• Ο Ραφ Σίμονς αλλάζει τη ροζ κορδέλα κατά του καρκίνου του μαστού

  Ο Ραφ Σίμονς αλλάζει τη ροζ κορδέλα κατά του καρκίνου του μαστού

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-19 10:47:37 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο σχεδιαστής μόδας Ραφ Σίμονς ο οποίος είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου Calvin Klein, ανακοίνωσε την πρώτη του συνεργασία με το βελγικό παράρτημα της οργάνωσης Pink Ribbon που έχει στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας για την υποστήριξη ασθενών με καρκίνο του μαστού, επιζώντων και των οικογενειών τους.

  Εν όψει του Οκτωβρίου, Μήνα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού το brand Raf Simons λανσάρει μία ροζ κορδέλα με τυπωμένη τη λέξη HEROES (Ήρωες) μαζί με το αρχικό γράμμα του ονόματος του Βέλγου σχεδιαστή R.

  Με τη λέξη HEROES ο Ραφ Σίμονς περιέγραψε όλες τις ισχυρές γυναίκες, οι οποίες με θάρρος μάχονται κατά του καρκίνου του μαστού, καθώς επίσης τους αγαπημένους τους και όλους τους ανθρώπους που τις υποστηρίζουν, γιατρούς, ερευνητές, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του.  Ο Βέλγος σχεδιαστής ανακοίνωσε ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της ροζ κορδέλας θα διατεθούν για τους σκοπούς της οργάνωσης Pink Ribbon.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Μεγάλη «νίκη» για το ελληνικό γιαούρτι στη Βρετανία

  Μεγάλη «νίκη» για το ελληνικό γιαούρτι στη Βρετανία

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-19 08:49:00 | Πηγή: News Beast

  Σχεδόν όλα τα γιαούρτια στα ράφια των βρετανικών σούπερ-μάρκετ, ακόμη και τα βιολογικά και όσα προορίζονται για παιδιά, βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη.

  Η μόνη εξαίρεση είναι τα ελληνικά και τα ελληνικού τύπου γιαούρτια, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως έδειξαν οι αναλύσεις των Βρετανών επιστημόνων.

  Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ, με επικεφαλής τη διατροφολόγο δρα Μπερναντέτ Μουρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, ανέλυσαν 921 γιαούρτια διαθέσιμα σε μεγάλα βρετανικά σούπερ-μάρκετ.

  Με εξαίρεση τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, τα μέσα επίπεδα ζάχαρης βρέθηκαν να είναι πολύ πάνω από τα πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού, που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να θεωρηθεί ένα προϊόν ότι δικαιούται την «πράσινη» σήμανση ως τρόφιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

  Μόνο το 9% (ούτε ένα γιαούρτι στα δέκα) δεν ξεπερνούσε τα συνιστώμενα όρια ζάχαρης, ενώ για τα παιδικά γιαούρτια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 2%. Η πιο «γλυκιά» κατηγορία ήταν τα γιαούρτια-επιδόρπια με μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη 16,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ στα παιδικά γιαούρτια η μέση περιεκτικότητα ήταν περίπου 11/100 γραμμάρια και στα βιολογικά 13/100 γραμμάρια.

  «Ακόμη και γιαούρτια με την ετικέτα "βιολογικά", που συχνά θεωρούνται τα πιο υγιεινά, στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελούν μια αφανή πηγή πρόσθετης ζάχαρης», ανέφερε η Μουρ.

  Στη Βρετανία τα παιδιά, ιδίως έως τριών ετών, τρώνε περισσότερο γιαούρτι από τους μεγάλους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας συνιστά τα παιδιά τεσσάρων έως έξι ετών να μην καταναλώνουν πάνω από 19 γραμμάρια ζάχαρης τη μέρα. Αλλά μόνο δύο από τα 101 παιδικά γιαούρτια που αναλύθηκαν, ταξινομήθηκαν ως χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

  Τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, καθώς και τα λεγόμενα «φυσικά», βρέθηκαν να έχουν πολύ διαφορετικό θρεπτικό «προφίλ», περιέχοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών (κατά μέσο όρο 32,4% έναντι 11% έως 20% των άλλων γιαουρτιών), λιγότερους υδατάνθρακες (35% έναντι 49% έως 60% των άλλων) και τη λιγότερη ζάχαρη από όλα τα άλλα γιαούρτια (κατά μέσο όρο πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού).

  Το γιαούρτι, εκτός από αφθονία προβιοτικών («καλών» βακτηρίων), περιέχει πολλές πρωτεΐνες, ασβέστιο, ιώδιο και βιταμίνη Β, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 • Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ηπατίτιδα, που παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης

  Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ηπατίτιδα, που παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 16:44:36 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης των χρονίως πασχόντων με ηπατίτιδες, τα οποία συνδέονται άμεσα με την έλλειψη πληροφόρησης του κοινού αναφορικά με αυτά τα νοσήματα, αλλά και με την απουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα για τις χρόνιες ηπατίτιδες Β και C, απασχολούν τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενεργοποίησης της πρώτης ψηφιακής εφαρμογής στη χώρα μας για την αξιολόγηση κινδύνου για τις ιογενείς ηπατίτιδες.

  Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «Risk Assessment», η οποία έχει τη μορφή σύντομου και απλού ερωτηματολογίου και είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο www.helpa-prometheus.gr/aksiologisi-kindinou-gia-tis-iogeneis-ipatitides/ , ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

  Μέσω της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα, εξατομικευμένα και στοχευμένα συμπεράσματα αναφορικά με την αναγκαιότητα διενέργειας εξέτασης για κάποιον από τους τρεις τύπους ιογενούς ηπατίτιδας (Α, Β, C) ή εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Α ή και Β. Αυτά τα συμπεράσματα είναι αυστηρά προσωπικά, ανώνυμα και σε καμία περίπτωση δεν αποθηκεύονται στην πλατφόρμα, ούτε μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του ενδιαφερόμενου προσώπου.

  Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προσφέρονται αναλυτικές εξηγήσεις ως προς τον λόγο διατύπωσης κάθε ερώτησης, ενώ διατίθεται έγκυρη πληροφόρηση για τις ιογενείς ηπατίτιδες Α, Β και C.

  Υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης

  Οπως αναφέρει ο Σύλλογος, οι ιογενείς ηπατίτιδες αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ενώ χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης. Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση της χρόνιας ηπατίτιδας C, οι αδιάγνωστοι ασθενείς αφορούν στο 80% των περίπου 100.00 ανθρώπων που ζουν με τη νόσο στη χώρα μας, ενώ από τους περίπου 250.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β, σχεδόν οι μισοί παραμένουν αδιάγνωστοι.

  «Η υποδιάγνωση οδηγεί στην καθυστερημένη λήψη θεραπείας και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, στην απώλεια ζωής» αναφέρει  ο «Προμηθέας», προσθέτοντας ότι «δύο στους τρεις θανάτους από καρκίνο του ήπατος αποδίδονται σε ιογενείς ηπατίτιδες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας λόγω των ιογενών ηπατιτίδων έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2000 έως σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο». Όπως τονίζει, παρά τη σοβαρότητα αυτών των νοσημάτων, δεν είναι ευρέως διαδεδομένο ότι οι ιογενείς ηπατίτιδες μπορούν να εξαλειφθούν. Υπογραμμίζεται, ότι υπάρχει εμβόλιο έναντι των ηπατιτίδων Α και Β, ενώ για τις ηπατίτιδες Β και C υπάρχουν κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες.

  «Η ατομική ευθύνη για την ενημέρωση και την πρόληψη κατέχει ρόλο-κλειδί στην καταπολέμηση των ιογενών ηπατιτίδων και μέσα από συλλογική προσπάθεια ο καθένας από μας μπορεί να διασφαλίσει με επιτυχία τη θωράκιση της υγείας του» καταλήγει ο Σύλλογος.
 • Έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που κάθε παντρεμένος ξέρει καλά

  Έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που κάθε παντρεμένος ξέρει καλά

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Τέλης Τσίτος | Ημερομηνία: 2018-09-18 16:21:19 | Πηγή: News Beast

  Τα καλά του σοβαρού και μακροχρόνιου δεσμού είναι πολλά και αναντίρρητα, μόνο που κάθε νόμισμα έχει προφανώς δύο όψεις.

  Σύμφωνα με νέα μελέτη λοιπόν του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αυτό που όλοι παραδέχονται, πως η μόνιμη σχέση σε παχαίνει, είναι κάτι παραπάνω από αλήθεια!

  Στην εξαντλητική έρευνα, οι αναλυτές εξέτασαν δεδομένα δεκαετίας από 15.000 ανθρώπους και βρήκαν πως τα ζευγάρια που διατηρούσαν ευτυχισμένες και μακροχρόνιες σχέσεις είχαν κατά μέσο όρο 5,8 κιλά παραπάνω από τους εργένηδες.

  «Ο γάμος (ή οι de-facto σχέσεις) φέρνουν συζυγικές υποχρεώσεις, όπως τα τακτικά οικογενειακά γεύματα», παρατηρούν οι ερευνητές, «οι άνθρωποι καταναλώνουν συνήθως μεγαλύτερες μερίδες και περισσότερες θερμίδες όταν είναι με παρέα παρά όταν είναι μόνοι, καταλήγοντας σε αυξημένες ενεργειακές προσλήψεις».

  Είναι όμως και το άλλο: «Ο γάμος και η συγκατοίκηση κουβαλούν επίσης τη δυνατότητα για ενθάρρυνση ανθυγιεινών συμπεριφορών, καθώς τα ζευγάρια εκτελούν πλέον πράξεις όπως το φαγητό, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η κατανάλωση αλκοόλ παρέα».

  Τελειώνοντας, η επικεφαλής της μελέτης Dr Stephanie Schoeppe το είπε χωρίς περιστροφές στο περιοδικό «New Scientist»: «Όταν τα ζευγάρια δεν πρέπει να δείχνουν ελκυστικά και αδύνατα για να προσελκύσουν σύντροφο, τότε μπορεί να νιώσουν πιο άνετα στο να τρώνε περισσότερο ή να τρώνε περισσότερες τροφές πλούσιες σε λίπη και ζάχαρη»…

 • Μεγαλύτερος ο κίνδυνος παχυσαρκίας και εγκατάλειψης του σχολείου για τους ανθρώπους με άσθμα

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος παχυσαρκίας και εγκατάλειψης του σχολείου για τους ανθρώπους με άσθμα

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Βαγγέλης Κύρκος | Ημερομηνία: 2018-09-18 10:36:05 | Πηγή: News Beast

  Έναν γνωστό παράγοντα για την εμφάνιση άσθματος αποτελεί η παχυσαρκία. Ωστόσο, μια νέα έρευνα ήρθε να φανερώσει ότι ισχύει και το αντίστροφο: δηλαδή το άσθμα να αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Παράλληλα, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τα ασθματικά παιδιά εγκαταλείπουν συχνότερα το σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

  Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Σουμπχαμπράτα Μόιτρα, του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι, ανέφεραν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας αφορά όσους εμφανίζουν άσθμα μετά την ενηλικίωσή τους και όσους έχουν μη αλλεργικό άσθμα.

  Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 8.618 ανθρώπους από 12 χώρες, οι οποίοι δεν ήταν παχύσαρκοι στην αρχή της μελέτης, είχαν δηλαδή όλοι δείκτη μάζας σώματος κάτω του 30. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια εικοσαετία.

  Διαπιστώθηκε ότι από όσους είχαν άσθμα στην αρχή της έρευνας, το 10,2% εμφάνισε παχυσαρκία στην πορεία του χρόνου, έναντι μικρότερου ποσοστού 7,7% μεταξύ όσων δεν είχαν άσθμα.

  Μια άλλη σουηδική μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο, βρήκε ότι τα παιδιά με άσθμα έχουν μικρότερες πιθανότητες να τελειώσουν το σχολείο και να εργασθούν σε μη χειρωνακτικές εργασίες.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Κρίστιαν Σάιλερτ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.300 παιδιά.

  Διαπιστώθηκε ότι όσα έπασχαν από μόνιμο άσθμα ήδη από μικρή ηλικία (πριν τα 12), είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκαταλείψουν το σχολείο έως τα 16 τους, ενώ όσα κατάφερναν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, είχαν διπλάσια πιθανότητα να το αφήσουν στη μέση, σε σχέση με τα παιδιά χωρίς άσθμα.

  Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές τόνισαν ότι το άσθμα μπορεί να φέρει ορισμένα παιδιά -και αργότερα ενήλικες- σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τόσο τις σπουδές, όσο και το επάγγελμά τους.

  Το κακό με την πάθηση είναι ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί ριζική θεραπεία γι’ αυτήν, ενώ οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τα αίτια που την προκαλούν. Όσοι πάσχουν από αυτήν, μπορούν με τα κατάλληλα φάρμακα να ελέγχουν τα συμπτώματά της.

 • Μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους θα ήθελε να είναι αθάνατος, αν μπορούσε

  Μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους θα ήθελε να είναι αθάνατος, αν μπορούσε

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 10:10:07 | Πηγή: Ζούγκλα
  Μόνο ένας άνθρωπος στους πέντε (21%) θα ήθελε να ζει για πάντα, αν η επιστήμη του προσέφερε ποτέ τη δυνατότητα να είναι αθάνατος. Αυτό δείχνει μια νέα βρετανική έρευνα, η οποία έγινε στη Βρετανία, για λογαριασμό του περιοδικού «New Scientist», σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.026 ενηλίκων.

  Εκτός από το 21% που δήλωσε πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα αποδεχόταν την προσφορά της αθανασίας, ένα ακόμη 30% είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να εξέταζε μια τέτοια δυνατότητα να ζήσει για πάντα. Αλλά σχεδόν οι μισοί (44%) δήλωσαν ξεκάθαρα ότι «πρέπει να αποδεχθούμε τη φυσική διάρκεια της ζωής», συνεπώς προτιμούν να πεθάνουν.

  Βεβαίως, προς το παρόν, πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο, καθώς η επιστήμη δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τους ανθρώπους… μαθουσάλες, πολύ περισσότερο αθάνατους. Όμως διαφαίνονται ελπίδες ότι στο όχι μακρινό μέλλον θα είναι δυνατή μια παράταση της ζωής με φαρμακευτικές ή γονιδιακές παρεμβάσεις. Φυσικά, δεν λείπουν οι οραματιστές που δηλώνουν βέβαιοι πως η επίτευξη της πολύ μεγάλης μακροζωίας ή και της αθανασίας είναι απλώς θέμα χρόνου.

  Το 58% των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι «η επιμήκυνση του προσδόκιμου της ζωής είναι καλό πράγμα». Ήδη, κατά τα τελευταία 200 χρόνια, η μέση διάρκεια της ανθρώπινης ζωής έχει περίπου διπλασιασθεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες λόγω διαδοχικών βελτιώσεων στο επίπεδο της διατροφής, της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης.

  Οι επιστήμονες όμως διαφωνούν κατά πόσο οι άνθρωποι έχουν σχεδόν «πιάσει ταβάνι» ή υπάρχουν και άλλα περιθώρια να μακρύνει από μόνη της η διάρκεια του βίου, χωρίς παρεμβάσεις επί τούτου. Από την άλλη, ενώ οι άνθρωποι τείνουν να ζουν ολοένα περισσότερο, τα χρόνια ζωής με σχετικά καλή υγεία δεν έχουν διαχρονικά αυξηθεί στον ίδιο βαθμό που έχει αυξηθεί η διάρκεια της ζωής.

  Η ίδια έρευνα («New Scientist Asks the Public») αποκαλύπτει ότι τέσσερα πράγματα είναι αυτά που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση στην κοινωνία και στην ανθρώπινη ζωή: Η γενετική μηχανική, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και ο καρκίνος.

  Επιπλέον, η πλειονότητα των ερωτηθέντων εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των νέων τεχνολογιών θα είναι μεγαλύτερα από τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους. Το 53% δηλώνουν υπέρ της γενετικής μηχανικής/βιοτεχνολογίας (κυρίως ως ελπίδα για νέες θεραπείες ασθενειών). Για την τεχνητή νοημοσύνη το 30% «ψηφίζουν» υπέρ, το 24% κατά και οι υπόλοιποι δεν είναι βέβαιοι.

  Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να νικηθεί ο καρκίνος, ενώ το 69% τάσσεται υπέρ των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, με το σκεπτικό κυρίως ότι θα βοηθήσουν στη διατροφή της ανθρωπότητας.

  Από όλα τα θέματα, την μεγαλύτερη απαισιοδοξία για το μέλλον προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να τη θεωρούν απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το κοινό (τουλάχιστον το βρετανικό) υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τη νομιμοποίηση της ευθανασίας, την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα και τον υποχρεωτικό (όχι προαιρετικό) εμβολιασμό των παιδιών.

  Μοιρασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στο κατά πόσο θα πρέπει να «αναστηθεί» μέσω γενετικής μηχανικής κάποιο εξαφανισμένο πια είδος ζώου, π.χ. το μαμούθ (το ένα τρίτο είναι υπέρ και το ένα τρίτο κατά). Ακόμη, φόβοι εκφράζονται κατά πλειοψηφία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (λόγω διασποράς ψευδών ειδήσεων, του ρόλου των «τρολ», της εθιστικής επίδρασης στους νέους κ.α.), για τα drones και για τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, ενώ αντίθετα θετική είναι η άποψη των περισσοτέρων για την εικονική/επαυξημένη πραγματικότητα.

  Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος παχυσαρκίας και εγκατάλειψης του σχολείου για τους ανθρώπους με άσθμα

  Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος παχυσαρκίας και εγκατάλειψης του σχολείου για τους ανθρώπους με άσθμα

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-18 09:23:57 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η παχυσαρκία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άσθματος, αλλά μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ισχύει και το αντίστροφο: Oι άνθρωποι με άσθμα είναι πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκοι. Επίσης μια δεύτερη έρευνα βρήκε ότι τα ασθματικά παιδιά εγκαταλείπουν συχνότερα το σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής το δρα Σουμπχαμπράτα Μόιτρα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι, ανέφεραν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας αφορά όσους εμφανίζουν άσθμα μετά την ενηλικίωσή τους και όσους έχουν μη αλλεργικό άσθμα.

  Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 8.618 ανθρώπους από 12 χώρες, οι οποίοι δεν ήσαν παχύσαρκοι στην αρχή της μελέτης, είχαν δηλαδή όλοι δείκτη μάζας σώματος κάτω του 30. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια εικοσαετία.

  Διαπιστώθηκε ότι από όσους είχαν άσθμα στην αρχή της έρευνας, το 10,2% εμφάνισε παχυσαρκία στην πορεία του χρόνου, έναντι μικρότερου ποσοστού 7,7% μεταξύ όσων δεν είχαν άσθμα.

  Μια άλλη σουηδική μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο, βρήκε ότι τα παιδιά με άσθμα έχουν μικρότερες πιθανότητες να τελειώσουν το σχολείο και να εργασθούν σε μη χειρωνακτικές εργασίες.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν Σάιλερτ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.300 παιδιά.

  Διαπιστώθηκε ότι όσα έπασχαν από μόνιμο άσθμα ήδη από μικρή ηλικία (πριν τα 12), είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκαταλείψουν το σχολείο έως τα 16 τους, ενώ όσα κατάφερναν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, είχαν διπλάσια πιθανότητα να το αφήσουν στη μέση, σε σχέση με τα παιδιά χωρίς άσθμα.

  Οι ερευνητές τόνισαν ότι το άσθμα μπορεί να φέρει ορισμένα παιδιά -και αργότερα ενήλικες- σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τόσο τις σπουδές, όσο και το επάγγελμά τους.

  Με τα κατάλληλα φάρμακα, πολλοί άνθρωποι με άσθμα ελέγχουν καλά τα συμπτώματά τους, αν και δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την πάθηση, ούτε οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει πλήρως τα αίτιά της.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Νέα μελέτη για την υπέρταση για τη γενετική προδιάθεση

  Νέα μελέτη για την υπέρταση για τη γενετική προδιάθεση

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-18 09:00:49 | Πηγή: News Beast

  Περισσότερες από 500 γονιδιακές περιοχές που επηρεάζουν το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης των ανθρώπων, ανακάλυψε μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και έξι Έλληνες, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα μελέτης πάνω στο γενετικό υπόβαθρο της πίεσης.

  Η νέα έρευνα, που μελέτησε στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και έφερε στο φως 535 νέες περιοχές γονιδίων, υπερτριπλασιάζει σε πάνω από 1.000 τον αριθμό των γνωστών γενετικών παραγόντων που εμπλέκονται στην αρτηριακή πίεση.

  Οι επιστήμονες πιστεύουν, παρόλα αυτά, ότι έχουν ανακαλύψει μόνο το ένα τρίτο περίπου της κληρονομικότητας της πίεσης του αίματος και ότι συνεπώς πολλοί ακόμη γενετικοί παράγοντες μένουν να ανακαλυφθούν στο μέλλον.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους βρετανούς καθηγητές Μαρκ Κόλφιλντ του Πανεπιστημίου Queen Mary και Πολ Έλιοτ του Imperial College του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics.

  Πρώτος συγγραφέας της μελέτης ήταν ο επίκουρος καθηγητής Ευάγγελος Ευαγγέλου του Τμήματος Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Imperial και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συμμετείχαν επίσης πέντε ακόμη Έλληνες ερευνητές της Ελλάδας και της διασποράς: η επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιωάννα Τζουλάκη, ο Γιώργος Ντρίτσος και η Νίκη Δήμου (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), η Μαρίνα Ευαγγέλου (Imperial) και η Ελευθερία Ζεγγίνη (Wellcome Trust Sanger Institute Βρετανίας).

  Οι άνθρωποι με τον μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο (δηλαδή τους περισσότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου στο γονιδίωμά τους) είχαν κατά μέσο όρο 3,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα υπέρτασης και μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιαγγειακού προβλήματος, σε σχέση με όσους είχαν τον μικρότερο γενετικό κίνδυνο (τους λιγότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου στο DNA τους).

  Επίσης διαπιστώθηκε ότι ορισμένα γονίδια που εμπλέκονται στην υπέρταση, σχετίζονται και με άλλες παθήσεις, όπως το γονίδιο APOE που είναι ήδη γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και για Αλτσχάιμερ και το οποίο για πρώτη φορά βρέθηκε να έχει σχέση και με την αρτηριακή πίεση.

  Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό και για καρδιοπάθεια και ευθύνεται για περίπου 7,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Εκτός από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση αλατιού κ.α.), η υπέρταση έχει επίσης μια σημαντική γενετική-κληρονομική διάσταση.

  «Πρόκειται για τη σημαντικότερη πρόοδο που έχει γίνει στο γενετικό υπόβαθρο της αρτηριακής πίεσης μέχρι σήμερα, γεγονός που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη μελλοντικών φαρμάκων», δήλωσε ο δρ Κόλφιλντ. «Με τις νέες πληροφορίες, μπορούμε πλέον να υπολογίσουμε καλύτερα το γενετικό κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει υπέρταση αργότερα στη ζωή του. Εντοπίζοντας αυτούς τους ασθενείς που έχουν τον μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο, θα είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν έγκαιρα τον τρόπο ζωής τους, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης της υπέρταση, καθώς επίσης θα δώσουμε την ευκαιρία στους γιατρούς να κάνουν πιο έγκαιρες και πιο στοχευμένες θεραπείες».

 • Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν γυναίκες που εργάζονται νύχτα

  Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν γυναίκες που εργάζονται νύχτα

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-17 19:15:25 | Πηγή: News Beast

  Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού διατρέχουν οι γυναίκες προεμμηνοπαυσιακής ηλικίας που εργάζονται νύχτα.

  Αυτό δείχνει καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Epidemiology. Οι συμμετέχουσες είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια ή τηλεφωνικές συνεντεύξεις για το επάγγελμά τους και τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

  Η μέση ηλικία τους κυμαινόταν από 55 έως 59 ετών, ανάλογα τη χώρα. Επίσης η αναλογία της νυχτερινής εργασίας κυμαινόταν από 6% στη Γερμανία έως 17% στην Αυστραλία. Στον Καναδά, το ποσοστό ήταν 16,7%. Ωστόσο, ο κίνδυνος φάνηκε να εξαφανίζεται δύο χρόνια μετά τη διακοπή της νυχτερινής εργασίας.

  «Οι γυναίκες που εργάζονταν τουλάχιστον τρεις ώρες μεταξύ 00:00 και 05:00 είχαν 12% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν εργαστεί ποτέ νύχτα. Μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ο κίνδυνος ήταν 26%», εξηγεί η Δρ Γκραντι.

  «Ενώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα με βεβαιότητα, πιστεύουμε ότι ο συσχετισμός έχει να κάνει με τη θεωρία ότι η νυχτερινή εργασία διαταράσσει τον κιρκαδιανό ρυθμό και αναστέλλει την έκκριση μελατονίνης, η οποία παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού», λέει η ερευνήτρια. Προσθέτει ότι η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε οι πολιτικές που αφορούν στην εργασία να λαμβάνουν στο μέλλον υπόψη τους και αυτό τον κίνδυνο για την υγεία των γυναικών και να σχεδιαστούν προληπτικά μέτρα, αλλά και να γίνουν προσαρμογές στα εργασιακά ωράρια.

  Πηγή: vita.gr

 • Υπερτροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που χαρίζουν απλόχερα χαρά και ευεξία

  Υπερτροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που χαρίζουν απλόχερα χαρά και ευεξία

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-17 19:15:25 | Πηγή: News Beast

  Ποιες είναι αυτές οι υπερτροφές που συνέχεια ακούμε από διατροφολόγους, σε εκπομπές στην τηλεόραση, σε κάθε περιοδικό, σε έρευνες; Τι ορίζεται τελικά ως υπερτροφή;

  Είναι αλήθεια ότι ενισχύουν την καλή λειτουργία του οργανισμού και τελικά μας φτιάχνουν το κέφι;

  Αν και δεν υπάρχει κάποιος ορισμός που να μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς είναι οι υπερτροφές, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι ως υπερτροφή χαρακτηρίζεται το τρόφιμο εκείνο που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, σε βιταμίνες, σε ιχνοστοιχεία και ένα μερίδιο αυτών των συστατικών είναι αντιοξειδωτικά. Αν ένα τρόφιμο έχει όλα τα παραπάνω, τότε είναι 100% ευεργετικό για την υγεία και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

  Μερικές από τις υπερτροφές που προσφέρουν ενέργεια και ενισχύουν την καλή διάθεση τις έχουμε όλοι στο ντουλάπι μας!

  Ντομάτα

  Πολλοί τις κατατάσσουν στα λαχανικά, όμως κάνουν λάθος! Οι ντομάτες είναι φρούτα και περιέχουν το super αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που εξολοθρεύει τις ελεύθερες ρίζες. Μία ντομάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, την υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β που δρα κατά της μελαγχολίας.

  Σέσκουλα - σπαράγγια

  Και τα δύο λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος και βιταμίνης C που ο συνδυασμός τους δίνει ώθηση στην καλή ψυχολογία να διατηρηθεί.

  Βρώμη

  Πολύ καλή πρόταση για πρωινό! Οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο που περιέχει την κατατάσσουν σε μια υπερτροφή που ξεκινάει την ημέρα σας. Συνδυάστε την με κράνμπερι, μπανάνα ή κανέλα που της πηγαίνει πολύ. Βρείτε εδώ βιολογική βρώμη, διαθέσιμη προς online αγορά.

  Αμύγδαλα

  Το πιο χορταστικό σνακ που παίρνουμε στην δουλειά, τρώμε στις λιγούρες και γενικά προτιμούν όλοι όσοι προσέχουν τη διατροφή τους (ανάλατο). Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το μέταλλο κατά της μελαγχολίας. Αναμείξτε τα με άλλους ξηρούς καρπούς, φτιάχνοντας ένα energy mix!

  Αβγά

  Τα αβγά βελτιώνουν τη διάθεση και βοηθούν στην σύνθεση σεροτονίνης που δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και αναπτερώνει τη διάθεση. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα χοληστερίνης μην τρώτε πάνω από 2 αβγά την εβδομάδα.

  Μέλι

  Το μέλι είναι από τα καλύτερα καταπραϋντικά της φύσης. Η περιεκτικότητά του στο αμινοξύ τρυπτοφάνη συμβάλλει στην σύνθεση της σεροτονίνης που δρα ενάντια στην θλίψη. Συνδυάστε το με καρύδια ή στο γιαούρτι σας! Δοκιμάστε το βιολογικό μέλι «Άξιον Εστί».

  Πρόταση Διατροφολογικής: Η σύνθεση από 8 διαφορετικές υπερτροφές της TERRA NOVA 100% φυσικό προϊόν. Ιδανικό για τόνωση, ενέργεια, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες! Βρείτε το εδώ.

  Περισσότερα χρήσιμα προϊόντα θα βρείτε στο diatrofologiki.gr.

 • Ευρωπαϊκό «πράσινο φως» για θεραπεία κατά της λευχαιμίας

  Ευρωπαϊκό «πράσινο φως» για θεραπεία κατά της λευχαιμίας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-17 18:28:39 | Πηγή: News Beast

  H Novartis ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το tisagenlecleucel (πρώην CTL019).

  Οι εγκεκριμένες ενδείξεις είναι για τη θεραπεία παιδιατρικών και νεαρών ενήλικων ασθενών ηλικίας έως 25 ετών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Β-κυττάρων (ΟΛΛ) η οποία είναι ανθεκτική, σε υποτροπή μετά τη μεταμόσχευση ή σε δεύτερη ή μεταγενέστερη υποτροπή, και για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο από μεγάλα Β-κύτταρα λέμφωμα (DLBCL), μετά από δύο ή περισσότερες γραμμές συστηματικής θεραπείας.

  Το tisagenlecleucel, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn), είναι μια πρωτοποριακή, εφάπαξ θεραπεία που αξιοποιεί τα Τ κύτταρα του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ αποτελεί και τη μοναδική θεραπεία με T-λεμφοκύτταρα με χιμαιρικούς αντιγονικούς υποδοχείς (CAR-T) που λαμβάνει ρυθμιστική έγκριση στην ΕΕ για αυτές τις δύο διακριτές κακοήθειες Β κυττάρων. Το tisagenlecleucel ήταν επίσης η πρώτη θεραπεία CAR-T κυττάρων που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA).

  «Η έγκριση του tisagenlecleucel είναι ένα ορόσημο το οποίο αλλάζει το τοπίο για τους ασθενείς στην Ευρώπη που χρειάζονται νέες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε η Liz Barrett, CEO της Novartis Oncology. «Η Novartis θα συνεχίσει να αναπτύσσει μια παγκόσμια υποδομή για την παροχή θεραπειών CAR-T κυττάρων όπου δεν υπήρχαν στο παρελθόν, παραμένοντας σταθερή στον στόχο της για τον επαναπροσδιορισμό του καρκίνου.»

  Το tisagenlecleucel, μια διασπορά κυττάρων προς έγχυση σε δόσεις που κυμαίνονται από 1,2 x 106 έως 6 x 108 βιώσιμα CAR-θετικά Τ κύτταρα, είναι ένα ζωντανό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή με επαναπρογραμματισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Το tisagenlecleucel είναι η μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία CAR-T κυττάρων που περιλαμβάνει συνδιεγερτική περιοχή 4-1BB, η οποία είναι καίρια για την πλήρη ενεργοποίηση της θεραπείας, την ενίσχυση της κυτταρικής ανάπτυξης και τη διατήρηση των κυττάρων που καταπολεμούν το καρκίνο.

  Η έγκριση βασίστηκε στην ανασκόπηση των μοναδικών δύο παγκόσμιων κλινικών μελετών CAR-T, τις μελέτες JULIET και ELIANA, στις οποίες συμμετείχαν ασθενείς από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτές τις μελέτες, το tisagenlecleucel επέδειξε υψηλά και με διάρκεια ποσοστά ανταπόκρισης και σταθερό προφίλ ασφάλειας σε δύο δύσκολους στην αντιμετώπιση πληθυσμούς ασθενών. Το 2012 η Novartis και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια προχώρησαν σε διεθνή συνεργασία για την περαιτέρω έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά θεραπειών με CAR-T κύτταρα, συμπεριλαμβανομένου του tisagenlecleucel, με στόχο την διερεύνηση της θεραπείας καρκίνων. Αυτή η συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας ήταν η πρώτη στο είδος της για την έρευνα και την ανάπτυξη θεραπειών CAR-T κυττάρων.

  «Όταν το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και η Novartis συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη θεραπειών CAR-T κυττάρων, ο κύριος στόχος μας ήταν σαφής και φιλόδοξος: να αντιμετωπίσουμε τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών και να παρατείνουμε, να βελτιώσουμε και να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο Carl June, MD, Καθηγητής στην Έδρα Ανοσοθεραπείας Richard W. Vague του Τμήματος Παθολογοανατομίας και Εργαστηριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και Διευθυντής του Κέντρου Κυτταρικών Ανοσοθεραπειών στο Ογκολογικό Κέντρο Abramson. «Είμαστε υπερήφανοι που οι προσπάθειές μας στα CAR-T  προσφέρουν σήμερα στην ευρωπαϊκή αιματολογική κοινότητα μια σημαντική ανακάλυψη που δίνει νέες ελπίδες».

  Το tisagenlecleucel χαρακτηρίστηκε ως ορφανό φαρμακευτικό προϊόν και είναι μία από τις πρώτες θεραπείες που έλαβαν έγκριση από την ΕΕ μέσω του PRIME. Το PRIME (PRIority MEdicines) είναι ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) με στόχο την ενίσχυση της υποστήριξης για την ανάπτυξη φαρμάκων που καλύπτουν ανεκπλήρωτες  ιατρικές ανάγκες και βοηθούν τους ασθενείς να επωφελούνται όσο το δυνατόν νωρίτερα από θεραπείες οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

  «Παρέχοντας το tisagenlecleucel σε ασθενείς στην ΕΕ, προάγεται η θεραπευτική πρακτική με πρωτοφανή τρόπο και προσφέρεται μια σωτήρια θεραπεία σε νέους ασθενείς με ΟΛΛ που δεν έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τις υπάρχουσες θεραπείες και τους απομένουν περιορισμένες επιλογές2», δήλωσε ο Καθηγητής Peter Bader, Επικεφαλής του Τμήματος Μεταμόσχευσης Αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και Ανοσολογίας και Κύριος Ερευνητής της μελέτης ELIANA στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων και Εφήβων της Φρανκφούρτης/Μάιν.

  Τόσο η ΟΛΛ Β-κυττάρων όσο και το DLBCL είναι επιθετικές κακοήθειες με σημαντικά θεραπευτικά κενά για τους ασθενείς. Στην Ευρώπη, η ΟΛΛ αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 80% των περιστατικών λευχαιμίας σε παιδιά3 και για τους ασθενείς που υποτροπιάζουν μετά από τις συνήθεις θεραπείες οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Αυτό το χαμηλό ποσοστό επιβίωσης ισχύει παρόλο που οι ασθενείς αναγκάζονται να υποβληθούν σε πολλαπλές θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, στοχευμένη θεραπεία ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, και επιβεβαιώνει περαιτέρω την ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές. Το DLBCL είναι η συνηθέστερη μορφή μη-Hodgkin λεμφώματος και αντιστοιχεί σε ποσοστό έως και 40% όλων των περιστατικών παγκοσμίως.

  Για τους ασθενείς που εμφανίζουν υποτροπή ή δεν ανταποκρίνονται στην αρχική θεραπεία υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές που να παρέχουν ανταποκρίσεις με διάρκεια, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης είναι χαμηλά για την πλειονότητα των ασθενών, λόγω της μη καταλληλότητάς τους για αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (ASCT) ή λόγω αποτυχίας της χημειοθεραπείας διάσωσης ή της ASCT.

  Η Novartis αναμένεται να διαθέσει τη θεραπεία αρχικά για την ένδειξη της παιδιατρικής ΟΛΛ, καθώς θα συνεχίσει να κλιμακώνει τις δυνατότητες παραγωγής της. Επιπλέον, η έναρξη της διαθεσιμότητας του tisagenlecleucel σε κάθε χώρα θα εξαρτηθεί από πολυάριθμους παράγοντες, όπως η συμμετοχή πιστοποιημένων θεραπευτικών κέντρων για τις κατάλληλες ενδείξεις, καθώς και η ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης. Έχει ήδη δρομολογηθεί η εκπαίδευση σε βασικά πιστοποιημένα θεραπευτικά κέντρα για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και απρόσκοπτης χορήγησης στους ασθενείς και η Novartis εξακολουθεί να συνεργάζεται με εθνικές αρχές υγείας και κάλυψης ιατροφαρμακευτικών δαπανών σε ολόκληρη την Ευρώπη για μια δίκαιη τιμολόγηση με βάση την αξία, η οποία θα είναι βιώσιμη για τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

  Καθώς αυτή η καινοτόμος θεραπεία καθίσταται διαθέσιμη σε περισσότερους ασθενείς παγκοσμίως, η Novartis αναζητεί ενεργά ευκαιρίες επέκτασης των μονάδων παραγωγής πέραν των δικών της εγκαταστάσεων στο Morris Plains, New Jersey.

  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμφωνία μας με τη CELLforCURE που εδρεύει στη Γαλλία και είναι ένας από τους πρώτους και μεγαλύτερους συμβαλλόμενους οργανισμούς ανάπτυξης και παραγωγής (CDMOs) που παράγει κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες στην Ευρώπη, η διευρυνόμενη συμμαχία με το Ινστιτούτο Fraunhofer, το οποίο υποστηρίζει επί του παρόντος την παραγωγή του tisagenlecleucel για παγκόσμιες κλινικές μελέτες και μετεγκριτικές εφαρμογές, καθώς και οι προσπάθειες μεταφοράς τεχνολογίας σε έναν οργανισμό CDMO στην Ιαπωνία.

 • Η Κεντρική Κλινική Αθηνών χρησιμοποιεί, πλέον, την ρομποτική τεχνική στην Ορθοπεδική

  Η Κεντρική Κλινική Αθηνών χρησιμοποιεί, πλέον, την ρομποτική τεχνική στην Ορθοπεδική

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-17 16:04:32 | Πηγή: News Beast

  Η Κεντρική Κλινική Αθηνών συνεχίζει να επενδύει στο χώρο της Υγείας, καινοτομώντας για ακόμη μία φορά, και εισάγοντας στις τεχνικές της το 1ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ROBOT στην Ορθοπεδική. Ονομάζεται THINK SURGICAL (Active Robotics).

  Η επίσημη παρουσίαση του απόλυτου και εξειδικευμένου αυτού ROBOT θα γίνει στη 2η Πανελλήνια Ιατρική Συνάντηση που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel Hotel στις 21 με 23 Σεπτεμβρίου 2018, από την ομάδα της Ορθοπεδικής Κλινικής μετά την εκπαίδευσή τους στην Αμερική πάνω στη Ρομποτική τεχνική των αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου.

  Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 09.00– 12.00, στην παρουσίαση σύγχρονων ορθοπεδικών θεμάτων από Έλληνες και Ξένους ομιλητές, καθώς και στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του ROBOT THINK SURGICAL.

  Ενώ, στο χώρο της Έκθεσης και τις τρεις ημέρες του Συνεδρίου θα μπορέσετε να ενημερωθείτε αναλυτικά για το ROBOT από εκπροσώπους της Κλινικής.

 • Κολύμπι, το καλύτερο για την καρδιά σας

  Κολύμπι, το καλύτερο για την καρδιά σας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-17 13:33:15 | Πηγή: News Beast

  Αντίθετα με αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν, η τακτική καρδιαγγειακή άσκηση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος της καρδιάς (για παράδειγμα μετά από έμφραγμα), για τις διαταραχές ρυθμού, την καρδιακή ανεπάρκεια, κ.ά.

  Αποτρέπει την επιδείνωση της νόσου και ενισχύει την καρδιά σε βάθος χρόνου. Κατά συνέπεια, ο μύθος ότι οι ασθενείς με καρδιακή νόσο «θα πρέπει να αναπαύονται και να απέχουν από κάθε αθλητική δραστηριότητα» πρέπει να εξαλειφθεί.

  Το αντίθετο, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να διατηρήσουμε ή να ξεκινήσουμε τακτική άσκηση καρδιαγγειακής εκγύμνασης, με την οδηγία καρδιολόγου.

  Το κολύμπι είναι η καλύτερη επιλογή από τις ασκήσεις που δεν επιβαρύνουν καθόλου τις αρθρώσεις μας, αλλά βοηθούν στην αποτροπή της επιδείνωσης μιας καρδιαγγειακής πάθησης. Ωστόσο, η πίεση μέσα στο νερό προκαλεί την αναδιανομή του αίματος μέσα στο σώμα. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε, ιδιαίτερα όταν υπάρχει καρδιαγγειακή πάθηση, ώστε να εμποδίσουμε προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος –ειδικά όταν βγαίνουμε από το νερό-, αλλά και να ωφεληθούμε από όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της τόσο ευεργετικής άσκησης.

  Νερό – πρόκληση για το σώμα: Τι ακριβώς συμβαίνει;

  Η υδροστατική πίεση η οποία αυξάνει καθώς αυξάνει το βάθος του νερού, σπρώχνει το αίμα από τα χαμηλότερα σημεία του σώματός μας που βρίσκονται  μέσα στο νερό, προς τα σημεία στο ανώτερο σώμα. Το αντίθετο συμβαίνει όμως όταν βγαίνουμε από το νερό – αυτή η απότομη έλλειψη της υδροστατικής πίεσης, οδηγεί το αίμα απότομα να λιμνάσει στα κατώτερα άκρα μας – για παράδειγμα μία ποσότητα 400ml, ανάλογα με το μέγεθος του σώματός μας.

  Προκειμένου λοιπόν η αρτηριακή πίεση στο ανώτερο σώμα μας και στο κεφάλι να μην πέσει απότομα, το καρδιαγγειακό μας σύστημα άμεσα ξεκινά κάποιους ρυθμιστικούς μηχανισμούς: οι παλμοί μας αυξάνονται και στο αγγειακό μας σύστημα πολλά αγγεία σφίγγουν, κάτι το οποίο εξισορροπεί την πτώση της πίεσης.

  Το κολύμπι και η καρδιά μας, τι πρέπει να γνωρίζουμε;

  Αφού λοιπόν αυτή η αύξηση των καρδιακών παλμών συνήθως δεν υπερβαίνει το 20%, η ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος όταν βγαίνουμε από το νερό γίνεται συνήθως χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμα και σε ασθενείς με καρδιακή πάθηση – ειδικά αφού σε αυτή τη φάση, κάθε καρδιακός χτύπος απαιτεί από την καρδιά  λιγότερο κόπο, εξαιτίας της χαμηλής πίεσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας καλός έλεγχος της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή νόσο, πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί κάθε αθλητικής δραστηριότητας, είτε αυτή είναι ήπια είτε μεσαίας έντασης. Ασθενείς που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, είναι το πλέον λογικό να μιλήσουν με τον καρδιολόγο τους, προτού αποφασίσουν να ξεκινήσουν εκγύμναση με κολύμπι.

  Ποιες εξετάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες;

  Εκτός από μία καλή αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης της καρδιάς και του ασθενή γενικότερα, διαγνωστικά ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, εξετάσεις αίματος, Ηλεκτροκαρδιογράφημα και Triplex Καρδιάς, αλλά  και Τεστ Κοπώσεως, τα οποία προσαρμόζονται στον κάθε ασθενή. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στις αρρυθμίες, μπορεί να βοηθήσει ένα 24-ωρο καρδιογράφημα, το λεγόμενο “Holter Ρυθμού”.

  Ζαλάδα καθώς βγαίνουμε από το νερό – τι πρέπει να κάνουμε;

  Για τη στιγμή που βγαίνουμε από το νερό, θα πρέπει να θυμόμαστε τα εξής: είναι γενικά πιθανό η πτώση της πίεσης που αναφέραμε πιο πάνω να μην εξισορροπηθεί άμεσα, δηλαδή οι παλμοί της καρδιάς να μην αυξηθούν και τα αγγεία να μην σφίγγουν τόσο άμεσα όσο θα έπρεπε. Σαν συνέπεια μπορεί να αισθανθούμε ζαλάδα, όπως τη ζαλάδα που έχει κάποιος που είναι καθισμένος ή ξαπλωμένος ή σκυφτός, όταν σηκώνεται απότομα. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι οι ίδιοι μηχανισμοί μέσα στο σώμα που την προκαλούν (λίμνασμα του αίματος στα κατώτερα άκρα, και αργή εξισορρόπηση από το καρδιαγγειακό σύστημα).

  Χρήσιμες συμβουλές Μην βγαίνετε από το νερό αμέσως μετά τη γρήγορη κολύμβηση, εάν οι σφυγμοί σας δεν έχουν πρώτα χαμηλώσει ξανά

  Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ο υπερβολικά υψηλός σφυγμός, κατά την εξισορρόπηση της πίεσης που το καρδιαγγειακό σας σύστημα θα ενεργοποιήσει, κατά την έξοδο από το νερό. Σε κάθε περίπτωση, κάθε σωματική άσκηση θα πρέπει να ολοκληρώνεται όχι απότομα, αλλά σταδιακά, περνώντας από την έντονη στην ήπια και χαλαρή, για λόγους ανάπλασης και αναζωογόνησης των μυών και των ιστών στο σώμα.

  Βγείτε από το νερό σε επίπεδη επιφάνεια

  Για να αποφύγουμε τη ζαλάδα, θα πρέπει να βγαίνουμε αργά από το νερό. Αυτό φυσιολογικά συμβαίνει όταν πρόκειται για τη θάλασσα. Υπάρχουν όμως και πισίνες που διαθέτουν επίπεδα σκαλάκια εισόδου/εξόδου στο νερό, με μόνο μία μικρή κλίση. Με αυτό τον τρόπο, το αίμα δεν λιμνάζει απότομα στα κάτω μας άκρα, και το καρδιαγγειακό μας έχει περισσότερο χρόνο για να ρυθμίσει την πίεση.

  Στην περίπτωση που η πισίνα έχει μεταλλικές σκαλίτσες, η έξοδος / ανάβαση θα πρέπει να γίνεται αργά, σκαλί-σκαλί, αφού σιγουρευτούμε ότι κρατιόμαστε καλά από τη σκάλα.

  Χρησιμοποιήστε την αντλία των μυών χαμηλά στα πόδια σας

  Άλλη μία καλή συμβουλή, αφού βγούμε από το νερό, είναι να μη σταθούμε ακίνητοι, αλλά να περπατήσουμε κάποια βήματα, ώστε να ενεργοποιηθεί αυτό που λέμε «μυϊκή-αντλία» στα πόδια μας. Με αυτό τον τρόπο, οι φλέβες στα πόδια μας πιέζονται με κάθε σύσπαση των μυών που τις περιβάλλουν, και το αίμα ρέει πιο γρήγορα πίσω προς την καρδιά (οι βαλβίδες που υπάρχουν μέσα στις φλέβες μας, εξασφαλίζουν ότι το αίμα κατευθύνεται προς την καρδιά και όχι αντίθετα).

  Βγείτε από το νερό αρκετές φορές

  Μπορείς επίσης να εκπαιδεύσεις επί τούτου το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Για να το κάνεις αυτό, βγες από το νερό διαδοχικά αρκετές φορές, και στο μεσοδιάστημα, απλώς κολύμπησε έναν γύρο μέσα στην πισίνα.

  Βελτιώστε την τεχνική σας στον τρόπο που κολυμπάτε

  Η επόμενη συμβουλή αφορά τον τρόπο με τον οποίο κολυμπάμε: όσο μικρότερο μέρος του σώματος βυθίζεται όταν κολυμπάμε – δηλαδή όσο πιο επίπεδα ξαπλώνουμε στην επιφάνεια του νερού-, τόσο λιγότερο κρέμονται τα πόδια μας μέσα στο νερό, κι έτσι λιγότερο αίμα σπρώχνεται από τα πόδια προς τον θώρακά μας (αφού η υδροστατική πίεση στο βαθύτερο νερό αυξάνει). Έτσι, αργότερα όταν θα βγούμε από το νερό, η  ποσότητα αίματος που θα λιμνάσει στιγμιαία στα πόδια μας θα είναι μικρότερη.

  Σημείωση: Επιπλέον,  η οριζόντια θέση στην κολύμβηση -στο μέγιστο δυνατό που μπορεί να επιτευχθεί-, έχει το πλεονέκτημα ότι η αντίσταση του νερού με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ χαμηλότερη, οπότε κάποιος μπορεί να κολυμπήσει πολύ πιο γρήγορα και να χρησιμοποιήσει λιγότερη ενέργεια για την ίδια απόσταση. Ανάλογα, οι καλοί κολυμβητές διακρίνονται από την επίπεδη στάση κολύμβησης, κάτι που είναι ευδιάκριτο στις πισίνες.

  Η καρδιολόγος Carolin Sonne θα απαντήσει τις απορίες σας και θα σας δώσει όλη την πληροφόρηση που χρειάζεστε για την υγεία της καρδιάς σας. Για ραντεβού, καλέστε: 210 - 8023023.Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα carolinsonne.com.

 • Η αιθάλη των ρύπων του αέρα μπορεί να φθάσει έως τον πλακούντα της εγκύου

  Η αιθάλη των ρύπων του αέρα μπορεί να φθάσει έως τον πλακούντα της εγκύου

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-17 11:10:36 | Πηγή: Ζούγκλα
  Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν τις πρώτες βάσιμες ενδείξεις ότι η αιθάλη (καπνιά) της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να διεισδύσει στον πλακούντα της εγκύου γυναίκας και πιθανώς να βλάψει την υγεία του εμβρύου.

  Μικροσκοπικά σωματίδια άνθρακα που δημιουργούνται κατά την καύση των ορυκτών καυσίμων βρέθηκαν στους πλακούντες εγκύων γυναικών για πρώτη φορά. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση των εγκύων σε ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, γέννηση λιποβαρούς μωρού, βρεφική θνησιμότητα, αναπνευστικά προβλήματα του μωρού κ.ά.

  Η νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, η οποία παρουσιάσθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι, έρχεται να διευρύνει τους ήδη γνωστούς κινδύνους των ρύπων του αέρα για τα αγέννητα παιδιά, όταν οι έγκυες μητέρες τους αναπνέουν σωματίδια αιθάλης, που από τους πνεύμονες «τρυπώνουν» στον πλακούντα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

  Πέντε έγκυες που ζούσαν στη βρετανική πρωτεύουσα έδωσαν στους ερευνητές την άδεια να μελετήσουν τους πλακούντες τους μετά τον τοκετό. Η μελέτη των κυττάρων του πλακούντα σε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης αποκάλυψε την ύπαρξη σωματιδίων άνθρακα (καπνιάς).

  «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα σωματίδια αυτά μπορούν επίσης να φθάσουν στο έμβρυο, αλλά είναι πράγματι πιθανό. Ξέρουμε πάντως ότι δεν είναι ανάγκη τα σωματίδια να εισδύσουν στο σώμα του μωρού για να έχουν αρνητικές συνέπειες, επειδή εάν έχουν επίδραση στον πλακούντα, αυτό ούτως ή άλλως θα έχει άμεση επίπτωση και στο έμβρυο» δήλωσαν οι ερευνητές.

  Η καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τόνισε: «Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε πόλεις με ρύπανση είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα κύησης, όπως η περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου, ο πρόωρος τοκετός και τα μωρά με μικρό βάρος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος γέννησης μωρού χαμηλού βάρους μπορεί να υπάρξει ακόμη και σε επίπεδα ρύπανσης που είναι χαμηλότερα από το συνιστώμενο ετήσιο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

  Όπως είπε η κα Γκάγκα, «η νέα έρευνα δείχνει έναν πιθανό μηχανισμό για το πώς τα μωρά επηρεάζονται από τη ρύπανση, ενώ θεωρητικά είναι προστατευμένα μέσα στη μήτρα. Αυτό θα πρέπει να αυξήσει την επίγνωση των γιατρών και του κοινού για τις επιβλαβείς συνέπειες της ρύπανσης του αέρα στις εγκύους. Χρειαζόμαστε πιο αυστηρές πολιτικές για καθαρότερο αέρα, έτσι ώστε να μειώσουμε την επίπτωση της ρύπανσης στην υγεία παγκοσμίως, επειδή ήδη βλέπουμε έναν νέο πληθυσμό νέων ενηλίκων με προβλήματα υγείας».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Η αιθάλη των ρύπων του αέρα μπορεί να φθάσει ως τον πλακούντα της εγκύου

  Η αιθάλη των ρύπων του αέρα μπορεί να φθάσει ως τον πλακούντα της εγκύου

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-17 09:36:22 | Πηγή: Ζούγκλα
  Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν τις πρώτες βάσιμες ενδείξεις ότι η αιθάλη (καπνιά) της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να διεισδύσει στον πλακούντα της εγκύου γυναίκας και πιθανώς να βλάψει την υγεία του εμβρύου.

  Μικροσκοπικά σωματίδια άνθρακα που δημιουργούνται κατά την καύση των ορυκτών καυσίμων, βρέθηκαν στους πλακούντες εγκύων γυναικών για πρώτη φορά. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση των εγκύων σε ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, γέννηση λιποβαρούς μωρού, βρεφική θνησιμότητα, αναπνευστικά προβλήματα του μωρού κ.α.

  Η νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, η οποία παρουσιάσθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι, έρχεται να διευρύνει τους ήδη γνωστούς κινδύνους των ρύπων του αέρα για τα αγέννητα παιδιά, όταν οι έγκυες μητέρες τους αναπνέουν σωματίδια αιθάλης, που από τους πνεύμονες «τρυπώνουν» στον πλακούντα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

  Πέντε έγκυες που ζούσαν στη βρετανική πρωτεύουσα, έδωσαν στους ερευνητές την άδεια να μελετήσουν τους πλακούντες τους μετά τον τοκετό. Η μελέτη των κυττάρων του πλακούντα σε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης αποκάλυψε την ύπαρξη σωματιδίων άνθρακα (καπνιάς).

  «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα σωματίδια αυτά μπορούν επίσης να φθάσουν στο έμβρυο, αλλά είναι πράγματι πιθανό. Ξέρουμε πάντως ότι δεν είναι ανάγκη τα σωματίδια να εισδύσουν στο σώμα του μωρού για να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, επειδή εάν έχουν επίδραση στον πλακούντα, αυτό ούτως ή άλλως θα έχει άμεση επίπτωση και στο έμβρυο», δήλωσαν οι ερευνητές.

  Η καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε πόλεις με ρύπανση, είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα κύησης όπως η περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου, ο πρόωρος τοκετός και τα μωρά με μικρό βάρος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος γέννησης μωρού χαμηλού βάρους μπορεί να υπάρξει ακόμη και σε επίπεδα ρύπανσης που είναι χαμηλότερα από το συνιστώμενο ετήσιο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

  Όπως είπε η κα Γκάγκα, «η νέα έρευνα δείχνει ένα πιθανό μηχανισμό για το πώς τα μωρά επηρεάζονται από τη ρύπανση, ενώ θεωρητικά είναι προστατευμένα μέσα στη μήτρα. Αυτό θα πρέπει να αυξήσει την επίγνωση των γιατρών και του κοινού για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ρύπανσης του αέρα στις εγκύους. Χρειαζόμαστε πιο αυστηρές πολιτικές για καθαρότερο αέρα, έτσι ώστε να μειώσουμε την επίπτωση της ρύπανσης στην υγεία παγκοσμίως, επειδή ήδη βλέπουμε ένα νέο πληθυσμό νέων ενηλίκων με προβλήματα υγείας».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για την ασπιρίνη

  Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για την ασπιρίνη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-17 08:47:25 | Πηγή: News Beast

  Νέα μελέτη έρχεται στο φως της δημοσιότητας για την ασπιρίνη και για την καθημερινή λήψη της. Συγκεκριμένα η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δεν παρατείνει την υγιή ζωή στους ηλικιωμένους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-αυστραλιανή μελέτη, η οποία εξέτασε τα οφέλη και τους κινδύνους από την χορήγηση ασπιρίνης χαμηλής δοσολογίας.

  Η έρευνα -η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα- δείχνει μάλιστα ότι η λήψη ασπιρίνης κάθε μέρα για λόγους πρόληψης κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στους υγιείς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς ενέχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

  Η διεθνής τυχαιoποιημένη, διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή ASPREE (ASPirin in Reducing Events in the Elderly) πραγματοποιήθηκε σε βάθος πενταετίας σε 19.114 άτομα στην Αυστραλία και 2.411 άτομα στις ΗΠΑ, όλα άνω των 65 ετών. Στην αρχή της μελέτης κανείς συμμετέχων δεν είχε άνοια, κινητικά προβλήματα ή καρδιαγγειακές παθήσεις που να δικαιολογούν τη λήψη ασπιρίνης.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον ΜακΝιλ, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, έκαναν τρεις σχετικές δημοσιεύσεις στο διεθνούς κύρους αμερικανικό ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.

  Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση ασπιρίνης 100 μιλιγκράμ τη μέρα δεν είχε καμία θετική επίπτωση στην επιβίωση. Μεταξύ όσων πήραν ασπιρίνη, το 90,3% ζούσε στο τέλος της μελέτης, έναντι ποσοστού 90,5% μεταξύ όσων είχαν πάρει το πλασίμπο. Τα ποσοστά εμφάνισης άνοιας και κινητικών δυσκολιών ήσαν παρόμοια στις δύο ομάδες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Μάλιστα η ομάδα της ασπιρίνης είχε ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου (5,9% πέθαναν στη διάρκεια της πενταετούς μελέτης) έναντι της ομάδας του πλασίμπο (ποσοστό θανάτων 5,2%), ένα εύρημα για το οποίο δεν υπάρχει σαφής εξήγηση. Πάντως το υψηλότερο ποσοστό θανάτων μεταξύ όσων έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη για χρόνια, οφειλόταν κυρίως στο υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω καρκίνου (περίπου οι μισοί συμμετέχοντες που πέθαναν, είχαν κάποιο καρκίνο).

  «Η αύξηση των θανάτων από καρκίνο στην ομάδα της ασπιρίνης ήταν απρόσμενη, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρήση ασπιρίνης λειτουργεί θετικά ενάντια στον καρκίνο. Το θέμα αναλύεται περαιτέρω και, εωσότου υπάρξουν πρόσθετα στοιχεία, αυτό το εύρημα πρέπει να ερμηνευθεί με επιφύλαξη», δήλωσε ο ερευνητής δρ Λέσλι Φορντ.

  Όσον αφορά τα σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά στη διάρκεια της μελέτης (στεφανιαία νόσος, μη θανατηφόρα εμφράγματα, θανατηφόρα και μη θανατηφόρα ισχαιμικά εγκεφαλικά), οι διαφορές ήσαν μικρές ανάμεσα στην ομάδα της ασπιρίνης (448 περιστατικά) και του πλασίμπο (474).

  Από την άλλη, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα και στον εγκέφαλο (αιμορραγικά εγκεφαλικά). Υπήρξαν 361 τέτοια περιστατικά στην ομάδα της ασπιρίνης (3,8% των συμμετεχόντων), έναντι 265 στην ομάδα του πλασίμπο (2,7%).

  Οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι η ασπιρίνη είναι ωφέλιμη για την πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών στους ανθρώπους που έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο. Όμως δεν φαίνεται να έχει ανάλογο όφελος στους υγιείς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Δεν έχει μελετηθεί ακόμη σε βάθος κατά πόσο η καθημερινή ασπιρίνη μπορεί να ωφελήσει τους υγιείς ανθρώπους κάτω των 65 ετών.

 • Δεν μαντεύετε με τίποτα τι είναι αυτό

  Δεν μαντεύετε με τίποτα τι είναι αυτό

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Τέλης Τσίτος | Ημερομηνία: 2018-09-16 19:48:39 | Πηγή: News Beast

  Υπάρχουν πράγματα στον κόσμο μας που μόνο όταν τα δούμε συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικά και απαραίτητα μπορεί να είναι.

  Και σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται το Wound Closure Device της ZipStitch, μια πανεύκολη εναλλακτική στα παραδοσιακά… ράμματα!

  Δουλεύει άριστα σε τραύματα μέχρι 4 εκατοστά και είναι πάναπλο στη χρήση, εφοδιασμένο ακόμα και με πανάκι εμποτισμένο σε οινόπνευμα ως αντισηπτικό.

  Το κεντράρεις απλώς πάνω στο τραύμα, αφαιρείς το πλαίσιο, τραβάς τα σχοινάκια και κόβεις ό,τι περισσεύει. Ιδανικό για κάθε κουτί πρώτων βοηθειών…

 • Γνωρίστε τη διατροφική αξία που έχουν οι μπάμιες

  Γνωρίστε τη διατροφική αξία που έχουν οι μπάμιες

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Ιουλία Κιλέρη | Ημερομηνία: 2018-09-14 22:26:13 | Πηγή: News Beast

  Οι μπάμιες αποτελούν χαρακτηριστικό λαχανικό της μεσογειακής κουζίνας και βασικό υλικό ενός «κλασσικού» λαδερού φαγητού, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.

  Ειδικότερα, οι μπάμιες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα φαίνεται ότι συνδέεται στενά με την οστική υγεία. Ειδικότερα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες μπάμιες καλύπτει το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για υγιείς ενήλικες.

  Από την άλλη, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και διαλυτές, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες C και Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β1 και Β6, καθώς και άλλα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο.

  Αναφορικά με τη θερμιδική τους αξία, οι μπάμιες αποδίδουν περίπου 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που τις καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ενεργειακή τους πυκνότητα. Συνεπώς, καλό θα ήταν να αποφεύγετε το τηγάνισμα πριν το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, αλλά και να χρησιμοποιείτε ελεγχόμενη ποσότητα ελαιολάδου.

  Πηγή: neadiatrofis.gr

 • Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις συνέπειες του αλκοόλ από το υπ. Υγείας

  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις συνέπειες του αλκοόλ από το υπ. Υγείας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-14 17:01:05 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών που επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

  Με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού συστάθηκε ήδη Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την αποτίμηση της διεθνούς επιστημονικής εμπειρίας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, τη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης στη χώρα και την επεξεργασία και εισήγηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ στον υπουργό Υγείας. Η Ομάδα Εργασίας, της οποίας ο ρόλος είναι συμβουλευτικός, αποτελείται από επιστήμονες με εμπειρία στον τομέα των εξαρτήσεων και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκπροσώπους φορέων απεξάρτησης, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υγείας και επιστημονικούς συμβούλους του Υπουργού.

  Πρόεδρος της Ομάδας θα είναι ο αναπληρωτής γενικός Γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός με αναπληρώτρια την Εριφύλλη Νταλιάνη, επιστημονική σύμβουλο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, σε θέματα εξαρτήσεων.

  Αναλυτικά τα μέλη της επιτροπής είναι:

  ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΟΣ, Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωματικό μέλος τη ΝΕΛΛΗ ΣΙΜΠΕΡΑ, Επιστ. Συνεργάτιδα του Αν. Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.

  ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ, Επιστ. Συνεργάτιδα Υπουργού Υγείας, με αναπληρωματικό μέλος την ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Ειδική Επιστ. Συνεργάτιδα Υπουργού Υγείας.

  ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωματικό μέλος τον ΣΤΡΑΤΟ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ, Προϊστάμενο του Τμήματος Λοιπών Εξαρτήσεων, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας.

  ΔΗΜΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ψυχίατρος, Τακτικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην CNAPA (Committee on National Alcohol Policy and Action) με αναπληρωματικό μέλος τον/την Αναπληρωματικό/ή Εκπρόσωπο της χώρας στην CNAPA.

  ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με αναπληρωματικό μέλος τον ΗΛΙΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΣ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης & Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου) με αναπληρωματικό μέλος την ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΛΕΝΤΑΚΗ, Διευθ. ΕΣΥ, Γαστρεντερολογική Κλινική ΠαΓΝΗ.

  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΕΛΛΟΣ, Ψυχίατρος, Στέλεχος Προγράμματος ΑΘΗΝΑ του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών) με αναπληρωματικό μέλος τον ΑΙΜΙΛΙΟ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟ, Ψυχίατρο, Υπεύθυνο ΜΟΘΕ- Αβέρωφ του ΟΚΑΝΑ.

  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΤΑΚΟΣ, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ ( Κέντρο θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) με αναπληρωματικό μέλος την ΕΛΕΝΗ ΒΟΤΙΚΑ, Ψυχολόγο, Υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ.

  ΕΙΡΗΝΗ ΣΕΓΡΕΔΟΥ, Επιμελήτρια Α΄ Ψυχιατρικής, Μονάδας Απεξάρτησης από το Αλκοόλ, Ψ.Ν.Α. (Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής) με αναπληρωματικό μέλος τον ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΜΗΤΣΩΝΗ, Επιμελητή Α΄ Ψυχιατρικής, Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ, Ψ.Ν.Α.

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΓΑΛΙΔΗΣ, Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικής, Υπεύθυνος Συντονιστής των δομών απεξάρτησης του Ψ.Ν.Θ. (Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης) με αναπληρωματικό μέλος τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΕΝΕΚΙΔΗ, Επιμελητή Α΄ Ψυχιατρικής, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια, Ψ.Ν.Θ.

  ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΑΜΟΥ, Υπεύθυνη Τομέα Αλκοόλ, ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά) με αναπληρωματικό μέλος τον ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΦΩΤΙΟΥ, Υπεύθυνο Τομέα Επιδημιολογίας, ΕΚΤΕΠΝ.
 • Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ούτε το καθαρό κομμάτι ενός μουχλιασμένου τρόφιμου

  Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ούτε το καθαρό κομμάτι ενός μουχλιασμένου τρόφιμου

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Konstantinos Kaltsas | Ημερομηνία: 2018-09-14 16:59:49 | Πηγή: News Beast

  Είστε έτοιμοι να φτιάξετε το σάντουιτς των ονείρων σας. Γαλοπούλα, ντομάτα, τυρί και φρέσκο μαρούλι μέσα σε δύο λαχταριστές φέτες ψωμί.

  Ξαφνικά βλέπετε ότι η μία φέτα είναι μουχλασμιένη. Τα καλά νέα είναι ότι είναι μόνο στη μία πλευρά η μούχλα και μπορείτε να την κόψετε.

  Λάθος. Δεν υπάρχει καθαρό κομμάτι σε ψωμί που έχει μουχλιάσει. Η μούχλα είναι ένας μύκητας όπως τα μανιτάρια. Το πάνω μέρος του μύκητα είναι εύκολο κάποιος να το εξετάσει, υπάρχει όμως ένα τεράστιο «δίκτυο» που διατρέχει εσωτερικά το «σώμα» του οργανισμού, που δεν μπορείτε να δείτε.

  Αν δείτε προσεκτικά με μεγεθυντικό φακό τις γραμμές στο εσωτερικό της φέτας ψωμιού, θα παρατηρήσει ότι ολόκληρη η φέτα έχει προσβληθεί από τη μούχλα.

  Και αν σκεφτείτε ότι μπορείτε να πάρετε μία άλλη φέτα από την ίδια φραντζόλα, κάνετε πάλι λάθος. Μέχρι τη στιγμή που η μούχλα γίνει εμφανής, μικροσκοπικά σποράκια αναπαράγονται σε όλο το ψωμί και ο μύκητας επεκτείνεται.

  Είναι όμως κρίμα να πετάξετε όλη τη φραντζόλα. Ούτως ή άλλως τρώτε μούχλα όλη την ώρα στο ροκφόρ, τη σάλτσα σόγιας, ακόμη και στα αντιβιοτικά (πενικιλίνη). Άρα δεν βλάπτει, σκέφτεστε.

  Στην πραγματικότητα παίρνετε ένα ρίσκο. Είναι σαν να τρώτε ένα άγριο μανιτάρι. Τα περισσότερα είναι βρώσιμα, αλλά κάποια είναι θανατηφόρα.

  Έτσι και με τη μούχλα. Υπάρχουν χιλιάδες είδη μούχλας που είναι αβλαβή για τον άνθρωπο. Αλλά μερικοί τύποι του μύκητα μπορούν να προσβάλλουν τα φαγητά, καθιστώντας αδύνατο να ξέρει κάποιος αν αυτό που τρώει είναι ασφαλές.

  Για παράδειγμα αυτή η πράσινη και μπλε μούχλα που βλέπετε στο ψωμί μπορεί να δημιουργήσει σε περιπτώσεις σοβαρά προβλήματα. Η θεωρία ότι ζεσταίνοντάς το θα εξουδετερωθεί ο μύκητας είναι ένας ακόμη μύθος.

  Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθείτε αν αξίζει τον κόπο...

 • Δεύτερη Πανελλήνια Ιατρική Συνάντηση, «Σύγχρονες θεραπευτικές και επεμβατικές μέθοδοι»

  Δεύτερη Πανελλήνια Ιατρική Συνάντηση, «Σύγχρονες θεραπευτικές και επεμβατικές μέθοδοι»

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-14 15:44:18 | Πηγή: News Beast

  Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ορθοπαιδικής Μελέτης & Εκπαίδευσης και η Κεντρική Κλινική Αθηνών διοργανώνουν στις 21-23 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, τη «2η Πανελλήνια Ιατρική Συνάντηση: Σύγχρονες θεραπευτικές και επεμβατικές μέθοδοι. Προσεγγίσεις και προοπτικές».

  Το πολυθεματικό επιστημονικό συνέδριο, που θα τιμήσουν με την παρουσία τους διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές, έχει ως στόχο να προσεγγίσει και να παρουσιάσει ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει στις σύγχρονες θεραπευτικές και επεμβατικές μεθόδους στην Ορθοπαιδική και Τραυματολογία, στη Φυσιοθεραπευτική Αποκατάσταση, στη Γενική Χειρουργική, στη Νευροχειρουργική & Νευρολογία, στην Οφθαλμολογία, στη Βιοπαθολογία & Μικροβιολογία, στην Πυρηνική Ιατρική, στη Δερματολογία, στην Πνευμονολογία, στην Καρδιολογία και Επεμβατική Καρδιολογία, στην Αγγειοχειρουργική, στην Ουρολογία, στην Χειρουργική Αντιμετώπιση της Παθολογίας των Ενδοκρινών Αδένων, στην Πλαστική & Επανορθωτική Χειρουργική, στην Αναισθησιολογία, στην Ωτορινολαρυγγολογία, στην Αιματολογία, στην Ακτινολογία, στη Γαστρεντερολογία και στην Εντατική Θεραπεία.

  Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν τα 22 στρογγυλά τραπέζια και δορυφορικά συμπόσια, που θα δώσουν το έναυσμα για εποικοδομητικό διάλογο ανά ειδικότητα για τις προοπτικές της Ιατρικής στο άμεσο και απώτερο μέλλον με γνώμονα ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η θεραπεία και η διαχείριση των ασθενών ξεπερνά τα στενά σύνορα της Ελλάδας.

  Το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, μετά από 20 χρόνια σταθερής ανοδικής πορείας στο χώρο της Υγείας, θα παρουσιάσει ανά ειδικότητα τις πιο σύγχρονες τεχνικές και θεραπείες που εφαρμόζει στην Κλινική αφού συμμετέχει στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ιατρικές εξελίξεις με επιστημονικές εργασίες που εκπονεί.

  «Η Κεντρική Κλινική Αθηνών στελεχωμένη από ανθρώπινο δυναμικό που διακρίνεται για την άρτια επιστημονική του κατάρτιση και διαθέτοντας την πιο σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο οργανωμένα, σύγχρονα, αυτόνομα, νοσηλευτικά κέντρα της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο Δρ. Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρούργος, διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών.

  Η Οργανωτική & Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, η Επιστημονική Επιτροπή της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ορθοπαιδικής Μελέτης & Εκπαίδευσης απευθύνουν πρόσκληση στην Ελληνική Ιατρική κοινότητα να συμμετάσχει ενεργά στη «2η Πανελλήνια Ιατρική Συνάντηση» της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, προκειμένου να συζητηθούν τα όλα σύγχρονα σημαντικά θέματα που απασχολούν Ιατρούς και Ασθενείς στην αρχή του 21ου αιώνα, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις των καιρών και τις αλλαγές στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

  Η εγγραφή και η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη.

  Στο συνέδριο χορηγήθηκαν 21 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS. Ο αριθμός μορίων που θα δικαιούται κάθε σύνεδρος συναρτάται απολύτως με τον ακριβή αριθμό ωρών παρακολούθησης των εργασιών του συνεδρίου. Τα σχετικά πιστοποιητικά θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους μετά τη λήξη του συνεδρίου. Σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS, τα μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο σε ιατρούς.

  Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα cca2018.gr

 • Αυξάνεται η χρήση φαρμάκων για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

  Αυξάνεται η χρήση φαρμάκων για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Μαργαρίτα Τσαγκαράκη | Ημερομηνία: 2018-09-14 14:26:35 | Πηγή: News Beast

  Αύξηση εμφανίζει διεθνώς η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

  Η έρευνα, που περιλαμβάνει στοιχεία για πάνω από 154 εκατομμύρια άτομα σε 14 χώρες κατά την περίοδο 2001-2015 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry» εκτιμά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι από ΔΕΠΥ πάσχουν το 5% έως 7% των παιδιών (τριών έως 18 ετών) και περίπου το 2,5% των ενηλίκων.

  Η χορήγηση φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ εμφανίζει αυξητική τάση διαχρονικά σε όλες τις χώρες, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Έτσι, στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ-Καναδά) σχετικά φάρμακα παίρνουν το 4,5% των παιδιών και το 1,4% των ενηλίκων, αλλά στη δυτική Ευρώπη μόνο το 0,7% των παιδιών (στη Γαλλία μόλις το 0,3%) και το 0,03% των ενηλίκων.

  Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν αφενός ότι οι συνταγογραφήσεις υπολείπονται των διαγνώσεων σε αρκετές χώρες, αφετέρου ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών αντανακλούν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ΔΕΠΥ.

  Η ΔΕΠΥ είναι μια συχνή νευροαναπτυξιακή διαταραχή στα παιδιά και τουλάχιστον τα δύο τρίτα συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα και μετά την ενηλικίωσή τους. Το συχνότερα συνταγογραφούμενο φάρμακο είναι η μεθυλφαινιδάτη.

 • Καλπάζει ο καρκίνος που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής

  Καλπάζει ο καρκίνος που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-14 11:04:51 | Πηγή: News Beast

  Ο καρκίνος εκτιμάται ότι θα σκοτώσει 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως φέτος, ενώ 18,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά θα διαγνωσθούν, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IACR) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

  Τα στοιχεία, που αφορούν 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου και τα οποία δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «CA: A Cancer Journal for Clinicians», δείχνουν μια επιδείνωση σε σχέση με το 2012 (όταν είχαν δημοσιευθεί τα προηγούμενα αντίστοιχα στοιχεία της μελέτης GLOBOCAN), οπότε υπήρχαν 8,2 εκατομμύρια θάνατοι και 14,1 εκατ. νέα περιστατικά.

  Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται στην αύξηση και γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και σε μια σειρά από κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Σαφής είναι η τάση να μειώνονται αναλογικά διεθνώς οι καρκίνοι που σχετίζονται με τη φτώχεια και τις λοιμώξεις, ενώ αυξάνονται όσοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής.

  Στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιο καρκίνο, ενώ ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνουν από τη νόσο. Ο συνολικός αριθμός καρκινοπαθών που επιβιώνουν μια πενταετία μετά την αρχική διάγνωση, υπολογίζεται σε 43,8 εκατομμύρια.

  Οι καρκίνοι των πνευμόνων, του μαστού και του παχέος εντέρου (ορθοκολικός) είναι οι τρεις συχνότερες μορφές καρκίνου και για τα δύο φύλα από άποψη αριθμού περιστατικών.

  Από άποψη θνησιμότητας οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στον καρκίνο των πνευμόνων (1,8 εκατ. θάνατοι ή 18,4% του συνόλου), με δεύτερο τον καρκίνο του εντέρου (881.000 θάνατοι ή 9,2%), ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του στομάχου (783.000 θάνατοι ή 8,2%), του ήπατος (782.000 θάνατοι ή 8,2%) και του μαστού (627.000 θάνατοι ή 6,6%).

  Στους άνδρες η Νο 1 αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος των πνευμόνων (22% του συνόλου) και ακολουθούν του ήπατος (10,2%) και του στομάχου (9,5%). Σε αριθμό νέων περιστατικών στους άνδρες προηγείται ο καρκίνος των πνευμόνων (14,5% του συνόλου) και έπονται του προστάτη (13,5%) και του παχέος εντέρου (10,9%).

  Στις γυναίκες τόσο ο συχνότερος όσο ο και πιο θανατηφόρος είναι ο καρκίνος του μαστού (24,2%) και 15% αντίστοιχα), ενώ ακολουθούν των πνευμόνων και του εντέρου. Όμως σε 28 ανεπτυγμένες χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα κ.α.) ο καρκίνος των πνευμόνων σκοτώνει τις περισσότερες γυναίκες, κυρίως τις καπνίστριες.

  Με 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ευρώπη έχει το 23,4% των περιστατικών καρκίνου και το 20,3% των θανάτων παγκοσμίως, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 • Το «φάρμακο» που ρίχνει τη χοληστερίνη και μειώνει το σωματικό βάρος

  Το «φάρμακο» που ρίχνει τη χοληστερίνη και μειώνει το σωματικό βάρος

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-14 10:15:42 | Πηγή: News Beast

  Πολύτιμο και χωρίς παρενέργειες είναι ένα «φάρμακο» που σώζει ζωές. Ο λόγος για το περπάτημα.

  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει τις τελευταίες δεκαετίες πως όσοι έχουν έστω μέτρια φυσική κατάσταση, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονται ποτέ.

  Η καρδιά είναι ο πιο σκληρός μυς του ανθρώπινου σώματος και προκειμένου να παραμείνει υγιής, χρειάζεται «καθαρές» στεφανιαίες αρτηρίες.

  Η βάδιση βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση με δυο τρόπους:

  Αυξάνει την υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη (HDL, η λεγόμενη «καλή χοληστερίνη»), η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής χοληστερίνης» (LDL χοληστερόλη). Η LDL χοληστερόλη ευθύνεται για την αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών που τους προκαλούν στένωση και ευθύνονται για τη στεφανιαία νόσο. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μείωση αυτή φθάνει τα 3,8 mmHg όσον αφορά την συστολική πίεση (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) και τα 2,8 mmHg όσον αφορά την διαστολική πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση). Οι μειώσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά 30-40% ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατά 63% ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

  Παράλληλα έχει ευεργετική δράση σε μια σειρά άλλων ζητημάτων:

  Μειώνει περισσότερο από το μισό (έως και 58%) τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, σε προδιαβητικούς ασθενείς, συνδυαζόμενη με απώλεια βάρους, όπως απέδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό New England J. Med. Παράλληλα, άλλη μελέτη του Dukes University, απέδειξε ότι σε ανάλογους προδιαβητικούς ασθενείς που βάδιζαν 14 μίλια την εβδομάδα για 6 μήνες, μειώθηκε η εμφάνιση διαβήτη 6 φορές περισσότερο ότι σε ασθενείς που έτρεχαν (joking), την ίδια απόσταση. Έχει ευεργετικές συνέπειες στην αντιγήρανση προσφέροντας επιπλέον χρόνια ζωής. Μειώνει το σωματικό βάρος, καθώς καταστέλλει κατά 50% τη δράση 12 γονιδίων που τείνουν να μας οδηγούν σε παχυσαρκία. Μεταξύ άλλων προλαμβάνει ή και θεραπεύει την κατάθλιψη, μειώνει την γεροντική άνοια και φέρνει ευεξία σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Η συστηματική βάδιση έχει και άλλα πλεονεκτήματα καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομήτριου.

  Βήματα καρδιάς-ανάσες ζωής, είναι το μήνυμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδίας - Αγγείων (Ε.Ε.Χ.Θ.Κ.Α), σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) και το Γραφείο Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς του δήμου Αμαρουσίου, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης, για την ευαισθητοποίηση του κοινού στις ευεργετικές συνέπειες της καθημερινής άσκησης.

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 11:00 στον Πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς και χρήσιμες συμβουλές υγείας κατά την προσυγκέντρωση, και στη συνέχεια περπάτημα περιμετρικά του Λόφου Φιλοπάππου. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι περιμετρικά του λόφου Φιλοπάππου και με επιστροφή στον τόπο εκκίνησης (συνολικά 5 χιλιόμετρα). Επίσης θα προβλέπονται και μικρότερες διαδρομές 1.000 & 2.000 μέτρων.

  Κατά μήκος των διαδρομών θα υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης, με ιατρικές υπηρεσίες. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τα οφέλη της βάδισης ως μέσο αποκατάστασης χειρουργηθέντων καρδιοπαθών, πρόληψης διαφόρων παθολογιών, καθώς επίσης και η ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 • Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στην Σκύρο

  Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στην Σκύρο

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-13 20:41:26 | Πηγή: News Beast

  Ένα ακόμα κρούσμα μηνιγγίτιδας έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο περιστατικών στη χώρα μας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς ένα 13χρονο αγόρι διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου B πριν λίγες ημέρες στην Σκύρο.

  Οι θεράποντες ιατροί που το παρακολούθησαν, έκριναν απαραίτητη την άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, όπου το παιδί νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα.

  Λόγω της ευκολίας που παρουσιάζει η μετάδοση της νόσου της Μηνιγγίτιδας Β, ιδίως μεταξύ των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας,  αναβλήθηκε προληπτικά για δυο ημέρες η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σκύρου. Παράλληλα, έχει κριθεί απαραίτητη η άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο.

  Υπενθυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη, ενώ  από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας, σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή και Τρίπολη.

  Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, ενώ χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους γονείς.

  Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος είναι εφικτός από το 2013, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

 • Διπλάσιοι είναι φέτος οι νεκροί από τον ιό του Νείλου

  Διπλάσιοι είναι φέτος οι νεκροί από τον ιό του Νείλου

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-13 19:31:44 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον στους 22, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. 

  Μέχρι σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καταγραφεί συνολικά 202 κρούσματα, πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 22 θανατηφόρα, ενώ 24 άτομα νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων 12 ασθενείς σε ΜΕΘ.

  Παράλληλα, εξιτήριο έχουν λάβει μέχρι σήμερα 140 άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι αφορούν σε ηλικιωμένα άτομα, με συνοδά νοσήματα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και την εμφάνιση περιστατικών της νόσου, σε τουλάχιστον 60 Δήμους της χώρας.  Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η χώρα είναι αθωράκιστη, καθώς η ετεροχρονισμένη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας γίνεται με πρόχειρες παρεμβάσεις και αποσπασματικούς ψεκασμούς που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε νέες περιοχές.
 • YESCARTA®, η πρώτη θεραπεία CAR T που λαμβάνει ευρωπαϊκή έγκριση για δύο τύπους επιθετικού Non-Hodgkin λεμφώματος

  YESCARTA®, η πρώτη θεραπεία CAR T που λαμβάνει ευρωπαϊκή έγκριση για δύο τύπους επιθετικού Non-Hodgkin λεμφώματος

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-13 18:40:03 | Πηγή: News Beast

  Η Kite, θυγατρική εταιρεία της Gilead (Nasdaq: GILD), ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε Άδεια Κυκλοφορίας στην axicabtagene ciloleucel ως θεραπεία για ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα (DLBCL) και πρωτοπαθές λέμφωμα μεσοθωρακίου από Β-κύτταρα (PMBCL), έπειτα από δύο ή περισσότερες γραμμές συστηματικώς χορηγούμενης αγωγής.

  Η Άδεια Κυκλοφορίας επιτρέπει τη χρήση της axicabtagene ciloleucel στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν.

  Η axicabtagene ciloleucel είναι μία θεραπεία με T-λεμφοκύτταρα φέροντα χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα [chimeric antigen receptor T cell (CAR T) therapy], η οποία χρησιμοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς για να καταπολεμήσει ορισμένες μορφές αιματολογικού καρκίνου. Η κυτταρική αυτή θεραπεία απεδείχθη ότι επιτυγχάνει πλήρη ανταπόκριση (μη ανιχνεύσιμος καρκίνος) σε σημαντικό ποσοστό ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό DLBCL και PMBCL, που αποτελούν επιθετικές μορφές του Non-Hodgkin λεμφώματος (NHL).

  «Η axicabtagene ciloleucel αποτελεί έναν νέο και συναρπαστικό τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου, που προσφέρει μία νέα επιλογή στους ασθενείς με  DLBCL και PMBCL στην Ευρώπη», δήλωσε ο καθηγητής Gilles Salles, επικεφαλής Αιματολογίας στο South Lyon Hospital Complex στη Γαλλία. «Πολλοί πάσχοντες από αυτές τις επιθετικές μορφές Non-Hodgkin λεμφώματος, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί ή απέτυχαν στις κοινά αποδεκτές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, έχουν πολύ πτωχή πρόγνωση και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες».

  Η Αίτηση Άδειας Κυκλοφορίας (ΜΑΑ) υποστηρίχθηκε από τα δεδομένα της μελέτης ZUMA-1, όπου η χορήγηση της axicabtagene ciloleucel έγινε σε ενήλικες ασθενείς με ανθεκτικό επιθετικό Non-Hodgkin λέμφωμα (NHL). Σε αυτή τη μονού σκέλους μελέτη, ανταποκρίθηκε το 72% των ασθενών (n=73/101) που έλαβαν μία έγχυση της axicabtagene ciloleucel, με το 51% (n=52/101) να παρουσιάζουν πλήρη ανταπόκριση (όπως αυτή αξιολογήθηκε από μία ανεξάρτητη επιτροπή ανασκόπησης έπειτα από μέση περίοδο παρακολουθήσεως 15,1 μηνών). Στο ένα έτος έπειτα από την έγχυση, το 60% των ασθενών βρίσκονταν ακόμα εν ζωή (95% CI: 50,2, 69,2) και η διάμεση ολική επιβίωση (OS) δεν είχε ακόμα επιτευχθεί (95% CI: δεν έχει υπολογιστεί [NE]).

  Η θεραπεία axicabtagene ciloleucel μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες είναι σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή, όπως το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών (CRS) ή νευρολογικές τοξικότητες. Στην μελέτη ZUMA-1 το 12% των ασθενών εκδήλωσαν CRS 3ου ή μεγαλύτερου βαθμού και το 31% νευρολογικές τοξικότητες 3ου ή μεγαλύτερου βαθμού.

  Συνολικά, το 98% των ασθενών ανάρρωσαν από το CRS και/ή τις νευρολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Αναπτύχθηκαν θεραπευτικοί αλγόριθμοι για τη διαχείριση ορισμένων από τα συμπτώματα που σχετίζονται τόσο με το CRS όσο και με τις νευρολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες που εκδηλώνουν οι ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν axicabtagene ciloleucel.

  Οι πιο συχνές 3ου ή μεγαλύτερου βαθμού ανεπιθύμητες ενέργειες συμπεριλαμβάνουν εγκεφαλοπάθεια, λοιμώξεις από μη ειδικά παθογόνα, CRS, βακτηριακές λοιμώξεις, αφασία, ιογενείς λοιμώξεις, ντελίριο, υπόταση και υπέρταση.

  Για πλήρεις λεπτομέρειες των Ειδικών Προειδοποιήσεων και Προφυλάξεων κατά τη Χρήση και των Ανεπιθύμητων Ενεργειών (συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διαχείρισης) παρακαλείσθε να ανατρέξετε στην Ευρωπαϊκή Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντως (SmPC).

  «Είμαστε περήφανοι που ηγούμαστε αυτής της καινοτομίας στον καρκίνο που προσφέρει μια νέα, εξατομικευμένη θεραπεία σε ασθενείς οι οποίοι ζουν με τις συγκεκριμένες μορφές αιματολογικών καρκίνων», δήλωσε ο Alessandro Riva, MD, Executive Vice President, Oncology Therapeutics & Head, Cell Therapy της Gilead. «Το όραμά μας είναι η κυτταρική θεραπεία να χρησιμεύσει ως ο θεμέλιος λίθος για την αντιμετώπιση όλων των μορφών καρκίνου. Το σημερινό ορόσημο αποτελεί ένα ακόμα βήμα σε αυτό το συναρπαστικό και σημαντικό ταξίδι».

  Η θεραπεία axicabtagene ciloleucel είχε εγκριθεί στις 18 Οκτωβρίου 2017 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για διάθεση στις ΗΠΑ.

 • ΥΓΕΙΑ: Καινοτόμος μέθοδος διάγνωσης των παθήσεων του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με το σύστημα Likvor CELDA®

  ΥΓΕΙΑ: Καινοτόμος μέθοδος διάγνωσης των παθήσεων του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με το σύστημα Likvor CELDA®

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-13 16:14:15 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η νέα και καινοτόμος μέθοδος μελέτης των παθήσεων του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με το μοναδικό στην Ελλάδα σύστημα αξιολόγησης Likvor CELDA® παρουσιάστηκε στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, με θέμα την «Άνοια και Μελέτη Δυναμικής του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού».

  Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Δημήτριος Κομπόγιωργας, νευροχειρουργός & Επιστημονικός Συνεργάτης του ΥΓΕΙΑ «Με την γήρανση του πληθυσμού σήμερα η Άνοια, η ακράτεια ούρων και οι διαταραχές ισορροπίας και βάδισης είναι συχνά προβλήματα. Αυτά τα συμπτώματα είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, είναι όμως και τα κύρια συμπτώματα μιας πάθησης με το όνομα “Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πίεσης” που προκαλείται από διαταραχή του υγρού που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

  Πιστεύεται πως έως 6% με 10% των ηλικιωμένων ασθενών που έχουν Άνοια, στην πραγματικότητα πάσχουν από Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης. Όταν υπάρχει υποψία παρουσίας Υδροκεφάλου Φυσιολογικής Πίεσης ή δυσλειτουργία της βαλβίδας του εγκεφάλου, η εξέταση με το Likvor CELDA® System αξιολογεί την πίεση και την κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, προκειμένου να διαγνώσει διαταραχή στην κυκλοφορία του».

  Το Likvor CELDA® System διαθέτει πρωτόκολλα για την επαρκή αναγνώριση και διάγνωση των ασθενών που πάσχουν από Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης (ΥΦΠ) κι έχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτών της Άνοιας. Με την αξιοπιστία και την ευελιξία του στο χειρισμό, το LIKVOR CELDA® SYSTEM θέτει νέα πρότυπα στις εξετάσεις της δυναμικής του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και των βαλβίδων εγκεφάλου, παρέχοντας αμεσότερη και πιο ακριβή διάγνωση. Παράλληλα, το Likvor CELDA® System προσφέρει λεπτομερείς πληροφορίες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στο γιατρό να αποφασίσει με ακρίβεια για το εάν χρειάζεται να χειρουργηθεί ο ασθενής ή όχι.

  Η ανάλυση όλων των δεδομένων στο σύστημα Likvor CELDA® γίνεται σε πραγματικό χρόνο και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης.
 • Τριπλή βράβευση για το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

  Τριπλή βράβευση για το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-13 15:49:11 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με τρεις διακρίσεις τιμήθηκε το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στην τελετή απονομής των Βραβείων Healthcare Business Awards 2018, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την εισαγωγή καινοτομίας στην υγεία.

  Συγκεκριμένα το νοσοκομείο κέρδισε τα εξής βραβεία ανά τομέα:

  - Το Χρυσό Βραβείο στην Κατηγορία Νοσοκομεία/Ιδιωτικές Κλινικές-Δράση για την Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση απέσπασε το Ετήσιο Πρόγραμμα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας με πρωτοπόρο χρήση φορητού αμφιβληστροειδογράφου για screening ασθενών.

  - Το Χρυσό Βραβείο στην Κατηγορία Νοσοκομεία/Ιδιωτικές Κλινικές για το Καινοτόμο Τμήμα απέσπασε το Φαρμακευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου για τον εκσυγχρονισμό και εισαγωγή συστήματος ελέγχου και διαχείρισης barcode στο Νοσοκομειακό Φαρμακείο με αποτέλεσμα την ορθολογική διαχείριση του φαρμάκου στο Νοσοκομείο.

  - Το Αργυρό Βραβείο στην Κατηγορία Νοσοκομεία/Ιδιωτικές Κλινικές για την Αποτελεσματική Διοίκηση Κλινικής Δημόσιου Νοσοκομείου απέσπασε η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, παρουσιάζοντας τις δράσεις διοικητικής βελτίωσης, φροντίδας ασθενών και τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν.

  Το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για τρίτη διαδοχική χρονιά αποσπά διακρίσεις και βραβεία στον διαγωνισμό Healthcare Business Awards. Το 2016 είχε αποσπάσει το αργυρό βραβείο για το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας στην κατηγορία Καινοτόμο Τμήμα Νοσοκομείου και το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Αποτελεσματική Διοίκηση Κλινικής για την Α' Ορθοπεδική Κλινική και το 2017 είχε αποσπάσει το αργυρό βραβείο για το Πρόγραμμα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας για τον Καρκίνο του Δέρματος για το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας και το Τμήμα της Πλαστικής Χειρουργικής και Κέντρο Αναφοράς Μελανώματος.
 • Όζοι θυρεοειδούς, συμπτώματα και αντιμετώπιση

  Όζοι θυρεοειδούς, συμπτώματα και αντιμετώπιση

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-13 10:28:08 | Πηγή: News Beast

  Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι ένα κοινό κλινικό πρόβλημα. Η κλινική σημασία των όζων έγκειται στον αποκλεισμό μιας κακοήθειας, που μπορεί να εμφανίζεται σε ποσοστό 7-15% ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, το οικογενειακό ιστορικό και άλλους παράγοντες.

  Τι είναι οι όζοι και πώς αξιολογούνται;

  Αποτελούν διογκώσεις του αδένα, συμπαγείς, κυστικές ή μικτές. Η πιθανότητα εμφάνισης όζων αυξάνεται σε ασθενείς που έλαβαν ακτινοβολία για θεραπευτικούς λόγους στον λαιμό και τον τράχηλο. Ο ασθενής ο ίδιος μπορεί να πιάσει ή να δει στον καθρέφτη μια διόγκωση στον λαιμό του. Ο όζος είναι συνήθως ασυμπτωματικός, ενώ αν είναι μεγάλος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πίεσης στο λαιμό. Συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν αποτελεί μια γρήγορη αύξηση στο μέγεθος του όζου, αλλαγή στη φωνή ή δυσκολία στην κατάποση, πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό.

  Η αρχική αξιολόγηση ενός ασθενούς με όζο περιλαμβάνει τη λήψη ενός καλού ιστορικού, την ψηλάφηση του ασθενούς και έναν πλήρη ορμονικό και υπερηχογραφικό έλεγχο. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου ο ασθενής ίσως να είναι υποθυρεοειδικός, υπερθυρεοειδικός  ή ευθυρεοειδικός.

  Επικοινωνήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου εδώ

  Στον ευθυρεοειδικό ασθενή δε χρειάζεται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η  παρακολούθηση των όζων γίνεται με υπέρηχο. Ο ενδοκρινολόγος ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όζου στον υπέρηχο πιθανά να συστήσει τον περαιτέρω έλεγχο με βιοψία δια λεπτή βελόνης, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Αν η βιοψία είναι ενδεικτική κακοήθειας, τότε συστήνεται αφαίρεση του θυρεοειδούς. Αφαίρεση μπορεί επίσης να συστηθεί όταν ένας όζος είναι μεγάλος (>3εκ), όταν προκαλεί πιεστικά συμπτώματα, όταν μεγαλώνει πολύ γρήγορα, και όταν υπάρχουν πολλαπλοί μεγάλοι όζοι.

  Επικοινωνήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου εδώ

  Ο υποθυρεοειδικός ασθενής εκτός από την παρακολούθηση των όζων που θα γίνει όπως περιγράφεται παραπάνω, θα πρέπει να λάβει αγωγή ώστε να γίνει ευθυρεοειδικός.

  Ο ασθενής που διαγιγνώσκεται με υπερθυρεοειδισμό, θα πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω και με σπινθηρογράφημα. Ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασης (ψυχρός ή θερμός όζος) ο ασθενής θα πρέπει να λάβει αντιθυρεοειδική θεραπεία και να πραγματοποιηθεί ή όχι παρακέντηση δια λεπτής βελόνης, αντίστοιχα.

  Η παρακολούθηση σε κάθε περίπτωση ενός μονήρους όζου ή μιας πολυοζώδους βρογχοκήλης θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία, την υπερηχογραφική μορφολογία και το μέγεθος  των όζων, το αποτέλεσμα των λοιπών εξετάσεων και της παρακέντησης του θυρεοειδούς.

  Για περισσότερες πληροφορίες μιλήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου στο  211 770 12 02  & 694 77 22 756 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα mariaprokopiou.gr

 • Το μυστικό των βακτηρίων του εντέρου

  Το μυστικό των βακτηρίων του εντέρου

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-13 09:34:59 | Πηγή: News Beast

  Οι επιστήμονες έχουν μέχρι σήμερα βρει πολλά βακτήρια που παράγουν ηλεκτρισμό σε διάφορα εξωτικά περιβάλλοντα, όπως σε ορυχεία ή σε βυθούς λιμνών. Τώρα, για πρώτη φορά, ανακάλυψαν αυτό που βρισκόταν κάτω από τη μύτη τους. Εκατοντάδες είδη βακτηρίων μέσα στο ανθρώπινο έντερο επίσης παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

  Ορισμένα από αυτά τα ηλεκτροπαραγωγά βακτήρια μέσα στο σώμα είναι παθογόνα, όπως αυτά που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση από λιστέρια και αποβολές, όσα ευθύνονται για γάγγραινα, ορισμένοι εντερόκοκκοι και στρεπτόκοκκοι κ.α.

  Άλλα βακτήρια είναι προβιοτικά («καλά») και μερικά, όπως οι λακτοβάκιλλοι, βοηθούν τις ζυμώσεις π.χ. του γιαουρτιού και του τυριού. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής και κυτταρικής βιολογίας Νταν Πορτνόι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, δήλωσαν ότι η ανακάλυψη αποτελεί καλό νέο για όσους επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν ζωντανές μπαταρίες από μικρόβια.

  Τέτοιες καινοτόμες τεχνολογίες «πράσινης» βιοενέργειας μπορεί στο μέλλον π.χ. να παράγουν ηλεκτρισμό από βακτήρια μέσα σε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

  «Μας είχε διαφύγει έως τώρα ότι είναι ηλεκτρογόνα τόσα πολλά βακτήρια που αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους, είτε ως παθογόνα, είτε ως προβιοτικά είτε εμπλεκόμενα στη ζύμωση ανθρώπινων προϊόντων. Η ανακάλυψη αυτή θα μας βοηθήσει να μάθουμε πολλά πράγματα για το πώς αυτά τα βακτήρια μάς μολύνουν ή μάς βοηθούν να έχουμε υγιές έντερο», δήλωσε ο Πορτνόι.

  Τα βακτήρια γεννούν ηλεκτρισμό για τον ίδιο λόγο που οι άνθρωποι αναπνέουν οξυγόνο: για να απομακρύνουν τα ηλεκτρόνια που παράγονται κατά τον μεταβολισμό και για να υποστηρίξουν την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό τους. Ενώ τα ζώα και τα φυτά μεταφέρουν τα ηλεκτρόνιά τους στο οξυγόνο μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων τους, τα βακτήρια, που ζουν σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο όπως το ανθρώπινο έντερο, χρησιμοποιούν ένα τελείως διαφορετικό μηχανισμό μεταφοράς των ηλεκτρονίων.

  Σε γεωλογικά περιβάλλοντα εκτός κυττάρων τα βακτήρια «αναπνέουν» π.χ. σίδηρο ή μαγγάνιο, δηλαδή μεταφέρουν τα ηλεκτρόνιά τους (τον ηλεκτρισμό τους) σε ένα μέταλλο μέσω των κατάλληλων γεωχημικών αντιδράσεων. Γι' αυτό, άλλωστε, μερικοί επιστήμονες συνδέουν ένα ηλεκτρόδιο σε αυτά τα βακτήρια και με αυτό τον τρόπο μπορούν να δημιουργήσουν μια ζωντανή μπαταρία που γεννά ρεύμα.

  Το ρεύμα που γεννιέται από τους μικροοργανισμούς μέσα στο σώμα, φθάνει τα 500 μικροαμπέρ. Τα βακτήρια μέσα στο έντερο παράγουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου τόσο ηλεκτρισμό όσο και τα γνωστά ηλεκτρογόνα βακτήρια που βρίσκονται στα πετρώματα (περίπου 100.000 ηλεκτρόνια ανά δευτερόλεπτο).

 • Περισσότερα κρούσματα καρκίνου στην Ευρώπη αλλά λιγότεροι θάνατοι

  Περισσότερα κρούσματα καρκίνου στην Ευρώπη αλλά λιγότεροι θάνατοι

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Nikos Demisiotis | Ημερομηνία: 2018-09-13 02:38:11 | Πηγή: News Beast

  O αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό αλλά το ποσοστό της θνησιμότητας από τη νόσο παρουσιάζει πτώση, υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην «Έκθεσή (του) για την υγεία στην Ευρώπη» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Στην «περιοχή Ευρώπη» όπως οριοθετείται από τον ΠΟΥ, η οποία καλύπτει 53 χώρες από την Πορτογαλία έως τη Ρωσία και το Κιργιστάν, το 2,4% του πληθυσμού προσβλήθηκε από έναν καρκίνο το 2014, ποσοστό που αυξήθηκε κατά το ήμισυ από το 2000.

  Τα στοιχεία αυτά κρύβουν μεγάλες ανομοιότητες ανάλογα με τη μορφή του καρκίνου και τους εξεταζόμενους στην έρευνα πληθυσμούς. 'Ετσι στις βόρειες χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία) η συχνότητα είναι διπλάσια (5%), ενώ έχει μειωθεί (1,8%) στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) που περιλαμβάνει εννέα χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Ρωσία. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 2,8% στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση το 2013, ελαφρά υψηλότερο στις γυναίκες (2,9%) σε σχέση με τους άνδρες (2,7%).

  Το μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου στις βόρειες χώρες καταδεικνύει την «επιτυχία» των προγραμμάτων ανίχνευσης, εκτιμά η Κλαούντια Στάιν, διευθύντρια ενημέρωσης και έρευνας του ΠΟΥ. «Τα προγράμματα αναγνωρίζουν ορισμένες μορφές καρκίνων πολύ πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, γεγονός που σίγουρα ευνοεί τη θεραπεία τους αλλά διογκώνει τα στοιχεία», εξήγησε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο Λονδίνο.

  Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξήθηκε κατά 30% από το 2000, στα 110 νέα κρούσματα ετησίως ανά 100.000 γυναίκες το 2014. Αλλά για τον καρκίνο αυτό υπάρχει επίσης καλύτερη θεραπεία και έκβαση. Η θνησιμότητα λόγω της νόσου αυτής μειώνεται σταθερά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, για να καταγραφούν 20 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες το 2015, έναντι 23,8 το 2000.

  Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώνεται στην ΕΕ (12 ανά 100.000 γυναίκες το 2014, -12,5% από το 2000) όπου προκάλεσαν 3 θανάτους ανά 100.000 γυναίκες το 2015, αριθμός που έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 1978. Ωστόσο αυξάνονται (17,8 νέα κρούσματα ανά 100.000, +23% από το 2000) εντός της ΚΑΚ, όπου το ποσοστό θνησιμότητας είναι διπλάσιο (6,9 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες το 2014, σταθερό από το 1990).

  Τέλος, η συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου της τραχείας, των βρόγχων και του πνεύμονα γνώρισε μια διαφορετική εξέλιξη ανάλογα με την κάθε χώρα. Αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% στη Γαλλία μεταξύ 2000 και 2015 (από 47 σε 70 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους), πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ (+11%). Η συχνότητα αυτή για το σύνολο της «περιοχής Ευρώπη» ήταν 49 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 2014.

  Το ποσοστό θνησιμότητας από τους καρκίνους αυτούς μειώνεται κατά μέσο όρο (-13% από το 2000) παρά τα διάφορα αντιπαραδείγματα. Το ποσοστό αυτό είναι σταθερό στη Γαλλία (-2% από το 2000, 34,6 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους το 2014) και αυξάνεται στην Πορτογαλία (+10% από το 2000).

 • Βρετανία: Περισσότερα κρούσματα καρκίνου στην Ευρώπη, λιγότεροι θάνατοι

  Βρετανία: Περισσότερα κρούσματα καρκίνου στην Ευρώπη, λιγότεροι θάνατοι

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-12 22:59:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  O αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό αλλά το ποσοστό της θνησιμότητας από τη νόσο παρουσιάζει πτώση, υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην "Έκθεσή (του) για την υγεία στην Ευρώπη" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Στην "περιοχή Ευρώπη" όπως οριοθετείται από τον ΠΟΥ, η οποία καλύπτει 53 χώρες από την Πορτογαλία έως τη Ρωσία και το Κιργιστάν, το 2,4% του πληθυσμού προσβλήθηκε από έναν καρκίνο το 2014, ποσοστό που αυξήθηκε κατά το ήμισυ από το 2000.

  Τα στοιχεία αυτά κρύβουν μεγάλες ανομοιότητες ανάλογα με τη μορφή του καρκίνου και τους εξεταζόμενους στην έρευνα πληθυσμούς. 'Ετσι στις βόρειες χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία) η συχνότητα είναι διπλάσια (5%), ενώ έχει μειωθεί (1,8%) στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) που περιλαμβάνει εννέα χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Ρωσία. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 2,8% στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση το 2013, ελαφρά υψηλότερο στις γυναίκες (2,9%) σε σχέση με τους άνδρες (2,7%).

  Το μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου στις βόρειες χώρες καταδεικνύει την "επιτυχία" των προγραμμάτων ανίχνευσης, εκτιμά η Κλαούντια Στάιν, διευθύντρια ενημέρωσης και έρευνας του ΠΟΥ. "Τα προγράμματα αναγνωρίζουν ορισμένες μορφές καρκίνων πολύ πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, γεγονός που σίγουρα ευνοεί τη θεραπεία τους αλλά διογκώνει τα στοιχεία", εξήγησε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο Λονδίνο.

  Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξήθηκε κατά 30% από το 2000, στα 110 νέα κρούσματα ετησίως ανά 100.000 γυναίκες το 2014. Αλλά για τον καρκίνο αυτό υπάρχει επίσης καλύτερη θεραπεία και έκβαση. Η θνησιμότητα λόγω της νόσου αυτής μειώνεται σταθερά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, για να καταγραφούν 20 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες το 2015, έναντι 23,8 το 2000.

  Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώνεται στην ΕΕ (12 ανά 100.000 γυναίκες το 2014, -12,5% από το 2000) όπου προκάλεσαν 3 θανάτους ανά 100.000 γυναίκες το 2015, αριθμός που έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 1978. Ωστόσο αυξάνονται (17,8 νέα κρούσματα ανά 100.000, +23% από το 2000) εντός της ΚΑΚ, όπου το ποσοστό θνησιμότητας είναι διπλάσιο (6,9 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες το 2014, σταθερό από το 1990).

  Τέλος, η συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου της τραχείας, των βρόγχων και του πνεύμονα γνώρισε μια διαφορετική εξέλιξη ανάλογα με την κάθε χώρα. Αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% στη Γαλλία μεταξύ 2000 και 2015 (από 47 σε 70 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους), πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ (+11%). Η συχνότητα αυτή για το σύνολο της "περιοχής Ευρώπη" ήταν 49 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 2014.

  Το ποσοστό θνησιμότητας από τους καρκίνους αυτούς μειώνεται κατά μέσο όρο (-13% από το 2000) παρά τα διάφορα αντιπαραδείγματα. Το ποσοστό αυτό είναι σταθερό στη Γαλλία (-2% από το 2000, 34,6 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους το 2014) και αυξάνεται στην Πορτογαλία (+10% από το 2000).
 • Πότε πρέπει οι άνδρες να κάνουν εξέταση προστάτη

  Πότε πρέπει οι άνδρες να κάνουν εξέταση προστάτη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Spiros Pistikos | Ημερομηνία: 2018-09-12 22:58:24 | Πηγή: News Beast

  «Ετήσιος έλεγχος του προστάτη: Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της ενημερωτικής εκστρατείας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και των άλλων παθήσεων του προστάτη, που διοργανώνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδος Ουρολογικών Παθήσεων».

  Ειδικότερα, άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών σε όλη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν δακτυλική εξέταση του προστάτη σε όλες τις Ουρολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων. Επιπρόσθετα έχουν την δυνατότητα μέσω του δικτύου ιατρικής φροντίδας Iatrica να προβούν σε δωρεάν εξέταση/μέτρηση του PSA στο αίμα, στα διαγνωστικά κέντρα και συνεργαζόμενα ιατρεία του, καλώντας έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, στον τηλεφωνικό αριθμό 210-34.13.400 για να κλείσουν ραντεβού.

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χρόνο καταγράφονται 365.000 νέα περιστατικά, καθώς και 74.000 θάνατοι (ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 5,5% όλων των θανάτων από καρκίνο και στο 1,5% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία). Στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο προστάτη περισσότεροι από 3.200 άνδρες, ενώ σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία.

  «Αν και υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη, ακόμα και για τις μεταστατικές μορφές του, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία», τόνισαν σε Συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΕΟΕ.

  Όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι αρχικός/εντοπισμένος, το ποσοστό των ασθενών που θα ιαθούν είναι πάνω από 95%. Όταν όμως γίνει η διάγνωση σε προχωρημένα μεταστατικά στάδια, το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20%. Επομένως, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, έχει ζωτική σημασία οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους.

  Οι κύριες εξετάσεις του προστάτη είναι η μέτρηση του PSA στο αίμα και η ψηλάφηση (δακτυλική εξέταση) του προστάτη. Εφόσον οι άνδρες δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, συνιστάται να γίνονται μία φορά τον χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε διαφορετική περίπτωση τότε ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών.

 • Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

  Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-12 19:35:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Ετήσιος έλεγχος του προστάτη: Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της ενημερωτικής εκστρατείας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και των άλλων παθήσεων του προστάτη, που διοργανώνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδος Ουρολογικών Παθήσεων».

  Ειδικότερα, άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών σε όλη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν δακτυλική εξέταση του προστάτη σε όλες τις Ουρολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων. Επιπρόσθετα έχουν την δυνατότητα μέσω του δικτύου ιατρικής φροντίδας Iatrica να προβούν σε δωρεάν εξέταση/μέτρηση του PSA στο αίμα, στα διαγνωστικά κέντρα και συνεργαζόμενα ιατρεία του, καλώντας έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, στον τηλεφωνικό αριθμό 210-34.13.400 για να κλείσουν ραντεβού.

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χρόνο καταγράφονται 365.000 νέα περιστατικά, καθώς και 74.000 θάνατοι (ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 5,5% όλων των θανάτων από καρκίνο και στο 1,5% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία). Στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο προστάτη περισσότεροι από 3.200 άνδρες, ενώ σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία.

  «Αν και υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη, ακόμα και για τις μεταστατικές μορφές του, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία», τόνισαν σε Συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΕΟΕ.

  Όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι αρχικός/εντοπισμένος, το ποσοστό των ασθενών που θα ιαθούν είναι πάνω από 95%. Όταν όμως γίνει η διάγνωση σε προχωρημένα μεταστατικά στάδια, το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20%. Επομένως, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, έχει ζωτική σημασία οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους.

  Οι κύριες εξετάσεις του προστάτη είναι η μέτρηση του PSA στο αίμα και η ψηλάφηση (δακτυλική εξέταση) του προστάτη. Εφόσον οι άνδρες δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, συνιστάται να γίνονται μία φορά τον χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε διαφορετική περίπτωση τότε ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών.
 • Νέα τεχνολογία ενδοσκοπικής αφαίρεσης μοσχευμάτων για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς στην Ελλάδα

  Νέα τεχνολογία ενδοσκοπικής αφαίρεσης μοσχευμάτων για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-12 16:37:07 | Πηγή: Ζούγκλα
  Νέα τεχνολογία ενδοσκοπικής αφαίρεσης μοσχευμάτων (Endoscopic Vessel Harvesting - EVH), για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς, εφαρμόζεται κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, με τη χρήση του πιο εξελιγμένου συστήματος Maquet Haemopro 2©, από το Δρ. Απόστολο Ρουμπελάκη, Διευθυντή Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ειδικό Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής και την ομάδα του.

  Κατά τις επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (γνωστές και ως επεμβάσεις bypass), ο καρδιοχειρουργός παρακάμπτει ένα «βουλωμένο» στεφανιαίο αγγείο της καρδιάς με τη χρήση ενός υγιούς αγγείου, το οποίο μπορεί να είναι φλεβικό ή αρτηριακό. Μέχρι σήμερα η παρασκευή και αφαίρεση φλέβας από το πόδι ή αρτηρίας από το χέρι απαιτούσε μακριές επιμήκεις τομές, οι οποίες συχνά εκτείνονται από τη βουβωνική περιοχή μέχρι τον αστράγαλο, ή από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα. Έτσι εμφανίζεται μετεγχειρητικός πόνος, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις είναι εντονότερος από τον πόνο της τομής στο θώρακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να καθυστερούν να κινητοποιηθούν και να περπατήσουν. Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών, όπως διαπύησης της τομής, εκροής υγρού και καθυστερημένης επούλωσης, ιδίως σε διαβητικούς και σε ασθενείς με αυξημένο σωματικό βάρος. Η εξέλιξη της τεχνολογίας βοήθησε στο να γίνεται η αφαίρεση και παρασκευή των μοσχευμάτων αυτών, μέσω πολύ μικρής τομής μερικών χιλιοστών.

  Όπως σε όλες τις ενδοσκοπικές χειρουργικές τεχνικές, έτσι και στην τεχνική αυτή, στόχος είναι η ελαχιστοποίηση -κατά το δυνατόν- του χειρουργικού τραύματος και των χειρουργικών τομών, με σκοπό τη μείωση των επιπλοκών και το άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενδοσκοπικής κάμερας και ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων που επιτρέπουν στο χειρουργό να πραγματοποιεί λεπτομερείς χειρισμούς μέσα από πολύ μικρές τομές.

  «Η ενδοσκοπική αφαίρεση μοσχευμάτων (Endoscopic Vessel Harvesting - EVH) προσφέρει τεράστιο όφελος στους καρδιοχειρουργικούς ασθενείς και δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλα τα σύγχρονα καρδιοχειρουργικά κέντρα της Ευρώπης, ενώ στα κέντρα της Βορείου Αμερικής αποτελεί standard of care. Το κόστος της, μάλιστα, είναι αρκετά προσιτό», επεσήμανε ο Δρ. Απόστολος Ρουμπελάκης και συνεχίζει: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι, που ξεκινήσαμε, ήδη, με απόλυτη επιτυχία, να προσφέρουμε την τεχνική αυτή τόσο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όσο και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, όπου και είχαμε τη χαρά να πραγματοποιήσουμε τον Ιούνιο το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα, με το πιο σύγχρονο σύστημα της Maquet, το Haemopro 2©, για το οποίο η ομάδα μας και ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχουν την αποκλειστικότητα για την Ελλάδα».
 • Τι συμβαίνει στο κυκλοφορικό σύστημα του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  Τι συμβαίνει στο κυκλοφορικό σύστημα του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-12 10:07:49 | Πηγή: News Beast

  Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Είναι όμως μια κατάσταση κατά την οποία το γυναικείο σώμα υφίσταται για εννέα μήνες μεγάλες αλλαγές.

  Το κυκλοφορικό σύστημα, οι φλέβες και τα αγγεία του σώματος, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις αλλαγές. Η αύξηση του όγκου του αίματος σε συνδυασμό με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης που βοηθούν στο να προετοιμαστούν οι φλέβες ώστε να δεχτούν αυτόν τον μεγαλύτερο όγκο, έχουν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των φλεβικών τοιχωμάτων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεβικές παθήσεις.

  Η χαλάρωση αυτή προκαλεί την αύξηση της διαμέτρου των φλεβών σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνονται εμφανείς σε πολλά σημεία του σώματος. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στα πόδια, στην κοιλιά και τα γεννητικά όργανα. Οι ευρυαγγείες αυτές συνήθως υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη. Όταν όμως αυτή η διάταση είναι μεγάλη, όταν δηλαδή οι φλέβες προβάλουν εμφανώς πάνω από την επιφάνεια του δέρματος τότε μιλάμε για κιρσούς.

  Συμπτώματα κιρσών κατά την εγκυμοσύνη

  Αν και η εμφάνιση φλεβικών παθήσεων είναι κάτι σύνηθες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλούνται σε όλες τις εγκύους. Συνήθως οι παθήσεις αυτές σχετίζονται με προδιάθεση ή κληρονομικότητα και η εγκυμοσύνη είναι ένας επιπλέον παράγοντας για να εκδηλωθούν. Πολλές γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης θα εμφανίσουν κάποια συμπτώματα.

  Η φαγούρα, το πρήξιμο, το αίσθημα βάρους, τα τσιμπήματα και ο πόνος, είναι συμπτώματα που σχετίζονται με τους κιρσούς πέρα από την αντιαισθητική εικόνα που προκαλούν οι φλέβες όταν προβάλουν πάνω από το δέρμα. Όλα αυτά δεν πρέπει να μας ανησυχούν καθώς το κύριο μέλημα της εγκύου είναι η επιτυχής έκβαση της εγκυμοσύνης. Εφόσον είναι θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με σύγχρονες μεθόδους μετά την εγκυμοσύνη το μόνο που θα πρέπει να απασχολεί τις μέλλουσες μητέρες είναι η υγεία και η καλή ψυχολογική τους κατάσταση.

  Η μόνη περίπτωση που χρειάζεται άμεση ιατρική συνδρομή είναι η θρόμβωση των κιρσών. Αν δηλαδή ένας κιρσός πονάει έντονα, η περιοχή του δέρματος γύρω από τον κιρσό είναι κόκκινη και θερμή και οι φλέβα που έχει προσβληθεί είναι σκληρή κατά την ψηλάφηση.

  Σύνδρομο πυελικής συμφόρησης

  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο όγκος και το βάρος της μήτρας μεγαλώνει απότομα σε μεγάλο βαθμό. Η ροή δε του αίματος στη μήτρα δεκαπλασιάζεται.

  Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική πίεση της κάτω κοίλης που με τη σειρά της συμβάλει στην αύξηση της πίεσης στις φλέβες των κάτω άκρων. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται σύνδρομο πυελικής συμφόρησης και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  Ο χρόνιος πυελικός πόνος δηλαδή πόνος χαμηλά στην κοιλιά ο οποίος γίνεται εντονότερος στην όρθια στάση, στο τέλος της ημέρας και φτάνει στο μέγιστο της έντασής του 2-3 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου Πόνος κατά την περίοδο ιδιαίτερα έντονο πόνο τις 2 πρώτες ημέρες του κύκλου Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή και μετά από αυτή Πόνος και δυσκολία στην ούρηση ή και συχνουρία Οι κιρσοί στα έξω γεννητικά όργανα, τα κάτω άκρα, τους γλουτούς, το περίνεο Η υποτροπή των κιρσών των κάτω άκρων Τα κουρασμένα πόδια με αίσθημα βάρους ιδιαίτερα κατά την έναρξη της περιόδου Συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ευερέθιστου εντέρου Τι να κάνετε ώστε να αποφύγετε κάποια φλεβική πάθηση κατά την εγκυμοσύνη;

  Προσπαθήστε να κινήστε αρκετά. Αν πρέπει να σταθείτε όρθια για αρκετή ώρα φροντίστε να αλλάζετε το βάρος του σώματος από το ένα πόδι στο άλλο Αποφύγετε την ορθοστασία Θυμηθείτε όταν κάθεστε να μην σταυρώνετε τα πόδια Αποφύγετε να κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό, προτιμήστε το χλιαρό. Σωματική άσκηση. Δεν χρειάζεται υπερβολές. Ένας περίπατος καθημερινά είναι αρκετός. Έλεγχος του σωματικού βάρους Φοράμε άνετα ρούχα και αποφεύγουμε τα παπούτσια με τακούνια Καλό είναι να μην ξαπλώνουμε από τη δεξιά μεριά ώστε να αποφεύγουμε την πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα Προτιμήστε ειδικά ελαστικά καλσόν και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης στην περίπτωση εμφάνισης κιρσών. Τι πρέπει να γνωρίζετε γενικά για την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων σε σχέση με την εγκυμοσύνη

  Γενικά οι φλεβικές παθήσεις, εκτός και αν πρόκειται για κάτι επείγον, αντιμετωπίζονται έξι μήνες μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Σήμερα υπάρχουν πολλές επιστημονικοί μέθοδοι αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Κύριο μέλημά σας κατά την αναζήτηση του κατάλληλου επιστήμονα αγγειολόγου που θα αναλάβει την θεραπεία θα πρέπει να είναι το κατά πόσο ο ιατρός είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων, η εμπειρία, το πλήθος των επεμβάσεων, η μετεγχειρητική πορεία και οι ικανοποιημένοι ασθενείς.

  Μέχρι τότε φροντίστε να χαίρεστε την κατάστασή σας, να μην νοιάζεστε για μικρής σημασίας αισθητικά ζητήματα και να ακολουθείτε τις συμβουλές του γυναικολόγου σας.

  Μάθετε περισσότερα για τις φλεβικές παθήσεις κατά την εγκυμοσύνη στο www.veincenter.gr

 • Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα για τα γαλακτοκομικά και τη χοληστερίνη

  Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα για τα γαλακτοκομικά και τη χοληστερίνη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Παναγιώτης Ευθυμιάδης | Ημερομηνία: 2018-09-12 08:32:04 | Πηγή: News Beast

  Η ημερήσια κατανάλωση περίπου τριών μερίδων γαλακτοκομικών τη μέρα σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρης θνησιμότητας. Αυτό δείχνει μια νέα μεγάλη διεθνής μελέτη, που έγινε σε περισσότερους από 136.000 ανθρώπους ηλικίας 35 έως 70 ετών, σε 21 χώρες, σε βάθος περίπου δεκαετίας.

  Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι μειωμένος ακόμη και για όσους τρώνε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερη από μισή μερίδα ημερησίως. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες συστάσεις να καταναλώνει κανείς καθημερινά δύο έως τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών με λίγα ή καθόλου λιπαρά.

  Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μασίντ Ντεγκάν του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, δήλωσαν ότι, μετά από τα νέα ευρήματα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, ενώ ίσως θα πρέπει να ενθαρρυνθεί στις χώρες εκείνες όπου είναι σχετικά χαμηλή.

  Η κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών είναι υψηλότερη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (κατά μέσο όρο 368 γραμμάρια τη μέρα ή πάνω από τέσσερις μερίδες), ενώ είναι χαμηλότερη στη Αφρική (91 γραμμάρια/μέρα) και στη νοτιοανατολική Ασία (μόνο 37 γραμμάρια/μέρα).

  Από τους 136.384 ανθρώπους του δείγματος, ένα όχι αμελητέο ποσοστό, το 21% περίπου (28.674 άτομα) δεν κατανάλωναν καθόλου γαλακτοκομικά. Σε σχέση με αυτούς τους ανθρώπους, όσοι έτρωγαν καθημερινά 3,2 μερίδες γαλακτοκομικών κατά μέσο όρο, είχαν μικρότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία (3,4% έναντι 5,6%), μικρότερη θνησιμότητα καρδιαγγειακής αιτιολογίας (0,9% έναντι 1,6%), λιγότερες σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις (3,5% έναντι 4,9%) και λιγότερα εγκεφαλικά (1,2% έναντι 2,9%), ενώ αντίθετα ήσαν οριακά αυξημένα τα εμφράγματα του μυοκαρδίου (1,9% έναντι 1,6%).

  Όσον αφορά ειδικά τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, η υψηλότερη κατανάλωση (σχεδόν τρεις μερίδες ημερησίως) σχετιζόταν -σε σχέση με όσους κατανάλωναν έως μισή μερίδα τη μέρα- με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα (3,3% έναντι 4,4%) και λιγότερα σοβαρά περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου (3,7% έναντι 5%).

  Ο συνδυασμός κατανάλωσης γάλατος και γιαουρτιού είχε μεγαλύτερο όφελος, όσον αφορά τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, σε σχέση με το συνδυασμό τυριού-βουτύρου. Ως στάνταρντ μερίδα θεωρείται ένα ποτήρι γάλα των 244 γραμμαρίων, ένα γιαούρτι ίδιου βάρους, ένα κομμάτι τυρί 15 γραμμαρίων και ένα κουταλάκι βούτυρο πέντε γραμμαρίων.

  Οι ερευνητές επεσήμαναν πως πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω γιατί τα γαλακτοκομικά -ακόμη και τα πλήρη- σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα καρδιαγγειακού κινδύνου. Μέχρι σήμερα κυριαρχεί η αντίληψη ότι πρέπει να καταναλώνονται γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ώστε να αποφεύγονται τα δυνητικά επικίνδυνα κορεσμένα λίπη που μπορεί να αυξήσουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

  Όμως κάποιες πρόσφατες μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι ορισμένα τουλάχιστον κορεσμένα λίπη μπορεί να είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, μερικά γαλακτοκομικά περιέχουν άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως αμινοξέα, ακόρεστα λίπη, βιταμίνες Κ1 και Κ2, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, προβιοτικά κ.α.

  Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει ένα ισοζύγιο από αρνητικά και θετικά στοιχεία στα γαλακτοκομικά και η νέα επιδημιολογική μελέτη PURE (Prospective Urban Rural Epidemiological) δείχνει ότι φαίνεται πως υπερισχύουν τα θετικά. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πρόωρο να αλλάξουν οι διατροφικές συστάσεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 • Κουνούπι «τίγρης», σαρώνει μέσα στη μέρα και αυξάνεται επικίνδυνα ο πληθυσμός του στην Ελλάδα

  Κουνούπι «τίγρης», σαρώνει μέσα στη μέρα και αυξάνεται επικίνδυνα ο πληθυσμός του στην Ελλάδα

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Μαργαρίτα Τσαγκαράκη | Ημερομηνία: 2018-09-12 07:31:15 | Πηγή: News Beast

  Είναι αυτό που λέμε πρωινός τύπος και φωλιάζει σε μέρη που έχουν έστω και λίγο νερό. Το γνωστό, πλέον, κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) που ήρθε από την Ασία και μοιάζει να έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα, μας έφαγε φέτος το καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουν δεν σκέφτεται να μας εγκαταλείψει συντόμως.

  Γράφει η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη

  Κάθε καλοκαίρι αγανακτούμε με τα κουνούπια που αφήνουν τα σημάδια τους στο σώμα μας. Τι κι αν αλειφόμαστε με εντομοαπωθητικά και λοσιόν, τι κι αν εξοπλιζόμαστε με «φιδάκια» και αντικουνουπικές συσκευές, τίποτα δεν δείχνει να κρατάει μακριά μας τους εκνευριστικούς επισκέπτες.

  Φέτος ειδικά ο πρωινός «μπελάς» που ακούει στο όνομα «τίγρης» αύξησε επικίνδυνα τον πληθυσμό του, όπως μας εξηγεί ο Δρ. Αντώνης Μιχαηλάκης, γεωπόνος-εντομολόγος, ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και όσο η θερμοκρασία δεν πέφτει δεν προβλέπεται να ηρεμήσουμε από την παρουσία του.

  - Τα τελευταία χρόνια μας τρώνε περισσότερο τα κουνούπια;

  «Όταν είναι μεγαλύτερος ο πληθυσμός είναι και μεγαλύτερη η ενόχληση. Ειδικά ο "τίγρης" είναι ένα νέο είδος στη χώρα μας. Στην Ελλάδα δεν είχαμε ένα πρωινό κουνούπι. Είχαμε τα βραδινά κουνούπια, όμως επειδή το βράδυ είναι μειωμένη η δραστηριότητα του ανθρώπου, είναι στο σπίτι, κοιμάται, λίγο τα κλειστά παράθυρα ή οι σίτες, είμαστε εκπαιδευμένοι και προφυλασσόμαστε όσο μπορούμε. Το ημερήσιο κουνούπι, είναι μεγαλύτερη ενόχληση γιατί ο άνθρωπος είτε κάθεται στο μπαλκόνι, είτε είναι στο κήπο οπότε αντιλαμβάνεται το κουνούπι. Χρόνο με το χρόνο ο "τίγρης" αυξάνει τον πληθυσμό του. Όσο περνάνε τα χρόνια προσαρμόζεται κι αυτό καλύτερα και αυξάνονται οι πληθυσμοί του.

  Θα πρέπει όμως να πούμε ότι ο "τίγρης" δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση με το Δυτικό Νείλο. Τις ασθένειες που μεταδίδει δεν τις έχουμε στην Ελλάδα παρόλα αυτά παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην έχουμε προβλήματα. Δεν έχουμε άλλο δραστήριο κουνούπι την ημέρα. Πρώτη φορά καταγράφηκε το 2003-2004 στην Κέρκυρα και το 2008 στην Αθήνα, στη Ριζούπολη. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει πάει σε όλη την Αττική και έχει προχωρήσει σε όλη την Ελλάδα».

   - Υπάρχουν οι λεγόμενοι γλυκοαίματοι;

  «Το κουνούπι έχει μία τάση να επιλέγει. Τα σκούρα ρούχα πάντα ευνοούν γιατί έτσι κρύβεται. Πολύ συχνά ακούμε τις γυναίκες να γκρινιάζουν για τα κουνούπια, στατιστικά η γυναίκα έχει μεγαλύτερη επιφάνεια εκτεθειμένη από ότι ένας άντρας. Είναι και πιο μαλακό το δέρμα, όπως και στα μωρά».

  - Μπορούμε να προφυλαχθούμε με ό,τι υπάρχει στο εμπόριο;

  «Με το εμπόριο υπάρχει το εξής θέμα στην Ελλάδα. Όλα αυτά που λέμε ως εντομοαπωθητικά είναι λεγόμενα βιοκτόνα. Ανήκουν στην "ομπρέλα" στων φυτοφαρμάκων. Την άδειά τους την δίνει μόνο το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κάθε φορά που αγοράζουμε ένα προϊόν πρέπει να αναζητήσουμε πάνω σε αυτό το προϊόν να γράφει έναν αριθμό έγκρισης ΥπΑΑΤ. Τα περισσότερα που αγοράζουμε από το φαρμακείο δεν τον έχουν. Συγκεκριμένα σημαίνει ότι έχει περάσει την αξιολόγηση τόσο και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας όσο και σε επίπεδο το τι μπορεί να πάθει το δέρμα μας τοξικολογικά όταν το βάλετε πάνω του. Πολύς κόσμος αυτό δεν το γνωρίζει».

   - Τι συμβαίνει με τον ιό του Δυτικού Νείλου; Βρίσκεται σε έξαρση;

  «Εντομολογικά δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό από πέρυσι. Οι φορείς που μεταφέρουν αυτόν τον ιό, ξέρουμε ότι είναι ένας ιός που κινείται μεταξύ πτηνών και κουνουπιών και τυχαία πάει στον άνθρωπο. Το καλό είναι ότι ο άνθρωπος δεν μεταδίδει από εκεί και πέρα.

  Όταν βρούμε ένα κρούσμα σε έναν άνθρωπο, εκείνος δεν θα μεταδώσει στην γειτονιά του το πρόβλημα θα σταματήσει σε αυτό. Τώρα το πού το κόλλησε είναι μία άλλη ιστορία. Όσον αφορά τον αριθμό των κουνουπιών δεν έχουμε δει μεγάλη διαφορά στο είδος αυτό που μεταδίδει. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είδαμε κάτι που μας χτύπησε καμπανάκι».

   - Δεν έχουν καταγραφεί δηλαδή περισσότεροι θάνατοι από τον υιό του Δυτικού Νείλου σε σχέση με πέρυσι;

  «Είναι περισσότεροι αλλά δεν μπορώ να το αποδώσω εντομολογικά. Κοιτάτε οι ευαίσθητες ομάδες είναι πάντα ευαίσθητες. Εμείς και να κολλήσουμε μπορεί να μην το πάρουμε χαμπάρι, μπορεί να το έχουμε περάσει και να μην το ξέρουμε. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Πρέπει οι δήμοι και οι περιφέρειες να κάνουν τη δουλειά τους όσον αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών αλλά και ο ίδιος ο πολίτης να κρατήσει καθαρό του χώρο του από νερά. Οι βροχές στην Αττική επιδείνωσαν φέτος την κατάσταση αλλά στις περιοχές που μελετάμε δεν είδαμε κάποια ιδιαίτερη αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές.

  Του τίγρη είδαμε. Δεν μπορούσες να κάτσεις έξω Ιούλιο μήνα. Τώρα τρομάζουμε τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο άμα για παράδειγμα βρέξει δύο μέρες. Όσο πέφτει η θερμοκρασία θα ηρεμούμε αλλά η θερμοκρασία δεν πέφτει. Είναι τροπικό έντομο η βροχή με την ζέστη είναι το ιδανικό κλίμα για να αυξήσει τον πληθυσμό του».

  Τι είναι ο «τίγρης»

  Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) είναι ένα κανονικό σε μέγεθος κουνούπι, με μήκος σώματος παρόμοιο με εκείνο του κοινού κουνουπιού Culex pipiens (5-6 mm). Όμως, το σώμα του είναι μαύρου χρώματος με λευκές περιοχές στον θώρακα, την κοιλιά και τα πόδια, για αυτό άλλωστε και ονομάστηκε κουνούπι τίγρης. Τα θηλυκά είναι επιθετικά και είναι αυτά που τσιμπούν συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας, με το μέγιστο της δραστηριότητάς τους να παρατηρείται νωρίς το πρωί (06:00 με 08:00) και αργά το απόγευμα (16:00 με 18:00). Προτιμούν να τσιμπούν στους εξωτερικούς χώρους, στις περιοχές των αστραγάλων και των γονάτων.

  Εκτός από τον άνθρωπο, τσιμπούν με ευκολία και άλλα θηλαστικά, ενώ περιστασιακά μπορούν να τραφούν και με αίμα πτηνών. Μετά από κάθε γεύμα αίματος, και αφού ωριμάσουν τα αυγά τους (χρειάζονται 2-3 ημέρες), τα θηλυκά αναζητούν κατάλληλες εστίες ανάπτυξης των προνυμφών τους. Τα αυγά συνήθως προσκολλώνται στα τοιχώματα των εστιών νερού και αντέχουν στην ξηρασία για αρκετούς μήνες. Οι προνύμφες, στη συνέχεια, αναπτύσσονται σε μικρές φυσικές ή τεχνητές συλλογές νερού: Σε κοιλότητες δένδρων ή βράχων, μικρά δοχεία που συγκρατούν νερό, βάζα, βαρέλια, παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, πιατάκια γλαστρών, στέρνες, κουβάδες, βαρέλια, φρεάτια κ.ά. Αγαπούν τις θερμοκρασίες ανάμεσα στους 20-30 βαθμούς, γι’ αυτό και στην Ελλάδα δεν εντοπίζονται το καλοκαίρι. Τα θηλυκά, τα οποία και μας τσιμπούν, ζουν 4 με 8 εβδομάδες στο εργαστήριο, αλλά μπορεί να επιβιώσουν έως και έξι μήνες.

 • Το πρώτο τεστ αίματος που αποκαλύπτει τι ώρα είναι μέσα στο σώμα ενός ανθρώπου!

  Το πρώτο τεστ αίματος που αποκαλύπτει τι ώρα είναι μέσα στο σώμα ενός ανθρώπου!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-12 03:56:02 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τι ώρα είναι μέσα στο σώμα σας; Όχι έξω από αυτό, αλλά μέσα σε αυτό; Ένα νέο απλό τεστ αίματος μπορεί να αποκαλύψει για πρώτη φορά την ώρα του βιολογικού ρολογιού κάθε ανθρώπου, ανοίγοντας έτσι νέες θεραπευτικές δυνατότητες, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

  Το τεστ με την ονομασία TimeSignature (Υπογραφή Χρόνου), που απαιτεί μόνο δύο αιμοληψίες, μπορεί να πει στους γιατρούς ποια είναι η βιολογική ώρα ενός ανθρώπου και πόσο αυτή διαφέρει από την ώρα στον εξωτερικό κόσμο. Μπορεί, για παράδειγμα, τα ρολόγια να δείχνουν οκτώ το πρωί, αλλά η ώρα μέσα στο σώμα να είναι έξι το πρωί, να υπάρχει δηλαδή μια δίωρη διαφορά.

  Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και βιοστατιστικής Ρόζμαρι Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι χάρη στο νέο τεστ οι επιστήμονες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μελετούν εύκολα την επίπτωση που έχουν τα «ξεκούρδιστα» βιολογικά ρολόγια πάνω σε διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, άσθμα κ.ά.

  «Πρόκειται για μια πολύ πιο ακριβή και εξειδικευμένη μέτρηση από ό,τι να διαπιστώνεται απλώς αν κάποιος είναι εκ φύσεως πρωινός ή βιολογικός τύπος» δήλωσε η Μπράουν. Μέχρι τώρα παρόμοιες εκτιμήσεις για την «ώρα σώματος» μπορούσαν να γίνουν μόνο μέσω δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών, ενώ το νέο αιματολογικό τεστ απλοποιεί τα πράγματα κατά πολύ.

  Οι βιολογικοί μηχανισμοί και οι κάθε είδους διαδικασίες σχεδόν σε κάθε ιστό και όργανο του σώματος ενορχηστρώνονται από ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι, που ελέγχει τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό, όπως είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης. Σε μερικούς ανθρώπους το βιολογικό ρολόι συγχρονίζεται με τον εξωτερικό χρόνο, αλλά σε αρκετούς υπάρχει δυσαρμονία και απόκλιση ανάμεσα στις δύο ώρες, του σώματος και του περιβάλλοντος. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στα δύο ρολόγια, τόσο αυξάνεται η προδιάθεση του ανθρώπου για διάφορες ασθένειες, ενώ οι γιατροί μπορούν επίσης να προβλέψουν ποιος άνθρωπος σήμερα υγιής είναι πιθανότερο να αρρωστήσει στο μέλλον.

  Όταν το νέο τεστ είναι έτοιμο για κλινική χρήση (το Πανεπιστήμιο Nortwestern έχει ήδη κατοχυρώσει τη σχετική πατέντα), θα βοηθήσει τους γιατρούς π.χ. να χορηγούν τις δόσεις των φαρμάκων τις κατάλληλες στιγμές, ανάλογα με την ώρα του σώματος κάθε ασθενούς. Η καλύτερη ώρα ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική (π.χ. για ένα φάρμακο υπέρτασης ή μια χημειοθεραπεία) μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με το εσωτερικό ρολόι του.

  Το νέο τεστ μετρά στο αίμα 40 διαφορετικούς βιοδείκτες έκφρασης γονιδίων και μετά, με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, κάνει εκτίμηση για την ώρα του σώματος.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Στις 5 Νοεμβρίου η 2η ημερίδα του επαγγελματικού συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

  Στις 5 Νοεμβρίου η 2η ημερίδα του επαγγελματικού συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-12 03:56:02 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στις 5 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών θα πραγματοποιηθεί η 2η ημερίδα του επαγγελματικού συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του επαγγελματικού συμβουλίου, Δρ Μιλτιάδης Παπασταματίου, κατά την διάρκεια της ημερίδας θα συζητηθούν οι προβληματισμοί από την άσκηση του επαγγέλματος του γενικού χειρουργού στην χώρα μας, θα αναπτυχθούν τα νέα δεδομένα στον χώρο της υγείας που αφορούν το χειρουργό ,καθώς επίσης οι προβληματισμοί του νέου χειρουργού μετά την ειδικότητα , όπως είναι οι επαγγελματικές επιλογές και το μέλλον του.  Αναλυτικά η ανακοίνωση και το πρόγραμμα:


  Ανακοίνωση

  Αγαπητοί συνάδελφοι


  Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω την διεξαγωγή της 2ης Ημερίδας του Επαγγελματικού Συμβουλίου της ΕΧΕ που θα πραγματοποιηθεί 5/11/18 στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ και ώρα 9.00 πμ.
  ΜΕ ΘΈΜΑ: H ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ (ΝΟΜΟΣ – ΠΡΑΞΗ – ΕΠΙΛΟΓΕΣ).

  Κατά την διάρκεια της Ημερίδας θα συζητηθούν οι προβληματισμοί από την άσκηση του επαγγέλματος του γενικού χειρουργού στην χώρα μας, θα αναπτυχθούν τα νέα δεδομένα στον χώρο της υγείας που αφορούν το χειρουργό ,καθώς επίσης οι προβληματισμοί του νέου χειρουργού μετά την ειδικότητα , όπως είναι οι επαγγελματικές επιλογές και το μέλλον του.
  Ευελπιστούντες ότι η 2η Ημερίδα του επαγγελματικού συμβουλίου θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα ,σας προσκαλούμε ,προσβλέποντες στην ενεργό συμμετοχή σας.
  Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής
  Ο πρόεδρος του επαγγελματικού συμβουλίου της ΕΧΕ
  Δρ. Μιλτιάδης Παπασταματίου

  2Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

  Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2018
  Αμφιθέατρο Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών
  Ώρα:9.00πμ

  ΘΕΜΑ:
  HΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ (ΝΟΜΟΣ – ΠΡΑΞΗ – ΕΠΙΛΟΓΕΣ)

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  09.00 - 09.30 Προσέλευση - εγγραφές

  9.30 - 10.00 Προσφωνήσεις
  Μ. Παπασταματίου , Πρόεδρος Επαγγ. Συμβουλίου ΕΧΕ
  Ι. Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος Εκπ. Συμβουλίου ΕΧΕ
  Ι. Μακρής, Πρόεδρος ΔΣ ΕΧΕ
  Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Ι.Σ.Α
  Μ. Βλασταράκος, Πρόεδρος Π.Ι.Σ.

  Κήρυξη εργασιών Ημερίδας

  Εκπρόσωπος Εκκλησίας

  10.00-10.30 Εναρκτήριος Ομιλία
  Μ. Παπασταματίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Συμβουλίου ΕΧΕ


  10.30 –11.30 ΔΙΑΛΕΞΗ Α’
  Πρόεδρος: Γ.Κ. Ζωγράφος, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ
  Χ. Σπηλιοπούλου, Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής ΕΚΠΑ

  «Η αστική ευθύνη του γενικού χειρουργού και η συγκατάθεση του
  ασθενούς»


  11.30 – 13.30 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Α’
  “Η Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο – ΕΣΥ – Ιδιωτικός τομέας”
  Προεδρείο: Ι. Μακρής, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
  Ομιλητές: Ν. Μπλιούρας, Διευθυντής ΕΣΥ
  Κ. Τούτουζας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
  Κ. Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Χειρουργικής
  Β. Καράμπας, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ

  13.30 – 14.00 ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΜΠΟΥΦΕ


  14.00 – 14.30 ΔΙΑΛΕΞΗ Β’
  Πρόεδρος: Σ. Πίνης, B’ Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΧΕ
  Ι. Μπράμης: Πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΕΧΕ, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
  “Το σώμα των Ελλήνων Χειρουργών στο μέλλον”


  14.30– 16.30 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Β’
  “Ευρωπαικά Συστήματα – Έναρξη ειδικότητας Χειρουργικής”
  Προεδρείο: Μ. Χατζηκαλής Γ. Τσουλφάς, Καθηγητής ΑΠΘ
  Ομιλητές: Μ. Σιδέρης Academic Clinical Fellow, London Deanery,
  Queen Mary University London,:
  H Επαγγελματική Χερουργική εκπαίδευση στη Μ. Βρετανία
  Δ. Ράπτης Surgeon and Surgical Oncologist, Surgical Dept,
  Friedrich-Alexander University of Erlangen, Germany:
  H Επαγγελματική Χερουργική εκπαίδευση στη Γερμανία
  Γ. Τσουλφάς: H Επαγγελματική Χερουργική εκπαίδευση
  στις ΗΠΑ

  16.30 – 17.00 Συμπεράσματα Ημερίδας
  Επαγγελματικό Συμβούλιο ΕΧΕ


  ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  Επίτιμοι Πρόεδροι: Β. Γολεμάτης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ


  Πρόεδρος: Μ. Παπασταματίου
  Αντιπρόεδρος: Ν. Μπλιούρας, Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ
  Γραμματέας: Κ. Τεπετές
  Ταμίας: Ι. Μαρούλης
  Σύμβουλοι: Κ. Αλμπανόπουλος
  Δ. Χατζάκης
  Δ. Κορκολής

  ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Μ. Χατζηκαλής, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας


  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  Ι. Μακρής Ι. Παρασκευόπουλος
  Γ. Ν. Ζωγράφος Ζ. Πλαιτάκης
  Ι. Κουτελιδάκης Α.Καμπαρούδης
  Α. Πολυδώρου Ν. Σικαλιάς
  Ε. Λέανδρος Κ. Αλεξίου
  Θ. Γερασιμίδης Γ. Θεοδορόπουλος
  Κ. Κουτσόπουλος Κ. Στάμου
  Β. Κομπορόζος Κ. Τούτουζας
  Βασ. Κυριάκου Β. Καράμπας
  Κ. Μανές
  Α. Πριόβολος
  Παν. Δημοπούλου
  Ευγ. Δατσέρη
  Νεοφ Μοζυρά
  Κων. Γιαννοπούλου
  Βασ. Γάτου

 • Κύπρος: Σημαντική ιατρική επιτυχία με τη μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο

  Κύπρος: Σημαντική ιατρική επιτυχία με τη μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-09-12 03:56:02 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την επίτευξη ενός ακόμα ορόσημου στη νεότερη ιστορία των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής, Βασίλης Χατζηαναστασίου. Η μεταμόσχευση έγινε στην Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και αφορά μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με πολύ σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο, επέμβαση που κατατάσσει την Κύπρο στον «παγκόσμιο χάρτη» των μεταμοσχεύσεων νεφρού για σπάνια μεταβολικά νοσήματα.

  Ο κ. Χατζηαναστασίου, παρουσιάζοντας το εξειδικευμένο περιστατικό, ανέφερε πως ο ασθενής πάσχει από νόσημα που χαρακτηρίζεται από γονιδιακή μετάλλαξη με αποτέλεσμα την έλλειψη ενζύμου, απαραίτητου για τον μεταβολισμό των αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου. Σημείωσε δε πως αυτό, χωρίς μεταμόσχευση, οδηγεί με βεβαιότητα στην απώλεια ζωής στις πρώτες 2-3 δεκαετίες της ζωής του ασθενούς.

  Ο δρ Χατζηαναστασίου ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη στήριξη που λαμβάνει η Μεταμοσχευτική Κλινική από το υπουργείο Υγείας, που επηρεάζει περίπου 1.000 οικογένειες στην Κύπρο. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της μεταμοσχευτικής ομάδας και θα ενισχύει το έργο της.

  Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο αξιόλογο έργο που επιτελείται από τη Μεταμοσχευτική Κλινική από την έναρξη της λειτουργίας της στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. «Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200 μεταμοσχεύσεις νεφρών, με το ποσοστό της βιωσιμότητας των μοσχευμάτων, αλλά και των ίδιων των ασθενών να είναι πολύ ψηλότερα από το μέσο όρο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα από τα καλύτερα παγκοσμίως και τιμούν την Κύπρο», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

  Πρόσθεσε πως σήμερα λειτουργούν πέντε Μονάδες Αιμοκάθαρσης παγκύπρια, όπου εξυπηρετούνται περίπου 800 ασθενείς αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης. Οκτακόσιοι ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού βρίσκονται υπό παρακολούθηση στα δημόσια νοσηλευτήρια και εκτελούνται κατά μέσο όρο 25 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ετησίως.
 • Να γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε ποτέ τα… εντερικά αέριά μας

  Να γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε ποτέ τα… εντερικά αέριά μας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Τέλης Τσίτος | Ημερομηνία: 2018-09-12 03:51:11 | Πηγή: News Beast

  Είναι γεγονός πως κοινωνικά θεωρείται κατακριτέο και απαράδεκτο, κι όμως οι ειδικοί φαίνεται πως έχουν άλλη γνώμη.

  Γιατί μας λένε πως τα δύσοσμα αέρια δεν πρέπει να μένουν φυλακισμένα στο σώμα, καθώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το πεπτικό μας σύστημα. Γιατί αν τα αέρια δεν διοχετευτούν έξω από το σώμα, όπως είναι η φυσική τους οδός, τότε επανα-απορροφούνται από το σώμα και δεν αποκλείεται να βγουν αργότερα από το στόμα μας!

  Αυτά λέει η καθηγήτρια διατροφής στο University of Newcastle της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, Clare Collins, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από την κατακράτηση.

  Τα εντερικά αέρια, μας λέει, μπαίνουν στο παχύ έντερο εξαιτίας της κοινών γαστρεντερολογικών διαδικασιών, όπως η πέψη και ο μεταβολισμός, και μετά αποβάλλονται από τον πρωκτό. «Αν προσπαθήσετε να τα συγκρατήσετε, αυτό οδηγεί σε συσσώρευση πίεσης και μεγάλη δυσφορία. Η συσσώρευση εντερικών αερίων μπορεί να πυροδοτήσει κοιλιακή διάταση, με κάποια αέρια να επανα-προωθούνται στην κυκλοφορία και να αποβάλλονται με την αναπνοή μας».

  Αν μάλιστα τα κρατήσουμε για δυσανάλογα μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε «η συσσώρευση των εντερικών αερίων θα αποδράσει τελικά μέσω ανεξέλεγκτης πορδής».

  Συμβουλεύει μάλιστα πως την επόμενη φορά που θα νιώσουμε τη γνώριμη πίεση των εντερικών αερίων να μετακινηθούμε σε έναν πιο απομονωμένο χώρο. Το κάνουμε πάντως δεν το κάνουμε, αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να συμβεί είναι να τα κρατήσουμε μέσα μας…

 • Τρεις αναπάντεχες συμβουλές για καλύτερο βραδινό ύπνο

  Τρεις αναπάντεχες συμβουλές για καλύτερο βραδινό ύπνο

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Τέλης Τσίτος | Ημερομηνία: 2018-09-12 03:51:11 | Πηγή: News Beast

  Αρκετοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν πολλά και να δοκιμάσουν περισσότερα προκειμένου να κοιμηθούν σαν πουλάκια.

  Το να στριφογυρνάς εξάλλου στο κρεβάτι χωρίς να σου κολλάει ύπνος είναι από τις χειρότερες αναποδιές της καθημερινότητας. Έρευνα του 2017 μάλιστα στην Αυστραλία έδειξε πως η αϋπνία επηρεάζει 4 στους 10 ενήλικες Αυστραλούς.

  Ειδικοί έχουν εκφράσει κατά καιρούς τις απόψεις τους στο θέμα και κάποιοι έχουν μάλιστα και μερικές πρακτικές συμβουλές. Όπως η Lisa Artis του βρετανικού Sleep Council, που μας λέει πως ένα μικρό κομμάτι τυρί τσένταρ πριν πάμε στο κρεβάτι είναι ανέλπιστο βοήθημα!

  «Τα γαλακτοκομικά περιέχουν κάτι που λέγεται τρυπτοφάνη», λέει, «που είναι σαν θρεπτικό συστατικό που σε ρίχνει για ύπνο. Είναι αποτελεσματικό στη μείωση του άγχους και σταθεροποιεί τις νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου. Είναι σαν φαγητό για ηρεμία».

  Η Artis μας λέει όμως και για ένα δεύτερο μυστικό, την τεχνική αναπνοής «4-7-8», που καλό είναι να γίνεται πριν κλείσουμε τα φώτα. Η μέθοδος καλεί να εισπνέουμε για 4 δευτερόλεπτα, να κρατάμε μετά την αναπνοή μας για 7 δευτερόλεπτα και να εκπνέουμε τελικά για 8 δευτερόλεπτα.

  «Είναι κάτι που όλοι μπορούν να δοκιμάσουν, δεν είναι κάτι δύσκολο να κάνεις», λέει, «πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κακό ύπνο εξαιτίας του άγχους, αυτή είναι λοιπόν μια πολύ καλή τεχνική που μπορούν να δοκιμάσουν οι άνθρωποι».

  Μέσα σε αυτά έχουμε και το μυστικό της διαιτολόγου Sharon Natoli, που μας προτρέπει να τρώμε αυγά στο βραδινό αν θέλουμε να κοιμόμαστε περισσότερο και καλύτερα. Γιατί τα αυγά λέει λειτουργούν ως φυσικό καταπραϋντικό.

  «Κάτι τόσο απλό όπως το να τρως αυγά στο βραδινό τραπέζι μπορεί να γίνει φυσικό καταπραϋντικό, καθώς τα ασπράδια των αυγών βοηθούν το σώμα να προετοιμαστεί για τον ύπνο παράγοντας μελατονίνη, η οποία φέρνει αυτό το αίσθημα της νύστας»…

 • Τεστ αίματος αποκαλύπτει τι ώρα είναι μέσα στο σώμα του ανθρώπου

  Τεστ αίματος αποκαλύπτει τι ώρα είναι μέσα στο σώμα του ανθρώπου

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Μαργαρίτα Τσαγκαράκη | Ημερομηνία: 2018-09-12 03:51:11 | Πηγή: News Beast

  Τι ώρα είναι μέσα στο σώμα σας; Όχι έξω από αυτό, αλλά μέσα σε αυτό; Ένα νέο απλό τεστ αίματος μπορεί να αποκαλύψει για πρώτη φορά την ώρα του βιολογικού ρολογιού κάθε ανθρώπου, ανοίγοντας έτσι νέες θεραπευτικές δυνατότητες, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

  Το τεστ με την ονομασία TimeSignature (Υπογραφή Χρόνου), που απαιτεί μόνο δύο αιμοληψίες, μπορεί να πει στους γιατρούς ποια είναι η βιολογική ώρα ενός ανθρώπου και πόσο αυτή διαφέρει από την ώρα στον εξωτερικό κόσμο. Μπορεί, για παράδειγμα, τα ρολόγια να δείχνουν οκτώ το πρωί, αλλά η ώρα μέσα στο σώμα να είναι έξι το πρωί, να υπάρχει δηλαδή μια δίωρη διαφορά.

  Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και βιοστατιστικής Ρόζμαρι Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι χάρη στο νέο τεστ οι επιστήμονες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μελετούν εύκολα την επίπτωση που έχουν τα «ξεκούρδιστα» βιολογικά ρολόγια πάνω σε διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, άσθμα κ.α.

  «Πρόκειται για μια πολύ πιο ακριβή και εξειδικευμένη μέτρηση από ό,τι να διαπιστώνεται απλώς αν κάποιος είναι εκ φύσεως πρωινός ή βιολογικός τύπος» δήλωσε η Μπράουν. Μέχρι τώρα παρόμοιες εκτιμήσεις για την «ώρα σώματος» μπορούσαν να γίνουν μόνο μέσω δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών, ενώ το νέο αιματολογικό τεστ απλοποιεί τα πράγματα κατά πολύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Οι βιολογικοί μηχανισμοί και οι κάθε είδους διαδικασίες σχεδόν σε κάθε ιστό και όργανο του σώματος ενορχηστρώνονται από ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι, που ελέγχει τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό, όπως είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης. Σε μερικούς ανθρώπους το βιολογικό ρολόι συγχρονίζεται με τον εξωτερικό χρόνο, αλλά σε αρκετούς υπάρχει δυσαρμονία και απόκλιση ανάμεσα στις δύο ώρες, του σώματος και του περιβάλλοντος. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στα δύο ρολόγια, τόσο αυξάνεται η προδιάθεση του ανθρώπου για διάφορες ασθένειες, ενώ οι γιατροί μπορούν επίσης να προβλέψουν ποιος άνθρωπος σήμερα υγιής είναι πιθανότερο να αρρωστήσει στο μέλλον.

  Όταν το νέο τεστ είναι έτοιμο για κλινική χρήση (το Πανεπιστήμιο Nortwestern έχει ήδη κατοχυρώσει τη σχετική πατέντα), θα βοηθήσει τους γιατρούς π.χ. να χορηγούν τις δόσεις των φαρμάκων τις κατάλληλες στιγμές, ανάλογα με την ώρα του σώματος κάθε ασθενούς. Η καλύτερη ώρα ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική (π.χ. για ένα φάρμακο υπέρτασης ή μια χημειοθεραπεία), μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με το εσωτερικό ρολόι του.

  Το νέο τεστ μετρά στο αίμα 40 διαφορετικούς βιοδείκτες έκφρασης γονιδίων και μετά, με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, κάνει εκτίμηση για την ώρα του σώματος.

 • Νέα μέθοδος για τη διείσδυση των αντικαρκινικών φαρμάκων στον εγκέφαλο

  Νέα μέθοδος για τη διείσδυση των αντικαρκινικών φαρμάκων στον εγκέφαλο

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Γιώργος Νομικός | Ημερομηνία: 2018-09-12 03:51:11 | Πηγή: News Beast

  Μια νέα μέθοδο που χρησιμοποιεί εστιασμένους υπερήχους για να αυξήσει τη διείσδυση των αντικαρκινικών φαρμάκων στις μεταστάσεις που υπάρχουν στον εγκέφαλο, ανέπτυξε επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ με επικεφαλής δύο Έλληνες ερευνητές.

  Η μέθοδος του εστιασμένου υπερήχου, που δοκιμάσθηκε ήδη με επιτυχία σε πειραματόζωα και βρίσκεται στο πρώτο στάδιο των κλινικών μελετών, διαπερνά τις ασπίδες άμυνας του εγκεφάλου, οι οποίες εμποδίζουν πολλά φάρμακα να φθάσουν στα καρκινικά κύτταρα και να εξολοθρεύσουν τους κακοήθεις όγκους.

  Είναι η πρώτη φορά που αναλύονται οι μηχανισμοί πίσω από τη χρήση των εστιασμένων υπέρηχων. Η θεραπεία είναι ελάχιστα επεμβατική, εστιάζοντας πολλαπλές δέσμες ενέργειας υπερήχων στο ακριβές σημείο όπου βρίσκεται ο όγκος. Μικροφυσαλίδες λιπιδίων, οι οποίες χορηγούνται ενδοφλεβίως στην κυκλοφορία του αίματος, δονούνται ανταποκρινόμενες στους υπερήχους, παραβιάζοντας έτσι προσωρινά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στην περιοχή στόχευσης. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα άνοιγμα στα αγγεία, το οποίο μπορούν να διαπεράσουν τα φάρμακα.

  Ο Κώστας Αρβανίτης, επίκουρος καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια (Georgia Tech) και ο Βασίλης Ασκοξυλάκης από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS-Proceedings of the National Academy of Sciences).

  Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη νέα μέθοδο σε ποντίκια με εγκεφαλικές μεταστάσεις HER2 θετικού καρκίνου του μαστού. Στα εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επιτεύχθηκε σημαντικά βελτιωμένη χορήγηση και διείσδυση στις εγκεφαλικές μεταστάσεις δύο αντικαρκινικών θεραπειών, του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου δοξορουβικίνη και ενός προϊόντος σύζευξης αντισώματος-φαρμάκου (τραστουζουμάμπη-DM1, T-DM1).

  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξελιγμένα μικροσκόπια για να καθορίσουν τις μεταβολές στις ιδιότητες μεταφοράς των φαρμάκων σε κυτταρικό επίπεδο και σε επίπεδο ιστού. Χρησιμοποίησαν επίσης μαθηματικά μοντέλα για να προσδιορίσουν τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη χορήγηση και τη μεταφορά των φαρμάκων στους εγκεφαλικούς όγκους.

 • Μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο

  Μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Konstantinos Kaltsas | Ημερομηνία: 2018-09-12 03:51:11 | Πηγή: News Beast

  Ένα ακόμη ορόσημο στη νεότερη ιστορία των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο επετεύχθη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής, Βασίλης Χατζηαναστασίου. Η μεταμόσχευση έγινε στη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και αφορά μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με πολύ σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο, επέμβαση που κατατάσσει την Κύπρο στον «παγκόσμιο χάρτη» των μεταμοσχεύσεων νεφρού για σπάνια μεταβολικά νοσήματα.

  Ο κ. Χατζηαναστασίου, παρουσιάζοντας το εξειδικευμένο περιστατικό, ανέφερε πως ο ασθενής πάσχει από νόσημα που χαρακτηρίζεται από γονιδιακή μετάλλαξη με αποτέλεσμα την έλλειψη ενζύμου, απαραίτητου για τον μεταβολισμό των αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου. Σημείωσε δε πως αυτό, χωρίς μεταμόσχευση, οδηγεί με βεβαιότητα στην απώλεια ζωής στις πρώτες 2-3 δεκαετίες της ζωής του ασθενούς.

  Ο κ. Χατζηαναστασίου ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη στήριξη που λαμβάνει η Μεταμοσχευτική Κλινική από το υπουργείο Υγείας, που επηρεάζει περίπου 1.000 οικογένειες στην Κύπρο. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της μεταμοσχευτικής ομάδας και θα ενισχύει το έργο της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο αξιόλογο έργο που επιτελείται από τη Μεταμοσχευτική Κλινική από την έναρξη της λειτουργίας της στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. «Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200 μεταμοσχεύσεις νεφρών, με το ποσοστό της βιωσιμότητας των μοσχευμάτων, αλλά και των ίδιων των ασθενών να είναι πολύ ψηλότερα από το μέσο όρο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα από τα καλύτερα παγκοσμίως και τιμούν την Κύπρο», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

  Πρόσθεσε πως σήμερα λειτουργούν πέντε Μονάδες Αιμοκάθαρσης παγκύπρια, όπου εξυπηρετούνται περίπου 800 ασθενείς αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης. Οκτακόσιοι ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού βρίσκονται υπό παρακολούθηση στα δημόσια νοσηλευτήρια και εκτελούνται κατά μέσο όρο 25 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ετησίως.

 • Πάνω από τους μισούς Έλληνες παίρνουν συμπληρώματα διατροφής

  Πάνω από τους μισούς Έλληνες παίρνουν συμπληρώματα διατροφής

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Spiros Pistikos | Ημερομηνία: 2018-09-12 03:51:11 | Πηγή: News Beast

  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αντιλήψεις και συμπεριφορές των υγιών, αλλά και των ασθενών ενηλίκων, αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής και τη χρήση τους, προκύπτουν από την νέα έρευνα της ΑΚΟΣ (μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας).

  Σύμφωνα με αυτά, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας στους δύο παίρνουν συμπληρώματα διατροφής αναζητώντας το «ελιξίριο» που θα τους διασφαλίσει μακροζωία και καλή ποιότητα υγείας, ενώ τρεις στους τέσσερις από όσους δεν παίρνουν, θέλουν να πάρουν.

  Περίπου ένας στους τρεις αγοράζει συμπληρώματα διατροφής για λογαριασμό άλλου και ένας στους τέσσερις όσων συμμετείχαν στην έρευνα (23%) κρύβει από τον γιατρό του ότι παίρνει συμπληρώματα διατροφής είτε γιατί φοβάται ότι αυτός θα τον επικρίνει είτε γιατί δεν εμπιστεύεται την κρίση του.

  Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πάνω από 50% δαπανούν μηνιαίως έως και 25 ευρώ ενώ ένας στους πέντε διαθέτει πάνω από 50 ευρώ για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής.

  Με αφορμή τη νέα έρευνα η πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος-ακτινοθεραπευτής δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών είτε είναι υγιείς, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν χρήση συμπληρωμάτων διατροφής προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να λειτουργήσουν προληπτικά απέναντι σε σειρά ασθενειών. Θελήσαμε, λοιπόν, να αναζητήσουμε γιατί και πώς οδηγούνται σε αυτήν την επιλογή. Αρωγοί και σε αυτήν την έρευνά μας ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι συνέδραμαν στην κατάρτιση του ερωτηματολογίου και στην επεξεργασία των απαντήσεων».

  Χαρακτηριστικά της έρευνας

  Στην έρευνα συμμετείχαν 1.128 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Από αυτούς το 67,2% ήταν γυναίκες και το 32,8% άνδρες. Το 65,1% δήλωσαν υγιείς και 35,9% δήλωσαν ασθένεια όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνιο νόσημα εντέρου, καρκίνο ή άλλο.

  Βασικά συμπεράσματα

  Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, οι ερωτώμενοι προτιμούν ελαιόλαδο (93%), φρέσκα λαχανικά (91%), φρέσκα φρούτα (90%) και μέλι (81%). Ακολουθούν σοκολάτα-κακάο (67%), πράσινο τσάι (48%), ταχίνι (41%), ρόδι (34%), κράνα-κράνμπερι (31%), σαφράν-κρόκος (19%) και κεφίρ (17%).

  Στις υπερτροφές, στην κορυφή των προτιμήσεων είναι βασιλικός πολτός (9%) και ιπποφαές (9%). Ακολουθούν το κουκούτσι βερίκοκου (5%), το σπαθόχορτο (5%), το έλαιο κάνναβης (2%), το μαύρο κίμινο (2%), τα φύλλα ελιάς (2%) και το γάλα γαϊδούρας (1%).

  Όσον αφορά τα συμπληρώματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, αυτά είναι: Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (29%), προβιοτικά (17%), ασβέστιο (15%) και μαγνήσιο (14%). Ακολουθούν πρωτεΐνες (13%), σπιρουλίνα (11%), αμινοξέα (7%), κολλαγόνο (6%) και το συνένζυμο Q10 (3%).

  Δημοφιλέστερες είναι οι βιταμίνες C και D (από 19% αντίστοιχα) και ακολουθούν το σύμπλεγμα βιταμινών Β (9%), Β12 (7%), Ε (5%), Β6 (4%) και Α (3%) και Κ (2%).

  Το προφίλ ζωής τους

  Στη συντριπτική πλειονότητά τους (76%) οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι τρέφονται υγιεινά και δεν άλλαξαν διατροφή τον τελευταίο χρόνο (72%). Όσοι άλλαξαν τη διατροφή τους τον τελευταίο χρόνο, το έπραξαν κυρίως με τη βοήθεια ειδικών, είτε διαιτολόγου-διατροφολόγου (45%), είτε θεράποντα ιατρού (44%). Ένα ποσοστό αναζήτησε οδηγίες στο διαδίκτυο (28%) ή απευθύνθηκε σε εναλλακτικό επιστήμονα (15%). Μικρότερο ποσοστό απευθύνθηκε σε φίλους (10%).

  Το 52% λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής καθημερινά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (72%) από όσους δεν λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής ενδιαφέρεται να τα δοκιμάσει.

  Γιατί τα χρησιμοποιούν

  Στη πλειονότητά τους χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους (82%). Περίπου ένας στους δύο τα χρησιμοποιεί για προληπτικούς λόγους (55%), αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου (32%). Σημαντική η αντιγηραντική δράση τους απάντησε το 24%. Το 52% ξεκίνησε να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής όταν έμαθε ότι βελτιώνουν την υγεία. Σημαντικό ποσοστό (41%) ανέφερε ότι άρχισε να τα χρησιμοποιεί όταν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας και το 11% από τότε που ασθένησε πρόσωπο του συγγενικού περιβάλλοντος τους.

  Φαρμακοποιός και γιατρός -κατά 33% αντίστοιχα- υπέδειξαν στους συμμετέχοντες στην έρευνα τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Περίπου οκτώ στους δέκα (77%) υποστηρίζει ότι έχει ενημερώσει το θεράποντα ιατρό του για το ότι λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής. Από το 23% που επέλεξε να μην τον ενημερώσει, περίπου οι μισοί το έπραξαν γιατί φοβήθηκαν τα αρνητικά σχόλιά του. Ένα υψηλό ποσοστό (45%) αναφέρει ότι ο γιατρός του δεν γνωρίζει αρκετά επί των συμπληρωμάτων διατροφής για να κατευθύνει ή ότι δεν εμπιστεύονται την κρίση του επί του θέματος (33%).

  Το κόστος

  Πάνω από τους μισούς δαπανούν έως 25 ευρώ τον μήνα για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής. Το 19% δαπανά μηνιαίως από 25 έως 50 ευρώ και 18% από 50 έως 100 ευρώ. Περίπου 7% δαπανά από 100 έως 150 ευρώ τον μήνα και μόνο το 2% διαθέτει πάνω από 150 ευρώ τον μήνα για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής.

  Παρότι πληρώνουν γι' αυτά, το 32% πιστεύει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα συμπληρώματα διατροφής με σωστή και υγιεινή διατροφή. Αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι είναι καλύτερο να αγοράζεις συμπληρώματα διατροφής από το φαρμακείο. Το 29% θα αγόραζε μόνο επώνυμα συμπληρώματα διατροφής από γνωστές εταιρείες, ενώ το 23% θεωρεί ότι είναι πολύ ακριβά.

  Σημειώνεται, ότι το ερωτηματολόγιο υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΑΚΟΣ και του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών).

  Ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ δρ. Λευτέρης Κιοσές, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζει: «Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανάγκη για ευεξία, έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της ζήτησης για συμπληρώματα διατροφής, η οποία θα συνεχιστεί».

  Οι ειδικοί σχολιάζουν

  Με αφορμή την έρευνα, η διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ. Αλεξία Κατσαρού, η οποία συμμετείχε στον σχεδιασμό της υπογραμμίζει: «Τα συμπληρώματα βιταμινών δεν πρέπει να λαμβάνονται ανεξέλεγκτα αλλά με τη σύσταση ειδικού (ιατρού, διαιτολόγου-διατροφολόγου) και όταν υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη χορήγησης. Συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να χορηγούνται σε διαπιστωμένη ανεπάρκεια ή έλλειψη ή σε άτομα με μεγαλύτερες ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως εγκυμονούσες, γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει πρόσφατα ή σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν, άτομα με δυσαπορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών (π.χ. σε περιπτώσεις χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου ή επεμβάσεων στο πεπτικό σύστημα, άτομα με χρόνιες νόσους ή ηλικιωμένους), καθώς και σε άτομα που αντιμετωπίζουν μία έντονα στρεσογόνα κατάσταση».

  Από την πλευρά της, η κλινική βιολόγος Φωτεινή Κωνσταντίνου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα σημείωσε: «Τα συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να λαμβάνονται στην ενδεδειγμένη ποσότητα, συχνότητα και χρονική διάρκεια. Βασική προϋπόθεση αποτελεί να ακολουθείται παράλληλα μία ισορροπημένη και πλήρης διατροφή σχεδιασμένη με βάση τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του ατόμου που τα λαμβάνει (εποχιακές τροφές, κατάλληλη ποσότητα, συχνότητα και ποικιλία). Όσον αφορά στις υπερτροφές και στα δυναμωτικά, η λήψη τους συστήνεται να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού, καθώς η δράση τους προϋποθέτει κατάλληλη χρονική διάρκεια, συχνότητα και συνέπεια».

 • Αν η ντουλάπα σας είναι πηγμένη στα ρούχα, μπορεί να πάσχετε από ψυχολογική διαταραχή

  Αν η ντουλάπα σας είναι πηγμένη στα ρούχα, μπορεί να πάσχετε από ψυχολογική διαταραχή

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Τέλης Τσίτος | Ημερομηνία: 2018-09-12 03:51:11 | Πηγή: News Beast

  Στοιβαγμένα ρούχα σε ντουλάπες που έχουν περάσει εδώ και καιρό το όριο της πληρότητάς τους, ντάνες βιβλία σε διαδρόμους και δωμάτια γεμάτα με πράγματα που δεν μπορείς να αποχωριστείς.

  Αυτό είναι το προοίμιο του συνδρόμου αποθησαύρισης, της παθολογικής συσσώρευσης αντικειμένων που αποκαλύπτεται συνήθως από μια παραγεμισμένη ντουλάπα.

  Κι ενώ μέχρι πρόσφατα περιλαμβανόταν στη μεγαλύτερη ομπρέλα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, πλέον αποτελεί αυθύπαρκτη νόσο που αναγνωρίστηκε προσφάτως και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  Το σύνδρομο αποθησαύρισης χαρακτηρίζεται από την υπερβολική συσσώρευση αντικειμένων, αλλά και την αδυναμία του ασθενούς να αποχωριστεί κάποιο από αυτά. Ορίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάγκη του να συνεχίσει να τα κατέχει νιώθοντας έντονη δυσφορία ακόμα και στη σκέψη να απαλλαγεί από αυτά. Όσο για την αποθήκευσή τους, γίνεται με τρόπο χαοτικό και ακατάστατο, έστω κι αν αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα και τις κινήσεις στο σπίτι.

  Το σύνδρομο αποθησαύρισης αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ο ασθενής κινδυνεύει σε επίπεδο κοινωνικό, ψυχολογικό και σωματικό, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε μειωμένη ποιότητας ζωής και κοινωνική απόσυρση. Η πάθηση αντιμετωπίζεται με ψυχοφαρμακολογία και ψυχοθεραπεία, αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική υποστήριξη…

 • Λαμπερό και όμορφο χαμόγελο τη νέα σεζόν

  Λαμπερό και όμορφο χαμόγελο τη νέα σεζόν

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Eleana Kipourou | Ημερομηνία: 2018-09-10 14:34:09 | Πηγή: News Beast

  Το καλοκαίρι μπορεί να τελείωσε, όμως η νέα σεζόν μας βρίσκει ανανεωμένους, ευδιάθετους, γεμάτους νέους στόχους για την εποχή που ανοίγεται μπροστά μας.

  Η ζωή όλων μας χρειάζεται έμφαση στην ουσία και στην ποιότητα. Όσο περισσότερη ποιότητα καταφέρουμε να δώσουμε στη ζωή μας, τόσο καλύτερα θα αισθανόμαστε και τόσο πιο δυνατά θα πατάμε στις δυσκολίες της καθημερινότητάς μας.

  Βλέποντας τη ζωή μέσα από την εργασία μου, θα σας παροτρύνω για βελτίωση της ποιότητας της ζωή σας μέσα από «οδοντιατρικό» πρίσμα. Επειδή, όμως, η οδοντιατρική κρύβει πολλές πτυχές, θυμίζω πως εκτός από την υγεία των δοντιών και των ιστών της στοματικής κοιλότητας εμπεριέχει την ομορφιά, τη συμμετρία και τη γοητεία του χαμόγελου ενός ανθρώπου.

  Οι βασικές αρχές της ομορφιάς με βάση την Πλατωνική Θεωρία βασίζονται στη συμμετρία τόσο προς τα μέρη του σώματός μας όσο και προς την ψυχή μας. Αυτό επιτυγχάνεται υποβοηθώντας τα βασικά χαρακτηριστικά μας με επιμέλεια και φροντίδα, με παιδεία και φιλοσοφία. Αβασάνιστα δεν μπορούμε να επιφέρουμε κανένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα ούτε σε επίπεδο ομορφιάς, αλλά ούτε σε αρμονία και ισορροπία.

  Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου είναι το χαμόγελό του. Πλατύ, λαμπερό, υπαινικτικό, πονηρό, ένοχο, αθώο, άβολο, αμήχανο, θριαμβευτικό, σεμνό, υπεροπτικό, αινιγματικό, συγκαταβατικό, πηγαίο είναι μια μικρή λίστα επιθετικών προσδιορισμών που θα μπορούσε να συνοδεύει ένα χαμόγελο. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει κατάσταση, συναίσθημα ή σκέψη που να μη μπορεί να αποτυπωθεί ανάγλυφα στο πρόσωπό μας, όταν οι μύες γύρω από τα χείλη σχηματίσουν τη διαχρονική έκφραση του χαμόγελου. Τα λόγια μπορούν να εξαπατήσουν, το χαμόγελο όμως σε συνδυασμό με την έκφραση που αποκτούν τα μάτια εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, ποτέ!

  Όλα αυτά όμως για να ισχύσουν και να μπορούμε να χαμογελάμε αβίαστα, θα πρέπει η εικόνα που συνθέτει το χαμόγελό μας να είναι καλή. Αλλιώς είτε υποσυνείδητα είτε συνειδητά βγάζουμε το χαμόγελο από τη ζωή μας και αυτόματα χάνουμε μια σειρά από πολλά θετικά επακόλουθα.

  Κλείστε το δικό σας ραντεβού εδώ

  Ας δούμε τι μπορεί να σηματοδοτεί ένα όμορφο χαμόγελο

  Το 50% των ανθρώπων πιστεύουν ότι το χαμόγελο είναι το πιο κρίσιμο «σήμα» που μπορούμε να εκπέμψουμε για να σχηματίσει ο άλλος μια καλή εντύπωση για εμάς. Φαινόμαστε άτομα δυναμικά, αξιόπιστα, με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια, στοιχεία που βοηθούν ιδιαίτερα τις κοινωνικές και επαγγελματικές μας σχέσεις.

  Εκτός όμως από όλα αυτά που μπορεί να εκπέμπουμε στους άλλους, βοηθάμε εμμέσως και τη δική μας ψυχολογία και υγεία. Πρόκειται για επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, η οποία βασίζεται στη νευροφυσιολογία.

  Χαμογελώντας απελευθερώνονται ουσίες όπως: ντοπαμίνη, σεροτονίνη, ενδορφίνη, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του άγχους με τελικό αποτέλεσμα να αισθανόμαστε χαρούμενοι και ευδιάθετοι.

  Πρακτικά όμως για να έχουμε όλη αυτή την καλή εικόνα με όλα όσα συνεπάγεται, χρειαζόμαστε όμορφα δόντια, υγιή ούλα, σωστές μεταξύ τους σχέσεις. Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας ένα θετικό και καλοσυνάτο άνθρωπο, λαμπερό και πετυχημένο, η εικόνα του σχεδόν πάντα φέρει ένα ελκυστικό χαμόγελο και όχι ένα στόμα με δόντια που λείπουν, κενά διαστήματα μεταξύ των δοντιών, στρεβλά δόντια που να εφιππεύουν το ένα το άλλο, δόντια με άσχημο σχήμα, κιτρινισμένα, δυσχρωμικά, σπασμένα.

  Εδώ είναι που χρειάζεται ο έμπειρος οδοντίατρος, ο οποίος θα βοηθήσει με τον ενδεδειγμένο για την κάθε περίπτωση τρόπο, στη διαμόρφωση του χαμόγελου. Λόγω εξέλιξης της οδοντιατρικής επιστήμης έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες να δώσουμε ένα όμορφο χαμόγελο στον καθένα από εμάς.

  Υπάρχουν συντηρητικές και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αναδιαμόρφωσης του χαμόγελου. Μπορούμε ανώδυνα να αντικαταστήσουμε τα ελλείποντα δόντια πχ με εμφυτεύματα, έχουμε διάφανα σιδεράκια όπως Invisalign Aligners που σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστούν τη συμβατική ορθοδοντική θεραπεία, η οποία είναι εξαιρετικά προβληματική για τον ενήλικα. Διαθέτουμε σύγχρονα αισθητικά υλικά που μπορούν να μας χαρίσουν άριστα λειτουργικά αποτελέσματα και πολλές νέες τεχνικές αποκαταστάσεις οδοντιατρικών προβλημάτων.

  Κλείστε το δικό σας ραντεβού εδώ

  Βάλτε λοιπόν στους στόχους της καινούριας σεζόν να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας και θυμηθείτε να κουβεντιάσετε μαζί του τους τρόπους βελτίωσης τόσο της υγείας των δοντιών σας, όσο και της αισθητικής αποκατάστασης του στόματός σας. Όλοι έχουμε δικαίωμα να χαμογελάμε! Όλοι μπορούμε να βγάλουμε προς τα έξω το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μας!

  Γιατί όχι και εσείς;

  Ευχαριστούμε την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου, DDS, MSc.

  Περισσότερες πληροφορίες stoma.com.gr

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο