• Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Ζάγκαλη από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

  Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Ζάγκαλη από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-17 04:01:54 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης σε συνεργασία με τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Συγγραφέων Αυστραλίας και το Νέο Διεθνές Βιβλιοπωλείο, θα παρουσιάσει το νέο δίγλωσσο βιβλίο του Γιώργου Ζανγκάλη «Μια Ωδή στη μητέρα - η μητέρα μου, η άλλη Ελένη» την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ελληνικό Κέντρο.

  Οι συγγραφείς Arnold Zable και Chris Fifis θα μιλήσουν για τα βιβλία. Ο Θόδωρος Μάρκος θα είναι ο παρουσιαστής της εκδήλωσης.

  "Η ιστορία της μητέρας μου θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μητέρας που έζησε τα ταραχώδη χρόνια της γερμανικής κατοχής, της Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου, με τους διωγμούς, τις αναγκαστικές εξορίες και τη λαχτάρα για τη στιγμή που η οικογένεια θα επανασυνδέονταν στην Ελλάδα, σε έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο», λέει ο Γιώργος Ζάγκαλης.

  Ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Χρήστος Φίφης αναφέρει στον πρόλογό του στην ελληνική έκδοση:

  «Το βιβλίο επίσης είναι μια αναφορά στην οικογένειά του – στην οικογένεια, την μάνα– την οποία οι τραγικές περιστάσεις του Εμφυλίου τη διασκόρπισαν σε τρεις ηπείρους, σε διάφορες χώρες και πόλεις, στην Αθήνα, την Ουγγαρία, τη Μελβούρνη, την Τασκένδη. Είναι μια επώδυνη και αδρογραμμένη ιστορία βίαιων χωρισμών, επιστροφών και των επανασυναντήσεων. Οι τόποι των επιστροφών και των επανασυναντήσεων είναι η Αθήνα, αλλά κυρίως το πατρογονικό ακριτικό χωριό Δρυμάδες της Ηπείρου.»

  Το βιβλίο θα παρουσιαστεί επίσης στην Ελλάδα, στις Δρυμάδες της Ηπείρου, στις 16 Αυγούστου και στο Κέντρο Αθηνών, στο Παγκράτι, στις 13 Σεπτεμβρίου.

  Πότε: Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, 7.00μμ
  Πού: Ελληνικό Κέντρο, Mezannine, 168 Lonsdale Street, Μελβούρνη

  Θα προσφερθούν αναψυκτικά. Ολοι είναι ευπρόσδεκτοι.

  Πληροφορίες: 9662 2722 | Email: info@greekcommunity.com.au
 • Ένας χρόνος χωρίς τη μεγάλη ευεργέτιδα του Ελληνισμού στο Κάιρο, Στέλλα Κυριάζη

  Ένας χρόνος χωρίς τη μεγάλη ευεργέτιδα του Ελληνισμού στο Κάιρο, Στέλλα Κυριάζη

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 20:51:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Όλη η παροικία του Καϊρου έδωσε το συγκινητικό «παρών» στο μνημόσυνο που τελέστηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και σηματοδότησε τον ένα χρόνο ακριβώς από τον αποχαιρετισμό της Μεγάλης Μάνας του Ελληνισμού της πρωτεύουσας της Χώρας του Νείλου, Στέλλας Κυριάζη.

  Χαρακτηριστικό ήταν ότι μαζί με τα παιδιά της παροικίας, που την αγάπησαν όπως και εκείνη, στο ετήσιο μνημόσυνο στον Καθεδρικό ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Καΐρου, παρευρέθησαν ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αίγυπτο Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, ο γενικός πρόξενος στο Κάιρο Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Μιχάλης Γκρουνστέιν ως επικεφαλής των μελών του Δ.Σ. της πρεσβυγενούς Κοινότητας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου Ανδρέας Μαυρομάτης, και πολλοί Πρόεδροι των παροικιακών σωματείων.

  Να σημειωθεί ότι εκτός από το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, για το οποίο μίλησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, απευθυνόμενος προς τον σύζυγό της Κυριάκο Κυριάζη και τα παιδιά της, η αείμνηστη Στέλλα Κυριάζη –μέχρι που άφησε την τελευταία της πνοή, πέρυσι – ήταν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, πρόεδρος του ιστορικού Φιλανθρωπικού Σωματείου Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία η Αιγυπτία» και πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως Καΐρου.
 • «Hellenic Youth in Action»: Ελληνόπουλα από όλο τον κόσμο έδωσαν ραντεβού στο Σύνταγμα!

  «Hellenic Youth in Action»: Ελληνόπουλα από όλο τον κόσμο έδωσαν ραντεβού στο Σύνταγμα!

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
  Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης


  350 Έλληνες νεολαίοι από 20 χώρες ταξίδεψαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action» το οποίο ξεκίνησε το Σάββατο 31 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 1 Απριλίου. Το Φόρουμ δίνει την ευκαιρία στους ομογενείς νέους να επισκεφτούν την Ελλάδα, και να δείξουν έμπρακτα σε όλους την φιλοδοξία τους για συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον Ελληνισμό. 

  Πριν από την τελετή έναρξης, οι 350 Έλληνες νεολαίοι που συμμετέχουν στο Φόρουμ άφησαν τα αποτυπώματά τους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο τοίχο, δίνοντας έτσι με συμβολικό τρόπο το στίγμα τους.

  Ο φακός του zougla.gr ήταν εκεί και κάλυψε τους παραδοσιακούς χορούς στο Σύνταγμα. Το στίγμα αλλά και τη σημασία της εκδήλωσης μας μετέφεραν ο Εμμανουήλ Κουγιουμουτζής, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, ο Ιωάννης Καστελιανός, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, η Γεωργία-Κατερίνα Τσουτσουνή, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών επίσης, ο Χρήστος Χρυσοχόου, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων και ο Χαράλαμπος Καρπούζος, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου.

  Δείτε το ρεπορτάζ:
  Η τελετή έναρξης του Φόρουμ έλαβε χώρα στις 11:00 στο Ζάππειο Μέγαρο. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι εξής:

  1. Ιωάννα Σαμπράκου, Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβούλιου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ζαππείου Μεγάρου)
  2. Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας
  3. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπίων κ. Συμέων, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
  4. Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
  5. Χρυσόστομος Δήμου, Πρόεδρος Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού
  6. Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων
  7. Εμμανουήλ Κουγιουμουτζής, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
  8. Βασιλης Γιαννακάκος, Πρόεδρος Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου
  9. Στέφανος Κούτρας, Εκπρόσωπος Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών & Συλλογων "Ασκληπιός"
  10. Δημήτρης Τριανταφύλλου, Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης
  11. Ιωάννης Παργινός, Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας
  12. Ιωάννης Αθανασιάδης, Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Αθηνών
  13. Γιώργος Συλλούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος
  14. Δημήτρης Μολοχίδης, Πρόεδρος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά
  15. Γεώργιος Φραγκούλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Ελλάδος  Η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβούλιου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ζαππείου Μεγάρου) κ. Ιωάννα Σαμπράκου χαιρέτισε τις εργασίες του Φόρουμ και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο Ελληνισμός έχει κέντρο του τη μητέρα Ελλάδα. Οι αρχαίες ελληνικές αξίες ακολουθούν τους Έλληνες νεολαίους απανταχού γης. Σας είμαστε ευγνώμονες επειδή πάντα θυμάστε τις ρίζες σας και τηρείτε τις αξίες και τα ιδανικά της μητέρας-πατρίδας».  Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Τέρενς Κουίκ στον χαιρετισμό του δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας εδώ. Γνωρίζουμε ότι φέρετε περήφανα την ελληνική σας ταυτότητα. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι εθνικοτοπικές οργανώσεις όπου γης εργάζονται συλλογικά με πολλή πυγμή για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους αλλά και για την πατρίδα τους την Ελλάδα. Δεν πρέπει να λησμονούμε βέβαια και τους Έλληνες της Αφρικής, οι οποίοι κρατάνε άσβεστα όπως εσείς την επικοινωνία τους με την Ελλάδα, τόσο μέσω της θρησκείας όσο και μέσω της γλώσσας. Είναι καθήκον μας ως Υπουργείο Εξωτερικών να βοηθήσουμε στην ενοποίηση της ομογένειας».

  Ο Πρωτοσύγκελος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπίων κ. Συμέων μετέφερε τις ευχές του Μακαριοτάτου Αρχεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και δήλωσε: «Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας δίνετε το παράδειγμα της ενότητας, της συνεργασίας και της συνένωσης δυνάμεων. Το Φόρουμ των Απανταχού Νέων Ελλήνων στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους να είναι ενωμένοι σε όλα τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας».
  Στη συνέχεια κηρύχτηκε η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου των απανταχού νέων Ελλήνων, με θέμα «Ελλάδα-Διασπορά», με τους 9 εκπρόσωπους νεολαίας των παγκόσμιων ελληνικών οργανώσεων, που συμμετέχουν στο Φόρουμ, να παρουσιάζουν τις δραστηριότητες των οργανώσεών τους και να προτείνουν παράλληλα τρόπους συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων νεολαίων και της ιστορικής τους πατρίδας.

  Οι εκπρόσωποι νεολαίας των παγκόσμιων οργανώσεων ελληνισμού που παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους ήταν οι εξής:

   Άλκης Αναστασιάδης, εκπρόσωπος Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας.
   Μαίρη Σαββίδης, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων.
   Σοφία Κουκουράβα, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.
   Αποστόλης Τσιρογιάννης, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών.
   Ιωάννης Καστελιανός, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών.
   Χρήστος Χρυσοχόου, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων.
   Χαράλαμπος Καρπούζος, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου.
   Χρήστος Κόμσιος, εκπρόσωπος Νεολαίας Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ.
   Δημήτριος Τριανταφύλλου, εκπρόσωπος Νεολαίας Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.  Μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, όλοι οι συμμετέχοντες του Φόρουμ πορεύτηκαν από το Ζάππειο Μέγαρο προς το Σύνταγμα για να λάβουν μέρος σε μία αξέχαστη γιορτή για τον Ελληνισμό. 200 χορευτές από 9 Παγκόσμιες Οργανώσεις του Ελληνισμού: Κρήτες, Θεσσαλοί, Ηπειρώτες, Κύπριοι, Μακεδόνες, Αρκάδιοι, Θρακιώτες, Βλάχοι, Πόντιοι συγκεντρώθηκαν απέναντι από τη Βουλή και παρουσίασαν η καθεμιά τη ξεχωριστή της χορευτική παράδοση.

  Στο τέλος όλοι μαζί, χέρι-χέρι, με ένα «Χορό Φιλίας» 500 νέοι και νέες από πέντε ηπείρους σχημάτισαν μία συμβολική σπείρα, που αγκάλιασε το σήμερα με το χθες και το αύριο. Στο χορό έλαβαν μέρος και περαστικοί που παρακολουθούσαν με αγαλλίαση τις χορευτικές παραστάσεις των 9 οργανώσεων και ήθελαν να γιορτάσουν μαζί με τους 500 νέους τη σημαντική αυτή μέρα για τον Ελληνισμό.   Η οργάνωση του προγράμματος έγινε υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του σκηνοθέτη-χορογράφου Φωκά Ευαγγελινού.

  Το Φόρουμ συντόνιζε ο γνωστός παρουσιαστής και δημοσιογράφος από την Αυστραλία Κυριάκος Γκολντ.

  Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μία ελληνική βραδιά στο CINE Κεραμεικός, στην οποία έδωσαν το παρών οι συμμετέχοντες του Φόρουμ.

  Το Φόρουμ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί η σχέση των απόδημων Ελλήνων με την ιστορική τους πατρίδα και παράλληλα να συνεργαστούν οι απανταχού Έλληνες νεολαίοι με σκοπό την επίτευξη και την υλοποίηση κοινών στόχων και επιδιώξεων με επίκεντρο όλων των ενεργειών την Ελλάδα. Το Φόρουμ διοργανώνεται στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2016-2018 της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.

  Το Φόρουμ διοργανώνεται από τις εξής 9 οργανώσεις: Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων, Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου, Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.
 • Απανταχού νέοι Έλληνες από όλον τον κόσμο έχουν ένα μήνυμα για τη Βρετανία

  Απανταχού νέοι Έλληνες από όλον τον κόσμο έχουν ένα μήνυμα για τη Βρετανία

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  350 Έλληνες νεολαίοι από 20 χώρες ένωσαν τις φωνές τους την Κυριακή 1η Απριλίου στην Αθήνα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο: είναι ώρα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

  Μέρος των εργασιών του Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action», το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο 31η Μαρτίου με 1η Απριλίου, η εκστρατεία #bringthemarbleshome κορυφώθηκε με μία πορεία από το Ζάππειο Μέγαρο προς τον ιερό λόφο της Πνύκας, αιώνιο σύμβολο της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας.

  Εκεί, οι 350 εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς, διάβασαν το εξής ψήφισμα, το οποίο έχει ως αποδέκτες το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο:

  ΨΗΦΙΣΜΑ

  TOY ΦΟΡΟΥΜ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  ΑΘΗΝΑ, ΠΝΥΚΑ, 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
  #bringthemarbleshome

  Σήμερα, 1 Απριλίου 2018, εδώ κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης και του Παρθενώνα, πάνω στο λόφο της Πνύκας,

  Εμείς
  Οι 350 Έλληνες νεολαίοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, φύλακες περήφανης ιστορίας.

  Εκφράζουμε

  Τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο μέρος όπου πραγματικά ανήκουν και από όπου αφαιρέθηκαν παράνομα. Έπειτα από τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, δεν υπάρχει πια άλλη δικαιολογία για την παράνομη κατοχή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο.

  Σας ζητάμε

  Να βάλετε ένα τέλος στην παράνομη διατήρηση μέρους ενός μοναδικού και εμβληματικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

  Σας καλούμε όλους να υποστηρίξετε τον δίκαιο αγώνα μας για την επιστροφή των μαρμάρων πίσω στο σπίτι!

  Το διακηρυχθέν ψήφισμα υιοθετήθηκε από τις ακόλουθες οργανώσεις:

   Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας
   Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων
   Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών
   Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών
   Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών
   Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων
   Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου
   Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ
   Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης

  Tο ψήφισμα του Φόρουμ υπέγραψαν οι 9 Παγκόσμιες Οργανώσεις Ελληνισμού που συμμετείχαν στην εκστρατεία #bringthemarbleshome.

  Έπειτα από την τελετή λήξης, οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου παρακολούθησαν διάλεξη του διευθυντή του Μουσείου, Καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή.

  Η Οργανωτική Επιτροπή της εκστρατείας #bringthemarbleshome, που υπέγραψε το ψήφισμα, αποτελείται από τις εξής 9 οργανώσεις: Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων, Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου, Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

  Η εκστρατεία #bringthemarbleshome ήταν μία από τις δραστηριότητες του Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action». Το Φόρουμ συνδιοργανώθηκε από 9 Παγκόσμιες Ελληνικές Οργανώσεις Νεολαίας στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2016-2018 της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων του Ζαππείου Μεγάρου.

  Το Φόρουμ αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί η σχέση των απόδημων Ελλήνων με την Ελλάδα και παράλληλα να συνεργαστούν οι απανταχού νέοι Έλληνες με σκοπό την επίτευξη και την υλοποίηση κοινών στόχων και επιδιώξεων.

  Ιστορική αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα

  Όταν η Ελλάδα, ήταν ακόμα υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον 19ο αιώνα, ο κόμης Έλγιν αφαίρεσε σχεδόν τα μισά από τα σωζόμενα γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς και τα γλυπτά από τα Προπύλαια και το Ερέχθειο, και τα μετέφερε μέσω θαλάσσης στη Βρετανία. Μετά την αναγνώριση της ελληνικής ανεξαρτησίας, η Ελλάδα ξεκίνησε μία σειρά από διαδικασίες για να επαναφέρει τα γλυπτά της. Το Βρετανικό Μουσείο έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αρνητική του πρόθεση σχετικά με την επιστροφή όλων των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα, συνεχίζεται ο αγώνας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με σκοπό την επανένωσή τους.

  Δείτε εδώ όσα συνέβησαν την πρώτη ημέρα εργασιών του Φόρουμ:


 • Η εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου μητροπολίτου Πριγκηποννήσων

  Η εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου μητροπολίτου Πριγκηποννήσων

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σε έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα τελέστηκε χθες, Σάββατο του Λαζάρου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου, η εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Ιακώβου.

  Σε ομιλία που πραγματοποίησε αμέσως μετά, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Πατριαρχείο στερείται των υπηρεσιών του αείμνηστου ιεράρχου, η Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων στερείται του στοργικού ποιμενάρχου της, και η Ομογένεια της Πόλεως στερείται ενός στελέχους της, ενός ιεράρχου που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα της και ο οποίος ετίμησε το όνομα της Ομογένειας, με το ήθος του και με την αρχοντιά που τον διέκρινε. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων και προς τους οικείους του μεταστάντος.

  Κατάμεστος ο Καθεδρικός Ναός της Πριγκήπου

  Της εξοδίου Ακολουθίας προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, περιστοιχούμενος από πολλούς Αρχιερείς του Θρόνου από την Πόλη και την Ελλάδα.

  Το πένθος της Μητρός Εκκλησίας έφεραν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Προύσης Ελπιδοφόρος.

  Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου διάκονος Γρηγόριος.

  «Σήμερον ο μακαριστός μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, σιωπηλός, βιοί την κοινήν ειμαρμένην του ανθρωπίνου γένους, μετά την εξ Εδέμ εξορίαν, τον Θάνατον ούτινος τι είναι το προκαλούμενον δεινόν; Τούτο το δεινόν ουκ εστι άλλον παρ΄ ο χωρισμός, η διακοπή κοινωνίας του ενός προσώπου μετά του ετέρου, του αδελφού εξ αδελφού. Μέγα δεινόν ο Θάνατος! Θρηνήσωμεν πάντες επί τη επελεύσει αυτού. Και διατί θρηνήσωμεν; Θρηνήσωμεν ουχί εγωιστικώς δι΄ ημάς, οίτινες ευηργετούμεθα πολλαπλώς εκ της επί γης παρουσίας του ανθρώπου ημών, ούτε και δι΄ εκείνον ως τάχα εις τόπον αφανή και άγνωστον μεταβαίνοντα, αλλ΄ αμήν λέγω υμίν θρηνήσωμεν διά την αποστέρησιν της κοινωνικής συναναστροφής των βλεμμάτων, των λόγων, των έργων, των φρονημάτων, των ιδεών, των προσώπων. Θρηνήσωμεν ενώπιον του Μυστηρίου του Θανάτου όστις Θάνατος οίδε ως εχθρός φέρεσθαι εναντίον του πλάσματος του Κοινωνικού Θεού, ως πολέμιος του κάλλους και της ευπρεπείας, ως αντίδικος του αγαθού», ανέφερε ο υπογραματεύς και σε άλλο σημείο του επικηδείου λόγου επεσήμανε: Εν τη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, εις το Φανάριον, εις τον Κρανίου μαρτυρικόν τόπον, γλυκύ και ιλαρόν φέγγει, υπό τας Πανσέπτους αυτού στέγας, το της Αναστάσεως ανέσπερον φως εις την ακοίμητον κανδήλα. Έγνω το Φανάριον εκ του πολλάκις ουχί ειρηνικού τέλους των τέκνων του φιλοσοφείν τον Θάνατον και τα περί τον Θάνατον μετά της υψίστης και αρίστης φιλοσοφίας της υπό των Πατέρων ημών, των καθ΄ εκάστην γενεάν και γενεάν λειτουργών αυτού, δηλαδή φιλοσοφείν μετά της εν Ιησού Χριστώ ελπίδος. Και ούτω ο Θάνατος, ο βαθύς ύπνος των τέκνων του Θεού, συνυπάρχει αφανώς εις την καθημερινότητα του Φαναρίου ουχί ως ξένος αλλ΄ως ο προς τον Μέγαν ξένον, τον Εσταυρωμένον και Αναστάντα άγων διά της ενεργείας αυτού. Εμάθομεν και μανθάνομεν εν τη Πατριαρχική Αυλή, εν τω παλλαδίω τούτω των κατά Χριστόν αγωνοθεσιών, όπως βλέπωμεν όπισθεν του σκότους του Θανάτου το Φως της Αναστάσεως, εις την σιωπήν του να ακροώμεθα το "Δεύτε προς με", εις την λύπην του όπως εντοπίζωμεν τον Παράδεισον, εις την απελπισίαν του το "Ίδού εγώ μεθ΄υμών ειμι", εις την ακοινωνησίαν του την ευλογημένην Βασιλείαν του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

  Παρέστησαν ο αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, εκπρόσωποι άλλων Δογμάτων και Ομολογιών, ο έπαρχος, ο αντιδήμαρχος και ο αστυνομικός διοικητής των Πριγκηποννήσων, εκπρόσωποι άλλων μειονοτήτων, πανεπιστημιακοί καθηγητές και πλήθος κόσμου, από την Πόλη και την Ελλάδα, που θέλησε να αποχαιρετίσει τον αείμνηστο ιεράρχη.

  Ο ενταφιασμός του πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο του Προφήτη Ηλία Πριγκήπου.

  Νωρίτερα, το πρωί, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου, ιερουργούντος του μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνα.
 • Η Κυριακή των Βαΐων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

  Η Κυριακή των Βαΐων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με κάθε ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων στην Ιερή Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, κατά την οποία συγχοροστάτησαν Αρχιερείς του Θρόνου.

  Τον θείο λόγο κήρυξε, κατά την τάξη της ημέρας αυτής, ο υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

  Εκκλησιάστηκαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας, Vaselin Mareshky, ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Maksym Vdovychenko, 'Αρχοντες Οφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό.

  Μετά την απόλυση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε σε 'Αρχοντα Υπομνηματογράφο τον κ. Tudor Dinu, από τη Ρουμανία, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, o οποίος πρόσφατα εξέδωσε την ιστορική μελέτη «Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία», που προλόγισε ο Παναγιώτατος και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης.

  «Η Εκκλησία έχει ανάγκην ανθρώπων με τα ιδικά σας χαρίσματα, με ευφυίαν και ευσέβειαν. Με την επιστημοσύνην, την εργατικότητα, με το σύγχρονον πνεύμα που σας διακρίνει, αλλά και με το ενδιαφέρον διά τας πατρώας παραδόσεις», είπε ο Πατριάρχης και συνέχισε: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον είναι η πρωτόθρονος Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, η οποία ενσαρκώνει και εκφράζει τον υπερεθνικόν χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, την συνείδησιν της οικουμενικότητός της. Το τονίζομεν αυτό ιδιαιτέρως διότι υμείς είσθε Ρουμάνος Ορθόδοξος, ο οποίος τιμάται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο επειδή είσθε φορεύς αυτού του οικουμενικού πνεύματος χωρίς εθνικούς φραγμούς. Η Ορθόδοξος Εκκλησία μας κατεδίκασε, ως γνωστόν, εις την ενταύθα συνελθούσαν Μεγάλην Σύνοδον του 1872, τον εθνοφυλετισμόν ως αίρεσιν, ως αλλοτρίωσιν της συνειδήσεως της καθολικότητος της Εκκλησίας, "ως όλως τι ξένον και αδιανόητον και όλως ανήκουστον και πρωτοφανές εν τω πλαισίω της Ορθοδοξίας''. Εν τω πνεύματι τούτω το Οικουμενικόν Πατριαρχείον φυλάσσει τας ανεκτιμήτους παραδόσεις φιλοθεΐας και φιλανθρωπίας, επιτελεί την οικουμενικήν Αυτού αποστολήν, δίδει ευθαρσώς την καλήν μαρτυρίαν του έναντι των συγχρόνων προκλήσεων ως διακονική Εκκλησία, στοιχούσα τω παραδείγματι του Αρχηγού και τελειωτού της Πίστεως ημών, ο οποίος ήλθε διακονήσαι και ουχί διακονηθήναι».

  Από την πλευρά του ο κ. Tudor εξέφρασε τις ολόθερμές του ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ιδιαιτέρως σημαντική τιμή που του επεφύλαξε και αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη που τρέφει προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

  Σύμφωνα με την παράδοση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε Βάγια και ανοιξιάτικα λουλούδια στους Αρχιερείς, στους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και σε όλους όσοι εκκλησιάστηκαν.

  Το βράδυ ο Πατριάρχης προέστη της Ακολουθίας του Νυμφίου.
 • Πραγματοποιήθηκε το 1ο Φόρουμ απανταχού νέων Ελλήνων στην Αθήνα

  Πραγματοποιήθηκε το 1ο Φόρουμ απανταχού νέων Ελλήνων στην Αθήνα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action», στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2018 στην Αθήνα. 350 νέοι Έλληνες, από 20 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να συγκινήσουν τον Ελληνισμό σε όλα τα μήκη της γης, με τη συλλογική τους δράση και την αγάπη τους για την Ελλάδα.

  Το Φόρουμ αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τη συνεργασία των απανταχού νέων Ελλήνων με σκοπό την επίτευξη και την υλοποίηση κοινών στόχων και επιδιώξεων, και αποτέλεσε πρωτοβουλία 9 παγκόσμιων ελληνικών οργανώσεων, στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2016-2018 της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων του Ζαππείου Μεγάρου και με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Σαββίδη.

  Σχετικά με τις εκδηλώσεις του διημέρου, το Σάββατο 31 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο, ημέρα έναρξης των εργασιών του φόρουμ, η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παράλληλά οι 9 εκπρόσωποι των νεολαίων παρουσίασαν τις δραστηριότητες των οργανώσεών τους και να πρότειναν τρόπους συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων νεολαίων και της ιστορικής τους πατρίδας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε και ο «Χορός Φιλίας» στο Σύνταγμα και όλοι οι συμμετέχοντες του Φόρουμ παρακολούθησαν αξέχαστη γιορτή για τον Ελληνισμό.

  500 νέοι και νέες από πέντε ηπείρους με ένα «Χορό Φιλίας» σχημάτισαν μία συμβολική σπείρα, που αγκάλιασε το σήμερα με το χθες και το αύριο.  Κατά την δεύτερη ημέρα του φόρουμ, 1η Απριλίου 2018, οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν την Λειτουργία που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ ακολούθησαν work-shops στο Ζάππειο Μέγαρο με θέματα αναφορικά με την διασπορά και τους απόδημους Έλληνες. Αξιοσημείωτο είναι το ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι νεολαίοι ένωσαν τις φωνές τους στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο ότι έφτασε η στιγμή τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με την εκστρατεία #bringthemarbleshome, που κορυφώθηκε με μία πορεία από το Ζάππειο Μέγαρο προς τον ιερό λόφο της Πνύκας, αιώνιο σύμβολο της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας.

  Στην Πνύκα πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της εκδήλωσης, όπου οι 350 εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς, διάβασαν το ψήφισμα του Φόρουμ.

  Η ημέρα έκλεισε με μια ιδιαίτερα σημαντική διάλεξη του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή κ. Δ. Παντερμαλή, στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

  Το Φόρουμ διοργανώθηκε από τις εξής 9 οργανώσεις: Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων, Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου, Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

  Χορηγοί επικοινωνίας του Φόρουμ : ΕΡΤ, RIK, NETV, Europolitis, National Herald, Neos Kosmos, YAGREK, Hellasfm.

  Για περισσότερες πληροφορίες και υλικό μπορείτε να επισκεφθείτε τα Social Media και το site του Φόρουμ.

  Fb: Hellenic Youth in Action
  Twitter: #bringthemarbleshome
  Site: bringthemarbleshome.com  Ενδεικτικά σας παραθέτουμε ορισμένα από τα σημαντικά σημεία του Ψηφίσματος.

  Το Ψήφισμα του Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων. «Hellenic Youth in Action», 1.04.2018, ΑΘΗΝΑ

  Εμείς, οι 350 νεολαίοι απόδημοι Έλληνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμμετέχουμε στο Φόρουμ «Hellenic Youth in Action», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την 31η Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές και αξίες των προγόνων μας, ως άξιοι συνεχιστές του ελληνικού πολιτισμού. Για μας ο ελληνικός πολιτισμός και η Ορθοδοξία αποτελούν τις πηγές ύπαρξης και επιβίωσής μας. Εμείς οι 350 Έλληνες νέοι από όλο τον κόσμο ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να δείξουμε την ισχύ της ελληνικής νεολαίας εν τη ενώσει και για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας με την ιστορική μας πατρίδα.

  Θεωρούμε ότι:
  • Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η Πατρίδα μας, σε όλα τα επίπεδα, είναι αναγκαία όσο ποτέ η σύσφιξη των σχέσεών της με τον Απόδημο Ελληνισμό και την Απόδημη Νεολαία.
  • Η Ελληνική Γλώσσα και ο Πολιτισμός αποτελούν θεμέλια της ύπαρξής μας, δηλωτικό της εθνικής μας ταυτότητας.

  • Ο ρόλος της Εκκλησίας μας παραμένει καίριος στη διαμόρφωση της Εθνικής μας συνείδησης. Η Ορθόδοξη Πίστη αποτελεί διαχρονικά στήριγμα του Ελληνισμού.
  Δεσμευόμαστε:
  • Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για το συντονισμό των δράσεών μας σε όλα τα επίπεδα με στόχο να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη στην Πατρίδα μας στις δύσκολες ώρες που περνάει με την οικονομική κρίση.

  • Να συνεχίσουμε συντονισμένα, άοκνα τον αγώνα για την υποστήριξη των Εθνικών Δικαιωμάτων του Ελληνισμού:
  o Για να διατρανώσουμε την ιστορική αλήθεια για τη Μακεδονία μας.
  o Για να στηρίξουμε τις προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας για την απελευθέρωση των δύο νέων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές.
  o Για να υπενθυμίσουμε την Τουρκική Κατοχή στην Κύπρο και να υπερασπίσουμε τα δίκαια του Ελληνισμού στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.
  o Για την Ιστορική Δικαίωση των προγόνων μας που υπέστησαν στην περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  o Για την δικαίωση της ιστορίας και του Πανανθρώπινου Πολιτισμού με την επιστροφή των Μαρμάρων - Γλυπτών του Παρθενώνα.
  o Να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα Πανανθρώπινα Ιδανικά που πρεσβεύει ο Ελληνικός Πολιτισμός. Να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε την Ελλάδα μας, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της.
  o Να διατηρήσουμε την Ορθόδοξη Πίστη μας ως μέλη της Εκκλησίας μας. Ορθοδοξία σημαίνει Ελλάδα.
  Ζητάμε:
  Από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση, την Αντιπολίτευση και όλα τα πολιτικά κόμματα, από όλους τους θεσμούς και σε όλα τα επίπεδα την εμπιστοσύνη, την ανιδιοτελή στήριξη και συνεργασία τους.
  Την ανάπτυξη δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, όπου υπάρχει Ελληνισμός. Ζητάμε την σύμπνοια και ΕΝΟΤΗΤΑ για τα Εθνικά Θέματα των Ελλήνων όπου Γης.

  Αποφασίζουμε:

  • Να ζητήσουμε από την κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων να εφαρμοστεί το Άρθρο 108Β του Συντάγματος για την ενεργοποίηση του ΣΑΕ, στο οποίο ενεργό ρόλο θα παίζει το Δίκτυο Νεολαίας. Να συσταθεί η συντονιστική επιτροπή για την οργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ελληνικής Νεολαίας της Διασποράς.

  • Να προγραμματιστούν κοινές εκδηλώσεις για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, που γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου. Το έτος 2019 να οριστεί ως έτος εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στη Διασπορά με το σύνθημα «Μιλήστε Ελληνικά».

  • Να ερευνηθούν οι δυνατότητες των διαφόρων παγκόσμιων ιδρυμάτων/οργανισμών για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων των ομογενειακών οργανώσεων νεολαίας και την υλοποίηση προγραμμάτων.

  • Να αποσταλεί το Ψήφισμα της εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα #bringthemarbleshome στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο και να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό διάβημα για τη συγκέντρωση υπογραφών.

  • Να προτείνουμε στο ελληνικό κράτος να ενισχύσει την πολιτική του ως προς τη νεολαία λόγω των μεγάλων ποσοστών ανεργίας, έλλειψης κοινωνικών παροχών και ασφαλίσεων, που έχει ως αποτέλεσμα την φυγή του επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.

  • Να δημιουργηθεί ομάδα lobbying/advocating, η οποία θα είναι συνδετικός κρίκος μεταξύ μεγάλων προσωπικοτήτων του εξωτερικού για τη δημιουργία ωφέλιμων προγραμμάτων στην Ελλάδα.

  • Να καθιερωθεί Ημέρα Ελληνικής Διασποράς, όπου θα βραβεύονται άτομα με σημαντική προσφορά σε θέματα που αφορούν την ελληνική διασπορά.

  • Να προχωρήσει και να ψηφιστεί η επιστολική ψήφος των απόδημων Ελλήνων (άρθρο 51 του Συντάγματος) για το εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
  ΕΠΙΛΟΓΟΣ
  Απευθυνόμαστε στη νεολαία του απανταχού Ελληνισμού, σε όλες τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία και τους καλούμε όλους να συμπορευτούμε:
  Πιστεύουμε στη ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ, ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ που το εγγυόμαστε ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με τον ΑΓΩΝΑ και τα ΕΡΓΑ ΜΑΣ.
  Πιστεύουμε στο μέλλον και την προοπτική γιατί απλά ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

  Θα τα καταφέρουμε!

  Δείτε τα ρεπορτάζ από το Φόρουμ:

 • Μεγάλη Εβδομάδα στη Μητρόπολη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν

  Μεγάλη Εβδομάδα στη Μητρόπολη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με κατάνυξη και έντονη την προσευχητική συμμετοχή των πιστών τελέσθησαν οι Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στους Ναούς της Ι.Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

  Ιδιαιτέρως επισημαίνονται οι Ιερές Ακολουθίες των Αγίων Παθών, των Βασιλικών Ωρών, του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως και του Επιταφίου Θρήνου που τελούνται στην Ενοριακή Κοινότητα Αναστάσεως του Κυρίου της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ, την οποία εξυπηρετεί εκτάκτως κατ' αυτές τις ημέρες ο Σεβ.Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων, ασκώντας τα καθήκοντα του ασθενήσαντος Εφημερίου, Οικον.π.Σεργίου Mabelemo.

 • Αφιέρωμα του Al Jazeera στους Έλληνες της Αντίς Αμπέμπα

  Αφιέρωμα του Al Jazeera στους Έλληνες της Αντίς Αμπέμπα

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αφιέρωμα στις μακραίωνες σχέσεις Ελλάδας και Αιθιοπίας και στην ελληνική κοινότητα που ζει στην Αντίς Αμπέμπα και τις διατηρεί ζωντανές σήμερα, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το διεθνές αραβικό δίκτυο Al Jazeera. «Η σχέση της Αιθιοπίας και της Ελλάδας χρονολογείται από την αρχαιότητα και μια μικρή ελληνική κοινότητα διατηρεί ζωντανούς και τους δυο πολιτισμούς» αναφέρει στην εισαγωγή του το δημοσίευμα, που έχει τίτλο «Οι τελευταίοι Έλληνες της Αντίς Αμπέμπα».

  «Γνωρίζατε ότι η Αιθιοπία πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη "Αιθίοψ", που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Όμηρο;» δηλώνει με περηφάνια ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο κράτος αυτό της ανατολικής Αφρικής -γνωστό παλιότερα και ως Αβησσυνία- Νικόλαος Πατακιάς.

  Καθισμένος στο γραφείο του στην πρωτεύουσα της Αντίς Αμπέμπα, ο κ. Πατακιάς δείχνει το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα, Τα Αιθιοπικά. Είναι μια ιστορία αγάπης για τη σχέση μεταξύ της κόρης της βασίλισσας της Αιθιοπίας και ενός Έλληνα απογόνου του Αχιλλέα. Επίσης στην κατοχή του πρέσβη υπάρχουν φωτογραφίες κειμηλίων από το αρχαίο αιθιοπικό βασίλειο της Αξώμης. Περιλαμβάνουν μία στήλη του Εζάνα (ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους βασιλιάδες της Αξώμης) και μερικά χρυσά νομίσματα, τα οποία -και τα δύο- φέρουν αρχαίες ελληνικές επιγραφές.  «Η παράδοση έχει ειδικό βάρος στην Αιθιοπία και την Ελλάδα, την ακολουθούμε με πίστη» λέει ο 57χρονος Οδυσσέας Πάρης, που κάθεται σε ένα ελληνικό εστιατόριο κοντά στην κατοικία του πρεσβευτή. «Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί μπορούμε να απολαύσουμε εορτασμούς και από τις δύο κουλτούρες» προσθέτει.

  Η συντάκτρια διακρίνει τα αναμφισβήτητα μεσογειακά χαρακτηριστικά του 57χρονου και της συζύγου του: Καθώς χτυπάει τον φραπέ του η σύζυγός του, Αναστασία Μητσοπούλου, καπνίζει και μιλάει παραστατικά με τους φίλους της. Ωστόσο, ο Οδυσσέας Πάρης και η Αναστασία Μητσοπούλου είναι δεύτερης γενιάς Ελληνοαιθίοπες της Αντίς Αμπέμπα. Και οι δύο παππούδες του Οδυσσέα Πάρη ήταν Έλληνες και οι γιαγιάδες του από την Αιθιοπία. Αυτός και οι γονείς του γεννήθηκαν στην Αιθιοπία.  Η ιστορία της Αναστασίας Μητσοπούλου είναι παρόμοια με αυτή του συζύγου της, αν και είναι επίσης και μερικώς Ιταλίδα. Όμως, αν και είναι μέρος των δυο από τους πιο περήφανους και πιο αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, δεν είναι πάντα εύκολο, λέει η Αναστασία Μητσοπούλου, δασκάλα στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας. «Καμία χώρα δεν τους δέχεται ως δικό τους. Για την Ελλάδα είμαστε Αιθίοπες, και για την Αιθιοπία είμαστε Έλληνες» λέει με αναστεναγμό.

  Έλληνες ναυτικοί και έμποροι άρχισαν να μεταναστεύουν στην Αιθιοπία σε σημαντικούς αριθμούς στα τέλη του 18ου αιώνα. Η πρεσβεία εκτιμά ότι η ελληνική κοινότητα στην ακμή της αριθμούσε 5.000 έως 6.000 άτομα.

  Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στην επιρροή που έχει ιστορικά στην κοινωνία της Αιθιοπίας η ελληνική κοινότητα, με έμφαση την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Από το 1890 οι Έλληνες ήταν άτομα με ισχυρή επιρροή στην κοινωνία της Αιθιοπίας και αποτελούσαν και σύμβουλοι του αυτοκράτορα της χώρας Χαϊλέ Σελασιέ, επισημαίνεται.

  Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το Al Jazeera στην ημέρα εορτασμού της Εθνικής Εορτής από την ελληνική κοινότητα, τα μέλη της οποίας τα τελευταία χρόνια αυξάνονται. Η μικρή κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα αριθμεί σήμερα 500 άτομα. Στους Έλληνες δεύτερης γενιάς που ζουν στην Αιθιοπία προστίθενται και αυτοί που έχουν μετακομίσει πρόσφατα στην Αντίς Αμπέμπα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και οι Αιθίοπες που επιστρέφουν από την πατρίδα μας λόγω εργασίας, γάμου ή ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

  Ωστόσο, τα χρώματα και οι γεύσεις της Ελλάδας πρωταγωνιστούν στην καθημερινή τους ζωή στη χώρα των 90 εκατ. που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής. Ενδεικτικά αναφέρεται το εστιατόριο δύο αδερφιών που μετακόμισαν πριν από 8 χρόνια στην Αντίς Αμπέμπα, που είναι βαμμένο στα ελληνικά χρώματα του μπλε και του λευκού και αποπνέει την οικεία αίσθηση μιας ελληνικής ταβέρνας.

  Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία ενθαρρύνει τους Έλληνες να επενδύσουν σε γεωργικές, τεχνολογικές, κλωστοϋφαντουργικές και εξαγωγικές βιομηχανίες της Αιθιοπίας. Ο πρέσβης Νίκος Πατακιάς δήλωσε πρόσφατα στα τοπικά ΜΜΕ ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε από 12 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 14,7 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) το 2013 σε 22,5 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 27,6 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) το 2016 και αναμένει αύξηση με ταχύτερο ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

  Το ειδικό αφιέρωμα στους Έλληνες της Αιθιοπίας κλείνει παρουσιάζοντας τις ομοιότητες που έχει ο πολιτισμός των δύο χωρών. Ειδική μνεία γίνεται στη θρησκεία, που δίνει την αίσθηση μιας κοινής κουλτούρας.

 • «Το πρόγραμμα Νόστος στέλνει το ισχυρό μήνυμα της ήπιας δύναμης, μέσω διαλόγου πολιτισμών και θρησκειών»

  «Το πρόγραμμα Νόστος στέλνει το ισχυρό μήνυμα της ήπιας δύναμης, μέσω διαλόγου πολιτισμών και θρησκειών»

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η άρρηκτη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά σε ανώτατο επίπεδο με την παρουσία των προέδρων των τριών χωρών στην έναρξη των εκδηλώσεων του προγράμματος Νόστος, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, αναχωρώντας από την Αλεξάνδρεια. Ταυτόχρονα επισήμανε πως η παρουσία των Προέδρων Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλου, Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έστειλε και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλον τον κόσμο: «Το μήνυμα της ήπιας δύναμης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος. Μήνυμα που δεν εκπέμπεται με την ισχύ των όπλων, αλλά με την ισχύ που προκύπτει από τον διάλογο των πολιτισμών και των θρησκειών, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει διάλογος παύουν και οι συγκρούσεις».

  Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Νόστος, είπε ότι ξεκίνησε πολύ εντυπωσιακά στην Αλεξάνδρεια και σημείωσε πως μπήκαν οι πιο γερές βάσεις για μια παραγωγική και επωφελή συνεργασία των απανταχού ομογενών των τριών χωρών. «Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι οι τρεις χώρες μας αυτόν τον διάλογο θέλουμε, συνεχίζοντας από κοινού να δείχνουμε όλα τα θετικά της συνεργασίας του πνεύματος» προσέθεσε ο κ. Κουίκ.  Υπενθύμισε ότι μαζί με τους ομολόγους του, την Αιγύπτια υπουργό Ναμπίλα Μάκραμ και τον Κύπριο προεδρικό επίτροπο Φώτη Φωτίου, περίπου πριν από ένα χρόνο ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το πρόγραμμα «Νόστος», το οποίο τελικά τέθηκε και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου. «Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα 120 Αιγυπτιώτες Ελλάδας και Κύπρου, να είναι προσκεκλημένοι της Αιγύπτου, σε ένα πρόγραμμα συνυφασμένο με τη νοσταλγία και την επιστροφή, στον τόπο απ΄ όπου οι ίδιοι ή οι γονείς τους έφυγαν τόσο ξαφνικά με τα γεγονότα της δεκαετίας του '50, ώστε να περπατήσουν στις παλιές τους γειτονιές και να γνωρίσουν τη σύγχρονη Αίγυπτο» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

  Χαρακτήρισε μάλιστα υποδειγματική την προετοιμασία της έναρξης του προγράμματος Νόστος από την Αιγύπτια ομόλογό του και του επιτελείου της, ευχαριστώντας την προσωπικά και προσέθεσε πως συμφώνησαν να πάρει διεθνείς διαστάσεις.  Η επόμενη εκδήλωση του προγράμματος θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, όπου οι τρεις χώρες έχουν μεγάλες ομογενειακές κοινότητες.

  Στο μεσοδιάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Κουίκ, οι τρεις χώρες θα συνεργαστούν και σε προγράμματα που θα αφορούν ομογένειές τους στις υποσαχάριες αφρικανικές χώρες. «Εκεί όπου έχουν ιδιαίτερη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ιεραποστολές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Εκμυστηρεύτηκε πως προσωπικά ο Πρόεδρος Σίσι, στη διμερή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο, και στην οποία ήταν ο ίδιος «παρών», του υποσχέθηκε ότι από την πλευρά του θα έχουν όλη τη δυνατή βοήθεια σε κάθε τους πρωτοβουλία.

  Επίσης, ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο για το παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα που απένειμε και στους τρεις ομολόγους που σχεδίασαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα Νόστος.  Τέλος, έκανε γνωστό ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για τη συνέχεια του προγράμματος Νόστος, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία αρχές Ιουνίου.

  Σημειώνεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού, πως με την ευκαιρία του επίσημου ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Αλεξάνδρεια, ο Τ. Κουίκ τον συνόδευσε σε όλες τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην ελληνική κοινότητα, στο Πατριαρχείο, στο μουσείο - σπίτι του Καβάφη και στο χώρο των ανασκαφών των Κήπων των Πτολεμαίων που διενεργεί η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα.
 • Εικόνες από παλιό αρχοντικό Ποντίων στην πόλη της Τραπεζούντας

  Εικόνες από παλιό αρχοντικό Ποντίων στην πόλη της Τραπεζούντας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  To trapezounta.gr βρέθηκε στον Πόντο και κατέγραψε εικόνες από ένα παλιό αρχοντικό Ποντίων, και κατέγραψε τις παρακάτω εικόνες, που περιγράφει ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης:

  «Και μετά από τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό τα πράγματα ηρέμησαν… Πάντα όμως υπήρχε η έννοια, μέχρι και σήμερα, για το σημείο που έκρυψαν οι Έλληνες, οι γκιαούρηδες όπως τους χαρακτήριζαν οι Τούρκοι, τις χρυσές λίρες.

  Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στον Πόντο, τον περασμένο Ιανουάριο, ήρθα αντιμέτωπος με μια εικόνα η οποία με συγκλόνισε και στιγμάτισε το συγκεκριμένο μου ταξίδι.

  Καθώς είχα μπει —με άδεια της οικογένειας— σε ένα παλιό αρχοντικό σπίτι στη συνοικία Ορτά-μαχαλέ των Πλατάνων της Τραπεζούντας, μου τράβηξε την εντύπωση η υψηλή αισθητική των προγόνων μας και ο πλούτος τους. Διακοσμημένα ταβάνια, εντοιχιζόμενες ντουλάπες και μπανιέρες(!), ξυλόγλυπτα έπιπλα, η θέα των μπαλκονιών με φόντο την Τραπεζούντα κ.ά.

  Αυτό όμως που μου τράβηξε την εντύπωση περισσότερο, με συγκλόνισε, και με έκανε να αισθανθώ πως χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου, ήταν η εικόνα στο εσωτερικό μιας ντουλάπας· γεμάτη τρύπες, σκαλισμένη. Στο παραμικρό δεν είχε πάει το μυαλό μου ότι θα ήταν αυτό που θα μου έλεγαν λίγα δευτερόλεπτα αργότερα οι σπιτονυκοκυραίοι, ότι έψαχναν για λίρες! Θεώρησα ότι ήταν φυσική φθορά.

  Η αντίδραση των μελών της οικογένειας ήταν αμήχανη. Μου εξήγησαν ότι όταν είχαν εκριζωθεί οι Έλληνες από την περιοχή, οι πρόγονοί τους έψαχναν για χρυσές λίρες.

  Πάντα άκουγα από το περιβάλλον μου αλλά και από διάφορες ιστορίες, από βιβλία ή μαρτυρίες ανθρώπων, ότι μετά τον μεγάλο ξεριζωμό οι Τούρκοι έσκαβαν ακόμα και νεκροταφεία(!) για να βρουν λίρες. Όμως άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις.

  Είθε να είναι οι τελευταίες σοκαριστικές εικόνες που βλέπω στην τελευταία πράξη του δράματος που λέγεται ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ».  Πηγή: trapezounta.gr 
 • Δολοφονήθηκε στο Τορόντο ο Ελληνας επιχειρηματίας Μάθιου Στάικος

  Δολοφονήθηκε στο Τορόντο ο Ελληνας επιχειρηματίας Μάθιου Στάικος

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο 37χρονος επιχειρηματίας Μάθιου Στάικος δολοφονήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στην περιοχή Γιόρκβιλ του Τορόντο.

  Η αστυνομία του Τορόντο έλαβε αναφορές για τουλάχιστον τρεις πυροβολισμούς. Ο επιχειρηματίας έχασε τη ζωή του ακαριαία, αφού έφερε τραύμα στο κεφάλι. Οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη το πιθανό κίνητρο του δράστη, ενώ η νεκροψία έχει οριστεί για σήμερα, Τετάρτη.  Ποιος ήταν ο Μάθιου Στάικος

  Ο Μάθιου -Ματθαίος- Στάικος ήταν πρόεδρος στην εταιρεία επενδύσεων Staikos Investments, CEO στην Vleepo και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμβουλος της Triggerfox.

  Η Vleepo, είναι μία ελληνική startup που κατόρθωσε να διαγράψει μια σημαντική πορεία με έδρα τη Λάρισα. Πρόκειται για ένα application για κινητά, το οποίο είναι η εξέλιξη των search tool και εργαλείων επικοινωνίας.

  Ο Στάικος γεννήθηκε το 1980 στον Καναδά. Σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του δημιούργησε με τον αδελφό του την εταιρεία με την επωνυμία Torch Mobile, με γραφεία στο Τορόντο και στο Πεκίνο.

  Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την εταιρεία Research In Motion (RIM) κατασκευάστρια των θρυλικών συσκευών BlackBerry. Ο ίδιος υπήρξε και τεχνικός διευθυντής, τεχνολογιών Web της RIM.


  Το μήνυμα του Έλληνα πρέσβη στον Καναδά

  Ο Έλληνας πρέσβης στον Καναδά, Δημήτριος Αζεμόπουλος, ανήρτησε μήνυμα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, θέλοντας να εκφράσει την οδύνη του για τον θάνατο του Μάθιου Στάικου.

  «Ο 37χρονος Ματθαίος Στάικος, περήφανος Ελληνας και επιτυχημένος Καναδός πολίτης, μας έκανε όλους περήφανους για την χωρίς όρια αγάπη του στη Μητέρα Πατρίδα και τα μεγάλα επιτεύγματά του στον Καναδά. Σήμερα το βράδυ λοιπόν μου είναι ειλικρινά τόσο μα τόσο δύσκολο να πιστέψω την είδηση της απώλειάς του. Τον γνώρισα την εποχή που προσπαθούσε να καταξιωθεί. Και αμέσως κατάλαβα ότι θα τα κατάφερνε και ότι θα έφτανε ψηλά.

  Ποτέ μου όμως δεν φαντάστηκα ότι θα έφευγε από κοντά μας τόσο γρήγορα, τόσο άδικα, τόσο βίαια. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την είδηση στα καναδικά ΜΜΕ και δεν θέλω να αποδεχτώ ότι αυτός ο υπέροχος Ανθρωπος και Φίλος δεν θα είναι πια ανάμεσά μας. Είμαι σίγουρος όμως ότι η ψυχή του έχει βρει ήδη τη θέση της κάτω από το αιώνιο φως του Θεού στον οποίο και ο ίδιος πίστευε. Τα πλέον θερμά και μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  Μερικές φορές είναι αδύνατο να εκφράσουμε την οδύνη της ψυχής μας. Μια από αυτές τις φορές είναι λοιπόν και αυτή για μένα σήμερα το βράδυ γράφοντας αυτές τις γραμμές για τον φίλο μου τον Ματθαίο».  Πηγή: Εθνικός Κήρυξ


 • Διάλεξη στη Μελβούρνη: Αποθωμανοποίηση της Κωνσταντινούπολης μετά το 1923

  Διάλεξη στη Μελβούρνη: Αποθωμανοποίηση της Κωνσταντινούπολης μετά το 1923

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο αναπληρωτής καθηγητής Christopher Houston από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Macquarie θα παρουσιάσει μια διάλεξη με θέμα την αποθωμανοποίηση της Κωνσταντινούπολης μετά το 1923, την Πέμπτη 7 Ιουνίου, στο Ελληνικό Κέντρο, ως μέρος των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρονται από την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

  Το 1923 η Κωνσταντινούπολη ήταν μια πόλη με ιστορία και συμβολισμό που δεν ήταν εύκολο να εναρμονιστεί με τη νέα πολιτική πραγματικότητα που αναδυόταν στην Άγκυρα. Μια αυτοκρατορική και κοσμοπολίτικη πόλη-λιμάνι και ένα κέντρο εμπορίου, κατανάλωσης και παραγωγής, το περιβάλλον της αντικατόπτριζε τον οθωμανικό εκσυγχρονισμό του 19ου αιώνα και την ευρωπαϊκή οικονομική επιρροή. Αν και ο αριθμός των κατοίκων δεν είναι ακριβής, οι εκτιμήσεις έφεραν τον μη μουσουλμανικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης το 1923 κάπου μεταξύ 35 και 40%, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων.

  Μέχρι το 1964, όμως, ο αριθμός των μη μουσουλμάνων στην πόλη μειώνεται σημαντικά. Τι συνέβη; Σε αυτήν τη διάλεξη, ο αναπληρωτής καθηγητής Houston θα επισημάνει τέσσερις πολιτικές πράξεις που οδήγησαν στην κατάρρευση του οθωμανικού «κόσμου» στην Κωνσταντινούπολη, καθεμία από τις οποίες συνδέεται με τον αμείλικτο εθνικισμό και το οικονομικό καθεστώς που προωθείτο στην Τουρκία, της μονοκομματικής και πολυκομματικής περιόδου που εκφράστηκε με διάφορους ρατσιστικούς νόμους που απευθύνονταν τόσο σε μη Τούρκους όσο και σε μη μουσουλμάνους.

  Εν συντομία, μεταξύ άλλων προβλέπονταν η υποχρεωτική στρατολόγηση το 1941 όλων των μη μουσουλμάνων ανδρών στην Τουρκία, η επιβολή από την κυβέρνηση έκτακτου φόρου πλούτου ή κεφαλαίου (Varlik Vergisi) το 1942, το προωθούμενο από το κράτος πογκρόμ κατά των ελληνικών ιδιοκτησιών, εκκλησιών και σχολείων στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου 1955, και η απέλαση Ελλήνων πολιτών το 1964.

  Ο αναπληρωτής καθηγητής Christopher Houston διδάσκει στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για την τουρκική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου αυτού για το Κουρδιστάν Kurdistan: Crafting of National Selves (Bloomington 2008) και το Islam, Kurds and the Turkish Nation-State (Berg, Oxford. 2001). Το σημερινό ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα των ετών πριν και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.  Πότε: Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018, 19.00
  Πού: Ελληνικό Κέντρο, (Mezzanine, 168 Lonsdale Street, Melbourne)
 • Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος: «Προ των πυλών η παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία»

  Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος: «Προ των πυλών η παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία»

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος και Ηγούμενος της Μονής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι θεωρεί ως πιθανότερη εξέλιξη στο αμέσως προσεχές διάστημα την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

  Ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος σε ό,τι αφορά στο αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, είναι κατηγορηματικός, κρατώντας αποστάσεις ακόμη και από παλαιότερες συμβιβαστικές θέσεις του Φαναρίου, που προϋπόθεταν και την συγκατάθεση των άλλων ορθοδόξων Εκκλησιών για ένα τέτοιο βήμα: «η απονομή αυτοκεφάλου σε μια τοπική εκκλησία ανήκει επί σχεδόν 1350 χρόνια στη δικαιοδοσία και την αρμοδιότητα αποκλειστικά του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Συνόδου της Κωνσταντινουπόλεως. Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρ’ όλο, που έχει το δικαίωμα να απονέμει μόνο του το αυτοκέφαλο, όπως αυτό μαρτυρείται στην μέχρι τώρα πορεία της Εκκλησίας, δεν αγνοεί και τις άλλες τοπικές Εκκλησίες.

  Στην περίπτωση της Ουκρανίας, μάλιστα, με ειδική αντιπροσωπεία, που περιοδεύει και πραγματοποιεί συναντήσεις με τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, επιχειρεί να δώσει την πραγματική εικόνα του ζητήματος και ασφαλώς να διασκεδάσει τις παραπλανητικές πληροφορίες και διαστρεβλωμένες ειδήσεις οι οποίες διαδίδονται. Κριτήριο και στόχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν είναι το αυτοκέφαλο αυτό καθεαυτό. Ούτε φυσικά το αυτοκέφαλο αποτελεί αυτοσκοπό της Μητρός Εκκλησίας. Απλά προκρίνεται εκκλησιαστικώς ως η καλύτερη και κανονικότερη λύση στη δεδομένη στιγμή διότι μόνο αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της ενότητας του ορθοδόξου λαού της Ουκρανίας που όπως ξέρετε, είναι τελείως διχασμένος».

  «Η λύση του εκκλησιαστικού ζητήματος, πρόσθεσε ο κ. Ελπιδοφόρος, δεν θα επιδεινώσει την ήδη χειρίστη κατάσταση, που υπάρχει αυτή την στιγμή, στην Ουκρανία, ακριβώς το αντίθετο, πιστεύω ότι θα συμβάλει στην ειρήνευση, στην ένωση και στον καταλαγιασμό των θρησκευτικών παθών». Ενώ παράλληλα σχετικά με το αίτημα αυτοκεφαλίας από τον πρόεδρο της Ουκρανίας τόνισε ότι «θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το αίτημα που κατέθεσε ο πρόεδρος του κράτους δεν είναι αίτημα προσωπικό. Αδικούμε την όλη υπόθεση όταν αναφερόμαστε κατ’ αυτό τον τρόπο στο ζήτημα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μετέφερε το αίτημα του Ουκρανικού λαού στο Φανάρι, μετά από συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του αυτοκεφάλου στη Βουλή. Δεν αποτελεί επομένως προσωπική επιθυμία του προέδρου το αυτοκέφαλο», και συνέχισε:

  «Όταν κάποιος είναι αντικανονικός, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Το ότι χαρακτηρίζεται σχισματικός δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να ζητήσει την αποκατάστασή του και τη ρύθμιση της εκκρεμότητάς του από την Εκκλησία του και αν θεωρήσει ότι η Εκκλησία του τον αδίκησε να προσφύγει στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πρόκειται για το λεγόμενο “έκκλητο”. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή υπάρχουν σχισματικοί και μη κανονικοί στην Ουκρανία, οι οποίοι προσέφυγαν στην εκκλησιαστική τους δικαιοδοσία και δεν αντιμετωπίστηκαν, κατά την κρίση τους, δίκαια, μπορούν να προσφύγουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητώντας την εκδίκαση της υποθέσεώς τους και την αναψηλάφηση της περιπτώσεως τους για τελεσίδικη απόφαση.

  Προς το παρόν, βέβαια, το Πατριαρχείο δεν επιλήφθηκε της εκδικάσεως, της εκκλήτου, προσφυγής κανενός από την Ουκρανία. Ίσως στο μέλλον το Πατριαρχείο μελετήσει υποθέσεις εκκλήτου που έχουν κατατεθεί. Σχετικά με το αίτημα αυτοκεφαλίας όμως από κανονική Εκκλησία νομίζω ότι δεν πρέπει να υπερτονίζουμε αυτό το επιχείρημα. Θα ήθελα να θέσω το ζήτημα διαφορετικά: Μπορεί η κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία σήμερα, ακόμη κι αν το θέλει, να καταθέσει αίτημα αυτοκεφαλίας; Όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα στο Πατριαρχείο Μόσχας. Όποιος τολμήσει να κάνει μία τέτοια κίνηση θα βρεθεί εκτός Εκκλησίας με συνοπτικές διαδικασίες».

  Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την εκκλησία της Μόσχας και την απουσία της από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης:

  «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πεπεισμένο ότι όσες περισσότερες δυσκολίες υπάρχουν, τόσο περισσότερη ανάγκη έχουμε να κάνουμε συνόδους, να κάνουμε συναντήσεις, διάλογο, για να μπορούμε με την επιφοίτηση και την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες», είπε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι θεωρεί στοιχείο θεολογικής και εκκλησιολογικής ελλειμματικότητας την απουσία της Μόσχας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Χαρακτήρισε παράλληλα «δορυφόρους της Μόσχας» τις Εκκλησίες, που αποφάσισαν τελικά να μη συμμετάσχουν, εξαιρώντας μόνον την Αντιόχεια, δίνοντας επιχειρήματα στην «ειλημμένη εκ των προτέρων», απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας να δράσει διασπαστικά. «Είναι γεγονός πανθομολογούμενο ότι η απουσία της Μόσχας και των άλλων Εκκλησιών δεν βασίζεται σε θεολογικά και εκκλησιαστικοκανονικά επιχειρήματα».

  Την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος έκανε την εκτίμηση ότι «δεν έχουν κοπεί τα σκοινιά, ούτε έχουν καταργηθεί τα κανάλια επικοινωνίας, απλά θα πρέπει η εκκλησία της Ρωσίας να προσπαθήσει λίγο περισσότερο, τόνισε, για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και των δέκα ορθοδόξων εκκλησιών, οι οποίες ενοχλήθηκαν με την παρασκηνιακή δραστηριότητα της προκειμένου να απουσιάσουν και άλλες Εκκλησίες από τη Σύνοδο. Είναι μια πολυπληθής εκκλησία, που το Οικουμενικό Πατριαρχείο μοίρασε μαζί της σε δύσκολες εποχές την πορεία των Ορθόδοξων λαών και δεν είναι ώριμο να δρα τώρα παρασκηνιακά.»
 • Παρουσία του ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου η έναρξη του 1ου Συνεδρίου Ελληνοαυστραλών δικαστών και νομικών στη Ρόδο

  Παρουσία του ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου η έναρξη του 1ου Συνεδρίου Ελληνοαυστραλών δικαστών και νομικών στη Ρόδο

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

  Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του Συλλόγου Ελληνοαυστραλών νομικών και δικαστών με θέμα «Σύγχρονα νομικά θέματα και η επίδραση του ελληνισμού», που διεξάγεται από τις 9-12 Ιουλίου στη Ρόδο, πραγματοποίησε την Δευτέρα 9 Ιουλίου, στον προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με την παρουσία της Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας κα. Suzan Kiefei, της Πρέσβειρας της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ Κέιτ Λόγκαν, καθώς επίσης επιφανών Νομικών και Δικαστών της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Κύπρου , με συντονιστή τον Πρόεδρο του συνεδρίου κ. Μανώλη Βαρύτιμο, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Ρόδο, υπό την φιλοξενία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.  Κατά την εναρκτήρια τελετή, ο Δήμαρχος Ρόδου κ Φώτης Χατζηδιάκος ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, η φιλοξενία επιφανών επιστημόνων του Δικαίου με την παρουσία του ανώτατου πολιτειακού φορέα της Ελλάδος, κ.κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος υπηρέτησε πιστά, από την θέση του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Δίκαιο.».
  Ακολούθως αναφέρθηκε συνοπτικά στην μακραίωνη ιστορία της Ρόδου, από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι και την πολύ πρόσφατη ακόμη περίοδο της ιστορίας, που είναι συνυφασμένη με τις παραδόσεις της, την σπουδαία γεωπολιτική και στρατηγική της θέση, που μαζί με τους ανθρώπους της καθόρισαν την ταυτότητα της, την πολιτιστική πρόοδο και την οικονομική της ανάπτυξη .

  Η σπουδαία γεωγραφική θέση της Ρόδου την κατέστησε σημαντική ναυτική δύναμη και κυρίαρχη δύναμη στο θαλάσσιο εμπόριο στην μείζονα περιοχή της εποχής εκείνης.

  Επικεντρώνοντας τα ιστορικά στοιχεία στην θεματική του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στο ναυτικό και εμπορικό δίκαιο, γνωστό ως «Ναυτικό Κώδικα της Ρόδου», τον οποίο κατάρτισαν, οι Ρόδιοι, ως κατ’ εξοχήν ναυτικός λαός για τον οποίο ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αντονίνο Πίος (138-161 μ. Χ.) είπε: «Εγώ μεν του κόσμου κύριος, ο δε Ρόδιος νόμος της θαλάσσης». Το Ναυτικό Δίκαιο της Ρόδου, εφαρμόστηκε σε όλη την τότε Ελλάδα, ακολούθως το παρέλαβαν οι Ρωμαίοι , οι Βυζαντινοί, μετά δε την πτώση του Βυζαντίου εφαρμόστηκε στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα στην Ανατολική Μεσόγειο εφαρμόζεται ο ναυτικός νόμος των Ροδίων. Ακόμη και το Ανώτατο Αγγλικό Δικαστήριο (κατά τον 19ο αιώνα), έκανε ρητή αναφορά σε απόφασή του στον αρχαίο αυτό νόμο. Η νομοθεσία αυτή των αρχαίων Ροδίων ναυτικών, που τελούσε υπό την προστασία της Πολιτείας της Ρόδου αποτελεί την πρώτη παγκόσμια ναυτική νομοθεσία. Ο νόμος αυτός επιγράφεται στα λατινικά σαν « DE LEGE RHODIA DE JACTU».  Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε, ότι «η Ιστορία, ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν δεν υπήρξε και δεν είναι ποτέ ουδέτερος παρατηρητής. ΄Ετσι και η Ρόδος, στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας της, δέχθηκε μια σειρά από επάλληλες πολιτισμικές επιρροές από όλες τις ιστορικές περιόδους, που αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια εξαιρετική μαρτυρία πολυπολιτισμικής παράδοσης. Επιβεβαίωση της διαπίστωσης αυτής αποτελεί και το γεγονός ότι κατά την περίοδο της αρχαιότητας, διακεκριμένες προσωπικότητες του πνεύματος και της πολιτικής, επέλεξαν την Ρόδο για να ολοκληρώσουν την πνευματική τους κατάρτιση και κυρίως να διδαχθούν την ρητορική τέχνη που ανθούσε τότε στο νησί μας και που ιδρύθηκε από τον σπουδαίο ρήτορα Αισχίνη. Μεταξύ των διάσημων αυτών προσώπων που σπούδασαν στην Ρόδο, ήταν και πολλοί επίδοξοι τότε πολιτικοί της Ρώμης, όπως ο σπουδαίος ρήτωρ Κικέρων, ο γνωστός Ιούλιος Καίσαρ, ο Τιβέριος Γράκχος και ο Σκιπίων ο Αφρικανός, ο Πομπήιος, ο Βρούτος, ο σπουδαίος ποιητής Λουκρήτιος, ο Κάτων και πολλοί άλλοι.». Την παράδοση αυτή συνεχίζει το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας, που φιλοξενεί κάθε χρόνο δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας, νομικούς και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο».

  Τέλος κλείνοντας, αναφέρθηκε στη Ρόδο του σήμερα. «Το νησί από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου και ολόκληρης της χώρας φιλοξενεί 3 εκ. επισκέπτες, δεκάδες συνέδρια και παγκόσμιες πολιτιστικές, επιστημονικές και αθλητικές διοργανώσεις και αποτελεί μια σύγχρονη, ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, που με τους νόμους εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη, την ελευθερία και την ισότητα, όπως είχε υπογραμμίσει ο Περικλής στον «Επιτάφιο του Θουκιδίδη»:

  Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Μανώλης Βαρύτιμος, η Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Κέιτ Λόγκαν, ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαιου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο ομογενής, πρόεδρος των Δικαστικών κ. Κρις Κουράκης.  Εμβληματική ήταν η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.κ.Παυλόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε υπό την διπλή ιδιότητα του και ως νομικού στον συσχετισμό μεταξύ του θετικού δικαίου, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε στην άμεση Δημοκρατία των αρχαίων, αλλά και στην σύγχρονη αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Τόνισε την αδιαμφισβήτητη συμβολή του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος στις δυτικές κοινωνίες και στην έννοια του δικαίου, συστηματοποιημένα από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη καθώς επίσης έκανε ειδική αναφορά στο «Ναυτικό Κώδικα της Ρόδου», ως την πρώτη παγκόσμια ναυτική νομοθεσία και την επιρροή και επιβολή των ρυθμιστικών αρχών και κανόνων του Ρωμαϊκού Δικαίου. Έκανε πλήθος αναφορών σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, αλλά και στα πολλά μέτωπα της κρίσης και της προσβολής θεμελιωδών δικαιωμάτων και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου που η Ελλάδα τηρεί. Κλείνοντας πρότεινε την Ρόδο, ως τον κατάλληλο τόπο για την διεξαγωγή ενός τέτοιου σπουδαίου συνεδρίου.  Στην τελετή έναρξης, παρέστησαν ακόμη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ.κ.Κύριλλος, οι Αντιδήμαρχοι: Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηϊωάννου, Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χαράλμπος Κόκκινος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης, ο Στρατηγός της 95 ΑΔΤΕ Γρηγόριος Ρουμάνης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, η ΄Εφορος Αρχαιοτήτων κ. Μάνια Μιχαηλίδου, ο νομικός κ. Γιώργος Κρεμλής και πλήθος άλλων ομογενών της Αυστραλίας, επισκεπτών του νησιού μας.

  Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισιώθηκε από μέλη της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ρόδου, παρουσιάζοντας με την εκπληκτική φωνή της σοπράνο, Ελευθερίας Ζαράκη και του Λεωνίδα Σακελλαρίδη ένα κλασικό ρεπερτόριο, Ελλήνων και ξένων συνθετών.

  Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018.
 • Ο Τέρενς Κουίκ εξήγγειλε μέτρα για τον Απόδημο Ελληνισμό

  Ο Τέρενς Κουίκ εξήγγειλε μέτρα για τον Απόδημο Ελληνισμό

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σειρά μέτρων για τον Απόδημο Ελληνισμό εξήγγειλε χθες από την Τρίπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην έναρξη του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Αρκάδων, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

  Μάλιστα, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που έχει βάλει την υπογραφή του στον νόμο για τον «Κλεισθένη» που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή και ο οποίος περιλαμβάνει, όπως σημείωσε, «τη νομοθετημένη πλέον υποχρέωση, να κλείσουμε οριστικά την εκκρεμότητα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού».

  Επίσης, ο κ. Κουίκ ζήτησε από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, «να μην επιστρέψει η Ελλάδα στην εποχή των τσάμπα jumbo της Ολυμπιακής που ήταν η ακραιφνής διχαστική κομματική λογική των τότε μεγάλων κομμάτων και να μην επιχειρηθεί πάλι το αμάρτημα του διαμελισμού της οικογένειας σε διάφορα κομματικά καφενεία», τονίζοντας πως «το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είναι επιταγή της Δημοκρατίας και δεν μπορεί να καταστεί στυγνός κομματικός σκοπός».

  Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, προσδιόρισε ότι «μέσα στο Φθινόπωρο θα έρθει και το νομοσχέδιο για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), το οποίο θα είναι πλέον αυτό-οργανωμένο και αυτό-χρηματοδοτούμενο». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «τελείωσε οριστικά πλέον η εποχή, όπου ελληνικές κυβερνήσεις ή υπουργοί, κούναγαν το δάχτυλο στην ομογένεια, δίνονταν εντολές για το τι θα πρέπει να κάνει και το πώς θα πρέπει να δρα».

  Εξήγγειλε ακόμα ότι σύντομα με νομοθετικές διατάξεις και ρυθμίσεις θα λυθεί το θέμα της σφράγισης και αποσφράγισης των αυτοκινήτων που έχουν στην Ελλάδα με ξένες πινακίδες οι ομογενείς, για χρήση στις διακοπές τους, όπως επίσης και το θέμα των αδασμολόγητων ειδών που μπορούν να στέλνουν Ομογενειακές Ενώσεις, ως βοήθεια στους τόπους καταγωγής τους.

  Ο κ. Κουίκ χαιρέτησε επίσης την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών ότι προχωρά η σύνδεση της ομογένειας μέσω των προξενικών αρχών του ΥΠΕΞ με το Ειδικό Ληξιαρχείο και για εγγραφές και για έκδοση πιστοποιητικών. «Υπενθυμίζω ότι ο υπουργός μου, Νίκος Κοτζιάς έχει στόχο από τις πρώτες μέρες ως ΥΠΕΞ να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά από τις διπλωματικές μας αρχές ο κάθε Έλληνας στο Εξωτερικό. Το ξεκίνησε από τη Γερμανία», επισήμανε ο κ.Κουίκ.

  Προανήγγειλε ακόμα, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση, «σημαντικές δράσεις» της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στο πλευρό της νέας γενιάς των Αρκάδων Ομογενών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

  «Στην 5η ενότητα των εβδομαδιαίων εργασιών του Συνεδρίου σας, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, θα είναι εδώ στην Τρίπολη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΓΓΑΕ Δημήτρης Πλευράκης, ένας από τους πολύ καλούς μου συνεργάτες. Θα ακούσει τις προτάσεις σας, έχει έτοιμες και τις δικές μας, ώστε να κρατάμε τα νιάτα όλης της Διασποράς και φυσικά των Αρκάδων, όσο γίνεται πιο κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, στην Ελλάδα, με εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, κυρίως στις καλοκαιρινές διακοπές τους. Γιατί όχι και στον δικό μας χειμώνα, αφού Αρκάδες έχουμε και στο νότιο ημισφαίριο, στην Αυστραλία όσο και στην Αφρική, που δεν θα ήθελα να την ξεχνά κανείς ομογενής».
 • «Η ελληνική ομογένεια απέδειξε πόσο νοιάζεται για την πατρίδα της και τα εδώ αδέλφια της»

  «Η ελληνική ομογένεια απέδειξε πόσο νοιάζεται για την πατρίδα της και τα εδώ αδέλφια της»

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα θερμότερα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων «αυτής της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας» στην Ανατολική Αττική, εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουίκ δήλωσε ότι συμπάσχει «με όλους εκείνους που βίωσαν στιγμές Αποκάλυψης».

  Την ίδια στιγμή, ως αρμόδιος υφυπουργός, εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τις ευχαριστίες του για τα συλλυπητήρια μηνύματα και την ευγνωμοσύνη του για τα μηνύματα συμπαράστασης που δέχονται στο υπουργείο Εξωτερικών από πάμπολλες οργανώσεις του Ελληνισμού (Ελλάδας και Κύπρου).

  Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κουίκ, δέχθηκε συλλυπητήρια τηλεφωνήματα από τους ομόλογους του, της Αιγύπτου Ναμπίλα Μακράμ και της Αρμενίας Mkhitar Hayrapetyan, ενώ είχε επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον προεδρικό επίτροπο της Κύπρου Φώτη Φωτίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι ενεργοποιεί την παγκόσμια Κυπριακή Διασπορά, για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. «Μου αποκάλυψε, επίσης, ότι στην ετήσια παγκόσμια σύναξη της Κυπριακής Ομογένειας, που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα στη Λευκωσία, ο ίδιος ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, θα εξειδικεύσει προς αυτήν την κατεύθυνση συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις» επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

  Επίσης, γνωστοποίησε ότι ο κ. Φωτίου, στο πλαίσιο των τριμερών δράσεων που έχει Κύπρος και Ελλάδα, με την Αίγυπτο και την Αρμενία, προγραμματίζει άμεσα τριμερείς συναντήσεις στη Λευκωσία, ώστε να οργανώσουν σε παγκόσμια κλίμακα κοινά προγράμματα δράσεων με τις ομογένειες των τεσσάρων χωρών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επόμενη ημέρα των βιβλικών καταστροφών στις συγκεκριμένες περιοχές.

  Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουίκ, νωρίτερα μίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για τη βοήθεια που θέλουν να προσφέρουν στους πληγέντες δήμους οι ομογενείς. Επίσης, προσέθεσε, έχει ήδη κάνει δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της εξειδικευμένης κυβερνητικής σύσκεψης, που έγινε υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Έμπρακτη αλληλεγγύη από τους Έλληνες της Γερμανίας

  Έμπρακτη αλληλεγγύη από τους Έλληνες της Γερμανίας

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ελληνικές κοινότητες, σύλλογοι αλλά και η Εκκλησία στη Γερμανία συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και χρήματα για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα.
  Σε πολιτικό επίπεδο μια από τις πρωτοβουλίες ανήκει στη βουλευτή των γερμανών Πρασίνων (Grüne) Λίζα Μπάντουμ, μέλος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής. Σε συνεργασία με την πρώην πρόεδρο των Πρασίνων και νυν αντιπρόεδρο της Bundestag Κλάουντια Ροτ απευθύνουν έκκληση για την επίδειξη αλληλεγγύης και καλούν τους Γερμανούς να προσφέρουν χρήματα για τους πληγέντες.

  Σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Μπάντουμ και Ροτ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι συνέπειες της βίαιης καταστροφικής πυρκαγιάς που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 86 ανθρώπους και κατέστησε πολλούς άστεγους, μας έχουν συγκλονίσει. Πολλές Ελληνίδες και Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με συντρίμμια […]. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι και ένα μήνυμα ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Απαιτείται συγκεκριμένη, μη γραφειοκρατική βοήθεια για την Ελλάδα, και φυσικά ιδιαιτέρως για τους ανθρώπους της Κινέτας, της Ραφήνας και στο Μάτι που έχει καταστραφεί κατά 98%».

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η 35χρονη Μπάντουμ έχει και ιδιαίτερους προσωπικούς δεσμούς με την Ελλάδα αφού πέρασε μέρος των φοιτητικών της χρόνων στη Θεσσαλονίκη και μιλά μάλιστα και Ελληνικά.

  Τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης στις κοινότητες

  Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους δείχνουν όμως και οι Έλληνες της Γερμανίας. Μέσα από τις Ελληνικές Κοινότητες αλλά και την Εκκλησία συγκεντρώνουν δωρεές που έχουν σταλεί ήδη ή πρόκειται να σταλούν τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα. Για την ανακούφιση των πληγέντων η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων καλεί τις κοινότητες να συνεισφέρουν οικονομικά στον λογαριασμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

  Στις ίδιες τις κοινότητες αλλά και στις Εκκλησίες συγκεντρώνονται από την πρώτη μέρα τόσο είδη πρώτης ανάγκης όσο και χρήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ελληνικές κοινότητες του Μπρυλ κοντά στην Κολωνία, του Βούπερταλ, του Ζίγκμπουργκ, του Μπίλεφελντ, του Αμβούργου, του Βερολίνου, ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Bonn/Rhein-Sieg, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τρόισντορφ αλλά και η ελληνική ομάδα του Τρόισντορφ.

  Το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία καλεί σε δωρεές για το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα ενώ τεράστια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στο Μόναχο όπου είναι ιδιαίτερα έντονο το ελληνικό στοιχείο και όπου την πρωτοβουλία ανέλαβαν δυο ενορίες (Αγ. Γεωργίου και Αγ. Πάντων) και 9 φορείς-σύλλογοι της πόλης. Ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για τη συγκέντρωση χρημάτων έχει ανοίξει στη βαυαρική πρωτεύουσα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γιατρών Μονάχου.
  Πηγή: DW
 • Κ. Δασκαλάκης: Όταν πήρα το βραβείο, σκέφθηκα την Ελλάδα και την τραγωδία στην Αττική

  Κ. Δασκαλάκης: Όταν πήρα το βραβείο, σκέφθηκα την Ελλάδα και την τραγωδία στην Αττική

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Όταν πριν από κάποια χρόνια ήταν ακόμη μαθητής ή φοιτητής στην Αθήνα, δεν μπορούσε ποτέ να διανοηθεί ότι θα κατακτούσε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή μαθηματικά βραβεία. Και τώρα που το βραβείο Nevanlinna είναι πλέον δικό του, το μυαλό του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, στρέφεται στην πατρίδα του, την Ελλάδα.

  Όπως δήλωσε ο 37χρονος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, από το Ρίο της Βραζιλίας, όπου την Πέμπτη τού απονεμήθηκε το βραβείο μαθηματικών «Rolf Nevanlinna 2018», στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών, «το Nevanlinna είναι από τα βραβεία για τα οποία μαθαίνεις όταν είσαι μικρός, ύστερα κοιτάς τη λίστα με τους βραβευθέντες και αποφασίζεις ότι οι πιθανότητες να το λάβεις ποτέ, είναι μηδαμινές. Όταν έμαθα ότι το έργο μου αναγνωρίστηκε με αυτήν την τεράστια διάκριση, αισθάνθηκα μεγάλη τιμή και χαρά. Ύστερα σκέφτηκα όλους τους ανθρώπους ,χωρίς τους οποίους δεν θα είχα φτάσει ως εδώ: τους γονείς και τον αδερφό μου, τη γιαγιά μου, την κοπέλα μου, τους φίλους, τους δασκάλους και τους μαθητές μου».

  «Μετά», πρόσθεσε, «ήρθε στο μυαλό μου η Ελλάδα που η συνεισφορά της τόσο στα μαθηματικά όσο και την ευρύτερη ανθρώπινη σκέψη ήταν έμπνευση σε όλη μου τη ζωή. Τέλος, θυμήθηκα την πρόσφατη τραγωδία με τις φωτιές της Αττικής και τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων. Όλες αυτές οι σκέψεις συνυπήρχαν στο μυαλό μου, όταν ανέβηκα στη σκηνή για να λάβω το βραβείο και μου έφεραν μεγάλη συγκίνηση».

  «Είμαι χαρούμενος που μπόρεσα να προσφέρω στην ελληνική σκέψη. Η Ελλάδα έχει πολύ ταλέντο και ελπίζω να δημιουργηθούν σύντομα οι συνθήκες για να μειωθεί η "διαρροή εγκεφάλων" και οι νέοι μας να μπορούν να δημιουργούν μέσα στην Ελλάδα χωρίς περισπασμούς» τόνισε ο κ. Δασκαλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Κ. Δασκαλάκη στρέφονται κυρίως στα υπολογιστικά θεμέλια της Θεωρίας Παιγνίων, σε υπολογιστικά προβλήματα στο σχεδιασμό αγορών, στη θεωρία πιθανοτήτων και στη στατιστική σε υψηλές διαστάσεις, καθώς και τα μαθηματικά και υπολογιστικά θεμέλια της τεχνητής νοημοσύνης. Εκτός από τα διδακτικά καθήκοντά του, είναι κύριος ερευνητής στο Εργαστήριο Επιστήμης και των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory-CSAIL) του ΜΙΤ. Το ερευνητικό έργο του εστιάζει τελευταία στο «πάντρεμα» των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης με την οικονομία.

  Το βραβείο, που δημιουργήθηκε το 1981 προς τιμή του Φινλανδού μαθηματικού Ρολφ Νεβανλίνα και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ, απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια (μαζί με το βραβείο Fields) σε έναν επιστήμονα έως 40 ετών, ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στα μαθηματικά της επιστήμης των υπολογιστών.
  Στο σχετικό σκεπτικό της βράβευσης του Κ. Δασκαλάκη, η Διεθνής Μαθηματική Ένωση αναφέρει ότι το έργο του «έχει μεταμορφώσει την κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα των θεμελιωδών προβλημάτων στις αγορές, στις δημοπρασίες, στις καταστάσεις ισορροπίας και σε άλλες οικονομικές δομές».
  «Ο Κωστής συνδυάζει την εντυπωσιακή τεχνική δεξιoτεχνία με το σπάνιο χάρισμα να εργάζεται πάνω σε προβλήματα που είναι τόσο θεμελιώδη όσο και πολύπλοκα. Είμαστε όλοι τόσο χαρούμενοι, που μάθαμε για την πανάξια αναγνώριση του συναδέλφου μας» δήλωσε η Ντανιέλα Ρας, διευθύντρια του Εργαστηρίου CSAIL του ΜΙΤ.

  Ο Κ. Δασκαλάκης, παιδί δύο κρητικής καταγωγής εκπαιδευτικών, είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, όπου εμπνεύσθηκε από το έργο ενός άλλου διακεκριμένου Έλληνα της διασποράς, του καθηγητή Χρήστου Παπαδημητρίου. Το βραβείο Νεβανλίνα είναι η κορυφαία διεθνής διάκρισή του μέχρι σήμερα και του ανοίγει το δρόμο για να συμμετάσχει πλέον στο «Φόρουμ της Χαϊδελβέργης», όπου κάθε χρόνο παίρνουν μέρος οι κάτοχοι των κορυφαίων μαθηματικών βραβείων (Fields, Abel, Turing και Nevanlinna).
  Πριν το Nevanlinna, είχε κατακτήσει διάφορα άλλα βραβεία, μεταξύ των οποίων τα «2007 Microsoft Graduate Research Fellowship», «2008 ACM Doctoral Dissertation Award», «Game Theory and Computer Science (Kalai) Prize», «2010 Sloan Fellowship in Computer Science», «2011 SIAM Outstanding Paper Prize», «2011 Ruth and Joel Spira Award for Distinguished Teaching», «2012 Microsoft Research Faculty Fellowship», «2015 Vatican Giuseppe Sciacca Foundation Research and Development Award» και «2018 Google Faculty Research Award».
  Τον Έλληνα επιστήμονα συνεχάρησαν χθες με μηνύματά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

 • Οικονομική βοήθεια στους πυρόπληκτους της Αττικής από Αθηναίους της Νέας Υόρκης

  Οικονομική βοήθεια στους πυρόπληκτους της Αττικής από Αθηναίους της Νέας Υόρκης

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οικονομική βοήθεια 6.000 ευρώ αποστέλλει ο Σύλλογος Αθηναίων Νέας Υόρκης στους πυρόπληκτους της Αττικής.

  Το χρηματικό πόσο θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που δημιούργησε ο δήμος Αθηναίων μέσω του Athens Partnership και θα αξιοποιηθεί για την αποκατάσταση υποδομών, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

  Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης ευχαρίστησε θερμά όλα τα μέλη του Συλλόγου Αθηναίων Νέας Υόρκης για την υποστήριξή τους.
 • Αυστραλία: Ραδιομαραθώνιος ομογενών για τους πυρόπληκτους

  Αυστραλία: Ραδιομαραθώνιος ομογενών για τους πυρόπληκτους

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ραδιομαραθώνιο διοργανώνουν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ομογενείς στην Αυστραλίας, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα.

  Πηγή: cretalive.gr
 • Ραδιοέρανος στην Αυστραλία από τη Δημόσια Ραδιοφωνία SBS για τους πυρόπληκτους της Αττικής

  Ραδιοέρανος στην Αυστραλία από τη Δημόσια Ραδιοφωνία SBS για τους πυρόπληκτους της Αττικής

  Κατηγορία: Ομογένεια | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-01 00:44:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Μια ακόμη πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς τα θύματα των πρόσφατων φονικών πυρκαγιών στην Αττική ήρθε από την Αυστραλία, σε συνέχεια πολλών που έχουν ήδη προηγηθεί και άλλων που θα ακολουθήσουν.

  Η Δημόσια Ραδιοφωνία SBS, μέσω του Ελληνικού Προγράμματος διοργάνωσε την Πέμπτη Ραδιοέρανο για τη συγκέντρωση χρημάτων και η ανταπόκριση τόσο από την ομογένεια, όσο και από Αυστραλούς πολίτες ήταν και πάλι, άμεση.

  Δείτε το βίντεο:  Ο Επικεφαλής του Ελληνικού Προγράμματος της Ραδιοφωνίας SBS, δημοσιογράφος Θέμης Καλός τόνισε πως “πρόκειται για τη δική μας προσπάθεια, από εδώ, αυτή την εσχατιά της γης, την Αυστραλία, να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας που είναι πυρόπληκτοι, που είναι πυροπαθείς, που δοκιμάστηκαν στις πτρκαγιές στην Ανατολική Αττική”.

  Ο Θέμης Καλός υπενθύμισε άλλωστε πως η Ραδιοφωνία SBS, το Ελληνικό Πρόγραμμα, με τη σταθερή συμπαράσταση της Ομογένειας και των ακροατών εκδηλώνει έμπρακτα τη συμπαράσταση της προς την Ελλάδα, όποτε αυτό χρειαστεί.

  Η Διευθύντρια του πολυγλωσσικού προγράμματος της Ραδιοφωνίας SBS Mandi Wicks δήλωσε πως «η αλληλεγγύη και η συγκέντρωση οικονομικής ενίσχυσης για τους πληγέντες είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει καθώς, δυστυχώς, οι πραγματικές πληγές θα χρειαστούν γενιές για να επουλωθούν» και κάλεσε την Ομογένεια των περισσοτέρων από 400.000 Ελλήνων και Ελληνικής καταγωγής πολιτών να προσφέρουν ότι μπορούν.

  Από την πλευρά της Ελληνικής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία έχει ενεργοποιηθεί επίσης από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το μέγεθος της φονικής καταστροφής, ο Πρόεδρος της Χάρης Δανάλης έκανε, μέσω του Ελληνικού προγράμματος της δημόσιας ραδιοφωνίας SBS, έκκληση προς την Παροικία να ανταποκριθεί με θέρμη στο ραδιοέρανο, για να είναι αποτελεσματικότερη η συμπαράσταση πρός τους πληγέντες.

  Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 25.000 δολάρια Αυστραλίας.
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο