• WWF: Το 66% των ψαρικών που καταναλώνουν οι Έλληνες είναι εισαγόμενα

  WWF: Το 66% των ψαρικών που καταναλώνουν οι Έλληνες είναι εισαγόμενα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-21 18:00:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πώς γίνεται μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με τόσο μεγάλη παράδοση στην αλιεία, να εισάγει σήμερα το 66% των ψαριών που καταναλώνει; Από πότε η αλιεία στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου δεν μπορεί να στηρίξει τις ανάγκες των καταναλωτών και οι εισαγωγές έχουν αγγίξει τα 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως; Μπορεί η καταπολέμηση της υπεραλίευσης και η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών να αλλάξουν την εικόνα;

  Η νέα έκθεση του WWF ρίχνει φως στις «διαδρομές του ψαριού» στη Μεσόγειο» και καλεί για αλλαγή πορείας!

  Όπως αναφέρει το WWF:

  Τα Μεσογειακά κράτη της ΕΕ - Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία και Πορτογαλία - τα οποία αναλύονται στη νέα έκθεση του WWF, Seafood and the Mediterranean: local tastes, global markets (Θαλασσινά και Μεσόγειος: τοπικές προτιμήσεις, παγκόσμιες αγορές), συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ψαρικών παγκοσμίως. Η περιοχή έχει ετήσια μέση κατανάλωση 33,4 κιλών ψαρικών κατ’ άτομο, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 22,9 κιλά και ο διεθνής μέσος όρος 19,2 κιλά.

  Αναφορικά με την Ελλάδα, ιδιαίτερα υψηλή είναι η ετήσια κατανάλωση ψαρικών κατ’ άτομο, η οποία αγγίζει τα 19,6 κιλά, εκ των οποίων το 66% είναι εισαγόμενα, το 22% προϊόντα εγχώριας υδατοκαλλιέργειας και μόνο το 12% προϊόντα εγχώριας αλιείας. Αντίστοιχα, η κατανάλωση στην Πορτογαλία είναι 56,8 κιλά, τα οποία αντιστοιχούν σε πάνω από ένα κιλό ψαρικών κατ’ άτομο την εβδομάδα, ενώ η Ισπανία έχει την επόμενη υψηλότερη κατανάλωση, με 42,4 κιλά ψαριών.  Επιπλέον, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαρικών που πωλούνται στις αγορές της Μεσογείου είναι εισαγόμενα και προέρχονται, κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σημειώνεται παράλληλα, ότι για κάθε κιλό ψαρικών που αλιεύονται ή εκτρέφονται στα μεσογειακά κράτη της ΕΕ, σχεδόν δύο ακόμα κιλά εισάγονται από άλλες χώρες.

  Για να κατανοήσει κανείς την κλίμακα του εμπορίου αρκεί να αναφέρουμε ότι τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ καταναλώνουν σχεδόν 7,5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών ετησίως. Παρόλα αυτά, εξ αυτών μόνο οι 2,75 εκατομμύρια τόνοι προέρχονται από εγχώριες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι αφενός για να καλύψουμε τη ζήτηση, κάθε χρόνο αναζητούμε από άλλες χώρες 5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών και αφετέρου, ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως, εξαρτώνται από αυτήν την υψηλή ζήτηση ψαρικών στη Μεσόγειο. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ απορροφούν το 36% όλων των ψαρικών που εισάγονται από τρίτες χώρες. Μεγάλο μέρος των εισαγωγών προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη), ενώ σημειώνεται ότι το 2014, τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ εισήγαγαν περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνους από αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη, Μαυριτανία, Αίγυπτος και Τουρκία).

  Τα πράγματα όμως, δεν ήταν έτσι και στο παρελθόν. Παλαιότερα, η Μεσόγειος είχε μεγάλη επάρκεια ψαρικών, σε αντίθεση με σήμερα που η υπεραλίευση, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, αλλά και η μη υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή στις θάλασσές μας.

  Ο Marco Costantini, υπεύθυνος του Μεσογειακού γραφείου του WWF για θέματα αλιείας δήλωσε: «Η κατάσταση στη Μεσόγειο αντανακλά την παγκόσμια κρίση στον τομέα της αλιείας. Πρέπει επειγόντως να διαχειριστούμε καλύτερα τις σχέσεις μας με τα ψάρια και τις θάλασσές μας, και να εντάξουμε την έννοια της βιωσιμότητας στο επίκεντρο των αγορών ψαρικών στην περιοχή μας».  Η λύση είναι στα χέρια μας με το WWF Fish Guide

  Μέρα με τη μέρα τα ψάρια χάνονται και οι θάλασσές μας στερεύουν λόγω της υπεραλίευσης. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με παγκόσμιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχει όμως μια πολύ απλή λύση: την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών. Επιλέγοντας βιώσιμα ψαρικά προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και διασφαλίζουμε ότι τα ψάρια δεν θα χαθούν από τις θάλασσές μας. Και πώς μπορούμε να επιλέξουμε τα ψαρικά μας υπεύθυνα; Με το WWF Fish Guide app, τον Οδηγό Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών του WWF έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρουμε πριν αγοράσουμε ή πριν παραγγείλουμε ψαρικά, είτε εγχώρια είτε εισαγόμενα.

  Το WWF Fish Guide διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android και iOS, λειτουργεί και offline χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο, ενώ εκτός από τις συστάσεις του WWF περιλαμβάνει και πρωτότυπες συνταγές από διάσημους σεφ απ’ όλο τον κόσμο που στηρίζουν την εκστρατεία του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.

  Κατεβάστε το WWF Fish Guide και βάλτε το δικό σας λιθαράκι για υγιείς θάλασσες, γεμάτες ψάρια!
 • Η (όχι και τόσο) φυσική εξαφάνιση ζώων & φυτών εξαιτίας του ανθρώπου

  Η (όχι και τόσο) φυσική εξαφάνιση ζώων & φυτών εξαιτίας του ανθρώπου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-21 14:14:35 | Πηγή: Skai
  Τα είδη των φυτών και των ζώων που εξαφανίζονται από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά είναι εκθετικά περισσότερα από τους προηγούμενους αιώνες, εξαιτίας της βιομηχανοποίησης των κοινωνιών, της ραγδαίας αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής.

  Οι εξελίξεις αυτές έχουν συνδράμει στην εξαφάνιση ειδών αλλά και στην ραγδαία μείωση πληθυσμών, που απειλούνται να εξαφανιστούν τις προσεχείς δεκαετίες.

  Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Nacional Autónoma του Μεξικό που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ αναφέρει πως το 50% των ειδών ζώων έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες και ότι το ένα τρίτο των ειδών ζώων που χάνουν πληθυσμούς δεν θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

  Δισεκατομμύρια πτηνά, θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια έχουν ήδη αφανιστεί από τον πλανήτη, κάνοντας τους επιστήμονες να δηλώνουν ότι η 6η μαζική εξαφάνιση ειδών έχει εξελιχθεί περισσότερο και γρηγορότερα από όσο είχε γίνει αντιληπτό μέχρι σήμερα.

  Από ένα δείγμα 177 ειδών χερσαίων θηλαστικών που εξετάστηκαν στα πλαίσια της έρευνας, βρέθηκε ότι περίπου τα 88 είδη χερσαίων θηλαστικών έχουν χάσει το 80% των ενδιαιτημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος διαβίωσής τους κατά την χρονική περίοδο 1900-2015.

  Κύριοι λόγοι για αυτή την εξαφάνιση της άγριας ζωής είναι ο υπερπληθυσμός, η τοξική ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος, η προαναφερόμενη καταστροφή των ενδιαιτημάτων, η εισβολή ξένων ειδών που διαταράσσουν την φυσική ισορροπία στα οικοσυστήματα, η αύξηση του κυνηγιού και φυσικά η κλιματική αλλαγή.

  Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από ένα δείγμα 27.500 ειδών χερσαίων σπονδυλωτών ζώων. Από αυτά τα 9.200 αντιμετωπίζουν τη συρρίκνωση του φυσικού τους περιβάλλοντος.

  Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το λιοντάρι όπου ιστορικά διαβίωνε στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, στην νότια Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και έως την βορειοδυτική Ινδία, ενώ σήμερα συναντάται μόνο στην κεντρική και νότια Αφρική με τον πληθυσμό του να έχει μειωθεί θεαματικά.

  Αντίστοιχη εξαφάνιση ειδών και πληθυσμών ζώων
  σε τόσο μεγάλη κλίμακα έχει παρατηρηθεί άλλες 5 φορές στην ιστορία του πλανήτη, όπου ποσοστά άνω του 60% των πληθυσμών ζώων είχαν εξαφανιστεί λόγω ακραίων περιβαλλοντικών γεγονότων.

  Πριν από 443 εκατομμύρια χρόνια, για παράδειγμα, μια παρατεταμένη Εποχή Παγετώνων οδήγησε σε πτώση της στάθμης της θάλασσας και των ωκεανών κατά 100 μέτρα, πράγμα που εξαφάνισε το 60-70% όλων των ειδών και αποτέλεσε ένα τεράστιο γεγονός κλιματικής αλλαγής.

  Παρόλα αυτά είναι η πρώτη φορά που μια τέτοιου μεγέθους και κλίμακας μαζική εξαφάνιση ειδών ζώων και φυτών οφείλεται σε ανθρωπογενή αίτια.

  Tags: εξαφάνιση των ειδών, παγετώνες, ανθρωπογενή αίτια
 • Ηλεκτροκίνητα όλα τα οχήματα στην Ινδία μέχρι το 2030

  Ηλεκτροκίνητα όλα τα οχήματα στην Ινδία μέχρι το 2030

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-21 11:49:44 | Πηγή: Skai
  Η Ινδία ευελπιστεί να γίνει η πρώτη παγκόσμια δύναμη, στους δρόμους της οποίας όλα τα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την καταπολέμηση της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 1,8 εκατομμύρια θάνατοι προκαλούνται κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην υποήπειρο. To συνεργαζόμενο με την Εuractiv ιταλικό πρακτορείο Oggi μεταδίδει.

  Κάθε χρόνο, 1,8 εκατομμύρια Ινδοί πεθαίνουν λόγω ασθενειών που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτός είναι και ο λόγος που τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Ενέργειας Παϊγιούς Γκογιάλ ανακοίνωσε ότι η «Ινδία μπορεί να γίνει η πρώτη μεγάλη χώρα όπου όλα τα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά» μέχρι το 2030.

  Πέρυσι, η χώρα κατέγραψε στην ατμόσφαιρα το πλανητικό ρεκόρ των 1.200 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο λεπτών σωματιδίων.

  Δεκατρείς μεγάλες πόλεις της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου του Ν. Δελχί, κατατάσσονται μεταξύ των δέκα πιο μολυσμένων μητροπόλεων παγκοσμίως. Ακόμη χειρότερα, 410 άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στους δρόμους της Ινδίας σε ατυχήματα.

  Σύμφωνα με τον Γκογιάλ, η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αυτοχρηματοδοτούμενη, χωρίς την ανάγκη κρατικών επιχορηγήσεων, καθώς οποιαδήποτε οικονομική δαπάνη θα μπορούσε να καλυφθεί εξ’ολοκλήρου από την εξοικονόμηση στην άντληση καυσίμων.

  Πρόκειται για μια θεωρία που αμφισβητήθηκε από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξακολουθούν να κοστίζουν περίπου 8.700 ευρώ.

  Ο υπουργός Ενέργειας όμως επανέλαβε φέτος, πως ο στόχος για το 2030 αποτελεί μια επίσημη κυβερνητική απόφαση. Ωστόσο, το μόνο μέτρο που έχει τεθεί μέχρι σήμερα σε εφαρμογή, είναι μια ομάδα εργασίας που συστάθηκε τον Φεβρουάριο υπό την αιγίδα του ινδικού υπουργείου μεταρρυθμίσεων, επιφορτισμένη με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μοντί.

  Το υπουργείο έχει συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Rocky Mountain και εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας, προκειμένου να συζητήσουν «ποια θα είναι η μορφή της κινητικότητας στην Ινδία στο τέλος της επόμενης δεκαετίας».

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, η σταδιακή κατάργηση του κινητήρα εσωτερικής καύσης θα μειώσει τις εθνικές δαπάνες για καύσιμα από τα 60 δις. ευρώ στο μηδέν και τις εκπομπές CO2 κατά ένα τρισεκατομμύριο τόνους.

  Σε αντίθεση με την Κίνα, όπου το κράτος εκχωρεί γενναιόδωρες επιδοτήσεις, η Ινδία είναι πρόθυμη να ενθαρρύνει την αγορά να κάνει η ίδια τις αλλαγές.

  «Νομίζω ότι ο στόχος είναι πολύ φιλόδοξος», δήλωσε ο Μάνες Μπαμπού, Διευθύνων Σύμβουλος της Mahindra Electric, η εταιρεία του οποίου είναι ο μοναδικός εγχώριος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων. Η Mahindra παράγει 2.400 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως, σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα 3 εκατομμύρια οχήματα που βγαίνουν στην κυκλοφορία κάθε χρόνο στην Ινδία.

  Ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος, η Ινδία θα πρέπει να αναβαθμίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο ηλεκτροδότησής της για να συμβαδίζουν με τις φιλοδοξίες της. Μια σημαντική πρόκληση, δεδομένου ότι στην επαρχία, ένα στα τέσσερα σπίτια δεν είναι ακόμη συνδεδεμένα στο δίκτυο.


  Tags: ρύποι, διοξείδιο του άνθρακα, εκπομπές.
 • Απλή η διαδικασία για την αλλαγή χρήσης & κυριότητας στις δασικές εκτάσεις

  Απλή η διαδικασία για την αλλαγή χρήσης & κυριότητας στις δασικές εκτάσεις

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-20 16:10:47 | Πηγή: Skai
  Με μια απλή αίτηση θα μπορούν οι αγρότες να διεκδικήσουν την αλλαγή χρήσης και κυριότητας στις εκτάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί δασικές, προκειμένου να μην χαθούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείο Περιβάλλοντος. 

  Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη για τους δικαιούχους αγρότες, καθώς το ζήτημα θα πρέπει να τακτοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών.

  Στη συνέχεια και μέχρι τις 31 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν συμπληρωματικά τα τοπογραφικά καθώς και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που ορίζει ο νόμος.

 • Ακόμη ένα τροχαίο με αρκούδα στην περιοχή Κλειδί Αμυνταίου Φλώρινας

  Ακόμη ένα τροχαίο με αρκούδα στην περιοχή Κλειδί Αμυνταίου Φλώρινας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-20 15:20:16 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στις 19 Ιουλίου, περίπου στις 03.00, σημειώθηκε για άλλη μια φορά ένα τροχαίο ατύχημα με θύμα μια αρκούδα στη νέα εθνική οδό Αμυνταίου - Φλώρινας, στο ύψος της τοποθεσίας «Κλειδί» Αμυνταίου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Όροβου.

  Στο άτυχο ζώο, ένα νεαρό αρσενικό, o θάνατος επήλθε ακαριαία λόγω εσωτερικής αιμορραγίας που προκλήθηκε από τη σφοδρή σύγκρουση.

  Παρά τις ζημιές στο αυτοκίνητο, ο οδηγός συνέχισε την πορεία του και η Τροχαία ενημερώθηκε για το πτώμα του ζώου από άλλους διερχόμενους οδηγούς.
 • Ακόμα ένα τροχαίο με αρκούδα στην περιοχή Κλειδί Αμυνταίου Φλώρινας

  Ακόμα ένα τροχαίο με αρκούδα στην περιοχή Κλειδί Αμυνταίου Φλώρινας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-20 15:00:56 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στις 19 Ιουλίου 2017, και περίπου στις 03:00 πμ σημειώθηκε για άλλη μια φορά ένα τροχαίο ατύχημα με θύμα μια αρκούδα στη νέα εθνική οδό Αμυνταίου – Φλώρινας στο ύψος της τοποθεσίας «Κλειδί» Αμυνταίου, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Όροβου.

  Στο άτυχο ζώο, ένα νεαρό αρσενικό, o θάνατος επήλθε ακαριαία λόγω εσωτερικής αιμορραγίας που προκλήθηκε από την σφοδρή σύγκρουση.

  Παρά τις ζημιές στο αυτοκίνητο, ο οδηγός συνέχισε την πορεία του και η τροχαία ενημερώθηκε για το πτώμα του ζώου από άλλους διερχόμενους οδηγούς.
 • Περισσότεροι από 9 δισεκατομ. τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί από το 1950

  Περισσότεροι από 9 δισεκατομ. τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί από το 1950

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-20 14:07:09 | Πηγή: Skai
  Περισσότεροι από εννέα δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί από τη δεκαετία του 1950, με το μεγαλύτερο μέρος τους να έχει απορριφθεί σε χωματερές ή στο περιβάλλον, προκαλώντας ζημιά στο οικοσύστημα και στην ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη παγκόσμια ανάλυση για την παραγωγή πλαστικών ειδών.

  Σχεδόν το 80% αυτού του πλαστικού έχει καταλήξει είτε σε χωματερές είτε στο περιβάλλον, ενώ η παραγωγή του αυξάνεται γρήγορα, ανέφεραν στην έρευνα ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Λιγότερο από το 10% ανακυκλώνεται και περίπου το 12% αποτεφρώνεται.

  «Αν αυτό το πλαστικό μοιραστεί ισομερώς σε ένα ύψος που να φτάνει ως τον αστράγαλο, θα καλύψει μια έκταση στο μέγεθος της Αργεντινής», δήλωσε ο Ρόλαντ Γκάιερ καθηγητής Βιομηχανικής Οικολογίας και βασικός συντάκτης της έκθεσης. «Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα υλικού που δεν είναι βιοδιασπώμενο (…) ανησυχώ πολύ», πρόσθεσε.

  Η αποτέφρωση πλαστικού συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, ενώ η συσσώρευση του υλικού αυτού μπορεί να βλάψει το περιβάλλον, σύμφωνα με τον Γκάιερ.

  Το πλαστικό χρησιμοποιείται ευρέως ως υλικό συσκευασιών, γεγονός που έχει προκαλέσει αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο από τη χρήση ανακυκλώσιμων συσκευασιών, επισημαίνουν οι ερευνητές.

  Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό πλαστικού στις χωματερές των πόλεων σε χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος αυξήθηκε σε περισσότερο από 10% το 2005, από λιγότερο από 1% που ήταν το 1960.
  Σε αντίθεση με άλλα υλικά, το πλαστικό μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια, τόνισε ο Γκάιερ.

  Στους ωκεανούς επιπλέουν περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, σύμφωνα με έρευνα του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Public Library of Science Journal. Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, περισσότεροι από 13 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού θα καταλήξουν στο περιβάλλον ή στις χωματερές ως το 2050, τονίζουν οι ερευνητές.
 • Η μάχη των πάγων: Γρίφος για τους επιστήμονες το λιώσιμο της Ανταρκτικής

  Η μάχη των πάγων: Γρίφος για τους επιστήμονες το λιώσιμο της Ανταρκτικής

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-20 06:34:17 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Οι αντίθετες πορείες των δύο πόλων της Γης και η απότομη αναστροφή του 2016 - Από το ιστορικό υψηλό του 2014, στο ιστορικό χαμηλό του 2017 - Τα μεγάλα ερωτηματικά και η επιρροή στο κλίμαΠώς θα διαμορφωθεί το κλίμα στη Γη αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το λιώσιμο των πάγων στους δύο πόλους; Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην ανθρώπινη κοινότητα; Γιατί λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική τους τελευταίους μήνες και δη με ραγδαίο ρυθμό; Οι επιστήμονες πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα που δεν έχουν καταγραφεί σε επίπεδο λεπτομερειών και δεν έχουν μελετηθεί, ενώ ο μεγαλύτερος γρίφος είναι η Ανταρκτική, η οποία τις προηγούμενες δεκαετίες αύξανε τον όγκο της και ξαφνικά, από τον Σεπτέμβριο του 2016, ξεκίνησε με ραγδαίο ρυθμό η μείωσή του, με αποκορύφωμα -έως τώρα τουλάχιστον- την αποκόλληση του μεγάλου παγόβουνου στις 12 Ιουλίου, το οποίο ξεπερνά σε έκταση την Ουαλία!

  Οι επιστήμονες παρακολουθούν δύο διαφορετικές ιστορίες, με πρωταγωνιστές τους πόλους της Γης. Στην Αρκτική, από το 1970 έχουν λιώσει περισσότεροι από τους μισούς πάγους, επιβεβαιώνοντας τα κλιματικά μοντέλα για έναν κόσμο που θερμαίνεται ολοένα και περισσότερο. Στον αντίποδα, η Ανταρκτική αύξανε τον όγκο των πάγων της για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, πριν αντιστραφεί ξαφνικά το... κλίμα και ξεκινήσει το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων της. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα μέγιστα μοντέλα της Ανταρκτικής καταγράφηκαν τις χρονιές 2012, 2013 και 2014.  Η ξαφνική και απρόβλεπτη αναστροφή του 2016

  Ως εκ τούτου, ο «κατήφορος» που ξεκίνησε το 2016 προκάλεσε τη μέγιστη έκπληξη στους επιστήμονες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο του 2017, μόλις λίγους μήνες μετά την αντιστροφή της πορείας, ο πάγος στην Ανταρκτική έπεσε σε ιστορικό χαμηλό! Η έκτασή της παγωμένης ηπείρου ήταν η μικρότερη που παρατηρήθηκε από τότε που άρχισε η δορυφορική παρακολούθηση το 1978, πέφτοντας σε περίπου 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ή 27% κάτω από το μέσο ετήσιο ελάχιστο.

  Ο γρίφος της Ανταρκτικής αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες-ερευνητές, αλλά και για το ανθρώπινο είδος, καθώς δεν αποκλείεται οι εξελίξεις στη συγκεκριμένη περιοχή να συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη, ή ακόμη και την επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Γιατί τα σημαντικά περιφερειακά και εποχιακά πρότυπα αλλαγής θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής διαφέρουν από την πιο ομοιόμορφη πτώση που παρατηρείται γύρω από την πλειοψηφία της Αρκτικής; Γιατί η Ανταρκτική κατόρθωσε να κρατήσει τον πάγο της θάλασσας μέχρι τώρα; Η παρακμή του 2017 για την Ανταρκτική είναι μια σύντομη ανωμαλία ή η έναρξη μιας πιο μόνιμης κατάστασης; Η κάλυψη του θαλάσσιου πάγου είναι πιο μεταβλητή από ό,τι πιστεύαμε; Σε ποιον βαθμό οι αλλαγές αυτές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα;  Ο ρόλος του Νότιου Ωκεανού στο κλίμα του πλανήτη


  Το μοναδικό δεδομένο είναι το εξής. Αυτό που συμβαίνει στην Ανταρκτική επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Νότιος Ωκεανός έχει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια κυκλοφορία των ωκεάνιων ρευμάτων. Μια κατεψυγμένη επιφάνεια της θάλασσας μεταβάλλει την ανταλλαγή θερμότητας και αερίων, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, μεταξύ των ωκεανών και της ατμόσφαιρας. Ο πάγος της θάλασσας αντανακλά το φως του ήλιου και επηρεάζει τα καιρικά συστήματα, το σχηματισμό νεφών και κατ' επέκταση των επιπέδων της βροχής. Αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν τη μάζα του φύλλου πάγου της Ανταρκτικής και τη συμβολή της στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ο πάγος της θάλασσας είναι επίσης καθοριστικός για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, εξαρτάται από την εποχιακή πρόοδο και την υποχώρηση και ανάκτηση των παγωμένων επιφανειών.

  Οι δορυφόροι παρέχουν τις καλύτερες πληροφορίες για τον θαλάσσιο πάγο γύρω από την Ανταρκτική. Οι τακτικές παρατηρήσεις αποκαλύπτουν πώς η κάλυψη πάγου ποικίλλει σε ημέρες, χρόνια και δεκαετίες. Ο καιρός, ειδικά οι καταιγίδες με μεγάλους ανέμους, έχουν καθημερινή επιρροή, καθώς και εποχιακή. Ωστόσο, οι συνεχείς δορυφορικές παρατηρήσεις φτάνουν πίσω περίπου τέσσερις δεκαετίες. Οι πληροφορίες από τα ημερολόγια των πλοίων, τους παράκτιους σταθμούς, τα αρχεία αλιευμάτων φάλαινας, τις πρώιμες δορυφορικές εικόνες και τις χημικές αναλύσεις πυρήνων πάγου υπονοούν ότι η κάλυψη του θαλάσσιου πάγου μπορεί να ήταν μέχρι 25% μεγαλύτερη στη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1960. Το 2017, η περιοχή που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες σε θαλάσσιο πάγο ήταν νότια του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού. Η περιοχή αυτή έχει ισχυρούς δεσμούς με το κλίμα των τροπικών, συμπεριλαμβανομένης του φαινομένου Ελ Νίνιο.

  Ανεπαρκή κλιματικά μοντέλα


  Ένα άλλο ζήτημα είναι πώς η ισορροπία μεταξύ δυναμικής και θερμοδυναμικής οδηγεί στην πρόοδο και την υποχώρηση του πάγου. Το πάχος και ο όγκος του πάγου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ροής θερμότητας από τον ωκεανό στην ατμόσφαιρα και στον πάγο. Ο πάγος της θάλασσας επηρεάζει την αλμυρότητα του ωκεανού. Καθώς ο ωκεανός παγώνει, το αλάτι εισέρχεται στο νερό. Καθώς ο πάγος λιώνει, το γλυκό νερό επιστρέφει στη θάλασσα. Τέτοιες διαδικασίες είναι δύσκολο να μετρηθούν με ακρίβεια, με αβεβαιότητες που κυμαίνονται στο 50-100% του σήματος. Και είναι δύσκολο να μοντελοποιηθούν. Επειδή ο πάγος και το κλίμα συνδέονται στενά, ακόμη και τα μικρά σφάλματα πολλαπλασιάζονται γρήγορα.  Τα κλιματικά μοντέλα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν την ανάμειξη των υδάτων από τους επιφανειακούς ανέμους και την επίδραση των κυμάτων στο σχηματισμό και τη διάσπαση του θαλάσσιου πάγου. Η κατακρήμνιση και το λειωμένο νερό από τα φύλλα πάγου και τα παγόβουνα επηρεάζουν την κατακόρυφη δομή του ωκεανού και το πώς διατηρεί τη θερμότητα, η οποία επηρεάζει επίσης την ανάπτυξη και την αποσύνθεση του θαλάσσιου πάγου. Οι ερευνητές πρέπει να αναπτύξουν μοντέλα περιβάλλοντος ατμόσφαιρας-ωκεανών-θαλάσσης-πάγου σε υψηλή χωρική ανάλυση.

  Καλύτερες αναπαραστάσεις του Νότιου Ωκεανού και του θαλάσσιου πάγου του πρέπει τώρα να αποτελέσουν προτεραιότητα για τα κέντρα μοντελοποίησης, τα οποία έχουν επικεντρωθεί στην προσομοίωση της απώλειας πάγου της Αρκτικής. Αυτά τα μοντέλα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη αξιολόγηση της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Αλλαγή του Κλίματος, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί γύρω στα 2020-21.

  Η αποκόλληση του παγόβουνου γίγα στην Ανταρκτική

  Τους τελευταίους μήνες, ένα τεράστιο κομμάτι πάγου, το Larsen C της Ανταρκτικής ήταν έτοιμο να αποκολληθεί ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης ρωγμής. Με την αποστολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστήματος (ESA) Copernicus Sentinel-1, ένα τεμάχιο πάγου πάνω από το διπλάσιο του Λουξεμβούργου και μεγαλύτερο από την Ουαλία, τελικά διασπάστηκε στις 12 Ιουλίου 2017.

  Η σχισμή εμφανίστηκε αρκετά χρόνια πριν, αλλά φαινόταν σχετικά σταθερή μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, όταν άρχισε να επιμηκύνεται. Μόνο τον Ιανουάριο του 2017 επεκτάθηκε κατά 20 χιλιόμετρα, φτάνοντας συνολικό μήκος περίπου 175 χιλιομέτρων. Μετά από λίγες εβδομάδες ηρεμίας, η διαφορά πολλαπλασιάστηκε με άλλα 16 χιλιόμετρα στο τέλος Μαΐου και στη συνέχεια επεκτάθηκε περαιτέρω στα τέλη Ιουνίου.   Οι επιστήμονες από το Project MIDAS, μια ερευνητική κοινοπραξία της Ανταρκτικής υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου Σουόνσι στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποίησαν εικόνες ραντάρ από την αποστολή Copernicus Sentinel-1 για να παρακολουθήσουν προσεκτικά την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση.

  Το νέο παγόβουνο περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα νερού με τη λίμνη Οντάριο. Η πρόοδος του παγόβουνου είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Μπορεί να παραμείνει στην περιοχή για πολλές δεκαετίες. Μπορεί να σπάσει σε κομμάτια, ορισμένα εκ των οποίων να ταξιδέψουν προς κατοικημένες περιοχές και ειδικότερα βόρεια, όπου υπάρχουν θερμότερα νερά, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αλλαγή στο κλίμα.

  Η στάθμη της θάλασσας και οι πιθανότητες ανόδου


  Προς το παρόν, το γιγαντιαίο παγόβουνο δεν επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας. Εντούτοις, η απώλεια ενός τόσο μεγάλου κομματιού παρουσιάζει ενδιαφέρον, επειδή τα κομμάτια πάγου κατά μήκος της χερσονήσου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη «στήριξη» των παγετώνων που τροφοδοτούν τον πάγο προς τη θάλασσα, επιβραδύνοντας αποτελεσματικά τη ροή τους. Προηγούμενες εκδηλώσεις στα βόρεια, στα ράφια Larsen A και B, δείχνουν ότι όταν χαθεί ένα μεγάλο τμήμα ενός ράφι πάγου, η ροή των παγετώνων πίσω μπορεί να επιταχυνθεί, συμβάλλοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

  Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο είδος είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπο και δη σύντομα, με καταστάσεις τις οποίες ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να ελέγξει. Οι επιστήμονες έχουν να λύσουν πολλούς γρίφους και να δώσουν απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Το σίγουρο είναι ότι ο πλανήτης αλλάζει, η Γη διαμορφώνεται και ο άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να αμυνθεί και να διασφαλίσει τις επόμενες γενιές, συμμετέχοντας σε μία κούρσα που γίνεται σε αχαρτογράφητα ύδατα και πιθανόν, άνιση.  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Δελφίνι προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού σε λουόμενους στη Σκόπελο

  Δελφίνι προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού σε λουόμενους στη Σκόπελο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-20 01:26:24 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ένα δελφίνι έφτασε έφτασε σχεδόν μέχρι την ακτή της παραλίας Καστανή της Σκοπέλου και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε τον ενθουσιασμό στους λουόμενους! Πολλοί από αυτούς το περιεργάστηκαν, τράβηξαν φωτογραφίες μαζί του και στη συνέχεια το συμπαθές και πανέξυπνο θηλαστικό αποχώρησε για τα ανοιχτά, με τους λουόμενους να το αποχαιρετούν...

  Δείτε το βίντεο:

 • Ιαπωνία: Απελευθέρωση ραδιενεργού νερού από τη Φουκουσίμα στον ωκεανό

  Ιαπωνία: Απελευθέρωση ραδιενεργού νερού από τη Φουκουσίμα στον ωκεανό

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-07-20 00:04:09 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία διαμήνυσε ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί για την απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού στον ωκεανό. Οι τοπικοί αλιείς αντιδρούν έντονα στην απόφαση, υποστηρίζοντας ότι θα καταστραφεί ο ήδη δοκιμασμένος κλάδος τους.

  Σύμφωνα με το σχέδιο, που ακόμη απαιτεί την τελική έγκριση της ιαπωνικής κυβέρνησης, το ραδιενεργό υλικό τρίτιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων των οποίων τα συστήματα ψύξης καταστράφηκαν από το τσουνάμι του 2011, θα απελευθερωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.

  «Λυπάμαι πολύ που η Tepco καθυστέρησε τη λήψη αποφάσεων», δήλωσε στο Reuters ο νέος πρόεδρος της εταιρείας Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), Τακάσι Καβαμούρα. «Θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει την απόφαση πολύ νωρίτερα, και αυτή είναι δική μας ευθύνη», πρόσθεσε.

  Βρισκόμενα σε υψόμετρο δέκα μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τρία από τα ψυκτικά συστήματα των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από το τσουνάμι του 2011, καθιστώντας την καταστροφή τη χειρότερη μετά το Τσερνόμπιλ στην ΕΣΣΔ το 1986.

  Περίπου 770.000 τόνοι νερού που περιέχουν τρίτιο αποθηκεύονται επί του παρόντος σε 580 δεξαμενές στο σταθμό, σύμφωνα με τον Τύπο της Ιαπωνίας. Το τοξικό νερό στο σταθμό υφίσταται επεξεργασία μέσω ενός ειδικού συστήματος καθαρισμού που μπορεί να αφαιρέσει 62 διαφορετικούς τύπους ραδιενεργών υλικών, εκτός από το τρίτιο.

  Ο τοπικός συνεταιρισμός αλιέων αντιτίθεται στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν συζητήθηκε με τις κοινότητες της περιοχής.

  «Η απελευθέρωση τριτίου στη θάλασσα θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα αβάσιμων φημών, καθιστώντας τις προσπάθειές μας όλα αυτά τα έτη άσκοπες», δήλωσε στα ιαπωνικά μέσα ο Κάντζι Τατσίγια, επικεφαλής ενός τοπικού συνεταιρισμού αλιέων.

  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ιαπωνία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Αλλαγές για τους δασικούς χάρτες

  Αλλαγές για τους δασικούς χάρτες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-19 13:36:12 | Πηγή: Skai
  Αλλαγές σε διατάξεις της δασικής νομοθεσίας προωθεί η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
  Σύμφωνα με τροπολογία, για εκτάσεις που υπάρχουν καλλιέργειες αλλά δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας και δεν είναι δάση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για γεωργική εκμετάλλευση.
  Επίσης διορία για 3 χρόνια έχουν οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες προκείμενου να τακτοποιήσουν συγκεκριμένες εγκαταστάσεις εντός των δασικών εκτάσεων. Τέτοιες εγκαταστάσεις μπορεί να είναι κτηνοτροφικές μονάδες, Ιεροί Ναοί, έργα ύδρευσης που δεν έχουν έως σήμερα άδειες από την Πολεοδομία.
  Επίσης στο πλαίσιο της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών, θεωρείται οριστικό το περιεχόμενο του αναρτημένου χάρτη για εκτάσεις για τις οποίες δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις.
  Σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις, με προωθούμενες διατάξεις: «

  - διασαφηνίζεται ότι για τη χορήγηση έγκρισης επέμβασης στα δάση, τις δασικές εκτάσεις και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που εκχερσώθηκαν από 11/6/1975 εως 17/3/2007 για γεωργική εκμετάλλευση χωρίς την απαιτούμενη άδεια της οικείας δασικής αρχής και καλλιεργούνται μέχρι σήμερα, δεν απαιτείται η τήρηση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων.

  - Ορίζεται ότι για τις εκτάσεις με αγροτική μορφή που διεσώθησαν οι οποίες στερούνται τίτλων ιδιοκτησίας και δεν είναι δάση μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση χωρίς να επιτρέπεται η περαιτέρω αλλαγή χρήσης.

  - Θεωρείται οριστικό το περιεχόμενο του αναρτημένου χάρτη για μη δασικές εκτάσεις, για τις οποίες δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις και δεν υπάγονται στις προβλεπόμενες εξαιρέσεις

  - παρατείνεται για 3 επιπλέον έτη η προθεσμία μετά το πέρας της οποίας καταργούνται οι διατάξεις σχετικά με δημόσιες δασικές εκτάσεις, οι οποίες είτε παραχωρήθηκαν προσωρινά σε ιδιώτες αλλά χωρίς οριστικά παραχωρητήρια είτε είχαν παραχωρηθεί με προσωρινά ή οριστικά παραχωρητήρια σε ιδιώτες για γεωργική χρήση και περιέρχονται αυτοδίκαια στο δημόσιο λόγω εγκατάλειψης.

  - Για 3 επιπλέον έτη από τη λήξη τους παρατείνονται και οι προθεσμίες νομιμοποίησης των οριζόμενων έργων και κατασκευών (κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες, ιεροί ναοί, χιονοδρομικά κέντρα, κατασκηνώσεις κλπ) που λειτουργούν εντός δασικών εκτάσεων χωρίς την απαιτούμενη άδεια, προκειμένου να λάβουν τη σχετική έγκριση ή την έκδοση προβλεπόμενων αδειών.

  Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ που ψηφίζεται τις προσεχείς ημέρες.


  Σχετικά Άρθρα

  Για καθυστερήσεις στο "Εξοικονομώ κατ' οίκον" προειδοποιεί το ΤΕΕ Eκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών ποτίζονται με λύματα πόλεων Tags: υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • Δεν βρήκαν την χαμένη πτήση MH370 αλλά κατανόησαν πολλά για τη γεωλογία

  Δεν βρήκαν την χαμένη πτήση MH370 αλλά κατανόησαν πολλά για τη γεωλογία

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-19 09:35:26 | Πηγή: Skai
  Οι λεπτομερειακοί χάρτες βυθού που έχουν καταρτιστεί στην διάρκεια των ερευνών για την ανεύρεση του αγνοούμενου αεροσκάφους της πτήσης MH370 των αερογραμμών της Μαλαισίας, μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της κατανόησης για τους πληθυσμούς των ψαριών, αλλά και την προϊστορική μετακίνηση των ηπείρων που βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο της γης.

  Οι χάρτες αυτοί, δόθηκαν στην δημοσιότητα χθες, ενώ η έρευνα στον Ινδικό ωκεανό ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη υποβρύχιων βουνών που έχουν έκταση μεγαλύτερη από αυτή του Έβερεστ. Παράλληλα, εντοπίστηκε και μία χαράδρα στο βυθό, η οποία είναι διάσπαρτη από υπόγεια ηφαίστεια, ενώ έχει μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων.

  Η αναφερόμενη πτήση χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ τον Μάρτιο του 2014 καθώς πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, μεταφέροντας 239 επιβάτες και πλήρωμα, ενώ η εξαφάνισή του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στα χρονικά της πολιτικής αεροπορίας.
 • Θράκη: Η ιστορία της αναβίωσης μιας

  Θράκη: Η ιστορία της αναβίωσης μιας "χαμένης" καλλιέργειας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-18 21:04:28 | Πηγή: Ζούγκλα
  Μέχρι τα κατάφυτα βουνά του Πόντου, αλλά και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, έφτασε μια ομάδα πέντε γυναικών από τη Γενισέα Ξάνθης, προκειμένου να βρει τον αυθεντικό σπόρο, που θα τής επέτρεπε να «αναστήσει» ξανά στη Θράκη μια καλλιέργεια λησμονημένη επί μισό αιώνα, ώστε να μπορεί να παράγει ένα παραδοσιακό προϊόν, ακριβώς όπως το αναπολούσε ο …ουρανίσκος των γηραιότερων. Ο λόγος για την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου και για το πετιμέζι, βασική γλυκαντική ύλη σε κάθε ελληνικό σπίτι πριν από την έλευση της «παντοκρατορίας» της ζάχαρης: η ζάχαρη αγοραζόταν φθηνά από τον μπακάλη, ενώ το πετιμέζι ήθελε πολλή χειρονακτική εργασία, γεγονός που γρήγορα το οδήγησε …στα αζήτητα, παρά τα σημαντικά διατροφικά του οφέλη.

  «Ακούγαμε τους γονείς και τους παππούδες μας να μιλάνε με πολλή λαχτάρα για αυτό το προϊόν, το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο, που καλλιεργούσαν μέχρι και το 1955 περίπου. Τα δύσκολα χρόνια της φτώχειας στην Ελλάδα, οι παλαιότεροι ουσιαστικά βιοπορίστηκαν με το πετιμέζι. Οι οικογένειες το έφτιαχναν, το ανακάτευαν με κολοκύθα, καρύδια, μελιτζανάκι ή κυδώνια και το αποθήκευαν για τον χειμώνα ή έφτιαχναν μαρμελάδες» θυμάται, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αναστασία Αμανατίδου, πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ) «Γενισέα», η οποία έχει αναβιώσει την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου εδώ και λίγα χρόνια.

  Το 2006, οι γυναίκες «σήκωσαν τα μανίκια» και έπιασαν δουλειά για να μπορέσουν να ξαναφέρουν στο ελληνικό τραπέζι αυτό το προϊόν. Ωστόσο, ο σπόρος που είχαν στη διάθεσή τους δεν επέτρεψε αρχικά στην προσπάθειά τους να καρποφορήσει και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ακόμη μέχρι να τα καταφέρουν.

  Οι αυστηροί γευσιγνώστες των περασμένων γενεών κι ο χαμένος σπόρος


  «Είχαμε πρόβλημα με τον σπόρο, γιατί ο σπόρος δεν υπήρχε, είχε χαθεί. Είχε έρθει στα χέρια μας σπόρος ζαχαροκάλαμου από ένα πενταετές πρόγραμμα για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Τον πήραμε, τον καλλιεργήσαμε γιατί ήταν παρεμφερής κι απέδιδε ένα γλυκό σιρόπι, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά. Όταν δώσαμε το σιρόπι στους παλιούς να το δοκιμάσουν, μας είπαν: Είναι γλυκό, ναι, αλλά δεν είναι ίδιο με εκείνο που τρώγαμε εμείς τότε. Είχε όντως διαφορά στη γεύση. Συνεχίσαμε την προσπάθεια εκείνη για πέντε χρόνια και τότε καταλάβαμε ότι φταίει ο σπόρος. Αρχίσαμε να ψάχνουμε τον αυθεντικό σπόρο παντού, τον ψάξαμε μέχρι και σε όλον τον ορεινό όγκο της γειτονικής Βουλγαρίας, αλλά δεν τον βρήκαμε πουθενά. Μάθαμε ότι καλλιεργείται ακόμη στον ορεινό όγκο του Πόντου. Τον βρήκαμε τελικά κοντά στην Τραπεζούντα, τον φέραμε, τον καλλιεργήσαμε, κάναμε την πρώτη μας παραγωγή σε πετιμέζι και τη δώσαμε ξανά στους παλιούς να τη δοκιμάσουν. Και τότε μας είπαν ‘ναι, είναι αυτό ακριβώς’. Είχαμε βρει τον σπόρο τον παραδοσιακό, τον αυθεντικό» διηγείται η Ανατασία Αμανατίδου.

  Κατασκευάζοντας μηχανές από την αρχή με …manual τη γνώση των παλιών


  Βέβαια, άλλο παραγωγή …τσέπης, για να δοκιμάσουν οι παλαιότεροι και να δώσουν το πράσινο φως, κι άλλο μαζική παραγωγή, καθώς η τελευταία απαιτεί επενδύσεις σε μηχανήματα. «Όταν αναβιώσαμε την καλλιέργεια και ξεκινήσαμε την προσπάθεια για το πετιμέζι, μεταφέραμε την αγωνία για το εγχείρημά μας και στην Περιφέρεια, στον τότε νομάρχη και τον τότε δήμαρχο, που στάθηκαν δίπλα μας και μας βοήθησαν. Χρειαζόντουσαν αρκετά χρήματα για να ξεκινήσουμε, για παράδειγμα έπρεπε να κάνουμε την κατασκευή της μηχανής επεξεργασίας εξολοκλήρου από την αρχή, με οδηγίες των παλαιότερων γιατί οι μηχανές των γονιών δεν υπήρχαν πια, είχαν χαθεί, είχαν καταστραφεί, όπως και η ίδια η καλλιέργεια που εγκαταλείφθηκε για 55-60 χρόνια» σημειώνει η πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Γενισέα».

  Ζήτηση για ελληνικό πετιμέζι από την Ελβετία μέχρι το Ιράν, αλλά…

  Τελικά, οι πέντε επίμονες αγρότισσες κατάφεραν να στήσουν «με χρήματα από την τσέπη τους» μια μικρή γραμμή παραγωγής, ύψους επένδυσης 60.000-70.000 ευρώ, η οποία τους επιτρέπει να παράγουν 2-3 τόνους πετιμέζι ετησίως. Το πετιμέζι που παράγουν είναι περιζήτητο, σε καταστήματα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, από την Ελβετία μέχρι το Ιράν. Μόνο που, όπως παρατηρεί η κ. Αμανατίδου, οι γυναίκες, που ουσιαστικά παλεύουν μόνες τους για να κρατήσουν ζωντανό το εγχείρημά τους, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη μεγάλη ζήτηση για το προϊόν τους, καθώς αδυνατούν να επεκτείνουν τη μονάδα τους με ίδιους πόρους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εν έτει 2014, με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης Detrop της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη, ο εμπορικός ακόλουθος του Ιράν ζήτησε από τις γυναίκες 100 τόνους πετιμέζι για εξαγωγές στη χώρα του, με προπληρωμένο μάλιστα το 50% της παραγγελίας. Δυστυχώς, τέτοια ποσότητα δεν υπήρχε…

  «Κρατάμε τηλέφωνα από πιθανούς πελάτες σε περίπου 10 χώρες για εισαγωγές πετιμεζιού, μεταξύ των οποίων η Αγγλία, το Ισραήλ και η Πολωνία, αλλά δεν έχουμε υποδομή να αντεπεξέλθουμε. Χρειαζόμαστε περίπου 150.000 ευρώ για μια σωστή γραμμή παραγωγής. Ζητάμε εδώ και καιρό να μας ανοίξουν και να μας αφήσουν να λειτουργήσουμε το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά δεν είχαμε κάποια ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Βέβαια, ευτυχώς, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να έχουμε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να μιλήσουμε μαζί του για τις δυνατότητες που έχει αυτή η καλλιέργεια» σημειώνει η Αναστασία Αμανατίδου, η οποία προσθέτει ότι, έστω με τα πεπερασμένα μέσα της, η «Γενισέα» κατάφερε πρόσφατα να εξάγει 2 τόνους πετιμεζιού στην Ελβετία.

  Η υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος τους, λέει, έχει πλέον πιστοποιηθεί και από αναλύσεις. «Αφού παράξαμε την πρώτη παραγωγή, τη στείλαμε και κάναμε αναλύσεις σε πολλά πανεπιστήμια και στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Το Χαροκόπειο μέχρι σήμερα είναι δίπλα μας, με τον καθηγητή Βάιο Καθαράνο, ο οποίος μας είχε πει από την αρχή: «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να σταματήσετε, αυτό το προϊόν πρέπει να μπει ξανά στο ελληνικό τραπέζι». Σκεφτείτε ότι η ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 115, ενώ το πετιμέζι που παράγουμε μόνο 42, λιγότερο κι από το μέλι, όπως προέκυψε από τις αναλύσεις. Έχει ακόμη υψηλό σίδηρο και πολυφαινόλες, όπως επιβεβαιώθηκε από το ΑΠΘ, το ΕΘΙΑΓΕ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Μπενάκειο».

  Το πετιμέζι υπάρχει μεν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά εισάγεται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ, λέει η κ Αμανατίδου κα προσθέτει: «Πιστεύουμε πως έχουμε ξεκινήσει δυναμικά, το προϊόν μας παράγεται 100% παραδοσιακά και αυτό θα είναι και η δύναμη μας για να καταφέρουμε να το εντάξουμε ως μια νέα καλλιέργεια σε κάποιο πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας».

  «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχει. Πρέπει να αφήσουμε μια προίκα στα παιδιά μας»

  «Και δεν αποθαρρύνεστε ποτέ από κάτι που απαιτεί τόσο χρόνο και κόπο χωρίς να αποδίδει αντίστοιχα έσοδα, δεν σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε;» ρωτήσαμε την κ. Αμανατίδου. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχει. Πρέπει να αφήσουμε μια προίκα στα παιδιά μας και στην περιοχή μας. Εδώ μιλάμε για ένα σπάνιο προϊόν, που στην Ευρώπη, το αντίστοιχό του, πωλείται 50 ευρώ το λίτρο, ενώ προέρχεται από ένα υβρίδιο και δεν έχει την ίδια γεύση. Μπορούμε να σταματήσουμε να καλλιεργούμε τόσο καλαμπόκι και αντί για πέντε στρέμματα καλαμπόκι π.χ., να βάλουμε ένα στρέμμα ζαχαροκάλαμο. Είναι μια καλλιέργεια που δεν χρειάζεται λιπάσματα ή ραντίσματα. Το μόνο που θέλει είναι χειρονακτική εργασία. Άρα, πέρα από όλα τα άλλα, προσφέρει και πολλά μεροκάματα» καταλήγει.

  Παλαιότερα, το φθινόπωρο, στις περιοχές όπου καλλιεργούνταν το ζαχαροκάλαμο στηνόταν γιορτή που κρατούσε όλη νύχτα. Καζάνια όπου έβραζε αργά και μοσχοβολούσε το πετιμέζι στήνονταν το ένα δίπλα στο άλλο και ξεκινούσε το «γλυκό» πανηγύρι… Η καλλιέργεια, μαζί με τις γιορτές που τη συνόδευαν, χάθηκε στον χρόνο, αλλά η επιμονή πέντε γυναικών, που «δεν θα σταματήσουν μέχρι να πετύχει», τη φέρνουν ξανά στο προσκήνιο…

  Πηγή: analitis.gr
 • Βίντεο: Καθηλώνει η εικόνα της Γης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

  Βίντεο: Καθηλώνει η εικόνα της Γης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-18 19:01:01 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Μία υπέροχη εικόνα... Πυκνά νέφη, ανάμεσα στα οποία διακρίνεται ο ωκεανός...Πόσες φορές δίνεται η ευκαιρία στον μέσο άνθρωπο να κοιτάξει από ψηλά τον πλανήτη στον οποίο διαβιώνει; Ελάχιστες. Με τη σύγχρονη τεχνολογία πλέον, η εικόνα της υπέροχης Γης μας από το Διάστημα γίνεται περισσότερο οικεία.

  Ένα νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθηλώνει με την ομορφιά της εικόνας που παρουσιάζει ο καταγάλανος πλανήτης.

  Η Γη συννεφιασμένη, με το νερό του απέραντου ωκεανού να λαμπυρίζει στα κενά που άφησαν επίτηδες τα νέφη, αναδεικνύει το μεγαλείο της και δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στον καθένα ξεχωριστά, αλλά ιδιαίτερα στις ηγεσίες, να πράξουν το χρέος τους και να μην επιτρέψουν την πρόωρη καταστροφή του.

  Είναι ο μοναδικός πλανήτης που διαθέτουμε, είναι ένα θείο δώρο για την ανθρωπότητα και είναι υπέροχος, όπως μας φανερώνει το νέο βίντεο από τον ISS...  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Επίθεση από καρχαρία στον Άγιο Δομίνικο

  Επίθεση από καρχαρία στον Άγιο Δομίνικο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-18 16:08:22 | Πηγή: Ζούγκλα
        

  Στις ακτές του χωριού Boca Chica στον Άγιο Δομίνικο, δύο άνδρες ψάρευαν με ψαροντούφεκο, όταν ο ένας δέχθηκε επίθεση από καρχαρία 2,5 μέτρων.

  O καρχαρίας προσπάθησε να τον δαγκώσει στο πόδι για καλή του τύχη δάγκωσε τα βατραχοπέδιλά του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά.


  Πηγή: Core
 • Νέος τηλεμετρικός σταθμός στη λίμνη Κορώνεια για να παρακολουθεί την ποιότητα των υδάτων

  Νέος τηλεμετρικός σταθμός στη λίμνη Κορώνεια για να παρακολουθεί την ποιότητα των υδάτων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-18 15:41:01 | Πηγή: Ζούγκλα
  Νέος τηλεμετρικός σταθμός αναμένεται να τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του 2017 μέσα στη λίμνη Κορώνεια, προκειμένου να παρακολουθεί και να μετρά τα χαρακτηριστικά που αφορούν την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων της, αλλά και συνολικά του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

  Το νέο, σύγχρονο μηχάνημα, που θα λαμβάνει διαρκώς δεδομένα για τους μικροοργανισμούς και τα χημικά στοιχεία του νερού, προστίθεται στο δίκτυο των 35 τηλεμετρικών σταθμών που είχαν εγκατασταθεί από το 2008 στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνειας και μέχρι τη λίμνη Βόλβη και από το 2009 παρέχουν μετρήσεις για την κατάσταση του οικοσυστήματος.

  Η χρησιμότητά του, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη, καθώς τα δεδομένα που θα καταγράψει, μαζί με εκείνα των υπολοίπων τηλεμετρικών σταθμών, θα χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδείξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η λίμνη αναβιώνει και βελτιώνονται τα περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει την επιβολή προστίμου.

  Μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ενέκρινε τη διενέργεια ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια του νέου σταθμού, ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή τον περασμένο Φεβρουάριο για το θέμα της Κορώνειας και η χώρα κινδυνεύει με πρόστιμα ύψους 25-30 εκατομμυρίων ευρώ εφάπαξ και στη συνέχεια με ημερήσιο πρόστιμο 30.000-70.000 ευρώ, ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν βελτιώθηκε περιβαλλοντικά η κατάσταση στη λίμνη Κορώνεια.

  Βέβαια, ο κ. Γιάντσης επισήμανε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις των τηλεμετρικών σταθμών και τα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Βόλβης και Κορώνειας, τα χαρακτηριστικά του νερού έχουν βελτιωθεί, ενώ η λίμνη γέμισε με νερό, μειώθηκαν τα απόβλητα από τις βιομηχανίες και η κατάσταση της λίμνης βελτιώθηκε με φυσικές διεργασίες. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, υπάρχει παρουσία πτηνών που επισκέπτονται τη λίμνη.

  Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ακόμη και αν η κατάσταση της λίμνης κριθεί ικανοποιητική, δεν αποκλείεται η επιβολή προστίμου επειδή από τα πέντε έργα που έπρεπε να γίνουν, υλοποιήθηκε μόνο το ένα. «Μετά από φοβερή πίεση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με τη βοήθεια του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ολοκληρώθηκε το ανάχωμα που διαχωρίζει τη λίμνη από τον υδροβιότοπο και το βαθύ ενδιαίτημα, που είναι ουσιαστικά ένα βαθύτερο κομμάτι μέσα στην ίδια τη λίμνη, το οποίο διασφαλίζει τη συγκέντρωση υδάτων και την παρουσία μικροοργανισμών ακόμη και σε περίπτωση ξηρασίας. Ωστόσο, δεν έγιναν οι λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης, που είχαν σκοπό την ανάσχεση της μόλυνσης της κεντρικής λίμνης, έργα για το κλείσιμο των γεωτρήσεων, δράσεις αντικατάστασης των καλλιεργειών με λιγότερο υδροβόρες και μείωσης των φυτοφαρμάκων και έργα αντικατάστασης των αρδευτικών δικτύων» σημείωσε.

  Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην οικονομική επιτροπή, ο Γιάννης Ανδρίτσος από την "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια" έκανε λόγο για καθυστερήσεις, ενώ ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα" τόνισε ότι το έργο που αφορά τον νέο τηλεμετρικό σταθμό είναι απαραίτητο για να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα στην Κορώνεια.
   
  Στοιχεία για τις προδιαγραφές του τηλεμετρικού σταθμού ζήτησε ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη "Συμμετέχω".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Νησιά Μπικίνι: Κοράλια στο μέγεθος... αυτοκινήτου μετά από πυρηνικές δοκιμές

  Νησιά Μπικίνι: Κοράλια στο μέγεθος... αυτοκινήτου μετά από πυρηνικές δοκιμές

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-17 21:16:56 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Μεγάλη επιστημονική έρευνα για την ανθεκτικότητα του DNA στη ραδιενέργεια και στην εκδήλωση καρκίνωνΑπό το 1946 έως το 1954, η ατόλη των νησιών Μπικίνι αποτέλεσε το πεδίο που χρησιμοποιούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις δοκιμές των πυρηνικών βομβών που παρήγαγαν. Σχεδόν 70 χρόνια μετά, επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα στη θαλάσσια περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος, διαπιστώνοντας εκπληκτικές αλλαγές στο περιβάλλον, όπως η ύπαρξη κοραλιών μεγαλύτερων από αυτοκίνητο.

  Στην ατόλη των νησιών Μπικίνι δοκιμάστηκαν τουλάχιστον 23 πυρηνικές βόμβες. Τόσο τα κοράλια, όσο και άλλα είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου, παρουσίασαν εξαιρετικά υψηλές μετρήσεις σε ραδιενέργεια, παρ' ότι έχουν περάσει πάνω από 7 δεκαετίες.  Οι επιστήμονες ωστόσο, βρήκαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν έρευνες για το ανοσοποιητικό σύστημα των οργανισμών που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη ραδιενέργεια και να καταπολεμήσουν, μέσω των αλλαγών στο DNA τους, τους καρκίνους που προκλήθηκαν από την έκθεσή τους.

  Η έρευνα, εκτός των εντυπωσιακών επιδράσεων στο περιβάλλον, δεν αφορά μόνο την εξέλιξη των κοραλλιών, αλλά και των τεράστιων καβουριών στην περιοχή, αλλά και του πλήθους από καρχαρίες που κολυμπούν στην περιοχή δίχως να επηρεάζονται.  Ο καθηγητής Παλόμπι, επικεφαλής της έρευνας για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, έκανε λόγο για «ένα εκπληκτικό περιβάλλον, αρκετά περίεργο». 

  Ιδιαίτερα τα κοράλια, δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί στο παραμικρό από τη ραδιενέργεια, γεγονός που ώθησε τους επιστήμονες να ξεκινήσουν τις μελέτες για το πως αντιμετώπισαν τους καρκίνους από τη μεγάλη έκθεση την υποία υπέστησαν.  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Πρόταση δημιουργίας Επιστημονικού Πάρκου για την Κλιματική Αλλαγή στα Αντικύθηρα

  Πρόταση δημιουργίας Επιστημονικού Πάρκου για την Κλιματική Αλλαγή στα Αντικύθηρα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-17 18:14:50 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τη δημιουργία Επιστημονικού Πάρκου Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή στο νησί των Αντικυθήρων, πρότειναν επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς, το νησί κατέχει «μοναδική στον ελλαδικό χώρο και κομβική στην ανατολική Μεσόγειο, για μία τέτοιου είδους έρευνα, γεωστρατηγική θέση», όπως σημείωσαν.

  Ειδικότερα, την πρόταση έκαναν ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης και ο δρ. Βασίλειος Αμοιρίδης, στους αντιπεριφερειάρχες Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρο και Κλιματικής Αλλαγής, Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο, κατά τη διάρκεια συνάντησης.

  Οι αντιπεριφερειάρχες πρότειναν η εν λόγω εισήγηση να κατατεθεί γραπτώς, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο Κυθήρων-Αντικυθήρων. Διαβεβαίωσαν, δε, ότι αυτή η πρόταση «συνάδει με τους στόχους της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου για την ανάσχεση της ερήμωσης των Αντικυθήρων, ενώ συμβάλλει και στην επιστημονική και περιβαλλοντική αξιοποίηση το νησιού».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Μαζεύουν και οι Έλληνες παράνομα τσάι του βουνού

  Μαζεύουν και οι Έλληνες παράνομα τσάι του βουνού

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-16 23:13:46 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Οι δράστες είχαν ήδη καταφέρει να μαζέψουν 9,5 κιλά τσάι βουνού το οποίο και κατασχέθηκεΔεν έφταναν τα κρούσματα από γειτονικές χώρες, άνθρωποι που περνούν κρυφά τη μεθόριο για να συλλέξουν βότανα και αρωματικά φυτά από το ελληνικό έδαφος, τώρα συλλαμβάνονται και Έλληνες που κάνουν ακριβώς το ίδιο και σε μεγάλες ποσότητες, σε άλλες περιοχές της χώρας!

  Οι άνδρες του Δασαρχείου Ελασσόνας που περιπολούσαν στον Όλυμπο, εντόπισαν τρεις άνδρες οι οποίοι επιδίδονταν στη μαζική συλλογή τσαγιού του βουνού και τους ακινητοποίησαν! Όπως αποδείχθηκε, ήταν Έλληνες από την Κατερίνη οι οποίοι είχαν πάει αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό στο «βουνό των θεών».

  Όταν συνελήφθησαν, οι δράστες είχαν ήδη καταφέρει να μαζέψουν 9,5 κιλά τσάι το οποίο και κατασχέθηκε. Και οι τρεις οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας και τους απαγγέλθηκε κατηγορία για παράβαση της δασικής νομοθεσίας.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Συναγερμός: Σε νεκρή θάλασσα μετατρέπεται η Μεσόγειος

  Συναγερμός: Σε νεκρή θάλασσα μετατρέπεται η Μεσόγειος

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-16 20:59:44 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικού παγκοσμίως, με περίπου 50 εκατομμύρια τόνους ετησίως, εκ των οποίων σχεδόν το 40% χρησιμοποιείται για πλαστικές συσκευασίεςΗ Μεσόγειος κινδυνεύει από τα πλαστικά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι 1.455 τόνοι πλαστικού επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο θάλασσα, ενώ θαλάσσια σκουπίδια έχουν βρεθεί σε όλα τα ύδατα της Ευρώπης. Το 94% των πλαστικών απορριμμάτων εκτιμάται ότι βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας.
   
  Στην Ελλάδα από τους 180.000 - 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως (ενώ το σύνολο της ετήσιας ζήτησης σε πλαστικό υπολογίζεται κοντά στους 500.000 τόνους), μόλις ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται. Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) κατά μέσο όρο χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα 363 πλαστικές σακούλες/άτομο.
   
  «Τα νούμερα είναι απογοητευτικά και το πρόβλημα τεράστιο» τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος εκστρατείας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Greenpeace, Άλκης Καφετζής.
   
  «H εξάρτηση μας από το πλαστικό μιας χρήσης έχει μετατρέψει τη θάλασσα σε μια πελώρια χωματερή. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν πάρει την απόφαση να τοποθετήσουν πλωτά φράγματα σε πολυσύχναστες παραλίες που θα συγκρατούν τα επιπλέοντα σκουπίδια, ώστε να μην ενοχλούν τους λουόμενους. Αν δε μειώσουμε ριζικά το πλαστικό μιας χρήσης στη ζωή μας το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο και καμία λύση δεν θα είναι αρκετή».
   
  Από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 31 Ιουλίου ένα διαφορετικό πλοίο θα ταξιδέψει στο Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος με ελεύθερη είσοδο και ανοιχτό κατάστρωμα σε όλους όσοι θέλουν να το επισκεφθούν για να ενημερωθούν για το πρόβλημα.
   
  Πρόκειται για το Rainbow Warrior της Greenpeace το οποίο θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 20 και 21 Ιουλίου στη Ζάκυνθο, στις 24 και 25 Ιουλίου στο Ηράκλειο και στις 30 και 31 Ιουλίου στη Σύρο.
   
  Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καφετζής αυτή η περιοδεία είναι ένα κομμάτι της μεσογειακής περιοδείας που ξεκίνησε τον Ιούνιου από την Ισπανία κι έχει περάσει κι από Ιταλία, Κροατία, θα έρθει στην Ελλάδα και θα συνεχίσει στη Βουλγαρία.


  Στόχος της οργάνωσης είναι να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος όσον αφορά την ρύπανση της Μεσογείου από τα πλαστικά. 
   
  Γενικά, όπως υποστηρίζει ο κ. Καφετζής οι ρύποι στην Μεσόγειο κινούνται σε υψηλά επίπεδα. «Για αυτό κι ένα μέρος της αποστολής μας είναι το ερευνητικό», τονίζει και προσθέτει: «Με ένα ειδικό δίχτυ θα πάρουμε δείγματα από σημεία που έχουμε επιλέξει, τα οποία θα αναλυθούν για να δούμε την ποσότητα και πυκνότητα των μικροπλαστικών. Πέρα όμως από την δειγματοληψία για τα πλαστικά θα έχουμε και ειδικές κάμερες που θα βιντεοσκοπούν τον βυθό σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από νησιά που θα περάσουμε με το πλοίο, ώστε να δούμε την έκταση του προβλήματος».
   
  Όπως συστήνει ο κ. Καφετζής τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν οι καταναλωτές είναι αρχικά η μείωση χρήσης πλαστικών, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και στο τέλος η απόρριψη, δηλαδή να μην πετάνε πλαστικά στις ακτές και στις παραλίες. «Την μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια την έχουν οι εταιρείες αλλά και οι πολιτικές. Ο καταναλωτής έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης και μπορεί να παρέμβει όσο μπορεί», είπε.


  Τι δείχνουν έρευνες
   
  * Το 80% των πλαστικών που βρέθηκαν στους ωκεανούς προέρχονται από την ξηρά. Το υπόλοιπο 20% προέρχεται από πλοία, υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και φορτηγά-πλοία. Δεδομένης της εκτεταμένης και μαζικής χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης και της ανεπάρκειας των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 4,8 με 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς. Το νούμερο αυτό για τις 23 χώρες της ΕΕ που βρέχονται από θάλασσα είναι 50 με 120 χιλιάδες τόνοι.
   
  * Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικού παγκοσμίως, με περίπου 50 εκατομμύρια τόνους ετησίως, εκ των οποίων σχεδόν το 40% χρησιμοποιείται για πλαστικές συσκευασίες.
   
  * Οι μεγάλες πλαστικές συσκευασίες, όπως οι σακούλες, μπορούν να έχουν ολέθριο αποτέλεσμα για τις χελώνες, τις φώκιες και τα δελφίνια, αφού τα ζώα κινδυνεύουν να μπλεχτούν, να πνιγούν και να στραγγαλιστούν με αυτά ή να τα καταπιούν. Όμως, ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός οργανισμών είναι πιθανό να καταπιεί τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, γνωστά ως «μικροπλαστικά» (πλαστικά κομμάτια μικρότερα των 5mm). Τα μικροπλαστικά στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι ένας σοβαρός κίνδυνος.
   
  * Μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας εκτίμησε την πυκνότητα των σκουπιδιών στη θάλασσα του Σαρωνικού. Βρήκαν ότι τα σκουπίδια έχουν την τάση να συσσωρεύονται στα μεγαλύτερα βάθη (200-350μέτρα) και φτάνουν σε πυκνότητες μέχρι και 3.428 τεμάχια ανά τετραγωνικό χλμ. Το μεγάλο ποσοστό των σκουπιδιών είναι πάλι πλαστικά (95%).
   
  * Μια έρευνα του 2017 (του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, του τμήματος περιβαλλοντικών επιστημών σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Πάτρας) βασιζόμενη στα κυρίαρχα ρεύματα υπολόγισε ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις επιπλεόντων σκουπιδιών στη θάλασσα αναμένεται να εντοπιστούν στο βόρειο Αιγαίο, στον Σαρωνικό, την Εύβοια και την Κρήτη. Ενώ οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σκουπιδιών σε παραλίες αναμένονται στον Σαρωνικό, την ανατολική Πελοπόννησο, τον Παγασητικό, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη. Το ανατολικό Αιγαίο εκτιμάται ότι είναι η περιοχή με το μικρότερο πρόβλημα.
   
  «Προς το παρόν είναι εμφανές ότι μεγάλο πρόβλημα έχουν περιοχές κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα (Σαρωνικός, Πατραϊκός, Θερμαϊκός). Αλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο εκεί» καταλήγει ο κ. Καφετζής.
   
  (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
   
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • «Επική» μάχη ανάμεσα σε μέλισσα και αράχνη

  «Επική» μάχη ανάμεσα σε μέλισσα και αράχνη

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-15 11:49:54 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Μια μέλισσα η οποία είχε πιαστεί σε έναν ιστό μιας αράχνης που προσπαθούσε να εξασφαλίσει το δείπνο της, κατέγραψε ένας περαστικός με την κάμερά του.«Επική» μάχη ανάμεσα σε μέλισσα και αράχνη Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Θετή μητέρα λέαινα θηλάζει το μικρό λεοπάρδαλης και εκπλήσσει τους επιστήμονες

  Θετή μητέρα λέαινα θηλάζει το μικρό λεοπάρδαλης και εκπλήσσει τους επιστήμονες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-14 21:14:59 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι επιστήμονες υπέθεταν για χρόνια ότι τα λιοντάρια είναι "προγραμματισμένα" να σκοτώνουν τις λεοπαρδάλεις, μέχρι που μια λέαινα εντοπίστηκε πρόσφατα να θηλάζει το μικρό μιας θηλυκιάς λεοπάρδαλης.

  Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που τραβήχθηκαν στο Ενγκορονγκόρο της Τανζανίας είναι η πρώτη απόδειξη ενός σπάνιου δεσμού μεταξύ διαφορετικών ειδών που θεωρούνται θανάσιμοι εχθροί.
  «Δεν υπάρχει καμία άλλη καταγεγραμμένη περίπτωση όπου ένα μεγάλο αιλουροειδές να θηλάζει ένα μικρό που ανήκει σε άλλο είδος, στο φυσικό περιβάλλον τους», εξήγησε ο Λιουο Χάντερ, ο πρόεδρος του Panthera, μιας οργάνωσης που μάχεται για τη διάσωση των αιλουροειδών.

  Η θετή μητέρα, η λιονταρίνα Νοσικίτοκ, είναι γνωστή στους επιστήμονες καθώς φέρει πομπό και την παρακολουθούν χάρη στη δράση της KopeLion, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης της Τανζανίας που συνεργάζεται και στηρίζεται από τον Panthera.

  Οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν την Τρίτη και ο Χάντερ εξήγησε ότι χθες η Νοσικίτοκ είχε επιστρέψει στην αγέλη της, σε αρκετή απόσταση από το σημείο όπου θήλαζε το μικρό της λεοπάρδαλης. Για αυτό «δεν είμαστε σίγουροι τις συμβαίνει τώρα», είπε. «Είναι πιθανόν η μητέρα λεοπάρδαλη να πήρε πίσω το μωρό της από τον προσωρινό βρεφονηπιακό σταθμό της λέαινας, όμως απλούστατα δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

  Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να εξηγήσουν αυτήν την απρόσμενη έκφραση μητρικής αγάπης εκ μέρους της λιονταρίνας. Οι λεοπαρδάλεις έχουν πολύ χαρακτηριστικές κηλίδες και διαφέρουν ξεκάθαρα από τα λιοντάρια. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας τα αρπακτικά μπορεί να αναπτύξουν δεσμούς με άλλα σαρκοβόρα είδη όμως στην άγρια φύση, όπου ανταγωνίζονται για τα θηράματα, έχουν πάντα λυμένο το ζωνάρι τους για καυγά.

  Ο Χάντερ είπε ότι η Νοσικίτοκ γέννησε πρόσφατα και τα λιονταράκια της είναι περίπου της ίδιας ηλικίας με το μικρό της λεοπάρδαλης και ίσως αυτό να εξηγεί γιατί το "ανέλαβε", επειδή είναι γενετικά προγραμματισμένη να φροντίζει μικρά αιλουροειδή και το λεοπαρδαλάκι ταιριάζει σ' αυτήν την "περιγραφή".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Εκπληκτικές φωτογραφίες: Λέαινα θηλάζει νεογέννητες λεοπαρδάλεις

  Εκπληκτικές φωτογραφίες: Λέαινα θηλάζει νεογέννητες λεοπαρδάλεις

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-14 21:05:57 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Για κάτι πρωτοφανές μιλούν οι επιστήμονες - Πρώτη απόδειξη ενός σπάνιου δεσμού μεταξύ των ειδώνΟι επιστήμονες υπέθεταν για χρόνια ότι τα λιοντάρια είναι «προγραμματισμένα» να σκοτώνουν τις λεοπαρδάλεις, μέχρι που μια λέαινα εντοπίστηκε πρόσφατα να θηλάζει το μικρό μιας θηλυκιάς λεοπάρδαλης.
  Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που τραβήχθηκαν στο Ενγκορονγκόρο της Τανζανίας είναι η πρώτη απόδειξη ενός σπάνιου δεσμού μεταξύ διαφορετικών ειδών που θεωρούνται θανάσιμοι εχθροί.

  «Δεν υπάρχει καμία άλλη καταγεγραμμένη περίπτωση όπου ένα μεγάλο αιλουροειδές να θηλάζει ένα μικρό που ανήκει σε άλλο είδος, στο φυσικό περιβάλλον τους», εξήγησε ο Λιουο Χάντερ, ο πρόεδρος του Panthera, μιας οργάνωσης που μάχεται για τη διάσωση των αιλουροειδών.

  Η θετή μητέρα, η λιονταρίνα Νοσικίτοκ, είναι γνωστή στους επιστήμονες καθώς φέρει πομπό και την παρακολουθούν χάρη στη δράση της KopeLion, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης της Τανζανίας που συνεργάζεται και στηρίζεται από τον Panthera.

  Οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν την Τρίτη και ο Χάντερ εξήγησε ότι χθες η Νοσικίτοκ είχε επιστρέψει στην αγέλη της, σε αρκετή απόσταση από το σημείο όπου θήλαζε το μικρό της λεοπάρδαλης. Για αυτό "δεν είμαστε σίγουροι τις συμβαίνει τώρα", είπε. "Είναι πιθανόν η μητέρα λεοπάρδαλη να πήρε πίσω το μωρό της από τον προσωρινό βρεφονηπιακό σταθμό της λέαινας, όμως απλούστατα δεν γνωρίζουμε", πρόσθεσε.

  Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να εξηγήσουν αυτήν την απρόσμενη έκφραση μητρικής αγάπης εκ μέρους της λιονταρίνας. Οι λεοπαρδάλεις έχουν πολύ χαρακτηριστικές κηλίδες και διαφέρουν ξεκάθαρα από τα λιοντάρια. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας τα αρπακτικά μπορεί να αναπτύξουν δεσμούς με άλλα σαρκοβόρα είδη όμως στην άγρια φύση, όπου ανταγωνίζονται για τα θηράματα, έχουν πάντα λυμένο το ζωνάρι τους για καυγά.
  Ο Χάντερ είπε ότι η Νοσικίτοκ γέννησε πρόσφατα και τα λιονταράκια της είναι περίπου της ίδιας ηλικίας με το μικρό της λεοπάρδαλης και ίσως αυτό να εξηγεί γιατί το "ανέλαβε", επειδή είναι γενετικά προγραμματισμένη να φροντίζει μικρά αιλουροειδή και το λεοπαρδαλάκι ταιριάζει σ' αυτήν την "περιγραφή". Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Το 71% της παγκόσμιας μόλυνσης προκαλούν 100 εταιρείες

  Το 71% της παγκόσμιας μόλυνσης προκαλούν 100 εταιρείες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-14 12:46:43 | Πηγή: Ζούγκλα
  Περίπου το 71% της παγκόσμιας μόλυνσης, προκαλείται από ακριβώς 100 εταιρείες, όπως δείχνει νέα μελέτη του Greenhouse Gases (GHG) και το Ινστιτούτο Μελέτης του Κλίματος (Climate Accountability Institute).

  Σύμφωνα με την μελέτη, 25 επιχειρήσεις (πολλές από τις οποίες κρατικές) είναι υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη με τις μολυσμένες εκλύσεις στην ατμόσφαιρα που έχουν διπλασιασθεί από το 1988.

  Από τις 100 εταιρείες, οι 36 είναι κρατικές ή ημικρατικές, όπως οι σαουδαραβική Aramco, η Gazprom, η National Iranian Oil και Coal India. Οι ExxonMobil, Shell, BP, Chevron, Peabody και Total συμπεριλαμβάνονται στις ιδιωτικές εταιρίες που μολύνουν το περιβάλλον.

  Πάντως η μελέτη δεν διευκρινίζει το ποσοστό που «χρεώνεται» σε καθεμία από τις εταιρείες για τη μόλυνση που προκαλεί, ούτε και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η καθεμιά τους για να μειώσει τις εκλύσεις των ρύπων.

  Από το 1988 έχουν αυξηθεί δραματικά οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, παρά τα προηγούμενα 237 χρόνια.

  Σύμφωνα με μελέτη του οικολογικού ινστιτούτου «ipcc.ch» του 2014, οι επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος εκτός από την κλιματική αλλαγή «προκαλούν δραματική μείωση συγκεκριμένων ειδών» με άμεσες επιπτώσεις στις ελλείψεις συγκεκριμένων ειδών διατροφής.

  Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
 • Η Καμπότζη απαγορεύει τις εξαγωγές άμμου

  Η Καμπότζη απαγορεύει τις εξαγωγές άμμου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-07-14 09:48:25 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η Καμπότζη κήρυξε παράνομες τις εξαγωγές άμμου από μία παράκτια περιοχή που διοχετεύει τεράστιες ποσότητες κυρίως στη Σιγκαπούρη, σε μια κίνηση που αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους ακτιβιστές, καθώς προηγούμενες απαγορεύσεις δεν συνοδεύθηκαν με επιτυχία.

  Περιβαλλοντικές ομάδες κατηγορούν εδώ και καιρό την Καμπότζη για τη λειτουργία βλαβερών και διεφθαρμένων δραστηριοτήτων βυθοκόρησης κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής και του ποταμού Μεκόνγκ.

  Το μεγαλύτερο μέρος της άμμου έχει μεταφερθεί στη Σιγκαπούρη για να καλύψει τις ανάγκες της ταχείας επέκτασης του πλούσιου κράτους. Οι ακτιβιστές έχουν χαρακτηρίσει τη βυθοκόρηση ως λεηλασία πόρων που καταστρέφει τις τοπικές κοινότητες και τα οικοσυστήματα της Καμπότζης.

  Το νέο διάταγμα, που εκδόθηκε στις 10 Ιουλίου, απαγορεύει όλες τις εξαγωγές άμμου και λάσπης για κατασκευές από την νοτιοδυτική επαρχία Κο Κονγκ προς το εξωτερικό, αλλά δεν απαγορεύει τις εγχώριες πωλήσεις.

  «Εάν συνεχίσουμε να επιτρέπουμε την μεγάλης κλίμακας βυθοκόρηση στο Κο Κονγκ για λόγους εξαγωγών, θα επηρεαστεί σημαντικά το φυσικό περιβάλλον και οι τοπικές κοινότητες», δήλωσε ο Μενγκ Σακτεάρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξόρυξης και Ενέργειας της Καμπότζης.

  Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές χαιρέτισαν την κίνηση αλλά εξέφρασαν αμφιβολία για το αν θα σταματήσει πλήρως ένα εμπόριο που έχει ξεπεράσει προηγούμενες απαγορεύσεις.

  Η νέα εντολή έρχεται μετά την προσωρινή αναστολή των εξαγωγών άμμου από την Πνομ Πεν το Νοέμβριο, μετά από διαμάχη για τις μεγάλες διαφορές στα στοιχεία της Καμπότζης και της Σιγκαπούρης σε ό,τι αφορά τις ποσότητες που έχουν εξαχθεί.

  Οι περιβαλλοντικές ομάδες ωστόσο καταγγέλλουν ότι οι παράνομες εξαγωγές συνεχίζονται παρά την απαγόρευση.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Τα ζώα εκπέμπουν σήμα κινδύνου: Ένα στα τρία είδη «βαδίζει» προς εξαφάνιση!

  Τα ζώα εκπέμπουν σήμα κινδύνου: Ένα στα τρία είδη «βαδίζει» προς εξαφάνιση!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-13 18:40:56 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Οι ερευνητές σχεδίασαν τον χάρτη της γεωγραφικής κατανομής από σχεδόν τα μισά από τα γνωστά χερσαία σπονδυλωτά - Απ' αυτά, όλα έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% των γεωγραφικών περιοχών τους και πάνω από το 40% έχουν χάσει 80% και πλέονΝέα μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ζωικό βασίλειο. Η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών από τη Γη είναι ταχύτερη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί και μεταφράζεται σε μια «βιολογική εξόντωση» της άγριας ζωής.

  Περισσότερα από το 30% των ειδών των σπονδυλωτών βρίσκονται σε μείωση, τόσο σε όρους πληθυσμού όσο και γεωγραφικής εξάπλωσης, αναφέρεται στη μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

  «Πρόκειται για μια βιολογική εξόντωση που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόλο που τα είδη στα οποία ανήκουν αυτοί οι πληθυσμοί εξακολουθούν να υφίστανται κάπου στη Γη», εξηγεί ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Ροντόλφο Ντίρζο, καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

  Οι ερευνητές σχεδίασαν τον χάρτη της γεωγραφικής κατανομής 27.600 ειδών πουλιών, αμφιβίων, θηλαστικών και ερπετών, ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά από τα γνωστά χερσαία σπονδυλωτά. Ανέλυσαν τις μειώσεις των πληθυσμών τους σε δείγμα 177 ειδών θηλαστικών από το 1900 έως το 2015. Απ' αυτά, όλα έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% των γεωγραφικών περιοχών τους και περισσότερα από το 40% έχουν χάσει περισσότερο από 80%.

  Τα θηλαστικά της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν πληγεί ιδιαίτερα: όλα τα είδη μεγάλων θηλαστικών που αναλύθηκαν έχουν χάσει εκεί περισσότερο από το 80% της γεωγραφικής περιοχής τους, αναφέρουν οι ερευνητές σε μια ανακοίνωση που συνοδεύει τη μελέτη.

  Περίπου το 40% των θηλαστικών -μεταξύ των οποίων ρινόκεροι, ουρακοτάγκοι, γορίλλες και πολυάριθμα μεγάλα θηλαστικά- επιβιώνουν πλέον στο 20% ή και σε μικρότερο ποσοστό των εδαφών στα οποία ζούσαν άλλοτε.

  Η μείωση των άγριων ζώων αποδίδεται κυρίως στην εξαφάνιση των οικοσυστημάτων τους, στην υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων, στη ρύπανση ή στην ανάπτυξη ειδών εισβολέων και ασθενειών. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να συμβάλλει όλο και περισσότερο.

  Η κίνηση αυτή πρόσφατα επιταχύνθηκε. «Πολλά είδη ζώων που ήταν σχετικά ασφαλή πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια», όπως τα λιοντάρια και οι καμηλοπαρδάλεις, «βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο», σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

  Αυτή η «μαζική απώλεια» σε όρους πληθυσμών και ειδών «είναι ένα προοίμιο στην εξαφάνιση πολυάριθμων άλλων ειδών και στην υποβάθμιση οικοσυστημάτων που καθιστούν δυνατό τον πολιτισμό», προειδοποιεί ο κύριος συντάκτης της μελέτης, ο Χεράρδο Σεμπάγιος του αυτόνομου εθνικού πανεπιστημίου του Μεξικού.

  Οι ερευνητές καλούν σε δράση εναντίον των αιτιών της παρακμής της άγριας ζωής, ιδιαίτερα του υπερπληθυσμού και της υπερκατανάλωσης. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Γερμανία: Από ΑΠΕ το 35% της ηλεκτρικής της ενέργειας το α’ εξάμηνο του 2017

  Γερμανία: Από ΑΠΕ το 35% της ηλεκτρικής της ενέργειας το α’ εξάμηνο του 2017

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-07-13 17:33:51 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα ΟΗΕ: Ψήφισμα απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων χωρίς τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις 11/07 15:03 G20: Ιταλία, Βραζιλία, Γαλλία και Γερμανία ηγούνται της τήρησης της Συμφωνίας του Παρισιού 10/07 20:58 «Οι ΑΠΕ θα γίνουν τόσο φθηνές που οι αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές δεν θα έχουν σημασία» 10/07 20:31

  Το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Γερμανία κάλυψε το 35,1% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (BEE).

  Η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η Γερμανία πέτυχε τον στόχο της για το 2020 σχετικά με το μερίδιο της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στην επίδοση βοήθησε ότι από τις 30 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, η χώρα παρήγαγε το 85% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακή, αιολική, βιομάζα και υδροηλεκτρική ενέργεια.

  Η Γερμανία έχει αυξήσει σταθερά την παραγωγή καθαρής ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2016, η χώρα παρήγαγε το 32,7% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές.

  Αν και το νέο ρεκόρ είναι θετικό, η πρόοδος σε άλλους τομείς ήταν αργή, ειδικά στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης. Ωστόσο, η χώρα είναι σε καλό δρόμο να παράγει το 45% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2040, και το 60% μέχρι το 2050, εκπληρώνοντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή.

  Η έκθεση αναφέρει ότι το μεγαλύτερο άλμα έγινε στην υπεράκτια αιολική ενέργεια το πρώτο εξάμηνο του 2017, από μόλις 2,15 τεραβατώρες το πρώτο εξάμηνο το 2015 σε 8,48 φέτος. Η χερσαία αιολική ενέργεια αυξήθηκε επίσης, από 34,08 τεραβατώρες παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε 34,71 ένα χρόνο αργότερα, και 39,75 το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Γερμανία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Νέο «καμπανάκι» της Κομισιόν στην Ελλάδα

  Νέο «καμπανάκι» της Κομισιόν στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-13 17:27:24 | Πηγή: Skai
  Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, και σε άλλες επτά χώρες, απέστειλε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας τες να της κοινοποιήσουν το εθνικό τους πλαίσιο πολιτικής βάσει των κανόνων της ΕΕ για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (οδηγία 2014/94/ΕΕ). Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει που κινεί η Επιτροπή, όταν δεν γίνεται σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

  Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα εθνικά πλαίσια πολιτικής είναι το βασικό μέσο που προβλέπει η οδηγία για να εξασφαλιστεί η δημιουργία επαρκών υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων σημείων επαναφόρτωσης ηλεκτρικών οχημάτων και σημείων ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο και υδρογόνο, και για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της εσωτερικής αγοράς. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης υποδομών εναλλακτικών καυσίμων είναι απαραίτητη για την παροχή σε όλους τους Ευρωπαίους πρόσβασης σε καθαρή και ανταγωνιστική κινητικότητα, σύμφωνα με τους στόχους που όρισε η Επιτροπή στη δέσμη μέτρων «Η Ευρώπη σε κίνηση», την οποία ενέκρινε τον Μάιο του 2017.


  Tags: Βιοκαύσιμα, ηλεκτρισμός, μεθανόλη
 • Το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» διοργανώνει πότισμα στην Πεντέλη

  Το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» διοργανώνει πότισμα στην Πεντέλη

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-13 17:27:24 | Πηγή: Skai
  Την Κυριακή 23 Ιουλίου, στις 9 το πρωί, το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» σε συνεργασία με το Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού, το Δασαρχείο Πεντέλης και τους όμορους Δήμους, διοργανώνουν πότισμα στην Πεντέλη, στην περιοχή του Κοκκιναρά.

  Θα ποτίσουμε τα δένδρα που φυτέψαμε τον περασμένο χειμώνα. Σε αυτή τη περιοχή από το Νοέμβριο του 2016 έως και τον Μάρτιο του 2017 φυτεύτηκαν 45.000 μικρά δέντρα.

  Σημείο συνάντησης το τέρμα της οδού Ξενίας στην Κηφισιά, στις 9 το πρωί.

  Παράλληλα με το πότισμα θα γίνει καθαρισμός της περιοχής από ξερά χόρτα, προσφέροντας αντιπυρική προστασία.


  Για περισσότερες πληροφορίες για όλες μας τις δράσεις, εγγραφείτε στις online κοινότητες του «Όλοι Μαζί Μπορούμε»:
  twitter.com/oloimaziboroume
  youtube.com/oloimaziboroume
  facebook.com/oloimaziboroume


 • Ο σύλλογος «Παναθήναια» και η Kärcher «καθαρίζουν» στου Ψυρρή

  Ο σύλλογος «Παναθήναια» και η Kärcher «καθαρίζουν» στου Ψυρρή

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-13 12:59:29 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Τοίχοι και πεζοδρόμια απαλλάχθηκαν από πολλά στρώματα αφισών και ξαναβρήκαν το χρώμα τουςΑγνώριστη, χωρίς grafitti, μουντζούρες και αφίσες είναι πλέον η οδός Μιαούλη, πίσω ακριβώς από το σταθμό του Μετρό «Μοναστηράκι».

  Κάτοικοι του Ψυρρή και καταστηματάρχες, μαζί με εθελοντές του συλλόγου «Παναθήναια» και με τη βοήθεια των πλυστικών μηχανημάτων της Kärcher, συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, αποφασισμένοι να σβήσουν από τη γειτονιά, ό,τι χαλούσε την αισθητική τους.

  Τοίχοι και πεζοδρόμια απαλλάχθηκαν από πολλά στρώματα αφισών και ξαναβρήκαν το χρώμα τους, ενώ τα πεζοδρόμια πλύθηκαν με τόση αποτελεσματικότητα που δύσκολα κανείς μπορεί να βρει βρωμιά ή αντιαισθητικές κολλημένες τσίχλες!

  Η «Καθαρή Δευτέρα» του Ψυρρή ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή ειδικού υλικού στους τοίχους, το οποίο κάνει πολύ εύκολο το ξέπλυμα οποιουδήποτε μελλοντικού graffiti, διευκολύνοντας ταυτόχρονα και την αφαίρεση αφισών. 

  Στο τέλος της προσπάθειας η Kärcher δώρισε ένα σετ καθαριστικών μηχανημάτων στο σύλλογο «Παναθήναια», για να μπορούν οι εθελοντές και οι κάτοικοι να επεμβαίνουν όπου η γειτονιά τους το χρειάζεται!

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ε.Ε.: Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη ρύπανση

  Ε.Ε.: Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη ρύπανση

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-07-13 11:07:21 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα «Οι ΑΠΕ θα γίνουν τόσο φθηνές που οι αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές δεν θα έχουν σημασία» 10/07 20:31 Δύο νέες έρευνες συνδέουν τα νεονικοτινοειδή παρασιτοκτόνα με τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών 09/07 23:52 ΗΠΑ: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν την πυρηνική ενέργεια για πρώτη φορά από το 1984 09/07 20:13

  Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα είναι υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη ρύπανση στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

  Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι μισοί από τους σταθμούς που ευθύνονται για την υψηλότερη ρύπανση του αέρα και του νερού βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, συνολικά 14 στον αριθμό. Η Γερμανία είναι δεύτερη στη σχετική λίστα με επτά, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και την Πολωνία.

  Ο οργανισμός εξέτασε στοιχεία του 2015 για τις εκπομπές από 35.000 βιομηχανικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων και των μονάδων επεξεργασίας μετάλλων, από τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Σερβία.

  Ο χειρότερος σταθμός σε όλη την Ευρώπη για το 2015 ήταν ο Μπελχατόφ στην Πολωνία, απελευθέρωσε τα υψηλότερα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου, ενώ ακολούθησαν οι σταθμοί Ντραξ στη Βρετανία, Γιενσβάλντε στη Γερμανία και Κοζιενίτσε στην Πολωνία που σημείωσαν τις υψηλότερες εκπομπές για τους τρεις τύπους ρύπων, αντίστοιχα.

  Η έκθεση αναφέρει ότι η ΕΕ σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο προς τους στόχους της για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική για το 2020 και το 2030. Ωστόσο, ο άνθρακας παραμένει το πλέον χρησιμοποιούμενο καύσιμο στις μεγάλες μονάδες καύσης όπως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, τα διυλιστήρια, τα μεγάλα χημικά εργοστάσια και τα χαλυβουργεία, παρά τη μείωση των χρησιμοποιούμενων ποσοτήτων τα τελευταία χρόνια και τον τριπλασιασμό της χρήσης βιομάζας μεταξύ 2004 και 2015.

  Ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τις μεγαλύτερες εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου στο περιβάλλον, αν και ορισμένες εγκαταστάσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, απελευθερώνοντας λιγότερες εκπομπές στο περιβάλλον.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓερμανίαΓαλλία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Τεράστια κηλίδα στον Ήλιο απειλεί με «μπλακ-άουτ» τη Γη

  Τεράστια κηλίδα στον Ήλιο απειλεί με «μπλακ-άουτ» τη Γη

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-12 23:29:08 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Πολύ μεγάλο φαινόμενο, με διάμετρο 75.000 μίλια στην επιφάνεια του άστρου, είναι ικανό να προκαλέσει απενεργοποίηση των δορυφόρων, πτώση των επικοινωνιών και μία τεράστια καταιγίδα ακτινοβολίαςΗ ανακάλυψη μίας τεράστιας κηλίδας, διαμέτρου 75.000 μιλίων, στην επιφάνεια του Ήλιου απειλεί με «μπλακάουτ» τους δορυφόρους και τις επικοινωνίες στη Γη, ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες, εκφράζοντας την εντονότατη ανησυχία τους για το μέγεθος του φαινομένου.

  Η κηλίδα εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μία τεράστια τρύπα, η οποία είναι ορατή από τη Γη και όμοιά της σπάνια έχει παρατηρηθεί κατά τα χρόνια της εξερεύνησης του Διαστήματος.

  Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι τόσο μεγάλο το φαινόμενο, που είναι ικανό να προκαλέσει την απενεργοποίηση των δορυφόρων, την πτώση των επικοινωνιών και μία τεράστια καταιγίδα ακτινοβολίας που θα πλήξει τη Γη.

  Μία τέτοια καταιγίδα θα μπορούσε να δημιουργήσει εκπληκτικές, μοναδικές αύρες σε όλον τον κόσμο, με χρωματισμούς που όμοιούς τους δεν έχει δει ο άνθρωπος, στον ουρανό, αλλά παράλληλα μπορεί και να προκαλέσει χάος στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά δίκτυα, σε πολλές περιοχές του πλανήτη, τόνισε ένας εκ των επιστημόνων της NASA που παρακολοθεί το φαινόμενο. «Μια νέα ομάδα ηλιακών κηλίδων έχει περιστραφεί και φαίνεται ότι αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα», πρόσθεσε.

  Δείτε φωτογραφίες...

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

  Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-12 20:14:50 | Πηγή: Ζούγκλα
  Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σχηματίσθηκε μετά την αποκόλληση μιας τεράστιας έκτασης πάγου από την Ανταρκτική.  Η αποκόλληση όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα πραγματοποιήθηκε από την παγοκρηπίδα Larsen, την οποία οι επιστήμονες παρακολουθούσαν πάνω από μια δεκαετία καθώς είχε μια μεγάλη ρωγμή.

  Η ανάπτυξη της εν λόγω ρωγμής σημειώνεται πως επιταχύνθηκε μετά το 2014.  Η αποκόλληση έγινε γνωστή την Τετάρτη από τις εικόνες που έστειλαν οι δορυφόροι. Αμέσως σήμανε συναγερμός καθώς πλέον το παγόβουνο πλέει στη θάλασσα Weddel και είναι διπλάσιο από το μέγεθος του Λουξεμβούργου.

  Η έκτασή του υπολογίζεται στα 5.000 - 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  Δείτε το video:
  Χρησιμοποιώντας έναν υψομετρητή ραντάρ πάνω στο δορυφόρο Cryosat, οι επιστήμονες μέτρησαν το ύψος της επιφάνειας πάγου, στοιχείο που χρησιμοποίησαν για να υπολογίσουν το πάχος και τον όγκο του, αλλά πριν την αποκόλλησή του.

  Η τεράστια ρωγμή που δημιούργησε το νέο παγόβουνο έχει διακλαδιστεί
   
  «Το παγόβουνο σχηματίσθηκε ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη» είπαν οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Σουόνσι, οι οποίοι παρακολουθούσαν την αποκόλληση.

  Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, το παγόβουνο, το πάχος του οποίου είναι πάνω από 200 μέτρα, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ, ούτε πολύ γρήγορα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται.

  Ρεύματα και άνεμοι όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες μπορεί να το σπρώξουν βόρεια της Ανταρκτικής όπου θα αποτελούσε κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

  Πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC
 • Υπέρβαση των ορίων ενημέρωσης για το όζον

  Υπέρβαση των ορίων ενημέρωσης για το όζον

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-12 17:42:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σας ενημερώνει ότι σήμερα 12/07/2017 σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) και συναγερμού (240 μg/m3) για το όζον. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 17:00 σημειώθηκαν οι εξής υπερβάσεις:  Για το λόγο αυτό από το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:
  «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».
  Επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα το απόγευμα και αύριο, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων, συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:
  · Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μ.Μ.Μ.
  · Η κατά το δυνατόν αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
  · Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται κατά το δυνατόν μετά τη δύση του ήλιου.
  · Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.) καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

  Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες της Αττικής για τη θετική τους ανταπόκριση στις παραπάνω συστάσεις μας.

  Αναμένεται η μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.

 • Τμήματα ακτών της Περιφέρειας Αττικής στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση

  Τμήματα ακτών της Περιφέρειας Αττικής στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-12 15:46:16 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει για την απαγόρευση κολύμβησης στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, στις οποίες δεν πληρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κείμενης νομοθεσίας των νερών κολύμβησης.

  Ειδικότερα η κολύμβηση απαγορεύεται:

  Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων.

  Σε όλη τη περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.

  Σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.

  Στα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μ. εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE

  Στην περιοχή από το Β. άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).

  Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.

  Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή οι τοπικές υγειονομικές αρχές προτείνουν την τοποθέτηση σχετικών σημάνσεων.

  Στην περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).

  Στη Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μόλου του λιμανιού.

  Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που βρίσκονται στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας- ΘΑΑ.

  Στην περιοχή του Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.

  Υπογραμμίζεται ότι οι Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής πρέπει να συνεργασθούν με τους υπεύθυνους εκπροσώπους των ΟΤΑ και τις αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές ή Οργανισμούς (ΕΟΤ κ.λπ) τόσο για την εφαρμογή των αναγκαίων προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων, όσο και για την τήρηση όρων υγιεινής (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντους, δοχεία συλλογής απορριμμάτων κ.λπ.).

  Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης στις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών για κολύμβηση.

  Επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά βασίζονται σε αποτελέσματα δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν κατά την προηγούμενη κολυμβητική περίοδο, καθώς και στις αρχές της τρέχουσας κολυμβητικής περιόδου, από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών, καθώς και σε αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των νερών ακτών κολύμβησης της χώρας, του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τέλος υπενθυμίζεται η ανάγκη εντατικοποίησης τόσο του συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου των νερών κολύμβησης, όσο και της παρακολούθησης των πιθανών πηγών ρύπανσης (εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων κ.λπ.) με στόχο την εξυγίανση του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
 • Σχηματίσθηκε ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα στην Ανταρτκτική

  Σχηματίσθηκε ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα στην Ανταρτκτική

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-12 13:51:59 | Πηγή: Skai
  Ένα παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σχηματίσθηκε μετά την αποκόλληση μιας τεράστιας έκτασης πάγου από την Ανταρκτική, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Σουόνσι.

  «Το παγόβουνο σχηματίσθηκε ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη», διευκρινίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούσαν την αποκόλληση αυτού του γιγάντιου όγκου από πάγο, που υπολογίζεται πως έχει έκταση σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  Η αποκόλληση έγινε από την παγοκρηπίδα Larsen, όπου οι επιστήμονες παρακολουθούσαν εδώ και πάνω από μια δεκαετία την εξέλιξη μιας μεγάλης ρωγμής. Η ανάπτυξη της ρωγμής επιταχύνθηκε μετά το 2014.

  Όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC, το παγόβουνο, το πάχος του οποίου είναι πάνω από 200 μέτρα, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ ούτε πολύ γρήγορα. Ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθείται. Ρεύματα και άνεμοι μπορεί να το σπρώξουν βόρεια της Ανταρκτικής όπου θα αποτελούσε κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.
 • Φωτογραφίες: Δείτε το «ορθογώνιο Φεγγάρι» - Ένα περίεργο θέαμα στον ουρανό των ΗΠΑ

  Φωτογραφίες: Δείτε το «ορθογώνιο Φεγγάρι» - Ένα περίεργο θέαμα στον ουρανό των ΗΠΑ

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-12 13:39:34 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  To εντυπωσιακό θαύμα της φύσης, όπως σπεύδουν να εξηγήσουν οι επιστήμονες, προκλήθηκε από έναν τέλειο συνδυασμό ζεστού και κρύου αέρα πάνω από τη θάλασσα Το απίστευτο "ορθογώνιο Φεγγάρι" που εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες στον ουρανό του Μέιν στις ΗΠΑ προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους ένθερμους υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας.

  Ένα εξωγήινο σκάφος ροζ χρώματος αναδυόταν από τη θάλασσα στον ουρανό το βράδυ της 9ης Ιουλίου.Όμως, τελικά υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι' αυτό το ασυνήθιστο -και εκπληκτικό ταυτόχρονα-θέαμα.
     
  Στον Kόλπο Cosco του Μέιν στις ΗΠΑ, οι κάτοικοι έγιναν μάρτυρες ενός σπάνιου φαινομένου με το "ροζ φεγγάρι" να αναδύεται από τη θάλασσα σαν ένα τεράστιο παγόβουνο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "The Sun".Για κάποιους άλλους το σχήμα θύμιζε εξωγήινο σκάφος.

   
   
  To εντυπωσιακό θαύμα της φύσης, όπως σπεύδουν να εξηγήσουν οι επιστήμονες, προκλήθηκε από έναν τέλειο συνδυασμό ζεστού και κρύου αέρα πάνω από τη θάλασσα.
   
  "Η αναδυόμενη Σελήνη φαινόταν σαν ένα παγόβουνο ... ίσα ίσα που φαινόταν ", δήλωσε ο Τζον Στίτσον στο "Spaceweather.com".Ο φακός του Στίτσον απαθανάτισε το περίεργο θέαμα το βράδυ της 9ης Ιουλίου.  Για την φωτογραφία, που o ίδιος ανέβασε στο Facebook, υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

    

  Επιστημονική εξήγηση
   Ο ψυχρός αέρας πάνω από τη θάλασσα επηρέασε τον θερμό αέρα που υπήρχε σε πιο υψηλό επίπεδο από την θάλασσα.
   
  Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο θερμότερος αέρας βρίσκεται κάτω από τον ψυχρότερο καθώς οι ακτίνες του ήλιου θερμαίνουν την επιφάνεια της Γης και αυτό ακτινοβολείται προς τα πάνω, ενώ η αναστροφή της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε οπτικές παραμορφώσεις.
   
  Για τους αστρονόμους, η ατμόσφαιρα της Γης, ενεργώντας ως φακός, παραμόρφωσε το χρώμα και το σχήμα του φεγγαριού, πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, η θέα του προκαλεί θεωρίες συνωμοσίας… Το φεγγάρι ήταν σαν ένα γιγαντιαίο μπλοκ πάγου πάνω από τον ορίζοντα, ενώ η ατμόσφαιρα ενήργησε ως φακός που διαστρέβλωσε το χρώμα και το σχήμα του. Την ίδια ώρα, οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, παρά τις επιστημονικές εξηγήσεις, είναι πεπεισμένοι ότι οι άλλες κοσμικές δυνάμεις λειτούργησαν.


     
  Στις 10 Ιουλίου, στο Ακρωτήριο Ελίζαμπεθ του Μέιν, οι κάτοικοι είδαν και πάλι στον ουρανό το "ορθογώνιο Φεγγάρι". Η Μισέλ Μάνορ , χρήστης στο Facebook έσπευσε να υποστηρίξει πως δεν πιστεύει την επιστημονική θεωρία περί ανάμιξης ψυχρού και θερμού αέρα. 
   
  Το περίεργο σεληνιακό θέαμα ήταν ορατό την ίδια ημέρα στον ουρανό της Σουηδίας, μόνο που αυτή τη φορά παρέπεμπε σε... UFO με χρώματα ροζ και πορτοκαλί. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Αποκολλήθηκε παγόβουνο - γίγας της παγοκρηπίδας Larsen στην Ανταρκτική

  Αποκολλήθηκε παγόβουνο - γίγας της παγοκρηπίδας Larsen στην Ανταρκτική

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-12 13:39:34 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Το παγόβουνο, το πάχος του οποίου είναι πάνω από 200 μέτρα, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ ούτε πολύ γρήγορα - «Έχει δύο φορές την έκταση του Λουξεμβούργου», λένε επιστήμονες στον Guardian Ένα παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σχηματίσθηκε μετά την αποκόλληση μιας τεράστιας έκτασης πάγου από την Ανταρκτική, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Σουόνσι.

  «Το παγόβουνο σχηματίσθηκε ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη, διευκρινίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούσαν την αποκόλληση αυτού του γιγάντιου όγκου από πάγο, που υπολογίζεται πως έχει έκταση σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  Η αποκόλληση έγινε από την παγοκρηπίδα Larsen, όπου οι επιστήμονες παρακολουθούσαν εδώ και πάνω από μια δεκαετία την εξέλιξη μιας μεγάλης ρωγμής. Η ανάπτυξη της ρωγμής επιταχύνθηκε μετά το 2014.

  «Έχει δύο φορές την έκταση του Λουξεμβούργου», λένε επιστήμονες στον Guardian.   Όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC, το παγόβουνο, το πάχος του οποίου είναι πάνω από 200 μέτρα, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ ούτε πολύ γρήγορα. Ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθείται. Ρεύματα και άνεμοι μπορεί να το σπρώξουν βόρεια της Ανταρκτικής όπου θα αποτελούσε κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τα σκουπίδια της μοντέρνας διατροφής

  Τα σκουπίδια της μοντέρνας διατροφής

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-12 12:02:19 | Πηγή: Skai
  Το ό,τι τα πλαστικά κυπελάκια του καφέ, τα οποία χρησιμοποιούνται μια φορά, είναι πρόβλημα για το περιβάλλον είναι πλέον γνωστό. Αλλά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Χιλιάδες εστιατόρια και καφέ στη Γερμανία προσφέρουν σαλάτες, σάντουιτς, γλυκά και ένα σωρό τρόφιμα σε πλαστικές συσκευασίες.

  Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν προτίμηση στο έτοιμο φαγητό. Πολύς κόσμος θέλει να τρώει γρήγορα και εύκολα, ανοίγοντας απλά μια συσκευασία. «Το φαγητό δεν ήταν ποτέ πιο γρήγορο και άνετο αλλά και ποτέ λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον» δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τόμας Φίσερ, από την οργάνωση Γερμανική Βοήθεια για το Περιβάλλον.

  Ακόμα και τα καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων δεν αποτελούν εξαίρεση. Από την άλλη πλευρά οι έμποροι πώλησης και κατασκευής συσκευασιών έτοιμου φαγητού τρίβουν τα χέρια τους και κάνουν χρυσές δουλειές.

  Για τον Γερμανό ειδικό, ένας τρόπος που θα μπορούσε να θεσει τέρμα στη σπατάλη είναι να χρησιμοποιούνται οι συσκευασίες από τους καταναλωτές περισσότερο από μια φορά. Για την εφαρμογή όμως ενός τέτοιου σχεδίου απαιτείται πολιτική βούληση και η δημιουργία του κατάλληλου οικονομικού και φορολογικού πλαισίου.

  Το καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται χειρότερη

  Στη Στουτγάρδη λειτουργεί ήδη ένα σχετικό πρόγραμμα. Εκεί συνεργάστηκαν εννέα εστιατόρια, τα οποία προσφέρουν στους πελάτες τους συσκευασίες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα για έτοιμο φαγητό, δημητριακά ή ποτά.

  Οι πελάτες πηγαίνουν σε ένα από τα εννέα καταστήματα και δίνουν πίσω τη συσκευασία ή την γεμίζουν και πάλι με το προϊόν που επιθυμούν.

  Η κριτική που ασκείται για τους τόνους των σκουπιδιών που συγκεντρώνονται από τις συσκευασίες είναι μεγάλη. Η αλυσίδα McDonald´s πέταξε 46.000 τόνους συσκευασιών αλλά και χαρτοπετσέτες και καλαμάκια τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία. Εν τω μεταξύ πάντως τα McDonald´s σερβίρουν καφέ στους πελάτες σε κυπελάκια που οι ίδιοι φέρνουν, εάν βέβαια το επιθυμούν ή σερβίρουν γλυκά σε πορσελάνινα πιάτα.

  Το καλοκαίρι, η κατάσταση με τους τόνους των σκουπιδιών γίνεται χειρότερη στους δημόσιους χώρους. Τα πικ νικ στις εξοχές ή το ψήσιμο σε εξωτερικούς χώρους αφήνει τόνους σκουπιδιών και η τάση είναι αυξητική. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Κλίματος, κατέγραψε το 2014, που θεωρήθηκε χρονιά ρεκόρ, 18 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών. Οι 8 τόνοι εξ αυτών προκλήθηκαν από ιδιώτες καταναλωτές.

  Ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο άσχημα νέα. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μεγαλύτερη ευαισθησία των καταναλωτών σε ορισμένους τομείς. Μέσα από μεγάλες εκστρατείες που έχουν γίνει χρησιμοποιούνται διαρκώς λιγότερες πλαστικές σακούλες ενώ πολλές μεγάλες επιχειρήσεις τις έχουν καταργήσει τελείως.  Tags: σκουπίδια
 • Κίνα: Στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

  Κίνα: Στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-12 04:25:15 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Κίνα πέρασε τις ΗΠΑ και ήταν το 2016 η πρώτη χώρα σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της BP (Statistical Review of World Energy) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

  Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με εξαίρεση αυτή από υδάτινους πόρους, αυξήθηκε 14,1% το 2016, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί.

  Αν και το ποσοστό της ανανεώσιμης ενέργειας ανερχόταν μόλις στο 4% της συνολικής ενέργειας, η ισχυρή αύξησή της σημαίνει ότι σε αυτήν αντιστοιχεί το ένα τρίτο της αύξησης της συνολικής ενέργειας, σημειώνει η έκθεση.

  Η Κίνα συνέχισε να κυριαρχεί στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών, συμβάλλοντας κατά περίπου 40% στην παγκόσμια αύξησή τους - περισσότερο από ότι συνολικά οι χώρες του ΟΟΣΑ - και πέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πέρυσι, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP Σπένσερ Ντέιλ.

  Η Κίνα είχε επίσης τη μεγαλύτερη συμβολή στην παγκόσμια αύξηση της υδροηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας. Η παγκόσμια υδροηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε 2,8% το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με πάνω από το 40% της αύξησης να είναι από την Κίνα. Η παγκόσμια πυρηνική ενέργεια αυξήθηκε 1,3%, με την Κίνα να συμβάλει το σύνολο σχεδόν της αύξησης.

  Οι εκπομπές άνθρακα έμειναν ουσιαστικά σταθερές τα τελευταία τρία χρόνια, είπε ο Ντέιλ. Πέρυσι, αυξήθηκαν 0,1%, ενώ στην Κίνα μειώθηκαν 0,7%. «Οι εκπομπές άνθρακα της Κίνας εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την αύξησή τους κατά περισσότερο από 75% τα προηγούμενα 10 χρόνια και κάποιες από τις βελτιώσεις αντανακλούν διαρθρωτικούς παράγοντες που είναι πιθανόν να διατηρηθούν», σημείωσε ο Ντέιλ.
 • Γιατί κάποια πουλιά κάνουν στρογγυλά αυγά;

  Γιατί κάποια πουλιά κάνουν στρογγυλά αυγά;

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-12 04:00:24 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα πουλιά κάνουν αυγά πολύ διαφορετικά σε σχήμα και μέγεθος. Γιατί όμως;

  Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν μια -μάλλον απλή-εξήγηση: το σχήμα και το μέγεθος κάθε αυγού εξαρτάται από την πτητική ικανότητα κάθε πουλιού και όχι π.χ. από το σχήμα της φωλιάς του, τον αριθμό των αυγών που γεννά κάθε φορά ή άλλους περιβαλλοντικούς λόγους.

  Το αυγό ως εξελικτική «εφεύρεση» έπαιξε ρόλο-κλειδί στο να εγκαταλείψουν τα σπονδυλωτά τις θάλασσες, να βγουν στη στεριά και τελικά να πετάξουν.

  Σήμερα, μετά από 360 εκατομμύρια χρόνια, η φύση έχει παράγει κάθε είδους αυγά, από τελείως σφαιρικά μέχρι αυγά που μοιάζουν με μυτερές σταγόνες ή είναι κωνικά (όπως των πουλιών που ζουν στους γκρεμούς).

  Από την εποχή τουλάχιστον του Αριστοτέλη, ο οποίος είχε παρατηρήσει την μεγάλη ποικιλία των αυγών, οι άνθρωποι αναρωτιούνται πού οφείλεται αυτή.

  Μια διεθνής επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη, με επικεφαλής την εξελικτική βιολόγο Μάρι Κάσγουελ Στόνταρτ του Πανεπιστημίου Πρίνστον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέλυσαν 50.000 αυγά από 1.400 είδη πουλιών από όλο τον κόσμο.

  Οι ερευνητές ανέπτυξαν, με τη βοήθεια ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή (Eggxtractor), ένα βιοφυσικό μοντέλο που συσχετίζει το σχήμα και μέγεθος καθενός αυγού με την διαφορετική πτητική ικανότητα κάθε πουλιού.

  Τα πουλιά με μεγάλες πτητικές ικανότητες κάνουν αυγά με ελλειπτικό και ασυμμετρικό σχήμα (κάπως σαν...Ζέπελιν).

  Έτσι, δύο πολύ διαφορετικά πουλιά, όπως το άλμπατρος και το κολιμπρί, κάνουν αυγά παρόμοιου σχήματος, επειδή και τα δύο είδη είναι εξίσου «άσσοι» των αιθέρων.

  Πουλιά που δεν τα πολυκαταφέρνουν με το πέταγμα, όπως η στρουθοκάμηλος και η κουκουβάγια, τείνουν να κάνουν συμμετρικά και πιο σφαιρικού σχήματος αυγά.

  Εξαίρεση αποτελούν οι πιγκουίνοι που, αν και δεν πετούν, δεν κάνουν σφαιρικά αυγά, ίσως επειδή κολυμπάνε αεροδυναμικά μέσα στο νερό, σα να «πετάνε».

  H κοινή νανοσκαλίδρα είναι αυτή που κάνει το πιο ασυμμετρικό αυγό στον κόσμο, ενώ το Μαλέο, ένα ινδονησιακό πουλί που θάβει τα αυγά του στην καυτή άμμο, γεννάει τα πιο ελλειπτικά (οβάλ) αυγά.
 • Εκπληκτικό βίντεο: Ο χορός της φάλαινας με δεκάδες δελφίνια

  Εκπληκτικό βίντεο: Ο χορός της φάλαινας με δεκάδες δελφίνια

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-11 17:14:44 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Drone «έπιασε» μία μοναδική στιγμή στα καταπράσινα νερά της Δυτικής ΑυστραλίαςΗ ομορφιά και η αρμονία της φύσης εκφράζονται με τρόπους που πολλές φορές ξεπερνούν τη φαντασία και καθηλώνουν το βλέμμα.

  Drone «έπιασε» μία εκπληκτική στιγμή στα καταπράσινα νερά της Δυτικής Αυστραλίας. Μία φάλαινα δέκα μέτρων «χορεύει» με δεκάδες δελφίνια, σε μία μοναδική παράσταση που όμοιά της ελάχιστοι άνθρωποι έχουν αντικρίσει.

  Το τεράστιο θηλαστικό συμμετέχει στον χορό των δελφινιών, τα οποία σαφώς και δεν επηρεάζονται, προσαρμόζοντας αμέσως την κίνησή τους στις κινήσεις του «επισκέπτη» τους. Όλα αυτά, σε ένα μοναδικό πρασινογάλαζο φόντο, το οποίο προσδίδει μία δροσερή διαφυγή -ως εικόνα- από το γκρίζο των μεγαλουπόλεων...

  Δείτε το εκπληκτικό βίντεο...

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Επιταχύνεται η «εξόντωση» της άγριας ζωής στη Βρετανία

  Επιταχύνεται η «εξόντωση» της άγριας ζωής στη Βρετανία

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-11 15:19:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών από τη Γη είναι ταχύτερη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί και μεταφράζεται σε μια «βιολογική εξόντωση» της άγριας ζωής, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

  Περισσότερα από το 30% των ειδών των σπονδυλωτών βρίσκονται σε μείωση, τόσο σε όρους πληθυσμού όσο και γεωγραφικής εξάπλωσης, αναφέρεται στη μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

  «Πρόκειται για μια βιολογική εξόντωση που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόλο που τα είδη στα οποία ανήκουν αυτοί οι πληθυσμοί εξακολουθούν να υφίστανται κάπου στη Γη», εξηγεί ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Ροντόλφο Ντίρζο, καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
  Οι ερευνητές σχεδίασαν τον χάρτη της γεωγραφικής κατανομής 27.600 ειδών πουλιών, αμφιβίων, θηλαστικών και ερπετών, ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά από τα γνωστά χερσαία σπονδυλωτά. Ανέλυσαν τις μειώσεις των πληθυσμών τους σε δείγμα 177 ειδών θηλαστικών από το 1990 έως το 2015.

  Απ' αυτά τα 177 θηλαστικά, όλα έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% των γεωγραφικών περιοχών τους και περισσότερα από το 40% έχουν χάσει περισσότερο από 80%.

  Τα θηλαστικά της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν πληγεί ιδιαίτερα: όλα τα είδη μεγάλων θηλαστικών που αναλύθηκαν έχουν χάσει εκεί περισσότερο από το 80% της γεωγραφικής περιοχής τους, αναφέρουν οι ερευνητές σε μια ανακοίνωση που συνοδεύει τη μελέτη.

  Περίπου το 40% των θηλαστικών, μεταξύ των οποίων ρινόκεροι, ουρακοτάγκοι, γορίλες και πολυάριθμα μεγάλα θηλαστικά, επιβιώνουν πλέον στο 20% ή και σε μικρότερο ποσοστό των εδαφών στα οποία ζούσαν άλλοτε.

  Η μείωση των άγριων ζώων αποδίδεται κυρίως στην εξαφάνιση των οικοσυστημάτων τους, στην υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων, στη ρύπανση ή στην ανάπτυξη ειδών εισβολέων και ασθενειών. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να συμβάλλει όλο και περισσότερο.

  Η κίνηση αυτή πρόσφατα επιταχύνθηκε.

  «Πολλά είδη ζώων που ήταν σχετικά ασφαλή πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια», όπως τα λιοντάρια και οι καμηλοπαρδάλεις, «βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο», σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

  Αυτή η «μαζική απώλεια» σε όρους πληθυσμών και ειδών «είναι ένα προοίμιο στην εξαφάνιση πολυάριθμων άλλων ειδών και στην υποβάθμιση οικοσυστημάτων που καθιστούν δυνατό τον πολιτισμό», προειδοποιεί ο κύριος συντάκτης της μελέτης, ο Χεράρδο Σεμπάγιος του αυτόνομου εθνικού πανεπιστημίου του Μεξικού.

  Οι ερευνητές καλούν σε δράση εναντίον των αιτιών της παρακμής της άγριας ζωής, ιδιαίτερα του υπερπληθυσμού και της υπερκατανάλωσης.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • ΟΗΕ: Ψήφισμα απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων χωρίς τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις

  ΟΗΕ: Ψήφισμα απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων χωρίς τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-07-11 15:19:46 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Τα Ηνωμένα Έθνη πέρασαν την περασμένη Παρασκευή ψήφισμα για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως. Το δεκασέλιδο έγγραφο έχει τίτλο «Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων» και αφετηρία του υπήρξε η αίτηση που υπέγραψαν 2.500 επιστήμονες από επτά χώρες για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

  «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα να εγκρίνουμε τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Θα είναι μια ιστορική στιγμή και θα είναι η πρώτη πολυμερής σύμβαση πυρηνικού αφοπλισμού εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια», δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ Ιλέιν Γουάιτ Γκόμεζ σε συνέντευξη Τύπου.

  Περισσότερες από 120 χώρες είναι έτοιμες να υιοθετήσουν τη συνθήκη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα, από την άλλη πλευρά, μποϊκοτάρουν την πρωτοβουλία, ήδη οπλισμένες με πυρηνικά όπλα. Αντίθετα, κάποιες από αυτές τις χώρες πρότειναν την ενίσχυση της σχεδόν πεντηκονταετούς συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η οποία δίνει μόνο στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα το δικαίωμα να διατηρήσουν το καταστροφικό τους οπλοστάσιο.

  Σε μια κοινή τους δήλωση, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν επίσημα ότι δεν σκοπεύουν να υπογράψουν, επικυρώσουν ή να γίνουν ποτέ συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη συνθήκη. Οι τρεις χώρες εξήγησαν ότι «μια δήθεν απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που δεν αντιμετωπίζει τις ανησυχίες ασφάλειας που τα καθιστά απαραίτητα, δεν μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια καμίας χώρας, ούτε τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

  ΠΥΡΗΝΙΚΑ / ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΟΗΕ ΗΠΑΚίναΓαλλίαΟΗΕ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Για καθυστερήσεις στο

  Για καθυστερήσεις στο "Εξοικονομώ κατ' οίκον" προειδοποιεί το ΤΕΕ

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-11 14:10:36 | Πηγή: Skai
  Σημαντική καθυστέρηση στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον, επισημαίνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός σε ημερίδα για την κτιριακή κατανάλωση στην Ελλάδα.

  Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε κυβέρνηση και υπουργούς, να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση προγραμμάτων και στην απορρόφηση πόρων, ώστε να κινηθεί η οικονομία και να πετύχει η χώρα τους νέους υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης της ΕΕ.

  Υπολογίζεται ότι το 60 με 70% των δημοσίων κτιρίων στη χώρα μας έχουν κατανάλωση ενέργειας πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

  Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν προγράμματα εξοικονόμισης έως να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 40% έως το 2030. 

  Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα, η χρηματοδότηση και εφαρμογή του προγράμματος «εξοικονομώ κατ οίκον» και άλλων προγραμμάτων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας του ΤΕΕ για την ενέργεια. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν άμεσες αποφάσεις, χρηματοδότησης των προγραμμάτων και απορρόφησης των διατιθέμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να κινηθεί η οικονομία και η αγορά αλλά και για να πετύχει η χώρα τους υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης, που θέτουν οι Οδηγίες της ΕΕ.

  Ο Γ. Στασινός έστειλε προειδοποίηση, πως εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υψώσει τους τόνους και να αντιδράσει:

  -«Σιγά -σιγά θα αρχίσουμε να φωνάζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός, σημειώνοντας παράλληλα ότι: «προφανώς μας ενδιαφέρει να είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση και στα υπουργεία προκειμένου να βοηθήσουμε να ξεκινήσουν τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν. Κουραστήκαμε να ακούμε για απορροφήσεις, οι οποίες δεν γίνονται. Η απορρόφηση γίνεται στην αγορά. Όταν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα που να γίνεται ή τίποτα που να χρηματοδοτεί τέτοια έργα, υπάρχει πρόβλημα. Θα κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αλλά από εκεί και πέρα θα αρχίσουμε να φωνάζουμε. Συμβάλλαμε όσο μπορούσαμε με τις Τεχνικές Οδηγίες, συμβάλλαμε όσο μπορούσαμε με τη συμμετοχή σε επιτροπές του υπουργείου αλλά χρόνος πλέον δεν υπάρχει».

  Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού είπε ότι είναι πολύ σημαντικός ο τομέας τόσο της ενέργειας όσο και της εξοικονόμησης ενέργειας και το επόμενο διάστημα θα είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των πρωτοβουλιών του ΤΕΕ σημείωσε ότι με τους ρυθμούς που πηγαίνει η κυβέρνηση εγκυμονούν αρνητικές εξελίξεις. Ειδικότερα:

  -Για την απορρόφηση των κονδυλίων: «Και πάλι θα φτάσουμε στο τέλος του ΕΣΠΑ και θα προσπαθούμε απλά να απορροφήσουμε τα κονδύλια, κάπου που δεν χρειάζεται. Να απορροφήσουμε απλά για να πούμε ότι τα απορροφήσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός.

  Όσον αφορά στα νέα όρια στον κτιριακό τομέα, στις εργασίες της διημερίδας επισημάνθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόσφατες αποφάσεις τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και Συμβουλίου Υπουργών θέτει υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης κατά 40% έως το 2030 και κατά 80% έως 95% έως το 2050. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «πάντα υπάρχει μία χρονονοκαθυστέρηση σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πώς εφαρμόζονται στις χώρες» αλλά ταυτοχρόνως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι: «οι στόχοι είναι πολύ μεγάλοι και αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό δεν θα πετύχουμε ούτε το ένα τέταρτο των στόχων. Άρα θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων για να μπορέσουμε να πάρουμε μπρός».


  Σχετικά Άρθρα

  Συμφωνία για το Κλίμα: G20 μείον ΗΠΑ ίσον G19 Πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η Κίνα WWF: Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από το ποσοστό αστικού πράσινου Tags: ΤΕΕ, Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον
 • Η NASA κατέγραψε το μοναδικό φαινόμενο Sunlight στο Αιγαίο

  Η NASA κατέγραψε το μοναδικό φαινόμενο Sunlight στο Αιγαίο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-07-11 13:04:31 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο», «απίστευτο», «εκπληκτικό» «έχουμε την πιο όμορφη εικόνα του κόσμου!», «ωραίος τρόπος για να μάθεις που να κάνεις ιστιοπλοΐα»...

  Με τα λόγια αυτά χρήστες του διαδικτύου περιέγραψαν το μοναδικό φαινόμενο Sunlight που κατέγραψε o δορυφόρος της NASA στον ISS από το Αιγαίο.

  Το φαινόμενο του sunglint εντοπίζεται σε σημεία όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι πιο ομαλή και λεία. Στις περιοχές αυτές το φως του ηλίου αντανακλάται πιο έντονα και αποτυπώνεται κατευθείαν στον τομογράφο του δορυφόρου. Αντίθετα, στις περιοχές που το νερό φαίνεται πιο σκοτεινό, συμβαίνει επειδή το φως είναι διάσπαρτο σε πολλές περισσότερες κατευθύνσεις.

  Δείτε τη μοναδική εικόνα:


 • Καθυστερήσεις στο

  Καθυστερήσεις στο "Εξοικονομώ κατ οικον" τονίζει το ΤΕΕ

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-11 12:33:33 | Πηγή: Skai
  Σημαντική καθυστέρηση στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον, επισημαίνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός σε ημερίδα για την κτιριακή κατανάλωση στην Ελλάδα.
  Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε κυβέρνηση και υπουργούς, να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση προγραμμάτων και στην απορρόφηση πόρων, ώστε να κινηθεί η οικονομία και να πετύχει η χώρα τους νέους υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης της ΕΕ.
  Υπολογίζεται ότι το 60 με 70% των δημοσίων κτιρίων στη χώρα μας έχουν κατανάλωση ενέργειας πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
  Από την άλλη, οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν προγράμματα εξοικονόμισης έως να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 40% έως το 2030
  Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα, η χρηματοδότηση και εφαρμογή του προγράμματος «εξοικονομώ κατ οίκον» και άλλων προγραμμάτων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας του ΤΕΕ για την ενέργεια. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν άμεσες αποφάσεις, χρηματοδότησης των προγραμμάτων και απορρόφησης των διατιθέμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να κινηθεί η οικονομία και η αγορά αλλά και για να πετύχει η χώρα τους υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης, που θέτουν οι Οδηγίες της ΕΕ.

  Ταυτοχρόνως ο Γ. Στασινός έστειλε προειδοποίηση, πως εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υψώσει τους τόνους και να αντιδράσει:
  -«Σιγά -σιγά θα αρχίσουμε να φωνάζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός, σημειώνοντας παράλληλα ότι: «προφανώς μας ενδιαφέρει να είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση και στα υπουργεία προκειμένου να βοηθήσουμε να ξεκινήσουν τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν. Κουραστήκαμε να ακούμε για απορροφήσεις, οι οποίες δεν γίνονται. Η απορρόφηση γίνεται στην αγορά. Όταν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα που να γίνεται ή τίποτα που να χρηματοδοτεί τέτοια έργα, υπάρχει πρόβλημα. Θα κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αλλά από εκεί και πέρα θα αρχίσουμε να φωνάζουμε. Συμβάλλαμε όσο μπορούσαμε με τις Τεχνικές Οδηγίες, συμβάλλαμε όσο μπορούσαμε με τη συμμετοχή σε επιτροπές του υπουργείου αλλά χρόνος πλέον δεν υπάρχει».

  Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού είπε ότι είναι πολύ σημαντικός ο τομέας τόσο της ενέργειας όσο και της εξοικονόμησης ενέργειας και το επόμενο διάστημα θα είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των πρωτοβουλιών του ΤΕΕ σημείωσε ότι με τους ρυθμούς που πηγαίνει η κυβέρνηση εγκυμονούν αρνητικές εξελίξεις. Ειδικότερα:
  -Για την απορρόφηση των κονδυλίων: «Και πάλι θα φτάσουμε στο τέλος του ΕΣΠΑ και θα προσπαθούμε απλά να απορροφήσουμε τα κονδύλια, κάπου που δεν χρειάζεται. Να απορροφήσουμε απλά για να πούμε ότι τα απορροφήσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός.
  Όσον αφορά τα νέα όρια στον κτιριακό τομέα, στις εργασίες της διημερίδας επισημάνθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόσφατες αποφάσεις τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και Συμβουλίου Υπουργών θέτει υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης κατά 40% έως το 2030 και κατά 80% έως 95% έως το 2050. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «πάντα υπάρχει μία χρονονοκαθυστέρηση σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πώς εφαρμόζονται στις χώρες» αλλά ταυτοχρόνως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι: «οι στόχοι είναι πολύ μεγάλοι και αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό δεν θα πετύχουμε ούτε το ένα τέταρτο των στόχων. Άρα θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων για να μπορέσουμε να πάρουμε μπρός».

  Στις εργασίες της διημερίδας κυριαρχούν οι ειδικές επιστημονικές παρουσιάσεις νέων τεχνικών οδηγιών και κανονισμών, πολλές από τις οποίες υλοποιούνται με θεσμική και επιστημονική επιμέλεια, ευθύνη και πρωτοβουλία του ΤΕΕ. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε με έμφαση στο θέμα των προδιαγραφών.
  -«Είναι πολύ σημαντικά το κομμάτια των προδιαγραφών και θα δώσουμε μεγάλη σημασία ως Τεχνικό Επιμελητήριο, ώστε να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες και να μπορέσουμε να είμαστε αξιόπιστοι σαν χώρα, είπε ο Γ. Στασινός και συμπλήρωσε ότι: «ως ΤΕΕ θα είμαστε πολύ αυστηροί διότι στη χώρα μας συχνά εκμεταλλευόμενοι ότι δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες, ο καθένας κάνει ότι θέλει και πουλάει ένα προϊόν για κάτι που δεν είναι». O πρόεδρος του ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι σε συνέχεια της πρωτοβουλίας να εκδώσει την Τεχνική Οδηγία για τον Οδοφωτισμό, το ΤΕΕ προχωρά στην έκδοση νέων Τεχνικών Οδηγιών για τα Υαλοπετάσματα και τους Υαλοπινακες. «Εμείς σαν ΤΕΕ θα είμαστε συνεπείς» είπε ο Γ. Στασινός, προαναγγέλλοντας ότι το ΤΕΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια διαρκούς ενημέρωσης του τεχνικού κόσμου, προγραμματίζοντας νέες εκδηλώσεις από το φθινόπωρο. Παράλληλα ο Γ. Στασινός ευχαρίστησε τόσο τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, στην αίθουσα κεντρικών εκδηλώσεων του ΤΕΕ, όσο και το πλήθος των μηχανικών, που παρακολούθησαν τις εργασίες της εκδήλωσης σε ζωντανή μετάδοση μέσω του διαδικτύου. Ιδιαιτέρως όμως ευχαρίστησε τους ειδικούς επιστήμονες, μέλη του ΤΕΕ, που πήραν μέρος στην κατάρτιση των νέων τεχνικών οδηγιών και κανονισμών.

  Καλωσόρισμα κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας απηύθυνε η γενική διευθύντρια του ΤΕΕ Δήμητρα Κανέλλου, η οποία σημείωσε την δραστηριότητα που αναπτύσσει το ΤΕΕ, ιδιαίτερα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, προωθώντας ταυτοχρόνως προτάσεις και πρωτοβουλίες για την χρηματοδότηση υλοποίησης αντίστοιχων έργων, με έμφαση στους τομείς υποδομών και κτιρίων. Επίσης μίλησε ο Κώστας Λάσκος, από το «Γραφείο Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων» του ΤΕΕ, ο οποίος σημείωσε ότι έρχονται σημαντικές αποφάσεις από την ΕΕ στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων. Οι νέες αποφάσεις είπε ο ίδιος ότι οδηγούν σε μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, σε επίπεδο Κομισιόν και Συμβουλίου Υπουργών συνδέουν τα υψηλά όρια ενεργειακής εξοικονόμησης (40% έως το 2030 και 80 έως 95% έως το 2050), με νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία. Ταυτοχρόνως για πρώτη φορά, οι συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αποφάσεις συνδέουν τις ανακαινίσεις για ενεργειακή αναβάθμιση με δράσεις αντισεισμικής ενίσχυσης και θωράκισης των κτιρίων, πράγμα που δημιουργεί νέα δεδομένα στον κατασκευαστικό τομέα.

  Τι είπαν οι εισηγητές
  Στις εργασίες της πρώτης ημέρας της διημερίδας, οι ομιλητές ανέπτυξαν τα παρακάτω θέματα:
  -O Απόστολος Ευθυμιάδης, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Μέλος της Επιτροπής Συντονισμού για την Επικαιροποίηση της Εθνικής Νομοθεσίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Αναθεώρηση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ)». O κ. Ευθυμιάδης παρουσίασε αναλυτικά την πληθώρα των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν εκδοθεί και αφορούν στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης. Επίσης παρουσίασε ολοκληρωμένη μελέτη συγκριτικής αξιολόγησης όλων των αλλαγών που επέρχονται μεταξύ του νόμου 4122/2013 και του νέου ΚΕΝΑΚ 2017. Ο κ Ευθυμιάδης σημείωσε, ως γενική εικόνα, ότι στον υφιστάμενο και το νέο ΚΕΝΑΚ οι κλιματικές ζώνες παραμένουν οι ίδιες. Είπε ακόμη ότι υπάρχουν πολλές διαφορές, συμπληρώσεις, βελτιώσεις και προσθήκες στο νέο ΚΕΝΑΚ, χωρίς να είναι πολύ μεγάλες οι μεταβολές , όσον αφορά τις προδιαγραφές υλικών και εγκαταστάσεων, στο κόστος των τεχνικών παρεμβάσεων, τόσο σε ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων όσο και στην υλοποίηση νέων κατασκευών.

  -Ο Δημήτρης Σαραφιανός, Διπλ. Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός Πολυτεχνικής Σχολής Παν/μίου Πατρών ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Αναθεώρηση ΤΟΤΕΕ 20701-1: Αναλυτικές Εθνικές Προδιαγραφές Παραμέτρων για τον υπολογισμό της Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης» και παρουσίασε τις βασικές αλλαγές στο σχέδιο αναθεώρησης της Τεχνικής Οδηγίας ΤΕΕ του 2010. Επισήμανε ότι ο κύριος λόγος της αναθεώρησης ήταν η ενσωμάτωση όλων των τροποποιήσεων που προέκυψαν από τα αποτελέσματα της έκθεσης των οικονομικά αποδοτικών ελάχιστων απαιτήσεων και από την έκθεση για τα σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας κτίρια. Παράλληλα όμως και με την ευκαιρία της αναθεώρησης δόθηκαν διευκρινήσεις και ενημερώθηκαν εδάφια στα παρακάτω θέματα επιγραμματικά: το κέλυφος, τις σκιάσεις, την αεροπερατότητα κουφωμάτων, στα φυτεμένα δώματα και όψεις, τον εποχιακού βαθμού απόδοσης σε θέρμανση και ψύξη, την υπερδιαστασιολόγηση μονάδων παραγωγής θέρμανσης και ψύξης, τους αυτοματισμούς, τα θεωρητικά συστήματα θέρμανσης, ψύξης και ΖΝΧ, και τον φωτισμό.

  Ο Δημήτρης Αραβαντινός, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Αναθεώρηση ΤΟΤΕΕ 20701-2: Θερμοφυσικές Ιδιότητες Δομικών Υλικών και Έλεγχος της Θερμομονωτικής Επάρκειας των Κτηρίων». Ο κ Αραβαντινός σημείωσε ότι η δεύτερη τεχνική οδηγία (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2) συνοδεύει τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.) και έχει ως στόχο τον προσδιορισμό των θερμοφυσικών ιδιοτήτων των υλικών και των δομικών στοιχείων, καθώς και τον καθορισμό της μεθοδολογίας για τον έλεγχο της θερμικής επάρκειας του κτιριακού κελύφους τόσο ως προς τα επί μέρους διαφανή και αδιαφανή στοιχεία του, όσο και στο σύνολό του. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην οδηγία μετά την αναθεώρηση του Κ.Εν.Α.Κ. δεν είναι μεγάλες και οι ενεργειακοί μελετητές και επιθεωρητές θα μπορούν εύκολα να τις παρακολουθήσουν. Σε γενικές γραμμές:
  • Γίνεται πλέον διάκριση μεταξύ υφιστάμενων κτιρίων που ανακαινίζονται ριζικώς και νεόδμητων κτιρίων. Τα υφιστάμενα συνεχίζουν να ελέγχονται ως προς την επάρκειά τους με βάση τις μέγιστες αποδεκτές τιμές των συντελεστών θερμοπερατότητας των επί μέρους δομικών στοιχείων του ισχύοντος σήμερα κανονισμού, ενώ τα νεόδμητα υποχρεώνονται να τηρούν ελαφρώς αυστηρότερες προδιαγραφές, που δίνουν μειωμένες τιμές περίπου κατά 5%-15%.
  • Εμπλουτίστηκε το αρχείο των διαφόρων τύπων θερμογεφυρών υπό μορφή σκαριφημάτων που δίνουν την τιμή του αντίστοιχου συντελεστή γραμμικής θερμοπερατότητας Ψ και καταργήθηκε η διαδικασία υπολογισμού τους με την απλοποιητική μέθοδο της πινακοποιημένης μορφής.
  • Προσδιορίζεται με μεγάλη λεπτομέρεια ο τρόπος της εμβαδομέτρησης των διαφόρων επιφανειών του εξωτερικού κελύφους και η ογκομέτρηση του θερμικά προστατευόμενου χώρου.
  • Προυσιάζεται αναλυτικός υπολογισμός του συντελεστή θερμοπερατότητας των κουφωμάτων με επικαθήμενο ρολό και λαμβάνεται υπόψη η νυκτερινή μόνωση με εξωτερικά προστατευτικά φύλλα.
  • Απλοποιείται ο προσδιορισμός της τιμής του ισοδύναμου συντελεστή θερμοπερατότητας (U') με επιλογή της πλησιέστερης τιμής από τους πίνακες και όχι με γραμμική παρεμβολή στις τιμές τους.
  • Γίνεται διάκριση του αεριζόμενου διακένου σε ένα δομικό στοιχείο σε μερικώς ή πλήρως αεριζόμενο & ορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του αντίστοιχου συντελεστή θερμοπερατότητας.
  Ο εισηγητής επισήμανε ακόμη ότι στην οδηγία έγιναν επίσης αρκετές μικρές προσθήκες και διορθώσεις που βοηθούν καλύτερα στον τρόπο εφαρμογής της. Η τεχνική οδηγία θα συνοδεύει τον αναθεωρημένο Κ.Εν.Α.Κ. μέχρι την αντικατάστασή του με το νέο κανονισμό για τα σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης κτίρια, που βάσει των κοινοτικών οδηγιών για εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου της χώρας μας με τις απαιτήσεις για περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης και των παραγόμενων ρύπων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

  Η Μαργαρίτα Πετρολιάγκη, Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας, Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Δόμησης και Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Αναθεώρηση ΤΟΤΕΕ 20701-4: Οδηγίες και Έντυπα Εκθέσεων Ενεργειακών Επιθεωρήσεων Κτηρίων, Συστημάτων Θέρμανσης και Συστημάτων Κλιματισμού». Η κ. Πετρολιάγκη, υπογράμμισε ότι για να είναι η ενεργειακή επιθεώρηση μια ουσιαστική επιθεώρηση αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος και όχι μια γραφειοκρατική, τυπική διαδικασία, χρειάζονται η σύνταξη οδηγού ριζικής ανακαίνισης, οδηγού για τον έλεγχο της τεχνικής, λειτουργικής, οικονομικής εφικτότητας, ενεργειακής επιθεώρησης κτηρίων, επιθεώρησης συστημάτων κλιματισμού και επιθεώρησης συστημάτων θέρμανσης

  Ο Δημήτρης Τσαλέμης, Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέλυσε εισήγηση με θέμα: «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον». Όπως τόνισε, αρχές φθινοπώρου θα είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα Εξοικονόμησης Κατ’ Οίκον. Σε ό,τι αφορά το 1ο πρόγραμμα, η συνολική ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (βάσει 51.659 υλοποιημένων έργων) ανήλθε στα 853,61 (GWh) και η συνολική επιφάνεια ανακαινισμένων κατοικιών στα 5.160.000 m2.

  Η Βασιλική Σίτα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τέλος, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Ενεργειακοί Έλεγχοι». Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Σίτα, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ο Οδηγός για τους ενεργειακούς ελέγχους, που ενδιαφέρει τον τεχνικό κόσμο της χώρας μας. «Ενεργειακός έλεγχος», τόνισε, είναι η συστηµατική διαδικασία µε σκοπό την απόκτηση επαρκούς γνώσης του υφιστάμενου συνόλου χαρακτηριστικών ενεργειακής κατανάλωσης ενός κτιρίου ή μιας οµάδας κτιρίων, μιας βιομηχανικής ή εµπορικής δραστηριότητας ή εγκατάστασης, καθώς και ιδιωτικών ή δηµόσιων υπηρεσιών, µε την οποία εντοπίζονται και προσδιορίζονται ποσοτικά οι οικονοµικώς αποδοτικές δυνατότητες εξοικονόµησης ενέργειας και µε την οποία συντάσσεται έκθεση αποτελεσµάτων.

  Η διημερίδα του ΤΕΕ με θέμα: “Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα Εξοικονόμησης Ενέργειας” ξεκίνησε την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017 και συνεχίζεται την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ στον 1ο όροφο, Νίκης 4, Σύνταγμα, Αθήνα, με έναρξη στις 9.30 πμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Το πλήρες πρόγραμμα της διημερίδας, όπως επίσης για την παρακολούθηση σε ζωντανή μετάδοση των εργασιών της διημερίδας περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ www.tee.gr

  Σχετικά Άρθρα

  Συμφωνία για το Κλίμα: G20 μείον ΗΠΑ ίσον G19 Πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η Κίνα WWF: Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από το ποσοστό αστικού πράσινου Tags: ΤΕΕ, Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον
 • Η Γαλλία θέλει να κλείσει τους 17 από τους 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες της

  Η Γαλλία θέλει να κλείσει τους 17 από τους 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες της

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-10 18:11:26 | Πηγή: Skai
  Η Γαλλία ενδέχεται να κλείσει έως και 17 από τους 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες της, καθώς στοχεύει να περιορίσει δραστικά το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Νικολά Ιλό.

  Το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια. Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2015, επί προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, προβλέπει τη μείωση στο 50% μέχρι το 2025.

  «Όλοι καταλαβαίνουν ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα κλείσουμε ορισμένους αντιδραστήρες (...) ίσως μέχρι και 17 αντιδραστήρες, αυτό θα το δούμε» είπε ο Ιλό μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

  Την περασμένη Πέμπτη ο Ιλό παρουσίασε ένα «σχέδιο για το κλίμα» που όμως δεν περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα καταφέρει να περιορίσει την λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων στην παραγωγή ενέργειας. Πολλοί ειδικοί εξάλλου θεωρούν ότι είναι δύσκολο να μειωθεί από το 75% στο 50% μέχρι την ημερομηνία που έχει τεθεί.
  Tags: Γαλλία, πυρηνικοί αντιδραστήρες, λειτουργία
 • Συμφωνία για το Κλίμα: G20 μείον ΗΠΑ ίσον G19

  Συμφωνία για το Κλίμα: G20 μείον ΗΠΑ ίσον G19

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-10 17:10:01 | Πηγή: Skai
  Την αμετάκλητη προσήλωση τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιβεβαίωσαν, το Σάββατο στο Αμβούργο, οι 19 από τις 20 χώρες της G20, με τις ΗΠΑ να επιμένουν στη γραμμή Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως αρνηθεί πως υφίσταται κάποια απειλή.

  Οι ηγέτες της Κίνας, της Γερμανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας και των υπολοίπων δεκατριών μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες να επιβραδυνθεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

  Βέβαια οι ΗΠΑ δεν είναι απλώς «μία χώρα» που αντιτίθεται στην «πράσινη» προληπτική γραμμή, αλλά η δεύτερη σε εκπομπή ρύπων χώρα στον πλανήτη.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας περιβάλλοντος (EPA/2014) οι ΗΠΑ μολύνουν την ατμόσφαιρα με το 15% των ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου παγκοσμίως, πίσω μόνο από την η Κίνα η οποία εκπέμπει το 30%.

  Το 2015, οι επικίνδυνοι ρύποι της ατμόσφαιρας ξεπέρασαν τους 36 δισεκατομμύρια τόνους, με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι τρίτες (9%) και την Ινδία να ακολουθεί (7%).

  Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οικτίρει» τις ΗΠΑ για την έξοδο τους από την συμφωνία του Παρισιού, διαφωνώντας με τις ελπίδες της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, η οποία δεν αποκλείει την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία.

  «Σημειώνουμε την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισίου (…) Τα υπόλοιπα μέλη της G20 δηλώνουμε ότι η συμφωνία είναι αμετάκλητη και επαναβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας σε αυτή», γράφει η κοινή ανακοίνωση.

  «Είναι πασιφανές ότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε ομοφωνία [για το Κλίμα] (…) δεν πρόκειται για μία κοινή στάση», ξεκαθάρισε η Άνγκελα Μέρκελ.

  Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης πάντως, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν στενή συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες για καθαρότερη εξόρυξη και πιο αποδοτική χρήση των ορυκτών καυσίμων.  Ωστόσο το «κλίμα» στην Αμερική σε επίπεδο θεσμών έχει αλλάξει, με αρκετούς αναλυτές να εκφράζουν την ανησυχία του για ακόμα και αυτές τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ.

  Ενδεικτική είναι η επιλογή του Σκοτ Προύιτ, (προσωπική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ), στον διοικητικό θώκο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Ο Προύιτ εκτός από ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης από τη Συμφωνία για το Κλίμα, αγωνιζόταν για χρόνια εναντίον πολλών περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Οκλαχόμα,, εργαζόμενος ως λομπίστας της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

  Μάλιστα η δράση του συχνά τον έφερε σε σύγκρουση με εκείνους που σήμερα είναι υφιστάμενοί του: τους επιστήμονες της EPA που ειδικεύονται σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
  Χαρακτηριστική είναι και η πρόσκληση του νέου Γάλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που κάλεσε τους Αμερικανούς επιστήμονες να συνεχίσουν τις έρευνές τους στη Γαλλία, εάν χρειαστεί.

  Παρά τις δηλώσεις Τραμπ για την έξοδο των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα, οι δεσμεύσεις που έχει παραλάβει από την προηγούμενη διακυβέρνηση Ομπάμα δεν επιτρέπουν στη χώρα να αποχωρήσει πριν το 2020.

  Αναφορές ήθελαν τη Σαουδική Αραβία και την Ινδονησία να σκέφτονται επίσης την οπισθοχώρηση τους από τις δεσμεύσεις για τον περιορισμό των ρύπων, αλλά τελικά έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την «πράσινη» αντιμετώπιση του της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

  Πρόσφατα ο θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ χαρακτήριζε «καταστροφική» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, προειδοποιώντας ότι η στάση των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες κλιματικές αλλαγές.  Tags: Κλίμα, G20, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, γερμανία, Μέρκελ, Τραμπ, φαινόμενο του θερμοκηπίου, κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη
 • Πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η Κίνα

  Πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η Κίνα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-07-10 15:33:12 | Πηγή: Skai
  Η Κίνα πέρασε τις ΗΠΑ και ήταν το 2016 η πρώτη χώρα σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της BP (Statistical Review of World Energy) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με εξαίρεση αυτή από υδάτινους πόρους, αυξήθηκε 14,1% το 2016, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί.

  Αν και το ποσοστό της ανανεώσιμης ενέργειας ανερχόταν μόλις στο 4% της συνολικής ενέργειας, η ισχυρή αύξησή της σημαίνει ότι σε αυτήν αντιστοιχεί το ένα τρίτο της αύξησης της συνολικής ενέργειας, σημειώνει η έκθεση. Η Κίνα συνέχισε να κυριαρχεί στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών, συμβάλλοντας κατά περίπου 40% στην παγκόσμια αύξησή τους - περισσότερο από ότι συνολικά οι χώρες του ΟΟΣΑ - και πέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πέρυσι, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP Σπένσερ Ντέιλ.

  Η Κίνα είχε επίσης τη μεγαλύτερη συμβολή στην παγκόσμια αύξηση της υδροηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας. Η παγκόσμια υδροηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε 2,8% το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με πάνω από το 40% της αύξησης να είναι από την Κίνα. Η παγκόσμια πυρηνική ενέργεια αυξήθηκε 1,3%, με την Κίνα να συμβάλει το σύνολο σχεδόν της αύξησης.

  Οι εκπομπές άνθρακα έμειναν ουσιαστικά σταθερές τα τελευταία τρία χρόνια, είπε ο Ντέιλ. Πέρυσι, αυξήθηκαν 0,1%, ενώ στην Κίνα μειώθηκαν 0,7%. «Οι εκπομπές άνθρακα της Κίνας εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την αύξησή τους κατά περισσότερο από 75% τα προηγούμενα 10 χρόνια και κάποιες από τις βελτιώσεις αντανακλούν διαρθρωτικούς παράγοντες που είναι πιθανόν να διατηρηθούν», σημείωσε ο Ντέιλ.


  Σχετικά Άρθρα

  Ομπάμα: Δύο δισ. δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 36 δισ. δολάρια θα διαθέσει η Νότια Κορέα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Tags: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Κίνα
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο