• Oι αποφάσεις του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

  Oι αποφάσεις του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-18 12:48:02 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι φορείς που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που λαμβάνει χώρα αυτό το μήνα στο Νταβός, αποφάσισαν να μειώσουν κατά 3 εκατομμύρια τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

  Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε ένα από τα βασικά ευρήματα του πρώτου ετήσιου φόρουμ όπου μεταξύ άλλων οι διαχειριστές στόλων θα πρέπει να υιοθετήσουν μια σειρά από μέτρα για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων. Οι 1.808 οργανισμοί που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν περίπου 813.000 οχήματα στους στόλους τους, τα οποία εκπέμπουν συλλογικά περίπου 3,09 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

  Σταδιακά υπάρχει αντικατάσταση των στόλων προς άλλες μορφές ενέργειας όπως εναλλακτικά καύσιμα ή αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Σημειώνεται πως το ποσοστό των οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα σε εταιρικούς στόλους αυξήθηκε σε 4,3% το 2017 από 3,3% το 2015.

  Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν καθώς οι μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν ελαφρά το 2017, για πρώτη φορά από το 2012. Αυτό, οφείλεται στην αυξημένη χρήση βενζινοκίνητων οχημάτων, καθώς και στην αύξηση των μέσων χιλιομέτρων που έχουν διανυθεί για πρώτη φορά από το 2013.

  «Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός μπορούν να μειώσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 3 εκατομμύρια τόνους με τη μετάβαση σε στόλους χαμηλών εκπομπών. Και αυτό θεωρώ ότι είναι μόνο η αρχή. Η κλιματική αλλαγή και η πρόληψή της είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείας εταιρικού στόλου, Τεξ Γκάνιγκ.
 • Τσεχία: Στροφή πολιτικής προς τις ΑΠΕ

  Τσεχία: Στροφή πολιτικής προς τις ΑΠΕ

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-01-18 12:07:21 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε το σχέδιό της για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Η κατανάλωση καυσίμων, οι μεταφορές και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τους τρεις τομείς προτεραιότητας.

  Η Τσεχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, ο οποίος παρέχει το 55% της ενέργειας, και η χώρα αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις όπως η Πολωνία, όπου ο άνθρακας παρέχει το 80% του συνολικού ενεργειακού μείγματος.

  Με την μακροπρόθεσμη κλιματική στρατηγική που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στα πλαίσια της Συμφωνίας του Παρισιού, η τσεχική κυβέρνηση επιδιώκει νέους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και ελπίζει ότι θα πυροδοτήσει μια συστημική αλλαγή που θα οδηγήσει σε σημαντική και συνεχή μείωση των εκπομπών.

  Μέχρι το 2020, η χώρα έχει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 32 τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Μέχρι το 2030, ελπίζει να έχει σημειώσει μια πτώση τουλάχιστον 44 τόνων.

  Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Τσεχία έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το 2014 ήταν 36,7% χαμηλότερες από το 1990, ενώ κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι εκπομπές στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν μόνο κατά 19%. Φυσικά, χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι.

  Οι προσωπικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος αυτών των εκπομπών, λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των Ι.Χ. και τον οχημάτων μεταφορών από το 1990. Οι στρατηγικές της κυβέρνησης για τον περιορισμό αυτών των εκπομπών βασίζονται στα εναλλακτικά καύσιμα και την υιοθέτηση ηλεκτρικών τρένων, καθώς και στη μείωση του όγκου των εμπορευματικών μεταφορών από φορτηγά προς όφελος των μεταφορών με τρένο.

  Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 11% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Τσεχία. Ενδεικτικά, ο τομέας είναι υπεύθυνος για μόλις το 7% των συνολικών εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μειώσει αυτό το ποσοστό, η κυβέρνηση εφαρμόζει μία νέα κρατική περιβαλλοντική πολιτική από το 2012, η οποία επιδιώκει να βελτιώσει την ενεργειακή διαχείριση μέσω ελέγχων και άλλων μέτρων.

  Οι στόχοι της Τσεχίας καθοδηγούνται από τη Συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και αντικατοπτρίζουν μια παγκόσμια προσπάθεια για βιώσιμη περιβαλλοντική δραστηριότητα.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Οι φούρνοι μικροκυμάτων βλάπτουν το περιβάλλον όσο επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα

  Οι φούρνοι μικροκυμάτων βλάπτουν το περιβάλλον όσο επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-18 10:46:53 | Πηγή: News Beast

  Επιβαρυντική είναι για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή η λειτουργία των φούρνων μικροκυμάτων, όπως αποκαλύπτει μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, η πρώτη που επιχειρεί μια ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτές τις συσκευές.

  Η χρήση των φούρνων μικροκυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι εκπέμπει στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο σχεδόν επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα.

  Οι τουλάχιστον 130 εκατομμύρια φούρνοι μικροκυμάτων που υπάρχουν στην ΕΕ σήμερα καταναλώνουν κάθε χρόνο περίπου 9,4 τεραβάτ ηλεκτρικού ρεύματος ανά ώρα, που ισοδυναμούν με την ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται από τρία μεγάλα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλεχάντρο Γκαγιέγκο-Σμιντ της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος «Science of the Total Environment», υπολόγισαν ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν 7,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο στην ΕΕ, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 6,8 εκατ. οχημάτων.

  Οι πωλήσεις φούρνων μικροκυμάτων κατέχουν τη μερίδα του λέοντος μεταξύ όλων των ειδών φούρνων στην ΕΕ και ο αριθμός τους αναμένεται να φθάσει τα 135 εκατομμύρια το 2020.

  Παρόλα αυτά, δεν είχε γίνει έως τώρα ευρέως συνειδητή η επίπτωση τους στο περιβάλλον, γι' αυτό οι ερευνητές ζητούν από τους καταναλωτές να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να κάνουν πιο αποτελεσματική χρήση αυτών των συσκευών, για παράδειγμα προσαρμόζοντας κάθε φορά το χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με το είδος του φαγητού.

  Η μεγάλη κατανάλωση ρεύματος από τους φούρνους μικροκυμάτων είναι αυτή που έχει την μεγαλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά μέσο όρο μια τέτοια συσκευή χρησιμοποιεί 573 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού όσο διαρκεί η ζωή της (σχεδόν οκτώ χρόνια), δηλαδή όσο θα κάψει μια λάμπα LED των επτά βατ, αν μείνει αναμμένη συνεχώς για οκτώ χρόνια. Κι αυτό παρόλο που στο 90% του χρόνου ζωής του ο φούρνος μικροκυμάτων παραμένει αδρανής.

  Περιβαλλοντικό πρόβλημα, επίσης, αποτελούν τόσο τα χρησιμοποιούμενα υλικά κατά την κατασκευή των φούρνων, όσο και τα απόβλητα όταν πετιούνται. Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη και η πτώση των τιμών οδηγεί τους καταναλωτές σε συχνότερη αλλαγή των φούρνων μικροκυμάτων τους, προτού καν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους. Ενώ στο τέλος της δεκαετίας του 1990 οι καταναλωτές κρατούσαν ένα φούρνο επί δέκα έως 15 χρόνια, σήμερα με το ζόρι τον κρατούν για περισσότερα από επτά χρόνια.

  Έτσι, ενώ το 2005 υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν 184.000 τόνοι πεταμένων φούρνων μικροκυμάτων στην ΕΕ, έως το 2025 τα στερεά απόβλητά τους θα έχουν φθάσει τους 185.000 τόνους (περίπου 16 εκατομμύρια πεταμένες συσκευές).

 • Οι φούρνοι μικροκυμάτων βλάπτουν το περιβάλλον σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα!

  Οι φούρνοι μικροκυμάτων βλάπτουν το περιβάλλον σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-18 10:00:11 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Εκπέμπουν 7,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο στην ΕΕ, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 6,8 εκατ. οχημάτωνΟι φούρνοι μικροκυμάτων μπορεί να είναι βολικοί για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν στην κουζίνα, αλλά επιβαρύνουν το περιβάλλον και επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, η πρώτη που επιχειρεί μια ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτές τις συσκευές.


  Η χρήση των φούρνων μικροκυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι εκπέμπει στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο σχεδόν επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι τουλάχιστον 130 εκατομμύρια φούρνοι μικροκυμάτων που υπάρχουν στην ΕΕ σήμερα, καταναλώνουν κάθε χρόνο περίπου 9,4 τεραβάτ ηλεκτρικού ρεύματος ανά ώρα, που ισοδυναμούν με την ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται από τρία μεγάλα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλεχάντρο Γκαγιέγκο-Σμιντ της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος "Science of the Total Environment", υπολόγισαν ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν 7,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο στην ΕΕ, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 6,8 εκατ. οχημάτων.

  Οι πωλήσεις φούρνων μικροκυμάτων κατέχουν τη μερίδα του λέοντος μεταξύ όλων των ειδών φούρνων στην ΕΕ και ο αριθμός τους αναμένεται να φθάσει τα 135 εκατομμύρια το 2020. Παρόλα αυτά, δεν είχε γίνει έως τώρα ευρέως συνειδητή η επίπτωση τους στο περιβάλλον, γι' αυτό οι ερευνητές ζητούν από τους καταναλωτές να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να κάνουν πιο αποτελεσματική χρήση αυτών των συσκευών, για παράδειγμα προσαρμόζοντας κάθε φορά το χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με το είδος του φαγητού.

  Η μεγάλη κατανάλωση ρεύματος από τους φούρνους μικροκυμάτων είναι αυτή που έχει την μεγαλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον. Κατά μέσο όρο μια τέτοια συσκευή χρησιμοποιεί 573 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού όσο διαρκεί η ζωή της (σχεδόν οκτώ χρόνια), δηλαδή όσο θα κάψει μια λάμπα LED των επτά βατ, αν μείνει αναμμένη συνεχώς για οκτώ χρόνια. Κι αυτό παρόλο που στο 90% του χρόνου ζωής του ο φούρνος μικροκυμάτων παραμένει αδρανής. 

  Περιβαλλοντικό πρόβλημα, επίσης, αποτελούν τόσο τα χρησιμοποιούμενα υλικά κατά την κατασκευή των φούρνων, όσο και τα απόβλητα όταν πετιούνται. Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη και η πτώση των τιμών οδηγεί τους καταναλωτές σε συχνότερη αλλαγή των φούρνων μικροκυμάτων τους, προτού καν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους. Ενώ στο τέλος της δεκαετίας του 1990 οι καταναλωτές κρατούσαν ένα φούρνο επί δέκα έως 15 χρόνια, σήμερα με το ζόρι τον κρατούν για περισσότερα από επτά χρόνια.

  Έτσι, ενώ το 2005 υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν 184.000 τόνοι πεταμένων φούρνων μικροκυμάτων στην ΕΕ, έως το 2025 τα στερεά απόβλητά τους θα έχουν φθάσει τους 185.000 τόνους (περίπου 16 εκατομμύρια πεταμένες συσκευές). Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Στον Τιτάνα υπάρχει όπως και στη Γη ένα «επίπεδο θάλασσας»... αλλά από υδρογονάνθρακες

  Στον Τιτάνα υπάρχει όπως και στη Γη ένα «επίπεδο θάλασσας»... αλλά από υδρογονάνθρακες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-18 10:00:11 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Οι μικρότερες λίμνες βρίσκονται και αυτές περίπου στο ίδιο επίπεδο, μερικές εκατοντάδες μέτρα ψηλότερα από τις θάλασσες των υδρογονανθράκωνΜπορεί ο δορυφόρος του Κρόνου Τιτάν να απέχει σχεδόν ενάμισι δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, όμως σε αυτόν όπως και στη Γη υπάρχει ένα «επίπεδο θάλασσας», δηλαδή η επιφάνεια των θαλασσών του βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, όπως συμβαίνει με τους γήινους ωκεανούς.


  Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, που ανέλυσε στοιχεία του -αείμνηστου πλέον- σκάφους Cassini. Ο Τιτάν είναι το μόνο σώμα στο ηλιακό σύστημά μας πλην της Γης, που επιβεβαιωμένα διαθέτει θάλασσες και λίμνες στην επιφάνειά του, αλλά από υδρογονάνθρακες και όχι από νερό.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας 'Αλεξ Χέιζ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», βρήκαν ότι οι τρεις θάλασσες του Τιτάνα βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο.

  Οι μικρότερες λίμνες βρίσκονται και αυτές περίπου στο ίδιο επίπεδο, μερικές εκατοντάδες μέτρα ψηλότερα από τις θάλασσες των υδρογονανθράκων.

  Τόσο οι θάλασσες, όσο και οι λίμνες πιθανώς επικοινωνούν υπόγεια μεταξύ τους με ένα σύστημα που μοιάζει με το αντίστοιχο στη Γη. Οι υδρογονάνθρακες φαίνεται πως ρέουν κάτω από την επιφάνεια του Τιτάνα, όπως κυλάει το νερό υπόγεια στο δικό μας πλανήτη, διαπερνώντας τα πορώδη πετρώματα και λειτουργώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία.

  Άλλοι επιστήμονες του Κορνέλ, με επικεφαλής τον Πολ Κόρλις, που έκαναν δημοσίευση στο ίδιο περιοδικό γεωφυσικής, παρουσίασαν ένα νέο πληρέστερο τοπογραφικό χάρτη του Τιτάνα. Μέχρι σήμερα μόνο το 9% του δορυφόρου του Κρόνου έχει παρατηρηθεί με σχετικά υψηλή τοπογραφική ανάλυση, ενώ το 25% έως 30% με χαμηλότερη ανάλυση.

  Ο νέος χάρτης -που είναι διαθέσιμος για «κατέβασμα» όλους τους ενδιαφερόμενους- χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να συμπληρώσει την εικόνα της τοπογραφίας του Τιτάνα. Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει ότι κανένα βουνό δεν ξεπερνά σε ύψος τα 700 μέτρα και ότι ο δορυφόρος είναι κάπως πιο επίπεδος (πεπλατυσμένος) από ό,τι είχε θεωρηθεί έως τώρα.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Δείτε δεκάδες δηλητηριώδεις αράχνες να εκκολάπτονται!

  Δείτε δεκάδες δηλητηριώδεις αράχνες να εκκολάπτονται!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-18 05:37:04 | Πηγή: News Beast

  Αμέτρητες μικρές αράχνες να βγαίνουν από τον σάκο τους είναι ένα θέαμα που προκαλεί ανατριχίλα σε πολλούς, καθώς όλοι ξέρουμε ότι όταν μεγαλώσουν, θα γίνουν δηλητηριώδη θηρία!

  Το βίντεο έδωσε στην κυκλοφορία το Πάρκο Ερπετών της Αυστραλίας, χαρίζοντάς μας απλόχερα εφιάλτες για μια ζωή. Η αραχνοφοβία είναι εξάλλου από τις πιο διαδομένες φοβίες, κι έτσι περιθώριο για αμφισβητήσεις δεν υπάρχει.

  Μόνο που υπάρχει και ένας καλός σκοπός σε όλα αυτά, καθώς η ζωολογική εγκατάσταση της Νέας Νότιας Ουαλίας αφαιρεί το δηλητήριο από τις αράχνες με σκοπό την παρασκευή αντιδότων για τα δαγκώματά τους στον άνθρωπο. Και είναι μάλιστα ο μόνος προμηθευτής δηλητηρίου σε ολόκληρη την Αυστραλία, το έργο της είναι λοιπόν αρκούντως σπουδαίο.

  Ο Kane Christensen, υπεύθυνος του τμήματος αραχνών του Australian Reptile Park, είπε στην «Daily Mail Australia»: «Το δηλητήριο χρησιμοποιείται από την BioCSL ώστε να παρασκευαστεί αντίδοτο στο δηλητήριο που θα σώσει τα θύματα της αράχνης. Είμαι ένας υπερήφανος μπαμπάς με όλα αυτά τα μωρά».

  Όσο για το συγκεκριμένο αυγό που έσπασε ο Christensen μπροστά στον φακό, απέδωσε 175 αραχνούλες. Κι έτσι ο Kane έχει τώρα 1.300 μωρά αράχνης να μεγαλώσει…

 • Η «εξόρυξη πρώτων υλών από αστικά απόβλητα» μπαίνει στη ζωή μας

  Η «εξόρυξη πρώτων υλών από αστικά απόβλητα» μπαίνει στη ζωή μας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-18 04:27:15 | Πηγή: News Beast

  Η «εξόρυξη πρώτων υλών από αστικά απόβλητα» (urban mining) είναι ο νέος όρος που σιγά-σιγά θα μπει στη ζωή μας, καθώς 17 ευρωπαϊκοί οργανισμοί συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν την πρώτη στον κόσμο ενοποιημένη βάση δεδομένων για τα κάθε είδους χρήσιμα υλικά, που μπορούν να καταστούν ξανά διαθέσιμα μέσω ανακύκλωσης από ηλεκτρονικά απόβλητα (ηλεκτρονικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός), χρησιμοποιημένες μπαταρίες, «σκραπ» αποσυρμένων οχημάτων και άλλα εξορυκτικά απόβλητα.

  Η Πλατφόρμα Εξόρυξης Πρώτων Υλών από Αστικά Απόβλητα (Urban Mine Platform) δημιουργήθηκε από τους 17 εταίρους της κοινοπραξίας ProSUM (Prospecting Secondary Raw Materials in the Urban Mine and Mining Wastes), με στόχο να βοηθήσει στην ανάκτηση και στην επαναχρησιμοποίηση δευτερογενών πρώτων υλών που αξίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά απορρίπτονται κάθε χρόνο, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ξανά. Πρόκειται τόσο για πολύτιμα, όσο και για βασικά μέταλλα, καθώς και για άλλα κρίσιμα υλικά.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κοινοπραξία, κάθε χρόνο στην Ευρώπη, με τα αποσυρμένα οχήματα, τις μπαταρίες, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τις ηλεκτρικές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, πετιούνται τουλάχιστον 18 εκατομμύρια τόνοι χρήσιμων πρώτων υλών, που ζυγίζουν όσο τρία εκατομμύρια ελέφαντες.

  Η Ευρώπη «γέννησε» το 2016 10,5 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων (e-wastes), περίπου το ένα τέταρτο του κόσμου (23%). Σε αυτά πρέπει να προστεθούν, περίπου δύο εκατ. τόνοι μπαταριών και επτά έως οκτώ εκατ. τόνοι αποσυρθέντων οχημάτων.

  Όλα τα παραπάνω στερεά απόβλητα, που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποτελούν πλούσια -αλλά εν πολλοίς αναξιοποίητη- πηγή δευτερογενών κρίσιμων πρώτων υλών (CRMs). Η πρόσφατη διεθνής έκθεση για τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα (Global e-Waste Monitor), αναφέρει ότι οι 44,7 εκατ. τόνοι e-αποβλήτων το 2016 (χωρίς το σκραπ από τα οχήματα), περιείχαν πολύτιμα μέταλλα και άλλα χρήσιμα υλικά, συνολικής αξίας 55 δισ. ευρώ, όπως χρυσό, χαλκό, αλουμίνιο, νεοδύμιο, ίνδιο, κοβάλτιο κά.

  Η κοινοπραξία ProSUM, που δημιούργησε τη νέα Πλατφόρμα, θεωρεί την εξόρυξη αστικών αποβλήτων ζωτικό εργαλείο για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με πρώτες ύλες και τη μείωση της εξάρτησής της από προμηθευτές εκτός ΕΕ. Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός των προγραμμάτων ανακύκλωσης, οι στοχευμένες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση και οι κατάλληλες πολιτικές, ώστε ολοένα λιγότερα χρήσιμα υλικά να καταλήγουν στα σκουπίδια.

  Η ProSUM εκτιμά, ότι εάν όλες οι ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές που βρίσκονται αποθηκευμένες στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στους δημόσιους χώρους, μοιράζονταν σε όλους τους κατοίκους της Ευρώπης των 28, της Ελβετίας και της Νορβηγίας, τότε, κατά μέσο όρο, ένας Ευρωπαίος θα κατείχε 250 κιλά ηλεκτρονικών-ηλεκτρικών προϊόντων, 17 κιλά μπαταριών και σχεδόν 600 κιλά οχημάτων.

  Σύμφωνα με την έκθεση, ένα τυπικό «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο περιέχει περίπου 40 διαφορετικά υλικά, ενώ ειδικά η περιεκτικότητά του σε χρυσό είναι έως 30 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που υπάρχει στα πλουσιότερα κοιτάσματα χρυσού.

  Σχετικά με τις μπαταρίες, από τα δύο εκατομμύρια τόνους που πετιούνται ετησίως (το 90% περιέχουν μόλυβδο), μόνο για τις μισές είναι γνωστή η τύχη τους. Οι μπαταρίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασική πηγή λιθίου (7.800 τόνοι ετησίως), κοβαλτίου (21.000 τόνοι) και μαγγανίου (114.000 τόνοι).

  Όσον αφορά τα άχρηστα οχήματα στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη πηγή δευτερογενών βασικών μετάλλων, όπως χάλυβα (213 εκατ. τόνοι), αλουμινίου (24 εκατ. τόνοι) και χαλκού (7,3 εκατ. τόνοι), καθώς επίσης πλατίνας και παλλαδίου που χρησιμοποιούνται στους καταλύτες. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα περιέχουν επίσης ολοένα περισσότερες ποσότητες κρίσιμων πρώτων υλών χάρη στα ηλεκτρονικά εξαρτήματά τους.

  Για την Ελλάδα, επίσης αυτά τα ρεύματα αστικών αποβλήτων αποτελούν σημαντική πηγή χρήσιμων πρώτων υλών. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2014 συγκεντρώθηκαν 45.420 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, που αντιστοιχούν σε 4,02 κιλά ανά κάτοικο, καθώς και 82.863 οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Επίσης, από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι το 2015 στη χώρα μας συγκεντρώθηκαν 567 τόνοι μπαταριών.

  Από την Ελλάδα στην κοινοπραξία του ProSUM συμμετείχε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Γεωλογικών Ερευνών (EuroGeoSurveys). Επίσης στη Συμβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων του έργου (External Experts Advisory Board) συμμετείχε η Κατερίνα Αδάμ, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ.

  Όπως δήλωσε η κ. Αδάμ στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «το ερευνητικό πρόγραμμα ProSUM, με την τριετή συνεργασία 17 ευρωπαϊκών εταίρων, δημιούργησε μία λεπτομερή βάση δεδομένων σχετικά με την παραγωγή, την ανάλυση και την σύσταση επιλεγμένων ρευμάτων αστικών αποβλήτων και εξορυκτικών αποβλήτων. Τα στοιχεία αυτά, που είναι ήδη διαθέσιμα στο διαδίκτυο αναμένεται να αξιοποιηθούν ευρέως από τους παραγωγούς αποβλήτων, τις εταιρείες ανακύκλωσης, την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην αξιοποίηση των πρώτων υλών και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας».

 • Μύκονος: Διανομή πάνινων τσαντών από τον δήμο για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων

  Μύκονος: Διανομή πάνινων τσαντών από τον δήμο για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-18 02:42:30 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση ΚΔΕΠΠΑΜ του Δήμου, εξέδωσε και διανέμει δωρεάν έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει στο περιβάλλον η μαζική χρήση της πλαστικής σακούλας.Στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Μυκονιατών για την προστασία του Περιβάλλοντος - πολιτών, επιχειρηματιών και επισκεπτών - με απώτερο σκοπό την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στο νησί, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση ΚΔΕΠΠΑΜ του Δήμου Μυκόνου, εξέδωσε και διανέμει δωρεάν έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει στο περιβάλλον η μαζική χρήση της πλαστικής σακούλας.


  Μαζί με το ενημερωτικό υλικό, η ΚΔΕΠΠΑΜ χαρίζει και μια καλαίσθητη πάνινη τσάντα πολλών χρήσεων για ψώνια, η οποία είναι διακοσμημένη με τον Πέτρο, τον ιστορικό πελεκάνο της Μυκόνου, ενώ φέρει και το λογότυπο του Δήμου Μυκόνου.

  Η πρώτη ευρεία διανομή του πρωτότυπου δώρου του Δήμου Μυκόνου πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη εκδήλωση του Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

  Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αναδείξει την πρωταρχική ανάγκη διαρκούς προστασίας του Περιβάλλοντος, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη και την οικολογική συνείδηση ως συγκριτικά πλεονεκτήματα για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, έναντι της υποχρεωτικής επιβολής μιας δράσης, μέσω «τιμωρητικών» νομοθετικών ρυθμίσεων. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Έσπασε το θερμόμετρο από το ψύχος στο «πιο κρύο χωριό της Γης»!

  Έσπασε το θερμόμετρο από το ψύχος στο «πιο κρύο χωριό της Γης»!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-18 02:03:08 | Πηγή: News Beast

  Ένα χωριό στη ρωσική Σιβηρία που μετρά συνεχώς ρεκόρ στις χαμηλές θερμοκρασίες είχε εγκαταστήσει ένα μεγάλο ηλεκτρονικό θερμόμετρο για να προσελκύει ακόμα περισσότερους τουρίστες.

  Το λένε εξάλλου το «πιο κρύο χωριό της Γης» και δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να ζήσουν από κοντά την εμπειρία του πολικού ψύχους.

  Το Οϊμιάκον είναι σπίτι για 500 σκληραγωγημένους νοματαίους και παραμένει δημοφιλής σταθμός για καραβάνια με ταράνδους ήδη από τη δεκαετία του 1920.

  Κι αν στην Ανταρκτική σημειώνονται ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, εκεί δεν ζει μόνιμα κανείς, όπως στο Οϊμιάκον δηλαδή που οι κάτοικοι υπομένουν το αρκτικό ψύχος.

  Ο τοπικός μετεωρολογικός σταθμός έχει καταγράψει ακόμα και -59 βαθμούς Κελσίου, οι ντόπιοι ωστόσο ορκίζονται ότι έχουν δει το θερμόμετρο να πέφτει ακόμα και στους -67 βαθμούς. Και μάλλον δεν λένε ψέματα, καθώς στο Οϊμιάκον έχει καταγραφεί η χαμηλότερη ποτέ θερμοκρασία σε ανθρώπινο οικισμό, αυτοί οι -67,7 βαθμοί Κελσίου που άγγιξε ο υδράργυρος το 1933.

  Το χωριό είχε εγκαταστήσει πέρυσι ένα μεγάλο ψηφιακό θερμόμετρο, το οποίο κατάγραψε το πρόσφατο -62, αν και μετά σταμάτησε να λειτουργεί, θύμα κι αυτό του πολικού κρύου. Κι έτσι δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να έπεσε ακόμα περισσότερο. «Έσπασε επειδή παραείχε κρύο», έγραψαν χαρακτηριστικά οι «Siberian Times». Και μετά κυκλοφόρησε κι αυτή η φωτογραφία που σε κάνει να τρέμεις από το κρύο βλέποντάς τη και μόνο!

  Όσο για το όνομα του χωριού, σημαίνει «εκεί που το νερό δεν παγώνει ποτέ», καθώς το Οϊμιάκον έχει αρκετές θερμές πηγές. Η ζωή παραμένει ιδιαιτέρως δύσκολη και απαιτητική, αφού όπως μας λένε οι ντόπιοι είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους αναμμένα όλη μέρα, αλλιώς δεν ξαναπαίρνουν μπροστά…

 • NASA: Ο Τιτάνας του Κρόνου έχει «επίπεδα θαλάσσης» όπως και η Γη

  NASA: Ο Τιτάνας του Κρόνου έχει «επίπεδα θαλάσσης» όπως και η Γη

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-17 20:53:31 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ωκεανοί, λίμνες και υπόγειο υδροφόρο σύστημα παρόμοιο με εκείνο του πλανήτη μας - Εκπληκτικές ομοιότητες στη μορφολογία«Επίπεδα θαλάσσης», παρόμοια με εκείνα της Γης, εντόπισε το διαστημόπλοιο Cassini κατά την εξερεύνησή του στον δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα. Πρόκειται για μία ακόμη εκπληκτική ανακάλυψη, καθώς το «φεγγάρι» του πιο εντυπωσιακού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, είναι πιθανό να διαθέτει ωκεανούς στην επιφάνειά του, γεγονός που αυξάνει εντυπωσιακά τα κοινά στοιχεία του με τον πλανήτη μας.


  Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν αναλύσει οι επιστήμονες της NASA, οι ωκεανοί και οι λίμνες στην επιφάνεια του Τιτάνα περιέχουν υγρούς υδρογονάνθρακες και όχι νερό στην υγρή μορφή του. Τα δε στρώματα πάγου που έχουν εντοπιστεί, αποτελούν απλώς το υπόβαθρο.  Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Alex Hayes, οι ωκεανοί του Τιτάνα ακολουθούν την ίδια σταθερά ανύψωσης, με εκείνη που ισχύει για τους ωκεανούς της Γης, σε σχέση με τη βαρύτητα του πλανήτη. Έχουν εντοπιστεί λίμνες σε υψόμετρο πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του επιπέδου των ωκεανών, όπως ακριβώς και στη Γη, με τους σχηματισμούς των βουνών.

  Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ανύψωση είναι σημαντική ακριβώς επειδή τα υγρά στοιχεία του Τιτάνα φαίνονται να συνδέονται κάτω από την επιφάνεια, με μία σύστημα υδροφορέων, παρόμοι με εκείνο της Γης. Οι υδρογονάνθρακες φαίνεται να ρέουν κάτω από την επιφάνεια του Τιτάνα, με τον ίδιο τρόπο που ρέει το νερό στον πλανήτη μας. Με αυτόν τον τρόπο, οι κοντινές λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους.

  Η έρευνα στηρίχτηκε στα στοιχεία που έστειλε το διαστημόπλοιο Cassini πριν από την ολοκλήρωση της αποστολής του στον Κρόνο και τη συντριβή του στην επιφάνεια του γιγαντιαίου πλανήτη. 

  Πολλά από τα δεδομένα που έστειλε το ρομποτικό διαστημόπλοιο δεν έχουν αναλυθεί από τους επιστήμονες, κάτι που σημαίνει ότι ο εντυπωσιακός πλανήτης με τους δακτυλίους, έχει να παρουσιάσει αρκετές ακόμα εκπλήξεις.
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σπήλαιο του κόσμου ανακαλύφθηκε στο Μεξικό

  Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σπήλαιο του κόσμου ανακαλύφθηκε στο Μεξικό

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-17 20:40:28 | Πηγή: News Beast

  Το Μεξικό είναι γνωστό και για τα υπόγεια σπήλαιά του, με πολλά από αυτά να είναι προσβάσιμα στον απλό λουόμενο.

  Μόνο που τώρα η χώρα έχει ένα ακόμα στολίδι στον στόλο των υπόγειων τουριστικών ατραξιόν της, ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο που εκτείνεται σε μήκος 347 χιλιομέτρων! Όσο για το μέσο βάθος του, κυμαίνεται στα 20 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

  Μόνο που το πελώριο μέγεθός του δεν αποκαλύπτει ακριβώς όλη του τη μαγεία, καθώς οι ερευνητές του Gran Acuifero Maya ανακάλυψαν πολλούς σπηλαιολογικούς θησαυρούς εντός του, όπως αυτό το υποθαλάσσιο τούνελ που συνδέει τις δυο τεράστιες σπηλιές.

  Ο διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Gran Acuifero Maya, Robert Schmittner, δήλωσε πως η οδύσσεια για την εξερεύνηση του σπηλαίου, ώστε να αποκαλυφθεί η διασύνδεση των δύο αυτών τεράστιων υποθαλάσσιων λαβυρίνθων, πήρε 14 ολόκληρα χρόνια!

  Μόνο που η τεράστια προσπάθεια και ο κόπος τους δικαιώθηκε. Όπως δήλωσε ο συνοδοιπόρος του Guillermo de Anda, η ανακάλυψη είναι «ο πιο σημαντικός υποθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος του κόσμου και σπίτι για εκατοντάδες διατηρημένα μυστικά». Όπως «αποδείξεις για τους πρώτους αμερικανικούς πολιτισμούς, για εξαφανισμένη πανίδα και τον πολιτισμό των Μάγια».

  Το δεύτερο πια μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σπήλαιο του κόσμου είναι και πάλι στο Μεξικό και μάλιστα στην ίδια κομητεία (Quintana Roo), με τα υπόγεια περάσματά του να καλύπτουν έκταση 270,2 χιλιομέτρων…

 • Βρετανία: Νεογέννητο οκάπι βαφτίστηκε «Μέγκαν» προς τιμήν της μέλλουσας πριγκίπισσας

  Βρετανία: Νεογέννητο οκάπι βαφτίστηκε «Μέγκαν» προς τιμήν της μέλλουσας πριγκίπισσας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-17 16:32:04 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Τα οκάπι ανήκουν μοιάζουν με καμηλοπαρδάλεις, αλλά δεν έχουν μακρύ λαιμό και θεωρούνται υπό εξαφάνισηΟ ζωολογικός κήπος του Λονδίνου έδωσε το όνομα της Μέγκαν Μαρκλ, της αρραβωνιαστικιάς του πρίγκιπα Χάρι, σε ένα νεογέννητο οκάπι, για να τιμήσει τον επικείμενο γάμο του ζεύγους, τον επόμενο Μάιο.


  Η Όνι γέννησε τη μικρή Μέγκαν στις 9 Δεκεμβρίου. Ο τοκετός διήρκησε μόλις 30 λεπτά και βιντεοσκοπήθηκε από τους φύλακες του πάρκου. Ο ζωολογικός κήπος έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα φωτογραφίες του πανέμορφου ζώου.

  Τα οκάπι ανήκουν στην οικογένεια των καμηλοπαρδαλιδών, αλλά δεν έχουν μακρύ λαιμό. Ζουν στις ζούγκλες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και ξεχωρίζουν από τις ασπρόμαυρες ρίγες τους, που θυμίζουν ζέβρες, στα καπούλια και τα μπροστινά πόδια τους.

  "Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την κατάσταση της μητέρας και του μωρού. Η Όνι την προσέχει πολύ, την κρατά καθαρή γλείφοντάς την τακτικά και έχει το νου της στη Μέγκαν όταν εκείνη κοιμάται" εξήγησε η φύλακας του ζωολογικού κήπου Τζέμα Μέτκαφλ, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

  Τα οκάπι θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση. Ερευνητές, τους οποίους επικαλείται ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο, εκτιμούν ότι σήμερα ζουν στο φυσικό περιβάλλον τους μόνο 25.000 οκάπι.

  Η συνονόματη της νεογέννητης Μέγκαν, η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέγκαν Μαρκλ, πρόκειται να παντρευτεί τον πρίγκιπα Χάρι φέτος τον Μάιο.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν: Τα περισσότερα αμάξια θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030

  Περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν: Τα περισσότερα αμάξια θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-17 13:22:50 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Τι αναφέρουν οι ειδικοί σύμβουλοι - Περαιτέρω στόχοι περιλαμβάνουν αυστηρότερες πολιτικές προκειμένου τα σπίτια και οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλονΕν' όψει του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή, οι ειδικοί προτείνουν λύσεις που θα μπορούσαν να φανούν σωτήριες.


  Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με ειδικούς συμβούλους για το κλίμα και το περιβάλλον, η πλειοψηφία των αυτοκινήτων και των φορτηγών θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρικά μέχρι το 2030, ενώ τα καινούρια σπίτια θα πρέπει να κατασκευάζονται με πιο ενεργειακά πρότυπα, αν θέλουμε να συμβάλουμε με κάποιο τρόπο στην προστασία της κλιματικής αλλαγής.

  Οι συστάσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αξιολόγησης της στρατηγικής που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας στα τέλη του περασμένου έτους. 

  Χαρακτηρισμένη ως «φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον της Βρετανίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», η στρατηγική αυτή προβλέπει σχέδια για αύξηση του εθνικού εισοδήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ταυτόχρονα αποβλέπει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

  Αν και η νέα ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (CCC), αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει «ισχυρή δέσμευση για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογράμμισε κάποια «σημαντικά κενά» που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την επίτευξη μελλοντικών στόχων.

  Ο πρόεδρος του CCC, Lord Deben, δήλωσε:

  «Οι πολιτικές και οι προτάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως - και να συμπληρωθούν με πρόσθετα μέτρα - εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να εκπληρώσει τις νομικές δεσμεύσεις του και θέλει να εξασφαλίσει τη θέση του ως ηγέτιδα της διεθνούς κλιματικής αλλαγής».

  Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων και φορτηγών μέχρι το 2040.

  Οι εκτιμητές ανακοίνωσαν ότι το 60% των πωλήσεων αυτοκινήτων και φορτηγών θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030.

  Περαιτέρω στόχοι περιλαμβάνουν αυστηρότερες πολιτικές προκειμένου τα σπίτια και οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

  Συγκεκριμένα, οι ειδικοί πρότειναν τη βελτίωση των προτύπων ενεργειακής απόδοσης των καινούριων κτιρίων και τη σταδιακή κατάργηση της θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν: Τα περισσότερα αμάξια θα πρέπει είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030

  Περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν: Τα περισσότερα αμάξια θα πρέπει είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-17 13:11:12 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Τι αναφέρουν οι ειδικοί σύμβουλοι - Περαιτέρω στόχοι περιλαμβάνουν αυστηρότερες πολιτικές προκειμένου τα σπίτια και οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλονΕν' όψει του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή, οι ειδικοί προτείνουν λύσεις που θα μπορούσαν να φανούν σωτήριες.


  Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με ειδικούς συμβούλους για το κλίμα και το περιβάλλον, η πλειοψηφία των αυτοκινήτων και των φορτηγών θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρικά μέχρι το 2030, ενώ τα καινούρια σπίτια θα πρέπει να κατασκευάζονται με πιο ενεργειακά πρότυπα, αν θέλουμε να συμβάλουμε με κάποιο τρόπο στην προστασία της κλιματικής αλλαγής.

  Οι συστάσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αξιολόγησης της στρατηγικής που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας στα τέλη του περασμένου έτους. 

  Χαρακτηρισμένη ως «φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον της Βρετανίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», η στρατηγική αυτή προβλέπει σχέδια για αύξηση του εθνικού εισοδήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ταυτόχρονα αποβλέπει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

  Αν και η νέα ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (CCC), αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει «ισχυρή δέσμευση για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογράμμισε κάποια «σημαντικά κενά» που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την επίτευξη μελλοντικών στόχων.

  Ο πρόεδρος του CCC, Lord Deben, δήλωσε:

  «Οι πολιτικές και οι προτάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως - και να συμπληρωθούν με πρόσθετα μέτρα - εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να εκπληρώσει τις νομικές δεσμεύσεις του και θέλει να εξασφαλίσει τη θέση του ως ηγέτιδα της διεθνούς κλιματικής αλλαγής».

  Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων και φορτηγών μέχρι το 2040.

  Οι εκτιμητές ανακοίνωσαν ότι το 60% των πωλήσεων αυτοκινήτων και φορτηγών θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030.

  Περαιτέρω στόχοι περιλαμβάνουν αυστηρότερες πολιτικές προκειμένου τα σπίτια και οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

  Συγκεκριμένα, οι ειδικοί πρότειναν τη βελτίωση των προτύπων ενεργειακής απόδοσης των καινούριων κτιρίων και τη σταδιακή κατάργηση της θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα το 2017: Από τους -18,8 στους 45,9 βαθμούς Κελσίου

  Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα το 2017: Από τους -18,8 στους 45,9 βαθμούς Κελσίου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-17 13:11:12 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Πού έριξε τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε μια ημέρα, πού καταγράφηκαν οι ισχυρότεροι άνεμοιΤα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην Ελλάδα το 2017 και καταγράφηκαν από το δίκτυο των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζει το meteo.gr.


  Σε επίπεδο θερμοκρασίας σε κατοικημένη περιοχή η υψηλότερη όλου του έτους καταγράφηκε στις Μοίρε Ηρακλείου στις 17 Ιουλίου όταν τα θερμόμετρα έδειξαν 45,9 βαθμούς Κελσίου.

  Στον αντίποδα βρίσκεται η Φλώρινα η οποία στις 12 Ιανουαρίου βίωσε θερμοκρασία -18,8 βαθμούς Κελσίου,.

  Ειδικά σε επίπεδο θερμοκρασίας το 2017 είχε μια πρωτιά καθώς στις 13 Μαΐου στο Άργος τα θερμόμετρα έδειξαν 40,2 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα αυτό.

  Οι πιο ισχυροί άνεμοι καταγράφηκαν στην Παξιμάδα Ευβοίας στις 22 Δεκεμβρίου με ριπές ταχύτητας 133χλμ/ώρα.

  Η μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε μια ημέρα έπεσε στις 26 Οκτωβρίου στον Πλατανιά Χανίων (242mm) όση δηλαδή έπεσε σε έναν ολόκληρο χρόνο στη Μύκονο. Αντίθετα στη Ζαγορά Πηλίου έπεσαν 2068mm σε έναν χρόνο.


  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Η ανανεώσιμη ενέργεια θα είναι φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα το 2020

  Η ανανεώσιμη ενέργεια θα είναι φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα το 2020

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-01-17 13:10:20 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Γερμανία: Οι καταναλωτές πληρώθηκαν για να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρική ενέργεια λόγω πλεονάσματος παραγωγής από ΑΠΕ 27/12/2017 18:43

  Μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA) προβλέπει ότι το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα σημειώσει αισθητή πτώση έως το 2020, φτάνοντας τα ίδια επίπεδα και χαμηλότερα με τα ορυκτά καύσιμα.

  «Μέχρι το 2020, όλες οι τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε εμπορική χρήση, αναμένεται να εμπίπτουν στο ίδιο εύρος τιμών με τα ορυκτά καύσιμα, με τις περισσότερές να έχουν ίσο ή χαμηλότερο κόστος από τα ορυκτά καύσιμα», αναφέρει η έκθεση.

  Η παραγωγή ορυκτών καυσίμων σήμερα κοστίζει μεταξύ 0,05-0,17 δολάρια ανά κιλοβατώρα στις χώρες του G20, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Γερμανίας. Ωστόσο, μέχρι το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να κοστίζουν 0,03-0,10 δολάρια ανά κιλοβατώρα. Ειδικότερα, το κόστος χερσαίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά αναμένεται να φτάσει τα 0,03 δολάρια ανά κιλοβατώρα μέχρι το 2019.

  Σήμερα, τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και η ηλιακή θερμική ενέργεια έχουν υψηλότερο κόστος, αλλά οι τιμές τους αναμένεται επίσης να μειωθούν μεταξύ 2020 και 2022, σε 0,06-0,10 δολάρια ανά κιλοβατώρα.

  «Αυτή η νέα δυναμική σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση του ενεργειακού υποδείγματος», δήλωσε ο Αντνάν Ζ. Αμίν, γενικός διευθυντής του IRENA. «Αυτές οι μειώσεις κόστους σε όλες τις τεχνολογίες είναι άνευ προηγουμένου και είναι αντιπροσωπευτικές του βαθμού στον οποίο η ανανεώσιμη ενέργεια διαταράσσει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα».

  «Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντικά συνειδητή απόφαση, είναι επίσης μία κατ’ εξοχήν έξυπνη οικονομική απόφαση», πρόσθεσε ο Αμίν.

  ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΠΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Δανία: Νέο ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας

  Δανία: Νέο ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-01-17 13:10:20 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Ηνωμένο Βασίλειο: Τέλος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα το 2025 09/01 13:53 Δανία: Από αιολική ενέργεια το 43,6% της ενέργειας το 2017 08/01 13:07

  Η Δανία σημείωσε πρόσφατα ένα νέο ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας, λαμβάνοντας το 43,4% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον άνεμο το 2017, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ από το 2016. Η κυβέρνηση της χώρας ελπίζει να χρησιμοποιήσει το εντυπωσιακό αυτό ρεκόρ ως παράδειγμα για άλλες χώρες και τη μετάβασή τους από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  «Το κόστος της αιολικής ενέργειας κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση και αυτή είναι μια απότομα πτωτική τροχιά», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας της Δανίας, Λαρς Κρίστιαν Λίλεχολτ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

  Η Δανία έχει εδώ και αρκετό καιρό θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Τον περασμένο Μάρτιο, η χώρα των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων παρήγαγε με επιτυχία όλη της την ηλεκτρική ενέργεια από αιολική ενέργεια για 24 ώρες. Το επίτευγμα έδειξε ότι ο στόχος της χώρας να τερματίσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα μέχρι το 2030 είναι εφικτός. Η Δανία εξακολουθεί να επιδοτεί τα έργα αιολικής ενέργειας, όπως έχει κάνει από τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, ο Λίλεχολτ πιστεύει ότι οι κρατικές επιδοτήσεις πολύ σύντομα δεν θα είναι απαραίτητες και θα σταματήσουν.

  Ενώ η απόφαση της Δανίας να υιοθετήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας προσπάθειας για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, η χώρα έχει παράλληλα οικονομικό συμφέρον. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο η Vestas Wind Systems, έχει έδρα στη Δανία, ενώ η κυβέρνηση της χώρας ελέγχει την εταιρεία Orsted (πρώην Dong), η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε διεθνές επίπεδο.

  ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΑΝΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Σπάνιο γιγάντιο ψάρι που ζει στον Ατλαντικό εμφανίστηκε στη Ζάκυνθο

  Σπάνιο γιγάντιο ψάρι που ζει στον Ατλαντικό εμφανίστηκε στη Ζάκυνθο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-17 12:39:02 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Θεωρείται το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο της κατηγορίας των οστεϊχθύων, δηλαδή των ψαριών με οστέινους σκελετούς - Μπορεί να ζυγίζει έως 2,5 τόνους - Δεν καταναλώνεται λόγω τοξικότηταςΜια αναπάντεχη συνάντηση είχαν δύο Ζακυνθινοί ψαράδες, όταν πήγαν βαρκάδα στο Κερί (θέση Καμάρα) και έμειναν έκπληκτοι όταν ήρθαν αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια στον κόσμο.


  Μία παρέα ψαράδων του το είδαν να κολυμπάει δίπλα τους χωρίς να μπορούν να ερμηνεύσουν το πώς βρέθηκε στα νερά του Ιονίου. 

  Ο απρόσμενος επισκέπτης ονομάζεται Μόλα (Sunfish) και ζει κυρίως στον Ατλαντικό Ωκεανό, έξω από τις ακτές της Πορτογαλίας. Θεωρείται το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο της κατηγορίας των οστεϊχθύων, δηλαδή των ψαριών με οστέινους σκελετούς, μπορεί να ζυγίζει περισσότερο από 2,5 τόνους και το ύψος του να ξεπερνά τα 5 μέτρα.

  Έχει μια ιδιαίτερα αποκρουστική όψη και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει απαγορευτεί η κατανάλωσή του λόγω τοξικότητας.

  Συνήθως ζει σε μεγάλα βάθη και οι ψαράδες που το γνωρίζουν το θεωρούν κακό σημάδι όταν το πιάνουν στα δίχτυα τους. Παρά το τεράστιο μέγεθός του, τρέφεται με πλαγκτόν, μέδουσες και μικρά ψαράκια που βρίσκει σκάβοντας στον βυθό.

  Πηγή: imerazante.gr

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Οι μεγάλοι σεισμοί δεν σχετίζονται με τις φάσεις της Σελήνης

  Οι μεγάλοι σεισμοί δεν σχετίζονται με τις φάσεις της Σελήνης

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-17 10:05:20 | Πηγή: News Beast

  Σε μεγάλο κομμάτι κόσμου υπάρχει η αντίληψη ότι οι μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν κυρίως στη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων της Σελήνης και σε συγκεκριμένες ημέρες ή εποχές του χρόνου. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, αυτό δεν έχει βάση.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σούζαν Χάου της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό σεισμολογικών ερευνών «Seismological Research Letters» και την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέλυσαν στοιχεία για 204 σεισμούς άνω των οκτώ βαθμών σε όλο τον κόσμο, από το 1600 μέχρι σήμερα.

  Δεν βρέθηκε καμία στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στη συχνότητα των μεγάλων σεισμών και στη θέση της Γης σε σχέση με τη Σελήνη (φάση φεγγαριού) ή με τον Ήλιο (εποχή).

  Όπως είπε η Χάου, οι μεγάλοι σεισμοί στην πραγματικότητα γίνονται με τυχαίο τρόπο μέσα στον χρόνο, συνεπώς δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια πρόβλεψη πότε θα συμβεί ο επόμενος και πού. Βέβαια, πρόσθεσε η Αμερικανίδα γεωλόγος, «αργά ή γρήγορα κάποιος μεγάλος σεισμός θα συμβεί σε πανσέληνο και τότε θα αρχίσει πάλι όλη αυτή η φιλολογία».

 • Έρευνα: Μύθος ότι οι μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν σε συγκεκριμένες εποχές και φάσεις της Σελήνης

  Έρευνα: Μύθος ότι οι μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν σε συγκεκριμένες εποχές και φάσεις της Σελήνης

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-17 09:28:18 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η διαδεδομένη διεθνώς αντίληψη ότι οι μεγάλοι σεισμοί τείνουν να συμβούν στη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων του φεγγαριού και σε συγκεκριμένες μέρες ή εποχές του έτους, δεν έχει βάση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σούζαν Χάου της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό σεισμολογικών ερευνών «Seismological Research Letters», ανέλυσαν στοιχεία για 204 σεισμούς άνω των οκτώ βαθμών σε όλο τον κόσμο, από το 1600 μέχρι σήμερα.

  Δεν βρέθηκε καμία στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στη συχνότητα των μεγάλων σεισμών και στη θέση της Γης σε σχέση με τη Σελήνη (φάση φεγγαριού) ή με τον Ήλιο (εποχή).

  Όπως είπε η Χάου, οι μεγάλοι σεισμοί στην πραγματικότητα γίνονται με τυχαίο τρόπο μέσα στο χρόνο, συνεπώς δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια πρόβλεψη πότε θα συμβεί ο επόμενος και πού. Βέβαια, πρόσθεσε η αμερικανίδα γεωλόγος, «αργά ή γρήγορα κάποιος μεγάλος σεισμός θα συμβεί σε πανσέληνο και τότε θα αρχίσει πάλι όλη αυτή η φιλολογία».
 • Δυο τεράστιες πετρελαιοκηλίδες σχηματίστηκαν στην επιφάνεια μετά το ναυάγιο στην Κίνα

  Δυο τεράστιες πετρελαιοκηλίδες σχηματίστηκαν στην επιφάνεια μετά το ναυάγιο στην Κίνα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-17 06:43:35 | Πηγή: News Beast

  Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο το οποίο βυθίστηκε στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας άφησε πίσω του δύο πετρελαιοκηλίδες οι οποίες καλύπτουν συνολικά 109 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην επιφάνεια της θάλασσας, ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση αργά την Τρίτη, καθώς το λιμενικό σώμα της χώρας επιχειρεί στην περιοχή προκειμένου να αποτιμήσει τη ζημιά για το περιβάλλον.

  Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν μια πετρελαιοκηλίδα 69 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μια δεύτερη, που καλύπτει μια επιφάνεια 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αλλά με αισθητά χαμηλότερη πυκνότητα, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ωκεανών της Κίνας.

  Το δεξαμενόπλοιο Sanchi βυθίστηκε την Κυριακή. Επρόκειτο για τη χειρότερη ναυτική καταστροφή του είδους εδώ και δεκαετίες, που ήγειρε έντονες ανησυχίες για τη βλάβη στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

  Το πλήρωμα του σκάφους, 30 ναυτικοί από το Ιράν και δύο από το Μπανγκλαντές, πιστεύεται ότι χάθηκε αύτανδρο.

  Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ωκεανών της Κίνας, σκάφη του λιμενικού συνέλεξαν 31 δείγματα από τη θαλάσσια περιοχή, που περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση αργού, που ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια ως προς την ποιότητα του θαλασσινού νερού.

  Μονάδες απορρύπανσης και ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στην περιοχή του ναυαγίου για να εξακριβώσουν τον όγκο και την κατεύθυνση που παίρνουν οι ποσότητες του καυσίμου που διέρρευσαν και να εκτιμήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  Το δεξαμενόπλοιο έπλεε για μία εβδομάδα ακυβέρνητο και φλεγόμενο, αφού συγκρούστηκε με το κινεζικό φορτηγό πλοίο CF Crystal την 6η Ιανουαρίου. Οι ισχυροί άνεμοι το έσπρωξαν μακριά από τις ακτές της Κίνας, όπου σημειώθηκε η σύγκρουση, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

  Το πλοίο, που μετέφερε 136.000 τόνους –ή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια– πολύ ελαφρού και εύφλεκτου αργού πετρελαίου, βυθίστηκε αφού αλλεπάλληλες εκρήξεις εξασθένισαν το κύτος του.

  Την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας διαβεβαίωσε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η πετρελαιοκηλίδα να φθάσει στις ακτές των ιαπωνικών νησιών.

 • Τα θερμόμετρα του πλανήτη… τρελάθηκαν

  Τα θερμόμετρα του πλανήτη… τρελάθηκαν

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-17 05:55:04 | Πηγή: News Beast

  Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά για όσους δεν γνωρίζουν. Όταν μιλάμε για την θερμοκρασιακή διαφορά του πλανήτη, μιλάμε για την διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία που καταγράφεται στον πλανήτη την ίδια ημέρα.

  Η χθεσινή, λοιπόν, θερμοκρασιακή διαφορά, άκρως εντυπωσιακή αλλά όχι ασυνήθιστη για την περίοδο που διανύουμε όπως μας πληροφορεί ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ήταν 100,7 βαθμούς κελσίου!

  Με ανάρτηση του, στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook ο κ. Αρναούτογλου αναφέρει:

  «Τους 100,7 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασιακή διαφορά στον πλανήτη σήμερα!!!

  Άκρως εντυπωσιακές αλλά όχι ασυνήθιστες για την περίοδο που διανύουμε οι θερμοκρασικές διαφορές στην πλανήτη μας σήμερα με τη διαφορά μεταξύ της ελάχιστης και μέγιστης θερμοκρασίας που σημειώθηκε ανα τον κόσμο σήμερα να αγγίζει και τους 100.7 βαθμούς Κελσίου με τον υδράργυρο στο αεροδρόμιο του Ριτσμοντ της Αυστραλίας να αγγίζει και τους 42,9 βαθμούς ενώ στο Γιούρτι της Ρωσίας να πέφτει στους Μειον 57,8 βαθμούς Κελσίου»!

 • Σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών στην Ε.Ε. έως το 2030

  Σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών στην Ε.Ε. έως το 2030

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-16 20:15:29 | Πηγή: News Beast

  Ένα σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών στην ΕΕ έως το 2030, το οποίο παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος αποσκοπεί και στη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες. Πλαστικά υλικά καταλήγουν ακόμα και στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας. Μάλιστα, τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας.

  Η στρατηγική για τη μείωση των πλαστικών που παρουσίασε η Κομισιόν προτείνει να καταρτιστούν νέοι κανόνες για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των πλαστικών προϊόντων και συσκευασιών, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα ανακύκλωσής τους. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αύξηση της ποσότητας πλαστικών υλικών που συλλέγονται για ανακύκλωση θα οδηγήσει σε βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, καθώς και σε ένα βελτιωμένο και τυποποιημένο σύστημα για τη χωριστή συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ.

  Μετά τη σημαντική μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας σε αρκετά κράτη-μέλη, η νέα στρατηγική τής ΕΕ στρέφεται τώρα σε άλλα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης. Προτείνονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μικροπλαστικών στα προϊόντα και για τον καθορισμό των απαιτήσεων επισήμανσης για τα «βιοαποδομήσιμα» και τα «λιπασματοποιήσιμα» πλαστικά υλικά, καθώς και νέοι κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι τα απόβλητα που παράγονται σε πλοία ή συγκεντρώνονται από τη θάλασσα δεν θα αφήνονται εκεί αλλά θα μεταφέρονται στην ξηρά, όπου θα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία.

  Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να υπάρξει τόσο τεχνική, όσο και οικονομική στήριξη των εθνικών Αρχών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τον περιορισμό των πλαστικών απορριμμάτων στην πηγή, προσφέροντας χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πιο έξυπνων και ανακυκλώσιμων πλαστικών υλικών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διεργασιών ανακύκλωσης και την παρακολούθηση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών και προσμείξεων από τα ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά.

  «Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης των πλαστικών υλικών, το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια. Πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο πλαστικών υλικών στο νερό, στα τρόφιμα, ακόμα και στον οργανισμό μας. Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων με αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Αυτήν την πρόκληση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, πολίτες, βιομηχανίες και κυβερνήσεις» δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

  Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Γιούρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, και τις Επενδύσεις, ανέφερε ότι σκοπός είναι να μπουν τα θεμέλια μίας νέας κυκλικής οικονομίας για τα πλαστικά υλικά και να προωθηθούν επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. «Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό βιομηχανικό κλάδο να καταστεί κορυφαίος παγκοσμίως σε νέες τεχνολογίες και υλικά» τόνισε ο επίτροπος Κατάινεν.

 • NASA: Βρέθηκαν υπολείμματα λάβας στο φεγγάρι - Σενάριο για ύπαρξη νερού

  NASA: Βρέθηκαν υπολείμματα λάβας στο φεγγάρι - Σενάριο για ύπαρξη νερού

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-16 19:15:50 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Εκπληκτική ανακάλυψη, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία της πρώτης ανθρώπινης αποικίας στη «σκοτεινή πλευρά» της ΣελήνηςΝερό... Το βασικό συστατικό για τη δημιουργία και διατήρηση της ζωής, τουλάχιστον στη μορφή που τη γνωρίζουμε στη Γη. Το μεγάλο «ταξίδι» στο αχανές διάστημα μόλις ξεκίνησε. Η ανθρωπότητα τώρα αρχίζει να εμπλουτίζει τις γνώσεις της, ανακαλύπτοντας καθημερινά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, νέους θαυμαστούς κόσμους. Ένας πιο κοντινός «κόσμος», ωστόσο, φαίνεται να κρύβει πολλά μυστικά. Όπως ανακοίνωσε η NASA, εντοπίστηκαν υπολείμματα λάβας σε τρύπες που βρέθηκαν κοντά στο Βόρειο Πόλο της Σελήνης, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι στα συγκεκριμένα σημεία, υπήρχε ή και υπάρχει νερό, σε στερεά μορφή.


  Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της NASA, οι «τρύπες» αυτές που εντοπίστηκαν, είναι πιθανό να κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις και συγκεκριμένα νερό. Αν επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, θα μιλάμε για ανατροπή των δεδομένων, τόσο σε ότι αφορά την προέλευση του φυσικού δορυφόρου της Γης, όσο και για τις μελλοντικές αποστολές και το πρόγραμμα εξερεύνησης του Διαστήματος.  Ένας από τους ειδικούς εξήγησε ότι η πιθανότητα ύπαρξης πάγου στο υπέδαφος, κάτω από τις στήλες λάβας που ανακαλύφθηκαν, είναι μεγάλη. Αν επιβεβαιωθούν οι υποθέσεις των επιστημόνων, με δεδομένο ότι η «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού είναι προστατευμένη από την ακτινοβολία του Ήλιου και με πηγές νερού στο υπέδαφος, το συγκεκριμένο σημείο θα αποτελέσει την πιθανότερη τοποθεσία για την κατασκευή της πρώτης ανθρώπινης αποικίας εκτός Γης.

  Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, τα υπολείμματα λάβας που εντοπίστηκαν στη «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού, κοντά στο Βόρειο Πόλο του, είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι η Σελήνη ήταν κάποτε ένας ενεργός πλανήτης ή έστω ουράνιο σώμα.  Η NASA έχει καταγράψει τουλάχιστον 200 στήλες λάβας, οι οποίες απεικονίζονται διαφορετικά από τους κρατήρες που έχουν σχηματιστεί μετά την πτώση μετεωριτών και άλλων ουράνιων σωμάτων στην επιφάνεια του «νεκρού» φεγγαριού.

  Η δε περιοχή που ανακαλύφθηκαν οι στήλες λάβας, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 550 χιλιομέτρων από το Βόρειο Πόλο της Σελήνης. Η έρευνα συνεχίζεται με τη συγκέντρωση στοιχείων και μετρήσεων.

  Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση προγράμματος για τη δημιουργία αποικίας αρχικά στο φεγγάρι και ακολούθως στον «κόκκινο πλανήτη» Άρη.  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Νέα στρατηγική για τη μείωση του πλαστικού παρουσίασε η Κομισιόν

  Νέα στρατηγική για τη μείωση του πλαστικού παρουσίασε η Κομισιόν

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-16 18:55:00 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σχέδιο για την μείωση του πλαστικού στην Ε.Ε. έως το 2030 παρουσίασε η Κομισιόν με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος αποσκοπεί καθώς και τη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας. Η πρόταση προβλέπει επίσης νέους κανόνες για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των πλαστικών προϊόντων και συσκευασιών, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα ανακύκλωσής τους.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες. Πλαστικά υλικά καταλήγουν ακόμα και στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας. Μάλιστα, τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας.

  Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αύξηση της ποσότητας πλαστικών υλικών που συλλέγονται για ανακύκλωση θα οδηγήσει σε βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, καθώς και σε ένα βελτιωμένο και τυποποιημένο σύστημα για τη χωριστή συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Ε.Ε.

  Μετά τη σημαντική μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας σε αρκετά κράτη-μέλη, η νέα στρατηγική τής Ε.Ε. στρέφεται τώρα σε άλλα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης. Προτείνονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μικροπλαστικών στα προϊόντα και για τον καθορισμό των απαιτήσεων επισήμανσης για τα «βιοαποδομήσιμα» και τα «λιπασματοποιήσιμα» πλαστικά υλικά, καθώς και νέοι κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι τα απόβλητα που παράγονται σε πλοία ή συγκεντρώνονται από τη θάλασσα δεν θα αφήνονται εκεί αλλά θα μεταφέρονται στην ξηρά, όπου θα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία.

  Προτείνει να υπάρξει τόσο τεχνική, όσο και οικονομική στήριξη των εθνικών Αρχών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τον περιορισμό των πλαστικών απορριμμάτων στην πηγή, προσφέροντας χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πιο έξυπνων και ανακυκλώσιμων πλαστικών υλικών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διεργασιών ανακύκλωσης και την παρακολούθηση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών και προσμείξεων από τα ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά.

  «Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης των πλαστικών υλικών, το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια. Πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο πλαστικών υλικών στο νερό, στα τρόφιμα, ακόμα και στον οργανισμό μας. Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων με αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Αυτήν την πρόκληση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, πολίτες, βιομηχανίες και κυβερνήσεις» δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

  Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Γιούρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, και τις Επενδύσεις, ανέφερε ότι σκοπός είναι να μπουν τα θεμέλια μίας νέας κυκλικής οικονομίας για τα πλαστικά υλικά και να προωθηθούν επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. «Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό βιομηχανικό κλάδο να καταστεί κορυφαίος παγκοσμίως σε νέες τεχνολογίες και υλικά» τόνισε ο επίτροπος Κατάινεν.
 • «Η χώρα ανεβαίνει βαθμίδες στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών»

  «Η χώρα ανεβαίνει βαθμίδες στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών»

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-16 17:51:39 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Η χώρα ανεβαίνει πολλές βαθμίδες στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών» τόνισε ο αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης και Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

  Όπως δήλωσε ο αν. ΥΠΕΝ, «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

  Η χώρα, σε επίπεδο κύρωσης προστατευόμενων περιοχών, είναι στο επίπεδο 100%. Είναι γεγονός ότι είχαμε μέχρι τώρα αποσπασματικές λύσεις. Ποτέ δεν είχε διατεθεί ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό της χώρας για θέματα φυσικού περιβάλλοντος.

  Πλέον, έχουμε καθορίσει με υπουργική απόφαση όλες τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, αποφεύγοντας πρόστιμα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς είχαμε προειδοποιητικές επιστολές. Έχουμε καθορίσει τις περιοχές προστασίας και στο θαλάσσιο περιβάλλον και το σύνολο των περιοχών προστασίας εντάσσεται πλέον σε φορείς προστατευόμενων περιοχών και τους αναθέτονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ενώ, έχει ήδη διεξαχθεί διαγωνισμός και ανοίγονται ήδη οι φάκελοι των προσφορών για τα σχέδια διαχείρισης».

  «Άρα» σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «έχουμε σε εξέλιξη και τη σύνταξη των όρων των χρήσεων γης, τα προεδρικά διατάγματα που πρέπει να προκύψουν και τους κανονισμούς διαχείρισης. Οριοθετούμε τις προστατευόμενες περιοχές, τις μετατρέπουμε σε αναπτυξιακό εργαλείο, ικανοποιούμε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δημιουργούμε φορείς στους οποίους συμμετέχει, σε μεγάλο βαθμό η τοπική κοινωνία, προκειμένου να γίνουν αναπτυξιακά εργαλεία».

  Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έκανε ακόμη λόγο για πέντε σημαντικές παρεμβάσεις, για την αλλαγή οργανογράμματος στο ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το οποίο τα θέματα βιοποικιλότητας ανατέθηκαν σε διεύθυνση και αναβαθμίστηκαν σημαντικά, με μεγαλύτερη στελέχωση και φροντίδα στα ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμη, ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, ικανοποιώντας σοβαρές υποχρεώσεις της, καθώς επίσης συντάχθηκε κατάλογος για χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

  Όπως είπε, πριν την εν λόγω ΚΥΑ, οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 ανέρχονταν σε 419, ενώ σήμερα αυξήθηκαν στις 446. Παλαιότερα, οργανωμένες με φορέα ήταν οι 89, πλέον οι ίδιοι φορείς θα αναλάβουν 292, ενώ οκτώ νέοι φορείς θα αναλάβουν επιπλέον 153 περιοχές. Ειδικότερα, ύστερα από τις νομοθετικές προβλέψεις οι παλαιοί φορείς καλύπτουν το 65,6% της χώρας ενώ οι νέοι φορείς που θα προστεθούν θα καλύψουν το 34,2%.

  Το δίκτυο NATURA της χώρας κάλυπτε το 27,7% της χερσαίας έκτασής της, ενώ πλέον αυξάνεται κατά 0,2%, φθάνοντας στο 27,9%. Αντίστοιχα, οι θαλάσσιες περιοχές προστασίας ανέρχονται στο 22,3%, από το 6,12% που ήταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2017, όταν και εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ.

  Η τρίτη αλλαγή που έχει γίνει σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, είναι η έγκριση του προγράμματος LIFE IP, το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα LIFE IP που εγκρίνεται στην Ελλάδα στον τομέα της Φύσης και Βιοποικιλότητας. Θα διαρκέσει 8 χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ, όπου η κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 10,2 εκατ. ευρώ.

  Η τέταρτη μεγάλη αλλαγή είναι ότι «αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης των υποψηφίων αναδόχων για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όλων των περιοχών του δικτύου Natura 2000, προκειμένου η χώρα να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσεων γης, με προϋπολογισμό της τάξης των 17 εκατ. Ενώ, προβλέπονται, επίσης, πόροι από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για καινοτόμες δράσεις και δράσεις προστασίας, που θα υλοποιηθούν με το νομοσχέδιο». Ακόμη, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημιουργήθηκαν 8 νέοι φορείς με αποτέλεσμα οι ΦΔΠΠ πλέον να είναι 36.

  Βασικές τομές του νομοσχεδίου είναι ότι επιλέγεται από το υπουργείο, οι ΦΔΠΠ να είναι το βασικό εργαλείο για τις δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, το 99,8 των περιοχών εντάσσεται στο συγκεκριμένο καθεστώς, ενώ το 0,2% αφορά στη χερσαία περιοχή του Αγίου Όρους, για την οποία πρόκειται να υπάρξει πρόβλεψη σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την Ιερά Κοινότητα.

  Μεγάλη αλλαγή, σύμφωνα πάντα με τον κ. Φάμελλο, είναι ότι επιβεβαιώνεται, για πρώτη φορά, η εξασφάλιση χρηματοδότησης του φυσικού περιβάλλοντος από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ για το 2018 εξασφαλίστηκαν ήδη περί τα 4 εκατ. ευρώ.

  Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για την καλύτερη δυνατή επίλυση του θέματος της εργασίας των περίπου 360 εργαζόμενων, που μέχρι σήμερα καλύπτονταν από προγράμματα.

  Πλέον, όπως τόνισε, μέσω 8μηνων συμβάσεων καλύπτονται και για το 2018, έτος κατά το οποίο ισχύουν αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί στις προσλήψεις, ενώ το 2019 θα γίνει προκήρυξη θέσεων με χαρακτηριστικά αορίστου χρόνου, ενώ ξεκαθάρισε ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ είναι εξασφαλισμένη από το Πράσινο Ταμείο.

  Επίσης, μέσω του νομοσχεδίου προβλέπεται να υπάρχει προγραμματισμός και αξιολόγηση των φορέων και του προσωπικού, ενώ στα επταμελή Διοικητικά Συμβούλια των ΦΔΠΠ θα υπάρχουν 4 μέλη από τις τοπικές κοινωνίες και θα προβλέπονται και λειτουργικά ζητήματα, όπως το κόστος καυσίμων.

  «Η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για τη δίκαιη ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση» επεσήμανε αν. ΥΠΕΝ, αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαχείριση του Θερμαϊκού κόλπου, όπου παράλληλα, τις δράσεις του φορέα διαχείρισης θα υποστηρίζει ειδική επιτροπή με εκπροσώπους όλων των αρμοδίων τοπικών φορέων, εφαρμόζοντας την Ατζέντα 2030 για τα τοπικά σύμφωνα για την βιώσιμη επίλυση μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

  «Έτσι επιλύονται σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις για το περιβάλλον και τη χώρα» είπε, ενώ «αποδεικνύουμε τη βούληση επίλυσης προβλημάτων και ταυτόχρονα προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον». Τόνισε δε, ότι «το περιβάλλον δεν είναι τροχοπέδη της ανάπτυξης, αλλά τροφοδότης της ανάπτυξης».

  Μάλιστα ανέφερε, ότι στο νόμο προβλέπεται να υπάρχουν έσοδα από δραστηριότητες που θα αναπτύξουν οι ΦΔΠΠ, από πιστοποίηση προϊόντων, από ανταγωνιστικά προγράμματα. Δίνεται η δυνατότητα για συνδυασμό οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, παροχή κάποιου σήματος, ενώ όπως είπε, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για περισσότερο προωθημένες προτάσεις. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, συζητείται η σύνδεση των πόρων από τις ενεργειακές κοινότητες με τους ΦΔΠΠ, η δικτύωση των φορέων και η θέσπιση οικοτουριστικών διαδρομών.

  Επίσης, η πρόληψη των φαινομένων θαλάσσιας ρύπανσης και η αντιμετώπιση των φαινομένων, θα ενταχθούν στις δυνατότητες των ΦΔΠΠ. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, και η εμπειρία του Αγία Ζώνη και το ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αντιμετώπισης θαλάσσιων κρίσεων, που έχει υπογραφεί με Κύπρο και Ισραήλ, ήδη έχει προσανατολίσει τη χώρα προς την κατεύθυνση της πρόληψης.

  «Είναι ένα καινούριο περιβάλλον. Εμείς θέλουμε να κάνουμε και τους φορείς συμμέτοχους σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι θαλάσσιοι οικότοποι είναι περιοχές σημαντικού διεθνούς ενδιαφέροντος» επεσήμανε, ενώ έκανε γνωστό ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο προσεχές διάστημα.

  Όσον αφορά τις χρήσεις γης, ο κ. Φάμελλος ανέφερε, ότι για κάποιες περιοχές της χώρας υπάρχουν ήδη προεδρικά διατάγματα, ωστόσο τα προεδρικά διατάγματα στο σύνολό τους θα ολοκληρωθούν με τη λήξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.

  Όπως ξεκαθάρισε, ειδικά για αγροτική εκμετάλλευση, η αξιοποίηση των αιτήσεων εξαγοράς που γίνονται εντός των περιοχών Natura, ισχύουν σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετικό ΠΔ, και σε περίπτωση που η γεωργική εκμετάλλευση έχει ξεκινήσει πριν την ένταξη της περιοχής στο Δίκτυο Natura.

  Από την πλευρά της, η Χριστίνα Μπαριτάκη, γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι υπήρχαν θέματα που όλοι αντιμετώπισαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να υπάρχει ένας αποτελεσματικός νόμος. Ενδεχομένως, είπε, να υπάρχουν κατηγορίες που δεν είναι πλήρως ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα, αλλά η υλοποίηση αυτού του νόμου θα δώσει και την απάντηση στο γιατί εφαρμόζεται αυτός ο νόμος.

  Σημειώνεται ότι οι οκτώ νέοι ΦΔΠΠ θα καλύψουν τις εξής γεωγραφικές ενότητες: Βόρας-Πάικο-Βέρμιο, Δυτική Μακεδονία, Κορινθιακός κόλπος, Εύβοια, Νότια Πελοπόννησος-Κύθηρα, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Κεντρική και Ανατολική Κρήτη.

  Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Μανόλης Θραψανιώτης, Ζωή Λιβανίου και η πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, Κατερίνα Ιγγλέση.
 • Ο δήμος Μήλου κατά της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στο νησί

  Ο δήμος Μήλου κατά της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στο νησί

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-16 15:45:49 | Πηγή: Ζούγκλα
  Να κλείσει μια και δια παντός το θέμα της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στη Μήλο ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου, ενώ καταδικάζει την αλαζονική συμπεριφορά των εμπλεκόμενων φορέων της Διοίκησης που αποφασίζουν χωρίς να λάβουν υπόψη τη θέση της δημοτικής αρχής.

  Το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του επανήλθε στο θέμα και συζήτησε το Προκαταρκτικό Σχέδιο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που αφορά στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς 2019-2028 και επικύρωσε προηγούμενη (2011) απόφασή του.

  Το Δημοτικό Συμβούλιο, στο ψήφισμά του αναφέρει:

  «Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη:

  τις αρνητικές συνέπειες τέτοιων εγχειρημάτων, που έχει ήδη βιώσει ο Μηλέικος λαός,

  τη συλλογικά εκφρασμένη αγανάκτησή του, που έχοντας δεινοπαθήσει στο παρελθόν από τις προσπάθειες εκμετάλλευσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, δεν δέχεται να γίνει για μια ακόμα φορά πειραματόζωο,

  το αναφαίρετο δικαίωμα των Μηλίων να αποφασίζουν για τον τόπο τους και την υγεία τους,

  δηλώνει για μια ακόμη φορά με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, το ΟΧΙ του στην εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας στο νησί μας.

  Καταδικάζει την αλαζονική, απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά των εμπλεκόμενων φορέων της Διοίκησης που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και ζητάει να κλείσει μια και δια παντός το θέμα της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας (εθνικής σημασίας) στη Μήλο».
 • Θεσσαλονίκη: Υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου για τα αιωρούμενα σωματίδια

  Θεσσαλονίκη: Υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου για τα αιωρούμενα σωματίδια

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-16 15:45:49 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δώδεκα υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου για τα αιωρούμενα σωματίδια (50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) κατέγραψε το 2017 ο σταθμός μέτρησης του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, που είναι εγκατεστημένος στην οροφή του πολιτιστικού κέντρου της δημοτικής κοινότητας Ευκαρπίας. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 35 υπερβάσεων το χρόνο, που ορίζει ο νόμος.

  Στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αναφέρεται ότι το σύνολο των υπερβάσεων για το 2017 παρατηρήθηκε τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Δεκέμβριο), γεγονός που καταδεικνύει τη συνεισφορά της καύσης ορυκτών καυσίμων, ή ξύλων για θέρμανση, στη σωματιδιακή ρύπανση της περιοχής. Ωστόσο, τις ημέρες που παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των ανώτατων ορίων, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ήταν κατά κανόνα αυξημένες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, γεγονός που φανερώνει ότι δεν υπάρχει συστηματική συνεισφορά τοπικών φαινομένων στη σωματιδιακή ρύπανση της περιοχής.

  Γενικά, επεισόδια ρύπανσης και υπερβάσεις των ορίων παρατηρούνται τις ημέρες κατά τις οποίες σημειώνεται αυξημένη παραγωγή σωματιδίων (π.χ. λόγω αυξημένης συνεισφοράς από τζάκια, αυτοκίνητα, πυρκαγιές, ή κάποιο άλλο συμβάν) ενώ συνυπάρχουν μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη συγκέντρωση των ρύπων στον αέρα (χαμηλές ταχύτητες ανέμου, θερμοκρασιακές αναστροφές, κλπ.).

  Συνολικά, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης στην περιοχή της Ευκαρπίας το 2017 ήταν παρόμοια με τα προηγούμενα δύο έτη, χωρίς να παρατηρούνται αυξητικές τάσεις ούτε στο ετήσιο μέσο όρο, ούτε στον αριθμό των υπερβάσεων.

  Ο Δήμος Παύλου Μελά επισημαίνει ότι σε όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται μετρήσεις σε όλες τις περιοχές του Δήμου με φορητό αναλυτή αιωρούμενων σωματιδίων.
 • Εκτός μόδας οι γούνες μινκ και αλεπούς - Το 'Οσλο κλείνει τις φάρμες μέχρι το 2025

  Εκτός μόδας οι γούνες μινκ και αλεπούς - Το 'Οσλο κλείνει τις φάρμες μέχρι το 2025

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-16 14:43:50 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η Humane Society International, οργάνωση που μάχεται κατά του εμπορίου γούνας, δήλωσε ότι η Νορβηγία είναι η 14η ευρωπαϊκή χώρα που καταργεί σταδιακά το εμπόριο αυτόΤο σχέδιο της νορβηγικής κυβέρνησης για τη σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων αλεπούς και μινκ έως το 2025 καταθορύβησε τους παραγωγούς και κατενθουσίασε τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων, μια ένδειξη ότι η γούνα είναι πλέον εκτός μόδας, ακόμη και σε μια χώρα που κάποτε ήταν η πρώτη παραγωγός γούνας αλεπούς παγκοσμίως.


  Η κυβέρνηση μειοψηφίας της συντηρητικής πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, στην οποία μετέχει και το λαϊκιστικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Προόδου, δέχτηκε να κλείσουν οι φάρμες εκτροφής αλεπούς και μινκ που παράγουν περίπου ένα εκατομμύριο γούνες ετησίως, στο πλαίσιο της συμφωνίας την Κυριακή με τον νέο εταίρο της, το μικρό κεντροδεξιό κόμμα Liberal, που τάσσεται κατά του εμπορίου της γούνας. Με την ένταξη του τρίτου εταίρου στους κόλπους της, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα πιο "πράσινο" πρόγραμμα με την προστασία των φυσικών περιοχών τις οποίες ορέγεται η πετρελαϊκή βιομηχανία.

  "Έχουμε συγκλονιστεί βαθιά. δήλωσε η Γκούρι Βόρμνταλ, της Νορβηγικής Ένωσης εκτροφέων γουνοφόρων ζώων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περίπου 200 εκτροφεία στη χώρα που τηρούν αυστηρούς κανόνες για την καλή διαβίωση των ζώων και απασχολούν 400 εργαζόμενους, με ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 350 εκατομμυρίων και 500 εκατομμυρίων κορωνών Νορβηγίας (44 - 63 εκατομμύρια δολάρια).

  Η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων Noah χαιρέτισε την απόφαση ως μια αλλαγή στην ξεπερασμένη και απάνθρωπη επιχείρηση της γούνας μετά και τη συρρικνούμενη ζήτηση από ευαισθητοποιημένους καταναλωτές μόδας. "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι", δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης, κτηνίατρος Σίρι Μάρτινσεν, προσθέτοντας ότι το σχέδιο εξασφαλίζει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.

  Η εκτροφή της αλεπούς για τη γούνα της κορυφώθηκε στη Νορβηγία το 1939, μόλις πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η σκανδιναβική χώρα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως με σχεδόν 20.000 φάρμες, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Το 2013, αντίθετα, η Νορβηγία παρήγαγε περίπου το 3% των 7,3 εκατομμυρίων γουνών αλεπούς παγκοσμίως σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η Κίνα με ποσοστό 69% και ακολουθεί η Φινλανδία. Την ίδια χρονιά η Νορβηγία παρήγαγε το 1% της παγκόσμιας παραγωγής μινκ που ήταν 72,6 εκατομμύρια γούνες, σε μια αγορά όπου επικρατεί πάλι η Κίνα.

  "Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων δεν είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχείρηση στη Νορβηγία. "Δεν θα πλήξει σοβαρά τη νορβηγική οικονομία το σταδιακό κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών", δήλωσε ο Σβέινουνγκ Φιόσε, ειδικός αναλυτής της Menon Business Economics.

  Η Humane Society International, οργάνωση που μάχεται κατά του εμπορίου γούνας, δήλωσε ότι η Νορβηγία είναι η 14η ευρωπαϊκή χώρα που καταργεί σταδιακά το εμπόριο αυτό, "ελευθερώνοντας ζώα τα οποία διαφορετικά θα περνούσαν τη ζωή τους στοιβαγμένα μέσα σε κλουβιά".

  Πέρυσι, ο ιταλικός οίκος μόδας Gucci ανακοίνωσε ότι σταματά να χρησιμοποιεί γούνα στα ρούχα του, ακολουθώντας το παράδειγμα ολοένα και περισσότερων οίκων μόδας που αναζητούν εναλλακτικά υλικά μετά την πίεση των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων και την αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τα «πράσινα» McDonald's: Έτοιμη για συσκευασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον

  Τα «πράσινα» McDonald's: Έτοιμη για συσκευασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-16 14:02:22 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Έχουμε ευθύνη (…) να κάνουμε αλλαγές που θα έχουν σημαντική επίδραση σε όλη την υφήλιο», δήλωσε η Φραντσέσκα ΝτεΜπάια, στέλεχος της εταιρείαςΗ εταιρεία McDonald’s ανακοίνωσε σήμερα ότι, απαντώντας στο βασικότερο αίτημα των πελατών της, θα αποκτήσει πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα ανακύκλωσης σε όλα της στα εστιατόρια.


  «Έχουμε ευθύνη (…) να κάνουμε αλλαγές που θα έχουν σημαντική επίδραση σε όλη την υφήλιο», δήλωσε η Φραντσέσκα ΝτεΜπάια, στέλεχος της εταιρείας.

  Η McDonald’s που διαθέτει τη μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων παγκοσμίως έχει θέσει στόχο να διαθέτει συσκευασίες αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα ή ανανεώσιμα υλικά ως το 2025. Προς το παρόν οι μισές συσκευασίες της McDonald’s είναι από ανακυκλώσιμα υλικά.

  Επίσης η εταιρεία θα προσφέρει τη δυνατότητα ανακύκλωσης σε όλα τα εστιατόριά της ως το 2025, κάτι που αυτή τη στιγμή ισχύει μόλις στο 10%.

  Την προηγούμενη εβδομάδα η McDonald’s είχε ανακοινώσει ότι θα καταργήσει τις συσκευασίες από διογκωμένα υλικά σε όλα της τα εστιατόρια παγκοσμίως. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • ΗΠΑ: Η McDonald's θέτει στόχο να αποκτήσει πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες

  ΗΠΑ: Η McDonald's θέτει στόχο να αποκτήσει πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-16 14:01:25 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η εταιρεία McDonald’s ανακοίνωσε την Τρίτη ότι, απαντώντας στο βασικότερο αίτημα των πελατών της, θα αποκτήσει πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα ανακύκλωσης σε όλα της στα εστιατόρια.

  «Έχουμε ευθύνη να κάνουμε αλλαγές που θα έχουν σημαντική επίδραση σε όλη την υφήλιο», δήλωσε η Φραντσέσκα ΝτεΜπάια, στέλεχος της εταιρείας.

  Η McDonald’s που διαθέτει τη μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων παγκοσμίως, έχει θέσει στόχο να διαθέτει συσκευασίες αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα ή ανανεώσιμα υλικά ως το 2025. Προς το παρόν οι μισές συσκευασίες της McDonald’s είναι από ανακυκλώσιμα υλικά.

  Επίσης η εταιρεία θα προσφέρει τη δυνατότητα ανακύκλωσης σε όλα τα εστιατόριά της ως το 2025, κάτι που αυτή τη στιγμή ισχύει μόλις στο 10%.

  Την προηγούμενη εβδομάδα η McDonald’s είχε ανακοινώσει ότι θα καταργήσει τις συσκευασίες από διογκωμένα υλικά σε όλα της τα εστιατόρια παγκοσμίως.
 • Η Ε.Ε. «πριμοδοτεί» την πράσινη ενέργεια

  Η Ε.Ε. «πριμοδοτεί» την πράσινη ενέργεια

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-01-16 14:01:06 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Από την έντυπη έκδοση 

  Του Νίκου Μπέλλου
  nbellos@naftemporiki.gr

  Η αύξηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και η διευκόλυνση των καταναλωτών να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί, αποτελούν τους βασικούς στόχους της πρότασης οδηγίας της Κομισιόν, που υιοθέτησε καταρχήν (γενική προσέγγιση) το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για να αρχίσει το Συμβούλιο διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις εγκρίνει κι αυτό τη διαπραγματευτική εντολή του (διαδικασία συναπόφασης).

  Τον Νοέμβριο του 2016 η Επιτροπή υπέβαλε τη δέσμη μέτρων για την καθαρή ενέργεια, η οποία αποτελoύνταν από οκτώ νομοθετικές προτάσεις, μεταξύ αυτών και η οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η εν λόγω οδηγία εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοτικής στρατηγικής του 2015 για μια ενεργειακή ένωση με μακρόπνοη πολιτική για το κλίμα.

  Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να αυξήσει έως το 2030 σε τουλάχιστον 27% το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη συνολική ενεργειακή κατανάλωσή της. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2014, η οδηγία επιβεβαιώνει αυτόν τον δεσμευτικό στόχο και θεσπίζει το κατάλληλο πλαίσιο και τα εργαλεία για την επίτευξή του. Η νέα νομοθεσία καλύπτει τη βιοενέργεια, τη βιωσιμότητα, τις μεταφορές, την ηλεκτρική ενέργεια, τη θέρμανση και την ψύξη, επικεντρώνεται δε ιδίως στην ενδυνάμωση των καταναλωτών. Η διευκόλυνση και η ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους καταναλωτές αποτελούν βασικό στοιχείο της θέσης του Συμβουλίου.

  Τα κύρια στοιχεία της γενικής προσέγγισης του Συμβουλίου Υπουργών είναι τα ακόλουθα:

  Θεσπίζονται για τους καταναλωτές απλουστευμένες διαδικασίες κοινοποίησης όσον αφορά τις εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και ορίζονται πλέον με σαφήνεια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των «αυτοκαταναλωτών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» καθώς και των «κοινοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Όσον αφορά τη θέρμανση και την ψύξη, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να επιτύχουν ενδεικτική ετήσια αύξηση του μεριδίου της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.  Στον τομέα των μεταφορών, ο στόχος για το 2030 όσον αφορά την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές τίθεται στο 14% για κάθε κράτος-μέλος, ενώ ορίζεται υποστόχος 3% για τα «προηγμένα βιοκαύσιμα». Το ισχύον όριο του 7% για τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς διατηρείται, προκειμένου να παρασχεθεί ασφάλεια στους επενδυτές. Εάν ένα κράτος-μέλος θέσει χαμηλότερο όριο, θα ανταμειφθεί με τη δυνατότητα να μειώσει τον συνολικό του στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές στον τομέα των μεταφορών. Η ηλεκτροκίνηση ενθαρρύνεται ιδιαίτερα με δύο πολλαπλασιαστές: 5x για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις οδικές μεταφορές και 2x για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

  Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα εθνικά τους καθεστώτα στήριξης πέραν των συνόρων τους, δηλαδή σε παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές οι οποίοι βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη, όμως η τελική απόφαση εναπόκειται στα ίδια. 

  Ένα άλλο σημαντικό στοιχεία της νέας οδηγίας αφορά τις επενδύσεις στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπου επιδιώκεται η σταθερότητα της χρηματοδοτικής στήριξης εμποδίζοντας τις αδικαιολόγητες αναδρομικές αλλαγές των καθεστώτων στήριξης.
   

  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στην Σινική Θάλασσα μετά τη βύθιση δεξαμενοπλοίου

  Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στην Σινική Θάλασσα μετά τη βύθιση δεξαμενοπλοίου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-15 17:08:14 | Πηγή: News Beast

  Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βυθίσθηκε χθες Κυριακή στην Ανατολική Σινική Θάλασσα έχει δημιουργήσει μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, έγινε σήμερα γνωστό από κινεζικά μέσα ενημέρωσης και τις ιαπωνικές αρχές καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

  Το δεξαμενόπλοιο Sanchi είχε πιάσει φωτιά και έπλεε ακυβέρνητο από τις 6 Ιανουαρίου που είχε συγκρουσθεί με το φορτηγό πλοίο Crystal. Ισχυροί άνεμοι το είχαν παρασύρει μακριά από τις κινεζικές ακτές, όπου είχε σημειωθεί η σύγκρουση, και μέσα στην ιαπωνική αποκλειστική οικονομική ζώνη.

  Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ιαπωνική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως το πετρέλαιο έχει διασκορπιστεί σε μια περιοχή μήκους 13 χλμ. και πλάτους 11 χλμ., αν και πρόσθεσε πως η πετρελαιοκηλίδα περιορίζεται χάρη στις προσπάθειες ειδικών σκαφών.

  Η Ακτοφυλακή πρόσθεσε πως η πυρκαγιά στην επιφάνεια της θάλασσας κατασβέσθηκε γύρω στις 04:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, αν και σύμφωνα με άλλες αρχές και την κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV μαύρος καπνός συνέχιζε να υψώνεται για πολλές ώρες από το σημείο στο οποίο βυθίσθηκε το δεξαμενόπλοιο.

  prgjpofd2

  Η προσπάθεια καθαρισμού άρχισε και τα σωστικά συνεργεία έχουν σταματήσει την έρευνα για επιζώντες, σύμφωνα με τη CCTV.

  Όλα τα μέλη του πληρώματος του Sanchi, που αποτελούνταν από 30 Ιρανούς και δύο ναυτικούς από το Μπανγκλαντές, πιστεύεται πως έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία αυτή. Επίσης δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που έχει προκληθεί από δεξαμενόπλοιο από το 1991, όταν 260.000 τόνοι πετρελαίου είχαν διαρρεύσει στην ακτή της Ανγκόλας.

  Η Ανατολική Σινική Θάλασσα είναι γνωστή για το πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημά της, το οποίο είχε ήδη πληγεί από τη ρύπανση. Περιλαμβάνει φάλαινες, φώκαινες και θαλάσσια πουλιά, λέει ο Ρικ Στάινερ, αμερικανός επιστήμονας της θαλάσσιας ζωής και ειδικός στις πετρελαιοκηλίδες.

  prgjpofd3

  Η Greenpeace ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ότι η έκρηξη και η βύθιση του δεξαμενοπλοίου συνέβη «σε έναν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής ψαριών». «Αυτή την εποχή του χρόνου η περιοχή χρησιμεύει για να ξεχειμωνιάζουν βρώσιμα είδη ψαριών. Η περιοχή βρίσκεται επίσης στη διαδρομή που ακολουθούν κατά την αποδημία τους πολλά θαλάσσια θηλαστικά, όπως η μεγάπτερος φάλαινα, η σωστή φάλαινα και η γκρίζα φάλαινα», ανέφερε η Greenpeace.

  prgjpofd4 prgjpofd6 prgjpofd7

 • Τρίκαλα: Πρώτος σταθμός της πανθεσσαλλικής εκστρατείας του WWF για τη βιώσιμη διατροφή

  Τρίκαλα: Πρώτος σταθμός της πανθεσσαλλικής εκστρατείας του WWF για τη βιώσιμη διατροφή

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-15 16:18:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την πρώτη στάση της πανθεσσαλλικής εκστρατείας του WWF για τη βιώσιμη διατροφή, αποτελούν τα Τρίκαλα, ενώ επόμενοι σταθμοί θα είναι η Καρδίτσα (18 και 19 Ιανουαρίου) και η Λάρισα (22 και 23 Ιανουαρίου). Ήδη γονείς και παιδιά έχουν αρχίσει από σήμερα το πρωί να επισκέπτονται το χώρο στο Μουσείο Τσιτσάνη, να παίζουν και να ανακαλύπτουν μαζί τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής και της προστασίας του πλανήτη σε μια βιωματική έκθεση του WWF Ελλάς η οποία παρουσιάζεται στο παραπάνω Μουσείο σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων. Μεγάλος δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

  Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης αναφέρθηκαν στη σημασία της βιώσιμης διατροφής για την υγεία των παιδιών μας αλλά και του πλανήτη. «Αυτό το ταξίδι σε ολόκληρη την Ελλάδα μας επιτρέπει να μοιραστούμε με όλη την περιφέρεια πως βιώνουμε μια τεράστια πρόκληση τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον, αλλά ακόμη δεν την έχουμε αντιληφθεί ως κοινωνία: τη διατροφή μας. Όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, όλες οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις σχετίζονται άμεσα με το… «πιάτο» μας: η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, ενέργειας και νερού, η αποψίλωση των δασών, η υποβάθμιση των εδαφών και η ρύπανση των υδάτων, η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή», στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται η εκστρατεία.

  Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, επεσήμανε τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει ο Δήμος, υλοποιώντας διάφορες δράσεις για την υγεία και το περιβάλλον. Όσοι επισκεφθούν την έκθεση,όπως τονίστηκε, θα μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η σωστή κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
 • Η μεγαλύτερη ικανότητα των δελφινιών σε σχέση με τους ανθρώπους

  Η μεγαλύτερη ικανότητα των δελφινιών σε σχέση με τους ανθρώπους

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-15 11:26:26 | Πηγή: News Beast

  Είναι γνωστό ότι τα δελφίνια διαθέτουν μεγάλη νοημοσύνη, που τα κάνει να ξεχωρίσουν σε σχέση με άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Μάλιστα, είναι ικανά να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη όχι μόνο πολύ νωρίτερα από τα άλλα ζώα, αλλά νωρίτερα ακόμη και από τα παιδιά των ανθρώπων.

  Σε αυτό το -εντυπωσιακό για τη νοημοσύνη των δελφινιών- συμπέρασμα κατέληξε μια νέα τριετής αμερικανική επιστημονική έρευνα σε δύο ρινοδέλφινα.

  Οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, οι ελέφαντες και τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε καθρέφτη, όπως έχουν δείξει προηγούμενα πειράματα. Η αναγνώριση του εαυτού αποτελεί σημαντική ένδειξη νοημοσύνης, αν και δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων περί αυτού.

  Τα παιδιά αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια αυτο-αναγνώρισης στην ηλικία περίπου των 12 μηνών, ενώ οι χιμπατζήδες των δύο έως τεσσάρων ετών. Όμως, τα δελφίνια, όπως δείχνει η νέα μελέτη, μπορούν να το κάνουν ακόμη νωρίτερα, ήδη από την ηλικία των επτά μηνών.

  Οι ψυχολόγοι Νταϊάνα Ρις του Κολλεγίου Χάντερ και Ρέιτσελ Μόρισον του Πανεπιστημίου στη Βόρεια Καρολίνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 • Τα δελφίνια αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη πριν τα παιδιά

  Τα δελφίνια αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη πριν τα παιδιά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-15 09:36:35 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, οι ελέφαντες και τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε καθρέφτη, όπως έχουν δείξει προηγούμενα πειράματαΤα δελφίνια είναι ικανά να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη όχι μόνο πολύ νωρίτερα από τα άλλα ζώα, αλλά νωρίτερα ακόμη και από τα παιδιά των ανθρώπων.


  Σε αυτό το -εντυπωσιακό για τη νοημοσύνη των δελφινιών- συμπέρασμα κατέληξε μια νέα τριετής αμερικανική επιστημονική έρευνα σε δύο ρινοδέλφινα.

  Οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, οι ελέφαντες και τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε καθρέφτη, όπως έχουν δείξει προηγούμενα πειράματα. Η αναγνώριση του εαυτού αποτελεί σημαντική ένδειξη νοημοσύνης, αν και δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων περί αυτού.

  Τα παιδιά αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια αυτο-αναγνώρισης στην ηλικία περίπου των 12 μηνών, ενώ οι χιμπατζήδες των δύο έως τεσσάρων ετών. Όμως τα δελφίνια, όπως δείχνει η νέα μελέτη, μπορούν να το κάνουν ακόμη νωρίτερα, ήδη από την ηλικία των επτά μηνών.

  Οι ψυχολόγοι Νταϊάνα Ρις του Κολλεγίου Χάντερ και Ρέιτσελ Μόρισον του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τα δελφίνια αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, νωρίτερα και από τα παιδιά

  Τα δελφίνια αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, νωρίτερα και από τα παιδιά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-15 09:36:06 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα δελφίνια είναι ικανά να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη όχι μόνο πολύ νωρίτερα από τα άλλα ζώα, αλλά νωρίτερα ακόμη και από τα παιδιά των ανθρώπων.

  Σε αυτό το -εντυπωσιακό για τη νοημοσύνη των δελφινιών- συμπέρασμα κατέληξε μια νέα τριετής αμερικανική επιστημονική έρευνα σε δύο ρινοδέλφινα.

  Οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, οι ελέφαντες και τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε καθρέφτη, όπως έχουν δείξει προηγούμενα πειράματα. Η αναγνώριση του εαυτού αποτελεί σημαντική ένδειξη νοημοσύνης, αν και δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων περί αυτού.

  Τα παιδιά αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια αυτο-αναγνώρισης στην ηλικία περίπου των 12 μηνών, ενώ οι χιμπατζήδες των δύο έως τεσσάρων ετών. Όμως τα δελφίνια, όπως δείχνει η νέα μελέτη, μπορούν να το κάνουν ακόμη νωρίτερα, ήδη από την ηλικία των επτά μηνών.

  Οι ψυχολόγοι Νταϊάνα Ρις του Κολλεγίου Χάντερ και Ρέιτσελ Μόρισον του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Παχύσαρκα… κατοικίδια

  Παχύσαρκα… κατοικίδια

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-15 01:50:59 | Πηγή: News Beast

  H ηλεκτρονική ζυγαριά δείχνει 9,3 κιλά  για τον μόλις δώδεκα ετών, μικρόσωμο Σερ Χένρι. Ο Σερ Χένρι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα γλυκύτατο σκυλάκι ράτσας pug. Όμως αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας, όπως και πολλά άλλα κατοικίδια στη Γερμανία. Όχι μόνο σκύλοι αλλά και γάτες, ακόμη και κουνέλια αντιμετωπίζουν το ίδιο σοβαρό πρόβλημα υγείας με πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία.

  Τα στοιχεία για τα συμπαθέστατα τετράποδα στη Γερμανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στη χώρα της ευμάρειας ένα στα πέντε κατοικίδια ζυγίζει κατά πολύ πάνω από το κανονικό βάρος του. Η τάση είναι αυξητική και παρατηρείται γενικότερα σε όλες τις βιομηχανικά προηγμένες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

  Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διατροφής και Διαιοτολογίας Ζώων του Πανεπιστημίου της Λειψίας περίπου το 40% των σκυλιών και γατιών ανά την κεντρική Ευρώπη θεωρούνται υπέρβαρα. Όπως σημειώνει η Κορνέλια Ρούκερτ, ειδική επιστήμονας στο ινστιτούτο της Λειψίας, τα κατοικία ζυγίζουν κατά 20 με 30% περισσότερο από ό,τι πριν από 50 χρόνια.

  Επικίνδυνες συνέπειες για τη ζωή των κατοικιδίων

  Η εξέλιξη αυτή είναι πάντως πολύ ανησυχητική, δεδομένου ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών νόσων άλλων σχετικών με το υπερβολικό βάρος ασθενειών στα ζώα. Επίσης οι συνέπειες στην καθημερινή ζωή των μικρών οικόσιτων ζώων είναι ενοχλητικές, μια γάτα για παράδειγμα εξαιτίας του υπερβολικού βάρους δεν μπορεί να πλυθεί, όπως κάνει υπό κανονικές συνθήκες. Μέχρι και δύο χρόνια από της ζωή τους μπορεί να κοστίσει στα κατοικίδια το υπερβολικό πάχος.

  Ήδη πάντως στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutche welle,  υπάρχει ευαισθητοποίηση ως προς το θέμα αυτό. Στην Κτηνιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου λειτουργεί ειδικό ιατρείο πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στα μικρά, οικόσιτα ζώα. Είναι η πρώτη κλινική αυτού του είδους στη Γερμανία και ειδικεύεται στις γάτες και τους σκύλους. Οι «ασθενείς» εδώ, όπως ο Σερ Χένρι, είναι πολλοί. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το πρόβλημα της παχυσαρκίας των κατοικίδιων έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν μαζί τους. Όταν τα «αφεντικά» του λείπουν όλη μέρα στη δουλειά και επιστρέφουν αργά στο σπίτι συχνά δεν έχουν ενέργεια για να ασχοληθούν με τα κατοικίδια. Έτσι κι αυτά δεν κινούνται και σταδιακά παίρνουν βάρος.

  Στην κλινική του Μονάχου πάντως οι ειδικοί προσπαθούν να επαναφέρουν τα παχύσαρκα κατοικίδια στο κανονικό τους βάρος αλλά και να τους «μάθουν» καλές διατροφικές συνήθειες, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα των ζωωτροφών. Βέβαια κάθε πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας πρέπει και στα κατοικίδια να είναι εξατομικευμένο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Μάουζι, μιας γάτας με περιττά κιλά που όταν έχασε την αδερφή της πήρε ξαφνικά βάρος. Με τη βοήθεια όμως της κτηνιάτρου της, Πέτρα Κέλε, η Μάουζι από 6,7 κιλά προσπαθεί να πέσει κάτω από τα 5. Πώς; Μειώνοντας και βελτιώνοντας την ποσότητα της ζωωτροφής και παρακολουθώντας την πρόοδο που κάνει με ένα ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα στο ιατρείο. Στο σπίτι πάντως αυτό που χρειάζεται, συν τοις άλλοις, είναι το «όχι» στα υπέρβαρα κατοικίδια όταν ζητούν επίμονα επιπλέον τροφή που όμως δεν χρειάζονται, σημειώνει η γερμανίδα κτηνίατρος.

 • Η φωτογραφία που σε κάνει να… τρέμεις από το κρύο

  Η φωτογραφία που σε κάνει να… τρέμεις από το κρύο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-15 01:01:53 | Πηγή: News Beast

  Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει κρύο. Κανείς δεν αντιλέγει. Βέβαια είναι και μέσα Ιανουαρίου πλέον και ίσως καμιά φορά είμαστε και εμείς υπερβολικοί όταν μιλάμε για κρύο.

  Η αίσθηση αυτή γίνεται πιο έντονη όταν βλέπεις φωτογραφίες όπως την παρακάτω που έχει τραβηχτεί αργά απόψε το βράδυ στη Σιβηρία και μέσα σε λίγα λεπτά έγινε viral.

  Το θερμόμετρο δείχνει -62 βαθμούς κελσίου και εντύπωση προκαλεί η ψυχραιμία και η άνεση του κυρίου που ποζάρει στον φωτογραφικό φακό.

 • Γερμανοί κτηνοτρόφοι: Εξοντώστε το 70% των αγριόχοιρων

  Γερμανοί κτηνοτρόφοι: Εξοντώστε το 70% των αγριόχοιρων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-13 17:59:48 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ο υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ αυτής της πρότασης καθώς πιθανή εξάπλωση της ασθένειας στα οικόσιτα γουρούνια θα οδηγούσε σε μείωση των εξαγωγών χοιρινού κρέατος από την ΓερμανίαΓερμανοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι ζητούν την εξόντωση του 70% του πληθυσμού αγριόχοιρων στην χώρα για να προστατευθούν οι οικόσιτοι χοίροι από την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.


  Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών Γεωργών Βέρνερ Σβαρτς δήλωσε στην εφημερίδα «Rheinische Post» ότι η ασθένεια αυτή έχει ήδη εντοπιστεί σε χώρες της Ε.Ε, όπως στην Τσεχία και απαιτείται η θανάτωση του 70% των αγριόχοιρων στην Γερμανία.

  Ο ίδιος δεν μπόρεσε να ορίσει τον ακριβή αριθμό των ζώων που πρέπει να θανατωθούν, αλλά δήλωσε πως μόνο στο Βερολίνο ο πληθυσμός των αγριόχοιρων υπολογίζεται στα 3.000 με 8.000 ζώα. 

  Ο υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ αυτής της πρότασης καθώς πιθανή εξάπλωση της ασθένειας στα οικόσιτα γουρούνια θα οδηγούσε σε μείωση των εξαγωγών χοιρινού κρέατος από την Γερμανία Σύμφωνα με τον ίδιο η τιμή του χοιρινού κρέατος θα μπορούσε να μειωθεί έως και 30% κάτι που θα σήμαινε απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για την βιομηχανία κρέατος. 

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Χταπόδι αλλάζει χρώμα σε δευτερόλεπτα

  Χταπόδι αλλάζει χρώμα σε δευτερόλεπτα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-13 12:13:28 | Πηγή: News Beast

  Την εντυπωσιακή αλλαγή του χρώματος ενός χταποδιού που προσπαθεί να προστατευτεί από επίθεση καταγράφει με την κάμερά του ένας δύτης.

  Ο 52χρονος δύτης Hector Seguin Jr τράβηξε αυτό το βίντεο λίγο έξω από τη νοτιοδυτική ακτή του O’ahu της Χαβάης. Ο Hector έχει κάνει πάνω από 3.500 καταδύσεις και λέει ότι δεν έχει δει ποτέ ένα χταπόδι τόσο κοντά να καμουφλάρεται με αυτό τον τρόπο.

  Καθώς η κάμερα ακολουθεί το χταπόδι, το σώμα του μπορεί να φανεί να φωτίζεται σε διάφορες στιγμές του βίντεο, σε μια απίστευτη προσπάθεια να προστατευτεί από δυνητικούς θηρευτές.

  Δείτε το βίντεο...

 • Σκωτία: Απαγόρευση κατασκευής και πώλησης πλαστικών μπατονετών

  Σκωτία: Απαγόρευση κατασκευής και πώλησης πλαστικών μπατονετών

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-01-12 21:16:43 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η Σκωτία εξετάζει την απαγόρευση των μπατονετών, των πλαστικών γλυφίδων με βαμβάκι που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των αυτιών. Το νέο μέτρο θα απαγορεύει τόσο την κατασκευή όσο και την πώληση των ρυπογόνων αντικειμένων, που ξεβράζονται ανά εκατοντάδες στις ακτές της χώρας.

  «Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ρίχνουν απορρίμματα στις τουαλέτες τους και αυτό πρέπει να σταματήσει. Η υποδομή αποχέτευσης της Σκωτίας συλλέγει και επεξεργάζεται περίπου 945 εκατομμύρια λίτρα λυμάτων κάθε μέρα. Τα συστήματα αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν μικρά πλαστικά αντικείμενα, όπως πλαστικές μπατονέτες, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν θαλάσσια ζώα και πουλιά που προσπαθούν να τα καταπιούν», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ροζάνα Κάννινγκχαμ.

  Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων στη βρετανική εφημερίδα Guardian, η κυβέρνηση της Σκωτίας σκοπεύει να απαγορεύσει την κατασκευή και την πώληση τέτοιων πλαστικών αντικειμένων, και αυτή η κίνηση θα μπορούσε να μειώσει την πλαστική ρύπανση των ωκεανών στη χώρα κατά 50%. Η υπουργός ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση σχετικά την απαγόρευση, η οποία όπως λέει αποτυπώνει την προτεραιότητα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης.

  Αρκετοί μεγάλοι έμποροι λιανικής πώλησης χρησιμοποιούν πλέον βιοδιασπώμενα υλικά, αλλά οι μικρότεροι έμποροι εξακολουθούν να πωλούν εισαγόμενα προϊόντα από πλαστικό. Το σχήμα και το μέγεθος των πλαστικών μπατονετών τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τα φίλτρα σε πολλές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων και μπορούν να απελευθερωθούν στη θάλασσα με λύματα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Εκεί, μπορούν να συγκεντρώσουν άλλους ρύπους σε τοξικά επίπεδα και να καταναλωθούν από ζώα που τους μπερδεύουν για τροφή, επιτρέποντας στο πλαστικό και τις τοξίνες να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Οι παπαγάλοι της Νέας Ζηλανδίας προκαλούν αναταραχή στους… δρόμους

  Οι παπαγάλοι της Νέας Ζηλανδίας προκαλούν αναταραχή στους… δρόμους

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-12 21:04:48 | Πηγή: News Beast

  Ο πανούργος παπαγάλος της Νέας Ζηλανδίας, το περιβόητο κέα, είναι δαιμόνιος και πανέξυπνος, παίζοντας με τους ανθρώπους με τρόπους που μας ξεπερνούν.

  Και το νέο του κάμωμα, νέο γιατί μόλις τώρα το ανακαλύψαμε, είναι να παίζει με τους πορτοκαλί κώνους της τροχαίας!

  Η Τροχαία της Νέας Ζηλανδίας πονοκεφάλιαζε εδώ και καιρό για τον φαρσέρ που μετακινεί τους κώνους της, όταν και έστησε κάμερες στις εισόδους ενός τούνελ για να τον πιάσει στα πράσα. Και τον έπιασε, μόνο που δεν ήταν αυτό που περίμενε.

  Είναι τα κέα αυτά που επανατοποθετούν τους κώνους, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των διερχόμενων οδηγών. Το κάνουν πιθανότατα ως παιχνίδι, μας λένε οι ζωολόγοι που μελετούν τις εκπληκτικές ικανότητές τους, και είναι μάλλον νεαρά αρσενικά αυτά που σκοτώνουν την ώρα τους φέρνοντας αναταραχή στην ανθρώπινη κίνηση.

  Και για να βάλει την ενέργειά τους σε σωστή κατεύθυνση, η Τροχαία της Νέας Ζηλανδίας συνεργάστηκε με μια κυβερνητική και έστησε ένα πραγματικό γυμναστήριο παπαγάλων στην άκρη του δρόμου, μπας και αφήσουν τους κώνους ήσυχους.

  kkekanprpprsoref2

  Αν θα πετύχει το τέχνασμα, θα φανεί, μιας και το κέα έχει πολλούς ακόμα άσους στο μανίκι του…

 • Το μεγαλύτερο και εντελώς αξιαγάπητο τρωκτικό στον κόσμο

  Το μεγαλύτερο και εντελώς αξιαγάπητο τρωκτικό στον κόσμο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-12 13:16:54 | Πηγή: News Beast

  Στο άκουσμα της λέξης «τρωκτικό», πιθανώς κάποιοι ήδη νιώθουν μια αποστροφή για το κείμενο που θα ακολουθήσει. Μην βάζετε όμως με τον νου σας κάποιον γιγάντιο αρουραίο που στοίχειωσε κάποιον περίπατο στην εξοχή ή κάποιο άλλο ποντίκι με το οποίο είχατε ένα δυσάρεστο συναπάντημα στην υπόγεια αποθήκη του σπιτιού σας.

  Το μεγαλύτερο τρωκτικό στον κόσμο δεν θα σας προκαλέσει καμία αποστροφή. Περισσότερο θυμίζει… εξημερωμένο κάστορα ή κάποιο χαδιάρικο κατοικίδιο που δίνει γενναιόδωρα την αγάπη του και ζητά προσοχή και φροντίδα.

  Ο λόγος για τους υδρόχοιρους ή καπιμπάρα (επιστημονική ονομασία Hydrochoerus hydrochaeris). Το κοινό τους όνομα προέρχεται από το όνομα kapiÿva στη γλώσσα γκουαρανί, που σημαίνει «άρχοντας των χορταριών».

  Μεγαλόσωμο ζώο και στιβαρό, έχει κοντό κεφάλι σε σχέση με το σώμα του και καθόλου ουρά. Μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος και το ένα μέτρο ενώ το βάρος του κυμαίνεται από τα 35 έως τα 60 κιλά.

  Ζει στη Νότια Αμερική, από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα μέχρι τη βόρεια Αργεντινή και είναι φυτοφάγο. Ζει κυρίως σε βάλτους και υγρότοπους και του αρέσει πολύ να περνά χρόνο μέσα στο νερό.

  Κινείται εύκολα χάρη στις μεμβράνες που έχει ανάμεσα στα δάχτυλά του ενώ τα μάτια και η μύτη του βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού του, επιτρέποντάς του να βυθίζεται πλήρως.

  AP_07081609160

  Μπορεί να ζήσει περίπου δέκα χρόνια στη φύση και 12 με ανθρώπινη φροντίδα. Δέχεται πάντως κυνήγι τόσο από τον άνθρωποι, για το δέρμα και το κρέας του, όσο και από ζώα όπως αιλουροειδή, αετούς και φίδια Αντίστοιχα, φαίνεται να αποδέχεται με ευχαρίστηση και να επιζητά το χάδι, τόσο από τους ανθρώπους όσο και από άλλα ζώα.

  AP_09121303919 AP_09121306667 AP_110211111007 AP_16226623013981 AP_481780179619 AP_633839957474 AP_889218057681 AP_892060940823 AP_971586737296 AP_979590589785 AP_07081609204

 • Οι καλύτερες χώρες για να ξεφύγετε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

  Οι καλύτερες χώρες για να ξεφύγετε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-12 10:57:25 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Χρησιμοποιώντας έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame, η Eco Experts δημιούργησε έναν χάρτη με τις χώρες που θα τα πήγαιναν καλύτερα - και χειρότερα- στο κακό σενάριο της κλιματικής αλλαγής.Οι καλύτερες χώρες για να ξεφύγετε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Αποθέματα παγωμένου νερού ανακαλύφθηκαν κάτω από την επιφάνεια του Άρη

  Αποθέματα παγωμένου νερού ανακαλύφθηκαν κάτω από την επιφάνεια του Άρη

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-12 09:32:43 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τεράστια αποθέματα νερού σε μορφή πάγου εντόπισαν οι επιστήμονες λίγο κάτω από την επιφάνεια του Άρη, σε οκτώ διαφορετικά σημεία. Τα αποθέματα αυτά, που είναι εύκολο να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν είτε για κατανάλωση πόσιμου νερού, είτε για την μετατροπή του σε οξυγόνο, θα βοηθήσουν σημαντικά μια μελλοντική αποίκιση του γειτονικού πλανήτη.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο Κόλιν Ντάντας του Κέντρου Αστρογεωλογίας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που έχει συλλέξει ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2006.

  Η ανάλυση των στοιχείων έφερε στο φως οκτώ περιοχές με απότομες πλαγιές με κλίση έως 55 μοίρες, όπου η διάβρωση έχει εκθέσει μια σειρά από θαμμένους παγετώνες. Μερικοί από αυτούς ξεκινούν μόλις ένα έως δύο μέτρα κάτω από την αρειανή επιφάνεια των βράχων και της σκόνης και φθάνουν σε βάθος τουλάχιστον 100 μέτρων.  Αυτά τα σημεία βρίσκονται σε μέσα γεωγραφικά πλάτη, περίπου 55 έως 58 μοίρες βόρεια και νότια του αρειανού ισημερινού (το αντίστοιχο της θέσης της Σκωτίας ή της «μύτης» της Νότιας Αμερικής στη Γη), δηλαδή σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση, αρκετά μακριά από τους πιο απρόσιτους πόλους, όπου υπάρχει επίσης άφθονο νερό σε μορφή πάγου.

  «Αποτελεί έκπληξη ότι βρέθηκε εκτεθειμένος πάγος στην επιφάνεια αυτών των τοποθεσιών σε μέσα γεωγραφικά πλάτη, τα οποία συνήθως είναι καλυμμένα από ένα στρώμα σκόνης ή ρεγόλιθου» δήλωσε ο Ντάντας.  «Οι αστροναύτες θα μπορούσαν να πάνε σε αυτές τις περιοχές απλώς με ένα κουβά και ένα φτυάρι και να πάρουν όλο το νερό που χρειάζονται» ανέφερε ο ερευνητής Σέιν Μερν του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

  Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι ο Άρης διαθέτει υπόγειο παγωμένο νερό, σχεδόν τελείως καθαρό. Όμως τα νέα στοιχεία δίνουν για πρώτη φορά μια τόσο λεπτομερή εικόνα των αποθεμάτων αυτών.
  Οι πάγοι φαίνεται να έχουν σχηματισθεί σχετικά πρόσφατα, μάλλον μετά την πτώση χιονιού, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί κρατήρες στην επιφάνεια από πάνω τους. Επιπλέον, εμφανίζουν ορατές διαστρωματώσεις, κάτι που θα βοηθήσει στην κατανόηση των διαχρονικών μεταβολών του κλίματος στον «κόκκινο» πλανήτη.

  Εκτιμάται ότι σχεδόν το ένα τρίτο της επιφάνειας του Άρη διαθέτει πάγους λίγο κάτω από την επιφάνειά του.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Οι πεταλούδες υπήρξαν πολύ πριν τα λουλούδια

  Οι πεταλούδες υπήρξαν πολύ πριν τα λουλούδια

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-12 04:29:57 | Πηγή: News Beast

  Επιστήμονες ανακάλυψαν απολιθώματα που δείχνουν ότι στη Γη πετούσαν πεταλούδες πριν από τουλάχιστον 200 εκατομμύρια χρόνια, 50 έως 70 εκατ. χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο έως τώρα και -το πιο αξιοσημείωτο- προτού καν εμφανισθούν τα πρώτα λουλούδια στον πλανήτη μας.

  Τα 70 μικροσκοπικά αρχαία ίχνη φτερούγων, που βρέθηκαν μέσα σε πετρώματα στη βόρεια Γερμανία, είναι τα αρχαιότερα απολιθώματα λεπιδόπτερων που έχουν ποτέ βρεθεί. Έτσι, μεταθέτουν στο απώτερο παρελθόν την εμφάνιση των λεπιδόπτερων, μιας πολυπληθούς τάξης εντόμων στα οποία ανήκουν και οι πεταλούδες.

  Οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα εν λόγω έντομα, που διαθέτουν μικροσκοπική προβοσκίδα και μπορούν να πίνουν το νέκταρ των ανθοφόρων φυτών, τα οποία παράλληλα επικονιάζουν, είχαν συνεξελιχθεί με τα λουλούδια που εμφανίσθηκαν πριν από 130 έως 140 εκατ. χρόνια. Όμως φαίνεται πως τα έντομα αυτά είχαν αναδυθεί πολύ νωρίτερα, έως και 75 εκατ. χρόνια πριν τα πρώτα άνθη, περίπου όταν είχαν εμφανισθεί και οι πρώτοι δεινόσαυροι.

  Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με επικεφαλής τον δρα Μπας βαν ντε Σουτμπρούγκε του ολλανδικού Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», σύμφωνα με το BBC και το «Nature».

  Τα λεπιδόπτερα σήμερα έχουν εξαπλωθεί πια σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής. Καθώς είναι εύθραυστα πλάσματα, τα απολιθώματά τους είναι σπανιότατα.

 • «Η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο μία… Πάτμο από τις πλημμύρες και τη διάβρωση του εδάφους»

  «Η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο μία… Πάτμο από τις πλημμύρες και τη διάβρωση του εδάφους»

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-01-12 00:54:43 | Πηγή: News Beast

  Μία Πάτμο σε καλλιεργήσιμη έκταση, χάνουμε κάθε χρόνο εξαιτίας των πλημμυρών και της διάβρωσης από ανθρωπογενή αίτια σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος, ως επίτιμο μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και ερασιτέχνης γεωλόγος, συμμετείχε σε ημερίδα για τον πλημμυρικό κίνδυνο στην Ελλάδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

  Σύμφωνα με τον κ. Γλέζο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα με δέκα βασικούς κανόνες που είναι οι εξής:

  - Αντιπλημμυρικά έργα με φράγματα ανάσχεσης στα ανάντη.

  -Φράγματα στο ύψος των πλευρικών όχθων.

  -Να ακυρώνονται σε μητρικό πέτρωμα.

  -Τοξωτά.

  -Με υπερχειλίστηρες

  -Να θεμελιώνονται στο πιο στενό σημείο της κοίτης.

  -Διεύρυνσης λεκάνης απορροής με υλικό από έναντι.

  -Οικολογική λειτουργία.

  -Ετήσια εκκαθάριση λεκάνης.

  -Ειδικό ανάχωμα για να αποφεύγεται η «χύτρα του διαβόλου» στα υψηλά φράγματα.

  Αφορμή, όχι το αίτιο της πλημμύρας, η βροχόπτωση

  «Τρεις μέρες έβρεξε και στη Μάνδρα και σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ στην περιοχή της Πιερίας και Ημαθίας, έριξε υπερδιπλάσιο ποσό νερού απ΄ότι στην Μάνδρα. Βέβαια θα μου πείτε ότι στην Μάνδρα είχαμε από πίσω το όρος Πατέρας που είχε αποψιλωθεί από τις πυρκαγιές αλλά και στην Πιερία, έχουμε τον Όλυμπο. Εκεί όμως δεν θρηνήσαμε θύματα γεγονός που καταδεικνύει ότι η βροχόπτωση είναι η αφορμή ενός πλημμυρικού κινδύνου και όχι το αίτιο» εξήγησε από την πλευρά του, στο περιθώριο της ημερίδας, ο καθηγητής Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Θόδωρος Καρακώστας.

  Τις εκτιμήσεις ότι οι πλημμύρες οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή στηλίτευσε ο καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας του ΑΠθ και διευθυντής στο Εργαστήριο διευθέτησης ορεινών υδάτων Παναγιώτης Στεφανίδης.

  «Πρώτη φορά άκουσα από επίσημα χείλη , από πολιτικούς, ότι η πλημμύρα στη Μάνδρα οφειλόταν στην κλιματική αλλαγή. Δεν έχει όμως καμία σχέση η κλιματική αλλαγή με τις πλημμύρες» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. Όσο για τα λεγόμενα περί «ακραίων καιρικών φαινομένων», ο κ. Στεφανίδης, διευκρίνισε ότι τα 80 χιλιοστά νερού στη Μάνδρα δεν είναι ακραία τιμή.

  « Άρα κάτι άλλο φταίει και είναι οι ανθρώπινες επεμβάσεις στα ρέματα που έχουν καταπατηθεί τα περισσότερα. Είναι αδιανόητο το 2017 να πνίγονται τόσα άτομα . Ξέρετε πόσες παράνομες κατασκευές υπήρχαν πάνω στον χείμαρρο της Αγίας Αικατερίνης;» κατέληξε ο καθηγητής

  Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλα τα επικίνδυνα ρέματα πανελλαδικά που θα τεθεί σε διαβούλευση τους πρώτους μήνες του 2018 υπογραμμίστηκε από εκπρόσωπο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου που διάβασε τον χαιρετισμό του καθώς δεν μπόρεσε ο ίδιος να παρευρεθεί στην ημερίδα.

  Όπως τονίστηκε, «η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους Κινδύνους Πλημμύρας καθυστέρησε τόσο πολύ που πλέον είμαστε σε προχωρημένο προδικαστικό στάδιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι 2015!».

  «Η παρούσα κυβέρνηση», αναφέρεται στον χαιρετισμό του υπουργού, «εντόπισε το κενό και από το Νοέμβριο του 2016 ασχολήθηκε σοβαρά με το πρόβλημα και προχώρησε στην εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρων για όλη τη χώρα με κονδύλια του ΕΣΠΑ».

  «Τα προσχέδια των Σχεδίων ολοκληρώθηκαν και τέθηκαν σε διαβούλευση τον Ιούλιο του 2017. Η διαβούλευση για όλη τη χώρα ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο του 2018, και η κύρωση θα έχει ολοκληρωθεί και για τα 14 Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρων μέχρι το Μάρτιο του 2018 με πρώτο του Π.Έβρου το Φεβρουάριο. Συνολικά επομένως μετράμε 3 χρόνια καθυστέρηση, χρόνια κατά τα οποία θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί και προγραμματιστεί δράσεις σε περιοχές υψηλού κίνδυνου και θα είχαν γλυτώσει περιουσίες και ζωές».

  Σύμφωνα με τον υπουργό, τα Σχέδια Διαχείρισης προκρίνουν προτεραιότητες για το τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα δίνοντας έμφαση σε δράσεις πρόληψης και προστασίας και στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το σύνολο της λεκάνης, «και όχι σε έργα που απλά μεταφέρουν το πρόβλημα και τον κίνδυνο παρακάτω ή δίπλα».

  (φωτογραφία αρχείου)

 • Λάρισα: Έντονη η ρύπανση του Τιταρήσιου ποταμού από απόβλητα

  Λάρισα: Έντονη η ρύπανση του Τιταρήσιου ποταμού από απόβλητα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-11 21:23:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, από την έντονη ρύπανση του Τιταρήσιου ποταμού από αστικά απόβλητα, απόβλητα τυροκομείων, βιομηχανιών, αλλά και κτηνοτροφικών μονάδων, τα οποία και χύνονται στο ποτάμι.

  Το ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στον Τιταρήσιο ποταμό στην περιοχή Αγιονέρι της Ελασσόνας και κατέγραψε το φαινόμενο της ρύπανσης που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ανησυχήσει τους κατοίκους σε Ελασσόνα και Τύρναβο.

  Η ρύπανση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν αφρισμένα νερά, σημεία μαύρου χρώματος κατά μήκος του ποταμού, ενώ έντονη είναι και η δυσοσμία σε διάφορα σημεία.

  Σημειώνεται πως τα φαινόμενα της ρύπανσης, οδήγησαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας να επιστρατεύσει κλιμάκιο της υπηρεσίας, το οποίο και προχώρησε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε να γίνει ολοκληρωμένη εκτίμηση της ρύπανσης του ποταμού.

  Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το θέμα της ρύπανσης του Τιταρήσιου ποταμού, σημείωσε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έσπευσαν αμέσως για να λάβουν δείγματα του νερού.

  Όπως είπε ο περιφερειάρχης, τα πρώτα δείγματα δείχνουν πως πρόκειται για επιβάρυνση του Τιταρήσιου από αστικά απόβλητα, από απόβλητα τυροκομείων, απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και από στέμφυλα. Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως θα υπάρξει καταλογισμός προστίμων για τη μόλυνση του ποταμού στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, λέγοντας πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αυστηρή απέναντι στις πιστοποιήσεις που θα γίνουν αλλά και στους ρυπαντές» . Μεταξύ άλλων όμως, ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πλήρης αστυνόμευση της περιοχής, «λόγω της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και της γεωλογικής ιδιορρυθμίας της Περιφέρειας».

  Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε να κάνει τον έλεγχο και να διαπιστώσει την πιθανότητα ρύπανσης του Τιταρήσιου ποταμού, ενώ σημείωσε πως είναι αυτονόητο για τον δήμο και για κάθε δημότη πως θα πρέπει να υπάρξει προστασία του περιβάλλοντος.

  Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, είπε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το τελευταίο δεκαήμερο υπάρχει έντονη επιβάρυνση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Τιταρήσιου ποταμού, γεγονός που έγινε γνωστό από κατοίκους του Δαμασίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπήρξε άμεση επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ώστε να προχωρήσουν οι ενέργειες για τον εντοπισμό της πηγής της μόλυνσης και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις. Ο κ. Σαρχώσης σημείωσε πως «είναι ένα αρνητικό φαινόμενο που επιβαρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα του δήμου μας, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα που έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

  «Ο Τιταρήσιος ποταμός είναι πηγή ζωής για την περιοχή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Τυρνάβου, Αντώνης Λιάνος, ενώ αναφέρθηκε σε μια παλαιότερη μελέτη του δήμου Τυρνάβου και του Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία αφορούσε την απορροφητικότητα του ποταμού. Όπως τόνισε ο κ. Λιάνος, το συμπέρασμα της μελέτης είναι πως από τα νερά του ποταμού εμπλουτίζεται η ευρύτερη περιοχή, και εφόσον συνεχίζεται η μόλυνση, τα λύματα θα κατέβουν στον υδροφόρο ορίζοντα με αρνητικά αποτελέσματα. Τέλος ο κ. Λιάνος είπε πως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα και να λειτουργήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί των εργοστασίων.
 • Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις πλημμύρες στη Μάνδρα και το έγκλημα στον Σαρωνικό

  Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις πλημμύρες στη Μάνδρα και το έγκλημα στον Σαρωνικό

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-01-11 19:19:51 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αναφορά στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου αλλά και στην Εισαγγελέα, κατέθεσε την Πέμπτη το πρωί το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών δια του νομικού του εκπροσώπου Νίκου Διαλυνά.

  Διαβάστε την αναφορά για την Μάνδρα 
  Διαβάστε την αναφορά για τον Σαρωνικό 

  Ο γνωστός ποινικολόγος αλλά και ο πρόεδρος του Κέντρου, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης προέβησαν σε δηλώσεις.

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο