• Οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας γιορτάζουν στην Λίμνη Πλαστήρα τα «Μαρτιάτικα»

  Οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας γιορτάζουν στην Λίμνη Πλαστήρα τα «Μαρτιάτικα»

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-17 09:10:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ταιριάζουν με όλα, αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης για αυτούς που θέλουν να αποφύγουν το κρέας και έχουν υπέροχη γεύση. Πρόκειται για τα μανιτάρια και όσοι βρεθούν την Κυριακή των Βαΐων, 1η Απριλίου, στο Νεοχώρι της λίμνης Πλαστήρα θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον «μαγικό κόσμο τους».

  Την γιορτή των «Μαρτιάτικων», διοργανώνουν φέτος οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, και το αρχικό ραντεβού ορίστηκε στον Βοτανικό κήπο, στις 9.00 το πρωί.

  Θα ακολουθήσει εξόρμηση στο δάσος για αναζήτηση και συλλογή των «μαρτιάτικων» και άλλων αυτοφυών μανιταριών. Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου αρχικά θα γίνει η αναγνώριση των μανιταριών που συλλέχθηκαν και στη συνέχεια διάλεξη με θέμα: «Τα δηλητηριώδη μανιτάρια» από τον ερευνητή της μυκητολογίας Άγγελο Παπαδημητρίου. Θα ακολουθήσει το μαγείρεμα των μανιταριών και το μοίρασμα των εδεσμάτων στους παραβρισκόμενους.

  Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας Στέργιος Μίχος είπε ότι η γιορτή διοργανώνεται για το αυτοφυές (άγριο) μανιτάρι με την επιστημονική ονομασία Hygrophorus marzuolus, την ελληνική «Υγροφόρος ο Μαρτιάτικος» με την κοινή ονομασία «Μαρτούλι». «Η ονομασία της οικογένειας Hygrophorous είναι σύνθετη από τις ελληνικές λέξεις "Υγρός" και "Φέρω", -επειδή έχει πολύ νερό», τόνισε ο κ. Μίχος και πρόσθεσε ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μάζεμα μανιταριών θα πρέπει να είναι ντυμένοι κατάλληλα και να έχουν μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό (καλάθια, πλαστικά τελάρα κα).

  Ο Σύλλογόο Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, ιδρύθηκε το 2006 από μια ομάδα ανθρώπων που λατρεύουν τη Φύση και τα δώρα της. «Με τη δράση μας στοχεύουμε, σε πρώτο βαθμό, να αναπτύξουμε τα αισθήματα φιλίας, αγάπης και σεβασμού των ανθρώπων προς τη Φύση», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου και υπογράμμισε: «Δευτερευόντως θέλουμε να διαδώσουμε την μανιταρογνωσία στο ευρύτερο κοινό, όπως και να ενημερώσουμε για την μεγάλη ωφέλεια που προσφέρουν τα αυτοφυή μανιτάρια τόσο στη λειτουργία της Φύσης, όσο και στη ζωή των ανθρώπων».

  Όπως είπε «μαθαίνοντας όλα αυτά για τα μανιτάρια, κινδυνεύουμε λιγότερο από ατυχήματα δηλητηριάσεων, αφού περιορίζονται αριθμητικά οι "εμπειρικοί μανιταροσυλλέκτες", οι "ηρωϊκοί αδαείς" κατά τον αείμνηστο Δημήτριο Κλετεμλίδη, πρωτοπόρο της μανιταρογνωσίας στη χώρα μας, δηλαδή αυτοί που συλλέγουν μανιτάρια με γνώσεις που απέκτησαν εμπειρικά και όχι μελετώντας κατάλληλα συγγράμματα και συμμετέχοντας σε δράσεις συλλόγων».

  Ο κ. Μίχος τόνισε ακόμα ότι ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η καλλιέργεια των μανιταριών στην Ελλάδα, «όμως υστερούμε στο να καλύψουμε την εγχώρια κατανάλωση, ειδικά στο αγαρικό -λευκό και Portobello».

  «Ενώ η παραγωγή του πλευρώτους είναι ικανοποιητική, στον τομέα του αγαρικού δραστηριοποιείται μόνο μια επιχείρηση, αφού ο ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα-κυρίως Πολωνίας- είναι αποτρεπτικός παράγοντας», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου.

  Αναφορικά με τους εμπειρικούς μανιταροσυλλέκτες ο κ. Μίχος συμβούλευσε ότι «πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για τον εμπλουτισμό των γνώσεων για τα αυτοφυή μανιτάρια, μελετώντας βιβλία και συμμετέχοντας σε δράσεις συλλόγων και εξορμήσεις έμπειρων μανιταροσυλλεκτών. Και πάντα να έχουν στο νου τους πως κάποια μανιτάρια... τρώγονται μόνο μια φορά!!!».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους!

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-17 08:08:46 | Πηγή: Ζούγκλα
  Κάθε χρόνο περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από παθήσεις που σχετίζονται με την ρύπανση του αέρα τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

  Πάνω από τους μισούς θανάτους (το 55%) καταγράφονται στις ταχέως αναπτυσσόμενες και πολυπληθείς χώρες της Κίνας (1,6 εκατ. ετησίως) και της Ινδίας (1,3 εκατ. ετησίως). Ο κύριος «ένοχος» είναι τα μικροσκοπικά σωματίδια -γνωστά και ως ΡΜ2,5- που εκπέμπονται από εργοστάσια, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξατμίσεις οχημάτων και από την καύση ξύλων και άνθρακα...

  Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr
 • Ο σκύλος που κάποιοι λένε πως έχει… ανθρώπινο πρόσωπο

  Ο σκύλος που κάποιοι λένε πως έχει… ανθρώπινο πρόσωπο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-16 21:00:02 | Πηγή: News Beast

  Ένας σκύλος έχει βαλθεί να γεφυρώσει τις διαφορές ανθρώπων και σκυλιών με το ολότελα ιδιοσυγκρασιακό του πρόσωπο.

  Αυτός είναι ο Yogi που έχει τρελάνει κυριολεκτικά τη μεγάλη διαδικτυακή κοινότητα και, όπως εξομολογείται η ιδιοκτήτριά του Chantal Desjardins, δεν το είχε παρατηρήσει ποτέ, αλλά όλοι της οι φίλοι ορκίζονται πως το σκυλί παίρνει ανθρώπινες εκφράσεις.

  Viral πλέον ο Yogi, έχει πιστούς θαυμαστές που μας λένε πως έχει «ανθρώπινα μάτια», «ανθρώπινες εκφράσεις», ακόμα και «έναν άνθρωπο εγκλωβισμένο σε σώμα σκύλου».

  Ο Yogi κλείνει πράγματι το μάτι του ως χαιρετισμό, τρελαίνοντας κάποιους και τρομοκρατώντας κάποιους άλλους. Η νέα τρέλα του ίντερνετ είναι να βρει τώρα σε ποιον μοιάζει ο σκύλος και οι επικρατέστεροι είναι μέχρι στιγμής οι Τζέικ Τζίλενχαλ, Κρίστοφερ Γουόκεν, Τζάρεντ Λέτο, Νίκολας Κέιτζ, Πολ Ρουντ, ακόμα και ο Χαλκ Χόγκαν!

  Δείτε και αποφασίστε μόνοι σας αν έχει κάτι ανθρώπινο η νέα ηλεκτρονική διασημότητα που ξεπήδησε από την επικράτεια του ζωικού βασιλείου…

 • Τα αποθέματα κοβαλτίου και λιθίου θα εξαντληθούν μέχρι το 2050

  Τα αποθέματα κοβαλτίου και λιθίου θα εξαντληθούν μέχρι το 2050

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-16 17:20:00 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Η τήξη των πάγων της Αρκτικής αλλάζει ήδη την κυκλοφορία του ωκεανού 15/03 17:04 Το 50% των ειδών στις περιοχές με την υψηλότερη βιοποικιλότητα απειλείται από την κλιματική αλλαγή 14/03 19:40

  Τα παγκόσμια αποθέματα λιθίου και κοβαλτίου, των βασικών στοιχείων για την παραγωγή μπαταριών, θα φτάσουν σε κρίσιμο επίπεδο μέχρι το 2050, σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών του Ινστιτούτου Helmholtz Ulm (HIU) στη Γερμανία.

  Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι οι τεχνολογίες μπαταριών χωρίς κοβάλτιο, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών που βασίζονται σε μη κρίσιμα στοιχεία όπως το νάτριο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το αλουμίνιο, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αποφυγής μακροπρόθεσμων προβλημάτων εφοδιασμού.

  Εκτός από το λίθιο που λειτουργεί ως φορέας φορτίου, το κοβάλτιο αποτελεί επίσης θεμελιώδες συστατικό της καθόδου στις υπάρχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου, καθορίζοντας την υψηλή πυκνότητα ενέργειας και ισχύος καθώς και τη μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, αυτό το στοιχείο αντιμετωπίζει προβλήματα διαθεσιμότητας αλλά και τοξικότητας.

  Η ανάλυση δείχνει ότι έως το 2050 για διάφορες εφαρμογές μπαταριών είναι πιθανό να σημειωθεί έλλειψη και αύξηση των τιμών του κοβαλτίου, καθώς η ζήτηση κοβαλτίου από τις μπαταρίες μπορεί να είναι διπλάσια από τα σημερινά αποθεματικά.

  Αντίθετα, τα σημερινά αποθέματα λιθίου είναι σε υψηλότερη διαθεσιμότητα, αλλά η παραγωγή θα πρέπει να αναβαθμιστεί σημαντικά, ενδεχομένως πάνω από δέκα φορές, ώστε να καλύψει τη μελλοντική ζήτηση.

  Ωστόσο, και τα δύο στοιχεία χαρακτηρίζονται από ισχυρή γεωγραφική συγκέντρωση, ιδίως σε χώρες με μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες για πιθανή έλλειψη και σχετική αύξηση των τιμών στο μέλλον.

  Τέλος, η μελέτη συνιστά τη δημιουργία μίας οικονομίας μπαταρίας με υψηλό ρυθμό ανακύκλωσης, για τη μείωση της πίεσης σε κρίσιμα υλικά όπως το λίθιο και το κοβάλτιο.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γερμανία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Αστεροειδής στο μέγεθος του Empire State ενδέχεται να μη μπορεί να αναχαιτιστεί

  Αστεροειδής στο μέγεθος του Empire State ενδέχεται να μη μπορεί να αναχαιτιστεί

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-16 16:53:21 | Πηγή: News Beast

  Οι ερευνητές της NASA αποκάλυψαν τα αποτελέσματα κάποιων ερευνών όσων αφορά το ταξίδι ενός αρκετά μεγάλου αστεροειδή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ του εξωτερικού η NASA ενδέχεται να μη μπορέσει να υπερασπιστεί τον πλανήτη απέναντι στον Bennu, ο οποίος πιθανό να έρθει σε επαφή με τη Γη το 2135.

  Όπως γράφει η Daily Mail, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αστεροειδής είναι λίγο πιο μεγάλος από το μέγεθος του Empire State Building. Οι επιστήμονες ερευνούν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο διαστημικό σκάφος που προσεγγίζει κοσμικά αντικείμενα με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να εκτρέψει την απειλή.

  Η εκτροπή αυτή ενδεχομένως να γίνει με ένα ειδικό διαστημόπλοιο 8,8 τόνων που θα ονομάζεται «HAMMER» και θα μπορούσε να ανατινάξει τον αστεροειδή με τη χρήση πυρηνικής συσκευής.

  αστεροειδης2

  Όπως αναφέρει πάντως το Buzzfeed, η σύγκρουση του Bennu με τη Γη έχει 1 πιθανότητα στις 2.700 να χτυπήσει τον πλανήτη μας μέσα στον επόμενο αιώνα.

   

 • Χιλιάδες Νορβηγοί σε λίστες αναμονής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

  Χιλιάδες Νορβηγοί σε λίστες αναμονής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-16 16:45:08 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχει μικροπλαστικά 15/03 17:56 Η τήξη των πάγων της Αρκτικής αλλάζει ήδη την κυκλοφορία του ωκεανού 15/03 17:04

  Η Νορβηγία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά κάτοικο στον κόσμο. Ένα από τα πέντε νέα αυτοκίνητα που πωλούνται είναι ηλεκτρικό και πάνω από το 50% των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2017 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά.

  Με κίνητρο τις γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ηλεκτρικά και τα αυξανόμενα οδικά τέλη για τα βενζινοκίνητα οχήματα, η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχίζεται να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στη σκανδιναβική χώρα. Λόγω αυτών των φορολογικών ελαφρύνσεων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να πωληθούν στην ίδια τιμή με τα οχήματα κινητήρων εσωτερικής καύσης, αλλά η συντήρηση και λειτουργία  τους είναι κατά πολύ φθηνότερες.

  Αυτό καθιστά ελκυστικό για τους Νορβηγούς καταναλωτές να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητα ντίζελ ή βενζίνης με νέα, ηλεκτροκίνητα οχήματα. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν το 50% των Νορβηγών που σχεδιάζουν να αγοράσουν ένα καινούριο αυτοκίνητο το 2018 επιθυμούν ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα.

  Μάλιστα, η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Νορβηγία αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή τόσο γρήγορα, ώστε οι παραγωγοί αυτοκινήτων δεν μπορούν να συμβαδίσουν με αυτή. Χιλιάδες Νορβηγοί περιμένουν μήνες για τα νέα οχήματα και οι πωλητές αυτοκινήτων έχουν παρατείνει επανειλημμένα τις ημερομηνίες παράδοσης.

  Ο χρόνος αναμονής για υπάρχοντα μοντέλα κυμαίνεται μεταξύ οκτώ μηνών και δύο ετών. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες έχουν πληρώσει για να τεθούν σε λίστα αναμονής για νέα μοντέλα από τις Nissan, Tesla, Audi και Jaguar, τα οποία θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες ή και χρόνια.

  Μια πρόσφατη έρευνα μεταξύ των Νορβηγών καταναλωτών, στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος για την ενεργειακή απόδοση που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, δείχνει ότι οι Νορβηγοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολύ περισσότερο για αυτοκίνητα με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Πρόωρες ενδείξεις καινοτομίας των προγόνων μας πριν από 320.000 χρόνια!

  Πρόωρες ενδείξεις καινοτομίας των προγόνων μας πριν από 320.000 χρόνια!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 08:35:25 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι πρόγονοι του συγχρόνου ανθρώπου (Homo sapiens) που ζούσαν στην Ανατολική Αφρική, είχαν αρχίσει, ήδη πριν από 320.000 χρόνια, αρκετά νωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, να κάνουν μια σειρά από τεχνικές και κοινωνικές καινοτομίες.

  Ανάμεσα στις καινοτομίες ήταν να κατασκευάζουν πιο καλοφτιαγμένα και πιο κοφτερά λίθινα εργαλεία (πολλά από μαύρο ηφαιστειακό οψιδιανό και από έγχρωμο πυριτόλιθο), να χρησιμοποιούν χρωστικές ουσίες από ώχρα και μαγγάνιο (για άγνωστη χρήση αλλά μάλλον για βάψιμο του σώματος με φωτεινό κόκκινο χρώμα ή για άλλους συμβολικούς σκοπούς), καθώς επίσης να κάνουν μακρινές μετακινήσεις και πιθανώς εμπορικές ανταλλαγές σε αποστάσεις έως 90 χιλιομέτρων.

  Όπως τα σημερινά κινητά τηλέφωνα είναι μικρότερα από ό,τι τα πρώτα κινητά που εμφανίσθηκαν, έτσι και τα νέα λίθινα εργαλεία (χειροπελέκεις κ.ά.) ήσαν μικρότερα, πιο εύχρηστα και πιο αποτελεσματικά από τα παλαιότερα.

  Επιπλέον, ήταν φτιαγμένα όχι από ντόπιες πέτρες, αλλά από πιο εξωτικές πρώτες ύλες που είχαν μεταφερθεί από μακρινά μέρη, μια ένδειξη για την ύπαρξη ακόμη και πρώιμων εμπορικών δικτύων.
  Οι καινοτομίες αυτές συνέπεσαν με μεγάλες περιβαλλοντικές και οικολογικές αλλαγές την ίδια εποχή σε αυτή την περιοχή. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι οι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκαν από τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, το οποίο κατά καιρούς γινόταν πιο απρόβλεπτο και επικίνδυνο για την επιβίωση των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών (σεισμοί, απότομη εναλλαγή υγρασίας-ξηρασίας, εξαφάνιση ζώων κ.α.).

  Οι ανθρωπολόγοι και άλλοι επιστήμονες από διάφορες χώρες έκαναν την ανακάλυψη στη νότια Κένυα και παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε τρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Science». Όπως τόνισαν, το βασικό μήνυμα των ανακαλύψεων είναι ότι ωθούν ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν την έναρξη της εξέλιξης της πολύπλοκης συμπεριφοράς.

  Η χρονολόγηση των ευρημάτων προ 320.000 έως 305.000 ετών συμπίπτει περίπου με τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα του ανματομικά σύγχρονου «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens), τα οποία έχουν ανακαλυφθεί στο Μαρόκο και είναι ηλικίας 300.000 έως 350.000 ετών.

  Τα νέα ευρήματα είναι επίσης κατά δεκάδες χιλιάδες χρόνια πιο πρώιμα από τις έως τώρα ενδείξεις καινοτομιών στην μεσολιθική ανατολική Αφρική. Οι νέες πρακτικές (τεχνικές καινοτομίες, δίκτυα κοινωνικο-οικονομικών ανταλλαγών, πρώιμη συμβολική επικοινωνία κ.α.) αντικατέστησαν συνήθειες και συμπεριφορές που είχαν ακολουθηθεί επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια έως τότε.

 • Φλαμίνγκο κάνει βόλτες στην παραλία των Λύχνων στη Λήμνο

  Φλαμίνγκο κάνει βόλτες στην παραλία των Λύχνων στη Λήμνο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-16 01:15:25 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ένα φλαμίνγκο καταγράφηκε από το κινητό αναγνώστη να κάνει βόλτες στην παραλία των Λύχνων στη Λήμνο.

  Η Λήμνος είναι γνωστό καταφύγιο για τα πανέμορφα φλαμίνγκο και εδώ και πολλά χρόνια, κάθε χρόνο λόγω των κλιματικών συνθηκών αλλά και υγροτόπων της Αλυκής, της Χορταρόλιμνης και της Ασπρόλιμνης κάθε χειμώνα επισκέπτονται το νησί και ξεχειμωνιάζουν.

  Δείτε το video:  Πηγή: limnosreport.gr
 • Η τήξη των πάγων της Αρκτικής αλλάζει ήδη την κυκλοφορία του ωκεανού

  Η τήξη των πάγων της Αρκτικής αλλάζει ήδη την κυκλοφορία του ωκεανού

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-15 21:50:16 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Γαλλία: 700 εκατ. ευρώ για έργα ηλιακής ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες 14/03 19:37

  Στον άνω Βόρειο Ατλαντικό, επιστήμονες έχουν ανακαλύψει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι μια ασυνήθιστη έγχυση γλυκού νερού στον ωκεανό μπορεί ήδη να επηρεάζει την κυκλοφορία του.

  Το γλυκό νερό, που πιθανότατα προέρχεται από την τήξη παγετώνων στη Γροιλανδία ή την Αρκτική, παραμένει στην επιφάνεια του ωκεανού για περισσότερο διάστημα από το πυκνότερο αλμυρό νερό. Αυτό επηρεάζει τη φυσική διαδικασία του ωκεανού, κατά την οποία τα βορινά επιφανειακά ύδατα γίνονται πυκνότερα και πιο κρύα, με αποτέλεσμα να βυθίζονται και να ταξιδεύουν νότια σε μεγάλα βάθη.

  «Μέχρι τώρα, τα μοντέλα είχαν προβλέψει κάτι τέτοιο για το μέλλον, αλλά φαινόταν πολύ μακρινό», δήλωσε στην Washington Post η επικεφαλής της έρευνας Μαριλένα Όλτμανς. «Αλλά οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν πράγματι γλυκά νερά που επηρεάζουν ήδη τη μεταφορά και την καθυστερούν κατά μερικά χρόνια», πρόσθεσε.

  Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία από τη Θάλασσα Ίρμινγκερ στα νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας, από μετρήσεις σχετικά με την κυκλοφορία των ωκεάνιων υδάτων σε βασικά σημεία της παραπάνω διαδικασίας. Αν και η μελέτη δεν προχωρά σε συγκεκριμένες προβλέψεις σχετικά με το πώς και πόσο γρήγορα μπορεί να επηρεαστεί η μεταφορά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η παρουσία του γλυκού νερού από τη τήξη παγετώνων ή θαλάσσιων πάγων έχει ήδη αντίκτυπο στη διαδικασία. Το 2010, το 40% του λιωμένου γλυκού νερού παρέμεινε στην επιφάνεια το χειμώνα και το επόμενο έτος. Μάλιστα, η παρατεταμένη παραμονή του γλυκού νερού μπορεί να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο, επιταχύνοντας το ρυθμό εμφάνισης του φαινομένου.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχει μικροπλαστικά

  Το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχει μικροπλαστικά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-15 21:50:16 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Δείτε ακόμα Βραβεία Natura 2000: Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες στον τελικό 14/03 19:31 Γαλλία: 700 εκατ. ευρώ για έργα ηλιακής ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες 14/03 19:37

  Το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχει μικροπλαστικά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε σε 259 μπουκάλια διαφορετικών εταιρειών η μη κυβερνητική και δημοσιογραφική οργάνωση Orb Media.

  Μελετώντας διάφορες εμπορικές μάρκες σε εννέα διαφορετικές χώρες, οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη Φρεντόνια ανακάλυψαν μάλιστα ότι μερικά από τα μπουκάλια περιείχαν δύο φορές περισσότερα πλαστικά σωματίδια από το απλό νερό της βρύσης που είχαν προηγουμένως αναλύσει.

  Για να εντοπίσουν τα σωματίδια στο κάθε δείγμα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία κόκκινη χρωστική ουσία που προσκολλάται στο πλαστικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, η μελέτη δεν δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά ο Άντριου Μέιζ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και εμπνευστής της συγκεκριμένης μεθόδου, δήλωσε ικανοποιημένος από το επίπεδο εκτέλεσης του πειράματος.

  Η λίστα με όλες τις μάρκες που δοκιμάστηκαν στη μελέτη περιλαμβάνει τις Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisas (Bisleri), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz) Nestlé Pure Life (Nestlé), San Pellegrino (Nestlé) και Wahaha (Hangzhou Wahaha).

  Από τα 259 μπουκάλια νερού που αναλύθηκαν, μόνο τα 17 δεν περιείχαν πλαστικά. Τα υπόλοιπα περιείχαν ίχνη από πολυπροπυλένιο, πολυστυρένιο, νάιλον ή τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο.

  Η Nestlé ανακοίνωσε ότι δεν ήταν ικανοποιημένη με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση του νερού, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη χρωστική ουσία μπορεί να δημιουργήσει ψευδή θετικά αποτελέσματα.

  Το πώς η πρόσληψη πλαστικών επηρεάζει τους ανθρώπους δεν είναι ακόμα 100% ξεκάθαρο. Ωστόσο, εάν εισπνευσθούν ή καταναλωθούν, τα μικροπλαστικά μπορεί να συσσωρευθούν και να δημιουργήσουν τοπική τοξικότητα, προκαλώντας ή ενισχύοντας μια ανοσοαπόκριση.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Τι δείχνει έρευνα για τα εμφιαλωμένα νερά και τι απαντούν οι εταιρείες

  Τι δείχνει έρευνα για τα εμφιαλωμένα νερά και τι απαντούν οι εταιρείες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-15 10:11:56 | Πηγή: News Beast

  Μια νέα μεγάλη διεθνής έρευνα έρχεται να προκαλέσει ανησυχία για το εμφιαλωμένο νερό. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι πάνω από το 90% των μπουκαλιών περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, που ο καταναλωτής καταπίνει εν αγνοία του.

  Τα μικροπλαστικά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια σε ποσότητα σε σχέση με αυτά που έχουν βρεθεί στο νερό της βρύσης και υπάρχουν ακόμη και σε δημοφιλή προϊόντα γνωστών εταιρειών.

  Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια χημείας Σέρι Μέισον, που ακόμη δεν έχουν κάνει κάποια επιστημονική δημοσίευση, έκαναν την έρευνα για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Orb Media, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται το BBC και τον Guardian.

  Ανέλυσαν δείγματα από 259 μπουκάλια νερού από εννέα χώρες και 11 διαφορετικές μάρκες, ανακαλύπτοντας κατά μέσο όρο δέκα πλαστικά σωματίδια με πλάτος μεγαλύτερο μιας ανθρώπινης τρίχας, δηλαδή άνω των 100 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού).

  Ανιχνεύθηκαν επίσης κατά μέσο όρο 314 μικροσωματίδια πιθανού (αλλά όχι βέβαιου) μικροπλαστικού για κάθε ένα λίτρο νερού, με μέγεθος το κάθε σωματίδιο από 6,5 έως 100 μικρόμετρα.

  Σε κάποια μπουκάλια οι συγκεντρώσεις σωματιδίων έφθαναν έως τα 10.000 κομματάκια ανά λίτρο. Από τα 259 μπουκάλια που ελέγχθηκαν, μόνο τα 17 δεν περιείχαν καθόλου ίχνη πλαστικών. Το πιο συχνό είδος πλαστικού μέσα στα εμφιαλωμένα νερά ήταν το πολυπροπυλένιο, αυτό που χρησιμοποιείται και στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών.

  Τα μπουκάλια είχαν αγοραστεί στις ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Λίβανο, Κένυα και Ταϊλάνδη.

  Οι μάρκες που αναλύθηκαν ήταν: Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri (Bisleri International), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz), Nestle, Pure Life, San Pellegrino (Nestle) και Wahaha (Hangzhou Wahaha Group).

  Μια δεύτερη -άσχετη με την πρώτη- μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ από την οργάνωση Story of Stuff και η οποία εξέτασε 19 διαφορετικές μάρκες εμφιαλωμένων νερών, βρήκε επίσης μεγάλη παρουσία πλαστικών μικροϊνών.

  Οι ερευνητές είπαν ότι τα μικροπλαστικά μεταφέρονται και μέσω του αέρα, συνεπώς μπορούν να υπάρχουν στα εργοστάσια εμφιάλωσης και να τρυπώσουν έτσι μέσα στα μπουκάλια.

  Οι εταιρείες αντέδρασαν λέγοντας ότι τα προϊόντα τους τηρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.

  Η Nestle επέκρινε τη μεθοδολογία της πρώτης έρευνας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα, ενώ και η Danone ανέφερε ότι η μελέτη χρησιμοποιεί μια μέθοδο ανάλυσης που είναι «ασαφής».

  Από την άλλη η Coca Cola επισήμανε ότι τα μικροπλαστικά είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον, γι' αυτό «είναι πιθανό να βρεθούν σε μικροσκοπικά επίπεδα ακόμη και σε προϊόντα υψηλής προστασίας». Και η PepsiCo διαβεβαίωσε ότι τα προϊόντα της είναι «αξιόπιστα ασφαλή».

  Η Gerolsteiner δεν απέκλεισε επίσης την ύπαρξη μικροπλαστικών μέσα στα εμφιαλωμένα νερά, τα οποία προέρχονται είτε από τον αέρα είτε από τη διαδικασία εμφιάλωσης. Τόνισε όμως ότι βρίσκονται σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις από ό,τι στα φαρμακευτικά προϊόντα.

  «Το θέμα δεν είναι να δείξουμε με το δάχτυλο συγκεκριμένες μάρκες, αλλά να αναδείξουμε ότι τα πλαστικά υπάρχουν παντού, έχουν γίνει ένα τόσο διαδεδομένο υλικό στην κοινωνία μας, που διεισδύει και στο νερό, σε όλα αυτά τα προϊόντα που καταναλώνουμε σε πολύ βασικό επίπεδο» δήλωσε η Μέισον.

  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση αυτών των μικροπλαστικών από τους ανθρώπους προκαλεί βλάβες, αλλά το θέμα αποτελεί αντικείμενο επιστημονικών μελετών. Προηγούμενες μελέτες έχουν ανακαλύψει μικροπλαστικά στο νερό της βρύσης, αλλά και σε πολλά άλλα προϊόντα, όπως θαλασσινά είδη, αλάτι, μπίρες κ.α.

  Η πλήρης μελέτη υπάρχει στη διεύθυνση www.OrbMedia.org

 • Βραβεία Natura 2000: Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες στον τελικό

  Βραβεία Natura 2000: Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες στον τελικό

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-14 19:41:31 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Tης Βάσως Μιχοπούλου

  Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες είναι ανάμεσα στους 25 φιναλίστ για το Βραβείο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έρχεται να αναγνωρίσει τον χρόνο, την αφοσίωση και τις προσπάθειες που επένδυσαν Ευρωπαίοι τη χρονιά που πέρασε σε θέματα προστασίας της φύσης, στο πλαίσιο του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το βραβείο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση υπέρ του δικτύου Natura 2000 αναδεικνύοντας το ρόλο του στη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς και στην προαγωγή της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

  Από τις εβδομήντα πέντε έγκυρες υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν σε όλη την ΕΕ επελέγησαν εικοσιπέντε υποψήφιοι από δεκαέξι χώρες, ανάμεσά τους και πέντε από την Ελλάδα, για τον τελικό http://natura2000award-application.eu/en/finalists. Οι υποψηφιότητες περιλαμβάνουν αρκετά διασυνοριακά έργα, όπου συμμετέχει επίσης και η Τουρκία, καθώς και ένα έργο που αφορά όλη την ΕΕ.

  Τα Βραβεία Natura 2000 απονέμονται σε πέντε κατηγορίες: διατήρηση, κοινωνικοοικονομικά οφέλη, επικοινωνία, συμβιβασμός συμφερόντων/αντιλήψεων, και δικτύωση και διασυνοριακή συνεργασία. Ένα ειδικό βραβείο, το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη, πρόκειται να απονεμηθεί στον τελικό υποψήφιο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από τους πολίτες. Γι αυτό το λόγο οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία που ήδη «τρέχει» μέχρι τις 22 Απριλίου 2018. Οι νικητές θα αναγγελθούν από τον επίτροπο Karmenu Vella, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

  Οι πέντε ελληνικές υποψηφιότητες που έχουν επιλεγεί και που ζητούν την ψήφο του ελληνικού κοινού είναι:

  1.Το μονοπάτι ερμηνείας της λίμνης Στυμφαλίας

  Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Stymfalia με στόχο να ενώσει ένα μοναδικό τοπίο μεγάλης βιοποικιλότητας με τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Στυμφαλού και με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Η διπλή ταυτότητα του τόπου χρησιμοποιήθηκε ως θέμα για τη δημιουργία ενός ίχνους ερμηνείας "Ο άνθρωπος και η φύση στα μονοπάτια της εποχής". Πρόκειται για μια εύκολη, αυτο-καθοδηγούμενη, γραμμική πεζοπορική διαδρομή μήκους 1.8 χλμ. που συνδέει το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας με τον υγρότοπο και τον αρχαιολογικό χώρο. Για να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά της Στυμφαλίας μπορείτε να ψηφίσετε εδώ: http://natura2000award-application.eu/finalist/3186

  2. Συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στον 21ο αιώνα

  Το πρόγραμμα που αφορά στη δράση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» υλοποιείται στο Νομό Καστοριάς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς) που είναι και ο επικεφαλής εταίρος και την Αναπτυξιακή Καστοριάς (ΑΝΚΑΣ). Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στο Νομό Καστοριάς, δίνοντας έμφαση τόσο στο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες, όσο και στις ζημιές που προκαλεί η αρκούδα σε ζωική και φυτική παραγωγή. Για να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά της Καστοριάς μπορείτε να ψηφίσετε εδώ: http://natura2000award-application.eu/finalist/2236

  3.Προστασία της Μεσογειακής φώκιας

  Το έργο αφορά στη δράση της MOm για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου στον πλανήτη. Τα τελευταία 30 χρόνια η MOm έχει αντιμετωπίσει συστηματικά όλα τα σημαντικά προβλήματα διατήρησης, όπως σκόπιμη θανάτωση, τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, υπεραλίευση, υποβάθμιση οικοτόπων και άλλα, που απειλούν την επιβίωση της φώκιας της Μεσογείου στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Για να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά της MOm μπορείτε να ψηφίσετε εδώ: http://natura2000award-application.eu/finalist/3607

  4.Επιστροφή του Κιρκινεζιού

  Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την επιστροφή του μικρού γερακιού (Falco naumanni) που θεωρείται είδος προς εξαφάνιση, στη γειτονική Βουλγαρία. Για το σκοπό αυτό ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από την Ισπανία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας (Φ.Δ.) από την Ελλάδα. Η σύμπραξη που δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της θετικής διασυνοριακής συνεργασίας, με αποτέλεσμα την ανάκτηση ενός είδους που μέχρι τώρα θεωρείτο εξαφανισμένο στη γείτονα χώρα. Για να υποστηρίξετε την επιστροφή του Κιρκινεζιού μπορείτε να ψηφίσετε εδώ: http://natura2000award-application.eu/finalist/2372

  5.Διάσωση του Ασπροπάρη γύπα

  Το πρόγραμμα αφορά κοινές προσπάθειες σε τρεις ηπείρους για τη διάσωση του «ιερού πτηνού». Έτσι αποκαλείται ο αιγυπτιακός γύπας, ο μόνος τακτικός μεταναστευτικός γύπας στην Ευρώπη, που υπήρξε πηγή μύθων και τοπικής λαογραφίας στα Βαλκάνια και σεβαστός στην Αφρική. Λόγω των πολλών απειλών το μοναδικό αυτό είδους πτηνού τείνει προς εξαφάνιση. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σωθεί αυτό το χαρισματικό είδος είναι μέσω μιας πολυεθνικής συνεργασίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις εταίροι, δύο από την Ελλάδα (H Ελληνική Oρνιθολογική Εταιρεία και το WWF), ένας από τη Βουλγαρία και ένας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για να υποστηρίξετε τη διάσωση του Ασπροπάρη γύπα μπορείτε να ψηφίσετε εδώ: http://natura2000award-application.eu/finalist/3520

  Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΕ για τη φύση και τη βιοποικιλότητα και δημιουργήθηκε με στόχο να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη επιβίωση των πλέον πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων. Προέκυψε με την οδηγία για τα πτηνά και την οδηγία για τους οικοτόπους της ΕΕ, απλώνεται σε όλη την ΕΕ με πάνω από 27 000 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, και καλύπτει πάνω από το 18 % των χερσαίων περιοχών και το 7% των γύρω θαλασσών.

  Ισπανία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ιαπωνία: Τα απειλούμενα θαλάσσια οικοσυστήματα απορροφούν 1,73 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως

  Ιαπωνία: Τα απειλούμενα θαλάσσια οικοσυστήματα απορροφούν 1,73 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-13 22:42:02 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Τα απειλούμενα ωκεάνια οικοσυστήματα της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων μαγκρόβιων δασών και των πυθμένων με στρώσεις φυκιών, απορροφούν περίπου 1,73 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς που ολοκληρώθηκαν αυτό το μήνα από ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια και εθνικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

  Τα ευρήματα έχουν μεγάλη σημασία για την εφαρμογή μέτρων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναφέρει η ομάδα.

  Οι ερευνητές εξέτασαν πληθώρα υφιστάμενων επιστημονικών δημοσιεύσεων, τόσο εντός όσο και εκτός της Ιαπωνίας, για να προσδιορίσουν τη συνολική έκταση που καλύπτουν τα μαγκρόβια δάση της Ιαπωνίας, τα θαλάσσια φύκια, τα παλιρροϊκά και άλλα ωκεάνια οικοσυστήματα και στη συνέχεια να υπολογίσουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που αυτά απορροφούν. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι το 2013 τα συστήματα αυτά κάλυπταν περίπου 716.000 στρέμματα βυθού και απορροφούσαν περίπου 1,73 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, αποτελώντας μία σημαντική πηγή απορρόφησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Ωστόσο, τα υποβρύχια «δάση» από φύκια της Ιαπωνίας συρρικνώνονται με ταχύ ρυθμό, λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας των υδάτων και δραστηριοτήτων όπως αποξηράνσεις και εκσκαφές της της γης.

  «Ελπίζουμε πως η δημοσίευση αυτών των υπολογισμών θα ενισχύσει τις προσπάθειες συντήρησης και αποκατάστασης των απειλούμενων θαλάσσιων οικοσυστημάτων όπως τα στρώματα φυκιών στον πυθμένα», σχολίασε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Τζουν Σασάκι.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ιαπωνία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Αυξημένες επιθέσεις λύκών σε ζώα της Δεσφίνας

  Αυξημένες επιθέσεις λύκών σε ζώα της Δεσφίνας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-13 21:26:22 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τις ανησυχίες από τις επιθέσεις λύκων στα ζώα τους μεταφέρουν οι κτηνοτρόφοι της Δεσφίνας. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και η παρουσία των τσοπανόσκυλων δεν αποθαρρύνει τις αγέλες των λύκων. Όπως είναι γνωστό, η κτηνοτροφία της περιοχής είναι ελευθέρας βοσκής και το μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων προορίζεται για την παραγωγή κρέατος.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου των κτηνοτρόφων της Δεσφίνας, Θανάση Οικονόμου, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η πολιτεία πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα: «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου ο αριθμός των άγριων ζώων έχει αυξηθεί υπέρμετρα και προκαλεί σημαντικές ζημιές στο ζωικό μας κεφάλαιο. Το σύνολο σχεδόν των κτηνοτρόφων της περιοχής μας έχει δεχθεί επιθέσεις από τους λύκους. Αναγκαζόμαστε να συντηρούμε ομάδες σκύλων, η τροφή και η φροντίδα των οποίων ανεβάζει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή ανησυχία και προστατεύουμε τα κοπάδια μας καθ’ όλη τη διάρκεια της βοσκής για 365 ημέρες τον χρόνο. Η πολιτεία δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος».

  Αδυναμίες καταγραφής


  Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «οι απώλειες των ζώων δεν είναι εύκολο να καταγραφούν από εμάς και συχνά δεν έχουμε τις απαραίτητες αποδείξεις που χρειάζεται ο ΕΛΓΑ, ώστε να μας αποζημιώσει. Έτσι, συχνά βλέπουμε το ζωικό μας κεφάλαιο να μειώνεται και η απαισιοδοξία μας να μεγαλώνει. Το πρόβλημα έχει γενικότερες προεκτάσεις, καθώς επηρεάζει αρνητικά τους νέους κτηνοτρόφους που θέλουν να μείνουν και να επενδύσουν στην ορεινή κτηνοτροφία. Χρόνο με τον χρόνο, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μειώνονται και οι νέοι του τόπου μας ψάχνουν αλλού διέξοδο για απασχόληση». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια διατηρείται η τοπική φυλή κατσίκα της Δεσφίνας. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε με τη δημιουργία μίας τοπικής ταυτότητας για την προώθηση των προϊόντων και ειδικά του ιδιαίτερου κρέατός της».

  Πηγή: ypaithros.gr
 • O Ντιέγκο η χελώνα έσωσε το είδος του όντας σεξουαλικά… υπερδραστήριος

  O Ντιέγκο η χελώνα έσωσε το είδος του όντας σεξουαλικά… υπερδραστήριος

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-13 16:43:29 | Πηγή: News Beast

  Μεγαλύτερος των 100 ετών, ο Ντιέγκο μπορεί πλέον να κοιτά τη ζωή του και να χαμογελά, ξέροντας πως το είδος του είναι πια ασφαλές χάρη στον ίδιο.

  Ο Ντιέγκο είχε ένα εξόχως σημαντικό έργο να κάνει πριν από αρκετές δεκαετίες, όντας ένα από τα τρία τελευταία αρσενικά του είδους Εσπανιόλα των νήσων Γκαλαπάγκος: να σώσει τη γενιά του που απειλούνταν υπό εξαφάνιση.

  Οι χελώνες Εσπανιόλα ζούσαν στο Εθνικό Πάρκο Γκαλαπάγκος ήδη από το 1959 που άνοιξε τις πύλες του, το 1971 ωστόσο τα τελευταία μέλη του είδους, δύο αρσενικά και 12 θηλυκά, μεταφέρθηκαν στον Ερευνητικό Σταθμό «Κάρολος Δαρβίνος» μπας και σωθεί το είδος.

  Ο Ντιέγκο μεταφέρθηκε εκεί έξι χρόνια αργότερα από τον Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο και αποδείχτηκε ακαταμάχητος για το γυναικείο φύλο. Σεξουαλικά υπερδραστήριος και σκοτεινό αντικείμενο του πόθου για όλες τους, ο Ντιέγκο απέδωσε 800 παιδιά, το ίδιο το 40% των χελωνών του είδους που απελευθερώθηκαν αργότερα στη φύση!

  Παρά τις ακούραστες γονιμοποιητικές προσπάθειές του όμως, το είδος δεν έχει γλιτώσει ακόμα, καθώς όπως δήλωσε η υπεύθυνη του πάρκου, Washington Tapia: «Δεν θα έλεγα πως το είδος είναι σε άριστη υγεία, γιατί τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν πως παλαιότερα ήταν περισσότερες από 5.000 χελώνες στο νησί. Ο πληθυσμός τους ωστόσο είναι σε καλή κατάσταση και αυξάνεται, που είναι και το σημαντικότερο εδώ».

 • Η άνοιξη σήμανε εγερτήριο για τις αρκούδες

  Η άνοιξη σήμανε εγερτήριο για τις αρκούδες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-13 14:10:12 | Πηγή: News Beast

  Έξω από τις φωλιές τους βρίσκονται πλέον οι περισσότερες αρκούδες στο καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο. Οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σήμαναν το εγερτήριο και για τις αρκούδες που ακολουθώντας τον φυσιολογικό κύκλο τους ξύπνησαν από το χειμέριο λήθαργο.

  Όπως πάντα, οι νεαρότερες αρκούδες ήταν εκείνες που ξύπνησαν πρώτες. Οι τρεις αρκούδες που ήρθαν από την Αλβανία η Sandy, η Mira και ο Duke μαζί με τον Γιώργο ξύπνησαν από νωρίς και άρχισαν τα παιχνίδια. Μάλιστα και φέτος προτίμησαν να κοιμηθούν σε φυσικές φωλιές που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν από άλλες αρκούδες. Εξίσου δραστήριοι είναι και ο Κυριάκος με τον Μανώλη σύμφωνα με τον Αρκτούρο.

  Αντιθέτως οι γηραιότερες αρκούδες όπως η Σάσα με την Αλεξάνδρα ξύπνησαν τελευταίες και προς το παρόν προτιμούν τις φωλιές τους όπου και περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

  Οι δύο αρκούδες που είχαν έρθει από το ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης γνώρισαν τον χειμέριο ύπνο για πρώτη φορά στη ζωή τους το 2015, σε ηλικία 22 ετών, όταν και ήρθαν στον Αρκτούρο.

  Από τότε και κάθε χειμώνα ακολουθούν τον φυσιολογικό κύκλο ζωής και κοιμούνται κάθε χρόνο από νωρίς, δείχνοντας ότι το ένστικτό τους λειτουργεί κανονικά. Από τις υπόλοιπες αρκούδες η Μπάρμπαρα κοιμήθηκε σε φυσική φωλιά την οποία και διαμόρφωσε τοποθετώντας κλαδιά και φύλλα.

  Παρά το γεγονός ότι φέτος υπήρξε έντονη χιονοκάλυψη στο Καταφύγιο, πλέον τα χιόνια έχουν λιώσει και οι αρκούδες περνάνε αρκετές ώρες στη διάρκεια της ημέρας κάνοντας βόλτες.

  Έτσι από την Πέμπτη 15 Μαρτίου οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να επισκέπτονται το Καταφύγιο (λειτουργεί Σαββατοκύριακα και καθημερινά εκτός Τετάρτης 10.00-16.30, ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).

  Ανοικτοί κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες είναι και οι άλλοι δύο χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές Φλώρινας και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο.

  Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες και ραντεβού για τα σχολεία στο 23860 41500.

 • Ξύπνησαν οι αρκούδες στο καταφύγιο του Αρκτούρου!

  Ξύπνησαν οι αρκούδες στο καταφύγιο του Αρκτούρου!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-13 13:44:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Έξω από τις φωλιές τους βρίσκονται πλέον οι περισσότερες αρκούδες στο Καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο Φλώρινας. Οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σήμαναν το εγερτήριο και για τις αρκούδες που ακολουθώντας τον φυσιολογικό κύκλο τους ξύπνησαν από το χειμέριο λήθαργο.

  Όπως πάντα, οι νεαρότερες αρκούδες ήταν εκείνες που ξύπνησαν πρώτες. Οι τρεις αρκούδες που ήρθαν από την Αλβανία η Sandy, η Mira και ο Duke μαζί με τον Γιώργο ξύπνησαν από νωρίς και άρχισαν τα παιχνίδια. Μάλιστα και φέτος προτίμησαν να κοιμηθούν σε φυσικές φωλιές που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν από άλλες αρκούδες. Εξίσου δραστήριοι είναι και ο Κυριάκος με τον Μανώλη.

  Παρά το γεγονός ότι φέτος υπήρξε έντονη χιονοκάλυψη στο Καταφύγιο, πλέον τα χιόνια έχουν λιώσει και οι αρκούδες περνάνε αρκετές ώρες στη διάρκεια της ημέρας κάνοντας βόλτες.

  Έτσι από την Πέμπτη 15 Μαρτίου οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να επισκέπτονται το Καταφύγιο (λειτουργεί Σαββατοκύριακα και καθημερινά εκτός Τετάρτης 10.00-16.30, ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30). Ανοικτοί κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες είναι και οι άλλοι δύο χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές Φλώρινας και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο.

 • Το Καρπενήσι στα λευκά - Απολαύστε το από ψηλά

  Το Καρπενήσι στα λευκά - Απολαύστε το από ψηλά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-12 22:01:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο PanoVerino γύρισε ένα εκπληκτικό βίντεο από το πανέμορφο Καρπενήσι που ντύθηκε στα λευκά!

  Απολαύστε το βίντεο στο idrones.gr.
 • Χιλή: Προστατεύει και «μεγαλώνει» τις θάλασσές της κατά 10 φορές

  Χιλή: Προστατεύει και «μεγαλώνει» τις θάλασσές της κατά 10 φορές

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-12 20:02:12 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, της οποίας η θητεία ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, υπέγραψε διάταγμα που θεσπίζει εννέα νέα θαλάσσια καταφύγια, ενισχύοντας τις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας επικράτειας της χώρας, και της ακτογραμμής που εκτείνεται σε μήκος 4.270 χιλιομέτρων.

  Η νέα νομοθεσία θα επεκτείνει την έκταση της θάλασσας που καλύπτεται από το κράτος της Χιλής από 4,3% σε 42,4%, και επιπλέον, θα προστατεύσει τη θαλάσσια ζωή σε περίπου 14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα νερού.

  «Αυτό που είμαστε και αυτό που μπορούμε να είμαστε ως Χιλιανοί, είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένο με τις ακτές μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ανάπτυξη», δήλωσε η Μπατσελέτ, όπως ανέφερε το BBC.

  Ένα από τα νέα καταφύγια θα προστατεύσει την περιοχή γύρω από τα νησιά Ντιέγκο Ραμίρεζ, μια μικρή ομάδα βραχονησίδων στο νοτιότερο άκρο της Χιλής, που φιλοξενεί φύκια, θαλάσσια λιοντάρια και φάλαινες. Ένα άλλο καταφύγιο θα προστατεύσει τα νησιά Χουάν Φερνάντεζ, στα ανοικτά των ακτών της Χιλής, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε άγρια χλωρίδα και πανίδα.

  Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Χιλή ίδρυσε επίσης ένα θαλάσσιο εθνικό πάρκο γύρω από το νησί του Πάσχα, που ανήκει στη δικαιοδοσία της. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Μπατσελέτ υπέγραψε επίσης συμφωνία για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου δικτύου πάρκων στην ορεινή και ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της Παταγονίας, στο νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής, που μοιράζεται μεταξύ της Αργεντινής και της Χιλής.

  Επίσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της θητείας της, η Μπατσελέτ ανακοίνωσε ότι θα στείλει νομοθεσία στο Κογκρέσο που θα εγγυάται ίση αμοιβή για τις γυναίκες και θα δίνει στους εργαζομένους το δικαίωμα στην απεργία.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Τανζανία: Πρασινίζουν το Κιλιμάντζαρο με 50 εκατομμύρια δέντρα

  Τανζανία: Πρασινίζουν το Κιλιμάντζαρο με 50 εκατομμύρια δέντρα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-12 20:02:12 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η ιεραποστολική, μη κυβερνητική οργάνωση «Youth with A Mission» σχεδιάζει να φυτεύσει 50 εκατομμύρια δέντρα στην περιοχή του όρους Κιλιμάντζαρο, στα πλαίσια του σχεδίου «Δέντρα για το Κίλι».

  Σύμφωνα με τον διευθυντή του έργου, Τόμας Μούνουο, τα δέντρα που θα φυτευτούν κατά τη διάρκεια της φετινής μακράς περιόδου βροχόπτωσης, προορίζονται για την καταπολέμηση της ξηρασίας και της πιθανής απερήμωσης.

  Ο Μούνουο δήλωσε ότι το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση του διάσημου πράσινου τοπίου της περιοχής που φιλοξενεί το υψηλότερο βουνό της Αφρικής, με υψόμετρο 5.895 μέτρα. Ο Μούνουο πρόσθεσε ότι έχουν ήδη προετοιμαστεί ένα εκατομμύριο δέντρα, ενώ θα υπάρξει στενή παρακολούθηση της ανάπτυξης των δέντρων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μαραθούν.

  Η υλοτόμηση και η αποτυχία αναδάσωσης έχει επηρεάσει δυσμενώς την περιοχή, προκαλώντας μια τεράστια μείωση στον πάγο στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο. Επίσης, η βροχή έχει μειωθεί σημαντικά στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τη δενδροφύτευση, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες για την άμβλυνση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής καθώς και για τον έλεγχο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η χρήση δέντρων ως καυσόξυλων.

  Μόνο το 10% του πληθυσμού στην περιοχή του Κιλιμάντζαρο έχει την οικονομική δυνατότητα για φυσικό αέριο, οπότε το 90% εξαρτάται από τα καυσόξυλα, γεγονός που ισοδυναμεί με την καύση 1,2 εκατομμυρίων δέντρων ετησίως.

  Ο Μούνουο σημείωσε ότι πολλοί νέοι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε γεωργικές δραστηριότητες, αλλά απογοητεύονται από την έλλειψη βροχής, και κάποιοι από αυτούς μετακινούνται σε άλλες περιοχές με καταλληλότερες καιρικές συνθήκες.

  Το έργο υποστηρίζεται επίσης από την οργάνωση Wild Frontiers και την εταιρεία ζυθοποιίας Tanzania Breweries, με οικονομική ενίσχυση καθώς και διάθεση φυτωρίων. Τοπικές αρχές και φορείς της κοινότητας, καθώς και σχολεία, έχουν φυτεύσει ήδη εθελοντικά χιλιάδες δέντρα.

  Οι αξιωματούχοι της οργάνωσης παρέθεσαν επιστημονικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για μείωση 85% των παγετώνων στο όρος Κιλιμάντζαρο από το 1917, με κίνδυνο ολικής εξαφάνισης μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Χιλή: Νομοθετική προστασία των υδάτων της τεράστιας ακτογραμμής

  Χιλή: Νομοθετική προστασία των υδάτων της τεράστιας ακτογραμμής

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-12 19:27:28 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, της οποίας η θητεία ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, υπέγραψε διάταγμα που θεσπίζει εννέα νέα θαλάσσια καταφύγια, ενισχύοντας τις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας επικράτειας της χώρας, και της ακτογραμμής που εκτείνεται σε μήκος 4.270 χιλιομέτρων.

  Η νέα νομοθεσία θα επεκτείνει την έκταση της θάλασσας που καλύπτεται από το κράτος της Χιλής από 4,3% σε 42,4%, και επιπλέον, θα προστατεύσει τη θαλάσσια ζωή σε περίπου 14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα νερού.

  «Αυτό που είμαστε και αυτό που μπορούμε να είμαστε ως Χιλιανοί, είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένο με τις ακτές μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ανάπτυξη», δήλωσε η Μπατσελέτ, όπως ανέφερε το BBC.

  Ένα από τα νέα καταφύγια θα προστατεύσει την περιοχή γύρω από τα νησιά Ντιέγκο Ραμίρεζ, μια μικρή ομάδα βραχονησίδων στο νοτιότερο άκρο της Χιλής, που φιλοξενεί φύκια, θαλάσσια λιοντάρια και φάλαινες. Ένα άλλο καταφύγιο θα προστατεύσει τα νησιά Χουάν Φερνάντεζ, στα ανοικτά των ακτών της Χιλής, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε άγρια χλωρίδα και πανίδα.

  Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Χιλή ίδρυσε επίσης ένα θαλάσσιο εθνικό πάρκο γύρω από το νησί του Πάσχα, που ανήκει στη δικαιοδοσία της. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Μπατσελέτ υπέγραψε επίσης συμφωνία για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου δικτύου πάρκων στην ορεινή και ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της Παταγονίας, στο νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής, που μοιράζεται μεταξύ της Αργεντινής και της Χιλής.

  Επίσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της θητείας της, η Μπατσελέτ ανακοίνωσε ότι θα στείλει νομοθεσία στο Κογκρέσο που θα εγγυάται ίση αμοιβή για τις γυναίκες και θα δίνει στους εργαζομένους το δικαίωμα στην απεργία.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Πεθαίνουν οι παράκτιοι κέδροι στην Πάρο εξαιτίας παθογόνου μύκητα

  Πεθαίνουν οι παράκτιοι κέδροι στην Πάρο εξαιτίας παθογόνου μύκητα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-12 17:02:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Tα συμπεράσματα από το 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο που διεξήχθη στην Έδεσσα (8 – 11 Οκτωβρίου 2017) επιβεβαιώνουν με κατηγορηματικό τρόπο την αιτία του φαινομένου της νέκρωσης των κέδρων που εδώ και λίγα χρόνια έχει παρατηρηθεί σε παράκτιες περιοχές της Πάρου.

  Ένας παθογόνος μύκητας το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι Phomopsis juniperivora, έχει προσβάλλει τις παράκτιες φυτοκοινότητες κέδρων οι οποίες επιστημονικά ονομάζονται Juniperus macrocarpa και εμφανίζονται εξαιρετικά ευπαθείς στο συγκεκριμένο μύκητα.

  Ο μύκητας που απομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε εργαστηριακά, πιστοποιήθηκε ως παθογόνο αίτιο της καταστροφής των κέδρων στο νησί.

  Το πρόβλημα εμφανίστηκε αρχικά στην ακτή Φιλιζίου της Νάουσας Πάρου έως την περιοχή της Σάντα Μαρίας και δυστυχώς φαίνεται να εξαπλώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σε δειγματοληψία που έγινε από επιστήμονες το 2014 σε προσβεβλημένα κλαδιά και η οποία επαναλήφθηκε μετά από τρία χρόνια, παρατηρήθηκε ότι τα φυτά που το 2014 εμφάνιζαν νέκρωση κλαδιών το 2017 είχαν δυστυχώς νεκρωθεί ολοκληρωτικά.

  Ο εν λόγω καταστρεπτικός μύκητας που μεταδίδεται εύκολα ακόμη και μέσω του αέρα, είναι διαδεδομένος σε αρκετές περιοχές της Β. Αμερικής και του Καναδά και αποτελεί αλλόχθονο εισβάλλον είδος στην Ελλάδα. Προς τον παρόν ο μύκητας έχει καταγραφεί στην Πάρο και στη νήσο Χρυσή της Κρήτης (νότια της Ιεράπετρας) ενώ είναι πιθανόν να υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

  Η καταστρεπτική του δράση σε οικότοπους υψηλής προτεραιότητας στην Πάρο - προστατευμένους ως NATURA - όπως είναι το Φιλίζι και η Σάντα Μαρία, εγκυμονεί περιβαλλοντικούς κινδύνους καθώς οι εκεί φυσικές συστάδες κέδρων, αποτελούν ενδιαίτημα για σπάνια ή ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας ενώ σταθεροποιούν επίσης και προστατεύουν το έδαφος.

  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση μυκητοκτόνων δεν ενδείκνυνται για το συγκεκριμένο παθογόνο μύκητα. Η κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί αλλά μόνο να περιοριστεί η διασπορά του παθογόνου μύκητα με την υλοτομία και την καύση των νεκρών κλαδιών ή φυτών και την κλάδευση των κλαδιών που παρουσιάζουν μικρής έκτασης προσβολή. Το ζήτημα είναι η αποφυγή της εξάπλωσης της καταστρεπτικής ασθένειας τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

  Καίριας σημασίας θέμα, είναι επομένως να προστατευθούν οι κέδροι που δεν έχουν ακόμη προσβληθεί αλλά και να προστατευθούν και οι άλλες παράκτιες περιοχές της Πάρου από την διασπορά της παθογόνου δράσης του μύκητα. Χρειάζονται λοιπόν δραστικές ενέργειες άμεσης κοπής και καύσης των νεκρωμένων ήδη φυτών ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα που έχει δυστυχώς παρουσιαστεί στο Φιλίζι και στη Σάντα Μαρία.

  Δύο περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους όπου οι κέδροι αποτελούν εδώ και αιώνες το πιο εμβληματικό, ιδιαίτερο θαμνώδες «στολίδι» τους το οποίο χαρακτηρίζει, την μοναδικότητα του παράκτιου τοπίου τους.
 • Αυστραλία: Ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος

  Αυστραλία: Ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-12 14:44:01 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πολύ πρόσφατα, οι 22 ακαδημίες στην Αυστραλία προέβησαν σε μια Συναινετική Δήλωση για την Κλιματική Αλλαγή έπειτα από τη συνάντηση των επικεφαλής της Κοινοπολιτείας (CHOGM) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι χώρες της Κοινοπολιτείας συναντήθηκαν για να καλέσουν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν περαιτέρω δράση για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι υπογράφοντες αντιπροσωπεύουν δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

  Ως μία από τις χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, η Αυστραλία έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τη μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όμως ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Επιστημών της Αυστραλίας Ντέιβιντ Ντέι δήλωσε ότι πρόκειται μόνο για ένα πρώτο βήμα.

  «Ακόμη και αν πληρούνται όλες οι δεσμεύσεις της χώρας από τη Συμφωνία του Παρισιού, η καλύτερη ερμηνεία των πιο πρόσφατων δεδομένων δείχνει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα το παγκόσμιο κλίμα είναι πιθανό να είναι τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα», δήλωσε ο Ντέι και πρόσθεσε ότι αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, γεγονός που θα έχει βαθιές επιπτώσεις στη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.
 • Tεράστιος παγετώνας καταρρέει στην Παταγονία

  Tεράστιος παγετώνας καταρρέει στην Παταγονία

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-11 10:33:18 | Πηγή: News Beast

  Η κατάρρευση μιας αψίδας πάγου από τον γιγαντιαίο παγετώνα της Αργεντινής Perito Moreno στην Παταγονία άρχισε το Σάββατο και αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες μέχρι την κορύφωση του φαινομένου, το οποίο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες.

  Το νερό άρχισε να εισχωρεί στον παγετώνα χθες ανακοίνωσε ο Εθνικός Δρυμός Los Glaciares στην Παταγονία, που βρίσκεται 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φαινόμενο έγινε πιο εμφανές και μεγάλο σύμφωνα με την ίδια πηγή την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Το νερό διαβρώνει τον παγετώνα και η διαδικασία τελειώνει όταν οι όγκοι πάγου που σχηματίζουν αψίδα ή γέφυρα καταρρέουν.

  Η στιγμή της κατάρρευσης της αψίδας «είναι πάντα εντυπωσιακή. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι αυτή τη φορά συσσωρεύτηκε περισσότερο νερό σε σχέση με τις τελευταίες τρείς ή τέσσερις φορές που σημειώθηκε το φαινόμενο», εξηγεί στο τηλεοπτικό δίκτυο TN ο Λουτσιάνο Μπερνάτσι, διευθυντής του μουσείου Glaciarium που βρίσκεται κοντά στον Εθνικό Δρυμό των Παγετώνων.

  Σύμφωνα με τον ειδικό αυτό πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται σε αυτόν τον τύπο παγετώνα, που σημαίνει ότι ο παγετώνας διατηρεί κατά μέσο όρο τις διαστάσεις του, σε αντίθεση με άλλους που συρρικνώνονται.

  Η κατάρρευση του παγετώνα Perito Moreno συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, παρότι παρατηρείται τον Μάρτιο, δηλαδή στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο.

  Το φαινόμενο αυτό, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά θεάματα παγκοσμίως, συμβαίνει κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια από το 2004, ενώ δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα 16 χρόνια. Την τελευταία φορά, το 2016, σημειώθηκε μέρα μεσημέρι και χιλιάδες τουρίστες το παρακολούθησαν.

 • Αργεντινή: Καταρρέει ο τεράστιος παγετώνας Perito Moreno

  Αργεντινή: Καταρρέει ο τεράστιος παγετώνας Perito Moreno

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-11 09:44:07 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Το εντυπωσιακό φαινόμενο ξεκίνησε το Σάββατο και αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες μέχρι την κορύφωσή τουΗ κατάρρευση μιας αψίδας πάγου από τον γιγαντιαίο παγετώνα της Αργεντινής Perito Moreno στην Παταγονία άρχισε το Σάββατο και αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες μέχρι την κορύφωση του φαινομένου, το οποίο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες.


  Το νερό άρχισε να εισχωρεί στον παγετώνα χθες, Σάββατο στις 8.40' τοπική ώρα (13.40' ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Εθνικός Δρυμός Los Glaciares στην Παταγονία, που βρίσκεται 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες.

  Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φαινόμενο "έγινε πιο εμφανές και μεγάλο", σύμφωνα με την ίδια πηγή.  Το νερό διαβρώνει τον παγετώνα και η διαδικασία τελειώνει όταν οι όγκοι πάγου που σχηματίζουν αψίδα ή γέφυρα καταρρέουν.

  Η στιγμή της κατάρρευσης της αψίδας "είναι πάντα εντυπωσιακή. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι αυτή τη φορά συσσωρεύτηκε περισσότερο νερό σε σχέση με τις τελευταίες τρείς ή τέσσερις φορές που σημειώθηκε το φαινόμενο", εξηγεί στο τηλεοπτικό δίκτυο TN ο Λουτσιάνο Μπερνάτσι, διευθυντής του μουσείου Glaciarium που βρίσκεται κοντά στον Εθνικό Δρυμό των Παγετώνων.

  Σύμφωνα με τον ειδικό αυτό, πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται σε αυτόν τον τύπο παγετώνα, που σημαίνει ότι ο παγετώνας διατηρεί κατά μέσο όρο τις διαστάσεις του, σε αντίθεση με άλλους που συρρικνώνονται.  Η κατάρρευση του παγετώνα Περίτο Μορένο συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, παρότι παρατηρείται τον Μάρτιο, δηλαδή στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο.

  Το φαινόμενο αυτό, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά θεάματα παγκοσμίως, συμβαίνει κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια από το 2004, ενώ δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα 16 χρόνια. Την τελευταία φορά, το 2016, σημειώθηκε μέρα μεσημέρι και χιλιάδες τουρίστες το παρακολούθησαν.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ιαπωνία: Επτά χρόνια από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα

  Ιαπωνία: Επτά χρόνια από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-11 06:19:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Μια σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζεται την Κυριακή στην Ιαπωνία για την έβδομη επέτειο από τον ισχυρό σεισμό και το τεράστιο τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που προκάλεσαν το χειρότερο δυστύχημα σε πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό μετά το 1986 και την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

  Εκδηλώσεις μνήμης και απότισης φόρου τιμής θα γίνουν στο Τόκιο για τα τουλάχιστον 18.500 θύματα του σεισμού 9 βαθμών και των σεισμικών παλιρροϊκών κυμάτων που σάρωσαν την περιοχή την 11η Μαρτίου 2011.

  Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και η αυτοκράτειρα Μιτσίκο είναι προγραμματισμένο να παρευρεθούν σε τελετή που οργανώνει η κυβέρνηση στο Τόκιο, στην οποία θα είναι επίσης παρών ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

  Ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Φουκουσίμα Νταϊίτσι υπέστη ολική καταστροφή, με αποτέλεσμα την έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στο περιβάλλον, χτυπημένος από τον σεισμό και το τσουνάμι.  Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των φόβων για τη μόλυνση από τη ραδιενέργεια.

  Από αυτούς, τουλάχιστον 49.500 δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς αυτά βρίσκονταν κοντά στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ακτιβιστές και κάτοικοι επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα, ο αριθμός των εκτοπισμένων είναι πολύ μεγαλύτερος.

  Το 2017, η κυβέρνηση ήρε τις διαταγές εκκένωσης πολλών από τις κοινότητες γύρω από το εργοστάσιο, καθώς, όπως διαβεβαίωσε, η επιχείρηση απορρύπανσης ολοκληρώθηκε. Αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι, ειδικά οι μητέρες και τα παιδιά, δεν έχουν επιστρέψει, καθώς ειδικοί και επικριτές της κυβέρνησης επισημαίνουν πως η επιχείρηση αυτή δεν ήταν αποτελεσματική.

  Η τήξη των πυρηνικών αντιδραστήρων του εργοστασίου στη Φουκουσίμα ώθησε την πλειονότητα των Ιαπώνων να εναντιωθεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Μολαταύτα, η κυβέρνηση του Άμπε αδημονεί να τεθούν ξανά σε λειτουργία δεκάδες αντιδραστήρες που παραμένουν ακόμη εκτός δικτύου. Από τους 42 αντιδραστήρες που είναι σε θέση να λειτουργήσουν στην Ιαπωνία, μόνο τρεις μονάδες συνεισφέρουν σήμερα στο ιαπωνικό ενεργειακό μίγμα. • Σε επιφυλακή ο νομός Έβρου

  Σε επιφυλακή ο νομός Έβρου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-09 21:46:04 | Πηγή: News Beast

  Με στόχο την εκτίμηση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, περίπου οκτώ ημέρες μετά την πρώτη προειδοποίηση για αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου, συνεδρίασε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

  Σκιαγραφώντας την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς είπε ότι «ο νομός παραμένει για έκτη μέρα σε επιφυλακή καθώς ξεπεράσαμε τα όρια ως προς τη στάθμη των νερών στο Πύθιο και στο «Πέταλο». Νεότερο έγγραφο από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια αναφέρει ότι μετά την 8η Μαρτίου πιθανότατα θα εισρεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες νερών μέσω του ποταμού Έβρου αλλά και των παραποτάμων καθώς οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη Βουλγαρία και η άνοδος της θερμοκρασίας, είχαν ως συνέπεια την τήξη των πάγων».

  Αναφορικά με την κατάσταση των αναχωμάτων ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε πως «όλο αυτό το διάστημα τα αναχώματα δέχονται τεράστιες πιέσεις, από τις ποσότητες νερών που έχουν εισέλθει στην ελληνική κοίτη από τον Τούντζα, κυρίως τον Εργίνη από το νότιο τμήμα και ιδιαίτερα από τον Έβρο ποταμό, που τα τελευταία 24ωρα έχει περισσότερες ποσότητες νερού απ' ότι είχε τις προηγούμενες ημέρες».

  «Όλη αυτή η κατάσταση μας ανησυχεί καθ' ότι έχουμε νεκρό στην Τουρκία. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Αυτή γίνεται μέσω του Τύπου… Ως εκ τούτου, εφ' όσον έχουμε νεκρό στα σύνορά μας και μεγάλες πλημμύρες στη γείτονα χώρα εμείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ν' αντιμετωπίσουμε ένα απειλητικό φαινόμενο» εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι «η απειλή είναι ορατή εφόσον και αν επαληθευτούν και οι προγνώσεις από τη Βουλγαρία για τα επόμενα 24ωρα. Δεν ανησυχούμε γιατί πραγματικά έχουμε υποστηρίξει τα αναχώματα στην καλύτερη δυνατή τους μορφή, στα σημεία στα οποία είχαμε ρήγματα το 2014-15, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Γι' αυτό και οι προειδοποιήσεις προς κάθε κατεύθυνση».

  Σημειώνεται πως παραμένει σε ισχύ το από 5-3-2018 έγγραφο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου, με το οποίο εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στις παραποτάμιες περιοχές, να αποφεύγουν τις εκεί μετακινήσεις τους και να μην πλησιάζουν τα αναχώματα.

 • Κίνα: Καταφύγιο για Panda, διπλάσιο σε μέγεθος από τη Θεσσαλία

  Κίνα: Καταφύγιο για Panda, διπλάσιο σε μέγεθος από τη Θεσσαλία

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-09 18:47:35 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για ένα τεράστιο εθνικό καταφύγιο πάντα, που θα βοηθήσει τα απειλούμενα ζώα να αυξήσουν τους αριθμούς τους στην άγρια φύση.

  Το Εθνικό Πάρκο Γιγάντιων Πάντα θα έχει έκταση πάνω από 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή της Θεσσαλίας, και θα διαθέτει ορεινούς βιότοπους, όπου τα πάντα θα μπορούν να αναπαραχθούν και να ζήσουν χωρίς ανθρώπινη παρουσία.

  Το εθνικό πάρκο θα δημιουργηθεί στις επαρχίες Σιτσουάν, Γκανσού και Σάαντσι, ενώνοντας υφιστάμενες προστατευόμενες περιοχές και θεσπίζοντας νέες. Όλα τα άγρια πάντα που απομένουν στον κόσμο, περίπου 2.000 άτομα, ζουν σε αυτές τις τρεις επαρχίες, το 80% εξ αυτών στο Σιτσουάν. Τα πάντα στις διάφορες επαρχίες βρίσκονται σήμερα σε απομονωμένες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά η δημιουργία ενός ενιαίου και όχι τμηματικού πάρκου θα τους επιτρέψει να ενωθούν. Οι οικολόγοι ελπίζουν πως με αυτόν τον τρόπο τα πάντα θα αναπαραχθούν σε μεγαλύτερο ρυθμό και θα αυξήσουν την βιοποικιλότητά τους, βελτιώνοντας δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, θα ευνοηθούν πολλά άλλα απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.

  Η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για το πάρκο το περασμένο έτος σε πρώτη φάση, αλλά το έργο δεν είχε ακόμη τη χρηματοδότηση για να γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο, η Τράπεζα της Κίνας και το Τμήμα Δασών της επαρχίας του Σιτσουάν συνεργάστηκαν για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση και να ολοκληρωθεί το πάρκο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ & ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΑ Κίνα

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Γερμανία: Το οξείδιο του αζώτου ευθύνεται για 6.000 πρόωρους θανάτους

  Γερμανία: Το οξείδιο του αζώτου ευθύνεται για 6.000 πρόωρους θανάτους

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-08 19:28:59 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το οξείδιο του αζώτου, που εκπέμπεται κατά κύριο λόγο από τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, ευθύνεται για περίπου 6.000 πρόωρους θανάτους λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων στη Γερμανία το 2014, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

  «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε καθαρό τον αέρα μας», τόνισε η Μαρία Κραουτσμπέργκερ, η επικεφαλής της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA). Η έκθεση βασίστηκε σε πολλές στατιστικές και επιδημιολογικές έρευνες.

  Πέραν των θανάτων, οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NO2) ευθύνονται επίσης για την αύξηση παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, τα εγκεφαλικά αιμορραγικά επεισόδια, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και το άσθμα. Το 8% των κρουσμάτων διαβήτη (437.000 άνθρωποι) και το 14% του άσθματος (439.000 ασθενείς) αποδίδεται στις εκπομπές αυτές.

  Για το 60% των εκπομπών αυτών ευθύνονται τα αυτοκίνητα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας των παλαιών ντιζελοκίνητων στο κέντρο των πόλεων ενδέχεται να αποτελέσει ένα καλό μέσο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σύμφωνα με την Κραουτσμπέργκερ.

  Στα τέλη Φεβρουαρίου η γερμανική δικαιοσύνη άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, με στόχο να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις της Γερμανίας.

  Μια προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017 στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές NO2 που παράγονται από τα ντιζελοκίνητα οχήματα είχαν προκαλέσει 38.000 πρόωρους θανάτους σε όλον τον κόσμο το 2015. Το 80% αυτών των θανάτων καταγράφηκε σε τρεις περιοχές του κόσμου: την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και την Ινδία.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Με προσφυγή στο ΔΕΚ προειδοποιεί την Ελλάδα η Επιτροπή για τους οικότοπους

  Με προσφυγή στο ΔΕΚ προειδοποιεί την Ελλάδα η Επιτροπή για τους οικότοπους

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-08 14:06:15 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και των ειδών, που περιλαμβάνονται στο δίκτυο «Natura 2000» καλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απέστειλε στη χώρα μας συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν απαντήσουμε σε δύο μήνες, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

  Όπως προβλέπεται στη σχετική οδηγία της Κομισίον, τα κράτη μέλη πρέπει να ορίζουν τους καταχωρισμένους στην Ε.Ε. τόπους κοινοτικής σημασίας ως ειδικές ζώνες διατήρησης. Πρέπει επίσης να καθορίζουν τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα αναγκαία μέτρα διατήρησης, με σκοπό τη διατήρηση ή την αποκατάσταση των υφιστάμενων ειδών και οικοτόπων σε ικανοποιητική κατάσταση.

  Οι ενέργειες αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται εντός έξι ετών από την ένταξη των εν λόγω τόπων στον ενωσιακό κατάλογο ως τόπων κοινοτικής σημασίας.

  Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ορίσει επίσημα και τους 239 τόπους ως ειδικές ζώνες διατήρησης, δεν έχει καθορίσει ούτε τις προτεραιότητες και τους στόχους διατήρησης ούτε τα αναγκαία μέτρα διατήρησης για τους εν λόγω τόπους.

   

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Ο Σεσίλ το λιοντάρι υπέφερε επί τουλάχιστον δέκα ώρες πριν ξεψυχήσει

  Ο Σεσίλ το λιοντάρι υπέφερε επί τουλάχιστον δέκα ώρες πριν ξεψυχήσει

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-08 11:02:04 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Είχε τραυματιστεί και αργοπέθαινε, αφού ο οδοντίατρος - κυνηγός Ουόλτερ Πάλμερ το είχε τραυματίσει σε εθνικό πάρκο της Ζιμπάμπουε τον Ιούλιο του 2015Ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την παγκόσμια κοινή γνώμη το καλοκαίρι του 2015: Ένας αμερικανός ερασιτέχνης κυνηγός, ενώ βρισκόταν σε σαφάρι στην Ζιμπάμπουε σκότωσε την πιο εμβληματική μορφή του εθνικού πάρκου της χώρας, τον Σεσίλ το λιοντάρι. Οι ζωόφιλοι και όχι μόνο, της υφηλίου επικήρυξαν τον κυνηγό Ουόλτερ Πάλμερ, οδοντίατρο στο επάγγελμα και έκτοτε η υπόθεση έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της παράνομης θανάτωσης αγρίων ζώων.


  Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά, ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε για την υπόθεση, αποκαλύπτει ένα ακόμα δραματικό στοιχείο της υπόθεσης: Ο Σεσίλ υπέφερε τουλάχιστον επί δέκα ώρες πριν ξεψυχήσει, από τα τραύματα που του προκάλεσε το όπλο του κυνηγού. 

  Το βιβλίο είναι του βιολόγου Αντριου Λόβεριτζ, από την Οξφόρδη, που είχε μελετήσει τον Σεσίλ επί οκτώ χρόνια. Έχει τίτλο «Lion Hearted: Η ζωή και ο θάνατος του Σεσίλ και το μέλλον των αιλουροειδών της Αφρικής» όπου περιλαμβάνεται η ανάλυση των στιγμάτων του GPS από το κολάρο του Σεσίλ, αλλά και καταθέσεις μαρτύρων από την εποχή εκείνη. 

  «Ξεκάθαρα, παρόλο που το τραύμα του ήταν σοβαρό, η βολή δεν έπληξε ζωτικά όργανα ή αρτηρίες που θα είχαν προκαλέσει ραγδαία αιμορραγία και έναν σχετικά γρήγορο θάνατο», αναφέρει ο Λόβεριτζ και υπολογίζει πως ο θάνατος του λιονταριού επήλθε δέκα με δώδεκα ώρες μετά. «Το ζώο ήταν σε τέτοια κατάσταση που κατόρθωσε να μετακινηθεί μόλις 350 μέτρα από το σημείο του τραυματισμού του», προσθέτει. 

  Ο Πάλμερ είχε πληρώσει τουλάχιστον 50.000 δολάρια για να πάρει μέρος στο παράνομο κυνήγι. Μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης, ο οδοντίατρος από την Μινεσότα αναγκάστηκε να κλείσει το γραφείο του και να εξαφανιστεί για μια περίοδο, αν και τελικά ποτέ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος του, καθώς όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε μερικούς μήνες αργότερα, ο Αμερικανός βρισκόταν νόμιμα στη χώρα και δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Νέες αποκαλύψεις από το σκάφος Juno για τα βάθη του Δία!

  Νέες αποκαλύψεις από το σκάφος Juno για τα βάθη του Δία!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-08 08:37:02 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το σκάφος Juno (Ήρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έφερε στο φως νέα πράγματα άγνωστα, έως τώρα για τον Δία, σχετικά με το βαρυτικό πεδίο του, την χαοτική ατμόσφαιρά του, τη σύνθεση του εσωτερικού του και τους πολικούς κυκλώνες του. Οι νέες αποκαλύψεις επιτρέπουν στους επιστήμονες να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

  Έως σήμερα, οι αστρονόμοι δεν ήξεραν και πολλά πράγματα για το τι συμβαίνει κάτω από την εντυπωσιακή επιφάνεια του πλανήτη, παρά έκαναν κυρίως εικασίες. Όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία, το εσωτερικό του Δία είναι εξίσου εντυπωσιακό αλλά και ταραχώδες με το εξωτερικό του, καθώς διαθέτει μια περιστρεφόμενη «καρδιά» ρευστού υδρογόνου και ηλίου, τεράστιους αεροχείμαρρους που φθάνουν σε βάθος 3.000 χιλιομέτρων και εξωτικές ασυμμετρικές βαρυτικές ιδιότητες.

  Οι ερευνητές έκαναν τέσσερις δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Nature". Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή αεροδιαστημικής Λουτσιάνο Ίες του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης, δείχνει ότι το βαρυτικό πεδίο του αέριου γίγαντα εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις από τον βόρειο έως τον νότιο πόλο, πράγμα απρόσμενο για ένα ρευστό πλανήτη που περιστρέφεται γρήγορα. Οι διακυμάνσεις αυτές, αποδίδονται στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και των ασύμμετρων ισχυρών ανέμων στο εσωτερικό του, οι οποίοι κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και με διαφορετικές ταχύτητες.

  Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή πλανητικής επιστήμης Γιοχάι Κάσπι του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ, δείχνει ότι αυτοί οι «αεροχείμαρροι» φθάνουν σε βάθος έως 3.000 χιλιομέτρων, κάτω από την επιφάνεια των νεφών (περίπου στο ένα δωδέκατο της ακτίνας του πλανήτη). Επίσης, εκτιμάται ότι η ταραχώδης και βαριά ατμόσφαιρα του Δία καταλαμβάνει περίπου το 1% της συνολικής μάζας του πλανήτη, καταλαμβάνοντας πολύ μεγαλύτερο μέρος του Δία από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι αστρονόμοι (στη Γη η ατμόσφαιρα καταλαμβάνει μόλις το ένα εκατομμυριοστό της μάζας της).

  Η τρίτη μελέτη, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Τριστάν Γκιγιό του Πανεπιστημίου της Κυανής Ακτής στη Νίκαια, συμπέρανε ότι σε βάθος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων κάτω από τα νέφη, το βαθύ εσωτερικό του Δία είναι ένα πυκνό ρευστό που αποτελείται από ένα μίγμα υδρογόνου και ηλίου (με ίχνη μεθανίου και αμμωνίας), το οποίο όμως περιστρέφεται σαν μια στερεή μάζα. Στον πυρήνα του πλανήτη -όπου η πίεση είναι περίπου δέκα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια της Γης- εκτιμάται ότι μέσα στο μεταλλικό αέριο υδρογόνο «πλέουν» -όπως τα κομματάκια κρέας σε μια σούπα- μεταλλικά στερεά πετρώματα.

  Η τέταρτη έρευνα, με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Αντριάνι του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας της Ρώμης, βρήκε ότι οι κυκλώνες ταχύτητας 350 χιλιομέτρων στους πόλους του Δία δημιουργούν πολυγωνικά σχήματα με μεγάλη διάρκεια. Στο βόρειο πόλο οκτώ κυκλώνες περιμετρικοί του πόλου περιστρέφονται γύρω από έναν άλλο κυκλώνα, ενώ στο νότιο πόλο πέντε τέτοιοι κυκλώνες κινούνται πέριξ ενός έκτου. Κάθε κυκλώνας έχει μέγεθος πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων. Η αιτία και ο μηχανισμός του σχηματισμού αυτών των κυκλώνων παραμένουν άγνωστοι.

  Το Juno περιφέρεται από 2016 πέριξ του Δία με μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 53 ημερών. Ο αρχικός προγραμματισμός είναι ότι το σκάφος θα ολοκληρώσει την αποστολή του φέτος τον Ιούλιο, αλλά η NASA μπορεί να την παρατείνει. Το Juno είναι το δεύτερο σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από το Δία, καθώς είχε προηγηθεί το Galileo μεταξύ 1995-2003. Όμως το Juno είναι το πρώτο που, χάρη στα εξελιγμένα όργανά του, μπορεί να 'δει' κάτω από τα πυκνά νέφη του πλανήτη.

  Ο Δίας έχει διάμετρο περίπου 143.000 χιλιομέτρων, έναντι μόνο 12.750 χλμ. της Γης. Είναι τόσο μεγάλος, που στο εσωτερικό του χωράνε 1.300 πλανήτες σαν τη Γη.
 • Η άνοιξη έρχεται όλο και πιο πρόωρα στον πλανήτη μας

  Η άνοιξη έρχεται όλο και πιο πρόωρα στον πλανήτη μας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-08 07:46:46 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έρικ Ποστ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», υπολόγισαν ότι για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα από ό,τι έφθανε πριν από μία δεκαετία, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Περισσότερα στο govastileto.gr
 • Ώρα της Γης 2018: Συνδέσου με τη Θάλασσα!

  Ώρα της Γης 2018: Συνδέσου με τη Θάλασσα!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-07 18:25:25 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Ώρα της Γης (Earth Hour - http://www.wwf.gr/earthhour/), η μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του WWF, θα σημάνει και φέτος, το Σάββατο 24 Μαρτίου, από τις 20.30 ως τις 21.30, οπότε και εκατομμύρια πολίτες, φορείς, κοινότητες και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα, διαδίδοντας, με αυτό τον τρόπο, ένα ηχηρό μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας και της μοναδικής του βιοποικιλότητας.

  Ειδικά στην Ελλάδα, η Ώρα της Γης θα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα και τη μοναδική της ζωή, αφού ειδικά η Μεσόγειος απειλείται έντονα από την κλιματική αλλαγή. Ήδη, πολλοί φορείς και επιχειρήσεις της χώρας μας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και οι συμμετοχές τους θα ανακοινώνονται σταδιακά.

  Δείτετο video της Ώρας της Γης 2018!   Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007, πριν από 11 χρόνια, στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας και έκτοτε εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά της γης σβήνουν τα φώτα για μια ώρα, δίνοντας τη δική τους “υπόσχεση” για το μέλλον του πλανήτη μας!.

  Με το πέρασμα των χρόνων, η Ώρα της Γης εξελίχθηκε σε μία δυναμική πρωτοβουλία που εμπνέει και συσπειρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 180 χώρες γύρω από έναν κοινό στόχο: την προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας που απειλείται άμεσα από την κλιματική αλλαγή και την προτροπή για να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από τα μέτρα αντιμετώπισης που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

  «Με κεντρικό σύνθημα «Συνδέσου με τη Θάλασσα», η φετινή Ώρα της Γης στην Ελλάδα εστιάζει στην προστασία των θαλασσών μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το 2017 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ για τις θάλασσες παγκοσμίως και ειδικά η Μεσόγειος βρίσκεται στη «ζώνη του πυρός» ως προς τις επιπτώσεις. Μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα, που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη προσαρμογής. Η μοναδική ισορροπία και η μαγεία που προσφέρει η θαλάσσια βιοποικιλότητα είναι μια κληρονομιά που πρέπει να προστατέψουμε πάσει θυσία», σημείωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

  Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη Μεσόγειο


  Η Μεσόγειος αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και απειλείται άμεσα. Πιο συγκεκριμένα:

  Σύμφωνα με μάλλον αισιόδοξους υπολογισμούς, η στάθμη της θάλασσας της Μεσογείου ενδέχεται να αυξηθεί ως και 47 εκ. ως το τέλος του 21ου αιώνα.

  Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί ένα από τα πλέον εμβληματικά και απειλούμενα είδη του κόσμου, τη μεσογειακή φώκια, καθώς κινδυνεύει να χάσει τις παραλίες που γεννάει τα μικρά της.
  Από την αύξηση της θερμοκρασίας κινδυνεύει σοβαρά ένα ακόμη εμβληματικό είδος, η χελώνα καρέτα, καθώς διαταράσσεται η αναπαραγωγική της διαδικασία.

  Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη ευνοήσει την έλευση ξενικών ειδών, τα οποία σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 1.000 και διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία της Μεσογείου, επηρεάζοντας τα γηγενή είδη, τη βιοποικιλότητα και την αλιεία.

  Τέλος, η συνεχής απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα κάνει το θαλασσινό νερό πιο όξινο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αναπαραγωγή κι ανάπτυξη κάποιων ειδών ψαριών. Επίσης, η οξίνιση απειλεί σοβαρά την τραγάνα και τα λιβάδια της ποσειδωνίας, τα σημαντικά αυτά ενδιαιτήματα που αποτελούν θησαυρούς της Μεσογείου, αφού δίνουν καταφύγιο στα μικρά ψάρια και εξασφαλίζουν τροφή για τα μεγαλύτερα.

  Φέτος, λοιπόν, αναλαμβάνουμε δράση για τη θάλασσα και δεσμευόμαστε να αλλάξουμε συνήθειες που την επιβαρύνουν. Στις 24 Μαρτίου 2018, στις 20:30, αφιερώνουμε μια Ώρα στη Γη, μια ώρα στη θάλασσα, κλείνοντας τον διακόπτη και αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και τη βιοποικιλότητα.

  Λάβε μέρος στην Ώρα της Γης και συνδέσου με τη θάλασσα!


  Εκδηλώσεις εορτασμού της Ώρας της Γης 2018:

  Καθώς η Ώρα της Γης αποτελεί αφορμή για ευαισθητοποίηση αλλά και δράση πέραν της μιας ώρας, το WWF θα διαδώσει το μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της θάλασσας και μέσα από τη συμμετοχή του στον φετινό Ημιμαραθώνιο της Αθήνας (Κυριακή 18 Μαρτίου). Εκεί, 300 περίπου δρομείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με την ομάδα του WWF και θα τρέξουν συμβολικά για την προστασία των θαλασσών μας από την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, το βράδυ της Ώρας της Γης αναμένονται αρκετές εκπλήξεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.
 • Ηφαιστειολόγοι: Προετοιμαστείτε για την επόμενη μεγάλη έκρηξη στη Γη - Δύο ελληνικά ηφαίστεια ανάμεσα στα υποψήφια

  Ηφαιστειολόγοι: Προετοιμαστείτε για την επόμενη μεγάλη έκρηξη στη Γη - Δύο ελληνικά ηφαίστεια ανάμεσα στα υποψήφια

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-07 11:17:29 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η επόμενη πολύ ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη θα βρει τον κόσμο απροετοίμαστο. Μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρες πόλεις και περιοχές πολλών εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς επίσης να προκαλέσει ευρύτερη αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, στις διεθνείς επικοινωνίες και μεταφορές, στα οικονομικά και τεχνολογικά συστήματα, στο κλίμα και στο περιβάλλον, ακόμη και στη διεθνή ειρήνη. Μάλιστα, δύο ελληνικά ηφαίστεια, της Σαντορίνης και της Κω, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά που μπορεί να αποτελέσουν απειλή στο μέλλον.

  Τη σχετική προειδοποίηση απηύθυναν κορυφαίοι ηφαιστειολόγοι, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι μια πολύ ισχυρή και καταστροφική έκρηξη ηφαιστείου «δεν είναι αδιανόητη». Γι' αυτό, κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τους ειδικούς να έχουν έτοιμα διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης, και να μην εστιάζονται μόνο στις συχνότερες φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί.

  Οι Στέφεν Σελφ (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ), Κρις Νιούχολ (Κέντρο Mirisbiris Φιλιππίνων) και Άλαν Ρόμποκ (Πανεπιστήμιο Rutgers-Νιού Τζέρσι), που είχαν στο παρελθόν μελετήσει τις εκρήξεις των ηφαιστείων της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ (1980) και του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες (1991), με άρθρο τους στο περιοδικό γεωεπιστημών «Geosphere», επισημαίνουν ότι ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα από ό,τι έως τώρα, αν δεν θέλει να χαθεί ή να απορυθμιστεί η ζωή του από την επόμενη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου.

  Στην κλίμακα του «Δείκτη Ηφαιστειακής Εκρηκτικότητας» (Volcanic Explosivity Index-VEI), που φθάνει έως το οκτώ, οι εκρήξεις που έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις είναι ισχύος επτά ή οκτώ. Τέτοιες εκρήξεις εκτιμάται ότι συμβαίνουν με μέση συχνότητα μία ή δύο φορές ανά χιλιετία.

  Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο σύγχρονος τεχνολογικός κόσμος δεν έχει δει τέτοια έκρηξη. Από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα οι μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις οπουδήποτε στη Γη ήταν λίγες ισχύος «έξι», με πιο γνωστές του Κρακατάου στην Ινδονησία το 1883, του Κατμάι στην Αλάσκα το 1912 και του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991.  Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ισχύος «επτά» ήταν εκείνη του ηφαιστείου Ταμπόρα της Ινδονησίας το 1815, που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και επέφερε τόσο σοβαρές κλιματικές αλλαγές, που οδήγησε το 1816 να είναι ένα «έτος χωρίς καλοκαίρι» στην Ευρώπη και στην Αμερική.

  «Η επόμενη έκρηξη μεγέθους VEI-7 μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της ζωής μας ή σε εκατοντάδες χρόνια» δήλωσε ο Νιούχολ, σύμφωνα με το «Nature». Οι Νιούχολ και Σελφ είχαν δημιουργήσει τον διεθνή δείκτη VEI το 1982, συνεπώς η γνώμη τους έχει ειδικό βάρος.

  Το 1257 η έκρηξη ενός άλλου ινδονησιακού ηφαιστείου είχε προκαλέσει τέτοια ηλιακή σκίαση, που η θερμοκρασία του πλανήτη μας υποχώρησε τόσο, με συνέπεια πιθανότατα να πυροδοτηθεί στη διάρκεια του Μεσαίωνα η λεγόμενη «Μικρή Εποχή των Πάγων» που διήρκεσε για αιώνες.  «Αυτά τα συμβάντα είναι τρομερά σημαντικά για τον πλανήτη, όμως η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα συμβεί σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον» τόνισε ο Ρόμποκ. Η γεωργία, η υγεία, η οικονομία, οι μεταφορές και τα άλλα πεδία της σύγχρονης ζωής είναι πλέον πολύ πιο παγκοσμιοποιημένα και αλληλεξαρτώμενα από ό,τι στο παρελθόν.

  Πριν από οκτώ χρόνια, η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ, που ήταν ισχύος μόλις «τρία» στην κλίμακα VEI, καθήλωσε τα αεροπλάνα για μέρες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και οι συνολικές οικονομικές ζημιές της έφθασαν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

  Οι τρεις ηφαιστειολόγοι τονίζουν ότι πρέπει οι επιστήμονες να αρχίσουν να μελετούν πιο συστηματικά τις πιθανές επιπτώσεις (π.χ. στις επικοινωνίες και στο GPS) και να προετοιμάζουν σχέδια για την επόμενη έκρηξη ισχύος VEI-7. Βασικό αντικείμενο έρευνας, επίσης, πρέπει να είναι η προσπάθεια καλύτερης πρόβλεψης για το πού μπορεί να συμβεί μια τέτοια έκρηξη.

  Ήδη υπάρχει ένας κατάλογος με υποψήφια ηφαίστεια ικανά για έκρηξη ισχύος «επτά» ή και «οκτώ». Αυτά περιλαμβάνουν το Ταούπο στη Νέα Ζηλανδία (εκεί όπου συνέβη η τελευταία στον κόσμο έκρηξη VEI-8 πριν από 26.500 χρόνια) και το Νταμαβάντ του Ιράν, σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από την Τεχεράνη.

  Οι ερευνητές τονίζουν ότι «αν μια έκρηξη VEI-7 συμβεί κοντά σε μια μεγάλη πόλη, θα την εξαφανίσει τελείως» και «τα θύματα θα είναι αρκετά εκατομμύρια, εκτός κι έχει υπάρξει έγκαιρη εκκένωση του πληθυσμού σε μαζική κλίμακα». Αυτό είναι κάτι που, μεταξύ άλλων, αφορά τη Νάπολη της Ιταλίας, μια πόλη 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων που γειτνιάζει με το ενεργό και επικίνδυνο ηφαίστειο των Φλεγραίων Πεδίων.

  Ελλάδα


  Όσον αφορά στον ελληνικό χώρο, η διάσημη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνης) περί το 1610 π.Χ. εκτιμάται ότι ήταν ισχύος «επτά» στην κλίμακα VEI.

  Για το μέλλον, οι ερευνητές θεωρούν ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης, καθώς και εκείνο της Κω, το οποίο πριν από 160.000 χρόνια περίπου είχε δώσει μια παρόμοια έκρηξη, είναι τα δύο ηφαίστεια του ελλαδικού χώρου που είναι υποψήφια μέσα στις επόμενες χιλιετίες για να προκαλέσουν μια νέα μεγα-έκρηξη ισχύος «επτά» (VEI-7).

  Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, από μια μελλοντική έκρηξη του πρώτου ηφαιστείου θα κινδυνεύσει άμεσα το νησί της Σαντορίνης, ενώ μια έκρηξη του δεύτερου θα απειλήσει τα νησιά Νίσυρο, Κω και Γυαλί.

  Από τις γύρω χώρες, ηφαίστεια ικανά να δώσουν στο μέλλον έκρηξη ισχύος «επτά» είναι πέντε στην Ιταλία, τέσσερα στην Τουρκία, ένα στην Αρμενία, ένα στη Γεωργία και το Νταβανάντ του Ιράν. Σε όλη την Ευρασία δεν υπάρχουν άλλα ηφαίστεια ικανά να προκαλέσουν τόσο μεγάλη έκρηξη. Αντίθετα, υπάρχει μια πληθώρα υποψήφιων μεγα-ηφαιστείων στον Ειρηνικό, στην Ωκεανία και στην Αμερική.

  Η δημιουργία του καταλόγου των υποψήφιων μεγα-ηφαιστείων έγινε από τους ερευνητές με βάση έξι επιστημονικά κριτήρια, που περιλαμβάνουν το εκρηκτικό παρελθόν τους, τις τωρινές ενδείξεις κινητικότητας, το γενικότερο τεκτονικό περιβάλλον τους, τη σύνθεση του μάγματος, την πιθανή διαρροή αερίων κ.ά.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Καμπανάκι κινδύνου από ηφαιστειολόγους: Η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα αφανίσει πόλεις εκατομμυρίων

  Καμπανάκι κινδύνου από ηφαιστειολόγους: Η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα αφανίσει πόλεις εκατομμυρίων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-07 10:44:04 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Δύο ελληνικά ηφαίστεια, της Σαντορίνης και της Κω, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά που μπορεί να αποτελέσουν απειλή στο μέλλονΗ επόμενη πολύ ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη θα βρει τον κόσμο απροετοίμαστο. Μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρες πόλεις και περιοχές πολλών εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς επίσης να προκαλέσει ευρύτερη αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, στις διεθνείς επικοινωνίες και μεταφορές, στα οικονομικά και τεχνολογικά συστήματα, στο κλίμα και στο περιβάλλον, ακόμη και στη διεθνή ειρήνη. Μάλιστα, δύο ελληνικά ηφαίστεια, της Σαντορίνης και της Κω, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά που μπορεί να αποτελέσουν απειλή στο μέλλον.


  Τη σχετική προειδοποίηση απηύθυναν κορυφαίοι ηφαιστειολόγοι, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι μια πολύ ισχυρή και καταστροφική έκρηξη ηφαιστείου «δεν είναι αδιανόητη». Γι' αυτό, κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τους ειδικούς να έχουν έτοιμα διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης και να μην εστιάζονται μόνο στις συχνότερες φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί.

  Οι Στέφεν Σελφ (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ), Κρις Νιούχολ (Κέντρο Mirisbiris Φιλιππίνων) και 'Αλαν Ρόμποκ (Πανεπιστήμιο Rutgers-Νιού Τζέρσι), που είχαν στο παρελθόν μελετήσει τις εκρήξεις των ηφαιστείων της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ (1980) και του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες (1991), με άρθρο τους στο περιοδικό γεωπιστημών "Geosphere", επισημαίνουν ότι ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα από ό,τι έως τώρα, αν δεν θέλει να χαθεί ή να απορρυθμισθεί η ζωή του από την επόμενη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου.

  Στην κλίμακα του «Δείκτη Ηφαιστειακής Εκρηκτικότητας» (Volcanic Explosivity Index-VEI), που φθάνει έως το οκτώ, οι εκρήξεις που έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις, είναι ισχύος επτά ή οκτώ. Τέτοιες εκρήξεις εκτιμάται ότι συμβαίνουν με μέση συχνότητα μία ή δύο φορές ανά χιλιετία.

  Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο σύγχρονος τεχνολογικός κόσμος δεν έχει δει τέτοια έκρηξη. Από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα οι μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις οπουδήποτε στη Γη ήσαν λίγες ισχύος «έξι», με πιο γνωστές του Κρακατάου στην Ινδονησία το 1883, του Κατμάι στην Αλάσκα το 1912 και του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991.

  Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ισχύος «επτά» ήταν εκείνη του ηφαιστείου Ταμπόρα της Ινδονησίας το 1815, που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και επέφερε τόσο σοβαρές κλιματικές αλλαγές, που οδήγησε το 1816 να είναι ένα «έτος χωρίς καλοκαίρι» στην Ευρώπη και στην Αμερική.

  «Η επόμενη έκρηξη μεγέθους VEI-7 μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της ζωής μας ή σε εκατοντάδες χρόνια», δήλωσε ο Νιούχολ, σύμφωνα με το "Nature". Οι Νιούχολ και Σελφ είχαν δημιουργήσει τον διεθνή δείκτη VEI το 1982, συνεπώς η γνώμη τους έχει ειδικό βάρος.

   Το 1257 η έκρηξη ενός άλλου ινδονησιακού ηφαιστείου είχε προκαλέσει τέτοια ηλιακή σκίαση, που η θερμοκρασία του πλανήτη μας υποχώρησε τόσο, με συνέπεια πιθανότατα να πυροδοτηθεί στη διάρκεια του Μεσαίωνα η λεγόμενη «Μικρή Εποχή των Πάγων» που διήρκεσε για αιώνες.

  «Αυτά τα συμβάντα είναι τρομερά σημαντικά για τον πλανήτη, όμως η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα συμβεί σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον» τόνισε ο Ρόμποκ. Η γεωργία, η υγεία, η οικονομία, οι μεταφορές και τα άλλα πεδία της σύγχρονης ζωής είναι πλέον πολύ πιο παγκοσμιοποιημένα και αλληλεξαρτώμενα, από ό,τι στο παρελθόν.

  Πριν από οκτώ χρόνια, η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ, που ήταν ισχύος μόλις «τρία» στην κλίμακα VEI, καθήλωσε τα αεροπλάνα για μέρες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και οι συνολικές οικονομικές ζημιές της έφθασαν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

  Οι τρεις ηφαιστειολόγοι τονίζουν ότι πρέπει οι επιστήμονες να αρχίσουν να μελετούν πιο συστηματικά τις πιθανές επιπτώσεις (π.χ. στις επικοινωνίες και στο GPS) και να προετοιμάζουν σχέδια για την επόμενη έκρηξη ισχύος VEI-7. Βασικό αντικείμενο έρευνας επίσης πρέπει να είναι η προσπάθεια καλύτερης πρόβλεψης για το πού μπορεί να συμβεί μια τέτοια έκρηξη.

  Ήδη υπάρχει ένας κατάλογος με υποψήφια ηφαίστεια ικανά για έκρηξη ισχύος «επτά» ή και «οκτώ». Αυτά περιλαμβάνουν το Ταούπο στη Νέα Ζηλανδία (εκεί όπου συνέβη η τελευταία στον κόσμο έκρηξη VEI-8 πριν 26.500 χρόνια) και το Νταμαβάντ του Ιράν, σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από την Τεχεράνη.

  Οι ερευνητές τονίζουν ότι «αν μια έκρηξη VEI-7 συμβεί κοντά σε μια μεγάλη πόλη, θα την εξαφανίσει τελείως» και «τα θύματα θα είναι αρκετά εκατομμύρια, εκτός κι έχει υπάρξει έγκαιρη εκκένωση του πληθυσμού σε μαζική κλίμακα». Αυτό είναι κάτι που, μεταξύ άλλων, αφορά τη Νάπολη της Ιταλίας, μια πόλη 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων που γειτνιάζει με το ενεργό και επικίνδυνο ηφαίστειο των Φλεγραίων Πεδίων.

     
  «Υποψήφια» για εκρήξεις μεγέθους «7» τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και της Κω Όσον αφορά τον ελληνικό χώρο, η διάσημη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνης) περί το 1610 π.Χ. εκτιμάται ότι ήταν ισχύος «επτά» στην κλίμακα VEI.

  Για το μέλλον, οι ερευνητές θεωρούν ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης, καθώς και εκείνο της Κω, το οποίο πριν 160.000 χρόνια περίπου είχε δώσει μια παρόμοια έκρηξη, είναι τα δύο ηφαίστεια του ελλαδικού χώρου που είναι υποψήφια μέσα στις επόμενες χιλιετίες για να προκαλέσουν μια νέα μεγα-έκρηξη ισχύος «επτά» (VEI-7).

  Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, από μια μελλοντική έκρηξη του πρώτου ηφαιστείου θα κινδυνεύσει άμεσα το νησί της Σαντορίνης, ενώ μια έκρηξη του δεύτερου θα απειλήσει τα νησιά Νίσυρο, Κω και Γυαλί.

  Από τις γύρω χώρες, ηφαίστεια ικανά να δώσουν στο μέλλον έκρηξη ισχύος «επτά», είναι πέντε στην Ιταλία, τέσσερα στην Τουρκία, ένα στην Αρμενία, ένα στη Γεωργία και το Νταβανάντ του Ιράν. Σε όλη την Ευρασία δεν υπάρχουν άλλα ηφαίστεια ικανά να προκαλέσουν τόσο μεγάλη έκρηξη. Αντίθετα, υπάρχει μια πληθώρα υποψήφιων μεγα-ηφαιστείων στον Ειρηνικό, στην Ωκεανία και στην Αμερική.

  Η δημιουργία του καταλόγου των υποψήφιων μεγα-ηφαιστείων έγινε από τους ερευνητές με βάση έξι επιστημονικά κριτήρια, που περιλαμβάνουν το εκρηκτικό παρελθόν τους, τις τωρινές ενδείξεις κινητικότητας, το γενικότερο τεκτονικό περιβάλλον τους, τη σύνθεση του μάγματος, την πιθανή διαρροή αερίων κ.α.


  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Πιθανή η έκρηξη δύο ελληνικών ηφαιστείων τις επόμενες χιλιετίες

  Πιθανή η έκρηξη δύο ελληνικών ηφαιστείων τις επόμενες χιλιετίες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-07 10:33:38 | Πηγή: News Beast

  Κορυφαίοι ηφαιστειολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή πολύ ισχυρή έκρηξη.

  Αυτή η ηφαιστειακή έκρηξη αναμένεται να εξαφανίσει ολόκληρες πόλεις και περιοχές πολλών εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς επίσης να προκαλέσει ευρύτερη αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, στις διεθνείς επικοινωνίες και μεταφορές, στα οικονομικά και τεχνολογικά συστήματα, στο κλίμα και στο περιβάλλον, ακόμη και στη διεθνή ειρήνη.

  Μάλιστα, δύο ελληνικά ηφαίστεια, της Σαντορίνης και της Κω, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά που μπορεί να αποτελέσουν απειλή στο μέλλον σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Οι ειδικοί κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τους ειδικούς να έχουν έτοιμα διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης και να μην εστιάζουν μόνο στις συχνότερες φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί.

  Οι Στέφεν Σελφ (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ), Κρις Νιούχολ (Κέντρο Mirisbiris Φιλιππίνων) και 'Αλαν Ρόμποκ (Πανεπιστήμιο Rutgers-Νιού Τζέρσι), που είχαν στο παρελθόν μελετήσει τις εκρήξεις των ηφαιστείων της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ (1980) και του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες (1991), με άρθρο τους στο περιοδικό γεωπιστημών «Geosphere», επισημαίνουν ότι ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα από ό,τι έως τώρα αν δεν θέλει να χαθεί ή να απορρυθμιστεί η ζωή του από την επόμενη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου.

  Στην κλίμακα του «Δείκτη Ηφαιστειακής Εκρηκτικότητας» (Volcanic Explosivity Index-VEI), που φθάνει έως το οκτώ, οι εκρήξεις που έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις είναι ισχύος επτά ή οκτώ. Τέτοιες εκρήξεις εκτιμάται ότι συμβαίνουν με μέση συχνότητα μία ή δύο φορές ανά χιλιετία.

  Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο σύγχρονος τεχνολογικός κόσμος δεν έχει δει τέτοια έκρηξη. Από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα οι μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις οπουδήποτε στη Γη ήσαν λίγες ισχύος «έξι», με πιο γνωστές του Κρακατάου στην Ινδονησία το 1883, του Κατμάι στην Αλάσκα το 1912 και του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991.

  Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ισχύος «επτά» ήταν εκείνη του ηφαιστείου Ταμπόρα της Ινδονησίας το 1815, που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και επέφερε τόσο σοβαρές κλιματικές αλλαγές, που οδήγησε το 1816 να είναι ένα «έτος χωρίς καλοκαίρι» στην Ευρώπη και στην Αμερική.

  «Η επόμενη έκρηξη μεγέθους VEI-7 μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της ζωής μας ή σε εκατοντάδες χρόνια», δήλωσε ο Νιούχολ, σύμφωνα με το «Nature». Οι Νιούχολ και Σελφ είχαν δημιουργήσει τον διεθνή δείκτη VEI το 1982, συνεπώς η γνώμη τους έχει ειδικό βάρος.

  Το 1257 η έκρηξη ενός άλλου ινδονησιακού ηφαιστείου είχε προκαλέσει τέτοια ηλιακή σκίαση, που η θερμοκρασία του πλανήτη μας υποχώρησε τόσο, με συνέπεια πιθανότατα να πυροδοτηθεί στη διάρκεια του Μεσαίωνα η λεγόμενη «Μικρή Εποχή των Πάγων» που διήρκεσε για αιώνες.

  «Αυτά τα συμβάντα είναι τρομερά σημαντικά για τον πλανήτη, όμως η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα συμβεί σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον», τόνισε ο Ρόμποκ. Η γεωργία, η υγεία, η οικονομία, οι μεταφορές και τα άλλα πεδία της σύγχρονης ζωής είναι πλέον πολύ πιο παγκοσμιοποιημένα και αλληλεξαρτώμενα, από ό,τι στο παρελθόν.

  Πριν από οκτώ χρόνια, η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ, που ήταν ισχύος μόλις «τρία» στην κλίμακα VEI, καθήλωσε τα αεροπλάνα για μέρες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και οι συνολικές οικονομικές ζημιές της έφθασαν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

  Οι τρεις ηφαιστειολόγοι τονίζουν ότι πρέπει οι επιστήμονες να αρχίσουν να μελετούν πιο συστηματικά τις πιθανές επιπτώσεις (π.χ. στις επικοινωνίες και στο GPS) και να προετοιμάζουν σχέδια για την επόμενη έκρηξη ισχύος VEI-7. Βασικό αντικείμενο έρευνας επίσης πρέπει να είναι η προσπάθεια καλύτερης πρόβλεψης για το πού μπορεί να συμβεί μια τέτοια έκρηξη.

  Ήδη υπάρχει ένας κατάλογος με υποψήφια ηφαίστεια ικανά για έκρηξη ισχύος «επτά» ή και «οκτώ». Αυτά περιλαμβάνουν το Ταούπο στη Νέα Ζηλανδία (εκεί όπου συνέβη η τελευταία στον κόσμο έκρηξη VEI-8 πριν 26.500 χρόνια) και το Νταμαβάντ του Ιράν, σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από την Τεχεράνη.

  Οι ερευνητές τονίζουν ότι «αν μια έκρηξη VEI-7 συμβεί κοντά σε μια μεγάλη πόλη, θα την εξαφανίσει τελείως» και «τα θύματα θα είναι αρκετά εκατομμύρια, εκτός κι έχει υπάρξει έγκαιρη εκκένωση του πληθυσμού σε μαζική κλίμακα». Αυτό είναι κάτι που, μεταξύ άλλων, αφορά τη Νάπολη της Ιταλίας, μια πόλη 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων που γειτνιάζει με το ενεργό και επικίνδυνο ηφαίστειο των Φλεγραίων Πεδίων.

  Τι θα γίνει με τα ελληνικά ηφαίστεια

  Όσον αφορά τον ελληνικό χώρο η διάσημη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας περί το 1610 π.Χ. εκτιμάται ότι ήταν ισχύος «επτά» στην κλίμακα VEI.

  Για το μέλλον οι ερευνητές θεωρούν ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης, καθώς και εκείνο της Κω, το οποίο πριν 160.000 χρόνια περίπου είχε δώσει μια παρόμοια έκρηξη, είναι τα δύο ηφαίστεια του ελλαδικού χώρου που είναι υποψήφια μέσα στις επόμενες χιλιετίες για να προκαλέσουν μια νέα μεγα-έκρηξη ισχύος «επτά» (VEI-7).

  Σύμφωνα με τη νέα μελέτη από μια μελλοντική έκρηξη του πρώτου ηφαιστείου θα κινδυνεύσει άμεσα το νησί της Σαντορίνης, ενώ μια έκρηξη του δεύτερου θα απειλήσει τα νησιά Νίσυρο, Κω και Γυαλί.

  Από τις γύρω χώρες, ηφαίστεια ικανά να δώσουν στο μέλλον έκρηξη ισχύος «επτά», είναι πέντε στην Ιταλία, τέσσερα στην Τουρκία, ένα στην Αρμενία, ένα στη Γεωργία και το Νταβανάντ του Ιράν.

  Σε όλη την Ευρασία δεν υπάρχουν άλλα ηφαίστεια ικανά να προκαλέσουν τόσο μεγάλη έκρηξη. Αντίθετα, υπάρχει μια πληθώρα υποψήφιων μεγα-ηφαιστείων στον Ειρηνικό, στην Ωκεανία και στην Αμερική.

  Η δημιουργία του καταλόγου των υποψήφιων μεγα-ηφαιστείων έγινε από τους ερευνητές με βάση έξι επιστημονικά κριτήρια, που περιλαμβάνουν το εκρηκτικό παρελθόν τους, τις τωρινές ενδείξεις κινητικότητας, το γενικότερο τεκτονικό περιβάλλον τους, τη σύνθεση του μάγματος, την πιθανή διαρροή αερίων κ.α.

 • Ηφαιστειολόγοι: Προετοιμαστείτε για την επόμενη μεγάλη έκρηξη στη Γη-Δυο ελληνικά ηφαίστεια ανάμεσα στα υποψήφια

  Ηφαιστειολόγοι: Προετοιμαστείτε για την επόμενη μεγάλη έκρηξη στη Γη-Δυο ελληνικά ηφαίστεια ανάμεσα στα υποψήφια

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-07 10:09:36 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η επόμενη πολύ ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη θα βρει τον κόσμο απροετοίμαστο. Μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρες πόλεις και περιοχές πολλών εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς επίσης να προκαλέσει ευρύτερη αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, στις διεθνείς επικοινωνίες και μεταφορές, στα οικονομικά και τεχνολογικά συστήματα, στο κλίμα και στο περιβάλλον, ακόμη και στη διεθνή ειρήνη. Μάλιστα, δύο ελληνικά ηφαίστεια, της Σαντορίνης και της Κω, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά που μπορεί να αποτελέσουν απειλή στο μέλλον.

  Τη σχετική προειδοποίηση απηύθυναν κορυφαίοι ηφαιστειολόγοι, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι μια πολύ ισχυρή και καταστροφική έκρηξη ηφαιστείου «δεν είναι αδιανόητη». Γι' αυτό, κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τους ειδικούς να έχουν έτοιμα διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης και να μην εστιάζονται μόνο στις συχνότερες φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί.

  Οι Στέφεν Σελφ (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ), Κρις Νιούχολ (Κέντρο Mirisbiris Φιλιππίνων) και Άλαν Ρόμποκ (Πανεπιστήμιο Rutgers-Νιού Τζέρσι), που είχαν στο παρελθόν μελετήσει τις εκρήξεις των ηφαιστείων της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ (1980) και του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες (1991), με άρθρο τους στο περιοδικό γεωεπιστημών «Geosphere», επισημαίνουν ότι ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα από ό,τι έως τώρα, αν δεν θέλει να χαθεί ή να απορυθμιστεί η ζωή του από την επόμενη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου.

  Στην κλίμακα του «Δείκτη Ηφαιστειακής Εκρηκτικότητας» (Volcanic Explosivity Index-VEI), που φθάνει έως το οκτώ, οι εκρήξεις που έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις, είναι ισχύος επτά ή οκτώ. Τέτοιες εκρήξεις εκτιμάται ότι συμβαίνουν με μέση συχνότητα μία ή δύο φορές ανά χιλιετία.

  Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο σύγχρονος τεχνολογικός κόσμος δεν έχει δει τέτοια έκρηξη. Από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα οι μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις οπουδήποτε στη Γη ήσαν λίγες ισχύος «έξι», με πιο γνωστές του Κρακατάου στην Ινδονησία το 1883, του Κατμάι στην Αλάσκα το 1912 και του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991.  Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ισχύος «επτά» ήταν εκείνη του ηφαιστείου Ταμπόρα της Ινδονησίας το 1815, που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και επέφερε τόσο σοβαρές κλιματικές αλλαγές, που οδήγησε το 1816 να είναι ένα «έτος χωρίς καλοκαίρι» στην Ευρώπη και στην Αμερική.

  «Η επόμενη έκρηξη μεγέθους VEI-7 μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της ζωής μας ή σε εκατοντάδες χρόνια», δήλωσε ο Νιούχολ, σύμφωνα με το «Nature». Οι Νιούχολ και Σελφ είχαν δημιουργήσει τον διεθνή δείκτη VEI το 1982, συνεπώς η γνώμη τους έχει ειδικό βάρος.

  Το 1257 η έκρηξη ενός άλλου ινδονησιακού ηφαιστείου είχε προκαλέσει τέτοια ηλιακή σκίαση, που η θερμοκρασία του πλανήτη μας υποχώρησε τόσο, με συνέπεια πιθανότατα να πυροδοτηθεί στη διάρκεια του Μεσαίωνα η λεγόμενη «Μικρή Εποχή των Πάγων» που διήρκεσε για αιώνες.  «Αυτά τα συμβάντα είναι τρομερά σημαντικά για τον πλανήτη, όμως η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα συμβεί σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον» τόνισε ο Ρόμποκ. Η γεωργία, η υγεία, η οικονομία, οι μεταφορές και τα άλλα πεδία της σύγχρονης ζωής είναι πλέον πολύ πιο παγκοσμιοποιημένα και αλληλεξαρτώμενα, από ό,τι στο παρελθόν.

  Πριν από οκτώ χρόνια, η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ, που ήταν ισχύος μόλις «τρία» στην κλίμακα VEI, καθήλωσε τα αεροπλάνα για μέρες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και οι συνολικές οικονομικές ζημιές της έφθασαν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

  Οι τρεις ηφαιστειολόγοι τονίζουν ότι πρέπει οι επιστήμονες να αρχίσουν να μελετούν πιο συστηματικά τις πιθανές επιπτώσεις (π.χ. στις επικοινωνίες και στο GPS) και να προετοιμάζουν σχέδια για την επόμενη έκρηξη ισχύος VEI-7. Βασικό αντικείμενο έρευνας επίσης πρέπει να είναι η προσπάθεια καλύτερης πρόβλεψης για το πού μπορεί να συμβεί μια τέτοια έκρηξη.

  Ήδη υπάρχει ένας κατάλογος με υποψήφια ηφαίστεια ικανά για έκρηξη ισχύος «επτά» ή και «οκτώ». Αυτά περιλαμβάνουν το Ταούπο στη Νέα Ζηλανδία (εκεί όπου συνέβη η τελευταία στον κόσμο έκρηξη VEI-8 πριν 26.500 χρόνια) και το Νταμαβάντ του Ιράν, σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από την Τεχεράνη.

  Οι ερευνητές τονίζουν ότι «αν μια έκρηξη VEI-7 συμβεί κοντά σε μια μεγάλη πόλη, θα την εξαφανίσει τελείως» και «τα θύματα θα είναι αρκετά εκατομμύρια, εκτός κι έχει υπάρξει έγκαιρη εκκένωση του πληθυσμού σε μαζική κλίμακα». Αυτό είναι κάτι που, μεταξύ άλλων, αφορά τη Νάπολη της Ιταλίας, μια πόλη 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων που γειτνιάζει με το ενεργό και επικίνδυνο ηφαίστειο των Φλεγραίων Πεδίων.

  Ελλάδα


  Όσον αφορά τον ελληνικό χώρο, η διάσημη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνης) περί το 1610 π.Χ. εκτιμάται ότι ήταν ισχύος «επτά» στην κλίμακα VEI.

  Για το μέλλον, οι ερευνητές θεωρούν ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης, καθώς και εκείνο της Κω, το οποίο πριν 160.000 χρόνια περίπου είχε δώσει μια παρόμοια έκρηξη, είναι τα δύο ηφαίστεια του ελλαδικού χώρου που είναι υποψήφια μέσα στις επόμενες χιλιετίες για να προκαλέσουν μια νέα μεγα-έκρηξη ισχύος «επτά» (VEI-7).

  Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, από μια μελλοντική έκρηξη του πρώτου ηφαιστείου θα κινδυνεύσει άμεσα το νησί της Σαντορίνης, ενώ μια έκρηξη του δεύτερου θα απειλήσει τα νησιά Νίσυρο, Κω και Γυαλί.

  Από τις γύρω χώρες, ηφαίστεια ικανά να δώσουν στο μέλλον έκρηξη ισχύος «επτά», είναι πέντε στην Ιταλία, τέσσερα στην Τουρκία, ένα στην Αρμενία, ένα στη Γεωργία και το Νταβανάντ του Ιράν. Σε όλη την Ευρασία δεν υπάρχουν άλλα ηφαίστεια ικανά να προκαλέσουν τόσο μεγάλη έκρηξη. Αντίθετα, υπάρχει μια πληθώρα υποψήφιων μεγα-ηφαιστείων στον Ειρηνικό, στην Ωκεανία και στην Αμερική.

  Η δημιουργία του καταλόγου των υποψήφιων μεγα-ηφαιστείων έγινε από τους ερευνητές με βάση έξι επιστημονικά κριτήρια, που περιλαμβάνουν το εκρηκτικό παρελθόν τους, τις τωρινές ενδείξεις κινητικότητας, το γενικότερο τεκτονικό περιβάλλον τους, τη σύνθεση του μάγματος, την πιθανή διαρροή αερίων κ.α.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής μεγέθους ουρανοξύστη περνά σήμερα από τη Γη

  Δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής μεγέθους ουρανοξύστη περνά σήμερα από τη Γη

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-07 08:45:51 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Πρόκειται για τον "2017 VR12" που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών «Απόλλων» και ανακαλύφθηκε πέρυσι το Νοέμβριο από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS της ΧαβάηςΈνας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής, που έχει μέγεθος ουρανοξύστη, κάνει σήμερα το πρωί, στις δέκα περίπου ώρα Ελλάδας, το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη, αλλά σε απόσταση ασφαλείας, περίπου 3,8 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Σελήνης.


  Πρόκειται για τον "2017 VR12" που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών «Απόλλων» και ανακαλύφθηκε πέρυσι το Νοέμβριο από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS της Χαβάης. Κινείται με ταχύτητα 22.700 χιλιομέτρων την ώρα και εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 250 έως 280 μέτρων. Τίποτε δεν είναι προς το παρόν γνωστό για τη σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητές του.

  Το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών τον έχει κατατάξει στην κατηγορία των «δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών». Το σημερινό πέρασμά του είναι το κοντινότερο που έχει κάνει ποτέ στη Γη, από όσο τουλάχιστον μπορούν να ξέρουν οι επιστήμονες.

  Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι δεν θα πλησιάσει πιο κοντά στη Γη για τα επόμενα 177 χρόνια. Οι αστρονόμοι ήδη άρχισαν να τον μελετούν και η NASA χρησιμοποιεί σήματα ραντάρ για να υπολογίσει το ακριβές σχήμα και την ταχύτητα περιστροφής του.

  Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Κοτόπουλα, οι εναλλακτικοί… σκουπιδοφάγοι

  Κοτόπουλα, οι εναλλακτικοί… σκουπιδοφάγοι

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-07 03:55:58 | Πηγή: News Beast

  Στην κουζίνα του Τιερί Ρεμόντ μυρίζει σκόρδο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα κοχλάζει το φαγητό. Η σούπα που ετοιμάζει όμως ο 47χρονος από την Αλσατία δεν είναι για την οικογένειά του αλλά για τις κότες του.

  Ο Τιερί Ρεμόντ από το χωριό Μπισβίρ κοντά στα γερμανικά σύνορα ταΐζει τις κότες του υπολείμματα φαγητού και απορρίμματα βιολογικής προέλευσης. Αυτό που βράζει στην κατσαρόλα του είναι μια «σούπα» από παλιές πατάτες, σκληρό ψωμί και σκόρδο το οποίο βοηθάει τα ζώα να μην κολλούν παράσιτα.

  Τελικά δεν τρώνε τα πάντα

  Ο Ρεμόντ και η γυναίκα του Κριστίν Βέντλινγκ είναι δυο από τους εκατοντάδες κατοίκους της Αλσατίας που συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα: υιοθετούν κοτόπουλα για να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών τους. Η ιδέα των δωρεάν σκουπιδοφάγων γεννήθηκε στην κοντινή πόλη Κόλμαρ, η οποία κάθε χρόνο μοιράζει ζευγάρια κοτόπουλων. Ο δήμος κάνει λόγο για success story αφού μέχρι σήμερα οι κότες έχουν καταναλώσει περί τους 100 τόνους βιολογικών σκουπιδιών, όπως εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος για την καθαριότητα του δήμου Λορέν Οτ. Έτσι εξοικονομήθηκαν τα χρήματα τα οποία θα χρειάζονταν για να γίνει η καύση αυτών των απορριμμάτων. «Οι κότες μοιάζουν με τα γουρούνια – τρώνε τα πάντα».

  Όχι ακριβώς… όπως διαπίστωσε στο μεταξύ ο Τιερί Ρεμόντ. Δεν προτιμούν τις ωμές φλούδες πατάτας ή το σκληρό ψωμί. Εάν φάνε σοκολάτα σταματούν να γεννούν αυγά για βδομάδες ενώ το ωμό κρέας τις μετατρέπει σε… κανίβαλους. Τέλος το χειμώνα προτιμούν το φαγητό τους ζεστό. Εκτός από τα απορρίμματα όμως, ο Ρεμόντ τους δίνει και κριθάρι με αλεσμένα τσόφλια αυγού. Έτσι όταν γεννούν τα αυγά τους, το τσόφλι γίνεται πιο σκληρό.

  Οι επιφυλάξεις των φιλόζωων

  Το πρόγραμμα υιοθεσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle, προβλέπει για δύο χρόνια οι νέοι ιδιοκτήτες να μην σκοτώσουν τα ζώα. Μάλιστα διεξάγονται και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.

  Μπορεί ο δήμος να βρήκε ένα πρωτότυπο και βιολογικό τρόπο να μειώσει τα σκουπίδια του, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Προστασίας των Ζώων όμως, εμφανίζεται επιφυλακτικός, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του επειδή πρόκειται για ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Δεν μπορούν πάντα να γνωρίζουν εάν κάποιες τροφές μπορεί να είναι μέχρι και βλαβερές για τα ζώα. Επιπλέον μια διατροφή που αποτελείται αποκλειστικά από απορρίμματα δεν είναι καλή για τα κοτόπουλα. Επιπλέον ο Σύνδεσμος θεωρεί προβληματικές τις σφαγές των ζώων χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες γνώσεις.

  Στο Μπισβίρ πάντως ο Τιερί και η Κριστίν είναι ενθουσιασμένοι με τις κότες τους. Μάλιστα μερικές φορές δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα τόσα αυγά. Τότε κάνουν χυλοπίτες.

 • Περιβαλλοντικά θέματα στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο κ.Κουμουτσάκος στο Αιγάλεω

  Περιβαλλοντικά θέματα στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο κ.Κουμουτσάκος στο Αιγάλεω

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-06 21:34:04 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Αιγάλεω ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αιγάλεω με θέμα «20 πολίτες μιλούν: Περιβάλλον - Ποιότητα ζωής - Ανάπτυξη» και έδωσε συνέχεια σε μία σειρά από τέτοιες θεματικές εκδηλώσεις κατά τις οποίες 20 Έλληνες - πετυχημένοι στον τομέα τους και αρμόδιοι με το ζήτημα που συζητείται - καταθέτουν την άποψη και προτάσεις μέσα σε 2 μόλις λεπτά.

  Το ίδιο συνέβη και απόψε στο Αιγάλεω όπου νέοι επιστήμονες, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές μίλησαν για δύο λεπτά για τα θέματα του περιβάλλοντος.

  «Και σήμερα κερδίσαμε αυτό το στοίχημα που έχουμε βάλει. Όλοι σήμερα βγαίνουμε από αυτή τη συνάντηση κερδισμένοι! Οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε και συγκεκριμένοι και ουσιαστικοί!» είπε ο κ. Κουμουτσάκος ευχαριστώντας καθένα και καθεμιά από τους 20 ομιλητές.

  Τα δικά του εύσημα στους ομιλητές έδωσε και ο οικοδεσπότης και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας ο οποίος ευχαρίστησε τον Γιώργο Κουμουτσάκο για την πρωτοβουλία.

  Σε ότι αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, ο Γιώργος Κουμουτσάκος με την ιδιότητα του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ έκανε μία σαφή αναφορά τονίζοντας ότι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Τόσους καρχαρίες σκοτώνει ο άνθρωπος τον χρόνο

  Τόσους καρχαρίες σκοτώνει ο άνθρωπος τον χρόνο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-06 20:58:49 | Πηγή: News Beast

  Για να το πούμε κομψά, ο άνθρωπος εξοντώνει έναν εξωπραγματικό αριθμό καρχαριών κάθε χρόνο.

  Μόνο που ο συνολικός αριθμός ζαλίζει και μοιάζει ψεύτικος, δυστυχώς όμως δεν είναι. Κι ενώ ο υπολογισμός μόνο εύκολος δεν είναι, η τελευταία σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2013 στην επιθεώρηση «Marine Policy», κάνει λόγο για 100 εκατ. καρχαρίες!

  Ναι, 100 εκατ. καρχαρίες σκοτώνουμε κάθε χρόνο. Και οι ερευνητές μάς λένε μάλιστα πως η εκτίμησή τους είναι κομματάκι συντηρητική, καθώς ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος, κάπου 273 εκατ. καρχαρίες δηλαδή.

  Και καθώς αυτό τον αριθμό δεν είναι εύκολο να τον χωνέψουμε, ο Joe Chernov αποφάσισε να μας τον δείξει σε ένα ανατριχιαστικό infographic που συγκρίνει πόσους ανθρώπους σκοτώνει ο καρχαρίας τον χρόνο και πόσους καρχαρίες ο άνθρωπος την ώρα. Την ώρα! Και μέχρι να φτάσετε στο τέλος του infographic, άλλοι 73 καρχαρίες θα έχουν ήδη θανατωθεί…

 • Σύνδεση κινεζικών κατασκευαστικών έργων με λαθρεμπόριο κυνοδόντων ιαγουάρων

  Σύνδεση κινεζικών κατασκευαστικών έργων με λαθρεμπόριο κυνοδόντων ιαγουάρων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-06 19:52:00 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Οι οργανώσεις προστασίας άγριας ζωής ανησυχούν ότι το λαθραίο κυνήγι και εμπόριο ιαγουάρων αυξάνονται και τα συνδέουν με την παρουσία κινεζικών κατασκευαστικών έργων στις χώρες που κατοικούν τα απειλούμενα ζώα.

  Σύμφωνα με το WWF, οι ιαγουάροι απειλούνται από την απώλεια βιοτόπων από την αποψίλωση των δασών και το κυνήγι. Το εντυπωσιακό σαρκοφάγο θηλαστικό, που συχνά συγχέεται με τη λεοπάρδαλη και κατοικεί στη Νότια και την Κεντρική Αμερική, απειλείται επίσης από τη ζήτηση κομματιών του για σκοπούς κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μπρουκς της Οξφόρδης, το λαθρεμπόριο άγριων ζώων «ακολουθεί συχνά τα κινεζικά κατασκευαστικά έργα στο εξωτερικό».

  «Αν υπάρχει ζήτηση στην Κίνα, και αυτή μπορεί να εκπληρωθεί από ανθρώπους που ζουν σε μέρη της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής, ή άλλα μέρη της Ασίας, τότε κάποιος θα κάνει το βήμα για να καλύψει αυτή τη ζήτηση. Συχνά το εμπόριο είναι μεταξύ δύο κινεζικών πλευρών, αλλά γίνεται σταδιακά διεθνές», δήλωσε ο καθηγητής Οικολογίας, Βίνσεντ Νάιμαν.

  Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κινεζικά έργα σιδηροδρομικών μεταφορών, μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οδοποιίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, συνδέονται με το παράνομο εμπόριο σωματικών τμημάτων απειλουμένων ζώων.

  Ενδεικτικά, οκτώ πακέτα με 186 κυνόδοντες ιαγουάρων κατασχέθηκαν στη Βολιβία από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, προτού φτάσουν στην Κίνα. Κινέζοι πολίτες που κατοικούσαν στη Βολιβία είχαν στείλει επτά από τα πακέτα. Άλλα οκτώ πακέτα κατασχέθηκαν το 2016, και στη συνέχεια άλλο ένα στην Κίνα, που περιείχε 120 κυνόδοντες. Η Βολιβιανή βιολόγος Άνχελα Νούνιεζ εκτιμά ότι πάνω από 100 ιαγουάροι μπορεί να έχουν σφαχθεί για τα πακέτα αυτά.

  Στη Βραζιλία, υπήρχαν πάνω από 50 κατασχέσεις πακέτων με δόντια και κομμάτια ιαγουάρων πέρυσι, με τα περισσότερα πακέτα να προορίζονται για την Κίνα ή αλλού στην Ασία. Σύμφωνα με τον Νάιμαν, λίγες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης κομματιών άγριων ζώων σε όλο τον κόσμο καταλήγουν σε ποινικές καταδίκες.

  «Το έγκλημα αποτρέπεται όταν κάποιος καταλήγει στη φυλακή, αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά γιατί η κοινωνία στο σύνολό της στις περισσότερες χώρες δεν ενδιαφέρεται», πρόσθεσε.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ & ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κίνα

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Οι πωλήσεις SUV αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά την επίδρασή τους στο κλίμα

  Οι πωλήσεις SUV αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά την επίδρασή τους στο κλίμα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-03-06 19:52:00 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Παρά τις αρνητικές περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, οι πωλήσεις SUV αυξήθηκαν το 2017. Η τάση αυτή μπορεί να επιβραδύνει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

  Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας Jato Dynamics για την αυτοκινητοβιομηχανία, η παγκόσμια ζήτηση SUV σημείωσε νέο ρεκόρ το 2017, αντιστοιχώντας στο 34% των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων για το έτος. Τα οχήματα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, παρά το γεγονός ότι και οι τρεις περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

  Για να διεισδύσουν στις καταναλωτικές αγορές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προέβαλαν τα SUV ως το νέο «οικογενειακό όχημα». Εταιρείες όπως η Volkswagen συνεχίζουν να επεκτείνουν τις προσφορές SUV. Η μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να αυξήσει τις επιλογές SUV από τέσσερις σε είκοσι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

  Η σύγκρουση μεταξύ της παγκόσμιας ανάγκης αντιμετώπισης των προβλημάτων ρύπανσης και της επιθυμίας των καταναλωτών για μεγαλύτερα, λιγότερο αποδοτικά σε καύσιμα SUV, είναι πιο εμφανής στην Κίνα. Η κρίση ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ώθησε την κινεζική κυβέρνηση να απομακρυνθεί από τον άνθρακα υπέρ της ηλιακής και άλλων πηγών ενέργειας.

  Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι υπεύθυνη για το 43% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, η ζήτηση της Κίνας για SUV αυξάνεται. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία McKinsey, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα SUV αντιπροσώπευαν το 66% της συνολικής αύξησης των πωλήσεων αυτοκινήτων στην χώρα.

  Από τη μία πλευρά, αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι τα μεγαλύτερα οχήματα θεωρούνται σύμβολο μεγαλύτερου κύρους, ιδίως μεταξύ των νέων, αλλά τα SUV μπορούν επίσης να εξυπηρετήσουν το αυξανόμενο μέγεθος της οικογένειας στην Κίνα, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε την πολιτική του ενός παιδιού ανά ζευγάρι.

  Ο τομέας των μεταφορών είναι υπεύθυνος για το 14% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Τέτοιες βιομηχανικές τάσεις, όπως η μεγαλύτερη ζήτηση για SUV αντί για ηλεκτρικά οχήματα, μπορούν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την αστική ρύπανση, αντί να την μειώσουν.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ Κίνα

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Τίγρη εναντίον αρκούδας και… όποιος αντέξει

  Τίγρη εναντίον αρκούδας και… όποιος αντέξει

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-06 19:51:14 | Πηγή: News Beast

  Όταν μια τίγρη τα βάλει με μια αρκούδα, ξέρεις ότι ο αγώνας τους θα είναι ισάξιος και αιματηρός.

  Ήταν κάποιοι τουρίστες στην Ινδία αυτοί που έπιασαν τη στιγμή όπου μια αρσενική τίγρη της Βεγγάζης μπαίνει στο στόχαστρο μιας μητέρας αρκούδας που θέλει να υπερασπιστεί το μικρό της από τα νύχια του αιλουροειδούς.

  Η μάχη έλαβε χώρα σε εθνικό δρυμό της Ινδίας, όπου τίγρεις και αρκούδες ζουν δίπλα δίπλα, φροντίζοντας ωστόσο να αποφεύγει η μία την άλλη διακριτικά. Αυτή τη φορά όμως η τίγρη δεν τήρησε τη συμφωνία…


  Το στιγμιότυπο έπιασε και η κάμερα του Akshay Kumar, επικεφαλής του The Bamboo Forest Safari Lodge της Ινδίας, σε μια από τις καθιερωμένες επισκέψεις του στο πάρκο…

 • Εκδήλωση Βράβευσης σχολείων του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Μαθαίνω για τα Δάση»

  Εκδήλωση Βράβευσης σχολείων του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Μαθαίνω για τα Δάση»

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-06 19:35:00 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Δ/νση Α/βάθμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» συνδιοργανώνουν Εκδήλωση Βράβευσης των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και μαθητών του δικτύου που εφάρμοσαν με ιδιαίτερη επιτυχία Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τις σχολικές χρονιές 2015-2016 και 2016-2017.

  Η εκδήλωση πρόκειται να διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής του Κέντρου Γαία (Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά), το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 από τις 09:00 έως τις 14:00.

  Δείτε εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

  * Το Πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα Δάση» (LEAF -Learning About Forests) είναι Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education-FEE) με έδρα τη Δανία. Το FEE έχει μέλη σε 73 χώρες από όλες τις ηπείρους και συντονίζει 5 διεθνή προγράμματα με εξέχουσα θέση παγκοσμίως στην εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στην Ελλάδα εθνικός χειριστής του δικτύου είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης με Συντονιστικό Φορέα τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.

  * Η ΕΕΠΦ είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας με αδιάλειπτη από το 1951 δράση για τη φροντίδα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και εθνικός συντονιστής 5 διαχρονικών δικτύων βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευση του FEE.

  Μάθετε περισσότερα στο ρεπορτάζ του zougla.gr:

 • Ιστορική φωτό: Ερασιτέχνης αστρονόμος «έπιασε» τη στιγμή μίας σουπερνόβα

  Ιστορική φωτό: Ερασιτέχνης αστρονόμος «έπιασε» τη στιγμή μίας σουπερνόβα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-05 22:06:01 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ο υδραυλικός στο επάγγελμα Βίκτορ Μπούσο βρισκόταν τη σωστή ώρα, στο σωστό σημείο - Συνέβη στον Αστερισμό του Γλύπτη, 80 εκατ. έτη φωτός από τη ΓηΖει στην Αργεντινή, είναι υδραυλικός, αλλά η μεγάλη του αγάπη είναι στο... τελευταίο σύνορο, το αχανές Διάστημα. Καθώς παρατηρούσε τον ουρανό με το τηλεσκόπειό του, ο Βίκτορ Μπούσο κατέγραψε μία μοναδική στιγμή. Τη στιγμή μίας έκρηξης σουπερνόβα, ενός άκρως εντυπωσιακού φαινομένου, το οποίο οι μεγαλύτεροι επιστήμονες στον κόσμο θα έκαναν τα πάντα για να το μελετήσουν και να το αντικρίσουν με τα μάτια τους.


  Ο Βίκτορ Μπούσο βρισκόταν στις 20 Σεπτεμβρίου 2016 τη σωστή ώρα, στο σωστό σημείο. Το τηλεσκόπειό του κατέγραψε κάτι μοναδικό και σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά, οι αστρονόμοι πιστοποίησαν με έκπληξη το μοναδικό υλικό.

  Είναι οι πρώτες εικόνες από τη στιγμή μίας έκρηξης σουπερνόβα στο γαλαξία NGC 613, ή αλλιώς Αστερισμός του Γλύπτη, ο ο οποίος βρίσκεται 80 εκατ. έτη φωτός απόσταση από τη Γη

  Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της επιτυχίας, αρκεί να πούμε ότι σε διάστημα 100 χρόνων συμβαίνουν δύο ή τρεις εκρήξεις σουπερνόβα, ανάμεσα σε δισεκατομμύρια άστρα. Καμία ωστόσο, δεν είχε καταγραφεί ακριβώς τη στιγμή που συνέβαινε.

  Ο Μπούσο τράβηξε 40 εικόνες, μέσω των οποίων δημιουργήθηκε η φωτογραφία που αποδίδει το μεγάλο αυτό κοσμικό γεγονός.

  Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς είχε παρακολουθήσει. Για το λόγο αυτό συγκέντρωσε το υλικό που διέθετε και ενημέρωσε τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, υποστηρίζοντας ότι κάτι πολύ σημαντικό είχε συμβεί.

  Η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκε, ωστόσο το αποτέλεσμα της μελέτης των εικόνων ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό, καθώς ο υδραυλικός από την Αργεντινή έγραψε το όνομά του στην ιστορία.

  Δείτε τις καταπληκτικές εικόνες από ένα καταπληκτικό Σύμπαν...

  Ο γαλαξίας και η στιγμή της έκρηξης στον κόκκινο κύκλο...

  Ο Βίκτορ Μπούσο που κατέγραψε μία μοναδική στιγμή... σουπερνόβα  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Το επίπεδο παραδεισένιο ελληνικό νησί που είναι όλο παραλία! Δείτε το από ψηλά

  Το επίπεδο παραδεισένιο ελληνικό νησί που είναι όλο παραλία! Δείτε το από ψηλά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-05 21:04:29 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Haanity γύρισε ένα καταπληκτικό εναέριο βίντεο από νησί του Ιονίου το οποίο είναι όλο μια... παραλία! Ο λόγος, για το "νησάκι του Σικελιανού" ή Άγιος Νικόλαος, στην είσοδο της Λευκάδας.

  Όπως αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός:

  "Πρόκειται για έναν τόπο παραδεισένιο, με ρηχά τιρκουάζ νερά, προστατευμένο από τους ισχυρούς ανέμους και περιβαλλόμενο από μια απέραντη παραλία, με ελάχιστη βλάστηση.

  Αυτόν τον παραδεισένιο τόπο λάτρεψε η Εύα, γυναίκα του ποιητή μας Άγγελου Σικελιανού και ήθελε να το αγοράσει, χωρίς επιτυχία. Πάνω σ’ αυτόν τον εξωτικό προορισμό με τους ευωδιαστούς «κρίνους της Εύας» έζησαν ο Άγγελος Σικελιανός, η γυναίκα του και το παιδί τους Γλαύκος, με μόνη παρέα τους φίλους τους, τους αγνούς ψαράδες, με τους οποίους άρεσε στον Άγγελο Σικελιανό να συζητά και να μοιράζεται εμπειρίες. Σ' αυτό το νησάκι, ο Άγγελος Σικελιανός, κάτω από το γαλήνιο βλέμμα του Αγίου Νικολάου, εμπνεύστηκε και συνέγραψε με ασυγκράτητη έμπνευση τις μεγάλες του ποιητικές συλλογές.
  Το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει πάνω στο νησί είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

  Ένας παράδεισος για τον ποιητή μας, Άγγελο Σικελιανό, ο οποίος ακόμη και σήμερα μαγεύει τον επισκέπτη με την ιδιαίτερη μορφολογία του που θυμίζει Ταϊλάνδη, Μαλδίβες και άλλους εξωτικούς προορισμούς.

  Απολαύστε την πτήση"!

  Δείτε το βίντεο στο idrones.gr. 
 • Φίδι πάει να καταπιεί ελάφι, κάτι πάει στραβά

  Φίδι πάει να καταπιεί ελάφι, κάτι πάει στραβά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-03-05 20:11:41 | Πηγή: News Beast

  Όλοι μας έχουμε φάει αυτό το τελευταίο κομμάτι πίτσας, αυτό που μας χάρισε την περιποιημένη δυσπεψία για ώρες και ώρες.

  Και αυτή ήταν η μοίρα για τον τεραστίων διαστάσεων πύθωνα της Βιρμανίας που, όπως αποδείχτηκε, ήταν πιο λαίμαργος απ’ όσο μπορούσε να αντέξει το στομάχι του.

  Γιατί μιλάμε για ένα φίδι 14 κιλών που προσπάθησε να καταβροχθίσει ένα ελαφάκι… 16 κιλών, με τα μαθηματικά να είναι εδώ κάτι παραπάνω από εύκολα.

  Όταν σκόνταψαν πάνω στο αποτρόπαιο θέαμα οι φύλακες του πάρκου Collier Seminole State Park της Φλόριντα των ΗΠΑ, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Το περιστατικό δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Herpetological Review», όπου ο φορέας Conservancy of Southwest Florida έσπευσε να μοιραστεί τις φωτογραφίες της ανακάλυψης περιγράφοντάς μας λεπτομερώς τα πώς και τα γιατί.

  Και όπως μας λένε, αυτή είναι η μεγαλύτερη λεία που έχει καταγραφεί ποτέ να θέλει να φάει ένας πύθωνας Βιρμανίας. Μόνο που το γεύμα αποδείχτηκε δύσπεπτο για το φίδι. Ο βιολόγος του φορέα, Ian Bartoszek, ανησυχεί μάλιστα για τον πληθυσμό των ελαφιών από την αδηφάγα όρεξη των φιδιών: «Αυτή η παρατήρηση είναι άλλη μια σημαντική απόδειξη του αρνητικού αντίκτυπου που έχουν οι πύθωνες της Βιρμανίας στη γηγενή άγρια ζωή».

  ffiidzidfidfsdfsefjsfsefse1

  Γεγονός που έκανε την πολιτειακή Επιτροπή Άγριας Ζωής της Φλόριντα να καλέσει το κοινό να σκοτώνει τους πύθωνες όπου τους βρει…

 • «Η βελτίωση της ανακύκλωσης των πλαστικών ξεκινά από την πρόληψη και τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων»

  «Η βελτίωση της ανακύκλωσης των πλαστικών ξεκινά από την πρόληψη και τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων»

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-03-05 18:36:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, όπου συμμετέχει στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Φάμελλος στην τοποθέτηση του, σε συζήτηση για το θέμα της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στα πλαστικά, επεσήμανε ότι η πρόσφατη απαγόρευση εξαγωγών πλαστικών αποβλήτων στην Κίνα ανέδειξε ένα ουσιαστικό έλλειμμα ανακύκλωσης των πλαστικών στην Ευρώπη, το οποίο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

  Συγκεκριμένα, ο αν. υπουργός σημείωσε ότι για τη βελτίωση της ανακύκλωσης πρέπει να στοχεύσουμε σε όλο τον κύκλο ζωής του πλαστικού, αρχίζοντας από την πρόληψη. «Οι προσπάθειές μας πρέπει να στοχεύουν στο να έχουμε νέα και καλύτερα υλικά, καλύτερη διαλογή στην πηγή, καλύτερη ανακύκλωση και αξιοποίηση, καθώς και άλλα οικονομικά εργαλεία στοχευμένα στην αγορά, προκειμένου να διευκολύνεται η χρήση του ανακυκλωμένου πλαστικού», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

  Ο κ. Φάμελλος ζήτησε να ληφθούν μέτρα στο επίπεδο του σχεδιασμού, έτσι ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η χρήση δύο ή τριών διαφορετικών πλαστικών στο ίδιο προϊόν, που καθιστά δυσχερή την ανακύκλωσή του. «Η ανακυκλωσιμότητα πρέπει να αποτελεί βασικό κριτήριο στον οικολογικό σχεδιασμό των πλαστικών προϊόντων, ο οποίος ενδεχομένως θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός, και να περιλαμβάνει και το αποτύπωμα άνθρακα. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν κίνητρα και αντικίνητρα για τα πλαστικά που δεν ικανοποιούν τους στόχους του οικολογικού σχεδιασμού, και να αντικαταστήσουμε τα αντικίνητρα τύπου φόρου ταφής με κίνητρα επανεισαγωγής των υλικών στην αγορά».

  Στην παρέμβασή του, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), επισημαίνοντας ότι η εισφορά προς τα ΣΕΔ θα πρέπει να αντιστοιχεί στο πραγματικό κόστος διαλογής και ανακύκλωσης της κάθε πλαστικής συσκευασίας. Στο σημείο αυτό, ενθάρρυνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες, δηλώνοντας ότι «η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού πρέπει να καλύπτει όλο τον κύκλο ζωής του υλικού μέχρι την επανεισαγωγή του στην αγορά και τη νέα χρήση».

  Ο αν. ΥΠΕΝ τόνισε επίσης, ότι για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ανακύκλωσης πλαστικού, χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις στο σκέλος της διαλογής στην πηγή, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της κοινωνίας. Πρότεινε ως συμπληρωματικά μέτρα, την εισαγωγή εγγυοδοσίας και τη δημιουργία Συστημάτων Διευρυμένης Ευθύνης για άλλα ρεύματα πλαστικών, όπως π.χ. τα φύλλα θερμοκηπίου. Επεσήμανε ότι κατά τα πρότυπα του μέτρου περιορισμού χρήσης της πλαστικής σακούλας, θα μπορούσε να εξεταστεί η εισαγωγή αντίστοιχων μέτρων και για άλλα πλαστικά είδη, τα οποία π.χ. βλάπτουν τον τουρισμό στην Ελλάδα, εισάγοντας καινοτομίες όπως οι παραλίες χωρίς πλαστικά ποτήρια ή καλαμάκια. Η εισαγωγή προτύπων που θα διευκολύνουν την αποδοχή της χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού, καθώς και η ανάπτυξη καλύτερων και ασφαλέστερων υλικών και θερμικών σταθεροποιητών είναι επίσης μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ανακύκλωσης πλαστικών στην Ευρώπη.

  Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία προσδιορισμού των ουσιών που προκαλούν ανησυχία και να προωθηθεί η επιβαλλόμενη υποκατάστασή τους με τις κατάλληλες εναλλακτικές ουσίες, υπακούοντας στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ουσιών αυτών στην ανακυκλωσιμότητα των προϊόντων.

  «Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι για δράσεις έρευνας και ανάπτυξης νέων υλικών αλλά και για δράσεις διαλογής και ανακύκλωσης μπορούμε να στηριχθούμε, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, και στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας τις πράσινες συμβάσεις. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, είτε πρόκειται για πολίτες, είτε για τη βιομηχανία, ότι το ανακυκλωμένο πλαστικό δεν έχει ουσιαστική αρνητική επίπτωση στα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, και ότι δεν περιέχονται προβληματικές ουσίες που καθιστούν μη ασφαλή τη χρήση του», επεσήμανε.

  Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ως προς τη στρατηγική για τα πλαστικά και την ενίσχυση της οικο-καινοτομίας, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε το συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος για την ενσωμάτωση της στρατηγικής για την κυκλική οικονομία στην αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας, καθώς και για τον ειδικό προσανατολισμό δράσεων έρευνας και ανάπτυξης, και επιχειρηματικότητας με βάση νέα κριτήρια "κυκλικότητας και "αποτυπώματος".

  «Η ελληνική πρωτοβουλία για την κυκλική οικονομία και την οικο-καινοτομία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πολιτικό και επιχειρησιακό σχέδιο με παρατηρητήριο και δείκτες προόδου, αλλά και κανονιστικές ρυθμίσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία», ανέφερε ο αν. υπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή του.
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο