• Ο Priebus σε μία λαμπρή Ελληνοαμερικανική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη

  Ο Priebus σε μία λαμπρή Ελληνοαμερικανική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-14 17:03:28 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη: Μιχάλης Πιτσίνος

  Ο Ελληνοαμερικανός πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, Reince Priebus, (Ρινς Πρίμπους) μίλησε για την αγάπη του για τον πρόεδρο Τραμπ και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να τον βοηθά παρά το γεγονός ότι τέθηκε εκτός κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο.

  Ο Priebus, ήταν ο κύριος ομιλητής στην ετήσια λαμπρή τελετή Archon (Άρχοντες) που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 22 Οκτωβρίου στο Χιλτον.

  Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από την ομιλία του, είπε: «Λατρεύω τον Πρόεδρο και ανυπομονώ να τον βοηθήσω όπως μπορώ ακόμα και εκτός κυβέρνησης».

  Ο διορισμός του Priebus ως Αρχηγού (Προσωπάρχη) του Λευκού Οίκου (σ.σ.: ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε την συχνότερη επαφή καθημερινά περισσότερο και από τον Αντιπρόεδρο) έκανε τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς υπερήφανους, καθώς ο 45χρονος από τη Λέσβο (καταγωγή της μητέρας του) και ο ίδιος δηλώνει και αισθάνεται πολύ Έλληνας.

  Το Βραβείο Αθηναγόρα Archon-Άρχοντες για το 2017 ήταν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και παρουσιάστηκε από τον Priebus στους υποψηφίους του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Εμίλια Καμπησίου και Στράτου Βαλιάμου, που εκπροσώπησαν τους ψαράδες της Λέσβου και των κατοίκων των ελληνικών νησιών.

  O Priebus τους χαρακτήρισε ήρωες και είπε ότι «αποτελούν έμπνευση για όλους μας παγκοσμίως». • Νέα Υόρκη: Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ν. Μαλλιωτάκη στον δήμαρχο Μπιλ Ντε Μπλάσιο

  Νέα Υόρκη: Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ν. Μαλλιωτάκη στον δήμαρχο Μπιλ Ντε Μπλάσιο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-14 14:29:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη: Μιχάλης Πιτσίνος

  Τηλεφωνική επικοινωνία είχε η Ελληνοαμερικανίδα υποψήφια για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) με τον Μπιλ Ντε Μπλάσιο (Bill de Blasio) για να τον συγχαρεί καθώς θα παραμείνει στο τιμόνι της δημαρχίας για δεύτερη τετραετία.

  Η Νικόλ Μαλλιωτάκη έπειτα από την απώλεια της εκλογής της (σ.σ.: Οι εκλογές διεξήχθησαν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου) δήλωσε πως θα συνεχίσει να έχει τακτική επαφή για καίρια θέματα με τον δήμαρχο Μπιλ Ντε Μπλάσιο. 

  «Ήθελα να αναγνωρίσει ότι αυτό που μπορεί να λειτουργήσει στο Μανχάταν ίσως να μην λειτουργήσει στο Staten Island (Στάτεν Άιλαντ) η σε αλλά διαμερίσματα της Νέας Υόρκης όπως το Κουίνς και ότι η κοινότητα αξίζει περισσότερες ευκαιρίες» είπε η κ. Μαλλιωτάκη και πρόσθεσε «Ήταν ευγενικός».

  Η 37χρονη χαρισματική υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με τις πολλές περγαμηνές το σίγουρο είναι ότι κέρδισε τις εντυπώσεις και ότι η θέση της ενισχύθηκε σημαντικά αν μη τι άλλο για την επόμενη διεκδίκηση της δημαρχίας, της πιο σημαντικής πόλης στον κόσμο.
 • Διάλεξη στη Μελβούρνη: Ανδρισμός και Κρητικό Ηθος

  Διάλεξη στη Μελβούρνη: Ανδρισμός και Κρητικό Ηθος

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο διακεκριμένος Βρετανός ανθρωπολόγος, Michael Herzfeld, καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, θα παρουσιάσει, την Πέμπτη 10 Αυγούστου, στο Ελληνικό Κέντρο, διάλεξη με τίτλο «Αντρες του Βουνού: Ανδρισμός και Κρητικό Ηθος», στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρονται από την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

  Τα ορεινά χωριά της Κρήτης φημίζονται για επιθετικές εκδηλώσεις αρρενωπότητας που παραδοσιακά περιλάμβαναν πυροβολισμούς σε γάμους, κλοπές ζώων, γοητευτικές σωματικές επιδείξεις ανδρικής δύναμης και ανταγωνιστικές δεξιότητες στο τραγούδι και το χορό.

  Τα τελευταία χρόνια, αυτό το άλλοτε μάλλον ρομαντικό πολιτιστικό στοιχείο έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα, ιδίως λόγω των βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία και της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος σε ορισμένα χωριά.

  Ο καθηγητής Herzfeld, ο οποίος κατά διαστήματα από το 1974 διεξήγαγε εκτενείς επιτόπιες έρευνες σε ένα από τα πιο εμβληματικά από αυτά τα χωριά, θα ασχοληθεί τόσο με τις προηγούμενες μορφές αυτής του ανδιρσμού όσο και με τους λόγους της μεταμόρφωσής του στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής αλλαγής.

  Ένας υπέρμαχος της «αφοσιωμένης ανθρωπολογίας», διεξήγαγε έρευνα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ταϊλάνδη σχετικά με την αρρενωπότητα, τη βιοτεχνία και την κοινωνική γνώση, τον εξευγενισμό και τον αντίκτυπο της ιστορικής διατήρησης, του εθνικισμού και της γραφειοκρατίας. Διεξήγαγε έρευνες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ταϊλάνδη σχετικά με τον ανδρισμό, την καλλιτεχνία και την κοινωνική γνώση, τον εξευγενισμό και τον αντίκτυπο της ιστορικής διατήρησης, του εθνικισμού και της γραφειοκρατίας. Είναι συγγραφέας 11 βιβλίων – συμπεριλαμβανομένων και των: Evicted from Eternity: The Restructuring of Modern Rome (2009) και Siege of the Spirits: Community and Polity in Bangkok (2016) –παρήγαγε επίσης δύο εθνογραφικές ταινίες.

  Πότε: Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017, 7.00μμ
  Πού: Ελληνικό Κέντρο (Delphi Bank Mez, 1678 Lonsdale Street, Mελβούρνη)
  __________________________
  Πληροφορίες: 9662 2722
 • Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών στο Ρέθυμνο για την εκλογή νέου προέδρου

  Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών στο Ρέθυμνο για την εκλογή νέου προέδρου

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών πραγματοποιείται σήμερα στο Ρέθυμνο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος μετά και τις αρχαιρεσίες.

  Για τα επόμενα τρία χρόνια ο νέος πρόεδρος καλείται να αναδείξει τον πολιτισμό και την ταυτότητα των ομογενών Kρητών ανά τον κόσμο, καθώς και τις σχέσεις της γενέτειρας γης με τους αποδήμους.

  Κατά την παραμονή τόσο των μελών του απερχόμενου συμβουλίου αλλά και όλων όσοι παρακολουθούν τις εργασίες της συνέλευσης, πραγματοποιούνται και συναντήσεις μεταξύ ομογενών και τοπικών παραγόντων, με στόχο την ισχυροποίηση των δεσμών Κρήτης και των περιοχών που διαμένουν και δραστηριοποιούνται οι ομογενείς.

  Στη συνέλευση το «παρών» δίνουν σύσσωμη η περιφερειακή και αυτοδιοκητική διοίκηση του νησιού, καθώς και μέλη της πανεπιστημιακής και εκκλησιαστικής κοινότητας. Στο Ρέθυμνο βρίσκονται τα μέλη από τις: Παγκρητική Ένωση Αμερικής, Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας, Κρητική Αδελφότητα Νότιας Αφρικής, Παγκρήτια Ένωση Αττικής, Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, Αδελφότης Κρητών Πειραιά «Ομόνοια».

  Η εργασίες της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιούνται στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, στις 4 και 5 Αυγούστου.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Νέος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών ο Μανώλης Κουγιουμτζής

  Νέος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών ο Μανώλης Κουγιουμτζής

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Νέος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών εξελέγη ο Ρεθεμνιώτης Μανώλης Κουγιουμτζής, με καταγωγή από τα Λειβάδια Μυλοποτάμου.

  Κατά τις αρχαιρεσίες του συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο, ο κ. Κουγιουμτζής αναλαμβάνει για τρία χρόνια την προεδρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου, που ιδρύθηκε το 2005 ως το ανώτατο όργανο όλων των Κρητικών της διασποράς.

  Πρόκειται για τον 52χρονο πρόεδρο της Ένωσης Κρητών Μονάχου, επιχειρηματία στον κλάδο του επισιτισμού, ο οποίος έχει πολύ ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα των Κρητικών της Διασποράς ανά τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται ως ένας συνετός άνθρωπος με προσανατολισμό στη διάδοση τόσο του κρητικού πνεύματος όσο και της διάσωσης των ηθών και των εθίμων που οι Κρήτες ανά τον κόσμο προσπαθούν στις χώρες όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται να διατηρήσουν ζωντανά.

  Πέμπτος κατά σειρά πρόεδρος ο κ. Κουγιουμτζής στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και από σήμερα ξεκινάει το έργο του μεταξύ άλλων να καταφέρει να διανθίσει τις σχέσεις των ομογενών Κρητών με την ιδιαίτερη πατρίδα τους αλλά και να διατηρήσει τους δεσμούς με την τοπική αυτοδιοίκηση του συνόλου του νησιού, όπως και τις σχέσεις με τις ανά την Ελλάδα Κρητικές Ενώσεις και Αδελφότητες.

  Δείτε τη συνέντευξη του απερχόμενου προέδρου στο zougla.gr:

 • Κεφαλονιά: Στον τόπο των προγόνων του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος

  Κεφαλονιά: Στον τόπο των προγόνων του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στην Κεφαλονιά έφτασε λίγο μετά τις 15:00 σήμερα, ύστερα από 15 χρόνια νοσταλγίας και προσμονής, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος συνοδευόμενος από έναν ακόμη Μητροπολίτη και έναν διάκονο.

  Παρά τα πολλά χρόνια που βαραίνουν την πλάτη του οι κινήσεις του ήταν ανάλαφρες από την σκάλα του αεροπλάνου έως την αίθουσα VIP του αεροδρομίου Κεφαλονιάς, όπου τον υποδέχθηκαν επίσημα ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος, η Βουλευτής, Αφροδίτη Θεοπεφτάπου, ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης. Η συγκίνηση από την άφιξη του Μακαριότατου ήταν εμφανής τόσο στον ίδιο, που μετά το 2002 ήρθε πάλι στην Κεφαλονιά, αλλά και στον δικό μας Δεσπότη, ο οποίος ήταν μαθητής του κ. Αναστάσιου στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ανθοδέσμη δέχθηκε από τον γιο του προέδρου της ΚΕΔΗΚΕ, Διονύση Κωνσταντάκη. Η μικρή τελετή που διοργανώθηκε για την άφιξή του μπορεί να κράτησε λίγα λεπτά, ωστόσο ο Κεφαλλονίτης Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας πρόλαβε να πει πολλά πράγματα.

  Μίλησε για τον παππού του, τον Στέλιο Γιαννουλάτο, που γεννήθηκε στην Άσσο, για την οικογένειά του, για το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική και για την μετάβασή του στην Αλβανία ως Έξαρχος τότε του Πατριαρχείου το 1991. «Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ορθοδοξία στην Αλβανία έζησε τραγικές στιγμές. Το σύνταγμα του γειτονικού κράτους απαγόρευσε την κάθε είδους θρησκεία στην επικράτεια της χώρας. Ήταν ακόμη πιο σκληρό και από αυτό της Σοβιετικής Ένωσης. Με την βοήθεια του Θεού καταφέραμε πολλά πράγματα και επειδή ο μαραθώνιος της ζωής μου φτάνει στο τέλος του αποφάσισα να έρθω φέτος στην Κεφαλονιά για να προσκηνήσω τον Άγιο Γεράσιμο», ανέφερε ο κ. Αναστάσιος σε γενικές γραμμές.

  Ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος, κάλεσε ανεπίσημα του χρόνου τον κ. Αναστάσιο σε ένα από τα νησιά του Ιονίου, στο οποίο θα γίνει το Παγκόσμιο Συνέδριο των απανταχού Επτανήσιων με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας να είναι το τιμώμενο πρόσωπο. «Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός», του απάντησε ο κ. Αναστάσιος. Στη συνέχεια υπήρξαν μικροί διάλογοι με όλους τους πολιτικούς που παραβρέθηκαν εκεί, όπου εκεί ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας αποκάλυψε ότι κάθε χρόνο παραμονή του Αγίου Γερασίμου πηγαίνει στα Ομαλά με τα πόδια. Ο κ. Αναστάσιος χαριτολογώντας του είπε να ντυθεί σπορ και να μην βάλει γραβάτα.

  Στη λίγη ώρα που μεσολάβησε από το τέλος της μικρής τελετής υποδοχής μέχρι να μπει στο αυτοκίνητο της Μητροπόλεως για να τον μεταφέρει στο κατάλυμά του δεν έπαψε να ρωτάει την αερολιμενάρχη, αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Σπύρο Γαλιατσάτο για την τουριστική πορεία της Κεφαλονιάς. Ενθουσιάστηκε όταν έμαθε ότι το νησί μας φέτος καταγράφει διψήφιο αριθμό αφίξεων τουριστών. Ο κ. Αναστάσιος θα δώσει το παρόν απόψε και αύριο στην Παναγία στο Μαρκόπουλο και μεθαύριο θα χοροστατήσει στην εορτή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά.

  Πηγή: http://efimeridakefalonia.gr
 • Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κονγκό

  Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κονγκό

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη εωρτάσθη στους Ενοριακούς Ναούς της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν η Κοίμηση της Θεοτόκου.

  O Θεοφιλ. Επίσκοπος κ. Παντελεήμων, ο οποίος μετέβη την παραμονή της Θεομητορικής εορτής στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ, χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, όπου εκήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.  Ακολούθως, κατόπιν επισήμου προσκλήσεως της Προεδρίας της Δημοκρατίας του Κονγκό, παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.

 • Σ. Αναστασιάδης προς ελληνική μειονότητα Αλβανίας: «Να είστε βέβαιοι ότι τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε»

  Σ. Αναστασιάδης προς ελληνική μειονότητα Αλβανίας: «Να είστε βέβαιοι ότι τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε»

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

  Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσαν από κοινού ο σύλλογος ΟΜΟΝΟΙΑ, το κόμμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και η Ένωση Χειμαρριωτών, εναντίον των πρακτικών κατεδαφίσεων, υφαρπαγής περιουσιών και εκφοβισμού της Ελληνικής Μειονότητας που χρησιμοποιεί τον τελευταίο καιρό το Αλβανικό κράτος, συμμετείχε ο Αναπληρωτή Τομεάρχης εξωτερικών, για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Ν.Δ. Β´ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

  Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε μαζί τη μάχη, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς μέχρι την τελική δικαίωση. Και να είστε βέβαιοι ότι τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε».

   Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 14ης Αυγούστου σε υπαίθριο χώρο στην παραλία της Χειμάρρας και ολοκληρώθηκε με συναυλία ελληνικής μουσικής. Σημειώνεται πως εξελίχθηκε ειρηνικά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία , αφού σε αυτήν συμμετείχαν πάνω από χίλιοι πεντακόσιοι Χειμαρριώτες.
  Ανήμερα της γιορτής του 15αύγουστου, ο κ. Αναστασιάδης εκκλησιάστηκε στο χωριό Άλικο της επαρχίας Αγίων Σαράντα και συνομίλησε με κατοίκους του χωριού, που στην πλειονότητά τους είναι Έλληνες.

  Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ Αναστασιάδη:

  «Με χαρά και συγκίνηση , με το Νου και την ψυχή ,με συναίσθημα και σύνεση, βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας, ως εκπρόσωπος της μεγάλης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, για να σας μεταφέρω το μήνυμα του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού λαού.

  Το μήνυμα μου είναι Ελληνικό, ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκό
  Έχουμε το βλέμμα και την προσοχή μας στραμμένα πάντα σε εσάς , δεν σας ξεχνάμε και δεν θα σας εγκαταλείψουμε.

  Οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα και οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρώπη κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από την στάση της απέναντι σε εσάς.

  Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας . Προϋπόθεση όμως αυτής της προοπτικής είναι ο σεβασμός των νόμιμων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

  Θέλουμε καλές σχέσεις με την Αλβανία και εργαζόμαστε καθημερινά γι αυτό. Όμως οι πρακτικές που εφαρμόζει το Αλβανικό κράτος, τον τελευταίο καιρό ,στην περιοχή σας δεν βοηθούν σε αυτό.

  Εμείς σεβόμαστε τα δικαιώματα των Αλβανών πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα .Το ίδιο οφείλει να κάνει καιρό Αλβανικό κράτος αν θέλει να ενταχθεί στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

  Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί την βούληση και την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς , μέχρι την τελική δικαίωση.

  Και να είστε βέβαιοι ότι τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε.

  Χρόνια πολλά. Η Παναγία μαζί μας».


 • Πολιτική θύελλα στην Αυστραλία για τη διπλή υπηκοότητα

  Πολιτική θύελλα στην Αυστραλία για τη διπλή υπηκοότητα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ανταπόκριση από τη Μελβούρνη: Δημήτρης Μαθέας

  Το θέμα της κατοχής διπλής υπηκοότητας και ιθαγένειας κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το πολιτικό σκηνικό στην Αυστραλία. Και εξηγούμαστε...

  Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, απαγορεύεται ο βουλευτής, που εκλέγεται στις εθνικές εκλογές, να είναι κάτοχος διπλής υπηκοότητας ή ιθαγένειας, π.χ. της ελληνικής και της αυστραλιανής. Γεγονός που μέχρι σήμερα κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη λεπτομέρεια, μέχρι που δύο βουλευτές του κόμματος των Πρασίνων (Οικολόγοι) ανακοίνωσαν την παραίτησή τους γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.
  Ακολούθησε βροχή ‘αποκαλύψεων’ για βουλευτές, γερουσιαστές, υπουργούς μέχρι και τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης-συνασπισμός του Φιλελεύθερου και Εθνικού κόμματος- και ερωτηματικά για άλλους της αντιπολίτευσης- του Εργατικού κόμματος.  ​Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, απαγορεύεται ο βουλευτής, που εκλέγεται στις εθνικές εκλογές, να είναι κάτοχος διπλής υπηκοότητας ή ιθαγένειας, π.χ. της ελληνικής και της αυστραλιανήςΟ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του Εθνικού κόμματος μάλιστα, προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας σε μια προσπάθεια να δοθεί ευνοϊκή ερμηνεία της σχετικής διάταξης, καθώς όπως έγινε γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης, είναι κάτοχος διπλής υπηκοότητας, έχοντας εκτός από την αυστραλιανή και την ιθαγένεια της Νέας Ζηλανδίας. Το ζήτημα είναι ότι μπορεί να μην είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα της Νέας Ζηλανδίας, κι όμως, σύμφωνα με την νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας, η ιθαγένεια περνά αυτομάτως από τον εκάστοτε υπήκοο στους απογόνους του. Στην προκειμένη περίπτωση ο πατέρας του ήταν Νέο-Ζηλανδός πολίτης.

  Το ίδιο πράττει ο γερουσιαστής και Υπουργός Πόρων και Βόρειας Αυστραλίας, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμά του, όχι όμως και από το κοινοβούλιο. Τελευταίο κρούσμα αφορά τη γερουσιαστή και αντιπρόεδρο του Εθνικού κόμματος. Και στις τρείς περιπτώσεις, αν υπάρξει αρνητική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα πρέπει να στηθούν επαναληπτικές εκλογές στις αντίστοιχες έδρες. Και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διαθέτει την ισχνή πλειοψηφία της μιας έδρας, σε ενδεχόμενο ήττας, οι Αυστραλοί υποχρεωτικά θα πάνε στις κάλπες, εκτός αν η συνεργαστεί με κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

  Επίσης, αν εκπέσουν οι βουλευτές από το αξίωμά τους, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα συνταγματικότητας των νόμων, που έχουν ψηφιστεί από την παρούσα κυβέρνηση.  Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές

  ​Πολιτικοί παρατηρητές, συνταγματολόγοι αλλά και πολιτικοί δηλώνουν ότι πλέον έφθασε η ώρα για να γίνει δημόσια συζήτηση και στη συνέχεια να γίνει αναθεώρηση της ‘αναχρονιστικής’ διάταξης του Συντάγματος, που εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώναΣε «αναμμένα κάρβουνα» όμως κάθονται οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές Τζούλια Μπανκς και Άρθουρ Συνοδινός από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Στηβ Γεωργανάς και Μαρία Βαμβακινού από το Εργατικό κόμμα και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών.

  Όλοι δηλώνουν ότι δεν έχουν την ελληνική, την κυπριακή ή την βρετανική υπηκοότητα, στην περίπτωση του Ν.Ξενοφώντα, όμως δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα κάποιο σχετικό επίσημο έγγραφο.

  Η κ. Βαμβακινού έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, ενώ ο Κύπριος πατέρας του κ. Ν Ξενοφώντα, ο οποίος μετανάστευσε στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του ’50 από την Mεγαλόνησο, που μέχρι το 1960 ήταν αποικία της Βρετανίας και απέκτησε και την βρετανική υπηκοότητα, η οποία περνά αυτόματα και στο παιδί. Μόλις χθες παραδέχθηκε ο κ. Ξενοφών ότι είναι κάτοχος της βρετανικής υπηκοότητας λόγω καταγωγής από τον πατέρα του, ωστόσο η κατηγορία της υπηκοότητας αυτής, δηλαδή του ‘Βρετανού πολίτη εξωτερικού’, δεν του επιτρέπει την έκδοση βρετανικού διαβατηρίου ή διαβατηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να μην έχει πλήρη δικαιώματα, γεγονός που θα αποτελέσει την υπερασπιστική γραμμή στην προσφυγή του προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας.

  Πολιτικοί παρατηρητές, συνταγματολόγοι αλλά και πολιτικοί δηλώνουν ότι πλέον έφθασε η ώρα για να γίνει δημόσια συζήτηση και στη συνέχεια να γίνει αναθεώρηση της ‘αναχρονιστικής’ διάταξης του Συντάγματος, που εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.
 • Η Ορθοδοξία στη Γουατεμάλα μέσα από τα μάτια ομογενών - Συγκινητικές στιγμές στα εγκαίνια ναού

  Η Ορθοδοξία στη Γουατεμάλα μέσα από τα μάτια ομογενών - Συγκινητικές στιγμές στα εγκαίνια ναού

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Του Μιχάλη Πιτσίνου

  Στις αρχές Μαΐου ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας και συνιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων «Bareburger» Μιχάλης Πιτσίνος και ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας φωτογράφος Κώστας Πηγαδάς ταξίδεψαν στη Γουατεμάλα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του μητροπολίτη του Μεξικού, Κεντρικής Αμερικής, Κούβας και των νησιών της Καραϊβικής Σεβασμιότατου Αθηναγόρα με αφορμή τα εγκαίνια του νέου εκκλησιαστικού ναού στην περιοχή.

  Σκοπός αυτού του ταξιδιού ήταν να δουν ιδίοις όμμασι δύο κοσμικοί, μη κληρικοί, το ορθόδοξο χριστιανικό έργο που συντελείται εκεί. Η σίτιση των κατοίκων, το χτίσιμο δρόμων και σπιτιών, οι παροχές υγείας, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η βάπτιση και η διάδοση της Ορθοδοξίας συνιστούν βασικές πτυχές αυτού του έργου.  Όταν έφθασαν στο χωριό Αγκουακάτε, περισσότεροι από 5.000 ντόπιοι κάτοικοι τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, με πυροτεχνήματα και μουσική μπάντα.  Η παρουσία του πλήθους ήταν ασφυκτική, με μια εκπληκτικά συγκινητική λειτουργία, όπου ντόπια παιδιά έψελναν στα ελληνικά μεγάλα αποσπάσματα του Ευαγγελίου.

  Δείτε το βίντεο:


  Ο Σεβασμιότατος Αθηναγόρας με έκδηλη τη συγκίνησή του εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις πράξεις λατρείας προς το πρόσωπό του και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα.

  «Ξέρετε αυτοί οι άνθρωποι δεν το θεωρούν δεδομένο ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά βαπτίστηκαν προσφάτως καθ’ επιλογήν και αυτό σημαίνει ότι έχουν βαθιά ευγνωμοσύνη για αυτό. Η Ορθοδοξία μας δεν ήταν ποτέ δεδομένη για αυτούς και αυτό από μόνο του αποκτάει μεγάλη βαρύτητα. Η Ιεραποστολή μας έχει έντονη δράση σε αυτές τις περιοχές. Καμιά φορά, ξέρετε, δίνουμε ακόμα περισσότερα από ό,τι μπορούμε να δώσουμε… την ψυχή μας κυριολεκτικά» δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Σεβασμιότατος.  Μήνυμα αγάπης στους κατοίκους της περιοχής απηύθυνε επίσης και ο πρωτοπρεσβύτερος και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος περιέγραψε το έργο της εκεί Μητρόπολης ως «συγκλονιστικό».  Την αποστολή συνόδευαν και εξέχοντες Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες καθώς και ο διάσημος φωτογράφος Κώστας Πηγαδάς. Της αποστολής ηγείτο ο Μιχάλης Πιτσίνος, ο οποίος έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για το θεάρεστο έργο του μητροπολίτη Αθηναγόρα, ενώ ο Κώστας Πηγαδάς απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή λεπτό προς λεπτό τα εγκαίνια του ναού σε μια προσπάθειά του να μπει σε υψηλού βεληνεκούς περιοδικά ανά τον κόσμο και να υπάρξει περαιτέρω προβολή του φιλανθρωπικού αυτού έργου της Μητρόπολης του Μεξικού.  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσίνος: «Το έργο του μητροπολίτη Αθηναγόρα εδώ είναι μοναδικό για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, καθώς και για την ελληνική γλώσσα που διδάσκεται ανελλιπώς. Ωστόσο, οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες ολοένα και δυσχεραίνουν το έργο του Σεβασμιότατου.

  »Είναι επιτακτική ανάγκη οι ομογενείς Βορείου Αμερικής να βοηθήσουν και να συνδράμουν τα μέγιστα για την υλοποίηση των στόχων τόσων πολλών χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Είναι πολύ σημαντικό όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλλουμε κυρίως οικονομικά αλλά και όπως αλλιώς μπορούμε, καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες, με την έλλειψη πόρων να κάνει τα πράγματα πραγματικά πολύ δύσκολα.

  »Προσωπικά πιστεύω πως η δράση του Σεβασμιότατου Αθηναγόρα πρέπει να ενεργοποιήσει και άλλους επιφανείς επιχειρηματίες ή ακόμη και εθελοντικούς φορείς, ούτως ώστε να επεκταθεί το έργο του, προσφέροντας ανακούφιση όπου μπορεί».

  Πηγή: ekirikas.com
 • Ικανοποίηση από το νέο καταστατικό του ΝΟ Αλεξανδρείας

  Ικανοποίηση από το νέο καταστατικό του ΝΟ Αλεξανδρείας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σταθμό στην εκατόχρονη και πλέον ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας αποτέλεσε το Σάββατο 26 Αυγούστου, η ψήφιση του νέου καταστατικού του αθλητικού σωματείου της παραθαλάσσιας πόλης της Αίγυπτου, που έχει συνδέσει την παρουσία της με τον ελληνισμό και την παροικία.

  Με την ψηφοφορία αυτή, και μάλιστα με τουλάχιστον 50 ψήφους παραπάνω από τους απαιτούμενους από τη διαδικασία, ο ΕΝΟΑ μπόρεσε και διατήρησε την ελληνικότητά του, όπως με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εδμόνδος Κασιμάτης, αποδεικνύοντας στις αρμόδιες αρχές τη σύνδεση που έχει ο ΕΝΟΑ με την Ελλάδα, ανήκοντας και συμπεριλαμβανόμενος στην συνθήκη του Μοντρέ και στις διακρατικές συμφωνίες του 1937 και του 1949. Ο κ. Κασιμάτης, τώρα πλέον και ως πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, δεν κρύβει τη μεγάλη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι διασώθηκε πλήρως η ελληνικότητα του σωματείου.

  Ο πρόεδρος του ΕΝΟΑ ευχαρίστησε όλους όσοι από τα τακτικά μέλη προσήλθαν και ψήφισαν στην απαιτούμενη από το νόμο διαδικασία και ιδιαιτέρως τους Καϊρινούς μέλη του ΕΝΟΑ, που έφτασαν στην Αλεξάνδρεια για τον ίδιο σκοπό. Παράλληλα ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι πραγματικά στήριξαν, στηρίζουν και θα στηρίζουν τον ΕΝΟΑ και γενικότερα τον αιγυπτιώτη ελληνισμό και δη αλεξανδριανό ελληνισμό.

  Πηγή: ΑΠΕ
 • Πρωτοποριακή συμφωνία Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

  Πρωτοποριακή συμφωνία Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  H Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη σύναψη μιας πρωτοποριακής συμφωνίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

  Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης δήλωσε:

  «Μετά από τρεις συναντήσεις που έγιναν κατά το περασμένο έτος, καταλήξαμε σε μια πρωτοποριακή συμφωνία, όπου η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας θα ανοίξει τις πόρτες της στα μέλη της Κοινότητας μέσω της νέας βιβλιοθήκης που θα δημιουργήσουμε στο Ελληνικό Κέντρο. Μεταξύ άλλων, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα μπορούν τα μέλη μας να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης.»  Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΜ κ. Κώστας Μάρκος, ο οποίος συμμετείχε σε συναντήσεις που έγιναν.

  «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμφωνία η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα για το καλό των μελών της Κοινότητας, αλλά και της ομογένειας και ιδιαίτερα για τους μαθητές και φοιτητές Ελληνικών. Δημιουργείται ένας δίαυλος επικοινωνίας με το εθνικό κέντρο και την ομογένεια,» είπε.

  Τον περασμένο Ιούλιο, μέλη αποστολής της ΕΚΜ που επισκέφθηκαν την Αθήνα, συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Δρ Φίλιππο Τσιμπόγλου ο οποίος τους ξενάγησε στους νέους χώρους της βιβλιοθήκης όπου θα μετεγκατασταθεί, σε λίγο καιρό, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την αποστολή, που συνόδευσε η Βουλευτής του Σύριζα και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, αποτελούσαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο Γραμματέας της Κοινότητας κ. Κώστας Μάρκος και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Νίκος Παπαστεργιάδης.

  Το 2017 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πρόκειται να μετεγκατασταθεί στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ): ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ.

  Το έργο, το οποίο φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύψους €596 εκατομμυρίων. Με την ολοκλήρωση του έργου, το Ίδρυμα θα παραδώσει το Κέντρο Πολιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και λειτουργία του.

  Οι εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης αγγίζουν τα 22.000 τμ, παρέχοντας κατάλληλες συνθήκες και σύγχρονες υποδομές για τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών της. Ως εθνικός θεματοφύλακας της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη θα παρέχει πρόσβαση στην πλειοψηφία της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, σε χειρόγραφα, παλαίτυπα, ιστορικά αρχεία, καθώς και σε περιοδικά και εφημερίδες.

  Στόχος της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι να καταστεί ένα κέντρο μελέτης διεθνούς εμβέλειας των ελληνικών σπουδών και πυλώνας διατήρησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού. Με αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες και διασύνδεση με άλλες βιβλιοθήκες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα εξασφαλίσει σε επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίως, τη βέλτιστη πρόσβαση σε πλούσιο έντυπο και ψηφιακό υλικό για τον Ελληνισμό.

  Ταυτόχρονα, διευρύνει τη δράση της με ένα νέο δανειστικό τμήμα, με ποικίλες συλλογές, τεχνολογικά μέσα και ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων προσφέροντας σε όλους ανοιχτή πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση.

  Ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων πολιτών και αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε για να παρέχει έγκυρη και συνεχή ενημέρωση για τα πολυεπίπεδα και παράλληλα έργα που υλοποιούνται μέχρι την ημέρα των εγκαινίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

  Ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τους νέους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης και γενικότερα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ συζήτησαν με τον κ. Τσιμπόγλου τις δυνατότητες συνεργασίας με την βιβλιοθήκη των αποδήμων, που θα δημιουργήσει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

  Ο κ. Τσιμπόγλου δήλωσε πως θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην νέα πρωτοβουλία της Κοινότητας, είναι ανοιχτός σε νέες συνεργασίες, ενώ παρείχε πληροφορίες για αρκετά προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου θα μπορεί να συμμετέχει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης μέσω της βιβλιοθήκης και των ελληνικών σχολείων εκεί.

  Στην επόμενη συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπαστεργιάδης με τον κ. Τσιμπόγλου, και τη βουλευτή με την κ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου, μέσα στο Σεμπτέμβρη, θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη που θα δημιουργήσει η Κοινότητα.
 • Κονγκό: Επίσκεψη του Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γκαμπόν σε ορφανοτροφείo

  Κονγκό: Επίσκεψη του Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γκαμπόν σε ορφανοτροφείo

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την 16η Σεπτεμβρίου 2017, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων μετέβη στην πόλη του Dolisie, προκειμένου να επισκεφθεί τα περιθαλπόμενα παιδιά στο Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος» της Ιεράς Επισκοπής, την Κυριακή 17η Σεπτεμβρίου, επί τη συμπληρώσει δέκα ετών από των εγκαινίων του προτύπου αυτού χώρου αγάπης από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ (20 Σεπτεμβρίου 2007).

  Η επίσκεψη άρχισε με την προσφορά δώρων στα παιδιά (γραφική ύλη για τη νέα σχολική χρονιά, καινούρια ρούχα και παπούτσια, παιχνίδια, μπάλες μεγάλη ποσότητα δημητριακών για το πρόγευμα) και ακολούθησε εκτενής επικοινωνία του Επισκόπου μαζί τους. Εν συνεχεία, ο Θεοφιλέστατος είχε πολύωρη συνεργασία με τον δραστήριο διευθυντή του Ορφανοτροφείου, π.Παύλο Diafouka, Εφημέριο του Ι. Ενοριακού Ναού Αγίας Ειρήνης Dolisie, στο πλαίσιο της οποίας επιθεώρησε και τα ανακατασκευαζόμενα λουτρά του ιδρύματος.

  Το απόγευμα ετελέσθη ο Μ.Εσπερινός, μετά το πέρας του οποίου ο Επίσκοπος ωμίλησε αναλυτικά στους πιστούς για το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και την πνευματική προετοιμασία των προσερχομένων σε Αυτό.

  Τέλος, προσέφερε νέα μπλουζάκια και καπέλα στα μικρά παιδιά του Ορφανοτροφείου, σύμφωνα με τα χρώματα της σημαίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ (πράσινο, κίτρινο, κόκκινο), τα οποία φέρουν το έμβλημα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την ονομασία του ιδρύματος, ώστε να φορεθούν την επομένη, 17η Σεπτεμβρίου, κατά τις προγραμματιζόμενες προς τιμήν του εκδηλώσεις.
 • Hellenic Kids Club: Ιδρύθηκε παιδική λέσχη στην Αγγλία αποκλειστικά για τα Ελληνόπουλα

  Hellenic Kids Club: Ιδρύθηκε παιδική λέσχη στην Αγγλία αποκλειστικά για τα Ελληνόπουλα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

  Το σημείο αναφοράς για τους Έλληνες γονείς που ζουν στην Αγγλία είναι γεγονός και ονομάζεται Hellenic Kids Club! Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μιας ελληνίδας δασκάλας -πρόσφατα έγινε κι η ίδια μητέρα- που μετακόμισε το 2014 στη Γηραιά Αλβιώνα, οπότε και διαπίστωσε ένα μεγάλο κενό: την έλλειψη χρόνου -αλλά και οργάνωσης- για τη μεταλαμπάδευση της ελληνικής κουλτούρας και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στα Ελληνόπουλα-μαθητές των αγγλικών ή παροικιακών σχολείων.

  Το Hellenic Kids Club είναι η μοναδική πιστοποιημένη ελληνική παιδική λέσχη στην Αγγλία, στην οποία τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που θα τα φέρνουν «πιο κοντά» στην πατρίδα. Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από πολλά ελληνικά ζευγάρια του Σαουθάμπτον, οι απαιτούμενες άδειες εκδόθηκαν από το βρετανικό κράτος και από τον Οκτώβριο τα πρώτα Ελληνόπουλα θα βρεθούν στις αίθουσές του.   Ιθύνων νους και Ιδρύτρια της λέσχης είναι η Τέα Κουράκη, απόφοιτος Κοινωνιολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ, η οποία ζει στο Σαουθάμπτον από το 2014 και απασχολείται ως δασκάλα στο ελληνικό παροικιακό σχολείο του Σαουθάμπτον.

  Το zougla.gr συζήτησε μαζί της σχετικά με την πρωτοβουλία.

  Zougla.gr: Κυρία Κουράκη, πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Hellenic Kids Club;

  Τέα Κουράκη: Αφορμή στάθηκε η ενασχόληση μου με την διδασκαλία των ελληνικών στο παροικιακό σχολείο του Σαουθάμπτον. Ξεκίνησα να πηγαίνω εθελοντικά τα πρωινά του Σαββάτου για να συνεισφέρω στην ελληνική κοινότητα. Την επόμενη χρονιά προέκυψε θέση δασκάλου για το Α’ επίπεδο, θέση την οποία ανέλαβα και διατηρώ μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, παρακολούθησα σειρά σεμιναρίων με αντικείμενο τη διδασκαλία της ελληνικής σε παιδιά που μεγαλώνουν στο εξωτερικό με διοργανώτρια την Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι επιτελεί αξιέπαινο έργο.

  Ζώντας, από «μέσα» το ελληνικό σχολείο διαπίστωσα σύντομα ότι ο λιγοστός χρόνος των 3 ωρών που έχουμε οι δασκάλες στη διάθεση μας ανά εβδομάδα, περιόριζε το έργο μας στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τον εορτασμό των επίσημων ελληνικών επετείων. Άλλα σημαντικά στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης αναγκαστικά έμεναν εκτός διδακτικού πλαισίου. Κατά την αναζήτηση εφικτών λύσεων για τη διεύρυνση της ελληνομάθειας των παιδιών, που, όμως, δε θα επιβάρυναν το σχολικό τους πρόγραμμα, σκέφτηκα να αξιοποιήσουμε τις σχολικές διακοπές για το σκοπό αυτό και να οργανώσουμε ένα περιβάλλον που θα ξεφεύγει από τα πρότυπα του σχολείου. Ένα περιβάλλον που θα τα έφερνε σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και τις παραδόσεις του, με τον πλέον ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο! Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το Hellenic Kids Club!  Πώς θα παρουσιάζατε αυτό το κλαμπ στους Έλληνες γονείς που ζουν στην Αγγλία;


  Ως την καλύτερη δυνατή επιλογή μετά τη γιαγιά και τον παππού! Στο πρόγραμμα μας περιλαμβάνονται τόσες πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που μπορούν να «κερδίσουν» και το πιο απαιτητικό παιδάκι: Μαγειρική, παραδοσιακοί χοροί, κουκλοθέατρο-θέατρο σκιών, καραόκε ελληνικών τραγουδιών, επιτραπέζια παιχνίδια στα ελληνικά, ανάγνωση/ακρόαση ελληνικών παιδικών βιβλίων, χειροτεχνία (πχ παραδοσιακές φορεσιές, ταγάρια, πήλινα αγγεία κ.α.), ελληνική μυθολογία , γεωγραφία της Ελλάδος, ιστορία της αρχαίας Ελλάδος, παιχνίδια με την ελληνική γλώσσα (π.χ. κρεμάλα, παντομίμα, περιγραφή λέξεων), ομαδικά παιχνίδια (π.χ κουταλοδρομίες, μήλα κ.α.) καθώς επίσης τουρνουά σε σκάκι και πινγκ -πονγκ και αθλητικούς αγώνες με έπαθλα και μετάλλια! Αξίζει, νομίζω, να επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα μας και να διαβάσει αναλυτικά το πρόγραμμα, τις δραστηριότητες μας και τις διαδικασίες που ακολουθούμε, για να πεισθεί ότι έχουμε κάνει μία πραγματικά πολύ καλή προσπάθεια!  Στη χώρα αυτή υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών;

  Δεν έχω σχηματίσει ακόμη γνώμη για το αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο γιος μου δεν πάει ακόμη σχολείο, οπότε φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω επ' αυτού. Το μόνο που μπορώ να σας πω και το οποίο ίσως σχετίζεται με το ερώτημα σας, είναι ότι το αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα προβλέπει -πλέον των επίσημων αργιών- μία εβδομάδα σχολικών διακοπών εντός του κάθε τριμήνου (συνήθως Οκτώβριο, Φεβρουάριο, Μάιο). Αυτές, λοιπόν, οι διακοπές πράγματι προσφέρονται για δημιουργική απασχόληση, εξού και ανθούν τα λεγόμενα school holiday clubs, τα οποία ως επί το πλείστον επωμίζονται αυτόν τον ρόλο, ειδικά αν συμβαίνει να εργάζονται και οι δύο γονείς.

  Ένα school holiday club είμαστε και εμείς. Μόνο που τα παιδιά αντί να πηγαίνουν σε ένα περιβάλλον όπου ακούν και ομιλούν την αγγλική γλώσσα, πηγαίνουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ελληνικά κυριαρχούν! Ας μην ξεχνάμε ότι για τα ελληνόπουλα που μεγαλώνουν στο εξωτερικό τα ελληνικά δυστυχώς αποτελούν ξένη γλώσσα και γι αυτό χρειάζεται συστηματική προσπάθεια για να διατηρήσουν επαφή μεγαλώνοντας.  Στο Hellenic Kids Club όλες οι δραστηριότητες μας έχουν ως άξονα τους την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσα, όμως, από ένα πιο ελκυστικό μαθησιακό μοτίβο . Για παράδειγμα στο καραόκε, μια από τις δραστηριότητες μας, τα παιδιά με τη χρήση μιας μεγάλης οθόνης που τους εμφανίζει τους στίχους των τραγουδιών, αποκομίζουν χωρίς να γίνεται ενδεχομένως άμεσα αντιληπτό, διπλό όφελος: Μαθαίνουν ελληνικά τραγούδια ενώ εξασκούνται στην ανάγνωση! Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!  Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις από τους Έλληνες που ζουν στην περιοχή σας σχετικά με τη νέα αυτή δυνατότητα που παρέχετε στα παιδιά τους;

  Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση θα σας πω ότι είναι πολύ θετικές! Το Hellenic Kids Club θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στις σχολικές διακοπές του Οκτωβρίου (23-27) και ήδη έχουμε δεχθεί σημαντικό αριθμό εγγραφών για την πρώτη μας εβδομάδα! Επειδή, όμως, μια επιτυχία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Southampton και την ελληνική/ελληνοκυπριακή κοινότητα για την στήριξη τους στο εγχείρημα αυτό. Ας μου επιτραπεί, δε, να αναφερθώ ξεχωριστά στον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Βασίλειο Μαυρουδή για τη σημαντικότατη συμβολή του, καθώς επίσης στις πολύτιμες συνεργάτιδες κ. Αγγελική Οικονόμου, κ. Ευαγγελία Τομαή, κ. Αναστασία Γεωργιάδου, κ. Έφη Λειβαδιώτου και κ. Ιοκάστη Ξυδά, οι οποίες μετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή με μεράκι και ενθουσιασμό που συγκινεί!  Σε ποιες δραστηριότητες από αυτές που περιλαμβάνετε στο πρόγραμμά σας θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση, προκειμένου τα παιδιά να διατηρήσουν τη βέλτιστη επαφή με την ελληνική κουλτούρα;

  Μου φαίνεται ότι δεν θα αποφύγω να σας φανεί διπλωματική η απάντησή μου! Η αλήθεια, όμως, είναι ότι καθεμία από τις δραστηριότητες που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα μας έχει αυτοτελή αξία και εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό. Τα παιχνίδια με την ελληνική γλώσσα τα βοηθούν να εξοικειωθούν με την γλώσσα, χωρίς όμως να παραπέμπουν σε μαθησιακό περιβάλλον. Η μαγειρική τα βοηθάει να μάθουν ελληνικές συνταγές και ταυτόχρονα να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους μαθαίνοντας τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του πιάτου. Η χειροτεχνία τα φέρνει κοντά με την λαϊκή μας παράδοση, το κουκλοθέατρο και το θέατρο σκιών το ίδιο.

  Το καραόκε αξιοποιεί τα οφέλη της τεχνολογίας και φέρνει τα παιδιά κοντά στα ελληνικά τραγούδια ενώ οι παραδοσιακοί χοροί αν μη τι άλλο θα τους φανούν χρήσιμοι στις κοινωνικές εκδηλώσεις! Η ελληνική μυθολογία ζωηρεύει τη φαντασία τους, η ελληνική ιστορία τα διδάσκει την πορεία μας, η γεωγραφία τα εξοικειώνει με τον τόπο τους και τις ομορφιές του, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν μέσω αυτής υπόσταση τα ιστορικά μέρη. Τέλος τα ομαδικά παιχνίδια, το θεματικό μας πάρτι στο τέλος κάθε εβδομάδας και τα 20 επιτραπέζια που φέραμε από την Ελλάδα στοχεύουν στην κοινωνικοποίηση τους και στην ισχυροποίηση των μεταξύ τους δεσμών.  Αντιμετωπίσατε δυσκολίες, γραφειοκρατικές ή άλλες, για τη σύστασή της λέσχης; 


  Τη γραφειοκρατία έχουμε συνηθίσει να την συνδέουμε με κάτι αρνητικό και δικαιολογημένα ενδεχομένως μιας και σε χώρες όπως η Ελλάδα έχει χάσει την πρωταρχική της σημασία και αξία που είναι να παρέχει δικλείδες ασφαλείας. Για τη σύσταση του Hellenic Kids Club απαιτήθηκαν μεν πολλά έγγραφα και πιστοποιήσεις -όπως άλλωστε ήταν λογικό και αναμενόμενο μιας και στο επίκεντρο βρίσκονται παιδιά-, όμως δεν χρειάστηκε να πάω σε καμία υπηρεσία, αφού η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε ηλεκτρονικά εντός 5 μηνών από την υποβολή του αρχικού αιτήματος. Ακόμη και τα σεμινάρια που παρακολούθησα στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την έγκριση της αίτησής μου (Paediatric First Aid & Safeguarding Children and Young People) , ήταν άρτια δομημένα και τα βρήκα μάλιστα πολύ χρήσιμα.   Έλληνες ομογενείς υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Θεωρείτε ότι η πρωτοβουλία σας θα μπορούσε να βρει μιμητές;

  Ναι και το εύχομαι από καρδιάς! Ο Ελληνισμός αξίζει και να διασωθεί και να διαδοθεί!

  Το Hellenic Kids Club απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-15 χρόνων. Λειτουργεί κατά το διάστημα των σχολικών διακοπών ( 3 Half Terms, 1 εβδομάδα το Πάσχα, 1 εβδομάδα τα Χριστούγεννα, 2-3 εβδομάδες το καλοκαίρι). Είναι εγγεγραμμένο από τον Ιούνιο του 2017 στον OFSTED, τον επίσημο φορέα/ρυθμιστή για ζητήματα παιδείας και κατάρτισης. Ιστοσελίδα: www.hellenickidsclub.co.uk Email: info@hellenickidsclub.co.uk
 • Έφυγε ο «Δάσκαλος του Γένους» Δημητρός Φραγκόπουλος

  Έφυγε ο «Δάσκαλος του Γένους» Δημητρός Φραγκόπουλος

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, έφυγε για την αιωνιότητα ο ∆ηµήτριος (Δημητρός) Φραγκόπουλος, τέως διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου και εξέχουσα φυσιογνωμία της Πολίτικης Ρωμιοσύνης. Γαλούχησε γενιές μαθητών, καλλιέργησε εκατοντάδες νεαρές ψυχές σαν δάσκαλος τους, συμβούλεψε και παρότρυνε σημερινούς επιστήμονες, πολιτικούς, ανθρώπους του πνεύματος και εργάτες της ελληνικής γλώσσας. Ήταν ένας, ενδεχομένως από τους ύστατους φάρους της Ρωμιοσύνης της Πόλης, ένας από εκείνους τους βράχους πάνω στους οποίους μπορεί κανείς να δέσει τις πρυμάτσες τους και να νοιώσει ασφάλεια.

  Χθες, το πρωί της Πέμπτης,  παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του και μεταφέρθηκε στην µονάδα εντατικής παρακολούθησης στο Βαλουκλή.

  Για την προσφορά του τιμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με το οφίκιο του Άρχοντος Διδασκάλου του Γένους καθώς και από τον τέως πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Έλληνες και Τούρκοι τον σέβονταν ιδιαίτερα και τον προσφωνούσαν «Δάσκαλο». Ανάλωσε την ζωή του στην Ελληνική Παιδεία και στην διατήρηση του ελληνικού στοιχείου της Πόλης.

  Ο Δ. Φραγκόπουλος γεννήθηκε το 1928. Τελείωσε το Δημοτικό στο νησί του και συνέχισε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Αν και είχε την ευκαιρία να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία, επέστρεψε το 1954 στην αγαπημένη του Πόλη και διορίστηκε καθηγητής στη Τροφό Σχολή του. Ήταν ως πτυχιούχος Πανεπιστημίου ο μοναδικός Ρωμιός στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στη Σμύρνη, όπου τον βρήκαν τα "Σεπτεμβριανά". Όμως, όπως είπε, στάθηκε και τυχερός, γιατί μαζί του ήταν ένας Τούρκος, επίσης έφεδρος αξιωματικός. «Με είχε συμπαθήσει, κάναμε παρέα. Με τα επεισόδια, μα κυρίως μετά, έγινε η σκιά μου. H ασπίδα μου. Για να μη με προσβάλει κανείς. Με τίμησε με τη φιλία του, το ίδιο και εγώ».

  Μετά το στρατό επέστρεψε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και επιπρόσθετα ανέλαβε να κάνει κάποιες ώρες μαθήματα στη θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο της Πόλης. Το Σεπτέμβριο του 1958 διορίστηκε διευθυντής στο Ζωγράφειο Λύκειο, θέση από την οποία αφυπηρέτησε το 1993. Προς τιμή του η μεγάλη αίθουσα τελετών του Ζωγραφείου φέρει το όνομά του. Το 1962, υπό την καθοδήγηση του, έγινε η ριζική ανακαίνιση στην κτιριακή υποδομή της Σχολής. Τότε ανεγέρθηκαν δύο όροφοι, έγινε εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, δημιουργήθηκαν νέες αίθουσες διδασκαλίας. Την σχολική χρονιά 1962 -1963, η Σχολή λειτούργησε με 21 τμήματα.

  Ο Δ. Φραγκόπουλος έχει δημοσιεύσει μελέτες και έχει κάνει πολλές ομιλίες στην Πόλη, την Αθήνα και στο εξωτερικό για την Ελληνική Παιδεία στην Κωνσταντινούπολη. Τόνιζε πάντα την αδήριτη ανάγκη για τη διδασκαλία και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η οποία χωλαίνει. «Χρειαζόμαστε ρεαλιστικό παιδαγωγικό πρόγραμμα, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ανεπανόρθωτου τραυματισμού της ταυτότητάς μας. Χρειαζόμαστε άμεση λύση για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, ώστε να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της Κοινότητάς μας», προειδοποίησε και πάλι πριν μερικούς μήνες, απευθυνόμενος σε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, ζητά επίμονα από τους αρμοδίους να αντιληφθούν επιτέλους ότι το βασικό και πρωταρχικό πρόβλημα της Ομογένειας είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων που παραμένουν στην Πόλη.

  Οι αγώνες του για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Ομογένειας, που αποφάσισε συνειδητά να μείνει στη γενέτειρά της, δικαιώθηκαν το 2006 με το Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη «Συνάντηση στην Πόλη: το Παρόν και το Μέλλον». Αιτήματα του Συνεδρίου η δημοκρατία, η συλλογικότερη αναδιοργάνωση των κοινοτικών θεσμών, το ζωντάνεμα των κοινοτήτων, η δημογραφική έρευνα για το ελληνικό στοιχείο, η διεκδίκηση των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Πόλης. Μιλώντας στην έναρξη του Συνεδρίου είχε υπογραμμίσει εμφαντικά: «Ήρθε η ώρα να ξαναζωντανέψει η ρωμαίικη μειονότητα. Αλλά αυτό θα γίνει χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς εξαρτήσεις. Και από δημοκρατικούς δρόμους».

  Πόθος του η διάσωση των Ρωμιών
  Ο Δημήτρης Φραγκόπουλος είναι μια εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα Έλληνα της Κωνσταντινούπολης που έχει αναλώσει όλη του τη ζωή και ενέργεια στη διάσωση του ελληνικού στοιχείου της Πόλης. «Το ντέρτι μου είναι να κρατηθούμε, να μείνουμε ως πυρήνας, ποιος ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον, ίσως ξημερώσουν καλύτερες μέρες για μας».

  Ο πατέρας του ήταν από τη Χίο και η μητέρα του Ελληνίδα από το Μαυροβούνιο. Έβγαλε το δημοτικό σχολείο στην Αστική Σχολή Πριγκίπου, το γυμνάσιο και λύκειο στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών. Αγαπάει όμως πιο πολύ τη Θεσσαλονίκη επειδή μοιάζει με την Κωνσταντινούπολη. Το 1954 επέστρεψε στην Πόλη και διορίστηκε καθηγητής στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Τα Σεπτεμβριανά του 1955 τον βρήκαν να υπηρετεί στρατιώτης στη Σμύρνη, όπου έγινε μάρτυρας σοβαρών ανθελληνικών επεισοδίων, μεταξύ των οποίων το κάψιμο του ελληνικού προξενείου.  Τον λάτρευαν οι μαθητές του
  Το 1958 έγινε διευθυντής στο Ζωγράφειο Λύκειο, θέση στην οποία υπηρέτησε με απόλυτη επιτυχία επί 35 ολόκληρα χρόνια. Τότε το Ζωγράφειο είχε 745 μαθητές και σήμερα μόνο 50. Χιλιάδες μαθητές πέρασαν από τα χέρια του και πολλοί εξ’ αυτών αναρριχήθηκαν στα πιο ψηλά επιστημονικά και επαγγελματικά σκαλοπάτια. Ο ίδιος όμως αρνείται πεισματικά να ξεχωρίσει κάποιον έστω κι αν αυτός έγινε διεθνώς γνωστός για το έργο του. Όλους τους αγαπά εξίσου και όλοι τον λατρεύουν το ίδιο.

  Ο Δημήτρης Φραγκόπουλος νιώθει υπερήφανος που οι δύο κόρες του έμειναν στην Πόλη και συνεχίζουν το έργο του ως εκπαιδευτικοί στα ελληνικά σχολεία. «Όταν γεννήθηκαν, οι νοσοκόμες, που μου το ανακοίνωσαν, είχαν ύφος θλιμμένο, επειδή ήταν κορίτσια. Με πήραν τα διαβόλια μου, γιατί να λυπηθώ; Όταν ήρθαν σε ηλικία να σπουδάσουν τους είπα: Δύο τινά σας παρακαλώ, πρώτα να δώσετε εξετάσεις εδώ και δεύτερον, αν πάτε στην Ελλάδα, να ξαναγυρίσετε. Έτσι κι έγινε, έφυγαν για σπουδές στην Ελλάδα και ξαναγύρισαν. Δεν μπορούσα να τις υποχρεώσω να μείνουν, ούτε όμως η οικογένειά μου μπορούσε να δώσει το κακό παράδειγμα». Η σύζυγος του Δημήτρη Φραγκόπουλου φοίτησε στο Ιωακείμειο σχολείο της Πόλης που σήμερα είναι κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών και μετά στη σχολή νοσοκόμων του αμερικανικού νοσοκομείου.  Η Ελλάδα που πληγώνει

  Αυτή την εποχή συζητιέται στην Τουρκία το νομοσχέδιο για τα ελληνικά βακούφια και γίνεται χαλασμός κυρίου. Το Λαϊκό κόμμα και το κόμμα των Γκρίζων Λύκων παίρνουν θέσεις που βλάπτουν θανάσιμα από οικονομική άποψη τους Ρωμιούς της Πόλης, αλλά στην Ελλάδα κανείς δεν ασχολείται με το θέμα. Οι Ρωμιοί παρακολουθούν ελλαδική τηλεόραση από δορυφορικά κανάλια και βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής καθημερινότητας.

  «Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα των χρόνων που σπούδαζα εκεί. Τότε έλεγα Ελλάδα και με πλημμύριζε η συγκίνηση, σήμερα το όραμά μου εκείνο πληγώθηκε. Ανοίγεις την τηλεόραση κι άλλο από φαγωμάρες, καυγάδες και σκάνδαλα δεν ακούς. Αντί να είμαστε υπόδειγμα αρετής, κοιτάμε να φάμε ο ένας τον άλλο».  Δεν έχανε την ελπίδα του

  Παρά τα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες στην Τουρκία και τη μείωσή τους σε απελπιστικό βαθμό, ο Δημήτρης Φραγκόπουλος δεν εκφράζεται επιτιμητικά για τους Τούρκους. Δεν είναι ο φόβος που τον κάνει να μετράει τα λόγια του, αλλά η ευγένεια ψυχής και η αγωγή του. Εκτιμά το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα και με τους Τούρκους καθηγητές του Ζωγραφείου είχε πάντα άριστες σχέσεις. Τους θυμάται και τον θυμούνται σε γιορτές και δεν χάνει ποτέ την επικοινωνία μαζί τους.

  Πρόκειται για ένα ποιοτικό άνθρωπο και επιστήμονα που θεμελιώνει καταπληκτικά το λόγο του με επιχειρήματα, χωρίς αφορισμούς και στερεότυπα. Είναι μια αριστοκρατική μορφή Έλληνα που απέκτησε αρχοντιά όχι από πλούτη, αλλά από ηθική πληρότητα. «Δεν είμαι πλούσιος, αλλά πάλεψα να είμαι οικονομικά αυτοτελής χωρίς να έχω ανάγκη κανέναν, από ηθική όμως άποψη είμαι χορτάτος. Οι Τούρκοι δεν είναι κακοί ως λαός, ενώ ιδιαίτερα οι νέοι και μορφωμένοι αγανακτούν όταν μαθαίνουν τι συνέβη εναντίον των Ελλήνων. Η  προοπτική να κυβερνήσουν αυτοί αύριο τη χώρα δίνει και σε μας το δικαίωμα στην ελπίδα».

 • Ο διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής τιμήθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής

  Ο διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής τιμήθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με την κορυφαία διάκριση της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, το «Βραβείο φόν κάρμαν», τιμήθηκε ο διαστημικός επιστήμων και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής. Το βραβείο, που απονεμήθηκε σε τελετή στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, δίδεται προς τιμήν του πρωτοπόρου της αεροδυναμικής Τέοντορ φον Κάρμαν, ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Ακαδημίας. Με τον τρόπο αυτό, η Ακαδημία αναγνώρισε την πολυετή συμβολή του Κριμιζή στις διαστημικές επιστήμες και στην αστροναυτική.

  Ο Έλληνας επιστήμων υπήρξε επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, το οποίο έπαιξε και συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαστημικές αποστολές.

  Ο Σταμάτης Κριμιζής διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων επιστημονικών οργάνων για το διάστημα και στην προώθηση της ρομποτικής διαστημικής εξερεύνησης. Είναι ο μόνος επιστήμονας στον κόσμο, ο οποίος έχει ηγηθεί ή έχει συμμετάσχει στα πειράματα διαστημικής φυσικής που έχουν γίνει και στους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

  Υπήρξε επικεφαλής ερευνητής σε πέντε αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), μεταξύ των οποίων στις αποστολές των δύο Voyager (που ακόμη ταξιδεύουν) και του Cassini στον Κρόνο (που πρόσφατα «αυτοκτόνησε»).

  Ο Κριμιζής σχεδίασε, ανέπτυξε, έστειλε στο διάστημα και ανέλυσε τα στοιχεία 23 επιστημονικών οργάνων, που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες αμερικανικές και ευρωπαϊκές διαστημικές αποστολές. Δικό του είναι, μεταξύ άλλων, το όργανο LECP (Low-Energy Charged Particle) πάνω στα δύο Voyager. Ήδη τα δεδομένα του LECP από το Voyager 1 βοήθησαν καθοριστικά τους επιστήμονες να βεβαιωθούν ότι το σκάφος εγκατέλειψε για πρώτη φορά το ηλιακό μας σύστημα, κινούμενο πλέον προς το διαστημικό χώρο.

  Ο Κριμιζής έπαιξε επίσης ρόλο στην ανάπτυξη του πρωτοποριακού προγράμματος "Discovery" της NASA για τη δημιουργία χαμηλού κόστους πλανητικών αποστολών, καθώς και του προγράμματος "New Frontiers", στο πλαίσιο του οποίου έγινε η πρώτη αποστολή στον Πλούτωνα του σκάφους "New Horizons", που έχει κατασκευασθεί από το APL. Ο έλληνας ακαδημαϊκός είναι επίσης ερευνητής στη νέα αποστολή "Parker Solar Probe" με στόχο τον Ήλιο, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2018.

  Γενημμένος στη Χίο, ο Κριμιζής σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου είχε καθηγητή τον διάσημο φυσικό Τζέημς Βαν 'Αλεν, πρώην επιστήμονα του APL, ο οποίος ανακάλυψε τις ομώνυμες ζώνες ακτινοβολίας γύρω από τη Γη.

  Αφού δίδαξε στην Αϊόβα, όπου υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση νέου τύπου ανιχνευτών για τη μέτρηση των σωματιδίων στο διάστημα, το 1968 o Κριμιζής εντάχθηκε στο δυναμικό του APL, όπου έγινε επικεφαλής επιστήμων το 1980 και τελικά επικεφαλής του Τμήματος Διαστήματος το 1991. Έχει βραβευθεί κατ' επανάληψη, ενώ έχει στο ενεργητικό του πάνω από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία - και συνεχίζει ακάθεκτος...

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • «ΝΟΣΤΟΣ - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»: Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για θέματα διασποράς

  «ΝΟΣΤΟΣ - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»: Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για θέματα διασποράς

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με την αναγγελία του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια, έκλεισε η 1η επίσημη τριμερής Συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, της Αιγύπτιας Υπουργού για την Διασπορά κα Ναμπίλα Μάκραμ, και του Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου.

  Το Πρόγραμμα “NOSTOS - THE RETURN, CYRPUS- EGYPT - GREECE” είναι το κάλεσμα στους Αιγυπτιώτες της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και όπου ζουν στις παγκόσμιες εστίες Ελληνισμού μετά τα γεγονότα του ‘50, να επιστρέψουν, καλεσμένοι της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, στα μέρη που είτε γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι, είτε οι πρόγονοί τους, που μπορεί να μην ζουν πια.

  Επιπλέον, γι’ αυτό το Πρόγραμμα που τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, η Αίγυπτος θέλει να αναδείξει την Αλεξάνδρεια ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μεσόγειο.

  Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αλεξάνδρεια από τους τρεις Υπουργούς ο κ. Κουίκ τόνισε:
  «Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση αυτή που κάνει η Αίγυπτος με πολύ συναίσθημα και νοσταλγία. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, όσο και την Ελληνική Κοινότητα του Καϊρου που αγκάλιασαν αυτό το Πρόγραμμα, στο οποίο θα εμπλακούν Αιγυπτιώτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο.

  Είναι ένα δυναμικό ξεκίνημα της τριμερούς συνεργασίας για θέματα Διασποράς, η οποία θα έχει και άλλα σημαντικά Προγράμματα δράσεων και τα οποία θα αποφασιστούν, όταν και η δική μας τριμερής Επιτροπή συναντηθεί πάλι στις 21 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της τριμερούς Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού κ, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Προέδρου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

  Η Ομογένεια των τριών χωρών θα περάσει το μήνυμα στις χώρες όπου ζουν ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος εργάζονται, σε μία περιοχή με πολλά προβλήματα, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, συνεργαζόμενες επίσης σε πολύ σημαντικά θέματα όπως η ενέργεια, η παιδεία, ο πολιτισμός, η επιχειρηματική συνεργασία, η γεωργία, το περιβάλλον, το μεταναστευτικό και βεβαίως στην αντιμετώπιση των καυτών ζητημάτων της τρομοκρατίας».

  Μετά την 1η «κλειστή» τριμερή σύσκεψη που έγινε στο Κάιρο, στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στην Αλεξάνδρεια την επόμενη μέρα, ο Κύπριος Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου χαιρέτισε την απόφαση, του να αποκτήσει η συνεργασία των τριών χωρών σε Ομογενειακά θέματα χαρακτήρα παγκοσμίων δράσεων.

  Από την πλευρά της η Αιγύπτια Υπουργός για την Μεταναστευτική Πολιτική και την Διασπορά κα Ναμπίλα Μάκραμ, στην τοποθέτησή της ανέφερε:

  «Η πραγματοποίηση αυτής της τριμερούς συνεργασίας ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του Έλληνα συναδέλφου μου κ. Τέρενς Κουίκ, με τον οποίο μέχρι σήμερα έχω συναντηθεί εδώ στην Αίγυπτο τρεις φορές. Θα ήταν άδικο επίσης, αν δεν έλεγα ότι το Πρόγραμμα “NOSTOS THE RETURN” ξεκίνησε από μία βασική ιδέα του Τέρενς, στην πρώτη μας συνάντηση στο Κάϊρο, για να βρούμε τρόπο για την τουριστική συνεργασία των δύο χωρών, που τις συνδέει ο πανάρχαιος πολιτισμός τους. Και βεβαίως, κοινό σημείο αναφοράς δεν μπορεί να είναι άλλη από την Αλεξάνδρεια, η πόλη από την οποία κατάγομαι εγώ προσωπικά. Στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα “NOSTOS - THE RETURN” θα εντάξουμε ως κλείσιμο και το Sharm El Sheikh, που είναι το σημαντικότερο σύγχρονο τουριστικό κέντρο της Αιγύπτου».

  Η κα Ναμπίλα Μάκραμ, συνοδευόμενη από τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ, επισκέφθηκε τον ιστορικό Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο της Αλεξάνδρειας, που είναι και ο παλαιότερος Ομογενειακός μας Όμιλος στην Αίγυπτο. Της απονεμήθηκε τιμητικός αναμνηστικός δίσκος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας κ. Εδμόνδο Κασιμάτη, παρουσία του Αντιπροέδρου κ. Ιωάννη Σιώκα.

  Το προηγούμενο βράδυ, η Αιγύπτια Υπουργός, συνοδευόμενη από τον κ. Κουίκ και τον κ. Φωτίου, είχε παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή και τον Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Γκρούνστιν. Στη συνέντευξη Τύπου της Αλεξάνδρειας παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της Κυπριακής Κοινότητας στην Αλεξάνδρεια και πρώην Πρόεδρος της ΕΚΑ και μέλος του σημερινού Διοικητικού Συμβούλιου της, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.

  Σε όλες τις τριμερείς δράσεις του ΥΦΥΠΕΞ ήταν παρών ο Έλληνας πρέσβης στο Κάϊρο κ. Μιχάλης Διάμεσης και αντίστοιχα στις συναντήσεις Καϊρου και Αλεξάνδρειας, οι Γενικοί Πρόξενοι κκ Γιώργος Δασκαλόπουλος και Μανώλης Κακαβελάκης.
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Χιμάρας μετά τις νέες προκλήσεις της αλβανικής κυβέρνησης

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Χιμάρας μετά τις νέες προκλήσεις της αλβανικής κυβέρνησης

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Καζάνι που βράζει η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, με την προκλητική στάση που συνεχίζει να κρατά η Κυβέρνηση Ράμα απέναντι στους Χιμαριώτες, αποστέλλοντάς τους τελεσίγραφο για την έναρξη κατεδαφίσεων, στο πλαίσιο του δήθεν σχεδίου Αστικής Ανάπλασης.

  Για την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου κάτοικοι και οργανώσεις της ελληνικής μειονότητας, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα, διοργανώνουν και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας (10.30 π.μ.), μπροστά από το Δημαρχείο Χιμάρας.

 • Ιερά Μητρόπολη Τορόντο: Απεβίωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Ελλές

  Ιερά Μητρόπολη Τορόντο: Απεβίωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Ελλές

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με βαθειά θλίψη, η Ιερά Μητρόπολη Τορόντο ανακοινώνει ότι ο αγαπητός κληρικός μας, πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Ελλές εκοιμήθη εν Κυρίω, σήμερα, 24 Οκτωβρίου.

  Ο π. Χαράλαμπος γεννήθηκε στην Κύπρο στις 23 Αυγούστου 1936 και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 30 Μαΐου 1979 στον Ι.Ναό Αγ. Νικολάου Τορόντο. Διακόνησε άοκνα τη Μητρόπολη μας, σε διάφορες κοινότητες, με ευλάβεια, ήθος και υποδειγματικό τρόπο. Προσέφερε επίσης τις πολύτιμες υπηρεσίες του, ως διοικητικό στέλεχος της Μητρόπολης και ως καθηγητής εκκλησιαστικής μουσικής στην Ορθόδοξη Θεολογική μας Ακαδημία από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα.

  Ο μακαριστός πατήρ αφήνει πίσω του την πρεσβυτέρα Καλλιόπη, τέσσερα παιδιά και οκτώ εγγόνια. Προσευχόμαστε ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του εν χώρα ζώντων και να την κατατάξει μετά των Αγίων Του.

  Η σωρός του αειμνήστου πατρός Χαραλάμπους θα τεθεί σε προσκύνηση την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ώρα 2 μ.μ., στον Ιερό Αγίου Νικολάου Τορόντο. Την ίδια ημέρα ώρα 7 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο. Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία ώρα 8.30 π.μ.

  Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την ίδια ημέρα ώρα 12μ.μ. στον Ιερό Αγίου Νικολάου Τορόντο.


 • Τη συμβολή των Αιγυπτιωτών Ελλήνων το 1940 ανέδειξαν οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας

  Τη συμβολή των Αιγυπτιωτών Ελλήνων το 1940 ανέδειξαν οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την αυτοθυσία των Αιγυπτιωτών Ελλήνων και την προσφορά τους στην πατρίδα κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέδειξαν με τις φετινές εκδηλώσεις τους οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων, της Τοσιτσαίας Σχολής και του Αβερωφείου Γυμνασίου – Λυκείου της Αλεξάνδρειας.

  Επέλεξαν έτσι κατά την επετειακή εορτή τους για την 28η Οκτωβρίου, μέσα στο Θέατρο Ιουλίας Σαλβάγου, να παρουσιάσουν ένα θεατρικό μονόπρακτο, που έδειχνε ακριβώς την άμεση απόφαση των προγόνων τους της εποχής του '40, να καταταγούν αυτόβουλα στον ελληνικό στρατό και να πάνε να πολεμήσουν εναντίον των Ιταλών, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

  Έδειξαν με αυτόν τον τρόπο, το πώς αποχωρίζονταν τις οικογένειές τους, το πώς έσπευδαν να παρουσιαστούν τότε στο Ελληνικό Προξενείο στην Αλεξάνδρεια, για να πάρουν την επόμενη κιόλας μέρα το πλοίο της γραμμής (που υπήρχε τότε) και συνέδεε την πόλη τους και την Αίγυπτο με τον Πειραιά.
  Ήταν η στιγμή, όπου οι μανάδες τους και οι πατεράδες τους τούς έδιναν την ευχή τους και μία μικρή εικονίτσα να τούς φυλάει και να τούς προστατεύει, την οποία φύλασσαν κατάσαρκα «ως κόρην οφθαλμού», όπως έδειξαν σήμερα οι Αιγυπτιώτες μαθητές στο θεατρικό τους. Ένα θεατρικό, που συμπεριελάμβανε στα δρώμενα ακόμη και τις ευχές που έπαιρναν από τους Αιγυπτίους εκείνης της εποχής, που αποχαιρετούσαν τους αδελφούς τους Έλληνες και τούς ευχόντουσαν να έχουν τη δύναμη να πολεμήσουν για την πατρίδα τους και σύντομα να γυρίσουν πίσω…  Για αυτήν ακριβώς την προσφορά των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στο Β΄ Πόλεμο, μίλησε αμέσως μετά την εκδήλωση και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κα Μαριέττα Κουμαριανού, τονίζοντας η ίδια χαρακτηριστικά, ότι η σημασία του γεγονότος ότι οι Αιγυπτιώτες πήγαν στην Ελλάδα να πολεμήσουν για την πατρίδα τους ήταν μεγάλη, καθώς δεν απειλείτο άμεσα η δική τους ύπαρξη. Οι Αιγυπτιώτες ήταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Και όμως, 7.000 από αυτούς αποφάσισαν μονομιάς να ανέβουν στα πλοία και να κατευθυνθούν στα ελληνικά εδάφη και να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, προσέφεραν και το αίμα τους, τόνισε η κα Κουμαριανού, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού κατά το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

  «Ρίχτηκαν στη μάχη εναντίον του ιταλογερμανικού άξονα, χωρίς κανείς να τούς το ζητήσει, παρά μόνο η αγάπη τους για την πατρίδα», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Και αυτή η συγκίνηση είναι που διατηρείται και στις μέρες μας στους κόλπους του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού για την Ελλάδα.

  Και στο Κάιρο αλλά και την Αλεξάνδρεια, οι μαθητές των ελληνικών σχολείων στη Χώρα του Νείλου έδωσαν την ψυχή τους στις επετειακές μαθητικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, στο Αχιλλοπούλειο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στην Αμπέτειο Σχολή της αιγυπτιακής πρωτεύουσας (χθες 26 Οκτωβρίου), στο δημοτικό σχολείο της Τοσιτσαίας αλλά και το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο της Αλεξάνδρειας (σήμερα 27 Οκτωβρίου).

  Σε όλες τις εκδηλώσεις, οι Αιγυπτιώτες μαθητές έδειξαν ότι επιθυμούν να διδαχτούν από την ιστορία, για ένα καλύτερο μέλλον.  Οι εορτές ήταν εντυπωσιακές και ακόμη περισσότερο στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι στην Αλεξάνδρεια, εκεί όπου ανάμεσα από τα ιστορικά κτίρια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, τα παιδιά σήκωσαν την ελληνική σημαία, παρέλασαν και τέλος χόρεψαν στους παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς, φέρνοντας πιο κοντά την Ελλάδα και ξεσηκώνοντας τα χειροκροτήματα όλων και αποσπώντας και τα συγχαρητήρια του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη, που παρακολουθούσε την εκδήλωση από κοινού με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, τον αντιπρόεδρο της Κοινότητας κ. Γιάννη Σιόκα, τον γενικό γραμματέα κα Μιχάλη Καρυδιά, τον οικονομικό επόπτη κ. Πάρη Πεφάνη Μακρή, τον π. Σπυρίδωνα Κλαδάκη εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» κα Λιλίκα Θλιβίτου, την δ/ντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραρτήματος Αλεξανδρείας κα Σταυρούλα Σπανούδη και άλλους επισήμους.

  Κατά τις εκδηλώσεις αυτές, έγινε και η παράδοση της σημαίας στους σημαιοφόρους και παραστάτες των σχολείων, ενώ δόθηκαν και οι διακρίσεις, οι έπαινοι και οι βραβεύσεις των μαθητών από την περσινή σχολική χρονιά.

  Στο Κάιρο, τις σχολικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο π. Ραφαήλ Κοροβέσης εκ μέρους της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, η πρόξενος της Κύπρου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα κα Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου, ο ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο πλοίαρχος ΠΝ Βασίλειος Τσούκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και άλλοι επίσημοι.

  Η επίσημη δοξολογία για την επέτειο του «ΟΧΙ» θα πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου στο Κάιρο παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση και την επομένη, 29 Οκτωβρίου, στην Αλεξάνδρεια.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Επίσκεψη Κουίκ στο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Παλέρμο

  Επίσκεψη Κουίκ στο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Παλέρμο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα Γραφεία και το Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Παλέρμο επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, με το τέλος των εργασιών της εκεί Μεσογειακής Υπουργικής Συνόδου με θέμα το Μεταναστευτικό, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία της Ευρώπης (ΟΑΣΕ) στην οποία συμμετείχε. Ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Κοινότητας από τον Πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Τσολάκη, το μέλος του ΔΣ κα Δέσποινα Καρνιαδάκη και την αποσπασμένη Δασκάλα κα Μπλάνα Αγγελική.

  «Είναι εντυπωσιακό το πάθος του εδώ ελληνισμού, στο Παλέρμο, για την Ελληνική γλώσσα. Γενικά σε όλη την Ιταλία βλέπεις Κοινότητες και Αδελφότητες με καρδιά γεμάτη Ελλάδα. Εξ άλλου από εδώ, από την Ιταλία, ξεκίνησε και η πρωτοβουλία για τη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Έχω αναφερθεί πολλές φορές και σε γεγονότα και σε πρόσωπα. Χαίρομαι που η γλώσσα είναι ο ένας πυλώνας που η Κοινότητα δίνει τεράστια βάση και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ο άλλος. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο του Παλέρμο, αποδεδειγμένα Φιλέλληνας, για τη πολλαπλή στήριξη που δείχνει στον εδώ Ελληνισμό. Τον ευχαριστώ που - μέσα στ' άλλα - διέθεσε ένα λειτουργικό οίκημα με απόλυτο συμβολικό ενοίκιο, προκειμένου να στεγαστεί η Κοινότητά μας».

  Τον ΥΦΥΠΕΞ συνόδευε στην επίσκεψη του στα Γραφεία της Κοινότητας η επίτιμη Πρόξενος της Ελλάδας στη Σικελία κα Ρενάτα Λαβανίνι.
 • Εκδηλώσεις για το «Όχι» στην Αλβανία

  Εκδηλώσεις για το «Όχι» στην Αλβανία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-02 21:27:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η αλβανική πλευρά να εφαρμόσει την διμερή συμφωνία για τον εντοπισμό και ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του 40 στα δύο στρατιωτικά νεκροταφεία στην Κλεισούρα, της Πρεμετής και του Βουλιαρατιού, δήλωσε σήμερα η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, μιλώντας στην εκδήλωση για το ΟΧΙ στο νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο χωριό Βουλιαράτι.

  Στο χωριό αυτό διεξάγονται οι κεντρικές εκδηλώσεις για το ΟΧΙ, οι σημαντικότερες σελίδες του οποίου γράφτηκαν στο αλβανικό έδαφος. Την επέτειο τίμησαν με κατάθεση στεφάνων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και συλλόγων από την Ελλάδα.

  Επίσης την φετινή επέτειο του ΟΧΙ τίμησαν και εκπρόσωποι αλβανικών κομμάτων από τα Τίρανα καθώς και τοπικοί Αλβανοί παράγοντες .

  Πηγή: ΑΠΕ
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο