• Κερδίζει έδαφος η εξήγηση του αυτοάνοσου για την εμφάνιση του Πάρκινσον

  Κερδίζει έδαφος η εξήγηση του αυτοάνοσου για την εμφάνιση του Πάρκινσον

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-22 16:57:41 | Πηγή: Skai
  Επιστήμονες στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι βρήκαν τις καλύτερες έως τώρα ενδείξεις πως η νευροεκφυλιστική νόσος Πάρκινσον «πυροδοτείται», εν μέρει τουλάχιστον, από την αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού του ασθενούς.

  Η ανακάλυψη ανοίγει πιθανώς νέες θεραπευτικές δυνατότητες, καθώς η καταστροφή των εγκεφαλικών νευρώνων που συμβαίνει στη συγκεκριμένη νόσο θα μπορούσε ίσως μελλοντικά να προληφθεί με τη χρήση φαρμάκων που καταστέλλουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται στους ίδιους τους ιστούς του σώματος του ασθενούς.

  Η νόσος χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης σε σωμάτια που βρίσκονται στους νευρώνες, καθώς και από την ανεπαρκή παραγωγή και λειτουργία της ντοπαμίνης που παράγεται στους νευρώνες, όταν αυτοί σταδιακά καταστρέφονται.

  Η κυρίαρχη άποψη είναι πως ο θάνατος των νευρώνων συμβαίνει εξαιτίας της τοξικής αντίδρασης στη συσσώρευση της εν λόγω πρωτεΐνης. Η εναλλακτική θεωρία που προωθείται πλέον, είναι ότι η α-συνουκλεΐνη εξωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον εγκέφαλο.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροβιολογίας Ντέηβιντ Σούλτσερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, διαπίστωσαν ότι τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να μπερδέψουν τους κατεστραμμένους από Πάρκινσον νευρώνες με ξένους «επιδρομείς», με αποτέλεσμα να στρέφονται εναντίον τους.

  «Η ιδέα ότι ένα δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλει στο Πάρκινσον χρονολογείται εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Όμως μέχρι τώρα κανείς δεν είχε μπορέσει να βρει αποδείξεις για αυτό. Τα ευρήματά μας δείχνουν πλέον ότι η άλφα-συνουκλεΐνη, η πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στα εγκεφαλικά κύτταρα των ανθρώπων με Πάρκινσον, μπορεί να ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα που εμπλέκονται στις αυτοάνοσες επιθέσεις» δήλωσε ο Σούλτσερ.

  Προς περαιτέρω διερεύνηση είναι το κατά πόσο η αυτοάνοση αντίδραση στην άλφα-συνουκλεΐνη αποτελεί την αρχική αιτία του Πάρκινσον ή αν απλώς επιδεινώνει τον θάνατο των νευρώνων και τα αρχικά συμπτώματα μετά την πρώτη εκδήλωση της νόσου.

  Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε διαγνωστικό τεστ για το Πάρκινσον και στον έγκαιρο εντοπισμό εκείνων των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τη νόσο ή που βρίσκονται στα πρώτα-πρώτα στάδιά της.

  Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι νευρώνες ήσαν προστατευμένοι από αυτοάνοσες επιθέσεις, ώσπου το 2014 η ερευνητική ομάδα του Σούλτσερ έδειξε ότι οι νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο (και οι οποίοι επηρεάζονται κυρίως από το Πάρκινσον) είναι ευάλωτοι, επειδή στην επιφάνειά τους έχουν πρωτεΐνες που παραπλανούν τα Τ κύτταρα πως πρόκειται για ξένα σώματα.

  Τώρα, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 67 παρκινσονικούς ασθενείς και 36 συνομηλίκους υγιείς ανθρώπους (για λόγους σύγκρισης) και βρήκαν ότι όντως τα Τ κύτταρα είναι δυνατό να 'ξεγελασθούν' στους πρώτους και να εκλάβουν τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες ως ξένο και δυνητικά εχθρικό σώμα, πράγμα που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

  Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αυτοάνοση αντίδραση στην περίπτωση της νόσου Πάρκινσον εμφανίζεται, όταν οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν είναι πια δυνατό να απομακρύνουν την αφύσικη άλφα-συνουκλεΐνη, που αρχίζει να αυξάνεται.

  «Αν η αφύσικη άλφα-συνουκλεΐνη αρχίσει να συσσωρεύεται και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν την έχει ξανασυναντήσει στο παρελθόν, τότε μπορεί λανθασμένα να την περάσει για παθογόνο οργανισμό και να της επιτεθεί», δήλωσε ο Σούλτσερ.

  Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, μέσω μιας νέας θεραπευτικής προσέγγισης, θα πρέπει να επιδιωχθεί να αυξηθεί η ανοχή του ανσοποιητικού συστήματος απέναντι στην άλφα-συνουκλεΐνη, κάτι που θα μπορούσε να «φρενάρει» την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον.

  Σχετικά Άρθρα

  Οι στατίνες μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση Πάρκινσον Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον Πάρκινσον – μια ασθένεια χωρίς θεραπεία Οι ηπατίτιδες B και C συνδέονται με το Πάρκινσον Tags: Πάρκινσον, αυτοάνοσα νοσήματα, νευροεκφυλιστική ασθένεια, τεστ διάγνωσης
 • Ο θηλασμός μπορεί να σώσει τη μητέρα από μελλοντικά εμφράγματα & εγκεφαλικά

  Ο θηλασμός μπορεί να σώσει τη μητέρα από μελλοντικά εμφράγματα & εγκεφαλικά

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-22 16:57:41 | Πηγή: Skai
  Ο θηλασμός δεν είναι ωφέλιμος μόνο για το μωρό αλλά επίσης μπορεί να έχει οφέλη για την ίδια τη μητέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή της, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

  Όσο περισσότερο χρόνο μ;iα μητέρα έχει θηλάσει, τόσο μικρότερος φαίνεται να είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στη διάρκεια της ζωής της.

  Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη για τη μητέρα από το θηλασμό, όπως η απώλεια βάρους και η μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) μετά την εγκυμοσύνη.

  Όμως, η νέα μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη του θηλασμού επεκτείνονται επίσης σε βάθος χρόνου, καθώς οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους, έχουν περίπου 10% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού στα επόμενα χρόνια.

  Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Πεκίνου, καθώς και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τη Σέιν Πίτερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 290.000 γυναίκες με μέση ηλικία 51 ετών.

  Σχεδόν όλες ήσαν μητέρες και καμία δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης, ενώ στο διάστημα μίας οκταετίας καταγράφηκαν 16.671 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και εμφραγμάτων, καθώς και 23.983 περιστατικά εγκεφαλικών.

  Σε σχέση με τις μητέρες που δεν είχαν θηλάσει ποτέ, όσες είχαν θηλάσει, είχαν κατά μέσο όρο 9% μικρότερη πιθανότητα για καρδιοπάθεια και 8% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό.

  Όσες μητέρες είχαν θηλάσει τα μωρά τους για τουλάχιστον δύο χρόνια, είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 17% για εγκεφαλικό. Κάθε πρόσθετο εξάμηνο θηλασμού σχετιζόταν με 4% μικρότερη πιθανότητα εμφράγματος και 3% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

  Αν και δεν είναι σαφές με ποιον ακριβώς τρόπο ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι χάρη σε αυτόν αποκαθίσταται ταχύτερα και καλύτερα ο μεταβολισμός της μητέρας μετά την εγκυμοσύνη της.

  Η εγκυμοσύνη μεταβάλλει δραματικά τον γυναικείο μεταβολισμό, καθώς χρειάζεται να αποθηκεύσει λίπος για τις ενεργειακές ανάγκες του εμβρύου της. Ο θηλασμός πιθανώς βοηθά στο να απομακρυνθεί πιο γρήγορα και πιο ολοκληρωμένα αυτό το πρόσθετο λίπος, όταν πια δεν χρειάζεται.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις γυναίκες να θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά, τουλάχιστον κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννα.

  Σχετικά Άρθρα

  Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να σώσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών Tags: Θηλασμός, καρδιοαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά, καρδιακά προβλήματα
 • Ομελέτα φούρνου με λαχανικά

  Ομελέτα φούρνου με λαχανικά

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:37:18 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Υλικά
  3 αυγά (1 ολόκληρο και από τα άλλα 2 μόνο το ασπράδι)
  1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  1 μέτριο καρότο κομμένο σε κυβάκια

  2 λευκά μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
  3 φέτες κίτρινο τυρί του τοστ χαμηλών λιπαρών
  2 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι
  1 μικρή πιπεριά ψιλοκομμένη σε κυβάκια
  Αλάτι, πιπέρι

  Εκτέλεση
  Χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε το baking powder και χτυπάμε και πάλι για 1-2 λεπτά.
  Μέσα στα αυγά ρίχνουμε το καλαμπόκι, το καρότο, τα μανιτάρια, το τυρί, την πιπεριά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Ζεσταίνουμε στο φούρνο ένα ταψάκι στους 200 βαθμούς, στο οποίο έχουμε προηγουμένως βάλλει το ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το μίγμα της ομελέτας στο ταψάκι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με το υγρό πιάτων!

  Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με το υγρό πιάτων!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:37:18 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Το υγρό πιάτων δεν είναι μόνο για να τρίβεται τα πιάτα. Μπορεί να σκοτώσει τα μυρμήγκια, να διώξει την λιπαρότητα από τα μαλλιά, και πολλά άλλα.


  Σκοτώνει τα ζιζάνια ευγενικά

  Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων με 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλάτι και 1 γαλόνι λευκό ξύδι. Ρίχνουμε το διάλυμα στα ζιζάνια στη βλάστηση και τις ρωγμές των πεζοδρομίων.


  Διώξτε τα μυρμήγκια
  Για να απαλλαγείτε από αυτά, φτιάξτε ένα απλό διάλυμα 50/50 νερό και λευκό ξύδι και υγρό πιάτων. Ψεκάστε στην πάσχουσα περιοχή με το μείγμα, περιμένετε λίγα λεπτά και θα δείτε τα μυρμήγκια να εξαφανίζονται.


  Καθαρίστε το φίλτρο του air condition

  Καθαρίστε τα  φίλτρα του κλιματιστικού μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε, με υγρό πιάτων. Βουτήξτε το φίλτρο σε ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων, και τρίψτε απαλά με μια οδοντόβουρτσα. Μόλις αφαιρεθεί η βρωμιά,ξεπλύνετε και στεγνώστε εντελώς.


  Ζωντανέψτε τα μαλλιά σας
  Αν τα μαλλιά σας δεν δείχνουν και τόσο όμορφα, δοκιμάστε να αναμίξετε μια κουταλιά υγρό πιάτων στο σαμπουάν σας. Καταπολεμά το λίπος στα μαλλιά, όπως και στα πιάτα!

  Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Μπορώ να τρώω περισσότερο αλάτι το καλοκαίρι;

  Μπορώ να τρώω περισσότερο αλάτι το καλοκαίρι;

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:37:18 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αυξημένες απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών, εξαιτίας της εντονότερης εφίδρωσης.
  Έτσι, η τακτική και επαρκής αναπλήρωσή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία και απόδοση του οργανισμού.

  Ωστόσο, η παραπάνω ανάγκη συχνά παρερμηνεύεται, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι θα πρέπει να αυξάνεται η πρόσληψη αλατιού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρησή του. Στην πραγματικότητα, θα λέγαμε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύει μόνο για ειδικές περιπτώσεις ατόμων που πραγματοποιούν άσκηση υψηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας σε πολύ θερμό περιβάλλον.

  Για ένα μέσο ενήλικα όμως, η τακτική κατανάλωση υγρών σε συνδυασμό με τη συνήθη πρόσληψη αλατιού είναι αρκετή για να καλύψει πλήρως και τις ανάγκες της θερινής περιόδου.

  Άλλωστε, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου-αλατιού προέρχεται από τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας και είναι ήδη αρκετά υψηλότερη από αυτή που ορίζουν οι συστάσεις διεθνών οργανισμών για την προστασία της υγείας και την πρόληψη της υπέρτασης και άλλων χρόνιων νοσημάτων.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Μαύρο κύμινο για νεανικό δέρμα!

  Μαύρο κύμινο για νεανικό δέρμα!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:37:18 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Ξαναγεμίστε την υφή του δέρματος σας με αυτούς τους μαύρους σπόρους κύμινου που είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.
  Οι μαύροι σπόροι διατηρούν το δέρμα νεανικό και λαμπερό!

  Ρίξτε μια ματιά σε μερικές από τις μεθόδους για τη βελτίωση της υφής του δέρματος σας:

  1. Φτιάξτε μια πάστα από μέλι και σπόρους και εφαρμόστε στο πρόσωπο σας για μισή ώρα. Το δέρμα σας θα γίνει εξαιρετικά λαμπερό.  2. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως η ακμή του δέρματος, τότε θα ετοιμάσετε μια πάστα με σπόρους κύμινου και μηλόξυδο. Εφαρμόστε στην πάσχουσα περιοχή και αφήστε το για λίγο. Κάντε το σε τακτική βάση.  3. Για εκείνους που πάσχουν από προβλήματα ξηρότητας, μπορούν να φτιάξουν μια πάστα από σπόρους μαύρου κύμινου, σπορέλαιο και σησαμέλαιο. Εφαρμόστε το για μια εβδομάδα και θα δείτε αξιοσημείωτες αλλαγές στον τύπο του δέρματός σας.


  Ομάδα neadiatrofis.gr 
 • Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού της μητέρας

  Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού της μητέρας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:26:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο θηλασμός δεν είναι ωφέλιμος μόνο για το μωρό, αλλά επίσης μπορεί να έχει οφέλη για την ίδια τη μητέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή της, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

  Όσο περισσότερο χρόνο έχει θηλάσει μια μητέρα, τόσο μικρότερος φαίνεται να είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στη διάρκεια της ζωής της.

  Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη για τη μητέρα από τον θηλασμό, όπως η απώλεια βάρους και η μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) μετά την εγκυμοσύνη.

  Όμως, η νέα μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη του θηλασμού επεκτείνονται επίσης σε βάθος χρόνου, καθώς οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους έχουν περίπου 10% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού στα επόμενα χρόνια.

  Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Πεκίνου, καθώς και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τη Σέιν Πίτερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 290.000 γυναίκες με μέση ηλικία 51 ετών. Σχεδόν όλες ήταν μητέρες και καμία δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης, ενώ στο διάστημα μίας οκταετίας καταγράφηκαν 16.671 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και εμφραγμάτων, καθώς και 23.983 περιστατικά εγκεφαλικών.

  Σε σχέση με τις μητέρες που δεν είχαν θηλάσει ποτέ, όσες είχαν θηλάσει είχαν κατά μέσο όρο 9% μικρότερη πιθανότητα για καρδιοπάθεια και 8% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό.

  Όσες μητέρες είχαν θηλάσει τα μωρά τους για τουλάχιστον δύο χρόνια είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 17% για εγκεφαλικό. Κάθε πρόσθετο εξάμηνο θηλασμού σχετιζόταν με 4% μικρότερη πιθανότητα εμφράγματος και 3% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

  Αν και δεν είναι σαφές με ποιον ακριβώς τρόπο ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι χάρη σε αυτόν αποκαθίσταται ταχύτερα και καλύτερα ο μεταβολισμός της μητέρας μετά την εγκυμοσύνη της. Η εγκυμοσύνη μεταβάλλει δραματικά τον γυναικείο μεταβολισμό, καθώς χρειάζεται να αποθηκεύσει λίπος για τις ενεργειακές ανάγκες του εμβρύου της. Ο θηλασμός πιθανώς βοηθά στο να απομακρυνθεί πιο γρήγορα και πιο ολοκληρωμένα αυτό το πρόσθετο λίπος, όταν πια δεν χρειάζεται.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις γυναίκες να θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά, τουλάχιστον κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Έρευνα: Το ελαιόλαδο βοηθά στη διατήρηση της μνήμης και προστατεύει από Αλτσχάιμερ

  Έρευνα: Το ελαιόλαδο βοηθά στη διατήρηση της μνήμης και προστατεύει από Αλτσχάιμερ

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:26:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, βοηθά στη διατήρηση της μνήμης και της μαθησιακής ικανότητας, ενώ μειώνει τις παθολογοανατομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» της νόσου Αλτσχάιμερ.

  Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας που έγινε σε πειραματόζωα (ποντίκια), τα οποία είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε να εμφανίζουν έπειτα από μία ηλικία τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της νευροεκφυλιστικής νόσου: τις πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς και τους νευροϊνιδιακούς θυσάνους της πρωτεΐνης Τ (ταυ).

  Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεμπλ της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντομένικο Πράτικο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας «Annals of Clinical and Translational Neurology», χώρισαν τα πειραματόζωα σε δύο ομάδες: η μία έκανε διατροφή που περιείχε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και η άλλη όχι. Το ελαιόλαδο εισήχθη στη διατροφή της πρώτης ομάδας, όταν τα ποντίκια ήταν έξι μηνών και δεν είχαν ακόμη εκδηλώσει συμπτώματα παρόμοια με το Αλτσχάιμερ.

  Τα τεστ μνήμης και μάθησης που έγιναν στην ηλικία των εννέα και των 12 μηνών έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν επί μήνες καταναλώσει ελαιόλαδο είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα. Η μελέτη των εγκεφαλικών ιστών που έγινε στη συνέχεια αποκάλυψε δραματικές διαφορές στην εμφάνιση και λειτουργία των νευρώνων. Ιδίως οι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, οι συνάψεις, ήταν πολύ καλύτερα διατηρημένες στα ζώα που είχαν φάει πολύ ελαιόλαδο.

  Ακόμη ο εγκέφαλός τους εμφάνιζε πολύ μικρότερα επίπεδα πλακών αμυλοειδούς και θυσάνων. Οι ερευνητές σκοπεύουν να εισαγάγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή τρωκτικών ηλικίας 12 μηνών, που θα έχουν πλέον εμφανίσει σημάδια άνοιας και Αλτσχάιμερ, για να δουν κατά πόσο είναι δυνατό με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν τη νευροεκφύλιση ή και να την αναστρέψουν.

  «Βρήκαμε ότι το ελαιόλαδο όχι μόνο μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, αλλά -πράγμα ακόμη πιο σημαντικό- ενεργοποιεί τη διαδικασία της αυτοφαγίας» δήλωσε ο Πράτικο. Μέσω της αυτοφαγίας, τα κύτταρα αυτοκαθαρίζονται από τις τοξίνες και από άλλα άχρηστα υλικά, μεταξύ άλλων από τις πλάκες του βήτα αμυλοειδούς και τους θυσάνους της ταυ (Τ) πρωτεΐνης.

  Πηγή: ΑΠΕ
 • Τι κινδύνους κρύβει η χρήση της ασπιρίνης στους ηλικιωμένους;

  Τι κινδύνους κρύβει η χρήση της ασπιρίνης στους ηλικιωμένους;

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:26:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Η συστηματική χρήση ασπιρίνης από ανθρώπους άνω των 75 ετών συνδέεται με μεγαλύτερο του αναμενομένου κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας, πιθανώς θανατηφόρας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

  Ενώ η βραχύχρονη χρήση ασπιρίνης μετά από εγκεφαλικό ή έμφραγμα έχει ξεκάθαρα οφέλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ηλικιωμένοι που παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, θα πρέπει παράλληλα να λαμβάνουν και άλλα φάρμακα (αναστολείς αντλίας πρωτονίων) για να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας, ο οποίος αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς.

  Το 40% έως 60% των ατόμων άνω των 75 ετών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παίρνουν κάθε μέρα ασπιρίνη ή άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για να μειώσουν την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Η εφ' όρου ζωής θεραπεία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα αναγκαία στην περίπτωση όσων ήδη έχουν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, προκειμένου να αποφύγουν ένα επόμενο επεισόδιο.

  Περισσότερα στο govastileto.gr
 • Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «HPV σχετιζόμενα νοσήματα»

  Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «HPV σχετιζόμενα νοσήματα»

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:26:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV- Human Papilloma Virus) αποτελεί την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη σήμερα. Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί άμεση συσχέτιση της μόλυνσης από τον ιό τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών με την πρόκληση καλοηθών νοσημάτων και καρκίνων σε διάφορα όργανα του σώματος.

  Το θέμα της HPV λοίμωξης και οι συνέπειές της έχουν προσλάβει πολύπλευρο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες υγείας και τους επιστήμονες.

  Στo πλαίσιo αυτό, διοργανώνεται στα Χανιά Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «HPV σχετιζόμενα νοσήματα». Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Η Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.

  Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι ιατροί και επιστήμονες, Γ. Αλεξανδράκης, Δ/ντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής & Ενδοσκοπικού Τμήματος ΝΙΜΤΣ, Π. Καρακίτσος, Καθηγητής Κυτταρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε. Καρακώστας, Συντονιστής Δ/ντης ΩΡΛ Κλινικής «Βενιζελείου» Γ.Ν.Ηρακλείου, Ε. Μπιλιράκης, Δ/ντης Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου» & Υπεύθυνος Τμήματος Κολποσκόπησης Α΄ Γυναικολογικής Κλινικής, Π. Μπούντρης, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Η. Νικολαίδου, Αν.Καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν.«Ανδρέας Συγγρός», Ι. Παναγιωτίδης, Αν.Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε.Παρασκευαίδης, Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τις διαλέξεις θα συντονίσουν οι Χ. Παπαδάκης, Συντονιστής Δ/ντής, ΩΡΛ Κλινικής, Γ. Ν. Χανίων «Άγιος Γεώργιος» και Ι. Μ. Ματαλιωτάκης, Αν. Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

  Η Εκδήλωση απευθύνεται σε ιατρούς, επαγγελματίες υγείας και γενικά επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων (Μαιευτήρες - Γυναικολόγους, Παιδιάτρους, Ωτορινολαρυγγολόγους, Ουρολόγους, Δερματολόγους, Στοματολόγους, Οδοντιάτρους, Ογκολόγους, Γαστρεντερολόγους, Παθολογοανατόμους, Κυτταρολόγους, κ.ά.) και στόχο έχει την ενημέρωση για την πρόληψη, την επιδημιολογία, την εξατομικευμένη διάγνωση μέσω καινοτόμων διαγνωστικών Τεστ και ευφυών μοντέλων και την αντιμετώπιση των παθήσεων που ο ιός προκαλεί σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά.
 • Κρήτη: Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στο Ηράκλειο

  Κρήτη: Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στο Ηράκλειο

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:26:52 | Πηγή: Ζούγκλα
  Στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εφαρμόζεται και φέτος με πρωτοβουλία και πίστωση της Περιφέρειας Κρήτης, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που επιβλέπεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου) .

  Καθώς το πρόβλημα των κουνουπιών αφορά την υγεία όλων και την ποιότητα της ζωής, η υπηρεσία ενημερώνει τους πολίτες για τους τρόπους αντιμετώπισής του, γεγονός που κρίνεται αναγκαίο τόσο για την αποφυγή των οχλήσεων από τα τσιμπήματα, όσο και για την προφύλαξη από τον κίνδυνο ασθενειών.

  Κρίνεται αναγκαία η συμβολή των πολιτών, στην εξουδετέρωση των ενδοοικιακών και περιοικιακών εστιών, που είναι κάθε ποσότητα στάσιμου νερού, όπως άχρηστα πηγάδια, χαντάκια, ανοικτές αποχετεύσεις, φραγμένες υδρορροές, ντεπόζιτα, βαρέλια, δεξαμενές, δοχεία και άλλα αντικείμενα, που ενδέχεται να συγκρατήσουν νερό, καθώς και οι αγωγοί αερισμού βόθρων.

  Οι εστίες εκκόλαψης πρέπει να μειωθούν , όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, με την εκκένωση των δεξαμενών και άλλων ανοικτών δοχείων, την επικάλυψη των ανοικτών φρεατίων και την απόφραξη των υδρορροών. Επιπλέον συνιστάται η χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων για την καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και προστασίας στις εστίες που είναι αδύνατη η κατάργηση τους.

  Ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και άλλων επιχειρήσεων, έχουν την υποχρέωση να ανιχνεύουν έγκαιρα και να εξουδετερώνουν, τις εστίες που έχουν δημιουργηθεί, μέσα και έξω από τις επιχειρήσεις τους.

  Με την παραπάνω ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην καταπολέμηση των κουνουπιών τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά, και προς όφελος της Δημόσιας Υγείας.
 • Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής της Vodafone στο Γυμνό Ευβοίας

  Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής της Vodafone στο Γυμνό Ευβοίας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-22 14:18:24 | Πηγή: Skai
  Ο Σταύρος Πάττας, μόνιμος κάτοικος του Γυμνού Ευβοίας προσέρχεται κάθε μήνα στο περιφερειακό ιατρείο για τον καθιερωμένο έλεγχο της υγείας του. 

  Ο γενικός γιατρός, Γιώργος Ντράχας, κάνει στον 67χρονο ηλεκτροκαρδιογράφημα, σπιρομέτρηση και οξυμετρία, ενώ του μετρά την πίεση, το ζάχαρο, την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Οι βασικές αυτές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής πραγματοποιούνται στο Περιφερειακό Ιατρείο Γυμνού μέσω του προγράμματος τηλεϊατρικής Vodafone. Ο κύριος Πάττας επισημαίνει: «Αυτό το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα είναι πάρα πολύ καλό. Είναι ευτύχημα γιατί πρώτα έπρεπε να φύγουμε από εδώ για ένα καρδιογράφημα να πάμε Χαλκίδα, Αλιβέρι..., ενώ τώρα μπορεί ο γιατρός κάλλιστα να σε εξυπηρετήσει και να σου κάνει το καρδιογράφημα και τις μετρήσεις αυτές που χρειάζονται.»

  Εάν για κάποιες από τις εξετάσεις ο γενικός γιατρός χρειάζεται μία δεύτερη γνώμη τις στέλνει στους καρδιολόγους και στους πνευμονολόγους του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, οι οποίοι του απαντούν εντός 24 ωρών. Ο κύριος Ντράχας τονίζει:  «Το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής με έχει βοηθήσει αρκετά στη δουλειά μου. Είναι πολύ ικανοποιητικό γιατί μου παρέχει κάποιες δυνατότητες που σαν γενικός γιατρός δεν μπορώ να τις έχω σε ένα περιφερειακό ιατρείο με αποτέλεσμα να εξυπηρετώ και  τους ασθενείς μου, αλλά και εγώ να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου.»

  Επιπλέον τα αποτελέσματα των εξετάσεων ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των κλινικών εξετάσεων που ήδη περιλαμβάνει το πρόγραμμα, δίνουν στον κο Ντράχα τη δυνατότητα εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου για την επόμενη δεκαετία.  «Μου δίνει τη δυνατότητα καταγραφής όλων των εργαστηριακών εξετάσεων και αυτών που πραγματοποιώ μέσω του προγράμματος, αλλά και των εξετάσεων που ο ίδιος ο ασθενής κάνει με αποτέλεσμα να έχω έναν φάκελο για τον κάθε ασθενή, ο οποίος -λόγω της φορητότητας του τάμπλετ- είναι προσβάσιμος ανά πάσα στιγμή.»

  Χάρη στο πρόγραμμα τηλεϊατρικής Vodafone οι 2.500 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Γυμνού μπορούν να κάνουν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις χωρίς κόστος και χωρίς να μετακινούνται από τον τόπο τους.

  Η Ρούλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς Vodafone σημειώνει: «Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής των συνανθρώπων μας σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων στις περιοχές αυτές.» 

  Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής Vodafone συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Vodafone και εδώ και 12 χρόνια προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους 100 απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας.


   


 • Συμφωνία ΕΟΠΥΥ – φαρμακοβιομηχανιών για τις θεραπείες υψηλού κόστους

  Συμφωνία ΕΟΠΥΥ – φαρμακοβιομηχανιών για τις θεραπείες υψηλού κόστους

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-21 17:03:46 | Πηγή: Skai
  Συμφωνία για την πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες υψηλού κόστους υπεγράφη μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και φαρμακευτικών εταιρειών.

  Η συμφωνία αφορά στα νεότερης γενιάς φάρμακα κατά της ηπατίτιδας C, στα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πλέον θα έχει πρόσβαση πενταπλάσιος αριθμός ασθενών και είναι αποτέλεσμα της εντατικής διαβούλευσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν αυτά τα φάρμακα.

  Πλέον, είναι δυνατή η διευρυμένη πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε καινοτόμες θεραπείες, καθώς με τη συμφωνία επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στο κόστος θεραπείας ανά ασθενή, διασφαλίζοντας τη Δημόσια Υγεία και το Δημόσιο Συμφέρον.

  Μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ηπατίτιδας C. Με τη συμφωνία, εντάσσονται πλέον σε θεραπεία και ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου, περιορίζοντας τον κίνδυνο μετάδοσής της και παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

  Συγκεκριμένα, η εν λόγω συμφωνία δημιουργεί ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον με επωφελείς οικονομικούς όρους για την Πολιτεία, που ευνοούν την επίτευξη των παρακάτω στρατηγικών στόχων:

  α) Πρόσβαση 5πλάσιου αριθμού ασθενών στις νέες θεραπείες.
  β) Ένταξη σε νέες καινοτόμες θεραπείες ασθενών στα πρώιμα στάδια της νόσου ή με συγκεκριμένες συννοσηρότητες (όπως ασθενείς με αιμορροφιλία, θαλασσαιμία, AIDS).
  γ) Εναρμόνιση της Ελληνικής Πολιτείας με την στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.

  Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ αναπτύσσει και βελτιώνει συνεχώς το ηλεκτρονικό Μητρώο της Ηπατίτιδας C, σε μία προσπάθεια διαρκούς ποιοτικού ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα, είναι αποτέλεσμα της συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενίσχυσε θεσμικά τη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, αλλά και των μελών της Επιτροπής διαπραγμάτευσης και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

  Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης είναι ανεξάρτητη, υπαγόμενη στον ΕΟΠΥΥ, και συμβάλλει με τα άλλα τμήματα του Οργανισμού στις εκσυγχρονιστικές δράσεις που σχεδιάζει και εφαρμόζει η διοίκηση, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

  Το υπουργείο Υγείας εκφράζει την ικανοποίησή του προς την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που εργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συνεχίζει το έργο της και έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για άλλες κατηγορίες φαρμάκων υψηλού κόστους.

  Με την ολοκλήρωση και νέων συμφωνιών για σημαντικές εκπτώσεις σε αποτελεσματικά φάρμακα υψηλού κόστους καταφέρνουμε σε δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες να εξασφαλίσουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη, ενισχύοντας την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή αλλά και στη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.

  Tags: ΕΟΠΥΥ, ΣΦΕΕ, Ξάνθος, Πολάκης, υπουργείο Υγείας
 • Πέντε φορές περισσότεροι ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα για την ηπατίτιδα C

  Πέντε φορές περισσότεροι ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα για την ηπατίτιδα C

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-21 16:59:40 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Σταθμό» χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακευτικών εταιρειών, η οποία διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες υψηλού κόστους.

  Η συμφωνία αφορά στα νεώτερης γενιάς φάρμακα κατά της ηπατίτιδας C, τα οποία πλέον έχει στη διάθεσή του, πενταπλάσιος αριθμός ασθενών.

  Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα της εντατικής διαβούλευσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν αυτά τα φάρμακα.

  Με τη συμφωνία επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στο κόστος θεραπείας ανά ασθενή, κάνοντας τα φάρμακα αυτά προσιτά σε περισσότερους ασθενείς, διασφαλίζοντας παράλληλα τη Δημόσια Υγεία και το Δημόσιο συμφέρον, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας.

  Μέχρι τώρα, ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ηπατίτιδας C. Με τη νέα συμφωνία, εντάσσονται πλέον σε θεραπεία και ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου, περιορίζοντας τον κίνδυνο μετάδοσής της και παρέχοντάς τους ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συμφωνία δημιουργεί ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον με επωφελείς οικονομικούς όρους για την Πολιτεία, που ευνοούν την επίτευξη στρατηγικών στόχων, όπως η πρόσβαση 5πλάσιου αριθμού ασθενών στις νέες θεραπείες και η ένταξη σε νέες καινοτόμες θεραπείες ασθενών στα πρώιμα στάδια της νόσου ή με συγκεκριμένες συννοσηρότητες (όπως ασθενείς με αιμορροφιλία, θαλασσαιμία, AIDS).

  Επίσης, την εναρμόνιση της Πολιτείας με την στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.

  «Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα, είναι αποτέλεσμα της συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενίσχυσε θεσμικά τη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, αλλά και των μελών της Επιτροπής διαπραγμάτευσης και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, το οποίο εκφράζει την ικανοποίησή του προς την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που εργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Τροφικές αλλεργίες, δυσανεξία ή απλά μόδα;

  Τροφικές αλλεργίες, δυσανεξία ή απλά μόδα;

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-21 15:42:35 | Πηγή: Skai
  Οι κοινωνιολόγοι και οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των «δήθεν προβλημάτων» που προκαλούν τα προϊόντα διατροφής έχουν αυξηθεί στη Γερμανία. Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Κατά των Τροφικών Αλλεργιών στη Γερμανία, τίθεται το εξής εύλογο ερώτημα: τι κρύβεται πίσω από τις αλλεργίες;

  Πάσχοντες ή «κατά φαντασίαν ασθενείς»;

  «Η τάση να προβληματιζόμαστε για τη διατροφή μας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πιο έντονη. Υπάρχουν πράγματι οι τροφικές αλλεργίες και η δυσανεξία. Υπάρχει όμως και η ραγδαία αύξηση του φαινόμενου, να αισθανόμαστε ή να πιστεύουμε ότι πάσχουμε», επισημαίνει η Γιάνα Ρούκερτ-Γιον που διδάσκει Κοινωνιολογία της Διατροφής στο Πανεπιστημίου της Φούλντα. Για να χαρακτηρίσει τους ανθρώπους που ακολουθούν τις νέες διατροφικές τάσεις, ο διατροφολόγος και συγγραφέας Ούβε Κνοπ επινόησε τον όρο «υποχόνδριος διατροφής». Κατά τον ίδιο, όποιος αποφεύγει συνειδητά συγκεκριμένα τρόφιμα χωρίς ιατρική διάγνωση, μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι. Έγκυροι αριθμοί δεν υπάρχουν για να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για τη νέα αυτή διατροφική τάση. Δυστυχώς υπάρχουν μόνο ακραίες μεμονωμένες περιπτώσεις.

  Αναμφισβήτητα κάποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Η πιο σοβαρή συνέπεια που μπορούν να επιφέρουν είναι αναφυλακτικό σοκ αλλά και το θάνατο. Σύμφωνα με τις στατιστικές μόνο το 2-3% των ενηλίκων και το 5-6% των παιδιών υποφέρει από τέτοιες αλλεργίες ενώ μόνο το 0,9% των Γερμανών πάσχει από χρόνια πάθηση στο λεπτό έντερο (κοιλιοκάκη) που προκαλείται από τη γλουτένη.

  Κοινωνικά προβλήματα

  Για τη Ρούκερτ-Γιον η νέα τάση αποχής από συγκεκριμένα διατροφικά προϊόντα έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Πιστεύει ότι ακολουθώντας αυτή τη διατροφική τάση «βρίσκει κανείς ένα σημείο αναφοράς και συμμάχους. Όποιος δεν έχει σήμερα αλλεργία ή δυσανεξία είναι κάπως βαρετός», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η κοινωνιολόγος πιστεύει ότι η ευημερία ευνοεί τη στροφή πολλών Γερμανών προς τις νέες διατροφικές τάσεις. Όπως αναφέρει, «υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, η οποία σχετίζεται με την υπεραφθονία που υπάρχει. Από τη μία το θέμα της υγείας, δηλαδή οι ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή, και από την άλλη οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Και μετά έρχεται το θέμα της προσωπικής ευθύνης. Λόγω αυτής της ανασφάλειας παίρνουμε την απόφαση: θα μαζευτώ λίγο. Ουκ εν τω πολλώ το ευ!»

  Ενώ μόνο το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, η αγορά προσφέρει μια τεράστια ποικιλία σε γάλα από σόγια, καρύδα, ρύζι, αμύγδαλα κτλ. «Αυτά είναι φαινόμενα μιας υπερκορεσμένης κοινωνίας που μπορεί να επιτρέψει την 'ενοχοποίηση' βασικών προϊόντων διατροφής, όπως το γάλα και τα προϊόντα δημητριακών», αναφέρει ο Κνοπ. «Για το εμπόριο είναι φυσικά κερδοφόρα επιχείρηση. Τα μακαρόνια χωρίς γλουτένη κοστίζουν 1,55 ευρώ ενώ τα κανονικά 49 σεντ», λέει στη συνέχεια. Ο Κνοπ βλέπει την αποχή από κάποιες τροφές και το χλευασμό που αυτή προκαλεί ως ένα νέο πρόβλημα. «Τα άτομα που είναι πράγματι αλλεργικά θα υποφέρουν στο τέλος γιατί το πρόβλημά τους δεν θα θεωρείται πια σοβαρό. Αυτό είναι σαν μια μορφή απευαισθητοποίησης της κοινωνίας», συμπεραίνει ο Κνοπ.

 • Για απαλό δέρμα μετά το ξύρισμα!

  Για απαλό δέρμα μετά το ξύρισμα!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-21 14:05:35 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Μάθε τους τρόπους για να αφήσεις το δέρμα σου απαλό και λαμπερό μετά από το ξύρισμα!


  Χρησιμοποίησε τζελ ξυρίσματος. Το τζελ ξυρίσματος είναι ιδανικό για να ενυδατώσει και να μαλακώσει την περιοχή που θέλεις πριν το ξύρισμα και κυρίως να γίνει σωστά η δουλειά. Έτσι το ξυράφι "γλιστράει" εύκολα και ανακόπτεις την πορεία των ανεπιθύμητων τριχών!


  Ακολούθησε τη σωστή κατεύθυνση. Ξυρίζεις προς την κατεύθυνση που βγαίνουν οι τρίχες σου με κινήσεις προς τα κάτω όχι προς τα επάνω που είναι και ο πρώτος τρόπος που "μαθαίνουμε". Η βασική διαφορά είναι πως αν ξυρίζεις τις τρίχες προς την κατεύθυνση που βγαίνουν τότε ελαχιστοποιείς την πιθανότητα να "γυρίσει" η τρίχα προς τα μέσα έτσι ώστε να αυξάνεται η τριχοφυΐα.


  Κάνε απολέπιση. Βοηθάει στο να μαλακώσεις το ξηρό δέρμα και συμβάλει σημαντικά στο να μην αυξηθεί η τριχοφυΐα σου. Η λούφα είναι ιδανική για απολέπιση αλλά και ένα απαλό body scrub για να μαλακώσει η επιδερμίδα σου στο φουλ.

  Ενυδάτωση: Η ενυδάτωση παίζει τεράστιο ρόλο επίσης στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας οπότε όσο πιο περιποιημένο έχεις το δέρμα σου τόσο το καλύτερο και για τις ανεπιθύμητες τριχούλες που αρχίζουν σιγά-σιγά να αραιώνουν.

  Ομάδα neadiatrofis.gr 
 • Απομακρύνετε την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας

  Απομακρύνετε την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-21 10:03:05 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity, δείχνει πως τα παιδιά που έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένο σωματικό βάρος και λίπος.

  Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 12.556 παιδιά, λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς παράγοντες που συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία, όπως για παράδειγμα τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τις συνήθειες ύπνου.

  Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα κορίτσια που είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους στην ηλικία των 7 ετών, είχαν περίπου 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα στην ηλικία των 11 ετών, ενώ τα αγόρια είχαν αντίστοιχα 20% μεγαλύτερη πιθανότητα.

  Επιπλέον, βρέθηκε θετική συσχέτιση των ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης και DVD και του ποσοστού σωματικού λίπους στα κορίτσια. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερες ώρες παρακολουθούσαν τηλεόραση τα κορίτσια, τόσο υψηλότερη ήταν η πιθανότητα να έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, κάτι που δε φάνηκε να ισχύει για τα αγόρια.

  Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, φαίνεται πως η ύπαρξη τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο των παιδιών συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης υπερβάλλοντος βάρους μετά από λίγα χρόνια. Κλείνοντας, αναφέρουν πως η απομάκρυνση της τηλεόρασης από το υπνοδωμάτιο των παιδιών θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ως σύσταση σε στρατηγικές πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Η Αθήνα φιλοξενεί το Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

  Η Αθήνα φιλοξενεί το Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-20 22:19:01 | Πηγή: Ζούγκλα
  Το 2ο Διεθνές Συνέδριο του Παγκοσμίου Ινστιτούτου FUE θα διεξαχθεί φέτος στην Ελλάδα, από Πέμπτη 22 έως και Σάββατο 24 Ιουνίου 2017.

  Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ενημέρωση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις των τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE, της μεθοδολογίας και της τεχνολογίας, με απώτερο στόχο να εμπνεύσει νέες καινοτομίες και ανανεωμένο όραμα, σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο της Ιατρικής.
  Πιο συγκεκριμένα, οι πλέον φημισμένοι ιατροί στον τομέα της αντιμετώπισης της Τριχόπτωσης, θα συγκεντρωθούν για 3 ημέρες στην Αθήνα, διεξάγοντας επιστημονικές διαλέξεις, καθώς και προγραμματισμένες “live” επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών, με την εξελιγμένη μέθοδο FUE (Follicular Unit Extraction).

  Η τεχνική FUE, τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει υψηλή θέση στις επιλογές ανδρών και γυναικών, ως μια από τις πιο αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Τριχόπτωσης, με εξαιρετικά αποτελέσματα.  Οι προγραμματισμένες “live” Μεταμοσχεύσεις θα πραγματοποιηθούν επί 2 ημέρες – κατόπιν επιλογής της Συντονιστικής Επιτροπής του Συνεδρίου -, στα υπερσύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα χειρουργεία των Κλινικών Μαλλιών Bergmann Kord, στις Κεντρικές της Εγκαταστάσεις στο Χαλάνδρι.
  Οι χώροι των χειρουργείων θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες, τόσο των χειρουργικών διαδικασιών, όσο και την εκ του σύνεγγυς παρακολούθησή τους από τις ομάδες των συμμετεχόντων ιατρών.

  Οι κεντρικοί χώροι του 7όροφου κτιρίου της Bergman Kord θα διαμορφωθούν, ώστε να φιλοξενήσουν με άνεση τους 100 και πλέον ιατρούς και επιστήμονες που αναμένεται να παρευρεθούν, οι οποίοι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις “live” επεμβάσεις των συναδέλφων τους, μέσω διαδικτύου, σε γιγαντοοθόνες υψηλής ευκρίνειας.

  Οι κορυφαίοι αυτοί επιστήμονες έχοντας στόχο την προώθηση της ακρίβειας, της ικανότητας, της επιμέλειας και της επάρκειας στον τομέα της αποκατάστασης μαλλιών, θα μεταδώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί βαθιά κατανόηση της τεχνικής, αναφορικά με τον χειρουργικό σχεδιασμό.  Τη διοργάνωση συντονίζουν οι ιατροί Alejandro Chueco, M.D. and Koray Erdogan, M.D. (Scientific Director), ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων θα παρευρεθούν ιατροί, προερχόμενοι από παγκοσμίως αναγνωρισμένες σχολές χειρουργών και μέλη του Ινστιτούτου FUE, όπως οι κ.κ. Bijan Feriduni, Emorane Lupanzula, Alex Ginzburg, Hussain Rahal, Antonio Ruston, Bijan Feriduni, Emorane Lupanzula, Alex Ginzburg, Hussain Rahal, Antonio Ruston, Jerry Wong, Ronald Shapiro, David Josephitis, Piero Tesauro και Jerry Cooley.

  Διαβάστε το αναλυτικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ: https://goo.gl/Td1DGQ

  Περισσότερες πληροφορίες για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE εδώ: http://www.fuehairclinic.eu/

  Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στην Bergmann Kord Αθήνας (Κεντρικά) : Λεωφ. Κηφισίας 348 (Έναντι Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ»)Τ.Κ. 152 33 Χαλάνδρι, Τηλ.: 210 68 28 888, Email: info@kord.gr ή περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα www.kord.gr.
 • Λάμψτε με αγκινάρα!

  Λάμψτε με αγκινάρα!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-20 22:04:30 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Μια μάσκα διαφορετική από τις συνηθισμένες με βασικό συστατικό την αγκινάρα.

  Υλικά
  2 κουταλιές σούπας αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας
  50ml ροδόνερο
  100 ml νερό
  2 κουταλιές σούπας μέλι
  100ml γλυκερίνη
  20γρ. αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας

  Πως να την φτιάξετε
  Τοποθετούμε 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας σε μια κούπα, μαζί με το ροδόνερο. Βράζουμε 100ml νερού και το ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά μας. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το βότανο να εμπλουτίσει το μείγμα των υγρών για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε και κρατάμε 60 ml του δημιουργήματος μας σε ένα ποτηράκι. Μόλις έχουμε φτιάξει ένα έγχυμα αγκινάρας!

  Σε ξεχωριστό σκεύος αναμιγνύουμε καλά τη γλυκερίνη με το έγχυμα που παρασκευάσαμε. Τοποθετούμε σε ένα σκούρο γυάλινο βάζο βάζουμε τα 20γρ. του βοτάνου και προσθέτουμε το μείγμα της γλυκερίνης. Κλείνουμε το καπάκι και το ανακινούμε καλά. Το αφήνουμε 4 μέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος ανακινώντας το τακτικά. Κατόπιν σουρώνουμε λιγάκι, το υγρό ώστε να αποκομίσουμε 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα.

  Το υπόλοιπο μείγμα γλυκερίνης αγκινάρας το αφήνουμε για 2-3 εβδομάδες και τότε το σουρώνοντας απομακρύνουμε τα στερεά από τα υδατικά συστατικά. Αποθηκεύουμε το εκχύλισμα αγκινάρας σε γλυκερίνη σε αποστειρωμένο μπουκάλι από σκούρο γυαλί, πάντα σε μέρος δροσερό και σκοτεινό, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε και μόνο του ως ορό σύσφιξης και λάμψης της επιδερμίδας μας.
  Ενώνουμε τη 1 κουταλιά σούπας εκχυλίσματος αγκινάρας με το μέλι μας ανακατεύοντας ζωηρά και έχουμε την την λεπτόρευστη μάσκα μας έτοιμη για χρήση.

  Εφαρμογή
  Καθαρίζουμε καλά το δέρμα του προσώπου μας με το κατάλληλο για τον τύπο του προϊόν. Κάνουμε ένα πίλινγκ τριβής, με κόκκους για 2 λεπτά για να ζωντανέψουμε την κυκλοφορία του αίματος και να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα. 
  Εναλλακτικά μπορούμε να κόψουμε ένα ακτινίδιο στη μέση και να περάσουμε με αυτό από όλα τα σημεία του δέρματος μας αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. 
  Ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Με ένα πινέλο εφαρμόζουμε τη μάσκα μας σε όλο το πρόσωπο και την αφήνουμε να μας ευεργετήσει για 20 λεπτά. 
  Με την πάροδο του προβλεπόμενου χρόνου μπορούμε πρίν αφαιρέσουμε τη μάσκα με άφθονο νερό, να κάνουμε λίγες κινήσεις μασάζ στο πρόσωπο μας για να επιτύχουμε μεγαλύτερη διείσδυση των συστατικών της στην επιδερμίδα μας.

  Εφαρμόζουμε στο λαμπερό μας δέρμα την ενυδατική μας κρέμα και οπωσδήποτε και την αντηλιακή μας!
  Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Οκτώ θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου προκηρύσσει το γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου

  Οκτώ θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου προκηρύσσει το γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-20 20:38:55 | Πηγή: Ζούγκλα
  Την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά οκτώ ατόμων κατηγορίας ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) ανακοίνωσε το γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου.

  Πρόκειται για συμβάσεις που αφορούν στις ανάγκες φύλαξης των χώρων του νοσοκομείου, και δικαίωμα στην προκήρυξη έχουν άτομα ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία των αιτήσεων, τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους και το σχετικό έντυπο συμπλήρωσης, μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του νοσοκομείου στην κατηγορία των ανακοινώσεων.

  Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες και συγκεκριμένα από 21/6 έως και 30/6/2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στα γραφεία της υπηρεσίας του νοσοκομείου.

  Επίσης, για την προκήρυξη υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις στα ΚΕΠ και στον δήμο Ρεθύμνου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφτούν το τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του νοσοκομείου, για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά συμμετοχής, είτε επικοινωνώντας τηλεφωνικά στο 28310 87260.
 • Στα πάνω της, δυστυχώς, η καπνοβιομηχανία

  Στα πάνω της, δυστυχώς, η καπνοβιομηχανία

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-20 18:19:33 | Πηγή: Skai
  Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Όμως οι μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται πίσω από τα τσιγάρα πάνε καλά. Παρόλο που το ποσοστό των καπνιστών εδώ και χρόνια στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μειώνεται, οι δουλειές για την Big Tabacco (μια από τις πέντε μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες στον κόσμο) πηγαίνουν εξαιρετικά καλά. Αυτό δεν το χρωστά όμως μόνο στις νέες εναλλακτικές λύσεις καπνού, όπως το δημοφιλές ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά και στην ανάκαμψη που παρουσιάζουν οι πωλήσεις των κλασικών προϊόντων.

  Aύξηση κέρδους για τις επιχειρήσεις καπνού

  Οι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει πάντως να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα της καπνοβιομηχανίας ωστόσο οι εταιρείες τις προωθούν. Με αφορμή την προώθηση της νέας εναλλακτικής συσκευής καπνού της Phillip Morris, ο  Ανδρέας Καλατζόπουλος, διευθυντής του διεθνή γίγαντα καπνού, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέφερε ότι «πιστεύω ότι σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα αναγγείλουμε το τέλος της εποχής του κλασισκού τσιγάρου». Την περασμένη Δευτέρα, η καπνοβιομηχανία Philip Morris ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός νέου εργοστασίου στη Δρέσδη της Γερμανίας με 300 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι από το 2019 να ξεκινήσει εκεί η παραγωγή τσιγάρων για ένα νέο ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης καπνού. 

  Η μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε στα κέρδη και τις μετοχές των μεγάλων καπνοβιομηχανιών δείχνει το δυναμικό come back του αμφιλεγόμενου κλάδου. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ασφαλώς απορία διότι για πολλούς η βιομηχανία τσιγάρων ήταν καταδικασμένη. Τα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για τις νομικές διαμάχες εξαιτίας της απόκρυψης των κινδύνων του καπνίσματος, οι αυστηρές κρατικές προδιαγραφές, η απαγόρευση διαφημίσεων και συνειδητοποιημένοι καταναλωτές σχετικά με την υγεία σε πολλές χώρες θα οδηγούσαν την καπνοβιομηχανία σε αδιέξοδο. Αντίθετα όμως με όσα λέγονταν, η καπνοβιομηχανία σημειώσε οικονομική ανάκαμψη τα προηγούμενα έτη.
  Που οφείλεται όμως η αύξηση στα κέρδη;

  Τα νέα στοιχεία της Euromonitor International (εταιρεία για την έρευνα της αγοράς) μιλούν ξεκάθαρα. Από το 2011 η αξία των πωλήσεων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 21% φθάνωντας τα 683,4 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Η αύξηση στα κέρδη της καπνοβιομηχανίας όμως δεν οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για τσιγάρα. Το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε ο αριθμός των διαθέσιμων τσιγάρων, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Euromonitor κατά 10%, από 5,9 σε 5,5 τρισεκατομμύρια. Το γεγονός ότι μεγάλα έσοδα ρέουν στα ταμεία, η καπνοβιομηχανία το χρωστά κυρίως στη σημαντική αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με την ένωση του κλάδου DZV, από το 2002 το πακέτο στη Γερμανία κοστίζει 6 ευρώ αντί 3 ευρώ. Στις ΗΠΑ επίσης, η τιμή του πακέτου στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχει κατά μέσο όρο διπλασιαστεί.

  Για την αύξηση των τιμών ο κλάδος παραπέμπει στην αυξανόμενη φορολόγηση των προϊόντων του. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. «Κάθε φορά που οι φόροι ανεβαίνουν η βιομηχανία αυξάνει τις τιμές και αντίστοιχα αυξάνεται το κέρδος», επισημαίνει η Τζένιφερ Μαλόνεϊ, η οποία ερεύνησε το θέμα για την Wall Street Journal. Η δημοσιογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι «από το 2006 μέχρι το 2016 οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες αύξησαν τα ετήσια κέρδη τους κατά 77%, σε 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια». «Οι μετοχές του καπνού αποδείχθηκαν μία τέλεια επένδυση για όσους είχαν την υπομονή να περιμένουν» σχολιάζει ο Άλαν Φέρλεϊ, επιχειρηματίας και ειδικός σε θέματα αγορών.

  Αύξηση κέρδους για τις επιχειρήσεις καπνού

  Αύξηση κέρδους για τις επιχειρήσεις καπνού


  Σχετικά Άρθρα

  Τι θα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το κάπνισμα και τον καρκίνο Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ του εμβρύου Tags: τσιγάρα, σιγαρέτα, καπνικά προϊόντα, πούρα, υπουργείο Υγείας
 • Σουπιές κρασάτες με σκόρδο και τζίντζερ

  Σουπιές κρασάτες με σκόρδο και τζίντζερ

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-20 18:01:21 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Yλικά
  2-3 μεγάλες σουπιές (1 κιλό περίπου) φρέσκιες ή κατεψυγμένες
  2 φύλλα δάφνης
  2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  1 ποτήρι κόκκινο κρασί

  1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  3 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
  2 κουτ. γλυκού πελτέ
  αλάτι, πιπέρι
  1 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ


  Eκτέλεση
  Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το χυμό, τον πελτέ ντομάτας, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κρασί και τις σουπιές. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ψηθούν οι σουπιές.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Στα πάνω της, παρά την πολεμική, η καπνοβιομηχανία

  Στα πάνω της, παρά την πολεμική, η καπνοβιομηχανία

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-20 15:48:40 | Πηγή: Skai
  Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Όμως οι μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται πίσω από τα τσιγάρα πάνε καλά. Παρόλο που το ποσοστό των καπνιστών εδώ και χρόνια στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μειώνεται, οι δουλειές για την Big Tabacco (μια από τις πέντε μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες στον κόσμο) πηγαίνουν εξαιρετικά καλά. Αυτό δεν το χρωστά όμως μόνο στις νέες εναλλακτικές λύσεις καπνού, όπως το δημοφιλές ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά και στην ανάκαμψη που παρουσιάζουν οι πωλήσεις των κλασικών προϊόντων.

  Aύξηση κέρδους για τις επιχειρήσεις καπνού

  Οι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει πάντως να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα της καπνοβιομηχανίας ωστόσο οι εταιρείες τις προωθούν. Με αφορμή την προώθηση της νέας εναλλακτικής συσκευής καπνού της Phillip Morris, ο  Ανδρέας Καλατζόπουλος, διευθυντής του διεθνή γίγαντα καπνού, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέφερε ότι «πιστεύω ότι σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα αναγγείλουμε το τέλος της εποχής του κλασισκού τσιγάρου». Την περασμένη Δευτέρα, η καπνοβιομηχανία Philip Morris ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός νέου εργοστασίου στη Δρέσδη της Γερμανίας με 300 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι από το 2019 να ξεκινήσει εκεί η παραγωγή τσιγάρων για ένα νέο ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης καπνού. 

  Η μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε στα κέρδη και τις μετοχές των μεγάλων καπνοβιομηχανιών δείχνει το δυναμικό come back του αμφιλεγόμενου κλάδου. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ασφαλώς απορία διότι για πολλούς η βιομηχανία τσιγάρων ήταν καταδικασμένη. Τα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για τις νομικές διαμάχες εξαιτίας της απόκρυψης των κινδύνων του καπνίσματος, οι αυστηρές κρατικές προδιαγραφές, η απαγόρευση διαφημίσεων και συνειδητοποιημένοι καταναλωτές σχετικά με την υγεία σε πολλές χώρες θα οδηγούσαν την καπνοβιομηχανία σε αδιέξοδο. Αντίθετα όμως με όσα λέγονταν, η καπνοβιομηχανία σημειώσε οικονομική ανάκαμψη τα προηγούμενα έτη.
  Που οφείλεται όμως η αύξηση στα κέρδη;

  Τα νέα στοιχεία της Euromonitor International (εταιρεία για την έρευνα της αγοράς) μιλούν ξεκάθαρα. Από το 2011 η αξία των πωλήσεων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 21% φθάνωντας τα 683,4 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Η αύξηση στα κέρδη της καπνοβιομηχανίας όμως δεν οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για τσιγάρα. Το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε ο αριθμός των διαθέσιμων τσιγάρων, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Euromonitor κατά 10%, από 5,9 σε 5,5 τρισεκατομμύρια. Το γεγονός ότι μεγάλα έσοδα ρέουν στα ταμεία, η καπνοβιομηχανία το χρωστά κυρίως στη σημαντική αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με την ένωση του κλάδου DZV, από το 2002 το πακέτο στη Γερμανία κοστίζει 6 ευρώ αντί 3 ευρώ. Στις ΗΠΑ επίσης, η τιμή του πακέτου στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχει κατά μέσο όρο διπλασιαστεί.

  Για την αύξηση των τιμών ο κλάδος παραπέμπει στην αυξανόμενη φορολόγηση των προϊόντων του. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. «Κάθε φορά που οι φόροι ανεβαίνουν η βιομηχανία αυξάνει τις τιμές και αντίστοιχα αυξάνεται το κέρδος», επισημαίνει η Τζένιφερ Μαλόνεϊ, η οποία ερεύνησε το θέμα για την Wall Street Journal. Η δημοσιογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι «από το 2006 μέχρι το 2016 οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες αύξησαν τα ετήσια κέρδη τους κατά 77%, σε 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια». «Οι μετοχές του καπνού αποδείχθηκαν μία τέλεια επένδυση για όσους είχαν την υπομονή να περιμένουν» σχολιάζει ο Άλαν Φέρλεϊ, επιχειρηματίας και ειδικός σε θέματα αγορών.

  Αύξηση κέρδους για τις επιχειρήσεις καπνού

  Αύξηση κέρδους για τις επιχειρήσεις καπνού


  Σχετικά Άρθρα

  Τι θα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το κάπνισμα και τον καρκίνο Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ του εμβρύου Tags: τσιγάρα, σιγαρέτα, καπνικά προϊόντα, πούρα, υπουργείο Υγείας
 • Διευκρινίσεις Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

  Διευκρινίσεις Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-20 15:08:54 | Πηγή: Ζούγκλα
  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνέχεια σειράς ενεργειών του, αναφορικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιατρών, με ανακοίνωσή του διευκρινίζει στα μέλη του ότι η καταληκτική ημερομηνία της 30 Ιουνίου 2017, δεν συνδέεται με τον χρόνο παραγραφής των αξιώσεων των ιατρών, αλλά με την προθεσμία που τάσσει η σχετική διάταξη στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να προβεί στην σχετική αποπληρωμή.

  Ειδικότερα, όπως σημειώνει ήδη από τον Δεκέμβριο του έτους 2015 ο ΙΣΑ απέστειλε Εξώδικη Διαμαρτυρία προς τον ΕΟΠΥΥ, αιτούμενος την πληρωμή των δεδουλευμένων ποσών των ιατρών. Εν συνεχεία ακολούθησε σειρά επιστολών και πιέσεων προς τους αρμόδιους φορείς, ώσπου τον Δεκέμβριο του έτους 2016 προχώρησε σε αναφορά στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την μη πληρωμή των οφειλομένων των ιατρών. Τον Μάρτιο του 2017 ο ΙΣΑ απέστειλε εκ νέου Εξώδικη Διαμαρτυρία προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ιατρών – μελών του.

  Ο ΙΣΑ, δια του Προέδρου του, κου. Γεώργιου Πατούλη, έχει ήδη ζητήσει νομοθετική ρύθμιση τόσο αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και για το ζήτημα της παραγραφής, η οποία υπενθυμίζουμε πως είναι πενταετής.

  Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να μάχεται έως ότου αποπληρωθεί και ο τελευταίος ιατρός-μέλος του.
 • Πιπέρι καγιέν για τα νύχια!

  Πιπέρι καγιέν για τα νύχια!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-20 14:01:09 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Σκεφτήκατε ποτέ ότι το πιπέρι καγιέν μπορεί να ενισχύσει τα εύθραυστα νύχια; Και όμως είναι αλήθεια!


  Μάσκα με πιπέρι καγιέν για εύθραυστα νύχια

  1 κουταλάκι του γλυκού. - κρέμα χεριών
  ½ κουταλάκι του γλυκού. - πιπέρι καγιέν
  10 σταγόνες - νερό

  Ανακατέψτε τα υλικά καλά, αφήστε στα νύχια για 15-20 λεπτά, ξεπλύνετε. Την υπόλοιπη μάσκα μπορείτε να την φυλάξετε στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε 1 με 2 φορές την εβδομάδα.
  Ομάδα neadiatrofis.gr  
 • Ποια είναι η πιο σίγουρη μέθοδος για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας

  Ποια είναι η πιο σίγουρη μέθοδος για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-20 10:05:24 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, ή αλλιώς μεταβολισμός, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων που δαπανάμε καθημερινά. Συνεπώς, αντιλαμβάνεται κανείς πως η ενίσχυσή του μπορεί να προσφέρει πλεονέκτημα στην προσπάθεια απώλεια βάρους, διευκολύνοντας ουσιαστικά τη δημιουργία αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας.

  Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο παρέχει πρόσβαση σε πληθώρα άρθρων που αναφέρονται σε διάφορα τρόφιμα, ροφήματα και συστατικά, που μπορούν να αυξήσουν τις «καύσεις» του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των εν λόγω ισχυρισμών δεν υποστηρίζεται επιστημονικά ή μεγαλοποιεί αποτελέσματα μικρών και πειραματικών συνήθως μελετών, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν οδηγήσει σε σαφή συμπεράσματα.

  Ακόμη όμως και για όσα υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, φαίνεται προς το παρόν πως η παρατηρούμενη αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού είναι μικρής έκτασης ώστε να μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως θα κάνει τη διαφορά.

  Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η πλέον αποτελεσματική και αποδεδειγμένη μέθοδος για την αύξηση του μεταβολισμού είναι η συστηματική ενασχόληση με κάποια μορφή άσκησης. Ειδικότερα, η σωματική δραστηριότητα, όταν περιλαμβάνει ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της μυϊκής μάζας και κατ’ επέκταση των «καύσεων» του οργανισμού.

  Συνεπώς, εάν επιθυμείτε να μειώσετε ή ακόμη και να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος, επιλέξτε ένα είδος άσκησης που σας ευχαριστεί και βάλτε το στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας, συνδυάζοντας σημαντικά οφέλη τόσο για τον έλεγχο βάρους όσο και για την υγεία και ευεξία σας.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Φυστικοβούτυρο από τα χεράκια σας!

  Φυστικοβούτυρο από τα χεράκια σας!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-19 22:06:23 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Απολαύστε την γεύση ενός σάντουιτς με φυστικοβούτυρο χωρίς τις τεχνητές χημικές ουσίες που έρχονται μαζί με τα βαζάκια στο σπίτι σας.
  Για να φτιάξετε το δικό σας φυστικοβούτυρο, το μόνο που χρειάζεται είναι προ-ψημένα φιστίκια, φυστικέλαιο, και λίγο αλάτι και ζάχαρη .

  Υλικά: 1 1/2 κ.σ. φυστικέλαιο 1/2 κ.γ. ζάχαρη και λίγο αλάτι
  Διαδικασία:
  Ψήνουμε τα φιστίκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, για περίπου 6-8 λεπτά. Τα ταρακουνάμε κάθε δύο λεπτά για να μην καούν. Όταν τα φιστίκια είναι έτοιμα, αφήστε τα να κρυώσουν και μετά βάλτε τα στο μπλέντερ. Προσθέστε 1 1/2 κ.σ. λάδι και στη συνέχεια βάλτε το μπλέντερ σε λειτουργία. Περιοδικά, ανακατέψτε με ένα κουταλάκι τα φιστίκια, ώστε να είστε σίγουροι ότι έχουν όλα θρυμματιστεί. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσθέστε τη ζάχαρη και είστε έτοιμοι να απολαύσετε το δικό σας φιστικοβούτυρο.
  Το φιστικοβούτυρο αποθηκεύετε σε αεροστεγές βάζο και φυλάσσεται στο ψυγείο.
  Ομάδα neadiatrofis.gr 


 • ΥΓΕΙΑ & ΜΗΤΕΡΑ: Λαπαροσκοπική τεχνολογία τελευταίας γενιάς στην υπηρεσία των ασθενών

  ΥΓΕΙΑ & ΜΗΤΕΡΑ: Λαπαροσκοπική τεχνολογία τελευταίας γενιάς στην υπηρεσία των ασθενών

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-19 19:07:38 | Πηγή: Ζούγκλα
  Τα νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ ανακοινώνουν την εγκατάσταση των πρώτων στην Ελλάδα Λαπαροσκοπικών Πύργων 4K Τεχνολογίας NBI (NarrowBand Imaging) του κατασκευαστικού οίκου OLYMPUS.

  Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ, πρωτοπόρος στην ανανέωση της τεχνολογικής του υποδομής, προμηθεύτηκε πρόσφατα την “τελευταία λέξη” της ιατρικής τεχνολογίας, επενδύοντας σε λαπαροσκοπικούς πύργους (πλήρη συστήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής) Εξαιρετικά Yψηλής Ανάλυσης (Ultra High Definition) 4K.
  Τα νέα συστήματα χειρουργικής ενδοσκόπησης παρέχουν στον χειρουργό σημαντικά πλεονεκτήματα προς όφελος των ασθενών.

  Η εικόνα έχει ανάλυση σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη από τα άλλα μοντέλα Full HD με άμεσο επακόλουθο τη βελτίωση της ορατότητας κατά το χειρουργείο, την ελαχιστοποίηση των χρωματικών αποκλίσεων και την ευκρίνεια σε όλο το εύρος του πεδίου όρασης, ώστε να ξεχωρίζουν λεπτοί ιστοί όπως αγγεία και νεύρα. Παράλληλα, η μεγαλύτερη απεικόνιση σε οθόνη 55 ιντσών με υψηλή αντίθεση και ελάχιστη ανάκλαση, δίνει «πραγματικές» εικόνες, που διευκολύνουν τη σωστή αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων και προσδίδουν την ασφαλέστερη χειρουργική τεχνική.

  Με τα νέα συστήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής, περίπλοκες επεμβάσεις που απαιτούν ακρίβεια γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, επιτυγχάνοντας την απρόσκοπτη ανάρρωση των ασθενών.
 • Γιατί οι άνδρες αποφεύγουν την ψυχοθεραπεία

  Γιατί οι άνδρες αποφεύγουν την ψυχοθεραπεία

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-19 18:53:32 | Πηγή: Skai
  Μόνο ένας στους τρεις ασθενείς στη Γερμανία που κάνουν ψυχοθεραπεία είναι άνδρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι παθολόγοι παραβλέπουν συχνότερα στους άντρες τέτοιες ασθένειες», εξηγεί ο Ούλριχ Χέγκερλ, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Βοήθειας για την Κατάθλιψη και ψυχίατρος της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Λειψίας. Οι άνδρες συχνά αντιμετωπίζουν με καχυποψία την ψυχοθεραπεία και τους είναι δύσκολο να μιλήσουν για συναισθήματα, φόβους και αισθήματα ενοχής.

  Γιατί επιλέγουν σπανιότερα την ψυχοθεραπεία;

  «Οι άνδρες δεν έχουν λιγότερα ψυχικά προβλήματα αλλά διαφορετικά» επισημαίνει ο Γιοχάνες Φένεν, ο οποίος είναι ψυχοθεραπευτής στο Κίελο. Ο Γ. Φένεν ειδικεύεται στη θεραπεία αντρών ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη, υπερκόπωση, διαταραχές άγχους και εξαρτήσεις. Το ότι οι άνδρες επισκέπονται πιο σπάνια ψυχοθεραπευτή απ' ό,τι οι γυναίκες, δεν οφείλεται μόνο στους ίδιους: «Εμείς οι ψυχοθεραπευτές, κάνοντας πρώτα αυτοκριτική, πρέπει να διερωτηθούμε εάν προσεγγίζουμε πάντα σωστά τον ασθενή».

  Παρόμοια άποψη έχει κι η Άνε Μαρία Μόλερ-Λεϊμκούλερ που είναι καθηγήτρια στην Κλινική για Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου. «Οι ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες είναι σήμερα κατάλληλες περισσότερο για να καλύπτουν τις γυναικείες ανάγκες παρά για τις αντρικές. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τις θεραπείες που αφορούν άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές ή άτομα που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας. Στην θεραπεία απεξάρτησης που στην πλειοψηφία συμμετέχουν άνδρες δεν υπάρχει εξειδικευμένη προσέγγιση» επισημαίνει.

  Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση για άνδρες

  Από την επαγγελματική του εμπειρία ο Γ. Φένεν γνωρίζει ότι ο ψυχοθεραπευτής οφείλει να έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε άνδρες ασθενείς, ειδικά όταν πρόκειται για συγκεκριμένα θέματα. «Οι άνδρες διστάζουν να μιλήσουν για προβλήματα στύσης ή όταν έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας». Στη θεραπεία πρέπει επίσης να δοθεί μεγάλη προσοχή στην περιορισμένη πρόσβαση στην συναισθηματικότητα του ασθενή όπως και στην επιφυλακτική στάση που έχει απέναντι στην ψυχοθεραπεία. «Οι άνδρες δεν θέλουν να μιλήσουν, θέλουν να θεραπευτούν. Η κοινωνική θέση, η αυτονομία και η αυτοεκτίμηση είναι πιο σημαντικά για αυτούς παρά για τις γυναίκες», αναφέρει ο Γ. Φένεν.


  Tags: ψυχανάλυση
 • Χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο ολικής άλεσης και τραχανά

  Χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο ολικής άλεσης και τραχανά

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-19 18:09:02 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Υλικά για τη ζύμη
  1 ποτήρι νερό
  ½ ποτηριού ελαιόλαδο
  Λίγο αλάτι

  1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι ολικής άλεσης σε αναλογία περίπου 1:1 ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη ζύμη

  Υλικά για τη γέμιση
  500γρ διάφορα χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, σπανάκι) καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  1 μικρό κρεμμύδι ξερό
  3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  400γρ φέτα χαμηλών λιπαρών
  3 αυγά
  ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  ½ φλιτζάνι τραχανά ξινό

  Εκτέλεση
  Αναμιγνύουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το αλεύρι και ζυμώνουμε σε μια αφράτη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψυλοκομμένα. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε αυτό που έχουμε στο τηγάνι, τα χόρτα (καλά στραγγισμένα και ψιλοκομμένα), τη φέτα θρυμματισμένη, τα αυγά, τον άνηθο, και τον τραχανά για να τραβήξει τα υγρά. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 1 εκατοστού το οποίο τοποθετούμε στον πυθμένα και στα πλαϊνά ενός ταψιού φούρνου το οποίο έχουμε λαδώσει καλά. Στη συνέχεια, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση έτσι ώστε να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια. Από πάνω τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο που ανοίξαμε με το υπόλοιπο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με το επάνω φύλλο όλο το ταψί και στο πλάι το ενώνουμε με το φύλλο που βρίσκεται στα πλαϊνά του ταψιού. Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Ασετόν το πολυχρηστικό!

  Ασετόν το πολυχρηστικό!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-19 14:02:26 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Το ασετόν, εκτός από το να ξεβάφει τέλεια τα νύχια, μπορεί εξίσου τέλεια να χρησιμεύσει εκεί που δεν φαντάζεστε!
  1. Καθαρίστε τις κινέζικες πορσελάνες σας:
  Τρίψτε ασετόν επάνω στην πορσελάνη και καθαρίστε με πανάκι.
  2. Καθαρίστε τις γρατσουνιές από τα πλακάκια σας: Τρίψτε τα πλακάκια της κουζίνας με ένα βαμβάκι ποτισμένο σε ασετόν. Ασκείστε σταθερή πίεση.
  3. Αφαιρέστε τα σημάδια από ανεξίτηλους μαρκαδόρους: Απλά, τρίψτε τα σημάδια με ένα βαμβάκι ποτισμένο σε ασετόν.
  4. Αποστειρώστε τις λεπίδες ξυρίσματος: Βυθίστε τις λεπίδες ξυρίσματος σε ασετόν. Θα τις βοηθήσει να γυαλίσουν και να αποστειρωθούν.
  5. Αφαιρέστε την μπογιά από τα παράθυρα:  Αν έχετε μπογιά κατά μήκος των τελειωμάτων των τζαμιών, τότε απλά περάστε ασετόν πάνω στην μπογιά και αφήστε μερικά λεπτά μέχρι να τα καθαρίσετε με ένα νωπό πανάκι.
  6. Αφαιρέστε το λιωμένο πλαστικό: Έλιωσε κατά λάθος η πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ που αφήσατε και πάλι κατά λάθος επάνω στο ανοικτό μάτι της κουζίνας; Κλείστε το μάτι, αφήστε να κρυώσει και στη συνέχεια βάλτε λίγο ασετόν σε ένα πανί και  καθαρίστε με ένα νωπό πανάκι.
  Ομάδα neadiatrofis.gr 
 • Ταχίνι: Δώστε προσοχή στην ποσότητα

  Ταχίνι: Δώστε προσοχή στην ποσότητα

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-19 10:00:38 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Τον τελευταίο καιρό, το ταχίνι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λίπος επάλειψης στο ψωμί ή ακόμη και να αντικαταστήσει άλλες λιπαρές ύλες σε αλμυρές και γλυκές συνταγές.
  Πράγματι, πρόκειται για ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και άλλα βιοδραστικά συστατικά. Από την άλλη, τα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, δηλαδή «καλά» λιπαρά που ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση.

  Σε κάθε περίπτωση, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά δεν παύει να είναι υψηλή, γεγονός που αυξάνει και το θερμιδικό του περιεχόμενο. Ειδικότερα, μια κουταλιά της σούπας ταχίνι αποδίδει περίπου 90 θερμίδες, οι οποίες δε θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες.

  Συνεπώς, η προσθήκη ταχινιού στο διαιτολόγιό σας μπορεί να προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν καταναλωθεί σε αντικατάσταση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε «ανθυγιεινά» λιπαρά, όπως για παράδειγμα το ζωικό βούτυρο ή κάποιο σοκολατένιο spread.

  Ωστόσο, θυμηθείτε πως η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, ώστε να μην οδηγηθείτε σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, η οποία μπορεί να δυσκολέψει τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Νέο τεστ αίματος βοηθά στην αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη

  Νέο τεστ αίματος βοηθά στην αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-19 09:05:11 | Πηγή: Ζούγκλα
  Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος που πιστεύουν ότι μπορεί να φέρει μεγάλη βελτίωση στη φαρμακευτική θεραπεία των ανδρών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

  Το τεστ αποκαλύπτει ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι και ποιοι όχι για θεραπεία με το νέο αντικαρκινικό φάρμακο ολαπαρίμπη, το πρώτο που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «αναστολέων PARP». Τα εν λόγω φάρμακα μπλοκάρουν ορισμένα ένζυμα, τα οποία εμπλέκονται στην επιδιόρθωση των καρκινικών κυττάρων, βοηθώντας έτσι στην καταστροφή τους.

  Επίσης, το νέο τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα σημάδια αντίστασης μερικών ασθενών στην ολαπαρίμπη λόγω γενετικών μεταλλάξεων του όγκου και επίσης παρακολουθεί την εξέλιξη του καρκίνου διαχρονικά.

  Πρόκειται για ένα τεστ υγρής βιοψίας, που αναλύει το DNA των καρκινικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος και είναι λιγότερο επεμβατικό από τη βιοψία ιστού.

  Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου (ICR) και του Νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Ζαφείρης Ζαφειρίου), με επικεφαλής τον καθηγητή Γιόχαν ντε Μπόνο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου "Cancer Discovery", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς. Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα αίματος από 49 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο προστάτη, οι οποίοι συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή της ολαπαρίμπης.

  Το νέο τεστ μπορεί να μετατρέψει το φάρμακο Lynparza (ολαπαρίμπη) της AstraZeneca σε εξατομικευμένο φάρμακο ακριβείας για τον καρκίνο του προστάτη. Το εν λόγω φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί από το 2014 για τον καρκίνο των ωοθηκών και πρόσφατα εμφάνισε ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του μαστού, ενώ ήδη δοκιμάζεται κλινικά σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

  Όπως έχει ήδη φανεί, μερικοί ασθενείς ανταποκρίνονται θετικά στην ολαπαρίμπη, αλλά άλλοι όχι ή ο καρκίνος τους αναπτύσσει αντίσταση. Το νέο τεστ διακρίνει ποιος ασθενής έχει ελπίδες να ωφεληθεί από το νέο φάρμακο.

  «Αναπτύξαμε ένα ισχυρό τριπλό τεστ που στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους γιατρούς να επιλέγουν θεραπεία, να ελέγχουν κατά πόσο αυτή φέρνει αποτελέσματα και να παρακολουθούν τον καρκίνο σε βάθος χρόνου. Πιστεύουμε ότι με το νέο τεστ θα είναι δυνατό να λαμβάνονται κλινικές αποφάσεις για το κατά πόσο ένα φάρμακο αναστολέας PARP δουλεύει, μέσα σε μόνο τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας», δήλωσε ο ντε Μπόνο. Πρόσθεσε ότι «το τεστ θα μπορούσε μελλοντικά να προσαρμοσθεί προκειμένου να ανοίξει νέες δυνατότητες ιατρικής ακριβείας για ασθενείς και άλλων μορφών καρκίνου».

  Θα χρειαστούν όμως κλινικές δοκιμές του τεστ σε περισσότερους ασθενείς, προτού οι ογκολόγοι μπορούν να βασισθούν σε αυτό για τον καρκίνο του προστάτη, τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Ο σωστός τρόπος για να συντηρήσετε το σπιτικό λικέρ!

  Ο σωστός τρόπος για να συντηρήσετε το σπιτικό λικέρ!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-18 22:00:30 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Αν είστε λάτρεις του σπιτικού λικέρ και δεν χάνεται ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα καινούργιο, τότε δείτε τι να κάνετε για να το συντηρήσετε!

  Φυλάσσουμε το λικέρ μας μέσα σε γυάλινα μπουκάλια που κλείνουν καλά και το διατηρούμε στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, αν προτιμάμε να το πίνουμε παγωμένο. Καλό είναι να το καταναλώνουμε εντός 8 - 12 μηνών από την ημέρα παρασκευής του.

  Μετά από αυτό το διάστημα το αλκοόλ αρχίζει να ξεθυμαίνει και η γεύση του λικέρ να αλλοιώνεται.

  Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής για τα παιδιά

  Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής για τα παιδιά

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-18 18:08:26 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Η Μεσογειακή διατροφή έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως, καθώς πλήθος μελετών εδώ και πολλές δεκαετίες έχει αναδείξει τα οφέλη της για την υγεία, ξεκινώντας από τις καρδιο-προστατευτικές της ιδιότητες και επεκτείνοντας συνεχώς το φάσμα των ευεργετικών της δράσεων.
  Η στενή σχέση της με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, την τοποθετεί συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

  Ωστόσο, πρόκειται για ένα διατροφικό πρότυπο που μπορεί να καλύψει πλήρως και τις ανάγκες των παιδιών, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους και παράλληλα, προστατεύοντας την υγεία τους σε άμεσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

  Και αυτό, γιατί περιλαμβάνει ομάδες τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών, δίνοντας έμφαση σε «υγιεινές» πηγές λίπους, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

  Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα παιδιά που έχουν υψηλότερο βαθμό προσκόλλησης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής έχουν και χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να δρα προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και αλλεργιών.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Μια πολύ ωραία ιδέα για τα ποτήρια του κρασιού!

  Μια πολύ ωραία ιδέα για τα ποτήρια του κρασιού!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-18 14:01:59 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε αυτά τα υπέροχα ποτήρια κρασιού με τον πιο απλό και εντυπωσιακό τρόπο!


  Τι χρειάζεστε:
  Μια αυτοκόλλητη ταινία
  Ένα μπολάκι
  Μπογιά μαυροπίνακα
  Ποτήρια κρασιού
  Κιμωλία

  Tips: Η μπογιά θέλει  μια ώρα για να στεγνώσει.
  Τα ποτήρια αυτά δεν πλένονται σε πλυντήριο πιάτων.
 • Γνωρίστε το λυκοπένιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες

  Γνωρίστε το λυκοπένιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-18 10:04:17 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Το λυκοπένιο αποτελεί ένα αντιοξειδωτικό, που ανήκει στην «οικογένεια» των καροτενοειδών και προσδίδει κόκκινο χρώμα σε πολλά λαχανικά και φρούτα.
  Η πλουσιότερη πηγή του είναι η τομάτα και ειδικότερα η μαγειρεμένη, καθώς η θερμική επεξεργασία βοηθά το λυκοπένιο να αποσπαστεί από το τρόφιμο, ενισχύοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Επιπλέον, καθώς πρόκειται για λιποδιαλυτό συστατικό, η κατανάλωσή του σε συνδυασμό με κάποια λιπαρή ουσία, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, διευκολύνει περαιτέρω την απορρόφησή του. Από την άλλη, υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο έχουν και το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ, οι πιπεριές και το τροπικό φρούτο γκουάβα.

  Βασική ιδιότητά του, στην οποία αποδίδονται πολλά από τα πιθανά οφέλη του για την υγεία, είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που ασκεί, συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει η περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, καθώς ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου πιθανόν να δρα προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Καθαρίστε το δέρμα σας με άργιλο και αγγούρι!

  Καθαρίστε το δέρμα σας με άργιλο και αγγούρι!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-17 22:01:56 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Μάσκα καθαρισμού και εντατικής περιποίησης προσώπου με πράσινη άργιλο, και αγγούρι. Περιποιείται απαλά την επιδερμίδα με μοναδική αίσθηση φρεσκάδας.

   Μάσκα καθαρισμού με άργιλο & αγγούρι.Ενδείκνυται για λιπαρές επιδερμίδες
  1 κουταλιά άργιλο (πράσινο ή λευκό), 1 κουταλάκι κρέμα γάλακτος, 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. Προαιρετικά : 1 κουταλάκι χυμό αγγουριού.


  Ανακατεύετε τα υλικά, μέχρι να μετατραπούν σε παχύ μείγμα. Αν η υφή χρειάζεται βελτίωση, προσθέτετε ελαιόλαδο, ή κρέμα γάλακτος. Η χρήση πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την παρασκευή του μείγματος. Διατηρείτε τη μάσκα στο πρόσωπο 20’, αφαιρείτε με χλιαρό νερό.

  Ομάδα neadiatrofis.gr • Στιγμιαίος καφές και έλεγχος σωματικού λίπους και βάρους

  Στιγμιαίος καφές και έλεγχος σωματικού λίπους και βάρους

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-17 18:02:20 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Είναι ο στιγμιαίος καφές μια επιλογή καφέ για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος; Σαφέστατα και είναι. Ο στιγμιαίος καφές, είτε ζεστός είτε frappé δεν απαιτεί πολύ γάλα ή αφρόγαλα ή κάποια κρέμα από γάλα για να καταναλωθεί.
  Το γεγονός αυτό του δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα είδη καφέ όπως ο φρέντο καπουτσίνο ή ροφήματα καφέ με φυτικές κρέμες ή άλλα πρόσθετα λιπαρά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η βασική θερμιδική επιβάρυνση σε έναν καφέ είναι το γάλα στις διάφορες μορφές του, τότε εύκολα διαφαίνεται ότι ο frappé θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για ανθρώπους που προσέχουν το βάρος τους.

  Από εκεί και πέρα, όπως ισχύει για όλα τα είδη καφέ, η ζάχαρη που θα βάλουμε προσδίδει επιπλέον θερμίδες, που αντιστοιχούν σε είκοσι ανά κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Κατά συνέπεια όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο, ενώ και η χρήση κάποιου γλυκαντικού όπως η στέβια αντί για ζάχαρη θα μπορούσε να μας γλιτώσει από τις επιπλέον θερμίδες της ζάχαρης.

  Παράλληλα, ο στιγμιαίος καφές έχει ως βασικό συστατικό του την καφεΐνη. Ένας ζεστός στιγμιαίος καφές θα μας δώσει περίπου 110 mg καφεΐνης και ένας frappé περίπου 160, με βάση τη συνήθη δοσολογία που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του (3γρ ζεστού ή 4γρ κρύου).

  Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι η καφεΐνη είναι μία από τις λίγες φυσικές ουσίες που έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει την καύση του λίπους, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει το μεταβολικό μας ρυθμό, τις καύσεις μας δηλαδή, κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 3 – 11 % . Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ και ιδιαιτέρως τα χλωρογενικά οξέα που βρίσκουμε σε αφθονία στο στιγμιαίο καφέ, μπορεί να σχετίζονται με μείωση του κεντρικού λίπους μας.

  Αν λοιπόν προσέχετε το βάρος σας μπορείτε να εντάξετε στον ημερήσιο προγραμματισμό σας τον αγαπημένο σας στιγμιαίο ζεστό ή frappé, προσέχοντας πάντα την ποσότητα ζάχαρης και γάλακτος που θα προσθέσετε.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Νέα μέθοδος κατά της πολυοργανικής ανεπάρκειας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

  Νέα μέθοδος κατά της πολυοργανικής ανεπάρκειας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-17 16:11:45 | Πηγή: Ζούγκλα
  Νέα μέθοδος, που μπορεί να υποκαταστήσει την κυκλοφορία και την οξυγόνωση του αίματος μέσω της καρδιάς και των πνευμόνων, παρουσιάστηκε σήμερα, στη διεθνή συνάντηση επιστημόνων που συνδιοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ESICM) στην Αθήνα.

  Η σύγχρονη τεχνική χρησιμοποιείται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του εξωτερικού και θεωρείται απαραίτητο στοιχείο υποστήριξης τους και όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, η ημέρα που οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα θα εξοπλιστούν αναλόγως δε φαίνεται μακριά.

  Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες με την ταυτόχρονη χρήση δύο καθετήρων το αίμα που έχει πολύ χαμηλό ποσοστό οξυγόνου εξέρχεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και εισέρχεται εκ νέου, αφού πρώτα περάσει από την ειδική συσκευή. «Έτσι επιτυγχάνεται η λειτουργία της ζωής, που είναι η πρόσληψη του οξυγόνου και η αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από το κύτταρο». Σημειώθηκε ότι η διαδικασία αποτελεί "εξαγορά χρόνου" (buy time), επειδή δίνει τον κατάλληλο χρόνο στον πάσχοντα, αλλά και το θεράποντα γιατρό, ώσπου να δράσει αποτελεσματικά η φαρμακευτική αγωγή και να επιτευχθεί η ίαση. Αυτό αποδεικνύεται ευεργετικό σε επικίνδυνες λοιμώξεις (ιώσεις, βακτηριαιμίες, γρίπη κ.ο.κ.).

  «Ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχή εφαρμογή όλων αυτών των σύγχρονων μεθόδων αποτελεί ο ανθρώπινος παράγοντας, αφενός μέσω του εντατικολόγου, που αξιολογεί τις παραμέτρους και χειρίζεται τον εξοπλισμό και αφετέρου, μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού που στελεχώνει τις ΜΕΘ». Σε αυτό συμφώνησαν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από το χώρο της Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμπόσιο με θέμα "Αιμοδυναμική Παρακολούθηση στον Βαρέως Πάσχοντα", που ολοκληρώθηκε σήμερα. Τις εργασίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 εντατικολόγοι απ' όλο τον κόσμο.
 • Δες τι μπορείς να κάνεις στα νύχια σου με ανεξίτηλους μαρκαδόρους!

  Δες τι μπορείς να κάνεις στα νύχια σου με ανεξίτηλους μαρκαδόρους!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-17 14:00:19 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Αν κρύβεις τον καλλιτέχνη μέσα σου και το χέρι σου "πιάνει" έστω και λίγο, τότε μπορείς να δημιουργήσεις πολύ ωραία σχέδια στα νύχια σου, πολύ απλά, με ανεξίτηλους μαρκαδόρους!
  Τα πλεονεκτήματα του μαρκαδόρου στο μανικιούρ:
  • Το χρησιμοποιείς πάνω από οποιοδήποτε μανό- απλό, που στεγνώνει γρήγορα ή ημιμόνιμο.
  • Αν το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποιεί, μπορείς να το καθαρίσεις με λίγο οινόπνευμα.
  • Μόλις στεγνώσει ο μαρκαδόρος, μπορείς να περάσεις από πάνω το γυαλιστικό σου. Άρα, είσαι σίγουρη ότι δεν θα χάσεις καθόλου χρώμα.
  • Εκτός από χρυσό και ασημί, μπορείς πλέον να βρεις μαρκαδόρους σε απίστευτη ποικιλία χρωμάτων και να παίξεις με σχέδια και χρώματα.
  • Ψάξε μαρκαδόρους με πιο λεπτή μύτη για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη!

  nail art me markadoro

  Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Νέα δεδομένα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας

  Νέα δεδομένα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-17 10:06:27 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews, δείχνει πως οι συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας πιθανόν να επεκτείνονται μέχρι και την ενήλικο ζωή.
  Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 300.000 άτομα, που συμμετείχαν σε 18 διαφορετικές μελέτες.

  Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες που ήταν παχύσαρκοι στην παιδική ηλικία, παρουσίαζαν μεγαλύτερης έκτασης βλάβες στα αγγεία, οι οποίες προδιαθέτουν για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και υψηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης προδιαβήτη, μιας διαταραχής που μπορεί μετέπειτα να εξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος στην παιδική ηλικία βρέθηκε να συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης στην ενήλικο ζωή.

  Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, οι αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία παιδιών και ενηλίκων είναι γνωστές. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Όλα αυτά και άλλα τόσα μπορεί να καθαρίσει μια κιμωλία!

  Όλα αυτά και άλλα τόσα μπορεί να καθαρίσει μια κιμωλία!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-16 22:02:24 | Πηγή: Νέα Διατροφής
   Αυτά τα ραβδιά από μαλακό λευκό ασβεστόλιθο είναι θαυματουργά, όχι μόνο για έναν πίνακα, αλλά έχουν και άλλες εναλλακτικές χρήσιμες εφαρμογές!

  Αφαιρέστε λεκέδες από γράσο
  Τρίψτε κιμωλία στο λεκέ και αφήστε τη να καθίσει για 10 λεπτά. Αυτό βοηθά να απορροφήσει το λίπος. Πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο, σκουπίστε την περίσσεια σκόνης.


  Καθαρίστε το κολάρο από το πουκάμισο
  Τρίψτε το λεκέ με άσπρη κιμωλία., αφήστε να καθίσει για τουλάχιστον 10 λεπτά, στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως


  Αφαιρέστε τους λεκέδες από γράσο από τα suede παπούτσια σας
  Συνθλίψτε την κιμωλία και πασπαλίστε πάνω στο λεκέ γράσου. Αφήστε να μείνει για μια νύχτα. Βουρτσίστε τα παπούτσια το πρωί. Η σκόνη της κιμωλίας απορροφά το λίπος από το σουέτ.

  Κάντε τα ασημικά σας να λάμπουν
  Βάλτε λίγη κιμωλία στον ίδιο χώρο που  αποθηκεύετε τα ασημικά σας. Θα απορροφήσει την υγρασία και θα τα εμποδίζει από την αμαύρωση.


  Αποτρέψτε το κατσαβίδι από την ολίσθηση
  Τρίψτε λίγη κιμωλία στο κεφάλι ενός κατσαβιδιού για να το αποτρέψετε από την ολίσθηση όταν γυρνάτε μια βίδα.

  Γυαλίστε τα νύχια σας
  Τρίψτε μια βούρτσα νυχιών πάνω σε άσπρη κιμωλία, στη συνέχεια τρίψτε τη βούρτσα κάτω από τις άκρες των νυχιών. Οι τρίχες της βούρτσας απομακρύνουν τη βρωμιά κάτω από τα νύχια, ενώ η άσπρη κιμωλία αφήνει πίσω ένα φρέσκο, καθαρό περιποιημένο look.

  Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα, κρέμα βανίλια και φράουλες

  Εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα, κρέμα βανίλια και φράουλες

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-16 18:05:07 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Υλικά
  10-15 μεγάλες ώριμες φράουλες
  1 φακελάκι έτοιμη κρέμα (άνθος αραβοσίτου) βανίλια
  1 κουτάκι έτοιμο ζελέ light
  1 κουτάκι μπισκότα σαβαγιάρ

  1 κουταλιά κονιάκ
  1 κουταλιά ζάχαρη
  1 φλιτζάνι νερό χλιαρό  Εκτέλεση
  Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το νερό τη ζάχαρη και το κονιάκ και ανακατεύουμε ελαφρά.
  Βουτάμε στο μίγμα αυτό ένα ένα τα μπισκότα σαβαγιάρ (όχι πάνω από 2-3 δευτερόλεπτα το καθένα, γιατί μουλιάζουν πολύ) και τα τοποθετούμε στον πυθμένα ενός πυρέξ.
  Φτιάχνουμε την έτοιμη κρέμα (θα χρειαστούμε γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες) και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Βάζουμε τη χλιαρή κρέμα πάνω από το στρώμα των μπισκότων και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το πυρέξ. Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο μέχρι να πήξει η κρέμα αρκετά. Στη συνέχεια βγάζουμε το πυρέξ από το ψυγείο και βάζουμε πάνω στην πηγμένη κρέμα τις φράουλες κομμένες σε λεπτές ροδέλες. Από πάνω ρίχνουμε το ζελέ (το οποίο θα πρέπει να έχει πήξει κατά το ήμισυ και να μην είναι εντελώς υγρό).
  Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να πήξουν όλα τα υλικά.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • IΣΘ: Δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες υγείας πολίτες και γιατροί

  IΣΘ: Δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες υγείας πολίτες και γιατροί

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-16 16:43:16 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δυσαρεστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα εμφανίζονται, σε υψηλό ποσοστό(74%) οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχα υψηλό (74,9%) είναι και το ποσοστό των γιατρών που αξιολογούν αρνητικά το σύστημα υγείας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις δύο ετήσιες έρευνες της εταιρείας "to the point" οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) και παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου.

  "Όταν ένας πολίτης γνωρίζει ότι σε μια δημόσια δομή θα συναντήσει πολύωρη αναμονή για να εξυπηρετηθεί, όταν βλέπει κακές κτιριακές υποδομές κι όταν τα χρήματα που έχει δεν φτάνουν για να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας, είναι λογικό να νιώθει δυσαρέσκεια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας", ανέφερε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα, τόνισε, ότι "οι πολίτες εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων δεν παίρνουν τα φάρμακά τους σε τακτική βάση, δεν πηγαίνουν στο γιατρό και δεν φροντίζουν την υγεία τους. Επιπλέον, πολλοί πηγαίνουν στο γιατρό μόνο όταν αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ άλλοι χτυπούν την πόρτα του γιατρού όταν η ασθένειά τους έχει φτάσει σε πολύ προχωρημένο σημείο".

  Ο γραμματέας του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας, σχολιάζοντας στην έρευνα, που αφορά τους γιατρούς, επισήμανε ότι ο κλάδος είναι δυσαρεστημένος από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ότι οι γιατροί δυσκολεύονται οικονομικά, λόγω της αύξησης της φορολόγησης και των εισφορών στον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, τόνισε, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραγραφούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ταμείων, που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, προς τους γιατρούς, εάν δεν εξοφληθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2017 και γι΄αυτό ο ΙΣΘ έχει στείλει εξώδικο στον ΕΦΚΑ.

  Η έρευνα κοινής γνώμης

  Όπως προκύπτει από την έρευνα κοινής γνώμης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 16-19 Μαΐου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ένα δείγμα 1.016 ατόμων (ανδρών και γυναικών) στο νομό Θεσσαλονίκης, το 74% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, το 14% είναι ικανοποιημένο και το 12% δηλώνει "ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο". Σημειώνεται, ότι το ποσοστό των δυσαρεστημένων το 2015 ήταν 51,45% και το 2016 56,7%, ενώ το ποσοστό των ευχαριστημένων 22,9% και 13,9%, κατά τα αντίστοιχα έτη.

  Όσον φορά την ιατρική περίθαλψη, το 51,8% επισκέπτεται ιδιωτικά ιατρεία, το 38% νοσοκομεία, το 22,4% το ΙΚΑ, το 10,6% ιδιωτικά πολυατρεία /κλινικές και το 5,7% τα Κέντρα Υγείας. Τα ποσοστό αυτών που επέλεξαν τα ιδιωτικά ιατρεία το 2015 ήταν 53,3% και το 2016 62%, των επισκεπτόμενων νοσοκομεία 34,3% και 39,4% και των επισκεπτόμενων το ΙΚΑ 32,7% και 24,9%, κατά τα αντίστοιχα έτη.

  Όσον αφορά τις επισκέψεις σε ιδιωτικό ιατρείο, ένα ποσοστό 43,9% το επισκέπτεται μόνο όταν έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, 11,8% δεν επισκέπτεται ιδιωτικό γιατρό, ποσοστό 12% επισκέπτεται σε σταθερή βάση για τσεκ - απ, 11,4% για συγκεκριμένες εξετάσεις, 10,2% για θεραπεία/παρακολούθηση μόνιμου προβλήματος υγείας και ένα ποσοστό 10,2% για οποιαδήποτε ενόχληση.

  Το 54,3% επιλέγει τον ιδιωτικό γιατρό μέσω φίλων και γνωστών, το 16,1% από άλλους γιατρούς, το 12,8% μέσω ίντερνετ, το 6,9% μέσω τηλεφωνικού καταλόγου και το 0,9% μέσω ιδιωτικής ασφάλειας. Το κριτήριο επιλογής είναι: συστάσεις από τρίτους (23,8%), η καλή φήμη (23,5%), η εμπειρία (20,7%), το ότι είναι συμβεβλημένος με το ταμείο (19,3%), οι σπουδές και η επιστημονική του κατάρτιση (6,3%) και το ότι είναι διαθέσιμος στο χρόνο που θέλει ο πολίτης (4,8%).

  Για το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών κατά τα τελευταία τρία χρόνια το 36% αναφέρει ότι έχει αυξηθεί, το 29% ότι παραμένει το ίδιο και το 26% ότι έχει ελαττωθεί. Το ποσοστό των πολιτών που ανέφεραν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών αυξήθηκε, το 2015 ήταν 48,3% και το 2016 ήταν 40,8%. Αντίστοιχα, το ποσοστό εκείνων που είπαν ότι το κόστος παραμένει στα ίδιο επίπεδο, ήταν 24,3% και 27,8% και εκείνων που είπαν ότι έχει ελαττωθεί 16,3% και 18,4%, πάντα κατά τα αντίστοιχα έτη.

  Ακόμα, το 72,4% έχουν κάνει χρήση των διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ραντεβού κλπ), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά, τα έτη 2015 και 2016, ήταν 75,6% και 76,5%. Επίσης, το 24% των πολιτών, που έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, τις αξιολογεί θετικά, το 17,7% μάλλον θετικά, το 6,9% μάλλον αρνητικά και το 14% αρνητικά.

  Όσον αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία μπορούν να προμηθεύονται εκτός φαρμακείων, ποσοστό 44% πιστεύει ότι αυτό είναι χειρότερο, σε ποσοστό 25% ότι είναι καλύτερο και το 24% πιστεύει ότι είναι το ίδιο. Επίσης, το 28% πιστεύει ότι οι τιμές αυτών των φαρμάκων θα αυξηθούν, 27,8% ότι θα μειωθούν και το 23,4% ότι θα παραμείνουν ίδιες.

  Τέλος, για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας, το 83% δεν έχει κάνει και το 17% έχει κάνει. Από αυτούς που έχουν ιδιωτική ασφάλιση το 46,7% έχει μηνιαίο εισόδημα άνω των 2000 ευρώ.

  Η έρευνα σε γιατρούς

  Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 σε δείγμα 470 ιατρών μελών του ΙΣΘ το 74,9% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά στο σύστημα υγείας της χώρας ( στους γιατρούς του δημοσίου τομέα το ποσοστό αυτό είναι 77,6%), το 14,8% το αξιολογεί ούτε αρνητικά ούτε θετικά και μόνο το 9,9% το αξιολογεί θετικά. Στο ερώτημα σχετικά με το πως αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στη νομοθεσία για την υγεία, το 56% απαντά ότι το αντιμετωπίζει αρνητικά, το 16% θετικά και το 25% ούτε θετικά ούτε αρνητικά.
  Όσον αφορά τις τελευταίες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, σε σχέση με τον κλάδο τους, το 66% τις αντιμετωπίζει αρνητικά και το 29% θετικά και τις ρυθμίσεις στο φορολογικό, σε σχέση με τον κλάδο, το 94% τις αντιμετωπίζει αρνητικά και μόνο το 2% θετικά. Το 61% αναφέρουν ότι οι ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΦΚΑ, σε σχέση με αυτές που κατέβαλαν στο παρελθόν έχουν αυξηθεί, 19% ότι παρέμειναν ίδιες και 15% ότι έχουν μειωθεί.

  Σχετικά με τα εισοδήματά τους κατά την τελευταία πενταετία, το 76,7% αναφέρει ότι έχουν μειωθεί (στους γιατρούς που εργάζονται πάνω από 20 χρόνια το ποσοστό αυτό είναι 84,1%), το 18% ότι παραμένουν τα ίδια και το 5,35% ότι έχουν αυξηθεί. Για τον αριθμό των ασθενών που έχουν εξυπηρετήσει κατά την τελευταία πενταετία, το 46,3% ανέφερε ότι έχει μειωθεί, το 29% ότι έχει αυξηθεί και το 23% ότι παραμένει ο ίδιος.

  Στην ερώτηση για το ποιά είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το 60,4% απάντησε “η προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος”, το 37,1% ανέφερε τη μείωση συντάξεων/αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, το 31,8% τις νομοθετικές αλλαγές, το 24,4% τις καθυστερήσεις πληρωμών, το 10,2% τον περιορισμένο χρόνο για επιστημονική ενημέρωση, το 1,1% τις σχέσεις του με τις φαρμακευτικές εταιρείες και το 3,9% τις επισκέψεις ιατρικών αντιπροσώπων.

  Στο ερώτημα εάν μετά τις μειώσεις στις συντάξεις έχουν σκοπό να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, ή αν θα συνεχίσουν να εργάζονται, το 64% απάντησε ότι θα συνεχίσει να δουλεύει και μετά τα 67, το 22% ότι θα συνταξιοδοτηθεί κανονικά και το 8% ότι θα συνταξιοδοτηθεί πρόωρα. Το 71,4% των γιατρών δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση, ενώ το 28,6% έχουν (εκ των οποίων το 76,5% είναι ιδιωτικοί γιατροί).

  Όσον αφορά το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών κατά την τελευταία τριετία, το 59% δήλωσε ότι έχει ελαττωθεί, το 20% ότι έχει αυξηθεί και το 18% ότι παραμένει το ίδιο. Στο ερώτημα αν έχουν σκεφτεί να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, συνεχίζοντας και στην Ελλάδα την επαγγελματική τους δραστηριότητα, το 87,6% απάντησε αρνητικά και το 12,4% θετικά, ενώ στο ερώτημα αν θα συνέχιζαν στο εξωτερικό την επαγγελματική τους δραστηριότητα, το 70,7% απάντησε αρνητικά και το 29,3% θετικά.
  Τέλος, στο ερώτημα αν έχουν αισθανθεί ανταγωνισμό από ιατρικές υπηρεσίες χωρών του εξωτερικού (κυρίως από γειτονικές χώρες) το 96,1 απάντησε αρνητικά και μόνο το 3,9% θετικά.
 • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

  Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-16 15:41:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καταρράκτη σε άτομα άνω των 55 ετών και σπιρομετρήσεις για καπνιστές ή πρώην καπνιστές ή άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, άνω των 40 ετών, διενεργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

  Από τις 19 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιείται προληπτικός έλεγχος για καταρράκτη, στον χώρο των Δημοτικών ιατρείων (Καραϊσκάκη 4, Τριανδρία), κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2313 318643 και 2313 318644.

  Την Τετάρτη 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν σπιρομετρήσεις σε συνεργασία με κλιμάκιο πνευμονολόγων, στον χώρο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 53-55, 3οςόροφος), από τις 13.00 έως τις 16.00, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2310 509053 και 2310 509020.

  Τα προγράμματα απευθύνονται τόσο στους δημότες όσο και στους κατοίκους του Δήμου.
 • Δράση για τη σωστή διατροφή και τον διαβήτη στην Παλλήνη

  Δράση για τη σωστή διατροφή και τον διαβήτη στην Παλλήνη

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: zougla.gr | Ημερομηνία: 2017-06-16 15:41:53 | Πηγή: Ζούγκλα
  «Δράση για τη σωστή διατροφή και το Διαβήτη», διοργανώνει αύριο Σάββατο 17 Ιουνίου, από τις 10.00 έως τις 14.00, στο δημαρχείο Παλλήνης ο Δήμος της περιοχής.

  Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών και ενηλίκων σε θέματα σωστής διατροφής πρόληψης και αντιμετώπισης του Σακχαρώδη Διαβήτη.

  Κινητή μονάδα του Γ.Ν Σισμανογλείου με γιατρούς και εκπαιδευμένο προσωπικό μαζί με το προσωπικό του Τμήματος Υγείας του Δήμου, θα διενεργεί διαβητολογικό έλεγχο και παράλληλα θα υπάρξει ενημέρωση και παροχή ιατρικών οδηγιών καθώς και οδηγιών για τη σωστή διατροφή παιδιών και ενηλίκων.
 • Οδοντόκρεμα για τα σπυράκια!

  Οδοντόκρεμα για τα σπυράκια!

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-16 14:07:44 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Βγάλατε ένα σπυράκι πριν από ένα μεγάλο γεγονός; Δείτε πως μπορείτε να σωθείτε με λίγη οδοντόπαστα!
  Βρέξτε το σπυράκι με λίγη οδοντόπαστα. Λειτουργεί σαν στυπτικό και διώχνει τις ακαθαρσίες από το δέρμα. Η οδοντόπαστα θα στεγνώσει το λεκέ και θα βοηθήσει να σκοτώσει τα μικρόβια στην πληγείσα περιοχή.

  Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Πρεβιοτικά και αύξηση βάρους στα παιδιά

  Πρεβιοτικά και αύξηση βάρους στα παιδιά

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: | Ημερομηνία: 2017-06-16 10:02:59 | Πηγή: Νέα Διατροφής
  Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology, δείχνει πως η κατανάλωση πρεβιοτικών μπορεί να μεταβάλλει τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και να περιορίσει την αύξηση του σωματικού βάρους.

  Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά των τροφίμων, τα οποία ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων, δεν πέπτονται από τον οργανισμό και λειτουργούν ως «τροφή» για τα προβιοτικά, δηλαδή προάγουν την ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου.
  Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Καναδά, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 42 υγιή παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών, που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα παιδιά, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων ή μια έλαβε το πρεβιοτικό ινουλίνη και η άλλη εικονικό σκεύασμα, για 16 εβδομάδες.

  Συνολικά, παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους και επιλεκτική μεταβολή στη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας, στα παιδιά που έλαβαν το πρεβιοτικό. Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των 4 μηνών παρέμβασης, η ερευνητική ομάδα εκτίμησε πως η συνολική αύξηση του βάρους μέσα σε ένα χρόνο θα ήταν 3 κιλά για τα παιδιά που έλαβαν το πρεβιοτικό, έναντι 8 κιλών για όσα έλαβαν το εικονικό σκεύασμα.

  Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη καλά σχεδιασμένη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της λήψης πρεβιοτικών στη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες, πριν οδηγηθούμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
 • Οι στατίνες μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση Πάρκινσον

  Οι στατίνες μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση Πάρκινσον

  Κατηγορία: Υγεία | Συντάκτης: Anon | Ημερομηνία: 2017-06-16 09:55:05 | Πηγή: Skai
  Η χρήση των στατινών μπορεί να επιταχύνει την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι για την εμφάνιση της νόσου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

  Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει αντικρουόμενες ενδείξεις κατά πόσο οι στατίνες, που συνταγογραφούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερίνης, αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον. Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι συμβαίνει το πρώτο.

  Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Χουεμέι Χουάνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Movement Disorders", ανέλυσαν στοιχεία για 2.322 άτομα που πρόσφατα είχαν διαγνωσθεί με Πάρκινσον.

  Διερευνήθηκε κατά πόσο οι ασθενείς αυτοί έπαιρναν στατίνες και για πόσο καιρό, προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της νευρολογικής νόσου. Διαπιστώθηκε ότι η προηγούμενη χρήση στατινών σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση Πάρκινσον και μάλιστα ο κίνδυνος αυτός ήταν πιο αισθητός στα αρχικά στάδια λήψης των στατινών (μέσα στα πρώτα δυόμισι χρόνια).

  Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στην περίπτωση των λιποφιλικών στατινών που διεισδύουν στον εγκέφαλο, από ό,τι των υδατοδιαλυτών στατινών που δεν μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο.

  «Δεν λέμε ότι οι στατίνες προκαλούν Πάρκινσον, αλλά μάλλον ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το σκεπτικό πως θα προστατεύσουν από το Πάρκινσον» δήλωσε η δρ Χουάνγκ.

  Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν τις στατίνες τους και στο μεταξύ η σχέση στατινών-Πάρκινσον πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

  Σημειωτέον ότι, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, από μόνη της η υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη) -χωρίς λήψη στατινών- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για Πάρκινσον.
  Tags: στατίνες, Πάρκινσον, έρευνα
           

Σπόνσορες

φιλοξενία ιστοσελίδας
Live News

 • Γίνεται φόρτωση των τελευταίων νέων σε πραγματικό χρόνο