• ΚΕΕΛΠΝΟ:

  ΚΕΕΛΠΝΟ: "Το ίδιο το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μια επιδημία"

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-25 23:45:58 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Φοβάμαι να κάνω το εμβόλιο», «η ξαδέρφη μου που το έκανε εμφάνισε πυρετό», «άκουσα ότι τα εμβόλια έχουν παρενέργειες». Τέτοιου τύπου μύθους περί δήθεν «επικινδυνότητας» των εμβολίων, διατυπώνουν όσοι αρνούνται να εμβολιασθούν και δυστυχώς ανάμεσα τους και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι σύμφωνα με μελέτες, από τη στιγμή που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, και δεν εμβολιάζονται και οι ίδιο, δεν συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς τους.

  Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τη σημασία των εμβολιασμών, καθώς και χρήσιμες συμβουλές ενόψει της χειμερινής περιόδου 2017-2018, δόθηκαν σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Παιδιατρικής, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής.

  «Το ίδιο το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μια επιδημία», τόνισε ο Σ. Τσιόδρας, αναπλ. καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στους μύθους περί δήθεν «επικινδυνότητας» των εμβολίων και στην παραπληροφόρηση του «αντιεμβολιαστικού» κινήματος.

  Δυστυχώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει οδηγήσει σε επάνοδο επιδημιών από «εξαφανισμένα» νοσήματα. Η συνεργασία και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων για την ορθή ενημέρωση και για τη διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των επαγγελματιών υγείας - οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή του εμβολιασμού - αλλά και πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολίων, θα ισχυροποιήσει την χώρα μας στον αγώνα κατά των υψηλά μεταδοτικών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με το κοινό σχετικά με τα εμβόλια, είναι καθοριστικής σημασίας.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, χαμηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη στους επαγγελματίες υγείας, και μάλιστα ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθ. Π. Σφηκάκης, πρότεινε αυστηρά μέτρα για όσους δεν εμβολιάζονται, κάτι που πρέπει όπως είπε να κάνει η Πολιτεία, καθώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει τρόπο να επιβάλει τον εμβολιασμό: «Κανένας λειτουργός υγείας δεν θα πρέπει να μπαίνει στο νοσοκομείο αν δεν έχει εμβολιαστεί» είπε, «ο γονιός που δεν εμβολιάζει το παιδί του θα πρέπει να χάνει προσωρινά την κηδεμονία». Είναι θέμα Πολιτείας, σημείωσε ο κ. Σφηκάκης, να ελαχιστοποιήσει συμπεριφορές άρνησης εμβολιασμού, και τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «είναι αδιανόητο να έχουμε σήμερα έξαρση της ιλαράς».

  «Περιμέναμε έξαρση της ιλαράς», ανέφερε από την πλευρά της η Μ. Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «καθώς είχαν εμφανιστεί κρούσματα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Σλοβενία, Κροατία , Μ. Βρετανία, Ιταλία. Ειδικότερα στην Ρουμανία, έχουν καταγραφεί 8982 κρούσματα και 34 θάνατοι και στην Ιταλία 4444 κρούσματα και 3 θάνατοι. Συνολικά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 43 θάνατοι».

  Ο πρόεδρος του ΚΕΕΠΛΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ, έδωσε έμφαση στην πρόληψη μέσω των εμβολιασμών, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «ικανοποιητική επάρκεια εμβολίων» για την ιλαρά. Αναφορικά με το εμβόλιο της γρίπης, ανακοίνωσε την δωρεάν παροχή 20.000 εμβολίων για το υγειονομικό προσωπικό.

  Για το αντιεμβολιαστκό κίνημα θα μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, ανακοίνωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Α. Δημόπουλος. Κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα Υγείας με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τη σημασία των εμβολιασμών. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει ετησίως, περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους».

  Όλοι οι ομιλητές ανέφεραν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελούν τον ισχυρότερο μηχανισμό άμυνας και πρόληψης. Μεγάλες μελέτες αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους εισηγητές, πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, οι πραγματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την χορήγησή τους είναι ελάχιστες, και είναι πολύ σημαντικό το όφελος που προκαλούν σε σχέση με την νόσο που προλαμβάνουν. Πέραν πάσης αμφιβολίας, τα εμβόλια δεν συνδέονται με αυτισμό και άλλες νευρο-αναπτυξιακές νόσους και δεν επιβαρύνουν το ανοσιακό σύστημα των παιδιών και των ενηλίκων.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τους εισηγητές της εκδήλωσης, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ορίζονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, και χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Η εφαρμογή των εμβολιασμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

  Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά και ο έρπητας ζωστήρας, οι μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, η ηπατίτιδες Α και Β, οι λοιμώξεις από HPV που προξενούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και η γρίπη.
 • Η Ελλάδα έχει επάρκεια εμβολίων ιλαράς διαβεβαιώνει το υπ. Υγείας

  Η Ελλάδα έχει επάρκεια εμβολίων ιλαράς διαβεβαιώνει το υπ. Υγείας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-25 17:54:05 | Πηγή: Skai
  Στη διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων ιλαράς, καθώς τα αποθέματα ανέρχονται σε 100.000 εμβόλια, προχώρησε σήμερα το υπουργείο Υγείας, με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι παρατηρούνται ελλείψεις στα εμβόλια ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς.

  Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει, πως οι όποιες ελλείψεις εμφανίζονται αυτές τις μέρες στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών, εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.

  Γι΄ αυτό το λόγο, ο ΕΟΦ μετά από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα εν λόγω εμβόλια, διασφάλισε ότι από αύριο θα ανανεωθεί το stock των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών και ότι από εδώ και στο εξής ο εφοδιασμός θα είναι συχνότερος λόγω της αυξημένης ζήτησης.

  Επίσης, όσον αφορά τους πληθυσμούς Ρομά, το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί από τον Αύγουστο, με κινητή μονάδα, έκτακτη δράση εμβολιασμού σε παιδιά, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, που σημειώνει πως μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν 1.056 εμβολιασμοί για ιλαρά- παρωτίτιδα- ερυθρά και η δράση συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστούν τα παιδιά Ρομά σε όλους τους καταυλισμούς της χώρας.
  Tags: υπουργείο Υγείας, ιλαρά, Εμβόλια
 • Μονόδρομος η ενίσχυση της επείγουσας ιατρικής λέει ο Α. Ξανθός

  Μονόδρομος η ενίσχυση της επείγουσας ιατρικής λέει ο Α. Ξανθός

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-25 11:01:55 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η ενίσχυση και αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης, αλλά και στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον χαιρετισμό του στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.

  Όπως είπε, τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν ένα πραγματικό «πεδίο μάχης» με την αρρώστια και την απειλή της ζωής, στο οποίο δοκιμάζονται καθημερινά η αξιοπρέπεια και το αίσθημα ασφάλειας των ασθενών, οι αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών και η αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης .

  Όμως, επισήμανε πως αυτή η κρίσιμη «πρώτη γραμμή άμυνας» του ΕΣΥ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών, εξαιτίας του σοβαρού ελλείμματος οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, αλλά και εξαιτίας της εγγυημένης και δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ.

  Η απάντηση στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των ΤΕΠ, όπως εξήγησε, είναι κατ' αρχήν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού «φίλτρου» για περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα που σήμερα συρρέουν στα νοσοκομεία.

  Στη συνέχεια, ακολουθούν η αυτόνομη συγκρότηση και στελέχωση των ΤΕΠ, η συνεχής παρουσία επαρκούς, εξειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητας τους, η διασύνδεση και συνέργεια με το ΕΚΑΒ , η διαρκής υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες, κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

  Ήδη, το υπουργείο Υγείας, συνεργαζόμενο με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής και την υπόλοιπη επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ΠΦΥ και της δυνατότητας 24ωρης εφημερίας ορισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, ενισχύει άμεσα και στοχευμένα τα ΤΕΠ με 465 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και θεσμοθετεί την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική μετά από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας .

  Όπως τόνισε ο Α. Ξανθός στην ομιλία του, στα ΤΕΠ εφαρμόζονται με πληρότητα οι θεμελιώδεις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για καθολικότητα και ισότητα στην Υγεία, γιατί αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και με ισότιμο τρόπο όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη. Με την έννοια αυτή, όπως είπε, είναι ίσως το πιο «δημοκρατικό τμήμα» του νοσοκομείου.

  Μένει, με συγκροτημένο πολιτικό σχεδιασμό, με διασφάλιση των αναγκαίων ανθρώπινων και υλικών πόρων και με αντίστοιχη μέριμνα από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των ΤΕΠ στην παρεχόμενη φροντίδα, για να δικαιώσουν πλήρως το ρόλο τους ως «δίχτυ ασφαλείας» στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και ως πεδίο αδιαμφισβήτητης υπεροχής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Οι άνδρες που ανάβουν τσιγάρο «σβήνουν» την τεστοστερόνη τους

  Οι άνδρες που ανάβουν τσιγάρο «σβήνουν» την τεστοστερόνη τους

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-24 14:15:03 | Πηγή: Skai
  Όσο πιο πολύ καπνίζουν οι άντρες, τόσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της τεστοστερόνης, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά και στυτικής δυσλειτουργίας.

  Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη από την Α’ καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γ.Ν. Α «Ιπποκράτειο», η οποία παρουσιάστηκε και στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη.

  Διπλάσιος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών, όσο χαμηλότερη η τεστοστερόνη

  Μιλώντας στην εκπομπή ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, επισημαίνει ότι όποιος έχει χαμηλή τεστοστερόνη, έχει δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. 

  «Αυτή είναι και η βάση στην οποία διεξήχθη η μελέτη μας σε βάθος δεκαετίας, σε δείγμα 760 ασθενών, με μέση ηλικία τα 56 έτη. Τους χωρίσαμε σε τρεις ομάδες. Οι 400 ήταν καπνιστές, 100 δεν είχαν καπνίσει ποτέ και 260 ήταν πρώην καπνιστές. Βρήκαμε λοιπόν ότι όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει πιο χαμηλή τεστοστερόνη και κατά συνέπεια να έχει μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο».

  Στο 50% μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών από τον πρώτο χρόνο διακοπής του καπνίσματος

  Όπως αναφέρει ο κ. Βλαχόπουλος, σε έναν άνθρωπο που έχει σταματήσει το κάπνισμα 5-7 χρόνια ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά, εξισώνεται με τον κίνδυνο που έχει ένας άνθρωπος που δεν έχει καπνίσει ποτέ. Ήδη όμως από τον πρώτο κιόλας χρόνο της διακοπής ο κίνδυνος μειώνεται στο πενήντα τοις εκατό».

  Όσο περισσότερα τα τσιγάρα, τόσο χαμηλότερη η τεστοστερόνη

  Όπως εξηγεί ο καθηγητής «οι άνθρωποι που κάπνιζαν περισσότερα από 40 πακέτα ετησίως βρέθηκε ότι ήταν στα όρια του υπογοναδισμού. Δηλαδή δεν είχαν επίπεδα ορμόνης στον οργανισμό, τέτοια ώστε να λειτουργούν σωστά τα όργανά τους».

  Εντός εξαμήνου βελτιώνεται η σεξουαλική λειτουργία του άνδρα

  Εκτός όμως από τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δηλαδή να πάθει κανείς ένα έμφραγμα, ένα εγκεφαλικό, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν την πιθανότητα κάποιος να έχει σεξουαλική δυσλειτουργία. «Δηλαδή να έχει είτε χαμηλή διάθεση για σεξουαλική επαφή (libido) ή να έχει διαταραχή στη στύση του (είτε αυτή αφορά τη σκληρότητα είτε τη διάρκεια)».

  Πόσος καιρός όμως χρειάζεται για να επανέλθει η στυτική λειτουργία ενός άνδρα, άμα τη διακοπή του καπνίσματος;

  «Αυτό είναι κάτι που μελετάμε και σε σχέση με την τεστοστερόνη, αλλά και όσον αφορά το επίπεδο της στυτικής δυσλειτουργίας. Έχει βρεθεί λοιπόν ότι από το πρώτο εξάμηνο αρχίζουν να βελτιώνονται οι δείκτες σεξουαλικής λειτουργίας του άνδρα. Σε βάθος χρόνου πχ δύο, τριών χρόνων υπάρχει πολύ μεγαλύτερη βελτίωση».
  Tags: κάπνισμα, τεστοστερόνη, καρδιαγγειακό επεισόδιο
 • Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει στο μισό τις κρίσεις άσθματος

  Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει στο μισό τις κρίσεις άσθματος

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-24 07:52:59 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα, είναι δυνατό να παθαίνουν λιγότερες σοβαρές κρίσεις, οι οποίες να απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, αν παίρνουν βιταμίνες D, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

  Η μελέτη δείχνει ότι αν ο ασθενής, εκτός από τα φάρμακά του για το άσθμα, λαμβάνει και συμπληρώματα βιταμίνης D, τότε είναι δυνατό να μειώσει στο μισό τις κρίσεις άσθματος.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριαν Μαρτινό του Πανεπιστημίου QueenMary του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση Cochrane Library και ανάλογη ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο, αξιολόγησαν τις έως τώρα μελέτες πάνω στο θέμα (επτά κλινικές δοκιμές που αφορούσαν 435 παιδιά και δύο που εστίασαν σε 658 ενηλίκους).

  Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr...
 • Τον θωρακισμό των επαγγελματιών υγείας έναντι της ιλαράς ζητεί ο ΠΙΣ

  Τον θωρακισμό των επαγγελματιών υγείας έναντι της ιλαράς ζητεί ο ΠΙΣ

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-23 18:34:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τους επαγγελματίες υγείας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς, καλεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κατόπιν της ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. «Κατ' αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από τη σοβαρή αυτή νόσο, αλλά και τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και έχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγείας τους».

  Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, καθώς περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς. Στην περίπτωση που δεν έχουν περάσει ιλαρά σε μικρότερες ηλικίες -κάτι το οποίο χαρίζει φυσική ανοσία δια βίου- είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι (έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου) και προσβληθούν από τη νόσο, εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. «Άρα οι άνθρωποι και δη οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι βέβαιοι είτε ότι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου ή ότι έχουν περάσει ιλαρά κατά το παρελθόν και έχουν αποκτήσει ανοσία. Διαφορετικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα».

  Μέτρα προστασίας


  Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR). Ανοσία διά βίου έχουν μόνο όσοι έχουν νοσήσει στο παρελθόν και όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο παρέχεται καθολικά και καλύπτεται από το εθνικό πρόγραμμα.

  Λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνεται η χορήγηση της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και η χορήγηση της 2ης δόσης τρεις μήνες μετά την 1η δόση ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

  ΠΟΕΔΗΝ

  Η ΠΟΕΔΗΝ επανήλθε σήμερα με νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας νοσοκομείων. Μία γιατρός στο «Σισμανόγλειο» (Αύγουστος) και μία νοσηλεύτρια στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η οποία νοσηλεύεται με επιπλοκές στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός».

  Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για «αδιαφορία», αναφέρει ότι «δεν ελήφθη κανένα μέτρο», σημειώνοντας ότι «οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων έως σήμερα δεν ενημέρωσαν το προσωπικό, τους Γιατρούς και Νοσηλευτές για την επιδημική έξαρση της ιλαράς και δεν σύστησαν κανένα μέτρο προφύλαξης».

  Καταλήγει σναφέροντας ότι «δεν υλοποιούνται ούτε στο ελάχιστο οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ καθότι τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς και δεν διαθέτουν εμβόλια».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Ο ΠΙΣ καλεί τους επαγγελματίες υγείας να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς

  Ο ΠΙΣ καλεί τους επαγγελματίες υγείας να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-23 18:34:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Κατόπιν της ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι μεταξύ των καταγεγραμμένων 166 κρουσμάτων, μέχρι τις 21/9/2017, είναι και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους ιατρούς, τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς.

  Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από την σοβαρή αυτή νόσο, αλλά και τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και έχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγείας τους.
  Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, καθώς περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς.

  Στην περίπτωση που δεν έχουν περάσει ιλαρά σε μικρότερες ηλικίες, κάτι το οποίο χαρίζει φυσική ανοσία δια βίου, είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι (έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου) και προσβληθούν από τη νόσο, εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Άρα οι άνθρωποι και δη οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή μαζί τους θα πρέπει να είναι βέβαιοι είτε ότι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου ή ότι έχουν περάσει ιλαρά κατά το παρελθόν και έχουν αποκτήσει ανοσία. Διαφορετικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.
 • Μισή ώρα καθημερινής άσκησης θα έσωζε ένα 8% από πρόωρο θάνατο

  Μισή ώρα καθημερινής άσκησης θα έσωζε ένα 8% από πρόωρο θάνατο

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-23 18:26:04 | Πηγή: Skai
  Ένας στους 12 πρόωρους θανάτους παγκοσμίως (8,33%) θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν όλοι οι άνθρωποι έκαναν κάθε μέρα 30 λεπτά οποιασδήποτε δραστηριότητας, επί τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα, από κανονική γυμναστική και περπάτημα έως κηπουρική και σφουγγάρισμα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

  Η έρευνα με την ονομασία PURE -η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- συμπέρανε ότι περίπου μία στις 20 περιπτώσεις καρδιοπάθειας (4,6%) θα ήταν δυνατό να προληφθεί, αν ο καθένας έκανε αυτή την 30λεπτη δραστηριότητα επί πενθήμερο (συνολικά 150 λεπτά μέσα στην εβδομάδα).

  Αν κανείς είναι ακόμα πιο δραστήριος σωματικά (750 λεπτά άσκ την εβδομάδα), τότε μειώνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, είναι εφικτό αν κανείς πάρει την απόφαση να πηγαίνει στη δουλειά του με τα πόδια ή με το ποδήλατο, αν κάνει συστηματικά τις δουλειές του νοικοκυριού κ.α.

  Αν όλοι οι άνθρωποι ήσαν δραστήριοι επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα για οκτώ συνεχόμενα χρόνια, υπολογίζεται ότι το 8% των πρόωρων θανάτων (περίπου ο ένας στους 12) θα μπορούσε να αποφευχθεί.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Λίαρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος επταετίας για περισσότερους από 130.000 ανθρώπους ηλικίας 35 έως 70 ετών σε 17 χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας 18 έως 64 ετών διεθνώς (ποσοστό 23%) δεν πληρούν το «πλαφόν» των 150 λεπτών δραστηριότητας την εβδομάδα και σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες αυτό ισχύει για τρεις ανθρώπους στους τέσσερις.

  Αν κανείς τηρεί το εβδομαδιαίο 150λεπτο κινητικότητας, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώνεται κατά 28%, ενώ ο κίνδυνος καρδιοπάθειας κατά 20%.

  Για τουλάχιστον 750 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 36%, όμως ούτε το 3% των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν «έπιαναν» αυτό το όριο. Αν όλος ο πληθυσμός ήταν δραστήριος επί 750 λεπτά εβδομαδιαίως, εκτιμάται ότι το 13% των πρόωρων θανάτων (περίπου ένας στους οκτώ) και το σχεδόν το 10% των καρδιοπαθειών (μία στις δέκα) θα μπορούσε να αποφευχθεί.

  Δεν έχει σημασία αν η σωματική δραστηριότητα γίνεται επί τούτου (π.χ. γυμναστήριο, τζόκινγκ κ.α.), για αναψυχή, για χόμπι ή ως αναπόσπαστο μέρος της επαγγελματικής και καθημερινής ζωής (π.χ. όχι καθιστική εργασία, δουλειές στο νοικοκυριό κ.α).

  Ακόμη, στη μελέτη δεν διαπιστώθηκε κάποιος κίνδυνος για όποιον το παρακάνει (πάνω από 2.500 λεπτά κινητικότητας την εβδομάδα!).
  Tags: Άσκηση, θάνατος
 • Μισή ώρα καθημερινής άσκησης θα μας έσωζε από το 8% των θανάτων παγκοσμίως

  Μισή ώρα καθημερινής άσκησης θα μας έσωζε από το 8% των θανάτων παγκοσμίως

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-22 10:01:10 | Πηγή: Skai
  Ένας στους 12 πρόωρους θανάτους παγκοσμίως (8,33%) θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν όλοι οι άνθρωποι έκαναν κάθε μέρα 30 λεπτά οποιασδήποτε δραστηριότητας, επί τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα, από κανονική γυμναστική και περπάτημα έως κηπουρική και σφουγγάρισμα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

  Η έρευνα με την ονομασία PURE -η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- συμπέρανε ότι περίπου μία στις 20 περιπτώσεις καρδιοπάθειας (4,6%) θα ήταν δυνατό να προληφθεί, αν ο καθένας έκανε αυτή την 30λεπτη δραστηριότητα επί πενθήμερο (συνολικά 150 λεπτά μέσα στην εβδομάδα).

  Αν κανείς είναι ακόμα πιο δραστήριος σωματικά (750 λεπτά άσκ την εβδομάδα), τότε μειώνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, είναι εφικτό αν κανείς πάρει την απόφαση να πηγαίνει στη δουλειά του με τα πόδια ή με το ποδήλατο, αν κάνει συστηματικά τις δουλειές του νοικοκυριού κ.α.

  Αν όλοι οι άνθρωποι ήσαν δραστήριοι επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα για οκτώ συνεχόμενα χρόνια, υπολογίζεται ότι το 8% των πρόωρων θανάτων (περίπου ο ένας στους 12) θα μπορούσε να αποφευχθεί.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Λίαρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος επταετίας για περισσότερους από 130.000 ανθρώπους ηλικίας 35 έως 70 ετών σε 17 χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας 18 έως 64 ετών διεθνώς (ποσοστό 23%) δεν πληρούν το «πλαφόν» των 150 λεπτών δραστηριότητας την εβδομάδα και σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες αυτό ισχύει για τρεις ανθρώπους στους τέσσερις.

  Αν κανείς τηρεί το εβδομαδιαίο 150λεπτο κινητικότητας, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώνεται κατά 28%, ενώ ο κίνδυνος καρδιοπάθειας κατά 20%.

  Για τουλάχιστον 750 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 36%, όμως ούτε το 3% των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν «έπιαναν» αυτό το όριο. Αν όλος ο πληθυσμός ήταν δραστήριος επί 750 λεπτά εβδομαδιαίως, εκτιμάται ότι το 13% των πρόωρων θανάτων (περίπου ένας στους οκτώ) και το σχεδόν το 10% των καρδιοπαθειών (μία στις δέκα) θα μπορούσε να αποφευχθεί.

  Δεν έχει σημασία αν η σωματική δραστηριότητα γίνεται επί τούτου (π.χ. γυμναστήριο, τζόκινγκ κ.α.), για αναψυχή, για χόμπι ή ως αναπόσπαστο μέρος της επαγγελματικής και καθημερινής ζωής (π.χ. όχι καθιστική εργασία, δουλειές στο νοικοκυριό κ.α).

  Ακόμη, στη μελέτη δεν διαπιστώθηκε κάποιος κίνδυνος για όποιον το παρακάνει (πάνω από 2.500 λεπτά κινητικότητας την εβδομάδα!).
  Tags: Άσκηση, θάνατος
 • Νέο σούπερ-αντίσωμα κατά του ιού HIV

  Νέο σούπερ-αντίσωμα κατά του ιού HIV

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-22 09:57:10 | Πηγή: Ζούγκλα
  Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο σούπερ-αντίσωμα, το οποίο για πρώτη φορά επιτίθεται στο 99% των στελεχών του ιού HIV. Το νέο αντίσωμα, που δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε μαϊμούδες και απέτρεψε την μόλυνσή τους με τον ιό, επιτίθεται ταυτόχρονα σε τρία ζωτικά μέρη του ιού, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο στον HIV να αμυνθεί.

  Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, καθώς και της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science". Οι δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με το BBC, θα αρχίσουν το 2018.

  Η έως τώρα δυσκολία καταπολέμησης του HIV οφείλεται στο ότι ο ιός έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα να μεταλλάσσεται, με συνέπεια να δημιουργείται έτσι ένας πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών του HIV. Μετά από χρόνια λοίμωξης, λίγοι ασθενείς αναπτύσσουν φυσικά ισχυρά αντισώματα που μπορούν να εξοντώσουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού.

  Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και καιρό να αξιοποιήσουν αυτά τα φυσικά αντισώματα είτε για τη θεραπεία των ασθενών είτε για την πρόληψη της μόλυνσης. Τώρα, για πρώτη φορά, συνδύασαν τρία τέτοια φυσικά αντισώματα σε ένα νέο πανίσχυρο τριπλό αντίσωμα, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε μεμονωμένο φυσικό αντίσωμα κατά του HIV.

  Τα πιο ισχυρά φυσικά αντισώματα μπορούν να επιτεθούν εναντίον έως του 90% των στελεχών του ιού, ενώ το νέο σούπερ-αντίσωμα φθάνει το 99% και μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσής του στο σώμα. Τα πειράματα σε 24 πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκε το τριπλό αντίσωμα, έδειξαν ότι κανένα δεν κόλλησε τον HIV, όταν αργότερα μολύνθηκε από αυτόν.

  Για «εντυπωσιακό βαθμό προστασίας» έκανε λόγο ο επιστημονικός υπεύθυνος της Sanofi δρ Γκάρι Νέιμπελ. Η πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας AIDS καθηγήτρια Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ έκανε λόγο για «συναρπαστική πρόοδο».

  Κι ένα πάμφθηνο χάπι για το AIDS

  Με ένα κόστος που δεν θα ξεπερνά τα 75 περίπου δολάρια ετησίως, οι κυβερνήσεις της Νότιας Αφρικής και της Κένυας θα μπορούν σύντομα να θεραπεύουν έναν ασθενή με AIDS, χορηγώντας του ένα χάπι που θα περιέχει ένα συνδυασμό τριών αντιρετροϊκών φαρμάκων (ARV).

  Το βασικό φάρμακο στο νέο χάπι θα είναι το dolutegravir, ένα ισχυρό και ασφαλές φάρμακο ARV, που έως τώρα ήταν πολύ ακριβό για τις περισσότερες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το ετήσιο κόστος ανά ασθενή για το νέο χάπι, που ανήκει στην κατηγορία των γενόσημων, θα είναι περίπου 25 δολάρια μικρότερο από τον μέχρι σήμερα φθηνότερο τριπλό συνδυασμό φαρμάκων ARV που κυκλοφορεί στην αγορά.

  Η ανακοίνωση, σύμφωνα με το "Science", έγινε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη από τον Μισέλ Σιντιμπέ, επικεφαλής του Κοινού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS (UNAIDS). Όπως αναφέρθηκε, ελπίζεται ότι το νέο χάπι θα βοηθήσει στις προσπάθειες να υπάρξει θεραπεία για τους περίπου 37 εκατομμύρια ανθρώπους με AIDS διεθνώς, από τους οποίους σήμερα μόνο τα 19,5 εκατομμύρια κάνουν αγωγή με ARV.

  Το νέο χάπι θα αποτελέσει μια θεραπεία «πρώτης γραμμής» χάρη στο νέο «προφίλ» του: μεγάλη ικανότητα καταπολέμησης του HIV, χαμηλή τοξικότητα και ευκολία χρήσης, που θα διευκολύνει τους ασθενείς να το παίρνουν εφ' όρου ζωής, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα επανεμφάνισης του ιού. Τα άλλα δύο φάρμακα του τριπλού «κοκτέιλ» είναι τα lamivudine και tenofovir, που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως.

  Η Νότια Αφρική, η οποία είναι η χώρα που έχει τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο που έχουν μολυνθεί με τον HIV και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φαρμάκων ARV, προσδοκά ότι χάρη στο νέο τριπλό χάπι θα εξοικονομήσει 900 εκατ. δολάρια σε διάστημα εξαετίας. Η UNAIDS δήλωσε ότι στόχος είναι το χάπι τελικά να καταστεί διαθέσιμο σε 92 χώρες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Έρευνα: Γυμναστείτε, περπατήστε, σφουγγαρίστε

  Έρευνα: Γυμναστείτε, περπατήστε, σφουγγαρίστε

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-22 09:37:36 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ένας στους 12 πρόωρους θανάτους παγκοσμίως θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν όλοι οι άνθρωποι έκαναν κάθε μέρα 30 λεπτά οποιασδήποτε δραστηριότητας, επί τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα, από κανονική γυμναστική και περπάτημα έως κηπουρική και σφουγγάρισμα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

  Η έρευνα με την ονομασία PURE -η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- συμπέρανε ότι περίπου μία στις 20 περιπτώσεις καρδιοπάθειας (4,6%) θα ήταν δυνατό να προληφθεί, αν ο καθένας έκανε αυτή την 30λεπτη δραστηριότητα επί πενθήμερο (συνολικά 150 λεπτά μέσα στην εβδομάδα).

  Αν κανείς είναι ακόμα πιο δραστήριος σωματικά (750 λεπτά την εβδομάδα), τότε μειώνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, είναι εφικτό αν κανείς πάρει την απόφαση να πηγαίνει στη δουλειά του με τα πόδια ή με το ποδήλατο, αν κάνει συστηματικά τις δουλειές του νοικοκυριού κ.α.

  Αν όλοι οι άνθρωποι ήσαν δραστήριοι επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα για οκτώ συνεχόμενα χρόνια, υπολογίζεται ότι το 8% των πρόωρων θανάτων (περίπου ο ένας στους 12) θα μπορούσε να αποφευχθεί.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Λίαρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν στοιχεια σε βάθος επταετίας για περισσότερους από 130.000 ανθρώπους ηλικίας 35 έως 70 ετών σε 17 χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας 18 έως 64 ετών διεθνώς (ποσοστό 23%) δεν πληρούν το «πλαφόν» των 150 λεπτών δραστηριότητας την εβδομάδα και σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες αυτό ισχύει για τρεις ανθρώπους στους τέσσερις.

  Αν κανείς τηρεί το εβδομαδιαίο 150λεπτο κινητικότητας, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώνεται κατά 28%, ενώ ο κίνδυνος καρδιοπάθειας κατά 20%.

  Για τουλάχιστον 750 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 36%, όμως ούτε το 3% των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν «έπιαναν» αυτό το όριο. Αν όλος ο πληθυσμός ήταν δραστήριος επί 750 λεπτά εβδομαδιαίως, εκτιμάται ότι το 13% των πρόωρων θανάτων (περίπου ένας στους οκτώ) και το σχεδόν το 10% των καρδιοπαθειών (μία στις δέκα) θα μπορούσε να αποφευχθεί.

  Δεν έχει σημασία αν η σωματική δραστηριότητα γίνεται επί τούτου (π.χ. γυμναστήριο, τζόκινγκ κ.α.), για αναψυχή, για χόμπι ή ως αναπόσπαστο μέρος της επαγγελματικής και καθημερινής ζωής (π.χ. όχι καθιστική εργασία, δουλειές στο νοικοκυριό κ.α).

  Ακόμη, στη μελέτη δεν διαπιστώθηκε κάποιος κίνδυνος για όποιον το παρακάνει (πάνω από 2.500 λεπτά κινητικότητας την εβδομάδα!).

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη

  Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-21 16:03:10 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων, θα υλοποιήσει, από τις 25 έως 29 Σεπτεμβρίου, μία σειρά από δράσεις για τον ανδρικό πληθυσμό της επικράτειας, με στόχο την ενημέρωση, την έγκαιρη πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

  Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, η Ουρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου με τους ουρολόγους θα συμμετάσχουν στη δραστηριότητα, την Τρίτη 26, την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, από 8:30 έως 13:30. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν στον αριθμό 2831342243, προκειμένου να κλείσουν έγκαιρα ραντεβού για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη.

  Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, στο προσεχές μέλλον θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες αλλά και συζήτηση με το κοινό για τις παθήσεις του προστάτη, σε ΚΑΠΗ και κέντρα υγείας.
 • Εθελοντική αιμοδοσία στο Μαρούσι

  Εθελοντική αιμοδοσία στο Μαρούσι

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-21 11:06:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνει ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α) για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε μονάδες αίματος των εθελοντών αιμοδοτών, κατοίκων και πολιτών.

  Η 26ηεθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Αμαρουσίου
  (Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα) τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:

  • Τρίτη 03 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 9:00- 13:30
  • Τετάρτη 04 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 14:00 - 19:30

  Την αιμοληψία αναλαμβάνει κινητό συνεργείο του Νοσοκομείου Φλέμινγκ, το οποίο αποτελείται από επιστημονικό προσωπικό, διασφαλίζοντας την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών για την προστασία των αιμοδοτών.

  Τα μέλη της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος εφοδιάζονται με κάρτα εθελοντή αιμοδότη του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Με την κάρτα αυτή το μέλος εξασφαλίζει σε περίπτωση ανάγκης μονάδες αίματος για τον ίδιο ή τους συγγενείς του.

  Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για αίμα και κάλεσμα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών ώστε να συμμετάσχουν στην 26η εθελοντική αιμοδοσία:

  «Στις 3 & 4 Οκτωβρίου 2017 ο Δήμος Αμαρουσίου διοργανώνει την 26η Εθελοντική Αιμοδοσία. Κάθε εθελοντής αιμοδότης είναι πολύτιμος. Κάθε φιάλη αίματος είναι πολύτιμη. Το αποδεικνύει η δραματική ζήτηση σε ποσότητες αίματος μέσα από τα αιτήματα που φτάνουν καθημερινά στην Τράπεζα Αίματος του Δήμου μας. Είναι ανάγκη ο καθένας από εμάς να αντιληφθεί τη σημασία της προσφοράς αίματος, τη σπουδαιότητα της προσφοράς ζωής.

  Δίνουμε λίγο από τον χρόνο μας, χαρίζουμε λίγο από το αίμα μας, προσφέρουμε την ελπίδα και τη ζωή σε έναν συνάνθρωπο μας.

  Καθένας μας μπορεί να βρεθεί σε αυτή την ανάγκη, γι’ αυτό όλοι μας, με τη συμμετοχή μας οφείλουμε να τηρούμε την Τράπεζα Αίματος του Δήμου μας «ζωντανή» και πλήρως εμπλουτισμένη με το πολύτιμο αυτό αγαθό της ζωής».

  Παρακαλούνται οι εθελοντές αιμοδότες κατά την προσέλευσή τους στο Δημαρχείο να έχουν μαζί τους την Αστυνομική Ταυτότητα και τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α.
 • Η συχνή αιμοδοσία δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες

  Η συχνή αιμοδοσία δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-21 11:06:03 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το να δίνει κανείς αίμα συχνά, δεν θα έχει ως συνέπεια σοβαρές παρενέργειες, αντίθετα θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων αίματος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

  Η αιμοδοσία μπορεί να γίνεται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στους άνδρες κάθε οκτώ εβδομάδες και στις γυναίκες κάθε 12, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

  Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή δρα Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", έκαναν την πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή αιμοδοσίας σε πάνω από 45.000 ανθρώπους άνω των 18 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες που επί δύο έτη έδιναν αίμα ανά διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

  Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι είναι συχνότεροι αιμοδότες (ανά οκτώ εβδομάδες οι άνδρες και ανά 12 οι γυναίκες), δεν έχουν συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους, στις σωματικές δραστηριότητες ή στις νοητικές λειτουργίες τους.

  Μερικοί συχνοί αιμοδότες - περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες- ανέφεραν ήπια συμπτώματα λιποθυμίας, κόπωσης, ζαλάδες, ταχυπαλμίες κ.α. Ακόμη οι συχνότεροι αιμοδότες είχαν στη συνέχεια χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου και αιμοσφαιρίνης στο αίμα τους.

  Τα νέα ευρήματα ελπίζεται ότι θα ενθαρρύνουν τους υποψήφιους αιμοδότες, καθώς αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση αίματος, όσο γερνάει ο πληθυσμός.

  «Η νέα μελέτη δείχνει ότι η συχνότερη αιμοδοσία είναι μια εφικτή και ασφαλής επιλογή για τους δότες» δήλωσε ο καθηγητής Τζον Ντάνες του Κέιμπριτζ.

  Εκτιμάται, ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως γίνονται περίπου 110 εκατομμύρια αιμοληψίες από μερικές δεκάδες εκατομμύρια αιμοδοτών. Μεγάλες είναι οι ανάγκες για όσους χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος, όπως οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Τα παιδιά κληρονομούν από τους πατέρες τους τετραπλάσιες νέες μεταλλάξεις

  Τα παιδιά κληρονομούν από τους πατέρες τους τετραπλάσιες νέες μεταλλάξεις

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-21 10:56:22 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα παιδιά κληρονομούν από τους πατέρες τους έως τέσσερις φορές περισσότερες νέες γενετικές μεταλλάξεις, σε σχέση με αυτές που κληρονομούν από τις μητέρες τους, σύμφωνα με μια νέα ισλανδική επιστημονική έρευνα. Tα σφάλματα στο πατρικό DNA, τα οποία περνάνε στους απογόνους, μπορεί να είναι η αιτία για τις σπάνιες κληρονομικές παθήσεις των παιδιών.

  Αυτό αποδίδεται στο ότι οι άνδρες συνεχώς παράγουν στο σώμα τους νέα σπερματοζωάρια μέσω μιας διαδικασίας που δεν είναι τέλεια, όταν γίνεται η αντιγραφή του γενετικού υλικού του πατέρα.
  Αντίθετα, οι γυναίκες δεν χρειάζεται να παράγουν νέα ωάρια, πράγμα που συνεπάγεται λιγότερες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού τους.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάρι Στέφανσον της ισλανδικής εταιρείας γενετικών αναλύσεων deCODE, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», ανέλυσαν το DNA περίπου 1.500 ανθρώπων και των γονιών τους.

  Διαπιστώθηκε ότι ένας άνδρας περνάει κατά μέσο όρο στο παιδί του μια πρόσθετη νέα μετάλλαξη για κάθε οκτώ μήνες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ μια γυναίκα κληροδοτεί μια νέα μετάλλαξη για κάθε τρία παραπάνω χρόνια ηλικίας της.

  Έτσι, ένα παιδί που γεννιέται από 30χρονους γονείς θα κληρονομήσει περίπου 45 νέες μεταλλάξεις από τον πατέρα του και 11 από τη μητέρα του.

  Όπως δήλωσε η Στέφανσον, οι πιο πολλές νέες μεταλλάξεις θεωρούνται αβλαβείς και συνεισφέρουν στην αναγκαία ποικιλομορφία του ανθρωπίνου γονιδιώματος, η οποία βοηθά στην ανθρώπινη εξέλιξη, αλλά επίσης ευθύνονται για την πλειονότητα των περιπτώσεων σπάνιων κληρονομικών παιδικών ασθενειών.

  Τα παιδιά που προέρχονται από μεγαλύτερης ηλικίας πατέρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κληρονομήσουν τέτοιες μεταλλάξεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, σχιζοφρένεια κ.ά.

  Αυτό οφείλεται στο ότι όσο μεγαλώνει ένας άνδρας, τόσο το σπέρμα του συσσωρεύει περισσότερες μεταλλάξεις. Η μελέτη διαπίστωσε, όμως, ότι σε ορισμένα τμήματα του γονιδιώματος οι νέες μεταλλάξεις έχουν κληροδοτηθεί κυρίως από τις μητέρες.

  Για παράδειγμα, σε ένα τμήμα του χρωμοσώματος 8 οι ερευνητές βρήκαν 50 φορές περισσότερες μεταλλάξεις προερχόμενες από τη μητέρα από ό,τι από τον πατέρα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Τα παιδιά κληρονομούν από τους πατέρες τετραπλάσιες νέες μεταλλάξεις

  Τα παιδιά κληρονομούν από τους πατέρες τετραπλάσιες νέες μεταλλάξεις

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-21 10:13:59 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα παιδιά κληρονομούν από τους πατέρες τους έως τέσσερις φορές περισσότερες νέες γενετικές μεταλλάξεις, σε σχέση με αυτές που κληρονομούν από τις μητέρες τους, σύμφωνα με μια νέα ισλανδική επιστημονική έρευνα. Tα σφάλματα στο πατρικό DNA, τα οποία περνάνε στους απογόνους, μπορεί να είναι η αιτία για τις σπάνιες κληρονομικές παθήσεις των παιδιών.

  Αυτό αποδίδεται στο ότι οι άνδρες συνεχώς παράγουν στο σώμα τους νέα σπερματοζωάρια μέσω μιας διαδικασίας που δεν είναι τέλεια, όταν γίνεται η αντιγραφή του γενετικού υλικού του πατέρα.
  Αντίθετα, οι γυναίκες δεν χρειάζεται να παράγουν νέα ωάρια, πράγμα που συνεπάγεται λιγότερες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού τους.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάρι Στέφανσον της ισλανδικής εταιρείας γενετικών αναλύσεων deCODE, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν το DNA περίπου 1.500 ανθρώπων και των γονιών τους.

  Διαπιστώθηκε ότι ένας άνδρας περνάει κατά μέσο όρο στο παιδί του μια πρόσθετη νέα μετάλλαξη για κάθε οκτώ μήνες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ μια γυναίκα κληροδοτεί μια νέα μετάλλαξη για κάθε τρία παραπάνω χρόνια ηλικίας της.

  Έτσι, ένα παιδί που γεννιέται από 30χρονους γονείς θα κληρονομήσει περίπου 45 νέες μεταλλάξεις από τον πατέρα του και 11 από τη μητέρα του.

  Όπως δήλωσε η Στέφανσον, οι πιο πολλές νέες μεταλλάξεις θεωρούνται αβλαβείς και συνεισφέρουν στην αναγκαία ποικιλομορφία του ανθρωπίνου γονιδιώματος, η οποία βοηθά στην ανθρώπινη εξέλιξη, αλλά επίσης ευθύνονται για την πλειονότητα των περιπτώσεων σπάνιων κληρονομικών παιδικών ασθενειών.

  Τα παιδιά που προέρχονται από μεγαλύτερης ηλικίας πατέρες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κληρονομήσουν τέτοιες μεταλλάξεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, σχιζοφρένεια κ.α.

  Αυτό οφείλεται στο ότι όσο μεγαλώνει ένας άνδρας, τόσο το σπέρμα του συσσωρεύει περισσότερες μεταλλάξεις. Η μελέτη διαπίστωσε όμως ότι σε ορισμένα τμήματα του γονιδιώματος οι νέες μεταλλάξεις έχουν κληροδοτηθεί κυρίως από τις μητέρες.

  Για παράδειγμα, σε ένα τμήμα του χρωμοσώματος 8 οι ερευνητές βρήκαν 50 φορές περισσότερες μεταλλάξεις προερχόμενες από τη μητέρα από ό,τι από τον πατέρα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Σημαντικές ανακοινώσεις και ομιλίες στο Συνέδριο για τις Πολιτικές του Καρκίνου

  Σημαντικές ανακοινώσεις και ομιλίες στο Συνέδριο για τις Πολιτικές του Καρκίνου

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-20 21:30:01 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σημαντικές ομιλίες για εξελίξεις πάνω στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους καθηγητές και ειδικούς πραγματοποιήθηκαν χθες στο συνέδριο για τις Πολιτικές του Καρκίνου και τις Εξατομικευμένες Θεραπείες, το οποίο διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias Communications.

  Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε σημαντικά θέματα, όπως η αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, η σημασία των καινοτόμων φαρμάκων και η σχέση οφέλους/κόστους στις διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Επιπλέον σημαντικές αναφορές έγιναν για το ρόλο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, τους σπάνιους καρκίνους και τα ευρωπαϊκά κέντρα αναφοράς, καθώς και το σύνθετο, αλλά και πολλές φορές ανεπαρκές νομικό πλαίσιο που διέπει τις γονιδιακές θεραπείες, καθώς και τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

  Το συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι τα φάρμακα νέας γενιάς είναι εξειδικευμένα και στοχεύουν κυρίως τα καρκινικά κύτταρα, έτσι έχουν πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε το σημαντικό και δυσβάσταχτο κόστος των ογκολογικών φαρμάκων και υπογράμμισε την ανάγκη αυτοσυγκράτησης των φαρμακευτικών εταιρειών, διότι παρότι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν κοινωνικό σκοπό.  Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας, Οδυσσέας Ζώρας, ανέφερε ότι η βελτίωση της ογκολογικής χειρουργικής αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης στο καρκίνο. Επίσης, έκανε λόγο για την αλλαγή της φιλοσοφίας του χειρουργού, με αξιοποίηση των εξελίξεων και της εξατομικευμένης ιατρικής. Αντίστοιχα, ο Καθηγητής Παθολογίας– Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» Κωνσταντίνος Συρίγος, Πρόεδρος της πρώτης συνεδρίας, με θέμα τη διαχείριση του καρκίνου στην μετά κρίσης εποχή, έκανε λόγο για τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε στον καρκίνο η κρίση στην Ελλάδα, επιπτώσεις που βαρύνουν πρωτίστως τους ασθενείς.

  «Ο καρκίνος ετησίως αφορά 15 εκατομμύρια άτομα, τα οποία θα πληρώνουν το κόστος της νόσου μαζί με τις οικογένειές τους» τόνισε ο Βασίλειος Μπαρμπούνης, Παθολόγος-Οικολόγος Δ/ντης Γ’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Metropolitan». Aνέφερε ότι κατά μέσο η συνολική επιβίωση των ασθενών τα τελευταία χρόνια – παρά την παρουσία πολλών νέων θεραπειών- αυξήθηκε κατά μόλις τρεις μήνες. Είναι σημαντικό δε ότι από τα νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν, ένα ποσοστό 30% δεν συνδέθηκε με καμιά αύξηση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών. «Δεδομένου λοιπόν του μεγάλου κόστους των νέων θεραπειών, τίθεται ένα ερώτημα σχετικό με την αξία των θεραπειών, και τη συνάρτηση κόστους /αποτελεσματικότητας, που όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικότερα» ανέφερε ο κ. Μπαρμπούνης.

  «Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η ανάπτυξη καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων. Για παράδειγμα υπάρχουν 631 μοναδικά μόρια που βρίσκονται σε φάση έρευνας και ανάπτυξης ως υποψήφιες θεραπείες κατά του καρκίνου», ανέφερε ο Αθανάσιος Βοζίκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δ/ντης Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης Υγείας. Επεσήμανε δε, ότι διαφέρουν τα μοντέλα αποζημίωσης των ογκολογικών φαρμάκων από χώρα σε χώρα, ενώ διαφέρει και η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι υιοθέτησης νέων πολιτικών για τα συστήματα υγείας, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καλύπτουν μέρος του κόστους των καινοτόμων θεραπειών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και η πρόσβαση όλων των ασθενών στη θεραπεία τους.

  «Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου στη χώρα μας». Με αυτή την διαπίστωση άνοιξε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης μιλώντας το πρωί στο συνέδριο. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης 9-6-3 δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή νέα τροπολογία, η οποία προβλέπει την αναδρομική επιπλέον επιβάρυνση με 25% τέλος εισόδου με ισχύ από 1/1/2017 για όλα τα νέα φάρμακα που αποζημιώνονται. Εάν ισχύσει αυτή η απόφαση, αναμένεται να πλήξει σοβαρά τον κλάδο και να έχει μεγάλες συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον ασθενή στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

  Τις απαράδεκτες ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την επιβίωση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, κατήγγειλε η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο καρκίνος είναι κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα, όχι απλά μόνον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τα συστήματα υγείας δεν παρέχουν την άριστη υγειονομική περίθαλψη με τους πόρους που διαθέτουν. Μια δυνητική λύση είναι η αποεπένδυση, δηλ. η παρακράτηση πόρων υγείας από οποιεσδήποτε πρακτικές, διαδικασίες, τεχνολογίες ή φάρμακα τομέα υγείας που εκτιμάται ότι προσφέρουν μικρό ή κανένα όφελος για το κόστος τους, και έτσι δεν συνιστούν αποτελεσματική κατανομή πόρων υγείας. Σε κάθε περίπτωση όμως η Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας παραμένει το βασικό εργαλείο για την αξιολόγηση των θεραπειών και θα πρέπει οι ασθενείς να συμμετέχουν στη διαδικασία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.  «Για χρόνια, τα θεμέλια της θεραπείας του καρκίνου ήταν η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία», δήλωσε ο Γεώργιος Βασιλόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, στοχευμένες θεραπείες στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα με την προσέλκυση σε συγκεκριμένες μοριακές μεταβολές που παρατηρούνται κυρίως σε αυτά τα κύτταρα, έχουν επίσης καθιερωθεί ως θεραπείες αναφοράς για πολλούς καρκίνους. Όμως, τα τελευταία χρόνια, οι ανοσοθεραπευτικές θεραπείες που εμπλέκουν και ενισχύουν τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ασθενούς για να επιτεθούν στους όγκους έχουν προκύψει ως αυτό που πολλοί στην κοινότητα των καρκίνων αποκαλούν τώρα "πέμπτο πυλώνα" της θεραπείας του καρκίνου. Με αυτή τη λογική στην κλινική πράξη χρησιμοποιούνται θεραπείες με τα κύτταρα CAR-T (chimeric antigen receptor).

  «Το κανονιστικό πλαίσιο για την εξατομικευμένη θεραπεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια», δήλωσε η Χαρά Κανή, Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Φαρμάκων, Δ/Νση Φαρμάκων ΕΟΠΥΥ. Όπως ανέφερε, η είσοδος στην αγορά για μία εξατομικευμένη θεραπεία πρέπει να βασίζεται σε ισχυρά κλινικά δεδομένα και να καλύπτει ανικανοποίητες θεραπευτικές ανάγκες. Για την πολιτική αποζημίωσης πρέπει μέσα στο φάκελο του προϊόντος να υπάρχουν επαρκείς φαρμακο-οικονομικές μελέτες, ενώ η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας θα πρέπει να βασίζεται στην εθελοντική συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ. «Η Ελλάδα όπως και η Ευρώπη μπορούν να αποζημιώσουν τις καινοτόμες θεραπείες, αλλά οι υγειονομικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα προκλήσεις», τόνισε η κυρία Κανή.

  Η Αμάντα Ψυρρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ογκολογίας ΕΚΠΑ, ανέλυσε τη δράση ανοσοθεραπείας, τη δράση στοχευμένης θεραπείας και την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού τους. «Υπάρχουν πολλοί πλέον συνδυασμοί και μια επιλογή των κατάλληλων δόσεων και της σωστής θεραπευτικής στρατηγικής θα έχει μειωμένη τοξικότητα και θα αλλάξει το τοπίο της θεραπείας» τόνισε η κυρία Ψυρρή.

  «Oι σπάνιοι καρκίνοι δεν είναι τόσο σπάνιοι», τόνισε η Μαρία Γαζούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας, ΕΚΠΑ. Και πρόσθεσε: «Υπολογίζεται ότι αποτελούν το 24% των νέων διαγνώσεων καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό ότι η Ε.Ε. αναγνώρισε τη αναγκαιότητα προσέγγισης των σπάνιων καρκίνων και έτσι έχουμε την πρώτη Κοινή Δράση για τους σπάνιους καρκίνους. Οι σκοποί της Δράσης είναι: 1. Να γίνουν προτεραιότητα στην ατζέντα της Ε.Ε. και των κρατών-μελών οι σπάνιοι καρκίνοι, όσον αφορά τα εθνικά συστήματα υγείας, την ποιότητα της αντιμετώπισης, τον συντονισμό της κλινικής πρακτικής και την καινοτομία μέσω της προώθησης της βασικής/μεταφραστικής έρευνας. 2. Η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα ενσωματωθούν και θα προωθηθούν μέσω των Ευρωπαϊκών Κέντρων Αναφοράς για τους σπάνιους καρκίνους στα πεδία ποιότητας, έρευνας, εκπαίδευσης, διάγνωσης και θεραπείας» όπως ανέφερε η κυρία Γαζούλη.

  «Οι ομάδες υποστήριξης καρκινοπαθών διαμορφώνουν πολιτικές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία EURORDIS εργάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Jan Geissler, Διευθυντής του EUPATI, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα σύλλογος ασθενών ειδικά για τους σπάνιους καρκίνους που να συλλέγει δεδομένα από την κλινική πρακτική. Ανέφερε ότι οι ασθενείς έχουν και πρέπει να έχουν λόγο σε όλη τη διαδικασία του R&D για την παραγωγή φαρμάκων.

  Ο Peter Hohenberger, Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Χαιδελβέργης αναφέρθηκε στη ανάγκη δημιουργίας δεδομένων, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα θεραπειών σε μελέτες φάσης ΙΙΙ και συχνά ούτε κατευθυντήριες οδηγίες για τους σπάνιους καρκίνους.

  Στο ίδιο πνεύμα και η Analisa Trama, Επιδημιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στο Μιλάνο, η οποία τόνισε την ανάγκη εξειδίκευσης και έρευνας για τους σπάνιους καρκίνους. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτυργεί το Rarecarenet, μέσα από το οποίο υπάρχει συνεχής ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών. Σημαντική ήταν η αναφορά της στην αναγνωρισμένη κοινή δράση JARC (Joint Action on Rare Cancers. Σημαντικός εδώ είναι ο ρόλος των Κέντρων Αναφοράς, τα οποία μέσω δικτύωσης σε επίπεδο Ε.Ε. θα είναι σε θέση να κατευθύνουν τους ασθενείς στις κατάλληλες θεραπείες. «Το Υπουργείο Υγείας σε κάθε χώρα έχει την ευθύνη να υποδείξει ποια κέντρα μπορούν να αποτελέσουν κέντρα αναφοράς σε κάθε χώρα. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τα Υπουργεία Υγείας ανά την Ευρώπη. Προσπαθήσαμε ως Ευρωπαϊκό Δίκτυο να επικοινωνήσουμε και με το Υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Κέντρων Αναφοράς για Σπάνιους Καρκίνους, αλλά δεν υπήρξε απάντηση» ανέφερε η κυρία Τράμα.

  «Στην Ελλάδα βρισκόμαστε πολύ πίσω ακόμα στην ανάπτυξη μητρώων ασθενών. Ωστόσο, τα πολύτιμα δεδομένα που θα μπορούσαμε να έχουμε από τη χρήση μητρώων, θα βοηθούσαν σημαντικά στην λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία», τόνισε μετά λύπης της η Ζένια Σαριδάκη - Ζώρα, Ιατρός Παθολόγος-Ογκολόγος και Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Ασκληπιός. Ωστόσο, «οφείλουμε να ξεπεράσουμε τον κατακερματισμό στην υγειονομική περίθαλψη του καρκίνου και να προχωρήσουμε στη χρήση και το συνδυασμό των δεδομένων (big data), να συγχρονίσουμε τις βάσεις δεδομένων και τις τράπεζες ιστών και φυσικά να προχωρήσουμε και στις απαραίτητες νομοθετικές και κανονιστικές αλλαγές στη χώρα μας (όσον αφορά στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των πληροφοριών και δεδομένων)», όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Σαριδάκη-Ζώρα.

  Ο Απόστολος Πουρτσίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας μιλώντας για τους παιδικούς καρκίνους, σημείωσε ότι ο καρκίνος στα παιδιά πρέπει να είναι προτεραιότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Στόχος είναι η επιβίωση των παιδιών να φτάσει το 90% μέχρι το 2020. Μπορούμε και πρέπει να πάμε καλύτερα» τόνισε ο κ. Πουρτσίδης. Επιπλέον αναφέρθηκε στις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στην πρόσβαση στις θεραπείες, αλλά και στον αριθμό των εξειδικευμένων παιδο-ογκολόγων και αιματολόγων μέσα στην Ευρώπη.

  Από την πλευρά του ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της ΕΟΠΕΕ επικεντρώθηκε στην περίπτωση ασθενών με GIST, εστιάζοντας για τη διαχείριση του, καθώς αποτελεί μοντέλο διεπιστημονικής έρευνας για τη μεταγραφική και κλινική ογκολογία. H παγκόσμια κοινότητα σαρκώματος έχει εργαστεί αποτελεσματικά για να προωθήσει την έρευνα και να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών. Οι συνεργασίες με ρυθμιστικούς οργανισμούς, εθνικές ομάδες, ομάδες υποστήριξης ασθενών και τη βιομηχανία έχουν επιταχύνει την πρόοδο, ωστόσο το κόστος παραμένει μια ανησυχία για τη βιωσιμότητα της φροντίδας του καρκίνου στην εποχή των συνδυασμών. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθεί το κόστος για να επιβιώσουν τα συστήματα υγείας» ανέφερε ο κ. Μπουκοβίνας.

  Από την πλευρά του ο Κώστας Σταματόπουλος, Αιματολόγος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Ε.Κ.Ε.Τ.Α. αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια στην εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης σε αυτές τις νόσους και θα πρέπει να κατανοήσουμε όλες τις επιδράσεις του περιβάλλοντος προκειμένου να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε καλύτερα τις θεραπείες του μέλλοντος.

  Σημαντική ήταν η ομιλία του Ιωάννη Μούντζιου, Στρατιωτικού Ιατρού Ογκολόγου - Παθολόγου Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τη χρήση των βιοδεικτών στην Κλινική πράξη και τόνισε ότι η χρήση τους έχει αλλάξει το θεραπευτικό τοπίο στο χώρο της ογκολογίας. «Εδώ και τουλάχιστον μία οκταετία η ESΜΟ προτείνει ως θεραπεία πρώτης γραμμής τα φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα για ορισμένους τύπους καρκίνου, καθώς συνεκτιμά όχι μόνο το κόστος, αλλά το θεραπευτικό αποτέλεσμα και τη χαμηλή τοξικότητα αυτών των καινοτόμων φαρμάκων», είπε αναφορικά ο κ. Μούντζιος.

  Αναφερόμενος στο ρόλο της βιομηχανίας που επενδύει στην Ε&Α στην Εξατομικευμένη Ιατρική ο Χρήστος Αντωνόπουλος, Business Unit Director Oncology της Astra Zeneca δήλωσε ότι: «Η εξατομικευμένη θεραπεία αποτελεί βάση για την βέλτιστη χρήση των καινοτόμων φαρμάκων. Πλέον τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης των φαρμακευτικών εταιριών στηρίζουν τη στρατηγική τους προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς στην Astra Zeneca το 2016 επανεπενδύσαμε το 26% των πωλήσεων μας στην έρευνα και ανάπτυξη. Στην Ελλάδα είναι μέγιστης σημασίας για την επίτευξη των πολλαπλών οφελών της εξατομικευμένης προσέγγισης, η αποζημίωση των βιοδεικτών που είναι απαραίτητη για τη χρήση του φαρμάκου στους κατάλληλους ασθενείς».

  Για τις εξελίξεις στις καινοτόμες εξατομικευμένες Θεραπείες μίλησε ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας και Διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης και κυρίως για τα εξατομικευμένα μοντέλα τροποποποίησης του γενετικού υλικού. Επικεντρώθηκε στη μέθοδο CRISP/CAS, με την οποία «μπορούμε να βελτιώσουμε το DNA ενός ανθρώπου, να τροποποιούμε ένα γονίδιο, με τη χρήση κυτταρικών ή άλλων μοντέλων, ώστε να αναπτύσσει αντισώματα στην ανάπτυξη καρκίνου. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά από ραγδαίες εξελίξεις, δεδομένης φυσικά της νομοθεσίας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

  Τέλος, η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Καθηγήτρια, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ ενημέρωσε μεταξύ άλλων τους συνέδρους ότι από τα μέσα του 2018 αναμένεται να ισχύσει ένας κανονισμός άμεσης εφαρμογής της Ε.Ε. για τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν την υγεία. Μάλιστα, σημείωσε ότι: «Είναι σημαντικό ότι η χώρα μας υποχρεούται να εφαρμόσει αυτόν τον κανονισμό, παρότι δεν έχει κάνει κάποιες προσπάθειες προσαρμογής».

  Χορηγοί του Συνεδρίου είναι οι εταιρίες: Genesis Pharma, Novartis, ενώ στο συνέδριο συμμετείχαν ως υποστηρικτές και οι εταιρίες: Astellas, QuintillesIMS, Janssen, MSD.

  Χορηγοί Επικοινωνίας είναι: η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το iatronet, iatrikes exelixeis, healthmag, onmed, σύγχρονη ιατρική ενημέρωση, medsin
 • Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία: Νέα επιστημονικά δεδομένα επιτρέπουν ακόμα και την οριστική διακοπή της θεραπείας

  Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία: Νέα επιστημονικά δεδομένα επιτρέπουν ακόμα και την οριστική διακοπή της θεραπείας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-20 20:02:00 | Πηγή: Ζούγκλα
  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ) στις 22 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) ανακοίνωσε σε Συνέντευξη Τύπου την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει από τον Οκτώβριο του 2017 για την πραγματοποίηση ειδικού προγράμματος ενημέρωσης και παρακολούθησης ασθενών με ΧΜΛ που πληρούν τα κριτήρια διακοπής της αγωγής και επιθυμούν οι ίδιοι να την διακόψουν.

  Η δυνατότητα αυτή αποτελεί μια νίκη της ιατρικής επιστήμης, αφού διαπιστώθηκε ότι σε μια κατηγορία ασθενών υπό θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα (imatinib και nilotinib), τα επίπεδα της παθολογικής πρωτεΐνης που χαρακτηρίζει τη νόσο, μειώνονται σε πολύ χαμηλά όρια ή και δεν ανιχνεύονται καθόλου, επιτυγχάνοντας τη μακροχρόνια ύφεση της νόσου, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ανάγκη καθημερινής αγωγής.

  Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία η οποία όχι μόνο παρακολουθεί συνεχώς τις επιστημονικές εξελίξεις, αλλά μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συμμετείχε στην ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή μελέτη EURO- SKI (EURO - Stop Kinase Inhibitors) με 42 Έλληνες ασθενείς με ΧΜΛ από τους συνολικά 840 ασθενείς. Η μελέτη έδειξε ότι τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή του imatinib, 25 από τους 42 Έλληνες ασθενείς δεν λαμβάνουν πλέον καμία αγωγή. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «λειτουργική ίαση της νόσου», (“functional cure”).

  Στους υπόλοιπους 17 ασθενείς που επανεμφανίσθηκε μοριακά η ΧΜΛ, δόθηκε εκ νέου η αγωγή τους και είναι σε άριστη κατάσταση κλινικά και μοριακά. Παράλληλα η φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το nilotinib διεξήγαγε κλινικές μελέτες διακοπής του φαρμάκου, οι οποίες έδειξαν ότι το 50% των ασθενών υπό nilotinib, μπόρεσαν να διακόψουν την καθημερινή τους αγωγή, χωρίς να επανεμφανισθεί μοριακά η ΧΜΛ.

  Με βάση τα πολύ καλά δεδομένα των μελετών αυτών, οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές αρχές επέτρεψαν πρόσφατα να αναγράφεται στο έντυπο ενημέρωσης του σκευάσματος για τους ασθενείς που λαμβάνουν nilotinib: «Ασθενείς με ΧΜΛ που έχουν αρχίσει θεραπεία με nilotinib και:

  • έχουν διάρκεια θεραπείας τουλάχιστον 3 χρόνια
  • έχουν επιτύχει επίπεδα BCR-ABL (της πρωτεΐνης της νόσου) ΜR 4.5 IS (International Scale EUTOS) για τουλάχιστον 1 χρόνο
  μπορούν να διακόψουν την καθημερινή λήψη nilotinib με τις εξής προϋποθέσεις:
  1. μηνιαίος έλεγχος επιπέδων BCR-ABL το πρώτο έτος,
  2. έλεγχος επιπέδων BCR-ABL ανά 1 ½ μήνα το δεύτερο έτος».

  Η εξέλιξη αυτή είναι η 2η επανάσταση στην ιστορία της ΧΜΛ, καθώς από το 2001, η μέχρι τότε ανίατη και θανατηφόρος ασθένεια (με μέση επιβίωση πέντε έως επτά χρόνια) μετατράπηκε σταδιακά σε χρόνιο νόσημα υπό καθημερινή αγωγή χάρη στα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία προσέφεραν και πολύ καλή ποιότητα ζωής και μακρά επιβίωση για το 90% των ασθενών.

  Ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης επεσήμανε ότι: «Είναι μια πολύ σημαντική και ευνοϊκή εξέλιξη για τους ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, ειδικά για όσους πληρούν τα κριτήρια και αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, γιατί συμμετείχαμε στη μελέτη. Επιπροσθέτως, το ΔΣ της ΕΑΕ αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τους ασθενείς, με ίδιους πόρους. Τονίζω, ότι για να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας των ασθενών, η ΕΑΕ θα καλύψει την αυστηρά προγραμματισμένη παρακολούθηση και μέτρηση των επιπέδων της BCR-ABL, όπως επιβάλλεται στα μοναδικά δύο διαπιστευμένα (με πιστοποίηση IS) ελληνικά εργαστήρια που βρίσκονται ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές.

  Καλώ τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν από την ανακοίνωσή μας στην ιστοσελίδα www.eae.gr. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας και της άδειας κυκλοφορίας γενοσήμων σκευασμάτων με τη δραστική ουσία imatinib στην ελληνική αγορά από την άνοιξη του 2017, να θυμίσω ότι η ΕΑΕ έχει επανειλημμένως εκφράσει την πάγια θέση της ότι ο κάθε ασθενής με ΧΜΛ πρέπει να λαμβάνει μονίμως συγκεκριμένο γενόσημο, καθώς οποιαδήποτε άλλη πρακτική θέτει σε κίνδυνο τη σωστή παρακολούθηση της δραστικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών της χορηγούμενης αγωγής».

  Σχετικά με τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ)

  Η Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Διευθύντρια, Αιματολογική Κλινική & Λεμφωμάτων Κλινική – Μ.Μ.Μ.Ο., Γ.Ν. “Ο Ευαγγελισμός»Η ΧΜΛ είναι ένα σπάνιο νεοπλασματικό νόσημα του αίματος. Αφορά την ανεξέλεγκτη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, όταν στο γενετικό υλικό των κυττάρων του μυελού των ασθενών, υπάρχει ένα παθολογικό χρωμόσωμα, το οποίο ονομάζεται Χρωμόσωμα της Φιλαδέλφειας (Ph), από την ομώνυμη πόλη των ΗΠΑ, στην οποία ανακαλύφθηκε το 1960. Προϊόν αυτού του χρωμοσώματος είναι η παθολογική πρωτεΐνη BCR-ABL, γνωστή και ως τυροσινική κινάση (TKI), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατάραξη του μηχανισμού παραγωγής των λευκών αιμοσφαιρίων.

  Η ΧΜΛ δεν συνδέεται με την κληρονομικότητα (είναι επίκτητο νόσημα) και δεν παρουσιάζει αυξημένη επίπτωση στις οικογένειες των πασχόντων. Στην Ευρώπη εμφανίζονται 1,2 νέα περιστατικά ΧΜΛ ανά 100.000 κατοίκους και ανά έτος. Από το 2001, η πρωτοπόρος θεραπεία με τον ειδικό αναστολέα της TKI, imatinib, εξασφάλισε πολύ καλή ποιότητα ζωής και μακρά επιβίωση για το 90% των ασθενών. Σήμερα, υπάρχουν νεότεροι αναστολείς για τη θεραπεία της ΧΜΛ με γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη δράση (dasatinib, nilotinib), ενώ άλλοι νεότεροι αναστολείς (bosutinib, ponatinib) χορηγούνται σε ασθενείς ανθεκτικούς στη θεραπεία με τους προηγούμενους αναστολείς. Η παρακολούθηση του θεραπευτικού αποτελέσματος γίνεται με τη μέτρηση των επιπέδων BCR-ABL στο αίμα των ασθενών, με προτυποποιημένη μεθοδολογία, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΑΕ

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΓΩΝΗ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΜΦΩΜΑΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ -  Μ.Μ.Μ.Ο., Γ.Ν, «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

  Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα


  Η 22η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη ΧΜΛ καθόσον η συγκεκριμένη ημερομηνία (η 22η ημέρα του 9ου μήνα, 22/9), έχει έναν συμβολισμό που χαρακτηρίζει τη νόσο. Κι αυτό γιατί η δημιουργία του παρολογικού χρωμοσώματος της Φιλαδέλφειας, οφείλεται στο φαινόμενο της αντιμετάθεσης γενετικού υλικού μεταξύ των χρωμοσωμάτων 22 και 9.

  Για περισσότερες πληροφορίες:

  Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία
  Τηλ. 210 7211806, 210 6466288
  info@eae.gr - infohaema@eae.gr

  Reputation Unique
  Αλεξάνδρα Σκοπετέα
  215 5605211, 6937307771
  skopetea@r-u.gr
 • Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, με δωρεάν εξέταση PSA

  Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, με δωρεάν εξέταση PSA

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-20 19:19:45 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Μετά τα 50, φρόντισε τον προστάτη σου», είναι το σύνθημα της εκστρατείας ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του προστάτη, που διοργανώνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

  Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα πραγματοποιείται δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τη νόσο, με την εξέταση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA). Για την δωρεάν εξέταση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210 3413400.

  Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) κ. Ηρακλής Πούλιας και ο πρόεδρος του Δικτύου iatrica κ. Γεώργιος Βιδάκης, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε επ’ ευκαιρία της έναρξης της εκστρατείας.  Ο προστάτης είναι αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος αναπτύσσεται από τα κύτταρα του αδένα. Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία και η παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων.

  Η ηλικία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Κάτω από την ηλικία των 40 ετών, ένας άνδρας αντιμετωπίζει 1 στις 10.000 πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Στις ηλικίες 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (1 στις 100), για να φτάσει τη 1 στις 8 στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών.

  «Ένας στους επτά άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΕ. Ο καρκίνος του προστάτη – εξήγησε – είναι η πιο θανατηφόρος μορφή κακοήθους νόσου σε άνδρες άνω των 50 ετών και ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

  Σύμφωνα με τον κ. Πούλια, μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ο οποίος συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στην καλύτερη έκβαση της θεραπείας. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό, ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 - 45 ετών. Όταν ο όγκος ανιχνεύεται σε πρώιμα στάδια, θεραπεύεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.

  Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο εξετάσεις, τις οποίες θα καθορίσει ο ουρολόγος. Αν κάποια από τις δύο έχει παθολογικά ευρήματα, ο γιατρός θα υποδείξει τις απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ο εξεταζόμενος πάσχει από καρκίνο του προστάτη ή όχι.

  Η πρώτη είναι η εξέταση αίματος για τη διερεύνηση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Prostate Specific Antigen – PSA), το οποίο απελευθερώνεται στο αίμα σε μικρές ποσότητες. Η μέτρηση υψηλών τιμών PSA εγείρει την υποψία καρκίνου του προστάτη.

  Η δεύτερη είναι η δακτυλική εξέταση δια του ορθού, η οποία επιτρέπει την αξιολόγηση ορισμένων διαταραχών του σχήματος, της υφής ή του μεγέθους του προστάτη, που ενδέχεται να υποδηλώνουν την παρουσία όγκου.

  Ο κ. Πούλιας τόνισε πως η πρόληψη αποτελεί ζωτική παράμετρο στην αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη. Στα πρώτα στάδια – είπε – ο όγκος αναπτύσσεται μέσα στον αδένα και συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα που να υποδεικνύουν την παρουσία του.

  Από αριστερά προς δεξιά απεικονίζονται οι κ.κ.: Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, Πρόεδρος Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός”, Ηρακλής Πούλιας, Πρόεδρος ΕΟΕ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Γκιάλας, Αντιπρόεδρος ΕΟΕ, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς”, Έλσα Φαβίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Δικτύου iatrica.

  Παθήσεις

  Εκτός από τον καρκίνο, υπάρχουν και μία σειρά άλλων παθήσεων του προστάτη που είναι πολύ συχνές στον άνδρα. Καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική θεραπεία και στην αποφυγή υποτροπής τους είναι η έγκαιρη διάγνωση.

  Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

  Η επίπτωσή της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Περίπου το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών, εμφανίζει συμπτώματα από την ούρηση και το ποσοστό αυξάνεται έως 80%, για άνδρες άνω των 80 ετών.

  Τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως σε έναν στους τέσσερις άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Από τα 50 και μετά, η συχνότητά της αυξάνεται, για να φτάσει προοδευτικά στο 90% στην ηλικία των 80 ετών. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000 ανδρών και από αυτούς περίπου 350.000 λαμβάνουν συστηματικά κάποια φαρμακευτική αγωγή.

  Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη, αλλά μπορεί να έχει σοβαρά συμπτώματα, με πολύ αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

  Πολύ συχνές είναι και οι χρόνιες φλεγμονές του προστάτη (προστατίτιδες). Περίπου το 35% των ανδρών άνω των 50 ετών έχει χρόνια προστατίτιδα, με δυσάρεστες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους.  Εκστρατεία

  Στο πλαίσιο της εβδομάδας παθήσεων του προστάτη, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία θα υλοποιήσει μία σειρά δράσεων, όπως συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τις παθήσεις του προστάτη και περιφερειακές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

  Από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για το Προστατικό Ειδικό Αντιγόνο (PSA) σε συνεργασία με το Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Ιατρείων Πιστοποιημένης Φροντίδας “iatrica”. Θα μετρηθεί το ολικό ειδικό PSA σε άνδρες ηλικίας από 50 έως 70 ετών.
 • Δημιουργείται εθνικό μητρώο δοτών μυελού των οστών για μεταμοσχεύσεις

  Δημιουργείται εθνικό μητρώο δοτών μυελού των οστών για μεταμοσχεύσεις

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-20 17:57:22 | Πηγή: Skai
  Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και η Ελληνική Αιματολογική Εταιρία (ΕΑΕ) ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία.

  Για πρώτη φορά στη χώρα μας θα δημιουργηθεί ένα εθνικό μητρώο 22.000 Ελλήνων, στο οποίο θα συμμετέχουν εθελοντές ως δότες μυελού των οστών προς μεταμόσχευση.

  Το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών θα επιτρέψει τον χαρακτηρισμό του γενετικού προφίλ ιστοσυμβατότητας με τις πλέον σύγχρονες και ακριβείς μεθόδους. Θα αυξήσει έτσι τις πιθανότητες εύρεσης ενός HLA συμβατού δότη, με σκοπό τη μεταμόσχευση ασθενών που πάσχουν από λευχαιμίες και άλλες ασθένειες, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών.

  Υπεύθυνος για αυτήν την προσπάθεια θα είναι ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, καθηγητής και ακαδημαϊκός, Δημήτρης Θάνος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της συνεργασίας αυτής.

  Tags: μεταμόσχευση, μυελός των οστών, δότες, λευχαιμία
 • Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται εθνικό μητρώο δοτών μυελού των οστών για μεταμοσχεύσεις

  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται εθνικό μητρώο δοτών μυελού των οστών για μεταμοσχεύσεις

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-20 17:08:09 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και η Ελληνική Αιματολογική Εταιρία (ΕΑΕ) ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία.

  Για πρώτη φορά στη χώρα μας θα δημιουργηθεί ένα εθνικό μητρώο 22.000 Ελλήνων, στο οποίο θα συμμετέχουν εθελοντές ως δότες μυελού των οστών προς μεταμόσχευση.

  Το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών θα επιτρέψει τον χαρακτηρισμό του γενετικού προφίλ ιστοσυμβατότητας με τις πλέον σύγχρονες και ακριβείς μεθόδους. Θα αυξήσει έτσι τις πιθανότητες εύρεσης ενός HLA συμβατού δότη, με σκοπό τη μεταμόσχευση ασθενών που πάσχουν από λευχαιμίες και άλλες ασθένειες, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών.

  Υπεύθυνος για αυτήν την προσπάθεια θα είναι ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, καθηγητής και ακαδημαϊκός, Δημήτρης Θάνος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της συνεργασίας αυτής.
 • Euractiv: Εναρμονισμένες προδιαγραφές για τη σήμανση αλλεργιογόνων ζητά η βιομηχανία τροφίμων

  Euractiv: Εναρμονισμένες προδιαγραφές για τη σήμανση αλλεργιογόνων ζητά η βιομηχανία τροφίμων

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-19 21:13:17 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την κατάρτιση ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τη σήμανση αλλεργιογόνων ουσιών στα προϊόντα ζήτησαν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τροφίμων και ποτών από την Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί αναγκαίο βήμα για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.

  Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πόρταλ ενημέρωσης με ειδήσεις ευρωπαϊκού περιεχομένου «Euractiv», η ΕΕ διαθέτει αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο αναφορικά με τις ετικέτες σήμανσης των αλλεργιογόνων ως συστατικά στα τρόφιμα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας τροφίμων για την πρόληψη της μόλυνσης, οι κατασκευαστές σπάνια εγγυώνται ότι τα προϊόντα τους είναι εντελώς απαλλαγμένα από ίχνη ανεπιθύμητων αλλεργιογόνων ουσιών.

  Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την αβεβαιότητα, χρησιμοποιούν την ετικέτα για την προφύλαξη ενάντια στα αλλεργιογόνα (PAL). Η εν λόγω ετικέτα έχει τη μορφή προειδοποίησης σχετικά με τη συσκευασία του προϊόντος που μπορεί να περιέχει ίχνη συγκεκριμένων αλλεργιογόνων, ακόμη και αν δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συστατικών.

  Από την πλευρά της, η FoodDrinkEurope, όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, προειδοποίησε ότι η απουσία πανευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με την PAL απειλεί την αξιοπιστία του συστήματος προς τους καταναλωτές, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους ασθενείς που πάσχουν από αλλεργίες και υπονομεύοντας την ενιαία αγορά.

  Κανένα ποσοτικό κριτήριο

  Επί του παρόντος, η ΕΕ δεν διαθέτει ποσοτικά κριτήρια για τη σήμανση των αλλεργιογόνων ουσιών σε τρόφιμα ή ποτά, πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να διενεργούν τη δική τους εκτίμηση κινδύνου.

  Η FoodDrinkEurope ανέφερε στη EURACTIV ότι οι πάσχοντες από αλλεργίες πιστεύουν ότι μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια ορισμένα προϊόντα, που στην πραγματικότητα ενδέχεται να αποτελούν απειλή.

  Σε πρόσφατο έγγραφό της, η οργάνωση κάλεσε την Επιτροπή να παράσχει ένα εναρμονισμένο πλαίσιο για τη σήμανση των πληροφοριών για τα αλλεργιογόνα, χρησιμοποιώντας σαφείς, τυποποιημένους και εύκολα μεταφρασμένους όρους. Τόνισε, επίσης, ότι η διαδικασία PAL πρέπει να είναι αυστηρά επιστημονική.

  «Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα έχουν υποβληθεί σε εκτίμηση κινδύνου και ότι η παρουσία ή η απουσία PAL είναι συνέπεια αυτής της διαδικασίας», κατέληξε η FoodDrinkEurope, σύμφωνα με το Euractiv.

  Επιπλέον, η έλλειψη ηγετικής θέσης της ΕΕ στο θέμα αυτό προκάλεσε κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, καθώς τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να αναπτύξουν τα δικά τους κριτήρια και πρακτικές σήμανσης, εκτιμάται στο ίδιο δημοσίευμα.

  Περίπου το 90% του κύκλου εργασιών της ΕΕ στον κλάδο των τροφίμων και ποτών παράγεται εντός της ενιαίας αγοράς, έτσι οι διαφορετικές πρακτικές σήμανσης μεταξύ των κρατών μελών επιφέρουν σημαντικά εμπόδια στο ενδοκοινοτικό εμπόριο.

  Πηγή: Euractiv
 • 3ος Διάπλους Axion Hellas

  3ος Διάπλους Axion Hellas

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-19 19:30:18 | Πηγή: Skai
  Στο πλαίσιο του 3ου διάπλου της για το 2017, η Axion Hellas, συνεχίζει τη δράση της σε Ψαρά και Βολισσό Χίου. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα διενεργηθούν μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις στους κατοίκους, θα στηθούν ιατρεία 20 ιατρικών ειδικοτήτων και θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά.

  Οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν εξετάσεις και να επισκεφτούν τα ιατρεία, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στα Ψαρά και την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στη Βολισσό Χίου.


  Αναλυτικά:

  ΨΑΡΑ
  Τετάρτη 20/9/2017


  8.00-9.00 μμ
  Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Δήμου Ψαρών
  Παρουσίαση Axion Hellas-Βασίλης Πατέρας
  Ομιλίες με έμα “Πρόληψη & Υγεία”
  1.Πρώτες ιατρικές βοήθειες – Ζαρμακούπης Κ.
  2.Παπ τεστ και εμβόλιο HPV για την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας-Ζαφειρόπουλος Λ.
  3.Ενημέρωση για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών –ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ


  Πέμπτη 21/9/2017

  ΙΑΤΡΕΙΑ
  08:00-10:00 πμ
  Μικροβιολογικές εξετάσεις
  (οι ασθενείς να προσέλθουν νηστικοί)

  09:00-13:00 και 15.00-20:00
  Ιατρεία 20 διαφορετικών ειδικοτήτων:
  1.Παιδιατρικό
  2.Παιδογαστρεντερολογικό-Ηπατολογία-Διατροφή
  3.Γυναικολογικό: τέστ Pap, υπερηχογράφημα
  4.Πνευμονολογικό
  5.Καρδιολογικό
  6.Ενδοκρινολογικό-υπερηχογράφημα θυρεοειδούς
  7.Γαστρεντερολογικό/Ηπατολογικό-υπερηχογράφημα κοιλίας
  8.Γενικής Χειρουργικής
  9.Χειρουργικήςμαστού- υπερηχογράφημα μαστού
  10.Αγγειολογικό-υπερηχογράφημα αγγείων
  11.Οφθαλμολογικό
  12.Νευρολογικό
  13.Πλαστικής χειρουργικής
  14.Δερματολογικό
  15.Ορθοπεδικό
  16.Ουρολογικό
  17.Ωτορινολαρυγγολογικό
  18.Ψυχιατρικής
  19.Οδοντιατρικό

  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
  09.00-12.00
  1. Δημοτικό/Γυμνάσιο/Λύκειο Ψαρών:
  •Πρόγραμμα με τίτλο "Σέβομαι την διαφορετικότητα" σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Εκεχειρία σε ολες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.
  •Διάδραση με τις Ολυμπιονίκες Ιστιοπλοϊας Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου.
  •Ενημέρωση για την βέλτιστη διατροφή στη φάση ανάπτυξης/εφηβείας και αθλητισμού.
  2. Νηπιαγωγείο Ψαρών:
  •Θεατρικό παιχνίδι στα προνήπια και νήπια.

  7.00-8.00μμ
  Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Δήμου Ψαρών
  Ομιλητής: Αθανάσιος Χαλκιάς
  1. "Ασφαλής χρήση του internet": Ενημέρωση του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα εξής θέματα:
  α) Πορνογραφία ανηλίκων, πως προσεγγίζονται ανήλικοι μέσωδιαδικτύου. Τρόποι προστασίας.
  β) Cyberbullying.
  γ) Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  δ) Χρήση κινητών τηλεφώνων, απάτες, διαγωνισμοί και προσωπικά δεδομένα
  ε) Εθισμός στο διαδίκτυο


  ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟΣ-ΒΟΛΙΣΣΟΣ
  Παρασκευή 22/9/2017
  8:00-11:00 πμ
  Δημαρχείο
  Μικροβιολογικό-εξετάσεις αίματος
  (οι ασθενείς να προσέλθουν νηστικοί)

  10:00-14:00 και 16:00-20:00
  Ιατρεία πολλών ειδικοτήτων (Δημαρχείο –Σχολείο):
  1.Παιδιατρικό, Παιδογαστρεντερολογικό
  2.Γυναικολογικό: τέστ Pap, υπερηχογράφημα
  3.Πνευμονολογικό
  4.Καρδιολογικό
  5.Ενδοκρινολογικό-υπερηχογράφημα θυρεοειδούς
  6.Γαστρεντερολογικό/Ηπατολογικό-υπερηχογράφημα κοιλίας
  7.Γενικής Χειρουργικής
  8.Χειρουργικής μαστού- υπερηχογράφημα μαστού
  9.Αγγειολογικό-υπερηχογράφημα αγγείων
  10.Οφθαλμολογικό
  11.Νευρολογικό
  12.Πλαστικής χειρουργικής
  13.Δερματολογικό
  14.Ορθοπεδικό
  15.Ουρολογικό
  16.Ωτορινολαρυγγολογικό
  17.Ψυχιατρικής
  18.Οδοντιατρικό  Παρασκευή 22/9/2017

  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
  Πρωί
  1.Δημοτικό/ Γυμνάσιο/ Λύκειο Βολισσού
  •Πρόγραμμα με τίτλο "Σέβομαι την διαφορετικότητα" σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Εκεχειρία και το British Council σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.
  (Ντόρα Πάλλη, Cliff Parry, Chief Educator British Council)
  •Διάδραση με τις Ολυμπιονίκες Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου
  •Ενημέρωση για την βέλτιστη διατροφή στη φάση ανάπτυξης/εφηβείας και αθλητισμού, Κωσταρά X.
  •Ενημέρωση του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τίτλο "Ασφαλής χρήση του internet", Χαλκιάς Α.
  2. Νηπιαγωγείο Βολισσού:
  •Θεατρικό παιχνίδι σε νήπια και προνήπια

  19.30-21.30μμ
  Πλατεία του Χριστού
  Ομιλίες στην Κοινότητα Βολισσού με Θέμα:
  1. Παρουσίαση Axion Hellas-Βασίλης Πατέρας
  2. "Ασφαλής χρήση του internet": Ενημέρωση του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα εξής θέματα:
  α) Πορνογραφία ανηλίκων, πως προσεγγίζονται ανήλικοι μέσω διαδικτύου. Τρόποι προστασίας.
  β) Cyberbullying .
  γ) Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  δ) Χρήση κινητών τηλεφώνων, απάτες, διαγωνισμοί και προσωπικά δεδομένα
  ε) Εθισμός στο διαδίκτυο
  Ομιλητής: Αθανάσιος Χαλκιάς
  3. “Πρόληψη & Υγεία”
  Πρώτες ιατρικές βοήθειες – Ζαρμακούπης Κ.
  Παπ τεστ και εμβόλιο HPV για την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας-Ζαφειρόπουλος Λ.
  Πρόληψη του καρκίνου του μαστού-Σταφυλά Β.
  Ενημέρωση για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών –ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ


  Σάββατο 23/9/2017
  ΙΑΤΡΕΙΑ
  8:00-11:00 πμ
  Δημαρχείο
  Μικροβιολογικό-εξετάσεις αίματος
  (οι ασθενείς να προσέλθουν νηστικοί)

  09:00-13:00 και 15.00-19:00
  Ιατρεία 20 διαφορετικών ειδικοτήτων (Δημαρχείο-Σχολείο):
  1.Παιδιατρικό, Παιδογαστρεντερολογικό
  2.Γυναικολογικό: τέστ Pap, υπερηχογράφημα
  3.Πνευμονολογικό
  4.Καρδιολογικό
  5.Ενδοκρινολογικό-υπερηχογράφημα θυρεοειδούς
  6.Γαστρεντερολογικό/ Ηπατολογικό-υπερηχογράφημα κοιλίας
  7.Γενικής Χειρουργικής
  8.Χειρουργικής μαστού- υπερηχογράφημα μαστού
  9.Αγγειολογικό-υπερηχογράφημα αγγείων
  10.Οφθαλμολογικό
  11.Νευρολογικό
  12.Πλαστικής χειρουργικής
  13.Δερματολογικό
  14.Ορθοπεδικό
  15.Ουρολογικό
  16.Ωτορινολαρυγγολογικό
  17.Ψυχιατρικής
  18.Οδοντιατρικό

  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
  19.00-20.00 μμ
  Θεατρικός Αυτοσχεδιασμός παιδιών Γυμνασίου/ Λυκείου
 • Digital Health: Υγεία από το μέλλον… στο παρόν

  Digital Health: Υγεία από το μέλλον… στο παρόν

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-19 17:33:58 | Πηγή: Skai
  Χειρουργεία high tech, αισθητήρες που μπορούν να παρακολουθούν το σώμα μας και την υγεία μας, εφαρμογές στο κινητό που μπορούν να μας συμβουλέψουν πότε χρειάζεται να πάμε στον καρδιολόγο…

  Όλα αυτά δεν είναι σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για απλή χρήση της ψηφιακής υγείας.

  Πρόκειται για τεχνολογία που ξεκινάει από το χειρουργείο του γιατρού, προχωράει στην ρομποτική, στους αισθητήρες που μπορούν να βρουν χιλιάδες εφαρμογές στην καθημερινότητα μας και μπορούν να «παρακολουθούν» τα πάντα στο σώμα μας, στα σπίτια μας, στο περιβάλλον μας, στην ανάλυση δεδομένων για νέα προσωπικά φάρμακα (personalized medicine). Αφορά επίσης και τις απλές εφαρμογές στο κινητό μας (well being apps) που μπορούν να μετράνε πχ πόσο περπατάμε και να βοηθούν τον καρδιολόγο μας να καταλάβει πώς φροντίζουμε τον εαυτό μας.

  Στις 20 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο του ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, διοργανώνεται η 4η Συνάντηση Ψηφιακής Υγείας, όπου ειδικοί ηλεκτρονικής υγείας και τεχνολογιών υγείας συναντώνται να μιλήσουν, να δικτυωθούν, να κάνουν ερωτήσεις, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες.

  Ευπρόσδεκτοι είναι κλινικοί γιατροί, ασθενείς, άτομα που φροντίζουν ασθενείς, φοιτητές ιατρικής και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την καινοτομία στην ψηφιακή υγεία που αλλάζει την ζωή μας.

  To Athens Digital Health meetup, διοργανώνεται περίπου κάθε δύο μήνες, από ανθρώπους που αγαπάνε την τεχνολογία και θέλουν να δουν την εφαρμογή της στην υγεία με σκοπό την βελτίωση της ζωής όλων μας.

  Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που θα λάβει χώρα σε νοσοκομείο και στόχος είναι να απευθυνθεί άμεσα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές ώστε να γίνει συζήτηση για ηλεκτρονική υγεία εντός των νοσοκομείων.

  Το Athens Digital Health meetup δεν απευθύνεται όμως μόνο σε επαγγελματίες υγείας, αλλά σε όλους γιατί όταν όμως μιλάμε για υγεία, δεν μιλάμε μόνο για την αντιμετώπιση ασθενειών και νοσοκομεία. Μιλάμε για μια ζωή με υγεία για όλους, μιλάμε για παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων, για πρόληψη, για φροντίδα των ηλικιωμένων, για άθληση, για την βέλτιστη ποιότητα ζωής στις πόλεις που ζούμε και στο περιβάλλον μας.

  ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, Κτήριο 2 – Αμφιθέατρο, 20 Σεπτεμβρίου 18.00 – 21.30, Είσοδος Ελεύθερη.

  Περισσότερες πληροφορίες https://www.meetup.com/Athens-eHealth-Digital-Health-Meetup/
  Επόμενο event: https://www.meetup.com/Athens-eHealth-Digital-Health-Meetup/events/242764076/  Tags: 4η Συνάντηση Ψηφιακής Υγείας, Athens Digital Health meetup
 • Πάνω από 1500 ρομά εμβολιάστηκαν στην Αττική κατά της ιλαράς

  Πάνω από 1500 ρομά εμβολιάστηκαν στην Αττική κατά της ιλαράς

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-19 16:30:42 | Πηγή: Skai
  Περίπου 1500 εμβολιασμοί κατά της ιλαράς έχουν γίνει σε καταυλισμούς ρομά της Αττικής, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

  Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλους τους δήμους στην Ελλάδα καθώς παρατηρείται έξαρση της νόσου.

  Μέχρι στιγμής υπάρχουν 150 κρούσματα από τις άρχες Μαΐου με τον αριθμό να αυξάνεται ιδιαίτερα από τον Αύγουστο και μετά.

  Το 75% των κρουσμάτων αφορά ρομά.

  Tags: Ρομά, ιλαρά, γιατροί, εμβολιασμοί, Ανδρέας Ξανθός
 • Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων για τους καπνιστές με HIV

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων για τους καπνιστές με HIV

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-19 10:02:12 | Πηγή: Skai
  Οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV και κάνουν κανονικά την αντιρετροϊκή θεραπεία τους και καπνίζουν παράλληλα, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με έρευνα του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

  Συγκεκριμένα, ένας στους δέκα ανθρώπους με HIV (καπνιστές και μη) πεθαίνει από αυτή τη μορφή καρκίνου αλλά στην περίπτωση των καπνιστών με HIV, ο κίνδυνος αυτός ανεβαίνει στο 25%. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Κρίσνα Ρέντι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine".

  Οι ιατροί υπογραμμίζουν πως η πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων μέσω διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους ανθρώπους με HIV.

  «Το κάπνισμα και ο HIV αποτελούν ιδιαίτερα κακό συνδυασμό. Τα ποσοστά των καπνιστών είναι πάρα πολύ υψηλά μεταξύ των ανθρώπων με HIV, παρόλο που τόσο το κάπνισμα όσο και ο HIV αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων», δήλωσε ο δρ Ρέντι.

  Για τους ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει από τον HIV, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων είναι 30% για τους«φανατικούς» καπνιστές και μόλις 1,5%  για τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων είναι λίγο μεγαλύτερος για τους άνδρες καπνιστές με HIV από ό,τι για τις καπνίστριες με HIV.

  «Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι πλέον μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων με HIV, μολονότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν», δήλωσε η ερευνήτρια Ροσέλ Βαλένσκι.

  Μόνο στις ΗΠΑ, το 40% των ανθρώπων με HIV καπνίζουν, έναντι ποσοστού 15% στον γενικό πληθυσμό.

  Tags: HIV, AIDS, καρκίνος, πνεύμονες, κίνδυνος
 • Οι καπνιστές με HIV είναι πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων παρά από τον ιό

  Οι καπνιστές με HIV είναι πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων παρά από τον ιό

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-19 09:46:54 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV και κάνουν κανονικά την αντιρετροϊκή θεραπεία τους, αλλά παράλληλα καπνίζουν, αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν τελικά από καρκίνο των πνευμόνων λόγω του τσιγάρου, παρά από AIDS. Ο κίνδυνος των καπνιστών είναι από έξι έως φορές μεγαλύτερος, ανάλογα με το πόσο καπνίζουν.

  Aυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων μέσω διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους ανθρώπους με HIV.

  Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, με επικεφαλής τον δρα Κρίσνα Ρέντι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine".
  «Το κάπνισμα και ο HIV αποτελούν ιδιαίτερα κακό συνδυασμό. Τα ποσοστά των καπνιστών είναι πάρα πολύ υψηλά μεταξύ των ανθρώπων με HIV, παρόλο που τόσο το κάπνισμα όσο και ο HIV αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων», δήλωσε ο δρ Ρέντι.

  Οι ασθενείς με HIV ζουν πλέον περισσότερο χάρη στα αντιρετροϊκά φάρμακα, αλλά αν καπνίζουν, κινδυνεύουν σοβαρά να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων, πολύ περισσότερο από ό,τι οι καπνιστές που δεν έχουν τον ιό.

  Η μελέτη εκτιμά ότι σχεδόν ένας στους δέκα (10%) ανθρώπους με HIV -καπνιστές και μη- θα πεθάνει από αυτή τη μορφή καρκίνου. Σχεδόν ένας στους τέσσερις (25%) καπνιστές με HIV θα πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων. Ο κίνδυνος θανάτου από αυτό τον καρκίνο για τους βαριούς καπνιστές φθάνει το 30%, έναντι μόνο 1,5% για τους μη καπνιστές.

  Στις ΗΠΑ πάνω από το 40% των ανθρώπων με HIV καπνίζουν, έναντι ποσοστού καπνιστών μόνο 15% στο γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων είναι λίγο μεγαλύτερος για τους άνδρες καπνιστές με HIV από ό,τι για τις καπνίστριες με HIV.

  «Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι πλέον μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων με HIV, μολονότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν», δήλωσε η ερευνήτρια Ροσέλ Βαλένσκι.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Οι καπνιστές με HIV είναι πολύ πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων παρά από τον ιό

  Οι καπνιστές με HIV είναι πολύ πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων παρά από τον ιό

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-19 09:25:06 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV και κάνουν κανονικά την αντιρετροϊκή θεραπεία τους, αλλά παράλληλα καπνίζουν, αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν τελικά από καρκίνο των πνευμόνων λόγω του τσιγάρου, παρά απο AIDS. Ο κίνδυνος των καπνιστών είναι από έξι έως φορές μεγαλύτερος, ανάλογα με το πόσο καπνίζουν.

  Aυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων μέσω διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους ανθρώπους με HIV.

  Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, με επικεφαλής τον δρα Κρίσνα Ρέντι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine".
  «Το κάπνισμα και ο HIV αποτελούν ιδιαίτερα κακό συνδυασμό. Τα ποσοστά των καπνιστών είναι πάρα πολύ υψηλά μεταξύ των ανθρώπων με HIV, παρόλο που τόσο το κάπνισμα όσο και ο HIV αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων», δήλωσε ο δρ Ρέντι.

  Οι ασθενείς με HIV ζουν πλέον περισσότερο χάρη στα αντιρετροϊκά φάρμακα, αλλά αν καπνίζουν, κινδυνεύουν σοβαρά να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων, πολύ περισσότερο από ό,τι οι καπνιστές που δεν έχουν τον ιό.

  Η μελέτη εκτιμά ότι σχεδόν ένας στους δέκα (10%) ανθρώπους με HIV -καπνιστές και μη- θα πεθάνει από αυτή τη μορφή καρκίνου. Σχεδόν ένας στους τέσσερις (25%) καπνιστές με HIV θα πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων. Ο κίνδυνος θανάτου από αυτό τον καρκίνο για τους βαριούς καπνιστές φθάνει το 30%, έναντι μόνο 1,5% για τους μη καπνιστές.

  Στις ΗΠΑ πάνω από το 40% των ανθρώπων με HIV καπνίζουν, έναντι ποσοστού καπνιστών μόνο 15% στο γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων είναι λίγο μεγαλύτερος για τους άνδρες καπνιστές με HIV από ό,τι για τις καπνίστριες με HIV.

  «Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι πλέον μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων με HIV, μολονότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν», δήλωσε η ερευνήτρια Ροσέλ Βαλένσκι.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Ραδιοεμβολισμός: Μία νέα μέθοδος κατά του καρκίνου του ήπατος

  Ραδιοεμβολισμός: Μία νέα μέθοδος κατά του καρκίνου του ήπατος

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-18 16:45:11 | Πηγή: Ζούγκλα
  Γράφει ο κ. Μιχαήλ Γλυνός, Ακτινολόγος Διευθυντής Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας ΥΓΕΙΑ

  Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος είναι ο έκτος σε συχνότητα καρκίνος στον άνθρωπο, με πάνω από 750.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο παγκοσμίως. Ακόμα συχνότερες είναι οι ηπατικές μεταστάσεις από μία σειρά πρωτοπαθών όγκων, κυρίως παχέος εντέρου αλλά και ορθού, μαστού, πεπτικού συστήματος και παγκρέατος.

  Η πρόοδος της Ογκολογίας και της χειρουργικής ήπατος έχει συντελέσει σε αξιοσημείωτη βελτίωση τόσο του χρόνου αλλά κυρίως της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών. Δυστυχώς όμως, ένα σημαντικό ποσοστό δεν είναι δυνατόν να χειρουργηθούν είτε δεν ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία.
  Στις περιπτώσεις αυτές αλλά όχι μόνο, η Επεμβατική Ακτινολογία έχει αποφασιστικό ρόλο με τις μεθόδους του χημειοεμβολισμού, του θερμοκαυτηριασμού και, τα τελευταία χρόνια, με τον Ραδιοεμβολισμό.

  Οι ενδαρτηριακές θεραπείες στο ήπαρ βασίζονται στο γεγονός ότι ενώ το υγιές ήπαρ αιματώνεται κατά κύριο λόγο (περίπου στο 75%) από την πυλαία φλέβα προκειμένου να επεξεργαστεί τα στοιχεία που απορροφώνται από το έντερο και μόνο κατά 25% από την ηπατική αρτηρία, στην περίπτωση του καρκίνου η κατάσταση αντιστρέφεται και ο όγκος αιματώνεται σχεδόν αποκλειστικά από την ηπατικά αρτηρία. Αυτό ακριβώς εκμεταλλευόμαστε και, όταν μιλάμε για εμβολισμό ή χημειοεμβολισμό, προσπαθούμε να διακόψουμε την αιμάτωση του όγκου με σκοπό τη συρρίκνωσή του.

  Στην περίπτωση του Ραδιοεμβολισμού, η διακοπή αυτή συνοδεύεται από χορήγηση μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας εντός του όγκου. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι το υγιές ήπαρ δεν ακτινοβολείται ή ακτινοβολείται ελάχιστα.

  Η βασική ιδέα είναι να εμποτίσουμε πολύ μικρά σφαιρίδια ρητίνης ή γυαλιού με ραδιενεργό ισότοπο Ύττριο-90, το οποίο εκλύει ακτινοβολία. Τα σφαιρίδια αυτά εισάγονται στον όγκο μέσα από τους κλάδους της ηπατικής αρτηρίας με πολύ λεπτούς καθετήρες οι οποίοι εισάγονται στο σώμα με μία παρακέντηση περιφερικής αρτηρίας.

  Η διαδικασία του ραδιοεμβολισμού περιλαμβάνει δύο ή τρία στάδια, αναλόγως των χαρακτηριστικών του όγκου. Στο αρχικό στάδιο διενεργείται η προεργασία, ο έλεγχος δηλαδή της καταλληλότητας του ασθενούς και της αγγειακής ανατομίας του υπό θεραπεία ήπατος . Στο στάδιο αυτό γίνονται και οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ακριβής ροή του ραδιοϊσότοπου προς τον όγκο, η οποία ελέγχεται με χορήγηση φαρμάκου-προσομοιωτή. Με βάση αυτά καθορίζεται η ποσότητα του ραδιενεργού υλικού και οι ιδιαίτερες συνθήκες χορήγησής του. Πρόκειται δηλαδή για ιδιαίτερα εξατομικευμένη θεραπεία.

  Στο δεύτερο στάδιο διενεργείται η χορήγηση των μικροσφαιριδίων με το ραδιοφάρμακο. Εάν η φύση και η κατανομή του όγκου απαιτούν, το δεύτερο στάδιο χωρίζεται στα δύο, με χρονική απόσταση ενός μηνός.

  Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο για 24 ώρες σε κάθε στάδιο. Μετά τη λήξη της θεραπείας του παρακολουθείται με βιοχημικές εξετάσεις, ενώ το απεικονιστικό αποτέλεσμα ελέγχεται με αξονική τομογραφία σε ένα μήνα από το τελευταίο στάδιο.

  Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, όπως παρατίθενται στην ιατρική βιβλιογραφία, είναι ενθαρρυντικά και έχουν τοποθετήσει τον ραδιοεμβολισμό στις προτεινόμενες θεραπείες σε περιπτώσεις ανθεκτικών ηπατικών όγκων.

  Σήμερα, πολλές περιπτώσεις οι οποίες κάποτε απαιτούσαν χειρουργική παρέμβαση, μπορούν να αντιμετωπισθούν μη χειρουργικά. Οι επεμβατικές ακτινολογικές θεραπείες προσφέρουν μικρότερο ρίσκο, λιγότερο πόνο και μικρότερο διάστημα ανάρρωσης σε σύγκριση με τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι επεμβατικοί ακτινολόγοι του Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΥΓΕΙΑ, συνεργάζονται στενά με τους κλινικούς ιατρούς των αντιστοίχων ειδικοτήτων, ώστε να παρέχεται στον ασθενή η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη θεραπεία.

  Πηγή: www.hygeia.gr
 • Ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί να θεραπευθεί υπό προϋποθέσεις

  Ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί να θεραπευθεί υπό προϋποθέσεις

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-18 16:28:41 | Πηγή: Skai
  Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί έναν από τους πλέον δύσκολους καρκίνους με τη συχνότητά του να αυξάνει συνεχώς.

  Είναι μία νόσος που δύσκολα αντιμετωπίζεται χειρουργικά, αλλά μπορεί να καταστεί δυνητικά ιάσιμη.

  Παρ΄ ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος έχει κακή πρόγνωση, η σημαντική πρόοδος στη νέα τεχνολογία, επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και μικρών νεοπλασμάτων. Γι΄ αυτό και υπήρξε βελτίωση της θνητότητας και της νοσηρότητας.

  Για την επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος, απαιτείται πολύπλοκη προσέγγιση που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο σε Κέντρα Αριστείας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο μεγάλη είναι η εξειδίκευση των χειρουργών, των ακτινολόγων και των ογκολόγων παθολόγων, τόσο καλύτερη είναι η έκβαση για τον ασθενή.

  Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ημερίδα με θέμα "Τι έχει αλλάξει στην θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος;" η οποία διοργανώθηκε με την επιστημονική ευθύνη των ιατρών της Μονάδας Παγκρεατικού Καρκίνου του Ογκολογικού Κέντρου του Ιατρικού Διαβαλκανικού, χειρουργού παγκρέατος Ευθύμιου Χατζηθεόκλητου και ογκολόγου-παθολόγου Χρήστου Εμμανουηλίδη.

  Στη διάρκεια της ημερίδας υπογραμμίστηκε ότι για το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα απαιτείται επίσης μεγάλη εμπειρία των ακτινολόγων για τη σωστή σταδιοποίηση της νόσου και τον ακριβή έλεγχο της προσβολής των αγγείων και άλλων οργάνων της άνω κοιλίας, καθώς τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν την απόφαση για την εξαιρεσιμότητα ή όχι του καρκίνου. «Σε ένα Κέντρο Αριστείας, οι ειδικοί ιατροί μπορούν να αποφανθούν με ασφάλεια ποιοι όγκοι είναι χειρουργήσιμοι και ποιοι όχι» ανέφεραν οι ειδικοί ενώ παράλληλα υπογράμμισαν τη συμβολή των αναδυόμενων μοριακών στοχευμένων φαρμάκων, για καλύτερα αποτελέσματα στη χημειοθεραπεία.

  Στη διάρκεια της ημερίδας υπογραμμίστηκε επίσης η συμβολή της προεγχειρητικής εντατικής χημειοθεραπείας με νέα σχήματα που μπορούν να καταστήσουν εξαιρέσιμους χειρουργικά όγκους παγκρέατος που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν θεωρούνταν μη χειρουργήσιμοι.

  Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, δρ. Βασίλειος Αποστολόπουλος, τόνισε πως τα Κέντρα Αριστείας που λειτουργούν στο Ιατρικό Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, αποτελούν σημαντική συνεισφορά στη βέλτιστη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος από άκρως εξειδικευμένους ιατρούς όλων των συναφών ειδικοτήτων. Προσέθεσε δε ότι «το Ιατρικό Διαβαλκανικό, αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την εξωστρεφή στρατηγική του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται κορυφαία συνέδρια και εξειδικευμένες ημερίδες όπως η παρούσα, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι στηρίζουμε την επιστημονική κοινότητα για την παρουσίαση των νέων επιστημονικών επιτευγμάτων».

  Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Χειρουργικής Εταιρείας Β. Ελλάδος και την παρακολούθησαν ιατροί και νοσηλευτές. Συμμετείχαν ως εισηγητές οι πλέον εξειδικευμένοι στο αντικείμενο της θεραπείας του παγκρέατος, κορυφαίοι επιστήμονες - συνεργάτες του Ιατρικού Διαβαλκανικού, γιατροί δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων από όλη την Ελλάδα. Επίσης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δρ. Αλέξανδρος Πίντζας, ο οποίος παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα για τη γενετική βάση του καρκίνου του παγκρέατος και τις νέες στοχευμένες θεραπείες που απευθύνονται σε συγκεκριμένες μοριακές μεταλλάξεις καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ήπατος- Χοληφόρων- Παγκρέατος, δρ. Χρήστος Δερβένης ο οποίος υπογράμμισε τον ρόλο των Κέντρων Αριστείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος.
 • Θεσσαλονίκη: Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να καταστεί δυνητικά ιάσιμος

  Θεσσαλονίκη: Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να καταστεί δυνητικά ιάσιμος

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-18 15:51:36 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί έναν από τους πλέον δύσκολους καρκίνους με τη συχνότητά του να αυξάνει συνεχώς. Είναι μία νόσος που δύσκολα αντιμετωπίζεται χειρουργικά, αλλά μπορεί να καταστεί δυνητικά ιάσιμη. Παρ΄ ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος έχει κακή πρόγνωση, η σημαντική πρόοδος στη νέα τεχνολογία, επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και μικρών νεοπλασμάτων. Γι΄ αυτό και υπήρξε βελτίωση της θνητότητας και της νοσηρότητας. Για την επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος, απαιτείται πολύπλοκη προσέγγιση που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο σε Κέντρα Αριστείας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο μεγάλη είναι η εξειδίκευση των χειρουργών, των ακτινολόγων και των ογκολόγων παθολόγων, τόσο καλύτερη είναι η έκβαση για τον ασθενή.

  Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ημερίδα με θέμα "Τι έχει αλλάξει στην θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος;" η οποία διοργανώθηκε με την επιστημονική ευθύνη των ιατρών της Μονάδας Παγκρεατικού Καρκίνου του Ογκολογικού Κέντρου του Ιατρικού Διαβαλκανικού, χειρουργού παγκρέατος Ευθύμιου Χατζηθεόκλητου και ογκολόγου-παθολόγου Χρήστου Εμμανουηλίδη.

  Στη διάρκεια της ημερίδας υπογραμμίστηκε ότι για το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα απαιτείται επίσης μεγάλη εμπειρία των ακτινολόγων για τη σωστή σταδιοποίηση της νόσου και τον ακριβή έλεγχο της προσβολής των αγγείων και άλλων οργάνων της άνω κοιλίας, καθώς τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν την απόφαση για την εξαιρεσιμότητα ή όχι του καρκίνου. «Σε ένα Κέντρο Αριστείας, οι ειδικοί ιατροί μπορούν να αποφανθούν με ασφάλεια ποιοι όγκοι είναι χειρουργήσιμοι και ποιοι όχι» ανέφεραν οι ειδικοί ενώ παράλληλα υπογράμμισαν τη συμβολή των αναδυόμενων μοριακών στοχευμένων φαρμάκων, για καλύτερα αποτελέσματα στη χημειοθεραπεία.

  Στη διάρκεια της ημερίδας υπογραμμίστηκε επίσης η συμβολή της προεγχειρητικής εντατικής χημειοθεραπείας με νέα σχήματα που μπορούν να καταστήσουν εξαιρέσιμους χειρουργικά όγκους παγκρέατος που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν θεωρούνταν μη χειρουργήσιμοι.

  Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, δρ. Βασίλειος Αποστολόπουλος, τόνισε πως τα Κέντρα Αριστείας που λειτουργούν στο Ιατρικό Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, αποτελούν σημαντική συνεισφορά στη βέλτιστη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος από άκρως εξειδικευμένους ιατρούς όλων των συναφών ειδικοτήτων. Προσέθεσε δε ότι «το Ιατρικό Διαβαλκανικό, αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την εξωστρεφή στρατηγική του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται κορυφαία συνέδρια και εξειδικευμένες ημερίδες όπως η παρούσα, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι στηρίζουμε την επιστημονική κοινότητα για την παρουσίαση των νέων επιστημονικών επιτευγμάτων».

  Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Χειρουργικής Εταιρείας Β. Ελλάδος και την παρακολούθησαν ιατροί και νοσηλευτές. Συμμετείχαν ως εισηγητές οι πλέον εξειδικευμένοι στο αντικείμενο της θεραπείας του παγκρέατος, κορυφαίοι επιστήμονες - συνεργάτες του Ιατρικού Διαβαλκανικού, γιατροί δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων από όλη την Ελλάδα. Επίσης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δρ. Αλέξανδρος Πίντζας, ο οποίος παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα για τη γενετική βάση του καρκίνου του παγκρέατος και τις νέες στοχευμένες θεραπείες που απευθύνονται σε συγκεκριμένες μοριακές μεταλλάξεις καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ήπατος- Χοληφόρων- Παγκρέατος, δρ. Χρήστος Δερβένης ο οποίος υπογράμμισε τον ρόλο των Κέντρων Αριστείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος.
 • Έρευνα: 5.000 παραπάνω πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη λόγω του «Dieselgate»

  Έρευνα: 5.000 παραπάνω πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη λόγω του «Dieselgate»

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-18 11:16:31 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σε περίπου 5.000 παραπάνω από τους αναμενόμενους υπολογίζει μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη τους θανάτους λόγω της κρυφής ρύπανσης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Πρόκειται για την υπόθεση η οποία είναι γνωστή και ως σκάνδαλο «Dieselgate», που ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις για τη Volkswagen.

  Οι πρόσθετοι θάνατοι αποδίδονται στους ρύπους (οξείδια του αζώτου) που εκπέμπουν κυρίως οι παλαιότερης γενιάς κινητήρες των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Οι ρύποι αυτοί είναι σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας υψηλότεροι από ό,τι φαίνονται στα τεστ - κάτι που εν μέρει αποδίδεται σε ειδικό λογισμικό που «καμουφλάρει» τις μετρήσεις στα τεστ.

  Οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία και του Νορβηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, με επικεφαλής τον Γιαν Γιόνσον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters».

  Είχε πρόσφατα προηγηθεί μια άλλη παρεμφερής μελέτη στο περιοδικό «Nature», η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το τίμημα των κρυφών ρύπων είναι περίπου 7.000 έξτρα πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη.

  Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου είναι τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερες στον δρόμο από ό,τι στα επίσημα εργαστηριακά τεστ.

  Περίπου 425.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη αποδίδονται γενικότερα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πάνω από το 90% αυτών των πρόωρων θανάτων προκαλείται από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την έκθεση των ανθρώπων σε μικροσκοπικά σωματίδια, όπως αυτά που δημιουργούνται από τα οξείδια του αζώτου.

  Η μελέτη εκτιμά ότι από τους 425.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, οι 10.000 μπορούν να αποδοθούν στα οξείδια του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Από αυτούς, περίπου οι μισοί θάνατοι (5.000) σχετίζονται με τους κρυφούς ρύπους αυτών των οξειδίων λόγω του «Dieselgate».

  Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερα οξείδια του αζώτου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν τα πετρελαιοκίνητα εξέπεμπαν παρόμοια επίπεδα οξειδίων του αζώτου με τα βενζινοκίνητα, θα αποφεύγονταν περίπου τα τρίτα τέταρτα των πρόωρων θανάτων, δηλαδή 7.500.

  Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό πρόωρων θανάτων λόγω σωματιδίων από τα ντιζελοκίνητα οχήματα είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Από τη δεκαετία του 1990, το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων συνεχώς αυξάνεται στην Ευρώπη και σήμερα έχουν φθάσει να αποτελούν περίπου το μισό του στόλου των οχημάτων (με σημαντικές όμως διαφορές από χώρα σε χώρα). Σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια οχήματα με πετρέλαιο στην Ευρώπη, διπλάσια από όσα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

 • Το ντίζελ-γκέιτ πίσω από χιλιάδες πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη

  Το ντίζελ-γκέιτ πίσω από χιλιάδες πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-18 10:28:12 | Πηγή: Skai
  Σε περίπου 5.000 επιπλέον πρόωρους θανάτους έχει οδηγήσει η «κρυφή ρύπανση» των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, μία υπόθεση που έγινε γνωστή και ως σκάνδαλο «Ντίζελ-γκέιτ», σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη. 

  Οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία και του Νορβγηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, με επικεφαλής τον Γιαν Γιόνσον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters".

  Οι θάνατοι αυτοί αποδίδονται στους ρύπους (οξείδια του αζώτου) που εκπέμπουν κυρίως οι παλαιότερης γενιάς κινητήρες των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Οι ρύποι αυτοί είναι σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας υψηλότεροι από ό,τι φαίνονται στα τεστ - κάτι που εν μέρει αποδίδεται σε ειδικό λογισμικό που «καμουφλάρει» τις μετρήσεις στα τεστ.

  Είχε πρόσφατα προηγηθεί μια άλλη παρεμφερής μελέτη στο περιοδικό "Nature", η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το τίμημα των κρυφών ρύπων είναι περίπου 7.000 επιπλέον πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη.

  Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου είναι τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερες στο δρόμο από ό,τι στα επίσημα εργαστηριακά τεστ.

  Περίπου 425.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη αποδίδονται γενικότερα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πάνω από το 90% αυτών των πρόωρων θανάτων προκαλούνται από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την έκθεση των ανθρώπων σε μικροσκοπικά σωματίδια, όπως αυτά που δημιουργούνται από τα οξείδια του αζώτου.

  Η μελέτη εκτιμά ότι από τους 425.000 συνολικούς πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, οι 10.000 μπορούν να αποδοθούν στα οξείδια του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Από αυτούς, περίπου οι μισοί θάνατοι (5.000) σχετίζονται με τους κρυφούς ρύπους αυτών των οξειδίων λόγω του «Ντίζελ-γκέιτ».

  Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερα οξείδια του αζώτου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν τα πετρελαιοκίνητα εξέπεμπαν παρόμοια επίπεδα οξειδίων του αζώτου με τα βενζινοκίνητα, θα αποφεύγονταν περίπου τα τρίτα τέταρτα των πρόωρων θανάτων, δηλαδή 7.500.

  Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό πρόωρων θανάτων λόγω σωματιδίων από τα ντιζελοκίνητα οχήματα, είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Από τη δεκατία του 1990, το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων συνεχώς αυξάνεται στην Ευρώπη και σήμερα έχουν φθάσει να αποτελούν περίπου το μισό του στόλου των οχημάτων (με σημαντικές όμως διαφορές από χώρα σε χώρα).
   
  Σήμερα, κυκλοφορούν πάνω από 100 εκατομμύρια οχήματα με πετρέλαιο στην Ευρώπη, διπλάσια σε ποσοστό από όλον τον υπόλοιπο κόσμο.
  Tags: θάνατοι, ρύποι, πρόωροι
 • Έρευνα: 5.000 παραπάνω πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη λόγω του «Ντίζελ-γκέιτ»

  Έρευνα: 5.000 παραπάνω πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη λόγω του «Ντίζελ-γκέιτ»

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-18 10:24:04 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σε περίπου 5.000 παραπάνω από τους αναμενόμενους, υπολογίζει μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη τους θανάτους λόγω της κρυφής ρύπανσης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Μία υπόθεση γνωστή και ως σκάνδαλο «Ντίζελ-γκέιτ», που ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις για τη Φολκσβάγκεν.

  Οι πρόσθετοι θάνατοι αποδίδονται στους ρύπους (οξείδια του αζώτου) που εκπέμπουν κυρίως οι παλαιότερης γενιάς κινητήρες των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Οι ρύποι αυτοί είναι σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας υψηλότεροι από ό,τι φαίνονται στα τεστ - κάτι που εν μέρει αποδίδεται σε ειδικό λογισμικό που «καμουφλάρει» τις μετρήσεις στα τεστ.

  Οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία και του Νορβγηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, με επικεφαλής τον Γιαν Γιόνσον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters».

  Είχε πρόσφατα προηγηθεί μια άλλη παρεμφερής μελέτη στο περιοδικό «Nature», η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το τίμημα των κρυφών ρύπων είναι περίπου 7.000 έξτρα πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη.

  Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου είναι τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερες στο δρόμο από ό,τι στα επίσημα εργαστηριακά τεστ.

  Περίπου 425.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη αποδίδονται γενικότερα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πάνω από το 90% αυτών των πρόωρων θανάτων προκαλούνται από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την έκθεση των ανθρώπων σε μικροσκοπικά σωματίδια, όπως αυτά που δημιουργούνται από τα οξείδια του αζώτου.

  Η μελέτη εκτιμά ότι από τους 425.000 συνολικούς πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, οι 10.000 μπορούν να αποδοθούν στα οξείδια του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Από αυτούς, περίπου οι μισοί θάνατοι (5.000) σχετίζονται με τους κρυφούς ρύπους αυτών των οξειδίων λόγω του «Ντίζελ-γκέιτ».

  Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερα οξείδια του αζώτου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν τα πετρελαιοκίνητα εξέπεμπαν παρόμοια επίπεδα οξειδίων του αζώτου με τα βενζινοκίνητα, θα αποφεύγονταν περίπου τα τρίτα τέταρτα των πρόωρων θανάτων, δηλαδή 7.500.

  Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό πρόωρων θανάτων λόγω σωματιδίων από τα ντιζελοκίνητα οζήματα, είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Από τη δεκαετία του 1990, το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων συνεχώς αυξάνεται στην Ευρώπη και σήμερα έχουν φθάσει να αποτελούν περίπου το μισό του στόλου των οχημάτων (με σημαντικές όμως διαφορές από χώρα σε χώρα). Σήμερα, κυκλοφορούν πάνω από 100 εκατομμύρια οχήματα με πετρέλαιο στην Ευρώπη, διπλάσια από όσα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

 • Από τον Ιούνιο του 2012 εφαρμόζεται η συνταγογράφηση με δραστική ουσία αναφέρει ο ΠΦΣ

  Από τον Ιούνιο του 2012 εφαρμόζεται η συνταγογράφηση με δραστική ουσία αναφέρει ο ΠΦΣ

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-15 15:41:19 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2012 και δεν αποτελεί κάτι νέο στην διαδικασία έκδοσης την συνταγών, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), «με αφορμή τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, από διάφορους φορείς, την ενημερωτική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την πιστή τήρηση των διατάξεων κατά την διαδικασία έκδοσης των συνταγών».

  Ο ΠΦΣ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του επί του θέματος, τονίζοντας ότι «όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και έχουν την έγκριση του ΕΟΦ είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Οποιαδήποτε κινδυνολογία που αφορά στην υγεία των ασθενών, προκαλεί σύγχυση και δημιουργεί αναστάτωση στη φαρμακευτική αγορά».

  Σημειώνει επίσης, ότι την αποκλειστική ευθύνη για την συνταγογράφηση φέρει ο γιατρός, ο οποίος οφείλει παράλληλα να τηρεί τους κανόνες ορθής Ιατρικής Πρακτικής, η επιλογή της θεραπείας είναι ευθύνη του γιατρού όμως και ο φαρμακοποιός έχει το δικό του ποσοστό ευθύνης στην εκτέλεση της συνταγής. «Η κινδυνολογία και η φιλολογία για «κερκόπορτες» και για «επικίνδυνα φάρμακα», δεν συνάδουν με την διαπιστωμένη βούληση όλων των παρόχων Υγείας για τον εξορθολογισμό των δαπανών, υπογραμμίζει ο ΠΦΣ και διευκρινίζει ότι «η μνημονευθείσα σε Δελτίο Τύπου του Ι.Σ.Α. απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με αριθμό 3802/14, απορρίπτει την αίτηση ακύρωσης του ΙΣΑ κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία».

  Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος «αντιλαμβανόμενος τις δυσχέρειες του Συστήματος Υγείας , συνεχίζει να στηρίζει τις σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις του όπως έχουν διατυπωθεί για την παροχή πλήρους Φαρμακευτικής Περίθαλψης σε όλους τους πολίτες, αλλά δεν θα διστάσει να στηλιτευσει και τις πρακτικές, από όπου και αν προέρχονται, που είναι σε βάρος του Φαρμακοποιού και επιστήμης που υπηρετεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΦΣ.
 • ΚΕΕΛΠΝΟ: Αποφυγή κολύμβησης και έκθεσης σε περιοχές που έχουν μολυνθεί

  ΚΕΕΛΠΝΟ: Αποφυγή κολύμβησης και έκθεσης σε περιοχές που έχουν μολυνθεί

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-15 14:52:52 | Πηγή: Skai
  Να αποφευχθεί η κολύμβηση και η έκθεση σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα, συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακοίνωση του.

  Συγκεκριμένα αναφέρει πως κλιμάκιο του Κέντρου πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.

  «Συνιστάται από το κλιμάκιο, σε πρώτο χρόνο, η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση», καταλήγει η σύντομη ανακοίνωση.  Σχετικά Άρθρα

  Ξανθός: Εντός της ημέρας οδηγία για τους κινδύνους της ρύπανσης Tη δικογραφία για τη βύθιση του Αγία Ζώνη ζήτησε η Εισαγγελία Πειραιά Εξετάζονται τα καύσιμα του Blue Star Patmos - Αποκαλύψεις για το Αγία Ζώνη Νερά «καθαρότερα από πριν» σε 20 μέρες υπόσχεται ο Σαντορινιός Ανασκευάζει τα περί «μπάνιου» ο Κουρουμπλής Αιχμές Κουρουμπλή για την «Αγία Ζώνη» - η ρύπανση εξαπλώθηκε λόγω ρευμάτων Επίκαιρη επερώτηση από τη ΝΔ για τη ρύπανση του Σαρωνικού Κουρουμπλής: Γιγαντιαία προσπάθεια - ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία Tags: ΚΕΕΛΠΝΟ
 • «Συναγερμός» για το δεύτερο κρούσμα ιού του Δ. Νείλου στην Κορινθία

  «Συναγερμός» για το δεύτερο κρούσμα ιού του Δ. Νείλου στην Κορινθία

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-15 10:38:47 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δεύτερο επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού εμφανίστηκε στην Κορινθία.

  Η λοίμωξη του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι, κυρίως του οικιακού κουνουπιού (Culexspp.). Τη δεξαμενή του ιού αποτελούν τα άγρια και οικόσιτα πτηνά από τα οποία και μέσω κουνουπιών-διαβιβαστών μεταδίδεται στους ανθρώπους, τα ιπποειδή ή άλλα θηλαστικά. Είναι γνωστό ότι τα πτηνά διατηρούν τον ιό στο κυκλοφορικό τους σύστημα (ιαιμία) για αρκετό χρονικό διάστημα και με τη μετανάστευσή τους θεωρούνται υπεύθυνα για τη διασπορά του από ενδημικές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους μόνο με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

  Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

  Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

  Η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια, αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της Νόσου. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται επαγρύπνηση και αποφυγή υπερβολών, κακής πληροφόρησης και αδικαιολόγητου πανικού.

  Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την τελευταία πενταετία εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών όπως επίσης και πρωτοποριακά προγράμματα ελέγχου και πρόληψης της ελονοσίας και άλλων εντομομεταδιδόμενων ασθενειών (Ι.Δ.Ν, Λεϊσμανίαση, Καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων). Δυνάμει των ανωτέρω η Περιφέρει Πελοποννήσου δύναται να συνδράμει τους Δήμους που εκτελούν αυτοτελή προγράμματα.

  Υπενθυμίζεται ότι για την επιτυχία των ενεργειών είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν προέρχονται από ιδιόκτητους χώρους, όπως είναι οι αυλές και οι βεράντες των σπιτιών μας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν απλές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνανθρώπους μας:

  Μέτρα προστασίας στο σπίτι:
  Πλέγματα (σίτες) σε αγωγούς εξαερισμού των βόθρων Σίτες σε πόρτες και παράθυρα Φίλτρο καθαρισμού στην πισίνα και τακτική ανακύκλωση των υδάτων προς απομάκρυνση αυγών και νυμφών κουνουπιών και αποφυγή δημιουργίας στάσιμου νερού αντίστοιχα. Απομάκρυνση στάσιμων νερών και λυμάτων Τακτικό κούρεμα θάμνων και γρασιδιού Χρήση κλιματιστικού/ ανεμιστήρων Χρήση εντομοκτόνων (σπρέι αεροζόλ, ταμπλέτες, κ.α)
  Μέτρα ατομικής προστασίας:
  Φαρδιά και μακριά ρούχα με μακριά μανίκια Εντομοαπωθητικά σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία & ενίοτε και στα ρούχα Κουνουπιέρες Συχνά λουτρά προς απομάκρυνση του ιδρώτα
  Μέτρα προστασίας στην κοινότητα:
  Καθαρισμός αγωγών ώστε να μην παρεμποδίζεται η απομάκρυνση του νερού. Καθαρισμός βλάστησης σε επιφανειακά νερά Όχι αλόγιστη χρήση νερού, ειδικά όταν δεν υπάρχει κατάλληλη αποχέτευση αυτού καθώς αποτελεί παράγοντα για δημιουργία στάσιμων υδάτων. Πηγή: korinthostv.gr
 • Ανοίγει ο δρόμος για να γίνονται όλα τα παιδικά εμβόλια σε μόνο μια δόση

  Ανοίγει ο δρόμος για να γίνονται όλα τα παιδικά εμβόλια σε μόνο μια δόση

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-15 10:07:43 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που τελικά μπορεί να καταστήσει εφικτό στο μέλλον όλα μαζί τα παιδικά εμβόλια να χορηγούνται με μία και μοναδική δόση εμβολιασμού.

  Η νέα μέθοδος, που αποθηκεύει τα διαφορετικά εμβόλια σε ξεχωριστές μικροσκοπικές κάψουλες στο ίδιο ενέσιμο διάλυμα, δοκιμάσθηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια). Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

  Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Μιπλ και Μελίντα Γκέιτς.

  Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι, χάρη στη νέα μέθοδο, οι παιδικοί εμβολιασμοί θα γίνουν πιο εύκολοι, καθώς είναι γνωστό ότι συχνά τα παιδιά -αλλά και οι γονείς- αντιδρούν σε αυτούς.

  Οι μικροκάψουλες από ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές υλικό (PLGA), που περιέχουν τα διαφορετικά εμβόλια και οι οποίες εισάγονται στο σώμα ταυτόχρονα, είναι προγραμματισμένες να απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους στα επιθυμητά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το κάθε εμβόλιο, π.χ. μετά από εννέα, 20 ή 40 μέρες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες με διαβήτη

  Η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες με διαβήτη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-15 09:40:17 | Πηγή: Skai
  Οι γυναίκες με διαβήτη που πίνουν συχνά καφέ ή τσάι με καφεΐνη, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο, σε σχέση με όσες δεν κάνουν καθόλου κατανάλωση καφεΐνης, σύμφωνα με μια νέα πορτογαλική επιστημονική έρευνα.

  Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει τα οφέλη του καφέ στο γενικό πληθυσμό, αλλά η νέα έρευνα εστιάζει στους διαβητικούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση καφεΐνης, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για μια διαβητική γυναίκα. Για άγνωστο λόγο, η μελέτη δεν διαπίστωσε ανάλογη συσχέτιση στην περίπτωση των ανδρών διαβητικών.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταβίντ Καρβάλιο και τον δρα Ζοάο Σέρζιο Νέβες του Πανεπιστημίου του Πόρτο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Λισαβόνα, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 3.000 άτομα με διαβήτη.

  Οι επιστήμονες κατέγραψαν την κατανάλωση καφεΐνης από κάθε συμμετέχοντα και τη συσχέτισαν με τη θνησιμότητα. Σε χρονικό διάστημα 11 ετών πέθαναν 618 άνθρωποι.

  Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με διαβήτη που κατανάλωναν έως 100 μιλιγκράμ καφεΐνης (ένα καφέ περίπου) τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 51% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσες δεν έπιναν καθόλου καφέ ή τσάι.

  Όσες κατανάλωναν 100 έως 200 μιλιγκράμ καφεΐνης καθημερινά, είχαν 57% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ για ημερήσια κατανάλωση άνω των 200 μιλιγκράμ καφεΐνης (περίπου δύο καφέδες), ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 66%.

  Οι γυναίκες που έπιναν καφέ, είχαν κυρίως μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ όσες έπιναν κυρίως τσάι, είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

  Πάνω από το 80% του παγκόσμιου ενηλίκου πληθυσμού καταναλώνουν καφεΐνη καθημερινά. Η ημερήσια κατανάλωση καφέ υπολογίζεται σε 100 έως 300 μιλιγκράμ, ανάλογα με την ηλικία και τη χώρα.
  Tags: καφεϊνη, Διαβήτης, τσάι, γυναίκες
 • Ένοχη για την αύξηση του βάρους η κορτιζόλη

  Ένοχη για την αύξηση του βάρους η κορτιζόλη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-15 09:25:35 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η κορτιζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και είναι η κύρια ορμόνη που ευθύνεται για το στρες.

  Έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια "παρορμητική" ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.

  Εξηγεί ότι η υψηλή κορτιζόλη αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού. Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους "ασιτίας" δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης που ως γνωστό είναι η ορμόνη αποθήκευσης λίπους. Η υψηλή κορτιζόλη αυξάνει το σάκχαρο για να μας βοηθήσει να αντέξουμε τις στρεσσογόνες καταστάσεις, αλλά το υψηλό σάκχαρο ισοδυναμεί με αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη. «Το αποτέλεσμα είναι η φυσιολογία του σώματος μας λειτουργεί εναντίον μας - υψηλή κορτιζόλη - υψηλή ινσουλίνη - υψηλό σάκχαρο, που όλα αυτά μαζί έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη εναπόθεση λίπους. Οταν η κορτιζόλη παραμένει υψηλή τη νύχτα ,ενώ θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ή ο ύπνος δεν είναι ξεκούραστος. Το σώμα αυτό το ερμηνεύει ως στρες και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται: η έλλειψη ύπνου -στρες - υψηλή κορτιζόλη - υψηλό σάκχαρο - λιγούρες. Χρόνια υψηλή κορτιζόλη, μπορεί να προκαλέσει, διατροφή πλούσια σε σάκχαρα, υδατάνθρακες, καφέ και αλκοόλ, συναισθηματικό στρες, έλλειψη ύπνου, φλεγμονή, αλλαγές στη ζωή μας που προκαλούν άγχος (απόλυση, μετακόμιση,νέα δουλειά, γάμος ή διαζύγιο)».

  Τα προβλήματα που συνδέονται με την υψηλή κορτιζόλη, τονίζει η κ. Παπαγιαννίδου, είναι αύξηση σπλαχνικού λίπους, αντίσταση στην ινσουλίνη, κακή διάθεση, κακή ποιότητα ύπνου, αργή επούλωση πληγών.

  Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κορτιζόλη σε φυσιολογικά επίπεδα;

  Όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου απαιτείται αρκετό χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την κορτιζόλη μας στα φυσιολογικά επίπεδα.

  Η μείωση της υψηλής κορτιζόλης βασίζεται σε 4 άξονες:


  Να καταναλώνουμε τα σωστά τρόφιμα και συμπληρώματα Να αποφεύγουμε διεγερτικά που βλάπτουν τα επινεφρίδια Να τρώμε τακτικά γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη και λίπος για αποφυγή υπογλυκαιμιών Να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στις στρεσογόνες καταστάσεις
  Θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που βοηθούν τα επινεφρίδια

  Οι βιταμίνες Β αποτελούν δομικά στοιχεία για κατεχολαμίνες και γλυκοκορτικοειδή και εξαντλούνται σε χρόνιο στρες. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών στρες και είναι προτιμότερο να την παίρνουμε από τα λαχανικά. Το μαγνήσιο λειτουργεί ως ένζυμο που απαιτείται για τη λήψη γλυκοκορτικοειδών. Δρα ηρεμιστικά στο νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διαχειριστεί και να αναρρώσει από το στρες. Εξάλλου, το στρες μειώνει τα επίπεδα μαγνήσιου. Ο ψευδάργυρος λειτουργεί ως ένζυμο στην παραγωγή ορμονών στρες και υποστηρίζει την ανοσολογική λειτουργία. Το νάτριο είναι ένα μέταλλο στο οποίο έχουν ανεπάρκεια όσοι έχουν υψηλή κορτιζόλη. Το νάτριο είναι απαραίτητο για να εισέλθει η νιασίνη στα μιτοχόνδρια, το κλειδί για τη διατήρηση της ενέργειας. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που, επίσης, τα άτομα με υψηλή κορτιζόλη έχουν ανεπάρκεια. Ηρεμεί το σώμα όπως και το μαγνήσιο για αυτό είναι απαραίτητο να τρώτε τουλάχιστον 7-10 ωμά πράσινα φυλλώδη λαχανικά καθημερινά.
  Τρόφιμα και ουσίες προς αποφυγή, γιατί επιβαρύνουν τα επινεφρίδια

  Αποφεύγουμε τα σάκχαρα και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, καθώς και χυμούς και αναψυκτικά γιατί προκαλούν υπογλυκαιμίες με αποτέλεσμα να τρώμε μπισκότα. Διεγερτικά, όπως η καφεΐνη στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα και η νικοτίνη στα τσιγάρα, επιβαρύνουν τα επινεφρίδια. Καθώς, το σώμα επιδιώκει ισορροπία οι υποδοχείς ορμονών συνηθίζουν στην καφεΐνη ή τη νικοτίνη με αποτέλεσμα οι υποδοχείς να μην ανταποκρίνονται.
  Η απεξάρτηση μας από διεγερτικά συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της κορτιζόλης, την ηρεμία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος καθώς και τη βελτίωση του ύπνου. Τακτικά γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη και λίπος και χαμηλά σε υδατάνθρακες. Το σωστό πρωινό, αυτό δηλαδή που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και λίπος, είναι παραπάνω από σημαντικό. Επίσης μέχρι να διορθωθούν οι υπογλυκαιμίες μπορεί να είναι χρήσιμο να τρώτε ενδιάμεσα σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη και καλό λίπος. Τέλος, καλό είναι το βραδινό να καταναλώνεται όσο πιο νωρίς γίνεται, ιδανικά μέχρι τις 7 το βράδυ.
  Αλλαγή τρόπου διαχείρισης καταστάσεων που μας προκαλούν ένταση

  Ήπια άσκηση, όπως περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει. Μελέτη δείχνει ότι το χαλαρωτικό μασάζ μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη. Επίσης, προσπαθούμε να πηγαίνουμε όσο πιο νωρίς μπορούμε για ύπνο, ιδανικά πριν τις 22:30.

  Τέλος, αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου, «ανά τακτά χρονικά διαστήματα ας υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως το να φροντίζουμε την υγείας μας είναι προσωπική μας και μόνο ευθύνη».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Ξανθός: Εντός της ημέρας οδηγία για τους κινδύνους της ρύπανσης

  Ξανθός: Εντός της ημέρας οδηγία για τους κινδύνους της ρύπανσης

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-15 08:59:18 | Πηγή: Skai
  Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να συντονιστεί στον ανώτερο βαθμό ο κρατικός μηχανισμός είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

  Θα λάβουμε μέτρα είπε και προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να ψαρεύει ούτε να κολυμπά όπου υπάρχει μαζούτ.

  «Είμαστε σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και εντός της ημέρας θα βγει οδηγία σε σχέση με τους κινδύνους της ρύπανσης για τους πολίτες», τόνισε.

  Συμπλήρωσε ότι υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα και να φανεί αυτό αργότερα γι’ αυτό θα πρέπει να εντοπιστεί ο βαθμός επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

  Σχετικά Άρθρα

  Εξετάζονται τα καύσιμα του Blue Star Patmos - Αποκαλύψεις για το Αγία Ζώνη Νερά «καθαρότερα από πριν» σε 20 μέρες υπόσχεται ο Σαντορινιός
 • Οπιοειδή σκότωναν 8 ανθρώπους καθημερινά στον Καναδά το 2016

  Οπιοειδή σκότωναν 8 ανθρώπους καθημερινά στον Καναδά το 2016

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-15 07:53:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πάνω από 2.800 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών, κυρίως Fentanyl, την περασμένη χρονιά στον Καναδά, ήτοι κατά μέσον όρο καταγράφονταν οκτώ θάνατοι την ημέρα.

  Αυτή η κρίση στη δημόσια υγεία έχει επιδεινωθεί από την έναρξη του 2017, ανακοίνωσε την Πέμπτη η καναδική κυβέρνηση.

  Οι μισοί και πλέον από τους θανάτους που αποδόθηκαν στη χρήση οπιοειδών το 2016 καταγράφηκαν στις δυτικές επαρχίες της Βρετανικής Κολομβίας και της Αλμπέρτας.

  «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σοβαρή κρίση», δήλωσε η υπουργός Υγείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ζινέτ Πετιτπά-Τέιλορ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι «έτοιμη για να αναλάβει δράση» σε «όλα τα επίπεδα» για να αντιμετωπιστεί αυτή η «τραγική κατάσταση».

  Τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, πάνω από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας αριθμός υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, και οι αρχές προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι που θα πεθάνουν από υπερβολική δόση θα ξεπεράσουν τους 3.000 φέτος.

  Οι αριθμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν θανάτους από υπερβολική δόση λόγω της χρήσης φαρμακευτικών οπιοειδών, όπως η οξυκωδόνη, που συνταγογραφείται κυρίως ως ηρεμιστικό από τους γιατρούς στη βόρεια Αμερική, καθώς και άλλων ουσιών, όπως η φαιντανύλη, μια ουσία 100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη που συχνά αναμιγνύεται με άλλα ναρκωτικά που διακινούνται στον δρόμο.

  Ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση φαιντανύλης διπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο στον Καναδά και η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι πάνω από τους οκτώ στους δέκα θανάτους οφείλονταν στην ανάμιξη αυτού του οπιοειδούς με άλλες ουσίες, κάτι που «δείχνει την περιπλοκότητα του προβλήματος με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι», σύμφωνα με την υπουργό Υγείας.

  Μπροστά στην κρίση των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση οπιοειδών, η οποία μαίνεται εδώ και μήνες στον Καναδά και στις ΗΠΑ, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα δαπανήσει 7,5 δισεκ. καναδικά δολάρια (5,2 εκατ. ευρώ) στην έρευνα για το φαινόμενο, το οποίο οι ομοσπονδιακές αρχές θεωρούν ήδη από τον Φεβρουάριο «εθνική κρίση δημόσιας υγείας».
 • Οι ΗΠΑ μεταβάλλουν την αρνητική στάση τους για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πλέον το συνιστούν

  Οι ΗΠΑ μεταβάλλουν την αρνητική στάση τους για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πλέον το συνιστούν

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-14 17:57:07 | Πηγή: Ζούγκλα
  Αλλαγή πλεύσης 180 μοιρών σημειώθηκε πρόσφατα στην απόλυτα εχθρική στάση της εθνικής επιτροπής των ΗΠΑ για τα τρόφιμα και τα φάρμακα, της γνωστής FDA (Food and Drug Administration), για το ηλεκτρονικό τσιγάρο! Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμένεται να μεταβάλλει άρδην την αρνητική προσέγγιση που τηρεί η άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το άτμισμα.

  Μέχρι και σήμερα, η FDA επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες για την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, εξισώνοντάς το ουσιαστικά με το συμβατικό, ενώ στις επίσημες ανακοινώσεις συνιστά στους Αμερικάνους καπνιστές, ότι θα πρέπει να το αποφεύγουν και να προτιμούν τις συμβατικές -αν και σχετικά αποτυχημένες- παραδοσιακές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

  Με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο όμως (διαβάστε τη στο πρωτότυπο εδώ), φαίνεται ότι ο αμερικάνικος οργανισμός –που έχει κατηγορηθεί πολλάκις για σύμπλευση με τα μεγάλα λόμπι των καπνοβιομηχανιών- αλλάζει άρδην την προσέγγισή του.

  Η FDA στην ανακοίνωσή της αναφέρει ό,τι το κάπνισμα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου από επιβάρυνση της υγείας που θα μπορούσε να αποφευχθεί (480.000 θάνατοι Αμερικάνων τον χρόνο), ότι ο ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές πεθαίνει λόγω αυτής της συνήθειας, ενώ παραδέχεται ότι αν και έχουν αναληφθεί πολλές δράσεις περιορισμού του, αποτελεί άμεση ανάγκη για την προστασία των Αμερικάνων να δημιουργηθεί ένα πιο ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

  Κι έτσι η στρατηγική του οργανισμού άλλαξε: Σκοπός πλέον είναι ο περιορισμός του εθισμού του καπνίσματος στον πληθυσμό, με την παράλληλη, πλέον, αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.  Σε αυτό το πλαίσιο η FDA τονίζει ότι πρέπει να αναβαθμιστούν –θεσμικά- τα προϊόντα παροχής νικοτίνης, ώστε να βοηθηθούν οι καπνιστές να διακόψουν τη συνήθειά τους. «Η μείωση της εθιστικής δράσης του καπνίσματος, θα βοηθούσε τους καπνιστές να το κόψουν πιο εύκολα, αλλά και τους νέους να μην το ξεκινήσουν. Και η διαθεσιμότητα λιγότερο βλαβερών για την υγεία προϊόντων θα μείωνε τον κίνδυνο, παρέχοντας παράλληλα ικανοποιητική ποσότητα νικοτίνης, για όσους είναι εθισμένοι σε αυτή», σημειώνεται.

  Άρα, για πρώτη φορά, ο αμερικάνικος οργανισμός αναγνωρίζει την ανάγκη παροχής νικοτίνης στους καπνιστές και τονίζει ότι «πρόκειται για την ουσία που οδηγεί στον εθισμό, αλλά ότι δεν ευθύνεται για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που επέρχονται ως συνέπεια του καπνίσματος (καρκίνος, πνευμονολογικά και καρδιακά προβλήματα κτλ.).

  «Η πολιτική της FDA θα πρέπει να βασίζεται σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή: η νικοτίνη εθίζει αλλά τα υπόλοιπα χημικά του τσιγάρου είναι αυτά που σκοτώνουν», σημειώνεται.

  Ως εκ τούτου, σχεδιάζεται, μέσω ενός «ρυθμιστικού εργαλείου», η μείωση της ποσότητας της νικοτίνης που περιέχεται στον καπνό και τα τσιγάρα, ώστε οι καπνιστές να αναζητούν την ουσία αυτή από αλλού. Αναμένεται να καθιερωθεί, με επιστημονικά κριτήρια, η «μέγιστη ποσότητα», ώστε να τα τσιγάρα να καταστούν «ελάχιστα» ή «καθόλου» εθιστικά.

  Προς αυτή την κατεύθυνση, η FDA για πρώτη φορά προσδοκά οφέλη για τη δημόσια υγεία μέσω της «στροφής» σε εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα που παρέχουν νικοτίνη, όπως, φυσικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία αναφέρονται ρητώς στη νέα στρατηγική…

  Χαρακτηρίζονται μάλιστα ως «πολλά υποσχόμενα εργαλεία για την ολοκληρωμένη προσέγγιση στη στρατηγική μείωσης της βλάβης από τον καπνό», και για το λόγο αυτό η FDA θα επιζητήσει την «ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ανάπτυξης της καινοτομίας ώστε να παρέχεται η νικοτίνη με λιγότερο βλαβερό τρόπο».

  Και καταλήγει η FDA: «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, και από τις αποφάσεις που θα λάβουμε εξαρτώνται οι ζωές δεκάδων εκατομμυρίων καπνιστών, καθώς και οι επόμενες γενιές. Για την ανάπτυξη της στρατηγικής μας, θα αξιοποιήσουμε τα πιο αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα. Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να είναι τεράστια: αναμένουμε δραματική μείωση των θανάτων που προκύπτουν από το κάπνισμα και, τελικά, την ολική μεταμόρφωση της αγοράς του καπνού και της παροχής νικοτίνης στον πληθυσμό, με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει τις επόμενες γενιές και θα σώσει τις ζωές εκατομμυρίων»…

 • Έξι γεύματα τη μέρα είναι καλύτερα από τα τρία για τον έλεγχο του σακχάρου

  Έξι γεύματα τη μέρα είναι καλύτερα από τα τρία για τον έλεγχο του σακχάρου

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-14 14:55:48 | Πηγή: Skai
  Οι παχύσαρκοι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 ή με προδιαβήτη, οι οποίοι τρώνε έξι γεύματα μέσα στη μέρα, αντί για τρία, μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το σάκχαρό τους, σύμφωνα με μια νέα μικρή μελέτη ελλήνων επιστημόνων.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Αιμιλία Παπακωνσταντίνου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Λισαβόνα, μελέτησαν 47 παχύσαρκα άτομα, είτε με κανονικό διαβήτη, είτε με προδιαβήτη (μειωμένη αντοχή στη γλυκόζη).

  Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια ειδικά σχεδιασμένη διατροφή επί 24 εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων έτρωγαν επί 12 εβδομάδες έξι φορές μέσα στη μέρα και τις υπόλοιπες 12 εβδομάδες έτρωγαν τρεις φορές. Ο συνολικός αριθμός θερμίδων μέσα στη μέρα ήταν ο ίδιος ανεξάρτητα από τον αριθμό των γευμάτων.

  Δείγματα αίματος ελήφθησαν από όλους τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος της μελέτης, για να μετρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και άλλοι δείκτες υγείας. Παράλληλα, καταγραφόταν ανά δύο εβδομάδες το βάρος των συμμετεχόντων, καθώς και η πείνα και η επιθυμία τους να φάνε.

  Διαπιστώθηκε ότι όσοι διαβητικοί έτρωγαν έξι φορές τη μέρα, εμφάνισαν μείωση στο σημαντικό δείκτη της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και είχαν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου. Αλλά και σε όσους είχαν προδιαβήτη, τα έξι γεύματα μείωσαν τα περιστατικά των αφύσικα υψηλών επιπέδων ινσουλίνης. Επίσης όσοι έτρωγαν έξι γεύματα, είχαν μειωμένη πείνα και μικρότερη επιθυμία να φάνε.

  Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα ευρήματα δείχνουν ότι η αυξημένη συχνότητα γευμάτων, τα οποία καταναλώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους γιατρούς που θεραπεύουν ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη ή προδιαβήτη, ιδίως εκείνους που κάνουν δίαιτες σπανίως ή ανεπιτυχώς».

  Στη μελέτη συμμετείχαν, επίσης, οι Παναγιώτα Μήτρου (Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη), Μερόπη Κοντογιάννη και Τζώρτζης Νομικός (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και Γιώργος Δημητριάδης (Αττικόν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών).
 • Πώς μπορούμε να μειώσουμε το αλάτι στην καθημερινή μας διατροφή;

  Πώς μπορούμε να μειώσουμε το αλάτι στην καθημερινή μας διατροφή;

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-14 13:24:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σίγουρα έχετε ακούσει πως η αυξημένη πρόσληψη αλατιού είναι επιβαρυντική για την υγεία.
  Πράγματι, είναι γνωστό πως η υπερκατανάλωση αλατιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση υπέρτασης, η οποία με τη σειρά της, συνδέεται στενά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

  Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως, ακόμη και απουσία υπέρτασης, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία πολλών οργάνων και ιστών, συμπεριλαμβανομένων των αγγείων, της καρδιάς, των νεφρών καθώς και ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου.

  Πώς μπορούμε, λοιπόν, να μειώσουμε το αλάτι στην καθημερινή μας διατροφή;

  Περιορίστε το προστιθέμενο αλάτι στο φαγητό: Δοκιμάστε να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα αλατιού που προσθέτετε στο μαγείρεμα.

  Περισσότερα στο govastileto.gr
 • Πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσετε κάποιον με κατάθλιψη

  Πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσετε κάποιον με κατάθλιψη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-14 05:19:36 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η κατάθλιψη ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν διαγνωστεί επίσημα με κατάθλιψη, αλλά εκδηλώνουν συμπτώματα στην καθημερινότητά τους και κάθε άνθρωπος στο περιβάλλον τους μπορεί να το αντιληφθεί αυτό.

  Στην κατάθλιψη, συχνά, δεν ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε σε κάποιον που πιστεύουμε ότι παρουσιάζει τέτοια συμπτώματα. Ο δρ Gregory Dalack, επικεφαλής του τμήματος Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προτείνει τα ακόλουθα που μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμες κουβέντες σε κάποιον που έχει κατάθλιψη.

  Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr
 • Το υπουργείο Υγείας ενισχύει το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

  Το υπουργείο Υγείας ενισχύει το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-13 15:40:09 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την προκήρυξη δύο θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για την περαιτέρω στελέχωση του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Σαμοθράκης, ενέκρινε το υπουργείο Υγείας.

  Απαντώντας σε σχετική αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καϊσας, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ενημερώνει, επίσης, για:
  - Την ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ της αγοράς ακτινολογικού μηχανήματος με ψηφιακό εμφανιστήριο.
  - Τον εφοδιασμό του ΚΥ με μηχάνημα για βιοχημικές εξετάσεις, τον απρόσκοπτο εφοδιασμό με τα σχετικά αναλώσιμα και αντιδραστήρια για τη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου.
  - Την υποβολή σχετικής εισήγησης «με τα υπ' αριθμ.13861/21.4.2016 και 20205/6.6.2017 έγγραφα της 4ης ΥΠΕ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά τη μετατροπή του άγονου τύπου Α'», δηλαδή τη συμπερίληψη του ΚΥ Σαμοθράκης στις προβληματικές και άγονες περιοχές για την παροχή οικονομικών κινήτρων σε γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου που διορίζονται σε αυτά.

  Σημειώνεται, πως σειρά αιτημάτων σχετικών με το Κέντρο Υγείας του ακριτικού νησιού είχε αποστείλει, προ τριμήνου, στο υπουργείο το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, ενώ γραπτή ερώτηση για τα προβλήματα λειτουργίας του ΚΥ είχε καταθέσει προς τον υπουργό Υγείας και ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης. Τέλος, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, είχε τονίσει, με έγγραφά του προς τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Ευστρ. Πλωμαρίτη, ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση στο ΚΥ έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία του αλλά και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένης της αδυναμίας εκτέλεσης εφημεριών και διακομιδής ασθενών από το ΚΥ προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, λόγω υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό του Κέντρου.
 • Γιατί πρέπει να βάλετε το μήλο στην καθημερινή σας διατροφή;

  Γιατί πρέπει να βάλετε το μήλο στην καθημερινή σας διατροφή;

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-13 12:37:55 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το μήλο συγκαταλέγεται στα φρούτα με την υψηλότερη καλλιέργεια και κατανάλωση παγκοσμίως.
  Πρόκειται για ένα φθινοπωρινό φρούτο, το οποίο μπορούμε ωστόσο να βρούμε στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

  Όπως αναφέρει το διάσημο ρητό «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα», γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνεται εν μέρει και από επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών, οι οποίες συνδέουν τη συστηματική κατανάλωση μήλου με την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

  Ειδικότερα, η κατανάλωση μήλου έχει συσχετισθεί με την υγεία του νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα να δείχνουν ότι πιθανόν να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, νόσου του Alzheimer και καρκίνου του πνεύμονα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά.

  Περισσότερα στο govastileto.gr
 • Αθώα η θεραπεία των γυναικών με ορμόνες για την εμμηνόπαυση

  Αθώα η θεραπεία των γυναικών με ορμόνες για την εμμηνόπαυση

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-09-13 10:21:25 | Πηγή: Skai
  Οι μεγαλύτερες και πιο μακρόχρονες, έως σήμερα, κλινικές δοκιμές σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της ορμονικής θεραπείας στις γυναίκες με εμμηνόπαυση, κατέληξαν στην καθησυχαστική διαπίστωση ότι τα φάρμακα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

  Η μελέτη διαλύει έτσι τις σχετικές ανησυχίες ότι μια γυναίκα στη φάση της εμμηνόπαυσης κινδυνεύει να συντομεύσει τη ζωή της λόγω καρκίνου ή καρδιαγγειακού επεισοδίου, αν κάνει ορμονική θεραπεία για να απαλλαχθεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως οι εξάψεις.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζόαν Μάνσον του Νοσοκομείου Brigham & Women της Βοστώνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Guardian».

  Η μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή αφορούσε 16.608 γυναίκες που έπαιρναν είτε συνδυασμό ορμονών είτε ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) επί έξι χρόνια κατά μέσο όρο. Η άλλη δοκιμή έγινε σε 10.739 γυναίκες που έκαναν το ίδιο (ορμονοθεραπεία ή πλασίμπο) επί επτά χρόνια κατά μέσο όρο.

  Όλες οι γυναίκες ήσαν 50 έως 79 ετών και δεν διαπιστώθηκε κάποια αύξηση της θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών που έκαναν την ορμονοθεραπεία. Οι γυναίκες αυτές είχαν τα ίδια ποσοστά θανάτου από καρκίνο, έμφραγμα ή εγκεφαλικό με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν ορμόνες.

  Όσο διήρκεσαν οι μελέτες, και στις δύο ομάδες (της ορμονοθεραπείας και του πλασίμπο) πέθαναν σχεδόν 7.500 γυναίκες ή ποσοστό περίπου 27%. Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν μετά τη διακοπή της ορμονοθεραπείας. Παρόμοια ήταν στις δύο ομάδες η θνησιμότητα από καρδιοπάθεια (περίπου 9%) και από καρκίνο (8%).

  «Τα ευρήματα καθησυχάζουν τις γυναίκες αναφορικά με τη χρήση ορμονών για τα συμπτώματα ιδίως της πρώιμης εμμηνόπαυσης, τα οποία είναι πιο σοβαρά και διαταράσσουν την ποιότητα ζωής», δήλωσε η Μάνσον.
  Tags: γυναίκες, εμμηνόπαυση, καρκίνος, ορμόνες, πλασίμπο
 • Λάθη στη χρήση των φακών επαφής κάνουν 6 στους 7 εφήβους

  Λάθη στη χρήση των φακών επαφής κάνουν 6 στους 7 εφήβους

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-09-13 10:06:14 | Πηγή: Ζούγκλα
  Σοβαρά λάθη κατά τη χρήση φακών επαφής κάνουν οι περισσότεροι έφηβοι, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές μολύνσεις στα μάτια τους, προειδοποιούν οι ειδικοί.

  Νέα έρευνα, σε χρήστες ηλικίας 12 έως 17 ετών, αποκαλύπτει ότι το 85% υιοθετούν τουλάχιστον μία ριψοκίνδυνη συμπεριφορά που απειλεί την όρασή τους, όπως το να κοιμούνται λίγες ή πολλές ώρες δίχως να έχουν βγάλει τους φακούς τους ή το να ξαναχρησιμοποιούν τα διαλύματα καθαρισμού και να ξεβγάζουν τους φακούς με σάλιο ή με νερό βρύσης.

  Πολλοί, εξάλλου, δεν αντικαθιστούν τους φακούς όσο συχνά πρέπει, ενώ άλλοι αλλάζουν πολύ σπάνια τις θήκες φύλαξης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν στο επιστημονικό περιοδικό Morbidity and Mortality Weekly Report τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

  «Τα λάθη κατά τη χρήση των φακών επαφής είναι παγκόσμιο φαινόμενο και συχνά βλέπουμε ασθενείς με σοβαρές μολύνσεις των ματιών εξαιτίας τους» λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School.

  «Σχεδόν κάθε μήνα εξάλλου βλέπουμε ασθενείς που φορούν διπλό φακό επαφής, γιατί έχουν ξεχάσει να βγάλουν τον πρώτο και δεν το έχουν αντιληφθεί. Οι φακοί επαφής όμως δεν είναι αξεσουάρ μόδας αλλά ιατρικές συσκευές, και αν οι χρήστες τους δεν ακολουθούν ορισμένους κανόνες τα μάτια τους μπορεί να υποστούν σοβαρές βλάβες».

  Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι κοιμούνται φορώντας τους φακούς (ακόμα κι αν πρόκειται για φακούς τύπου day and night), γιατί αυτό αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής στον κερατοειδή εξαιτίας της ελλιπούς οξυγόνωσής του. Πολύ πιο σοβαρά θα είναι τα πράγματα αν μολυνθεί ο κερατοειδής από μικρόβια που είτε υπάρχουν στον φακό είτε ζουν στην επιφάνεια των ματιών. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής έχει βακτηριακή κερατίτιδα, που μπορεί να συμβεί ακόμα και έπειτα από λίγες ώρες ύπνου με τους φακούς.

  Ωστόσο βακτηριακή κερατίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλες κακές συνήθειες, όπως η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής ή/και η ελλιπής συντήρηση των φακών. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έχουν οι φακοί επαφής, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες βακτηριακής κερατίτιδας, με τον μικρότερο κίνδυνο να αφορά τους ημερήσιους φακούς επαφής (εφ' όσον βέβαια οι χρήστες τους αλλάζουν καθημερινά) και τον μέγιστο κίνδυνο να αφορά τους ετήσιους, κατά τον Δρ. Κανελλόπουλο.

  Η κερατίτιδα δεν είναι σπάνια. Υπολογίζεται ότι 1 στους 1.000 χρήστες φακών επαφής εκδηλώνουν ανά δεκαετία σοβαρή μόλυνση στον κερατοειδή.

  «Η βακτηριακή κερατίτιδα χρειάζεται άμεσο έλεγχο και αντιμετώπιση από τον οφθαλμίατρο γιατί μπορεί να έχει επιπλοκές που φθάνουν μέχρι την ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς», τονίζει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Στην πραγματικότητα, η παλαιότερη μόλυνση με βακτήριο από χρήση φακών επαφής αποτελεί μία από τις σημαντικές ενδείξεις για μεταμόσχευση κερατοειδή στη χώρα μας».

  Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος είναι τα χημικά εγκαύματα στον κερατοειδή, που οφείλονται στο ξέπλυμα των φακών με λάθος διαλύματα πριν από τη χρήση τους.

  Πολύ σημαντικό λάθος είναι όμως και το να φορούν φακούς επαφής άνθρωποι στους οποίους αντενδείκνυνται. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι παθαίνουν συχνές επιπεφυκίτιδες ή έχουν σοβαρές αλλεργίες, τα άτομα με έντονη και ανθεκτική ξηροφθαλμία, οι εργαζόμενοι σε χώρους γεμάτους σκόνη ή μικροσωματίδια, αλλά και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι τακτικοί και επιμελείς με τη χρήση, την αποθήκευση και τον καθαρισμό τους (επειδή, π.χ., δουλεύουν ή διαβάζουν πάρα πολλές ώρες καθημερινά).

  Συμβουλές προστασίας

  Για να προστατευθούν οι έφηβοι και γενικότερα όσοι χρησιμοποιούν φακούς επαφής, ο Δρ. Κανελλόπουλος συνιστά τα εξής:

  * Να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Αυτό σημαίνει ότι θα χειρίζεστε τα υγρά, τις θήκες και τους φακούς με καθαρά χέρια, και ότι θα καθαρίζετε, θα ξεβγάζετε και θα απολυμαίνετε τους φακούς με βάση τις οδηγίες και τα προϊόντα που συνιστούν ο κατασκευαστής και ο οφθαλμίατρός σας και όχι με σάλιο, νερό ή φυσιολογικό ορό.
  * Να αντικαθιστάτε το υγρό στη θήκη φύλαξης των φακών σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και όχι να το αναπληρώνετε, όπως συνηθίζουν να κάνουν όσοι βιάζονται.
  * Να απολυμαίνετε συχνά τις θήκες των φακών επαφής και να τις αντικαθιστάτε το αργότερο μία φορά το τρίμηνο (το ιδανικό είναι κάθε μήνα). Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology έδειξε ότι πως η αλλαγή της θήκης κάθε 6 μήνες αυξάνει κατά σχεδόν 5,5 φορές τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών.
  * Να φοράτε του φακούς λίγες ώρες κάθε μέρα. Να χρησιμοποιείτε τα διορθωτικά γυαλιά σας για τουλάχιστον ένα οκτάωρο την ημέρα και να αφήνετε μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία δεν θα φοράτε καθόλου φακούς επαφής.
  * Μην κοιμάστε ποτέ, ούτε για λίγη ώρα, φορώντας τους φακούς σας. Η ίδια μελέτη του περιοδικού Ophthalmology έδειξε ότι ο ύπνος με τους φακούς αυξάνει κατά 6,5 φορές τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών.
  * Να αγοράζετε υγρά φακών επαφής σε μικρές συσκευασίες, για να τις αλλάζετε συχνά.
  * Μην φοράτε φακούς επαφής με ερεθισμένα μάτια, ούτε τους φακούς άλλων ατόμων.
  * Ειδικά τα κορίτσια και όσοι χρησιμοποιούν μέικ απ, πρέπει να βάφονται αφού φορέσουν τους φακούς επαφής και να αφαιρούν το μέικ απ μετά την αφαίρεση των φακών.
  * Να πηγαίνετε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στον οφθαλμίατρο για προληπτικό έλεγχο των ματιών.
  * Πηγαίνετε αμέσως στον οφθαλμίατρο, αν εκδηλώσετε οποιοδήποτε επίμονο ενόχλημα στα μάτια, όπως κοκκίνισμα, πόνο, φαγούρα, ευαισθησία στο φως κ.λπ.

  Πηγή: ΑΠΕ
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο