• Θερμή υποδοχή από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης σε μαθητές από την Ελλάδα

  Θερμή υποδοχή από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης σε μαθητές από την Ελλάδα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 17:20:09 | Πηγή: Ζούγκλα
  Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης σε 22 μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Βούλας και τις τρεις συνοδούς τους που επισκέπτονται τη Μελβούρνη στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του σχολείου τους με το Κολλέγιο Alphington Grammar.

  Σε μια συγκινητική εκδήλωση στο Ελληνικό Κέντρο, την Τρίτη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Κοινότητας υποδέχθηκαν τα παιδιά και τους παρέθεσαν γεύμα στο εστιατόριο «Μελίνα», ενώ τους έδωσαν και αναμνηστικά δώρα.

  Κατενθουσιασμένα και χαρούμενα αυτά για τη θερμή υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε, μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια την πόλη της Μελβούρνης, την πολυπολιτισμική κοινωνία της, την εντυπωσιακή πολεοδομία της και τους «υπέροχους ανθρώπους που γνώρισαν».

  “Ολοι οι άνθρωποι είναι ζεστοί, φιλόξενοι και μας υποδέχονται εγκάρδια,» έλεγαν.  Τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς καλοσώρισε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες της Κοινότητας και στη σημασία που δίνει στην εκπαίδευση. Ο κ. Παπαστεργιάδης ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της επίσκεψης και ιδιαίτερα την κ. Χριστίνα Δεσποτέρη, με πρωτοβουλία της οποίας έγινε η αδελφοποίηση των δύο σχολείων.

  Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας κ. Κώστας Μάρκος ενημέρωσε τα παιδιά για την ιστορία της Κοινότητας, για το πώς ιδρύθηκε από τους πρώτους Ελληνες μετανάστες στη Μελβούρνη 120 χρόνια πριν, και γενικά για τη μετανάστευση των Ελλήνων στην Αυστραλία.

  Με τη σειρά του ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου κ. Γιώργος Μενίδης ενημέρωσε τους μαθητές για τις πολιτιστικές δραστηριότητες της Κοινότητας και για το πρόγραμμα του πολιτιστικού κέντρου, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Κουκουβιτάκης και ο διευθυντής του Σχολείου Γλώσσας και Πολιτισμού της Κοινότητας κ. Μάνος Τζιμπραγός αναφέρθηκαν αντίστοιχα στο Alphington Grammar και στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κοινότητας.

  Τους μαθητές χαιρέτησαν επίσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Σικαβίτσας και Δρ Νίκος Ντάλλας, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

  Ο μαθητής Γιάννης Στεργιόπουλος ευχαρίστησε εκ μέρους των μαθητών την Κοινότητα, εντυπωσιάζοντας όλους με την ομιλία του και την ευφράδεια του λόγου του.  «Ταξίδι ζωής για τα παιδιά»

  «Τα παιδιά το περίμεναν πώς και πώς αυτό το ταξίδι – πόσο καιρό ετοιμάζονταν!» λέει η διεθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βούλας κ. Μαρία Κασκαντάμη, η οποία συνοδεύει μαζί με δύο άλλες εκπαιδευτικούς τους μαθητές στη Μελβούρνη.

  «Πιστεύω ότι είναι ένα ταξίδι ζωής για τα παιδιά γιατί τους δίνετε η ευκαιρία να έρθουν σε μια τόσο μακρυνή χώρα, αλλά και γιατί έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού εδώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να ξέρουμε ότι εδώ στην άκρη του κόσμου υπάρχουν Ελληνες που μας περιμένουν να μας φιλοξενήσουν και να μας δείξουν την αγάπη τους.»

  Μιλώντας για την αδελφοποίηση των δύο σχολείων και για το πρόγραμμα της επίσκεψης λέει:
  «Η αδελφοποίηση των δύο σχολείων ξεκίνησε από την κ. Δεσποτέρη, η οποία επισκέφθηκε το σχολείο μας και μας έκανε τη σχετική πρόταση. Ετσι ξεκινήσαμε μια ηλεκτρονική επικοινωνία με το σχολείο εδώ.

  »Πράγματι τα προηγούμενα τρία χρόνια δουλέψαμε ηλεκτρονικά. Εχουμε φτιάξει ένα blog στο οποίο ανεβαίνουν οι εργασίες των μαθητών και των δύο σχολείων. Έχουμε μια σημαντική συνεργασία με την κ. Τούλα Τρεζάκη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα ελληνικά στο Alphington Grammar και με τη διευθύντρια του Κολλεγίου Δρ Βίβιαν Νίκου.

  »Πέρσι μας επισκέφθηκαν μαθητές από το Alphington Grammar και τους φιλοξενήσαμε και μας προσκάλεσαν να έρθουμε κι εμείς στη Μελβούρνη. Γνωρίστηκαν από κοντά τα παιδιά μας και στη συνέχεια, μέσα από μεγάλες προσπάθειες και γραφειοκρατικές δυσκολίες στην Ελλάδα, τα καταφέραμε να έρθουμε. Για την οργάνωση του ταξιδιού έχεθ συνεργαστεί η κ. Χριστίνα Δεσποτέρη με τη Δρ Βίβιαν Νίκου. Ξέρω ότι είναι πολύ σημαντική η βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

  »Όσον αφορά στο πρόγραμμά μας, είναι πολύ πλούσιο, συνδυάζοντας και τα αξιοθέατα της πόλης, και τη φύση και την επαφή με τους μαθητές του σχολείου και τους Ελληνες εδώ.
  »Τα παιδιά θα επισκεφθούν το Alphington Grammar και θα παρακολουθήσουν διάφορα μαθήματα. Θα κάνουμε επίσης και μια δράση με το Ελληνικό τμήμα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο». Ηρθαμε το Μάρτιο μήνα για να είμαστε εδώ στο πλαίσιο της καμπάνιας και να λάβουμε μέρος στις εκδηλώσεις. Τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαμε σε συνεργασία με το Alphington Grammar.

  »Κατά την παραμονή εδώ, τα παιδιά θα συναντηθούν και με διάφορους εθνοτοπικούς συλλόγους και θα έχουν έτσι και μια σύνδεση με άτομα από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην Ελλάδα.»

  Η κ. Κασκαντάμη ευχαρίστησε με τη σειρά της όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτού σημαντικού ταξιδιού για τα παιδιά: Τη διευθύντρα του Alphington Grammar Δρ Βίβιαν Νίκου και τους συνεργάτες της στο κολλέγιο, τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Παπαστεργιάδη και τα μέλη του Διοικητικού Συβουλίου, την κ. Χρ. Δεσποτέρη, τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, τους ομογενείς πολιτικούς που υποδέχθηκαν τα παιδιά στην πολιτειακή Βουλή και την εταιρεία Tullamarine Bus Lines που είναι υπεύθυνη για τις μετακινήσεις των παιδιών.  Κατενθουσιασμένα από τη Μελβούρνη

  Κατενθουσιασμένα ήταν όλα τα παιδιά από το ταξίδι τους, την πόλη της Μελβούρνης και τη θερμή υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε:

  Γιάννης: Θαυμάσια πόλη η Μελβούρνη! Μας έκανε εντύπωση το υπέροχο κομβικό σύστημα που έχει. Τα κτήρια, το μέγεθός τους είναι πολύ μεγάλα, δεν έχουμε τέτοια στην Ελλάδα. Πολύ ωραίοι οι άνθρωποι, πολύ ζεστοί, μας υποδέχθηκαν θερμά... έχουμε δει πολλές κουλτούρες από πολλές χώρες. Ελληνες πολλούς, οι οποίοι μας μιλούν στα Ελληνικά και έχουν κρατήσει τις ρίζες τους...και το ξενοδοχείο ωραίο που μένουμε. Γενικά οι εντυπώσεις μας μέχρι τώρα είναι θετικότατες.

  Νίκος: Μου αρέσει πάρα πολύ η Μελβούρνη. Καμμια σχέση με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Εχουμε μια ηλιόλουστη ημέρα σήμερα και το κλίμα είναι πολύ ωραίο και δεν έχει καθόλου υγρασία από ότι καταλαβαίνω.Τα κτήρια μεγαλοπρεπή και θαυμάσια. Οι άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι και μας υποδέχονται εγκάρδια.

  Κυβέλη: Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Τα λατρεύω! Η Αυστραλία ήταν όνειρο ζωής για μένα. Εχω συγγενείς στο Σίδνεϊ και μου είχαν πει πόσο ωραίες πόλεις είναι το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, για τούτο ήθελα πάρα πολύ να έρθω. Γενικά ό,τι έχουμε δει είναι πάρα πολύ όμορφο και διαφορετικό από την Αθήνα. Μας έχει εντυπωσιάσει ιδιαίτερα η υποδοχή και η φιλοξενία σας.

  Μαρισία: Είναι κάτι το τέλειο, γιατί ήρθαμε στο άλλο ημισφαίριο για να γνωρίσουμε τοους μαθητές του Αλπηινγτον. Η Μελβούρνη είναι τελείως διαφορετική από την Αθήνα... Αλλος κόσμος στην κυριολεξία!

  Χριστίνα: Είμαστε ενθουσιασμένοι όλοι με το ταξίδι. Το συζητούσαμε εδώ κι ένα χρόνο και έγινε πραγματικότητα. Ευχόμαστε να περάσουμε όμορφα.

  Δημήτρης: Είμαι εντυπωσιασμένος από την Μελβούρνη, αν και το ταξίδι ήταν λίγο κουραστικό. Ηθελα πολύ να βρεθώ εδώ και να γνωρίσω ένα διαφορετικό κόσμο. Η πόλη είναι υπέροχη, το ίδιοι και οι άνθρωποι, ο καιρός είναι θαυμάσιος.

  Μαριλή: Η Μελβούρνη είναι μια υπέροχη πόλη. Θα ήθελα να γνωρίσω διάφορα έθιμα και να βρεθώ στο Alphington Grammar.

  «Το ταξίδι είναι μοναδική εμπειρία για τα παιδιά, καθώς τους ανοίγει νέους ορίζοντες για το μέλλον. Μπορεί κάποια από αυτά να έρθουν αργότερα εδώ να σπουδάσουν ή και για να μείνουν,» λέει η κ. Κασκαντάμη.

 • Με το λάβαρο του Μεσολογγίου η παρέλαση της ομογένειας στη Φλόριντα

  Με το λάβαρο του Μεσολογγίου η παρέλαση της ομογένειας στη Φλόριντα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 03:47:29 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η oμογένεια στη Φλόριντα και συγκεκριμένα στις περιοχές Τάμπα και Τάρπον Σπρινγκς ετοιμάζεται για την ετήσια παρέλασή της για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

  Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου, μαζί και άλλες εκδηλώσεις.

  Την παρέλαση θα τιμήσει ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος ο οποίος θα κομίσει το ιερό λάβαρο, η μπάντα του Ναυτικού και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

  Πηγή: ekirikas.com
 • «Σε ορισμένα πράγματα, όπως το κρασί ο χρόνος προσθέτει αξία», είπε ο κκ Αναστάσιος στον Αλβανό Πρόεδρο Μέτα

  «Σε ορισμένα πράγματα, όπως το κρασί ο χρόνος προσθέτει αξία», είπε ο κκ Αναστάσιος στον Αλβανό Πρόεδρο Μέτα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, εξέφρασε τη χαρά και τις ολόψυχες ευχαριστίες του για την απόφαση του Προέδρου της Αλβανίας κ. Μέτα, και τη σχετική ευγενική επιστολή, σημειώνοντας ότι ήδη από τότε που έγινε Αρχιεπίσκοπος στην Αλβανία αισθάνεται και προσπαθεί να εργάζεται ως υπεύθυνος πολίτης της χώρας.  

  Σε συνάντησή του με τον κ. Μέτα, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων στο Προεδρικό Μέγαρο στα Τίρανα, ο κ. Αναστάσιος είπε ότι η απόφαση αυτή βεβαίως, χαροποιεί κατεξοχήν όλους τους Ορθοδόξους της Αλβανίας διότι ανταποκρίνεται σε μια ζωηρή επιθυμία τους και μακροπρόθεσμη δίκαιη αναμονή. Και κατέληξε: «Σε ορισμένα πράγματα, όπως το κρασί ο χρόνος προσθέτει αξία. Ασφαλώς η εμπειρία των 25 ετών προσδίδει στην εν λόγω απόφαση ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία».
 • Συνομιλία του Πρ. Παυλόπουλου με ομογενείς στην Αιθιοπία

  Συνομιλία του Πρ. Παυλόπουλου με ομογενείς στην Αιθιοπία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας κ. Συκά καθώς και με μέλη της Ομογένειας, επικοινώνησε τηλεφωνικώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος σήμερα (Κυριακή) το βράδυ και τους ευχήθηκε καλή χρονιά.

  Συγκεκριμένα, τους συνεχάρη για τη δύναμη δημιουργίας και την επιτυχία τους στον τόπο που ζουν και εργάζονται, και τους ευχαρίστησε, διότι ως Έλληνες της Διασποράς τιμούν την Ελλάδα και την Ιστορία της.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Κάλαντα στον μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα από τους Ποντίους Στοκχόλμης

  Κάλαντα στον μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα από τους Ποντίους Στοκχόλμης

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Μέλη της νεολαίας και του χορευτικού συγκροτήματος του Ποντιακού Συλλόγου Στοκχόλμης «Ο Εύξεινος Πόντος» τραγούδησαν παραδοσιακά ποντιακά κάλαντα στον μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπα.

  Τους νέους συνόδευαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Φραγγίδης, ο αντιπρόεδρος Ηλίας Μανουηλίδης και η υπεύθυνη Τύπου Αλεξάνδρα Μαυροματίδου.

  Ο ποιμενάρχης ευχαρίστησε τους νέους για την πρωτοβουλία τους να τον επισκεφθούν στην έδρα της επαρχίας του, στη Στοκχόλμη, ντυμένοι τις παραδοσιακές στολές τους, και ευχήθηκε να αξιωθεί να προσκυνήσει τα ευλογημένα χώματα του Πόντου και το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

  Ο πρόεδρος κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε στην ιστορία του Συλλόγου και στις δραστηριότητές του, και προσέφερε στον μητροπολίτη ως δώρο του συλλόγου προς τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, σε ξυλόγλυπτη θήκη.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: romfea.gr
 • Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στηρίζει το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ»

  Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στηρίζει το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ»

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ έγινε θερμά δεκτός ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουΐκ, το απόγευμα, στην έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή Αγιασμού των υδάτων στην Αλεξάνδρεια, το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου, στον Κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου, παρουσία πολλών επισήμων και πολύ κόσμου.

  Κατά τη συνάντησή τους, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», της επιστροφής από τις 7 έως τις 14 Μαρτίου, στη γη των πατεράδων και παππούδων τους, 100 Αιγυπτιωτών, ένα θέμα που συζήτησε τις τελευταίες λεπτομέρειες από το πρωί στο Κάιρο με την ομόλογό του Αιγυπτία υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής Ναμπίλα Μάκραμ.

  Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής ευλόγησε το όλο εγχείρημα, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και εθελοντικά το όλο πρόγραμμα, αναμένοντας να υποδεχτεί τους 100 Αιγυπτιώτες, 70 από την Ελλάδα και 30 από την Κύπρο, εκφράζοντας τη μεγάλη του ικανοποίηση που το πρόγραμμα αυτό τελεί υπό την αιγίδα του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και έχει την αμέριστη στήριξη τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυπρίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

  Τέλος, να σημειωθεί ότι όπως τόνισε ο κ. Κουΐκ στον Πατριάρχη Θεόδωρο, στην Αλεξάνδρεια, εκτός από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ιδιαίτερα η περίφημη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα των εκδηλώσεων «ΝΟΣΤΟΣ» που θα φέρουν πιο κοντά τα τρία κράτη και λαούς, μετά από τις αποφάσεις που πήραν οι κ.κ. Κουΐκ και Μάκραμ, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας επανειλημμένως τη μεγάλη συμβολή της Κύπρου στο όλο εγχείρημα μέσω των καθοριστικών προσπαθειών και της συνεργασίας του Επιτρόπου της Κυπριακής Προεδρίας για θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου.

  «Είμαστε όλοι στη διάθεσή σας, εθελοντές, για την επιτυχία του σημαντικού αυτού προγράμματος», κατέληξε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Άκκρας κ. Νάρκισσου και του Γραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτου π. Δανιήλ Μπιάζη ευχαριστώντας τον κ. Κουΐκ για την επίσκεψη και την παρουσία του στην τελετή Αγιασμού των υδάτων και της ρήψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα της Αλεξάνδρειας.
 • Συγκίνηση στην Πόλη: Έλληνες κολυμβητές τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνό στον Κεράτιο κόλπο

  Συγκίνηση στην Πόλη: Έλληνες κολυμβητές τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνό στον Κεράτιο κόλπο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ρίγη συγκίνησης στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, κατά την τελετή αγιασμού των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι Έλληνες κολυμβητές που βούτηξαν στον Κεράτιο κόλπο, έβγαλαν μια ελληνική σημαία και τραγούδησαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο.

  Για την ιστορία, τον Σταυρό έπιασε για δεύτερη φορά ο Αγρινιώτης Νίκος Σολής.

  Δείτε το βίντεο και φωτογραφίες:
  Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
 • Γερμανικά «εύσημα» για την οικονομική πορεία

  Γερμανικά «εύσημα» για την οικονομική πορεία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ρεπορτάζ με τίτλο «Ευφορία στην Ακρόπολη» δημοσιεύεται στην εφ. Die Welt. Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα: «Το 2017 η ελληνική οικονομία σημείωσε για πρώτη φορά και πάλι ανάπτυξη, και φέτος ίσως η ανάπτυξη αυτή συνεχιστεί. Ξαφνικά, ακόμη και το πρόβλημα του χρέους μοιάζει εφικτό να επιλυθεί. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν την Ελλάδα να ξεπερνά κάθε προσδοκία».

  Όπως γράφει η Die Welt αισιοδοξία επικρατεί και στο χρηματιστήριο των Αθηνών, κάποιοι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα είναι η ευρωπαϊκή έκπληξη της χρονιάς. Πάνω απ’ όλα όμως, επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη το πρόβλημα του χρέους. Όμως, ακόμη και γι’ αυτό ίσως υπάρξει λύση εντός του 2018. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει για φέτος ανάπτυξη της τάξης του 2,5%, το ΔΝΤ προβλέπει 2,6% και κάποιοι οικονομολόγοι ακόμη περισσότερο. Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι δείκτες ανέβηκαν πέρυσι αισθητά περισσότερο απ’ ό,τι στη Γερμανία, ο δείκτης σκαρφάλωσε κατά ένα τέταρτο πιο ψηλά, σχεδόν στα διπλάσια επίπεδα του Dax- ο οποίος βέβαια είχε τα προηγούμενα χρόνια σαφώς σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. […] Σε κάθε περίπτωση όμως, η πιθανότητα μιας βιώσιμης ανάπτυξης και μιας οικονομικής ανάκαμψης, που θα έχει αντίκρισμα και στους πολίτες, δεν ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια ποτέ μεγαλύτερη απ’ ό,τι είναι τώρα.

  Reuters :Το κόστος δανεισμού σε χαμηλό 12ετίας

  Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι την Παρασκευή το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών και πλέον υπάρχει η προσδοκία ότι η χώρα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέτρων διάσωσης αργότερα φέτος. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την ανάκαμψη 8 χρόνια μετά την εποχή που η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη.

  Πηγή: ΑΠΕ
 • Θεοφάνια με καύσωνα στο Σίδνεϊ

  Θεοφάνια με καύσωνα στο Σίδνεϊ

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, φέτος, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε στο YarraBay, με τη συμμετοχή χιλιάδων ομογενών, η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων.Δεκάδες ήταν οι Ελληνοαυστραλοί κάθε ηλικίας που τίμησαν το έθιμο και συμμετείχαν στην προσπάθεια ανάσυρσις του Σταυρού.

  Στην τελετή του Καθαγιασμού χοροστάτησε, ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ που εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό συμπαραστεκούμενος από πλήθος ιερέων την Πολιτείας.  Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν ο βουλευτής του Κινγκσφορτντ Ματ Θισελγουέιτ (MattThistlethwaite) που εκπροσώπησε την ομοσπονδιακή αντιπολίτευση και τον αρχηγό της Μπιλ ΣόρτενBill, ο Πολιτειακός βουλευτής της Maroubra, Μάικλ Ντάλι, η ομογενής βουλευτής Ελένη Πετεινού που εκπροσώπησε την κυβέρνηση της ΝΝΟ και την πρωθυπουργό Γκλάντις Μπερετζικλιάν, ο πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού της Βασιλειάδας, κ. Κοσμάς Δημητρίου, κ.α.  Από πλευράς ελληνικής πολιτείας, στην τελετή έδωσε το παρών, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ κ. Χρήστος Καρράς και η Εμπορική Ακόλουθος του Προξενείου, κα Κάτια Γκίγκιζα.

  Οι υψηλή θερμοκρασία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση του πλήρους προγράμματος που περιελάμβανε ελληνικό γλέντι και παραδοσιακούς χορούς. Τους συμμετέχοντες ψυχαγώγησαν με ζωντανή ελληνική μουσική ομογενείς καλλιτέχνες.

  Δείτε το  βίντεο που εξασφάλισε η zougla.gr από τους Oμογενείς μας στην Αυστραλία 

 • «Έφυγε» η γηραιότερη Αιγυπτιώτισσα, η Αλεξανδρινή Ελένη Σαρούχου, σε ηλικία 102 ετών

  «Έφυγε» η γηραιότερη Αιγυπτιώτισσα, η Αλεξανδρινή Ελένη Σαρούχου, σε ηλικία 102 ετών

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πολύ φτωχότερος είναι από σήμερα ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός σε όλον τον κόσμο, καθώς «εγκατέλειψε» τη ζωή μία Αλεξανδρινή που αγαπήθηκε όσο λίγοι και ανταπέδωσε και η ίδια την αγάπη με το παραπάνω, μέχρι τις τελευταίες μέρες της.

  Το νήμα της ζωής της Αιγυπτιώτισσας και Αλεξανδρινής, Ελένης Σαρούχου, κόπηκε σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2018, στα 102 της χρόνια, κατατάσσοντάς την στην γηραιότερη, μέχρι σήμερα, Αιγυπτιώτισσα.

  Τελευταία φορά που την είδε η παροικία, ήταν στο ελληνικό Γηροκομείο «ΜΑΝΝΑ», την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, πριν από τα Χριστούγεννα, όταν τα παιδιά των ελληνικών σχολείων επισκέφθηκαν το Γηροκομείο της ΕΚΑ για να πουν τα κάλαντα στους γέροντες.

  Τότε μάλιστα, η αξέχαστη Ελένη Σαρούχου μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων από τον π. Σπυρίδωνα Κλαδάκη, όπως και οι άλλοι τρόφιμοι του οίκου ευγηρίας.

  Εκείνες τις ημέρες, είχε δεχτεί την επίσκεψη και από τις κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας, με την πρόεδρό τους, Αλίκη Αντωνίου.

  Λίγες μόλις μέρες μετά, η αείμνηστη «κυρά Ελένη», αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ριάντα» της Αλεξάνδρειας για κάποιες επιπλοκές στην υγεία της, όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση. Από τότε δεν μπόρεσε να επιστρέψει πίσω στο «ΜΑΝΝΑ», βυθίζοντας στη θλίψη τους τροφίμους και όλη την παροικία.

  Αμέσως μετά την αναγγελία του θλιβερού γεγονότος, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας και υπεύθυνος για το Γηροκομείο, Εδμόνδος Κασιμάτης, μαζί με όλα τα μέλη της κοινοτικής επιτροπής, εξέφρασαν τη θλίψη τους για την απώλεια.

  Η Ελένη Σαρούχου ήταν από τις πιο αγαπητές Αιγυπτιώτισσες σε όλη την παροικία, επί πολλά χρόνια βοήθησε πολλές ελληνικές οικογένειες, όπου εργάστηκε σαν οικονόμος, ενώ δέχτηκε τη φροντίδα και τη θαλπωρή της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, από το 2000, όπου μετακόμισε στο ελληνικό Γηροκομείο ΜΑΝΝΑ.

  Είχε ένα γιο, τον Δημήτρη Σαρούχο, που ζει στην Αμερική και έναν εγγονό.
 • Σκληρή κριτική από τον Κρις Σπύρου στον Μάθιου Νίμιτς για τις θέσεις του μεσολαβητή

  Σκληρή κριτική από τον Κρις Σπύρου στον Μάθιου Νίμιτς για τις θέσεις του μεσολαβητή

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο γνωστός παράγων της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική Κρις Σπύρου και ενεργός πολιτευτής του κόμματος των Δημοκρατικών έστειλε επιστολή στον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Με την επιστολή ο κ. Κρις Σπύρου διαμαρτύρεται έντονα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ο κος Νίμιτς τα τελευταία 20 χρόνια το μεσολαβητικό του εγχείρημα. Αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, στις συζητήσεις του με τον Χόλμπρουκ και στις ενστάσεις του ως προς τα ονόματα τα οποία πρότεινε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ πρόσφατα στη Νέα Υόρκη κατά τη συνάντησή του με τους ειδικούς απεσταλμένους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

  Σημειώνεται ότι αύριο Τρίτη καταφθάνει στην Αθήνα για συνομιλίες ο κος Μάθιου Νίμιτς και μεθαύριο, 31 Ιανουαρίου, μεταβαίνει στα Σκόπια, όπου και θα συνεχίσει τις επαφές του.

  Η επιστολή του κου Σπύρου, η οποία είναι μεταφρασμένη από τα αγγλικά, έχει ως εξής:

  Δικηγόρο Μάθιου Νίμιτς
  Ειδικό Διαμεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα θέματα Ελλάδας- πΓΔΜ
  Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών
  Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων
  405 East 42nd Street, New York, NY, 10017, USA

  Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2018

  Αγαπητέ Μάθιου,

  Επειδή γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον για πολλά χρόνια, ένιωσα την
  ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σου. Αυτή τη φορά γραπτώς. Ξέρεις ότι
  ποτέ δεν έχω αμφισβητήσει την ικανότητά σου και την αποφασιστικότητά
  σου να είσαι δίκαιος ενδιάμεσος μεσολαβητής στη δύσκολη αναζήτηση
  μιας θεμιτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος του κράτους της Πρώην
  Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM). Πρέπει να
  ομολογήσω όμως, ότι οι τελευταίες δημόσιες προτάσεις σου σχετικά με
  μια πιθανή λύση στη διαμάχη της FYROM με ένα όνομα που εμπεριέχει τον
  όρο Μακεδονία, με εξέπληξαν. Όχι μόνο οι προτάσεις σου ήταν
  ανάρμοστες για έναν δήθεν ουδέτερο μεσολαβητή, αλλά ήταν εντελώς
  ανεφάρμοστες και δεν αντιπροσώπευαν τίποτα διαφορετικό από αυτό που
  υπάρχει τώρα.

  Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου, με εκπλήσσει το γεγονός, ότι μετά από 20 και 0πλέον χρόνια άμεσης εμπλοκής στη διαμάχη για την ονομασία της FYROM, δεν κατάφερες να συνειδητοποιήσεις ότι το ψευδο-μακεδονικό μόρφωμα, το οποίο αναγνώρισαν τα Ηνωμένα Έθνη στις 7 Απριλίου του 1993, ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), και με Σύνταγμα γεμάτο επεκτατικές διατάξεις και παράλογες εθνοτικές αξιώσεις, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ειρηνικά ή να ευημερήσει, με το 2% της σύνθεσης των κατοίκων του να είναι Μακεδόνες και το 98% να αποτελείται από την πρόσμιξη των κομμουνιστών νομάδων των Βαλκανίων, και τα σύνορα του να αγγίζουν την ιστορική αρχαία ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας.

  Αναρωτιέμαι ποια ήταν τα εμπόδια για τα οποία διαπραγματευόσουν για περισσότερα από 20 χρόνια με τις δύο πλευρές, σχετικά με την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Διαπραγματευόσουν την ανάγκη να παραμείνει ή όχι στην ονομασία ο όρος «Πρώην»;
  Διαπραγματευόσουν με τις δύο πλευρές εάν ή όχι θα παραμείνει ο όρος «Γιουγκοσλαβική»; Ή μήπως διαπραγματευόσουν εάν ή όχι ο όρος «Δημοκρατία» έπρεπε να παραμείνει στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Απ’ όσο γνωρίζω, ο μόνος λόγος για τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη διόρισαν έναν «Ειδικό Αντιπρόσωπο για την Διαφορά του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ήταν ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του. Η ονομασία. Και όταν ο «Αντιπρόσωπος» με τις επίσημες δημόσιες δηλώσεις του προτείνει ονομασία που δεν διαφέρει από αυτή που διαπραγματεύεται, τότε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών θα παραμείνουν τα ίδια, δηλαδή απαράδεκτα.

  Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας από το 1993 έως και σήμερα έχουν αρνηθεί να στηρίξουν αίτηση της FYROM για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, επειδή το όνομα του νέο- αναγνωρισμένου κράτους με την ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας περιέχει τη λέξη Μακεδονία.

  Και σου θυμίζω, ότι ποτέ, μα ποτέ, η Ενωμένη Ευρώπη ως πολιτική οντότητα δεν ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης του νοτίου τμήματος της Γιουγκοσλαβίας, γνωστής ως πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας, ως ανεξάρτητου κράτους, με όνομα που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία.
  Στην πραγματικότητα, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών της Ευρώπης ψήφισε να απορρίψει την αναγνώριση αυτής της οντότητας, γιατί το όνομα με το οποίο αιτούνταν αναγνώριση περιείχε τη λέξη Μακεδονία.

  Στις 22 Ιανουραίου 1992 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδρίασε για να μελετήσει και να αποφασίσει την αίτηση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών της Ευρώπης απέρριψε την αίτηση, διότι η ονομασία με την οποία αιτούνταν αναγνώριση εμπεριείχε τον όρο Μακεδονία. Η επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως εκδόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1992 και χωρίς καμία αλλαγή από τότε έως σήμερα έχει ως εξής:

  «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη θέση που έλαβε η Κοινότητα και τα Κράτη Μέλη της στο Γκιμάρες κατόπιν αιτήματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ετοιμότητά του να αναγνωρίσει το κράτος αυτό με τα υπάρχοντα σύνορά του, σύμφωνα με τη Δήλωση της 16ης Δεκεμβρίου 1991, με όνομα που δεν περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».»

  Θα ήθελα να γνωρίζεις ότι τον Ιανουάριο του 1995 συναντήθηκα με τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Καναδά, Ντικ Χόλμπρουκ, στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Σε αυτή τη συνάντηση, είπα στον Υφυπουργό Χόλμπρουκ ότι το πείραμα που διεξήγαγαν αστραπιαία τα Ηνωμένα Έθνη, με το οποίο αναγνώρισαν την πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Βοσνίας ως ανεξάρτητο κράτος, με μια μουσουλμανική κυβέρνηση φονταμενταλιστών στην εξουσία, και με ένα Σύνταγμα γεμάτο ανόητες διατάξεις, θα έπληττε καταστροφικά την περιοχή, εκτός αν αντιμετωπιζόταν και διορθωνόταν άμεσα. Και γνωρίζεις καλά τι συνέβη στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 1995, που προκάλεσε την «Συνάντηση για την Ειρήνη» στο Ντέϊτον, Οχάϊο, στην οποία παραβρέθηκα ως επίσημο μέλος, όντας πολιτικός σύμβουλος του τότε Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

  Είπα επίσης στον τότε Υφυπουργό Χόλμπρουκ, ότι το πείραμα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο αναγνώριζαν το νότιο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας ως ανεξάρτητο κράτος, με ονομασία που περιείχε τον όρο Μακεδονία, εγκυμονούσε κινδύνους αιώνιας αστάθειας για την περιοχή. Η αναγνώριση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τον όρο Μακεδονία στο όνομά της, δεν θα λειτουργήσει ποτέ, είπα στο Χόλμπρουκ τότε, και λέω και σε σένα το ίδιο πράγμα τώρα. Δεν θα λειτουργήσει ποτέ!

  Ο όρος Σλαβο-Μακεδόνας είναι οξύμωρος. Ο όρος Αλβανο- Μακεδόνας είναι οξύμωρος. Ο όρος Βουλγαρο-Μακεδόνας είναι οξύμωρος. Ο όρος Σερβο-Μακεδόνας είναι οξύμωρος. Οτιδήποτε άλλο πέραν από Έλληνας Μακεδόνας είναι ένα οξύμωρο σχήμα. Μια πρόχειρη εξέταση της αρχαίας παγκόσμιας ιστορίας θα επιβεβαιώσει αυτόν τον ισχυρισμό. Χιλιάδες ιστορικών εγγράφων θα πιστοποιήσουν ότι οι Μακεδόνες είναι μόνον Έλληνες.

  Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις ότι οι επιστήμες της κοινωνιολογίας και της εθνολογίας ορίζουν ένα "έθνος" ως τη συγχώνευση συγγενών φυλών. Το ελληνικό έθνος, σε όλη την περίφημη ιστορία του, αποτελείται από τις συγγενείς φυλές των Ηπειρωτών (Ηπείρου), των Θεσσαλών (Θεσσαλίας), των Μακεδόνων (Μακεδονίας), των Θρακών (Θράκης), των Κυπρίων (Κύπρου), των Ποντίων (Πόντου), των Πελοποννησίων (Πελοποννήσου), των Κρητικών (Κρήτης), των Αθηναίων (Αθήνας) και πολλών άλλων φυλών. Έτσι, εάν οι Μακεδόνες απουσιάσουν από το ελληνικό εθνολογικό μίγμα, το ελληνικό έθνος θα είναι για πάντα μισό. Και το ίδιο θα ισχύει και για την παγκόσμια ιστορία.

  Ο κόσμος υιοθέτησε την ελληνική Αθηναϊκή δημοκρατία. Και ο Απόστολος Παύλος απηύθυνε επιστολές προς τους «Θεσσαλονικείς» και προς τους «Φιλιππησίους» γραμμένες στα ελληνικά. Οι «Θεσσαλονικείς» και οι «Φιλιππήσιοι» ήταν Έλληνες Μακεδόνες και κατοικούσαν στην Ελληνική Μακεδονία. Ο Απόστολος Παύλος δεν έγραψε τις επιστολές του προς τους «Θεσσαλονικείς» και προς τους «Φιλιππησίους» στην «Μακεδονική γλώσσα» που οι ψευδο-Μακεδόνες σήμερα ισχυρίζονται ότι είχαν και έχουν. Ο Απόστολος Παύλος απηύθυνε τις επιστολές προς τους Έλληνες Μακεδόνες και ήταν γραμμένες στα ελληνικά. Οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου γράφτηκαν 600 χρόνια πριν οι Σλάβοι εμφανιστούν στις περιοχές της Ελληνικής Μακεδονίας όπου ζούσαν οι Φιλιππήσιοι και οι Θεσσαλονικείς για χιλιάδες χρόνια πριν.
  Και αν υφίσταται η πρωτοφανής θεωρία που έχουν προωθήσει οι ψευδο-Μακεδόνες και οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές των Βαλκανίων τα τελευταία 84 χρόνια, ότι αν κάποια φυλή Α ζει σε μια γεωγραφική περιοχή που κατοικείται από τη φυλή Β, η φυλή Α μπορεί να μετατραπεί σε φυλή Β, τότε εγώ και η οικογένεια μου που έχουμε ζήσει στην Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, ΗΠΑ, για πάνω από 100 χρόνια, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν είμαστε πια Ελληνοαμερικανοί, γιατί έχουμε μετατραπεί σε αυτόχθονες Αμερικανούς Ινδιάνους της φυλής των «Αμπενάκι». Η ινδιάνικη φυλή «Αμπενάκι» ζούσε για χιλιάδες χρόνια στην περιοχή που ονομάστηκε Νιου Χάμσαϊρ από τους Άγγλους αποίκους πριν από 300 χρόνια. Και ως αποτέλεσμα αυτής της μετατροπής, εγώ θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι δεν είμαι Ελληνοαμερικανός αλλά αυτόχθων ινδιάνος της φυλής «Αμπενάκι» και να αλλάξω το όνομά μου και τον τίτλο μου από «Δημοκράτης Ηγέτης Σπύρου», σε «Αρχηγό Τζερόνιμο» της ινδιάνικης φυλής «Αμπενάκι».
  Είμαι επίσης βέβαιος ότι γνωρίζεις πως η γένεση του σημερινού ψευδο-μακεδονικού έθνους που ονομάζεται «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Της Μακεδονίας» έχει τις ρίζες του στη Μόσχα της Ρωσίας. Η 7η συνάντηση της «Κομμουνιστικής Διεθνούς» «COMINTERN» πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα από τις 21 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου 1935. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η «COMINTERN» υπερψήφισε ένα ψήφισμα που δηλώνει την ανάγκη δημιουργίας ενός «ενωμένου ανεξάρτητου Μακεδονικού έθνους.»

  Η στρατηγική και το σχέδιο για τη δημιουργία ενός «ενωμένου» ανεξάρτητου μακεδονικού έθνους ήταν έργο του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη, Γκεόργκι Ντιμιτρόφ. Ένας αφοσιωμένος κομμουνιστής ηγέτης, ο Ντιμιτρόφ είχε αποκτήσει ρωσική υπηκοότητα και τοποθετήθηκε από τον Ιωσήφ Στάλιν, τον κομμουνιστή ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, ως επικεφαλής της «COMINTERN».

  Ο Ντιμιτρόφ προήδρευσε της 7ης Κομμουνιστικής Διεθνούς και εξέδωσε την απόφαση της «COMINTERN» σχετικά με την απόφαση για τη δημιουργία ενός «ενωμένου,» ανεξάρτητου μακεδονικού έθνους. Η επίσημη απόφαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς αναφέρει:

  «ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΕΟ»

  «Η μπουρζουαζία των κυρίαρχων εθνών στα τρία ιμπεριαλιστικά κράτη, ανάμεσα στα οποία διαμοιράστηκε η Μακεδονία, προσπαθεί να αποκρύψει την εθνική καταπίεση, αρνούμενη τις εθνικές ιδιαιτερότητες του μακεδονικού λαού και την ύπαρξη μακεδονικού έθνους.

  Οι Έλληνες σωβινιστές ισχυρίζονται ότι ο γηγενής σλαβικός πληθυσμός στο τμήμα που έχουν υπό την κατοχή τους αποτελείται από Έλληνες που εκσλαβίστηκαν.

  Οι Μεγαλο-Σέρβοι σωβινιστές εκμεταλλευόμενοι τα σερβικά στοιχεία στην γλώσσα του ντόπιου μακεδονικού πληθυσμού, θεωρούν αυτόν τον πληθυσμό ως μία από τις «φυλές» του νοτιοσλαβικού έθνους και τον υποβάλλουν σε βίαιο εκσερβισμό.

  Τέλος, ο Βουλγαρικός σωβινισμός, εκμεταλλευόμενος τη συγγένεια μεταξύ της Μακεδονικής γλώσσας και της Βουλγαρικής, διακηρύσσει ότι οι Μακεδόνες είναι Βούλγαροι και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να δικαιολογήσει την κυριαρχία τους τόσο στην περιοχή του Πετριτσιου όσο και την επεκτατική τους πολιτική σε ολόκληρη την Μακεδονιία.

  Παλεύοντας ενάντια στην διαίρεση και την υποδούλωση του Μακεδονικού λαού, ενάντια σε όλες τις μορφές εθνικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής καταπίεσής του, η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ) είναι υποχρεωμένη να ξεσκεπάσει το πραγματικό νόημα όλων των σοφισμάτων που αρνούνται στους Μακεδόνες την εθνική τους ταυτότητα και να μην επιτρέψει στα σοφίσματα αυτά να παρεισφρήσουν στους κύκλους της.

  Ο αγώνας για την ενωμένη και ανεξάρτητη Μακεδονική δημοκρατία των εργαζομένων αποτελεί δίκαιη υπόθεση όχι μόνο για τις εργαζόμενες μάζες της Μακεδονίας αλλά και για την εργατική τάξη και την αγροτιά που αγωνίζονται κάτω από την καθοδήγηση των κομμουνιστικών κομμάτων στην Βουλγαρία, την Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα.»

  Το 1944, ο Γιόσιπ Τίτο, ο ισχυρός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας, έγινε ο αδιαμφισβήτητος κομμουνιστής ηγέτης των Βαλκανίων. Για τα μελλοντικά επεκτατικά σχέδια του, ο Τίτο αποφάσισε να εφαρμόσει το σχέδιο του Δημητρόφ για ένα «ενωμένο» μακεδονικό έθνος. Ο Τίτο ονόμασε τη διοικητική περιοχή της Γιουγκοσλαβίας «Βαρντάρσκα» ως «Γιουγκοσλαβική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επισυνάπτω το αντίγραφο ενός γραμματοσήμου του έτους 1939, το οποίο απεικονίζει τον χάρτη της περιοχής και την περιφέρεια Βαρντάρσκα που ο Τίτο το 1944 βάφτισε «Γιουγκοσλαβική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

  Στην συνέχεια, ο Τίτο όρισε τον Σβετοζάρ "Τέμπο" Βουκμάνοβιτς, τον κατεξοχήν προπαγανδιστή της Γιουγκοσλαβίας για την προώθηση του σχεδίου για ένα «ενωμένο» ανεξάρτητο μακεδονικό έθνος στις κομμουνιστικές πολεμικές δυνάμεις της περιοχής.

  Οι γραπτές οδηγίες του Τέμπο στους κομμουνιστές «συντρόφους» πολεμιστές της περιοχής ανέφεραν:
  «Οι μονάδες σας που θα περάσουν στο έδαφος της Ελληνικής Μακεδονίας, οφείλουν να αναπτύξουν εντατική πολιτική δραστηριότητα μεταξύ της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα με τα ακόλουθα συνθήματα: 1. Η μακεδονική μειονότητα πρέπει για δικό της συμφέρον να αγωνιστεί μαζί με τον Ελληνικό λαό ενάντια στους κατακτητές και όλους τους υπηρέτες του. 2. Η μακεδονική μειονότητα πρέπει να σταματήσει τον αδελφοκτόνο πόλεμο που υποδαυλίζει ο κατακτητής, οι Βούλγαροι φασίστες και ο προδότης του μακεδονικού λαού Βάτσε Μιχαήλοφ. 3. Η μακεδονική μειονότητα μαζί με τον ελληνικό λαό πρέπει να δημιουργήσει έναν κοινό λαϊκό απελευθερωτικό στρατό υπό την Διοίκηση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΛΑΣ. 4. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, με τον κοινό αγώνα με τον ελληνικό λαό, η μακεδονική μειονότητα θα εξασφαλίσει ίσα δικαιώματα και την απαλλαγή από κάθε εθνική καταπίεση.
  Κατά την πολιτική τους δραστηριότητα στην Ελληνική Μακεδονία, οι ομάδες σας μπορούν να λένε ότι μετά τον πόλεμο ο μακεδονικός λαός θα κατακτήσει την πλήρη ελευθερία του, ότι η Μακεδονία θα γίνει πραγματικά ελεύθερη. Επίσης, όλα τα διμερή ζητήματα μεταξύ των Βαλκανικών λαών θα λυθούν στην βάση της αδελφικής συνεργασίας και αναγνώρισης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών.»
  Λίγους μήνες αργότερα το 1944, ο Τίτο αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της περιοχής, σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο Τίτο κατήργησε την λέξη «γιουγκοσλαβική» από την ονομασία με σκοπό να προωθήσει την ιδέα του «ενωμένου» ανεξάρτητου μακεδονικού έθνους, σκοπός της οποίας ήταν η ενσωμάτωση των αρχαίων Μακεδονικών γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδος και της Βουλγαρίας.
  Η έκθεση της «Οργανωτικής Επιτροπής του Αντιφασιστικού Συμβουλίου της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας» «ΑΣΝΟΜ» και το «Μανιφέστο της πρώτης συνόδου του «ΑΣΝΟΜ» προς το λαό της Μακεδονίας» αποκαλύπτουν σε βάθος τις προπαγανδιστικές δεξιότητες των κομμουνιστών ηγετών του Τίτο. Φανερώνουν επίσης πόσο συστηματικά εξελισσόταν η δημιουργία του Σλάβο – ψευδό – μακεδονικού μορφώματος.

  «ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ
  ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ASNOM) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ
  ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ»

  2 Αυγούστου 1944

  «Αυτή την ιστορική ημέρα, την ημέρα του Προφήτη Ηλία
  (Ilinden) του 1944, μοιραία για την εξέλιξη του μακεδόνικου λαού,
  για πρώτη φορά στην ιστορία του λαού μας συνεκλήθη ένα εθνικό
  συμβούλιο, το ASNOM, ως σύμβολο εθνικής χειραφέτησης και
  ανακήρυξης μακεδόνικου κράτους για πρώτη φορά στην ιστορία
  από την εποχή του Σαμουήλ, αποτελώντας κορυφαία και
  αποφασιστική καμπή στην ιστορία του λαού μας, σημαδεύοντας
  την απαρχή μιας νέας εποχής, μιας εποχής δημιουργικής
  εργασίας, εθνικής ζωής, μιας εποχής προόδου. Αυτήν την ιερή
  ιστορική στιγμή οφείλουμε να διακηρύξουμε ότι για αιώνες ο
  μακεδόνικος λαός πολεμά σκληρά και καταβάλλει υπεράνθρωπες
  προσπάθειες με σκοπό τη χειραφέτηση ολόκληρου του
  μακεδόνικου έθνους μέσα σ' ένα ελεύθερο μακεδόνικο κράτος.
  Αυτή τη στιγμή, όταν όλες οι αγωνιζόμενες δυνάμεις στη
  Μακεδονία έχουν ριχτεί στη μάχη ενάντια στους φασίστες
  κατακτητές, καλούμε και τα άλλα δύο τμήματα του μακεδόνικου
  λαού να πάρουν μέρος στο μεγάλο αντιφασιστικό μέτωπο, αφού
  αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε το δικαίωμα της
  αυτοδιάθεσης και το πέρασμα που οδηγεί στην ένωση ολόκληρου
  του μακεδόνικου έθνους σε μια ελεύθερη κοινότητα των
  χειραφετημένων λαών της Γιουγκοσλαβίας.
  Το αγωνιζόμενο

  «ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΑSNOM ΠΡΟΣ ΤΟ
  ΛΑΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

  2 Αυγούστου 1944

  Η εγκύκλιος του Υπουργού Στεττίνιους ήταν ξεκάθαρη. Την
  Πεδεμόντιο της Μακεδονίας έχει με πάθος διακηρύξει ότι θα
  προσφέρει κάθε βοήθεια και για την τελειωτική ένωση ολόκληρου του μακεδόνικου λαού.
  δεν θα φεισθεί θυσιών για την απελευθέρωση και των άλλων δύο τμημάτων του έθνους μας και
  Όταν γνωρίζουμε ότι το αγωνιζόμενο Πεδεμόντιο της Μακεδονίας
  αποτελεί τμήμα της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, τότε φαίνεται
  καθαρά πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η υποστήριξη που
  διαθέτουμε και πόσο σταθερή είναι η επιθυμία μας για την ένωση
  ολόκληρου του έθνους μας.»

  «Έχοντας υπόψη τα προαιώνια ιδανικά του λαού της
  Μακεδονίας, το πρώτο Μακεδονικό Εθνικό Συμβούλιο
  διακηρύσσει σε ολόκληρο τον κόσμο το δίκαιο και σταθερό του
  πόθο για την ενοποίηση όλου του μακεδονικού λαού
  στη βάση του δικαιώματος για αυτοδιάθεση. Αυτό θα έθετε ένα τέλος στην
  καταπίεση του λαού της Μακεδονίας σε όλα τα τμήματα της και
  θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για γνήσια αλληλεγγύη και
  ειρήνη μεταξύ των βαλκανικών λαών.»

  Όλοι αυτοί οι αβάσιμοι, ιστορικά ανακριβείς και παντελώς ανόητοι
  ισχυρισμοί που βλέπουμε στην έκθεση και στο μανιφέστο του ΑSNOM τον
  Αύγουστο του 1944, έχουν συγχωνευτεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο
  στο Σύνταγμα και στις νομοθεσίες του ψευδό-μακεδονικού κράτους που
  τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν στις 7 Απριλίου 1993 με το όνομα
  «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - FYROM».

  Οι ανησυχίες του κόσμου για τους πιθανούς κινδύνους που
  υπέθαλπε η δημιουργία ενός ενωμένου ανεξάρτητου μακεδονικού έθνους
  για την περιοχή των Βαλκανίων και ειδικότερα για την Ελλάδα, έχουν
  εκφραστεί και έχουν σφραγισθεί για πάντα από τις λέξεις στην επίσημη
  εγκύκλιο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που εξέδωσε ο υπουργός
  Εξωτερικών, Ο Έντουαρντ Στεττίνιους, στις 26 Δεκεμβρίου 1944.
  συμπεριλαμβάνω όπως εκδόθηκε και ακόμη υπάρχει στα αρχεία του
  Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας για να την εξετάσεις:

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ Εξωτερικές σχέσεις ΤΟΜΟΣ VIII Ουάσιγκτον
  Μήνυμα προς ενημέρωση
  (868.014 / 26 Δεκ. 1944)

  Ο Υπουργός Εξωτερικών προς ορισμένους διπλωματικούς και προξενικούς υπαλλήλους:
  «Τα παρακάτω είναι προς πληροφόρηση και γενικές οδηγίες, αλλά όχι για οποιαδήποτε ανάληψη δράσης αυτή τη στιγμή.

  Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε με μεγάλη ανησυχία τις αυξανόμενες προπαγανδιστικές φήμες και τις ημιεπίσημες δηλώσεις προς όφελος μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά και από Γιουγκοσλάβους υποστηρικτές και άλλες πηγές, υπονοώντας ότι η ελληνική επικράτεια θα συμπεριληφθεί στο σχεδιαζόμενο κρατίδιο. "Αυτή η κυβέρνηση θεωρεί τις συζητήσεις περί του μακεδονικού «έθνους», της Μακεδονικής «Πατρίδας» ή της μακεδονικής «εθνικής συνείδησης» ως αδικαιολόγητη δημαγωγία χωρίς εθνική ή πολιτική υπόσταση και βλέπει την παρούσα αναβίωση ως πιθανό μανδύα για επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας.

  Η εγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης αυτής είναι να αντιτάσσεται σε κάθε αναβίωση του μακεδονικού ζητήματος που σχετίζεται με την Ελλάδα. Το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Έλληνες και ο ελληνικός λαός αντιτίθεται σχεδόν ομόφωνα στη δημιουργία ενός μακεδονικού κρατίδιου. Οι ισχυρισμοί περί σοβαρής ελληνικής συμμετοχής σε οποιαδήποτε τέτοια αναταραχή μπορούν να θεωρηθούν ψευδείς. Η κυβέρνηση αυτή θεωρεί υπεύθυνη κάθε κυβέρνηση ή ομάδα κυβερνήσεων που ανέχεται ή ενθαρρύνει απειλητικές ή επιθετικές πράξεις «μακεδονικών δυνάμεων» κατά της Ελλάδας.

  Το Υπουργείο θα εκτιμούσε κάθε πληροφορία σχετική με αυτό το θέμα, η οποία μπορεί να πέσει στην αντίληψή σας.»

  ΣΤΕΤΤΙΝΙΟΥΣ

  Δεν χρειάζεται να σου παραθέσω τι ανέφερε γραπτώς ο Πρόεδρος
  της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1992 στον
  Πρόεδρος Μπους και στους ηγέτες της Ευρώπης όσον αφορά τους
  κινδύνους για την περιοχή, αν ένα κράτος αναγνωριζόταν με τον όρο
  «Μακεδονία» στο όνομά του.

  Επίσης, δεν θα σου πω τι δήλωσε στις 17 Φεβρουαρίου 1992 ο τότε
  Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, στους Υπουργούς
  Εξωτερικών της Ευρώπης για τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα
  είχαν οι κάτοικοι των «Σκοπίων» και της περιοχής των Βαλκανίων εάν τα
  «Σκόπια» αναγνωριστούν ποτέ ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα
  «Μακεδονία».

  Και δεν θα σου αναφέρω τι είπε ο πρώην Πρωθυπουργός της
  Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου, πέραν του να σου υπενθυμίσω πως
  δήλωσε ότι «το όνομα Μακεδονία είναι η καρδιά της Ελλάδας». Δεν θα
  σου τα πω αυτά καν, γιατί μπορείς να μου πεις ότι όλοι αυτοί είναι
  Έλληνες. Θα σε προτρέψω λοιπόν, να διαβάσεις προσεκτικά τις δηλώσεις
  του δικού μας Υπουργού Εξωτερικών, του Έντουαρντ Στεττίνιους,
  σχετικά με τους κινδύνους ύπαρξης ανεξάρτητου «Μακεδονικού» κράτους
  στα Βαλκάνια. Κινδύνους, τους οποίους έχεις αναλάβει να αναγνωρίσεις
  και να βοηθήσεις στην επίλυσή τους.

  Καταλαβαίνω ότι θα βρίσκεσαι στην περιοχή στο τέλος του μήνα.
  Την ίδια περίοδο θα βρίσκομαι κι εγώ στην Αθήνα. Αν έχεις χρόνο, στείλε
  μου ένα email στο cspirou@hau.gr, για να πιούμε ένα ποτό.
  Με θερμούς προσωπικούς χαιρετισμούς,

  {Υπογραφή}

  Κρις Σπύρου

  Κοινοποίηση:

  Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, Antonio Guterres
  Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπη Παυλόπουλο Πρωθυπουργό, Κύριο Αλέξη Τσίπρα
  Πρόεδρο της Βουλής, Κύριο Νίκο Βούτση
  Πρώην Πρωθυπουργό, Κύριο Κώστα Καραμανλή
  Πρώην Πρωθυπουργό Κύριο Αντώνη Σαμαρά
  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμο και Μέλη της Ιερά Συνόδου.
  Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της ΝΔ., Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη
  Υπουργό Εξωτερικών, Κύριο Νίκο Κοτζιά
  Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κύριο Πάνο Καμμένο
  Πρόεδρο Χρυσής Αυγής, Κύριο Νικόλαο Μιχαλολιάκο
  Πρόεδρο Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κυρία Φώφη Γεννηματά
  ΚΚΕ Γενικό Γραμματέα, Κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα
  Πρόεδρο Κόμματος «Το Ποτάμι», Κύριο Σταύρο Θεοδωράκη
  Πρόεδρο Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κύριο Πάνο Καμμένο
  Πρόεδρο Ενώσεως Κεντρώων, Κύριο Βασίλη Λεβέντη
  Όλα τα Μέλη του Κοινοβουλίου
  Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη
  Πρώην Υπουργό, Κύριο Στέλιο Παπαθεμελή
  Μουσικοσυνθέτη, Κύριο Μίκη Θεοδωράκη
 • Ίδρυση Ποντιακού Συλλόγου στην Ολλανδία

  Ίδρυση Ποντιακού Συλλόγου στην Ολλανδία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την πρώτη τους εκδήλωση για να γνωριστούν μεταξύ τους, διοργάνωσαν το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 οι Πόντιοι της Ολλανδίας. Στη εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα και μέλη από τους ποντιακούς συλλόγους της Φρανκφούρτης, Ντόρτμουντ, Ρούσελσχαιμ και Βρυξελλών.

  Η εκδήλωση η οποία οργανώθηκε και συντονίστηκε από την κ. Ευδοξία Παπαδόπουλου, είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των Ποντίων της Ολλανδίας στην δημιουργία ποντιακού συλλόγου .

  Την ΟΣΕΠΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρος της, Ανέστης Οσιπιδης και ο υπεύθυνος νεολαίας Νίκος Κεσσίδης.

  Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Ανέστης Οσιπίδης ζήτησε από τους συμμετέχοντες να στηρίξουν
  αυτήν την προσπάθεια, η οποία συνεχίστηκε την επόμενη της εκδηλωσης με την εκλογή του πρώτου διοικητικού συμβουλίου το

  οποίο αποτελείτε από τα εξής μέλη:

  Πρόεδρος: Παπαδοπούλου Ευδοξια
  Αντιπρόεδρος: Λαζαρίδου Δήμητρα
  Γραμματέας: Τερζίδου Δέσποινα
  Ταμείας: Γιώργος Ανδρονικίδης
  Υπεύθυνος χορευτικού: Κυριλλίδου Παναγιώτα
  Υπευθυνος πολιτιστικού: Χαυγερίδου Σοφία
  Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Τσεπεκίδου Ευμορφία

  Η Ομοσπονδία Ποντίων στην Ευρώπη, καλωσορίζει τον σύλλογο Ποντίων Ολλανδίας στη μεγάλη οικογένεια των Ποντίων στην Ευρώπη. 
 • Σωματεία Ιμβρίων και Τενεδίων υπέρ του Βαρθολομαίου για την κριτικη εναντίον του

  Σωματεία Ιμβρίων και Τενεδίων υπέρ του Βαρθολομαίου για την κριτικη εναντίον του

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία των Ιμβρίων και Τενεδίων στην Ελλάδα, δηλώνουν «έκπληκτοι τις τελευταίες ημέρες από τον καταιγισμό αρνητικών αναφορών που αναπαράγονται σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαθολομαίο προσωπικά, με αφορμή επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία».

  Στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι πρόεδροι των Συλλόγων Ιμβρίων, η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης και ο Σύλλογος Τενεδίων «ο Τέννης» τονίζεται ότι αντίθετα με τα παραπάνω δημοσιεύματα, «οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Πατριάρχη μας για το φαινόμενο του νεοναζισμού που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, για τους πλειστηριασμούς και την ανεργία, που δημοσιοποιήθηκαν το ίδιο σχεδόν διάστημα, πέρασαν στα «ψιλά γράμματα» των ίδιων μέσων».

  «Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλούν οι αντιδράσεις αυτές σε ένα τμήμα του Ελληνισμού, που υπέφερε τα πάνδεινα επί δεκαετίες, ενόσω το ελλαδικό κράτος και η κοινή γνώμη είχαν άλλες προτεραιότητες... Αλλά και η επιπολαιότητα, ο παρορμητισμός και η ημιμάθεια που διατρέχουν την πλειοψηφία των σχολίων -με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις» σημειώνουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους και καταλήγουν:

  «Οι Ίμβριοι και Τενέδιοι, έχουν επίγνωση του Σταυρού που σηκώνει η Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου και ειδικότερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Προκαθήμενος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Και αισθάνονται την υποχρέωση να διακηρύξουν την απόλυτη εμπιστοσύνη που τρέφουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στην Αγία και Ιερά Σύνοδο για τους χειρισμούς τους, που αφορούν τη διαχρονική υπόσταση της Ορθοδοξίας αλλά και του Γένους μας στην προαιώνια κοιτίδα τους».
 • Ζυρίχη: Διαδήλωση ομογενών για την Μακεδονία

  Ζυρίχη: Διαδήλωση ομογενών για την Μακεδονία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Έλληνες που ζουν στη Ελβετία διαδήλωσαν το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Paradenplatz της Ζυρίχης για τη Μακεδονία.


  Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό και ελληνικές σημαίες και φώναξαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.   Στη συνέχεια τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή» ενώ έψαλλαν και τον Εθνικό Ύμνο.

 • Τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξάνδρειας θα εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου

  Τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξάνδρειας θα εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με μία εκδήλωση που θα αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας, τα Ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας θα εορτάσουν φέτος για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που από πέρυσι θεσπίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού (9 Φεβρουαρίου του 1857).

  Ήδη, οι προετοιμασίες στο Πρατσίκειο - Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας έχουν ξεκινήσει με τα παιδιά να προετοιμάζονται μαζί με τους δασκάλους τους και την Δ/ντριά τους κα Αγγελική Τσιαδήμη να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο, ανακαλύπτοντας τις πηγές από εκεί που ξεκίνησε η ελληνική γλώσσα.

  Έτσι, θα παρακολουθήσουν μία εξαπλουστευμένη διάλεξη για την γλώσσα Γραμμική Α' και την Γραμμική Β' των αρχαίων χρόνων.

  Αμέσως μετά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα ίδια τα αιγυπτιωτόπουλα θα παρουσιάσουν το γνωστό μύθο του Αισώπου «Πίθηκος και δελφίς», ενώ από τους καθηγητές των ξένων γλωσσών θα ακολουθήσει η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ύπαρξης των πολλών ελληνικών λέξεων σε άλλες γλώσσες.

  Τη σκυτάλη θα πάρει το Αβερώφειο Γυμνάσιο Λύκειο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

  Όπως μάς ενημερώνει η Δ/ντρια του Σχολείου κα Δήμητρα Παπανώτα, «γέφυρα» ανάμεσα στις παρουσιάσεις των δύο σχολείων θα αποτελέσει το τραγούδι «Γλωσσολαλιά» του Παντελή Θαλασσινού σε στίχους της Σοφίας Αθανασιάδου.

  Στη συνέχεια, οι μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, με την καθοδήγηση των φιλολόγων τους, της κας Αικατερίνης Γκάτση, του κ. Νικολάου Ντάλα και της κας Πασχαλίνας Θεοχαράκη, θα παρουσιάσουν τις μορφές, τη συνέχεια και τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, μέσα από κείμενα επιλεγμένα από την αρχαία ελληνική γραμματεία μέχρι και τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία.

  Θα ακολουθήσει παρουσίαση με δηλώσεις και απόψεις επιστημόνων, φιλοσόφων και συγγραφέων για την ελληνική γλώσσα.

  Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο στο Διονύσιο Σολωμό, καθώς η 9η Φεβρουαρίου είναι ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή.
 • Συγχαρητήρια Κουίκ στα σχολεία της Αλεξάνδρειας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας

  Συγχαρητήρια Κουίκ στα σχολεία της Αλεξάνδρειας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα συγχαρητήρια του και τις ευχαριστίες τους στα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας, που θα εορτάσουν την ερχόμενη Παρασκευή, με δράσεις τους, την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

  Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Κουίκ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια και ευχαριστίες. Τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξάνδρειας θα εορτάσουν με σημαντικές δράσεις την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, τιμώντας και τον Διονύσιο Σολωμό».

  Επίσης, με νεώτερη ανάρτησή του, ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό πως το πρόγραμμα «Νόστος» στην Αλεξάνδρεια και η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στην Αθήνα για θέματα Διασποράς μετατίθενται για μετά το Πάσχα λόγω των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο.

  Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών στην προσωπική του ιστοσελίδα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του η Αιγύπτια υπουργός Διασποράς Ναμπίλα Μάκραμ, του εξήγησε ότι η αναβολή είναι αναγκαία, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην πατρίδα της στα τέλη του επόμενου μήνα.

  Στη συνέχεια, κατόπιν συνεννόησης του κ. Κουίκ με τον Κύπριο ομόλογό του, Φώτη Φωτίου, έκριναν ότι θα πρέπει να μετατεθεί σε άλλη ημερομηνία η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, που επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Όπως αναφέρει ο κ. Κουίκ, η Αιγύπτια υπουργός συμφώνησε απόλυτα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε νηπιαγωγεία της Αυστραλίας

  Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε νηπιαγωγεία της Αυστραλίας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τον πρωθυπουργό της Βικτώριας της Αυστραλίας Ντάνιελ Άντριους, για την απόφασή της κυβέρνησής του να διαθέσει αρχικά το ποσό των 150.000 δολαρίων για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας σε 6 νηπιαγωγεία της Πολιτείας του, ευχαρίστησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

  Σε δήλωσή του, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της σχετικής δέσμευσης του κ. Άντριους, ο κ. Κουίκ επισήμανε πως το θέμα της στήριξης της ελληνικής γλώσσας είχε τεθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βικτώριας στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

  Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Άντριους τον Ιούνιο του 2017 στην Αυστραλία, όταν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας την 9η Φεβρουαρίου, «μου είχε απαντήσει ότι ανεξάρτητα με το τι θα κάνει η πολύ δραστήρια ελληνική κοινότητα, θα αναλάβει και ο ίδιος μία πολύ ουσιαστική πρωτοβουλία». «Αυτό που ανακοίνωσε χθες, νομίζω ότι τα λέει όλα, και δείχνει τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης και της ελληνικής διπλωματίας, με τη βοήθεια και της ομογένειας» υπογραμμίζει ο κ. Κουίκ.

  Η σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού της Βικτώριας της Αυστραλίας κ. Άντριους πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας, με την εκεί επίσκεψη του νέου γενικού προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δημήτρη Μιχαλόπουλου, παρουσία ομογενών πολιτικών.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Επίσκεψη Τέρενς Κουίκ στον «ξεχασμένο» Ελληνισμό της Ζιμπάμπουε

  Επίσκεψη Τέρενς Κουίκ στον «ξεχασμένο» Ελληνισμό της Ζιμπάμπουε

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Στη Ζιμπάμπουε έχουμε άλλο ένα κομμάτι του Ελληνισμού που αισθάνεται ξεχασμένο, όταν βλέπει ότι έχει δεκαετίες να το επισκεφθεί μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, και με την τελευταία διακρατική Συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα, να είναι αυτή του 1982, πριν από 36 ολόκληρα χρόνια, οικονομικής-τεχνικής συνεργασίας, τεχνικής βοήθειας σε γεωργία και χειροτεχνία όπως και τουριστική. Η οποία όμως στα περισσότερα κομμάτια της ξεχάστηκαν σε κάποια συρτάρια. 

  Μιλάμε για μία Ομογένεια που δεν ξεπερνάει τις 2.500 ψυχές, οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα Χαράρε (και πολλοί λιγότεροι στο Μπουλαβάγια), μεταξύ των οποίων και αρκετές δεκάδες πολύ σημαντικών επιχειρηματιών. Στο Χαράρε, όπου υπάρχει ο Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος και είναι η έδρα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ».

  Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ μετά την επίσκεψη που δέχθηκε στο Γραφείο του από την κα Αριάδνη Ψύλλου, από τις πιο σημαντικές Ομογενειακές προσωπικότητες της Ζιμπάμπουε, πρώην αντιπρόεδρος της Κοινότητας με ιεραποστολικό έργο, γεννημένη και μεγαλωμένη εκεί, της οποίας οι πρόγονοι έφθασαν στο Χαράρε το 1920 και του συζύγου της το 1898.

  Όπως ενημερώθηκε ο ΥΦΥΠΕΞ, οι Έλληνες και οι Κύπριοι που ζουν σε αυτήν την Υποσαχάρια χώρα, ιδιαίτερα επιτυχημένοι γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες, αποτελούν μία Κοινότητα εξαιρετικά αποδεκτή από την τοπική κοινωνία σε όλα τα επίπεδά της.

  Σε μία χώρα όπου η εξόρυξη της πλατίνας (τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε ολόκληρο τον κόσμο), του χρυσού, σε συνδυασμό με μεταλλεύματα όπως νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδος και άλλες σπάνιες γαίες, έχουν βάλει τις βάσεις άνθισης της οικονομίας της, δημιουργούνται και όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την υποδοχή Ελληνικών εταιρειών που θα ήθελαν να επιχειρήσουν εκεί.

  Τέλος, ο Υφυπουργός, ανταπέδωσε τους χαιρετισμούς που του εστάλησαν από την Πρόεδρο Ομοσπονδίας Κοινοτήτων Ζιμπάμπουε κα Ελένη Κουμίδη, και τον Προέδρο της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε κ. Γιάννη Κουμίδη, απαντώντας καταφατικά και στην πρόσκληση που του απηύθυναν. Και όπως επεσήμανε:

  «Για πολλοστή φορά θα επαναλάβω ότι Ομογένεια δεν έχουμε μόνο στη Αμερική ή την Αυστραλία, όπου έριχναν το βάρος των επισκέψεών τους οι περισσότεροι προκάτοχοί μου, αλλά έχουμε και τον Ελληνισμό που ζει δεκαετίες τώρα στην Αφρικανική Ήπειρο, παντελώς ξεχασμένο από τις κυβερνήσεις της Αθήνας. Διαχρονικά αυτό. Χώρια ότι χάνουμε τις γέφυρες στις διμερείς σχέσεις με τα κράτη που ζουν. Διμερείς σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες που είναι αναγκαίο να βελτιωθούν. Και αυτό θα γίνει σε μία αναβαθμισμένη πολιτική με την συγκεκριμένη ήπειρο που έχει ήδη εκπονήσει ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Κοτζιάς».
 • Μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία από χιλιάδες ομογενείς του Ντίσελντορφ

  Μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία από χιλιάδες ομογενείς του Ντίσελντορφ

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στην παλιά πόλη του Ντίσελντορφ δίπλα στον Ρήνο τουλάχιστον 4.000 Ελληνες έδωσαν βροντερό παρών στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την Μακεδονία. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, με τις ελληνικές σημαίες στα χέρια, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για το εθνικό ζήτημα που βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

  Τα συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας δονούσαν την ατμόσφαιρα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και να δείξουν με τη σειρά τους, πως παρότι βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους δεν την ξεχνούν ποτέ.

  Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

  Πηγή: life-events.gr
 • Βαρθολομαίος: Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, παρ’ όλα όσα υπέστη, άντεξε, επιβίωσε, υπάρχει

  Βαρθολομαίος: Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, παρ’ όλα όσα υπέστη, άντεξε, επιβίωσε, υπάρχει

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα παραμένει πάντοτε εδραίο και αμετακίνητο στην ιστορική Έδρα του, απ' όπου θα συνεχίσει να διακονεί την ενότητα της Ορθοδοξίας, τη Χριστιανοσύνη και την Ανθρωπότητα, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, χθες, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου.

  Απευθυνόμενος στους Επιτρόπους του Ι. Ναού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τους συνεχάρη για τη διακονία τους, η οποία, όπως τους επεσήμανε, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

  «Θέλω να πιστεύετε και να συνειδητοποιείτε, αγαπητοί Επίτροποι του Αγίου Χαραλάμπους, ότι για εσάς είναι μια ξεχωριστή ευλογία να φροντίζετε το σπίτι του», είπε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπενθυμίζοντας το χρέος όλων για τη διαφύλαξη της παραδόσεως και της κοινής Κληρονομιάς.

  «Οι 'Αγιοι είναι οι πρεσβευτές και οι μεσίτες μας προς τον Θεόν, και τα Αγιάσματα και τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια που έχουν κάνει οι Πατέρες μας, προς τιμήν των, είναι χρέος ημών των σημερινών Χριστιανών, να τα φροντίζουμε, να τα περιποιούμεθα, να τα ανακαινίζουμε, και να τα παραδίδουμε στις γενιές που θα μας ακολουθήσουν, έτσι ώστε η παράδοσις του Γένους μας να συνεχίζεται, από γενεά σε γενεά, από αιώνα σε αιώνα, από χρόνο σε χρόνο. Έτσι ζήσαμε όλα τα χρόνια, όλους τους αιώνες, ιδιαιτέρως σε αυτή την βασιλεύουσα Πόλη, με την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία παρ' όλα όσα υπέστη, άντεξε, επιβίωσε, υπάρχει, σας υποδέχεται και υπόσχεται ότι θα συνεχίσουμε αυτή την παράδοση μέχρι της συντελείας των αιώνων. Μπορεί να έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι πολιτικές συγκυρίες, να έχουν γίνει ιστορικές ανακατατάξεις σε αυτή την περιοχή, όμως η Έδρα του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου παραμένει πάντοτε εδώ, εδραία και αμετακίνητος, και από εδώ διακονεί όλη την Ορθοδοξία και την ενότητά της, όλη την Χριστιανοσύνη και όλη την Ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της. Γι' αυτό και παρά την ταπεινότητά μας, νιώθουμε υπερήφανοι, διότι διακονούμε αυτή την Μεγάλη Εκκλησία του Χριστού, την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, τον Οικουμενικό Θρόνο, και είμαστε οι στρατιώτες του, εμείς εδώ σε αυτή την Πόλη, οι ολίγοι, και όλοι εσείς οι Ορθόδοξοι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι βλέπετε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως σημείο αναφοράς και πάντοτε το έχετε στη σκέψη σας και στην καρδιά σας και, ευκαιρίας δοθείσης, το υποστηρίζετε και προτάσσετε τα στήθη σας υπέρ της διασώσεώς του όταν κινδυνεύει».

  Αναφερόμενος στην έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι είναι μια περίοδος πνευματικού ανεφοδιασμού, κατά την οποία πρέπει ο κάθε ένας να αφιερώσει περισσότερο χρόνο για την ψυχή του και για τον συνάνθρωπό του.

  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη ιδιαιτέρως τον μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, για τη διακονία και το παραγωγικό διοικητικό και πνευματικό έργο που επιτελεί.

  Εκκλησιάστηκαν ο επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος, αποστολή αθλητών και αθλητριών της Εθνικής Στίβου της Ελλάδος, εκπρόσωποι της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Πειραιώς και πλήθος πιστών.

  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χοροστάτησε, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στον πρώτο Κατανυκτικό εσπερινό, της «συγχωρήσεως», κατά τον οποίο εκκλησιάστηκαν Ιεράρχες του Θρόνου, 'Αρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πλήθος πιστών από την Πόλη, την Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδος.
 • Καλή Σαρακοστή και στον Νείλο, από τους Αιγυπτιώτες

  Καλή Σαρακοστή και στον Νείλο, από τους Αιγυπτιώτες

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Καθαρά Δευτέρα για τους Αιγυπτιώτες, στο «πιο όμορφο ελληνικό μπαλκόνι στο Νείλο ποταμό», τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου.

  Αγάπη, ομόνοια για την Καθαρά Δευτέρα και την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή προς όλους τους Αιγυπτιώτες όλου του κόσμου, έτσι ώστε όλοι μας να ζήσουμε την Ανάσταση και η Ελλάδα την οικονομική της ανάσταση, ευχήθηκαν σήμερα από τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου, Έλληνες, Κύπριοι και διπλωμάτες που ζούνε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.  Στο ιστορικό αυτό παροικιακό αθλητικό σωματείο του Καΐρου, που αποτελεί «το ομορφότερο ελληνικό μπαλκόνι στο Νείλο ποταμό», ο Όμιλος και το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να χαρίσουν στα άτομα της ελληνικής παροικίας που το επέλεξαν για τη σημερινή συννεφιασμένη μέρα στο Κάιρο, και συνεργάστηκαν για να φέρουν στα πιάτα των παρευρισκομένων το ελληνικό άρωμα και τη γεύση στους σαρακοστιανούς μεζέδες, κερδίζοντας τα συγχαρητήρια όλων.

  Οι Αιγυπτιώτες του Καΐρου εόρτασαν την Καθαρά Δευτέρα και στο κοσμοπολίτικο προάστιο της Ηλιούπολης, στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως.

  Στην Αλεξάνδρεια, επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξανδρείας, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποίησε και ο Ελληνικός Μικρασιατικός Σύλλογος Αλεξανδρείας.

  Πηγή βίντεο/φωτό: http://pyramisnews.gr
 • Κώστας Γουλιάμος: Ένας ευπατρίδης του πνεύματος

  Κώστας Γουλιάμος: Ένας ευπατρίδης του πνεύματος

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-01 00:40:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Κώστας Γουλιάμος έχει μια μακρά ιστορία στα γράμματα και τις τέχνες. Είναι όμως από τους ποιητές που έχουν επιλέξει μια προσωπική, ασκητική προσέγγιση. Ενδεχομένως η ένταξή του από νωρίς στον πανεπιστημιακό χώρο ευνόησε αυτή τη στάση-απόδραση, όχι μόνο από τις φιλολογικού χαρακτήρα ψευδο-ταξινομήσεις σε ποιητικές γενιές αλλά και από τα τεχνάσματα της προβολής καθώς και την παγίδα της εφήμερης δημοσιότητας που πολλές φορές καταλήγει σε γραφικότητα. Μπόρεσε έτσι να επικεντρωθεί πιο αποτελεσματικά, συγκριτικά με άλλους ομότεχνούς του, στην ανανέωση και τον ανασχηματισμό της ποιητικής του αισθητικής.

  Τυπικό παράδειγμα η συλλογή του «Η Ομιλία της Νύχτας» που κυκλοφόρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα σε μια καλαίσθητη έκδοση από τον Gutenberg.Πρόκειται κατ` ακρίβεια για ένα μεγάλο ποίημα, πρόπλασμα ενός κόσμου που αποκρυπτογραφείται μέσω ψυχο-συναισθηματικών συγκρούσεων και εξελίξεων αλλά και της προβλητικής ταυτοποίησης με πρόσωπα και γεγονότα της ιστορίας:
  «…Μόλις ο Hegel ξυπνήσει/ το φεγγάρι θα `χει γεράσει/ και γυμνές οι γυναίκες/θα μπορούν να παίζουν και πάλι αρχαία μουσική /απαγγέλλοντας τους θρήνους της Ανδρομέδας/που χρόνια κλειδώθηκαν/ στις σκοτεινές αποθήκες της Φρανκφούρτης…).

  «Η Ομιλία της Νύχτας» είναι η πέμπτη κατά σειρά συλλογή από έναν διανοούμενο πουστα μέσα της δεκαετίας του ‘70 είχε έντονη παρουσία στα πολιτιστικά μας δρώμενα είτε ως ποιητής είτε ως κριτικός ή, ακόμα, και ως μέλος της συντακτικής ομάδας του σημαντικού λογοτεχνικού περιοδικού «Γράμματα και Τέχνες».

  Εκείνη τη δεκαετία γνώρισε και συνδέθηκε με σημαντικά πρόσωπα της λογοτεχνικής Ελλάδας. Με τον Αναγνωστάκη, τον Λειβαδίτη, τον Γκάτσο, τον Ελύτη, τον Βασιλικό, τον Παπαδίτσα, τον Κουμανταρέα, τον Ιωάννου, τον Κάλας, τον Δούκαρη, τον Βρεττάκο, την Βακαλό και τον Καμπανέλλη, για να αναφέρω μερικά ονόματα.

  Το 1981 ο Μάνος Χατζιδάκις επέλεξε να εκδώσει την ποιητική του συλλογή «Νευρασθενικά Τοπία», την οποία και ενέταξε για οπτικοακουστική παρουσίαση στο διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ του «Μουσικού Αύγουστου». Η σκηνοθεσία ανατέθηκε από τον Χατζιδάκι στην Άννα Κεσίσογλου, ενώ παράλληλα ο Μάνος έλαβε τη συγκατάθεση του Νικόλα Πιοβάνι για να γίνει χρήση της κινηματογραφικής του μουσικής στην παρουσίαση, που τελικά πραγματοποιήθηκε στο Κούλε του Ηρακλείου τον Αύγουστο του 1981.

  Με τον Μίκη ΘεοδωράκηΤην ίδια περίπου περίοδο ο Χατζιδάκις ανέθεσε στον Κώστα Γουλιάμο μια σειρά εκπομπών για το Τρίτο Πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ με επίκεντρο το γνωστό μυθιστόρημα «το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου. Τη μουσική έγγραψε ο Γιώργος Κουρουπός. Η συγκεκριμένη πάντως εκπομπή είχε μια περιπετειώδη εξέλιξη πριν βγει στον αέρα, καθώς ο Χατζιδάκις αποχώρησε από το Τρίτο και η Ελένη Καραίνδρου - ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής που ανέλαβε το πρόγραμμα - ζήτησε από τον Κώστα Γουλιάμο την αναδιάταξη της εκπομπής.

  Λίγους μήνες αργότερα ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ως Διευθυντής του Δευτέρου Προγράμματος της ραδιοφωνίας, ανέθεσε στον Γουλιάμο μια σειρά πολιτιστικών εκπομπών υπό τον τίτλο «Μεγεθύνσεις». Την ίδια περίοδο συμμετείχε στην εκπομπή λόγου «Κοχλίας» της τηλεόρασης της ΕΡΤ, παρουσιάζοντας - μαζί με την Κατερίνα Ζαρόκωστα και σκηνοθεσία του Δημήτρη Βερνίκου -, συγγραφείς και βιβλία σε δραματοποιημένη εκδοχή σεναρίων.

  Με έναν από τους πιο μεγάλους διανοητές της εποχής μας, τον Ετιέν Μπαλιμπάρ Ο Κώστας Γουλιάμος δεν ανήκει σε εκείνη την τάξη των ποιητών που γράφουν και εκδίδουν με διακριτή συχνότητα. Το αντίθετο, θα μπορούσε κανείς να τον εντάξει στη σχολή των ολιγογράφων ποιητών. Από την άλλη, ό ίδιος έχει ομολογήσει στο «Γραφείον Ποιήσεως» της εφημερίδας «Πελοπόννησος» (27.08.2017), ότι τον «γοήτευσαν οι προδρομικές κατευθύνσεις των WilliamCarlosWilliams, T.S . Eliot, E. E. Cummings, IvanGoll και PaulCelan{....} οι πρωτεργάτες του ελληνικού ποιητικού μοντερνισμού», αλλά και η εξπρεσιονιστική γλώσσα των EugenioMontale, OctavioPaz και IrvingLayton. Να σημειωθεί πάντως πως έχει μεταφράσει OctavioPaz ενώ αργότερα, στα χρόνια που έζησε στον Καναδά, γνώρισε και συνδέθηκε με φιλία με τον IrvingLayton.

  Για το ποιητικό του έργο έγραψαν, μεταξύ άλλων, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο JacquesBouchard, ο Σπύρος Τσακνιάς, ο Αλέξης Ζήρας, ο Γιώργος Καραβασίλης, ο Σάββας Πατσαλίδης, ο Ηλίας Κεφάλας, ο Μάριος Μιχαηλίδης , ο Δημήτρης Μητρόπουλος κλπ.

  Μια φιλία 45 ετών συνεχίζεται

  Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε ανθολογίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Αμερική, ενώ μέρος του έργου του μεταφράστηκε στ’ αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

  Στο πανεπιστήμιο του Lanzhou όπου είναι Επίτιμος ΚαθηγητήςΟ Κώστας Γουλιάμος έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του εκτός Ελλάδας. Ο ίδιος μάλιστα σε συνεντεύξεις του έχει δηλώσει ότι ανήκει σε εκείνο το είδος μετανάστη «....που αναζητεί σε χώρους και χώρες υλικό για να μπορέσει να απαντήσει στα ερωτήματα που βάζει» (http://www.skalatimes.com/2015/10/25/κώστας-γουλιάμος-ο-διανοούμενος-είνα/)
  Γεννημένος το 1955 στην Καλαμάτα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο και, τελικά, έφυγε απ’ την Ελλάδα, αρχές της δεκαετίας του ‘80, για τον Καναδά με στόχο την εκπόνηση έρευνας για τη διδακτορική του διατριβή.

  Στο Quebec και στο Ontario έζησε για πολλά χρόνια ερευνώντας και διδάσκοντας σε πανεπιστήμια τους τομείς της επικοινωνίας και του πολιτισμού.

  Με τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, τον Σουηδό Tomas Robert LindahlΑπό το 2000 ζει και εργάζεται στην Κύπρο, ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα εξελέγη δύο φορές Πρύτανης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Είναι ο μόνος Έλληνας πανεπιστημιακός που αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Καθηγητή στην Κίνα (LanzhouCity University).

  Πριν από λίγο καιρό εξελέγη Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης.

  Συμμετείχε στην ομάδα ακαδημαϊκών που συνέγραψαν δύο World Reports επί θεμάτων επικοινωνίας, πολιτισμού και μέσων ενημέρωσης, που εκδόθηκαν το 1996 και το 1997 στο Λονδίνο.Κάποια από τα θεωρητικά του βιβλία που εκδόθηκαν στη Βόρεια Αμερική, τίμησαν με τη συμμετοχή τους κορυφαίοι διανοητές της εποχής μας - από τον κάτοχο του βραβείου «Νόμπελ» Νόαμ Τσόμσκι μέχρι τον Κορνήλιο Καστοριάδη.

  Για το έργο του έχουν γραφτεί κεφάλαια σε βιβλία αλλά και κριτικές σε ακαδημαϊκά περιοδικά όπως το ‘University of Toronto Quarterly’ που τον κατέταξε στους επιγόνους της Σχολής της Φρανκφούρτης.

  Υπήρξε μέλος του Standing Committee για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές του European ScienceFoundation (ESF), το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο. Ήταν επίσης μέλος του Scientific Advisory Board του European Social Survey (ESS), του ερευνητικού έργου που έλαβε το πιο σημαντικό βραβείο κοινωνικών επιστημών στην Ευρώπη - το βραβείο Descartes.

  Στην Κωνσταντινούπολη με την σύζυγό του Μαρία
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο