τους στόχους τους ως πυξίδα και συνεχίζουν το όραμα και την πορεία τους. Ευτυχώς, ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία, και σας διαβεβαιώνω πως ο χρόνος θα δικαιώσει τις προσδοκίες της παροικίας που στήριξε την αλλαγή αυτή».

  Στη συνέχεια, ο κ. Καβαλής ανέλυσε κατά τομείς το έργο της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, τονίζοντας το σημαντικό περίσσευμα που είχε στον ισολογισμό της, που για το 2016 ανήλθε στο ποσό των 815.767 λιρών Αιγύπτου (περίπου 41.000 ευρώ), παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν ένα τεράστιο έλλειμμα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως ένα «θαύμα» για τα οικονομικά της κοινότητας.

  Χαιρετισμούς στις εργασίες της συνέλευσης απηύθυναν ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου, μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Λαμπρινή Κομίνη και ο Κύπριος πρόξενος Άγγελος Λένος, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο τέως πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννης Παπαδόπουλος.

 • Εκ βάθρων θα ανακαινιστεί ο ναός του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

  Εκ βάθρων θα ανακαινιστεί ο ναός του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τη συμπαράσταση όλων για την ανακαίνιση και την εκ βάθρων εσωτερικής αποκατάστασης του καθεδρικού ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ζήτησε ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπας, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά από της ανεγέρσεως του που πραγματοποιείται μιας τέτοιας έκτασης κα μεγέθους ανακαίνιση.

  «Στοχεύοντας στον άνθρωπο, δεν πρέπει να παραμεληθεί η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πεπραγμένων του, συνεπώς του πολιτιστικού κεφαλαίου. Με τη συντήρηση, την ανακαίνιση και την εκ βάθρων αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, θα συνεισφέρουμε στην πνευματική ανάγκη της κοινωνίας να γνωρίσει το παρελθόν της και να το συνδέσει με το μέλλον της. Πρόκειται για τη διαφύλαξη της μνήμης μιας κοινωνίας και ενός λαού και την ανάδειξη των υλικών και πνευματικών έργων που δημιούργησε ο λαός αυτός σε δεδομένο χωρόχρονο. Στόχος μας είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου να αποτελέσει εστία πνευματικής καταλαγής και συνύπαρξης, σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του διορθόδοξου, διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού συνδιαλέγεσθαι, που θα υπηρετεί τις χριστιανικές αξίες και τα πανανθρώπινα ιδεώδη», ανέφερε κ. Κλεόπας, ο οποίος προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας για την πανηγυρική εορτή, με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Τροπαιοφόρου στον ομώνυμο καθεδρικό ναό της Στοκχόλμης.

  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μητροπολίτης Σουηδίας στην ιστορική μεταβίβαση και δωρεά του Καθεδρικού Ναού από την Αποστολική Καθολική Εκκλησία στην Ιέρα Μητρόπολη Σουηδίας στις 27 Απριλίου 1976, χάρις στις ενέργειες του προκατόχου του, μητροπολίτου πρώην Αμασείας κ. Παύλου και των συνεργατών του και σημείωσε πως ο ναός θεμελιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1889 και η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1890.

  Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο αρχιμανδρίτης Σωσίπατρος Στεφανούδης, ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης Αλέξανδρος Λουκάτος, ο εφημέριος του μητροπολιτικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, Angel Velichkov, ο εφημέριος της ρωσσικής ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Στοκχόλμης, Χρήστος Λέτσιος, ο εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ, Αθανάσιος Μελάς, ο εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Παύλου Ουψάλας, Πέτρος Μώραλης, ο εφημέριος της ενορίας της Αγίας Τριάδος Γκέτεμποργκ και ο Alexander Djukic, διάκονος της ρωσσικής ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Στοκχόλμης.

  Το «παρών» έδωσαν οι πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στη Σουηδία Δημήτριος Τουλούπας και Ανδρέας Κακουρής, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Γκέτεμποργκ Χρήστος Κακαζούκης, οι Ελληνοσουηδοί επιχειρηματίες Τάκης και Σοφία Σολδάτου, Χρήστος και Κατερίνα Μελέτη, Γεώργιος και Δημήτριος Βασιλείου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης Γεώργιος Κωνσταντίνου με τη σύζυγό του Μαρία, το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ Μαρία Κεχαγιά, Χρήστος και Ευρώπη Πετρίδη και Νικόλαος Στραχίνης, καθώς και αξιωματούχοι και συνεργάτες της ελληνικής και κυπριακής πρεσβείας στη Στοκχόλμη.

  Ακολούθως, ο κ. Κλεόπας εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Βασιλείου, με θέμα: «Ο Καθεδρικός Ναός της Στοκχόλμης», στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού. Η θεματολογία της έκθεσης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκκλησιαστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενώ η έκθεση σηματοδότησε την έναρξη της καμπάνιας συλλογής δωρεών για τις εργασίες της εσωτερικής αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού. Θεωρήθηκε ως το πλέον κατάλληλο ορόσημο για την έναρξη της ιστορικής αυτής προσπάθειας, καθόσον συνδυάστηκε με την εορτή του πολιούχου του ναού. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από της ανεγέρσεως του ναού που πραγματοποιείται μιας τέτοιας έκτασης και μεγέθους ανακαίνιση.

  Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με την παράθεση παραδοσιακού πασχαλινού γεύματος στην αίθουσα δεξιώσεων του ναού, όπου ο Μητροπολίτης Σουηδίας ευχαρίστησε τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές του γεύματος, τσούγκρισε το κόκκινο αυγό και αντάλλαξε αναστάσιμες ευχές με τους παρισταμένους.
 • Έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής αγοράς για τον τουρισμό στην Κρήτη

  Έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής αγοράς για τον τουρισμό στην Κρήτη

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Έντονο ενδιαφέρον για την τουριστική αγορά του νησιού καταγράφηκε με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην έκθεση «GREEK PANORAMA», η οποία διοργανώθηκε 11 - 13 Μαΐου στη Νέα Υόρκη στο Grand Central Terminal.  Το περίπτερο της Κρήτης, σύμφωνα με την Περιφέρεια, αποτέλεσε καθημερινά πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών όπου ενημερώνονταν για τους πασίγνωστους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, την ξεχωριστή κουλτούρα των ανθρώπων, τις όμορφες παραλίες, την Κρητική διατροφή και για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Δημήτρης Μιχελογιάννης και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού Νίκος Αλεξάκης και Μαρία Λαβδάκη.

  Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης παράλληλα με την έκθεση συμμετείχαν και σε εκδήλωση με προσκεκλημένους εκπροσώπους της ελληνικής και αμερικανικής τουριστικής βιομηχανίας, της Ελληνικής ομογένειας, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων και παραγόντων. Ακόμη συναντήθηκαν με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και την μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβη Αικατερίνη Μπούρα.

  Εξ άλλου λόγω του ενδιαφέροντος της αμερικανικής αγοράς για τον τουρισμό στην Κρήτη και της ακόμη μεγαλύτερης δυναμικής που μπορεί να αναπτυχθεί, ειδικά στην κατεύθυνση του πολιτιστικού τουρισμού όπως αναφέρουν οι New York Times σε πρόσφατο άρθρο τους για την περιήγηση στην Κρήτη, η Περιφέρεια Κρήτης, όπως τονίζει, σχεδιάζει την πραγματοποίηση και άλλων στοχευμένων δράσεων προβολής της Κρήτης στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ανακοινώθηκε από τουριστικούς παράγοντες και τον ταξιδιωτικό οδηγό TripAdvisor, ότι η Κρήτη βρίσκεται στην 6η θέση στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς για το 2017 σύμφωνα με την ψηφοφορία των ταξιδιωτών.

  Παράλληλα η Κρήτη όπως ανακοινώθηκε κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς που προσφέρει την καλύτερη σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής στους Αμερικανούς τουρίστες για την τρέχουσα σεζόν, σύμφωνα με το οικονομικό έντυπο, Money, του περιοδικού Time.

  Πηγή: ΑΜΠΕ
  Φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυξ
 • Η αξιοποίηση των Ελλήνων της διασποράς προς όφελος της ελληνικής οικονομίας

  Η αξιοποίηση των Ελλήνων της διασποράς προς όφελος της ελληνικής οικονομίας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τις τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται λόγω των μεγάλων επιτευγμάτων της διασποράς της. Με βάση την πολύτιμη διεθνή εμπειρία, χρειάζεται να σχεδιάσει κατάλληλες πολιτικές για να κινητοποιήσει αποτελεσματικά τα τμήματα και τα άτομα της διασποράς που μπορούν με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις επαφές και τους πόρους τους, να προσφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

  Αυτό σημειώνεται στην έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τίτλο The Emigration of Greeks and Diaspora Engagement Policies for Economic Development (σχετικά με τη μετανάστευση των Ελλήνων και τη χάραξη πολιτικών αναφορικά με τη διασπορά για οικονομική ανάπτυξη) της ερευνήτριας του ΚΕΠΕ, Τζένιφερ Καβουνίδη.

  Ακόμη, όπως σημειώνεται στην έκθεση, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν φύγει από την πατρίδα τους σε αναζήτηση απασχόλησης στο εξωτερικό. Αντίθετα με παλαιότερα κύματα μετανάστευσης από την Ελλάδα, οι σημερινοί μετανάστες είναι κυρίως νέοι υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, οι πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες των οποίων αξιοποιούνται προς όφελος άλλων χωρών. Με την έξοδό τους τίθενται δύο μεγάλες προκλήσεις χάραξης πολιτικής: πρώτον, πώς να περιοριστεί ο αριθμός των νέων που μεταναστεύουν και να χρησιμοποιηθούν τα προσόντα τους μέσα στη χώρα και, δεύτερον, πώς να αξιοποιηθούν οι τεράστιες ευκαιρίες που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία με την παρουσία ταλαντούχων Ελλήνων στο εξωτερικό, με την κινητοποίηση της διασποράς ώστε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες, και τους πόρους της όπως και τα επιστημονικά, επιχειρηματικά, και κοινωνικά της δίκτυα, με τρόπους που θα προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. .

  Δεδομένα του ΟΟΣΑ για τους μετανάστες που ζουν σε διάφορες χώρες του κόσμου τεκμηριώνουν το υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο των Ελλήνων που έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία, σε σύγκριση με εκείνους που έφυγαν παλαιότερα. Ανάμεσα στους Έλληνες της διασποράς συγκαταλέγονται διακεκριμένοι επιστήμονες και επιχειρηματίες, ενώ η δεξαμενή του ταλέντου της μεγαλώνει συνέχεια. .

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Περιοδεία Τέρενς Κουίκ στη Μελβούρνη: Δέσμευση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

  Περιοδεία Τέρενς Κουίκ στη Μελβούρνη: Δέσμευση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Να αναλάβει πρωτοβουλία να τιμάται στην επικράτεια της Βικτώρια η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός της αυστραλιανής πολιτείας Ντάνιελ Άντριους κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού, το θέμα της ελληνικής γλώσσας ήρθε ως φυσική προέκταση της συζήτησης που προηγήθηκε για τις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο πολιτειακός πρωθυπουργός στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν ομογενείς αλλά και Αυστραλοί για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

  Επίσης, ο κ. Άντριους ζήτησε και ενημέρωση από τον Έλληνα υφυπουργό για τα διμερή θέματα, αλλά και ζητήματα ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρώπης και Αθήνας-Άγκυρας, το Κυπριακό, η πορεία συζητήσεων με τα Σκόπια και οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

  Ενδεικτικό του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βικτώρια: «Η Μελβούρνη είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και η πρώτη ελληνική πόλη, όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί πολίτες της χώρας μας και είναι φυσιολογικό να ενδιαφέρομαι και για τα θέματα της πατρίδας τους».

  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία ήταν παρούσα η υπουργός Νεολαίας και Οικογένειας Τζένη Μικάκος, η οποία είναι και η μόνη γυναίκα υπουργός ελληνικής καταγωγής στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να έρθει τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, ενώ η ομογενής υπουργός προανήγγειλε ότι θα βρίσκεται σε λίγες εβδομάδες στη χώρα μας, στην ετήσια διάσκεψη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

  Το απόγευμα (σ.σ. ώρα Αυστραλίας) ο Τέρενς Κουίκ συμμετείχε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας» Μελβούρνης, όπου του τέθηκαν θέματα, κυρίως εκπαιδευτικά και πολιτιστικά. «Εδώ στη Μελβούρνη ρίχνουμε πολύ μεγάλο βάρος στα θέματα της Παιδείας, που δεν αφορούν μόνο τα εδώ Ελληνόπουλα που έχουν φτάσει ήδη στην 4η και 5η γενεά, αλλά και ειδικά προγράμματα για τα παιδιά που έχουν έρθει στη Μελβούρνη με τη φουρνιά των νέων μεταναστών της κρίσης, και που κάνουν τα Ελληνικά σε άλλες πιο προχωρημένες ταχύτητες, αφού ξεκίνησαν τα σχολεία της Ελλάδας. Πολυδάπανο πρόγραμμα, αλλά αξίζει τον κόπο να το χρηματοδοτούμε» είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης απευθυνόμενος στον κ. Κουίκ.

  Στη συνέχεια ο ΥΦΥΠΕΞ συμμετείχε σε πολυπρόσωπη συγκέντρωση των προέδρων όλων των ομογενειακών φορέων της Μελβούρνης. Μετά τον χαιρετισμό του, ο Τέρενς Κουίκ απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεταν οι ομογενείς αξιωματούχοι για θέματα που αφορούσαν τη σχέση ομογένειας- Ελλάδας και για τα εθνικά θέματα.

  Αύριο, ο κ. Κουίκ θα συναντηθεί με τον πολιτειακό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάθιου Γκάι, τον ομογενή υπουργό Μικρών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Εμπορίου Φίλιπ Δαλικάκης, τους ομογενείς πολιτειακούς βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Στιβ Δημόπουλος και Νικ Στάϊκος, καθώς και με τον επίσκοπο Δέρβης Ιεζεκιήλ.
 • Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Πνεύματος στην πλατεία Ταξίμ από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Πνεύματος στην πλατεία Ταξίμ από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

  Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε σήμερα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

  Στη λειτουργία παρευρέθηκαν χριστιανοί της ελληνικής κοινότητας και πολλοί από αυτούς άδραξαν την ευκαιρία ώστε να εκθέσουν τα προβλήματα της ομογένειας της Πόλης στον Πατριάρχη.

  Δείτε φωτογραφίες:
 • ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου: «Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και ο φόβος δεν πρέπει να καθορίζει τις κινήσεις μας»

  ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου: «Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και ο φόβος δεν πρέπει να καθορίζει τις κινήσεις μας»

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

  Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τα όσα γράφονται, ακούγονται και λέγονται για το τρίτο κατά σειρά τρομοκρατικό χτύπημα στη Μεγάλη Βρετανία, το zougla.gr φιλοξενεί και καταγράφει μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν στην Αγγλία.

  Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου, Γιάννης Αμουτζάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, με αφοπλιστική ειλικρίνεια δήλωσε: «Στο οικονομικό κέντρο του κόσμου, ο απολογισμός του αριθμού των θυμάτων, από τις τρεις «αυτές» τυφλές επιθέσεις και σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες, είναι 33 νεκροί και 107 τραυματίες. «Πως» λοιπόν, μπορούμε να αισθανόμαστε όταν έχουμε έναν “πολεμικό” απολογισμό;».

  «​Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα σας έλεγα πως έχει επικρατήσει ο φόβος σε όλους εμάς, με αφορμή όλα αυτά τα γεγονότα που διαδραματίζονται εδώ και τρεις μήνες»«Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε κατά το τελευταίο τρίμηνο, στη Μεγάλη Βρετανία. Τα σκηνικά που έχουν διαδραματιστεί είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα με τις λέξεις πλέον χάνουν το νόημά τους. Γιατί αντιλαμβάνεστε πως αυτές οι «τυφλές» και άνανδρες πράξεις βίας, με στόχο ανυποψίαστους πολίτες – μιλάμε για γυναίκες, παιδιά, νέους ανθρώπους, ανθρώπους που «απλά» έτυχε να βρεθούν στη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος – είναι πράξεις βίας ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου», επεσήμανε ο κ. Αμουτζάς.

  Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Πράγματι είναι πολύ δύσκολες οι καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα, στη Μεγάλη Βρετανία. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα σας έλεγα πως έχει επικρατήσει ο φόβος σε όλους εμάς, με αφορμή όλα αυτά τα γεγονότα που διαδραματίζονται εδώ και τρεις μήνες».  Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας


  Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Αμουτζάς περιέγραψε στο zougla,gr, το πώς βιώνουν οι νέοι μας, όλη αυτή την κατάσταση και πως την αντιμετωπίζουν. Απάντησε στο τι ζητούν από την πολιτεία για τον περιορισμό και την καταστολή των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

  Στο κατά πόσο κι αν μπορεί ν’ αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους τρομοκρατικά φαινόμενα, επεσήμανε πως «είναι κάτι που και εμάς τους ίδιους, μας απασχολεί ιδιαίτερα. Διερωτόμαστε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε κι εμείς οι ίδιοι ως πολίτες αλλά και πως μπορεί να το αντιμετωπίσει το κράτος. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν αλλά θα πρέπει «αυτό» το φαινόμενο ν’ αντιμετωπιστεί. Η δημοκρατία δεν μπορεί να τρομοκρατείται. Κι αυτό που κάποιοι θέλουν να περάσουν όπως είναι ο φόβος και η τρομοκρατία, δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να το πετύχουν».

  Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αυτό στη Γαλλία κι εκείνο στη Γερμανία: «Χωρίς να γνωρίζει κανείς το που θα γίνει ένα τρομοκρατικό χτύπημα, μπορεί ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός κι ολόκληρος ο κόσμος ν’ αποτελεί «στόχο» της τρομοκρατικής λαίλαπας».

  Ενδεικτικά παρατήρησε: «Ενώ ένα τρομοκρατικό χτύπημα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο και πάρα πολύ ακριβό –οικονομικά- η μετεξέλιξη της τρομοκρατίας, το έχει μετατρέψει σε «φθηνό» οικονομικά και πολύ εύκολο να εκτελεστεί. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα γίνονται οπουδήποτε, χωρίς συγκεκριμένους στόχους, είναι τυφλά χτυπήματα απέναντι σε ανυποψίαστους πολίτες. Είναι θρασύδειλα χτυπήματα και μπορεί ο καθένας πλέον να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο και να δημιουργήσει όλον αυτόν τον πανικό που έσπειραν πριν από τρεις μέρες οι τρομοκράτες, σε νεκρούς και τραυματίες».

  Και συνέχισε: «Το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στο Λονδίνο, το Σάββατο, σε χρονική διάρκεια, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, δεν ξεπέρασε τα οκτώ λεπτά».  Η μαρτυρία

  Ο κ. Αμουτζάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, κατέθεσε μαρτυρία κοπέλας που βρέθηκε κοντά στο τρομοκρατικό χτύπημα του Σαββάτου.

  «Αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, μέσω των social media, δόθηκε η δυνατότητα σ’ εκείνους που ήθελαν «εθελοντικά» να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους ή στο χώρο τους, ανθρώπους που μπορεί να κινδύνευαν . Όλοι εμείς λοιπόν που μένουμε κοντά κοντά στην London Bridge, δώσαμε τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν και να μείνουν στο σπίτι μας».

  ​«Μία κοπέλα, γνωστή μας, που έτυχε να βρίσκεται κοντά στο τρομοκρατικό χτύπημα, μέσω των μηνυμάτων που είδε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μου τηλεφώνησε πραγματικά τρομοκρατημένη και ήρθε στο σπίτι μου»»Μία κοπέλα, γνωστή μας, που έτυχε να βρίσκεται κοντά στο τρομοκρατικό χτύπημα, μέσω των μηνυμάτων που είδε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μου τηλεφώνησε πραγματικά τρομοκρατημένη και ήρθε στο σπίτι μου.

  »Πραγματικά ο τρόμος στα μάτια της δεν είχε προηγούμενο. Δεν περιγραφότανε. Η κοπέλα, μας περιέγραφε πως έβλεπε το πλήθος να τρέχει, έβλεπε ανθρώπους με αίματα να κυλιούνται προς άγνωστες κατευθύνσεις και να είναι τρομοκρατημένοι. Άκουγε σειρήνες οι οποίες θύμισαν πολεμικό τοπίο. Έβλεπε ανθρώπους πεσμένους κάτω στο δρόμο, οι οποίοι –δε φαινόταν απαραίτητα πως ήταν νεκροί- αλλά… Μιλάμε για ένα περιβάλλον που θύμιζε από σκηνές (πολεμικής ή τρόμου) ταινίας».
  Ο κ. Αμουτζάς, μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση των κατοίκων στη Μεγάλη Βρετανία, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ο φόβος και η ανησυχία, αποτελεί πλέον, μέρος της καθημερινής συζήτησης. Η ανάγκη των ανθρώπων να νοιώσουν ασφαλείς είναι και το «πιο» κομβικό κομμάτι «αυτής» της συζήτησης».  Η συνεργασία των ευρωπαίων ηγετών

  Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου, αναφερόμενος στο μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης πως «Είναι χρέος μας, να κάνουμε τα πάντα για να τελειώνουμε με την τρομοκρατία» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr στο κατά πόσο η συνεργασία των ευρωπαίων ηγετών, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών φαινομένων, υπογράμμισε: «Η δήλωση του Προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, τα «λέει» όλα. Δεν μπορούμε ν΄ αφήνουμε την τρομοκρατία να κάνει «άλλο» ότι θέλει. Επομένως στο πλαίσιο εκείνο πάνω στο οποίο, τα κράτη θα συνεργαστούν για να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν είναι κάτι που ασφαλώς όλοι μας, το βλέπουμε θετικά».

  ​«Οι λόγοι που είμαστε στο εξωτερικό είναι προφανείς και αφορούν σε ακαδημαϊκούς και βιοποριστικούς. Ωστόσο, η τρομοκρατία δε θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα μας φοβίσουν. Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και ο φόβος δεν πρέπει να καθορίζει τις κινήσεις μας»
  Ο κ. Αμουτζάς, μίλησε για το ενδεχόμενο να επιστρέψει ή όχι στην Ελλάδα και εξήγησε: «Ο φόβος και ο τρόμος λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών, δεν πρόκειται να επηρεάσει «καμία» απόφασή μου». Και με συναισθηματική νοσταλγία είπε: «Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και ασφαλώς το όνειρο του καθενός που βρίσκεται στο εξωτερικό, χωρίς αμφιβολία, είναι να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, να ανταμώσει με την οικογένειά του, τους φίλους του και να προοδεύσει στη χώρα μας. Επομένως, το όνειρό μου, να γυρίσω στην πατρίδα, είναι σαφές».

  »Οι λόγοι που είμαστε στο εξωτερικό είναι προφανείς και αφορούν σε ακαδημαϊκούς και βιοποριστικούς. Ωστόσο, η τρομοκρατία δε θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα μας φοβίσουν. Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και ο φόβος δεν πρέπει να καθορίζει τις κινήσεις μας» δήλωσε ο κ. Αμουτζάς.

  Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου, Γιάννη Αμουτζά στο zougla.gr:

 • Οδηγίες από την πρεσβεία του Κατάρ για τους Έλληνες που ζουν ή θέλουν να ταξιδέψουν στη Ντόχα

  Οδηγίες από την πρεσβεία του Κατάρ για τους Έλληνες που ζουν ή θέλουν να ταξιδέψουν στη Ντόχα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Χρηστικές πληροφορίες για τους Ελληνες που ζουν στο Κατάρ ή για όσους θέλουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή του Κόλπου δίνει η ελληνική Πρεσβεία στη Ντόχα.

  Όπως αναφέρεται:

  «Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος προχώρησαν σε εφαρμογή των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ. Ορισμένες από τις εν λόγω κυρώσεις επηρεάζουν τις θαλάσσιες χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές.

  Οι πτήσεις ανάμεσα σε Κατάρ και Η.Α.Ε., Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Αίγυπτο έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας. Οι Έλληνες υπήκοοι, κάτοικοι Κατάρ ή που επιθυμούν απλά να διέλθουν μέσω Κατάρ, με προορισμό τις εν λόγω χώρες, μπορούν , σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να φθάσουν στον προορισμό τους χρησιμοποιώντας ενδιάμεσες χώρες –σταθμούς, όπως το Ομάν ή το Κουβέιτ.

  Αναφορικά με άλλους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι επιβάτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν στο Κατάρ, πρέπει να χρησιμοποιήσουν πτήσεις που δεν διέρχονται μέσω Η.Α.Ε., Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν και Αιγύπτου, αλλά από άλλες ενδιάμεσες χώρες – σταθμούς. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες που συνεχίζουν να πραγματοποιούν δρομολόγια από ή προς Κατάρ.

  Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της με το Κατάρ, ενώ Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος προχώρησαν σε διακοπή των ναυτιλιακών συνδέσεων με το Κατάρ.

  Η Πρεσβεία παρακολουθεί την κατάσταση, σε στενή επικοινωνία με τις καταρινές Αρχές και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και θα σας ενημερώσουμε σχετικά με τις οποιεσδήποτε εξελίξεις».
 • Εγκαίνια Ορθόδοξου Ιερού Ναού σε χωριό της Κούβας!

  Εγκαίνια Ορθόδοξου Ιερού Ναού σε χωριό της Κούβας!

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με μεγάλη κατάνυξη τελέστηκαν τα εγκαίνια του ορθόδοξου ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 στο χωριό Ranchuelo της Κουβάς. Ειναι ο δεύτερος Ορθόδοξος Ναός που φιλοξενεί η Κούβα καθώς ο πρώτος ναός του Αγίου Νικόλαου στην Αβάνα εγκαινιάστηκε το 2004 από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη Μεξικού και Καραϊβικής Αθηναγόρα.

  Πλήθος πιστών προσήλθαν να προσευχηθούν και να συμμετέχουν καθώς η τελετή ήταν συγκινητική και πρωτόγνωρη για τους Κουβανούς. Μετά τα εγκαίνια του ναού ακολούθησαν δυο βαπτίσεις Κουβανών.

  Δείτε το βίντεο:

  Η λειτουργία τελέστηκε απο τον Μητροπολίτη Μεξικού Αθηναγόρα και τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κούβας.  Η Εκκλησία του Μεξικού διακρίνεται για το ιεραποστολικό της έργο στους λαούς της Κεντρικής Αμερικής.

  Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

 • Παρουσιάστηκε ο ψηφιακός χάρτης για την ελληνική Διασπορά

  Παρουσιάστηκε ο ψηφιακός χάρτης για την ελληνική Διασπορά

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο ψηφιακός χάρτης της ελληνικής Διασποράς (GreekDiasporaMap), παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το SouthEastEuropean Studies at Oxford (SEESOX) στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

  Πρόκειται για την πρωτοποριακή ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση του συνόλου της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε το 2015, με τη συνδρομή των κατά τόπους αρχών του υπουργείου Εξωτερικών.

  «Είναι χαρά για μένα, που ο ψηφιακός αυτός χάρτης παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, που είναι η διαχρονική έδρα του απόδημου ελληνισμού» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή έγινε πράξη, υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τη συμβολή της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τη συνεργασία των επιστημόνων, υπό τους καθηγητές Όθωνα Αναστασάκη και Αντώνη Καμάρα.

  «Υλοποιούμε μια προγραμματική μας δέσμευση δύο χρόνια μετά, έτσι ώστε η ελληνική Διασπορά, αποκτά ένα σύγχρονο διαδραστικό και προσβάσιμο προς όλους εργαλείο, ένα όχημα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της με τη μητέρα - πατρίδα, αλλά και ένα δυναμικό δίκτυο αλληλεπίδρασης των Ελλήνων του εξωτερικού μεταξύ τους» είπε ο κ. Αμανατίδης και απευθύνοντας «ανοιχτή πρόσκληση» προς την ελληνική ομογένεια να πλαισιώσει το εγχείρημα και να συμβάλει στην προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του, τόνισε : «Αυτός ο χάρτης μας ενθαρρύνει ώστε να αντιπαλέψουμε κάθε αντιξοότητα».

  «Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης, ως κέντρο διεθνών πολιτικών πρωτοβουλιών και της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Αυτό δείχνει άλλωστε και η πραγματοποίηση του αυριανού Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ» συνέχισε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε:

  «Έτσι εκτιμώ ότι είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να συζητήσουμε και για το Κυβερνείο (Παλατάκι) και την αξιοποίησή του και ως πρόταση θα έθετα να είναι έδρα όλων των δομών της Διασποράς (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, Μουσείο της Διασποράς), με ταυτόχρονη απόδοσή του στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ως χώρος πολιτισμού, παράδοσης και τεχνών, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΥΜΑΘ και του Πανεπιστημίου, στα πλαίσια των γενικότερων πολιτικών της κυβέρνησης».

  Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι, πέρα από τη λειτουργική του χρήση, ο ψηφιακός χάρτης αποτελεί ταυτόχρονα, μια «μορφή άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, η οποία πολλές φορές εισχωρεί ευκολότερα σε περιβάλλοντα, στα οποία η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί» και δημιουργεί «σχέσεις με έθνη και λαούς, οι οποίες υφίστανται πέρα από τις αλλαγές κυβερνήσεων και πολιτικών», αλλά πρωτίστως «είναι η μοναδική που μπορεί να προσεγγίσει τους νέους ανθρώπους και ένα ευρύ φάσμα κοινού με πολιτιστικά ενδιαφέροντα». Επεσήμανε ότι μέσω του ψηφιακού χάρτη αλλά και την ευρύτερη συνεργασία με αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού προωθείται η δυναμική προβολή των ελληνικών σπουδών «ως βάσεις του ανθρωπισμού και απαρχή του δυτικού πολιτισμού» και η προσπάθεια για «την ίδρυση πανεπιστημιακών εδρών Αρχαίων Ελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού» και σημείωσε:

  «Στα αμέσως επόμενα βήματά μας εντάσσονται ο εμπλουτισμός του ψηφιακού χάρτη με δεδομένα του υπουργείου Παιδείας (ομογενειακά σχολεία, ομογενειακά διδακτήρια), όπως και η επέκταση της συνεργασίας με το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε ο ψηφιακός χάρτης να μετεξελιχθεί σε ψηφιακό χάρτη όλου του Ελληνισμού».

  Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ εστίασε στην σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγονται με την δημιουργία αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας για την επικοινωνία, την καταγραφή, την διασύνδεση της ομογένειας με τη χώρα, με τις κοινότητες και μεταξύ τους.

  «Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι αυτό που πραγματικά έλλειπε γιατί πρέπει επιτέλους να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε σε αυτή την πλατφόρμα, όλη την ομογένεια» είπε ο κ. Κουίκ, εξαίροντας τις προσωπικές προσπάθειες του συναδέλφου του, Γιάννη Αμανατίδη, με «την αμέριστη συμπαράσταση» του υπουργού Νίκου Κοτζιά, για την επιτέλεση αυτού του έργου. Πρόσθεσε ότι, μέσω αυτού του ψηφιακού εργαλείου, μπορούν να ενθαρρύνονται και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, που αφορούν την επικοινωνία μεταξύ της χώρας με την ομογένεια, όπως οικονομικές, ή εκπαιδευτικές δράσεις. Συμφώνησε με την πρόταση του Ι. Αμανατίδη για την αξιοποίηση του Κυβερνείου και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά τον απόδημο ελληνισμό. Τέλος, κάνοντας μια ιστορική διαδρομή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, σημείωσε ότι ο απόδημος ελληνισμός, «αυτοργανωμένος και αυτοχρηματοδοτούμενος» μπορεί «να πάρει ξανά μπροστά» και να υπηρετήσει τον συνταγματικό του ρόλο, ως μια δεξαμενή σκέψης, ως ένας ισχυρός σύμβουλος της πολιτείας, «με αυτοργάνωση και με έδρα τη Θεσσαλονίκη».

  «Να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και πρόσθεσε : «Είναι ένα από τα βήματα, που αποτυπώνουν τη βούληση να παίξει ο απόδημος ελληνισμός τον ουσιαστικό του ρόλο». Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε σε σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τόσο από το ΥΠΕΞ, όσο και από τη γραμματεία απόδημου ελληνισμού και σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους στόχους είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης της ομογένειας με την αξιοποίηση και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μέσω των δορυφορικών καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης. «Να παντρέψουμε την ΕΡΤ με τον Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας» ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ως ένα βήμα, για την ψηφιακή διάδοση της γλώσσας στη Διασπορά.

  Ο ψηφιακός χάρτης για την ελληνική Διασπορά (GreekDiasporaMap) θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους Έλληνες πολίτες και διαδραστικός ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με δεδομένα για την παρουσία της ελληνικής Διασποράς σε όλο τον κόσμο. Ο ψηφιακός χάρτης αποτέλεσε την έμπνευση για την έναρξη μιας μόνιμης πλέον συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (SouthEastEuropeanStudiesatOxfo rd - SEESOX), η οποία πλέον επικυρώθηκε και επίσημα στο τέλος της εκδήλωσης με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η συνεργασία αυτή εκτιμάται θα ανοίξει τους ορίζοντες όχι μόνο για την ελληνική Διασπορά, αλλά και για την ευρύτερη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

  Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος τόνισε ότι «λιθαράκι- λιθαράκι» έγινε αυτή η προσπάθεια, υπηρετώντας την κατεύθυνση που έδωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς «να φτιάξουμε γέφυρες να ενώσουμε τη μητέρα πατρίδα με τη διασπορά της» και εξαίροντας την προσωπική συνεισφορά του υφυπουργού, Γιάννη Αμανατίδη τόνισε : «Λογιέται η Ελλάδα χωρίς τη διασπορά της; Όχι».

  Υπογράμμισε, ότι ο ελληνισμός είναι μια έννοια που φτάνει πιο πέρα από τη χώρα και το έθνος και «η παγκόσμια κοινότητα έχει ανάγκη να κρατηθεί από τις αξίες» του ελληνισμού, «που είναι πιο μεγάλος από μας, μας ξεπερνά, είναι οι Έλληνες και οι φίλοι τους, είναι και οι φιλέλληνες».

  Πηγή: ΑΜΠΕ
 • Αίγυπτος: Αβερώφειο και Τοσιτσαία θα παραμείνουν αμιγώς ελληνικά σχολεία

  Αίγυπτος: Αβερώφειο και Τοσιτσαία θα παραμείνουν αμιγώς ελληνικά σχολεία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τη διαβεβαίωσή του ότι το Αβερώφειο Γυμνάσιο - Λύκειο και η Τοσιτσαία Σχολή, θα παραμείνουν αμιγώς ελληνικά σχολεία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης, στην τελετή λήξης των μαθημάτων για το σχολικό έτος 2016-2017. Ο Ε. Κασιμάτης προσέθεσε ότι «στόχος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας είναι η εγγραφή νέων μαθητών στα δύο αμιγώς ελληνικά σχολεία της», που έχουν συνδέσει την παρουσία τους και το έργο τους με την ιστορία του Αιγυπτιώτη - και δη, Αλεξανδριανού - Ελληνισμού.  Οι μαθητές μίλησαν σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα, ευχαριστώντας τόσο την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, όσο και βεβαίως τους εκπαιδευτικούς τους για τον κόπο τους να τούς προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν από τον εαυτό τους καθ' όλη τη σχολική χρονιά. Ξεχωριστός ήταν και ο λόγος του Σπύρου Πεφάνη Μακρή, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, μιλώντας εκ μέρους των τριών αποφοίτων του Αβερωφείου, αλλά κυρίως απευθυνόμενος στις καρδιές όλων όσοι πέρασαν από αυτά τα μαθητικά θρανία, και έχουν γνωρίσει την αγωνία και τους κόπους των μαθητών για ένα καλύτερο αύριο. Ο Σπύρος Πεφάνης Μακρής μίλησε για «ένα υπέροχο ταξίδι, γεμάτο χαρές, γέλιο, παιχνίδι, διδαχές», και πολλές στιγμές που σηματοδότησαν τη ζωή τους ολάκερη...

  «Πόσο γρήγορα αλήθεια πέρασαν οι ημέρες, τα χρόνια... Πότε ξεκινήσαμε το ταξίδι αυτό από το Δημοτικό Σχολείο με την κ. Παρασκευή Δαμιανίδου, που δεν μάς εγκατέλειψε ποτέ, πότε πήγαμε στο Αβερώφειο, πότε κάτσαμε για τελευταία φορά στα θρανία...», αναρωτήθηκε ο τελειόφοιτος, ευχαριστώντας θερμά το Πρατσίκειο, το Αβερώφειο και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας...

  «Όλοι τους, μάς χάρισαν μία ολοκληρωμένη και πλήρη μαθητική πορεία και τούς είμαστε ευγνώμονες», τόνισε ο Σπύρος Πεφάνης Μακρής, ευχαριστώντας τους συνοδοιπόρους του, ειδικά στην τελευταία αυτή τάξη της Γ΄Λυκείου, την Ελένη Μανδραγού, τον Γιούσεφ Ελ Σάμαα και την Σάιμα Χεντρ. Ο Αιγυπτιώτης απόφοιτος ευχαρίστησε επίσης τους εκπαιδευτικούς, έναν προς έναν, και τη Διευθύντρια, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να τούς προσφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις, καθώς επίσης και τους γονείς, τις οικογένειές τους, που στάθηκαν στο πλευρό τους όλα αυτά τα χρόνια, λεπτό προς λεπτό, ευχόμενος καλή συνέχεια στους υπόλοιπους μέχρι τώρα συμμαθητές του.

  Από την πλευρά τους, όμως, και οι επίσημοι χειροκρότησαν και επιβράβευσαν τις προσπάθειες και τους κόπους των Αλεξανδρινών μαθητών.

  Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης απευθύνθηκε στο λόγο του, κυρίως προς τους αποφοίτους, που ήταν άλλωστε και τα τιμώμενα πρόσωπα της ημέρας. «Όλοι σχεδόν οι μαθητές δυσανασχετούν με το σχολείο, όταν όμως αποφοιτήσουν, το θυμούνται με νοσταλγία και χαρά», τόνισε. Και προσέθεσε: «Εμείς, σήμερα, αποχαιρετούμε τους μαθητές μας της Γ' Λυκείου. Τα παιδιά μας, που επί δώδεκα χρόνια τα είχαμε εδώ κοντά μας, στο χώρο αυτό, με τις χαρές τους, τις λύπες τους, τα παράπονά τους, τους θυμούς τους. Ήταν η καθημερινή μας συντροφιά. Τώρα, φεύγουν σε άλλους χώρους, μεγάλωσαν, και ό,τι καλό πήραν από τους γονείς τους, τους δασκάλους τους, θα το χρησιμοποιήσουν σαν όπλο στη ζωή τους. Σε μια ζωή, που είναι καθήκον τους να τή χτίσουν καλύτερη, δικαιότερη, ειρηνική, πιο ανθρώπινη».

  Παράλληλα, ο Ε. Κασιμάτης μίλησε για την προσφορά της Κοινότητας προς τους Αλεξανδρινούς μαθητές: «Η Κοινότητά μας, όλα αυτά τα χρόνια τους έδωσε, ό,τι καλό μπορούσε, στα Σχολεία, στο Προσκοπείο, στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία, αλλά και τώρα θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους και τούς θέλει συνεργάτες της, σε πολλά θέματα, όπως επαγγελματικά, εκπαιδευτικά κ.ά. Τούς ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία, καλή επαγγελματική πορεία με επιτυχίες, αλλά πάντοτε η προσωπικότητά τους να χαρακτηρίζεται από υψηλά ιδανικά».

  Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους αποφοίτους του Δημοτικού Σχολείου: «Έχουμε όμως και απόφοιτους Δημοτικού -επεσήμανε- φεύγουν από το μικρό σχολείο και αφήνουν τη δασκάλα για να γνωρίσουν το μεγάλο σχολείο και τους καθηγητές. Είναι οι ελπίδες των σχολείων μας. Τούς ευχόμαστε "και εις ανώτερα". Τέλος, οι απόφοιτοι του Γυμνασίου θα συνεχίσουν στο Λύκειο με το ίδιο και μεγαλύτερο σθένος τη συνέχιση της εκπαιδευτικής πορείας τους».

  Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ έδωσε το στίγμα και τον τρόπο εργασίας που θα ακολουθήσει η Κοινοτική Επιτροπή στο θέμα των σχολείων, τονίζοντας: «Σήμερα η Εφορεία Σχολείων έχει ήδη προγραμματίσει την κάλυψη των θέσεων των εκπαιδευτικών για την νέα σχολική χρονιά 2017-2018, που αρχίζει το μήνα Σεπτέμβριο και μελετά νέες κατευθύνσεις για την διαμονή τους και τις άδειες παραμονής τους. Τέλος, έχουν αρχίσει οι εγγραφές νέων μαθητών στο Πρατσίκειο Δημοτικό και μάλιστα στην Α΄ Τάξη. Η Κοινοτική Επιτροπή έχει θέση σε προτεραιότητα, όχι μόνο τη διατήρηση των Ελληνικών Σχολείων, αλλά και την αύξηση του αριθμού των μαθητών, αν είναι δυνατόν, γιατί πιστεύει ότι η ψυχή της Παροικίας είναι τα σχολεία... οι Έφοροι Σχολείων και όλη η Κοινοτική Επιτροπή να συγχαρούμε όλους τους εκπαιδευτικούς μας για τη μεγάλη τους προσφορά στην Εκπαίδευση, που πολλές φορές πραγματοποιείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να ευχαριστήσουμε τους γονείς για την άριστη συνεργασία με τα σχολεία και την Κοινότητα και να συγχαρούμε όλους τους μαθητές μας».

  Ανάμεσα στους πολλούς επισήμους αλλά και παροίκους, παραβρέθηκαν ο π. Σπυρίδωνας Κλαδάκης ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ (του οποίου μετέφερε και τον χαιρετισμό), ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννης Σιόκας, ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ Μιχάλης Καρυδιάς, ο οικονομικός επόπτης Πάρις Μακρής, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Λιλίκα Θλιβίτου, ο Γιώργος Ελευθερίου εκ μέρους της Κυπριακής Αδελφότητας, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας και άλλοι επίσημοι.
 • Η αιγυπτιώτικη παροικία αποχαιρέτησε τη γενική πρόξενο στο Κάιρο Λαμπρινή Κομίνη

  Η αιγυπτιώτικη παροικία αποχαιρέτησε τη γενική πρόξενο στο Κάιρο Λαμπρινή Κομίνη

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Όλη σχεδόν η αιγυπτιώτικη παροικία τίμησε την απερχόμενη γενική πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο Λαμπρινή Κομίνη, η οποία, ολοκληρώνοντας την τριετή μέχρι σήμερα αποστολή της στη χώρα του Νείλου, τους αποχαιρέτησε με μία εκδήλωση στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου.

  Παρών ήταν ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο οποίος ευχαρίστησε την απερχόμενη γενική πρόξενο για το έργο της, αλλά και για τις πολύ καλές συμβουλές της και προτάσεις της σε θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό, χωρίς ακρότητες και υπερβολές και πάντοτε με ήπιο και ήρεμο τρόπο να κάνει τις κατάλληλες εισηγήσεις.

  Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, επίσης, ο Κύπριος πρέσβης Χάρης Μορίτσης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκης, αλλά και οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, ο πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας μητροπολίτης Άκκρας Νάρκισσος, ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, επίσκοπος Βαβυλώνος Νικόδημος.

  Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την απερχόμενη γενική πρόξενο μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου Χρήστος Καβαλής, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον κορυφαίο παροικιακό Οργανισμό και την Ελληνίδα πρόξενο, «μία σχέση που δεν στηρίχτηκε απλά σε θεσμοθετημένα πλαίσια, αλλά περισσότερο στην ανθρώπινη πλευρά», όπως είπε.

  Από τη μεριά της, η κα Κομίνη ευχαρίστησε θερμά για την αποχαιρετιστήρια αυτή εκδήλωση, καθώς πρόκειται για μία σημαντική στιγμή που αποχαιρετά, όπως είπε, μία ελληνική κοινότητα που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε.

  «Πράγματι, μέριμνά μας ήταν η παροικία μας αυτή και το Πατριαρχείο μας. Στο δύσκολο αυτό έργο θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, γιατί είχα τη στήριξη της πρεσβείας μας και του πρέσβη Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αρωγοί και συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο μου» τόνισε η κα Κομίνη.

  Τέλος, απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή, είπε: «Θέλω να είστε βέβαιος ότι η ελληνική Πολιτεία παρακολουθεί τα όσα γίνονται σε αυτήν την ιστορική παροικία στην Αίγυπτο και γι' αυτό είμαστε εδώ. Θέλω να είστε όλοι σίγουροι ότι φεύγοντας από εδώ, από όποια θέση κι αν είμαι, θα εκπροσωπώ τα συμφέροντα αυτής εδώ της κοινότητας, που τόσο αγάπησα...».

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Τέλη Ιουλίου έτοιμος ο ναός της «Παναγίτσας» στο Μόντρεαλ

  Τέλη Ιουλίου έτοιμος ο ναός της «Παναγίτσας» στο Μόντρεαλ

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δεκαπενταύγουστο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστότερο ως «Παναγίτσα», είναι πιθανόν να κάνουν οι ομογενείς του Μόντρεαλ, καθώς τα έργα ανοικοδόμησης της εκκλησίας έχουν μπει στην τελική φάση τους και, εκτός απροόπτου, θα έχουν ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη του επόμενου μήνα.

  Οπως είναι γνωστό, η «Παναγίτσα» καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα 13 Απριλίου 2015. Προκαλώντας αισθήματα θλίψης σ’ ολόκληρη την Ομογένεια, καθώς ο ναός για δεκαετίες παρέμενε έμβλημα της Ορθοδοξίας στη βόρεια Αμερική και τόπος άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Ελληνισμό του Μόντρεαλ.

  Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ έγινε εκ νέου αναφορά στην πρόοδο των εργασιών, με την επισήμανση ότι ο Ιερός Ναός, αν δεν υπάρξουν άλλες απρόβλεπτες συνθήκες, θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Μικρές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα οφείλονταν στις δυσμενείς, φέτος, καιρικές συνθήκες.

  Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νίκος Παγώνης και ο πρόεδρος του Εθνικού Επαρχιακού Κογκρέσου του Κεμπέκ Γιάννης Θεοδοσόπουλος, μαζί με τον προϊστάμενο του ναού π. Νικόλαο Παπαγεωργίου παρακολουθούν σχεδόν σε καθημερινή βάση την εξέλιξη των εργασιών. Εχουν δε πολλές φορές -τους τελευταίους μήνες- συνοδεύσει τον Μητροπολίτη Τορόντο και παντός Καναδά κ.κ. Σωτήριο στις επισκέψεις του στην ανακατασκευαζόμενη εκκλησία.

  «Η Παναγίτσα μας είναι προσκύνημα που όλοι μας περιμένουμε να ξαναλειτουργήσει. Είμαι χαρούμενος που βλέπω τον Ιερό Ναό να χτίζεται και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό τον λόγο την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ», είχε πει κατά την τελευταία επίσκεψή του στο ναό ο κ.κ. Σωτήριος, στα τέλη Απριλίου.

  Οπως έχει αναφέρει ο «Ε.Κ.» ο Ιερός Ναός είχε λειτουργήσει για πρώτη φορά στις 5 Μαΐου 1968, στην οδό Saint Roch, στην «καρδιά» του Παρκ Εξτένσιον, περιοχής με έντονο ελληνικό στοιχείο. Ηταν βυζαντινού ρυθμού και διέθετε εξαιρετική αγιογράφηση. Από την πρώτη στιγμή είχε αποκλεισθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η πιθανότητα εμπρηστικής ενέργειας ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς.

  Παράλληλα, συνεχίζονται τα έργα και στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ο οποίος παραμένει κλειστός. Τα έργα αφορούν σε ανακατασκευή της πεζογέφυρας της κεντρικής εισόδου και σε αναγκαίες βελτιώσεις στην αποχέτευση και αποστράγγιση του οικοδομήματος. Σε εξέλιξη βρίσκεται ερανική προσπάθεια για την κάλυψη των δαπανών, υπό τον συντονισμό του προϊσταμένου του ναού π. Παναγιώτη Σαλατέλλη.

  Πηγές: greekpost.ca, ekirikas.com
 • Αίγυπτος: Συνάντηση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας με τον Κυβερνήτη της πόλης

  Αίγυπτος: Συνάντηση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας με τον Κυβερνήτη της πόλης

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τις βάσεις για μία στενότερη συνεργασία ανάμεσα στον αιγυπτιακό λαό και τους 'Ελληνες της Αλεξάνδρειας, έβαλαν σε συνάντηση που είχαν ο Κυβερνήτης της Μεγάλης Πόλης, με την πλούσια ελληνική ιστορία, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας κ. Εδμόνδο Κασιμάτη, αλλά και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη.

  Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, ο Κυβερνήτης της πόλης μίλησε για τις αδελφικές σχέσεις των δύο λαών και κρατών, που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φτάνοντας στις μέρες μας, όπου οι σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

  Από την πλευρά του, ο κ. Κασιμάτης εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον Κυβερνήτη κ. Μοχάμεντ Σουλτάν για την προστασία και στήριξη που παρέχει η Αιγυπτιακή Πολιτεία προς τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό - και δη τον Αλεξανδρινό Ελληνισμό - καθώς και το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

  Από κοινού με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Κακαβελάκη, που όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Μητέρας των εν Αλεξανδρεία Σωματείων, βρίσκεται πάντοτε κοντά στην παροικία και τα ελληνικά σωματεία, οι κ.κ. Σουλτάν και Κασιμάτης επεσήμαναν την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και την εν γένει συνεργασία τους.

  Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας ανακοίνωσε στον Κυβερνήτη της πόλης, μέσω του κ. Κασιμάτη, την πρόθεσή της, να κατασκευάσει σε ελληνικά χρώματα δύο σταθμούς του τοπικού τρένου που γειτνιάζουν με το Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να στηρίξουν την πραγματοποίηση μουσικών με Αιγυπτιώτες τραγουδιστές, να ενισχύσουν τις τουριστικές ανταλλαγές και να δημιουργήσουν ένα εκθετήριο ελληνικών προϊόντων στο Σάτμπι.

  Τέλος, ο κ. Κασιμάτης προσκάλεσε τον Κυβερνήτη να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι έτσι ώστε να τον ξεναγήσει από κοντά σε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην πόλη αυτή της Μεσογείου, «μία θάλασσα, που δε χωρίζει, αλλά ενώνει τις δύο χώρες, τους δύο λαούς, τους δύο πολιτισμούς», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας.
 • Δεν θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά το Δεκαπενταύγουστο

  Δεν θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά το Δεκαπενταύγουστο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-01 00:07:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ούτε φέτος δεν θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα το Δεκαπενταύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

  Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να εκτελούν ανακαινιστικά έργα τα οποία, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2018. 

  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τελέσει Θεία Λειτουργία στα ερείπια της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης, πλησίον της Αρτάκης Κυζίκου στις 23 Αυγούστου, «επί τη αποδόσει της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου».
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο