• Η Αθήνα «πνίγεται» στα καυσαέρια που παράγουν οι κάτοικοί της

  Η Αθήνα «πνίγεται» στα καυσαέρια που παράγουν οι κάτοικοί της

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-18 10:46:30 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Μαζί με τη Μαδρίτη και το Παρίσι είναι οι τρεις ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες τα 2/3 των ρύπων παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα στο ίδιο το σύμπλεγμα του ιστορικού κέντρου και των προαστίωνΟι πόλεις με τη μεγαλύτερη ρύπανση της ατμόσφαιρας από επικίνδυνα για την υγεία μικροσκοπικά σωματίδια βρίσκονται στη νότια Πολωνία, στη Βουλγαρία και στην κοιλάδα Πο της Ιταλίας, σύμφωνα με το νέο «Άτλαντα Ποιότητας Αέρα για την Ευρώπη», που παρουσίασε το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


  Η Αθήνα μαζί με τα προάστιά της ξεχωρίζει κυρίως για δύο λόγους. Από τη μία, είναι -μαζί με το Παρίσι και τη Μαδρίτη- οι ευρωπαϊκές πόλεις όπου περίπου τα δύο τρία των ρύπων (65%) παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα στο ίδιο το σύμπλεγμα του ιστορικού κέντρου και των προαστίων, π.χ. λόγω των μετακινήσεων των κατοίκων. Από την άλλη, είναι η πόλη -μαζί με τη Λισαβόνα- που οι ατμοσφαιρικοί ρύποι της επιβαρύνονται λιγότερο (μόνο σε ποσοστό 5% της συνολικής ρύπανσης) από γεωργικές δραστηριότητες πέριξ της πόλης.

  Όπως εκτιμά το JRC, παρόλο που η ατμόσφαιρα σήμερα στην Ευρώπη είναι πολύ πιο καθαρή από ό,τι στο παρελθόν, κάθε χρόνο περισσότεροι από 400.000 Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας της κακής ποιότητας του αέρα που εισπνέουν. Οι θάνατοι αυτοί είναι υπερδεκαπλάσιοι σε σχέση με τα θύματα των τροχαίων στην ΕΕ. Εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αναπνευστικές, καρδιολογικές και άλλες παθήσεις λόγω της ρύπανσης του αέρα.

  Τα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 (με διάμετρο μικρότερη των δύο εκατομμυριοστών του μέτρου), τα διοξείδια του αζώτου και του θείου, ο μόλυβδος και το όζον κοντά στο έδαφος είναι οι κατ' εξοχήν ρύποι του αέρα. Οι πηγές ρύπανσης είναι τόσο ανθρωπογενείς (μετακινήσεις με οχήματα, καύσεις για θέρμανση και μαγείρεμα, βιομηχανικές και αγροτικές δραστηριότητες, πυρκαγιές κ.α.), όσο και φυσικές (σκόνη ερήμων, αλάτι θάλασσας κ.α.).

  Τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια περιλαμβάνουν ανθρωπογενή στερεά και υγρά σωματίδια, σκόνη, καπνό, αιθάλη, γύρη και σωματίδια του εδάφους. Ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες, τα σωματίδια αυτά μπορεί να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα έως μία εβδομάδα. Έχει εκτιμηθεί ότι τα σωματίδια ΡΜ2,5 μειώνουν το προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά οκτώ έως δέκα μήνες στις περιοχές των οποίων η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί περισσότερο.
  Ο νέος 'Ατλας καταγράφει την κατάσταση της ατμόσφαιρας σε 150 πόλεις με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων και με πυκνότητα πληθυσμού άνω των 1.500 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

  Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι σχεδόν όλες οι πόλεις του 'Ατλαντα έχουν μέσα επίπεδα σωματιδίων (ΡΜ2,5) πάνω από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα). Μόνο η Στοκχόλμη η Γλασκώβη, το Ταλίν, το Ελσίνκι, το Γκέτεμποργκ, η Γένοβα και το Κλερμόν-Φεράν βρίσκονται κάτω από αυτά όρια.
  Σε ορισμένες πόλεις τα μέσα ετήσια επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα ξεπερνούν κατά πολύ τον ετήσιο ευρωπαϊκό στόχο των 25 μg/m3. Μεταξύ αυτών είναι το Κατοβίτσε, το Πόζναν, το Λοτζ και η Κρακοβία στην Πολωνία, η Σόφια και το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) στη Βουλγαρία, η Οστράβα στην Τσεχία και η Μπρέσκια στην Ιταλία.

  Οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο ιστορικό κέντρο των πόλεων συμβάλλουν περίπου κατά το ένα τέταρτο (26%) στη συνολική ρύπανση του αέρα τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στο Μιλάνο (57%), στο Παρίσι (56%) και στη Μαδρίτη (52%).
   
  Η Αθήνα και τα προάστιά της
   
  Αν ληφθούν υπόψη και τα προάστια γύρω από το κέντρο της πόλης, τότε το ποσοστό στη συνολική ρύπανση των ευρωπαϊκών πόλεων αυξάνεται στο 31% κατά μέσο όρο. Τη μεγαλύτερη συμβολή στη συνολική αστική ρύπανση έχει το σύμπλεγμα ιστορικού κέντρου-προαστίων στο Παρίσι (66%), στη Μαδρίτη (65%), στην Αθήνα (65%), στο Τορίνο (63%) και στο Μιλάνο (63%). Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό παρατηρείται στη Λευκωσία (6%), στη Χάγη (7%) και στη Λεμεσό (8%).

  Ειδικότερα η ρύπανση από την κίνηση και τις εξατμίσεις των οχημάτων ευθύνεται κατά μέσο όρο κατά 14% για την επιβάρυνση του αέρα των ευρωπαϊκών πόλεων. Η συμβολή των ρύπων από τις εξατμίσεις είναι μεγαλύτερη στη Μαδρίτη (39%) και στο Παρίσι (29%). Το μικρότερο πρόβλημα τέτοιου είδους έχουν η Βαλέτα της Μάλτας (2%), η Λεμεσός (2%) και η Λευκωσία (2%).

  Οι πόλεις επηρεάζονται σε ποσοστό 23% κατά μέσο όρο από τις εκπομπές ρύπων από τις αγροτικές δραστηριότητες που ασκούνται γύρω από τις πόλεις. Αυτό ισχύει κατ' εξοχήν για τη Δρέσδη και τη Λειψία της Γερμανίας (40% και 36% της συνολικής ρύπανσης αντίστοιχα). Στον αντίποδα βρίσκονται η Αθήνα και η Λισαβόνα, στις οποίες η γεωργία πέριξ του αστικού ιστού ευθύνεται μόνο για το 5% των ρύπων των πόλεων.

  Οι βιομηχανικές δραστηριότητες ευθύνονται για το 20% των αστικών ρύπων κατά μέσο όρο και παίζουν ρόλο-κλειδί ιδίως στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, σύμφωνα με το JRC. Η πόλη με τη μεγαλύτερη ρύπανση εξαιτίας των βιομηχανιών είναι το Μανχάιμ-Λουντβιχσάφεν της Γερμανίας (σχεδόν το 50% των συνολικών ρύπων του αέρα) και ακολουθούν το Μπιλμπάο της Ισπανίας (46%), το Λιντς της Αυστρίας (44%) και η Μασσαλία της Γαλλίας (41%).
  Οι οικιακές δραστηριότητες (π.χ. θέρμανση από τζάκια) που εκλύουν μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, συμβάλλουν σε ποσοστό 13% κατά μέσο όρο στη ρύπανση των ευρωπαϊκών πόλεων. Αυτή η πηγή ρύπων παίζει μεγαλύτερο ρόλο στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ιδίως στην Πολωνία, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτη στις χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Σκανδιναβίας.

  Οι πόλεις που «πνίγονται» περισσότερο από τα τζάκια και άλλες πηγές θέρμανσης με καύση είναι οι πολωνικές Βαρσοβία (48% των συνολικών ρύπων), Κρακοβία (40%) και Κατοβίτσε (40%). Αντίθετα οι πόλεις με το μικρότερο πρόβλημα από τέτοιους ρύπους είναι η Λεμεσός και η Βαλέτα (μόνο 1% της συνολικής ρύπανσης) και η Λευκωσία (2%).

  Οι ρύποι φυσικής προέλευσης ευθύνονται σχεδόν για το 20% των ρύπων των πόλεων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτής της κατηγορίας ρύπανσης παρατηρούνται στη Βαλέτα (46% του συνόλου) και στη Λεμεσό (43%).

  Σε ορισμένες πόλεις η ρύπανση είναι κατά βάση διασυνοριακή και «εισαγόμενη» από το εξωτερικό, π.χ. σκόνη από τη Σαχάρα. Τέτοιες είναι κατ' εξοχήν οι περιπτώσεις της Βαλέτας (88% της συνολικής ρύπανσης), της Λεμεσού (86%) και της Λευκωσίας (84%).

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Βίντεο: Μετεωρίτης έκανε τη νύχτα-μέρα στη Φινλανδία

  Βίντεο: Μετεωρίτης έκανε τη νύχτα-μέρα στη Φινλανδία

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-18 08:49:10 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η λάμψη, μάλιστα, ήταν τόσο έντονη που έγινε ορατή και στη ρωσική χερσόνησο Κόλα όσο και στη βόρεια ΝορβηγίαΤη νύχτα-μέρα έκανε ένας μετεωρίτης στη Φινλανδία στις 16 Νοεμβρίου όπως φαίνεται στο βίντεο που κατέγραψε κάμερα στην περιοχή Ινάρι.


  Η λάμψη, μάλιστα, ήταν τόσο έντονη που έγινε ορατή και στη ρωσική χερσόνησο Κόλα όσο και στη βόρεια Νορβηγία.

  «Το φως ξαφνικά μας κάλυψε σαν μια μεγάλη έκρηξη που διήρκησε 5-6 δευτερόλεπτα» περιέγραψε τη σκηνή που έζησε ο αυτόπτης μάρτυρας Atle Staalesen.

  «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν μετεωρίτη που έπεσε στα βουνά. Αυτός λάμπει τόσο έντονα που αποκαλείται "μπάλα φωτιάς" καθώς εκρήγνυται αρκετές φορές κατά την κάθοδό του στη Γη» εξήγησε ο Morten Bilet από το Δίκτυο Παρακολούθηση Μετεώρων της Νορβηγίας.
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Τα ποντίκια εξελίσσονται για επιβιώσουν στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις

  Τα ποντίκια εξελίσσονται για επιβιώσουν στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-17 20:24:19 | Πηγή: News Beast

  Κάποιοι τριχωτοί κάτοικοι των μητροπόλεων μεταμορφώνονται εξελικτικά για να τα βγάλουν πέρα στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής.

  Ομάδα επιστημόνων ανέλυσε το γενετικό υλικό των νεοϋορκέζικων τρωκτικών για να δουν πώς και αν έχουν εξελιχθεί.

  Όπως φαίνεται, τα αστικά αυτά ποντίκια προσαρμόζονται γενετικά για να αντέχουν τα στομάχια τους τα έτοιμα φαγητά των ανθρώπων, που μπορεί να περιλαμβάνουν άνετα και πίτσες και μπέργκερ!

  «Η ανθρώπινη δραστηριότητα τα εκθέτει σε χημικά, φως και ηχορύπανση», μας λέει η μελέτη, «αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μοναδικές πιέσεις στα καινούρια αυτά αστικά περιβάλλοντα που μπορούν να πυροδοτήσουν ραγδαία εξελικτική τροποποίηση σε σύντομα χρονικά διαστήματα».

  Οι ερευνητές μάζεψαν 24 ποντίκια από διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης και άλλα τόσα από τα γύρω πάρκα και την ύπαιθρο, συγκρίνοντας τα γονίδιά τους και ειδικά τον κώδικα από τα συκώτια τους.

  Τα αστικά ποντίκια παρουσίαζαν μικρότερη γενετική ποικιλία από τα δασικά ξαδελφάκια τους, έχοντας ωστόσο τροποποιημένο γονιδίωμα αναφορικά με την πέψη τους. Οι μεταβολικές αυτές μεταλλάξεις υποδεικνύουν, μας λέει η μελέτη, ότι τα ποντίκια τροποποίησαν τον κώδικά τους για να προσαρμοστούν στις αστικές απαιτήσεις.

  Χαμηλότερης διατροφικής αξίας μεν τροφή, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα περιβάλλοντα της υπαίθρου. Οι ερευνητές μας λένε ότι τέτοιες μεταλλάξεις μπορεί κάλλιστα να προκλήθηκαν γιατί τα ποντίκια τρέφονται με πίτσες και μπέργκερ, μπορεί όμως να έχουν συμβεί και από τα φυτά ή τα έντομα που ζουν στην πόλη...

 • Πώς τα θηλυκά δελφίνια επιλέγουν τον πατέρα του παιδιού τους

  Πώς τα θηλυκά δελφίνια επιλέγουν τον πατέρα του παιδιού τους

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-17 19:32:59 | Πηγή: News Beast

  Πολλά είναι αυτά που δεν ξέρουμε για το σεξ των δελφινιών, αν και πλέον οι γνώσεις μας είναι σαφώς περισσότερες.

  Γνωρίζουμε, ας πούμε, ότι το πράγμα γίνεται κατά κύριο λόγο κάτω από το νερό, αν και σε κάποιες εκδοχές λαμβάνουν χώρα και μικρά πηδηματάκια έξω από το νερό, και υφίστανται και μερικά φαινομενικά τυχαία διαλείμματα. Κάθε είδος έχει εξάλλου τον δικό του τρόπο, κοιλιά με κοιλιά ή με εκείνο τον περίεργο σχηματισμό «Τ».

  Και ξέρουμε επίσης πως το κάνουν συχνά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι δεν είναι στις μέρες του το θηλυκό. Κάποιες φορές μάλιστα το κάνουν πολλές φορές την ώρα. Μόνο που υπάρχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά στη συνουσία των δελφινιών.

  Καθώς είναι δύσκολο να βρουν κάθε φορά κάποιο θηλυκό που να είναι στις γόνιμες ημέρες του, όταν το βρουν, τα αρσενικά αποπειρώνται βίαια να συνουσιαστούν μαζί του σχεδόν ταυτοχρόνως. Αυτό μας λέει μια νέα έρευνα, υποδεικνύοντας πως τα θηλυκά δελφίνια έχουν την ανατομική ικανότητα να επιλέγουν ποιο από αυτά τα αρσενικά θα τα γονιμοποιήσει τελικά. Αν επιλέξουν να τα γονιμοποιήσει κάποιο!

  Αυτό μελετούν τα τελευταία εφτά χρόνια οι θαλάσσιοι βιολόγοι του Πανεπιστημίου του Χάλιφαξ στον Καναδά. Έκαναν πολλά και διάφορα και βρήκαν πως τα αιδοία κάποιων ειδών έχουν περίπλοκες πτυχώσεις και σπειροειδείς σχηματισμούς, κάτι που εμποδίζει εύκολα την αθέλητη διείσδυση.

  Αυτή η ανατομική μορφή επιτρέπει στα θηλυκά να ελέγχουν αν και πότε θα τα γονιμοποιήσει ένα αρσενικό. Με έναν απλό ελιγμό της, μας λένε οι ερευνητές, η θηλυκιά μπορεί να αποτρέψει το πέος από το να φτάσει στον τράχηλό της, κάνοντας έτσι σχεδόν αδύνατη τη διαδρομή του σπέρματος ως τα αυγά της: «Μπορεί και ελέγχει την πατρότητα με κάτι τόσο απλό όσο μια μικρή στροφή του σώματος», καταλήγουν οι βιολόγοι.

  Αν όμως τα αρσενικά έχουν γνώση των μεθόδων αντισύλληψης του θηλυκού, γιατί συνεχίζουν να το κάνουν τόσο συχνά, αναρωτιούνται οι ερευνητές; Είναι παιχνίδι; Είναι τρόπος να ανέβεις στην ιεραρχία; Είναι απλή κυριαρχία; Ή μήπως μαθημένη συμπεριφορά;

 • Δανία: Τέλος στην ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα ως το 2030

  Δανία: Τέλος στην ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα ως το 2030

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-17 19:13:32 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η κυβέρνηση της Δανίας δεσμεύτηκε να σταματήσει τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030. Ο υπουργός Ενέργειας και Κλίματος της χώρας έκανε τη σχετική ανακοίνωση στη διάσκεψη COP23 των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη της Γερμανίας.

  Η ίδια απόφαση για αυτό το χρονοδιάγραμμα είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, αλλά ανακλήθηκε το 2015 όταν εκλέχθηκε ένας δεξιός-συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός.

  Αρκετές χώρες έκαναν την ίδια δέσμευση στη σύνοδο κορυφής. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, η Αιθιοπία, το Μεξικό και οι Νήσοι Μάρσαλ θα εφαρμόσουν διαφορετικές μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κοινή προθεσμία το 2030.

  Η συμμαχία ελπίζει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός στις 50 χώρες μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής για το κλίμα το 2018.

  «Οι χώρες δεν πρέπει να ενεργούν μόνες σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Δανός υπουργός Ενέργειας και Κλίματος, Λαρς Κρίστιαν Λίλεχολτ. «Είναι ζωτικής σημασίας να συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός χωρών, ώστε να υπάρξει μια πραγματική διαφορά σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

  Η Δανία διαθέτει σήμερα τρεις σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Ο σταθμός παραγωγής του Έσμπιεργκ πρόκειται να σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα έως το 2023, η μονάδα στο Νόρτζελαντ θα ακολουθήσει μέχρι το 2028 και ο σταθμός στο Φυν το 2030.

  Τα τελευταία χρόνια, η Δανία έχει κάνει πολλά βήματα για την εφαρμογή ενός ενεργειακού προγράμματος πιο φιλικού προς το περιβάλλον. Η χώρα πώλησε πρόσφατα την τελευταία πετρελαϊκή της εταιρεία και τον Μάρτιο κατέδειξε τις δυνατότητες πράσινης ενέργειας, παράγοντας το 100% της ενέργειάς της μέσω αιολικής ενέργειας για λίγες ημέρες.

  ΜεξικόΙταλίαΠορτογαλίαΓαλλία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Η φύση μπορεί και δημιουργεί εντελώς σφαιρικούς βράχους

  Η φύση μπορεί και δημιουργεί εντελώς σφαιρικούς βράχους

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-17 18:22:24 | Πηγή: News Beast

  Βράχους που να μοιάζουν με τέλειες σφαίρες δεν συναντάς και κάθε μέρα, αν και υπάρχουν μια χούφτα μέρη στην υφήλιο που φιλοξενούν ακριβώς αυτό.

  Εντοπίζονται συνήθως μέσα σε απόκρημνα ή αμμώδη τοπία και μαγνητίζουν τα ανθρώπινα βλέμματα, καθώς μοιάζουν να αψηφούν την έλλειψη συμμετρίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.

  Κι έτσι μοιραία αναρωτήθηκε ο άνθρωπος στη μακραίωνη ιστορία αν ήταν θεοί ή εξωγήινοι αυτοί που τους έφτιαξαν. Ή μήπως γίγαντες;

  Τίποτα από αυτά, καθώς είναι και πάλι η φύση αυτή που τα κάνει όλα. Οι πέτρινοι αυτοί σχηματισμοί παίρνουν εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια χρόνια για να φτιαχτούν και είναι αποτέλεσμα ενός γεωλογικού φαινομένου που αποκαλούμε «σύμπηξη».

  Η διαδικασία της σύμπηξης λαμβάνει χώρα όταν ένα ίζημα που δεν έχει μετατραπεί ακόμα σε βράχο συσσωρεύεται γύρω από έναν σκληρό πυρήνα, κάποιο απολίθωμα ή κοχύλι συνήθως, και μπλέκεται μετά με κάποιο τσιμεντοειδές ορυκτό όπως ο ασβεστίτης.

  Πρόκειται ουσιαστικά για φυσικό τσιμέντο που δημιουργείται ανάμεσα στους κόκκους του ιζήματος, δένοντας τα στρώματα άμμου μεταξύ τους μέσα σε σκληρά περιβλήματα. Και κάποιες φορές τυχαίνει το αποτέλεσμα να έχει σφαιρικό σχήμα!

  shutterstock713171050

  Και μιας και έχουν σκληρύνει τώρα, αυτοί οι βράχοι δεν θα επιτρέψουν στο νερό να τους διαβρώσει, όπως το πέτρινο περιβάλλον γύρω τους, φτάνοντας να απομείνουν μόνοι και εξόχως απόκοσμοι.

  Τέτοιες «κοιλάδες» συναντάμε στο δυτικό Καζακστάν, το Κάνσας των ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία αλλά και τη Νέα Ζηλανδία φυσικά, που είναι και οι πλέον περιβόητοι σχηματισμοί, αυτοί ακριβώς που βλέπουμε στις φωτογραφίες. Τους θαύμαζαν οι Μαορί και αναγκάστηκαν να φτιάξουν μύθους και μύθους για να εξηγήσουν το παράδοξο σχήμα τους…

 • Διασώθηκε αρκούδα που έπεσε σε παγίδα αγριογούρουνου

  Διασώθηκε αρκούδα που έπεσε σε παγίδα αγριογούρουνου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-17 16:04:56 | Πηγή: News Beast

  Από το λαιμό πιάστηκε σε παράνομη παγίδα αγριογούρουνου μια αρκούδα σε πυκνοδασωμένη περιοχή, κοντά στον οικισμό Περιβολάκι Γρεβενών, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

  Μέλος του κυνηγετικού Συλλόγου Γρεβενών, που επέστρεφε από συλλογή μανιταριών, εντόπισε την αρκούδα και ειδοποίησε την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» και την Διεύθυνση Δασών Γρεβενών.

  Στο σημείο έσπευσαν δύο δασοφύλακες, ενώ ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας και ειδοποιήθηκαν επίσης η περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ», η ΣΤ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου. Η ομάδα άμεσης επέμβασης που δημιουργήθηκε από στελέχη όλων των παραπάνω φορέων πραγματοποίησε χθες το πρωί την επιχείρηση απεγκλωβισμού της αρκούδας.

  asrkt2

  Το ζώο, καθώς ήταν τουλάχιστον 24 ώρες εγκλωβισμένο στην παγίδα, ήταν εμφανώς αφυδατωμένο και στρεσαρισμένο και εάν είχε μείνει λίγες ώρες παραπάνω, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα κατέληγε από εξάντληση ή και πνιγμό μέσα σε ένα κρατήρα λάσπης.

  Μόλις εντοπίστηκε αναισθητοποιήθηκε από τον κτηνίατρο του «Αρκτούρου» και απελευθερώθηκε από τη συρμάτινη θηλιά, χωρίς να επιδεινωθεί το τραύμα που είχε στον λαιμό. Στην αρκούδα τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολλάρο, ώστε να παρακολουθείται το γεωγραφικό της στίγμα.

  Μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών και της θηροφυλακής της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ, στην παρακείμενη θέση της εγκλωβισμένης αρκούδας, εντοπίστηκαν και άλλες έξι παράνομες παγίδες για αγριογούρουνα, οι οποίες καταστράφηκαν.

  Οι οργανώσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που αρκούδα πιάνεται σε παγίδα τα τελευταία δύο χρόνια και γνωστοποιούν ότι η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών θα προβεί σε μήνυση κατά αγνώστων.

  asrkt4 asrkt5 asrkt6 asrkt7 asrkt8

 • Λιγότερα περιστατικά άσθματος στις γειτονιές με πολλά δέντρα, σύμφωνα με έρευνα

  Λιγότερα περιστατικά άσθματος στις γειτονιές με πολλά δέντρα, σύμφωνα με έρευνα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-17 09:33:18 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Διαπιστώθηκε ότι, σε μια περίοδο 15 ετών, για κάθε 300 περισσότερα δέντρα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο μειώνονταν περίπου κατά 50 οι εισαγωγές σε νοσοκομείο για κρίση άσθματος ανά 100.000 κατοίκουςΌσα περισσότερα δέντρα διαθέτει μια γειτονιά στα πεζοδρόμιά της, τόσο μειώνεται η πιθανότητα οι κάτοικοί τους να πάθουν σοβαρή κρίση άσθματος και να χρειασθούν επείγουσα νοσηλεία.


  Όταν η ρύπανση του αέρα από μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) και οξείδια του αζώτου είναι μικρή, τότε αρκούν οι μη δενδροφυτευμένοι χώροι πρασίνου και οι κήποι για να μειώσουν τα περιστατικά άσθματος. Όταν όμως η ρύπανση είναι μεγάλη, τότε χρειάζονται πολλά δέντρα στους δρόμους για να αντισταθμίσουν τη ρύπανση.

  Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη επιστημόνων στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας, σύμφωνα με την οποία τα δέντρα αποτελούν αντίβαρο στην επιβάρυνση των πνευμόνων από τα καυσαέρια των οχημάτων και τις άλλες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι γνωστό ότι η ρύπανση του αέρα επιβαρύνει το άσθμα.

  Η έρευνα -η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- δείχνει ότι τα σοβαρά περιστατικά άσθματος θα μπορούσαν να μειωθούν αν οι γειτονιές πρασίνιζαν με δέντρα στα πεζοδρόμια.

  Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον δρα Ίαν 'Αλκοκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος «Environmental International», σύμφωνα με τη βρετανική «Τelegraph», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 650.000 σοβαρά περιστατικά άσθματος σε 26.000 αστικές γειτονιές.

  Διαπιστώθηκε ότι, σε μια περίοδο 15 ετών, για κάθε 300 περισσότερα δέντρα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο μειώνονταν περίπου κατά 50 οι εισαγωγές σε νοσοκομείο για κρίση άσθματος ανά 100.000 κατοίκους.

  Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν ότι σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά με πολλά δέντρα, οι εισαγωγές των κατοίκων τους για κρίση άσθματος ήσαν λιγότερες σε σχέση με όσους ζούσαν σε περιοχές με λιγότερη ρύπανση αλλά και με λιγότερα δέντρα.

  Τα δέντρα λόγω της γύρης τους μπορεί να «πυροδοτήσουν» άσθμα, παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό στους ασθματικούς, ιδίως αν αυτοί ζουν σε γειτονιές με μεγάλη ρύπανση του αέρα. Το όφελος των δέντρων είναι μικρότερο έως ανύπαρκτο για τους ασθματικούς που ζουν σε περιοχές χωρίς ρύπανση, καθώς τα δέντρα μπορεί να επιβαρύνουν την κατάστασή τους λόγω της γύρης.

  Στη μελέτη συμμετείχε και ο δρ Σωτήρης Βαρδουλάκης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ιατρικής (ΙΟΜ) του Εδιμβούργου.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Η… πτήση ενός «αγνώστου ταυτότητας» αντικειμένου πάνω από Γαλλία και Βαυαρία

  Η… πτήση ενός «αγνώστου ταυτότητας» αντικειμένου πάνω από Γαλλία και Βαυαρία

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-17 06:00:54 | Πηγή: News Beast

  Πριν από μερικά 24ωρα ένα περίεργο έντονο φως διέσχισε τον γαλλικό ουρανό με κατεύθυνση προς τη Βαυαρία. Κάτοικοι των περιοχών απ’ όπου πέρασε άρχισαν να ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από το περιστατικό.

  Η Διεθνής Οργανισμός Μετεωριτών (IMO) δέχθηκε περισσότερες από 1.450 αναφορές πολιτών, με τις πιο έντονες να προέρχονται από τις περιοχές της Βαυαρίας και του Baden-Württemberg, καθώς και από τη γαλλική περιοχή του Grand Est.

  Huge fireball over Western Germany observed tonight (Nov 14, ~16h50 UT) from Germany, Eastern France, Italy and Switzerland. More than 200 reports received in 3 hours! If you observed, recorded, or photographed it, please report! Thanks in advance!https://t.co/obS4rmFxCv pic.twitter.com/YrvGElk6PO

  — IMO Meteor Org. (@IMOmeteors) 14 Νοεμβρίου 2017

  Όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν άργησαν να ακολουθήσουν και οι συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις που έκαναν λόγο για σκάφος εξωγήινων. Οι επιστήμονες, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη και εκτιμούν πως κατά πάσα πιθανότατα πρόκειται για διάττοντα αστέρα ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Εναερίου Ελέγχου της Γερμανίας ξεκαθάρισε πως «το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν πρόκειται για ιπτάμενο σκάφος».

  Am Abend des 14.11.2017 flog ein #Meteorit bzw. #Sternschnuppe über #Homburg im #Saarland pic.twitter.com/pMhbQ9Zb55

  — Feuerwehr Höchen (@FWHoechen) 14 Νοεμβρίου 2017

 • Οι μεγάλες πόλεις που κινδυνεύουν από το λιώσιμο των πάγων

  Οι μεγάλες πόλεις που κινδυνεύουν από το λιώσιμο των πάγων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-16 21:28:32 | Πηγή: News Beast

  Ερευνητές της NASA υποστηρίζουν ότι βρήκαν ένα εργαλείο το οποίο είναι ικανό να προβλέπει και να αποκαλύπτει τις πόλεις που θα επηρεαστούν άμεσα, στο σενάριο που επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων.

  Όπως αναφέρει το BBC οι επιστήμονες έκαναν την αποκάλυψη σε εργαστήριο της Καλιφόρνια. Το συγκεκριμένο εργαλείο λοιπόν θα προβλέπει πώς θα γίνει η αναδιανομή των υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση την περιστροφή της Γης και τα αποτελέσματα της βαρύτητας

  Οι ερευνητές, αναφέρουν με μεγάλη αισιοδοξία (όσον αφορά τη γρήγορη πρόβλεψη) για κάθε πόλη θα υπάρχει μια εικόνα των παγετώνων και των πάγων, γεγονός με εξαιρετική σημασία. Τα στοιχεία που θα δώσει το συγκεκριμένο εργαλείο θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε πόλεις και χώρες ώστε να χτιστούν αντιπλημμυρικά έργα έγκαιρα.

  Για παράδειγμα, το Λονδίνο θα μπορούσε να επηρεαστεί από το λιώσιμο των πάγων στο βορειοδυτικό τμήμα του πάγου της Γροιλανδίας, που θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αντίθετα, η Νέα Υόρκη απειλείται περισσότερο από την περιοχή που βρίσκεται βόρεια και ανατολικά.

  afosdifh2

  Το λιώσιμο των πάγων στη βορειοανατολική και βορειοδυτική πλευρά της Ανταρκτικής αναμένεται ότι θα επηρεάσει έντονα τη στάθμη της θάλασσας στο Σίδνεϊ.

  afosdifh3

  Τέλος αναφέρουν πως οι παράγοντες που επηρεάζουν το πρότυπο αλλαγής της στάθμης στη θάλασσα είναι τρεις: Η βαρύτητα καθώς τα «φύλλα πάγου είναι τεράστιες μάζες που ασκούν έλξεις στον ωκεανό». Όταν οι πάγοι λιώνουν, η έλξη μειώνεται και η θάλασσα απομακρύνεται από τις μάζες.

  Έπειτα, το έδαφος κάτω από τα φύλλα πάγο, που έχει συμπιεστεί, επεκτείνεται με κατακόρυφο τρόπο.

  Ο τρίτος παράγοντας είναι η περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον εαυτό του.

 • Ιορδανία: Μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε καταυλισμό προσφύγων

  Ιορδανία: Μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε καταυλισμό προσφύγων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-16 20:47:56 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας εντός καταυλισμού προσφύγων στον κόσμο ξεκίνησε να λειτουργεί στο κέντρο προσφύγων Ζαατάρι στη βόρεια Ιορδανία, κοντά στα συριακά σύνορα.

  Το έργο, το οποίο κόστισε 17,5 εκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση και θα παρέχει ενέργεια για έως και 14 ώρες την ημέρα. Η ηλεκτρική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 80.000 κατοίκους για την επικοινωνία με συγγενείς και οικεία πρόσωπα, μέσω της φόρτισης κινητών τηλεφώνων, καθώς και για την ηλεκτροδότηση ψυγείων, φωτών ανεμιστήρων και τηλεοράσεων.

  EPA/STRINGER

  «Το έργο επιτρέπει στα παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές τους, και αυξάνει την ασφάλεια των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών που κυκλοφορούν στο κέντρο. Η καθημερινή ζωή θα γίνει πολύ πιο εύκολη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ιορδανία, Στέφανο Σεβέρε, σύμφωνα με το Reuters.

  Η νέα ηλιακή μονάδα, η οποία αποτελείται από 40.000 ηλιακούς συλλέκτες, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του καταυλισμού κατά 13.000 τόνους ετησίως και θα εξοικονομήσει 5,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ποσό που θα επενδυθεί εκ νέου στην προσφυγική κοινότητα. Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, που θεωρείται δεδομένη σε πολλές χώρες, κάνει όπως είναι λογικό τεράστια διαφορά στην καθημερινή ζωή των κατοίκων σε έναν προσφυγικό καταυλισμό.

  Η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε εκτοπισμένες κοινότητες ανά τον κόσμο. Η πρώτη ηλιακή μονάδα σε προσφυγικό καταυλισμό άνοιξε το Μάιο επίσης στην Ιορδανία, στο Αζράκ, μια περιοχή με αποξηραμένους υγροτόπους, όπου ο σταθμός των 2 μεγαβάτ καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό δύο οικισμών 20.000 προσφύγων από τη Συρία.

  Συρία

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • ΗΠΑ: Αίτηση αναγνώρισης δικαιωμάτων σε ελέφαντες

  ΗΠΑ: Αίτηση αναγνώρισης δικαιωμάτων σε ελέφαντες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-16 20:16:43 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Η φιλοζωική ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων NhRP υποστηρίζει ότι τρεις ελέφαντες, που ανήκουν σε ζωολογικό κήπο του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, διαθέτουν «το θεμελιώδες δικαίωμα στην σωματική ελευθερία», και κατέθεσαν αγωγή για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και τη μεταφορά τους σε καταφύγιο ζώων.

  Οι Μπιούλα, Κάρεν και Μίνι είναι τρεις ελέφαντες που ανήκουν στον ζωολογικό κήπο Κόμερφορντ στο Γκόσεν του Κοννέκτικατ. Τα ζώα είναι διαθέσιμα για αναβάτες βόλτες και εμφανίζονται σε τσίρκο, εκθέσεις, γάμους και ταινίες. Οι τρεις ελέφαντες είναι ηλικίας μεταξύ 33 και 50 ετών και ο ζωολογικός κήπος τους έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 30 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τη φιλοζωική οργάνωση, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει στο παρελθόν επιπλήξει ή τιμωρήσει τον ζωολογικό κήπο περισσότερες από 50 φορές επειδή δεν τηρεί τα ελάχιστα πρότυπα του νόμου περί καλής διαβίωσης των ζώων.

  Η οργάνωση κατέθεσε την αγωγή ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κοννέκτικατ ζητώντας την απελευθέρωση των ελεφάντων σε σχετικό καταφύγιο για ζώα από τσίρκο, κήπους και τέχνες του θεάματος, όπου το «το δικαίωμά τους στην σωματική ελευθερία θα γίνεται σεβαστό».

  Ο ιδρυτής και δικηγόρος της οργάνωσης, Στίβεν Γουάιζ, δήλωσε ότι η υπόθεση δεν αφορά την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά τα δικαιώματα των ζώων. «Αυτό που κάνουν είναι να στερούν την ελευθερία από τα τρία ζώα, κάτι που θεωρούμε ως μια εγγενώς σκληρή παραβίαση του πιο θεμελιώδους δικαιώματος τους ως ελεφάντων. Εάν τα δικαστήρια του Κοννέκτικατ εκτιμούν πραγματικά την αυτονομία, όπως προτείνουν οι προηγούμενες αποφάσεις, θα δουν και την κατάστασή τους υπό το φως αυτό και θα διατάξουν την απελευθέρωση των ελεφάντων από την αιχμαλωσία».

  Ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου, Τιμ Κόμερφορντ, δήλωσε ότι «δεν είναι σωστό να αρπαχτούν τα ζώα από την οικογένειά μου, από το σπίτι τους».

  Νομική προσωπικότητα και δικαιώματα έχουν αναγνωριστεί σε εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ποταμό της Νέας Ζηλανδίας και σε χιμπατζήδες και αρκούδες στην Αργεντινή και την Κολομβία.

  ΗΠΑ

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • Πρόβλεψη τρόμου από τη NASA: Οι μεγάλες πόλεις που θα πλημμυρίσουν με το λιώσιμο των πάγων

  Πρόβλεψη τρόμου από τη NASA: Οι μεγάλες πόλεις που θα πλημμυρίσουν με το λιώσιμο των πάγων

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-16 19:35:39 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Εργαλείο πρόβλεψης για τις επιπτώσεις που θα έχει το λιώσιμο των πάγων σε πόλεις – Οι ερευνητές της NASA θεωρούν ότι το εργαλείο θα χρησιμεύσει στο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα – Ο προγραμματισμός των έργων θα γίνεται σε βάθος 100 ετώνΈνα εργαλείο που κάνει προγνώσεις και αποκαλύπτει ποιες πόλεις θα επηρεαστούν όταν επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων και μεγάλα τμήματα των παγωμένων επιφανειών αποκολληθούν, υποστηρίζουν ότι βρήκαν ερευνητές της NASA σε εργαστήριο στην Καλιφόρνια.


  Με βάση την περιστροφή της Γης και τα αποτελέσματα της βαρύτητας, το εργαλείο θα προβλέπει πώς θα γίνει η αναδιανομή των υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, για κάθε πόλη θα υπάρχει μια εικόνα των παγετώνων και των πάγων, γεγονός με εξαιρετική σημασία.

  Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εργαλείο μπορεί να χρησιμεύσει σε πόλεις και χώρες που θα προσπαθήσουν να χτίσουν αντιπλημμυρικά έργα. Ο προγραμματισμός μπορεί να γίνεται σε βάθος εκατονταετίας, ενώ θα εφιστά την προσοχή στα πιο ανησυχητικά σημεία.

  Για παράδειγμα, το Λονδίνο θα μπορούσε να επηρεαστεί από το λιώσιμο των πάγων στο βορειοδυτικό τμήμα του πάγου της Γροιλανδίας, που θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αντίθετα, η Νέα Υόρκη απειλείται περισσότερο από την περιοχή που βρίσκεται βόρεια και ανατολικά.

  Το λιώσιμο των πάγων στη βορειοανατολική και βορειοδυτική πλευρά της Ανταρκτικής αναμένεται ότι θα επηρεάσει έντονα τη στάθμη της θάλασσας στο Σίδνεϊ.

  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τρεις παράγοντες επηρεάζουν το πρότυπο αλλαγής της στάθμης στη θάλασσα. Το πρώτο είναι η βαρύτητα, καθώς τα «φύλλα πάγου είναι τεράστιες μάζες που ασκούν έλξεις στον ωκεανό». Όταν οι πάγοι λιώνουν, η έλξη μειώνεται και η θάλασσα απομακρύνεται από τις μάζες.

  Δεύτερον, το έδαφος κάτω από τα φύλλα πάγο, που έχει συμπιεστεί, επεκτείνεται με κατακόρυφο τρόπο.

  Τρίτος παράγοντας είναι η περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον εαυτό του. Με την περιστροφή, δημιουργείται ταλάντωση, που αλλάζει, όπως και οι μάζες στην επιφάνεια. 

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ανιχνεύτηκαν ξανά βαρυτικά κύματα από δύο μαύρες τρύπες

  Ανιχνεύτηκαν ξανά βαρυτικά κύματα από δύο μαύρες τρύπες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-16 19:23:35 | Πηγή: News Beast

  Την πέμπτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από το διάστημα ανακοίνωσαν οι ερευνητές των δύο αμερικανικών ανιχνευτών LIGO. Πάντως, αυτήν τη φορά η ανακοίνωση έγινε χωρίς τυμπανοκρουσίες, καθώς το φαινόμενο τείνει πλέον να γίνει… ρουτίνα μετά την ιστορική πρωτιά τον Σεπτέμβριο του 2015.

  Αυτήν τη φορά τα βαρυτικά κύματα εκτιμάται ότι προέρχονται από τη συγχώνευση δύο σχετικά «ελαφριών» μαύρων τρυπών με μάζες επτά και 12 φορές μεγαλύτερες από τη μάζα του Ήλιου, σε απόσταση περίπου ενός δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

  Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συγχώνευση άφησε πίσω της μία νέα μαύρη τρύπα, με μάζα 18 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, κάτι που σημαίνει ότι εκλύθηκε στο διάστημα -με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων- ενέργεια ισοδύναμη με περίπου μία ηλιακή μάζα, δηλαδή «ρυτιδώσεων» του χωροχρόνου, φθάνοντας έως τη Γη.

  Το συμβάν έγινε αντιληπτό από τους δύο επίγειους ανιχνευτές στις ΗΠΑ στις 8 Ιουνίου φέτος και η ανακοίνωσή του καθυστέρησε για να υπάρξει η αναγκαία επιβεβαίωση.

  Η νέα ανακάλυψη αποτελεί άλλο ένα βήμα για την ανάπτυξη της λεγόμενης «αστρονομίας πολλαπλών μηνυμάτων», στην οποία οι αστρονόμοι θα συνδυάζουν, πλέον, στοιχεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τα βαρυτικά κύματα.

  Σήμερα, οι αμερικανικοί ανιχνευτές LIGO και ο ευρωπαϊκός VIRGO στην Ιταλία βρίσκονται εκτός λειτουργίας, προκειμένου να αναβαθμισθούν, ώστε να επαναλειτουργήσουν το φθινόπωρο του 2018 με αυξημένη ευαισθησία.

 • Πεφταστέρια το βράδυ της Παρασκευής

  Πεφταστέρια το βράδυ της Παρασκευής

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-16 10:54:53 | Πηγή: News Beast

  Κατάλληλες φαίνεται ότι θα είναι το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου οι συνθήκες για τη νυχτερινή παρατήρηση των Λεοντίδων, των διαττόντων αστέρων που θα πέσουν στο βόρειο ημισφαίριο.  Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, επειδή θα υπάρχει νέα σελήνη, οπότε, αν δεν υπάρχουν σύννεφα, όλοι θα μπορούν να δουν τα πεφταστέρια.

  Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης θεαματικότητας βροχή διαττόντων, που όμως κατά καιρούς εξελίσσονται σε μία από τις πιο εντυπωσιακές. Συνήθως «παράγουν» 15 πεφταστέρια ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες μετέωρα την ώρα. Οι πιο πρόσφατες θεαματικές χρονιές τους ήταν το 1966 και το 2001.

  Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031 και το 2064 σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

  Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη, τα οποία συνήθως έχουν βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας σε ύψος 80 έως 130 χιλιομέτρων, αναφλέγονται λόγω της τριβής και ιονίζουν τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι φωτεινές σφαίρες, τα «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.

 • Κορυφώνεται αύριο το βράδυ η «βροχή» των διαττόντων Λεοντιδών

  Κορυφώνεται αύριο το βράδυ η «βροχή» των διαττόντων Λεοντιδών

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-16 09:43:44 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, επειδή θα υπάρχει νέα σελήνη, οπότε, αν δεν υπάρχουν σύννεφα, οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρησηΗ φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου, στο βόρειο ημισφαίριο που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.


  Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, επειδή θα υπάρχει νέα σελήνη, οπότε, αν δεν υπάρχουν σύννεφα, οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση.

  Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης θεαματικότητας βροχή διαττόντων, που όμως κατά καιρούς εξελίσσονται σε μία από τις πιο εντυπωσιακές. Συνήθως «παράγουν» 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες μετέωρα την ώρα. Οι πιο πρόσφατες θεαματικές χρονιές τους ήταν το 1966 και το 2001.

  Η συγκεκριμένη «βροχή» διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031 και το 2064.

  Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη, τα οποία συνήθως έχουν βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας σε ύψος 80 έως 130 χιλιομέτρων, αναφλέγονται λόγω της τριβής και ιονίζουν τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι φωτεινές σφαίρες, τα «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Η αποθέωση του φθινοπώρου στη Νότια Πίνδο

  Η αποθέωση του φθινοπώρου στη Νότια Πίνδο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-16 07:26:50 | Πηγή: News Beast

  Πράσινο και όλες οι αποχρώσεις του καφέ και του κίτρινου είναι τα χρώματα που κυριαρχούν αυτή την εποχή στην πλούσια φύση της υπέροχης Πίνδου. Με το φθινόπωρο να έχει κάνει εμφανή την παρουσία του, οι εικόνες από την περιοχή θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής.

  Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη νότια Πίνδο, στην περιοχή που το Περτουλιώτικο ρέμα μετονομάζεται Καμναΐτικο και συνεχίζει προς τα δυτικά μέχρι να καταλήξει στον Αχελώο.

  Είναι η «καρδιά» της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας με ψηλές κορφές να λογχίζουν τον ουρανό, πυκνά δάση προικισμένα με τη γενναιοδωρία της φύσης και τρεχούμενα νερά.

  Νότια Πίνδος θεωρείται το τμήμα της οροσειράς που καλύπτει τον νομό Τρικάλων και μέρος του νομού Ιωαννίνων. Ανατολικά καταλήγει στον Θεσσαλικό κάμπο και νότια γειτνιάζει με τα Άγραφα. Από τη νότια Πίνδο πηγάζουν οι ποταμοί Αχελώος και Πηνειός ενώ οι ψηλότερες κορυφές της είναι η Τριγγία στα 2.204 μέτρα και το Αυγό στα 2.1246 μέτρα.

  4280461 4280445 4280427 4280367 4280354 4280468

 • Επιστήμονες ανακάλυψαν «Γη» όπου ο χρόνος διαρκεί λιγότερο από... 10 ημέρες!

  Επιστήμονες ανακάλυψαν «Γη» όπου ο χρόνος διαρκεί λιγότερο από... 10 ημέρες!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-16 00:03:42 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Τα στοιχεία δείχνουν την ύπαρξη ατμόσφαιρας - Σημαντικές πιθανότητες να υπάρχει ζωήΜία «Γη» σε άλλο ηλιακό σύστημα, με χρονικό κύκλο που διαρκεί... λιγότερο από 10 ημέρες! Είναι δυνατόν; Και όμως είναι. Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλανήτη ακριβώς στο μέγεθος της Γης, σε κοντινό ηλιακό σύστημα, ο χρόνος του οποίου διαρκεί μόλις 10 ημέρες!


  Σε απόσταση... μόλις 11 ετών φωτός, ο πλανήτης Ross 128 b θεωρείται ο δεύτερος πιο κοντινός πλανήτης που έχει εντοπιστεί εκτός του ηλιακού μας συστήματος, με ατμόσφαιρα που μοιάζει πολύ με της Γης.

  Ο Ross είναι πολύ κοντά στο άστρο του συστήματός του. Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο φωτεινός, καθώς ο κόκκινος νάνος που αποτελεί το κέντρο του συστήματός του, είναι ψυχρός. Επίσης, είναι «ήσυχος», δηλαδή δεν εκπέμπει επιβλαβή ακτινοβολία. 
  Αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο, αυξάνει σημαντικά για τους επιστήμονες τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής. Ο Ross βρίσκεται στο όριο της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης».

  Η μελέτη του συνεχίζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και διατήρηση ζωής, ακόμη και στη μορφή που τη γνωρίζουμε στη δική μας Γη.

  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Μια μήνυση δίνει ανθρώπινη υπόσταση σε τρεις ελέφαντες ως «νομικά πρόσωπα»

  Μια μήνυση δίνει ανθρώπινη υπόσταση σε τρεις ελέφαντες ως «νομικά πρόσωπα»

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-15 21:51:06 | Πηγή: News Beast

  Πολύ πρόσφατα, ένας μη κυβερνητικός φιλοζωικός οργανισμός κατέθεσε την πρώτη ποτέ μήνυση για λογαριασμό 3 ελεφάντων που κρατούνται στον ζωολογικό κήπο του Κονέκτικατ. Και κρατούνται παρανόμως!

  Η μήνυση αξιώνει από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στα ζώα τη νομική υπόσταση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν στη βάση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και την ελευθερία.

  Η ίδια οργάνωση (Nonhuman Rights Project) είχε αποπειραθεί βέβαια αποτυχημένα και στο παρελθόν να κάνει το ίδιο για κάτι χιμπαντζήδες στον ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης, κι έτσι η νέα δικαστική περιπέτεια δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα αποβεί επιτυχημένη.

  Οι τρεις ελέφαντες δεν ζήτησαν ποτέ νομική εκπροσώπηση, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν δικαιούνται να ζήσουν όπως εκείνοι θελήσουν, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οργάνωσης, Steven Wise, τουλάχιστον, που παλεύει για αυτό το περιβόητο habeas corpus των ζώων.

  Η υπερασπιστική του γραμμή θεωρεί αυταπόδεικτο πως τα τρία ζώα είναι bona fide υπάρξεις, έλλογα όντα δηλαδή που έχουν συνείδηση του εαυτού τους και των πράξεών τους. Γι’ αυτό ακριβώς παλεύει, καθώς αν τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να είναι νομικές οντότητες, τότε όλες οι άλλες δικαστικές μάχες θα είναι διάπλατα ανοιχτές.

  lkfrent1

  Στις ΗΠΑ τα ζώα λογίζονται ως ιδιοκτησία, ένα απαράδεκτο καθεστώς για ζωντανές υπάρξεις, μας λέει ο δικηγόρος, που τις καθηλώνει στην αιχμαλωσία και την ανθρώπινη τέρψη. Ο Wise μάζεψε μάλιστα υπογραφές αλλά και εκθέσεις από ακαδημαϊκούς και ειδικούς στους ελέφαντες για να δέσει την υπόθεσή του, καθώς όλοι τους συμφωνούν πως είναι όντα που αναπτύσσουν αισθήματα και έχουν συνείδηση.

  Η παλαιότερη δικαστική μάχη του Nonhuman Rights Project είχε αποβεί άκαρπη, καθώς το δικαστήριο κατέληξε πως οι άνθρωποι είναι νομικά πρόσωπα επειδή είναι… άνθρωποι. Και οι χιμπαντζήδες δεν είναι νομικά πρόσωπα γιατί απλώς δεν είναι άνθρωποι! Αν θα δικαιωθεί η νέα προσπάθεια και θα αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις ελέφαντες, θα φανεί στους προσεχείς μήνες…

 • Η NASA καταγράφει εντυπωσιακές εικόνες από κολοσσιαίο παγόβουνο της Ανταρκτικής

  Η NASA καταγράφει εντυπωσιακές εικόνες από κολοσσιαίο παγόβουνο της Ανταρκτικής

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-15 18:39:41 | Πηγή: News Beast

  Πια είναι καλοκαιράκι στην Ανταρκτική, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν από κοντά ένα πραγματικά πελώριο παγόβουνο.

  Το οποίο λειτουργεί για όλους εμάς σαν χάδι για τα μάτια!

  Γνωστό ως A-68, το γιγαντιαίο παγόβουνο ζυγίζει, όπως υπολογίζουν, ένα τρισεκατομμύριο τόνους και καλύπτει μια επιφάνεια 5.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

  nanssaaikmfaggese1

  Και κινείται μάλιστα, αργά και νωχελικά, απομακρυνόμενο από τη Χερσόνησο της Ανταρκτικής και δημιουργώντας κι άλλα παγόβουνα στην πορεία.

  nanssaaikmfaggese4

  Την περασμένη Κυριακή λοιπόν, μια αποστολή της NASA, με σκοπό να φτιάξει τρισδιάστατους χάρτες τόσο της Ανταρκτικής όσο και του Αρκτικού Κύκλου, πέταξε με ένα αεροπλάνο πάνω από το παγόβουνο για χορταστικότερες ματιές στον Γολιάθ.

  nanssaaikmfaggese3

  «Το A-68 επεκτείνεται τόσο που μοιάζει να είναι κομμάτι του ίδιου του πάγου», είπαν οι επιστήμονες αφήνοντάς μας να χαζεύουμε το θέαμα…

  nanssaaikmfaggese5

 • Δείτε μια ταραντούλα και μια σφήκα να μάχονται μέχρι θανάτου

  Δείτε μια ταραντούλα και μια σφήκα να μάχονται μέχρι θανάτου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-15 17:36:41 | Πηγή: News Beast

  Όποιος φοβάται τις αράχνες ή τα έντομα γενικά, καλύτερα να μην πατήσει το «play».

  Εκτός κι αν θέλει να πιέσει τα όρια της φοβίας του στα άκρα!

  Η μάχη έλαβε λοιπόν χώρα σε έρημο της Αριζόνα και έφερε απέναντι μια μεγάλη ταραντούλα και μια σφήκα που αποκαλείται χαρακτηριστικά «ταραντούλα γεράκι», καθώς συνηθίζει να κυνηγά τις τρομακτικές αράχνες.

  Η μικρότερη σφήκα κεντρίζει επανειλημμένως την αράχνη, μέχρι που παραλύει και μοιάζει ανυπεράσπιστη. Και το κάνει αυτό για να αφήσει μέσα της τα αβγά της, ώστε να τραφούν τα μικρά από την αράχνη και να μεγαλώσουν με ασφάλεια…

 • Αστρονόμοι ανακάλυψαν εξωπλανήτη με... γήινες θερμοκρασίες

  Αστρονόμοι ανακάλυψαν εξωπλανήτη με... γήινες θερμοκρασίες

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-15 17:16:46 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ο νέος εξωπλανήτης είναι ο δεύτερος πιο κοντινός μετά τον Proxima b που βρίσκεται γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου σε απόσταση τεσσάρων ετών φωτόςΕυρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα «γήινο» εξωπλανήτη σε απόσταση μόνο 11 ετών φωτός. Όπως εκτιμούν, όχι μόνο έχει περίπου το μέγεθος της Γης, αλλά -το κυριότερο- οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι είναι παρόμοιες με του δικού μας πλανήτη, από μείον 60 έως 20 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που αποτελεί μία από τις βασικές ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής.


  Ο εξωπλανήτης Ross 128 b περιφέρεται γύρω από το άστρο Ρος 128, έναν ήσυχο ερυθρό νάνο. Ο νέος εξωπλανήτης είναι ο δεύτερος πιο κοντινός μετά τον Proxima b που βρίσκεται γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου σε απόσταση τεσσάρων ετών φωτός.

  Ο Ross b είναι ο δεύτερος κοντινότερος εξωπλανήτης χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και ο πιο κοντινός γύρω από ένα αδρανή ερυθρό νάνο. Γι' αυτό, αναμένεται να αποτελέσει κατ' εξοχήν στόχο των μελλοντικών τηλεσκοπίων, όπως του υπό κατασκευήν ευρωπαϊκού «Υπερβολικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου» (ELT), τα οποία θα αναζητήσουν δυνητικά φιλόξενους εξωπλανήτες, ανιχνεύοντας τους κατάλληλους βιοδείκτες (π.χ. οξυγόνο) στην ατμόσφαιρά τους.

  Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, με επικεφαλής τον Ξαβιέ Μπονφίλς του Ινστιτούτου Πλανητολογίας και Αστροφυσικής του γαλλικού Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ, που χρησιμοποίησαν το όργανο HARPS για την ανακάλυψη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics».

  Ο εξωπλανήτης Ross 128 b ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο του σε σχεδόν δέκα γήινες μέρες (η διάρκεια του έτους του), κινούμενος σε 20 φορές μικρότερη απόσταση από το άστρο του από ό,τι η Γη γύρω από τον Ήλιο. Όμως, παρά την εγγύτητα στο άστρο του, ο Ross 128 b δέχεται μόνο 1,4 φορές περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με τη Γη.

  Οι ερυθροί νάνοι είναι ψυχρά, αχνά και τα πιο κοινά άστρα στο σύμπαν. Ορισμένοι όμως, όπως ο Εγγύτατος του Κενταύρου, ο οποίος επίσης είναι ερυθρός νάνος, κατά διαστήματα εξαπολύουν ισχυρές εκλάμψεις που «λούζουν» τους πλανήτες τους με θανατηφόρες υπεριώδεις ακτινοβολίες και ακτίνες-Χ. Γι' αυτό, ο κοντινότερος εξωπλανήτης Proxima b γύρω από τον Εγγύτατο είναι πολύ πιθανό να μην είναι φιλόξενος.

  Όμως ο Ross 128 b είναι ένα πολύ πιο ήσυχο άστρο, συνεπώς οι εξωπλανήτες του μπορεί να διαθέτουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή. Μάλιστα, το άστρο Ross 128, μαζί με τους όποιους εξωπλανήτες του, κινείται προς το δικό μας ηλιακό σύστημα και αναμένεται να γίνει ο κοντινότερος αστρικός μας «γείτονας» σε περίπου 79.000 χρόνια. Έτσι, ο Ross 128 b και όχι ο Proxima b θα είναι πια ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης.

  Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους «γήινους» εξωπλανήτες. Το επόμενο κρίσιμο στάδιο θα είναι να αποκτήσουν την ικανότητα ανάλυσης της ατμόσφαιράς τους με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, έτσι ώστε να βγάλουν αξιόπιστα συμπεράσματα κατά πόσο είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί μορφές ζωής σε κάποιον από αυτούς. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Γερμανία: «Μέχρι το 2100 η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου»

  Γερμανία: «Μέχρι το 2100 η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου»

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-15 17:14:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100 (σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή) αντί για 2,8 βαθμούς που προβλέπονταν, εφόσον η Ουάσινγκτον τηρούσε την αρχική δέσμευσή της να μειώσει την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Climate Action Tracker.

  Επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα οι ΗΠΑ, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων (GES) μετά την Κίνα, είχαν δεσμευτεί να τις μειώσουν κατά 26-28% μέχρι το 2025, σε σύγκριση με το 2005, προκειμένου να συμβάλουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού, που επιτεύχθηκε το 2015, ήταν να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

  «Εξαιτίας, κυρίως, της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία», που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο, παρατηρείται «μια σημαντική υποχώρηση της προόδου», που αναμενόταν να γίνει σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, σημειώνει η ΜΚΟ σε μια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP23), που διεξάγεται στη Βόννη της Γερμανίας.

  «Αν όλες οι κυβερνήσεις (σ.σ. εκτός των ΗΠΑ) εφάρμοζαν πλήρως τις δεσμεύσεις (για τη μείωση των GES) που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξανόταν κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με το επίπεδο της προβιομηχανικής περιόδου», τονίζει η Climate Action Tracker.

  Το 2016 η οργάνωση προέβλεπε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς.
  Η επιδείνωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι «οι ΗΠΑ στρέφουν την πλάτη στον στόχο τους, που είχε ορίζοντα το 2030 και τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2050», εκτιμά η ΜΚΟ.

  Αντιθέτως, η Κίνα και η Ινδία (η πρώτη και η τέταρτη χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την εκπομπή GES), σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» την περασμένη χρονιά. Η οργάνωση προβλέπει ότι οι πολιτικές που ακολουθούν αυτές οι δύο χώρες «οδηγούν σε μείωση της θερμοκρασίας κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου».

  «Απέναντι στην απραξία των ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία ανεβάζουν ταχύτητα. Και οι δύο πάντως θα πρέπει να αναθεωρήσουν και να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Παρίσι», σχολίασε ο Μπιλ Χέρι, του ερευνητικού ινστιτούτου Climate Analytics.
 • Διαβαλκανικό πρόγραμμα-απάντηση στην Κλιματική Αλλαγή: Η προστασία των δασών στα χέρια των μαθητών

  Διαβαλκανικό πρόγραμμα-απάντηση στην Κλιματική Αλλαγή: Η προστασία των δασών στα χέρια των μαθητών

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-15 17:14:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

  Ένα καινοτόμο διαβαλκανικό πρόγραμμα που στοχεύει να καλλιεργήσει την περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές, φέρνοντάς τους πιο κοντά με τον φυσικό πλούτο των δασών μας, έτσι ώστε να αποτελέσουν και τους αυριανούς υπερασπιστές του. Κυρίως όμως, η διαβαλκανική δράση σκοπεύει να φυτέψει τον σπόρο της ευαισθητοποίησης στους πολίτες του μέλλοντος για το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, με τις καταστροφικές συνέπειες, αν δεν αναλάβουμε δράση να είναι δυστυχώς θέμα χρόνου: Την Κλιματική Αλλαγή.

  Εξ ου και ο τίτλος του προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση, για την Κλιματική Αλλαγή Αναλαμβάνω Δράση» (“Forest Action for Climate Change mitigation”), υπό τη διοργάνωση και τον συντονισμό της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και την υποστήριξη της Tetra Pak. Με την Tetra Pak Eλλάς υπάρχει ήδη μια διετής συνεργασία στο πλαίσιο της δράσης «Στέλνω μήνυμα, αναλαμβάνω δράση». Στη δράση συμμετείχαν 100 σχολεία από τις Διευθύνσεις Α/Θμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δούλεψαν με πολύ ενθουσιασμό για την υλοποίηση της δράσης, η οποία συνεχίζεται και τη φετινή σχολική χρονιά.  ​Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει το «κενό» γνώσης σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως αυτού της δασικής προστασίας«Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει το «κενό» γνώσης σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως είναι αυτός που πραγματευόμαστε εμείς, το δασικό οικοσύστημα», αναφέρει στη συνέντευξή του στο zougla.gr ο Δημήτρης Γκότζος, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» και Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Α/ βάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας.  

  «Οι μαθητές, συν τοις άλλοις, θα μαθαίνουν τους αυτορρυθμιστικούς μηχανισμούς του δασικού οικοσυστήματος και τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό λέμε ότι πηγαίνω στο δάσος και μαθαίνω από αυτό για αυτό», υπογραμμίζει. 

  Όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Γκότζος, το πιλοτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αναμένεται να αποτελέσει και τη βάση για αντίστοιχες ενέργειες στο άμεσο μέλλον και θα πραγματοποιηθεί παράλληλα στα σχολεία τεσσάρων χώρων κατά την διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους.

  Δείτε τη συνέντευξη
  :


  Οι χώρες που συμμετέχουν είναι οι Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος και Ρουμανία και τα σχολεία που θα πάρουν μέρος στη δράση και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας είναι το 8ο Δ.Σ. Αμαρουσίου, το 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου, το 13ο Δ.Σ. Χαλανδρίου και το 3ο Γυμνάσιο Βριλησσίων, με στόχο την επόμενη χρονιά να συμμετέχουν όλα τα σχολεία του Δικτύου, πάντα υπό τη διοργάνωση και τον συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.

  Η κάθε χώρα θα δημιουργήσει μέσα από μια σειρά δράσεων εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την ειδική θεματική που έχει αναλάβει και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανταλλαγή της γνώσης και των πρακτικών, ώστε οι μαθητές (και οι εκπαιδευτικοί) να κατέχουν μετά το πέρας του ολοκληρωμένη διάσταση του θέματος και να τη διαδώσουν στην κοινωνία.

  ​«Οι μαθητές θα αντιλαμβάνονται την αξία του δάσους στη ζωή μας, τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  και αντίστροφα, δηλαδή το πώς το φαινόμενο μπορεί να βλάψει το δασικό οικοσύστημα, διότι πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση»Η χώρα μας έχει αναλάβει τη θεματική «Δάσος και Διοξείδιο του Άνθρακα», η Ρουμανία «Δάσος και Ενέργεια», η Βουλγαρία «Δάσος και Βιοποικιλότητα», και η Κύπρος «Δάσος και Πυρκαγιές». Όλες οι θεματικές εξετάζονται υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής μας και ένα από το σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα», όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής. 

  Ο Δημήτρης Γκότζος εξηγεί: «Εμείς στην Ελλάδα θα ασχοληθούμε με το πώς τα δάση αποτελούν «αποθήκες» του διοξειδίου του άνθρακα, η έκλυση του οποίου συμβάλλει στην ένταση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, οι μαθητές θα αντιλαμβάνονται την αξία του δάσους στη ζωή μας, τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του φαινομένου  και αντίστροφα, δηλαδή το πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να βλάψει το δασικό οικοσύστημα, διότι πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση».


  «Το υλικό αυτό που θα δημιουργήσουν τα σχολεία θα μετουσιωθεί σε πρακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς θα εφαρμοστεί στις τάξεις. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία του «Οικοκώδικα», δηλαδή ενός κώδικα καλής συμπεριφοράς των πολιτών στο δάσος, που θα εκφράζεται από τους μαθητές είτε με κείμενο, είτε με τραγούδι, ακόμη και με θεατρικό σκετς», υπογραμμίζει ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

  ​«Οι μαθητές θα προβληματιστούν ώστε να στέκονται κριτικά απέναντι σε κάποια ζητήματα, όπως αυτό των δασικών πυρκαγιών, δημιουργώντας έναν Οικοκώδικα καλής συμπεριφοράς στα δάση»«Η σπουδαιότερη αξία του προγράμματος», σύμφωνα με τον Συντονιστή του, είναι το γεγονός ότι «πέρα από το γνωστικό επίπεδο, οι μαθητές θα προβληματιστούν ώστε να στέκονται κριτικά απέναντι σε κάποια ζητήματα, όπως αυτό των δασικών πυρκαγιών. Άλλωστε, όταν τα παιδιά μαθαίνουν για αυτά τα ζητήματα, καθώς επιστρέφουν στο σπίτι μεταφέρουν αυτή τη γνώση και στους γονείς τους ή αναλαμβάνουν κάποια δράση στη γειτονιά τους, κι έτσι όλα αυτά μεταφέρονται στην κοινωνία ευρύτερα».


  Ο Δημήτρης Γκότζος αναφέρεται τέλος και στον διαχρονικό υποστηρικτή των περιβαλλοντικών δράσεων όπως αυτή, της εταιρείας Tetra Pak. «Με την Tetra Pak συνεργαζόμαστε 2 χρόνια σε μια ανάλογη δράση με τον τίτλο "Στέλνω μήνυμα, αναλαμβάνω δράση". Σε αυτή την δράση συμμετείχαν 100 σχολεία από τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β’ Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δούλεψαν με πολύ ενθουσιασμό για την υλοποίηση της δράσης, η οποία συνεχίζεται και την φετινή σχολική χρονιά», υπογραμμίζει, εξηγώντας τον ρόλο της για το επερχόμενο σεμινάριο:

  «Η Tetra Pak είναι ο επίσημος χορηγός της διαβαλκανικής δράσης και μας βοηθά αποτελεσματικά στην πιλοτική υλοποίηση της δράσης για τηn τρέχουσα σεζόν 2017-18 με την προοπτική να συνεχιστεί η δράση σε περισσότερα σχολεία και με την εμπλοκή περισσότερων χωρών από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, η Tetra Pak θα μεταφέρει στους συμμετέχοντες καλές πρακτικές από τον επιχειρηματικό τομέα».

  Το πρόγραμμα

  Η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και από τις 4 χώρες, θα λάβει χώρα στην Αθήνα από την Παρασκευή 24 μέχρι και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «The Stanley Hotel» (Οδυσσέως 1, στάση μετρό Μεταξουργείο). Οι Έλληνες, Κύπριοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να καταρτιστούν σχετικά με το ζήτημα,  παρακολουθώντας παρουσιάσεις εστιασμένες σε ειδικότερες θεματικές ενότητες, σχετικά με την ενέργεια, τη βιοποικιλότητα, τις λειτουργίες των δασικών οικοσυστημάτων και των δασικών πυρκαγιών, πάντα υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής.  Στο πλαίσιο της τριήμερης συνάντησης θα ακολουθήσουν σεμινάρια στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και εκπαιδευτικά εργαστήρια στο «πεδίο», και συγκεκριμένα στον πευκόφυτο, ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα, μεταξύ της Αττικής και της Βοιωτίας. Την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου θα γίνει επεξεργασία του παραγόμενου υλικού, από το οποίο θα προκύψουν και οι λεπτομέρειες του προγράμματος που θα ακολουθήσουν τα σχολεία των 4 βαλκανικών χωρών.  Επόμενος σταθμός του προγράμματος, η 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, που θα αποτελέσει την κοινή ημέρα δράσης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν,  Καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση των δράσεων, είναι ο Ιούνιος του 2018.
 • Μητέρα αγελάδα τρέχει πίσω από τα μικρά της στο πιο σπαρακτικό βίντεο της ημέρας

  Μητέρα αγελάδα τρέχει πίσω από τα μικρά της στο πιο σπαρακτικό βίντεο της ημέρας

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-15 17:11:35 | Πηγή: News Beast

  Ο αποχωρισμός μητέρας και παιδιών είναι τραγικός σε ό,τι είδος κι αν ανήκεις.

  Αυτό ακριβώς μας υπενθυμίζει το βίντεο που κάνει τον γύρο του ίντερνετ και παρακολουθεί μια αγελάδα να τρέχει απελπισμένη πίσω από ένα τζιπ, καθώς δεν θέλει να αποχωριστεί τα μοσχαράκια της.

  Το υλικό ανέβασε στο Facebook η φιλοζωική οργάνωση Safe (Save Animals From Exploitation), που είπε επίσης πως οι αγελάδες αντιδρούν όπως και οι άνθρωποι όταν τους στερούν τα παιδιά τους: άλλοτε με βίαιο τρόπο και άλλοτε με απελπισία…

 • Έφτιαξαν τρίτο μάτι σε σκαθάρι

  Έφτιαξαν τρίτο μάτι σε σκαθάρι

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-15 12:22:54 | Πηγή: News Beast

  Τρίτο μάτι σε σκαθάρι έφτιαξαν επιστήμονες στο εργαστήριο -με κατάλληλες γενετικές επεμβάσεις- με στόχο να μελετήσουν καλύτερα τους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων είναι δυνατό να δημιουργηθούν στη φύση νέα πολύπλοκα χαρακτηριστικά ή παλαιά χαρακτηριστικά σε νέα μέρη του σώματος.

  Το τρίτο μάτι έφτιαξαν ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρμόν Μότζεκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

  Είχε προηγηθεί ένα παρόμοιο γενετικό πείραμα (για να κατανοηθεί πώς αναπτύσσεται το κεφάλι), το οποίο είχε οδηγήσει στην τυχαία δημιουργία ενός τρίτου ματιού. Αυτή τη φορά όμως η δημιουργία του τρίτου ματιού έγινε σκόπιμα και κατευθυνόμενα σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

  Τα εν λόγω όργανα λέγονται «έκτοπα» επειδή αναπτύσσονται σε λάθος μέρος του σώματος. Οι αρχικές μελέτες σε μύγες είχαν οδηγήσει στη δημιουργία ματιών πάνω στις φτερούγες ή στα πόδια τους. Τα μάτια εκείνα ποτέ δεν λειτούργησαν σαν κανονικά μάτια, αυτή τη φορά όμως το μάτι στο κέντρο του μετώπου του σκαθαριού βλέπει κανονικά.

  (Πηγή φωτογραφίας: Eduardo Zattara)

 • Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την καρδιά ανάλογα με την ομάδα αίματος

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την καρδιά ανάλογα με την ομάδα αίματος

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-15 12:13:10 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνεται, ορισμένες ομάδες αίματος αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους να υποστούν καρδιακή προσβολή – Πρώτη φορά συνδέεται ο κίνδυνος με την ομάδα αίματος – Συστήνεται παραμονή σε κλειστό χώρο και άθληση στους ασθενείςΜε την ομάδα αίματος φαίνεται ότι συνδέονται οι κίνδυνοι που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές του Intermountain Medical Center Heart Institute στη Γιούτα των ΗΠΑ.


  Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α, Β και ΑΒ έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να νιώσουν πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια επεισοδίων υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν όσοι έχουν ομάδα αίματος 0.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές ανακαλύπτουν ότι το περιβάλλον επηρεάζει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο κίνδυνος συνδέεται με την ομάδα αίματος.

  Σχεδόν διπλάσιος ο κίνδυνος

  Η έρευνα στηρίχθηκε σε δεδομένα ασθενών σε βάθος 14 ετών. Σε περιπτώσεις υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή πόνου στο στήθος διπλασιάζεται για ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα Α, Β και ΑΒ. Αντίθετα, ο κίνδυνος αυξάνεται ελάχιστα για όσους ανήκουν στην ομάδα 0.

  Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Benjamin Horne επισήμανε ότι η σύνδεση καρδιακής προσβολής και ρύπανσης σε ασθενείς που δεν ανήκουν στην 0 ομάδα αίματος δεν πρέπει να πανικοβάλλει. Οι ασθενείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι σε περιπτώσεις που η ρύπανση φθάσει υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να μένουν εντός του σπιτιού, μακριά από τη ρύπανση και να αθλούνται σε εσωτερικούς χώρους. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Το επιβλητικό βουνό στην καρδιά της Πελοποννήσου

  Το επιβλητικό βουνό στην καρδιά της Πελοποννήσου

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-15 07:26:35 | Πηγή: News Beast

  Με κορυφή στα 1.981 μέτρα, την Οστρακίνα, το Μαίναλο μοιάζει να εποπτεύει ολόκληρη την Πελοπόννησο, καθώς δεσπόζει στην καρδιά της. Μύθοι και θρύλοι το συνδέουν με τον θεό Πάνα, καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του νομού Αρκαδίας και επιφυλάσσει μαγευτικές εικόνες σε όποιον το επισκεφθεί.

  Το όνομά του σημαίνει ιερή μανία, παραφορά που προκαλεί η άγρια φύση, και περιβάλλεται από άλλα δέκα βουνά της Πελοποννήσου, μεταξύ άλλων τα Αροάνια, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα. Φιλοξενεί δε ορισμένα από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, όπως τα Μαγούλιανα στα 1.365 μέτρα και η Αλωνίσταινα στα 1.220. Στους πρόποδές του βρίσκεται η Τρίπολη ενώ κάποια από τα χωριά του Μαίναλου έχουν αναπτυχθεί τουριστικά και προσελκύουν πολλούς ταξιδιώτες: Δημητσάνα, Βυτίνα, Στεμνίτσα είναι μερικοί μόνο από τους οικισμούς που μυούν τους επισκέπτες στις ομορφιές της περιοχής.

  Από το Μαίναλο πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού, ο Λούσιος στα βορειοδυτικά και ο Ελισσώνας στα κεντρικά. Στο Χρυσοβίτσι υπάρχει και Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου, αφιερωμένο στην ιστορία της βιομηχανικής επανάστασης στον αρκαδικό χώρο και στη σημασία του βουνού στην ιστορία του τόπου. Το εντυπωσιακό ανάγλυφο του βουνού αποτελείται από κορυφές και χαράδρες και διαθέτει άφθονες πηγές, ειδικά στο δυτικό κομμάτι του.

  Το Μαίναλο είναι συναρπαστικός προορισμός όλες τις εποχές, με τη χρωματική παλέτα να ζωγραφίζει το τοπίο σε όλους τους γήινους τόνους το φθινόπωρο. Τον χειμώνα το βουνό καλύπτεται από λευκό πέπλο και κάτω από την κορυφή της Οστρακίνας λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο και καταφύγιο.

  4279847 4279846 427984342798414279839 4279842

 • Κεραυνός διαπερνά ένα Boeing 777 που μόλις είχε απογειωθεί

  Κεραυνός διαπερνά ένα Boeing 777 που μόλις είχε απογειωθεί

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-15 03:56:42 | Πηγή: News Beast

  Εικόνες που θα μπορούσαν να είναι τρομακτικές (ως προς τα αποτελέσματά τους) κατέγραψε η κάμερα που «συνέλαβε» με ένα Boeing 777 να ξεκινά την πτήση του κάτω από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες και ξαφνικά να το διαπερνά ένας κεραυνός.

  Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Shiphol του Άμστερνταμ με προορισμό τη Λίμα του Περού. Ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του να δέχεται ισχυρό χτύπημα από έναν κεραυνό.

  Το θέαμα μπορεί να κόβει την ανάσα αλλά το Boeing συνέχισε την πτήση του και προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Λίμα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα νέα αεροσκάφη κατασκευάζονται με την πρόβλεψη να αντέχει η καμπίνα σε πιθανό χτύπημα από ηλεκτρικά ρεύματα και να προστατεύονται ώστε να συνεχίζουν το ταξίδι του χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

 • Το διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται αντί να μειώνεται

  Το διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται αντί να μειώνεται

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-15 02:03:03 | Πηγή: News Beast

  Όλα κυλούσαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η Γερμανία ως φιλοξενούσα χώρα της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα μετέδιδε κλίμα αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα, οι απεσταλμένοι του αμερικανού προέδρου συμπεριφέρονταν με μετριοπάθεια και στο χώρο της Διάσκεψης με τα εθνικά περίπτερα η μουσική από τα νησιά Φίτζι, που προεδρεύει των εργασιών, προκαλούσε θετικά συναισθήματα. Ξαφνικά στο κέντρο τύπου ομάδα φημισμένων ερευνητών αποκάλυπτε το αποτέλεσμα μιας έρευνας με κακές ειδήσεις: ότι το διοξείδιο του άνθρακα που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή συνεχώς αυξάνεται.

  «Οι εκπομπές θα αυξηθούν»

  Η έκθεση Global Carbon Budget προαναγγέλλει για το 2017 αύξηση των εκπομπών CO2 κατά 2%, ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια οι εκπομπές παρέμειναν στάσιμες. Περαιτέρω αύξηση θα παρατηρηθεί και το 2018 σύμφωνα με τους ειδικούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών ρύπων οφείλεται στους συνήθεις υπόπτους, το κάρβουνο, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. «Υπάρχουν ακόμη ορισμένες αβεβαιότητες, αλλά όλα δείχνουν ότι οι εκπομπές των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα αυξηθούν» δηλώνει ο Γκλεν Πέτερς, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

  Συγκεκριμένα μέχρι τέλος του χρόνου οι εκπομπές θα φτάσουν τους 41 γιγατόνους. Εάν η εξέλιξη επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί όλος ο προϋπολογισμός για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα επόμενα 20 με 30 χρόνια και στη συνέχεια δεν θα είναι δυνατόν η ανθρωπότητα να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει η Συμφωνία των Παρισίων, δηλαδή τον περιορισμό στην αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

  Τα βλέμματα στην Κίνα

  Αλλά ποιος φέρει την ευθύνη γι αυτήν την εξέλιξη; «Σχετίζεται πολύ με ότι συμβαίνει στην Κίνα και την Ινδία» ρίχνει το ανάθεμα ο Γκλεν Πέτερς. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι στην Κίνα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τέλος του χρόνου θα ανέβουν κατά 3,5% σε σχέση με πέρσι. Κι αυτό πάλι σχετίζεται με το ρυθμό ανάπτυξης του υπ΄αριθμόν ένα ρυπαντή στον κόσμο που τα πρώτα τρία τρίμηνα του χρόνου άγγιξε το 6,9%. Παράλληλα, έχει αυξηθεί η παραγωγή άνθρακα τους πρώτους 9 μήνες της χρονιάς κατά 5,7% κατά μέσον όρο. Όλα αυτά ρίχνουν βαριά σκιά στην Κίνα που μετά την καταγγελία της Συμφωνίας των Παρισίων από τον πρόεδρο Τραμπ υπογράμμισε την προσήλωσή της στους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

  Αντίθετα, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ οι εκπομπές μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,2% και 0,4% αντίστοιχα χωρίς να επηρεασθεί η οικονομική τους δραστηριότητα. Ωστόσο η μείωση είναι τόσο αργή που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σημαντική στροφή της κλιματικής πολιτικής τους. Είναι σαφές ότι με αυτές τις «επιδόσεις» δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν ο στόχος μείωσης της θερμοκρασίας γύρω στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να μηδενιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων ανάμεσα στο 2050 και το 2070.

  Κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου

  «Χρειάζεται μεγάλη φαντασία και αισιοδοξία για να πιστέψει κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό» δηλώνει ο Νίκλας Χένε από τη δεξαμενή σκέψης New Climate Institute. «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορεί να περνούν φάση ακμής, αλλά εφόσον η οικονομία, που αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό και χρειάζεται επιπλέον ενέργεια, καταφεύγει στα ορυκτά καύσιμα για να καλύψει τις ανάγκες της η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχίζεται. Η τελευταία έρευνα αποδεικνύει ότι η πρόοδος για την προστασία του κλίματος πατά σε τρεμάμενα πόδια».

  Από την πλευρά της η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutche welle, είπε ότι η νέα έρευνα θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της Βόννης «αλλά δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να ασκηθεί επιπλέον πίεση, διότι όσοι διαπραγματεύονται έχουν επίγνωση των ευθυνών τους». Κατά την άποψή της όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και καταγράφεται κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου.

 • Αρουραίος νιώθει πως απειλείται και η επιλογή του ξαφνιάζει

  Αρουραίος νιώθει πως απειλείται και η επιλογή του ξαφνιάζει

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-14 22:58:09 | Πηγή: News Beast

  Η Μαλαισία είναι μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν αρκετά μεγάλο πρόβλημα με τον έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών στις πόλεις. Οι αρουραίοι είναι αρκετά κοινό θέαμα και οι πολίτες είναι αρκετά εξοικειωμένοι, αφενός με το θέαμα, αφετέρου με το κυνήγι τους.

  Ένας άνδρας από τη Μαλαισία λοιπόν τράβηξε ο ίδιος ένα αρκετά περίεργο βίντεο απόλυτης τρομοκρατίας ενός μεγάλου τρωκτικού. Οι εικόνες δείχνουν έναν στριμωγμένο αρουραίο σε ένα κτίριο που μοιάζει με ανοικτή οικοδομή και τις αγωνιώδεις προσπάθειες του να ξεφύγει.

  Το απίστευτο βίντεο κατέγραψε όλη την προσπάθεια του αρουραίου να αποφύγει τον άνθρωπο που τον πλησίαζε με απειλητικές διαθέσεις. Αυτό όμως που κάνει το στιγμιότυπο περίεργο είναι η επιλογή που κάνει ο αρουραίος. Αυτήν της πτώσης στο κενό.

  Ενώ έχει στριμωχτεί στον τοίχο, καταφέρνει να σκαρφαλώσει στο παράθυρο και, αφού ρίχνει μία τελευταία ματιά πίσω του, βουτά στο κενό.

  Σύμφωνα με ειδικούς ωστόσο η πτώση του αυτή ενδέχεται να μην ήταν θανατηφόρα καθώς μία από τις εντυπωσιακές δυνατότητες των αρουραίων είναι να επιζούν από ύψος μέχρι και 15 μέτρων.

 • Ο Αρκτούρος υιοθέτησε δύο λύκους

  Ο Αρκτούρος υιοθέτησε δύο λύκους

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-14 15:13:21 | Πηγή: News Beast

  Δύο ακόμη άγρια ζώα στα Βαλκάνια σώθηκαν από την αιχμαλωσία χάρη στον Αρκτούρο. Η Φρέγια και ο Ραούλ, δύο λύκοι που βρέθηκαν παράνομα στην κατοχή ιδιώτη στη Σερβία, μεταφέρθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο καταφύγιο.

  Οι δύο λύκοι είναι αδέρφια και βρέθηκαν στη φύση το 2006, όταν ήταν ακόμα μικρά, εγκαταλελειμμένα από την αγέλη τους. Ο ιδιώτης που τα βρήκε, τα πήρε στην κατοχή του και τα διατηρούσε έως και το Μάιο οπότε και αποφάσισε να το αναφέρει στις αρχές της Σερβίας καθώς αδυνατούσε να τα κρατήσει άλλο. Άλλωστε από το 2010 είναι σε ισχύ η νομοθεσία που απαγορεύει την κατοχή άγριων ζώων στη Σερβία.

  Ο Ραούλ και η Φρέγια κατασχέθηκαν άμεσα και μεταφέρθηκαν προσωρινά στο Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου. Οι αρχές της Σερβίας ζήτησαν από τον Αρκτούρο την μόνιμη φιλοξενία τους, κάτι που κατέστη δυνατό έπειτα από τη διεκπεραίωση των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

  Έτσι μεταφέρθηκαν στο Καταφύγιο του Λύκου, στις Αγραπιδιές Φλώρινας όπου και θα ζουν πλέον στο περιφραγμένο δάσος βελανιδιάς που αποτελεί φυσικό βιότοπο λύκου, καθώς λόγω της αιχμαλωσίας τους δεν είναι εφικτό να ζήσουν ελεύθεροι στη φύση.

  Η φιλοξενία δύο ακόμη άγριων σαρκοφάγων από χώρες των Βαλκανίων αναδεικνύει την διεθνή διάσταση του έργου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η ανανέωση, επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Περιβαλλοντικού Κέντρου, το οποίο χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο.

  Η Φρέγια και ο Ραούλ ζουν στο Καταφύγιο που φιλοξενεί 8 πρώην αιχμάλωτους λύκους. Το Καταφύγιο παραμένει ανοικτό όλο το χρόνο και οι επισκέπτες μπορούν να το επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο 10.00-16.30 (Ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).

  (φωτογΦρέγια

  (φωτογραφία από τον Αρκτούρο)

 • Πάνω από 15.000 επιστήμονες γράφουν «επιστολή στην ανθρωπότητα» για την εφιαλτική μας μοίρα

  Πάνω από 15.000 επιστήμονες γράφουν «επιστολή στην ανθρωπότητα» για την εφιαλτική μας μοίρα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-14 14:28:47 | Πηγή: News Beast

  Πριν από 25 χρόνια, εκατοντάδες επιστήμονες είχαν υπογράψει ένα γράμμα στο ανθρώπινο είδος με το οποίο μας προειδοποιούσαν πως είχαμε βάλει τους εαυτούς μας σε πορεία καταστροφής.

  «Προειδοποίηση στην ανθρωπότητα» το είχαν τιτλοφορήσει και γράφει κάπου: «Οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν σφοδρές και συχνά μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον και σε βασικούς πόρους».

  Αν δεν αλλάζαμε πορεία, έλεγαν ήδη από το 1992, τότε θα υπονομεύαμε καθοριστικά το μέλλον μας, αλλά και την πορεία των φυτών και των ζώων, και θα καταλήγαμε με ένα παγκόσμιο οικοσύστημα που δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει κανενός είδους ζωή.

  Το μέλλον ήρθε λοιπόν και ο ίδιος επιστημονικός φορέας χτυπά και πάλι, μόνο που πλέον έχει πολύ περισσότερες υπογραφές και ακόμα πιο ζοφερά μελλούμενα. Πλέον υπογράφουν 15.364 επιστήμονες από 184 χώρες και μας λένε πως ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός θα είναι σύντομα περισσότερος απ’ όσο μπορεί να αντέξει ο πλανήτης, κάνοντας τους λιγοστούς πια πόρους να σωθούν.

  «Σύντομα θα είναι πολύ αργά να αλλάξουμε πορεία από την καταστροφική τροχιά μας και ο χρόνος σώνεται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, τόσο στις καθημερινές ζωές μας όσο και στους κυβερνώντες θεσμούς μας, ότι η Γη και όλη της η ζωή είναι το μόνο μας σπίτι».

  AP_05121303824

  Το μόνο θετικό που αναγνωρίζει η νέα τρομακτική επιστολή είναι πως η τρύπα του όζοντος έχει βελτιωθεί, αν και αυτό δεν είναι παρά υποσημείωση στα όποια εφιαλτικά προφητεύουν. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα των κλάδων τους, κάπου 300 εκατ. στρέμματα δάσους έχουν αποψιλωθεί στα 25 αυτά χρόνια, την ίδια ώρα που οι νεκρές ζώνες των ωκεανών, τα θαλάσσια σημεία που η μόλυνση είναι τόση δηλαδή που τίποτα δεν ζει εντός τους, έχουν αυξηθεί κατά 75%.

  Μέσα σε όλα, το πόσιμο νερό έχει ελαχιστοποιηθεί και ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ όλοι οι άλλοι πληθυσμοί παρουσιάζουν μείωση. Ο αμερικανός περιβαλλοντολόγος και ακαδημαϊκός William Ripple, που συνυπογράφει την ανοιχτή επιστολή στην ανθρωπότητα, είπε στον «Independent» χωρίς περιστροφές: «Υπονομεύουμε το μέλλον μας».

  AP_9803310953

  Οι 15.000 ελπίζουν πως θα ακουστούν οι κραυγές αγωνίας τους και θα αλλάξουμε ρότα ως ανθρώπινο είδος…

 • Κορνουάλη: Επιθυμεί να απαγορεύσει τα πλαστικά καλαμάκια για τη μείωση της ρύπανσης των ωκεανών

  Κορνουάλη: Επιθυμεί να απαγορεύσει τα πλαστικά καλαμάκια για τη μείωση της ρύπανσης των ωκεανών

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-14 12:54:38 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  «Είναι ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα - όχι μόνο για τους ωκεανούς μας, αλλά γενικά»Η Κορνουάλη επιδιώκει να γίνει η πρώτη κομητεία στη Βρετανία που θα απαγορεύσει τα πλαστικά καλαμάκια σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις ακτές της.


  Η ιδέα αυτή ήρθε από την ομάδα καμπάνιας Final Straw Cornwall, η οποία πρότεινε να απαγορευτούν τα πλαστικά καλαμάκια από τα μπαρ, προκειμένου να προστατευθεί η τοπική άγρια φύση.  

  Τα καλαμάκια μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν και είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα ζώα.

  Ο υπεύθυνος του Final Straw Cornwall, James Neale, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Ο κύριος στόχος είναι να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης σε ολόκληρη την Κορνουάλη - και η Κορνουάλη να γίνει η πρώτη κομητεία χωρίς καλαμάκια στο Ηνωμένο Βασίλειο», ενώ συμπλήρωσε: «Επειδή η Κορνουάλη είναι σε χερσόνησο και είναι ένας όμορφος τόπος με πολλές υπέροχες παραλίες και γεμάτος με τουριστικά αξιοθέατα, βρισκόμαστε σε μια πραγματικά ισχυρή θέση» και καταλήγει: «Είναι ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα - όχι μόνο για τους ωκεανούς μας, αλλά γενικά».

  Τα καλαμάκια αποτελούν μία νέα ανησυχία για τους περιβαλλοντολόγους που επιθυμούν να μειώσουν την ποσότητα του πλαστικού που καταλήγει στους ωκεανούς μας.
  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • «Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος

  «Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-14 11:29:36 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Συστήνεται οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους να χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίαςΣκόνη πέραν των φυσιολογικών ωριαίων τιμών επικρατεί στην ατμόσφαιρα της Κύπρου, σήμερα.
   
  Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «η ώρα 09:00 οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 74 μg/m3 και 171 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο)».


  Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία.

  Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, κυμάνθηκε μεταξύ 38 και 75 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή.

  Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασής τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

  Επίσης απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά) αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Η προειδοποίηση 15.000 επιστημόνων προς την ανθρωπότητα

  Η προειδοποίηση 15.000 επιστημόνων προς την ανθρωπότητα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-13 20:27:44 | Πηγή: News Beast

  Περισσότεροι από 15.000 επιστήμονες από 184 χώρες, μεταξύ των οποίων 40 από την Ελλάδα, συνυπογράφουν μια προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα, σχετικά με τους μεγάλους περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους που απειλούν τη Γη.

  Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανανέωση, μετά από 25 χρόνια της ανάλογης προειδοποίησης, που το 1992 είχε απευθύνει η Ένωση Ανησυχούντων Επιστημόνων και την οποία είχαν υπογράψει τότε οι περισσότεροι εν ζωή νομπελίστες και πάνω από 1.700 άλλοι επιστήμονες. Η πρώτη εκείνη έκκληση μιλούσε για την επερχόμενη «τεράστια ανθρώπινη αθλιότητα» και έναν πλανήτη «ανεπιστρεπτί ακρωτηριασμένο», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Το νέο «καμπανάκι» με τίτλο «Δεύτερη προειδοποίηση των επιστημόνων του κόσμου προς την ανθρωπότητα» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «BioScience», επισημαίνει ότι, με εξαίρεση τη βελτίωση της τρύπας του όζοντος και τη σχετική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι εξελίξεις μέσα στην τελευταία 25ετία δεν είναι καθόλου θετικές.

  Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στις δύο προειδοποιήσεις, όπως γράφουν, έχει υπάρξει μια μείωση κατά 26% στην ποσότητα του πόσιμου νερού που είναι διαθέσιμο ανά κεφαλή διεθνώς, μια αύξηση κατά 75% στην έκταση των νεκρών ζωνών των ωκεανών, μία απώλεια σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης (που τα περισσότερα μετατράπηκαν σε γεωργικές καλλιέργειες), μία συνεχής αύξηση των εκπομπών των «αερίων του θερμοκηπίου και των παγκόσμιων θερμοκρασιών, μια περαιτέρω αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, μία μείωση κατά σχεδόν 30% στους αριθμούς των θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων, πουλιών και ψαριών κά.

  «Η ανθρωπότητα δεν κάνει τα επείγοντα βήματα που χρειάζονται για να διασφαλίσει την επαπειλούμενη βιόσφαιρά μας» αναφέρουν οι χιλιάδες επιστήμονες και τονίζουν ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι απειλές που είχαν επισημάνει το 1992, όχι μόνο παραμένουν, αλλά «οι περισσότερες, με ανησυχητικό τρόπο, χειροτερεύουν».

  Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ουίλιαμ Ριπλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι αν και η δεύτερη προειδοποίησή τους δεν εισακουσθεί, θα υπάρξουν δυσοίωνες συνέπειες, όπως η καταστροφική απώλεια της βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, η λειψυδρία, ο υπερπληθυσμός και η εξαθλίωση ολοένα περισσότερων ανθρώπων.

  «Σύντομα», υπογραμμίζουν, «θα είναι πια πολύ αργά για να αλλάξουμε πορεία και ήδη ο χρόνος μας εξαντλείται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στις καθημερινές ζωές μας και στους θεσμούς της διακυβέρνησής μας ότι η Γη με όλες τις μορφές της ζωής είναι το μόνο μας σπίτι».

  Όπως αναφέρουν, θα χρειασθεί μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη για να πεισθούν οι πολιτικοί ηγέτες να αναλάβουν διορθωτικές πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία της φύσης, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τον έλεγχο των γεννήσεων, την καλύτερη εκπαίδευση, ιδίως των γυναικών, την υγιεινή διατροφή με έμφαση στη φυτοφαγία, την ευρύτερη υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων «πράσινων» τεχνολογιών κα.

  Οι επιστήμονες έκαναν γνωστό, ότι συνέστησαν μια νέα ανεξάρτητη διεθνή οργάνωση, τη Συμμαχία των Επιστημόνων του Κόσμου (Alliance of World Scientists) για να ενισχύσουν τη συλλογική φωνή τους και να ευαισθητοποιήσουν καλύτερα την παγκόσμια κοινή γνώμη.

  Όποιος Έλληνας επιστήμονας θέλει, μπορεί να συνυπογράψει την προειδοποίηση στη διεύθυνση: scientistswarning. forestry.oregonstate.edu

 • Περισσότεροι από 15.000 επιστήμονες προειδοποιούν για την καταστροφή του πλανήτη

  Περισσότεροι από 15.000 επιστήμονες προειδοποιούν για την καταστροφή του πλανήτη

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-13 19:21:12 | Πηγή: Ζούγκλα
  Είκοσι πέντε χρόνια αφότου η πλειονότητα των τιμηθέντων με βραβείο Νόμπελ έκρουσε για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, περισσότεροι από 15.000 επιστήμονες από 184 χώρες προειδοποιούν σήμερα, σε μια κοινή τους διακήρυξη, για τους κινδύνους της αποσταθεροποίησης του πλανήτη ελλείψει ενεργειών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.

  Το 1992 η ΜΚΟ «Union of Concerned Scientists» με περισσότερους από 1.700 συνυπογράφοντες εξέδωσε «Την Προειδοποίηση των Επιστημόνων του κόσμου προς την ανθρωπότητα» όπου επισήμαιναν ότι ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στη φύση πιθανόν θα προκαλέσει «στον άνθρωπο μεγάλα βάσανα» και θα «ακρωτηριάσει τον πλανήτη με ανεπανόρθωτο τρόπο».

  Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες αυτοί επαναλαμβάνουν τις ανησυχίες τους σε ένα άρθρο που ονομάζουν «δεύτερη προειδοποίηση».

  Διαθέσιμοι υδάτινοι πόροι, αποψίλωση δασών, μείωση του αριθμού των θηλαστικών, εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου: ο πλανήτης εκπέμπει SOS και οι απαντήσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων, από το 1992, προκαλούν απογοήτευση. Εξαίρεση τα μέτρα που ελήφθησαν από τη διεθνή κοινότητα για τη σταθεροποίηση της στιβάδας του όζοντος, διαμηνύουν οι επιστήμονες, η έκκληση των οποίων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BioScience.

  «Η ανθρωπότητα δεν πράττει όσα θα όφειλε να κάνει επειγόντως για τη διάσωση της βιόσφαιρας που απειλείται» τονίζουν οι επιστήμονες.

  «Σε αυτό το έγγραφο, εξετάσαμε την εξέλιξη της κατάστασης κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών κι αξιολογήσαμε την ανθρώπινη αντίδραση αναλύοντας τα επίσημα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας» εξήγησε ο Τόμας Νιούσομ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία, ο οποίος συνυπέγραψε την κοινή αυτή διακήρυξη.

  «Σύντομα, θα είναι πολύ αργά προκειμένου να αντιστρέψουμε αυτές τις επικίνδυνες τάσεις» επέμεινε.
  Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειονότητα των απειλών, που είχαν αναγνωριστεί από το παρελθόν, συνεχίζει να υφίσταται και οι περισσότερες εξ αυτών «επιδεινώνονται», όμως είναι ακόμα πιθανό να αντιστραφούν αυτές οι τάσεις για να επιτρέψουμε στα οικοσυστήματα να ξαναβρούν την ανθεκτικότητά τους.

  Τα τελευταία 25 χρόνια, η ποιότητα του πόσιμου νερού που είναι κατά κεφαλή διαθέσιμο στον κόσμο μειώθηκε κατά 26% και ο αριθμός των "νεκρών τμημάτων" στους ωκεανούς αυξήθηκε κατά 75%.

  Οι επιστήμονες προειδοποιούν επιπλέον για την απώλεια σχεδόν 120,4 εκατομμυρίων εκτάριων δασικών εκτάσεων που αποψιλώθηκαν για να μετατραπούν κυρίως σε αγροτικές εκτάσεις και την ξεκάθαρη αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και των μέσων θερμοκρασιών του πλανήτη.

  Επίσης, επισημαίνουν την αύξηση κατά 35% του παγκόσμιου πληθυσμού και τη μείωση κατά 29% του αριθμού των θηλαστικών, των ερπετών, των αμφιβίων, των πουλιών και των ψαριών.

  Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η δημιουργία μεγαλύτερων χερσαίων και θαλάσσιων βιότοπων και η ενίσχυση των νόμων κατά της λαθροθηρίας, όπως επίσης να καταστούν αυστηρότεροι οι κανονισμοί του εμπορίου προϊόντων άγριας ζωής.

  Προκειμένου να φρενάρουν τη δημογραφική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες, προτείνουν την εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των γυναικών και τη βελτίωση του οικογενειακού προγραμματισμού.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • «Είναι αδύνατον να υπάρξει μόνιμη λύση στην κλιματική αλλαγή, εάν η απάντηση δεν είναι συντονισμένη και συλλογική»

  «Είναι αδύνατον να υπάρξει μόνιμη λύση στην κλιματική αλλαγή, εάν η απάντηση δεν είναι συντονισμένη και συλλογική»

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-13 18:24:47 | Πηγή: Ζούγκλα
  Νέα έκκληση απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς την 23η Σύνοδο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, να εντείνουν όλοι τις προσπάθειές τους στον αγώνα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

  Στο μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημειώνει, ότι η 23η Σύνοδος αποτελεί ευκαιρία για μια αντικειμενική και σε βάθος επανεξέταση της κατάστασης του κόσμου μας, «αλλά επίσης και για το πού έχουμε φθάσει και πού κατευθυνόμαστε ως παγκόσμια κοινότητα, ειδικότερα υπό το φως της επείγουσας έκκλησης της Συμφωνίας των Παρισίων».

  Επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι τόσοι πολλοί αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή, αναμφισβήτητα, ως τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα, «υπάρχει μεγάλη αντίσταση σε κάθε πρόσκληση για αλλαγή».

  «Μερικοί συνεχίζουν να αγνοούν τα σημεία των καιρών με την άνευ προηγουμένου τήξη των πάγων, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια φτώχεια» τονίζει και προσθέτει: «Κατά το τελευταίο έτος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε εν προκειμένω εντονότερη τη συμμετοχή και την επιρροή του στους θρησκευτικούς, επιστημονικούς και πολιτικούς κύκλους».

  Ακολούθως, αναφέρει: «Σας καλούμε, λοιπόν, ταπεινά -ειδικά όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τους ηγέτες τους, που μπορούν να κάνουν πολλά πείθοντας κυβερνήσεις και επιχειρήσεις- ποτέ να μην εφησυχάσετε, αλλά να ενισχύσετε και να εντείνετε τις προσπάθειές σας. Είναι απαράδεκτο να οπισθοχωρήσουμε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο.

  Επίσης, είναι αδικαιολόγητο πλέον να κάνουμε βήμα σημειωτόν. Καλούμαστε όλοι να προχωρήσουμε στη δέσμευσή μας στην ιερότητα των ελαχίστων εκ των αδελφών μας, καθώς επίσης και στη μοναδικότητα και του τελευταίου κόκκου άμμου σε αυτόν τον πλανήτη που ονομάζουμε σπίτι μας».

  Εν συνεχεία, παραθέτει και τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έκανε κατά τον προηγούμενο χρόνο, στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι στο μήνυμά του προς την COP-22, τον περασμένο Νοέμβριο, υπογράμμιζε την ευθύνη των εθνών για την εφαρμογή των ψηφισμάτων που έχουν επιτευχθεί ή για τις παραβιάσεις, «ειδικά, καθώς γνωρίζουμε τη στενή συνάφεια της κλιματικής αλλαγής με την παγκόσμια φτώχεια, τη μετανάστευση και τις αναταραχές».

  Επίσης, αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε πριν από τη Σύνοδο των G-20, τον περασμένο Ιούνιο, με αφορμή την πρωτοβουλία «Αποστολή 2020» (Mission 2020), «που καλεί τα έθνη να υπογραμμίσουν τη σημασία του 2020 ως σημείο καμπής του κλίματος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις εκπομπές αερίων».

  Επιπρόσθετα αναφέρει, ότι την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αφιερώσει, ήδη από το 1989, ως ημέρα προσευχής για την προστασία της Δημιουργίας του Θεού, συνυπέγραψε δήλωση με τον πάπα Φραγκίσκο, στην οποία οι δύο πνευματικοί ηγέτες υπογραμμίζουν ότι «είναι αδύνατον να υπάρξει μόνιμη λύση στην κλιματική αλλαγή, εάν η απάντηση δεν είναι συντονισμένη και συλλογική».

  Υπογραμμίζει, επιπλέον, ότι στο σχετικό μήνυμά του προς όλους τους Ορθοδόξους, για την ίδια ημέρα, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι, «ενώ είναι βέβαιον ότι η οικολογική κρίσις συνεχώς επιτείνεται, η ανθρωπότης, εν ονόματι της οικονομικής αναπτύξεως και των τεχνολογικών εφαρμογών, κωφεύει εις τας πανταχόθεν εκκλήσεις προς ριζικήν αλλαγήν συμπεριφοράς απέναντι εις την κτίσιν».
  Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη παρέμβασή του στη Συνέλευση του Αρκτικού Κύκλου, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, σημειώνει ότι διαβεβαίωσε αρχηγούς κρατών, μελετητές και εκπροσώπους των αυτόχθονων κοινοτήτων, πως «σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η θρησκευτική συνείδηση και η περιβαλλοντική επιστήμη ασχολούνται εξίσου με ζωτικής σημασίας ερωτήματα, δηλ. με τον τρόπο που διαμορφώνουμε το πεπρωμένο της ανθρωπότητας, του πλανήτη και της δημιουργίας».

  Η 23η Σύνοδος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC COP-23) πραγματοποιείται στη Βόννη της Γερμανίας, από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου.
 • Πάνω από 15.000 επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την ανθρωπότητα

  Πάνω από 15.000 επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την ανθρωπότητα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-13 17:28:36 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Οι σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν τον πλανήτη όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί την τελευταία 25ετία, αλλά έχουν επιδεινωθεί - «Ξεμένουμε απο χρόνο» λένε οι επιστήμονεςΠερισσότεροι από 15.000 επιστήμονες από 184 χώρες, μεταξύ των οποίων 40 από την Ελλάδα, συνυπογράφουν μια προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα, σχετικά με τους μεγάλους περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους που απειλούν τη Γη.
   
  Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανανέωση, μετά από 25 χρόνια της ανάλογης προειδοποίησης, που το 1992 είχε απευθύνει η Ένωση Ανησυχούντων Επιστημόνων και την οποία είχαν υπογράψει τότε οι περισσότεροι εν ζωή νομπελίστες και πάνω από 1.700 άλλοι επιστήμονες. Η πρώτη εκείνη έκκληση μιλούσε για την επερχόμενη «τεράστια ανθρώπινη αθλιότητα» και έναν πλανήτη «ανεπιστρεπτί ακρωτηριασμένο».


  Το νέο «καμπανάκι» με τίτλο «Δεύτερη προειδοποίηση των επιστημόνων του κόσμου προς την ανθρωπότητα» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «BioScience», επισημαίνει ότι, με εξαίρεση τη βελτίωση της τρύπας του όζοντος και τη σχετική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι εξελίξεις μέσα στην τελευταία 25ετία δεν είναι καθόλου θετικές.

  Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στις δύο προειδοποιήσεις, όπως γράφουν, έχει υπάρξει μια μείωση κατά 26% στην ποσότητα του πόσιμου νερού που είναι διαθέσιμο ανά κεφαλή διεθνώς, μια αύξηση κατά 75% στην έκταση των νεκρών ζωνών των ωκεανών, μία απώλεια σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης (που τα περισσότερα μετατράπηκαν σε γεωργικές καλλιέργειες), μία συνεχής αύξηση των εκπομπών των «αερίων του θερμοκηπίου και των παγκόσμιων θερμοκρασιών, μια περαιτέρω αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, μία μείωση κατά σχεδόν 30% στους αριθμούς των θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων, πουλιών και ψαριών κά.

  «Η ανθρωπότητα δεν κάνει τα επείγοντα βήματα που χρειάζονται για να διασφαλίσει την επαπειλούμενη βιόσφαιρά μας» αναφέρουν οι χιλιάδες επιστήμονες και τονίζουν ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι απειλές που είχαν επισημάνει το 1992, όχι μόνο παραμένουν, αλλά «οι περισσότερες, με ανησυχητικό τρόπο, χειροτερεύουν».
   
  Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ουίλιαμ Ριπλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι αν και η δεύτερη προειδοποίησή τους δεν εισακουσθεί, θα υπάρξουν δυσοίωνες συνέπειες, όπως η καταστροφική απώλεια της βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, η λειψυδρία, ο υπερπληθυσμός και η εξαθλίωση ολοένα περισσότερων ανθρώπων.

  «Σύντομα», υπογραμμίζουν, «θα είναι πια πολύ αργά για να αλλάξουμε πορεία και ήδη ο χρόνος μας εξαντλείται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στις καθημερινές ζωές μας και στους θεσμούς της διακυβέρνησής μας ότι η Γη με όλες τις μορφές της ζωής είναι το μόνο μας σπίτι».

  Όπως αναφέρουν, θα χρειασθεί μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη για να πεισθούν οι πολιτικοί ηγέτες να αναλάβουν διορθωτικές πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία της φύσης, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τον έλεγχο των γεννήσεων, την καλύτερη εκπαίδευση, ιδίως των γυναικών, την υγιεινή διατροφή με έμφαση στη φυτοφαγία, την ευρύτερη υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων «πράσινων» τεχνολογιών κα.

  Οι επιστήμονες έκαναν γνωστό, ότι συνέστησαν μια νέα ανεξάρτητη διεθνή οργάνωση, τη Συμμαχία των Επιστημόνων του Κόσμου (Alliance of World Scientists) για να ενισχύσουν τη συλλογική φωνή τους και να ευαισθητοποιήσουν καλύτερα την παγκόσμια κοινή γνώμη.
  Όποιος Έλληνας επιστήμονας θέλει, μπορεί να συνυπογράψει την προειδοποίηση στη διεύθυνση: http://scientistswarning.forestry.oregonstate.edu/

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Βίντεο: Ο Sudan είναι ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος του πλανήτη

  Βίντεο: Ο Sudan είναι ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος του πλανήτη

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-13 16:24:18 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ο 43χρονος βόρειος λευκός ρινόκερος λογίζεται ο τελευταίος του υποείδους αυτού, καθώς όσοι ζούσαν ελεύθεροι έχουν σκοτωθεί από λαθροθήρεςΤον λένε Sudan και ψάχνει κάποιον του είδους του για να περάσει την υπόλοιπη ζωή του και να σώσει το γένος των λευκών ρινόκερων, αν και μάλλον μάταια.


  Παρά το γεγονός ότι απομένουν δύο λευκές βόρειες ρινοκερίνες ζωντανές, ο Sudan δεν κατάφερε να ζευγαρώσει μαζί τους, κι έτσι πλέον περιμένει να εξαφανιστεί το είδος του μαζί του.

  Ο 43χρονος βόρειος λευκός ρινόκερος λογίζεται ο τελευταίος του υποείδους αυτού, καθώς όσοι ζούσαν ελεύθεροι έχουν σκοτωθεί από λαθροθήρες. Ήταν ένας βιολόγος της Βοστόνης, ο Daniel Schneider, αυτός που ανέβασε μια εικόνα του στο Twitter και είδε τον κόσμο να τρελαίνεται με 40.000 retweets και πάνω από 1.000 σχόλια.

  «Θέλετε να δείτε πώς μοιάζει η εξαφάνιση; Αυτός είναι ο τελευταίος Βόρειος Λευκός Ρινόκερος. Ο τελευταίος. Ποτέ άλλοτε».

  Ένα καταφύγιο ζώων κατέψυξε πάντως το σπέρμα του τελευταίου αυτού λευκού ρινόκερου, καθώς δεν του απομένουν πολλά χρόνια ζωής ακόμα, και θα αποπειραθεί κάποια στιγμή να αναπαράγει τεχνητά το είδος, μόλις μαζέψει τουλάχιστον τα 9 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για ένα τέτοιο εγχείρημα.


  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (18 - 26.11.2017)\

  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (18 - 26.11.2017)\"Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή"

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-13 16:00:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχει και στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, 18 - 26 Νοεμβρίου 2017, παρουσιάζοντας ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της εκστρατείας που προγραμματίζει με θέμα «Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή».  Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου:

  Με την εκστρατεία των ΦτΦ «Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή»:
  -Φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε ως «επισπεύδοντες» προς κάθε Δημόσια αρχή και οργανισμό και ιδιαίτερα προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας.
  -Προγραμματίζουμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα, αυτή τη φορά απευθυνόμενοι παράλληλα προς την κοινωνία και τους πολίτες, προτείνοντας «εργαλεία», τρόπους και μεθόδους για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την οικολογικότερη διαχείρισή τους, προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της δημόσιας υγείας.
  -Οι ΦτΦ θεωρούν ότι η ορθολογικότερη/ οικολογικότερη διαχείριση των αστικών αποβλήτων είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με την αλλαγή συμπεριφοράς και αντίληψης των πολιτών και των επιχειρήσεων» αλλά και με την αξιόπιστη, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη εφαρμογή του Εθνικού, αλλά και των Περιφερειακών και των Τοπικών σχεδίων.
  -Η θέση μας είναι ότι «Το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ» και για αυτό δίνουμε μεγαλύτερο βάρος ιεραρχικά στην πρόληψη, στην ελαχιστοποίηση του όγκου των αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση και στη συνέχεια, ως τέταρτη, και όχι ως καλύτερη επιλογή, την ανακύκλωση.

  Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο ο μπλε κάδος και πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες διαχωρισμού και τοποθέτησης των υλικών σε ξεχωριστούς κάδους όπως π.χ. γυαλί, χαρτί, μελάνια, μπαταρίες, λαμπτήρες κ.ά.

  Υπάρχουν και κατηγορίες υλικών όπως π.χ. τα κλαδέματα, ελαστικά, τηγανέλαια, μπάζα κ.λπ. που και για αυτά υπάρχει η δυνατότητα αποκομιδής και διαχείρισης με έναν ορθολογικό, οικολογικό και οικονομικό τρόπο.

  Ορισμένες προτάσεις για τη μείωση των αποβλήτων πριν από την ανακύκλωση:


  1. Επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες ή το παραδοσιακό δίχτυ για να μεταφέρετε τα ψώνια σας,
  2. Αποφύγετε την σπατάλη τροφίμων που δημιουργεί οργανικά απόβλητα (Έχουμε εκδώσει ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο),
  3. Αγοράστε χύμα προϊόντα, όταν σας δίνεται η ευκαιρία, ή επιλέξτε συσκευασίες μεγάλου μεγέθους,
  4. Προτιμήστε οικολογικά, επαναφορτιζόμενα ή αναγομωμένα προϊόντα,
  5. Πίνετε νερό της βρύσης όταν αυτό είναι πόσιμο,
  6. Αγοράστε προϊόντα που η συσκευασία τους μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί όπως π.χ. φιάλες και όχι κουτάκια μιας χρήσης.
  7. Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες,
  8. Περιορίστε όσο γίνεται τη χρήση του εκτυπωτή σας,
  9. Ξεκινήστε την κομποστοποίηση (μπορούμε να σας ενημερώσουμε για τους τρόπους),
  10. Προσφέρετε τα ρούχα ή τα είδη που δεν χρειάζεστε, κατά προτίμηση σε κοινωνικές δομές και χώρους αλληλεγγύης (θα εκδώσουμε ειδικό κατάλογο),
  11. Δανειστείτε ή ενοικιάστε εργαλεία,
  12. Επισκευάστε προϊόντα ή συσκευές που έχουν χαλάσει,
  13. Συνεργαστείτε με το Δήμο σας για τη απομάκρυνση των κλαδεμάτων από τον κήπο σας,
  14. Μάθετε πού είναι τα πράσινα σημεία στο Δήμο σας και φροντίστε να μεταφερθούν εκεί είδη, συσκευές, έπιπλα κ.λπ. που δεν τα χρειάζεστε. Αν δεν υπάρχουν πράσινα σημεία, απαιτείστε από το Δήμο σας να τα δημιουργήσει. Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν πράσινα σημεία.

  Συγκεκριμένες οδηγίες για την επανάχρηση και την ανακύκλωση, καθώς και παρουσίαση καλών πρακτικών και της βασικής νομολογίας θα παρουσιάσουμε σε ειδικό φυλλάδιο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των ΦτΦ «Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή».
 • Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει και φυσικούς τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς

  Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει και φυσικούς τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-13 15:18:44 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Σε κίνδυνο βρίσκονται σημαντικοί τόποι και οικοσυστήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής - Έκθεση της IUCN προειδοποιεί ότι το πρόβλημα έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια - Οι κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν μέτραΣε σοβαρό κίνδυνο βρίσκονται σημαντικοί τόποι και οικοσυστήματα του πλανήτη, που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή απειλεί με καταστροφή ορισμένα από τα σημαντικότερα φυσικά τοπία.
   
  Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN),  που παρουσιάζει ο Guardian, ο αριθμός των τοπίων που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας του φαινομένου έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ανάμεσα στη λίστα βρίσκεται το σύστημα υγροτόπων Everglades στη Φλόριντα, το Κιλιμάντζαρο, το θαλάσσιο πάρκο Great Barrier Reef στην Αυστραλία, τα νησιά Galapagos. Σε κίνδυνο βρίσκονται και λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου ζωντανά και μοναδικά μέρη όπως τα καρστικά σπήλαια της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.
   
  Την ίδια ώρα, η αυξανόμενη θερμοκρασία στους ωκεανούς επηρεάζει κοραλλιογενείς υφάλους από τις Σεϋχέλλες ως το Μπελίζ, που βρίσκεται ο μεγαλύτερος ύφαλος του βορείου ημισφαιρίου. Παράλληλα, η υπερθέρμανση προκαλεί τη συρρίκνωση των ορεινών παγετώνων από το Κιλιμάντζαρο στην Κένυα μέχρι τα Βραχώδη Όρη στον Καναδά και τις Ελβετικές Άλπεις.
   
  Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της IUCN, Inger Andersen, "η προστασία τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού. Η αναφορά τους στέλνει καθαρό μήνυμα: η κλιματική αλλαγή δρα γρήγορα και δεν εξαιρεί τους ωραιότερους θησαυρούς του πλανήτη". Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Διήμερο φεστιβάλ πρόληψης – ανακύκλωσης, 19-20 Νοεμβρίου, με πολλές εκπλήξεις, στη Βίλα Καζούλη, στην Κηφισιά

  Διήμερο φεστιβάλ πρόληψης – ανακύκλωσης, 19-20 Νοεμβρίου, με πολλές εκπλήξεις, στη Βίλα Καζούλη, στην Κηφισιά

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-11-13 14:34:23 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, μετατρέπεται σε βίλα των εκπλήξεων την Κυριακή 19 και τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά, ζωγραφική, εργαστήρια κατασκευής χειροποίητων ειδών, εκθέσεις, συναυλίες, ομιλίες, με στόχο την ενημέρωση όλων μας για την πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων.

  Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου από τις 15:00- 20:00, μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν μαθαίνοντας έξυπνους τρόπους μείωσης των απορριμμάτων τους, θα απολαύσουν ζωντανή μουσική, θα πειραματιστούν με ενδιαφέρουσες κατασκευές αξιοποιώντας είδη της καθημερινότητάς μας και θα θαυμάσουν το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί ένα υλικό σε κάτι χρήσιμο μετά το τέλος κύκλου ζωής του, όταν πια έχει γίνει απόβλητο. Στο πλαίσιο της δράσης «Repair Café» όσοι επιθυμούν μπορούν να φέρουν τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές τους για δωρεάν επισκευή.  Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου από τις 10:30-14:00, σειρά έχουν ενδιαφέρουσες ομιλίες στο πλαίσιο του 4ου Forum του έργου LIFE REWEEE, σχετικές με:

  • τον ρόλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) στην πρόληψη και την ανακύκλωση,
  • τα χρηματοδοτικά εργαλεία πρόληψης και ανακύκλωσης που συντονίζονται από το Πράσινο Ταμείο,
  • το περιβαλλοντικό τέλος και τις δράσεις για τη μείωση της πλαστικής σακούλας , καθώς και
  • τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο έργο LIFE REWEEE, που αφορά στην πρόληψη και επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευών.

  Παράλληλα, θα γίνουν εκτενείς αναφορές σε ενέργειες πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων από δήμους και σχολεία, στην επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, στην αξιοποίηση των ξενοδοχειακών αποβλήτων για ζωοτροφές, αλλά και στους τρόπους μείωσης της κατασπατάλησης τροφίμων.

  Το διήμερο φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης και Μείωσης Αποβλήτων και υποστηρίζεται από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης και το Δήμο Κηφισιάς.

  Λόγω των περιορισμένων θέσεων, όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το φόρουμ μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους ηλεκτρονικά εδώ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfVtMeogbto5ACLP-Lzp9cr20_IEGyySg9E40kdGXe1YCxsoQ/viewform
 • ​Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

  ​Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-13 13:06:58 | Πηγή: News Beast

  Άσχημα είναι τα νέα για την ανθρωπότητα, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία των επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν ξανά το 2017, έπειτα από μια τριετία σταθεροποίησης.

  Η αύξηση, φέτος, εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2% έναντι του 2016, με πιθανότητα να κινηθεί από 0,8% έως 3%. Αντίστοιχα, το συνολικό ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 3,5%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

  Οι επιστήμονες, προς το παρόν, δεν είναι βέβαιοι αν η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου πολυετούς αύξησης των ανθρωπογενών «αερίων του θερμοκηπίου» ή πρόκειται για ένα «εφάπαξ» φαινόμενο, το οποίο δεν θα επαναληφθεί το 2018. Πάντως, οι αρχικές εκτιμήσεις τους είναι ότι του χρόνου είναι απίθανο να μειωθούν οι εκπομπές. Ούτε, όμως, θεωρούν πολύ πιθανό ότι στο μέλλον οι αυξήσεις των εκπομπών θα κινούνται με τον ίδιο υψηλό ετήσιο ρυθμό άνω του 3%, που είχε καταγραφεί στη δεκαετία του 2000.

  Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες (κυρίως καύσεις ορυκτών καυσίμων και βιομηχανίες) εκτιμάται ότι θα φθάσουν τους 41 δισεκατομμύρια τόνους έως το τέλος του 2017. Το μεγαλύτερο μερίδιο αφορά τις εκπομπές διοξειδίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, που αναμένεται να φθάσουν τους 37 δισεκατομμύρια τόνους (νέο ρεκόρ), εμφανίζοντας αύξηση 2% σε σχέση με πέρυσι. Την περίοδο 2014-2016 οι εκπομπές είχαν σημειώσει σχεδόν μηδενική αύξηση.

  Η Κίνα επιβαρύνει περισσότερο από όλους

  Η Κίνα -ο Νο 1 ρυπαντής παγκοσμίως- είναι η κύρια αιτία για τη φετινή αρνητική εξέλιξη, καθώς το 2017 οι εκπομπές διοξειδίου της αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5%, λόγω της μεγάλης χρήσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου για τις ενεργειακές ανάγκες της. Αντίθετα, οι εκπομπές των ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 0,4% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 0,2% (πολύ λιγότερο όμως από ό,τι η μέση ετήσια μείωση 2,2% κατά την τελευταία δεκαετία).

  Η Ελλάδα -με ετήσιες εκπομπές περίπου 71 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου, βρίσκεται στην 48η κατάταξη των χωρών, όσον αφορά τους εκπεμπόμενους ρύπους.

  Οι εκτιμήσεις των 76 επιστημόνων του Παγκοσμίου Προγράμματος Άνθρακα (Global Carbon Project), από 15 χώρες και του Κέντρου Ερευνών Tyndall για την Κλιματική Αλλαγή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, με επικεφαλής αντίστοιχα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ρομπ Τζάκσον, και την καθηγήτρια, Κορίν Λε Κερ, έγιναν ενόψει της διεθνούς συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP 23) στη Βόννη αυτή την εβδομάδα. Οι ερευνητές έκαναν ταυτόχρονες δημοσιεύσεις σε τρία κορυφαία περιοδικά για περιβαλλοντικά θέματα «Nature Climate Change», «Environmental Research Letters» και «Earth System Science Data Discussions», όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  «Είναι πολύ απογοητευτικό ότι οι ανθρωπογενείς παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εμφανίζονται να αυξάνουν σημαντικά για μια ακόμη φορά, μετά από μια τριετή περίοδο σταθερότητας. Μετά από τη φετινή αυτή εξέλιξη, ο διαθέσιμος χρόνος λιγοστεύει για να κρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, πόσο μάλλον κάτω από τον ενάμιση βαθμό», δήλωσε η Λε Κερ. «Είναι ζωτική ανάγκη να φθάσουμε σε ένα μέγιστο σημείο στις παγκόσμιες εκπομπές μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, ώστε στη συνέχεια να τις μειώσουμε γρήγορα, για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», προσέθεσε.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συγκέντρωση διοξειδίου στην ατμόσφαιρα αναμένεται, από 277 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) στην προβιομηχανική εποχή και 403 ppm το 2016, να φθάσει τα 405,5 ppm το 2017.

  Θετική εξέλιξη, κατά τους επιστήμονες, αποτελεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αυξάνονται με γρήγορο μέσο ετήσιο ρυθμό 14% κατά την τελευταία πενταετία. Επίσης, ενθαρρυντικό είναι ότι το 2017 οι εκπομπές εμφανίζουν πτωτική τάση σε 22 χώρες, που από κοινού εκλύουν το 20% των παγκόσμιων ρύπων. Η μείωση αυτή των εκπομπών συμβαίνει μάλιστα παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξή τους, πράγμα επίσης ενθαρρυντικό. Από την άλλη, όμως, οι εκπομπές από 101 χώρες, που εκλύουν το 50% των παγκοσμίων εκπομπών άνθρακα, αυξήθηκαν το 2017.

 • Άσχημα τα νέα: Αύξηση ξανά των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

  Άσχημα τα νέα: Αύξηση ξανά των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-13 10:52:23 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η Ελλάδα με ετήσιες εκπομπές περίπου 71 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου, βρίσκεται στην 48η κατάταξη των χωρών, όσον αφορά τους εκπεμπόμενους ρύπουςΆσχημα μαντάτα για την ανθρωπότητα αποτελούν τα νέα στοιχεία των επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία -για πρώτη φορά μετά από μια τριετία σταθεροποίησης- οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν ξανά το 2017.


  Η αύξηση, φέτος, εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2% έναντι του 2016, με πιθανότητα να κινηθεί από 0,8% έως 3%. Αντίστοιχα, το συνολικό ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 3,5%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

  Οι επιστήμονες, προς το παρόν, δεν είναι βέβαιοι αν η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου πολυετούς αύξησης των ανθρωπογενών «αερίων του θερμοκηπίου» ή πρόκειται για ένα «εφάπαξ» φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί το 2018. Πάντως, οι αρχικές εκτιμήσεις τους είναι ότι του χρόνου είναι απίθανο να μειωθούν οι εκπομπές. Ούτε όμως θεωρούν πολύ πιθανό ότι στο μέλλον οι αυξήσεις των εκπομπών θα κινούνται με τον ίδιο υψηλό ετήσιο ρυθμό άνω του 3%, που είχε καταγραφεί στη δεκαετία του 2000.

  Οι εκπομπές διοξειδίου από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες (κυρίως καύσεις ορυκτών καυσίμων και βιομηχανίες) εκτιμάται ότι θα φθάσουν τους 41 δισεκατομμύρια τόνους έως το τέλος του 2017. Το μεγαλύτερο μερίδιο αφορά τις εκπομπές διοξειδίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, που αναμένεται να φθάσουν τους 37 δισεκατομμύρια τόνους (νέο ρεκόρ), εμφανίζοντας αύξηση 2% σε σχέση με πέρυσι. Την περίοδο 2014-2016 οι εκπομπές είχαν σημειώσει σχεδόν μηδενική αύξηση.

  Η Κίνα - ο Νο 1 ρυπαντής παγκοσμίως- είναι η κύρια αιτία για τη φετινή αρνητική εξέλιξη, καθώς το 2017 οι εκπομπές διοξειδίου της αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5%, λόγω της μεγάλης χρήσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου για τις ενεργειακές ανάγκες της. Αντίθετα, οι εκπομπές των ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 0,4% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 0,2% (πολύ λιγότερο όμως από ό,τι η μέση ετήσια μείωση 2,2% κατά την τελευταία δεκαετία).

  Η Ελλάδα με ετήσιες εκπομπές περίπου 71 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου, βρίσκεται στην 48η κατάταξη των χωρών, όσον αφορά τους εκπεμπόμενους ρύπους.

  Οι εκτιμήσεις των 76 επιστημόνων του Παγκοσμίου Προγράμματος 'Ανθρακα (Global Carbon Project), από 15 χώρες και του Κέντρου Ερευνών Tyndall για την Κλιματική Αλλαγή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, με επικεφαλής αντίστοιχα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρομπ Τζάκσον και την καθηγήτρια Κορίν Λε Κερ, έγιναν ενόψει της διεθνούς συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP 23) στη Βόννη αυτή την εβδομάδα. Οι ερευνητές έκαναν ταυτόχρονες δημοσιεύσεις σε τρία κορυφαία περιοδικά για περιβαλλοντικά θέματα «Nature Climate Change», «Environmental Research Letters» και «Earth System Science Data Discussions».

  «Είναι πολύ απογοητευτικό ότι οι ανθρωπογενείς παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εμφανίζονται να αυξάνουν σημαντικά για μια ακόμη φορά, μετά από μια τριετή περίοδο σταθερότητας. Μετά από τη φετινή αυτή εξέλιξη, ο διαθέσιμος χρόνος λιγοστεύει για να κρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, πόσο μάλλον κάτω από τον ενάμιση βαθμό» δήλωσε η Λε Κερ. «Είναι ζωτική ανάγκη να φθάσουμε σε ένα μέγιστο σημείο στις παγκόσμιες εκπομπές μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, ώστε στη συνέχεια να τις μειώσουμε γρήγορα, για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» προσέθεσε.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συγκέντρωση διοξειδίου στην ατμόσφαιρα αναμένεται, από 277 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) στην προβιομηχανική εποχή και 403 ppm το 2016, να φθάσει τα 405,5 ppm το 2017.

  Θετική εξέλιξη, κατά τους επιστήμονες, αποτελεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αυξάνονται με ταχύ μέσο ετήσιο ρυθμό 14% κατά την τελευταία πενταετία. Επίσης, ενθαρρυντικό είναι ότι το 2017 οι εκπομπές εμφανίζουν πτωτική τάση σε 22 χώρες, που από κοινού εκλύουν το 20% των παγκόσμιων ρύπων. Η μείωση αυτή των εκπομπών συμβαίνει μάλιστα παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξή τους, πράγμα επίσης ενθαρρυντικό. Από την άλλη όμως, οι εκπομπές από 101 χώρες, που εκλύουν το 50% των παγκοσμίων εκπομπών άνθρακα, αυξήθηκαν το 2017.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ρεύμα μόνο από ανανεώσιμες μέχρι το 2050;

  Ρεύμα μόνο από ανανεώσιμες μέχρι το 2050;

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-12 22:51:19 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Η παγκόσμια παραγωγή ρεύματος μπορεί να γίνεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050, εκτιμούν ερευνητές. Η μελέτη τους παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη ΒόννηΕίναι εφικτή η κάλυψη της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ανανεώσιμες πηγές και με τη βοήθεια συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας; Με αυτή και άλλες ερωτήσεις ασχολείται μια ομάδα διεθνών επιστημόνων στο φινλανδικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Λαμπεράντα (LUT). Η ομάδα υπό τον καθηγητή Κρίστιαν Μπράιερ επεξεργάστηκε αναρίθμητα δεδομένα από κάθε γωνιά του κόσμου σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, τη δημογραφική εξέλιξη και τις καιρικές συνθήκες.


  Επίσης θέλησαν να διαπιστώσουν ποιες τεχνολογίες θα είναι οι πιο προσιτές στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόννη η ερευνητική ομάδα του LUT παρουσίασε για πρώτη φορά τη μελέτη της σε συνεργασία με το γερμανικό επιστημονικό δίκτυο Energy Watch Group (EWG).

  «Μια πλήρης απανθρακοποίηση του τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού μέχρι το 2050 είναι εφαρμόσιμη. Και μάλιστα με ακόμη χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τo σημερινό σύστημα ηλεκτρισμού!  Για την ενεργειακή μετάβαση δεν τίθεται πλέον ζήτημα από τεχνολογικής άποψης για το αν είναι εφικτή η υλοποίησή της. Ούτε για το αν είναι οικονομικά συμφέρουσα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης», τονίζει ο Κρίστιαν Μπράιερ.

  Πέφτουν οι τιμές σε φωτοβολταϊκά και μπαταρίες

  Εξαιτίας των ισχυρά πτωτικών τιμών τους, τα φωτοβολταϊκά συστήματα και οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας θα γίνουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Κρ. Μπράιερ, οι σημαντικότεροι πυλώνες για την ενεργειακή τροφοδοσία. Η φινλανδική ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το ποσοστό των φωτοβολταϊκών στο παγκόσμιο μείγμα μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα ανέβει από το 37% το 2030 σε 69% το 2050.

  Για ασφαλή τροφοδοσία καθ' όλη της διάρκεια της ημέρας απαιτούνται συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με τεστ προσομοίωσης της φινλανδικής ερευνητικής ομάδας, το σύνολο του παγκόσμιου ηλεκτρικού ρεύματος θα καλύπτεται το 2050 κατά 31% από συστήματα αποθήκευσης, που είναι σήμερα κατά 95% μπαταρίες. Η άλλη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας για κάλυψη τυχόν εποχιακών μεταπτώσεων ή ελλείψεων είναι το συνθετικά παραγόμενο αέριο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  Εάν η παραγωγή ρεύματος αναδιαρθρωνόταν κατά το πρότυπο προσομοίωσης του Κρίστιαν Μπράιερ και της ομάδας του, θα μπορούσαν έως το 2025 οι βλαβερές εκπομπές των εργοστασιακών μονάδων, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να μειωθούν κατά πάνω από 60%. «Θεωρώ ένα τέτοιο σενάριο πλήρως ρεαλιστικό, διότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται ολοένα και πιο φθηνές», λέει η οικονομολόγος με ειδίκευση στον περιβαλλοντικό τομέα Κλαούντια Κέμφερτ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW). Η ίδια επισημαίνει ότι «στο παρελθόν είδαμε ότι όλες οι έρευνες υποτίμησαν τη διεύρυνση των ΑΠΕ. Η Κλαούντια Κέμφερτ θεωρεί ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά 100% από ΑΠΕ εντός των επόμενων τριών δεκαετιών είναι κατορθωτή  Πηγή: DW Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Κολαστήριο ζώων στο Ρίο

  Κολαστήριο ζώων στο Ρίο

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-11 19:43:16 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Οι καταγγελίες έχουν φθάσει ήδη στον αρμόδιο εισαγγελέα Την απανθρωπιά σε όλη της την έκταση αποτύπωσε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου σε έκταση η οποία βρίσκεται κοντά στο καζίνο Ρίο η κάμερα του patrastimes.gr.  Νεκρά άλογα, υποσιτισμένες κατσίκες, πουλιά χωρίς νερό με την εγκατάλειψη να είναι εμφανή σε όλη την έκταση περιφραγμένου οικοπέδου στο οποίο ιδιώτης έχει αφήσει να πεθαίνουν από  έλλειψη φαγητού και νερού  ζώα και πουλερικά.

  Η καταγγελία έγινε στην αστυνομία και τον εισαγγελέα από μέλη φιλοζωικών οργανώσεων τα οποία κάνουν προσπάθεια να κρατήσουν τη ζωή τα άτυχα ζώα.


  al2


  al4


  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Επιστημονικό παράδοξο: Βρέθηκε καρχαρίας που εξαφανίστηκε πριν από 80 εκατ. χρόνια

  Επιστημονικό παράδοξο: Βρέθηκε καρχαρίας που εξαφανίστηκε πριν από 80 εκατ. χρόνια

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-10 20:20:26 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Δείτε φωτογραφίες του «εξαφανισμένου» καρχαρία - Σε αναζήτηση πόρων για έρευνα οι επιστήμονεςΟι επιστήμονες αναφέρονται σε «ζωντανό απολίθωμα», τονίζουν ωστόσο ότι αποτελεί επιστημονικό παράδοξο, καθώς το συγκεκριμένο είδος είχε εξαφανιστεί από τη Γη πριν από 80 εκατ. χρόνια! Ψαράδες έπιασαν ένα ψάρι που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο της «οικογένειάς» του. Όταν το εξέτασαν οι βιολόγοι, έμειναν έκπληκτοι. Ήταν ένα είδος καρχαρία, το οποίο είχε εξαφανιστεί από τις θάλασσες πριν από 80 εκατ. χρόνια.
  Αμέσως κινητοποιήθηκε η επιστημονική κοινότητα, καθώς ήταν μία τεράστια ανακάλυψη. Το «εξαφανισμένο» θαλάσσιο είδος εντοπίστηκε στην ακτή Algarve, τον Αύγουστο. Από τότε έχει ξεκινήσει η μελέτη του, αλλά δεν έχει δοθεί πειστική απάντηση στο μυστήριο που καλύπτει την επανεμφάνισή του.

  Ο αρσενικός καρχαρίας μήκους 1,5 μέτρου, ψαρεύτηκε σε βάθος 700 μέτρων. Το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι τόσο μεγάλο, που ξεκίνησαν την αναζήτηση πόρων για την οργάνωση αποστολής στον βυθό, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι μοναδικό, ή αν υπάρχουν και άλλοι του είδους του.

  Ο συγκεκριμένας καρχαρίας χαρακτηρίζεται από τα 300 δόντια που έχει στο στόμα, ενώ είναι ιδιαίτερα ευκίνητος και ταχύτατος.  Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Ανακάλυψη της ΝASA: Η Ανταρκτική λιώνει... από κάτω!

  Ανακάλυψη της ΝASA: Η Ανταρκτική λιώνει... από κάτω!

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-11-10 18:21:27 | Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Πρόκειται για μια πηγή γεωθερμικής ενέργειας, γνωστή ως μανδυακό διάπυρο, που εντοπίζεται βαθιά κάτω από την περιοχή Marie Byrd Land της νοτιότερης ηπείρου του πλανήτη μαςΤην αιτία που προκαλεί πιθανότατα το λιώσιμο παγετώνων και τη δημιουργία λιμνών και ποταμών στη δυτική Ανταρκτική λέει ότι ανακάλυψε η NASA.


  Πρόκειται για μια πηγή γεωθερμικής ενέργειας, γνωστή ως μανδυακό διάπυρο, που εντοπίζεται βαθιά κάτω από την περιοχή Marie Byrd Land της νοτιότερης ηπείρου του πλανήτη μας.

  Ως μανδυακό διάπυρο ή αλλιώς θερμική στήλη μανδύα οι γεωλόγοι εννοούν την ανερχόμενη ροή υλικού που ξεκινάει από το όριο πυρήνα- μανδύα της γης και μοιάζει με μανιτάρι ή λοφίο.Αυτά τα μανδυακά διάπειρα (mantle plumes) δημιουργούνται πιθανόν στον κατώτερο μανδύα και ανέρχονται αργά με ρεύματα μεταφοράς. Η ύπαρξή τους εξηγεί γιατί παρατηρείται έντονη γεωθερμική δραστηριότητα σε κάποιες περιοχές όπως η Χαβάη και το Γιέλοουστοουν, που απέχουν πολύ από τα όρια τεκτονικών πλακών.

  Πριν από 30 χρόνια ένας επιστήμονας του University of Colorado Denver είπε πως ένα τέτοιο μανδυακό διάπυρο ίσως βρίσκεται κάτω από την περιοχή Marie Byrd Land, κάτι που θα εξηγούσε κάποια παράξενα χαρακτηριστικά στους πάγους της περιοχής, όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα και ένα τοπογραφικό χαρακτηριστικό που παρέπεμπε σε θόλο.

  Αλλά η θεωρία αυτή δεν έγινε ευρεία αποδεκτή λόγω της παρουσίας του πάγου πάνω από το θόλο. «Νόμιζα ότι ήταν μια τρελή ιδέα», είπε η επικεφαλής της νέας έρευνας της NASA, Ελέν Σερούσι. «Δεν μπορούσα να εννοήσω πως γίνεται με τέτοια ποσότητα θερμότητας να υπάρχει πάγος από πάνω.»

  Χρησιμοποιώντας, όμως, τα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας οι επιστήμονες της NASA κατάφεραν να υποστηρίξουν την θεωρία της ύπαρξης θερμικής στήλης μανδύα στην Ανταρκτική. Ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο μανδυακού διαπύρου για να δουν πόση γεωθερμική θερμότητα θα χρειαζόταν για να εξηγήσει τα φαινόμενα που παρατηρούνται στο Marie Byrd Land και συνέκριναν τα ευρήματά τους με στοιχεία που συνέλεξαν αποστολές της ΝΑSA στην Ανταρκτική. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάτω από την επιφάνεια της περιοχής πρέπει όντως να υπάρχει ένα μανδυακό διάπυρο με τεράστιες ποσότητες πίεσης και θερμότητας, το οποίο πρέπει να δημιουργήθηκε πριν από 50-110 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν σχηματιστεί το στρώμα του πάγου που το καλύπτει. Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι! Aποστολή Ακολουθήστε μας στα
 • Νέα Ζηλανδία: Η κλιματική αλλαγή έχει συρρικνώσει τον χειμώνα κατά ένα μήνα

  Νέα Ζηλανδία: Η κλιματική αλλαγή έχει συρρικνώσει τον χειμώνα κατά ένα μήνα

  Κατηγορία: Περιβάλλον | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-11-10 14:59:57 | Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Ο χειμώνας στη Νέα Ζηλανδία διαρκεί 30 ημέρες λιγότερο από ό,τι το 1909, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υδάτινων και Ατμοσφαιρικών Ερευνών της χώρας.

  Ο επικεφαλής επιστήμονας Μπρετ Μάλαν εξέτασε τα αρχεία θερμοκρασίας της Νέας Ζηλανδίας από το 1909, χρησιμοποιώντας δεδομένα από επτά γεωγραφικά αντιπροσωπευτικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Συγκρίνοντας δύο χρονικές περιόδους 30 ετών, από το 1909 έως το 1938 και από το 1987 έως το 2016, υπολόγισε ότι οι χειμώνες έχουν μειωθεί κατά περίπου ένα μήνα.

  Εάν επιλεγούν ως όριο οι 9 βαθμοί Κελσίου, ο χειμώνας διαρκούσε κατά μέσο όρο 100 ημέρες ανά έτος μεταξύ 1909 και 1938, ενώ μόλις 70 ημέρες ετησίως μεταξύ του 1987 και του 2016. Ο χειμώνας θεωρείται συμβατικά ότι λαμβάνει χώρα μεταξύ της 1ης Ιουνίου και της 31ης Αυγούστου, και συρρικνώθηκε περίπου εξίσου στην αρχή και το τέλος του.

  Με την κλιματική αλλαγή να προκαλεί αυξανόμενες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο, τα ευρήματα των συντομότερων χειμώνων δεν ήρθαν ως έκπληξη, σύμφωνα με τον Μάλαν. «Αυτό που δεν ήξερα ήταν πόσο πολύ έχει μειωθεί, ανακαλύψαμε ότι ένας μήνας από τους τρεις έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί», δήλωσε. Μέχρι το 2050 ο χειμώνας μπορεί να έχει πρακτικά εξαφανιστεί, με την έννοια που τον γνωρίζουμε σήμερα, προειδοποιεί ο Μάλαν.

  Η συντομότερη χειμερινή περίοδος επηρέασε το περιβάλλον, την ανάπτυξη των φυτών και τις επιλογές καλλιέργειας, τους κύκλους ζωής των ζώων, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες επέτρεπαν την επιβίωση περισσότερων παρασίτων και ασθενειών, αναφέρει η έκθεση.

  CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο