• Βρέθηκαν φαράγγια κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

  Βρέθηκαν φαράγγια κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 10:06:01 | Πηγή: News Beast

  Τρία τεράστια και βαθιά φαράγγια ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Καθένα από αυτά έχει μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων και ελίσσεται ανάμεσα σε ψηλά βουνά, χωρίς να είναι ορατά πάνω από την καλυμμένη με χιόνια και πάγους επιφάνεια.

  Οι ερευνητές του πολικού ερευνητικού προγράμματος PolarGAP, με επικεφαλής τη δρα Κέιτ Γουίντερ του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου Νορθάμπρια, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με τη βοήθεια ιπτάμενου ραντάρ, σύμφωνα με το BBC.

  Όπως ανέφεραν, αν οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώσουν κι άλλο λόγω της κλιματικής αλλαγής, τότε τα υπόγεια φαράγγια θα επιταχύνουν την μετακίνηση των λιωμένων πάγων προς τη θάλασσα, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης των υδάτων σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  «Τα φαράγγια αυτά λειτουργούν ως κανάλια του πάγου από το κέντρο της ηπείρου προς την ακτή. Συνεπώς, αν οι κλιματικές συνθήκες αλλάξουν στην Ανταρκτική, θα πρέπει να περιμένουμε τον πάγο να κυλήσει πολύ πιο γρήγορα προς τη θάλασσα. Αυτό τα κάνει πραγματικά σημαντικά και, παρόλα αυτά, δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή τους έως τώρα» δήλωσε η Γουίντερ.

  Το μεγαλύτερο από τα φαράγγια (Foundation Trough) έχει μήκος άνω των 350 χιλιομέτρων και πλάτος 35 χιλιομέτρων.

  Το δεύτερο (Patuxent Trough) έχει μήκος πάνω από 300 χιλιόμετρα και πλάτος πάνω από 15 χιλιόμετρα, ενώ το τρίτο φαράγγι (Offset Rift Basin) έχει μήκος άνω των 150 χιλιομέτρων και πλάτος περίπου 30 χιλιομέτρων.

  Τα φαράγγια είναι θαμμένα κάτω από πολλές εκατοντάδες μέτρα πάγου. Έτσι για να φθάσει κανείς στον πάτο του μεγαλύτερου φαραγγιού, θα πρέπει να κάνει γεώτρηση βάθους άνω των δύο χιλιομέτρων.

  Το πρόγραμμα PolarGAP χρηματοδοτείται κυρίως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), που θέλει να συλλέξει στοιχεία για μια περιοχή του πλανήτη, την οποία οι δορυφόροι δεν μπορούν να δουν. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να μην μείνει «τυφλή» αυτή η περιοχή, είναι να γίνει συλλογή στοιχείων από αεροπλάνα.

  Αυτό έκανε η ομάδα της Γουίντερ, που χρησιμοποίησε αερομεταφερόμενο ραντάρ ικανό να δει κάτω από τον πάγο. Είναι πιθανό ότι αυτά τα γιγάντια φαράγγια κοντά στο Νότιο Πόλο δημιουργήθηκαν στη διάρκεια μιας προηγούμενης εποχής παγετώνων.

 • Ανακαλύφθηκαν τρία γιγάντια φαράγγια θαμμένα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

  Ανακαλύφθηκαν τρία γιγάντια φαράγγια θαμμένα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-25 09:06:32 | Πηγή: Ζούγκλα
  Βρετανοί γεωεπιστήμονες ανακάλυψαν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής τρία τεράστια και βαθιά φαράγγια, καθένα από τα οποία έχει μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων και ελίσσεται ανάμεσα σε ψηλά βουνά, χωρίς να είναι ορατά πάνω από την καλυμμένη με χιόνια και πάγους επιφάνεια.

  Οι ερευνητές του πολικού ερευνητικού προγράμματος PolarGAP, με επικεφαλής τη δρα Κέιτ Γουίντερ του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου Νορθάμπρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», πραγματοποίηαν την ανακάλυψη με τη βοήθεια ιπτάμενου ραντάρ, σύμφωνα με το BBC.

  Όπως ανέφεραν, αν οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώσουν κι άλλο λόγω της κλιματικής αλλαγής, τότε τα υπόγεια φαράγγια θα επιταχύνουν την μετακίνηση των λιωμένων πάγων προς τη θάλασσα, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

  «Τα φαράγγια αυτά λειτουργούν ως κανάλια του πάγου από το κέντρο της ηπείρου προς την ακτή. Συνεπώς, αν οι κλιματικές συνθήκες αλλάξουν στην Ανταρκτική, θα πρέπει να περιμένουμε τον πάγο να κυλήσει πολύ πιο γρήγορα προς τη θάλασσα. Αυτό τα κάνει πραγματικά σημαντικά και, παρόλα αυτά, δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή τους έως τώρα» δήλωσε η Γουίντερ.

  Το μεγαλύτερο από τα φαράγγια (Foundation Trough) έχει μήκος άνω των 350 χιλιομέτρων και πλάτος 35 χιλιομέτρων. Το δεύτερο (Patuxent Trough) έχει μήκος πάνω από 300 χιλιόμετρα και πλάτος πάνω από 15 χιλιόμετρα, ενώ το τρίτο φαράγγι (Offset Rift Basin) έχει μήκος άνω των 150 χιλιομέτρων και πλάτος περίπου 30 χιλιομέτρων.

  Τα φαράγγια είναι θαμμένα κάτω από πολλές εκατοντάδες μέτρα πάγου. Έτσι, για να φθάσει κανείς στον πάτο του μεγαλύτερου φαραγγιού, θα πρέπει να κάνει γεώτρηση βάθους άνω των δύο χιλιομέτρων.

  Το πρόγραμμα PolarGAP χρηματοδοτείται κυρίως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), που θέλει να συλλέξει στοιχεία για μια περιοχή του πλανήτη, την οποία οι δορυφόροι δεν μπορούν να δουν. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να μην μείνει «τυφλή» αυτή η περιοχή, είναι να γίνει συλλογή στοιχείων από αεροπλάνα.

  Αυτό έκανε η ομάδα της Γουίντερ, που χρησιμοποίησε αερομεταφερόμενο ραντάρ ικανό να δει κάτω από τον πάγο. Είναι πιθανό ότι αυτά τα γιγάντια φαράγγια κοντά στο Νότιο Πόλο δημιουργήθηκαν στη διάρκεια μιας προηγούμενης εποχής παγετώνων.
 • Ο ζωολογικός κήπος που έχει πάρει διακρίσεις από φορείς και οργανώσεις

  Ο ζωολογικός κήπος που έχει πάρει διακρίσεις από φορείς και οργανώσεις

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 08:21:41 | Πηγή: News Beast

  Τι κάνει άραγε έναν ζωολογικό κήπο εκπληκτικό, αναγκάζοντας φορείς και οργανώσεις να τον ψηφίζουν επανειλημμένως ως έναν από τους καλύτερους του κόσμου;

  Η μεγάλη συλλογή του από ζώα; Τα εξωτικά ζώα που φιλοξενεί; Η πιστή αναπαράσταση του φυσικού περιβάλλοντος κάθε ζώου; Πόσο νοιάζονται οι φύλακες και οι φροντιστές του; Ή μήπως οι ανέσεις και οι ευκολίες που παρέχει στα παιδιά και τους ενήλικες συνοδούς τους;

  Είναι προφανώς όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, καθώς τα αντίστοιχα βραβεία που δίνονται προϋποθέτουν πρωτιές σε πολλές κατηγορίες. Και έχοντας πάντα τη μέριμνα και την ευημερία των ζώων σε πρώτο πλάνο.

  Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ζουν σε κατάσταση αιχμαλωσίας και δεν θα γνωρίσουν ποτέ την πραγματική άγρια φύση, φαίνεται πως τα ζώα που φιλοξενούνται στο Henry Doorly Zoo στην Ομάχα της Νεμπράσκα των ΗΠΑ ζουν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες που μπορεί να τους προσφέρει ο άνθρωπος.

  091209015899

  Ψηφισμένος για σειρά ετών ως ο πρώτος ή δεύτερος καλύτερος ζωολογικός του κόσμου, από μια λίστα 275 μάλιστα ζωολογικών, ο Henry Doorly έχει απορροφήσει αναρίθμητα κονδύλια όλα αυτά τα χρόνια, επιτρέποντάς του να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

  101015072313

  Όπως, ας πούμε, να φτιάξει τη μεγαλύτερη εσωτερική έρημο του κόσμου, όπου φιλοξενούνται όλων των λογιών τα ζώα που ζουν εκεί, από σουρικάτες και πουλιά μέχρι οχιές, κροταλίες και τα πιο δηλητηριώδη φίδια του πλανήτη.

  110720047254

  Την ίδια ώρα, η αφρικανική σαβάνα, μια έκταση 28 στρεμμάτων που στοίχισε 73 εκατ. δολάρια, φιλοξενεί καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, λιοντάρια, αντιλόπες και άλλα πολλά σε συνθήκες που ομοιάζουν με τις πραγματικές. Όσο αυτό είναι φυσικά δυνατό.

  110720049672

  Ο ζωολογικός της Νεμπράσκα αναδιοργανώθηκε πλήρως στη δεκαετία του 1960 από τη Ζωολογική Εταιρία της Ομάχα, καθώς ο κήπος υπήρχε από το 1880, φιλοξενώντας τότε στις δομές του 120 ζώα.

  120404022226

  Σήμερα, ο ζωολογικός και το ενυδρείο στεγάζουν χιλιάδες ζώα από όλο τον κόσμο στα 130 στρέμματά τους με τους κήπους και τα ποικίλα φυσικά περιβάλλοντα, όντας ένα πραγματικό κόσμημα της κατηγορίας…

  120706120876 16147747096048 17192739243088 17195705208300 262887326334 331972529796 407707745508 619279085627 744016227709 833074480010

 • Απειλείται ο γηραιότερος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών

  Απειλείται ο γηραιότερος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-25 05:28:50 | Πηγή: News Beast

  «H χώρα μας έχει χιλιάδες λόγους για να γιορτάζει, όσες ακριβώς και οι φωλιές θαλάσσιων χελωνών καρέτα που φιλοξενεί στις αμμώδεις παραλίες της», τονίζει τη WWF, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας . Η χώρα μας φιλοξενεί περίπου το 60% των φωλιών καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο τις σε δύο πολύ σημαντικές περιοχές ωοτοκίας: τις 6 παραλίες στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο καθώς και στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο στη Δυτική Πελοπόννησο. Στις δύο αυτές περιοχές καταγράφονται κατά μέσο όρο 1.865 φωλιές όταν συνολικά, σε όλη τη Μεσόγειο, ο μέσος όρος φωλιών είναι λίγο περισσότερες από 7.200.

  Σύμφωνα με την οργάνωση, η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα κολυμπάει στις θάλασσες της Γης για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια και δικαίως, θεωρείται ένας από τους παλαιότερους κατοίκους των ελληνικών θαλασσών. Η μακροχρόνια παρουσία της καθώς και το ότι αποτελεί σημαντικό είδος για τα θαλάσσια οικοσυστήματα την καθιστά ίσως έναν από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών.

  Στη Ζάκυνθο, ειδικότερα, η καρδιά των χελωνών καρέτα «χτυπά» στα Σεκάνια, μια παρθένα παραλία μήκους μόλις 550 μέτρων που αποτελεί την πιο σημαντική παραλία ωοτοκία της χελώνας καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη παραλία συγκεντρώνει κάθε χρόνο 500-1.000 φωλιές, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου της Ζακύνθου, ενώ στα Σεκάνια καταγράφεται μια από τις ψηλότερες πυκνότητες φωλεοποίησης στον κόσμο για το είδος. Ως αποτέλεσμα, τα Σεκάνια παραμένουν σε όλο τον κόσμο «η μόνη παραλία που ανήκει αποκλειστικά στις χελώνες», καθώς και ζώνη απολύτου προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, βάσει Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 966/99).

  Ωστόσο, όπως τονίζει τη WWF, η υποβάθμιση παραλιών φωλεοποίησης από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του παράκτιου χώρου (τουριστικές υποδομές, έργα διαμόρφωσης της παραλίας), η εντατική τουριστική χρήση των παραλιών (π.χ. ομπρέλες, ξαπλώστρες) κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου (1η Μαΐου - τέλος Οκτωβρίου), η ακούσια θανάτωση χελωνών, λόγω παγίδευσης σε δίχτυα, αλλά και η ηθελημένη θανάτωσή τους από ανθρώπους λόγω εκδίκησης για ζημιές που οι χελώνες μπορεί να προκάλεσαν ακούσια σε δίχτυα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η φωτορύπανση κοντά ή στις παραλίες που φιλοξενούν φωλιές χελωνών καρέτα, είναι ορισμένους μόνο από τους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει το είδος καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της.

  Σε όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έρχεται να προστεθεί ακόμα μια απειλή που ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στους εναπομείναντες πληθυσμούς της καρέτα στην Μεσόγειο και στην Ελλάδα: η ρύπανση των παραλιών και της θάλασσας από τα πλαστικά απορρίμματα. Σύμφωνα με τη WWF, οποιαδήποτε μείωση του πληθυσμού των χελωνών καρέτα θα επηρεάσει αρνητικά την οικολογική ισορροπία της ελληνικής φύσης, της Μεσογείου και θα σηματοδοτεί την επιβεβαίωση της αδιαφορίας, της έλλειψης ενημέρωσης, της «υποταγής» στις αλλαγές χρήσεων γης με μοναδικό σκοπό το οικονομικό κέρδος.

  Για αυτό μπορούν να γίνουν κάποιες μικρές ενέργειες που θα κάνουν τη διαφορά και θα βοηθήσουν τη χελώνα καρέτα να συνεχίσει να κολυμπάει στις θάλασσές μας για τα επόμενα 100 εκατομμύρια χρόνια. Ενδεικτικά: Η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, η ενημέρωσή μας για τους περιορισμούς και τα διαχειριστικά μέτρα που ισχύουν σε μια περιοχή ωοτοκίας, η ελάχιστη όχληση αν δούμε καρέτα, η επιλογή και στήριξη φιλο-περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων και όχι όσων ενδέχεται να προκαλούν όχληση και να μην ακολουθούν το θεσμικό πλαίσιο.

 • LIFE-IP 4 NATURA: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα LIFE για την προστασία της ελληνικής φύσης ξεκινά

  LIFE-IP 4 NATURA: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα LIFE για την προστασία της ελληνικής φύσης ξεκινά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-24 23:44:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συντονιστικό ρόλο, 10 διαφορετικοί φορείς της χώρας ενώνουν τις δυνάμεις τους, συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο τόσο σε διάρκεια, όσο και σε προϋπολογισμό πρόγραμμα LIFE που έχει ποτέ εγκριθεί για την Ελλάδα. Κοινός στόχος όλων των εταίρων είναι η χώρα να ανταποκριθεί επιτυχώς στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της για την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας για τη φύση, υλοποιώντας το Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιοτήτων (2014-2020) και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο, στην ανάδειξη και την αποτελεσματικότερη προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 στη χώρα μας.

  Το LIFE-IP 4 NATURA «Ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα», όπως ονομάζεται, θα αποτελέσει -από σήμερα και για τα επόμενα 8 χρόνια (έως το 2025), την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό €17 εκατ. συγχρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πράσινο Ταμείο, ενώ σε αυτό πέραν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το WWF Ελλάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, η Περιφέρεια Αττικής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας και το Πράσινο Ταμείο.

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Νatura 2000 (21 Μαΐου) και την πρώτη επέτειο από τη δέσμευση της Ε.Ε. και των κρατών-μελών για καλύτερη εφαρμογή των οδηγιών για τη φύση, [βλ. στις Σημειώσεις] οι εταίροι του προγράμματος πραγματοποίησαν σήμερα κοινή Συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τους βασικούς στόχους του έργου, τις δράσεις που περιλαμβάνει και τα κενά που θα καλύψει αναφορικά με την ανάγκη προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 και την ενημέρωση του κοινού γύρω από την αξία τους. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο, πολύπλευρο και μακρόπνοο έργο προστασίας της φύσης που υλοποιείται στη χώρα μας.

  Κύριοι στόχοι του έργου είναι η εκπόνηση, θεσμοθέτηση και η υλοποίηση για πρώτη φορά συντονισμένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδίων δράσης ειδών και οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος σε εθνικό επίπεδο και η πιλοτική εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης των περιοχών Natura στις περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και στα χωρικά όρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

  Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χαρτογράφηση των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, θα δημιουργηθούν καινοτόμα γεωχωρικά εργαλεία διαχείρισης των περιοχών του δικτύου, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού που είναι αρμόδιο για ή εμπλέκεται με τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, ενώ παράλληλα, θα σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για το δίκτυο Natura 2000.

  Τέλος, μέσω του έργου θα κινητοποιηθούν επιπλέον πόροι για το δίκτυο Natura 2000 από άλλες ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτικές πηγές, ενώ θα επικαιροποιηθεί το Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιότητας για την περίοδο 2021-2027, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι ευρωπαϊκοί πόροι της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου για το δίκτυο Natura 2000.

  Αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα του έργου, καθώς έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την προστασία της ελληνικής φύσης, στη Συνέντευξη Τύπου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκφράζοντας δημόσια την επιθυμία τους οι δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα 8 χρόνια να δημιουργήσουν διευρυμένο θετικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την ανάδειξη του μοναδικού ρόλου που οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 μπορούν να διαδραματίσουν στην αντίληψη του κοινού για την ελληνική φύση και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της χώρας γενικότερα.
 • Φωκίδα: Επιδρομή μεδουσών στην παραλία του Αγίου Μηνά

  Φωκίδα: Επιδρομή μεδουσών στην παραλία του Αγίου Μηνά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-24 23:44:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την εμφάνισή τους σε παραλίες της Φωκίδας έχουν κάνει εδώ και καιρό οι μέδουσες. Σήμερα ο πρωί, η ομάδα δυτών Krissaios Dive έκανε κατάδυση στην παραλία του Αγίου Μηνά. Όπως αναφέρουν, τα νερά ήταν γεμάτα μέδουσες. Μάλιστα δημοσιοποίησαν και την παρακάτω φωτογραφία:


 • Μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες - Νέα κατηγορία στο zougla.gr

  Μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες - Νέα κατηγορία στο zougla.gr

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-24 23:44:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  To zougla.gr, εγκαινιάζει από σήμερα μια νέα κατηγορία, στην οποία ο αναγνώστης θα μπορεί να ενημερώνεται για την εμφάνιση μεδουσών στις ελληνικές ακτές. Στη συγκεκριμένη κατηγορία φιλοξενούνται ρεπορτάζ για το φαινόμενο αλλά και συνεντεύξεις με διακεκριμένους επιστήμονες. Επίσης οι αναγνώστες μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες προς ενημέρωση του κοινού στο email: info@zougla.gr, εφόσον στις παραλίες όπου πηγαίνουν συναντούν μέδουσες.  Διαβάστε τη συνέντευξη στο zougla.gr του κορυφαίου Ιταλού καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας, Στέφανο Πιραΐνο:
 • Αρχίζει ο «πόλεμος» κατά της... τσούχτρας: Τοποθετείται πλωτό φράγμα στην Αλυκή Βοιωτίας

  Αρχίζει ο «πόλεμος» κατά της... τσούχτρας: Τοποθετείται πλωτό φράγμα στην Αλυκή Βοιωτίας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-24 23:44:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πραγματικότητα γίνεται, σε πειραματικό στάδιο σε πρώτη φάση, η τοποθέτηση ειδικών διχτυών για να κρατηθούν μακριά από τις παραλίες του Κορινθιακού οι μέδουσες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια «πλημμύρισαν» τις θάλασσες της περιοχής.

  Το θέμα αποτελεί πεδίο προβληματισμού και συζήτησης εδώ και περίπου τρία χρόνια, αφότου οι πληθυσμοί των μεδουσών στον Κορινθιακό έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί πλήγμα στον τουρισμό, με επιπτώσεις στους επαγγελματίες της περιοχής και μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους.

  Για το ζήτημα έχουν προταθεί διάφορες λύσεις, με πιο προσιτή αυτή της τοποθέτησης πλωτών διχτυών σε πολυσύχναστες παραλίες, ώστε οι τσούχτρες να... πέφτουν σε τείχος.  Μιλώντας στο Reader.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ) «Ο Αρίων», Σταμάτης Χαλβατζής, σημείωσε ότι: «Την προσεχή εβδομάδα θα τοποθετηθεί πιλοτικά δίχτυ στην παραλία Αλυκής του δήμου Θηβαίων. Είναι πλωτό φράγμα, θα αποτελείται από 200 μέτρα ειδικό δίχτυ προστασίας, σε σχήμα Π και αναμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητά του».

  «Στη συνέχεια μένει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι παραλίες του Κορινθιακού» πρόσθεσε.  Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαλβατζής κάθε δίχτυ τέτοιου είδους έχει κόστος περίπου 25.000 ευρώ μαζί με την τοποθέτησή του, ενώ απαιτείται και άδεια του Λιμενικού για την εγκατάστασή του.

  «Η τοποθέτηση γίνεται με όλους τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος» διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ.

  Ο ίδιος αποδίδει την «εισβολή» μεδουσών σε τρεις παράγοντες: Την κλιματική αλλαγή, την όξυνση των θαλασσίων υδάτων από τη μόλυνση και την υπεραλίευση.

  «Ειδικά για την υπεραλίευση, παρότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν το μέγεθός της, η εμπειρία μας λέει ότι υπάρχει παράνομη αλιεία από γρι γρι σε μέρη που δεν επιτρέπεται», πρόσθεσε.
 • Δικαστήριο στη Γερμανία ανοίγει το δρόμο για την άμεση απαγόρευση των παλαιότερων οχημάτων ντίζελ

  Δικαστήριο στη Γερμανία ανοίγει το δρόμο για την άμεση απαγόρευση των παλαιότερων οχημάτων ντίζελ

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-24 23:42:27 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στη Γερμανία εξέδωσε απόφαση που εξουσιοδοτεί τους δήμους να απαγορεύσουν τα παλαιότερα οχήματα ντίζελ, με άμεση ισχύ, επιδιώκοντας την καλύτερη ποιότητα αέρα στις πόλεις.

  Η απόφαση αυτή έρχεται αμέσως μετά την παραπομπή της Γερμανίας και άλλων πέντε χωρών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Κομισιόν, για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου.

  «Αυτοί οι περιορισμοί κυκλοφορίας δεν υπερβαίνουν τις άλλες οδικές απαγορεύσεις όπως δικαιολογούνται από τις απαιτήσεις του οδικού δικαίου, τις οποίες πρέπει να λαμβάνουν πάντα υπ’ όψιν και να αποδέχονται οι αυτοκινητιστές», αναφέρει η 30σέλιδη απόφαση του δικαστηρίου.

  Η πρόσφατη απόφαση και ο τρόπος αντίδρασης των δήμων θα έχει σημαντικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, οι οποίες έχουν επενδύσει σημαντικά στα αυτοκίνητα ντίζελ. Τα οχήματα ντίζελ κατά κανόνα παράγει λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, αλλά εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες άλλων ρύπων που μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικές νόσους και άλλες παθήσεις.

  Στη Γερμανία, μια πιο αυστηρή απαγόρευση οχημάτων ντίζελ μπορεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία έχει επικριθεί για την καλή σχέση της με τη βιομηχανία και έχει κατηγορηθεί ότι δεν έκανε αρκετά για τους δέκα εκατομμύρια κατόχους αυτοκινήτων ντίζελ που εξαπατήθηκαν από το σκάνδαλο εκπομπών ντίζελ της Volkswagen το 2015.

  Αν επιβληθούν, οι απαγορεύσεις ντίζελ θα μπορούσαν να απομακρύνουν σχεδόν αμέσως εκατομμύρια οχήματα από το δρόμο. Μόνο 2,7 εκατομμύρια από τα 15 εκατομμύρια ενεργά οχήματα ντίζελ στη Γερμανία πληρούν τα πρότυπα εκπομπών της Ε.Ε.. Το δικαστήριο πρότεινε τη σταδιακή εφαρμογή των απαγορεύσεων, ξεκινώντας με την απομάκρυνση των πλέον ρυπογόνων οχημάτων.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ Γερμανία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Η κλιματική αλλαγή ωθεί τα ψάρια μακριά από το εύρος δράσης των αλιέων

  Η κλιματική αλλαγή ωθεί τα ψάρια μακριά από το εύρος δράσης των αλιέων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-24 23:42:27 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η κλιματική αλλαγή έχει άλλη μία σημαντική επίδραση στα θαλάσσια οικοσυστήματα, πέρα από την τήξη των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ωθώντας τα ψάρια να απομακρυνθούν από τα συνηθισμένα ενδιαιτήματά τους.

  Τα θερμότερα ύδατα έχουν ήδη προκαλέσει τη μετακίνηση ορισμένων ψαριών προς τα νότια ή τα βόρεια. Καθώς το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει, οι μετατοπίσεις των θαλάσσιων ειδών θα αποτελέσουν πρόκληση για την αλιεία, καθώς τα ψάρια μετακινούνται σε εντελώς νέες περιοχές, έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βάση των αλιέων.

  Τα ψάρια αναζητούν ήδη ευνοϊκότερους βιοτόπους και μια ομάδα έξι επιστημόνων από ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ελβετίας προσπάθησε να προβλέψει πώς θα κινηθούν στο μέλλον. Στην έρευνα, η ομάδα προσομοίωσε τον βιότοπο 686 ειδών. Σύμφωνα με τον οικολόγο και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Μάλιν Πίνσκυ του Πανεπιστημίου Ράτγκερς, οι ερευνητές έχουν «μεγάλη βεβαιότητα» για το πώς θα κινηθούν περίπου 450 από αυτά τα είδη.

  «Ανακαλύψαμε μία σημαντική επίδραση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις προβλεπόμενες μετατοπίσεις βιοτόπων κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Τζέιμς Μόρλεϊ, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ των ΗΠΑ. «Σε ένα μέλλον με υψηλές εκπομπές άνθρακα αναμένουμε ότι πολλά σημαντικά είδη για την οικονομία θα επεκταθούν σε νέες περιοχές και θα μειωθούν σε περιοχές ιστορικής αφθονίας», πρόσθεσε.

  Ορισμένα είδη θα μπορούσαν απλώς να μεταφερθούν κατά λίγα χιλιόμετρα. Ωστόσο, άλλα μπορεί να κινηθούν εκτός του εύρους των αλιεών. Για παράδειγμα, ένα είδος καβουριού της Αλάσκας μπορεί να κινηθεί βόρεια έως και κατά 1.500 χιλιόμετρα. Επίσης, μία μετατόπιση 500 χιλιομέτρων θα μπορούσε να τοποθετήσει τον αστακό ή διάφορα μεγάλα ψάρια εκτός του εύρους των αλιέων με μικρά σκάφη και περιορισμένο χρόνο και καύσιμα.

  Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πότε θα συμβούν οι μετατοπίσεις, καθώς εξαρτάται από το πόσο θα επιταχυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για τη διαχείριση των πόρων, καθώς για παράδειγμα οι ποσοστώσεις και τα διάφορα όρια αλιευμάτων καθορίζονται με βάστη το πού βρίσκονταν τα ψάρια πριν από δεκαετίες.

  ΗΠΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Είδε κάτι περίεργο στο αμάξι της αλλά ούτε που φανταζόταν τι είχε συμβεί

  Είδε κάτι περίεργο στο αμάξι της αλλά ούτε που φανταζόταν τι είχε συμβεί

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-24 23:40:30 | Πηγή: News Beast

  Μπορεί ίσως να χαρακτηριστεί και ως ο πιο… τριχωτός βάνδαλος που έχει υπάρξει ποτέ. Ο λόγος για μια αρκούδα, που μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο μιας γυναίκας στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και το έκανε… καλοκαιρινό.

  Η Λίντα Μόραντ μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο WFSB ότι καθόταν σε ένα σπίτι την περασμένη Παρασκευή, όταν πρόσεξε ότι τα φώτα του αυτοκινήτου της είχαν ανάψει και περίεργοι θόρυβοι έρχονταν από το όχημα.

  Η γυναίκα κάλεσε την αστυνομία, που έφτασε στο σημείο για να διαπιστώσει ότι μια αρκούδα είχε κατά έναν περίεργο τρόπο μπει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και δεν μπορούσε να βγει από αυτό.

  Οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα, έτρεξαν στην άλλη πλευρά του οχήματος και η αρκούδα εξαφανίστηκε στο κοντινό δάσος.

  Κι ενώ το εξωτερικό του οχήματος δεν είχε σημαντικές ζημιές, το εσωτερικό του ήταν κατεστραμμένο.

  Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν υπήρχε κάποιο τρόφιμο, όμως η Μόραντ είχε μεταφέρει κάποια σκουπίδια με το αυτοκίνητο νωρίτερα εκείνη την ημέρα. Έτσι πιστεύει ότι η μυρωδιά μπορεί να έφερε την αρκούδα κοντά.

  fdiogidh2

  fdiogidh3

  fdiogidh4

  fdiogidh5

  fdiogidh6

  fdiogidh7

  fdiogidh8

 • Εντυπωσιακή ανάλυση άστρου νετρονίων σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη

  Εντυπωσιακή ανάλυση άστρου νετρονίων σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-24 11:02:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Καναδοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι έκαναν μια από τις πλέον υψηλής ανάλυσης παρατηρήσεις στην ιστορία της αστρονομίας, παρατηρώντας δύο περιοχές έντονης ακτινοβολίας, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων η μία από την άλλη, σε ένα άστρο νετρονίων (πάλσαρ) σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη.

  Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μέιν του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι «η παρατήρηση είναι ισοδύναμη με το χρησιμοποιήσεις ένα γήινο τηλεσκόπιο για να δεις ένα ψύλλο πάνω στην επιφάνεια του Πλούτωνα».

  Οι αστρονόμοι μελέτησαν το άστρο νετρονίων με την ονομασία PSR B1957+20, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σαν σβούρα, κάνοντας πάνω από 600 περιστροφές το δευτερόλεπτο. Καθώς γυρνάει, εκπέμπει δέσμες ισχυρής ακτινοβολίας από δύο καυτά σημεία στην επιφάνειά του.

  Το πάλσαρ έχει -σε απόσταση μόνο δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων- ένα άλλο άστρο ως σύντροφο, ένα ψυχρό καφέ νάνο, με διάμετρο το ένα τρίτο του Ήλιου μας, που είναι βαρυτικά «κλειδωμένος» γύρω από το πάλσαρ, κάνοντας μια πλήρη περιφορά γύρω του κάθε εννέα ώρες. Το άστρο αυτό, που βομβαρδίζεται από την ακτινοβολία του άστρου νετρονίων, έχει μια ουρά αερίων, η οποία θυμίζει κομήτη. Τα αέρια αυτά λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός μπροστά από το πάλσαρ, πράγμα που επέτρεψε την τόσο υψηλής ανάλυση παρατήρηση.

  Τα πάλσαρ σε τέτοιου είδους «ζευγάρια» λέγονται «μαύρες χήρες», όπως οι ομώνυμες αράχνες που τρώνε τους συντρόφους τους, επειδή σταδιακά το άστρο νετρονίων θα εξαερώσει τον καφέ νάνο.

  Εκτός από την υψηλής ανάλυσης παρατήρηση, που έγινε με το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο, η νέα μελέτη μπορεί να ρίξει φως και στις μυστηριώδεις «Γρήγορες Ραδιο-Εκλάμψεις» (FRBs).
 • Τα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου μειώνουν τη θρεπτική αξία του ρυζιού

  Τα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου μειώνουν τη θρεπτική αξία του ρυζιού

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-24 10:00:38 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι ολοένα υψηλότερες συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μειώνουν σταδιακά τη θρεπτική αξία του ρυζιού, βασικής τροφής για περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, με συνέπεια να απειλείται η υγεία τους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

  Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι το ρύζι που καλλιεργείται σε συνθήκες αυξημένου ατμοσφαιρικού διοξειδίου, έχει μειωμένες τέσσερις σημαντικές βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β5, Β9), λιγότερη πρωτεΐνη και επίσης λιγότερα άλλα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.

  Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Κίνα, που πραγματοποίησαν έρευνα με 18 κοινές ποικιλίες ρυζιού, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances». Οι πειραματικές καλλιέργειες ρυζιού έγιναν με τεχνητά αυξημένα επίπεδα διοξειδίου (568 έως 590 ppm), όπως αυτά που αναμένονται στο δεύτερο ήμισυ του αιώνα μας.

  Διαπιστώθηκε ότι, όταν υπάρχει αυξημένο διοξείδιο στον αέρα, τα μέσα επίπεδα βιταμίνης Β1 (θειαμίνης) στο ρύζι είναι μειωμένα κατά 17%,1, της Β2 (ριβοφλαβίνης) κατά 16,6%, της Β5 (παντοθενικού οξέος) κατά 12,7% και της Β9 (φυλλικού οξέος) κατά 30,3%. Η κλιματική αλλαγή δεν μεταβάλλει τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνης) και του ασβεστίου, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε.

  Επίσης, το αυξημένο διοξείδιο μειώνει κατά περίπου 10% το επίπεδο της πρωτεΐνης, κατά 8% του σιδήρου και κατά 5% του ψευδαργύρου, που περιέχει το ρύζι.

  «Το ρύζι είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια η βάση της διατροφής για πολλούς πληθυσμούς στην Ασία και αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη τροφή στην Αφρική. Οι μειώσεις στη διατροφική ποιότητα του ρυζιού θα επηρεάσουν την μητρική και την παιδική υγεία για εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε η ερευνήτρια Κρίστι Έμπι, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

  Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία (Μπαγκλαντές, Καμπότζη, Ινδονησία, Μιανμάρ, Βιετνάμ κ.α.), παίρνουν πάνω από τις μισές καθημερινές θερμίδες και πρωτεΐνες τους από το ρύζι, η φυσιολογία του οποίου επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα έδειξε πάντως ότι δεν ανταποκρίνονται όλες οι ποικιλίες του ρυζιού εξίσου στο αυξημένο διοξείδιο, συνεπώς θα αναζητηθούν -μέσω περαιτέρω έρευνας- εκείνες που μπορούν να διατηρήσουν καλύτερα τη θρεπτική αξία τους.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Αρνητικό ρεκόρ θαλάσσιων πάγων στο Βερίγγειο Πορθμό

  Αρνητικό ρεκόρ θαλάσσιων πάγων στο Βερίγγειο Πορθμό

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-24 08:52:17 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ειδικά στο Βερίγγειο Πορθμό, όπου είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον από το 1979, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και το Πάγο των Ηνωμένων Πολιτειών (NSIDC).

  Το ανησυχητικό φαινόμενο αποκαλύπτει μια γενικότερη γενική τάση. Τον Απρίλιο, ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος κάλυπτε μια έκταση σχεδόν ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων κάτω από το μέσο όρο του 1981 έως το 2010. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ρικ Τόμαν, η έκταση πάγου στη Βερίγγειο Θάλασσα είναι μόλις στο 5% των φυσιολογικών επιπέδων για τα μέσα Μαΐου, και έχει απομείνει πρακτικά μόνο πάγος κοντά στην ξηρά σε προστατευόμενες περιοχές. Το πιο ανησυχητικό μέρος είναι ότι απομένουν ακόμη τέσσερις μήνες για να ξεκινήσει η περίοδος που κανονικά λιώνει ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής.

  Σύμφωνα με στοιχεία του NSIDC, η έκταση του πάγου της Αρκτικής τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ήταν η χαμηλότερη για τον μήνα Απρίλιο στην ιστορία, μαζί με τα επίπεδα του 2016.

  Η υπερθέρμανση των ωκεανών έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δραματική πτώση των επιπέδων πάγου της Βεριγγείου Θάλασσας. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλάσκας στο Φέρμπανκς, η επιφανειακή θερμοκρασία της Βεριγγείου Θάλασσας βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε αυτά εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτό αποτελεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς τα θερμά νερά είναι δύσκολο να παγώσουν, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας.

   

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • "Aνίκητες οι μέδουσες"

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:52:53 | Πηγή: Ζούγκλα

  Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

  Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των μεδουσών πρόκειται να βρεθούν και αυτό το καλοκαίρι χιλιάδες λουόμενοι αλλά και καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο του Κορινθιακού Κόλπου. Ήδη οι μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους από τον Μάρτιο στην περιοχή της Αχαΐας. Εν τω μεταξύ, κρούσματα υπήρξαν και στη Ζάκυνθο, με αποκορύφωμα τις τελευταίες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την περιοχή της Ψάθας. Εκεί εντοπίστηκε μια σπηλιά με χιλιάδες μικρές τσούχτρες, λίγα μέτρα από τουριστική παραλία.

  Το φαινόμενο της «επέλασης» των μεδουσών στις παραλίες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου πέρυσι προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις. Από τη μία πλευρά οι πολίτες δεν μπορούσαν να απολαύσουν το μπάνιο τους και από την άλλη οι επιχειρηματίες έβλεπαν άδειες ξαπλώστρες και άδεια μαγαζιά. Οικονομική ζημιά έπαθαν και οι ξενοδόχοι, οι οποίοι είδαν δραματική μείωση στις κρατήσεις τους. Mόνοι κερδισμένοι, οι επιχειρήσεις που διέθεταν πισίνα, με τους ιδιοκτήτες να κόβουν σε πολλές περιπτώσεις τσουχτερό εισιτήριο για μια βουτιά. Εφέτος η Πολιτεία, κατόπιν πιέσεων, και προφανώς για να μην επαναληφθούν τα περσινά, με μηνύσεις και διαμαρτυρίες, αποφάσισε να κοιτάξει πιο «ζεστά» το φαινόμενο και να προχωρήσει στην εφαρμογή κάποιων άμεσων μέτρων.

  Εκτός από τη νομοθεσία περί NATURA, μέχρι στιγμής αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι σε κάποιες περιοχές με μεγάλο πρόβλημα θα τοποθετηθούν ειδικά προστατευτικά δίχτυα, προκειμένου να μπορέσουν να προστατέψουν τους λουόμενους. Παράλληλα, ακούγεται πως θα υπάρχει real time ενημέρωση για παραλίες στις οποίες εμφανίζονται οι τσούχτρες. Είναι όμως επαρκή αυτά τα μέτρα, εφόσον κι αν εφαρμοστούν; Ήδη είναι πολλοί εκείνοι που έχουν αρχίσει να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το εφετινό καλοκαίρι. Κι αυτό διότι αφενός τα δίχτυα δεν μπορούν να μπουν παντού και αφετέρου το κόστος φέρεται να είναι αρκετά υψηλό. Την ίδια ώρα οι λουόμενοι ανησυχούν για το εάν θα βουτήξουν ή όχι, ενώ οι οικογένειες προβληματίζονται για την ασφάλεια των παιδιών τους. Σίγουρα η Πολιτεία έχει στην ατζέντα της το θέμα «μέδουσες» και μάλιστα σε υψηλή θέση. Το πόσο τελικά είναι έτοιμη η χώρα μας να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φαινόμενο θα το δείξει ο χρόνος. 

  Υπάρχουν όμως χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία, οι οποίες ζουν με αυτό το πρόβλημα πολλά χρόνια. Προσαρμόστηκαν, χρηματοδότησαν μελέτες πανεπιστημίων, δημοσίευσαν έρευνες, συνεργάστηκαν με άλλες χώρες και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Κατόπιν τούτου, και με βάση τις ανάγκες τους, επεξεργάστηκαν τα δεδομένα και κατέληξαν σε συγκεκριμένες δράσεις. Ένας από τους κορυφαίους καθηγητές Θαλάσσιας Βιολογίας, ο Ιταλός Στέφανο Πιραΐνο, βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα προσκεκλημένος σε συνέδριο στο Λουτράκι, προκειμένου να καταθέσει την εμπειρία του αλλά και να ενημερώσει για τις μελέτες του πανεπιστημίου του Σαλέντο σχετικά με τις μέδουσες και την αντιμετώπισή τους. Ο ίδιος μελετά τις μέδουσες πάνω από 30 χρόνια, ενώ οι μελέτες του οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά τυγχάνουν της αποδοχής της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. 

  Ο καθηγητής μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr για τα αίτια του φαινομένου και εξέφρασε μεταξύ άλλων την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα. Επίσης, έδωσε τη δική του απάντηση στο εάν τα μέτρα που σκέφτεται να λάβει η ελληνική Πολιτεία είναι επαρκή στις προκλήσεις που έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει. 

  Ακολουθεί η συνέντευξη, η οποία έγινε στα ιταλικά:

  Δημοσιογράφος: Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της «επιδρομής» των μεδουσών στις παραλίες. Υπάρχουν δεδομένα για το εάν αυτό το φαινόμενο υπήρχε παλαιότερα ή είναι πρωτοεμφανιζόμενο;

  Στέφανο Πιραΐνο: Και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, μπορούν να εμφανιστούν κλιματολογικές ανωμαλίες και απροσδόκητα βιολογικά φαινόμενα. Ο πολλαπλασιασμός των μεδουσών στη Μεσόγειο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά η γεωγραφική θέση και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του Κορινθιακού Κόλπου είχαν πιθανώς προστατεύσει την έκρηξη αυτού του φαινομένου. Ωστόσο, δεν έχουμε μακροπρόθεσμα ιστορικά δεδομένα που να μας επιτρέπουν να πούμε με βεβαιότητα αν αυτό το φαινόμενο είχε ήδη συμβεί σε άλλες περιόδους, για παράδειγμα πριν από 50 ή 100 χρόνια. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τις ακτές, τόσο περισσότερο αυξάνεται η παρουσία του ανθρώπου στη θάλασσα και τόσο πιο εύκολο είναι να παρατηρήσετε γεγονότα που συμβαίνουν ίσως με κάποια περιοδικότητα, με κυκλικό τρόπο και τα οποία επομένως εμπίπτουν στη σφαίρα των φυσικών φαινομένων. Τα τελευταία 25 χρόνια παρατηρείται παγκόσμια αύξηση της αφθονίας και της συχνότητας των μεδουσών κατά μήκος των ακτών, για παράδειγμα από τη Μεσόγειο μέχρι τη Βόρεια Αμερική και μέχρι τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ανεξάρτητα από το αν οι μέδουσες γενικά αυξάνονται ή όχι, αυτές οι εκρήξεις των πληθυσμών τους δημιουργούν περιοδικά μεγάλες επιπτώσεις σε πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, οι παράκτιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ο τουρισμός.


  Δημοσιογράφος: Βρεθήκατε στην Ελλάδα σε συνέδριο για το φαινόμενο. Διαπιστώνετε ότι στην Ελλάδα αυξάνεται ή συμβαίνει παράλληλα το ίδιο σε όλη τη Μεσόγειο;

  Στέφανο Πιραΐνο: Το πρόβλημα υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα και σε περιφερειακό επίπεδο στη Μεσόγειο, όπου επιδεινώνεται τοπικά από συγκεκριμένα γεγονότα, όπως αυτό που συμβαίνει στον κόλπο της Κορίνθου τα τελευταία δύο χρόνια.

  Δημοσιογράφος: Κατά την άποψή σας, και σύμφωνα με τις μελέτες που έχετε πραγματοποιήσει, το φαινόμενο θα έχει έξαρση και τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας ή οι μέδουσες κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν, τουλάχιστον από τις παραλίες;

  Στέφανο Πιραΐνο: Είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις που θα προκαλέσουν οι ανθρωπογενείς πιέσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα τα επόμενα χρόνια, διότι δεν διαθέτουμε επαρκή δεδομένα. Ωστόσο, στον νοτιότερο άξονα του κόλπου της Κορίνθου, η παρουσία των μεδουσών ήταν μέχρι τώρα πολύ σπάνια. Αυτό μας αφήνει να σκεφτούμε ένα γεγονός το οποίο αναμένεται να μειωθεί βαθμιαία σε ένταση κατά τα επόμενα χρόνια. Μια υπόθεση είναι ότι υπήρξαν κλιματικές ανωμαλίες τα τελευταία δύο χρόνια που ευνόησαν τη διασπορά των μεδουσών από την κάτω Αδριατική προς το εσώτερο τμήμα του κόλπου της Κορίνθου. Το παρόν είδος έχει υπολογισμένη διάρκεια ζωής δύο ετών. Η παρουσία υψηλών υδάτων στο κεντρικό τμήμα του Κορινθιακού καθιστά δυνατή την παραμονή αυτού του είδους και την αναπαραγωγή του αμέσως μετά την ψυχρότερη περίοδο του έτους. Στο παρελθόν και στην Αδριατική, που είναι μια ρηχή θάλασσα, το είδος αυτό εμφανίστηκε σε μεγάλο αριθμό, αλλά οι πληθυσμοί μειώθηκαν προοδευτικά, για να εξαφανιστούν. Στον Κόλπο της Κορίνθου είναι πιθανό ότι αυτές οι μέδουσες, που δεν είναι ιστορικά συνηθισμένο είδος, να μπορούν να επιστρέφουν προοδευτικά σε λιγότερο ανησυχητικές πυκνότητες από εκείνες των δύο τελευταίων ετών. Το πότε θα συμβεί αυτό είναι δύσκολο να το πούμε.

  Φωτογραφία από τη Μάλτα, 5 Μαΐου 2018

  Δημοσιογράφος: Έχετε κάποια συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το πρόβλημα ή όχι;

  Στέφανο Πιραΐνο: Όχι, δεν υπάρχει καμία συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσφατα, όμως, παρουσιάσαμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα - στο πλαίσιο ενός κοινοτικού προγράμματος συνεργασίας-, στο οποίο προγραμματίζονται συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα από οκτώ μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

  Δημοσιογράφος: Συνεργασία ή ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων με Έλληνες καθηγητές όσον αφορά στα συμπεράσματά σας από τις μελέτες σας για τις μέδουσες;

  Στέφανο Πιραΐνο: Ο ερευνητικός οργανισμός που γνωρίζει καλύτερα την υγεία των ελληνικών ακτών είναι το ΕΛΚΕΘΕ. Προσωπικά, έχω ανταλλαγές και επαφές με διάφορους ερευνητές αυτού του ινστιτούτου, αλλά δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα μια πραγματική συνεργασία για το θέμα των μεδουσών. Ελπίζω να είμαστε σε θέση να το κάνουμε σύντομα, αλλά όλοι μαζί συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τα φαινόμενα για να προβλέψουμε την εξέλιξή τους και να βρούμε κατάλληλα αντίμετρα.

  Νάπολι, 16 Μαρτίου 2018, εισβολή μπλε μεδουσών

  Δημοσιογράφος: Έπειτα από τόσα χρόνια μελέτης πάνω στις μέδουσες πώς μπορούμε τελικά εδώ στην Ελλάδα να περιορίσουμε την εξάπλωσή τους και ειδικά στις ακτές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

  Στέφανο Πιραΐνο: Δεν υπάρχει μία μοναδική τελική λύση. Και γι' αυτό μίλησα στο συνέδριο. Υπάρχουν πολλά μέτρα που ο άνθρωπος πρέπει να αρχίσει να παίρνει για να μειώσει την έξαρση αυτών των φαινομένων. Πρέπει να αλιεύουμε λιγότερα ψάρια: αν υπάρχουν περισσότερα ψάρια, υπάρχουν περισσότεροι θηρευτές που μπορούν να τρέφονται με μέδουσες. Λιγότερα ψάρια σημαίνει ότι παραμένει περισσότερη τροφή στη διάθεση των μεδουσών. Πρέπει να δημιουργηθούν λιγότερες τεχνητές κατασκευές όπως κυματοθραύστες ή λιμάνια κατά μήκος των ακτών,επειδή αυτά μπορούν να προωθήσουν τη διάδοση ορισμένων μεδουσών για τον ιδιαίτερο κύκλο ζωής τους. Πρέπει να δώσουμε προσοχή στη μεταφορά ξένων ειδών από τη μια θάλασσα σε άλλη, διότι ορισμένα είδη μέδουσας σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκουν στο νέο περιβάλλον τους έναν οικολογικό χώρο για να αποικιστούν με επιτυχία. Αυτό συνέβη ήδη στη Μαύρη Θάλασσα τη δεκαετία του '80. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία της θάλασσας, τόσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος αναπαραγωγής ορισμένων ειδών, τόσο ταχύτερη είναι η αύξηση του πληθυσμού τους, όπως έχουμε διαπιστώσει και για την Pelagia noctiluca, το είδος που δημιουργεί προβλήματα στον Κόλπο της Κορίνθου. Πρέπει να προσαρμοστούμε για να ζήσουμε με αυτά τα φαινόμενα και να υιοθετήσουμε, όταν είναι απαραίτητο, αντίμετρα για τη μείωση των επιπτώσεων.

  O καθηγητής παρουσιάζει τα νέα στοιχεία για τις μέδουσες στη RAI

  Δημοσιογράφος: Από την εμπειρία σας αλλά και απ' όσα διαπιστώσατε ερχόμενος στη χώρα μας, πιστεύετε πως η ελληνική Πολιτεία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου; Παρατηρήσατε κάτι το οποίο δεν έχει γίνει;

  Στέφανο Πιραΐνο: Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα την κατάσταση, επειδή η περίοδος παραμονής μου ήταν λιγότερο από 48 ώρες, μόνο για το συνέδριο. Αλλά οι πληροφορίες που συγκέντρωσα είναι ανησυχητικές επειδή η ποσότητα των μεδουσών τα τελευταία δύο χρόνια έχει «γονατίσει» τους τουριστικούς πράκτορες. Μου είπαν ότι η Περιφέρεια έχει διαθέσει σημαντικό ποσό για την αγορά εξοπλισμού κατά των μεδουσών, δηλαδή διχτυών που μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές κολύμβησης στις πιο πληγείσες παραλίες. Τα δίκτυα προστασίας αυτού του τύπου, που παράγονται από διάφορες εταιρείες σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε πολλές χώρες, από την Αυστραλία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στη Μεσόγειο. Έχουμε δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα αυτών των διχτυών στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού έργου που ολοκληρώθηκε το 2015. Τα δίχτυα, εφόσον εγκαθίστανται και εφαρμόζονται με τον σωστό τρόπο, μπορούν να αποτελέσουν μια σωτηρία για τον παραθαλάσσιο τουρισμό. Απαιτούνται όμως σημαντικές προσπάθειες για τη διαχείρισή τους και τη συντήρηση. Δεν μπορούν απλώς να εγκατασταθούν στο νερό και κάποιος να πιστεύει ότι έχει λύσει το πρόβλημα. Η εγκατάσταση απαιτεί τη γνώση πολλών παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν για να βρεθεί το σωστό μέγεθος των διχτυών. Από την εμπειρία μου, πρέπει να εκπαιδεύονται οι χειριστές που είναι σε θέση να επεμβαίνουν καθημερινά στη συντήρηση των διχτυών. Όπως οι ναυαγοσώστες της θάλασσας, αλλά λίγο πιο εξειδικευμένοι.

  Δημοσιογράφος: Τι θα λέγατε στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο του Κορινθιακού και αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες από την «επέλαση» των μεδουσών;

  Στέφανο Πιραΐνο: Να επενδύσουν στην εκπαίδευση εποχικού προσωπικού που μπορεί να εγγυηθεί τη σωστή συντήρηση των διχτυών προστασίας. Υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται για τη δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας.

  Σικελία, 19 Μαΐου.Εμφάνιση του είδους Physalia physalis

  Δημοσιογράφος: Πώς τελικά οι κολυμβητές μπορούν να προστατευτούν από τις μέδουσες; Στην Ελλάδα προχωρούν στην εφαρμογή των διχτυών. Πιστεύετε ότι αρκεί ένα τέτοιο μέτρο ή είναι προσωρινό; Τι προτείνετε;

  Στέφανο Πιραΐνο: Τα δίχτυα αποτελούν μερική λύση. Είναι αδύνατο να σκεφτεί κάποιος το κλείσιμο ενός κόλπου για την προστασία του με μεγάλα δίκτυα. Είναι μη διαχειρίσιμο. Τα δίχτυα αυτά είναι χρήσιμα για τη δημιουργία μικρών πισίνων κοντά στην ακτογραμμή, στην παραλία. Οι ιδανικές διαστάσεις μπορεί να ποικίλλουν: κατά μήκος των περιοχών που εκτίθενται στην κίνηση των κυμάτων, το σωστό μέγεθος για την τοποθέτηση των διχτυών είναι περίπου 70-100 τετραγωνικά μέτρα ή μάλλον περισσότερο από ένα γήπεδο τένις. Σε περιοχές ιδιαίτερα προστατευμένες από την κίνηση των κυμάτων, όπως στις παράκτιες λιμνοθάλασσες ή σε πολύ προστατευμένους κόλπους, μπορεί να είναι ελαφρώς μακρύτερα
  Ωστόσο, η συμβουλή μου για τους κολυμβητές είναι να μπαίνουν στο νερό. Αρχικά τουλάχιστον ένα άτομο με μια μάσκα καταδύσεων για να αξιολογήσει εάν υπάρχουν κοντά μέδουσες πριν επιτραπεί η πρόσβαση στο νερό για τα παιδιά ή σε πιο ευπαθή άτομα. Οι παραλίες θα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό πρώτων βοηθειών: Σε περίπτωση επαφής με μέδουσες είναι απαραίτητο να ξεπλύνετε την προσβεβλημένη περιοχή με θαλασσινό νερό (όχι γλυκό νερό!). Αφαιρέστε τυχόν πλοκάμια με την άκρη μιας πλαστικής κάρτας και εφαρμόστε αμέσως μια κρύα κομπρέσα για τουλάχιστον 10-15 λεπτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καύση εξαφανίζεται. Σε περίπτωση επιμονής, μπορείτε να εφαρμόσετε μια κρέμα με βάση τη λιδοκαΐνη και την υδροκορτιζόνη, η οποία μπορεί να αγοραστεί με λίγα ευρώ στο φαρμακείο. Σε περίπτωση διαταραχών άλλου τύπου σε σύγκριση με την καύση, όπως δυσκολία στην αναπνοή, πτώση πίεσης, αλλοίωση της καρδιακής λειτουργίας, εφίδρωση, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Στη Μεσόγειο, ωστόσο, έχουν αναφερθεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις αναφυλακτικού σοκ από μέδουσες.

  Tα προστατευτικά δίχτυα όπως εφαρμόζονται στην Ιταλία

  Δημοσιογράφος: Στην Ιταλία πώς αντιμετωπίζετε το φαινόμενο;

  Στέφανο Πιραΐνο: Οι ενημερωτικές εκστρατείες και η συλλογή δεδομένων σχετικά με τις μέδουσες από τους πολίτες (CITIZEN SCIENCE) γίνονται από το 2009 κατά μήκος των ιταλικών ακτών. Με αυτές τις εκστρατείες και χάρη στην ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών για smartphones, τα οποία κατεβάζουν δωρεάν οι πολίτες, το κοινό πια αναγνωρίζει τις επικίνδυνες μέδουσες από τις μη επικίνδυνες. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το είδος αλλά και να αναφέρει την παρουσία μεδουσών σε έναν χώρο αποθήκευσης δεδομένων. Εκεί οι πολίτες μπορούν και λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ερυθήματος εφόσον υπάρξει επαφή με μέδουσες. Η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαλέντο (Λέτσε, Ιταλία) έχει επίσης διεξαγάγει πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες και διεθνή έργα, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Οι έρευνες αυτές μας επέτρεψαν να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιολογία αυτών των οργανισμών, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί. Οργανισμοί που ζουν στη θάλασσα για πάνω από 500 εκατομμύρια χρόνια χωρίς να αλλάζουν σχεδόν τίποτα. Αυτό είναι ένα σημάδι μεγάλης προσαρμοστικής επιτυχίας. Αυτή η γνώση είναι πλέον διαθέσιμη σε ολόκληρη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

  Άλλη μια εφαρμογή των προστατευτικών διχτυών

  Δημοσιογράφος: Τελικά πόσο επικίνδυνες είναι οι μέδουσες για τον άνθρωπο; Στην Ελλάδα έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των λουόμενων.

  Στέφανο Πιραΐνο: Οι μέδουσες έχουν κνησμώδη κύτταρα που μπορούν να εγχύσουν δηλητήριο στο σώμα μας. Μερικές μέδουσες δεν έχουν καμία επίδραση και μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φόβο, ενώ άλλες μπορεί να προκαλέσουν έντονη καύση, ερύθημα και να αφήσουν σημάδια που διαρκούν πολύ. Αντιδράσεις που αφορούν στο κυκλοφορικό, αναπνευστικό και νευρικό σύστημα μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με υψηλότερη ευαισθησία στις αναφυλακτικές αντιδράσεις.

  Δημοσιογράφος: Η Ιταλία πώς θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο;

  Στέφανο Πιραΐνο: Οποιαδήποτε ανωμαλία ή περιβαλλοντικός κίνδυνος στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης των μεδουσών, δεν έχει σύνορα. Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που ενώνει όλες τις χώρες και απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων και των πανεπιστημίων που εργάζονται στις θαλάσσιες επιστήμες στη Μεσόγειο για να αποκτήσουν γνώσεις και να βρουν λύσεις σε προβλήματα. Όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάσαμε ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί επιτρέποντας στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και στην Ελλάδα να συνεργαστούν με την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο για τις κύριες περιβαλλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις θάλασσές μας. Ωστόσο, η εμπειρία από προηγούμενα έργα είναι διαθέσιμη και, όπως συνέβη και την περασμένη εβδομάδα, είμαστε πάντα πρόθυμοι να τη μοιραστούμε.


  Mια δωρεάν εφαρμογή για τους Ιταλούς όπου μπορούν να ενημερωθούν για τα σημεία που υπάρχουν μέδουσες αλλά και τα είδη των μεδουσών στις ακτές


  Δημοσιογράφος: Eκτός από τον Κορινθιακό Κόλπο, υπάρχει περίπτωση να δούμε τις μέδουσες σε ακτές της βόρειας Ελλάδας ή ακόμα και σε νησιά; Από τι εξαρτάται; Το ρωτάω αυτό διότι πρόσφατα υπήρξαν κρούσματα στη Ζάκυνθο

  Στέφανο Πιραΐνο: Το Ιόνιο Πέλαγος είναι μια λεκάνη στην οποία υπάρχει μια δίνη κυκλοφορίας που κατανέμει ομοιόμορφα τα νερά Ατλαντικής προέλευσης (τα οποία και διασχίζουν τη δυτική Μεσόγειο) που μεταφέρουν τις μέδουσες. Εκτός από αυτό, όλη η ελληνική ακτή δυτικά και νοτιοδυτικά αντιμετωπίζει μια γρήγορη άνοδο του βυθού του Ιονίου. Είναι εύκολο, λοιπόν, να διαπιστώσετε σε ποιες περιοχές υπάρχουν υποβρύχια φαράγγια. Οι περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στα φαράγγια είναι πιο πιθανό να γεμίζουν μέδουσες. 

  Σε περίπτωση πάντως που εμφανιστούν μέδουσες, οι πολίτες έχουν χρόνο και μπορούν να εκπαιδευτούν για να προσαρμοστούν και να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν τα προστατευτικά δίχτυα σε περίπτωση υψηλής πυκνότητας μεδουσών.

  Ωστόσο, οι μέδουσες θα βρίσκονται εκεί για  μία ημέρα και θα εξαφανιστούν την επόμενη μέρα, ανάλογα με τους ανέμους και τα ρεύματα. Σίγουρα, ο χειρότερος κίνδυνος για τους τουριστικούς πράκτορες είναι ο πανικός και οι κακές πληροφορίες και όχι οι μέδουσες. Είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τους ανθρώπους ότι ο πανικός δεν είναι δικαιολογημένος.

  Δείτε μερικές ακόμα φωτογραφίες με την εφαρμογή των διχτυών σε παραλίες του εξωτερικού: 

  To δίχτυ μπλοκάρει την τσούχτρα


  Κατασκευή στερέωσης των διχτυών στον βυθό


  Τα δίχτυα δένονται και στην άμμο


  Πολυσύχναστη παραλία με δίχτυ για τις μέδουσες

  Τα δίχτυα έχουν εφαρμογή και σε άλλες χώρες


  Εφαρμογή διχτυών ακόμη και σε βραχώδη περιοχή
 • Παρέμβαση οικολόγων και εισαγγελέα για το οικολογικό έγκλημα στην Ιτέα

  Παρέμβαση οικολόγων και εισαγγελέα για το οικολογικό έγκλημα στην Ιτέα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:52:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στα χέρια εισαγγελέα των Αθηνών βρίσκεται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, η υπόθεση με την ανεξέλεγκτη ρίψη βοθρολυμάτων στο λιμάνι της Ιτέας Φωκίδας, λίγα μέτρα από παραλίες τις οποίες οι λουόμενοι προτιμούν για το μπάνιο τους. Το οικολογικό έγκλημα αποκάλυψε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της περιοχής, Galaxias Fm, δημοσιεύοντας μάλιστα και αποκαλυπτικά βίντεο όπου δείχνουν έναν αγωγό να εκβάλει τα βοθρολύματα εντός του λιμανιού. 

  Μπορείτε να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του zougla.gr εδώ. 

  Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ενήμερο για την υπόθεση είναι και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, για το οικολογικό έγκλημα στην Ιτέα έχει ήδη ενημερωθεί η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, Χριστίνα Μπαριτάκη. 

  Παράλληλα υπάρχει και η αντίδραση των οικολογικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα, η παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς», έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για την κατάσταση στην περιοχή. Μάλιστα έστειλε και συγκεκριμένο έγγραφο προς τον δήμαρχο, την εισαγγελία αλλά και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. • Εκτοξεύθηκαν δύο νέοι δορυφόροι που θα παρακολουθούν το νερό της Γης

  Εκτοξεύθηκαν δύο νέοι δορυφόροι που θα παρακολουθούν το νερό της Γης

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:52:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ένας πύραυλος Falcon 9 της αμερικανικής εταιρείας Space X του Έλον Μασκ έθεσε την Τρίτη το βράδυ σε τροχιά δύο αμερικανο-γερμανικούς περιβαλλοντικούς δορυφόρους GRACE, που θα παρακολουθούν τις κάθε είδους αλλαγές στο νερό της Γης, το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών, την τήξη των πάγων, την εξάτμιση λόγω ξηρασίας κ.ά.

  Οι δύο GRACE-FO (Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-on), o καθένας με μέγεθος αυτοκινήτου, που θα κινούνται σε απόσταση 220 χιλιομέτρων ο ένας από τον άλλο, θα αντικαταστήσουν τους παλαιότερους ομώνυμους δορυφόρους, που είχαν εκτοξευθεί το 2002 και λειτούργησαν έως το 2017, καταγράφοντας, μεταξύ άλλων, τη συρρίκνωση των πάγων στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία.

  Η νέα κοινή αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Γεωεπιστημών (GFZ), κόστους 520 εκατ. δολαρίων, θα παρακολουθεί το νερό των ωκεανών, λιμνών και ποταμών, καθώς και τις μεταβολές στον υδρολογικό κύκλο.  Καθώς οι μάζες του νερού εμφανίζουν μετακινήσεις και αυξομειώσεις, αυτό επιφέρει αλλαγές στη βαρύτητα της Γης, κάτι που μπορούν να «πιάσουν» οι δορυφόροι. Τα όργανα μικροκυμάτων των δύο δορυφόρων είναι τόσο ευαίσθητα, που μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές του νερού με ακρίβεια περίπου ενός μικρομέτρου (εκατομμυριοστού του μέτρου), περίπου το ένα δέκατο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

  Εξωτερικά οι δύο νέοι GRACE μοιάζουν με τους προκατόχους τους, αλλά έχουν ένα νέο όργανο, ένα πειραματικό συμβολόμετρο λέιζερ, που έχει δεκαπλάσια ακρίβεια από το όργανο των μικροκυμάτων. Αν δουλέψει καλά, η NASA σκοπεύει να το καθιερώσει.

  Η συναρμολόγηση των δορυφόρων έγινε από την εταιρεία Airbus στη Γερμανία και η αποστολή αναμένεται να έχει τουλάχιστον πενταετή διάρκεια. Στο μέλλον η Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει καθαρά δικούς της δορυφόρους τύπου GRACE, αναβαθμίζοντας την αποστολή Sentinel-6.

  Με την ίδια εκτόξευση από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια, τέθηκαν σε τροχιά επίσης πέντε τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι Iridium Next, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 55. Στο μέλλον θα εκτοξευθούν άλλοι 20, για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 75.
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Η ομορφιά της Βουρβουρούς Χαλκιδικής από ψηλά

  Η ομορφιά της Βουρβουρούς Χαλκιδικής από ψηλά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:52:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Στέφανος Ματσουκαλίδης βρέθηκε σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Χαλκιδικής, αυτή της Βουρβουρούς και την… ανέδειξε ακόμα περισσότερο με ένα εκπληκτικό εναέριο βίντεο.

  Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Επισκέφτηκα τη Βουρβουρού για πρώτη φορά για δουλειά και εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά των καταγάλανων παραλιών και των φανταστικών κόλπων της. Έτσι, πήρα την απόφαση να τραβήξω ένα μικρό βίντεο, ώστε να δω τι άλλο μπορώ να ανακαλύψω από ψηλά»!

  Δείτε το βίντεο στο idrones.gr. 
 • Η «εξόρυξη» Bitcoin καταναλώνει το 0,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας

  Η «εξόρυξη» Bitcoin καταναλώνει το 0,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:50:17 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η Bitcoin, το αποκεντρωμένο και συναινετικό ψηφιακό νόμισμα που σημείωσε πέρυσι τεράστιες αυξήσεις τιμών, θα χρησιμοποιεί ως το τέλος του έτους το 0,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα έκθεση.

  Σε ένα άρθρο που προσπαθεί ποσοτικοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες της Bitcoin, ο οικονομολόγος Άλεξ ντε Φρις χρησιμοποίησε μια νέα μεθοδολογία για να υπολογίσει την κατεύθυνση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Bitcoin και πόσο σύντομα θα φτάσει εκεί.

  Το Bitcoin χρησιμοποιεί ένα σύστημα απόδειξης εργασίας, το οποίο γενικά ονομάζεται εξόρυξη bitcoin, που επιβραβεύει τους χρήστες με κλάσματα του νομίσματος. Η διαδικασία απαιτεί ισχυρούς υπολογιστές για την επίλυση πολύπλοκων υπολογιστικών προβλημάτων, μιας δραστηριότητας που απαιτεί αρκετή ενέργεια.

  Η εκτίμηση της ακριβούς ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί το δίκτυο παραμένει μία πρόκληση, και ο ντε Φρις πραγματοποίησε έκκληση να χρησιμοποιηθεί η έρευνά του ως βάση για περαιτέρω υπολογισμούς με καλύτερες πληροφορίες.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ελάχιστη τρέχουσα χρήση του δικτύου Bitcoin είναι 2,55 γιγαβάτ, σχεδόν η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ετησίως η Ιρλανδία.

  Μια συναλλαγή και η επικύρωσή της χρησιμοποιεί την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας μέσο σπίτι στην Ολλανδία σε ένα μήνα, σύμφωνα με τη μελέτη. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προβλέπεται ότι το δίκτυο θα μπορούσε να χρησιμοποιεί έως και 7,7 γιγαβάτ, δηλαδή όσο και ολόκληρη η Αυστρία, και το 0,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

  Εάν η τιμή του Bitcoin συνεχίσει να αυξάνεται όπως έχουν προβλέψει ορισμένοι ειδικοί, ο ντε Φρις πιστεύει ότι το δίκτυο θα μπορούσε να καταναλώνει κάποτε το 5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

  Προς το παρόν, η απότομη πτώση του Bitcoin και άλλων σημαντικών ψηφιακών νομισμάτων μετά τον Ιανουάριο, υποδεικνύει ότι ίσως έχει σταματήσει προσωρινά να επιταχύνεται με τον ίδιο ρυθμό η απαίτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Νεκρές βρέθηκαν δύο χελώνες καρέτα-καρέτα

  Νεκρές βρέθηκαν δύο χελώνες καρέτα-καρέτα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:48:04 | Πηγή: News Beast

  Μια θαλάσσια χελώνα καρέτα - καρέτα στην παραλία Μέσης του νομού Ροδόπης και άλλη μια στην παραλία Αγιόκαμπου του νομού Λαρίσης εντοπίστηκαν νεκρές.

  Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τις Λιμενικές Αρχές των περιοχών ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για να προχωρήσουν στην υγειονομική τους ταφή.

  (Φωτογραφία αρχείου)

 • Πώς αναδύθηκε το Σύμπαν μέσα από το σκοτάδι μετά τη Μεγάλη Έκρηξη;

  Πώς αναδύθηκε το Σύμπαν μέσα από το σκοτάδι μετά τη Μεγάλη Έκρηξη;

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:48:04 | Πηγή: News Beast

  Πώς αναδύθηκε το Σύμπαν μέσα από το σκοτάδι μετά τη Μεγάλη Έκρηξη; Πώς ήταν τα πρώτα αστέρια που φώτισαν το μαύρο κενό και έφεραν την κοσμική αυγή;

  Κινέζοι επιστήμονες θα αναζητήσουν απαντήσεις στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Την προηγούμενη Δευτέρα η Κίνα εκτόξευσε τον δορυφόρο αναμετάδοσης Queqiao (Magpie Bridge) για να βοηθήσει στην επικοινωνία μαζί με τον σεληνιακό ανιχνευτή Chang'e-4, ο οποίος αναμένεται να προσγειωθεί στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης στο τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη θα τεθούν και δύο μικροδορυφόροι, οι Longjiang-1 και Longjiang-2, για να διεξαγάγουν αστρονομικές παρατηρήσεις μεγάλου φάσματος οι οποίες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να διερευνήσουν την αυγή του σύμπαντος.

  Το σύμπαν εισήλθε στις «σκοτεινές εποχές» του μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Υπό την επίδραση των παγκόσμιων βαρυτικών δυνάμεων, η αρχέγονη διαταραχή στη σκοτεινή ύλη αυξήθηκε σταδιακά και οδήγησε στον σχηματισμό των πρώτων αστεριών και των γαλαξιών που πυροδότησαν την αυγή του σύμπαντος, δήλωσε ο Τσεν Χουελέι, κοσμολόγος στα Εθνικά Αστρονομικά Παρατηρητήρια της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS).

  «Η μελέτη της κοσμικής αυγής αποτελεί πλέον το νέο στοίχημα στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Πότε ξεκίνησε, πώς άναψαν τα πρώτα αστέρια, πόσο μεγάλα ήταν; Μέχρι τώρα μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Είναι ανάγκη να διεξαχθεί μία εμπεριστατωμένη έρευνα η οποία θα μας δώσει τις απαντήσεις» λέει ο Τσεν.

  Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κατά την αυγή του σύμπαντος, το ουδέτερο υδρογόνο θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει μια απορρόφηση για μήκος κύματος των 21 εκατοστών. Επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ινδία και άλλες χώρες έχουν τοποθετήσει αστρονομικά όργανα σε πολλά μέρη του πλανήτη για να αναζητήσουν το «ροζ σύννεφο» που αχνοφέγγει λίγο πριν από την αυγή. Ομως από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις δεν έχουν εξαχθεί αξιόπιστα αποτελέσματα. Η ιονόσφαιρα, το ιονισμένο τμήμα της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης, καθώς και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που παράγεται από ανθρώπινες δραστηριότητες στη Γη, πιθανόν να παρεμβαίνουν αρνητικά στις παρατηρήσεις. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν πιο εξειδικευμένες αστρονομικές έρευνες. Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαίο ένα εντελώς ήσυχο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον για την ανίχνευση των αδύναμων σημάτων που εκπέμπονται από απομακρυσμένα ουράνια σώματα στα βάθη του διαστήματος.

  Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης είναι αυτή που προστατεύει τον πλανήτη από τις ραδιοπαρεμβολές της Γης. Και από εκεί, οι αστρονόμοι μπορούν να μελετήσουν την προέλευση και την εξέλιξη των αστεριών και των γαλαξιών, κοιτάζοντας προσεκτικά την αυγή ή ακόμη και τις σκοτεινές εποχές του σύμπαντος. Τη δεκαετία του '70 οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο δορυφόρους στο διάστημα, έναν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, για αστρονομικές έρευνες μεγάλου φάσματος. Όμως λόγω έλλειψης σύγχρονων τεχνολογιών εκείνη την εποχή, τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά. Μία ομάδα αποτελούμενη από Κινέζους και Ολλανδούς επιστήμονες πρότειναν ένα νέο πρόγραμμα ερευνών, σύμφωνα με το οποίο θα σταλεί ένας στόλος δορυφόρων, μεταξύ των οποίων ένας κύριος δορυφόρος και αρκετοί μικροί, γύρω από την τροχιά της Σελήνης. Όταν βρίσκονται στη σκοτεινή πλευρά θα κάνουν έρευνες και όταν βρίσκονται στη φωτεινή πλευρά θα στέλνουν τα δεδομένα πίσω στη Γη. Οι μικροδορυφόροι Longjiang-1 και Longjiang-2 που εκτοξεύθηκαν μαζί με τον σεληνιακό ανιχνευτή Chang'e-4, θα πραγματοποιήσουν μια πρώτη έρευνα βάσει του προγράμματος.

  «Η εξερεύνηση της κοσμικής αυγής είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας και η εκτόξευση των μικροδορυφόρων Longjiang-1 και Longjiang-2 είναι μόνο ένα προκαταρκτικό πείραμα. Αντιμετωπίζουμε πολλούς περιορισμούς, καθώς οι συσκευές στους μικροδορυφόρους πιθανόν να προκαλέσουν αξιοσημείωτες ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και το χρονικό διάστημα της έρευνας να μην είναι μεγάλο» λέει ο Τσεν. Ο δορυφόρος αναμετάδοσης και το σύστημα προσεδάφισης του σεληνιακού ανιχνευτή Chang'e-4 είναι επίσης εξοπλισμένα με ραδιοσυχνόμετρα χαμηλής συχνότητας τα οποία επίσης θα διεξάγουν παρόμοιες έρευνες, που αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να «ακούσουν» τις βαθύτερες περιοχές του σύμπαντος.

 • Θύμα της ρύπανσης και το θρυλικό Ταζ Μαχάλ

  Θύμα της ρύπανσης και το θρυλικό Ταζ Μαχάλ

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:48:04 | Πηγή: News Beast

  Τα λευκά μάρμαρα του Ταζ Μαχάλ, ενός από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της Ινδίας, χρωματίζονται σταδιακά κίτρινα και πράσινα καθώς το μαυσωλείο του 17ου αιώνα φαίνεται ότι πέφτει και αυτό θύμα των ρύπων στην όγδοη πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου.

  Το Ταζ Μαχάλ περιβάλλεται από έναν ποταμό γεμάτο με σκουπίδια και λύματα και συχνά περικλείεται σε σκόνη και καπνό που εκλύονται από τις καπνοδόχους και τα οχήματα στην πόλη Άγκρα. Μικροσκοπικά έντομα από τον ποταμό Γιαμούνα, στον οποίο χύνονται τα αστικά λύμματα, σκαρφαλώνουν στο κτίριο και με τα περιττώματά τους λερώνουν ακόμη περισσότερο τα μάρμαρα, όπως εξήγησε ένας δικηγόρος, ειδικός σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.

  Το δικαστήριο επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν κάνει αρκετά για τη διαφύλαξη του μνημείου. Το Ταζ Μαχάλ χτίστηκε από τον αυτοκράτορα των Μογγόλων Σαχ Τζαχάν ως μαυσωλείο για την αγαπημένη σύζυγό του, τη Μουμτάζ Μαχάλ.

  «Αν οι Ινδοί επιστήμονες (και οι συντηρητές) δεν μπορούν να το κάνουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με ξένους ειδικούς ή συντηρητές, εκείνους που μπορούν να έρθουν και θα χαρούν να βοηθήσουν», εξήγησε ο δικηγόρος Μ.Σ. Μέχτα, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες για να σώσει το μνημείο από τη ρύπανση.

  Οι συντηρητές χρησιμοποιούν ένα είδος πηλού για να καθαρίσουν τα μάρμαρα. Το υλικό αυτό απομακρύνει τους ρύπους από την επιφάνεια και κατόπιν μπορεί να ξεπλυθεί με νερό.

  Οι ακτιβιστές ανησυχούν επίσης ότι η υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα στην Άγκρα μπορεί να αποδυναμώσει τα ξύλινα θεμέλια του κτίσματος. Ανησυχία προκαλούν επίσης οι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι και η συνεχιζόμενη οικοδόμηση γύρω από το μνημείο.

  Στην πίσω πλευρά του μαυσωλείου, πλαστικές σακούλες και σκουπίδια συσσωρεύονται στην όχθη του ποταμού ενώ στο βάθος διακρίνεται ο καπνός που υψώνεται από μια καμινάδα. Έξω από το συγκρότημα, μια ομάδα ανθρώπων έχει συγκεντρωθεί κοντά σε μια νεκρική πυρά.

 • Συναρπαστική ξενάγηση στο σπήλαιο Περάματος

  Συναρπαστική ξενάγηση στο σπήλαιο Περάματος

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:48:04 | Πηγή: News Beast

  Ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά μετά τη λήξη του και η συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφησή του οφείλεται- όπως συμβαίνει και με τόσα άλλα σπήλαια- στους Ιωάννη και Άννα Πετροχείλου.

  Ο λόγος για το σπήλαιο Περάματος, στα Ιωάννινα, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη λίμνη της, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων.

  Η έκτασή του φτάνει τα 14.800 τετραγωνικά μέτρα ενώ η τουριστική διαδρομή εκτείνεται σε 1.100 μέτρα.

  Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολώνες σε θαυμάσια συμπλέγματα. Το 1956 βρέθηκαν απολιθωμένα δόντια και οστά της αρκούδας των σπηλαίων.

  ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

  ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

 • Η εγκύκλιος για το ειδικό τέλος στις πλαστικές σακούλες, την πληρωμή και τα πρόστιμα

  Η εγκύκλιος για το ειδικό τέλος στις πλαστικές σακούλες, την πληρωμή και τα πρόστιμα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:48:04 | Πηγή: News Beast

  Εντός του Μαΐου θα πρέπει να γίνει για πρώτη φορά η απόδοση του ειδικού Τέλους για τις πλαστικές σακούλες και η ΑΑΔΕ με σχετική εγκύκλιο ενεργοποίησε την ειδική εφαρμογή στο Taxis, δημοσιοποιώντας παράλληλα την ειδική φόρμα.

  Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο:

  Η δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας υποβάλλεται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (aade.gr). Κατ’εξαίρεση, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας λειτουργίας της εφαρμογής, οι δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια για την φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. σε δύο (2) αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα παραμένει στη Δ.Ο.Υ. και το άλλο παραδίδεται στον υπόχρεο

  Οι εισπράξεις του περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, εισάγονται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδου «Κ.Α.Ε. 1531»

  Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής της δήλωσης απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας καθώς και γενικά η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους αυτού διέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), όπως ισχύει

  Η δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας υποβάλλεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 και αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

  Αναφορικά με τις κυρώσεις, υπενθυμίζεται ότι ο παραβάτης τιμωρείται ως εξής: ο παραγωγός που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του βαρύνεται με πρόστιμο από 1.000 μέχρι 10.000 ευρώ ο έμπορος που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του βαρύνεται με πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ ο διακινητής / διανομέας που παραβαίνει τις υποχρεώσεις βαρύνεται με πρόστιμο από 500 μέχρι 1.000 ευρώ.

  Σε περίπτωση υποτροπής για τις ίδιες παραβάσεις εντός τριετίας, τα ποσά των ανωτέρω επιβαλλόμενων προστίμων διπλασιάζονται και σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος τα ποσά των προστίμων τριπλασιάζονται.

 • Καρκίνο στα ζώα προκαλεί ο άνθρωπος

  Καρκίνο στα ζώα προκαλεί ο άνθρωπος

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:48:04 | Πηγή: News Beast

  Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα που είναι ομολογουμένως δύσκολο να αποδεχτείς: πως είναι ο άνθρωπος αυτός που επιφέρει τέτοιες αλλαγές στο περιβάλλον που προκαλούν καρκίνο στους πληθυσμούς των άγριων ζώων.

  Προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του καιρού του και να επιβιώσει, ο άνθρωπος μεταμορφώνει το περιβάλλον του με τρόπους που είναι κατάλληλοι αποκλειστικά για τον ίδιο, προκαλώντας ολότελα αρνητικές επιπτώσεις σε «πολλά είδη και σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, περιλαμβανομένης της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου», μας λένε.

  «Ξέρουμε ότι κάποιοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους αλλάζοντας το περιβάλλον στο οποίο ζούνε -σε αυτή την περίπτωση, τα ανθρώπινα κύτταρα-, ώστε να το κάνουν πιο κατάλληλο για τους εαυτούς τους», διαβάζουμε στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Ecology & Evolution».

  Η μελέτη διατυπώνει το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι συμβάλλουν στους αυξημένους καρκινικούς δείκτες της άγριας ζωής μέσω απελευθέρωσης ακτινοβολίας από ραδιενεργά ατυχήματα, απώλειας της γενετικής ποικιλίας, αλλαγών στις διατροφικές πηγές και της πανταχού παρούσας ανθρώπινης μόλυνσης (από το πλαστικό και τη φωτορύπανση μέχρι και τα χημικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας).

  «Ο καρκίνος εντοπίστηκε σε όλα τα είδη τα οποία έψαξαν οι επιστήμονες και οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι γνωστό πως επιδρούν ισχυρά στους καρκινικούς δείκτες των ανθρώπων. Έτσι, αυτή η ανθρώπινη επίδραση στο άγριο περιβάλλον μπορεί να επιδρά ισχυρά στη γενίκευση του καρκίνου στους άγριους πληθυσμούς μέσω επιπρόσθετων συνεπειών στη λειτουργία του οικοσυστήματος», καταλήγει η μελέτη.

  Ο άνθρωπος μολύνει το περιβάλλον με ραδιενέργεια (το Τσέρνομπιλ και η Φουκουσίμα είναι εδώ σταθμοί), καταστρέφει τη βιοποικιλότητα της φύσης αλλά και τις τροφικές πηγές των ζώων, όταν δεν ρυπαίνει το περιβάλλον με χημικά και φωτορύπανση, παράγοντες που όλοι τους συνδέονται με εμφάνιση καρκίνων.

 • Μόλις στο 10% των «προστατευόμενων περιοχών» του πλανήτη δεν παρατηρείται ανθρώπινη δράση

  Μόλις στο 10% των «προστατευόμενων περιοχών» του πλανήτη δεν παρατηρείται ανθρώπινη δράση

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:48:04 | Πηγή: News Beast

  Άλλη μια μελέτη έρχεται να προστεθεί στους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος παρεμβαίνει στη Γη.

  Την ώρα λοιπόν που ο άνθρωπος ορίζει ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της άγριας φύσης ως προστατευόμενες περιοχές, φαίνεται πως αυτό είναι μόνο ονομαστικό, καθώς μια νέα μελέτη βρήκε πως το 1/3 των προστατευόμενων δρυμών καταστρέφονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

  Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «Science» ανέλυσε τον βαθμό προστασίας των εθνικών δρυμών και κατέληξε σε κάτι ομολογουμένως πολύ ανθρώπινο. Πως την ώρα δηλαδή που ολοένα και περισσότερες χώρες είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμες να ορίσουν περιοχές άγριας φύσης και ζωής ως «προστατευόμενες», δεν δείχνουν το ίδιο ακριβώς μέλημα για την προστασία τους.

  «Μια προστατευόμενη περιοχή που λειτουργεί σωστά είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διάσωση των ειδών», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Kendall Jones, «αν επιτρέψουμε στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών να παρακμάσει, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι απώλειες στη βιοποικιλότητα θα επιδεινωθούν».

  Η μελέτη μίλησε και με νούμερα: Πως κάπου 6 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα προστατευόμενων περιοχών, μια έκταση δυο φορές η Αργεντινή δηλαδή, είναι σήμερα κάτω από «έντονη ανθρώπινη πίεση» από δραστηριότητες όπως η αποψίλωση των δασών, η κατασκευή οδικών δικτύων, οι καλλιέργειες, η μεταλλουργία, ακόμα και η δημιουργία νέων οικισμών και πόλεων τελικά.

  Μόλις στο 10% των χαρακτηρισμένων ως «προστατευόμενες περιοχές» του πλανήτη δεν παρατηρείται ανθρώπινη δράση, κάτι που οι ερευνητές θεωρούν τραγικό, μιας και οι δρυμοί έχουν αποδείξει εδώ και καιρό πόσο νευραλγικό ρόλο διαδραματίζουν στη διατήρηση του εύθραυστου οικοσυστήματος.

  Αντί να σπεύδουν λοιπόν οι κυβερνήσεις να χαρακτηρίζουν κι άλλες περιοχές ως προστατευόμενες, καταλήγουν οι ερευνητές, θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσουν πως οι ήδη υπάρχουσες λειτουργούν αποδοτικά και δικαιώνουν τον σκοπό τους…

 • Ψάχνουν ξανά το τέρας του Λοχ Νες, αυτήν τη φορά με πιο… επιστημονικό τρόπο

  Ψάχνουν ξανά το τέρας του Λοχ Νες, αυτήν τη φορά με πιο… επιστημονικό τρόπο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-24 01:48:04 | Πηγή: News Beast

  Δεν είναι λίγες οι προσπάθειες που έγιναν από διάφορες επιστημονικές ομάδες κατά το παρελθόν, για την αναζήτηση του περίφημου τέρατος του Λοχ Νες. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή απόδειξη ότι η Νέσι υπάρχει στα αλήθεια, ωστόσο μια διεθνής ομάδα επιστημόνων σχεδιάζει να σαρώσει την επόμενη εβδομάδα τα παγωμένα βάθη της λίμνης, με τη χρησιμοποίηση περιβαλλοντικού DNA (eDNA).

  Η χρήση δειγμάτων eDNA αποτελεί καθιερωμένο πλέον εργαλείο για την παρακολούθηση της θαλάσσιας ζωής, όπως των φαλαινών και των καρχαριών. Ένας ζωντανός οργανισμός, όποτε μετακινείται στο περιβάλλον του, αφήνει πίσω του δείγματα DNA από το δέρμα του, τα λέπια, τα φτερά, τη γούνα ή τα ούρα και τα περιττώματά του.

  «Είναι δυνατόν να συλλέξουμε το DNA, να το αναλύσουμε και κατόπιν να το χρησιμοποιήσουμε για να ταυτοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος, εισάγοντάς το στη μεγάλη βάση των γνωστών γενετικών ακολουθιών που έχουμε από εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικούς οργανισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, ο καθηγητής Νιλ Γκέμελ του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Η πρώτη γραπτή αναφορά για ένα τέρας στην περιοχή αυτή της Σκωτίας συνδέεται με τον Ιρλανδό μοναχό Άγιο Κολούμπα ο οποίος, σύμφωνα με τον θρύλο, τον 6ο αιώνα, «εξόρκισε» ένα θαλάσσιο πλάσμα στα βάθη του ποταμού Νες.

  Η διασημότερη φωτογραφία της Νέσι, ή «φωτογραφία του χειρουργού», όπως αποκαλείται, τραβήχθηκε το 1934 και δείχνει ένα κεφάλι πάνω σε έναν μακρύ λαιμό που υψώνεται από τα νερά. Αποκαλύφθηκε 60 χρόνια αργότερα ότι επρόκειτο για φάρσα. Όμως, στο μεταξύ είχαν γίνει αμέτρητες ανεπιτυχείς προσπάθειες για να εντοπιστεί το τέρας. Το 2003 το BBC χρηματοδότησε μια εκτεταμένη επιστημονική έρευνα με 600 συσκευές ηχοεντοπισμού και δορυφορική παρακολούθηση για να «χτενίσει» τη λίμνη σε όλο το μήκος της.

  Η πιο πρόσφατη προσπάθεια έγινε πριν από δύο χρόνια, όταν ένα υπερσύγχρονο, μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο βρήκε πράγματι ένα τέρας -όχι όμως αυτό που αναζητούσε: επρόκειτο για ένα ομοίωμα που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας «Η ιδιωτική ζωή του Σέρλοκ Χολμς» το 1970 και είχε βυθιστεί στη λίμνη πριν από σχεδόν μισό αιώνα.

  Η ομάδα του Γκέμελ, στην οποία μετέχουν επιστήμονες από τη Βρετανία, τη Δανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γαλλία, τονίζει ότι η έρευνά της είναι κάτι παραπάνω από ένα «κυνήγι του τέρατος». Όπως ανέφερε ο Γκέμελ στον ιστότοπο του πανεπιστημίου «μολονότι η προοπτική αναζήτησης αποδείξεων για το τέρας του Λοχ Νες είναι το δόλωμα για αυτό το σχέδιο, θα αποκτήσουμε ένα τεράστιο πλήθος νέων γνώσεων για τους οργανισμούς που κατοικούν στη λίμνη».

  Μάλιστα, προχώρησε στην πρόβλεψη ότι θα καταγραφούν νέα είδη ζωής -ιδίως βακτήρια- και θα συγκεντρωθούν σημαντικές πληροφορίες για τα νέα, χωροκατακτητικά είδη που εμφανίστηκαν πρόσφατα στη λίμνη, όπως ο ροδόχρους σολομός του Ειρηνικού.

  Δεν θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να παρουσιαστούν τα ευρήματα στο κοινό, καθώς αυτό αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2019.

 • Iνδία: Θύμα της ρύπανσης το Ταζ Μαχάλ

  Iνδία: Θύμα της ρύπανσης το Ταζ Μαχάλ

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-22 19:10:24 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα λευκά μάρμαρα του Ταζ Μαχάλ, ενός από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της Ινδίας, χρωματίζονται σταδιακά κίτρινα και πράσινα καθώς το μαυσωλείο του 17ου αιώνα φαίνεται ότι πέφτει και αυτό θύμα των ρύπων στην όγδοη πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου.

  Το Ταζ Μαχάλ περιβάλλεται από έναν ποταμό γεμάτο με σκουπίδια και λύματα και συχνά περικλείεται σε σκόνη και καπνό που εκλύονται από τις καπνοδόχους και τα οχήματα στην πόλη Άγκρα. Μικροσκοπικά έντομα από τον ποταμό Γιαμούνα, στον οποίο χύνονται τα αστικά λύμματα, σκαρφαλώνουν στο κτίριο και με τα περιττώματά τους λερώνουν ακόμη περισσότερο τα μάρμαρα, όπως εξήγησε ένας δικηγόρος, ειδικός σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.

  Το δικαστήριο επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν κάνει αρκετά για τη διαφύλαξη του μνημείου. Το Ταζ Μαχάλ χτίστηκε από τον αυτοκράτορα των Μογγόλων Σαχ Τζαχάν ως μαυσωλείο για την αγαπημένη σύζυγό του, τη Μουμτάζ Μαχάλ.

  "Αν οι Ινδοί επιστήμονες (και οι συντηρητές) δεν μπορούν να το κάνουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με ξένους ειδικούς ή συντηρητές, εκείνους που μπορούν να έρθουν και θα χαρούν να βοηθήσουν", εξήγησε ο δικηγόρος Μ.Σ. Μέχτα, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες για να σώσει το μνημείο από τη ρύπανση.

  Οι συντηρητές χρησιμοποιούν ένα είδος πηλού για να καθαρίσουν τα μάρμαρα. Το υλικό αυτό απομακρύνει τους ρύπους από την επιφάνεια και κατόπιν μπορεί να ξεπλυθεί με νερό.

  Οι ακτιβιστές ανησυχούν επίσης ότι η υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα στην Άγκρα μπορεί να αποδυναμώσει τα ξύλινα θεμέλια του κτίσματος. Ανησυχία προκαλούν επίσης οι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι και η συνεχιζόμενη οικοδόμηση γύρω από το μνημείο.

  Στην πίσω πλευρά του μαυσωλείου, πλαστικές σακούλες και σκουπίδια συσσωρεύονται στην όχθη του ποταμού ενώ στο βάθος διακρίνεται ο καπνός που υψώνεται από μια καμινάδα. Έξω από το συγκρότημα, μια ομάδα ανθρώπων έχει συγκεντρωθεί κοντά σε μια νεκρική πυρά.
 • Υπό… παρακολούθηση οι Λιάκος, Μουσάτος, Μάρκος και Ίβο

  Υπό… παρακολούθηση οι Λιάκος, Μουσάτος, Μάρκος και Ίβο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-22 17:55:36 | Πηγή: News Beast

  Στα πλαίσια της καταγεγραμμένης αύξησης των περιπτώσεων αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και αρκούδας, στην περιοχή του δήμου Αμυνταίου και του δήμου Φλώρινας, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο «τρέχει» το πρόγραμμα LIFE ΑΜΥΒΕΑR. Στα πλαίσιά του, τέθηκαν τέσσερις αρκούδες υπό... παρακολούθηση, στις οποίες τοποθετήθηκαν ραδιοκολάρα από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», στη δασική περιοχή του δήμου Αμυνταίου.

  Ο Λιάκος, ο Μουσάτος, ο Μάρκος και ο Ίβο, αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, στη συνέχεια «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μισή ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο, με ειδική εφαρμογή. Σημειώνεται ότι και τα τέσσερα ζώα ήταν μεγαλόσωμα και πολύ εύρωστα για την εποχή, με το βάρος τους να κυμαίνεται από τα 220 έως τα 280 κιλά!

  Τα δεδομένα της τηλεμετρίας θα χρησιμοποιηθούν στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου για τροχαία ατυχήματα με αρκούδα στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε περιπτώσεις προσέγγισης σε οικισμούς, αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Οι ώρες διάσχισης του ανοιχτού οδοστρώματος, όπως και τα σημεία που επιλέγουν, είναι βασικές πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα, γνώση που, σύμφωνα με την «Καλλιστώ», θα οδηγήσει στην εγκατάσταση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων, για την μείωση των τροχαίων, όπως αυτά που συμβαίνουν για παράδειγμα στην θέση «Κλειδί», της νέας εθνικής οδού Αμυνταίου - Φλώρινας.

  Επιπλέον, από την τηλεμετρία θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν οι αρκούδες πλησιάζουν οικισμούς, ή περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας, με στόχο την αναζήτηση εύκολα διαθέσιμης τροφής (από κάδους σκουπιδιών, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες κ.λπ.), καθώς και τα σημεία που προσεγγίζουν πιο συχνά, ποιες διαδρομές ακολουθούν, πόσο κοντά πλησιάζουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

 • Νεκρές θαλάσσιες χελώνες εντοπίστηκαν στο Πόρτο Λάγος και στον Αγιόκαμπο

  Νεκρές θαλάσσιες χελώνες εντοπίστηκαν στο Πόρτο Λάγος και στον Αγιόκαμπο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-22 16:40:10 | Πηγή: Ζούγκλα
  Νεκρή εντοπίστηκε χθες το πρωί μια θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα – καρέτα από τη Λιμενική Αρχή Πόρτο Λάγους, στην παραλία “ΜΕΣΗΣ” ν. Ροδόπης.

  Επίσης, μία θαλάσσια χελώνα του είδους, εντοπίστηκε νεκρή, από τη Λιμενική Αρχή Αγιόκαμπου, στην παραλία “ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ” ν. Λάρισας.

  Από τις οικείες Λιμενικές Αρχές ενημερώθηκαν σχετικά οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την υγειονομική της ταφή.

  Πηγή: thestival.gr
 • Θεσσαλονίκη: Υπό παρακολούθηση τέθηκαν τέσσερις ... αρκούδες

  Θεσσαλονίκη: Υπό παρακολούθηση τέθηκαν τέσσερις ... αρκούδες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-22 16:40:10 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Υπό παρακολούθηση» τέθηκαν τέσσερις αρκούδες στις οποίες τοποθετήθηκαν ραδιοκολάρα από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», στη δασική περιοχή του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ΑΜΥΒΕΑR.

  Ο «Λιάκος», ο «Μουσάτος», ο «Μάρκος» και ο «Ίβο», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μισή ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο, με ειδική εφαρμογή. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τέσσερα ζώα ήταν μεγαλόσωμα και πολύ εύρωστα για την εποχή, με το βάρος τους να κυμαίνεται από τα 220 έως τα 280 κιλά.  Τα δεδομένα της τηλεμετρίας θα χρησιμοποιηθούν στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου για τροχαία ατυχήματα με αρκούδα στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε περιπτώσεις προσέγγισης σε οικισμούς. Οι ώρες διάσχισης του ανοιχτού οδοστρώματος, όπως και τα σημεία που επιλέγουν, είναι βασικές πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα, γνώση που, σύμφωνα με την «Καλλιστώ», θα οδηγήσει στην εγκατάσταση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων, για την μείωση των τροχαίων, όπως αυτά που συμβαίνουν για παράδειγμα στην θέση «Κλειδί», της νέας εθνικής οδού Αμυνταίου - Φλώρινας.

  Επιπλέον, από την τηλεμετρία θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν οι αρκούδες πλησιάζουν οικισμούς, ή περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας, με στόχο την αναζήτηση εύκολα διαθέσιμης τροφής (από κάδους σκουπιδιών, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες κ.λπ.), καθώς και τα σημεία που προσεγγίζουν πιο συχνά, ποιες διαδρομές ακολουθούν, πόσο κοντά πλησιάζουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία από: Καλλιστώ
 • Έγινε η πρώτη «απογραφή» της Γης, μόνο το 0,01% είναι άνθρωποι

  Έγινε η πρώτη «απογραφή» της Γης, μόνο το 0,01% είναι άνθρωποι

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-22 13:40:24 | Πηγή: News Beast

  Επιστήμονες έκαναν την πρώτη ολοκληρωμένη έως τώρα «απογραφή» της γήινης βιόσφαιρας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 80% της βιομάζας της Γης αποτελούν τα φυτά, το 15% τα βακτήρια και το υπόλοιπο 5% περιλαμβάνει άλλους μικροοργανισμούς και τα ζώα. Οι άνθρωποι δεν ξεπερνούν το 0,01%, δηλαδή μόλις το ένα δεκάκις χιλιοστό της πλανητικής βιομάζας.

  Η μάζα των 7,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Γης είναι πλέον περίπου δεκαπλάσια της μάζας όλων των άγριων ζώων, καθώς στην πορεία της εξέλιξης, από την αυγή του πολιτισμού μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι έχουν εξαφανίσει το 83% των άγριων ζώων και το 50% της μάζας των φυτών.

  Εν ολίγοις, από τότε που οι άνθρωποι εμφανίσθηκαν στο προσκήνιο, τουλάχιστον η μισή ζωή στη Γη έχει εξαφανισθεί. Παρόλα αυτά, οι ιοί έχουν τριπλάσια βιομάζα από τους ανθρώπους, όπως και τα σκουλήκια, τα ψάρια 12πλάσια και οι μύκητες 200 φορές μεγαλύτερη.

  Η συνολική βιομάζα της Γης -δηλαδή το σύνολο της μάζας κάθε έμβιου οργανισμού- εκτιμάται σε περίπου 550 γιγατόνους άνθρακα, από τους οποίους οι 450 γιγατόνοι είναι η μάζα των φυτών και οι 70 γιγατόνοι η μάζα των βακτηρίων. Φυτά και μικροοργανισμοί δηλαδή κυριαρχούν στη βιόσφαιρα του πλανήτη μας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Ακολουθούν στην τρίτη θέση οι μύκητες που έχουν μάζα 12 γιγατόνων, επτά γιγατόνοι είναι η μάζα άλλων μικροοργανισμών (αρχαιοβακτήρια), τέσσερις γιγατόνοι είναι τα πρώτιστα (αμοιβάδες και άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί με πυρήνα), ενώ 0,2 γιγατόνοι είναι οι ιοί. Μόλις δύο γιγατόνοι είναι η μάζα των κάθε είδους ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων (όλοι μαζί είμαστε 0,06 γιγατόνοι).

  Παρόλο που οι ωκεανοί καταλαμβάνουν το 71% της επιφάνειας της Γης, η συνολική βιομάζα της ξηράς (470 γιγατόνοι) υπολογίζεται ότι είναι σχεδόν 80 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική βιομάζα των θαλασσών (έξι γιγατόνοι).

  Σχεδόν όλη η βιομάζα των φυτών βρίσκεται στην ξηρά, ενώ αντίθετα το μεγαλύτερο μέρος της βιομάζας των ζώων βρίσκεται στη θάλασσα.

  Περίπου το 60% της παγκόσμιας βιομάζας (320 γιγατόνοι) βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια της Γης, ενώ η υπόλοιπη κάτω από την επιφάνεια (130 γιγατόνοι είναι οι ρίζες των φυτών και 100 γιγατόνοι τα υπόγεια βακτήρια).

  Το μεγαλύτερο ποσοστό της βιομάζας των μικροοργανισμών (περίπου το 90%) εκτιμάται ότι βρίσκεται βαθιά κάτω από την επιφάνεια της ξηράς και κάτω από τους βυθούς των θαλασσών. Στους ωκεανούς το 70% της θαλάσσιας βιομάζας αποτελείται από μικρόβια, ενώ το υπόλοιπο 30% είναι τα αρθρόποδα και τα ψάρια.

  H συνολική βιομάζα των ανθρώπων και των οικόσιτων ζώων (κυριαρχούν τα βοοειδή και οι χοίροι) είναι περίπου δεκαπλάσια από εκείνη των άγριων ζώων (0,007 γιγατόνοι). Τα κοτόπουλα και άλλα πουλερικά της πτηνοτροφίας έχουν συνολικά σχεδόν τριπλάσια βιομάζα (0,005 γιγατόνοι) σε σχέση με τα άγρια πουλιά (0,002 γιγατόνοι).

  Παρόλο που οι άνθρωποι και τα εξημερωμένα ζώα κυριαρχούν στη βιομάζα των θηλαστικών, αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό στη συνολική βιομάζα των ζώων (δύο γιγατόνοι), όπου κυριαρχούν τα κάθε είδους αρθρόποδα της ξηράς και της θάλασσας (1,2 γιγατόνοι) και τα ψάρια (0,7 γιγατόνοι).

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρον Μίλο του Ινστιτούτου Επιστημών Βάιζμαν του Ισραήλ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έλαβαν υπόψη τους εκατοντάδες μελέτες των τελευταίων δεκαετιών, συνδυάζοντας τις έως τώρα εκτιμήσεις με νέες εκτιμήσεις.

  Ως μέτρο σύγκρισης χρησιμοποιήθηκε η μάζα του άνθρακα, που αντανακλά τη μάζα των μορίων της ζωής, όπως του DNA και των πρωτεϊνών, ενώ αφήνει απέξω τη μάζα του νερού μέσα στους έμβιους οργανισμούς. Οι επιστήμονες παραδέχθηκαν πάντως ότι οι υπολογισμοί τους έχουν ένα όχι αμελητέο περιθώριο σφάλματος.

  Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι κάθε είδους ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν επιφέρει σημαντικές μειώσεις διαχρονικά στη βιομάζα των άγριων θηλαστικών, των ψαριών και των φυτών.

  Η συνολική βιομάζα των καλλιεργούμενων φυτών από τους ανθρώπους εκτιμάται σε δέκα γιγατόνους, δηλαδή μόνο το 2% της συνολικής βιομάζας των φυτών.

 • Ανακαλύφθηκε αστεροειδής: Πρόκειται ίσως για το αρχαιότερο σώμα στο δικό μας ηλιακό σύστημα

  Ανακαλύφθηκε αστεροειδής: Πρόκειται ίσως για το αρχαιότερο σώμα στο δικό μας ηλιακό σύστημα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-22 09:14:36 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν αστεροειδή που κινείται πέριξ του Ήλιου, αλλά με ανάποδη κατεύθυνση από ό,τι οι πλανήτες, και ο οποίος είναι ο πρώτος μόνιμος «κάτοικος» που εκτιμάται ότι προέρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα. Πιθανώς μάλιστα πρόκειται για το αρχαιότερο ουράνιο σώμα στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

  Ο αστεροειδής «2015 ΒΖ509» ή σκέτα ΒΖ έχει πλάτος σχεδόν τριών χιλιομέτρων και άγνωστη σύσταση. Εκτιμάται ότι γεννήθηκε σε κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα και εγκλωβίσθηκε από τις βαρυτικές δυνάμεις του δικού μας συστήματος κάποια στιγμή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

  Αυτό εξηγεί την ασυνήθιστη τροχιά του, που είναι ανάποδη από όλους τους πλανήτες και σχεδόν κάθε άλλου σώματος στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Έχουν βρεθεί μερικοί ακόμη αστεροειδείς με ανάποδη τροχιά, η οποία παραμένει ένα μυστήριο.

  Είχε προηγηθεί προ μηνών ο εντοπισμός ενός άλλου «εξωτικού» αστεροειδούς, που βαφτίσθηκε «Ουμουαμούα», ο οποίος όμως ήταν περαστικός από την ηλιακή «γειτονιά» μας, ενώ ο ΒΖ είναι προ καιρού -θέλοντας και μη- μόνιμος κάτοικος. Η τροχιά του είναι βαρυτικά συνδεμένη με του Δία εδώ και τουλάχιστον 4,5 δισ. χρόνια.

  Οι αστρονόμοι, που παρατήρησαν τον ΒΖ με τηλεσκόπια της Χαβάης και της Αριζόνα, έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.

  Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φαδί Ναμουνί του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής στη Γαλλία δήλωσε ότι «αν το ηλιακό σύστημα είχε προξενική υπηρεσία και μπορούσε να εκδώσει βίζες σε 'αλλοδαπούς' αστεροειδείς, ο Ουμουαμούα θα έπαιρνε απλώς μιας σύντομης διάρκειας βίζα, ενώ ο ΒΖ πράσινη κάρτα παραμονής».

  Οι αστρονόμοι θεωρούν πιθανό ότι στο μέλλον θα βρουν και άλλους αστεροειδείς και κομήτες, που η προέλευσή τους είναι από άλλο ηλιακό σύστημα.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ


 • Πολύτιμοι υδάτινοι πόροι προστατεύονται στον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

  Πολύτιμοι υδάτινοι πόροι προστατεύονται στον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-21 23:41:09 | Πηγή: News Beast

  Πολύτιμοι υδάτινοι πόροι προστατεύονται στον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, και στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε επιχείρηση στην κορυφή της «Δίκτης» σε υψόμετρο 2000 περίπου μέτρων, προκειμένου να «διασωθεί» το νερό της πηγής που βρίσκεται κάτω από την κορυφή «Σπαθί».

  Η επιχείρηση η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου σε συνεργασία με μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου (Ε.Ο.Σ. Αγίου Γεωργίου) και την Ομάδα Διάσωσης Κρήτης, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σύμφωνα με ενημέρωση από τον δήμο, ο οποίος επισημαίνει πως «τα τελευταία χρόνια μετά από βλάβη στην σωλήνα μεταφοράς του νερού από την πηγή προς το χωριό 'Αγιος Γεώργιος του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και λόγω του δύσβατου της περιοχής, το νερό χανόταν στα γκρεμνά της «Δίκτης». Ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε με επιτυχία, και τώρα, διπλάσια ποσότητα νερού εμπλουτίζει την δεξαμενή ύδρευσης του Αγίου Γεωργίου».

  «Με την καλή συνεργασία που έχουμε με τους φορείς, το ανθρώπινο δυναμικό τους, αλλά και τις υπηρεσίες, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί και φέρει εις πέρας ενέργειες που προστατεύουν το περιβάλλον, τη φύση, και το μοναδικό δώρο της που είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά, το νερό», αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, ευχαριστώντας όσους συνέργησαν εθελοντικά για να φέρουν σε πέρας με επιτυχία τη συγκεκριμένη παρέμβαση.

  fdbhpido4 fdbhpido2 fdbhpido1

  Πηγή φωτογραφιών: facebook.com/eoslasithi/

 • Ρωσικές εταιρείες θα αναλάβουν τον καθαρισμό του Γάγγη ποταμού

  Ρωσικές εταιρείες θα αναλάβουν τον καθαρισμό του Γάγγη ποταμού

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-21 23:03:17 | Πηγή: News Beast

  Ρωσικές εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο έργο καθαρισμού του ιερού για τους Ινδούς ποταμού Γάγγη, δήλωσε η αρμόδια πρόεδρος της Διεθνούς συμμαχίας έργων στρατηγικού χαρακτήρα της BRICS Λαρίσα Ζελεντσόβα.

  «Σήμερα παρουσιάζουμε το έργο που αφορά τον καθαρισμό του οικοσυστήματος του ποταμού Γάγγη. Το πιλοτικό έργο, όπως το έχουμε προγραμματίσει, μπορεί να υλοποιηθεί στην πολιτεία Ουτάρ Πραντές. Η ινδική πλευρά προθυμοποιήθηκε να μελετήσει τις ρωσικές προτάσεις» δήλωσε η Ζελεντσόβα στο περιθώριο της συνάντησης «BRICS Alliance Business Forum-2018» οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στο Νέο Δελχί.

  «Για την υλοποίηση ενός έργου παρόμοιας κλίμακας στην Ινδία χρειάζεται κάποιος που θα μπορούσε να συγκριθεί με τον Ηρακλή, ο οποίος καθάρισε την Κόπρο του Αυγεία. Δεν χρειαζόμαστε κάποιον λιγότερο δυνατό. Για αυτό και απευθυνόμαστε στην Ρωσία» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεθνούς συμμαχίας έργων στρατηγικού χαρακτήρα της BRICS, αρμόδιος για την Ινδία Σαντζέι Κουμάρ.

  Η Διεθνής συμμαχία έργων στρατηγικού χαρακτήρα της BRICS, ιδρύθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 2016 και είναι ένας αυτόνομος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συμβάλει στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων στο πλάισιο της ομάδας BRICS.

  Στο φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί εκπροσωπούνται η Ρωσία , οι χώρες μέλη της BRICS καθώς και εκπρόσωποι της Σερβίας, Μαλαισίας, Γερμανίας, Βρετανίας και άλλων χωρών.

 • Σκότωσε κατά λάθος μια σουρικάτα και δέχεται απειλές για τη ζωή του

  Σκότωσε κατά λάθος μια σουρικάτα και δέχεται απειλές για τη ζωή του

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-21 20:15:23 | Πηγή: News Beast

  Ένα σχολιαρόπαιδο από την Ουγγαρία λαμβάνει απειλές με τη σέσουλα όταν σκότωσε άθελά του μια έγκυο σουρικάτα που τον δάγκωσε.

  Το 12χρονο αγόρι αγνόησε τις προειδοποιητικές πινακίδες του ζωολογικού κήπου της νότιας Ουγγαρίας και επιχείρησε να χαϊδέψει τη σουρικάτα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Sun». Η Zara, όπως είναι γνωστή η σουρικάτα στον ζωολογικό, τον δάγκωσε στο δάχτυλο, προσπαθώντας να προστατεύσει τα μικρά της. Ο μικρός όμως, τραβώντας απότομα το χέρι του έξω από το κλουβί, παρέσυρε άθελά του το μαγκωμένο στο δάχτυλό του ζώο, το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα από τη βίαιη επαφή του με τα κάγκελα.

  Η Zara ήταν μια από τις τοπικές διασημότητες του Kecskemeti Zoo, αναγκάζοντας τον διευθυντή του ζωολογικού, Tamas Tokovics, να γράψει στο Facebook: «Ποιανού λάθος είναι που η σημερινή νεολαία σέβεται ολοένα και λιγότερο τη φύση και την άγρια ζωή;». Η αντίδραση στο συναισθηματικό post του Tokovics ήταν άμεση, όταν και θα άρχιζαν τα παρατράγουδα για το αγόρι.

  Εκατοντάδες απειλές διατυπώθηκαν εναντίον του τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του ζωολογικού κήπου όσο και στο Facebook του διευθυντή του, αναγκάζοντας τις Αρχές της Ουγγαρίας να ελέγξουν αν ήταν σοβαρά όλα αυτά ή απλώς μια οργισμένη αντίδραση για τον χαμό της διάσημης σουρικάτας…

 • Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη σε βάθος 2,3 χιλιομέτρων

  Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη σε βάθος 2,3 χιλιομέτρων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-21 14:59:47 | Πηγή: News Beast

  Ο πλανήτης Γη δεν σταματάει να μας εκπλήσσει. Ειδικά εκείνοι που τον «χτενίζουν» για να ανακαλύψουν πράγματα που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα, έρχονται αντιμέτωποι με σκηνικά και εικόνες που και εκείνοι δύσκολα θα φαντάζονταν.

  Η τελευταία ανακάλυψη ήταν ένας κήπος από κοράλλια, 2.300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) των ΗΠΑ, ένας κοραλλιογενής πάγκος στον Κόλπο του Μεξικού είναι κάτι διόλου συνηθισμένο και είναι ο πρώτος που εντοπίζεται σε τέτοια βάθη.

  Σύμφωνα με το National Geographic και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές εντόπισαν τον πάγκο κατά τη διάρκεια μιας αποστολής 23 ημερών με το σκάφος «Ωκεανός», το μοναδικό σκάφος που με κυβερνητική χρηματοδότηση εκτελεί εξερευνήσεις σε ωκεανούς. Οι επιστήμονες εξερευνούσαν το Κόλπο του Μεξικού από τα μέσα Απριλίου και -με μεγάλη έκπληξη- είδαν το κοραλλιογενή πάγκο (κοράλλια τύπου bamboo coral) να έχει σχηματιστεί με μεγάλη πυκνότητα στον πυθμένα της θάλασσας.

  «Η NOAA εκτιμά ότι οι δομές αυτές μπορεί να είναι ηλικίας έως και 1.000 χρόνων», σημειώνεται στο άρθρο του National Geographic.

  hgdgfd4 hgdgfd3 hgdgfd5 hgdgfd1

 • Καινοτόμα πλατφόρμα από Έλληνες που βοηθά πολίτες να διαχειρίζονται φωτιές και σεισμούς

  Καινοτόμα πλατφόρμα από Έλληνες που βοηθά πολίτες να διαχειρίζονται φωτιές και σεισμούς

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-21 10:48:30 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πάνω σε μια νέα καινοτόμα πλατφόρμα που έχει ως στόχο να βοηθά πολίτες σε στιγμές κρίσης και αποτελεί μέρος ευρωπαϊκού έργου, εργάζονται δύο νέοι, η Βασιλική Ζαλαβρά και ο Παντελής Κανελλόπουλος.

  Το έργο COMRADES ή αλλιώς Collective Platform for Community Resilience and Social Innovaon during Crises, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας τριετούς διάρκειας.

  «Κύριος στόχος του έργου είναι να αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για γεγονότα κρίσεων (όπως σεισμούς, τυφώνες, πλημμύρες, κ.α) που μπορεί να πλήξουν μια κοινότητα και οι οποίες αναρτώνται από τους πολίτες στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα πληροφόρησης.

  Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα δεν περιορίζεται στη συλλογή και ανάλυση των πληροφοριών αυτών, αλλά και στην επαλήθευση της αυθεντικότητάς τους. Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η κοινοτική ανθεκτικότητα και οι ίδιες πλέον οι κοινότητες μπορούν μέσω της σωστής και έγκυρης πληροφόρησης να εκτιμήσουν την κρίση, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να αυτο-οργανώσουν τους τρόπους και τα μέσα αντιμετώπισής της», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Ζαλαβρά, διεθνολόγος και υπεύθυνη επικοινωνίας και υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Gov2u.

  Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί ουσιαστικά έναν μηχανισμό που συμβάλλει στη διαχείριση κρίσεων σε έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, τυφώνες, κλπ), σεισμούς και φωτιές.

  «Ένα πλημμυρικό φαινόμενο εμφανίζεται σε μια περιοχή και πολλοί κάτοικοι έχουν ανάγκη από βοήθεια για να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους από τις ομάδες διάσωσης.

  Ταυτόχρονα όμως προκύπτουν ανάγκες για βοήθεια σε υλικά αγαθά όπως τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, κουβέρτες, κλπ αλλά και από εθελοντές -κάτοικοι κοντινών περιοχών- που μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παντελής Κανελλόπουλος που είναι οικονομολόγος και επίσης υπεύθυνος επικοινωνίας και υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Gov2u.

  Τα #hashtag στο Twitter

  Τώρα σε αυτή την περίπτωση η πλατφόρμα COMRADES, όπως εξηγεί, εντοπίζει το πλημμυρικό αυτό γεγονός μέσω των #hashtags που έχουν αναφερθεί στο Twitter, «φιλτράρει» εάν η πληροφορία που συνέλεξε είναι αληθής και αναπαριστά σε χάρτη το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα. «Οι χρήστες της πλατφόρμας COMRADES θα μπορούν άμεσα να ενημερωθούν πριν τα ΜΜΕ βγάλουν σχετική ανακοίνωση και θα αποφύγουν την πληγείσα περιοχή αν βρίσκονται σε κοντινό σημείο.  Ταυτόχρονα όμως οι τοπικές κοινότητες μπορούν να αυτο-οργανωθούν και εθελοντικά να προσφέρουν τα υλικά αγαθά που αναφέραμε παραπάνω αλλά και να συνδράμουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν στην περιοχή» σημειώνει ο Παντελής Κανελλόπουλος.

  Και προσθέτει: «Φανταστείτε λοιπόν πως ορισμένοι κάτοικοι που βίωσαν την πλημμύρα κατάφεραν να "ποστάρουν" στο Twitter το γεγονός και έδρασαν κατά κάποιο τρόπο σαν δημοσιογράφοι, ανέφεραν δηλαδή την πλημμύρα σε ευρύτερο κοινό μέσω των social media».

  Η πλατφόρμα COMRADES είναι ανοιχτού κώδικα, δηλαδή όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή και είναι εμπνευσμένη και σχεδιασμένη από τις κοινότητες των πολιτών για τους ίδιους τους πολίτες.
  «Τη δεδομένη στιγμή η πλατφόρμα COMRADES βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάπτυξής της. Υπολογίζουμε περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου το demo της να έχει ολοκληρωθεί».

  «Για την εξέλιξη του έργου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν εκτενώς αν επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας comrades-project.eu/», τονίζει η Βασιλική, ενώ ο Παντελής εξηγεί ότι «η χρήση της πλατφόρμας COMRADES γίνεται πολύ εύκολα από το μέσο χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή, αρκεί να έχει τις βασικές γνώσεις Αγγλικών.

  Ωστόσο, όταν θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό θα υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αρχάριους και μη».

  Εκτός από τις βασικές της λειτουργίες, η πλατφόρμα θα είναι σε θέση να εντοπίζει και τα fake news, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι πληροφορίες που παρέχει στους πολίτες, ιδιαίτερα τις δύσκολες στιγμές των κρίσεων, θα είναι έγκυρες και αξιόπιστες. «Η πλατφόρμα COMRADES περιλαμβάνει ένα εργαλείο το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει πόσο αξιόπιστη είναι η πληροφορία που έχει αναρτηθεί στα social media. Κατ' επέκταση δηλαδή θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στον εντοπισμό τέτοιου είδους πληροφορίας», αναφέρει ο Παντελής Κανελλόπουλος.

  Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από τη δράση Horizon 2020 Έρευνας και Καινοτομίας. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2018 όπου και θα παραδοθεί η τελική έκδοση της πλατφόρμας.

  Η πλατφόρμα θα προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες και χωρίς κανένα περιορισμό καθώς όλη η ανάπτυξή της έχει λάβει υποστήριξη από την ΕΕ.

  «Το έργο COMRADES υλοποιείται από μια κοινοπραξία πέντε εταίρων, μη-κερδοσκοπικών οργανισμών και εμείς έχουμε αναλάβει τον ρόλο της προβολής, επικοινωνίας και διάδοσης του έργου και των αποτελεσμάτων του σε τοπικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες της Ευρώπης για την ύπαρξη και τις δυνατότητες της πλατφόρμας COMRADES ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση κρίσεων», καταλήγει η Βασιλική Ζαλαβρά.

  Πηγή: ΑΠΕ
 • Τι αποκαλύπτει μελέτη της NASA για το διαθέσιμο γλυκό νερό

  Τι αποκαλύπτει μελέτη της NASA για το διαθέσιμο γλυκό νερό

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-20 22:09:59 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Νέα μελέτη της NASA αποκαλύπτει σημαντικές αλλαγές στη διαθεσιμότητα γλυκού νερού, αλλαγές που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα.

  Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δορυφορικές παρατηρήσεις 14 ετών σε συνδυασμό με στοιχεία για την ανθρώπινη δραστηριότητα, για να καταγράψουν τις τάσεις διαθεσιμότητας γλυκού νερού σε 34 περιοχές σε όλο τον κόσμο. «Ανακαλύψαμε ότι υφίσταται μία μεγάλη υδρολογική αλλαγή», δήλωσε ο υδρολόγος Τζέι Φαμιλιέτι.

  Συγκεκριμένα, οι υγρές περιοχές σε όλο τον κόσμο γίνονται πιο υγρές και οι ξηρές περιοχές πιο ξηρές. Αυτό σημαίνει επιδείνωση της κατάστασης για τις ξηρές περιοχές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται μεταξύ των τροπικών και των μεγάλων γεωγραφικών πλατών. Αρκετές από αυτές τις ευάλωτες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, η Καλιφόρνια και η Αυστραλία, περιπλέκουν το ζήτημα καθώς εξαντλούν τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων. Η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι απίθανο να βελτιωθεί χωρίς σημαντική κυβερνητική δράση, σύμφωνα με την έρευνα.

  Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες πίσω από αυτές τις τάσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, οι φυσικοί κύκλοι και η διαχείριση των υδάτινων πόρων από τους ανθρώπους.

  «Ένας βασικός στόχος της έρευνας ήταν να γίνει διάκριση των μετατοπίσεων στην επίγεια αποθήκευση νερού, μεταξύ αυτών που οφείλονται στη φυσική μεταβλητότητα και αυτών που είναι αποτέλεσμα ανθρωπίνων δράσεων, όπως η άντληση υπογείων υδάτων από έναν υδροφόρο ορίζοντα ταχύτερα από ό,τι αυτά αναπληρώνονται», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Ματ Ροντέλ, του Ινστιτούτου Γκόνταρντ της NASA.

  «Οι τάσεις αυτές έχουν προβλεφθεί για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, αλλά θα χρειαστούμε ένα πολύ μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων για να είμαστε σε θέση να αναφέρουμε οριστικά εάν η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για αυτά που βλέπουμε στα δορυφορικά δεδομένα», δήλωσε ο Φαμιλιέτι.

  Η μελέτη καταλήγει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές που ενθαρρύνουν τη διατήρηση των υδάτων μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κρίσεων έλλειψης νερού.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΟΗΕ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Η Κομισιόν παραπέμπει έξι χώρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

  Η Κομισιόν παραπέμπει έξι χώρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-20 21:53:47 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Το Ηνωμένο Βασίλειο, που σύντομα αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και άλλες πέντε χώρες παραπέμφθηκαν για παραβιάσεις της ποιότητας του αέρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία είναι οι υπόλοιπες πέντε χώρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ισπανία ίσως αντιμετωπίσουν επίσης παρόμοιες κατηγορίες παράβασης, αλλά προς το παρόν οι υποθέσεις τους παραμένουν ανοικτές και δεν έχουν παραπεμφθεί στο δικαστήριο της Ε.Ε.

  Το πρόβλημα είναι επίσης ευρύτερο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς 23 από τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας του αέρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόβλημα αφορά περισσότερες από 130 πόλεις στην Ευρώπη. Η Βουλγαρία και η Πολωνία, οι οποίες επίσης παρέλειψαν να λάβουν μέτρα, έχουν ήδη παραπεμφθεί.

  Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., Κάρμενου Βέλα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι οι έξι χώρες δεν κατάφεραν να δράσουν αρκετά γρήγορα.

  «Η Επιτροπή έφτασε στο συμπέρασμα ότι τα προτεινόμενα πρόσθετα μέτρα δεν αρκούν για να συμμορφωθούν οι χώρες με τα πρότυπα ποιότητας του αέρα το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε. «Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει αυτά τα έξι κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ε.Ε.», πρόσθεσε.

  Το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο μπορεί να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα στις χώρες.

  Ο Βέλα, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα της ρύπανσης επείγον και απειλητικό για τη ζωή, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι μπορεί να περιμένουν αρκετά ακόμη χρόνια πριν οι χώρες εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Η Επιτροπή προτρέπει τις χώρες να δημιουργήσουν κίνητρα για τον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και του γεωργικού τομέα, καθώς και να βελτιώσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό κτιρίων για τη βελτίωση της ρύπανσης.

  Ο Βέλα είχε επίσης δώσει στην Ισπανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία μια τελευταία ευκαιρία τον Ιανουάριο για να αρχίσουν να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της Ε.Ε., κάτι που πράττουν τώρα, όπως δήλωσε.

  Τον Ιανουάριο, διαπιστώθηκε ότι οι εννέα χώρες υπερβαίνουν τακτικά τα όρια εκπομπών που έχουν τεθεί για την προστασία από τα μικροσωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου. Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία δεν τηρούσαν τα όρια για το διοξείδιο του αζώτου, ενώ η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία υπερέβησαν τα όρια για τα μικροσωματίδια.

  Η Ε.Ε. εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κόστη υγείας, αλλά αυτό μπορεί να μειωθεί αν τα κράτη μέλη συμμορφωθούν με τα συμφωνημένα όρια εκπομπών.

  Σε ολόκληρη την Ε.Ε., τα μικρά σωματίδια ρύπανσης ευθύνονταν για τρεις στους τέσσερις πρώιμους θανάτους από ρύπανση (399.000 από τους 487.600) το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓερμανίαΙταλίαΙσπανίαΓαλλία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Η σκοτεινή πλευρά του Ήλιου

  Η σκοτεινή πλευρά του Ήλιου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-20 20:06:30 | Πηγή: Ζούγκλα
  Συνεντεύξεις: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
  Κάμερα: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος
  Μοντάζ: Μάριος Τρίμπαλης, Αποστόλης Μαρούσης, Νίκος Στρατηγός


  Από τις απαρχές του κόσμου ο άνθρωπος λάτρεψε τον ήλιο σαν Θεό. Τον τίμησε χτίζοντας μεγαλοπρεπείς ναούς και πρόσφερε θυσίες για την εύνοιά του. 

  Το άστρο μας αποτελεί τη μοναδική πηγή ενέργειας για τη συντήρηση της ζωής στη Γη με σημαντικές επιδράσεις στον άνθρωπο, τόσο βιολογικές όσο και ψυχολογικές. Ωστόσο ο ήλιος έχει ακόμη μία πλευρά, πιο σκοτεινή και επικίνδυνη.

  Μία πλευρά που όταν βγαίνει στην επιφάνεια τον μετατρέπει από ζωοδότη σε εν δυνάμει καταστροφέα. Ο λόγος για τις ηλιακές καταιγίδες, για τεράστιες δηλαδή εκρήξεις πλάσματος σε μορφή ηλιακής ενέργειας που, ανάλογα με την έντασή τους, θα μπορούσαν να βυθίσουν τον πλανήτη στο σκοτάδι για μήνες ή ακόμα και για χρόνια, γυρίζοντας την ανθρωπότητα ακόμη και δύο αιώνες πίσω...   Το «επεισόδιο του Κάρινγκτον»

  Το 1859 ο Ήλιος έγινε ξαφνικά πιο φωτεινός, τα καλώδια του τηλέγραφου έπιασαν φωτιά και το σέλας πάνω από τη Ρώμη αρκούσε για να διαβάσει κανείς εφημερίδα μέσα στη νύχτα. Πρόκειται για το λεγόμενο «επεισόδιο του Κάρινγκτον», την ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ. 

  Ευτυχώς έγινε σε μία χρονική περίοδο που η εξάρτηση του ανθρώπου από τον ηλεκτρισμό ήταν ανύπαρκτη και ως εκ τούτου δεν επηρέασε καθόλου τον τρόπο ζωής.

  Το «επεισόδιο του Κάρινγκτον» δεν ήταν το μοναδικό. Ήταν πριν από 29 χρόνια όταν στον Καναδά παρατηρήθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές μετά από ξέσπασμα ηλιακής καταιγίδας. Οι ηλεκτρικές συσκευές έσβησαν και περίεργες λάμψεις φώτισαν την ατμόσφαιρα. Η ζημιά ωστόσο δεν ήταν πολύ μεγάλη και τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν γρήγορα.

  Στο... παρά πέντε

  Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που πήγε να συμβεί το 2012. Τότε, η Γη βρέθηκε στο χείλος μίας, ενδεχομένως, ανυπολόγιστης καταστροφής καθώς μία τεράστια ηλιακή «καταιγίδα» πέρασε ξυστά από τον πλανήτη μας.

  Η έντασή της ήταν τέτοια που σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, αν τότε είχε χτυπήσει τη Γη, η ζωή δεν θα ήταν πια αυτή που ξέρουμε και ο ανθρώπινος πολιτισμός, είναι πιθανόν, σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, να είχε γυρίσει στον 18ο αιώνα.

  Αν σήμερα συνέβαινε ένα αντίστοιχο φαινόμενο, -και κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε- σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, οι αρχικές -μόνο- ζημιές θα ξεπερνούσαν σε κόστος τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το χάος που θα επακολουθούσε (διακοπή της ηλεκτροδότησης, κατάρρευση των επικοινωνιών) θα διαρκούσε από λίγους μήνες, έως 10 χρόνια!

  Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι το εξής: Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να προβλέψουμε ένα τέτοιο γεγονός και να προστατευθούμε; Και αν ναι, με ποιους τρόπους; 

  Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά ο Δρ. Μανώλης Γεωργούλης του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών, εξηγώντας το φαινόμενο.

  Παράλληλα,  εξηγεί τη συνεισφορά της Ελλάδας στη μελέτη των ηλιακών φαινομένων, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε: Για πρώτη φορά, παρουσιάζεται στον φάκο του zougla.gr το ειδικό μηχάνημα -ένα από ελάχιστα που υπάρχουν στον κόσμο- καταγραφής των πολύτιμων δεδομένων που προέρχονται από το άστρο μας...  Ο Δρ. Γιάννης Κοντογιάννης, Αστροφυσικός, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, κάνει μία αναδρομή στις ηλιακές καταιγίδες που έχουν κατά καιρούς χτυπήσει τη Γη αναλύοντας το πώς επηρέασαν τότε τον πλανήτη μας, αλλά και το τι θα συνέβαινε αν μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα χτυπήσει τον πλανήτη στις μέρες μας.

  Επίσης, παρουσιάζει το διεθνές πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα «Flarecast», στο οποίο συμμετέχει, που αποτελεί μια πλατφόρμα μελέτης αλλά και πρόγνωσης των ηλιακών καταιγίδων, καθιστώντας το έτσι ως την πρώτη γραμμή «άμυνας» και προστασίας του πλανήτη έναντι του φαινομένου... 


  (Εικόνα από το Flarecast)
 • Οι μικρές, ακούραστες και θαυματουργές μέλισσες

  Οι μικρές, ακούραστες και θαυματουργές μέλισσες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-20 11:51:39 | Πηγή: News Beast

  Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών έχει κηρύξει τη σημερινή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ< αναγνωρίζοντας τις ακούραστες εργάτριες και την καθημερινή τους δραστηριότητα, με την οποία, αν και μικρές φροντίζουν για κάτι σπουδαίο: την αναπαραγωγή των περισσότερων φυτών. Επακόλουθο αυτής της δραστηριότητας, δεν είναι μόνον το μέλι που παράγουν, αλλά η συμβολή τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, ακόμη και στο να γίνονται τα φρούτα και τα λαχανικά μεγαλύτερα και νοστιμότερα!

  Στο ψήφισμα της 20ής Δεκεμβρίου 2017 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές και επισημαίνονται οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ενδεχόμενη εξαφάνισή τους. Η 20ή Μαΐου δεν επιλέχθηκε τυχαία ως Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών, καθώς συμπίπτει με τα γενέθλια του Anton Janša, ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του τη Σλοβενία και απολάμβανε τις μέλισσες για την ικανότητά τους να εργάζονται τόσο σκληρά, ενώ χρειάζονται τόσο λίγη προσοχή.

  Καθώς αυξανόμενος αριθμός ειδών επικονιαστών παγκοσμίως οδηγούνται προς εξαφάνιση από διάφορες πιέσεις, πολλές από τις οποίες προκαλούνται από ανθρώπους, απειλούνται εκατομμύρια πόροι διαβίωσης και ποσότητες τροφίμων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Υπολογίζεται, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι σχεδόν 35% των επικονιαστών ασπόνδυλων, ιδιαίτερα των μελισσών και των πεταλούδων, και περίπου 17% των επικονιαστών σπονδυλωτών, όπως οι νυχτερίδες, αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση παγκοσμίως. Κύριες αιτίες είναι οι εντατικές γεωργικές πρακτικές, οι αλλαγές στη χρήση της γης, τα παρασιτοκτόνα (συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων), οι ασθένειες, τα παράσιτα και η κλιματική αλλαγή.

  Σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έρευνα για τους επικονιαστές, που διενήργησε η Διακυβερνητική Πλατφόρμα για την Επιστήμη και την Πολιτική, για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES), η ετήσια αξία παγκόσμιων καλλιεργειών που επηρεάζονται άμεσα από επικονιαστές, κυμαίνεται μεταξύ 235 και 577 δισ. δολ. Υπολογίζει επίσης σε 300% την αύξηση του όγκου της γεωργικής παραγωγής που εξαρτάται από την επικονίαση, τα τελευταία 50 χρόνια.

  Από την επικονίαση εξαρτώνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό 75% των καλλιεργειών τροφίμων και 90% των φυτών ανθοφορίας, παγκοσμίως. Οι επικονιαστές , όπως οι μέλισσες, οι πεταλούδες, τα πουλιά, οι σκόροι, τα σκαθάρια, ακόμη και οι νυχτερίδες, βοηθούν τα φυτά να αναπαραχθούν και οι μέλισσες είναι ο βασικός λόγος που έχουμε ποικιλία σπόρων, καρπών, φρούτων και ορισμένων λαχανικών.

  Όμως τι ακριβώς προσφέρουν οι επικονιαστές και ειδικότερα οι μέλισσες και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ παραθέτει έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τους επικονιαστές, αλλά και συμβουλές για το πώς μπορούμε αυτό να τους το ανταποδώσουμε:

  1. Βελτιώνουν τη διατροφή μας παρέχοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι όλες οι καλλιέργειες τροφίμων που χρειάζονται επικονίαση. Το ρύζι, το σιτάρι και οι πατάτες, για παράδειγμα, θα επιβίωναν ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι επικονιαστές. Ωστόσο, πολλά από τα πολύ θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, ορισμένα λαχανικά, σπόροι, καρύδια και έλαια, θα εξαφανιστούν χωρίς επικονιαστές. Ένας κόσμος χωρίς επικονιαστές είναι ένας κόσμος χωρίς κάποια από τα τρόφιμα που αγαπάμε (όπως κακάο, καφές) και τα οποία εξασφαλίζουν σωστή διατροφή (φράουλες, μήλα κεράσια, αμύγδαλα και πολλά άλλα).

  Συμβουλή: Ανταποδώστε! Προσφέρετε στις μέλισσες τρόφιμα που τους αρέσουν, αυξάνοντας τα φυτά στον κήπο σας. Τα φυτά και οι επικονιαστές έχουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση συμβίωσης. Χρειάζονται ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν και ως εκ τούτου έχουν εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο. Η φύτευση ενός ποικίλου συνόλου ιθαγενών φυτών και λουλουδιών σε διαφορετικές περιόδους του έτους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά για τους επικονιαστές.

  2. Μας δίνουν μέλι. Από περίπου 20.000 είδη μελισσών μόνο 7 παράγουν μέλι. Οι δυτικές μέλισσες παράγουν 1,6 εκατ. τόνους μελιού ετησίως! Αυτό το υπέροχο προϊόν είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το μέλι είναι μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού για χιλιετίες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν μέλι για ιατρικούς σκοπούς και το κερί για να βαλσαμώνουν τους νεκρούς, αλλά και να παράγουν τεχνητό φως. Σήμερα, το μέλι, το κερί, ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη, παρέχουν πρόσθετο εισόδημα στις αγροτικές οικογένειες.

  Συμβουλή: Αγοράστε μέλι από τους τοπικούς αγρότες. Πολλοί τοπικοί μικροκαλλιεργητές και δασικές κοινότητες διατηρούν βιώσιμες πρακτικές μελισσοκομίας. Μπορείτε να υποστηρίξετε την αγορά ανεπεξέργαστου μελιού, κεριού ή άλλων προϊόντων μελισσών, απευθείας από αυτούς.

  3. Έχουν μεγάλη «επαγγελματική» ηθική. Μια μεμονωμένη μέλισσα συνήθως επισκέπτεται περίπου 7.000 λουλούδια την ημέρα και χρειάζεται 4 εκατομμύρια επισκέψεις σε λουλούδια για να παραγάγει ένα κιλό μέλι. Κάθε μεμονωμένη μέλισσα αποτελεί μέρος μιας ομάδας που εργάζεται ακούραστα για να στηρίξει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα της κυψέλης, συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερη γύρη, ενώ παράλληλα επικονιάζει πολλά φυτικά είδη.

  Συμβουλή: Επιβραβεύστε αυτά τα πολυάσχολα έντομα, προσφέροντάς τους νερό, το οποίο χρειάζονται έπειτα από το πέταγμά τους όλη την ημέρα. Ένας καλός τρόπος για να δώσετε στις μέλισσες ένα σημείο ανάπαυσης και ανανέωσης, είναι να αφήσετε ένα καθαρό, ρηχό μπολ με νερό, με πέτρες ή ράβδους μέσα σε αυτό, ώστε οι μέλισσες να το προσεγγίσουν χωρίς να κινδυνεύουν να πνιγούν.

  4. Κάνουν πιο νόστιμα τα τρόφιμά μας. Καλά γονιμοποιημένα φυτά παράγουν μεγαλύτερα, πιο ομοιόμορφα και πιο γευστικά φρούτα και λαχανικά. Τα φυτά υπολογίζουν πόση προσπάθεια απαιτείται για την παραγωγή των καρπών τους. Αν ένα φρούτο ή λαχανικό δεν έχει καλά γονιμοποιηθεί, τα φυτά δεν θα επενδύουν απαραίτητα τους πόρους ομοιόμορφα στην παραγωγή τους, με αποτέλεσμα παραμορφωμένα ή μικρά και άνοστα φρούτα και λαχανικά. Ένα παραμορφωμένο μήλο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το φυτό είχε ανεπαρκή ή μη ισορροπημένη επικονίαση!

  Συμβουλή: Αποφύγετε τα φυτοφάρμακα, τα μυκητοκτόνα ή τα ζιζανιοκτόνα στους κήπους σας. Μπορούν να σκοτώσουν τους επικονιαστές και να δηλητηριάσουν τις κυψέλες με μολυσμένο νέκταρ ή γύρη που έφεραν οι μέλισσες από τα φυτά. Προσπαθήστε να βρείτε φυσικές λύσεις για τα παράσιτα των φυτών στον κήπο σας.

  5. Αυξάνουν την παραγωγή τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια. Σε μία μελέτη, στη διάρκεια της οποίας η γονιμοποίηση ήταν καλά διαχειριζόμενη σε μικρές, ποικίλες, εκμεταλλεύσεις, οι καλλιεργητικές αποδόσεις αυξήθηκαν κατά ένα σημαντικό μέσον όρο 24%! Οι μέλισσες και άλλα επικονιαστικά έντομα βελτιώνουν την παραγωγή τροφίμων σε 2 δισεκατομμύρια μικρούς αγρότες παγκοσμίως, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Το κυνήγι μελιού των αποικιών των άγριων μελισσών παραμένει επίσης ένα σημαντικό μέρος των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων που εξαρτώνται από τα δάση σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

  Συμβουλή για τους αγρότες: Δημιουργήστε έναν καλό βιότοπο για τις μέλισσες για να εξασφαλίσετε την επικονίαση. Αφήστε ορισμένες περιοχές του αγροκτήματος ως φυσικό οικότοπο. Δημιουργήστε επίσης φράκτες με φυσικά φυτά που ανθίζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του έτους και φυτέψτε ελκυστικές καλλιέργειες και οπωροφόρα δέντρα. Μειώστε τη χρήση φυτοφαρμάκων και αφήστε ανέγγιχτες τις περιοχές φωλεοποίησης.

  6. Διατηρούν τη βιοποικιλότητα. Η επικονίαση είναι μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες της φύσης που συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα. Βοηθά στην παραγωγή μεγάλης ποικιλίας φυτών, πολλά από τα οποία καταναλώνονται από τους ανθρώπους. Και αν και συχνά παραβλέπεται, οι μέλισσες και η μελισσοκομία των δασών συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς η επικονίαση βοηθά στην αναγέννηση των δέντρων, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στη διατήρηση της δασικής βιοποικιλότητας.

  Συμβουλή: Μάθετε περισσότερα για τις μέλισσες και ξεπεράστε τον ενδεχόμενο φόβο σας. Εξετάζοντας αυτά τα πλάσματα, θα δείτε ότι οι μέλισσες δεν είναι γενικά επικίνδυνες. Δεν τσιμπούν όλες οι μέλισσες και εκείνες που το κάνουν, έχουν κάποιον λόγο. Κατανοώντας καλύτερα αυτά τα πλάσματα, μπορεί κανείς να τα σεβαστεί και να μάθει να ζει ειρηνικά μαζί τους.

  Βοηθώντας να διατηρήσουμε τους επικονιαστές ασφαλείς υποστηρίζουμε την παραγωγή τροφίμων, τα εισοδήματα των αγροτών και το ευρύτερο περιβάλλον.

 • Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών: Είναι μικρές, αλλά κάνουν σπουδαία δουλειά

  Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών: Είναι μικρές, αλλά κάνουν σπουδαία δουλειά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-20 10:48:25 | Πηγή: Ζούγκλα
  Είναι ακούραστες εργάτριες και με την καθημερινή τους δραστηριότητα, αν και μικρές φροντίζουν για κάτι σπουδαίο: την αναπαραγωγή των περισσότερων φυτών. Επακόλουθο αυτής της δραστηριότητας, δεν είναι μόνον το μέλι που παράγουν, αλλά η συμβολή τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, ακόμη και στο να γίνονται τα φρούτα και τα λαχανικά μεγαλύτερα και νοστιμότερα!

  Πρόκειται, βέβαια, για τις μέλισσες, τον ρόλο και τη σημασία των οποίων αναγνώρισε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κηρύσσοντας την 20ή Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών. Στο Ψήφισμα της 20ής Δεκεμβρίου 2017, τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές και επισημαίνονται οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ενδεχόμενη εξαφάνισή τους.

  Σημειώνεται ότι καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ειδών επικονιαστών παγκοσμίως οδηγούνται προς εξαφάνιση από διάφορες πιέσεις, πολλές από τις οποίες προκαλούνται από ανθρώπους, απειλούνται εκατομμύρια πόροι διαβίωσης και ποσότητες τροφίμων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Υπολογίζεται ότι σχεδόν 35% των επικονιαστών ασπόνδυλων, ιδιαίτερα των μελισσών και των πεταλούδων, και περίπου 17% των επικονιαστών σπονδυλωτών, όπως οι νυχτερίδες, αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση παγκοσμίως. Κύριες αιτίες είναι οι εντατικές γεωργικές πρακτικές, οι αλλαγές στη χρήση της γης, τα παρασιτοκτόνα (συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων), οι ασθένειες, τα παράσιτα και η κλιματική αλλαγή.

  Σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έρευνα για τους επικονιαστές που διενήργησε η Διακυβερνητική Πλατφόρμα για την Επιστήμη και την Πολιτική, για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES), η ετήσια αξία παγκόσμιων καλλιεργειών που επηρεάζονται άμεσα από επικονιαστές, κυμαίνεται μεταξύ 235 και 577 δισ. δολ. Υπολογίζει επίσης σε 300% την αύξηση του όγκου της γεωργικής παραγωγής που εξαρτάται από την επικονίαση, τα τελευταία 50 χρόνια.

  Από την επικονίαση εξαρτώνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό 75% των καλλιεργειών τροφίμων και 90% των φυτών ανθοφορίας, παγκοσμίως. Οι επικονιαστές , όπως οι μέλισσες, οι πεταλούδες, τα πουλιά, οι σκώροι, τα σκαθάρια, ακόμη και οι νυχτερίδες, βοηθούν τα φυτά να αναπαραχθούν και οι μέλισσες είναι ο βασικός λόγος που έχουμε ποικιλία σπόρων, καρπών, φρούτων και ορισμένων λαχανικών.

  Όμως τι ακριβώς προσφέρουν οι επικονιαστές και ειδικότερα οι μέλισσες και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ παραθέτει έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τους επικονιαστές, αλλά και συμβουλές για το πώς μπορούμε αυτό να τους το ανταποδώσουμε:

  1. Βελτιώνουν τη διατροφή μας παρέχοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι όλες οι καλλιέργειες τροφίμων που χρειάζονται επικονίαση. Το ρύζι, το σιτάρι και οι πατάτες, για παράδειγμα, θα επιβίωναν ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι επικονιαστές. Ωστόσο, πολλά από τα πολύ θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, ορισμένα λαχανικά, σπόροι, καρύδια και έλαια, θα εξαφανιστούν χωρίς επικονιαστές. Ένας κόσμος χωρίς επικονιαστές είναι ένας κόσμος χωρίς κάποια από τα τρόφιμα που αγαπάμε (όπως κακάο, καφές) και τα οποία εξασφαλίζουν σωστή διατροφή (φράουλες, μήλα κεράσια, αμύγδαλα και πολλά άλλα).

  Συμβουλή: Ανταποδώστε! Προσφέρετε στις μέλισσες τρόφιμα που τους αρέσουν, αυξάνοντας τα φυτά στον κήπο σας. Τα φυτά και οι επικονιαστές έχουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση συμβίωσης. Χρειάζονται ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν και ως εκ τούτου έχουν εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο. Η φύτευση ενός ποικίλου συνόλου ιθαγενών φυτών και λουλουδιών σε διαφορετικές περιόδους του έτους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά για τους επικονιαστές.

  2. Μας δίνουν μέλι! Από περίπου 20.000 είδη μελισσών μόνο 7 παράγουν μέλι. Οι δυτικές μέλισσες παράγουν 1,6 εκατ. τόνους μελιού ετησίως! Αυτό το υπέροχο προϊόν είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το μέλι είναι μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού για χιλιετίες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν μέλι για ιατρικούς σκοπούς και το κερί για να βαλσαμώνουν τους νεκρούς, αλλά και να παράγουν τεχνητό φως. Σήμερα, το μέλι, το κερί, ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη, παρέχουν πρόσθετο εισόδημα στις αγροτικές οικογένειες.

  Συμβουλή: Αγοράστε μέλι από τους τοπικούς αγρότες. Πολλοί τοπικοί μικροκαλλιεργητές και δασικές κοινότητες διατηρούν βιώσιμες πρακτικές μελισσοκομίας. Μπορείτε να υποστηρίξετε την αγορά ανεπεξέργαστου μελιού, κεριού ή άλλων προϊόντων μελισσών, απευθείας από αυτούς.

  3. Έχουν μεγάλη «επαγγελματική» ηθική. Μια μεμονωμένη μέλισσα συνήθως επισκέπτεται περίπου 7.000 λουλούδια την ημέρα και χρειάζεται 4 εκατομμύρια επισκέψεις σε λουλούδια για να παραγάγει ένα κιλό μέλι. Κάθε μεμονωμένη μέλισσα αποτελεί μέρος μιας ομάδας που εργάζεται ακούραστα για να στηρίξει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα της κυψέλης, συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερη γύρη, ενώ παράλληλα επικονιάζει πολλά φυτικά είδη.

  Συμβουλή: Επιβραβεύστε αυτά τα πολυάσχολα έντομα, προσφέροντάς τους νερό, το οποίο χρειάζονται έπειτα από το πέταγμά τους όλη την ημέρα. Ένας καλός τρόπος για να δώσετε στις μέλισσες ένα σημείο ανάπαυσης και ανανέωσης, είναι να αφήσετε ένα καθαρό, ρηχό μπολ με νερό, με πέτρες ή ράβδους μέσα σε αυτό, ώστε οι μέλισσες να το προσεγγίσουν χωρίς να κινδυνεύουν να πνιγούν.

  4. Κάνουν πιο νόστιμα τα τρόφιμά μας. Καλά γονιμοποιημένα φυτά παράγουν μεγαλύτερα, πιο ομοιόμορφα και πιο γευστικά φρούτα και λαχανικά. Τα φυτά υπολογίζουν πόση προσπάθεια απαιτείται για την παραγωγή των καρπών τους. Αν ένα φρούτο ή λαχανικό δεν έχει καλά γονιμοποιηθεί, τα φυτά δεν θα επενδύουν απαραίτητα τους πόρους ομοιόμορφα στην παραγωγή τους, με αποτέλεσμα παραμορφωμένα ή μικρά και άνοστα φρούτα και λαχανικά. Ένα παραμορφωμένο μήλο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το φυτό είχε ανεπαρκή ή μη ισορροπημένη επικονίαση!

  Συμβουλή: Αποφύγετε τα φυτοφάρμακα, τα μυκητοκτόνα ή τα ζιζανιοκτόνα στους κήπους σας. Μπορούν να σκοτώσουν τους επικονιαστές και να δηλητηριάσουν τις κυψέλες με μολυσμένο νέκταρ ή γύρη που έφεραν οι μέλισσες από τα φυτά. Προσπαθήστε να βρείτε φυσικές λύσεις για τα παράσιτα των φυτών στον κήπο σας.

  5. Αυξάνουν την παραγωγή τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια. Σε μία μελέτη, στη διάρκεια της οποίας η γονιμοποίηση ήταν καλά διαχειριζόμενη σε μικρές, ποικίλες, εκμεταλλεύσεις, οι καλλιεργητικές αποδόσεις αυξήθηκαν κατά ένα σημαντικό μέσον όρο 24%! Οι μέλισσες και άλλα επικονιαστικά έντομα βελτιώνουν την παραγωγή τροφίμων σε 2 δισεκατομμύρια μικρούς αγρότες παγκοσμίως, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Το κυνήγι μελιού των αποικιών των άγριων μελισσών παραμένει επίσης ένα σημαντικό μέρος των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων που εξαρτώνται από τα δάση σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

  Συμβουλή για τους αγρότες: Δημιουργήστε έναν καλό βιότοπο για τις μέλισσες για να εξασφαλίσετε την επικονίαση. Αφήστε ορισμένες περιοχές του αγροκτήματος ως φυσικό οικότοπο. Δημιουργήστε επίσης φράκτες με φυσικά φυτά που ανθίζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του έτους και φυτέψτε ελκυστικές καλλιέργειες και οπωροφόρα δέντρα. Μειώστε τη χρήση φυτοφαρμάκων και αφήστε ανέγγιχτες τις περιοχές φωλεοποίησης.

  6. Διατηρούν τη βιοποικιλότητα. Η επικονίαση είναι μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες της φύσης που συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα. Βοηθά στην παραγωγή μεγάλης ποικιλίας φυτών, πολλά από τα οποία καταναλώνονται από τους ανθρώπους. Και αν και συχνά παραβλέπεται, οι μέλισσες και η μελισσοκομία των δασών συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς η επικονίαση βοηθά στην αναγέννηση των δέντρων, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στη διατήρηση της δασικής βιοποικιλότητας.

  Συμβουλή: Μάθετε περισσότερα για τις μέλισσες και ξεπεράστε τον ενδεχόμενο φόβο σας. Εξετάζοντας αυτά τα πλάσματα, θα δείτε ότι οι μέλισσες δεν είναι γενικά επικίνδυνες. Δεν τσιμπούν όλες οι μέλισσες και εκείνες που το κάνουν, έχουν κάποιον λόγο. Κατανοώντας καλύτερα αυτά τα πλάσματα, μπορεί κανείς να τα σεβαστεί και να μάθει να ζει ειρηνικά μαζί τους.

  Βοηθώντας να διατηρήσουμε τους επικονιαστές ασφαλείς υποστηρίζουμε την παραγωγή τροφίμων, τα εισοδήματα των αγροτών και το ευρύτερο περιβάλλον.

  Πληροφορία: Η 20ή Μαΐου δεν επιλέχθηκε τυχαία ως Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών, καθώς συμπίπτει με τα γενέθλια του Anton Janša, ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του τη Σλοβενία και απολάμβανε τις μέλισσες για την ικανότητά τους να εργάζονται τόσο σκληρά, ενώ χρειάζονται τόσο λίγη προσοχή.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Η «πράσινη» οικονομία μπορεί να δημιουργήσει 24 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2030

  Η «πράσινη» οικονομία μπορεί να δημιουργήσει 24 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2030

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2018-05-19 16:40:25 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει 24 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

  Οι νέες θέσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποδοτικότητα των κτηρίων και άλλες βιομηχανίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, προβλέπεται ότι θα αντισταθμίσουν με το παραπάνω τις περισσότερες από έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας που θα χαθούν σε τομείς όπως η γεώτρηση πετρελαίου και η εξόρυξη άνθρακα.

  Παράλληλα, η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, με ιατρικά ζητήματα όπως η θερμοπληξία, η υπερκόπωση και τα εγκεφαλικά επεισόδια να γίνονται πιο συνηθισμένα. Η έκθεση υπολογίζει ότι η θερμοπληξία και το θερμικό στρες γενικότερα θα προκαλέσουν απώλεια 2% παγκοσμίως σε ώρες εργασίας έως το 2030, λόγω ασθένειας.

  «Η πράσινη οικονομία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να ξεπεράσουν τη φτώχεια και να βελτιώσουν τα προς το ζην για τους ίδιους και τα παιδιά τους», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του οργανισμού, Ντέμπορα Γκρίνφιλντ. «Αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα ευκαιριών», πρόσθεσε.

  Ορισμένες περιοχές αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από άλλες κατά αυτή τη μετάβαση. Η ανατολική Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού, η Αμερική, και η Ευρώπη, θα έχουν τελική αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 14, τρία και δύο εκατομμύρια αντίστοιχα.

  Αντίθετα, η Μέση Ανατολή και η Αφρική θα σημειώσουν αντιστοίχως μικρές μειώσεις «αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις», ως αποτέλεσμα της εξάρτησης από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στις περιοχές αυτές.

  Η έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας τις ανισορροπίες μεταξύ των προσφερόμενων δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Από τις εξεταζόμενες χώρες, μόνο λίγες έχουν περιβαλλοντικές πολιτικές που κάνουν ρητή αναφορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την πράσινη μετάβαση.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Αν ο σκύλος σας γεννήθηκε καλοκαίρι αντιμετωπίζει ένα σοβαρό κίνδυνο

  Αν ο σκύλος σας γεννήθηκε καλοκαίρι αντιμετωπίζει ένα σοβαρό κίνδυνο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-19 05:28:36 | Πηγή: News Beast

  Ο μήνας γέννησης ενός σκύλου, τελικά, δεν είναι τόσο αθώος όσο θα θέλαμε να νομίζουμε. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα επηρεάζει τον κίνδυνο να εκδηλώσει καρδιαγγειακή νόσο (ναι, παθαίνουν και οι σκύλοι)!

  Η μελέτη, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε ότι τον μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι σκύλοι που έχουν γεννηθεί κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, με αποκορύφωμα τον μεσαίο, τον Ιούλιο.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μαίρη Μπόλαντ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 130.000 σκυλιά από 253 ράτσες.

  Διαπιστώθηκε ότι, αν εξαιρεθούν τα σκυλιά που έχουν γενετική προδιάθεση για καρδιοπάθεια (υπάρχει γενετικό υπόβαθρο κινδύνου και στα συμπαθή κατοικίδια), οι σκύλοι που έχουν γεννηθεί μέσα στο καλοκαίρι, κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με όσους γεννήθηκαν σε άλλους μήνες του έτους. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος είναι κατά μέσο όρο 74% μεγαλύτερος για ένα σκύλο που γεννήθηκε τον Ιούλιο, σε σχέση με έναν που γεννήθηκε τον Ιανουάριο.

  Ο μήνας γέννησης δεν φαίνεται να επηρεάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα σκυλιά με γενετική προδιάθεση για τέτοιο πρόβλημα υγείας. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στην καρδιαγγειακή υγεία του ζώου σχετίζεται με ευρύτερους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

  Ορισμένες ράτσες έχουν μικρότερο κίνδυνο (ριτρίβερ, πόιντερ, μπουλντόγκ, ντόπερμαν, παγκ, τσιουάουα κ.α.) από ό,τι άλλες (λαγωνικά-κυνηγετικά, ποιμενικοί, κόλεϊ κ.α.)

  Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, σύμφωνα με την έρευνα που αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  ότι και στους ανθρώπους εμφανίζεται μια σχέση ανάμεσα στην ημερομηνία γέννησης και στον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, αλλά και για άλλες παθήσεις όπως οι αναπνευστικές (π.χ. άσθμα), οι αναπαραγωγικές, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α.

  Σκύλοι και άνθρωποι έχουν παρόμοια καρδιαγγειακά συστήματα και, όταν συγκατοικούν, εκτίθενται σε παρόμοιες περιβαλλοντικές πιέσεις. Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα μπορεί να φωτίσουν και στους ανθρώπους τη σχέση ανάμεσα στην εποχή γέννησης και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 • Το μυστήριο της ακοής των πιγκουίνων

  Το μυστήριο της ακοής των πιγκουίνων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-19 02:04:29 | Πηγή: News Beast

  Στο Γερμανικό Moυσείο της Θάλασσας στο Στράλζουντ εδώ και καιρό μια ομάδα επιστημόνων μελετά την ακοή τεσσάρων νεογέννητων πιγκουίνων. Οι ειδικοί μελετούν πώς οι μικροί πιγκουίνοι αντιδρούν μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων σε διάφορα ηχητικά ερεθίσματα. Οι έρευνες αυτές έχουν συγκεκριμένο επιστημονικό σκοπό. Θαλάσσιοι βιολόγοι από τη Γερμανία και τη Δανία εστιάζουν ειδικότερα στο πώς προσλαμβάνουν τα συμπαθή πτηνά του Νοτίου Πόλου τα ηχητικά ερεθίσματα στην ξηρά και την θάλασσα.

  Το θέμα απασχολεί τελευταία τους ειδικούς, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια λόγω της ολοένα αυξανόμενης ανθρωπογενούς παρέμβασης και της οικονομικής δραστηριότητας στους ωκεανούς έχει αυξηθεί έντονα η ηχορύπανση στα βάθη των θαλασσών. Οι προπέλες των πλοίων παράγουν έναν μόνιμο ενοχλητικό θόρυβο. Στήλες γεωτρήσεων αλλά και ανεμογεννητριών αγκυροβολούν βαθιά στον πυθμένα των ωκεανών. Στον βυθό των θαλασσών γίνεται επίσης εξόρυξη πρώτων υλών. Όλα αυτά αλλάζουν τα δεδομένα του ηχητικού τοπίου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

  «Το πρόβλημα της ηχορύπανσης έχει για τη θαλάσσια πανίδα την ίδια αρνητική επίδραση που έχουν τα σκουπίδια, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο γνωστό ευρύτερα», ανέφερε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο διευθυντής του Γερμανικού Μουσείου της Θάλασσας Χάραλντ Μπέλκε.

  Το μυστήριο της ακοής των πιγκουίνων

  Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστή η επίδραση που έχουν οι υποθαλάσσιοι θόρυβοι στην ακοή των πιγκουίνων και άλλων θαλάσσιων ζώων. Επίσης δεν είναι γνωστό κατά πόσο η υποθαλάσσια ηχορύπανση επηρεάζει τις μετακινήσεις θαλάσσιων πληθυσμών. Οι ερευνητές γνωρίζουν μόνο κατά προσέγγιση σε ποιο φάσμα συχνοτήτων ακούνε οι πιγκουίνοι. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο θαλάσσιος βιολόγος Μίκαελ Ντένε, που εργάζεται στο πρόγραμμα του Στράλζουντ, μέχρι το 1969 δεν υπήρχε καμία σχετική έρευνα. Όπως σημειώνει ο ίδιος, η έλλειψη βάσης σχετικών δεδομένων αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για την έρευνα που διεξάγεται σήμερα αναφορικά με την επίδραση της υποθαλάσσιας ηχορύπανσης στους πιγκουίνους.

  Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle, οι επιστήμονες ελπίζουν μέσα σε τρία χρόνια να δώσουν νέα δεδομένα για το θέμα μελετώντας μάλιστα διαφορετικά είδη πιγκουίνων. Έτσι σε ένα ειδικό εργαστήριο οι πιγκουίνοι εκτίθενται σε διαφορετικά ηχητικά ερεθίσματα, ενώ οι επιστήμονες καταγράφουν τις αντιδράσεις τους.

  «Όπως και άλλα πτηνά, οι πιγκουίνοι δεν διαθέτουν εξωτερικά αυτιά και σε αντίθεση με τα θηλαστικά που διαθέτουν τρία ακουστικά οστάρια, οι πιγκουίνοι διαθέτουν ένα», εξηγεί ο Ντένε. Επίσης δεδομένου ότι τα ηχητικά κύματα μεταδίδονται με διαφορετική ταχύτητα στον αέρα και το νερό, οι επιστήμονες εξετάζουν τα ακουστικά αντανακλαστικά των πιγκουίνων σε ξηρά και θάλασσα. Αυτό είναι ένα εντελώς νέο ερευνητικό πεδίο. Για το πρότζεκτ αυτό υποβλήθηκαν σε ακουστικά τεστ πιγκουίνοι του Χούμπολτ, αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι και πιγκουίνοι των βράχων (ευδύπτες).

 • Οικολογικό έγκλημα στην Ιτέα

  Οικολογικό έγκλημα στην Ιτέα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-18 18:42:34 | Πηγή: Ζούγκλα
  Καταγγελία για ανεξέλεγκτη ρίψη βορθρολυμάτων στο λιμάνι της Ιτέας Φωκίδας, κάνει ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της περιοχής Galaxias fm στο zougla.gr. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του σταθμού έδωσαν στη δημοσιότητα και βίντεο τα οποία δείχνουν αγωγούς μέσα από τους οποίους εκβάλλονται λύματα εντός του λιμανιού.   Αξίζει να σημειωθεί πως βρισκόμαστε πριν από την καλοκαιρινή περίοδο ενώ σε λίγα μέτρα από το σημείο όπου εκβάλουν τα λύματα υπάρχουν επιχειρήσεις με ξαπλώστρες και παραλίες όπου κόσμος προτιμά να κάνει μπάνιο.   Η μόλυνση των θαλασσών της Ιτέας αλλά και του Γαλαξιδίου έχει απασχολήσει στο παρελθόν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα με πολλές καταγγελίες πολιτών και φορέων. Αν και αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει παντού στην περιοχή, είναι προφανές πως η δημοσιοποίηση τέτοιων γεγονότων προφανώς και αποτρέπει τους λουόμενους να προτιμήσουν τις κοντινές στο λιμάνι παραλίες για το μπάνιο τους ή γενικώς να αποφύγουν τελείως την περιοχή και να αναζητήσουν καθαρότερα μέρη.   Το zougla.gr, επικοινώνησε με τον Χάρη Μαρκάτο, διευθυντή του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος κατήγγειλε την πλήρη αδιαφορία από την πλευρά του Δήμου Δελφών για το συγκεκριμένο θέμα. 
  Όπως αποκαλύπτει, «ακόμα και σήμερα που μιλάμε, τα λύματα συνεχίζουν να πέφτουν στο λιμάνι. Έχουμε Μάιο και τα παιδιά μας αρχίζουν τα μπάνια. Η περιοχή όλη βρωμάει λόγω προβλήματος του βιολογικού καθαρισμού. Κανείς δεν ενημερώνει τους πολίτες. Δημοσιοποίησα το θέμα γιατί ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει για την υγεία του».

  Ακούστε τι καταγγέλλει ο κος Μαρκάτος στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα:  Δείτε αναλυτικά τις καταγγελίες που έστειλαν στο zougla.gr • Ανεξέλεγκτα βοθρολύματα στο λιμάνι της Ιτέας εν όψει καλοκαιρινής περιόδου

  Ανεξέλεγκτα βοθρολύματα στο λιμάνι της Ιτέας εν όψει καλοκαιρινής περιόδου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-18 18:07:49 | Πηγή: Ζούγκλα
  Καταγγελία για ανεξέλεγκτη ρίψη βορθρολυμάτων στο λιμάνι της Ιτέας Φωκίδας, κάνει ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της περιοχής Galaxias fm. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του σταθμού έδωσαν στη δημοσιότητα και βίντεο τα οποία δείχνουν μέσα από αγωγούς να εκβάλλονται λύματα μέσα στο λιμάνι.  Αξίζει να σημειωθεί πως βρισκόμαστε πριν από την καλοκαιρινή περίοδο ενώ σε λίγα μέτρα από το σημείο όπου χύνονται τα λύματα υπάρχουν επιχειρήσεις με ξαπλώστρες και παραλίες όπου κόσμος προτιμά να κάνει μπάνιο. 

  Η μόλυνση των θαλασσών της Ιτέας αλλά και του Γαλαξιδίου έχει απασχολήσει στο παρελθόν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα με πολλές καταγγελίες πολιτών και φορέων. Αν και αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει παντού στην περιοχή, είναι προφανές πως η δημοσιοποίηση τέτοιων γεγονότων προφανώς και αποτρέπει τους λουόμενους να προτιμήσουν τις κοντινές στο λιμάνι παραλίες για το μπάνιο τους ή γενικώς να αποφύγουν τελείως την περιοχή και να αναζητήσουν καθαρότερα μέρη.   Δείτε αναλυτικά τις καταγγελίες που έστειλαν στο zougla.gr • Σμήνη κουνουπιών τρομοκρατούν περιοχή της Ρωσίας

  Σμήνη κουνουπιών τρομοκρατούν περιοχή της Ρωσίας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-05-18 18:06:50 | Πηγή: News Beast

  Σμήνη κουνουπιών έχουν κάνει επιδρομή στην περιοχή του Βορονέζ της Ρωσίας με πολλούς από τους κατοίκους να δηλώνουν τρομοκρατημένοι ακόμα και να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους. Έχουν αναφερθεί θάνατοι ζώων αλλά και τραυματισμοί ανθρώπων από τα εκατοντάδες τσιμπήματα.

  Σε ρεπορτάζ του το RT μεταδίδει ότι η περιοχή που έχει πληγεί από τα σμήνη των κουνουπιών βρίσκεται υπό πολιορκία με τις αρχές να παλεύουν ανεπιτυχώς να θέσουν τον πληθυσμό των εντόμων υπό έλεγχο.

  Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για σπίτια-καταφύγια όπου οι πολίτες προσπαθούν να σκοτώσουν τα κουνούπια που εισβάλουν από οποιαδήποτε χαραμάδα βρουν. Σχολεία είναι κλειστά ενώ οι αρχές έχουν συστήσει στους πολίτες να μην βγαίνουν άσκοπα από τα σπίτια τους. Όσοι είχαν την ατυχία να το κάνουν εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματά τους, όπως ένα άνδρας σε βίντεο που ακούγεται να λέει ότι δεν θέλει να βγει από αυτό.

  Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα προσομοιάζουν με ταινία τρόμου.

  Когда спрашивают:"Как у вас там с комарами?" #комары

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Иванов В.Ю. (@wetaliwanow) στις 14 Μάι, 2018 στις 8:04 πμ PDT

  Воронежскую область атаковали полчища комаров. #комары #воронеж #врн #воронежскаяобласть

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Жесть в России (@russia_zhest) στις 16 Μάι, 2018 στις 1:27 μμ PDT

  Добро пожаловать в #павловск36 #комары #конецсвета #нашествие #атакакомаров #апокалипсис

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Юлия (@juli_kuzya) στις 16 Μάι, 2018 στις 10:27 πμ PDT

  Ни когда не видел такое количество комаров! Страшно выходить из машины!

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ elfxax στις 15 Μάι, 2018 στις 12:17 μμ PDT

 • Ρεκόρ ταχύτητας υπερθέρμανσης νερού στους 100.000 βαθμούς Κελσίου

  Ρεκόρ ταχύτητας υπερθέρμανσης νερού στους 100.000 βαθμούς Κελσίου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-05-18 09:46:43 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το νερό φαίνεται πως ταιριάζει στους Έλληνες επιστήμονες. Δύο ερευνητές της διασποράς συμμετείχαν σε πρωτοποριακές έρευνες που αφορούν το πιο σημαντικό υγρό του πλανήτη μας.

  Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων ένας έλληνας επιστήμονας της διασποράς, πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας θέρμανσης του νερού. Χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό λέιζερ ακτίνων-Χ, κατάφεραν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του νερού, από τη θερμοκρασία δωματίου στους 100.000 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε μόλις ένα πικοδευτερόλεπτο (εκατομμυριοστό του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου).

  Με τον τρόπο αυτό, παρήγαγαν μια «εξωτική» μορφή του νερού, την οποία θα μελετήσουν περισσότερο στο μέλλον, ώστε να μάθουν περισσότερα πράγματα για τις ιδιότητές του. Η απότομη θέρμανση του νερού με τις ακτίνες-Χ υψηλής ενέργειας «σπρώχνει» τα ηλεκτρόνια έξω από τα μόρια του νερού, με συνέπεια το νερό να μετατρέπεται αστραπιαία από υγρό σε πλάσμα, μια κατάσταση της ύλης όπου τα ηλεκτρόνια έχουν απομακρυνθεί από τα άτομα, οδηγώντας σε ένα είδος ηλεκτρικά φορτισμένου αερίου.

  Παρόλο, όμως, που το νερό μεταμορφώνεται από υγρό σε πλάσμα, διατηρεί την πυκνότητα του υγρού νερού, με αποτέλεσμα να προκύπτει μια «εξωτική» κατάσταση ύλης, που δεν συναντάται με φυσικό τρόπο στη Γη και στην οποία η θερμοκρασία είναι υψηλότερη και από τον πυρήνα της Γης.

  Οι ερευνητές του γερμανικού ερευνητικού κέντρου-συγχρότρου DESY και του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα χρησιμοποίησαν για τα πειράματά τους το λέιζερ του επιταχυντή SLAC των ΗΠΑ. Μεταξύ των επιστημόνων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), είναι ο έλληνας Δημοσθένης Σοκαράς, ερευνητής από το 2015 του Εργαστηρίου SLAC του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από το ΕΜΠ και έχει πάρει το διδακτορικό του από το «Δημόκριτο».

  Φως στον «χορό» του νερού

  Μια άλλη έρευνα, με επικεφαλής έναν έλληνα φυσικό της διασποράς, τον δρα Φοίβο Περάκη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, για πρώτη φορά χρησιμοποίησε ένα ισχυρό λέιζερ ακτίνων-Χ για να αποκαλύψει την υπερταχεία κίνηση των μορίων του υγρού νερού.

  Οι ερευνητές από τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», είναι οι πρώτοι που, με τη βοήθεια του επιταχυντικού συγχρότρου SLAC, «φωτογράφησαν» τα κινούμενα μόρια του νερού σε χρονική κλίμακα κάτω των 100 femtoseconds (εκατομμυριοστών του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου).

  «Είναι μια τελείως νέα δυνατότητα να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα λέιζερ ακτίνων-Χ για να βλέπουμε την κίνηση των μορίων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό μπορεί να ανοίξει ένα τελείως νέο πεδίο ερευνών σε αυτές τις χρονικές κλίμακες», δήλωσε ο Περάκης, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει πάρει το διδακτορικό του από το Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο