• Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε αποσμητικό μασχάλης

  Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε αποσμητικό μασχάλης

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-15 18:59:09 | Πηγή: News Beast

  Καλοκαίρι και μία βόλτα με τα μέσα μεταφοράς είναι αρκετή για να σου φέρει στο μυαλό το αποσμητικό… για τους ευνόητους λόγους.

  Ωστόσο, όπως φαίνεται η δυσοσμία της μασχάλης έχει να κάνει περισσότερο με τα βακτήρια, παρά με τον ιδρώτα. Μάλιστα, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να βρουν ένα νέο τύπο αποσμητικού, που να καταπολεμά τα βακτήρια.

  Μέχρι, όμως, να ανακαλυφθεί αυτός ο νέος τύπος αποσμητικού, στην αγορά κυκλοφορούν πολλοί τύποι, που έχει να επιλέξει ο καταναλωτής. Προτού, όμως, αγοράσετε ένα αποσμητικό, θα πρέπει να γνωρίζετε πέντε στοιχεία, για καλύτερα αποτελέσματα.

  Αποσμητικό ή αντιιδρωτικό;

  Τα αποσμητικά (deodorant) καταπολεμούν τη μυρωδιά, σκοτώνοντας τα βακτήρια που υπάρχουν στο δέρμα. Αντίθετα, τα αντιιδρωτικά (antiperspirant) εμποδίζουν τον ιδρώτα, με το φράξιμο των πόρων και τη χρήση αλουμινίου. Στην πραγματικότητα, τα αντιιδρωτικά είναι ένα κοκτέιλ φαρμάκων και η απόφραξη των πόρων, αλλάζει τη λειτουργία του σώματος κι όχι μόνο. Μάλιστα, τα συνδέουν με τον καρκίνο του μαστού.

  Φυσικά ή βιολογικά αποσμητικά;

  Τα φυσικά αποσμητικά, έχει αποδειχθεί ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα άλλα. Περιέχουν υποαλλεργικά συστατικά, φυσικά αιθέρια έλαια, τα οποία δρουν κατά των βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.

  Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τον τύπο του αποσμητικού;

  Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, που να λέει ότι πρέπει να αλλάζετε τύπο ή μάρκα αποσμητικού. Αν έχει αποτελέσματα και σας ταιριάζει, δεν χρειάζεται να το αλλάξετε.

  Πόσο συχνά πρέπει να βάζετε μέσα στην ημέρα;

  Και πάλι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση αποσμητικού μέσα στην ημέρα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Είναι προτιμότερο να βάζετε μία φορά το πρωί ή δύο φορές μέσα στην ημέρα, αν χρειάζεται.

  Κάντε έρευνα αγοράς

  Προτού αγοράσετε ένα αποσμητικό, μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο πληροφορίες και γνώμες άλλων, που το έχουν χρησιμοποιήσει. Θα σας φανούν χρήσιμες.

 • Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα;

  Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα;

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-15 13:10:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία είναι αθώο; Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος.

  Όμως, η επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε. για τα καταναλωτικά προϊόντα επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, για τεχνητό μαύρισμα, άρχισε να κατακτά την αγορά, μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματά της στην υγεία μας.

  Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr...
 • Τέσσερις στους δέκα Έλληνες υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

  Τέσσερις στους δέκα Έλληνες υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-13 08:57:49 | Πηγή: News Beast

  Τέσσερις στους δέκα ανθρώπους στην Ελλάδα ταλαιπωρεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ωστόσο μόνο ένας στους δέκα έχει αντιληφθεί σωστά τη διάγνωσή του, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο χειρουργός Δρ. Σάββας Χειρίδης.

  Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό πληθυσμό, η ΓΟΠ απασχολεί το 25-30%.

  Σύμφωνα με τον κ. Χειρίδη, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα ΓΟΠ έχουν και οισοφαγίτιδα. «Η ΓΟΠ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου, αυξάνοντας κι άλλο τη σημασία της διάγνωσης και της έγκαιρης και αποτελεσματικής θεραπείας της νόσου. Οι εξωοισοφαγικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη ΓΟΠ εμφανίζονται σε ποσοστό έως και 50% των ασθενών με μη καρδιογενή πόνο στο στήθος. Το 78% των ασθενών αυτών παραπονείται για χρόνια βραχνάδα και το 82% για συμπτώματα άσθματος. Πάνω από το 50% των ασθενών με ΓΟΠ δεν έχουν ευρήματα κατά τη γαστροσκόπηση, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη διάγνωση».

  Δυστυχώς, αναφέρει ο κ. Χειρίδης, οι περισσότεροι ασθενείς με ΓΟΠ (80-90%) δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα και επιλέγουν να κάνουν μόνοι τους αγωγή με αντιεκκριτικά φάρμακα (50%), που σταματούν την έκκριση οξέος από το στομάχι. «H εμπειρική θεραπεία με φάρμακα παρέχει ανακούφιση από την καούρα και σε ορισμένες περιπτώσεις υποχώρηση των επιπλοκών της νόσου. Ωστόσο οι πιθανές μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιδράσεις των φαρμάκων αυτών προβληματίζουν σήμερα τη διεθνή ιατρική κοινότητα, γιατί φαίνεται να σχετίζονται με προβλήματα όπως αυτόματα οστεοπορωτικά κατάγματα, λοιμώξεις με κλωστηρίδιο, πνευμονία, ανεπάρκεια βιταμίνης 12, παθήσεις νεφρού και άνοια».

  Σύμφωνα με τον κ. Χειρίδη, η χειρουργική αντιπαλινδρομική επέμβαση αποτελεί την πλέον αποδεκτή εναλλακτική θεραπεία για συμπτωματική παλινδρόμηση οξέος ή χολής σε επιλεγμένους ασθενείς. Οι βασικές αρχές της χειρουργικής είναι η επιδιόρθωση της διαφραγματικής κήλης και η αποκατάσταση της διαφραγματικής βαλβίδας με δημιουργία νέας βαλβίδας γύρω από τον ανώτερο στόμαχο. «Μελέτες που συγκρίνουν τις κλασικές με τις ρομποτικές τεχνικές παρουσίασαν παρόμοια αποτελεσματικότητα και επιπλοκές με χαμηλότερη νοσηρότητα και βραχύτερη παραμονή στο νοσοκομείο στη ρομποτική ομάδα των μελετών. Η ικανοποίηση του ασθενούς μετά από ρομποτική επέμβαση είναι υψηλή στις περισσότερες από τις μελέτες αυτές». Ο κ. Χειρίδης εξηγεί ότι «η ρομποτική χειρουργική παρέχει τρισδιάστατη απεικόνιση και αρθρωτά εργαλεία που οδηγούν σε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων για τον χειρουργό. Τα νέα ρομποτικά συστήματα προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα χειρουργικής δια μέσου μίας μικροτομής, πλήρους ψηφιακού ελέγχου της χειρουργικής αίθουσας και διεγχειρητικής πλοήγησης».

  Η Ρομποτική Αποκατάσταση Παλινδρόμησης αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος, το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή.

 • Πώς βοηθάει το παγωμένο νερό τη δίαιτα

  Πώς βοηθάει το παγωμένο νερό τη δίαιτα

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-12 17:24:35 | Πηγή: News Beast

  Είναι γνωστό ότι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την υγεία αλλά και για την απώλεια βάρους.

  Επιπλέον υπάρχει ακόμα ένα όφελος της κατανάλωσης του νερού σε χαμηλή θερμοκρασία όσον αφορά τα κιλά.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν πίνετε κρύο νερό ο οργανισμός θα «δουλέψει» πιο εντατικά –άρα θα κάψετε περισσότερες θερμίδες– για να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του νερού με την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

  Διαβάστε τη συνέχεια στο baby.gr

 • Συνολικά 6,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από Alzheimer!

  Συνολικά 6,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από Alzheimer!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-10 23:32:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης
  Την εγκατάλειψη των επιστημονικών ερευνών, για την καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer, που κοστίζει παγκοσμίως 818 δις δολάρια, καταγγέλλει με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας «Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» Dominique Bilde!
  Επικαλούμενη πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής αναφέρει ότι 47 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 6,4 εκατ. βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάσχουν από άνοια και ότι το 50 έως 70% αυτών των περιπτώσεων πάσχει από τη νόσο του Alzheimer, με κόστος που ανέρχεται στα 818 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ήτοι το 1,4% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων κρατών.
  Στις επόμενες δεκαετίες, υπογραμμίζει, το 29,1% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, σε ηλικία που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά στην άνοια και την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, οι φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca και Lilly ακολούθησαν το παράδειγμα των Johnson & Johnson, Pfizer και Merck, και εγκατέλειψαν τις έρευνές τους για την καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer.
  Εν όψει του κινδύνου το Αλσχάιμερ να «κατακυριεύσει» στο μέλλον τη γηράσκουσα Ευρώπη, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να χρηματοδοτήσει έρευνες κατά την περίοδο 2021-2027 και ιδιαίτερα το κοινό πρόγραμμα έρευνας για τις νευροεκφυλιστικές νόσους (JPND) και ζητεί να καταρτιστούν εθνικές στρατηγικές με βάση το παγκόσμιο σχέδιο δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της 29ης Μαΐου 2017, όσον αφορά στη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της άνοιας.
 • Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται-Ενημερωτικές δράσεις της πρωτοβουλίας «Ψωρίαση; Δες το Αλλιώς»

  Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται-Ενημερωτικές δράσεις της πρωτοβουλίας «Ψωρίαση; Δες το Αλλιώς»

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-10 23:32:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα δράσεων ευαισθητοποίησης, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ψωρίαση; Δες το Αλλιώς. Σχεδίασε τη ζωή σου όπως εσύ θέλεις», με εκατοντάδες συμμετέχοντες που μετέδωσαν το μήνυμα πως η ψωρίαση δεν μεταδίδεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια δερματολόγου.

  Οι ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 22 & 23 και 29 & 30 Ιουνίου, σε δημόσιους χώρους στην Αττική, έδωσαν την δυνατότητα σε περίπου 2.000 ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τη νόσο και να συμμετάσχουν σε μια δημιουργική δράση ενάντια στον μύθο της μεταδοτικότητας.

  Μέσα στις 24 ώρες της συνολικής του λειτουργίας, το περίπτερο ενημέρωσης γέμισε με περισσότερα από 1.350 θετικά μηνύματα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Η προσπάθεια για περισσότερη ενημέρωση δεν σταματά εδώ. Μέσα από την ιστοσελίδα www.destoallios.gr οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για την ψωρίαση και να δημιουργήσουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη μη μεταδοτικότητά της μέσω ειδικής εφαρμογής. Επίσης, όσοι πάσχοντες το επιθυμούν, μπορούν να βαθμολογήσουν την επίδραση της νόσου στην καθημερινότητά τους, συμπληρώνοντας το σύντομο ερωτηματολόγιο του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI). Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αυτοαξιολόγησης που χρησιμοποιείται από τους δερματολόγους για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ψωρίασης.

  Η πρωτοβουλία «Ψωρίαση; Δες το Αλλιώς. Σχεδίασε τη ζωή σου όπως εσύ θες» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πασχόντων σχετικά με τη συμβολή της έγκαιρης διάγνωσης και της τακτικής ιατρικής παρακολούθησης από δερματολόγο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου σε βάθος χρόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς και την ενίσχυση του μηνύματος για τη μη μεταδοτικότητα της ψωρίασης.
 • Πλύσιμο χεριών με κρύο ή με ζεστό νερό;

  Πλύσιμο χεριών με κρύο ή με ζεστό νερό;

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-10 23:32:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το πλύσιμο των χεριών με κρύο νερό απομακρύνει την ίδια ποσότητα μικροβίων όσο και το πλύσιμο με ζεστό νερό, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική έρευνα.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Food Protection...
  Περισσότερα στο govastileto.gr
 • Βουλή: Νομοτεχνική βελτίωση για τις εισφορές υγείας

  Βουλή: Νομοτεχνική βελτίωση για τις εισφορές υγείας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-10 23:32:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δεν αναζητούνται εισφορές του κλάδου υγείας για την περίοδο μεταξύ της υποβολής του απογραφικού δελτίου μέχρι την ολοκλήρωση της εγγραφής των ασφαλιζόμενων στα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, με νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε πριν από λίγο στο νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

  Η νομοτεχνική βελτίωση αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς ασφαλιζόμενους που έπρεπε να πληρώσουν αναδρομικά εισφορές του κλάδου υγείας αν και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν καθυστερήσει να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις εγγραφής τους. Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος πλέον "δεν αναζητούνται εισφορές κλάδου υγείας αναδρομικής υπαγωγής στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ για ημερομηνία που ανατρέχει πριν το χρόνο εγγραφής στα μητρώα".
 • Δωρεάν εξετάσεις από τον Όμιλο Υγεία στους κατοίκους της Σύμης

  Δωρεάν εξετάσεις από τον Όμιλο Υγεία στους κατοίκους της Σύμης

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-10 23:32:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στην ακριτική Σύμη ταξίδεψε ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ για να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του νησιού, στην 9η εθελοντική του εκστρατεία, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Ταξιδεύουμε για την Υγεία», το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1η Ιουλίου 2018.
  Συνολικά διενεργήθηκαν περί τις 2.100 εξετάσεις σε 581 κατοίκους από την ομάδα των εθελοντών των εταιρειών του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δύο κατ’ οίκον επισκέψεις. Η ομάδα αποτελούταν από 28 ιατρούς 16 ειδικοτήτων καθώς και 32 εθελοντές από το νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό των εταιριών του Ομίλου ΥΓΕΙΑ.



  Οι ειδικότητες των ιατρών που συμμετείχαν ήταν: αγγειοχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, γυναικολόγοι, δερματολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, παθολόγοι, παιδίατροι, πλαστικοί χειρουργοί, πνευμονολόγοι, χειρουργοί & χειρουργοί μαστού και ωτορινολαρυγγολόγοι. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν, περιλάμβαναν αιματολογικούς ελέγχους, pap-test, υπερηχογραφήματα σώματος, καρδιογραφήματα, triplex καρδιάς και σπιρομετρήσεις.



  Το πρόγραμμα «Ταξιδεύουμε για την Υγεία» σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων μικρών νησιών και ορεινών κοινοτήτων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Στηρίζεται στην εθελοντική δράση των εργαζομένων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, οι οποίοι με εφόδιο τις κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες και τον τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής που διαθέτουν τα νοσοκομεία του Ομίλου, ταξιδεύουν και προσφέρουν ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρική μέριμνα και ανθρώπινη φροντίδα.



  Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 8 εθελοντικές εκστρατείες, έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 9.800 κάτοικοι και έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 38.000 ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις (Λειψοί & Αγαθονήσι, Καρπενήσι, Κάρπαθος, Καλάβρυτα, Καλαμπάκα, Λέρος, Τήλος-Νίσυρος, Άργος Ορεστικό).
  Ο Δήμαρχος της Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, εξέφρασε τις βαθύτερες ευχαριστίες του για την πολύτιμη ιατρική φροντίδα που παρείχαν οι εθελοντές του Ομίλου ΥΓΕΙΑ με ζήλο, ανιδιοτέλεια και φιλαλληλία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «O Δήμαρχος και σύσσωμο του Διοικητικό Συμβούλιο του νησιού μας επικροτεί και επιδοκιμάζει τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Ομίλου ΥΓΕΙΑ. Η ανταπόκριση των κατοίκων του νησιού μας ήταν τεράστια, πράγμα που αποδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ελλείψει ιατρών. Η οργάνωση υπήρξε πρωτόγνωρη και αρμόζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και το ιατρικό προσωπικό για τον άριστο συντονισμό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αρμόζουν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, κ. Ανδρέα Καρταπάνη, τον οποίο προτιθέμεθα να ανακηρύξουμε επίτιμο Δημότη Σύμης, σε επίσημη τελετή που θα διοργανωθεί στο νησί μας σε χρονικό διάστημα που θα οριστεί από το δημοτικό συμβούλιο λίαν συντόμως. Ευχόμαστε να έχουμε την ευκαιρία ιατροί πάσης ειδικότητας να επισκέπτονται το νησί μας και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς όφελος των συμπολιτών μας».



  Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Ανδρέας Καρταπάνης τόνισε πως «Είμαστε πολύ περήφανοι και πολύ χαρούμενοι που μπορούμε και προσφέρουμε σε μέρη της πατρίδας μας που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η Σύμη παρόλο που είναι ένα πολύ όμορφο και τουριστικό μέρος, εντούτοις έχει έλλειψη ιατρών και αυτό το διαπιστώσαμε στις μέρες που κάνουμε εξετάσεις στον κόσμο, καθώς εξετάσθηκε σχεδόν το 25% του μόνιμου πληθυσμού του νησιού. Θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα αυτή τη μεγάλη προσφορά, την οποία κάνουν αφιλοκερδώς όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ. Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους τους γιατρούς και το τεχνικό, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, οι οποίοι με πολύ μεγάλη χαρά, προθυμία και αγάπη οργάνωσαν και μόχθησαν, ώστε να διεκπεραιωθεί αυτή τη προσπάθεια με τον καλύτερο τρόπο. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι, όπως σε κάθε τέτοια εξόρμηση, προβλήματα τα οποία βρίσκουμε στον κόσμο που μας επισκέπτεται και τα οποία χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και αντιμετώπισης, τους καλούμε, εφόσον βέβαια και εκείνοι το επιθυμούν, να έρθουν στο ΥΓΕΙΑ και να τα αντιμετωπίσουν εντελώς δωρεάν, τόσο από την πλευρά του νοσοκομείου όσο και από την πλευρά των γιατρών».

 • ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής Rock Hard

  ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής Rock Hard

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-10 23:32:41 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής Rock Hard σε συσκευασία του 1 και 4 caps, της εταιρείας Global Products Europe S.L., επειδή περιέχει σαν συστατικό το μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο Epimedium, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

  Το προϊόν παράγεται από την Global Wholesale Distribution s.l., διακινείται σαν συμπλήρωμα διατροφής και διατίθενται μέσω διαδικτύου.

  Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Οι επιχειρήσεις που διακινούν το εν λόγω προϊόν στην Ελλάδα οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να τα αποσύρουν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 • Η ψωρίαση δε μεταδίδεται και αυτό πλέον το ξέρουν περισσότεροι

  Η ψωρίαση δε μεταδίδεται και αυτό πλέον το ξέρουν περισσότεροι

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-10 23:28:05 | Πηγή: News Beast

  Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα δράσεων ευαισθητοποίησης, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ψωρίαση; Δες το Αλλιώς. Σχεδίασε τη ζωή σου όπως εσύ θέλεις», με εκατοντάδες συμμετέχοντες που μετέδωσαν το μήνυμα πως η ψωρίαση δεν μεταδίδεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια δερματολόγου.

  Οι ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 22 & 23 και 29 & 30 Ιουνίου, σε δημόσιους χώρους στην Αττική, έδωσαν την δυνατότητα σε περίπου 2.000 ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τη νόσο και να συμμετάσχουν σε μια δημιουργική δράση ενάντια στον μύθο της μεταδοτικότητας.

  Μέσα στις 24 ώρες της συνολικής του λειτουργίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το περίπτερο ενημέρωσης γέμισε με περισσότερα από 1.350 θετικά μηνύματα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Η προσπάθεια για περισσότερη ενημέρωση δεν σταματά εδώ. Μέσα από την ιστοσελίδα www.destoallios.gr οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για την ψωρίαση και να δημιουργήσουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη μη μεταδοτικότητά της μέσω ειδικής εφαρμογής. Επίσης, όσοι πάσχοντες το επιθυμούν, μπορούν να βαθμολογήσουν την επίδραση της νόσου στην καθημερινότητά τους, συμπληρώνοντας το σύντομο ερωτηματολόγιο του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI). Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αυτοαξιολόγησης που χρησιμοποιείται από τους δερματολόγους για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ψωρίασης.

  Η πρωτοβουλία «Ψωρίαση; Δες το Αλλιώς. Σχεδίασε τη ζωή σου όπως εσύ θες» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πασχόντων σχετικά με τη συμβολή της έγκαιρης διάγνωσης και της τακτικής ιατρικής παρακολούθησης από δερματολόγο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου σε βάθος χρόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς και την ενίσχυση του μηνύματος για τη μη μεταδοτικότητα της ψωρίασης.

 • Πέντε κορυφαίες δραστηριότητες που καίνε πολλές θερμίδες

  Πέντε κορυφαίες δραστηριότητες που καίνε πολλές θερμίδες

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-10 23:28:05 | Πηγή: News Beast

  Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ασκηθεί κανείς και να κάψει θερμίδες και αυτοί δεν περιορίζονται μόνο στα όργανα γυμναστικής σε έναν κλειστό χώρο. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές και δραστηριότητες για καύση θερμίδων και μάλιστα πολύ περισσότερων απ' ο,τι μπορεί να φανταστούμε.

  Ακολουθούν μερικές δημοφιλείς δραστηριότητες -αθλήματα αλλά και διάφορα χόμπι- που βοηθούν στην απώλεια κιλών χάρη στις τεράστιες καύσεις που συνεπάγονται.

  Δείτε πέντε κορυφαίες δραστηριότητες και τις καύσεις (ανά ώρα δραστηριότητας)...

  1. Μποξ: 800 θερμίδες

  Διαβάστε τη συνέχεια στο baby.gr

 • Στοιχεία για τα προϊόντα ρυζιού με ανόργανο αρσενικό ζητούν οι παιδίατροι

  Στοιχεία για τα προϊόντα ρυζιού με ανόργανο αρσενικό ζητούν οι παιδίατροι

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-10 23:28:05 | Πηγή: News Beast

  Στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση και τη διαφύλαξη της υγείας των καταναλωτών σχετικά με την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά προϊόντων ρυζιού με ανόργανο αρσενικό ζητά η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής με επιστολή της προς τον ΕΦΕΤ.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Κώστα Νταλούκα, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία μελέτες για τον κίνδυνο που υπάρχει για την δημόσια υγεία, κυρίως για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, από την κατανάλωση ανόργανου αρσενικού που βρίσκεται στο ρύζι και στα προϊόντα ρυζιού, καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ανώτατα όρια ασφαλείας όσον αφορά τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων ανόργανου αρσενικού σε τρόφιμα.

  «Με δεδομένους τους κινδύνους από το ανόργανο αρσενικό, που περιέχεται στο ρύζι και τις παιδικές τροφές ρυζιού αν αυτό ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια», οι παιδίατροι ζητούν να ενημερωθούν για τους ελέγχους που έχουν γίνει, προκειμένου να ενημερώσουν με τη σειρά τους γονείς.

  Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων απευθύνει τα εξής ερωτήματα προς τον ΕΦΕΤ και το υπουργείο Υγείας:

  1. Γίνονται και κάθε πότε, δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο ρύζι και στα προϊόντα ρυζιού σε σχέση με τα όρια που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το ανόργανο αρσενικό;

  2. Πότε έγινε ο τελευταίος δειγματοληπτικός έλεγχος;

  3. Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

  4. Σε ποια προϊόντα έγινε;

  5. Ισχύει σήμερα ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

  6. Αν ισχύει υπάρχουν σήμερα στην Ελληνική αγορά προϊόντα ρυζιού και βρεφικές τροφές ρυζιού τα οποία δεν έχουν συμμορφωθεί με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

  7. Είναι υποχρεωτικό για τις εταιρείες παιδικών τροφών ρυζιού να αναφέρουν στην ετικέτα του προϊόντος τα επίπεδα του περιεχομένου ανόργανου αρσενικού, ώστε να το γνωρίζει ο καταναλωτής;

  8. Ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά του καταναλωτή και τι πρέπει να αναζητά στα τυποποιημένα προϊόντα, ώστε να είναι σίγουρος για την υγεία την δική του και των παιδιών του;

  Οι παιδίατροι ζητούν, επίσης, σύμφωνα με Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θα βοηθήσει στην ενημέρωση και την διαφύλαξη της υγείας των καταναλωτών, με ιδιαίτερη έμφαση αυτής των βρεφών και των μικρών παιδιών.

 • Πέντε τροφές που θα ενισχύσουν την ερωτική σας διάθεση

  Πέντε τροφές που θα ενισχύσουν την ερωτική σας διάθεση

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-08 18:50:10 | Πηγή: News Beast

  Γνωρίζετε ότι τρώγοντας καλά ή τρώγοντας τις σωστές τροφές, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά στην ερωτική σας ζωή;

  Αυτό τονίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι εξηγούν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την ερωτική διάθεση. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες τροφές, που περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά και βιταμίνες, αυξάνοντας τη λίμπιντο.

  Δείτε ποιες είναι αυτές οι αφροδισιακές τροφές:

  Μέλι

  Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί, από πού προέκυψε ο όρος «μήνας του μέλιτος»; Πριν από αιώνες, οι νεόνυμφοι στην Ευρώπη έπιναν κρασί με μέλι κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του γάμου για να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους αντοχή. Κι αυτό διότι, το μέλι είναι πλούσια πηγή φρουκτόζης, που προσφέρει στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια

  Σοκολάτα

  Ο θρύλος θέλει τον αυτοκράτορα των Αζτέκων, Montezuma να πίνει καθημερινά 50 ποτήρια σοκολάτας, για καλύτερες ερωτικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, η σοκολάτα περιέχει συστατικά που απελευθερώνουν την ορμόνη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, προκαλώντας αισθήματα ευχαρίστησης και χαλάρωσης. Μάλιστα, όταν έχει υψηλή περιεκτικότητα κακάο, θεωρείται ακόμα πιο αποτελεσματική.

  Στρείδια

  Τα στρείδια – και γενικότερα τα θαλασσινά – έχουν συνδεθεί περισσότερο από κάθε άλλη τροφή με την ερωτική επιθυμία κι ευχαρίστηση. Και όχι τυχαία. Τα μαλάκια αυτά, λοιπόν, μεταξύ άλλων, παράγουν ψευδάργυρο, ένα μέταλλο που ενθαρρύνει την παραγωγή τεστοστερόνης, απαραίτητη για τη διέγερση κι ευχαρίστηση.

  Φράουλες και σαμπάνια

  Εδώ θα κάνετε μία υπέρβαση, αλλά αξίζει τον κόπο. Κι επιστημονικά αποδεδειγμένα, ο συνδυασμός αυτός, εκτός από γευστικός, είναι και από τους πιο υγιεινούς. Αλλά κι ένας δοκιμασμένος κι εγγυημένος τρόπος για να ενισχύσετε την ερωτική σας επιθυμία.

  Αβοκάντο

  Αλήθεια, ξέρετε πώς αλλιώς είναι γνωστό το αβοκάντο; Ως το «φρούτο των όρχεων» και μάλλον έχει να κάνει με το σχήμα του. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αφροδισιακά τρόφιμα, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β6 και Ε.

 • H Ελλάδα «δανείζει» σύστημα προειδοποίησης για μεταδιδόμενες ασθένειες

  H Ελλάδα «δανείζει» σύστημα προειδοποίησης για μεταδιδόμενες ασθένειες

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-08 10:25:52 | Πηγή: News Beast

  Στη νότια Γερμανία έφτασε πριν από δύο χρόνια το κουνούπι «τίγρης της Ασίας», διαβιβαστής μιας μεγάλης γκάμας ασθενειών. Και εκεί που σε περιοχές όπως το Φράιμπουργκ, οι άνθρωποι δεν ήξεραν τι σημαίνει όχληση από τα κουνούπια, άρχισαν σιγά-σιγά να ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού που «μετακομίζει» σε βορειότερες περιοχές της Ευρώπης. Παράλληλα, κάθε άνοιξη ανεβαίνει η στάθμη των νερών του ποταμού Ρήνου με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν δάση και μεγάλες εκτάσεις δημιουργώντας ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των πληθυσμών των κουνουπιών. «Πονοκέφαλο», άλλωστε, στους οργανισμούς καταπολέμησης κουνουπιών της Γερμανίας προκαλεί ο ιός Usutu που έχει εντοπιστεί σε πτηνά και θεωρείται αντίστοιχος με εκείνον του ιού του Δυτικού Νείλου.

  Τα δεδομένα αυτά συζητούσαν το περασμένο χρονικό διάστημα στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελέγχου Κουνουπιών (European Mosquito Control Association, EMCA), Γερμανοί ειδικοί με Έλληνες συναδέλφους τους, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εγκαταστήσει και λειτουργούν με επιτυχία ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου.

  Κεντρικό ρόλο στο σύστημα έχουν τα ίδια τα κουνούπια, που «συλλαμβάνονται» σε ειδικές παγίδες και εξετάζονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια για να διαπιστωθεί μετά αν φέρουν ιούς όπως αυτός του Δυτικού Νείλου, αλλά και νεαρά κοτοπουλάκια, στα οποία γίνονται αιμοληψίες για να διερευνηθεί, επίσης, η ύπαρξη του ιού. «Πρόκειται για ένα σύστημα αξιόπιστο, λειτουργικό, εύκολο και σχετικά οικονομικό» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρίας «Οικοανάπτυξη», Δρ. Σπύρος Μουρελάτος, τέως πρόεδρος της EMCA και συντονιστής του διμερούς ερευνητικού έργου συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας με τον τίτλο: «εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις μεταδιδόμενες ασθένειες από κουνούπια». Με αφορμή το γερμανικό ενδιαφέρον για τις πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και τη μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας στη Γερμανία, γνωστοποιεί ότι η σχετική συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, μετά από μια περίοδο προεργασίας από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία χρόνια.

  Αναφερόμενος στους στόχους του έργου που ξεκίνησε με τη Γερμανική πλευρά, σημειώνει ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται η σύνδεση μεταξύ ευρωπαϊκών φορέων υψηλού κύρους (Ινστιτούτο Bernhard Noht, Οργανισμός Καταπολέμησης Κουνουπιών Γερμανίας KABBS, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και «Οικοανάπτυξη») στην ανίχνευση ιών για την επιτήρηση και την καταπολέμηση των πληθυσμών των κουνουπιών, η μετα-ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από το 2010 και μετά στη βόρεια Ελλάδα για την επιδημία του Δυτικού Νείλου, η προώθηση τρόπων εντοπισμού περιοχών υψηλού κινδύνου και ο προσδιορισμός του κρίσιμου χρονικού διαστήματος στο οποίο πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις, αλλά και η δημιουργία καλών πρακτικών, καινοτόμων εργαλείων και μεθόδων για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο αστικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον θεωρείται και το εγχείρημα που αφορά στη δημιουργία και λειτουργία λογισμικού μέσω διαδικτυακού Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) στην οποία χρήστες θα είναι πολίτες αλλά και επιστήμονες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης της εμφάνισης ασθενειών μεταδιδόμενων από τα κουνούπια.

  Περιγράφοντας αναλυτικότερα το σύστημα, που θα χρησιμοποιείται πλέον και σε περιοχές της Γερμανίας, αναφέρει: «στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιούμε ένα δίκτυο 60 σταθερών παγίδων κουνουπιών και στο πλαίσιο αυτό, ήδη, έχουν αποσταλεί 350 ομάδες κουνουπιών στο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το οποίο συνεργαζόμαστε. Εκεί τα κουνούπια εξετάζονται, ώστε να διαπιστωθεί αν ενέχονται στη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου και διαπιστώνεται αν είναι μολυσμένα με συγκεκριμένους ιούς. Την ίδια στιγμή γίνονται αιμοληψίες σε νεαρά κοτοπουλάκια από πενήντα χωριά της Περιφέρειας τα οποία και αποτελούν ζώα - δείκτες για την κυκλοφορία του ιού, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ».

  Το ίδιο σύστημα έχει ενεργοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο, θα ήταν ευχής έργο να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας στις οποίες, μάλιστα, καταγράφηκαν φέτος κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους. «Δεδομένου ότι στην Ελλάδα καταγράφεται πλέον σταθερή παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου από το 2010 και μετά, δημιουργήσαμε και εφαρμόσαμε την τεχνογνωσία για την παρακολούθηση του επιδημιολογικού κινδύνου» τονίζει ο πρόεδρος της εταιρίας «Οικοανάπτυξη» και επισημαίνει ότι η τεχνογνωσία αυτή είναι πλέον αναγνωρισμένη διεθνώς και η εφαρμογή της διευρύνεται διαρκώς.

  Τα αποτελέσματα της λειτουργίας του συστήματος στην Ελλάδα

  Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από τη φετινή λειτουργία του συστήματος, ο κ. Μουρελάτος επισημαίνει ότι «μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί πολλές χιλιάδες κουνούπια και εκατοντάδες ορνίθια και δεν έχει βρεθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου ούτε στην Κεντρική Μακεδονία ούτε στη Δυτική Ελλάδα».

  Με αφορμή τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες και σφοδρότατες βροχοπτώσεις του Μαϊου και του Ιουνίου, σχολιάζει ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υπάρχει κατά τόπους όχληση μικρής διάρκειας στις περιοχές που δέχτηκαν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των βροχοπτώσεων. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι λόγω των γενικότερων αυτών πλημμυρικών φαινομένων θα μπορούσαν να έχουν παραχθεί πολύ μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών. «Οι παρεμβάσεις που έγιναν, μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρική Μακεδονίας υπήρξαν πολύ αποτελεσματικές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μέχρι σήμερα σημαντική όχληση. Αυτό αποδεικνύεται και από τα δίκτυα παρακολούθησης των κουνουπιών και από τη γραμμή εξυπηρέτησης του κοινού που δέχεται τις αναφορές του κοινού για οχλήσεις από τα κουνούπια σε συγκεκριμένες περιοχές» προσθέτει ο κ. Μουρελάτος. Υπενθυμίζει, τέλος, ότι η εν λόγω τηλεφωνική γραμμή βρίσκεται σε λειτουργία, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και οι πολίτες μπορούν να καλούν στον αριθμό 8001124424.

 • «Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα για τη μόλυνση του περιβάλλοντος»

  «Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα για τη μόλυνση του περιβάλλοντος»

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-07 14:01:00 | Πηγή: Ζούγκλα
  Πληθαίνουν οι φωνές της επιστημονικής κοινότητας για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Πέρα από τα γνωστά περί πρόληψης διαφόρων ασθενειών, πλέον προστίθεται και η πρόληψη στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και η προστασία από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

  Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, σήμερα ο πλανήτης έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ αυτή τη διατροφή, γιατί σε πρόσφατες μελέτες φάνηκε ότι μπορεί να αποτελέσει αμυντικό μηχανισμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

  «Σε μελέτη του Tufts που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, βρέθηκε ότι 33 εκατομμύρια κινητήρες αυτοκινήτων ισοδυναμούν με τα καυσαέρια που παράγονται από την παρασκευή τροφής. Επίσης στη μελέτη βρέθηκε ότι η παραγωγή του κόκκινου κρέατος, δηλαδή το μπιφτέκι στο πιάτο μας, συμβάλλει κατά 36% στα αέρια του θερμοκηπίου». Άρα αν εμείς περιορίσουμε τη διατροφή μας σε ζωικές πρωτεΐνες και προτιμήσουμε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που προτείνει και η μεσογειακή διατροφή, θα βοηθήσουμε πρακτικά και στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, και ως εκ τούτου θα βελτιώσουμε τις κλιματικές συνθήκες, τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης.

  Τα καινούργια οφέλη όμως της μεσογειακής διατροφής δεν σταματούν εδώ.

  «Μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ που έγινε σε 548.699 ανθρώπους για 17 χρόνια και ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουλίου, σε συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακοχειρουργικής Εταιρείας, διαπιστώνει ότι όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, προστατεύονται από την έκθεση στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά».


  O κ. Χαλβατσιώτης είναι επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικόν, με εξειδίκευση στο Διαβήτη, και ΓΓ του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. (Επισυνάπτεται φωτογραφία του κ. Χαλβατσιώτη)
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Ανακαλούνται σε ολόκληρη την ΕΕ φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη

  Ανακαλούνται σε ολόκληρη την ΕΕ φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-06 15:50:33 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξετάζει τα φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη (valsartan) που παρέχεται από την Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, εταιρεία στο Linhai της Κίνας. Η ανασκόπηση άρχισε όταν η εταιρεία ανίχνευσε μια πρόσμιξη, Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (Nnitrosodimethylamine, NDMA) στη δραστική ουσία βαλσαρτάνης, την οποία προμηθεύει σε παρασκευαστές που παράγουν μερικά από τα διαθέσιμα στην ΕΕ φάρμακα της βαλσαρτάνης, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

  Το NDMA ταξινομείται ως πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει των αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων. Η παρουσία του NDMA ήταν απροσδόκητη και πιστεύεται ότι σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο παρασκευής της δραστικής ουσίας, αναφέρει ο ΕΟΦ και προσθέτει ότι «Ενώ η ανασκόπηση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εθνικές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ ανακαλούν τα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη από την Zhejiang Huahai».

  Τα φάρμακα της βαλσαρτάνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, προκειμένου να μειωθούν οι επιπλοκές, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή. Η ανασκόπηση του EMA θα διερευνήσει τα επίπεδα NDMA σε αυτά τα φάρμακα με βαλσαρτάνη, τον πιθανό αντίκτυπό τους σε ασθενείς που τα παίρνουν και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη μείωση ή την εξάλειψη της πρόσμιξης από τις μελλοντικές παρτίδες που παράγει η εταιρεία. Ως προφύλαξη, η ανασκόπηση θα εξετάσει επίσης κατά πόσον ενδέχεται να επηρεαστούν άλλα φάρμακα με βαλσαρτάνη. Η ανασκόπηση θα διεξαχθεί από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA.

  Πληροφορίες για ασθενείς

  Ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι μόνο ορισμένα φάρμακα της βαλσαρτάνης στην ΕΕ επηρεάζονται και αυτά ανακαλούνται. Συστήνει στους ασθενείς πως δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο βαλσαρτάνης, εκτός εάν το έχει πει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός. Επίσης, μπορεί να χορηγηθεί ένα διαφορετικό φάρμακο βαλσαρτάνης (ή μια εναλλακτική θεραπεία) με την επόμενη συνταγή.

  Πληροφορίες για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας

  Η Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) έχει ανιχνευθεί στη δραστική ουσία βαλσαρτάνης που παρασκευάζεται από την Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Κατά συνέπεια, τα φάρμακα της βαλσαρτάνης που περιέχουν τη δραστική ουσία από τη Zhejiang Huahai ανακαλούνται στην ΕΕ. Οι εθνικές αρχές ενημερώνουν τους φαρμακοποιούς σχετικά με τα φάρμακα που ανακαλούνται.

 • Το «τεστ Παπ» βρήκε ισχυρό ανταγωνιστή

  Το «τεστ Παπ» βρήκε ισχυρό ανταγωνιστή

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-06 09:24:12 | Πηγή: News Beast

  Το «τεστ Παπ» που χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 50 χρόνια για την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες, μπορεί σε μερικά χρόνια να είναι πια λιγότερο δημοφιλές ή ακόμη και να περιπέσει σε αχρηστία, καθώς έχει βρει πλέον ένα ισχυρό ανταγωνιστή στο «πρόσωπο» του τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

  Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις (το 99%) του καρκίνου του τραχήλου -ενός σχετικά εύκολου να προληφθεί καρκίνου- συνδέονται με λοίμωξη από τον εν λόγω ιό HPV. Το σχετικό τεστ HPV ανιχνεύει τα προκαρκινικά στάδια νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από το παλαιότερο τεστ Παπ.

  Αυτό δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζίνα Οτζίλβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, η οποία έγινε σε 19.000 γυναίκες 25 έως 65 ετών ετών και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association).

  Οι γυναίκες που συμμετείχαν χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία έκανε μόνο τεστ Παπ και η άλλη μόνο τεστ HPV. Μετά από τέσσερα χρόνια, σχεδόν έξι γυναίκες στις 1.000 που είχαν κάνει τεστ Παπ, διαγνώσθηκαν με προκαρκινικές αλλοιώσεις, έναντι μόνο δύο στις 1.000 που είχαν κάνει το τεστ HPV.

  Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, το τεστ HPV φαίνεται καλύτερο σε σχέση με το τεστ Παπ στο να προβλέπει ποιά γυναίκα δεν θα εμφανίσει καρκίνο. Οι γυναίκες που, σύμφωνα με το τεστ HPV, δεν έχουν λοίμωξη από τον ιό, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προκαρκινική αλλοίωση μέσα στην επόμενη τετραετία.

  «Το τεστ HPV ανιχνεύει νωρίτερα τις προκαρκινικές αλλοιώσεις, ενώ από την άλλη ένα αρνητικό τεστ HPV παρέχει μεγαλύτερη σιγουριά ότι οι γυναίκες δεν θα εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις μέσα στην επόμενη τετραετία. Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες θα μπορούν να ελέγχονται πιο αραιά, αλλά να έχουν πιο ακριβή αποτελέσματα» δήλωσε η δρ Οτζίλβι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελώντας περίπου το 8% των καρκίνων. Το τεστ Παπ, δημιούργημα του έλληνα γιατρού Γιώργου Παπανικολάου, αναλύει κύτταρα από το κατώτερο μέρος της μήτρας, τον τράχηλο. Το τεστ HPV ανιχνεύει την παρουσία του δυνητικά καρκινογόνου ιού στον τράχηλο.

  Πολλές χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν εδώ και δεκαετίες σωθεί χάρη στο τεστ Παπ, το οποίο έχει ανιχνεύσει τον καρκίνο του τραχήλου στα αρχικά στάδιά του. Όμως, σύμφωνα με τους καναδούς γιατρούς, το νεότερο και πιο ακριβές τεστ HPV έχει τα «φόντα» να αντικαταστήσει το τεστ Παπ.

  Προς το παρόν, οι επίσημες συστάσεις στις ΗΠΑ είναι να γίνονται ταυτόχρονα και τα δύο τεστ. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά από το 2012 στις γυναίκες 21 έως 29 ετών να κάνουν μόνο τεστ Παπ ανά τριετία, ενώ οι γυναίκες 30 έως 65 ετών είτε μόνο ένα τεστ Παπ κάθε τρία χρόνια, είτε τόσο τεστ Παπ όσο και HPV κάθε πέντε χρόνια. Οι οδηγίες αυτές πρόκειται σύντομα να αναθεωρηθούν και οι ειδικοί εμφανίζονται μάλλον διχασμένοι κατά πόσο η τωρινή διαγνωστική πρακτική πρέπει να αλλάξει.

  «Το τεστ Παπ πρόκειται να εξαφανισθεί», έγραψε σε συνοδευτικό σχόλιό του στο JAMA ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας Στιούαρτ Μασάντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις. Επεσήμανε ότι το τεστ HPV επιτρέπει πιο έγκαιρη διάγνωση του αρχικού σταδίου του καρκίνου του τραχήλου και «πιάνει» περιπτώσεις που το τεστ Παπ χάνει. Τόνισε ότι η προσθήκη του τεστ Παπ «προσθέτει λίγα πράγματα στην ακρίβεια του τεστ HPV και επιπλέον αυξάνει το κόστος και τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα».

  Δεν συμφωνούν όμως όλοι με αυτή την εκτίμηση. «Πρόκειται απλώς για μια μελέτη. Το τεστ Παπ υπάρχει εδώ και περίπου 50 χρόνια, συνεπώς η συνύπαρξή του με το τεστ HPV παραμένει μια βιώσιμη επιλογή», δήλωσε ο δρ Τζέισον Ράιτ, επικεφαλής του τμήματος γυναικολογικής ογκολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Προέβλεψε πάντως ότι «βαθμιαία θα μετακινηθούμε σε περισσότερα τεστ HPV ως τεστ πρώτης επιλογής, αν και πιθανότατα θα είναι μια αργή διαδικασία».

  Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, ενώ θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι ορισμένοι Καναδοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι έχουν σχέσεις με εταιρείες που έχουν αναπτύξει είτε τεστ HPV είτε εμβόλιο κατά του ιού HPV.

 • Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα όταν βλέπουμε θρίλερ

  Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα όταν βλέπουμε θρίλερ

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-06 08:39:12 | Πηγή: News Beast

  Παραδεχτείτε το. Όταν βλέπετε θρίλερ, δε νιώθετε κάπως παράξενα;

  Τα θρίλερ είτε τα μισείτε, είτε λατρεύετε να τα βλέπετε. Και είναι ένα είδος, που απασχόλησε και την επιστήμη, που τα έβαλε στο μικροσκόπιο και τα ευρήματα που προέκυψαν, είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Κι αυτό, διότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες αντιδράσεις που έχει το σώμα, όταν κάποιος παρακολουθεί θρίλερ.

  Δείτε παρακάτω, ποιες είναι οι αντιδράσεις αυτές και ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα.

  Καίτε θερμίδες

  Κι όμως, παρακολουθώντας ένα θρίλερ σπαταλάς ενέργεια. Μάλιστα, οι ερευνητές μέτρησαν την πρόσληψη οξυγόνου, την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και τον καρδιακό ρυθμό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές που παρακολουθούσαν θρίλερ, έκαψαν περίπου 113 θερμίδες. Βέβαια, όσο πιο τρομακτικό είναι το θρίλερ, τόσο το καλύτερο για το «κάψιμο» θερμίδων, αφού η αδρεναλίνη εκρήγνυται. Για να καταλάβετε, οι εθελοντές που είδαν την «Λάμψη», με τον Τζακ Νίκολσον, έκαψαν 184 θερμίδες!

  Είναι μία καλή προπόνηση για την καρδιά

  Μπορεί παρακολουθώντας θρίλερ να γελάς νευρικά ή να το παίζεις άνετος, προσπαθώντας να ξεγελάσεις τον διπλανό, αλλά την καρδιά δεν την γελάς. Αυτή ξέρει. Κι αυτή καταλαβαίνει ότι φοβάσαι και λειτουργεί ανάλογα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από μια μελέτη του University College London, όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε μια πολύ συγκεκριμένη αλλαγή στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό, ακόμα και στους καρδιακούς μύες των εθελοντών, όταν παρακολουθούσαν θρίλερ.

  Ο φόβος σας κάνει να αισθάνεστε καλά

  Λογικά, ο φόβος και η ευχαρίστηση δε μπορούν να συνδυαστούν. Δηλαδή, δεν ακούγεται τόσο φυσιολογικό να ευχαριστιέσαι που φοβάσαι. Ωστόσο, κατά την παρακολούθηση ενός θρίλερ οι νευροδιαβιβαστές τίθενται σε υπερλειτουργία και παράγουν ταυτόχρονα ντοπαμίνη, σεροτονίνη και γλουταμίνη, διεγείροντας τη σκέψη και οξύνοντας την αντίληψη αλλά και τα αντανακλαστικά. Την ίδια ώρα, τα αισθήματα απειλής που δέχεται ο υποθάλαμος του εγκεφάλου, παράγουν επιπλέον αδρεναλίνη, που οδηγούν στην εναλλαγή των συναισθημάτων με τέτοιο τρόπο που προκαλούν ανακούφιση και ευφορία.

  Τι συμβαίνει με τις αισθήσεις

  Όταν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison μελετούσαν τις αντιδράσεις των εθελοντών στις ταινίες τρόμου, παρατήρησαν ότι αυξήθηκαν οι κινήσεις των ματιών μαζί με τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή. Μάλιστα, σε σκηνές από ταινίες του Alfred Hitchcock είχαν ενεργοποιηθεί όλες οι αισθήσεις των εθελοντών.

  Λειτουργούν χαλαρωτικά

  Εντάξει, σίγουρα ακούγεται πολύ οξύμωρο το να χαλαρώνεις μετά από ένα θρίλερ. Κι, όμως, σύμφωνα με μελέτες, τα θρίλερ λειτουργούν χαλαρωτικά και εναντίον του στρες και της κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει, λόγω της αυξομείωσης της αδρεναλίνης, που διαπερνά το σώμα.

 • Όσο πιο υγιεινά ζουν οι μητέρες, τόσο πιθανότερο είναι τα παιδιά τους να μη γίνουν παχύσαρκα

  Όσο πιο υγιεινά ζουν οι μητέρες, τόσο πιθανότερο είναι τα παιδιά τους να μη γίνουν παχύσαρκα

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-05 09:21:01 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα παιδιά γυναικών που ακολουθούν πιστά ένα υγιεινό τρόπο ζωής, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα, σε σχέση με τα παιδιά από μητέρες που δεν ζουν υγιεινά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική μελέτη.

  Όταν μια μητέρα φροντίζει να διατηρεί κανονικό βάρος, ασκείται κανονικά, δεν καπνίζει, τρώει υγιεινά και δεν πίνει πολύ αλκοόλ, τα παιδιά της έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να βάλουν παραπανίσια κιλά αργότερα στη ζωή τους.

  Όταν τόσο η μητέρα όσο και το παιδί ακολουθούν ταυτόχρονα ένα εξίσου υγιεινό τρόπο ζωής, τότε η πιθανότητα παχυσαρκίας του παιδιού είναι ακόμη μικρότερη.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κι Σουν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ),ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 24.300 παιδιά ηλικίας εννέα έως 14 ετών, που είχαν γεννηθεί από σχεδόν 17.000 γυναίκες.

  Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι κατά μέσο όρο 56% μικρότερος για τα παιδιά γυναικών με κανονικό βάρος, σε σχέση με τα παιδιά υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών. Επίσης τα παιδιά μη καπνιστριών έχουν 31% μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σχέση με τα παιδιά καπνιστριών μητέρων.

  Παιδιά από μητέρες που ασκούνταν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα και που δεν έπιναν πάνω από ένα-δύο ποτήρια κρασί ή μία μπίρα τη μέρα, είχαν μικρότερη πιθανότητα παχυσαρκίας, σε σχέση με τα παιδιά μητέρων που δεν ασκούνταν ή που έπιναν αρκετό αλκοόλ.

  Τέλος, παιδιά από γυναίκες που τηρούσαν και τις πέντε βασικές προδιαγραφές υγείας (υγιεινή διατροφή, κανονικό βάρος, τακτική άσκηση, μικρή κατανάλωση αλκοόλ και όχι κάπνισμα), είχαν κατά μέσο όρο 75% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σε σχέση με παιδιά μητέρων που δεν τηρούσαν κανέναν από αυτούς τους πέντε κανόνες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Ο ρόλος της μητέρας και η παχυσαρκία των παιδιών

  Ο ρόλος της μητέρας και η παχυσαρκία των παιδιών

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-05 08:55:51 | Πηγή: News Beast

  Τα παιδιά γυναικών που ακολουθούν πιστά ένα υγιεινό τρόπο ζωής, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα, σε σχέση με τα παιδιά από μητέρες που δεν ζουν υγιεινά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική μελέτη.

  Όταν μια μητέρα φροντίζει να διατηρεί κανονικό βάρος, ασκείται κανονικά, δεν καπνίζει, τρώει υγιεινά και δεν πίνει πολύ αλκοόλ, τα παιδιά της έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να βάλουν παραπανίσια κιλά αργότερα στη ζωή τους.

  Όταν τόσο η μητέρα όσο και το παιδί ακολουθούν ταυτόχρονα ένα εξίσου υγιεινό τρόπο ζωής, τότε η πιθανότητα παχυσαρκίας του παιδιού είναι ακόμη μικρότερη.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κι Σουν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 24.300 παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών, που είχαν γεννηθεί από σχεδόν 17.000 γυναίκες.

  Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι κατά μέσο όρο 56% μικρότερος για τα παιδιά γυναικών με κανονικό βάρος, σε σχέση με τα παιδιά υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών. Επίσης τα παιδιά μη καπνιστριών έχουν 31% μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σχέση με τα παιδιά καπνιστριών μητέρων.

  Παιδιά από μητέρες που ασκούνταν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα και που δεν έπιναν πάνω από ένα-δύο ποτήρια κρασί ή μία μπίρα τη μέρα, είχαν μικρότερη πιθανότητα παχυσαρκίας, σε σχέση με τα παιδιά μητέρων που δεν ασκούνταν ή που έπιναν αρκετό αλκοόλ.

  Τέλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παιδιά από γυναίκες που τηρούσαν και τις πέντε βασικές προδιαγραφές υγείας (υγιεινή διατροφή, κανονικό βάρος, τακτική άσκηση, μικρή κατανάλωση αλκοόλ και όχι κάπνισμα), είχαν κατά μέσο όρο 75% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σε σχέση με παιδιά μητέρων που δεν τηρούσαν κανέναν από αυτούς τους πέντε κανόνες.

 • Χρώματα, βερνίκια και διαλυτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση

  Χρώματα, βερνίκια και διαλυτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-05 03:47:51 | Πηγή: News Beast

  Οι άνθρωποι -ιδίως οι καπνιστές- που εκτίθενται συχνά σε χρώματα, βερνίκια και διαλυτικά, και οι οποίοι επίσης έχουν σχετική γενετική προδιάθεση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη, με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα.

  Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε χρώματα και διαλυτικά, όπως καθαριστές, ελαιοχρωματιστές, διακοσμητές, αισθητικοί κ.α., έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Αλλά για όσους έχουν επίσης σχετικά γονίδια κινδύνου, η πιθανότητα να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας), είναι σχεδόν επταπλάσια σε σχέση με όσους ούτε σε χρώματα εκτίθενται, ούτε γενετική προδιάθεση έχουν.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα 'Ανα Χέντστρομ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 2.042 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα με τη νόσο, καθώς και για 2.947 υγιείς.

  Οι επιστήμονες -μεταξύ των οποίων ο επιδημιολόγος Μιχάλης Κατσούλης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης (απόφοιτος από το ΕΜΠ το 2006 και κάτοχος διδακτορικού από το ΕΚΠΑ το 2015)- υπολόγισαν ότι ο συνδυασμός των γονιδίων κινδύνου και της έκθεσης σε χρώματα-βερνίκια-διαλυτικά ευθυνόταν για το 60% περίπου του κινδύνου εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης.

  Για τους καπνιστές ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Οι καπνιστές που εκτίθεντο σε χρώματα και παράλληλα είχαν γονίδια κινδύνου, ήταν 30 φορές πιθανότερο να αναπτύξουν πολλαπλή σκλήρυνση, σε σχέση με όσους ούτε κάπνιζαν, ούτε είχαν εκτεθεί σε χρώματα, ούτε είχαν γενετική προδιάθεση για τη νόσο.

  Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπαν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο, ώστε να κατανοηθεί με ποιο τρόπο όλοι αυτοί οι παράγοντες αλληλεπιδρούν, ώστε να αυξήσουν τον κίνδυνο της πολλαπλής σκλήρυνσης.

  Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο αυτό το 'κοκτέιλ' γονιδίων, διαλυτικών και καπνίσματος συμβάλλει τόσο σημαντικά στην πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε η δρ Γκαμπριέλε ΝτεΛούκα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Όπως είπε, στο μεταξύ, οι άνθρωποι, ιδίως οι καπνιστές που έχουν οικογενειακό ιστορικό πολλαπλής σκλήρυνσης, πρέπει να αποφεύγουν την περιττή έκθεση σε χρώματα και οργανικά διαλυτικά για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

 • Οι Έλληνες συνεχίζουν τις κακές συνήθειες στη διατροφή τους

  Οι Έλληνες συνεχίζουν τις κακές συνήθειες στη διατροφή τους

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-05 00:50:16 | Πηγή: News Beast

  Διατροφικές συνήθειες που προσδίδουν λίπος, κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνη πάνω από τις συστάσεις εξακολουθούν να έχουν οι Έλληνες παρά τις συστάσεις των ειδικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να μειωθούν κατά 30% στον υγιή γενικό πληθυσμό και κατά περίπου 50% στα άτομα υψηλού κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως οι υπερχοληστερολαιμικοί και οι διαβητικοί ασθενείς και τρόφιμα που συνεισφέρουν στην υψηλή πρόσληψη είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

  Αντίθετα, η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται χαμηλή καθώς τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετικές ιδιότητες και καλές πηγές πρόσληψής τους είναι οι ξηροί ανάλατοι καρποί και οι σπόροι, καθώς και τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός και το σκουμπρί. Η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι περίπου 5% επί της ενέργειας, όταν συστήνεται πρόσληψη 6-10%. Η πρόσληψη φυτικών ινών είναι περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα όταν οι συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις είναι 25-35 γραμμάρια, ενώ  το 60% του πληθυσμού προσλαμβάνει ποσότητες κάτω από την κατώτατη συνιστώμενη πρόσληψη.

  Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειές μας ανακοίνωσε σήμερα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά από «Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας» που διεξήχθη σε δείγμα 4.600 ατόμων, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού. Η μελέτη διεξήχθη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου, Αντώνη Ζαμπέλα και τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε σε ειδική ημερίδα η επιστημονική συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δρ. Εμμανουέλλα Μαγριπλή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Οι ελλείψεις μας σε βιταμίνες

  Η κα Μητσοπούλου, επίσης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, παρουσίασε τα στοιχεία που αφορούν στις προσλήψεις βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Η μελέτη υπέδειξε ότι υπάρχει χαμηλή πρόσληψη των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, Ε και Κ αλλά ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη βιταμίνη D, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λίγα τρόφιμα που είναι καλές πηγές της.

  Στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β η πρόσληψη είναι ικανοποιητική, όμως χαμηλές είναι οι προσλήψεις του φυλλικού οξέος. Όπως αναφέρθηκε, στις ΗΠΑ υπάρχει ήδη νομοθεσία που κάνει υποχρεωτικό τον εμπλουτισμό των αλεύρων με φυλλικό οξύ. Από τα ανόργανα στοιχεία χαμηλή πρόσληψη υπάρχει στο ασβέστιο, στο κάλιο και στο μαγνήσιο, ενώ χαμηλή πρόσληψη παρατηρήθηκε και στον σίδηρο στις γυναίκες σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο σίδηρος επίσης είναι ένα σημαντικό στοιχείο διότι λόγω της έμμηνης ρήσης ένα ποσοστό περίπου 10% των γυναικών έχουν ανάγκες υψηλότερες των συστάσεων. Αντίθετα, η πρόσληψη νατρίου ήταν υψηλή κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης. Η συνολική πρόσληψη είναι ακόμα υψηλότερη γιατί σε αυτά τα ποσά δεν συνυπολογίστηκε η προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα ή/και στο τραπέζι.

  Αυξάνονται οι καρδιακές παθήσεις, αλλά μειώνονται οι θάνατοι από αυτές

  Στο πλαίσιο της ημερίδας, τον επιπολασμό των χρόνιων νοσημάτων ανέπτυξε ο καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Παναγιωτάκος. Μεταξύ άλλων, ο κος Παναγιωτάκος υπέδειξε ότι ενώ η θνησιμότητα της καρδιαγγειακής νόσου φαίνεται να ακολουθεί πτωτική πορεία τα τελευταία 20 - 30 έτη στην Ελλάδα, η νοσηρότητα και οι συναφείς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου έχουν αύξηση, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως δραματική.

  Περίπου 5% των ανδρών και 2% των γυναικών έχουν υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η εμφάνιση της νόσου δεν είναι πια προνόμιο της «τρίτης» ηλικίας, αλλά εμφανίζεται σε άτομα πολύ νεότερων ηλικιών, ακόμα και μικρότερα των 35 ετών. Επίσης, 1 στους 5 έχει αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ λιγότεροι από τους μισούς φαίνεται να μπορούν να διαχειριστούν τις αυξημένες τιμές μέσω της φαρμακευτικής αγωγής. Αυξημένες τιμές λιπιδίων φαίνεται να έχουν περίπου 1 στους 4 Έλληνες, ενώ τα ποσοστά φτάνουν στο 50%+ στα άτομα άνω των 60 ετών.

  Όλα ανεβαίνουν, αλλά μειώνεται το κάπνισμα

  Ο κος Παναγιωτάκος συνεχίζει, λέγοντας ότι ο σακχαρώδης διαβήτης επιπολάζει περίπου στο 6-7% του πληθυσμού, ενώ το υπερβάλλον βάρος/παχυσαρκία αγγίζει το 60% στους άνδρες και το 40% στις γυναίκες. Ένας στους πέντε Έλληνες ακολουθούσε πλήρως καθιστική ζωή, ενώ μόλις το 40% των ανδρών και των γυναικών είχε επαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Περίπου 1 στους 4 άνδρες και γυναίκες είχε έναν τουλάχιστον από τους κλασσικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ στα άτομα άνω των 40 ετών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% του ελληνικού πληθυσμού. Το μόνο παρήγορο είναι το γεγονός ότι οι καπνιστικές συνήθειες φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί σε ποσοστά μικρότερα του 40% τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, έναντι των ποσοστών 50% και άνω, που διαπιστώνονταν τις προηγούμενες δεκαετίες. Ανησυχητικό είναι όμως το φαινόμενο ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι άρχισαν το κάπνισμα από την ηλικία των 15 ετών.

  Ο κος Ζαμπέλας έκλεισε με το συμπέρασμα και την προτροπή η βιομηχανία τροφίμων να πάρει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των προϊόντων που παράγει ενώ το υπουργείο Υγείας και άλλα συναρμόδια υπουργεία, όπως το υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ να σχεδιάσουν προγράμματα παρέμβασης για τη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης του πληθυσμού, κάτι που θα μειώσει τα χρόνια νοσήματα, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα μειώσει την οικονομική επιβάρυνση του υπουργείου Υγείας για την θεραπεία νοσημάτων, στα οποία, για την εκδήλωσή τους, η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο.

 • Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α επίσημο μέλος της Pain Alliance Europe

  Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α επίσημο μέλος της Pain Alliance Europe

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-04 14:36:19 | Πηγή: News Beast

  Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) είναι επίσημα μέλος της PAIN ALLIANCE EUROPE (PAE) στην οποία συμμετέχουν 41 σύλλογοι ασθενών που σχετίζονται με τον χρόνιο πόνο, από 18 χώρες της Ευρώπης, εκπροσωπώντας πάνω από 350.000 ασθενείς με χρόνιο Πόνο.

  Η επίσημη ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια  της  Γενικής Συνέλευσης της Pain Alliance Europe, στο Βέλγιο  στις 19 Ιουνίου 2018, στα πλαίσια του ετήσιου meeting της και της συνάντησης των μελών της PAE με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Η Pain Alliance Europe ιδρύθηκε το 2011 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Marina Harkin, Ευρωβουλευτής IRE.

  Με βασικό όραμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων από Χρόνιο Πόνο στην Ευρώπη,  η PAIN ALLIANCE EUPOPE και η  ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των επαγγελματιών υγείας, των εργοδοτών, αλλά και το ευρέως κοινού για τον χρόνιο πόνο και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του ώστε να εξασφαλισθούν έγκαιρη διάγνωση, υψηλές προδιαγραφές ποιότητας της αντιμετώπισής του και υποστήριξης τόσο των νοσούντων με Χρόνιο Πόνο όσο και των μελών της οικογένειάς τους.

  O Χρόνιος Πόνος επηρεάζει περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και ενώ έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε όσους υποφέρουν, παραμένει κακώς διαχειριζόμενη και ελλιπώς αντιμετωπίσιμη ασθένεια, παρατείνοντας τα προβλήματα των νοσούντων και την αύξηση του κινδύνου των επιπλοκών.

  Ο  Χρόνιος Πόνος έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά άλλα επίπεδα: κόστος υπηρεσιών υγείας, απουσία από την εργασία, απώλεια εισοδήματος, μείωση της παραγωγικότητας στην οικονομία και τις οικογένειες, οικονομική επιβάρυνση στην οικογένεια και τους εργοδότες, κόστος αποζημιώσεων, πρόωρων συντάξεων και δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.

  Η έλλειψη γνώσης και τα διάφορα ταμπού σχετικά με τις φαρμακευτικές ουσίες που πρέπει να χορηγούνται για τον πόνο είναι ένα βασικό εμπόδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση του πόνου. Δυστυχώς όμως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκπαίδευση στη διαχείριση και την αντιμετώπιση του δεν έχει προτεραιότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

 • Τέσσερις λόγοι για να τρώμε κεράσια

  Τέσσερις λόγοι για να τρώμε κεράσια

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-04 10:23:35 | Πηγή: News Beast

  Τα κεράσια είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού για πολλούς ανθρώπους.

  Επιπλέον δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά ανήκουν στα φρούτα που προστατεύουν συνολικά την υγεία. Εκτός από τη νόστιμη γεύση τους υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για να τα βάλουμε στο διαιτολόγιό μας.

  Δείτε μερικούς από αυτούς:

  1. Βοηθούν τον ύπνο

  Τα κεράσια αποτελούν μία από τις λιγοστές διατροφικές πηγές μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

  Διαβάστε τη συνέχεια στο baby.gr

 • Έρευνα: Τα χρώματα και τα διαλυτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση

  Έρευνα: Τα χρώματα και τα διαλυτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-04 09:15:15 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι άνθρωποι -ιδίως οι καπνιστές- που εκτίθενται συχνά σε χρώματα, βερνίκια και διαλυτικά, και οι οποίοι επίσης έχουν σχετική γενετική προδιάθεση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη, με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα.

  Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε χρώματα και διαλυτικά, όπως καθαριστές, ελαιοχρωματιστές, διακοσμητές, αισθητικοί κ.α., έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Αλλά για όσους έχουν επίσης σχετικά γονίδια κινδύνου, η πιθανότητα να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας), είναι σχεδόν επαταπλάσια σε σχέση με όσους ούτε σε χρώματα εκτίθενται, ούτε γενετική προδιάθεση έχουν.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Άνα Χέντστρομ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 2.042 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα με τη νόσο, καθώς και για 2.947 υγιείς.

  Οι επιστήμονες -μεταξύ των οποίων ο επιδημιολόγος Μιχάλης Κατσούλης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης (απόφοιτος από το ΕΜΠ το 2006 και κάτοχος διδακτορικού από το ΕΚΠΑ το 2015)- υπολόγισαν ότι ο συνδυασμός των γονιδίων κινδύνου και της έκθεσης σε χρώματα-βερνίκια-διαλυτικά ευθυνόταν για το 60% περίπου του κινδύνου εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης.

  Για τους καπνιστές ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Οι καπνιστές που εκτίθεντο σε χρώματα και παράλληλα είχαν γονίδια κινδύνου, ήταν 30 φορές πιθανότερο να αναπτύξουν πολλαπλή σκλήρυνση, σε σχέση με όσους ούτε κάπνιζαν, ούτε είχαν εκτεθεί σε χρώματα, ούτε είχαν γενετική προδιάθεση για τη νόσο.

  Οι ερευνητές είπαν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο, ώστε να κατανοηθεί με ποιό τρόπο όλοι αυτοί οι παράγοντες αλληλεπιδρούν, ώστε να αυξήσουν τον κίνδυνο της πολλαπλής σκλήρυνσης.
  «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί με ποιό τρόπο αυτό το “κοκτέιλ” γονιδίων, διαλυτικών και καπνίσματος συμβάλλει τόσο σημαντικά στην πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε η δρ Γκαμπριέλε ΝτεΛούκα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Όπως είπε, στο μεταξύ, οι άνθρωποι, ιδίως οι καπνιστές που έχουν οικογενειακό ιστορικό πολλαπλής σκλήρυνσης, πρέπει να αποφεύγουν την περιττή έκθεση σε χρώματα και οργανικά διαλυτικά για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
 • Όλες οι αλλαγές που έρχονται με τον οικογενειακό γιατρό

  Όλες οι αλλαγές που έρχονται με τον οικογενειακό γιατρό

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-04 07:43:27 | Πηγή: News Beast

  οικογενειακός γιατρός θα είναι πλέον η πρώτη επαφή του πολίτη μέσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου κάθε πολίτης θα έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα έχει το πλήρες ιστορικό του και θα τον συμβουλεύει σε όλα τα θέματα υγείας του. Θα είναι εκείνος που θα τον παραπέμπει σε ειδικό γιατρό αναλόγως το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ή σε δημόσιο νοσοκομείο. Οι πολίτες εγγράφονται στους οικογενειακούς γιατρούς μέσω της πλατφόρμας rdv.ehealthnet.gr, στην οποία μπαίνουν με κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

  Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ένα ενημερωτικό σημείωμα για την αντιστοίχιση. «Η αντιστοίχιση πραγματοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματός της. Ελήφθησαν υπόψη, για τους μεν Λήπτες Υπηρεσιών Υγείας (ΛΥΥ)η ηλικία (για την διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και ο τόπος διαμονής κάθε Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας, όπως αυτά τηρούνται στη βάση δεδομένων για τους ΑΜΚΑ ή ΑΥΠΑ. Και για τους Οικογενειακούς Ιατρούς η ειδικότητα (για την διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και ο τόπος παροχής υπηρεσιών» αναφέρεται στο σημείωμα.

  Μάλιστα «κάθε Λήπτης Υπηρεσιών Υγείας αντιστοιχίστηκε με βάση τον τόπο διαμονής του με έναν Οικογενειακό Ιατρό τυχαία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης».

  Το υπουργείο Υγείας ξεκινά το νέο σύστημα που θα προβλέπει την παραπομπή των ασθενών από τον οικογενειακό γιατρό για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

  Μέχρι το τέλος του 2018, οι ασφαλισμένοι για να επισκεφτούν έναν ειδικό γιατρό, θα πρέπει πρώτα να έχουν ειδικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό στον οποίο θα υπαγονται, ανάλογα με το τόπο διαμονής μας.

  Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθιερώνεται το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) που δεν επιτρέπει στον ασθενή να επισκεφθεί εξειδικευμένους γιατρούς εάν δεν πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί.

  Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τους ασθενείς στα κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας/ τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εφόσον όμως το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο. Στη συνέχεια με το παραπεμπτικό οι ασθενείς θα προγραμματίζουν επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα μέσω της υπάρχουσας διαδικτυακής εφαρμογής (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Εξαιρούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

  Με υπουργική απόφαση καθορίζονται τρεις κατηγορίες παραπομπών: η άμεση παραπομπή με ισχύ δέκα ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, η προληπτική παραπομπή με ισχύ 60 ημερών για μία επίσκεψη και η παραπομπή χρόνιου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για όσες επισκέψεις απαιτούνται στον ειδικό γιατρό.

  Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας γίνεται ηλεκτρονικά, και έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος από την HΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης), το σχετικό έντυπο θα εκτυπώνεται και ο πολίτης θα το πρέπει να το προσκομίσει στη Κέντρο Υγείας, το νοσοκομείο ή τον συμβεβλημένο γιατρό όπου έχει παραπεμφθεί.

  Οπως τονίζεται στην απόφαση, «για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπομπή, απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για το προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (e-ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα».

  Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι πρόκειται για αντιστοίχιση του πληθυσμού σε οικογενειακούς γιατρούς και εξηγεί τους λόγους που αυτή έπρεπε να γίνει.

  Όπως εξηγεί έγινε με σκοπό «την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής σε Οικογενειακό Ιατρό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του ν.4486/2017.Έτσι, κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ αντιστοιχίσθηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με έναν Οικογενειακό Ιατρό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4486/2017.

  Οικογενειακοί γιατροί με τον νόμο αυτό μπορούν να είναι οι γιατροί κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Το.Μ.Υ., στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ.

  Επίσης γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017, γιατροί συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης.

  Ως οικογενειακοί γιατροί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ορίζονται γιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό».

  Στο ζήτημα που αντιδρούν οι γιατροί, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι άλλο είναι η αντιστοίχιση και άλλο η εγγραφή των πολιτών στον «Οικογενειακό Γιατρό» καθώς «η αντιστοίχιση ενός Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας με Οικογενειακό Ιατρό δεν σημαίνει την εγγραφή του».

  Η αντιστοίχιση σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο έγινε με σκοπό να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής εγγραφής, η οποία θα ξεκινά με την υποβολή αίτησης εγγραφής από τον Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας και ολοκληρώνεται κατά την πρώτη επίσκεψή του στον «Οικογενειακό Ιατρό» επιλογής του.

 • Συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου

  Συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-03 18:34:57 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ενισχύει το δίκτυο συμμάχων στη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».

  Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, υπεγράφη συμφωνία αδελφοποίησης με την παιδιατρική μονάδα «Edmond and Lily Safra» Children's Hospital του «Chaim Sheba» Medical Center, ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Ισραήλ.

  Η συμφωνία αδελφοποίησης προβλέπει την εκατέρωθεν εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, τη διεξαγωγή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και ενημερωτικών ημερίδων.

  Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μαζί με τον διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Μανώλη Παπασάββα, υποδέχτηκαν, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, εκπροσώπους του «Chaim Sheba» Medical Center και υπέγραψαν τη συμφωνία αδελφοποίησης, «χαρίζοντας ελπίδα σε εκατοντάδες παιδιά σε Ελλάδα και Ισραήλ», όπως είπαν οι συμμετέχοντες. Παρούσα στην υπογραφή της σημαντικής αυτής συμφωνίας ήταν και η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν Άμπα (Irit Ben Abba).

  «Είναι μία μεγάλη ημέρα για εμάς η σημερινή γιατί προσθέτουμε έναν ακόμα σύμμαχο στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί από την ημέρα που ξεκινήσαμε, πριν από 28 χρόνια, δεν έχουμε σταματήσει να παλεύουμε για τα παιδιά, πιστεύοντας ότι η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι. Ελπίζω ότι με αυτή τη συμφωνία, μαζί, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε όλα τα παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη, στην Ελλάδα και στο Ισραήλ», είπε η κ.Βαρδινογιάννη αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

  Χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν Άμπα, αφού ευχαρίστησε την κ. Βαρδινογιάννη «για τη συνεισφορά της», τόνισε: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βοηθάμε τα παιδιά. Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πριν από τέσσερα χρόνια και επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Είναι μία πολύ σπουδαία συνεργασία και για τις δύο πλευρές».

  Για τη σπουδαιότητα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, μίλησε η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του Νοσοκομείου «Chaim Sheba» Michal Raviv Reisman. «Η ιατρική είναι η παγκόσμια γλώσσα. Και πρέπει να μοιραστούμε όλοι τις γνώσεις μας για να εξασφαλίσουμε υγεία για τα παιδιά όλου του κόσμου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Στη σημασία της συμφωνίας «με μία Μονάδα υψηλών προδιαγραφών, όπως είναι η Ογκολογική Μονάδα Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"» αναφέρθηκε ο καθηγητής Άμος Τόρεν (Amos Toren), επικεφαλής της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων του «Chaim Sheba» Medical Center.

  «Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ" αποτελεί πρότυπο στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Ελπίζω κάποια στιγμή να αποκτήσουμε και εμείς μία αντίστοιχη, αυτόνομη μονάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Στο πλαίσιο του προγράμματος αδελφοποιήσεων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ» έχουν ήδη υπογραφεί σύμφωνα συνεργασίας με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου, προκειμένου να διαμορφωθεί μία πλατφόρμα συνεργασίας στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου.
 • Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για «επίταξη» των γιατρών των Κέντρων Υγείας ως οικογενειακών γιατρών

  Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για «επίταξη» των γιατρών των Κέντρων Υγείας ως οικογενειακών γιατρών

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-03 18:34:57 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την κάθετη διαφωνία του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) με «την επίταξη των ιατρών των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) ως οικογενειακών ιατρών», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του και υποστηρίζει πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να ξεπεράσει έτσι το πρόβλημα που προέκυψε με τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι δεν επέδειξαν ενδιαφέρον ούτε για τις ΤΟΜΥ αλλά ούτε για τον ΕΟΠΥΥ.

  Όπως υποστηρίζει ο ΙΣΑ, η επίταξη γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων των Κέντρων Υγείας για να δεχθούν εγγραφές των πολιτών -στο πλαίσιο του θεσμού του οικογενειακού γιατρού- δεν είναι νόμιμη και επικαλείται το άρθρο 6 του Ν.4486/2017 που ορίζει ρητά ότι «ο οικογενειακός ιατρός μπορεί να είναι ιατρός του κλάδου ιατρών ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στις ΤΟΜΥ, στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ».

  «Γίνεται λοιπόν σαφές ότι δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωτική αλλά μόνο δυνητική η εγγραφή πληθυσμού ευθύνης στους συγκεκριμένους δημόσιους λειτουργούς και ως οικογενειακοί ιατροί. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η επίταξη αυτή δεν συνάδει με τον ρόλο του οικογενειακού ιατρού. Δεν είναι δυνατό ο ιατρός του Κέντρου Υγείας, ο οποίος έχει ήδη επιβαρυνθεί με πολλές αρμοδιότητες, να πρέπει ταυτόχρονα να αναλάβει πέραν όλων των άλλων υποχρεώσεών του, επιπλέον τη διαρκή παρακολούθηση των ασθενών που θα εγγραφούν με στόχο την πρόληψη, αλλά και την θεραπεία, καθώς και την τήρηση ηλεκτρονικού φακέλου αυτών», αναφέρει σ ανακοίνωση του.

  Ο ΙΣΑ τονίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε έναν δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό που έχουν ανάγκη και επισημαίνει πως πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και ελεύθερη πρόσβαση στον ειδικό είναι δικαίωμα του ασθενούς και δεν μπορεί να περιοριστεί.

  «Αναμένουμε την άμεση ανάκληση των σχετικών πινάκων που έχουν αναρτηθεί καθότι είναι μη νόμιμοι» καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας.
 • Τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

  Τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-03 17:43:58 | Πηγή: News Beast

  Τα φρούτα αποτελούν ιδανική καλοκαιρινή τροφή και μάς δροσίζουν.

  Κάποια από αυτά, ωστόσο, έχουν περισσότερη και άλλα λιγότερη ζάχαρη και έτσι μπορούμε να επιλέγουμε αυτά που ταιριάζουν περισσότερο στη διατροφή που ακολουθούμε.

  Δείτε τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη...

  1. Καρπούζι

  Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιρού δίνει ελάχιστες θερμίδες χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό, ενώ δίνει και αντιοξειδωτικό λυκοπένιο.

  Διαβάστε τη συνέχεια στο baby.gr

 • ΛΗΤΩ: Ένα σημαντικό βήμα για τον προγεννητικό έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου στο 1ο τρίμηνο της κύησης

  ΛΗΤΩ: Ένα σημαντικό βήμα για τον προγεννητικό έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου στο 1ο τρίμηνο της κύησης

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-03 13:50:45 | Πηγή: Ζούγκλα
  Tη δυνατότητα αναγνώρισης σοβαρών προβλημάτων και διάγνωσης συγγενών ανωμαλιών δίνει ο έλεγχος των εμβρύων στις κυήσεις του 1ου τριμήνου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ.

  Η έρευνα διενεργήθηκε τη δεκαετία 2007-2017 σε περίπου 16.000 γυναίκες και αφορούσε στον πρώιμο έλεγχο των οργάνων του εμβρύου. Ενσωματώνοντας στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας νέους υπερηχογραφικούς δείκτες, βρέθηκε ότι μπορούν να αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά διάγνωσης προβλημάτων της καρδιάς και της σπονδυλικής στήλης σε πρώιμο στάδιο της κύησης, δηλαδή περίπου στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης.

  Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Εμβρυομητικής Ιατρικής που έγινε στην Αθήνα, από την Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Δρ. Αθηνά Σούκα, Υπεύθυνη του Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής του ΛΗΤΩ, η οποία -μεταξύ άλλων- τόνισε «Οι νέοι υπερηχογραφικοί δείκτες - εξέταση της τριγλώχινας βαλβίδας, της καρδιάς και εξέταση του οπισθίου εγκεφάλου - μας βοήθησαν να διαγνώσουμε περίπου τις μισές σοβαρές καρδιακές ανωμαλίες και τα 2/3 των εμβρύων με σοβαρή βλάβη της σπονδυλικής στήλης, σε πρώιμο στάδιο της κύησης».

  Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στο ΛΗΤΩ, ο κ. Ελπιδοφόρος Δουράτσος, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΛΗΤΩ, δήλωσε «Στο Μαιευτήριο ΛΗΤΩ, εφαρμόζουμε πρωτόκολλα ιατρικής του εμβρύου, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό, για περισσότερο από μία δεκαετία. Επίσης, ακολουθούμε τα διεθνή πρότυπα της τάσης να διαγιγνώσκονται περισσότερες συγγενείς ανωμαλίες στο 1ο τρίμηνο της κύησης, κάτι που επιβεβαιώνεται μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνάς μας».
 • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη στις γυναίκες που εργάζονται πολλές ώρες

  Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη στις γυναίκες που εργάζονται πολλές ώρες

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-03 12:30:56 | Πηγή: News Beast

  Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν οι γυναίκες - αλλά όχι οι άνδρες - που εργάζονται περισσότερες από 45 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη. Ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος για όσες δουλεύουν από 30 έως 40 ώρες.

  Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτιμάται ότι περίπου 439 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με διαβήτη έως το 2030, σχεδόν 50% περισσότεροι από ό,τι το 2010. Το 2015 υπολογίζεται ότι ο διαβήτης κόστισε στην παγκόσμια οικονομία 1,31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαχί Ζιλμπέρ-Ουιμέ του Κέντρου Ερευνών FRQS του Κεμπέκ και του Ινστιτούτου Εργασίας & Υγείας του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Diabetes Research & Care», ανέλυσαν στοιχεία για 7.065 εργαζόμενους ηλικίας 35 έως 74 ετών σε βάθος 12ετίας.

  Για την πραγματοποίηση της έρευνας οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τις ώρες εργασίας τους εβδομαδιαίως: 15-34, 35-40, 41-44 και άνω των 45 ωρών. Στη διάρκεια της μελέτης περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους εκδήλωσε διαβήτη, κυρίως άνδρες, μεγαλύτερης ηλικίας και παχύσαρκοι.

  Διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες, μάλιστα φάνηκε η πιθανότητα διαβήτη να μειώνεται, όσο περισσότερο δούλευε ένας άνδρας.

  Αντίθετα, για τις γυναίκες που εργάζονταν πάνω από 45 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος (63% κατά μέσο όρο) σε σχέση με εκείνες που δούλευαν 35 έως 40 ώρες.

  Η διαφορά που παρατηρήθηκε ανάμεσα στα δυο φύλα δεν έχει κάποια προφανή εξήγηση σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια πιθανότητα είναι ότι στην πραγματικότητα οι γυναίκες δουλεύουν ακόμη περισσότερο, αν συνυπολογισθούν οι δουλειές του νοικοκυριού και οι ευθύνες της οικογένειας, πράγμα που μπορεί να προκαλεί ένα χρόνιο στρες στον οργανισμό τους, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος ορμονικών διαταραχών και αντοχής του σώματός τους στην ινσουλίνη.

 • Η πολλή δουλειά αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες

  Η πολλή δουλειά αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-03 11:22:19 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι γυναίκες -αλλά όχι οι άνδρες- που εργάζονται περισσότερες από 45 ώρες την εβδομάδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη. Ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος για όσες δουλεύουν από 30 έως 40 ώρες.

  Εκτιμάται ότι περίπου 439 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με διαβήτη έως το 2030, σχεδόν 50% περισσότεροι από ό,τι το 2010. Το 2015 υπολογίζεται ότι ο διαβήτης κόστισε στην παγκόσμια οικονομία 1,31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαχί Ζιλμπέρ-Ουιμέ του Κέντρου Ερευνών FRQS του Κεμπέκ και του Ινστιτούτου Εργασίας & Υγείας του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Diabetes Research & Care», ανέλυσαν στοιχεία για 7.065 εργαζομένους, ηλικίας 35 έως 74 ετών, σε βάθος 12ετίας.

  Οι εργαζόμενοι χωρίσθηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τις ώρες εργασίας τους εβδομαδιαίως: 15-34, 35-40, 41-44 και άνω των 45 ωρών. Στη διάρκεια της μελέτης περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους εκδήλωσε διαβήτη, κυρίως άνδρες, μεγαλύτερης ηλικίας και παχύσαρκοι.

  Διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες. Μάλιστα, φάνηκε η πιθανότητα διαβήτη να μειώνεται, όσο περισσότερο δούλευε ένας άνδρας.

  Αντίθετα, για τις γυναίκες που εργάζονταν πάνω από 45 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος (63% κατά μέσο όρο) σε σχέση με εκείνες που δούλευαν 35 έως 40 ώρες.

  Οι ερευνητές δεν έχουν κάποια προφανή εξήγηση για τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Μια πιθανότητα είναι ότι στην πραγματικότητα οι γυναίκες δουλεύουν ακόμη περισσότερο, αν συνυπολογισθούν οι δουλειές του νοικοκυριού και οι ευθύνες της οικογένειας, πράγμα που μπορεί να προκαλεί ένα χρόνιο στρες στον οργανισμό τους, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος ορμονικών διαταραχών και αντοχής του σώματός τους στην ινσουλίνη.

  Πηγή: ΑΠΕ
 • Επιστήμονες: Υγιεινό και γρήγορο περπάτημα σημαίνει περίπου 100 βήματα το λεπτό

  Επιστήμονες: Υγιεινό και γρήγορο περπάτημα σημαίνει περίπου 100 βήματα το λεπτό

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-03 10:08:49 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Ιπποκράτης αποκαλούσε το περπάτημα «το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου». Σήμερα οι ειδικοί συνιστούν σε όλους -ιδίως σε όσους δεν ασκούνται συστηματικά- να κάνουν καθημερινά «ζωηρό» ή γρήγορο περπάτημα για να προστατεύουν την υγεία τους. Όμως τι σημαίνει στην πράξη ζωηρό και γρήγορο περπάτημα; Περίπου 100 βήματα το λεπτό, είναι η επιστημονική απάντηση.

  Τα βήματα αυτά θεωρούνται επαρκή για να έχει ένας άνθρωπος όφελος στην υγεία του. Αν κανείς θέλει κάτι ακόμη πιο έντονο, τότε περνάει στο δυναμικό βάδισμα, που είναι περίπου 130 βήματα το λεπτό. Από εκεί πέρα, θεωρείται ότι αρχίζει πια το τρέξιμο. Ως όριο ανάμεσα στο βάδισμα και στο τζόκινγκ θεωρούνται τα 140 βήματα το λεπτό.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια κινησιολογίας Κατρίν Τούντορ-Λοκ του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης-Άμχερστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν 38 έρευνες που κατέγραφαν το βάδισμα των ανθρώπων άνω των 18 ετών (έως την τρίτη ηλικία) και τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

  Η μελέτη (μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ζωηρό ή γρήγορο βάδισμα γίνεται με ρυθμό περίπου 1,7 χιλιομέτρων την ώρα ή 100 βημάτων το λεπτό.

  «Τα καλά νέα είναι ότι αυτός ο ρυθμός πιθανότατα δεν είναι κουραστικός για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους» δήλωσε η δρ Τούντορ-Λοκ. Όπως είπε, για μερικούς ανθρώπους γρήγορος ρυθμός βαδίσματος σημαίνει 98 βήματα και για άλλους 102, αλλά ο μέσος όρος είναι τα 100 για σχεδόν όλους.

  Σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών, ένας άνθρωπος πρέπει να περπατά γρήγορα για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά, το οποίο «μεταφράζεται» σε περίπου 3.000 βήματα τη μέρα με βάση το ρυθμό των 100 βημάτων το λεπτό.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Τι σημαίνει υγιεινό γρήγορο περπάτημα

  Τι σημαίνει υγιεινό γρήγορο περπάτημα

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-03 10:07:36 | Πηγή: News Beast

  Ο Ιπποκράτης αποκαλούσε το περπάτημα «το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου». Σήμερα οι ειδικοί συνιστούν σε όλους -ιδίως σε όσους δεν ασκούνται συστηματικά- να κάνουν καθημερινά «ζωηρό» ή γρήγορο περπάτημα για να προστατεύουν την υγεία τους. Όμως τι σημαίνει στην πράξη ζωηρό και γρήγορο περπάτημα; Περίπου 100 βήματα το λεπτό, είναι η επιστημονική απάντηση.

  Τα βήματα αυτά θεωρούνται επαρκή για να έχει ένας άνθρωπος όφελος στην υγεία του. Αν κανείς θέλει κάτι ακόμη πιο έντονο, τότε περνάει στο δυναμικό βάδισμα, που είναι περίπου 130 βήματα το λεπτό. Από εκεί πέρα, θεωρείται ότι αρχίζει πια το τρέξιμο. Ως όριο ανάμεσα στο βάδισμα και στο τζόκινγκ θεωρούνται τα 140 βήματα το λεπτό, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια κινησιολογίας Κατρίν Τούντορ-Λοκ του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης-'Αμχερστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής British Journal of Sports Medicine, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν 38 έρευνες που κατέγραφαν το βάδισμα των ανθρώπων άνω των 18 ετών (έως την τρίτη ηλικία) και τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

  Η μελέτη (μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ζωηρό ή γρήγορο βάδισμα γίνεται με ρυθμό περίπου 1,7 χιλιομέτρων την ώρα ή 100 βημάτων το λεπτό.

  «Τα καλά νέα είναι ότι αυτός ο ρυθμός πιθανότατα δεν είναι κουραστικός για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους» δήλωσε η δρ Τούντορ-Λοκ. Όπως είπε, για μερικούς ανθρώπους γρήγορος ρυθμός βαδίσματος σημαίνει 98 βήματα και για άλλους 102, αλλά ο μέσος όρος είναι τα 100 για σχεδόν όλους.

  Σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών, ένας άνθρωπος πρέπει να περπατά γρήγορα για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά, το οποίο «μεταφράζεται» σε περίπου 3.000 βήματα τη μέρα με βάση το ρυθμό των 100 βημάτων το λεπτό.

 • Η πολλή δουλειά αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες

  Η πολλή δουλειά αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-03 09:48:09 | Πηγή: Ζούγκλα
  Οι γυναίκες -αλλά όχι οι άνδρες- που εργάζονται περισσότερες από 45 ώρες την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη. Ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος για όσες δουλεύουν από 30 έως 40 ώρες.

  Εκτιμάται ότι περίπου 439 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με διαβήτη έως το 2030, σχεδόν 50% περισσότεροι από ό,τι το 2010. Το 2015 υπολογίζεται ότι ο διαβήτης κόστισε στην παγκόσμια οικονομία 1,31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαχί Ζιλμπέρ-Ουιμέ του Κέντρου Ερευνών FRQS του Κεμπέκ και του Ινστιτούτου Εργασίας & Υγείας του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Diabetes Research & Care", ανέλυσαν στοιχεία για 7.065 εργαζόμενους ηλικίας 35 έως 74 ετών σε βάθος 12ετίας.

  Οι εργαζόμενοι χωρίσθηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τις ώρες εργασίας τους εβδομαδιαίως: 15-34, 35-40, 41-44 και άνω των 45 ωρών. Στη διάρκεια της μελέτης περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους εκδήλωσε διαβήτη, κυρίως άνδρες, μεγαλύτερης ηλικίας και παχύσαρκοι.

  Διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες, μάλιστα φάνηκε η πιθανότητα διαβήτη να μειώνεται, όσο περισσότερο δούλευε ένας άνδρας.

  Αντίθετα, για τις γυναίκες που εργάζονταν πάνω από 45 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος (63% κατά μέσο όρο) σε σχέση με εκείνες που δούλευαν 35 έως 40 ώρες.

  Οι ερευνητές δεν έχουν κάποια προφανή εξήγηση για τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Μια πιθανότητα είναι ότι στην πραγματικότητα οι γυναίκες δουλεύουν ακόμη περισσότερο, αν συνυπολογισθούν οι δουλειές του νοικοκυριού και οι ευθύνες της οικογένειας, πράγμα που μπορεί να προκαλεί ένα χρόνιο στρες στον οργανισμό τους, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος ορμονικών διαταραχών και αντοχής του σώματός τους στην ινσουλίνη.

  Πηγή: ΑΠΕ
 • Τι συμβαίνει στο σώμα όταν δεν κάνουμε σεξ

  Τι συμβαίνει στο σώμα όταν δεν κάνουμε σεξ

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-02 16:54:33 | Πηγή: News Beast

  Πέρα από την απόλαυση που χαρίζει το σεξ και στα δύο φύλα, ταυτόχρονα έχει σημαντικά οφέλη για τη σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία.

  Οι ειδικοί έχουν αποφανθεί ότι το σεξ βελτιώνει αισθητά αρκετούς τομείς στη ζωή μας ενώ η έλλειψη σεξ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά.

  Δείτε παρακάτω τρία πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν δεν κάνουμε σεξ για πολύ καιρό...

  1. Πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό

  Ερευνητές έχουν διαπιστώσει μετά από μελέτες ότι οι νέοι που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα διαθέτουν κατά 30% περισσότερα αντισώματα στον οργανισμό τους.

  Διαβάστε τη συνέχεια στο baby.gr

 • Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων του κερατοειδούς

  Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων του κερατοειδούς

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-02 14:01:03 | Πηγή: News Beast

  Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων του κερατοειδούς, δημιουργεί η χρήση αυτόλογων ενήλικων βλαστοκυττάρων.

  Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οφθαλμολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική χρήση αυτόλογων βλαστοκυττάρων σε πέντε ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

  «Πράγματι, η νέα συναρπαστική θεραπευτική προσέγγιση με τη χρήση των βλαστοκυττάρων, που παρουσιάστηκε από τον δρα Jorge L. Alio, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και άλλων παθήσεων του κερατοειδούς» αναφέρει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλειος Κοζομπόλης.

  H θεραπεία συνίσταται στην ενίσχυση του στρώματος του κερατοειδούς, κάνοντας χρήση βλαστοκυττάρων. Στην κλινική εφαρμογή της νέας θεραπείας στους πέντε ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο, τα βλαστοκύτταρα ελήφθησαν από τον λιπώδη ιστό τους μέσω λιποαναρρόφησης. Ακολούθως, έγινε καλλιέργεια των κυττάρων τα οποία σε αριθμό ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

  Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο κ. Κοζομπόλης, μεταφέρθηκαν στο στρώμα του κερατοειδούς κι ύστερα από έναν χρόνο παρακολούθησης αυτών των ασθενών, η διαφάνεια του κερατοειδούς αξιολογήθηκε ως πολύ καλή, ενώ ορισμένες ουλές του κερατοειδούς συνεχίζουν σταθερά να βελτιώνονται.

  Για την επιβεβαίωση αυτών των πρώτων αποτελεσμάτων, ξεκίνησε να διεξάγεται μια πολυκεντρική κλινική μελέτη από την οποία θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα.

  Ο κερατόκωνος είναι μια αμφοτερόπλευρη εκφυλιστική κατάσταση του κερατοειδούς, που εμφανίζεται περίπου σε ένα 1 ανά 2.000 άτομα, ίσως ακόμη πιο συχνά. Χαρακτηρίζεται από σταδιακή λέπτυνση του κερατοειδούς, με συνέπεια αυτός να παραμορφώνεται προς τα εμπρός και να παίρνει το σχήμα κώνου. Ως αποτέλεσμα αυτής της παραμόρφωσης, αναπτύσσονται κυρίως αστιγματισμός, μυωπία και η όραση ελαττώνεται κατά πολύ.

  Η κατάσταση αυτή αρχίζει τυπικά κατά την εφηβεία ή λίγο αργότερα και έχει μια εξελικτική πορεία που διαφέρει ανάμεσα στους δύο οφθαλμούς, αλλά και από ασθενή σε ασθενή.

  Η αρχική αντιμετώπιση, παλαιότερα περιοριζόταν μόνο στα γυαλιά που διορθώνουν τον αστιγματισμό και τη μυωπία και αργότερα, που η νόσος προχωρούσε, στους σκληρούς φακούς επαφής.

  Η επιδείνωση και εξέλιξη της βλάβης γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή, κυρίως από την ανάγκη συχνής αλλαγής των γυαλιών ή των φακών επαφής, λόγω αύξησης της προκαλούμενης από τον κερατόκωνο διαθλαστικής ανωμαλίας, αλλά κυρίως με ειδικές εξετάσεις, όπως η τοπογραφία και η παχυμετρία του κερατοειδούς.

 • Βαρκελώνη: Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων του κερατοειδούς

  Βαρκελώνη: Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων του κερατοειδούς

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-02 12:02:51 | Πηγή: Ζούγκλα
  Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων του κερατοειδούς, δημιουργεί η χρήση αυτόλογων ενήλικων βλαστοκυττάρων.

  Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οφθαλμολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική χρήση αυτόλογων βλαστοκυττάρων σε πέντε ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.
  «Πράγματι, η νέα συναρπαστική θεραπευτική προσέγγιση με τη χρήση των βλαστοκυττάρων, που παρουσιάστηκε από τον δρα Jorge L. Alio, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και άλλων παθήσεων του κερατοειδούς» αναφέρει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλειος Κοζομπόλης.

  H θεραπεία συνίσταται στην ενίσχυση του στρώματος του κερατοειδούς, κάνοντας χρήση βλαστοκυττάρων. Στην κλινική εφαρμογή της νέας θεραπείας στους πέντε ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο, τα βλαστοκύτταρα ελήφθησαν από τον λιπώδη ιστό τους μέσω λιποαναρρόφησης. Ακολούθως, έγινε καλλιέργεια των κυττάρων τα οποία σε αριθμό ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο κ. Κοζομπόλης, μεταφέρθηκαν στο στρώμα του κερατοειδούς κι ύστερα από έναν χρόνο παρακολούθησης αυτών των ασθενών, η διαφάνεια του κερατοειδούς αξιολογήθηκε ως πολύ καλή, ενώ ορισμένες ουλές του κερατοειδούς συνεχίζουν σταθερά να βελτιώνονται.
  Για την επιβεβαίωση αυτών των πρώτων αποτελεσμάτων, ξεκίνησε να διεξάγεται μια πολυκεντρική κλινική μελέτη από την οποία θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα.

  Ο κερατόκωνος είναι μια αμφοτερόπλευρη εκφυλιστική κατάσταση του κερατοειδούς, που εμφανίζεται περίπου σε ένα 1 ανά 2.000 άτομα, ίσως ακόμη πιο συχνά. Χαρακτηρίζεται από σταδιακή λέπτυνση του κερατοειδούς, με συνέπεια αυτός να παραμορφώνεται προς τα εμπρός και να παίρνει το σχήμα κώνου. Ως αποτέλεσμα αυτής της παραμόρφωσης, αναπτύσσονται κυρίως αστιγματισμός, μυωπία και η όραση ελαττώνεται κατά πολύ. Η κατάσταση αυτή αρχίζει τυπικά κατά την εφηβεία ή λίγο αργότερα και έχει μια εξελικτική πορεία που διαφέρει ανάμεσα στους δύο οφθαλμούς, αλλά και από ασθενή σε ασθενή.
  Η αρχική αντιμετώπιση, παλαιότερα περιοριζόταν μόνο στα γυαλιά που διορθώνουν τον αστιγματισμό και τη μυωπία και αργότερα, που η νόσος προχωρούσε, στους σκληρούς φακούς επαφής.

  Η επιδείνωση και εξέλιξη της βλάβης γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή, κυρίως από την ανάγκη συχνής αλλαγής των γυαλιών ή των φακών επαφής, λόγω αύξησης της προκαλούμενης από τον κερατόκωνο διαθλαστικής ανωμαλίας, αλλά κυρίως με ειδικές εξετάσεις, όπως η τοπογραφία και η παχυμετρία του κερατοειδούς.
 • Γιατί τα βραδινά ντους είναι καλύτερα για την υγεία σου

  Γιατί τα βραδινά ντους είναι καλύτερα για την υγεία σου

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-02 11:13:21 | Πηγή: Ζούγκλα
  Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: αυτοί που προτιμούν με το που ξυπνάνε να κάνουν το καθιερωμένο τους ντους για να ξυπνήσουν και αυτοί που προτιμούν αφού γυρίσουν από τη δουλειά και ιδανικότερα πριν πέσουν για ύπνο.

  Όποια κι αν είναι η προτίμησή σου όλοι έχουμε μία συγκεκριμένη ιεροτελεστία -πρωινή ή βραδινή- όσον αφορά τις καθημερινές μας συνήθειες.

  Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr...
 • Τεχνητή ωοθήκη θα επιτρέψει στο μέλλον σε γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά ή έχουν καρκίνο να τεκνοποιήσουν

  Τεχνητή ωοθήκη θα επιτρέψει στο μέλλον σε γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά ή έχουν καρκίνο να τεκνοποιήσουν

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-02 10:49:28 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν από ανθρώπινο ιστό στο εργαστήριο και μετά εμφύτευσαν σε πειραματόζωα την πρώτη τεχνητή ωοθήκη, η οποία αποδείχθηκε λειτουργική.

  Στο μέλλον μια τέτοια ωοθήκη, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ώριμων ωαρίων κατάλληλων για γονιμοποίηση και στη συνέχεια για εμφύτευση στη μήτρα, θα βοηθήσει να αποκτήσουν παιδιά οι γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους έπειτα από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία λόγω καρκίνου ή εξαιτίας παθήσεων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή ακόμη όσες έχουν υπερβολικά πρόωρη εμμηνόπαυση.

  Οι ερευνητές της κλινικής Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Πορς, που θα κάνουν σήμερα τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Guardian» και «Independent», έδειξαν ότι πειραματική ωοθήκη μπορεί να διατηρήσει τα ανθρώπινα ωάρια ζωντανά επί εβδομάδες.

  Ορισμένοι καρκίνοι όπως των ωοθηκών και η λευχαιμία μπορούν να εξαπλωθούν στον ίδιο τoν ιστό των ωοθηκών, με συνέπεια οι ασθενείς να μην μπορούν να γεννήσουν. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια χημική διαδικασία για να απογυμνώσουν τον ιστό των ωοθηκών από όλα τα κύτταρά του, υγιή και καρκινικά, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.

  Στη συνέχεια, οι επιστήμονες δημιουργούν εξ αρχής μια νέα ωοθήκη στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ως βάση έναν «σκελετό» από κολλαγόνο πάνω στον οποίο καλλιεργούνται νέα υγιή κύτταρα. Μια τέτοια ωοθήκη με 20 θυλάκια ανθρώπινων ωαρίων εμφυτεύθηκε σε ποντίκια και το ένα τέταρτο των ωαρίων επιβίωσε επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, αιμοφόρα αγγεία είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται γύρω από την ωοθήκη.

  «Είναι η πρώτη απόδειξη ότι πράγματι μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα ωοκύτταρα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου» δήλωσε η Πορς, αλλά επεσήμανε ότι «θα χρειασθούν πολλά χρόνια, προτού μια τέτοια ωοθήκη τοποθετηθεί σε γυναίκα».

  Θα πρέπει να περάσουν ακόμη πέντε έως δέκα χρόνια ερευνών και δοκιμών, έως ότου οι εργαστηριακές ωοθήκες θεωρηθούν ασφαλείς και έτοιμες για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

  Οι γυναικολόγοι, πάντως, βλέπουν μεγάλες προοπτικές - εφόσον όλα πάνε καλά- η εργαστηριακή ωοθήκη να αξιοποιηθεί ευρύτερα από τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στις υπογόνιμες γυναίκες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Mελέτη: Η ρύπανση της ατμόσφαιρας συμβάλλει στην αύξηση του διαβήτη παγκοσμίως

  Mελέτη: Η ρύπανση της ατμόσφαιρας συμβάλλει στην αύξηση του διαβήτη παγκοσμίως

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-02 09:36:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή, αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη διεθνώς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη εκτιμά ότι η μείωση των ρύπων στον αέρα, ιδίως στις χώρες με σοβαρό πρόβλημα όπως η Ινδία, θα οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2.

  Περισσότεροι από 420 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη, ο οποίος είναι μια από τις ταχύτερα αυξανόμενες παθήσεις παγκοσμίως. Η ανθυγιεινή διατροφή, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η παχυσαρκία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, στους οποίους θα πρέπει να προστεθεί η ρύπανση του αέρα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής Ζιγιάντ Αλ-Άλι του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα χωρίς ιστορικό διαβήτη σε βάθος 8,5 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο ρύπανσης στο οποίο εκτίθεντο διαχρονικά, με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη στην πορεία.

  Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και με 2,4 μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα αυξάνεται ελαφρά ο κίνδυνος διαβήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε επίπεδο ρύπανσης πέντε έως δέκα μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους (ποσοστό 21%) εμφάνισε διαβήτη. Όταν η έκθεση στη ρύπανση ήταν αυξημένη στα 12 έως 14 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, το ποσοστό που εκδήλωσαν διαβήτη, αυξήθηκε στο 24%.

  Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ρύπανση συνέβαλε διεθνώς σε περίπου 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη το 2016 (το 14% του συνόλου των περιστατικών παγκοσμίως εκείνη τη χρονιά). Επίσης υπολόγισαν ότι 8,2 εκατομμύρια έτη υγιούς ζωής χάθηκαν το 2016 εξαιτίας του διαβήτη που σχετίζεται με τη ρύπανση.

  «Η μελέτη μας δείχνει μια σημαντική σχέση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο διαβήτη. Βρήκαμε αυξημένο κίνδυνο ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα, τα οποία θεωρούνται ασφαλή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή πολλά βιομηχανικά λόμπι υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα ρύπανσης είναι υπερβολικά αυστηρά και πρέπει να χαλαρώσουν. Τα στοιχεία μας, αντίθετα, δείχνουν ότι τα σημερινά επίπεδα δεν είναι επαρκώς ασφαλή και πρέπει να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά», δήλωσε ο δρ Αλ-Άλι.

  Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης εισδύουν στον οργανισμό και οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης, καθώς και σε χρόνια φλεγμονή, εμποδίζοντας έτσι το σώμα να μετατρέψει τη γλυκόζη του αίματος (σάκχαρο) σε ενέργεια.
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Τεχνητή ωοθήκη θα επιτρέψει στο μέλλον σε γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά ή έχουν καρκίνο, να γεννήσουν

  Τεχνητή ωοθήκη θα επιτρέψει στο μέλλον σε γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά ή έχουν καρκίνο, να γεννήσουν

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-02 09:12:57 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν από ανθρώπινο ιστό στο εργαστήριο και μετά εμφύτευσαν σε πειραματόζωα την πρώτη τεχνητή ωοθήκη, η οποία αποδείχθηκε λειτουργική.

  Στο μέλλον μια τέτοια ωοθήκη, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ώριμων ωαρίων κατάλληλων για γονιμοποίηση και στη συνέχεια για εμφύτευση στη μήτρα, θα βοηθήσει να αποκτήσουν παιδιά οι γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία λόγω καρκίνου ή εξαιτίας παθήσεων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή ακόμη όσες έχουν υπερβολικά πρόωρη εμμηνόπαυση.

  Οι ερευνητές της κλινικής Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Πορς, που θα κάνουν σήμερα τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», έδειξαν ότι πειραματική ωοθήκη μπορεί να διατηρήσει τα ανθρώπινα ωάρια ζωντανά επί εβδομάδες.

  Ορισμένοι καρκίνοι όπως των ωοθηκών και η λευχαιμία μπορούν να εξαπλωθούν στον ίδιο των ιστό των ωοθηκών, με συνέπεια οι ασθενείς να μην μπορούν να γεννήσουν. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια χημική διαδικασία για να απογυμνώσουν τον ιστό των ωοθηκών από όλα τα κύτταρά του, υγιή και καρκινικά, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.

  Στη συνέχεια, οι επιστήμονες δημιουργούν εξ αρχής μια νέα ωοθήκη στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ως βάση ένα «σκελετό» από κολλαγόνο πάνω στον οποίο καλλιεργούνται νέα υγιή κύτταρα. Μια τέτοια ωοθήκη με 20 θυλάκια ανθρώπινων ωαρίων εμφυτεύθηκε σε ποντίκια και το ένα τέταρτο των ωαρίων επιβίωσαν επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, αιμοφόρα αγγεία είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται γύρω από την ωοθήκη.

  «Είναι η πρώτη απόδειξη ότι πράγματι μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα ωοκύτταρα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», δήλωσε η Πορς, αλλά επεσήμανε ότι «θα χρειασθούν πολλά χρόνια, προτού μια τέτοια ωοθήκη τοποθετηθεί σε γυναίκα».

  Θα πρέπει να περάσουν ακόμη πέντε έως δέκα χρόνια ερευνών και δοκιμών, εωσότου οι εργαστηριακές ωοθήκες θεωρηθούν ασφαλείς και έτοιμες για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

  Οι γυναικολόγοι πάντως βλέπουν μεγάλες προοπτικές - εφόσον όλα πάνε καλά- η εργαστηριακή ωοθήκη να αξιοποιηθεί ευρύτερα από τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στις υπογόνιμες γυναίκες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Τεχνητή ωοθήκη θα επιτρέψει στο μέλλον σε γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά ή έχουν καρκίνο να γεννήσουν

  Τεχνητή ωοθήκη θα επιτρέψει στο μέλλον σε γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά ή έχουν καρκίνο να γεννήσουν

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-02 08:48:09 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν από ανθρώπινο ιστό στο εργαστήριο και μετά εμφύτευσαν σε πειραματόζωα την πρώτη τεχνητή ωοθήκη, η οποία αποδείχθηκε λειτουργική.

  Στο μέλλον μια τέτοια ωοθήκη, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ώριμων ωαρίων κατάλληλων για γονιμοποίηση και στη συνέχεια για εμφύτευση στη μήτρα, θα βοηθήσει να αποκτήσουν παιδιά οι γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία λόγω καρκίνου ή εξαιτίας παθήσεων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή ακόμη όσες έχουν υπερβολικά πρόωρη εμμηνόπαυση.

  Οι ερευνητές της κλινικής Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Πορς, που θα κάνουν σήμερα τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», έδειξαν ότι πειραματική ωοθήκη μπορεί να διατηρήσει τα ανθρώπινα ωάρια ζωντανά επί εβδομάδες.

  Ορισμένοι καρκίνοι όπως των ωοθηκών και η λευχαιμία μπορούν να εξαπλωθούν στον ίδιο των ιστό των ωοθηκών, με συνέπεια οι ασθενείς να μην μπορούν να γεννήσουν. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια χημική διαδικασία για να απογυμνώσουν τον ιστό των ωοθηκών από όλα τα κύτταρά του, υγιή και καρκινικά, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.

  Στη συνέχεια, οι επιστήμονες δημιουργούν εξ αρχής μια νέα ωοθήκη στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ως βάση ένα «σκελετό» από κολλαγόνο πάνω στον οποίο καλλιεργούνται νέα υγιή κύτταρα. Μια τέτοια ωοθήκη με 20 θυλάκια ανθρώπινων ωαρίων εμφυτεύθηκε σε ποντίκια και το ένα τέταρτο των ωαρίων επιβίωσαν επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, αιμοφόρα αγγεία είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται γύρω από την ωοθήκη.

  «Είναι η πρώτη απόδειξη ότι πράγματι μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα ωοκύτταρα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», δήλωσε η Πορς, αλλά επεσήμανε ότι «θα χρειασθούν πολλά χρόνια, προτού μια τέτοια ωοθήκη τοποθετηθεί σε γυναίκα».

  Θα πρέπει να περάσουν ακόμη πέντε έως δέκα χρόνια ερευνών και δοκιμών, εωσότου οι εργαστηριακές ωοθήκες θεωρηθούν ασφαλείς και έτοιμες για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

  Οι γυναικολόγοι πάντως βλέπουν μεγάλες προοπτικές - εφόσον όλα πάνε καλά- η εργαστηριακή ωοθήκη να αξιοποιηθεί ευρύτερα από τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στις υπογόνιμες γυναίκες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Τι να κάνετε για την ξηροδερμία του μωρού σας

  Τι να κάνετε για την ξηροδερμία του μωρού σας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2018-07-02 08:27:51 | Πηγή: Ζούγκλα
  Από τη στιγμή της γέννησής του ένα μωρό, συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα με την ενυδάτωση του δέρματός του.

  Κυρίως τα νεογέννητα μωρά έχουν έντονη ξηροδερμία στα ποδαράκια και στα χεράκια τους λίγες μέρες αφότου γεννηθούν. Ακόμη και αν έχετε προμηθευτεί τις ειδικές κρεμούλες για το σώμα του, αυτές μόνο δεν αρκούν.

  Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr...
 • Η καλή αίσθηση της οσμής και ο ρόλος που παίζει στο κρεβάτι

  Η καλή αίσθηση της οσμής και ο ρόλος που παίζει στο κρεβάτι

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2018-07-01 08:07:52 | Πηγή: News Beast

  Μία ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύτηκε, πριν λίγο καιρό και τα ευρήματά της δικαιώνουν ευχάριστα, όσους έχουν… μύτη! Και μπορεί κατά καιρούς, διάφορες θεωρίες να συνδέουν τη μύτη με τις ερωτικές επιδόσεις, όμως, τώρα η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να αποδείξει επιστημονικά ότι η μύτη, μέσω της έντονης αίσθησης της όσφρησης, συνδέεται με την ερωτική σας ζωή και κατά πόσο αυτή είναι καλή.

  Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior, διεξήχθη από την Johanna Bendas και την επιστημονική της ομάδα, στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, σε νεαρά άτομα ηλικίας 18 έως 36 ετών. Και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχουν μια καλύτερη αίσθηση της μυρωδιάς έχουν και μεγαλύτερη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του σεξ. Μάλιστα, οι γυναίκες με έντονη την αίσθηση της όσφρησης, έχουν περισσότερους οργασμούς κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.

  Για να αξιολογήσουν την αίσθηση της όσφρησης, οι ερευνητές έδωσαν να μυρίσουν ειδικά «sticks», σε 42 γυναίκες και 28 άνδρες ηλικίας, 18 έως 36 ετών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μια έρευνα σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, η οποία περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τις επιθυμίες τους, τη σεξουαλική συχνότητα, τη συχνότητα των οργασμών και την αντιλαμβανόμενη απόλαυση κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

  Τα άτομα με πιο έντονη μυρωδιά ανέφεραν ότι οι σεξουαλικές τους δραστηριότητες ήταν πιο «ευχάριστες», ενώ οι γυναίκες με μεγαλύτερη ευαισθησία στις οσμές είχαν περισσότερους οργασμούς κατά τη διάρκεια του σεξ. Όπως εξηγεί η ερευνητική ομάδα, τα δεδομένα υποδεικνύουν μια θετική επίδραση της οσφρητικής ευαισθησίας στη σεξουαλική ζωή.

  «Η αντίληψη των οσμών του σώματος όπως τα κολπικά υγρά, το σπέρμα και ο ιδρώτας φαίνεται να εμπλουτίζουν τη σεξουαλική εμπειρία, αυξάνοντας τη σεξουαλική διέγερση» τονίζουν χαρακτηριστικά.

  *Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο BPS Research Digest.

 • Μια διατροφική συνήθεια προστατεύει απ'την επανεμφάνιση του καρκίνου μαστού

  Μια διατροφική συνήθεια προστατεύει απ'την επανεμφάνιση του καρκίνου μαστού

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:44:36 | Πηγή: Flashnews

  Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει κατά καιρούς στις διατροφικές παρεμβάσεις που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου ή βελτιώνουν την πρόγνωση για τους καρκινοπαθείς.

  Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά με ελαφρώς διαφορετικό σημείο εστίασης, Αμερικανοί ερευνητές αποφάσισαν να εξερευνήσουν κατά πόσο το χρονοδιάγραμμα της διατροφής –και όχι το περιεχόμενό της– επηρεάζουν δυνητικά την πορεία της υγείας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

  Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Oncology, η βραδινή νηστεία, δηλαδή η αποχή από το φαγητό, για περισσότερες από 13 ώρες συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με τη νόσο σε αρχικό στάδιο.

  Η βραδινή νηστεία, εκτιμούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου UCSD της Καλιφόρνια, προστατεύει από τις φλεγμονές, το μη φυσιολογικό μεταβολισμό της γλυκόζης και την αύξηση του βάρους, τρεις παράγοντες που συνδέονται με χειρότερη έκβαση της υγείας μετά τη διάγνωση για καρκίνο.

  Τα νέα ευρήματα υποστηρίζονται από αντίστοιχες μελέτες σε πειραματόζωα.

  Πρόσφατες δοκιμές σε ποντίκια υπέδειξαν ότι η βραδινή νηστεία διάρκειας 16 ωρών προστατεύει τα πειραματόζωα από το μη φυσιολογικό μεταβολισμό της γλυκόζης, από τις φλεγμονές και από την αύξηση του βάρους τους, ακόμη κι όταν καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

  Με γνώμονα τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η διάρκεια της βραδινής νηστείας μπορεί να «προβλέψει» την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν περιστατικά γυναικών με καρκίνο που δεν είχε εξαπλωθεί πέραν του μαστού και των λεμφαδένων, καθώς και περιστατικά γυναικών με επιθετικό (μεταστατικό) καρκίνο του μαστού, για συνολικό διάστημα 7,3 ετών κατά μέσο όρο.

  Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπ’ όψιν πόσες ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου ή λόγω άλλης αιτίας σε διάστημα 11,4 ετών.
  Αναλύοντας τα διαθέσιμα δεδομένα, οι ερευνητές εντόπισαν μια ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στο βραδινό φαγητό και την εξέλιξη του καρκίνου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που δεν έτρωγαν σε διάστημα λιγότερο από 13 ώρες κάθε βράδυ φάνηκε να διατρέχουν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ξανά καρκίνο στο μαστό, σε σύγκριση με τις γυναίκες που νήστευαν για 13 ή και περισσότερες ώρες.

  Παραδόξως, η σύντομης διάρκειας βραδινή νηστεία (λιγότερο από 13 ώρες) δεν συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες θανάτου, είτε από καρκίνο του μαστού είτε από άλλη αιτία.

  Πηγή: onmed.gr

 • Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ένα μήλο την ημέρα

  Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ένα μήλο την ημέρα

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:44:36 | Πηγή: Flashnews

  Ένα μήλο την ημέρα αποδεικνύεται πολύτιμος «σύμμαχος» της καλής υγείας και της μακροζωίας.

  Αυστραλοί ερευνητές φαίνεται να επιβεβαιώνουν την κλασική λαϊκή ρήση, καθώς διαπίστωσαν ότι το γευστικό φρούτο συσχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται με τη φλούδα.

  Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.456 γυναίκες ηλικίας 70-85 ετών για διάστημα 15 ετών συνολικά και διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα ήταν πολύ πιο πιθανό να απολαύσουν πολλά χρόνια ζωής, σε σύγκριση με γυναίκες που έτρωγαν περίπου ένα μήλο το μήνα (λιγότερα από 15 μήλα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους).

  Βάσει των στοιχείων, η συμβολή του μήλου στη μακροζωία εκτιμάται σε 35% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

  Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας υποστηρίζουν ότι τα οφέλη του μήλου για την υγεία προκύπτουν κυρίως από τη φλούδα του και συγκεκριμένα από τις φυτικές ίνες και τα φλαβονοειδή που υπάρχουν σε αυτή. Τα δύο αυτά συστατικά συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την αποτελεσματικότερη διαχείριση της χοληστερόλης, το μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης αλλά και την καλύτερη προστασία από τον καρκίνο.

  Το μήλο είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης C, συστατικά που βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη φλούδα του φρούτου.

  Πηγή: onmed.gr

 • Περίμετρος μέσης: Για ποιο θανάσιμο κίνδυνο προειδοποιεί

  Περίμετρος μέσης: Για ποιο θανάσιμο κίνδυνο προειδοποιεί

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:44:36 | Πηγή: Flashnews

  Η μεγάλη περίμετρος μέσης υποδηλώνει αυξημένο περικοιλιακό λίπος και σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.

  Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάσθηκε στο 65ο Ετήσιο Συμπόσιο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC.16), η αυξημένη περίμετρος αποτελεί ένδειξη σοβαρής απειλής για την υγεία της καρδιάς.

  Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 200 πάσχοντες από διαβήτη, οι οποίοι δεν είχαν συμπτώματα καρδιοπάθειας κατά την έναρξη της μελέτης, όταν και υποβλήθηκαν σε αξονικές στεφανιαιογραφίες.

  Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε ομάδες ζητώντας από άλλους να συνεχίσουν την κλασική αγωγή που ακολουθούσαν λόγω του διαβήτη τους και από τους υπόλοιπους να κάνουν αλλαγές στην αγωγή ή τον τρόπο ζωής.

  Στη συνέχεια, τους παρακολούθησαν για να καταγράψουν την εξέλιξή τους.

  Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στην πορεία δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, η οποία ανιχνεύθηκε με υπερηχογράφημα καρδιάς.

  Η αριστερά κοιλία της καρδιάς προωθεί πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στον εγκέφαλο και σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Όταν υπάρχει δυσλειτουργία, το αίμα δεν εξωθείται φυσιολογικά και αυτό συχνά οδηγεί σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.

  Μάλιστα η συσχέτιση αυτή ήταν ανεξάρτητη τόσο από το σωματικό βάρος μεμονωμένα, όσο και από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ο οποίος εξετάζει το σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος.

  «Στη μελέτη μας συμμετείχαν πάσχοντες από διαβήτη, οι οποίοι ούτως ή άλλως θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εκδήλωση καρδιοπάθειας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπρεντ Μιούλσταϊν, καρδιολόγος και διευθυντής Έρευνας στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Intermountain Medical Center, στο Σωλτ Λέικ Σίτυ.

  «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το σχήμα του σώματος μπορεί να αποτελεί ένδειξη για το αν κινδυνεύει κάποιος να εκδηλώσει σοβαρή καρδιοπάθεια ή όχι, με το σχήμα μήλου, όπως περιγράφεται όταν υπάρχει μεγάλη περίμετρος μέσης, να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. 

  Ευτυχώς, ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί αν χάσει κάποιος βάρος, δίνοντας έμφαση στην μείωση της περιμέτρου της μέσης του».

  Πηγή: onmed.gr

 • Και όμως: Η συμμετοχή σε χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

  Και όμως: Η συμμετοχή σε χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Flashnews.gr | Ημερομηνία: 2018-07-01 00:44:36 | Πηγή: Flashnews

  Η συμμετοχή σε κάποια χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες και βελτιώνει την ψυχική διάθεση, κάνοντας καλό σε μια ευρύτατη γκάμα ανθρώπων, από καρκινοπαθείς έως υγιείς, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

  Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής της Βρετανίας και της οργάνωσης Tenovus Cancer Care, με επικεφαλής τον δρα Ίαν Λιούις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου ecancermedicalscience του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας, μελέτησαν 193 μέλη πέντε χορωδιών. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα σάλιου πριν και μετά το τραγούδι. Η μελέτη έδειξε ότι αρκούσε μια ώρα μόνο τραγουδιού στη χορωδία για μειωθούν σημαντικά οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, και να αυξηθούν οι κυτοκίνες, που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.

  «Τα νέα ευρήματα είναι πράγματι πολύ ενδιαφέροντα. Εδώ και πάνω από έξι χρόνια έχουμε συγκεντρώσει έναν όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι το τραγούδι στη χορωδία μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά. Τώρα πλέον βλέπουμε ότι υπάρχουν και βιολογικά οφέλη», δήλωσε ο Λιούις.

  «Ακούγαμε ιστορίες ότι η συμμετοχή σε χορωδίες κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δείξαμε ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεασθεί θετικά από το τραγούδι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους με καρκίνο στο μέλλον», πρόσθεσε.

  Πολλοί καρκινοπαθείς νιώθουν στρες, άγχος και κατάθλιψη, πράγματα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημά τους, ακριβώς σε μια περίοδο που χρειάζονται να πάρουν από αυτό την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια. Η συμμετοχή στη χορωδία αποτελεί ένα «αντίδοτο» στην ψυχική κατάπτωση, συμβάλλοντας στην μάχη κατά της νόσου. Η μελέτη έδειξε ότι το μεγαλύτερο συγκριτικά όφελος έχουν όσοι, προτού γίνουν μέλη χορωδίας, νιώθουν πιο άσχημα ψυχολογικά και έχουν την μεγαλύτερη κατάθλιψη. Αυτοί, μετά το τραγούδι, εμφανίζουν την μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής διάθεσής τους, αλλά και την μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους.

  Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που οι ζωές τους κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν μετά την απόφασή τους να γίνουν μέλη μιας χορωδίας. Γι' αυτό, όπως είπαν, η επίδραση της χορωδίας στη σωματική και ψυχική υγεία αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

  Πηγή: iefimerida.gr

           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας




Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο