• Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στηρίζει το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ»

  Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στηρίζει το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ»

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-05 21:27:04 | Πηγή: Ζούγκλα
  Από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ έγινε θερμά δεκτός ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουΐκ, το απόγευμα, στην έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή Αγιασμού των υδάτων στην Αλεξάνδρεια, το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου, στον Κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου, παρουσία πολλών επισήμων και πολύ κόσμου.

  Κατά τη συνάντησή τους, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», της επιστροφής από τις 7 έως τις 14 Μαρτίου, στη γη των πατεράδων και παππούδων τους, 100 Αιγυπτιωτών, ένα θέμα που συζήτησε τις τελευταίες λεπτομέρειες από το πρωί στο Κάιρο με την ομόλογό του Αιγυπτία υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής Ναμπίλα Μάκραμ.

  Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής ευλόγησε το όλο εγχείρημα, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και εθελοντικά το όλο πρόγραμμα, αναμένοντας να υποδεχτεί τους 100 Αιγυπτιώτες, 70 από την Ελλάδα και 30 από την Κύπρο, εκφράζοντας τη μεγάλη του ικανοποίηση που το πρόγραμμα αυτό τελεί υπό την αιγίδα του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και έχει την αμέριστη στήριξη τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυπρίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

  Τέλος, να σημειωθεί ότι όπως τόνισε ο κ. Κουΐκ στον Πατριάρχη Θεόδωρο, στην Αλεξάνδρεια, εκτός από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ιδιαίτερα η περίφημη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα των εκδηλώσεων «ΝΟΣΤΟΣ» που θα φέρουν πιο κοντά τα τρία κράτη και λαούς, μετά από τις αποφάσεις που πήραν οι κ.κ. Κουΐκ και Μάκραμ, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας επανειλημμένως τη μεγάλη συμβολή της Κύπρου στο όλο εγχείρημα μέσω των καθοριστικών προσπαθειών και της συνεργασίας του Επιτρόπου της Κυπριακής Προεδρίας για θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου.

  «Είμαστε όλοι στη διάθεσή σας, εθελοντές, για την επιτυχία του σημαντικού αυτού προγράμματος», κατέληξε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Άκκρας κ. Νάρκισσου και του Γραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτου π. Δανιήλ Μπιάζη ευχαριστώντας τον κ. Κουΐκ για την επίσκεψη και την παρουσία του στην τελετή Αγιασμού των υδάτων και της ρήψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα της Αλεξάνδρειας.
 • Εκδηλώσεις για το «Όχι» στην Αλβανία

  Εκδηλώσεις για το «Όχι» στην Αλβανία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η αλβανική πλευρά να εφαρμόσει την διμερή συμφωνία για τον εντοπισμό και ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του 40 στα δύο στρατιωτικά νεκροταφεία στην Κλεισούρα, της Πρεμετής και του Βουλιαρατιού, δήλωσε σήμερα η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, μιλώντας στην εκδήλωση για το ΟΧΙ στο νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο χωριό Βουλιαράτι.

  Στο χωριό αυτό διεξάγονται οι κεντρικές εκδηλώσεις για το ΟΧΙ, οι σημαντικότερες σελίδες του οποίου γράφτηκαν στο αλβανικό έδαφος. Την επέτειο τίμησαν με κατάθεση στεφάνων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και συλλόγων από την Ελλάδα.

  Επίσης την φετινή επέτειο του ΟΧΙ τίμησαν και εκπρόσωποι αλβανικών κομμάτων από τα Τίρανα καθώς και τοπικοί Αλβανοί παράγοντες .

  Πηγή: ΑΠΕ
 • Νέα Υόρκη: Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ν. Μαλλιωτάκη στον δήμαρχο Μπιλ Ντε Μπλάσιο

  Νέα Υόρκη: Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ν. Μαλλιωτάκη στον δήμαρχο Μπιλ Ντε Μπλάσιο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη: Μιχάλης Πιτσίνος

  Τηλεφωνική επικοινωνία είχε η Ελληνοαμερικανίδα υποψήφια για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) με τον Μπιλ Ντε Μπλάσιο (Bill de Blasio) για να τον συγχαρεί καθώς θα παραμείνει στο τιμόνι της δημαρχίας για δεύτερη τετραετία.

  Η Νικόλ Μαλλιωτάκη έπειτα από την απώλεια της εκλογής της (σ.σ.: Οι εκλογές διεξήχθησαν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου) δήλωσε πως θα συνεχίσει να έχει τακτική επαφή για καίρια θέματα με τον δήμαρχο Μπιλ Ντε Μπλάσιο. 

  «Ήθελα να αναγνωρίσει ότι αυτό που μπορεί να λειτουργήσει στο Μανχάταν ίσως να μην λειτουργήσει στο Staten Island (Στάτεν Άιλαντ) η σε αλλά διαμερίσματα της Νέας Υόρκης όπως το Κουίνς και ότι η κοινότητα αξίζει περισσότερες ευκαιρίες» είπε η κ. Μαλλιωτάκη και πρόσθεσε «Ήταν ευγενικός».

  Η 37χρονη χαρισματική υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με τις πολλές περγαμηνές το σίγουρο είναι ότι κέρδισε τις εντυπώσεις και ότι η θέση της ενισχύθηκε σημαντικά αν μη τι άλλο για την επόμενη διεκδίκηση της δημαρχίας, της πιο σημαντικής πόλης στον κόσμο.
 • Ο Priebus σε μία λαμπρή Ελληνοαμερικανική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη

  Ο Priebus σε μία λαμπρή Ελληνοαμερικανική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη: Μιχάλης Πιτσίνος

  Ο Ελληνοαμερικανός πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, Reince Priebus, (Ρινς Πρίμπους) μίλησε για την αγάπη του για τον πρόεδρο Τραμπ και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να τον βοηθά παρά το γεγονός ότι τέθηκε εκτός κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο.

  Ο Priebus, ήταν ο κύριος ομιλητής στην ετήσια λαμπρή τελετή Archon (Άρχοντες) που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 22 Οκτωβρίου στο Χιλτον.

  Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από την ομιλία του, είπε: «Λατρεύω τον Πρόεδρο και ανυπομονώ να τον βοηθήσω όπως μπορώ ακόμα και εκτός κυβέρνησης».

  Ο διορισμός του Priebus ως Αρχηγού (Προσωπάρχη) του Λευκού Οίκου (σ.σ.: ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε την συχνότερη επαφή καθημερινά περισσότερο και από τον Αντιπρόεδρο) έκανε τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς υπερήφανους, καθώς ο 45χρονος από τη Λέσβο (καταγωγή της μητέρας του) και ο ίδιος δηλώνει και αισθάνεται πολύ Έλληνας.

  Το Βραβείο Αθηναγόρα Archon-Άρχοντες για το 2017 ήταν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και παρουσιάστηκε από τον Priebus στους υποψηφίους του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Εμίλια Καμπησίου και Στράτου Βαλιάμου, που εκπροσώπησαν τους ψαράδες της Λέσβου και των κατοίκων των ελληνικών νησιών.

  O Priebus τους χαρακτήρισε ήρωες και είπε ότι «αποτελούν έμπνευση για όλους μας παγκοσμίως». • Συλλυπητήρια από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και την ομογένεια της Αιγύπτου

  Συλλυπητήρια από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και την ομογένεια της Αιγύπτου

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα θερμά του προσωπικά συλλυπητήρια και όλης της παροικίας του Ελληνισμού της Χώρας του Νείλου εξέφρασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, για τους νεκρούς από στις πλημμύρες της Μάνδρας Αττικής.

  Μιλώντας σε εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄», ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή, ενώ ο ίδιος έψαλλε το «Αιωνία η μνήμη».

  Πηγή: ΑΠΕ
 • Χάμπτονς, χλιδή, γαλάζια όνειρα και Ελληνισμός

  Χάμπτονς, χλιδή, γαλάζια όνειρα και Ελληνισμός

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη: Μιχάλης Πιτσίνος

  Τα Χάμπτονς και η κοινωνία τους αποτελούν συχνά σημείο αναφοράς στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση ως ο πιο δημοφιλής παραθεριστικός προορισμός της υψηλής κοινωνίας της Αμερικής ήδη από τον 19ο αιώνα.

  Επιχειρηματίες, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, ιατροί, συγγραφείς και οι καλεσμένοι τους, άπαντες από επιφανείς οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς κύκλους της αμερικανικής ζωής, συρρέουν στα Χάμπτονς για ηλιοθεραπεία και κοκτέιλ πάρτι, για περισυλλογή και εργασία στην ησυχία της εξοχής ή για ψάρεμα και σέρφινγκ.

  Απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από την απόλυτη μεγαλούπολη την πόλη της Νέας Υόρκης (σ.σ.: Μανχάτταν) και είναι σαν να βρίσκεσαι σε άλλο πλανήτη καθώς βρίσκεται κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού.
   
  Κάπου εκεί στην περιοχή του Σαουθάμπτον χτυπάει δυνατά και η καρδιά της Ελληνοαμερικανικής ελίτ με τον πνευματικό της αρχηγό Πατέρα Άλεξ Καρλούτσο ο οποίος κάνει τα ακατόρθωτα για τον Ελληνισμό ευρύτερα και με γνώμονα πάντα την μητέρα πατρίδα (σ.σ.: Ελλάδα).

  Έχει καταφέρει να ενώσει τον πολιτικό και επιχειρηματικό Ελληνο-Αμερικανικό κόσμο με σκοπό την φιλανθρωπία και περαιτέρω την προβολή της Ελλάδας.

  Κάθε χρόνο στην εκκλησία κόσμημα για την περιοχή πραγματοποιείται η εκδήλωση Blue Dream Gala με πόλο έλξης την ελίτ του Αμερικανικού πολιτικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

  Τα ποσά που συγκεντρώνονται είναι για παρά πολλούς κοινωφελούς σκοπούς.     Από αριστερά διακρίνεται ο Dean Metropoulos, στη μέση ο Michael Pitsinos και δεξιά ο John Calamos
 • Ολες οι ΑΕΚ του κόσμου: Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον αγώνα των ξεριζωμένων Ποντίων και Μικρασιατών

  Ολες οι ΑΕΚ του κόσμου: Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον αγώνα των ξεριζωμένων Ποντίων και Μικρασιατών

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον αγώνα των ξεριζωμένων Ποντίων και Μικρασιατών είναι το έργο του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νίκου Αγγελίδη, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Η πολυσυζητημένη έκδοση που έγινε ανάρπαστη στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Διασπορά, αναζητά μέσα από το πέρασμα των χρόνων, το ταξίδι του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, στις νέες εστίες, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

  Ένα ταξίδι αγωνιώδες, έτσι ακριβώς περιγράφεται, για να διασωθεί η ρίζα, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και έθιμα που κρατούσαν σαν φυλακτό στις αλλοτινές τους πατρίδες οι Πόντιοι, οι Ρωμηοί της Πόλης, της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας.

  Η ίδρυση της ΑΕΚ στην Αθήνα το 1924, από αθλητές που μεσουρανούσαν στα ελληνικά αθλητικά σωματεία της Κωνσταντινούπολης, είναι απλά η αφύπνιση για το τι θα επακολουθήσει.

  Η πολυετής έρευνα του Νίκου Αγγελίδη, φέρνει στο φως, άγνωστες πτυχές της ιστορίας του δικέφαλου αετού και κατ’ επέκταση των Ποντίων και Μικρασιατών αδερφών μας.  Σε κάθε κομμάτι ελληνικής γης, ξεχύνονται ψυχές που διψούν για ζωή. Ονειρεύονται να φτιάξουν το μέλλον… όπως το παρελθόν τους. Το πρόσφατο παρελθόν. Αγωνίζονται και δεν ξεχνούν… Κουβαλούν στις πλάτες λίγα υπάρχοντα, όσα ξέμειναν από τους βίαιους διωγμούς, αλλά έχουν μαζί τους την ελπίδα. Στήνουν πρόχειρα τα πρώτα σπίτια τους, αλλά το μυαλό τους είναι στη δημιουργία. Θέλουν να δείξουν τις δυνατότητες και τη δυναμική τους. Ο αθλητισμός, κάτι που γνωρίζουν καλά, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα τους.

  Μπαίνουν με τα μούτρα λοιπόν στην αναζήτηση όλων των συστατικών εκείνων που τους έκαναν να ξεχωρίζουν. Φτιάχνουν ομάδες όπου κι αν βρίσκονται. Αθλητικά σωματεία. Παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ πονγκ, διαγωνίζονται στην κολύμβηση, την πάλη, τον στίβο. Είναι πρώτοι και καλύτεροι. Είναι Πόντιοι και Μικρασιάτες που το λέει η ψυχή τους.

  Το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη, αναδεικνύει μια μια τις προσπάθειες αυτές… 302 συνολικά και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

  Αποτελεί ένα ξεχωριστό ταξίδι στα αχαρτογράφητα νερά της ιστορίας της ΑΕΚ και του δικέφαλου αετού. Ταξιδεύει… στην ιστορία από το 1876 (!) μέχρι σήμερα.  Η πολυτελής δουλειά των 300 σελίδων κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Νότιος Άνεμος. Περιλαμβάνει 1000 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες (αδημοσίευτες οι πιο πολλές) αλλά και δυσεύρετα αποκόμματα παλιών εφημερίδων.

  Το βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί στη Μελβούρνη στη 1 Δεκεμβερίου 2017, στο Ελληνικό Κέντρο (Delphi Bank Mez, 168 Lonsdale Street, Μελβούρνη), στις 7.00μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
 • Διάκριση στις ΗΠΑ για τον Έλληνα καθηγητή ιατρικής Δημήτρη Κοντογιάννη

  Διάκριση στις ΗΠΑ για τον Έλληνα καθηγητή ιατρικής Δημήτρη Κοντογιάννη

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Δημήτρης Κοντογιάννης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Κέντρου Ερευνών Άντερσον για τον Καρκίνο, διακρίθηκε από την Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) να γίνει εταίρος της, σε αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του στην κλινική έρευνα στο πεδίο της μυκητολογίας.

  Η εκλογή ενός επιστήμονα ως εταίρου (fellow) της AAAS από τα ήδη υπάρχοντα μέλη της αποτελεί μια παράδοση που ξεκίνησε από την ίδρυσή της το 1874 και συνιστά σημαντική τιμή για τον επιστημονικό κόσμο στις ΗΠΑ. Η AAAS είναι σήμερα η μεγαλύτερη στον κόσμο επιστημονική εταιρεία και, μεταξύ άλλων, εκδίδει το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science».

  Ο Δ. Καραγιάννης έχει αναπτύξει σημαντικό ερευνητικό έργο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά των μυκήτων και νέων μεθόδων διάγνωσης των λοιμώξεων εξαιτίας των εν λόγω παθογόνων μικροοργανισμών.

  Αποφοίτησε τo 1987 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια μετεκπαιδεύθηκε στο Ιατρικό Κολέγιο Baylor του Πανεπιστημίου του Τέξας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στο Βιοϊατρικό Ινστιτούτο Whitehead.

  Θεωρείται ο κορυφαίος ειδικός στον κόσμο στις μυκητιάσεις και ένας από τους δύο σημαντικότερους μυκητολόγους ερευνητές παγκοσμίως, έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από 500 επιστημονικές δημοσιεύσεις και πολλές βραβεύσεις. Η επίσημη εισδοχή του στην AAAS θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή τον Φεβρουάριο του 2018.
 • Οι Έλληνες «νεομετανάστες» της Αυστραλίας προσφέρουν χρήματα για τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας

  Οι Έλληνες «νεομετανάστες» της Αυστραλίας προσφέρουν χρήματα για τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αρωγοί στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας στέκονται οι Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας, και μάλιστα κυρίως αυτοί που κατέφθασαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

  Περίπου 60.000 «νεομετανάστες» οργανώθηκαν, συγκλονισμένοι από τις εικόνες της Μάνδρας και αυτές τις μέρες συντονίζονται ώστε να καταθέσουν μαζικά χρήματα στον λογαριασμό του Δήμου για αυτόν τον σκοπό. Αναμένεται και η αντίδραση των Οργανωμένων Κοινοτήτων.

  Μιλώντας στους ανταποκριτές της ΕΡΤ στην Αυστραλία,  0 Πέτρος Γυφτόπουλος, ένας από τους συνδημιουργούς της ομάδας στο FaceBook E.N.A (Έλληνες Νεομετανάστες Αυστραλίας) αναφέρει:  »Πάθαμε σοκ. Για μας είναι οι φαμίλιες μας, οι γονείς, τα αδέρφια. Οι παραστάσεις και τα βιώματα από τη πατρίδα είναι φρέσκα και ζωντανά μέσα μας, το αίμα νερό δε γίνεται. Τρέξαμε αμέσως την επικοινωνία μεταξύ μας, όπως κάνουμε πάντα με τα κοινωνικά δίκτυα καθώς ακόμη δεν έχουμε οργανωθεί σε κάποιο φορέα ή τις Ελληνικές Κοινότητες εδώ.  Μας ένοιαζε να δράσουμε όσο πιο γρήγορα.

  »Τα περισσότερα παιδιά της ομάδας μας, αρκετές χιλιάδες, είναι απλοί εργαζόμενοι, άλλοι απλά εργάτες, οικοδόμοι, σερβιτόροι. Άλλοι έχουν καλύτερες δουλειές, κάποιοι δουλεύουν απλά part time. Θέλω να πω, καθημέρινά δίνουν τη δική τους μάχη επιβίωσης. Αλλά είναι συγκλονιστικό το πόσο ανταποκρίθηκαν.

  »Τηλεφώνησα στο Δήμο Μάνδρας, μίλησα με τη Δήμαρχο, αυτά που άκουγα να γίνονται εκεί μέσα, φωνές, παρακαλητά, μου έκοψαν τα γόνατα. Συμφωνήσαμε με τα μέλη μας να στείλουμε ότι μπορούμε απευθείας στο λογαριασμό του Δήμου, ξέρουμε πως θα τα σεβαστούν. Αυτά είναι μεροκάμματα με ιδρώτα και αίμα. Και απεριόριστη Αγάπη».

  Κλείνοντας την συζήτηση καθώς συντόνιζε τηλέφωνα και μηνύματα που καταφθάνουν διαρκώς, ο κ. Γυφτόπουλος ήθελε να προσθέσει κάτι τελευταίο:

  «Ακούστε: Μόλις τηλεφώνησε ομάδα ομογενών επιχειρηματιών, μάθανε για την πρωτοβουλία μας και θέλουν να καταθέσουν ανώνυμα σημαντικό ποσό. Ζήτησαν να το κάνουν μέσω της ομάδας για να πάνε με τον ίδιο τρόπο τα λεφτά απευθείας εκεί που πρέπει. Τι να πω; Είμαστε Έλληνες...» • Εγκαινιάστηκε η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τα θέματα Διασποράς

  Εγκαινιάστηκε η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τα θέματα Διασποράς

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που πραγματοποιείται στην Λευκωσία, απαντώντας σε ερώτηση Κυπριακών ΜΜΕ, έκανε την εξής δήλωση:

  «Σήμερα σφραγίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στα θέματα της Διασποράς.

  Ήταν εξαιρετικά σημαντικό οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν και από τους τρεις ηγέτες, τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.  Όπως ακούσατε, αναγγέλθηκε ειδικότερα ως πρώτο βήμα, η εκδήλωση η οποία θα γίνει στους πρώτους μήνες του 2018 στην Αλεξάνδρεια, με τη συμμετοχή 100 Ελλήνων και Κυπρίων Αιγυπτιωτών, είτε εκείνων που έφυγαν από την Αίγυπτο με τα γεγονότα της δεκαετίας του ’50, είτε των απογόνων τους.
  Υπενθυμίζω, ότι αυτή η δράσης που έχει τον τίτλο «ΝΟΣΤΟΣ», σχεδιάστηκε από την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου κα Ναμπίλα Μακράμ και αναγγέλθηκε στην Αλεξάνδρεια, στην πρώτη συνάντηση που είχαμε εκεί μαζί με τον Κύπριο Ομόλογό μας κ. Φώτη Φωτίου, στις αρχές Οκτωβρίου.

  Σήμερα συμφωνήσαμε, η επόμενη συνάντησή μας να γίνει εδώ στην Λευκωσία το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ώστε να καθορίσουμε τις τελικές λεπτομέρειες αυτού του πολύ σημαντικού εγχειρήματος, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου Σίσι, και που σκοπό έχει να αναδείξει την Αλεξάνδρεια ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά κέντρα Ελληνισμού της Μεσογείου.  Σε αυτό το σχεδιασμό παρεκάλεσα να εμπλακεί και η συνάδελφός μου Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία σήμερα υπέγραψε και την πολύ σημαντική τριμερή συμφωνία, η οποία στοχεύει στην αναθέρμανση της κρουαζιέρας σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και προφανώς θα δώσει μεγάλη τουριστική ώθηση και στην Αλεξάνδρεια.

  Χαίρομαι ιδιαίτερα που προχωρούν πολύ ικανοποιητικά όλες οι ελληνοκυπριακές ομογενειακές συνεργασίες μας, όπως και εκείνες με το Ισραήλ,αλλά και την Αρμενία.

  Εντάχθηκαν στις τριμερείς σχέσεις της Ελλάδας με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ.Νίκο Κοτζιά, αναδεικνύοντας τον Ελληνισμό, δηλαδή Ελλάδα και Κύπρο, ως έναν από τους κυρίαρχους πρωταγωνιστές σε πολλά διαδραστικά επίπεδα και ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης σε αυτήν την ταραγμένη περιοχή, αλλά και ως γέφυρες φιλίας και πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών μας με τις χώρες εκείνες όπου δραστηριοποιούνται οι Ομογένειές μας. Με όφελος και ως προς τα εθνικά μας θέματα».
 • Επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω Μελβούρνης

  Επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω Μελβούρνης

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ανταπόκριση από τη Μελβούρνη: Δημήτρης Μαθέας

  Τη δημιουργία γραφείου για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, το οποίο θα στεγάζεται στο κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, εξετάζει θετικά το Υπουργείο Οικονομίας Τη δημιουργία γραφείου για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, το οποίο θα στεγάζεται στο κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, εξετάζει θετικά το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

  Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος επισκέπτεται την Αυστραλία και ως επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού «Enterprise Greece» (Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.), η πρόταση που υπεβλήθη από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη για δωρεάν παροχή χώρου στο κτήριο της Κοινότητας, προκειμένου να λειτουργήσει γραφείο του οργανισμού, θα συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών.

  Ο υπουργός αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα που έλαβε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με εκπροσώπους της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής κυβέρνησης, αλλά και με μεγάλους επιχειρηματίες και επενδυτές σε όλη την Αυστραλία, τονίζοντας ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία (Superannuation Funds) της Αυστραλίας για να επενδύσουν στην Ελλάδα και τη δημόσια περιουσία.

  «Η χώρα άλλαξε σελίδα»

  Η χώρα έχει αλλάξει σελίδα, ίσως και κεφάλαιο, είπε ο υπουργός, παρουσιάζοντας στοιχεία που κατά την άποψή του τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του.

  Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εφέτος η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 2% και στο 3-3,5% τα επόμενα χρόνια, γεγονός που σηματοδοτεί τη δυναμική ανάκαμψης και σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι εξαγωγές το 2017 αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ οι ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση 161% από το 2016.

  Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

  Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Τα Νέα» της Μελβούρνης, για τους υφιστάμενους υψηλούς συντελεστές φορολογίας, που είναι αποτρεπτικός παράγοντας για πολλές επενδύσεις στη χώρα, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι υπάρχουν κίνητρα φορολογικά και εργασιακά, καθώς και διαδικασίες για τις στρατηγικές επενδύσεις που «κάνουν μια επένδυση πιο ελκυστική απ' ό,τι φαίνεται», δηλαδή άφησε να εννοηθεί ότι οι επενδύσεις αυτές θα τύχουν κρατικής στήριξης.

  Σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στους κλάδους του τουρισμού, της ακίνητης περιουσίας, της εξόρυξης υδρογονανθράκων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της αγροτικής ανάπτυξης, των logistics, της τεχνολογίας, αλλά και για έργα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στο ελληνικό προξενείο της Μελβούρνης, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι: «Τεράστιο πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί η γραφειοκρατία, που δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε μία μέρα, έναν μήνα ή έναν χρόνο. Όμως, με το πρόγραμμα ''fast track'' δρομολογείται η απλοποίηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που σχετίζονται με μια αδειοδότηση ή με την επίλυση και έγκριση διαφόρων ζητημάτων».

  Η καθημερινότητα του πολίτη

  Παπαδημητρίου: Η ανεργία είναι ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα κι ας έχει κατέβει επτά ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανέλαβε η κυβέρνησηΣε ερώτηση της ομογενειακής εφημερίδας της Μελβούρνης για τις δημοσκοπήσεις κι αν ο πολίτης σήμερα στην Ελλάδα συμμερίζεται τη βελτίωση της κατάστασης, την οποία επικαλέστηκε ο υπουργός επισημαίνοντας πως την αναγνωρίζουν οι αγορές και ο επιχειρηματικός κόσμος, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα δεν δίνω καμία σημασία στις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις γίνονται από τα Μέσα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, η οποία είναι σε απελπιστική κατάσταση. Αυτό το θετικό κλίμα που υπάρχει δεν έχει περάσει ακόμη στην καθημερινότητα του πολίτη. Αν ο πολίτης είναι δυσαρεστημένος, αυτό είναι γιατί δεν έχει ακόμη καταλάβει αυτά που έχουν γίνει. Αυτό είναι λογικό. Η ανεργία είναι ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα κι ας έχει κατέβει επτά ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση».

  Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός «Enterprise Greece» (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την προσέκλυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.
 • SOS εκπέμπει το «Ελληνικό Σπίτι» στο Παρίσι

  SOS εκπέμπει το «Ελληνικό Σπίτι» στο Παρίσι

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Άμεσο κίνδυνο «λουκέτου» αντιμετωπίζει το «Ελληνικό Σπίτι», το ιστορικό κτήριο στο Παρίσι το οποίο από τα πρώτα χρόνια της ανέγερσής του φιλοξένησε πλήθος σημαινόντων προσωπικοτήτων από τον κόσμο της Τέχνης και των Γραμμάτων, της διανόησης, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και λόγιους.

  Πρόσωπα όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Νίκος Σβορώνος, ο Κώστας Γαβράς και ο Δημήτρης Μυταράς φιλοξενήθηκαν στο «Fondation Hellenique» της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού ως φοιτητές, τότε που έκαναν τα πρώτα τους βήματα - και αργότερα όπως αποδείχθηκε κατάφεραν να διαπρέψουν καθείς στον τομέα του.  H ιστορία του κτηρίου είναι πολυετής και ιδιαίτερη. Εκεί, οι μεγάλοι διανοητές της Ελλάδας εξοικειώθηκαν με τη γαλλική κουλτούρα, εκεί έγιναν οι πολιτικές ζυμώσεις που ξεκίνησαν το '68, την περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν υπό καθεστώς χούντας, εκεί οι πολιτικές, φιλοσοφικές και πνευματικές αναζητήσεις πήραν σάρκα και οστά, οδηγώντας τον καθένα να ακολουθήσει το δικό του μαγικό μονοπάτι.  To σπίτι χτίστηκε το 1932 με πρωτοβουλία του τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι

  Για όσους γνωρίζουν, το «Ελληνικό Σπίτι» αποτελεί έναν θρύλο Ιστορίας, διεκδικήσεων, αγώνων για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Είναι ένα προπύργιο επιστημονικής έκφρασης και πολιτισμικών αναζητήσεων υψηλής διανόησης.

  Αυτό το «Σπίτι» σήμερα, κινδυνεύει να κλείσει ελέω υποχρηματοδότησης. Το κτήριο λόγω της παλαιότητάς του αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περιθωριοποίησης καθώς εάν δεν συγκεντρωθεί το απαραίτητο κονδύλι για την πλήρη ανακαίνισή του τότε ενδεχομένως να καταστεί επισφαλές για όσους διαβιούν σε αυτό.

  Αν και είχε ανακαινιστεί πλήρως το 1976 και εν συνεχεία μερικών την περίοδο 2007-2011, είναι απαραίτητες αρκετές επιδιορθωτικές εργασίες, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 3,5 εκατ. ευρώ.  Εξ αυτών, μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χορηγία 1,5 εκατ. ευρώ - υπό την προϋπόθεση ωστόσο τα υπόλοιπα χρήματα να βρεθούν έως το τέλος του 2017. Ένα ακόμη μέρος του συνολικού ποσού συγκεντρώνεται από το ίδιο το «Fondation Hellenique» και απομένει το υπόλοιπο έτσι ώστε το ιστορικό κτήριο- κομψοτέχνημα να μη βρεθεί προ του κινδύνου πλήρους ερήμωσης.  Κάποια σημαντικά στοιχεία για το «Ελληνικό Σπίτι»:

  • To σπίτι χτίστηκε το 1932 με πρωτοβουλία του τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι, Νικολάου Πολίτη και σχεδιάστηκε από τον εκ Βόλου αρχιτέκτονα Νικόλαο Ζάχο, ξάδελφο του διάσημου αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Η ανέγερση έγινε με τη χρηματοδότηση εκατοντάδων ομογενών.
  • Κάθε βδομάδα οργανώνεται κάποιο καλλιτεχνικό ή επιστημονικό γεγονός.
  • Οι κοινόχρηστοι χώροι και η εξωτερική όψη ανακαινίστηκαν το 2007 - 2011, με δωρεές των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Λεβέντη, αντίστοιχα .
  • Η τελευταία ανακαίνιση των δωματίων παραμονής των φοιτητών ή άλλων προσώπων έγινε το 1976.
  • Ζητούνται ιδιωτικές δωρεές, αλλά και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

  Τελετή εγκαινίων μετά την ανέγερση του «Fondation Hellenique»
 • Χριστούγεννα στο Κάιρο

  Χριστούγεννα στο Κάιρο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Μύρισαν» Χριστούγεννα στο Κάιρο, με τις ευρωπαϊκές πρεσβείες να πραγματοποιούν σήμερα το επίσημο ξεκίνημα της εορταστικής περιόδου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, και την Ελλάδα και την Κύπρο να πρωτοστατούν, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες στα δύο εθνικά τους περίπτερα, με τα έσοδα να αποσκοπούν καθαρά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς…

  Μία πρωτοβουλία των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Μπενουάτ δε Καπέλλε, του συζύγου της πρέσβεως του Βελγίου, που δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Ελληνισμό αλλά και την Ορθοδοξία, έχοντας επισκεφθεί και την Ιερά Μονή Σινά και άλλες ελληνικές εκκλησίες στη Χώρα του Νείλου.

  Το κοσμικό όσο και εορταστικό αυτό γεγονός των ευρωπαϊκών χωρών συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών, που περίμεναν υπομονετικά να ανοίξουν οι πόρτες του Μπαζάρ δύο ώρες πριν το επίσημο ξεκίνημα, με κόσμο που ήρθε από κάθε σημείο του Καΐρου.  Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν τόσο ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο, Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, όσο και ο Κύπριος ομόλογός του, Χάρης Μορίτσης, οι οποίοι και βοήθησαν να φύγουν όλα τα προϊόντα των δύο εθνικών περιπτέρων, συλλέγοντας μέσα από την αγάπη του κόσμου αλλά και την επιθυμία των επισκεπτών να αγοράσουν εθνικά ευρωπαϊκά προϊόντα, ένα σημαντικό ποσό για τους έχοντες ανάγκη Έλληνες και Κυπρίους του Καΐρου. Πρόκειται για χρήματα που συλλέγουν οι Πρεσβείες για τους εμπερίστατους συμπαροίκους τους, τα οποία στη συνέχεια τα προσφέρουν στα Φιλανθρωπικά Σωματεία των παροικιών τους στο Κάιρο για να τους βοηθήσουν.

  Έτσι λοιπόν, θεωρείται εξίσου σημαντικό ότι στα δύο εθνικά περίπτερα βοήθησαν, εκτός από το υπαλληλικό προσωπικό των Πρεσβειών, και οι εκπρόσωποι των φιλανθρωπικών σωματείων, της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, της Φιλοπτώχου, της Μαρίας της Αιγυπτίας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αχιλλοπουλείου Σχολής και άλλοι…

  Βεβαίως, δεν έλειψε από τη γενικότερη ελληνική εικόνα, και ο ελληνικότατος γύρος, το σουβλάκι, που έγινε πραγματικά ανάρπαστο από τους ξένους. Και βεβαίως, τα ελληνικά κρασιά, η ελληνική μαστίχα, η κυπριακή κουμανταρία, το ελληνικό ούζο και λάδι, τα μελομακάρονα, τα παραδοσιακά τυριά και δεκάδες άλλα προϊόντα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

  Οι δύο πρέσβεις ευχήθηκαν χρόνια πολλά και όλη η παροικία, ελληνική και κυπριακή, έδωσε το δυναμικό παρών, στην εκδήλωση αυτή που κάθε χρόνο αποτελεί στο Κάιρο μία από τις σημαντικότερες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

  Πηγή: ΑΠΕ
 • Ιδιαίτερες βραβεύσεις Ελλήνων στo Ισραήλ

  Ιδιαίτερες βραβεύσεις Ελλήνων στo Ισραήλ

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ιδιαίτερες βραβεύσεις Ελλήνων στα Ιεροσόλυμα Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 έγιναν στα Ιεροσόλυμα οι ιδιαίτερες βραβεύσεις σημαντικών Ελληνικών προσωπικοτήτων. Ο Γιώργος Τσούκαλης ο Ιωάννης Μαρωνίτης και ο Γιάννης Μπάρδης τιμήθηκαν από την Ιερά Μονή Ανάληψης. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Μητροπολίτη Ιωακείμ και χαρακτηρίστηκε από κατάνυξη και ιδιαίτερα έντονο συγκινησιακό κλίμα.  Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής, συγγραφέας και σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς και Νήσων Γιώργος Τσούκαλης τιμήθηκε από την Ιερά Μονή Ανάληψης για το συνολικό έργο του εναντίον της αρχαιοκαπηλίας αλλά και για τη συμβολή του στην προστασία του εθνικού μας πλούτου από τους ιερόσυλους. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Γιώργος Τσούκαλης δήλωσε ότι η μεγάλη αυτή τιμή τον οπλίζει με ιδιαίτερο θάρρος και δύναμη για το δύσκολο έργο του. Ιδιαίτερη ήταν η βράβευση του γνωστού γλύπτη Γιάννη Μπάρδη. Ο ξεχωριστός Έλληνας καλλιτέχνης τιμήθηκε για την σημαντική προσφορά του στην τέχνη και για την ιδιαίτερη καλλιτεχνική παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας. Ο πρόεδρος της Unesco Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης ήταν επίσης τιμώμενο πρόσωπο της σεμνής αυτής τελετής. Η βράβευση του έγινε αφενός για το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί μέσω του ομίλου της Unesco.  Όλοι οι βραβευθέντες παρέλαβαν από τον ηγούμενο της Μονής Ανάληψης, πατέρα Αχίλλιο, μια καλαίσθητη περγαμηνή ιδιαίτερης αξίας και σημασίας. Στο πλαίσιο της τελετής πραγματοποιήθηκαν επίσης και τα αποκαλυπτήρια τριών έργων του Γιάννη Μπάρδη. Τα έργα που φιλοτέχνησε ο διάσημος γλύπτης είναι ο Παντοκράτορας, η Ανάληψη, και το Θαύμα της Αναλήψεως. Όλες αυτές οι δημιουργίες είναι ανάγλυφες και αξίζει να τονιστεί ότι τελούν υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων.  Στο πλαίσιο της ιδιαίτερης αυτής εκδήλωσης ο Γιάννης Μπάρδης βραβεύτηκε επίσης από τον πρόεδρο του ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων Ιωάννη Μαρωνίτη ο οποίος δήλωσε ευτυχής που αποδίδει μια τέτοια ξεχωριστή τιμή σε έναν χαρισματικό Έλληνα καλλιτέχνη για την εν γένει καλλιτεχνική του παρουσία. Ο Ιωάννης Μαρωνίτης τίμησε επίσης τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ καθώς και τον ηγούμενο της Μονής Αναλήψεως πατέρα Αχίλλιο για το θεάρεστο χριστιανικό έργο τους που τιμά την Ελλάδα.
 • Κονγκό: Επίσκεψη του Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ

  Κονγκό: Επίσκεψη του Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου 2017, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων αφίχθη στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ του Κονγκό, όπου παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου.

  Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Σύναξης είχε συνάντηση με τους πιστούς, οι οποίοι εξεδήλωσαν την βαθύτατη ικανοποίηση, χαρά και ευγνωμοσύνη τους προς τον Μακ.Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρείας κ.κ.Θεόδωρο Β’ και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου για την ανύψωση της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ σε Ι.Μητρόπολη.  Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος προκειμένου να απευθύνει εύχες στον εορτάζοντα Γενικό Πρόξενο, Εντιμ. κ. Νικόλαο Περρή και την Εριτ. σύζυγό του, κα.Σταυρούλα Περρή, προς τους οποίους εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας για την –με ιδιαίτερη σεμνότητα- αμέριστη, ανιδιοτελή και καθοριστική συμπαράστασή τους προς την Ιερά Μητρόπολη κατά την έως σήμερα πενταετή ποιμαντορία του στον αφρικανικό ισημερινό, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως ότι ο σεβασμός και η αναγνώριση που αποδίδονται από τις Αρχές της ευγενούς χώρας του Κονγκό-Μπραζαβίλ προς τα τίμια πρόσωπά τους περιποιεί τιμή για την Ελλάδα και την Ορθόδοξη Εκκλησία, της Οποίας είναι ενεργά μέλη.

  Τέλος, ο Μητροπολίτης παρακάθησε στο γεύμα που παρέθεσε ο Εντιμ. κ.Περρής στην Προξενική κατοικία, μετά το πέρας του οποίου επέστρεψε αεροπορικώς στην συμπρωτεύουσα Pointe-Noire.
 • Αυστραλία: Κορυφαία διάκριση για στέλεχος της Ομογένειας

  Αυστραλία: Κορυφαία διάκριση για στέλεχος της Ομογένειας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την κορυφαία διάκριση της χρονιάς, το “βραβείο Ανώτατης Επίδοσης” από τον Κινεζικο-Ασιατικό Όμιλο “Asian Executive” για το 2017, είχε την τιμή να παραλάβει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

  Η βράβευση έγινε από τον επικεφαλής του Οργανισμού κ. R. Wang ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ πως «η βράβευση αφορά στην προσφορά του Έλληνα Ομογενή δικηγόρου στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Αυστραλία και την προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς».

  Ευχαριστώντας από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας σχολίασε πως αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή για αυτή την αναγνώριση «καθώς, ως παιδί μεταναστών ο ίδιος, έχει ως πυξίδα ζωής την επαφή των πολιτισμών, δίδαγμα άλλωστε της ελληνικής κουλτούρας που κληρονόμησε από τους γονείς του».  Ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, εκτός από πρωταγωνιστικό στέλεχος της Ελληνικής Κοινότητας στη Μελβούρνη των 350.000 Ελλήνων, είναι και γνωστός δικηγόρος, βραυευμένος ως ένας εκ των 10 καλύτερων σε όλη τη χώρα.

  Η βραβευση από τον Κινεζικό όμιλο “Asian Executive” αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση του δυναμισμού της διασποράς και κυρίως των ομογενών της δεύτερης γενιάς σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες όπως η Αυστραλία, έχοντας την Ελληνικότητα πάντα, προτεραιότητα και στάση ζωής.
 • Νέα εποχή για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

  Νέα εποχή για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι μεγάλες εκκρεμότητες και η αδυναμία να καλυφθούν οικονομικές υποχρεώσεις έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την ισχυρότερη και ίσως σημαντικότερη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου.

  Εκκλησιαστικοί κύκλοι αναφέρουν, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος έχει αποφασίσει να δώσει λύση στο αδιέξοδο, ανακοινώνοντας την παραίτησή του στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Ιούλιο.

  Εικάζεται ότι η παραίτηση έχει ήδη υποβληθεί από τον περασμένο Αύγουστο πριν την έναρξη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο αργότερα.

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η παραίτηση ήταν επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα ζητήθηκε κατάλογος πιθανών διαδόχων, ο οποίος όμως θεωρήθηκε ελλιπής από το Φανάρι καθώς περιείχε ονόματα ιερέων που δεν διέθεταν τις προϋποθέσεις.

  Το γεγονός εκτιμάται ότι ήταν κίνηση τακτικής εκ μέρους του Δημητρίου, ο οποίος θα επιθυμούσε τα τερματίσει ένδοξα την σταδιοδρομία εγκαινιάζοντας τον Ναό του Αγίου Νικολάου, στο σημείο Μηδέν, όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι Πύργοι.

  Οι εξελίξεις αυτές ήταν απόρροια ενός γενικότερου κλίματος δυσαρέσκειας της Ομογένειας, ιδίως μετά από επίμονα δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου, περί ελλειμμάτων της τάξης των 25 εκ. δολαρίων, γεγονός όμως που διαψεύδει κατηγορηματικά η Αρχιεπισκοπή.

  Εκκλησιαστικοί κύκλοι της Κωνσταντινούπολης, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι τόσο ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, που συνέταξε ο ίδιος επίσημο ανακοινωθέν στήριξης στον Δημήτριο, μετά από επιθέσεις που δέχθηκε από ιεράρχες κατά την Ιερά Σύνοδο του Αυγούστου.

  Οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί περιλαμβάνουν και τον διορισμό νέων ηγετικών στελεχών στα ανώτατα επίπεδα της Αρχιεπισκοπής, την ανάθεση κρίσιμων θέσεων σε νέους ανθρώπους, την πρόσληψη ανώτερων διευθυντικών στελεχών, την εφαρμογή νέων εσωτερικών ελέγχων, τον διορισμό υψηλά ειδικευμένων επαγγελματιών που θα υπηρετούν σε ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου, τη διατήρηση των λογιστικών εταιρειών για διάφορους ανεξάρτητους ελέγχους και εκθέσεις και πολύ σημαντικές μειώσεις του κόστους λειτουργίας.

  zougla newsroom
 • Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στον Ερντογάν

  Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στον Ερντογάν

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της επίσκεψής του στη χώρα μας, αναφέρει τα εξής:

  ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

  Με έκπληξη σας ακούσαμε να λέτε στην ανταπάντησή σας προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 7 Δεκεμβρίου 2017 ότι θα μιλήσετε με ειλικρίνεια, κάτι που βεβαίως επιβάλλει την μη απόκρυψη γεγονότων, και στη συνέχεια να παραλείπετε να αναφέρετε μια σειρά καταπιεστικών μέτρων και διώξεων εις βάρος της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης διαχρονικά. Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι πράγματι μιλήσατε με ειλικρίνεια, αντιλαμβανόμαστε ότι οι υπηρεσίες σας έχουν σκοπίμως αποκρύψει πολλά από όσα δεινά υπέστη ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης.

  Αναφέρατε ότι δήθεν έχουν σχεδιαστεί σύμβολα στις πόρτες μουσουλμάνων και ότι δεν επιτρέπεται η αναγραφή πινακίδων με την ένδειξη «τουρκικό» στην Θράκη. Δεν ξέρουμε τι σύμβολα είναι αυτά, ωστόσο, σίγουρα δεν ανέγραφαν «Πατριώτη, κάθε λίρα που αφήνεις σε αυτό το κατάστημα γίνεται σφαίρα που στρέφεται εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο» όπως έγραφαν οι πινακίδες στην Πόλη την δεκαετία του 1960. Επιπλέον, δεν πιστεύουμε ότι κανείς στην Θράκη ξυλοκοπήθηκε επειδή μιλούσε τουρκικά στον δρόμο. Άλλωστε δεν υφίσταται κάτι ανάλογο στην Θράκη της σχετικής εντολής «Πατριώτη μίλα Τουρκικά» (επί ποινή ξυλοκοπήματος) που κυκλοφορούσε τότε στην Πόλη.

  Είπατε για την μη αναγραφή πινακίδων με την ένδειξη «τουρκικό», ωσάν στην Πόλη να επιτρέπεται να αναγράφεται «ελληνικό». Σας πληροφορούμε ότι στην Κωνσταντινούπολη όχι μόνο ξηλώθηκαν οι ιστορικές επιγραφές στην ελληνική γλώσσα από όλα τα εξωτερικά των κτηρίων αλλά και μέσα στα σχολεία ξηλώθηκαν ακόμη και τα μάρμαρα που ανέγραφαν τα ονόματα των δωρητών επειδή ήταν στην ελληνική. Στους Έλληνες μαθητές απαγορεύτηκε να μάθουν την ιστορία τους. Το μάθημα των Νέων Ελληνικών αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα του Γυμνασίου.

  Είπατε ότι οι μουφτήδες στην Θράκη διορίζονται ενώ ο Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη εκλέγεται. Εκλέγεται μεν αλλά από ένα κατάλογο στον οποίο η τουρκική διοίκηση έχει το δικαίωμα ασκήσεως ''βέτο'' αφαιρώντας όλα τα «ανεπιθύμητα» ονόματα. Δεν μπορούμε να μιλούμε λοιπόν για εκλογή. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι οι μουφτήδες σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη και αυτής της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης δεν εκλέγονται- όπως εσφαλμένα ισχυριστήκατε- αλλά διορίζονται από το κράτος. Ειδικά στην Ελλάδα, επειδή ασκούν διοικητικά καθήκοντα και μισθοδοτούνται από το ελληνικό κράτος είναι φυσικό να διορίζονται. Και βέβαια δεν θα περνούσε από το μυαλό ουδενός στην Τουρκία, κάποιοι να προέβαιναν σε αντιποίηση αρχής παριστάνοντας τους μουφτήδες και μάλιστα οι ιθύνοντες ξένου κράτους να επισκέπτονταν την περιοχή και να χαριεντίζονταν μαζί τους.

  Οι μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης, το ξέρετε καλά ότι δεν είναι όλοι τουρκογενείς, αφού μεταξύ τους υπάρχουν Πομάκοι και Ρομά. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται στο ατομικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και όχι σε ομαδικό. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έρχεται σε αντίθεση με την Συνθήκη της Λωζάννης, καθ΄ όσον και δεν αναφέρεται εξάλλου σε αυτήν ώστε να απαιτείται αλλαγή της.

  Μιλάτε για «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης αποβλέποντας, όπως αναφέρετε, δήθεν στα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης. Η Τουρκία όμως κατάργησε μονομερώς τα άρθρα υπέρ των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Κατάργησε το ειδικό καθεστώς των νησιών αυτών, απέλασε ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που παρέμεναν εκεί βάσει της Σύμβασης περί Ανταλλαγής των Πληθυσμών της Λωζάννης και καταπάτησε τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων που παρέμεναν στην Τουρκία με τον πιο βάναυσο τρόπο, ασκώντας πρωτοφανείς διωγμούς και εφαρμόζοντας εξοντωτικά μέτρα, με αποκορύφωμα το πογκρόμ του 1955 και τις απελάσεις του 1964. Συνέπεια όλων αυτών είναι η δραματική συρρίκνωση κατά 98% του  ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία, ενώ αντίθετα ο μουσουλμανικός πληθυσμός της ελληνικής Θράκης αυξήθηκε περισσότερο από 50%, υπό  καθεστώς πλήρους ελευθερίας που εγγυάται και εξασφαλίζει στους πολίτες της η Ελληνική Δημοκρατία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Τέλος, αναφέρατε ότι το μέσο εισόδημα στην ελληνική Θράκη είναι πολύ κατώτερο του μέσου όρου της Ελλάδας. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δεν καταδεικνύουν διαφορές στο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της Ελλάδας, και πάντως η ελληνική Θράκη δεν είναι η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας. Εξάλλου, ουδείς έχει επιβάλει φόρο περιουσίας (varlik vergisi) στους μουσουλμάνους της Θράκης, και ουδείς έχει απαγορεύσει την άσκηση δεκάδων επαγγελμάτων εκ μέρους τους, όπως έγινε στην Πόλη την δεκαετία του 1930. Επιπλέον, ουδείς έχει απαγορεύσει να μετοικίσουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αν θεωρούν ότι εκεί το εισόδημα τους θα είναι μεγαλύτερο.

  Κύριε Πρόεδρε, η επιθυμητή και ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς και η διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, προϋποθέτει εκ μέρους σας το σεβασμό και όχι την καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου.
 • Αποδόθηκε η αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

  Αποδόθηκε η αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα έδωσε την αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αναστάσιο.

  Το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο απέκτησε άμεση ισχύ, φέρει ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2017 και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων.

  Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ιλίρ Μέτα γράφει μεταξύ άλλων:

  «Αγαπητοί φίλοι, παραμονές Χριστουγέννων, έχω την χαρά να κάνω δημοσίως γνωστή την απόφασή μου να χορηγήσω αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, στον Μακαριότατο Αναστάσιο….»

  O Μέτα αναφέρεται στην 25η προσφορά του Αρχιεπισκόπου για την ανόρθωση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, την προσφορά του για την θρησκευτική συνύπαρξη στη χώρα κ.ά.

  Το Προεδρικό Διάταγμα έχει ως εξής :

  Δ Ι Α Τ Α Γ Μ Α

  ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

  Βάσει του άρθρου 92, σημείο "γ", και του άρθρου 93 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 9, σημείου 7, και του άρθρου 20 του υπ αρ. 8389, της 05-08-1998 Νόμου «Περί αλβανικής ιθαγένειας», όπως τροποποιήθηκε,

  Θ Ε Σ Π Ι Ζ Ω

  Άρθρο 1

  Χορηγείται η αλβανική ιθαγένεια, κατόπιν αιτήσεώς του, στον :

  Αναστάσιο Γεράσιμο Γιαννουλάτο

  Άρθρο 2

  Το Διάταγμα αυτό τίθεται αμέσως σε ισχύ.

  Τίρανα, 22.12.2017

  Αρ. Διατάγματος: 10700

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ

  Επιστολή

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, σύμφωνα με τους περισσότερους αλβανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τις ιστοσελίδες τους, απέστειλε σήμερα, επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, με την οποία τον ενημερώνει για την απόφασή του να του χορηγήσει την αλβανική ιθαγένεια.

  Το κείμενο της επιστολής του ΠτΔ προς τον Αρχιεπίσκοπο:

  ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  Τίρανα, 24 Δεκεμβρίου 2017

  Μακαριότατε,

  Ο εορτασμός των Χριστουγέννων μου προσφέρει τη μεγάλη χαρά να Σας ευχηθώ από καρδιάς, Εσάς και όλους τους Αλβανούς Ορθόδοξους πιστούς, Χαρούμενα Χριστούγεννα! Εύχομαι, η όμορφη αυτή εορτή της Χριστιανοσύνης, η οποία ενσαρκώνει ταυτόχρονα, θείες και ανθρώπινες αξίες, να φέρει περισσότερες ελπίδες, ευτυχία και ηρεμία, αγάπη και πίστη, αρμονία και κατανόηση και να δυναμώσει περισσότερο την ειρήνη στην οικογένεια και την κοινωνία, μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία της κοινωνίας και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

  Την ευλογημένη αυτή ημέρα για τους Ορθόδοξους πιστούς και για όλους τους Αλβανούς, οι ξεχωριστές αξίες τους της πίστης, η κληρονομιά της άριστης διαθρησκευτικής αρμονίας και ανοχής, μας κάνουν πιο ευσυνείδητους και παράλληλα υπερήφανους γι ΄αυτό τον πνευματικό και ανθρώπινο πλούτο και την αναφαίρετη και αναντικατάστατη σημασία και διαστάσεις του. Αυτή η αξία και αυτός ο μοναδικός, ιστορικός και εθνικός πλούτος του λαού μας κληρονομήθηκε και διαφυλάχθηκε, καλλιεργήθηκε και μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά, χάρη στο μόχθο, τις θυσίες, τις προσπάθειες, τη φροντίδα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος προς την ισχυρή πνευματική πίστη των ηγετών των θρησκευτικών κοινοτήτων των Αλβανών.

  Είμαι ευτυχής να επισημάνω ότι Εσείς Μακαριότατε, ανήκετε σ΄ αυτούς ακριβώς τους αξιότιμους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων του αλβανικού λαού. Στη διάρκεια των 25 χρόνων ως Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, συμβάλλοντας με αφοσίωση στην πλήρη πνευματική και κανονική ανόρθωση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, στην ανέγερση και την αναστήλωση των χώρων λατρείας της ορθόδοξης πίστης, στην αναζωογόνηση, την καλλιέργεια και την διαφύλαξη της αιώνιας παράδοσης της ορθόδοξης πίστεως στην Αλβανία, καθώς και στην οικοδόμηση έργων στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, στην ανάπτυξη της υπαίθρου, της κουλτούρας και του περιβάλλοντος στην Αλβανία, έχετε αποδείξει ότι καθοδηγείστε από την πίστη, από την αγάπη, την ειρήνη, την ελπίδα και από τα ιερά διδάγματα και έργα του Κυρίου.

  Παρακολουθούσα με προσοχή την ακούραστη διεθνή δραστηριότητά Σας, τις επισκέψεις στο Βατικανό και σε πολλές χώρες του κόσμου, εξυπηρετώντας όχι μόνο τη διεθνή αναγνώριση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά ειδικά τη διάδοση, πέρα από τα σύνορα της Αλβανίας, των αξιών και του θησαυρού της αρμονίας, της ανοχής και της διαθρησκευτικής συνύπαρξης του αλβανικού λαού. Η παραδειγματική Σας πνευματική αφοσίωση και η προσφορά σας όλα αυτά τα χρόνια, δικαιολογημένα εκτιμήθηκαν με την απονομή του τίτλου του «Επίτιμου Πολίτη» των Τιράνων, της Κορυτσάς και του Δυρραχίου καθώς και με την υψηλή διάκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας «Γκέργκι Καστριώτη Σκεντέρμπεη» για την πολύτιμη συμβολή στην αναβίωση της πνευματικής πίστεως και την περαιτέρω ενδυνάμωση της διαθρησκευτικής αρμονίας, ανοχής και συνύπαρξης του αλβανικού λαού. Εκτιμώ θετικά και εκφράζω ευγνωμοσύνη, ειδικά για τη βοήθειά Σας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας προς τα αδέλφια μας από το Κόσσοβο, στη διάρκεια της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης του 1999.

  Εκτιμώ πολύ τη φροντίδα και την προσοχή που αφιερώσατε για την εκπαίδευση και την κατάρτιση της νέας γενιάς των Αλβανών κληρικών και τη σύσταση νεανικών κέντρων σε πόλεις και χωριά, διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό την πολύτιμη αλβανική κληρονομιά αυτής της πίστεως και την ταυτότητά της, μακριά από ξένες επιρροές, τάσεις και επιδράσεις, ανώφελες και επικίνδυνες για την αλβανική ορθόδοξη κοινότητα και για τον ίδιο τον αλβανικό λαό.

  Μακαριότατε,

  Αυτή την ευλογημένη ημέρα των Χριστουγέννων, είμαι πολύ ευτυχής να Σας ενημερώσω ότι έλαβα την απόφαση, και ως συνέχεια της δικής Σας βούλησης «… για να αποδείξετε τον άρρηκτο δεσμό με τη χώρα που ειλικρινά αγαπάτε και υπηρετείτε με αυτοθυσία….», να Σας χορηγήσω, μέσω του υπ αρ 10700, της 22ας Δεκεμβρίου 2017 Διατάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, την αλβανική ιθαγένεια. Εκφράζοντας την πεποίθηση μου ότι η πράξη αυτή, όχι μόνο εκπληρώνει μια θεσμική υποχρέωση, αλλά είναι και έκφραση ευγνωμοσύνης απέναντί Σας και της δικής Σας πνευματικής δραστηριότητας και αφοσίωσης στην Αλβανία, εύχομαι ξανά σε Σας, στους Ορθόδοξους πιστούς, στους χριστιανούς και σε όλους τους Αλβανούς, όμορφα Χριστούγεννα, χαρούμενα και ευτυχισμένα, και οι προσευχές της ιερής αυτής ημέρας να φέρουν περισσότερη ειρήνη, αγάπη, αρμονία και κατανόηση, όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά και μεταξύ όλων των εθνών του κόσμου.

  Διαβάστε ακόμα: Ο Νίκος Κοτζιάς χαιρετίζει την απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο
 • «Σε ορισμένα πράγματα, όπως το κρασί ο χρόνος προσθέτει αξία», είπε ο κκ Αναστάσιος στον Αλβανό Πρόεδρο Μέτα

  «Σε ορισμένα πράγματα, όπως το κρασί ο χρόνος προσθέτει αξία», είπε ο κκ Αναστάσιος στον Αλβανό Πρόεδρο Μέτα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-01 00:11:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, εξέφρασε τη χαρά και τις ολόψυχες ευχαριστίες του για την απόφαση του Προέδρου της Αλβανίας κ. Μέτα, και τη σχετική ευγενική επιστολή, σημειώνοντας ότι ήδη από τότε που έγινε Αρχιεπίσκοπος στην Αλβανία αισθάνεται και προσπαθεί να εργάζεται ως υπεύθυνος πολίτης της χώρας.  

  Σε συνάντησή του με τον κ. Μέτα, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων στο Προεδρικό Μέγαρο στα Τίρανα, ο κ. Αναστάσιος είπε ότι η απόφαση αυτή βεβαίως, χαροποιεί κατεξοχήν όλους τους Ορθοδόξους της Αλβανίας διότι ανταποκρίνεται σε μια ζωηρή επιθυμία τους και μακροπρόθεσμη δίκαιη αναμονή. Και κατέληξε: «Σε ορισμένα πράγματα, όπως το κρασί ο χρόνος προσθέτει αξία. Ασφαλώς η εμπειρία των 25 ετών προσδίδει στην εν λόγω απόφαση ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία».
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο