• Αίσιο τέλος για δελφίνι στην Ελούντα

  Αίσιο τέλος για δελφίνι στην Ελούντα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-22 16:02:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός δελφινιού, το οποίο εγκλωβίστηκε στον Κόλπο της Ελούντας στην Κρήτη. Εθελοντές κατάφεραν να το οδηγήσουν εκ νέου στην ανοιχτή θάλασσα.

  «Με μια επτάωρη συντονισμένη επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού που διήρκησε από τις 08.30 το πρωί μέχρι και τις 15.30 μετά το μεσημέρι, το παγιδευμένο δελφίνι στα αβαθή νερά του Κόλπου της Ελούντας οδηγήθηκε στην ανοιχτή θάλασσα, στο φυσικό του περιβάλλον, έξω από το μπουγάζι της Σπιναλόγκας. Η επιχείρηση ήταν εξαιρετικά δυσχερής, αφού ο αρχικός σχεδιασμός να βγει στην ανοιχτή θάλασσα από την κοντινότερη διώρυγα του Καναλιού των ανεμόμυλων δεν τελεσφόρησε… Να σημειωθεί ότι η όλη επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μόνο από εθελοντές, με την επιδεικτική και ολοσχερή απουσία της Λιμενικής Αρχής Αγ. Νικολάου ή οποιαδήποτε άλλου κρατικού φορέα.

  »Την εθελοντική ομάδα διάσωσης αποτελούσαν (από το Mediterranean View Diving Center) ο δάσκαλος καταδύσεων και επαγγελματίας δύτης Μιχάλης Βασιλάκης και οι δύτες Ζαχαρίας Ζερβός και Άλκης Βατέλλης, καθώς και οι εθελοντές στα δύο ταχύπλοα συνοδείας Κωστής Μαυρικάκης, Μάνος Μαυρικάκης, Μάνος Εγγλεζάκης και Αντρέας Κουμπανάκης» αναφέρει σε μήνυμά του στο διαδίκτυο ο εθελοντής Κωστής Μαυρικάκης.
 • Αιθιοπία: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την καλλιέργεια καφέ και την οικονομία

  Αιθιοπία: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την καλλιέργεια καφέ και την οικονομία

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-22 15:01:50 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Το Νεπάλ ξαναμετρά το ύψος του Έβερεστ 20/06 08:53 Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τροπικά ψάρια στην Τουρκία 16/06 20:15 Πού είναι πιο πιθανό να προκληθούν συγκρούσεις για τρόφιμα λόγω κλιματικής αλλαγής 14/06 16:06

  Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων καλλιεργητών καφέ στην Αιθιοπία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του αιώνα, ίσως χαθεί το 39% έως 59% των εκτάσεων καλλιέργειας καφέ της ποικιλίας Arabica στη χώρα.

  Αυτή η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι η καλλιέργεια καφέ είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της χώρας.

  Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η βιομηχανία λειτουργεί ως η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Εάν οι κλιματικές συνθήκες δεν βελτιωθούν σύντομα, εκατομμύρια άνθρωποι στην Αιθιοπία που εξαρτώνται από τη βιομηχανία καφέ ίσως χάσουν το μοναδικό τους βιοτικό υπόβαθρο.

  Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι λιγότερες βροχοπτώσεις έχουν ήδη επηρεάσει το περιβάλλον της Αιθιοπίας. Πρόσφατα στοιχεία για το κλίμα υποδηλώνουν ότι η ποσότητα των βροχοπτώσεων στη χώρα έχει μειωθεί έως και κατά 100 εκατοστά τα τελευταία 60 χρόνια. Η Αιθιοπία έχει βιώσει επίσης συχνότερες ξηρασίες τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας σοβαρά την ικανότητα της χώρας να παράγει καφέ.

  Ο ερευνητής των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιου του Λονδίνου, Άαρον Ντέιβις, και οι συνεργάτες του εξέτασαν διάφορα κλιματολογικά μοντέλα και δορυφορικές εικόνες. Στόχος τους ήταν να προσδιοριστούν συγκεκριμένες περιοχές της Αιθιοπίας όπου οι αγρότες θα μπορούν να καλλιεργούν καφέ τις επόμενες δεκαετίες.

  Στη συνέχεια, έλεγξαν την ακρίβεια του μοντέλου τους συγκρίνοντας δεδομένα από προβολές μοντέλων και δορυφορικές εικόνες με πραγματικές συνθήκες που παρατηρήθηκαν στη χώρα.

  Παρά τις καταστροφές στο περιβάλλον της Αιθιοπίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ερευνητές εντόπισαν τρόπους για το πώς οι καλλιεργητές καφέ μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Ένας από αυτούς είναι η μετακίνηση των φυτειών καφέ τους από τις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές από το κλίμα σε νέες, πιο κατάλληλες, κατά τις επόμενες δεκαετίες.

  Δεδομένου ότι τα περισσότερα φυτά της ποικιλίας Arabica καλλιεργούνται στα αιθιοπικά υψίπεδα ώστε να επωφεληθούν από τις ηπιότερες θερμοκρασίες, ο Ντέιβις και οι συνάδελφοί του υποδεικνύουν ότι αυτά μπορούν να μεταφερθούν σε ακόμη μεγαλύτερα υψόμετρα.

  Αυτό μπορεί να γίνει όταν οι συνθήκες γίνουν ακατάλληλες για την καλλιέργεια των φυτών σε χαμηλότερες τοποθεσίες. Οι καλλιεργητές καφέ μπορούν επίσης να υιοθετήσουν άλλους τρόπους καλλιέργειας, άρδευσης και πολτοποίησης, ώστε να εξισορροπήσουν τις συνέπειες της μετεγκατάστασης.

  Οι ερευνητές παραδέχονται ότι μία τέτοια μετακίνηση δεν θα ήταν τόσο εύκολη, καθώς θα χρειαζόταν ένας σημαντικός αριθμός πόρων και δύσκολος συντονισμός για τους αγρότες. Δυστυχώς, οι περισσότεροι καλλιεργητές καφέ στην Αιθιοπία δεν έχουν τα χρήματα και τις δυνατότητες να μεταφέρουν τις φυτείες τους αλλού. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι μικροκαλλιεργητές που δεν έχουν τα μέσα να μετριάσουν τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

  Για αυτό το λόγο οι ερευνητές προτείνουν ότι πρέπει να γίνουν κάποιες μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε κρατικό επίπεδο και με διεθνή βοήθεια, για την διάσωση της παραγωγής καφέ. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην προστασία του λαού της Αιθιοπίας, του περιβάλλοντος, καθώς και της βιομηχανίας και οικονομίας της χώρας.

  ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Φωτογραφίες: To «σύννεφο της Αποκάλυψης» εμφανίστηκε στη Σουηδία

  Φωτογραφίες: To «σύννεφο της Αποκάλυψης» εμφανίστηκε στη Σουηδία

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:32:39 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Είναι ένα σύννεφο μακρύ το οποίο μοιάζει με σωλήνα και έχει κυματοειδή κίνησηΔώδεκα νέα είδη σύννεφων προστέθηκαν στο Διεθνή Άτλαντα Νεφών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Ένα από αυτά λέγεται Volutus, ή κοινώς, το σύννεφο της αποκάλυψης.   Είναι ένα σύννεφο μακρύ το οποίο μοιάζει με σωλήνα και έχει κυματοειδή κίνηση.
  Αυτό, λοιπόν, το σύννεφο εμφανίστηκε το περασμένο Σάββατο στον ουρανό της νότιας Σουηδίας, προκαλώντας την έκπληξη και τον θαυμασμό όσων το είδαν.

  Κάποιοι πρόλαβαν να το φωτογραφίσουν και να ανεβάσουν στη συνέχεια τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Ο Άτλαντας, που ξεκίνησε το 1896, αποτελεί το παγκόσμιο εργαλείο αναφοράς για την παρατήρηση και ταυτοποίηση των διαφόρων νεφών. Για τελευταία φορά είχε αναθεωρηθεί το 1987.  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τετρακόσια άγρια άλογα καλπάζουν στην Καπαδοκία

  Τετρακόσια άγρια άλογα καλπάζουν στην Καπαδοκία

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:32:39 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ο πληθυσμός των άγριων αλόγων να αυξηθείΠερίπου 400 άγρια άλογα εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν ελεύθερα στη φύση στην κεντρική ανατολική επαρχία Nevşehir, στην Καπαδοκία.

  Ο Αλί Κεμέρ, ο οποίος έχει εργαστεί ως εκτροφέας αλόγων για 30 χρόνια, δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ο πληθυσμός των άγριων αλόγων να αυξηθεί, αλλά σημείωσε ότι η προσπάθεια χρειάζεται υποστήριξη. 
  "Περιμένουμε την υποστήριξη από την κυβέρνηση. Συχνά αυτά τα άγρια άλογα δεν μπορούν να βρουν ούτε ένα μέρος για να πιουν νερό. Τα εργοστάσια διαθέτουν τα απόβλητά τους σε ρέματα και ποτάμια", δήλωσε ο Κέμερ.


  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Το καλοκαίρι μπήκε με άγριες διαθέσεις: Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη

  Το καλοκαίρι μπήκε με άγριες διαθέσεις: Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:32:39 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Συναγερμός στους μετεωρολόγους - Αφόρητη η κατάσταση σε Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία - Θερμοκρασίες ακόμα και 40 βαθμών στην Ιβηρική και τη Νότια Γαλλία - Μαζικά στις παραλίες οι Βρετανοί21 Ιουνίου 2017.... Η πρώτη -επισήμως- μέρα του καλοκαιριού. Μία ημέρα που θα θυμούνται για καιρό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή, την ίδια στιγμή που οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων αποδεικνύονται καταστροφικές και θανατηφόρες.

  Η Ευρώπη βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα, με τις θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές, ειδικότερα του Βορρά να δοκιμάζουν τις αντοχές των κατοίκων τους, ανεβαίνοντας πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Μεσόγειο, ο υδράργυρος θα ανέβει ακόμη και πάνω από τους 40 βαθμούς, καθιστώντας το φετινό ξεκίνημα του καλοκαιριού ως ένα από τα θερμότερα στην ιστορία.  «Χτύπησε» 35άρια και 39άρια στη Βρετανία!


  Στη Βρετανία σήμερα, την πρώτη μέρα του καλοκαιριού, η θερμοκρασία ανέβηκε σχεδόν στους 35 βαθμούς, με τα επίπεδα υγρασίας να παραμένουν στα γνωστά υψηλά στάνταρ, γεγονός που δημιούργησε μία αφόρητη κατάσταση, στέλνοντας χιλιάδες Βρετανούς στις παραλίες, τα πάρκα και τα... πλησιέστερα συντριβάνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή και αύριο, ενώ στο Χίθροου καταγράφηκαν το μεσημέρι, στον ήλιο ακόμη και 39 βαθμοί Κελσίου. Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, πρόκειται για τον υψηλότερο μέσο όρο θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Νησί.

  Δραματική η κατάσταση σε Ισπανία και Νότια Γαλλία


  Δραματική θα είναι η κατάσταση σε Ισπανία και Νότια Γαλλία, καθώς αύριο αναμένονται θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Το θερμό κύμα αέρα θα χτυπήσει με σφοδρότητα τις ηπειρωτικές πόλεις και κοιλάδες, ενώ στις παραλιακές περιοχές η κατάσταση θα είναι πιο ανεκτή, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν κάτω από τους 40 βαθμούς, καθώς το θαλασσινό αεράκι θα φροντίσει να προσφέρει λίγες στιγμές δροσιάς σε Ισπανούς και Γάλλους. Στο Παρίσι πάντως, ο υδράργυρος έδειξε σήμερα 37 βαθμούς και σε  συνδυασμό με τη γενικότερη αναστάτωση και επιφυλακή που επικρατούσε στη γαλλική πρωτεύουσα, είχε δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα.

  Στην Πορτογαλία, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε με τους δεκάδες νεκρούς, η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 35 βαθμούς, αλλά σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα, η κατάσταση θα είναι δύσκολη.

  Σύμφωνα με την πρόβλεψη του αυριανού καιρού, το πρώτο κύμα καύσωνα του φετθινού καλοκαιριού θα πλήξει κυρίως τις Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, την Ιταλία και ειδικότερα τον Βορρά, που η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και στους 40 βαθμούς, αλλά και περιοχές της Γερμανίας και των Βαλκανίων.

  Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ελλάδα - Στους 38-39 βαθμούς το Σαββατοκύριακο


  Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να καταγραφούν τα πρώτα 40άρια. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του γνωστού μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, θα ισχύσουν τα εξής τα επόμενα 24ωρα στη χώρα μας...

  * ΑΘΗΝΑ :
  Πέμπτη : 34°C
  Παρασκευή : 36°C 
  Σάββατο : 37-38°C
  Κυριακή : 37-38°C

  * ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : 
  Πέμπτη : 33-34°C
  Παρασκευή : 33-34°C
  Σάββατο : 36°C
  Κυριακή : 35-36°C

  * ΠΑΤΡΑ : 
  Πέμπτη : 28-29°C
  Παρασκευή : 30°C
  Σάββατο : 31-32°C
  Κυριακή : 32°C

  * ΛΑΡΙΣΑ :
  Πέμπτη : 35°C
  Παρασκευή : 37°C
  Σάββατο : 37-38°C
  Κυριακή : 36-37°C

  * ΗΡΑΚΛΕΙΟ : 
  Πέμπτη : 30°C
  Παρασκευή : 32°C
  Σάββατο : 32-33°C
  Κυριακή : 32°C

  Επίσης, αυτό που διαφαίνεται, είναι ότι από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει μια πολύ μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

  Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την επόμενη Πέμπτη 29 Ιουνίου και στη συνέχεια να μας επισκεφτούν ακόμη πιο θερμές αέριες μάζες, με αποτέλεσμα να μιλάμε για πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα.

  Όλα αυτά όμως θα τα μελετήσουμε τα προσεχή 24ωρα, διότι έχουμε ακόμη μπροστά μας αρκετές ημέρες και ενδέχεται όπως είναι λογικό να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.

  Πάντως, αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα στοιχεία, μετά τα μισά της επόμενης εβδομάδας πλησιάζει κάτι πολύ δυνατό, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να εκτοξευθεί ακόμη και πάνω από τους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ενδείξεις.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Παραλύει η Ευρώπη από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα - Έρχεται και στην Ελλάδα

  Παραλύει η Ευρώπη από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα - Έρχεται και στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:32:39 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Οι φετινοί καύσωνες είναι πολύ πρόωροι, λέει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός - Έλιωσε η άσφαλτος στη Βρετανία - Σε κλοιό καύσωνα και Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία - Φωτιές στη Σιβηρία - Προβλήματα στις παραγωγές της Κίνας - Κοντά στους 50 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αριζόνα των ΗΠΑΜε άγριες διαθέσεις υποδεχθήκαμε και επίσημα το φετινό καλοκαίρι όχι τόσο ακόμα στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και σε αρκετές ακόμη χώρες παγκοσμίως.

  Την Τετάρτη 21 Ιουνίου ημέρα του θερινού ηλιοστασίου και άρα μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή στο Παρίσι, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου, στην Μαδρίτη με 38 βαθμούς και στο Λονδίνο με 34 βαθμούς και παράλληλη προειδοποίηση για καταιγίδες.

  Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε, με βάση την εξέλιξη της θερμοκρασίας τους τελευταίους δύο μήνες, ότι η Γη περνά έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο και ότι τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πρόωρα.


  «Τμήματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έζησαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο, με κατάρριψη σειράς ρεκόρ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.
  Η τάση που καταγράφηκε τους τελευταίους δύο μήνες θέτει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από τότε που κρατούνται στοιχεία, το 1880.

  Ακόμη και πριν από τον τελευταίο μήνα, στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νοτιοανατολική Ασία, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είχαν ασυνήθιστα ζεστό καιρό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.
  Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ελλάδα - Στους 38-39 βαθμούς το Σαββατοκύριακο Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να καταγραφούν τα πρώτα 40άρια. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του γνωστού μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, θα ισχύσουν τα εξής τα επόμενα 24ωρα στη χώρα μας...

  * ΑΘΗΝΑ :
  Πέμπτη : 34°C
  Παρασκευή : 36°C 
  Σάββατο : 37-38°C
  Κυριακή : 37-38°C

  * ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : 
  Πέμπτη : 33-34°C
  Παρασκευή : 33-34°C
  Σάββατο : 36°C
  Κυριακή : 35-36°C

  * ΠΑΤΡΑ : 
  Πέμπτη : 28-29°C
  Παρασκευή : 30°C
  Σάββατο : 31-32°C
  Κυριακή : 32°C

  * ΛΑΡΙΣΑ :
  Πέμπτη : 35°C
  Παρασκευή : 37°C
  Σάββατο : 37-38°C
  Κυριακή : 36-37°C

  * ΗΡΑΚΛΕΙΟ : 
  Πέμπτη : 30°C
  Παρασκευή : 32°C
  Σάββατο : 32-33°C
  Κυριακή : 32°C

  Επίσης, αυτό που διαφαίνεται, είναι ότι από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει μια πολύ μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

  Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την επόμενη Πέμπτη 29 Ιουνίου και στη συνέχεια να μας επισκεφτούν ακόμη πιο θερμές αέριες μάζες, με αποτέλεσμα να μιλάμε για πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα.

  Πάντως, αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα στοιχεία, μετά τα μισά της επόμενης εβδομάδας, ο υδράργυρος θα εκτοξευθεί ακόμη και πάνω από τους 41 βαθμούς Κελσίου.
  Έλιωσε η άσφαλτος στη Βρετανία Στη Βρετανία, η ζέστη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας δημιούργησαν μία αφόρητη κατάσταση, στέλνοντας χιλιάδες Βρετανούς στις παραλίες, τα πάρκα και τα... πλησιέστερα συντριβάνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή και σήμερα, ενώ στο Χίθροου καταγράφηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στον ήλιο ακόμη και 39 βαθμοί Κελσίου. Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, πρόκειται για τον υψηλότερο μέσο όρο θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Νησί.  Μάλιστα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην κομητεία του Σάρεϊ μετέδωσαν ότι η άσφαλτος έλιωσε στους δρόμους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.


  Αφόρητη η κατάσταση σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία Δραματική θα είναι η κατάσταση σε Ισπανία και Νότια Γαλλία, καθώς σήμερα αναμένονται θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Το θερμό κύμα αέρα θα χτυπήσει με σφοδρότητα τις ηπειρωτικές πόλεις και κοιλάδες, ενώ στις παραλιακές περιοχές η κατάσταση θα είναι πιο ανεκτή, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν κάτω από τους 40 βαθμούς, καθώς το θαλασσινό αεράκι θα φροντίσει να προσφέρει λίγες στιγμές δροσιάς σε Ισπανούς και Γάλλους. Στο Παρίσι πάντως, ο υδράργυρος έδειξε την Τετάρτη 37 βαθμούς και σε  συνδυασμό με τη γενικότερη αναστάτωση και επιφυλακή που επικρατούσε στη γαλλική πρωτεύουσα, είχε δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα.  Στην Πορτογαλία, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε με τους δεκάδες νεκρούς, η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 35 βαθμούς, αλλά σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα, η κατάσταση θα είναι δύσκολη.

  Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι πληθώρα δασικών πυρκαγιών ξέσπασε στην Σιβηρία και στην περιοχή του Ιρκούτσκ.

  Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού, το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού θα πλήξει κυρίως τις Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, την Ιταλία και ειδικότερα τον Βορρά, που η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και στους 40 βαθμούς, αλλά και περιοχές της Γερμανίας και των Βαλκανίων.
  Κύμα καύσωνα σε Κίνα - ΗΠΑ Όμως και εκτός Ευρώπης τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα.

  Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών στον κόσμο, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία στην περιοχή της καλλιέργειας του καλαμποκιού καθυστέρησαν την σπορά και την ανάπτυξη των φυτών, κυρίως στην επαρχία Λιαονίνγκ όπου η υγρασία του εδάφους είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.

  Στην Αριζόνα των ΗΠΑ περίπου 50 πτήσεις στην Αριζόνα ακυρώθηκαν την Τρίτη 20 Ιουνίου, γιατί η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 48,8 βαθμούς και η American Airlines κράτησε τα αεροσκάφη στο έδαφος.  Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία χρησιμοποιεί για ορισμένες πτήσεις αεροσκάφη τύπου Bombardier CRJ, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν κάνει ζέστη άνω των 47,7 βαθμών. Κι αυτό γιατί η υπερβολική ζέστη έχει συνέπειες για την απογείωση του αεροπλάνου. 

  Ο ζεστός αέρας είναι πιο αραιός από τον ψυχρό αέρα και το αεροσκάφος χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα για να απογειωθεί. Αλλά η πίστα του αεροδρομίου του Φίνιξ δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε τα αεροσκάφη να ανεβάζουν τόσο μεγάλες ταχύτητες. 

  Μόνο οι πτήσεις με αεροσκάφη πιο μεγάλα, τύπου Airbus και Boeing, πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

  Το ίδιο φαινόμενο είχε σημειωθεί και στις 26 Ιουνίου 1990, όταν η θερμοκρασία έσπασε κάθε ρεκόρ, με 50° C και πολλές ματαιώσεις πτήσεων.

  Όταν ο καύσωνας πλήττει την Αριζόνα, οι κάτοικοι παίρνουν έκτακτα μέτρα, όπως τοποθετώντας ύφασμα στα χερούλια της πόρτας στα καταστήματα. Επίσης, οι σκύλοι δεν μπορούν να περπατήσουν στην άσφαλτο γιατί καίγονται.

  Aς σημειωθεί ότι στην Αριζόνα έχασαν ήδη τη ζωή τους 4 άτομα από τον καύσωνα, ενώ πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές, οι οποίες εκκενώνονται.

  «Είμαστε κοντά στο να σπάσουμε κάθε ρεκόρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Φίνιξ, Larry Subervi. Τέσσερις ορειβάτες πέθαναν στην Αριζόνα από τον καύσωνα, εκ των οποίων μια 28χρονη που ανέβαινε σε βουνό με ποδήλατο. «Ηταν έμπειρη και είχε πολύ νερό μαζί της, αλλά δεν άντεξε τον καύσωνα», δήλωσε ο Larry Subervi.

  Στο Νέο Μεξικό και στην Καλιφόρνια ο καύσωνας καίει τα πάντα: 50 βαθμοί στο δάσος του Cibola όπου μαίνονται πυρκαγιές, 48 βαθμοί στο Palm Springs και 40 στο Λος Άντζελες, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.  Η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου στην ανατολική Καλιφόρνια και Αριζόνα αναμένεται να φθάσει τους 53 βαθμούς Κελσίου (127 βαθμούς Φάρεναϊτ) αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο μετεωρολόγος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Καιρού, Τομ Φίσερ. Η ακραία θερμοκρασία είναι αποτέλεσμα της υψηλής βαρομετρικής πίεσης που έχει εγκατασταθεί πάνω από την περιοχή Φορ Κόρνερς (Four Corners), στα σύνορα τεσσάρων Πολιτειών.
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Πανευρωπαϊκή διάκριση για την Τήλο σε έργα βιώσιμης ενέργειας

  Πανευρωπαϊκή διάκριση για την Τήλο σε έργα βιώσιμης ενέργειας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:27:11 | Πηγή: Ζούγκλα
  Διπλή μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και το ακριτικό νησί της Τήλου που κέρδισε το καινοτόμο έργο TILOS. Το ελληνικό έργο TILOS απέσπασε με πολλούς επαίνους στα ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας, το βραβείο στην κατηγορία «Ενεργειακά νησιά», το οποίο κρίθηκε από επιτροπή ειδικών, και το «Βραβείο κοινού» ύστερα από ανοιχτή ψηφοφορία μεταξύ 12 συνολικά ευρωπαϊκών έργων.

  Μάλιστα, η συμμετοχή στην ψηφοφορία του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με διπλάσιο σχεδόν αριθμό συμμετοχών από πέρσι, ενώ το TILOS απέσπασε τις μισές από τις συνολικές ψήφους. Τα βραβεία απένειμε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το κλίμα και την ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στο πλαίσιο του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW (EU Sustainable Energy Week).

  Σκοπός του έργου TILOS, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται στο νησί τον Φεβρουάριο του 2015 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης στις αρχές του 2019, είναι η επίτευξη της μέγιστης ενεργειακής αυτονομίας αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε λίγες μέρες (23-30 Ιουνίου) το έργο περνά στην πιο σημαντική φάση του, καθώς θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μεσαίας ισχύος ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκού πάρκου. Με την τοποθέτηση των μπαταριών στο τέλος του καλοκαιριού το ολοκληρωμένο πλέον σύστημα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.

  Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα παγκοσμίως, καθώς οι τεχνολογικές λύσεις που προτείνει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο.

  «Η ευρωπαϊκή αναγνώριση της επιστημονικής και πρακτικής αξίας του Έργου TILOS αποτελεί μια σημαντική επιβράβευση των (από τις αρχές της δεκαετίας του ’90) ερευνητικών και επιστημονικών προσπαθειών του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και έρχεται να ενθαρρύνει τις προσπάθειές μας για περιβαλλοντικά φιλική, κοινωνικά ευαίσθητη και οικονομικά βιώσιμη επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων του μεγάλου αριθμού των απομονωμένων ελληνικών (και όχι μόνο) νησιών. Παράλληλα, ως εκπρόσωπος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, που είναι ο συντονιστής του έργου, οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές (εταίρους) του ερευνητικού έργου και ιδιαίτερα τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή της Τήλου για τη διαρκή στήριξη.

  Τέλος, θέλω να τονίσω ότι η διπλή αυτή βράβευση αποτελεί μια δικαίωση των ερευνητικών προσπαθειών των ελληνικών ΑΕΙ που σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας συνεχίζουν να προάγουν την επιστημονική γνώση και την έρευνα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και σε απόλυτη αρμονία με τις ανάγκες των πολιτών. Ελπίζουμε, η τιμητική αυτή βράβευση των συντελεστών του έργου στο νησί της Τήλου να αποτελέσει την αφορμή για την ελληνική Πολιτεία να ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών μας», δήλωσε ο καθηγητής Ιωάννης Κλεάνθη Καλδέλλης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και δ/ντης του εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

  «Σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας η εντυπωσιακή αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται στην Τήλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους πολίτες, ζωγραφίζει με έντονα χρώματα την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των πρωτοπόρων στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας. Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπο Μεσόγειο. Το σημαντικότερο όμως δίδαγμα της Τήλου είναι πώς η στενή συνεργασία και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί κλειδί για την απεξάρτηση από το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο και τη στροφή στην καθαρή ενέργεια στα νησιά μας. Η Πολιτεία επιβάλλεται πλέον να ανοίξει άμεσα τον δρόμο ώστε το παράδειγμα της Τήλου να βρει μιμητές και σε άλλα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά.», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

  Ο Πρόεδρος του ομίλου Eunice Energy Group (EEG) που είναι και ο επενδυτής της Ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού, επεσήμανε: «Η σημαντική αυτή διπλή διάκριση για το έργο TILOS αποτελεί ζωντανή απόδειξη της πρωτοπορίας και σημασίας του έργου για την Ευρώπη. Η εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου υβριδικού συστήματος παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές στην Ελλάδα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά ενέργειας, καθώς και ικανές προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.»

  «Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσους στήριξαν την Τήλο με την ψήφο τους. Η αναγνώριση της προσπάθειας μας να καταστήσουμε το μικρό ακριτικό νησί μας ενεργειακά αυτόνομο μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες που συναντάμε. Η διπλή αυτή πρωτιά μακάρι να γίνει ο φάρος για άλλα ακριτικά νησιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και να έχουμε στο μέλλον και άλλες πρωτιές σαν χώρα. Σήμερα αποδείξαμε ότι σαν τόπος μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μεγάλες προκλήσεις και έχουμε την δυνατότητα να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.» δήλωσε η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά.

  Ο Ευάγγελος Γαλήνας, Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανικός από την εταιρεία Younicos που έχει συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου δήλωσε: «Συγχαρητήρια σε όλους για τη μεγάλη αυτή διάκριση για την Τήλο και την Ελλάδα. Όλοι οι εταίροι έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό για την υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού για την χώρα μας και την Ευρώπη έργου που θα καταστήσει την Τήλο ενεργειακά αυτόνομη. Αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία την έναρξη της δοκιμαστικής του λειτουργίας αυτό το φθινόπωρο».

  «Η διπλή τιμητική αυτή διάκριση έρχεται να επιβεβαιώσει την ευρεία αποδοχή που τυγχάνει το έργο της Τήλου, να επιβραβεύσει τις κοινές προσπάθειες των κατοίκων του νησιού και των μελών της κοινοπραξίας, αλλά και να τονώσει το ηθικό μας ενόψει της εφαρμογής ενός νέου ενεργειακού παραδείγματος για τη νησιωτική Ελλάδα και Ευρώπη, μέσω της πιλοτικής λειτουργίας της ολοκληρωμένης ενεργειακής λύσης που αναπτύσσουμε σε επίπεδο κοινότητας. Ευχαριστούμε θερμά όσους στήριξαν την υποψηφιότητα και το καινοτόμο εγχείρημα της Τήλου, υποσχόμενοι πως θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το όραμα για βιώσιμη ενέργεια και ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών μας», δήλωσε ο συντονιστής του έργου και υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων του εργ. ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ, Δημήτρης Ζαφειράκης.
 • Η

  Η "πρωτεύουσα των χίπηδων", τα ιστορικά Μάταλα, από ψηλά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:27:11 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα Μάταλα είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό και διάσημη παραλία της νότιας Κρήτης στον νομό Ηρακλείου. Η παραλία των Ματάλων κατοικούνταν από την αρχαιότητα, ενώ έγινε διάσημη ως τόπος παραμονής χίπηδων τις δεκαετίες '60 και '70. Το χωριό προηγουμένως ήταν ένα ψαροχώρι ενώ σήμερα ζει κυρίως από τον τουρισμό.

  Δείτε το βίντεο με τις ιστορικές βραχώδεις σπηλιές που γυρίστηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο idrones.gr.  
 • Ανησυχία στην Αχαΐα μετά την αποκάλυψη για καρκινογόνο αμίαντο στην παραλία Δρεπάνου

  Ανησυχία στην Αχαΐα μετά την αποκάλυψη για καρκινογόνο αμίαντο στην παραλία Δρεπάνου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:27:11 | Πηγή: Ζούγκλα
  Επιτείνεται η σύγχυση για τους πολίτες που προτιμούν τα κολυμβητικά νερά του Δρεπάνου, καθώς διαφέρουν οι εκτιμήσεις φορέων για την καταλληλότητά τους, λόγω του εργοστασίου της «Αμιαντίτ». Μια νέα παρέμβαση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) έρχεται να ταράξει τα νερά στο Δρέπανο, καθώς μιλάει για καρκινογόνο αμίαντο και ζητεί την παρέμβαση των εισαγγελικών και πολιτικών αρχών.

  Το ΠΑΚΟΕ χαρακτηρίζει «τεράστιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία» την εναπόθεση «χιλίων εκτεθειμένων τόνων αμιάντου στο Δρέπανο Αχαΐας, που ήδη έχουν ρυπάνει την παραλία της περιοχής». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας υποστηρίζει ότι επιστημονικό συνεργείο του επισκέφθηκε την παραλία Δρεπάνου την Παρασκευή 16 Ιουνίου και συνέλεξε δείγματα νερού, βότσαλων και χαλικιών, τα οποία μεταφέρθηκαν στα πιστοποιημένα εργαστήριά του, για περαιτέρω ανάλυση στην περιεκτικότητα αμιάντου.

  Υπενθυμίζει ότι ο αμίαντος που παρήχθη τη δεκαπενταετία (1990-2005) παραμένει εκτεθειμένος στο εργοστάσιο της «Αμιαντίτ», παρά το γεγονός ότι συνιστά «επιστημονικά τεκμηριωμένο πλέον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία».

  Οι μετρήσεις

  Η γραμματεία του ΠΑΚΟΕ που υπογράφει την ανακοίνωση υποστηρίζει ότι σε τρία δείγματα θαλασσινού νερού που συνέλεξε το επιστημονικό συνεργείο του «μετρήθηκε συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων με ίνες αμιάντου 65-150 mgr/lt, δηλαδή υπερδιπλάσιες των επιτρεπόμενων τιμών των 30 mgr/lt. Επίσης, μικροσκοπικά, εντοπίσθηκαν ίνες αμιάντου 10-20/cm2 σε βότσαλα και χαλίκια».

  Από τις μετρήσεις που έκανε το ΠΑΚΟΕ προέβη στην εκτίμηση ότι «υπάρχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Δρεπάνου, με αποτέλεσμα κάτοικοι και λουόμενοι να κινδυνεύουν. Ζητάμε άμεσα την παρέμβαση της Περιφέρειας και του εισαγγελέα της Πάτρας για να προστατευθεί η δημόσια υγεία στην περιοχή». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι οι αναλύσεις του έγιναν με βάση τις υφιστάμενες υπουργικές αποφάσεις 8243/1113/91 (ΦΕΚ 138/Β/8-3-91) και επισημαίνει ότι η παραλία του Δρεπάνου είναι πολυσύχναστη και κολυμπούν παιδιά και μεγάλοι.

  Πηγή: Eφημερίδα Πελοπόννησος 
  Διαβάστε επίσης: Καρκινογόνος αμίαντος για τους λουόμενους στην παραλία Δρεπάνου Αχαΐας
 • Νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Σαλαμίνα

  Νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Σαλαμίνα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:27:11 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το κουφάρι μιας θαλάσσιας χελώνας εντόπισαν λουόμενοι το απόγευμα της Τετάρτης στα Βασιλικά Σαλαμίνας.

  Η οικεία λιμενική αρχή ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία για την υγειονομική ταφή του θαλάσσιου ερπετού.
 • Πλαστικό κατασκευασμένο από σάκχαρα και διοξείδιο του άνθρακα

  Πλαστικό κατασκευασμένο από σάκχαρα και διοξείδιο του άνθρακα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:25:36 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο δημιουργίας βιοδιασπωμένου πλαστικού από διοξείδιο του άνθρακα και σάκχαρα, το οποίο μπορεί στο άμεσο μέλλον να αντικαταστήσει το τυποποιημένο πλαστικό που χρησιμοποιείται σήμερα.

  Οι επιστήμονες του Κέντρου για τις Αειφόρες Χημικές Τεχνολογίες στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ της Βρετανίας διενήργησαν την έρευνα με σκοπό να βρουν ένα νέο, περιβαλλοντικά ασφαλές μη τοξικό πλαστικό.

  Η συνήθης διαδικασία παραγωγής πλαστικού περιλαμβάνει τη χρήση της χημικής ένωσης δισφαινόλης Α (BPA) και του φωσγενίου, δύο βλαβερών χημικών ουσιών. Το φωσγένιο μάλιστα είναι τόσο τοξικό που χρησιμοποιήθηκε σε άλλη μορφή ως βιολογικό όπλο κατά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Η νέα διαδικασία παραγωγής βιοδιασπωμένων πλαστικών περιλαμβάνει δύο συστατικά, διοξείδιο του άνθρακα και ένα σάκχαρο, και μπορεί να διεξαχθεί χρησιμοποιώντας θερμοκρασία δωματίου και χαμηλή πίεση.

  Σε αυτή την αντίδραση, το σάκχαρο αντικαθιστά την BPA, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα αντικαθιστά το δηλητηριώδες φωσγένιο. Η πιο σημαντική πτυχή αυτού του πολυανθρακικού πλαστικού είναι ότι ένζυμα που υπάρχουν στο έδαφος μπορούν εύκολα να το διασπάσουν πίσω σε διοξείδιο του άνθρακα και σάκχαρο.

  Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν από τη φύση για να βρουν τη νέα σύνθεση του πλαστικού. Το σάκχαρο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη προέκυψε από το DNA του ανθρώπινου σώματος, γνωστό και ως θυμιδίνη.

  Η σύνδεση της θυμίνης, που συμμετέχει στη δομή του DNA, με δεοξυριβόζη δίνει το νουκλεοσίδιο δεοξυθυμιδίνη, ευρύτερα γνωστό ως θυμιδίνη. Οι επιστήμονες σκόπευαν ειδικά να χρησιμοποιήσουν θυμιδίνη ώστε να εξασφαλίσουν ότι το πλαστικό θα ήταν βιοσυμβατό.

  Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το νέο πολυανθρακικό πλαστικό θα είναι σε θέση να προσαρμόσει τη δομή και τις ιδιότητές του σύμφωνα με τις επιθυμίες του κατασκευαστή.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Η κυβέρνηση του Νεπάλ θα ξαναμετρήσει το ύψος του Έβερεστ

  Η κυβέρνηση του Νεπάλ θα ξαναμετρήσει το ύψος του Έβερεστ

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-21 14:38:53 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Το διετές πλάνο, που αναμένεται να κοστίσει 1,35 εκατομμύρια δολάρια, θα δείξει τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στο υψηλότερο όρος του κόσμουΑς ξεκινήσουμε από αυτά που ήδη ξέρουμε. Το Έβερεστ, η στέγη της Γης,  έχει ύψος 8.848 μέτρα. Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο. Το δεύτερο δεδομένο είναι πως τον Απρίλιο του 2015 στην περιοχή είχε γίνει ένας καταστροφικός σεισμός.

  Σήμερα, πλέον, οι επιστήμονες θεωρούν πως το δεύτερο δεδομένο δεν αποκλείεται να έχει επηρεάσει το πρώτο δεδομένο. Ο σεισμός στο Νεπάλ δηλαδή να έχει αλλάξει (είτε προς το πάνω, είτε προς τα κάτω) το ύψος του Έβερεστ.

  Για τον λόγο αυτό, βγάζουν τις… μεζούρες τους και για τα επόμενα δυο χρόνια θα προχωρήσουν σε μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν και τι έχει αλλάξει.

  Το υπουργείο Έρευνας της χώρας ανέφερε πως είναι πιθανό, το βουνό να έχει μετατοπιστεί γεωγραφικά, εξαιτίας του σεισμού.

  Το διετές πλάνο, που αναμένεται να κοστίσει 1,35 εκατομμύρια δολάρια, θα δείξει τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στο υψηλότερο όρος του κόσμου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, οι μετρήσεις θα γίνουν σε τρεις περιοχές γύρω από το βουνό. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Διπλή πρωτιά για την Τήλο στην Ευρώπη

  Διπλή πρωτιά για την Τήλο στην Ευρώπη

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-21 12:36:57 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Όχι ένα, αλλά δύο πανευρωπαϊκά βραβεία σε έργο ελληνικής πρωτοβουλίας για ενεργειακή αυτονομία από ανανεώσιμες πηγές  Διπλή μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και το ακριτικό νησί της Τήλου κέρδισε χθες το καινοτόμο έργο TILOS. Το ελληνικό έργο TILOS απέσπασε με πολλούς επαίνους στα ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας το βραβείο στην κατηγορία «Ενεργειακά νησιά», το οποίο κρίθηκε από επιτροπή ειδικών, και το «Βραβείο κοινού» ύστερα από ανοιχτή ψηφοφορία μεταξύ 12 συνολικά ευρωπαϊκών έργων. Μάλιστα, η συμμετοχή στην ψηφοφορία του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με διπλάσιο σχεδόν αριθμό συμμετοχών από πέρσι, ενώ το TILOS απέσπασε τις μισές από τις συνολικές ψήφους. Τα βραβεία απένειμε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το κλίμα και την ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στο πλαίσιο του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW (EU Sustainable Energy Week).  Σκοπός του έργου TILOS, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται στο νησί τον Φεβρουάριο του 2015 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης στις αρχές του 2019, είναι η επίτευξη της μέγιστης ενεργειακής αυτονομίας αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε λίγες μέρες (23-30 Ιουνίου) το έργο περνά στην πιο σημαντική φάση του, καθώς θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μεσαίας ισχύος ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκού πάρκου. Με την τοποθέτηση των μπαταριών στο τέλος του καλοκαιριού το ολοκληρωμένο πλέον σύστημα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.

  Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα παγκοσμίως, καθώς οι τεχνολογικές λύσεις που προτείνει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο.  «Η ευρωπαϊκή αναγνώριση της επιστημονικής και πρακτικής αξίας  του Έργου TILOS αποτελεί μια σημαντική επιβράβευση των (από τις αρχές της δεκαετίας του ’90) ερευνητικών και επιστημονικών προσπαθειών του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ  του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και έρχεται να ενθαρρύνει τις προσπάθειές μας για περιβαλλοντικά φιλική, κοινωνικά ευαίσθητη και οικονομικά βιώσιμη επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων του μεγάλου αριθμού των απομονωμένων ελληνικών (και  όχι μόνο) νησιών. Παράλληλα, ως εκπρόσωπος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, που είναι ο συντονιστής του έργου, οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές (εταίρους) του ερευνητικού έργου και ιδιαίτερα τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή της Τήλου για τη διαρκή στήριξη. Τέλος, θέλω να τονίσω ότι η διπλή αυτή βράβευση αποτελεί μια δικαίωση των ερευνητικών προσπαθειών των ελληνικών ΑΕΙ που σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας συνεχίζουν να προάγουν την επιστημονική γνώση και την έρευνα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και σε απόλυτη αρμονία με τις ανάγκες των πολιτών. Ελπίζουμε, η τιμητική αυτή βράβευση των συντελεστών του έργου στο νησί της Τήλου να αποτελέσει την αφορμή για την ελληνική Πολιτεία να ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών μας», δήλωσε ο καθηγητής Ιωάννης Κλεάνθη Καλδέλλης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και δ/ντης του εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

  «Σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας η εντυπωσιακή αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται στην Τήλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους πολίτες, ζωγραφίζει με έντονα χρώματα την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των πρωτοπόρων στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας. Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπο Μεσόγειο. Το σημαντικότερο όμως δίδαγμα της Τήλου είναι πώς η στενή συνεργασία και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί κλειδί για την απεξάρτηση από το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο και τη στροφή στην καθαρή ενέργεια στα νησιά μας. Η Πολιτεία επιβάλλεται πλέον να ανοίξει άμεσα τον δρόμο ώστε το παράδειγμα της Τήλου να βρει μιμητές και σε άλλα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά.», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. 

  Ο Πρόεδρος του ομίλου Eunice Energy Group (EEG) που είναι και ο επενδυτής της Ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού,  επεσήμανε: «Η σημαντική αυτή διπλή διάκριση για το έργο TILOS αποτελεί ζωντανή απόδειξη της πρωτοπορίας και σημασίας του έργου για την Ευρώπη. Η εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου υβριδικού συστήματος παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές στην Ελλάδα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά ενέργειας, καθώς και ικανές προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της αποθήκευσης ενέργειας».

  «Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσους στήριξαν την Τήλο με την ψήφο τους. Η αναγνώριση της προσπάθειας μας να καταστήσουμε το μικρό ακριτικό νησί μας ενεργειακά αυτόνομο μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες που συναντάμε. Η διπλή αυτή πρωτιά μακάρι να γίνει ο φάρος για άλλα ακριτικά νησιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και να έχουμε στο μέλλον και άλλες πρωτιές σαν χώρα. Σήμερα αποδείξαμε ότι σαν τόπος μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μεγάλες προκλήσεις και έχουμε την  δυνατότητα να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.» δήλωσε η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά.

  Ο Ευάγγελος Γαλήνας, Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανικός από την εταιρεία Younicos που έχει συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου δήλωσε: «Συγχαρητήρια σε όλους για τη μεγάλη αυτή διάκριση για την Τήλο και την Ελλάδα. Όλοι οι εταίροι έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό για την υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού για την χώρα μας και την Ευρώπη έργου που θα καταστήσει την Τήλο ενεργειακά αυτόνομη. Αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία την έναρξη της δοκιμαστικής του λειτουργίας αυτό το φθινόπωρο».
  «Η διπλή τιμητική αυτή διάκριση έρχεται να επιβεβαιώσει την ευρεία αποδοχή που τυγχάνει το έργο της Τήλου, να επιβραβεύσει τις κοινές προσπάθειες των κατοίκων του νησιού και των μελών της κοινοπραξίας, αλλά και να τονώσει το ηθικό μας ενόψει της εφαρμογής ενός νέου ενεργειακού παραδείγματος για τη νησιωτική Ελλάδα και Ευρώπη, μέσω της πιλοτικής λειτουργίας της ολοκληρωμένης ενεργειακής λύσης που αναπτύσσουμε σε επίπεδο κοινότητας. Ευχαριστούμε θερμά όσους στήριξαν την υποψηφιότητα και το καινοτόμο εγχείρημα της Τήλου, υποσχόμενοι πως θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το όραμα για βιώσιμη ενέργεια και ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών μας», δήλωσε ο συντονιστής του έργου και υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων του εργ. ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ, Δημήτρης Ζαφειράκης. 

  Δείτε εδώ σχετικό βίντεο για το πρόγραμμα 

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ν. Κορέα: Δέσμευση για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας

  Ν. Κορέα: Δέσμευση για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-21 11:34:46 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Πιονγιάνγκ: Δεν θα εγκαταλειφθεί το πυρηνικό πρόγραμμα 04/06 15:10

  Η Νότια Κορέα λαμβάνει σήμερα περίπου το 30% της ενέργειάς της από πυρηνική ενέργεια, αλλά με την εκλογή του νέου προέδρου η χώρα φαίνεται έτοιμη να μεταβεί σε ασφαλέστερες πηγές ενέργειας.

  Ο πρόεδρος Μουν Τζάε-Ιν, ο οποίος προεκλογικά υποσχέθηκε τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τα σχέδια για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων και δεν θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων στη χώρα.

  Η καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 στη γειτονική Ιαπωνία προκάλεσε ανησυχία στη Νότια Κορέα, καθώς πολλοί από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας είναι μεγάλης ηλικίας χωρίς τεχνολογική αναβάθμιση.

  Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο της χώρας, πολλά από τα εργοστάσια βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και ένα πυρηνικό ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Σε αυτόν τον κίνδυνο προστίθενται τα σκάνδαλα διαφθοράς των κρατικών οργανισμών πυρηνικής ενέργειας κατά τα τελευταία χρόνια και η δημόσια ανησυχία για τους πολλούς σεισμούς που συνέβησαν στη Νότια Κορέα το 2016.

  «Η Νότια Κορέα δεν είναι ασφαλής από τον κίνδυνο σεισμού και ένα πυρηνικό ατύχημα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Μουν.

  Η Νότια Κορέα έχει 25 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία αυτή τη στιγμή. Πολλοί από αυτούς θα πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους ή να ανανεωθούν μεταξύ 2020 και 2030, αφήνοντας την απόφαση στα χέρια του Μουν, στη διάρκεια της θητείας του από το 2017 έως το 2022. Το έργο παροπλισμού τους ωστόσο μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

  «Θα καταργήσουμε την παροχή ηλεκτρισμού από ατομική ενέργεια και θα ανοίξουμε την πόρτα στην μετα-πυρηνική εποχή», δήλωσε ο Μουν στην τελετή παροπλισμού του Kori-1, του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα της Νότιας Κορέας.

  ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ιαπωνία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Οι καταναλωτές μπαίνουν δυναμικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

  Οι καταναλωτές μπαίνουν δυναμικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-21 09:46:04 | Πηγή: Skai
  Η αύξηση των οικιακών συσσωρευτών, μαζί με τα μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα όσο αφορά την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των ευρωπαϊκών επιστημονικών ακαδημιών. Αλλά οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η αποθήκευση δεν είναι ουσιαστικά απαραίτητη.

  «Η αποθήκευση σήμερα αναγνωρίζεται ευρέως ως μια δαπανηρή επιλογή, αλλά το κόστος της μειώνεται και η αξία της βελτιώνεται», ανέφερε τη Δευτέρα (19 Ιουνίου) μια νέα έκθεση του EASAC (European Academic Advisory Council). Η έκθεση αξιολογεί τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση της αποθήκευσης στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και υπογραμμίζει τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να ενισχύσουν στο μέλλον την αποθήκευση που συνδέεται με το δίκτυο.

  Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον και τα δισεκατομμύρια των επενδύσεων, δεν αναμένεται να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες αποθήκευσης σε μεγάλη κλίμακα πριν από το 2030, ανέφερε η έκθεση, η οποία είναι η κοινή συνισταμένη μεταξύ των εθνικών ακαδημιών επιστήμης των 28 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και της Νορβηγίας και της Ελβετίας . Για δεκαετίες, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί που κατασκευάστηκαν σε φράγματα και λίμνες λειτουργούσαν σαν μεγάλου μεγέθους μπαταρίες, επιτρέποντας μια βολική μορφή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Αλλά οι επιστήμονες μέχρι τώρα δεν κατάφεραν να λύσουν το γρίφο της αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο.

  Τώρα, τα νέα καταναλωτικά προϊόντα, όπως η οικιακή μπαταρία που συνδέεται με το δίκτυο της Tesla, σε συνδυασμό με την άνοδο μικρής κλίμακας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και φέρνουν μια επανάσταση σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης της ισχύος. «Η ανάπτυξη των μπαταριών ιόντων λιθίου αναπτύσσεται ταχύτατα και αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας», σημειώνει η έκθεση, δείχνοντας τον αυξανόμενο αριθμό των νοικοκυριών που επενδύουν σε ηλιακούς συλλέκτες και συστήματα μπαταριών για αυτοκατανάλωση.

  Και οι διαμορφωτές πολιτικής είναι πεπεισμένοι ότι μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην πρωτοβουλία σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αναφορά σε ένα μέλλον στο οποίο οι οικιακές μπαταρίες, οι ηλιακοί συλλέκτες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι όλα συνδεδεμένα με το δίκτυο και μπορούν να τροφοδοτούν ενέργεια στο σύστημα όταν χρειάζεται, κρατώντας το δίκτυο ισορροπημένο.  Δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής

  Ωστόσο, η έκθεση του EASAC ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με την τεχνολογία που θα επικρατήσει. «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προβλέψεις για τα μελλοντικά κόστη των τεχνολογιών αποθήκευσης», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι «πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις παγκοσμίως σε νέες εγκαταστάσεις μαζικής παραγωγής για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου».

  Και παρόλο που η τεχνολογία ιόντων λιθίου τείνει να κυριαρχεί προς το παρόν, η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν πρέπει να μπει στην άκρη ακόμα, λένε οι ερευνητές – τουλάχιστον όταν πρόκειται για μεγάλες εφαρμογές αποθήκευσης στο δίκτυο. «Οι αντλίες με υδροηλεκτρική άντληση (PHS) και ενδεχομένως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου φαίνεται να είναι έτοιμες για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη κατά τα προσεχή έτη σε εφαρμογές που συνδέονται με το δίκτυο στην ΕΕ», ανέφερε η έκθεση.

  Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

  Στην πραγματικότητα, ο καθηγητής Mark O’Malley του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά και το University College του Δουβλίνου, δήλωσε ότι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας έχει «το καλό, το κακό και το άσχημο».

  «Το καλό για την αποθήκευση είναι ότι είναι απίστευτα ευέλικτο» και μπορεί να συμβάλει σε όλες τις πτυχές του ηλεκτρικού συστήματος «, δήλωσε ο O’Malley ο οποίος συντόνισε τη μελέτη για το EASAC. «Το κακό είναι ότι πρέπει να ανταγωνιστεί ενάντια σε οτιδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η αποθήκευση ότι κάτι άλλο δεν μπορεί να κάνει «, είπε στο κοινό σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βασιλικές Ακαδημίες Επιστήμης του Βελγίου.

  «Η αποθήκευση ως τεχνολογία – θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται ουσιαστικά. Και έχει ένα κόστος κεφαλαίου. Αυτή είναι μια πρόκληση «, δήλωσε ο O’Malley. Ωστόσο, καθώς αυξάνονται οι ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αξία της αποθήκευσης αυξάνεται επειδή προσφέρει ευελιξία στο σύστημα και συμβάλλει στην εξισορρόπηση του φορτίου, παρατήρησε.

  «Ωστόσο, η ευελιξία μπορεί να παρέχεται από πολλούς ανταγωνιστές. Η αποθήκευση δεν έχει τίποτα μοναδικό στην αγορά ευελιξίας. Είναι πολύ ευέλικτη, χωρίς αμφιβολία, αλλά με πολλούς τρόπους άλλες τεχνολογίες μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα «, ανέφερε αναφερόμενος κυρίως στην ικανότητα ζήτησης-ανταπόκρισης.  Επιδοτήσεις για την αποθήκευση;

  Ο κ. Claude Turmes, πράσινος ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο, είναι ένας μεγάλος οπαδός της αναδυόμενης αγοράς για τις αποκαλούμενες «ευέλικτες υπηρεσίες», προβλέποντας ότι θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια ως αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, αποθήκευση μπαταριών, παροχή ενέργειας σε φυσικό αέριο. «Προσωπικά, νομίζω ότι αυτό το θέμα αποθήκευσης είναι πιθανώς υπερβολικό», δήλωσε ο Τούρμες, προσθέτοντας ότι παρόλα αυτά πρέπει να εξεταστεί.

  «Το μόνο ερώτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής είναι αν θέλουμε ένα καθεστώς επιδότησης για την αποθήκευση», ή να καθορισθεί αυτό μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς, ανέφερε ο κ. Turmes, αναφερόμενος στις τρέχουσες συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά το καλοκαίρι.

  «Είναι δύσκολο να μάθουμε πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε στην αποθήκευση», δήλωσε ο κ. Turmes, τονίζοντας ότι οι λύσεις διαχείρισης της ζήτησης με βάση τις ICT θα πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως μέρος της εξίσωσης ευελιξίας. Ο Frauke Ties, εκτελεστικός διευθυντής του Smart Energy Demand Coalition, συμφώνησε, λέγοντας ότι η αποθήκευση ενέργειας και η απάντηση στην πλευρά της ζήτησης δεν πρέπει να θεωρούνται ότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά ως δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

  «Θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διακρίνουμε» τις λύσεις έξυπνης ζήτησης που οδηγούνται από τις ICT και της αποθήκευσης, υπογράμμισε ο Tie. «Για παράδειγμα, εάν φορτίζω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο αυτό θεωρείται αποθήκευση ή ανήκει στην πλευρά της ζήτησης; Νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ακόμη».


 • Στίβεν Χόκινγκ: Φτιάξτε γρήγορα βάσεις στον Άρη, είναι θέμα ζωής και θανάτου

  Στίβεν Χόκινγκ: Φτιάξτε γρήγορα βάσεις στον Άρη, είναι θέμα ζωής και θανάτου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-21 09:43:27 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Ξεμένουμε από χώρο και τα μόνα μέρη να πάμε, είναι οι άλλοι κόσμοι» - Οι αστροναύτες πρέπει να φτάσουν το αργότερο έως το 2025 στον «κόκκινο πλανήτη» τόνισε ο διάσημος φυσικός Έκκληση στις μεγάλες χώρες του πλανήτη να επισπεύσουν την αποστολή αστροναυτών και τη δημιουργία βάσεων στη Σελήνη και τον Άρη απηύθυνε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινκ προκειμένου, όπως ειπε, να υπάρχει διέξοδο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στη Γη - κάτι καθόλου απίθανο, σύμφωνα με τον ίδιο.

  Ο καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του -αλλά πάντα ενήμερος για τα τεκταινόμενα και ανήσυχος για το μέλλον- Βρετανός επιστήμονας είπε ότι μέχρι το 2020 πρέπει να έχουν φθάσει ξανά στη Σελήνη αστροναύτες και να χτισθεί τελικά εκεί μια βάση μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Για τον Άρη, είπε ότι οι αστροναύτες πρέπει να πατήσουν εκεί το πόδι τους έως το 2025 και αργότερα να δημιουργηθεί κι εκεί μια βάση.

  Ενώ ακόμη καλύτερα θα ήταν, όπως είπε, αν μπορούσαμε να φθάσουμε στους πλανήτες του κοντινότερου στη Γη άστρου, του Εγγύτατου του Κενταύρου, σε απόσταση περίπου 4,5 ετών φωτός, οι οποίοι υπάρχουν ενδείξεις πως είναι φιλόξενοι για ζωή, ιδίως ο Proxima Centauri b, που εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με το δικό μας πλανήτη.

  Βέβαια, με τα σημερινά μέσα, θα χρειάζονταν τρία εκατομμύρια χρόνια για να γίνει ένα τέτοιο ταξίδι. Γι αυτό, δεν απέκλεισε ότι μια μέρα οι άνθρωποι μπορεί να ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα πάνω σε μια ισχυρή ακτίνα φωτός, εκμεταλλευόμενοι τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν.
  Μιλώντας στο νορβητικό φεστιβάλ επιστήμης και τέχνης Starmus στο Τροντχάιμ, σύμφωνα με το BBC, o Χόκινγκ τόνισε την ανάγκη να αναβιώσει το διαστημικό πρόγραμμα με πιο φιλόδοξους στόχους.

  «Η εξάπλωσή μας στο διάστημα θα αλλάξει τελείως το μέλλον της ανθρωπότητας. Ελπίζω ότι θα ενώσει τα ανταγωνιζόμενα κράτη προς ένα κοινό στόχο: να αντιμετωπίσουμε την κοινή για όλους μας πρόκληση», ανέφερε. Παράλληλα, επέκρινε τον πρόεδρο Τραμπ για την αρνητική στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

  Όπως είπε ο Χόκινγκ, η Γη απειλείται από την κλιματική αλλαγή, την εξάντληση των φυσικών πόρων και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, γι' αυτό τα διαστημικά ταξίδια είναι ζωτικά, προκειμένου να διασφαλισθεί το μέλλον της ανθρωπότητας.

  «Ξεμένουμε από χώρο και τα μόνα μέρη να πάμε, είναι οι άλλοι κόσμοι. Είναι καιρός πια να εξερευνήσουμε άλλα ηλιακά συστήματα. Η εξάπλωσή μας σε αυτά ίσως είναι το μόνο πράγμα που θα μας σώσει από τους εαυτούς μας. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι αναγκαίο οι άνθρωποι να αφήσουν τη Γη» δήλωσε ο Χόκινγκ. «Δεν πρέπει να αρκούμαστε να απολαμβάνουμε το σύμπαν, από τη βολή της Γης. Η Γη απειλείται από τόσα πολλά πράγματα, που είναι δύσκολο να είμαι θετικός», πρόσθεσε.

  Όπως προειδοποίησε, σε βάθος χρόνου δεν υπάρχει μέλλον για τους ανθρώπους στον πλανήτη μας, ο οποίος κάποια στιγμή μπορεί να χτυπηθεί από αστεροειδή. Τόνισε ότι η αποίκιση άλλων κόσμων πρέπει να γίνει συντονισμένα από όλα τα μεγάλα κράτη και να «ανυψώσει» συλλογικά την ανθρωπότητα.

  «Η αποίκιση άλλων πλανητών δεν είναι πια επιστημονική φαντασία, αλλά μπορεί να γίνει επιστημονικό γεγονός. Αν η ανθρωπότητα πρόκειται να συνεχίσει για άλλο ένα εκατομμύριο χρόνια, το μέλλον μας βρίσκεται στο να πάμε με τόλμη εκεί που κανείς άλλος δεν έχει πάει πριν. Ελπίζω για το καλύτερο. Πρέπει να ελπίζω. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», κατέληξε.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Στίβεν Χόκινγκ: Φτιάξτε γρήγορα βάσεις στον Άρη είναι θέμα ζωής και θανάτου

  Στίβεν Χόκινγκ: Φτιάξτε γρήγορα βάσεις στον Άρη είναι θέμα ζωής και θανάτου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-21 09:26:11 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Ξεμένουμε από χώρο και τα μόνα μέρη να πάμε, είναι οι άλλοι κόσμοι» - Οι αστροναύτες πρέπει να φτάσουν το αργότερο έως το 2025 στον «κόκκινο πλανήτη» τόνισε ο διάσημος φυσικός Έκκληση στις μεγάλες χώρες του πλανήτη να επισπεύσουν την αποστολή αστροναυτών και τη δημιουργία βάσεων στη Σελήνη και τον Άρη απηύθυνε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινκ προκειμένου, όπως ειπε, να υπάρχει διέξοδο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στη Γη - κάτι καθόλου απίθανο, σύμφωνα με τον ίδιο.

  Ο καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του -αλλά πάντα ενήμερος για τα τεκταινόμενα και ανήσυχος για το μέλλον- Βρετανός επιστήμονας είπε ότι μέχρι το 2020 πρέπει να έχουν φθάσει ξανά στη Σελήνη αστροναύτες και να χτισθεί τελικά εκεί μια βάση μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Για τον Άρη, είπε ότι οι αστροναύτες πρέπει να πατήσουν εκεί το πόδι τους έως το 2025 και αργότερα να δημιουργηθεί κι εκεί μια βάση.

  Ενώ ακόμη καλύτερα θα ήταν, όπως είπε, αν μπορούσαμε να φθάσουμε στους πλανήτες του κοντινότερου στη Γη άστρου, του Εγγύτατου του Κενταύρου, σε απόσταση περίπου 4,5 ετών φωτός, οι οποίοι υπάρχουν ενδείξεις πως είναι φιλόξενοι για ζωή, ιδίως ο Proxima Centauri b, που εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με το δικό μας πλανήτη.

  Βέβαια, με τα σημερινά μέσα, θα χρειάζονταν τρία εκατομμύρια χρόνια για να γίνει ένα τέτοιο ταξίδι. Γι αυτό, δεν απέκλεισε ότι μια μέρα οι άνθρωποι μπορεί να ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα πάνω σε μια ισχυρή ακτίνα φωτός, εκμεταλλευόμενοι τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν.
  Μιλώντας στο νορβητικό φεστιβάλ επιστήμης και τέχνης Starmus στο Τροντχάιμ, σύμφωνα με το BBC, o Χόκινγκ τόνισε την ανάγκη να αναβιώσει το διαστημικό πρόγραμμα με πιο φιλόδοξους στόχους.

  «Η εξάπλωσή μας στο διάστημα θα αλλάξει τελείως το μέλλον της ανθρωπότητας. Ελπίζω ότι θα ενώσει τα ανταγωνιζόμενα κράτη προς ένα κοινό στόχο: να αντιμετωπίσουμε την κοινή για όλους μας πρόκληση», ανέφερε. Παράλληλα, επέκρινε τον πρόεδρο Τραμπ για την αρνητική στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

  Όπως είπε ο Χόκινγκ, η Γη απειλείται από την κλιματική αλλαγή, την εξάντληση των φυσικών πόρων και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, γι' αυτό τα διαστημικά ταξίδια είναι ζωτικά, προκειμένου να διασφαλισθεί το μέλλον της ανθρωπότητας.

  «Ξεμένουμε από χώρο και τα μόνα μέρη να πάμε, είναι οι άλλοι κόσμοι. Είναι καιρός πια να εξερευνήσουμε άλλα ηλιακά συστήματα. Η εξάπλωσή μας σε αυτά ίσως είναι το μόνο πράγμα που θα μας σώσει από τους εαυτούς μας. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι αναγκαίο οι άνθρωποι να αφήσουν τη Γη» δήλωσε ο Χόκινγκ. «Δεν πρέπει να αρκούμαστε να απολαμβάνουμε το σύμπαν, από τη βολή της Γης. Η Γη απειλείται από τόσα πολλά πράγματα, που είναι δύσκολο να είμαι θετικός», πρόσθεσε.

  Όπως προειδοποίησε, σε βάθος χρόνου δεν υπάρχει μέλλον για τους ανθρώπους στον πλανήτη μας, ο οποίος κάποια στιγμή μπορεί να χτυπηθεί από αστεροειδή. Τόνισε ότι η αποίκιση άλλων κόσμων πρέπει να γίνει συντονισμένα από όλα τα μεγάλα κράτη και να «ανυψώσει» συλλογικά την ανθρωπότητα.

  «Η αποίκιση άλλων πλανητών δεν είναι πια επιστημονική φαντασία, αλλά μπορεί να γίνει επιστημονικό γεγονός. Αν η ανθρωπότητα πρόκειται να συνεχίσει για άλλο ένα εκατομμύριο χρόνια, το μέλλον μας βρίσκεται στο να πάμε με τόλμη εκεί που κανείς άλλος δεν έχει πάει πριν. Ελπίζω για το καλύτερο. Πρέπει να ελπίζω. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», κατέληξε.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Σήμερα η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου!

  Σήμερα η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-21 09:00:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με το θερινό ηλιοστάσιο, σήμερα το πρωί στις 07:24, ξεκίνησε και επίσημα το φετινό καλοκαίρι. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο λαμβάνει χώρα το χειμερινό ηλιοστάσιο και αρχίζει ο χειμώνας.

  Στο βόρειο ημισφαίριο, την Τετάρτη ο Ήλιος βρέθηκε στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

  Η Τρίτη το βράδυ υπήρξε η μικρότερη νύχτα του έτους. Από την Τετάρτη και μετά οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία.

 • Τέλος στην πλαστική σακούλα από τις αρχές του 2018

  Τέλος στην πλαστική σακούλα από τις αρχές του 2018

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-21 08:18:14 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Aπό την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους δεν θα επιτρέπεται η δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές της πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντωνΜε περιβαλλοντικό τέλος θα διανέμονται από τον Ιανουάριο του 2018 οι πλαστικές σακούλες προκειμένου να ελεγχθεί το βασίλειο των αποβλήτων που προκαλεί μεγάλη ρύπανση στα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα και τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

  Σύμφωνα με σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους δεν θα επιτρέπεται η δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές της πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.

  Επιπλέον, το περιβαλλοντικό τέλος που θα επιβάλλεται, θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα θα εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στη συνέχεια θα αποδίδονται στον ΕΟΑΝ. Υποχρεωτική καθίσταται και η αποτύπωση επί της πλαστικής σακούλας κωδικού αναφοράς των στοιχείων προέλευσης τόπου και ημερομηνίας παραγωγής.

  Για την εφαρμογή των μέτρων, το πάχος για τις πλαστικές σακούλες καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του ΕΟΑΝ και των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών.

  Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • N. Κορέα: Ελέφαντες σώζουν το μικρό τους από βέβαιο πνιγμό!

  N. Κορέα: Ελέφαντες σώζουν το μικρό τους από βέβαιο πνιγμό!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-21 05:12:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Απίστευτες εικόνες κατέγραψε κύκλωμα ασφαλείας σε Ζωολογικό Πάρκο στη Νότια Κορέα. Ένα ελεφαντάκι πέφτει μέσα στο νερό της πισίνας την ώρα που πίνει νερό, μπροστά στα μάτια της μητέρας του, η οποία χωρίς να καθυστερήσει στιγμή, σπεύδει -μαζί μ' έναν άλλο ελέφαντα που βρισκόταν εκεί κοντά- για να το σώσει.

  Όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί, η περιπέτεια του μικρού είχε αίσιο τέλος. Το περιστατικό σημειώθηκε στο Grand Park Zoo και τα πλάνα από την κάμερα ασφαλείας έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου.


  Συγκινητική διάσωση μικρού ελέφαντα στην Κένυα...
  Οι αγέλες των ελεφάντων διακρίνονται για τη στενή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών και ειδικά για το συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στη μητέρα και το μικρό. Οι κοινωνίες είναι μητριαρχικές και συνήθως επικεφαλής μπαίνει το γηραιότερο θηλυκό.  Η αυξημένη νοημοσύνη των μεγάλων αυτών θηλαστικών έχει επανειλημμένα προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. .

  Με πληροφορίες από RT
  Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

  Διαβάστε επίσης:
  Σπάνιο ελεφαντάκι αλμπίνο στη Νότια Αφρική
 • Θερμοκρασίες ρεκόρ στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ

  Θερμοκρασίες ρεκόρ στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-20 23:31:30 | Πηγή: Skai
  Ο υδράργυρος αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ εντός της ημέρας στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. 

  Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασία 48,9 βαθμών Κελσίου στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

  «Σήμερα θα έχουμε την κορύφωση του φαινομένου, αύριο η θερμοκρασία θα πέσει λίγο, αλλά και πάλι αναμένουμε θερμοκρασίες άνω των 46,1 βαθμών στο Φοίνιξ» δήλωσε η μετεωρολόγος Μπιάνκα Ερνάντεζ της Μετεωρολογική Υπηρεσία του Φοίνιξ.

  Στο διεθνές αεροδρόμιο Sky Harbor του Φοίνιξ οι αρχές ματαίωσαν 43 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο για τις ώρες που θα επικρατούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που στο Φοίνιξ καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες τέτοια εποχή. Την 26η Ιουνίου του 1990, ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 50 βαθμούς κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ όλων των εποχών στο αεροδρόμιο Sky Harbor.

  Στο Ντεθ Βάλεϊ στην ανατολική Καλιφόρνια και στην πόλη Νιντλς κοντά στα σύνορα της Αριζόνας, προβλέπεται πως η ανώτερη θερμοκρασία θα ανέλθει έως και τους 52,8 βαθμούς κελσίου αυτήν την εβδομάδα.

  Tags: ΗΠΑ, Αριζόνα, υδράργυρος
 • «SOS» για τον Αμαζόνιο: Πώς καταστρέφεται το τροπικό δάσος χωρίς να το «βλέπουν» οι δορυφόροι

  «SOS» για τον Αμαζόνιο: Πώς καταστρέφεται το τροπικό δάσος χωρίς να το «βλέπουν» οι δορυφόροι

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-20 20:22:13 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Υλοτόμοι, εμπρηστές, «τυχαία» γεγονότα που πάντα κατευθύνονται από ανθρώπινο χέρι, δημιουργούν ανείπωτες καταστροφές στο τροπικό δάσος, με τρόπο που οι δορυφόροι το αντιλαμβάνονται όταν πια είναι πολύ αργάΤην ώρα που η κυβέρνηση του αμφιλεγόμενου και κατά κοινή γνώμη μισητού προέδρου Μισέλ Τέμερ, κάνει βήματα πίσω στο μείζον θέμα της προστασίας και διατήρησης του Αμαζονίου, η επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία έχει γίνει πιο εμφανής, μετά τη δημοσιοποίηση ενός νέου χάρτη δεδομένων που αναδεικνύει το την ικανότητα του δάσους να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και να διατηρεί τη ζωή στη λατινική Αμερική αλλά και στον πλανήτη.

  Με ημέρα έναρξης την Τρίτη, το πρότζεκτ Silent Forest, αξιολογεί την έκταση και τις επιπτώσεις της αποδόμησης των δασών, σε μεγάλο  βαθμό έργο ανθρώπου, που είναι λιγότερο γνωστό σε σχέση με την απλούστερη εκκαθάριση της γης, αλλά θεωρείται από τους επιστήμονες ως δυνητικά περισσότερο από ένα πρόβλημα που αφορά μόνο το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

  Ως «αποδόμηση των δασών» λογίζεται η αραίωση της πυκνότητας των δέντρων και το... ξεδιάλεγμα της βιοποικιλότητας κάτω από ένα φαινομενικά προστατευμένο «θόλο» - συνήθως ως αποτέλεσμα ξυλοκόπων, φωτιάς, ξηρασίας και κυνηγιού.

  Ο χάρτης αποδόμησης του τροπικού δάσους  Είναι πιο δύσκολο για τους δορυφόρους η παρακολούθηση του συγκεκριμένου φαινομένου, από ότι η αποψίλωση των δασών (η συνολική κάθαρση μίας περιοχής), επειδή ο «θόλος» -όταν τον βλέπουμε από ψηλά- εμφανίζεται χωρίς συνεχόμενος, ακόμη και όταν πολλά από τα φυτά από κάτω έχουν περικοπεί ή καταστραφεί και το ενδιαίτημα πολλών ειδών έχει εξαφανιστεί.

  Ως εκ τούτου, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και έχει από καιρό αγνοηθεί από τους βουλευτές, έστω και αν οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απώλεια της βιοποικιλότητας και στις εκπομπές άνθρακα.

  Για να επιστήσει την προσοχή στις τάσεις και τους κινδύνους, ο «χάρτης διαταραχής», του Silent Forest, τονίζει τα μαύρα στίγματα της υποβάθμισης των δασών (ιδιαίτερα εμφανή κοντά στο Σανταρέμ της επαρχίας Παρά, στο Σινόπ της επαρχίας Μάτο Γκρόσο και στα σύνορα μεταξύ Παρά και Μαρανιάο), καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τη δημιουργία δρόμων, την υλοτομία και τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες τείνουν να ξεσπούν μαζί, ως αποτέλεσμα της (σχεδόν πάντα, στην περιοχή, παράνομης) ανθρώπινης δραστηριότητας.

  Το επίπεδο αποδόμησης του τροπικού δάσους στην επαρχία Παρά
  Κατά τη διάρκεια του φαινομένου Ελ Νίνιο του 2015-16, οι πυρκαγιές έπληξαν 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής του Αμαζονίου της Βραζιλίας, πέντε φορές περισσότερα από αυτά της περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως αποψιλωμένη.

  Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, διότι η «αποδομημένες» περιοχές είναι πιο ξηρές, κάτι που οδηγεί σε μείωση των βροχοπτώσεων στις γύρω περιοχές, γεγονός που αυξάνει την ευπάθεια σε εμπρησμούς και τυχαίες πυρκαγιές.

  «Είναι τρομακτικό να βλέπεις τον Αμαζόνιο να υποβαθμίζεται σε τέτοιο βαθμό», είπε ο Jos Barlow, ένας επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και ένας από τους συντάκτες της μελέτης κλειδί που χρησιμοποιείται για την οπτικοποίηση δεδομένων. «Κάθε φορά που πάμε στην περιοχή, μετράμε οικόπεδα και βρίσκουμε την κατάσταση πολύ πολύ χειρότερη από ό,τι στο παρελθόν, αλλά δεν γίνεται τίποτα γι 'αυτό»

  Αυτός και οι άλλοι επιστήμονες πίσω από την οπτικοποίηση δεδομένων ελπίζουν ότι το νέο εργαλείο θα βοηθήσει στη χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση των πολλαπλών αιτιών της αποδόμησης των δασών.

  Ποσοστό αποδόμησης στις επαρχίες της Βραζιλίας (με γκρι λόγω αποψίλωσης και τα υπόλοιπα λόγω άλλης παρέμβασης)  Ο Thiago Medaglia, συντονιστής της πλατφόρμας Silent Forest, δήλωσε: «Η οπτικοποίηση δεδομένων από επιστημονικές μελέτες είναι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα για την προστασία των δασών. Τώρα, είναι δυνατόν όχι μόνο να απεικονίσει τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, αλλά και εκείνες της υποβάθμισης»

  Έχουν επίσης προστεθεί πληροφορίες σχετικά με την απώλεια της βιοποικιλότητας για να διευρυνθεί το πιθανό κοινό. Οι λάτρεις των πτηνών, για παράδειγμα, θα πρέπει να ανησυχήσουν, όταν διαπιστώσουν ότι ορισμένες από τις χειρότερες πυρκαγιές, το περασμένο έτος, σημειώθηκαν στο βιότοπο του εξαιρετικά σπάνιου και απειλούμενου Καλαμοκανά στον ανατολικό Αμαζόνιο. Το είδος, το οποίο αριθμούσε μόνο 100 ή 200 πουλιά, θεωρείται πλέον πιθανό να εξαφανιστεί στο εγγύς μέλλον.

  Σε τετραγωνικά μέτρα, η ετήσια καμμένη ποσότητα εδάφους, στα βραζιλιάνικα μεγαοικοσυστήματα
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ο όμιλος ΕΛΠΕ στηρίζει το έργο της απορρύπανσης του Θερμαϊκού

  Ο όμιλος ΕΛΠΕ στηρίζει το έργο της απορρύπανσης του Θερμαϊκού

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-20 19:44:08 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού, την οποία συντονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με δεδομένη την ευαισθησία του σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ο Όμιλος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που απηύθυνε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, για οικονομική στήριξη προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο απορρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου.  Η ΕΛ.ΠΕ Α.Ε.μαζί και με άλλες έξι εταιρίες, τις TAP AG, Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., Ο.Λ.Θ. ΑΕ, Δ.Ε.Θ.-Helexpo Α.Ε., ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ Α.Ε.και Alumil A.E., ανέλαβαν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα του απορρυπαντικού σκάφους «Αλκίππη», στο οποίο ανατίθεται το έργο του επιφανειακού καθαρισμού του Θερμαϊκού σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, από το λιμάνι έως και το ύψος του Μεγάρου Μουσικής, ενώ όταν παρίσταται ανάγκη θα καλύπτει και τον ευρύτερο άξονα του Κόλπου, από την Αγία Τριάδα μέχρι το Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα.

  Η συνδρομή του αντιρρυπαντικού σκάφους προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, αναβαθμίζοντας το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Η δυσχερής οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την περιστολή των κονδυλίων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ανάγκασαν την πολιτική ηγεσία του να αναζητήσει χορηγίες από ιδιωτικές εταιρείες και φορείς, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της απορρύπανσης του Θερμαϊκού το οποίο είχε ξεκινήσει το 2007. Στην πρόσκληση αυτή, ανταποκρίθηκε τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη προθυμία ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

   Σήμερα, στην έδρα του Μακεδονίας-Θράκης υπεγράφη η σύμβαση χορηγίας με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του σκάφους, “North Aegean Slops”, παρουσία της Υφυπουργού κας Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά. Τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εκπροσώπησε ο Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης κ. Χριστόφορος Αντώτσιος.

  O Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης ΕΛ.ΠΕ κ. Χριστόφορος Αντώτσιος, σε δηλώσεις του προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

  Μετά την υπογραφή της σύμβασης χορηγίας, ο κ. Αντώτσιος δήλωσε:

  «Η συμμετοχή μας σε αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια της κυρίας Υφυπουργού, αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωση του Ομίλου μας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου. Όλα αυτά τα χρόνια τα ‘ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ’ ακολουθούν μια ιδιαίτερα αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική, θέτοντας υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους για κάθε τους δραστηριότητα. Παράλληλα, συνδράμουν σε κάθε πρωτοβουλία, εκ μέρους της Πολιτείας ή άλλων φορέων, που έχει ως στόχο την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Θέλω να συγχαρώ την Υφυπουργό γι’ αυτή την πρωτοβουλία της και να υπογραμμίσω ότι ο Όμιλός μας θα είναι πάντοτε αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες».
 • Καρκινογόνος αμίαντος για τους λουόμενους στην παραλία Δρεπάνου Αχαΐας

  Καρκινογόνος αμίαντος για τους λουόμενους στην παραλία Δρεπάνου Αχαΐας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-20 15:35:44 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τεράστιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία συνιστούν οι χίλιοι εκτεθειμένοι τόνοι αμιάντου στο Δρέπανο Αχαΐας, που ήδη έχουν ρυπάνει την παραλία της περιοχής σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών.

  Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ την Παρασκευή 16-6-2017 (09:30-10:30) επισκέφθηκε την παραλία του Δρεπάνου, όπου κολυμπούν παιδιά και μεγάλοι και συνέλεξε δείγματα νερού, βοτσάλων και χαλικιών, τα οποία μεταφέρθηκαν στα πιστοποιημένα εργαστήριά του, για περαιτέρω ανάλυση στην
  περιεκτικότητα αμιάντου.

  Οι αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ έγιναν με βάση τις υφιστάμενες υπουργικές αποφάσεις 8243/1113/91(ΦΕΚ 138/Β/8-3-91).

  Σε τρία δείγματα θαλασσινού νερού, μετρήθηκε συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων με ίνες αμιάντου 65-150 mgr/lt, δηλαδή υπερδιπλάσιες των επιτρεπόμενων τιμών των 30mgr/lt. Επίσης, μικροσκοπικά, εντοπίσθηκαν ίνες αμιάντου 10-20/cm2 σε βότσαλα και χαλίκια.

  Από τις παραπάνω ενδεικτικές μετρήσεις διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Δρεπάνου, με αποτέλεσμα κάτοικοι και λουόμενοι να κινδυνεύουν.

  Το ΠΑΚΟΕ ζητάει άμεσα την παρέμβαση της Περιφέρειας και του Εισαγγελέα της Πάτρας για να προστατευθεί η δημόσια υγεία στην περιοχή.

  Επίσης δίνεται στη δημοσιότητα τηλέφωνο επικοινωνίας για τους πολίτες που θέλουν να ενημερώνονται σχετικά με τις αναλύσεις των υδάτων αλλά και για να καταγγείλουν εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος στην περιοχή τους. (210 8101609/ 2108100805/ 2108100804/ 6944415875)

  Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΚΟΕ: Πρόεδρος: Παναγιώτης Χριστοδουλάκης - Χημικός - Γεωλόγος Ph.D.,Αντιπρόεδρος:Μανώλης Μπαχλιτζανάκης Δημοσιογράφος,Γενικός Γραμματέας: Κων/νος Σολδάτος Ιατρός, Μέλη : Ναταλία Χριστοδουλάκη – Υγιεινολόγος, ΓεώργιοςΤσούνης-Δικηγόρος.

  Το επιστημονικό συμβούλιο: Ηλίας Πανταζόπουλος – Παιδοκαρδιολόγος, Δ/ντης Ιατρικού Κεντρου Αθηνών,Αντιπρόεδρος: Σπύρος Οικονομίδης– Καθηγητής Πανεπιστημίου,Γενικός Γραμματέας: Γεώργιος Αφορδάκος – Καθηγητής Παν/μιου,Μέλη:Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης - Χημικός Μηχανικός
  Ηλίας Αλεξάνδρου -Δικηγόρος.

  Ερευνητικό τμήμα: Στέλιος Λιοδάκης – Καθηγητής ΕΜΠ, Μαρία Παπαδοπούλου – Μικροβιολόγος
 • Ηφαίστεια άνοιξαν το δρόμο για την κατάκτηση της Γης από τους δεινόσαυρους

  Ηφαίστεια άνοιξαν το δρόμο για την κατάκτηση της Γης από τους δεινόσαυρους

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-20 11:24:14 | Πηγή: Skai
  Τεράστιες και παρατεταμένες εκρήξεις ηφαιστείων, πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, οι οποίες μπορεί να διήρκεσαν ακόμη και ένα εκατομμύριο χρόνια, πιθανότατα «έστρωσαν» το δρόμο για την εμφάνιση και τελικά την επικράτηση των δεινοσαύρων στον πλανήτη μας.

  Αυτή είναι η εκτίμηση νέας έρευνας βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν αρχαία πετρώματα και βρήκαν σε αυτά ίχνη μαζικών ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με μία από τις μεγαλύτερες εξαφανίσεις ειδών και άνοιξαν το δρόμο για την ανάδυση των δεινοσαύρων ως νέου κυρίαρχου είδους στη Γη.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λόρενς Πέρσιβαλ του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν ηφαιστειακά πετρώματα από τέσσερις ηπείρους, χρησιμοποιώντας την παρουσία του υδραργύρου ως βασικού δείκτη για το μέγεθος της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

  Όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται, εκλύει ίχνη υδραργύρου μέσα στα αέρια που εκτοξεύει στην ατμόσφαιρα, τα οποία τελικά πέφτουν στο έδαφος, όπου και παραμένουν επί εκατομμύρια χρόνια. Όταν οι επιστήμονες βρίσκουν αυξημένη παρουσία υδραργύρου σε ορισμένα γεωλογικά στρώματα, είναι σίγουροι ότι εκείνη την εποχή στο παρελθόν είχαν υπάρξει μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων.

  Πέρα από τις άμεσες καταστροφές που προκαλούν οι ηφαιστειακές εκρήξεις στο περιβάλλον τους, ο αντίκτυπός τους είναι ευρύτερος και πιο μακρόχρονος, καθώς η τέφρα τους στην ατμόσφαιρα μπλοκάρει τις ακτίνες του Ήλιου, αυξάνοντας το διοξείδιο του άνθρακα και αλλάζοντας το κλίμα για καιρό.

  Η εξέλιξη αυτή μπορεί να «πυροδοτήσει» μαζική εξαφάνιση ειδών και αυτό πιστεύεται ότι συνέβη στο τέλος της Τριασικής (ή Τριαδικής) περιόδου, όταν ζώα που έμοιαζαν με κροκόδειλους και ερπετά, καθώς επίσης τα πρώιμα θηλαστικά και αμφίβια, εξαφανίσθηκαν από προσώπου γης για να αντικατασταθούν σταδιακά από τους κάθε είδους δεινόσαυρους.

  Έχοντας ελάχιστους πλέον ανταγωνιστές, εκτιμούν οι ερευνητές, οι δεινόσαυροι επικράτησαν πλήρως στην Ιουρασική περίοδο που ακολούθησε.

  Σχετικά Άρθρα

  Μήπως οι δεινόσαυροι πρωτοεμφανίστηκαν στη Βρετανία; Οι δεινόσαυροι «βρίσκονταν σε κίνδυνο» πριν τους αποτελειώσει ο αστεροειδής Tags: δεινόσαυροι, εκρήξεις ηφαίστεια, Τριασική περίοδος, Ιουρασική περίοδος
 • Ελούντα: Επίθεση σμέρνας σε γυναίκα - Γλύτωσε τον ακρωτηριασμό

  Ελούντα: Επίθεση σμέρνας σε γυναίκα - Γλύτωσε τον ακρωτηριασμό

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-20 08:19:22 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δύσκολες ώρες έζησε μια γυναίκα από την Ελούντα, όταν ξαφνικά κι ενώ βρισκόταν στη θάλασσα δέχθηκε την επίθεση μιας σμέρνας που τη δάγκωσε στα δάχτυλα του χεριού της.

  Η τραυματίας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, όπου και νοσηλεύεται.

  Όλα ξεκίνησαν όταν η γυναίκα αμέριμνη στάθηκε στην ακροθαλασσιά προκειμένου να ξεπλύνει ψάρια που καθάριζε με θαλασσινό νερό. Η δραστηριότητα της γυναίκας, ωστόσο, φαίνεται πως ερέθισε την πεινασμένη σμέρνα, η οποία της επιτέθηκε για να αρπάξει τα ψάρια που κρατούσε.

  Το αποτέλεσμα ήταν να τη δαγκώσει στα δάχτυλα του χεριού της, σύμφωνα με το anatolh.com, προκαλώντας με μόνο ένα δάγκωμα βαθιά κοψίματα.

  Η τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και εισήχθη στο χειρουργείο, όπου οι γιατροί κατάφεραν να κλείσουν τα τραύματα που είχαν προκληθεί στα δάχτυλα της γυναίκας, η οποία κινδύνευσε να ακρωτηριαστεί.

  Η περιπέτεια ωστόσο δεν τελειώνει εδώ, καθώς η τραυματίας θα χρειαστεί θεραπεία αποκατάστασης.

  Πηγή: Cretapost.gr
 • Ελούντα: Επίθεση σμέρνας σε γυναίκα - γλίτωσε τον ακρωτηριασμό

  Ελούντα: Επίθεση σμέρνας σε γυναίκα - γλίτωσε τον ακρωτηριασμό

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-20 05:02:25 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δύσκολες ώρες έζησε μια γυναίκα από την Ελούντα, όταν ξαφνικά – κι ενώ βρισκόταν στη θάλασσα – δέχθηκε την επίθεση μιας σμέρνας που τη δάγκωσε στα δάχτυλα του χεριού της.

  Η τραυματίας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όπου και νοσηλεύεται, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς που την ανέλαβαν σαν από θαύμα δεν ακρωτηριάστηκε.

  Όλα ξεκίνησε όταν η γυναίκα αμέριμνη, στάθηκε στην ακροθαλασσιά προκειμένου να ξεπλύνει ψάρια που καθάριζε με θαλασσινό νερό. Η δραστηριότητα της γυναίκας ωστόσο, φαίνεται πως ερέθισε την πεινασμένη σμέρνα η οποία της επιτέθηκε για να αρπάξει τα ψάρια που κρατούσε.

  Το αποτέλεσμα ήταν να την δαγκώσει στα δάχτυλα του χεριού της, σύμφωνα με το anatolh.com, προκαλώντας με ένα μόνο δάγκωμα βαθιά κοψίματα.

  Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και εισήχθη στο χειρουργείο όπου οι γιατροί κατάφεραν να κλείσουν τα τραύματα που είχαν προκληθεί στα δάχτυλα της γυναίκας, η οποία κινδύνευσε να ακρωτηριαστεί.

  Η περιπέτεια ωστόσο δεν τελειώνει εδώ, καθώς η τραυματίας θα χρειαστεί θεραπεία αποκατάστασης.

  Πηγή: Cretapost.gr
 • Καλιφόρνια: Η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου αγγίζει τους 53 βαθμούς Κελσίου

  Καλιφόρνια: Η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου αγγίζει τους 53 βαθμούς Κελσίου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-20 03:15:25 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου στην ανατολική Καλιφόρνια και Αριζόνα αναμένεται να φθάσει τους 53 βαθμούς Κελσίου (127 βαθμούς Φάρεναϊτ) αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο μετεωρολόγος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Καιρού, Τομ Φίσερ.

  Η ακραία θερμοκρασία, αποτέλεσμα της υψηλής βαρομετρικής πίεσης που έχει εγκατασταθεί πάνω από την περιοχή Φορ Κόρνερς (Four Corners), στα σύνορα τεσσάρων πολιτειών, έχει ήδη ανεβάσει και τις θερμοκρασίες πάνω από τα συνήθη όρια σε όλη την περιοχή των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι χειρότερες μέρες προβλέπτονται να είναι η σημερινή και η αυριανή.

  Ο Φίσερ δήλωσε ότι η άνοδος, παρότι μπορεί να δημιουργήσει θερμοκρασίες-ρεκόρ σε ορισμένες περιοχές, αποτελεί μέρος ενός κυκλικού συστήματος και δεν είναι αποτέλεσμα κλιματικής αλλαγής ή άλλου ασυνήθιστου φαινομένου.

  Οι θερμοκρασίες αναμένονται να μειωθούν στο τέλος της εβδομάδας κατά 2,5-5 βαθμούς Κελσίου, αλλά ακόμα και στο Σαν Φρανσίσκο, που συνήθως είναι πιό δροσερά, η θερμοκρασία έφθασε τους 31 βαθμούς Κελσίου (88 βαθμούς Φάρεναϊτ).

  Η Κοιλάδα του Θανάτου θεωρείται το θερμότερο μέρος των ΗΠΑ. Η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων ανάρτησε προειδοποιήσεις στην ιστοσελίδα της για την άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς και οδηγίες προφύλαξης, που περιλαμβάνουν την αποφυγή αναρρίχησης μετά τις 10:00 το πρωί.

  Η αεροπορική εταιρεία American Airlines προειδοποίησε τους επιβάτες που θα πετάξουν από ή προς το αεροδρόμιο του Φίνιξ στην Αριζόνα ότι η έντονη θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των κινητήρων των αεροπλάνων και να δημιουργήσει καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων. Πρόσθεσε ότι οι επιβάτες σε πτήσεις με αφίξεις ή αναχωρήσεις μεταξύ των ωρών 3 μ.μ. και 6 μ.μ. τοπικής ώρας μπορούν να αλλάξουν πτήσεις χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Η «ψαραγορά» του WWF πάει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ένα φεστιβάλ παιχνιδιών

  Η «ψαραγορά» του WWF πάει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ένα φεστιβάλ παιχνιδιών

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-19 23:56:55 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τι είναι αυτό το εντυπωσιακό μπλε ψάρι στο ΚΠΙΣΝ & τι ιστορίες έχει να μας διηγηθεί;
  Τι είναι για σένα το καλοκαίρι & πώς θα ήθελες να το υποδεχτείς φέτος;
  Μήπως το δικό σου καλοκαίρι μυρίζει θάλασσα;
  Αν ναι… έλα να ανακαλύψεις μαζί με το WWF όλα τα μυστικά του βυθού!

  Από την Κυριακή 18 έως και την Τρίτη 20 Ιουνίου (18.30 - 20.30), το WWF θα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμμετέχοντας στις ανοιχτές εκδηλώσεις του Summer Nostos Festival (SNFestival), και στήνοντας για τρεις συνεχόμενες ημέρες, στους Πίδακες Νερού (στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος), μια εντυπωσιακή και άκρως βιώσιμη ψαραγορά που έρχεται να μας μυήσει στις αρχές της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών. Στο πλαίσιο αυτό, το WWF, μαζί με τους ψαρομάγους του, προσκαλεί τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους λάτρεις της θάλασσας σε ένα δημιουργικό φεστιβάλ γεμάτο παιχνίδια, ψαρο-κατασκευές, κουκλοθέατρο, ζωγραφική, μουσική, και ιστορίες βγαλμένες μέσα από τον βυθό που θα μας ενημερώσουν για το πρόβλημα της υπεραλίευσης, αλλά για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας, επιλέγοντας και καταναλώνοντας με υπεύθυνο τρόπο τα ψαρικά της αρεσκείας μας!

  Πρώτος σταθμός: «Αφήνουμε τον γόνο να μεγαλώσει»! Εδώ μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για την υπεραλίευση και τις συνέπειές της, ενώ παράλληλα, μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα μικρά από τα μεγάλα ψάρια και γιατί πρέπει να αφήνουμε τον γόνο να μεγαλώσει.

  Δεύτερος σταθμός: «Κουκλοθέατρο»! Με τη βοήθεια μαγικών ψαρο-παιδαγωγών, τα παιδιά κατασκευάζουν μαριονέτες που εξάπτουν τη φαντασία και γίνονται οι πρωταγωνιστές της ημέρας, παίζοντας τη δική τους ψαρο-ιστορία στο ειδικό θαλασσινό κουκλοθέατρο.

  Τρίτος σταθμός: «Ψαρο-κατασκευές»! Οι μικροί συμμετέχοντες βοηθούν τα ψάρια να διαδώσουν το μήνυμά τους για υγιείς θάλασσες γεμάτες ζωή, ζωγραφίζοντας και γράφοντας πάνω σε ξύλινα πλακάτ μηνύματα όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την προστασία των θαλασσών μας και τη βιώσιμη επιλογή ψαρικών. Λίγες λέξεις με μεγάλη σημασία που θα μας θυμίζουν για πάντα ότι η αλλαγή είναι στο χέρι μας!

  Τέταρτος σταθμός: «Ψαροϊστορίες»! Οι μικροί μας φίλοι θα δώσουν χρώμα και συναίσθημα στις καταπληκτικές ιστορίες που έχουν να τους διηγηθούν ορισμένα από τα πιο όμορφα και νόστιμα ψαράκια της χώρας μας

  Πέμπτος σταθμός: «Ψαρο-φωτογραφίες»! Όλοι – μικροί και μεγάλοι- θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες… μέσα στον βυθό του WWF που θα τους θυμίζουν για πάντα τη δημιουργική έναρξη του φετινού καλοκαιριού, αλλά και όλα όσα έμαθαν για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών!

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τις περιβαλλοντικές δράσεις του WWF Ελλάς, καθώς και για την πανευρωπαϊκή εκστρατεία FishForward, η οποία υλοποιείται σε 11 χώρες με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τις παγκόσμιες οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών, δεδομένου ότι το 90% των ψαριών παγκοσμίως απειλείται από την υπεραλίευση. Επιπλέον, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το WWF Fish Guide app, την εύχρηστη εφαρμογή του WWF, διαθέσιμη δωρεάν από συσκευές Android και iOS, η οποία θα τους δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να επιλέξουν με σωστό και υπεύθυνο τρόπο τα ψαρικά της αρεσκείας τους, βάσει του μεγέθους τους, της εκάστοτε προτεινόμενης περιόδου κατανάλωσης και του τρόπου αλιείας τους, διασφαλίζοντας ότι συμβάλλουν και οι ίδιοι στην προστασία των θαλασσών μας!

  Σας περιμένουμε όλους να ανακαλύψουμε μαζί όλα τα μυστικά του βυθού, γιατί… δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από την Υπεύθυνη Κατανάλωση Ψαρικών !
 • Η NASA ανακάλυψε 10 νέους πλανήτες που μπορούν να υποστηρίξουν εξωγήινη ζωή

  Η NASA ανακάλυψε 10 νέους πλανήτες που μπορούν να υποστηρίξουν εξωγήινη ζωή

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-19 21:09:05 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Άλλοι 219 πλανήτες προστέθηκαν στη λίστα εξερεύνησης του Διαστήματος - Συνολικά 4.034 ουράνια σώματα έχουν εντοπιστεί από το τηλεσκόπιο ΚέπλερΑλλάζει δραματικά ο σχεδιασμός εξερεύνησης του Διαστήματος μετά τις σημερινές αποκαλυπτικές ανακοινώσεις της NASA, η οποία εντόπισε 10 πλανήτες που διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία, βάσει των οποίων μπορεί να στοιχειοθετηθεί η ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

  Η Διαστημική Υπηρεσία προέβη τη Δευτέρα σε συγκλονιστικές ανακοινώσεις, κάνοντας γνωστό ότι μέσω του τελευταίας τεχνολογίας υπερτηλεσκοπίου Κέπλερ, εντοπίστηκαν άλλοι 219 υποψήφιοι πλανήτες, οι 10 εκ των οποίων είναι πολύ πιθανό να φιλοξενούν εξωγήινη ζωή, καθώς παρουσιάζουν όλα εκείνα τα δεδομένα που ευνοούν τη δημιουργία, ύπαρξη και εξέλιξη οργανισμών. Πρόκειται για πλανήτες στο μέγεθος της Γης, με αναλύσεις που παραπέμπουν στον πλανήτη μας.

  Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ

  Με τις νέες προσθήκες, ο κατάλογος των πλανητών που έχει ανακαλύψει το Κέπλερ ανέρχεται σε αριθμό στους 4.034 υποψήφιους πλανήτες. Οι 2.335 από αυτούς έχουν πιστοποιηθεί και χαρακτηρίζονται εξωπλανήτες, ενώ οι 50 έχουν το μέγεθος της Γης και παρουσιάζουν ανάλογα δεδομένα, τα οποία επιτρέπουν την ανάπτυξη σεναρίου για την ύπαρξη ζωής.

  Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε κλίμα απόλυτου ενθουσιασμού από τους υπεύθυνους του προγράμματος, στις εγκαταστάσεις της NASA στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας.

  «Η κατανόηση της συχνότητας του Γαλαξία μας θα βοηθήσει στον σχεδιασμό των μελλοντικών αποστολών της NASA», δήλωσε ο Μάριο Πέρεζ, εκ των επικεφαλής του προγράμματος Κέπλερ.

  Η αποστολή του Κέπλερ είναι επικεντρωμένη στην αναζήτηση πλανητών που πλησιάζουν στο μέγεθος της Γης ή που μπορεί να φανερώνουν ενδείξεις ότι ενδέχεται να φιλοξενούν ζωή. Η χαρτογράφηση του Διαστήματος αποτελεί κομβικό στοιχείο στην «κατάκτηση του Διαστήματος» και βάση για το μέλλον της ανθρωπότητας και των επόμενων γενεών, οι οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.  Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου από την Καλιφόρνια...  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τα φονικά κύματα καύσωνα θα αυξάνονται ως το 2100

  Τα φονικά κύματα καύσωνα θα αυξάνονται ως το 2100

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-19 18:45:26 | Πηγή: Skai
  Τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού (74%) θα είναι εκτεθειμένα σε θανατηφόρα κύματα καύσωνα έως το 2100, αν οι εκπομπές του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίσουν να αυξάνουν με τον σημερινό ρυθμό τους.

  Την προειδοποίηση απευθύνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία ακόμη κι αν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων «αερίων του θερμοκηπίου» μειωθούν δραστικά, και πάλι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης (το 48%) θα εκτίθεται σε κύματα φονικής ζέστης. Σήμερα το ποσοστό του εκτεθειμένου πληθυσμού σε θανατηφόρους καύσωνες για τουλάχιστον 20 μέρες μέσα στο έτος εκτιμάται σε περίπου 30%.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή γεωγραφίας Καμίλο Μόρα του Πανεπιστημίου της Χαβάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", εντόπισαν πάνω από 1.900 τοποθεσίες παγκοσμίως, όπου μετά το 1980 οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σκοτώσει ανθρώπους.

  Αναλύοντας τις κλιματικές συνθήκες για τα 783 πιο φονικά κύματα καύσωνα σε 164 πόλεις 36 χωρών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο «κατώφλι» πέρα από το οποίο η μέση ημερήσια θερμοκρασία και υγρασία γίνονται φονικές. Η συνολική έκταση του πλανήτη μας όπου αυτό το κατώφλι έχει ξεπερασθεί για τουλάχιστον 20 μέρες μέσα στο έτος, αυξάνει συνεχώς και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη κι αν μπει «φρένο» στις εκπομπές των ρύπων του άνθρακα.

  «Ξεμένουμε από επιλογές για το μέλλον», προειδοποίησε ο Μόρα. «Οι επιλογές μας, όσον αφορά τους καύσωνες, κυμαίνονται πλέον ανάμεσα στις κακές και στις τρομακτικές. Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο ήδη πληρώνουν το τίμημα των καυσώνων. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι καύσωνες συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή, επειδή οι καυτές θερμοκρασίες, που επιδεινώνονται από την υψηλή υγρασία, μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή συνθήκες», πρόσθεσε.

  Χαρακτηριστικά παραδείγματα φονικών καυσώνων υπήρξαν το 2003 στην Ευρώπη με περίπου 70.000 νεκρούς, στη Μόσχα το 2010 με 10.000 θύματα και στο Σικάγο το 1995 με 700 θανάτους. Η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον, το Λος 'Αντζελες, το Τορόντο, το Λονδίνο, το Πεκίνο, το Τόκιο, το Σίδνεϊ, το Σάο Πάολο κ.α. είναι ανάμεσα στις μεγαλουπόλεις που έχουν βιώσει θανατηφόρα κύματα καύσωνα.

  Οι ερευνητές δημιούργησαν μια διαδικτυακή εφαρμογή (στη διεύθυνση:
  https://maps.esri.com/globalriskofdeadlyheat/ η οποία, για οποιοδήποτε μέρος στη Γη, μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των ημερών του έτους που η θερμοκρασία και η υγρασία στο μέλλον εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το φονικό «κατώφλι».

  Για παράδειγμα, έως το 2100 η Νέα Υόρκη αναμένεται να έχει περίπου 50 μέρες το χρόνο με κλιματικές συνθήκες πάνω από το κατώφλι, στο οποίο οι άνθρωποι στο παρελθόν είχαν πεθάνει. Αντίστοιχα, στο τέλος του αιώνα μας οι φονικά καυτές μέρες του έτους πάνω από το όριο θα είναι 20 για το Σίδνεϊ, 30 για το Λος 'Αντζελες, αλλά όλο το καλοκαίρι για το Ορλάντο της Φλόριντα και το Χιούστον του Τέξας.

  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή από τους καύσωνες θα υπάρχει στις τροπικές περιοχές, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη ο κίνδυνος θανάτων λόγω της μεγάλης ζέστης θα περιορίζεται στα καλοκαίρια.

  Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να επικρίνουν τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. «Πρωτοβουλίες όπως η απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, που αναπόφευκτα θα καθυστερήσει τη διόρθωση ενός προβλήματος για το οποίο απλούστατα δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο Μόρα. Όπως είπε, η αυξανόμενη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού και η εντεινόμενη αστικοποίηση θα καταστήσουν τις πόλεις ακόμη πιο ευάλωτες στο μέλλον.

  Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: http://nature.com/articles/doi:10.1038/nclimate3322


 • Υποψήφια για βραβείο η Τήλος, ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου

  Υποψήφια για βραβείο η Τήλος, ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-19 18:41:32 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αύριο Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για υλοποιημένα έργα που εισφέρουν αποφασιστικά στον στόχο της ΕΕ για την ανάπτυξη της βιώσιμης ενέργειας μέχρι το 2020 και το 2030 (EU Sustainable Energy Awards), στον οποίο υποψήφια προς βράβευση είναι και η Τήλος.

  Η απονομή των βραβείων είναι προγραμματισμένο να γίνει αύριο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της απογευματινής συνεδρίας του ευρωπαϊκού συνεδρίου για θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW 2017.

  Η Τήλος, το ελληνικό νησί με τους 800 κατοίκους, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης ενός πρωτοποριακού για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλόδοξου σχεδίου για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού.

  Πρόκειται για το πρόγραμμα TILOS, με βάση το οποίο στο ελληνικό νησί «θα εγκατασταθεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με τα περισσότερα στοιχεία του να έχουν εφαρμογή για πρώτη φορά στο νησί της Τήλου» όπως τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη.

  Για το πρόγραμμα αυτό, που αναμένεται συνολικά να κοστίσει περί τα 16 εκατ. ευρώ, με περίπου τα 13 εκατ. περίπου να προέρχονται από προγράμματα της Ε.Ε, η Τήλος προτάθηκε για τη βράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Στο έργο με την ονομασία TILOS συμμετέχουν 13 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Tεχνολογικου Tομέα, ενώ από ελληνικής πλευράς υπάρχει η συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας Eunice, της εταιρίας Eurosol και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.

  «Η Τήλος θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου και γι’ αυτό θα αποκαλείται και ως το πρώτο «πράσινο νησί»», τονίζει η κα Καμμά-Αλιφέρη, ενώ περιγράφει το ιστορικό μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από το 2013, όταν υπήρξε και η πρώτη απόπειρα συμμετοχής σε πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για να ακολουθήσει η επιτυχημένη προσπάθεια συμμετοχής στο «πρόγραμμα HORIZON όταν και κατατέθηκε η πρόταση που βγήκε πρώτη ανάμεσα σε 83 προτάσεις, προτάσεις ακόμη και από κολοσσούς της βιομηχανίας» αναφέρει η δήμαρχος.

  «Το πρόγραμμα καθιστά το νησί της Τήλου ενεργειακά αυτόνομο. Θα απεξαρτηθούμε από ενέργεια παρεχόμενη, από τον «μαύρο χρυσό». Είναι δε άμεσα συνδεδεμένο με τη λογική που έχουμε ως αυτοδιοίκηση αλλά και κάτοικοι, μια λογική περιοχής χαρακτηρισμένης ως NATURA, Καταφυγίου Άργιας Ζωής. Το TILOS εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ένα από τα τρία προτεινόμενα για το Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας» περιγράφει η κα Καμμά-Αλιφέρη, ενώ χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης των πολιτών είναι πως η τοπική κοινωνία «άνοιξε τα σπίτια της ακόμη και για την τοποθέτηση «έξυπνων μετρητών» και δεν έθεσε κανένα πρόσκομμα στην τοποθέτηση ειδικών μπαταριών, ανεμογεννήτριας και άλλων συστημάτων που θα καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο το νησί».
  Θετικό δε συνεπακόλουθο της εγκατάστασης του πρωτοποριακού για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση φιλόδοξου συστήματος παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι πως αναμένεται «να εκλείψουν και τα προβλήματα που προέκυπταν από τις πολύωρες διακοπές του ρεύματος ή τις αυξομειώσεις της τάσης από τις οποίες το νησί και οι κάτοικοι είχαν ταλαιπωρηθεί επί πολλά χρόνια».

  Το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων στοχεύει τουτέστιν στη μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία με την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου να αναμένεται στις αρχές του 2019 για το σύνολο των υποσυστημάτων κάτι που θα δώσει και άλλες προοπτικές για τους κατοίκους.

  «Κατά τη δεκαετία του 90 ήμασταν μόλις 270 κάτοικοι και ένα νησί που κινδύνευε με ερημοποίηση, ένα σχολείο που κινδύνευε να κλείσει» σημειώνει η δήμαρχος του νησιού. Σήμερα στο νησί της Κω «κατοικούν περί τα 800 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι, με τον μέσο όρο να είναι χαμηλός αφού έχουμε πολλά παιδιά, έχουμε από βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι και λύκειο, μια ενεργή κοινωνία», συμπληρώνει η κ.Καμμά, που δεν παραλείπει να τονίσει πως εάν «τελικά καταφέρει το νησί να πάρει το βραβείο, κάτι πάρα πολύ πιθανό η διαφήμιση θα είναι μεγάλη και ευχή θα είναι να υπάρχουν και άλλοι μιμητές».
 • Οι φονικοί καύσωνες θα απειλούν τα 3/4 του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2100!

  Οι φονικοί καύσωνες θα απειλούν τα 3/4 του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2100!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-19 18:33:42 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Αν οι εκπομπές του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίσουν να αυξάνουν με τον σημερινό ρυθμό τουςΤα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού (74%) θα είναι εκτεθειμένα σε θανατηφόρα κύματα καύσωνα έως το 2100, αν οι εκπομπές του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίσουν να αυξάνουν με τον σημερινό ρυθμό τους.
     
  Την προειδοποίηση απευθύνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία ακόμη κι αν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων «αερίων του θερμοκηπίου» μειωθούν δραστικά, και πάλι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης (το 48%) θα εκτίθεται σε κύματα φονικής ζέστης. Σήμερα το ποσοστό του εκτεθειμένου πληθυσμού σε θανατηφόρους καύσωνες για τουλάχιστον 20 μέρες μέσα στο έτος εκτιμάται σε περίπου 30%.
     
  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή γεωγραφίας Καμίλο Μόρα του Πανεπιστημίου της Χαβάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", εντόπισαν πάνω από 1.900 τοποθεσίες παγκοσμίως, όπου μετά το 1980 οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σκοτώσει ανθρώπους.
     
  Αναλύοντας τις κλιματικές συνθήκες για τα 783 πιο φονικά κύματα καύσωνα σε 164 πόλεις 36 χωρών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο «κατώφλι» πέρα από το οποίο η μέση ημερήσια θερμοκρασία και υγρασία γίνονται φονικές. Η συνολική έκταση του πλανήτη μας όπου αυτό το κατώφλι έχει ξεπερασθεί για τουλάχιστον 20 μέρες μέσα στο έτος, αυξάνει συνεχώς και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη κι αν μπει «φρένο» στις εκπομπές των ρύπων του άνθρακα.
     
  «Ξεμένουμε από επιλογές για το μέλλον», προειδοποίησε ο Μόρα. «Οι επιλογές μας, όσον αφορά τους καύσωνες, κυμαίνονται πλέον ανάμεσα στις κακές και στις τρομακτικές. Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο ήδη πληρώνουν το τίμημα των καυσώνων. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι καύσωνες συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή, επειδή οι καυτές θερμοκρασίες, που επιδεινώνονται από την υψηλή υγρασία, μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή συνθήκες», πρόσθεσε.
   
  Χαρακτηριστικά παραδείγματα φονικών καυσώνων υπήρξαν το 2003 στην Ευρώπη με περίπου 70.000 νεκρούς, στη Μόσχα το 2010 με 10.000 θύματα και στο Σικάγο το 1995 με 700 θανάτους. Η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον, το Λος 'Αντζελες, το Τορόντο, το Λονδίνο, το Πεκίνο, το Τόκιο, το Σίδνεϊ, το Σάο Πάολο κ.α. είναι ανάμεσα στις μεγαλουπόλεις που έχουν βιώσει θανατηφόρα κύματα καύσωνα.
     
  Οι ερευνητές δημιούργησαν μια διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία, για οποιοδήποτε μέρος στη Γη, μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των ημερών του έτους που η θερμοκρασία και η υγρασία στο μέλλον εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το φονικό «κατώφλι».
     
  Για παράδειγμα, έως το 2100 η Νέα Υόρκη αναμένεται να έχει περίπου 50 μέρες το χρόνο με κλιματικές συνθήκες πάνω από το κατώφλι, στο οποίο οι άνθρωποι στο παρελθόν είχαν πεθάνει. Αντίστοιχα, στο τέλος του αιώνα μας οι φονικά καυτές μέρες του έτους πάνω από το όριο θα είναι 20 για το Σίδνεϊ, 30 για το Λος 'Αντζελες, αλλά όλο το καλοκαίρι για το Ορλάντο της Φλόριντα και το Χιούστον του Τέξας.
     
  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή από τους καύσωνες θα υπάρχει στις τροπικές περιοχές, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη ο κίνδυνος θανάτων λόγω της μεγάλης ζέστης θα περιορίζεται στα καλοκαίρια.
     
  Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να επικρίνουν τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. «Πρωτοβουλίες όπως η απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, που αναπόφευκτα θα καθυστερήσει τη διόρθωση ενός προβλήματος για το οποίο απλούστατα δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο Μόρα. Όπως είπε, η αυξανόμενη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού και η εντεινόμενη αστικοποίηση θα καταστήσουν τις πόλεις ακόμη πιο ευάλωτες στο μέλλον. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, αποκαλύπτει τα μυστικά του

  Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, αποκαλύπτει τα μυστικά του

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-19 18:33:09 | Πηγή: Ζούγκλα

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ακόμα δύο δράσεις του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου- Αώου της UNESCO στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους 2017 ως έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και της Εβδομάδας Γεωπάρκων, ενός θεσμού πλέον που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα αυτήν την περίοδο  σε όλα τα Γεωπάρκα της UNESCO.

  Πρόκειται για δύο σεμινάρια εκλαϊκευμένης γεωλογίας που υλοποιήθηκαν στους δύο όμορους Δήμους του Γεωπάρκου, της Κόνιτσας και του Ζαγορίου.

  Συγκεκριμένα την Τετάρτη 14 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο στην Κόνιτσα, με σχετικές εισηγήσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Κόνιτσας, ενώ ακολούθησε πεζοπορία με την παρουσίαση των γεωλογικών σχηματισμών στην χαράδρα του Αώου.

  Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 15 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε διάσχιση της χαράδρας του Βίκου, από το χωριό Μονοδέντρι στο χωριό Βίκος, και έλαβε χώρα λεπτομερής επεξήγηση της γεωλογικής εξέλιξης και των ιδιαίτερων γεωλογικών χαρακτηριστικών της χαράδρας.

  «Δάσκαλοι» στη μύηση του μοναδικού γεωλογικού πλούτου της περιοχής ήταν οι δύο εξαίρετοι επιστήμονες γεωλόγοι του ΙΓΜΕ και του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου Δρ. Παναγιώτης Πάσχος και Δρ. Ευάγγελος Νικολάου με πολυετείς έρευνες στην γεωλογία, χαρτογραφία και υδρογεωλογία της Ηπείρου και ιδιαίτερη αγάπη για το Γεωπάρκο.

  Το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου συγκεντρώνει ένα σύνολο πληροφοριών (τους γεώτοπους) που μας αποκαλύπτουν με την κατάλληλη ερμηνεία  τη γεωλογική ιστορία της περιοχής.

  Με τις παρουσιάσεις στην Κόνιτσα από τους γεωλόγους του ΙΓΜΕ και τις υπαίθριες ξεναγήσεις στα φαράγγια του Αώου και του Βίκου- Βοϊδομάτη δόθηκαν εκλαϊκευμένες απαντήσεις  σε αρκετά ερωτήματα όπως:

  Που οφείλεται η πλούσια βιοποικιλότητα; Ποια ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα αναπτύσσεται; Πως επέδρασε το τοπίο, το ανάγλυφο, στο ξεχωριστό πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής Κόνιτσας και Ζαγορίου; Πως επηρεάζει το γεωλογικό περιβάλλον την ανθρώπινη παρουσία και τις υποδομές;

  Πλήθος ερωτημάτων που ανέκυπταν κατά τη διάρκεια των διαδρομών συζητήθηκαν και αναλύθηκαν επιτόπου, όπως για την ηλικία των πετρωμάτων τις διεργασίες σχηματισμού των βραχοσπεπών, που ήταν τα ασφαλή καταφύγια– κατοικίες των προϊστορικών ανθρώπων, για τις πλούσιες πηγές και τον τρόπο τροφοδοσίας τους, για το γεωθερμικό πεδίο και τις ιαματικές πηγές της ευρύτερης περιοχής. Περιγράφηκαν οι λιθολογικές διαφορές που υπάρχουν στα πετρώματα όπως είναι τα μαγματικά πετρώματα στον Σμόλικα και τα ιζηματογενή (φλύσχης, ασβεστόλιθοι και δολομίτες) στην Τύμφη και πως αυτές οι διαφορές επηρεάζουν το τοπίο, τη βλάστηση, τα ζώα, τον άνθρωπο και τις υποδομές.

  Τα δύο σεμινάρια, που ήταν ειδικά προσαρμοσμένα στις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να κατέχουν οι οικο-ξεναγοί και όσοι άλλοι επιθυμούν να μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με τη γεωλογία της περιοχής στους πολυάριθμους επισκέπτες των δύο χαραδρών του Βίκου και του Αώου, παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 60 άτομα, οι οποίοι δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναληφθούν αντίστοιχες δράσεις σύντομα.

  Τα σεμινάρια διοργανώθηκαν από τους δύο Δήμους, Κόνιτσας και Ζαγορίου -με την παρουσία και ενεργή συμμετοχή του Αντιδημάρχου Κόνιτσας κ. Γ. Καλλιντέρη, του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Β. Σπύρου και του Δημοτικού Συμβούλου Ζαγορίου κ. Δ. Εξάρχου-,  την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ -με υπεύθυνους τους Χαρητάκη Παπαϊωάννου και Γεωργία Κιτσάκη-, το ΙΓΜΕ, καθώς και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ηπείρου (EOT), ως μέλη της Ε.ΔΙ.Α.ΓΕ. Βίκου Αώου.

   

 • Tilos island in the running for EU energy conservation award

  Tilos island in the running for EU energy conservation award

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-19 15:03:39 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Results to be announced on Tuesday in BrusselsProto Thema Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Βραζιλία: 428 νέα φράγματα ίσως έχουν μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στον Αμαζόνιο

  Βραζιλία: 428 νέα φράγματα ίσως έχουν μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στον Αμαζόνιο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-19 13:50:06 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Εκτεταμένο έργο κατασκευής φραγμάτων στον Αμαζόνιο ίσως απειλήσει τη βιοποικιλότητα του ποταμού και διαταράξει το κλίμα της περιοχής, προειδοποιεί μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 428 νέων υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην περιοχή.

  Η λεκάνη απορροής του Αμαζονίου διαθέτει σήμερα 140 υδροηλεκτρικά φράγματα ήδη κατασκευασμένα ή υπό κατασκευή. Με έκταση άνω των έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η λεκάνη απορροής έχει καταστεί βασικός χώρος για την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Αυτό το σύνθετο σύστημα ποταμών είναι το μεγαλύτερο στη Γη, εκτείνεται σεσ εννέα χώρες και διατηρεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βιοποικιλότητας.

  Παρ’ όλο που η κατασκευή των φραγμάτων περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχει δοθεί λιγότερη προσοχή στις επιπτώσεις στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πλημμύρες και στις βορειοανατολικές ακτές της Νότιας Αμερικής.

  Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι ερευνητές εξετάζουν μόνο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός μόνο φράγματος και όχι ολόκληρου του συστήματος, σύμφωνα με τον Βίκτορ Μπέικερ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, επικεφαλής της μελέτης.

  Στη νέα έκθεση, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα νέο τρόπο μέτρησης του αντίκτυπου της κατασκευής ενός φράγματος με ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων, γνωστό ως Δείκτη Περιβαλλοντικής Ευπάθειας.

  Ο δείκτης, ο οποίος κυμαίνεται από το 1 έως το 100, υπολογίζει τις συνολικές αλλαγές που συμβαίνουν στα ποτάμια συστήματα, όπως η διάβρωση, οι μεταβολές στην εναπόθεση ιζημάτων, η απορροή, και οι πιθανές αλλαγές στη χρήση της γης, την προσφορά τροφίμων και τη βιοποικιλότητα.

  Χρησιμοποιώντας το δείκτη, ο Μπέικερ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αμαζονίου, η λεκάνη απορροής της Μαδέιρα, θα έχει το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο από το έργο κατασκευής φραγμάτων, με σκορ δείκτη 80.

  Τα φράγματα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στη ροή των ιζημάτων στον Ατλαντικό Ωκεανό και να διαταράξουν το τοπικό κλίμα. Τέτοιες ζημιές μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.

  Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες που καλύπτονται από τη λεκάνη απορροής του Αμαζονίου θα πρέπει να αποφασίσουν τελικά αν η υδροηλεκτρική ενέργεια αξίζει την τιμή των ζημιών σε αυτό το περίπλοκο σύστημα ποταμών.

  Αν η απόφαση γίνει στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης κατανόησης του συστήματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα οφέλη των ποταμών για τον άνθρωπο και την άγρια ​​φύση μπορούν να διατηρηθούν.

  ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ & ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Υποψήφια για πανευρωπαϊκό βραβείο η Τήλος, ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου

  Υποψήφια για πανευρωπαϊκό βραβείο η Τήλος, ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-19 12:22:55 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Το πρόγραμμα καθιστά το νησί της Τήλου ενεργειακά αυτόνομο. Θα απεξαρτηθούμε από ενέργεια παρεχόμενη, από τον "μαύρο χρυσό"», τονίζει η δήμαρχος Μαρία Καμμά-ΑλιφέρηΑύριο Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για υλοποιημένα έργα που εισφέρουν αποφασιστικά στον στόχο της ΕΕ για την ανάπτυξη της βιώσιμης ενέργειας μέχρι το 2020 και το 2030 (EU Sustainable Energy Awards), στον οποίο υποψήφια προς βράβευση είναι και η Τήλος. Η απονομή των βραβείων είναι προγραμματισμένο να γίνει αύριο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της απογευματινής συνεδρίας του ευρωπαϊκού συνεδρίου για θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW 2017.

  Η Τήλος, το ελληνικό νησί με τους 800 κατοίκους, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης ενός πρωτοποριακού για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλόδοξου σχεδίου για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Πρόκειται για το πρόγραμμα TILOS, με βάση το οποίο στο ελληνικό νησί "θα εγκατασταθεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με τα περισσότερα στοιχεία του να έχουν εφαρμογή για πρώτη φορά στο νησί της Τήλου" όπως τόνισε μιλώντας στο Πρακτορείο FM η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη.

  Για το πρόγραμμα αυτό, που αναμένεται συνολικά να κοστίσει περί τα 16 εκατ. ευρώ, με περίπου τα 13 εκατ. περίπου να προέρχονται από προγράμματα της Ε.Ε, η Τήλος προτάθηκε για τη βράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Στο έργο με την ονομασία TILOS συμμετέχουν 13 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Tεχνολογικου Tομέα, ενώ από ελληνικής πλευράς υπάρχει η συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας Eunice, της εταιρίας Eurosol και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.

  «Η Τήλος θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου και γι' αυτό θα αποκαλείται και ως το πρώτο "πράσινο νησί"», τονίζει η κα Καμμά-Αλιφέρη, ενώ περιγράφει το ιστορικό μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από το 2013, όταν υπήρξε και η πρώτη απόπειρα συμμετοχής σε πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για να ακολουθήσει η επιτυχημένη προσπάθεια συμμετοχής στο "πρόγραμμα HORIZON όταν και κατατέθηκε η πρόταση που βγήκε πρώτη ανάμεσα σε 83 προτάσεις, προτάσεις ακόμη και από κολοσσούς της βιομηχανίας" αναφέρει η δήμαρχος.

  «Το πρόγραμμα καθιστά το νησί της Τήλου ενεργειακά αυτόνομο. Θα απεξαρτηθούμε από ενέργεια παρεχόμενη, από τον "μαύρο χρυσό". Είναι δε άμεσα συνδεδεμένο με τη λογική που έχουμε ως αυτοδιοίκηση αλλά και κάτοικοι, μια λογική περιοχής χαρακτηρισμένης ως NATURA, Καταφυγίου Άργιας Ζωής. Το TILOS εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ένα από τα τρία προτεινόμενα για το Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας» περιγράφει η κα Καμμά-Αλιφέρη, ενώ χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης των πολιτών είναι πως η τοπική κοινωνία «άνοιξε τα σπίτια της ακόμη και για την τοποθέτηση "έξυπνων μετρητών" και δεν έθεσε κανένα πρόσκομμα στην τοποθέτηση ειδικών μπαταριών, ανεμογεννήτριας και άλλων συστημάτων που θα καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο το νησί».

  Θετικό δε συνεπακόλουθο της εγκατάστασης του πρωτοποριακού για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση φιλόδοξου συστήματος παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι πως αναμένεται "να εκλείψουν και τα προβλήματα που προέκυπταν από τις πολύωρες διακοπές του ρεύματος ή τις αυξομειώσεις της τάσης από τις οποίες το νησί και οι κάτοικοι είχαν ταλαιπωρηθεί επί πολλά χρόνια". Το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων στοχεύει τουτέστιν στη μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία με την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου να αναμένεται στις αρχές του 2019 για το σύνολο των υποσυστημάτων κάτι που θα δώσει και άλλες προοπτικές για τους κατοίκους.

  «Κατά τη δεκαετία του ‘90 ήμασταν μόλις 270 κάτοικοι και ένα νησί που κινδύνευε με ερημοποίηση, ένα σχολείο που κινδύνευε να κλείσει» σημειώνει η δήμαρχος του νησιού. Σήμερα στο νησί της Κω «κατοικούν περί τα 800 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι, με τον μέσο όρο να είναι χαμηλός αφού έχουμε πολλά παιδιά, έχουμε από βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι και λύκειο, μια ενεργή κοινωνία», συμπληρώνει η κ. Καμμά, που δεν παραλείπει να τονίσει πως εάν «τελικά καταφέρει το νησί να πάρει το βραβείο, κάτι πάρα πολύ πιθανό η διαφήμιση θα είναι μεγάλη και ευχή θα είναι να υπάρχουν και άλλοι μιμητές». Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ιαπωνία: Σκέψεις για νομοθεσία υπέρ της εμπορικής φαλαινοθηρίας

  Ιαπωνία: Σκέψεις για νομοθεσία υπέρ της εμπορικής φαλαινοθηρίας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-19 10:14:41 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Εκκλήσεις ακτιβιστών για τιμωρία της Δανίας για το κυνήγι φαλαινών στις Νήσους Φερόε 12/05 13:53 Νορβηγία: Το 90% των φαλαινών που θανατώνονται είναι θηλυκές 15/03 13:51 Ανταρκτική: 333 νεκρές φάλαινες από ιαπωνικά φαλαινοθηρικά 26/03/2016 08:02

  Το ιαπωνικό κοινοβούλιο εξετάζει ένα νομοσχέδιο για την επαναφορά και στήριξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας. Το νομοσχέδιο αυτό καθορίζει τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή της φαλαινοθηρίας επιστημονικής έρευνας με σταθερό και συνεχή τρόπο, προκειμένου να διεξαχθεί στη συνέχεια εμπορική φαλαινοθηρία.

  Η Ιαπωνία θεωρεί ότι η φαλαινοθηρία αποτελεί πολιτιστικό της δικαίωμα και διεξάγει ετήσιες κυνηγετικές δραστηριότητες στο Νότιο και Ειρηνικό Ωκεανό, χρησιμοποιώντας ένα κενό στους κανόνες της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας που επιτρέπει την επιστημονική φαλαινοθηρία.

  Η αλλαγή του εσωτερικού δικαίου στην Ιαπωνία δεν θα είχε καμία επίπτωση στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, η οποία απαγορεύει ρητά την εμπορική φαλαινοθηρία. Το νομοσχέδιο ωστόσο επιδιώκει να ενσωματώσει τη χρηματοδότηση της ερευνητικής φαλαινοθηρίας στον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς και να προσθέσει πόρους για την υπεράσπιση ιαπωνικών φαλαινοθηρικών από ομάδες διαμαρτυρίας.

  Η φαλαινοθηρία αποτελεί θέμα εθνικής υπερηφάνειας για αρκετούς Ιάπωνες, αλλά πολλοί δεν ενδιαφέρονται για το θέμα.

  Το επιστημονικό φαλαινοθηρικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην καταμέτρηση πληθυσμών φαλαινών, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό έγινε ώστε να πάρει και πάλι το πράσινο φως ένα εμπορικό φαλαινοθηρικό πρόγραμμα.

  Αν το νομοσχέδιο περάσει, δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον αριθμό των φαλαινών που αλιεύει η Ιαπωνία, επειδή αυτός ελέγχεται από το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο σημαίνει ότι θα υπάρχει εσωτερική νομική υποστήριξη της φαλαινοθηρίας και θα ενισχυθεί η θέση της εν μέσω διεθνών διαμαρτυριών.

  Ένας συνασπισμός ομάδων προστασίας των ζώων στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace, εξέδωσε ανακοίνωση κατά του φαλαινοθηρικού νόμου. «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο σχεδιάζεται μόνο για να παγιώσει την ερευνητική φαλαινοθηρία ανεξάρτητα του κόστους, είτε στις φάλαινες, στη διεθνή φήμη της Ιαπωνίας, είτε στον Ιάπωνα φορολογούμενο», αναφέρει η ανακοίνωση καταλήγοντας: «Συνεπώς, αν αυτό το νομοσχέδιο προχωρήσει, οι φόροι μας θα δαπανούνται κάθε χρόνο για αυτά τα προγράμματα σπατάλης, ενώ θα βλάψουν τις σχέσεις μας με άλλα φιλικά κράτη και θα μας ντροπιάσουν σε διεθνές επίπεδο».

  ΙΑΠΩΝΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ & ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ιαπωνία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Συναγερμός από τους επιστήμονες: Πέντε και όχι δύο μήνες πλέον η περίοδος των πυρκαγιών

  Συναγερμός από τους επιστήμονες: Πέντε και όχι δύο μήνες πλέον η περίοδος των πυρκαγιών

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-19 08:48:44 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Πριν από 50 χρόνια η περίοδος είχε μειωθεί στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου - Πλέον πυρκαγιές εκδηλώνονται από τον Ιούνιο έως τον ΟκτώβριοΩς καμπανάκι κινδύνου αντιμετωπίζουν επιστήμονες τη φονική φωτιά στην Πορτογαλία υποστηρίζοντας ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους παράγοντες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

  Όπως παρατηρεί ο ερευνητής Τόμας Κουρτ από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος της Βρετανίας η κλατμική αλλαγή έχει επεκτείνει την περίοδο των πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο από τους δυο στους πέντε μήνες.

  «Καταγράφουμε μια αύξηση της θερμοκρασίας και ο θερμότερος αέρας είναι συνώνυμο της πιο ξηρής και άρα πιο εύφλεκτης βλάστησης» εξήγησε ο ερευνητής στην ερώτηση για τον ρόλο που μπορεί να έπαιξε η υπερθέρμανση του πλανήτη για τη φωτιά της Πορτογαλίας.

  «Αυτές οι συνθήκες αυξάνουν τόσο τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς όσο και την έντάση της. Πλέον είναι συχνό το φαινόμενο πυρκαγιών, όπως αυτή της Πορτογαλίας, που οι πυροσβέστες δυσκολεύονται πολύ να τις κατασβέσουν» συμπλήρωσε.

  Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ πριν από 50 χρόνια είχαμε πετύχει να μειώσουμε την περίοδο των πυρκαγιών στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η περίοδος αυτή πλέον έχει επεκταθεί με αποτέλεσμα πυρκαγιές να εκδηλώνονται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

  Ειδικά για την Πορτογαλία ο Κουρτ σημείωσε ως επιβαρυντικό παράγοντα και την χλωρίδα της χώρας που περιλαμβάνει δάση από πεύκα και ευκάλυπτους.

  Τελευταία παρατήρηση του Κουρτ ήταν ότι καταγράφεται μια αυξημένη εμφάνιση, ειδικά στη Μεσόγειο, μεγάλων - πυρκαγιών που καλύπτουν 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα - και πολύ μεγάλων πυρκαγιών που επηρεάζουν περισσότερα από 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα γης. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Κατάλληλα και ακατάλληλα νερά κολύμβησης σε 163 παραλίες γύρω από την Αττική

  Κατάλληλα και ακατάλληλα νερά κολύμβησης σε 163 παραλίες γύρω από την Αττική

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-18 22:31:13 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στη δημοσιότητα έδωσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών το ένθετο της εφημερίδας «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» όπου και δημοσιεύονται τα αποτελέσματα δειγματοληψιών από 163 παραλίες εντός και εκτός Αττικής οι οποίες έγιναν τον Μάιο του 2017.

  Πατήστε πάνω στο πρωτοσέλιδο για να διαβάσετε όλη την έρευνα... • Φωτογραφίες: Η λίμνη και το φράγμα του Πηνειού από Drone

  Φωτογραφίες: Η λίμνη και το φράγμα του Πηνειού από Drone

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-18 17:40:45 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Όταν η συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης δεν έχει καταστροφικά αποτελέσματα...Είναι φορές που η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση επιφέρει θετικά αποτελέσματα ή σε κάθε περίπτωση, δημιουργεί όμορφες και εντυπωσιακές εικόνες.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λίμνη και το φράγμα του Πηνειού, στην περιοχή του οποίου έχει «δέσει» το φυσικό τοπίο με την ανθρώπινη δραστηριότητα, χαρίζοντας μοναδικές εικόνες.

  Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας (Drone), ο φακός της κάμερας τράβηξε ορισμένα εκπληκτικά τοπία από το σημείο.

  Δείτε τις φωτογραφίες...
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ποδηλατάδα στη Χερσόνησο

  Ποδηλατάδα στη Χερσόνησο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-18 16:16:54 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ποδηλατάδα για μικρούς και μεγάλους προγραμματίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Χερσονήσου, το Σάββατο 24 Ιουνίου και ώρα 17:30, στην παραλιακή οδό Σταλίδας–Μαλίων της Δ.Ε. Μαλίων, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της ευρωπαϊκής εβδομάδας ενέργειας Sustainable Energy Week 19-25 Ιουνίου 2017.

  Με αφετηρία το πάρκινγκ του Δήμου, οι ποδηλάτες θα διασχίσουν όλη την παραλιακή οδό Σταλίδας-Μαλίων μέχρι το ύψος του Μινωικού ανακτόρου Μαλίων και θα καταλήξουν στο σημείο εκκίνησης το οποίο θα είναι και το σημείο τερματισμού.

  Η δράση, με τίτλο «Coastal Bike Ride in Hersonissos Municipality» έχει αναρτηθεί και στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUSEW, όπου μέσω του link http://eusew.eu/energy-days/coastal-bike-ride-hersonissos μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες.

  Σκοπός της δράσης είναι η μύηση σε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, λιγότερο ρυπογόνους, η ενίσχυση της καθημερινής χρήσης οικολογικών μεταφορικών μέσων με συνεπακόλουθο τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και η διάχυση του μηνύματος ότι ο Δήμος Χερσονήσου αποτελεί φιλικό δήμο για τα ποδήλατα.

 • Πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

  Πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-17 15:38:26 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά την αύριο Κυριακή, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

  Η διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί με την συνοδεία και ξενάγηση του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. από την διασταύρωση Μακρίνου μετά τον οικισμό του Σκαμνελίου και θα καταλήξει στην Σαρακατσάνικη Στάνη, στο Γυφτόκαμπο.

  Έχει συνολικό μήκος περίπου 4,5 χιλιόμετρα και διάρκεια δυόμιση περίπου ώρες, χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας ενώ είναι κατάλληλη και για παιδιά 6 ετών και άνω.

  Η πεζοπορία διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και την παράλληλη προβολή και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής.
 • Βραδιά αστρονομίας στη Ναύπακτο

  Βραδιά αστρονομίας στη Ναύπακτο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-17 15:38:26 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Δήμος Nαυπακτίας σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Πατρών «ΩΡΙΩΝ» διοργανώνει Βραδιά Αστρονομίας με θέμα: «Ταξίδι χωρίς τέλος», αύριο Κυριακή 18 Ιουνίου ,στις 8:00 μ.μ. στο κτίριο Ναυπακτία (λιμάνι).

  Θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Διονύση Σιμόπουλο (π. διευθυντή του Ευγενίδιου Πλανηταρίου και θα ακολουθήσει βράβευση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στον 22ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας & Διαστημικής «Ίππαρχος 2017|.

  Στις 10:00μ.μ. θα γίνει αστεροπαρατήρηση στο λιμάνι με τηλεσκόπια του «Ωρίωνα».
 • Σουηδία: Ψηφίστηκε νόμος για την επίτευξη ουδετέρου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2045

  Σουηδία: Ψηφίστηκε νόμος για την επίτευξη ουδετέρου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2045

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-17 12:33:03 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία 16/06 15:30

  Η Σουηδία δεσμεύτηκε για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2045, σύμφωνα με νόμο που εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη.

  Μόνο οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση.

  Η νομοθεσία, η οποία θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018, θεσπίζει ένα ανεξάρτητο Συμβούλιο Κλιματικής για το Κλίμα και έναν τετραετή κύκλο για την ενημέρωση του εθνικού σχεδίου δράσης για το κλίμα.

  «Για να μπορέσει η Σουηδία να συνεχίσει να έχει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση σε μια έξυπνη κλιματική κοινωνία, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη και σταθερή πολιτική για το κλίμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Κόμματος Πρασίνων, Στίνα Μπέργκστρομ. «Αυτό καταφέραμε τώρα», πρόσθεσε.

  Η σκανδιναβική χώρα καθίσταται η πρώτη που αναβαθμίζει σημαντικά τις κλιματικές φιλοδοξίες της, υπό το πρίσμα της διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015. Στο παρελθόν η Σουηδία στόχευε στην ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2050.

  Λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού, η νομοθεσία υπογραμμίζει την αυξανόμενη διαφορά πολιτικής που χωρίζει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

  «Σήμερα είναι μια σημαντική νίκη, όχι μόνο για τη Σουηδία, αλλά και για όλους όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον του περιβάλλοντός μας», δήλωσε ο Γκάρεθ Ρέντμοντ-Κινγκ, επικεφαλής κλίματος και ενέργειας της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

  Η Σουηδία λαμβάνει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια, οπότε η πολιτική της για το κλίμα επικεντρώνεται στο να καταστούν πιο «πράσινες» οι μεταφορές, προωθώντας τα βιοκαύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια. Ο προϋπολογισμός του φθινοπώρου αναμένεται να επιβεβαιώσει έναν στόχο μείωσης των εκπομπών των μεταφορών κατά 70% από τα επίπεδα του 2010 μέχρι το 2030.

  ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΠΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε περιοχές οικολογικής εστίασης

  Απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε περιοχές οικολογικής εστίασης

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-16 20:29:04 | Πηγή: Ζούγκλα
  Προχθές, η φύση κέρδισε τα φυτοφάρμακα αλλά… λόγω διαδικασίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μη έχοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση του ψηφίσματος των μελών της Επιτροπής Γεωργίας (AGRI), τους κυρίους Dess (EPP, Γερμανία) και Agnew (EFDD, Ηνωμένο Βασίλειο), υποστήριξε αυτόματα την κατ” εξουσιοδότηση πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τη χρήση φυτοφαρμάκων σε Περιοχές Οικολογικής Εστίασης (ΠΟΕ). Οι ΠΟΕ είναι περιοχές στις οποίες οι αγρότες πληρώνονται για να αφήνουν αρκετό χώρο για τη φύση εντός ενός τοπίου που καλλιεργείται εντατικά.

  Οι ΠΟΕ δημιουργήθηκαν το 2013, ως μέρος του «πρασινίσματος» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Κάθε αγρότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αιτείται άμεσης πληρωμής από την ΚΑΠ και έχει πάνω από 150 στρέμματα αρόσιμης γης, υποχρεούται να διαθέτει το 5% αυτής ως ΠΟΕ για την προστασία και βελτίωση της βιοποικιλότητας στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.


  Μελέτες όμως δείχνουν ότι τα μέτρα των ΠΟΕ δεν προστατεύουν τη βιοποικιλότητα στα χωράφια, εν μέρει λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων στις περιοχές αυτές. Με αυτή την κατ” εξουσιοδότηση πράξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να διορθώσει την κατάσταση και να δώσει την ευκαιρία στα μέτρα των ΠΟΕ να λειτουργήσουν όπως προβλεπόταν. Χαιρετίζουμε λοιπόν την αναγνώριση από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της πρότασης της Επιτροπής.

  Η εντατική γεωργία και η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη πολύτιμης αγροτικής γης, που υποστηρίζονται άμεσα ή έμμεσα από τα διάφορα μέτρα της ΚΑΠ, οδηγούν στη Kλιματική Aλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή, εξαφανίζοντας την άγρια ζωή και βλάπτοντας τη δημόσια υγεία. Πάνω από 250.000 Ευρωπαίοι συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας τη ριζική αναμόρφωση της ΚΑΠ μέσω της εκστρατείας «Ζωντανή Γη» [4].

  Η Trees Robijns, Υπεύθυνη Γεωργικής Πολιτικής και Βιοενέργειας της BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, δήλωσε: «Μας έσωσαν οι διαδικασίες. Ακόμη και αν η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ των φυτοφαρμάκων, η φύση κέρδισε. Η ψηφοφορία αυτή, μια έντονη εκδήλωση κατοχυρωμένων συμφερόντων έναντι του δημόσιου συμφέροντος, δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των ευρωβουλευτών δεν ακούει τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που έχουν εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή τους στη φύση, στις πρόσφατες δημόσιες διαβουλεύσεις της ΕΕ. Χάρη στις δημοκρατικές διαδικασίες, η φύση κέρδισε παρά την απάθεια των ευρωβουλευτών. Η ψηφοφορία αυτή έπρεπε να είναι αυτονόητη και το αποτέλεσμά της εγείρει τεράστια ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΑΠ».

  Η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, επεσήμανε: «Υποδεχόμαστε με χαρά το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι συνιστά μια θλιβερή νίκη, καθώς οφείλεται κυρίως στη διαδικασία και όχι στην πραγματική θέληση των ευρωβουλευτών να προστατεύσουν την άγρια ζωή. Η πρόταση για χρήση φυτοφαρμάκων στις Περιοχές Οικολογικής Εστίασης είναι ενάντια στην κοινή λογική. Πώς θα επιτύχεις την άνθιση της βιοποικιλότητας στις περιοχές αυτές εάν χρησιμοποιείς φυτοφάρμακα; Πώς μπορούμε να μιλάμε για πράσινη ΚΑΠ, όταν δρομολογείται μέχρι και η χρήση φυτοφαρμάκων στις Περιοχές Οικολογικής Εστίασης;».

  Πηγή: econews
 • Ο αρκούδος, Νίκος πήδηξε την περίφραξη του «Αρκτούρου» για τα... «κορίτσια» του!

  Ο αρκούδος, Νίκος πήδηξε την περίφραξη του «Αρκτούρου» για τα... «κορίτσια» του!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-16 14:58:30 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Δείτε τις φωτογραφίες - Ασταμάτητος για να... ζευγαρώσει με τα θηλυκά ο Νίκος Ασταμάτητος για να... ζευγαρώσει με τα θηλυκά ήταν ένας νεαρός αρκούδος στη Φλώρινα, που δεν δίστασε να σκαρφαλώσει την εξωτερική περίφραξη του καταφυγίου του "Αρκτούρου", ύψους 2 μέτρων, οσμιζόμενος τις θηλυκές φιλοξενούμενες αρκούδες αλλά και την τροφή!


     
  Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, κατά τον καθιερωμένο πρωινό έλεγχο του χώρου του καταφυγίου, οι φροντιστές του "Αρκτούρου" εντόπισαν έναν απρόσμενο επισκέπτη. Απρόσμενος, τόσο γιατί το καταφύγιο είναι κλειστό για τους επισκέπτες κάθε Τετάρτη, όσο και διότι ο επισκέπτης ήταν μία... αρκούδα!
     
  Επρόκειτο για μια ελεύθερη ενήλικη αρσενική αρκούδα, περίπου 120 κιλών, η οποία στη διάρκεια της νύχτας κατάφερε να σκαρφαλώσει από την εξωτερική περίφραξη και στη συνέχεια να εγκλωβιστεί στον περιβάλλοντα χώρο του Καταφυγίου, αφού δεν μπορούσε να μπει μέσα στο χώρο όπου φιλοξενούνται οι υπόλοιπες αρκούδες.
     
  Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της οργάνωσης, πιθανότατα την αρκούδα προσέλκυσαν εντός του καταφυγίου η μυρωδιά από τα φρούτα και τα λαχανικά που αποθηκεύονται για το τάισμα, αλλά και η παρουσία των θηλυκών αρκούδων, γιατί αυτή την εποχή βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο.
     
  Η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης προσπάθησε να απομακρύνει με ασφάλεια τον... εισβολέα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και τότε αποφασίσθηκε η αναισθητοποίηση του αρκούδου και η μεταφορά του, στη συνέχεια, στο δάσος του Νυμφαίου όπου και ξύπνησε έπειτα από λίγη ώρα.
   
   Στον Νίκο, όπως ονομάστηκε η αρκούδα, τοποθετήθηκε πομπός και έτσι η επιστημονική ομάδα του "Αρκτούρου" θα μπορεί να παρακολουθεί για ερευνητικούς σκοπούς τις κινήσεις του για τα προσεχή ένα-δύο χρόνια.
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Αρκούδος πήδηξε την περίφραξη του «Αρκτούρου» για τα... «κορίτσια» του!

  Αρκούδος πήδηξε την περίφραξη του «Αρκτούρου» για τα... «κορίτσια» του!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-16 14:49:58 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Δείτε τις φωτογραφίες - Ασταμάτητος για να... ζευγαρώσει με τα θηλυκά ο Νίκος Ασταμάτητος για να... ζευγαρώσει με τα θηλυκά ήταν ένας νεαρός αρκούδος στη Φλώρινα, που δεν δίστασε να σκαρφαλώσει την εξωτερική περίφραξη του καταφυγίου του "Αρκτούρου", ύψους 2 μέτρων, οσμιζόμενος τις θηλυκές φιλοξενούμενες αρκούδες αλλά και την τροφή!
     
  Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, κατά τον καθιερωμένο πρωινό έλεγχο του χώρου του καταφυγίου, οι φροντιστές του "Αρκτούρου" εντόπισαν έναν απρόσμενο επισκέπτη. Απρόσμενος, τόσο γιατί το καταφύγιο είναι κλειστό για τους επισκέπτες κάθε Τετάρτη, όσο και διότι ο επισκέπτης ήταν μία... αρκούδα!
     
  Επρόκειτο για μια ελεύθερη ενήλικη αρσενική αρκούδα, περίπου 120 κιλών, η οποία στη διάρκεια της νύχτας κατάφερε να σκαρφαλώσει από την εξωτερική περίφραξη και στη συνέχεια να εγκλωβιστεί στον περιβάλλοντα χώρο του Καταφυγίου, αφού δεν μπορούσε να μπει μέσα στο χώρο όπου φιλοξενούνται οι υπόλοιπες αρκούδες.
     
  Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της οργάνωσης, πιθανότατα την αρκούδα προσέλκυσαν εντός του καταφυγίου η μυρωδιά από τα φρούτα και τα λαχανικά που αποθηκεύονται για το τάισμα, αλλά και η παρουσία των θηλυκών αρκούδων, γιατί αυτή την εποχή βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο.
     
  Η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης προσπάθησε να απομακρύνει με ασφάλεια τον... εισβολέα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και τότε αποφασίσθηκε η αναισθητοποίηση του αρκούδου και η μεταφορά του, στη συνέχεια, στο δάσος του Νυμφαίου όπου και ξύπνησε έπειτα από λίγη ώρα.
   
   Στον Νίκο, όπως ονομάστηκε η αρκούδα, τοποθετήθηκε πομπός και έτσι η επιστημονική ομάδα του "Αρκτούρου" θα μπορεί να παρακολουθεί για ερευνητικούς σκοπούς τις κινήσεις του για τα προσεχή ένα-δύο χρόνια. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Το πρώτο εκτυπώσιμο, σταθερό φωτοβολταϊκό κύτταρο περοβσκίτη με διάρκεια ζωής 10.000 ώρες

  Το πρώτο εκτυπώσιμο, σταθερό φωτοβολταϊκό κύτταρο περοβσκίτη με διάρκεια ζωής 10.000 ώρες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-15 16:58:53 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Σχεδόν 10 εκατ. άνθρωποι εργάζονται στον τομέα των ΑΠΕ παγκοσμίως 29/05 16:47 ΗΠΑ: Αύξηση των φόρων εισαγωγής φωτοβολταϊκών 31/05 16:16 Ινδία: Ακύρωση σχεδίων κατασκευής μονάδων άνθρακα 27/05 14:23

  Ο περοβσκίτης, ένα ορυκτό οξείδιο του ασβεστίου και του τιτανίου, έχει χαρακτηριστεί ως η επόμενη επανάσταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσδίδοντας στα ηλιακά κύτταρα μέγιστη απόδοση 31%, αλλά τα υδατοδιαλυτά και ηλιακά κύτταρα περοβσκίτη συνήθως δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής εκτός εργαστηρίου. Ομάδα 11 Ελβετών και Ιταλών επιστημόνων ίσως κατάφερε αυτό που η ερευνητική κοινότητα προσπαθεί από το 2009, ένα ηλιακό κύτταρο περοβσκίτη, με σταθερή απόδοση σε πραγματικές συνθήκες για περισσότερο από ένα χρόνο.

  Ηλιακά κύτταρα από τον άφθονο και φτηνό περοβσκίτη έχουν ήδη κατασκευαστεί με απόδοση άνω του 22%, αλλά σε συνθήκες εργαστηρίου. Το οξυγόνο και η υγρασία καταστρέφουν γρήγορα το κύτταρο υπό κανονικές συνθήκες. Η ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης, σχεδίασε ένα νέο τύπο δομής στην ηλιακή κυψέλη ώστε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά σταθερό ηλιακό κύτταρο.

  Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα υβριδικό ηλιακό κύτταρο δισδιάστατου και τρισδιάστατου περοβσκίτη. Ο λεγόμενος δισδιάστατος περοβσκίτης περιγράφεται από τη χημική ένωση (HOOC(CH2)2NH3)2PbI4 και χρησιμεύει ως προστατευτικό από την υγρασία, οπότε ο τρισδιάστατος περοβσκίτης (CH3NH3PbI3) μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Τα ηλιακά κύτταρα κατασκευάστηκαν ανά στρώματα, τοποθετώντας διαφορετικά συστατικά το ένα πάνω στο άλλο. Η ομάδα δημιούργησε τετράγωνα ηλιακά πάνελ 100 τετραγωνικών εκατοστών, χρησιμοποιώντας μια πλήρως εκτυπώσιμη διαδικασία βιομηχανικής κλίμακας και χαμηλού κόστους.

  Τα υβριδικά ηλιακά κύτταρα περοβσκίτη είναι ανθεκτικά σε οξυγόνο και νερό, ενώ παράλληλα είναι ικανά να μεταφέρουν ηλεκτρικά φορτία και λαμβάνουν φως από όλο το ορατό φάσμα.

  Η αποτελεσματικότητα δεν είναι ακόμα καλή, αγγίζοντας μόλις το 11,2%. Αλλά το πανεπιστήμιο σημείωσε ότι η απόδοση ήταν σταθερή για πάνω από 10.000 ώρες, με μηδενική απώλεια.

  «Το σημαντικό εύρημα είναι παρουσία πολυδιάστατης υβριδικής διεπαφής. Πιστεύουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε πολλές περαιτέρω μελέτες που θα διευρύνουν τις προοπτικές για τα φωτοβολταϊκά περοβσκίτη», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Μοχάμαντ Χάτζα Ναζιρουντίν.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια τεχνολογία μπορεί να βρει χρήση και στην τεχνολογία LED, όπως έχει δείξει το 2016 σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

   

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Προς πενταπλασιασμό της παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε Γερμανία, Δανία και Βέλγιο

  Προς πενταπλασιασμό της παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε Γερμανία, Δανία και Βέλγιο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-15 13:28:13 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Το Μαρόκο θα μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε ΑΠΕ ως το 2050 03/06 21:51 Σχεδόν 10 εκατ. άνθρωποι εργάζονται στον τομέα των ΑΠΕ παγκοσμίως 29/05 16:47 Ελβετία: «Ναι» στην απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας 23/05 12:08

  Η Γερμανία, η Δανία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν συμφωνία ορόσημο για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά πέντε φορές μέσα στην επόμενη δεκαετία.

  Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2027, οι χώρες θα αυξήσουν την ενέργεια που παράγεται σε υπεράκτια αιολικά πάρκα από 13,8 σε πάνω από 60 γιγαβάτ. Η κίνηση χαιρετίστηκε τόσο ως περιβαλλοντική όσο και ως οικονομική νίκη, καθώς οι τιμές της παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μειώνονται σταθερά. Το 2016 μόνο, το κόστος παραγωγής σημειώθηκε μείωση 22%.

  Για την ολοκλήρωση του έργου, οι κυβερνήσεις των τριών χωρών δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με περισσότερες από 25 ιδιωτικές εταιρείες, όπως ο δανικός κολοσσός Dong Energy.

  Η διακρατική συμφωνία, η οποία υπογράφηκε την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο, αποτελεί μία σύμπραξη μεταξύ δέκα χωρών της Βόρειας Ευρώπης που θα συνεργαστούν για τη μείωση του κόστους εγκατάστασης αιολικών ανεμογεννητριών. Οι επτά χώρες που απουσιάζουν από την υπογραφή θα κληθούν να υποστηρίξουν τη νέα δήλωση. Ορισμένες καθυστερήσεις αναμένονται καθώς πολλές χώρες πρέπει να περιμένουν μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές τους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδόμαδα.

  «Με αυτή την κοινή δήλωση, οι κορυφαίες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις κάνουν το επόμενο βήμα δεσμευόμενες να συνεργαστούν για την παραγωγή μεγάλων όγκων αιολικής ενέργειας στην ανοικτή θάλασσας», δήλωσε ο Τζάιλς Ντίκσον, διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας με έδρα τις Βρυξέλλες.

  «Η σημερινή δήλωση είναι μια σαφής αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως μια καθαρή, ανταγωνιστική και αξιόπιστη πηγή ενέργειας για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

  Γερμανία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο